Subota, 15.11.2014.

16:43

“Posao veka“ će i unuci plaćati

Da li početak gradnje dela crnogorskog auto-puta, znači da je država zakoračila na put prosperiteta ili, pak, na klizav teren koji vodi ka bankrotu?

Izvor: Novosti

“Posao veka“ æe i unuci plaæati IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

Petar

pre 9 godina

Auto put je neophodan za buduci razvoj. Da je skup, skup je. Nudi li ko jeftinije? Da li je skup ako znamo koliko ce manje biti poginulih, obogaljenih i unistene imovine? Ako pare ne potrosimo na auto put potrosicemo ih na nesto manje bitno. Tvrdnja de ce biti malverzacija stoji, ali neznaci da ce politicari i tajkuni postati posteni ako se put ne gradi.Zabrinutost za bankrot je preterana. Pa i bankrot su dozivjele mnoge drzave, pa sta? Mere stednje, pojacana medjunarodna fiskalna kontrola, to sve i danas imamo. Prema tome graditi put posvaku cenu.

Roko

pre 9 godina

Pa Vi niste normalni. Madjari duguju 150 miálijardi Italija 2.000
Hrvatska 50 Slovenija 40 a Vi se bojite za 1 milijardu i to uz koncesiju onda bi Vam oduzeo drzavu .

Fica5

pre 9 godina

Podrzavam izgradnju autoputa znacajnog za Srbiju i CG i sve sto povezuje Sr i CG. Protiv su oni isti koji su bili i protiv pruge BG Bar ali kako je ona izgradjena tako ce i ovo i cao zdravo

ProfesorKiksMaler

pre 9 godina

Gde se političari umešaju, a umešaju se samo tamo gde ima novca, tu nastaje dranje kože sa leđa.
Pošten svet plaća njihovo i bogaćenje njihove familije.
Ovakvi poslovi su raj za lopuže.
Političar = LOPOV.

Pro patria

pre 9 godina

Komentar koji je objavljen pod šifrom "iPodGorica" precizno oslikava kako Crnogorci doživljavaju Srbiju i kako vide ekonomske (a i svake druge) odnose sa Srbijom. Dok su mogli da profitiraju od takvioh "odnosa" - bilo je OK, a sada kada se više ne "može iscijediti suva drenovina" - puj pike! I ja smatram da gradnja skupog i potpuno nepotrebnog autoputa ka Crnoj Gori nije ekonomski isplativa niti ima smisla, pored železnice (koja jedva da se i koristi). Inače, srpskoj privredi daleko isplativije je koristiti Solunsku luku jer se nalazi već na "otvorenom" moru i bitno skraćuje put ka našim izvoznim destinacijama. Ni turistička ruta, pored Grčke i Turske obale, nije više značajna za Srbiju! O nivou usluga da i ne govorimo!

odlično

pre 9 godina

Hoću iz Bg do mora da stignem za 4 sata kolima!Izvolite,resite to!Do Ljubljane je 5.5 sati!Ljudi,moramo se razvijati,ići napred!Dobro jutro svima!

Android Jelly Bean

pre 9 godina

Cisto da se zna da malo koja zemlja ima profitabilan auto-put. Za profitabilan auto-put potrebno je da se poklopi dosta stvari, reljef (da bi troskovi odrzavanja bili sto jeftiniji - u CG se predvidja preko 5.000.000 godisnje pa do 7,8 zbog terena), zatim standard ( zemlji i regionu da bi pitarina mogla da bude toliko velika da pokrije troskove, otplacuje kredit i + donosi zaradu za budzet) zatim dobar kredit (u danasnje vrijeme je jako tesko naci povoljan kredit sto cgorci jesu uspjeli ali je problem sto je cijena izasla mnogo vise nego sto se prije govorilo) zatim je pozeljno da ta drzava ima luku (ali nije presudno, daleko od toga) onda industriju (zna se da od teretnih vozila dolazi najveci prihod) sve ovo da bi bila veca frekvencija saobracaja i td...

