Ponedeljak, 28.07.2014.

14:04

“Skuplja struja, menjajte sijalice“

Srbija ne može još dugo da izrdži s cenom struje koja je značajno niža nego bilo gde u regionu, ocenjuje ministar finansija Dušan Vujović.

Izvor: B92

“Skuplja struja, menjajte sijalice“ IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

221 Komentari

Sortiraj po:

Momcilovic Jovan

pre 9 godina

Ministre morate izabrati jedno, dva nema više ni u prodavnici. Smanjili ste plate solidarnim porezom, ukinuli minuli rad, smanjijete plate za 10%, a sad i da menjamo sijalice zbog poskupljenja struje, u svakom slučaju jeftinije je zameniti ministre jer to ništa ne košta.

Markoresko

pre 9 godina

I Srbiji konstantno NEMA radnih mesta, jer ste sve fabrike pozatvarali, društvene firme ste uništili a što niste mogli, prodali ste mićkom strancima!

Aleksandar

pre 9 godina

Cena klasične štedljive 400 dinara , za vek trajanja od 6000 h potroši 90 kw što je 150 din struje plus 400 din jednako 600 dinara.
Ne štedljiva potroši 4 puta više (4x150) jednako 600 dinara. (Računica za jeftinu struju jer sija noću)

Cena led sijalica za ekvivalent od 60 vati je 1600 dinara, za vek trajanja od 30000 časova potroše 240 Kw što je 400 din struje plus 1600 din jednako 2000 dinara.
Ne štedljiva potroši 8 puta više (8x240) jednako 1920 dinara. (Računica za jeftinu struju jer sija noću)

Jim Jefferies

pre 9 godina

Meni jedna stvar nije jasna- koje, bre, preduzeće poziva sve da manje troše ono što oni prave?! Treba imati obraz kao đon, nemati ni trunke morala, pa biti političar u Srbiji, najozbiljnije...

Genijalac na delu

pre 9 godina

Evo recimo da sam ja pekar i pravim hleb i onda dodjem na TV i kazem: molim vas ljudi kupujte manje hleba!

gde to ima da covek nece da zaradi na poslu koji radi?
o platama ovih nesposobnjakovica necu ni da pricam.

Ja bi voleo da gospoda ministri kazu zasto se ne smanji cena hrana kad je ona najskuplja u regionu?
zasto je gorivo najskuplje u regionu?
jel treba jos da nabrajam?

zasto se samo struja potencira? izjednacite cene svega.
na koji nacin Bajatovic i kompanija imaju tolike plate?
sta je uradila Jorgovanka da ima platu 5.000 evra?

Vrli nam premijer je covek iz naroda i slusa svoj narod ali medju njega silazi sa 20 telohranitelja, od koga da te stite kad te voli narod?
imamo vecu skupstinu nego Namacka a kolko puta manje stanovnika?
Zasto je zdravstvo korumpirano? zasto Covic nije u zatvoru sto je napao Andjusa? zasto pravosudje ne postoji?

ajde dajte jedan pravi odgovor a ne da dodjete na RTS i pricete sta hocete, sami sebi postavljate pitanja i odgovarate!?
Zasto su rasparcani JKP po gradovima i podeljeni na nove tri firme? da umesto jednog direktora narod placa tri? jel to stednja?

pitanja je milion ali oni ipak vole da pricaju samo ono sto oni hoce a narod sve bedniji!

ustanio bre Srbijo moras se boriti za sebe

aleksandar grozni

pre 9 godina

Alo bre covece sidji u stvarnost ovo je dvadeset prvi vek,znasli ti o cemu govoris?.Pa u evropi se za vecu utrosnju umanjuje cena kilovata,a ovde se potrosac kaznjava,i u evropi se cenom kilovata ne finansiraju vladajuce stranke kao u ovoj nadri drzavi,vec njihov gradjanin u svakom trenutku moze dobiti tacno obavestenje zasto se i gde se trose njegovi novci.A da ne govorimo o odbijanjima od licnog dohodka svih zaposlenih za izgradnju i unapredjenja EPSA zadnjih sezdesetak godina.Imate potrosace koji dvadest i vise godina neplacaju struju,a redovno el.energijom zagrevaju svoje velelepne bazene,njima nesmete da iskljucite struju,a povecanom cenom njihove dugove prebacujete na sve potrosace koji redovno placaju utrosenu energiju.Zateli koliko u EPSU ima fiktivno zaposlenih koji samo primaju plate a u EPSU ih nikada nisu ni videli?.E ti na takav nacin navodno zaposleni dobar deo plate redovno uplacuju u stranacke kase,i zato vi nama plasirate tezu kako struja mora da poskupi,pa naravno da mora sve dok se na ovakav nacin pljacka nasa imovina.

emirati

pre 9 godina

Ako imamo najeftiniji kilovat u regionu,kako onda radnici ED imaju tako velike plate ( prosek 65.000) ?
Zasto toliko zaposlenih u ED - najvise u regionu ?

Branislav J. Ciric

pre 9 godina

Srbija ima Djerdap I i Djerdap II cija je ulazna sirovina besplatni Dunav,okolne drzave sa izuzetkom Rumi=unije je nemaju
Stbija ima TENT ,TE Kolubaru i TE Kostolac koji se snabdevaju jeftinim ugljem,okolne drzave tako jake elektrane nemaju.
Srbija je veliki proizvodjac struje i kao zbog toga struja u njoj mora biti jeftina.
Traziti da se cena struje u Srbiji izjednaci sa cenim u Hrvatskoj ili Makedoniji jednaka je zahtevu da se cena struje u Emiratima izjednaci sa cenom struje u Izraelu.Motiv je medjutim jasan.Mnogo skupo naplacenje a jeftino proizvedene strujr puni dzepove poslodavcima doticnog ministra.
Uostalom,koliko treba verovari ekonomiji i njenom odnosu prema stvarnosti i realnim ciframa najbolje je objasnio Dzozef Stiglic pre per godina kada je rekao da ekonomija nije nikakva nauka.

Predrag Marjanovic

pre 9 godina

Vucic je stvarno car, sest miliona Srba j..e svakoga dana i nikome nista, Za tri godine nula investicija, zaposlio i kurtu i murtu po javnim preduzecima, ministri su mu doktori u cemu Vucicu. Jedino ti prodavanje magle lepo ide a narod voli vise laz nego bilo sta i jos plati za nju (kurir i informer).

:(

pre 9 godina

Trebaju smene u EPS-u.

Meni danas raskinuli ugovor o reprogramu duga u EPS-u.
Placam vec 8 meseci redovno, sada sam zakasnio 3 dana i oni raskinuli ugovor.

Nisu mi jasni: Da li je njima kao "ozbiljnoj" firmi cilj da ja platim dug u potpunosti ili da me zelenasko zeznu:
Do sad sam isplatio 64k i ostalo mi je jos 36k(50k otpisano u reprogramu)
Ako sutra ne uspem da izmolim da poniste odluku o raskidu, moracu da isplatim i tih "otpisanih" 50k i sve kamate.(maximalno ce da me izmuzu)

Il cemo da se sudimo(u ugovoru pise da raskidaju ugovor kod 2 uzastopno neplacene rate).
Il necu da platim vise ni dinar, prepisacu sve sinu, pa nek plene svu moju nepostojecu imovinu, hostapleri jedni zelenaski.

tjah

pre 9 godina

"Ne znam da li postoji bilo šta u Srbiji što je za oko 30-40 odsto konstantno jeftinije nego u susednim zemaljama"

Plata druze, plata...

Boze, ko to vlada?

pre 9 godina

Ako zamenimo sijalice, bice 7 puta manja potrosnja.

Ako ih povadimo, nece ni biti potrosnje? A bojler, frizider, pegla, usisivac...........

Pa nismo botovi, da zivimo u mraku.

SrDan

pre 9 godina

Hahahaha, od kako je dosao na funkcijh stavio je led sijalice. I ja cu morati, samo da mi Vucic ponudi neku funkciju. Valjda sam i ja neki ekspert.

Бошко Гутић

pre 9 godina

"Ja sam nedavno menjao rasvetna tela u svojoj kući. Sedam puta se smanjuje potrošnja samo kada promenite klasične sijalice sa led sijalicama."
Питам се где само налазе ове "финансијске стручњаке", јер уместо да Србија промени 30 милиона сијалица плаћајући "лед" осветљење и 10 пута скупље него што је обична сијалица (и пунећи нечије џепове) потребно је само заменити ову сподобу коју нам потурају као "финасијског стручњака"

Zoran

pre 9 godina

Nijedan ministar iz ove nakaradne vlasti se ne bavi svojim resorom. Čoveče, pa on je ministar finansija! Zašto ministar energetike nije dao ovo objašnjenje?

OjsOjs

pre 9 godina

Sad ce ovi sto ne placaju struju, u inat ministru, namerno da popale sva svetla sa starim sijalicama i da ih drze ukljucene sve dok on ne gekne sa funkcije!

Sirotinjo i Bogu si teska!

MMMM

pre 9 godina

Interesantno da su svi ko pivske flase.Svi pricaju isto,u regionu ovo u regionu ono,a u regionu najmanje plate su najmanje 50% vise!!!!SVI ste vi isti....

Analitičar

pre 9 godina

Glavne neplatiše i utajivači struje su opštine, državne agencije, direkcije, panduracije i ostale cie.Naplatite tu račune ako imate petlju, a ne da j. ceo narod.Oportunisti, neznalice i kukavice.

Predrag

pre 9 godina

Sta prica ovaj? Zamenom sijalica da nadoknadimo poskupljenje? Pa sta on misli da se rucak kuva na sijalici. Pa covece jedna ringla ima 3000W a sijalica 100W. A da ne pominjemo bojlere, rerne, grejalice... ( sve po 3000W). On izgleda nista od ovoga ne ukljucuje jer se hrani u skupstini za 120.-din, kupa se dzabe u hotelima, a koristi verovatno besplatan servis za pranje i peglanje.

katastrofa

pre 9 godina

Zašto ste ,ministe, nedavno izjavili da je neopravdan zahtev za povećanjem cene struje dok je prosečna plata u EPS-u 75 000 din, a plate direktora 600 000? Niste dosledni!!!Da li stvarno mislite da treba da se smrzavamo i da pomremo da bi gospoda iz EPS-a i dalje primala ogromne plate uz blagoslov vlade?

Skeptik

pre 9 godina

Leba ti Vujoviću, kako da rešimo "problem sa grejnim telima" mi koji živimo u zgradama bez odžaka i bez centralnog grejanja, koji nemamo nikakve šanse da struju zamenimo nekim drugim energentom? Da prestanemo da se grejemo zimi, ne razumem? Ionako su nam TA peći i do sada bile na minimumu, a temperatura za po nekoliko stepeni niža nego u stanovima sa centralnim.

Gurnuo je ruku u dzak i izvukao......

pre 9 godina

Neverovatno je kako se Vucic okruzio iritantnim osobama, Mali, J.Joksimovic, Kori Udovicli, Vesic... Dok je ovaj ministar cutao mislio sam da je drugaciji. Ali kada je progovorio...$%&&(

Walter

pre 9 godina

Ako bi smo smi prestali da koristimo struju i prestali da se grejemo a da te pare ipak uplatimo u budzet da politicari mogu da putuju po svetu ili placaju svojoj deci skolovanje u inostranstvu. Sta ce narodu luksuz...ipak to je samo narod.

Kako policajac vezuje pertlu na cipelama?

pre 9 godina

"Ako bi u Srbiji svi imali motiva da promene sijalice mi bismo sedam puta smanjili potrošnju koja nije zanemarljivi deo ukupne potrošnje. Ako bismo to isto uradili sa grejnim telima Srbija bi oslobodila ogromnu količinu energije da se koristi za potrebnije stvari", zaključio je ministar."

Koje su to potrebnije stvari za ljudski organizam od grejanja ?
Mobilni telefon ? Facebook ? Solarijum ? TV sa prenosom Skupstine ? Koje ?

ASTER-X

pre 9 godina

kad bi mi svi štedeli struju šta biste vi i kome prodali? obično kad neko nesto pravi-proizvodi za prodaju očekuje da to i proda a ne da daje savete građanstvu kako da štedi i manje plaća, nešto mi ovde nije jasno! Povećajte vi naplatu u BG-u po Dedinju, Senjaku i ministarstvima!!! I biće para!

nikad nikome izvini

pre 9 godina

...a sta da rade ljudi koji imaju proizvodnju? Racun mi je izmedju 3o,ooo i 5o,ooo dinara...otpusticu 1 radnika jer sa poskupljenjem od 3o% ja nemam nacin da ga platim (kad dodam poreze i doprinose)...

Konrad

pre 9 godina

Bivsi ministar finansija Lazar Krstic predlozio smanjenje penzija za 20% i plata u javnom sektoru za 15%. Glavni ministar dobrog srca (i duse) kategoricki odbio. Sve njegove ulizice aplaudirale. "Bravo, tako treba! Vidite, to je covek od reci..." Onda su ovi iz EPSa trazili poskupljenje struje u dva navrata 30% + 20%, sveukupno 56%, plus porez naravno. Glavni ministar dobrog srca (i duse) i ovo kategoricki odbio. Euforija! SNS botovi dozivljavali orgazam... Dos'o ovaj novi ministar finansija Dušan Vujović: plate i penzije treba da se smanje po 10%. Struja kako god gledano poskupece 15% (jer ne stedimo). Mislim, da glavni ministar dobrog srca (i duse), nas gradjane svrstava u kategoriju apsolutnih idiota. Sada se setih da je pre dve godine obecao i ukidanje TV pretplate... Kako to da sada glavni ministar dobrog srca (i duse) cuti, a ovaj novi ministar novaca nam stavlja do znanja da ce struja poskupeti jer ne stedimo. Posto je nas vecina bednika u ovoj drzavi siromasna, trudimo se da opstanemo u tzv zelenoj zoni. Zar to nije stednja? Ovaj novi ministar novaca nam sugerise da menjamo standardne sijalice na stedljive koje so visestruko skuplje. Te sijalice nisu toliko dugotrajne kao sto se prica i sa njima se nista ne moze ustedeti (sto ne platis na cupriji platices na mostu)! Na primer direktori i sefovi EPSa se greju na struju koju ne placaju. Imucniji greju vodu u bazenu strujom koju ne placaju. Naplatite njihove dugove! Licemerna g.m.d!

LoboToma

pre 9 godina

Kolko košta jedna ta LED sijalica?

Ako jedno domaćinstvo prosečno ima 3-5 sijalica, da vidimo kolko košta taj poduhvat zamene, i koliko se uštedi novca/struje na godišnjem nivou zamenom?

Boban

pre 9 godina

Pošto je vlast uvek pametna, objasnite meni glupom nekoliko stvari. Da li će to izjednačavanje cena dovesti i do pojeftinjenje proizvoda i usluga koji su skuplji nego u Evropi, ili se korekcije vrše samo na gore? Kad sve cene izjednačite sa evropskim, hoće li nam automatski i plate biti evropske? Hoćete li vaše ukupna mesečna primanja izjednačiti sa prosečnom platom u Srbiji?

sale

pre 9 godina

Jel njemu neko rekao da u srbiji postoji 6 razlicitih tarifa. Jel vadio neku sredinu kad je uporedjivao cene, il se uhvatio za jeftinu struju u najjeftinijoj tarifi

Zahvalni uvoznici

pre 9 godina

"Ne znam da li postoji bilo šta u Srbiji što je za oko 30-40 odsto konstantno jeftinije nego u susednim zemaljama - od mleka, hrane, stanova, bilo čega", izjavio je Vujović za Tanjug. "

Bas sramota da i mi mozemo da prizvedemo nesto konkurentno ! Pod hitno bi trebalo da godpodim Ministar zatvori sve one koji proizvode nesto kvalitetno i sa dobrom cenom. Sta ce da rade Slovenci i Hrvati ako mi sami proizvodimo nesto za sebe ?

Bice rata, bice,dobro da znam ko mi drzi ruku u dzepu

pre 9 godina

Gospodin ministar je verovatno tehnicki i ekonomski nepismen jer kao ne zna da se struja u Srbiji najvise koristi za grejanje a ne za usvetljavanje ! A koristi se za grejanje jer je loz ulje preskupo, skoro duplo skuplje nego u Nemackoj, a gas je ocajnog kvaliteta jer mu se upumpava nase djubre lose kalorijske vrednosti. U oba slucaja razlog je drzavno d..e koje je suvise zinulo za novim cenim dzipovima i audima pa gleda da iscedi i poslednju paru od osiromasenog naroda !

Veles

pre 9 godina

(M., 28. jul 2014 17:17)
U Makedoniji jeftina tarifa je 3,1, a skupa 6,2 denara, prosek oko 4,6 denara (0,74 eurocenti). Posljedna junska smetka mi je 1800 denara, oko 29 eura. U te pare su i PDV i druge davacke. Pozdrav.

Rambo

pre 9 godina

Ministar ne govori istinu da je 7 puta smanjio troškove zamenom sijalica, jer mu bojler, frižider, veš mašina i TV ne rade na led tehnologiju.

Neka napravi uštede u kadrovskoj politici u EPS i državnoj administraciji i otpusti 80% viška zaposlenih pa do poskupljenja i ne treba da dođe.

SRB ne treba spoljnji neprijatelj, dok nam ovakvi papci uništavaju egzistenciju.

Darko

pre 9 godina

Mozda je i tacno da imamo jeftiniju struju od komsija ali zasto ne uporedite cene drugih "proizvoda" sa komsijskim. Kad to uradite, uporedite i plate pa onda stavite prst na celo. Mislim da nije u redu da u ovakvoj ekonomskoj situaciji pokusavate povecanjem cene struje da se popunite rupe u budzetu. Imate pored sebe armiju administrativaca od kojih je veliki broj zaposlen neposredno pred zabranu zaposlavanja. Njih kad bi vratili u mesne odbore ustedelo bi se dosta novca.Druga stvar...da li je Srbiji zaista potreban toliki broj poslanika...pa jos sa tolikim platama i beneficijama. Nesto mi govori da su to stvari u koje ne mozete tek tako da cackate pa ste se setili obicnog coveka. Da li mislite da ce vam narod to dozvoliti?

Djomlouns

pre 9 godina

Ljudi moji da li je moguce da ova BU*ALA misli

a) da LED sijalice smanje potrosnju struje 7 puta
b) da postoje LED grejna tela???

Procitajte pazljivo poslednji pasus.... majko rodjena... ovaj lupeta gore od Bacevica, mora da je master kao Toma diploma...

neutralan

pre 9 godina

(bagra vlada srbijom, 28. jul 2014 14:10
Plate nisu manje, vece su u odnosu na Bosnu, Albaniju, Bugarsku, Mk, sa Rumunijom smo egal, vece su i od Belorusa, Ukr, Moldavije 2,5 puta , znam da je tesko, ali samo da naglasim da nije sve toliko crno. Ubaci stedne sijalice, gasi svetlo i eto 15% manji racun. U Hr i Madj. je prosecna zarada pre 10 god bila 300 evra, odnosno 400, sada je u Hr 700, u Madj. 800 i cene duplo nize u odnosu na Hr, pa i Srb 1,5.

SiMa

pre 9 godina

Jedan od dva moja racuna za struju za jun 2014 godinu iznosi 487,66 dinara plus 500 dinara za TV, za utrosenih 11kwh energije. Jedan kwh me kosta 44,33 dinara i to mora da je najveca cena jednog kilovata u Evropi, jer mi placamo: obracunatu snagu, troskove snabdevanja,PDV, i kWh po sest razlicitih tarifa u tri zone. Jos imam nadu da cu doziveti dan da odem do brojila, pogledam koliko sam kilovata struje potrosio to pomnozim sa jednom cenom kilovata i odmah znam na cemu sam i da li treba da malo pristedim.

trtko

pre 9 godina

I ovo je ekonomski stručnjak (ministar)?!?
Država bi pare? Pa i narod to isto traži!

Predlog: Svim ministrima razrezati 250 EUR maksimalnu mesečnu platu i bez dodatnih primanja, sledećih 6 meseci, pa dokazujte svoju stručnost.
1. STVORITE USLOVE DA NAROD RADI i otvori svoje firme, PROIZVODNJA, PROIZVODNJA, PROIZVODNJA
- 0% poreza i carine na sirovine za proizvodnju, na mašine, alate i rezervne delove
- 1 EUR ukupno svih taksi za otvaranje firme, 1 dan i na jednom mestu...

... znaju oni sve dobre primere privređivanja po svetu, ali im je lopovluk najslađi, ko je lud da radi.

Bankrot države MOMENTALNO i da dovedemo 5 (pet) stručnjaka iz JAPANA da nam svane, a sve ove nadrealiste sadašnje i bivše duboko zatrpamo zauvek, da raščistimo ovo ludilo već jednom.

UGALJ i cenu struje nam ne dirajte!
UGALJ je naš, nije to OSIROMAŠENI URANIJUM pa da ga uvozimo. Kolika bi bila tad cena struje???

(Svi smo mi po malo ministri. Gospodo fotelje zamenite stolicama, za njih ne možete da srastete i bićete i vitalniji i lepši.)

M.

pre 9 godina

Pre neki dan procitah da EPS uvozi struju za, ako se dobro secam, 4.2 evrocenta.
Na mom poslednjem racunu (zadnja strana - obracun za el. energiju - 3. stavka energija) "ostvarena prosecna cena el. energije din/kWh: 6.17 din" bez PDV-a. Sa PDV-om je to 7.40 din, a to je 6.36 evrocenta.
Ovo je na bazi potrosnje od 562 kWh mesecno i to bez obracunske snage i ostalih tralala.
Voleo bih da znam koliko kosta struja u regionu i da li i oni imaju tarife, obracunske snage i druge skrivene troskove, kao i to koliko cesto imaju jeftinu struju.
I naravno da to ne zelim da cujem od bilo koga iz vlade, jer im ne verujem.

Veles

pre 9 godina

(el gladijator)nije plata u MKD 320 nego 360 eura,i standard se ne meri samo sa cene struje nego i druge usluge.Kao prvo u MKD nema onih koji rade,a ne uzimaju plata i kao drugo sve druge cene su mnogo manje nego u Srbiji tako da standard u Makedoniji je daleko bolji.

Preko svake mere

pre 9 godina

OBEĆALI ste, doduše, to je bilo SAMO u PREDIZBORNOJ trci,da ćete građanima JASNO STAVITI NA UVID sve stavke u vezi sa obračunavanjem el.energije - ne samo cenu po kw/h -za kju, takođe NE ZNAMO kolika je ; šta je zelena, šta je plava a šta crvena "cena". O tzv."angažovanoj snazi",i drugim ZAKUKULJENIM finesama "cene struje" da se i ne govori.
"NAJELEGANTNIJE" se budžet puni, upravo putem računa za struju, fiksne (pa i mob.) telefonije, parking servisa ( SAMOINICIJATIVNO otkucavanje 2 sata, iako je poruka poslana za, željeni, 1 h. ; uz ISTOVREMENO registrovane 2 poruke ,pristigle od Parking servisa)
Stvarno je sramno šta se sve radi.

Aleksandar

pre 9 godina

@(trtko, 28. jul 2014 17:05)

Ja sam za skroz obrnutu strategiju - ministrima dati plate od 10.000€ mesečno neto, plus platiti kiriju za dobru gajbu, plus da dobiju služben automobil, plus bonusi na kraju godine u procentu za koji nam je porastao BDP... Uz samo dva uslova:

- Da za bilo koji otkriven marifetluk dobijaju automatski 20 godina zatvora i oduzimanje kompletne lične imovine.

- Da nisu državljani Srbije, prednost imaju Nemci, Švajcarci, Norvežani, Česi...

Naravno, podrazumeva se adekvatno obrazovanje i iskustvo za posao svakog od ministara.

EUiliRUS

pre 9 godina

Ako Vucicu samo napred. Ja za Vucica nisam i ne bih ni u ludilu glasao. Radim u americkoj kompaniji i nece mi biti problem da placam i skuplju struju. S druge strane sa uzivanjem cu gledati dok vas, Vuciceve fanove bude pljackala ekipa koja ide iza njega, ili dok vas rusofile Rusi budu muzli kroz cene nafte i gasa. To je dobro, zato sto i zivotinje kroz nagrade i kazne nauce sta treba da rade, pa mozda i vi budete naucili da ukljucite mozgove kada sledeci put budete glasali.. Pod uslovom da ne pocrkate od gladi.

Potrosac

pre 9 godina

Gospodine Ministre. Nisu problem gradjani vec priivreda koja i dalje trosi elektricnu energiju,ne placa je.i ta privreda ne privredjuje vec je subvencionisana od drzave. Ja u kuci imam sve stedljive sijalice i nisam nista smanjio potrosnju.Trosim skoro jednako unazad deset godina. Nisam rasipnik.Pustite pricu o najjeftinijoj struji u regionu. Nista ona znacajnije nije jeftinija.Problem je u tome sto je cena za domacinstvo skuplja od industrijske struje.Jasno je svima da energija nije socijalna kategorija ali obrazlozenje je smesno.U danskoj cena za 100Kw je 29 evra a u Srbiji 6,1

Neša

pre 9 godina

Nebezbedne, morate da zovete radioaktivnu ekipu ako puknu, plus posebno se odlažu (specijalno uništavanje). Gugl u ruke i čitajte studije.

pismenostitrebaalikome

pre 9 godina

Dragi Ministre,

Znamo da ste posle izbacivanja sa sednice na kojoj je Vas Svevisnji, nicim izazvan, vas izbacio jer ste kasnili neki minut, postali najrevnosniji ministar, i da svugde stizete 15 minuta ranije na svaki sastanak.
Ali, tu revnost ne morate bas tako. Ima nas i sa diplomama inzenjera, i sa nekim stazom i projektima koji su ostali iza nas za sve ljude. Zar da u istoriju udjete kao najveca neznalica, LED sijalice i 7 puta manja potrosnja?

Dragi ministre.

Nase neuko i neobrazovano stanovnistvo ne pali samo sijalice. Pali i koristi i TV, PC, sporete, masine za ves, pegle i razna druga cuda koja trose mnogo puta vise nego sijalice.

Nije vam niko rekao?

Pa izbacite te savetnika iz tima. Nadjite neke elektricare, koji ce vam objasniti koji potrosaci najvise trose struju u domacinstvu. Nemojte brukati Srbiju tako neukim stavovima. Ako uzmem LED sijalice i posle mesec dana ustanovim da mi je potrosnja manja 7% a ne SEDAM PUTA, da li smem da vas tuzim i da dobijem odstetu?
Vi niste bilo ko, vi ste covek od vlasti na vlasti i zloupotrebljavate medije neistinama. Ah, kad bi bilo vise pismenih i smelih, leteli bi vi sa te fotelje ko bell lala. Bar nam je nepismenih preko glave posle svih onih doktoranata. Odakle li samo vas nadjose, verovatno ne mogu da vam provere skole i radove.

ahaaa

pre 9 godina

da najavljena smena 300 lezilebovica u eps bude preinacana u racionalizaciju tj da niko ne dodje na njihovo mesto bila bi velika usteda.
umesto cene struje treba da restruktuirate eps. ali nista od toga jer zajedno sa nis su oni najveci sponzori dve vladajuce partije i njihovih satelita. zahvaljujuci njima dobijaju i botovi ovde svoje plate.

srbijanka

pre 9 godina

"Beograd -- Srbija ne može još dugo da izrdži s cenom struje koja je značajno niža nego bilo gde u regionu, ocenjuje ministar finansija Dušan Vujović."
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH
A plate u Srbiji jesu li iste kao i svuda u regionu?!
Mislim stvarno, dokle vise ovaj narod da trpi i cuti?!!!

nema deda mraza

pre 9 godina

udba umesto da je povecavala standard proizvodnom, privredon, uslugama ona je odrzavala stanje i ljude koji su nas doveli dovde.

kako da budem rodoljub?
zadnjih 25g nisu bile samo preispitivanje podobnih gradjana nego i da li ova drzava zasluzuje i njihovo poverenje

Cane

pre 9 godina

A šta misliš da promenimo ministre i Vladu, za početak? Kolika bi tu bila ušteda? Gledam sada ovu lakrdiju od sednice Vlade i jedini zaključak je da smo zaista kao država na samom dnu. Jedan čovek sve vreme govori, ovaj Vujović, koji je kao neko ko ima uživa zvanje stručnjaka i saradnik svetske banke, sedi kao djačić u klupi i onda "ako ne želite Vujoviću reč nemojte da vas ja teram"- reče Vučić. Sačuvaj Bože, ima li dna da se zaustavimo. Ministar odbrane - keramičar, ministar policije- prepisivač, ministar za vanredne situacije - ba**an . . . I posle se pitamo što ovoliko grmi nad Srbijom, što su ovolike vode napale Srbiju. Pa kolika je negativna energija na jednom mestu - u Nemanjinoj - ta energija privlači.

toza

pre 9 godina

E moj ministre bar ti si došao u vladu kao stručnjak i treba tako da se izražavaš a ne da nam prodaješ jeftinu političku demagogiju. Za adekvatnu ocenu da li je nešto skupo ili jeftino ne uzima se cena tog proizvoda u okolnim zemljma već troškovi i tržište. Nateraj EPS da jednom izađe i jasno kaže koliki su troško proizvodnje jednog kilovata električne energije. Eliminišite protivne zone i ostale troškove. Proverite sa malim potrošaćima kolika im je cena po kilovatu kada se uračunaju svi troškovi jer to je ono što plaćamo i prestanite jednom da poredite babe i žabe. Koliko je para od dobiti iz 2013 (oko 20 million evra) koje je EPS prokazao otišlo na investicije u obnovljive izvore energije, racionalizaciju proizvodnje a koliko je završilo u džepovima partijskih poslušnika?

