Subota, 31.01.2015.

09:56

Merkel: Dosta smo praštali Grcima

Nemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je danas izglede za otpis duga Atini.

Izvor: Tanjug

Merkel: Dosta smo praštali Grcima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

Mavro

pre 9 godina

Bravo Merkelice! Dok njemački radnik marljivo radi i štedi, dotle Grci sjede po kafićima i kukaju kako im je teško! Grci su poznati muljatori i nije im za vjerovati.

Urbini

pre 9 godina

Koja bjesomučno kampanja protiv Njemačke od strane pojedinih komentatora koji imaju pravo postavljati neograničen broj komentara sumnjive kvalitete i problematičnih stavova. Užitak za čitanje ali čemer za slobodarsku i demokratsku Srbiju ili ono sto je od nje ostalo.

naselje

pre 9 godina

Tu pricu o velikom broju radnih sati kod vrednih grka okacite macku o rep. To grci u drzavnim firmama pisu dodatne sate da bi dobili prekovremeno, kao i kod nas sto se radi.
Drugo, ko je ikada bio u nemackoj u nekom fabrickom pogonu, taj je video sta je rad. Ti ljudi jednostavno rade efektivno svih osam sati, mogu misliti kako izgleda radni dan zaposlenih u grckoj,koliko je tu kafa i cigareta i ...

Veliki brat

pre 9 godina

OK, dosta su i DRUGI praštali VAMA!!!!

Koliko je ono Siemens platio kaznu u Grčkoj što je OŠTETIO poreske obveznike (indirektno preko budžeta) sklapajući poslove tako što je POTPLAĆIVAO pojedince u javnom sektoru?????

Naneli ste Grčkoj ŠTETU od DVE MILIJARDE (da, 2.000.000.000) evra, a platili ste kaznicu od DVESTA MILIONA (200.000.000) evra, dakle platili ste DESETAK (tj. 1/10) onoga koliku ste ŠTETU naneli (ako se ne varam, kazna je nešto preko 100 miliona, plus obećanje da će otvoriti fabriku u koju će uložiti 60 miliona).


Da sam na mestu grka, revidirao bih presudu i tražio da platite DVADESET milijardi evra kaznu, pa bih prekopao svu papirologiju i našao bar još 20-30 takvih slučajeva, pa kad sve kazne grci naplate, još će da budu u PLUSU!!!!!


Ovako, i ja bih nekoga potplatio sa 1000e, ako tako mogu da zaradim 50.000e a kazna je 2-3000e.

Uostalom, kod nas i jeste tako u javnom sektoru, rukovodioci stalno krše zakone i plaćaju kazne npr. 20.000 din. ili 50.000din. (npr. Državni revizor stalno piše kazne pojedinim direktorima jer ne dostavljaju podatke na uvid, ali njih boli uvo, bolje sebi da odreže platu milion dinara i da to krije, a plati kaznu 20.000 din.).

cenzurisano

pre 9 godina

Datum 21.07.2011
Nemačka (u sred krize) prodaje oružje Grčkoj
Nemačka industrija naoružanja dobro je zaradila prošle godine na poslovima sa Grčkom. Mnogo Grci smatraju da je to krajnji apsurd – u sred krize kupovati podmornice koje su nepotrebne…

Nemačka je zaradila pre svega prodajom tenkova Leopard i podmornica najnovije generacije iz brodogradilišta u Kilu čija je cena nekoliko stotina miliona evra po komadu. Mnogo Grci smatraju da je to krajnji apsurd.

„Kupujemo podmornice koje su nam beskorisne. Ne trebaju nam, jer ne moramo da ratujemo. Zaštita spoljnih granica je u nadležnosti EU“.

Eliopulos smatra da se iza svega krije sistem i kaže: „Ne može se dopustiti da nam nameću evrofajtere, podmornice, helikoptere i municiju, a sve to na kraju ionako bacimo. To su ucenjivačke metode. To je sprega političara i lobista industrije naoružanja

http://www.dw.de/nema%C4%8Dka-u-sred-krize-prodaje-oru%C5%BEje-gr%C4%8Dkoj/a-15256082

ne cenzurisi

pre 9 godina

13.07.2010
Već prezadužena Grčka planira da potroši više od milijardu evra na dve nemačke podmornice, za koje i zapovedništvo mornarice tvrdi da nisu neophodne.

Sa druge strane, ta zemlja je, u pokušaju da smanji enormni budžetski defcit, uvela rigoroznu štednju na troškovima zdravstvenog i penzionog sistema i platama.

planirana i kupovina šest fregata i 15 helikoptera od Francuske.

Poslednjih nekoliko godina Grčka je kupila dvadesetak lovačkih aviona F16 za više od 1,5 milijardi evra.

Većina vojne opreme dolazi iz Nemačke, zemlje koja snosi najveći teret finansijske pomoći Grčkoj i najglasnija je u osudi Atine zbog življenja iznad vlastitih mogućnosti.
http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2010&mm=07&dd=13&nav_id=445139

ultraevropski licemeri

pre 9 godina

3. najveci izvoznik oruzja na svetu Nemacka.
Najveci kupac Grčka (podmornice, tenkovi, topovi i rakete vazduh-vazduh)

Nemački sektor vojne industrije zapošljava oko 80.000 radnika, a indirektno stvara oko 300.000 radnih mesta. Veći deo proizvedenih "dobara" ide u izvoz koji je 2011. doneo 5,42 milijarde evra.

Da bi to sakrili pricacemo kako su kredite lenji Grci potrosili na plate, a da je Cipras koji je najavio smanjenje vojnog budzeta populista koji jede malu decu.

jocika

pre 9 godina

treba poglasiti da je ilegalno se zaduzivati preko neke granice. isto tako , ilegalno je davati novac nekom ko je dosao do te granice.

ovako, politicare koji zaduzuju zemlju bas briga, nemali broj puta su to radili na nagovor pohlepnih stranih kreditora. dugovi dolaze na naplatu kada se njima zavrsi mandat.

joca

pre 9 godina

ma ko je pitao grčki narod dal oće u EU ili ne, ko sada nas pita oćemo li u EU ili ne, koja jača partija na zadnjim izborima je bila da izjavljuje da neće u EU, DSS, SRS i dveri, pa oni ne mogu da predju cenzus, pride meni lično ne pada na pamet da glasam za šešelja ili onog nesposobnog koštunicu, para buši gde burgija neće gospodo, nije tajna da su evroskeptici glasali za SNS, nije put ka EU jedini razlog zasto glasamo za neku partiju, ajde jedan šok referendum, nema propagande i nema laganja, za nedelju dana referendum: gradjani srbije želite li da udjemo u EU ili ne, dok se lobisti organizuju referendum prošao i narod izabrao, to će mo videti malo sutra kao što su ga i grci videli...

kompleksi su cudo

pre 9 godina

Beskrajno zabavlja ovo palanacko izigravanje vecih Nemaca od Nemeca od strane hrvatskih komentatora i ta identifikacija sa Nmeackom. Po neradu, neefikasnosti zivljenju na grbaci EU ni malo ne zaostajete komsije Hrvati od te Grcke tako da je nejasno sta ovde izigravate.

elena

pre 9 godina

Grci su naterani na stezanje kaiša koje istorija nije videla. Neuhranjena deca, nedosta ciitostaki, insulina i drugih lekova. Jedina oblast gde trojka nije dozvolila rezanje (na zahtev Nemačke i Francuske) je odbrana. Više od 3% BNP za vojsku, među 3 vodeće države Evrope u tome. Da bi nesmetano mogle da se kupuju nemačke podmornice, cena - prava sitnica, 7 milijardi.

mister yes

pre 9 godina

Ma da.Najbolje je uzet od nekoga novce i poslje tog istog optužit da je lopov...Mislim ono,mogu vam se njemci ne sviđat ali zašto ih onda žicate novce.Ko je ovdje lud?
(dado, 31. januar 2015 11:14)

ja ako sam od nekoga pozajmio, vraticu mu.. a to sto se nesposobni i korumpirani politicari zaduzuju u moje ime, nije moj problem.. mozda ti je sad malo jasnije, ili nije?

milos

pre 9 godina

na neki nacin podrzavam Grke, ali mi uopste nije zao sto im se ovo desava. sto su uopste ulazili u tu uniju kada su znali koje ce biti posledice?

Bojan

pre 9 godina

Nisu kompatibilni sever i jug, podelice se EU na dva dela, bar im moneta nece biti ista, ako nista drugo. Pa ce se znati koliko vredi evro iza koga stoji Nemacka i skandinavske zemlje, a koliko evro za koji garantuju Grcka i Portugal. To je izgleda neminovno.

ne cenzurisi

pre 9 godina

@Bavarac, 31. januar 2015 10:29
Zasto je Nemacka dala kredit nekome ko ne moze da vrati? Je li je terao neko?
Sto nisu ulozili u nesto drugo, recimo u razvoj Nemacke nego su tako dobre duse pa "pomazu" Grckoj?
Koji to interes Nemacka ima da daje pare Grckoj ili Srbiji, da se odrice svojih para?

