Ponedeljak, 04.05.2015.

10:56

Naš EPS grca, HEP duplirao profit

HEP je prošle godine imala profit od 2,47 milijardi kuna (325 miliona evra), čime je skoro udvostručila dobit iz 2013. kada je imala 1,3 milijardi kuna profita

Izvor: Tanjug

Naš EPS grca, HEP duplirao profit IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

PSYCRO

pre 8 godina

Pozdrav! Vidim neke zanima, ja sam dipl.ekonomist zaposlen u HEP-u, imam plaću oko 1200 €, 20 godina staža. Prosjek je oko 800 €, zaposlenih ima oko 11 000 sa firmama kćerima. Političkog kadroviranja ima i kod nas, naročito direktora..

Telekom Srbija je sita riba za HT

pre 8 godina

Al zato nas i njihov telekom ne mogu da se uporede
(Andrija, 4. maj 2015 13:12)

U pravu si HT ima dobit za 2014g od 190 milijuna eura dok je Telekom Srbije na 125 milijuna eura. Da ne govorimo koliku akumulaciju gotovine HT ima na svojim računima od prethodnih puno uspješnijih godina nego što je ova o koju vrlo lako može iskoristiti za preuzimanje srpskog telekoma doslovno preko noći što će se vjerojatno i dogoditi.

ivon

pre 8 godina

Posto sami nismo sposobni da upravljamo tim preduzecem treba ga prodati. Pa ce se uvesti red. Kada malo bolje razmislim taj princip vazi i za drzavu.

yea

pre 8 godina

@ne cenzurisi: Za cenu se slazem i to stoji, ali vam je poredjenje sa NIS-om potpuno deplasirano i neumesno. EPS je najpre apsolutni monopolista i za stanovnistvo ne postoji druga alternativa za nabavku struje, dok NIS ima konkurenciju u vidu brojnih stranih i domacih benzinskih pumpi a od 2011. je dozvoljen i uvoz naftnih derivata.
Druga stavka su naravno akcize, pa kada uvedu iste takve akcize za struje (ne dao bog) onda mozemo da vrsimo poredjenja koja navodite.
Pogotovo je smesno da u ovom kontekstu pricate o "glorifikaciji" kada se od samog pocetka koristio i koristi svaki moguci i nemoguci povod za kampanju protiv pomenute kompanije, ali su rezultati i cifre bili neumoljivi i jednostavno je bilo nemoguce da se zabasure i izokrenu u suprotnost (zato je metodologija napada "unapredjena" pominjanjem nebuloza u vidu rudne rente ili "besplatnog" eksploatisanja nafte).

veseli

pre 8 godina

Samo vi dajte da narod dokapitalizuje EPS. U bankama cuci 8+ milijardi eura stednje (kamata je glupost), u slamaricama koliko oces. Daj nam akcije da kupimo... lako cemo mi dalje, samo nam jos daj i da kupujemo akcije telekoma i drugih uspesnih preduzeca, a ne da ih dajete u bescenje kao "bolje strancima nego da truli imanje". Prvo ce da truju po medijima kako to ne vredi, pa ce onda neko to da "spase". Celu su privredu "zuti" tako privatizovali. Ajd da vidimo sta se promenilo. Pa sto su stranci bolji od nas? Ocito je, zbog nemoci "premudrih" i "neustrasivih" na vlasti.

Marko

pre 8 godina

Sve je ovo neoliberalna priča kako bi EPS prodali strancima. Ljudi, šta vas briga koliko ima direktora ako plaćate najeftiniju struju u Evropi?
Ako želite stranca slobodno, biće skuplja struja.

levičar delija

pre 8 godina

Kod vas u Srbiji je još i dobro,kod nas R.srpskoj od 6 radnika koji su došli da otklone kvar niko se nezna popeti na banderu niti pročitati projekt razvoda da zna koji trafo treba isključiti.U kancelariji rade od 7 a dolaze ranije pošto imaju 4 stola a njih 6.Dobit je 0 ali kompletne porodice rade,Pozdrav i sretno poskupljenje.

Goran

pre 8 godina

I pored toga imate organizovanu histericnu kampanju satanizacije EPSa i glorifikacije NISa iako nam je gorivo medju najskupljima u Evropi a struja najjeftinija.
(ne cenzurisi, 4. maj 2015 12:24)

Izvini, gorivo nam nije skupo zbog NIS-a nego zbog AKCIZA koje su medju najvecima u Evropi, evo imas vest mota se na sajtu da nam je akciza na TNG najveca u EU.
Kakve veze NIS ima sa tim, a da, ima, jer ne moze vise da se krade sakom i kapom, kao dok je NIS bio u nasim rukama, nema zaposljavanja rodjaka, kumova, botova i kadrovskih poltrona, pa mora da se maznjava na akcizama da se popuni RUPA!

Jel to zaista hoces da kazes da je situacija u tvom EPS-u potpuno cista, organizacija na nivou, svi obuceni za radna mesta na kojima ste, da nemate viska radnika, da ste svi zauzeti i da imate pune ruke posla ?

Prica za malu decu kao i u 80% drzavnih firmi. (cast izuzetcima)

skene

pre 8 godina

Prosao danas kroz Malesku, radnici državnog preduzeća dremaju pored iskopane rupe barem jedno 2 sata, jedan cak seo na asfalt i drema. Cekaju verovatno nesto da im se dopremi.Bilo bi mozda i ok da nisu rupu iskopali jos pre 1. maja.
Sta reci...

