Sreda, 22.10.2014.

19:57

"Socijalizam nije zlatno doba"

Verovanje da je poljoprivreda razvojna sanša Srbije i da je socijalizam bio "zlatno doba" - samo su mitovi, kao i to da su neoliberalne reforme već sprovedene.

Izvor: Tanjug

"Socijalizam nije zlatno doba" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

charlie

pre 9 godina

Sve što imaju ovdašnji kapitalisti,izgrađeno je u socijalizmu,samo što je tada hranilo čitav narod, a sada šaku kabadahija i njihovu užu familiju.

Dia

pre 9 godina

Gospodo liberali: da bi društvo, odnosno njegova industrija, bilo održivo, ono mora biti u stanju da proizvodnjom zadovolji svoje potrebe, a viškove da proda. Da ne gnjavim dalje, kapitalizam je neodrživ, Marks je na samom početku vrlo detaljno obrazložio i zašto. Umesto trabunjanja o tome koji sve drugi sistemi ne valjaju, vratimo se na to šta nije u redu sa ovim koji je navodno najbolji? Otkud tolike socijalne razlike, glad, nejednakost, kada je sa njim sve u redu?

x

pre 9 godina

U tom socijalizmu moj deda je ziveo americki san. Poceo je bez icega posle rata, radio svasta, zavrsio skolu kao odrastao, dobio posao kao prodavac u struci i posle u toj firmi stigao skoro do samog vrha, kao sef sektora. Bio je clan partije formalno ali se politikom nije bavio i na kraju je otisao u penziju ciste savesti. Njegova firma je tada bila uspesna iako je bila drzavna, sto je anatema za neoliberale. Da li sada cujete mnogo takvih prica?

Aleksandar

pre 9 godina

Pricajte sta hocete, ovo za poljoprivredu je 100%. Holandija i mozda jos par drzava su izuzetak pravila, ali ne zaboravite na kom nivou se ta poljoprivreda radi i kakav pristup trzistima oni vec imaju a da ne pominjemo da su isto tako internacionalna poljoprivreda i.e. njihove firme rade preko i dostavljaju sirovine. Znaci, sve zatvoreno. Srbiji je u ovoj fazi potreban razvoj industrije, i to to tehnoloski savrsenije proizvdonje.

Bane

pre 9 godina

Žalosno je koliko ovde lenjih duhom pojma nema šta je kapitalizam ali shvata da je vrlo zgodno oplesti po njemu jer je to popularno u kolektivističkim krugovima. E pa dragi samoupravljači, ono što imamo u poslednjih dvadesetak godina ne može biti dalje od kapitalizma. Kapitalizam je privatna svojina i slobodno tržište a mi sada nemamo ni jedno ni drugo. Dok naridna banka ima apsolutni monopol na emisiju novca i visinu kamatnih stopa, a država subvencioniše određene firme sa milijardama dolara uz ogromni regulatorni aparat koji je motor korupcije, ovaj sistem je blizak centralnom planiranju socijalističkih/komunističkih sistema i kriv je za ekonomski raspad ove države. I ovo sigurno nije komunizam.
Pre nego što iznesu svoje uvaženo a neznalačko mišljenje, molim komentatore da nauče najosnovnije stvari iz ekonomije.

Kojica

pre 9 godina

Da bi neka zemlja živela ona mora da proizvodi.Da bi živela zlatnim životom mora da proizvodi ono što drugi nemaju i da ima tržište da taj proizvod plasira. Da bi proizvod plasirao mora biti konkurentan sa cenom i kvalitetom robe ili usluge koju plasira.Mi nemamo ništa od toga.I to nema veze sa socijalizmom ili neoliberalizmom.

3OPAH

pre 9 godina

Ravnopravnost i jednakost medju ljudima nema veze sa liberalizmom i socijalizmom nego humanoscu. Ako neko smatra da postoje ljudi koji ne zasluzuju pristojan zivot trebalo bi da porazgovara sa svojim psihijatrom.

Aleksandar Maraš

pre 9 godina

Libertarijanci daju prednost etici samoodgovornosti i oštro se protive socijalnoj državi, jer veruju da je prisiljavanje nekoga da pruža pomoć drugima etički pogrešno, u krajnjem kontraproduktivno, ili pak i jedno i drugo.

Mnogi libertarijanci vide Statuu slobode kao važan simbol svojih ideja.


Umesto moralnih zabrana potezanja za silom, oni podržavaju ograničenu vladu koja se koristi minimalnom količinom uvodne sile (poput propisivanja i prikupljanja poreza kako bi obezbedila neka javna dobra poput odbrane i puteva, kao i izvesna minimalna regulacija), jer veruju da je ona neophodna kako bi se osigurala najveća sloboda pojedinaca.


Ovo je par fragmenata sa Vikipedije.Po meni,studenti koji su osnovali ogranak libertarijanaca u Srbiji su samo sredstvo nekih grupa (političkih,ekonomskih,...) koji imaju zadatak da kao nekakva sekta sprovode svoje ideje zasnovane nas ličnom interesu i koristi.

