Subota, 13.09.2014.

10:51

Mogu li naši vozovi do 300 km/h?

Izgradnjom brze pruge od Beograda do Budimpešte počeće nova era železničkog saobraćaja i razvoja Srbije, kažu u Saobraćajnom institutu CIP.

Izvor: Tanjug

Mogu li naši vozovi do 300 km/h? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

davor

pre 9 godina

Molim vas objavite ovaj post iako nema veze sa prugom Beograd-Budimpešta.
U Hrvatskoj svi pred izbore maštaju o nizinskoj pruzi Rijeka-Zagreb-Botovo po troškovniku bi koštala 4,7 miljardi eura bez kamata. Stručnjaci su izračunali da bi se investicija vratila treba održat isti broj putnika i karta zamisto 14,5 eura se poveča na 16800 eura i tako 50 godina bez održavanja.Ista priča ko i kod vas Kinezi če gradit,pa Arapi,samo čekam da jave da če je gradit Marsovci.
Pozdrav iz Splita

sajo

pre 9 godina

vozio sam se 2003., od Rima do Milana, sa stajanjem u Firenzi i Bolonji, nekih 600 km predje za oko 3 sata. karta je tad bila oko 80€ i nesto eura..

Sremac Vinski

pre 9 godina

Na pauzi za rucak preko 90% komentatora je pozitivno ocenilo moj komentrar....mislim da je bilo oko preko 50 pluseva i dva minusa. Dosao sam kuci i vidim da su mi "zveknuli" gotovo 300 minusa u roku od 2-3 sata. Ovaaj, da nisam ja to necim uvredio gospo'n gazdu? Nisam hteo, ozbiljno! ..... Da odem u cosak jedno 15 min i da se stidim?

MMMM

pre 9 godina

naravno da može imamo i tucanik za to magnetit u ljuboviji i još jedan rudnik novi pragovi i šine i naravno kinezi da rade a naši podizvodjači mogu i te ruske mašine da se koriste radi brzine gradnje!

инг. арх.

pre 9 godina

Не могу и неће, нити нам тако нешто треба.

-Брза пруга и теретни транспорт обично не иду заједно и зато 95% свих светских пруга чине управо пруге умерених брзина 100-160кмх где се несметано и исплативо може вршити и путнички и теретни саобраћај.
-Само да би покрили трошкове одржавања такве пруге (исплативост целог пројекта ни у теорији није могућа) појединачна карта БГ-БУ би морала да износи 100 и више евра. Али у том случају ни у теорији не можемо да рачунамо на неки озбиљан број путника.
-Брзи возови троше ужасно много елетричне енергије. Читав енергетски сектор регије у којој је пруга бисмо морали томе да прилагодимо
-Пруга за брзине од 300 км/х би у свом највећем делу морала да иде по потпуно новој траси из низа безбедносних, техничких и технолошких разлога.
-Једини исплатив концепт за нас је довођење целе деонице на брзине од 120/140/160кмх. То су једине брзине чије одржавање можемо тренутно да приуштимо и што ћемо моћи у наредних 10-20 година и које су нам реално потребне с обзиром на величину земље, међусобну удаљеност градова и насеља...
-Ми већ са брзином од 140 или 160км/х НС и БГ интегришемо у једну целину тако што услед 30мин путовања дневне миграције постају могуће(живиш у једном граду,радиш/студираш у другом.)Већ тиме покрећемо низ великих економских, друштвених па и демографских позитивних ефеката.
- Тек у некој даљој будућности треба размислити о довођењу одређених најпрометнијих деоница на брзине до 200км/х. Све преко тога је апсолутна будалаштина.

mda za bbrege

pre 9 godina

ako azejber(d)zan uolozi vise kapitala definitivno moguce...uskoro a i brze od toga, posle izbora svakako definitivno mozda....potvrdno da

Miodrag Stojadinović

pre 9 godina

Reče direktor CIP-a da su imali projekat i pre dvadesetak godina!E pa tada su na vlasti bili ovi isti,ali im je tada priorit bila "Srpska krajina",Republika Srpska",komunistička Srbija i sve takve gluposti.Sada se veličaju bivši podstrekači rata a sadašnji "evropejci"!Setite se samo šta su radili i govorili pre ubistva premijera Djindjića Vučić i Nikolić,a sad idu njegovim stopama ili se bar trude!