Zato sto se od te "pomoci" Grckoj razvija Nemacka i nemacki tajkuni i postaju gospodari. Tim kreditima su oni uposlili svoju industriju i zatvorili grcku ili srpsku i osvojili trziste bez ispaljenog metka.
To je "pomoc' isto koliko je bombardovanje "humanitarna intervencija".

Bacvanin

pre 9 godina

Grci ce morati da vrate pozajmljeno i morace da urade reforme. Pozajmljeno ce vratiti jer iz sdasnjih prihoda od poreza ne mogu da isplate penzije, o ostalom da ne pricamo, a reforme ce morati da sprovedu, jer dugorocno ne mogu da zive sa toliko velikim davanjima za penzije i plate, a tako malim prihodima od poreza, taksi, akciza i ostalih dazbina. Ne brinite, i u komunizmu se dugovi vracaju, i tamo postoji kamata i ugovorna obaveza.

@ne cenzurisi
Mozda Nemci imaju u proseku manji broj ranih sati u godini od Grka, ali prosecan Nemac je u penziju isao sa 65 godina, sada ce ici sa 67 godina, dok je prosecan grk isao u penziju sa 58 godina.
Saberi koliko radnih sati radi u zivotu jedan prosecan Nemac a koliko prosecan grcki radnik.

deda mraz

pre 9 godina

Ma kome ste vi sta prastali,hocete da lesinarite na racun drugih.Stampate pare bez pokrica i vi ih uzimate po kamati od 0,25% a u ovim drzavama gde su petokolonasi na vlasti uvaljujete po 7% kamatu i ovi Grci su potpuno u pravu jer glavnicu oni otplacuju a lesinarske kamate necej vise da placaju.Zasto parazitima Poljacima dajete 11 milijardi godisnje nepovratno ali oni su katolici a Grci nisu.

Tex

pre 9 godina

(ne cenzurisi, 31. januar 2015 11:31)

To sto je doslo do korupcije u Simensu i grckih vlasti vise govori o Grcima koji su spremni kao Srbi na svoju stetu da idu

@

pre 9 godina

Za ove koji sazaljevaju sudbinu banaka.
Srbija u 2015. treba samo za kamate bankama i drzavama da plati 121 milijardu dinara.
To je preko 10% celog budzeta samo za kamate.

Tako da puna podrska vasoj podrsci bankama, zapnite, zaradite tih milijardu evra i platite kamatu vrednim i produktivnim bankarima koji nesebicno odvajaju od svojih usta da bi vam pomogli da bolje zivite.

Ne mozete vi da uzimate te kredite, zivite raskosno a kad treba da se vrati ta kamatica vrednim bankarima necete da radite. Mislite li vi hoce li imati bankari od cega da prezive?

xim

pre 9 godina

Ma da, odem u Solun, Atinu, a tamo u 2 sata popodne nista ne radi! Moraju braca Grci malo da spavaju popodne! I to ne kao Svajcarci, nemaju pauzu za rucak od sat vremena, nego pauzu za spavanje koja traje 3 sata! Mnogo radan narod, nema sta... Vidi se.

dzonikg

pre 9 godina

NIsu nemci smanjili nista..samo su se odrekli DELA kamate i to samo malog dela ..glavnice naravno nisu a vecinskog dela kamate.
Evo samo jedan primer posto se isto radi nama zajedno sa njihovim placenicima na vlasti
Nemacka je u trenutku kad je vec Grcka bila prezaduzena dala Grckoj kredit za kupovinu preko 1000 POLOVNIH Nemackih tenkova (koji su vec sad otpisani) ..i za taj kredit Grci moraju da placaju glavnicu i kamate a to je naravno uradjeno sa Nemackim podanicima u Grckoj vlasti.

b

pre 9 godina

Interesantni komentari. Zbog cega je Grcka a i prisutni umnici cekala 70 godina da se seti Nemackog duga? Zbog cega se ovdasnji umnici ne sete duga Nemacke prema Srbiji? Ili duga Turske? Potezu se besmisleni argumenti kada nekome zatreba. No sve na stranu, da li zaista mislite da ce Grci dobiti pare od bilo kog -Kineza , Rusa itd ukoliko ne vrate ono sto su duzni? Pa zasto bi vratili bilo sta ? Ili ce morati da garantuju samom zemljom koju ce dati za kredite?

brasa

pre 9 godina

gomila likova lupeta bez podataka a oni su neumoljivi grcki radnici imaju neuporedivo vise radnih sati i kraci odmor od nemackih radnika, toliko za likove koji pojma nemaju niocenu ali su nasli za shodno da komentarisu, a sto se tice socijalizma koji ovde neko krsti kao komunizam sto dokazuje da su ucili iz stranackih knjiga umesto u skoli to je otprilike svedski model i ne vidim da je bio neuspesan a i kod nas se dobro pokazao, prvo izguglajte pitajte nekog da se nebrukate ovde pozz

ne cenzurisi

pre 9 godina

@Bavarac, 31. januar 2015 10:29

Marks i Engels su Nemci, nisu Grci.

Broj radnih sati u 2013. radnika u Grckoj 2037.
Broj radnih sati u 2013. u Nemackoj 1388. a i taj prosek izvlace gastarbajteri iz Grcke, Srbije,Turske.
http://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=ANHRS
Grcki radnik ima 26 dana odmora i praznika, u Nemackoj 30 dana.
Radi vise zaradjuje manje. Jasno je da se od njihovog rada gradi velika Nemacka.

U Grčkoj je utvrđeno da su zbog korupcije nemackog Simensa od 1997. do 2002. grčki poreski obveznici oštećeni za dve milijarde evra.
http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2012&mm=03&dd=09&nav_id=589516
A to je samo 1 primer, samo za 5 godina kako su te pare od kredita otisle u Nemacku a ne u Grcku.

Ivica

pre 9 godina

Pera Peric & Co, veze vi nemate, vi nemate blage veze koliko je Njemacka vec platila i placa zbog dugova nacista. Vidi se da ste gledali previse partizanskih filmova. Samo naprijed Andjo. Pozdrav

i nije bas tako

pre 9 godina

Tačno. Ne mogu Grci više da žive na račun vrednih Nemaca.
(Aron, 31. januar 2015 10:17)
Pitaj Frau Merkel koliko je oprostenog novca od privatnih kreditora zavrsilo u nemackim bankama i nekretninama (kad je nastala kriza dzakovima su ti isti koji su i upropastli Grcku donosili ovde u Nemacku), to joj nije smetalo.
A pola kuca u Grckoj je ozidano od lenjih Grka koji su kicmu lomili radeci za vredne Nemce.
Nemci jesu disciplinovani, dresirani ali o njihovoj vrednoci i radnom ucinku ne vredi sa ljudima koji ne zive ovde ni komentarisati.Nisu oni pustili strance zato sto ih vole kao narod koji ne zna sta su emocije, nego da bi radili za njih.A poceli su jos prinudnim radom u vreme rata.

Bokisha

pre 9 godina

Grci uzivaju na racun radnih Nemaca kazete?! Jeste li prostudirali malo sastav radne snage u Nemackoj? Nemci su isti kao i nekad, samo to sad dosta perfidnije rade. Da su disciplinovani i organizovani jesu, a da vole da rade, od toga vise vole da eksploatisu tudju radnu snagu, i u tome uopste nisu odmakli od svojih predaka. Jedino nema konc logora, i ovu danas bar u Nemackoj pristojno placaju, dok su sa druge strane vec oformili vise svojih kolonija u kojima odlicno eksploatisu sve raspolozive resurse. Cik pogodite koja je jedna od njih? Sto se tice naplate dugova prema njima, koliko je Nemacka isplativa svoj dug posle Drugog svetskog rata? Postoji i nesto sto novcem ni ne moze da se plati. Nemacka je i posle Prvog svetskog rata, a usled Svetske ekonomske krize, elegantno odbila da isplati svoj ratni dug i odstetu, pa je na temelju toga krenuo njen privredni uspon koji je svet gurnuo u Drugi rat. E to vam je ta ista Nemacka i danas, samo je naucila neke lekcije od ranije, pa za sad ne pravi iste greske. Ali iste apetite ima. A Grcka im je svakako samo jedan zalogaj. Nisu ni Grci naivni, ali Nemacka i njeni bankari su najmanje zrtve od svih.

mile

pre 9 godina

Tako je Frau Merkel, puna podrska! Samo ostro treba sa prevarantima i neradnicima!Uzmem ti pare pa se pravim lud kad treba da vratim...Alo bre?! Nemacka radi a Grcka se gradi jel? E pa necemo tako! Treba ih najuriti sto pre iz EU i pokazati i njima a i ovde pojednim Srbima koji ih podrzavaju da je komunizam davno umro.


