Sreda, 22.10.2014.

11:41

Deficit veći, niže penzije od 1.11.

Predlogom rebalansa budžeta predviđeno je da budžetski deficit iznosi 225 milijardi dinara, umesto 182 milijarde dinara, kaže ministar finansija Dušan Vujović.

Izvor: Beta

Deficit veæi, niže penzije od 1.11. IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

137 Komentari

Sortiraj po:

mary

pre 9 godina

Ocekivano je deficit povecan s obzirom na poplave i smnejnje proizvodnje elektricne energije,dakle prihodi su manji od planiranih.Potpisivanje aranzmana sa MMF-om ce biti signal da se Srbija stabilizuje.

lud zbunjen normalan

pre 9 godina

Posto ne znamo vise kako cemo, onda uzmimo tamo gde ima!
Podigli smo poreze, takse, dazbine, PDV, kamate, akcize i cene. Ne smemo vise.
Nismo dirali plate i penzije, e sada cemo to!
Primetan je veliki broj novoprimljenih radnika obezbedjena u javnim ustanovama i preduzecima: Opstini, Sudu, Poreskoj upravi, PIO fondu, Banci, Posti, Telekomu, EPSu...!???
I svi nas gledaju mrko; i mi njih gledamo mrko!
Zasto ti novozaposleni naprednjaci moraju da imaju obezbedjenje!? Zasto mora od plata i penzija da izdvajamo za to obezbedjenje!?
...Gospodo naprednjaci, ovi novozaposleni nemogu da "prave pare"; njih ste zaposlili samo da trose nase pare! Zbog nekih zasluga!? Sta!?
Jel me cujete nesposobni Vucicu!? Sta radite sa Drzavom Srbijom!?

Bata N

pre 9 godina

Svaki narod ima onu vladu koju je i zaslužio!
Pokoran srpski narod godinama ćuti i toleriše pljačkanje, javašluk i nesposobnost onih koji bi trebali svima da služe za primer a postupaju bukvalno ogavno. To sve neodoljivo podseća na stado ovaca koje slepo prati ovna, čak i onda kada ovaj skoči u provaliju. Svakom iole razumnom čoveku je neshvatljivo da srpski narod nije u stanju, da bilo kakvom organizovanom akcijom izrazi svoje nezadovoljstvo i iznudi neophodne promene.

jegood

pre 9 godina

Ministar kaze moramo od nekoga da uzmemo, ali pri tom platu od 50000 smanjuje za 5000 din a penziju od 50000 smanjuje za 6250 din..Pa koliko je to fer? Ne samo da nije fer vec je skandalozno..Pod parolom da stite najsiromasnije ustvari najvise stite one sa visokim platama...

Mirko

pre 9 godina

Ljudi, ovo je skandal, strip Alana Forda. Ovi bre uzimaju siromšnima a daju bogatima. Kakav nam izbor nude kad izvršitelji zakucaju na vrata? Pamtim Miloševićevu vlast, ovako nije bilo.

Objektivan

pre 9 godina

Ovo obrazloženje "od 1 novembra", je posebna priča, jer na taj način nama koji primamo platu unazad oduzmu od oktobarske plate, tj i za vreme dok zakon još i nije bio donet. Isto je urađeno i sa solidarnim porezom, čista krađa !!

jegood

pre 9 godina

Da, vec penzije od 42000 i vece ce biti smanjene vise od 10%, tj.vise nego plate sa isti iznosom...61% penzionera prima 25000 ili manje, ne znam kako da tumacim to sto njima nece nista oduzeti, kao Vlada se smilovala, pa da slavimo sto nece i najsiromasnijima da uzimaju...Deficit u budzetu? Izvinite sta je sa armijom vasih po partijskoj pripadnosti zaposlenih clanova u opstinama i javnim preduzecima, njih svakako niko nikada nece pipnuti...

matori

pre 9 godina

Ukoliko se USTAVNI SUD ne bude oglasio ZABRANOM smanjivanja penzija, sva gologuza raja treba da se digne na kuku i motiku, i da razjuri ovo bajno lopovsko društvo, onako kako se rasteruje kokošarnik - da leti perje, na sve strane!
Svi su oni sasvim zreli, da provedu 22% svojih života u nekoj robijašnici...

ekonomista

pre 9 godina

Dosao tip kao "strucnjak" svetske banke za 100 hiljada dinara da nam prodaje maglu. Bio savetniku Ukrajini. Sta je uradio? NISTA.Dosao da nam prodaje foru MMF-a kao i onaj junosa sa Yale pre njega.Kada bi se naplatili svi porezi najvecih duznika,ukinule agencije, najurili oni koji blejace po drzavnoj upravi, ukinule subvencije raznim firmama od kojih definitivno nema nista ne bi se pozesalo za smanjenje plata i penzija

Sremac

pre 9 godina

Gde to državne firme većinski pune budžet? Čitam jutros da Pink duguje porez u vrednosti, čini mi se, 3.5 miliona evra! Tu su pare, Brena,Ceca,Kostić, Mišković.... Gde mene proglasiše bogatašem, sa 62.000 mesečno!

poduzetnik

pre 9 godina

Ja mislim da svi ovi ekonomisti ne kuže niš. Čovječe pa mi u HR smo u minusu baš zbog toga jer su ovi naši haračlije povećali porez i smanjili plaće. I sad se svi čude pala potrošnja i pao BDP!!! HAHAHA Ako ja nemam love da kupim drveni stol propada i dućan koji ga prodaje i onaj koji ga proizvodi smanjuju se plaće radnicima manja su davanja državi, nema PDVa od kupnje ni od proizvodnje i nema love u blagajni. Kaj je to tak teško shvatiti ovim našim političarima? Naravno da je. Pa niko od njih nikad nije radio u proizvodnji niti isplatio plaću.... I tu je suština svih problema cijele bivše Juge.

don

pre 9 godina

Gospodine Vujovicu, na konferenciji za novinare niste smeli da kazete da ce penzije vece od 40000 dinara biti smanjene za 25% na razliku od 25000 dinara, nego ste rekli bice samo 22 % na razliku, st znaci da ce vasi direktori i poslanici i sve koje ste vi i vasa vlada zaposlili imati smanjenje za 1o%, to jest na platu od 120000 dinara 12000 dinara a na penziju od 100000 dinara 18500 dinara, bas ste pravedni.

mikis

pre 9 godina

Ovo je obicna pljacka. Ovo vodi uravnilovki, a penzije ce se svesti na socijalu. Zasto svim penzionerima nije smanjena penzija, a drzava neka vodi racuna o socijali, uostalom, drzava je i oterala mnoge u ne zasluzenu, prevremenu penziju. Sada neka ih ta drzava i hrani, a ne oni koji imaju vise od 25.ooo. Sramotno je sto smo ovako pokorni, kao ovce.

Lenny

pre 9 godina

Brine me, naravno, smanjenje penzija, Brine me jos vise sto se, mada postoji predlog rebalansa budzeta, jos uvek kalkulise sa tacnim iznosima (vidi Blic). Najvise me brine sto je pre neki dan neko od dicnih ministara izjavio kako su penzije sigurne DO KRAJA GODINE. Sta je posle? Fajront? Gasimo svetla pa ko sta dograbi? Ja bih najradije onu motku, ali nemam vise snage.
Mozda bi bilo za penzije jos za koji mesec da nije bilo parade, da se delegacija na zasedanju UN ponasala skromnije i da je bila manja... (Pogledati pismo Dusana Dragica Medjunarodnoj politici i Politici 30 septembra - ne znam da li je objavljeno.)A da se prisetimo i svih bitaka i ratova u poslednjih dvadeset i vise godina koji su placeni i penzionim fondovima. A sta bi sa bitkom protiv tajkuna? Ne sumnjam da su oni, tajkuni, NASIM parama platili najbolje advokate da im ni dlaka s glave ne zafali, a kamoli koji dinar iz dzepa. Jos cemo morati da im placamo odstetu zbog boravka u zatvoru.
Zao mi je nase dece: mnogo ih nema posla, mnogi su otisli, ne zene se i ne udaju, ne radjaju decu. A mi cemo ionako izumreti: ko od bolesti, ko od ocajanja.

Maja

pre 9 godina

Zasto ministar ne objavi ceo nacrt rebalansa a ne samo selektovane informacije??? I dalje, ne kapiram neko ko ima platu od 28000 ce imati manje od nekog ko ima sada 26000? Smanjite vi bespotrebne troskove za razne parade, licne vozace svake suse, vodjenje cele familije u Njujork itd. a ne ljudima od usta da uzimate..

Sljakator

pre 9 godina

lily

U kom si mesnom odboru SNS-a. MMF daje pare tek kada se potpise sporazum. Gde je to MMF postigao uspeh.U Argentini,Ukrajini, Madjarskoj. svojim pravilima stavljaju narode u duznicko ropstvo. Ko je najveci gazda u MMF-u? Naravno Amerika kao i u Svetskoj banci. Naravno za SNS svi ranije su bili pljackasi. Propast srbije je krenuo devedesetih kada su nam uvedene sankcije.Devastirana privreda,izgubljena trzista, pokradena devizna stednja,pokraden penzioni fond. Sto partija na vlasti ne najuri sve one koji su zapslili poslednjih dve ipo godine. U Mom preduzecu SDPR Yugoimport od izbora do danas 63 nova i gotovo svi sa srednjom strucnom spremom i svi uglavnom iz Zemuna gde je direktor bio predsednik Opstine Zemun.Nemaju deca gde da sednu.Kod moje supruge u RHMZ 86 novih..JorgoBanka u NBS pet hiljada evra platu. Sta ce zena samohrana majka a sve skupo. Razni direktori agencija po nekoliko hiljada evra plata. Beograd grad na vodi preduzece koje je vlada osnovala. Ko tamo radii kolika im je plata? Da li je ikada bio konkurs?Muka mi je vise od demagogije jednog coveka i njegovih papagaja

dok

pre 9 godina

Gospodine Vujovicu, sram vas bilo udarili ste na srednji sloj radnika i penzionera i time im unistavate kupovnu moc, umesto da ste udarili na tajkune, estradne zvezde, hiljade direktora u javnim preduzecima, da ste smanjili broj poslanika na 12o,da ste smanjili broj agencija, raznih putovanja po inostranstvu sa deviznim dnevnicama, sportskih igara po Budvi,Zlatiboru i katastrofalnu zloupotrebu sluzbenih automobila po svim javnim preduzecima, policiji i organima drzavne uprave.Vi ste zastitili sve koji imaju veci licni dohodak od 120000,. jer im se vise odbijalo solidarnim porezom, apenzionere sa primanjima od 50000 i vise ste inistili a oni su sa tim novcem izdravali nsvoju decu koja ne rade.Savetnici su vam dupla 0 a to ce te videti na sledecim izborima ako ovo zazivi.

Jakobinac u ostavci

pre 9 godina

@Nikola

Pa evo Nikola da Vam malo pojasnim - posto se politicari trpaju u mesaju u sve i svja, njih pitaju gde ce se nacrtati zebra na ulici, oni su odgovorni za svako stanje u drzavi. Nije narod birao nekoga na vlast da bi taj pozaposljavao komove i rodjake, nego da narodu ucini bolje. Tacnije, da dovede investitore ako vec nece ili ne moze drzava da zaposli, da omoguci bolje zdravstvo, skolstvo, vojsku, policiju, medjunacionalne odnose. Da se vratim na ekonomiju, ako je projekcija budzetskog deficita gora nego prosle godine, onda znaci da politicari nisu kvalitetno uradili svoj posao - lose su vodili i lose vode zemlju. Nije punjenje budzeta nezavisna i imaginarna kategorija. Direktno je vezana sa ponasanjem drzave, koja je nazalost u savremenom svetu izgubila svoje fundamentalne prerogative, vec su drzave postale servis, da ne kazem prcije skorojevica koji se periodicno menjaju na politickoj sceni. Pa sve hoce da zavisi od njih, da odlucuju o svemu, da naredjuju i smenjuju, jedino ne preuzimaju odgovornost za nastalu katastrofu u ekonomiji.

vk

pre 9 godina

Dinkicev sensei udara poslednji ekser u mrtvacki kovceg Srpske ekonomije. Tu su i MMF, i nasi prijatelji poput Bajdena i Merkelove, da prisustvuju sahrani.

Nije fer

pre 9 godina

Dok ne ozbiljnije traze ovi koji izbegavaju legitimetne poreze nikad nece biti penzioneri ni niko drugi bezbedan. Lako je ih naci vecinom voze skupe luksuzne automobile pa bi bilo pametno da se upitaju odkud im para za to. Ako moze da dadne evidenciju nikom nista al ako nemoze malko dublje drzavni organi trebaju da kopaju dok se ne odkrije koliko poreza ni placeno. Ima ih mnogo vaki u Srbiju koji mogu da plate.A u mesto to gledaju gde drugi nemadu sta da jedu a oni zive ko lordevi.

Беспослени-поп

pre 9 godina

Сви против смањења плата и пензија - нормално... Рећи да је то можда покушај одлагања пропасти - страшно! Дајте да се једном уозбиљимо и напишемо неки нормалан, неострашћен коментар! Много тога није добро, али није ли у реду да бар покушамо наћи здраве аргументе за то, а не све по клишеу издајници, сецикесе, пљачкаши и сл... Или можда то неки раде и са свог измишљеног радног места, док седи плаћен да ништа не ради...

Bojan

pre 9 godina

Katastrofalni pristup fiskalnoj politici koji vodi sadašnja vlada već pokazuje rezultate,smanjeni prihodi u budžet,kao i smanjena tražnja proizvoda na domaćem tržištu što vodi ka daljem padu BDP-a i daljem zaduživanja. Mera smanjenja penzija kroz povećanje poreza je u najmanju ruku pravno sumnjiva,a stav PUPS a o tom pitanju skandalozan.Ljudi koji sada vode Srbiju su već ozbiljno kompromitovani moralno i etički još devedesetih godina,te iskreno ne razumem kako su uopšte ubedili glasače da ih podrže u novom mandatu urušavanja Srbije.

Pametnjaković

pre 9 godina

Meni više nego očigledno da ovaj tip nema pojma šta radi. Smanjenje plata i penzija nema nikakve veze sa budućnošću jer se paralelno ne radi na jačanju realnog sektora (privatnog sektora). Meni ovo deluje kao da žele da prevare MMF i uzmu kredit. Nadam se da im ništa neće dati, jer dodatno zaduženje znači i veće kamate, a veće kamate koje moraju da se isplaćuju na uzete kredite, znače veće poreze, a veći porezi znače dodatni pritisak na realni sektor, dodatna otpuštanja privatnika, a ukoliko se ne budu onda još dodatno smanjivale plate i penzije iz javnog, to vodi ka totalnom uništenju privatnog/realnog sektora i ubrzanom kraju Srbije, tj. bankrotu. Biće gore nego 90-tih.

sale

pre 9 godina

Ministar finansija je pojasnio da će penzije biti smanjene po marginalizovanoj stopi i kao primer naveo da će penzije od 40.000 dinara biti smanjene za 3.300 dinara, što je smanjenje od oko osam odsto.
(jo jo, 22. oktobar 2014 12:40)

Dobro, tu bar aritmetika nije ništa sporna: (40.000 - 25.000) * (22/100) = 3.300

Verovatno niste uzeli u obzir da se stopa primenjuje samo na razliku između neoporezovanog (25.000) i ukupnog (40.000) iznosa.

Da nema tog oduzimanja, onda bi onaj ko je primao 25.001 dinar, dobio mnogo manje od onog ko je primao 24.999, a to bi tek bilo apsurdno.

Bosko

pre 9 godina

Ne mogu da verujem da niko ne zeli ili je u panici u 21 veku da ovim banbusima pomene pare koje idu svakodnevno na to tzv. Kosovo, da ne pricam o vojnoj paradi koliko je kostala,da ne pricam o promasajima u planiranju budzeta ove vec zastarele vlasti koja skoro 3 godine ne zna i ne ume ama bas nista da uradi kako treba!?!
Dobro, oni su pijuni belosvetskih hostaplera, ali zasto mi obicni, pa i jadni gradjani cutimo? To mi nije jasno. Da lije moguce da su nas toliko momadjijali i ko zna cim zatrovali?!

lily

pre 9 godina

(Kontrolor leta u penziji, 22. oktobar 2014 13:17) joj bre opet vam kriv MMF a nije domaci javasluk. Oni ljudi ipak samo hoce svoje pare koje su nam pozajmili po vrlo povoljnim uslovima i koji imaju pravilo da sto ste vi uspesniji kamata je manja jer je njima manji rizik. I onda opet, unisti nas MMF. Nije to. Unistise nas domaci lopovi i partokratija. Unisti nas glupost i neznanje. Unisti nas gusenje proizvodnog dela provrede a forsiranje uvoza i javne potrosnje. Unisti nas neodgovornost i megalomanija. Shvatite vise da imati drzavu je isto ko biti punoletan. Imate prava ali imate i obaveze i sami morate o sebi da brinete. Ljudi u Srbiji moraju da se trgnu i da uniste ovaj nakaradni sistem pljacke i izgrade sistem po ugledu na uredjena drustva Prosperitet odredjuju institucije koje su otvorene prema svim gradjanima i koje svima daju jednaku sansu. Zato pravna drzava umesto vodje. Zato trzisna ekonomija umesto drzavnih subvencija, zato meritokratija umesto nepotizma. Jer sve je to u nasem licnom interesu.

Pozitivac

pre 9 godina

Izvinjavam se unapred, dugo zivim u inostranstvu pa neke stvari u Srbiji mi nisu jasne... I sta sad? Koje veze ima politika sa tim? (Nikola, 22. oktobar 2014 13:58)

Vidi se Nikola da bas dugo nisi bio u Srbiji pa lako zaboravljas da je ovde SVE politika, jer je najprofitabilnija grana "industrije"... gotovo jedina. E sada da ti odgovorim kako to nije matematika. Ako drzava ne sredjuje sistem, ako drzava konstantno zaposaljava iovako pretrpan drzavni aparat, ako postavlja nestrucne ljude na vaznim pozicijama, ako se poslovi sklapaju burazerski i bez uvida javnosti, ako ima nedodirljivih, petoduplih funkcija, ako ne mozes slobodno da kritikujes... I jos kazes nemamo vise kud, udri po sirotinji onda nema matematike. Mislis da ljudi ovde nisu razumni, naprotiv, vecina bi prihvatila da vidi da to ima efekta... Ovako je sociologija, patologija, beznadje...

Joca gomboca

pre 9 godina

Svi su oni isti, bez obzira sto tu spada i neko iz moje najblize porodice, ne menjam misljenje! Svi rade u svoju korist a na stetu svakog gradjanina ove zemlje! Ja ne vidim ni jednu jedinu osobu, koja je na rukovodecem polozaju, cak i ne mora da bude, bitno je da je u drzavnoj sluzbi, u koju imam poverenja, za koju bih ruku u vatru stavila i rekla, postena osoba! Nema pistenih, svi su preko veza i partija dobili posao, i uzimaju od penzionera, ja je nikada necu docekati, jer su njihovi tajkuni upropastili sve sto su mogli! Neka naplate od njih dugovanja, neka sebi skidaju plate, preko 100000 progresivno, doktori koji nas lece jos malo pa ce na kazan! Ako ga bude! Samo kada bih mogla da svu decu sklonim iz ove zemlje beznadja i ludila!

Matematicar

pre 9 godina

@Deri narod on to voli jer je to vodja rekao da je dobro

Deset posto na penziju od 40 hiljada je 4 hiljade.A 22% na istu penziju na razliku od praga 25 hiljada do 40 hiljada je 3.300

zaposlenima u javnom sektoru je linerano 10%

sofronije

pre 9 godina

Racunica je jasna..Neko ko prima 500.000 RSD je prema dosasadasnjem "porezu solidarnosti" bio u obavezi da daje oko 110.000 RSD, a prema novom i "modernom" pravilu smanjenja od 10% linearno, bice u obavezi da daje 50.000 RSD, sto znaci da ce imati veca primanja od prethodnog meseca za 60.000 RSD.

Vajni ekonomisti mesecima smisljaju formulu a onda se ide na linearno smanjenje. BRUKA i javasluk koji zasluzuje gori scenario od onoga u Rumuniji

penzionerka

pre 9 godina

Deo teksta preuzet iz 'Blic'-a:
Ovo su najveći poreski dužnici Srbije
"Kada je reč o privatnim kompanijama, na petom mestu se našla "Luka Beograd" Milana Beka koja duguje 958,4 miliona dinara. Kompanija "Mera Invest" Marka Miškovića nalazi se na osmom mestu sa dugovanjem od 878,4 miliona dinara.

"Koncern Farmakom" Miroslava Bogićevića duguje 549 miliona dinara, a na listi najvećih poreskih dužnika sa dugovanjima iznad 280 miliona dinara su i Bogićevićeve kompanije "Rudnik Lece", "Mlekara Šabac", "Farbrika akumulatora Somobor" i "Ritejl grupa".
"Zesktra grupa" Dragana Đurića, prvog čoveka Partizana, duguje 327,6 miliona dinara, a na listi poreskih dužnika sa dugom od 180 miliona dinara je i njegova kompanija "Veterinarski zavod Zemun".
Na listi je i kompanija "Pink Internacional" Željka Mitrovića koja za poreze duguje 412 miliona dinara, ali i RTS koji duguje 128 miliona. Fudbalski klub Crvena zvezda duguje 458 miliona dinara, a FK Partizan 162 miliona."

