Četvrtak, 18.09.2014.

08:34

Overa izjave skuplja 45 puta

OD 1. septembra, overa založne izjave koja se prilaže banci za stavljenje nekretnine pod hipoteku prilikom uzimanja stambenog kredita je poskupela 45 puta.

Izvor: Novosti

Overa izjave skuplja 45 puta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

117 Komentari

Sortiraj po:

EU Citizen

pre 9 godina

Neverovatno. Ovo je, po ko zna koji put, ali ovog puta u veoma očiglednoj i drskoj formi, ozakonjeni kriminal pod patronatom, i sa licencom države. Ideja privatnih notara je da postoji konkurenciha i da ljudima bude lakše i jednostavnije nego u državnim institucijama, a ne da notar dere građanstvo jer ima monopol i, po svoj prilici, odvaja masan procenat za onog ko mu je taj ucenjivački monopol omogućio.

Zoran

pre 9 godina

@majstor

Jeste majstore bila proporcionalna vrednosti ugovora (ali je imala i maksimalnu gornju vrednost nezavisno od vrednosti ugovora). Nego htedoh reci da mi nije jasno, pre su te pare isle direktno drzavi a sad idu notaru a drzava uzima pdv (recimo 20% od tarife). Zasto je drzava ostecena? Ili je bankrot stvarno toliko blizu pa da se polapa sta se stigne.

Caki

pre 9 godina

Kad je bilo reci o uvodjenju notara za overu ugovora, tada je advokatska komora dobila zvanicno objasnjenje vlasti da ce postojati paralelno overa u sudu kao i do sada. Advokati se nisu zbog toga uzbudjivali jel im nista ne bi bilo uskraceno. Medjutim kada je zakon usao u proceduru donet je PO HITNOM postupku danas za sutra (ko da je poplava u pitanju). U zakonu stoji da ugovor mora biti u formi notarskog zapisa (a receno je da nece, da bi umirili adovkate). Nisam advokat (prijatelj mi je advokat). Mene sve ovo podseca na pricu o aflatoksinu u mleku kada su po hitnom postupku menjali zakonsku normu. A inace ovaj zakon je protiv ustavan jel ne moze notar da pruza pravnu pomoc a pisanje ugovora je pravna pomoc. Pogledajte koje ludilo, Notar mora da zastupa obe strane u ugovoru , I sta ako se ugovor proglasi nistavnim usled neke tuzbe.

Ivan

pre 9 godina

Za neupucene nota na zapadu samo overava ugovor da se ne bi stvarale guzve u sudovima i opstinama. Overa ugovora kod notara je jeftinija nego u sudu i zato ljudi idu kod notara, a sudovi imaju manje troskove. Kod nas sve naopako. Ok kapiram ja da hoce da "razbucaju" adovkaturu, ali zasto po dzepu obicnog gradjanina.

Biciklista

pre 9 godina

E pa dragi moji drzavljani Srbije juce ste udarili hajku na advokate sto strajkuju, pre par meseci na agente nekretnina, pre toga na sudove. Sad placajte notare. Sad advokati ako ne uspeju sa strajkom ce cene da budu skuplje jer ce ziveti od parnice i krivice samo, agenti za nekretnine ce svoje licence debelo naplatiti( ispit za licencu, novo registrovanje firme, novi nameti drzave sve to kosta) plus nove sudske takse!!! Hteli ste notare sad placajte. Advokati pola svojih usluga ne naplati, mali broj zivi ko burzuji, agenti se polomise da i ono malo kupaca pronadju ( prevelika ponuda a minimalna potraznja), sudovi formirali takse da svako moze da ih plati. Sta ce biti kad se uvedu i medijatori tj kad njihov broj bude veci??? Ni vlada DS nit ova vlada nije uspela u reforma pravosudja a ni zakonodavstva. Procijate sta sve treba sad za agenta za nekretnine, sta radi notar tu sud i advokat vise ne trebaju a kosta vas daleko vise. Evo jednog pitanja za sve. Sta ce advokatu ili bilo kom pojedinci agencija i notar. Oglas za stan date sami, ugovor sami napisete ( bitni elementi ugovora pisu u zakonu, advokati ga pisu u po noci), sve za stan se informisete u buducoj kancelariji za brze odgovore ( uvodi ih ova vlada) i sve overite u sudu za daleko manje novca. Ovako placate agenciju jer ce ici promet preko njih, mali broj ce raditi, placate notara jer ima monopol sklapanja, overe pravnog posla i posle ne daj boze advokata i sud u slucaju spora.

lele

pre 9 godina

@uzbunjivač E moj bratko, u kruševcu svi znaju da je bata santos platio 250k € ili tu negde da bi se učipio kao podpresednik SNS-a. Pa onda gradonačelnik i sada ministar !!! A boranija koja je kao glasala nebitno za koga, pa, ovce su za šišanje zar ne ?

SONE

pre 9 godina

KO JE SMISLIO NOTARE I CENOVNIK NIJE NORMALAN. Postoje notari po zapadu i koristio sam usluge ali oni i ovi ma nema pojma. Inace mi smo skloni da preuzimamo ideje od zapada ali muziku i arazman mi pravimo. Onda ide prica - Evropa "iste " od nas. Opet prevara.videli priliku da legalno otimaju. Pa to je radno mesto ko i svako drugo U nemackoj notar sluzi da skrati put do suda i mora se uklapati u sudske takse. E znate li Vi kad cemo mi sa ovim prevarantima bilo gde Evropa Azija Afrika NIKAD

b

pre 9 godina

mnogo mi je drago(da me ne shvatite pogresno), zbog cinjenice da gradjani(nadam se i ovi prepodobni), polako uvidjaju prave motive ove nam vlasti i da je vreme da se PODIGNEMO I IZADJEMO NA ULICE, niko nam nece pomoci ako sebi sami ne pomognemo.Skresali plate i penzije 15%, povecali namete 500%, nezaposlenost, beda i letargija, a nekolicina uziva u milionima i SMEJE SE NARODU U LICE..A narod nista,..umoran od 25 godina borbe za dostojanstven zivot

b

pre 9 godina

uzasno mi je drago(da me ne shvatite pogresno), sto se gradjanima(verujem i onima koji su glasali za prepodobne), polako aktuelna vlast prikazuje u pravom svetlu! Kad pocnemo da osecamo po dzepu javnu pljacku vlasti, DICI CEMO SE I PRAVAC ULICA..,6.OKTOBAR!Nadam se da nam je toliko snage ostalo nakon 25 vec godina borbe za dostojanstveni zivot kakav svako od nas zasluzuje

majstor

pre 9 godina

pa i overa kupoprodajnog ugovora u sudu je bila proporcionalna recimo stan od 60m2 sam pre nekoliko godina placao oko 30000 rsd....sad jos i ovo

Napredno

pre 9 godina

Buducnost u koju verujemo stize lagano, biju po ulicama bez razloga, otimaju na sve moguce nacine "po zakonu" i bez njega.

Ko prezivi pricace, a mozda i nece.

Banda koja zasluzuje kontejner

pre 9 godina

Uff,pozovite i vi telefonom,ko ne veruje,za ugovor,neki zapis,taxu i overu potpisa treba oko 550 evrica kod notara za stan od 50 ak m2!!!!!?
Procitah pravila,na b92 ne sme u komentarina da se psuje,zato sam pristojan, inace znate vec kakve mi psovke lepe imamo.
Onomad videh u Ukr ubacili politicara u kontejner,zato predlazem da nas neko nominuje pa da krenemo da ih poubacujemo sve u kontejnere!

Mirko

pre 9 godina

Ovi sada na vlasti su banda neopevana! Ovo sto rade je pljačka Srbije, svi ostali su mala deca za njih. 15.000.000.000 eura su nas zaduzili za tri godine. Samo prebrojte nule...

miki

pre 9 godina

Ovo je nečuveno. Notar bi morao da naplaćuje svoje usluge po tarifi ukoliko doprinese svojim radom i garantuje potpisom da je sve po zakonu, ali ukoliko se nesto overava za banku ili neku drugu instituciju, koja je sam propisala formu koju prihvata u okviru uslova koje nudi klijentu, doprinos notara je u tom slučaju potpuno nepotreban. Klijent banke ne mora da prihvati uslove koje nudi banka, a ukoliko je klijent overio potvrdu u formi koju je banka propisala onda nema prostora d abilo ko proispituje sadržaj potvrde i sličnih dokumenta, a posbno da stronmskli napalaćuje pečata. Legalna pljačka. Krupnih stvari više nema (kao prodaja firmi bez cene zemljišta, jer je postojalopravo korišćenja, koje je sad prešlo u pravo svojine), pa sad legalno uzimaju na sitno.

Mr

pre 9 godina

Ako sam ikada rekao ili pomislio nešto ružno o advokatima, duboko im se izvinjavam. Podrška advokaturi u štrajku, oborićemo ovu lopovsku vlast. GOTOV JE!!!

Ludnica

pre 9 godina

Evo cenovnika notara u Njujorku. Najveća cena je 2 dolara. U praksi, ako imate račun u banci, bankin notar će vam notirati za džabe. http://www.123notary.com/New%20York/notary_fees.asp

realni

pre 9 godina

strasno i zalosno, ovaj ministar pravde nas je upropastio, nikada goreg nismo imali... kada je stupio na funkciju nije imao ni pravosudni ispit, a sada je bio prvi na spisku za polozen javno beleznicki ispit, za koji je uslov pravosudni. bruka...

VBA

pre 9 godina

Prilikom overe Ugovora notar naplati taksu po vrednosti samog ugovora..? Ispada da notar naplaćuje proviziju kao agencija ,što mu daje četvorostruku funkciju
1. Javno ovlašćenje (overa...i dr)
2. Sudsko ovlašćenje (Ugovor o deobi imovine, Doživitno izdržavanje)
3. Advokatski posao (sastavljanje ugovora; vanparnične stvari, testament)
4. Agencijski posao (nplaćuje taksu za overu u visini ag.provozije-kao nalogoprimac u posedovanju)....sve to za ogroman novac... Neverovatno.!
A sve to od stranke prigradskih naselja-kako ih opisuje njihova CIA.

d

pre 9 godina

Zapravo, nisu oni krivi, kriva je država koja im je dala tolika ovlašćenja i tolike takse.
(krle, 18. septembar 2014 09:27)
Krle nisi u pravu nije kriva drzava. Kriv je narod koji je poverovao u pricu o hlebu od dva dinara. Kriv je narod koji je glasao za lljude koji ukupno nemaju mesec dana rada van politike. Kriv je narod sto dozvoljava da se ovi sadasnji zaduze za jos 15 (petnaest) i vise milijardi evra a do juce su pljuvali po bivsima zbog toga i objasnjavali kako ce oni uvesti blagostanje i vratiti sve kredite uz pomoc carobnog stapa. Kriv je narod koji je poverovao o ulaganju arapa u Srpsku privredu a u stvari je prodaja od strane SNS-a Srpskog naroda u roblje. I da ne nabrajam vise kriv je narod a ne drzava.

bosanac

pre 9 godina

nemogu da verujem sta citam,ovo je tezak lopovluk,umesto da se smanje nameti da bi narod mogao da obezbedi krov nad glavom,oni overu obicnog papira poskupljuju 50 puta,procena stanova su tako niske da mema ni racuna da se kupuju na kredit,jer ti banka za stan da oko dve trecine novca,a trecu moras sam da obezbedis,ili ako nemas da podignes jos jedan kredit.
DALI JE OVO OBECANO U PREDIZBORNOJ KAMPANJI.