Dr

pre 9 godina

Danas sam prošao kroz Jagodinu, Ćupriju, Paraćin i Leskovac. Tuga, u devetnaestom veku su ta mesta bila sredjenija. Đubre i haos na sve strane. Vozovi koji idu 300 km/h? Sad je sezona pečenja paprika, nema se vremena za šine.

BRANKO MIŠIĆ

pre 9 godina

Istina je da nam trebaju brže I savremenije pruge od postojećih, ali treba biti svestan sopstvenih mogućnosti. Plan je nerealan jer vozova za brzine od 300 km/h nema ni od Beča do Budimpešte.Ovo bi značilo da da bi ubrzali saobraćaj samo između Budimpešte I BG. a morali bi imati novu prugu I nove vozove što je potpuno besmisleno.
Zar nismo još shvatili koliko je besmisleno što smo Auto-put prema Čačku počeli sa deonicom Ub - Lajkovac,jer će krediti morati da se otplaćuju bez prihoda od korišćenja.
Poređenje pruga između kineskih gradova sa po 15 mil. stanovnika I pruge Bud - BG.nije za poređenje.
Dakle realno bi bilo modernizovati prugu I vozove za 160 km/h u protivnom projekat će završiti kao Miloševićeve brze pruge.
Uzgred juče sam putovao vozom žel. stanica u BG. je neurednija nego pre 50 god. (vozovi nemaju teble gde voze, peroni nemaju oznake vozova niti vreme polaska, nema oglasne table sa dolascima I odlascima vozova)a sve je to bilo još 1960.
Penzioner Dobrica

Bonoban

pre 9 godina

Ovo je nestvarno, kakva je ovo retorika, iz koje komunisticke decenije su pvi ljudi iskocili? Juce Zeleznice, danas CIP, poltron poltrona stize!

Zbunjeni

pre 9 godina

Nije mi jasno pruga u madarskoj kraca od nase za 20 tak i vise kilometara, a njihova bi bili skoro duplo skuplja od izgradnje naseg dela pruge koja je duza.

mup

pre 9 godina

Sto rece pokojni Bogdan Tirnanic-Tirke, "mi Srbi nemamo nista, a mera nam je najvece." Ajde prvo da doguramo do 100km/h, pa ce da vidimo za dalje.

dzigi

pre 9 godina

Ajde neću da mračim i izvlačim analogije sa ex "Brzim prugama Srbije" već da kažem da smo u recimo 2017/18. godini i da takva pruga radi. Veliko je pitanje - pošto karta majstore? Ako povratna bude blizu 100€, teško da ćemo se navoziti. A opet da se napravi neka ekonomska karta za siromašne putnike iz Srbije, pruga se neće nikad isplatiti, odn. kredit. Zato će to biti, nažalost, još uvek na dugom štapu.

Gligorije

pre 9 godina

A sada polako, obe noge na zemlju. Tako... Dakle, pruge po Srbiji treba da budu dvokolosečne i da omoguće brzine redovnog saobraćaja oko 100-120km/h.

Nabrojani vrhunski vozovi koji idu 300 ili 400 km/h su izuzeci, najveći deo svetske železnice je u pomenutom rangu. Recimo, od Bazela do Ciriha je rastojanje od oko 90km i vozovi to prelaze za oko 1 sat (10 minuta manje ili više, zavisno od broja stanica). Udobni, čisti, tihi, na vreme i ne idu 200, 300 ili 400 na sat. Nemojte molim vas odmah Maglev, hajde prvo da postanemo Švajcarska, pa ćemo posle da vidimo.

killa

pre 9 godina

Nisam siguran da je ovo ekonomski isplativo kod nas, te pruge treba odrzavati, karte za takve vozove moraju dosta kostati, a to ne bi bio problem kada bi u Srbiji vladao standard Svajcaraca, kao sto ne vlada... Bolje da se taj novac ulozi u druge infrastrukturne projekte, kao sto su modernizacije danasnjih zeleznica, izgradnja mreze autoputeva, obilaznice oko bg... Ovi sve nesto pocinju, i ostaju samo na tome..