Rade!

pre 8 godina

Radim u EPS-u, a pre dve godine bio sam tri meseca
na ispomoći u HEP-u. Oni su već tada slali radnike
u penziju s dokupom staža i otpremninama! Velik broj
je premešten iz kancelarija u proizvodnju. Rukovodeći kadar
je prepolovljen i dovedeni su novi ljudi, a HEP danas
stvara ogroman profit koji se uplačuje u budget!

Ivan

pre 8 godina

@(NastyB, 4. maj 2015 12:55)

Naravno to da je u Srbiji struja 2x jeftinija nego u Hrvatskoj nema veze. To, da je prosečan Slovenac dužan 20 000 evra a prosečan Srbin 800 evra isto nema veze. Samo po tome koliko su morali da se zaduže da zadrže standard je indikacija ko je koga parazitirao...

epsovac

pre 8 godina

Nekoliko stvarima se uradi i prelazi EPS u plus lagano.

6000 ljudi sa Kosova koji i dalje primaju platu. Ovo je na vladi da reši.

Podići cenu struje za par centi (makar i dalje bila ispod ekonomske). Moram napomenuti da je cena za kvalifikovane kupce (veće firme) podignuta liberalizacijom tržišta i da oni (koji plaćaju) sada plaćaju ekonomsku cenu, oko 30% višu nego pre 2 godine.

Ovime se nadovezujem na treću stavku, da se dozvoli naplata. Doslovno dozvoli. Da država podrži eps snabdevanje vezano za isključenja. Splavu jedan dan bude isključena struja, sutradan nas zovu direktori da uključimo... A dug nije plaćen. Kada bi se isforsirala bolja naplata, bilo bi mnogo lakše, ali tu su najveći problem preduzeća u restrukturiranju, Železara, Bor, pa i železnica.

Ove tri stvari rešiti i eps povećava prihod bar 100M evra godišnje, ako ne i više. Postoji tu još hiljadu manjih i većih začkoljica koje odnose pare (kao npr. grejanje Novog Sada), ali o tome drugi put.

Miki

pre 8 godina

pa to je slučaj i sa EPSom a i Srbija gasom. nigde u svetu ne postoje firme koje se bave preprodajom energije i da su gubitasi, osim kod nas.

lesa

pre 8 godina

Da li HEP finansira fudbslske klubove, dali njihovi radnici imaju tri puta vecu platu od prosecne u Srbiji, dali procentualno imaju priblizan broj direktora u odnosu na EPS? Ma presisacemo mi HEP samo kad na leto poskupimo struju 15%.

Đorđe Užice

pre 8 godina

Razumljivo, s' obzirom da ne prestaju da ga pune partijskim kadrovima, političkim i familijarnim nameštenicima, do tačke pucanja ...

Vladimir

pre 8 godina

Sta radi EPS sa novcem kada proda struju potrosacima? Sve prebaci u budzet, da se dele penzije i krpe rupe. Kada bi u EPS-u ostajale pare, gradilo bi se, sirilo i proizvodilo jos vise struje, a da ne pominjemo i dizanje cene struje na evropski nivo... EPS je profitabilan, a svu zaradu mu uzima drzava.

bljak

pre 8 godina

ne cenzurisi, 4. maj 2015 12:24

Tipican primer spinovanja, tj. prikazivanja nedovoljne informacije i naglasavanja samo probranih cinjenica. Tacno je da ako se koriguje na kupovnu moc struja je jeftinija samo u Svedskoj i Finskoj, ali ostaje nepoznata profitabilnost EPS-a. To je glavno pitanje zbog kojeg spominjemo razloge za povecanje cene struje, u zemlji koja

a) je u stanju da podmiri svoje potrebe za elektricnom energijom;
b) elektroprivredi koja je svoju infrastrukturu nasledila iz doba socijalizma - dakle ucescem svih njenih gradjana koje je DUZNA da podmiruje kao danas sto akcionarsko drustvo podmiruje svoje osnivace;
c) elektroprivredi koja se oslanja na sagorevanje uglja iz SOPSTVENIH rudnika i vode ciji pritok ne naplacuje;
d) elektroprivredi koja od svih evropskih ima najglomazniju administraciju i rukovodeci kadar i najveci politicki uticaj na broj i kvalitet zaposlenih i njihova primanja;
e) gde se (i dalje) krije kolika je proizvodna cena 1 KWh.

Dakle da li je povecanje cene JEDINI nacin da se poveca profitabilnost EPS-a? Zasto se cene struje u Srbiji uvek porede sa cenama u okruzenju - koji je smisao toga?

Miki

pre 8 godina

U pa vidi se da su i oni na dobrom putu. Samo pola milijarde u dugu, fino nema šta. Mada recimo kada kod nas ne bi primali mamine i tatine sinove i kćeri, partijske botove i sličan stručan kadar, možda bi i naš EPS poslovao profitabilno. Kakave države takav i sistem.

arhitekta predrag

pre 8 godina

tako je i nis jugopetrol srbija grcao i bio u dugovima oduvek a kad su ga kupili od prve godine pravio je poyzitivne rezultate , tako da EPS ima ,,rukovodstvo'' koje ima naj vece plate , verovatno se jos kraducka pa im je uvek minus , LOGICNO

Igor

pre 8 godina

Necu da branim EPS, ali cena struje je 80% skuplja u Hrvatskoj nego u Srbiji. Pa tako taj profit HEP-a dolazi iz dzepova grajdana Hrvatske. E sad, koji model je bolji - nisam siguran.

neutralni Emigrant - posmatrač

pre 8 godina

Nije džabe to što je Hrvatska u EU, a Srbija nije otvorila ni prvo poglavlje pregovora.

