Petak, 01.08.2014.

14:43

Kad dođe Ikea, kao da je došao Bog

Cela Hrvatska ali i region od danas mogu da vide šta će se to i po kojim cenama prodavati u dugo očekivanom Ikea centru u Zagrebu.

Izvor: B92

Kad doðe Ikea, kao da je došao Bog IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

88 Komentari

Sortiraj po:

Kosta

pre 9 godina

Prošao sam i regali fazu, i simpo fazu, i ikea fazu, i 100 sitnica fazu nameštaja. Ako Bog da, sledeći stan koji kupim će biti asketsko-japanska faza: krevet, sofa, radni sto i stolica. Ostalo ugradni plakari. Sve drangulije će da lete iz stana posle selidbe. Bar će uvek biti čisto, spremanje 70 m2 za pola sata.

Moje iskustvo

pre 9 godina

Imam Ikeine bele soljice 0.2l za kafu vec desetak godina. Lepse nisam video ni po radnjama ni na netu ni po buvljacima. Ne vidim zasto bi ih menjao.
A sto se tice Simpa imam Manhatan od vestacke koze koji je u stanu uu kome niko ne tivi, znaci niko nije sedeo na njemu sest godina. Sve dok jednom prilikom nisam spavao na njemu. Sledeceg jutra imao sam sta da vidim, gornji sloj vestavke koze se odlepio i zalepio na carsav, jedva sam ga oprao!

ikea je savršenstvo

pre 9 godina

Velika većina gradjana Srbije i okruženja poseduje nameštaj kupljen još za vreme Tita. Taj nameštaj nasledjuju generacije. Regali se ponekad razdvoje po sobama a trosedi presvuku, tepisi zamene novim. Ikea je nešto drugo: moderna, inovativanog dizajna i jeftina. Laka za prenošenje i selidbu. Ko živi van granica domovine Ikea mu je kao druga majka. Ako se odlučite da dokupite još jedan Malm ili Micke za dečiju sobu, na izlazu vas čeka za malo para viršla u zemički (potseća na one iz crvenog kioska ) A ako kojim slučajem morate da se selite nije teško! Slažem se da kvalitet nije najbolji ali to je nameštaj za neku drugu vrstu stanovanja i neki drugi mentalitet.

aussie

pre 9 godina

u gradu u kojem zivim, IKEA mi se nalazi na manj od 5 min. komsiluk prakticno... otici jednom-dvaput to je to, verujte zaista nista posebno!! niti cene niti kvalitet

bezimena

pre 9 godina

ali je pravo cudo da nikome ne pada na pamet da uradi to bolje i jeftinije, i prilagodjeno nasim uslovima i ukusu umesto Skandinavskom. Ne, mi obozavamo da skupljamo Ikeine kese....
Sasa Milosevic, 01. avgust 2014 19:43)

Očugledno da niko ne može da napravi ni isto za te pare, a kamoli bolje, pa još i jeftinije.
Ikeine kese možda skupljaju oni kojima je i ona nedostupna...

genije

pre 9 godina

@banana republik
Hoces jeftino? Eno ti forma-ideale i citav spektar jeftinih domacih proizvodjaca (internet je cudo).
Hoces kvalitetno? Preskoci forma-ideale, ali opet imas gomilu domacih proizvodjaca.
Hoces skupo? Idi u simpo i po radnjama "kvalitetnog italijanskog" namestaja i plati za "ime".
BTW simpo ima i veoma kvalitetnih stvari po korektnoj ceni. A imaju i artikle sa uracunatim "porezom za budale" kao i svako drugi...
Na nama je da biramo ;-)

Ja biram male domace proizvodjace - dobijem maltene "custom made" namestaj za veoma korektne novce. A nije ih uopste tesko naci - jedan odlazak na sajam namestaja ili pretraga na netu i citav novi svet je pred tobom :-)

objektivno

pre 9 godina

@Anna
Primecujem da vam nesto smeta kvalitet namestaja i kuca po Americi. To je normalno ako niste imali prilike da vidite bolje kuce i bolji namestaj. Ima svega pa i losih kuca. Ovde nije o tome rec, nego o tome sta je uopste Ikea i gde se nalaze njihovi proizvodi u odnosu na sve ostale. Mislim da bi mnogi voleli da kupe tepih za 100 dinara, peskire, jeftine case, pa i neke stolove za rad za $20. Samo sam rekao da zaista nije cudno ako prodaju veoma lose stvari za male pare, istovremeno prodaju nesto bolje za mnogo vece pare u toj istoj radnji. Ne znam ni zasto ste opsednuti kvalitetom i dizajnom italijanskog namestaja, to je kao i sve ostalo, nesto sto valja je skupo, mnogo toga sto nista ne valja je samo kvazi dizajnirano da izgleda moderno, zapravo ruzno. Ne mozete nikako da generalizujete na taj nacin, ima toliko boljih radnji od tog napucanog italijanskog i norveskog "dizajn" namestaja. Sto se kuhinja tice one i treba da budu od prirodnih materijala i trajne posto se vise koriste nego ostale prostorije.

Žena mi radi u drvnoj ind pa znam :)

pre 9 godina

Inaće svaki dan iz Hr odlazi 2-3 kompozicije teretnih vlakova s vrhunskim hrastovim trupcima od kojih talijani rade vrhunski namještaj. Mi s druge strane uvažamo šrot iz iste Italije.

To baš i nije točno....

Sasa Milosevic

pre 9 godina

Ikea, koncept vlasnika inace bivseg simpatizera fasistickih ideja pa i clana nazipartije od cijih ideja se distancirao tek krajem pedesetih.
Inace ideja potice upravo odatle, bazirana na ideji narodnog auta u tadasnjoj Nemackoj (Volkswagen)
Tamo negde gde je radna snaga bolesno jeftina, poput nas, Hrvata, Rumuna, Bugara, manje vise cele Azije sa Kinom kao predvodnikom, vodje se mazohisticki hvale svojim poslovnim uspehom jer su toboze isporucioci za mocnu Ikeu, inace koncept koji se idejno idealno uklapa u Globalisticki koncept (vi radite za nas, pod nasom kontrolom, a mi zaradjujemo, odredjujemo trendove i standarde za obicne smrtnike, i naizgled su svi zadovoljni). Usput dok vam prodaju stvari uglavnom proizvedene kod nas samih, dobicete i subvencionisanu virslu da nebi zaboravili stare navike o toplom obroku u predahu trosenja vaseg novca i virtuelne srece. I dete ce vam rado pricuvati. Sve za vas i vasu udobnost, i po ceni mnogostruko vecoj od realne, koju da je malo manje gramzivosti i zelje za brzim parama kod nas samih mozemo najmanje da prepolovimo, i sa kvalitetom iznad Ikea nivoa. Ne zaboravite, Ikea nije sinonim kvaliteta, vec jeftinog proizvoda po meri mladog zapadnjackog coveka koji je resio da samostalno otpocne zivot. Bojim se da ce cene za nase uslove biti nesto drugo, pa ono sto je basic nivo kao i uvek prezentiramo kao luksuz.
Ima tu i neceg pozitivnog kao recimo sama ideja, ali je pravo cudo da nikome ne pada na pamet da uradi to bolje i jeftinije, i prilagodjeno nasim uslovima i ukusu umesto Skandinavskom. Ne, mi obozavamo da skupljamo Ikeine kese u inostranstvu, i da se setamo sa njima kod kuce, da radimo za njih i da punimo njihove dzepove. Zasto da ne! U trendu smo. Trend se nazalost zove Neokolonijalizam.

Patohije

pre 9 godina

Italija je svetska prestonica vrhunskog nameštaja a Ikea tržni centri kod Trsta i Venecije su uvek prepuni. Zašto? Zato što je kod Šveđana mnogo jeftinije a lepo dizajnirano. A kod nas nema ni prvog ni drugog. Ili totalni bofl ili parada kiča dizajniranog da ide uz gipsane lavove i tigrove. U Srbiji nema nijedne pristojne prodavnica nameštaja i opreme za kuću za izuzetkom Kike koja je uglavnom preskupa za naš džep.

Aleksandar

pre 9 godina

Na prostoru nekadašnjeg Zmaja ima Vitorog salon nameštaja koji ima sasvim pristojnu ponudu i odnos kvalitet/cena. Što se mene tiče Ikeu ne treba čekati kao Boga dok imamo domaće proizvode boljeg kvaliteta od Forma Ideale i nižih cena od kikinih.

Šareniš-iš

pre 9 godina

Bravo komšije! Ikea je dobar izbor a, biće i novih radnih mesta! A, svi Vi "odavde", koji ste glasali sa ove ili za one setite se predizbornih obećanja! Nema nama spasa!!!

Lena

pre 9 godina

Bila je IKEA i u Srbiji i ono sto je mene odusevilo to je da su uz sav asortiman namestaja prodavali artikle iz kucne radinosti. Ako IKEA i sada prodaje rucne radove onda to treba pozdraviti jer bi time zene koje se bave mnogim rukotvorinama imale trziste gde da ponude svoje radove i od toga da imaju zaradu a ujedno i samostalno radno mesto u svojoj kuci.

Zoki

pre 9 godina

"Kupci i ljubitelji Ikeinih proizvoda posvedočiće da ćete baš tamo dobiti najkvalitentije po najpovoljnijim cenama."
Kao kupac i korisnik IKEA proizvoda već skoro dvadeset godina, moram da kažem da ovo nije tačno. IKEA je potrošna roba, kupiš, koristiš i na kraju baciš bez griže savesti, jer nisi puno platio.

Što se tiče kupaca iz regiona, nisam siguran u matematiku. Iz Beograda je približno ista udaljenost do Budimpešte i Zagreba, iz Novog Sada je Budimpešta bliža. Od Kraljeva pa na jug je i Solun sve bliži. U radnji gde trgovce uglavnom srećete na kasi, jezik sporazumevanja nije presudan faktor. Slovencima je Austrija zgodna radi iste valute. Tako, mislim da zagrebačkoj IKEI ostaju samo Bosanci.

Anna

pre 9 godina

Objektivno - da, kod vas u SAD vazno je da kuhinja traje ceo zivot, a kucu moze i vetar da oduva...u Evropi ti je obrnuto.
Berlin Wedding - tako je, pisaci sto Micke 79 eura, a imas identican (samo sto je visoki sjaj) u Kiki u Beogradu za 250.
Ana, u Italiji imas ogroman izbor lepog i dobrog namestaja; kao nigde drugde u Evropi, ali, samo u Milanu postoje 3 Ikee i uvek su pune.
U Svajcarskoj ne vole jeftin namestaj, ali vole jeftino da jedu? Kod mene je obrnuto, od onoga sto jedem zavisi moje zdravlje, a od namestaja ne bas...

Darko

pre 9 godina

Treba razumjeti da je ovo placeni clanak, tj. "promotivni", ali mene ne brine ni njihov kvalitet ni cijene, vec nesto drugo: koliko se sad stolara hvata za glavu? Oni ne mogu parirati ovakvoj konkurenciji. Svi ce morati zatvoriti radnje i nadati se "radnom mjestu" u Ikei.

mance

pre 9 godina

Ikea nista posebno imamo je u zenevi, godisnje je obidjem jednom ili dva put, i ako je udaljena od mene 5 min.
kvalitet los a cene bogami nisu nista narocite ...ukratko prodavnica za jedno kratnu upotrebu,madein kina

Kole

pre 9 godina

Ikea ovde u Austriji nista posebno i nije bas omiljena, namestaj loseg kvaliteta.
Cene su iste kao i u drugim salonima namestaja stvar ukusa i nista vise.

Duro

pre 9 godina

@ Veliki brat "...Bilo bi dobro da znamo koliko je koštalo državu da izmest i/ili prilagodi saobraćajnice u blizini, tako da imamo neku predstavu koliko je koštao ceo projekat. ..."

Javno dostupan podatak: "Vrijednost ulaganja u izgradnju novog čvorišta procjenjuje se na 125 milijuna kuna, a sporazumom Ikee i HAC-a predviđeno je da Ikea u financiranju sudjeluje sa 80 posto, a HAC sa 20 posto...."

najcrnji

pre 9 godina

Ja od ranih 80tih kada su mi roditelji opremili stan u skladu sa tadasnjom modom - teski regali, teski stolovi, teske stolice - jednostavno sve neki oblici koji guse prostor, imam 'fobiju od namestaja. Trenutno zivim u malom stanu sa zenom ali sam se potrudio da prostora ima dovoljno. Kupio sam korejske duseke i na njima spavamo. Ormane nemamo. U stvari od klasicnog namestaja imam radni sto a prostor sam popunio sa dva bicikla na rasklapanje i muzickim uredjajem na kojeg sam potrosio solidne pare.

privrednik sa iskustvom

pre 9 godina

da li vam se cini/ili se to samo meni cini/,da su firme sa ZAPADA u zadnjih par meseci PRIKOCILE sa najavom investicija u SRBIJU.Koliko sam upoznat,a jesam,do god se Srbija ne odluci izmedju RUSIJE I EU,nema ni LIDLA NI IKEE ni SISU, NI MB, itd,itd.
Bojim se po vestima i po ozarenim licima politicara kada cuju reci RUSIJA,MOSKVA,PUTIN,Po nacinu informisanja TANJUGA,RTS,POLITIKE da je sbima jasno na koju stranu SRBIJA IDE.Cini mi se da ce vrlo brzo/septembar/Srbija postati neka vrsta OGRADJENE TERITORIJE.
ZAKLJUCITE SAMI.