Odlomak iz lektire...

pre 9 godina

Bolje da su za te pare modernizovali postojeću prugu i vozove duplo brže da idu, završili bi posao, ovako ostaje brze pruge par kilometara, onda se prekačiš na onu naftaru i klackaš par km a onda na neku treću, petu... i stigneš kroz tri dana jahanja na dobrom konju po lepom vremenu... japanci ne mogu ni da sanjaju da nešto ovakvo još uvek postoji negde na svetu.

smile

pre 9 godina

Auto-put će se uraditi, vrlo probrana ekipa će se (po ustaljenom običaju) ugraditi, Crna Gora će dupliraće svoj trenutni dug, unuci će da ga vraćaju... Dali će auto-put sam sebe otplatiti, odnosno dali će u opšte biti rentabilan je pitanje na koje će vreme dati odgovor. Oni koji zagovaraju izgradnju auto-puta nisu dali ubedljive argumente. Ako cena upotrebe auto-puta bude bila prevelika domaće stanovništvo ga neće koristiti, jer imaju postojeće puteve koje ne moraju da plaćaju. Pitanje koliko se drumski transport robe iz luke Bar isplati, ako postoji železnica koja je neuporedivo jefitinija. Turisti u sezoni će ga koristiti, ali samo oni koji idu u Bar i Ulcinj. Neverujem da će neko tim putem ići za Pertovac, Budvu... Boku, jer postoji novosagrađeni putni pravac od Nikšića (Vilusi-Lipci) do Boke, kojim se brže i udobnije stiže (iz Srbije) na more nego kanjonom Morače.
Crnu Goru čeka i nastavak Jadranko-Jonske magistrale koji je nastavak auto-puta iz Hrvatske ka Albaniji i Grčkoj. Još jedna prilika za ugradnju... Praunuci neka se pripreme za vraćanje duga...

iPodGorica

pre 9 godina

"Nema CrnaGora novca da izgradi ovaj put, zato se njihov lobi ovoliko angazuje kod nas u Srbiji, da mi pozajmimo novac i da izgradimo ovaj crnoj gori bitan autoput....Cak su mu i dali marketinsko ime "Koridor 11" da bi licio na neke evropske koridore a da se srbi ne sete ...
(Goran, 15. novembar 2014 18:30)"

HAHA, koga ti foliraš? Jel' ti to o onoj Crnoj Gori koja vam je slala humanitarnu pomoć do prije koji mjesec? Ne lupetaj, molim te, niti se može iscijediti suva drenovina, niti neko očekuje pare od Srbije. Lično, mislim da je ovaj auto-put štetan po naše crnogorske interese, šta će nam putevi ka nekim Nedođijama, nama prioritet treba da bude Jadransko-Jonska magistrala, da se s jedne strane povežemo sa Hrvatskom, Slovenijom i preko njih Italijom, Austrijom i ostatkom razvijenog svijeta, a sa druge sa Grčkom, Turskom i tržištima Bliskog istoka. Kakav auto-put ka bijedi...

:)

pre 9 godina

Taj auto-put ce inace imati vise stotina mostova, tunela itd.
Kad se sve to uzme u obzir cena uopste nije velika.
Nego, zanimljivo kako ovi nasi imaju uvek nesto da kazu, a uopste im ne smeta to sto cemo imati najgore puteve u regionu.
Ne zaboravite da njih ceka i Jadransko-Jonski autoput, koji ce se iz EU preko Hrvatske i CG ici skroz do Grcke.
Evo i CG ce uskoro imati 2 moderna auto-puta, a mi?

masak

pre 9 godina

Genijalci ..pa nije ista cena gradnje autoputa u vojvodini i u crnoj gori. Naravno da ce u cg biti 5-10x skuplje kada moraju da pomeraju i probijaju planine.

Hm

pre 9 godina

Pa, naravno da je cena 4 puta veća po kilometru auto-puta u odnosu na Hrvatsku. Konfiguracija terena ne-primorskog dela Crne Gore je prilično "neprijateljska" prema bilo kakvom građevinskom poduhvatu.

rale

pre 9 godina

radim na koridoru 11 na uredjivanju korita reka,kuda ce prolaziti autoput od bg do cacka.verujte to je sramota.radimo na crno,nosimo svoj alat a sefova,podsefova,nadsefova koliko hoces.kad se svi ugrade nama sto ginemo svaki dan ostane najmanje...kad ja radim za drzavu na crno.

