Sreda, 06.05.2015.

10:31

Cela CG vapi: Propade nam sezona

Privredna komora Crne Gore, Crnogorsko turističko udruženje i Unija poslodavaca traže odlaganje primene Zakona o strancima, jer ugoržava turističku sezonu.

Izvor: Tanjug

Cela CG vapi: Propade nam sezona IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

62 Komentari

Sortiraj po:

да да

pre 8 godina

Ееее ужаса, када Црногорци почињу да иду у Грчку на море уместо на своје приморје које су окупирали Милови а и остали мафијаши !!!

Vladimir

pre 8 godina

Ne vidim problem ni u cemu ovde... oce vlada da rade crnogorci na primorju....a ako nema dovoljno radne snage na birou tek onda moze stranac da radi.... sasvim normalna procedura da drzava oce da resi nezaposlenost i samim tim joj vise para se slije u kasu jer ovi iz BiH i RS dodju , zarade i odnesu pare a pola crne gore na birou.... jedino kao problem vidim temperamenat crnogorki i ponasanje tih "velikih" gazda prema radnicima....
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vojvodjanin, 7. maj 2015 08:46)

Ako ti ne vidis, ima ko vidi. Ovaj zakon je problem za domace poslodavce jer ce na raspolaganju imati samo domacu lenju, nekvalitetnu radnu snagu. Svi poslovi ce biti uradjeni nekvalitetno. Ovaj zakon uopste nije demokratski, jer je pravo poslodavca kog ce da zaposli.

joe

pre 8 godina

Kako smo jadni i zavidni sa komentarima, po meni ovaj zakon je super stvar, jer upravo nasi gradjani idu tamo da rade, koliko god ih ne volimo ne smeta nam njihov euru u dzepu. Ovako je mozda teze dobiti dozvolu ali barem se za nase radnike resava problem da nisu prijavljeni i da ne izvise za platu, ko je nama kriv sto mi imamo feudalni zakon o radu.

Vojvodjanin

pre 8 godina

Ne vidim problem ni u cemu ovde... oce vlada da rade crnogorci na primorju....a ako nema dovoljno radne snage na birou tek onda moze stranac da radi.... sasvim normalna procedura da drzava oce da resi nezaposlenost i samim tim joj vise para se slije u kasu jer ovi iz BiH i RS dodju , zarade i odnesu pare a pola crne gore na birou.... jedino kao problem vidim temperamenat crnogorki i ponasanje tih "velikih" gazda prema radnicima....

Nikola

pre 8 godina

Kao sto vi nasim mladima koji ne mogu da priuste sebi letovanje pa idu u CG da rade, tako i vasim mladima ukinuti dozvolu studija na daljinu i dati iskljucivo kao stranim drzavljanima sa skolarinom i do 3x skupljom..da se svakom zaracunava boravisna taksa i svaka imovina da se dodatno oporezuje kao porez na luksuz kao sto i ja tamo placam 3ara sa supom kao dvospratnu kucu sa bazenom..

hm....

pre 8 godina

Ja nisam za odlaganje primene ovog zakona u CG, ali sam za reciprocitet u Srbiji. Prvo da se pretresu svi studentski domovi, mislim da bi bilo dovoljno radne snage...

Marko

pre 8 godina

Sezona je počela van svih očekivanja 20% više posetioca.
Ovo sa vaše strane nije korektno prema Crnoj Gori jer trendovi su isti u svim državama.

papiga47

pre 8 godina

grcka jeste skuplja ali mnogo je.lepsa i sadrzajnija..ljubaznost neuporediva...kad u cg 10 dana sa zenom i detetom bude sa svim troskovima komlet 450 eur e tad mozemo.tamo! sad ti za mas troje treba za 10.dana bar 700 eur a to je bato jako puno!

hejter

pre 8 godina

Ja imam kucu u Baru, pa idem tamo jer ne placam smestaj. Bukvalno trosim samo za hranu (jer na drugo i nema gde da se potrosi). A da nije toga, ne bih nikad u zivotu otisao tamo vise. Ali kad je dzabe lepo je.

irony

pre 8 godina

qq kako smo mi lijen narod, stvarno svi stereotipi su tacni. dobro jos imamo sta da jedemo koliko zapravo nista ne radimo. da nema ovih stranih investitora mi bi nestali sa mape. mladi nece da rade, svi bi da uzivaju, moze nam se, sletis do mora za dva sata si dolje, oces na durmitor i gore si za dva sata. banja nam, niko prstom nece da mrdne. zalio se covjek sa zabljaka morao da dovodi makedonce da rade.. sramota. pustite bar strance da rade, srbi makedonci oni ce jedva docekati, rade, uzivaju, ne kukaju ko ovi nasi djetici kako je tesko

Predrag

pre 8 godina

Nije problem u novom zakonu, jer ce uvek biti Srba koji ce raditi poslove koji su Crnogorcima "ispod casti". Problem zasto ce Crnogorcima da propadne sezona lezi upravo u njima. Neka malo prosetaju do Grcke pa neka nauce kako se domacin odnosi prema gostu, pa ako mogu de prevazidju svoju oholost, shvatice gde je problem.