NAPLATITE porez tajkunima, ako nemaju para, posaljite im notare!

Meni bi ga sigurno poslali da dugujem samo 10 din, a platila bih kaznu skoro 20.000 din.
A, zaboravila sam, ovi duznici su vam 'partneri'...
Slobodno uzmite od nas koji svoje racune uredno izmirujemo od jadnih penzija, hranimo decu i unuke, ali morate znati: SLEDECI POTEZ JE NAS!

Milan

pre 9 godina

Ovaj sa bradicom,nije mi zaradio penziju pa da mi sada otima zarad njih i njihovih patrija. Zvlače nam ruku u dzepove a mi ćutimo ko mutavi.Pa ima li iole ljudi koji žele da se sve ovo završi po našoj grbači. Ne uzeh kredit nikada u životu a vraćam zaoto što ove derikože misle da smo mi dužni.Sramna Srbijo Dabogda nestala ko Atlantida.

Vladimir

pre 9 godina

STRUCNJAKE ovog kalibra jedno pet komada poslati u Japan,skljokali bi im ekonomiju za prvo tromesecje.
(darabubamara, 22. oktobar 2014 12:00)

Pet? I dva bi odradila posao...

hm

pre 9 godina

Doslo je sve na naplatu. Nema vise kredita za potrosnju, nista se nije uradilo da se pokrene privreda. Zaduzivalo se, islo na plate i penzije koje opet osle na inostranu robu. Za male drzave potrosnja nije resenje (to je resenje za velike drzave tipa Nemacka, Francuska...), vec je resenje izvoz. Samo lakse se zaduziti, podeliti to, nego pokrenuti privredu i tako do sledece vlade. Pa dokle ide. Ovo je samo prvi korak. Biti ce jos i gore. Pocela je 'naplata' silnog nerada i lopovluka. Sada ce se gomilati samo novi porezi. Eno, primer, Madjari se dosetili da uvedu porez i na internet.

OpustenaSrbijica

pre 9 godina

Opusteno. Bice dogodine i 30% manje plate i penzije.Ovo je zagrevanje. Niste znali ko su Vucic i ekipa 20 godina,ma ajde.Ali bitno da su nemacka,americka privredna komora zadovoljni Zakonom o radu i smanjenjem plata,penzija. Da je zadovoljna MMF,ambasadori EU.Onda narode vidite ko je koga doveo na vlast i zasto.Da je Unija poslodavaca zadovoljna sto je cena rada najniza u Evropi. Dve godine su cekali da njihovih 150 000 ljudi koji nisu trebali uopste, dodju na polozaje i zauzmu javni sektor,a nista ne znajuci i ne radeci. A njima preko 100 000 dinara nista ne smanjuju nego goljama od 35 000-40000 kojima svaki dinar dragocen. A u istom mesecu i smanjenje kroz minuli rad.Nekima,vecini na taj nacin 20% smanjenje preko noci. Podlo,mizerno,bezobrazno,druga rec nema z atako nesto.
Ne diraju tajkune,ne diraju lopove sto su krali decenijama,javasluk stite i kabadahijsko ponasanje u mnogim preduzecima javnog sektora.Trista stavki mogu smanjiti i ustedeti pre umanjenja plata i penzija,ali ne,ne zele,nece ovako lakse je.

penzionerka

pre 9 godina

Gospodine premijeru, kada ce moja penzija koju mi zakidas bez pardona, ne pitajuci me da li smes, vraca na sadasnju mukotrpno zaradjenu?

sale

pre 9 godina

Ne shvatam kako su prihodi smanjeni za čak 33.000.000.000,00 dinara i to u isto vreme kada broj zaposlenih je navodno drastično skočio i vlada štedi neumorno kako neki iz nje vole da kažu, gde je ta nova rupa gde nam novac odlazi.
(milan, 22. oktobar 2014 12:51)
Verovatno je upravo to ta rupa - najviše zapošljavanja je opet bilo u javnom sektoru, a ono što nije je uglavnom žestoko subvencionisano, pa od toga 'leba u budžet nema.

Povlačenje rizičnih poteza i traženje čudotvornih rešenja je upravo ono što pravi najviše štete. Nije majka sina karala što se kockao pa izgubio, nego što se zaduživao da se "izvadi". Tako i ova vlast, sve drž ne daj i ne može da se čeka, avioni, kamioni, a razumne i očigledne mere "nisu dovoljne" ili nisu popularne. I onda kada vreme istekne i nema poboljšanja, onda: "Dajte mi SAMO JOŠ dve godine pa ću vam prikazati poboljšanje". Nema od toga ništa. Mora se vratiti osnovama ekonomisanja i racionalnosti i ne smeju se praviti izuzeci za svoje omiljene grandomanske ideje. Mora se priznati da neće skoro biti mnogo bolje, ali da ubrzo može biti malo bolje ako se prestane kupovanje magle za skupe pare.

tuzni srbin

pre 9 godina

Bitno je samo imati uvakav narod, sve oatalo je nebitno.
Da sam ja VLADA, smanjio bi vam vise i penzije i plate, povecao bi broj sluzbenih vozila, povecao bi broj ljudi koji putuju na raznim sastancima(u ime vlade),svu vasu imovinu smatrao bi licnom...i na kraju bi vas fizicki i seksualno maltretirao!

Sloter

pre 9 godina

Samo udri po glupom narodu. I dalje ce da se kupuje u uscu, voziti kola za koja se nema para i podizati kredit za koji nema rata da se plati. Udri po narodu, vidis da se ne zali. Za bolje i nije.

Sosa

pre 9 godina

@Tako treba...

kada se glasa belim listicima pa se predje cenzus ali se ne udje u parlament i time poveca broj glasova vladajucoj stranci - tako treba i o tome treba da razmislja onaj ko nije penzioner

Dosta više sedenja i ćutanja!!

pre 9 godina

Najgora vlada u istoriji! Ovo nije moguće ni u Africi što nama rade! A kako reaguje narod na to?! Sedi kući i ćuti!! E zato im i prolazi! Grčka i pored najveće krize u Evropi opet živi normalnije jer se narod BORI za svoja prava. Eeeeej ljudi nama smanjuju plate od 250€! Kad to kažete strancima misle da lažete, a kad kažem da lekar prima 500€ kažu pa naravno da to nije moguće, zezaš me jel da? A mi to prihvatamo i ćutimo?! Alo bre narode skupi zadnji atom energije i bori se za sebe! Ili vam je lakše da umrete prirodno kad vam vlast i hleb uzme? To ostavljate svojoj deci.

Radovan

pre 9 godina

Resenje su BRUTO plate,privatni penzioni i zdravstveni fondovi,potpuna kontrola prihoda i rashoda....ovako svako zavuce ruku u dzak,uzme koliko mu treba,a posle prosipa niz opravdanja

#MilanDiploma

pre 9 godina

Doticni Ministar je javno rekao da plate i penzije nece biti niže od 10% ni dinar!
Moja majka ima penziju 55.000 RSD.
Smanjenje penzije: (55.000-25.000)x0.22=6.600 RSD.
NOVA PENZIJA: 55.000-6.6000=48.400 RSD. Dakle, procentualno njena penzija je manja za tačno 13,7%.
Da li dotični ministar može da objasni KAKO JE 13,7% "ni dinar više" od 10%??!! Da li je moja majka idiot što je uplaćivala više novca tokom svog radnog veka za doprinose da bi joj to što je uplaćivala sada neko to oduzeo???

srbin

pre 9 godina

Otpustite pijavice, golozdranere, arciparne arnautine po opstinskim birtijama, sudovima i supovima koje ne rade nista (jer ne umeju) a do posla su dosli jer imaju partijske knjizice, svedite po javnim preduzecima radnu snagu na optimalnu, a ne da dirate jadnim, prejadnim penzionerima njihove bedne penzije koje su mukotrpnim radom tokom godina zasluzili. Sramnci jedni nerazumni!

neny

pre 9 godina

Pod hitno, a to nike ne spominje, mora se smanjiti broj zaposlenih u drustvenoj i drzavnoj sluzbi. Sada ih je oko 800000 a ako se smanji za nekih 80000-100000, usteda je minimum 500-600 miliona evra godisnje. Ovako ako se nastavi sa rodjackim i partijskim zaposljavanjem moze da nam se desi scenario: plate -10% a broj zaposlenih +20%. Zivi bili pa videli!

Tyrael

pre 9 godina

X puta kazem sebi: "Nemoj da citas njihove (politicke) izjave i vesti da se ne bi nervirao." Ali ne mogu. Kada ti ovakvi ljudi kroje sudbinu u tvojoj zemlji onda moras da se nerviras! Juce sam procitao da ce rebalansom budzeta stranke imati 5.5 MILIONA EVRA VISE u odnosu na prethodnu godinu! Sve sto ja cujem kada politicari izjavljuju nesto, je: "Mnogo krademo i ima nas mnogo. Kolac je mali a svi su gladni. Zato moramo da uzimamo vama (gradjanima). A zasto je to potrebno i zasto to radimo? Zato sto mozemo." Pogledajte Insajder. Ko odgovara za cinjenice iznete u Insajderu? Niko, naravno. Nikada, nikada ovde nece biti bolje. Jednostavno smo katastrofalna nacija. Svest o opstem dobru ne postoji. Vecina bi se prodala i gazila po drugima zbog svoje gu**ce iako zna da to nije u redu - sto je u stvari pokazatelj da smo duhovno i moralno propali odavno.

Nikola

pre 9 godina

Izvinjavam se unapred, dugo zivim u inostranstvu pa neke stvari u Srbiji mi nisu jasne. Ali, kako koliko para ima u budzetu moze da bude politicko pitanje? Ima koliko ima. To je matematika, nema tu politike. I samo to moze da se potrosi na plate u javnom sektoru i penzije. Sve ostalo bi bilo zaduzivanje, a dosli smo do situacije da je skoro nemoguce pozajmiti neka sredstva zato sto smo i sada prezaduzeni. I sta sad? Koje veze ima politika sa tim?

TIL Zagreb

pre 9 godina

citam ovaj clanak,i ne mogu da vjerujem,zar smo mi Balkanci (i na svoje HR mislim) najgori moguci sljam,da ne mozemo naprijed pogurati nimalo,da ne mozemo od nekoga razvijenog kopirati makar malo sistema,ali nismo mi ljudi krivi nego ti koji nas vode,treba im biti jasno a i cilj da su u službi naroda,a ne obratno,da se ono sto je sluzbeno ne koristi u privatne svrhe,da se ne zaposljava preko veze,da se ne sjedi jednom guzi.... na dva stolca,tj da nije u nekom odboru u milion firmi, i da odradi to zasto je postavljen,a neee kod nas sve obratno...
bolje bi bilo dati drzavu nekom privatniku,bolje bi svi prošli,
mene moj guli na poslu ali me i plati,i firma posluje jako dobro,jer vlasnik drzi reda....
znaci kad nema para ajmo od naroda,a kad ima,onda se narodu ne daje,nego opet oni medjusobno dijele,
ovi moji u HR nikako da shvate da je biti veceg prihoda ,potrosnja,a potrosnja ce biti ako su vece plaće i mirovine i ako je manji PDV a neee,oni povecaju na 25%,

Deri narod on to voli jer je to vodja rekao da je dobro

pre 9 godina

koja otimacina prvo penzionerima 22 posto zaposlenima deset i to linearno od 25000
A rekose prvo penzionerima ne vise od deset posto . i sad ispada da onaj koji je malo uplacivao i nije imao skole je postedjen a onaj koji se skolovao radio na boljem mestu i vise placao penzionom sad je kaznjen.
Lepo lepo crno crveni .
Jedino na cemu moze da se stedi je hrana a smanjene plata i penzija nije resenje vec ce smanjiti i uposlenost jer ce se smanjiti potrosnja sa 4 nedelje na 3 nedelje mislim na nabavku hrane.Realno treba odpustiti visak u administracji i eto ustede od 700 miliona vise nego sto treba . Ali ovaj nema petlju slabic od vodje. Da ukine agencije koje nicem ne sluze eto jos 800 milona evra sto mu dodje manjak u kasi

mile

pre 9 godina

Nadam se da ce svakoga od vas ponaosob stici ona krivicna odgovornost i da cete najzad snositi sve posledice svoje bahatosti, neznanja i nesposobnosti.

F222

pre 9 godina

e muka mi je vise od svega. o cemu ovi ljudi pricaju? na svaki kupljeni proizvod u budzet odlazi minimum 1 dinar, e sad zamislite koliki je dnevni priliv. plate su vec smanjili, smanjuju ih opet. a prica o neogovoronom postupanju i davnim vremenima kad su plate povecavali...da li se iko seca tog perioda??? cista demagogija...
tako nam i treba kad dopustamo da nas pljacaju a cutimo i strepimo! sta je sledece? neka nam ukinu plate skroz pa da radimo za veknu hleba i pola litra mleka...jer ovako mi se samo pusi glava od besa..
traze da na radnom mestu budes visiko motivisan a da radis za minimum minimuma...nidje veze!

Miša, Bgd

pre 9 godina

Penzioni fond je opljačkan i faktički bankrotirao još početkom 90-i. Od tada penzija je, u finansijskom pogledu, socijalno davanje a doprinosi ništa više do porez solidarnosti. Trenutna situacija je još gora jer javni sektor ne zarađuje ni plate za sebe a o penzijama i profitu da i ne govorim. Već više od decenije mi se zadužujemo samo da bi bili na nuli. Nisam optimista, mislim da rade pogrešno i to svesno zarad "mira", isto kao i svi pre njih. Smanjenje broja zaposlenih i gašenje gubitaša bez perspektive je jedini način. To nas čeka kad tad.

Pera Trta

pre 9 godina

Novim rebalansom je predvidjeno i 5,5 miliona evra vise za parlamentarne stranke. Jos niste na ulici? E pa onda ne zasluzujete ni minimum dostojanstva dragi sugradjani.

mik

pre 9 godina

A za to vreme u JP Vodovod Nis imate radnike koji dodju ujutru da ih vide, onda idu kuci jer nemaju gde da sede, pa se vrate u 15 h da bi ih videli kako ponovo odlaze... I za takve neke ovaj budzet izvrne nekih 55 hilj. dinara

Laki

pre 9 godina

Ma to je smanjenje zbog ovih koje su naprimali u protekle dve godine.Mora , da bi oni imali da prime plate! Koliko ste ljudi zaposlili u zadnjih dve godine po opstinama i drzavnim preduzecima???Koliko?

Kancelarija za brze odgovore.

pre 9 godina

Drugovi nazadnjaci,nista vi ne znate niti ste sposobni da omogucite standard ljudima.A te price da smo mi povecavali primanja kad su drugi u svetu stedeli je bolesna i netacna tvrdnja nicim potkrepljena,koja drzava zapada je stedela i koje to godine? Druze ministre,ti neces da saopstis sta je nas problem,a to su drzavna jasla i partijsko policijska drzava, i 800.000 vasih vojnika u njima,oni su pojeli Srbiju,zato mi danas umesto otpustanja bar 300.000 vojnika imamo smanjenje penzija i plata,dakle da svi solidarno plate vase, i greske pre vas,pocev od Slobe pa na dalje.

коста

pre 9 godina

Министар овде није говорио о неопходној реформи пореског система и пореске администртације? Сво време је наглашавао "пакет" са ММФ што је по мом мишљењу понижење за нашу државу, то напросто ни мало не одговара достојанству земље, а не служи на част ни самој влади, јер она тиме признаје да није у стању, нити је способна да сама рукује државним приходима, није јој довољна Скупштина као коректор, него мора да дође неко други са стране (зајмодавац) и да јој одреди или је контролише шта ради!

Tako treba...

pre 9 godina

Dragi penzioneri, a i ostali, posle glasanja nema kajanja.
Ni meni nije valjala prethodna vlast.
Ipak, nisam kao većina odlučio, da gasim požar benzinom.
Što ste tražili, to ćete i dobiti.
Imaćete sasvim dovoljno vremena da se kajete.
Uživajte.

neko ko sve zna

pre 9 godina

Ko je pokrao sav taj novac da li ce neko da odgovara ???
Ovi politicari ova skupstina ako ovako nastavi brzo ce sahraniti zemlju , ostace samo politicarska bagra koja je sve uspela da pokrade iz ociju neduznim gradjanima ili u ovom slucaju ovcama koje se danonocno sisaju ...

Ljube

pre 9 godina

BDP manji, deficit veći, nezaposlenost manja, izdvajanja manja ..... Ovde ima toliko nelogičnosti da nam se deca smeju! Bitno da su svi direktori u javnim preduzećima SNS-ovci! Osnovne škole npr.

delta

pre 9 godina

Sad sa smanjenim platam tek će da opadne prihodna strana budžeta pa vi i dalje smanjujte platu a narod da štedi pa će deficit biti još veći....

Ko ima vremena i volje neka pročita Isaka Adižesa pa će mu biti jasno gde je Srbija i šta sledi...

Milo

pre 9 godina

Sve čega se vlast dohvatila zadnjih 24.godine je uništeno,pljačkom, neradom i neznanjem.
Kako više nema šta veliko da se pohara,onda su se junoše Baba Jule setile,da treba još,malo oduzeti od Penzionera,da bi oni mogli komotno da nastave po starom.Demokrade su vam urtapile ragu,pa je sad jašite,a ne ganjajte kao Štajerca.
Ispunite naređenja krupnog kapitala,Vraćajući bar deo onoga šro je tako nemilostdno poharano diljem Države.Ostavite nam ovu crkavicu koju smo stekli radom,NIKO pa ni vi nemože da prođe dobro otimajući od SIROTINJE.Oteto PROKLETO.Aram vam bilo.

m2

pre 9 godina

E, čim mi smanje penziju, prvo da vidimo šta kaže Ustavni sud, pa Strazbourg...Neverovatno, toliko ekonomista, a ministar k'o baba, samo o smanjenju penzija i stalno menja formulu, te ovoliko, te onoliko i stvarno vređa time što tvrdi da je 22%jednako 10%.Rešenje vidim samo upornim protestima svih struktura stanovništva!

cccc

pre 9 godina

moj otac (masinski inzenjer) ceka starosnu penziju vec 6 godina i konacno ce primiti prvu penziju sledeceg meseca(30000) i vec ce da mu smanje...eee Srbijo, ko good moze neka beziii!!!

bl

pre 9 godina

Pa kad imamo genijalnog predsednika vlade. Naivcine koje su glasale za njega i ne zasluzuju nista bolje. Ali neka, dignutog cela sa pateticnim izrazom lica idemo na dno.

Kontrolor leta u penziji

pre 9 godina

Dokle ce ova drzava danam vazna mesta kada je u pitanju ekonomija i finansije postavlja ljude koji su direktna ekpozitura MMF-a.Kako se to nije desilo u Madjarskoj? Zasto je Viktor Orban najurio MMF? Od tada je Madjarskoj krenulo nabolje. Zasto su penzioneri podneli najveci teret? zaposleni u drzavnoj upravi moraju jer im je drzava poslodavac.Zasto se ne oglasava Ustavni sud i da li ce se oglasiti? Da je pre 40,50,60 godina postojala alternativa da se uplacuje u neki drugi penzioni fond danas te penzije ne bi smele da se pipnu.Penzioneri nisu zaposlenici u drzavi niti su penzije socijalna kategorija.Penzije su zaradjene a visina zavisi od skolske spreme i gde je neko bio zaposlen a samim tim i visina uplate u PIO fond. Da li to znaci kako nas uverava AV da cemo 2016 osetiti boljitak penzije biti vracene ili ce tada da bi dokazao svoja predvidjana penzije biti povecane za 1-2% godisnje. Tolikim pivecanjem ni za dcadeset godina penzije nece dostici dosadasnji nivo

Бранислав

pre 9 godina

...шта рећи...наставак проЕУропског пута..спровођење срамног Бриселског споразума..одржавање параде срама тј. "поноса"..сад је на реду смањење плата и пензија - парада за Путина је била само маска једне надасве катастрофалне политике државе Србије..

Sremac

pre 9 godina

Veće plate za one koji imaju platu 100.000 dinara i više. Plate srednje klase umanjene za 10 %. Penzije nezakonskom diskriminacijom penzionera umanjene za 22%. Najkraće rečeno to su mere Vlade. Skandalozno.

Jakobinac u ostavci

pre 9 godina

Ja mislim da je vreme za prinudnu upravu u zemlji, da se raspusti vlada, skupstina - da se zabrani svim partijama rad i da se posle tri godine raspisu izbori s tim da ovi svi sto su dosada bili na vlasti nemaju pravo pristupa. Lustracija!

I jos nesto. Ako koraknem napred, idem unapred, ako koraknem nazad, idem unazad. Ne mogu negativno da koraknem unapred. Ne postoji negativni privredni rast. Onda je to stagnacija. Po politicarcicima mi stalno rastemo, al smo sve manji i manji. Pa onda ne rastemo, nego opadamo. Posle tri godine vlasti SNS rezultati - pomor i pustinja.

Branko Von Beca

pre 9 godina

Ljudi, te pare što će kao ušdedeti na platama i penzijama otići će na uvoz struje jer pored poplave u Kolubari, niska cena struje će dovesti do toga da će se svi grejati na nju.
Tako da od te vajne uštede u budžetu, kao i od nekadašnjeg zajma za Srbiju, i onih zamrzavanja plata koje je sprovodila vlada žutih "experata&lidera",
NEMA NIŠTA!

