Sreda, 11.06.2014.

11:46

"Nema Južnog toka, šta s ugovorom?"

Transparentnost Srbija ocenila je danas da nedorečenost i tajnost međunarodnih sporazuma Srbije dovode u pitanje zaštitu interesa države i građana.

Izvor: Beta

"Nema Južnog toka, šta s ugovorom?" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

za duffa

pre 9 godina

DA su tebe ti ruski botovi oterali iz firme,drugcije bi pricao!!!Nemas pojma kako se ponasaju prema radnicama,gore nego prema Stoci.U stvari raspitaj malo.

za que

pre 9 godina

Imao je gubitak kad ste racunuli I onu naftu sto je zaplenjena u Puli 1991god.I to ste racunali !!! Sve ste stavljali ,a nije vas ni doticalo!

Lale

pre 9 godina

1. Nalazišta nafte u Srbiji će presušiti za manje od deset godina ako se nastavi sa ovakvim raubovanjem. NIS se hvali da je prošle godine preradio više od 1,2 miliona tona domaće nafte.

2. Rafinerija Pančevo trenutno preradjuje oko 2,6 miliona tona nafte, što je manje od 60% od 4,8 miliona tona realnog kapaciteta. Zbog takve neefikasnosti više je nego izvesno da posluje sa gubitcima. I pored toga Ruse to ne zabrinjava.
A i zašto bi?
Razumljivom jer domaća nafta lako "pegla" sve njegove brojne nerentabilnosti i neefikasnosti.
Poredjenja radi, evropske rafinerije svoju profitabilnost grade na uposlenosti kapaciteta od 85-90%.
Zašto to nije tako i u Srbiji?
Nije poznato, ali je očigledno da su Rusi izabrali najlakšu, najsigurniju i najjeftiniju varijantu za brzo vraćanje uložene investicije, a to je raubovanje ovdašnje, srpske nafte.

3. Sadašnji vlasnik je već otplatio svoju investiciju. Pošto potrošnja u Srbiji i okruženju iz godine u godinu pada (i još će padati) Rusi se s pravom pitaju "šta će nam i ovoliki kapaciteti kada je pad tražnje vrlo evidentan?".

4. Šta država planira i da li je uopšte interesuje šta se ovde dešava, ako se ima u vidu da je vlasnik NIS-a izjavio da ga ne interesuje šta će biti sa Petrohemijom (i sa celim petrohemijskim kompleksom) u Srbiji? [url=http://www.aikb.net]LINK[/url]
Belex Club

petar

pre 9 godina

@dragan
Slazem treba uzeti NIS od rusa!A Kostunica i drugovi odgovaraju! Crna Gora uzela od rusa fabriku,uvela sankcije prema Rusije! Sta uradili rusi-NISTA !!! Srbski ruspfili pricali sad ce rusi Crna Goru da kazne ?! I sta je bilo rusofili??? Rusi kako putovali na more u Crnu Goru tako idu.Pogledaite koliko rusa ide na more CG!U avionu ER Srbija 90% putnika ide tranzitom za CG !!! Rusofili mozete staviti minuse,jer istina boli! A za CG svaka cast! A srbski politicari ne smeju da rec kazu rusima!Rusofili i do Rusa do 2009 NIS punio bdzet Srbije i bilo normano grejanje,i radili srpski gradjane a sad vidite koliko ima!!! Pitam rusofile sta rusi uradili CG-nista!!!

mr.

pre 9 godina

Poljska , Ceska , Madjarska , Rumunija , Slovacka , Litvanija , Estonija , Letonija , Bugarska .
Kako su ziveli pod Rusima a kako bez njih .

@Dovla, a može i DEX

pre 9 godina

Koliko cinizma, malicioznosti u vašem komentaru. Srbi li ste ili Rusi.
Kad smo mi to kukali za grejanje do 2008 god. Za vašu informaciju mazut za grejanje je cak izvižen u Bosnu, Crnu Goru, Austriju, firmi Roth, Pa i Nekermanu koji je to ostavljao u Srbiji kao pomoc. Grejali ste se vi odlicno, a nije bilo rupa u buđetu Srbije jer su samo tri firme bile dovoljne za buđet: NIS, EPS i TELEKOM.
A za Davolu, no koment na vaš bezob....

dragan

pre 9 godina

Национализовати и крај. Руси нам немогу ништа јер смо окружени ЕУ и Нато. А Нафтагас до доласка Милошевића је била међу најбогатијим фирмама и имала је пумпе по целој СФРЈ. Поред ИНА је имала своја налазишта у Африци, Кувајту.

