Nedelja, 21.09.2014.

12:46

Imamo najskuplje gotovinske kredite

U Srbiji i u Republici Srpskoj gotovinski krediti su duplo skuplji nego u Federaciji Bosne i Hercegovine i Hrvatskoj.

Izvor: Novosti

Imamo najskuplje gotovinske kredite IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

skyfall

pre 9 godina

@neko ko zna ovu tematiku, 21. septembar 2014 16:21
ajde kad znaš ovu tematiku, objasni kako to da su u Republici Srpskoj kamate još gore nego kod nas, znači monogo gore nego u BH federaciji, a RS i BHF su jedna monetarna celina.

Dream on

pre 9 godina

Ustavni sud u SLo bankama je zabranio obracunavanje "obrade kredita". Obrazlozenje je bilo, da je to ionako njihov posao, da daju kredite, tako da ne smeju da naplacuju uslugu, jer se dobitak odnosno zarada temelji na kamati.

ivan

pre 9 godina

@ losmi,
Kamata se obracunava na godisnjem nivou na ostatak duga, a ne na ceo iznos
i jos usput sve to da vracas sedam godina....Sasvim sam siguran da si jednako pronicljiv i kao fudbalski selektor kao sto si i ekonomista,i drzavu bi kao
premijer sigurno uredio za manje od nedelju dana svojim znanjem i sposobnostima.
Ti si Milose ustvari jedan prosecan srbin sveznalica, koji se u sve razume , ali niusta konkretno, i vrlo verovatno imas, ili ces je ubrzo steci, diplomu menadzera opste struke kao pola srbije. E zato smo batice moj tu gde jesmo, i ovako nam je, kako nam je, i iz tog blata se skorije izvuci necemo

Glava treba da nam sluzi

pre 9 godina

Ipak se ni mi nismo dovoljno opametili pa da pre uzimanja svakog kredita i iz svake vijuge i iz svakog dzepa iscedimo suvu drenovinu i razmisljajuci i maksimalno racunajuci, nego se jope ponasamo kao pijani milioneri kad se potpisujemo u banci, pa posle -ajao brate. - E, posle nema ajao nego samo tuti, mnogo dugo tuti dok samoizazvani tajfun ne protutnji do kraja.

nev

pre 9 godina

" Gospodo novinari,
.......
Konkretno, u Srbiji se koristi DINAR, u Hrvatskoj KUNA, u BIH KONVERTIBILNA MARKA. Svaka valuta ima drugaciju inflaciju, kao i drugaciju kamatu koja se pripisuje na stednju te valute. 
Kamata = stopa inflacije + riziko premija + profit banke + cena kapitala (ovo u sebi sadrzi i obaveznu rezervu koju odredje svaka Centralna banka)
Kolika j einflacija u Hrvatskoj? KOlika je ritiko premija i obavezna rezerva? Svakao puno manja nego u Srbiji. Zato je tamo i kamata manja.
.....
Kad radite analize i pisete tekstove nije dovoljno da stavite naocare u kosu i da zvacete zvakacu gumu i da pretrazujete nesto po netu !!! MORA I DA SE ZNA PO NESTO!!
EVEKAT SVEGA JE DA PALITE NAROD DEZINFORMACIJAMA !!!
(neko ko zna ovu tematiku, 21. septembar 2014 16:21)"

Kod nas se kredit vezuje za euro i isplata kredita mesecno ce biti u dinarima u vrednosti eura tako da se valuta treba izbaciti iz racunice kao i inflacija. Isto je u Hr i BiH.
Znaci po vama kamata=rizik+profit banke+cena kapitala. Posto nemam pojma o ekonomiji bilo bi lepo da neko objasni osnove sa primerima Sr,BiH i Hr sa svim ciframa i onda ce tu biti i citko gde je problem - u banci ili drzavi.
Nazalost znajuci nase medije neverujem da bi ijedan to uradio jer bukvalno zivimo u medijskom mraku.
Inace ti razni analiticari su vise politicki obojeni nego bot-ovi ovde na komentarima jer se botovi lako prepoznaju...

Branislav

pre 9 godina

"NEKO KO ZNA OVU TEMATIKU", sve što je napisao je tačno i objektivno, a ovaj broj minusa koje je dobio pokazuje koliko je narod u Srbiji NEOBRAZOVAN i KOLIKO NEMA NI OSNOVNU FINANSIJSKU PISMENOST. I taj narod se nada boljem sutra? BRUKA!

Marika

pre 9 godina

Kako mislite da onda direktori po bankama imaju pate od 2,000€, pa na vise?
Navikli da zive opusteno.
Eto ideje- uvedite im dodatni extra porez na zarade zbog tih velikih kamata.

Radomir

pre 9 godina

Najskuplji su samo ako ih vracate.

Ja nemam ziranta, ni hipoteku, kao ni nekretnine na svoje ime. Imam porodicu, snalazim se. Radim i zivimo solidno, ali ne vracam kredite. Mozda jednog dana vratim, kada dobijem posao i ja i supruga sa platama po 500eur. Ali mozda...

Postoji vise nacina za izbegavanje vracanja. Ne mogu banke da nas nadzive. Verujte mi. Sve je ovde od danas do sutra. Nijedan kredit uzet u stranoj banci ne moze se preneti na centralu u njihovoj maticnoj zemlji odakle je banka. Razmislite zasto.

Vlada

pre 9 godina

O gospode bože... novinari ne razumeju, komentari lutaju. Zar nikome nije jasno da su kamate visoke jer je visoka REFERENTNA KAMATNA STOPA NBS?! Banke tamo deponuju obaveznu rezervu i kupuju hartije od vrednosti, tako da profitiraju od države a da ništa ne rade. Čemu onda rizik da vama daju nenamenski kredit? Može momak, ali zelenaška kamata pa izvoli ako voliš. A zašto je visoka ref. kamatna stopa? Jer MMF tako traži i to slušaju sve vlasti posle Miloševića. Vlasti bolje ne znaju ili ne smeju. Misle da će im otići devizne rezerve, koje krckamo na uvoz jer ne pravimo ništa. Pa neka idu, više znači jedna banka koja kreditira proizvodnju nego 30 belosvetskih oportunističkih špekulantskih krvopija. Kako to niko ne vidi a jedno je od rak rana među problemima Srbije?

Црно дете из Шишатовца

pre 9 godina

Какве глупости.Као прво 300,80 КМ је 154€,и марка је фиксно везана за евро.Динар и евро се рачунају по флуктуирајућем курсу.Кредити у РС не прелазе 12% ефективно,не знам откуд ове информације,а код наше ИРБ могу се добити и по 5%,само треба живаца.Истина је да банке са сједиштем у Сарајеву,у РСу обрачунавају већу стопу.Код Рајфајзена је 8.75 % у РС,а 8.25 % у Фбих.

ili smanjujte ili razlaz bando ukinite notare

pre 9 godina

Osim sto imamo najskuplje kes kredite, mi smo i jedina zemlja na planeti gde se kes krediti reklamiraju (a jeli, i koriste) za odmor, luksuziranje i sl. To nigde nema, samo ovde.
Zna se zasta sluzi kes kredit, za ekstremne slucajeve - placanje dugova/racuna, neko lecenje/operacije, premoscavanje do sledece plate, puko prezivljavanje (hrana i sl.), znaci u najizuzetnijim i najhitnijim slucajevima.
A kod nas se koriste za letovanja, zimovanja, kupovinu novog telefona, tv-a, auta, organizovanje svadbe/sahrane itd.
I to nisu bankari to izmislili, vec gradjani. Pa sad i bankari guraju i kroz ponudu i kroz reklame (bas se ovih dana vrti neka gde reklamiraju "kes kredit za odmor"?!).
Isto vazi i za % kamate - da ljudi (masovno) ne uzimaju, ne bi bile tolike kamate, vec bi morali da ih smanje. Ovako - pa sto da ne, kad mogu (ekstra) da zarade, sto da ne, nece oni cuvati ljude od njih samih

kica

pre 9 godina

Mnogo toga sto je napisano nije tacno. Kamate u Federaciji BiH i u Srpskoj su na isto nivou i znatno niže nego u Srbiji. Ja radim u Srpskoj a moja supruga u Srbiji i mogu da uporedim skupocu kredita tamo i ovde. Kamate na kredite u markama ili eurima u BiH su znatno nize nego kamate na kredite u eurima u Srbiji. Zaduzivanje tamo je jeftinije i jednostavnije. Konkretno,moja banka daje kredit do 60 000 maraka(30 000 €) na 10 godima sa kamatnom stopom od 6,9% bez ziranata. To je u Srbiji neizvodivo. Nigde krediti nisu skuplji nego ovde i nigde plate nisu mizernije nego ovde. Trazili smo evo nam ga.

