Sreda, 09.07.2014.

10:05

Dnevnica 2.000 RSD, nema ko da radi

Dnevnica od najviše 2.000 dinara, koliko nadničari mogu dnevno da zarade, nije dovoljan motiv da se provede dan na njivi.

Izvor: Novosti

Dnevnica 2.000 RSD, nema ko da radi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

127 Komentari

Sortiraj po:

Gradjanin

pre 9 godina

Naravno da nije dovoljno jer to nije nimalo lak posao. Kad bude dnevnica na njivi 50 eur onda mogu da racunaju da ce imati potreban broj radnika.
Kazu, ljudi su lenji. Pa bolje dzabe sedeti, nego dzabe raditi a drugima omogucavti da zlopotrebljavaju tesku situaciju i da voze luksuzna kola i da luksuzno letuju i zive, a drugi da im to "iskicmara".
Svi da su bili pametni i rekli necemo da radimo nigde, nijedan posao ispod 500 eur mesecno neto, pa ce opstati oni koji mogu to da plate, onda lepo i sve ostalo poskupi, ali bar svi zive normalno. Ovako, SVE JE NENORMALNO u ovoj rupi.

kimi14

pre 9 godina

ja kad sam se raspitivao pre 2 godine u omladinskoj zadruzi o branju visanja, ponudili su 1000 din dnevnicu u nekom mestu udaljenom 60 km od centra Bg-a, naravno bez placenog prevoza i smestaja. pa ko je ovde lud?!

7days

pre 9 godina

Ajde bre, 30 din/kg otkupna cena, a vi bi 4e+/h, ozbiljno? Najtezi posao..? Šetnja i branje voćkica i gajba od ~15kg...pa sta ste vi? Balerine? Da ne bude zabune, radim sve to i teze poslove od kad znam za sebe, nije sjajno, ali treba malo imati u vidu da celokupna situacija nije kako treba. Ne cvetaju ruze ni tim proizvodjacima.

Лакше је филозофирати из фотеље

pre 9 godina

Коментари су одраз стања у држави. Написа један како неће да ради за неког ко има три разреда основне школе. Ево ја сам агроном. Факултет сам завршио да бих могао да унапредим производњу воћа на породичном имању. Код мене раде Роми из Бора већ годинама. Раде од 7-17 и за то су плаћени 2000 динара + два оброка. Зашто узимам ове из Бора? Зато што други неће да раде.

zoran56

pre 9 godina

Od 6 ujutru do 19i30 uveče, posao prljav i ruke izgrebane. 1500 ko je spretan! Ko je bre ovde lud? Berite sami majstori. Za 10 evra 13.5h na suncu, u povijenom položaju! Ima li bičevanja za manekenisanje? Glodari.

Dule

pre 9 godina

Druže, ako ti kao diplomirani pravnik sa položenim pravosudnim ispitom bereš višnje za nadnicu, umesto da radiš kao advokat, izvršitelj, rukovodilac u banci, nekoj firmi itd. za solidne pare, onda nešto nije u redu.
Do sada nisam upoznao nikoga ko ima pravosudni a da nema posao u struci. Znam da pravnička struka nije toliko profitabilna kao ranije, al meni bi bilo ponižavajuće da radim takav posao. To ti je isto kao kad bi hirurg išao u nadnicu da radi, svi znamo da je pravosudni ispit teži i od samog fakulteta. Verovatno te je neka muka naterala da radiš takav posao. Želim ti da što pre nadješ posao u struci i da radiš normalan posao za dobre pare. Pozrav od kolege.

sustina da ne placaju

pre 9 godina

Dobra fora u naslovu.2000 nece niko da radi,a malo nize pise da ustvari dnevnica nije 2000 nego 1200.
Jos kad odmaknete dalje sa citanjem vidite da ni tih 1200 nemaju da plate

Boze daj nam ponovo sankcije da zivimo kao ljudi

pre 9 godina

@Veni-vidi

da, davnih devedesetih jos se davala hrana na poljima, ali onda su dosli oni u pocepanim patikama, posle 2000. i pojeli sve. Sada hrane vise nema.

mmsm

pre 9 godina

Koliko samo nezaposlenih imamo, koji bi radije da sede ceo dan i budu bez novca, a ispod casti im je da beru visnje... Prosto sramota. A zato sto danas ne postoji lako zaradjen novac, ne bi trebalo da se bilo ko stidi posla, pa makar bio i nadnicarski.

...

pre 9 godina

Koliko samo negativnih komentara. A da li se pitate kako je raditi u trafici na danasnjih 30°+ za platu od 15000, i sta je od ta dva bolje?

Miloš Jović

pre 9 godina

Ljudi, kome krče creva, a ne Daj Bože ko kući ima dečicu koja su gladna, taj ide i radi i za hiljadu dinara da kupi hlebac... Da li je je to dovoljno i realno to je je druga priča... Sram da je Vas koji pišete da nećete da idete da radite za taj novac, jer da ste gladni išli bi sigurno, jer očigledno ne znate šta znači prazan frižider, gladna dečija usta i nemoć da se novac zaradi i ista ta mala usta nahrane... Okusio sam i ništa gorčije u životu nisam probao... Pozdrav za vredne ljude...

cr

pre 9 godina

ne racunajuci politicare,biznismene i druge prodavce magle,u srbiji dosta dobro zaradjuju gradjevinci,moleri,automehanicari.imajuci u vidu da je nadnicenje tezak fizicki posao,prosecna dnevnica od 10€ je smesno mala,sa 20€najmanje bi se opet neko zainteresovao da radi.Plus sto se ne radi 30dana vec dvadesetak.

n

pre 9 godina

Dnevnica od 1700-2000 din moze da se zaradi na branju malina, smestaj i hrana (dobra) su obezbedjeni, a mi smo, kao i nasi rodjaci, jedva nasli radnike i to je bilo dosta "manekenisanja", jer ako ja idem iza beraca i naberem za 20 min pola gajbice onda mi taj/ta ne treba! Jasno je da posao nije lak, bere se od 6h ujutro do 19.30 sa pauzom od 13-16h ako je velika vrucina, ruke su izgrebane a treba se i saginjati da se oberu donji nivoi, ali je zarada dobra i zagarantovana. Ko hoce da radi moze da zaradi obzirom da nema dodatne troskove.

Biljana

pre 9 godina

Super, kometari, hocete jeftin proizvod a veliku nadnicu, sve to ima na zapadu, slobodno idite, jer samo vas cekaju
Nezaboravite magistre i doktorske diplome, da bi im unapredili privredu

GORAN

pre 9 godina

A kako je mogao onda Marko Milosevic da zaradi navca u berbi visanja-noseci gajbice...A sad je vec i kupio hotel u Moskvi za 60 miliona dolara.Pa gradjani Srbije-imate primer kako zaraditi i od toga lepo ziveti...

Simerijanac Anarhista

pre 9 godina

pa znaci da je nadnica od 2000 rsd mala za ono sto se radi. da pogledamo, radno vreme 16 sati, bez doprinosa, zdravstvenog penzionog, odmora, bolovanja, znaci "bruto plata". matematika kaze sledece: to je za 8h rada, sto je otprilike normalan radni dan negde oko 1000 din bruto. ako se uzme u obzir da se placaju samo efektivni radni dani, dakle nema placenog odmora, bolovanja itd, to je kao da neko u nekoj firmi radi za 15,000 mesecno, opet "bruto". oduzmite od toga penziono, socijalno, zdravstveno, i ostaje oko 10,000 mesecno. e sad je pitanje ko bi od vas radio za platu koja je ekvivalent mesecnoj plati od 10,000 dinara jedan od fizicki najtezih poslova koji postoje?

Sramota

pre 9 godina

Svi ovi što se bune neka organizuju sami neki posao.Onda neka plaćaju dnevnice 30-40 evra.
Najlakše je kukati iz hladovine i kriviti poljopri-vrednike koji moraju tako da rade bar 9-10 meseci u godini, pa ako im šta ostane.

BANE5

pre 9 godina

nema ko da radi,jer su lenji,svi bi da rade u buticima,kaficima,spavali do podne,roditelji da ih izdrzavaju,imaju dostojanstvo,gledaju na zdravlje,tatini i mamini sinovi,svi pominju rad u inostranstvu satnice 8-11 evra,ali ste zaboravili da tamo stranu radnu snagu tretiraju kao ovde rome,izvinjavam se romima.jednostavno nemaju radnu naviku,malo im je 2000, sta bi vi 50 evra dnevno i svakog sata pauzu,pitajte malo svoje roditelje kako su oni nadnicarili ....ne svidja vam se selo,a od sela zavisite pogotovo vi po velikim gradovima,nego vama je lakse da se prijavite da primate socijalnu pomoc,jednokratne pomoci,tudje nege itd.itd,svi ugrozeni,a zdravi mogu volu rep da iscupaju.lenji.doci ce vreme kada cete traziti poslove da zaradite ,ali nece biti.ja zivim i radim na selu,mlad sam,zdrav i veci sam gospodin od velike vecine koji misle da na selu nema skolovanih ljudi,pametnih i postenih.

pa

pre 9 godina

kad su porosle godien umrla dvojica dok su bralli visnje maldi zdravi ljudi, pa je njihoa krv koja je poslata na analaizu na VMA nestala, neko je zataskao opet i nikom nista. ko zna sa cim i kako se se sve prska kontrole nema nigde. evo napokon posle obecanih 15 dana a prsol oje godinu ipo vratili granice aflatoksina u mleku. al sta vredi kad niko to ne meri jer su sami rekl ida nemamo laboratorije za to a niko nema m*** da izadje u javnost kao onaj lik prosle godine pa ga ucutkase

Zoran021

pre 9 godina

Ima li neko obezbeđenje u slučaju povrede? Ako neko padne sa drveta slučajno ,ko će mu platiti troškove lečenja? Plaćaju li to?

mechanical engineer

pre 9 godina

Trenutna dnevnica u Sremu za rad u vocnjacima je 1000-1200 din 8 sati zavisi od gazde do gazde, kod nekih se svaki dan radi 10 sati. Ustanes u 4;45 popijes kafu spremis se odes da cekas prevoz, u 6 sati si na njivi pocinje sa radom, imas jednu pauzu za dorucak od pola sata i eventualno ako je vanredna situacija +40 mozda dobijes jos jednu pauzu od 10 min da se starije zene ne onesveste na njivi.Cesto se radi prekovremeno, kod nekih svaki dan po 10 sati a nekad se ostane do mraka posto mora da se ubere dovoljno za slepere koji cekaju da idu u Rusiju...Znaci radis svaki dan do 16h, kuci si u 17 jedes operes se, i mozes na spavanje. Sve u svemu izgubis ceo dan za 1200+(2x150) = 1500 din (150 din se placaju prekovremeni sat), ispustis dusu na njivi izgoris i tako iz dana u dan. Od tih 1500 tebi realno ostane 1200 posto moras da kupis sta ces da jedes na njivi. I sad bi neko rekao 1200 nije lose bolje nego da ne radis nista to ti je 30000-36000 mesecno.... Pa razmislite dva puta, izgubite zdravlje slobodno vreme, radite kao robovi 10+ sati dnevno na +35 za 30000 din mesecno... da ne pricam o tome kako vam "sefovi proizvodnje" kontrolori ili kako da ih nazovem namestaju zivce ceo dan. Pa vi recite meni da li se isplati sediti samo na sucnu 10 sati u julu-avgustu mesecu, a ne raditi teske fizicke poslove za mizernu zaradu.... Ovaj tekst je pisao neko ko u zivotu nije video njivu a ne proveo 1 min cim spominje laku zaradu od 2000 din, ja sa druge strane jesam i znam kakav je to lebac...

Zak Zek

pre 9 godina

Dnevnica od 900-1000 dinara je mala, obzirom na uslove rada i dnevne troškove. Takodje malo ko isplaćuje redovno novce i ima raznih prevara. Ako bi nadnicar radio svaki dan on bi mogao da zaradi od 30000 do 60000 hiljada dinara, po ovom tekstu gore. Nije realno da se radi svaki dan, narocito po velikoj vrucini i suncu, tako da je zarada i manja. Takodje svaki dan treba nesto i doruckovati, pa i to umanjuje naknadu. O zdravstevnom i penzionom osiguranju nema ni govora. Nisu to humani uslovi za rad i zaradu. Robovlasništvo. Mada sada napi veliki biznismeni kao Kostić primaju radnike preko studentske zadruge, koji rade za golu minimalnu platu i neki vid osiguranja-penzionog i zdravstvenog, bez bilo kakvih dodataka. Nasi veliki biznismeni. Katastrofa. Zato i ne cudi da odlazak u inostranstvo kod nas poprima razmere -EGZODUSA- NAS BITI NECE.

boban

pre 9 godina

A da li je neko razmisljao mozda o tome, da veliki broj zemljoposjednika ne isplati odmah dnevnicu, nego tipa - isplata za 10 dana, poslije ljudi dodju po pare, kad ono nema sad bice za koji dan. E sad onima koji putuju, da li se isplati dolaziti i raditi tako nesto, kod takvog covjeka za tu dnevnicu, dok plate kartu svaki put kad dodju da mole za svoje pare?

miljan pejkovac

pre 9 godina

brao sam visnje do pre deset dana i stvari su ovakve.odes u sest ujutru a vracas se u osam i za jedan da sam brao po 150 kila.prvi dan je bilo po 14 dinara drugi dan po 12 dinara treci dan po 10dinara. jedes sta poneses od kuce i ceo dan na suncu i kisi.video bih ove ljude da rade po ceo dan kako je drzati gajbu oko pojasa i brati a dal ce gazda platiti razmisljas ceo dan.ko nije isao u berbu visanja nepotrebno je komentarisati.radio sam u nemackoj na njivi za 4.8eura po satu imas hranu smestaj i put placen a ovde nemas nista sam placas put coveku koji te vodi u visnje dajes jednu gajbu za posao i 100 dinara za prevoz pa izracunaj koliko ti ostane.hvala svima

Veni-vidi ....

pre 9 godina

Davnih 90tih par nas sa fakulteta islo da bere visnje (izmedju ispita naravno). Kad smo dosli, odmah su nam rekli da nije to za nas, ali ako bas hocemo. Sa nama u toj polu-stali gde smo ziveli i spavali su bile citave romske porodice koje su dolazile tu na celo leto i svi radili od dece do matorih. Mislim da smo izdrzali 10tak dana. Odlicna stvar za razmazenu beogradsku decu :).

Uzgred, ta dnevnica koja se zaradi sva ostane posto su nam davali hranu na polju a u toj zabiti ionako nemas gde da potrosis a ni sta drugo da radis.

olga

pre 9 godina

Zašto bi to neko radio? Neka ide državna administracija da bere višnje ostali mogu lakše sa vagicom za precizno merenje. Neka bere Vučić i njegovi stranački kadrovi za taj novac višnje.

Big easy

pre 9 godina

Radio sam u njivi i papriku i sargarepu i metlice. Najvise sto moze da ti ostane kad ti odbiju prevoz je izmedju 1000 i 1200 din a izgubis oko 12 sati. Hranu skoro niko ne daje. Naravno da je tvoj problem ako ti se nesto desi. Kod jednog gazde je i voda bila problem. Verujte to je pravo stanje. Za dve hiljade kao sto ovi kazu odrace ti kozu sa ledja.

Maca

pre 9 godina

Radite od jutra do mraka za dnevnicu od maksimum 2000 dinara dnevno za nedelju dana je to 14000 dinara i za to mozete kupiti 120 evra, a teniseri za pobedu na 7 meseva na GS ( pa da igraju svaki po 6 i vise sati zarade ) po nekoliko miliona eva.

miki mile

pre 9 godina

Knele
moja tašta otišla u invalidsku penziju na psihičkoj bazi sa 47 godina.onda je menjala lovarne prijatelje,dok je bila u snazi.sad ima 65 godina i nikom nije zanimljiva pa oskudno živi.ja joj ponudio da ispred kuće prodaje povrće(ja proizvodim) a ona se uvredila.kaže ”ja sam gospođa” meni je to ispod časti da radim.i šta se onda čudimo što omladina neće da radi pa čak ni za solidnu platu.

nn

pre 9 godina

Pa da li su osigurani radnici u to vreme, sta ako neko padne sa drveta dok bere to voce i povredi se, a nema osiguranje. On ce onda zbog dnevnice od mozda 2000 dinara (da li se placa i prevoz do mesta gde se bere ili to placaju nadnicari iz svog dzepa, evo npr koliko kosta karta kosta do nekog mesta koje je npr udaljeno od Beograda 50 do 100 kilometara ako se tamo bere voce, da li je smestaj obezbedjen uz to ili se i za to od dnevnice placa domacinu ) da ima 10 i vise puta skuplje troskove lecenjea.

Daniela

pre 9 godina

Kad je coveku potreban novac on je zadovoljan prilikom da zaradi na bilo kakav posten nacin. Lenjima je uvek nesto ili neko razlog zasto da ne rade. A mi smo jos povrh svega najpametniji i u dicimo se svojoj gluposti.
Citam ove komentare: “necu da radim za nekoga ‘ko ima 3 razreda osnovne”, “napolju je velika temperature”, “kradu gajbice”, “u Austriji za te novce radis 2 sata”, “necu da gubim zdravlje radeci”, “ja imam diplomu”, “neka politicari idu da rade’ …
Pa ciji je stomak prazan? Od kad je raditi za sebe bilo ponizenje? O kakvom vi dostojanstvu pricate? Zar je posten rad za sramotu??? Jeste li gladni, jel su vam racuni neplaceni, jel kukate kao nemate nista i kako nam zemlja propada?
Pa evo vam prilike kakva god da bila. Jednostavnije ne moze. Trazite, kao uobicajeno, razlog zasto da ne pomerite svoje dupe (izvinjavam se na izrazu).
Nemojte se uporedivati s “normalnim svetom” i “regulisanim uslovima za rad” jer sa ovakvim nacinom razmisljanja i radnom etikom Srbija nije bila nikad dalje od istog. Nemate prava da upirete prst u bilo koga ako niste spremni da uradite nesto i menjete svet svojim primerom.

Kaiser Sose

pre 9 godina

Ja hteo da platim zenu 50din./sat da mi pospremi kucu i opere prozore, a ona bezobraznica nece, a od skole samo master ima, nit magisterijuma, nit doktorata... cccc...

Да се не лажемо

pre 9 godina

Сви који шаљу коментаре нису угрожени.Да јесу, радили би нешто и не би цео дан били на интернету.

objavite mesta gde se traze radnici u poljoprivredi pa cete videti odziv

pre 9 godina

Mile, 9. jul 2014 11:27)
...lako je tebi mile,ti si se pa cak i unuke obezbedio ako je tako i ako toliko za najobicniji posao zaradjujes a sta je to za tebe najobicniji posao voleo bih znati(mozda ciscenje,pranje tanjira,farbanje,moleraj i td. pa i nisu bas najobicniji poslovi.sa skolom i diplomom se mogu slozit ali ostalo je imaginacija.ne mozes ti kod stranca da sedis i mlatis slamu vec ces grvbacu dobro da poturis a psihicke probleme da i ne govorim koje imate(mo)eto ja sam u svedskoj pa mi navedi te najobicnije poslove pa mozda i naletim jer 10 eura sat po odbitku troskova i poreza je dobra lova a ima i bolja ali nisu bas najobicniji poslovi dragi moj mile.a ovi sto nece obradjivat i brat maline i kupine cisto sumnjam vec je to sistem izbegavanja pooreza kao propalo jer nema ko da radi a na zapadu ti znas da se takvi poslovi dobro placaju a i grabe se nasi ko ce pre.tako da macku o rep sve te nebuloze.