Vuk

pre 9 godina

Zamislite apsurd da bivsa ministarka poljoprivrede kaze da poljoptivreda nije sansa? Jeste sansa, naravno. Pogledajte obradivu povrsinu Holandije i pogledajte % ucesce u BDP poljoprivrede kod njih, pa to, hipoteticki prebacite kod nas. Ovakve izjave sluze da deo gradjana pocinje da veruje u ovakve stvari, jer, prosto,.na ljude se utice preko medija. Ovde je to i cilj. Zaboravite ono sto imate, dajte to strancima pa radite kao nadnicari, jer, od poljoprivrede nema nista. Draga gospodo LIBERALI, jedno pitanje - u kojoj zemlji na svetu je ekonomski liberalizam doneo dugorocni prosperitet? Hocete odgovor - NIGDE. E taj ,,vas" liberalizam je najveci mit. Pozdrav

Mrav

pre 9 godina

Mi osim te zemlje nemamo vise nista, fabrike propale, srusene ili prodate unistiteljima, gradjevinske firme isto, sve je unisteno. Pa nam je ostala samo poljoprivreda, i ne dirajte to, pa bilo mit ili ne...

Branislav dipl.oec.

pre 9 godina

Ovaj sistem kod nas nije nikakav neoliberalni kapitalizam, već najgori državno-intervencionistički sistem preraspodele fiskalnih prihoda i priliva od zaduživanja naše dece politički podobnoj kasti biznismena koja posle 4 godine vraća te pare političarima za kampanje kako bi nove laži izgledale originalnije od prethodnih.
Kada bi država ostala isključivo u okviru vojske, policije i pravosuđa, a sve ostalo bilo prepušteno tržištu videli bi efekte liberalnog kapitalizma.
A što se tiče "visokog standarda" za vreme socijalizma, za kojim vidim mnogi žalite, da je SFRJ opstala kojim SF filmom, i da je nastavila, a nastavila bi čim bi opstala, da se zadužuje tempom kojim se zaduživala od 60.-ih do 80.-ih godina danas bi dug SFRJ bio 20500 MILIJARDI DOLARA, pošto se u ta, vama renesansna vremena, dug UDVOSTRUČAVAO na svake tri ili četiri godine. A danas sve države bivše SFRJ duguju 100 MILIJARDI DOLARA. Eto vam odgovora na pitanje zašto se danas živi lošije nego za vreme socijalizma.
PS: Priznaćete Tominih "HILJADU MILIJARDI" ivesticija iz perspektive SFRJ i nije nemoguća misija.

Zole

pre 9 godina

Lakse je posaditi paradajz nego napraviti Luksuzni automobil . Jeste da se vise zaradi od prodaje Luksuznog automobila nego od paradajza ali se od neceg mora poceti a najlakše je od onog sta imaš. Mi imamo povoljne uslove za razvoj poljoprivrede a nemamo tehnologiju za izradu luksuznih automobila. Možda neko ko se obogati na paradajzu počne ulagati novac u razvoj luksuznih automobila. Ako se poljoprivrednici u drugim drzavama mogu obogatiti, mogu i u Srbiji.

dzo

pre 9 godina

U pravu je..zlatno doba je bilo za vreme G17..to svaka budala zna...G17 je udario temelje srpske privrede jako kao zemlja i standarda na kome samo mogu da zavide nasi ocevi i dedovi.

stanite, ko kaže?!

pre 9 godina

Neki umesto da se pokriju ušima i ćute do kraja života nastavljaju da pametuju... A što niste nešto napravili kad ste bili na važnim pozicijama?
Pitaju vas Holanđani kako možete da bulaznite ovako o poljoprivredi kolegice Dulić-Marković?!
P.S. Što niste doveli i svog miljenika Gorana "masna provizija" Ješića da začini predavanje...

andrej

pre 9 godina

Ivana Dulić Marković??? Zar monsantova propagatorka da nam soli pamet o poljoprovredi? Za vreme afere "aflatoksin" je tvrdila na svom sajtu da treba uvesti genetski modifikovanu soju za ishranu stoke!? Da nije možda poljoprivreda izvozna šansa Crne Gore?!
Hajde lepo put pod noge gospođo Dulić Marković, daleko vam lepa kuća...I kod nas baš svako može da bude ministar poljoprivrede - Dragin, Dulić Marković, Knežević, ovi kojima se ni ime još nije upamtilo...

Jakobinac u ostavci

pre 9 godina

Voleo bih da cujem kako pevaju ovi "strucnjaci" da stvarno moraju da rade da bi zaradili za zivot. Svi cemo kao oni da sedimo na konferencijama, da razmenjujemo "misljenja" i da nam jos to neko placa. Samo ne znam odakle ti novci sto im se placaju za ova podsmesljiva mastanja. Da ih poducim: pojedinac meri sta je dobro po licnom iskustvu - onda kada mu je licno bilo bolje tada se bolje zivelo. A naravno da je ovim forumasima bolji sadasnji sistem haosa i neprirodnog stanja, jer odlicno zive od svog nerada. Cuj poljoprivreda nije pokretac i perspektiva. Pa osnovni i najgori strah coveka nije strah od smrti nego strah od gladi. Sto se onda EU toliko grcevito bori da zadrzi monopol na izvoz hrane kada to nije vazna grana. Pobrkali strucnjaci mehanizaciju i osavremenjavanje poljopirvredne proizvodnje sa znacajem same grane. To sto jedan danas radi umesto njih 100 na njivi, znaci da taj jedan hrani njih sto koji kuckaraju po tastaturama i imaju iluziju zivota. Ono sto stavis u usta je jedino realno sto nas egzistencijalno okruzuje. Moz misliti - socijalizam iluzija! Ma sve je bolje od ovoga cirkusa koji sada vlada po svetu, gde su izgubio moral, postovanje, ljudski zivot nema vrednost, vec samo trnge-frange profit bez rada i znoja.

