Sreda, 30.07.2014.

08:40

Hrvati u šoku, duguju 108% BDP-a

Bruto inostrani dug Hrvatske na kraju prvog tromesečja tekuće godine dostigao je 46,4 milijarde evra, odnosno 108,1 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Izvor: Tanjug

Hrvati u šoku, duguju 108% BDP-a IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

Zekan

pre 9 godina

Ma mozemo mi jos vise, bar 150%! Ima se, moze se! Salu na stranu, ovo je posljedica nedostatka strukturalnih reformi prije svega, nesposobne vlasti, skupog i neucinkovitog administrativnog sustava i podjele, restriktivne fiskalne politike i potpunog odsustva razumijevanja kapitalizma. Hrvatska je zapela u tranziciji i niti jedna vlada do sada za ove stvari nije imala osnovnog razumijevanja odnosno znanja. Politicke nomenklature na vlasti osnovna su prepreka razvoju i modernizaciji Hrvatske i dok se to ne promijeni nece biti pomaka na bolje. A nazalost, do te promjene nece nikad doci jer je prosjecni glasac u Hrvatskoj skromnog obrazovanja i nikakvog razumijevanja demokracije i svih prava koje u njoj ima a za koje niti ne zna odnosno koja ne zna iskoristiti. Tako da nastavaljamo sa spiralom u provaliju, vezite se, padamo!

Dejan

pre 9 godina

Nece nas ni Bog, ni Evropa, niti bilo ko da ujedini ali verujte na rec da nama treba bas to sto nas zajednicki neprijatelj ne zeli...trebamo jedan drugome...e onda mozemo biti nesto. Ovako svako ko prut na vetru, drhtimo, znamo kako bi, al nemamo snage. Jbte koji smo mi kreteni, uce nas kako da disemo jel?

komentiram

pre 9 godina

Jaki su mi ovi što uspoređuju dug tadašnje SFRJ s današnjim dugovima bivših zemalja. Mogli bi malo ponoviti što znači riječ inflacija te istražiti (ima jedna zanimljiva stranica, mislim da se zove Google) koliko su iznosili dugovi npr. SAD-a pred 30 godina, a koliko su ti dugovi danas. Ako ćemo živjeti u kapitalističkom sustavu, dugova mora biti jer tako danas funkcionira globalna ekonomija. Čak i njemački raste, a oni su kao najjača europska ekonomija. Uz pametno ulaganje u kvalitetno obrazovanje te tehnologiju, može se postati respektabilna europska država. Primjer Irske. Za one koji komentiraju broj stanovnika i tako te priče, molim objašnjenje kako jedan Luxemburg može imati toliki BDP ili jedna Nizozemska koja je površinom slična Hrvatskoj može biti toliko bogatija od nas? Sve su to šuplje priče, ajmo lijepo obrazovati cjelokupno stanovništvo pa i onog zadnjeg seljaka pa ćemo vidjeti da će nas krenuti jer je činjenica da obrazovaniji (ne nužno) i inteligentniji više zarađuju.

A2

pre 9 godina

@ (A1, 30. jul 2014 15:45)

Ne lupetaj zivota ti. Ni ti nisi nikad u Srbiju krocio pa pricas bezveze. Svaki grad u Srbiji ima posebne kontejnere za PET, sve smece ne ide direktno na deponiju nego se nosi najpre na separaciju, gde se odvaja metal, plastika staklo, papir, i tek ono sto preostane ide na deponiju. Negde se smece spaljuje a negde se odlaze. Postoji jos neuredjenih deponija naravno, treba mnogo vremena i para da se sve to uredi, ali to vase ubedjenje da ste mnogo bolji od Srbije, ne pije vodu. Prosle godine na plazi u Zadru, smeca koliko volis. Gomila zakopanih opusaka, ostataka voca, pa cak i ulosci i pelene. Niko nije cistio plazu danima. Kao sto rece Krleza, sacuvaj me Boze srpskog junastva i hrvatske kulture!

Lakiluka

pre 9 godina

Mislim da su Srbi u vecem soku od Hrvata, zato i Srbija propada, jer vise energije ulaze u "kako vratiti Jugoslaviju" nego u za bolji život gradjana Srbije.

A1

pre 9 godina

@ Moravac
nikada niste bili u HR pa definitivno nemate pojma, HR je toliko različita od srbija da je to za nevjerovati, naravno Slavonija je najnerazvijenija možda i zato što je nabliža po svemu srbiji pa tako i mentaliteteom.
Hr odvaja otpad i nigdje neće se naći smetišta kao u srbiji nasred ceste, pa krk odvaja i reciklira 50% svog otpada skupa sa brdom nekulturnih turista koji to ne rade, inače sami otočani odvoje i reciklirau skoro 80% svoga smeća ako se neračuna ono što turisti stvore, nemojte pisati nešto što nemate pojma, Srbija je jedina zemlja u evropi koja naplaćuje ekološke takse a ne koristi i u rješavanje ekologije nego novac ide gdje ide sam ne u ekologiju
http://www.24sata.hr/news/razvrstavajte-otpad-a-uzor-neka-vam-budu-graani-krka-299962 http://www.vecernji.hr/zg-vijesti/gorica-i-cakovec-godinama-uspjesno-odvajaju-otpad-zagreb-506194

Ekonomista sa stažom

pre 9 godina

@(Babin_zub, 30. jul 2014 10:28) MMF i Svetska banka su savremeno oruzje porobljavanja malih naroda u svetu.

Bas se pitam koje budale smisljaju ove glupe teorije. Naucite najpre sta je MMF i WB pa onda pisite komentare!

b

pre 9 godina

Ne treba EU da im rešava probelme koje su im natovarili njihovi nesposobni političari. Kod nas su još gori. Ko sme da kaže koliko smo mi zaduženi od nove vlasti u zadnje 2,5 godina? Uz sve to mi nemamo more i turizam...
"Nismo uzeli kredit, nego smo prodali obveznice ili niakad povoljnije..."
Vozimo se autobusom i štedimo. Sramota.

Bear Brown

pre 9 godina

Bas ih briga,oni su sada na ledjima EU i kolki god da imaju dug bogate clanice ih nece pustiti niz vodu,naprotiv.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (popay, 30. jul 2014 11:47)

A dug će im samo biti još duži!

Zox

pre 9 godina

@ - - Pozdrav iz Zg

Potpuno se slazem... Ali ne zaboravi da Skandinavci imaju (bar Norvezani) ogromne rezerve nafte i gasa i njihova sela imaju veci budzet za kulturu nego nase regije. Takodje ne zaboravi da su oni IPAK Zapad i da ti je dzaba da pravis najbolje, recimo, satove na svetu kad oni tamo kupuju od onih tamo i ne mozes da udjes u krug sem ako te ne kupe. Rado bih se udvarao Moniki Beluci, ali je nisam sreo - tako je i sa biznisom. Dzaba nam da se ujedinjujemo (nismo mi ni hteli da se razjedinjujemo ratom, ali to su nam skrivili izvana podrzavsi i potplativsi lose politicare i nacionaliste)(svaki razvod moze da bude i sporazuman, a Milosevic je vise stete napravio Srbima nego Hrvatima). Sve u svemu, treba da idemo ka civilizaciji i pravnoj drzavi, ali nekad smo je i imali pa se pitam da li ona bas nama treba ili onima koji nas danas poseduju. Da je njima lakse da nas kupe vodjenjem za rukicu u staru Evropu koja ovim krajevima u istoriji nije nista dobrog donela... Mozda su se danas predomislili...

juca

pre 9 godina

Ukrajina, Palestina, Hrvatski dug. U Srbiji se o svemu pise osim u stanju u Srbiji. HRVATSKA JE U EU. Zasticeni su, kao i Grcka. Nego kako u Srbiji od prvog do prvog.

zoran

pre 9 godina

Eto koje smo mi budale. Svetski mocnici igraju moderan sah sa nama, korak po korak, rasturili nas i potrudili se da rasplamsaju ogromnu mrznju medju bratskim narodima kako bi nas sprecili na duze vreme da saradjujemo i ekonomski da se ujedinjujemo...porobili nas i unazadili za sva vremena a svi se mi kurcimo kako smo neki pobednici...zezaju nas ko malu decu.
(Dejan, 30. jul 2014 10:34)

To rade, jer jako dobro poznaju ljudsku psihologiju. Znaju da smo poprilichno primitivni i drushtvena svest je gotovo nepostojeca, te tu mozes raditi shta god ti padne na um. Jakog, pametnog, samouverenog choveka niko ne moze da rasturi, ali ako nije na tom nivou, mozes mu raditi shta god hoces. Dovoljno ti je videti kako nichu crkve i dzamije na ovim prostorima i sve ce ti biti jasno. Sta reci tek o "novim" jezicima...crnogorski,boshnjachki,bosanski,novo-hrvatski....to samo retard moze da izmishlja, ali to smo mi. Narodi na Balkanu....
Pa, pogledaj s akojom lakocom Zapad posvadja dva slovenska naroda (Ukrajina - Rusija)...To znachi da nemamo karakter i da smo lako potkupljivi. Bez jakog karaktera, nema jake drzave.
Evo, Engleska i Shkotska ce se razici, ali hoce li biti rata..? Pa, nece. Njima crva ne mozes ubaciti.