S

pre 9 godina

Ja operišem i zračim se u sali za oko 400 dinara na sat. O stresu da ne govorimo. Tako da prestanite da se stalno žalite i uporedjujete sa drugima i sa Zapadom Mi smo dno dna.

dex

pre 9 godina

Ne znam gde je to dnevnica 2000 dinara? Iz iskustva znam da retko prelazi 900 dinara. Uslovi su nehumani, ne dobija se ni hrana, ni voda, a radi se kao da si rob. Radni dan sa prevozom do mesta berbe traje i po 12-13 sati! Sve to za 900 dinara?!? Ja jesam tada bio ,,izmedju poslova" pa sam morao, ali posle tih 5 dana - nikada vise!

Zoran Mihajlovic

pre 9 godina

Pa naravno da nema. A visnje ce doci da beru ljudi sa Kosova, iz Bugarske i iz Rumunije, gde nema "zaposljenih" u administraciji sa platom od 700-800 evra, i gde su penzije po 120 evra, pa od njih ne mogu da se izdrzavaju lenji sinovi i kcerke.

A ovi sto uporedjuju cenu rada sa Zapadom neka razmisle zasto bi neko dosao iz Austrije u neuredjenu, korumpiranu i neobrazovanu Srbiju da daje austrijsku platu. Takodje, ovi sto nisu ni poceli da rade, a vec racunaju koliko ce zemljoradnik da zaradi od visanja, mogu odmah da posade vocnjak pa da uzivaju u ogromnoj zaradi. I nek se ne cude kako moze da se radi po 12 sati leti po najjacem suncu, posto svaki seljak to radi mesecima celog zivota i ima i dalje rumene obraze i moze volu rep da iscupa.

Veća šteta nego vajda

pre 9 godina

Brati višnju ili bilo šta nije nimalo lako. Pre neki dan sam bio da berem višnju ali ne za dnevnicu nego da pomognem. Brali smo ceo dan od 7h pa do 19H. Otkupna cena 20 dinara. Koliko god sam se trudio da se zaštitim od sunca izgoreo sam kao licna, tri dana nemogu da se oporavim. I tako nas sedmoro nabrasmo 700 kilograma za ceo dan. I onda se čovek sa razlogom pita čemu sve ovo i zbog čega. Koliko sam shvatio bere se samo koliko da se izvuku pare za đubrivo i hemikalije ostalo se ostavlja da propadne.

blinkibil

pre 9 godina

Pa kad su prevaranti, ne mere gajbicu nego je racunaju 13 kg i mora da bude prepuna, tako prepuna gajbica meri 16 kg. E sad, visnja od vrucine sleze pa kad prodje traktor koji skuplja gajbice ona gajbica napunjena pre 3 sata je malo slegla i oni skidaju 5 kg po gajbi sto znaci da racunaju gajbu 8 kg( a meri minimum 13). Krvava je to para, ko ne mora ne bih mu preporucio da ide, mada dobar berac bere 200 kg ,ja sam mogao cak i po 250 svojevremeno.

JaFreelancer. com

pre 9 godina

Pre nekih 15 godina odlucio ja da uletim u ozbiljan kes tako sto cu da berem visnje par dana. Imao sam super racunicu... Desetak dana po 100 kila na dan i bice para kao pleve. Ustao ujutro u 5, padala neka kisica, brao do 2, kad je vec pljustalo a nabrao ni 40 kila. I gace na meni su bile blatnjave.
Tada sam skontao dve stvari. Pare definitivno ne rastu na drvecu i da je bolje gledati knjigu, lakse se pare zarade.

nčf

pre 9 godina

potpuno je u pravu svako ko neće da radi najteži fizički posao dvanaest sati za minimalnu satnicu, uz troškove prevoza i hrane, i platu na 'dođem ti sledeće godine'... a ovaj što nudi jedan obrok za dvanaest sati se baš pretrže. čuj, nude ti dvesta evra da ceo mesec lomiš kičmu 12 sat dnevno na 30 i kusur stepeni? ako ne možeš naći bolje, po pekarama, kioscima, magacinima, kafićima, prodavnicama... a SVE je bolje od ovoga, onda si nesposoban. eto zašto nema radnika, jer znaju da gore od toga ne može.
inače, ne vidim gazdine sestre, snaje, sinove, kćeri, pa i njih, da se pretrgoše berući te iste višnje. lakše je da ih ostave na drveću.
i, zaboga, dokle ta lupetanja sa brojem nezaposlenih, kad se narod ovde snalazi i radi bez prijave već decenijama?
inače, svakom od komentatora koji priča da su ovo lezilebovići jer neće to da rade... ja lično nudim duplo veću dnevnicu, ako vežu tri dana rada na njivama. dakle, 36 sati rada, i plaćanje po kg ubranog voća. pa da vidite kako ćete jedva sakupiti tri hiljade za tri dana.

ljubica

pre 9 godina

Bila sam I ja pre nekoliko godina,brala breskve tacno 10 dana kraj jula- avgust.Isplata je bila u decembru iste godine,a dobila sam manje pojeo kurs.To je mukotrpan posao,i jos sam nosila svoju hranu,pasteta mi je izasla na nos.A sunce I nema wc- a,nosi vodu...barem da su pare...

zdenka

pre 9 godina

Ja kad sam bila student, brala sam kukuruz za 20 maraka na dan. Dakle cena za 8h fizičkog posla je uvek ista. Radi se 8h, sa jednom pauzom za ručak, nema stajanja. Dođe autobus u grad i sve stariji ljudi i ja, omladina bleji po gradu. Danas ja tražim da mi neko pomogne u kući, pošto moram da održavam trudnoću, a suprug mi radi vani, i niko mi se nije javio na oglas mesec dana. Puno naselje žena bez posla, što piju kafe na klupicama i puše i ni jedna se nije javila na oglas.

momke

pre 9 godina

ovi beogradjani hoce samo fine poslove
(sramota, 9. jul 2014 10:49)

Ja ne znam da li smo čitali isti članak. Ne radi se samo o beogradu, nego o celoj Srbiji. U Beogradu čak i nadju ko će da radi. Mada nije ni poenta ko je odakle, nego to što se za težak posao dobija mizerna para.

cvele

pre 9 godina

meni je kao pravom rodjenom beogradjaninu ispod casti da radim tako tezak posao za 2000. necu ja nekom da stvaram kapital.svi bi da se obogate preko noci preko tudjih ledja.

vaske

pre 9 godina

Problem jesu male dnevnice, ali treba gledati i malo i proizvodjaca.
Beraci dolaze samo da oberu plodove, a pre toga cele godine ide uzgajanje, zalivanje, prskanje itd.
A gazda Misko prodaje skupo Delta Agrar otrove (posto je kroz privatizacuju unistio konkurenciju u vidu Zorke i Zupe), jer mu se moze, posto je monopolista.
Posle ide mala otkupna cena i pare (i uzgajivaci cekaju pare) od prekupaca i hladnjaca.
Njima takodje malo ostaje, a kada bi placali radnike po 4000, ne bi imali nikakvu racunicu.
Fakticki, oni zaradjuju jedino time sto zakidaju na dnevnicama.

Otkupljivaci, sa druge strane, najbolje prolaze.
Ima njih koji cele godine ne rade nista, samo cekaju berbu, otkupe na veresiju (plate nakon sto prodaju), prevezu, prodaju (preko veza) i dobro zive od kajmaka koju ubrali cele godine, a prstom nisu mrdnuli.

O uvoznicima i velikim okupljivacima tipa gazda Misko i kompanija mu i njegovi korumpirani politicari - tek da ne pricamo.
Oni su najveci problem i za male uzgajivace, koji ne dobijaju fer cenu za svoje proizvode, i beraci koji ne dobijaju fer nadnicu jer ovi nemaju od cega da im plate vise.

kića

pre 9 godina

Višnja uglavnom ide za indusrijsku preradu. Kupiš drvotresač i omlati višnju, šljivu, jabuku za tren posla. Sad to što neće biti prve klase .... Seljaci naprave zadruge počnu da proizvode džemove, kompote, sokove... Da ali ko će to ovde da kupi kad cela plata ode za poreze, struju, telefon i najosnovniju hranu. Tek se sad vidi da mi nismo dotakli dno nego smo u malo većem škripcu.

Hm

pre 9 godina

Na sve napisano u komentarima dodao bih, da voce i povrce namenjeno za dalju prodaju se cesto prska svim i svacim, bez ikakve kontrole. Tako da pored maltretiranja za mizeriju od plate koja je realno 1000din, bez prevoza i bez hrane kod vecine, rizikujete svoje zdravlje izlazuci se jakom suncu i raznim hemikalijama. Ne kazem da ne treba raditi, ali svakako ne na ovaj nacin, gde se ne placa ni porez i sve ide na divlje, tj radi kako ko stigne i sta hoce. Drugo proizvodjaci moraju da se ujedine i da planski proizvode, a ne ko sta hoce, pa posle da kukaju na niske cene i slicno. Cisto da me niko ne proziva, kao mladji sam radio na njivi, pomagao babi i dedi, ponekad i po ceo dan, i znam sta to znaci. Zato sam zavrsio fakultet i radim i dalje se usavrsavam u svojoj oblasti.

Nikola

pre 9 godina

Ziva istina, Srbi kukaju i ne vole da rade, sada ce Vas milion da skoci i tvrdi kako to nije tacno , a na moju zalost jeste.Do sada sam kao privatnik davao oglas za radna mesta:Pravnik 45.000 din.plata, saobracajni tehnicar 40.000, masinski tehnicar40.000 , administrativni radnik 35.000 , perac 30% po ucinku i vulkanizer 30.000 + % , Toliko mali odziv ni u snu nisam ocekivao a objavljeni su oglasi redovno mesecima u svim bitnijim oglasnim novinama. Javljali su se mahom klinci peraci koji odrade mesec dva i beze na more , il imaju neki dzeparac.Oni koji su se zaposlili su druga prica i o njihovom radu necu , ali potpisujem da su Srbi neradnici(uglavnom) i radije ce sedeti dzabe nego sto ce raditi , a vi verujte u sta god vam drago

gile

pre 9 godina

Nije to dnevnica od 2000 povrsno pisete , to moze max da se uzme ali da rmbacis 14 sata . lepo kazete to radi samo onaj ko mora da mu deca ne pocrkaju od gladi ali posto vas novinara zabole uvo za ovaj narod i sto ste navikli samo da kukate ja nista i ne ocekujem bolje clanke . Zasto vi sa b92 ne provedete dan u njivi svi kolektivno zamenite te vase poslove i idite pa berite visnje pa se posle vratite i napisite nesto na ovu temu .

Poslato sa windows phone.

pre 9 godina

100-120 kilograma višanja nabrati nije nimalo lako. Ko ne veruje neka proba i odeti kako se zarade dve iljadarke.

mrx

pre 9 godina

Malo je 2.000 dnevno. Moj otac je imao ekipu koju je ozbiljno placao po kg, 15din, ja mislim. Uzimali su ljudi i po 50e dnevno. Sad im se ne isplati. Imaju svoj mini bus, nji 14-17, ista familija. Predju 300km da beru visnje. Sa cenom od 30 din, nema takvog biznisa.

sto

pre 9 godina

Meni je to lepa cifra za dnevnicu, al ne vidim kako je to moguce izvesti. Ja kada bi hteo da idem iz Valjeva da berem visnje oko Novog sada, morao bi verovatno samo put da platim 1500 dinara (u jednom smeru). Sve je to lepo, i postoji racunica, ako vam je sve to u blizini i organizovan prevoz (ili smestaj), al ako nije, onda su sve to lepe price za malu decu.

Roki

pre 9 godina

Autoperionica Nemačka satnica 10e + bakšiš ukupno 80-100e dnevno
Branje višanja Srbija 10 e dnevno
Bas se cudim sto nema radnika !!??
Pogotovo je zanimljiv ovaj duvan od 4 ujutru do 6-7 naveče

Kalimero

pre 9 godina

Da obavljam težak fizički dvanaest sati dnevno, od čega veći deo po najvećoj vrućini, za čoveka koji ima tri razreda osnovne škole i koji mi ne daje nikakvu garanciju da će me isplatiti? Ljudsko dostojanstvo nema cenu.
(Maksimilijan, 9. jul 2014 11:23)

Onda preostaje većini posao u Beogradu,Novom Sadu ili eventualno Nišu po kafićima, buticima ,u raznim dostavnim službama,trgovinskim radnjicama,pekarama,trafikama i kladionicama od 10-12h za mizeriju od 25-35000 din. Za balvane sa osmogodišnjom školom, a većina "klijentele i konzumenata usluga" je sličnog kvaliteta poput gazde. O garancijam isplate ne bih da uopšte polemišem...Pa vi dragi zemljaci birajte!

Krle

pre 9 godina

Kad "ne možeš" da pronađeš radnika za 2.000, onda ponudiš 2.200. I tako dok ga ne nađeš.

To se zove tržište radne snage, gospodo.

Petar

pre 9 godina

Vrlo se prosto resi problem, podigne se cena dnevnice na onu za koju ce imati ko da bere. Potpuno je jasno da se niko ne prijavljuje, jer je para mizerna, a posao tezak. Sve ce to trziste regulisati.

anonimus

pre 9 godina

...tvrde da plaćaju 13 dinara po ubranom kilogramu i da spretniji radnici dnevno uberu od 100 do 120 kilograma višanja...

kako je to onda 2000 dinara dnevnica?

ko nije radio na njivi bolje da ne pise

pre 9 godina

Kada se pogledaju dazbine i cene i 2000 din. je smesna dnevnica za posao po suncu plus voznju u traktorskim ili kamionskim prikolicama, koje prevoze LJUDE kao u koncentracione logore... posao je kratak, kada pada kisa ne radi se, a moras rano ustati, nema osiguranja itd. itd...

zoran

pre 9 godina

Minimalna dnevnica 3000-4000.
Isplata svakog dana po zavrshenom poslu, ako ne isplati radnik ima pravo da odnese voca u vrednosti dnevnice.
Da obezbedi choveka koji ce da nadgleda napunjene gajbice kako se ne bi kralo i prebacivalo u tudji red.Ako ustanovi kradju, taj se odmah otpushta bez isplate.
Hrana na rachun gazde.
Obezbedjeno prenocishte na imanju da radnik ne mora svaki dan da placa prevoz, ili da gazda placa prevoz.

Ako bilo koji gazda moze ovo da ispuni, bice radnika koliko mu dusha zeli. Tako se to radi u ozbiljnim drzavama, ali na zalost Srbija nije tome ni blizu. Mi smo jos uvek na nivou plemenske zajednice, daleko, daleko od nekog ozbiljnijeg drushtva, u kome je drushtvena svest doshla do nekog zavidnog nivoa.

ilic

pre 9 godina

uvek pricam da treba otpustati administraciju jel je visak preko 70 posto u administraciji
pa nek oni malo beru visnje
za dve hiljade
da vidimo dokle ce tako
muka mi je vise od neradnika
meni je dnevnica 1300 a izbacim preko 200 jela
svaki dan
a jedno jelo je u proseku 700 din pa izracunajte
muka mi vise od gazda

viki

pre 9 godina

2000 dinara??... I to nebi bilo tako lose... ja sad ovih dana idem u nadnicu, kajsiju da berem, za 90 dinara na sat, radi se 10 sati, to je 900 dinara. I Visnju sam isla brati, za 12 dinara po kiloramu, tamo sam uspela prosecno 800 dinara da nakupim za dan, isto se radilo 10 sati... A i nije tako lako ni do nadnice da se dode.. A vi pisite sta hocete..

Odgovor na (46, 9. jul 2014 11:24)

pre 9 godina

Covece, iskusan berac moze i do 200 kg za dan da ubije. Ja odem u plantazu oblacisnkke visnje (koja i nije nesto krupna) i od 7 sati ujutru do pola 4 popodne uberem oko 9 gajbi koje teze 15 kg ali privatnik racuna 13 kilograma. 9x13 117 kg!!! Zamisli samo koliko bi ubrao da berem nesto veci plod a plod se razlikuje od plantaze do plantaze. To sto ti beres jedno stablo za ceo dan to je tvoje, podji i vidi kako ljudi beru na plantazama, imaju sistematiku, ociste celu jednu granu pa predju na drugu. Pozdrav i bez brukanja ovde :)

etotako

pre 9 godina

Svi sto mudrujete ovde i solite pamet,vecina, a sigurno 95% Vas nijedan dan nije bralo voce,visnju pogotovo. Zavrsio sam fakultet,radim u struci,ali ne znam sta sve nisam u zivotu radio za dnevnicu od gradjevinskih poslova po gradilistima,silosima,molerskih,izolaterskih po krovovima raznoraznom i podrumima,selidba,itd i doziveo, muku,tezak rad i svasta.Ali davno,pre upisa na fakultet isao sam jedan dan na plantaze PKB tadasnjeg u Bolecu. Mislio sam radicu 20 dana,cisto za dzeparac. Ali em sto je slabo to organizovano,em sto se krade,a plus tesko se moze po ubranom kilogramu uzeti ta dnevnica,koja je jako niska za to maltretiranje. Dajte ljudima 50eura po danu za sve gradjevinske i ostale sezonske poslove poljoprivredne i bice svima bolje. I zasto ovakav bombastican naslov nece niko 2000rsd,a nema naslova kako sede raznorazni likovi suzenog znanja, po sijaset upravnih odbora,onda masa na tkz. projektima mlacenja prazne slove i pricama bapskim,od kojih nemamo iakakve koristi,a istovremeno koje kostaju sve nas enormno, a pojedinci tj.mnogo njih se itekako bogati na tim glupostima. Dok se ne odvoji rad od nerada,bice ovako. Propadasmo a imamo milione menagera sve sa priznatih "univerziteta.

Gagoljub

pre 9 godina

Drzava da poveca carine za uvoz voca i povrca, pa da vidis kako ce se oporaviti poljoprivreda. Budite solution-oriented. Citam komentare i ni jedan nisam video koji predlaze resenje. Svi samo kukate i krivite nekog drugog.

Komsija

pre 9 godina

Vrlo verovatno zato sto bi za ovako nesto dnevnica morala biti mnogo mnogo veca. Plod moras pazljivo da skupljas jedan po jedan i to vise od 12 sati bez pauze. Van toga sto posle ni Bog otac nemoze da vas opere.

marsupilami

pre 9 godina

Jedna "zanimljivost" kod berbe visanja i placanja po ubranom kilogramu: Berete i punite gajbice koje ostavljate u redu iza sebe. Gajbice se broje na kraju dana, posto nije problem da visnje stoje u gajbicama tako dugo, kako su mi rekli. E sad, imate one koji beru, a imate i one koji kradu gajbice iz tudjih redova i dodaju u svoje, dodju u grupama i "operisu" po tudjim redovima. Vi morate da povedete jos nekog da vam te gajbice cuva, mada je pitanje da li je i to moguce jer su redovi dugi, ako ne zelite da vam od recimo 20 ubranih gajbica mozda bude isplaceno 15, ili manje. Naravno da oni cije se visnje beru ne mare kome ce platiti ubrano, onome ko je ubrao ili onome ko je prisvojio gajbicu. Jadno priznacete, ali tako funkcionise. Ljudi koji su jednom tako zakinuti ne zele da rade uzalud za ne bas velike pare! A nije da ne moze da se uredi i spreci, samo da neko evidentira na vreme te gajbice, ali koga briga!

