Ponedeljak, 25.05.2015.

16:54

Dolar se izdiže iznad svih valuta

Korekcija kretanja kursa dolara koja je trajala približno dva meseca najverovatnije je završena, pišu analiticari Admiral Marketsa.

Izvor: Tanjug

Dolar se izdiže iznad svih valuta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

vladan

pre 8 godina

Za Marka

Nisam premudar, ali sustina izbjegavanja inflacije iako se novac stampa prekomjereno se bazira na dvije stvari. Izvoz inflacije i cinjenica da to radi i drugi, po mogucnosti glavni konkurenti.

Ovo prvo mogu samo imeprije, tj oni koji su dovoljno jaki da vojno primore druge da uvoze prekomjerno odstampane dolare. Petro dolar i sporazum izmedju Saud i Kisindzera iz 1973 je najsvjetliji primjer. Taj globalni finasijski mehanizam je toliko jak da Rusi jos trguju naftom u dolarima, djelimicno sto im to daje odredjene prednosti kratkorocno.

Ovo drugo se moze prikrivati tako sto se inflacija zapakuje kao povecanje cijena nekretnina pa vlasnici zemlje i stanova nesto malo usicare.Glavnina dostampanog novca ide za otplatu drzavnog duga Ukljucujuci privatni koji je drzava preuzela na sebe) Glavnina privatnog duga je bankarski (banke duzne jedna drugoj)

Sloba je stampao novac i bacao ga iz helikoptera (kao sto je Bernanke prijetio a nika nije ucinio). Kad tako postupas onda kreiras inflaciju, uz naravno svesrdnu pomoc Hrvatske, Slovenije, BiH koje su dinare ljbazno vratile Srbiji nakon otcjepljenja.

marko

pre 8 godina

Као што каже она чувена, истина је у оку посматрача, тако се и овде може рећи, да је све ствар перцепције. Може се писати као у наслову, а може и овако, еуро је ослабио. Доказа има, нпр ојачао је франак као и многе друге валуте а не само долар. Обвезнице неких земаља ако посеудјеш мораћеш за њих још и доплатити. Према томе, ствар је у перцепцији, а у суштини у равнотежи. Из центра равнотеже ствари се могу покренути и силом, али се увек враћају у кроз њега пролазе. Тако ће и долар доћи у центар равнотеже, из ког је сада померен стицајем околности, многи би рекли чудним, али прецизније би било манипулативним и још боље слабљењем еура. Још једна ствар се заборавља када причамо о равнотежи, а то је константа центра равнотеже, која се по многима помера. Онај ко верује да се константа равнотеже помера у корист долара мислим да се опасно вара. Пратите светску макроекономску ситуацију и видите шта се дешава широм света, и замислите да ово може да траје дуго и да иде америма у корист. Нема шансе. Толико о долару.

Vladan

pre 8 godina

Naravno da dolar raste, ali to nema mnogo veze sa gotovo nikakvim rastom americke privrede ili izlaskom iz krize. Nisam citao izvjestaj te agencije, ali i najveci tokmak moze da ocekuje rast dolara kad su Japan pa zatim i EU zapoceli rundu bjesomucnog stampanja novca koja ce da traje jos par godina. Naravno i Kina to isto radi.

Zanimljivo je da ta strucna analiza dolazi gotovo istovremeno kada 5 Vol strit banaka priznaje krivicu manipulisanja valutnim kursom na Forex-u i pristaje da plati kaznu od 5,9 millijardi dolara. Ah da, prije toga je bila Libor afera sa manipulisanjem kursa, ah da zamalo da zaboravim, pa afera maipulisanja cijene zlata (Gold fix, Comex) i srebra (Silver fix je ukinut jer je ocito postalo providno manipulisanje kursevima. Rat valuta je u punom jeku i ne nazire mu se kraj.