A to se kod tebe podrazumeva da komunizam znači nerad?Koja to firma u Srbiji radi danas više i bolje nego u vreme samoupravnog socijalizma?Uporedi samo šta je u ovoj zemlji izgrađeno u doba "komunističke diktature" a šta nakon toga , pa se posle javljaj nesrećniče...

Iskreno

pre 9 godina

Jao ovi koji se javljaju i ostavljaju komentare tipa "Mi smo Njemcima dopustili da se dignu tu gdje jesu" "Nabili su nam kredite, a nama prodaju svoju robu". Prva stvar, živimo u kapitalizmu i slobodi tržišta što znači svatko kojem se ne sviđa Njemački proizvod (auti, bijela tehnika,ljekovi, elektronika, mašine itd.) može slobodno svoje novce potrošiti negdje drugdje.

No, svi znamo da ih nećete potrošiti negdje drugdje nego ćete uzeti najbolje ako za to imate para, a to je u većini slučajeva Njemačko. Što se tiče Grka, neka budu iskreni sa sobom (a i mi bi trebali biti) i kažu da su se prezaduživali da bi živjeli iznat svojih mogućnosti. Dug se treba vraćati, pa ako ja i svaki građanin moram svoj vraćati, bome treba i država svoj. Bez iznimki. Neće sigurno Njemac ili Danac plaćati njihov, a banke im ga oprostiti zato jer eto njima je ispod časti stegnuti pojas. Kad su išli sa 52 godine u penziju i primali 13/14 plaću onda je valjalo, a kad treba vratit sad bi i bezobrazni bili. Ne ide to tako, niti će. Brzo će njima doći iz gu*ice u glavu...A i vama koji se kitite "slobodarstvom" i Sprstvom, a san vam je BMW ili Mercedes, a u kući Miele.

dado

pre 9 godina

Ma da.Najbolje je uzet od nekoga novce i poslje tog istog optužit da je lopov...Mislim ono,mogu vam se njemci ne sviđat ali zašto ih onda žicate novce.Ko je ovdje lud?

samo kažem

pre 9 godina

eee merkel da vama svet zajedno sa tim grcima nije oprostio mnooogo veće dugove i u novcu a posebno u krvi bila bi ti sad čistačica u ruskoj vojnoj bazi u baden badenu

Pera

pre 9 godina

Oni koji podrzavaju stav Merkelove nisu u pravu: Trenutni koncept drzave omogucava pojedincu da postane predsednik i nemilice se zaduzuje. Takav pojedinac je, pri svom dolasku na vlast, obicno finansiran od strane onih od kojih posle uzima kredite.
Znate, ako imate novca, jako je tesko taj novac nekom pouzdanom plasirati i posle ne raditi nista, a ziveti na njegovij grbaci dok vam isplacuje kamatu.
Razne banke su se preracunale: Racunale su, imamo marionate na vlasti u Grckoj, pa ako ikad zagusti, uzimacemo im ostrva na ime duga. Medjutim, kad je doslo vreme za naplatu, nisu nasli Grka koji bi im dao i jedno ostrvo (odnosno, bese onaj nesrecnik, zaboravih, ali su pocele demonstracije pa ga skidose sa vlasti).
Dakle, bankari su sami krivi za svoj gubitak. Moram da ilustrujem jako ruznim poredjenjem: Kao kada bi vi, nepismenom, nepokretnom devedesetogodisnjaku dali 30 miliona evra, ali da vam vrati za trideset godina. Ko je tu onda kriv? Pohlepni bankari su, za svoje provizije i provizije politicara, zmurili i pogresno procenjivali mogucnosti Grcke i sada su shvatili da ne postoje mehanizmi po kojima bi im Grcka za uzvrat davala komade svoje teritorije (luke, ostrva, uvale, plaze.. ).
A Nemacka mnogo pati sto nema toplo more.
Zato je Siriza sada dosla na vlast, sto Grci dobro znaju o cemu se radi.

Dragan Zorin

pre 9 godina

Dragi Bavarac, tvoji predivni Nemci su 1941 okupirali Grčku a zatim, od te iste okupirane Grčke, uzeli kredit koji im je isplaćen u zlatu. Kako bi nastavili sa daljim finasiranjem ratovanja. Mislis li da je grcka vlada mogla da odbije taj zahtev za kredit? Taj kredit, isplacen Nemačkoj državi, sa kamatama za preko 70 godina, Grci hoće da kompenzuju sa kreditima koje je Grčka kasnije dobijala od Nemačke. I šta je tu sporno??? Samo nazovi mali narodi treba da vraćaju kredite a Nemcima treba opraštati njihove kredite jer su moćni?

Bavarac

pre 9 godina

Tako je Frau Merkel, puna podrska! Samo ostro treba sa prevarantima i neradnicima!Uzmem ti pare pa se pravim lud kad treba da vratim...Alo bre?! Nemacka radi a Grcka se gradi jel? E pa necemo tako! Treba ih najuriti sto pre iz EU i pokazati i njima a i ovde pojednim Srbima koji ih podrzavaju da je komunizam davno umro.

au

pre 9 godina

cela evropa pa i mi smo omogucili Nemackoj da se podignu posle 2sv rata u kom su direktno i kroz marionetske rezime pobili vise od deset miliona civila i unistili stotine gradova. Oprost za zlodela i dugove su dobili. Na lep nacin uzvracaju. Valjda je ovo potvrda one stare Hrani psa da te ujede.

vlajko

pre 9 godina

Uopste mi nije zao grka. Iako su mi licno kao ljudi vrlo dragi, kad se samo setim kako su se bahatili i glumili velike biznismene kad su dobili pare od EU, znalo se da ce sve to propasti, eto im sad dosli racuni za naplatu. U grckoj vecina starih firmi koje su poslovale i ranije opstaje, propadaju samo oni koji su se izdigli na kreditima i laznim bilansima, a to sve ionako nije bilo realno. Glumili su ludilo 15 godina, sad malo nek okajavaju.

au

pre 9 godina

cela evropa pa i mi smo omogucili Nemackoj da se podignu posle 2sv rata u kom su direktno i kroz marionetske rezime pobili vise od deset miliona civila i unistili stotine gradova. Oprost za zlodela i dugove su dobili. Na lep nacin uzvracaju. Valjda je ovo potvrda one stare Hrani psa da te ujede.

mile

pre 9 godina

Tako je Frau Merkel, puna podrska! Samo ostro treba sa prevarantima i neradnicima!Uzmem ti pare pa se pravim lud kad treba da vratim...Alo bre?! Nemacka radi a Grcka se gradi jel? E pa necemo tako! Treba ih najuriti sto pre iz EU i pokazati i njima a i ovde pojednim Srbima koji ih podrzavaju da je komunizam davno umro.


A to se kod tebe podrazumeva da komunizam znači nerad?Koja to firma u Srbiji radi danas više i bolje nego u vreme samoupravnog socijalizma?Uporedi samo šta je u ovoj zemlji izgrađeno u doba "komunističke diktature" a šta nakon toga , pa se posle javljaj nesrećniče...

Dragan Zorin

pre 9 godina

Dragi Bavarac, tvoji predivni Nemci su 1941 okupirali Grčku a zatim, od te iste okupirane Grčke, uzeli kredit koji im je isplaćen u zlatu. Kako bi nastavili sa daljim finasiranjem ratovanja. Mislis li da je grcka vlada mogla da odbije taj zahtev za kredit? Taj kredit, isplacen Nemačkoj državi, sa kamatama za preko 70 godina, Grci hoće da kompenzuju sa kreditima koje je Grčka kasnije dobijala od Nemačke. I šta je tu sporno??? Samo nazovi mali narodi treba da vraćaju kredite a Nemcima treba opraštati njihove kredite jer su moćni?