Ivan

pre 9 godina

A da li je neko razmotrio nabavku novih Skodinih vozila za policiju, paradiranje vojnika, povećanje zaposlenih u Javnom sektoru, smanjenje kupovne moći građana, sve skuplje proizvode na našem tržištu?! Ako ministar energetike kaže da nema potrebe za poskupljnjem električne energije, kako onda samo 2 meseca nakon toga ministar ekonomije izjavljuje da je to razlog stvaranje deficita?!
Da li je.... ma reči su nepotrebne...

bole.bgd

pre 9 godina

ja to shvatam ovako - doslo je vreme za naplatu pljackaske privatizacije, bogacenja pojedinaca i politickih grupa. A ko drugi da plati osim onih koji su to dozvolili - mi sami.

I umesto esktraporeza tajkunima, istraga o poreklu imovine bogatih, placaju ljudi koji za mesec zarade veceru bogatasa u ekskluzivnim restoranima .

Biljana45

pre 9 godina

Sram vas bilo!!! Zelite da zakonito, bez mog odobrenja, uzmete deo penzije? Pa to je KRADJA!!!! Da li ste svesni opste sta radite? Deco, mladi bezite iz ove zemlje!

Sluga

pre 9 godina

U pravu smo sto se zalimo, sto ovo umanjenje plata mnogima znaci bedu, tesko je, ija sam jedan od tih.. Ali onda se setim da to nije moralo biti, pa mi je jos gore, zasto smo toliko dugo trpili tadica i njegove, zasto nismo presekli cim smo videli da toliko lazu i obecavaju a ne rade nista.

I prvo beše REC

pre 9 godina

Doticni Ministar je javno rekao da plate i penzije nece biti niže od 10% ni dinar.
Bravo Ministre finansije. To ste rekli pre dva meseca.
A ja sad vama svima na vlasti kažem: Lažovi i Nesposobnjakovici.

milan

pre 9 godina

Ne shvatam kako su prihodi smanjeni za čak 33.000.000.000,00 dinara i to u isto vreme kada broj zaposlenih je navodno drastično skočio i vlada štedi neumorno kako neki iz nje vole da kažu, gde je ta nova rupa gde nam novac odlazi.

zeleni obad

pre 9 godina

kakav igrac ovaj vucic!! ovim merama je iskljucivo pogodio srednji sloj (tradicionalno demokratski opredeljen), a svoje birace sacuvao od poreza! medjutim, ono sto me vise pogadja je da je sa ovim novim merama ''sacuvao'' velike funkcionerske plate!!! kako?? pa lepo. ako je neko imao platu recimo 200.000, po dosadasnjem obracunu solidarnog poreza (20% preko 60.000), njemu je plata umanjena bila za 28.000! po novom (10% na celu platu), ce tom funkcioneru/direktoru ostati vise 8.000 dinara!!
ali ipak mi nije kriv premijer i njegova klika!! njega i sns ne bi ni bilo da ovi prethodni nisu bili toliko losi i toliko krali......

Hahaha

pre 9 godina

Kad je bila globalna kriza i dok je ceo svet stedeo nama su povecavali plate? Mi smo bre vec 20 godina u krizi. I prestanite da gledate vase poslanicke plate od kojih zivite kao bogovi vec pogledajte sta moze obican covek koji iznajmljuje stan,prehranjuje sam porodicu i prima platu 25000.

ĐS

pre 9 godina

Ja se radujem. Što više propadnemo, to će pre doći ili kraj ovih muka ili početak nečeg boljeg. Svi odlaze iz ove zemlje ako mogu, a privredu Srbije drže Prodavnice, pekare i ostali giganti gde radnici rade za minimalac, dok se javni sektor i penzioneri, zbog opljačkanog PIO fonda (hm, od strane koga?) izdržavaju od poreza na te minimalce. Propašćete uskoro, bando. Jedva čekam

branka

pre 9 godina

molim da se objavi adresa onih kancelarija,ili udruzenja penzionera gde ce se pokretati postupci protiv smanjenja posteno zaradjenih penzija . tuzbe htedoh reci.

Stavrija M

pre 9 godina

Prihodi budzeta su smanjeni, to je jasno, zato sto je privredna aktivnost odnosno stanje u ekonomiji sve gore i gore.Sledece godine ce prihodi biti jos nizi od planiranih zbog nesposobne Vlade!!!Ali nije mi jasno gde su to rashodi povecani kada smanjuju plate i penzije, znaci da ce rasipati nase pare jos vise na propale firme, projekte, upravne i nadzorne odbore i na basnoslovne neprimerene plate kao sto imaju Bajatovic i Tabakovic.Napredno do dna!!!

jo jo

pre 9 godina

A kako ovo ide jedno sa drugim. Izjava ministra. Nije moja.

On je dodao da će iznos penzija veći od 25.000 dinara biti umanjen po stopi od 22 odsto, dok će plate u javnom sektoru biti linerano umanjene po stopi od 10 odsto.

Ministar finansija je pojasnio da će penzije biti smanjene po marginalizovanoj stopi i kao primer naveo da će penzije od 40.000 dinara biti smanjene za 3.300 dinara, što je smanjenje od oko osam odsto.

Alan Ford

pre 9 godina

Ovo je katastrofa iz dva razloga, al nema komentara! Prvi jer je deficit porastao više od 10%, a dugi jer je do 15. oktobra morao da bude podnet budžet za 2015. godinu!!!

Neko

pre 9 godina

Ako je neko povećavao plate i penzije neosnovano, zarad političkih poena, zašto se penzije umanjuju i onima koji su od nedavno u penziji i ta povećanja nisu imala nikakve uticaje na njihove penzije. Zašto zamagljujete stvari? Recite otimamo ljudima ličnu svojinu, jer nismo sposobni da vodimo ovu državu. Recite i da niste sposobni da se oslobodite one radne snage koja je suvišna u javnim preduzećima,agencijama i državnim organima, subvencija nekim preduzećima u restruktuiranju, a i onih koje nisu (primer Simpo). Ministre priznajte da i ovo neće doneti rezultata, makar i svi primali plate i penzije po 25.000 dinara. Ovako u ovoj državi sve ispade socijalna pomoć. Ne bi me začudilo da u dogledno vreme šaljete penzionere na procenu radnih sposobnosti da vidite da li mogu da drže metlu i ponovo zarade tu penziju.Ptoblem nije u velikim platama i penzijama, jer je većina sramno mala, već u vašoj nesposobnosti da prave reforme stvarno i sprovedete. Nemate vi kapaciteta za to.

solunac

pre 9 godina

to nije 10% smanjenje nego mnogo vise posto postoji zakon o neoporezivim delovima zarada, u slucaju osnovne plate + minuli rad ona iznosi 11242 dinara sto znaci da mogu da oporezuju samo razliiku osnovne plate i neoporezivog dela, za topli obrok neoporezivi deo iznosi 8880 dinara a za prevoz 3550, tako stoji u zakonu i ima jos nekoliko neoporezivih iznosa na dnevnice, paketice itd, ovo je bitno da narod zna a ko ne veruje neka progugla neoporezivi deo zarade i uverice se, i jos nesto, ministar nije objasnio da li ce oporezovati samo osnovnu platu+ minuli rad ili celu zaradu sa dodacima popit toplog obroka regresa nocnog rada itd, ovo je bitno jer sam gore objasnio da za svaki deo zarade postoji neoporeziv deo i da Bog Otac sidje ne sme da ide mimo zakona, molim objavite komentar
hvala

Gagi Petrovic

pre 9 godina

Ne razumem zasto svi u vladi govore o smanjenju zarada kad se ovde uopste ne radi o smanjenju plata vec o otimanju NETO zarada. Jer, bruto plata ce svima u javnom sektoru ostati ista - platicete sve poreze i doprinose kao i do sada. A onda ce drzava da vam umanji onaj iznos od kog placate racune, kupujete hranu i izmirujete obaveze prema bankama. Ili vam se mozda vise svidja ovako: racuni mogu da budu isti ili malo veci, obaveze prema bankama iste ili nesto vece - ostaje vam samo da trosite manje na ishranu. I to 10%

jo jo

pre 9 godina

Ja pojma nemam ali ko je ovde lud?
Izjava ministra.

On je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da su Predlogom rebalansa koji je vlada danas usvojila, budžetskih rashodi povećani sa 1.113 milijardi dinara na 1.122 milijarde, a prihodi smanjeni sa 930 na 897 milijardi dinara.

Pa sta je ovde dobro? Vise trosimo a manje prihodujemo. Garant da bi bio bolji finansiski ministar od ovog. Pa i sve vlade pre su radile isto. Trosile nemilice i zaduzivale se isto nemilice.
Idi begi do jaja.
CEKAMO DA BACIMO KASIKU

foxfire

pre 9 godina

Koji crni kraj reformi.Kako Vas vise nije sramota da lazete.Recite lepo to su uslovi MMFa i stranih investitora.Novi robovlasnicki zakon o radu i smanjenje plata.To oni i ocekuju , da im se pokloni EPS, Telekom, rudna bogatstva, obradiva zemlja i naravno jeftina radna snaga koja ce da se upregne.

svetla buducnost

pre 9 godina

Tako vam je to kad nam o finansijama odlucuje covek koji je izjavio:

"Oni koji malo duguju su duznici, a oni koji mnogo duguju su partneri!"

somborka

pre 9 godina

"Propustili smo šanse jer smo u vreme globalne krize, dok je ceo svet štedeo, mi povećavali plate i penzije, iz političkih ili drugih razloga, i danas se zato suočavamo sa posledicama." Vi politicari niste ni jednu sansu propustili, opljackali ste sve sto se moglo opljackati u ovoj drzavi ! SRAM VAS BILO ! ! ! A mi gradjani ove opljackane, unistene drzave treba da se sramimo zbog toga sto godinama dozvoljavamo i trpiimo raznorazna ponizenja od strane moralno izopacenih politicara i njihovih poltrona ! PROBUDI SE SRBIJO ! ! !

pribil

pre 9 godina

deficit u kasi moze da se nadoknadi, ali deficit u mozgu ne moze.. Nas narod ima ovaj drugi deficit cim trpi decenijama ove kvazi strucnjake, a sto je najbolje sve smo siromasniji...

Markan_Br

pre 9 godina

Ja kao da sam juce cuo premijera sa TV-a kako prica da ce budzetski deficit biti manji od planiranog zbog odlicne naplate akciza i rezultata borbe protiv korupcije.
Zbunjen sam...

plo

pre 9 godina

Ovo nije ustavno i jako opasno penzije mogu svima da se umanjuju za isti procenat jer ko ima vecu penziju samim tim njegov procenat je veci ovako odredjena partija svoje biracko telo izuzima stednje znaci samim tim dobija politicke poene u toj masi a to je u ovom slucaju 61% penzionera ko razume svatice da je ovo kao izuzetnu pretnju samoj demokratiji u ovoj zemlji ako je ima

nema

pre 9 godina

Kako to da ministar zna da 61% penzionera nece biti pogođen, a nema podatak koliko će zaposlenih u javnom sektoru biti pogođeno i u kom iznosu? Da nije to možda zato što niko živi ne zna koliko ljudi i u kom iznosu prima plate iz budžeta. Kad neko hoće da štedi mora prvo da otkrije gde mu odlaze sredstva, oni nemaju pojma koliko ljudi prima koje plate, to se vidi iz ove metodologije.

Penzioner

pre 9 godina

"Ministar finansija je pojasnio da će penzije biti smanjene po marginalizovanoj stopi"

Zahvaljujuci smanjenju penzija po toj "marginalizovanoj" stopi od 22% vase plate preko 100.000 ce marginalizovano PORASTI na racun penzionera. Nismo svi ovce. U vreme Sulejmana, sledseci "divan" bi Vlada vodila gledajuci se sa kolaca.

Penzioneri Beograda

pre 9 godina

Dragi Penzioneri saborci, danas su se ostvarila prava i pravne norme da uložimo Ustavnu žalbu pre generalne kolektivne tužbe.
Nemojte čekati ni časa spremite svoje žalbe. Samo vas molim da ispratite formu Ustavnog Suda da ves ne bi na prevaru odbacili zbog ne ispunjenja pravne forme.

http://www.ustavni.sud.rs/Storage/Global/Documents/Misc/Obrazac_ustavne_zalbe_1.doc

Popunite žalbu i što pre da nastupimo zajedno kako bi odbranili naša stečena prava.

Pozdrav i srećno u borbi!!!

Paja

pre 9 godina

Evo dva pitanja za ovog strucnjaka:
1.Kako toliki deficit kada je tvoj prethodnik pravio budzet a on po recima vodje je genije ekonomije.
2.Ako ja imam 26 000 din penziju ja sam je dobio na osnovu toga sto sam toliko izdvajao od plate, kako mozes sada da mi smanjis penziju na 25 000 din. I da me izjednacis sa onim koji je izdvajao manje I manju ima penziju zar mislis da cu ja da blejim I cutim sve cete vratiti ali zalosno ne vi nego oped ce to biti iz budjeta.

Alex

pre 9 godina

Evo ovako u sustini nista,jer vidite ova godina kakva je bila,e sledeca ce biti isto ovako i jos gora,znaci jos sporiji rast privrede i jos manje prihoda u budzet,potrosnja opada malo po malo iz meseca u mesec,imacemo za sledecu rebalans,jos veci deficit razlog toga je jer nesposobni ljudi koji sede na svima nama i dalje ostaju tu,od partijskih vojnika do burazerske ekonomije,sunbvencionisanje stranih investitora.nemate odakle da upumpate novac u privredu,jer ne zelite da se zaduzujete,a sedite na domacoj privredi na ledjima i trazite jos jos jos,a oni nemaju za osnovne potrebe,takodje sad ste presli na penzionere i gradjane koji imaju smesna primanja,ovo je ocajnicki potez,potez pred gasenjem privrede gde se postavlja na kraju pitanje hocemo li preziveti u sopstvenoj drzavi.pustite da se razvija domaca privreda pustite nas da vam kazemo sta da uradite.

pitanje bez odgovora

pre 9 godina

Ministar koji nije odgovorio jednoj novinskoj agenciji na pitanje o izdvajanjima iz budzetskih sredstava za finansiranje stranaka.

Znaci ostali smo uskraceni da znamo koliko stranke dobijaju iz budzeta i da li ce se zakonom urediti da i oni moraju da smanje svoje troskove i time doprinesu stednji ako to silom zakona cine u odnosu na porodilje i decu (materijalna davanja), radnik i penzioner (plata i penzija).

ĐS

pre 9 godina

Ja se radujem. Što više propadnemo, to će pre doći ili kraj ovih muka ili početak nečeg boljeg. Svi odlaze iz ove zemlje ako mogu, a privredu Srbije drže Prodavnice, pekare i ostali giganti gde radnici rade za minimalac, dok se javni sektor i penzioneri, zbog opljačkanog PIO fonda (hm, od strane koga?) izdržavaju od poreza na te minimalce. Propašćete uskoro, bando. Jedva čekam

pitanje bez odgovora

pre 9 godina

Ministar koji nije odgovorio jednoj novinskoj agenciji na pitanje o izdvajanjima iz budzetskih sredstava za finansiranje stranaka.

Znaci ostali smo uskraceni da znamo koliko stranke dobijaju iz budzeta i da li ce se zakonom urediti da i oni moraju da smanje svoje troskove i time doprinesu stednji ako to silom zakona cine u odnosu na porodilje i decu (materijalna davanja), radnik i penzioner (plata i penzija).

Paja

pre 9 godina

Evo dva pitanja za ovog strucnjaka:
1.Kako toliki deficit kada je tvoj prethodnik pravio budzet a on po recima vodje je genije ekonomije.
2.Ako ja imam 26 000 din penziju ja sam je dobio na osnovu toga sto sam toliko izdvajao od plate, kako mozes sada da mi smanjis penziju na 25 000 din. I da me izjednacis sa onim koji je izdvajao manje I manju ima penziju zar mislis da cu ja da blejim I cutim sve cete vratiti ali zalosno ne vi nego oped ce to biti iz budjeta.

Penzioner

pre 9 godina

"Ministar finansija je pojasnio da će penzije biti smanjene po marginalizovanoj stopi"

Zahvaljujuci smanjenju penzija po toj "marginalizovanoj" stopi od 22% vase plate preko 100.000 ce marginalizovano PORASTI na racun penzionera. Nismo svi ovce. U vreme Sulejmana, sledseci "divan" bi Vlada vodila gledajuci se sa kolaca.

svetla buducnost

pre 9 godina

Tako vam je to kad nam o finansijama odlucuje covek koji je izjavio:

"Oni koji malo duguju su duznici, a oni koji mnogo duguju su partneri!"

I prvo beše REC

pre 9 godina

Doticni Ministar je javno rekao da plate i penzije nece biti niže od 10% ni dinar.
Bravo Ministre finansije. To ste rekli pre dva meseca.
A ja sad vama svima na vlasti kažem: Lažovi i Nesposobnjakovici.

zeleni obad

pre 9 godina

kakav igrac ovaj vucic!! ovim merama je iskljucivo pogodio srednji sloj (tradicionalno demokratski opredeljen), a svoje birace sacuvao od poreza! medjutim, ono sto me vise pogadja je da je sa ovim novim merama ''sacuvao'' velike funkcionerske plate!!! kako?? pa lepo. ako je neko imao platu recimo 200.000, po dosadasnjem obracunu solidarnog poreza (20% preko 60.000), njemu je plata umanjena bila za 28.000! po novom (10% na celu platu), ce tom funkcioneru/direktoru ostati vise 8.000 dinara!!
ali ipak mi nije kriv premijer i njegova klika!! njega i sns ne bi ni bilo da ovi prethodni nisu bili toliko losi i toliko krali......

Markan_Br

pre 9 godina

Ja kao da sam juce cuo premijera sa TV-a kako prica da ce budzetski deficit biti manji od planiranog zbog odlicne naplate akciza i rezultata borbe protiv korupcije.
Zbunjen sam...

Penzioneri Beograda

pre 9 godina

Dragi Penzioneri saborci, danas su se ostvarila prava i pravne norme da uložimo Ustavnu žalbu pre generalne kolektivne tužbe.
Nemojte čekati ni časa spremite svoje žalbe. Samo vas molim da ispratite formu Ustavnog Suda da ves ne bi na prevaru odbacili zbog ne ispunjenja pravne forme.

http://www.ustavni.sud.rs/Storage/Global/Documents/Misc/Obrazac_ustavne_zalbe_1.doc

Popunite žalbu i što pre da nastupimo zajedno kako bi odbranili naša stečena prava.

Pozdrav i srećno u borbi!!!

Gagi Petrovic

pre 9 godina

Ne razumem zasto svi u vladi govore o smanjenju zarada kad se ovde uopste ne radi o smanjenju plata vec o otimanju NETO zarada. Jer, bruto plata ce svima u javnom sektoru ostati ista - platicete sve poreze i doprinose kao i do sada. A onda ce drzava da vam umanji onaj iznos od kog placate racune, kupujete hranu i izmirujete obaveze prema bankama. Ili vam se mozda vise svidja ovako: racuni mogu da budu isti ili malo veci, obaveze prema bankama iste ili nesto vece - ostaje vam samo da trosite manje na ishranu. I to 10%

Pera Trta

pre 9 godina

Novim rebalansom je predvidjeno i 5,5 miliona evra vise za parlamentarne stranke. Jos niste na ulici? E pa onda ne zasluzujete ni minimum dostojanstva dragi sugradjani.

branka

pre 9 godina

molim da se objavi adresa onih kancelarija,ili udruzenja penzionera gde ce se pokretati postupci protiv smanjenja posteno zaradjenih penzija . tuzbe htedoh reci.

milan

pre 9 godina

Ne shvatam kako su prihodi smanjeni za čak 33.000.000.000,00 dinara i to u isto vreme kada broj zaposlenih je navodno drastično skočio i vlada štedi neumorno kako neki iz nje vole da kažu, gde je ta nova rupa gde nam novac odlazi.

foxfire

pre 9 godina

Koji crni kraj reformi.Kako Vas vise nije sramota da lazete.Recite lepo to su uslovi MMFa i stranih investitora.Novi robovlasnicki zakon o radu i smanjenje plata.To oni i ocekuju , da im se pokloni EPS, Telekom, rudna bogatstva, obradiva zemlja i naravno jeftina radna snaga koja ce da se upregne.

somborka

pre 9 godina

"Propustili smo šanse jer smo u vreme globalne krize, dok je ceo svet štedeo, mi povećavali plate i penzije, iz političkih ili drugih razloga, i danas se zato suočavamo sa posledicama." Vi politicari niste ni jednu sansu propustili, opljackali ste sve sto se moglo opljackati u ovoj drzavi ! SRAM VAS BILO ! ! ! A mi gradjani ove opljackane, unistene drzave treba da se sramimo zbog toga sto godinama dozvoljavamo i trpiimo raznorazna ponizenja od strane moralno izopacenih politicara i njihovih poltrona ! PROBUDI SE SRBIJO ! ! !

Biljana45

pre 9 godina

Sram vas bilo!!! Zelite da zakonito, bez mog odobrenja, uzmete deo penzije? Pa to je KRADJA!!!! Da li ste svesni opste sta radite? Deco, mladi bezite iz ove zemlje!