PSL

pre 9 godina

Socijalizam nije bio dobar. Neoliberalizam je gori. Ali postoji socijalni liberalizam koji je odlicno funkcionisao 70ih. Onda su dosli alavi, nezasiti neoliberali Cikaske skole, pa Margaret Tacher i posledice traju i danas. Hocemo socijalni liberalizam. Prirodni monopoli i javna dobra drzavni i nema mesanja privatnika. Sve ostalo privatno bez mesanja drzave osim regulatorne uloge.

popeye

pre 9 godina

Холандија узме од пољопривреде 10 пута више него већа Србија, па то упоредите са БДП и реците колико би живели боље. Ма, не, не ваља та пољопривреда, ни њиве, најбоље да их дамо будзашто странцима. Чекај, шта ће њиве странцима ако ту нема пара, сем ако нас много воле и чине нам услугу, као пријатељ шеик.
У социјализму су сви ишли на одмор, летовање и зимовање, сви имали посао, нико није био гладан и нико није умирао јер није имао пара да се лечи; да, није то ваљало ништа...

Deda Rale

pre 9 godina

Gospodo neoliberalni bivši ministri, džaba vam prazna priča kad ste se pokazali na delu. Prosta komparativna analiza, nažalost, pobija vaše stavove o socijalizmu po svakoj stavki.

zoran

pre 9 godina

"Socijalizam nije zlatno doba".
E meni je bio, cale i keva isli na posao svaki dan, dobili stan od preduzeca, ja isao u skole od osnovne do fakulteta, igrao basket svaki dan, uvece visili ispred samoposluge ili po stanovima na zurkama, leti isl na Hrvatska ostrva u kampove bez pasosa, vrata na stanovima se nisu zakljucavala .... I tako svi ostali, ne samo mi. A danas liberalna demokratija, vise penzionera nego zaposlenih, kad ti treba lekar mozes da crknes ako nemas para, stotine novih fakulteta gde diplomac nebi prosao u drugi razred moje nekadasnje gimnazije, vrata su nam svima blindirana protiv mina iz RPG-ja, ljudi na vrhu zemlje sa odstampanim master i drugim diplomama.
Jel' vi stvarno mislite da je liberalna demokratija bolja od socijalizma ili je to samo moj zal za mladoscu ?

Aleksandar

pre 9 godina

Boze gluposti. Upravo je teorija da je poljoprivreda za ukupan razvoj zemlje nebitan segment privrede jedan glup i neutemeljen mit.
Pozivam Dulicku da se obavesti koji deo nacionalnog dohotka poljoprivreda obezbedjuje Novom Zelandu naprimer, kao i koliki je isti.
Isto tako gde se i koliko izvozi, koje su snage u svetskim okvirima njihove poljoprivredne kooperative (da ne kažem zadruge). I najbitnije: kako je poljoprivreda organizovana kad je uspela da se toliko razvije.
I jos jedan zanimljiv podatak: drzavne dotacije su nula tj ne postoje!
Istina je da kad se poljoprivreda razvija po trzisnim zakonima i dobro vodi kao i bilo koje uspešno preduzece, a njeni proizvodi imaju kupca i konkurentni su u svetskim okvirima korist je ogromna- a da se pritom sve zasniva na obnovljivim resursima i cistoj proizvodnji.

zoran

pre 9 godina

"Socijalizam nije zlatno doba".
E meni je bio, cale i keva isli na posao svaki dan, dobili stan od preduzeca, ja isao u skole od osnovne do fakulteta, igrao basket svaki dan, uvece visili ispred samoposluge ili po stanovima na zurkama, leti isl na Hrvatska ostrva u kampove bez pasosa, vrata na stanovima se nisu zakljucavala .... I tako svi ostali, ne samo mi. A danas liberalna demokratija, vise penzionera nego zaposlenih, kad ti treba lekar mozes da crknes ako nemas para, stotine novih fakulteta gde diplomac nebi prosao u drugi razred moje nekadasnje gimnazije, vrata su nam svima blindirana protiv mina iz RPG-ja, ljudi na vrhu zemlje sa odstampanim master i drugim diplomama.
Jel' vi stvarno mislite da je liberalna demokratija bolja od socijalizma ili je to samo moj zal za mladoscu ?

popeye

pre 9 godina

Холандија узме од пољопривреде 10 пута више него већа Србија, па то упоредите са БДП и реците колико би живели боље. Ма, не, не ваља та пољопривреда, ни њиве, најбоље да их дамо будзашто странцима. Чекај, шта ће њиве странцима ако ту нема пара, сем ако нас много воле и чине нам услугу, као пријатељ шеик.
У социјализму су сви ишли на одмор, летовање и зимовање, сви имали посао, нико није био гладан и нико није умирао јер није имао пара да се лечи; да, није то ваљало ништа...