Mile

pre 9 godina

Rece mi jedan advokat da ce dogodine svi Selakovicevi drugari notari biti milioneri. Raspitajte se koji su kriterijumi bili prilikom izbora notara, i zasto nije dozvoljena konkurencija !

atymen

pre 9 godina

sad ce nas svemocni premijer AV da to smaci na poskupljenje od SAMO 30 puta..i svi ce biti srecni i zadovoljni..a on ce opet ispastti najveci prijatelj srpskog narod...ali ni ne treba da se zalimo..mi smo ih birali..sad i treba da trpimo njihovo nestrucnost i neznanje...

Vlada

pre 9 godina

Srecom mi netreba ovako nesto (i pored najbolje volje tesko razumem cemu sluzi taj famozni list papira, koji, kao i obicno, nicemu ne sluzi), ali ljudi pa koja je ovo pljacka, pa to nije normalno!

Student

pre 9 godina

Da li se neko buni? Ne buni se. Znači sjajno nam je.

A i mnogo smo glup narod, sasvim podložan manipulaciji politikanata, bez ikakvog napora bace siromašnom i opljačkanom narodu advokate i svi kukaju maksimalno na njih. E pa tražili ste notare i da notari imaju monopol, uživajte sad kad vam budu skidali kožu i slali je Partiji.

I pohvala za B92, potpuno ste obesmislenili sve političke vesti puštanjem botovskih komentara. I vi ste odgovorni za ovo, ali koga briga... Nije red da se zamerate vlasti, tradicionalno u Srba. Pisaćete kad odu...

Nesvrstani

pre 9 godina

Ovi notari koji su inace birani po politickom kljucu su najastarsniji lopovi i otimaci. Prosle nedelje je covek platio taksu na ugovor o deobi,koja je inace u sudu iznosila 1600 din ,CITAVIH 5000 EVRA. Dali su im pravo da procenjuju vrednost i uzimaju za sebe koliko hoce. Inace na moje pitanje koliki deo novca odlazi njima notar kaze 80% njima a 20 drzavi.Kaze da je procena da ce mesecna dobit notara u prbom mesecu biti 100.000 EVRA.
Ko ih je postavio i po kom kriterijumu?
Ko im je dao za pravo da pljackaju i uzimaju koliko zele?
Ko moze da mi dokaze da nisu u talu sa pravednicima iz vladajuce stranke
?!

deran

pre 9 godina

ako moze jedna molba za b92 i brankicu insajder,napravite emisiju o tome kako se postaje notar u srbiji,verujem da ima dosta materijala za nekoliko nastavaka.

scoby

pre 9 godina

Tako nam i treba kad smo dozvolili da Drzavu vode pravnici. Premijer je bio najbolji student ovog "fakulteta" (goreg i od Sega-Mega Trenda), na kome su profesori bili (a i sada su) znamenite velicine V.Seselj i Oliver Antic.

Lik

pre 9 godina

Sve u svemu, obični ljudi njihovim izborom nisu dobili ništa, a ni država Srbija.
(Uzbunjivač, 18. septembar 2014 09:42)

Zato je dobila stranka na vlasti, ti notari pa i ovi uterivači dugova (izvršitelji) sve su to njihovi ljudi, lepo su se dosetili kako da opljačkaju građane na legalan način i da sebe izfinansiraju.
Ništa bolji ne bi bili ni ovi iz DS, vreme je Srbijo da iznedriš neke nove ljude, do sada si proizvodila samo đubre.

nikola

pre 9 godina

au tu moze da se poveca ko od sale. uzimaj, uzimaj! koju vrednost proizvode notari da to toliko kosta? papir? pecat? a minimalac 20din gore nicht! radnici na ulice! politicare u kontejnere!

Fukusima

pre 9 godina

@Pantagruel

Tu izjavu moraju da daju svi roditelji, bez obzira da li su supruznici razvedeni ili nisu. Na granici vam traze saglasnost po zakonu (obicno ne traze, ali ne smete da rizikujete da propustite avion ako traze) drugog roditelja ako jedan roditelj vodi dete, bez obzira da li se razvedeni ili ne. Tako da je pljacka gigantskih razmera.

z

pre 9 godina

ceo iznos sudske takse je isao drzavi, sada PDV od takse notara, drzava je znaci na istom. advokati naplaćuju 300€ predugovor, kupoprodajni ugovor..., sve u kompletu. to se uklapa u trošak kod notara. e, sad gde je kvaka, notari opet kroz promet treba da placaju porez, i to zvuci ok. a sigurna sam da nesto nije ok, od toga ko je od miljenika vlasti mogao da postane notar, pa nadalje...

sandsea

pre 9 godina

Prvi put sa notarom na potpisu - knjiga moze tako da se zove. Meni stvarno nije jasno zasto bas SVE u ovoj zemlji mora ovako nekako da pocne i da bude? Ali bas sve!

Visa sila

pre 9 godina

au bre ljudi, sta vam je, skupo vam, pa sta mislite koliko bi kostala overa beograda na vodi da nije maketa!?Sheik bi bankrotirao!
a pare od notara ne uzima drzava za sebe, vec za poplave...evo samo da vas drzava overi pa ce da napravi te mucene kuce...brzo kod notara, sad ce zima, budite solidarni...

marecare

pre 9 godina

Mislim da je normalno da na početku ovako krupne promene bude malo konfuzije i neorganizovanosti. Dobro je što postoje Notari i to nije izmišljeno juče u Srbiji. Ova institucija već jako dugo dobro funkcioniše čak i u okruženju. Ima stvari koje su skuplje, ima koje su jeftinije, u svakom slučaju ne morate ići na sud za bilo šta sem parnice i krivice a to je odlično. Da se malo naviknemo, da se Notari prilagode, da se stvori prakse i biće to ok. Rade ljudi samo 13 dana, rano je da im se sudi

iwi

pre 9 godina

Ajde rešavajte ovo što pre. Treba za 10 dana da overim jednu založnu, radije bih da uzimam manji kredit nego što moram za sve propratne troškove oko kredita za stan.
A o osećaju koji nosim u grudima (koji je nastao jer je neko svojim predanim radom u vrlo kratkom roku uspeo da...) neću ni da pišem. Žao mi tastature...

Rango

pre 9 godina

Notari su najveći pljačkaši na svijetu. Ljudi su primorani da ih posjete a oni kao po dogovoru svi drže iste visoke cijene. Uopšte ne postoji tržišna utakmica i cijene usluga su dogovorene - to sam siguran! Užas!

nn

pre 9 godina

Ja cekam stanove koje je odgovorno najavio premijer za 130eur mesecno...
(Ivanchica, 18. septembar 2014 10:42)


ma svi ih cekamo ali se bojim da ih necemo docekati...to je uostalom samo bilo predizborno obecanje tako da se ne vazi :D

Hoax

pre 9 godina

Da li znate zasto na ovom clanku nema SNS botova? Zato sto je pola njih platilo svojoj stranci da budu notari. Eto ljudi, SNS sad ne zaposljava ljude na "drzavnu sisu", nego ovako deli licence za pljacku.

Notari treba da budu (i u svakom normalnom sistemu jesu) SUPLEMENT advokatsko/pravnog sistema. Da smanje usko grlo sudova kad je u pitanju rutinska overa dokumenata, potpisa i ugovora.

Kod nas se to pretvorilo u "powered by SNS" udomljavanje prepodobnog lojalnog kadra i opstu pljacku.

Na zalost, opozicija u ovoj zemlji ne postoji, Djilas i Ceda su smehotres i utaljeni sa Vucicem, ostali gledaju svoj cosak. Prepusteni smo na milost i nemilost SNS-u. Nema ko da organizuje gradjansku neposlusnost, dok nas ovi stezu i tovare gore nego Sloba.

hm

pre 9 godina

Po isteku prelaznog perioda, notari ce isklučivo overavati da je fotokopija nekog dokumenta verna originalu, što znači da ako tražite posao, hoćete da konkurišete za subvencije, učestvujete na tenderu, ostvarite pravo na dečiji dodatak i još sto drugih stvari..... moraćete samo kod notara!

Kalkulacija jedne pljacke

pre 9 godina

237.600 dinara za overu izjave?! Pa to je max. 5 minuta posla! U prevodu na srpski, notari naplacuju radni sat oko 40.000 eura.

Milan

pre 9 godina

Neka mi samo neko objasni zasto su veliki redovi i guzva u Sudovima za overu dokumenata ili ugovora. Da li je normalno da ti neko dodje na noge i ceka da ti da pare za uslugu koju debelo naplacujes a ti ne zelis samo da mu uzmes pare nego hoces malo da ga maltretiras kako bi mu dokazao koliko je mali i sitan ili zelis da na osnovu toga sto su velike guzve primis nekog preko reda kome se mnogo zuri kako bi mu naplatio extra i to stavio u svoj dzep.
Ista situacija sa redovima je i u katastru i u bolnicama i svugde imas mogucnost da dodjes preko reda ali ako dodatno platis ili imas debelu vezu.
Nas najveci problem je korupcija koja se uvukla u svaku javnu ustanovu gde su naravno zaposleni partijski kadrovi koji na ovaj nacin reketiraju svoje gradjane i koja po prirodi samu sebe uvecava kao kancer u ljuskom telu.
Znaci postoje dva resenja ili ce neko da odstrani taj kancer ili cemo kolektivno da propadnemo tj. da dodjemo do bankrota.
Po svemu sudeci kako ova vlast resava probleme ovaj drugi scenario je mnogo izvesniji.

Pantagruel

pre 9 godina

Постоји још један детаљ о коме још нико до сада није писао (на њега ми је пре неки дан указано у Првом основном суду), а који задире у животе много већег броја грађана. Оверио изјаву да моје дете може путовати са мајком (без мене) на одмор у Грчкој и рекли су ми да ће судови изјаве те врсте моћи да оверавају само до марта 2015. године, након чега ћемо сви морати да идемо код јавних бележника. До сада је такве изјаве било могуће оверавати у судовима (где је такса пристојно мала, 230 динара) или у општинама које саме одређују висину таксе, па су и по неколико пута скупље (само једном сам се прешао да у Општини Раковица платим око 600 динара). Међутим, ако то пређе у надлежност нотара, претпостављам да ће коштати више од 3.ооо динара (негде сам прочитао да је то најнижа тарифа коју они наплаћују) и био бих захвалан да то неко провери. Замислите колико има разведених родитеља у Србији. Ако свако од нас, до пунолетства свог детета или више деце, буде морао да плаћа такав харач за свако путовање са оним другим родитељем, плус за екскурзије, спортска такмичења и рецимо турнеје са фолклором или хором, онда долазимо до веома великог износа за који ја мислим да би представљао чисту пљачку. Молим новинаре међу којима сигурно има разведених и лично заинтересованих за ово питање да провере шта је ту заправо истина и шта нас све захедно чека.

krle

pre 9 godina

Konačno jedan istinit tekst o notarskom sistemu! Do sada smo samo čitali i slušali kako će građanima biti lakše i jeftinije, jer neće morati da plaćaju preskupe advokatske usluge. Evo sada vidite šta su u stvari notari. Zapravo, nisu oni krivi, kriva je država koja im je dala tolika ovlašćenja i tolike takse. Ali, ako malo bolje razmislite, shvatićete zašto je to tako. Do sada je država uzimala 550 dinara za overu založne izjave. Sada uzima pdv, a to je, kao što piše u tekstu, za neki veći iznos kredita oko 10000 dinara. Prema tome-jasan je cilj države-uzeti što više para od ovog jadnog naroda.

Jim Jefferies

pre 9 godina

Tražili ste- gledajte. Srbi su definitivno arhi- mazohisti. Demokratiji, uređenom društvu i kapitalizmu ih uče pravnici i politikolozi bez dana radnog staža, doktori sa nadri- škola i prvaci ološ- ekonomije. Uživajte!