Na Sloveniji i Hrvatskoj Srbija više ne može da parazitira, pa njima samima ostaje više. Srbija više nema na kome da parazitira, ne može čak ni na Kosovu, ni Crnoj Gori pa joj ostaje manje. Ne vidim u Srbiji želju za opismenjavanjem, presabiranjem i normalizovanjem - može da se desi i Vojvodina da kaže "doviđenja", u tom slučaju mogu da se kladim u šta hoćeš da će i njoj da ostaje više nego sada.

abc

pre 8 godina

Al zato nas i njihov telekom ne mogu da se uporede
(Andrija, 04. maj 2015 13:12)

Al zato cemo mi nas telekom da prodamo! Aha! Kad pogledas, i nismo bas pametni...

repus

pre 8 godina

како епс неће грцати када стотине неких спортских клубова накачено на епс и још опасније је што је после 1999 у епс су дошли нестручни кадрови са чудним акцентом кад причају поготову су на руководећем месту дебеле плате а стручност нула док су ти кадрови радили у обилићу више је обилић стајао и био у квару него што је радио сада када нису у обилићу обилић ради без грешке али нажалост сви су добили посао у епсу и то ће довести до тоталног краха епса

Arhitekta

pre 8 godina

I dalje mi nije jasno kako struja iz alternativnih izvora moze da bude skuplja od uvozne ??? Valja zato sto EPS (nema) ima, takvu, poslovnu politiku i grca u dugovima. Jos uvek cuvam taj clanak iz Novost, do pre 2 god, kao dokaz idiotizma.

DRAGAN

pre 8 godina

Ali nas EPS ima mnogo vise direktora koji imaju vecu reprezentaciju od kolega iz HEPa,a da ne govorimo koliko ima novoprimljenih partijskih kadrova!I u nasem EPSu cistacica ima vecu platu nego profesori u srednjim skolama!Ipak su to neke prednosti!

matia

pre 8 godina

prosto ko pasulj!
nek i eps digne cijenu!!!
a najbolje od svega je kad su digli cijenu struje,prošle godine,tvrdeći da da nam je ista najeftinija u evropi.
a nakon liberarizacije,iste godine, došle su slovenski geni,njemački rwe,hrvacki teelekom i nude jeftiniju struju!!!

ne cenzurisi

pre 8 godina

EPS prodaje struju po ceni 5,89 centi,najjeftinije u Evropi, a HEP prodaje istu tu struju po ceni od 13,27 centi.

Ako se uzme u obzir kupovna moc struja je jeftinija samo u Svedskoj i Finskoj.
http://www.energypriceindex.com/wp-content/uploads/2015/04/HEPI_Press_Release_April_2015_reviewed.pdf


I pored toga imate organizovanu histericnu kampanju satanizacije EPSa i glorifikacije NISa iako nam je gorivo medju najskupljima u Evropi a struja najjeftinija.

neandertalac

pre 8 godina

Pa zbog jednostavnih razloga : Hrvati nemaju 600 direktora i 1500 izmisljenih savetnika , nisu zaposlili svu zivu familiju i svalerke kao ovi nasi lopovi a i ne kradu toliko kao mi !! Od nas ipak nema vecih lopova !! Oni su svog premijera posle prve afere strpali u zatvor a kod nas ni politicar pilicar i anonimus je nedodirljiv !!

Milan

pre 8 godina

Ma Majka Rusija i Braca Rusi ce nama spasiti EPS. Nije taj gubitak bitan, bitno je da smo mi sa nasom bracom, a to sto HEP ima dobitak, to nisu te pare, nije to to. To su americke pare, izdajnicke i anti-srpske, dobijene kovanjem zavera protiv Srbstva, posto je ceo svet na nas ljubomoran, osim Brace Rusa.

NastyB

pre 8 godina

Naravno da ima profit. Šta bi bilo da ima preko 600 direktora sa enormnim platama, i 5000 radnika od kojih je bar tri hiljade sekretarica, savetnika, i kojekakvih zamenika, a upravni odbor krcat ljudima koji tu nisu privirili, a plate ravne evropskim...
E, zbog toga je EPS u dugovima, prosto i jednostavno.

Miki

pre 8 godina

U pa vidi se da su i oni na dobrom putu. Samo pola milijarde u dugu, fino nema šta. Mada recimo kada kod nas ne bi primali mamine i tatine sinove i kćeri, partijske botove i sličan stručan kadar, možda bi i naš EPS poslovao profitabilno. Kakave države takav i sistem.

NastyB

pre 8 godina

Naravno da ima profit. Šta bi bilo da ima preko 600 direktora sa enormnim platama, i 5000 radnika od kojih je bar tri hiljade sekretarica, savetnika, i kojekakvih zamenika, a upravni odbor krcat ljudima koji tu nisu privirili, a plate ravne evropskim...
E, zbog toga je EPS u dugovima, prosto i jednostavno.

neandertalac

pre 8 godina

Pa zbog jednostavnih razloga : Hrvati nemaju 600 direktora i 1500 izmisljenih savetnika , nisu zaposlili svu zivu familiju i svalerke kao ovi nasi lopovi a i ne kradu toliko kao mi !! Od nas ipak nema vecih lopova !! Oni su svog premijera posle prve afere strpali u zatvor a kod nas ni politicar pilicar i anonimus je nedodirljiv !!

ne cenzurisi

pre 8 godina

EPS prodaje struju po ceni 5,89 centi,najjeftinije u Evropi, a HEP prodaje istu tu struju po ceni od 13,27 centi.