Dostajebilo

pre 9 godina

I samo jedan mali detalj ste zaboravili da dodate- sve super brze pruge su izuzetno skupe za odrzavanje I sve osim dve linije (Tokio-Osaka I Pariz-Lion) su subvencionisane novcem poreskim obvezika jer bi inace bile neisplative. Dakle koriste se za prevoz putnika koji imaju novca da placaju prilicno skupe karte ili na linijama gde postoji milionski promet putnika. Koji tacno od gore navedenih uslova linija Beograd Budimpesta ispunjava?

Gari

pre 9 godina

Ma nema šanse. Kod nas vozovi idu 30Km na sat pa iskaču iz šina. Pa šta će biti sa 300Km na sat. Kod nas ne održavaju železničku infrastrukturu sve dok se ne dogodi tragedija, jer održavanje Bože moj košta. Pa kako će održavati te pruge za brzi voz koja treba vrlo često održavati i to košta. A mi baš nismo poznati po tome što ulažemo u održavanje sve dok se ne dogodi tragedija. Ta pruga i voz definitivno nije za nas.

Sremac Vinski

pre 9 godina

Nema smisla ( a ni pameti) porediti ekonomiju, standard i kreditnu moc Srbije sa Kinom, Nemackom, Francuskom ili Japanom. Gradjani Srbije bi bili prezadovoljni brzinama od 120-150 koje zvuce futuristicki pored ovih sadasnjih. Recimo da se ovaj projekt ostvari, i sagradi se ta pruga, sta ce biti sa ostatkom Srbije? Putovace se BG- BUD 300kmph a BG-Sid ili BG- Nis 25kmph? Cene karata u tom vozu ce biti srazmerne usluzi, sto znaci previsoke za prosecnog putnika...Al 'ajde samo nek je najvece, najbrze, najvise i najskuplje...Liderski naravno.

Vila sa Dedinja

pre 9 godina

Svi glavni gradovi Spanije su povezani brzim vozovima.
Ne isplati se uopste avionom da idete iz Madrida za Barselonu. Centar do centra.

lalle

pre 9 godina

Nisu u stanju da naprave ko svet prugu za brzine do sto na sat a pricaju o brzini od 300? Koliko god da su smesne i za zdrav razum ponizavajuce price o Beogradu na vodi i kanalu Dunav Vardar tolko je ponizavajuca i neosnovana prica o prugama za brzine od 300 km na sat.

Rasejani

pre 9 godina

Milion putnika dvnevno sa nasim mentalitetom? Za to bi trebali da putujemo vozom na posao i da provodimo i po tri sata dnevno na putovanje. A uz to posla kod nas nema. I kada ga ima, plata ne moze da pokrije cenu karte za jedan takav voz, takvu uslugu. Jos jedan megalomanski pojekat, koji treba da bude iskoriscen za sledece izbore (jedan od dva cuvena uslova je zavrsetak za tri godine), a ostavlja Banat potpuno po strani.

StefanBU

pre 9 godina

Treba ceo Balkan da ima brze pruge. Dzaba iako se izgradi u Srbiji pruga za brzine do 300 km/h ako je Makedoniji recimo brzina do 60 km/h. Treba ceo region da ojaca. Nece biti jake Srbije bez jake Makedonije,Hrvatske, Bugarske,Rumunije i obrnuto!

Vila sa Dedinja

pre 9 godina

Svi glavni gradovi Spanije su povezani brzim vozovima.
Ne isplati se uopste avionom da idete iz Madrida za Barselonu. Centar do centra.

Gligorije

pre 9 godina

A sada polako, obe noge na zemlju. Tako... Dakle, pruge po Srbiji treba da budu dvokolosečne i da omoguće brzine redovnog saobraćaja oko 100-120km/h.

Nabrojani vrhunski vozovi koji idu 300 ili 400 km/h su izuzeci, najveći deo svetske železnice je u pomenutom rangu. Recimo, od Bazela do Ciriha je rastojanje od oko 90km i vozovi to prelaze za oko 1 sat (10 minuta manje ili više, zavisno od broja stanica). Udobni, čisti, tihi, na vreme i ne idu 200, 300 ili 400 na sat. Nemojte molim vas odmah Maglev, hajde prvo da postanemo Švajcarska, pa ćemo posle da vidimo.

mup

pre 9 godina

Sto rece pokojni Bogdan Tirnanic-Tirke, "mi Srbi nemamo nista, a mera nam je najvece." Ajde prvo da doguramo do 100km/h, pa ce da vidimo za dalje.