Atreides

pre 9 godina

Hahaahah!! Kakve price...u Srbiji prosto vrvi od posla al eto svi lenji i ne zele da rade.
Pa ti pametnjakovici koji tu pricu vrte neka idu i rade te poslove. Sta sad ako neko nema posao treba da izigrava onog najgoreg roba za neku sicu.

skolovani

pre 9 godina

Posto radim kao nadnicar vec tri godine posao nemam sa zavrsenom skolom za osam sati rada 1200 dinara minus dorucak. 1000 dinara nije se menjalo vec tri godine .
A cene struje hrane I ostale kucne potrebe su za te tri godine otisle bar za 50 posto gore .
I sad se pitaju zasto niko nece da radi ima nas sacica koja mora da radi da bi preziveli a oni sto ne moraju bolje I da odmaraju nego za dzabe da rade.

Novosadjanin.

pre 9 godina

Od 4 ujutro do 19h, a posle se duvan razvrstava... Cisto da pitam da li je predvidjeno spavanje ili ne za tih 1200 din? Ne mogu da nadju radnikee za manje od 80 din na sat za teski fizicki posao, bas me cudi... Jesmo dotakli dno, ali bas toliko dno ja mislim da nismo.

Nek pokaze da je drzavnik

pre 9 godina

Neka gospodin premijer posalje visak radnika iz drzavne administracije i svoje botove da i od njih drzava vidi neku korist.

Земунац

pre 9 godina

Сећа ли се неко прошлогодишње афере са берачима вишања у Новој Црвенки?
Двоје људи у пуној снази је умрло, а још двоје завршило у шок-соби болнице у Врбасу. После су неки потплаћени вештаци утврдили да су ти људи умрли и хоспитализовани тек тако, пуком случајношћу. Наводно, то што им се десило нема никакве везе са вишњама које су јели и шта ту има даље да се запиткује.

Maksimilijan

pre 9 godina

Da obavljam težak fizički dvanaest sati dnevno, od čega veći deo po najvećoj vrućini, za čoveka koji ima tri razreda osnovne škole i koji mi ne daje nikakvu garanciju da će me isplatiti? Ljudsko dostojanstvo nema cenu.

Smesno ili zalosno

pre 9 godina

Kod nas ljudi rade 8 sati na metlicama sto je tezak rad u polju pogotovu na ovom suncu za 120 na sat ili dnevnica od 960 pri tome im se uzme 100 din za prevoz tako da rade za 8 sati u polju za 860 din!!!!!!!!!!!!

Ako to nije robovlasnistvno stvarno ne znam tako da treba da dopunite ovaj tekst tj. da obidjete Srbiju svasta bi tu nasli samo ako sme to da se objavi uopste!

Raodvan VII

pre 9 godina

Ne razumem poentu ovog clanka. Jel sad treba da se sazalimo na sirote uzgajivace voca i da zamrzimo tih 800.000 nezaposlenih?
(besna glista, 9. jul 2014 11:17)

Ja bih se samo nadovezao na obmanu iz naslova. U naslovu decidno stoji da je dnevnica 2000 din., sto sam tekst demantuje i kaze do 2000, a prosek 1200 dinara, sto dalje znaci da se placa i ispod 1000 din. Manje od 10 evra za krvav posao i celodnevno lomljenje kicme (i morala). Ponizavajuce, ali nazalost neki su primorani i na takve cene rada. Dodao bih i pitanje cemu sluzi Nacionalna agencija za zaposljavanje, ako se ocekuje od nezaposlenih da idu od njive do njive i pitaju da li im treba radnik? Pojedinac ima manje sanse da dobije pristojne uslove i cenu rada, a o razlici izmedju nadnicara, seljaka koji proizvodi voce i finalnog proizvoda u vidu soka od strane domacih tajkuna je tek deprimirajuce govoriti.

hm

pre 9 godina

Potvrdjujem,pre neki dan nam je trebalo 5 radnika ali ne za rad na njivi ,jurili smo 3 sata i na kraju jedva nasli 3cu... svi kukaju kako nemaju para a niko nece da radi ...

46

pre 9 godina

100 do 120kg visnji je nemoguce obrati za prosecnog radnika. Znam po sebi jer jedno drvo visnje u dvoristu ne mogu da oberem za ceo dan.
Jedino ako su drvoredi uredjeni pa je lako prici do ploda...

SMEDEREVAC

pre 9 godina

BIĆE, BIĆE, ako krene sa otpuštanjem adminstrativnog viška , biće "vrednih" nadničara, pa novinarstvo neće više da se čudi zbog neodaziva!
Uzgred budi rečeno, da li je autor teksta, ikad u životi, radio aktivno na "njivi" punih osam sati?!
Da jeste, ne bi bilo "nepoznatih"!

knele

pre 9 godina

pa naravno da nema ko da radi u Srbiji.
sistem je takav da svi traze izmisljena radna mesta u drzavnom aparatu da ama bas nista ne rade a primaju dobre pare.
znam ljude koji su u ministarstvima i nesposobni su da okrece svoj stan ili zamene cesmu, na poslu nista ne rade niti sta znaju.
Da li znate da je pomama sada za master diplomama iz Brckog kostaju 500evra, samo platite i dobijete nista ne mora da se uci a naravno vaze u drzavnoj birokratiji. Cista smejurija jer ima ljudi koji su polu pismeni a sa master diplomom iz brckog rade u opstini.
E sada ima i onaj deo koji se uhlebio na socijalu, dobija pare a opet nista ne radi.
Dok god u ovoj zemlji imaju te dve alternative nece biti ljudi za nekfalifikovan posao za te pare.
Sta je sa onim vrednim, tu vidim i sebe pa mi smo se skolovali stekli iskustvo i otisli da radimo preko za bolje pare, ili je ostao u Srbiji i vodi svoj privatan posao.
Primer moje taste ona u zadnjih 20godina nije imala nikakav koristan posao radila ali je stalno dobijala pomoc drzave, zaposljena preko nekih projekata, pa dobijala sa biroa, sada ceka penziju. Nudio sam je par puta da sa mojim parama podignem plastenike i vocnjake, da ima svoje prihode, ali se ona smrtno naljutila.
Dok god sistem bude nagradjivo nerad i muvanje ovde nece biti postenog rada i dobre zarade.

Alek

pre 9 godina

Da tako pišete i za maline, deset dana, nebrojeno poziva, internet oglasa i rezultat nula. Te trebaju samo žene, jesi siguran da možeš, te odakle si - a pa nisi ti baš, te ne možeš sam već nađi još trojicu.... Iskustvo od pre mesec dana pokušavajući da pomognem prijatelju da zaradi neki dinar.

Mislite drugačije...

pre 9 godina

Ja ne znam zašto se vlasnici voćnjaka čude, satnica u našoj Srbiji je 100-120 dinara za posao koji se krvavo radi 12 i više sati, a da pritom uopšte ne znate da li će vaš rad biti plaćen. Imao sam prilike da vidim kako se to radi na Zapadu, tamo postoje norme koje se kreću od 5€ ili 6$ po satu, a što je posao teži, sat rada je skuplji i nema razgovora da vas neko zavrne za cent, a kamoli za celu zaradu!

aleks

pre 9 godina

Hmm, vidite u Americi je sasvim normalno da covek preduzetnik a bez ikakve skole zaposljava najobrazovanije ljude da rade za njega. I rade bez pogovora jer oni su obrazovani ali on je preduzetnik, ima petlju za posao. Kod nas neko sa skolom nece da radi za neobrazovanog jer mu je "ispod casti". Nije mu ispod casti da ga mama i baba izdrzavaju i daju mu pare za cigarete.
Jedan imucan covek je u ranoj mladosti poceo sa nekim smesnim poslovima i danas mu se poznanici iz mladosti smeju iza ledja "e on je radio to i to a sada je kao bogat", (dok oni nisu tada radili nista a i sada nemaju). To samo u Srbiji mozete da cujete ismevanje necijeg rada

Tihana

pre 9 godina

Koja je svrha ovog članka? Je l' da se rasplačemo za jadne gazde zato što ne mogu da nađu nadničare da im rade pod tim neljudskim uslovima? Ovo je čisto robovlasničko izrabljivanje.

Slobodan961

pre 9 godina

A zar zaista mislite da je to neka para za taj posao od 12 sati? Nema radnika jer niko neće da lomi kičmu za džabe bez socijalnog, bez penzionog. Moje zdravlje mi je preče.

Mile

pre 9 godina

Za te pare (tacnije 20 evra, sto mu je oko 2300) u Austriji radim 2 sata najobicniji posao. Ako si student cena sata se krece od oko 8 do 11 evra (za najobicnije poslove). Sa tih 2000 dinara u Srbiji izgubis zdravlje, ceo dan i motivaciju uopste kad znas da negde moze daleko vise da se zaradi za isti posao. Zato ljudi i beze iz zemlje. Neka se ponizava za te pare onaj ko je zemlju doveo do toga.

zoki

pre 9 godina

Čekaj pa nije mi jasno ceo mesec da se radi napolju na velikoj temperaturi za jedva 200€. Pa mislim da to nema ni u Africi više pa kako nije sramota ovu državu više, ne optužujem ljude koji drže njive i voćnjake jer i sami dobijaju mizeriju za proizvode koje kasnije Miško i kompanija prerađuju i prodaju nam 10X skuplje. Ko god misli da nisam u pravu slobodno motiku u ruke pa neka vidi kako je 12 sati na njivi, pa neka priča bolje raditi nego sedeti, ja znam kako je a vi?

ivanhoe

pre 9 godina

@sdf
Ovde prosecan “biznismen“ vlasnik malog posla zaradjuje taman malo ispod svog radnika, znaci nista. Pokrenuti manji posao u Srbiji u kojoj se platezna moc zasniva na tih 200 evra koje si pomenuo ravno je cudu! Preduzetnicima je cesto daleko teze nego njihovim radnicima i cesto rade za dzabe samo da bi opstali. E sad istina je da ima onih koji profitiraju mnogo i tu je rec kako o domacim malo vecim firmama tako i o stranim tipa Jura i sl. Nije ovde lose samo radnicima, svima je lose a profitiraju malobrojni. A ta dnevnica 1300 dinara za celodnevno branje(ko je to radio zna kakav je posao) je privlacna samo onpm ko gladan pa mora ali tu je osnovni problem niska otkupna cena i monopol otkupljivaca i ucene jer su proizvodjaci neorganizovani i bez pomoci drzave.

Bozon

pre 9 godina

Plaćaju 13 din po kilogramu za berbu, a otkupna cena je 10 dinara? A ta masnoća? Kakva bre masnoća na voću? To su pesticidi. I šta je sa proizvodžačima sokova? Odakle njima voće kad neće da otkupe domaće voće? Uvoze ga? E bree. Ništa vam ovo ne valja. Sami sebe terate u propast.

sdf

pre 9 godina

mislim sramota, rad u call centru 20.000din? Ovde u EU drugar radio u call centru banke, i imao platu 1800E mesecno. E sada 20.000din je 200E ako se ne varam i manje, sto je oko 9 puta vise ovde nego tamo... Ja ne znam da vam nadjem jednu stavku u zivotu ovde da je 9 puta skuplja nego u Srb. Naprotiv dosta stvari je jeftinije... da ne pricam da je ovome bruto plata 4000E, a nas verovatno radi na crno ili ima od drzave subvencije pa to bude i do 20 puta vise kosta radnik ovde nego kod nas.. nije ni cudo sto nasi buzdovani od poslodavaca imaju po 10 stanova i 10 automobila, a ovde obican biznismen ima tacno za malo vise od pristojnog zivota...

Milan

pre 9 godina

Ovo je najbolja slika krize u Srbiji.
Pokusajte predloziti muskim i zenskim dzabalebarosima po gradskim kaficima ovih 2000din i sacekajte odgovor...dobicete ga...

Nemanja

pre 9 godina

Kada clanak pocinje sa 'Dnevnica od najvise 2000 dinara' tekst ne vredi ni citati. Zasto niste napisali 'od najmanje 200 dinara' pa bi neke stvari bile jasnije!

bežati odavde

pre 9 godina

Te nemoje kasti....A kažite lepo iskreno... kad je isplata??? To je ono najbitnije. Pa naradio sam se ja svakakvih poslova kao sezonac. A ispalata SLEDEĆE GODINE!!!! Ako je uopšte i bude.... ma sramota bre. Treba sve da propadne i ne treba niko da radi, kad se tako ophodimo prema radnicima.

Skeptik

pre 9 godina

Naravno da niko neće da radi tako teške poslove za 2.000 dinara dnevno. Dignite dnevnicu na 4.000 pa ćete možda biti bolje sreće da nađete radnike.

marsupilami

pre 9 godina

Jedna "zanimljivost" kod berbe visanja i placanja po ubranom kilogramu: Berete i punite gajbice koje ostavljate u redu iza sebe. Gajbice se broje na kraju dana, posto nije problem da visnje stoje u gajbicama tako dugo, kako su mi rekli. E sad, imate one koji beru, a imate i one koji kradu gajbice iz tudjih redova i dodaju u svoje, dodju u grupama i "operisu" po tudjim redovima. Vi morate da povedete jos nekog da vam te gajbice cuva, mada je pitanje da li je i to moguce jer su redovi dugi, ako ne zelite da vam od recimo 20 ubranih gajbica mozda bude isplaceno 15, ili manje. Naravno da oni cije se visnje beru ne mare kome ce platiti ubrano, onome ko je ubrao ili onome ko je prisvojio gajbicu. Jadno priznacete, ali tako funkcionise. Ljudi koji su jednom tako zakinuti ne zele da rade uzalud za ne bas velike pare! A nije da ne moze da se uredi i spreci, samo da neko evidentira na vreme te gajbice, ali koga briga!

bežati odavde

pre 9 godina

Te nemoje kasti....A kažite lepo iskreno... kad je isplata??? To je ono najbitnije. Pa naradio sam se ja svakakvih poslova kao sezonac. A ispalata SLEDEĆE GODINE!!!! Ako je uopšte i bude.... ma sramota bre. Treba sve da propadne i ne treba niko da radi, kad se tako ophodimo prema radnicima.

Novosadjanin.

pre 9 godina

Od 4 ujutro do 19h, a posle se duvan razvrstava... Cisto da pitam da li je predvidjeno spavanje ili ne za tih 1200 din? Ne mogu da nadju radnikee za manje od 80 din na sat za teski fizicki posao, bas me cudi... Jesmo dotakli dno, ali bas toliko dno ja mislim da nismo.

Nemanja

pre 9 godina

Kada clanak pocinje sa 'Dnevnica od najvise 2000 dinara' tekst ne vredi ni citati. Zasto niste napisali 'od najmanje 200 dinara' pa bi neke stvari bile jasnije!

Maksimilijan

pre 9 godina

Da obavljam težak fizički dvanaest sati dnevno, od čega veći deo po najvećoj vrućini, za čoveka koji ima tri razreda osnovne škole i koji mi ne daje nikakvu garanciju da će me isplatiti? Ljudsko dostojanstvo nema cenu.

zoki

pre 9 godina

Čekaj pa nije mi jasno ceo mesec da se radi napolju na velikoj temperaturi za jedva 200€. Pa mislim da to nema ni u Africi više pa kako nije sramota ovu državu više, ne optužujem ljude koji drže njive i voćnjake jer i sami dobijaju mizeriju za proizvode koje kasnije Miško i kompanija prerađuju i prodaju nam 10X skuplje. Ko god misli da nisam u pravu slobodno motiku u ruke pa neka vidi kako je 12 sati na njivi, pa neka priča bolje raditi nego sedeti, ja znam kako je a vi?

Nek pokaze da je drzavnik

pre 9 godina

Neka gospodin premijer posalje visak radnika iz drzavne administracije i svoje botove da i od njih drzava vidi neku korist.

Smesno ili zalosno

pre 9 godina

Kod nas ljudi rade 8 sati na metlicama sto je tezak rad u polju pogotovu na ovom suncu za 120 na sat ili dnevnica od 960 pri tome im se uzme 100 din za prevoz tako da rade za 8 sati u polju za 860 din!!!!!!!!!!!!

Ako to nije robovlasnistvno stvarno ne znam tako da treba da dopunite ovaj tekst tj. da obidjete Srbiju svasta bi tu nasli samo ako sme to da se objavi uopste!

Slobodan961

pre 9 godina

A zar zaista mislite da je to neka para za taj posao od 12 sati? Nema radnika jer niko neće da lomi kičmu za džabe bez socijalnog, bez penzionog. Moje zdravlje mi je preče.

knele

pre 9 godina

pa naravno da nema ko da radi u Srbiji.
sistem je takav da svi traze izmisljena radna mesta u drzavnom aparatu da ama bas nista ne rade a primaju dobre pare.
znam ljude koji su u ministarstvima i nesposobni su da okrece svoj stan ili zamene cesmu, na poslu nista ne rade niti sta znaju.
Da li znate da je pomama sada za master diplomama iz Brckog kostaju 500evra, samo platite i dobijete nista ne mora da se uci a naravno vaze u drzavnoj birokratiji. Cista smejurija jer ima ljudi koji su polu pismeni a sa master diplomom iz brckog rade u opstini.
E sada ima i onaj deo koji se uhlebio na socijalu, dobija pare a opet nista ne radi.
Dok god u ovoj zemlji imaju te dve alternative nece biti ljudi za nekfalifikovan posao za te pare.
Sta je sa onim vrednim, tu vidim i sebe pa mi smo se skolovali stekli iskustvo i otisli da radimo preko za bolje pare, ili je ostao u Srbiji i vodi svoj privatan posao.
Primer moje taste ona u zadnjih 20godina nije imala nikakav koristan posao radila ali je stalno dobijala pomoc drzave, zaposljena preko nekih projekata, pa dobijala sa biroa, sada ceka penziju. Nudio sam je par puta da sa mojim parama podignem plastenike i vocnjake, da ima svoje prihode, ali se ona smrtno naljutila.
Dok god sistem bude nagradjivo nerad i muvanje ovde nece biti postenog rada i dobre zarade.

SMEDEREVAC

pre 9 godina

BIĆE, BIĆE, ako krene sa otpuštanjem adminstrativnog viška , biće "vrednih" nadničara, pa novinarstvo neće više da se čudi zbog neodaziva!
Uzgred budi rečeno, da li je autor teksta, ikad u životi, radio aktivno na "njivi" punih osam sati?!
Da jeste, ne bi bilo "nepoznatih"!

sdf

pre 9 godina

mislim sramota, rad u call centru 20.000din? Ovde u EU drugar radio u call centru banke, i imao platu 1800E mesecno. E sada 20.000din je 200E ako se ne varam i manje, sto je oko 9 puta vise ovde nego tamo... Ja ne znam da vam nadjem jednu stavku u zivotu ovde da je 9 puta skuplja nego u Srb. Naprotiv dosta stvari je jeftinije... da ne pricam da je ovome bruto plata 4000E, a nas verovatno radi na crno ili ima od drzave subvencije pa to bude i do 20 puta vise kosta radnik ovde nego kod nas.. nije ni cudo sto nasi buzdovani od poslodavaca imaju po 10 stanova i 10 automobila, a ovde obican biznismen ima tacno za malo vise od pristojnog zivota...