Peđa

pre 9 godina

Niste tražili - gledajte.
Čitava jedna prosečna plata zarad overe jednog dokumenta !? Mnogo, kume, mnogo. Ako je i od naprednjaka - mnogo je.

Davor

pre 9 godina

Pa notari trebaju da se plate! Što su uvedeni ti ljudi? Da otimaju narodu i ovo malo što ima? Ja kad dignem kredit, digao sam ga zato što nemam novac, i na kredit od 30.000 € treba da platim 25.000 RSD umesto 500 RSD nekoj poziciji koja do juče nije ni postojala. Pa mislim stvarno, biće vreme za seljačku bunu, samo tako neka se nastavi. SVe, ali baš sve po jadnom narodu!

Mare

pre 9 godina

Uopšte ne razumem zašto bi overa kupoprodajnih ugovora ili ovih izjava bila proporcionalna vrednosti ugovora?? I za ugovor od hiljadu dinara i za ugovor od milijardu evra isti je posao i ista je uloga onoga ko overava. Cena overavanja treba da bude proporcionalna vremenu koje je potrebno da se dokument overi i ceni rada službenika koji to radi. Dati nekome monopol nad time da naplati u stotinama evra nešto što je posao koji se meri u minutima je apsolutno skandalozno.

sasa jokic

pre 9 godina

Sve je gore, ali bukvalno sve. Standard pada, a troskovi rastu.
Umesto da motivisu prodaju stanova, oni povecavsju troskove 45 puta?!

neba

pre 9 godina

Boze, sta uradise sa ovim notarima...
Umesto da pomognu, oni drzavu i narod unistise!
A notari uzivaju - jedan je za mesec dana vec zaradio vise od 24.000eur
Ej, 24.000eur pa da li su oni normalni?!

Prvi put kod NOTARA

pre 9 godina

A nebuloza koju sam doživeo prije 2 dana.
Ja kupio stan, sve platio i još mi je potrebna izjava (CLAUSULA INTABULANDI)od prodavaca, inače ključna za mene kao kupca bez koje ne mogu da se uknjižim, džaba ugovor (pošto ta izjava nije implementirana u njega, već je odložena nakon isplate), džaba dokazi o uplati i ostalo. Odem ja do NOTARA da 2 suvlasnika potpišu, naravno ja platim (a inače i tu je bilo problema, zovem jednog kaže 5400, zovem njih još osam kažu 12000, razlka u ceni je u tome kako ko tumači, da li je aneks ugovora ide 50% od tarife ili je izjava 30 bodova što je sa PDVom 5400, STRAŠNO, gde je načelo o jedinstvenim cenama???). I tako oni lepo potpišu službenici fino uvežu i ostave sebi jedan primerak i daju po jedan primerak potpisnicima MENI NIŠTA, A ZA MENE JE TO KLJUČNA STVAR!!!!!!. ŠTA JE OVO LJUDI PITAM JA NJIH, TAKO JE PO ZAKONU ..B.. .. ZAKON!!
MOŽETE PLATITI OVERU KOPIJE I IMATI SVOJ PRIMERAK,(KAKOVO GREBANJE ZA TAKSE, DNO-DNA). Rešio sam ja to, dali su meni prodavci zato što to njima nije apsolutno potrebno. E da pitam ja njih GDE JE LOGIKA, A ONI PA NEMA LOGIKE.
I tako da znate, kako je meni bilo PRVI PUT SA NOTAROM NA POTISU.

Obelix

pre 9 godina

Ma sitnica! I molim vas da obavezno vezete troskove overe za kurs evra, naravno po gornjem kursu, plus tromesecni eurolibor, zateznu kamatu...

xxx

pre 9 godina

A to da nacionalna korporacija nece da osigura kredit za nekretnine u manjim mestima.. tj. ako i prustane to je samo 55% od ukupnog iznosa kredita.. a za ostalo se snadji! PA LJUDI MOJI NE ZELIMO BAS SVI ZIVETI U BEOGRADU I N.SADU! Verovali ili ne?! Srbija zemlja mogucnosti!

Uzbunjivač

pre 9 godina

Po gradu se priča da je svaki notar (njih ukupno 98) morao da uplati 20k evra stranci na vlasti da bi bio izabran. Čak je i advokat Šoškić javno otvoreno izrazio sumnju u njihiv izbor.
Sve u svemu, obični ljudi njihovim izborom nisu dobili ništa, a ni država Srbija.

M

pre 9 godina

Slika i prilika srpske ekonomije, bolje reci njenog sloma. Pokvaren, bezobrazan i lenj narod koji vise ni za pare nece nista da radi. Sve se svodi na to da neko lupi pecat, klikne na dugme, pojavi se negde radi reda, nesto uveze i preproda, i sve to papreno naplati. Kada zaista treba zasuci rukave i nesto uraditi, ne mozete vise nikog strucnog naci ni za prostije poslove.

HejDzo

pre 9 godina

Cudan smo mi narod. Sada kad advokati strajkuju digli se svi protiv njih zato sto dobro zaradjuju, uopste ne razmatrajuci razloge za strajk. A najglasniji su ovi sto u trenucima bede i siromastva hoce da im se uvedu fiskalne kase pa da usluga poskupi 20 posto. Da nije neko mozda mislio da ce to povecanje zbog poreza da plate advokati tako sto ce da smanje tarifu?

Ivan

pre 9 godina

Auu ljudi mi cemo izgleda raditi samo za notare!! Pa sta taj covek uradi kada za pozajmicu od 30.000e (koliko vecina ljudi i uzima prilikom podizanja kredita) treba da mu se plati 25.000 dinara?? Pa ova drzava je ogromna banana!!

Ilija Cvorovic

pre 9 godina

to znaci da za 100 000 evra treba da damo 2000 evra damo da bi overili dokument. Da li postoji lopovskija drzava od Srbistana?????

o boze

pre 9 godina

Nasa vrla drzava nas ni od cega nije u stanju da zastiti, nikakve usluge nije u stanju da obezbedi, ne radi za NAS ama bas nista. Ali za SEBE, e to je druga prica! Ovo vise nisu dazbine, vec ogoljena PLJACKA.

Našminkana

pre 9 godina

Mi smo u ponedeljak notaru ostavili oko 110.000 dinara za overu hipoteke i overu ugovora. A po starom zakonu bismo platili zajedno 30.600 rsd u sudu. Bas su nam fino olaksali...

Jovica

pre 9 godina

Plus ste zaboravili razliku u kursu koja je na ovaj iznos jos 40-tak hiljada.

Jedini razlog za uzimanje ovakvih provizija koje su vezane procentima, a nista se ne garantuje, je sto su ovce za sisanje.

prst na celo

pre 9 godina

Da li sada shvatate zašto advokati štrajkuju protiv monopola koji je napravljen u korist notara i da se ovde ne radi o reformi pravosuđa, već o nazadovanju na nivo koji nije postojao u poslednjih 100 godina!

KoleM

pre 9 godina

Zašto propadamo? Zato što u Srbiji nećete naći nikoga da se obogatio tako što je napravio nešto već samo na osnovu toga što ima neko pravo potpisa i odluke pa ti njega svetog moraš dobro da plaćaš.

XACAH

pre 9 godina

Srbija!!! Administracija forever! Ziveli besmisleni administrativni troskovi! Eto kako se preduzetnicima i stanovnistvu olaksava poslovanje, zivot, ukidaju nepotrebni adm procedure i troskovi. Kakva smo ni banana drzava, strasno

Nikol

pre 9 godina

Overavao sam ugovor o poklonu poslednji dan pre početka rada notara. Za overu koja je koštala 1.900 dinara, notari naplaćuju 9.000 dinara. Mogu da razumem da njihovo dodatno angažovanje u cilju provere legalnosti ugovora i stanja nekretnine u katastru zahteva vreme i neki dodatni napor, ali da to košta 450% više, ne košta.

To što će notari za nekretnine voditi ostavinski postupak bez nadoknade, nije razlog da im se dozvoli da jedna prosta overa bude naplaćena po ovakvoj tarifi.

Očekivani benefit od uvođena notara nije ni blizu lične koristi koju će svaki od notara imati, niti će se taj benefit tako brzo osetiti koliko će se brzo njihovo bogatstvo uvećati.

Peđa

pre 9 godina

Niste tražili - gledajte.
Čitava jedna prosečna plata zarad overe jednog dokumenta !? Mnogo, kume, mnogo. Ako je i od naprednjaka - mnogo je.

Pantagruel

pre 9 godina

Постоји још један детаљ о коме још нико до сада није писао (на њега ми је пре неки дан указано у Првом основном суду), а који задире у животе много већег броја грађана. Оверио изјаву да моје дете може путовати са мајком (без мене) на одмор у Грчкој и рекли су ми да ће судови изјаве те врсте моћи да оверавају само до марта 2015. године, након чега ћемо сви морати да идемо код јавних бележника. До сада је такве изјаве било могуће оверавати у судовима (где је такса пристојно мала, 230 динара) или у општинама које саме одређују висину таксе, па су и по неколико пута скупље (само једном сам се прешао да у Општини Раковица платим око 600 динара). Међутим, ако то пређе у надлежност нотара, претпостављам да ће коштати више од 3.ооо динара (негде сам прочитао да је то најнижа тарифа коју они наплаћују) и био бих захвалан да то неко провери. Замислите колико има разведених родитеља у Србији. Ако свако од нас, до пунолетства свог детета или више деце, буде морао да плаћа такав харач за свако путовање са оним другим родитељем, плус за екскурзије, спортска такмичења и рецимо турнеје са фолклором или хором, онда долазимо до веома великог износа за који ја мислим да би представљао чисту пљачку. Молим новинаре међу којима сигурно има разведених и лично заинтересованих за ово питање да провере шта је ту заправо истина и шта нас све захедно чека.

Uzbunjivač

pre 9 godina

Po gradu se priča da je svaki notar (njih ukupno 98) morao da uplati 20k evra stranci na vlasti da bi bio izabran. Čak je i advokat Šoškić javno otvoreno izrazio sumnju u njihiv izbor.
Sve u svemu, obični ljudi njihovim izborom nisu dobili ništa, a ni država Srbija.

Ilija Cvorovic

pre 9 godina

to znaci da za 100 000 evra treba da damo 2000 evra damo da bi overili dokument. Da li postoji lopovskija drzava od Srbistana?????

Mare

pre 9 godina

Uopšte ne razumem zašto bi overa kupoprodajnih ugovora ili ovih izjava bila proporcionalna vrednosti ugovora?? I za ugovor od hiljadu dinara i za ugovor od milijardu evra isti je posao i ista je uloga onoga ko overava. Cena overavanja treba da bude proporcionalna vremenu koje je potrebno da se dokument overi i ceni rada službenika koji to radi. Dati nekome monopol nad time da naplati u stotinama evra nešto što je posao koji se meri u minutima je apsolutno skandalozno.

neba

pre 9 godina

Boze, sta uradise sa ovim notarima...
Umesto da pomognu, oni drzavu i narod unistise!
A notari uzivaju - jedan je za mesec dana vec zaradio vise od 24.000eur
Ej, 24.000eur pa da li su oni normalni?!