Hteo bi da znam

pre 9 godina

"...Zatezna kamata koju banke u Hrvatskoj i BiH zaračunavaju ukoliko se kredit ne otplaćuje je 12 odsto..."

Ako,je ovo tacno,kod njih su nize zatezne kamate,nego kod nas redovne!

Mushi-shi

pre 9 godina

Da li neko ko se razume u finansije moze da odgovori da li su visoke kamate u Srbiji, pored nekoliko spomenutih stvari, zasluga i visokog procenta nenaplativih potraživanja? Ukoliko banka ima npr. 20% nenaplativog potraživanja, logično je da mora da podigne kamatnu stopu svim klijentima da bi se nadomestilo ono što oni koji ne vraćaju kredite naprave. Ima li to smisla?

Pored ovoga, mišljenja sam i da su kamate nekako "status quo". Niko ne može, ili neće, da dovede u pitanje iste (zarad kojekakvih državnih, političkih i kojekakvih drugih odnosa) i to tako ide kao voda kroz vodenicu. Začarani krug. Neko je napisao: "Pa visoke su kamate dok god uzimate kredite, bankama je lepo". To je tačno, ali šta je alternativa? Kako čovek za života da kupi auto, nameštaj, ili, ne daj bože, stan?!

losmi

pre 9 godina

Moja majka je uzela kredit od 500.000 dinara sa rokom otplate 7 godina. Kada smo preracunali koliko vraca po ratama, ispada da vraca iznos od 800.000 dinara Vojvodjanskoj banci. Hoce li mi neko objasniti kako je to 19, 20%?

e-tugo

pre 9 godina

@hidrivoje

Hrvatska drzava ima u svom 100% vlasnistvu banku za obnovu i razvoj kao i HAMAG s kojima se kreditiraju poduzetnici sa subvencioniranim kamatama o 2-3%. HBOR ima aktivu od 25mlrd kn(3,3mlr E) i do sad je u svome radu gospodarstvenicima u 50 000 projekata plasirao 120mlrd(16mlrd E) tako da poduzetnici imaju alternativu komercijalnim bankama.

U RH je kamata zakonski ogranicena trenutno na 11% a za usporedbu sa srbijom treba uzeti u obzir deficit proracuna i naj vaznije godisnju stopu inflacije. RH u 2013 inflacija 0.3%, srbija 8.5%.
Kako dati u srbiji kamatu od 11% kad ti inflacija pojede 3/4 te kamate?

neko ko zna ovu tematiku

pre 9 godina

Gospodo novinari,
prvi put odlucujem da napisem komentar.
Radi se ovde o novinarima koji pojma nemaju, pale masu, pisu nesto sto nema veze sa istinom.
Konkretno, u Srbiji se koristi DINAR, u Hrvatskoj KUNA, u BIH KONVERTIBILNA MARKA. Svaka valuta ima drugaciju inflaciju, kao i drugaciju kamatu koja se pripisuje na stednju te valute.
Kamata = stopa inflacije + riziko premija + profit banke + cena kapitala (ovo u sebi sadrzi i obaveznu rezervu koju odredje svaka Centralna banka)
Kolika j einflacija u Hrvatskoj? KOlika je ritiko premija i obavezna rezerva? Svakao puno manja nego u Srbiji. Zato je tamo i kamata manja.
Ovde se stednja u banci na euro bvalutu krece oko 2-2.3%, a u Francuskoj (koja je zemlja sa 30 puta manjim rizikom od Srbije) je 0.03% Zato su kamate na zapadu manje.
Kad radite analize i pisete tekstove nije dovoljno da stavite naocare u kosu i da zvacete zvakacu gumu i da pretrazujete nesto po netu !!! MORA I DA SE ZNA PO NESTO!!
EVEKAT SVEGA JE DA PALITE NAROD DEZINFORMACIJAMA !!!

mikin

pre 9 godina

"U Srbiji i u Republici Srpskoj gotovinski krediti su duplo skuplji nego u Federaciji Bosne i Hercegovine i Hrvatskoj."
--------------------------------------------
Ma koga to briga. Kakave to veze sad ima? Recimo i to da je od uvodjenja Evra kao valute pa do danas u Hrvatskoj kurs sa 7 otisao na 7,5 kuna za ! Evro, u Makedoniji sa 60 denara na 62 denara, u BiH se kurs nije menjao kao ni u Crnoj Gori. Jedino su u Srbiji uspeli da od 60 dinara za Evro doguraju do sadasnjih 120 din. za evro. Ne uzimajuci nista drugo kao parametar, samo preko kursa su nam uzeli pola standarda.

Ex sns

pre 9 godina

Nisu krive banke jer rade ono za sta postoje,da nas oderu sa kamatom i skinu ljudima kozu s ledja,pitanje je za onu Jorgobanku,sta ona radi da to spreci i da imamo kamate kao i svi drugi? Kako ona opravdava svoju platicu od 550.000 din ?

Vucicu, intervenisi... Tisina tamo!!!

pre 9 godina

A evo i vrhunca... Jedna (a mozda i jedina) ruska banka u Srbiji odobrava razne zajmove po naoko boljim kamatama - 15-ak % u dinarima, ali zato imaju fascinantnu tarifu za "odrzavanje kreditne partije" - sta god to znacilo. Elem, MESECNA tarifa je 1.7 E fiksno + 0.15% iznosa kredita?!? Uzmete 1000000 din (cca 8300 E) i mesecno na odrzavanje platite 1.7E = 204 din + 0.15% od miliona (1500 din) = 1704 din. Na 72 meseca (6 godina) na "odrzavanje" date okruglo 1000 E! I naravno kamatu pride. Oni svakako napisu da je EKS 10-ak % veca od NKS ali na kalkulatoru koji uredno priloze se ubacuje NKS. I tako svaka rata koju kalkulator izracuna postaje 1700 din manja od stvarne. Da sam malocas duvao travu sad bih zvao NBS da intervenise ali posto nisam sklon halucinacijama o regulatornim telima u nasoj zemlji, preskocicu.

svE U redu

pre 9 godina

@Zivimo na Kosovu, moj cale je podigo kredit, poljoprivredni, 5000 e, za 5,5%,na na 5 god. Pro kredit banka, inace dodju popisu ti imovinu i uzimas bez problema, nista ih ne zanima gde ces i na sta da trosis. Samo da uredno vracas. A nase banke uzas sve preko 10 % kamate
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (miki, 21. septembar 2014 14:10)

Znaci Kosovo se bolje kotira ekonomski od Srbije. Pa da, smatraju da ne moze da nastane propast u nepunih 2 mil stanovnika, ali da propast moze doci medju 7 miliona.

hidrivoje

pre 9 godina

20 posto kamate na nenamjenske kredite? :o Kao što je rekao netko dolje, kako mali i srednji poduzetnici mogu tako nešto izdržavati? Kod nas u Hrvatskoj su kamate upola manje, a svejedno su veliki uteg za malu ekonomiju. S time da problem ide još dublje, jer banke ne služe kao poluga razvoja nacionalne privrede (jer su u stranom vlasništvu) i nema razvojnih ekonomskih kredita, dok su najpovoljnije kamate na stambene i slične kredite kod kojih je banka osigurana nekretninom u startu. Na taj način se kapital iznosi iz zemlje, favorizira građevina kao sektor, a suzbija se poduzetnike i razvoj. A kako vidim, nova vlada u Srbiji jako voli građevinski sektor i fantazije oa raznim Beogradima na vodi i slično - dobro se čuvajte takvih planova i pitajte Dalmatince kako je to kad vam strani (a uvijek su u pitanju neki šeici i slični teško provjerljivi) građevinskim zahvatima i notornim poslovno-stambenim zonama "razviju" najatraktivnije dijelove grada i javnih površina.