Sremac

pre 9 godina

Veće plate za one koji imaju platu 100.000 dinara i više. Plate srednje klase umanjene za 10 %. Penzije nezakonskom diskriminacijom penzionera umanjene za 22%. Najkraće rečeno to su mere Vlade. Skandalozno.

Neko

pre 9 godina

Ako je neko povećavao plate i penzije neosnovano, zarad političkih poena, zašto se penzije umanjuju i onima koji su od nedavno u penziji i ta povećanja nisu imala nikakve uticaje na njihove penzije. Zašto zamagljujete stvari? Recite otimamo ljudima ličnu svojinu, jer nismo sposobni da vodimo ovu državu. Recite i da niste sposobni da se oslobodite one radne snage koja je suvišna u javnim preduzećima,agencijama i državnim organima, subvencija nekim preduzećima u restruktuiranju, a i onih koje nisu (primer Simpo). Ministre priznajte da i ovo neće doneti rezultata, makar i svi primali plate i penzije po 25.000 dinara. Ovako u ovoj državi sve ispade socijalna pomoć. Ne bi me začudilo da u dogledno vreme šaljete penzionere na procenu radnih sposobnosti da vidite da li mogu da drže metlu i ponovo zarade tu penziju.Ptoblem nije u velikim platama i penzijama, jer je većina sramno mala, već u vašoj nesposobnosti da prave reforme stvarno i sprovedete. Nemate vi kapaciteta za to.

Stavrija M

pre 9 godina

Prihodi budzeta su smanjeni, to je jasno, zato sto je privredna aktivnost odnosno stanje u ekonomiji sve gore i gore.Sledece godine ce prihodi biti jos nizi od planiranih zbog nesposobne Vlade!!!Ali nije mi jasno gde su to rashodi povecani kada smanjuju plate i penzije, znaci da ce rasipati nase pare jos vise na propale firme, projekte, upravne i nadzorne odbore i na basnoslovne neprimerene plate kao sto imaju Bajatovic i Tabakovic.Napredno do dna!!!

nema

pre 9 godina

Kako to da ministar zna da 61% penzionera nece biti pogođen, a nema podatak koliko će zaposlenih u javnom sektoru biti pogođeno i u kom iznosu? Da nije to možda zato što niko živi ne zna koliko ljudi i u kom iznosu prima plate iz budžeta. Kad neko hoće da štedi mora prvo da otkrije gde mu odlaze sredstva, oni nemaju pojma koliko ljudi prima koje plate, to se vidi iz ove metodologije.

TIL Zagreb

pre 9 godina

citam ovaj clanak,i ne mogu da vjerujem,zar smo mi Balkanci (i na svoje HR mislim) najgori moguci sljam,da ne mozemo naprijed pogurati nimalo,da ne mozemo od nekoga razvijenog kopirati makar malo sistema,ali nismo mi ljudi krivi nego ti koji nas vode,treba im biti jasno a i cilj da su u službi naroda,a ne obratno,da se ono sto je sluzbeno ne koristi u privatne svrhe,da se ne zaposljava preko veze,da se ne sjedi jednom guzi.... na dva stolca,tj da nije u nekom odboru u milion firmi, i da odradi to zasto je postavljen,a neee kod nas sve obratno...
bolje bi bilo dati drzavu nekom privatniku,bolje bi svi prošli,
mene moj guli na poslu ali me i plati,i firma posluje jako dobro,jer vlasnik drzi reda....
znaci kad nema para ajmo od naroda,a kad ima,onda se narodu ne daje,nego opet oni medjusobno dijele,
ovi moji u HR nikako da shvate da je biti veceg prihoda ,potrosnja,a potrosnja ce biti ako su vece plaće i mirovine i ako je manji PDV a neee,oni povecaju na 25%,

Tako treba...

pre 9 godina

Dragi penzioneri, a i ostali, posle glasanja nema kajanja.
Ni meni nije valjala prethodna vlast.
Ipak, nisam kao većina odlučio, da gasim požar benzinom.
Što ste tražili, to ćete i dobiti.
Imaćete sasvim dovoljno vremena da se kajete.
Uživajte.

Alan Ford

pre 9 godina

Ovo je katastrofa iz dva razloga, al nema komentara! Prvi jer je deficit porastao više od 10%, a dugi jer je do 15. oktobra morao da bude podnet budžet za 2015. godinu!!!

Alex

pre 9 godina

Evo ovako u sustini nista,jer vidite ova godina kakva je bila,e sledeca ce biti isto ovako i jos gora,znaci jos sporiji rast privrede i jos manje prihoda u budzet,potrosnja opada malo po malo iz meseca u mesec,imacemo za sledecu rebalans,jos veci deficit razlog toga je jer nesposobni ljudi koji sede na svima nama i dalje ostaju tu,od partijskih vojnika do burazerske ekonomije,sunbvencionisanje stranih investitora.nemate odakle da upumpate novac u privredu,jer ne zelite da se zaduzujete,a sedite na domacoj privredi na ledjima i trazite jos jos jos,a oni nemaju za osnovne potrebe,takodje sad ste presli na penzionere i gradjane koji imaju smesna primanja,ovo je ocajnicki potez,potez pred gasenjem privrede gde se postavlja na kraju pitanje hocemo li preziveti u sopstvenoj drzavi.pustite da se razvija domaca privreda pustite nas da vam kazemo sta da uradite.

Jakobinac u ostavci

pre 9 godina

Ja mislim da je vreme za prinudnu upravu u zemlji, da se raspusti vlada, skupstina - da se zabrani svim partijama rad i da se posle tri godine raspisu izbori s tim da ovi svi sto su dosada bili na vlasti nemaju pravo pristupa. Lustracija!

I jos nesto. Ako koraknem napred, idem unapred, ako koraknem nazad, idem unazad. Ne mogu negativno da koraknem unapred. Ne postoji negativni privredni rast. Onda je to stagnacija. Po politicarcicima mi stalno rastemo, al smo sve manji i manji. Pa onda ne rastemo, nego opadamo. Posle tri godine vlasti SNS rezultati - pomor i pustinja.

solunac

pre 9 godina

to nije 10% smanjenje nego mnogo vise posto postoji zakon o neoporezivim delovima zarada, u slucaju osnovne plate + minuli rad ona iznosi 11242 dinara sto znaci da mogu da oporezuju samo razliiku osnovne plate i neoporezivog dela, za topli obrok neoporezivi deo iznosi 8880 dinara a za prevoz 3550, tako stoji u zakonu i ima jos nekoliko neoporezivih iznosa na dnevnice, paketice itd, ovo je bitno da narod zna a ko ne veruje neka progugla neoporezivi deo zarade i uverice se, i jos nesto, ministar nije objasnio da li ce oporezovati samo osnovnu platu+ minuli rad ili celu zaradu sa dodacima popit toplog obroka regresa nocnog rada itd, ovo je bitno jer sam gore objasnio da za svaki deo zarade postoji neoporeziv deo i da Bog Otac sidje ne sme da ide mimo zakona, molim objavite komentar
hvala

mik

pre 9 godina

A za to vreme u JP Vodovod Nis imate radnike koji dodju ujutru da ih vide, onda idu kuci jer nemaju gde da sede, pa se vrate u 15 h da bi ih videli kako ponovo odlaze... I za takve neke ovaj budzet izvrne nekih 55 hilj. dinara

plo

pre 9 godina

Ovo nije ustavno i jako opasno penzije mogu svima da se umanjuju za isti procenat jer ko ima vecu penziju samim tim njegov procenat je veci ovako odredjena partija svoje biracko telo izuzima stednje znaci samim tim dobija politicke poene u toj masi a to je u ovom slucaju 61% penzionera ko razume svatice da je ovo kao izuzetnu pretnju samoj demokratiji u ovoj zemlji ako je ima

neny

pre 9 godina

Pod hitno, a to nike ne spominje, mora se smanjiti broj zaposlenih u drustvenoj i drzavnoj sluzbi. Sada ih je oko 800000 a ako se smanji za nekih 80000-100000, usteda je minimum 500-600 miliona evra godisnje. Ovako ako se nastavi sa rodjackim i partijskim zaposljavanjem moze da nam se desi scenario: plate -10% a broj zaposlenih +20%. Zivi bili pa videli!

Hahaha

pre 9 godina

Kad je bila globalna kriza i dok je ceo svet stedeo nama su povecavali plate? Mi smo bre vec 20 godina u krizi. I prestanite da gledate vase poslanicke plate od kojih zivite kao bogovi vec pogledajte sta moze obican covek koji iznajmljuje stan,prehranjuje sam porodicu i prima platu 25000.

pribil

pre 9 godina

deficit u kasi moze da se nadoknadi, ali deficit u mozgu ne moze.. Nas narod ima ovaj drugi deficit cim trpi decenijama ove kvazi strucnjake, a sto je najbolje sve smo siromasniji...

jo jo

pre 9 godina

Ja pojma nemam ali ko je ovde lud?
Izjava ministra.

On je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da su Predlogom rebalansa koji je vlada danas usvojila, budžetskih rashodi povećani sa 1.113 milijardi dinara na 1.122 milijarde, a prihodi smanjeni sa 930 na 897 milijardi dinara.

Pa sta je ovde dobro? Vise trosimo a manje prihodujemo. Garant da bi bio bolji finansiski ministar od ovog. Pa i sve vlade pre su radile isto. Trosile nemilice i zaduzivale se isto nemilice.
Idi begi do jaja.
CEKAMO DA BACIMO KASIKU

Tyrael

pre 9 godina

X puta kazem sebi: "Nemoj da citas njihove (politicke) izjave i vesti da se ne bi nervirao." Ali ne mogu. Kada ti ovakvi ljudi kroje sudbinu u tvojoj zemlji onda moras da se nerviras! Juce sam procitao da ce rebalansom budzeta stranke imati 5.5 MILIONA EVRA VISE u odnosu na prethodnu godinu! Sve sto ja cujem kada politicari izjavljuju nesto, je: "Mnogo krademo i ima nas mnogo. Kolac je mali a svi su gladni. Zato moramo da uzimamo vama (gradjanima). A zasto je to potrebno i zasto to radimo? Zato sto mozemo." Pogledajte Insajder. Ko odgovara za cinjenice iznete u Insajderu? Niko, naravno. Nikada, nikada ovde nece biti bolje. Jednostavno smo katastrofalna nacija. Svest o opstem dobru ne postoji. Vecina bi se prodala i gazila po drugima zbog svoje gu**ce iako zna da to nije u redu - sto je u stvari pokazatelj da smo duhovno i moralno propali odavno.

Deri narod on to voli jer je to vodja rekao da je dobro

pre 9 godina

koja otimacina prvo penzionerima 22 posto zaposlenima deset i to linearno od 25000
A rekose prvo penzionerima ne vise od deset posto . i sad ispada da onaj koji je malo uplacivao i nije imao skole je postedjen a onaj koji se skolovao radio na boljem mestu i vise placao penzionom sad je kaznjen.
Lepo lepo crno crveni .
Jedino na cemu moze da se stedi je hrana a smanjene plata i penzija nije resenje vec ce smanjiti i uposlenost jer ce se smanjiti potrosnja sa 4 nedelje na 3 nedelje mislim na nabavku hrane.Realno treba odpustiti visak u administracji i eto ustede od 700 miliona vise nego sto treba . Ali ovaj nema petlju slabic od vodje. Da ukine agencije koje nicem ne sluze eto jos 800 milona evra sto mu dodje manjak u kasi

Milo

pre 9 godina

Sve čega se vlast dohvatila zadnjih 24.godine je uništeno,pljačkom, neradom i neznanjem.
Kako više nema šta veliko da se pohara,onda su se junoše Baba Jule setile,da treba još,malo oduzeti od Penzionera,da bi oni mogli komotno da nastave po starom.Demokrade su vam urtapile ragu,pa je sad jašite,a ne ganjajte kao Štajerca.
Ispunite naređenja krupnog kapitala,Vraćajući bar deo onoga šro je tako nemilostdno poharano diljem Države.Ostavite nam ovu crkavicu koju smo stekli radom,NIKO pa ni vi nemože da prođe dobro otimajući od SIROTINJE.Oteto PROKLETO.Aram vam bilo.

Kancelarija za brze odgovore.

pre 9 godina

Drugovi nazadnjaci,nista vi ne znate niti ste sposobni da omogucite standard ljudima.A te price da smo mi povecavali primanja kad su drugi u svetu stedeli je bolesna i netacna tvrdnja nicim potkrepljena,koja drzava zapada je stedela i koje to godine? Druze ministre,ti neces da saopstis sta je nas problem,a to su drzavna jasla i partijsko policijska drzava, i 800.000 vasih vojnika u njima,oni su pojeli Srbiju,zato mi danas umesto otpustanja bar 300.000 vojnika imamo smanjenje penzija i plata,dakle da svi solidarno plate vase, i greske pre vas,pocev od Slobe pa na dalje.

cccc

pre 9 godina

moj otac (masinski inzenjer) ceka starosnu penziju vec 6 godina i konacno ce primiti prvu penziju sledeceg meseca(30000) i vec ce da mu smanje...eee Srbijo, ko good moze neka beziii!!!

Ljube

pre 9 godina

BDP manji, deficit veći, nezaposlenost manja, izdvajanja manja ..... Ovde ima toliko nelogičnosti da nam se deca smeju! Bitno da su svi direktori u javnim preduzećima SNS-ovci! Osnovne škole npr.

Kontrolor leta u penziji

pre 9 godina

Dokle ce ova drzava danam vazna mesta kada je u pitanju ekonomija i finansije postavlja ljude koji su direktna ekpozitura MMF-a.Kako se to nije desilo u Madjarskoj? Zasto je Viktor Orban najurio MMF? Od tada je Madjarskoj krenulo nabolje. Zasto su penzioneri podneli najveci teret? zaposleni u drzavnoj upravi moraju jer im je drzava poslodavac.Zasto se ne oglasava Ustavni sud i da li ce se oglasiti? Da je pre 40,50,60 godina postojala alternativa da se uplacuje u neki drugi penzioni fond danas te penzije ne bi smele da se pipnu.Penzioneri nisu zaposlenici u drzavi niti su penzije socijalna kategorija.Penzije su zaradjene a visina zavisi od skolske spreme i gde je neko bio zaposlen a samim tim i visina uplate u PIO fond. Da li to znaci kako nas uverava AV da cemo 2016 osetiti boljitak penzije biti vracene ili ce tada da bi dokazao svoja predvidjana penzije biti povecane za 1-2% godisnje. Tolikim pivecanjem ni za dcadeset godina penzije nece dostici dosadasnji nivo

bl

pre 9 godina

Pa kad imamo genijalnog predsednika vlade. Naivcine koje su glasale za njega i ne zasluzuju nista bolje. Ali neka, dignutog cela sa pateticnim izrazom lica idemo na dno.

F222

pre 9 godina

e muka mi je vise od svega. o cemu ovi ljudi pricaju? na svaki kupljeni proizvod u budzet odlazi minimum 1 dinar, e sad zamislite koliki je dnevni priliv. plate su vec smanjili, smanjuju ih opet. a prica o neogovoronom postupanju i davnim vremenima kad su plate povecavali...da li se iko seca tog perioda??? cista demagogija...
tako nam i treba kad dopustamo da nas pljacaju a cutimo i strepimo! sta je sledece? neka nam ukinu plate skroz pa da radimo za veknu hleba i pola litra mleka...jer ovako mi se samo pusi glava od besa..
traze da na radnom mestu budes visiko motivisan a da radis za minimum minimuma...nidje veze!

penzionerka

pre 9 godina

Gospodine premijeru, kada ce moja penzija koju mi zakidas bez pardona, ne pitajuci me da li smes, vraca na sadasnju mukotrpno zaradjenu?

poduzetnik

pre 9 godina

Ja mislim da svi ovi ekonomisti ne kuže niš. Čovječe pa mi u HR smo u minusu baš zbog toga jer su ovi naši haračlije povećali porez i smanjili plaće. I sad se svi čude pala potrošnja i pao BDP!!! HAHAHA Ako ja nemam love da kupim drveni stol propada i dućan koji ga prodaje i onaj koji ga proizvodi smanjuju se plaće radnicima manja su davanja državi, nema PDVa od kupnje ni od proizvodnje i nema love u blagajni. Kaj je to tak teško shvatiti ovim našim političarima? Naravno da je. Pa niko od njih nikad nije radio u proizvodnji niti isplatio plaću.... I tu je suština svih problema cijele bivše Juge.

mile

pre 9 godina

Nadam se da ce svakoga od vas ponaosob stici ona krivicna odgovornost i da cete najzad snositi sve posledice svoje bahatosti, neznanja i nesposobnosti.

m2

pre 9 godina

E, čim mi smanje penziju, prvo da vidimo šta kaže Ustavni sud, pa Strazbourg...Neverovatno, toliko ekonomista, a ministar k'o baba, samo o smanjenju penzija i stalno menja formulu, te ovoliko, te onoliko i stvarno vređa time što tvrdi da je 22%jednako 10%.Rešenje vidim samo upornim protestima svih struktura stanovništva!

Ivan

pre 9 godina

A da li je neko razmotrio nabavku novih Skodinih vozila za policiju, paradiranje vojnika, povećanje zaposlenih u Javnom sektoru, smanjenje kupovne moći građana, sve skuplje proizvode na našem tržištu?! Ako ministar energetike kaže da nema potrebe za poskupljnjem električne energije, kako onda samo 2 meseca nakon toga ministar ekonomije izjavljuje da je to razlog stvaranje deficita?!
Da li je.... ma reči su nepotrebne...

Laki

pre 9 godina

Ma to je smanjenje zbog ovih koje su naprimali u protekle dve godine.Mora , da bi oni imali da prime plate! Koliko ste ljudi zaposlili u zadnjih dve godine po opstinama i drzavnim preduzecima???Koliko?

Бранислав

pre 9 godina

...шта рећи...наставак проЕУропског пута..спровођење срамног Бриселског споразума..одржавање параде срама тј. "поноса"..сад је на реду смањење плата и пензија - парада за Путина је била само маска једне надасве катастрофалне политике државе Србије..

jo jo

pre 9 godina

A kako ovo ide jedno sa drugim. Izjava ministra. Nije moja.

On je dodao da će iznos penzija veći od 25.000 dinara biti umanjen po stopi od 22 odsto, dok će plate u javnom sektoru biti linerano umanjene po stopi od 10 odsto.

Ministar finansija je pojasnio da će penzije biti smanjene po marginalizovanoj stopi i kao primer naveo da će penzije od 40.000 dinara biti smanjene za 3.300 dinara, što je smanjenje od oko osam odsto.

delta

pre 9 godina

Sad sa smanjenim platam tek će da opadne prihodna strana budžeta pa vi i dalje smanjujte platu a narod da štedi pa će deficit biti još veći....

Ko ima vremena i volje neka pročita Isaka Adižesa pa će mu biti jasno gde je Srbija i šta sledi...

bole.bgd

pre 9 godina

ja to shvatam ovako - doslo je vreme za naplatu pljackaske privatizacije, bogacenja pojedinaca i politickih grupa. A ko drugi da plati osim onih koji su to dozvolili - mi sami.

I umesto esktraporeza tajkunima, istraga o poreklu imovine bogatih, placaju ljudi koji za mesec zarade veceru bogatasa u ekskluzivnim restoranima .

Miša, Bgd

pre 9 godina

Penzioni fond je opljačkan i faktički bankrotirao još početkom 90-i. Od tada penzija je, u finansijskom pogledu, socijalno davanje a doprinosi ništa više do porez solidarnosti. Trenutna situacija je još gora jer javni sektor ne zarađuje ni plate za sebe a o penzijama i profitu da i ne govorim. Već više od decenije mi se zadužujemo samo da bi bili na nuli. Nisam optimista, mislim da rade pogrešno i to svesno zarad "mira", isto kao i svi pre njih. Smanjenje broja zaposlenih i gašenje gubitaša bez perspektive je jedini način. To nas čeka kad tad.

matori

pre 9 godina

Ukoliko se USTAVNI SUD ne bude oglasio ZABRANOM smanjivanja penzija, sva gologuza raja treba da se digne na kuku i motiku, i da razjuri ovo bajno lopovsko društvo, onako kako se rasteruje kokošarnik - da leti perje, na sve strane!
Svi su oni sasvim zreli, da provedu 22% svojih života u nekoj robijašnici...

neko ko sve zna

pre 9 godina

Ko je pokrao sav taj novac da li ce neko da odgovara ???
Ovi politicari ova skupstina ako ovako nastavi brzo ce sahraniti zemlju , ostace samo politicarska bagra koja je sve uspela da pokrade iz ociju neduznim gradjanima ili u ovom slucaju ovcama koje se danonocno sisaju ...

OpustenaSrbijica

pre 9 godina

Opusteno. Bice dogodine i 30% manje plate i penzije.Ovo je zagrevanje. Niste znali ko su Vucic i ekipa 20 godina,ma ajde.Ali bitno da su nemacka,americka privredna komora zadovoljni Zakonom o radu i smanjenjem plata,penzija. Da je zadovoljna MMF,ambasadori EU.Onda narode vidite ko je koga doveo na vlast i zasto.Da je Unija poslodavaca zadovoljna sto je cena rada najniza u Evropi. Dve godine su cekali da njihovih 150 000 ljudi koji nisu trebali uopste, dodju na polozaje i zauzmu javni sektor,a nista ne znajuci i ne radeci. A njima preko 100 000 dinara nista ne smanjuju nego goljama od 35 000-40000 kojima svaki dinar dragocen. A u istom mesecu i smanjenje kroz minuli rad.Nekima,vecini na taj nacin 20% smanjenje preko noci. Podlo,mizerno,bezobrazno,druga rec nema z atako nesto.
Ne diraju tajkune,ne diraju lopove sto su krali decenijama,javasluk stite i kabadahijsko ponasanje u mnogim preduzecima javnog sektora.Trista stavki mogu smanjiti i ustedeti pre umanjenja plata i penzija,ali ne,ne zele,nece ovako lakse je.