46

pre 9 godina

100 do 120kg visnji je nemoguce obrati za prosecnog radnika. Znam po sebi jer jedno drvo visnje u dvoristu ne mogu da oberem za ceo dan.
Jedino ako su drvoredi uredjeni pa je lako prici do ploda...

Mile

pre 9 godina

Za te pare (tacnije 20 evra, sto mu je oko 2300) u Austriji radim 2 sata najobicniji posao. Ako si student cena sata se krece od oko 8 do 11 evra (za najobicnije poslove). Sa tih 2000 dinara u Srbiji izgubis zdravlje, ceo dan i motivaciju uopste kad znas da negde moze daleko vise da se zaradi za isti posao. Zato ljudi i beze iz zemlje. Neka se ponizava za te pare onaj ko je zemlju doveo do toga.

Skeptik

pre 9 godina

Naravno da niko neće da radi tako teške poslove za 2.000 dinara dnevno. Dignite dnevnicu na 4.000 pa ćete možda biti bolje sreće da nađete radnike.

Komsija

pre 9 godina

Vrlo verovatno zato sto bi za ovako nesto dnevnica morala biti mnogo mnogo veca. Plod moras pazljivo da skupljas jedan po jedan i to vise od 12 sati bez pauze. Van toga sto posle ni Bog otac nemoze da vas opere.

Bozon

pre 9 godina

Plaćaju 13 din po kilogramu za berbu, a otkupna cena je 10 dinara? A ta masnoća? Kakva bre masnoća na voću? To su pesticidi. I šta je sa proizvodžačima sokova? Odakle njima voće kad neće da otkupe domaće voće? Uvoze ga? E bree. Ništa vam ovo ne valja. Sami sebe terate u propast.

mechanical engineer

pre 9 godina

Trenutna dnevnica u Sremu za rad u vocnjacima je 1000-1200 din 8 sati zavisi od gazde do gazde, kod nekih se svaki dan radi 10 sati. Ustanes u 4;45 popijes kafu spremis se odes da cekas prevoz, u 6 sati si na njivi pocinje sa radom, imas jednu pauzu za dorucak od pola sata i eventualno ako je vanredna situacija +40 mozda dobijes jos jednu pauzu od 10 min da se starije zene ne onesveste na njivi.Cesto se radi prekovremeno, kod nekih svaki dan po 10 sati a nekad se ostane do mraka posto mora da se ubere dovoljno za slepere koji cekaju da idu u Rusiju...Znaci radis svaki dan do 16h, kuci si u 17 jedes operes se, i mozes na spavanje. Sve u svemu izgubis ceo dan za 1200+(2x150) = 1500 din (150 din se placaju prekovremeni sat), ispustis dusu na njivi izgoris i tako iz dana u dan. Od tih 1500 tebi realno ostane 1200 posto moras da kupis sta ces da jedes na njivi. I sad bi neko rekao 1200 nije lose bolje nego da ne radis nista to ti je 30000-36000 mesecno.... Pa razmislite dva puta, izgubite zdravlje slobodno vreme, radite kao robovi 10+ sati dnevno na +35 za 30000 din mesecno... da ne pricam o tome kako vam "sefovi proizvodnje" kontrolori ili kako da ih nazovem namestaju zivce ceo dan. Pa vi recite meni da li se isplati sediti samo na sucnu 10 sati u julu-avgustu mesecu, a ne raditi teske fizicke poslove za mizernu zaradu.... Ovaj tekst je pisao neko ko u zivotu nije video njivu a ne proveo 1 min cim spominje laku zaradu od 2000 din, ja sa druge strane jesam i znam kakav je to lebac...

miljan pejkovac

pre 9 godina

brao sam visnje do pre deset dana i stvari su ovakve.odes u sest ujutru a vracas se u osam i za jedan da sam brao po 150 kila.prvi dan je bilo po 14 dinara drugi dan po 12 dinara treci dan po 10dinara. jedes sta poneses od kuce i ceo dan na suncu i kisi.video bih ove ljude da rade po ceo dan kako je drzati gajbu oko pojasa i brati a dal ce gazda platiti razmisljas ceo dan.ko nije isao u berbu visanja nepotrebno je komentarisati.radio sam u nemackoj na njivi za 4.8eura po satu imas hranu smestaj i put placen a ovde nemas nista sam placas put coveku koji te vodi u visnje dajes jednu gajbu za posao i 100 dinara za prevoz pa izracunaj koliko ti ostane.hvala svima

boban

pre 9 godina

A da li je neko razmisljao mozda o tome, da veliki broj zemljoposjednika ne isplati odmah dnevnicu, nego tipa - isplata za 10 dana, poslije ljudi dodju po pare, kad ono nema sad bice za koji dan. E sad onima koji putuju, da li se isplati dolaziti i raditi tako nesto, kod takvog covjeka za tu dnevnicu, dok plate kartu svaki put kad dodju da mole za svoje pare?

Big easy

pre 9 godina

Radio sam u njivi i papriku i sargarepu i metlice. Najvise sto moze da ti ostane kad ti odbiju prevoz je izmedju 1000 i 1200 din a izgubis oko 12 sati. Hranu skoro niko ne daje. Naravno da je tvoj problem ako ti se nesto desi. Kod jednog gazde je i voda bila problem. Verujte to je pravo stanje. Za dve hiljade kao sto ovi kazu odrace ti kozu sa ledja.

hm

pre 9 godina

Potvrdjujem,pre neki dan nam je trebalo 5 radnika ali ne za rad na njivi ,jurili smo 3 sata i na kraju jedva nasli 3cu... svi kukaju kako nemaju para a niko nece da radi ...

Milan

pre 9 godina

Ovo je najbolja slika krize u Srbiji.
Pokusajte predloziti muskim i zenskim dzabalebarosima po gradskim kaficima ovih 2000din i sacekajte odgovor...dobicete ga...

olga

pre 9 godina

Zašto bi to neko radio? Neka ide državna administracija da bere višnje ostali mogu lakše sa vagicom za precizno merenje. Neka bere Vučić i njegovi stranački kadrovi za taj novac višnje.

S

pre 9 godina

Ja operišem i zračim se u sali za oko 400 dinara na sat. O stresu da ne govorimo. Tako da prestanite da se stalno žalite i uporedjujete sa drugima i sa Zapadom Mi smo dno dna.

Zak Zek

pre 9 godina

Dnevnica od 900-1000 dinara je mala, obzirom na uslove rada i dnevne troškove. Takodje malo ko isplaćuje redovno novce i ima raznih prevara. Ako bi nadnicar radio svaki dan on bi mogao da zaradi od 30000 do 60000 hiljada dinara, po ovom tekstu gore. Nije realno da se radi svaki dan, narocito po velikoj vrucini i suncu, tako da je zarada i manja. Takodje svaki dan treba nesto i doruckovati, pa i to umanjuje naknadu. O zdravstevnom i penzionom osiguranju nema ni govora. Nisu to humani uslovi za rad i zaradu. Robovlasništvo. Mada sada napi veliki biznismeni kao Kostić primaju radnike preko studentske zadruge, koji rade za golu minimalnu platu i neki vid osiguranja-penzionog i zdravstvenog, bez bilo kakvih dodataka. Nasi veliki biznismeni. Katastrofa. Zato i ne cudi da odlazak u inostranstvo kod nas poprima razmere -EGZODUSA- NAS BITI NECE.

Simerijanac Anarhista

pre 9 godina

pa znaci da je nadnica od 2000 rsd mala za ono sto se radi. da pogledamo, radno vreme 16 sati, bez doprinosa, zdravstvenog penzionog, odmora, bolovanja, znaci "bruto plata". matematika kaze sledece: to je za 8h rada, sto je otprilike normalan radni dan negde oko 1000 din bruto. ako se uzme u obzir da se placaju samo efektivni radni dani, dakle nema placenog odmora, bolovanja itd, to je kao da neko u nekoj firmi radi za 15,000 mesecno, opet "bruto". oduzmite od toga penziono, socijalno, zdravstveno, i ostaje oko 10,000 mesecno. e sad je pitanje ko bi od vas radio za platu koja je ekvivalent mesecnoj plati od 10,000 dinara jedan od fizicki najtezih poslova koji postoje?

Krle

pre 9 godina

Kad "ne možeš" da pronađeš radnika za 2.000, onda ponudiš 2.200. I tako dok ga ne nađeš.

To se zove tržište radne snage, gospodo.

Земунац

pre 9 godina

Сећа ли се неко прошлогодишње афере са берачима вишања у Новој Црвенки?
Двоје људи у пуној снази је умрло, а још двоје завршило у шок-соби болнице у Врбасу. После су неки потплаћени вештаци утврдили да су ти људи умрли и хоспитализовани тек тако, пуком случајношћу. Наводно, то што им се десило нема никакве везе са вишњама које су јели и шта ту има даље да се запиткује.

Daniela

pre 9 godina

Kad je coveku potreban novac on je zadovoljan prilikom da zaradi na bilo kakav posten nacin. Lenjima je uvek nesto ili neko razlog zasto da ne rade. A mi smo jos povrh svega najpametniji i u dicimo se svojoj gluposti.
Citam ove komentare: “necu da radim za nekoga ‘ko ima 3 razreda osnovne”, “napolju je velika temperature”, “kradu gajbice”, “u Austriji za te novce radis 2 sata”, “necu da gubim zdravlje radeci”, “ja imam diplomu”, “neka politicari idu da rade’ …
Pa ciji je stomak prazan? Od kad je raditi za sebe bilo ponizenje? O kakvom vi dostojanstvu pricate? Zar je posten rad za sramotu??? Jeste li gladni, jel su vam racuni neplaceni, jel kukate kao nemate nista i kako nam zemlja propada?
Pa evo vam prilike kakva god da bila. Jednostavnije ne moze. Trazite, kao uobicajeno, razlog zasto da ne pomerite svoje dupe (izvinjavam se na izrazu).
Nemojte se uporedivati s “normalnim svetom” i “regulisanim uslovima za rad” jer sa ovakvim nacinom razmisljanja i radnom etikom Srbija nije bila nikad dalje od istog. Nemate prava da upirete prst u bilo koga ako niste spremni da uradite nesto i menjete svet svojim primerom.

blinkibil

pre 9 godina

Pa kad su prevaranti, ne mere gajbicu nego je racunaju 13 kg i mora da bude prepuna, tako prepuna gajbica meri 16 kg. E sad, visnja od vrucine sleze pa kad prodje traktor koji skuplja gajbice ona gajbica napunjena pre 3 sata je malo slegla i oni skidaju 5 kg po gajbi sto znaci da racunaju gajbu 8 kg( a meri minimum 13). Krvava je to para, ko ne mora ne bih mu preporucio da ide, mada dobar berac bere 200 kg ,ja sam mogao cak i po 250 svojevremeno.

Kaiser Sose

pre 9 godina

Ja hteo da platim zenu 50din./sat da mi pospremi kucu i opere prozore, a ona bezobraznica nece, a od skole samo master ima, nit magisterijuma, nit doktorata... cccc...

Roki

pre 9 godina

Autoperionica Nemačka satnica 10e + bakšiš ukupno 80-100e dnevno
Branje višanja Srbija 10 e dnevno
Bas se cudim sto nema radnika !!??
Pogotovo je zanimljiv ovaj duvan od 4 ujutru do 6-7 naveče

JaFreelancer. com

pre 9 godina

Pre nekih 15 godina odlucio ja da uletim u ozbiljan kes tako sto cu da berem visnje par dana. Imao sam super racunicu... Desetak dana po 100 kila na dan i bice para kao pleve. Ustao ujutro u 5, padala neka kisica, brao do 2, kad je vec pljustalo a nabrao ni 40 kila. I gace na meni su bile blatnjave.
Tada sam skontao dve stvari. Pare definitivno ne rastu na drvecu i da je bolje gledati knjigu, lakse se pare zarade.

miki mile

pre 9 godina

Knele
moja tašta otišla u invalidsku penziju na psihičkoj bazi sa 47 godina.onda je menjala lovarne prijatelje,dok je bila u snazi.sad ima 65 godina i nikom nije zanimljiva pa oskudno živi.ja joj ponudio da ispred kuće prodaje povrće(ja proizvodim) a ona se uvredila.kaže ”ja sam gospođa” meni je to ispod časti da radim.i šta se onda čudimo što omladina neće da radi pa čak ni za solidnu platu.

viki

pre 9 godina

2000 dinara??... I to nebi bilo tako lose... ja sad ovih dana idem u nadnicu, kajsiju da berem, za 90 dinara na sat, radi se 10 sati, to je 900 dinara. I Visnju sam isla brati, za 12 dinara po kiloramu, tamo sam uspela prosecno 800 dinara da nakupim za dan, isto se radilo 10 sati... A i nije tako lako ni do nadnice da se dode.. A vi pisite sta hocete..

BANE5

pre 9 godina

nema ko da radi,jer su lenji,svi bi da rade u buticima,kaficima,spavali do podne,roditelji da ih izdrzavaju,imaju dostojanstvo,gledaju na zdravlje,tatini i mamini sinovi,svi pominju rad u inostranstvu satnice 8-11 evra,ali ste zaboravili da tamo stranu radnu snagu tretiraju kao ovde rome,izvinjavam se romima.jednostavno nemaju radnu naviku,malo im je 2000, sta bi vi 50 evra dnevno i svakog sata pauzu,pitajte malo svoje roditelje kako su oni nadnicarili ....ne svidja vam se selo,a od sela zavisite pogotovo vi po velikim gradovima,nego vama je lakse da se prijavite da primate socijalnu pomoc,jednokratne pomoci,tudje nege itd.itd,svi ugrozeni,a zdravi mogu volu rep da iscupaju.lenji.doci ce vreme kada cete traziti poslove da zaradite ,ali nece biti.ja zivim i radim na selu,mlad sam,zdrav i veci sam gospodin od velike vecine koji misle da na selu nema skolovanih ljudi,pametnih i postenih.

skolovani

pre 9 godina

Posto radim kao nadnicar vec tri godine posao nemam sa zavrsenom skolom za osam sati rada 1200 dinara minus dorucak. 1000 dinara nije se menjalo vec tri godine .
A cene struje hrane I ostale kucne potrebe su za te tri godine otisle bar za 50 posto gore .
I sad se pitaju zasto niko nece da radi ima nas sacica koja mora da radi da bi preziveli a oni sto ne moraju bolje I da odmaraju nego za dzabe da rade.

zoran

pre 9 godina

Minimalna dnevnica 3000-4000.
Isplata svakog dana po zavrshenom poslu, ako ne isplati radnik ima pravo da odnese voca u vrednosti dnevnice.
Da obezbedi choveka koji ce da nadgleda napunjene gajbice kako se ne bi kralo i prebacivalo u tudji red.Ako ustanovi kradju, taj se odmah otpushta bez isplate.
Hrana na rachun gazde.
Obezbedjeno prenocishte na imanju da radnik ne mora svaki dan da placa prevoz, ili da gazda placa prevoz.

Ako bilo koji gazda moze ovo da ispuni, bice radnika koliko mu dusha zeli. Tako se to radi u ozbiljnim drzavama, ali na zalost Srbija nije tome ni blizu. Mi smo jos uvek na nivou plemenske zajednice, daleko, daleko od nekog ozbiljnijeg drushtva, u kome je drushtvena svest doshla do nekog zavidnog nivoa.

GORAN

pre 9 godina

A kako je mogao onda Marko Milosevic da zaradi navca u berbi visanja-noseci gajbice...A sad je vec i kupio hotel u Moskvi za 60 miliona dolara.Pa gradjani Srbije-imate primer kako zaraditi i od toga lepo ziveti...

pa

pre 9 godina

kad su porosle godien umrla dvojica dok su bralli visnje maldi zdravi ljudi, pa je njihoa krv koja je poslata na analaizu na VMA nestala, neko je zataskao opet i nikom nista. ko zna sa cim i kako se se sve prska kontrole nema nigde. evo napokon posle obecanih 15 dana a prsol oje godinu ipo vratili granice aflatoksina u mleku. al sta vredi kad niko to ne meri jer su sami rekl ida nemamo laboratorije za to a niko nema m*** da izadje u javnost kao onaj lik prosle godine pa ga ucutkase

anonimus

pre 9 godina

...tvrde da plaćaju 13 dinara po ubranom kilogramu i da spretniji radnici dnevno uberu od 100 do 120 kilograma višanja...

kako je to onda 2000 dinara dnevnica?

Raodvan VII

pre 9 godina

Ne razumem poentu ovog clanka. Jel sad treba da se sazalimo na sirote uzgajivace voca i da zamrzimo tih 800.000 nezaposlenih?
(besna glista, 9. jul 2014 11:17)

Ja bih se samo nadovezao na obmanu iz naslova. U naslovu decidno stoji da je dnevnica 2000 din., sto sam tekst demantuje i kaze do 2000, a prosek 1200 dinara, sto dalje znaci da se placa i ispod 1000 din. Manje od 10 evra za krvav posao i celodnevno lomljenje kicme (i morala). Ponizavajuce, ali nazalost neki su primorani i na takve cene rada. Dodao bih i pitanje cemu sluzi Nacionalna agencija za zaposljavanje, ako se ocekuje od nezaposlenih da idu od njive do njive i pitaju da li im treba radnik? Pojedinac ima manje sanse da dobije pristojne uslove i cenu rada, a o razlici izmedju nadnicara, seljaka koji proizvodi voce i finalnog proizvoda u vidu soka od strane domacih tajkuna je tek deprimirajuce govoriti.

momke

pre 9 godina

ovi beogradjani hoce samo fine poslove
(sramota, 9. jul 2014 10:49)

Ja ne znam da li smo čitali isti članak. Ne radi se samo o beogradu, nego o celoj Srbiji. U Beogradu čak i nadju ko će da radi. Mada nije ni poenta ko je odakle, nego to što se za težak posao dobija mizerna para.

ljubica

pre 9 godina

Bila sam I ja pre nekoliko godina,brala breskve tacno 10 dana kraj jula- avgust.Isplata je bila u decembru iste godine,a dobila sam manje pojeo kurs.To je mukotrpan posao,i jos sam nosila svoju hranu,pasteta mi je izasla na nos.A sunce I nema wc- a,nosi vodu...barem da su pare...

nčf

pre 9 godina

potpuno je u pravu svako ko neće da radi najteži fizički posao dvanaest sati za minimalnu satnicu, uz troškove prevoza i hrane, i platu na 'dođem ti sledeće godine'... a ovaj što nudi jedan obrok za dvanaest sati se baš pretrže. čuj, nude ti dvesta evra da ceo mesec lomiš kičmu 12 sat dnevno na 30 i kusur stepeni? ako ne možeš naći bolje, po pekarama, kioscima, magacinima, kafićima, prodavnicama... a SVE je bolje od ovoga, onda si nesposoban. eto zašto nema radnika, jer znaju da gore od toga ne može.
inače, ne vidim gazdine sestre, snaje, sinove, kćeri, pa i njih, da se pretrgoše berući te iste višnje. lakše je da ih ostave na drveću.
i, zaboga, dokle ta lupetanja sa brojem nezaposlenih, kad se narod ovde snalazi i radi bez prijave već decenijama?
inače, svakom od komentatora koji priča da su ovo lezilebovići jer neće to da rade... ja lično nudim duplo veću dnevnicu, ako vežu tri dana rada na njivama. dakle, 36 sati rada, i plaćanje po kg ubranog voća. pa da vidite kako ćete jedva sakupiti tri hiljade za tri dana.