Lično ja

pre 9 godina

A da mi umesto sijalica zamenimo vladu??? Da li je svestan ovaj ministar šta je izjavio?? Menjajte sijalice???? Gospode Bože, stalno se svi pozivaju da su nam cene 30-40% manje nego u regonu a ne kažu da su nam plate i po 50-60% manje nego u tom istom regionu. Uzgred ministre pametnjakoviću da li znate koliko koštaju štedljive sijalice????

serbia dying

pre 9 godina

To mozete da pricate deci u vrticu, ako bi vam poverovala.
Promenio sam bojler, zamrzivac, sijalice, uzeo masinu za pranje sudja, kuvamo na gas, grejem se na cvrsto gorimo, uradio sam izolaciju, stavio pvc stolariju i opet vama lopovima svaki mesec placam preko 400 kwh sa sve taksama i 16 tarifa i zona.
Mala cena struje?! Mi kao proizvodjaci treba da imamo visu cenu od uvoznika?! Nema problema, dajte nam plate tih na koje se pozivate i samo recite koliko treba. Ali, ne ide, vama ja uvek malo, treba uposliti sve te partijske lesinare i to neko mora da plati.
Oni sto bih vam zaista rekao ne bi objavili pa moram malo da ulepsam.

Sremac

pre 9 godina

Kako postavimo kreativne ministre tako oni izbacuju iste floskule. Prvo cemo poskupeti struju onda cemo uvesti red i organizacuju u EPS. Ajde gospodine ministre sa bradom, pocesite tu bradu i pokusajte da zamislite da prvo sam EPS pocne da stedi i da otpusti bar 10.000 radnika viska, pa onda da poskupi struja za ciju cenu kazete da je najniza u regionu. Kazu da je svetska cena 5 c $. U Srbiji je 6 ec. Opet cesanje brade, malo razmisljanja i hop zasijala nova sijalica. Uzgred, kako kazete u svojoj izjavi da ce to biti udar na kucni budzet gradjana. Imam predlog: smanjite plate i penzije kako bismo to lakse podneli. Naravoucenije: sacuvaj nas boze ajkula, belih medveda i kreativnih ministara.

Razocaran

pre 9 godina

A 600 i kusur direktora EPSa, a vasi savetnici , otpustite bar pola pa cete doci na isti nivo ustede kao i kad bi ste povecali cenu, udarate na budzet ljudi koji rade za 20tak hiljada a ti direktori rade za 10 do 20 puta vece plate , dakle smanjite broj direktora i smanjite plate svim savetnicima, asistentima,ambasadorima,pr menadzerima, ministrima, ako ljudi zive sa 20,30 hiljada zar vi ne mozete sa 60,70 hiljada umesto 100,200,300 i vise hiljada dinara plate koje primate ?Sram vas bilo!

foxfire

pre 9 godina

Covece, to je tvoj plan da sve poskupi, ali nikako da se partijski zaposleni otpuste. Dovodite 300 novih direktora umesto da njihov br. racionalizujete i ne samo u EPSu nego i drugim javnim preduzecima. Zato i dizete cenu struje da bi vam verni biraci sutra dali glas i da bi bili tu gde jesu, verovatno na stotom izmisljenom radnom mestu. Sve ce da poskupi ali taj visak koji vas podrzava i glasa ne sme da leti. To je vasa ideologija.

Gale

pre 9 godina

Menjajte sijalice! Kakav cinizam. Ne znam zašto me to podseća na onu čuvenu: Ako nemate hleba, jedite kolače. Gospodine ministre, prvo nam na tržištu obezbedite kvalitetne dugotrajne sijalice. Ove koje sada možemo naći, skuplje su deset puta od običnih, a vek trajanja im je jedva 2-3 puta duži od balonki.

Gemajl

pre 9 godina

Genije! Ima da gorimo sve tri struje, a vi pozdravite strane trgovce i najavite im pad prometa. Štednja drugde, a ne da oćoravimo.

B.C

pre 9 godina

Zašto ne napišete šta je to u regionu i dosta jeftinije nego kod nas?!?!
Gorivo na primer... , pa se nikada ne biste setili da zbog toga smanjite cene!

MKD

pre 9 godina

EPS je drzavna firma,a elktroprivreda u Makedoniji je strana,odnosno Austriska. Srbiji je mala cena mada uzima sav novac,a onda kako moze Makedonija da prezivi ako neko drugi uzima profit?Nesto ovde nije u redu,pod hitno privatizacija i sve direktore napolje.

Josarian

pre 9 godina

Majko moja, gde Vucic nalazi ovakve strucnjake? I ja sam se u jednom trenutku "primio" na pricu o stedljivim sijalicama. Za pocetak kostaju pet puta skuplje, potom pise na njima da traju do osam godina, a moje iskustvo je do godinu, godinu i po dana. Kao i obicno, monopolisti nam prodaju djubre za velike pare. Potom, proces unistavanja stedljivih sijalica bi trebalo da bude organizovan na nivou drzave, jer toliko zagadjuju okolinu, da je to strasno. Leddiode su toliko skupe sa samo ministar moze da ih koristi. Mi obican svet cemo uskoro stedeti struju hteli ne hteli. Koliko nas placate, a koliko struja i sve ostalo poskupljuje, petrolejke ce biti luksuz. Buducnost sa Vucicem, vec je pocela.

Milos

pre 9 godina

Ne Srbija ne moze dugo da izdrzi sa 650 direktora u epsu i sa jos 40 posto viska zaposlenih u administraciji.To je problem cene struje.

Tagomas

pre 9 godina

A da li se gospodine ministre pitate kako moze Srbin da izdrzi sa platama i penzijama najmanjim u regionu (mislim na one koji dobijaju plate).Sramota.

el gladijator

pre 9 godina

Mi smo bedni i to ti je. Ne mozemo da platimo cenu i gotovo. Ipak za one koji lupetaju o vecim platama u regionu " pa im je eto lakse da placaju struju", samo da kazem: Prosecna plata u Makedoniji je EUR 320 (kod nas je 370), u Bugarskoj je 380, u Bosni (RS) 420, Crna Gora 480 a nesto slicno je i u Rumuniji. A struja je kod njih zaista skuplja 20- 50% (Bugarska)

markoni

pre 9 godina

Hajde da analiziramo i neke druge cene, pa da vidimo kako tu stojimo u regionalnom i evropskom kontekstu? Npr. porez na imovinu, grejanje, hrana, tekstil, komunalije, mobilna telefonija itd.

Beograđanin

pre 9 godina

Lopovi, pa vi svu tu razliku u ceni nadoknadite preko benzina, nafte... plina. Pitajte Vojvođane kakav plin su im obećali, a kakav imaju i po kojoj ceni !! Kakvu garderobu i hranu uvozite a seljak ne zna kome da proda to što proizvede, itd, itd... Gadite mi se, gadite tako nesposobni i neuki !

Uvek isti računi

pre 9 godina

Zanimljivo je da je u našoj porodici RAČUN za struju UVEK ISTI ; i leti (nemamo klimu) i zimi (imamo CG ) i kada smo tokom godine u stanu, uz uobičajenu upotrebu elaparata,ALI i kada smo svi APSOLUTNO ODSUTNI ( letnji i zimski god.odmori) - račun UVEK ISTI !
Reklamacijom u EPS - u, NISMO otkonili "kvar"- jer ga "nema" objašnjeno nam je.

sta ste trazili na izborima to ste i dobili

pre 9 godina

eto vam vučić kome koga ste dizali u nebesa i izglasali za vodju!

eto vam i promene koje su doneli on i njegove horde plagijatora, prevaranata i lopova iz sns!

kole

pre 9 godina

ako vam skupa struja uzmite stedljive sijalice koje su veoma zdrave,ako vam je skup zivot predjite na gm ishranu,ako vam je sve skupo onda krenite nesto da radite ne samo da cekate od drzave

sasa jokic

pre 9 godina

Sta je sa Tomicem iz DSS-a koji je unistio Kolubaru? Na slobodi, jedna po jedna optuznica pada, a kompenzacija za kradju je poskupljenje struje!
Hapsite i osudjujte lopove, to ste obecali narodu a ne povecanje cena!

Miloš

pre 9 godina

Ja sam zamenio obične sijalice štedljivim ali uštedi se veoma malo , da napomenem ko ima štedljive sijalice da se one ne pale i gase stalno jer smanjujete njihov radni vek , npr. ne gasite ih po 4 i više sata. Drugo struja nenormalno poskupljuje , kako je to moguće da neko plati ko ima platu 20.000 dinara on treba da da oko 4.000 dinara samo za struju prosečno , a gde su ostale stvari ...

Ekonomista

pre 9 godina

Ovo nije tacno, u Republici Srpskoj je jeftinija struja visa tarifa je oko 5 centi a niza oko 2.5 centa i nemju one zone potrosnje tako da ih jeftinije ispadne, ako ne koristim brojilo nista ne napacuju a u Srbiji 700 dinara.

Draganac

pre 9 godina

Gde li tebe nađoše? Ne umeš ni koliko-toliko prihvatljivo objašnjenje da daš! "Skuplja struja u C.Gori, u Makedoniji" - pa naravno kada nemaju ni Đerdap, ni Kolubaru, ni Kostolac, Perućac, itd itd. Trebaju tebi pare za budžet - prelivate iz šupljeg u prazno...

zoran

pre 9 godina

Kako te nije sramota da tako nesto kazez ovom siromasnom narodu. I te sijalice su skupe, bolje da si redao nemojte da koristite struju uopste pa cemo samo malo da vam naplacujemo. Prava usteda je ako sve zaposlene penzionere oterate u zasluzenu penziju ili neka biraju hoce li platu ili penziju nemoze obeoje. Takvih je na hiljadu, takodje vajnim funkcionerima dati samo jednu funkciju a ne tri cetri na svakom mestu po koji dinar. Muka mi je VAS strucnjaka

Prolaznik

pre 9 godina

Gledam komentare i gomilu nezadovoljnih građana koji su protiv odluke koje je ova vlast donela. Svi mi, pa i ja smo heroji ispred monitora a kada dođu izbori oni pobede, a mi opet udri po tastaturi. Sutra kada bi neko pokrenuo facebook akciju da se nešto uradi ne bi se odazvalo ni 10 $ od svih nezadovoljnih komentatora po svim sajtovima, a ne zaboravimo da je preko 60% građana na internetu. Da dići će cenu struje, da odraće nas sa porezima na ličnu imovinu, osiguranje skočilo za 50%, gorivo... a te sitnice poveća će cenu svega. 200g kafe je 2005 bila 81RSD, danas je 180 rsd, čajna je bila 450 rsd danas je 1000 rsd, meni je plata bila 30 000 rsd danas je 31000 rsd.... CENE skočile preko 100 procenata a plate iste... o čemu pričate bre Vi ministri. Nažalost mi nemamo medije koji će svakodnevno iznositi činjenice o sve težim uslovima života u Srbiji.

iskustvo

pre 9 godina

Ove ministrove reci mogu da budu upucene samo maloj deci a ne ljudima koji imaju svoja domacinstva i placaju racune, sami. Od kad znam za sebe, u mojoj prvobitnoj porodici se stedi, i to ne samo struja. Za nju ne mogu ni da se setim kada se nije koristila po jeftinijoj tarifi-bojler uvek nocu se ukljucivao, a nekada kada je postojala jeftina tarifa preko dana, posto smo ziveli sa bakom, pa je bilo nekog ko je to mogao da iskoristi (termin je bio od 14-16h), rerna se palila iskljucivo tad. Hocu reci stednja struje mi je rutina poodavno vec. Sada imam sopstvenu porodicu i domacinstvo-klasicne sijalice su odavno zamenjenje, suprug je jednostavno morao da se navikne na zvuk masine nocu, nas je dvoje i ne kuvamo redovno, bojler se puni nocu-sve sto je moglo da se odradi da bi se smanjila postrosnja je odradjeno. A racun se ne smanjuje. Ja te price o smanjenoj potrosnji nikako da osetim, i pored svog truda, na dzepu. A vidim neciji tudji dzepovi su lepo puni. Eto samo to htedoh.

MisterB

pre 9 godina

Molim ministra da nam kaze gde ima da se kupi stedljivi TV, Kompjuter, Aparat za varenje, Busilica, Brusilica, Toster i slicni uredjaji i alati. Sijalice u kuci su mi zamjenjene LED svetlima. Sta cemo sa ves masinom i bojlerom koji su najosnovniji uredjaji!

Smrt fasizmu

pre 9 godina

Vujovicu, ovde su eksperti odavno uneli mrak, tako da nam ne treba jos jedan domaci da nas `prosvetljava`.
Povucite se na vreme ili proglasite bankrot, pa da svetlo pocnu da uvode stranci, i tako nece biti potrebe za Vasom matematikom i problemima sa mentalitetom za Vaseg šefa.
Da ste uveli euro za valutu mnogi trzisni pojmovi bi bili jasniji i laksi ali tako bi bilo manje sanse za presipanje iz supljeg u prazno od cega establisment zivi.

q-gera-b

pre 9 godina

molim ministra da kaze koliko kosta kilovat struje u regionu ,a koliko kod nas prethodni ministar obecao uvodenje jevtine dnevne tarife pa neke socijalne karte i nista od toga ej dajte sedite saberite se i oduzmite pa da bankrotiramo.

Bora

pre 9 godina

Mozda kada bi ste naplatili svim vasim burazerima, struju koju vec decenijama ne placaju, bi ostalo narodu malo vise. Ali niste vi ovde zbog naroda. Niste vi ni metka vredni, vas treba ubijati macolom...

bane

pre 9 godina

Gradjani u Srbiji imaju najmanju platu u regionu, gradjani Srbije placaju najskuplje gorivo, gradjani Srbije su najvise n.....li, a vi procenite.

Ljube

pre 9 godina

Zorana Mihajlovic rece 2011-e da struja ne da nije jeftina vec da po njenoj analizi moze jos da pojeftini ali previli partijski aparat SPS-a u EPS-u to ne omogucava.

Jack

pre 9 godina

jest struja jeftinija svuda, evo eurostat [link] ali dovedimo to u korelaciju sa prosecnim primanjima i bice mnogo toga jasnije.
(istina, 28. jul 2014 15:03)

Nije to prvi reper koji treba uzimati, jer u startu ovi podaci nisu tacni. Cena za KW 4 centa? Mozda za zelenu tarifu, i to nizu. Ono sto "eksperti" ne obracunavaju jesu prosecne cene za kW, dakle i plavu i crvenu, i to realan prosek, ukljucujuci visu tarifu. Kategorije "angazovana snaga" i slicni fingirani nameti sigurno ne postoje u tim iznosima u ovim drzavama.
Na stranu broj zaposlenih u EPS-u i njihove plate, na stranu sto ne mogu i ne zele da naplate neka dugovanja...

Voleo bih i da smanje penzije i da dignu cenu struje, dok ne opalis ovaj narod po ledjima korbacem, on ne dize glave, samo cuti i vuce u jarmu.

Sandinista

pre 9 godina

kako je rekao staljin kad pogine jedan čovek to je strasno kad pogine hiljadu to je statistika. davno sam pričao sa prijateljem iz slovenije i dotakli se računa i svega pitam ga koliko placas struju kaze oko 60 eur sto je dosta za jednosoban stan. jedino sto je njemu plata bila oko 1500 eur.

s.

pre 9 godina

A koliko dugo Srbija može da izdrži sa cenama mnogo višim nego u regionu?
Koliko dugo može Srbija (njeni građani) da izdrži sa platama nižim nego u regionu?
Na to pitanje niko iz vlasti neće da odgovori.

kameni

pre 9 godina

"Kvalitet menadžmenta, način upravljanja, tehnički gubici, problem naplate nisu pitanja cene. To su pitanja koja se tiču promene organizacije rada i funkcionisanja EPS-a"...ovo mora da se uradi kao najveci prioritet!!! Kompletna reorganizacija celog EPSa! Najgore je kada se rupe koje oni prave zatvaraju povecanjem cena!

Jos jedna cinjenica oko poredjenja cena struje u regionu! Da navedem kao primer poredjenje sa Bugarskom. Kolega iz Bugarske (ukupno ih je troje), zivi u Sofiji u stanu od oko 85 kvadrata, CG, topla voda, itd...dobija u proseku racun za struju oko 20 leva (odnos 1evro = 1.95 leva), pa vi racunajte??
Proslog meseca su bili na odmoru dve nedelje pa su dobili racun za struju 7 leva!

Лима

pre 9 godina

Да па није нормално ни да имамо најниже плате у Европи па имамо ? ? :-) геније мој ...

SMEDEREVAC

pre 9 godina

Raspad sistema se odlaže za koji mesec(neminovno povećanje struje).
GOSPODO,PROGLASITE BANKROT DRŽAVE,to je moranje!
Bankrot nije bauk,on sa sobom nosi mnoga pozitivna dešavanja, šta više aktivira prave reforme i resetuje "sistem",polazi od "pozitivne nule",ali ovog puta bez partijskih uticaja i bez viška u državnom aparatu.podrazumeva se i totalna reforma penzionog sistema i realne plate u državnim institucijama,koje će kao svuda u svetu-biti manje nego u realnom sektoru.
Tek tada će se ,prvi put videti nenormalština po pitanju nivoa plata,po pitanju viškova u državnom aparatu (prava cifra,odnosno pravi potreban broj zapošljenih), kao i prava slika deindustrializacije države i propasti celokupne ekonomije.
Javno je saopšteno da smo zaduženi 20.66 milijardi evra,ili 63% BDP-a.
Problem je to što BDP nije sračunat kako treba -veštački je povećan ne bi li se od građana sakrila prava statistika ,ili ti BANKROT!
Na ovakvu "matematiku" državnog vrha upozorava gro ekonomista,već nekoliko godina,ali pri svakom njihovom imenovanju ,komentar mi nije prolazio!
Nadam se da će ova "lajt" verzija,mog razmišljanja , ovog puta biti objavljena.
BANKROT-RESET-RESTART-PRAVE REFORME I DUGOROČNA,REALNA STRATEGIJA VEZANA ZA POLJOPRIVREDU,PROIZVODNJU I PRERADU HRANE ( ŠTO U KORENU MENJA REFORME U PROSVETI ,koja će svija razmišljanja i "evoluciju" konačno "vezati" uz ekonomiju).

mf

pre 9 godina

""Srbija ne može još dugo da izrdži s cenom struje koja je značajno niža nego bilo gde u regionu, ocenjuje ministar finansija Dušan Vujović.""

Pa ministre ne mislite li da narod više ne može da izdrži sa platama najmanjim u svetu, o tome niste razmišljali, ali dao bog i to će vam neko PREDOČITI u vidu masovne neposlušnosti i protesta!
Pokažite minimum poštovanja prema građanima, uradite sve u EPS, smanjite troškove, otpustite viškove itd. pa tek onda povećanje cene kad se sve učini na toj strani.
MOLIM AKO NEKO OVO PROČITA OD SNS-ovaca NEKA POKAŽE VELIKOM VOĐI ( ako sme)!!

nenad009

pre 9 godina

Zasto ne kazete narodu istinu? Zasto neko od novinara ne ispita povode za ovo poskupljenje? Pa recite ljudima sta ste uradili u Kolubari, kakvu ste stetu vasom greskom naneli. Mala je ovo zemlja - sve se sazna!

mrak

pre 9 godina

Odavno smo u mraku.
Da ne navodim pojedine /vecinu/, komentara sa kojima se slazem.
Prethodno da napomenem, a da se ne zaboravi elektroprivredu su gradili, putem raznih finansiranja GRADJANI, pocev od zavrsetka 1946 godine, pa do danas. A sto oni koji su raspolagali pravom na upravljanje istom, nista nisu ulagali u prosirenje iste, vec su LIZALI med i PILI mleko.
Neka nam bude cena kilovata ista kao sto je u Svajcarskoj, ali da nam plate, penzije i broj nezposlenih isto budu kao u Svajcarskoj.
Isto mislim, a da se naslutiti iz pojedih komentara kada su u pitanju stedljive sijalice, nekome ko plasira taj proizvod u Srbiji po ceni koja je duplo skluplja nego u Svajcarskoj, poceo je zadovoljno da TRLJA dlanove. Ko to uvozi moramo proveriti.

David iz Nisa

pre 9 godina

daj bre sve lopovi...da povecate struju..smaniite direktore u vasem preduzecu olosi lopovski..nema ko ne krade u ovoj srbiji a sve to ide na teret gradjana!!!! direktori voze limuzine od 25000 evra sa 4 klime,a zasto? neka voze domaci auto da pune budzet!
imate preko 200 direktora..pa gde ima bre to,svi oni primaju direktorske plate..
cena struje a i ostalih dazbina treba biti shodno platama u srbiji, a ne da gledate kakva je struja u crnoj gori ili makedoniji, JER MI ZIVIMO U SRBIJI! Izvinite na caps lock, hteo sam da naglasim..

Emancipovani gradjanin

pre 9 godina

Ovog "strucnjaka" Svetske banke su doveli da nas totalno unisti..On bi sve da poskupi.On bi da gradjani preko cene struje plate poplave. Ali narod je to birao. Vucic je ubedio nepismenu i polupismenu da treba da zivimo ko stoka ne bi li nam bilo bolje . A kada je to bolje? Nikada. Gde su silne obecane investicije? Silne obecanje milijarde dolara. Sve se obecavalo zarad vlasti.

istina

pre 9 godina

jest struja jeftinija svuda, evo eurostat http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=ten00117&plugin=1 ali dovedimo to u korelaciju sa prosecnim primanjima i bice mnogo toga jasnije.

Veverica

pre 9 godina

Kaže gospodin ministar da je struja najniža u regionu i da zato poskupljuje. A da prošetaš gospodine ministre malo po regionu da vidiš da li tamo rade za 200 eura?

Pa u Češkoj i Nemačkoj struja je isto ko kod nas na mesečnom nivou. Dajte plate 500 minimalac pa povećajte struju za tih 15 posto.

A gde je logika: povećaj struju smanji plate i penzije????'

Zorica

pre 9 godina

Kako moze iko na visokoj drzavnoj funkciji da izgovori javno da je poskupljenje potrebno zbog slanja poruke gradjanima da treba da stede?

Sigurna sam da 90% gradjana stedi energiju jer tesko placa i minimum potrosnje.

Mogli bi da ukinu, na primer, one tarife preko kojih nam naplacuju cenu struje najskuplju u regionu. Ili da nateraju alavu drzavu da stedi pa da smanje PDV. Za mene je cena koju placam ona na racunu podeljena sa brojem potrosenih kilovata i placam kilovat vise nego iko od mojih prijatelja koji zive u inostranstvu.

Vreme je da gradjani preduzmu nesto. Na kraju krajeva, vreme je da i gradjani ove drzave dobiju efikasan, produktivan drzavni servis srazmeran velicini drzave, broju stanovnika i finansijskoj sposobnosti stanovnistva da taj aparat placa.

Dejan Kostić

pre 9 godina

Ne znam za ostale ali ja vise ne mogu da slusam ove gluposti.

"poskupljenje struje, koje je između ostalog potrebno i da bi se ljudima poslao signal da moraju da štede"???

"Ja sam nedavno menjao rasvetna tela u svojoj kući. Sedam puta se smanjuje potrošnja samo kada promenite klasične sijalice sa led sijalicama."

"Ako bismo to isto uradili sa grejnim telima Srbija bi oslobodila ogromnu količinu energije da se koristi za potrebnije stvari"

GREJNA TELA CEMO ZAMENITI MAGLOM KOJU NAM VI PRODAJETE PO PRILICNO VISOKOJ CENI.

SAMO ME ZANIMA NA KOJE POTREBNIJE STVARI TREBA DA SE TROSI ENERGIJA? NE MISLITE VALJDA NA PRIVREDU KOJA INACE NE RADI?

Ja

pre 9 godina

Da su nam plate i penzije kao i u okolnim zemljama, ne bi bio problem da nam povecaju cenu struje! Ovo je vise strasno! Ali niko drugi sem naroda nije kriv, jer je sam izabrao ove ljude da nam upravljaju drzavom!

amigo

pre 9 godina

Još kad bi mogli negde kupiti štedljivu vladu, ministre, direktore raznorazne i ostalu g...d!!! A šta ćemo za platama u okruženju?

nesa

pre 9 godina

Naplatite struju neplatisama, smanjite plate u EPS-u, smanjite broj zaposlenih i sto je najvaznije, PRESTANITE DA KRADETE i videcete sta je usteda.

MSI

pre 9 godina

najvece lopine su u EPS-u, imaju 50%viska radnika, a oni hoce da poskupe struju, ogromne plate, u manjim mestima niko nista ne radi, samo se setkaju i zaj...vaju

mirjana

pre 9 godina

Ma kako da ne,
da "srafimo" spiralne sijalice koje su kancerogene.?!
Koliko li su nasi tzv. politicari dobili(osim onog sto znamo) novca, da bismo se "trovali" i na taj nacin (osim preko hrane i vode)?
O "osiromasenom" uranijumu da i ne govorim!
Vratimo se u pecine, zivece se bolje i zdravije (pre svega mentalno).
Jer ovima nikad dosta.
Sta cine komplexi i frustracije.

Nefer

pre 9 godina

Prosek plata u Epsu 85000 din skoro duplo veći od proseka Srbije.Višak administrativnih radnika 30% ,600 direktora, gubitak energije 15% ,naplativost 84%.Treba prvo to srediti.

miki

pre 9 godina

pa nek elektrodistribucija podigne povoljan kredit, kupi LED sijalice, montira u kuće po srbiji a to što se uštedi, (7 x manje) proda za 30 do 40% u regijonu ili još skuplje u EU, jednostavno zar ne.....možda preostane i za nove strujomere.....

racERx

pre 9 godina

Pa hoce da poskupe struju, dok je EPS drzavni, a onda da privatizuju EPS, tacnije da ga prodaju budzasto i da strani vlasnici ne moraju da se bakcu sa gnevom potrosaca usled poskupljenja od 30%< kako vam nije jasno!!!

Kvazimodo Sorabius

pre 9 godina

Pokojni Đinđić je ispričao da nije umeo majci da objasni šta je šta na računu, šta je struja a šta DODATNA PLJAČKA. Samo se promenio formular (sada je luksuzniji) a i dalje se ne zna šta je struja, a šta izmišljotine!
Čovek da iskoči iz kože: streljati svakoga ko pomene "okruženje" u nameri da podigne cenu!!!
EPS je trulež neviđena, u koji su i OVI uglavili neke svoje agencije, direktorate, članove upravnih odbora...
Ako se na dobijenom računu kilovati podele sa sumom za plaćanje, imamo struju skuplju od svih Ju-republika.
Uz neplaćanje čitavih gradova, poput Niša, uz neplaćanje "visokih funkcionera" - Vučić dok je bio opozicija NIJE PLAĆAO, može se na netu naći članaka o tome, daj bože da sad plaća, uz ogroman broj zaposlenih u administraciji, ovakvi čupavi ministri nikako da uključe mozak na "talasnu dužinu naroda", koji istina zaslužuje leđa bez kože, da se struja proizvede što jeftinije-racionalnije, i da SVI moraju da plate.
Tek neka normalna, sposobna i NARODNA VLAST, koje nema na vidiku, brinuće o narodu a ne o prohtevima kafe-kuvarica iz EU, Nemačke posebno.
Kosovo izdato ODMAH, a "bolji život" u reprizi na RTS-u?

bice bolje...

pre 9 godina

Koliko ima zloupotreba u EPS-u samo u emisiji Insajder videli smo šta se dešava u Kolubari, a gde je višak zaposlenih, što neko ne kaže koliki je standard u tim zemljama gde je struja skuplja. Kako ćemo mi podsticati razvoj naše privrede ako cena energenata stalno poskupljuje. Kada sve bude stalo videćemo posle ko će da plaća, a staće vrlo brzo ako se ovako nastavi.

dragiša,kragujevac

pre 9 godina

Ajde,bre, ne trabunjaj o menjaju sijalica. Zar ne znaš, čoveče, koliko košta jedna led sijalica i da običan čovek(a ne ti koji si u vladi ,pa lova do krova, jer si radioo i u Svetskoj banci)nema bre ni te pare da ih kupi! Sada smo i krivi,obični gradjani, nezaposleni,penzioneri...Sram vas bilo. Smanjujete penzije i plate,a hoćete poskupljenje struje,telefona...Samo vas ovaj premijer( ko me je bio po ušima da glasam za SNS i njega-NIKAD VIŠE) namesti da svojim izjavama "testirate" narod,a on onda izlazi KAO PAUN da nešto ispegla...Vi možete snagom u parlamentu da slomite ovaj narod, da penzionere što pre pošaljete na onaj svet, da mlade oterate van zemlje,ali znajte: rejting je promeljiva stvar, danas jesi na visini,a već sutra u ponoru. Znajte to,,ali i znajte da i narodu došlo do grla. Sve ste slagali, kao oni žuti(koje sada kritikujete što su za 1 odsto,ili još manje O,5 procenata povećali penzije,pa sdu oni izvor ovakve situacije,a vi već tri godfina na vlasti i samo plačete po stranim novinama opanjakavjući svoj narod kao neradnike,nesvesne i slično). Jeste, sbi ste vi radili u privredi, mučili se,pogotovo premijer i njegv zamenik: samo ste se bavili poliztikom,a sada nam preporučujete led sijalice. Možda je bolje - zamrzivače za prestanak života. Sramota..

Matador

pre 9 godina

Ja sam odusevljen ovim genijalcima!!! Jel on zna da promena sijalica u prosecnom domacinstvu kosta 100 e? Je li ukalkulisao to u racunicu ustede jednog kucnog budzeta? Bezobrazluk!!!

prodaja sijalica

pre 9 godina

Te sijalice su bezobrazno skupe, a ne traju mnogo duze od ovih obicnih. Usteda je beznacajna: manje platis struju, a mnogo vise sijalice.

kum

pre 9 godina

A ako kupimo sveće, uštedećemo 100%, jel da?
Ja kad hoću da uštedim na prevozu, na primer, trčim za autobusom. Ako hoću da uštedim jošviše, trčim za taksijem.