ema

pre 8 godina

@gazda:
Deca iz Srbij idu da rade tamo jer gdegod da je more, ima tog seznoskog posla. Da Bosna ima more, isli bi u Bosni. Da smo EU, ta deca bi isla da rade u Grcku, Bugarsku,itd jer klinci vole more i provod. Eto , ako to niste sami ukapirali. A odrasi koji idu da rade su oni kojima treba sezonski posao. Cao. Eto to je to - ne palite se da ste vi CG nesto bitni...Ja svakako tamo ne krocim nogom.

odleprshay

pre 8 godina

@gazda

Moje zadnje (zadnje jer nikada u zivotu vise u CG uci necu) neprijatno iskustvo sa uslugom u CG je bilo vezano za lokalca a ne za stranog radnika i to vazi za 99% drugih koji su doziveli slicne neprijatnosti u CG. Probleme su imali sa lokalcima. Kapish? Nego, pitas li se ti sto iz Crne Gore jos uvek masovno dolazite za BG da "studirate", "direktorujete"... evo u krugu od 300 metara od mene dva kafica su otvorena od strane crnogorskih vlasnika, stan do mene iznajmljuje Crnogorac, juce nisam mogao da prodjem trotoraom zbog bahato parkiranog auta sa cg tablicama... Sto dolazite ovde gde je lose kada vam je super u Crnoj Gori ili sto ne idete na bolje u Pristinu ili Tiranu kod brace?

todor gardasevic

pre 8 godina

Ma nema problema...da na more u CG odu samo Crnogorci iz Beograda i dosta.
samo, ne daj Boze, posto je tamo lepse, more, standard, vece plate, da ne ostanu tamo...
Pozdrav
p.s.
otkazao letovanje u Grckoj odoh u Montenegro

rema

pre 8 godina

Lepša Grčka, ali i skuplja 3x. U Sutomoru za 1.5€ na plaži pivo, aj probaj na Skijatosu bez 5-6€ da popiješ pivo na plaži. U Herceg Novom u sred sezone 5 mina vožnje od centra nalazio smeštaj za 35€ za 10 dana pre par godina. Koliko para toliko i muzike, ne poričem da je Grčka lepša ali ljudi preteruju kad kritikuju CG. Osim Budve 90% CG primorja je cenovno ok.

sandu

pre 8 godina

U Crnoj Gori smo, gospodja i ja, bili jednom, 2001 i NIKADA VISE!!! Glavni parametar prilikom iznajmljivanja apartmana je bio da li ima VODE!!! Prodjoh uzduz i popreko ceo svet i tako nesto nigde nisam video!!! Iskreno, zesce sam iznenadjen sto, u C.G. i dalje postoji 'turizam'...

Nikad vise

pre 8 godina

Ja se na odmorima ne uzdrzavam a posto zivim i radim na zapadu imam i sta da trosim. No, ja i moja devojka smo potrosili neverovatnih €2300 (bez leta i smestaja)za deset dana. Sta smo radili? Nismo izlazili na zurke ili u klubove, ali jeli smo sve po dobrim (ipak normalnim) restoranima, pijuckali dupli espreso (€4),pili pivo i sokice (€5), putovali po CG...Za te pare ja mogu da idem komotno na Maledive. Ili kao sto moja devojka sa zapada kaze: to mi je bio najskuplji odmor ikada.

DJ Ape

pre 8 godina

Ljubazni, nasmejani i opušteni Grci naspram neljubaznih, bahatih i bezobraznih (sve potpuno neosnovano, naravno) Crnogoraca. Lepše more i plaže, bolja klopa, sve duplo jeftinije. Jedino pitanje je: zašto bi IKO išao u Crnu Goru?

HRvat

pre 8 godina

Ja iz preljepe Hrvatske idem u slicnu Grcku i dakako sve jeftinije. Paket aranzman jeftiniji do 35 % Hrana na Kreti super bez GMO,ponos Grka govore dolje.. Sve iz sela lokalnih.....Voila

Nemanja

pre 8 godina

E smesne su mi ove price, o neljubaznim konobarima u CG, to se vec godinama provalaci, pa kao bolje mi je da idem u Grcku.Ja sam iz Bg-a godinama letujem u CG nikada nisam naleteo na neljubaznog konobara, u ostalom boli me .... za konobare.Problem u CG je lezaljka + suncobran 20e...Pa to nema ni na Mauricijusu...