Prvi put kod NOTARA

pre 9 godina

A nebuloza koju sam doživeo prije 2 dana.
Ja kupio stan, sve platio i još mi je potrebna izjava (CLAUSULA INTABULANDI)od prodavaca, inače ključna za mene kao kupca bez koje ne mogu da se uknjižim, džaba ugovor (pošto ta izjava nije implementirana u njega, već je odložena nakon isplate), džaba dokazi o uplati i ostalo. Odem ja do NOTARA da 2 suvlasnika potpišu, naravno ja platim (a inače i tu je bilo problema, zovem jednog kaže 5400, zovem njih još osam kažu 12000, razlka u ceni je u tome kako ko tumači, da li je aneks ugovora ide 50% od tarife ili je izjava 30 bodova što je sa PDVom 5400, STRAŠNO, gde je načelo o jedinstvenim cenama???). I tako oni lepo potpišu službenici fino uvežu i ostave sebi jedan primerak i daju po jedan primerak potpisnicima MENI NIŠTA, A ZA MENE JE TO KLJUČNA STVAR!!!!!!. ŠTA JE OVO LJUDI PITAM JA NJIH, TAKO JE PO ZAKONU ..B.. .. ZAKON!!
MOŽETE PLATITI OVERU KOPIJE I IMATI SVOJ PRIMERAK,(KAKOVO GREBANJE ZA TAKSE, DNO-DNA). Rešio sam ja to, dali su meni prodavci zato što to njima nije apsolutno potrebno. E da pitam ja njih GDE JE LOGIKA, A ONI PA NEMA LOGIKE.
I tako da znate, kako je meni bilo PRVI PUT SA NOTAROM NA POTISU.

Našminkana

pre 9 godina

Mi smo u ponedeljak notaru ostavili oko 110.000 dinara za overu hipoteke i overu ugovora. A po starom zakonu bismo platili zajedno 30.600 rsd u sudu. Bas su nam fino olaksali...

Jim Jefferies

pre 9 godina

Tražili ste- gledajte. Srbi su definitivno arhi- mazohisti. Demokratiji, uređenom društvu i kapitalizmu ih uče pravnici i politikolozi bez dana radnog staža, doktori sa nadri- škola i prvaci ološ- ekonomije. Uživajte!

sasa jokic

pre 9 godina

Sve je gore, ali bukvalno sve. Standard pada, a troskovi rastu.
Umesto da motivisu prodaju stanova, oni povecavsju troskove 45 puta?!

Hoax

pre 9 godina

Da li znate zasto na ovom clanku nema SNS botova? Zato sto je pola njih platilo svojoj stranci da budu notari. Eto ljudi, SNS sad ne zaposljava ljude na "drzavnu sisu", nego ovako deli licence za pljacku.

Notari treba da budu (i u svakom normalnom sistemu jesu) SUPLEMENT advokatsko/pravnog sistema. Da smanje usko grlo sudova kad je u pitanju rutinska overa dokumenata, potpisa i ugovora.

Kod nas se to pretvorilo u "powered by SNS" udomljavanje prepodobnog lojalnog kadra i opstu pljacku.

Na zalost, opozicija u ovoj zemlji ne postoji, Djilas i Ceda su smehotres i utaljeni sa Vucicem, ostali gledaju svoj cosak. Prepusteni smo na milost i nemilost SNS-u. Nema ko da organizuje gradjansku neposlusnost, dok nas ovi stezu i tovare gore nego Sloba.

krle

pre 9 godina

Konačno jedan istinit tekst o notarskom sistemu! Do sada smo samo čitali i slušali kako će građanima biti lakše i jeftinije, jer neće morati da plaćaju preskupe advokatske usluge. Evo sada vidite šta su u stvari notari. Zapravo, nisu oni krivi, kriva je država koja im je dala tolika ovlašćenja i tolike takse. Ali, ako malo bolje razmislite, shvatićete zašto je to tako. Do sada je država uzimala 550 dinara za overu založne izjave. Sada uzima pdv, a to je, kao što piše u tekstu, za neki veći iznos kredita oko 10000 dinara. Prema tome-jasan je cilj države-uzeti što više para od ovog jadnog naroda.

Student

pre 9 godina

Da li se neko buni? Ne buni se. Znači sjajno nam je.

A i mnogo smo glup narod, sasvim podložan manipulaciji politikanata, bez ikakvog napora bace siromašnom i opljačkanom narodu advokate i svi kukaju maksimalno na njih. E pa tražili ste notare i da notari imaju monopol, uživajte sad kad vam budu skidali kožu i slali je Partiji.

I pohvala za B92, potpuno ste obesmislenili sve političke vesti puštanjem botovskih komentara. I vi ste odgovorni za ovo, ali koga briga... Nije red da se zamerate vlasti, tradicionalno u Srba. Pisaćete kad odu...

M

pre 9 godina

Slika i prilika srpske ekonomije, bolje reci njenog sloma. Pokvaren, bezobrazan i lenj narod koji vise ni za pare nece nista da radi. Sve se svodi na to da neko lupi pecat, klikne na dugme, pojavi se negde radi reda, nesto uveze i preproda, i sve to papreno naplati. Kada zaista treba zasuci rukave i nesto uraditi, ne mozete vise nikog strucnog naci ni za prostije poslove.

Nesvrstani

pre 9 godina

Ovi notari koji su inace birani po politickom kljucu su najastarsniji lopovi i otimaci. Prosle nedelje je covek platio taksu na ugovor o deobi,koja je inace u sudu iznosila 1600 din ,CITAVIH 5000 EVRA. Dali su im pravo da procenjuju vrednost i uzimaju za sebe koliko hoce. Inace na moje pitanje koliki deo novca odlazi njima notar kaze 80% njima a 20 drzavi.Kaze da je procena da ce mesecna dobit notara u prbom mesecu biti 100.000 EVRA.
Ko ih je postavio i po kom kriterijumu?
Ko im je dao za pravo da pljackaju i uzimaju koliko zele?
Ko moze da mi dokaze da nisu u talu sa pravednicima iz vladajuce stranke
?!

Davor

pre 9 godina

Pa notari trebaju da se plate! Što su uvedeni ti ljudi? Da otimaju narodu i ovo malo što ima? Ja kad dignem kredit, digao sam ga zato što nemam novac, i na kredit od 30.000 € treba da platim 25.000 RSD umesto 500 RSD nekoj poziciji koja do juče nije ni postojala. Pa mislim stvarno, biće vreme za seljačku bunu, samo tako neka se nastavi. SVe, ali baš sve po jadnom narodu!

deran

pre 9 godina

ako moze jedna molba za b92 i brankicu insajder,napravite emisiju o tome kako se postaje notar u srbiji,verujem da ima dosta materijala za nekoliko nastavaka.

prst na celo

pre 9 godina

Da li sada shvatate zašto advokati štrajkuju protiv monopola koji je napravljen u korist notara i da se ovde ne radi o reformi pravosuđa, već o nazadovanju na nivo koji nije postojao u poslednjih 100 godina!

Lik

pre 9 godina

Sve u svemu, obični ljudi njihovim izborom nisu dobili ništa, a ni država Srbija.
(Uzbunjivač, 18. septembar 2014 09:42)

Zato je dobila stranka na vlasti, ti notari pa i ovi uterivači dugova (izvršitelji) sve su to njihovi ljudi, lepo su se dosetili kako da opljačkaju građane na legalan način i da sebe izfinansiraju.
Ništa bolji ne bi bili ni ovi iz DS, vreme je Srbijo da iznedriš neke nove ljude, do sada si proizvodila samo đubre.

Rango

pre 9 godina

Notari su najveći pljačkaši na svijetu. Ljudi su primorani da ih posjete a oni kao po dogovoru svi drže iste visoke cijene. Uopšte ne postoji tržišna utakmica i cijene usluga su dogovorene - to sam siguran! Užas!

Kalkulacija jedne pljacke

pre 9 godina

237.600 dinara za overu izjave?! Pa to je max. 5 minuta posla! U prevodu na srpski, notari naplacuju radni sat oko 40.000 eura.

Ivan

pre 9 godina

Auu ljudi mi cemo izgleda raditi samo za notare!! Pa sta taj covek uradi kada za pozajmicu od 30.000e (koliko vecina ljudi i uzima prilikom podizanja kredita) treba da mu se plati 25.000 dinara?? Pa ova drzava je ogromna banana!!

KoleM

pre 9 godina

Zašto propadamo? Zato što u Srbiji nećete naći nikoga da se obogatio tako što je napravio nešto već samo na osnovu toga što ima neko pravo potpisa i odluke pa ti njega svetog moraš dobro da plaćaš.

Nikol

pre 9 godina

Overavao sam ugovor o poklonu poslednji dan pre početka rada notara. Za overu koja je koštala 1.900 dinara, notari naplaćuju 9.000 dinara. Mogu da razumem da njihovo dodatno angažovanje u cilju provere legalnosti ugovora i stanja nekretnine u katastru zahteva vreme i neki dodatni napor, ali da to košta 450% više, ne košta.

To što će notari za nekretnine voditi ostavinski postupak bez nadoknade, nije razlog da im se dozvoli da jedna prosta overa bude naplaćena po ovakvoj tarifi.

Očekivani benefit od uvođena notara nije ni blizu lične koristi koju će svaki od notara imati, niti će se taj benefit tako brzo osetiti koliko će se brzo njihovo bogatstvo uvećati.

Fukusima

pre 9 godina

@Pantagruel

Tu izjavu moraju da daju svi roditelji, bez obzira da li su supruznici razvedeni ili nisu. Na granici vam traze saglasnost po zakonu (obicno ne traze, ali ne smete da rizikujete da propustite avion ako traze) drugog roditelja ako jedan roditelj vodi dete, bez obzira da li se razvedeni ili ne. Tako da je pljacka gigantskih razmera.

XACAH

pre 9 godina

Srbija!!! Administracija forever! Ziveli besmisleni administrativni troskovi! Eto kako se preduzetnicima i stanovnistvu olaksava poslovanje, zivot, ukidaju nepotrebni adm procedure i troskovi. Kakva smo ni banana drzava, strasno

Obelix

pre 9 godina

Ma sitnica! I molim vas da obavezno vezete troskove overe za kurs evra, naravno po gornjem kursu, plus tromesecni eurolibor, zateznu kamatu...

iwi

pre 9 godina

Ajde rešavajte ovo što pre. Treba za 10 dana da overim jednu založnu, radije bih da uzimam manji kredit nego što moram za sve propratne troškove oko kredita za stan.
A o osećaju koji nosim u grudima (koji je nastao jer je neko svojim predanim radom u vrlo kratkom roku uspeo da...) neću ni da pišem. Žao mi tastature...

Vlada

pre 9 godina

Srecom mi netreba ovako nesto (i pored najbolje volje tesko razumem cemu sluzi taj famozni list papira, koji, kao i obicno, nicemu ne sluzi), ali ljudi pa koja je ovo pljacka, pa to nije normalno!

nn

pre 9 godina

Ja cekam stanove koje je odgovorno najavio premijer za 130eur mesecno...
(Ivanchica, 18. septembar 2014 10:42)


ma svi ih cekamo ali se bojim da ih necemo docekati...to je uostalom samo bilo predizborno obecanje tako da se ne vazi :D

o boze

pre 9 godina

Nasa vrla drzava nas ni od cega nije u stanju da zastiti, nikakve usluge nije u stanju da obezbedi, ne radi za NAS ama bas nista. Ali za SEBE, e to je druga prica! Ovo vise nisu dazbine, vec ogoljena PLJACKA.

scoby

pre 9 godina

Tako nam i treba kad smo dozvolili da Drzavu vode pravnici. Premijer je bio najbolji student ovog "fakulteta" (goreg i od Sega-Mega Trenda), na kome su profesori bili (a i sada su) znamenite velicine V.Seselj i Oliver Antic.

Mile

pre 9 godina

Rece mi jedan advokat da ce dogodine svi Selakovicevi drugari notari biti milioneri. Raspitajte se koji su kriterijumi bili prilikom izbora notara, i zasto nije dozvoljena konkurencija !

sandsea

pre 9 godina

Prvi put sa notarom na potpisu - knjiga moze tako da se zove. Meni stvarno nije jasno zasto bas SVE u ovoj zemlji mora ovako nekako da pocne i da bude? Ali bas sve!