P.S.navedite barem jednog EU drzavnika sa kojim se NIKOLIC VIDEO I RAZGOVARAO U POSLEDNJIH 6 MESECI,NE O POPLAVAMA.
Posete Vucicu i njegovi kontakti samo su posledica Nikoliceve JAVNE OPREDELJENOSTI ZA RUSIJU,UOSTALOM TAKO JE I DOSAO NA VLAST.Setite se samo PUTINOVOG PRIVETA TADICU,Prilikog iznenadne posete Moskvi koju je NIKOLIC imao izmedju dva izborna kruga.Na RUSKOM PRIVET nije uvek samo POZDRAV.

Alek

pre 9 godina

Zivim u Svajcarskoj,ima Ikee svuda,ljudi vise idu tamo da doruckuju,imaju jeftinu hranu u reatorsnu.Sto se tice namestaja Kina majka,,u drugim prodavnicama,kao Conforama sve isto samo za koji dinar skuplje.Ikaea nista posebno,za one koji stede na hrani-ok.
(Makan, 01. avgust 2014 17:10)
Vi to hladno poredite Skandinavski i Kineski dizajn? Znate valjda sta je sve dizajn?

Ako mi moderator dozvoli

pre 9 godina

IKEA pravi odlican jeftin namjestaj.Lijep dizajn,boje ugodne
oku ...kupis montiras i divis mu se. Ali nemoj bas puno da
sjedis ili lezis na njemu. A ako slucajno selis pa treba da ga
demontiras- baci ga. Ali oni sto se prevarise pa kupise od
sramote nemogu da kazu da nevalja pa ga hvale.Ako je McDonalds
dobra hrana i IKEA je dobar namjestaj. Kvantitet ugusio kvalitet.

banana republic

pre 9 godina

Evo ja npr.od Ikea namestaja imam samo jedan astal koji mi stoji u dnevnoj sobi,platio sam ga ravno iljadu dinara i otisao kod staklara platio jos 500 i stavio na sto....od tada je proslo 6 godina i u savrsenom je stanju....inace mi je ceo stan dekorisan u Ikea stilu,pocevsi od lampi,polica,kutija,ramova za slike,sveca,posudja,escajga.....i to sve za male pare.....odem u cuveni Simpo i pitam posto je lampa(obicna sipka 1,5meteri) abazur....10000rsd...Aha,zato sto je domace treba da kupim???Narucim ti ja iz Ikee sve to za 1500rsd...e zato je volim

Makan

pre 9 godina

Zivim u Svajcarskoj,ima Ikee svuda,ljudi vise idu tamo da doruckuju,imaju jeftinu hranu u reatorsnu.Sto se tice namestaja Kina majka,,u drugim prodavnicama,kao Conforama sve isto samo za koji dinar skuplje.Ikaea nista posebno,za one koji stede na hrani-ok.

objektivno

pre 9 godina

Na primer u Americi niko mormalan ne bi kupio kucu u kojoj je IKEA kuhinja. To je toliko ispod proseka sto se kvaliteta tice. Ne izgleda lose, onako na prvi pogled, moze da prodje za neki mali stan u Novom Beogradu, ali kad se pogledaju detalji sve je nekoliko puta losije od standardne kuhinje. I zato toliko i kosta koliko kosta. Ali ok je da imaju deca i omladina gde da kupe prvi namestaj. Dizajn svakodnevnih predmeta tipa solje, lampe itd nije nista posebni ali priznajem da moze da se kupi lampa za dolar i tako to. Cesto za par dolara moze dosta toga da se nadje. Kome to uopste treba.

milan

pre 9 godina

Nemojte samo preterivati kao i kod Lidl, OK IKEA ima asortiman koji pokriva potrebe za razne prilike i u zemljama u kojima je industrija nameštaja razvijena je velika konkurencija a kod nas će biti konkurencija onim mnogim "majstorima" koji prave nameštaj po meri da druge sem skupe konkurencije nema, Forma Ideala će pasti u zaborav ako ne poboljša pod hitno svoju ponudu.

Berlin Wedding

pre 9 godina

Dva Billy Regala za knjige ( svaki za po 45 Evra),izmedju njih dva Benno regala za DVD und CD ( svaki po 29 Evra), jedan pisaci ( ujedno i za kopjuter)sto Micke ( 79 Evra), dva garderobna ormana PAX (svaki po 150 Evra), par "otkacenih slika" na zidu , Tepih 193 X 133 cm na podu ( 39 Evra) i soba za moga sina od 12 godina sija novim sjajem.
P.S. Supruga i ja smo se odlucili da nasu staru kuhinju zamenimo novom. Ikea je od proslog meseca stari kuhinjski sistem FAKTUM zamenila novim koji se zove METOD. Prelepo je, sa milion malih kombinacija.
Kod nas u Berlinu ispred IKEE, na parkingu mozete videti sve vrste automobila: od studentskih do "Bembara" i "debelih Mecki". Svi kupuju, samo u prosloj godini IKEA je u Nemackoj ostvarila promet od 3,5 MIlijardi Evra ( nisam pogresio cifru).
Pozdrav svim dobronamernim ljudima, a onaj ko IKEU ne voli, neka je zaobidje u sirokom luku.

Ikeander

pre 9 godina

Ne baš Bog, naravno, ali jedna od najboljih stvari koja nam se može desiti. Zagrebu zavidim, IKEU željno očekujem i u Beogradu. Sve koji će na ovaj komentar lupiti minus, pozivam da slobodno zaobiđu IKEA-u kada se u BG bude otvorila i da time smanje neminovnu gužvu koja će nas u prvim mesecima onemogućiti da u IKEA-i uživamo u punoj meri. Zaista se potrudite da ne smetate onima kojima je dobrodošla.

Iskreno, očekujem uspeh IKEA prodavnice u Srbiji u toj meri da će veoma brzo biti otvoren i objekat van Beograda. Na kraju krajeva, prođite kroz IKEA u Budimpešti ili Solunu - na sve strane se govore naši jezici.

Otvorite je što pre - ako može sutra, ja bih juče!

Ana

pre 9 godina

"samo se sirota raja zanosi da ce da kupe hrasrov sto i sest stolica za 150 evric" - samo sirota raja zeli da kupi masivni hrastov sto i stolice. Ne bih to stavila u trpezariju ni da mi neko pokloni!
"Mogu kupiti minimalisticki dizajniranu vagu", - i namestaj i ostalo, upravo tu je sustina, minimalisticki dizajn. li, Srbi vole masivno, hrastovo, glomazne trosede i regale..
"Meni treba nameštaj koji ce da mi traje dok sam živ" - Meni ne! ne mozes da zamislis kakav je osecaj kad promenis nmestaj! Na zalost, imam spavacu sobu i kuhinju Ikea, obe kupljene pre vise od 20 godina, dosadile su mi, ali, realno, ne postoji nijedan drugi razlog da ih menjam.
Interesantno je da o Ikei najgore pisu oni koji su o njoj samo culi ili oni koji zive u Nemackoj, SAD, zemljama koje nemaju vlastiti namestaj dobrog dizajna, zato sto i smisao za lepo i dizajn stanovnika tih drzava nije na visokom nivou. Tamo je sve masivno i kitnjasto. Najvisi slojevi, koji znaju i mogu, kupuju skup italijanski namestaj, a prosecan potrosac pod "lepim" podrazumeva nesto sasvim drugo. I zato prezire Ikeu.

fen

pre 9 godina

Mnogo smarate sa tom Ikeom te kad ce u Srbiju, te kad ce u Hrvatsku, te evo samo sto nije, te hteli pre 20 godina pa odustali... Ok, lepo bi bilo da dodje da ljudi imaju veci izbor pri kupovini, ali toliko pisete o obicnoj prodavnici namestaja kao da dolazi, pa kao sto pise u naslovu - Bog.

Washington

pre 9 godina

Jeftin namestaj ali dobijete to sto kupite, jeftin namestaj.

Sve to lepo izgleda ali nije bas trajno, par puta sam se oprzio sad bas pazim ako razmisljam nesto da kupim u Ikei. Sve lepo izgleda online ali kad odes u prodavnicu shvatis sto je tako jeftino a tako "lepo" izgleda. Imaju i dobrih stvari samo treba pametno birati.

Igor

pre 9 godina

Velika odusevljenost zbog otvaranja jedne robne kuce pokazuje koliko je ta zemlja u teskom stanju.Pa po Srbiji se realno puno puno vise gradi pa niko ne pravi dramu od toga.

Da razjasnim

pre 9 godina

Namestaj je cist bofl, jeftin, često i neudoban. Nije ni najjeftiniji. Sto se casa, tanjira i ostalog tiče, moze se nesto pronaci.

ja@aol.com

pre 9 godina

Koja "BRE" kupovina u Hrvatskoj.Pa taman kad bi mi sve dali dzabe i platili da dodjem ja nebih otisao.Nikad nebi potrosio jedan Euro na njihovoj teritoriji ,ali nikad. Kupujte lokalno i pokazite patriotizam ako mozga imate.Ako ikad Ikea dodje u Srbiju i sklopi neki ugovor sa nasom drvnom industrijom onda cu je smatrati lokalnom industrijom.U protivnom bas i nisam nesto zainteresovan za njih.Znam kosu, znam sta su, i jos bolje kapiram kako su tu gde jesu.Elem njihov vlasnik je Cheap as man ever can be "So"???

Milenko

pre 9 godina

Kupujem u IKEa-i vec 20 godina i ne samo u jednoj zemlji. Mogu odgovorno da tvrdim da se nisam pokajao ni za jednu stvar koju sam kupio tamo, a kupovao sam dosta. Kad ikea dodje jednog dana, shvatice narod da je steta sto je nije imao do sada, nego je bio prinudjen da ga deru razni forma ideale, simpo i ostali. Ikea nije samo namestaj. To zna onaj ko je ikad bio u njoj. Ikea nudi prakticna i za svaki dzep pristupacna resenja za uredjenje cele kuce, jer imaju ogroman izbor. Narod je ovde nepoverljiv prema svemu i svacemu. Nije on kriv, varao ga je ko je god stigao, zato sada ne veruje nikome. Ikea ce doci i ovde kada za to sazru uslovi, a onda ce prosecni nepoverljivi gradjanin Srbije videti novu dimenziju usluge i mozda po prvi put se nece osecati prevaren kad izadje iz robne kuce. Ikea nije samo prodavnica. Ikea je indikator kvaliteta zivota u nekoj zemlji. Zivi bili pa videli.

Marija-Buje

pre 9 godina

Primjećujem da se kod vas daleko više piše o otvaranju IKEE u Hrvatskoj nego kod nas. Većina ovdje gleda na to kao na dolazak još jednog trgovca koji će nam ponuditi povoljnije proizvode, ali nigdje ne vidim tu euforiju i hiper stanja o kojem čitam u članku.
Mene veseli što ću naći jeftiniji namještaj solidne kvalitete, ali ne pada mi napamet juriti na otvorenje.
Pomalo, bit će IKEE i za mjesec-dva ili tri.

Hr

pre 9 godina

443000 kvadrata po 65 evra je 28.795.000 evra. 220 miliona je možda koštalo da se sve izgradi, uključujući i komunalno opremanje zemljišta i sl. Bilo bi dobro da znamo koliko je koštalo državu da izmest i/ili prilagodi saobraćajnice u blizini, tako da imamo neku predstavu koliko je koštao ceo projekat.

I na kraju, toliki novac uložen da bi se prodavala uvezena roba, umesto da se otvori fabrika i da se nešto izvozi....