Winter is Comming

pre 9 godina

Promenio sam ja odavno sijalice, neke su pocrkale a jedna se drži, ali je i dalje veliki račun još ako upališ nešto osim sijalice ode cena u plavu tarifu a ta vam se već isplati ali je meni skupooo još sad kad padnu penzije pola ode na struju, eh... ali dobro ako će državi da bude bolje nećemo ni da jedemo ako treba

Naelektrisani posmatrač

pre 9 godina

Još jedan "blistavi um" srpske ekonomije koji nema veze sa životom, a kamo li ekonomijom.
I dalje se porede babe i žabe - ujednačavanje cena bez ujednačavanja ostalih parametara. Koliko košta stvaranje KWh električne energije? Da li je sada, dok ovo čitate, napon tačno 220 V? Kolika je medijana zarada i kolika je medijana prihoda u jednom domaćinstvu? Gde su novi strujomeri? Gde su socijalne karte?
A ovo "Kvalitet menadžmenta, način upravljanja, tehnički gubici" je problem koji treba da reše vlasnici, a ne potrošači da plaćaju nesposobne budale - od onih 600 direktora do ministra za vređanje građana.
A ministar sa ponosom kaže da je NEDAVNO (dakle, tek sada 2014. godine) promenio svetlosna tela. Ministar u trendu, ali sa kašnjenjem od jedno 10 godina. U mom domaćinstvu se to dogodilo 2005. godine, i od tada se koriste jedna te ista "svetlosna tela", koja su tada koštala današnjih cca. 3.000 din.
O grejnim telima ne treba ni počinjati - problemi sa gasom traju takođe već desetak godina, a ove godine ni uglja za elektrane, a kamo li za domaćinstva (a ni drva) neće biti dovoljno.
Možda nešto novo, na primer, podsticanje samostalne proizvodnje električne energije?

25rhh8z

pre 9 godina

Srbija trenutno ima najjeftiniju struju u regionu i ona je oko 30 procenata jeftinija nego u Makedoniji, a 40 nego u Crnoj Gori i Bosni. Da li je to održivo na duži rok procenite sami. Ne znam da li postoji bilo šta u Srbiji što je za oko 30-40 odsto konstantno jeftinije nego u susednim zemaljama - od mleka, hrane, stanova, bilo čega", izjavio je Vujović za Tanjug.

Vujovicu a da li su plate i penzije vece nego u regionu i za koliko?

Bofors

pre 9 godina

Srbija ne može još dugo da izrdži s cenom struje koja je značajno niža nego bilo gde u regionu, ocenjuje ministar finansija Dušan Vujović. GRADJANI SRBIJE ne mogu jos dugo izdrzati nesposobne politicare koji nemaju nikavu viziju poboljsanja standarda i otvaranje novih radnih mesta, RADNICI U SRBIJI ne mogu izdrzati sa PLATAMA KOJE SU ZNACAJNO NIZE NEGO BILO GDE U REGIONU ako istu uopste uplacuju posto je po navodima u jednom dnevnom listu preduzece za zaposljavanje invalidnih lica u NISU stamparija Vuk Karadzic nije isplatila 108 MESECNIH ZARADA. Da li su u tom slucaju ti radnici robovi kojima ne treba paltiti nista za njihov rad?

Bob

pre 9 godina

Dokle vise da globite nas sirotinju koji redovno placamo struju, sto ne preduzmete nesto protiv onih koji godinama ne placaju a spadaju u najbogatije gradjane

djuro

pre 9 godina

slazem se da treba povecati cenu struje!!!

ali pre toga uvesti profesionalni menadzment, koji ce uvesti red u ovo preduzece. uvesti racionalizaciju poslovanja, otpustiti visak zaposlenih, prosek plata da bude na nivou javnih preduzeca.

pa tek onda, da pricamo o ceni struje

najlakse je podici cenu, a u firmi javasluk, nerad, neznanje, korupcija, partije zaposljavaju, a mi da placamo preko cene struje!!!!!

milutinovic@usa.com

pre 9 godina

A zašto se ministar finansija bavi cenom struje? Možda bi bilo bolje da se pozabavi kursom evra, skandaloznom odlukom NBS da da saglasnost na povećanje cena osiguranja vozila, stabilizacijom javnih finansija...

malena

pre 9 godina

ovaj ministar ne znam cega je zaduzen za izjave o poskupljenjima i naravno o opravdanosti istih kao i o smanjenju plata i penzija. boze, boze i sve veruje sam sebi kao i onaj za sve zabrinuti vulin. do juce spasavao kosovo a danas... strasno. dno dna.

Bob Sent Kler

pre 9 godina

Cim si ti dosao iz Svetske banke odavno si ti vrbovan da ovde ugasis svetlo. Ovo je prvi korak, poskupi struju a mi cemo sami da ga ugasimo.

Zarko

pre 9 godina

Vujoviću,u CG su plate vece za 100e ako ne i više. A gospodin Vujović ako nije upućen može da ode na sajt tuša,ramstora,carrefoura...u MK da pogleda cene. U kome kg kobasica kosta 150den,srpski slatkisi i do 40% jeftiniji.

nexus 4

pre 9 godina

Uvedite red a ne pričajte snihodljive izjave da menjamo sijalice.... Svi da plaćaju.... A uvek najgore prodju oni koji redovno placaju

glasac na izborima

pre 9 godina

A sto npr u CG i BIH su vece prosecne plate nego u Srbiji. Sto su tamo porezi na imovinu mnogo manji nego kod nas pocev od BIH, CG,Makedonije , dok npr u Hrvatskoj i ne postoji porez na imovinu. Sto tamo niko ne placa kaznu za poreski dug, kao sto je uvedeno od pre neku nedelju kod nas od 50000 dinara jer neko ima 1,10,100 ili 1000 dinara poreskog duga.

bezimena

pre 9 godina

Evo tebi malo ISTINE:

Gradjani Srbije ne mogu još dugo da izrdže sa prosjačkim primanjima koja ne da su značajno niža nego bilo gde u regionu, već su najniža u celoj Evropi!!!

Ti se još usudjuješ da pričaš o led sijalicama, gradjanima koji nemaju pare ni za obične!? Uostalom ti nisi ministar energetike i zato tišina tamo!







SRAM TE BILO!

Gazda Cvetko

pre 9 godina

Problem su gubici od 40 % na mrezi. A to sto radnici EPS-a primaju najvece plate u regionu, i svim malverzacija u kojima ucestvuju isti. I naravno ne zaboravimo odnos cene struje i standarda gradjana to postoji odredjen paritet, a ne cene evropske a plate africke....

voja

pre 9 godina

Ministar nema pojma o struji.
Na rasveti se ne može uštedeti niti 5% potrošnje!!!
Potrošnja (i štednja)je na bojleru, šporetu, klima uređaju...
A cena struje i nije preniska, ali vi imate barem 50% viška zaposlenih u Elektroprivredi!

mirko

pre 9 godina

Mozda je struja jeftinija nego bilo gde ali je zato sve ostalo skuplje za oko 50% a plate su u Srbiji najmanje u regionu !!!!

Aj samo probajte da povecate cenu struje pa cete da vidite sta ce da se desi !

bagra vlada srbijom

pre 9 godina

"Srbija ne može još dugo da izrdži s cenom struje koja je značajno niža nego bilo gde u regionu"

ali zato moze da drži plate niže nego u regionu?
ali zato moze da drži nezaposlenost više nego u regionu i zaosljavanje botova vladajuce partije ba državne jasle više nego iko u regionu?

ovo je najgora vlada jos od mirka marjanovića!

zlii

pre 9 godina

znaci katastrofa. sram vas bilo pa poskupite sve hleba mleko sve poskupite pa cemo pomreti gladni sram vas bilo. mi treba svi da ostavimo cigarete kola da ne vozimo pa kada njima za plate ono nema pa da vide kako ce da smanje cene na sve artikle lopovi jedni

Драган

pre 9 godina

Нису сијалице највећи потрошачи већ бојлер, шпорет и грејалица. Можете да живите у потпуном мраку, али неће много уштедети на рачуну ако употребљавате уређаје са високом снагом. Узгред, његова изјава показује због чега је неопходно да човек има неко опште образовање у области технике, а не само да познаје своју струку.

milance

pre 9 godina

Ma bogati, ovaj kao Udovicki, otpustite ili uzmite zvanje da to vise ne budu 600 direktora u distribucijama sirom Srbije, smanjite plate za 10% svim zaposlenim koji tamo rade I eto vise para nego na sijalicama!

mikin

pre 9 godina

"Srbija ne može još dugo da izrdži s cenom struje koja je značajno niža nego bilo gde u regionu, ocenjuje ministar finansija Dušan Vujović."
---------------------------------------------------------------
Ministre, jeste li novi ovde? Dokle vise jedno te isto, umobolno, objasnjenje i razlog dizanja cene? "Znacajno niza nego bilo gde u regionu"! Pa i standard ovoga naroda je "znacajno nizi nego bilo gde u regionu". Cak i jedine tri drzave u Evropi sa kojima jos Srbija moze da se poredi (Makedonija, BiH i Albanija) imaju nize cene osnovnih namirnica i energenata (benzin, nafta, plin). Dosta vise vaseg haraca i vaseg modela "izlaska iz krize"! I moja baba bi tako mogla da vodi drzavu kao sto vi to radite: smanjenje plata i penzija, povecanje cena svega i svacega i enormno povecanje poreza i ostalih dazbina (taksi, provizija).
Kako bi bilo da za pocetak prestanete placati inostrane (i domace) selektore mesecnim platama koje su za ovdasnje prilike ravne 10-godosnjoj prosecnoj plati u Srbiji! Kako bi bilo da se jednom prestanete ponasati kao da vas sve ovo uopste ne dotice?

lopovi

pre 9 godina

Srbija je proizvođač struje i to nek ovom EKSPERTU bude jasno. Štedljive sijalice da li on zna kakvo nam đubr uvaljuju menu su otišle 3 sijalice u roku od 2 meseca a platio ih u zlatu.

čovek

pre 9 godina

Tačno ministre. Ko god je položio stručni ispit iz Energetske efikasnosti zna da uštede idu i do 11 sijalica na jednu "led" sijalicu.
Samo, ministre, na tom kursu se govori i kako zemlje EU stimulišu narod da uz povoljne kredite vrši zamenu i grejnih tela i rasvete.
To se ne postiže smanjenjem primanja i stezanjem kaiša.
Naprotiv, očekivati je još veće krađe struje i ogromna dugovanja stanovništva.

Boki

pre 9 godina

Tako je ministre,od vas i vase vlade nesto pametnije nismo ni ocekivali.
Da li Srbija moze da izdrzi sa ovom cenom struje,ne znam,ali znam isgurno da ne moze da izdrzi bahatost i harace najgore vlade u novijoj srpskoj istoriji.
Za ovakve izjave,niste uopste morali da se skolujete,ovo je ispod svakog nivoa.

gaxi

pre 9 godina

Ni moja, a verujem ni 90% drugih porodica ne moze da izdrzi vise ove vase namete sa prihodom od 300-400 eura. Pa mi necemo moci od plata samo komunalije da platimo, a hrana .... eh pa zar mora i da se jede. Predjite na vazduh je sledeci savet koji ocekujem od sadsnjih vrsnih strucnjaka u vrhu nase vlasti. Pu bre!!!!!

ssss

pre 9 godina

Pošto nam je hrana skuplja nego u regionu, red je da nešto bude jeftinije. Što se tiče cene voleo bi da znam kolika je u proseku, uzimajući u obzir zelenu, plavu, crvenu tarifu. Da li bilo ko može da kaže kolika je cena struje po kw u Srbiji. Obzirom da su obećali pojeftinjenje 20% u kampanji 2012. godine, bivša ministarka energetike, očekujte poskupljenje i putarina pošto je sad ministarka saobraćaja.. Narode veoma je prosto, sve što Vam obećaju politaičari, biće suprotno...

PatriJota

pre 9 godina

Ha,ha,ha...jos jedna izjava nekoga od Vuckovih ministara koja samo pokazuje njihovu nesposobnost, nestrucnost, bahatost i ponajvise drskost i bezobrazluk??? Trazili ste i dobili, pa sada izvolite i uzivajte??? Pitanje je samo gde je granica mazohizma ovog nepismenog naroda i sta je jos potrebno da se dogodi pa da shvati gde je i sta ga ceka???

NN

pre 9 godina

Ministre citali smo da su cak i proizvodi proizvedeni u Srbji kada se preracunaju cene u evre, jeftini u susednim drzavama nego u zemlji koja je proizvela tj Srbiji. Navodno se tamo nasi proizvodjaci bore za osvajanje tih trzista, a kod nas cene najvece i ispadne da se niko ne bori za nase trziste koje je mnogo vece nego npr trziste BIH,Crne Gore, Makedonije... gde su nasi proizvodi cak jeftiniji nego u Srbiji.

Johny...

pre 9 godina

Nije istina jer kad poredite cenu struje sa drugima onda racunate istu bez pdv-a i onih bezsmislenih taksa koje ste uveli kao sibicari a inace kad se sve to sabere a sve MI placamo i sve je to CENA struje onda se vidi da je mnogo visa cena po kw nego sto svi vo LAZETE ovaj narod koji ne razmislja bas mnogo...uostalom da je toliko niska cena struje ne bi u EPS-u imali prosek plata oko 75000 dinara... E Srbijo...

objavite

pre 9 godina

Iako je strasan udar na standard svih nas, ipak podrzavam jer se to moralo desiti kad-tad.
Cena struje je godinama drzana na nerazumno niskom nivou kao antiinflacioni instrument, sto je katastrofalan potez prethodnih vlada.
Nego, ministre, imate li sta da kazete na za astronomske provizije i marze banaka u Srbiji, to da ne placaju porez, ili placaju neki smesan. Ne kazete da i po tome prednjacimo u Evropi?

Jo

pre 9 godina

Ljudi a da neko krene da skuplja potpise za vanredne izbore? Kad smo do sad bacili ovoliko para na kojekakve spasioce naroda, mozemo i jos jedne izbore da istrpimo. Ja vise ovo ne mogu da gledam... Mozda i odem negde daleko da ribam wc, bas me briga...

ljuba

pre 9 godina

jos jedan bacevic,sedam puta smanio potrosnju,minstar privrede nema veze sa matematikom,znaci ako je placao 7.000 rsd,sad placa 1.000,malo sutra,
jos jedan perpetum mobile ministar

Upućen

pre 9 godina

Gospodine ministre: 1.Rasveta u stanu troši oko 5 % struje u domaćinstvu. Ako ste smanjili potrošnju struje za osvetljenje 7 puta znači da vam ona sad učestvuje sa 0.7 odsto ukupne potrošnje struje, odnosno ceo račun ste smanjili za jedva 4% a ne 7 puta, kao što se iz vaše izjave da zaključiti. 2.Struja u Srbiji može da bude jeftina zato što je 100% domaći proizvod, kao benzin u Venecueli ili Saudijskoj Arabiji. 3. Led sijalica košta oko 1000 dinara po komadu.

crvena zona

pre 9 godina

Zar nije pre neki dan bila vest kako uvozimo struju po 5 din kw...jel mogu i ja da dobijem po toj ceni 2500kw mesecno? ne mogu!? a da, zaboravio sam da eps ima 600 direktora...

Bane

pre 9 godina

Postovani Vujovicu , potrosnja je individualna stavar i u to netreba da ulazite kao ministar. Vase je da procenite da li je situacija da dozvolite povecanje cena vitalnih stavri za zivot kada je nezaposlenost 30 % i kada planirate da smanjite penzije i plate za 10 %. Uporedite mere koje uvodite sa mogucnostima koje ima narod.
Stednja polazi od drzavnih rashoda prema svojim javnim troskovima kao plate u vladi skupstini , opstinama, agencijama i firmama u restruktuiranju.

hm

pre 9 godina

Izgleda treba da se grejemo na led sijalice... A to sto imamo vise resursa za proizvodnju struje od svih navedenih u regionu nije bitno, bitno je da budemo skuplji... Gde li mi zivimo!

Troll

pre 9 godina

Pre nekoliko godina jedna doktorka je pricala na TV-u da nikako ne treba da izbegavamo sunce i da ni po koju cenu ne menjamo klasicne sijalice ovim novim stedljivim, zato sto stedljive sijelice ne emituju zutu vec belu svetlost koja izaziva depresiju i lose utice na ceo organizam.

и да додам

pre 9 godina

Министар предлаже да заменимо грејна тела са LED грејним телима :)?
Шалу на страну, ако едисонке од 60W заменимо са LED од 5W, и ако је зима - преосталих ~97W које су нас едисонке грејале (оне троше на топлоту) свакако морамо однекле да потрошимо, тако да прича о 7 пута није тачна. Едисонке су као грејалице. Мада је то истина скупо. 2 милиона домаћинстава по 5 сијалица по 20 евра, то је свега - 200 милиона евра. И нису баш вечне :)

Maki

pre 9 godina

Pa koliki je procenat ukupne potrosnje struje na rasveti?Ispade da je sa led sijalicama potrosnja sedam puta manja.Sta je sa bojlerom,el.sporetom,klimom(ako ima)....zar i to radi na led tehnologiji??!!

ma

pre 9 godina

vama u Vladi i lokalnoj samoupravi je intelekt jaca strana.Da bi opravdali svakakva ne znalacka, rodbinska i partijska zaposljavanja Vi posegnete samo za povecanje cene naplate od parkinga do struje a vas statisticki zavod pametuje da inflacije nema.gde su vam granice lazi i ne ukusa.Vucic izadje i kaze da sve sto je obecao ispunio je sa 92% do sada a to sto parazite nije otpustio njih 300 000 to nije vazno. to sto drzava izasla na 22milijarde duga nema veze sad ce narod kroz struju da vam plati nove direktore.jadno!!1

Svasta

pre 9 godina

"sedam puta se smanjuje potrošnja samo kada promenite klasične sijalice sa led sijalicama.". Ovo stvarno prevazilazi sve mere nepoznavanja materije. Ucesce sijalica u obicnom racunu ne moze ni da se meri sa friziderom, zamrzivacem, bojlerom, ringlama, klimom. Da ne spominjem one sto se greju na struju. Tek ako udjem u koncept sta u obican racun za struju ulazi sve kao "taksa" i porez, ukupno ucesce potrosene struje nije ni 50%. Cak i da sad svi predjemo odjednom na te sijalice, mozda bi dobili 1% na nivou celog sistema. Inace ne sporim da je struja socijalna kategorija i da jeste realno jeftina ali dok se stotine direktora i koje kakve rasipanje kroz elektroenergetske sisteme ne sredi apsolutno sam protiv bilo kakvog povecanja cene struje. Takodje sam i za apsolutno placanje struje, izvolite svima nam uradite socijalne karte, ukupna imovina, zarade i sve ostalo i da se zna ko stvarno nema da plati, a ko ne krade.

Nezavisni Posmatrač

pre 9 godina

Ovog čoveka treba da je sramota šta priča i kako zavitlava ovaj siromašni narod. Kakvu bre on led rasvetu spominje?
Ovo je potpuni bezobrazluk!

LH

pre 9 godina

Ministre, bravo za ispravno rasuđivanje. U EPS jeste sve neracionalno postavljeno, ali sve i kad bi stanje bilo idealno to nas "ne vadi" bez poskupljenja. Bez poskupljenja struje nema podsticaja da se štedi (apeli nikad nisu delovali iole duže) a ni privlačnosti za prave, solidne strane investitore (koji bi nešto ovde i da ulože a ne samo da muzu). Mnogi ne uvode parno samo zato što je struja podnošljive cene čak i za grejanje. Mnogi ne kupuju LED sijalice jer 20 evra plaćaju struju mesečno, pa što bi bili ludi da se igraju zelenoljubaca? Sve što štedi struju, od izolacije do štedljivih grejnih i rasvetnih tela, preskupo je pri ovoj ceni struje.

bagra vlada srbijom

pre 9 godina

"Srbija ne može još dugo da izrdži s cenom struje koja je značajno niža nego bilo gde u regionu"

ali zato moze da drži plate niže nego u regionu?
ali zato moze da drži nezaposlenost više nego u regionu i zaosljavanje botova vladajuce partije ba državne jasle više nego iko u regionu?

ovo je najgora vlada jos od mirka marjanovića!

nexus 4

pre 9 godina

Uvedite red a ne pričajte snihodljive izjave da menjamo sijalice.... Svi da plaćaju.... A uvek najgore prodju oni koji redovno placaju

nenad009

pre 9 godina

Zasto ne kazete narodu istinu? Zasto neko od novinara ne ispita povode za ovo poskupljenje? Pa recite ljudima sta ste uradili u Kolubari, kakvu ste stetu vasom greskom naneli. Mala je ovo zemlja - sve se sazna!

čovek

pre 9 godina

Tačno ministre. Ko god je položio stručni ispit iz Energetske efikasnosti zna da uštede idu i do 11 sijalica na jednu "led" sijalicu.
Samo, ministre, na tom kursu se govori i kako zemlje EU stimulišu narod da uz povoljne kredite vrši zamenu i grejnih tela i rasvete.
To se ne postiže smanjenjem primanja i stezanjem kaiša.
Naprotiv, očekivati je još veće krađe struje i ogromna dugovanja stanovništva.

Драган

pre 9 godina

Нису сијалице највећи потрошачи већ бојлер, шпорет и грејалица. Можете да живите у потпуном мраку, али неће много уштедети на рачуну ако употребљавате уређаје са високом снагом. Узгред, његова изјава показује због чега је неопходно да човек има неко опште образовање у области технике, а не само да познаје своју струку.

iskustvo

pre 9 godina

Ove ministrove reci mogu da budu upucene samo maloj deci a ne ljudima koji imaju svoja domacinstva i placaju racune, sami. Od kad znam za sebe, u mojoj prvobitnoj porodici se stedi, i to ne samo struja. Za nju ne mogu ni da se setim kada se nije koristila po jeftinijoj tarifi-bojler uvek nocu se ukljucivao, a nekada kada je postojala jeftina tarifa preko dana, posto smo ziveli sa bakom, pa je bilo nekog ko je to mogao da iskoristi (termin je bio od 14-16h), rerna se palila iskljucivo tad. Hocu reci stednja struje mi je rutina poodavno vec. Sada imam sopstvenu porodicu i domacinstvo-klasicne sijalice su odavno zamenjenje, suprug je jednostavno morao da se navikne na zvuk masine nocu, nas je dvoje i ne kuvamo redovno, bojler se puni nocu-sve sto je moglo da se odradi da bi se smanjila postrosnja je odradjeno. A racun se ne smanjuje. Ja te price o smanjenoj potrosnji nikako da osetim, i pored svog truda, na dzepu. A vidim neciji tudji dzepovi su lepo puni. Eto samo to htedoh.

Nezavisni Posmatrač

pre 9 godina

Ovog čoveka treba da je sramota šta priča i kako zavitlava ovaj siromašni narod. Kakvu bre on led rasvetu spominje?
Ovo je potpuni bezobrazluk!

ljuba

pre 9 godina

jos jedan bacevic,sedam puta smanio potrosnju,minstar privrede nema veze sa matematikom,znaci ako je placao 7.000 rsd,sad placa 1.000,malo sutra,
jos jedan perpetum mobile ministar

Bob Sent Kler

pre 9 godina

Cim si ti dosao iz Svetske banke odavno si ti vrbovan da ovde ugasis svetlo. Ovo je prvi korak, poskupi struju a mi cemo sami da ga ugasimo.

lopovi

pre 9 godina

Srbija je proizvođač struje i to nek ovom EKSPERTU bude jasno. Štedljive sijalice da li on zna kakvo nam đubr uvaljuju menu su otišle 3 sijalice u roku od 2 meseca a platio ih u zlatu.

hm

pre 9 godina

Izgleda treba da se grejemo na led sijalice... A to sto imamo vise resursa za proizvodnju struje od svih navedenih u regionu nije bitno, bitno je da budemo skuplji... Gde li mi zivimo!

Zarko

pre 9 godina

Vujoviću,u CG su plate vece za 100e ako ne i više. A gospodin Vujović ako nije upućen može da ode na sajt tuša,ramstora,carrefoura...u MK da pogleda cene. U kome kg kobasica kosta 150den,srpski slatkisi i do 40% jeftiniji.

voja

pre 9 godina

Ministar nema pojma o struji.
Na rasveti se ne može uštedeti niti 5% potrošnje!!!
Potrošnja (i štednja)je na bojleru, šporetu, klima uređaju...
A cena struje i nije preniska, ali vi imate barem 50% viška zaposlenih u Elektroprivredi!

crvena zona

pre 9 godina

Zar nije pre neki dan bila vest kako uvozimo struju po 5 din kw...jel mogu i ja da dobijem po toj ceni 2500kw mesecno? ne mogu!? a da, zaboravio sam da eps ima 600 direktora...

Лима

pre 9 godina

Да па није нормално ни да имамо најниже плате у Европи па имамо ? ? :-) геније мој ...

bice bolje...

pre 9 godina

Koliko ima zloupotreba u EPS-u samo u emisiji Insajder videli smo šta se dešava u Kolubari, a gde je višak zaposlenih, što neko ne kaže koliki je standard u tim zemljama gde je struja skuplja. Kako ćemo mi podsticati razvoj naše privrede ako cena energenata stalno poskupljuje. Kada sve bude stalo videćemo posle ko će da plaća, a staće vrlo brzo ako se ovako nastavi.

mirko

pre 9 godina

Mozda je struja jeftinija nego bilo gde ali je zato sve ostalo skuplje za oko 50% a plate su u Srbiji najmanje u regionu !!!!

Aj samo probajte da povecate cenu struje pa cete da vidite sta ce da se desi !

bezimena

pre 9 godina

Evo tebi malo ISTINE:

Gradjani Srbije ne mogu još dugo da izrdže sa prosjačkim primanjima koja ne da su značajno niža nego bilo gde u regionu, već su najniža u celoj Evropi!!!

Ti se još usudjuješ da pričaš o led sijalicama, gradjanima koji nemaju pare ni za obične!? Uostalom ti nisi ministar energetike i zato tišina tamo!







SRAM TE BILO!

MisterB

pre 9 godina

Molim ministra da nam kaze gde ima da se kupi stedljivi TV, Kompjuter, Aparat za varenje, Busilica, Brusilica, Toster i slicni uredjaji i alati. Sijalice u kuci su mi zamjenjene LED svetlima. Sta cemo sa ves masinom i bojlerom koji su najosnovniji uredjaji!

Sandinista

pre 9 godina

kako je rekao staljin kad pogine jedan čovek to je strasno kad pogine hiljadu to je statistika. davno sam pričao sa prijateljem iz slovenije i dotakli se računa i svega pitam ga koliko placas struju kaze oko 60 eur sto je dosta za jednosoban stan. jedino sto je njemu plata bila oko 1500 eur.

Upućen

pre 9 godina

Gospodine ministre: 1.Rasveta u stanu troši oko 5 % struje u domaćinstvu. Ako ste smanjili potrošnju struje za osvetljenje 7 puta znači da vam ona sad učestvuje sa 0.7 odsto ukupne potrošnje struje, odnosno ceo račun ste smanjili za jedva 4% a ne 7 puta, kao što se iz vaše izjave da zaključiti. 2.Struja u Srbiji može da bude jeftina zato što je 100% domaći proizvod, kao benzin u Venecueli ili Saudijskoj Arabiji. 3. Led sijalica košta oko 1000 dinara po komadu.

Ljube

pre 9 godina

Zorana Mihajlovic rece 2011-e da struja ne da nije jeftina vec da po njenoj analizi moze jos da pojeftini ali previli partijski aparat SPS-a u EPS-u to ne omogucava.

miki

pre 9 godina

pa nek elektrodistribucija podigne povoljan kredit, kupi LED sijalice, montira u kuće po srbiji a to što se uštedi, (7 x manje) proda za 30 do 40% u regijonu ili još skuplje u EU, jednostavno zar ne.....možda preostane i za nove strujomere.....

zlii

pre 9 godina

znaci katastrofa. sram vas bilo pa poskupite sve hleba mleko sve poskupite pa cemo pomreti gladni sram vas bilo. mi treba svi da ostavimo cigarete kola da ne vozimo pa kada njima za plate ono nema pa da vide kako ce da smanje cene na sve artikle lopovi jedni

Svasta

pre 9 godina

"sedam puta se smanjuje potrošnja samo kada promenite klasične sijalice sa led sijalicama.". Ovo stvarno prevazilazi sve mere nepoznavanja materije. Ucesce sijalica u obicnom racunu ne moze ni da se meri sa friziderom, zamrzivacem, bojlerom, ringlama, klimom. Da ne spominjem one sto se greju na struju. Tek ako udjem u koncept sta u obican racun za struju ulazi sve kao "taksa" i porez, ukupno ucesce potrosene struje nije ni 50%. Cak i da sad svi predjemo odjednom na te sijalice, mozda bi dobili 1% na nivou celog sistema. Inace ne sporim da je struja socijalna kategorija i da jeste realno jeftina ali dok se stotine direktora i koje kakve rasipanje kroz elektroenergetske sisteme ne sredi apsolutno sam protiv bilo kakvog povecanja cene struje. Takodje sam i za apsolutno placanje struje, izvolite svima nam uradite socijalne karte, ukupna imovina, zarade i sve ostalo i da se zna ko stvarno nema da plati, a ko ne krade.