Pera

pre 9 godina

Oni koji podrzavaju stav Merkelove nisu u pravu: Trenutni koncept drzave omogucava pojedincu da postane predsednik i nemilice se zaduzuje. Takav pojedinac je, pri svom dolasku na vlast, obicno finansiran od strane onih od kojih posle uzima kredite.
Znate, ako imate novca, jako je tesko taj novac nekom pouzdanom plasirati i posle ne raditi nista, a ziveti na njegovij grbaci dok vam isplacuje kamatu.
Razne banke su se preracunale: Racunale su, imamo marionate na vlasti u Grckoj, pa ako ikad zagusti, uzimacemo im ostrva na ime duga. Medjutim, kad je doslo vreme za naplatu, nisu nasli Grka koji bi im dao i jedno ostrvo (odnosno, bese onaj nesrecnik, zaboravih, ali su pocele demonstracije pa ga skidose sa vlasti).
Dakle, bankari su sami krivi za svoj gubitak. Moram da ilustrujem jako ruznim poredjenjem: Kao kada bi vi, nepismenom, nepokretnom devedesetogodisnjaku dali 30 miliona evra, ali da vam vrati za trideset godina. Ko je tu onda kriv? Pohlepni bankari su, za svoje provizije i provizije politicara, zmurili i pogresno procenjivali mogucnosti Grcke i sada su shvatili da ne postoje mehanizmi po kojima bi im Grcka za uzvrat davala komade svoje teritorije (luke, ostrva, uvale, plaze.. ).
A Nemacka mnogo pati sto nema toplo more.
Zato je Siriza sada dosla na vlast, sto Grci dobro znaju o cemu se radi.

samo kažem

pre 9 godina

eee merkel da vama svet zajedno sa tim grcima nije oprostio mnooogo veće dugove i u novcu a posebno u krvi bila bi ti sad čistačica u ruskoj vojnoj bazi u baden badenu

ne cenzurisi

pre 9 godina

@Bavarac, 31. januar 2015 10:29

Marks i Engels su Nemci, nisu Grci.

Broj radnih sati u 2013. radnika u Grckoj 2037.
Broj radnih sati u 2013. u Nemackoj 1388. a i taj prosek izvlace gastarbajteri iz Grcke, Srbije,Turske.
http://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=ANHRS
Grcki radnik ima 26 dana odmora i praznika, u Nemackoj 30 dana.
Radi vise zaradjuje manje. Jasno je da se od njihovog rada gradi velika Nemacka.

U Grčkoj je utvrđeno da su zbog korupcije nemackog Simensa od 1997. do 2002. grčki poreski obveznici oštećeni za dve milijarde evra.
http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2012&mm=03&dd=09&nav_id=589516
A to je samo 1 primer, samo za 5 godina kako su te pare od kredita otisle u Nemacku a ne u Grcku.

Bavarac

pre 9 godina

Tako je Frau Merkel, puna podrska! Samo ostro treba sa prevarantima i neradnicima!Uzmem ti pare pa se pravim lud kad treba da vratim...Alo bre?! Nemacka radi a Grcka se gradi jel? E pa necemo tako! Treba ih najuriti sto pre iz EU i pokazati i njima a i ovde pojednim Srbima koji ih podrzavaju da je komunizam davno umro.

vlajko

pre 9 godina

Uopste mi nije zao grka. Iako su mi licno kao ljudi vrlo dragi, kad se samo setim kako su se bahatili i glumili velike biznismene kad su dobili pare od EU, znalo se da ce sve to propasti, eto im sad dosli racuni za naplatu. U grckoj vecina starih firmi koje su poslovale i ranije opstaje, propadaju samo oni koji su se izdigli na kreditima i laznim bilansima, a to sve ionako nije bilo realno. Glumili su ludilo 15 godina, sad malo nek okajavaju.

i nije bas tako

pre 9 godina

Tačno. Ne mogu Grci više da žive na račun vrednih Nemaca.
(Aron, 31. januar 2015 10:17)
Pitaj Frau Merkel koliko je oprostenog novca od privatnih kreditora zavrsilo u nemackim bankama i nekretninama (kad je nastala kriza dzakovima su ti isti koji su i upropastli Grcku donosili ovde u Nemacku), to joj nije smetalo.
A pola kuca u Grckoj je ozidano od lenjih Grka koji su kicmu lomili radeci za vredne Nemce.
Nemci jesu disciplinovani, dresirani ali o njihovoj vrednoci i radnom ucinku ne vredi sa ljudima koji ne zive ovde ni komentarisati.Nisu oni pustili strance zato sto ih vole kao narod koji ne zna sta su emocije, nego da bi radili za njih.A poceli su jos prinudnim radom u vreme rata.

Bokisha

pre 9 godina

Grci uzivaju na racun radnih Nemaca kazete?! Jeste li prostudirali malo sastav radne snage u Nemackoj? Nemci su isti kao i nekad, samo to sad dosta perfidnije rade. Da su disciplinovani i organizovani jesu, a da vole da rade, od toga vise vole da eksploatisu tudju radnu snagu, i u tome uopste nisu odmakli od svojih predaka. Jedino nema konc logora, i ovu danas bar u Nemackoj pristojno placaju, dok su sa druge strane vec oformili vise svojih kolonija u kojima odlicno eksploatisu sve raspolozive resurse. Cik pogodite koja je jedna od njih? Sto se tice naplate dugova prema njima, koliko je Nemacka isplativa svoj dug posle Drugog svetskog rata? Postoji i nesto sto novcem ni ne moze da se plati. Nemacka je i posle Prvog svetskog rata, a usled Svetske ekonomske krize, elegantno odbila da isplati svoj ratni dug i odstetu, pa je na temelju toga krenuo njen privredni uspon koji je svet gurnuo u Drugi rat. E to vam je ta ista Nemacka i danas, samo je naucila neke lekcije od ranije, pa za sad ne pravi iste greske. Ali iste apetite ima. A Grcka im je svakako samo jedan zalogaj. Nisu ni Grci naivni, ali Nemacka i njeni bankari su najmanje zrtve od svih.

Iskreno

pre 9 godina

Jao ovi koji se javljaju i ostavljaju komentare tipa "Mi smo Njemcima dopustili da se dignu tu gdje jesu" "Nabili su nam kredite, a nama prodaju svoju robu". Prva stvar, živimo u kapitalizmu i slobodi tržišta što znači svatko kojem se ne sviđa Njemački proizvod (auti, bijela tehnika,ljekovi, elektronika, mašine itd.) može slobodno svoje novce potrošiti negdje drugdje.

No, svi znamo da ih nećete potrošiti negdje drugdje nego ćete uzeti najbolje ako za to imate para, a to je u većini slučajeva Njemačko. Što se tiče Grka, neka budu iskreni sa sobom (a i mi bi trebali biti) i kažu da su se prezaduživali da bi živjeli iznat svojih mogućnosti. Dug se treba vraćati, pa ako ja i svaki građanin moram svoj vraćati, bome treba i država svoj. Bez iznimki. Neće sigurno Njemac ili Danac plaćati njihov, a banke im ga oprostiti zato jer eto njima je ispod časti stegnuti pojas. Kad su išli sa 52 godine u penziju i primali 13/14 plaću onda je valjalo, a kad treba vratit sad bi i bezobrazni bili. Ne ide to tako, niti će. Brzo će njima doći iz gu*ice u glavu...A i vama koji se kitite "slobodarstvom" i Sprstvom, a san vam je BMW ili Mercedes, a u kući Miele.

brasa

pre 9 godina

gomila likova lupeta bez podataka a oni su neumoljivi grcki radnici imaju neuporedivo vise radnih sati i kraci odmor od nemackih radnika, toliko za likove koji pojma nemaju niocenu ali su nasli za shodno da komentarisu, a sto se tice socijalizma koji ovde neko krsti kao komunizam sto dokazuje da su ucili iz stranackih knjiga umesto u skoli to je otprilike svedski model i ne vidim da je bio neuspesan a i kod nas se dobro pokazao, prvo izguglajte pitajte nekog da se nebrukate ovde pozz

Ivica

pre 9 godina

Pera Peric & Co, veze vi nemate, vi nemate blage veze koliko je Njemacka vec platila i placa zbog dugova nacista. Vidi se da ste gledali previse partizanskih filmova. Samo naprijed Andjo. Pozdrav

elena

pre 9 godina

Grci su naterani na stezanje kaiša koje istorija nije videla. Neuhranjena deca, nedosta ciitostaki, insulina i drugih lekova. Jedina oblast gde trojka nije dozvolila rezanje (na zahtev Nemačke i Francuske) je odbrana. Više od 3% BNP za vojsku, među 3 vodeće države Evrope u tome. Da bi nesmetano mogle da se kupuju nemačke podmornice, cena - prava sitnica, 7 milijardi.

kompleksi su cudo

pre 9 godina

Beskrajno zabavlja ovo palanacko izigravanje vecih Nemaca od Nemeca od strane hrvatskih komentatora i ta identifikacija sa Nmeackom. Po neradu, neefikasnosti zivljenju na grbaci EU ni malo ne zaostajete komsije Hrvati od te Grcke tako da je nejasno sta ovde izigravate.

dado

pre 9 godina

Ma da.Najbolje je uzet od nekoga novce i poslje tog istog optužit da je lopov...Mislim ono,mogu vam se njemci ne sviđat ali zašto ih onda žicate novce.Ko je ovdje lud?

mister yes

pre 9 godina

Ma da.Najbolje je uzet od nekoga novce i poslje tog istog optužit da je lopov...Mislim ono,mogu vam se njemci ne sviđat ali zašto ih onda žicate novce.Ko je ovdje lud?
(dado, 31. januar 2015 11:14)

ja ako sam od nekoga pozajmio, vraticu mu.. a to sto se nesposobni i korumpirani politicari zaduzuju u moje ime, nije moj problem.. mozda ti je sad malo jasnije, ili nije?