Deki

pre 9 godina

Sta ce Crnogorcima auto put kad i postojeci putevi bez problema podnose postojeci nivo saobracaja?
Srbi sve vise idu u Grcku, a ko ce da im dolazi kolima na more i vozi preko 700km?
Ako hocete dobar savet prosirite aerodrome i dozvolite jeftine avio operatere.

gradj.inz

pre 9 godina

Autoput prema CG je totalno predimenzionisano resenje. Auto put se gradi samo onda kada je prosecan godisnji dnevni saob (PGDS) preko 12000 vozila. U vrsnim mesecima maj-sept broj vozila je na crg.putu prema moru i preko 15000 dnevno, ali nikako nije opravdano graditi pun profil auto puta radi tih par vrsnih meseci.
A sto se cene tice, ne verujem da je previsoka po km, zbog potrebe za velikim zemljanim radovima, izgradnjom mostova, tunela. i ako je drob.kamen lako dostupna sirovina u CG.

velja

pre 9 godina

Istocni krak Koridora 10 dug oko 90 km ksta 100 miina eura

Definitivno, cena crnogorskog autoputa je prava pljacka
(Predrag, 15. novembar 2014 17:33)

Ne razumem se u cenu gradjenja puteva, ali ako uzmes u obzir kakva je geografija Crne Gore, cena i ne deluje toliko visoka. Ako si ikad vozio u Crnoj Gori, znas koliko su im krivudavi putevi, i koliko tunela ima, a u pitanju su putevi sa dve trake, na nekom delu sa trecom pomocnom.
Ja ne mogu ni da zamislim kako ce uopste i uspeti da naprave autoput koji ima 4 trake + zaustavne, i da pritom nema ostre krivine po onim njihovim klisurama i planinama.

Oj-ha

pre 9 godina

Dosta nesporazuma dolazi usled loseg prevoda. Crnogorci rec "dzada" prevode sa "auto-put". Tako da ne brinete. Put ce biti zavrsen, do spora nece doci, a pare ce ostati kod Crnogoraca preduzetnika.

Goran

pre 9 godina

Nema CrnaGora novca da izgradi ovaj put, zato se njihov lobi ovoliko angazuje kod nas u Srbiji, da mi pozajmimo novac i da izgradimo ovaj crnoj gori bitan autoput....
Cak su mu i dali marketinsko ime "Koridor 11" da bi licio na neke evropske koridore a da se srbi ne sete ...

ostrige

pre 9 godina

Pruga Beograd-Bar je bila poduhvat i inzenjersko cudo za celu Jugoslaviju, prvenstveno zbog dela u CG gde je 50% pruge na mostu ili kroz tunel. I to jedan kolosek, a tek zamislite autoput sa vise traka. Postoje tacno odredjene specifikacije koliko maksimalno autoput sme da bude pod krivinama i koliko visinske razlike mogu da budu prisutne. Uvek je prepravljanje reljefa najskuplja stavka kod izgradnje autoputa. Sta mislite zasto je nama najbolja deonica do Novog Sada?

Zole

pre 9 godina

U Rimskom carstvu je vladalo pravilo, ko kontroliše puteve, kontroliše svet. Dok su Englezi vladali vazilo je, ko kontolise more, vlada svetom. Sad vazi ko kontroliše vazdusni prostor, vlada svetom. Zato su Rimljani gradili puteve, Englezi brodove a Ameri avione i nosače aviona.

Evrofanatik

pre 9 godina

Ma šta se brinu? Uvek mogu da izaberu nekog komunistu da nacionalizuje autoput kad ne budu imali više da plaćaju i to je to...elegantno

rale

pre 9 godina

radim na koridoru 11 na uredjivanju korita reka,kuda ce prolaziti autoput od bg do cacka.verujte to je sramota.radimo na crno,nosimo svoj alat a sefova,podsefova,nadsefova koliko hoces.kad se svi ugrade nama sto ginemo svaki dan ostane najmanje...kad ja radim za drzavu na crno.

Zole

pre 9 godina

U Rimskom carstvu je vladalo pravilo, ko kontroliše puteve, kontroliše svet. Dok su Englezi vladali vazilo je, ko kontolise more, vlada svetom. Sad vazi ko kontroliše vazdusni prostor, vlada svetom. Zato su Rimljani gradili puteve, Englezi brodove a Ameri avione i nosače aviona.