PSL

pre 9 godina

Socijalizam nije bio dobar. Neoliberalizam je gori. Ali postoji socijalni liberalizam koji je odlicno funkcionisao 70ih. Onda su dosli alavi, nezasiti neoliberali Cikaske skole, pa Margaret Tacher i posledice traju i danas. Hocemo socijalni liberalizam. Prirodni monopoli i javna dobra drzavni i nema mesanja privatnika. Sve ostalo privatno bez mesanja drzave osim regulatorne uloge.

andrej

pre 9 godina

Ivana Dulić Marković??? Zar monsantova propagatorka da nam soli pamet o poljoprovredi? Za vreme afere "aflatoksin" je tvrdila na svom sajtu da treba uvesti genetski modifikovanu soju za ishranu stoke!? Da nije možda poljoprivreda izvozna šansa Crne Gore?!
Hajde lepo put pod noge gospođo Dulić Marković, daleko vam lepa kuća...I kod nas baš svako može da bude ministar poljoprivrede - Dragin, Dulić Marković, Knežević, ovi kojima se ni ime još nije upamtilo...

Jakobinac u ostavci

pre 9 godina

Voleo bih da cujem kako pevaju ovi "strucnjaci" da stvarno moraju da rade da bi zaradili za zivot. Svi cemo kao oni da sedimo na konferencijama, da razmenjujemo "misljenja" i da nam jos to neko placa. Samo ne znam odakle ti novci sto im se placaju za ova podsmesljiva mastanja. Da ih poducim: pojedinac meri sta je dobro po licnom iskustvu - onda kada mu je licno bilo bolje tada se bolje zivelo. A naravno da je ovim forumasima bolji sadasnji sistem haosa i neprirodnog stanja, jer odlicno zive od svog nerada. Cuj poljoprivreda nije pokretac i perspektiva. Pa osnovni i najgori strah coveka nije strah od smrti nego strah od gladi. Sto se onda EU toliko grcevito bori da zadrzi monopol na izvoz hrane kada to nije vazna grana. Pobrkali strucnjaci mehanizaciju i osavremenjavanje poljopirvredne proizvodnje sa znacajem same grane. To sto jedan danas radi umesto njih 100 na njivi, znaci da taj jedan hrani njih sto koji kuckaraju po tastaturama i imaju iluziju zivota. Ono sto stavis u usta je jedino realno sto nas egzistencijalno okruzuje. Moz misliti - socijalizam iluzija! Ma sve je bolje od ovoga cirkusa koji sada vlada po svetu, gde su izgubio moral, postovanje, ljudski zivot nema vrednost, vec samo trnge-frange profit bez rada i znoja.

Deda Rale

pre 9 godina

Gospodo neoliberalni bivši ministri, džaba vam prazna priča kad ste se pokazali na delu. Prosta komparativna analiza, nažalost, pobija vaše stavove o socijalizmu po svakoj stavki.

stanite, ko kaže?!

pre 9 godina

Neki umesto da se pokriju ušima i ćute do kraja života nastavljaju da pametuju... A što niste nešto napravili kad ste bili na važnim pozicijama?
Pitaju vas Holanđani kako možete da bulaznite ovako o poljoprivredi kolegice Dulić-Marković?!
P.S. Što niste doveli i svog miljenika Gorana "masna provizija" Ješića da začini predavanje...

Aleksandar

pre 9 godina

Boze gluposti. Upravo je teorija da je poljoprivreda za ukupan razvoj zemlje nebitan segment privrede jedan glup i neutemeljen mit.
Pozivam Dulicku da se obavesti koji deo nacionalnog dohotka poljoprivreda obezbedjuje Novom Zelandu naprimer, kao i koliki je isti.
Isto tako gde se i koliko izvozi, koje su snage u svetskim okvirima njihove poljoprivredne kooperative (da ne kažem zadruge). I najbitnije: kako je poljoprivreda organizovana kad je uspela da se toliko razvije.
I jos jedan zanimljiv podatak: drzavne dotacije su nula tj ne postoje!
Istina je da kad se poljoprivreda razvija po trzisnim zakonima i dobro vodi kao i bilo koje uspešno preduzece, a njeni proizvodi imaju kupca i konkurentni su u svetskim okvirima korist je ogromna- a da se pritom sve zasniva na obnovljivim resursima i cistoj proizvodnji.

Branislav dipl.oec.

pre 9 godina

Ovaj sistem kod nas nije nikakav neoliberalni kapitalizam, već najgori državno-intervencionistički sistem preraspodele fiskalnih prihoda i priliva od zaduživanja naše dece politički podobnoj kasti biznismena koja posle 4 godine vraća te pare političarima za kampanje kako bi nove laži izgledale originalnije od prethodnih.
Kada bi država ostala isključivo u okviru vojske, policije i pravosuđa, a sve ostalo bilo prepušteno tržištu videli bi efekte liberalnog kapitalizma.
A što se tiče "visokog standarda" za vreme socijalizma, za kojim vidim mnogi žalite, da je SFRJ opstala kojim SF filmom, i da je nastavila, a nastavila bi čim bi opstala, da se zadužuje tempom kojim se zaduživala od 60.-ih do 80.-ih godina danas bi dug SFRJ bio 20500 MILIJARDI DOLARA, pošto se u ta, vama renesansna vremena, dug UDVOSTRUČAVAO na svake tri ili četiri godine. A danas sve države bivše SFRJ duguju 100 MILIJARDI DOLARA. Eto vam odgovora na pitanje zašto se danas živi lošije nego za vreme socijalizma.
PS: Priznaćete Tominih "HILJADU MILIJARDI" ivesticija iz perspektive SFRJ i nije nemoguća misija.

dzo

pre 9 godina

U pravu je..zlatno doba je bilo za vreme G17..to svaka budala zna...G17 je udario temelje srpske privrede jako kao zemlja i standarda na kome samo mogu da zavide nasi ocevi i dedovi.