rilso

pre 9 godina

Jos da novinari znaju razliku između javnog duga i bruto inozemnog duga bilo bi super... posto javni dug obuhvaca dug drzave i on iznosi ~67% BDPa, dok bruto inozemni dug koji je spomenut u clanku obuhvaca dug drzave i svih ostalih pravnih subjekta u drzavi

Iluzionista

pre 9 godina

"Razbili su nas, pa porobili.
nemam iluzija ...
(djole, 30. jul 2014 10:52)"

Opet neko drugi kriv, samo mi jadni i naivni...sadili tikve sa đavolom 1918 i 1945, sad sedi i ćuti kad ti se o glavu lupaju.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 9 godina

A meni je još uvek u sećanju Hrvatska, Jadran, Vodice, Lovetovo, Srima iz zlatnih 70-tih Titove Jugoslavije kada je tamo bog po zemlji hodo, kada se je od turizma gastarbajterima i švabama uzimao keš u džep, kada je prijavljivanje turista i plačanje takse bila prava retkost. U to vreme diplomatni na Ekonmoskim fakultetima u Jugoslaviji,na temu turuzam SFRJ, su utvrdjivali prihod od turizma u visini 1 mld. dolara. godišnje,a to je bilo caa 10% realne brojke, 90% prihoda je išlo na crno u džepove vlasnika kuća i lokala. To je bilo doba kada je Jugoslavija iskoriščavala Hrvatsku i Hrvate i kada su devize odlazile u Beograd, Hrvatima (Milka, Ante). A onda je došlo, šta je došlo....sa EU kao krajnjim ciljem. Jel moglo gore?
p.s. Ista priča vredi i za Sloveniju, BIH, Makedoniju, CG, Srbiju (ali ne njenom voljom)sa ili bez Kosova i Kosovo u ili iz Srbije

- -

pre 9 godina

Ne dugujemo 108, nego 58. 108 je ukupan dug kada se zbroje sva poduzeca, kucanstva, banke itd. A statistika se uvijek radi samo na dugovanju drzave.

Ali da je bajno, nije bajno, ali to je problem ljudi koji ocekuju da ce im nekakva EU rijesiti cijeli pogresan mentalitet, nerad, rasutu proizvodnju, nezaposlenost itd. Ipak ulazak u EU bio je pozitivan za nas.

1. Izvrsen je pritisak da se rijesava problem kriminala. U zatvoru su ministri, premijeri, poduzetnici, gotovo pa svaki tjedan novo uhicenje. To bez EU ne bi bilo nikad.

2. Izvrsen je pritisak na financije. Smanjene su place u drzavnom sektoru, stegnuta je blagajna, prije se dijelilo sakom i kapom da bi se dobili izbori, sad su prisiljeni svaku kunu pravdati dvaput, imaju restrikcije koliko mogu trositi.

3. Nezaposlenost je malo rasla, ali to je zato jer je ulaskom konkurencije bez carina kod nas propalo sve sto je odavno i trebalo propasti. Cijene su nize i proizvodi bolji zato, zasto bi me lokalni tajkun pljackao losim proizvodima i visokim cijenama jer drzava blokira konkurenciju visokim carinama? Sad je teze, ali s godinama uspjesni ce ponovo rasti i opstati, a neuspjesni i ne zasluzuju.

4. Treba se okrenuti civiliziranim zemljama gdje ljudi zive kvalitenije i bolje i zdravije i slijediti njihove primjere. Nismo mi ko ljudi nista niti gluplji niti nesposobniji od nekih Skandinavaca, samo treba urediti drzavu, obrazovati ljude i pruziti im mogucnost da se iskazu.

Pozdrav iz Zg

kögel TIR.

pre 9 godina

Ako susjedi .. bar imate ako nista drugo fantasticnu putnu mrezu na koju mozemo da vam zavidimo jer nikad nema da je imamo .. i ono sto je novo kod nas uradjeno je lose lose da gore ne moze biti dve blage veze nema.. bar ste puteve napravili zaduzivanjem a mi se zaduzujemo za 'leba ;)

Trlababa

pre 9 godina

Dragi kikiristanci, nema besplatnog rucka. Ulazak u Uniju nece resiti probleme koje mi moramo sami da resimo. Nece doci investicije, doci ce ako budemo radili za dzabe. Hocete li da radite pun mesec za 10.000 dinara? Ako hocete, odlicno.

HR ima bolji standard i brze ce stici do bankrota, isto se i nama sprema, ali kasnije.

Mora da se radi, proizvodi, uzgaja, preradjuje, izvozi... Od turizma, megableje i kosmologije nema puno vajde.

Ricky

pre 9 godina

cela yuga je dugoval 20 milijardi dolara. Sada samo HR duguje skoro tri puta toliko. Iz ove perspektive se vidi da smo devedesetih svi zajedno bili velike ovce a kajmak je pokupio neko drugi.

gorango

pre 9 godina

Braco Hrvati, nista vam drugo ne preostaje nego da se zahvalite EU na slobodi, demokratiji, prosperitetu i predate kljuceve lijepa nase koja de fakto postaje lijepa njihova. Na slobodi jer slobodno mozete da kukate i zalite se, njih bas briga. Demokratski glasajte svaki dan ako vas volja, ovim svetom svakako vladaju lobiji iz senke, sve je ostalo samo fasada i farsa. A bice i prosperiteta za par tajkuna u Hrvatskoj i naravno za finansijere iz City-a i wall streeta. Oni su vas i doveli do toga sa unapred zacrtanim ciljom. Izgradili su vam autoputeve i tunele najbolje u Evropi. Koristio sam ih, milina, svaka cast. Sto se mene tice zelim vam da ih imate od zlata. Ali sam primetio da se malo ko od domacih krece njima jer su za vas dzep preskupi. Pa ne treba biti vizionar ili doktor ekonomije da bi se shvatilo da teret tolikih infrastruktura ne moze da podnese narod od 5 miliona stanovnika. ali nece biti izgubljeno ne bojte se. Nisu dzabe doveli autoputeve do mora, pomenuti lobiji vec merkaju vase obale i ostrva, promoteri trljaju ruke, bice dobar biznis... Ali za koga ?

Eu je sabotirana u startu. Fnansijski lobiji i njihove politicke sluge nemaju milosta prema sopstvenim narodima, a kamoli prema vama ili nekim Bosancima ili Srbima. Zivim u Francuskoj i slobodno mgu reci da je i ovde katastrofa na vidiku. Svi su zeleli EU ali ne ovu obmanu.

Na kraju samo da dodam da mi je iskreno zao vase situacije. Zao mi je Srba i svih ostalih koji se jos nadaju u Eu. Naivnost bez kraja !

ys2206@hotmail.com

pre 9 godina

@moravac
sve si rekao kako je, + eu nije ispravila korumpirane politicare, zaposljavanje preko partije je i dalje aktualno, pametni mladi odlaze iz hr i dizu standard nekom drugom, pogotovo jer imaju mogucnost od kad smo u eu.

Nemanja C

pre 9 godina

Marko ne lupetaj. I Grcima je bilo mnogo bolje i onda je samo odjednom bio kraj. Po tebi ispada da države sa dobrim standardom ne mogu da bankrotiraju što je besmislica posebno ako se taj standard finansira od kredita. Ne bankrotiraju građani, već se država nađe u situaciji da više ne može da uzme kredit ni da plaća kredite. Tako da to koliko bolje oni žive i koliko su blizu bankrota ne samo da su međusobno isključive stvari, već vrlo korelisane!

Poslato sa windows phone.

pre 9 godina

A koliki li je sad dug ex YU.
E Tito se prevrće u grobu i sigurno priča, majku vam božiju, lipo sam vam gavorio da negujete bratstvo i jedinstvo a vi hoćete svako sam, tako vam i treba.

onako ne obavezno

pre 9 godina

Kolko sam ja informisan od pre nedelju dana , Slovenija je najzaduzenija zemlja u bivsoj SFRJ preko 30 milijardi evra onda ide Hrvatska sa nekih 28 milijardi evara pa Srbija sa nekih 21 milijardu evra itd. Ova cifra zaduzenosti Hrvatske od preko 40 milijardi evra zaista sokira jer sam samo pre nedelju dana procitao da je duplo manje zaduzenost u Hrvatskoj. Slovenacki politicari su izjavili da su oni prve tri godine u EU jako lose ziveli i da si tek posle tri godine osetili podrsku EU. Tako da Htvatim sledi po toj prici jos dve godine mucenja ali ako ovako nastave ni EU ih nece spasiti.

Babin_zub

pre 9 godina

Sudeci po vestima citalac bi zakljucio da Hrvatska samo sto nije bankrotirala sto je daleko od istine. Koliko kod da im je lose opet im je prilicno bolje nego nama.
(marko, 30. jul 2014 09:27)

Jeste im bolje, dokle god zive od kredita a ne vlastitog rada, bas kao sto smo mi ziveli zadnjih 14 godina. Da se ne lazemo, svima nama se lose pise, ali sami smo krivi. MMF i Svetska banka su savremeno oruzje porobljavanja malih naroda u svetu. Napominjem opet-sami smo krivi.