Johny...

pre 9 godina

Nije istina jer kad poredite cenu struje sa drugima onda racunate istu bez pdv-a i onih bezsmislenih taksa koje ste uveli kao sibicari a inace kad se sve to sabere a sve MI placamo i sve je to CENA struje onda se vidi da je mnogo visa cena po kw nego sto svi vo LAZETE ovaj narod koji ne razmislja bas mnogo...uostalom da je toliko niska cena struje ne bi u EPS-u imali prosek plata oko 75000 dinara... E Srbijo...

ssss

pre 9 godina

Pošto nam je hrana skuplja nego u regionu, red je da nešto bude jeftinije. Što se tiče cene voleo bi da znam kolika je u proseku, uzimajući u obzir zelenu, plavu, crvenu tarifu. Da li bilo ko može da kaže kolika je cena struje po kw u Srbiji. Obzirom da su obećali pojeftinjenje 20% u kampanji 2012. godine, bivša ministarka energetike, očekujte poskupljenje i putarina pošto je sad ministarka saobraćaja.. Narode veoma je prosto, sve što Vam obećaju politaičari, biće suprotno...

Ja

pre 9 godina

Da su nam plate i penzije kao i u okolnim zemljama, ne bi bio problem da nam povecaju cenu struje! Ovo je vise strasno! Ali niko drugi sem naroda nije kriv, jer je sam izabrao ove ljude da nam upravljaju drzavom!

Predrag

pre 9 godina

Sta prica ovaj? Zamenom sijalica da nadoknadimo poskupljenje? Pa sta on misli da se rucak kuva na sijalici. Pa covece jedna ringla ima 3000W a sijalica 100W. A da ne pominjemo bojlere, rerne, grejalice... ( sve po 3000W). On izgleda nista od ovoga ne ukljucuje jer se hrani u skupstini za 120.-din, kupa se dzabe u hotelima, a koristi verovatno besplatan servis za pranje i peglanje.

Jo

pre 9 godina

Ljudi a da neko krene da skuplja potpise za vanredne izbore? Kad smo do sad bacili ovoliko para na kojekakve spasioce naroda, mozemo i jos jedne izbore da istrpimo. Ja vise ovo ne mogu da gledam... Mozda i odem negde daleko da ribam wc, bas me briga...

ma

pre 9 godina

vama u Vladi i lokalnoj samoupravi je intelekt jaca strana.Da bi opravdali svakakva ne znalacka, rodbinska i partijska zaposljavanja Vi posegnete samo za povecanje cene naplate od parkinga do struje a vas statisticki zavod pametuje da inflacije nema.gde su vam granice lazi i ne ukusa.Vucic izadje i kaze da sve sto je obecao ispunio je sa 92% do sada a to sto parazite nije otpustio njih 300 000 to nije vazno. to sto drzava izasla na 22milijarde duga nema veze sad ce narod kroz struju da vam plati nove direktore.jadno!!1

Nefer

pre 9 godina

Prosek plata u Epsu 85000 din skoro duplo veći od proseka Srbije.Višak administrativnih radnika 30% ,600 direktora, gubitak energije 15% ,naplativost 84%.Treba prvo to srediti.

Gurnuo je ruku u dzak i izvukao......

pre 9 godina

Neverovatno je kako se Vucic okruzio iritantnim osobama, Mali, J.Joksimovic, Kori Udovicli, Vesic... Dok je ovaj ministar cutao mislio sam da je drugaciji. Ali kada je progovorio...$%&&(

Zorica

pre 9 godina

Kako moze iko na visokoj drzavnoj funkciji da izgovori javno da je poskupljenje potrebno zbog slanja poruke gradjanima da treba da stede?

Sigurna sam da 90% gradjana stedi energiju jer tesko placa i minimum potrosnje.

Mogli bi da ukinu, na primer, one tarife preko kojih nam naplacuju cenu struje najskuplju u regionu. Ili da nateraju alavu drzavu da stedi pa da smanje PDV. Za mene je cena koju placam ona na racunu podeljena sa brojem potrosenih kilovata i placam kilovat vise nego iko od mojih prijatelja koji zive u inostranstvu.

Vreme je da gradjani preduzmu nesto. Na kraju krajeva, vreme je da i gradjani ove drzave dobiju efikasan, produktivan drzavni servis srazmeran velicini drzave, broju stanovnika i finansijskoj sposobnosti stanovnistva da taj aparat placa.

Troll

pre 9 godina

Pre nekoliko godina jedna doktorka je pricala na TV-u da nikako ne treba da izbegavamo sunce i da ni po koju cenu ne menjamo klasicne sijalice ovim novim stedljivim, zato sto stedljive sijelice ne emituju zutu vec belu svetlost koja izaziva depresiju i lose utice na ceo organizam.

milutinovic@usa.com

pre 9 godina

A zašto se ministar finansija bavi cenom struje? Možda bi bilo bolje da se pozabavi kursom evra, skandaloznom odlukom NBS da da saglasnost na povećanje cena osiguranja vozila, stabilizacijom javnih finansija...

glasac na izborima

pre 9 godina

A sto npr u CG i BIH su vece prosecne plate nego u Srbiji. Sto su tamo porezi na imovinu mnogo manji nego kod nas pocev od BIH, CG,Makedonije , dok npr u Hrvatskoj i ne postoji porez na imovinu. Sto tamo niko ne placa kaznu za poreski dug, kao sto je uvedeno od pre neku nedelju kod nas od 50000 dinara jer neko ima 1,10,100 ili 1000 dinara poreskog duga.

MMMM

pre 9 godina

Interesantno da su svi ko pivske flase.Svi pricaju isto,u regionu ovo u regionu ono,a u regionu najmanje plate su najmanje 50% vise!!!!SVI ste vi isti....

NN

pre 9 godina

Ministre citali smo da su cak i proizvodi proizvedeni u Srbji kada se preracunaju cene u evre, jeftini u susednim drzavama nego u zemlji koja je proizvela tj Srbiji. Navodno se tamo nasi proizvodjaci bore za osvajanje tih trzista, a kod nas cene najvece i ispadne da se niko ne bori za nase trziste koje je mnogo vece nego npr trziste BIH,Crne Gore, Makedonije... gde su nasi proizvodi cak jeftiniji nego u Srbiji.

Konrad

pre 9 godina

Bivsi ministar finansija Lazar Krstic predlozio smanjenje penzija za 20% i plata u javnom sektoru za 15%. Glavni ministar dobrog srca (i duse) kategoricki odbio. Sve njegove ulizice aplaudirale. "Bravo, tako treba! Vidite, to je covek od reci..." Onda su ovi iz EPSa trazili poskupljenje struje u dva navrata 30% + 20%, sveukupno 56%, plus porez naravno. Glavni ministar dobrog srca (i duse) i ovo kategoricki odbio. Euforija! SNS botovi dozivljavali orgazam... Dos'o ovaj novi ministar finansija Dušan Vujović: plate i penzije treba da se smanje po 10%. Struja kako god gledano poskupece 15% (jer ne stedimo). Mislim, da glavni ministar dobrog srca (i duse), nas gradjane svrstava u kategoriju apsolutnih idiota. Sada se setih da je pre dve godine obecao i ukidanje TV pretplate... Kako to da sada glavni ministar dobrog srca (i duse) cuti, a ovaj novi ministar novaca nam stavlja do znanja da ce struja poskupeti jer ne stedimo. Posto je nas vecina bednika u ovoj drzavi siromasna, trudimo se da opstanemo u tzv zelenoj zoni. Zar to nije stednja? Ovaj novi ministar novaca nam sugerise da menjamo standardne sijalice na stedljive koje so visestruko skuplje. Te sijalice nisu toliko dugotrajne kao sto se prica i sa njima se nista ne moze ustedeti (sto ne platis na cupriji platices na mostu)! Na primer direktori i sefovi EPSa se greju na struju koju ne placaju. Imucniji greju vodu u bazenu strujom koju ne placaju. Naplatite njihove dugove! Licemerna g.m.d!

racERx

pre 9 godina

Pa hoce da poskupe struju, dok je EPS drzavni, a onda da privatizuju EPS, tacnije da ga prodaju budzasto i da strani vlasnici ne moraju da se bakcu sa gnevom potrosaca usled poskupljenja od 30%< kako vam nije jasno!!!

Winter is Comming

pre 9 godina

Promenio sam ja odavno sijalice, neke su pocrkale a jedna se drži, ali je i dalje veliki račun još ako upališ nešto osim sijalice ode cena u plavu tarifu a ta vam se već isplati ali je meni skupooo još sad kad padnu penzije pola ode na struju, eh... ali dobro ako će državi da bude bolje nećemo ni da jedemo ako treba

Analitičar

pre 9 godina

Glavne neplatiše i utajivači struje su opštine, državne agencije, direkcije, panduracije i ostale cie.Naplatite tu račune ako imate petlju, a ne da j. ceo narod.Oportunisti, neznalice i kukavice.

Gazda Cvetko

pre 9 godina

Problem su gubici od 40 % na mrezi. A to sto radnici EPS-a primaju najvece plate u regionu, i svim malverzacija u kojima ucestvuju isti. I naravno ne zaboravimo odnos cene struje i standarda gradjana to postoji odredjen paritet, a ne cene evropske a plate africke....

q-gera-b

pre 9 godina

molim ministra da kaze koliko kosta kilovat struje u regionu ,a koliko kod nas prethodni ministar obecao uvodenje jevtine dnevne tarife pa neke socijalne karte i nista od toga ej dajte sedite saberite se i oduzmite pa da bankrotiramo.

katastrofa

pre 9 godina

Zašto ste ,ministe, nedavno izjavili da je neopravdan zahtev za povećanjem cene struje dok je prosečna plata u EPS-u 75 000 din, a plate direktora 600 000? Niste dosledni!!!Da li stvarno mislite da treba da se smrzavamo i da pomremo da bi gospoda iz EPS-a i dalje primala ogromne plate uz blagoslov vlade?

gaxi

pre 9 godina

Ni moja, a verujem ni 90% drugih porodica ne moze da izdrzi vise ove vase namete sa prihodom od 300-400 eura. Pa mi necemo moci od plata samo komunalije da platimo, a hrana .... eh pa zar mora i da se jede. Predjite na vazduh je sledeci savet koji ocekujem od sadsnjih vrsnih strucnjaka u vrhu nase vlasti. Pu bre!!!!!

Djomlouns

pre 9 godina

Ljudi moji da li je moguce da ova BU*ALA misli

a) da LED sijalice smanje potrosnju struje 7 puta
b) da postoje LED grejna tela???

Procitajte pazljivo poslednji pasus.... majko rodjena... ovaj lupeta gore od Bacevica, mora da je master kao Toma diploma...

и да додам

pre 9 godina

Министар предлаже да заменимо грејна тела са LED грејним телима :)?
Шалу на страну, ако едисонке од 60W заменимо са LED од 5W, и ако је зима - преосталих ~97W које су нас едисонке грејале (оне троше на топлоту) свакако морамо однекле да потрошимо, тако да прича о 7 пута није тачна. Едисонке су као грејалице. Мада је то истина скупо. 2 милиона домаћинстава по 5 сијалица по 20 евра, то је свега - 200 милиона евра. И нису баш вечне :)

sale

pre 9 godina

Jel njemu neko rekao da u srbiji postoji 6 razlicitih tarifa. Jel vadio neku sredinu kad je uporedjivao cene, il se uhvatio za jeftinu struju u najjeftinijoj tarifi

nikad nikome izvini

pre 9 godina

...a sta da rade ljudi koji imaju proizvodnju? Racun mi je izmedju 3o,ooo i 5o,ooo dinara...otpusticu 1 radnika jer sa poskupljenjem od 3o% ja nemam nacin da ga platim (kad dodam poreze i doprinose)...

Rambo

pre 9 godina

Ministar ne govori istinu da je 7 puta smanjio troškove zamenom sijalica, jer mu bojler, frižider, veš mašina i TV ne rade na led tehnologiju.

Neka napravi uštede u kadrovskoj politici u EPS i državnoj administraciji i otpusti 80% viška zaposlenih pa do poskupljenja i ne treba da dođe.

SRB ne treba spoljnji neprijatelj, dok nam ovakvi papci uništavaju egzistenciju.

PatriJota

pre 9 godina

Ha,ha,ha...jos jedna izjava nekoga od Vuckovih ministara koja samo pokazuje njihovu nesposobnost, nestrucnost, bahatost i ponajvise drskost i bezobrazluk??? Trazili ste i dobili, pa sada izvolite i uzivajte??? Pitanje je samo gde je granica mazohizma ovog nepismenog naroda i sta je jos potrebno da se dogodi pa da shvati gde je i sta ga ceka???

Boki

pre 9 godina

Tako je ministre,od vas i vase vlade nesto pametnije nismo ni ocekivali.
Da li Srbija moze da izdrzi sa ovom cenom struje,ne znam,ali znam isgurno da ne moze da izdrzi bahatost i harace najgore vlade u novijoj srpskoj istoriji.
Za ovakve izjave,niste uopste morali da se skolujete,ovo je ispod svakog nivoa.

EUiliRUS

pre 9 godina

Ako Vucicu samo napred. Ja za Vucica nisam i ne bih ni u ludilu glasao. Radim u americkoj kompaniji i nece mi biti problem da placam i skuplju struju. S druge strane sa uzivanjem cu gledati dok vas, Vuciceve fanove bude pljackala ekipa koja ide iza njega, ili dok vas rusofile Rusi budu muzli kroz cene nafte i gasa. To je dobro, zato sto i zivotinje kroz nagrade i kazne nauce sta treba da rade, pa mozda i vi budete naucili da ukljucite mozgove kada sledeci put budete glasali.. Pod uslovom da ne pocrkate od gladi.

ASTER-X

pre 9 godina

kad bi mi svi štedeli struju šta biste vi i kome prodali? obično kad neko nesto pravi-proizvodi za prodaju očekuje da to i proda a ne da daje savete građanstvu kako da štedi i manje plaća, nešto mi ovde nije jasno! Povećajte vi naplatu u BG-u po Dedinju, Senjaku i ministarstvima!!! I biće para!

kameni

pre 9 godina

"Kvalitet menadžmenta, način upravljanja, tehnički gubici, problem naplate nisu pitanja cene. To su pitanja koja se tiču promene organizacije rada i funkcionisanja EPS-a"...ovo mora da se uradi kao najveci prioritet!!! Kompletna reorganizacija celog EPSa! Najgore je kada se rupe koje oni prave zatvaraju povecanjem cena!

Jos jedna cinjenica oko poredjenja cena struje u regionu! Da navedem kao primer poredjenje sa Bugarskom. Kolega iz Bugarske (ukupno ih je troje), zivi u Sofiji u stanu od oko 85 kvadrata, CG, topla voda, itd...dobija u proseku racun za struju oko 20 leva (odnos 1evro = 1.95 leva), pa vi racunajte??
Proslog meseca su bili na odmoru dve nedelje pa su dobili racun za struju 7 leva!

Bice rata, bice,dobro da znam ko mi drzi ruku u dzepu

pre 9 godina

Gospodin ministar je verovatno tehnicki i ekonomski nepismen jer kao ne zna da se struja u Srbiji najvise koristi za grejanje a ne za usvetljavanje ! A koristi se za grejanje jer je loz ulje preskupo, skoro duplo skuplje nego u Nemackoj, a gas je ocajnog kvaliteta jer mu se upumpava nase djubre lose kalorijske vrednosti. U oba slucaja razlog je drzavno d..e koje je suvise zinulo za novim cenim dzipovima i audima pa gleda da iscedi i poslednju paru od osiromasenog naroda !

25rhh8z

pre 9 godina

Srbija trenutno ima najjeftiniju struju u regionu i ona je oko 30 procenata jeftinija nego u Makedoniji, a 40 nego u Crnoj Gori i Bosni. Da li je to održivo na duži rok procenite sami. Ne znam da li postoji bilo šta u Srbiji što je za oko 30-40 odsto konstantno jeftinije nego u susednim zemaljama - od mleka, hrane, stanova, bilo čega", izjavio je Vujović za Tanjug.

Vujovicu a da li su plate i penzije vece nego u regionu i za koliko?

mikin

pre 9 godina

"Srbija ne može još dugo da izrdži s cenom struje koja je značajno niža nego bilo gde u regionu, ocenjuje ministar finansija Dušan Vujović."
---------------------------------------------------------------
Ministre, jeste li novi ovde? Dokle vise jedno te isto, umobolno, objasnjenje i razlog dizanja cene? "Znacajno niza nego bilo gde u regionu"! Pa i standard ovoga naroda je "znacajno nizi nego bilo gde u regionu". Cak i jedine tri drzave u Evropi sa kojima jos Srbija moze da se poredi (Makedonija, BiH i Albanija) imaju nize cene osnovnih namirnica i energenata (benzin, nafta, plin). Dosta vise vaseg haraca i vaseg modela "izlaska iz krize"! I moja baba bi tako mogla da vodi drzavu kao sto vi to radite: smanjenje plata i penzija, povecanje cena svega i svacega i enormno povecanje poreza i ostalih dazbina (taksi, provizija).
Kako bi bilo da za pocetak prestanete placati inostrane (i domace) selektore mesecnim platama koje su za ovdasnje prilike ravne 10-godosnjoj prosecnoj plati u Srbiji! Kako bi bilo da se jednom prestanete ponasati kao da vas sve ovo uopste ne dotice?

Prolaznik

pre 9 godina

Gledam komentare i gomilu nezadovoljnih građana koji su protiv odluke koje je ova vlast donela. Svi mi, pa i ja smo heroji ispred monitora a kada dođu izbori oni pobede, a mi opet udri po tastaturi. Sutra kada bi neko pokrenuo facebook akciju da se nešto uradi ne bi se odazvalo ni 10 $ od svih nezadovoljnih komentatora po svim sajtovima, a ne zaboravimo da je preko 60% građana na internetu. Da dići će cenu struje, da odraće nas sa porezima na ličnu imovinu, osiguranje skočilo za 50%, gorivo... a te sitnice poveća će cenu svega. 200g kafe je 2005 bila 81RSD, danas je 180 rsd, čajna je bila 450 rsd danas je 1000 rsd, meni je plata bila 30 000 rsd danas je 31000 rsd.... CENE skočile preko 100 procenata a plate iste... o čemu pričate bre Vi ministri. Nažalost mi nemamo medije koji će svakodnevno iznositi činjenice o sve težim uslovima života u Srbiji.

Walter

pre 9 godina

Ako bi smo smi prestali da koristimo struju i prestali da se grejemo a da te pare ipak uplatimo u budzet da politicari mogu da putuju po svetu ili placaju svojoj deci skolovanje u inostranstvu. Sta ce narodu luksuz...ipak to je samo narod.

Boban

pre 9 godina

Pošto je vlast uvek pametna, objasnite meni glupom nekoliko stvari. Da li će to izjednačavanje cena dovesti i do pojeftinjenje proizvoda i usluga koji su skuplji nego u Evropi, ili se korekcije vrše samo na gore? Kad sve cene izjednačite sa evropskim, hoće li nam automatski i plate biti evropske? Hoćete li vaše ukupna mesečna primanja izjednačiti sa prosečnom platom u Srbiji?

Gale

pre 9 godina

Menjajte sijalice! Kakav cinizam. Ne znam zašto me to podseća na onu čuvenu: Ako nemate hleba, jedite kolače. Gospodine ministre, prvo nam na tržištu obezbedite kvalitetne dugotrajne sijalice. Ove koje sada možemo naći, skuplje su deset puta od običnih, a vek trajanja im je jedva 2-3 puta duži od balonki.

djuro

pre 9 godina

slazem se da treba povecati cenu struje!!!

ali pre toga uvesti profesionalni menadzment, koji ce uvesti red u ovo preduzece. uvesti racionalizaciju poslovanja, otpustiti visak zaposlenih, prosek plata da bude na nivou javnih preduzeca.

pa tek onda, da pricamo o ceni struje

najlakse je podici cenu, a u firmi javasluk, nerad, neznanje, korupcija, partije zaposljavaju, a mi da placamo preko cene struje!!!!!

Veles

pre 9 godina

(M., 28. jul 2014 17:17)
U Makedoniji jeftina tarifa je 3,1, a skupa 6,2 denara, prosek oko 4,6 denara (0,74 eurocenti). Posljedna junska smetka mi je 1800 denara, oko 29 eura. U te pare su i PDV i druge davacke. Pozdrav.

Kako policajac vezuje pertlu na cipelama?

pre 9 godina

"Ako bi u Srbiji svi imali motiva da promene sijalice mi bismo sedam puta smanjili potrošnju koja nije zanemarljivi deo ukupne potrošnje. Ako bismo to isto uradili sa grejnim telima Srbija bi oslobodila ogromnu količinu energije da se koristi za potrebnije stvari", zaključio je ministar."

Koje su to potrebnije stvari za ljudski organizam od grejanja ?
Mobilni telefon ? Facebook ? Solarijum ? TV sa prenosom Skupstine ? Koje ?

Maki

pre 9 godina

Pa koliki je procenat ukupne potrosnje struje na rasveti?Ispade da je sa led sijalicama potrosnja sedam puta manja.Sta je sa bojlerom,el.sporetom,klimom(ako ima)....zar i to radi na led tehnologiji??!!

Aleksandar

pre 9 godina

@(trtko, 28. jul 2014 17:05)

Ja sam za skroz obrnutu strategiju - ministrima dati plate od 10.000€ mesečno neto, plus platiti kiriju za dobru gajbu, plus da dobiju služben automobil, plus bonusi na kraju godine u procentu za koji nam je porastao BDP... Uz samo dva uslova:

- Da za bilo koji otkriven marifetluk dobijaju automatski 20 godina zatvora i oduzimanje kompletne lične imovine.

- Da nisu državljani Srbije, prednost imaju Nemci, Švajcarci, Norvežani, Česi...

Naravno, podrazumeva se adekvatno obrazovanje i iskustvo za posao svakog od ministara.

Skeptik

pre 9 godina

Leba ti Vujoviću, kako da rešimo "problem sa grejnim telima" mi koji živimo u zgradama bez odžaka i bez centralnog grejanja, koji nemamo nikakve šanse da struju zamenimo nekim drugim energentom? Da prestanemo da se grejemo zimi, ne razumem? Ionako su nam TA peći i do sada bile na minimumu, a temperatura za po nekoliko stepeni niža nego u stanovima sa centralnim.

Bofors

pre 9 godina

Srbija ne može još dugo da izrdži s cenom struje koja je značajno niža nego bilo gde u regionu, ocenjuje ministar finansija Dušan Vujović. GRADJANI SRBIJE ne mogu jos dugo izdrzati nesposobne politicare koji nemaju nikavu viziju poboljsanja standarda i otvaranje novih radnih mesta, RADNICI U SRBIJI ne mogu izdrzati sa PLATAMA KOJE SU ZNACAJNO NIZE NEGO BILO GDE U REGIONU ako istu uopste uplacuju posto je po navodima u jednom dnevnom listu preduzece za zaposljavanje invalidnih lica u NISU stamparija Vuk Karadzic nije isplatila 108 MESECNIH ZARADA. Da li su u tom slucaju ti radnici robovi kojima ne treba paltiti nista za njihov rad?

malena

pre 9 godina

ovaj ministar ne znam cega je zaduzen za izjave o poskupljenjima i naravno o opravdanosti istih kao i o smanjenju plata i penzija. boze, boze i sve veruje sam sebi kao i onaj za sve zabrinuti vulin. do juce spasavao kosovo a danas... strasno. dno dna.

pismenostitrebaalikome

pre 9 godina

Dragi Ministre,

Znamo da ste posle izbacivanja sa sednice na kojoj je Vas Svevisnji, nicim izazvan, vas izbacio jer ste kasnili neki minut, postali najrevnosniji ministar, i da svugde stizete 15 minuta ranije na svaki sastanak.
Ali, tu revnost ne morate bas tako. Ima nas i sa diplomama inzenjera, i sa nekim stazom i projektima koji su ostali iza nas za sve ljude. Zar da u istoriju udjete kao najveca neznalica, LED sijalice i 7 puta manja potrosnja?

Dragi ministre.

Nase neuko i neobrazovano stanovnistvo ne pali samo sijalice. Pali i koristi i TV, PC, sporete, masine za ves, pegle i razna druga cuda koja trose mnogo puta vise nego sijalice.

Nije vam niko rekao?

Pa izbacite te savetnika iz tima. Nadjite neke elektricare, koji ce vam objasniti koji potrosaci najvise trose struju u domacinstvu. Nemojte brukati Srbiju tako neukim stavovima. Ako uzmem LED sijalice i posle mesec dana ustanovim da mi je potrosnja manja 7% a ne SEDAM PUTA, da li smem da vas tuzim i da dobijem odstetu?
Vi niste bilo ko, vi ste covek od vlasti na vlasti i zloupotrebljavate medije neistinama. Ah, kad bi bilo vise pismenih i smelih, leteli bi vi sa te fotelje ko bell lala. Bar nam je nepismenih preko glave posle svih onih doktoranata. Odakle li samo vas nadjose, verovatno ne mogu da vam provere skole i radove.

trtko

pre 9 godina

I ovo je ekonomski stručnjak (ministar)?!?
Država bi pare? Pa i narod to isto traži!

Predlog: Svim ministrima razrezati 250 EUR maksimalnu mesečnu platu i bez dodatnih primanja, sledećih 6 meseci, pa dokazujte svoju stručnost.
1. STVORITE USLOVE DA NAROD RADI i otvori svoje firme, PROIZVODNJA, PROIZVODNJA, PROIZVODNJA
- 0% poreza i carine na sirovine za proizvodnju, na mašine, alate i rezervne delove
- 1 EUR ukupno svih taksi za otvaranje firme, 1 dan i na jednom mestu...

... znaju oni sve dobre primere privređivanja po svetu, ali im je lopovluk najslađi, ko je lud da radi.

Bankrot države MOMENTALNO i da dovedemo 5 (pet) stručnjaka iz JAPANA da nam svane, a sve ove nadrealiste sadašnje i bivše duboko zatrpamo zauvek, da raščistimo ovo ludilo već jednom.

UGALJ i cenu struje nam ne dirajte!
UGALJ je naš, nije to OSIROMAŠENI URANIJUM pa da ga uvozimo. Kolika bi bila tad cena struje???

(Svi smo mi po malo ministri. Gospodo fotelje zamenite stolicama, za njih ne možete da srastete i bićete i vitalniji i lepši.)

SiMa

pre 9 godina

Jedan od dva moja racuna za struju za jun 2014 godinu iznosi 487,66 dinara plus 500 dinara za TV, za utrosenih 11kwh energije. Jedan kwh me kosta 44,33 dinara i to mora da je najveca cena jednog kilovata u Evropi, jer mi placamo: obracunatu snagu, troskove snabdevanja,PDV, i kWh po sest razlicitih tarifa u tri zone. Jos imam nadu da cu doziveti dan da odem do brojila, pogledam koliko sam kilovata struje potrosio to pomnozim sa jednom cenom kilovata i odmah znam na cemu sam i da li treba da malo pristedim.

Boze, ko to vlada?

pre 9 godina

Ako zamenimo sijalice, bice 7 puta manja potrosnja.

Ako ih povadimo, nece ni biti potrosnje? A bojler, frizider, pegla, usisivac...........

Pa nismo botovi, da zivimo u mraku.

Bob

pre 9 godina

Dokle vise da globite nas sirotinju koji redovno placamo struju, sto ne preduzmete nesto protiv onih koji godinama ne placaju a spadaju u najbogatije gradjane

Smrt fasizmu

pre 9 godina

Vujovicu, ovde su eksperti odavno uneli mrak, tako da nam ne treba jos jedan domaci da nas `prosvetljava`.
Povucite se na vreme ili proglasite bankrot, pa da svetlo pocnu da uvode stranci, i tako nece biti potrebe za Vasom matematikom i problemima sa mentalitetom za Vaseg šefa.
Da ste uveli euro za valutu mnogi trzisni pojmovi bi bili jasniji i laksi ali tako bi bilo manje sanse za presipanje iz supljeg u prazno od cega establisment zivi.

milance

pre 9 godina

Ma bogati, ovaj kao Udovicki, otpustite ili uzmite zvanje da to vise ne budu 600 direktora u distribucijama sirom Srbije, smanjite plate za 10% svim zaposlenim koji tamo rade I eto vise para nego na sijalicama!

Cane

pre 9 godina

A šta misliš da promenimo ministre i Vladu, za početak? Kolika bi tu bila ušteda? Gledam sada ovu lakrdiju od sednice Vlade i jedini zaključak je da smo zaista kao država na samom dnu. Jedan čovek sve vreme govori, ovaj Vujović, koji je kao neko ko ima uživa zvanje stručnjaka i saradnik svetske banke, sedi kao djačić u klupi i onda "ako ne želite Vujoviću reč nemojte da vas ja teram"- reče Vučić. Sačuvaj Bože, ima li dna da se zaustavimo. Ministar odbrane - keramičar, ministar policije- prepisivač, ministar za vanredne situacije - ba**an . . . I posle se pitamo što ovoliko grmi nad Srbijom, što su ovolike vode napale Srbiju. Pa kolika je negativna energija na jednom mestu - u Nemanjinoj - ta energija privlači.

Uvek isti računi

pre 9 godina

Zanimljivo je da je u našoj porodici RAČUN za struju UVEK ISTI ; i leti (nemamo klimu) i zimi (imamo CG ) i kada smo tokom godine u stanu, uz uobičajenu upotrebu elaparata,ALI i kada smo svi APSOLUTNO ODSUTNI ( letnji i zimski god.odmori) - račun UVEK ISTI !
Reklamacijom u EPS - u, NISMO otkonili "kvar"- jer ga "nema" objašnjeno nam je.

Milos

pre 9 godina

Ne Srbija ne moze dugo da izdrzi sa 650 direktora u epsu i sa jos 40 posto viska zaposlenih u administraciji.To je problem cene struje.