(Veliki brat, 1. avgust 2014 15:26)

@
Državu zapravo nije koštalo ništa, jer je uvijet Ikei bio da sama napravi kompletnu prometnu infrastrukturu oko dućana ali i da izmjesti naplatne kućice s Ivanje reke par km na istok. Dakle sve je to platila IKEA (dobila je kao uvijet u lokacijskoj dozvoli) tako da oko toga nije bilo problema, ali da će nastradati drvoprerađivačka industrija to stoji.
Inaće Hrvati (zagrebački bazen) redovito odlazi u Ikeu u Graz(A), štoviše redoviti su kupci tako da kad se histerija smanji oni koji su kupovali i sad u Grazu kupovat će i dalje samo u Zg-u. Ikea je ujedno i šansa za one koji mogu Ikei ponuditi konkurentan proizvod (za cijeli njihov lanac). Inaće svaki dan iz Hr odlazi 2-3 kompozicije teretnih vlakova s vrhunskim hrastovim trupcima od kojih talijani rade vrhunski namještaj. Mi s druge strane uvažamo šrot iz iste Italije.
Ja osobno koristim samo puno drvo, iako i ono ima svojih mana( kuhinja kad se polije vodom npr.) tako da mene Ikea neće nešto vidjeti. Znao sam kupovati jedino rasvjetna tijela u Ikei.

nas Nemac

pre 9 godina

Nekada smo se mi Jugosloveni smejali zapadu,potrosacko drustvo...Sada gledam
kako se Srbi i ostali sa Balkana tresu zbog trgovina,pa mi smesni.IKEA je
nesto cemu se podsmevaju normalni potrosaci ovde,za mlade,za siromasnije O.K.,ali slab kvalitet,dva puta sastavljati se ne isplati,ne drzi vise...
A uvek je puna radnja,svi gledaju,neku sitnicu i to je to.
Neko pomenu ALDI,pa i da dodju,uklope se sa cenama i "kvalitetom" i onda?

Nikako regionalno

pre 9 godina

Ako postoji Ikea u Austriji, a u Madjarskoj 2, a Madjarska i Austrija se granice jedna sa drugom....zasto bi pomislili da Ikea treba da se otvori samo u Hrvatskoj, kao i da ce svi narodi i narodnosti bivse Jugoslavije dolaziti u Zagreb iskljucivo zbog te firme ili narucivati samo iz Hrvatske ? I to kada bi nam standard bio kao iz 2008.
Koliko vidim Bosanci i mi imamo velikih finansijskih problema, standard je sve losiji, bankrot drzave i kriza devedesetih se nazire, i ukoliko nemam visak para i manjak mozdanih vijuga - nema sanse da narucujem neki tamo namestaj cak iz Zagreba.

Daca

pre 9 godina

Tajna Ikee je sto imaju veliki izbor simpaticnih stvarcica za kucu, prijatno i domisljato dizajniranih. Nije tu rec samo o namestaju, vec o svim potrepstinama, tamo covek moze da kupi cebad, posteljinu, zavese, posudje, prostirke, lampe i sve ostalo jeftinije nego drugde. To sve odgovara savremenom nacinu zivota gde se ljudi cesto sele, i iznajmljuju stanove, pa za male pare moraju da iznova ih opremaju. Meni je odlazak u Ikeu u Budimpesti kao neka terapija, uvek kupim neku sitnicu, obradujem sebe i druge, a ne potrpsim mnogo para. Za nase zene u Srbiji to bi bio raj, ali ne verujem da ce se to nama uskoro desiti. Svedjani su oprezni i idu na sigurno, a kod nas je sve zivo cisti rizik.

Sigrid

pre 9 godina

Da, zeljno je ocekujem jer ne mogu vise da idem u Solun po sitnice i da mi dodje da placem svaki put kad vidim kakav namestaj imaju po povoljnim cenama, a nemam kako da ga prevezem u Srbiju. Kad mogu Hrvati, a sto mi nebi mogli da imamo jednu barem .Zato, glasam za IKEU!:)

Nenad, Skopje

pre 9 godina

Ovaj deo Evrope je i Sofija, Bukurest i Solun koji vec poodavno imaju salone Ikea-e! Dokle vise ce vam percepcija o regionu i kompeticija biti bivsa Jugoslavija t.j. Hrvatska!?

filatelista

pre 9 godina

cena odgovara kvalitetu, bilo uvek i bice uvek, samo se sirota raja zanosi da ce da kupe hrasrov sto i sest stolica za 150 evrica, inace Ikea dodje, zaposli 500 radnika u svom centru i pri tome urnise male proizvodjace namestaja i ugasi 5000 radnih mesta... Hr ima jaku drvopreradjivacku industriju, mikro fabrike, bice zanimljivo da se vidi kako ce da izgledaju nakon ulaska Ikea....isto tako postoje male firme u BIH i SR ....neko ce da kaze konkurencija, slazem se, samo konkurencija mora biti isti kvalitet priblizna cena...i jos nesto, vazan aspekt, domaca proizvodnja, ako se ne osvestimo i ne obratimo paznju na nju, nestace sve

objektivno

pre 9 godina

Secam se da je radila Ikea kod Sava centra u Beogradu, a i danas mogu da se kupe (naruce) Ikea proizvodi u pojedinim radnjama u Beogradu, pa stignu kad stignu. Ikea je za studentariju i ljude sa malim stanovima, nije to neki kvalitet. Imaju i proizvode koji su bolji a samim tim i skuplji, odnosno nisu nista jeftiniji od svih ostalih. Sve u svemu tajna njihovog uspeha lezi u tome sto znaju gde da otvore prodavnice, i sto naravno prodaju manje kvalitetne proizvode za ciljanu grupu potrosaca. Prost primer: ako je polica od iverice to je jedna cena a postoji i polica od drveta po mnogo vecoj ceni, pa birajte.

Delfin

pre 9 godina

može li neko da mi ove članke oko IKEE. Kao da je namestaj jedino sto nam fali, kao da IKEA ima neku magiju u sebi. Imam, igrom slučaja, komad IKEA namestaja u kuci, ista fora kao FORMA... Da ne reklamiram koja...

Nenad

pre 9 godina

Pazi,25 godina cekali da dodje Ikea!? Cetvrt veka! Pa za to vreme su mogli sami da naprave (isto vazi i za nas,zato i pisem ovo) neku svoju "Ikeu" ali avaj...za takav podvig su potrebni sposobni ljudi,strucnjaci,organizatori a ne lazni doktori nauka....

Veliki brat

pre 9 godina

220 miliona evra, nego se poprilično zabrojao i to sve češće viđam po tekstovima, izgleda da je neki virus koji je krenuo još od jednog bivšeg ministra...

443000 kvadrata po 65 evra je 28.795.000 evra. 220 miliona je možda koštalo da se sve izgradi, uključujući i komunalno opremanje zemljišta i sl. Bilo bi dobro da znamo koliko je koštalo državu da izmest i/ili prilagodi saobraćajnice u blizini, tako da imamo neku predstavu koliko je koštao ceo projekat.

I na kraju, toliki novac uložen da bi se prodavala uvezena roba, umesto da se otvori fabrika i da se nešto izvozi....


Tako i kod nas, od kada su sve preuzeli strani trgovinski lanci, državi preti bankrot, jer uvozimo sve od igle do lokomotive. Čak i čačkalice uvozimo iako ima proizvođača u Srbiji...

maverick943

pre 9 godina

U Srbiju treba,i trebalo je odavno da se dovede Aldi,Nemacki supermarket,gde je hrana najjeftinija,od svih drugih supermarketa u Evroipi,a posebno za razliko od ovih ovde.A kvalitet je duplo bolji nego hrana u marketima u Srbiji.A svaka vlast je dovodila neke firme gde je kupovina skupa i za zapadnoevropski standard.Aldi je zakon za cene hrane!Pitajte bilo kog ko zivi na zapadu.Imaju ga i Hrvati!

MGER

pre 9 godina

Ko hoce jeftino, cesto se seli i sam je svoj majstor, nemam nista protiv!
Tako je ovde u Deutshland-u.
Meni licno je ceo Idein asortiman obicno djubre, ali za 'male pare' ne mozes da ocekujes neki kvalitet!

Marko

pre 9 godina

Ja se Ikei veselim najmanje zbog namjestaja. Veselim joj se jer u njoj mogu kupiti vrhunski dizajnirane okvire za slike za par eura, mogu kupiti case, salice i vaze sa 1,5 euro koje izgledaju kao da su stalni eksponat u njujorskoj MOMI. Mogu kupiti minimalisticki dizajniranu vagu, vilice, zlice. Mogu kupiti mali mikser za pjenu na kavi za 2 eura. To je kompanija koja misli o dizajnu, samo treba probrati artikle koji i kvalitetom izrade zadovoljavaju vasa ocekivanja.

petar

pre 9 godina

dolazak inostranog proizvođača nameštaja, koji zbog velikih serija (!) ima niže cene proizvodnje nameštaja nego domaći proizvođači (osnovi ekonomije) i koji, zbog SSP, nema carinske namete, kao ni kontrolu kvaliteta proizvoda (tj. proveravaju je sami!), a pritom mu mi, narod, za svako radno mesto damo po 10k € + džabe parcela, je ekonomsko samoubistvo, i nema čemu da se radujemo, osim gubitku gomile radnih mesta u industriji nameštaja.

Alex

pre 9 godina

Lep tekst. Kao bedni kucici cekamo prodavnicu namestaja...kad vidim neku izjavu za Ikea-u smorim se koliko smo bedni. A evo prodje mesec, a Ljajic se jos nije oglasio...

Nenad, Skopje

pre 9 godina

Ovaj deo Evrope je i Sofija, Bukurest i Solun koji vec poodavno imaju salone Ikea-e! Dokle vise ce vam percepcija o regionu i kompeticija biti bivsa Jugoslavija t.j. Hrvatska!?

filatelista

pre 9 godina

cena odgovara kvalitetu, bilo uvek i bice uvek, samo se sirota raja zanosi da ce da kupe hrasrov sto i sest stolica za 150 evrica, inace Ikea dodje, zaposli 500 radnika u svom centru i pri tome urnise male proizvodjace namestaja i ugasi 5000 radnih mesta... Hr ima jaku drvopreradjivacku industriju, mikro fabrike, bice zanimljivo da se vidi kako ce da izgledaju nakon ulaska Ikea....isto tako postoje male firme u BIH i SR ....neko ce da kaze konkurencija, slazem se, samo konkurencija mora biti isti kvalitet priblizna cena...i jos nesto, vazan aspekt, domaca proizvodnja, ako se ne osvestimo i ne obratimo paznju na nju, nestace sve

Marko

pre 9 godina

Ja se Ikei veselim najmanje zbog namjestaja. Veselim joj se jer u njoj mogu kupiti vrhunski dizajnirane okvire za slike za par eura, mogu kupiti case, salice i vaze sa 1,5 euro koje izgledaju kao da su stalni eksponat u njujorskoj MOMI. Mogu kupiti minimalisticki dizajniranu vagu, vilice, zlice. Mogu kupiti mali mikser za pjenu na kavi za 2 eura. To je kompanija koja misli o dizajnu, samo treba probrati artikle koji i kvalitetom izrade zadovoljavaju vasa ocekivanja.

Nenad

pre 9 godina

Pazi,25 godina cekali da dodje Ikea!? Cetvrt veka! Pa za to vreme su mogli sami da naprave (isto vazi i za nas,zato i pisem ovo) neku svoju "Ikeu" ali avaj...za takav podvig su potrebni sposobni ljudi,strucnjaci,organizatori a ne lazni doktori nauka....

objektivno

pre 9 godina

Secam se da je radila Ikea kod Sava centra u Beogradu, a i danas mogu da se kupe (naruce) Ikea proizvodi u pojedinim radnjama u Beogradu, pa stignu kad stignu. Ikea je za studentariju i ljude sa malim stanovima, nije to neki kvalitet. Imaju i proizvode koji su bolji a samim tim i skuplji, odnosno nisu nista jeftiniji od svih ostalih. Sve u svemu tajna njihovog uspeha lezi u tome sto znaju gde da otvore prodavnice, i sto naravno prodaju manje kvalitetne proizvode za ciljanu grupu potrosaca. Prost primer: ako je polica od iverice to je jedna cena a postoji i polica od drveta po mnogo vecoj ceni, pa birajte.

Alex

pre 9 godina

Lep tekst. Kao bedni kucici cekamo prodavnicu namestaja...kad vidim neku izjavu za Ikea-u smorim se koliko smo bedni. A evo prodje mesec, a Ljajic se jos nije oglasio...

Veliki brat

pre 9 godina

220 miliona evra, nego se poprilično zabrojao i to sve češće viđam po tekstovima, izgleda da je neki virus koji je krenuo još od jednog bivšeg ministra...

443000 kvadrata po 65 evra je 28.795.000 evra. 220 miliona je možda koštalo da se sve izgradi, uključujući i komunalno opremanje zemljišta i sl. Bilo bi dobro da znamo koliko je koštalo državu da izmest i/ili prilagodi saobraćajnice u blizini, tako da imamo neku predstavu koliko je koštao ceo projekat.

I na kraju, toliki novac uložen da bi se prodavala uvezena roba, umesto da se otvori fabrika i da se nešto izvozi....