Veni-vidi ....

pre 9 godina

Davnih 90tih par nas sa fakulteta islo da bere visnje (izmedju ispita naravno). Kad smo dosli, odmah su nam rekli da nije to za nas, ali ako bas hocemo. Sa nama u toj polu-stali gde smo ziveli i spavali su bile citave romske porodice koje su dolazile tu na celo leto i svi radili od dece do matorih. Mislim da smo izdrzali 10tak dana. Odlicna stvar za razmazenu beogradsku decu :).

Uzgred, ta dnevnica koja se zaradi sva ostane posto su nam davali hranu na polju a u toj zabiti ionako nemas gde da potrosis a ni sta drugo da radis.

Atreides

pre 9 godina

Hahaahah!! Kakve price...u Srbiji prosto vrvi od posla al eto svi lenji i ne zele da rade.
Pa ti pametnjakovici koji tu pricu vrte neka idu i rade te poslove. Sta sad ako neko nema posao treba da izigrava onog najgoreg roba za neku sicu.

dex

pre 9 godina

Ne znam gde je to dnevnica 2000 dinara? Iz iskustva znam da retko prelazi 900 dinara. Uslovi su nehumani, ne dobija se ni hrana, ni voda, a radi se kao da si rob. Radni dan sa prevozom do mesta berbe traje i po 12-13 sati! Sve to za 900 dinara?!? Ja jesam tada bio ,,izmedju poslova" pa sam morao, ali posle tih 5 dana - nikada vise!

aleks

pre 9 godina

Hmm, vidite u Americi je sasvim normalno da covek preduzetnik a bez ikakve skole zaposljava najobrazovanije ljude da rade za njega. I rade bez pogovora jer oni su obrazovani ali on je preduzetnik, ima petlju za posao. Kod nas neko sa skolom nece da radi za neobrazovanog jer mu je "ispod casti". Nije mu ispod casti da ga mama i baba izdrzavaju i daju mu pare za cigarete.
Jedan imucan covek je u ranoj mladosti poceo sa nekim smesnim poslovima i danas mu se poznanici iz mladosti smeju iza ledja "e on je radio to i to a sada je kao bogat", (dok oni nisu tada radili nista a i sada nemaju). To samo u Srbiji mozete da cujete ismevanje necijeg rada

ilic

pre 9 godina

uvek pricam da treba otpustati administraciju jel je visak preko 70 posto u administraciji
pa nek oni malo beru visnje
za dve hiljade
da vidimo dokle ce tako
muka mi je vise od neradnika
meni je dnevnica 1300 a izbacim preko 200 jela
svaki dan
a jedno jelo je u proseku 700 din pa izracunajte
muka mi vise od gazda

nn

pre 9 godina

Pa da li su osigurani radnici u to vreme, sta ako neko padne sa drveta dok bere to voce i povredi se, a nema osiguranje. On ce onda zbog dnevnice od mozda 2000 dinara (da li se placa i prevoz do mesta gde se bere ili to placaju nadnicari iz svog dzepa, evo npr koliko kosta karta kosta do nekog mesta koje je npr udaljeno od Beograda 50 do 100 kilometara ako se tamo bere voce, da li je smestaj obezbedjen uz to ili se i za to od dnevnice placa domacinu ) da ima 10 i vise puta skuplje troskove lecenjea.

Petar

pre 9 godina

Vrlo se prosto resi problem, podigne se cena dnevnice na onu za koju ce imati ko da bere. Potpuno je jasno da se niko ne prijavljuje, jer je para mizerna, a posao tezak. Sve ce to trziste regulisati.

zdenka

pre 9 godina

Ja kad sam bila student, brala sam kukuruz za 20 maraka na dan. Dakle cena za 8h fizičkog posla je uvek ista. Radi se 8h, sa jednom pauzom za ručak, nema stajanja. Dođe autobus u grad i sve stariji ljudi i ja, omladina bleji po gradu. Danas ja tražim da mi neko pomogne u kući, pošto moram da održavam trudnoću, a suprug mi radi vani, i niko mi se nije javio na oglas mesec dana. Puno naselje žena bez posla, što piju kafe na klupicama i puše i ni jedna se nije javila na oglas.

vaske

pre 9 godina

Problem jesu male dnevnice, ali treba gledati i malo i proizvodjaca.
Beraci dolaze samo da oberu plodove, a pre toga cele godine ide uzgajanje, zalivanje, prskanje itd.
A gazda Misko prodaje skupo Delta Agrar otrove (posto je kroz privatizacuju unistio konkurenciju u vidu Zorke i Zupe), jer mu se moze, posto je monopolista.
Posle ide mala otkupna cena i pare (i uzgajivaci cekaju pare) od prekupaca i hladnjaca.
Njima takodje malo ostaje, a kada bi placali radnike po 4000, ne bi imali nikakvu racunicu.
Fakticki, oni zaradjuju jedino time sto zakidaju na dnevnicama.

Otkupljivaci, sa druge strane, najbolje prolaze.
Ima njih koji cele godine ne rade nista, samo cekaju berbu, otkupe na veresiju (plate nakon sto prodaju), prevezu, prodaju (preko veza) i dobro zive od kajmaka koju ubrali cele godine, a prstom nisu mrdnuli.

O uvoznicima i velikim okupljivacima tipa gazda Misko i kompanija mu i njegovi korumpirani politicari - tek da ne pricamo.
Oni su najveci problem i za male uzgajivace, koji ne dobijaju fer cenu za svoje proizvode, i beraci koji ne dobijaju fer nadnicu jer ovi nemaju od cega da im plate vise.

Veća šteta nego vajda

pre 9 godina

Brati višnju ili bilo šta nije nimalo lako. Pre neki dan sam bio da berem višnju ali ne za dnevnicu nego da pomognem. Brali smo ceo dan od 7h pa do 19H. Otkupna cena 20 dinara. Koliko god sam se trudio da se zaštitim od sunca izgoreo sam kao licna, tri dana nemogu da se oporavim. I tako nas sedmoro nabrasmo 700 kilograma za ceo dan. I onda se čovek sa razlogom pita čemu sve ovo i zbog čega. Koliko sam shvatio bere se samo koliko da se izvuku pare za đubrivo i hemikalije ostalo se ostavlja da propadne.

Tihana

pre 9 godina

Koja je svrha ovog članka? Je l' da se rasplačemo za jadne gazde zato što ne mogu da nađu nadničare da im rade pod tim neljudskim uslovima? Ovo je čisto robovlasničko izrabljivanje.

Alek

pre 9 godina

Da tako pišete i za maline, deset dana, nebrojeno poziva, internet oglasa i rezultat nula. Te trebaju samo žene, jesi siguran da možeš, te odakle si - a pa nisi ti baš, te ne možeš sam već nađi još trojicu.... Iskustvo od pre mesec dana pokušavajući da pomognem prijatelju da zaradi neki dinar.

Mislite drugačije...

pre 9 godina

Ja ne znam zašto se vlasnici voćnjaka čude, satnica u našoj Srbiji je 100-120 dinara za posao koji se krvavo radi 12 i više sati, a da pritom uopšte ne znate da li će vaš rad biti plaćen. Imao sam prilike da vidim kako se to radi na Zapadu, tamo postoje norme koje se kreću od 5€ ili 6$ po satu, a što je posao teži, sat rada je skuplji i nema razgovora da vas neko zavrne za cent, a kamoli za celu zaradu!

gile

pre 9 godina

Nije to dnevnica od 2000 povrsno pisete , to moze max da se uzme ali da rmbacis 14 sata . lepo kazete to radi samo onaj ko mora da mu deca ne pocrkaju od gladi ali posto vas novinara zabole uvo za ovaj narod i sto ste navikli samo da kukate ja nista i ne ocekujem bolje clanke . Zasto vi sa b92 ne provedete dan u njivi svi kolektivno zamenite te vase poslove i idite pa berite visnje pa se posle vratite i napisite nesto na ovu temu .

ko nije radio na njivi bolje da ne pise

pre 9 godina

Kada se pogledaju dazbine i cene i 2000 din. je smesna dnevnica za posao po suncu plus voznju u traktorskim ili kamionskim prikolicama, koje prevoze LJUDE kao u koncentracione logore... posao je kratak, kada pada kisa ne radi se, a moras rano ustati, nema osiguranja itd. itd...

Maca

pre 9 godina

Radite od jutra do mraka za dnevnicu od maksimum 2000 dinara dnevno za nedelju dana je to 14000 dinara i za to mozete kupiti 120 evra, a teniseri za pobedu na 7 meseva na GS ( pa da igraju svaki po 6 i vise sati zarade ) po nekoliko miliona eva.

etotako

pre 9 godina

Svi sto mudrujete ovde i solite pamet,vecina, a sigurno 95% Vas nijedan dan nije bralo voce,visnju pogotovo. Zavrsio sam fakultet,radim u struci,ali ne znam sta sve nisam u zivotu radio za dnevnicu od gradjevinskih poslova po gradilistima,silosima,molerskih,izolaterskih po krovovima raznoraznom i podrumima,selidba,itd i doziveo, muku,tezak rad i svasta.Ali davno,pre upisa na fakultet isao sam jedan dan na plantaze PKB tadasnjeg u Bolecu. Mislio sam radicu 20 dana,cisto za dzeparac. Ali em sto je slabo to organizovano,em sto se krade,a plus tesko se moze po ubranom kilogramu uzeti ta dnevnica,koja je jako niska za to maltretiranje. Dajte ljudima 50eura po danu za sve gradjevinske i ostale sezonske poslove poljoprivredne i bice svima bolje. I zasto ovakav bombastican naslov nece niko 2000rsd,a nema naslova kako sede raznorazni likovi suzenog znanja, po sijaset upravnih odbora,onda masa na tkz. projektima mlacenja prazne slove i pricama bapskim,od kojih nemamo iakakve koristi,a istovremeno koje kostaju sve nas enormno, a pojedinci tj.mnogo njih se itekako bogati na tim glupostima. Dok se ne odvoji rad od nerada,bice ovako. Propadasmo a imamo milione menagera sve sa priznatih "univerziteta.

Zoran Mihajlovic

pre 9 godina

Pa naravno da nema. A visnje ce doci da beru ljudi sa Kosova, iz Bugarske i iz Rumunije, gde nema "zaposljenih" u administraciji sa platom od 700-800 evra, i gde su penzije po 120 evra, pa od njih ne mogu da se izdrzavaju lenji sinovi i kcerke.

A ovi sto uporedjuju cenu rada sa Zapadom neka razmisle zasto bi neko dosao iz Austrije u neuredjenu, korumpiranu i neobrazovanu Srbiju da daje austrijsku platu. Takodje, ovi sto nisu ni poceli da rade, a vec racunaju koliko ce zemljoradnik da zaradi od visanja, mogu odmah da posade vocnjak pa da uzivaju u ogromnoj zaradi. I nek se ne cude kako moze da se radi po 12 sati leti po najjacem suncu, posto svaki seljak to radi mesecima celog zivota i ima i dalje rumene obraze i moze volu rep da iscupa.

ivanhoe

pre 9 godina

@sdf
Ovde prosecan “biznismen“ vlasnik malog posla zaradjuje taman malo ispod svog radnika, znaci nista. Pokrenuti manji posao u Srbiji u kojoj se platezna moc zasniva na tih 200 evra koje si pomenuo ravno je cudu! Preduzetnicima je cesto daleko teze nego njihovim radnicima i cesto rade za dzabe samo da bi opstali. E sad istina je da ima onih koji profitiraju mnogo i tu je rec kako o domacim malo vecim firmama tako i o stranim tipa Jura i sl. Nije ovde lose samo radnicima, svima je lose a profitiraju malobrojni. A ta dnevnica 1300 dinara za celodnevno branje(ko je to radio zna kakav je posao) je privlacna samo onpm ko gladan pa mora ali tu je osnovni problem niska otkupna cena i monopol otkupljivaca i ucene jer su proizvodjaci neorganizovani i bez pomoci drzave.

Zoran021

pre 9 godina

Ima li neko obezbeđenje u slučaju povrede? Ako neko padne sa drveta slučajno ,ko će mu platiti troškove lečenja? Plaćaju li to?

Hm

pre 9 godina

Na sve napisano u komentarima dodao bih, da voce i povrce namenjeno za dalju prodaju se cesto prska svim i svacim, bez ikakve kontrole. Tako da pored maltretiranja za mizeriju od plate koja je realno 1000din, bez prevoza i bez hrane kod vecine, rizikujete svoje zdravlje izlazuci se jakom suncu i raznim hemikalijama. Ne kazem da ne treba raditi, ali svakako ne na ovaj nacin, gde se ne placa ni porez i sve ide na divlje, tj radi kako ko stigne i sta hoce. Drugo proizvodjaci moraju da se ujedine i da planski proizvode, a ne ko sta hoce, pa posle da kukaju na niske cene i slicno. Cisto da me niko ne proziva, kao mladji sam radio na njivi, pomagao babi i dedi, ponekad i po ceo dan, i znam sta to znaci. Zato sam zavrsio fakultet i radim i dalje se usavrsavam u svojoj oblasti.

Да се не лажемо

pre 9 godina

Сви који шаљу коментаре нису угрожени.Да јесу, радили би нешто и не би цео дан били на интернету.

Nikola

pre 9 godina

Ziva istina, Srbi kukaju i ne vole da rade, sada ce Vas milion da skoci i tvrdi kako to nije tacno , a na moju zalost jeste.Do sada sam kao privatnik davao oglas za radna mesta:Pravnik 45.000 din.plata, saobracajni tehnicar 40.000, masinski tehnicar40.000 , administrativni radnik 35.000 , perac 30% po ucinku i vulkanizer 30.000 + % , Toliko mali odziv ni u snu nisam ocekivao a objavljeni su oglasi redovno mesecima u svim bitnijim oglasnim novinama. Javljali su se mahom klinci peraci koji odrade mesec dva i beze na more , il imaju neki dzeparac.Oni koji su se zaposlili su druga prica i o njihovom radu necu , ali potpisujem da su Srbi neradnici(uglavnom) i radije ce sedeti dzabe nego sto ce raditi , a vi verujte u sta god vam drago

sustina da ne placaju

pre 9 godina

Dobra fora u naslovu.2000 nece niko da radi,a malo nize pise da ustvari dnevnica nije 2000 nego 1200.
Jos kad odmaknete dalje sa citanjem vidite da ni tih 1200 nemaju da plate

kića

pre 9 godina

Višnja uglavnom ide za indusrijsku preradu. Kupiš drvotresač i omlati višnju, šljivu, jabuku za tren posla. Sad to što neće biti prve klase .... Seljaci naprave zadruge počnu da proizvode džemove, kompote, sokove... Da ali ko će to ovde da kupi kad cela plata ode za poreze, struju, telefon i najosnovniju hranu. Tek se sad vidi da mi nismo dotakli dno nego smo u malo većem škripcu.

sto

pre 9 godina

Meni je to lepa cifra za dnevnicu, al ne vidim kako je to moguce izvesti. Ja kada bi hteo da idem iz Valjeva da berem visnje oko Novog sada, morao bi verovatno samo put da platim 1500 dinara (u jednom smeru). Sve je to lepo, i postoji racunica, ako vam je sve to u blizini i organizovan prevoz (ili smestaj), al ako nije, onda su sve to lepe price za malu decu.

Biljana

pre 9 godina

Super, kometari, hocete jeftin proizvod a veliku nadnicu, sve to ima na zapadu, slobodno idite, jer samo vas cekaju
Nezaboravite magistre i doktorske diplome, da bi im unapredili privredu

Лакше је филозофирати из фотеље

pre 9 godina

Коментари су одраз стања у држави. Написа један како неће да ради за неког ко има три разреда основне школе. Ево ја сам агроном. Факултет сам завршио да бих могао да унапредим производњу воћа на породичном имању. Код мене раде Роми из Бора већ годинама. Раде од 7-17 и за то су плаћени 2000 динара + два оброка. Зашто узимам ове из Бора? Зато што други неће да раде.

Poslato sa windows phone.

pre 9 godina

100-120 kilograma višanja nabrati nije nimalo lako. Ko ne veruje neka proba i odeti kako se zarade dve iljadarke.

Sramota

pre 9 godina

Svi ovi što se bune neka organizuju sami neki posao.Onda neka plaćaju dnevnice 30-40 evra.
Najlakše je kukati iz hladovine i kriviti poljopri-vrednike koji moraju tako da rade bar 9-10 meseci u godini, pa ako im šta ostane.

n

pre 9 godina

Dnevnica od 1700-2000 din moze da se zaradi na branju malina, smestaj i hrana (dobra) su obezbedjeni, a mi smo, kao i nasi rodjaci, jedva nasli radnike i to je bilo dosta "manekenisanja", jer ako ja idem iza beraca i naberem za 20 min pola gajbice onda mi taj/ta ne treba! Jasno je da posao nije lak, bere se od 6h ujutro do 19.30 sa pauzom od 13-16h ako je velika vrucina, ruke su izgrebane a treba se i saginjati da se oberu donji nivoi, ali je zarada dobra i zagarantovana. Ko hoce da radi moze da zaradi obzirom da nema dodatne troskove.

Gagoljub

pre 9 godina

Drzava da poveca carine za uvoz voca i povrca, pa da vidis kako ce se oporaviti poljoprivreda. Budite solution-oriented. Citam komentare i ni jedan nisam video koji predlaze resenje. Svi samo kukate i krivite nekog drugog.

mrx

pre 9 godina

Malo je 2.000 dnevno. Moj otac je imao ekipu koju je ozbiljno placao po kg, 15din, ja mislim. Uzimali su ljudi i po 50e dnevno. Sad im se ne isplati. Imaju svoj mini bus, nji 14-17, ista familija. Predju 300km da beru visnje. Sa cenom od 30 din, nema takvog biznisa.

cr

pre 9 godina

ne racunajuci politicare,biznismene i druge prodavce magle,u srbiji dosta dobro zaradjuju gradjevinci,moleri,automehanicari.imajuci u vidu da je nadnicenje tezak fizicki posao,prosecna dnevnica od 10€ je smesno mala,sa 20€najmanje bi se opet neko zainteresovao da radi.Plus sto se ne radi 30dana vec dvadesetak.

kimi14

pre 9 godina

ja kad sam se raspitivao pre 2 godine u omladinskoj zadruzi o branju visanja, ponudili su 1000 din dnevnicu u nekom mestu udaljenom 60 km od centra Bg-a, naravno bez placenog prevoza i smestaja. pa ko je ovde lud?!