Vrlo lako se moze desiti nagli pad dolara na jesen. Pravda je objavila clanak koji tvrdi da ce Kina u skorije vrijeme obznaniti svoje rezerve zlata, koje prema tom izvoru cine 30.000 tona zlata i postaviti ultimatum vezano za reformu IMF i ukljucivanje u Renminbija u SDR korpu i povecanje IMF kvote u korist Kine a na ustrb ispuhalih evropskih sila. To je dogadjaj koji se ocekuje vec par godina, a kako je Kina zvanicno obnovila svoj zahtjev u maju, za ocekivati je da ce se tako nesto i desiti, jer Kina nije voljna da ceka jos 5 godina na razmatranje zahtjeva za reformu IMF-a.

marko

pre 8 godina

Molim premudre ljude koji pominju stampanje dolara (sto je prakticno inflacija) da mi objasne kako je to moguce da se na taj nacin poveca vrednost valute? Pretpostavljam da je to zato sto je u vreme hiperinflacije 90-tih dinara zapravo bio najjaca valuta na svetu. Jel da?

Marko Kreljević - Musina noćna mora

pre 8 godina

Ne može beskonačno da ide gore, kad krene dole balon će da pukne, jedva čeka da se to desi, jer američka ekonomija je bolesnik na samrti pumpan steroidima da ostane u životu.

darko

pre 8 godina

Zdrava privreda SAD ? Jel misle na špekulante sa volstrita. Ili možda na vojnu industriju. Jel beše ostalo jos nešto mimo toga u americi.
(Žika, 25. maj 2015 17:36)

Apple , Coca Cola , Ibm , Microsoft , General Motors , Google , Intel , Exxon , Amd , Texas Instruments , Lockheed , Boeing , .....
Od deset najjacih firmi na svetu osam je americkih .

bankrot razuma

pre 8 godina

Čak i u Rusiji su shvatili da svet ima samo jednu snažnu stranu a to je zapadna. Svi rade za svetskog gazdu samo se u Srbiji i u po nekoj zaostaloj džamahiriji nadaju "pobedi nad Amerikom".

seljadin

pre 8 godina

cim citate po americkim medijima "ode dolar u nebesa, dolar je najjaci, pada evro ispod pariteta", ne verujte, to je obicna propaganda, neko ce debelo zaraditi na tome.
Tako su srozali evro do 1,04, pa se vratio na 1.14, sad se isto desava, sacekajte da ova propaganda prodje, ko uvozi u dolarima nek se strpi ako mu nije hitno, ne dajte da vas ovako lako izvacare.

mighty Vienna

pre 8 godina

Zdrava privreda SAD ? Jel misle na špekulante sa volstrita. Ili možda na vojnu industriju. Jel beše ostalo jos nešto mimo toga u americi.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Žika, 25. maj 2015 17:36)

Ostao je Apple, Microsoft, Cocacola, Google i ostale kompanije, pogledaj najvrednije brendove na planeti.
Rusofili pricaju kako Ameri stampaju dolar i kako im se urusava ekonomija, a svaka druga stvar koju kupuju ili konzumiraju dolazi baz iz US of A.

mujcinovic salih

pre 8 godina

To sto amerikanci rade je stampanje dolara da bi napakostili srbima i rusima!Ostali svet nije toliko pametan pa ne vidi sta mu ameri rade iza ledja?

grubijan

pre 8 godina

kako sad to?! pa pre 5 godina sam ovde citao kako sledece godine dolar propada. prosle godine sam u komentarima citao kako treba hitno prodati dolare jer nema pokrica za njih, Amerika ce bankrotirati. naravno, ti komentari dobijaju 95% pluseva. zivo me zanima da li ste unovcili svoju pamet? jako se lako kupuju opcije za valute, kladite se na propast dolara I sa nekoliko hiljada eura ulozenih, mozete postati milioner. sto bi ameri rekli "put your money where your mouth is". naravno, to se nece desiti. narod visr voli da kuka I predvidja "ocigledne" stvari nego da zaraduje na svojim genijalnim idejama.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Hedge Fund, 25. maj 2015 18:10)

ti da nesto znas nebi sad komentarisao ovde. o ekonomiji nemas blage veze a garant ne znas ni sta je hedge fund nego si se tako potpisao da laici misle da znas nesto pa da dobijes neki plus od natofila kojima je zivotna zelja da odu na zapad da ciste ulice i klozete za 500e mesecno a ljude u svom selu u nekoj sumadinskoj zabiti lazu da im je super na prosperitetnom i demokratskom zapadu

gospar

pre 8 godina

кад долар јача, цијена нафте пада? цијена остаје иста, мијења се за то колико долар "расте". у еврима остаје исто.
ово је све мешетарење, у најкраћем.