Bane

pre 9 godina

Postovani Vujovicu , potrosnja je individualna stavar i u to netreba da ulazite kao ministar. Vase je da procenite da li je situacija da dozvolite povecanje cena vitalnih stavri za zivot kada je nezaposlenost 30 % i kada planirate da smanjite penzije i plate za 10 %. Uporedite mere koje uvodite sa mogucnostima koje ima narod.
Stednja polazi od drzavnih rashoda prema svojim javnim troskovima kao plate u vladi skupstini , opstinama, agencijama i firmama u restruktuiranju.

Бошко Гутић

pre 9 godina

"Ja sam nedavno menjao rasvetna tela u svojoj kući. Sedam puta se smanjuje potrošnja samo kada promenite klasične sijalice sa led sijalicama."
Питам се где само налазе ове "финансијске стручњаке", јер уместо да Србија промени 30 милиона сијалица плаћајући "лед" осветљење и 10 пута скупље него што је обична сијалица (и пунећи нечије џепове) потребно је само заменити ову сподобу коју нам потурају као "финасијског стручњака"

Zoran

pre 9 godina

Nijedan ministar iz ove nakaradne vlasti se ne bavi svojim resorom. Čoveče, pa on je ministar finansija! Zašto ministar energetike nije dao ovo objašnjenje?

Draganac

pre 9 godina

Gde li tebe nađoše? Ne umeš ni koliko-toliko prihvatljivo objašnjenje da daš! "Skuplja struja u C.Gori, u Makedoniji" - pa naravno kada nemaju ni Đerdap, ni Kolubaru, ni Kostolac, Perućac, itd itd. Trebaju tebi pare za budžet - prelivate iz šupljeg u prazno...

B.C

pre 9 godina

Zašto ne napišete šta je to u regionu i dosta jeftinije nego kod nas?!?!
Gorivo na primer... , pa se nikada ne biste setili da zbog toga smanjite cene!

Preko svake mere

pre 9 godina

OBEĆALI ste, doduše, to je bilo SAMO u PREDIZBORNOJ trci,da ćete građanima JASNO STAVITI NA UVID sve stavke u vezi sa obračunavanjem el.energije - ne samo cenu po kw/h -za kju, takođe NE ZNAMO kolika je ; šta je zelena, šta je plava a šta crvena "cena". O tzv."angažovanoj snazi",i drugim ZAKUKULJENIM finesama "cene struje" da se i ne govori.
"NAJELEGANTNIJE" se budžet puni, upravo putem računa za struju, fiksne (pa i mob.) telefonije, parking servisa ( SAMOINICIJATIVNO otkucavanje 2 sata, iako je poruka poslana za, željeni, 1 h. ; uz ISTOVREMENO registrovane 2 poruke ,pristigle od Parking servisa)
Stvarno je sramno šta se sve radi.

M.

pre 9 godina

Pre neki dan procitah da EPS uvozi struju za, ako se dobro secam, 4.2 evrocenta.
Na mom poslednjem racunu (zadnja strana - obracun za el. energiju - 3. stavka energija) "ostvarena prosecna cena el. energije din/kWh: 6.17 din" bez PDV-a. Sa PDV-om je to 7.40 din, a to je 6.36 evrocenta.
Ovo je na bazi potrosnje od 562 kWh mesecno i to bez obracunske snage i ostalih tralala.
Voleo bih da znam koliko kosta struja u regionu i da li i oni imaju tarife, obracunske snage i druge skrivene troskove, kao i to koliko cesto imaju jeftinu struju.
I naravno da to ne zelim da cujem od bilo koga iz vlade, jer im ne verujem.

LoboToma

pre 9 godina

Kolko košta jedna ta LED sijalica?

Ako jedno domaćinstvo prosečno ima 3-5 sijalica, da vidimo kolko košta taj poduhvat zamene, i koliko se uštedi novca/struje na godišnjem nivou zamenom?

Lično ja

pre 9 godina

A da mi umesto sijalica zamenimo vladu??? Da li je svestan ovaj ministar šta je izjavio?? Menjajte sijalice???? Gospode Bože, stalno se svi pozivaju da su nam cene 30-40% manje nego u regonu a ne kažu da su nam plate i po 50-60% manje nego u tom istom regionu. Uzgred ministre pametnjakoviću da li znate koliko koštaju štedljive sijalice????

Zahvalni uvoznici

pre 9 godina

"Ne znam da li postoji bilo šta u Srbiji što je za oko 30-40 odsto konstantno jeftinije nego u susednim zemaljama - od mleka, hrane, stanova, bilo čega", izjavio je Vujović za Tanjug. "

Bas sramota da i mi mozemo da prizvedemo nesto konkurentno ! Pod hitno bi trebalo da godpodim Ministar zatvori sve one koji proizvode nesto kvalitetno i sa dobrom cenom. Sta ce da rade Slovenci i Hrvati ako mi sami proizvodimo nesto za sebe ?

kum

pre 9 godina

A ako kupimo sveće, uštedećemo 100%, jel da?
Ja kad hoću da uštedim na prevozu, na primer, trčim za autobusom. Ako hoću da uštedim jošviše, trčim za taksijem.

Beograđanin

pre 9 godina

Lopovi, pa vi svu tu razliku u ceni nadoknadite preko benzina, nafte... plina. Pitajte Vojvođane kakav plin su im obećali, a kakav imaju i po kojoj ceni !! Kakvu garderobu i hranu uvozite a seljak ne zna kome da proda to što proizvede, itd, itd... Gadite mi se, gadite tako nesposobni i neuki !

serbia dying

pre 9 godina

To mozete da pricate deci u vrticu, ako bi vam poverovala.
Promenio sam bojler, zamrzivac, sijalice, uzeo masinu za pranje sudja, kuvamo na gas, grejem se na cvrsto gorimo, uradio sam izolaciju, stavio pvc stolariju i opet vama lopovima svaki mesec placam preko 400 kwh sa sve taksama i 16 tarifa i zona.
Mala cena struje?! Mi kao proizvodjaci treba da imamo visu cenu od uvoznika?! Nema problema, dajte nam plate tih na koje se pozivate i samo recite koliko treba. Ali, ne ide, vama ja uvek malo, treba uposliti sve te partijske lesinare i to neko mora da plati.
Oni sto bih vam zaista rekao ne bi objavili pa moram malo da ulepsam.

Sremac

pre 9 godina

Kako postavimo kreativne ministre tako oni izbacuju iste floskule. Prvo cemo poskupeti struju onda cemo uvesti red i organizacuju u EPS. Ajde gospodine ministre sa bradom, pocesite tu bradu i pokusajte da zamislite da prvo sam EPS pocne da stedi i da otpusti bar 10.000 radnika viska, pa onda da poskupi struja za ciju cenu kazete da je najniza u regionu. Kazu da je svetska cena 5 c $. U Srbiji je 6 ec. Opet cesanje brade, malo razmisljanja i hop zasijala nova sijalica. Uzgred, kako kazete u svojoj izjavi da ce to biti udar na kucni budzet gradjana. Imam predlog: smanjite plate i penzije kako bismo to lakse podneli. Naravoucenije: sacuvaj nas boze ajkula, belih medveda i kreativnih ministara.

istina

pre 9 godina

jest struja jeftinija svuda, evo eurostat http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=ten00117&plugin=1 ali dovedimo to u korelaciju sa prosecnim primanjima i bice mnogo toga jasnije.

Veles

pre 9 godina

(el gladijator)nije plata u MKD 320 nego 360 eura,i standard se ne meri samo sa cene struje nego i druge usluge.Kao prvo u MKD nema onih koji rade,a ne uzimaju plata i kao drugo sve druge cene su mnogo manje nego u Srbiji tako da standard u Makedoniji je daleko bolji.

Dejan Kostić

pre 9 godina

Ne znam za ostale ali ja vise ne mogu da slusam ove gluposti.

"poskupljenje struje, koje je između ostalog potrebno i da bi se ljudima poslao signal da moraju da štede"???

"Ja sam nedavno menjao rasvetna tela u svojoj kući. Sedam puta se smanjuje potrošnja samo kada promenite klasične sijalice sa led sijalicama."

"Ako bismo to isto uradili sa grejnim telima Srbija bi oslobodila ogromnu količinu energije da se koristi za potrebnije stvari"

GREJNA TELA CEMO ZAMENITI MAGLOM KOJU NAM VI PRODAJETE PO PRILICNO VISOKOJ CENI.

SAMO ME ZANIMA NA KOJE POTREBNIJE STVARI TREBA DA SE TROSI ENERGIJA? NE MISLITE VALJDA NA PRIVREDU KOJA INACE NE RADI?

Darko

pre 9 godina

Mozda je i tacno da imamo jeftiniju struju od komsija ali zasto ne uporedite cene drugih "proizvoda" sa komsijskim. Kad to uradite, uporedite i plate pa onda stavite prst na celo. Mislim da nije u redu da u ovakvoj ekonomskoj situaciji pokusavate povecanjem cene struje da se popunite rupe u budzetu. Imate pored sebe armiju administrativaca od kojih je veliki broj zaposlen neposredno pred zabranu zaposlavanja. Njih kad bi vratili u mesne odbore ustedelo bi se dosta novca.Druga stvar...da li je Srbiji zaista potreban toliki broj poslanika...pa jos sa tolikim platama i beneficijama. Nesto mi govori da su to stvari u koje ne mozete tek tako da cackate pa ste se setili obicnog coveka. Da li mislite da ce vam narod to dozvoliti?

SrDan

pre 9 godina

Hahahaha, od kako je dosao na funkcijh stavio je led sijalice. I ja cu morati, samo da mi Vucic ponudi neku funkciju. Valjda sam i ja neki ekspert.

sta ste trazili na izborima to ste i dobili

pre 9 godina

eto vam vučić kome koga ste dizali u nebesa i izglasali za vodju!

eto vam i promene koje su doneli on i njegove horde plagijatora, prevaranata i lopova iz sns!

Naelektrisani posmatrač

pre 9 godina

Još jedan "blistavi um" srpske ekonomije koji nema veze sa životom, a kamo li ekonomijom.
I dalje se porede babe i žabe - ujednačavanje cena bez ujednačavanja ostalih parametara. Koliko košta stvaranje KWh električne energije? Da li je sada, dok ovo čitate, napon tačno 220 V? Kolika je medijana zarada i kolika je medijana prihoda u jednom domaćinstvu? Gde su novi strujomeri? Gde su socijalne karte?
A ovo "Kvalitet menadžmenta, način upravljanja, tehnički gubici" je problem koji treba da reše vlasnici, a ne potrošači da plaćaju nesposobne budale - od onih 600 direktora do ministra za vređanje građana.
A ministar sa ponosom kaže da je NEDAVNO (dakle, tek sada 2014. godine) promenio svetlosna tela. Ministar u trendu, ali sa kašnjenjem od jedno 10 godina. U mom domaćinstvu se to dogodilo 2005. godine, i od tada se koriste jedna te ista "svetlosna tela", koja su tada koštala današnjih cca. 3.000 din.
O grejnim telima ne treba ni počinjati - problemi sa gasom traju takođe već desetak godina, a ove godine ni uglja za elektrane, a kamo li za domaćinstva (a ni drva) neće biti dovoljno.
Možda nešto novo, na primer, podsticanje samostalne proizvodnje električne energije?

Gemajl

pre 9 godina

Genije! Ima da gorimo sve tri struje, a vi pozdravite strane trgovce i najavite im pad prometa. Štednja drugde, a ne da oćoravimo.

Tagomas

pre 9 godina

A da li se gospodine ministre pitate kako moze Srbin da izdrzi sa platama i penzijama najmanjim u regionu (mislim na one koji dobijaju plate).Sramota.

amigo

pre 9 godina

Još kad bi mogli negde kupiti štedljivu vladu, ministre, direktore raznorazne i ostalu g...d!!! A šta ćemo za platama u okruženju?

dragiša,kragujevac

pre 9 godina

Ajde,bre, ne trabunjaj o menjaju sijalica. Zar ne znaš, čoveče, koliko košta jedna led sijalica i da običan čovek(a ne ti koji si u vladi ,pa lova do krova, jer si radioo i u Svetskoj banci)nema bre ni te pare da ih kupi! Sada smo i krivi,obični gradjani, nezaposleni,penzioneri...Sram vas bilo. Smanjujete penzije i plate,a hoćete poskupljenje struje,telefona...Samo vas ovaj premijer( ko me je bio po ušima da glasam za SNS i njega-NIKAD VIŠE) namesti da svojim izjavama "testirate" narod,a on onda izlazi KAO PAUN da nešto ispegla...Vi možete snagom u parlamentu da slomite ovaj narod, da penzionere što pre pošaljete na onaj svet, da mlade oterate van zemlje,ali znajte: rejting je promeljiva stvar, danas jesi na visini,a već sutra u ponoru. Znajte to,,ali i znajte da i narodu došlo do grla. Sve ste slagali, kao oni žuti(koje sada kritikujete što su za 1 odsto,ili još manje O,5 procenata povećali penzije,pa sdu oni izvor ovakve situacije,a vi već tri godfina na vlasti i samo plačete po stranim novinama opanjakavjući svoj narod kao neradnike,nesvesne i slično). Jeste, sbi ste vi radili u privredi, mučili se,pogotovo premijer i njegv zamenik: samo ste se bavili poliztikom,a sada nam preporučujete led sijalice. Možda je bolje - zamrzivače za prestanak života. Sramota..

nesa

pre 9 godina

Naplatite struju neplatisama, smanjite plate u EPS-u, smanjite broj zaposlenih i sto je najvaznije, PRESTANITE DA KRADETE i videcete sta je usteda.

Emancipovani gradjanin

pre 9 godina

Ovog "strucnjaka" Svetske banke su doveli da nas totalno unisti..On bi sve da poskupi.On bi da gradjani preko cene struje plate poplave. Ali narod je to birao. Vucic je ubedio nepismenu i polupismenu da treba da zivimo ko stoka ne bi li nam bilo bolje . A kada je to bolje? Nikada. Gde su silne obecane investicije? Silne obecanje milijarde dolara. Sve se obecavalo zarad vlasti.

Veverica

pre 9 godina

Kaže gospodin ministar da je struja najniža u regionu i da zato poskupljuje. A da prošetaš gospodine ministre malo po regionu da vidiš da li tamo rade za 200 eura?

Pa u Češkoj i Nemačkoj struja je isto ko kod nas na mesečnom nivou. Dajte plate 500 minimalac pa povećajte struju za tih 15 posto.

A gde je logika: povećaj struju smanji plate i penzije????'

SMEDEREVAC

pre 9 godina

Raspad sistema se odlaže za koji mesec(neminovno povećanje struje).
GOSPODO,PROGLASITE BANKROT DRŽAVE,to je moranje!
Bankrot nije bauk,on sa sobom nosi mnoga pozitivna dešavanja, šta više aktivira prave reforme i resetuje "sistem",polazi od "pozitivne nule",ali ovog puta bez partijskih uticaja i bez viška u državnom aparatu.podrazumeva se i totalna reforma penzionog sistema i realne plate u državnim institucijama,koje će kao svuda u svetu-biti manje nego u realnom sektoru.
Tek tada će se ,prvi put videti nenormalština po pitanju nivoa plata,po pitanju viškova u državnom aparatu (prava cifra,odnosno pravi potreban broj zapošljenih), kao i prava slika deindustrializacije države i propasti celokupne ekonomije.
Javno je saopšteno da smo zaduženi 20.66 milijardi evra,ili 63% BDP-a.
Problem je to što BDP nije sračunat kako treba -veštački je povećan ne bi li se od građana sakrila prava statistika ,ili ti BANKROT!
Na ovakvu "matematiku" državnog vrha upozorava gro ekonomista,već nekoliko godina,ali pri svakom njihovom imenovanju ,komentar mi nije prolazio!
Nadam se da će ova "lajt" verzija,mog razmišljanja , ovog puta biti objavljena.
BANKROT-RESET-RESTART-PRAVE REFORME I DUGOROČNA,REALNA STRATEGIJA VEZANA ZA POLJOPRIVREDU,PROIZVODNJU I PRERADU HRANE ( ŠTO U KORENU MENJA REFORME U PROSVETI ,koja će svija razmišljanja i "evoluciju" konačno "vezati" uz ekonomiju).

bane

pre 9 godina

Gradjani u Srbiji imaju najmanju platu u regionu, gradjani Srbije placaju najskuplje gorivo, gradjani Srbije su najvise n.....li, a vi procenite.

srbijanka

pre 9 godina

"Beograd -- Srbija ne može još dugo da izrdži s cenom struje koja je značajno niža nego bilo gde u regionu, ocenjuje ministar finansija Dušan Vujović."
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH
A plate u Srbiji jesu li iste kao i svuda u regionu?!
Mislim stvarno, dokle vise ovaj narod da trpi i cuti?!!!

ahaaa

pre 9 godina

da najavljena smena 300 lezilebovica u eps bude preinacana u racionalizaciju tj da niko ne dodje na njihovo mesto bila bi velika usteda.
umesto cene struje treba da restruktuirate eps. ali nista od toga jer zajedno sa nis su oni najveci sponzori dve vladajuce partije i njihovih satelita. zahvaljujuci njima dobijaju i botovi ovde svoje plate.

Kvazimodo Sorabius

pre 9 godina

Pokojni Đinđić je ispričao da nije umeo majci da objasni šta je šta na računu, šta je struja a šta DODATNA PLJAČKA. Samo se promenio formular (sada je luksuzniji) a i dalje se ne zna šta je struja, a šta izmišljotine!
Čovek da iskoči iz kože: streljati svakoga ko pomene "okruženje" u nameri da podigne cenu!!!
EPS je trulež neviđena, u koji su i OVI uglavili neke svoje agencije, direktorate, članove upravnih odbora...
Ako se na dobijenom računu kilovati podele sa sumom za plaćanje, imamo struju skuplju od svih Ju-republika.
Uz neplaćanje čitavih gradova, poput Niša, uz neplaćanje "visokih funkcionera" - Vučić dok je bio opozicija NIJE PLAĆAO, može se na netu naći članaka o tome, daj bože da sad plaća, uz ogroman broj zaposlenih u administraciji, ovakvi čupavi ministri nikako da uključe mozak na "talasnu dužinu naroda", koji istina zaslužuje leđa bez kože, da se struja proizvede što jeftinije-racionalnije, i da SVI moraju da plate.
Tek neka normalna, sposobna i NARODNA VLAST, koje nema na vidiku, brinuće o narodu a ne o prohtevima kafe-kuvarica iz EU, Nemačke posebno.
Kosovo izdato ODMAH, a "bolji život" u reprizi na RTS-u?

Miloš

pre 9 godina

Ja sam zamenio obične sijalice štedljivim ali uštedi se veoma malo , da napomenem ko ima štedljive sijalice da se one ne pale i gase stalno jer smanjujete njihov radni vek , npr. ne gasite ih po 4 i više sata. Drugo struja nenormalno poskupljuje , kako je to moguće da neko plati ko ima platu 20.000 dinara on treba da da oko 4.000 dinara samo za struju prosečno , a gde su ostale stvari ...

MKD

pre 9 godina

EPS je drzavna firma,a elktroprivreda u Makedoniji je strana,odnosno Austriska. Srbiji je mala cena mada uzima sav novac,a onda kako moze Makedonija da prezivi ako neko drugi uzima profit?Nesto ovde nije u redu,pod hitno privatizacija i sve direktore napolje.

toza

pre 9 godina

E moj ministre bar ti si došao u vladu kao stručnjak i treba tako da se izražavaš a ne da nam prodaješ jeftinu političku demagogiju. Za adekvatnu ocenu da li je nešto skupo ili jeftino ne uzima se cena tog proizvoda u okolnim zemljma već troškovi i tržište. Nateraj EPS da jednom izađe i jasno kaže koliki su troško proizvodnje jednog kilovata električne energije. Eliminišite protivne zone i ostale troškove. Proverite sa malim potrošaćima kolika im je cena po kilovatu kada se uračunaju svi troškovi jer to je ono što plaćamo i prestanite jednom da poredite babe i žabe. Koliko je para od dobiti iz 2013 (oko 20 million evra) koje je EPS prokazao otišlo na investicije u obnovljive izvore energije, racionalizaciju proizvodnje a koliko je završilo u džepovima partijskih poslušnika?

foxfire

pre 9 godina

Covece, to je tvoj plan da sve poskupi, ali nikako da se partijski zaposleni otpuste. Dovodite 300 novih direktora umesto da njihov br. racionalizujete i ne samo u EPSu nego i drugim javnim preduzecima. Zato i dizete cenu struje da bi vam verni biraci sutra dali glas i da bi bili tu gde jesu, verovatno na stotom izmisljenom radnom mestu. Sve ce da poskupi ali taj visak koji vas podrzava i glasa ne sme da leti. To je vasa ideologija.

Josarian

pre 9 godina

Majko moja, gde Vucic nalazi ovakve strucnjake? I ja sam se u jednom trenutku "primio" na pricu o stedljivim sijalicama. Za pocetak kostaju pet puta skuplje, potom pise na njima da traju do osam godina, a moje iskustvo je do godinu, godinu i po dana. Kao i obicno, monopolisti nam prodaju djubre za velike pare. Potom, proces unistavanja stedljivih sijalica bi trebalo da bude organizovan na nivou drzave, jer toliko zagadjuju okolinu, da je to strasno. Leddiode su toliko skupe sa samo ministar moze da ih koristi. Mi obican svet cemo uskoro stedeti struju hteli ne hteli. Koliko nas placate, a koliko struja i sve ostalo poskupljuje, petrolejke ce biti luksuz. Buducnost sa Vucicem, vec je pocela.

Neša

pre 9 godina

Nebezbedne, morate da zovete radioaktivnu ekipu ako puknu, plus posebno se odlažu (specijalno uništavanje). Gugl u ruke i čitajte studije.

OjsOjs

pre 9 godina

Sad ce ovi sto ne placaju struju, u inat ministru, namerno da popale sva svetla sa starim sijalicama i da ih drze ukljucene sve dok on ne gekne sa funkcije!

Sirotinjo i Bogu si teska!

Ekonomista

pre 9 godina

Ovo nije tacno, u Republici Srpskoj je jeftinija struja visa tarifa je oko 5 centi a niza oko 2.5 centa i nemju one zone potrosnje tako da ih jeftinije ispadne, ako ne koristim brojilo nista ne napacuju a u Srbiji 700 dinara.

Matador

pre 9 godina

Ja sam odusevljen ovim genijalcima!!! Jel on zna da promena sijalica u prosecnom domacinstvu kosta 100 e? Je li ukalkulisao to u racunicu ustede jednog kucnog budzeta? Bezobrazluk!!!

Jack

pre 9 godina

jest struja jeftinija svuda, evo eurostat [link] ali dovedimo to u korelaciju sa prosecnim primanjima i bice mnogo toga jasnije.
(istina, 28. jul 2014 15:03)

Nije to prvi reper koji treba uzimati, jer u startu ovi podaci nisu tacni. Cena za KW 4 centa? Mozda za zelenu tarifu, i to nizu. Ono sto "eksperti" ne obracunavaju jesu prosecne cene za kW, dakle i plavu i crvenu, i to realan prosek, ukljucujuci visu tarifu. Kategorije "angazovana snaga" i slicni fingirani nameti sigurno ne postoje u tim iznosima u ovim drzavama.
Na stranu broj zaposlenih u EPS-u i njihove plate, na stranu sto ne mogu i ne zele da naplate neka dugovanja...

Voleo bih i da smanje penzije i da dignu cenu struje, dok ne opalis ovaj narod po ledjima korbacem, on ne dize glave, samo cuti i vuce u jarmu.

markoni

pre 9 godina

Hajde da analiziramo i neke druge cene, pa da vidimo kako tu stojimo u regionalnom i evropskom kontekstu? Npr. porez na imovinu, grejanje, hrana, tekstil, komunalije, mobilna telefonija itd.

mf

pre 9 godina

""Srbija ne može još dugo da izrdži s cenom struje koja je značajno niža nego bilo gde u regionu, ocenjuje ministar finansija Dušan Vujović.""

Pa ministre ne mislite li da narod više ne može da izdrži sa platama najmanjim u svetu, o tome niste razmišljali, ali dao bog i to će vam neko PREDOČITI u vidu masovne neposlušnosti i protesta!
Pokažite minimum poštovanja prema građanima, uradite sve u EPS, smanjite troškove, otpustite viškove itd. pa tek onda povećanje cene kad se sve učini na toj strani.
MOLIM AKO NEKO OVO PROČITA OD SNS-ovaca NEKA POKAŽE VELIKOM VOĐI ( ako sme)!!

Razocaran

pre 9 godina

A 600 i kusur direktora EPSa, a vasi savetnici , otpustite bar pola pa cete doci na isti nivo ustede kao i kad bi ste povecali cenu, udarate na budzet ljudi koji rade za 20tak hiljada a ti direktori rade za 10 do 20 puta vece plate , dakle smanjite broj direktora i smanjite plate svim savetnicima, asistentima,ambasadorima,pr menadzerima, ministrima, ako ljudi zive sa 20,30 hiljada zar vi ne mozete sa 60,70 hiljada umesto 100,200,300 i vise hiljada dinara plate koje primate ?Sram vas bilo!

MSI

pre 9 godina

najvece lopine su u EPS-u, imaju 50%viska radnika, a oni hoce da poskupe struju, ogromne plate, u manjim mestima niko nista ne radi, samo se setkaju i zaj...vaju

David iz Nisa

pre 9 godina

daj bre sve lopovi...da povecate struju..smaniite direktore u vasem preduzecu olosi lopovski..nema ko ne krade u ovoj srbiji a sve to ide na teret gradjana!!!! direktori voze limuzine od 25000 evra sa 4 klime,a zasto? neka voze domaci auto da pune budzet!
imate preko 200 direktora..pa gde ima bre to,svi oni primaju direktorske plate..
cena struje a i ostalih dazbina treba biti shodno platama u srbiji, a ne da gledate kakva je struja u crnoj gori ili makedoniji, JER MI ZIVIMO U SRBIJI! Izvinite na caps lock, hteo sam da naglasim..

sasa jokic

pre 9 godina

Sta je sa Tomicem iz DSS-a koji je unistio Kolubaru? Na slobodi, jedna po jedna optuznica pada, a kompenzacija za kradju je poskupljenje struje!
Hapsite i osudjujte lopove, to ste obecali narodu a ne povecanje cena!

zoran

pre 9 godina

Kako te nije sramota da tako nesto kazez ovom siromasnom narodu. I te sijalice su skupe, bolje da si redao nemojte da koristite struju uopste pa cemo samo malo da vam naplacujemo. Prava usteda je ako sve zaposlene penzionere oterate u zasluzenu penziju ili neka biraju hoce li platu ili penziju nemoze obeoje. Takvih je na hiljadu, takodje vajnim funkcionerima dati samo jednu funkciju a ne tri cetri na svakom mestu po koji dinar. Muka mi je VAS strucnjaka

Genijalac na delu

pre 9 godina

Evo recimo da sam ja pekar i pravim hleb i onda dodjem na TV i kazem: molim vas ljudi kupujte manje hleba!

gde to ima da covek nece da zaradi na poslu koji radi?
o platama ovih nesposobnjakovica necu ni da pricam.

Ja bi voleo da gospoda ministri kazu zasto se ne smanji cena hrana kad je ona najskuplja u regionu?
zasto je gorivo najskuplje u regionu?
jel treba jos da nabrajam?

zasto se samo struja potencira? izjednacite cene svega.
na koji nacin Bajatovic i kompanija imaju tolike plate?
sta je uradila Jorgovanka da ima platu 5.000 evra?

Vrli nam premijer je covek iz naroda i slusa svoj narod ali medju njega silazi sa 20 telohranitelja, od koga da te stite kad te voli narod?
imamo vecu skupstinu nego Namacka a kolko puta manje stanovnika?
Zasto je zdravstvo korumpirano? zasto Covic nije u zatvoru sto je napao Andjusa? zasto pravosudje ne postoji?

ajde dajte jedan pravi odgovor a ne da dodjete na RTS i pricete sta hocete, sami sebi postavljate pitanja i odgovarate!?
Zasto su rasparcani JKP po gradovima i podeljeni na nove tri firme? da umesto jednog direktora narod placa tri? jel to stednja?

pitanja je milion ali oni ipak vole da pricaju samo ono sto oni hoce a narod sve bedniji!

ustanio bre Srbijo moras se boriti za sebe

Predrag Marjanovic

pre 9 godina

Vucic je stvarno car, sest miliona Srba j..e svakoga dana i nikome nista, Za tri godine nula investicija, zaposlio i kurtu i murtu po javnim preduzecima, ministri su mu doktori u cemu Vucicu. Jedino ti prodavanje magle lepo ide a narod voli vise laz nego bilo sta i jos plati za nju (kurir i informer).

mrak

pre 9 godina

Odavno smo u mraku.
Da ne navodim pojedine /vecinu/, komentara sa kojima se slazem.
Prethodno da napomenem, a da se ne zaboravi elektroprivredu su gradili, putem raznih finansiranja GRADJANI, pocev od zavrsetka 1946 godine, pa do danas. A sto oni koji su raspolagali pravom na upravljanje istom, nista nisu ulagali u prosirenje iste, vec su LIZALI med i PILI mleko.
Neka nam bude cena kilovata ista kao sto je u Svajcarskoj, ali da nam plate, penzije i broj nezposlenih isto budu kao u Svajcarskoj.
Isto mislim, a da se naslutiti iz pojedih komentara kada su u pitanju stedljive sijalice, nekome ko plasira taj proizvod u Srbiji po ceni koja je duplo skluplja nego u Svajcarskoj, poceo je zadovoljno da TRLJA dlanove. Ko to uvozi moramo proveriti.

prodaja sijalica

pre 9 godina

Te sijalice su bezobrazno skupe, a ne traju mnogo duze od ovih obicnih. Usteda je beznacajna: manje platis struju, a mnogo vise sijalice.