MMMM

pre 9 godina

naravno da može imamo i tucanik za to magnetit u ljuboviji i još jedan rudnik novi pragovi i šine i naravno kinezi da rade a naši podizvodjači mogu i te ruske mašine da se koriste radi brzine gradnje!

Sremac Vinski

pre 9 godina

Nema smisla ( a ni pameti) porediti ekonomiju, standard i kreditnu moc Srbije sa Kinom, Nemackom, Francuskom ili Japanom. Gradjani Srbije bi bili prezadovoljni brzinama od 120-150 koje zvuce futuristicki pored ovih sadasnjih. Recimo da se ovaj projekt ostvari, i sagradi se ta pruga, sta ce biti sa ostatkom Srbije? Putovace se BG- BUD 300kmph a BG-Sid ili BG- Nis 25kmph? Cene karata u tom vozu ce biti srazmerne usluzi, sto znaci previsoke za prosecnog putnika...Al 'ajde samo nek je najvece, najbrze, najvise i najskuplje...Liderski naravno.

Bonoban

pre 9 godina

Ovo je nestvarno, kakva je ovo retorika, iz koje komunisticke decenije su pvi ljudi iskocili? Juce Zeleznice, danas CIP, poltron poltrona stize!

Dostajebilo

pre 9 godina

I samo jedan mali detalj ste zaboravili da dodate- sve super brze pruge su izuzetno skupe za odrzavanje I sve osim dve linije (Tokio-Osaka I Pariz-Lion) su subvencionisane novcem poreskim obvezika jer bi inace bile neisplative. Dakle koriste se za prevoz putnika koji imaju novca da placaju prilicno skupe karte ili na linijama gde postoji milionski promet putnika. Koji tacno od gore navedenih uslova linija Beograd Budimpesta ispunjava?

lalle

pre 9 godina

Nisu u stanju da naprave ko svet prugu za brzine do sto na sat a pricaju o brzini od 300? Koliko god da su smesne i za zdrav razum ponizavajuce price o Beogradu na vodi i kanalu Dunav Vardar tolko je ponizavajuca i neosnovana prica o prugama za brzine od 300 km na sat.

dzigi

pre 9 godina

Ajde neću da mračim i izvlačim analogije sa ex "Brzim prugama Srbije" već da kažem da smo u recimo 2017/18. godini i da takva pruga radi. Veliko je pitanje - pošto karta majstore? Ako povratna bude blizu 100€, teško da ćemo se navoziti. A opet da se napravi neka ekonomska karta za siromašne putnike iz Srbije, pruga se neće nikad isplatiti, odn. kredit. Zato će to biti, nažalost, još uvek na dugom štapu.

Zbunjeni

pre 9 godina

Nije mi jasno pruga u madarskoj kraca od nase za 20 tak i vise kilometara, a njihova bi bili skoro duplo skuplja od izgradnje naseg dela pruge koja je duza.

Rasejani

pre 9 godina

Milion putnika dvnevno sa nasim mentalitetom? Za to bi trebali da putujemo vozom na posao i da provodimo i po tri sata dnevno na putovanje. A uz to posla kod nas nema. I kada ga ima, plata ne moze da pokrije cenu karte za jedan takav voz, takvu uslugu. Jos jedan megalomanski pojekat, koji treba da bude iskoriscen za sledece izbore (jedan od dva cuvena uslova je zavrsetak za tri godine), a ostavlja Banat potpuno po strani.

Gari

pre 9 godina

Ma nema šanse. Kod nas vozovi idu 30Km na sat pa iskaču iz šina. Pa šta će biti sa 300Km na sat. Kod nas ne održavaju železničku infrastrukturu sve dok se ne dogodi tragedija, jer održavanje Bože moj košta. Pa kako će održavati te pruge za brzi voz koja treba vrlo često održavati i to košta. A mi baš nismo poznati po tome što ulažemo u održavanje sve dok se ne dogodi tragedija. Ta pruga i voz definitivno nije za nas.

инг. арх.

pre 9 godina

Не могу и неће, нити нам тако нешто треба.

