Sreda, 01.10.2014.

09:57

"Za dve godine da odbacimo dolar"

Rusiji bi mogle da budu potrebne dve do tri godine da počne da svoje međunarodne obaveze namiruje u rubljama, kaže prvi čovek druge po veličini ruske banke.

Izvor: B92

"Za dve godine da odbacimo dolar" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

Goran

pre 9 godina

To sto oni hoce da urade, hoce i Kina... Za sada ce da odbace samo dolar, ali ne i Evro... To sto planiraju da urade, to su Rusiji uradile sve bivse sovjetske republike! Pa je onda nastala hiper inflacija... Isto je prosla i Yugoslavija kada su sve ostale drzave ovde prodavale sinare i odnosile devize i druge vrednosti... E SAD!!! Milosevic nije hteo da prihvati raspad, u protivnom, je mogao da napravi drugu valutu koja bi bila nezavisna od dinara i funkcionisala samu u Srbiji... Taj potez bi nam omogucio da danas i dalje, u ekonomskom smislu, komandujemo svim zemljama bivse YUGE! Ali covek bio idealista... Putin nije idealista! On je nacionalista i za razliku od Sloba, ovaj ima izuzetno jak svetski uticaj i jako puno resursa... I oni planski govore 2-3 godine. Dok oni budu menjali dolaz za drugu valutu, Amerika tada nece smeti previse da ga stampa!!! Sto ce izazvati stagnaciju ekonomije. A ako i Kina krene istim putem, mozemo ocekivati potrese u svim ekonomijama, ali najjaci ce biti u Americi. Naravno, Kina i Rusija ce se orjentisati u pocetku i na Evro, pa ce onda Obama da natera evropu da kupuje dolare kako bi se zastitili... Ima puno kombinacija. Borba pocinje, 3 svetski tesko ce se desiti... Moskva, Njujork, Wasington, Peterburg, Detroid mogu biti unisetni sa po jednom nuklearkom, a vrede vise nego cela evropa (osim Fr, Ne i En)... Ali ovo ce biti interesantno. Volie bih da procitam vidjenja kako ce se to odraziti na nasu ekonomiju! Sta nasa vlada treba da radi!

Radovan

pre 9 godina

Pentium su djela 1000 inžinjera koji su radili na njihovom dizajnu
a preteču pentiuma od čega je sve napravljeno je izmislija Federico Faggin i Ralph Ungermann prosurfaj Zilog Z80 a SSSR je protuzakonito radija kopije Zilog Z80 u odnosu na
Intel, AMD, NEC, Fujitsu, Harris (Intersil), OKI, Siemens AG, Texas Instruments, Mitsubishi, Panasonic (Matsushita) koji su platili licencu i zakonito radili.
(davor, 1. oktobar 2014 12:34)

Godine 1970. ruska vlast donosi odluku o prestanku sopstvenog razvoja Informacione tehnologije, i prelazak na USA tehnologiju, gde im ovi prodaju mikroprocesor IBM 360, a već sledeće godine ameri prelaze na napredniji IBM 370.
Međutim ruska nauka nikada nije sedela skrštenih ruku.
Ruska nauka sama protiv celog sveta.
Isto je bilo i sa helikopterom. Sikorski beži sa planovima u USA.
A onda se pišu bajkovite knjige.

drag

pre 9 godina

Nešto nesuvislije nisam čuo u životu. Pa ne može država određivati čime će se trgovati na slobodnom tržištu. Tj., može, ali bi posljedice bile katastrofalne. Zato od ovoga neće ni biti ničega.

Dragan

pre 9 godina

Moram reci da odavno nisam cuo glupavije pitanje od ovog zasto se srbi pale na Rusiju.Nema ovde toliko lozenja na Rusiju koliko ima gadjenja na Ameriku, sto bi trebalo da bude normalno za celi demokratski svet (tu mislim o normalnim demokratijama a ne policijskim, kao sto je USA).
Dolar je ionako valuta koja nema nikakvu vrednost osim psiholoske, tj to je jedna od najvecih svetskih prevara ikada.