Zole

pre 9 godina

Lakse je posaditi paradajz nego napraviti Luksuzni automobil . Jeste da se vise zaradi od prodaje Luksuznog automobila nego od paradajza ali se od neceg mora poceti a najlakše je od onog sta imaš. Mi imamo povoljne uslove za razvoj poljoprivrede a nemamo tehnologiju za izradu luksuznih automobila. Možda neko ko se obogati na paradajzu počne ulagati novac u razvoj luksuznih automobila. Ako se poljoprivrednici u drugim drzavama mogu obogatiti, mogu i u Srbiji.

x

pre 9 godina

U tom socijalizmu moj deda je ziveo americki san. Poceo je bez icega posle rata, radio svasta, zavrsio skolu kao odrastao, dobio posao kao prodavac u struci i posle u toj firmi stigao skoro do samog vrha, kao sef sektora. Bio je clan partije formalno ali se politikom nije bavio i na kraju je otisao u penziju ciste savesti. Njegova firma je tada bila uspesna iako je bila drzavna, sto je anatema za neoliberale. Da li sada cujete mnogo takvih prica?

Kojica

pre 9 godina

Da bi neka zemlja živela ona mora da proizvodi.Da bi živela zlatnim životom mora da proizvodi ono što drugi nemaju i da ima tržište da taj proizvod plasira. Da bi proizvod plasirao mora biti konkurentan sa cenom i kvalitetom robe ili usluge koju plasira.Mi nemamo ništa od toga.I to nema veze sa socijalizmom ili neoliberalizmom.

Bane

pre 9 godina

Žalosno je koliko ovde lenjih duhom pojma nema šta je kapitalizam ali shvata da je vrlo zgodno oplesti po njemu jer je to popularno u kolektivističkim krugovima. E pa dragi samoupravljači, ono što imamo u poslednjih dvadesetak godina ne može biti dalje od kapitalizma. Kapitalizam je privatna svojina i slobodno tržište a mi sada nemamo ni jedno ni drugo. Dok naridna banka ima apsolutni monopol na emisiju novca i visinu kamatnih stopa, a država subvencioniše određene firme sa milijardama dolara uz ogromni regulatorni aparat koji je motor korupcije, ovaj sistem je blizak centralnom planiranju socijalističkih/komunističkih sistema i kriv je za ekonomski raspad ove države. I ovo sigurno nije komunizam.
Pre nego što iznesu svoje uvaženo a neznalačko mišljenje, molim komentatore da nauče najosnovnije stvari iz ekonomije.

Vuk

pre 9 godina

Zamislite apsurd da bivsa ministarka poljoprivrede kaze da poljoptivreda nije sansa? Jeste sansa, naravno. Pogledajte obradivu povrsinu Holandije i pogledajte % ucesce u BDP poljoprivrede kod njih, pa to, hipoteticki prebacite kod nas. Ovakve izjave sluze da deo gradjana pocinje da veruje u ovakve stvari, jer, prosto,.na ljude se utice preko medija. Ovde je to i cilj. Zaboravite ono sto imate, dajte to strancima pa radite kao nadnicari, jer, od poljoprivrede nema nista. Draga gospodo LIBERALI, jedno pitanje - u kojoj zemlji na svetu je ekonomski liberalizam doneo dugorocni prosperitet? Hocete odgovor - NIGDE. E taj ,,vas" liberalizam je najveci mit. Pozdrav

Dia

pre 9 godina

Gospodo liberali: da bi društvo, odnosno njegova industrija, bilo održivo, ono mora biti u stanju da proizvodnjom zadovolji svoje potrebe, a viškove da proda. Da ne gnjavim dalje, kapitalizam je neodrživ, Marks je na samom početku vrlo detaljno obrazložio i zašto. Umesto trabunjanja o tome koji sve drugi sistemi ne valjaju, vratimo se na to šta nije u redu sa ovim koji je navodno najbolji? Otkud tolike socijalne razlike, glad, nejednakost, kada je sa njim sve u redu?

Aleksandar Maraš

pre 9 godina

Libertarijanci daju prednost etici samoodgovornosti i oštro se protive socijalnoj državi, jer veruju da je prisiljavanje nekoga da pruža pomoć drugima etički pogrešno, u krajnjem kontraproduktivno, ili pak i jedno i drugo.

Mnogi libertarijanci vide Statuu slobode kao važan simbol svojih ideja.


Umesto moralnih zabrana potezanja za silom, oni podržavaju ograničenu vladu koja se koristi minimalnom količinom uvodne sile (poput propisivanja i prikupljanja poreza kako bi obezbedila neka javna dobra poput odbrane i puteva, kao i izvesna minimalna regulacija), jer veruju da je ona neophodna kako bi se osigurala najveća sloboda pojedinaca.