Jelena

pre 9 godina

Tu nesto ne stima: po podacima Hrvatskog instituta za statistiku krajem 2013. hrvatski javni dug je iznosio 29 milijardi eura ili 67,1 BDP. Nije moguce udvostruciti dug u 6 meseci.
Osim toga, bitnija je sposobnost zemlje da dug redovno otplacuje, nego njegova visina, sto pokazuje i primer Japana.

Dejan

pre 9 godina

Eto koje smo mi budale. Svetski mocnici igraju moderan sah sa nama, korak po korak, rasturili nas i potrudili se da rasplamsaju ogromnu mrznju medju bratskim narodima kako bi nas sprecili na duze vreme da saradjujemo i ekonomski da se ujedinjujemo...porobili nas i unazadili za sva vremena a svi se mi kurcimo kako smo neki pobednici...zezaju nas ko malu decu.

djole

pre 9 godina

trenutno svaka EX YU reublika duguje vise od cele SFRJ zajedno.
Razbili su nas, pa porobili.
nemam iluzija o SFRJ ni da je tada cvetalo cvece.
ali jos manje imam o tome da nas je svet posmatrao vise ili manje prijateljski tada ili sada.
Koliki god se trudio da budem kosmopolita, u svedu vlada samo zakon jaceg. pravda ne postoji i nikada nije. Osim za slepe budale.

Marko

pre 9 godina

@Moravac
Dok ti negde oko Morave radis za 200-300 evra, u Hrvatskoj u unutrasnjosti rade za duplo vise. Struja i neke rezije su malo skuplje, sve ostalo je isto. Oni su za nas zapad.

q

pre 9 godina

Још мало па ће стићи САД, па онда следи Ирска, па Грчка... хеј, комшије, није све тако црно, Јапан је на 220% дуга према БДП-у.
(Богдан, 30. jul 2014 09:54)

I kakve to veze ima... Bas nikakve. Idi u Grcku i uveri se da zive 10 x bolje od nas u Srbiji Ili idi u Japan... Jadni Japanci

Vlada

pre 9 godina

Imati more je kao imati nasleđen stan, večno se zavaravaš da ćeš od iznajmljivanja uvek pokriti dugove. To vodi u lenjost, a lenjost vodi u smanjenu proiduktivnost, depresiju i loše navike. Ni ne iznenađuje da su severne zemlje Evrope ekonomski najrazvijenije. Tamo nemaš mnogo od zemlje, pa moraš da više da radiš i proizvodiš da bi se prehranio. To na duže staze kreira kulturu rada koja vodi ka mnogo većem progresu.

Drugim rečima, možeš da se rodiš u centru BG-a i naslediš stan, pa svaki mesec ti kaplje 300-400e i ne moraš da radiš, preživećeš. Sa druge strane, možeš da se rodiš negde u unutrašnjosti, skapiraš da samo radom možeš da se prehraniš, pa vremenom kupiš sebi stan i pride imaš platu, zanat u rukama i zdrav razum koji će ti samo pomoći.

Na kraju krajeva, možeš i da se rodiš u centru BG-a i da skapiraš da samo radom možeš nešto da napraviš. E, onda ćeš živeti kao lord. Hrvatima je ova treća opcija izmakla...

todos

pre 9 godina

Tacno je da smo svi neverovatno glupi sto smo rasturili Jugoslaviju. I kad se islo na odsluzenje vojnog roka bila je prilika da se upoznaju ostali narodi, druge i lokalne kulture. Mogu so da razmisljam koliki bi nam danas bio standard. Samo da se osvrnem na grad Cacak gde zivim, siguran sam da bi me posle srednje skole ili fakulteta cekao odlicno placen posao. Danas je taj isti Cacak obicna pustara.
Sto se Hrvata tice ne treba mi mnogo da bronemo jer smo daleko ispod njih. Od turizma kroz BDP na gpdisnjem nivou ce proci minimum 10 milijardi evra, tu je izvanredna poljoprivreda kao i teska elektroindustrija. A sta mi imamo? Fijat, godisnje 1 milijarda, unistenu poljoprivredu, turizam velik kao sto ga ima Andora i Luxemburg na pojedinacnom nivou.

Kakav šok?

pre 9 godina

Ja bih sada potpisao u BiH da imamo dug 300% BDP-a, ali da imamo infrastrukturu - (auto-)puteve, bolnice, stambene objekte, transport (moderni vozovi, metroi, autobusi) kao na zapadu. Neka sa tim novcem formatiraju privredu iznova i zaposle 90% nezaposlenih. Bolje je taj scenario i neka mi odbijaju od plate za vracanje dugova, nego ovako - imam 29 godina, 11 godina sam na birou. Nigdje ne mogu naci zaposlenje, a i gdje god sam radio, nisu mi htjeli staz uplatiti niti prijaviti.

moje ime

pre 9 godina

U njihovim medijima sam prosle nedelje cuo da duguju tek nesto vise od 58% BDP, ne znam odakle ovaj podatak? Ili kod njih udara cenzura? Eu? Nisam siguran...

Robot

pre 9 godina

Sada kada krenu komentari tipa "a kako je tek koda nas", misleci na Srbiju., a da je umesto Hrvatske stojala Poljska, niko ziv ne bi pisao takve komentare niti bi ih komentirao.

cotke

pre 9 godina

A nije nam dobra bila Jugoslavija...hocemo evropu ...na kraju svi ce mo biti robovi evrope ...samo politicari nece koji nas i guraju tamo ...zbog svojih interesa...

Moravac

pre 9 godina

Ko gleda HRT nema iluzije o EU. U Hrvatskoj nema investicija, nezaposlenost je nepodnošljiva, na najviša mesta (npr. dekani fakulteta) ljudi se postavljaju "preko veze", neonacistički ispadi se tolerišu, za odvajanje otpada još nisu "vaspitani"..sve što ne valja kod nas - ne valja ni u Hrvatskoj. I sve što mi mislimo da će se rešiti ulaskom u EU u Hrvatskoj nije rešeno.

marko

pre 9 godina

Sudeci po vestima citalac bi zakljucio da Hrvatska samo sto nije bankrotirala sto je daleko od istine. Koliko kod da im je lose opet im je prilicno bolje nego nama.

Богдан

pre 9 godina

Још мало па ће стићи САД, па онда следи Ирска, па Грчка... хеј, комшије, није све тако црно, Јапан је на 220% дуга према БДП-у.

Moravac

pre 9 godina

Ko gleda HRT nema iluzije o EU. U Hrvatskoj nema investicija, nezaposlenost je nepodnošljiva, na najviša mesta (npr. dekani fakulteta) ljudi se postavljaju "preko veze", neonacistički ispadi se tolerišu, za odvajanje otpada još nisu "vaspitani"..sve što ne valja kod nas - ne valja ni u Hrvatskoj. I sve što mi mislimo da će se rešiti ulaskom u EU u Hrvatskoj nije rešeno.

marko

pre 9 godina

Sudeci po vestima citalac bi zakljucio da Hrvatska samo sto nije bankrotirala sto je daleko od istine. Koliko kod da im je lose opet im je prilicno bolje nego nama.

cotke

pre 9 godina

A nije nam dobra bila Jugoslavija...hocemo evropu ...na kraju svi ce mo biti robovi evrope ...samo politicari nece koji nas i guraju tamo ...zbog svojih interesa...

Богдан

pre 9 godina

Још мало па ће стићи САД, па онда следи Ирска, па Грчка... хеј, комшије, није све тако црно, Јапан је на 220% дуга према БДП-у.

moje ime

pre 9 godina

U njihovim medijima sam prosle nedelje cuo da duguju tek nesto vise od 58% BDP, ne znam odakle ovaj podatak? Ili kod njih udara cenzura? Eu? Nisam siguran...

Robot

pre 9 godina

Sada kada krenu komentari tipa "a kako je tek koda nas", misleci na Srbiju., a da je umesto Hrvatske stojala Poljska, niko ziv ne bi pisao takve komentare niti bi ih komentirao.

- -

pre 9 godina

Ne dugujemo 108, nego 58. 108 je ukupan dug kada se zbroje sva poduzeca, kucanstva, banke itd. A statistika se uvijek radi samo na dugovanju drzave.

Ali da je bajno, nije bajno, ali to je problem ljudi koji ocekuju da ce im nekakva EU rijesiti cijeli pogresan mentalitet, nerad, rasutu proizvodnju, nezaposlenost itd. Ipak ulazak u EU bio je pozitivan za nas.

1. Izvrsen je pritisak da se rijesava problem kriminala. U zatvoru su ministri, premijeri, poduzetnici, gotovo pa svaki tjedan novo uhicenje. To bez EU ne bi bilo nikad.

2. Izvrsen je pritisak na financije. Smanjene su place u drzavnom sektoru, stegnuta je blagajna, prije se dijelilo sakom i kapom da bi se dobili izbori, sad su prisiljeni svaku kunu pravdati dvaput, imaju restrikcije koliko mogu trositi.

3. Nezaposlenost je malo rasla, ali to je zato jer je ulaskom konkurencije bez carina kod nas propalo sve sto je odavno i trebalo propasti. Cijene su nize i proizvodi bolji zato, zasto bi me lokalni tajkun pljackao losim proizvodima i visokim cijenama jer drzava blokira konkurenciju visokim carinama? Sad je teze, ali s godinama uspjesni ce ponovo rasti i opstati, a neuspjesni i ne zasluzuju.