Lenny

pre 9 godina

Brine me, naravno, smanjenje penzija, Brine me jos vise sto se, mada postoji predlog rebalansa budzeta, jos uvek kalkulise sa tacnim iznosima (vidi Blic). Najvise me brine sto je pre neki dan neko od dicnih ministara izjavio kako su penzije sigurne DO KRAJA GODINE. Sta je posle? Fajront? Gasimo svetla pa ko sta dograbi? Ja bih najradije onu motku, ali nemam vise snage.
Mozda bi bilo za penzije jos za koji mesec da nije bilo parade, da se delegacija na zasedanju UN ponasala skromnije i da je bila manja... (Pogledati pismo Dusana Dragica Medjunarodnoj politici i Politici 30 septembra - ne znam da li je objavljeno.)A da se prisetimo i svih bitaka i ratova u poslednjih dvadeset i vise godina koji su placeni i penzionim fondovima. A sta bi sa bitkom protiv tajkuna? Ne sumnjam da su oni, tajkuni, NASIM parama platili najbolje advokate da im ni dlaka s glave ne zafali, a kamoli koji dinar iz dzepa. Jos cemo morati da im placamo odstetu zbog boravka u zatvoru.
Zao mi je nase dece: mnogo ih nema posla, mnogi su otisli, ne zene se i ne udaju, ne radjaju decu. A mi cemo ionako izumreti: ko od bolesti, ko od ocajanja.

Sremac

pre 9 godina

Gde to državne firme većinski pune budžet? Čitam jutros da Pink duguje porez u vrednosti, čini mi se, 3.5 miliona evra! Tu su pare, Brena,Ceca,Kostić, Mišković.... Gde mene proglasiše bogatašem, sa 62.000 mesečno!

dok

pre 9 godina

Gospodine Vujovicu, sram vas bilo udarili ste na srednji sloj radnika i penzionera i time im unistavate kupovnu moc, umesto da ste udarili na tajkune, estradne zvezde, hiljade direktora u javnim preduzecima, da ste smanjili broj poslanika na 12o,da ste smanjili broj agencija, raznih putovanja po inostranstvu sa deviznim dnevnicama, sportskih igara po Budvi,Zlatiboru i katastrofalnu zloupotrebu sluzbenih automobila po svim javnim preduzecima, policiji i organima drzavne uprave.Vi ste zastitili sve koji imaju veci licni dohodak od 120000,. jer im se vise odbijalo solidarnim porezom, apenzionere sa primanjima od 50000 i vise ste inistili a oni su sa tim novcem izdravali nsvoju decu koja ne rade.Savetnici su vam dupla 0 a to ce te videti na sledecim izborima ako ovo zazivi.

penzionerka

pre 9 godina

Deo teksta preuzet iz 'Blic'-a:
Ovo su najveći poreski dužnici Srbije
"Kada je reč o privatnim kompanijama, na petom mestu se našla "Luka Beograd" Milana Beka koja duguje 958,4 miliona dinara. Kompanija "Mera Invest" Marka Miškovića nalazi se na osmom mestu sa dugovanjem od 878,4 miliona dinara.

"Koncern Farmakom" Miroslava Bogićevića duguje 549 miliona dinara, a na listi najvećih poreskih dužnika sa dugovanjima iznad 280 miliona dinara su i Bogićevićeve kompanije "Rudnik Lece", "Mlekara Šabac", "Farbrika akumulatora Somobor" i "Ritejl grupa".
"Zesktra grupa" Dragana Đurića, prvog čoveka Partizana, duguje 327,6 miliona dinara, a na listi poreskih dužnika sa dugom od 180 miliona dinara je i njegova kompanija "Veterinarski zavod Zemun".
Na listi je i kompanija "Pink Internacional" Željka Mitrovića koja za poreze duguje 412 miliona dinara, ali i RTS koji duguje 128 miliona. Fudbalski klub Crvena zvezda duguje 458 miliona dinara, a FK Partizan 162 miliona."

NAPLATITE porez tajkunima, ako nemaju para, posaljite im notare!

Meni bi ga sigurno poslali da dugujem samo 10 din, a platila bih kaznu skoro 20.000 din.
A, zaboravila sam, ovi duznici su vam 'partneri'...
Slobodno uzmite od nas koji svoje racune uredno izmirujemo od jadnih penzija, hranimo decu i unuke, ali morate znati: SLEDECI POTEZ JE NAS!

Branko Von Beca

pre 9 godina

Ljudi, te pare što će kao ušdedeti na platama i penzijama otići će na uvoz struje jer pored poplave u Kolubari, niska cena struje će dovesti do toga da će se svi grejati na nju.
Tako da od te vajne uštede u budžetu, kao i od nekadašnjeg zajma za Srbiju, i onih zamrzavanja plata koje je sprovodila vlada žutih "experata&lidera",
NEMA NIŠTA!

Maja

pre 9 godina

Zasto ministar ne objavi ceo nacrt rebalansa a ne samo selektovane informacije??? I dalje, ne kapiram neko ko ima platu od 28000 ce imati manje od nekog ko ima sada 26000? Smanjite vi bespotrebne troskove za razne parade, licne vozace svake suse, vodjenje cele familije u Njujork itd. a ne ljudima od usta da uzimate..

Dosta više sedenja i ćutanja!!

pre 9 godina

Najgora vlada u istoriji! Ovo nije moguće ni u Africi što nama rade! A kako reaguje narod na to?! Sedi kući i ćuti!! E zato im i prolazi! Grčka i pored najveće krize u Evropi opet živi normalnije jer se narod BORI za svoja prava. Eeeeej ljudi nama smanjuju plate od 250€! Kad to kažete strancima misle da lažete, a kad kažem da lekar prima 500€ kažu pa naravno da to nije moguće, zezaš me jel da? A mi to prihvatamo i ćutimo?! Alo bre narode skupi zadnji atom energije i bori se za sebe! Ili vam je lakše da umrete prirodno kad vam vlast i hleb uzme? To ostavljate svojoj deci.

коста

pre 9 godina

Министар овде није говорио о неопходној реформи пореског система и пореске администртације? Сво време је наглашавао "пакет" са ММФ што је по мом мишљењу понижење за нашу државу, то напросто ни мало не одговара достојанству земље, а не служи на част ни самој влади, јер она тиме признаје да није у стању, нити је способна да сама рукује државним приходима, није јој довољна Скупштина као коректор, него мора да дође неко други са стране (зајмодавац) и да јој одреди или је контролише шта ради!

ekonomista

pre 9 godina

Dosao tip kao "strucnjak" svetske banke za 100 hiljada dinara da nam prodaje maglu. Bio savetniku Ukrajini. Sta je uradio? NISTA.Dosao da nam prodaje foru MMF-a kao i onaj junosa sa Yale pre njega.Kada bi se naplatili svi porezi najvecih duznika,ukinule agencije, najurili oni koji blejace po drzavnoj upravi, ukinule subvencije raznim firmama od kojih definitivno nema nista ne bi se pozesalo za smanjenje plata i penzija

Sljakator

pre 9 godina

lily

U kom si mesnom odboru SNS-a. MMF daje pare tek kada se potpise sporazum. Gde je to MMF postigao uspeh.U Argentini,Ukrajini, Madjarskoj. svojim pravilima stavljaju narode u duznicko ropstvo. Ko je najveci gazda u MMF-u? Naravno Amerika kao i u Svetskoj banci. Naravno za SNS svi ranije su bili pljackasi. Propast srbije je krenuo devedesetih kada su nam uvedene sankcije.Devastirana privreda,izgubljena trzista, pokradena devizna stednja,pokraden penzioni fond. Sto partija na vlasti ne najuri sve one koji su zapslili poslednjih dve ipo godine. U Mom preduzecu SDPR Yugoimport od izbora do danas 63 nova i gotovo svi sa srednjom strucnom spremom i svi uglavnom iz Zemuna gde je direktor bio predsednik Opstine Zemun.Nemaju deca gde da sednu.Kod moje supruge u RHMZ 86 novih..JorgoBanka u NBS pet hiljada evra platu. Sta ce zena samohrana majka a sve skupo. Razni direktori agencija po nekoliko hiljada evra plata. Beograd grad na vodi preduzece koje je vlada osnovala. Ko tamo radii kolika im je plata? Da li je ikada bio konkurs?Muka mi je vise od demagogije jednog coveka i njegovih papagaja

Milan

pre 9 godina

Ovaj sa bradicom,nije mi zaradio penziju pa da mi sada otima zarad njih i njihovih patrija. Zvlače nam ruku u dzepove a mi ćutimo ko mutavi.Pa ima li iole ljudi koji žele da se sve ovo završi po našoj grbači. Ne uzeh kredit nikada u životu a vraćam zaoto što ove derikože misle da smo mi dužni.Sramna Srbijo Dabogda nestala ko Atlantida.

#MilanDiploma

pre 9 godina

Doticni Ministar je javno rekao da plate i penzije nece biti niže od 10% ni dinar!
Moja majka ima penziju 55.000 RSD.
Smanjenje penzije: (55.000-25.000)x0.22=6.600 RSD.
NOVA PENZIJA: 55.000-6.6000=48.400 RSD. Dakle, procentualno njena penzija je manja za tačno 13,7%.
Da li dotični ministar može da objasni KAKO JE 13,7% "ni dinar više" od 10%??!! Da li je moja majka idiot što je uplaćivala više novca tokom svog radnog veka za doprinose da bi joj to što je uplaćivala sada neko to oduzeo???

don

pre 9 godina

Gospodine Vujovicu, na konferenciji za novinare niste smeli da kazete da ce penzije vece od 40000 dinara biti smanjene za 25% na razliku od 25000 dinara, nego ste rekli bice samo 22 % na razliku, st znaci da ce vasi direktori i poslanici i sve koje ste vi i vasa vlada zaposlili imati smanjenje za 1o%, to jest na platu od 120000 dinara 12000 dinara a na penziju od 100000 dinara 18500 dinara, bas ste pravedni.

Bojan

pre 9 godina

Katastrofalni pristup fiskalnoj politici koji vodi sadašnja vlada već pokazuje rezultate,smanjeni prihodi u budžet,kao i smanjena tražnja proizvoda na domaćem tržištu što vodi ka daljem padu BDP-a i daljem zaduživanja. Mera smanjenja penzija kroz povećanje poreza je u najmanju ruku pravno sumnjiva,a stav PUPS a o tom pitanju skandalozan.Ljudi koji sada vode Srbiju su već ozbiljno kompromitovani moralno i etički još devedesetih godina,te iskreno ne razumem kako su uopšte ubedili glasače da ih podrže u novom mandatu urušavanja Srbije.

sofronije

pre 9 godina

Racunica je jasna..Neko ko prima 500.000 RSD je prema dosasadasnjem "porezu solidarnosti" bio u obavezi da daje oko 110.000 RSD, a prema novom i "modernom" pravilu smanjenja od 10% linearno, bice u obavezi da daje 50.000 RSD, sto znaci da ce imati veca primanja od prethodnog meseca za 60.000 RSD.

Vajni ekonomisti mesecima smisljaju formulu a onda se ide na linearno smanjenje. BRUKA i javasluk koji zasluzuje gori scenario od onoga u Rumuniji

Radovan

pre 9 godina

Resenje su BRUTO plate,privatni penzioni i zdravstveni fondovi,potpuna kontrola prihoda i rashoda....ovako svako zavuce ruku u dzak,uzme koliko mu treba,a posle prosipa niz opravdanja

Pozitivac

pre 9 godina

Izvinjavam se unapred, dugo zivim u inostranstvu pa neke stvari u Srbiji mi nisu jasne... I sta sad? Koje veze ima politika sa tim? (Nikola, 22. oktobar 2014 13:58)

Vidi se Nikola da bas dugo nisi bio u Srbiji pa lako zaboravljas da je ovde SVE politika, jer je najprofitabilnija grana "industrije"... gotovo jedina. E sada da ti odgovorim kako to nije matematika. Ako drzava ne sredjuje sistem, ako drzava konstantno zaposaljava iovako pretrpan drzavni aparat, ako postavlja nestrucne ljude na vaznim pozicijama, ako se poslovi sklapaju burazerski i bez uvida javnosti, ako ima nedodirljivih, petoduplih funkcija, ako ne mozes slobodno da kritikujes... I jos kazes nemamo vise kud, udri po sirotinji onda nema matematike. Mislis da ljudi ovde nisu razumni, naprotiv, vecina bi prihvatila da vidi da to ima efekta... Ovako je sociologija, patologija, beznadje...

Mirko

pre 9 godina

Ljudi, ovo je skandal, strip Alana Forda. Ovi bre uzimaju siromšnima a daju bogatima. Kakav nam izbor nude kad izvršitelji zakucaju na vrata? Pamtim Miloševićevu vlast, ovako nije bilo.

Sloter

pre 9 godina

Samo udri po glupom narodu. I dalje ce da se kupuje u uscu, voziti kola za koja se nema para i podizati kredit za koji nema rata da se plati. Udri po narodu, vidis da se ne zali. Za bolje i nije.

Bata N

pre 9 godina

Svaki narod ima onu vladu koju je i zaslužio!
Pokoran srpski narod godinama ćuti i toleriše pljačkanje, javašluk i nesposobnost onih koji bi trebali svima da služe za primer a postupaju bukvalno ogavno. To sve neodoljivo podseća na stado ovaca koje slepo prati ovna, čak i onda kada ovaj skoči u provaliju. Svakom iole razumnom čoveku je neshvatljivo da srpski narod nije u stanju, da bilo kakvom organizovanom akcijom izrazi svoje nezadovoljstvo i iznudi neophodne promene.

Pametnjaković

pre 9 godina

Meni više nego očigledno da ovaj tip nema pojma šta radi. Smanjenje plata i penzija nema nikakve veze sa budućnošću jer se paralelno ne radi na jačanju realnog sektora (privatnog sektora). Meni ovo deluje kao da žele da prevare MMF i uzmu kredit. Nadam se da im ništa neće dati, jer dodatno zaduženje znači i veće kamate, a veće kamate koje moraju da se isplaćuju na uzete kredite, znače veće poreze, a veći porezi znače dodatni pritisak na realni sektor, dodatna otpuštanja privatnika, a ukoliko se ne budu onda još dodatno smanjivale plate i penzije iz javnog, to vodi ka totalnom uništenju privatnog/realnog sektora i ubrzanom kraju Srbije, tj. bankrotu. Biće gore nego 90-tih.

vk

pre 9 godina

Dinkicev sensei udara poslednji ekser u mrtvacki kovceg Srpske ekonomije. Tu su i MMF, i nasi prijatelji poput Bajdena i Merkelove, da prisustvuju sahrani.

mikis

pre 9 godina

Ovo je obicna pljacka. Ovo vodi uravnilovki, a penzije ce se svesti na socijalu. Zasto svim penzionerima nije smanjena penzija, a drzava neka vodi racuna o socijali, uostalom, drzava je i oterala mnoge u ne zasluzenu, prevremenu penziju. Sada neka ih ta drzava i hrani, a ne oni koji imaju vise od 25.ooo. Sramotno je sto smo ovako pokorni, kao ovce.

jegood

pre 9 godina

Ministar kaze moramo od nekoga da uzmemo, ali pri tom platu od 50000 smanjuje za 5000 din a penziju od 50000 smanjuje za 6250 din..Pa koliko je to fer? Ne samo da nije fer vec je skandalozno..Pod parolom da stite najsiromasnije ustvari najvise stite one sa visokim platama...

lud zbunjen normalan

pre 9 godina

Posto ne znamo vise kako cemo, onda uzmimo tamo gde ima!
Podigli smo poreze, takse, dazbine, PDV, kamate, akcize i cene. Ne smemo vise.
Nismo dirali plate i penzije, e sada cemo to!
Primetan je veliki broj novoprimljenih radnika obezbedjena u javnim ustanovama i preduzecima: Opstini, Sudu, Poreskoj upravi, PIO fondu, Banci, Posti, Telekomu, EPSu...!???
I svi nas gledaju mrko; i mi njih gledamo mrko!
Zasto ti novozaposleni naprednjaci moraju da imaju obezbedjenje!? Zasto mora od plata i penzija da izdvajamo za to obezbedjenje!?
...Gospodo naprednjaci, ovi novozaposleni nemogu da "prave pare"; njih ste zaposlili samo da trose nase pare! Zbog nekih zasluga!? Sta!?
Jel me cujete nesposobni Vucicu!? Sta radite sa Drzavom Srbijom!?

tuzni srbin

pre 9 godina

Bitno je samo imati uvakav narod, sve oatalo je nebitno.
Da sam ja VLADA, smanjio bi vam vise i penzije i plate, povecao bi broj sluzbenih vozila, povecao bi broj ljudi koji putuju na raznim sastancima(u ime vlade),svu vasu imovinu smatrao bi licnom...i na kraju bi vas fizicki i seksualno maltretirao!

jegood

pre 9 godina

Da, vec penzije od 42000 i vece ce biti smanjene vise od 10%, tj.vise nego plate sa isti iznosom...61% penzionera prima 25000 ili manje, ne znam kako da tumacim to sto njima nece nista oduzeti, kao Vlada se smilovala, pa da slavimo sto nece i najsiromasnijima da uzimaju...Deficit u budzetu? Izvinite sta je sa armijom vasih po partijskoj pripadnosti zaposlenih clanova u opstinama i javnim preduzecima, njih svakako niko nikada nece pipnuti...

Joca gomboca

pre 9 godina

Svi su oni isti, bez obzira sto tu spada i neko iz moje najblize porodice, ne menjam misljenje! Svi rade u svoju korist a na stetu svakog gradjanina ove zemlje! Ja ne vidim ni jednu jedinu osobu, koja je na rukovodecem polozaju, cak i ne mora da bude, bitno je da je u drzavnoj sluzbi, u koju imam poverenja, za koju bih ruku u vatru stavila i rekla, postena osoba! Nema pistenih, svi su preko veza i partija dobili posao, i uzimaju od penzionera, ja je nikada necu docekati, jer su njihovi tajkuni upropastili sve sto su mogli! Neka naplate od njih dugovanja, neka sebi skidaju plate, preko 100000 progresivno, doktori koji nas lece jos malo pa ce na kazan! Ako ga bude! Samo kada bih mogla da svu decu sklonim iz ove zemlje beznadja i ludila!

srbin

pre 9 godina

Otpustite pijavice, golozdranere, arciparne arnautine po opstinskim birtijama, sudovima i supovima koje ne rade nista (jer ne umeju) a do posla su dosli jer imaju partijske knjizice, svedite po javnim preduzecima radnu snagu na optimalnu, a ne da dirate jadnim, prejadnim penzionerima njihove bedne penzije koje su mukotrpnim radom tokom godina zasluzili. Sramnci jedni nerazumni!

Vladimir

pre 9 godina

STRUCNJAKE ovog kalibra jedno pet komada poslati u Japan,skljokali bi im ekonomiju za prvo tromesecje.
(darabubamara, 22. oktobar 2014 12:00)

Pet? I dva bi odradila posao...

Objektivan

pre 9 godina

Ovo obrazloženje "od 1 novembra", je posebna priča, jer na taj način nama koji primamo platu unazad oduzmu od oktobarske plate, tj i za vreme dok zakon još i nije bio donet. Isto je urađeno i sa solidarnim porezom, čista krađa !!

Sosa

pre 9 godina

@Tako treba...

kada se glasa belim listicima pa se predje cenzus ali se ne udje u parlament i time poveca broj glasova vladajucoj stranci - tako treba i o tome treba da razmislja onaj ko nije penzioner

Jakobinac u ostavci

pre 9 godina

@Nikola

Pa evo Nikola da Vam malo pojasnim - posto se politicari trpaju u mesaju u sve i svja, njih pitaju gde ce se nacrtati zebra na ulici, oni su odgovorni za svako stanje u drzavi. Nije narod birao nekoga na vlast da bi taj pozaposljavao komove i rodjake, nego da narodu ucini bolje. Tacnije, da dovede investitore ako vec nece ili ne moze drzava da zaposli, da omoguci bolje zdravstvo, skolstvo, vojsku, policiju, medjunacionalne odnose. Da se vratim na ekonomiju, ako je projekcija budzetskog deficita gora nego prosle godine, onda znaci da politicari nisu kvalitetno uradili svoj posao - lose su vodili i lose vode zemlju. Nije punjenje budzeta nezavisna i imaginarna kategorija. Direktno je vezana sa ponasanjem drzave, koja je nazalost u savremenom svetu izgubila svoje fundamentalne prerogative, vec su drzave postale servis, da ne kazem prcije skorojevica koji se periodicno menjaju na politickoj sceni. Pa sve hoce da zavisi od njih, da odlucuju o svemu, da naredjuju i smenjuju, jedino ne preuzimaju odgovornost za nastalu katastrofu u ekonomiji.

lily

pre 9 godina

(Kontrolor leta u penziji, 22. oktobar 2014 13:17) joj bre opet vam kriv MMF a nije domaci javasluk. Oni ljudi ipak samo hoce svoje pare koje su nam pozajmili po vrlo povoljnim uslovima i koji imaju pravilo da sto ste vi uspesniji kamata je manja jer je njima manji rizik. I onda opet, unisti nas MMF. Nije to. Unistise nas domaci lopovi i partokratija. Unisti nas glupost i neznanje. Unisti nas gusenje proizvodnog dela provrede a forsiranje uvoza i javne potrosnje. Unisti nas neodgovornost i megalomanija. Shvatite vise da imati drzavu je isto ko biti punoletan. Imate prava ali imate i obaveze i sami morate o sebi da brinete. Ljudi u Srbiji moraju da se trgnu i da uniste ovaj nakaradni sistem pljacke i izgrade sistem po ugledu na uredjena drustva Prosperitet odredjuju institucije koje su otvorene prema svim gradjanima i koje svima daju jednaku sansu. Zato pravna drzava umesto vodje. Zato trzisna ekonomija umesto drzavnih subvencija, zato meritokratija umesto nepotizma. Jer sve je to u nasem licnom interesu.