Ovo je par fragmenata sa Vikipedije.Po meni,studenti koji su osnovali ogranak libertarijanaca u Srbiji su samo sredstvo nekih grupa (političkih,ekonomskih,...) koji imaju zadatak da kao nekakva sekta sprovode svoje ideje zasnovane nas ličnom interesu i koristi.

charlie

pre 9 godina

Sve što imaju ovdašnji kapitalisti,izgrađeno je u socijalizmu,samo što je tada hranilo čitav narod, a sada šaku kabadahija i njihovu užu familiju.

3OPAH

pre 9 godina

Ravnopravnost i jednakost medju ljudima nema veze sa liberalizmom i socijalizmom nego humanoscu. Ako neko smatra da postoje ljudi koji ne zasluzuju pristojan zivot trebalo bi da porazgovara sa svojim psihijatrom.

Mrav

pre 9 godina

Mi osim te zemlje nemamo vise nista, fabrike propale, srusene ili prodate unistiteljima, gradjevinske firme isto, sve je unisteno. Pa nam je ostala samo poljoprivreda, i ne dirajte to, pa bilo mit ili ne...

Aleksandar

pre 9 godina

Pricajte sta hocete, ovo za poljoprivredu je 100%. Holandija i mozda jos par drzava su izuzetak pravila, ali ne zaboravite na kom nivou se ta poljoprivreda radi i kakav pristup trzistima oni vec imaju a da ne pominjemo da su isto tako internacionalna poljoprivreda i.e. njihove firme rade preko i dostavljaju sirovine. Znaci, sve zatvoreno. Srbiji je u ovoj fazi potreban razvoj industrije, i to to tehnoloski savrsenije proizvdonje.

zoran

pre 9 godina

"Socijalizam nije zlatno doba".
E meni je bio, cale i keva isli na posao svaki dan, dobili stan od preduzeca, ja isao u skole od osnovne do fakulteta, igrao basket svaki dan, uvece visili ispred samoposluge ili po stanovima na zurkama, leti isl na Hrvatska ostrva u kampove bez pasosa, vrata na stanovima se nisu zakljucavala .... I tako svi ostali, ne samo mi. A danas liberalna demokratija, vise penzionera nego zaposlenih, kad ti treba lekar mozes da crknes ako nemas para, stotine novih fakulteta gde diplomac nebi prosao u drugi razred moje nekadasnje gimnazije, vrata su nam svima blindirana protiv mina iz RPG-ja, ljudi na vrhu zemlje sa odstampanim master i drugim diplomama.
Jel' vi stvarno mislite da je liberalna demokratija bolja od socijalizma ili je to samo moj zal za mladoscu ?

Branislav dipl.oec.

pre 9 godina

Ovaj sistem kod nas nije nikakav neoliberalni kapitalizam, već najgori državno-intervencionistički sistem preraspodele fiskalnih prihoda i priliva od zaduživanja naše dece politički podobnoj kasti biznismena koja posle 4 godine vraća te pare političarima za kampanje kako bi nove laži izgledale originalnije od prethodnih.
Kada bi država ostala isključivo u okviru vojske, policije i pravosuđa, a sve ostalo bilo prepušteno tržištu videli bi efekte liberalnog kapitalizma.
A što se tiče "visokog standarda" za vreme socijalizma, za kojim vidim mnogi žalite, da je SFRJ opstala kojim SF filmom, i da je nastavila, a nastavila bi čim bi opstala, da se zadužuje tempom kojim se zaduživala od 60.-ih do 80.-ih godina danas bi dug SFRJ bio 20500 MILIJARDI DOLARA, pošto se u ta, vama renesansna vremena, dug UDVOSTRUČAVAO na svake tri ili četiri godine. A danas sve države bivše SFRJ duguju 100 MILIJARDI DOLARA. Eto vam odgovora na pitanje zašto se danas živi lošije nego za vreme socijalizma.
PS: Priznaćete Tominih "HILJADU MILIJARDI" ivesticija iz perspektive SFRJ i nije nemoguća misija.

popeye

pre 9 godina

Холандија узме од пољопривреде 10 пута више него већа Србија, па то упоредите са БДП и реците колико би живели боље. Ма, не, не ваља та пољопривреда, ни њиве, најбоље да их дамо будзашто странцима. Чекај, шта ће њиве странцима ако ту нема пара, сем ако нас много воле и чине нам услугу, као пријатељ шеик.
У социјализму су сви ишли на одмор, летовање и зимовање, сви имали посао, нико није био гладан и нико није умирао јер није имао пара да се лечи; да, није то ваљало ништа...

andrej

pre 9 godina

Ivana Dulić Marković??? Zar monsantova propagatorka da nam soli pamet o poljoprovredi? Za vreme afere "aflatoksin" je tvrdila na svom sajtu da treba uvesti genetski modifikovanu soju za ishranu stoke!? Da nije možda poljoprivreda izvozna šansa Crne Gore?!
Hajde lepo put pod noge gospođo Dulić Marković, daleko vam lepa kuća...I kod nas baš svako može da bude ministar poljoprivrede - Dragin, Dulić Marković, Knežević, ovi kojima se ni ime još nije upamtilo...