4. Treba se okrenuti civiliziranim zemljama gdje ljudi zive kvalitenije i bolje i zdravije i slijediti njihove primjere. Nismo mi ko ljudi nista niti gluplji niti nesposobniji od nekih Skandinavaca, samo treba urediti drzavu, obrazovati ljude i pruziti im mogucnost da se iskazu.

Pozdrav iz Zg

zoran

pre 9 godina

Eto koje smo mi budale. Svetski mocnici igraju moderan sah sa nama, korak po korak, rasturili nas i potrudili se da rasplamsaju ogromnu mrznju medju bratskim narodima kako bi nas sprecili na duze vreme da saradjujemo i ekonomski da se ujedinjujemo...porobili nas i unazadili za sva vremena a svi se mi kurcimo kako smo neki pobednici...zezaju nas ko malu decu.
(Dejan, 30. jul 2014 10:34)

To rade, jer jako dobro poznaju ljudsku psihologiju. Znaju da smo poprilichno primitivni i drushtvena svest je gotovo nepostojeca, te tu mozes raditi shta god ti padne na um. Jakog, pametnog, samouverenog choveka niko ne moze da rasturi, ali ako nije na tom nivou, mozes mu raditi shta god hoces. Dovoljno ti je videti kako nichu crkve i dzamije na ovim prostorima i sve ce ti biti jasno. Sta reci tek o "novim" jezicima...crnogorski,boshnjachki,bosanski,novo-hrvatski....to samo retard moze da izmishlja, ali to smo mi. Narodi na Balkanu....
Pa, pogledaj s akojom lakocom Zapad posvadja dva slovenska naroda (Ukrajina - Rusija)...To znachi da nemamo karakter i da smo lako potkupljivi. Bez jakog karaktera, nema jake drzave.
Evo, Engleska i Shkotska ce se razici, ali hoce li biti rata..? Pa, nece. Njima crva ne mozes ubaciti.

Dejan

pre 9 godina

Eto koje smo mi budale. Svetski mocnici igraju moderan sah sa nama, korak po korak, rasturili nas i potrudili se da rasplamsaju ogromnu mrznju medju bratskim narodima kako bi nas sprecili na duze vreme da saradjujemo i ekonomski da se ujedinjujemo...porobili nas i unazadili za sva vremena a svi se mi kurcimo kako smo neki pobednici...zezaju nas ko malu decu.

gorango

pre 9 godina

Braco Hrvati, nista vam drugo ne preostaje nego da se zahvalite EU na slobodi, demokratiji, prosperitetu i predate kljuceve lijepa nase koja de fakto postaje lijepa njihova. Na slobodi jer slobodno mozete da kukate i zalite se, njih bas briga. Demokratski glasajte svaki dan ako vas volja, ovim svetom svakako vladaju lobiji iz senke, sve je ostalo samo fasada i farsa. A bice i prosperiteta za par tajkuna u Hrvatskoj i naravno za finansijere iz City-a i wall streeta. Oni su vas i doveli do toga sa unapred zacrtanim ciljom. Izgradili su vam autoputeve i tunele najbolje u Evropi. Koristio sam ih, milina, svaka cast. Sto se mene tice zelim vam da ih imate od zlata. Ali sam primetio da se malo ko od domacih krece njima jer su za vas dzep preskupi. Pa ne treba biti vizionar ili doktor ekonomije da bi se shvatilo da teret tolikih infrastruktura ne moze da podnese narod od 5 miliona stanovnika. ali nece biti izgubljeno ne bojte se. Nisu dzabe doveli autoputeve do mora, pomenuti lobiji vec merkaju vase obale i ostrva, promoteri trljaju ruke, bice dobar biznis... Ali za koga ?

Eu je sabotirana u startu. Fnansijski lobiji i njihove politicke sluge nemaju milosta prema sopstvenim narodima, a kamoli prema vama ili nekim Bosancima ili Srbima. Zivim u Francuskoj i slobodno mgu reci da je i ovde katastrofa na vidiku. Svi su zeleli EU ali ne ovu obmanu.

Na kraju samo da dodam da mi je iskreno zao vase situacije. Zao mi je Srba i svih ostalih koji se jos nadaju u Eu. Naivnost bez kraja !

todos

pre 9 godina

Tacno je da smo svi neverovatno glupi sto smo rasturili Jugoslaviju. I kad se islo na odsluzenje vojnog roka bila je prilika da se upoznaju ostali narodi, druge i lokalne kulture. Mogu so da razmisljam koliki bi nam danas bio standard. Samo da se osvrnem na grad Cacak gde zivim, siguran sam da bi me posle srednje skole ili fakulteta cekao odlicno placen posao. Danas je taj isti Cacak obicna pustara.
Sto se Hrvata tice ne treba mi mnogo da bronemo jer smo daleko ispod njih. Od turizma kroz BDP na gpdisnjem nivou ce proci minimum 10 milijardi evra, tu je izvanredna poljoprivreda kao i teska elektroindustrija. A sta mi imamo? Fijat, godisnje 1 milijarda, unistenu poljoprivredu, turizam velik kao sto ga ima Andora i Luxemburg na pojedinacnom nivou.

kögel TIR.

pre 9 godina

Ako susjedi .. bar imate ako nista drugo fantasticnu putnu mrezu na koju mozemo da vam zavidimo jer nikad nema da je imamo .. i ono sto je novo kod nas uradjeno je lose lose da gore ne moze biti dve blage veze nema.. bar ste puteve napravili zaduzivanjem a mi se zaduzujemo za 'leba ;)

Marko

pre 9 godina

@Moravac
Dok ti negde oko Morave radis za 200-300 evra, u Hrvatskoj u unutrasnjosti rade za duplo vise. Struja i neke rezije su malo skuplje, sve ostalo je isto. Oni su za nas zapad.

Vlada

pre 9 godina

Imati more je kao imati nasleđen stan, večno se zavaravaš da ćeš od iznajmljivanja uvek pokriti dugove. To vodi u lenjost, a lenjost vodi u smanjenu proiduktivnost, depresiju i loše navike. Ni ne iznenađuje da su severne zemlje Evrope ekonomski najrazvijenije. Tamo nemaš mnogo od zemlje, pa moraš da više da radiš i proizvodiš da bi se prehranio. To na duže staze kreira kulturu rada koja vodi ka mnogo većem progresu.

Drugim rečima, možeš da se rodiš u centru BG-a i naslediš stan, pa svaki mesec ti kaplje 300-400e i ne moraš da radiš, preživećeš. Sa druge strane, možeš da se rodiš negde u unutrašnjosti, skapiraš da samo radom možeš da se prehraniš, pa vremenom kupiš sebi stan i pride imaš platu, zanat u rukama i zdrav razum koji će ti samo pomoći.

Na kraju krajeva, možeš i da se rodiš u centru BG-a i da skapiraš da samo radom možeš nešto da napraviš. E, onda ćeš živeti kao lord. Hrvatima je ova treća opcija izmakla...

q

pre 9 godina

Још мало па ће стићи САД, па онда следи Ирска, па Грчка... хеј, комшије, није све тако црно, Јапан је на 220% дуга према БДП-у.
(Богдан, 30. jul 2014 09:54)

I kakve to veze ima... Bas nikakve. Idi u Grcku i uveri se da zive 10 x bolje od nas u Srbiji Ili idi u Japan... Jadni Japanci

Trlababa

pre 9 godina

Dragi kikiristanci, nema besplatnog rucka. Ulazak u Uniju nece resiti probleme koje mi moramo sami da resimo. Nece doci investicije, doci ce ako budemo radili za dzabe. Hocete li da radite pun mesec za 10.000 dinara? Ako hocete, odlicno.

HR ima bolji standard i brze ce stici do bankrota, isto se i nama sprema, ali kasnije.

Mora da se radi, proizvodi, uzgaja, preradjuje, izvozi... Od turizma, megableje i kosmologije nema puno vajde.

Babin_zub

pre 9 godina

Sudeci po vestima citalac bi zakljucio da Hrvatska samo sto nije bankrotirala sto je daleko od istine. Koliko kod da im je lose opet im je prilicno bolje nego nama.
(marko, 30. jul 2014 09:27)

Jeste im bolje, dokle god zive od kredita a ne vlastitog rada, bas kao sto smo mi ziveli zadnjih 14 godina. Da se ne lazemo, svima nama se lose pise, ali sami smo krivi. MMF i Svetska banka su savremeno oruzje porobljavanja malih naroda u svetu. Napominjem opet-sami smo krivi.

Kakav šok?

pre 9 godina

Ja bih sada potpisao u BiH da imamo dug 300% BDP-a, ali da imamo infrastrukturu - (auto-)puteve, bolnice, stambene objekte, transport (moderni vozovi, metroi, autobusi) kao na zapadu. Neka sa tim novcem formatiraju privredu iznova i zaposle 90% nezaposlenih. Bolje je taj scenario i neka mi odbijaju od plate za vracanje dugova, nego ovako - imam 29 godina, 11 godina sam na birou. Nigdje ne mogu naci zaposlenje, a i gdje god sam radio, nisu mi htjeli staz uplatiti niti prijaviti.