Kuku i lele

pre 9 godina

Како нам се нервирају американофиличари :) `ће помру, не објављујте овакве вести. Цео свет трпи и испашта због Америке и ред је да им неко стане на пут и да угаси ту империју светског зла. Слажем се да је супер живети у Америци, тамо је унутрашња политика друга прича од ове спољашње. А спољашња им је таква да цео свет крвари и цркава да би они могли да се тове, оперишу и кревеље по телевизији (већина, мањина је нормална, али је и даље мањина).

miloš

pre 9 godina

vidim da najava propasti dolara i vaskrsnuće rublje mogu da se pročitaju samo u Srbiji. a realnost? realnost kaže da je rublja u odnosu na dolar izgubila preko 30% vrednosti za godinu dana.
"...have pushed the ruble to new lows almost daily in recent weeks."

seljadin

pre 9 godina

@Dragan, mozda se Srbi pale na Rusiju zato sto ih je oslobodila fasizma, zato sto je u Rusiji nezaposlenost 5%, a plate 3 puta vece nego u Srbiji, a mozda i zbog Ruskinja, ko to zna....

Duci0167

pre 9 godina

Mikroprocesori Pentium i Pentium Pro su delo ruskog naučnika koji je otišao u SAD.
Njegovo ime je Pentkovski.
(Radovan, 1. oktobar 2014 12:00)
Zao mi sto cu ti rasturiti rusfilski san ali Fred Pollack i Vinod Dham (Indija) su najznacajnije figure i arhitekte svega u vezi Pentijuma. Mislim,i da jeste Rus treba vise da znaci cinjenica da je zbrisao u USA. Kako god Rusija ce sama oko sebe da napravi berlinski zid a onda scenirao severne Koreje

njet ruskoj cizmi

pre 9 godina

Ovo je jos jedan propast za Rusiju, smo je to tesko objasniti ruskoj Petoj koloni. Takvih pretnji je bilo isto i za vreme SSSR-a pa su se opet raspali.

dragan

pre 9 godina

Vidim svi sve razumeju. Fanatici raznih boja se prepucavaju - crno-beli svet. Živite holivudske filmove i pravoslavne bajke.

Lično znam da verovatno ne znam mnogo. Nije ovaj bankar sigurno pacer. Na čelu je banke koja nije neka Agrobanka ili Privredna Banka, a i tamo su se opasne igre igrale. I sigurno neće preko noći lomiti nešto što bi im se obilo o glavu. Nisu ni Kinezi ludi da preko noći vuku poteze koji bi im naštetili. Igraju se velike igre čijih ćemo posledica biti svesni mnogo nakon što nastanu. Iskreno - verujem da se moć odliva na istok, ali to neće ići brzo. I Americi je od 18. veka do zenita moći trebalo 200 godina.

davor

pre 9 godina

Mikroprocesori Pentium i Pentium Pro su delo ruskog naučnika koji je otišao u SAD.
Njegovo ime je Pentkovski.
(Radovan, 1. oktobar 2014 12:00)
Pentium su djela 1000 inžinjera koji su radili na njihovom dizajnu
a preteču pentiuma od čega je sve napravljeno je izmislija Federico Faggin i Ralph Ungermann prosurfaj Zilog Z80 a SSSR je protuzakonito radija kopije Zilog Z80 u odnosu na
Intel, AMD, NEC, Fujitsu, Harris (Intersil), OKI, Siemens AG, Texas Instruments, Mitsubishi, Panasonic (Matsushita) koji su platili licencu i zakonito radili.

Anonimije Nepoznatovic

pre 9 godina

Mikroprocesori Pentium i Pentium Pro su delo ruskog naučnika koji je otišao u SAD.
Njegovo ime je Pentkovski.
(Radovan, 1. oktobar 2014 12:00)


ja mislio da se zezas kad ono stvarno
ima na google-u o njemu, Vladimir Pentkovski
igleda da se i Pentium procesori zovu po njemu

slavko

pre 9 godina

A šta ako onaj drugi neče da primi rublje? Dakle poslovat čete joše jedino sa Kinom, Kubom, Sev. Korejom i Srbijom. U EU rublje ne primaju čak ni menjačnice. A baš bi mi bili drago da se svima rusofilima njihovi euri i dolari odmah promene u rublje. Pa da vidim ta lica...

Bacvanin

pre 9 godina

Rublju malo ko ce shvatiti ozbiljnije od dolara ili evra, tako da onaj ko ima pare nece pristati da trguje u Rubljama.
Pa ni za vreme svetske ekonomske krize nije opalo poverenje ka dolaru ili evru. Uostalom, ja nikoga ne znam ko kupuje danas rublje i stedi u njima u Srbiji.
Zasto bi se to promenilo?

Auh kakvi teroristi

pre 9 godina

Sve oni kao imaju spremno a ovamo ih ubise sankcije. Ako ugasite SWIFT (prvo obasnite nepisemnim patriJotama sta je to), to ce biti tacka bez povratka i onda "necemo pomagati oko terorizma"????? A jel to znaci da postajete teroristicka drzava kad podrzavate takve organizacije i napade? Ovaj put zvanicno.

jovica

pre 9 godina

sa ekonomskog stanovišta, ovaj potezi doprinosi devalvaciji dolara, obzirom da ce jedan veliki sistem da ga izbaci iz upotrebe. E sad posledica za sve nas ostale koji svoje devizne rezerve temeljimo na dolaru.... Naima ionako niko ne moze pomoci...