Visa sila

pre 9 godina

au bre ljudi, sta vam je, skupo vam, pa sta mislite koliko bi kostala overa beograda na vodi da nije maketa!?Sheik bi bankrotirao!
a pare od notara ne uzima drzava za sebe, vec za poplave...evo samo da vas drzava overi pa ce da napravi te mucene kuce...brzo kod notara, sad ce zima, budite solidarni...

nikola

pre 9 godina

au tu moze da se poveca ko od sale. uzimaj, uzimaj! koju vrednost proizvode notari da to toliko kosta? papir? pecat? a minimalac 20din gore nicht! radnici na ulice! politicare u kontejnere!

Jovica

pre 9 godina

Plus ste zaboravili razliku u kursu koja je na ovaj iznos jos 40-tak hiljada.

Jedini razlog za uzimanje ovakvih provizija koje su vezane procentima, a nista se ne garantuje, je sto su ovce za sisanje.

z

pre 9 godina

ceo iznos sudske takse je isao drzavi, sada PDV od takse notara, drzava je znaci na istom. advokati naplaćuju 300€ predugovor, kupoprodajni ugovor..., sve u kompletu. to se uklapa u trošak kod notara. e, sad gde je kvaka, notari opet kroz promet treba da placaju porez, i to zvuci ok. a sigurna sam da nesto nije ok, od toga ko je od miljenika vlasti mogao da postane notar, pa nadalje...

d

pre 9 godina

Zapravo, nisu oni krivi, kriva je država koja im je dala tolika ovlašćenja i tolike takse.
(krle, 18. septembar 2014 09:27)
Krle nisi u pravu nije kriva drzava. Kriv je narod koji je poverovao u pricu o hlebu od dva dinara. Kriv je narod koji je glasao za lljude koji ukupno nemaju mesec dana rada van politike. Kriv je narod sto dozvoljava da se ovi sadasnji zaduze za jos 15 (petnaest) i vise milijardi evra a do juce su pljuvali po bivsima zbog toga i objasnjavali kako ce oni uvesti blagostanje i vratiti sve kredite uz pomoc carobnog stapa. Kriv je narod koji je poverovao o ulaganju arapa u Srpsku privredu a u stvari je prodaja od strane SNS-a Srpskog naroda u roblje. I da ne nabrajam vise kriv je narod a ne drzava.

xxx

pre 9 godina

A to da nacionalna korporacija nece da osigura kredit za nekretnine u manjim mestima.. tj. ako i prustane to je samo 55% od ukupnog iznosa kredita.. a za ostalo se snadji! PA LJUDI MOJI NE ZELIMO BAS SVI ZIVETI U BEOGRADU I N.SADU! Verovali ili ne?! Srbija zemlja mogucnosti!

hm

pre 9 godina

Po isteku prelaznog perioda, notari ce isklučivo overavati da je fotokopija nekog dokumenta verna originalu, što znači da ako tražite posao, hoćete da konkurišete za subvencije, učestvujete na tenderu, ostvarite pravo na dečiji dodatak i još sto drugih stvari..... moraćete samo kod notara!

Milan

pre 9 godina

Neka mi samo neko objasni zasto su veliki redovi i guzva u Sudovima za overu dokumenata ili ugovora. Da li je normalno da ti neko dodje na noge i ceka da ti da pare za uslugu koju debelo naplacujes a ti ne zelis samo da mu uzmes pare nego hoces malo da ga maltretiras kako bi mu dokazao koliko je mali i sitan ili zelis da na osnovu toga sto su velike guzve primis nekog preko reda kome se mnogo zuri kako bi mu naplatio extra i to stavio u svoj dzep.
Ista situacija sa redovima je i u katastru i u bolnicama i svugde imas mogucnost da dodjes preko reda ali ako dodatno platis ili imas debelu vezu.
Nas najveci problem je korupcija koja se uvukla u svaku javnu ustanovu gde su naravno zaposleni partijski kadrovi koji na ovaj nacin reketiraju svoje gradjane i koja po prirodi samu sebe uvecava kao kancer u ljuskom telu.
Znaci postoje dva resenja ili ce neko da odstrani taj kancer ili cemo kolektivno da propadnemo tj. da dodjemo do bankrota.
Po svemu sudeci kako ova vlast resava probleme ovaj drugi scenario je mnogo izvesniji.

HejDzo

pre 9 godina

Cudan smo mi narod. Sada kad advokati strajkuju digli se svi protiv njih zato sto dobro zaradjuju, uopste ne razmatrajuci razloge za strajk. A najglasniji su ovi sto u trenucima bede i siromastva hoce da im se uvedu fiskalne kase pa da usluga poskupi 20 posto. Da nije neko mozda mislio da ce to povecanje zbog poreza da plate advokati tako sto ce da smanje tarifu?

bosanac

pre 9 godina

nemogu da verujem sta citam,ovo je tezak lopovluk,umesto da se smanje nameti da bi narod mogao da obezbedi krov nad glavom,oni overu obicnog papira poskupljuju 50 puta,procena stanova su tako niske da mema ni racuna da se kupuju na kredit,jer ti banka za stan da oko dve trecine novca,a trecu moras sam da obezbedis,ili ako nemas da podignes jos jedan kredit.
DALI JE OVO OBECANO U PREDIZBORNOJ KAMPANJI.

atymen

pre 9 godina

sad ce nas svemocni premijer AV da to smaci na poskupljenje od SAMO 30 puta..i svi ce biti srecni i zadovoljni..a on ce opet ispastti najveci prijatelj srpskog narod...ali ni ne treba da se zalimo..mi smo ih birali..sad i treba da trpimo njihovo nestrucnost i neznanje...

Ludnica

pre 9 godina

Evo cenovnika notara u Njujorku. Najveća cena je 2 dolara. U praksi, ako imate račun u banci, bankin notar će vam notirati za džabe. http://www.123notary.com/New%20York/notary_fees.asp

b

pre 9 godina

mnogo mi je drago(da me ne shvatite pogresno), zbog cinjenice da gradjani(nadam se i ovi prepodobni), polako uvidjaju prave motive ove nam vlasti i da je vreme da se PODIGNEMO I IZADJEMO NA ULICE, niko nam nece pomoci ako sebi sami ne pomognemo.Skresali plate i penzije 15%, povecali namete 500%, nezaposlenost, beda i letargija, a nekolicina uziva u milionima i SMEJE SE NARODU U LICE..A narod nista,..umoran od 25 godina borbe za dostojanstven zivot

Mr

pre 9 godina

Ako sam ikada rekao ili pomislio nešto ružno o advokatima, duboko im se izvinjavam. Podrška advokaturi u štrajku, oborićemo ovu lopovsku vlast. GOTOV JE!!!

SONE

pre 9 godina

KO JE SMISLIO NOTARE I CENOVNIK NIJE NORMALAN. Postoje notari po zapadu i koristio sam usluge ali oni i ovi ma nema pojma. Inace mi smo skloni da preuzimamo ideje od zapada ali muziku i arazman mi pravimo. Onda ide prica - Evropa "iste " od nas. Opet prevara.videli priliku da legalno otimaju. Pa to je radno mesto ko i svako drugo U nemackoj notar sluzi da skrati put do suda i mora se uklapati u sudske takse. E znate li Vi kad cemo mi sa ovim prevarantima bilo gde Evropa Azija Afrika NIKAD

Mirko

pre 9 godina

Ovi sada na vlasti su banda neopevana! Ovo sto rade je pljačka Srbije, svi ostali su mala deca za njih. 15.000.000.000 eura su nas zaduzili za tri godine. Samo prebrojte nule...

Banda koja zasluzuje kontejner

pre 9 godina

Uff,pozovite i vi telefonom,ko ne veruje,za ugovor,neki zapis,taxu i overu potpisa treba oko 550 evrica kod notara za stan od 50 ak m2!!!!!?
Procitah pravila,na b92 ne sme u komentarina da se psuje,zato sam pristojan, inace znate vec kakve mi psovke lepe imamo.
Onomad videh u Ukr ubacili politicara u kontejner,zato predlazem da nas neko nominuje pa da krenemo da ih poubacujemo sve u kontejnere!

realni

pre 9 godina

strasno i zalosno, ovaj ministar pravde nas je upropastio, nikada goreg nismo imali... kada je stupio na funkciju nije imao ni pravosudni ispit, a sada je bio prvi na spisku za polozen javno beleznicki ispit, za koji je uslov pravosudni. bruka...

VBA

pre 9 godina

Prilikom overe Ugovora notar naplati taksu po vrednosti samog ugovora..? Ispada da notar naplaćuje proviziju kao agencija ,što mu daje četvorostruku funkciju
1. Javno ovlašćenje (overa...i dr)
2. Sudsko ovlašćenje (Ugovor o deobi imovine, Doživitno izdržavanje)
3. Advokatski posao (sastavljanje ugovora; vanparnične stvari, testament)
4. Agencijski posao (nplaćuje taksu za overu u visini ag.provozije-kao nalogoprimac u posedovanju)....sve to za ogroman novac... Neverovatno.!
A sve to od stranke prigradskih naselja-kako ih opisuje njihova CIA.

b

pre 9 godina

uzasno mi je drago(da me ne shvatite pogresno), sto se gradjanima(verujem i onima koji su glasali za prepodobne), polako aktuelna vlast prikazuje u pravom svetlu! Kad pocnemo da osecamo po dzepu javnu pljacku vlasti, DICI CEMO SE I PRAVAC ULICA..,6.OKTOBAR!Nadam se da nam je toliko snage ostalo nakon 25 vec godina borbe za dostojanstveni zivot kakav svako od nas zasluzuje

Biciklista

pre 9 godina

E pa dragi moji drzavljani Srbije juce ste udarili hajku na advokate sto strajkuju, pre par meseci na agente nekretnina, pre toga na sudove. Sad placajte notare. Sad advokati ako ne uspeju sa strajkom ce cene da budu skuplje jer ce ziveti od parnice i krivice samo, agenti za nekretnine ce svoje licence debelo naplatiti( ispit za licencu, novo registrovanje firme, novi nameti drzave sve to kosta) plus nove sudske takse!!! Hteli ste notare sad placajte. Advokati pola svojih usluga ne naplati, mali broj zivi ko burzuji, agenti se polomise da i ono malo kupaca pronadju ( prevelika ponuda a minimalna potraznja), sudovi formirali takse da svako moze da ih plati. Sta ce biti kad se uvedu i medijatori tj kad njihov broj bude veci??? Ni vlada DS nit ova vlada nije uspela u reforma pravosudja a ni zakonodavstva. Procijate sta sve treba sad za agenta za nekretnine, sta radi notar tu sud i advokat vise ne trebaju a kosta vas daleko vise. Evo jednog pitanja za sve. Sta ce advokatu ili bilo kom pojedinci agencija i notar. Oglas za stan date sami, ugovor sami napisete ( bitni elementi ugovora pisu u zakonu, advokati ga pisu u po noci), sve za stan se informisete u buducoj kancelariji za brze odgovore ( uvodi ih ova vlada) i sve overite u sudu za daleko manje novca. Ovako placate agenciju jer ce ici promet preko njih, mali broj ce raditi, placate notara jer ima monopol sklapanja, overe pravnog posla i posle ne daj boze advokata i sud u slucaju spora.

lele

pre 9 godina

@uzbunjivač E moj bratko, u kruševcu svi znaju da je bata santos platio 250k € ili tu negde da bi se učipio kao podpresednik SNS-a. Pa onda gradonačelnik i sada ministar !!! A boranija koja je kao glasala nebitno za koga, pa, ovce su za šišanje zar ne ?

Napredno

pre 9 godina

Buducnost u koju verujemo stize lagano, biju po ulicama bez razloga, otimaju na sve moguce nacine "po zakonu" i bez njega.

Ko prezivi pricace, a mozda i nece.