Александар Џунић

pre 8 godina

Како је могуће да Америка толико штампа доларе, а никако да дође до законито нужног обезвређивања. Рецептура се састоји у штампању оне количине која је пропорционална укупном дугу 99% финансијски окупираних земаља света. Када нико не би дуговао Америци, а она штампала и куповала, врло брзо би долар постао безвредан. Али пошто сви искључиво дугују, нико нема залиху долара и захваљујући наметнутом и одржаваном дужничком ропству, штампарија ради ли ради.

Александар Џунић

pre 8 godina

До инфлације валута јаких држава не долази јер располажу огромним бројем дужника, који потиру инфлациони ефекат који је пропорционалан дугу, који експоненцијално расте. То што Америка ради целом свету, то Немачка ради већем делу Еевропе.

iskren

pre 8 godina

da Ameri umeju da spekulisu dolarom - umeju!!!
Da i drugi uce te vestine - uce!!!
Stvari nisu tako jednostavne kako su bile pre 20 godina.
Koliko moze dolar jos da jaca dok dug Amerike ide na 20 000 milijardi?
Pre ili kasnije neko ce se uplasiti za svoj kapital i povuci ce se iz igre. A Onda...karte brzo padaju.oprezno sa kupovinom dolara!!!!!!!!!!!

icon

pre 8 godina

jacanje dolara je epizoda pred slom. Niska cijena nafte i visoka cijena dolara je kombinacija za slom. Ozbiljni podaci pokazuju da cemo do kraja 2016. da budemo 'sa one strane dolara'. Ne dogodilo se!

Hedge Fund

pre 8 godina

kako sad to?! pa pre 5 godina sam ovde citao kako sledece godine dolar propada. prosle godine sam u komentarima citao kako treba hitno prodati dolare jer nema pokrica za njih, Amerika ce bankrotirati. naravno, ti komentari dobijaju 95% pluseva. zivo me zanima da li ste unovcili svoju pamet? jako se lako kupuju opcije za valute, kladite se na propast dolara I sa nekoliko hiljada eura ulozenih, mozete postati milioner. sto bi ameri rekli "put your money where your mouth is". naravno, to se nece desiti. narod visr voli da kuka I predvidja "ocigledne" stvari nego da zaraduje na svojim genijalnim idejama.

Hedge Fund

pre 8 godina

kako sad to?! pa pre 5 godina sam ovde citao kako sledece godine dolar propada. prosle godine sam u komentarima citao kako treba hitno prodati dolare jer nema pokrica za njih, Amerika ce bankrotirati. naravno, ti komentari dobijaju 95% pluseva. zivo me zanima da li ste unovcili svoju pamet? jako se lako kupuju opcije za valute, kladite se na propast dolara I sa nekoliko hiljada eura ulozenih, mozete postati milioner. sto bi ameri rekli "put your money where your mouth is". naravno, to se nece desiti. narod visr voli da kuka I predvidja "ocigledne" stvari nego da zaraduje na svojim genijalnim idejama.

iskren

pre 8 godina

da Ameri umeju da spekulisu dolarom - umeju!!!
Da i drugi uce te vestine - uce!!!
Stvari nisu tako jednostavne kako su bile pre 20 godina.
Koliko moze dolar jos da jaca dok dug Amerike ide na 20 000 milijardi?
Pre ili kasnije neko ce se uplasiti za svoj kapital i povuci ce se iz igre. A Onda...karte brzo padaju.oprezno sa kupovinom dolara!!!!!!!!!!!