Branislav J. Ciric

pre 9 godina

Srbija ima Djerdap I i Djerdap II cija je ulazna sirovina besplatni Dunav,okolne drzave sa izuzetkom Rumi=unije je nemaju
Stbija ima TENT ,TE Kolubaru i TE Kostolac koji se snabdevaju jeftinim ugljem,okolne drzave tako jake elektrane nemaju.
Srbija je veliki proizvodjac struje i kao zbog toga struja u njoj mora biti jeftina.
Traziti da se cena struje u Srbiji izjednaci sa cenim u Hrvatskoj ili Makedoniji jednaka je zahtevu da se cena struje u Emiratima izjednaci sa cenom struje u Izraelu.Motiv je medjutim jasan.Mnogo skupo naplacenje a jeftino proizvedene strujr puni dzepove poslodavcima doticnog ministra.
Uostalom,koliko treba verovari ekonomiji i njenom odnosu prema stvarnosti i realnim ciframa najbolje je objasnio Dzozef Stiglic pre per godina kada je rekao da ekonomija nije nikakva nauka.

tjah

pre 9 godina

"Ne znam da li postoji bilo šta u Srbiji što je za oko 30-40 odsto konstantno jeftinije nego u susednim zemaljama"

Plata druze, plata...

aleksandar grozni

pre 9 godina

Alo bre covece sidji u stvarnost ovo je dvadeset prvi vek,znasli ti o cemu govoris?.Pa u evropi se za vecu utrosnju umanjuje cena kilovata,a ovde se potrosac kaznjava,i u evropi se cenom kilovata ne finansiraju vladajuce stranke kao u ovoj nadri drzavi,vec njihov gradjanin u svakom trenutku moze dobiti tacno obavestenje zasto se i gde se trose njegovi novci.A da ne govorimo o odbijanjima od licnog dohodka svih zaposlenih za izgradnju i unapredjenja EPSA zadnjih sezdesetak godina.Imate potrosace koji dvadest i vise godina neplacaju struju,a redovno el.energijom zagrevaju svoje velelepne bazene,njima nesmete da iskljucite struju,a povecanom cenom njihove dugove prebacujete na sve potrosace koji redovno placaju utrosenu energiju.Zateli koliko u EPSU ima fiktivno zaposlenih koji samo primaju plate a u EPSU ih nikada nisu ni videli?.E ti na takav nacin navodno zaposleni dobar deo plate redovno uplacuju u stranacke kase,i zato vi nama plasirate tezu kako struja mora da poskupi,pa naravno da mora sve dok se na ovakav nacin pljacka nasa imovina.

objavite

pre 9 godina

Iako je strasan udar na standard svih nas, ipak podrzavam jer se to moralo desiti kad-tad.
Cena struje je godinama drzana na nerazumno niskom nivou kao antiinflacioni instrument, sto je katastrofalan potez prethodnih vlada.
Nego, ministre, imate li sta da kazete na za astronomske provizije i marze banaka u Srbiji, to da ne placaju porez, ili placaju neki smesan. Ne kazete da i po tome prednjacimo u Evropi?

s.

pre 9 godina

A koliko dugo Srbija može da izdrži sa cenama mnogo višim nego u regionu?
Koliko dugo može Srbija (njeni građani) da izdrži sa platama nižim nego u regionu?
Na to pitanje niko iz vlasti neće da odgovori.

nema deda mraza

pre 9 godina

udba umesto da je povecavala standard proizvodnom, privredon, uslugama ona je odrzavala stanje i ljude koji su nas doveli dovde.

kako da budem rodoljub?
zadnjih 25g nisu bile samo preispitivanje podobnih gradjana nego i da li ova drzava zasluzuje i njihovo poverenje

Bora

pre 9 godina

Mozda kada bi ste naplatili svim vasim burazerima, struju koju vec decenijama ne placaju, bi ostalo narodu malo vise. Ali niste vi ovde zbog naroda. Niste vi ni metka vredni, vas treba ubijati macolom...

Potrosac

pre 9 godina

Gospodine Ministre. Nisu problem gradjani vec priivreda koja i dalje trosi elektricnu energiju,ne placa je.i ta privreda ne privredjuje vec je subvencionisana od drzave. Ja u kuci imam sve stedljive sijalice i nisam nista smanjio potrosnju.Trosim skoro jednako unazad deset godina. Nisam rasipnik.Pustite pricu o najjeftinijoj struji u regionu. Nista ona znacajnije nije jeftinija.Problem je u tome sto je cena za domacinstvo skuplja od industrijske struje.Jasno je svima da energija nije socijalna kategorija ali obrazlozenje je smesno.U danskoj cena za 100Kw je 29 evra a u Srbiji 6,1

emirati

pre 9 godina

Ako imamo najeftiniji kilovat u regionu,kako onda radnici ED imaju tako velike plate ( prosek 65.000) ?
Zasto toliko zaposlenih u ED - najvise u regionu ?

Jim Jefferies

pre 9 godina

Meni jedna stvar nije jasna- koje, bre, preduzeće poziva sve da manje troše ono što oni prave?! Treba imati obraz kao đon, nemati ni trunke morala, pa biti političar u Srbiji, najozbiljnije...

mirjana

pre 9 godina

Ma kako da ne,
da "srafimo" spiralne sijalice koje su kancerogene.?!
Koliko li su nasi tzv. politicari dobili(osim onog sto znamo) novca, da bismo se "trovali" i na taj nacin (osim preko hrane i vode)?
O "osiromasenom" uranijumu da i ne govorim!
Vratimo se u pecine, zivece se bolje i zdravije (pre svega mentalno).
Jer ovima nikad dosta.
Sta cine komplexi i frustracije.

:(

pre 9 godina

Trebaju smene u EPS-u.

Meni danas raskinuli ugovor o reprogramu duga u EPS-u.
Placam vec 8 meseci redovno, sada sam zakasnio 3 dana i oni raskinuli ugovor.

Nisu mi jasni: Da li je njima kao "ozbiljnoj" firmi cilj da ja platim dug u potpunosti ili da me zelenasko zeznu:
Do sad sam isplatio 64k i ostalo mi je jos 36k(50k otpisano u reprogramu)
Ako sutra ne uspem da izmolim da poniste odluku o raskidu, moracu da isplatim i tih "otpisanih" 50k i sve kamate.(maximalno ce da me izmuzu)

Il cemo da se sudimo(u ugovoru pise da raskidaju ugovor kod 2 uzastopno neplacene rate).
Il necu da platim vise ni dinar, prepisacu sve sinu, pa nek plene svu moju nepostojecu imovinu, hostapleri jedni zelenaski.

LH

pre 9 godina

Ministre, bravo za ispravno rasuđivanje. U EPS jeste sve neracionalno postavljeno, ali sve i kad bi stanje bilo idealno to nas "ne vadi" bez poskupljenja. Bez poskupljenja struje nema podsticaja da se štedi (apeli nikad nisu delovali iole duže) a ni privlačnosti za prave, solidne strane investitore (koji bi nešto ovde i da ulože a ne samo da muzu). Mnogi ne uvode parno samo zato što je struja podnošljive cene čak i za grejanje. Mnogi ne kupuju LED sijalice jer 20 evra plaćaju struju mesečno, pa što bi bili ludi da se igraju zelenoljubaca? Sve što štedi struju, od izolacije do štedljivih grejnih i rasvetnih tela, preskupo je pri ovoj ceni struje.

neutralan

pre 9 godina

(bagra vlada srbijom, 28. jul 2014 14:10
Plate nisu manje, vece su u odnosu na Bosnu, Albaniju, Bugarsku, Mk, sa Rumunijom smo egal, vece su i od Belorusa, Ukr, Moldavije 2,5 puta , znam da je tesko, ali samo da naglasim da nije sve toliko crno. Ubaci stedne sijalice, gasi svetlo i eto 15% manji racun. U Hr i Madj. je prosecna zarada pre 10 god bila 300 evra, odnosno 400, sada je u Hr 700, u Madj. 800 i cene duplo nize u odnosu na Hr, pa i Srb 1,5.

Aleksandar

pre 9 godina

Cena klasične štedljive 400 dinara , za vek trajanja od 6000 h potroši 90 kw što je 150 din struje plus 400 din jednako 600 dinara.
Ne štedljiva potroši 4 puta više (4x150) jednako 600 dinara. (Računica za jeftinu struju jer sija noću)

Cena led sijalica za ekvivalent od 60 vati je 1600 dinara, za vek trajanja od 30000 časova potroše 240 Kw što je 400 din struje plus 1600 din jednako 2000 dinara.
Ne štedljiva potroši 8 puta više (8x240) jednako 1920 dinara. (Računica za jeftinu struju jer sija noću)

Markoresko

pre 9 godina

I Srbiji konstantno NEMA radnih mesta, jer ste sve fabrike pozatvarali, društvene firme ste uništili a što niste mogli, prodali ste mićkom strancima!

el gladijator

pre 9 godina

Mi smo bedni i to ti je. Ne mozemo da platimo cenu i gotovo. Ipak za one koji lupetaju o vecim platama u regionu " pa im je eto lakse da placaju struju", samo da kazem: Prosecna plata u Makedoniji je EUR 320 (kod nas je 370), u Bugarskoj je 380, u Bosni (RS) 420, Crna Gora 480 a nesto slicno je i u Rumuniji. A struja je kod njih zaista skuplja 20- 50% (Bugarska)

kole

pre 9 godina

ako vam skupa struja uzmite stedljive sijalice koje su veoma zdrave,ako vam je skup zivot predjite na gm ishranu,ako vam je sve skupo onda krenite nesto da radite ne samo da cekate od drzave

Momcilovic Jovan

pre 9 godina

Ministre morate izabrati jedno, dva nema više ni u prodavnici. Smanjili ste plate solidarnim porezom, ukinuli minuli rad, smanjijete plate za 10%, a sad i da menjamo sijalice zbog poskupljenja struje, u svakom slučaju jeftinije je zameniti ministre jer to ništa ne košta.

LH

pre 9 godina

Ministre, bravo za ispravno rasuđivanje. U EPS jeste sve neracionalno postavljeno, ali sve i kad bi stanje bilo idealno to nas "ne vadi" bez poskupljenja. Bez poskupljenja struje nema podsticaja da se štedi (apeli nikad nisu delovali iole duže) a ni privlačnosti za prave, solidne strane investitore (koji bi nešto ovde i da ulože a ne samo da muzu). Mnogi ne uvode parno samo zato što je struja podnošljive cene čak i za grejanje. Mnogi ne kupuju LED sijalice jer 20 evra plaćaju struju mesečno, pa što bi bili ludi da se igraju zelenoljubaca? Sve što štedi struju, od izolacije do štedljivih grejnih i rasvetnih tela, preskupo je pri ovoj ceni struje.

objavite

pre 9 godina

Iako je strasan udar na standard svih nas, ipak podrzavam jer se to moralo desiti kad-tad.
Cena struje je godinama drzana na nerazumno niskom nivou kao antiinflacioni instrument, sto je katastrofalan potez prethodnih vlada.
Nego, ministre, imate li sta da kazete na za astronomske provizije i marze banaka u Srbiji, to da ne placaju porez, ili placaju neki smesan. Ne kazete da i po tome prednjacimo u Evropi?

neutralan

pre 9 godina

(bagra vlada srbijom, 28. jul 2014 14:10
Plate nisu manje, vece su u odnosu na Bosnu, Albaniju, Bugarsku, Mk, sa Rumunijom smo egal, vece su i od Belorusa, Ukr, Moldavije 2,5 puta , znam da je tesko, ali samo da naglasim da nije sve toliko crno. Ubaci stedne sijalice, gasi svetlo i eto 15% manji racun. U Hr i Madj. je prosecna zarada pre 10 god bila 300 evra, odnosno 400, sada je u Hr 700, u Madj. 800 i cene duplo nize u odnosu na Hr, pa i Srb 1,5.

el gladijator

pre 9 godina

Mi smo bedni i to ti je. Ne mozemo da platimo cenu i gotovo. Ipak za one koji lupetaju o vecim platama u regionu " pa im je eto lakse da placaju struju", samo da kazem: Prosecna plata u Makedoniji je EUR 320 (kod nas je 370), u Bugarskoj je 380, u Bosni (RS) 420, Crna Gora 480 a nesto slicno je i u Rumuniji. A struja je kod njih zaista skuplja 20- 50% (Bugarska)

kole

pre 9 godina

ako vam skupa struja uzmite stedljive sijalice koje su veoma zdrave,ako vam je skup zivot predjite na gm ishranu,ako vam je sve skupo onda krenite nesto da radite ne samo da cekate od drzave

bagra vlada srbijom

pre 9 godina

"Srbija ne može još dugo da izrdži s cenom struje koja je značajno niža nego bilo gde u regionu"

ali zato moze da drži plate niže nego u regionu?
ali zato moze da drži nezaposlenost više nego u regionu i zaosljavanje botova vladajuce partije ba državne jasle više nego iko u regionu?

ovo je najgora vlada jos od mirka marjanovića!

EUiliRUS

pre 9 godina

Ako Vucicu samo napred. Ja za Vucica nisam i ne bih ni u ludilu glasao. Radim u americkoj kompaniji i nece mi biti problem da placam i skuplju struju. S druge strane sa uzivanjem cu gledati dok vas, Vuciceve fanove bude pljackala ekipa koja ide iza njega, ili dok vas rusofile Rusi budu muzli kroz cene nafte i gasa. To je dobro, zato sto i zivotinje kroz nagrade i kazne nauce sta treba da rade, pa mozda i vi budete naucili da ukljucite mozgove kada sledeci put budete glasali.. Pod uslovom da ne pocrkate od gladi.

Ja

pre 9 godina

Da su nam plate i penzije kao i u okolnim zemljama, ne bi bio problem da nam povecaju cenu struje! Ovo je vise strasno! Ali niko drugi sem naroda nije kriv, jer je sam izabrao ove ljude da nam upravljaju drzavom!

Aleksandar

pre 9 godina

@(trtko, 28. jul 2014 17:05)

Ja sam za skroz obrnutu strategiju - ministrima dati plate od 10.000€ mesečno neto, plus platiti kiriju za dobru gajbu, plus da dobiju služben automobil, plus bonusi na kraju godine u procentu za koji nam je porastao BDP... Uz samo dva uslova:

- Da za bilo koji otkriven marifetluk dobijaju automatski 20 godina zatvora i oduzimanje kompletne lične imovine.

- Da nisu državljani Srbije, prednost imaju Nemci, Švajcarci, Norvežani, Česi...

Naravno, podrazumeva se adekvatno obrazovanje i iskustvo za posao svakog od ministara.

Skeptik

pre 9 godina

Leba ti Vujoviću, kako da rešimo "problem sa grejnim telima" mi koji živimo u zgradama bez odžaka i bez centralnog grejanja, koji nemamo nikakve šanse da struju zamenimo nekim drugim energentom? Da prestanemo da se grejemo zimi, ne razumem? Ionako su nam TA peći i do sada bile na minimumu, a temperatura za po nekoliko stepeni niža nego u stanovima sa centralnim.

Predrag

pre 9 godina

Sta prica ovaj? Zamenom sijalica da nadoknadimo poskupljenje? Pa sta on misli da se rucak kuva na sijalici. Pa covece jedna ringla ima 3000W a sijalica 100W. A da ne pominjemo bojlere, rerne, grejalice... ( sve po 3000W). On izgleda nista od ovoga ne ukljucuje jer se hrani u skupstini za 120.-din, kupa se dzabe u hotelima, a koristi verovatno besplatan servis za pranje i peglanje.

nexus 4

pre 9 godina

Uvedite red a ne pričajte snihodljive izjave da menjamo sijalice.... Svi da plaćaju.... A uvek najgore prodju oni koji redovno placaju

zlii

pre 9 godina

znaci katastrofa. sram vas bilo pa poskupite sve hleba mleko sve poskupite pa cemo pomreti gladni sram vas bilo. mi treba svi da ostavimo cigarete kola da ne vozimo pa kada njima za plate ono nema pa da vide kako ce da smanje cene na sve artikle lopovi jedni

lopovi

pre 9 godina

Srbija je proizvođač struje i to nek ovom EKSPERTU bude jasno. Štedljive sijalice da li on zna kakvo nam đubr uvaljuju menu su otišle 3 sijalice u roku od 2 meseca a platio ih u zlatu.

Troll

pre 9 godina

Pre nekoliko godina jedna doktorka je pricala na TV-u da nikako ne treba da izbegavamo sunce i da ni po koju cenu ne menjamo klasicne sijalice ovim novim stedljivim, zato sto stedljive sijelice ne emituju zutu vec belu svetlost koja izaziva depresiju i lose utice na ceo organizam.

Smrt fasizmu

pre 9 godina

Vujovicu, ovde su eksperti odavno uneli mrak, tako da nam ne treba jos jedan domaci da nas `prosvetljava`.
Povucite se na vreme ili proglasite bankrot, pa da svetlo pocnu da uvode stranci, i tako nece biti potrebe za Vasom matematikom i problemima sa mentalitetom za Vaseg šefa.
Da ste uveli euro za valutu mnogi trzisni pojmovi bi bili jasniji i laksi ali tako bi bilo manje sanse za presipanje iz supljeg u prazno od cega establisment zivi.

nenad009

pre 9 godina

Zasto ne kazete narodu istinu? Zasto neko od novinara ne ispita povode za ovo poskupljenje? Pa recite ljudima sta ste uradili u Kolubari, kakvu ste stetu vasom greskom naneli. Mala je ovo zemlja - sve se sazna!

Neša

pre 9 godina

Nebezbedne, morate da zovete radioaktivnu ekipu ako puknu, plus posebno se odlažu (specijalno uništavanje). Gugl u ruke i čitajte studije.

Gale

pre 9 godina

Menjajte sijalice! Kakav cinizam. Ne znam zašto me to podseća na onu čuvenu: Ako nemate hleba, jedite kolače. Gospodine ministre, prvo nam na tržištu obezbedite kvalitetne dugotrajne sijalice. Ove koje sada možemo naći, skuplje su deset puta od običnih, a vek trajanja im je jedva 2-3 puta duži od balonki.

MKD

pre 9 godina

EPS je drzavna firma,a elktroprivreda u Makedoniji je strana,odnosno Austriska. Srbiji je mala cena mada uzima sav novac,a onda kako moze Makedonija da prezivi ako neko drugi uzima profit?Nesto ovde nije u redu,pod hitno privatizacija i sve direktore napolje.

LoboToma

pre 9 godina

Kolko košta jedna ta LED sijalica?

Ako jedno domaćinstvo prosečno ima 3-5 sijalica, da vidimo kolko košta taj poduhvat zamene, i koliko se uštedi novca/struje na godišnjem nivou zamenom?

nikad nikome izvini

pre 9 godina

...a sta da rade ljudi koji imaju proizvodnju? Racun mi je izmedju 3o,ooo i 5o,ooo dinara...otpusticu 1 radnika jer sa poskupljenjem od 3o% ja nemam nacin da ga platim (kad dodam poreze i doprinose)...

djuro

pre 9 godina

slazem se da treba povecati cenu struje!!!

ali pre toga uvesti profesionalni menadzment, koji ce uvesti red u ovo preduzece. uvesti racionalizaciju poslovanja, otpustiti visak zaposlenih, prosek plata da bude na nivou javnih preduzeca.

pa tek onda, da pricamo o ceni struje

najlakse je podici cenu, a u firmi javasluk, nerad, neznanje, korupcija, partije zaposljavaju, a mi da placamo preko cene struje!!!!!

racERx

pre 9 godina

Pa hoce da poskupe struju, dok je EPS drzavni, a onda da privatizuju EPS, tacnije da ga prodaju budzasto i da strani vlasnici ne moraju da se bakcu sa gnevom potrosaca usled poskupljenja od 30%< kako vam nije jasno!!!

Zorica

pre 9 godina

Kako moze iko na visokoj drzavnoj funkciji da izgovori javno da je poskupljenje potrebno zbog slanja poruke gradjanima da treba da stede?

Sigurna sam da 90% gradjana stedi energiju jer tesko placa i minimum potrosnje.

Mogli bi da ukinu, na primer, one tarife preko kojih nam naplacuju cenu struje najskuplju u regionu. Ili da nateraju alavu drzavu da stedi pa da smanje PDV. Za mene je cena koju placam ona na racunu podeljena sa brojem potrosenih kilovata i placam kilovat vise nego iko od mojih prijatelja koji zive u inostranstvu.

Vreme je da gradjani preduzmu nesto. Na kraju krajeva, vreme je da i gradjani ove drzave dobiju efikasan, produktivan drzavni servis srazmeran velicini drzave, broju stanovnika i finansijskoj sposobnosti stanovnistva da taj aparat placa.

Preko svake mere

pre 9 godina

OBEĆALI ste, doduše, to je bilo SAMO u PREDIZBORNOJ trci,da ćete građanima JASNO STAVITI NA UVID sve stavke u vezi sa obračunavanjem el.energije - ne samo cenu po kw/h -za kju, takođe NE ZNAMO kolika je ; šta je zelena, šta je plava a šta crvena "cena". O tzv."angažovanoj snazi",i drugim ZAKUKULJENIM finesama "cene struje" da se i ne govori.
"NAJELEGANTNIJE" se budžet puni, upravo putem računa za struju, fiksne (pa i mob.) telefonije, parking servisa ( SAMOINICIJATIVNO otkucavanje 2 sata, iako je poruka poslana za, željeni, 1 h. ; uz ISTOVREMENO registrovane 2 poruke ,pristigle od Parking servisa)
Stvarno je sramno šta se sve radi.

M.

pre 9 godina

Pre neki dan procitah da EPS uvozi struju za, ako se dobro secam, 4.2 evrocenta.
Na mom poslednjem racunu (zadnja strana - obracun za el. energiju - 3. stavka energija) "ostvarena prosecna cena el. energije din/kWh: 6.17 din" bez PDV-a. Sa PDV-om je to 7.40 din, a to je 6.36 evrocenta.
Ovo je na bazi potrosnje od 562 kWh mesecno i to bez obracunske snage i ostalih tralala.
Voleo bih da znam koliko kosta struja u regionu i da li i oni imaju tarife, obracunske snage i druge skrivene troskove, kao i to koliko cesto imaju jeftinu struju.
I naravno da to ne zelim da cujem od bilo koga iz vlade, jer im ne verujem.

Konrad

pre 9 godina

Bivsi ministar finansija Lazar Krstic predlozio smanjenje penzija za 20% i plata u javnom sektoru za 15%. Glavni ministar dobrog srca (i duse) kategoricki odbio. Sve njegove ulizice aplaudirale. "Bravo, tako treba! Vidite, to je covek od reci..." Onda su ovi iz EPSa trazili poskupljenje struje u dva navrata 30% + 20%, sveukupno 56%, plus porez naravno. Glavni ministar dobrog srca (i duse) i ovo kategoricki odbio. Euforija! SNS botovi dozivljavali orgazam... Dos'o ovaj novi ministar finansija Dušan Vujović: plate i penzije treba da se smanje po 10%. Struja kako god gledano poskupece 15% (jer ne stedimo). Mislim, da glavni ministar dobrog srca (i duse), nas gradjane svrstava u kategoriju apsolutnih idiota. Sada se setih da je pre dve godine obecao i ukidanje TV pretplate... Kako to da sada glavni ministar dobrog srca (i duse) cuti, a ovaj novi ministar novaca nam stavlja do znanja da ce struja poskupeti jer ne stedimo. Posto je nas vecina bednika u ovoj drzavi siromasna, trudimo se da opstanemo u tzv zelenoj zoni. Zar to nije stednja? Ovaj novi ministar novaca nam sugerise da menjamo standardne sijalice na stedljive koje so visestruko skuplje. Te sijalice nisu toliko dugotrajne kao sto se prica i sa njima se nista ne moze ustedeti (sto ne platis na cupriji platices na mostu)! Na primer direktori i sefovi EPSa se greju na struju koju ne placaju. Imucniji greju vodu u bazenu strujom koju ne placaju. Naplatite njihove dugove! Licemerna g.m.d!

Bice rata, bice,dobro da znam ko mi drzi ruku u dzepu

pre 9 godina

Gospodin ministar je verovatno tehnicki i ekonomski nepismen jer kao ne zna da se struja u Srbiji najvise koristi za grejanje a ne za usvetljavanje ! A koristi se za grejanje jer je loz ulje preskupo, skoro duplo skuplje nego u Nemackoj, a gas je ocajnog kvaliteta jer mu se upumpava nase djubre lose kalorijske vrednosti. U oba slucaja razlog je drzavno d..e koje je suvise zinulo za novim cenim dzipovima i audima pa gleda da iscedi i poslednju paru od osiromasenog naroda !

istina

pre 9 godina

jest struja jeftinija svuda, evo eurostat http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=ten00117&plugin=1 ali dovedimo to u korelaciju sa prosecnim primanjima i bice mnogo toga jasnije.

kameni

pre 9 godina

"Kvalitet menadžmenta, način upravljanja, tehnički gubici, problem naplate nisu pitanja cene. To su pitanja koja se tiču promene organizacije rada i funkcionisanja EPS-a"...ovo mora da se uradi kao najveci prioritet!!! Kompletna reorganizacija celog EPSa! Najgore je kada se rupe koje oni prave zatvaraju povecanjem cena!

Jos jedna cinjenica oko poredjenja cena struje u regionu! Da navedem kao primer poredjenje sa Bugarskom. Kolega iz Bugarske (ukupno ih je troje), zivi u Sofiji u stanu od oko 85 kvadrata, CG, topla voda, itd...dobija u proseku racun za struju oko 20 leva (odnos 1evro = 1.95 leva), pa vi racunajte??
Proslog meseca su bili na odmoru dve nedelje pa su dobili racun za struju 7 leva!

Winter is Comming

pre 9 godina

Promenio sam ja odavno sijalice, neke su pocrkale a jedna se drži, ali je i dalje veliki račun još ako upališ nešto osim sijalice ode cena u plavu tarifu a ta vam se već isplati ali je meni skupooo još sad kad padnu penzije pola ode na struju, eh... ali dobro ako će državi da bude bolje nećemo ni da jedemo ako treba

Лима

pre 9 godina

Да па није нормално ни да имамо најниже плате у Европи па имамо ? ? :-) геније мој ...

miki

pre 9 godina

pa nek elektrodistribucija podigne povoljan kredit, kupi LED sijalice, montira u kuće po srbiji a to što se uštedi, (7 x manje) proda za 30 do 40% u regijonu ili još skuplje u EU, jednostavno zar ne.....možda preostane i za nove strujomere.....

Sandinista

pre 9 godina

kako je rekao staljin kad pogine jedan čovek to je strasno kad pogine hiljadu to je statistika. davno sam pričao sa prijateljem iz slovenije i dotakli se računa i svega pitam ga koliko placas struju kaze oko 60 eur sto je dosta za jednosoban stan. jedino sto je njemu plata bila oko 1500 eur.

bice bolje...

pre 9 godina

Koliko ima zloupotreba u EPS-u samo u emisiji Insajder videli smo šta se dešava u Kolubari, a gde je višak zaposlenih, što neko ne kaže koliki je standard u tim zemljama gde je struja skuplja. Kako ćemo mi podsticati razvoj naše privrede ako cena energenata stalno poskupljuje. Kada sve bude stalo videćemo posle ko će da plaća, a staće vrlo brzo ako se ovako nastavi.

prodaja sijalica

pre 9 godina

Te sijalice su bezobrazno skupe, a ne traju mnogo duze od ovih obicnih. Usteda je beznacajna: manje platis struju, a mnogo vise sijalice.

Kvazimodo Sorabius

pre 9 godina

Pokojni Đinđić je ispričao da nije umeo majci da objasni šta je šta na računu, šta je struja a šta DODATNA PLJAČKA. Samo se promenio formular (sada je luksuzniji) a i dalje se ne zna šta je struja, a šta izmišljotine!
Čovek da iskoči iz kože: streljati svakoga ko pomene "okruženje" u nameri da podigne cenu!!!
EPS je trulež neviđena, u koji su i OVI uglavili neke svoje agencije, direktorate, članove upravnih odbora...
Ako se na dobijenom računu kilovati podele sa sumom za plaćanje, imamo struju skuplju od svih Ju-republika.
Uz neplaćanje čitavih gradova, poput Niša, uz neplaćanje "visokih funkcionera" - Vučić dok je bio opozicija NIJE PLAĆAO, može se na netu naći članaka o tome, daj bože da sad plaća, uz ogroman broj zaposlenih u administraciji, ovakvi čupavi ministri nikako da uključe mozak na "talasnu dužinu naroda", koji istina zaslužuje leđa bez kože, da se struja proizvede što jeftinije-racionalnije, i da SVI moraju da plate.
Tek neka normalna, sposobna i NARODNA VLAST, koje nema na vidiku, brinuće o narodu a ne o prohtevima kafe-kuvarica iz EU, Nemačke posebno.
Kosovo izdato ODMAH, a "bolji život" u reprizi na RTS-u?

kum

pre 9 godina

A ako kupimo sveće, uštedećemo 100%, jel da?
Ja kad hoću da uštedim na prevozu, na primer, trčim za autobusom. Ako hoću da uštedim jošviše, trčim za taksijem.

zoran

pre 9 godina

Kako te nije sramota da tako nesto kazez ovom siromasnom narodu. I te sijalice su skupe, bolje da si redao nemojte da koristite struju uopste pa cemo samo malo da vam naplacujemo. Prava usteda je ako sve zaposlene penzionere oterate u zasluzenu penziju ili neka biraju hoce li platu ili penziju nemoze obeoje. Takvih je na hiljadu, takodje vajnim funkcionerima dati samo jednu funkciju a ne tri cetri na svakom mestu po koji dinar. Muka mi je VAS strucnjaka

Draganac

pre 9 godina

Gde li tebe nađoše? Ne umeš ni koliko-toliko prihvatljivo objašnjenje da daš! "Skuplja struja u C.Gori, u Makedoniji" - pa naravno kada nemaju ni Đerdap, ni Kolubaru, ni Kostolac, Perućac, itd itd. Trebaju tebi pare za budžet - prelivate iz šupljeg u prazno...

nema deda mraza

pre 9 godina

udba umesto da je povecavala standard proizvodnom, privredon, uslugama ona je odrzavala stanje i ljude koji su nas doveli dovde.

kako da budem rodoljub?
zadnjih 25g nisu bile samo preispitivanje podobnih gradjana nego i da li ova drzava zasluzuje i njihovo poverenje

Gemajl

pre 9 godina

Genije! Ima da gorimo sve tri struje, a vi pozdravite strane trgovce i najavite im pad prometa. Štednja drugde, a ne da oćoravimo.