Iluzionista

pre 9 godina

"Razbili su nas, pa porobili.
nemam iluzija ...
(djole, 30. jul 2014 10:52)"

Opet neko drugi kriv, samo mi jadni i naivni...sadili tikve sa đavolom 1918 i 1945, sad sedi i ćuti kad ti se o glavu lupaju.

Jelena

pre 9 godina

Tu nesto ne stima: po podacima Hrvatskog instituta za statistiku krajem 2013. hrvatski javni dug je iznosio 29 milijardi eura ili 67,1 BDP. Nije moguce udvostruciti dug u 6 meseci.
Osim toga, bitnija je sposobnost zemlje da dug redovno otplacuje, nego njegova visina, sto pokazuje i primer Japana.

Ricky

pre 9 godina

cela yuga je dugoval 20 milijardi dolara. Sada samo HR duguje skoro tri puta toliko. Iz ove perspektive se vidi da smo devedesetih svi zajedno bili velike ovce a kajmak je pokupio neko drugi.

djole

pre 9 godina

trenutno svaka EX YU reublika duguje vise od cele SFRJ zajedno.
Razbili su nas, pa porobili.
nemam iluzija o SFRJ ni da je tada cvetalo cvece.
ali jos manje imam o tome da nas je svet posmatrao vise ili manje prijateljski tada ili sada.
Koliki god se trudio da budem kosmopolita, u svedu vlada samo zakon jaceg. pravda ne postoji i nikada nije. Osim za slepe budale.

juca

pre 9 godina

Ukrajina, Palestina, Hrvatski dug. U Srbiji se o svemu pise osim u stanju u Srbiji. HRVATSKA JE U EU. Zasticeni su, kao i Grcka. Nego kako u Srbiji od prvog do prvog.

Poslato sa windows phone.

pre 9 godina

A koliki li je sad dug ex YU.
E Tito se prevrće u grobu i sigurno priča, majku vam božiju, lipo sam vam gavorio da negujete bratstvo i jedinstvo a vi hoćete svako sam, tako vam i treba.

onako ne obavezno

pre 9 godina

Kolko sam ja informisan od pre nedelju dana , Slovenija je najzaduzenija zemlja u bivsoj SFRJ preko 30 milijardi evra onda ide Hrvatska sa nekih 28 milijardi evara pa Srbija sa nekih 21 milijardu evra itd. Ova cifra zaduzenosti Hrvatske od preko 40 milijardi evra zaista sokira jer sam samo pre nedelju dana procitao da je duplo manje zaduzenost u Hrvatskoj. Slovenacki politicari su izjavili da su oni prve tri godine u EU jako lose ziveli i da si tek posle tri godine osetili podrsku EU. Tako da Htvatim sledi po toj prici jos dve godine mucenja ali ako ovako nastave ni EU ih nece spasiti.

ys2206@hotmail.com

pre 9 godina

@moravac
sve si rekao kako je, + eu nije ispravila korumpirane politicare, zaposljavanje preko partije je i dalje aktualno, pametni mladi odlaze iz hr i dizu standard nekom drugom, pogotovo jer imaju mogucnost od kad smo u eu.

rilso

pre 9 godina

Jos da novinari znaju razliku između javnog duga i bruto inozemnog duga bilo bi super... posto javni dug obuhvaca dug drzave i on iznosi ~67% BDPa, dok bruto inozemni dug koji je spomenut u clanku obuhvaca dug drzave i svih ostalih pravnih subjekta u drzavi

Nemanja C

pre 9 godina

Marko ne lupetaj. I Grcima je bilo mnogo bolje i onda je samo odjednom bio kraj. Po tebi ispada da države sa dobrim standardom ne mogu da bankrotiraju što je besmislica posebno ako se taj standard finansira od kredita. Ne bankrotiraju građani, već se država nađe u situaciji da više ne može da uzme kredit ni da plaća kredite. Tako da to koliko bolje oni žive i koliko su blizu bankrota ne samo da su međusobno isključive stvari, već vrlo korelisane!

Zox

pre 9 godina

@ - - Pozdrav iz Zg

Potpuno se slazem... Ali ne zaboravi da Skandinavci imaju (bar Norvezani) ogromne rezerve nafte i gasa i njihova sela imaju veci budzet za kulturu nego nase regije. Takodje ne zaboravi da su oni IPAK Zapad i da ti je dzaba da pravis najbolje, recimo, satove na svetu kad oni tamo kupuju od onih tamo i ne mozes da udjes u krug sem ako te ne kupe. Rado bih se udvarao Moniki Beluci, ali je nisam sreo - tako je i sa biznisom. Dzaba nam da se ujedinjujemo (nismo mi ni hteli da se razjedinjujemo ratom, ali to su nam skrivili izvana podrzavsi i potplativsi lose politicare i nacionaliste)(svaki razvod moze da bude i sporazuman, a Milosevic je vise stete napravio Srbima nego Hrvatima). Sve u svemu, treba da idemo ka civilizaciji i pravnoj drzavi, ali nekad smo je i imali pa se pitam da li ona bas nama treba ili onima koji nas danas poseduju. Da je njima lakse da nas kupe vodjenjem za rukicu u staru Evropu koja ovim krajevima u istoriji nije nista dobrog donela... Mozda su se danas predomislili...

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 9 godina

A meni je još uvek u sećanju Hrvatska, Jadran, Vodice, Lovetovo, Srima iz zlatnih 70-tih Titove Jugoslavije kada je tamo bog po zemlji hodo, kada se je od turizma gastarbajterima i švabama uzimao keš u džep, kada je prijavljivanje turista i plačanje takse bila prava retkost. U to vreme diplomatni na Ekonmoskim fakultetima u Jugoslaviji,na temu turuzam SFRJ, su utvrdjivali prihod od turizma u visini 1 mld. dolara. godišnje,a to je bilo caa 10% realne brojke, 90% prihoda je išlo na crno u džepove vlasnika kuća i lokala. To je bilo doba kada je Jugoslavija iskoriščavala Hrvatsku i Hrvate i kada su devize odlazile u Beograd, Hrvatima (Milka, Ante). A onda je došlo, šta je došlo....sa EU kao krajnjim ciljem. Jel moglo gore?
p.s. Ista priča vredi i za Sloveniju, BIH, Makedoniju, CG, Srbiju (ali ne njenom voljom)sa ili bez Kosova i Kosovo u ili iz Srbije

Lakiluka

pre 9 godina

Mislim da su Srbi u vecem soku od Hrvata, zato i Srbija propada, jer vise energije ulaze u "kako vratiti Jugoslaviju" nego u za bolji život gradjana Srbije.

Ekonomista sa stažom

pre 9 godina

@(Babin_zub, 30. jul 2014 10:28) MMF i Svetska banka su savremeno oruzje porobljavanja malih naroda u svetu.

Bas se pitam koje budale smisljaju ove glupe teorije. Naucite najpre sta je MMF i WB pa onda pisite komentare!

b

pre 9 godina

Ne treba EU da im rešava probelme koje su im natovarili njihovi nesposobni političari. Kod nas su još gori. Ko sme da kaže koliko smo mi zaduženi od nove vlasti u zadnje 2,5 godina? Uz sve to mi nemamo more i turizam...
"Nismo uzeli kredit, nego smo prodali obveznice ili niakad povoljnije..."
Vozimo se autobusom i štedimo. Sramota.

A1

pre 9 godina

@ Moravac
nikada niste bili u HR pa definitivno nemate pojma, HR je toliko različita od srbija da je to za nevjerovati, naravno Slavonija je najnerazvijenija možda i zato što je nabliža po svemu srbiji pa tako i mentaliteteom.
Hr odvaja otpad i nigdje neće se naći smetišta kao u srbiji nasred ceste, pa krk odvaja i reciklira 50% svog otpada skupa sa brdom nekulturnih turista koji to ne rade, inače sami otočani odvoje i reciklirau skoro 80% svoga smeća ako se neračuna ono što turisti stvore, nemojte pisati nešto što nemate pojma, Srbija je jedina zemlja u evropi koja naplaćuje ekološke takse a ne koristi i u rješavanje ekologije nego novac ide gdje ide sam ne u ekologiju
http://www.24sata.hr/news/razvrstavajte-otpad-a-uzor-neka-vam-budu-graani-krka-299962 http://www.vecernji.hr/zg-vijesti/gorica-i-cakovec-godinama-uspjesno-odvajaju-otpad-zagreb-506194

Bear Brown

pre 9 godina

Bas ih briga,oni su sada na ledjima EU i kolki god da imaju dug bogate clanice ih nece pustiti niz vodu,naprotiv.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (popay, 30. jul 2014 11:47)

A dug će im samo biti još duži!