Александар Џунић

pre 8 godina

До инфлације валута јаких држава не долази јер располажу огромним бројем дужника, који потиру инфлациони ефекат који је пропорционалан дугу, који експоненцијално расте. То што Америка ради целом свету, то Немачка ради већем делу Еевропе.

Александар Џунић

pre 8 godina

Како је могуће да Америка толико штампа доларе, а никако да дође до законито нужног обезвређивања. Рецептура се састоји у штампању оне количине која је пропорционална укупном дугу 99% финансијски окупираних земаља света. Када нико не би дуговао Америци, а она штампала и куповала, врло брзо би долар постао безвредан. Али пошто сви искључиво дугују, нико нема залиху долара и захваљујући наметнутом и одржаваном дужничком ропству, штампарија ради ли ради.

icon

pre 8 godina

jacanje dolara je epizoda pred slom. Niska cijena nafte i visoka cijena dolara je kombinacija za slom. Ozbiljni podaci pokazuju da cemo do kraja 2016. da budemo 'sa one strane dolara'. Ne dogodilo se!

mighty Vienna

pre 8 godina

Zdrava privreda SAD ? Jel misle na špekulante sa volstrita. Ili možda na vojnu industriju. Jel beše ostalo jos nešto mimo toga u americi.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Žika, 25. maj 2015 17:36)

Ostao je Apple, Microsoft, Cocacola, Google i ostale kompanije, pogledaj najvrednije brendove na planeti.
Rusofili pricaju kako Ameri stampaju dolar i kako im se urusava ekonomija, a svaka druga stvar koju kupuju ili konzumiraju dolazi baz iz US of A.

gospar

pre 8 godina

кад долар јача, цијена нафте пада? цијена остаје иста, мијења се за то колико долар "расте". у еврима остаје исто.
ово је све мешетарење, у најкраћем.

grubijan

pre 8 godina

kako sad to?! pa pre 5 godina sam ovde citao kako sledece godine dolar propada. prosle godine sam u komentarima citao kako treba hitno prodati dolare jer nema pokrica za njih, Amerika ce bankrotirati. naravno, ti komentari dobijaju 95% pluseva. zivo me zanima da li ste unovcili svoju pamet? jako se lako kupuju opcije za valute, kladite se na propast dolara I sa nekoliko hiljada eura ulozenih, mozete postati milioner. sto bi ameri rekli "put your money where your mouth is". naravno, to se nece desiti. narod visr voli da kuka I predvidja "ocigledne" stvari nego da zaraduje na svojim genijalnim idejama.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Hedge Fund, 25. maj 2015 18:10)

ti da nesto znas nebi sad komentarisao ovde. o ekonomiji nemas blage veze a garant ne znas ni sta je hedge fund nego si se tako potpisao da laici misle da znas nesto pa da dobijes neki plus od natofila kojima je zivotna zelja da odu na zapad da ciste ulice i klozete za 500e mesecno a ljude u svom selu u nekoj sumadinskoj zabiti lazu da im je super na prosperitetnom i demokratskom zapadu

mujcinovic salih

pre 8 godina

To sto amerikanci rade je stampanje dolara da bi napakostili srbima i rusima!Ostali svet nije toliko pametan pa ne vidi sta mu ameri rade iza ledja?

darko

pre 8 godina

Zdrava privreda SAD ? Jel misle na špekulante sa volstrita. Ili možda na vojnu industriju. Jel beše ostalo jos nešto mimo toga u americi.
(Žika, 25. maj 2015 17:36)

Apple , Coca Cola , Ibm , Microsoft , General Motors , Google , Intel , Exxon , Amd , Texas Instruments , Lockheed , Boeing , .....
Od deset najjacih firmi na svetu osam je americkih .