Kad bi mogla...

pre 9 godina

Ono sto nije uspelo SSSR-u u jeku najrigoroznijeg ultra-komunizma, sigurno nece uspeti gomili pacera kojima je jedino znanje o ekonomiji laktasenje, otimanje, gazenje,i ubijanje, medjusobno intrigiranje, i slanje konkurenata u konc-logore po Sibiru.

n1k0l4

pre 9 godina

ako sve ovo uspeju da urade nanece veliku stetu Americi kao da su bacili 10 nuklearki,Amerika ''zivi'' od toga sto je dolar rezervna valuta u vecini zemalja i svaki pokusaj neke drzave da se ''osamostali'' od dolara surovo kaznjavaju ali kada bi to uradile Kina i Rusija zajedno e to bi vec bilo nesto...

Milan

pre 9 godina

Od danas je u Kini stupila na snagu odluka da se na medjubankarskom tržištu novca , obračun vrši u evrima i juanima. Polako se sprema krah petrodolara ,to će biti ujedno i kraj zapadne dominacije .Doći će do punog izražaja istočnjačka mudrost i strpljenje. Sveo ovo je deo Božlje volje, nova svetlostz i Sunce se radja na istoku a umire i zalazi na zapadu.

olrajt

pre 9 godina

Odbacivanje dolara znaci preci Rubikon. Ne smemo zaboraviti da USA zivi od petro-dolara, pa ako se ukine taj prihod Amerikanci de doci na rubu propasti. Sto znaci da ce biti jos opasniji i agresivniji nego do sada.

tabasco

pre 9 godina

dvor i dvorske lude, sa isto takvim savjetima, već viđeno /Milošević/, samo što ovi imaju par desetina hiljada nuklearnih bojevih glava ccc, dakle samo naprijed istrajte u svojoj ludosti osvajanja teritorije koje vam ne trebaju /i onako imate miljardu km teritorija sa kojim ne znate šta da radite/, onanišite na tenkove, rakete i ostalo oruđe, j....mater svima nama za sva vremena

neko

pre 9 godina

dolar nije vredan papira na koji se štampa....njegova vrednost je jednaka pohlepi SADista, dok postoji ljubav prema dolaru, postojaće i dolar i imaće "virtuelnu vrednost". Štamparija dolara radi u 3 smene, nadmašili i Slobu...kad se sruši, najviše će nastradati upravo oni koji ga obožavaju poput božanstva. i treba.

BL

pre 9 godina

I Gadafi je pokrenuo pitanje izbacivanja dolara i vidjeli smo kako je zavrsio. Naravno sa Putinom je to sve mnogo teze, ali zapad ga je napao vec sad sankcijama. Sta li ce tek biti za koju godinu.

mujcinovic salih

pre 9 godina

Ovo ce da izazove odusevljenje ruske pete kolone u Srbiji.Bice interesantno kada mesto dolara ili eura za prodanu nekretninu dobiju rublje?

Milan

pre 9 godina

Od danas je u Kini stupila na snagu odluka da se na medjubankarskom tržištu novca , obračun vrši u evrima i juanima. Polako se sprema krah petrodolara ,to će biti ujedno i kraj zapadne dominacije .Doći će do punog izražaja istočnjačka mudrost i strpljenje. Sveo ovo je deo Božlje volje, nova svetlostz i Sunce se radja na istoku a umire i zalazi na zapadu.

n1k0l4

pre 9 godina

ako sve ovo uspeju da urade nanece veliku stetu Americi kao da su bacili 10 nuklearki,Amerika ''zivi'' od toga sto je dolar rezervna valuta u vecini zemalja i svaki pokusaj neke drzave da se ''osamostali'' od dolara surovo kaznjavaju ali kada bi to uradile Kina i Rusija zajedno e to bi vec bilo nesto...

olrajt

pre 9 godina

Odbacivanje dolara znaci preci Rubikon. Ne smemo zaboraviti da USA zivi od petro-dolara, pa ako se ukine taj prihod Amerikanci de doci na rubu propasti. Sto znaci da ce biti jos opasniji i agresivniji nego do sada.

neko

pre 9 godina

dolar nije vredan papira na koji se štampa....njegova vrednost je jednaka pohlepi SADista, dok postoji ljubav prema dolaru, postojaće i dolar i imaće "virtuelnu vrednost". Štamparija dolara radi u 3 smene, nadmašili i Slobu...kad se sruši, najviše će nastradati upravo oni koji ga obožavaju poput božanstva. i treba.