Bosko

pre 9 godina

Ne mogu da verujem da niko ne zeli ili je u panici u 21 veku da ovim banbusima pomene pare koje idu svakodnevno na to tzv. Kosovo, da ne pricam o vojnoj paradi koliko je kostala,da ne pricam o promasajima u planiranju budzeta ove vec zastarele vlasti koja skoro 3 godine ne zna i ne ume ama bas nista da uradi kako treba!?!
Dobro, oni su pijuni belosvetskih hostaplera, ali zasto mi obicni, pa i jadni gradjani cutimo? To mi nije jasno. Da lije moguce da su nas toliko momadjijali i ko zna cim zatrovali?!

Nikola

pre 9 godina

Izvinjavam se unapred, dugo zivim u inostranstvu pa neke stvari u Srbiji mi nisu jasne. Ali, kako koliko para ima u budzetu moze da bude politicko pitanje? Ima koliko ima. To je matematika, nema tu politike. I samo to moze da se potrosi na plate u javnom sektoru i penzije. Sve ostalo bi bilo zaduzivanje, a dosli smo do situacije da je skoro nemoguce pozajmiti neka sredstva zato sto smo i sada prezaduzeni. I sta sad? Koje veze ima politika sa tim?

hm

pre 9 godina

Doslo je sve na naplatu. Nema vise kredita za potrosnju, nista se nije uradilo da se pokrene privreda. Zaduzivalo se, islo na plate i penzije koje opet osle na inostranu robu. Za male drzave potrosnja nije resenje (to je resenje za velike drzave tipa Nemacka, Francuska...), vec je resenje izvoz. Samo lakse se zaduziti, podeliti to, nego pokrenuti privredu i tako do sledece vlade. Pa dokle ide. Ovo je samo prvi korak. Biti ce jos i gore. Pocela je 'naplata' silnog nerada i lopovluka. Sada ce se gomilati samo novi porezi. Eno, primer, Madjari se dosetili da uvedu porez i na internet.

Nije fer

pre 9 godina

Dok ne ozbiljnije traze ovi koji izbegavaju legitimetne poreze nikad nece biti penzioneri ni niko drugi bezbedan. Lako je ih naci vecinom voze skupe luksuzne automobile pa bi bilo pametno da se upitaju odkud im para za to. Ako moze da dadne evidenciju nikom nista al ako nemoze malko dublje drzavni organi trebaju da kopaju dok se ne odkrije koliko poreza ni placeno. Ima ih mnogo vaki u Srbiju koji mogu da plate.A u mesto to gledaju gde drugi nemadu sta da jedu a oni zive ko lordevi.

Matematicar

pre 9 godina

@Deri narod on to voli jer je to vodja rekao da je dobro

Deset posto na penziju od 40 hiljada je 4 hiljade.A 22% na istu penziju na razliku od praga 25 hiljada do 40 hiljada je 3.300

zaposlenima u javnom sektoru je linerano 10%

sale

pre 9 godina

Ne shvatam kako su prihodi smanjeni za čak 33.000.000.000,00 dinara i to u isto vreme kada broj zaposlenih je navodno drastično skočio i vlada štedi neumorno kako neki iz nje vole da kažu, gde je ta nova rupa gde nam novac odlazi.
(milan, 22. oktobar 2014 12:51)
Verovatno je upravo to ta rupa - najviše zapošljavanja je opet bilo u javnom sektoru, a ono što nije je uglavnom žestoko subvencionisano, pa od toga 'leba u budžet nema.

Povlačenje rizičnih poteza i traženje čudotvornih rešenja je upravo ono što pravi najviše štete. Nije majka sina karala što se kockao pa izgubio, nego što se zaduživao da se "izvadi". Tako i ova vlast, sve drž ne daj i ne može da se čeka, avioni, kamioni, a razumne i očigledne mere "nisu dovoljne" ili nisu popularne. I onda kada vreme istekne i nema poboljšanja, onda: "Dajte mi SAMO JOŠ dve godine pa ću vam prikazati poboljšanje". Nema od toga ništa. Mora se vratiti osnovama ekonomisanja i racionalnosti i ne smeju se praviti izuzeci za svoje omiljene grandomanske ideje. Mora se priznati da neće skoro biti mnogo bolje, ali da ubrzo može biti malo bolje ako se prestane kupovanje magle za skupe pare.

Sluga

pre 9 godina

U pravu smo sto se zalimo, sto ovo umanjenje plata mnogima znaci bedu, tesko je, ija sam jedan od tih.. Ali onda se setim da to nije moralo biti, pa mi je jos gore, zasto smo toliko dugo trpili tadica i njegove, zasto nismo presekli cim smo videli da toliko lazu i obecavaju a ne rade nista.

sale

pre 9 godina

Ministar finansija je pojasnio da će penzije biti smanjene po marginalizovanoj stopi i kao primer naveo da će penzije od 40.000 dinara biti smanjene za 3.300 dinara, što je smanjenje od oko osam odsto.
(jo jo, 22. oktobar 2014 12:40)

Dobro, tu bar aritmetika nije ništa sporna: (40.000 - 25.000) * (22/100) = 3.300

Verovatno niste uzeli u obzir da se stopa primenjuje samo na razliku između neoporezovanog (25.000) i ukupnog (40.000) iznosa.

Da nema tog oduzimanja, onda bi onaj ko je primao 25.001 dinar, dobio mnogo manje od onog ko je primao 24.999, a to bi tek bilo apsurdno.

Беспослени-поп

pre 9 godina

Сви против смањења плата и пензија - нормално... Рећи да је то можда покушај одлагања пропасти - страшно! Дајте да се једном уозбиљимо и напишемо неки нормалан, неострашћен коментар! Много тога није добро, али није ли у реду да бар покушамо наћи здраве аргументе за то, а не све по клишеу издајници, сецикесе, пљачкаши и сл... Или можда то неки раде и са свог измишљеног радног места, док седи плаћен да ништа не ради...

mary

pre 9 godina

Ocekivano je deficit povecan s obzirom na poplave i smnejnje proizvodnje elektricne energije,dakle prihodi su manji od planiranih.Potpisivanje aranzmana sa MMF-om ce biti signal da se Srbija stabilizuje.

Sluga

pre 9 godina

U pravu smo sto se zalimo, sto ovo umanjenje plata mnogima znaci bedu, tesko je, ija sam jedan od tih.. Ali onda se setim da to nije moralo biti, pa mi je jos gore, zasto smo toliko dugo trpili tadica i njegove, zasto nismo presekli cim smo videli da toliko lazu i obecavaju a ne rade nista.

Nikola

pre 9 godina

Izvinjavam se unapred, dugo zivim u inostranstvu pa neke stvari u Srbiji mi nisu jasne. Ali, kako koliko para ima u budzetu moze da bude politicko pitanje? Ima koliko ima. To je matematika, nema tu politike. I samo to moze da se potrosi na plate u javnom sektoru i penzije. Sve ostalo bi bilo zaduzivanje, a dosli smo do situacije da je skoro nemoguce pozajmiti neka sredstva zato sto smo i sada prezaduzeni. I sta sad? Koje veze ima politika sa tim?

Бранислав

pre 9 godina

...шта рећи...наставак проЕУропског пута..спровођење срамног Бриселског споразума..одржавање параде срама тј. "поноса"..сад је на реду смањење плата и пензија - парада за Путина је била само маска једне надасве катастрофалне политике државе Србије..

Беспослени-поп

pre 9 godina

Сви против смањења плата и пензија - нормално... Рећи да је то можда покушај одлагања пропасти - страшно! Дајте да се једном уозбиљимо и напишемо неки нормалан, неострашћен коментар! Много тога није добро, али није ли у реду да бар покушамо наћи здраве аргументе за то, а не све по клишеу издајници, сецикесе, пљачкаши и сл... Или можда то неки раде и са свог измишљеног радног места, док седи плаћен да ништа не ради...

zeleni obad

pre 9 godina

kakav igrac ovaj vucic!! ovim merama je iskljucivo pogodio srednji sloj (tradicionalno demokratski opredeljen), a svoje birace sacuvao od poreza! medjutim, ono sto me vise pogadja je da je sa ovim novim merama ''sacuvao'' velike funkcionerske plate!!! kako?? pa lepo. ako je neko imao platu recimo 200.000, po dosadasnjem obracunu solidarnog poreza (20% preko 60.000), njemu je plata umanjena bila za 28.000! po novom (10% na celu platu), ce tom funkcioneru/direktoru ostati vise 8.000 dinara!!
ali ipak mi nije kriv premijer i njegova klika!! njega i sns ne bi ni bilo da ovi prethodni nisu bili toliko losi i toliko krali......

foxfire

pre 9 godina

Koji crni kraj reformi.Kako Vas vise nije sramota da lazete.Recite lepo to su uslovi MMFa i stranih investitora.Novi robovlasnicki zakon o radu i smanjenje plata.To oni i ocekuju , da im se pokloni EPS, Telekom, rudna bogatstva, obradiva zemlja i naravno jeftina radna snaga koja ce da se upregne.

ĐS

pre 9 godina

Ja se radujem. Što više propadnemo, to će pre doći ili kraj ovih muka ili početak nečeg boljeg. Svi odlaze iz ove zemlje ako mogu, a privredu Srbije drže Prodavnice, pekare i ostali giganti gde radnici rade za minimalac, dok se javni sektor i penzioneri, zbog opljačkanog PIO fonda (hm, od strane koga?) izdržavaju od poreza na te minimalce. Propašćete uskoro, bando. Jedva čekam

Tako treba...

pre 9 godina

Dragi penzioneri, a i ostali, posle glasanja nema kajanja.
Ni meni nije valjala prethodna vlast.
Ipak, nisam kao većina odlučio, da gasim požar benzinom.
Što ste tražili, to ćete i dobiti.
Imaćete sasvim dovoljno vremena da se kajete.
Uživajte.

Paja

pre 9 godina

Evo dva pitanja za ovog strucnjaka:
1.Kako toliki deficit kada je tvoj prethodnik pravio budzet a on po recima vodje je genije ekonomije.
2.Ako ja imam 26 000 din penziju ja sam je dobio na osnovu toga sto sam toliko izdvajao od plate, kako mozes sada da mi smanjis penziju na 25 000 din. I da me izjednacis sa onim koji je izdvajao manje I manju ima penziju zar mislis da cu ja da blejim I cutim sve cete vratiti ali zalosno ne vi nego oped ce to biti iz budjeta.

Kontrolor leta u penziji

pre 9 godina

Dokle ce ova drzava danam vazna mesta kada je u pitanju ekonomija i finansije postavlja ljude koji su direktna ekpozitura MMF-a.Kako se to nije desilo u Madjarskoj? Zasto je Viktor Orban najurio MMF? Od tada je Madjarskoj krenulo nabolje. Zasto su penzioneri podneli najveci teret? zaposleni u drzavnoj upravi moraju jer im je drzava poslodavac.Zasto se ne oglasava Ustavni sud i da li ce se oglasiti? Da je pre 40,50,60 godina postojala alternativa da se uplacuje u neki drugi penzioni fond danas te penzije ne bi smele da se pipnu.Penzioneri nisu zaposlenici u drzavi niti su penzije socijalna kategorija.Penzije su zaradjene a visina zavisi od skolske spreme i gde je neko bio zaposlen a samim tim i visina uplate u PIO fond. Da li to znaci kako nas uverava AV da cemo 2016 osetiti boljitak penzije biti vracene ili ce tada da bi dokazao svoja predvidjana penzije biti povecane za 1-2% godisnje. Tolikim pivecanjem ni za dcadeset godina penzije nece dostici dosadasnji nivo

Biljana45

pre 9 godina

Sram vas bilo!!! Zelite da zakonito, bez mog odobrenja, uzmete deo penzije? Pa to je KRADJA!!!! Da li ste svesni opste sta radite? Deco, mladi bezite iz ove zemlje!

Gagi Petrovic

pre 9 godina

Ne razumem zasto svi u vladi govore o smanjenju zarada kad se ovde uopste ne radi o smanjenju plata vec o otimanju NETO zarada. Jer, bruto plata ce svima u javnom sektoru ostati ista - platicete sve poreze i doprinose kao i do sada. A onda ce drzava da vam umanji onaj iznos od kog placate racune, kupujete hranu i izmirujete obaveze prema bankama. Ili vam se mozda vise svidja ovako: racuni mogu da budu isti ili malo veci, obaveze prema bankama iste ili nesto vece - ostaje vam samo da trosite manje na ishranu. I to 10%

Branko Von Beca

pre 9 godina

Ljudi, te pare što će kao ušdedeti na platama i penzijama otići će na uvoz struje jer pored poplave u Kolubari, niska cena struje će dovesti do toga da će se svi grejati na nju.
Tako da od te vajne uštede u budžetu, kao i od nekadašnjeg zajma za Srbiju, i onih zamrzavanja plata koje je sprovodila vlada žutih "experata&lidera",
NEMA NIŠTA!

Penzioneri Beograda

pre 9 godina

Dragi Penzioneri saborci, danas su se ostvarila prava i pravne norme da uložimo Ustavnu žalbu pre generalne kolektivne tužbe.
Nemojte čekati ni časa spremite svoje žalbe. Samo vas molim da ispratite formu Ustavnog Suda da ves ne bi na prevaru odbacili zbog ne ispunjenja pravne forme.

http://www.ustavni.sud.rs/Storage/Global/Documents/Misc/Obrazac_ustavne_zalbe_1.doc

Popunite žalbu i što pre da nastupimo zajedno kako bi odbranili naša stečena prava.

Pozdrav i srećno u borbi!!!

hm

pre 9 godina

Doslo je sve na naplatu. Nema vise kredita za potrosnju, nista se nije uradilo da se pokrene privreda. Zaduzivalo se, islo na plate i penzije koje opet osle na inostranu robu. Za male drzave potrosnja nije resenje (to je resenje za velike drzave tipa Nemacka, Francuska...), vec je resenje izvoz. Samo lakse se zaduziti, podeliti to, nego pokrenuti privredu i tako do sledece vlade. Pa dokle ide. Ovo je samo prvi korak. Biti ce jos i gore. Pocela je 'naplata' silnog nerada i lopovluka. Sada ce se gomilati samo novi porezi. Eno, primer, Madjari se dosetili da uvedu porez i na internet.

Sloter

pre 9 godina

Samo udri po glupom narodu. I dalje ce da se kupuje u uscu, voziti kola za koja se nema para i podizati kredit za koji nema rata da se plati. Udri po narodu, vidis da se ne zali. Za bolje i nije.

Sosa

pre 9 godina

@Tako treba...

kada se glasa belim listicima pa se predje cenzus ali se ne udje u parlament i time poveca broj glasova vladajucoj stranci - tako treba i o tome treba da razmislja onaj ko nije penzioner

plo

pre 9 godina

Ovo nije ustavno i jako opasno penzije mogu svima da se umanjuju za isti procenat jer ko ima vecu penziju samim tim njegov procenat je veci ovako odredjena partija svoje biracko telo izuzima stednje znaci samim tim dobija politicke poene u toj masi a to je u ovom slucaju 61% penzionera ko razume svatice da je ovo kao izuzetnu pretnju samoj demokratiji u ovoj zemlji ako je ima

jo jo

pre 9 godina

A kako ovo ide jedno sa drugim. Izjava ministra. Nije moja.

On je dodao da će iznos penzija veći od 25.000 dinara biti umanjen po stopi od 22 odsto, dok će plate u javnom sektoru biti linerano umanjene po stopi od 10 odsto.

Ministar finansija je pojasnio da će penzije biti smanjene po marginalizovanoj stopi i kao primer naveo da će penzije od 40.000 dinara biti smanjene za 3.300 dinara, što je smanjenje od oko osam odsto.

Kancelarija za brze odgovore.

pre 9 godina

Drugovi nazadnjaci,nista vi ne znate niti ste sposobni da omogucite standard ljudima.A te price da smo mi povecavali primanja kad su drugi u svetu stedeli je bolesna i netacna tvrdnja nicim potkrepljena,koja drzava zapada je stedela i koje to godine? Druze ministre,ti neces da saopstis sta je nas problem,a to su drzavna jasla i partijsko policijska drzava, i 800.000 vasih vojnika u njima,oni su pojeli Srbiju,zato mi danas umesto otpustanja bar 300.000 vojnika imamo smanjenje penzija i plata,dakle da svi solidarno plate vase, i greske pre vas,pocev od Slobe pa na dalje.

Ljube

pre 9 godina

BDP manji, deficit veći, nezaposlenost manja, izdvajanja manja ..... Ovde ima toliko nelogičnosti da nam se deca smeju! Bitno da su svi direktori u javnim preduzećima SNS-ovci! Osnovne škole npr.

cccc

pre 9 godina

moj otac (masinski inzenjer) ceka starosnu penziju vec 6 godina i konacno ce primiti prvu penziju sledeceg meseca(30000) i vec ce da mu smanje...eee Srbijo, ko good moze neka beziii!!!

solunac

pre 9 godina

to nije 10% smanjenje nego mnogo vise posto postoji zakon o neoporezivim delovima zarada, u slucaju osnovne plate + minuli rad ona iznosi 11242 dinara sto znaci da mogu da oporezuju samo razliiku osnovne plate i neoporezivog dela, za topli obrok neoporezivi deo iznosi 8880 dinara a za prevoz 3550, tako stoji u zakonu i ima jos nekoliko neoporezivih iznosa na dnevnice, paketice itd, ovo je bitno da narod zna a ko ne veruje neka progugla neoporezivi deo zarade i uverice se, i jos nesto, ministar nije objasnio da li ce oporezovati samo osnovnu platu+ minuli rad ili celu zaradu sa dodacima popit toplog obroka regresa nocnog rada itd, ovo je bitno jer sam gore objasnio da za svaki deo zarade postoji neoporeziv deo i da Bog Otac sidje ne sme da ide mimo zakona, molim objavite komentar
hvala

somborka

pre 9 godina

"Propustili smo šanse jer smo u vreme globalne krize, dok je ceo svet štedeo, mi povećavali plate i penzije, iz političkih ili drugih razloga, i danas se zato suočavamo sa posledicama." Vi politicari niste ni jednu sansu propustili, opljackali ste sve sto se moglo opljackati u ovoj drzavi ! SRAM VAS BILO ! ! ! A mi gradjani ove opljackane, unistene drzave treba da se sramimo zbog toga sto godinama dozvoljavamo i trpiimo raznorazna ponizenja od strane moralno izopacenih politicara i njihovih poltrona ! PROBUDI SE SRBIJO ! ! !

Neko

pre 9 godina

Ako je neko povećavao plate i penzije neosnovano, zarad političkih poena, zašto se penzije umanjuju i onima koji su od nedavno u penziji i ta povećanja nisu imala nikakve uticaje na njihove penzije. Zašto zamagljujete stvari? Recite otimamo ljudima ličnu svojinu, jer nismo sposobni da vodimo ovu državu. Recite i da niste sposobni da se oslobodite one radne snage koja je suvišna u javnim preduzećima,agencijama i državnim organima, subvencija nekim preduzećima u restruktuiranju, a i onih koje nisu (primer Simpo). Ministre priznajte da i ovo neće doneti rezultata, makar i svi primali plate i penzije po 25.000 dinara. Ovako u ovoj državi sve ispade socijalna pomoć. Ne bi me začudilo da u dogledno vreme šaljete penzionere na procenu radnih sposobnosti da vidite da li mogu da drže metlu i ponovo zarade tu penziju.Ptoblem nije u velikim platama i penzijama, jer je većina sramno mala, već u vašoj nesposobnosti da prave reforme stvarno i sprovedete. Nemate vi kapaciteta za to.

branka

pre 9 godina

molim da se objavi adresa onih kancelarija,ili udruzenja penzionera gde ce se pokretati postupci protiv smanjenja posteno zaradjenih penzija . tuzbe htedoh reci.

Penzioner

pre 9 godina

"Ministar finansija je pojasnio da će penzije biti smanjene po marginalizovanoj stopi"

Zahvaljujuci smanjenju penzija po toj "marginalizovanoj" stopi od 22% vase plate preko 100.000 ce marginalizovano PORASTI na racun penzionera. Nismo svi ovce. U vreme Sulejmana, sledseci "divan" bi Vlada vodila gledajuci se sa kolaca.

jo jo

pre 9 godina

Ja pojma nemam ali ko je ovde lud?
Izjava ministra.