marko

pre 8 godina

Molim premudre ljude koji pominju stampanje dolara (sto je prakticno inflacija) da mi objasne kako je to moguce da se na taj nacin poveca vrednost valute? Pretpostavljam da je to zato sto je u vreme hiperinflacije 90-tih dinara zapravo bio najjaca valuta na svetu. Jel da?

seljadin

pre 8 godina

cim citate po americkim medijima "ode dolar u nebesa, dolar je najjaci, pada evro ispod pariteta", ne verujte, to je obicna propaganda, neko ce debelo zaraditi na tome.
Tako su srozali evro do 1,04, pa se vratio na 1.14, sad se isto desava, sacekajte da ova propaganda prodje, ko uvozi u dolarima nek se strpi ako mu nije hitno, ne dajte da vas ovako lako izvacare.

marko

pre 8 godina

Као што каже она чувена, истина је у оку посматрача, тако се и овде може рећи, да је све ствар перцепције. Може се писати као у наслову, а може и овако, еуро је ослабио. Доказа има, нпр ојачао је франак као и многе друге валуте а не само долар. Обвезнице неких земаља ако посеудјеш мораћеш за њих још и доплатити. Према томе, ствар је у перцепцији, а у суштини у равнотежи. Из центра равнотеже ствари се могу покренути и силом, али се увек враћају у кроз њега пролазе. Тако ће и долар доћи у центар равнотеже, из ког је сада померен стицајем околности, многи би рекли чудним, али прецизније би било манипулативним и још боље слабљењем еура. Још једна ствар се заборавља када причамо о равнотежи, а то је константа центра равнотеже, која се по многима помера. Онај ко верује да се константа равнотеже помера у корист долара мислим да се опасно вара. Пратите светску макроекономску ситуацију и видите шта се дешава широм света, и замислите да ово може да траје дуго и да иде америма у корист. Нема шансе. Толико о долару.

bankrot razuma

pre 8 godina

Čak i u Rusiji su shvatili da svet ima samo jednu snažnu stranu a to je zapadna. Svi rade za svetskog gazdu samo se u Srbiji i u po nekoj zaostaloj džamahiriji nadaju "pobedi nad Amerikom".

Marko Kreljević - Musina noćna mora

pre 8 godina

Ne može beskonačno da ide gore, kad krene dole balon će da pukne, jedva čeka da se to desi, jer američka ekonomija je bolesnik na samrti pumpan steroidima da ostane u životu.

Vladan

pre 8 godina

Naravno da dolar raste, ali to nema mnogo veze sa gotovo nikakvim rastom americke privrede ili izlaskom iz krize. Nisam citao izvjestaj te agencije, ali i najveci tokmak moze da ocekuje rast dolara kad su Japan pa zatim i EU zapoceli rundu bjesomucnog stampanja novca koja ce da traje jos par godina. Naravno i Kina to isto radi.

Zanimljivo je da ta strucna analiza dolazi gotovo istovremeno kada 5 Vol strit banaka priznaje krivicu manipulisanja valutnim kursom na Forex-u i pristaje da plati kaznu od 5,9 millijardi dolara. Ah da, prije toga je bila Libor afera sa manipulisanjem kursa, ah da zamalo da zaboravim, pa afera maipulisanja cijene zlata (Gold fix, Comex) i srebra (Silver fix je ukinut jer je ocito postalo providno manipulisanje kursevima. Rat valuta je u punom jeku i ne nazire mu se kraj.

Vrlo lako se moze desiti nagli pad dolara na jesen. Pravda je objavila clanak koji tvrdi da ce Kina u skorije vrijeme obznaniti svoje rezerve zlata, koje prema tom izvoru cine 30.000 tona zlata i postaviti ultimatum vezano za reformu IMF i ukljucivanje u Renminbija u SDR korpu i povecanje IMF kvote u korist Kine a na ustrb ispuhalih evropskih sila. To je dogadjaj koji se ocekuje vec par godina, a kako je Kina zvanicno obnovila svoj zahtjev u maju, za ocekivati je da ce se tako nesto i desiti, jer Kina nije voljna da ceka jos 5 godina na razmatranje zahtjeva za reformu IMF-a.

vladan

pre 8 godina

Za Marka

Nisam premudar, ali sustina izbjegavanja inflacije iako se novac stampa prekomjereno se bazira na dvije stvari. Izvoz inflacije i cinjenica da to radi i drugi, po mogucnosti glavni konkurenti.