Odgovor na (46, 9. jul 2014 11:24)

pre 9 godina

Covece, iskusan berac moze i do 200 kg za dan da ubije. Ja odem u plantazu oblacisnkke visnje (koja i nije nesto krupna) i od 7 sati ujutru do pola 4 popodne uberem oko 9 gajbi koje teze 15 kg ali privatnik racuna 13 kilograma. 9x13 117 kg!!! Zamisli samo koliko bi ubrao da berem nesto veci plod a plod se razlikuje od plantaze do plantaze. To sto ti beres jedno stablo za ceo dan to je tvoje, podji i vidi kako ljudi beru na plantazama, imaju sistematiku, ociste celu jednu granu pa predju na drugu. Pozdrav i bez brukanja ovde :)

Kalimero

pre 9 godina

Da obavljam težak fizički dvanaest sati dnevno, od čega veći deo po najvećoj vrućini, za čoveka koji ima tri razreda osnovne škole i koji mi ne daje nikakvu garanciju da će me isplatiti? Ljudsko dostojanstvo nema cenu.
(Maksimilijan, 9. jul 2014 11:23)

Onda preostaje većini posao u Beogradu,Novom Sadu ili eventualno Nišu po kafićima, buticima ,u raznim dostavnim službama,trgovinskim radnjicama,pekarama,trafikama i kladionicama od 10-12h za mizeriju od 25-35000 din. Za balvane sa osmogodišnjom školom, a većina "klijentele i konzumenata usluga" je sličnog kvaliteta poput gazde. O garancijam isplate ne bih da uopšte polemišem...Pa vi dragi zemljaci birajte!

Miloš Jović

pre 9 godina

Ljudi, kome krče creva, a ne Daj Bože ko kući ima dečicu koja su gladna, taj ide i radi i za hiljadu dinara da kupi hlebac... Da li je je to dovoljno i realno to je je druga priča... Sram da je Vas koji pišete da nećete da idete da radite za taj novac, jer da ste gladni išli bi sigurno, jer očigledno ne znate šta znači prazan frižider, gladna dečija usta i nemoć da se novac zaradi i ista ta mala usta nahrane... Okusio sam i ništa gorčije u životu nisam probao... Pozdrav za vredne ljude...

zoran56

pre 9 godina

Od 6 ujutru do 19i30 uveče, posao prljav i ruke izgrebane. 1500 ko je spretan! Ko je bre ovde lud? Berite sami majstori. Za 10 evra 13.5h na suncu, u povijenom položaju! Ima li bičevanja za manekenisanje? Glodari.

objavite mesta gde se traze radnici u poljoprivredi pa cete videti odziv

pre 9 godina

Mile, 9. jul 2014 11:27)
...lako je tebi mile,ti si se pa cak i unuke obezbedio ako je tako i ako toliko za najobicniji posao zaradjujes a sta je to za tebe najobicniji posao voleo bih znati(mozda ciscenje,pranje tanjira,farbanje,moleraj i td. pa i nisu bas najobicniji poslovi.sa skolom i diplomom se mogu slozit ali ostalo je imaginacija.ne mozes ti kod stranca da sedis i mlatis slamu vec ces grvbacu dobro da poturis a psihicke probleme da i ne govorim koje imate(mo)eto ja sam u svedskoj pa mi navedi te najobicnije poslove pa mozda i naletim jer 10 eura sat po odbitku troskova i poreza je dobra lova a ima i bolja ali nisu bas najobicniji poslovi dragi moj mile.a ovi sto nece obradjivat i brat maline i kupine cisto sumnjam vec je to sistem izbegavanja pooreza kao propalo jer nema ko da radi a na zapadu ti znas da se takvi poslovi dobro placaju a i grabe se nasi ko ce pre.tako da macku o rep sve te nebuloze.

cvele

pre 9 godina

meni je kao pravom rodjenom beogradjaninu ispod casti da radim tako tezak posao za 2000. necu ja nekom da stvaram kapital.svi bi da se obogate preko noci preko tudjih ledja.

7days

pre 9 godina

Ajde bre, 30 din/kg otkupna cena, a vi bi 4e+/h, ozbiljno? Najtezi posao..? Šetnja i branje voćkica i gajba od ~15kg...pa sta ste vi? Balerine? Da ne bude zabune, radim sve to i teze poslove od kad znam za sebe, nije sjajno, ali treba malo imati u vidu da celokupna situacija nije kako treba. Ne cvetaju ruze ni tim proizvodjacima.

mmsm

pre 9 godina

Koliko samo nezaposlenih imamo, koji bi radije da sede ceo dan i budu bez novca, a ispod casti im je da beru visnje... Prosto sramota. A zato sto danas ne postoji lako zaradjen novac, ne bi trebalo da se bilo ko stidi posla, pa makar bio i nadnicarski.

...

pre 9 godina

Koliko samo negativnih komentara. A da li se pitate kako je raditi u trafici na danasnjih 30°+ za platu od 15000, i sta je od ta dva bolje?

Dule

pre 9 godina

Druže, ako ti kao diplomirani pravnik sa položenim pravosudnim ispitom bereš višnje za nadnicu, umesto da radiš kao advokat, izvršitelj, rukovodilac u banci, nekoj firmi itd. za solidne pare, onda nešto nije u redu.
Do sada nisam upoznao nikoga ko ima pravosudni a da nema posao u struci. Znam da pravnička struka nije toliko profitabilna kao ranije, al meni bi bilo ponižavajuće da radim takav posao. To ti je isto kao kad bi hirurg išao u nadnicu da radi, svi znamo da je pravosudni ispit teži i od samog fakulteta. Verovatno te je neka muka naterala da radiš takav posao. Želim ti da što pre nadješ posao u struci i da radiš normalan posao za dobre pare. Pozrav od kolege.

Boze daj nam ponovo sankcije da zivimo kao ljudi

pre 9 godina

@Veni-vidi

da, davnih devedesetih jos se davala hrana na poljima, ali onda su dosli oni u pocepanim patikama, posle 2000. i pojeli sve. Sada hrane vise nema.

Gradjanin

pre 9 godina

Naravno da nije dovoljno jer to nije nimalo lak posao. Kad bude dnevnica na njivi 50 eur onda mogu da racunaju da ce imati potreban broj radnika.
Kazu, ljudi su lenji. Pa bolje dzabe sedeti, nego dzabe raditi a drugima omogucavti da zlopotrebljavaju tesku situaciju i da voze luksuzna kola i da luksuzno letuju i zive, a drugi da im to "iskicmara".
Svi da su bili pametni i rekli necemo da radimo nigde, nijedan posao ispod 500 eur mesecno neto, pa ce opstati oni koji mogu to da plate, onda lepo i sve ostalo poskupi, ali bar svi zive normalno. Ovako, SVE JE NENORMALNO u ovoj rupi.

Milan

pre 9 godina

Ovo je najbolja slika krize u Srbiji.
Pokusajte predloziti muskim i zenskim dzabalebarosima po gradskim kaficima ovih 2000din i sacekajte odgovor...dobicete ga...

Maksimilijan

pre 9 godina

Da obavljam težak fizički dvanaest sati dnevno, od čega veći deo po najvećoj vrućini, za čoveka koji ima tri razreda osnovne škole i koji mi ne daje nikakvu garanciju da će me isplatiti? Ljudsko dostojanstvo nema cenu.

Maca

pre 9 godina

Radite od jutra do mraka za dnevnicu od maksimum 2000 dinara dnevno za nedelju dana je to 14000 dinara i za to mozete kupiti 120 evra, a teniseri za pobedu na 7 meseva na GS ( pa da igraju svaki po 6 i vise sati zarade ) po nekoliko miliona eva.

hm

pre 9 godina

Potvrdjujem,pre neki dan nam je trebalo 5 radnika ali ne za rad na njivi ,jurili smo 3 sata i na kraju jedva nasli 3cu... svi kukaju kako nemaju para a niko nece da radi ...

BANE5

pre 9 godina

nema ko da radi,jer su lenji,svi bi da rade u buticima,kaficima,spavali do podne,roditelji da ih izdrzavaju,imaju dostojanstvo,gledaju na zdravlje,tatini i mamini sinovi,svi pominju rad u inostranstvu satnice 8-11 evra,ali ste zaboravili da tamo stranu radnu snagu tretiraju kao ovde rome,izvinjavam se romima.jednostavno nemaju radnu naviku,malo im je 2000, sta bi vi 50 evra dnevno i svakog sata pauzu,pitajte malo svoje roditelje kako su oni nadnicarili ....ne svidja vam se selo,a od sela zavisite pogotovo vi po velikim gradovima,nego vama je lakse da se prijavite da primate socijalnu pomoc,jednokratne pomoci,tudje nege itd.itd,svi ugrozeni,a zdravi mogu volu rep da iscupaju.lenji.doci ce vreme kada cete traziti poslove da zaradite ,ali nece biti.ja zivim i radim na selu,mlad sam,zdrav i veci sam gospodin od velike vecine koji misle da na selu nema skolovanih ljudi,pametnih i postenih.

cvele

pre 9 godina

meni je kao pravom rodjenom beogradjaninu ispod casti da radim tako tezak posao za 2000. necu ja nekom da stvaram kapital.svi bi da se obogate preko noci preko tudjih ledja.

Biljana

pre 9 godina

Super, kometari, hocete jeftin proizvod a veliku nadnicu, sve to ima na zapadu, slobodno idite, jer samo vas cekaju
Nezaboravite magistre i doktorske diplome, da bi im unapredili privredu

46

pre 9 godina

100 do 120kg visnji je nemoguce obrati za prosecnog radnika. Znam po sebi jer jedno drvo visnje u dvoristu ne mogu da oberem za ceo dan.
Jedino ako su drvoredi uredjeni pa je lako prici do ploda...

Да се не лажемо

pre 9 godina

Сви који шаљу коментаре нису угрожени.Да јесу, радили би нешто и не би цео дан били на интернету.

Daniela

pre 9 godina

Kad je coveku potreban novac on je zadovoljan prilikom da zaradi na bilo kakav posten nacin. Lenjima je uvek nesto ili neko razlog zasto da ne rade. A mi smo jos povrh svega najpametniji i u dicimo se svojoj gluposti.
Citam ove komentare: “necu da radim za nekoga ‘ko ima 3 razreda osnovne”, “napolju je velika temperature”, “kradu gajbice”, “u Austriji za te novce radis 2 sata”, “necu da gubim zdravlje radeci”, “ja imam diplomu”, “neka politicari idu da rade’ …
Pa ciji je stomak prazan? Od kad je raditi za sebe bilo ponizenje? O kakvom vi dostojanstvu pricate? Zar je posten rad za sramotu??? Jeste li gladni, jel su vam racuni neplaceni, jel kukate kao nemate nista i kako nam zemlja propada?
Pa evo vam prilike kakva god da bila. Jednostavnije ne moze. Trazite, kao uobicajeno, razlog zasto da ne pomerite svoje dupe (izvinjavam se na izrazu).
Nemojte se uporedivati s “normalnim svetom” i “regulisanim uslovima za rad” jer sa ovakvim nacinom razmisljanja i radnom etikom Srbija nije bila nikad dalje od istog. Nemate prava da upirete prst u bilo koga ako niste spremni da uradite nesto i menjete svet svojim primerom.

Skeptik

pre 9 godina

Naravno da niko neće da radi tako teške poslove za 2.000 dinara dnevno. Dignite dnevnicu na 4.000 pa ćete možda biti bolje sreće da nađete radnike.

Mile

pre 9 godina

Za te pare (tacnije 20 evra, sto mu je oko 2300) u Austriji radim 2 sata najobicniji posao. Ako si student cena sata se krece od oko 8 do 11 evra (za najobicnije poslove). Sa tih 2000 dinara u Srbiji izgubis zdravlje, ceo dan i motivaciju uopste kad znas da negde moze daleko vise da se zaradi za isti posao. Zato ljudi i beze iz zemlje. Neka se ponizava za te pare onaj ko je zemlju doveo do toga.

knele

pre 9 godina

pa naravno da nema ko da radi u Srbiji.
sistem je takav da svi traze izmisljena radna mesta u drzavnom aparatu da ama bas nista ne rade a primaju dobre pare.
znam ljude koji su u ministarstvima i nesposobni su da okrece svoj stan ili zamene cesmu, na poslu nista ne rade niti sta znaju.
Da li znate da je pomama sada za master diplomama iz Brckog kostaju 500evra, samo platite i dobijete nista ne mora da se uci a naravno vaze u drzavnoj birokratiji. Cista smejurija jer ima ljudi koji su polu pismeni a sa master diplomom iz brckog rade u opstini.
E sada ima i onaj deo koji se uhlebio na socijalu, dobija pare a opet nista ne radi.
Dok god u ovoj zemlji imaju te dve alternative nece biti ljudi za nekfalifikovan posao za te pare.
Sta je sa onim vrednim, tu vidim i sebe pa mi smo se skolovali stekli iskustvo i otisli da radimo preko za bolje pare, ili je ostao u Srbiji i vodi svoj privatan posao.
Primer moje taste ona u zadnjih 20godina nije imala nikakav koristan posao radila ali je stalno dobijala pomoc drzave, zaposljena preko nekih projekata, pa dobijala sa biroa, sada ceka penziju. Nudio sam je par puta da sa mojim parama podignem plastenike i vocnjake, da ima svoje prihode, ali se ona smrtno naljutila.
Dok god sistem bude nagradjivo nerad i muvanje ovde nece biti postenog rada i dobre zarade.

Nikola

pre 9 godina

Ziva istina, Srbi kukaju i ne vole da rade, sada ce Vas milion da skoci i tvrdi kako to nije tacno , a na moju zalost jeste.Do sada sam kao privatnik davao oglas za radna mesta:Pravnik 45.000 din.plata, saobracajni tehnicar 40.000, masinski tehnicar40.000 , administrativni radnik 35.000 , perac 30% po ucinku i vulkanizer 30.000 + % , Toliko mali odziv ni u snu nisam ocekivao a objavljeni su oglasi redovno mesecima u svim bitnijim oglasnim novinama. Javljali su se mahom klinci peraci koji odrade mesec dva i beze na more , il imaju neki dzeparac.Oni koji su se zaposlili su druga prica i o njihovom radu necu , ali potpisujem da su Srbi neradnici(uglavnom) i radije ce sedeti dzabe nego sto ce raditi , a vi verujte u sta god vam drago

n

pre 9 godina

Dnevnica od 1700-2000 din moze da se zaradi na branju malina, smestaj i hrana (dobra) su obezbedjeni, a mi smo, kao i nasi rodjaci, jedva nasli radnike i to je bilo dosta "manekenisanja", jer ako ja idem iza beraca i naberem za 20 min pola gajbice onda mi taj/ta ne treba! Jasno je da posao nije lak, bere se od 6h ujutro do 19.30 sa pauzom od 13-16h ako je velika vrucina, ruke su izgrebane a treba se i saginjati da se oberu donji nivoi, ali je zarada dobra i zagarantovana. Ko hoce da radi moze da zaradi obzirom da nema dodatne troskove.

Zoran Mihajlovic

pre 9 godina

Pa naravno da nema. A visnje ce doci da beru ljudi sa Kosova, iz Bugarske i iz Rumunije, gde nema "zaposljenih" u administraciji sa platom od 700-800 evra, i gde su penzije po 120 evra, pa od njih ne mogu da se izdrzavaju lenji sinovi i kcerke.

A ovi sto uporedjuju cenu rada sa Zapadom neka razmisle zasto bi neko dosao iz Austrije u neuredjenu, korumpiranu i neobrazovanu Srbiju da daje austrijsku platu. Takodje, ovi sto nisu ni poceli da rade, a vec racunaju koliko ce zemljoradnik da zaradi od visanja, mogu odmah da posade vocnjak pa da uzivaju u ogromnoj zaradi. I nek se ne cude kako moze da se radi po 12 sati leti po najjacem suncu, posto svaki seljak to radi mesecima celog zivota i ima i dalje rumene obraze i moze volu rep da iscupa.

Sramota

pre 9 godina

Svi ovi što se bune neka organizuju sami neki posao.Onda neka plaćaju dnevnice 30-40 evra.
Najlakše je kukati iz hladovine i kriviti poljopri-vrednike koji moraju tako da rade bar 9-10 meseci u godini, pa ako im šta ostane.

Bozon

pre 9 godina

Plaćaju 13 din po kilogramu za berbu, a otkupna cena je 10 dinara? A ta masnoća? Kakva bre masnoća na voću? To su pesticidi. I šta je sa proizvodžačima sokova? Odakle njima voće kad neće da otkupe domaće voće? Uvoze ga? E bree. Ništa vam ovo ne valja. Sami sebe terate u propast.

Komsija

pre 9 godina

Vrlo verovatno zato sto bi za ovako nesto dnevnica morala biti mnogo mnogo veca. Plod moras pazljivo da skupljas jedan po jedan i to vise od 12 sati bez pauze. Van toga sto posle ni Bog otac nemoze da vas opere.

Slobodan961

pre 9 godina

A zar zaista mislite da je to neka para za taj posao od 12 sati? Nema radnika jer niko neće da lomi kičmu za džabe bez socijalnog, bez penzionog. Moje zdravlje mi je preče.

sdf

pre 9 godina

mislim sramota, rad u call centru 20.000din? Ovde u EU drugar radio u call centru banke, i imao platu 1800E mesecno. E sada 20.000din je 200E ako se ne varam i manje, sto je oko 9 puta vise ovde nego tamo... Ja ne znam da vam nadjem jednu stavku u zivotu ovde da je 9 puta skuplja nego u Srb. Naprotiv dosta stvari je jeftinije... da ne pricam da je ovome bruto plata 4000E, a nas verovatno radi na crno ili ima od drzave subvencije pa to bude i do 20 puta vise kosta radnik ovde nego kod nas.. nije ni cudo sto nasi buzdovani od poslodavaca imaju po 10 stanova i 10 automobila, a ovde obican biznismen ima tacno za malo vise od pristojnog zivota...

Novosadjanin.

pre 9 godina

Od 4 ujutro do 19h, a posle se duvan razvrstava... Cisto da pitam da li je predvidjeno spavanje ili ne za tih 1200 din? Ne mogu da nadju radnikee za manje od 80 din na sat za teski fizicki posao, bas me cudi... Jesmo dotakli dno, ali bas toliko dno ja mislim da nismo.

bežati odavde

pre 9 godina

Te nemoje kasti....A kažite lepo iskreno... kad je isplata??? To je ono najbitnije. Pa naradio sam se ja svakakvih poslova kao sezonac. A ispalata SLEDEĆE GODINE!!!! Ako je uopšte i bude.... ma sramota bre. Treba sve da propadne i ne treba niko da radi, kad se tako ophodimo prema radnicima.

zoki

pre 9 godina

Čekaj pa nije mi jasno ceo mesec da se radi napolju na velikoj temperaturi za jedva 200€. Pa mislim da to nema ni u Africi više pa kako nije sramota ovu državu više, ne optužujem ljude koji drže njive i voćnjake jer i sami dobijaju mizeriju za proizvode koje kasnije Miško i kompanija prerađuju i prodaju nam 10X skuplje. Ko god misli da nisam u pravu slobodno motiku u ruke pa neka vidi kako je 12 sati na njivi, pa neka priča bolje raditi nego sedeti, ja znam kako je a vi?