Tako i kod nas, od kada su sve preuzeli strani trgovinski lanci, državi preti bankrot, jer uvozimo sve od igle do lokomotive. Čak i čačkalice uvozimo iako ima proizvođača u Srbiji...

petar

pre 9 godina

dolazak inostranog proizvođača nameštaja, koji zbog velikih serija (!) ima niže cene proizvodnje nameštaja nego domaći proizvođači (osnovi ekonomije) i koji, zbog SSP, nema carinske namete, kao ni kontrolu kvaliteta proizvoda (tj. proveravaju je sami!), a pritom mu mi, narod, za svako radno mesto damo po 10k € + džabe parcela, je ekonomsko samoubistvo, i nema čemu da se radujemo, osim gubitku gomile radnih mesta u industriji nameštaja.

maverick943

pre 9 godina

U Srbiju treba,i trebalo je odavno da se dovede Aldi,Nemacki supermarket,gde je hrana najjeftinija,od svih drugih supermarketa u Evroipi,a posebno za razliko od ovih ovde.A kvalitet je duplo bolji nego hrana u marketima u Srbiji.A svaka vlast je dovodila neke firme gde je kupovina skupa i za zapadnoevropski standard.Aldi je zakon za cene hrane!Pitajte bilo kog ko zivi na zapadu.Imaju ga i Hrvati!

banana republic

pre 9 godina

Evo ja npr.od Ikea namestaja imam samo jedan astal koji mi stoji u dnevnoj sobi,platio sam ga ravno iljadu dinara i otisao kod staklara platio jos 500 i stavio na sto....od tada je proslo 6 godina i u savrsenom je stanju....inace mi je ceo stan dekorisan u Ikea stilu,pocevsi od lampi,polica,kutija,ramova za slike,sveca,posudja,escajga.....i to sve za male pare.....odem u cuveni Simpo i pitam posto je lampa(obicna sipka 1,5meteri) abazur....10000rsd...Aha,zato sto je domace treba da kupim???Narucim ti ja iz Ikee sve to za 1500rsd...e zato je volim

Sigrid

pre 9 godina

Da, zeljno je ocekujem jer ne mogu vise da idem u Solun po sitnice i da mi dodje da placem svaki put kad vidim kakav namestaj imaju po povoljnim cenama, a nemam kako da ga prevezem u Srbiju. Kad mogu Hrvati, a sto mi nebi mogli da imamo jednu barem .Zato, glasam za IKEU!:)

Sasa Milosevic

pre 9 godina

Ikea, koncept vlasnika inace bivseg simpatizera fasistickih ideja pa i clana nazipartije od cijih ideja se distancirao tek krajem pedesetih.
Inace ideja potice upravo odatle, bazirana na ideji narodnog auta u tadasnjoj Nemackoj (Volkswagen)
Tamo negde gde je radna snaga bolesno jeftina, poput nas, Hrvata, Rumuna, Bugara, manje vise cele Azije sa Kinom kao predvodnikom, vodje se mazohisticki hvale svojim poslovnim uspehom jer su toboze isporucioci za mocnu Ikeu, inace koncept koji se idejno idealno uklapa u Globalisticki koncept (vi radite za nas, pod nasom kontrolom, a mi zaradjujemo, odredjujemo trendove i standarde za obicne smrtnike, i naizgled su svi zadovoljni). Usput dok vam prodaju stvari uglavnom proizvedene kod nas samih, dobicete i subvencionisanu virslu da nebi zaboravili stare navike o toplom obroku u predahu trosenja vaseg novca i virtuelne srece. I dete ce vam rado pricuvati. Sve za vas i vasu udobnost, i po ceni mnogostruko vecoj od realne, koju da je malo manje gramzivosti i zelje za brzim parama kod nas samih mozemo najmanje da prepolovimo, i sa kvalitetom iznad Ikea nivoa. Ne zaboravite, Ikea nije sinonim kvaliteta, vec jeftinog proizvoda po meri mladog zapadnjackog coveka koji je resio da samostalno otpocne zivot. Bojim se da ce cene za nase uslove biti nesto drugo, pa ono sto je basic nivo kao i uvek prezentiramo kao luksuz.
Ima tu i neceg pozitivnog kao recimo sama ideja, ali je pravo cudo da nikome ne pada na pamet da uradi to bolje i jeftinije, i prilagodjeno nasim uslovima i ukusu umesto Skandinavskom. Ne, mi obozavamo da skupljamo Ikeine kese u inostranstvu, i da se setamo sa njima kod kuce, da radimo za njih i da punimo njihove dzepove. Zasto da ne! U trendu smo. Trend se nazalost zove Neokolonijalizam.

Berlin Wedding

pre 9 godina

Dva Billy Regala za knjige ( svaki za po 45 Evra),izmedju njih dva Benno regala za DVD und CD ( svaki po 29 Evra), jedan pisaci ( ujedno i za kopjuter)sto Micke ( 79 Evra), dva garderobna ormana PAX (svaki po 150 Evra), par "otkacenih slika" na zidu , Tepih 193 X 133 cm na podu ( 39 Evra) i soba za moga sina od 12 godina sija novim sjajem.
P.S. Supruga i ja smo se odlucili da nasu staru kuhinju zamenimo novom. Ikea je od proslog meseca stari kuhinjski sistem FAKTUM zamenila novim koji se zove METOD. Prelepo je, sa milion malih kombinacija.
Kod nas u Berlinu ispred IKEE, na parkingu mozete videti sve vrste automobila: od studentskih do "Bembara" i "debelih Mecki". Svi kupuju, samo u prosloj godini IKEA je u Nemackoj ostvarila promet od 3,5 MIlijardi Evra ( nisam pogresio cifru).
Pozdrav svim dobronamernim ljudima, a onaj ko IKEU ne voli, neka je zaobidje u sirokom luku.

Daca

pre 9 godina

Tajna Ikee je sto imaju veliki izbor simpaticnih stvarcica za kucu, prijatno i domisljato dizajniranih. Nije tu rec samo o namestaju, vec o svim potrepstinama, tamo covek moze da kupi cebad, posteljinu, zavese, posudje, prostirke, lampe i sve ostalo jeftinije nego drugde. To sve odgovara savremenom nacinu zivota gde se ljudi cesto sele, i iznajmljuju stanove, pa za male pare moraju da iznova ih opremaju. Meni je odlazak u Ikeu u Budimpesti kao neka terapija, uvek kupim neku sitnicu, obradujem sebe i druge, a ne potrpsim mnogo para. Za nase zene u Srbiji to bi bio raj, ali ne verujem da ce se to nama uskoro desiti. Svedjani su oprezni i idu na sigurno, a kod nas je sve zivo cisti rizik.

MGER

pre 9 godina

Ko hoce jeftino, cesto se seli i sam je svoj majstor, nemam nista protiv!
Tako je ovde u Deutshland-u.
Meni licno je ceo Idein asortiman obicno djubre, ali za 'male pare' ne mozes da ocekujes neki kvalitet!

Milenko

pre 9 godina

Kupujem u IKEa-i vec 20 godina i ne samo u jednoj zemlji. Mogu odgovorno da tvrdim da se nisam pokajao ni za jednu stvar koju sam kupio tamo, a kupovao sam dosta. Kad ikea dodje jednog dana, shvatice narod da je steta sto je nije imao do sada, nego je bio prinudjen da ga deru razni forma ideale, simpo i ostali. Ikea nije samo namestaj. To zna onaj ko je ikad bio u njoj. Ikea nudi prakticna i za svaki dzep pristupacna resenja za uredjenje cele kuce, jer imaju ogroman izbor. Narod je ovde nepoverljiv prema svemu i svacemu. Nije on kriv, varao ga je ko je god stigao, zato sada ne veruje nikome. Ikea ce doci i ovde kada za to sazru uslovi, a onda ce prosecni nepoverljivi gradjanin Srbije videti novu dimenziju usluge i mozda po prvi put se nece osecati prevaren kad izadje iz robne kuce. Ikea nije samo prodavnica. Ikea je indikator kvaliteta zivota u nekoj zemlji. Zivi bili pa videli.

Marija-Buje

pre 9 godina

Primjećujem da se kod vas daleko više piše o otvaranju IKEE u Hrvatskoj nego kod nas. Većina ovdje gleda na to kao na dolazak još jednog trgovca koji će nam ponuditi povoljnije proizvode, ali nigdje ne vidim tu euforiju i hiper stanja o kojem čitam u članku.
Mene veseli što ću naći jeftiniji namještaj solidne kvalitete, ali ne pada mi napamet juriti na otvorenje.
Pomalo, bit će IKEE i za mjesec-dva ili tri.

Da razjasnim

pre 9 godina

Namestaj je cist bofl, jeftin, često i neudoban. Nije ni najjeftiniji. Sto se casa, tanjira i ostalog tiče, moze se nesto pronaci.

Zoki

pre 9 godina

"Kupci i ljubitelji Ikeinih proizvoda posvedočiće da ćete baš tamo dobiti najkvalitentije po najpovoljnijim cenama."
Kao kupac i korisnik IKEA proizvoda već skoro dvadeset godina, moram da kažem da ovo nije tačno. IKEA je potrošna roba, kupiš, koristiš i na kraju baciš bez griže savesti, jer nisi puno platio.

Što se tiče kupaca iz regiona, nisam siguran u matematiku. Iz Beograda je približno ista udaljenost do Budimpešte i Zagreba, iz Novog Sada je Budimpešta bliža. Od Kraljeva pa na jug je i Solun sve bliži. U radnji gde trgovce uglavnom srećete na kasi, jezik sporazumevanja nije presudan faktor. Slovencima je Austrija zgodna radi iste valute. Tako, mislim da zagrebačkoj IKEI ostaju samo Bosanci.

Ako mi moderator dozvoli

pre 9 godina

IKEA pravi odlican jeftin namjestaj.Lijep dizajn,boje ugodne
oku ...kupis montiras i divis mu se. Ali nemoj bas puno da
sjedis ili lezis na njemu. A ako slucajno selis pa treba da ga
demontiras- baci ga. Ali oni sto se prevarise pa kupise od
sramote nemogu da kazu da nevalja pa ga hvale.Ako je McDonalds
dobra hrana i IKEA je dobar namjestaj. Kvantitet ugusio kvalitet.

Anna

pre 9 godina

Objektivno - da, kod vas u SAD vazno je da kuhinja traje ceo zivot, a kucu moze i vetar da oduva...u Evropi ti je obrnuto.
Berlin Wedding - tako je, pisaci sto Micke 79 eura, a imas identican (samo sto je visoki sjaj) u Kiki u Beogradu za 250.
Ana, u Italiji imas ogroman izbor lepog i dobrog namestaja; kao nigde drugde u Evropi, ali, samo u Milanu postoje 3 Ikee i uvek su pune.
U Svajcarskoj ne vole jeftin namestaj, ali vole jeftino da jedu? Kod mene je obrnuto, od onoga sto jedem zavisi moje zdravlje, a od namestaja ne bas...

najcrnji

pre 9 godina

Ja od ranih 80tih kada su mi roditelji opremili stan u skladu sa tadasnjom modom - teski regali, teski stolovi, teske stolice - jednostavno sve neki oblici koji guse prostor, imam 'fobiju od namestaja. Trenutno zivim u malom stanu sa zenom ali sam se potrudio da prostora ima dovoljno. Kupio sam korejske duseke i na njima spavamo. Ormane nemamo. U stvari od klasicnog namestaja imam radni sto a prostor sam popunio sa dva bicikla na rasklapanje i muzickim uredjajem na kojeg sam potrosio solidne pare.

nas Nemac

pre 9 godina

Nekada smo se mi Jugosloveni smejali zapadu,potrosacko drustvo...Sada gledam
kako se Srbi i ostali sa Balkana tresu zbog trgovina,pa mi smesni.IKEA je
nesto cemu se podsmevaju normalni potrosaci ovde,za mlade,za siromasnije O.K.,ali slab kvalitet,dva puta sastavljati se ne isplati,ne drzi vise...
A uvek je puna radnja,svi gledaju,neku sitnicu i to je to.
Neko pomenu ALDI,pa i da dodju,uklope se sa cenama i "kvalitetom" i onda?

Ikeander

pre 9 godina

Ne baš Bog, naravno, ali jedna od najboljih stvari koja nam se može desiti. Zagrebu zavidim, IKEU željno očekujem i u Beogradu. Sve koji će na ovaj komentar lupiti minus, pozivam da slobodno zaobiđu IKEA-u kada se u BG bude otvorila i da time smanje neminovnu gužvu koja će nas u prvim mesecima onemogućiti da u IKEA-i uživamo u punoj meri. Zaista se potrudite da ne smetate onima kojima je dobrodošla.

Iskreno, očekujem uspeh IKEA prodavnice u Srbiji u toj meri da će veoma brzo biti otvoren i objekat van Beograda. Na kraju krajeva, prođite kroz IKEA u Budimpešti ili Solunu - na sve strane se govore naši jezici.

Otvorite je što pre - ako može sutra, ja bih juče!