BL

pre 9 godina

I Gadafi je pokrenuo pitanje izbacivanja dolara i vidjeli smo kako je zavrsio. Naravno sa Putinom je to sve mnogo teze, ali zapad ga je napao vec sad sankcijama. Sta li ce tek biti za koju godinu.

jovica

pre 9 godina

sa ekonomskog stanovišta, ovaj potezi doprinosi devalvaciji dolara, obzirom da ce jedan veliki sistem da ga izbaci iz upotrebe. E sad posledica za sve nas ostale koji svoje devizne rezerve temeljimo na dolaru.... Naima ionako niko ne moze pomoci...

Kad bi mogla...

pre 9 godina

Ono sto nije uspelo SSSR-u u jeku najrigoroznijeg ultra-komunizma, sigurno nece uspeti gomili pacera kojima je jedino znanje o ekonomiji laktasenje, otimanje, gazenje,i ubijanje, medjusobno intrigiranje, i slanje konkurenata u konc-logore po Sibiru.

Bacvanin

pre 9 godina

Rublju malo ko ce shvatiti ozbiljnije od dolara ili evra, tako da onaj ko ima pare nece pristati da trguje u Rubljama.
Pa ni za vreme svetske ekonomske krize nije opalo poverenje ka dolaru ili evru. Uostalom, ja nikoga ne znam ko kupuje danas rublje i stedi u njima u Srbiji.
Zasto bi se to promenilo?

mujcinovic salih

pre 9 godina

Ovo ce da izazove odusevljenje ruske pete kolone u Srbiji.Bice interesantno kada mesto dolara ili eura za prodanu nekretninu dobiju rublje?

seljadin

pre 9 godina

@Dragan, mozda se Srbi pale na Rusiju zato sto ih je oslobodila fasizma, zato sto je u Rusiji nezaposlenost 5%, a plate 3 puta vece nego u Srbiji, a mozda i zbog Ruskinja, ko to zna....

dragan

pre 9 godina

Vidim svi sve razumeju. Fanatici raznih boja se prepucavaju - crno-beli svet. Živite holivudske filmove i pravoslavne bajke.

Lično znam da verovatno ne znam mnogo. Nije ovaj bankar sigurno pacer. Na čelu je banke koja nije neka Agrobanka ili Privredna Banka, a i tamo su se opasne igre igrale. I sigurno neće preko noći lomiti nešto što bi im se obilo o glavu. Nisu ni Kinezi ludi da preko noći vuku poteze koji bi im naštetili. Igraju se velike igre čijih ćemo posledica biti svesni mnogo nakon što nastanu. Iskreno - verujem da se moć odliva na istok, ali to neće ići brzo. I Americi je od 18. veka do zenita moći trebalo 200 godina.

tabasco

pre 9 godina

dvor i dvorske lude, sa isto takvim savjetima, već viđeno /Milošević/, samo što ovi imaju par desetina hiljada nuklearnih bojevih glava ccc, dakle samo naprijed istrajte u svojoj ludosti osvajanja teritorije koje vam ne trebaju /i onako imate miljardu km teritorija sa kojim ne znate šta da radite/, onanišite na tenkove, rakete i ostalo oruđe, j....mater svima nama za sva vremena

Auh kakvi teroristi

pre 9 godina

Sve oni kao imaju spremno a ovamo ih ubise sankcije. Ako ugasite SWIFT (prvo obasnite nepisemnim patriJotama sta je to), to ce biti tacka bez povratka i onda "necemo pomagati oko terorizma"????? A jel to znaci da postajete teroristicka drzava kad podrzavate takve organizacije i napade? Ovaj put zvanicno.

Duci0167

pre 9 godina

Mikroprocesori Pentium i Pentium Pro su delo ruskog naučnika koji je otišao u SAD.
Njegovo ime je Pentkovski.
(Radovan, 1. oktobar 2014 12:00)
Zao mi sto cu ti rasturiti rusfilski san ali Fred Pollack i Vinod Dham (Indija) su najznacajnije figure i arhitekte svega u vezi Pentijuma. Mislim,i da jeste Rus treba vise da znaci cinjenica da je zbrisao u USA. Kako god Rusija ce sama oko sebe da napravi berlinski zid a onda scenirao severne Koreje

slavko

pre 9 godina

A šta ako onaj drugi neče da primi rublje? Dakle poslovat čete joše jedino sa Kinom, Kubom, Sev. Korejom i Srbijom. U EU rublje ne primaju čak ni menjačnice. A baš bi mi bili drago da se svima rusofilima njihovi euri i dolari odmah promene u rublje. Pa da vidim ta lica...