SrbinCrnogorac

pre 8 godina

Vazno je samo da se pljuje. Jeste citali clanak? Odnosi se na radnu snagu, ne goste. I Crnogorci su Srbi, nisu krivi sto su ih mafijasi odvojili.

gazda

pre 8 godina

Da li je neko procitao clanak? Ne radi se o propasti sezone zbog manjka turista nego zbog manjka radne snage. Novi zakon ce da ogranici zaposljavanje stranaca u Crnoj Gori. Problem je sto crnogorski turizam zavisi od 20,000 Srbijanaca, uglavnom mladih koji dodju u Crnu Goru da zarade pare radeci sezonski. Uzgred, ako se bunite za uslugu u Crnoj Gori i pominjete bezobrazne konobare, 99% sanse je da je konobar iz Srbije. nama trebaju rad ici iz Srbije jer Crnogorci takve poslove nece da rade. Ako ne odloze zakon, nece imati ko da radi. A vi u Srbiji se zapitajte ako je u Crnoj Gori toliko lose, zasto vasi mladi u tolikom broju dolaze da rade u Crnu Goru? Ne ide se nikada na gore, nego na bolje.

ZORO

pre 8 godina

Zakon je dobar, ali tamo nema ko da radi!
Svi su neki menadžeri, biznismeni, pijevači, plejboji... sve rade da ništa nerade!
Isti zakon bi trebalo doneti i u Srbiji, a trebalo bi pretabati i zakon o državljanstvu.

fjuzzn

pre 8 godina

Ovo na slici je plazza na Perazicca dolu NEKADA!...dok je tamo sasvim solidno radio hotel "AS"...sada je ni do pola zavrshena ruska betonska ruina kroz koju samo duva promaja,a plazza je gradjevinskim radovima i nasipanjem dela prema Crvenoj stijeni(dakle Petrovcu)-U POTPUNOSTI DEVASTIRANA I RAZORENA!...ispresecana ogromnim stenjem i kojekakvim kamenchinama,a "glavna etno-atrakcija" je zardjali tamno zeleni gusenichar-bager,koji daje onaj "finalni pechat" promenama...

nekooo

pre 8 godina

iz cg sam i uzivam u ovom plakanju poslodavaca kad kaze neko iz cg necu da radim za 100e oni kazu lijen nestrucan ucjenjuje a poslodavac kad kaze ako hoces da radis ima ko hoce sve normalno i srbija treba da uvede ovo .

Danilo

pre 8 godina

Ja ne znam da li vi pišete o istoj Crnoj Gori u kojoj i ja letujem. Juče sam zvao prijatelja iz Petrovca da ga pitam ima li gostiju i kaže da vec od 15.05 do kraja septembra u njegovim apartmanima ni kreveta slobodnog nema. Gosti Rusi i Slovaci. A ovaj zakon je i vise nego odličan, novac ce ostajat u CG a i iskorijenice one nekulturne i neljubazne konobare iz Srbije i RS.

Бранислав

pre 8 godina

...одличан је Закон..па наравно да прво треба да се запосле Црногорци а ови дошљаци само ако буде имало места..свака част..

Nemanja

pre 8 godina

Propasce vam svakako, ako Rusi ne dodju. A da nije nas Srba niko vam ne bi ni dolazio, Grcka je jeftinija tri puta od Budve, nabijate cijene za neke stvari kao da ste u Majamiju, a nemate osnovnu infrastrukturu, pocevsi od puteva, nestasice vode pa do nestanka elektricne energije. Katastrofa drzava.

Никола

pre 8 godina

Грчка... Лепше, чистије, љубазније, јефтиније. За разлику од Црне Горе у Грчкој се остећам као цењени гост а не мета нељубазних балвана који себе називају угоститељима.

П.С. Пореклом сам из Црне Горе. Чак сам тамо и рођен. Бајце код Цетиња

Marko

pre 8 godina

Sasvim razuma odluka CG. Ugostitelji zapošljavaju Srbe, Makedonce za male pare, plate im smeštaj, rade na crno i sav novac odlazi iz CG dok domaće stanovništvo gubi posao u ugostiteljstvu.

Никола

pre 8 godina

Грчка... Лепше, чистије, љубазније, јефтиније. За разлику од Црне Горе у Грчкој се остећам као цењени гост а не мета нељубазних балвана који себе називају угоститељима.

П.С. Пореклом сам из Црне Горе. Чак сам тамо и рођен. Бајце код Цетиња

Nemanja

pre 8 godina

Propasce vam svakako, ako Rusi ne dodju. A da nije nas Srba niko vam ne bi ni dolazio, Grcka je jeftinija tri puta od Budve, nabijate cijene za neke stvari kao da ste u Majamiju, a nemate osnovnu infrastrukturu, pocevsi od puteva, nestasice vode pa do nestanka elektricne energije. Katastrofa drzava.