Ako se uzme u obzir kupovna moc struja je jeftinija samo u Svedskoj i Finskoj.
http://www.energypriceindex.com/wp-content/uploads/2015/04/HEPI_Press_Release_April_2015_reviewed.pdf


I pored toga imate organizovanu histericnu kampanju satanizacije EPSa i glorifikacije NISa iako nam je gorivo medju najskupljima u Evropi a struja najjeftinija.

neutralni Emigrant - posmatrač

pre 8 godina

Nije džabe to što je Hrvatska u EU, a Srbija nije otvorila ni prvo poglavlje pregovora.

Na Sloveniji i Hrvatskoj Srbija više ne može da parazitira, pa njima samima ostaje više. Srbija više nema na kome da parazitira, ne može čak ni na Kosovu, ni Crnoj Gori pa joj ostaje manje. Ne vidim u Srbiji želju za opismenjavanjem, presabiranjem i normalizovanjem - može da se desi i Vojvodina da kaže "doviđenja", u tom slučaju mogu da se kladim u šta hoćeš da će i njoj da ostaje više nego sada.

DRAGAN

pre 8 godina

Ali nas EPS ima mnogo vise direktora koji imaju vecu reprezentaciju od kolega iz HEPa,a da ne govorimo koliko ima novoprimljenih partijskih kadrova!I u nasem EPSu cistacica ima vecu platu nego profesori u srednjim skolama!Ipak su to neke prednosti!

Đorđe Užice

pre 8 godina

Razumljivo, s' obzirom da ne prestaju da ga pune partijskim kadrovima, političkim i familijarnim nameštenicima, do tačke pucanja ...

Milan

pre 8 godina

Ma Majka Rusija i Braca Rusi ce nama spasiti EPS. Nije taj gubitak bitan, bitno je da smo mi sa nasom bracom, a to sto HEP ima dobitak, to nisu te pare, nije to to. To su americke pare, izdajnicke i anti-srpske, dobijene kovanjem zavera protiv Srbstva, posto je ceo svet na nas ljubomoran, osim Brace Rusa.

Arhitekta

pre 8 godina

I dalje mi nije jasno kako struja iz alternativnih izvora moze da bude skuplja od uvozne ??? Valja zato sto EPS (nema) ima, takvu, poslovnu politiku i grca u dugovima. Jos uvek cuvam taj clanak iz Novost, do pre 2 god, kao dokaz idiotizma.

matia

pre 8 godina

prosto ko pasulj!
nek i eps digne cijenu!!!
a najbolje od svega je kad su digli cijenu struje,prošle godine,tvrdeći da da nam je ista najeftinija u evropi.
a nakon liberarizacije,iste godine, došle su slovenski geni,njemački rwe,hrvacki teelekom i nude jeftiniju struju!!!

Rade!

pre 8 godina

Radim u EPS-u, a pre dve godine bio sam tri meseca
na ispomoći u HEP-u. Oni su već tada slali radnike
u penziju s dokupom staža i otpremninama! Velik broj
je premešten iz kancelarija u proizvodnju. Rukovodeći kadar
je prepolovljen i dovedeni su novi ljudi, a HEP danas
stvara ogroman profit koji se uplačuje u budget!

levičar delija

pre 8 godina

Kod vas u Srbiji je još i dobro,kod nas R.srpskoj od 6 radnika koji su došli da otklone kvar niko se nezna popeti na banderu niti pročitati projekt razvoda da zna koji trafo treba isključiti.U kancelariji rade od 7 a dolaze ranije pošto imaju 4 stola a njih 6.Dobit je 0 ali kompletne porodice rade,Pozdrav i sretno poskupljenje.

epsovac

pre 8 godina

Nekoliko stvarima se uradi i prelazi EPS u plus lagano.

6000 ljudi sa Kosova koji i dalje primaju platu. Ovo je na vladi da reši.

Podići cenu struje za par centi (makar i dalje bila ispod ekonomske). Moram napomenuti da je cena za kvalifikovane kupce (veće firme) podignuta liberalizacijom tržišta i da oni (koji plaćaju) sada plaćaju ekonomsku cenu, oko 30% višu nego pre 2 godine.

Ovime se nadovezujem na treću stavku, da se dozvoli naplata. Doslovno dozvoli. Da država podrži eps snabdevanje vezano za isključenja. Splavu jedan dan bude isključena struja, sutradan nas zovu direktori da uključimo... A dug nije plaćen. Kada bi se isforsirala bolja naplata, bilo bi mnogo lakše, ali tu su najveći problem preduzeća u restrukturiranju, Železara, Bor, pa i železnica.

Ove tri stvari rešiti i eps povećava prihod bar 100M evra godišnje, ako ne i više. Postoji tu još hiljadu manjih i većih začkoljica koje odnose pare (kao npr. grejanje Novog Sada), ali o tome drugi put.

Goran

pre 8 godina

I pored toga imate organizovanu histericnu kampanju satanizacije EPSa i glorifikacije NISa iako nam je gorivo medju najskupljima u Evropi a struja najjeftinija.
(ne cenzurisi, 4. maj 2015 12:24)

Izvini, gorivo nam nije skupo zbog NIS-a nego zbog AKCIZA koje su medju najvecima u Evropi, evo imas vest mota se na sajtu da nam je akciza na TNG najveca u EU.
Kakve veze NIS ima sa tim, a da, ima, jer ne moze vise da se krade sakom i kapom, kao dok je NIS bio u nasim rukama, nema zaposljavanja rodjaka, kumova, botova i kadrovskih poltrona, pa mora da se maznjava na akcizama da se popuni RUPA!

Jel to zaista hoces da kazes da je situacija u tvom EPS-u potpuno cista, organizacija na nivou, svi obuceni za radna mesta na kojima ste, da nemate viska radnika, da ste svi zauzeti i da imate pune ruke posla ?