davor

pre 9 godina

Mikroprocesori Pentium i Pentium Pro su delo ruskog naučnika koji je otišao u SAD.
Njegovo ime je Pentkovski.
(Radovan, 1. oktobar 2014 12:00)
Pentium su djela 1000 inžinjera koji su radili na njihovom dizajnu
a preteču pentiuma od čega je sve napravljeno je izmislija Federico Faggin i Ralph Ungermann prosurfaj Zilog Z80 a SSSR je protuzakonito radija kopije Zilog Z80 u odnosu na
Intel, AMD, NEC, Fujitsu, Harris (Intersil), OKI, Siemens AG, Texas Instruments, Mitsubishi, Panasonic (Matsushita) koji su platili licencu i zakonito radili.

Anonimije Nepoznatovic

pre 9 godina

Mikroprocesori Pentium i Pentium Pro su delo ruskog naučnika koji je otišao u SAD.
Njegovo ime je Pentkovski.
(Radovan, 1. oktobar 2014 12:00)


ja mislio da se zezas kad ono stvarno
ima na google-u o njemu, Vladimir Pentkovski
igleda da se i Pentium procesori zovu po njemu

njet ruskoj cizmi

pre 9 godina

Ovo je jos jedan propast za Rusiju, smo je to tesko objasniti ruskoj Petoj koloni. Takvih pretnji je bilo isto i za vreme SSSR-a pa su se opet raspali.

Kuku i lele

pre 9 godina

Како нам се нервирају американофиличари :) `ће помру, не објављујте овакве вести. Цео свет трпи и испашта због Америке и ред је да им неко стане на пут и да угаси ту империју светског зла. Слажем се да је супер живети у Америци, тамо је унутрашња политика друга прича од ове спољашње. А спољашња им је таква да цео свет крвари и цркава да би они могли да се тове, оперишу и кревеље по телевизији (већина, мањина је нормална, али је и даље мањина).

Dragan

pre 9 godina

Moram reci da odavno nisam cuo glupavije pitanje od ovog zasto se srbi pale na Rusiju.Nema ovde toliko lozenja na Rusiju koliko ima gadjenja na Ameriku, sto bi trebalo da bude normalno za celi demokratski svet (tu mislim o normalnim demokratijama a ne policijskim, kao sto je USA).
Dolar je ionako valuta koja nema nikakvu vrednost osim psiholoske, tj to je jedna od najvecih svetskih prevara ikada.

miloš

pre 9 godina

vidim da najava propasti dolara i vaskrsnuće rublje mogu da se pročitaju samo u Srbiji. a realnost? realnost kaže da je rublja u odnosu na dolar izgubila preko 30% vrednosti za godinu dana.
"...have pushed the ruble to new lows almost daily in recent weeks."

drag

pre 9 godina

Nešto nesuvislije nisam čuo u životu. Pa ne može država određivati čime će se trgovati na slobodnom tržištu. Tj., može, ali bi posljedice bile katastrofalne. Zato od ovoga neće ni biti ničega.

Radovan

pre 9 godina

Pentium su djela 1000 inžinjera koji su radili na njihovom dizajnu
a preteču pentiuma od čega je sve napravljeno je izmislija Federico Faggin i Ralph Ungermann prosurfaj Zilog Z80 a SSSR je protuzakonito radija kopije Zilog Z80 u odnosu na
Intel, AMD, NEC, Fujitsu, Harris (Intersil), OKI, Siemens AG, Texas Instruments, Mitsubishi, Panasonic (Matsushita) koji su platili licencu i zakonito radili.
(davor, 1. oktobar 2014 12:34)

Godine 1970. ruska vlast donosi odluku o prestanku sopstvenog razvoja Informacione tehnologije, i prelazak na USA tehnologiju, gde im ovi prodaju mikroprocesor IBM 360, a već sledeće godine ameri prelaze na napredniji IBM 370.
Međutim ruska nauka nikada nije sedela skrštenih ruku.
Ruska nauka sama protiv celog sveta.
Isto je bilo i sa helikopterom. Sikorski beži sa planovima u USA.
A onda se pišu bajkovite knjige.