xim

pre 9 godina

Ma da, odem u Solun, Atinu, a tamo u 2 sata popodne nista ne radi! Moraju braca Grci malo da spavaju popodne! I to ne kao Svajcarci, nemaju pauzu za rucak od sat vremena, nego pauzu za spavanje koja traje 3 sata! Mnogo radan narod, nema sta... Vidi se.

deda mraz

pre 9 godina

Ma kome ste vi sta prastali,hocete da lesinarite na racun drugih.Stampate pare bez pokrica i vi ih uzimate po kamati od 0,25% a u ovim drzavama gde su petokolonasi na vlasti uvaljujete po 7% kamatu i ovi Grci su potpuno u pravu jer glavnicu oni otplacuju a lesinarske kamate necej vise da placaju.Zasto parazitima Poljacima dajete 11 milijardi godisnje nepovratno ali oni su katolici a Grci nisu.

ultraevropski licemeri

pre 9 godina

3. najveci izvoznik oruzja na svetu Nemacka.
Najveci kupac Grčka (podmornice, tenkovi, topovi i rakete vazduh-vazduh)

Nemački sektor vojne industrije zapošljava oko 80.000 radnika, a indirektno stvara oko 300.000 radnih mesta. Veći deo proizvedenih "dobara" ide u izvoz koji je 2011. doneo 5,42 milijarde evra.

Da bi to sakrili pricacemo kako su kredite lenji Grci potrosili na plate, a da je Cipras koji je najavio smanjenje vojnog budzeta populista koji jede malu decu.

Bacvanin

pre 9 godina

Grci ce morati da vrate pozajmljeno i morace da urade reforme. Pozajmljeno ce vratiti jer iz sdasnjih prihoda od poreza ne mogu da isplate penzije, o ostalom da ne pricamo, a reforme ce morati da sprovedu, jer dugorocno ne mogu da zive sa toliko velikim davanjima za penzije i plate, a tako malim prihodima od poreza, taksi, akciza i ostalih dazbina. Ne brinite, i u komunizmu se dugovi vracaju, i tamo postoji kamata i ugovorna obaveza.

@ne cenzurisi
Mozda Nemci imaju u proseku manji broj ranih sati u godini od Grka, ali prosecan Nemac je u penziju isao sa 65 godina, sada ce ici sa 67 godina, dok je prosecan grk isao u penziju sa 58 godina.
Saberi koliko radnih sati radi u zivotu jedan prosecan Nemac a koliko prosecan grcki radnik.

ne cenzurisi

pre 9 godina

@Bavarac, 31. januar 2015 10:29
Zasto je Nemacka dala kredit nekome ko ne moze da vrati? Je li je terao neko?
Sto nisu ulozili u nesto drugo, recimo u razvoj Nemacke nego su tako dobre duse pa "pomazu" Grckoj?
Koji to interes Nemacka ima da daje pare Grckoj ili Srbiji, da se odrice svojih para?

Zato sto se od te "pomoci" Grckoj razvija Nemacka i nemacki tajkuni i postaju gospodari. Tim kreditima su oni uposlili svoju industriju i zatvorili grcku ili srpsku i osvojili trziste bez ispaljenog metka.
To je "pomoc' isto koliko je bombardovanje "humanitarna intervencija".

Bojan

pre 9 godina

Nisu kompatibilni sever i jug, podelice se EU na dva dela, bar im moneta nece biti ista, ako nista drugo. Pa ce se znati koliko vredi evro iza koga stoji Nemacka i skandinavske zemlje, a koliko evro za koji garantuju Grcka i Portugal. To je izgleda neminovno.

dzonikg

pre 9 godina

NIsu nemci smanjili nista..samo su se odrekli DELA kamate i to samo malog dela ..glavnice naravno nisu a vecinskog dela kamate.
Evo samo jedan primer posto se isto radi nama zajedno sa njihovim placenicima na vlasti
Nemacka je u trenutku kad je vec Grcka bila prezaduzena dala Grckoj kredit za kupovinu preko 1000 POLOVNIH Nemackih tenkova (koji su vec sad otpisani) ..i za taj kredit Grci moraju da placaju glavnicu i kamate a to je naravno uradjeno sa Nemackim podanicima u Grckoj vlasti.

Tex

pre 9 godina

(ne cenzurisi, 31. januar 2015 11:31)

To sto je doslo do korupcije u Simensu i grckih vlasti vise govori o Grcima koji su spremni kao Srbi na svoju stetu da idu

b

pre 9 godina

Interesantni komentari. Zbog cega je Grcka a i prisutni umnici cekala 70 godina da se seti Nemackog duga? Zbog cega se ovdasnji umnici ne sete duga Nemacke prema Srbiji? Ili duga Turske? Potezu se besmisleni argumenti kada nekome zatreba. No sve na stranu, da li zaista mislite da ce Grci dobiti pare od bilo kog -Kineza , Rusa itd ukoliko ne vrate ono sto su duzni? Pa zasto bi vratili bilo sta ? Ili ce morati da garantuju samom zemljom koju ce dati za kredite?

Veliki brat

pre 9 godina

OK, dosta su i DRUGI praštali VAMA!!!!

Koliko je ono Siemens platio kaznu u Grčkoj što je OŠTETIO poreske obveznike (indirektno preko budžeta) sklapajući poslove tako što je POTPLAĆIVAO pojedince u javnom sektoru?????

Naneli ste Grčkoj ŠTETU od DVE MILIJARDE (da, 2.000.000.000) evra, a platili ste kaznicu od DVESTA MILIONA (200.000.000) evra, dakle platili ste DESETAK (tj. 1/10) onoga koliku ste ŠTETU naneli (ako se ne varam, kazna je nešto preko 100 miliona, plus obećanje da će otvoriti fabriku u koju će uložiti 60 miliona).


Da sam na mestu grka, revidirao bih presudu i tražio da platite DVADESET milijardi evra kaznu, pa bih prekopao svu papirologiju i našao bar još 20-30 takvih slučajeva, pa kad sve kazne grci naplate, još će da budu u PLUSU!!!!!


Ovako, i ja bih nekoga potplatio sa 1000e, ako tako mogu da zaradim 50.000e a kazna je 2-3000e.

Uostalom, kod nas i jeste tako u javnom sektoru, rukovodioci stalno krše zakone i plaćaju kazne npr. 20.000 din. ili 50.000din. (npr. Državni revizor stalno piše kazne pojedinim direktorima jer ne dostavljaju podatke na uvid, ali njih boli uvo, bolje sebi da odreže platu milion dinara i da to krije, a plati kaznu 20.000 din.).

naselje

pre 9 godina

Tu pricu o velikom broju radnih sati kod vrednih grka okacite macku o rep. To grci u drzavnim firmama pisu dodatne sate da bi dobili prekovremeno, kao i kod nas sto se radi.
Drugo, ko je ikada bio u nemackoj u nekom fabrickom pogonu, taj je video sta je rad. Ti ljudi jednostavno rade efektivno svih osam sati, mogu misliti kako izgleda radni dan zaposlenih u grckoj,koliko je tu kafa i cigareta i ...

@

pre 9 godina

Za ove koji sazaljevaju sudbinu banaka.
Srbija u 2015. treba samo za kamate bankama i drzavama da plati 121 milijardu dinara.
To je preko 10% celog budzeta samo za kamate.

Tako da puna podrska vasoj podrsci bankama, zapnite, zaradite tih milijardu evra i platite kamatu vrednim i produktivnim bankarima koji nesebicno odvajaju od svojih usta da bi vam pomogli da bolje zivite.

Ne mozete vi da uzimate te kredite, zivite raskosno a kad treba da se vrati ta kamatica vrednim bankarima necete da radite. Mislite li vi hoce li imati bankari od cega da prezive?

joca

pre 9 godina

ma ko je pitao grčki narod dal oće u EU ili ne, ko sada nas pita oćemo li u EU ili ne, koja jača partija na zadnjim izborima je bila da izjavljuje da neće u EU, DSS, SRS i dveri, pa oni ne mogu da predju cenzus, pride meni lično ne pada na pamet da glasam za šešelja ili onog nesposobnog koštunicu, para buši gde burgija neće gospodo, nije tajna da su evroskeptici glasali za SNS, nije put ka EU jedini razlog zasto glasamo za neku partiju, ajde jedan šok referendum, nema propagande i nema laganja, za nedelju dana referendum: gradjani srbije želite li da udjemo u EU ili ne, dok se lobisti organizuju referendum prošao i narod izabrao, to će mo videti malo sutra kao što su ga i grci videli...

jocika

pre 9 godina

treba poglasiti da je ilegalno se zaduzivati preko neke granice. isto tako , ilegalno je davati novac nekom ko je dosao do te granice.

ovako, politicare koji zaduzuju zemlju bas briga, nemali broj puta su to radili na nagovor pohlepnih stranih kreditora. dugovi dolaze na naplatu kada se njima zavrsi mandat.

ne cenzurisi

pre 9 godina

13.07.2010
Već prezadužena Grčka planira da potroši više od milijardu evra na dve nemačke podmornice, za koje i zapovedništvo mornarice tvrdi da nisu neophodne.