Caki

pre 9 godina

Kad je bilo reci o uvodjenju notara za overu ugovora, tada je advokatska komora dobila zvanicno objasnjenje vlasti da ce postojati paralelno overa u sudu kao i do sada. Advokati se nisu zbog toga uzbudjivali jel im nista ne bi bilo uskraceno. Medjutim kada je zakon usao u proceduru donet je PO HITNOM postupku danas za sutra (ko da je poplava u pitanju). U zakonu stoji da ugovor mora biti u formi notarskog zapisa (a receno je da nece, da bi umirili adovkate). Nisam advokat (prijatelj mi je advokat). Mene sve ovo podseca na pricu o aflatoksinu u mleku kada su po hitnom postupku menjali zakonsku normu. A inace ovaj zakon je protiv ustavan jel ne moze notar da pruza pravnu pomoc a pisanje ugovora je pravna pomoc. Pogledajte koje ludilo, Notar mora da zastupa obe strane u ugovoru , I sta ako se ugovor proglasi nistavnim usled neke tuzbe.

miki

pre 9 godina

Ovo je nečuveno. Notar bi morao da naplaćuje svoje usluge po tarifi ukoliko doprinese svojim radom i garantuje potpisom da je sve po zakonu, ali ukoliko se nesto overava za banku ili neku drugu instituciju, koja je sam propisala formu koju prihvata u okviru uslova koje nudi klijentu, doprinos notara je u tom slučaju potpuno nepotreban. Klijent banke ne mora da prihvati uslove koje nudi banka, a ukoliko je klijent overio potvrdu u formi koju je banka propisala onda nema prostora d abilo ko proispituje sadržaj potvrde i sličnih dokumenta, a posbno da stronmskli napalaćuje pečata. Legalna pljačka. Krupnih stvari više nema (kao prodaja firmi bez cene zemljišta, jer je postojalopravo korišćenja, koje je sad prešlo u pravo svojine), pa sad legalno uzimaju na sitno.

Ivan

pre 9 godina

Za neupucene nota na zapadu samo overava ugovor da se ne bi stvarale guzve u sudovima i opstinama. Overa ugovora kod notara je jeftinija nego u sudu i zato ljudi idu kod notara, a sudovi imaju manje troskove. Kod nas sve naopako. Ok kapiram ja da hoce da "razbucaju" adovkaturu, ali zasto po dzepu obicnog gradjanina.

Zoran

pre 9 godina

@majstor

Jeste majstore bila proporcionalna vrednosti ugovora (ali je imala i maksimalnu gornju vrednost nezavisno od vrednosti ugovora). Nego htedoh reci da mi nije jasno, pre su te pare isle direktno drzavi a sad idu notaru a drzava uzima pdv (recimo 20% od tarife). Zasto je drzava ostecena? Ili je bankrot stvarno toliko blizu pa da se polapa sta se stigne.

majstor

pre 9 godina

pa i overa kupoprodajnog ugovora u sudu je bila proporcionalna recimo stan od 60m2 sam pre nekoliko godina placao oko 30000 rsd....sad jos i ovo

marecare

pre 9 godina

Mislim da je normalno da na početku ovako krupne promene bude malo konfuzije i neorganizovanosti. Dobro je što postoje Notari i to nije izmišljeno juče u Srbiji. Ova institucija već jako dugo dobro funkcioniše čak i u okruženju. Ima stvari koje su skuplje, ima koje su jeftinije, u svakom slučaju ne morate ići na sud za bilo šta sem parnice i krivice a to je odlično. Da se malo naviknemo, da se Notari prilagode, da se stvori prakse i biće to ok. Rade ljudi samo 13 dana, rano je da im se sudi

EU Citizen

pre 9 godina

Neverovatno. Ovo je, po ko zna koji put, ali ovog puta u veoma očiglednoj i drskoj formi, ozakonjeni kriminal pod patronatom, i sa licencom države. Ideja privatnih notara je da postoji konkurenciha i da ljudima bude lakše i jednostavnije nego u državnim institucijama, a ne da notar dere građanstvo jer ima monopol i, po svoj prilici, odvaja masan procenat za onog ko mu je taj ucenjivački monopol omogućio.

marecare

pre 9 godina

Mislim da je normalno da na početku ovako krupne promene bude malo konfuzije i neorganizovanosti. Dobro je što postoje Notari i to nije izmišljeno juče u Srbiji. Ova institucija već jako dugo dobro funkcioniše čak i u okruženju. Ima stvari koje su skuplje, ima koje su jeftinije, u svakom slučaju ne morate ići na sud za bilo šta sem parnice i krivice a to je odlično. Da se malo naviknemo, da se Notari prilagode, da se stvori prakse i biće to ok. Rade ljudi samo 13 dana, rano je da im se sudi

HejDzo

pre 9 godina

Cudan smo mi narod. Sada kad advokati strajkuju digli se svi protiv njih zato sto dobro zaradjuju, uopste ne razmatrajuci razloge za strajk. A najglasniji su ovi sto u trenucima bede i siromastva hoce da im se uvedu fiskalne kase pa da usluga poskupi 20 posto. Da nije neko mozda mislio da ce to povecanje zbog poreza da plate advokati tako sto ce da smanje tarifu?

scoby

pre 9 godina

Tako nam i treba kad smo dozvolili da Drzavu vode pravnici. Premijer je bio najbolji student ovog "fakulteta" (goreg i od Sega-Mega Trenda), na kome su profesori bili (a i sada su) znamenite velicine V.Seselj i Oliver Antic.

z

pre 9 godina

ceo iznos sudske takse je isao drzavi, sada PDV od takse notara, drzava je znaci na istom. advokati naplaćuju 300€ predugovor, kupoprodajni ugovor..., sve u kompletu. to se uklapa u trošak kod notara. e, sad gde je kvaka, notari opet kroz promet treba da placaju porez, i to zvuci ok. a sigurna sam da nesto nije ok, od toga ko je od miljenika vlasti mogao da postane notar, pa nadalje...

Visa sila

pre 9 godina

au bre ljudi, sta vam je, skupo vam, pa sta mislite koliko bi kostala overa beograda na vodi da nije maketa!?Sheik bi bankrotirao!
a pare od notara ne uzima drzava za sebe, vec za poplave...evo samo da vas drzava overi pa ce da napravi te mucene kuce...brzo kod notara, sad ce zima, budite solidarni...

Uzbunjivač

pre 9 godina

Po gradu se priča da je svaki notar (njih ukupno 98) morao da uplati 20k evra stranci na vlasti da bi bio izabran. Čak je i advokat Šoškić javno otvoreno izrazio sumnju u njihiv izbor.
Sve u svemu, obični ljudi njihovim izborom nisu dobili ništa, a ni država Srbija.

Jim Jefferies

pre 9 godina

Tražili ste- gledajte. Srbi su definitivno arhi- mazohisti. Demokratiji, uređenom društvu i kapitalizmu ih uče pravnici i politikolozi bez dana radnog staža, doktori sa nadri- škola i prvaci ološ- ekonomije. Uživajte!

prst na celo

pre 9 godina

Da li sada shvatate zašto advokati štrajkuju protiv monopola koji je napravljen u korist notara i da se ovde ne radi o reformi pravosuđa, već o nazadovanju na nivo koji nije postojao u poslednjih 100 godina!

Peđa

pre 9 godina

Niste tražili - gledajte.
Čitava jedna prosečna plata zarad overe jednog dokumenta !? Mnogo, kume, mnogo. Ako je i od naprednjaka - mnogo je.

Mare

pre 9 godina

Uopšte ne razumem zašto bi overa kupoprodajnih ugovora ili ovih izjava bila proporcionalna vrednosti ugovora?? I za ugovor od hiljadu dinara i za ugovor od milijardu evra isti je posao i ista je uloga onoga ko overava. Cena overavanja treba da bude proporcionalna vremenu koje je potrebno da se dokument overi i ceni rada službenika koji to radi. Dati nekome monopol nad time da naplati u stotinama evra nešto što je posao koji se meri u minutima je apsolutno skandalozno.

Rango

pre 9 godina

Notari su najveći pljačkaši na svijetu. Ljudi su primorani da ih posjete a oni kao po dogovoru svi drže iste visoke cijene. Uopšte ne postoji tržišna utakmica i cijene usluga su dogovorene - to sam siguran! Užas!

neba

pre 9 godina

Boze, sta uradise sa ovim notarima...
Umesto da pomognu, oni drzavu i narod unistise!
A notari uzivaju - jedan je za mesec dana vec zaradio vise od 24.000eur
Ej, 24.000eur pa da li su oni normalni?!

M

pre 9 godina

Slika i prilika srpske ekonomije, bolje reci njenog sloma. Pokvaren, bezobrazan i lenj narod koji vise ni za pare nece nista da radi. Sve se svodi na to da neko lupi pecat, klikne na dugme, pojavi se negde radi reda, nesto uveze i preproda, i sve to papreno naplati. Kada zaista treba zasuci rukave i nesto uraditi, ne mozete vise nikog strucnog naci ni za prostije poslove.

Kalkulacija jedne pljacke

pre 9 godina

237.600 dinara za overu izjave?! Pa to je max. 5 minuta posla! U prevodu na srpski, notari naplacuju radni sat oko 40.000 eura.

Milan

pre 9 godina

Neka mi samo neko objasni zasto su veliki redovi i guzva u Sudovima za overu dokumenata ili ugovora. Da li je normalno da ti neko dodje na noge i ceka da ti da pare za uslugu koju debelo naplacujes a ti ne zelis samo da mu uzmes pare nego hoces malo da ga maltretiras kako bi mu dokazao koliko je mali i sitan ili zelis da na osnovu toga sto su velike guzve primis nekog preko reda kome se mnogo zuri kako bi mu naplatio extra i to stavio u svoj dzep.
Ista situacija sa redovima je i u katastru i u bolnicama i svugde imas mogucnost da dodjes preko reda ali ako dodatno platis ili imas debelu vezu.
Nas najveci problem je korupcija koja se uvukla u svaku javnu ustanovu gde su naravno zaposleni partijski kadrovi koji na ovaj nacin reketiraju svoje gradjane i koja po prirodi samu sebe uvecava kao kancer u ljuskom telu.
Znaci postoje dva resenja ili ce neko da odstrani taj kancer ili cemo kolektivno da propadnemo tj. da dodjemo do bankrota.
Po svemu sudeci kako ova vlast resava probleme ovaj drugi scenario je mnogo izvesniji.

Hoax

pre 9 godina

Da li znate zasto na ovom clanku nema SNS botova? Zato sto je pola njih platilo svojoj stranci da budu notari. Eto ljudi, SNS sad ne zaposljava ljude na "drzavnu sisu", nego ovako deli licence za pljacku.

Notari treba da budu (i u svakom normalnom sistemu jesu) SUPLEMENT advokatsko/pravnog sistema. Da smanje usko grlo sudova kad je u pitanju rutinska overa dokumenata, potpisa i ugovora.

Kod nas se to pretvorilo u "powered by SNS" udomljavanje prepodobnog lojalnog kadra i opstu pljacku.

Na zalost, opozicija u ovoj zemlji ne postoji, Djilas i Ceda su smehotres i utaljeni sa Vucicem, ostali gledaju svoj cosak. Prepusteni smo na milost i nemilost SNS-u. Nema ko da organizuje gradjansku neposlusnost, dok nas ovi stezu i tovare gore nego Sloba.

d

pre 9 godina

Zapravo, nisu oni krivi, kriva je država koja im je dala tolika ovlašćenja i tolike takse.
(krle, 18. septembar 2014 09:27)
Krle nisi u pravu nije kriva drzava. Kriv je narod koji je poverovao u pricu o hlebu od dva dinara. Kriv je narod koji je glasao za lljude koji ukupno nemaju mesec dana rada van politike. Kriv je narod sto dozvoljava da se ovi sadasnji zaduze za jos 15 (petnaest) i vise milijardi evra a do juce su pljuvali po bivsima zbog toga i objasnjavali kako ce oni uvesti blagostanje i vratiti sve kredite uz pomoc carobnog stapa. Kriv je narod koji je poverovao o ulaganju arapa u Srpsku privredu a u stvari je prodaja od strane SNS-a Srpskog naroda u roblje. I da ne nabrajam vise kriv je narod a ne drzava.