-Брза пруга и теретни транспорт обично не иду заједно и зато 95% свих светских пруга чине управо пруге умерених брзина 100-160кмх где се несметано и исплативо може вршити и путнички и теретни саобраћај.
-Само да би покрили трошкове одржавања такве пруге (исплативост целог пројекта ни у теорији није могућа) појединачна карта БГ-БУ би морала да износи 100 и више евра. Али у том случају ни у теорији не можемо да рачунамо на неки озбиљан број путника.
-Брзи возови троше ужасно много елетричне енергије. Читав енергетски сектор регије у којој је пруга бисмо морали томе да прилагодимо
-Пруга за брзине од 300 км/х би у свом највећем делу морала да иде по потпуно новој траси из низа безбедносних, техничких и технолошких разлога.
-Једини исплатив концепт за нас је довођење целе деонице на брзине од 120/140/160кмх. То су једине брзине чије одржавање можемо тренутно да приуштимо и што ћемо моћи у наредних 10-20 година и које су нам реално потребне с обзиром на величину земље, међусобну удаљеност градова и насеља...
-Ми већ са брзином од 140 или 160км/х НС и БГ интегришемо у једну целину тако што услед 30мин путовања дневне миграције постају могуће(живиш у једном граду,радиш/студираш у другом.)Већ тиме покрећемо низ великих економских, друштвених па и демографских позитивних ефеката.
- Тек у некој даљој будућности треба размислити о довођењу одређених најпрометнијих деоница на брзине до 200км/х. Све преко тога је апсолутна будалаштина.

Dr

pre 9 godina

Danas sam prošao kroz Jagodinu, Ćupriju, Paraćin i Leskovac. Tuga, u devetnaestom veku su ta mesta bila sredjenija. Đubre i haos na sve strane. Vozovi koji idu 300 km/h? Sad je sezona pečenja paprika, nema se vremena za šine.

killa

pre 9 godina

Nisam siguran da je ovo ekonomski isplativo kod nas, te pruge treba odrzavati, karte za takve vozove moraju dosta kostati, a to ne bi bio problem kada bi u Srbiji vladao standard Svajcaraca, kao sto ne vlada... Bolje da se taj novac ulozi u druge infrastrukturne projekte, kao sto su modernizacije danasnjih zeleznica, izgradnja mreze autoputeva, obilaznice oko bg... Ovi sve nesto pocinju, i ostaju samo na tome..

BRANKO MIŠIĆ

pre 9 godina

Istina je da nam trebaju brže I savremenije pruge od postojećih, ali treba biti svestan sopstvenih mogućnosti. Plan je nerealan jer vozova za brzine od 300 km/h nema ni od Beča do Budimpešte.Ovo bi značilo da da bi ubrzali saobraćaj samo između Budimpešte I BG. a morali bi imati novu prugu I nove vozove što je potpuno besmisleno.
Zar nismo još shvatili koliko je besmisleno što smo Auto-put prema Čačku počeli sa deonicom Ub - Lajkovac,jer će krediti morati da se otplaćuju bez prihoda od korišćenja.
Poređenje pruga između kineskih gradova sa po 15 mil. stanovnika I pruge Bud - BG.nije za poređenje.
Dakle realno bi bilo modernizovati prugu I vozove za 160 km/h u protivnom projekat će završiti kao Miloševićeve brze pruge.
Uzgred juče sam putovao vozom žel. stanica u BG. je neurednija nego pre 50 god. (vozovi nemaju teble gde voze, peroni nemaju oznake vozova niti vreme polaska, nema oglasne table sa dolascima I odlascima vozova)a sve je to bilo još 1960.
Penzioner Dobrica

Miodrag Stojadinović

pre 9 godina

Reče direktor CIP-a da su imali projekat i pre dvadesetak godina!E pa tada su na vlasti bili ovi isti,ali im je tada priorit bila "Srpska krajina",Republika Srpska",komunistička Srbija i sve takve gluposti.Sada se veličaju bivši podstrekači rata a sadašnji "evropejci"!Setite se samo šta su radili i govorili pre ubistva premijera Djindjića Vučić i Nikolić,a sad idu njegovim stopama ili se bar trude!

StefanBU

pre 9 godina

Treba ceo Balkan da ima brze pruge. Dzaba iako se izgradi u Srbiji pruga za brzine do 300 km/h ako je Makedoniji recimo brzina do 60 km/h. Treba ceo region da ojaca. Nece biti jake Srbije bez jake Makedonije,Hrvatske, Bugarske,Rumunije i obrnuto!