Sa druge strane, ta zemlja je, u pokušaju da smanji enormni budžetski defcit, uvela rigoroznu štednju na troškovima zdravstvenog i penzionog sistema i platama.

planirana i kupovina šest fregata i 15 helikoptera od Francuske.

Poslednjih nekoliko godina Grčka je kupila dvadesetak lovačkih aviona F16 za više od 1,5 milijardi evra.

Većina vojne opreme dolazi iz Nemačke, zemlje koja snosi najveći teret finansijske pomoći Grčkoj i najglasnija je u osudi Atine zbog življenja iznad vlastitih mogućnosti.
http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2010&mm=07&dd=13&nav_id=445139

milos

pre 9 godina

na neki nacin podrzavam Grke, ali mi uopste nije zao sto im se ovo desava. sto su uopste ulazili u tu uniju kada su znali koje ce biti posledice?

cenzurisano

pre 9 godina

Datum 21.07.2011
Nemačka (u sred krize) prodaje oružje Grčkoj
Nemačka industrija naoružanja dobro je zaradila prošle godine na poslovima sa Grčkom. Mnogo Grci smatraju da je to krajnji apsurd – u sred krize kupovati podmornice koje su nepotrebne…

Nemačka je zaradila pre svega prodajom tenkova Leopard i podmornica najnovije generacije iz brodogradilišta u Kilu čija je cena nekoliko stotina miliona evra po komadu. Mnogo Grci smatraju da je to krajnji apsurd.

„Kupujemo podmornice koje su nam beskorisne. Ne trebaju nam, jer ne moramo da ratujemo. Zaštita spoljnih granica je u nadležnosti EU“.

Eliopulos smatra da se iza svega krije sistem i kaže: „Ne može se dopustiti da nam nameću evrofajtere, podmornice, helikoptere i municiju, a sve to na kraju ionako bacimo. To su ucenjivačke metode. To je sprega političara i lobista industrije naoružanja

http://www.dw.de/nema%C4%8Dka-u-sred-krize-prodaje-oru%C5%BEje-gr%C4%8Dkoj/a-15256082

Mavro

pre 9 godina

Bravo Merkelice! Dok njemački radnik marljivo radi i štedi, dotle Grci sjede po kafićima i kukaju kako im je teško! Grci su poznati muljatori i nije im za vjerovati.

Urbini

pre 9 godina

Koja bjesomučno kampanja protiv Njemačke od strane pojedinih komentatora koji imaju pravo postavljati neograničen broj komentara sumnjive kvalitete i problematičnih stavova. Užitak za čitanje ali čemer za slobodarsku i demokratsku Srbiju ili ono sto je od nje ostalo.

Bavarac

pre 9 godina

Tako je Frau Merkel, puna podrska! Samo ostro treba sa prevarantima i neradnicima!Uzmem ti pare pa se pravim lud kad treba da vratim...Alo bre?! Nemacka radi a Grcka se gradi jel? E pa necemo tako! Treba ih najuriti sto pre iz EU i pokazati i njima a i ovde pojednim Srbima koji ih podrzavaju da je komunizam davno umro.

vlajko

pre 9 godina

Uopste mi nije zao grka. Iako su mi licno kao ljudi vrlo dragi, kad se samo setim kako su se bahatili i glumili velike biznismene kad su dobili pare od EU, znalo se da ce sve to propasti, eto im sad dosli racuni za naplatu. U grckoj vecina starih firmi koje su poslovale i ranije opstaje, propadaju samo oni koji su se izdigli na kreditima i laznim bilansima, a to sve ionako nije bilo realno. Glumili su ludilo 15 godina, sad malo nek okajavaju.

au

pre 9 godina

cela evropa pa i mi smo omogucili Nemackoj da se podignu posle 2sv rata u kom su direktno i kroz marionetske rezime pobili vise od deset miliona civila i unistili stotine gradova. Oprost za zlodela i dugove su dobili. Na lep nacin uzvracaju. Valjda je ovo potvrda one stare Hrani psa da te ujede.

Ivica

pre 9 godina

Pera Peric & Co, veze vi nemate, vi nemate blage veze koliko je Njemacka vec platila i placa zbog dugova nacista. Vidi se da ste gledali previse partizanskih filmova. Samo naprijed Andjo. Pozdrav

Iskreno

pre 9 godina

Jao ovi koji se javljaju i ostavljaju komentare tipa "Mi smo Njemcima dopustili da se dignu tu gdje jesu" "Nabili su nam kredite, a nama prodaju svoju robu". Prva stvar, živimo u kapitalizmu i slobodi tržišta što znači svatko kojem se ne sviđa Njemački proizvod (auti, bijela tehnika,ljekovi, elektronika, mašine itd.) može slobodno svoje novce potrošiti negdje drugdje.

No, svi znamo da ih nećete potrošiti negdje drugdje nego ćete uzeti najbolje ako za to imate para, a to je u većini slučajeva Njemačko. Što se tiče Grka, neka budu iskreni sa sobom (a i mi bi trebali biti) i kažu da su se prezaduživali da bi živjeli iznat svojih mogućnosti. Dug se treba vraćati, pa ako ja i svaki građanin moram svoj vraćati, bome treba i država svoj. Bez iznimki. Neće sigurno Njemac ili Danac plaćati njihov, a banke im ga oprostiti zato jer eto njima je ispod časti stegnuti pojas. Kad su išli sa 52 godine u penziju i primali 13/14 plaću onda je valjalo, a kad treba vratit sad bi i bezobrazni bili. Ne ide to tako, niti će. Brzo će njima doći iz gu*ice u glavu...A i vama koji se kitite "slobodarstvom" i Sprstvom, a san vam je BMW ili Mercedes, a u kući Miele.

mile

pre 9 godina

Tako je Frau Merkel, puna podrska! Samo ostro treba sa prevarantima i neradnicima!Uzmem ti pare pa se pravim lud kad treba da vratim...Alo bre?! Nemacka radi a Grcka se gradi jel? E pa necemo tako! Treba ih najuriti sto pre iz EU i pokazati i njima a i ovde pojednim Srbima koji ih podrzavaju da je komunizam davno umro.


A to se kod tebe podrazumeva da komunizam znači nerad?Koja to firma u Srbiji radi danas više i bolje nego u vreme samoupravnog socijalizma?Uporedi samo šta je u ovoj zemlji izgrađeno u doba "komunističke diktature" a šta nakon toga , pa se posle javljaj nesrećniče...

Dragan Zorin

pre 9 godina

Dragi Bavarac, tvoji predivni Nemci su 1941 okupirali Grčku a zatim, od te iste okupirane Grčke, uzeli kredit koji im je isplaćen u zlatu. Kako bi nastavili sa daljim finasiranjem ratovanja. Mislis li da je grcka vlada mogla da odbije taj zahtev za kredit? Taj kredit, isplacen Nemačkoj državi, sa kamatama za preko 70 godina, Grci hoće da kompenzuju sa kreditima koje je Grčka kasnije dobijala od Nemačke. I šta je tu sporno??? Samo nazovi mali narodi treba da vraćaju kredite a Nemcima treba opraštati njihove kredite jer su moćni?

dado

pre 9 godina

Ma da.Najbolje je uzet od nekoga novce i poslje tog istog optužit da je lopov...Mislim ono,mogu vam se njemci ne sviđat ali zašto ih onda žicate novce.Ko je ovdje lud?

Pera

pre 9 godina

Oni koji podrzavaju stav Merkelove nisu u pravu: Trenutni koncept drzave omogucava pojedincu da postane predsednik i nemilice se zaduzuje. Takav pojedinac je, pri svom dolasku na vlast, obicno finansiran od strane onih od kojih posle uzima kredite.
Znate, ako imate novca, jako je tesko taj novac nekom pouzdanom plasirati i posle ne raditi nista, a ziveti na njegovij grbaci dok vam isplacuje kamatu.
Razne banke su se preracunale: Racunale su, imamo marionate na vlasti u Grckoj, pa ako ikad zagusti, uzimacemo im ostrva na ime duga. Medjutim, kad je doslo vreme za naplatu, nisu nasli Grka koji bi im dao i jedno ostrvo (odnosno, bese onaj nesrecnik, zaboravih, ali su pocele demonstracije pa ga skidose sa vlasti).
Dakle, bankari su sami krivi za svoj gubitak. Moram da ilustrujem jako ruznim poredjenjem: Kao kada bi vi, nepismenom, nepokretnom devedesetogodisnjaku dali 30 miliona evra, ali da vam vrati za trideset godina. Ko je tu onda kriv? Pohlepni bankari su, za svoje provizije i provizije politicara, zmurili i pogresno procenjivali mogucnosti Grcke i sada su shvatili da ne postoje mehanizmi po kojima bi im Grcka za uzvrat davala komade svoje teritorije (luke, ostrva, uvale, plaze.. ).
A Nemacka mnogo pati sto nema toplo more.
Zato je Siriza sada dosla na vlast, sto Grci dobro znaju o cemu se radi.

ne cenzurisi

pre 9 godina

@Bavarac, 31. januar 2015 10:29

Marks i Engels su Nemci, nisu Grci.