Ivan

pre 9 godina

Auu ljudi mi cemo izgleda raditi samo za notare!! Pa sta taj covek uradi kada za pozajmicu od 30.000e (koliko vecina ljudi i uzima prilikom podizanja kredita) treba da mu se plati 25.000 dinara?? Pa ova drzava je ogromna banana!!

Davor

pre 9 godina

Pa notari trebaju da se plate! Što su uvedeni ti ljudi? Da otimaju narodu i ovo malo što ima? Ja kad dignem kredit, digao sam ga zato što nemam novac, i na kredit od 30.000 € treba da platim 25.000 RSD umesto 500 RSD nekoj poziciji koja do juče nije ni postojala. Pa mislim stvarno, biće vreme za seljačku bunu, samo tako neka se nastavi. SVe, ali baš sve po jadnom narodu!

krle

pre 9 godina

Konačno jedan istinit tekst o notarskom sistemu! Do sada smo samo čitali i slušali kako će građanima biti lakše i jeftinije, jer neće morati da plaćaju preskupe advokatske usluge. Evo sada vidite šta su u stvari notari. Zapravo, nisu oni krivi, kriva je država koja im je dala tolika ovlašćenja i tolike takse. Ali, ako malo bolje razmislite, shvatićete zašto je to tako. Do sada je država uzimala 550 dinara za overu založne izjave. Sada uzima pdv, a to je, kao što piše u tekstu, za neki veći iznos kredita oko 10000 dinara. Prema tome-jasan je cilj države-uzeti što više para od ovog jadnog naroda.

Našminkana

pre 9 godina

Mi smo u ponedeljak notaru ostavili oko 110.000 dinara za overu hipoteke i overu ugovora. A po starom zakonu bismo platili zajedno 30.600 rsd u sudu. Bas su nam fino olaksali...

Pantagruel

pre 9 godina

Постоји још један детаљ о коме још нико до сада није писао (на њега ми је пре неки дан указано у Првом основном суду), а који задире у животе много већег броја грађана. Оверио изјаву да моје дете може путовати са мајком (без мене) на одмор у Грчкој и рекли су ми да ће судови изјаве те врсте моћи да оверавају само до марта 2015. године, након чега ћемо сви морати да идемо код јавних бележника. До сада је такве изјаве било могуће оверавати у судовима (где је такса пристојно мала, 230 динара) или у општинама које саме одређују висину таксе, па су и по неколико пута скупље (само једном сам се прешао да у Општини Раковица платим око 600 динара). Међутим, ако то пређе у надлежност нотара, претпостављам да ће коштати више од 3.ооо динара (негде сам прочитао да је то најнижа тарифа коју они наплаћују) и био бих захвалан да то неко провери. Замислите колико има разведених родитеља у Србији. Ако свако од нас, до пунолетства свог детета или више деце, буде морао да плаћа такав харач за свако путовање са оним другим родитељем, плус за екскурзије, спортска такмичења и рецимо турнеје са фолклором или хором, онда долазимо до веома великог износа за који ја мислим да би представљао чисту пљачку. Молим новинаре међу којима сигурно има разведених и лично заинтересованих за ово питање да провере шта је ту заправо истина и шта нас све захедно чека.

sasa jokic

pre 9 godina

Sve je gore, ali bukvalno sve. Standard pada, a troskovi rastu.
Umesto da motivisu prodaju stanova, oni povecavsju troskove 45 puta?!

Nikol

pre 9 godina

Overavao sam ugovor o poklonu poslednji dan pre početka rada notara. Za overu koja je koštala 1.900 dinara, notari naplaćuju 9.000 dinara. Mogu da razumem da njihovo dodatno angažovanje u cilju provere legalnosti ugovora i stanja nekretnine u katastru zahteva vreme i neki dodatni napor, ali da to košta 450% više, ne košta.

To što će notari za nekretnine voditi ostavinski postupak bez nadoknade, nije razlog da im se dozvoli da jedna prosta overa bude naplaćena po ovakvoj tarifi.

Očekivani benefit od uvođena notara nije ni blizu lične koristi koju će svaki od notara imati, niti će se taj benefit tako brzo osetiti koliko će se brzo njihovo bogatstvo uvećati.

Ilija Cvorovic

pre 9 godina

to znaci da za 100 000 evra treba da damo 2000 evra damo da bi overili dokument. Da li postoji lopovskija drzava od Srbistana?????

hm

pre 9 godina

Po isteku prelaznog perioda, notari ce isklučivo overavati da je fotokopija nekog dokumenta verna originalu, što znači da ako tražite posao, hoćete da konkurišete za subvencije, učestvujete na tenderu, ostvarite pravo na dečiji dodatak i još sto drugih stvari..... moraćete samo kod notara!

Nesvrstani

pre 9 godina

Ovi notari koji su inace birani po politickom kljucu su najastarsniji lopovi i otimaci. Prosle nedelje je covek platio taksu na ugovor o deobi,koja je inace u sudu iznosila 1600 din ,CITAVIH 5000 EVRA. Dali su im pravo da procenjuju vrednost i uzimaju za sebe koliko hoce. Inace na moje pitanje koliki deo novca odlazi njima notar kaze 80% njima a 20 drzavi.Kaze da je procena da ce mesecna dobit notara u prbom mesecu biti 100.000 EVRA.
Ko ih je postavio i po kom kriterijumu?
Ko im je dao za pravo da pljackaju i uzimaju koliko zele?
Ko moze da mi dokaze da nisu u talu sa pravednicima iz vladajuce stranke
?!

deran

pre 9 godina

ako moze jedna molba za b92 i brankicu insajder,napravite emisiju o tome kako se postaje notar u srbiji,verujem da ima dosta materijala za nekoliko nastavaka.

Lik

pre 9 godina

Sve u svemu, obični ljudi njihovim izborom nisu dobili ništa, a ni država Srbija.
(Uzbunjivač, 18. septembar 2014 09:42)

Zato je dobila stranka na vlasti, ti notari pa i ovi uterivači dugova (izvršitelji) sve su to njihovi ljudi, lepo su se dosetili kako da opljačkaju građane na legalan način i da sebe izfinansiraju.
Ništa bolji ne bi bili ni ovi iz DS, vreme je Srbijo da iznedriš neke nove ljude, do sada si proizvodila samo đubre.

Vlada

pre 9 godina

Srecom mi netreba ovako nesto (i pored najbolje volje tesko razumem cemu sluzi taj famozni list papira, koji, kao i obicno, nicemu ne sluzi), ali ljudi pa koja je ovo pljacka, pa to nije normalno!

KoleM

pre 9 godina

Zašto propadamo? Zato što u Srbiji nećete naći nikoga da se obogatio tako što je napravio nešto već samo na osnovu toga što ima neko pravo potpisa i odluke pa ti njega svetog moraš dobro da plaćaš.

XACAH

pre 9 godina

Srbija!!! Administracija forever! Ziveli besmisleni administrativni troskovi! Eto kako se preduzetnicima i stanovnistvu olaksava poslovanje, zivot, ukidaju nepotrebni adm procedure i troskovi. Kakva smo ni banana drzava, strasno

o boze

pre 9 godina

Nasa vrla drzava nas ni od cega nije u stanju da zastiti, nikakve usluge nije u stanju da obezbedi, ne radi za NAS ama bas nista. Ali za SEBE, e to je druga prica! Ovo vise nisu dazbine, vec ogoljena PLJACKA.

Prvi put kod NOTARA

pre 9 godina

A nebuloza koju sam doživeo prije 2 dana.
Ja kupio stan, sve platio i još mi je potrebna izjava (CLAUSULA INTABULANDI)od prodavaca, inače ključna za mene kao kupca bez koje ne mogu da se uknjižim, džaba ugovor (pošto ta izjava nije implementirana u njega, već je odložena nakon isplate), džaba dokazi o uplati i ostalo. Odem ja do NOTARA da 2 suvlasnika potpišu, naravno ja platim (a inače i tu je bilo problema, zovem jednog kaže 5400, zovem njih još osam kažu 12000, razlka u ceni je u tome kako ko tumači, da li je aneks ugovora ide 50% od tarife ili je izjava 30 bodova što je sa PDVom 5400, STRAŠNO, gde je načelo o jedinstvenim cenama???). I tako oni lepo potpišu službenici fino uvežu i ostave sebi jedan primerak i daju po jedan primerak potpisnicima MENI NIŠTA, A ZA MENE JE TO KLJUČNA STVAR!!!!!!. ŠTA JE OVO LJUDI PITAM JA NJIH, TAKO JE PO ZAKONU ..B.. .. ZAKON!!
MOŽETE PLATITI OVERU KOPIJE I IMATI SVOJ PRIMERAK,(KAKOVO GREBANJE ZA TAKSE, DNO-DNA). Rešio sam ja to, dali su meni prodavci zato što to njima nije apsolutno potrebno. E da pitam ja njih GDE JE LOGIKA, A ONI PA NEMA LOGIKE.
I tako da znate, kako je meni bilo PRVI PUT SA NOTAROM NA POTISU.

iwi

pre 9 godina

Ajde rešavajte ovo što pre. Treba za 10 dana da overim jednu založnu, radije bih da uzimam manji kredit nego što moram za sve propratne troškove oko kredita za stan.
A o osećaju koji nosim u grudima (koji je nastao jer je neko svojim predanim radom u vrlo kratkom roku uspeo da...) neću ni da pišem. Žao mi tastature...

Fukusima

pre 9 godina

@Pantagruel

Tu izjavu moraju da daju svi roditelji, bez obzira da li su supruznici razvedeni ili nisu. Na granici vam traze saglasnost po zakonu (obicno ne traze, ali ne smete da rizikujete da propustite avion ako traze) drugog roditelja ako jedan roditelj vodi dete, bez obzira da li se razvedeni ili ne. Tako da je pljacka gigantskih razmera.

nn

pre 9 godina

Ja cekam stanove koje je odgovorno najavio premijer za 130eur mesecno...
(Ivanchica, 18. septembar 2014 10:42)


ma svi ih cekamo ali se bojim da ih necemo docekati...to je uostalom samo bilo predizborno obecanje tako da se ne vazi :D

Mile

pre 9 godina

Rece mi jedan advokat da ce dogodine svi Selakovicevi drugari notari biti milioneri. Raspitajte se koji su kriterijumi bili prilikom izbora notara, i zasto nije dozvoljena konkurencija !

bosanac

pre 9 godina

nemogu da verujem sta citam,ovo je tezak lopovluk,umesto da se smanje nameti da bi narod mogao da obezbedi krov nad glavom,oni overu obicnog papira poskupljuju 50 puta,procena stanova su tako niske da mema ni racuna da se kupuju na kredit,jer ti banka za stan da oko dve trecine novca,a trecu moras sam da obezbedis,ili ako nemas da podignes jos jedan kredit.
DALI JE OVO OBECANO U PREDIZBORNOJ KAMPANJI.