DJ Ape

pre 8 godina

Ljubazni, nasmejani i opušteni Grci naspram neljubaznih, bahatih i bezobraznih (sve potpuno neosnovano, naravno) Crnogoraca. Lepše more i plaže, bolja klopa, sve duplo jeftinije. Jedino pitanje je: zašto bi IKO išao u Crnu Goru?

odleprshay

pre 8 godina

@gazda

Moje zadnje (zadnje jer nikada u zivotu vise u CG uci necu) neprijatno iskustvo sa uslugom u CG je bilo vezano za lokalca a ne za stranog radnika i to vazi za 99% drugih koji su doziveli slicne neprijatnosti u CG. Probleme su imali sa lokalcima. Kapish? Nego, pitas li se ti sto iz Crne Gore jos uvek masovno dolazite za BG da "studirate", "direktorujete"... evo u krugu od 300 metara od mene dva kafica su otvorena od strane crnogorskih vlasnika, stan do mene iznajmljuje Crnogorac, juce nisam mogao da prodjem trotoraom zbog bahato parkiranog auta sa cg tablicama... Sto dolazite ovde gde je lose kada vam je super u Crnoj Gori ili sto ne idete na bolje u Pristinu ili Tiranu kod brace?

fjuzzn

pre 8 godina

Ovo na slici je plazza na Perazicca dolu NEKADA!...dok je tamo sasvim solidno radio hotel "AS"...sada je ni do pola zavrshena ruska betonska ruina kroz koju samo duva promaja,a plazza je gradjevinskim radovima i nasipanjem dela prema Crvenoj stijeni(dakle Petrovcu)-U POTPUNOSTI DEVASTIRANA I RAZORENA!...ispresecana ogromnim stenjem i kojekakvim kamenchinama,a "glavna etno-atrakcija" je zardjali tamno zeleni gusenichar-bager,koji daje onaj "finalni pechat" promenama...

Nikad vise

pre 8 godina

Ja se na odmorima ne uzdrzavam a posto zivim i radim na zapadu imam i sta da trosim. No, ja i moja devojka smo potrosili neverovatnih €2300 (bez leta i smestaja)za deset dana. Sta smo radili? Nismo izlazili na zurke ili u klubove, ali jeli smo sve po dobrim (ipak normalnim) restoranima, pijuckali dupli espreso (€4),pili pivo i sokice (€5), putovali po CG...Za te pare ja mogu da idem komotno na Maledive. Ili kao sto moja devojka sa zapada kaze: to mi je bio najskuplji odmor ikada.

nekooo

pre 8 godina

iz cg sam i uzivam u ovom plakanju poslodavaca kad kaze neko iz cg necu da radim za 100e oni kazu lijen nestrucan ucjenjuje a poslodavac kad kaze ako hoces da radis ima ko hoce sve normalno i srbija treba da uvede ovo .

ema

pre 8 godina

@gazda:
Deca iz Srbij idu da rade tamo jer gdegod da je more, ima tog seznoskog posla. Da Bosna ima more, isli bi u Bosni. Da smo EU, ta deca bi isla da rade u Grcku, Bugarsku,itd jer klinci vole more i provod. Eto , ako to niste sami ukapirali. A odrasi koji idu da rade su oni kojima treba sezonski posao. Cao. Eto to je to - ne palite se da ste vi CG nesto bitni...Ja svakako tamo ne krocim nogom.

sandu

pre 8 godina

U Crnoj Gori smo, gospodja i ja, bili jednom, 2001 i NIKADA VISE!!! Glavni parametar prilikom iznajmljivanja apartmana je bio da li ima VODE!!! Prodjoh uzduz i popreko ceo svet i tako nesto nigde nisam video!!! Iskreno, zesce sam iznenadjen sto, u C.G. i dalje postoji 'turizam'...

Nemanja

pre 8 godina

E smesne su mi ove price, o neljubaznim konobarima u CG, to se vec godinama provalaci, pa kao bolje mi je da idem u Grcku.Ja sam iz Bg-a godinama letujem u CG nikada nisam naleteo na neljubaznog konobara, u ostalom boli me .... za konobare.Problem u CG je lezaljka + suncobran 20e...Pa to nema ni na Mauricijusu...

HRvat

pre 8 godina

Ja iz preljepe Hrvatske idem u slicnu Grcku i dakako sve jeftinije. Paket aranzman jeftiniji do 35 % Hrana na Kreti super bez GMO,ponos Grka govore dolje.. Sve iz sela lokalnih.....Voila

ZORO

pre 8 godina

Zakon je dobar, ali tamo nema ko da radi!
Svi su neki menadžeri, biznismeni, pijevači, plejboji... sve rade da ništa nerade!
Isti zakon bi trebalo doneti i u Srbiji, a trebalo bi pretabati i zakon o državljanstvu.

Marko

pre 8 godina

Sasvim razuma odluka CG. Ugostitelji zapošljavaju Srbe, Makedonce za male pare, plate im smeštaj, rade na crno i sav novac odlazi iz CG dok domaće stanovništvo gubi posao u ugostiteljstvu.

Бранислав

pre 8 godina

...одличан је Закон..па наравно да прво треба да се запосле Црногорци а ови дошљаци само ако буде имало места..свака част..