Broj radnih sati u 2013. radnika u Grckoj 2037.
Broj radnih sati u 2013. u Nemackoj 1388. a i taj prosek izvlace gastarbajteri iz Grcke, Srbije,Turske.
http://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=ANHRS
Grcki radnik ima 26 dana odmora i praznika, u Nemackoj 30 dana.
Radi vise zaradjuje manje. Jasno je da se od njihovog rada gradi velika Nemacka.

U Grčkoj je utvrđeno da su zbog korupcije nemackog Simensa od 1997. do 2002. grčki poreski obveznici oštećeni za dve milijarde evra.
http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2012&mm=03&dd=09&nav_id=589516
A to je samo 1 primer, samo za 5 godina kako su te pare od kredita otisle u Nemacku a ne u Grcku.

samo kažem

pre 9 godina

eee merkel da vama svet zajedno sa tim grcima nije oprostio mnooogo veće dugove i u novcu a posebno u krvi bila bi ti sad čistačica u ruskoj vojnoj bazi u baden badenu

i nije bas tako

pre 9 godina

Tačno. Ne mogu Grci više da žive na račun vrednih Nemaca.
(Aron, 31. januar 2015 10:17)
Pitaj Frau Merkel koliko je oprostenog novca od privatnih kreditora zavrsilo u nemackim bankama i nekretninama (kad je nastala kriza dzakovima su ti isti koji su i upropastli Grcku donosili ovde u Nemacku), to joj nije smetalo.
A pola kuca u Grckoj je ozidano od lenjih Grka koji su kicmu lomili radeci za vredne Nemce.
Nemci jesu disciplinovani, dresirani ali o njihovoj vrednoci i radnom ucinku ne vredi sa ljudima koji ne zive ovde ni komentarisati.Nisu oni pustili strance zato sto ih vole kao narod koji ne zna sta su emocije, nego da bi radili za njih.A poceli su jos prinudnim radom u vreme rata.

Bokisha

pre 9 godina

Grci uzivaju na racun radnih Nemaca kazete?! Jeste li prostudirali malo sastav radne snage u Nemackoj? Nemci su isti kao i nekad, samo to sad dosta perfidnije rade. Da su disciplinovani i organizovani jesu, a da vole da rade, od toga vise vole da eksploatisu tudju radnu snagu, i u tome uopste nisu odmakli od svojih predaka. Jedino nema konc logora, i ovu danas bar u Nemackoj pristojno placaju, dok su sa druge strane vec oformili vise svojih kolonija u kojima odlicno eksploatisu sve raspolozive resurse. Cik pogodite koja je jedna od njih? Sto se tice naplate dugova prema njima, koliko je Nemacka isplativa svoj dug posle Drugog svetskog rata? Postoji i nesto sto novcem ni ne moze da se plati. Nemacka je i posle Prvog svetskog rata, a usled Svetske ekonomske krize, elegantno odbila da isplati svoj ratni dug i odstetu, pa je na temelju toga krenuo njen privredni uspon koji je svet gurnuo u Drugi rat. E to vam je ta ista Nemacka i danas, samo je naucila neke lekcije od ranije, pa za sad ne pravi iste greske. Ali iste apetite ima. A Grcka im je svakako samo jedan zalogaj. Nisu ni Grci naivni, ali Nemacka i njeni bankari su najmanje zrtve od svih.

brasa

pre 9 godina

gomila likova lupeta bez podataka a oni su neumoljivi grcki radnici imaju neuporedivo vise radnih sati i kraci odmor od nemackih radnika, toliko za likove koji pojma nemaju niocenu ali su nasli za shodno da komentarisu, a sto se tice socijalizma koji ovde neko krsti kao komunizam sto dokazuje da su ucili iz stranackih knjiga umesto u skoli to je otprilike svedski model i ne vidim da je bio neuspesan a i kod nas se dobro pokazao, prvo izguglajte pitajte nekog da se nebrukate ovde pozz

deda mraz

pre 9 godina

Ma kome ste vi sta prastali,hocete da lesinarite na racun drugih.Stampate pare bez pokrica i vi ih uzimate po kamati od 0,25% a u ovim drzavama gde su petokolonasi na vlasti uvaljujete po 7% kamatu i ovi Grci su potpuno u pravu jer glavnicu oni otplacuju a lesinarske kamate necej vise da placaju.Zasto parazitima Poljacima dajete 11 milijardi godisnje nepovratno ali oni su katolici a Grci nisu.

xim

pre 9 godina

Ma da, odem u Solun, Atinu, a tamo u 2 sata popodne nista ne radi! Moraju braca Grci malo da spavaju popodne! I to ne kao Svajcarci, nemaju pauzu za rucak od sat vremena, nego pauzu za spavanje koja traje 3 sata! Mnogo radan narod, nema sta... Vidi se.

mister yes

pre 9 godina

Ma da.Najbolje je uzet od nekoga novce i poslje tog istog optužit da je lopov...Mislim ono,mogu vam se njemci ne sviđat ali zašto ih onda žicate novce.Ko je ovdje lud?
(dado, 31. januar 2015 11:14)

ja ako sam od nekoga pozajmio, vraticu mu.. a to sto se nesposobni i korumpirani politicari zaduzuju u moje ime, nije moj problem.. mozda ti je sad malo jasnije, ili nije?

milos

pre 9 godina

na neki nacin podrzavam Grke, ali mi uopste nije zao sto im se ovo desava. sto su uopste ulazili u tu uniju kada su znali koje ce biti posledice?

kompleksi su cudo

pre 9 godina

Beskrajno zabavlja ovo palanacko izigravanje vecih Nemaca od Nemeca od strane hrvatskih komentatora i ta identifikacija sa Nmeackom. Po neradu, neefikasnosti zivljenju na grbaci EU ni malo ne zaostajete komsije Hrvati od te Grcke tako da je nejasno sta ovde izigravate.

Tex

pre 9 godina

(ne cenzurisi, 31. januar 2015 11:31)

To sto je doslo do korupcije u Simensu i grckih vlasti vise govori o Grcima koji su spremni kao Srbi na svoju stetu da idu

elena

pre 9 godina

Grci su naterani na stezanje kaiša koje istorija nije videla. Neuhranjena deca, nedosta ciitostaki, insulina i drugih lekova. Jedina oblast gde trojka nije dozvolila rezanje (na zahtev Nemačke i Francuske) je odbrana. Više od 3% BNP za vojsku, među 3 vodeće države Evrope u tome. Da bi nesmetano mogle da se kupuju nemačke podmornice, cena - prava sitnica, 7 milijardi.

Bacvanin

pre 9 godina

Grci ce morati da vrate pozajmljeno i morace da urade reforme. Pozajmljeno ce vratiti jer iz sdasnjih prihoda od poreza ne mogu da isplate penzije, o ostalom da ne pricamo, a reforme ce morati da sprovedu, jer dugorocno ne mogu da zive sa toliko velikim davanjima za penzije i plate, a tako malim prihodima od poreza, taksi, akciza i ostalih dazbina. Ne brinite, i u komunizmu se dugovi vracaju, i tamo postoji kamata i ugovorna obaveza.

@ne cenzurisi
Mozda Nemci imaju u proseku manji broj ranih sati u godini od Grka, ali prosecan Nemac je u penziju isao sa 65 godina, sada ce ici sa 67 godina, dok je prosecan grk isao u penziju sa 58 godina.
Saberi koliko radnih sati radi u zivotu jedan prosecan Nemac a koliko prosecan grcki radnik.

ne cenzurisi

pre 9 godina

@Bavarac, 31. januar 2015 10:29
Zasto je Nemacka dala kredit nekome ko ne moze da vrati? Je li je terao neko?
Sto nisu ulozili u nesto drugo, recimo u razvoj Nemacke nego su tako dobre duse pa "pomazu" Grckoj?
Koji to interes Nemacka ima da daje pare Grckoj ili Srbiji, da se odrice svojih para?