Dule

pre 9 godina

Kamate na kredite su ostale iste ili čak i veće nego lani,a kamate na štednju su skroz smanjene i sada su čak manje nego u zemljama EU.Ne isplati se ni uzimati kredite a ni štedeti u našim bankama.

mup

pre 9 godina

Jorgovanku treba najuriti iz finansija jer je enormno smanjila kamate na orocena sredstva, da bi tako podstakla banke da smanje svoje kamate. Naravno bankarske kamate su ostale iste, a one koje dobijaju stedise na orocena sredstva su pala na 1-1.6% na godisnjem nivou. Tako banke jos vise i bezobraznije zaradjuju praveci se lude. Nema ko da nas zastiti ni od spoljnih ni od domacih pljackasa.

miki

pre 9 godina

Zivimo na Kosovu, moj cale je podigo kredit, poljoprivredni, 5000 e, za 5,5%,na na 5 god. Pro kredit banka, inace dodju popisu ti imovinu i uzimas bez problema, nista ih ne zanima gde ces i na sta da trosis. Samo da uredno vracas. A nase banke uzas sve preko 10 % kamate

au

pre 9 godina

ovako je vec godinama a samo je dosledan nastavak politike zapadnih zemalja koje srbiju i srbe vide kao pretnju i prvo bombardovanjem a kasnije suptilnijim ali ne manje neprijateljskim metodama postizu da se srbija svrstava u najsiromasnije zemlje sveta. naravno zakone su doneli lokalni kolaboracionisti za saku dolara...zato se kod nas ni poljoprivreda ni industria ne razvija a partije unistavaju jednu po jednu uspesnu firmu..primer dunav, galenika,...sps je perjanica ove 20 godisnje destrukcije..

brute

pre 9 godina

Ovo je realno jedan od najvecih nasih problema. Mala i srednja preduzeca su generator razvoja privrede bilo koje zemlje. A ona zavise od povoljnosti kamata na zajmove. Realno je ocekivati da profit bude u granici 10-15% obrtne vrednosti ulozenog kapitala, sto dakle izbacuje mogucnost koriscenja tudjeg novca (banke) ako su kamate 15-22%. Dakle biznis je moguc samo ako radite svojim novcem (sto se ne preporucuje) ili ako imate paprene marze (sto je kod nas slucaj) pa tako imamo najskuplje artikle, cene nekretnina i usluga u celom okruzenju. Kupovna moc kod stanovnika koje je izmuceno sanckijama, inflacijom i ratovima je jako mala, preduzeca propadaju a banke svakako naplate svoje troskove. Tako je recimo iz zemlje u proteklih godinu dana preko banaka izneto preko milijardu evra. Onda ce taj novac ponovo da nam daju kao kredit i tako u krug. A sve mere stednje vlade su da se namakne pola milijarde. Trebamo da zahvalimo Dinkicu, grobaru nase ekonomije, privrede i finansija za ovakvo stanje.

Septicar

pre 9 godina

Da li vi uopste znate ko je trenutno u Srbiji na vlasti???? Ako ne znate reci cu vam: To je kancer u metastaznom stanju zvan RADIKALNA STRANKA, uvijena u sjajni sareni papir i sa novom SNS masnicom???? E pa iz te nadasve "strucne" stranke, pune doktora nauka sa svetski cuvenog i priznatog Megatrenda je i nasa "prelepa", "graciozna", "prepametna", "prestrucna", "preskromna"...Guvernerka JORGOVANKA TABAKOVIC?????
Pametnome dosta, a ostalima je svejedno, oni su ionako glasali za sve ovo!!!

Zlatko

pre 9 godina

Citajuci ovakve tekstove, sve vise pocinjem sa verujem da postoji dogovor izmedju banke, NBS i Vlade. Bez obzira ko je u Vladi a ko je guverner. Kao da postoji dogovor tipa "ako necete da ogranicimo kamatne stope, vi stavite koliko zelite, ali zato nama procenat". Ako su svuda kamate 10% zasto su kod nas 20? Ocigledno nekome ide procenat. Ako pogledamo da u tom trouglu (ko zna, mozda je u pitanju i mnogougao) postoji dogovor, onda samo mozemo da se zapitamo kome ne odgovara fiksni kurs? Ako jedna Bosna ima fiksni kurs izmedju kon. marke i evra, pa jedna Bugarska izmedju njihove valute i evra, gde je problem kod nas? Nego svi videli da narod steze kais da bi vratio pozajmljeno, pa cute i uzivaju. Videli da se narod ne buni, a narod k'o narod, ne uzima kredit mode radi vec zato sto mora.

drogba

pre 9 godina

Pa da ovo je srbija narode....ovde je trenutno gore nego pod turcima dok smo bili 500 god.smanjuj plate i penzije,dizi racune troskova,pici najjace kamate za kredite dok narod ne pomre!zali boze gde sam se ja rodio...a jos gore gde ja zivim trenutno.jadna li si SRBIJO!!!

Anatom

pre 9 godina

Imamo najskuplje gotovinske kredite
Poptpuo pogresna formulacija jer zapravo imamo ljude koji su spremni da pristanu da uzmu najskuplje gotovinske kredite.Svakoj banci je svrha da sto vise zaradi u u slovima koji joj to dozvoljavaju.Nisu bankari krivi sto narod sam hoce da uzme takve kredite.

Milan

pre 9 godina

Svake godine 2-3 puta piskarate o ovom problemu i na kraju nikom nista.
Hocete li vise da krenete u zesto obracun sa bankama? Nijedan problem u ovoj zemlji nije resen pre nego sto novinari forsirali odredjenu temu, bez odustajanja.
Sva ubistva, placke, afere su resene tek kada bi se toliko povlacile po medijima da gospoda iz vlaste shvate da bi to mogao da im bude veliki minus na sledecim izborima.
Navalite na banke svaki dan, clanci, osude, intervjui, primeri iz okruzenja i tako u krug.
U svoj ovoj korupciji samo nam jos fale i korumpirani mediji i ugasili smo totalno.

drogba

pre 9 godina

Pa da ovo je srbija narode....ovde je trenutno gore nego pod turcima dok smo bili 500 god.smanjuj plate i penzije,dizi racune troskova,pici najjace kamate za kredite dok narod ne pomre!zali boze gde sam se ja rodio...a jos gore gde ja zivim trenutno.jadna li si SRBIJO!!!

Milan

pre 9 godina

Svake godine 2-3 puta piskarate o ovom problemu i na kraju nikom nista.
Hocete li vise da krenete u zesto obracun sa bankama? Nijedan problem u ovoj zemlji nije resen pre nego sto novinari forsirali odredjenu temu, bez odustajanja.
Sva ubistva, placke, afere su resene tek kada bi se toliko povlacile po medijima da gospoda iz vlaste shvate da bi to mogao da im bude veliki minus na sledecim izborima.
Navalite na banke svaki dan, clanci, osude, intervjui, primeri iz okruzenja i tako u krug.
U svoj ovoj korupciji samo nam jos fale i korumpirani mediji i ugasili smo totalno.

Septicar

pre 9 godina

Da li vi uopste znate ko je trenutno u Srbiji na vlasti???? Ako ne znate reci cu vam: To je kancer u metastaznom stanju zvan RADIKALNA STRANKA, uvijena u sjajni sareni papir i sa novom SNS masnicom???? E pa iz te nadasve "strucne" stranke, pune doktora nauka sa svetski cuvenog i priznatog Megatrenda je i nasa "prelepa", "graciozna", "prepametna", "prestrucna", "preskromna"...Guvernerka JORGOVANKA TABAKOVIC?????
Pametnome dosta, a ostalima je svejedno, oni su ionako glasali za sve ovo!!!

Zlatko

pre 9 godina

Citajuci ovakve tekstove, sve vise pocinjem sa verujem da postoji dogovor izmedju banke, NBS i Vlade. Bez obzira ko je u Vladi a ko je guverner. Kao da postoji dogovor tipa "ako necete da ogranicimo kamatne stope, vi stavite koliko zelite, ali zato nama procenat". Ako su svuda kamate 10% zasto su kod nas 20? Ocigledno nekome ide procenat. Ako pogledamo da u tom trouglu (ko zna, mozda je u pitanju i mnogougao) postoji dogovor, onda samo mozemo da se zapitamo kome ne odgovara fiksni kurs? Ako jedna Bosna ima fiksni kurs izmedju kon. marke i evra, pa jedna Bugarska izmedju njihove valute i evra, gde je problem kod nas? Nego svi videli da narod steze kais da bi vratio pozajmljeno, pa cute i uzivaju. Videli da se narod ne buni, a narod k'o narod, ne uzima kredit mode radi vec zato sto mora.

mup

pre 9 godina

Jorgovanku treba najuriti iz finansija jer je enormno smanjila kamate na orocena sredstva, da bi tako podstakla banke da smanje svoje kamate. Naravno bankarske kamate su ostale iste, a one koje dobijaju stedise na orocena sredstva su pala na 1-1.6% na godisnjem nivou. Tako banke jos vise i bezobraznije zaradjuju praveci se lude. Nema ko da nas zastiti ni od spoljnih ni od domacih pljackasa.