Ana

pre 9 godina

"samo se sirota raja zanosi da ce da kupe hrasrov sto i sest stolica za 150 evric" - samo sirota raja zeli da kupi masivni hrastov sto i stolice. Ne bih to stavila u trpezariju ni da mi neko pokloni!
"Mogu kupiti minimalisticki dizajniranu vagu", - i namestaj i ostalo, upravo tu je sustina, minimalisticki dizajn. li, Srbi vole masivno, hrastovo, glomazne trosede i regale..
"Meni treba nameštaj koji ce da mi traje dok sam živ" - Meni ne! ne mozes da zamislis kakav je osecaj kad promenis nmestaj! Na zalost, imam spavacu sobu i kuhinju Ikea, obe kupljene pre vise od 20 godina, dosadile su mi, ali, realno, ne postoji nijedan drugi razlog da ih menjam.
Interesantno je da o Ikei najgore pisu oni koji su o njoj samo culi ili oni koji zive u Nemackoj, SAD, zemljama koje nemaju vlastiti namestaj dobrog dizajna, zato sto i smisao za lepo i dizajn stanovnika tih drzava nije na visokom nivou. Tamo je sve masivno i kitnjasto. Najvisi slojevi, koji znaju i mogu, kupuju skup italijanski namestaj, a prosecan potrosac pod "lepim" podrazumeva nesto sasvim drugo. I zato prezire Ikeu.

Patohije

pre 9 godina

Italija je svetska prestonica vrhunskog nameštaja a Ikea tržni centri kod Trsta i Venecije su uvek prepuni. Zašto? Zato što je kod Šveđana mnogo jeftinije a lepo dizajnirano. A kod nas nema ni prvog ni drugog. Ili totalni bofl ili parada kiča dizajniranog da ide uz gipsane lavove i tigrove. U Srbiji nema nijedne pristojne prodavnica nameštaja i opreme za kuću za izuzetkom Kike koja je uglavnom preskupa za naš džep.

ja@aol.com

pre 9 godina

Koja "BRE" kupovina u Hrvatskoj.Pa taman kad bi mi sve dali dzabe i platili da dodjem ja nebih otisao.Nikad nebi potrosio jedan Euro na njihovoj teritoriji ,ali nikad. Kupujte lokalno i pokazite patriotizam ako mozga imate.Ako ikad Ikea dodje u Srbiju i sklopi neki ugovor sa nasom drvnom industrijom onda cu je smatrati lokalnom industrijom.U protivnom bas i nisam nesto zainteresovan za njih.Znam kosu, znam sta su, i jos bolje kapiram kako su tu gde jesu.Elem njihov vlasnik je Cheap as man ever can be "So"???

Delfin

pre 9 godina

može li neko da mi ove članke oko IKEE. Kao da je namestaj jedino sto nam fali, kao da IKEA ima neku magiju u sebi. Imam, igrom slučaja, komad IKEA namestaja u kuci, ista fora kao FORMA... Da ne reklamiram koja...

Darko

pre 9 godina

Treba razumjeti da je ovo placeni clanak, tj. "promotivni", ali mene ne brine ni njihov kvalitet ni cijene, vec nesto drugo: koliko se sad stolara hvata za glavu? Oni ne mogu parirati ovakvoj konkurenciji. Svi ce morati zatvoriti radnje i nadati se "radnom mjestu" u Ikei.

Šareniš-iš

pre 9 godina

Bravo komšije! Ikea je dobar izbor a, biće i novih radnih mesta! A, svi Vi "odavde", koji ste glasali sa ove ili za one setite se predizbornih obećanja! Nema nama spasa!!!

Žena mi radi u drvnoj ind pa znam :)

pre 9 godina

Inaće svaki dan iz Hr odlazi 2-3 kompozicije teretnih vlakova s vrhunskim hrastovim trupcima od kojih talijani rade vrhunski namještaj. Mi s druge strane uvažamo šrot iz iste Italije.

To baš i nije točno....

privrednik sa iskustvom

pre 9 godina

da li vam se cini/ili se to samo meni cini/,da su firme sa ZAPADA u zadnjih par meseci PRIKOCILE sa najavom investicija u SRBIJU.Koliko sam upoznat,a jesam,do god se Srbija ne odluci izmedju RUSIJE I EU,nema ni LIDLA NI IKEE ni SISU, NI MB, itd,itd.
Bojim se po vestima i po ozarenim licima politicara kada cuju reci RUSIJA,MOSKVA,PUTIN,Po nacinu informisanja TANJUGA,RTS,POLITIKE da je sbima jasno na koju stranu SRBIJA IDE.Cini mi se da ce vrlo brzo/septembar/Srbija postati neka vrsta OGRADJENE TERITORIJE.
ZAKLJUCITE SAMI.

P.S.navedite barem jednog EU drzavnika sa kojim se NIKOLIC VIDEO I RAZGOVARAO U POSLEDNJIH 6 MESECI,NE O POPLAVAMA.
Posete Vucicu i njegovi kontakti samo su posledica Nikoliceve JAVNE OPREDELJENOSTI ZA RUSIJU,UOSTALOM TAKO JE I DOSAO NA VLAST.Setite se samo PUTINOVOG PRIVETA TADICU,Prilikog iznenadne posete Moskvi koju je NIKOLIC imao izmedju dva izborna kruga.Na RUSKOM PRIVET nije uvek samo POZDRAV.

fen

pre 9 godina

Mnogo smarate sa tom Ikeom te kad ce u Srbiju, te kad ce u Hrvatsku, te evo samo sto nije, te hteli pre 20 godina pa odustali... Ok, lepo bi bilo da dodje da ljudi imaju veci izbor pri kupovini, ali toliko pisete o obicnoj prodavnici namestaja kao da dolazi, pa kao sto pise u naslovu - Bog.

Nikako regionalno

pre 9 godina

Ako postoji Ikea u Austriji, a u Madjarskoj 2, a Madjarska i Austrija se granice jedna sa drugom....zasto bi pomislili da Ikea treba da se otvori samo u Hrvatskoj, kao i da ce svi narodi i narodnosti bivse Jugoslavije dolaziti u Zagreb iskljucivo zbog te firme ili narucivati samo iz Hrvatske ? I to kada bi nam standard bio kao iz 2008.
Koliko vidim Bosanci i mi imamo velikih finansijskih problema, standard je sve losiji, bankrot drzave i kriza devedesetih se nazire, i ukoliko nemam visak para i manjak mozdanih vijuga - nema sanse da narucujem neki tamo namestaj cak iz Zagreba.

objektivno

pre 9 godina

@Anna
Primecujem da vam nesto smeta kvalitet namestaja i kuca po Americi. To je normalno ako niste imali prilike da vidite bolje kuce i bolji namestaj. Ima svega pa i losih kuca. Ovde nije o tome rec, nego o tome sta je uopste Ikea i gde se nalaze njihovi proizvodi u odnosu na sve ostale. Mislim da bi mnogi voleli da kupe tepih za 100 dinara, peskire, jeftine case, pa i neke stolove za rad za $20. Samo sam rekao da zaista nije cudno ako prodaju veoma lose stvari za male pare, istovremeno prodaju nesto bolje za mnogo vece pare u toj istoj radnji. Ne znam ni zasto ste opsednuti kvalitetom i dizajnom italijanskog namestaja, to je kao i sve ostalo, nesto sto valja je skupo, mnogo toga sto nista ne valja je samo kvazi dizajnirano da izgleda moderno, zapravo ruzno. Ne mozete nikako da generalizujete na taj nacin, ima toliko boljih radnji od tog napucanog italijanskog i norveskog "dizajn" namestaja. Sto se kuhinja tice one i treba da budu od prirodnih materijala i trajne posto se vise koriste nego ostale prostorije.

milan

pre 9 godina

Nemojte samo preterivati kao i kod Lidl, OK IKEA ima asortiman koji pokriva potrebe za razne prilike i u zemljama u kojima je industrija nameštaja razvijena je velika konkurencija a kod nas će biti konkurencija onim mnogim "majstorima" koji prave nameštaj po meri da druge sem skupe konkurencije nema, Forma Ideala će pasti u zaborav ako ne poboljša pod hitno svoju ponudu.

Hr

pre 9 godina

443000 kvadrata po 65 evra je 28.795.000 evra. 220 miliona je možda koštalo da se sve izgradi, uključujući i komunalno opremanje zemljišta i sl. Bilo bi dobro da znamo koliko je koštalo državu da izmest i/ili prilagodi saobraćajnice u blizini, tako da imamo neku predstavu koliko je koštao ceo projekat.

I na kraju, toliki novac uložen da bi se prodavala uvezena roba, umesto da se otvori fabrika i da se nešto izvozi....


(Veliki brat, 1. avgust 2014 15:26)

@
Državu zapravo nije koštalo ništa, jer je uvijet Ikei bio da sama napravi kompletnu prometnu infrastrukturu oko dućana ali i da izmjesti naplatne kućice s Ivanje reke par km na istok. Dakle sve je to platila IKEA (dobila je kao uvijet u lokacijskoj dozvoli) tako da oko toga nije bilo problema, ali da će nastradati drvoprerađivačka industrija to stoji.
Inaće Hrvati (zagrebački bazen) redovito odlazi u Ikeu u Graz(A), štoviše redoviti su kupci tako da kad se histerija smanji oni koji su kupovali i sad u Grazu kupovat će i dalje samo u Zg-u. Ikea je ujedno i šansa za one koji mogu Ikei ponuditi konkurentan proizvod (za cijeli njihov lanac). Inaće svaki dan iz Hr odlazi 2-3 kompozicije teretnih vlakova s vrhunskim hrastovim trupcima od kojih talijani rade vrhunski namještaj. Mi s druge strane uvažamo šrot iz iste Italije.
Ja osobno koristim samo puno drvo, iako i ono ima svojih mana( kuhinja kad se polije vodom npr.) tako da mene Ikea neće nešto vidjeti. Znao sam kupovati jedino rasvjetna tijela u Ikei.

mance

pre 9 godina

Ikea nista posebno imamo je u zenevi, godisnje je obidjem jednom ili dva put, i ako je udaljena od mene 5 min.
kvalitet los a cene bogami nisu nista narocite ...ukratko prodavnica za jedno kratnu upotrebu,madein kina

genije

pre 9 godina

@banana republik
Hoces jeftino? Eno ti forma-ideale i citav spektar jeftinih domacih proizvodjaca (internet je cudo).
Hoces kvalitetno? Preskoci forma-ideale, ali opet imas gomilu domacih proizvodjaca.
Hoces skupo? Idi u simpo i po radnjama "kvalitetnog italijanskog" namestaja i plati za "ime".
BTW simpo ima i veoma kvalitetnih stvari po korektnoj ceni. A imaju i artikle sa uracunatim "porezom za budale" kao i svako drugi...
Na nama je da biramo ;-)

Ja biram male domace proizvodjace - dobijem maltene "custom made" namestaj za veoma korektne novce. A nije ih uopste tesko naci - jedan odlazak na sajam namestaja ili pretraga na netu i citav novi svet je pred tobom :-)

Duro

pre 9 godina

@ Veliki brat "...Bilo bi dobro da znamo koliko je koštalo državu da izmest i/ili prilagodi saobraćajnice u blizini, tako da imamo neku predstavu koliko je koštao ceo projekat. ..."

Javno dostupan podatak: "Vrijednost ulaganja u izgradnju novog čvorišta procjenjuje se na 125 milijuna kuna, a sporazumom Ikee i HAC-a predviđeno je da Ikea u financiranju sudjeluje sa 80 posto, a HAC sa 20 posto...."

Alek

pre 9 godina

Zivim u Svajcarskoj,ima Ikee svuda,ljudi vise idu tamo da doruckuju,imaju jeftinu hranu u reatorsnu.Sto se tice namestaja Kina majka,,u drugim prodavnicama,kao Conforama sve isto samo za koji dinar skuplje.Ikaea nista posebno,za one koji stede na hrani-ok.
(Makan, 01. avgust 2014 17:10)
Vi to hladno poredite Skandinavski i Kineski dizajn? Znate valjda sta je sve dizajn?

Aleksandar

pre 9 godina

Na prostoru nekadašnjeg Zmaja ima Vitorog salon nameštaja koji ima sasvim pristojnu ponudu i odnos kvalitet/cena. Što se mene tiče Ikeu ne treba čekati kao Boga dok imamo domaće proizvode boljeg kvaliteta od Forma Ideale i nižih cena od kikinih.

Makan

pre 9 godina

Zivim u Svajcarskoj,ima Ikee svuda,ljudi vise idu tamo da doruckuju,imaju jeftinu hranu u reatorsnu.Sto se tice namestaja Kina majka,,u drugim prodavnicama,kao Conforama sve isto samo za koji dinar skuplje.Ikaea nista posebno,za one koji stede na hrani-ok.

bezimena

pre 9 godina

ali je pravo cudo da nikome ne pada na pamet da uradi to bolje i jeftinije, i prilagodjeno nasim uslovima i ukusu umesto Skandinavskom. Ne, mi obozavamo da skupljamo Ikeine kese....
Sasa Milosevic, 01. avgust 2014 19:43)

Očugledno da niko ne može da napravi ni isto za te pare, a kamoli bolje, pa još i jeftinije.
Ikeine kese možda skupljaju oni kojima je i ona nedostupna...