On je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da su Predlogom rebalansa koji je vlada danas usvojila, budžetskih rashodi povećani sa 1.113 milijardi dinara na 1.122 milijarde, a prihodi smanjeni sa 930 na 897 milijardi dinara.

Pa sta je ovde dobro? Vise trosimo a manje prihodujemo. Garant da bi bio bolji finansiski ministar od ovog. Pa i sve vlade pre su radile isto. Trosile nemilice i zaduzivale se isto nemilice.
Idi begi do jaja.
CEKAMO DA BACIMO KASIKU

Hahaha

pre 9 godina

Kad je bila globalna kriza i dok je ceo svet stedeo nama su povecavali plate? Mi smo bre vec 20 godina u krizi. I prestanite da gledate vase poslanicke plate od kojih zivite kao bogovi vec pogledajte sta moze obican covek koji iznajmljuje stan,prehranjuje sam porodicu i prima platu 25000.

коста

pre 9 godina

Министар овде није говорио о неопходној реформи пореског система и пореске администртације? Сво време је наглашавао "пакет" са ММФ што је по мом мишљењу понижење за нашу државу, то напросто ни мало не одговара достојанству земље, а не служи на част ни самој влади, јер она тиме признаје да није у стању, нити је способна да сама рукује државним приходима, није јој довољна Скупштина као коректор, него мора да дође неко други са стране (зајмодавац) и да јој одреди или је контролише шта ради!

m2

pre 9 godina

E, čim mi smanje penziju, prvo da vidimo šta kaže Ustavni sud, pa Strazbourg...Neverovatno, toliko ekonomista, a ministar k'o baba, samo o smanjenju penzija i stalno menja formulu, te ovoliko, te onoliko i stvarno vređa time što tvrdi da je 22%jednako 10%.Rešenje vidim samo upornim protestima svih struktura stanovništva!

Tyrael

pre 9 godina

X puta kazem sebi: "Nemoj da citas njihove (politicke) izjave i vesti da se ne bi nervirao." Ali ne mogu. Kada ti ovakvi ljudi kroje sudbinu u tvojoj zemlji onda moras da se nerviras! Juce sam procitao da ce rebalansom budzeta stranke imati 5.5 MILIONA EVRA VISE u odnosu na prethodnu godinu! Sve sto ja cujem kada politicari izjavljuju nesto, je: "Mnogo krademo i ima nas mnogo. Kolac je mali a svi su gladni. Zato moramo da uzimamo vama (gradjanima). A zasto je to potrebno i zasto to radimo? Zato sto mozemo." Pogledajte Insajder. Ko odgovara za cinjenice iznete u Insajderu? Niko, naravno. Nikada, nikada ovde nece biti bolje. Jednostavno smo katastrofalna nacija. Svest o opstem dobru ne postoji. Vecina bi se prodala i gazila po drugima zbog svoje gu**ce iako zna da to nije u redu - sto je u stvari pokazatelj da smo duhovno i moralno propali odavno.

Miša, Bgd

pre 9 godina

Penzioni fond je opljačkan i faktički bankrotirao još početkom 90-i. Od tada penzija je, u finansijskom pogledu, socijalno davanje a doprinosi ništa više do porez solidarnosti. Trenutna situacija je još gora jer javni sektor ne zarađuje ni plate za sebe a o penzijama i profitu da i ne govorim. Već više od decenije mi se zadužujemo samo da bi bili na nuli. Nisam optimista, mislim da rade pogrešno i to svesno zarad "mira", isto kao i svi pre njih. Smanjenje broja zaposlenih i gašenje gubitaša bez perspektive je jedini način. To nas čeka kad tad.

lily

pre 9 godina

(Kontrolor leta u penziji, 22. oktobar 2014 13:17) joj bre opet vam kriv MMF a nije domaci javasluk. Oni ljudi ipak samo hoce svoje pare koje su nam pozajmili po vrlo povoljnim uslovima i koji imaju pravilo da sto ste vi uspesniji kamata je manja jer je njima manji rizik. I onda opet, unisti nas MMF. Nije to. Unistise nas domaci lopovi i partokratija. Unisti nas glupost i neznanje. Unisti nas gusenje proizvodnog dela provrede a forsiranje uvoza i javne potrosnje. Unisti nas neodgovornost i megalomanija. Shvatite vise da imati drzavu je isto ko biti punoletan. Imate prava ali imate i obaveze i sami morate o sebi da brinete. Ljudi u Srbiji moraju da se trgnu i da uniste ovaj nakaradni sistem pljacke i izgrade sistem po ugledu na uredjena drustva Prosperitet odredjuju institucije koje su otvorene prema svim gradjanima i koje svima daju jednaku sansu. Zato pravna drzava umesto vodje. Zato trzisna ekonomija umesto drzavnih subvencija, zato meritokratija umesto nepotizma. Jer sve je to u nasem licnom interesu.

tuzni srbin

pre 9 godina

Bitno je samo imati uvakav narod, sve oatalo je nebitno.
Da sam ja VLADA, smanjio bi vam vise i penzije i plate, povecao bi broj sluzbenih vozila, povecao bi broj ljudi koji putuju na raznim sastancima(u ime vlade),svu vasu imovinu smatrao bi licnom...i na kraju bi vas fizicki i seksualno maltretirao!

Maja

pre 9 godina

Zasto ministar ne objavi ceo nacrt rebalansa a ne samo selektovane informacije??? I dalje, ne kapiram neko ko ima platu od 28000 ce imati manje od nekog ko ima sada 26000? Smanjite vi bespotrebne troskove za razne parade, licne vozace svake suse, vodjenje cele familije u Njujork itd. a ne ljudima od usta da uzimate..

svetla buducnost

pre 9 godina

Tako vam je to kad nam o finansijama odlucuje covek koji je izjavio:

"Oni koji malo duguju su duznici, a oni koji mnogo duguju su partneri!"

pitanje bez odgovora

pre 9 godina

Ministar koji nije odgovorio jednoj novinskoj agenciji na pitanje o izdvajanjima iz budzetskih sredstava za finansiranje stranaka.

Znaci ostali smo uskraceni da znamo koliko stranke dobijaju iz budzeta i da li ce se zakonom urediti da i oni moraju da smanje svoje troskove i time doprinesu stednji ako to silom zakona cine u odnosu na porodilje i decu (materijalna davanja), radnik i penzioner (plata i penzija).

pribil

pre 9 godina

deficit u kasi moze da se nadoknadi, ali deficit u mozgu ne moze.. Nas narod ima ovaj drugi deficit cim trpi decenijama ove kvazi strucnjake, a sto je najbolje sve smo siromasniji...

Jakobinac u ostavci

pre 9 godina

Ja mislim da je vreme za prinudnu upravu u zemlji, da se raspusti vlada, skupstina - da se zabrani svim partijama rad i da se posle tri godine raspisu izbori s tim da ovi svi sto su dosada bili na vlasti nemaju pravo pristupa. Lustracija!

I jos nesto. Ako koraknem napred, idem unapred, ako koraknem nazad, idem unazad. Ne mogu negativno da koraknem unapred. Ne postoji negativni privredni rast. Onda je to stagnacija. Po politicarcicima mi stalno rastemo, al smo sve manji i manji. Pa onda ne rastemo, nego opadamo. Posle tri godine vlasti SNS rezultati - pomor i pustinja.

Ivan

pre 9 godina

A da li je neko razmotrio nabavku novih Skodinih vozila za policiju, paradiranje vojnika, povećanje zaposlenih u Javnom sektoru, smanjenje kupovne moći građana, sve skuplje proizvode na našem tržištu?! Ako ministar energetike kaže da nema potrebe za poskupljnjem električne energije, kako onda samo 2 meseca nakon toga ministar ekonomije izjavljuje da je to razlog stvaranje deficita?!
Da li je.... ma reči su nepotrebne...

bole.bgd

pre 9 godina

ja to shvatam ovako - doslo je vreme za naplatu pljackaske privatizacije, bogacenja pojedinaca i politickih grupa. A ko drugi da plati osim onih koji su to dozvolili - mi sami.

I umesto esktraporeza tajkunima, istraga o poreklu imovine bogatih, placaju ljudi koji za mesec zarade veceru bogatasa u ekskluzivnim restoranima .

F222

pre 9 godina

e muka mi je vise od svega. o cemu ovi ljudi pricaju? na svaki kupljeni proizvod u budzet odlazi minimum 1 dinar, e sad zamislite koliki je dnevni priliv. plate su vec smanjili, smanjuju ih opet. a prica o neogovoronom postupanju i davnim vremenima kad su plate povecavali...da li se iko seca tog perioda??? cista demagogija...
tako nam i treba kad dopustamo da nas pljacaju a cutimo i strepimo! sta je sledece? neka nam ukinu plate skroz pa da radimo za veknu hleba i pola litra mleka...jer ovako mi se samo pusi glava od besa..
traze da na radnom mestu budes visiko motivisan a da radis za minimum minimuma...nidje veze!

Milo

pre 9 godina

Sve čega se vlast dohvatila zadnjih 24.godine je uništeno,pljačkom, neradom i neznanjem.
Kako više nema šta veliko da se pohara,onda su se junoše Baba Jule setile,da treba još,malo oduzeti od Penzionera,da bi oni mogli komotno da nastave po starom.Demokrade su vam urtapile ragu,pa je sad jašite,a ne ganjajte kao Štajerca.
Ispunite naređenja krupnog kapitala,Vraćajući bar deo onoga šro je tako nemilostdno poharano diljem Države.Ostavite nam ovu crkavicu koju smo stekli radom,NIKO pa ni vi nemože da prođe dobro otimajući od SIROTINJE.Oteto PROKLETO.Aram vam bilo.

penzionerka

pre 9 godina

Gospodine premijeru, kada ce moja penzija koju mi zakidas bez pardona, ne pitajuci me da li smes, vraca na sadasnju mukotrpno zaradjenu?

Matematicar

pre 9 godina

@Deri narod on to voli jer je to vodja rekao da je dobro

Deset posto na penziju od 40 hiljada je 4 hiljade.A 22% na istu penziju na razliku od praga 25 hiljada do 40 hiljada je 3.300

zaposlenima u javnom sektoru je linerano 10%

Bojan

pre 9 godina

Katastrofalni pristup fiskalnoj politici koji vodi sadašnja vlada već pokazuje rezultate,smanjeni prihodi u budžet,kao i smanjena tražnja proizvoda na domaćem tržištu što vodi ka daljem padu BDP-a i daljem zaduživanja. Mera smanjenja penzija kroz povećanje poreza je u najmanju ruku pravno sumnjiva,a stav PUPS a o tom pitanju skandalozan.Ljudi koji sada vode Srbiju su već ozbiljno kompromitovani moralno i etički još devedesetih godina,te iskreno ne razumem kako su uopšte ubedili glasače da ih podrže u novom mandatu urušavanja Srbije.

Bosko

pre 9 godina

Ne mogu da verujem da niko ne zeli ili je u panici u 21 veku da ovim banbusima pomene pare koje idu svakodnevno na to tzv. Kosovo, da ne pricam o vojnoj paradi koliko je kostala,da ne pricam o promasajima u planiranju budzeta ove vec zastarele vlasti koja skoro 3 godine ne zna i ne ume ama bas nista da uradi kako treba!?!
Dobro, oni su pijuni belosvetskih hostaplera, ali zasto mi obicni, pa i jadni gradjani cutimo? To mi nije jasno. Da lije moguce da su nas toliko momadjijali i ko zna cim zatrovali?!

Dosta više sedenja i ćutanja!!

pre 9 godina

Najgora vlada u istoriji! Ovo nije moguće ni u Africi što nama rade! A kako reaguje narod na to?! Sedi kući i ćuti!! E zato im i prolazi! Grčka i pored najveće krize u Evropi opet živi normalnije jer se narod BORI za svoja prava. Eeeeej ljudi nama smanjuju plate od 250€! Kad to kažete strancima misle da lažete, a kad kažem da lekar prima 500€ kažu pa naravno da to nije moguće, zezaš me jel da? A mi to prihvatamo i ćutimo?! Alo bre narode skupi zadnji atom energije i bori se za sebe! Ili vam je lakše da umrete prirodno kad vam vlast i hleb uzme? To ostavljate svojoj deci.

Joca gomboca

pre 9 godina

Svi su oni isti, bez obzira sto tu spada i neko iz moje najblize porodice, ne menjam misljenje! Svi rade u svoju korist a na stetu svakog gradjanina ove zemlje! Ja ne vidim ni jednu jedinu osobu, koja je na rukovodecem polozaju, cak i ne mora da bude, bitno je da je u drzavnoj sluzbi, u koju imam poverenja, za koju bih ruku u vatru stavila i rekla, postena osoba! Nema pistenih, svi su preko veza i partija dobili posao, i uzimaju od penzionera, ja je nikada necu docekati, jer su njihovi tajkuni upropastili sve sto su mogli! Neka naplate od njih dugovanja, neka sebi skidaju plate, preko 100000 progresivno, doktori koji nas lece jos malo pa ce na kazan! Ako ga bude! Samo kada bih mogla da svu decu sklonim iz ove zemlje beznadja i ludila!

vk

pre 9 godina

Dinkicev sensei udara poslednji ekser u mrtvacki kovceg Srpske ekonomije. Tu su i MMF, i nasi prijatelji poput Bajdena i Merkelove, da prisustvuju sahrani.

Radovan

pre 9 godina

Resenje su BRUTO plate,privatni penzioni i zdravstveni fondovi,potpuna kontrola prihoda i rashoda....ovako svako zavuce ruku u dzak,uzme koliko mu treba,a posle prosipa niz opravdanja

OpustenaSrbijica

pre 9 godina

Opusteno. Bice dogodine i 30% manje plate i penzije.Ovo je zagrevanje. Niste znali ko su Vucic i ekipa 20 godina,ma ajde.Ali bitno da su nemacka,americka privredna komora zadovoljni Zakonom o radu i smanjenjem plata,penzija. Da je zadovoljna MMF,ambasadori EU.Onda narode vidite ko je koga doveo na vlast i zasto.Da je Unija poslodavaca zadovoljna sto je cena rada najniza u Evropi. Dve godine su cekali da njihovih 150 000 ljudi koji nisu trebali uopste, dodju na polozaje i zauzmu javni sektor,a nista ne znajuci i ne radeci. A njima preko 100 000 dinara nista ne smanjuju nego goljama od 35 000-40000 kojima svaki dinar dragocen. A u istom mesecu i smanjenje kroz minuli rad.Nekima,vecini na taj nacin 20% smanjenje preko noci. Podlo,mizerno,bezobrazno,druga rec nema z atako nesto.
Ne diraju tajkune,ne diraju lopove sto su krali decenijama,javasluk stite i kabadahijsko ponasanje u mnogim preduzecima javnog sektora.Trista stavki mogu smanjiti i ustedeti pre umanjenja plata i penzija,ali ne,ne zele,nece ovako lakse je.

poduzetnik

pre 9 godina

Ja mislim da svi ovi ekonomisti ne kuže niš. Čovječe pa mi u HR smo u minusu baš zbog toga jer su ovi naši haračlije povećali porez i smanjili plaće. I sad se svi čude pala potrošnja i pao BDP!!! HAHAHA Ako ja nemam love da kupim drveni stol propada i dućan koji ga prodaje i onaj koji ga proizvodi smanjuju se plaće radnicima manja su davanja državi, nema PDVa od kupnje ni od proizvodnje i nema love u blagajni. Kaj je to tak teško shvatiti ovim našim političarima? Naravno da je. Pa niko od njih nikad nije radio u proizvodnji niti isplatio plaću.... I tu je suština svih problema cijele bivše Juge.

Sljakator

pre 9 godina

lily

U kom si mesnom odboru SNS-a. MMF daje pare tek kada se potpise sporazum. Gde je to MMF postigao uspeh.U Argentini,Ukrajini, Madjarskoj. svojim pravilima stavljaju narode u duznicko ropstvo. Ko je najveci gazda u MMF-u? Naravno Amerika kao i u Svetskoj banci. Naravno za SNS svi ranije su bili pljackasi. Propast srbije je krenuo devedesetih kada su nam uvedene sankcije.Devastirana privreda,izgubljena trzista, pokradena devizna stednja,pokraden penzioni fond. Sto partija na vlasti ne najuri sve one koji su zapslili poslednjih dve ipo godine. U Mom preduzecu SDPR Yugoimport od izbora do danas 63 nova i gotovo svi sa srednjom strucnom spremom i svi uglavnom iz Zemuna gde je direktor bio predsednik Opstine Zemun.Nemaju deca gde da sednu.Kod moje supruge u RHMZ 86 novih..JorgoBanka u NBS pet hiljada evra platu. Sta ce zena samohrana majka a sve skupo. Razni direktori agencija po nekoliko hiljada evra plata. Beograd grad na vodi preduzece koje je vlada osnovala. Ko tamo radii kolika im je plata? Da li je ikada bio konkurs?Muka mi je vise od demagogije jednog coveka i njegovih papagaja

ekonomista

pre 9 godina

Dosao tip kao "strucnjak" svetske banke za 100 hiljada dinara da nam prodaje maglu. Bio savetniku Ukrajini. Sta je uradio? NISTA.Dosao da nam prodaje foru MMF-a kao i onaj junosa sa Yale pre njega.Kada bi se naplatili svi porezi najvecih duznika,ukinule agencije, najurili oni koji blejace po drzavnoj upravi, ukinule subvencije raznim firmama od kojih definitivno nema nista ne bi se pozesalo za smanjenje plata i penzija

Stavrija M

pre 9 godina

Prihodi budzeta su smanjeni, to je jasno, zato sto je privredna aktivnost odnosno stanje u ekonomiji sve gore i gore.Sledece godine ce prihodi biti jos nizi od planiranih zbog nesposobne Vlade!!!Ali nije mi jasno gde su to rashodi povecani kada smanjuju plate i penzije, znaci da ce rasipati nase pare jos vise na propale firme, projekte, upravne i nadzorne odbore i na basnoslovne neprimerene plate kao sto imaju Bajatovic i Tabakovic.Napredno do dna!!!

Alan Ford

pre 9 godina

Ovo je katastrofa iz dva razloga, al nema komentara! Prvi jer je deficit porastao više od 10%, a dugi jer je do 15. oktobra morao da bude podnet budžet za 2015. godinu!!!

milan

pre 9 godina

Ne shvatam kako su prihodi smanjeni za čak 33.000.000.000,00 dinara i to u isto vreme kada broj zaposlenih je navodno drastično skočio i vlada štedi neumorno kako neki iz nje vole da kažu, gde je ta nova rupa gde nam novac odlazi.

mile

pre 9 godina

Nadam se da ce svakoga od vas ponaosob stici ona krivicna odgovornost i da cete najzad snositi sve posledice svoje bahatosti, neznanja i nesposobnosti.

bl

pre 9 godina

Pa kad imamo genijalnog predsednika vlade. Naivcine koje su glasale za njega i ne zasluzuju nista bolje. Ali neka, dignutog cela sa pateticnim izrazom lica idemo na dno.

neko ko sve zna

pre 9 godina

Ko je pokrao sav taj novac da li ce neko da odgovara ???
Ovi politicari ova skupstina ako ovako nastavi brzo ce sahraniti zemlju , ostace samo politicarska bagra koja je sve uspela da pokrade iz ociju neduznim gradjanima ili u ovom slucaju ovcama koje se danonocno sisaju ...

delta

pre 9 godina

Sad sa smanjenim platam tek će da opadne prihodna strana budžeta pa vi i dalje smanjujte platu a narod da štedi pa će deficit biti još veći....

Ko ima vremena i volje neka pročita Isaka Adižesa pa će mu biti jasno gde je Srbija i šta sledi...

Deri narod on to voli jer je to vodja rekao da je dobro

pre 9 godina

koja otimacina prvo penzionerima 22 posto zaposlenima deset i to linearno od 25000
A rekose prvo penzionerima ne vise od deset posto . i sad ispada da onaj koji je malo uplacivao i nije imao skole je postedjen a onaj koji se skolovao radio na boljem mestu i vise placao penzionom sad je kaznjen.
Lepo lepo crno crveni .
Jedino na cemu moze da se stedi je hrana a smanjene plata i penzija nije resenje vec ce smanjiti i uposlenost jer ce se smanjiti potrosnja sa 4 nedelje na 3 nedelje mislim na nabavku hrane.Realno treba odpustiti visak u administracji i eto ustede od 700 miliona vise nego sto treba . Ali ovaj nema petlju slabic od vodje. Da ukine agencije koje nicem ne sluze eto jos 800 milona evra sto mu dodje manjak u kasi

mik

pre 9 godina

A za to vreme u JP Vodovod Nis imate radnike koji dodju ujutru da ih vide, onda idu kuci jer nemaju gde da sede, pa se vrate u 15 h da bi ih videli kako ponovo odlaze... I za takve neke ovaj budzet izvrne nekih 55 hilj. dinara

neny

pre 9 godina

Pod hitno, a to nike ne spominje, mora se smanjiti broj zaposlenih u drustvenoj i drzavnoj sluzbi. Sada ih je oko 800000 a ako se smanji za nekih 80000-100000, usteda je minimum 500-600 miliona evra godisnje. Ovako ako se nastavi sa rodjackim i partijskim zaposljavanjem moze da nam se desi scenario: plate -10% a broj zaposlenih +20%. Zivi bili pa videli!