Dule

pre 9 godina

Kamate na kredite su ostale iste ili čak i veće nego lani,a kamate na štednju su skroz smanjene i sada su čak manje nego u zemljama EU.Ne isplati se ni uzimati kredite a ni štedeti u našim bankama.

Vucicu, intervenisi... Tisina tamo!!!

pre 9 godina

A evo i vrhunca... Jedna (a mozda i jedina) ruska banka u Srbiji odobrava razne zajmove po naoko boljim kamatama - 15-ak % u dinarima, ali zato imaju fascinantnu tarifu za "odrzavanje kreditne partije" - sta god to znacilo. Elem, MESECNA tarifa je 1.7 E fiksno + 0.15% iznosa kredita?!? Uzmete 1000000 din (cca 8300 E) i mesecno na odrzavanje platite 1.7E = 204 din + 0.15% od miliona (1500 din) = 1704 din. Na 72 meseca (6 godina) na "odrzavanje" date okruglo 1000 E! I naravno kamatu pride. Oni svakako napisu da je EKS 10-ak % veca od NKS ali na kalkulatoru koji uredno priloze se ubacuje NKS. I tako svaka rata koju kalkulator izracuna postaje 1700 din manja od stvarne. Da sam malocas duvao travu sad bih zvao NBS da intervenise ali posto nisam sklon halucinacijama o regulatornim telima u nasoj zemlji, preskocicu.

mikin

pre 9 godina

"U Srbiji i u Republici Srpskoj gotovinski krediti su duplo skuplji nego u Federaciji Bosne i Hercegovine i Hrvatskoj."
--------------------------------------------
Ma koga to briga. Kakave to veze sad ima? Recimo i to da je od uvodjenja Evra kao valute pa do danas u Hrvatskoj kurs sa 7 otisao na 7,5 kuna za ! Evro, u Makedoniji sa 60 denara na 62 denara, u BiH se kurs nije menjao kao ni u Crnoj Gori. Jedino su u Srbiji uspeli da od 60 dinara za Evro doguraju do sadasnjih 120 din. za evro. Ne uzimajuci nista drugo kao parametar, samo preko kursa su nam uzeli pola standarda.

Anatom

pre 9 godina

Imamo najskuplje gotovinske kredite
Poptpuo pogresna formulacija jer zapravo imamo ljude koji su spremni da pristanu da uzmu najskuplje gotovinske kredite.Svakoj banci je svrha da sto vise zaradi u u slovima koji joj to dozvoljavaju.Nisu bankari krivi sto narod sam hoce da uzme takve kredite.

kica

pre 9 godina

Mnogo toga sto je napisano nije tacno. Kamate u Federaciji BiH i u Srpskoj su na isto nivou i znatno niže nego u Srbiji. Ja radim u Srpskoj a moja supruga u Srbiji i mogu da uporedim skupocu kredita tamo i ovde. Kamate na kredite u markama ili eurima u BiH su znatno nize nego kamate na kredite u eurima u Srbiji. Zaduzivanje tamo je jeftinije i jednostavnije. Konkretno,moja banka daje kredit do 60 000 maraka(30 000 €) na 10 godima sa kamatnom stopom od 6,9% bez ziranata. To je u Srbiji neizvodivo. Nigde krediti nisu skuplji nego ovde i nigde plate nisu mizernije nego ovde. Trazili smo evo nam ga.

brute

pre 9 godina

Ovo je realno jedan od najvecih nasih problema. Mala i srednja preduzeca su generator razvoja privrede bilo koje zemlje. A ona zavise od povoljnosti kamata na zajmove. Realno je ocekivati da profit bude u granici 10-15% obrtne vrednosti ulozenog kapitala, sto dakle izbacuje mogucnost koriscenja tudjeg novca (banke) ako su kamate 15-22%. Dakle biznis je moguc samo ako radite svojim novcem (sto se ne preporucuje) ili ako imate paprene marze (sto je kod nas slucaj) pa tako imamo najskuplje artikle, cene nekretnina i usluga u celom okruzenju. Kupovna moc kod stanovnika koje je izmuceno sanckijama, inflacijom i ratovima je jako mala, preduzeca propadaju a banke svakako naplate svoje troskove. Tako je recimo iz zemlje u proteklih godinu dana preko banaka izneto preko milijardu evra. Onda ce taj novac ponovo da nam daju kao kredit i tako u krug. A sve mere stednje vlade su da se namakne pola milijarde. Trebamo da zahvalimo Dinkicu, grobaru nase ekonomije, privrede i finansija za ovakvo stanje.

Ex sns

pre 9 godina

Nisu krive banke jer rade ono za sta postoje,da nas oderu sa kamatom i skinu ljudima kozu s ledja,pitanje je za onu Jorgobanku,sta ona radi da to spreci i da imamo kamate kao i svi drugi? Kako ona opravdava svoju platicu od 550.000 din ?

miki

pre 9 godina

Zivimo na Kosovu, moj cale je podigo kredit, poljoprivredni, 5000 e, za 5,5%,na na 5 god. Pro kredit banka, inace dodju popisu ti imovinu i uzimas bez problema, nista ih ne zanima gde ces i na sta da trosis. Samo da uredno vracas. A nase banke uzas sve preko 10 % kamate

hidrivoje

pre 9 godina

20 posto kamate na nenamjenske kredite? :o Kao što je rekao netko dolje, kako mali i srednji poduzetnici mogu tako nešto izdržavati? Kod nas u Hrvatskoj su kamate upola manje, a svejedno su veliki uteg za malu ekonomiju. S time da problem ide još dublje, jer banke ne služe kao poluga razvoja nacionalne privrede (jer su u stranom vlasništvu) i nema razvojnih ekonomskih kredita, dok su najpovoljnije kamate na stambene i slične kredite kod kojih je banka osigurana nekretninom u startu. Na taj način se kapital iznosi iz zemlje, favorizira građevina kao sektor, a suzbija se poduzetnike i razvoj. A kako vidim, nova vlada u Srbiji jako voli građevinski sektor i fantazije oa raznim Beogradima na vodi i slično - dobro se čuvajte takvih planova i pitajte Dalmatince kako je to kad vam strani (a uvijek su u pitanju neki šeici i slični teško provjerljivi) građevinskim zahvatima i notornim poslovno-stambenim zonama "razviju" najatraktivnije dijelove grada i javnih površina.

Hteo bi da znam

pre 9 godina

"...Zatezna kamata koju banke u Hrvatskoj i BiH zaračunavaju ukoliko se kredit ne otplaćuje je 12 odsto..."