Simerijanac Anarhista

pre 9 godina

pa znaci da je nadnica od 2000 rsd mala za ono sto se radi. da pogledamo, radno vreme 16 sati, bez doprinosa, zdravstvenog penzionog, odmora, bolovanja, znaci "bruto plata". matematika kaze sledece: to je za 8h rada, sto je otprilike normalan radni dan negde oko 1000 din bruto. ako se uzme u obzir da se placaju samo efektivni radni dani, dakle nema placenog odmora, bolovanja itd, to je kao da neko u nekoj firmi radi za 15,000 mesecno, opet "bruto". oduzmite od toga penziono, socijalno, zdravstveno, i ostaje oko 10,000 mesecno. e sad je pitanje ko bi od vas radio za platu koja je ekvivalent mesecnoj plati od 10,000 dinara jedan od fizicki najtezih poslova koji postoje?

SMEDEREVAC

pre 9 godina

BIĆE, BIĆE, ako krene sa otpuštanjem adminstrativnog viška , biće "vrednih" nadničara, pa novinarstvo neće više da se čudi zbog neodaziva!
Uzgred budi rečeno, da li je autor teksta, ikad u životi, radio aktivno na "njivi" punih osam sati?!
Da jeste, ne bi bilo "nepoznatih"!

marsupilami

pre 9 godina

Jedna "zanimljivost" kod berbe visanja i placanja po ubranom kilogramu: Berete i punite gajbice koje ostavljate u redu iza sebe. Gajbice se broje na kraju dana, posto nije problem da visnje stoje u gajbicama tako dugo, kako su mi rekli. E sad, imate one koji beru, a imate i one koji kradu gajbice iz tudjih redova i dodaju u svoje, dodju u grupama i "operisu" po tudjim redovima. Vi morate da povedete jos nekog da vam te gajbice cuva, mada je pitanje da li je i to moguce jer su redovi dugi, ako ne zelite da vam od recimo 20 ubranih gajbica mozda bude isplaceno 15, ili manje. Naravno da oni cije se visnje beru ne mare kome ce platiti ubrano, onome ko je ubrao ili onome ko je prisvojio gajbicu. Jadno priznacete, ali tako funkcionise. Ljudi koji su jednom tako zakinuti ne zele da rade uzalud za ne bas velike pare! A nije da ne moze da se uredi i spreci, samo da neko evidentira na vreme te gajbice, ali koga briga!

Dule

pre 9 godina

Druže, ako ti kao diplomirani pravnik sa položenim pravosudnim ispitom bereš višnje za nadnicu, umesto da radiš kao advokat, izvršitelj, rukovodilac u banci, nekoj firmi itd. za solidne pare, onda nešto nije u redu.
Do sada nisam upoznao nikoga ko ima pravosudni a da nema posao u struci. Znam da pravnička struka nije toliko profitabilna kao ranije, al meni bi bilo ponižavajuće da radim takav posao. To ti je isto kao kad bi hirurg išao u nadnicu da radi, svi znamo da je pravosudni ispit teži i od samog fakulteta. Verovatno te je neka muka naterala da radiš takav posao. Želim ti da što pre nadješ posao u struci i da radiš normalan posao za dobre pare. Pozrav od kolege.

miki mile

pre 9 godina

Knele
moja tašta otišla u invalidsku penziju na psihičkoj bazi sa 47 godina.onda je menjala lovarne prijatelje,dok je bila u snazi.sad ima 65 godina i nikom nije zanimljiva pa oskudno živi.ja joj ponudio da ispred kuće prodaje povrće(ja proizvodim) a ona se uvredila.kaže ”ja sam gospođa” meni je to ispod časti da radim.i šta se onda čudimo što omladina neće da radi pa čak ni za solidnu platu.

S

pre 9 godina

Ja operišem i zračim se u sali za oko 400 dinara na sat. O stresu da ne govorimo. Tako da prestanite da se stalno žalite i uporedjujete sa drugima i sa Zapadom Mi smo dno dna.

mechanical engineer

pre 9 godina

Trenutna dnevnica u Sremu za rad u vocnjacima je 1000-1200 din 8 sati zavisi od gazde do gazde, kod nekih se svaki dan radi 10 sati. Ustanes u 4;45 popijes kafu spremis se odes da cekas prevoz, u 6 sati si na njivi pocinje sa radom, imas jednu pauzu za dorucak od pola sata i eventualno ako je vanredna situacija +40 mozda dobijes jos jednu pauzu od 10 min da se starije zene ne onesveste na njivi.Cesto se radi prekovremeno, kod nekih svaki dan po 10 sati a nekad se ostane do mraka posto mora da se ubere dovoljno za slepere koji cekaju da idu u Rusiju...Znaci radis svaki dan do 16h, kuci si u 17 jedes operes se, i mozes na spavanje. Sve u svemu izgubis ceo dan za 1200+(2x150) = 1500 din (150 din se placaju prekovremeni sat), ispustis dusu na njivi izgoris i tako iz dana u dan. Od tih 1500 tebi realno ostane 1200 posto moras da kupis sta ces da jedes na njivi. I sad bi neko rekao 1200 nije lose bolje nego da ne radis nista to ti je 30000-36000 mesecno.... Pa razmislite dva puta, izgubite zdravlje slobodno vreme, radite kao robovi 10+ sati dnevno na +35 za 30000 din mesecno... da ne pricam o tome kako vam "sefovi proizvodnje" kontrolori ili kako da ih nazovem namestaju zivce ceo dan. Pa vi recite meni da li se isplati sediti samo na sucnu 10 sati u julu-avgustu mesecu, a ne raditi teske fizicke poslove za mizernu zaradu.... Ovaj tekst je pisao neko ko u zivotu nije video njivu a ne proveo 1 min cim spominje laku zaradu od 2000 din, ja sa druge strane jesam i znam kakav je to lebac...

Veni-vidi ....

pre 9 godina

Davnih 90tih par nas sa fakulteta islo da bere visnje (izmedju ispita naravno). Kad smo dosli, odmah su nam rekli da nije to za nas, ali ako bas hocemo. Sa nama u toj polu-stali gde smo ziveli i spavali su bile citave romske porodice koje su dolazile tu na celo leto i svi radili od dece do matorih. Mislim da smo izdrzali 10tak dana. Odlicna stvar za razmazenu beogradsku decu :).

Uzgred, ta dnevnica koja se zaradi sva ostane posto su nam davali hranu na polju a u toj zabiti ionako nemas gde da potrosis a ni sta drugo da radis.

mmsm

pre 9 godina

Koliko samo nezaposlenih imamo, koji bi radije da sede ceo dan i budu bez novca, a ispod casti im je da beru visnje... Prosto sramota. A zato sto danas ne postoji lako zaradjen novac, ne bi trebalo da se bilo ko stidi posla, pa makar bio i nadnicarski.

Nek pokaze da je drzavnik

pre 9 godina

Neka gospodin premijer posalje visak radnika iz drzavne administracije i svoje botove da i od njih drzava vidi neku korist.

Kaiser Sose

pre 9 godina

Ja hteo da platim zenu 50din./sat da mi pospremi kucu i opere prozore, a ona bezobraznica nece, a od skole samo master ima, nit magisterijuma, nit doktorata... cccc...

aleks

pre 9 godina

Hmm, vidite u Americi je sasvim normalno da covek preduzetnik a bez ikakve skole zaposljava najobrazovanije ljude da rade za njega. I rade bez pogovora jer oni su obrazovani ali on je preduzetnik, ima petlju za posao. Kod nas neko sa skolom nece da radi za neobrazovanog jer mu je "ispod casti". Nije mu ispod casti da ga mama i baba izdrzavaju i daju mu pare za cigarete.
Jedan imucan covek je u ranoj mladosti poceo sa nekim smesnim poslovima i danas mu se poznanici iz mladosti smeju iza ledja "e on je radio to i to a sada je kao bogat", (dok oni nisu tada radili nista a i sada nemaju). To samo u Srbiji mozete da cujete ismevanje necijeg rada

zdenka

pre 9 godina

Ja kad sam bila student, brala sam kukuruz za 20 maraka na dan. Dakle cena za 8h fizičkog posla je uvek ista. Radi se 8h, sa jednom pauzom za ručak, nema stajanja. Dođe autobus u grad i sve stariji ljudi i ja, omladina bleji po gradu. Danas ja tražim da mi neko pomogne u kući, pošto moram da održavam trudnoću, a suprug mi radi vani, i niko mi se nije javio na oglas mesec dana. Puno naselje žena bez posla, što piju kafe na klupicama i puše i ni jedna se nije javila na oglas.

olga

pre 9 godina

Zašto bi to neko radio? Neka ide državna administracija da bere višnje ostali mogu lakše sa vagicom za precizno merenje. Neka bere Vučić i njegovi stranački kadrovi za taj novac višnje.

7days

pre 9 godina

Ajde bre, 30 din/kg otkupna cena, a vi bi 4e+/h, ozbiljno? Najtezi posao..? Šetnja i branje voćkica i gajba od ~15kg...pa sta ste vi? Balerine? Da ne bude zabune, radim sve to i teze poslove od kad znam za sebe, nije sjajno, ali treba malo imati u vidu da celokupna situacija nije kako treba. Ne cvetaju ruze ni tim proizvodjacima.

Kalimero

pre 9 godina

Da obavljam težak fizički dvanaest sati dnevno, od čega veći deo po najvećoj vrućini, za čoveka koji ima tri razreda osnovne škole i koji mi ne daje nikakvu garanciju da će me isplatiti? Ljudsko dostojanstvo nema cenu.
(Maksimilijan, 9. jul 2014 11:23)

Onda preostaje većini posao u Beogradu,Novom Sadu ili eventualno Nišu po kafićima, buticima ,u raznim dostavnim službama,trgovinskim radnjicama,pekarama,trafikama i kladionicama od 10-12h za mizeriju od 25-35000 din. Za balvane sa osmogodišnjom školom, a većina "klijentele i konzumenata usluga" je sličnog kvaliteta poput gazde. O garancijam isplate ne bih da uopšte polemišem...Pa vi dragi zemljaci birajte!

Miloš Jović

pre 9 godina

Ljudi, kome krče creva, a ne Daj Bože ko kući ima dečicu koja su gladna, taj ide i radi i za hiljadu dinara da kupi hlebac... Da li je je to dovoljno i realno to je je druga priča... Sram da je Vas koji pišete da nećete da idete da radite za taj novac, jer da ste gladni išli bi sigurno, jer očigledno ne znate šta znači prazan frižider, gladna dečija usta i nemoć da se novac zaradi i ista ta mala usta nahrane... Okusio sam i ništa gorčije u životu nisam probao... Pozdrav za vredne ljude...

Лакше је филозофирати из фотеље

pre 9 godina

Коментари су одраз стања у држави. Написа један како неће да ради за неког ко има три разреда основне школе. Ево ја сам агроном. Факултет сам завршио да бих могао да унапредим производњу воћа на породичном имању. Код мене раде Роми из Бора већ годинама. Раде од 7-17 и за то су плаћени 2000 динара + два оброка. Зашто узимам ове из Бора? Зато што други неће да раде.

ko nije radio na njivi bolje da ne pise

pre 9 godina

Kada se pogledaju dazbine i cene i 2000 din. je smesna dnevnica za posao po suncu plus voznju u traktorskim ili kamionskim prikolicama, koje prevoze LJUDE kao u koncentracione logore... posao je kratak, kada pada kisa ne radi se, a moras rano ustati, nema osiguranja itd. itd...

Nemanja

pre 9 godina

Kada clanak pocinje sa 'Dnevnica od najvise 2000 dinara' tekst ne vredi ni citati. Zasto niste napisali 'od najmanje 200 dinara' pa bi neke stvari bile jasnije!

zoran

pre 9 godina

Minimalna dnevnica 3000-4000.
Isplata svakog dana po zavrshenom poslu, ako ne isplati radnik ima pravo da odnese voca u vrednosti dnevnice.
Da obezbedi choveka koji ce da nadgleda napunjene gajbice kako se ne bi kralo i prebacivalo u tudji red.Ako ustanovi kradju, taj se odmah otpushta bez isplate.
Hrana na rachun gazde.
Obezbedjeno prenocishte na imanju da radnik ne mora svaki dan da placa prevoz, ili da gazda placa prevoz.

Ako bilo koji gazda moze ovo da ispuni, bice radnika koliko mu dusha zeli. Tako se to radi u ozbiljnim drzavama, ali na zalost Srbija nije tome ni blizu. Mi smo jos uvek na nivou plemenske zajednice, daleko, daleko od nekog ozbiljnijeg drushtva, u kome je drushtvena svest doshla do nekog zavidnog nivoa.

Zak Zek

pre 9 godina

Dnevnica od 900-1000 dinara je mala, obzirom na uslove rada i dnevne troškove. Takodje malo ko isplaćuje redovno novce i ima raznih prevara. Ako bi nadnicar radio svaki dan on bi mogao da zaradi od 30000 do 60000 hiljada dinara, po ovom tekstu gore. Nije realno da se radi svaki dan, narocito po velikoj vrucini i suncu, tako da je zarada i manja. Takodje svaki dan treba nesto i doruckovati, pa i to umanjuje naknadu. O zdravstevnom i penzionom osiguranju nema ni govora. Nisu to humani uslovi za rad i zaradu. Robovlasništvo. Mada sada napi veliki biznismeni kao Kostić primaju radnike preko studentske zadruge, koji rade za golu minimalnu platu i neki vid osiguranja-penzionog i zdravstvenog, bez bilo kakvih dodataka. Nasi veliki biznismeni. Katastrofa. Zato i ne cudi da odlazak u inostranstvo kod nas poprima razmere -EGZODUSA- NAS BITI NECE.

Smesno ili zalosno

pre 9 godina

Kod nas ljudi rade 8 sati na metlicama sto je tezak rad u polju pogotovu na ovom suncu za 120 na sat ili dnevnica od 960 pri tome im se uzme 100 din za prevoz tako da rade za 8 sati u polju za 860 din!!!!!!!!!!!!

Ako to nije robovlasnistvno stvarno ne znam tako da treba da dopunite ovaj tekst tj. da obidjete Srbiju svasta bi tu nasli samo ako sme to da se objavi uopste!

Gagoljub

pre 9 godina

Drzava da poveca carine za uvoz voca i povrca, pa da vidis kako ce se oporaviti poljoprivreda. Budite solution-oriented. Citam komentare i ni jedan nisam video koji predlaze resenje. Svi samo kukate i krivite nekog drugog.

Odgovor na (46, 9. jul 2014 11:24)

pre 9 godina

Covece, iskusan berac moze i do 200 kg za dan da ubije. Ja odem u plantazu oblacisnkke visnje (koja i nije nesto krupna) i od 7 sati ujutru do pola 4 popodne uberem oko 9 gajbi koje teze 15 kg ali privatnik racuna 13 kilograma. 9x13 117 kg!!! Zamisli samo koliko bi ubrao da berem nesto veci plod a plod se razlikuje od plantaze do plantaze. To sto ti beres jedno stablo za ceo dan to je tvoje, podji i vidi kako ljudi beru na plantazama, imaju sistematiku, ociste celu jednu granu pa predju na drugu. Pozdrav i bez brukanja ovde :)

Krle

pre 9 godina

Kad "ne možeš" da pronađeš radnika za 2.000, onda ponudiš 2.200. I tako dok ga ne nađeš.

To se zove tržište radne snage, gospodo.

...

pre 9 godina

Koliko samo negativnih komentara. A da li se pitate kako je raditi u trafici na danasnjih 30°+ za platu od 15000, i sta je od ta dva bolje?

nčf

pre 9 godina

potpuno je u pravu svako ko neće da radi najteži fizički posao dvanaest sati za minimalnu satnicu, uz troškove prevoza i hrane, i platu na 'dođem ti sledeće godine'... a ovaj što nudi jedan obrok za dvanaest sati se baš pretrže. čuj, nude ti dvesta evra da ceo mesec lomiš kičmu 12 sat dnevno na 30 i kusur stepeni? ako ne možeš naći bolje, po pekarama, kioscima, magacinima, kafićima, prodavnicama... a SVE je bolje od ovoga, onda si nesposoban. eto zašto nema radnika, jer znaju da gore od toga ne može.
inače, ne vidim gazdine sestre, snaje, sinove, kćeri, pa i njih, da se pretrgoše berući te iste višnje. lakše je da ih ostave na drveću.
i, zaboga, dokle ta lupetanja sa brojem nezaposlenih, kad se narod ovde snalazi i radi bez prijave već decenijama?
inače, svakom od komentatora koji priča da su ovo lezilebovići jer neće to da rade... ja lično nudim duplo veću dnevnicu, ako vežu tri dana rada na njivama. dakle, 36 sati rada, i plaćanje po kg ubranog voća. pa da vidite kako ćete jedva sakupiti tri hiljade za tri dana.

pa

pre 9 godina

kad su porosle godien umrla dvojica dok su bralli visnje maldi zdravi ljudi, pa je njihoa krv koja je poslata na analaizu na VMA nestala, neko je zataskao opet i nikom nista. ko zna sa cim i kako se se sve prska kontrole nema nigde. evo napokon posle obecanih 15 dana a prsol oje godinu ipo vratili granice aflatoksina u mleku. al sta vredi kad niko to ne meri jer su sami rekl ida nemamo laboratorije za to a niko nema m*** da izadje u javnost kao onaj lik prosle godine pa ga ucutkase

nn

pre 9 godina

Pa da li su osigurani radnici u to vreme, sta ako neko padne sa drveta dok bere to voce i povredi se, a nema osiguranje. On ce onda zbog dnevnice od mozda 2000 dinara (da li se placa i prevoz do mesta gde se bere ili to placaju nadnicari iz svog dzepa, evo npr koliko kosta karta kosta do nekog mesta koje je npr udaljeno od Beograda 50 do 100 kilometara ako se tamo bere voce, da li je smestaj obezbedjen uz to ili se i za to od dnevnice placa domacinu ) da ima 10 i vise puta skuplje troskove lecenjea.

Tihana

pre 9 godina

Koja je svrha ovog članka? Je l' da se rasplačemo za jadne gazde zato što ne mogu da nađu nadničare da im rade pod tim neljudskim uslovima? Ovo je čisto robovlasničko izrabljivanje.

Petar

pre 9 godina

Vrlo se prosto resi problem, podigne se cena dnevnice na onu za koju ce imati ko da bere. Potpuno je jasno da se niko ne prijavljuje, jer je para mizerna, a posao tezak. Sve ce to trziste regulisati.