Sremac Vinski

pre 9 godina

Na pauzi za rucak preko 90% komentatora je pozitivno ocenilo moj komentrar....mislim da je bilo oko preko 50 pluseva i dva minusa. Dosao sam kuci i vidim da su mi "zveknuli" gotovo 300 minusa u roku od 2-3 sata. Ovaaj, da nisam ja to necim uvredio gospo'n gazdu? Nisam hteo, ozbiljno! ..... Da odem u cosak jedno 15 min i da se stidim?

mda za bbrege

pre 9 godina

ako azejber(d)zan uolozi vise kapitala definitivno moguce...uskoro a i brze od toga, posle izbora svakako definitivno mozda....potvrdno da

sajo

pre 9 godina

vozio sam se 2003., od Rima do Milana, sa stajanjem u Firenzi i Bolonji, nekih 600 km predje za oko 3 sata. karta je tad bila oko 80€ i nesto eura..

davor

pre 9 godina

Molim vas objavite ovaj post iako nema veze sa prugom Beograd-Budimpešta.
U Hrvatskoj svi pred izbore maštaju o nizinskoj pruzi Rijeka-Zagreb-Botovo po troškovniku bi koštala 4,7 miljardi eura bez kamata. Stručnjaci su izračunali da bi se investicija vratila treba održat isti broj putnika i karta zamisto 14,5 eura se poveča na 16800 eura i tako 50 godina bez održavanja.Ista priča ko i kod vas Kinezi če gradit,pa Arapi,samo čekam da jave da če je gradit Marsovci.
Pozdrav iz Splita

Bonoban

pre 9 godina

Ovo je nestvarno, kakva je ovo retorika, iz koje komunisticke decenije su pvi ljudi iskocili? Juce Zeleznice, danas CIP, poltron poltrona stize!

Sremac Vinski

pre 9 godina

Na pauzi za rucak preko 90% komentatora je pozitivno ocenilo moj komentrar....mislim da je bilo oko preko 50 pluseva i dva minusa. Dosao sam kuci i vidim da su mi "zveknuli" gotovo 300 minusa u roku od 2-3 sata. Ovaaj, da nisam ja to necim uvredio gospo'n gazdu? Nisam hteo, ozbiljno! ..... Da odem u cosak jedno 15 min i da se stidim?

Gligorije

pre 9 godina

A sada polako, obe noge na zemlju. Tako... Dakle, pruge po Srbiji treba da budu dvokolosečne i da omoguće brzine redovnog saobraćaja oko 100-120km/h.

Nabrojani vrhunski vozovi koji idu 300 ili 400 km/h su izuzeci, najveći deo svetske železnice je u pomenutom rangu. Recimo, od Bazela do Ciriha je rastojanje od oko 90km i vozovi to prelaze za oko 1 sat (10 minuta manje ili više, zavisno od broja stanica). Udobni, čisti, tihi, na vreme i ne idu 200, 300 ili 400 na sat. Nemojte molim vas odmah Maglev, hajde prvo da postanemo Švajcarska, pa ćemo posle da vidimo.

killa

pre 9 godina

Nisam siguran da je ovo ekonomski isplativo kod nas, te pruge treba odrzavati, karte za takve vozove moraju dosta kostati, a to ne bi bio problem kada bi u Srbiji vladao standard Svajcaraca, kao sto ne vlada... Bolje da se taj novac ulozi u druge infrastrukturne projekte, kao sto su modernizacije danasnjih zeleznica, izgradnja mreze autoputeva, obilaznice oko bg... Ovi sve nesto pocinju, i ostaju samo na tome..

Rasejani

pre 9 godina

Milion putnika dvnevno sa nasim mentalitetom? Za to bi trebali da putujemo vozom na posao i da provodimo i po tri sata dnevno na putovanje. A uz to posla kod nas nema. I kada ga ima, plata ne moze da pokrije cenu karte za jedan takav voz, takvu uslugu. Jos jedan megalomanski pojekat, koji treba da bude iskoriscen za sledece izbore (jedan od dva cuvena uslova je zavrsetak za tri godine), a ostavlja Banat potpuno po strani.