Prolaznik

pre 9 godina

Gledam komentare i gomilu nezadovoljnih građana koji su protiv odluke koje je ova vlast donela. Svi mi, pa i ja smo heroji ispred monitora a kada dođu izbori oni pobede, a mi opet udri po tastaturi. Sutra kada bi neko pokrenuo facebook akciju da se nešto uradi ne bi se odazvalo ni 10 $ od svih nezadovoljnih komentatora po svim sajtovima, a ne zaboravimo da je preko 60% građana na internetu. Da dići će cenu struje, da odraće nas sa porezima na ličnu imovinu, osiguranje skočilo za 50%, gorivo... a te sitnice poveća će cenu svega. 200g kafe je 2005 bila 81RSD, danas je 180 rsd, čajna je bila 450 rsd danas je 1000 rsd, meni je plata bila 30 000 rsd danas je 31000 rsd.... CENE skočile preko 100 procenata a plate iste... o čemu pričate bre Vi ministri. Nažalost mi nemamo medije koji će svakodnevno iznositi činjenice o sve težim uslovima života u Srbiji.

Veles

pre 9 godina

(el gladijator)nije plata u MKD 320 nego 360 eura,i standard se ne meri samo sa cene struje nego i druge usluge.Kao prvo u MKD nema onih koji rade,a ne uzimaju plata i kao drugo sve druge cene su mnogo manje nego u Srbiji tako da standard u Makedoniji je daleko bolji.

trtko

pre 9 godina

I ovo je ekonomski stručnjak (ministar)?!?
Država bi pare? Pa i narod to isto traži!

Predlog: Svim ministrima razrezati 250 EUR maksimalnu mesečnu platu i bez dodatnih primanja, sledećih 6 meseci, pa dokazujte svoju stručnost.
1. STVORITE USLOVE DA NAROD RADI i otvori svoje firme, PROIZVODNJA, PROIZVODNJA, PROIZVODNJA
- 0% poreza i carine na sirovine za proizvodnju, na mašine, alate i rezervne delove
- 1 EUR ukupno svih taksi za otvaranje firme, 1 dan i na jednom mestu...

... znaju oni sve dobre primere privređivanja po svetu, ali im je lopovluk najslađi, ko je lud da radi.

Bankrot države MOMENTALNO i da dovedemo 5 (pet) stručnjaka iz JAPANA da nam svane, a sve ove nadrealiste sadašnje i bivše duboko zatrpamo zauvek, da raščistimo ovo ludilo već jednom.

UGALJ i cenu struje nam ne dirajte!
UGALJ je naš, nije to OSIROMAŠENI URANIJUM pa da ga uvozimo. Kolika bi bila tad cena struje???

(Svi smo mi po malo ministri. Gospodo fotelje zamenite stolicama, za njih ne možete da srastete i bićete i vitalniji i lepši.)

Darko

pre 9 godina

Mozda je i tacno da imamo jeftiniju struju od komsija ali zasto ne uporedite cene drugih "proizvoda" sa komsijskim. Kad to uradite, uporedite i plate pa onda stavite prst na celo. Mislim da nije u redu da u ovakvoj ekonomskoj situaciji pokusavate povecanjem cene struje da se popunite rupe u budzetu. Imate pored sebe armiju administrativaca od kojih je veliki broj zaposlen neposredno pred zabranu zaposlavanja. Njih kad bi vratili u mesne odbore ustedelo bi se dosta novca.Druga stvar...da li je Srbiji zaista potreban toliki broj poslanika...pa jos sa tolikim platama i beneficijama. Nesto mi govori da su to stvari u koje ne mozete tek tako da cackate pa ste se setili obicnog coveka. Da li mislite da ce vam narod to dozvoliti?

Djomlouns

pre 9 godina

Ljudi moji da li je moguce da ova BU*ALA misli

a) da LED sijalice smanje potrosnju struje 7 puta
b) da postoje LED grejna tela???

Procitajte pazljivo poslednji pasus.... majko rodjena... ovaj lupeta gore od Bacevica, mora da je master kao Toma diploma...

SiMa

pre 9 godina

Jedan od dva moja racuna za struju za jun 2014 godinu iznosi 487,66 dinara plus 500 dinara za TV, za utrosenih 11kwh energije. Jedan kwh me kosta 44,33 dinara i to mora da je najveca cena jednog kilovata u Evropi, jer mi placamo: obracunatu snagu, troskove snabdevanja,PDV, i kWh po sest razlicitih tarifa u tri zone. Jos imam nadu da cu doziveti dan da odem do brojila, pogledam koliko sam kilovata struje potrosio to pomnozim sa jednom cenom kilovata i odmah znam na cemu sam i da li treba da malo pristedim.

Gurnuo je ruku u dzak i izvukao......

pre 9 godina

Neverovatno je kako se Vucic okruzio iritantnim osobama, Mali, J.Joksimovic, Kori Udovicli, Vesic... Dok je ovaj ministar cutao mislio sam da je drugaciji. Ali kada je progovorio...$%&&(

katastrofa

pre 9 godina

Zašto ste ,ministe, nedavno izjavili da je neopravdan zahtev za povećanjem cene struje dok je prosečna plata u EPS-u 75 000 din, a plate direktora 600 000? Niste dosledni!!!Da li stvarno mislite da treba da se smrzavamo i da pomremo da bi gospoda iz EPS-a i dalje primala ogromne plate uz blagoslov vlade?

Boze, ko to vlada?

pre 9 godina

Ako zamenimo sijalice, bice 7 puta manja potrosnja.

Ako ih povadimo, nece ni biti potrosnje? A bojler, frizider, pegla, usisivac...........

Pa nismo botovi, da zivimo u mraku.

Aleksandar

pre 9 godina

Cena klasične štedljive 400 dinara , za vek trajanja od 6000 h potroši 90 kw što je 150 din struje plus 400 din jednako 600 dinara.
Ne štedljiva potroši 4 puta više (4x150) jednako 600 dinara. (Računica za jeftinu struju jer sija noću)

Cena led sijalica za ekvivalent od 60 vati je 1600 dinara, za vek trajanja od 30000 časova potroše 240 Kw što je 400 din struje plus 1600 din jednako 2000 dinara.
Ne štedljiva potroši 8 puta više (8x240) jednako 1920 dinara. (Računica za jeftinu struju jer sija noću)

Zarko

pre 9 godina

Vujoviću,u CG su plate vece za 100e ako ne i više. A gospodin Vujović ako nije upućen može da ode na sajt tuša,ramstora,carrefoura...u MK da pogleda cene. U kome kg kobasica kosta 150den,srpski slatkisi i do 40% jeftiniji.

hm

pre 9 godina

Izgleda treba da se grejemo na led sijalice... A to sto imamo vise resursa za proizvodnju struje od svih navedenih u regionu nije bitno, bitno je da budemo skuplji... Gde li mi zivimo!

ljuba

pre 9 godina

jos jedan bacevic,sedam puta smanio potrosnju,minstar privrede nema veze sa matematikom,znaci ako je placao 7.000 rsd,sad placa 1.000,malo sutra,
jos jedan perpetum mobile ministar

čovek

pre 9 godina

Tačno ministre. Ko god je položio stručni ispit iz Energetske efikasnosti zna da uštede idu i do 11 sijalica na jednu "led" sijalicu.
Samo, ministre, na tom kursu se govori i kako zemlje EU stimulišu narod da uz povoljne kredite vrši zamenu i grejnih tela i rasvete.
To se ne postiže smanjenjem primanja i stezanjem kaiša.
Naprotiv, očekivati je još veće krađe struje i ogromna dugovanja stanovništva.

Nezavisni Posmatrač

pre 9 godina

Ovog čoveka treba da je sramota šta priča i kako zavitlava ovaj siromašni narod. Kakvu bre on led rasvetu spominje?
Ovo je potpuni bezobrazluk!

glasac na izborima

pre 9 godina

A sto npr u CG i BIH su vece prosecne plate nego u Srbiji. Sto su tamo porezi na imovinu mnogo manji nego kod nas pocev od BIH, CG,Makedonije , dok npr u Hrvatskoj i ne postoji porez na imovinu. Sto tamo niko ne placa kaznu za poreski dug, kao sto je uvedeno od pre neku nedelju kod nas od 50000 dinara jer neko ima 1,10,100 ili 1000 dinara poreskog duga.

NN

pre 9 godina

Ministre citali smo da su cak i proizvodi proizvedeni u Srbji kada se preracunaju cene u evre, jeftini u susednim drzavama nego u zemlji koja je proizvela tj Srbiji. Navodno se tamo nasi proizvodjaci bore za osvajanje tih trzista, a kod nas cene najvece i ispadne da se niko ne bori za nase trziste koje je mnogo vece nego npr trziste BIH,Crne Gore, Makedonije... gde su nasi proizvodi cak jeftiniji nego u Srbiji.

voja

pre 9 godina

Ministar nema pojma o struji.
Na rasveti se ne može uštedeti niti 5% potrošnje!!!
Potrošnja (i štednja)je na bojleru, šporetu, klima uređaju...
A cena struje i nije preniska, ali vi imate barem 50% viška zaposlenih u Elektroprivredi!

ma

pre 9 godina

vama u Vladi i lokalnoj samoupravi je intelekt jaca strana.Da bi opravdali svakakva ne znalacka, rodbinska i partijska zaposljavanja Vi posegnete samo za povecanje cene naplate od parkinga do struje a vas statisticki zavod pametuje da inflacije nema.gde su vam granice lazi i ne ukusa.Vucic izadje i kaze da sve sto je obecao ispunio je sa 92% do sada a to sto parazite nije otpustio njih 300 000 to nije vazno. to sto drzava izasla na 22milijarde duga nema veze sad ce narod kroz struju da vam plati nove direktore.jadno!!1

ssss

pre 9 godina

Pošto nam je hrana skuplja nego u regionu, red je da nešto bude jeftinije. Što se tiče cene voleo bi da znam kolika je u proseku, uzimajući u obzir zelenu, plavu, crvenu tarifu. Da li bilo ko može da kaže kolika je cena struje po kw u Srbiji. Obzirom da su obećali pojeftinjenje 20% u kampanji 2012. godine, bivša ministarka energetike, očekujte poskupljenje i putarina pošto je sad ministarka saobraćaja.. Narode veoma je prosto, sve što Vam obećaju politaičari, biće suprotno...

Bob Sent Kler

pre 9 godina

Cim si ti dosao iz Svetske banke odavno si ti vrbovan da ovde ugasis svetlo. Ovo je prvi korak, poskupi struju a mi cemo sami da ga ugasimo.

Svasta

pre 9 godina

"sedam puta se smanjuje potrošnja samo kada promenite klasične sijalice sa led sijalicama.". Ovo stvarno prevazilazi sve mere nepoznavanja materije. Ucesce sijalica u obicnom racunu ne moze ni da se meri sa friziderom, zamrzivacem, bojlerom, ringlama, klimom. Da ne spominjem one sto se greju na struju. Tek ako udjem u koncept sta u obican racun za struju ulazi sve kao "taksa" i porez, ukupno ucesce potrosene struje nije ni 50%. Cak i da sad svi predjemo odjednom na te sijalice, mozda bi dobili 1% na nivou celog sistema. Inace ne sporim da je struja socijalna kategorija i da jeste realno jeftina ali dok se stotine direktora i koje kakve rasipanje kroz elektroenergetske sisteme ne sredi apsolutno sam protiv bilo kakvog povecanja cene struje. Takodje sam i za apsolutno placanje struje, izvolite svima nam uradite socijalne karte, ukupna imovina, zarade i sve ostalo i da se zna ko stvarno nema da plati, a ko ne krade.

и да додам

pre 9 godina

Министар предлаже да заменимо грејна тела са LED грејним телима :)?
Шалу на страну, ако едисонке од 60W заменимо са LED од 5W, и ако је зима - преосталих ~97W које су нас едисонке грејале (оне троше на топлоту) свакако морамо однекле да потрошимо, тако да прича о 7 пута није тачна. Едисонке су као грејалице. Мада је то истина скупо. 2 милиона домаћинстава по 5 сијалица по 20 евра, то је свега - 200 милиона евра. И нису баш вечне :)

PatriJota

pre 9 godina

Ha,ha,ha...jos jedna izjava nekoga od Vuckovih ministara koja samo pokazuje njihovu nesposobnost, nestrucnost, bahatost i ponajvise drskost i bezobrazluk??? Trazili ste i dobili, pa sada izvolite i uzivajte??? Pitanje je samo gde je granica mazohizma ovog nepismenog naroda i sta je jos potrebno da se dogodi pa da shvati gde je i sta ga ceka???

Gazda Cvetko

pre 9 godina

Problem su gubici od 40 % na mrezi. A to sto radnici EPS-a primaju najvece plate u regionu, i svim malverzacija u kojima ucestvuju isti. I naravno ne zaboravimo odnos cene struje i standarda gradjana to postoji odredjen paritet, a ne cene evropske a plate africke....

Johny...

pre 9 godina

Nije istina jer kad poredite cenu struje sa drugima onda racunate istu bez pdv-a i onih bezsmislenih taksa koje ste uveli kao sibicari a inace kad se sve to sabere a sve MI placamo i sve je to CENA struje onda se vidi da je mnogo visa cena po kw nego sto svi vo LAZETE ovaj narod koji ne razmislja bas mnogo...uostalom da je toliko niska cena struje ne bi u EPS-u imali prosek plata oko 75000 dinara... E Srbijo...

Upućen

pre 9 godina

Gospodine ministre: 1.Rasveta u stanu troši oko 5 % struje u domaćinstvu. Ako ste smanjili potrošnju struje za osvetljenje 7 puta znači da vam ona sad učestvuje sa 0.7 odsto ukupne potrošnje struje, odnosno ceo račun ste smanjili za jedva 4% a ne 7 puta, kao što se iz vaše izjave da zaključiti. 2.Struja u Srbiji može da bude jeftina zato što je 100% domaći proizvod, kao benzin u Venecueli ili Saudijskoj Arabiji. 3. Led sijalica košta oko 1000 dinara po komadu.

milutinovic@usa.com

pre 9 godina

A zašto se ministar finansija bavi cenom struje? Možda bi bilo bolje da se pozabavi kursom evra, skandaloznom odlukom NBS da da saglasnost na povećanje cena osiguranja vozila, stabilizacijom javnih finansija...

q-gera-b

pre 9 godina

molim ministra da kaze koliko kosta kilovat struje u regionu ,a koliko kod nas prethodni ministar obecao uvodenje jevtine dnevne tarife pa neke socijalne karte i nista od toga ej dajte sedite saberite se i oduzmite pa da bankrotiramo.

Ljube

pre 9 godina

Zorana Mihajlovic rece 2011-e da struja ne da nije jeftina vec da po njenoj analizi moze jos da pojeftini ali previli partijski aparat SPS-a u EPS-u to ne omogucava.

Matador

pre 9 godina

Ja sam odusevljen ovim genijalcima!!! Jel on zna da promena sijalica u prosecnom domacinstvu kosta 100 e? Je li ukalkulisao to u racunicu ustede jednog kucnog budzeta? Bezobrazluk!!!

bane

pre 9 godina

Gradjani u Srbiji imaju najmanju platu u regionu, gradjani Srbije placaju najskuplje gorivo, gradjani Srbije su najvise n.....li, a vi procenite.

amigo

pre 9 godina

Još kad bi mogli negde kupiti štedljivu vladu, ministre, direktore raznorazne i ostalu g...d!!! A šta ćemo za platama u okruženju?

Dejan Kostić

pre 9 godina

Ne znam za ostale ali ja vise ne mogu da slusam ove gluposti.

"poskupljenje struje, koje je između ostalog potrebno i da bi se ljudima poslao signal da moraju da štede"???

"Ja sam nedavno menjao rasvetna tela u svojoj kući. Sedam puta se smanjuje potrošnja samo kada promenite klasične sijalice sa led sijalicama."

"Ako bismo to isto uradili sa grejnim telima Srbija bi oslobodila ogromnu količinu energije da se koristi za potrebnije stvari"

GREJNA TELA CEMO ZAMENITI MAGLOM KOJU NAM VI PRODAJETE PO PRILICNO VISOKOJ CENI.

SAMO ME ZANIMA NA KOJE POTREBNIJE STVARI TREBA DA SE TROSI ENERGIJA? NE MISLITE VALJDA NA PRIVREDU KOJA INACE NE RADI?

Naelektrisani posmatrač

pre 9 godina

Još jedan "blistavi um" srpske ekonomije koji nema veze sa životom, a kamo li ekonomijom.
I dalje se porede babe i žabe - ujednačavanje cena bez ujednačavanja ostalih parametara. Koliko košta stvaranje KWh električne energije? Da li je sada, dok ovo čitate, napon tačno 220 V? Kolika je medijana zarada i kolika je medijana prihoda u jednom domaćinstvu? Gde su novi strujomeri? Gde su socijalne karte?
A ovo "Kvalitet menadžmenta, način upravljanja, tehnički gubici" je problem koji treba da reše vlasnici, a ne potrošači da plaćaju nesposobne budale - od onih 600 direktora do ministra za vređanje građana.
A ministar sa ponosom kaže da je NEDAVNO (dakle, tek sada 2014. godine) promenio svetlosna tela. Ministar u trendu, ali sa kašnjenjem od jedno 10 godina. U mom domaćinstvu se to dogodilo 2005. godine, i od tada se koriste jedna te ista "svetlosna tela", koja su tada koštala današnjih cca. 3.000 din.
O grejnim telima ne treba ni počinjati - problemi sa gasom traju takođe već desetak godina, a ove godine ni uglja za elektrane, a kamo li za domaćinstva (a ni drva) neće biti dovoljno.
Možda nešto novo, na primer, podsticanje samostalne proizvodnje električne energije?

mirjana

pre 9 godina

Ma kako da ne,
da "srafimo" spiralne sijalice koje su kancerogene.?!
Koliko li su nasi tzv. politicari dobili(osim onog sto znamo) novca, da bismo se "trovali" i na taj nacin (osim preko hrane i vode)?
O "osiromasenom" uranijumu da i ne govorim!
Vratimo se u pecine, zivece se bolje i zdravije (pre svega mentalno).
Jer ovima nikad dosta.
Sta cine komplexi i frustracije.

Jack

pre 9 godina

jest struja jeftinija svuda, evo eurostat [link] ali dovedimo to u korelaciju sa prosecnim primanjima i bice mnogo toga jasnije.
(istina, 28. jul 2014 15:03)

Nije to prvi reper koji treba uzimati, jer u startu ovi podaci nisu tacni. Cena za KW 4 centa? Mozda za zelenu tarifu, i to nizu. Ono sto "eksperti" ne obracunavaju jesu prosecne cene za kW, dakle i plavu i crvenu, i to realan prosek, ukljucujuci visu tarifu. Kategorije "angazovana snaga" i slicni fingirani nameti sigurno ne postoje u tim iznosima u ovim drzavama.
Na stranu broj zaposlenih u EPS-u i njihove plate, na stranu sto ne mogu i ne zele da naplate neka dugovanja...

Voleo bih i da smanje penzije i da dignu cenu struje, dok ne opalis ovaj narod po ledjima korbacem, on ne dize glave, samo cuti i vuce u jarmu.

Bora

pre 9 godina

Mozda kada bi ste naplatili svim vasim burazerima, struju koju vec decenijama ne placaju, bi ostalo narodu malo vise. Ali niste vi ovde zbog naroda. Niste vi ni metka vredni, vas treba ubijati macolom...

dragiša,kragujevac

pre 9 godina

Ajde,bre, ne trabunjaj o menjaju sijalica. Zar ne znaš, čoveče, koliko košta jedna led sijalica i da običan čovek(a ne ti koji si u vladi ,pa lova do krova, jer si radioo i u Svetskoj banci)nema bre ni te pare da ih kupi! Sada smo i krivi,obični gradjani, nezaposleni,penzioneri...Sram vas bilo. Smanjujete penzije i plate,a hoćete poskupljenje struje,telefona...Samo vas ovaj premijer( ko me je bio po ušima da glasam za SNS i njega-NIKAD VIŠE) namesti da svojim izjavama "testirate" narod,a on onda izlazi KAO PAUN da nešto ispegla...Vi možete snagom u parlamentu da slomite ovaj narod, da penzionere što pre pošaljete na onaj svet, da mlade oterate van zemlje,ali znajte: rejting je promeljiva stvar, danas jesi na visini,a već sutra u ponoru. Znajte to,,ali i znajte da i narodu došlo do grla. Sve ste slagali, kao oni žuti(koje sada kritikujete što su za 1 odsto,ili još manje O,5 procenata povećali penzije,pa sdu oni izvor ovakve situacije,a vi već tri godfina na vlasti i samo plačete po stranim novinama opanjakavjući svoj narod kao neradnike,nesvesne i slično). Jeste, sbi ste vi radili u privredi, mučili se,pogotovo premijer i njegv zamenik: samo ste se bavili poliztikom,a sada nam preporučujete led sijalice. Možda je bolje - zamrzivače za prestanak života. Sramota..

MSI

pre 9 godina

najvece lopine su u EPS-u, imaju 50%viska radnika, a oni hoce da poskupe struju, ogromne plate, u manjim mestima niko nista ne radi, samo se setkaju i zaj...vaju

nesa

pre 9 godina

Naplatite struju neplatisama, smanjite plate u EPS-u, smanjite broj zaposlenih i sto je najvaznije, PRESTANITE DA KRADETE i videcete sta je usteda.

David iz Nisa

pre 9 godina

daj bre sve lopovi...da povecate struju..smaniite direktore u vasem preduzecu olosi lopovski..nema ko ne krade u ovoj srbiji a sve to ide na teret gradjana!!!! direktori voze limuzine od 25000 evra sa 4 klime,a zasto? neka voze domaci auto da pune budzet!
imate preko 200 direktora..pa gde ima bre to,svi oni primaju direktorske plate..
cena struje a i ostalih dazbina treba biti shodno platama u srbiji, a ne da gledate kakva je struja u crnoj gori ili makedoniji, JER MI ZIVIMO U SRBIJI! Izvinite na caps lock, hteo sam da naglasim..

mf

pre 9 godina

""Srbija ne može još dugo da izrdži s cenom struje koja je značajno niža nego bilo gde u regionu, ocenjuje ministar finansija Dušan Vujović.""

Pa ministre ne mislite li da narod više ne može da izdrži sa platama najmanjim u svetu, o tome niste razmišljali, ali dao bog i to će vam neko PREDOČITI u vidu masovne neposlušnosti i protesta!
Pokažite minimum poštovanja prema građanima, uradite sve u EPS, smanjite troškove, otpustite viškove itd. pa tek onda povećanje cene kad se sve učini na toj strani.
MOLIM AKO NEKO OVO PROČITA OD SNS-ovaca NEKA POKAŽE VELIKOM VOĐI ( ako sme)!!

Potrosac

pre 9 godina

Gospodine Ministre. Nisu problem gradjani vec priivreda koja i dalje trosi elektricnu energiju,ne placa je.i ta privreda ne privredjuje vec je subvencionisana od drzave. Ja u kuci imam sve stedljive sijalice i nisam nista smanjio potrosnju.Trosim skoro jednako unazad deset godina. Nisam rasipnik.Pustite pricu o najjeftinijoj struji u regionu. Nista ona znacajnije nije jeftinija.Problem je u tome sto je cena za domacinstvo skuplja od industrijske struje.Jasno je svima da energija nije socijalna kategorija ali obrazlozenje je smesno.U danskoj cena za 100Kw je 29 evra a u Srbiji 6,1

Josarian

pre 9 godina

Majko moja, gde Vucic nalazi ovakve strucnjake? I ja sam se u jednom trenutku "primio" na pricu o stedljivim sijalicama. Za pocetak kostaju pet puta skuplje, potom pise na njima da traju do osam godina, a moje iskustvo je do godinu, godinu i po dana. Kao i obicno, monopolisti nam prodaju djubre za velike pare. Potom, proces unistavanja stedljivih sijalica bi trebalo da bude organizovan na nivou drzave, jer toliko zagadjuju okolinu, da je to strasno. Leddiode su toliko skupe sa samo ministar moze da ih koristi. Mi obican svet cemo uskoro stedeti struju hteli ne hteli. Koliko nas placate, a koliko struja i sve ostalo poskupljuje, petrolejke ce biti luksuz. Buducnost sa Vucicem, vec je pocela.

sasa jokic

pre 9 godina

Sta je sa Tomicem iz DSS-a koji je unistio Kolubaru? Na slobodi, jedna po jedna optuznica pada, a kompenzacija za kradju je poskupljenje struje!
Hapsite i osudjujte lopove, to ste obecali narodu a ne povecanje cena!

Ekonomista

pre 9 godina

Ovo nije tacno, u Republici Srpskoj je jeftinija struja visa tarifa je oko 5 centi a niza oko 2.5 centa i nemju one zone potrosnje tako da ih jeftinije ispadne, ako ne koristim brojilo nista ne napacuju a u Srbiji 700 dinara.

Razocaran

pre 9 godina

A 600 i kusur direktora EPSa, a vasi savetnici , otpustite bar pola pa cete doci na isti nivo ustede kao i kad bi ste povecali cenu, udarate na budzet ljudi koji rade za 20tak hiljada a ti direktori rade za 10 do 20 puta vece plate , dakle smanjite broj direktora i smanjite plate svim savetnicima, asistentima,ambasadorima,pr menadzerima, ministrima, ako ljudi zive sa 20,30 hiljada zar vi ne mozete sa 60,70 hiljada umesto 100,200,300 i vise hiljada dinara plate koje primate ?Sram vas bilo!

toza

pre 9 godina

E moj ministre bar ti si došao u vladu kao stručnjak i treba tako da se izražavaš a ne da nam prodaješ jeftinu političku demagogiju. Za adekvatnu ocenu da li je nešto skupo ili jeftino ne uzima se cena tog proizvoda u okolnim zemljma već troškovi i tržište. Nateraj EPS da jednom izađe i jasno kaže koliki su troško proizvodnje jednog kilovata električne energije. Eliminišite protivne zone i ostale troškove. Proverite sa malim potrošaćima kolika im je cena po kilovatu kada se uračunaju svi troškovi jer to je ono što plaćamo i prestanite jednom da poredite babe i žabe. Koliko je para od dobiti iz 2013 (oko 20 million evra) koje je EPS prokazao otišlo na investicije u obnovljive izvore energije, racionalizaciju proizvodnje a koliko je završilo u džepovima partijskih poslušnika?

srbijanka

pre 9 godina

"Beograd -- Srbija ne može još dugo da izrdži s cenom struje koja je značajno niža nego bilo gde u regionu, ocenjuje ministar finansija Dušan Vujović."
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH
A plate u Srbiji jesu li iste kao i svuda u regionu?!
Mislim stvarno, dokle vise ovaj narod da trpi i cuti?!!!

pismenostitrebaalikome

pre 9 godina

Dragi Ministre,

Znamo da ste posle izbacivanja sa sednice na kojoj je Vas Svevisnji, nicim izazvan, vas izbacio jer ste kasnili neki minut, postali najrevnosniji ministar, i da svugde stizete 15 minuta ranije na svaki sastanak.
Ali, tu revnost ne morate bas tako. Ima nas i sa diplomama inzenjera, i sa nekim stazom i projektima koji su ostali iza nas za sve ljude. Zar da u istoriju udjete kao najveca neznalica, LED sijalice i 7 puta manja potrosnja?

Dragi ministre.

Nase neuko i neobrazovano stanovnistvo ne pali samo sijalice. Pali i koristi i TV, PC, sporete, masine za ves, pegle i razna druga cuda koja trose mnogo puta vise nego sijalice.

Nije vam niko rekao?

Pa izbacite te savetnika iz tima. Nadjite neke elektricare, koji ce vam objasniti koji potrosaci najvise trose struju u domacinstvu. Nemojte brukati Srbiju tako neukim stavovima. Ako uzmem LED sijalice i posle mesec dana ustanovim da mi je potrosnja manja 7% a ne SEDAM PUTA, da li smem da vas tuzim i da dobijem odstetu?
Vi niste bilo ko, vi ste covek od vlasti na vlasti i zloupotrebljavate medije neistinama. Ah, kad bi bilo vise pismenih i smelih, leteli bi vi sa te fotelje ko bell lala. Bar nam je nepismenih preko glave posle svih onih doktoranata. Odakle li samo vas nadjose, verovatno ne mogu da vam provere skole i radove.

Miloš

pre 9 godina

Ja sam zamenio obične sijalice štedljivim ali uštedi se veoma malo , da napomenem ko ima štedljive sijalice da se one ne pale i gase stalno jer smanjujete njihov radni vek , npr. ne gasite ih po 4 i više sata. Drugo struja nenormalno poskupljuje , kako je to moguće da neko plati ko ima platu 20.000 dinara on treba da da oko 4.000 dinara samo za struju prosečno , a gde su ostale stvari ...