Prica za malu decu kao i u 80% drzavnih firmi. (cast izuzetcima)

veseli

pre 8 godina

Samo vi dajte da narod dokapitalizuje EPS. U bankama cuci 8+ milijardi eura stednje (kamata je glupost), u slamaricama koliko oces. Daj nam akcije da kupimo... lako cemo mi dalje, samo nam jos daj i da kupujemo akcije telekoma i drugih uspesnih preduzeca, a ne da ih dajete u bescenje kao "bolje strancima nego da truli imanje". Prvo ce da truju po medijima kako to ne vredi, pa ce onda neko to da "spase". Celu su privredu "zuti" tako privatizovali. Ajd da vidimo sta se promenilo. Pa sto su stranci bolji od nas? Ocito je, zbog nemoci "premudrih" i "neustrasivih" na vlasti.

Ivan

pre 8 godina

@(NastyB, 4. maj 2015 12:55)

Naravno to da je u Srbiji struja 2x jeftinija nego u Hrvatskoj nema veze. To, da je prosečan Slovenac dužan 20 000 evra a prosečan Srbin 800 evra isto nema veze. Samo po tome koliko su morali da se zaduže da zadrže standard je indikacija ko je koga parazitirao...

lesa

pre 8 godina

Da li HEP finansira fudbslske klubove, dali njihovi radnici imaju tri puta vecu platu od prosecne u Srbiji, dali procentualno imaju priblizan broj direktora u odnosu na EPS? Ma presisacemo mi HEP samo kad na leto poskupimo struju 15%.

yea

pre 8 godina

@ne cenzurisi: Za cenu se slazem i to stoji, ali vam je poredjenje sa NIS-om potpuno deplasirano i neumesno. EPS je najpre apsolutni monopolista i za stanovnistvo ne postoji druga alternativa za nabavku struje, dok NIS ima konkurenciju u vidu brojnih stranih i domacih benzinskih pumpi a od 2011. je dozvoljen i uvoz naftnih derivata.
Druga stavka su naravno akcize, pa kada uvedu iste takve akcize za struje (ne dao bog) onda mozemo da vrsimo poredjenja koja navodite.
Pogotovo je smesno da u ovom kontekstu pricate o "glorifikaciji" kada se od samog pocetka koristio i koristi svaki moguci i nemoguci povod za kampanju protiv pomenute kompanije, ali su rezultati i cifre bili neumoljivi i jednostavno je bilo nemoguce da se zabasure i izokrenu u suprotnost (zato je metodologija napada "unapredjena" pominjanjem nebuloza u vidu rudne rente ili "besplatnog" eksploatisanja nafte).

Telekom Srbija je sita riba za HT

pre 8 godina

Al zato nas i njihov telekom ne mogu da se uporede
(Andrija, 4. maj 2015 13:12)

U pravu si HT ima dobit za 2014g od 190 milijuna eura dok je Telekom Srbije na 125 milijuna eura. Da ne govorimo koliku akumulaciju gotovine HT ima na svojim računima od prethodnih puno uspješnijih godina nego što je ova o koju vrlo lako može iskoristiti za preuzimanje srpskog telekoma doslovno preko noći što će se vjerojatno i dogoditi.

Miki

pre 8 godina

pa to je slučaj i sa EPSom a i Srbija gasom. nigde u svetu ne postoje firme koje se bave preprodajom energije i da su gubitasi, osim kod nas.

Marko

pre 8 godina

Sve je ovo neoliberalna priča kako bi EPS prodali strancima. Ljudi, šta vas briga koliko ima direktora ako plaćate najeftiniju struju u Evropi?
Ako želite stranca slobodno, biće skuplja struja.

abc

pre 8 godina

Al zato nas i njihov telekom ne mogu da se uporede
(Andrija, 04. maj 2015 13:12)

Al zato cemo mi nas telekom da prodamo! Aha! Kad pogledas, i nismo bas pametni...

Vladimir

pre 8 godina

Sta radi EPS sa novcem kada proda struju potrosacima? Sve prebaci u budzet, da se dele penzije i krpe rupe. Kada bi u EPS-u ostajale pare, gradilo bi se, sirilo i proizvodilo jos vise struje, a da ne pominjemo i dizanje cene struje na evropski nivo... EPS je profitabilan, a svu zaradu mu uzima drzava.

Igor

pre 8 godina

Necu da branim EPS, ali cena struje je 80% skuplja u Hrvatskoj nego u Srbiji. Pa tako taj profit HEP-a dolazi iz dzepova grajdana Hrvatske. E sad, koji model je bolji - nisam siguran.

bljak

pre 8 godina

ne cenzurisi, 4. maj 2015 12:24

Tipican primer spinovanja, tj. prikazivanja nedovoljne informacije i naglasavanja samo probranih cinjenica. Tacno je da ako se koriguje na kupovnu moc struja je jeftinija samo u Svedskoj i Finskoj, ali ostaje nepoznata profitabilnost EPS-a. To je glavno pitanje zbog kojeg spominjemo razloge za povecanje cene struje, u zemlji koja

a) je u stanju da podmiri svoje potrebe za elektricnom energijom;
b) elektroprivredi koja je svoju infrastrukturu nasledila iz doba socijalizma - dakle ucescem svih njenih gradjana koje je DUZNA da podmiruje kao danas sto akcionarsko drustvo podmiruje svoje osnivace;
c) elektroprivredi koja se oslanja na sagorevanje uglja iz SOPSTVENIH rudnika i vode ciji pritok ne naplacuje;
d) elektroprivredi koja od svih evropskih ima najglomazniju administraciju i rukovodeci kadar i najveci politicki uticaj na broj i kvalitet zaposlenih i njihova primanja;
e) gde se (i dalje) krije kolika je proizvodna cena 1 KWh.