Zato sto se od te "pomoci" Grckoj razvija Nemacka i nemacki tajkuni i postaju gospodari. Tim kreditima su oni uposlili svoju industriju i zatvorili grcku ili srpsku i osvojili trziste bez ispaljenog metka.
To je "pomoc' isto koliko je bombardovanje "humanitarna intervencija".

b

pre 9 godina

Interesantni komentari. Zbog cega je Grcka a i prisutni umnici cekala 70 godina da se seti Nemackog duga? Zbog cega se ovdasnji umnici ne sete duga Nemacke prema Srbiji? Ili duga Turske? Potezu se besmisleni argumenti kada nekome zatreba. No sve na stranu, da li zaista mislite da ce Grci dobiti pare od bilo kog -Kineza , Rusa itd ukoliko ne vrate ono sto su duzni? Pa zasto bi vratili bilo sta ? Ili ce morati da garantuju samom zemljom koju ce dati za kredite?

Veliki brat

pre 9 godina

OK, dosta su i DRUGI praštali VAMA!!!!

Koliko je ono Siemens platio kaznu u Grčkoj što je OŠTETIO poreske obveznike (indirektno preko budžeta) sklapajući poslove tako što je POTPLAĆIVAO pojedince u javnom sektoru?????

Naneli ste Grčkoj ŠTETU od DVE MILIJARDE (da, 2.000.000.000) evra, a platili ste kaznicu od DVESTA MILIONA (200.000.000) evra, dakle platili ste DESETAK (tj. 1/10) onoga koliku ste ŠTETU naneli (ako se ne varam, kazna je nešto preko 100 miliona, plus obećanje da će otvoriti fabriku u koju će uložiti 60 miliona).


Da sam na mestu grka, revidirao bih presudu i tražio da platite DVADESET milijardi evra kaznu, pa bih prekopao svu papirologiju i našao bar još 20-30 takvih slučajeva, pa kad sve kazne grci naplate, još će da budu u PLUSU!!!!!


Ovako, i ja bih nekoga potplatio sa 1000e, ako tako mogu da zaradim 50.000e a kazna je 2-3000e.

Uostalom, kod nas i jeste tako u javnom sektoru, rukovodioci stalno krše zakone i plaćaju kazne npr. 20.000 din. ili 50.000din. (npr. Državni revizor stalno piše kazne pojedinim direktorima jer ne dostavljaju podatke na uvid, ali njih boli uvo, bolje sebi da odreže platu milion dinara i da to krije, a plati kaznu 20.000 din.).

ultraevropski licemeri

pre 9 godina

3. najveci izvoznik oruzja na svetu Nemacka.
Najveci kupac Grčka (podmornice, tenkovi, topovi i rakete vazduh-vazduh)

Nemački sektor vojne industrije zapošljava oko 80.000 radnika, a indirektno stvara oko 300.000 radnih mesta. Veći deo proizvedenih "dobara" ide u izvoz koji je 2011. doneo 5,42 milijarde evra.

Da bi to sakrili pricacemo kako su kredite lenji Grci potrosili na plate, a da je Cipras koji je najavio smanjenje vojnog budzeta populista koji jede malu decu.

naselje

pre 9 godina

Tu pricu o velikom broju radnih sati kod vrednih grka okacite macku o rep. To grci u drzavnim firmama pisu dodatne sate da bi dobili prekovremeno, kao i kod nas sto se radi.
Drugo, ko je ikada bio u nemackoj u nekom fabrickom pogonu, taj je video sta je rad. Ti ljudi jednostavno rade efektivno svih osam sati, mogu misliti kako izgleda radni dan zaposlenih u grckoj,koliko je tu kafa i cigareta i ...

dzonikg

pre 9 godina

NIsu nemci smanjili nista..samo su se odrekli DELA kamate i to samo malog dela ..glavnice naravno nisu a vecinskog dela kamate.
Evo samo jedan primer posto se isto radi nama zajedno sa njihovim placenicima na vlasti
Nemacka je u trenutku kad je vec Grcka bila prezaduzena dala Grckoj kredit za kupovinu preko 1000 POLOVNIH Nemackih tenkova (koji su vec sad otpisani) ..i za taj kredit Grci moraju da placaju glavnicu i kamate a to je naravno uradjeno sa Nemackim podanicima u Grckoj vlasti.

joca

pre 9 godina

ma ko je pitao grčki narod dal oće u EU ili ne, ko sada nas pita oćemo li u EU ili ne, koja jača partija na zadnjim izborima je bila da izjavljuje da neće u EU, DSS, SRS i dveri, pa oni ne mogu da predju cenzus, pride meni lično ne pada na pamet da glasam za šešelja ili onog nesposobnog koštunicu, para buši gde burgija neće gospodo, nije tajna da su evroskeptici glasali za SNS, nije put ka EU jedini razlog zasto glasamo za neku partiju, ajde jedan šok referendum, nema propagande i nema laganja, za nedelju dana referendum: gradjani srbije želite li da udjemo u EU ili ne, dok se lobisti organizuju referendum prošao i narod izabrao, to će mo videti malo sutra kao što su ga i grci videli...

Mavro

pre 9 godina

Bravo Merkelice! Dok njemački radnik marljivo radi i štedi, dotle Grci sjede po kafićima i kukaju kako im je teško! Grci su poznati muljatori i nije im za vjerovati.

Urbini

pre 9 godina

Koja bjesomučno kampanja protiv Njemačke od strane pojedinih komentatora koji imaju pravo postavljati neograničen broj komentara sumnjive kvalitete i problematičnih stavova. Užitak za čitanje ali čemer za slobodarsku i demokratsku Srbiju ili ono sto je od nje ostalo.

@

pre 9 godina

Za ove koji sazaljevaju sudbinu banaka.
Srbija u 2015. treba samo za kamate bankama i drzavama da plati 121 milijardu dinara.
To je preko 10% celog budzeta samo za kamate.

Tako da puna podrska vasoj podrsci bankama, zapnite, zaradite tih milijardu evra i platite kamatu vrednim i produktivnim bankarima koji nesebicno odvajaju od svojih usta da bi vam pomogli da bolje zivite.

Ne mozete vi da uzimate te kredite, zivite raskosno a kad treba da se vrati ta kamatica vrednim bankarima necete da radite. Mislite li vi hoce li imati bankari od cega da prezive?

cenzurisano

pre 9 godina

Datum 21.07.2011
Nemačka (u sred krize) prodaje oružje Grčkoj
Nemačka industrija naoružanja dobro je zaradila prošle godine na poslovima sa Grčkom. Mnogo Grci smatraju da je to krajnji apsurd – u sred krize kupovati podmornice koje su nepotrebne…

Nemačka je zaradila pre svega prodajom tenkova Leopard i podmornica najnovije generacije iz brodogradilišta u Kilu čija je cena nekoliko stotina miliona evra po komadu. Mnogo Grci smatraju da je to krajnji apsurd.

„Kupujemo podmornice koje su nam beskorisne. Ne trebaju nam, jer ne moramo da ratujemo. Zaštita spoljnih granica je u nadležnosti EU“.

Eliopulos smatra da se iza svega krije sistem i kaže: „Ne može se dopustiti da nam nameću evrofajtere, podmornice, helikoptere i municiju, a sve to na kraju ionako bacimo. To su ucenjivačke metode. To je sprega političara i lobista industrije naoružanja

http://www.dw.de/nema%C4%8Dka-u-sred-krize-prodaje-oru%C5%BEje-gr%C4%8Dkoj/a-15256082

Bojan

pre 9 godina

Nisu kompatibilni sever i jug, podelice se EU na dva dela, bar im moneta nece biti ista, ako nista drugo. Pa ce se znati koliko vredi evro iza koga stoji Nemacka i skandinavske zemlje, a koliko evro za koji garantuju Grcka i Portugal. To je izgleda neminovno.

ne cenzurisi

pre 9 godina

13.07.2010
Već prezadužena Grčka planira da potroši više od milijardu evra na dve nemačke podmornice, za koje i zapovedništvo mornarice tvrdi da nisu neophodne.

Sa druge strane, ta zemlja je, u pokušaju da smanji enormni budžetski defcit, uvela rigoroznu štednju na troškovima zdravstvenog i penzionog sistema i platama.

planirana i kupovina šest fregata i 15 helikoptera od Francuske.

Poslednjih nekoliko godina Grčka je kupila dvadesetak lovačkih aviona F16 za više od 1,5 milijardi evra.

Većina vojne opreme dolazi iz Nemačke, zemlje koja snosi najveći teret finansijske pomoći Grčkoj i najglasnija je u osudi Atine zbog življenja iznad vlastitih mogućnosti.
http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2010&mm=07&dd=13&nav_id=445139

jocika

pre 9 godina

treba poglasiti da je ilegalno se zaduzivati preko neke granice. isto tako , ilegalno je davati novac nekom ko je dosao do te granice.

ovako, politicare koji zaduzuju zemlju bas briga, nemali broj puta su to radili na nagovor pohlepnih stranih kreditora. dugovi dolaze na naplatu kada se njima zavrsi mandat.