SrbinCrnogorac

pre 8 godina

Vazno je samo da se pljuje. Jeste citali clanak? Odnosi se na radnu snagu, ne goste. I Crnogorci su Srbi, nisu krivi sto su ih mafijasi odvojili.

gazda

pre 8 godina

Da li je neko procitao clanak? Ne radi se o propasti sezone zbog manjka turista nego zbog manjka radne snage. Novi zakon ce da ogranici zaposljavanje stranaca u Crnoj Gori. Problem je sto crnogorski turizam zavisi od 20,000 Srbijanaca, uglavnom mladih koji dodju u Crnu Goru da zarade pare radeci sezonski. Uzgred, ako se bunite za uslugu u Crnoj Gori i pominjete bezobrazne konobare, 99% sanse je da je konobar iz Srbije. nama trebaju rad ici iz Srbije jer Crnogorci takve poslove nece da rade. Ako ne odloze zakon, nece imati ko da radi. A vi u Srbiji se zapitajte ako je u Crnoj Gori toliko lose, zasto vasi mladi u tolikom broju dolaze da rade u Crnu Goru? Ne ide se nikada na gore, nego na bolje.

todor gardasevic

pre 8 godina

Ma nema problema...da na more u CG odu samo Crnogorci iz Beograda i dosta.
samo, ne daj Boze, posto je tamo lepse, more, standard, vece plate, da ne ostanu tamo...
Pozdrav
p.s.
otkazao letovanje u Grckoj odoh u Montenegro

Danilo

pre 8 godina

Ja ne znam da li vi pišete o istoj Crnoj Gori u kojoj i ja letujem. Juče sam zvao prijatelja iz Petrovca da ga pitam ima li gostiju i kaže da vec od 15.05 do kraja septembra u njegovim apartmanima ni kreveta slobodnog nema. Gosti Rusi i Slovaci. A ovaj zakon je i vise nego odličan, novac ce ostajat u CG a i iskorijenice one nekulturne i neljubazne konobare iz Srbije i RS.

rema

pre 8 godina

Lepša Grčka, ali i skuplja 3x. U Sutomoru za 1.5€ na plaži pivo, aj probaj na Skijatosu bez 5-6€ da popiješ pivo na plaži. U Herceg Novom u sred sezone 5 mina vožnje od centra nalazio smeštaj za 35€ za 10 dana pre par godina. Koliko para toliko i muzike, ne poričem da je Grčka lepša ali ljudi preteruju kad kritikuju CG. Osim Budve 90% CG primorja je cenovno ok.

Nikola

pre 8 godina

Kao sto vi nasim mladima koji ne mogu da priuste sebi letovanje pa idu u CG da rade, tako i vasim mladima ukinuti dozvolu studija na daljinu i dati iskljucivo kao stranim drzavljanima sa skolarinom i do 3x skupljom..da se svakom zaracunava boravisna taksa i svaka imovina da se dodatno oporezuje kao porez na luksuz kao sto i ja tamo placam 3ara sa supom kao dvospratnu kucu sa bazenom..

hm....

pre 8 godina

Ja nisam za odlaganje primene ovog zakona u CG, ali sam za reciprocitet u Srbiji. Prvo da se pretresu svi studentski domovi, mislim da bi bilo dovoljno radne snage...

Vojvodjanin

pre 8 godina

Ne vidim problem ni u cemu ovde... oce vlada da rade crnogorci na primorju....a ako nema dovoljno radne snage na birou tek onda moze stranac da radi.... sasvim normalna procedura da drzava oce da resi nezaposlenost i samim tim joj vise para se slije u kasu jer ovi iz BiH i RS dodju , zarade i odnesu pare a pola crne gore na birou.... jedino kao problem vidim temperamenat crnogorki i ponasanje tih "velikih" gazda prema radnicima....

hejter

pre 8 godina

Ja imam kucu u Baru, pa idem tamo jer ne placam smestaj. Bukvalno trosim samo za hranu (jer na drugo i nema gde da se potrosi). A da nije toga, ne bih nikad u zivotu otisao tamo vise. Ali kad je dzabe lepo je.

Predrag

pre 8 godina

Nije problem u novom zakonu, jer ce uvek biti Srba koji ce raditi poslove koji su Crnogorcima "ispod casti". Problem zasto ce Crnogorcima da propadne sezona lezi upravo u njima. Neka malo prosetaju do Grcke pa neka nauce kako se domacin odnosi prema gostu, pa ako mogu de prevazidju svoju oholost, shvatice gde je problem.

papiga47

pre 8 godina

grcka jeste skuplja ali mnogo je.lepsa i sadrzajnija..ljubaznost neuporediva...kad u cg 10 dana sa zenom i detetom bude sa svim troskovima komlet 450 eur e tad mozemo.tamo! sad ti za mas troje treba za 10.dana bar 700 eur a to je bato jako puno!

irony

pre 8 godina

qq kako smo mi lijen narod, stvarno svi stereotipi su tacni. dobro jos imamo sta da jedemo koliko zapravo nista ne radimo. da nema ovih stranih investitora mi bi nestali sa mape. mladi nece da rade, svi bi da uzivaju, moze nam se, sletis do mora za dva sata si dolje, oces na durmitor i gore si za dva sata. banja nam, niko prstom nece da mrdne. zalio se covjek sa zabljaka morao da dovodi makedonce da rade.. sramota. pustite bar strance da rade, srbi makedonci oni ce jedva docekati, rade, uzivaju, ne kukaju ko ovi nasi djetici kako je tesko

joe

pre 8 godina

Kako smo jadni i zavidni sa komentarima, po meni ovaj zakon je super stvar, jer upravo nasi gradjani idu tamo da rade, koliko god ih ne volimo ne smeta nam njihov euru u dzepu. Ovako je mozda teze dobiti dozvolu ali barem se za nase radnike resava problem da nisu prijavljeni i da ne izvise za platu, ko je nama kriv sto mi imamo feudalni zakon o radu.