Goran

pre 9 godina

To sto oni hoce da urade, hoce i Kina... Za sada ce da odbace samo dolar, ali ne i Evro... To sto planiraju da urade, to su Rusiji uradile sve bivse sovjetske republike! Pa je onda nastala hiper inflacija... Isto je prosla i Yugoslavija kada su sve ostale drzave ovde prodavale sinare i odnosile devize i druge vrednosti... E SAD!!! Milosevic nije hteo da prihvati raspad, u protivnom, je mogao da napravi drugu valutu koja bi bila nezavisna od dinara i funkcionisala samu u Srbiji... Taj potez bi nam omogucio da danas i dalje, u ekonomskom smislu, komandujemo svim zemljama bivse YUGE! Ali covek bio idealista... Putin nije idealista! On je nacionalista i za razliku od Sloba, ovaj ima izuzetno jak svetski uticaj i jako puno resursa... I oni planski govore 2-3 godine. Dok oni budu menjali dolaz za drugu valutu, Amerika tada nece smeti previse da ga stampa!!! Sto ce izazvati stagnaciju ekonomije. A ako i Kina krene istim putem, mozemo ocekivati potrese u svim ekonomijama, ali najjaci ce biti u Americi. Naravno, Kina i Rusija ce se orjentisati u pocetku i na Evro, pa ce onda Obama da natera evropu da kupuje dolare kako bi se zastitili... Ima puno kombinacija. Borba pocinje, 3 svetski tesko ce se desiti... Moskva, Njujork, Wasington, Peterburg, Detroid mogu biti unisetni sa po jednom nuklearkom, a vrede vise nego cela evropa (osim Fr, Ne i En)... Ali ovo ce biti interesantno. Volie bih da procitam vidjenja kako ce se to odraziti na nasu ekonomiju! Sta nasa vlada treba da radi!

Kad bi mogla...

pre 9 godina

Ono sto nije uspelo SSSR-u u jeku najrigoroznijeg ultra-komunizma, sigurno nece uspeti gomili pacera kojima je jedino znanje o ekonomiji laktasenje, otimanje, gazenje,i ubijanje, medjusobno intrigiranje, i slanje konkurenata u konc-logore po Sibiru.

Auh kakvi teroristi

pre 9 godina

Sve oni kao imaju spremno a ovamo ih ubise sankcije. Ako ugasite SWIFT (prvo obasnite nepisemnim patriJotama sta je to), to ce biti tacka bez povratka i onda "necemo pomagati oko terorizma"????? A jel to znaci da postajete teroristicka drzava kad podrzavate takve organizacije i napade? Ovaj put zvanicno.

tabasco

pre 9 godina

dvor i dvorske lude, sa isto takvim savjetima, već viđeno /Milošević/, samo što ovi imaju par desetina hiljada nuklearnih bojevih glava ccc, dakle samo naprijed istrajte u svojoj ludosti osvajanja teritorije koje vam ne trebaju /i onako imate miljardu km teritorija sa kojim ne znate šta da radite/, onanišite na tenkove, rakete i ostalo oruđe, j....mater svima nama za sva vremena

Milan

pre 9 godina

Od danas je u Kini stupila na snagu odluka da se na medjubankarskom tržištu novca , obračun vrši u evrima i juanima. Polako se sprema krah petrodolara ,to će biti ujedno i kraj zapadne dominacije .Doći će do punog izražaja istočnjačka mudrost i strpljenje. Sveo ovo je deo Božlje volje, nova svetlostz i Sunce se radja na istoku a umire i zalazi na zapadu.

Bacvanin

pre 9 godina

Rublju malo ko ce shvatiti ozbiljnije od dolara ili evra, tako da onaj ko ima pare nece pristati da trguje u Rubljama.
Pa ni za vreme svetske ekonomske krize nije opalo poverenje ka dolaru ili evru. Uostalom, ja nikoga ne znam ko kupuje danas rublje i stedi u njima u Srbiji.
Zasto bi se to promenilo?

mujcinovic salih

pre 9 godina

Ovo ce da izazove odusevljenje ruske pete kolone u Srbiji.Bice interesantno kada mesto dolara ili eura za prodanu nekretninu dobiju rublje?

n1k0l4

pre 9 godina

ako sve ovo uspeju da urade nanece veliku stetu Americi kao da su bacili 10 nuklearki,Amerika ''zivi'' od toga sto je dolar rezervna valuta u vecini zemalja i svaki pokusaj neke drzave da se ''osamostali'' od dolara surovo kaznjavaju ali kada bi to uradile Kina i Rusija zajedno e to bi vec bilo nesto...

neko

pre 9 godina

dolar nije vredan papira na koji se štampa....njegova vrednost je jednaka pohlepi SADista, dok postoji ljubav prema dolaru, postojaće i dolar i imaće "virtuelnu vrednost". Štamparija dolara radi u 3 smene, nadmašili i Slobu...kad se sruši, najviše će nastradati upravo oni koji ga obožavaju poput božanstva. i treba.