Ako,je ovo tacno,kod njih su nize zatezne kamate,nego kod nas redovne!

svE U redu

pre 9 godina

@Zivimo na Kosovu, moj cale je podigo kredit, poljoprivredni, 5000 e, za 5,5%,na na 5 god. Pro kredit banka, inace dodju popisu ti imovinu i uzimas bez problema, nista ih ne zanima gde ces i na sta da trosis. Samo da uredno vracas. A nase banke uzas sve preko 10 % kamate
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (miki, 21. septembar 2014 14:10)

Znaci Kosovo se bolje kotira ekonomski od Srbije. Pa da, smatraju da ne moze da nastane propast u nepunih 2 mil stanovnika, ali da propast moze doci medju 7 miliona.

au

pre 9 godina

ovako je vec godinama a samo je dosledan nastavak politike zapadnih zemalja koje srbiju i srbe vide kao pretnju i prvo bombardovanjem a kasnije suptilnijim ali ne manje neprijateljskim metodama postizu da se srbija svrstava u najsiromasnije zemlje sveta. naravno zakone su doneli lokalni kolaboracionisti za saku dolara...zato se kod nas ni poljoprivreda ni industria ne razvija a partije unistavaju jednu po jednu uspesnu firmu..primer dunav, galenika,...sps je perjanica ove 20 godisnje destrukcije..

neko ko zna ovu tematiku

pre 9 godina

Gospodo novinari,
prvi put odlucujem da napisem komentar.
Radi se ovde o novinarima koji pojma nemaju, pale masu, pisu nesto sto nema veze sa istinom.
Konkretno, u Srbiji se koristi DINAR, u Hrvatskoj KUNA, u BIH KONVERTIBILNA MARKA. Svaka valuta ima drugaciju inflaciju, kao i drugaciju kamatu koja se pripisuje na stednju te valute.
Kamata = stopa inflacije + riziko premija + profit banke + cena kapitala (ovo u sebi sadrzi i obaveznu rezervu koju odredje svaka Centralna banka)
Kolika j einflacija u Hrvatskoj? KOlika je ritiko premija i obavezna rezerva? Svakao puno manja nego u Srbiji. Zato je tamo i kamata manja.
Ovde se stednja u banci na euro bvalutu krece oko 2-2.3%, a u Francuskoj (koja je zemlja sa 30 puta manjim rizikom od Srbije) je 0.03% Zato su kamate na zapadu manje.
Kad radite analize i pisete tekstove nije dovoljno da stavite naocare u kosu i da zvacete zvakacu gumu i da pretrazujete nesto po netu !!! MORA I DA SE ZNA PO NESTO!!
EVEKAT SVEGA JE DA PALITE NAROD DEZINFORMACIJAMA !!!

e-tugo

pre 9 godina

@hidrivoje

Hrvatska drzava ima u svom 100% vlasnistvu banku za obnovu i razvoj kao i HAMAG s kojima se kreditiraju poduzetnici sa subvencioniranim kamatama o 2-3%. HBOR ima aktivu od 25mlrd kn(3,3mlr E) i do sad je u svome radu gospodarstvenicima u 50 000 projekata plasirao 120mlrd(16mlrd E) tako da poduzetnici imaju alternativu komercijalnim bankama.

U RH je kamata zakonski ogranicena trenutno na 11% a za usporedbu sa srbijom treba uzeti u obzir deficit proracuna i naj vaznije godisnju stopu inflacije. RH u 2013 inflacija 0.3%, srbija 8.5%.
Kako dati u srbiji kamatu od 11% kad ti inflacija pojede 3/4 te kamate?

Branislav

pre 9 godina

"NEKO KO ZNA OVU TEMATIKU", sve što je napisao je tačno i objektivno, a ovaj broj minusa koje je dobio pokazuje koliko je narod u Srbiji NEOBRAZOVAN i KOLIKO NEMA NI OSNOVNU FINANSIJSKU PISMENOST. I taj narod se nada boljem sutra? BRUKA!

losmi

pre 9 godina

Moja majka je uzela kredit od 500.000 dinara sa rokom otplate 7 godina. Kada smo preracunali koliko vraca po ratama, ispada da vraca iznos od 800.000 dinara Vojvodjanskoj banci. Hoce li mi neko objasniti kako je to 19, 20%?

Vlada

pre 9 godina

O gospode bože... novinari ne razumeju, komentari lutaju. Zar nikome nije jasno da su kamate visoke jer je visoka REFERENTNA KAMATNA STOPA NBS?! Banke tamo deponuju obaveznu rezervu i kupuju hartije od vrednosti, tako da profitiraju od države a da ništa ne rade. Čemu onda rizik da vama daju nenamenski kredit? Može momak, ali zelenaška kamata pa izvoli ako voliš. A zašto je visoka ref. kamatna stopa? Jer MMF tako traži i to slušaju sve vlasti posle Miloševića. Vlasti bolje ne znaju ili ne smeju. Misle da će im otići devizne rezerve, koje krckamo na uvoz jer ne pravimo ništa. Pa neka idu, više znači jedna banka koja kreditira proizvodnju nego 30 belosvetskih oportunističkih špekulantskih krvopija. Kako to niko ne vidi a jedno je od rak rana među problemima Srbije?

ili smanjujte ili razlaz bando ukinite notare

pre 9 godina

Osim sto imamo najskuplje kes kredite, mi smo i jedina zemlja na planeti gde se kes krediti reklamiraju (a jeli, i koriste) za odmor, luksuziranje i sl. To nigde nema, samo ovde.
Zna se zasta sluzi kes kredit, za ekstremne slucajeve - placanje dugova/racuna, neko lecenje/operacije, premoscavanje do sledece plate, puko prezivljavanje (hrana i sl.), znaci u najizuzetnijim i najhitnijim slucajevima.
A kod nas se koriste za letovanja, zimovanja, kupovinu novog telefona, tv-a, auta, organizovanje svadbe/sahrane itd.
I to nisu bankari to izmislili, vec gradjani. Pa sad i bankari guraju i kroz ponudu i kroz reklame (bas se ovih dana vrti neka gde reklamiraju "kes kredit za odmor"?!).
Isto vazi i za % kamate - da ljudi (masovno) ne uzimaju, ne bi bile tolike kamate, vec bi morali da ih smanje. Ovako - pa sto da ne, kad mogu (ekstra) da zarade, sto da ne, nece oni cuvati ljude od njih samih

ivan

pre 9 godina

@ losmi,
Kamata se obracunava na godisnjem nivou na ostatak duga, a ne na ceo iznos
i jos usput sve to da vracas sedam godina....Sasvim sam siguran da si jednako pronicljiv i kao fudbalski selektor kao sto si i ekonomista,i drzavu bi kao
premijer sigurno uredio za manje od nedelju dana svojim znanjem i sposobnostima.
Ti si Milose ustvari jedan prosecan srbin sveznalica, koji se u sve razume , ali niusta konkretno, i vrlo verovatno imas, ili ces je ubrzo steci, diplomu menadzera opste struke kao pola srbije. E zato smo batice moj tu gde jesmo, i ovako nam je, kako nam je, i iz tog blata se skorije izvuci necemo

nev

pre 9 godina

" Gospodo novinari,
.......
Konkretno, u Srbiji se koristi DINAR, u Hrvatskoj KUNA, u BIH KONVERTIBILNA MARKA. Svaka valuta ima drugaciju inflaciju, kao i drugaciju kamatu koja se pripisuje na stednju te valute. 
Kamata = stopa inflacije + riziko premija + profit banke + cena kapitala (ovo u sebi sadrzi i obaveznu rezervu koju odredje svaka Centralna banka)
Kolika j einflacija u Hrvatskoj? KOlika je ritiko premija i obavezna rezerva? Svakao puno manja nego u Srbiji. Zato je tamo i kamata manja.
.....
Kad radite analize i pisete tekstove nije dovoljno da stavite naocare u kosu i da zvacete zvakacu gumu i da pretrazujete nesto po netu !!! MORA I DA SE ZNA PO NESTO!!
EVEKAT SVEGA JE DA PALITE NAROD DEZINFORMACIJAMA !!!
(neko ko zna ovu tematiku, 21. septembar 2014 16:21)"

Kod nas se kredit vezuje za euro i isplata kredita mesecno ce biti u dinarima u vrednosti eura tako da se valuta treba izbaciti iz racunice kao i inflacija. Isto je u Hr i BiH.
Znaci po vama kamata=rizik+profit banke+cena kapitala. Posto nemam pojma o ekonomiji bilo bi lepo da neko objasni osnove sa primerima Sr,BiH i Hr sa svim ciframa i onda ce tu biti i citko gde je problem - u banci ili drzavi.
Nazalost znajuci nase medije neverujem da bi ijedan to uradio jer bukvalno zivimo u medijskom mraku.
Inace ti razni analiticari su vise politicki obojeni nego bot-ovi ovde na komentarima jer se botovi lako prepoznaju...

Marika

pre 9 godina

Kako mislite da onda direktori po bankama imaju pate od 2,000€, pa na vise?
Navikli da zive opusteno.
Eto ideje- uvedite im dodatni extra porez na zarade zbog tih velikih kamata.

Dream on

pre 9 godina

Ustavni sud u SLo bankama je zabranio obracunavanje "obrade kredita". Obrazlozenje je bilo, da je to ionako njihov posao, da daju kredite, tako da ne smeju da naplacuju uslugu, jer se dobitak odnosno zarada temelji na kamati.

Radomir

pre 9 godina

Najskuplji su samo ako ih vracate.