Hm

pre 9 godina

Na sve napisano u komentarima dodao bih, da voce i povrce namenjeno za dalju prodaju se cesto prska svim i svacim, bez ikakve kontrole. Tako da pored maltretiranja za mizeriju od plate koja je realno 1000din, bez prevoza i bez hrane kod vecine, rizikujete svoje zdravlje izlazuci se jakom suncu i raznim hemikalijama. Ne kazem da ne treba raditi, ali svakako ne na ovaj nacin, gde se ne placa ni porez i sve ide na divlje, tj radi kako ko stigne i sta hoce. Drugo proizvodjaci moraju da se ujedine i da planski proizvode, a ne ko sta hoce, pa posle da kukaju na niske cene i slicno. Cisto da me niko ne proziva, kao mladji sam radio na njivi, pomagao babi i dedi, ponekad i po ceo dan, i znam sta to znaci. Zato sam zavrsio fakultet i radim i dalje se usavrsavam u svojoj oblasti.

blinkibil

pre 9 godina

Pa kad su prevaranti, ne mere gajbicu nego je racunaju 13 kg i mora da bude prepuna, tako prepuna gajbica meri 16 kg. E sad, visnja od vrucine sleze pa kad prodje traktor koji skuplja gajbice ona gajbica napunjena pre 3 sata je malo slegla i oni skidaju 5 kg po gajbi sto znaci da racunaju gajbu 8 kg( a meri minimum 13). Krvava je to para, ko ne mora ne bih mu preporucio da ide, mada dobar berac bere 200 kg ,ja sam mogao cak i po 250 svojevremeno.

zoran56

pre 9 godina

Od 6 ujutru do 19i30 uveče, posao prljav i ruke izgrebane. 1500 ko je spretan! Ko je bre ovde lud? Berite sami majstori. Za 10 evra 13.5h na suncu, u povijenom položaju! Ima li bičevanja za manekenisanje? Glodari.

Roki

pre 9 godina

Autoperionica Nemačka satnica 10e + bakšiš ukupno 80-100e dnevno
Branje višanja Srbija 10 e dnevno
Bas se cudim sto nema radnika !!??
Pogotovo je zanimljiv ovaj duvan od 4 ujutru do 6-7 naveče

JaFreelancer. com

pre 9 godina

Pre nekih 15 godina odlucio ja da uletim u ozbiljan kes tako sto cu da berem visnje par dana. Imao sam super racunicu... Desetak dana po 100 kila na dan i bice para kao pleve. Ustao ujutro u 5, padala neka kisica, brao do 2, kad je vec pljustalo a nabrao ni 40 kila. I gace na meni su bile blatnjave.
Tada sam skontao dve stvari. Pare definitivno ne rastu na drvecu i da je bolje gledati knjigu, lakse se pare zarade.

Big easy

pre 9 godina

Radio sam u njivi i papriku i sargarepu i metlice. Najvise sto moze da ti ostane kad ti odbiju prevoz je izmedju 1000 i 1200 din a izgubis oko 12 sati. Hranu skoro niko ne daje. Naravno da je tvoj problem ako ti se nesto desi. Kod jednog gazde je i voda bila problem. Verujte to je pravo stanje. Za dve hiljade kao sto ovi kazu odrace ti kozu sa ledja.

Земунац

pre 9 godina

Сећа ли се неко прошлогодишње афере са берачима вишања у Новој Црвенки?
Двоје људи у пуној снази је умрло, а још двоје завршило у шок-соби болнице у Врбасу. После су неки потплаћени вештаци утврдили да су ти људи умрли и хоспитализовани тек тако, пуком случајношћу. Наводно, то што им се десило нема никакве везе са вишњама које су јели и шта ту има даље да се запиткује.

Mislite drugačije...

pre 9 godina

Ja ne znam zašto se vlasnici voćnjaka čude, satnica u našoj Srbiji je 100-120 dinara za posao koji se krvavo radi 12 i više sati, a da pritom uopšte ne znate da li će vaš rad biti plaćen. Imao sam prilike da vidim kako se to radi na Zapadu, tamo postoje norme koje se kreću od 5€ ili 6$ po satu, a što je posao teži, sat rada je skuplji i nema razgovora da vas neko zavrne za cent, a kamoli za celu zaradu!

Atreides

pre 9 godina

Hahaahah!! Kakve price...u Srbiji prosto vrvi od posla al eto svi lenji i ne zele da rade.
Pa ti pametnjakovici koji tu pricu vrte neka idu i rade te poslove. Sta sad ako neko nema posao treba da izigrava onog najgoreg roba za neku sicu.

gile

pre 9 godina

Nije to dnevnica od 2000 povrsno pisete , to moze max da se uzme ali da rmbacis 14 sata . lepo kazete to radi samo onaj ko mora da mu deca ne pocrkaju od gladi ali posto vas novinara zabole uvo za ovaj narod i sto ste navikli samo da kukate ja nista i ne ocekujem bolje clanke . Zasto vi sa b92 ne provedete dan u njivi svi kolektivno zamenite te vase poslove i idite pa berite visnje pa se posle vratite i napisite nesto na ovu temu .

vaske

pre 9 godina

Problem jesu male dnevnice, ali treba gledati i malo i proizvodjaca.
Beraci dolaze samo da oberu plodove, a pre toga cele godine ide uzgajanje, zalivanje, prskanje itd.
A gazda Misko prodaje skupo Delta Agrar otrove (posto je kroz privatizacuju unistio konkurenciju u vidu Zorke i Zupe), jer mu se moze, posto je monopolista.
Posle ide mala otkupna cena i pare (i uzgajivaci cekaju pare) od prekupaca i hladnjaca.
Njima takodje malo ostaje, a kada bi placali radnike po 4000, ne bi imali nikakvu racunicu.
Fakticki, oni zaradjuju jedino time sto zakidaju na dnevnicama.

Otkupljivaci, sa druge strane, najbolje prolaze.
Ima njih koji cele godine ne rade nista, samo cekaju berbu, otkupe na veresiju (plate nakon sto prodaju), prevezu, prodaju (preko veza) i dobro zive od kajmaka koju ubrali cele godine, a prstom nisu mrdnuli.

O uvoznicima i velikim okupljivacima tipa gazda Misko i kompanija mu i njegovi korumpirani politicari - tek da ne pricamo.
Oni su najveci problem i za male uzgajivace, koji ne dobijaju fer cenu za svoje proizvode, i beraci koji ne dobijaju fer nadnicu jer ovi nemaju od cega da im plate vise.

dex

pre 9 godina

Ne znam gde je to dnevnica 2000 dinara? Iz iskustva znam da retko prelazi 900 dinara. Uslovi su nehumani, ne dobija se ni hrana, ni voda, a radi se kao da si rob. Radni dan sa prevozom do mesta berbe traje i po 12-13 sati! Sve to za 900 dinara?!? Ja jesam tada bio ,,izmedju poslova" pa sam morao, ali posle tih 5 dana - nikada vise!

boban

pre 9 godina

A da li je neko razmisljao mozda o tome, da veliki broj zemljoposjednika ne isplati odmah dnevnicu, nego tipa - isplata za 10 dana, poslije ljudi dodju po pare, kad ono nema sad bice za koji dan. E sad onima koji putuju, da li se isplati dolaziti i raditi tako nesto, kod takvog covjeka za tu dnevnicu, dok plate kartu svaki put kad dodju da mole za svoje pare?

Zoran021

pre 9 godina

Ima li neko obezbeđenje u slučaju povrede? Ako neko padne sa drveta slučajno ,ko će mu platiti troškove lečenja? Plaćaju li to?

Boze daj nam ponovo sankcije da zivimo kao ljudi

pre 9 godina

@Veni-vidi

da, davnih devedesetih jos se davala hrana na poljima, ali onda su dosli oni u pocepanim patikama, posle 2000. i pojeli sve. Sada hrane vise nema.

sustina da ne placaju

pre 9 godina

Dobra fora u naslovu.2000 nece niko da radi,a malo nize pise da ustvari dnevnica nije 2000 nego 1200.
Jos kad odmaknete dalje sa citanjem vidite da ni tih 1200 nemaju da plate

skolovani

pre 9 godina

Posto radim kao nadnicar vec tri godine posao nemam sa zavrsenom skolom za osam sati rada 1200 dinara minus dorucak. 1000 dinara nije se menjalo vec tri godine .
A cene struje hrane I ostale kucne potrebe su za te tri godine otisle bar za 50 posto gore .
I sad se pitaju zasto niko nece da radi ima nas sacica koja mora da radi da bi preziveli a oni sto ne moraju bolje I da odmaraju nego za dzabe da rade.

Raodvan VII

pre 9 godina

Ne razumem poentu ovog clanka. Jel sad treba da se sazalimo na sirote uzgajivace voca i da zamrzimo tih 800.000 nezaposlenih?
(besna glista, 9. jul 2014 11:17)

Ja bih se samo nadovezao na obmanu iz naslova. U naslovu decidno stoji da je dnevnica 2000 din., sto sam tekst demantuje i kaze do 2000, a prosek 1200 dinara, sto dalje znaci da se placa i ispod 1000 din. Manje od 10 evra za krvav posao i celodnevno lomljenje kicme (i morala). Ponizavajuce, ali nazalost neki su primorani i na takve cene rada. Dodao bih i pitanje cemu sluzi Nacionalna agencija za zaposljavanje, ako se ocekuje od nezaposlenih da idu od njive do njive i pitaju da li im treba radnik? Pojedinac ima manje sanse da dobije pristojne uslove i cenu rada, a o razlici izmedju nadnicara, seljaka koji proizvodi voce i finalnog proizvoda u vidu soka od strane domacih tajkuna je tek deprimirajuce govoriti.

mrx

pre 9 godina

Malo je 2.000 dnevno. Moj otac je imao ekipu koju je ozbiljno placao po kg, 15din, ja mislim. Uzimali su ljudi i po 50e dnevno. Sad im se ne isplati. Imaju svoj mini bus, nji 14-17, ista familija. Predju 300km da beru visnje. Sa cenom od 30 din, nema takvog biznisa.

etotako

pre 9 godina

Svi sto mudrujete ovde i solite pamet,vecina, a sigurno 95% Vas nijedan dan nije bralo voce,visnju pogotovo. Zavrsio sam fakultet,radim u struci,ali ne znam sta sve nisam u zivotu radio za dnevnicu od gradjevinskih poslova po gradilistima,silosima,molerskih,izolaterskih po krovovima raznoraznom i podrumima,selidba,itd i doziveo, muku,tezak rad i svasta.Ali davno,pre upisa na fakultet isao sam jedan dan na plantaze PKB tadasnjeg u Bolecu. Mislio sam radicu 20 dana,cisto za dzeparac. Ali em sto je slabo to organizovano,em sto se krade,a plus tesko se moze po ubranom kilogramu uzeti ta dnevnica,koja je jako niska za to maltretiranje. Dajte ljudima 50eura po danu za sve gradjevinske i ostale sezonske poslove poljoprivredne i bice svima bolje. I zasto ovakav bombastican naslov nece niko 2000rsd,a nema naslova kako sede raznorazni likovi suzenog znanja, po sijaset upravnih odbora,onda masa na tkz. projektima mlacenja prazne slove i pricama bapskim,od kojih nemamo iakakve koristi,a istovremeno koje kostaju sve nas enormno, a pojedinci tj.mnogo njih se itekako bogati na tim glupostima. Dok se ne odvoji rad od nerada,bice ovako. Propadasmo a imamo milione menagera sve sa priznatih "univerziteta.

sto

pre 9 godina

Meni je to lepa cifra za dnevnicu, al ne vidim kako je to moguce izvesti. Ja kada bi hteo da idem iz Valjeva da berem visnje oko Novog sada, morao bi verovatno samo put da platim 1500 dinara (u jednom smeru). Sve je to lepo, i postoji racunica, ako vam je sve to u blizini i organizovan prevoz (ili smestaj), al ako nije, onda su sve to lepe price za malu decu.

ljubica

pre 9 godina

Bila sam I ja pre nekoliko godina,brala breskve tacno 10 dana kraj jula- avgust.Isplata je bila u decembru iste godine,a dobila sam manje pojeo kurs.To je mukotrpan posao,i jos sam nosila svoju hranu,pasteta mi je izasla na nos.A sunce I nema wc- a,nosi vodu...barem da su pare...

GORAN

pre 9 godina

A kako je mogao onda Marko Milosevic da zaradi navca u berbi visanja-noseci gajbice...A sad je vec i kupio hotel u Moskvi za 60 miliona dolara.Pa gradjani Srbije-imate primer kako zaraditi i od toga lepo ziveti...

ivanhoe

pre 9 godina

@sdf
Ovde prosecan “biznismen“ vlasnik malog posla zaradjuje taman malo ispod svog radnika, znaci nista. Pokrenuti manji posao u Srbiji u kojoj se platezna moc zasniva na tih 200 evra koje si pomenuo ravno je cudu! Preduzetnicima je cesto daleko teze nego njihovim radnicima i cesto rade za dzabe samo da bi opstali. E sad istina je da ima onih koji profitiraju mnogo i tu je rec kako o domacim malo vecim firmama tako i o stranim tipa Jura i sl. Nije ovde lose samo radnicima, svima je lose a profitiraju malobrojni. A ta dnevnica 1300 dinara za celodnevno branje(ko je to radio zna kakav je posao) je privlacna samo onpm ko gladan pa mora ali tu je osnovni problem niska otkupna cena i monopol otkupljivaca i ucene jer su proizvodjaci neorganizovani i bez pomoci drzave.

Veća šteta nego vajda

pre 9 godina

Brati višnju ili bilo šta nije nimalo lako. Pre neki dan sam bio da berem višnju ali ne za dnevnicu nego da pomognem. Brali smo ceo dan od 7h pa do 19H. Otkupna cena 20 dinara. Koliko god sam se trudio da se zaštitim od sunca izgoreo sam kao licna, tri dana nemogu da se oporavim. I tako nas sedmoro nabrasmo 700 kilograma za ceo dan. I onda se čovek sa razlogom pita čemu sve ovo i zbog čega. Koliko sam shvatio bere se samo koliko da se izvuku pare za đubrivo i hemikalije ostalo se ostavlja da propadne.

objavite mesta gde se traze radnici u poljoprivredi pa cete videti odziv

pre 9 godina

Mile, 9. jul 2014 11:27)
...lako je tebi mile,ti si se pa cak i unuke obezbedio ako je tako i ako toliko za najobicniji posao zaradjujes a sta je to za tebe najobicniji posao voleo bih znati(mozda ciscenje,pranje tanjira,farbanje,moleraj i td. pa i nisu bas najobicniji poslovi.sa skolom i diplomom se mogu slozit ali ostalo je imaginacija.ne mozes ti kod stranca da sedis i mlatis slamu vec ces grvbacu dobro da poturis a psihicke probleme da i ne govorim koje imate(mo)eto ja sam u svedskoj pa mi navedi te najobicnije poslove pa mozda i naletim jer 10 eura sat po odbitku troskova i poreza je dobra lova a ima i bolja ali nisu bas najobicniji poslovi dragi moj mile.a ovi sto nece obradjivat i brat maline i kupine cisto sumnjam vec je to sistem izbegavanja pooreza kao propalo jer nema ko da radi a na zapadu ti znas da se takvi poslovi dobro placaju a i grabe se nasi ko ce pre.tako da macku o rep sve te nebuloze.

kimi14

pre 9 godina

ja kad sam se raspitivao pre 2 godine u omladinskoj zadruzi o branju visanja, ponudili su 1000 din dnevnicu u nekom mestu udaljenom 60 km od centra Bg-a, naravno bez placenog prevoza i smestaja. pa ko je ovde lud?!

kića

pre 9 godina

Višnja uglavnom ide za indusrijsku preradu. Kupiš drvotresač i omlati višnju, šljivu, jabuku za tren posla. Sad to što neće biti prve klase .... Seljaci naprave zadruge počnu da proizvode džemove, kompote, sokove... Da ali ko će to ovde da kupi kad cela plata ode za poreze, struju, telefon i najosnovniju hranu. Tek se sad vidi da mi nismo dotakli dno nego smo u malo većem škripcu.

momke

pre 9 godina

ovi beogradjani hoce samo fine poslove
(sramota, 9. jul 2014 10:49)

Ja ne znam da li smo čitali isti članak. Ne radi se samo o beogradu, nego o celoj Srbiji. U Beogradu čak i nadju ko će da radi. Mada nije ni poenta ko je odakle, nego to što se za težak posao dobija mizerna para.

miljan pejkovac

pre 9 godina

brao sam visnje do pre deset dana i stvari su ovakve.odes u sest ujutru a vracas se u osam i za jedan da sam brao po 150 kila.prvi dan je bilo po 14 dinara drugi dan po 12 dinara treci dan po 10dinara. jedes sta poneses od kuce i ceo dan na suncu i kisi.video bih ove ljude da rade po ceo dan kako je drzati gajbu oko pojasa i brati a dal ce gazda platiti razmisljas ceo dan.ko nije isao u berbu visanja nepotrebno je komentarisati.radio sam u nemackoj na njivi za 4.8eura po satu imas hranu smestaj i put placen a ovde nemas nista sam placas put coveku koji te vodi u visnje dajes jednu gajbu za posao i 100 dinara za prevoz pa izracunaj koliko ti ostane.hvala svima

Gradjanin

pre 9 godina

Naravno da nije dovoljno jer to nije nimalo lak posao. Kad bude dnevnica na njivi 50 eur onda mogu da racunaju da ce imati potreban broj radnika.
Kazu, ljudi su lenji. Pa bolje dzabe sedeti, nego dzabe raditi a drugima omogucavti da zlopotrebljavaju tesku situaciju i da voze luksuzna kola i da luksuzno letuju i zive, a drugi da im to "iskicmara".
Svi da su bili pametni i rekli necemo da radimo nigde, nijedan posao ispod 500 eur mesecno neto, pa ce opstati oni koji mogu to da plate, onda lepo i sve ostalo poskupi, ali bar svi zive normalno. Ovako, SVE JE NENORMALNO u ovoj rupi.

anonimus

pre 9 godina

...tvrde da plaćaju 13 dinara po ubranom kilogramu i da spretniji radnici dnevno uberu od 100 do 120 kilograma višanja...

kako je to onda 2000 dinara dnevnica?

viki

pre 9 godina

2000 dinara??... I to nebi bilo tako lose... ja sad ovih dana idem u nadnicu, kajsiju da berem, za 90 dinara na sat, radi se 10 sati, to je 900 dinara. I Visnju sam isla brati, za 12 dinara po kiloramu, tamo sam uspela prosecno 800 dinara da nakupim za dan, isto se radilo 10 sati... A i nije tako lako ni do nadnice da se dode.. A vi pisite sta hocete..

Poslato sa windows phone.

pre 9 godina

100-120 kilograma višanja nabrati nije nimalo lako. Ko ne veruje neka proba i odeti kako se zarade dve iljadarke.

ilic

pre 9 godina

uvek pricam da treba otpustati administraciju jel je visak preko 70 posto u administraciji
pa nek oni malo beru visnje
za dve hiljade
da vidimo dokle ce tako
muka mi je vise od neradnika
meni je dnevnica 1300 a izbacim preko 200 jela
svaki dan
a jedno jelo je u proseku 700 din pa izracunajte
muka mi vise od gazda

cr

pre 9 godina

ne racunajuci politicare,biznismene i druge prodavce magle,u srbiji dosta dobro zaradjuju gradjevinci,moleri,automehanicari.imajuci u vidu da je nadnicenje tezak fizicki posao,prosecna dnevnica od 10€ je smesno mala,sa 20€najmanje bi se opet neko zainteresovao da radi.Plus sto se ne radi 30dana vec dvadesetak.

Alek

pre 9 godina

Da tako pišete i za maline, deset dana, nebrojeno poziva, internet oglasa i rezultat nula. Te trebaju samo žene, jesi siguran da možeš, te odakle si - a pa nisi ti baš, te ne možeš sam već nađi još trojicu.... Iskustvo od pre mesec dana pokušavajući da pomognem prijatelju da zaradi neki dinar.