Evrofanatik

pre 9 godina

Ma šta se brinu? Uvek mogu da izaberu nekog komunistu da nacionalizuje autoput kad ne budu imali više da plaćaju i to je to...elegantno

Deki

pre 9 godina

Sta ce Crnogorcima auto put kad i postojeci putevi bez problema podnose postojeci nivo saobracaja?
Srbi sve vise idu u Grcku, a ko ce da im dolazi kolima na more i vozi preko 700km?
Ako hocete dobar savet prosirite aerodrome i dozvolite jeftine avio operatere.

velja

pre 9 godina

Istocni krak Koridora 10 dug oko 90 km ksta 100 miina eura

Definitivno, cena crnogorskog autoputa je prava pljacka
(Predrag, 15. novembar 2014 17:33)

Ne razumem se u cenu gradjenja puteva, ali ako uzmes u obzir kakva je geografija Crne Gore, cena i ne deluje toliko visoka. Ako si ikad vozio u Crnoj Gori, znas koliko su im krivudavi putevi, i koliko tunela ima, a u pitanju su putevi sa dve trake, na nekom delu sa trecom pomocnom.
Ja ne mogu ni da zamislim kako ce uopste i uspeti da naprave autoput koji ima 4 trake + zaustavne, i da pritom nema ostre krivine po onim njihovim klisurama i planinama.

ostrige

pre 9 godina

Pruga Beograd-Bar je bila poduhvat i inzenjersko cudo za celu Jugoslaviju, prvenstveno zbog dela u CG gde je 50% pruge na mostu ili kroz tunel. I to jedan kolosek, a tek zamislite autoput sa vise traka. Postoje tacno odredjene specifikacije koliko maksimalno autoput sme da bude pod krivinama i koliko visinske razlike mogu da budu prisutne. Uvek je prepravljanje reljefa najskuplja stavka kod izgradnje autoputa. Sta mislite zasto je nama najbolja deonica do Novog Sada?

Goran

pre 9 godina

Nema CrnaGora novca da izgradi ovaj put, zato se njihov lobi ovoliko angazuje kod nas u Srbiji, da mi pozajmimo novac i da izgradimo ovaj crnoj gori bitan autoput....
Cak su mu i dali marketinsko ime "Koridor 11" da bi licio na neke evropske koridore a da se srbi ne sete ...

gradj.inz

pre 9 godina

Autoput prema CG je totalno predimenzionisano resenje. Auto put se gradi samo onda kada je prosecan godisnji dnevni saob (PGDS) preko 12000 vozila. U vrsnim mesecima maj-sept broj vozila je na crg.putu prema moru i preko 15000 dnevno, ali nikako nije opravdano graditi pun profil auto puta radi tih par vrsnih meseci.
A sto se cene tice, ne verujem da je previsoka po km, zbog potrebe za velikim zemljanim radovima, izgradnjom mostova, tunela. i ako je drob.kamen lako dostupna sirovina u CG.

Oj-ha

pre 9 godina

Dosta nesporazuma dolazi usled loseg prevoda. Crnogorci rec "dzada" prevode sa "auto-put". Tako da ne brinete. Put ce biti zavrsen, do spora nece doci, a pare ce ostati kod Crnogoraca preduzetnika.

Hm

pre 9 godina

Pa, naravno da je cena 4 puta veća po kilometru auto-puta u odnosu na Hrvatsku. Konfiguracija terena ne-primorskog dela Crne Gore je prilično "neprijateljska" prema bilo kakvom građevinskom poduhvatu.

masak

pre 9 godina

Genijalci ..pa nije ista cena gradnje autoputa u vojvodini i u crnoj gori. Naravno da ce u cg biti 5-10x skuplje kada moraju da pomeraju i probijaju planine.

iPodGorica

pre 9 godina

"Nema CrnaGora novca da izgradi ovaj put, zato se njihov lobi ovoliko angazuje kod nas u Srbiji, da mi pozajmimo novac i da izgradimo ovaj crnoj gori bitan autoput....Cak su mu i dali marketinsko ime "Koridor 11" da bi licio na neke evropske koridore a da se srbi ne sete ...
(Goran, 15. novembar 2014 18:30)"

HAHA, koga ti foliraš? Jel' ti to o onoj Crnoj Gori koja vam je slala humanitarnu pomoć do prije koji mjesec? Ne lupetaj, molim te, niti se može iscijediti suva drenovina, niti neko očekuje pare od Srbije. Lično, mislim da je ovaj auto-put štetan po naše crnogorske interese, šta će nam putevi ka nekim Nedođijama, nama prioritet treba da bude Jadransko-Jonska magistrala, da se s jedne strane povežemo sa Hrvatskom, Slovenijom i preko njih Italijom, Austrijom i ostatkom razvijenog svijeta, a sa druge sa Grčkom, Turskom i tržištima Bliskog istoka. Kakav auto-put ka bijedi...