A2

pre 9 godina

@ (A1, 30. jul 2014 15:45)

Ne lupetaj zivota ti. Ni ti nisi nikad u Srbiju krocio pa pricas bezveze. Svaki grad u Srbiji ima posebne kontejnere za PET, sve smece ne ide direktno na deponiju nego se nosi najpre na separaciju, gde se odvaja metal, plastika staklo, papir, i tek ono sto preostane ide na deponiju. Negde se smece spaljuje a negde se odlaze. Postoji jos neuredjenih deponija naravno, treba mnogo vremena i para da se sve to uredi, ali to vase ubedjenje da ste mnogo bolji od Srbije, ne pije vodu. Prosle godine na plazi u Zadru, smeca koliko volis. Gomila zakopanih opusaka, ostataka voca, pa cak i ulosci i pelene. Niko nije cistio plazu danima. Kao sto rece Krleza, sacuvaj me Boze srpskog junastva i hrvatske kulture!

komentiram

pre 9 godina

Jaki su mi ovi što uspoređuju dug tadašnje SFRJ s današnjim dugovima bivših zemalja. Mogli bi malo ponoviti što znači riječ inflacija te istražiti (ima jedna zanimljiva stranica, mislim da se zove Google) koliko su iznosili dugovi npr. SAD-a pred 30 godina, a koliko su ti dugovi danas. Ako ćemo živjeti u kapitalističkom sustavu, dugova mora biti jer tako danas funkcionira globalna ekonomija. Čak i njemački raste, a oni su kao najjača europska ekonomija. Uz pametno ulaganje u kvalitetno obrazovanje te tehnologiju, može se postati respektabilna europska država. Primjer Irske. Za one koji komentiraju broj stanovnika i tako te priče, molim objašnjenje kako jedan Luxemburg može imati toliki BDP ili jedna Nizozemska koja je površinom slična Hrvatskoj može biti toliko bogatija od nas? Sve su to šuplje priče, ajmo lijepo obrazovati cjelokupno stanovništvo pa i onog zadnjeg seljaka pa ćemo vidjeti da će nas krenuti jer je činjenica da obrazovaniji (ne nužno) i inteligentniji više zarađuju.

Dejan

pre 9 godina

Nece nas ni Bog, ni Evropa, niti bilo ko da ujedini ali verujte na rec da nama treba bas to sto nas zajednicki neprijatelj ne zeli...trebamo jedan drugome...e onda mozemo biti nesto. Ovako svako ko prut na vetru, drhtimo, znamo kako bi, al nemamo snage. Jbte koji smo mi kreteni, uce nas kako da disemo jel?

Zekan

pre 9 godina

Ma mozemo mi jos vise, bar 150%! Ima se, moze se! Salu na stranu, ovo je posljedica nedostatka strukturalnih reformi prije svega, nesposobne vlasti, skupog i neucinkovitog administrativnog sustava i podjele, restriktivne fiskalne politike i potpunog odsustva razumijevanja kapitalizma. Hrvatska je zapela u tranziciji i niti jedna vlada do sada za ove stvari nije imala osnovnog razumijevanja odnosno znanja. Politicke nomenklature na vlasti osnovna su prepreka razvoju i modernizaciji Hrvatske i dok se to ne promijeni nece biti pomaka na bolje. A nazalost, do te promjene nece nikad doci jer je prosjecni glasac u Hrvatskoj skromnog obrazovanja i nikakvog razumijevanja demokracije i svih prava koje u njoj ima a za koje niti ne zna odnosno koja ne zna iskoristiti. Tako da nastavaljamo sa spiralom u provaliju, vezite se, padamo!

cotke

pre 9 godina

A nije nam dobra bila Jugoslavija...hocemo evropu ...na kraju svi ce mo biti robovi evrope ...samo politicari nece koji nas i guraju tamo ...zbog svojih interesa...

marko

pre 9 godina

Sudeci po vestima citalac bi zakljucio da Hrvatska samo sto nije bankrotirala sto je daleko od istine. Koliko kod da im je lose opet im je prilicno bolje nego nama.

Moravac

pre 9 godina

Ko gleda HRT nema iluzije o EU. U Hrvatskoj nema investicija, nezaposlenost je nepodnošljiva, na najviša mesta (npr. dekani fakulteta) ljudi se postavljaju "preko veze", neonacistički ispadi se tolerišu, za odvajanje otpada još nisu "vaspitani"..sve što ne valja kod nas - ne valja ni u Hrvatskoj. I sve što mi mislimo da će se rešiti ulaskom u EU u Hrvatskoj nije rešeno.

Robot

pre 9 godina

Sada kada krenu komentari tipa "a kako je tek koda nas", misleci na Srbiju., a da je umesto Hrvatske stojala Poljska, niko ziv ne bi pisao takve komentare niti bi ih komentirao.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 9 godina

A meni je još uvek u sećanju Hrvatska, Jadran, Vodice, Lovetovo, Srima iz zlatnih 70-tih Titove Jugoslavije kada je tamo bog po zemlji hodo, kada se je od turizma gastarbajterima i švabama uzimao keš u džep, kada je prijavljivanje turista i plačanje takse bila prava retkost. U to vreme diplomatni na Ekonmoskim fakultetima u Jugoslaviji,na temu turuzam SFRJ, su utvrdjivali prihod od turizma u visini 1 mld. dolara. godišnje,a to je bilo caa 10% realne brojke, 90% prihoda je išlo na crno u džepove vlasnika kuća i lokala. To je bilo doba kada je Jugoslavija iskoriščavala Hrvatsku i Hrvate i kada su devize odlazile u Beograd, Hrvatima (Milka, Ante). A onda je došlo, šta je došlo....sa EU kao krajnjim ciljem. Jel moglo gore?
p.s. Ista priča vredi i za Sloveniju, BIH, Makedoniju, CG, Srbiju (ali ne njenom voljom)sa ili bez Kosova i Kosovo u ili iz Srbije

Богдан

pre 9 godina

Још мало па ће стићи САД, па онда следи Ирска, па Грчка... хеј, комшије, није све тако црно, Јапан је на 220% дуга према БДП-у.

gorango

pre 9 godina

Braco Hrvati, nista vam drugo ne preostaje nego da se zahvalite EU na slobodi, demokratiji, prosperitetu i predate kljuceve lijepa nase koja de fakto postaje lijepa njihova. Na slobodi jer slobodno mozete da kukate i zalite se, njih bas briga. Demokratski glasajte svaki dan ako vas volja, ovim svetom svakako vladaju lobiji iz senke, sve je ostalo samo fasada i farsa. A bice i prosperiteta za par tajkuna u Hrvatskoj i naravno za finansijere iz City-a i wall streeta. Oni su vas i doveli do toga sa unapred zacrtanim ciljom. Izgradili su vam autoputeve i tunele najbolje u Evropi. Koristio sam ih, milina, svaka cast. Sto se mene tice zelim vam da ih imate od zlata. Ali sam primetio da se malo ko od domacih krece njima jer su za vas dzep preskupi. Pa ne treba biti vizionar ili doktor ekonomije da bi se shvatilo da teret tolikih infrastruktura ne moze da podnese narod od 5 miliona stanovnika. ali nece biti izgubljeno ne bojte se. Nisu dzabe doveli autoputeve do mora, pomenuti lobiji vec merkaju vase obale i ostrva, promoteri trljaju ruke, bice dobar biznis... Ali za koga ?

Eu je sabotirana u startu. Fnansijski lobiji i njihove politicke sluge nemaju milosta prema sopstvenim narodima, a kamoli prema vama ili nekim Bosancima ili Srbima. Zivim u Francuskoj i slobodno mgu reci da je i ovde katastrofa na vidiku. Svi su zeleli EU ali ne ovu obmanu.

Na kraju samo da dodam da mi je iskreno zao vase situacije. Zao mi je Srba i svih ostalih koji se jos nadaju u Eu. Naivnost bez kraja !

Marko

pre 9 godina

@Moravac
Dok ti negde oko Morave radis za 200-300 evra, u Hrvatskoj u unutrasnjosti rade za duplo vise. Struja i neke rezije su malo skuplje, sve ostalo je isto. Oni su za nas zapad.

Iluzionista

pre 9 godina

"Razbili su nas, pa porobili.
nemam iluzija ...
(djole, 30. jul 2014 10:52)"

Opet neko drugi kriv, samo mi jadni i naivni...sadili tikve sa đavolom 1918 i 1945, sad sedi i ćuti kad ti se o glavu lupaju.

Ekonomista sa stažom

pre 9 godina

@(Babin_zub, 30. jul 2014 10:28) MMF i Svetska banka su savremeno oruzje porobljavanja malih naroda u svetu.

Bas se pitam koje budale smisljaju ove glupe teorije. Naucite najpre sta je MMF i WB pa onda pisite komentare!

moje ime

pre 9 godina

U njihovim medijima sam prosle nedelje cuo da duguju tek nesto vise od 58% BDP, ne znam odakle ovaj podatak? Ili kod njih udara cenzura? Eu? Nisam siguran...

Babin_zub

pre 9 godina

Sudeci po vestima citalac bi zakljucio da Hrvatska samo sto nije bankrotirala sto je daleko od istine. Koliko kod da im je lose opet im je prilicno bolje nego nama.
(marko, 30. jul 2014 09:27)

Jeste im bolje, dokle god zive od kredita a ne vlastitog rada, bas kao sto smo mi ziveli zadnjih 14 godina. Da se ne lazemo, svima nama se lose pise, ali sami smo krivi. MMF i Svetska banka su savremeno oruzje porobljavanja malih naroda u svetu. Napominjem opet-sami smo krivi.