Ovo prvo mogu samo imeprije, tj oni koji su dovoljno jaki da vojno primore druge da uvoze prekomjerno odstampane dolare. Petro dolar i sporazum izmedju Saud i Kisindzera iz 1973 je najsvjetliji primjer. Taj globalni finasijski mehanizam je toliko jak da Rusi jos trguju naftom u dolarima, djelimicno sto im to daje odredjene prednosti kratkorocno.

Ovo drugo se moze prikrivati tako sto se inflacija zapakuje kao povecanje cijena nekretnina pa vlasnici zemlje i stanova nesto malo usicare.Glavnina dostampanog novca ide za otplatu drzavnog duga Ukljucujuci privatni koji je drzava preuzela na sebe) Glavnina privatnog duga je bankarski (banke duzne jedna drugoj)

Sloba je stampao novac i bacao ga iz helikoptera (kao sto je Bernanke prijetio a nika nije ucinio). Kad tako postupas onda kreiras inflaciju, uz naravno svesrdnu pomoc Hrvatske, Slovenije, BiH koje su dinare ljbazno vratile Srbiji nakon otcjepljenja.

Hedge Fund

pre 8 godina

kako sad to?! pa pre 5 godina sam ovde citao kako sledece godine dolar propada. prosle godine sam u komentarima citao kako treba hitno prodati dolare jer nema pokrica za njih, Amerika ce bankrotirati. naravno, ti komentari dobijaju 95% pluseva. zivo me zanima da li ste unovcili svoju pamet? jako se lako kupuju opcije za valute, kladite se na propast dolara I sa nekoliko hiljada eura ulozenih, mozete postati milioner. sto bi ameri rekli "put your money where your mouth is". naravno, to se nece desiti. narod visr voli da kuka I predvidja "ocigledne" stvari nego da zaraduje na svojim genijalnim idejama.

iskren

pre 8 godina

da Ameri umeju da spekulisu dolarom - umeju!!!
Da i drugi uce te vestine - uce!!!
Stvari nisu tako jednostavne kako su bile pre 20 godina.
Koliko moze dolar jos da jaca dok dug Amerike ide na 20 000 milijardi?
Pre ili kasnije neko ce se uplasiti za svoj kapital i povuci ce se iz igre. A Onda...karte brzo padaju.oprezno sa kupovinom dolara!!!!!!!!!!!

icon

pre 8 godina

jacanje dolara je epizoda pred slom. Niska cijena nafte i visoka cijena dolara je kombinacija za slom. Ozbiljni podaci pokazuju da cemo do kraja 2016. da budemo 'sa one strane dolara'. Ne dogodilo se!

grubijan

pre 8 godina

kako sad to?! pa pre 5 godina sam ovde citao kako sledece godine dolar propada. prosle godine sam u komentarima citao kako treba hitno prodati dolare jer nema pokrica za njih, Amerika ce bankrotirati. naravno, ti komentari dobijaju 95% pluseva. zivo me zanima da li ste unovcili svoju pamet? jako se lako kupuju opcije za valute, kladite se na propast dolara I sa nekoliko hiljada eura ulozenih, mozete postati milioner. sto bi ameri rekli "put your money where your mouth is". naravno, to se nece desiti. narod visr voli da kuka I predvidja "ocigledne" stvari nego da zaraduje na svojim genijalnim idejama.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Hedge Fund, 25. maj 2015 18:10)

ti da nesto znas nebi sad komentarisao ovde. o ekonomiji nemas blage veze a garant ne znas ni sta je hedge fund nego si se tako potpisao da laici misle da znas nesto pa da dobijes neki plus od natofila kojima je zivotna zelja da odu na zapad da ciste ulice i klozete za 500e mesecno a ljude u svom selu u nekoj sumadinskoj zabiti lazu da im je super na prosperitetnom i demokratskom zapadu