Dakle da li je povecanje cene JEDINI nacin da se poveca profitabilnost EPS-a? Zasto se cene struje u Srbiji uvek porede sa cenama u okruzenju - koji je smisao toga?

repus

pre 8 godina

како епс неће грцати када стотине неких спортских клубова накачено на епс и још опасније је што је после 1999 у епс су дошли нестручни кадрови са чудним акцентом кад причају поготову су на руководећем месту дебеле плате а стручност нула док су ти кадрови радили у обилићу више је обилић стајао и био у квару него што је радио сада када нису у обилићу обилић ради без грешке али нажалост сви су добили посао у епсу и то ће довести до тоталног краха епса

ivon

pre 8 godina

Posto sami nismo sposobni da upravljamo tim preduzecem treba ga prodati. Pa ce se uvesti red. Kada malo bolje razmislim taj princip vazi i za drzavu.

arhitekta predrag

pre 8 godina

tako je i nis jugopetrol srbija grcao i bio u dugovima oduvek a kad su ga kupili od prve godine pravio je poyzitivne rezultate , tako da EPS ima ,,rukovodstvo'' koje ima naj vece plate , verovatno se jos kraducka pa im je uvek minus , LOGICNO

skene

pre 8 godina

Prosao danas kroz Malesku, radnici državnog preduzeća dremaju pored iskopane rupe barem jedno 2 sata, jedan cak seo na asfalt i drema. Cekaju verovatno nesto da im se dopremi.Bilo bi mozda i ok da nisu rupu iskopali jos pre 1. maja.
Sta reci...

PSYCRO

pre 8 godina

Pozdrav! Vidim neke zanima, ja sam dipl.ekonomist zaposlen u HEP-u, imam plaću oko 1200 €, 20 godina staža. Prosjek je oko 800 €, zaposlenih ima oko 11 000 sa firmama kćerima. Političkog kadroviranja ima i kod nas, naročito direktora..

neutralni Emigrant - posmatrač

pre 8 godina

Nije džabe to što je Hrvatska u EU, a Srbija nije otvorila ni prvo poglavlje pregovora.

Na Sloveniji i Hrvatskoj Srbija više ne može da parazitira, pa njima samima ostaje više. Srbija više nema na kome da parazitira, ne može čak ni na Kosovu, ni Crnoj Gori pa joj ostaje manje. Ne vidim u Srbiji želju za opismenjavanjem, presabiranjem i normalizovanjem - može da se desi i Vojvodina da kaže "doviđenja", u tom slučaju mogu da se kladim u šta hoćeš da će i njoj da ostaje više nego sada.

Milan

pre 8 godina

Ma Majka Rusija i Braca Rusi ce nama spasiti EPS. Nije taj gubitak bitan, bitno je da smo mi sa nasom bracom, a to sto HEP ima dobitak, to nisu te pare, nije to to. To su americke pare, izdajnicke i anti-srpske, dobijene kovanjem zavera protiv Srbstva, posto je ceo svet na nas ljubomoran, osim Brace Rusa.

Ivan

pre 8 godina

@(NastyB, 4. maj 2015 12:55)

Naravno to da je u Srbiji struja 2x jeftinija nego u Hrvatskoj nema veze. To, da je prosečan Slovenac dužan 20 000 evra a prosečan Srbin 800 evra isto nema veze. Samo po tome koliko su morali da se zaduže da zadrže standard je indikacija ko je koga parazitirao...

ne cenzurisi

pre 8 godina

EPS prodaje struju po ceni 5,89 centi,najjeftinije u Evropi, a HEP prodaje istu tu struju po ceni od 13,27 centi.

Ako se uzme u obzir kupovna moc struja je jeftinija samo u Svedskoj i Finskoj.
http://www.energypriceindex.com/wp-content/uploads/2015/04/HEPI_Press_Release_April_2015_reviewed.pdf


I pored toga imate organizovanu histericnu kampanju satanizacije EPSa i glorifikacije NISa iako nam je gorivo medju najskupljima u Evropi a struja najjeftinija.

Marko

pre 8 godina

Sve je ovo neoliberalna priča kako bi EPS prodali strancima. Ljudi, šta vas briga koliko ima direktora ako plaćate najeftiniju struju u Evropi?
Ako želite stranca slobodno, biće skuplja struja.

Arhitekta

pre 8 godina

I dalje mi nije jasno kako struja iz alternativnih izvora moze da bude skuplja od uvozne ??? Valja zato sto EPS (nema) ima, takvu, poslovnu politiku i grca u dugovima. Jos uvek cuvam taj clanak iz Novost, do pre 2 god, kao dokaz idiotizma.

Telekom Srbija je sita riba za HT

pre 8 godina

Al zato nas i njihov telekom ne mogu da se uporede
(Andrija, 4. maj 2015 13:12)

U pravu si HT ima dobit za 2014g od 190 milijuna eura dok je Telekom Srbije na 125 milijuna eura. Da ne govorimo koliku akumulaciju gotovine HT ima na svojim računima od prethodnih puno uspješnijih godina nego što je ova o koju vrlo lako može iskoristiti za preuzimanje srpskog telekoma doslovno preko noći što će se vjerojatno i dogoditi.

Igor

pre 8 godina

Necu da branim EPS, ali cena struje je 80% skuplja u Hrvatskoj nego u Srbiji. Pa tako taj profit HEP-a dolazi iz dzepova grajdana Hrvatske. E sad, koji model je bolji - nisam siguran.

ivon

pre 8 godina

Posto sami nismo sposobni da upravljamo tim preduzecem treba ga prodati. Pa ce se uvesti red. Kada malo bolje razmislim taj princip vazi i za drzavu.