Marko

pre 8 godina

Sezona je počela van svih očekivanja 20% više posetioca.
Ovo sa vaše strane nije korektno prema Crnoj Gori jer trendovi su isti u svim državama.

Vladimir

pre 8 godina

Ne vidim problem ni u cemu ovde... oce vlada da rade crnogorci na primorju....a ako nema dovoljno radne snage na birou tek onda moze stranac da radi.... sasvim normalna procedura da drzava oce da resi nezaposlenost i samim tim joj vise para se slije u kasu jer ovi iz BiH i RS dodju , zarade i odnesu pare a pola crne gore na birou.... jedino kao problem vidim temperamenat crnogorki i ponasanje tih "velikih" gazda prema radnicima....
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vojvodjanin, 7. maj 2015 08:46)

Ako ti ne vidis, ima ko vidi. Ovaj zakon je problem za domace poslodavce jer ce na raspolaganju imati samo domacu lenju, nekvalitetnu radnu snagu. Svi poslovi ce biti uradjeni nekvalitetno. Ovaj zakon uopste nije demokratski, jer je pravo poslodavca kog ce da zaposli.

да да

pre 8 godina

Ееее ужаса, када Црногорци почињу да иду у Грчку на море уместо на своје приморје које су окупирали Милови а и остали мафијаши !!!

Danilo

pre 8 godina

Ja ne znam da li vi pišete o istoj Crnoj Gori u kojoj i ja letujem. Juče sam zvao prijatelja iz Petrovca da ga pitam ima li gostiju i kaže da vec od 15.05 do kraja septembra u njegovim apartmanima ni kreveta slobodnog nema. Gosti Rusi i Slovaci. A ovaj zakon je i vise nego odličan, novac ce ostajat u CG a i iskorijenice one nekulturne i neljubazne konobare iz Srbije i RS.

gazda

pre 8 godina

Da li je neko procitao clanak? Ne radi se o propasti sezone zbog manjka turista nego zbog manjka radne snage. Novi zakon ce da ogranici zaposljavanje stranaca u Crnoj Gori. Problem je sto crnogorski turizam zavisi od 20,000 Srbijanaca, uglavnom mladih koji dodju u Crnu Goru da zarade pare radeci sezonski. Uzgred, ako se bunite za uslugu u Crnoj Gori i pominjete bezobrazne konobare, 99% sanse je da je konobar iz Srbije. nama trebaju rad ici iz Srbije jer Crnogorci takve poslove nece da rade. Ako ne odloze zakon, nece imati ko da radi. A vi u Srbiji se zapitajte ako je u Crnoj Gori toliko lose, zasto vasi mladi u tolikom broju dolaze da rade u Crnu Goru? Ne ide se nikada na gore, nego na bolje.

rema

pre 8 godina

Lepša Grčka, ali i skuplja 3x. U Sutomoru za 1.5€ na plaži pivo, aj probaj na Skijatosu bez 5-6€ da popiješ pivo na plaži. U Herceg Novom u sred sezone 5 mina vožnje od centra nalazio smeštaj za 35€ za 10 dana pre par godina. Koliko para toliko i muzike, ne poričem da je Grčka lepša ali ljudi preteruju kad kritikuju CG. Osim Budve 90% CG primorja je cenovno ok.

Marko

pre 8 godina

Sasvim razuma odluka CG. Ugostitelji zapošljavaju Srbe, Makedonce za male pare, plate im smeštaj, rade na crno i sav novac odlazi iz CG dok domaće stanovništvo gubi posao u ugostiteljstvu.

Бранислав

pre 8 godina

...одличан је Закон..па наравно да прво треба да се запосле Црногорци а ови дошљаци само ако буде имало места..свака част..

Никола

pre 8 godina

Грчка... Лепше, чистије, љубазније, јефтиније. За разлику од Црне Горе у Грчкој се остећам као цењени гост а не мета нељубазних балвана који себе називају угоститељима.

П.С. Пореклом сам из Црне Горе. Чак сам тамо и рођен. Бајце код Цетиња

DJ Ape

pre 8 godina

Ljubazni, nasmejani i opušteni Grci naspram neljubaznih, bahatih i bezobraznih (sve potpuno neosnovano, naravno) Crnogoraca. Lepše more i plaže, bolja klopa, sve duplo jeftinije. Jedino pitanje je: zašto bi IKO išao u Crnu Goru?