Deda Rale

pre 9 godina

Gospodo neoliberalni bivši ministri, džaba vam prazna priča kad ste se pokazali na delu. Prosta komparativna analiza, nažalost, pobija vaše stavove o socijalizmu po svakoj stavki.

Jakobinac u ostavci

pre 9 godina

Voleo bih da cujem kako pevaju ovi "strucnjaci" da stvarno moraju da rade da bi zaradili za zivot. Svi cemo kao oni da sedimo na konferencijama, da razmenjujemo "misljenja" i da nam jos to neko placa. Samo ne znam odakle ti novci sto im se placaju za ova podsmesljiva mastanja. Da ih poducim: pojedinac meri sta je dobro po licnom iskustvu - onda kada mu je licno bilo bolje tada se bolje zivelo. A naravno da je ovim forumasima bolji sadasnji sistem haosa i neprirodnog stanja, jer odlicno zive od svog nerada. Cuj poljoprivreda nije pokretac i perspektiva. Pa osnovni i najgori strah coveka nije strah od smrti nego strah od gladi. Sto se onda EU toliko grcevito bori da zadrzi monopol na izvoz hrane kada to nije vazna grana. Pobrkali strucnjaci mehanizaciju i osavremenjavanje poljopirvredne proizvodnje sa znacajem same grane. To sto jedan danas radi umesto njih 100 na njivi, znaci da taj jedan hrani njih sto koji kuckaraju po tastaturama i imaju iluziju zivota. Ono sto stavis u usta je jedino realno sto nas egzistencijalno okruzuje. Moz misliti - socijalizam iluzija! Ma sve je bolje od ovoga cirkusa koji sada vlada po svetu, gde su izgubio moral, postovanje, ljudski zivot nema vrednost, vec samo trnge-frange profit bez rada i znoja.

PSL

pre 9 godina

Socijalizam nije bio dobar. Neoliberalizam je gori. Ali postoji socijalni liberalizam koji je odlicno funkcionisao 70ih. Onda su dosli alavi, nezasiti neoliberali Cikaske skole, pa Margaret Tacher i posledice traju i danas. Hocemo socijalni liberalizam. Prirodni monopoli i javna dobra drzavni i nema mesanja privatnika. Sve ostalo privatno bez mesanja drzave osim regulatorne uloge.

stanite, ko kaže?!

pre 9 godina

Neki umesto da se pokriju ušima i ćute do kraja života nastavljaju da pametuju... A što niste nešto napravili kad ste bili na važnim pozicijama?
Pitaju vas Holanđani kako možete da bulaznite ovako o poljoprivredi kolegice Dulić-Marković?!
P.S. Što niste doveli i svog miljenika Gorana "masna provizija" Ješića da začini predavanje...

Aleksandar

pre 9 godina

Boze gluposti. Upravo je teorija da je poljoprivreda za ukupan razvoj zemlje nebitan segment privrede jedan glup i neutemeljen mit.
Pozivam Dulicku da se obavesti koji deo nacionalnog dohotka poljoprivreda obezbedjuje Novom Zelandu naprimer, kao i koliki je isti.
Isto tako gde se i koliko izvozi, koje su snage u svetskim okvirima njihove poljoprivredne kooperative (da ne kažem zadruge). I najbitnije: kako je poljoprivreda organizovana kad je uspela da se toliko razvije.
I jos jedan zanimljiv podatak: drzavne dotacije su nula tj ne postoje!
Istina je da kad se poljoprivreda razvija po trzisnim zakonima i dobro vodi kao i bilo koje uspešno preduzece, a njeni proizvodi imaju kupca i konkurentni su u svetskim okvirima korist je ogromna- a da se pritom sve zasniva na obnovljivim resursima i cistoj proizvodnji.

Zole

pre 9 godina

Lakse je posaditi paradajz nego napraviti Luksuzni automobil . Jeste da se vise zaradi od prodaje Luksuznog automobila nego od paradajza ali se od neceg mora poceti a najlakše je od onog sta imaš. Mi imamo povoljne uslove za razvoj poljoprivrede a nemamo tehnologiju za izradu luksuznih automobila. Možda neko ko se obogati na paradajzu počne ulagati novac u razvoj luksuznih automobila. Ako se poljoprivrednici u drugim drzavama mogu obogatiti, mogu i u Srbiji.

Bane

pre 9 godina

Žalosno je koliko ovde lenjih duhom pojma nema šta je kapitalizam ali shvata da je vrlo zgodno oplesti po njemu jer je to popularno u kolektivističkim krugovima. E pa dragi samoupravljači, ono što imamo u poslednjih dvadesetak godina ne može biti dalje od kapitalizma. Kapitalizam je privatna svojina i slobodno tržište a mi sada nemamo ni jedno ni drugo. Dok naridna banka ima apsolutni monopol na emisiju novca i visinu kamatnih stopa, a država subvencioniše određene firme sa milijardama dolara uz ogromni regulatorni aparat koji je motor korupcije, ovaj sistem je blizak centralnom planiranju socijalističkih/komunističkih sistema i kriv je za ekonomski raspad ove države. I ovo sigurno nije komunizam.
Pre nego što iznesu svoje uvaženo a neznalačko mišljenje, molim komentatore da nauče najosnovnije stvari iz ekonomije.