Kole

pre 9 godina

Ikea ovde u Austriji nista posebno i nije bas omiljena, namestaj loseg kvaliteta.
Cene su iste kao i u drugim salonima namestaja stvar ukusa i nista vise.

objektivno

pre 9 godina

Na primer u Americi niko mormalan ne bi kupio kucu u kojoj je IKEA kuhinja. To je toliko ispod proseka sto se kvaliteta tice. Ne izgleda lose, onako na prvi pogled, moze da prodje za neki mali stan u Novom Beogradu, ali kad se pogledaju detalji sve je nekoliko puta losije od standardne kuhinje. I zato toliko i kosta koliko kosta. Ali ok je da imaju deca i omladina gde da kupe prvi namestaj. Dizajn svakodnevnih predmeta tipa solje, lampe itd nije nista posebni ali priznajem da moze da se kupi lampa za dolar i tako to. Cesto za par dolara moze dosta toga da se nadje. Kome to uopste treba.

Lena

pre 9 godina

Bila je IKEA i u Srbiji i ono sto je mene odusevilo to je da su uz sav asortiman namestaja prodavali artikle iz kucne radinosti. Ako IKEA i sada prodaje rucne radove onda to treba pozdraviti jer bi time zene koje se bave mnogim rukotvorinama imale trziste gde da ponude svoje radove i od toga da imaju zaradu a ujedno i samostalno radno mesto u svojoj kuci.

Igor

pre 9 godina

Velika odusevljenost zbog otvaranja jedne robne kuce pokazuje koliko je ta zemlja u teskom stanju.Pa po Srbiji se realno puno puno vise gradi pa niko ne pravi dramu od toga.

ikea je savršenstvo

pre 9 godina

Velika većina gradjana Srbije i okruženja poseduje nameštaj kupljen još za vreme Tita. Taj nameštaj nasledjuju generacije. Regali se ponekad razdvoje po sobama a trosedi presvuku, tepisi zamene novim. Ikea je nešto drugo: moderna, inovativanog dizajna i jeftina. Laka za prenošenje i selidbu. Ko živi van granica domovine Ikea mu je kao druga majka. Ako se odlučite da dokupite još jedan Malm ili Micke za dečiju sobu, na izlazu vas čeka za malo para viršla u zemički (potseća na one iz crvenog kioska ) A ako kojim slučajem morate da se selite nije teško! Slažem se da kvalitet nije najbolji ali to je nameštaj za neku drugu vrstu stanovanja i neki drugi mentalitet.

Washington

pre 9 godina

Jeftin namestaj ali dobijete to sto kupite, jeftin namestaj.

Sve to lepo izgleda ali nije bas trajno, par puta sam se oprzio sad bas pazim ako razmisljam nesto da kupim u Ikei. Sve lepo izgleda online ali kad odes u prodavnicu shvatis sto je tako jeftino a tako "lepo" izgleda. Imaju i dobrih stvari samo treba pametno birati.

Moje iskustvo

pre 9 godina

Imam Ikeine bele soljice 0.2l za kafu vec desetak godina. Lepse nisam video ni po radnjama ni na netu ni po buvljacima. Ne vidim zasto bi ih menjao.
A sto se tice Simpa imam Manhatan od vestacke koze koji je u stanu uu kome niko ne tivi, znaci niko nije sedeo na njemu sest godina. Sve dok jednom prilikom nisam spavao na njemu. Sledeceg jutra imao sam sta da vidim, gornji sloj vestavke koze se odlepio i zalepio na carsav, jedva sam ga oprao!

Kosta

pre 9 godina

Prošao sam i regali fazu, i simpo fazu, i ikea fazu, i 100 sitnica fazu nameštaja. Ako Bog da, sledeći stan koji kupim će biti asketsko-japanska faza: krevet, sofa, radni sto i stolica. Ostalo ugradni plakari. Sve drangulije će da lete iz stana posle selidbe. Bar će uvek biti čisto, spremanje 70 m2 za pola sata.

aussie

pre 9 godina

u gradu u kojem zivim, IKEA mi se nalazi na manj od 5 min. komsiluk prakticno... otici jednom-dvaput to je to, verujte zaista nista posebno!! niti cene niti kvalitet

ja@aol.com

pre 9 godina

Koja "BRE" kupovina u Hrvatskoj.Pa taman kad bi mi sve dali dzabe i platili da dodjem ja nebih otisao.Nikad nebi potrosio jedan Euro na njihovoj teritoriji ,ali nikad. Kupujte lokalno i pokazite patriotizam ako mozga imate.Ako ikad Ikea dodje u Srbiju i sklopi neki ugovor sa nasom drvnom industrijom onda cu je smatrati lokalnom industrijom.U protivnom bas i nisam nesto zainteresovan za njih.Znam kosu, znam sta su, i jos bolje kapiram kako su tu gde jesu.Elem njihov vlasnik je Cheap as man ever can be "So"???

Igor

pre 9 godina

Velika odusevljenost zbog otvaranja jedne robne kuce pokazuje koliko je ta zemlja u teskom stanju.Pa po Srbiji se realno puno puno vise gradi pa niko ne pravi dramu od toga.

Da razjasnim

pre 9 godina

Namestaj je cist bofl, jeftin, često i neudoban. Nije ni najjeftiniji. Sto se casa, tanjira i ostalog tiče, moze se nesto pronaci.

objektivno

pre 9 godina

Na primer u Americi niko mormalan ne bi kupio kucu u kojoj je IKEA kuhinja. To je toliko ispod proseka sto se kvaliteta tice. Ne izgleda lose, onako na prvi pogled, moze da prodje za neki mali stan u Novom Beogradu, ali kad se pogledaju detalji sve je nekoliko puta losije od standardne kuhinje. I zato toliko i kosta koliko kosta. Ali ok je da imaju deca i omladina gde da kupe prvi namestaj. Dizajn svakodnevnih predmeta tipa solje, lampe itd nije nista posebni ali priznajem da moze da se kupi lampa za dolar i tako to. Cesto za par dolara moze dosta toga da se nadje. Kome to uopste treba.

Sigrid

pre 9 godina

Da, zeljno je ocekujem jer ne mogu vise da idem u Solun po sitnice i da mi dodje da placem svaki put kad vidim kakav namestaj imaju po povoljnim cenama, a nemam kako da ga prevezem u Srbiju. Kad mogu Hrvati, a sto mi nebi mogli da imamo jednu barem .Zato, glasam za IKEU!:)

filatelista

pre 9 godina

cena odgovara kvalitetu, bilo uvek i bice uvek, samo se sirota raja zanosi da ce da kupe hrasrov sto i sest stolica za 150 evrica, inace Ikea dodje, zaposli 500 radnika u svom centru i pri tome urnise male proizvodjace namestaja i ugasi 5000 radnih mesta... Hr ima jaku drvopreradjivacku industriju, mikro fabrike, bice zanimljivo da se vidi kako ce da izgledaju nakon ulaska Ikea....isto tako postoje male firme u BIH i SR ....neko ce da kaze konkurencija, slazem se, samo konkurencija mora biti isti kvalitet priblizna cena...i jos nesto, vazan aspekt, domaca proizvodnja, ako se ne osvestimo i ne obratimo paznju na nju, nestace sve

Sasa Milosevic

pre 9 godina

Ikea, koncept vlasnika inace bivseg simpatizera fasistickih ideja pa i clana nazipartije od cijih ideja se distancirao tek krajem pedesetih.
Inace ideja potice upravo odatle, bazirana na ideji narodnog auta u tadasnjoj Nemackoj (Volkswagen)
Tamo negde gde je radna snaga bolesno jeftina, poput nas, Hrvata, Rumuna, Bugara, manje vise cele Azije sa Kinom kao predvodnikom, vodje se mazohisticki hvale svojim poslovnim uspehom jer su toboze isporucioci za mocnu Ikeu, inace koncept koji se idejno idealno uklapa u Globalisticki koncept (vi radite za nas, pod nasom kontrolom, a mi zaradjujemo, odredjujemo trendove i standarde za obicne smrtnike, i naizgled su svi zadovoljni). Usput dok vam prodaju stvari uglavnom proizvedene kod nas samih, dobicete i subvencionisanu virslu da nebi zaboravili stare navike o toplom obroku u predahu trosenja vaseg novca i virtuelne srece. I dete ce vam rado pricuvati. Sve za vas i vasu udobnost, i po ceni mnogostruko vecoj od realne, koju da je malo manje gramzivosti i zelje za brzim parama kod nas samih mozemo najmanje da prepolovimo, i sa kvalitetom iznad Ikea nivoa. Ne zaboravite, Ikea nije sinonim kvaliteta, vec jeftinog proizvoda po meri mladog zapadnjackog coveka koji je resio da samostalno otpocne zivot. Bojim se da ce cene za nase uslove biti nesto drugo, pa ono sto je basic nivo kao i uvek prezentiramo kao luksuz.
Ima tu i neceg pozitivnog kao recimo sama ideja, ali je pravo cudo da nikome ne pada na pamet da uradi to bolje i jeftinije, i prilagodjeno nasim uslovima i ukusu umesto Skandinavskom. Ne, mi obozavamo da skupljamo Ikeine kese u inostranstvu, i da se setamo sa njima kod kuce, da radimo za njih i da punimo njihove dzepove. Zasto da ne! U trendu smo. Trend se nazalost zove Neokolonijalizam.

Delfin

pre 9 godina

može li neko da mi ove članke oko IKEE. Kao da je namestaj jedino sto nam fali, kao da IKEA ima neku magiju u sebi. Imam, igrom slučaja, komad IKEA namestaja u kuci, ista fora kao FORMA... Da ne reklamiram koja...

objektivno

pre 9 godina

Secam se da je radila Ikea kod Sava centra u Beogradu, a i danas mogu da se kupe (naruce) Ikea proizvodi u pojedinim radnjama u Beogradu, pa stignu kad stignu. Ikea je za studentariju i ljude sa malim stanovima, nije to neki kvalitet. Imaju i proizvode koji su bolji a samim tim i skuplji, odnosno nisu nista jeftiniji od svih ostalih. Sve u svemu tajna njihovog uspeha lezi u tome sto znaju gde da otvore prodavnice, i sto naravno prodaju manje kvalitetne proizvode za ciljanu grupu potrosaca. Prost primer: ako je polica od iverice to je jedna cena a postoji i polica od drveta po mnogo vecoj ceni, pa birajte.

mance

pre 9 godina

Ikea nista posebno imamo je u zenevi, godisnje je obidjem jednom ili dva put, i ako je udaljena od mene 5 min.
kvalitet los a cene bogami nisu nista narocite ...ukratko prodavnica za jedno kratnu upotrebu,madein kina

Kole

pre 9 godina

Ikea ovde u Austriji nista posebno i nije bas omiljena, namestaj loseg kvaliteta.
Cene su iste kao i u drugim salonima namestaja stvar ukusa i nista vise.

Nenad, Skopje

pre 9 godina

Ovaj deo Evrope je i Sofija, Bukurest i Solun koji vec poodavno imaju salone Ikea-e! Dokle vise ce vam percepcija o regionu i kompeticija biti bivsa Jugoslavija t.j. Hrvatska!?

MGER

pre 9 godina

Ko hoce jeftino, cesto se seli i sam je svoj majstor, nemam nista protiv!
Tako je ovde u Deutshland-u.
Meni licno je ceo Idein asortiman obicno djubre, ali za 'male pare' ne mozes da ocekujes neki kvalitet!

nas Nemac

pre 9 godina

Nekada smo se mi Jugosloveni smejali zapadu,potrosacko drustvo...Sada gledam
kako se Srbi i ostali sa Balkana tresu zbog trgovina,pa mi smesni.IKEA je
nesto cemu se podsmevaju normalni potrosaci ovde,za mlade,za siromasnije O.K.,ali slab kvalitet,dva puta sastavljati se ne isplati,ne drzi vise...
A uvek je puna radnja,svi gledaju,neku sitnicu i to je to.
Neko pomenu ALDI,pa i da dodju,uklope se sa cenama i "kvalitetom" i onda?

petar

pre 9 godina

dolazak inostranog proizvođača nameštaja, koji zbog velikih serija (!) ima niže cene proizvodnje nameštaja nego domaći proizvođači (osnovi ekonomije) i koji, zbog SSP, nema carinske namete, kao ni kontrolu kvaliteta proizvoda (tj. proveravaju je sami!), a pritom mu mi, narod, za svako radno mesto damo po 10k € + džabe parcela, je ekonomsko samoubistvo, i nema čemu da se radujemo, osim gubitku gomile radnih mesta u industriji nameštaja.