Gari

pre 9 godina

Ma nema šanse. Kod nas vozovi idu 30Km na sat pa iskaču iz šina. Pa šta će biti sa 300Km na sat. Kod nas ne održavaju železničku infrastrukturu sve dok se ne dogodi tragedija, jer održavanje Bože moj košta. Pa kako će održavati te pruge za brzi voz koja treba vrlo često održavati i to košta. A mi baš nismo poznati po tome što ulažemo u održavanje sve dok se ne dogodi tragedija. Ta pruga i voz definitivno nije za nas.

Dostajebilo

pre 9 godina

I samo jedan mali detalj ste zaboravili da dodate- sve super brze pruge su izuzetno skupe za odrzavanje I sve osim dve linije (Tokio-Osaka I Pariz-Lion) su subvencionisane novcem poreskim obvezika jer bi inace bile neisplative. Dakle koriste se za prevoz putnika koji imaju novca da placaju prilicno skupe karte ili na linijama gde postoji milionski promet putnika. Koji tacno od gore navedenih uslova linija Beograd Budimpesta ispunjava?

mda za bbrege

pre 9 godina

ako azejber(d)zan uolozi vise kapitala definitivno moguce...uskoro a i brze od toga, posle izbora svakako definitivno mozda....potvrdno da

mup

pre 9 godina

Sto rece pokojni Bogdan Tirnanic-Tirke, "mi Srbi nemamo nista, a mera nam je najvece." Ajde prvo da doguramo do 100km/h, pa ce da vidimo za dalje.

инг. арх.

pre 9 godina

Не могу и неће, нити нам тако нешто треба.

-Брза пруга и теретни транспорт обично не иду заједно и зато 95% свих светских пруга чине управо пруге умерених брзина 100-160кмх где се несметано и исплативо може вршити и путнички и теретни саобраћај.
-Само да би покрили трошкове одржавања такве пруге (исплативост целог пројекта ни у теорији није могућа) појединачна карта БГ-БУ би морала да износи 100 и више евра. Али у том случају ни у теорији не можемо да рачунамо на неки озбиљан број путника.
-Брзи возови троше ужасно много елетричне енергије. Читав енергетски сектор регије у којој је пруга бисмо морали томе да прилагодимо
-Пруга за брзине од 300 км/х би у свом највећем делу морала да иде по потпуно новој траси из низа безбедносних, техничких и технолошких разлога.
-Једини исплатив концепт за нас је довођење целе деонице на брзине од 120/140/160кмх. То су једине брзине чије одржавање можемо тренутно да приуштимо и што ћемо моћи у наредних 10-20 година и које су нам реално потребне с обзиром на величину земље, међусобну удаљеност градова и насеља...
-Ми већ са брзином од 140 или 160км/х НС и БГ интегришемо у једну целину тако што услед 30мин путовања дневне миграције постају могуће(живиш у једном граду,радиш/студираш у другом.)Већ тиме покрећемо низ великих економских, друштвених па и демографских позитивних ефеката.
- Тек у некој даљој будућности треба размислити о довођењу одређених најпрометнијих деоница на брзине до 200км/х. Све преко тога је апсолутна будалаштина.

Miodrag Stojadinović

pre 9 godina

Reče direktor CIP-a da su imali projekat i pre dvadesetak godina!E pa tada su na vlasti bili ovi isti,ali im je tada priorit bila "Srpska krajina",Republika Srpska",komunistička Srbija i sve takve gluposti.Sada se veličaju bivši podstrekači rata a sadašnji "evropejci"!Setite se samo šta su radili i govorili pre ubistva premijera Djindjića Vučić i Nikolić,a sad idu njegovim stopama ili se bar trude!

StefanBU

pre 9 godina

Treba ceo Balkan da ima brze pruge. Dzaba iako se izgradi u Srbiji pruga za brzine do 300 km/h ako je Makedoniji recimo brzina do 60 km/h. Treba ceo region da ojaca. Nece biti jake Srbije bez jake Makedonije,Hrvatske, Bugarske,Rumunije i obrnuto!

Dr

pre 9 godina

Danas sam prošao kroz Jagodinu, Ćupriju, Paraćin i Leskovac. Tuga, u devetnaestom veku su ta mesta bila sredjenija. Đubre i haos na sve strane. Vozovi koji idu 300 km/h? Sad je sezona pečenja paprika, nema se vremena za šine.