Miki

pre 8 godina

pa to je slučaj i sa EPSom a i Srbija gasom. nigde u svetu ne postoje firme koje se bave preprodajom energije i da su gubitasi, osim kod nas.

matia

pre 8 godina

prosto ko pasulj!
nek i eps digne cijenu!!!
a najbolje od svega je kad su digli cijenu struje,prošle godine,tvrdeći da da nam je ista najeftinija u evropi.
a nakon liberarizacije,iste godine, došle su slovenski geni,njemački rwe,hrvacki teelekom i nude jeftiniju struju!!!

neandertalac

pre 8 godina

Pa zbog jednostavnih razloga : Hrvati nemaju 600 direktora i 1500 izmisljenih savetnika , nisu zaposlili svu zivu familiju i svalerke kao ovi nasi lopovi a i ne kradu toliko kao mi !! Od nas ipak nema vecih lopova !! Oni su svog premijera posle prve afere strpali u zatvor a kod nas ni politicar pilicar i anonimus je nedodirljiv !!

NastyB

pre 8 godina

Naravno da ima profit. Šta bi bilo da ima preko 600 direktora sa enormnim platama, i 5000 radnika od kojih je bar tri hiljade sekretarica, savetnika, i kojekakvih zamenika, a upravni odbor krcat ljudima koji tu nisu privirili, a plate ravne evropskim...
E, zbog toga je EPS u dugovima, prosto i jednostavno.

Vladimir

pre 8 godina

Sta radi EPS sa novcem kada proda struju potrosacima? Sve prebaci u budzet, da se dele penzije i krpe rupe. Kada bi u EPS-u ostajale pare, gradilo bi se, sirilo i proizvodilo jos vise struje, a da ne pominjemo i dizanje cene struje na evropski nivo... EPS je profitabilan, a svu zaradu mu uzima drzava.

bljak

pre 8 godina

ne cenzurisi, 4. maj 2015 12:24

Tipican primer spinovanja, tj. prikazivanja nedovoljne informacije i naglasavanja samo probranih cinjenica. Tacno je da ako se koriguje na kupovnu moc struja je jeftinija samo u Svedskoj i Finskoj, ali ostaje nepoznata profitabilnost EPS-a. To je glavno pitanje zbog kojeg spominjemo razloge za povecanje cene struje, u zemlji koja

a) je u stanju da podmiri svoje potrebe za elektricnom energijom;
b) elektroprivredi koja je svoju infrastrukturu nasledila iz doba socijalizma - dakle ucescem svih njenih gradjana koje je DUZNA da podmiruje kao danas sto akcionarsko drustvo podmiruje svoje osnivace;
c) elektroprivredi koja se oslanja na sagorevanje uglja iz SOPSTVENIH rudnika i vode ciji pritok ne naplacuje;
d) elektroprivredi koja od svih evropskih ima najglomazniju administraciju i rukovodeci kadar i najveci politicki uticaj na broj i kvalitet zaposlenih i njihova primanja;
e) gde se (i dalje) krije kolika je proizvodna cena 1 KWh.

Dakle da li je povecanje cene JEDINI nacin da se poveca profitabilnost EPS-a? Zasto se cene struje u Srbiji uvek porede sa cenama u okruzenju - koji je smisao toga?

veseli

pre 8 godina

Samo vi dajte da narod dokapitalizuje EPS. U bankama cuci 8+ milijardi eura stednje (kamata je glupost), u slamaricama koliko oces. Daj nam akcije da kupimo... lako cemo mi dalje, samo nam jos daj i da kupujemo akcije telekoma i drugih uspesnih preduzeca, a ne da ih dajete u bescenje kao "bolje strancima nego da truli imanje". Prvo ce da truju po medijima kako to ne vredi, pa ce onda neko to da "spase". Celu su privredu "zuti" tako privatizovali. Ajd da vidimo sta se promenilo. Pa sto su stranci bolji od nas? Ocito je, zbog nemoci "premudrih" i "neustrasivih" na vlasti.

Miki

pre 8 godina

U pa vidi se da su i oni na dobrom putu. Samo pola milijarde u dugu, fino nema šta. Mada recimo kada kod nas ne bi primali mamine i tatine sinove i kćeri, partijske botove i sličan stručan kadar, možda bi i naš EPS poslovao profitabilno. Kakave države takav i sistem.

yea

pre 8 godina

@ne cenzurisi: Za cenu se slazem i to stoji, ali vam je poredjenje sa NIS-om potpuno deplasirano i neumesno. EPS je najpre apsolutni monopolista i za stanovnistvo ne postoji druga alternativa za nabavku struje, dok NIS ima konkurenciju u vidu brojnih stranih i domacih benzinskih pumpi a od 2011. je dozvoljen i uvoz naftnih derivata.
Druga stavka su naravno akcize, pa kada uvedu iste takve akcize za struje (ne dao bog) onda mozemo da vrsimo poredjenja koja navodite.
Pogotovo je smesno da u ovom kontekstu pricate o "glorifikaciji" kada se od samog pocetka koristio i koristi svaki moguci i nemoguci povod za kampanju protiv pomenute kompanije, ali su rezultati i cifre bili neumoljivi i jednostavno je bilo nemoguce da se zabasure i izokrenu u suprotnost (zato je metodologija napada "unapredjena" pominjanjem nebuloza u vidu rudne rente ili "besplatnog" eksploatisanja nafte).