Aleksandar

pre 9 godina

Pricajte sta hocete, ovo za poljoprivredu je 100%. Holandija i mozda jos par drzava su izuzetak pravila, ali ne zaboravite na kom nivou se ta poljoprivreda radi i kakav pristup trzistima oni vec imaju a da ne pominjemo da su isto tako internacionalna poljoprivreda i.e. njihove firme rade preko i dostavljaju sirovine. Znaci, sve zatvoreno. Srbiji je u ovoj fazi potreban razvoj industrije, i to to tehnoloski savrsenije proizvdonje.

dzo

pre 9 godina

U pravu je..zlatno doba je bilo za vreme G17..to svaka budala zna...G17 je udario temelje srpske privrede jako kao zemlja i standarda na kome samo mogu da zavide nasi ocevi i dedovi.

x

pre 9 godina

U tom socijalizmu moj deda je ziveo americki san. Poceo je bez icega posle rata, radio svasta, zavrsio skolu kao odrastao, dobio posao kao prodavac u struci i posle u toj firmi stigao skoro do samog vrha, kao sef sektora. Bio je clan partije formalno ali se politikom nije bavio i na kraju je otisao u penziju ciste savesti. Njegova firma je tada bila uspesna iako je bila drzavna, sto je anatema za neoliberale. Da li sada cujete mnogo takvih prica?

Vuk

pre 9 godina

Zamislite apsurd da bivsa ministarka poljoprivrede kaze da poljoptivreda nije sansa? Jeste sansa, naravno. Pogledajte obradivu povrsinu Holandije i pogledajte % ucesce u BDP poljoprivrede kod njih, pa to, hipoteticki prebacite kod nas. Ovakve izjave sluze da deo gradjana pocinje da veruje u ovakve stvari, jer, prosto,.na ljude se utice preko medija. Ovde je to i cilj. Zaboravite ono sto imate, dajte to strancima pa radite kao nadnicari, jer, od poljoprivrede nema nista. Draga gospodo LIBERALI, jedno pitanje - u kojoj zemlji na svetu je ekonomski liberalizam doneo dugorocni prosperitet? Hocete odgovor - NIGDE. E taj ,,vas" liberalizam je najveci mit. Pozdrav

Mrav

pre 9 godina

Mi osim te zemlje nemamo vise nista, fabrike propale, srusene ili prodate unistiteljima, gradjevinske firme isto, sve je unisteno. Pa nam je ostala samo poljoprivreda, i ne dirajte to, pa bilo mit ili ne...

Dia

pre 9 godina

Gospodo liberali: da bi društvo, odnosno njegova industrija, bilo održivo, ono mora biti u stanju da proizvodnjom zadovolji svoje potrebe, a viškove da proda. Da ne gnjavim dalje, kapitalizam je neodrživ, Marks je na samom početku vrlo detaljno obrazložio i zašto. Umesto trabunjanja o tome koji sve drugi sistemi ne valjaju, vratimo se na to šta nije u redu sa ovim koji je navodno najbolji? Otkud tolike socijalne razlike, glad, nejednakost, kada je sa njim sve u redu?

Aleksandar Maraš

pre 9 godina

Libertarijanci daju prednost etici samoodgovornosti i oštro se protive socijalnoj državi, jer veruju da je prisiljavanje nekoga da pruža pomoć drugima etički pogrešno, u krajnjem kontraproduktivno, ili pak i jedno i drugo.

Mnogi libertarijanci vide Statuu slobode kao važan simbol svojih ideja.


Umesto moralnih zabrana potezanja za silom, oni podržavaju ograničenu vladu koja se koristi minimalnom količinom uvodne sile (poput propisivanja i prikupljanja poreza kako bi obezbedila neka javna dobra poput odbrane i puteva, kao i izvesna minimalna regulacija), jer veruju da je ona neophodna kako bi se osigurala najveća sloboda pojedinaca.


Ovo je par fragmenata sa Vikipedije.Po meni,studenti koji su osnovali ogranak libertarijanaca u Srbiji su samo sredstvo nekih grupa (političkih,ekonomskih,...) koji imaju zadatak da kao nekakva sekta sprovode svoje ideje zasnovane nas ličnom interesu i koristi.

3OPAH

pre 9 godina

Ravnopravnost i jednakost medju ljudima nema veze sa liberalizmom i socijalizmom nego humanoscu. Ako neko smatra da postoje ljudi koji ne zasluzuju pristojan zivot trebalo bi da porazgovara sa svojim psihijatrom.

charlie

pre 9 godina

Sve što imaju ovdašnji kapitalisti,izgrađeno je u socijalizmu,samo što je tada hranilo čitav narod, a sada šaku kabadahija i njihovu užu familiju.

Kojica

pre 9 godina

Da bi neka zemlja živela ona mora da proizvodi.Da bi živela zlatnim životom mora da proizvodi ono što drugi nemaju i da ima tržište da taj proizvod plasira. Da bi proizvod plasirao mora biti konkurentan sa cenom i kvalitetom robe ili usluge koju plasira.Mi nemamo ništa od toga.I to nema veze sa socijalizmom ili neoliberalizmom.