Nikad vise

pre 8 godina

Ja se na odmorima ne uzdrzavam a posto zivim i radim na zapadu imam i sta da trosim. No, ja i moja devojka smo potrosili neverovatnih €2300 (bez leta i smestaja)za deset dana. Sta smo radili? Nismo izlazili na zurke ili u klubove, ali jeli smo sve po dobrim (ipak normalnim) restoranima, pijuckali dupli espreso (€4),pili pivo i sokice (€5), putovali po CG...Za te pare ja mogu da idem komotno na Maledive. Ili kao sto moja devojka sa zapada kaze: to mi je bio najskuplji odmor ikada.

Nemanja

pre 8 godina

Propasce vam svakako, ako Rusi ne dodju. A da nije nas Srba niko vam ne bi ni dolazio, Grcka je jeftinija tri puta od Budve, nabijate cijene za neke stvari kao da ste u Majamiju, a nemate osnovnu infrastrukturu, pocevsi od puteva, nestasice vode pa do nestanka elektricne energije. Katastrofa drzava.

SrbinCrnogorac

pre 8 godina

Vazno je samo da se pljuje. Jeste citali clanak? Odnosi se na radnu snagu, ne goste. I Crnogorci su Srbi, nisu krivi sto su ih mafijasi odvojili.

odleprshay

pre 8 godina

@gazda

Moje zadnje (zadnje jer nikada u zivotu vise u CG uci necu) neprijatno iskustvo sa uslugom u CG je bilo vezano za lokalca a ne za stranog radnika i to vazi za 99% drugih koji su doziveli slicne neprijatnosti u CG. Probleme su imali sa lokalcima. Kapish? Nego, pitas li se ti sto iz Crne Gore jos uvek masovno dolazite za BG da "studirate", "direktorujete"... evo u krugu od 300 metara od mene dva kafica su otvorena od strane crnogorskih vlasnika, stan do mene iznajmljuje Crnogorac, juce nisam mogao da prodjem trotoraom zbog bahato parkiranog auta sa cg tablicama... Sto dolazite ovde gde je lose kada vam je super u Crnoj Gori ili sto ne idete na bolje u Pristinu ili Tiranu kod brace?

ema

pre 8 godina

@gazda:
Deca iz Srbij idu da rade tamo jer gdegod da je more, ima tog seznoskog posla. Da Bosna ima more, isli bi u Bosni. Da smo EU, ta deca bi isla da rade u Grcku, Bugarsku,itd jer klinci vole more i provod. Eto , ako to niste sami ukapirali. A odrasi koji idu da rade su oni kojima treba sezonski posao. Cao. Eto to je to - ne palite se da ste vi CG nesto bitni...Ja svakako tamo ne krocim nogom.

todor gardasevic

pre 8 godina

Ma nema problema...da na more u CG odu samo Crnogorci iz Beograda i dosta.
samo, ne daj Boze, posto je tamo lepse, more, standard, vece plate, da ne ostanu tamo...
Pozdrav
p.s.
otkazao letovanje u Grckoj odoh u Montenegro

Nemanja

pre 8 godina

E smesne su mi ove price, o neljubaznim konobarima u CG, to se vec godinama provalaci, pa kao bolje mi je da idem u Grcku.Ja sam iz Bg-a godinama letujem u CG nikada nisam naleteo na neljubaznog konobara, u ostalom boli me .... za konobare.Problem u CG je lezaljka + suncobran 20e...Pa to nema ni na Mauricijusu...

sandu

pre 8 godina

U Crnoj Gori smo, gospodja i ja, bili jednom, 2001 i NIKADA VISE!!! Glavni parametar prilikom iznajmljivanja apartmana je bio da li ima VODE!!! Prodjoh uzduz i popreko ceo svet i tako nesto nigde nisam video!!! Iskreno, zesce sam iznenadjen sto, u C.G. i dalje postoji 'turizam'...

Marko

pre 8 godina

Sezona je počela van svih očekivanja 20% više posetioca.
Ovo sa vaše strane nije korektno prema Crnoj Gori jer trendovi su isti u svim državama.

HRvat

pre 8 godina

Ja iz preljepe Hrvatske idem u slicnu Grcku i dakako sve jeftinije. Paket aranzman jeftiniji do 35 % Hrana na Kreti super bez GMO,ponos Grka govore dolje.. Sve iz sela lokalnih.....Voila

fjuzzn

pre 8 godina

Ovo na slici je plazza na Perazicca dolu NEKADA!...dok je tamo sasvim solidno radio hotel "AS"...sada je ni do pola zavrshena ruska betonska ruina kroz koju samo duva promaja,a plazza je gradjevinskim radovima i nasipanjem dela prema Crvenoj stijeni(dakle Petrovcu)-U POTPUNOSTI DEVASTIRANA I RAZORENA!...ispresecana ogromnim stenjem i kojekakvim kamenchinama,a "glavna etno-atrakcija" je zardjali tamno zeleni gusenichar-bager,koji daje onaj "finalni pechat" promenama...

joe

pre 8 godina

Kako smo jadni i zavidni sa komentarima, po meni ovaj zakon je super stvar, jer upravo nasi gradjani idu tamo da rade, koliko god ih ne volimo ne smeta nam njihov euru u dzepu. Ovako je mozda teze dobiti dozvolu ali barem se za nase radnike resava problem da nisu prijavljeni i da ne izvise za platu, ko je nama kriv sto mi imamo feudalni zakon o radu.

nekooo

pre 8 godina

iz cg sam i uzivam u ovom plakanju poslodavaca kad kaze neko iz cg necu da radim za 100e oni kazu lijen nestrucan ucjenjuje a poslodavac kad kaze ako hoces da radis ima ko hoce sve normalno i srbija treba da uvede ovo .