Nenad

pre 9 godina

Pazi,25 godina cekali da dodje Ikea!? Cetvrt veka! Pa za to vreme su mogli sami da naprave (isto vazi i za nas,zato i pisem ovo) neku svoju "Ikeu" ali avaj...za takav podvig su potrebni sposobni ljudi,strucnjaci,organizatori a ne lazni doktori nauka....

Ana

pre 9 godina

"samo se sirota raja zanosi da ce da kupe hrasrov sto i sest stolica za 150 evric" - samo sirota raja zeli da kupi masivni hrastov sto i stolice. Ne bih to stavila u trpezariju ni da mi neko pokloni!
"Mogu kupiti minimalisticki dizajniranu vagu", - i namestaj i ostalo, upravo tu je sustina, minimalisticki dizajn. li, Srbi vole masivno, hrastovo, glomazne trosede i regale..
"Meni treba nameštaj koji ce da mi traje dok sam živ" - Meni ne! ne mozes da zamislis kakav je osecaj kad promenis nmestaj! Na zalost, imam spavacu sobu i kuhinju Ikea, obe kupljene pre vise od 20 godina, dosadile su mi, ali, realno, ne postoji nijedan drugi razlog da ih menjam.
Interesantno je da o Ikei najgore pisu oni koji su o njoj samo culi ili oni koji zive u Nemackoj, SAD, zemljama koje nemaju vlastiti namestaj dobrog dizajna, zato sto i smisao za lepo i dizajn stanovnika tih drzava nije na visokom nivou. Tamo je sve masivno i kitnjasto. Najvisi slojevi, koji znaju i mogu, kupuju skup italijanski namestaj, a prosecan potrosac pod "lepim" podrazumeva nesto sasvim drugo. I zato prezire Ikeu.

Ako mi moderator dozvoli

pre 9 godina

IKEA pravi odlican jeftin namjestaj.Lijep dizajn,boje ugodne
oku ...kupis montiras i divis mu se. Ali nemoj bas puno da
sjedis ili lezis na njemu. A ako slucajno selis pa treba da ga
demontiras- baci ga. Ali oni sto se prevarise pa kupise od
sramote nemogu da kazu da nevalja pa ga hvale.Ako je McDonalds
dobra hrana i IKEA je dobar namjestaj. Kvantitet ugusio kvalitet.

maverick943

pre 9 godina

U Srbiju treba,i trebalo je odavno da se dovede Aldi,Nemacki supermarket,gde je hrana najjeftinija,od svih drugih supermarketa u Evroipi,a posebno za razliko od ovih ovde.A kvalitet je duplo bolji nego hrana u marketima u Srbiji.A svaka vlast je dovodila neke firme gde je kupovina skupa i za zapadnoevropski standard.Aldi je zakon za cene hrane!Pitajte bilo kog ko zivi na zapadu.Imaju ga i Hrvati!

Ikeander

pre 9 godina

Ne baš Bog, naravno, ali jedna od najboljih stvari koja nam se može desiti. Zagrebu zavidim, IKEU željno očekujem i u Beogradu. Sve koji će na ovaj komentar lupiti minus, pozivam da slobodno zaobiđu IKEA-u kada se u BG bude otvorila i da time smanje neminovnu gužvu koja će nas u prvim mesecima onemogućiti da u IKEA-i uživamo u punoj meri. Zaista se potrudite da ne smetate onima kojima je dobrodošla.

Iskreno, očekujem uspeh IKEA prodavnice u Srbiji u toj meri da će veoma brzo biti otvoren i objekat van Beograda. Na kraju krajeva, prođite kroz IKEA u Budimpešti ili Solunu - na sve strane se govore naši jezici.

Otvorite je što pre - ako može sutra, ja bih juče!

Zoki

pre 9 godina

"Kupci i ljubitelji Ikeinih proizvoda posvedočiće da ćete baš tamo dobiti najkvalitentije po najpovoljnijim cenama."
Kao kupac i korisnik IKEA proizvoda već skoro dvadeset godina, moram da kažem da ovo nije tačno. IKEA je potrošna roba, kupiš, koristiš i na kraju baciš bez griže savesti, jer nisi puno platio.

Što se tiče kupaca iz regiona, nisam siguran u matematiku. Iz Beograda je približno ista udaljenost do Budimpešte i Zagreba, iz Novog Sada je Budimpešta bliža. Od Kraljeva pa na jug je i Solun sve bliži. U radnji gde trgovce uglavnom srećete na kasi, jezik sporazumevanja nije presudan faktor. Slovencima je Austrija zgodna radi iste valute. Tako, mislim da zagrebačkoj IKEI ostaju samo Bosanci.

Šareniš-iš

pre 9 godina

Bravo komšije! Ikea je dobar izbor a, biće i novih radnih mesta! A, svi Vi "odavde", koji ste glasali sa ove ili za one setite se predizbornih obećanja! Nema nama spasa!!!

Marko

pre 9 godina

Ja se Ikei veselim najmanje zbog namjestaja. Veselim joj se jer u njoj mogu kupiti vrhunski dizajnirane okvire za slike za par eura, mogu kupiti case, salice i vaze sa 1,5 euro koje izgledaju kao da su stalni eksponat u njujorskoj MOMI. Mogu kupiti minimalisticki dizajniranu vagu, vilice, zlice. Mogu kupiti mali mikser za pjenu na kavi za 2 eura. To je kompanija koja misli o dizajnu, samo treba probrati artikle koji i kvalitetom izrade zadovoljavaju vasa ocekivanja.

Aleksandar

pre 9 godina

Na prostoru nekadašnjeg Zmaja ima Vitorog salon nameštaja koji ima sasvim pristojnu ponudu i odnos kvalitet/cena. Što se mene tiče Ikeu ne treba čekati kao Boga dok imamo domaće proizvode boljeg kvaliteta od Forma Ideale i nižih cena od kikinih.

Lena

pre 9 godina

Bila je IKEA i u Srbiji i ono sto je mene odusevilo to je da su uz sav asortiman namestaja prodavali artikle iz kucne radinosti. Ako IKEA i sada prodaje rucne radove onda to treba pozdraviti jer bi time zene koje se bave mnogim rukotvorinama imale trziste gde da ponude svoje radove i od toga da imaju zaradu a ujedno i samostalno radno mesto u svojoj kuci.

Milenko

pre 9 godina

Kupujem u IKEa-i vec 20 godina i ne samo u jednoj zemlji. Mogu odgovorno da tvrdim da se nisam pokajao ni za jednu stvar koju sam kupio tamo, a kupovao sam dosta. Kad ikea dodje jednog dana, shvatice narod da je steta sto je nije imao do sada, nego je bio prinudjen da ga deru razni forma ideale, simpo i ostali. Ikea nije samo namestaj. To zna onaj ko je ikad bio u njoj. Ikea nudi prakticna i za svaki dzep pristupacna resenja za uredjenje cele kuce, jer imaju ogroman izbor. Narod je ovde nepoverljiv prema svemu i svacemu. Nije on kriv, varao ga je ko je god stigao, zato sada ne veruje nikome. Ikea ce doci i ovde kada za to sazru uslovi, a onda ce prosecni nepoverljivi gradjanin Srbije videti novu dimenziju usluge i mozda po prvi put se nece osecati prevaren kad izadje iz robne kuce. Ikea nije samo prodavnica. Ikea je indikator kvaliteta zivota u nekoj zemlji. Zivi bili pa videli.

Nikako regionalno

pre 9 godina

Ako postoji Ikea u Austriji, a u Madjarskoj 2, a Madjarska i Austrija se granice jedna sa drugom....zasto bi pomislili da Ikea treba da se otvori samo u Hrvatskoj, kao i da ce svi narodi i narodnosti bivse Jugoslavije dolaziti u Zagreb iskljucivo zbog te firme ili narucivati samo iz Hrvatske ? I to kada bi nam standard bio kao iz 2008.
Koliko vidim Bosanci i mi imamo velikih finansijskih problema, standard je sve losiji, bankrot drzave i kriza devedesetih se nazire, i ukoliko nemam visak para i manjak mozdanih vijuga - nema sanse da narucujem neki tamo namestaj cak iz Zagreba.

genije

pre 9 godina

@banana republik
Hoces jeftino? Eno ti forma-ideale i citav spektar jeftinih domacih proizvodjaca (internet je cudo).
Hoces kvalitetno? Preskoci forma-ideale, ali opet imas gomilu domacih proizvodjaca.
Hoces skupo? Idi u simpo i po radnjama "kvalitetnog italijanskog" namestaja i plati za "ime".
BTW simpo ima i veoma kvalitetnih stvari po korektnoj ceni. A imaju i artikle sa uracunatim "porezom za budale" kao i svako drugi...
Na nama je da biramo ;-)

Ja biram male domace proizvodjace - dobijem maltene "custom made" namestaj za veoma korektne novce. A nije ih uopste tesko naci - jedan odlazak na sajam namestaja ili pretraga na netu i citav novi svet je pred tobom :-)

Makan

pre 9 godina

Zivim u Svajcarskoj,ima Ikee svuda,ljudi vise idu tamo da doruckuju,imaju jeftinu hranu u reatorsnu.Sto se tice namestaja Kina majka,,u drugim prodavnicama,kao Conforama sve isto samo za koji dinar skuplje.Ikaea nista posebno,za one koji stede na hrani-ok.

Veliki brat

pre 9 godina

220 miliona evra, nego se poprilično zabrojao i to sve češće viđam po tekstovima, izgleda da je neki virus koji je krenuo još od jednog bivšeg ministra...

443000 kvadrata po 65 evra je 28.795.000 evra. 220 miliona je možda koštalo da se sve izgradi, uključujući i komunalno opremanje zemljišta i sl. Bilo bi dobro da znamo koliko je koštalo državu da izmest i/ili prilagodi saobraćajnice u blizini, tako da imamo neku predstavu koliko je koštao ceo projekat.

I na kraju, toliki novac uložen da bi se prodavala uvezena roba, umesto da se otvori fabrika i da se nešto izvozi....


Tako i kod nas, od kada su sve preuzeli strani trgovinski lanci, državi preti bankrot, jer uvozimo sve od igle do lokomotive. Čak i čačkalice uvozimo iako ima proizvođača u Srbiji...

Patohije

pre 9 godina

Italija je svetska prestonica vrhunskog nameštaja a Ikea tržni centri kod Trsta i Venecije su uvek prepuni. Zašto? Zato što je kod Šveđana mnogo jeftinije a lepo dizajnirano. A kod nas nema ni prvog ni drugog. Ili totalni bofl ili parada kiča dizajniranog da ide uz gipsane lavove i tigrove. U Srbiji nema nijedne pristojne prodavnica nameštaja i opreme za kuću za izuzetkom Kike koja je uglavnom preskupa za naš džep.

Alek

pre 9 godina

Zivim u Svajcarskoj,ima Ikee svuda,ljudi vise idu tamo da doruckuju,imaju jeftinu hranu u reatorsnu.Sto se tice namestaja Kina majka,,u drugim prodavnicama,kao Conforama sve isto samo za koji dinar skuplje.Ikaea nista posebno,za one koji stede na hrani-ok.
(Makan, 01. avgust 2014 17:10)
Vi to hladno poredite Skandinavski i Kineski dizajn? Znate valjda sta je sve dizajn?

Alex

pre 9 godina

Lep tekst. Kao bedni kucici cekamo prodavnicu namestaja...kad vidim neku izjavu za Ikea-u smorim se koliko smo bedni. A evo prodje mesec, a Ljajic se jos nije oglasio...

Washington

pre 9 godina

Jeftin namestaj ali dobijete to sto kupite, jeftin namestaj.