Duci0167

pre 9 godina

Mikroprocesori Pentium i Pentium Pro su delo ruskog naučnika koji je otišao u SAD.
Njegovo ime je Pentkovski.
(Radovan, 1. oktobar 2014 12:00)
Zao mi sto cu ti rasturiti rusfilski san ali Fred Pollack i Vinod Dham (Indija) su najznacajnije figure i arhitekte svega u vezi Pentijuma. Mislim,i da jeste Rus treba vise da znaci cinjenica da je zbrisao u USA. Kako god Rusija ce sama oko sebe da napravi berlinski zid a onda scenirao severne Koreje

njet ruskoj cizmi

pre 9 godina

Ovo je jos jedan propast za Rusiju, smo je to tesko objasniti ruskoj Petoj koloni. Takvih pretnji je bilo isto i za vreme SSSR-a pa su se opet raspali.

slavko

pre 9 godina

A šta ako onaj drugi neče da primi rublje? Dakle poslovat čete joše jedino sa Kinom, Kubom, Sev. Korejom i Srbijom. U EU rublje ne primaju čak ni menjačnice. A baš bi mi bili drago da se svima rusofilima njihovi euri i dolari odmah promene u rublje. Pa da vidim ta lica...

olrajt

pre 9 godina

Odbacivanje dolara znaci preci Rubikon. Ne smemo zaboraviti da USA zivi od petro-dolara, pa ako se ukine taj prihod Amerikanci de doci na rubu propasti. Sto znaci da ce biti jos opasniji i agresivniji nego do sada.

seljadin

pre 9 godina

@Dragan, mozda se Srbi pale na Rusiju zato sto ih je oslobodila fasizma, zato sto je u Rusiji nezaposlenost 5%, a plate 3 puta vece nego u Srbiji, a mozda i zbog Ruskinja, ko to zna....

davor

pre 9 godina

Mikroprocesori Pentium i Pentium Pro su delo ruskog naučnika koji je otišao u SAD.
Njegovo ime je Pentkovski.
(Radovan, 1. oktobar 2014 12:00)
Pentium su djela 1000 inžinjera koji su radili na njihovom dizajnu
a preteču pentiuma od čega je sve napravljeno je izmislija Federico Faggin i Ralph Ungermann prosurfaj Zilog Z80 a SSSR je protuzakonito radija kopije Zilog Z80 u odnosu na
Intel, AMD, NEC, Fujitsu, Harris (Intersil), OKI, Siemens AG, Texas Instruments, Mitsubishi, Panasonic (Matsushita) koji su platili licencu i zakonito radili.

BL

pre 9 godina

I Gadafi je pokrenuo pitanje izbacivanja dolara i vidjeli smo kako je zavrsio. Naravno sa Putinom je to sve mnogo teze, ali zapad ga je napao vec sad sankcijama. Sta li ce tek biti za koju godinu.

jovica

pre 9 godina

sa ekonomskog stanovišta, ovaj potezi doprinosi devalvaciji dolara, obzirom da ce jedan veliki sistem da ga izbaci iz upotrebe. E sad posledica za sve nas ostale koji svoje devizne rezerve temeljimo na dolaru.... Naima ionako niko ne moze pomoci...

drag

pre 9 godina

Nešto nesuvislije nisam čuo u životu. Pa ne može država određivati čime će se trgovati na slobodnom tržištu. Tj., može, ali bi posljedice bile katastrofalne. Zato od ovoga neće ni biti ničega.

Anonimije Nepoznatovic

pre 9 godina

Mikroprocesori Pentium i Pentium Pro su delo ruskog naučnika koji je otišao u SAD.
Njegovo ime je Pentkovski.
(Radovan, 1. oktobar 2014 12:00)


ja mislio da se zezas kad ono stvarno
ima na google-u o njemu, Vladimir Pentkovski
igleda da se i Pentium procesori zovu po njemu

Dragan

pre 9 godina

Moram reci da odavno nisam cuo glupavije pitanje od ovog zasto se srbi pale na Rusiju.Nema ovde toliko lozenja na Rusiju koliko ima gadjenja na Ameriku, sto bi trebalo da bude normalno za celi demokratski svet (tu mislim o normalnim demokratijama a ne policijskim, kao sto je USA).
Dolar je ionako valuta koja nema nikakvu vrednost osim psiholoske, tj to je jedna od najvecih svetskih prevara ikada.