ZORO

pre 8 godina

Zakon je dobar, ali tamo nema ko da radi!
Svi su neki menadžeri, biznismeni, pijevači, plejboji... sve rade da ništa nerade!
Isti zakon bi trebalo doneti i u Srbiji, a trebalo bi pretabati i zakon o državljanstvu.

Vojvodjanin

pre 8 godina

Ne vidim problem ni u cemu ovde... oce vlada da rade crnogorci na primorju....a ako nema dovoljno radne snage na birou tek onda moze stranac da radi.... sasvim normalna procedura da drzava oce da resi nezaposlenost i samim tim joj vise para se slije u kasu jer ovi iz BiH i RS dodju , zarade i odnesu pare a pola crne gore na birou.... jedino kao problem vidim temperamenat crnogorki i ponasanje tih "velikih" gazda prema radnicima....

papiga47

pre 8 godina

grcka jeste skuplja ali mnogo je.lepsa i sadrzajnija..ljubaznost neuporediva...kad u cg 10 dana sa zenom i detetom bude sa svim troskovima komlet 450 eur e tad mozemo.tamo! sad ti za mas troje treba za 10.dana bar 700 eur a to je bato jako puno!

Vladimir

pre 8 godina

Ne vidim problem ni u cemu ovde... oce vlada da rade crnogorci na primorju....a ako nema dovoljno radne snage na birou tek onda moze stranac da radi.... sasvim normalna procedura da drzava oce da resi nezaposlenost i samim tim joj vise para se slije u kasu jer ovi iz BiH i RS dodju , zarade i odnesu pare a pola crne gore na birou.... jedino kao problem vidim temperamenat crnogorki i ponasanje tih "velikih" gazda prema radnicima....
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vojvodjanin, 7. maj 2015 08:46)

Ako ti ne vidis, ima ko vidi. Ovaj zakon je problem za domace poslodavce jer ce na raspolaganju imati samo domacu lenju, nekvalitetnu radnu snagu. Svi poslovi ce biti uradjeni nekvalitetno. Ovaj zakon uopste nije demokratski, jer je pravo poslodavca kog ce da zaposli.

hejter

pre 8 godina

Ja imam kucu u Baru, pa idem tamo jer ne placam smestaj. Bukvalno trosim samo za hranu (jer na drugo i nema gde da se potrosi). A da nije toga, ne bih nikad u zivotu otisao tamo vise. Ali kad je dzabe lepo je.

hm....

pre 8 godina

Ja nisam za odlaganje primene ovog zakona u CG, ali sam za reciprocitet u Srbiji. Prvo da se pretresu svi studentski domovi, mislim da bi bilo dovoljno radne snage...

Predrag

pre 8 godina

Nije problem u novom zakonu, jer ce uvek biti Srba koji ce raditi poslove koji su Crnogorcima "ispod casti". Problem zasto ce Crnogorcima da propadne sezona lezi upravo u njima. Neka malo prosetaju do Grcke pa neka nauce kako se domacin odnosi prema gostu, pa ako mogu de prevazidju svoju oholost, shvatice gde je problem.

irony

pre 8 godina

qq kako smo mi lijen narod, stvarno svi stereotipi su tacni. dobro jos imamo sta da jedemo koliko zapravo nista ne radimo. da nema ovih stranih investitora mi bi nestali sa mape. mladi nece da rade, svi bi da uzivaju, moze nam se, sletis do mora za dva sata si dolje, oces na durmitor i gore si za dva sata. banja nam, niko prstom nece da mrdne. zalio se covjek sa zabljaka morao da dovodi makedonce da rade.. sramota. pustite bar strance da rade, srbi makedonci oni ce jedva docekati, rade, uzivaju, ne kukaju ko ovi nasi djetici kako je tesko

Nikola

pre 8 godina

Kao sto vi nasim mladima koji ne mogu da priuste sebi letovanje pa idu u CG da rade, tako i vasim mladima ukinuti dozvolu studija na daljinu i dati iskljucivo kao stranim drzavljanima sa skolarinom i do 3x skupljom..da se svakom zaracunava boravisna taksa i svaka imovina da se dodatno oporezuje kao porez na luksuz kao sto i ja tamo placam 3ara sa supom kao dvospratnu kucu sa bazenom..

да да

pre 8 godina

Ееее ужаса, када Црногорци почињу да иду у Грчку на море уместо на своје приморје које су окупирали Милови а и остали мафијаши !!!