Goran

pre 8 godina

I pored toga imate organizovanu histericnu kampanju satanizacije EPSa i glorifikacije NISa iako nam je gorivo medju najskupljima u Evropi a struja najjeftinija.
(ne cenzurisi, 4. maj 2015 12:24)

Izvini, gorivo nam nije skupo zbog NIS-a nego zbog AKCIZA koje su medju najvecima u Evropi, evo imas vest mota se na sajtu da nam je akciza na TNG najveca u EU.
Kakve veze NIS ima sa tim, a da, ima, jer ne moze vise da se krade sakom i kapom, kao dok je NIS bio u nasim rukama, nema zaposljavanja rodjaka, kumova, botova i kadrovskih poltrona, pa mora da se maznjava na akcizama da se popuni RUPA!

Jel to zaista hoces da kazes da je situacija u tvom EPS-u potpuno cista, organizacija na nivou, svi obuceni za radna mesta na kojima ste, da nemate viska radnika, da ste svi zauzeti i da imate pune ruke posla ?

Prica za malu decu kao i u 80% drzavnih firmi. (cast izuzetcima)

DRAGAN

pre 8 godina

Ali nas EPS ima mnogo vise direktora koji imaju vecu reprezentaciju od kolega iz HEPa,a da ne govorimo koliko ima novoprimljenih partijskih kadrova!I u nasem EPSu cistacica ima vecu platu nego profesori u srednjim skolama!Ipak su to neke prednosti!

repus

pre 8 godina

како епс неће грцати када стотине неких спортских клубова накачено на епс и још опасније је што је после 1999 у епс су дошли нестручни кадрови са чудним акцентом кад причају поготову су на руководећем месту дебеле плате а стручност нула док су ти кадрови радили у обилићу више је обилић стајао и био у квару него што је радио сада када нису у обилићу обилић ради без грешке али нажалост сви су добили посао у епсу и то ће довести до тоталног краха епса

Rade!

pre 8 godina

Radim u EPS-u, a pre dve godine bio sam tri meseca
na ispomoći u HEP-u. Oni su već tada slali radnike
u penziju s dokupom staža i otpremninama! Velik broj
je premešten iz kancelarija u proizvodnju. Rukovodeći kadar
je prepolovljen i dovedeni su novi ljudi, a HEP danas
stvara ogroman profit koji se uplačuje u budget!

arhitekta predrag

pre 8 godina

tako je i nis jugopetrol srbija grcao i bio u dugovima oduvek a kad su ga kupili od prve godine pravio je poyzitivne rezultate , tako da EPS ima ,,rukovodstvo'' koje ima naj vece plate , verovatno se jos kraducka pa im je uvek minus , LOGICNO

skene

pre 8 godina

Prosao danas kroz Malesku, radnici državnog preduzeća dremaju pored iskopane rupe barem jedno 2 sata, jedan cak seo na asfalt i drema. Cekaju verovatno nesto da im se dopremi.Bilo bi mozda i ok da nisu rupu iskopali jos pre 1. maja.
Sta reci...

epsovac

pre 8 godina

Nekoliko stvarima se uradi i prelazi EPS u plus lagano.

6000 ljudi sa Kosova koji i dalje primaju platu. Ovo je na vladi da reši.

Podići cenu struje za par centi (makar i dalje bila ispod ekonomske). Moram napomenuti da je cena za kvalifikovane kupce (veće firme) podignuta liberalizacijom tržišta i da oni (koji plaćaju) sada plaćaju ekonomsku cenu, oko 30% višu nego pre 2 godine.

Ovime se nadovezujem na treću stavku, da se dozvoli naplata. Doslovno dozvoli. Da država podrži eps snabdevanje vezano za isključenja. Splavu jedan dan bude isključena struja, sutradan nas zovu direktori da uključimo... A dug nije plaćen. Kada bi se isforsirala bolja naplata, bilo bi mnogo lakše, ali tu su najveći problem preduzeća u restrukturiranju, Železara, Bor, pa i železnica.

Ove tri stvari rešiti i eps povećava prihod bar 100M evra godišnje, ako ne i više. Postoji tu još hiljadu manjih i većih začkoljica koje odnose pare (kao npr. grejanje Novog Sada), ali o tome drugi put.

lesa

pre 8 godina

Da li HEP finansira fudbslske klubove, dali njihovi radnici imaju tri puta vecu platu od prosecne u Srbiji, dali procentualno imaju priblizan broj direktora u odnosu na EPS? Ma presisacemo mi HEP samo kad na leto poskupimo struju 15%.

abc

pre 8 godina

Al zato nas i njihov telekom ne mogu da se uporede
(Andrija, 04. maj 2015 13:12)

Al zato cemo mi nas telekom da prodamo! Aha! Kad pogledas, i nismo bas pametni...

Đorđe Užice

pre 8 godina

Razumljivo, s' obzirom da ne prestaju da ga pune partijskim kadrovima, političkim i familijarnim nameštenicima, do tačke pucanja ...

levičar delija

pre 8 godina

Kod vas u Srbiji je još i dobro,kod nas R.srpskoj od 6 radnika koji su došli da otklone kvar niko se nezna popeti na banderu niti pročitati projekt razvoda da zna koji trafo treba isključiti.U kancelariji rade od 7 a dolaze ranije pošto imaju 4 stola a njih 6.Dobit je 0 ali kompletne porodice rade,Pozdrav i sretno poskupljenje.

PSYCRO

pre 8 godina

Pozdrav! Vidim neke zanima, ja sam dipl.ekonomist zaposlen u HEP-u, imam plaću oko 1200 €, 20 godina staža. Prosjek je oko 800 €, zaposlenih ima oko 11 000 sa firmama kćerima. Političkog kadroviranja ima i kod nas, naročito direktora..