:)

pre 9 godina

Taj auto-put ce inace imati vise stotina mostova, tunela itd.
Kad se sve to uzme u obzir cena uopste nije velika.
Nego, zanimljivo kako ovi nasi imaju uvek nesto da kazu, a uopste im ne smeta to sto cemo imati najgore puteve u regionu.
Ne zaboravite da njih ceka i Jadransko-Jonski autoput, koji ce se iz EU preko Hrvatske i CG ici skroz do Grcke.
Evo i CG ce uskoro imati 2 moderna auto-puta, a mi?

smile

pre 9 godina

Auto-put će se uraditi, vrlo probrana ekipa će se (po ustaljenom običaju) ugraditi, Crna Gora će dupliraće svoj trenutni dug, unuci će da ga vraćaju... Dali će auto-put sam sebe otplatiti, odnosno dali će u opšte biti rentabilan je pitanje na koje će vreme dati odgovor. Oni koji zagovaraju izgradnju auto-puta nisu dali ubedljive argumente. Ako cena upotrebe auto-puta bude bila prevelika domaće stanovništvo ga neće koristiti, jer imaju postojeće puteve koje ne moraju da plaćaju. Pitanje koliko se drumski transport robe iz luke Bar isplati, ako postoji železnica koja je neuporedivo jefitinija. Turisti u sezoni će ga koristiti, ali samo oni koji idu u Bar i Ulcinj. Neverujem da će neko tim putem ići za Pertovac, Budvu... Boku, jer postoji novosagrađeni putni pravac od Nikšića (Vilusi-Lipci) do Boke, kojim se brže i udobnije stiže (iz Srbije) na more nego kanjonom Morače.
Crnu Goru čeka i nastavak Jadranko-Jonske magistrale koji je nastavak auto-puta iz Hrvatske ka Albaniji i Grčkoj. Još jedna prilika za ugradnju... Praunuci neka se pripreme za vraćanje duga...

odlično

pre 9 godina

Hoću iz Bg do mora da stignem za 4 sata kolima!Izvolite,resite to!Do Ljubljane je 5.5 sati!Ljudi,moramo se razvijati,ići napred!Dobro jutro svima!

Pro patria

pre 9 godina

Komentar koji je objavljen pod šifrom "iPodGorica" precizno oslikava kako Crnogorci doživljavaju Srbiju i kako vide ekonomske (a i svake druge) odnose sa Srbijom. Dok su mogli da profitiraju od takvioh "odnosa" - bilo je OK, a sada kada se više ne "može iscijediti suva drenovina" - puj pike! I ja smatram da gradnja skupog i potpuno nepotrebnog autoputa ka Crnoj Gori nije ekonomski isplativa niti ima smisla, pored železnice (koja jedva da se i koristi). Inače, srpskoj privredi daleko isplativije je koristiti Solunsku luku jer se nalazi već na "otvorenom" moru i bitno skraćuje put ka našim izvoznim destinacijama. Ni turistička ruta, pored Grčke i Turske obale, nije više značajna za Srbiju! O nivou usluga da i ne govorimo!

Petar

pre 9 godina

Auto put je neophodan za buduci razvoj. Da je skup, skup je. Nudi li ko jeftinije? Da li je skup ako znamo koliko ce manje biti poginulih, obogaljenih i unistene imovine? Ako pare ne potrosimo na auto put potrosicemo ih na nesto manje bitno. Tvrdnja de ce biti malverzacija stoji, ali neznaci da ce politicari i tajkuni postati posteni ako se put ne gradi.Zabrinutost za bankrot je preterana. Pa i bankrot su dozivjele mnoge drzave, pa sta? Mere stednje, pojacana medjunarodna fiskalna kontrola, to sve i danas imamo. Prema tome graditi put posvaku cenu.

Fica5

pre 9 godina

Podrzavam izgradnju autoputa znacajnog za Srbiju i CG i sve sto povezuje Sr i CG. Protiv su oni isti koji su bili i protiv pruge BG Bar ali kako je ona izgradjena tako ce i ovo i cao zdravo

Roko

pre 9 godina

Pa Vi niste normalni. Madjari duguju 150 miálijardi Italija 2.000
Hrvatska 50 Slovenija 40 a Vi se bojite za 1 milijardu i to uz koncesiju onda bi Vam oduzeo drzavu .