Sremac Vinski

pre 9 godina

Nema smisla ( a ni pameti) porediti ekonomiju, standard i kreditnu moc Srbije sa Kinom, Nemackom, Francuskom ili Japanom. Gradjani Srbije bi bili prezadovoljni brzinama od 120-150 koje zvuce futuristicki pored ovih sadasnjih. Recimo da se ovaj projekt ostvari, i sagradi se ta pruga, sta ce biti sa ostatkom Srbije? Putovace se BG- BUD 300kmph a BG-Sid ili BG- Nis 25kmph? Cene karata u tom vozu ce biti srazmerne usluzi, sto znaci previsoke za prosecnog putnika...Al 'ajde samo nek je najvece, najbrze, najvise i najskuplje...Liderski naravno.

lalle

pre 9 godina

Nisu u stanju da naprave ko svet prugu za brzine do sto na sat a pricaju o brzini od 300? Koliko god da su smesne i za zdrav razum ponizavajuce price o Beogradu na vodi i kanalu Dunav Vardar tolko je ponizavajuca i neosnovana prica o prugama za brzine od 300 km na sat.

dzigi

pre 9 godina

Ajde neću da mračim i izvlačim analogije sa ex "Brzim prugama Srbije" već da kažem da smo u recimo 2017/18. godini i da takva pruga radi. Veliko je pitanje - pošto karta majstore? Ako povratna bude blizu 100€, teško da ćemo se navoziti. A opet da se napravi neka ekonomska karta za siromašne putnike iz Srbije, pruga se neće nikad isplatiti, odn. kredit. Zato će to biti, nažalost, još uvek na dugom štapu.

BRANKO MIŠIĆ

pre 9 godina

Istina je da nam trebaju brže I savremenije pruge od postojećih, ali treba biti svestan sopstvenih mogućnosti. Plan je nerealan jer vozova za brzine od 300 km/h nema ni od Beča do Budimpešte.Ovo bi značilo da da bi ubrzali saobraćaj samo između Budimpešte I BG. a morali bi imati novu prugu I nove vozove što je potpuno besmisleno.
Zar nismo još shvatili koliko je besmisleno što smo Auto-put prema Čačku počeli sa deonicom Ub - Lajkovac,jer će krediti morati da se otplaćuju bez prihoda od korišćenja.
Poređenje pruga između kineskih gradova sa po 15 mil. stanovnika I pruge Bud - BG.nije za poređenje.
Dakle realno bi bilo modernizovati prugu I vozove za 160 km/h u protivnom projekat će završiti kao Miloševićeve brze pruge.
Uzgred juče sam putovao vozom žel. stanica u BG. je neurednija nego pre 50 god. (vozovi nemaju teble gde voze, peroni nemaju oznake vozova niti vreme polaska, nema oglasne table sa dolascima I odlascima vozova)a sve je to bilo još 1960.
Penzioner Dobrica

Vila sa Dedinja

pre 9 godina

Svi glavni gradovi Spanije su povezani brzim vozovima.
Ne isplati se uopste avionom da idete iz Madrida za Barselonu. Centar do centra.

MMMM

pre 9 godina

naravno da može imamo i tucanik za to magnetit u ljuboviji i još jedan rudnik novi pragovi i šine i naravno kinezi da rade a naši podizvodjači mogu i te ruske mašine da se koriste radi brzine gradnje!

Zbunjeni

pre 9 godina

Nije mi jasno pruga u madarskoj kraca od nase za 20 tak i vise kilometara, a njihova bi bili skoro duplo skuplja od izgradnje naseg dela pruge koja je duza.

sajo

pre 9 godina

vozio sam se 2003., od Rima do Milana, sa stajanjem u Firenzi i Bolonji, nekih 600 km predje za oko 3 sata. karta je tad bila oko 80€ i nesto eura..

davor

pre 9 godina

Molim vas objavite ovaj post iako nema veze sa prugom Beograd-Budimpešta.
U Hrvatskoj svi pred izbore maštaju o nizinskoj pruzi Rijeka-Zagreb-Botovo po troškovniku bi koštala 4,7 miljardi eura bez kamata. Stručnjaci su izračunali da bi se investicija vratila treba održat isti broj putnika i karta zamisto 14,5 eura se poveča na 16800 eura i tako 50 godina bez održavanja.Ista priča ko i kod vas Kinezi če gradit,pa Arapi,samo čekam da jave da če je gradit Marsovci.
Pozdrav iz Splita