Александар Џунић

pre 8 godina

Како је могуће да Америка толико штампа доларе, а никако да дође до законито нужног обезвређивања. Рецептура се састоји у штампању оне количине која је пропорционална укупном дугу 99% финансијски окупираних земаља света. Када нико не би дуговао Америци, а она штампала и куповала, врло брзо би долар постао безвредан. Али пошто сви искључиво дугују, нико нема залиху долара и захваљујући наметнутом и одржаваном дужничком ропству, штампарија ради ли ради.

mujcinovic salih

pre 8 godina

To sto amerikanci rade je stampanje dolara da bi napakostili srbima i rusima!Ostali svet nije toliko pametan pa ne vidi sta mu ameri rade iza ledja?

mighty Vienna

pre 8 godina

Zdrava privreda SAD ? Jel misle na špekulante sa volstrita. Ili možda na vojnu industriju. Jel beše ostalo jos nešto mimo toga u americi.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Žika, 25. maj 2015 17:36)

Ostao je Apple, Microsoft, Cocacola, Google i ostale kompanije, pogledaj najvrednije brendove na planeti.
Rusofili pricaju kako Ameri stampaju dolar i kako im se urusava ekonomija, a svaka druga stvar koju kupuju ili konzumiraju dolazi baz iz US of A.

Александар Џунић

pre 8 godina

До инфлације валута јаких држава не долази јер располажу огромним бројем дужника, који потиру инфлациони ефекат који је пропорционалан дугу, који експоненцијално расте. То што Америка ради целом свету, то Немачка ради већем делу Еевропе.

gospar

pre 8 godina

кад долар јача, цијена нафте пада? цијена остаје иста, мијења се за то колико долар "расте". у еврима остаје исто.
ово је све мешетарење, у најкраћем.

Marko Kreljević - Musina noćna mora

pre 8 godina

Ne može beskonačno da ide gore, kad krene dole balon će da pukne, jedva čeka da se to desi, jer američka ekonomija je bolesnik na samrti pumpan steroidima da ostane u životu.

bankrot razuma

pre 8 godina

Čak i u Rusiji su shvatili da svet ima samo jednu snažnu stranu a to je zapadna. Svi rade za svetskog gazdu samo se u Srbiji i u po nekoj zaostaloj džamahiriji nadaju "pobedi nad Amerikom".

seljadin

pre 8 godina

cim citate po americkim medijima "ode dolar u nebesa, dolar je najjaci, pada evro ispod pariteta", ne verujte, to je obicna propaganda, neko ce debelo zaraditi na tome.
Tako su srozali evro do 1,04, pa se vratio na 1.14, sad se isto desava, sacekajte da ova propaganda prodje, ko uvozi u dolarima nek se strpi ako mu nije hitno, ne dajte da vas ovako lako izvacare.

Vladan

pre 8 godina

Naravno da dolar raste, ali to nema mnogo veze sa gotovo nikakvim rastom americke privrede ili izlaskom iz krize. Nisam citao izvjestaj te agencije, ali i najveci tokmak moze da ocekuje rast dolara kad su Japan pa zatim i EU zapoceli rundu bjesomucnog stampanja novca koja ce da traje jos par godina. Naravno i Kina to isto radi.

Zanimljivo je da ta strucna analiza dolazi gotovo istovremeno kada 5 Vol strit banaka priznaje krivicu manipulisanja valutnim kursom na Forex-u i pristaje da plati kaznu od 5,9 millijardi dolara. Ah da, prije toga je bila Libor afera sa manipulisanjem kursa, ah da zamalo da zaboravim, pa afera maipulisanja cijene zlata (Gold fix, Comex) i srebra (Silver fix je ukinut jer je ocito postalo providno manipulisanje kursevima. Rat valuta je u punom jeku i ne nazire mu se kraj.