Odlomak iz lektire...

pre 9 godina

Bolje da su za te pare modernizovali postojeću prugu i vozove duplo brže da idu, završili bi posao, ovako ostaje brze pruge par kilometara, onda se prekačiš na onu naftaru i klackaš par km a onda na neku treću, petu... i stigneš kroz tri dana jahanja na dobrom konju po lepom vremenu... japanci ne mogu ni da sanjaju da nešto ovakvo još uvek postoji negde na svetu.

Android Jelly Bean

pre 9 godina

Cisto da se zna da malo koja zemlja ima profitabilan auto-put. Za profitabilan auto-put potrebno je da se poklopi dosta stvari, reljef (da bi troskovi odrzavanja bili sto jeftiniji - u CG se predvidja preko 5.000.000 godisnje pa do 7,8 zbog terena), zatim standard ( zemlji i regionu da bi pitarina mogla da bude toliko velika da pokrije troskove, otplacuje kredit i + donosi zaradu za budzet) zatim dobar kredit (u danasnje vrijeme je jako tesko naci povoljan kredit sto cgorci jesu uspjeli ali je problem sto je cijena izasla mnogo vise nego sto se prije govorilo) zatim je pozeljno da ta drzava ima luku (ali nije presudno, daleko od toga) onda industriju (zna se da od teretnih vozila dolazi najveci prihod) sve ovo da bi bila veca frekvencija saobracaja i td...

ProfesorKiksMaler

pre 9 godina

Gde se političari umešaju, a umešaju se samo tamo gde ima novca, tu nastaje dranje kože sa leđa.
Pošten svet plaća njihovo i bogaćenje njihove familije.
Ovakvi poslovi su raj za lopuže.
Političar = LOPOV.

iPodGorica

pre 9 godina

"Nema CrnaGora novca da izgradi ovaj put, zato se njihov lobi ovoliko angazuje kod nas u Srbiji, da mi pozajmimo novac i da izgradimo ovaj crnoj gori bitan autoput....Cak su mu i dali marketinsko ime "Koridor 11" da bi licio na neke evropske koridore a da se srbi ne sete ...
(Goran, 15. novembar 2014 18:30)"

HAHA, koga ti foliraš? Jel' ti to o onoj Crnoj Gori koja vam je slala humanitarnu pomoć do prije koji mjesec? Ne lupetaj, molim te, niti se može iscijediti suva drenovina, niti neko očekuje pare od Srbije. Lično, mislim da je ovaj auto-put štetan po naše crnogorske interese, šta će nam putevi ka nekim Nedođijama, nama prioritet treba da bude Jadransko-Jonska magistrala, da se s jedne strane povežemo sa Hrvatskom, Slovenijom i preko njih Italijom, Austrijom i ostatkom razvijenog svijeta, a sa druge sa Grčkom, Turskom i tržištima Bliskog istoka. Kakav auto-put ka bijedi...

Goran

pre 9 godina

Nema CrnaGora novca da izgradi ovaj put, zato se njihov lobi ovoliko angazuje kod nas u Srbiji, da mi pozajmimo novac i da izgradimo ovaj crnoj gori bitan autoput....
Cak su mu i dali marketinsko ime "Koridor 11" da bi licio na neke evropske koridore a da se srbi ne sete ...

Deki

pre 9 godina

Sta ce Crnogorcima auto put kad i postojeci putevi bez problema podnose postojeci nivo saobracaja?
Srbi sve vise idu u Grcku, a ko ce da im dolazi kolima na more i vozi preko 700km?
Ako hocete dobar savet prosirite aerodrome i dozvolite jeftine avio operatere.

Zole

pre 9 godina

U Rimskom carstvu je vladalo pravilo, ko kontroliše puteve, kontroliše svet. Dok su Englezi vladali vazilo je, ko kontolise more, vlada svetom. Sad vazi ko kontroliše vazdusni prostor, vlada svetom. Zato su Rimljani gradili puteve, Englezi brodove a Ameri avione i nosače aviona.

gradj.inz

pre 9 godina

Autoput prema CG je totalno predimenzionisano resenje. Auto put se gradi samo onda kada je prosecan godisnji dnevni saob (PGDS) preko 12000 vozila. U vrsnim mesecima maj-sept broj vozila je na crg.putu prema moru i preko 15000 dnevno, ali nikako nije opravdano graditi pun profil auto puta radi tih par vrsnih meseci.
A sto se cene tice, ne verujem da je previsoka po km, zbog potrebe za velikim zemljanim radovima, izgradnjom mostova, tunela. i ako je drob.kamen lako dostupna sirovina u CG.