Kuku i lele

pre 9 godina

Како нам се нервирају американофиличари :) `ће помру, не објављујте овакве вести. Цео свет трпи и испашта због Америке и ред је да им неко стане на пут и да угаси ту империју светског зла. Слажем се да је супер живети у Америци, тамо је унутрашња политика друга прича од ове спољашње. А спољашња им је таква да цео свет крвари и цркава да би они могли да се тове, оперишу и кревеље по телевизији (већина, мањина је нормална, али је и даље мањина).

miloš

pre 9 godina

vidim da najava propasti dolara i vaskrsnuće rublje mogu da se pročitaju samo u Srbiji. a realnost? realnost kaže da je rublja u odnosu na dolar izgubila preko 30% vrednosti za godinu dana.
"...have pushed the ruble to new lows almost daily in recent weeks."

dragan

pre 9 godina

Vidim svi sve razumeju. Fanatici raznih boja se prepucavaju - crno-beli svet. Živite holivudske filmove i pravoslavne bajke.

Lično znam da verovatno ne znam mnogo. Nije ovaj bankar sigurno pacer. Na čelu je banke koja nije neka Agrobanka ili Privredna Banka, a i tamo su se opasne igre igrale. I sigurno neće preko noći lomiti nešto što bi im se obilo o glavu. Nisu ni Kinezi ludi da preko noći vuku poteze koji bi im naštetili. Igraju se velike igre čijih ćemo posledica biti svesni mnogo nakon što nastanu. Iskreno - verujem da se moć odliva na istok, ali to neće ići brzo. I Americi je od 18. veka do zenita moći trebalo 200 godina.

Radovan

pre 9 godina

Pentium su djela 1000 inžinjera koji su radili na njihovom dizajnu
a preteču pentiuma od čega je sve napravljeno je izmislija Federico Faggin i Ralph Ungermann prosurfaj Zilog Z80 a SSSR je protuzakonito radija kopije Zilog Z80 u odnosu na
Intel, AMD, NEC, Fujitsu, Harris (Intersil), OKI, Siemens AG, Texas Instruments, Mitsubishi, Panasonic (Matsushita) koji su platili licencu i zakonito radili.
(davor, 1. oktobar 2014 12:34)

Godine 1970. ruska vlast donosi odluku o prestanku sopstvenog razvoja Informacione tehnologije, i prelazak na USA tehnologiju, gde im ovi prodaju mikroprocesor IBM 360, a već sledeće godine ameri prelaze na napredniji IBM 370.
Međutim ruska nauka nikada nije sedela skrštenih ruku.
Ruska nauka sama protiv celog sveta.
Isto je bilo i sa helikopterom. Sikorski beži sa planovima u USA.
A onda se pišu bajkovite knjige.

Goran

pre 9 godina

To sto oni hoce da urade, hoce i Kina... Za sada ce da odbace samo dolar, ali ne i Evro... To sto planiraju da urade, to su Rusiji uradile sve bivse sovjetske republike! Pa je onda nastala hiper inflacija... Isto je prosla i Yugoslavija kada su sve ostale drzave ovde prodavale sinare i odnosile devize i druge vrednosti... E SAD!!! Milosevic nije hteo da prihvati raspad, u protivnom, je mogao da napravi drugu valutu koja bi bila nezavisna od dinara i funkcionisala samu u Srbiji... Taj potez bi nam omogucio da danas i dalje, u ekonomskom smislu, komandujemo svim zemljama bivse YUGE! Ali covek bio idealista... Putin nije idealista! On je nacionalista i za razliku od Sloba, ovaj ima izuzetno jak svetski uticaj i jako puno resursa... I oni planski govore 2-3 godine. Dok oni budu menjali dolaz za drugu valutu, Amerika tada nece smeti previse da ga stampa!!! Sto ce izazvati stagnaciju ekonomije. A ako i Kina krene istim putem, mozemo ocekivati potrese u svim ekonomijama, ali najjaci ce biti u Americi. Naravno, Kina i Rusija ce se orjentisati u pocetku i na Evro, pa ce onda Obama da natera evropu da kupuje dolare kako bi se zastitili... Ima puno kombinacija. Borba pocinje, 3 svetski tesko ce se desiti... Moskva, Njujork, Wasington, Peterburg, Detroid mogu biti unisetni sa po jednom nuklearkom, a vrede vise nego cela evropa (osim Fr, Ne i En)... Ali ovo ce biti interesantno. Volie bih da procitam vidjenja kako ce se to odraziti na nasu ekonomiju! Sta nasa vlada treba da radi!