TIL Zagreb

pre 9 godina

citam ovaj clanak,i ne mogu da vjerujem,zar smo mi Balkanci (i na svoje HR mislim) najgori moguci sljam,da ne mozemo naprijed pogurati nimalo,da ne mozemo od nekoga razvijenog kopirati makar malo sistema,ali nismo mi ljudi krivi nego ti koji nas vode,treba im biti jasno a i cilj da su u službi naroda,a ne obratno,da se ono sto je sluzbeno ne koristi u privatne svrhe,da se ne zaposljava preko veze,da se ne sjedi jednom guzi.... na dva stolca,tj da nije u nekom odboru u milion firmi, i da odradi to zasto je postavljen,a neee kod nas sve obratno...
bolje bi bilo dati drzavu nekom privatniku,bolje bi svi prošli,
mene moj guli na poslu ali me i plati,i firma posluje jako dobro,jer vlasnik drzi reda....
znaci kad nema para ajmo od naroda,a kad ima,onda se narodu ne daje,nego opet oni medjusobno dijele,
ovi moji u HR nikako da shvate da je biti veceg prihoda ,potrosnja,a potrosnja ce biti ako su vece plaće i mirovine i ako je manji PDV a neee,oni povecaju na 25%,

Sremac

pre 9 godina

Veće plate za one koji imaju platu 100.000 dinara i više. Plate srednje klase umanjene za 10 %. Penzije nezakonskom diskriminacijom penzionera umanjene za 22%. Najkraće rečeno to su mere Vlade. Skandalozno.

dok

pre 9 godina

Gospodine Vujovicu, sram vas bilo udarili ste na srednji sloj radnika i penzionera i time im unistavate kupovnu moc, umesto da ste udarili na tajkune, estradne zvezde, hiljade direktora u javnim preduzecima, da ste smanjili broj poslanika na 12o,da ste smanjili broj agencija, raznih putovanja po inostranstvu sa deviznim dnevnicama, sportskih igara po Budvi,Zlatiboru i katastrofalnu zloupotrebu sluzbenih automobila po svim javnim preduzecima, policiji i organima drzavne uprave.Vi ste zastitili sve koji imaju veci licni dohodak od 120000,. jer im se vise odbijalo solidarnim porezom, apenzionere sa primanjima od 50000 i vise ste inistili a oni su sa tim novcem izdravali nsvoju decu koja ne rade.Savetnici su vam dupla 0 a to ce te videti na sledecim izborima ako ovo zazivi.

sale

pre 9 godina

Ne shvatam kako su prihodi smanjeni za čak 33.000.000.000,00 dinara i to u isto vreme kada broj zaposlenih je navodno drastično skočio i vlada štedi neumorno kako neki iz nje vole da kažu, gde je ta nova rupa gde nam novac odlazi.
(milan, 22. oktobar 2014 12:51)
Verovatno je upravo to ta rupa - najviše zapošljavanja je opet bilo u javnom sektoru, a ono što nije je uglavnom žestoko subvencionisano, pa od toga 'leba u budžet nema.

Povlačenje rizičnih poteza i traženje čudotvornih rešenja je upravo ono što pravi najviše štete. Nije majka sina karala što se kockao pa izgubio, nego što se zaduživao da se "izvadi". Tako i ova vlast, sve drž ne daj i ne može da se čeka, avioni, kamioni, a razumne i očigledne mere "nisu dovoljne" ili nisu popularne. I onda kada vreme istekne i nema poboljšanja, onda: "Dajte mi SAMO JOŠ dve godine pa ću vam prikazati poboljšanje". Nema od toga ništa. Mora se vratiti osnovama ekonomisanja i racionalnosti i ne smeju se praviti izuzeci za svoje omiljene grandomanske ideje. Mora se priznati da neće skoro biti mnogo bolje, ali da ubrzo može biti malo bolje ako se prestane kupovanje magle za skupe pare.

srbin

pre 9 godina

Otpustite pijavice, golozdranere, arciparne arnautine po opstinskim birtijama, sudovima i supovima koje ne rade nista (jer ne umeju) a do posla su dosli jer imaju partijske knjizice, svedite po javnim preduzecima radnu snagu na optimalnu, a ne da dirate jadnim, prejadnim penzionerima njihove bedne penzije koje su mukotrpnim radom tokom godina zasluzili. Sramnci jedni nerazumni!

Jakobinac u ostavci

pre 9 godina

@Nikola

Pa evo Nikola da Vam malo pojasnim - posto se politicari trpaju u mesaju u sve i svja, njih pitaju gde ce se nacrtati zebra na ulici, oni su odgovorni za svako stanje u drzavi. Nije narod birao nekoga na vlast da bi taj pozaposljavao komove i rodjake, nego da narodu ucini bolje. Tacnije, da dovede investitore ako vec nece ili ne moze drzava da zaposli, da omoguci bolje zdravstvo, skolstvo, vojsku, policiju, medjunacionalne odnose. Da se vratim na ekonomiju, ako je projekcija budzetskog deficita gora nego prosle godine, onda znaci da politicari nisu kvalitetno uradili svoj posao - lose su vodili i lose vode zemlju. Nije punjenje budzeta nezavisna i imaginarna kategorija. Direktno je vezana sa ponasanjem drzave, koja je nazalost u savremenom svetu izgubila svoje fundamentalne prerogative, vec su drzave postale servis, da ne kazem prcije skorojevica koji se periodicno menjaju na politickoj sceni. Pa sve hoce da zavisi od njih, da odlucuju o svemu, da naredjuju i smenjuju, jedino ne preuzimaju odgovornost za nastalu katastrofu u ekonomiji.

penzionerka

pre 9 godina

Deo teksta preuzet iz 'Blic'-a:
Ovo su najveći poreski dužnici Srbije
"Kada je reč o privatnim kompanijama, na petom mestu se našla "Luka Beograd" Milana Beka koja duguje 958,4 miliona dinara. Kompanija "Mera Invest" Marka Miškovića nalazi se na osmom mestu sa dugovanjem od 878,4 miliona dinara.

"Koncern Farmakom" Miroslava Bogićevića duguje 549 miliona dinara, a na listi najvećih poreskih dužnika sa dugovanjima iznad 280 miliona dinara su i Bogićevićeve kompanije "Rudnik Lece", "Mlekara Šabac", "Farbrika akumulatora Somobor" i "Ritejl grupa".
"Zesktra grupa" Dragana Đurića, prvog čoveka Partizana, duguje 327,6 miliona dinara, a na listi poreskih dužnika sa dugom od 180 miliona dinara je i njegova kompanija "Veterinarski zavod Zemun".
Na listi je i kompanija "Pink Internacional" Željka Mitrovića koja za poreze duguje 412 miliona dinara, ali i RTS koji duguje 128 miliona. Fudbalski klub Crvena zvezda duguje 458 miliona dinara, a FK Partizan 162 miliona."

NAPLATITE porez tajkunima, ako nemaju para, posaljite im notare!

Meni bi ga sigurno poslali da dugujem samo 10 din, a platila bih kaznu skoro 20.000 din.
A, zaboravila sam, ovi duznici su vam 'partneri'...
Slobodno uzmite od nas koji svoje racune uredno izmirujemo od jadnih penzija, hranimo decu i unuke, ali morate znati: SLEDECI POTEZ JE NAS!

Nije fer

pre 9 godina

Dok ne ozbiljnije traze ovi koji izbegavaju legitimetne poreze nikad nece biti penzioneri ni niko drugi bezbedan. Lako je ih naci vecinom voze skupe luksuzne automobile pa bi bilo pametno da se upitaju odkud im para za to. Ako moze da dadne evidenciju nikom nista al ako nemoze malko dublje drzavni organi trebaju da kopaju dok se ne odkrije koliko poreza ni placeno. Ima ih mnogo vaki u Srbiju koji mogu da plate.A u mesto to gledaju gde drugi nemadu sta da jedu a oni zive ko lordevi.

Pozitivac

pre 9 godina

Izvinjavam se unapred, dugo zivim u inostranstvu pa neke stvari u Srbiji mi nisu jasne... I sta sad? Koje veze ima politika sa tim? (Nikola, 22. oktobar 2014 13:58)

Vidi se Nikola da bas dugo nisi bio u Srbiji pa lako zaboravljas da je ovde SVE politika, jer je najprofitabilnija grana "industrije"... gotovo jedina. E sada da ti odgovorim kako to nije matematika. Ako drzava ne sredjuje sistem, ako drzava konstantno zaposaljava iovako pretrpan drzavni aparat, ako postavlja nestrucne ljude na vaznim pozicijama, ako se poslovi sklapaju burazerski i bez uvida javnosti, ako ima nedodirljivih, petoduplih funkcija, ako ne mozes slobodno da kritikujes... I jos kazes nemamo vise kud, udri po sirotinji onda nema matematike. Mislis da ljudi ovde nisu razumni, naprotiv, vecina bi prihvatila da vidi da to ima efekta... Ovako je sociologija, patologija, beznadje...

Sremac

pre 9 godina

Gde to državne firme većinski pune budžet? Čitam jutros da Pink duguje porez u vrednosti, čini mi se, 3.5 miliona evra! Tu su pare, Brena,Ceca,Kostić, Mišković.... Gde mene proglasiše bogatašem, sa 62.000 mesečno!

matori

pre 9 godina

Ukoliko se USTAVNI SUD ne bude oglasio ZABRANOM smanjivanja penzija, sva gologuza raja treba da se digne na kuku i motiku, i da razjuri ovo bajno lopovsko društvo, onako kako se rasteruje kokošarnik - da leti perje, na sve strane!
Svi su oni sasvim zreli, da provedu 22% svojih života u nekoj robijašnici...

Objektivan

pre 9 godina

Ovo obrazloženje "od 1 novembra", je posebna priča, jer na taj način nama koji primamo platu unazad oduzmu od oktobarske plate, tj i za vreme dok zakon još i nije bio donet. Isto je urađeno i sa solidarnim porezom, čista krađa !!

mary

pre 9 godina

Ocekivano je deficit povecan s obzirom na poplave i smnejnje proizvodnje elektricne energije,dakle prihodi su manji od planiranih.Potpisivanje aranzmana sa MMF-om ce biti signal da se Srbija stabilizuje.

Alex

pre 9 godina

Evo ovako u sustini nista,jer vidite ova godina kakva je bila,e sledeca ce biti isto ovako i jos gora,znaci jos sporiji rast privrede i jos manje prihoda u budzet,potrosnja opada malo po malo iz meseca u mesec,imacemo za sledecu rebalans,jos veci deficit razlog toga je jer nesposobni ljudi koji sede na svima nama i dalje ostaju tu,od partijskih vojnika do burazerske ekonomije,sunbvencionisanje stranih investitora.nemate odakle da upumpate novac u privredu,jer ne zelite da se zaduzujete,a sedite na domacoj privredi na ledjima i trazite jos jos jos,a oni nemaju za osnovne potrebe,takodje sad ste presli na penzionere i gradjane koji imaju smesna primanja,ovo je ocajnicki potez,potez pred gasenjem privrede gde se postavlja na kraju pitanje hocemo li preziveti u sopstvenoj drzavi.pustite da se razvija domaca privreda pustite nas da vam kazemo sta da uradite.

I prvo beše REC

pre 9 godina

Doticni Ministar je javno rekao da plate i penzije nece biti niže od 10% ni dinar.
Bravo Ministre finansije. To ste rekli pre dva meseca.
A ja sad vama svima na vlasti kažem: Lažovi i Nesposobnjakovici.

nema

pre 9 godina

Kako to da ministar zna da 61% penzionera nece biti pogođen, a nema podatak koliko će zaposlenih u javnom sektoru biti pogođeno i u kom iznosu? Da nije to možda zato što niko živi ne zna koliko ljudi i u kom iznosu prima plate iz budžeta. Kad neko hoće da štedi mora prvo da otkrije gde mu odlaze sredstva, oni nemaju pojma koliko ljudi prima koje plate, to se vidi iz ove metodologije.

Markan_Br

pre 9 godina

Ja kao da sam juce cuo premijera sa TV-a kako prica da ce budzetski deficit biti manji od planiranog zbog odlicne naplate akciza i rezultata borbe protiv korupcije.
Zbunjen sam...

Laki

pre 9 godina

Ma to je smanjenje zbog ovih koje su naprimali u protekle dve godine.Mora , da bi oni imali da prime plate! Koliko ste ljudi zaposlili u zadnjih dve godine po opstinama i drzavnim preduzecima???Koliko?

Pera Trta

pre 9 godina

Novim rebalansom je predvidjeno i 5,5 miliona evra vise za parlamentarne stranke. Jos niste na ulici? E pa onda ne zasluzujete ni minimum dostojanstva dragi sugradjani.

Pametnjaković

pre 9 godina

Meni više nego očigledno da ovaj tip nema pojma šta radi. Smanjenje plata i penzija nema nikakve veze sa budućnošću jer se paralelno ne radi na jačanju realnog sektora (privatnog sektora). Meni ovo deluje kao da žele da prevare MMF i uzmu kredit. Nadam se da im ništa neće dati, jer dodatno zaduženje znači i veće kamate, a veće kamate koje moraju da se isplaćuju na uzete kredite, znače veće poreze, a veći porezi znače dodatni pritisak na realni sektor, dodatna otpuštanja privatnika, a ukoliko se ne budu onda još dodatno smanjivale plate i penzije iz javnog, to vodi ka totalnom uništenju privatnog/realnog sektora i ubrzanom kraju Srbije, tj. bankrotu. Biće gore nego 90-tih.

sale

pre 9 godina

Ministar finansija je pojasnio da će penzije biti smanjene po marginalizovanoj stopi i kao primer naveo da će penzije od 40.000 dinara biti smanjene za 3.300 dinara, što je smanjenje od oko osam odsto.
(jo jo, 22. oktobar 2014 12:40)

Dobro, tu bar aritmetika nije ništa sporna: (40.000 - 25.000) * (22/100) = 3.300

Verovatno niste uzeli u obzir da se stopa primenjuje samo na razliku između neoporezovanog (25.000) i ukupnog (40.000) iznosa.

Da nema tog oduzimanja, onda bi onaj ko je primao 25.001 dinar, dobio mnogo manje od onog ko je primao 24.999, a to bi tek bilo apsurdno.

Milan

pre 9 godina

Ovaj sa bradicom,nije mi zaradio penziju pa da mi sada otima zarad njih i njihovih patrija. Zvlače nam ruku u dzepove a mi ćutimo ko mutavi.Pa ima li iole ljudi koji žele da se sve ovo završi po našoj grbači. Ne uzeh kredit nikada u životu a vraćam zaoto što ove derikože misle da smo mi dužni.Sramna Srbijo Dabogda nestala ko Atlantida.

Vladimir

pre 9 godina

STRUCNJAKE ovog kalibra jedno pet komada poslati u Japan,skljokali bi im ekonomiju za prvo tromesecje.
(darabubamara, 22. oktobar 2014 12:00)

Pet? I dva bi odradila posao...

#MilanDiploma

pre 9 godina

Doticni Ministar je javno rekao da plate i penzije nece biti niže od 10% ni dinar!
Moja majka ima penziju 55.000 RSD.
Smanjenje penzije: (55.000-25.000)x0.22=6.600 RSD.
NOVA PENZIJA: 55.000-6.6000=48.400 RSD. Dakle, procentualno njena penzija je manja za tačno 13,7%.
Da li dotični ministar može da objasni KAKO JE 13,7% "ni dinar više" od 10%??!! Da li je moja majka idiot što je uplaćivala više novca tokom svog radnog veka za doprinose da bi joj to što je uplaćivala sada neko to oduzeo???

sofronije

pre 9 godina

Racunica je jasna..Neko ko prima 500.000 RSD je prema dosasadasnjem "porezu solidarnosti" bio u obavezi da daje oko 110.000 RSD, a prema novom i "modernom" pravilu smanjenja od 10% linearno, bice u obavezi da daje 50.000 RSD, sto znaci da ce imati veca primanja od prethodnog meseca za 60.000 RSD.

Vajni ekonomisti mesecima smisljaju formulu a onda se ide na linearno smanjenje. BRUKA i javasluk koji zasluzuje gori scenario od onoga u Rumuniji

Lenny

pre 9 godina

Brine me, naravno, smanjenje penzija, Brine me jos vise sto se, mada postoji predlog rebalansa budzeta, jos uvek kalkulise sa tacnim iznosima (vidi Blic). Najvise me brine sto je pre neki dan neko od dicnih ministara izjavio kako su penzije sigurne DO KRAJA GODINE. Sta je posle? Fajront? Gasimo svetla pa ko sta dograbi? Ja bih najradije onu motku, ali nemam vise snage.
Mozda bi bilo za penzije jos za koji mesec da nije bilo parade, da se delegacija na zasedanju UN ponasala skromnije i da je bila manja... (Pogledati pismo Dusana Dragica Medjunarodnoj politici i Politici 30 septembra - ne znam da li je objavljeno.)A da se prisetimo i svih bitaka i ratova u poslednjih dvadeset i vise godina koji su placeni i penzionim fondovima. A sta bi sa bitkom protiv tajkuna? Ne sumnjam da su oni, tajkuni, NASIM parama platili najbolje advokate da im ni dlaka s glave ne zafali, a kamoli koji dinar iz dzepa. Jos cemo morati da im placamo odstetu zbog boravka u zatvoru.
Zao mi je nase dece: mnogo ih nema posla, mnogi su otisli, ne zene se i ne udaju, ne radjaju decu. A mi cemo ionako izumreti: ko od bolesti, ko od ocajanja.

mikis

pre 9 godina

Ovo je obicna pljacka. Ovo vodi uravnilovki, a penzije ce se svesti na socijalu. Zasto svim penzionerima nije smanjena penzija, a drzava neka vodi racuna o socijali, uostalom, drzava je i oterala mnoge u ne zasluzenu, prevremenu penziju. Sada neka ih ta drzava i hrani, a ne oni koji imaju vise od 25.ooo. Sramotno je sto smo ovako pokorni, kao ovce.

don

pre 9 godina

Gospodine Vujovicu, na konferenciji za novinare niste smeli da kazete da ce penzije vece od 40000 dinara biti smanjene za 25% na razliku od 25000 dinara, nego ste rekli bice samo 22 % na razliku, st znaci da ce vasi direktori i poslanici i sve koje ste vi i vasa vlada zaposlili imati smanjenje za 1o%, to jest na platu od 120000 dinara 12000 dinara a na penziju od 100000 dinara 18500 dinara, bas ste pravedni.

jegood

pre 9 godina

Da, vec penzije od 42000 i vece ce biti smanjene vise od 10%, tj.vise nego plate sa isti iznosom...61% penzionera prima 25000 ili manje, ne znam kako da tumacim to sto njima nece nista oduzeti, kao Vlada se smilovala, pa da slavimo sto nece i najsiromasnijima da uzimaju...Deficit u budzetu? Izvinite sta je sa armijom vasih po partijskoj pripadnosti zaposlenih clanova u opstinama i javnim preduzecima, njih svakako niko nikada nece pipnuti...

Mirko

pre 9 godina

Ljudi, ovo je skandal, strip Alana Forda. Ovi bre uzimaju siromšnima a daju bogatima. Kakav nam izbor nude kad izvršitelji zakucaju na vrata? Pamtim Miloševićevu vlast, ovako nije bilo.

Bata N

pre 9 godina

Svaki narod ima onu vladu koju je i zaslužio!
Pokoran srpski narod godinama ćuti i toleriše pljačkanje, javašluk i nesposobnost onih koji bi trebali svima da služe za primer a postupaju bukvalno ogavno. To sve neodoljivo podseća na stado ovaca koje slepo prati ovna, čak i onda kada ovaj skoči u provaliju. Svakom iole razumnom čoveku je neshvatljivo da srpski narod nije u stanju, da bilo kakvom organizovanom akcijom izrazi svoje nezadovoljstvo i iznudi neophodne promene.

jegood

pre 9 godina

Ministar kaze moramo od nekoga da uzmemo, ali pri tom platu od 50000 smanjuje za 5000 din a penziju od 50000 smanjuje za 6250 din..Pa koliko je to fer? Ne samo da nije fer vec je skandalozno..Pod parolom da stite najsiromasnije ustvari najvise stite one sa visokim platama...

lud zbunjen normalan

pre 9 godina

Posto ne znamo vise kako cemo, onda uzmimo tamo gde ima!
Podigli smo poreze, takse, dazbine, PDV, kamate, akcize i cene. Ne smemo vise.
Nismo dirali plate i penzije, e sada cemo to!
Primetan je veliki broj novoprimljenih radnika obezbedjena u javnim ustanovama i preduzecima: Opstini, Sudu, Poreskoj upravi, PIO fondu, Banci, Posti, Telekomu, EPSu...!???
I svi nas gledaju mrko; i mi njih gledamo mrko!
Zasto ti novozaposleni naprednjaci moraju da imaju obezbedjenje!? Zasto mora od plata i penzija da izdvajamo za to obezbedjenje!?
...Gospodo naprednjaci, ovi novozaposleni nemogu da "prave pare"; njih ste zaposlili samo da trose nase pare! Zbog nekih zasluga!? Sta!?
Jel me cujete nesposobni Vucicu!? Sta radite sa Drzavom Srbijom!?