majstor

pre 9 godina

pa i overa kupoprodajnog ugovora u sudu je bila proporcionalna recimo stan od 60m2 sam pre nekoliko godina placao oko 30000 rsd....sad jos i ovo

b

pre 9 godina

mnogo mi je drago(da me ne shvatite pogresno), zbog cinjenice da gradjani(nadam se i ovi prepodobni), polako uvidjaju prave motive ove nam vlasti i da je vreme da se PODIGNEMO I IZADJEMO NA ULICE, niko nam nece pomoci ako sebi sami ne pomognemo.Skresali plate i penzije 15%, povecali namete 500%, nezaposlenost, beda i letargija, a nekolicina uziva u milionima i SMEJE SE NARODU U LICE..A narod nista,..umoran od 25 godina borbe za dostojanstven zivot

Biciklista

pre 9 godina

E pa dragi moji drzavljani Srbije juce ste udarili hajku na advokate sto strajkuju, pre par meseci na agente nekretnina, pre toga na sudove. Sad placajte notare. Sad advokati ako ne uspeju sa strajkom ce cene da budu skuplje jer ce ziveti od parnice i krivice samo, agenti za nekretnine ce svoje licence debelo naplatiti( ispit za licencu, novo registrovanje firme, novi nameti drzave sve to kosta) plus nove sudske takse!!! Hteli ste notare sad placajte. Advokati pola svojih usluga ne naplati, mali broj zivi ko burzuji, agenti se polomise da i ono malo kupaca pronadju ( prevelika ponuda a minimalna potraznja), sudovi formirali takse da svako moze da ih plati. Sta ce biti kad se uvedu i medijatori tj kad njihov broj bude veci??? Ni vlada DS nit ova vlada nije uspela u reforma pravosudja a ni zakonodavstva. Procijate sta sve treba sad za agenta za nekretnine, sta radi notar tu sud i advokat vise ne trebaju a kosta vas daleko vise. Evo jednog pitanja za sve. Sta ce advokatu ili bilo kom pojedinci agencija i notar. Oglas za stan date sami, ugovor sami napisete ( bitni elementi ugovora pisu u zakonu, advokati ga pisu u po noci), sve za stan se informisete u buducoj kancelariji za brze odgovore ( uvodi ih ova vlada) i sve overite u sudu za daleko manje novca. Ovako placate agenciju jer ce ici promet preko njih, mali broj ce raditi, placate notara jer ima monopol sklapanja, overe pravnog posla i posle ne daj boze advokata i sud u slucaju spora.

Ivan

pre 9 godina

Za neupucene nota na zapadu samo overava ugovor da se ne bi stvarale guzve u sudovima i opstinama. Overa ugovora kod notara je jeftinija nego u sudu i zato ljudi idu kod notara, a sudovi imaju manje troskove. Kod nas sve naopako. Ok kapiram ja da hoce da "razbucaju" adovkaturu, ali zasto po dzepu obicnog gradjanina.

Jovica

pre 9 godina

Plus ste zaboravili razliku u kursu koja je na ovaj iznos jos 40-tak hiljada.

Jedini razlog za uzimanje ovakvih provizija koje su vezane procentima, a nista se ne garantuje, je sto su ovce za sisanje.

Obelix

pre 9 godina

Ma sitnica! I molim vas da obavezno vezete troskove overe za kurs evra, naravno po gornjem kursu, plus tromesecni eurolibor, zateznu kamatu...

xxx

pre 9 godina

A to da nacionalna korporacija nece da osigura kredit za nekretnine u manjim mestima.. tj. ako i prustane to je samo 55% od ukupnog iznosa kredita.. a za ostalo se snadji! PA LJUDI MOJI NE ZELIMO BAS SVI ZIVETI U BEOGRADU I N.SADU! Verovali ili ne?! Srbija zemlja mogucnosti!

sandsea

pre 9 godina

Prvi put sa notarom na potpisu - knjiga moze tako da se zove. Meni stvarno nije jasno zasto bas SVE u ovoj zemlji mora ovako nekako da pocne i da bude? Ali bas sve!

nikola

pre 9 godina

au tu moze da se poveca ko od sale. uzimaj, uzimaj! koju vrednost proizvode notari da to toliko kosta? papir? pecat? a minimalac 20din gore nicht! radnici na ulice! politicare u kontejnere!

Student

pre 9 godina

Da li se neko buni? Ne buni se. Znači sjajno nam je.

A i mnogo smo glup narod, sasvim podložan manipulaciji politikanata, bez ikakvog napora bace siromašnom i opljačkanom narodu advokate i svi kukaju maksimalno na njih. E pa tražili ste notare i da notari imaju monopol, uživajte sad kad vam budu skidali kožu i slali je Partiji.

I pohvala za B92, potpuno ste obesmislenili sve političke vesti puštanjem botovskih komentara. I vi ste odgovorni za ovo, ali koga briga... Nije red da se zamerate vlasti, tradicionalno u Srba. Pisaćete kad odu...

atymen

pre 9 godina

sad ce nas svemocni premijer AV da to smaci na poskupljenje od SAMO 30 puta..i svi ce biti srecni i zadovoljni..a on ce opet ispastti najveci prijatelj srpskog narod...ali ni ne treba da se zalimo..mi smo ih birali..sad i treba da trpimo njihovo nestrucnost i neznanje...

Ludnica

pre 9 godina

Evo cenovnika notara u Njujorku. Najveća cena je 2 dolara. U praksi, ako imate račun u banci, bankin notar će vam notirati za džabe. http://www.123notary.com/New%20York/notary_fees.asp

VBA

pre 9 godina

Prilikom overe Ugovora notar naplati taksu po vrednosti samog ugovora..? Ispada da notar naplaćuje proviziju kao agencija ,što mu daje četvorostruku funkciju
1. Javno ovlašćenje (overa...i dr)
2. Sudsko ovlašćenje (Ugovor o deobi imovine, Doživitno izdržavanje)
3. Advokatski posao (sastavljanje ugovora; vanparnične stvari, testament)
4. Agencijski posao (nplaćuje taksu za overu u visini ag.provozije-kao nalogoprimac u posedovanju)....sve to za ogroman novac... Neverovatno.!
A sve to od stranke prigradskih naselja-kako ih opisuje njihova CIA.

Mr

pre 9 godina

Ako sam ikada rekao ili pomislio nešto ružno o advokatima, duboko im se izvinjavam. Podrška advokaturi u štrajku, oborićemo ovu lopovsku vlast. GOTOV JE!!!

realni

pre 9 godina

strasno i zalosno, ovaj ministar pravde nas je upropastio, nikada goreg nismo imali... kada je stupio na funkciju nije imao ni pravosudni ispit, a sada je bio prvi na spisku za polozen javno beleznicki ispit, za koji je uslov pravosudni. bruka...

miki

pre 9 godina

Ovo je nečuveno. Notar bi morao da naplaćuje svoje usluge po tarifi ukoliko doprinese svojim radom i garantuje potpisom da je sve po zakonu, ali ukoliko se nesto overava za banku ili neku drugu instituciju, koja je sam propisala formu koju prihvata u okviru uslova koje nudi klijentu, doprinos notara je u tom slučaju potpuno nepotreban. Klijent banke ne mora da prihvati uslove koje nudi banka, a ukoliko je klijent overio potvrdu u formi koju je banka propisala onda nema prostora d abilo ko proispituje sadržaj potvrde i sličnih dokumenta, a posbno da stronmskli napalaćuje pečata. Legalna pljačka. Krupnih stvari više nema (kao prodaja firmi bez cene zemljišta, jer je postojalopravo korišćenja, koje je sad prešlo u pravo svojine), pa sad legalno uzimaju na sitno.

Banda koja zasluzuje kontejner

pre 9 godina

Uff,pozovite i vi telefonom,ko ne veruje,za ugovor,neki zapis,taxu i overu potpisa treba oko 550 evrica kod notara za stan od 50 ak m2!!!!!?
Procitah pravila,na b92 ne sme u komentarina da se psuje,zato sam pristojan, inace znate vec kakve mi psovke lepe imamo.
Onomad videh u Ukr ubacili politicara u kontejner,zato predlazem da nas neko nominuje pa da krenemo da ih poubacujemo sve u kontejnere!

Napredno

pre 9 godina

Buducnost u koju verujemo stize lagano, biju po ulicama bez razloga, otimaju na sve moguce nacine "po zakonu" i bez njega.

Ko prezivi pricace, a mozda i nece.

Mirko

pre 9 godina

Ovi sada na vlasti su banda neopevana! Ovo sto rade je pljačka Srbije, svi ostali su mala deca za njih. 15.000.000.000 eura su nas zaduzili za tri godine. Samo prebrojte nule...

b

pre 9 godina

uzasno mi je drago(da me ne shvatite pogresno), sto se gradjanima(verujem i onima koji su glasali za prepodobne), polako aktuelna vlast prikazuje u pravom svetlu! Kad pocnemo da osecamo po dzepu javnu pljacku vlasti, DICI CEMO SE I PRAVAC ULICA..,6.OKTOBAR!Nadam se da nam je toliko snage ostalo nakon 25 vec godina borbe za dostojanstveni zivot kakav svako od nas zasluzuje

lele

pre 9 godina

@uzbunjivač E moj bratko, u kruševcu svi znaju da je bata santos platio 250k € ili tu negde da bi se učipio kao podpresednik SNS-a. Pa onda gradonačelnik i sada ministar !!! A boranija koja je kao glasala nebitno za koga, pa, ovce su za šišanje zar ne ?

SONE

pre 9 godina

KO JE SMISLIO NOTARE I CENOVNIK NIJE NORMALAN. Postoje notari po zapadu i koristio sam usluge ali oni i ovi ma nema pojma. Inace mi smo skloni da preuzimamo ideje od zapada ali muziku i arazman mi pravimo. Onda ide prica - Evropa "iste " od nas. Opet prevara.videli priliku da legalno otimaju. Pa to je radno mesto ko i svako drugo U nemackoj notar sluzi da skrati put do suda i mora se uklapati u sudske takse. E znate li Vi kad cemo mi sa ovim prevarantima bilo gde Evropa Azija Afrika NIKAD

Caki

pre 9 godina

Kad je bilo reci o uvodjenju notara za overu ugovora, tada je advokatska komora dobila zvanicno objasnjenje vlasti da ce postojati paralelno overa u sudu kao i do sada. Advokati se nisu zbog toga uzbudjivali jel im nista ne bi bilo uskraceno. Medjutim kada je zakon usao u proceduru donet je PO HITNOM postupku danas za sutra (ko da je poplava u pitanju). U zakonu stoji da ugovor mora biti u formi notarskog zapisa (a receno je da nece, da bi umirili adovkate). Nisam advokat (prijatelj mi je advokat). Mene sve ovo podseca na pricu o aflatoksinu u mleku kada su po hitnom postupku menjali zakonsku normu. A inace ovaj zakon je protiv ustavan jel ne moze notar da pruza pravnu pomoc a pisanje ugovora je pravna pomoc. Pogledajte koje ludilo, Notar mora da zastupa obe strane u ugovoru , I sta ako se ugovor proglasi nistavnim usled neke tuzbe.

Zoran

pre 9 godina

@majstor

Jeste majstore bila proporcionalna vrednosti ugovora (ali je imala i maksimalnu gornju vrednost nezavisno od vrednosti ugovora). Nego htedoh reci da mi nije jasno, pre su te pare isle direktno drzavi a sad idu notaru a drzava uzima pdv (recimo 20% od tarife). Zasto je drzava ostecena? Ili je bankrot stvarno toliko blizu pa da se polapa sta se stigne.

EU Citizen

pre 9 godina

Neverovatno. Ovo je, po ko zna koji put, ali ovog puta u veoma očiglednoj i drskoj formi, ozakonjeni kriminal pod patronatom, i sa licencom države. Ideja privatnih notara je da postoji konkurenciha i da ljudima bude lakše i jednostavnije nego u državnim institucijama, a ne da notar dere građanstvo jer ima monopol i, po svoj prilici, odvaja masan procenat za onog ko mu je taj ucenjivački monopol omogućio.