Poslato sa windows phone.

pre 9 godina

A koliki li je sad dug ex YU.
E Tito se prevrće u grobu i sigurno priča, majku vam božiju, lipo sam vam gavorio da negujete bratstvo i jedinstvo a vi hoćete svako sam, tako vam i treba.

zoran

pre 9 godina

Eto koje smo mi budale. Svetski mocnici igraju moderan sah sa nama, korak po korak, rasturili nas i potrudili se da rasplamsaju ogromnu mrznju medju bratskim narodima kako bi nas sprecili na duze vreme da saradjujemo i ekonomski da se ujedinjujemo...porobili nas i unazadili za sva vremena a svi se mi kurcimo kako smo neki pobednici...zezaju nas ko malu decu.
(Dejan, 30. jul 2014 10:34)

To rade, jer jako dobro poznaju ljudsku psihologiju. Znaju da smo poprilichno primitivni i drushtvena svest je gotovo nepostojeca, te tu mozes raditi shta god ti padne na um. Jakog, pametnog, samouverenog choveka niko ne moze da rasturi, ali ako nije na tom nivou, mozes mu raditi shta god hoces. Dovoljno ti je videti kako nichu crkve i dzamije na ovim prostorima i sve ce ti biti jasno. Sta reci tek o "novim" jezicima...crnogorski,boshnjachki,bosanski,novo-hrvatski....to samo retard moze da izmishlja, ali to smo mi. Narodi na Balkanu....
Pa, pogledaj s akojom lakocom Zapad posvadja dva slovenska naroda (Ukrajina - Rusija)...To znachi da nemamo karakter i da smo lako potkupljivi. Bez jakog karaktera, nema jake drzave.
Evo, Engleska i Shkotska ce se razici, ali hoce li biti rata..? Pa, nece. Njima crva ne mozes ubaciti.

Vlada

pre 9 godina

Imati more je kao imati nasleđen stan, večno se zavaravaš da ćeš od iznajmljivanja uvek pokriti dugove. To vodi u lenjost, a lenjost vodi u smanjenu proiduktivnost, depresiju i loše navike. Ni ne iznenađuje da su severne zemlje Evrope ekonomski najrazvijenije. Tamo nemaš mnogo od zemlje, pa moraš da više da radiš i proizvodiš da bi se prehranio. To na duže staze kreira kulturu rada koja vodi ka mnogo većem progresu.

Drugim rečima, možeš da se rodiš u centru BG-a i naslediš stan, pa svaki mesec ti kaplje 300-400e i ne moraš da radiš, preživećeš. Sa druge strane, možeš da se rodiš negde u unutrašnjosti, skapiraš da samo radom možeš da se prehraniš, pa vremenom kupiš sebi stan i pride imaš platu, zanat u rukama i zdrav razum koji će ti samo pomoći.

Na kraju krajeva, možeš i da se rodiš u centru BG-a i da skapiraš da samo radom možeš nešto da napraviš. E, onda ćeš živeti kao lord. Hrvatima je ova treća opcija izmakla...

Dejan

pre 9 godina

Eto koje smo mi budale. Svetski mocnici igraju moderan sah sa nama, korak po korak, rasturili nas i potrudili se da rasplamsaju ogromnu mrznju medju bratskim narodima kako bi nas sprecili na duze vreme da saradjujemo i ekonomski da se ujedinjujemo...porobili nas i unazadili za sva vremena a svi se mi kurcimo kako smo neki pobednici...zezaju nas ko malu decu.

- -

pre 9 godina

Ne dugujemo 108, nego 58. 108 je ukupan dug kada se zbroje sva poduzeca, kucanstva, banke itd. A statistika se uvijek radi samo na dugovanju drzave.

Ali da je bajno, nije bajno, ali to je problem ljudi koji ocekuju da ce im nekakva EU rijesiti cijeli pogresan mentalitet, nerad, rasutu proizvodnju, nezaposlenost itd. Ipak ulazak u EU bio je pozitivan za nas.

1. Izvrsen je pritisak da se rijesava problem kriminala. U zatvoru su ministri, premijeri, poduzetnici, gotovo pa svaki tjedan novo uhicenje. To bez EU ne bi bilo nikad.

2. Izvrsen je pritisak na financije. Smanjene su place u drzavnom sektoru, stegnuta je blagajna, prije se dijelilo sakom i kapom da bi se dobili izbori, sad su prisiljeni svaku kunu pravdati dvaput, imaju restrikcije koliko mogu trositi.

3. Nezaposlenost je malo rasla, ali to je zato jer je ulaskom konkurencije bez carina kod nas propalo sve sto je odavno i trebalo propasti. Cijene su nize i proizvodi bolji zato, zasto bi me lokalni tajkun pljackao losim proizvodima i visokim cijenama jer drzava blokira konkurenciju visokim carinama? Sad je teze, ali s godinama uspjesni ce ponovo rasti i opstati, a neuspjesni i ne zasluzuju.

4. Treba se okrenuti civiliziranim zemljama gdje ljudi zive kvalitenije i bolje i zdravije i slijediti njihove primjere. Nismo mi ko ljudi nista niti gluplji niti nesposobniji od nekih Skandinavaca, samo treba urediti drzavu, obrazovati ljude i pruziti im mogucnost da se iskazu.

Pozdrav iz Zg

A2

pre 9 godina

@ (A1, 30. jul 2014 15:45)

Ne lupetaj zivota ti. Ni ti nisi nikad u Srbiju krocio pa pricas bezveze. Svaki grad u Srbiji ima posebne kontejnere za PET, sve smece ne ide direktno na deponiju nego se nosi najpre na separaciju, gde se odvaja metal, plastika staklo, papir, i tek ono sto preostane ide na deponiju. Negde se smece spaljuje a negde se odlaze. Postoji jos neuredjenih deponija naravno, treba mnogo vremena i para da se sve to uredi, ali to vase ubedjenje da ste mnogo bolji od Srbije, ne pije vodu. Prosle godine na plazi u Zadru, smeca koliko volis. Gomila zakopanih opusaka, ostataka voca, pa cak i ulosci i pelene. Niko nije cistio plazu danima. Kao sto rece Krleza, sacuvaj me Boze srpskog junastva i hrvatske kulture!

Trlababa

pre 9 godina

Dragi kikiristanci, nema besplatnog rucka. Ulazak u Uniju nece resiti probleme koje mi moramo sami da resimo. Nece doci investicije, doci ce ako budemo radili za dzabe. Hocete li da radite pun mesec za 10.000 dinara? Ako hocete, odlicno.

HR ima bolji standard i brze ce stici do bankrota, isto se i nama sprema, ali kasnije.

Mora da se radi, proizvodi, uzgaja, preradjuje, izvozi... Od turizma, megableje i kosmologije nema puno vajde.

juca

pre 9 godina

Ukrajina, Palestina, Hrvatski dug. U Srbiji se o svemu pise osim u stanju u Srbiji. HRVATSKA JE U EU. Zasticeni su, kao i Grcka. Nego kako u Srbiji od prvog do prvog.

q

pre 9 godina

Још мало па ће стићи САД, па онда следи Ирска, па Грчка... хеј, комшије, није све тако црно, Јапан је на 220% дуга према БДП-у.
(Богдан, 30. jul 2014 09:54)

I kakve to veze ima... Bas nikakve. Idi u Grcku i uveri se da zive 10 x bolje od nas u Srbiji Ili idi u Japan... Jadni Japanci

A1

pre 9 godina

@ Moravac
nikada niste bili u HR pa definitivno nemate pojma, HR je toliko različita od srbija da je to za nevjerovati, naravno Slavonija je najnerazvijenija možda i zato što je nabliža po svemu srbiji pa tako i mentaliteteom.
Hr odvaja otpad i nigdje neće se naći smetišta kao u srbiji nasred ceste, pa krk odvaja i reciklira 50% svog otpada skupa sa brdom nekulturnih turista koji to ne rade, inače sami otočani odvoje i reciklirau skoro 80% svoga smeća ako se neračuna ono što turisti stvore, nemojte pisati nešto što nemate pojma, Srbija je jedina zemlja u evropi koja naplaćuje ekološke takse a ne koristi i u rješavanje ekologije nego novac ide gdje ide sam ne u ekologiju
http://www.24sata.hr/news/razvrstavajte-otpad-a-uzor-neka-vam-budu-graani-krka-299962 http://www.vecernji.hr/zg-vijesti/gorica-i-cakovec-godinama-uspjesno-odvajaju-otpad-zagreb-506194

kögel TIR.

pre 9 godina

Ako susjedi .. bar imate ako nista drugo fantasticnu putnu mrezu na koju mozemo da vam zavidimo jer nikad nema da je imamo .. i ono sto je novo kod nas uradjeno je lose lose da gore ne moze biti dve blage veze nema.. bar ste puteve napravili zaduzivanjem a mi se zaduzujemo za 'leba ;)

todos

pre 9 godina

Tacno je da smo svi neverovatno glupi sto smo rasturili Jugoslaviju. I kad se islo na odsluzenje vojnog roka bila je prilika da se upoznaju ostali narodi, druge i lokalne kulture. Mogu so da razmisljam koliki bi nam danas bio standard. Samo da se osvrnem na grad Cacak gde zivim, siguran sam da bi me posle srednje skole ili fakulteta cekao odlicno placen posao. Danas je taj isti Cacak obicna pustara.
Sto se Hrvata tice ne treba mi mnogo da bronemo jer smo daleko ispod njih. Od turizma kroz BDP na gpdisnjem nivou ce proci minimum 10 milijardi evra, tu je izvanredna poljoprivreda kao i teska elektroindustrija. A sta mi imamo? Fijat, godisnje 1 milijarda, unistenu poljoprivredu, turizam velik kao sto ga ima Andora i Luxemburg na pojedinacnom nivou.