Lično ja

pre 9 godina

A da mi umesto sijalica zamenimo vladu??? Da li je svestan ovaj ministar šta je izjavio?? Menjajte sijalice???? Gospode Bože, stalno se svi pozivaju da su nam cene 30-40% manje nego u regonu a ne kažu da su nam plate i po 50-60% manje nego u tom istom regionu. Uzgred ministre pametnjakoviću da li znate koliko koštaju štedljive sijalice????

Beograđanin

pre 9 godina

Lopovi, pa vi svu tu razliku u ceni nadoknadite preko benzina, nafte... plina. Pitajte Vojvođane kakav plin su im obećali, a kakav imaju i po kojoj ceni !! Kakvu garderobu i hranu uvozite a seljak ne zna kome da proda to što proizvede, itd, itd... Gadite mi se, gadite tako nesposobni i neuki !

serbia dying

pre 9 godina

To mozete da pricate deci u vrticu, ako bi vam poverovala.
Promenio sam bojler, zamrzivac, sijalice, uzeo masinu za pranje sudja, kuvamo na gas, grejem se na cvrsto gorimo, uradio sam izolaciju, stavio pvc stolariju i opet vama lopovima svaki mesec placam preko 400 kwh sa sve taksama i 16 tarifa i zona.
Mala cena struje?! Mi kao proizvodjaci treba da imamo visu cenu od uvoznika?! Nema problema, dajte nam plate tih na koje se pozivate i samo recite koliko treba. Ali, ne ide, vama ja uvek malo, treba uposliti sve te partijske lesinare i to neko mora da plati.
Oni sto bih vam zaista rekao ne bi objavili pa moram malo da ulepsam.

sta ste trazili na izborima to ste i dobili

pre 9 godina

eto vam vučić kome koga ste dizali u nebesa i izglasali za vodju!

eto vam i promene koje su doneli on i njegove horde plagijatora, prevaranata i lopova iz sns!

ahaaa

pre 9 godina

da najavljena smena 300 lezilebovica u eps bude preinacana u racionalizaciju tj da niko ne dodje na njihovo mesto bila bi velika usteda.
umesto cene struje treba da restruktuirate eps. ali nista od toga jer zajedno sa nis su oni najveci sponzori dve vladajuce partije i njihovih satelita. zahvaljujuci njima dobijaju i botovi ovde svoje plate.

markoni

pre 9 godina

Hajde da analiziramo i neke druge cene, pa da vidimo kako tu stojimo u regionalnom i evropskom kontekstu? Npr. porez na imovinu, grejanje, hrana, tekstil, komunalije, mobilna telefonija itd.

Cane

pre 9 godina

A šta misliš da promenimo ministre i Vladu, za početak? Kolika bi tu bila ušteda? Gledam sada ovu lakrdiju od sednice Vlade i jedini zaključak je da smo zaista kao država na samom dnu. Jedan čovek sve vreme govori, ovaj Vujović, koji je kao neko ko ima uživa zvanje stručnjaka i saradnik svetske banke, sedi kao djačić u klupi i onda "ako ne želite Vujoviću reč nemojte da vas ja teram"- reče Vučić. Sačuvaj Bože, ima li dna da se zaustavimo. Ministar odbrane - keramičar, ministar policije- prepisivač, ministar za vanredne situacije - ba**an . . . I posle se pitamo što ovoliko grmi nad Srbijom, što su ovolike vode napale Srbiju. Pa kolika je negativna energija na jednom mestu - u Nemanjinoj - ta energija privlači.

B.C

pre 9 godina

Zašto ne napišete šta je to u regionu i dosta jeftinije nego kod nas?!?!
Gorivo na primer... , pa se nikada ne biste setili da zbog toga smanjite cene!

Tagomas

pre 9 godina

A da li se gospodine ministre pitate kako moze Srbin da izdrzi sa platama i penzijama najmanjim u regionu (mislim na one koji dobijaju plate).Sramota.

Uvek isti računi

pre 9 godina

Zanimljivo je da je u našoj porodici RAČUN za struju UVEK ISTI ; i leti (nemamo klimu) i zimi (imamo CG ) i kada smo tokom godine u stanu, uz uobičajenu upotrebu elaparata,ALI i kada smo svi APSOLUTNO ODSUTNI ( letnji i zimski god.odmori) - račun UVEK ISTI !
Reklamacijom u EPS - u, NISMO otkonili "kvar"- jer ga "nema" objašnjeno nam je.

Sremac

pre 9 godina

Kako postavimo kreativne ministre tako oni izbacuju iste floskule. Prvo cemo poskupeti struju onda cemo uvesti red i organizacuju u EPS. Ajde gospodine ministre sa bradom, pocesite tu bradu i pokusajte da zamislite da prvo sam EPS pocne da stedi i da otpusti bar 10.000 radnika viska, pa onda da poskupi struja za ciju cenu kazete da je najniza u regionu. Kazu da je svetska cena 5 c $. U Srbiji je 6 ec. Opet cesanje brade, malo razmisljanja i hop zasijala nova sijalica. Uzgred, kako kazete u svojoj izjavi da ce to biti udar na kucni budzet gradjana. Imam predlog: smanjite plate i penzije kako bismo to lakse podneli. Naravoucenije: sacuvaj nas boze ajkula, belih medveda i kreativnih ministara.

Milos

pre 9 godina

Ne Srbija ne moze dugo da izdrzi sa 650 direktora u epsu i sa jos 40 posto viska zaposlenih u administraciji.To je problem cene struje.

Rambo

pre 9 godina

Ministar ne govori istinu da je 7 puta smanjio troškove zamenom sijalica, jer mu bojler, frižider, veš mašina i TV ne rade na led tehnologiju.

Neka napravi uštede u kadrovskoj politici u EPS i državnoj administraciji i otpusti 80% viška zaposlenih pa do poskupljenja i ne treba da dođe.

SRB ne treba spoljnji neprijatelj, dok nam ovakvi papci uništavaju egzistenciju.

Boban

pre 9 godina

Pošto je vlast uvek pametna, objasnite meni glupom nekoliko stvari. Da li će to izjednačavanje cena dovesti i do pojeftinjenje proizvoda i usluga koji su skuplji nego u Evropi, ili se korekcije vrše samo na gore? Kad sve cene izjednačite sa evropskim, hoće li nam automatski i plate biti evropske? Hoćete li vaše ukupna mesečna primanja izjednačiti sa prosečnom platom u Srbiji?

Kako policajac vezuje pertlu na cipelama?

pre 9 godina

"Ako bi u Srbiji svi imali motiva da promene sijalice mi bismo sedam puta smanjili potrošnju koja nije zanemarljivi deo ukupne potrošnje. Ako bismo to isto uradili sa grejnim telima Srbija bi oslobodila ogromnu količinu energije da se koristi za potrebnije stvari", zaključio je ministar."

Koje su to potrebnije stvari za ljudski organizam od grejanja ?
Mobilni telefon ? Facebook ? Solarijum ? TV sa prenosom Skupstine ? Koje ?

Walter

pre 9 godina

Ako bi smo smi prestali da koristimo struju i prestali da se grejemo a da te pare ipak uplatimo u budzet da politicari mogu da putuju po svetu ili placaju svojoj deci skolovanje u inostranstvu. Sta ce narodu luksuz...ipak to je samo narod.

MMMM

pre 9 godina

Interesantno da su svi ko pivske flase.Svi pricaju isto,u regionu ovo u regionu ono,a u regionu najmanje plate su najmanje 50% vise!!!!SVI ste vi isti....

Бошко Гутић

pre 9 godina

"Ja sam nedavno menjao rasvetna tela u svojoj kući. Sedam puta se smanjuje potrošnja samo kada promenite klasične sijalice sa led sijalicama."
Питам се где само налазе ове "финансијске стручњаке", јер уместо да Србија промени 30 милиона сијалица плаћајући "лед" осветљење и 10 пута скупље него што је обична сијалица (и пунећи нечије џепове) потребно је само заменити ову сподобу коју нам потурају као "финасијског стручњака"

SrDan

pre 9 godina

Hahahaha, od kako je dosao na funkcijh stavio je led sijalice. I ja cu morati, samo da mi Vucic ponudi neku funkciju. Valjda sam i ja neki ekspert.

Zoran

pre 9 godina

Nijedan ministar iz ove nakaradne vlasti se ne bavi svojim resorom. Čoveče, pa on je ministar finansija! Zašto ministar energetike nije dao ovo objašnjenje?

:(

pre 9 godina

Trebaju smene u EPS-u.

Meni danas raskinuli ugovor o reprogramu duga u EPS-u.
Placam vec 8 meseci redovno, sada sam zakasnio 3 dana i oni raskinuli ugovor.

Nisu mi jasni: Da li je njima kao "ozbiljnoj" firmi cilj da ja platim dug u potpunosti ili da me zelenasko zeznu:
Do sad sam isplatio 64k i ostalo mi je jos 36k(50k otpisano u reprogramu)
Ako sutra ne uspem da izmolim da poniste odluku o raskidu, moracu da isplatim i tih "otpisanih" 50k i sve kamate.(maximalno ce da me izmuzu)

Il cemo da se sudimo(u ugovoru pise da raskidaju ugovor kod 2 uzastopno neplacene rate).
Il necu da platim vise ni dinar, prepisacu sve sinu, pa nek plene svu moju nepostojecu imovinu, hostapleri jedni zelenaski.

Predrag Marjanovic

pre 9 godina

Vucic je stvarno car, sest miliona Srba j..e svakoga dana i nikome nista, Za tri godine nula investicija, zaposlio i kurtu i murtu po javnim preduzecima, ministri su mu doktori u cemu Vucicu. Jedino ti prodavanje magle lepo ide a narod voli vise laz nego bilo sta i jos plati za nju (kurir i informer).

emirati

pre 9 godina

Ako imamo najeftiniji kilovat u regionu,kako onda radnici ED imaju tako velike plate ( prosek 65.000) ?
Zasto toliko zaposlenih u ED - najvise u regionu ?

Markoresko

pre 9 godina

I Srbiji konstantno NEMA radnih mesta, jer ste sve fabrike pozatvarali, društvene firme ste uništili a što niste mogli, prodali ste mićkom strancima!

Драган

pre 9 godina

Нису сијалице највећи потрошачи већ бојлер, шпорет и грејалица. Можете да живите у потпуном мраку, али неће много уштедети на рачуну ако употребљавате уређаје са високом снагом. Узгред, његова изјава показује због чега је неопходно да човек има неко опште образовање у области технике, а не само да познаје своју струку.

mirko

pre 9 godina

Mozda je struja jeftinija nego bilo gde ali je zato sve ostalo skuplje za oko 50% a plate su u Srbiji najmanje u regionu !!!!

Aj samo probajte da povecate cenu struje pa cete da vidite sta ce da se desi !

crvena zona

pre 9 godina

Zar nije pre neki dan bila vest kako uvozimo struju po 5 din kw...jel mogu i ja da dobijem po toj ceni 2500kw mesecno? ne mogu!? a da, zaboravio sam da eps ima 600 direktora...

gaxi

pre 9 godina

Ni moja, a verujem ni 90% drugih porodica ne moze da izdrzi vise ove vase namete sa prihodom od 300-400 eura. Pa mi necemo moci od plata samo komunalije da platimo, a hrana .... eh pa zar mora i da se jede. Predjite na vazduh je sledeci savet koji ocekujem od sadsnjih vrsnih strucnjaka u vrhu nase vlasti. Pu bre!!!!!

mikin

pre 9 godina

"Srbija ne može još dugo da izrdži s cenom struje koja je značajno niža nego bilo gde u regionu, ocenjuje ministar finansija Dušan Vujović."
---------------------------------------------------------------
Ministre, jeste li novi ovde? Dokle vise jedno te isto, umobolno, objasnjenje i razlog dizanja cene? "Znacajno niza nego bilo gde u regionu"! Pa i standard ovoga naroda je "znacajno nizi nego bilo gde u regionu". Cak i jedine tri drzave u Evropi sa kojima jos Srbija moze da se poredi (Makedonija, BiH i Albanija) imaju nize cene osnovnih namirnica i energenata (benzin, nafta, plin). Dosta vise vaseg haraca i vaseg modela "izlaska iz krize"! I moja baba bi tako mogla da vodi drzavu kao sto vi to radite: smanjenje plata i penzija, povecanje cena svega i svacega i enormno povecanje poreza i ostalih dazbina (taksi, provizija).
Kako bi bilo da za pocetak prestanete placati inostrane (i domace) selektore mesecnim platama koje su za ovdasnje prilike ravne 10-godosnjoj prosecnoj plati u Srbiji! Kako bi bilo da se jednom prestanete ponasati kao da vas sve ovo uopste ne dotice?

Bofors

pre 9 godina

Srbija ne može još dugo da izrdži s cenom struje koja je značajno niža nego bilo gde u regionu, ocenjuje ministar finansija Dušan Vujović. GRADJANI SRBIJE ne mogu jos dugo izdrzati nesposobne politicare koji nemaju nikavu viziju poboljsanja standarda i otvaranje novih radnih mesta, RADNICI U SRBIJI ne mogu izdrzati sa PLATAMA KOJE SU ZNACAJNO NIZE NEGO BILO GDE U REGIONU ako istu uopste uplacuju posto je po navodima u jednom dnevnom listu preduzece za zaposljavanje invalidnih lica u NISU stamparija Vuk Karadzic nije isplatila 108 MESECNIH ZARADA. Da li su u tom slucaju ti radnici robovi kojima ne treba paltiti nista za njihov rad?

Bob

pre 9 godina

Dokle vise da globite nas sirotinju koji redovno placamo struju, sto ne preduzmete nesto protiv onih koji godinama ne placaju a spadaju u najbogatije gradjane

Maki

pre 9 godina

Pa koliki je procenat ukupne potrosnje struje na rasveti?Ispade da je sa led sijalicama potrosnja sedam puta manja.Sta je sa bojlerom,el.sporetom,klimom(ako ima)....zar i to radi na led tehnologiji??!!

malena

pre 9 godina

ovaj ministar ne znam cega je zaduzen za izjave o poskupljenjima i naravno o opravdanosti istih kao i o smanjenju plata i penzija. boze, boze i sve veruje sam sebi kao i onaj za sve zabrinuti vulin. do juce spasavao kosovo a danas... strasno. dno dna.

Jo

pre 9 godina

Ljudi a da neko krene da skuplja potpise za vanredne izbore? Kad smo do sad bacili ovoliko para na kojekakve spasioce naroda, mozemo i jos jedne izbore da istrpimo. Ja vise ovo ne mogu da gledam... Mozda i odem negde daleko da ribam wc, bas me briga...

Bane

pre 9 godina

Postovani Vujovicu , potrosnja je individualna stavar i u to netreba da ulazite kao ministar. Vase je da procenite da li je situacija da dozvolite povecanje cena vitalnih stavri za zivot kada je nezaposlenost 30 % i kada planirate da smanjite penzije i plate za 10 %. Uporedite mere koje uvodite sa mogucnostima koje ima narod.
Stednja polazi od drzavnih rashoda prema svojim javnim troskovima kao plate u vladi skupstini , opstinama, agencijama i firmama u restruktuiranju.

milance

pre 9 godina

Ma bogati, ovaj kao Udovicki, otpustite ili uzmite zvanje da to vise ne budu 600 direktora u distribucijama sirom Srbije, smanjite plate za 10% svim zaposlenim koji tamo rade I eto vise para nego na sijalicama!

bezimena

pre 9 godina

Evo tebi malo ISTINE:

Gradjani Srbije ne mogu još dugo da izrdže sa prosjačkim primanjima koja ne da su značajno niža nego bilo gde u regionu, već su najniža u celoj Evropi!!!

Ti se još usudjuješ da pričaš o led sijalicama, gradjanima koji nemaju pare ni za obične!? Uostalom ti nisi ministar energetike i zato tišina tamo!







SRAM TE BILO!

25rhh8z

pre 9 godina

Srbija trenutno ima najjeftiniju struju u regionu i ona je oko 30 procenata jeftinija nego u Makedoniji, a 40 nego u Crnoj Gori i Bosni. Da li je to održivo na duži rok procenite sami. Ne znam da li postoji bilo šta u Srbiji što je za oko 30-40 odsto konstantno jeftinije nego u susednim zemaljama - od mleka, hrane, stanova, bilo čega", izjavio je Vujović za Tanjug.

Vujovicu a da li su plate i penzije vece nego u regionu i za koliko?

Boki

pre 9 godina

Tako je ministre,od vas i vase vlade nesto pametnije nismo ni ocekivali.
Da li Srbija moze da izdrzi sa ovom cenom struje,ne znam,ali znam isgurno da ne moze da izdrzi bahatost i harace najgore vlade u novijoj srpskoj istoriji.
Za ovakve izjave,niste uopste morali da se skolujete,ovo je ispod svakog nivoa.

Nefer

pre 9 godina

Prosek plata u Epsu 85000 din skoro duplo veći od proseka Srbije.Višak administrativnih radnika 30% ,600 direktora, gubitak energije 15% ,naplativost 84%.Treba prvo to srediti.

MisterB

pre 9 godina

Molim ministra da nam kaze gde ima da se kupi stedljivi TV, Kompjuter, Aparat za varenje, Busilica, Brusilica, Toster i slicni uredjaji i alati. Sijalice u kuci su mi zamjenjene LED svetlima. Sta cemo sa ves masinom i bojlerom koji su najosnovniji uredjaji!

iskustvo

pre 9 godina

Ove ministrove reci mogu da budu upucene samo maloj deci a ne ljudima koji imaju svoja domacinstva i placaju racune, sami. Od kad znam za sebe, u mojoj prvobitnoj porodici se stedi, i to ne samo struja. Za nju ne mogu ni da se setim kada se nije koristila po jeftinijoj tarifi-bojler uvek nocu se ukljucivao, a nekada kada je postojala jeftina tarifa preko dana, posto smo ziveli sa bakom, pa je bilo nekog ko je to mogao da iskoristi (termin je bio od 14-16h), rerna se palila iskljucivo tad. Hocu reci stednja struje mi je rutina poodavno vec. Sada imam sopstvenu porodicu i domacinstvo-klasicne sijalice su odavno zamenjenje, suprug je jednostavno morao da se navikne na zvuk masine nocu, nas je dvoje i ne kuvamo redovno, bojler se puni nocu-sve sto je moglo da se odradi da bi se smanjila postrosnja je odradjeno. A racun se ne smanjuje. Ja te price o smanjenoj potrosnji nikako da osetim, i pored svog truda, na dzepu. A vidim neciji tudji dzepovi su lepo puni. Eto samo to htedoh.

Veverica

pre 9 godina

Kaže gospodin ministar da je struja najniža u regionu i da zato poskupljuje. A da prošetaš gospodine ministre malo po regionu da vidiš da li tamo rade za 200 eura?

Pa u Češkoj i Nemačkoj struja je isto ko kod nas na mesečnom nivou. Dajte plate 500 minimalac pa povećajte struju za tih 15 posto.

A gde je logika: povećaj struju smanji plate i penzije????'

SMEDEREVAC

pre 9 godina

Raspad sistema se odlaže za koji mesec(neminovno povećanje struje).
GOSPODO,PROGLASITE BANKROT DRŽAVE,to je moranje!
Bankrot nije bauk,on sa sobom nosi mnoga pozitivna dešavanja, šta više aktivira prave reforme i resetuje "sistem",polazi od "pozitivne nule",ali ovog puta bez partijskih uticaja i bez viška u državnom aparatu.podrazumeva se i totalna reforma penzionog sistema i realne plate u državnim institucijama,koje će kao svuda u svetu-biti manje nego u realnom sektoru.
Tek tada će se ,prvi put videti nenormalština po pitanju nivoa plata,po pitanju viškova u državnom aparatu (prava cifra,odnosno pravi potreban broj zapošljenih), kao i prava slika deindustrializacije države i propasti celokupne ekonomije.
Javno je saopšteno da smo zaduženi 20.66 milijardi evra,ili 63% BDP-a.
Problem je to što BDP nije sračunat kako treba -veštački je povećan ne bi li se od građana sakrila prava statistika ,ili ti BANKROT!
Na ovakvu "matematiku" državnog vrha upozorava gro ekonomista,već nekoliko godina,ali pri svakom njihovom imenovanju ,komentar mi nije prolazio!
Nadam se da će ova "lajt" verzija,mog razmišljanja , ovog puta biti objavljena.
BANKROT-RESET-RESTART-PRAVE REFORME I DUGOROČNA,REALNA STRATEGIJA VEZANA ZA POLJOPRIVREDU,PROIZVODNJU I PRERADU HRANE ( ŠTO U KORENU MENJA REFORME U PROSVETI ,koja će svija razmišljanja i "evoluciju" konačno "vezati" uz ekonomiju).

Emancipovani gradjanin

pre 9 godina

Ovog "strucnjaka" Svetske banke su doveli da nas totalno unisti..On bi sve da poskupi.On bi da gradjani preko cene struje plate poplave. Ali narod je to birao. Vucic je ubedio nepismenu i polupismenu da treba da zivimo ko stoka ne bi li nam bilo bolje . A kada je to bolje? Nikada. Gde su silne obecane investicije? Silne obecanje milijarde dolara. Sve se obecavalo zarad vlasti.

mrak

pre 9 godina

Odavno smo u mraku.
Da ne navodim pojedine /vecinu/, komentara sa kojima se slazem.
Prethodno da napomenem, a da se ne zaboravi elektroprivredu su gradili, putem raznih finansiranja GRADJANI, pocev od zavrsetka 1946 godine, pa do danas. A sto oni koji su raspolagali pravom na upravljanje istom, nista nisu ulagali u prosirenje iste, vec su LIZALI med i PILI mleko.
Neka nam bude cena kilovata ista kao sto je u Svajcarskoj, ali da nam plate, penzije i broj nezposlenih isto budu kao u Svajcarskoj.
Isto mislim, a da se naslutiti iz pojedih komentara kada su u pitanju stedljive sijalice, nekome ko plasira taj proizvod u Srbiji po ceni koja je duplo skluplja nego u Svajcarskoj, poceo je zadovoljno da TRLJA dlanove. Ko to uvozi moramo proveriti.

s.

pre 9 godina

A koliko dugo Srbija može da izdrži sa cenama mnogo višim nego u regionu?
Koliko dugo može Srbija (njeni građani) da izdrži sa platama nižim nego u regionu?
Na to pitanje niko iz vlasti neće da odgovori.

foxfire

pre 9 godina

Covece, to je tvoj plan da sve poskupi, ali nikako da se partijski zaposleni otpuste. Dovodite 300 novih direktora umesto da njihov br. racionalizujete i ne samo u EPSu nego i drugim javnim preduzecima. Zato i dizete cenu struje da bi vam verni biraci sutra dali glas i da bi bili tu gde jesu, verovatno na stotom izmisljenom radnom mestu. Sve ce da poskupi ali taj visak koji vas podrzava i glasa ne sme da leti. To je vasa ideologija.

Veles

pre 9 godina

(M., 28. jul 2014 17:17)
U Makedoniji jeftina tarifa je 3,1, a skupa 6,2 denara, prosek oko 4,6 denara (0,74 eurocenti). Posljedna junska smetka mi je 1800 denara, oko 29 eura. U te pare su i PDV i druge davacke. Pozdrav.

Zahvalni uvoznici

pre 9 godina

"Ne znam da li postoji bilo šta u Srbiji što je za oko 30-40 odsto konstantno jeftinije nego u susednim zemaljama - od mleka, hrane, stanova, bilo čega", izjavio je Vujović za Tanjug. "

Bas sramota da i mi mozemo da prizvedemo nesto konkurentno ! Pod hitno bi trebalo da godpodim Ministar zatvori sve one koji proizvode nesto kvalitetno i sa dobrom cenom. Sta ce da rade Slovenci i Hrvati ako mi sami proizvodimo nesto za sebe ?

sale

pre 9 godina

Jel njemu neko rekao da u srbiji postoji 6 razlicitih tarifa. Jel vadio neku sredinu kad je uporedjivao cene, il se uhvatio za jeftinu struju u najjeftinijoj tarifi

ASTER-X

pre 9 godina

kad bi mi svi štedeli struju šta biste vi i kome prodali? obično kad neko nesto pravi-proizvodi za prodaju očekuje da to i proda a ne da daje savete građanstvu kako da štedi i manje plaća, nešto mi ovde nije jasno! Povećajte vi naplatu u BG-u po Dedinju, Senjaku i ministarstvima!!! I biće para!

Analitičar

pre 9 godina

Glavne neplatiše i utajivači struje su opštine, državne agencije, direkcije, panduracije i ostale cie.Naplatite tu račune ako imate petlju, a ne da j. ceo narod.Oportunisti, neznalice i kukavice.

OjsOjs

pre 9 godina

Sad ce ovi sto ne placaju struju, u inat ministru, namerno da popale sva svetla sa starim sijalicama i da ih drze ukljucene sve dok on ne gekne sa funkcije!

Sirotinjo i Bogu si teska!

tjah

pre 9 godina

"Ne znam da li postoji bilo šta u Srbiji što je za oko 30-40 odsto konstantno jeftinije nego u susednim zemaljama"

Plata druze, plata...

Branislav J. Ciric

pre 9 godina

Srbija ima Djerdap I i Djerdap II cija je ulazna sirovina besplatni Dunav,okolne drzave sa izuzetkom Rumi=unije je nemaju
Stbija ima TENT ,TE Kolubaru i TE Kostolac koji se snabdevaju jeftinim ugljem,okolne drzave tako jake elektrane nemaju.
Srbija je veliki proizvodjac struje i kao zbog toga struja u njoj mora biti jeftina.
Traziti da se cena struje u Srbiji izjednaci sa cenim u Hrvatskoj ili Makedoniji jednaka je zahtevu da se cena struje u Emiratima izjednaci sa cenom struje u Izraelu.Motiv je medjutim jasan.Mnogo skupo naplacenje a jeftino proizvedene strujr puni dzepove poslodavcima doticnog ministra.
Uostalom,koliko treba verovari ekonomiji i njenom odnosu prema stvarnosti i realnim ciframa najbolje je objasnio Dzozef Stiglic pre per godina kada je rekao da ekonomija nije nikakva nauka.

aleksandar grozni

pre 9 godina

Alo bre covece sidji u stvarnost ovo je dvadeset prvi vek,znasli ti o cemu govoris?.Pa u evropi se za vecu utrosnju umanjuje cena kilovata,a ovde se potrosac kaznjava,i u evropi se cenom kilovata ne finansiraju vladajuce stranke kao u ovoj nadri drzavi,vec njihov gradjanin u svakom trenutku moze dobiti tacno obavestenje zasto se i gde se trose njegovi novci.A da ne govorimo o odbijanjima od licnog dohodka svih zaposlenih za izgradnju i unapredjenja EPSA zadnjih sezdesetak godina.Imate potrosace koji dvadest i vise godina neplacaju struju,a redovno el.energijom zagrevaju svoje velelepne bazene,njima nesmete da iskljucite struju,a povecanom cenom njihove dugove prebacujete na sve potrosace koji redovno placaju utrosenu energiju.Zateli koliko u EPSU ima fiktivno zaposlenih koji samo primaju plate a u EPSU ih nikada nisu ni videli?.E ti na takav nacin navodno zaposleni dobar deo plate redovno uplacuju u stranacke kase,i zato vi nama plasirate tezu kako struja mora da poskupi,pa naravno da mora sve dok se na ovakav nacin pljacka nasa imovina.

Genijalac na delu

pre 9 godina

Evo recimo da sam ja pekar i pravim hleb i onda dodjem na TV i kazem: molim vas ljudi kupujte manje hleba!

gde to ima da covek nece da zaradi na poslu koji radi?
o platama ovih nesposobnjakovica necu ni da pricam.

Ja bi voleo da gospoda ministri kazu zasto se ne smanji cena hrana kad je ona najskuplja u regionu?
zasto je gorivo najskuplje u regionu?
jel treba jos da nabrajam?

zasto se samo struja potencira? izjednacite cene svega.
na koji nacin Bajatovic i kompanija imaju tolike plate?
sta je uradila Jorgovanka da ima platu 5.000 evra?

Vrli nam premijer je covek iz naroda i slusa svoj narod ali medju njega silazi sa 20 telohranitelja, od koga da te stite kad te voli narod?
imamo vecu skupstinu nego Namacka a kolko puta manje stanovnika?
Zasto je zdravstvo korumpirano? zasto Covic nije u zatvoru sto je napao Andjusa? zasto pravosudje ne postoji?

ajde dajte jedan pravi odgovor a ne da dodjete na RTS i pricete sta hocete, sami sebi postavljate pitanja i odgovarate!?
Zasto su rasparcani JKP po gradovima i podeljeni na nove tri firme? da umesto jednog direktora narod placa tri? jel to stednja?

pitanja je milion ali oni ipak vole da pricaju samo ono sto oni hoce a narod sve bedniji!

ustanio bre Srbijo moras se boriti za sebe

Jim Jefferies

pre 9 godina

Meni jedna stvar nije jasna- koje, bre, preduzeće poziva sve da manje troše ono što oni prave?! Treba imati obraz kao đon, nemati ni trunke morala, pa biti političar u Srbiji, najozbiljnije...

Momcilovic Jovan

pre 9 godina

Ministre morate izabrati jedno, dva nema više ni u prodavnici. Smanjili ste plate solidarnim porezom, ukinuli minuli rad, smanjijete plate za 10%, a sad i da menjamo sijalice zbog poskupljenja struje, u svakom slučaju jeftinije je zameniti ministre jer to ništa ne košta.