Ja nemam ziranta, ni hipoteku, kao ni nekretnine na svoje ime. Imam porodicu, snalazim se. Radim i zivimo solidno, ali ne vracam kredite. Mozda jednog dana vratim, kada dobijem posao i ja i supruga sa platama po 500eur. Ali mozda...

Postoji vise nacina za izbegavanje vracanja. Ne mogu banke da nas nadzive. Verujte mi. Sve je ovde od danas do sutra. Nijedan kredit uzet u stranoj banci ne moze se preneti na centralu u njihovoj maticnoj zemlji odakle je banka. Razmislite zasto.

Mushi-shi

pre 9 godina

Da li neko ko se razume u finansije moze da odgovori da li su visoke kamate u Srbiji, pored nekoliko spomenutih stvari, zasluga i visokog procenta nenaplativih potraživanja? Ukoliko banka ima npr. 20% nenaplativog potraživanja, logično je da mora da podigne kamatnu stopu svim klijentima da bi se nadomestilo ono što oni koji ne vraćaju kredite naprave. Ima li to smisla?

Pored ovoga, mišljenja sam i da su kamate nekako "status quo". Niko ne može, ili neće, da dovede u pitanje iste (zarad kojekakvih državnih, političkih i kojekakvih drugih odnosa) i to tako ide kao voda kroz vodenicu. Začarani krug. Neko je napisao: "Pa visoke su kamate dok god uzimate kredite, bankama je lepo". To je tačno, ali šta je alternativa? Kako čovek za života da kupi auto, nameštaj, ili, ne daj bože, stan?!

Glava treba da nam sluzi

pre 9 godina

Ipak se ni mi nismo dovoljno opametili pa da pre uzimanja svakog kredita i iz svake vijuge i iz svakog dzepa iscedimo suvu drenovinu i razmisljajuci i maksimalno racunajuci, nego se jope ponasamo kao pijani milioneri kad se potpisujemo u banci, pa posle -ajao brate. - E, posle nema ajao nego samo tuti, mnogo dugo tuti dok samoizazvani tajfun ne protutnji do kraja.

Црно дете из Шишатовца

pre 9 godina

Какве глупости.Као прво 300,80 КМ је 154€,и марка је фиксно везана за евро.Динар и евро се рачунају по флуктуирајућем курсу.Кредити у РС не прелазе 12% ефективно,не знам откуд ове информације,а код наше ИРБ могу се добити и по 5%,само треба живаца.Истина је да банке са сједиштем у Сарајеву,у РСу обрачунавају већу стопу.Код Рајфајзена је 8.75 % у РС,а 8.25 % у Фбих.

skyfall

pre 9 godina

@neko ko zna ovu tematiku, 21. septembar 2014 16:21
ajde kad znaš ovu tematiku, objasni kako to da su u Republici Srpskoj kamate još gore nego kod nas, znači monogo gore nego u BH federaciji, a RS i BHF su jedna monetarna celina.

neko ko zna ovu tematiku

pre 9 godina

Gospodo novinari,
prvi put odlucujem da napisem komentar.
Radi se ovde o novinarima koji pojma nemaju, pale masu, pisu nesto sto nema veze sa istinom.
Konkretno, u Srbiji se koristi DINAR, u Hrvatskoj KUNA, u BIH KONVERTIBILNA MARKA. Svaka valuta ima drugaciju inflaciju, kao i drugaciju kamatu koja se pripisuje na stednju te valute.
Kamata = stopa inflacije + riziko premija + profit banke + cena kapitala (ovo u sebi sadrzi i obaveznu rezervu koju odredje svaka Centralna banka)
Kolika j einflacija u Hrvatskoj? KOlika je ritiko premija i obavezna rezerva? Svakao puno manja nego u Srbiji. Zato je tamo i kamata manja.
Ovde se stednja u banci na euro bvalutu krece oko 2-2.3%, a u Francuskoj (koja je zemlja sa 30 puta manjim rizikom od Srbije) je 0.03% Zato su kamate na zapadu manje.
Kad radite analize i pisete tekstove nije dovoljno da stavite naocare u kosu i da zvacete zvakacu gumu i da pretrazujete nesto po netu !!! MORA I DA SE ZNA PO NESTO!!
EVEKAT SVEGA JE DA PALITE NAROD DEZINFORMACIJAMA !!!

losmi

pre 9 godina

Moja majka je uzela kredit od 500.000 dinara sa rokom otplate 7 godina. Kada smo preracunali koliko vraca po ratama, ispada da vraca iznos od 800.000 dinara Vojvodjanskoj banci. Hoce li mi neko objasniti kako je to 19, 20%?

Anatom

pre 9 godina

Imamo najskuplje gotovinske kredite
Poptpuo pogresna formulacija jer zapravo imamo ljude koji su spremni da pristanu da uzmu najskuplje gotovinske kredite.Svakoj banci je svrha da sto vise zaradi u u slovima koji joj to dozvoljavaju.Nisu bankari krivi sto narod sam hoce da uzme takve kredite.

au

pre 9 godina

ovako je vec godinama a samo je dosledan nastavak politike zapadnih zemalja koje srbiju i srbe vide kao pretnju i prvo bombardovanjem a kasnije suptilnijim ali ne manje neprijateljskim metodama postizu da se srbija svrstava u najsiromasnije zemlje sveta. naravno zakone su doneli lokalni kolaboracionisti za saku dolara...zato se kod nas ni poljoprivreda ni industria ne razvija a partije unistavaju jednu po jednu uspesnu firmu..primer dunav, galenika,...sps je perjanica ove 20 godisnje destrukcije..

Septicar

pre 9 godina

Da li vi uopste znate ko je trenutno u Srbiji na vlasti???? Ako ne znate reci cu vam: To je kancer u metastaznom stanju zvan RADIKALNA STRANKA, uvijena u sjajni sareni papir i sa novom SNS masnicom???? E pa iz te nadasve "strucne" stranke, pune doktora nauka sa svetski cuvenog i priznatog Megatrenda je i nasa "prelepa", "graciozna", "prepametna", "prestrucna", "preskromna"...Guvernerka JORGOVANKA TABAKOVIC?????
Pametnome dosta, a ostalima je svejedno, oni su ionako glasali za sve ovo!!!

Branislav

pre 9 godina

"NEKO KO ZNA OVU TEMATIKU", sve što je napisao je tačno i objektivno, a ovaj broj minusa koje je dobio pokazuje koliko je narod u Srbiji NEOBRAZOVAN i KOLIKO NEMA NI OSNOVNU FINANSIJSKU PISMENOST. I taj narod se nada boljem sutra? BRUKA!

Zlatko

pre 9 godina

Citajuci ovakve tekstove, sve vise pocinjem sa verujem da postoji dogovor izmedju banke, NBS i Vlade. Bez obzira ko je u Vladi a ko je guverner. Kao da postoji dogovor tipa "ako necete da ogranicimo kamatne stope, vi stavite koliko zelite, ali zato nama procenat". Ako su svuda kamate 10% zasto su kod nas 20? Ocigledno nekome ide procenat. Ako pogledamo da u tom trouglu (ko zna, mozda je u pitanju i mnogougao) postoji dogovor, onda samo mozemo da se zapitamo kome ne odgovara fiksni kurs? Ako jedna Bosna ima fiksni kurs izmedju kon. marke i evra, pa jedna Bugarska izmedju njihove valute i evra, gde je problem kod nas? Nego svi videli da narod steze kais da bi vratio pozajmljeno, pa cute i uzivaju. Videli da se narod ne buni, a narod k'o narod, ne uzima kredit mode radi vec zato sto mora.

mikin

pre 9 godina

"U Srbiji i u Republici Srpskoj gotovinski krediti su duplo skuplji nego u Federaciji Bosne i Hercegovine i Hrvatskoj."
--------------------------------------------
Ma koga to briga. Kakave to veze sad ima? Recimo i to da je od uvodjenja Evra kao valute pa do danas u Hrvatskoj kurs sa 7 otisao na 7,5 kuna za ! Evro, u Makedoniji sa 60 denara na 62 denara, u BiH se kurs nije menjao kao ni u Crnoj Gori. Jedino su u Srbiji uspeli da od 60 dinara za Evro doguraju do sadasnjih 120 din. za evro. Ne uzimajuci nista drugo kao parametar, samo preko kursa su nam uzeli pola standarda.

e-tugo

pre 9 godina

@hidrivoje

Hrvatska drzava ima u svom 100% vlasnistvu banku za obnovu i razvoj kao i HAMAG s kojima se kreditiraju poduzetnici sa subvencioniranim kamatama o 2-3%. HBOR ima aktivu od 25mlrd kn(3,3mlr E) i do sad je u svome radu gospodarstvenicima u 50 000 projekata plasirao 120mlrd(16mlrd E) tako da poduzetnici imaju alternativu komercijalnim bankama.