Evrofanatik

pre 9 godina

Ma šta se brinu? Uvek mogu da izaberu nekog komunistu da nacionalizuje autoput kad ne budu imali više da plaćaju i to je to...elegantno

Oj-ha

pre 9 godina

Dosta nesporazuma dolazi usled loseg prevoda. Crnogorci rec "dzada" prevode sa "auto-put". Tako da ne brinete. Put ce biti zavrsen, do spora nece doci, a pare ce ostati kod Crnogoraca preduzetnika.

smile

pre 9 godina

Auto-put će se uraditi, vrlo probrana ekipa će se (po ustaljenom običaju) ugraditi, Crna Gora će dupliraće svoj trenutni dug, unuci će da ga vraćaju... Dali će auto-put sam sebe otplatiti, odnosno dali će u opšte biti rentabilan je pitanje na koje će vreme dati odgovor. Oni koji zagovaraju izgradnju auto-puta nisu dali ubedljive argumente. Ako cena upotrebe auto-puta bude bila prevelika domaće stanovništvo ga neće koristiti, jer imaju postojeće puteve koje ne moraju da plaćaju. Pitanje koliko se drumski transport robe iz luke Bar isplati, ako postoji železnica koja je neuporedivo jefitinija. Turisti u sezoni će ga koristiti, ali samo oni koji idu u Bar i Ulcinj. Neverujem da će neko tim putem ići za Pertovac, Budvu... Boku, jer postoji novosagrađeni putni pravac od Nikšića (Vilusi-Lipci) do Boke, kojim se brže i udobnije stiže (iz Srbije) na more nego kanjonom Morače.
Crnu Goru čeka i nastavak Jadranko-Jonske magistrale koji je nastavak auto-puta iz Hrvatske ka Albaniji i Grčkoj. Još jedna prilika za ugradnju... Praunuci neka se pripreme za vraćanje duga...

rale

pre 9 godina

radim na koridoru 11 na uredjivanju korita reka,kuda ce prolaziti autoput od bg do cacka.verujte to je sramota.radimo na crno,nosimo svoj alat a sefova,podsefova,nadsefova koliko hoces.kad se svi ugrade nama sto ginemo svaki dan ostane najmanje...kad ja radim za drzavu na crno.

ostrige

pre 9 godina

Pruga Beograd-Bar je bila poduhvat i inzenjersko cudo za celu Jugoslaviju, prvenstveno zbog dela u CG gde je 50% pruge na mostu ili kroz tunel. I to jedan kolosek, a tek zamislite autoput sa vise traka. Postoje tacno odredjene specifikacije koliko maksimalno autoput sme da bude pod krivinama i koliko visinske razlike mogu da budu prisutne. Uvek je prepravljanje reljefa najskuplja stavka kod izgradnje autoputa. Sta mislite zasto je nama najbolja deonica do Novog Sada?

odlično

pre 9 godina

Hoću iz Bg do mora da stignem za 4 sata kolima!Izvolite,resite to!Do Ljubljane je 5.5 sati!Ljudi,moramo se razvijati,ići napred!Dobro jutro svima!

velja

pre 9 godina

Istocni krak Koridora 10 dug oko 90 km ksta 100 miina eura

Definitivno, cena crnogorskog autoputa je prava pljacka
(Predrag, 15. novembar 2014 17:33)

Ne razumem se u cenu gradjenja puteva, ali ako uzmes u obzir kakva je geografija Crne Gore, cena i ne deluje toliko visoka. Ako si ikad vozio u Crnoj Gori, znas koliko su im krivudavi putevi, i koliko tunela ima, a u pitanju su putevi sa dve trake, na nekom delu sa trecom pomocnom.
Ja ne mogu ni da zamislim kako ce uopste i uspeti da naprave autoput koji ima 4 trake + zaustavne, i da pritom nema ostre krivine po onim njihovim klisurama i planinama.

Fica5

pre 9 godina

Podrzavam izgradnju autoputa znacajnog za Srbiju i CG i sve sto povezuje Sr i CG. Protiv su oni isti koji su bili i protiv pruge BG Bar ali kako je ona izgradjena tako ce i ovo i cao zdravo

Roko

pre 9 godina

Pa Vi niste normalni. Madjari duguju 150 miálijardi Italija 2.000
Hrvatska 50 Slovenija 40 a Vi se bojite za 1 milijardu i to uz koncesiju onda bi Vam oduzeo drzavu .