Ricky

pre 9 godina

cela yuga je dugoval 20 milijardi dolara. Sada samo HR duguje skoro tri puta toliko. Iz ove perspektive se vidi da smo devedesetih svi zajedno bili velike ovce a kajmak je pokupio neko drugi.

djole

pre 9 godina

trenutno svaka EX YU reublika duguje vise od cele SFRJ zajedno.
Razbili su nas, pa porobili.
nemam iluzija o SFRJ ni da je tada cvetalo cvece.
ali jos manje imam o tome da nas je svet posmatrao vise ili manje prijateljski tada ili sada.
Koliki god se trudio da budem kosmopolita, u svedu vlada samo zakon jaceg. pravda ne postoji i nikada nije. Osim za slepe budale.

onako ne obavezno

pre 9 godina

Kolko sam ja informisan od pre nedelju dana , Slovenija je najzaduzenija zemlja u bivsoj SFRJ preko 30 milijardi evra onda ide Hrvatska sa nekih 28 milijardi evara pa Srbija sa nekih 21 milijardu evra itd. Ova cifra zaduzenosti Hrvatske od preko 40 milijardi evra zaista sokira jer sam samo pre nedelju dana procitao da je duplo manje zaduzenost u Hrvatskoj. Slovenacki politicari su izjavili da su oni prve tri godine u EU jako lose ziveli i da si tek posle tri godine osetili podrsku EU. Tako da Htvatim sledi po toj prici jos dve godine mucenja ali ako ovako nastave ni EU ih nece spasiti.

Nemanja C

pre 9 godina

Marko ne lupetaj. I Grcima je bilo mnogo bolje i onda je samo odjednom bio kraj. Po tebi ispada da države sa dobrim standardom ne mogu da bankrotiraju što je besmislica posebno ako se taj standard finansira od kredita. Ne bankrotiraju građani, već se država nađe u situaciji da više ne može da uzme kredit ni da plaća kredite. Tako da to koliko bolje oni žive i koliko su blizu bankrota ne samo da su međusobno isključive stvari, već vrlo korelisane!

Bear Brown

pre 9 godina

Bas ih briga,oni su sada na ledjima EU i kolki god da imaju dug bogate clanice ih nece pustiti niz vodu,naprotiv.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (popay, 30. jul 2014 11:47)

A dug će im samo biti još duži!

ys2206@hotmail.com

pre 9 godina

@moravac
sve si rekao kako je, + eu nije ispravila korumpirane politicare, zaposljavanje preko partije je i dalje aktualno, pametni mladi odlaze iz hr i dizu standard nekom drugom, pogotovo jer imaju mogucnost od kad smo u eu.

Kakav šok?

pre 9 godina

Ja bih sada potpisao u BiH da imamo dug 300% BDP-a, ali da imamo infrastrukturu - (auto-)puteve, bolnice, stambene objekte, transport (moderni vozovi, metroi, autobusi) kao na zapadu. Neka sa tim novcem formatiraju privredu iznova i zaposle 90% nezaposlenih. Bolje je taj scenario i neka mi odbijaju od plate za vracanje dugova, nego ovako - imam 29 godina, 11 godina sam na birou. Nigdje ne mogu naci zaposlenje, a i gdje god sam radio, nisu mi htjeli staz uplatiti niti prijaviti.

Zox

pre 9 godina

@ - - Pozdrav iz Zg

Potpuno se slazem... Ali ne zaboravi da Skandinavci imaju (bar Norvezani) ogromne rezerve nafte i gasa i njihova sela imaju veci budzet za kulturu nego nase regije. Takodje ne zaboravi da su oni IPAK Zapad i da ti je dzaba da pravis najbolje, recimo, satove na svetu kad oni tamo kupuju od onih tamo i ne mozes da udjes u krug sem ako te ne kupe. Rado bih se udvarao Moniki Beluci, ali je nisam sreo - tako je i sa biznisom. Dzaba nam da se ujedinjujemo (nismo mi ni hteli da se razjedinjujemo ratom, ali to su nam skrivili izvana podrzavsi i potplativsi lose politicare i nacionaliste)(svaki razvod moze da bude i sporazuman, a Milosevic je vise stete napravio Srbima nego Hrvatima). Sve u svemu, treba da idemo ka civilizaciji i pravnoj drzavi, ali nekad smo je i imali pa se pitam da li ona bas nama treba ili onima koji nas danas poseduju. Da je njima lakse da nas kupe vodjenjem za rukicu u staru Evropu koja ovim krajevima u istoriji nije nista dobrog donela... Mozda su se danas predomislili...

Jelena

pre 9 godina

Tu nesto ne stima: po podacima Hrvatskog instituta za statistiku krajem 2013. hrvatski javni dug je iznosio 29 milijardi eura ili 67,1 BDP. Nije moguce udvostruciti dug u 6 meseci.
Osim toga, bitnija je sposobnost zemlje da dug redovno otplacuje, nego njegova visina, sto pokazuje i primer Japana.

rilso

pre 9 godina

Jos da novinari znaju razliku između javnog duga i bruto inozemnog duga bilo bi super... posto javni dug obuhvaca dug drzave i on iznosi ~67% BDPa, dok bruto inozemni dug koji je spomenut u clanku obuhvaca dug drzave i svih ostalih pravnih subjekta u drzavi

b

pre 9 godina

Ne treba EU da im rešava probelme koje su im natovarili njihovi nesposobni političari. Kod nas su još gori. Ko sme da kaže koliko smo mi zaduženi od nove vlasti u zadnje 2,5 godina? Uz sve to mi nemamo more i turizam...
"Nismo uzeli kredit, nego smo prodali obveznice ili niakad povoljnije..."
Vozimo se autobusom i štedimo. Sramota.

Lakiluka

pre 9 godina

Mislim da su Srbi u vecem soku od Hrvata, zato i Srbija propada, jer vise energije ulaze u "kako vratiti Jugoslaviju" nego u za bolji život gradjana Srbije.

Dejan

pre 9 godina

Nece nas ni Bog, ni Evropa, niti bilo ko da ujedini ali verujte na rec da nama treba bas to sto nas zajednicki neprijatelj ne zeli...trebamo jedan drugome...e onda mozemo biti nesto. Ovako svako ko prut na vetru, drhtimo, znamo kako bi, al nemamo snage. Jbte koji smo mi kreteni, uce nas kako da disemo jel?

komentiram

pre 9 godina

Jaki su mi ovi što uspoređuju dug tadašnje SFRJ s današnjim dugovima bivših zemalja. Mogli bi malo ponoviti što znači riječ inflacija te istražiti (ima jedna zanimljiva stranica, mislim da se zove Google) koliko su iznosili dugovi npr. SAD-a pred 30 godina, a koliko su ti dugovi danas. Ako ćemo živjeti u kapitalističkom sustavu, dugova mora biti jer tako danas funkcionira globalna ekonomija. Čak i njemački raste, a oni su kao najjača europska ekonomija. Uz pametno ulaganje u kvalitetno obrazovanje te tehnologiju, može se postati respektabilna europska država. Primjer Irske. Za one koji komentiraju broj stanovnika i tako te priče, molim objašnjenje kako jedan Luxemburg može imati toliki BDP ili jedna Nizozemska koja je površinom slična Hrvatskoj može biti toliko bogatija od nas? Sve su to šuplje priče, ajmo lijepo obrazovati cjelokupno stanovništvo pa i onog zadnjeg seljaka pa ćemo vidjeti da će nas krenuti jer je činjenica da obrazovaniji (ne nužno) i inteligentniji više zarađuju.

Zekan

pre 9 godina

Ma mozemo mi jos vise, bar 150%! Ima se, moze se! Salu na stranu, ovo je posljedica nedostatka strukturalnih reformi prije svega, nesposobne vlasti, skupog i neucinkovitog administrativnog sustava i podjele, restriktivne fiskalne politike i potpunog odsustva razumijevanja kapitalizma. Hrvatska je zapela u tranziciji i niti jedna vlada do sada za ove stvari nije imala osnovnog razumijevanja odnosno znanja. Politicke nomenklature na vlasti osnovna su prepreka razvoju i modernizaciji Hrvatske i dok se to ne promijeni nece biti pomaka na bolje. A nazalost, do te promjene nece nikad doci jer je prosjecni glasac u Hrvatskoj skromnog obrazovanja i nikakvog razumijevanja demokracije i svih prava koje u njoj ima a za koje niti ne zna odnosno koja ne zna iskoristiti. Tako da nastavaljamo sa spiralom u provaliju, vezite se, padamo!