U RH je kamata zakonski ogranicena trenutno na 11% a za usporedbu sa srbijom treba uzeti u obzir deficit proracuna i naj vaznije godisnju stopu inflacije. RH u 2013 inflacija 0.3%, srbija 8.5%.
Kako dati u srbiji kamatu od 11% kad ti inflacija pojede 3/4 te kamate?

Milan

pre 9 godina

Svake godine 2-3 puta piskarate o ovom problemu i na kraju nikom nista.
Hocete li vise da krenete u zesto obracun sa bankama? Nijedan problem u ovoj zemlji nije resen pre nego sto novinari forsirali odredjenu temu, bez odustajanja.
Sva ubistva, placke, afere su resene tek kada bi se toliko povlacile po medijima da gospoda iz vlaste shvate da bi to mogao da im bude veliki minus na sledecim izborima.
Navalite na banke svaki dan, clanci, osude, intervjui, primeri iz okruzenja i tako u krug.
U svoj ovoj korupciji samo nam jos fale i korumpirani mediji i ugasili smo totalno.

mup

pre 9 godina

Jorgovanku treba najuriti iz finansija jer je enormno smanjila kamate na orocena sredstva, da bi tako podstakla banke da smanje svoje kamate. Naravno bankarske kamate su ostale iste, a one koje dobijaju stedise na orocena sredstva su pala na 1-1.6% na godisnjem nivou. Tako banke jos vise i bezobraznije zaradjuju praveci se lude. Nema ko da nas zastiti ni od spoljnih ni od domacih pljackasa.

miki

pre 9 godina

Zivimo na Kosovu, moj cale je podigo kredit, poljoprivredni, 5000 e, za 5,5%,na na 5 god. Pro kredit banka, inace dodju popisu ti imovinu i uzimas bez problema, nista ih ne zanima gde ces i na sta da trosis. Samo da uredno vracas. A nase banke uzas sve preko 10 % kamate

kica

pre 9 godina

Mnogo toga sto je napisano nije tacno. Kamate u Federaciji BiH i u Srpskoj su na isto nivou i znatno niže nego u Srbiji. Ja radim u Srpskoj a moja supruga u Srbiji i mogu da uporedim skupocu kredita tamo i ovde. Kamate na kredite u markama ili eurima u BiH su znatno nize nego kamate na kredite u eurima u Srbiji. Zaduzivanje tamo je jeftinije i jednostavnije. Konkretno,moja banka daje kredit do 60 000 maraka(30 000 €) na 10 godima sa kamatnom stopom od 6,9% bez ziranata. To je u Srbiji neizvodivo. Nigde krediti nisu skuplji nego ovde i nigde plate nisu mizernije nego ovde. Trazili smo evo nam ga.

Vlada

pre 9 godina

O gospode bože... novinari ne razumeju, komentari lutaju. Zar nikome nije jasno da su kamate visoke jer je visoka REFERENTNA KAMATNA STOPA NBS?! Banke tamo deponuju obaveznu rezervu i kupuju hartije od vrednosti, tako da profitiraju od države a da ništa ne rade. Čemu onda rizik da vama daju nenamenski kredit? Može momak, ali zelenaška kamata pa izvoli ako voliš. A zašto je visoka ref. kamatna stopa? Jer MMF tako traži i to slušaju sve vlasti posle Miloševića. Vlasti bolje ne znaju ili ne smeju. Misle da će im otići devizne rezerve, koje krckamo na uvoz jer ne pravimo ništa. Pa neka idu, više znači jedna banka koja kreditira proizvodnju nego 30 belosvetskih oportunističkih špekulantskih krvopija. Kako to niko ne vidi a jedno je od rak rana među problemima Srbije?

Marika

pre 9 godina

Kako mislite da onda direktori po bankama imaju pate od 2,000€, pa na vise?
Navikli da zive opusteno.
Eto ideje- uvedite im dodatni extra porez na zarade zbog tih velikih kamata.

Radomir

pre 9 godina

Najskuplji su samo ako ih vracate.

Ja nemam ziranta, ni hipoteku, kao ni nekretnine na svoje ime. Imam porodicu, snalazim se. Radim i zivimo solidno, ali ne vracam kredite. Mozda jednog dana vratim, kada dobijem posao i ja i supruga sa platama po 500eur. Ali mozda...

Postoji vise nacina za izbegavanje vracanja. Ne mogu banke da nas nadzive. Verujte mi. Sve je ovde od danas do sutra. Nijedan kredit uzet u stranoj banci ne moze se preneti na centralu u njihovoj maticnoj zemlji odakle je banka. Razmislite zasto.

nev

pre 9 godina

" Gospodo novinari,
.......
Konkretno, u Srbiji se koristi DINAR, u Hrvatskoj KUNA, u BIH KONVERTIBILNA MARKA. Svaka valuta ima drugaciju inflaciju, kao i drugaciju kamatu koja se pripisuje na stednju te valute. 
Kamata = stopa inflacije + riziko premija + profit banke + cena kapitala (ovo u sebi sadrzi i obaveznu rezervu koju odredje svaka Centralna banka)
Kolika j einflacija u Hrvatskoj? KOlika je ritiko premija i obavezna rezerva? Svakao puno manja nego u Srbiji. Zato je tamo i kamata manja.
.....
Kad radite analize i pisete tekstove nije dovoljno da stavite naocare u kosu i da zvacete zvakacu gumu i da pretrazujete nesto po netu !!! MORA I DA SE ZNA PO NESTO!!
EVEKAT SVEGA JE DA PALITE NAROD DEZINFORMACIJAMA !!!
(neko ko zna ovu tematiku, 21. septembar 2014 16:21)"

Kod nas se kredit vezuje za euro i isplata kredita mesecno ce biti u dinarima u vrednosti eura tako da se valuta treba izbaciti iz racunice kao i inflacija. Isto je u Hr i BiH.
Znaci po vama kamata=rizik+profit banke+cena kapitala. Posto nemam pojma o ekonomiji bilo bi lepo da neko objasni osnove sa primerima Sr,BiH i Hr sa svim ciframa i onda ce tu biti i citko gde je problem - u banci ili drzavi.
Nazalost znajuci nase medije neverujem da bi ijedan to uradio jer bukvalno zivimo u medijskom mraku.
Inace ti razni analiticari su vise politicki obojeni nego bot-ovi ovde na komentarima jer se botovi lako prepoznaju...

hidrivoje

pre 9 godina

20 posto kamate na nenamjenske kredite? :o Kao što je rekao netko dolje, kako mali i srednji poduzetnici mogu tako nešto izdržavati? Kod nas u Hrvatskoj su kamate upola manje, a svejedno su veliki uteg za malu ekonomiju. S time da problem ide još dublje, jer banke ne služe kao poluga razvoja nacionalne privrede (jer su u stranom vlasništvu) i nema razvojnih ekonomskih kredita, dok su najpovoljnije kamate na stambene i slične kredite kod kojih je banka osigurana nekretninom u startu. Na taj način se kapital iznosi iz zemlje, favorizira građevina kao sektor, a suzbija se poduzetnike i razvoj. A kako vidim, nova vlada u Srbiji jako voli građevinski sektor i fantazije oa raznim Beogradima na vodi i slično - dobro se čuvajte takvih planova i pitajte Dalmatince kako je to kad vam strani (a uvijek su u pitanju neki šeici i slični teško provjerljivi) građevinskim zahvatima i notornim poslovno-stambenim zonama "razviju" najatraktivnije dijelove grada i javnih površina.