:)

pre 9 godina

Taj auto-put ce inace imati vise stotina mostova, tunela itd.
Kad se sve to uzme u obzir cena uopste nije velika.
Nego, zanimljivo kako ovi nasi imaju uvek nesto da kazu, a uopste im ne smeta to sto cemo imati najgore puteve u regionu.
Ne zaboravite da njih ceka i Jadransko-Jonski autoput, koji ce se iz EU preko Hrvatske i CG ici skroz do Grcke.
Evo i CG ce uskoro imati 2 moderna auto-puta, a mi?

Pro patria

pre 9 godina

Komentar koji je objavljen pod šifrom "iPodGorica" precizno oslikava kako Crnogorci doživljavaju Srbiju i kako vide ekonomske (a i svake druge) odnose sa Srbijom. Dok su mogli da profitiraju od takvioh "odnosa" - bilo je OK, a sada kada se više ne "može iscijediti suva drenovina" - puj pike! I ja smatram da gradnja skupog i potpuno nepotrebnog autoputa ka Crnoj Gori nije ekonomski isplativa niti ima smisla, pored železnice (koja jedva da se i koristi). Inače, srpskoj privredi daleko isplativije je koristiti Solunsku luku jer se nalazi već na "otvorenom" moru i bitno skraćuje put ka našim izvoznim destinacijama. Ni turistička ruta, pored Grčke i Turske obale, nije više značajna za Srbiju! O nivou usluga da i ne govorimo!

Hm

pre 9 godina

Pa, naravno da je cena 4 puta veća po kilometru auto-puta u odnosu na Hrvatsku. Konfiguracija terena ne-primorskog dela Crne Gore je prilično "neprijateljska" prema bilo kakvom građevinskom poduhvatu.

Petar

pre 9 godina

Auto put je neophodan za buduci razvoj. Da je skup, skup je. Nudi li ko jeftinije? Da li je skup ako znamo koliko ce manje biti poginulih, obogaljenih i unistene imovine? Ako pare ne potrosimo na auto put potrosicemo ih na nesto manje bitno. Tvrdnja de ce biti malverzacija stoji, ali neznaci da ce politicari i tajkuni postati posteni ako se put ne gradi.Zabrinutost za bankrot je preterana. Pa i bankrot su dozivjele mnoge drzave, pa sta? Mere stednje, pojacana medjunarodna fiskalna kontrola, to sve i danas imamo. Prema tome graditi put posvaku cenu.

masak

pre 9 godina

Genijalci ..pa nije ista cena gradnje autoputa u vojvodini i u crnoj gori. Naravno da ce u cg biti 5-10x skuplje kada moraju da pomeraju i probijaju planine.

Odlomak iz lektire...

pre 9 godina

Bolje da su za te pare modernizovali postojeću prugu i vozove duplo brže da idu, završili bi posao, ovako ostaje brze pruge par kilometara, onda se prekačiš na onu naftaru i klackaš par km a onda na neku treću, petu... i stigneš kroz tri dana jahanja na dobrom konju po lepom vremenu... japanci ne mogu ni da sanjaju da nešto ovakvo još uvek postoji negde na svetu.

ProfesorKiksMaler

pre 9 godina

Gde se političari umešaju, a umešaju se samo tamo gde ima novca, tu nastaje dranje kože sa leđa.
Pošten svet plaća njihovo i bogaćenje njihove familije.
Ovakvi poslovi su raj za lopuže.
Političar = LOPOV.

Android Jelly Bean

pre 9 godina

Cisto da se zna da malo koja zemlja ima profitabilan auto-put. Za profitabilan auto-put potrebno je da se poklopi dosta stvari, reljef (da bi troskovi odrzavanja bili sto jeftiniji - u CG se predvidja preko 5.000.000 godisnje pa do 7,8 zbog terena), zatim standard ( zemlji i regionu da bi pitarina mogla da bude toliko velika da pokrije troskove, otplacuje kredit i + donosi zaradu za budzet) zatim dobar kredit (u danasnje vrijeme je jako tesko naci povoljan kredit sto cgorci jesu uspjeli ali je problem sto je cijena izasla mnogo vise nego sto se prije govorilo) zatim je pozeljno da ta drzava ima luku (ali nije presudno, daleko od toga) onda industriju (zna se da od teretnih vozila dolazi najveci prihod) sve ovo da bi bila veca frekvencija saobracaja i td...