Vrlo lako se moze desiti nagli pad dolara na jesen. Pravda je objavila clanak koji tvrdi da ce Kina u skorije vrijeme obznaniti svoje rezerve zlata, koje prema tom izvoru cine 30.000 tona zlata i postaviti ultimatum vezano za reformu IMF i ukljucivanje u Renminbija u SDR korpu i povecanje IMF kvote u korist Kine a na ustrb ispuhalih evropskih sila. To je dogadjaj koji se ocekuje vec par godina, a kako je Kina zvanicno obnovila svoj zahtjev u maju, za ocekivati je da ce se tako nesto i desiti, jer Kina nije voljna da ceka jos 5 godina na razmatranje zahtjeva za reformu IMF-a.

darko

pre 8 godina

Zdrava privreda SAD ? Jel misle na špekulante sa volstrita. Ili možda na vojnu industriju. Jel beše ostalo jos nešto mimo toga u americi.
(Žika, 25. maj 2015 17:36)

Apple , Coca Cola , Ibm , Microsoft , General Motors , Google , Intel , Exxon , Amd , Texas Instruments , Lockheed , Boeing , .....
Od deset najjacih firmi na svetu osam je americkih .

marko

pre 8 godina

Као што каже она чувена, истина је у оку посматрача, тако се и овде може рећи, да је све ствар перцепције. Може се писати као у наслову, а може и овако, еуро је ослабио. Доказа има, нпр ојачао је франак као и многе друге валуте а не само долар. Обвезнице неких земаља ако посеудјеш мораћеш за њих још и доплатити. Према томе, ствар је у перцепцији, а у суштини у равнотежи. Из центра равнотеже ствари се могу покренути и силом, али се увек враћају у кроз њега пролазе. Тако ће и долар доћи у центар равнотеже, из ког је сада померен стицајем околности, многи би рекли чудним, али прецизније би било манипулативним и још боље слабљењем еура. Још једна ствар се заборавља када причамо о равнотежи, а то је константа центра равнотеже, која се по многима помера. Онај ко верује да се константа равнотеже помера у корист долара мислим да се опасно вара. Пратите светску макроекономску ситуацију и видите шта се дешава широм света, и замислите да ово може да траје дуго и да иде америма у корист. Нема шансе. Толико о долару.

marko

pre 8 godina

Molim premudre ljude koji pominju stampanje dolara (sto je prakticno inflacija) da mi objasne kako je to moguce da se na taj nacin poveca vrednost valute? Pretpostavljam da je to zato sto je u vreme hiperinflacije 90-tih dinara zapravo bio najjaca valuta na svetu. Jel da?

vladan

pre 8 godina

Za Marka

Nisam premudar, ali sustina izbjegavanja inflacije iako se novac stampa prekomjereno se bazira na dvije stvari. Izvoz inflacije i cinjenica da to radi i drugi, po mogucnosti glavni konkurenti.

Ovo prvo mogu samo imeprije, tj oni koji su dovoljno jaki da vojno primore druge da uvoze prekomjerno odstampane dolare. Petro dolar i sporazum izmedju Saud i Kisindzera iz 1973 je najsvjetliji primjer. Taj globalni finasijski mehanizam je toliko jak da Rusi jos trguju naftom u dolarima, djelimicno sto im to daje odredjene prednosti kratkorocno.

Ovo drugo se moze prikrivati tako sto se inflacija zapakuje kao povecanje cijena nekretnina pa vlasnici zemlje i stanova nesto malo usicare.Glavnina dostampanog novca ide za otplatu drzavnog duga Ukljucujuci privatni koji je drzava preuzela na sebe) Glavnina privatnog duga je bankarski (banke duzne jedna drugoj)

Sloba je stampao novac i bacao ga iz helikoptera (kao sto je Bernanke prijetio a nika nije ucinio). Kad tako postupas onda kreiras inflaciju, uz naravno svesrdnu pomoc Hrvatske, Slovenije, BiH koje su dinare ljbazno vratile Srbiji nakon otcjepljenja.