Vucicu, intervenisi... Tisina tamo!!!

pre 9 godina

A evo i vrhunca... Jedna (a mozda i jedina) ruska banka u Srbiji odobrava razne zajmove po naoko boljim kamatama - 15-ak % u dinarima, ali zato imaju fascinantnu tarifu za "odrzavanje kreditne partije" - sta god to znacilo. Elem, MESECNA tarifa je 1.7 E fiksno + 0.15% iznosa kredita?!? Uzmete 1000000 din (cca 8300 E) i mesecno na odrzavanje platite 1.7E = 204 din + 0.15% od miliona (1500 din) = 1704 din. Na 72 meseca (6 godina) na "odrzavanje" date okruglo 1000 E! I naravno kamatu pride. Oni svakako napisu da je EKS 10-ak % veca od NKS ali na kalkulatoru koji uredno priloze se ubacuje NKS. I tako svaka rata koju kalkulator izracuna postaje 1700 din manja od stvarne. Da sam malocas duvao travu sad bih zvao NBS da intervenise ali posto nisam sklon halucinacijama o regulatornim telima u nasoj zemlji, preskocicu.

Hteo bi da znam

pre 9 godina

"...Zatezna kamata koju banke u Hrvatskoj i BiH zaračunavaju ukoliko se kredit ne otplaćuje je 12 odsto..."

Ako,je ovo tacno,kod njih su nize zatezne kamate,nego kod nas redovne!

ili smanjujte ili razlaz bando ukinite notare

pre 9 godina

Osim sto imamo najskuplje kes kredite, mi smo i jedina zemlja na planeti gde se kes krediti reklamiraju (a jeli, i koriste) za odmor, luksuziranje i sl. To nigde nema, samo ovde.
Zna se zasta sluzi kes kredit, za ekstremne slucajeve - placanje dugova/racuna, neko lecenje/operacije, premoscavanje do sledece plate, puko prezivljavanje (hrana i sl.), znaci u najizuzetnijim i najhitnijim slucajevima.
A kod nas se koriste za letovanja, zimovanja, kupovinu novog telefona, tv-a, auta, organizovanje svadbe/sahrane itd.
I to nisu bankari to izmislili, vec gradjani. Pa sad i bankari guraju i kroz ponudu i kroz reklame (bas se ovih dana vrti neka gde reklamiraju "kes kredit za odmor"?!).
Isto vazi i za % kamate - da ljudi (masovno) ne uzimaju, ne bi bile tolike kamate, vec bi morali da ih smanje. Ovako - pa sto da ne, kad mogu (ekstra) da zarade, sto da ne, nece oni cuvati ljude od njih samih

drogba

pre 9 godina

Pa da ovo je srbija narode....ovde je trenutno gore nego pod turcima dok smo bili 500 god.smanjuj plate i penzije,dizi racune troskova,pici najjace kamate za kredite dok narod ne pomre!zali boze gde sam se ja rodio...a jos gore gde ja zivim trenutno.jadna li si SRBIJO!!!

brute

pre 9 godina

Ovo je realno jedan od najvecih nasih problema. Mala i srednja preduzeca su generator razvoja privrede bilo koje zemlje. A ona zavise od povoljnosti kamata na zajmove. Realno je ocekivati da profit bude u granici 10-15% obrtne vrednosti ulozenog kapitala, sto dakle izbacuje mogucnost koriscenja tudjeg novca (banke) ako su kamate 15-22%. Dakle biznis je moguc samo ako radite svojim novcem (sto se ne preporucuje) ili ako imate paprene marze (sto je kod nas slucaj) pa tako imamo najskuplje artikle, cene nekretnina i usluga u celom okruzenju. Kupovna moc kod stanovnika koje je izmuceno sanckijama, inflacijom i ratovima je jako mala, preduzeca propadaju a banke svakako naplate svoje troskove. Tako je recimo iz zemlje u proteklih godinu dana preko banaka izneto preko milijardu evra. Onda ce taj novac ponovo da nam daju kao kredit i tako u krug. A sve mere stednje vlade su da se namakne pola milijarde. Trebamo da zahvalimo Dinkicu, grobaru nase ekonomije, privrede i finansija za ovakvo stanje.

Dule

pre 9 godina

Kamate na kredite su ostale iste ili čak i veće nego lani,a kamate na štednju su skroz smanjene i sada su čak manje nego u zemljama EU.Ne isplati se ni uzimati kredite a ni štedeti u našim bankama.

Црно дете из Шишатовца

pre 9 godina

Какве глупости.Као прво 300,80 КМ је 154€,и марка је фиксно везана за евро.Динар и евро се рачунају по флуктуирајућем курсу.Кредити у РС не прелазе 12% ефективно,не знам откуд ове информације,а код наше ИРБ могу се добити и по 5%,само треба живаца.Истина је да банке са сједиштем у Сарајеву,у РСу обрачунавају већу стопу.Код Рајфајзена је 8.75 % у РС,а 8.25 % у Фбих.

Glava treba da nam sluzi

pre 9 godina

Ipak se ni mi nismo dovoljno opametili pa da pre uzimanja svakog kredita i iz svake vijuge i iz svakog dzepa iscedimo suvu drenovinu i razmisljajuci i maksimalno racunajuci, nego se jope ponasamo kao pijani milioneri kad se potpisujemo u banci, pa posle -ajao brate. - E, posle nema ajao nego samo tuti, mnogo dugo tuti dok samoizazvani tajfun ne protutnji do kraja.

svE U redu

pre 9 godina

@Zivimo na Kosovu, moj cale je podigo kredit, poljoprivredni, 5000 e, za 5,5%,na na 5 god. Pro kredit banka, inace dodju popisu ti imovinu i uzimas bez problema, nista ih ne zanima gde ces i na sta da trosis. Samo da uredno vracas. A nase banke uzas sve preko 10 % kamate
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (miki, 21. septembar 2014 14:10)

Znaci Kosovo se bolje kotira ekonomski od Srbije. Pa da, smatraju da ne moze da nastane propast u nepunih 2 mil stanovnika, ali da propast moze doci medju 7 miliona.

Ex sns

pre 9 godina

Nisu krive banke jer rade ono za sta postoje,da nas oderu sa kamatom i skinu ljudima kozu s ledja,pitanje je za onu Jorgobanku,sta ona radi da to spreci i da imamo kamate kao i svi drugi? Kako ona opravdava svoju platicu od 550.000 din ?

Mushi-shi

pre 9 godina

Da li neko ko se razume u finansije moze da odgovori da li su visoke kamate u Srbiji, pored nekoliko spomenutih stvari, zasluga i visokog procenta nenaplativih potraživanja? Ukoliko banka ima npr. 20% nenaplativog potraživanja, logično je da mora da podigne kamatnu stopu svim klijentima da bi se nadomestilo ono što oni koji ne vraćaju kredite naprave. Ima li to smisla?

Pored ovoga, mišljenja sam i da su kamate nekako "status quo". Niko ne može, ili neće, da dovede u pitanje iste (zarad kojekakvih državnih, političkih i kojekakvih drugih odnosa) i to tako ide kao voda kroz vodenicu. Začarani krug. Neko je napisao: "Pa visoke su kamate dok god uzimate kredite, bankama je lepo". To je tačno, ali šta je alternativa? Kako čovek za života da kupi auto, nameštaj, ili, ne daj bože, stan?!

ivan

pre 9 godina

@ losmi,
Kamata se obracunava na godisnjem nivou na ostatak duga, a ne na ceo iznos
i jos usput sve to da vracas sedam godina....Sasvim sam siguran da si jednako pronicljiv i kao fudbalski selektor kao sto si i ekonomista,i drzavu bi kao
premijer sigurno uredio za manje od nedelju dana svojim znanjem i sposobnostima.
Ti si Milose ustvari jedan prosecan srbin sveznalica, koji se u sve razume , ali niusta konkretno, i vrlo verovatno imas, ili ces je ubrzo steci, diplomu menadzera opste struke kao pola srbije. E zato smo batice moj tu gde jesmo, i ovako nam je, kako nam je, i iz tog blata se skorije izvuci necemo

Dream on

pre 9 godina

Ustavni sud u SLo bankama je zabranio obracunavanje "obrade kredita". Obrazlozenje je bilo, da je to ionako njihov posao, da daju kredite, tako da ne smeju da naplacuju uslugu, jer se dobitak odnosno zarada temelji na kamati.

skyfall

pre 9 godina

@neko ko zna ovu tematiku, 21. septembar 2014 16:21
ajde kad znaš ovu tematiku, objasni kako to da su u Republici Srpskoj kamate još gore nego kod nas, znači monogo gore nego u BH federaciji, a RS i BHF su jedna monetarna celina.