Sve to lepo izgleda ali nije bas trajno, par puta sam se oprzio sad bas pazim ako razmisljam nesto da kupim u Ikei. Sve lepo izgleda online ali kad odes u prodavnicu shvatis sto je tako jeftino a tako "lepo" izgleda. Imaju i dobrih stvari samo treba pametno birati.

banana republic

pre 9 godina

Evo ja npr.od Ikea namestaja imam samo jedan astal koji mi stoji u dnevnoj sobi,platio sam ga ravno iljadu dinara i otisao kod staklara platio jos 500 i stavio na sto....od tada je proslo 6 godina i u savrsenom je stanju....inace mi je ceo stan dekorisan u Ikea stilu,pocevsi od lampi,polica,kutija,ramova za slike,sveca,posudja,escajga.....i to sve za male pare.....odem u cuveni Simpo i pitam posto je lampa(obicna sipka 1,5meteri) abazur....10000rsd...Aha,zato sto je domace treba da kupim???Narucim ti ja iz Ikee sve to za 1500rsd...e zato je volim

najcrnji

pre 9 godina

Ja od ranih 80tih kada su mi roditelji opremili stan u skladu sa tadasnjom modom - teski regali, teski stolovi, teske stolice - jednostavno sve neki oblici koji guse prostor, imam 'fobiju od namestaja. Trenutno zivim u malom stanu sa zenom ali sam se potrudio da prostora ima dovoljno. Kupio sam korejske duseke i na njima spavamo. Ormane nemamo. U stvari od klasicnog namestaja imam radni sto a prostor sam popunio sa dva bicikla na rasklapanje i muzickim uredjajem na kojeg sam potrosio solidne pare.

objektivno

pre 9 godina

@Anna
Primecujem da vam nesto smeta kvalitet namestaja i kuca po Americi. To je normalno ako niste imali prilike da vidite bolje kuce i bolji namestaj. Ima svega pa i losih kuca. Ovde nije o tome rec, nego o tome sta je uopste Ikea i gde se nalaze njihovi proizvodi u odnosu na sve ostale. Mislim da bi mnogi voleli da kupe tepih za 100 dinara, peskire, jeftine case, pa i neke stolove za rad za $20. Samo sam rekao da zaista nije cudno ako prodaju veoma lose stvari za male pare, istovremeno prodaju nesto bolje za mnogo vece pare u toj istoj radnji. Ne znam ni zasto ste opsednuti kvalitetom i dizajnom italijanskog namestaja, to je kao i sve ostalo, nesto sto valja je skupo, mnogo toga sto nista ne valja je samo kvazi dizajnirano da izgleda moderno, zapravo ruzno. Ne mozete nikako da generalizujete na taj nacin, ima toliko boljih radnji od tog napucanog italijanskog i norveskog "dizajn" namestaja. Sto se kuhinja tice one i treba da budu od prirodnih materijala i trajne posto se vise koriste nego ostale prostorije.

privrednik sa iskustvom

pre 9 godina

da li vam se cini/ili se to samo meni cini/,da su firme sa ZAPADA u zadnjih par meseci PRIKOCILE sa najavom investicija u SRBIJU.Koliko sam upoznat,a jesam,do god se Srbija ne odluci izmedju RUSIJE I EU,nema ni LIDLA NI IKEE ni SISU, NI MB, itd,itd.
Bojim se po vestima i po ozarenim licima politicara kada cuju reci RUSIJA,MOSKVA,PUTIN,Po nacinu informisanja TANJUGA,RTS,POLITIKE da je sbima jasno na koju stranu SRBIJA IDE.Cini mi se da ce vrlo brzo/septembar/Srbija postati neka vrsta OGRADJENE TERITORIJE.
ZAKLJUCITE SAMI.

P.S.navedite barem jednog EU drzavnika sa kojim se NIKOLIC VIDEO I RAZGOVARAO U POSLEDNJIH 6 MESECI,NE O POPLAVAMA.
Posete Vucicu i njegovi kontakti samo su posledica Nikoliceve JAVNE OPREDELJENOSTI ZA RUSIJU,UOSTALOM TAKO JE I DOSAO NA VLAST.Setite se samo PUTINOVOG PRIVETA TADICU,Prilikog iznenadne posete Moskvi koju je NIKOLIC imao izmedju dva izborna kruga.Na RUSKOM PRIVET nije uvek samo POZDRAV.

Berlin Wedding

pre 9 godina

Dva Billy Regala za knjige ( svaki za po 45 Evra),izmedju njih dva Benno regala za DVD und CD ( svaki po 29 Evra), jedan pisaci ( ujedno i za kopjuter)sto Micke ( 79 Evra), dva garderobna ormana PAX (svaki po 150 Evra), par "otkacenih slika" na zidu , Tepih 193 X 133 cm na podu ( 39 Evra) i soba za moga sina od 12 godina sija novim sjajem.
P.S. Supruga i ja smo se odlucili da nasu staru kuhinju zamenimo novom. Ikea je od proslog meseca stari kuhinjski sistem FAKTUM zamenila novim koji se zove METOD. Prelepo je, sa milion malih kombinacija.
Kod nas u Berlinu ispred IKEE, na parkingu mozete videti sve vrste automobila: od studentskih do "Bembara" i "debelih Mecki". Svi kupuju, samo u prosloj godini IKEA je u Nemackoj ostvarila promet od 3,5 MIlijardi Evra ( nisam pogresio cifru).
Pozdrav svim dobronamernim ljudima, a onaj ko IKEU ne voli, neka je zaobidje u sirokom luku.

Marija-Buje

pre 9 godina

Primjećujem da se kod vas daleko više piše o otvaranju IKEE u Hrvatskoj nego kod nas. Većina ovdje gleda na to kao na dolazak još jednog trgovca koji će nam ponuditi povoljnije proizvode, ali nigdje ne vidim tu euforiju i hiper stanja o kojem čitam u članku.
Mene veseli što ću naći jeftiniji namještaj solidne kvalitete, ali ne pada mi napamet juriti na otvorenje.
Pomalo, bit će IKEE i za mjesec-dva ili tri.

fen

pre 9 godina

Mnogo smarate sa tom Ikeom te kad ce u Srbiju, te kad ce u Hrvatsku, te evo samo sto nije, te hteli pre 20 godina pa odustali... Ok, lepo bi bilo da dodje da ljudi imaju veci izbor pri kupovini, ali toliko pisete o obicnoj prodavnici namestaja kao da dolazi, pa kao sto pise u naslovu - Bog.

Darko

pre 9 godina

Treba razumjeti da je ovo placeni clanak, tj. "promotivni", ali mene ne brine ni njihov kvalitet ni cijene, vec nesto drugo: koliko se sad stolara hvata za glavu? Oni ne mogu parirati ovakvoj konkurenciji. Svi ce morati zatvoriti radnje i nadati se "radnom mjestu" u Ikei.

Anna

pre 9 godina

Objektivno - da, kod vas u SAD vazno je da kuhinja traje ceo zivot, a kucu moze i vetar da oduva...u Evropi ti je obrnuto.
Berlin Wedding - tako je, pisaci sto Micke 79 eura, a imas identican (samo sto je visoki sjaj) u Kiki u Beogradu za 250.
Ana, u Italiji imas ogroman izbor lepog i dobrog namestaja; kao nigde drugde u Evropi, ali, samo u Milanu postoje 3 Ikee i uvek su pune.
U Svajcarskoj ne vole jeftin namestaj, ali vole jeftino da jedu? Kod mene je obrnuto, od onoga sto jedem zavisi moje zdravlje, a od namestaja ne bas...

Moje iskustvo

pre 9 godina

Imam Ikeine bele soljice 0.2l za kafu vec desetak godina. Lepse nisam video ni po radnjama ni na netu ni po buvljacima. Ne vidim zasto bi ih menjao.
A sto se tice Simpa imam Manhatan od vestacke koze koji je u stanu uu kome niko ne tivi, znaci niko nije sedeo na njemu sest godina. Sve dok jednom prilikom nisam spavao na njemu. Sledeceg jutra imao sam sta da vidim, gornji sloj vestavke koze se odlepio i zalepio na carsav, jedva sam ga oprao!

Daca

pre 9 godina

Tajna Ikee je sto imaju veliki izbor simpaticnih stvarcica za kucu, prijatno i domisljato dizajniranih. Nije tu rec samo o namestaju, vec o svim potrepstinama, tamo covek moze da kupi cebad, posteljinu, zavese, posudje, prostirke, lampe i sve ostalo jeftinije nego drugde. To sve odgovara savremenom nacinu zivota gde se ljudi cesto sele, i iznajmljuju stanove, pa za male pare moraju da iznova ih opremaju. Meni je odlazak u Ikeu u Budimpesti kao neka terapija, uvek kupim neku sitnicu, obradujem sebe i druge, a ne potrpsim mnogo para. Za nase zene u Srbiji to bi bio raj, ali ne verujem da ce se to nama uskoro desiti. Svedjani su oprezni i idu na sigurno, a kod nas je sve zivo cisti rizik.

bezimena

pre 9 godina

ali je pravo cudo da nikome ne pada na pamet da uradi to bolje i jeftinije, i prilagodjeno nasim uslovima i ukusu umesto Skandinavskom. Ne, mi obozavamo da skupljamo Ikeine kese....
Sasa Milosevic, 01. avgust 2014 19:43)

Očugledno da niko ne može da napravi ni isto za te pare, a kamoli bolje, pa još i jeftinije.
Ikeine kese možda skupljaju oni kojima je i ona nedostupna...

aussie

pre 9 godina

u gradu u kojem zivim, IKEA mi se nalazi na manj od 5 min. komsiluk prakticno... otici jednom-dvaput to je to, verujte zaista nista posebno!! niti cene niti kvalitet

Hr

pre 9 godina

443000 kvadrata po 65 evra je 28.795.000 evra. 220 miliona je možda koštalo da se sve izgradi, uključujući i komunalno opremanje zemljišta i sl. Bilo bi dobro da znamo koliko je koštalo državu da izmest i/ili prilagodi saobraćajnice u blizini, tako da imamo neku predstavu koliko je koštao ceo projekat.

I na kraju, toliki novac uložen da bi se prodavala uvezena roba, umesto da se otvori fabrika i da se nešto izvozi....


(Veliki brat, 1. avgust 2014 15:26)

@
Državu zapravo nije koštalo ništa, jer je uvijet Ikei bio da sama napravi kompletnu prometnu infrastrukturu oko dućana ali i da izmjesti naplatne kućice s Ivanje reke par km na istok. Dakle sve je to platila IKEA (dobila je kao uvijet u lokacijskoj dozvoli) tako da oko toga nije bilo problema, ali da će nastradati drvoprerađivačka industrija to stoji.
Inaće Hrvati (zagrebački bazen) redovito odlazi u Ikeu u Graz(A), štoviše redoviti su kupci tako da kad se histerija smanji oni koji su kupovali i sad u Grazu kupovat će i dalje samo u Zg-u. Ikea je ujedno i šansa za one koji mogu Ikei ponuditi konkurentan proizvod (za cijeli njihov lanac). Inaće svaki dan iz Hr odlazi 2-3 kompozicije teretnih vlakova s vrhunskim hrastovim trupcima od kojih talijani rade vrhunski namještaj. Mi s druge strane uvažamo šrot iz iste Italije.
Ja osobno koristim samo puno drvo, iako i ono ima svojih mana( kuhinja kad se polije vodom npr.) tako da mene Ikea neće nešto vidjeti. Znao sam kupovati jedino rasvjetna tijela u Ikei.

Žena mi radi u drvnoj ind pa znam :)

pre 9 godina

Inaće svaki dan iz Hr odlazi 2-3 kompozicije teretnih vlakova s vrhunskim hrastovim trupcima od kojih talijani rade vrhunski namještaj. Mi s druge strane uvažamo šrot iz iste Italije.

To baš i nije točno....

milan

pre 9 godina

Nemojte samo preterivati kao i kod Lidl, OK IKEA ima asortiman koji pokriva potrebe za razne prilike i u zemljama u kojima je industrija nameštaja razvijena je velika konkurencija a kod nas će biti konkurencija onim mnogim "majstorima" koji prave nameštaj po meri da druge sem skupe konkurencije nema, Forma Ideala će pasti u zaborav ako ne poboljša pod hitno svoju ponudu.

ikea je savršenstvo

pre 9 godina

Velika većina gradjana Srbije i okruženja poseduje nameštaj kupljen još za vreme Tita. Taj nameštaj nasledjuju generacije. Regali se ponekad razdvoje po sobama a trosedi presvuku, tepisi zamene novim. Ikea je nešto drugo: moderna, inovativanog dizajna i jeftina. Laka za prenošenje i selidbu. Ko živi van granica domovine Ikea mu je kao druga majka. Ako se odlučite da dokupite još jedan Malm ili Micke za dečiju sobu, na izlazu vas čeka za malo para viršla u zemički (potseća na one iz crvenog kioska ) A ako kojim slučajem morate da se selite nije teško! Slažem se da kvalitet nije najbolji ali to je nameštaj za neku drugu vrstu stanovanja i neki drugi mentalitet.

Kosta

pre 9 godina

Prošao sam i regali fazu, i simpo fazu, i ikea fazu, i 100 sitnica fazu nameštaja. Ako Bog da, sledeći stan koji kupim će biti asketsko-japanska faza: krevet, sofa, radni sto i stolica. Ostalo ugradni plakari. Sve drangulije će da lete iz stana posle selidbe. Bar će uvek biti čisto, spremanje 70 m2 za pola sata.

Duro

pre 9 godina

@ Veliki brat "...Bilo bi dobro da znamo koliko je koštalo državu da izmest i/ili prilagodi saobraćajnice u blizini, tako da imamo neku predstavu koliko je koštao ceo projekat. ..."

Javno dostupan podatak: "Vrijednost ulaganja u izgradnju novog čvorišta procjenjuje se na 125 milijuna kuna, a sporazumom Ikee i HAC-a predviđeno je da Ikea u financiranju sudjeluje sa 80 posto, a HAC sa 20 posto...."