radnik

pre 9 godina

nis ima duplo manje radnika..ti radnici su na birou kao tehnoloski visak i ako su uglavnom radili na uspesnim pumpama zaposleni su preko lizinga za 250 evra..prvu sansu dotira drzava magistri rade za takodje mizerne pare..menadzerske ruske plate ogromne,nafta se vadi najjeftinije u svetu...ej srbijo gde su ti oci...

que

pre 9 godina

@naftas: Ako je NIS bio toliko "uspesan" kako ovde tvrdite, mozete li da objasnite zasto je nakupio dugove za oko 1 milijardu dolara i ti dugovi su i dalje rasli? Kako to da, uprkos toj "uspesnosti" i tolikom dugu, ni 10 godina posle bombardovanja nije uspevao da do kraja sanira posledice bombardovanja? Ako je bio tako "uspesan", zasto se tehnoloski i dalje nalazio na nivou 60-ih godina, zasto nije ulagao u preciscavanje, zasto nije radio na uvodjenju Euro 5 goriva itd?
Veze vi nemate sa "naftasima", mnogo vise delujete kao jedan od prozapadnih NVO aktivista koji zastupa interese svojih sponzora.

Milutin

pre 9 godina

Nema Juznog toka, ok, e pa onda ugovor ide na sud! Trasa Juznog toka je valjda, normalno bi bilo, ugovorena sa drzavama kroz koje taj gasovod prolazi? Ko je raskinuo ugovor, ima u njemu pa pise sta se radi u tom slucaju, zar ne? Valjda je i to normalno. Ugovor je ugovor. Kako to sada, ako sam dobro razumeo, Bugarska moze da kaze "ne, nista, salili smo se"? Svasta, ne razumem.

Novosađanin NS

pre 9 godina

Danas smo čuli da u Srbiji posluje nekoliko stotina nemačkih
firmi. Kako to onda da nam je tako loše; trebalo bi da živimo u
izobilju?

petar

pre 9 godina

Od Juznog toka nema nista to znali svi!A poklonili NIS rusima ,moze reci rusi naplatili za podrsku Kosovo,i zbog Juznog toka!Nema ni Kosova ni Juznog toka!Ovde neki pricaju gluposti kako NIS pre rusa imao gubitak,to su gluposti za malu decu to odgovaralo politicarima da kradu pare iz NIS!A sto danas rusi otpustaju srpske radnike koim placaju min,dovode svoje koi imaju po 5000 Eura i vise2.rusi ne placaju akcize 3.dobijau naftu u Voivodine naplacuju kao da stigao iz Rusije4.uz NIS dobili Banatski dvor5.Monopolisti 5.kvalitet goriva nikakav i najskuplji!Uporedite gorivo NIS sa SHELL,TEKSAKO,BP!!! Treba oduzeti NIS! A Kostunica i drugovi odgovaraju za poklon NIS!!!

Dosta je bilo!

pre 9 godina

Ovi rusofilicari su totalno izgubili kompas!
Lažno se predstavljaju i iznose neke njihove izmišljene teže koje su odavno već raskrinkane.

Gluposti o nekakvom izbacivanju partija iz nis-a su samo jos jedna njihova izmišljotina, danas u nis-u ima više partijskih kadrova nego ikad ali naravno iz partija koje rusija ovde podržava a koje nas uništavaju već 25 godina.

Svaki zaposleni u nis-u zna kako rusi izrabljuju radnike prebacivajuci ih na lizing agencije, ti radnici medju kojima ima i mladih i školovanih nisu imali jaku partijsku vezu pa su od rusa dobili lizing i moraju da trpe mobing svaki dan,
poslednje sto je izašlo na videlo je to da nekima nije uplaćivan staž po vise godina!

Najlošije gorivo u evropi imamo,
o ruskim posrednicima za uvoz gasa koji nam dižu cenu i o kolonijalnoj eksploataciji resursa necu trošiti reči!

Marko Nikolic

pre 9 godina

Ovako zelim da kazem da volim Rusiju ali pre svega najvise svoj narod i svoju zemlju...Zato rusofili ne bi trebali da navijaju za neciji interes vec za svoj ako uopste znaju sta je patriotizam i zdrav razum...Kazete da je NIS bio gubitas,verovatno da jeste...Ali niko ne zeli da kaze da se u tom sektoru industrije stvara trenutno najveci profit...Kazete da uplacuju najveci porez u drzavnu kasu a u sklopu poreza ide porez za penziono i socijalno sto je verovatno manje odkako su dosli rusi jer imaju manje radnika,korporativnu taksu koja je trenutno 15% i pored povecanja jedna od najmanja u evropi.Rudna renta koja je verovatno najmanja u evropi.Akcize na gorivo i gas takodje koliko znam ulazi u sastav poreza koji uplacuje NIS...Npr akcize na gorivo su bile daleko manje ranije nego sada...Niko ne kaze da je NIS kupljen za 400 mil dolara a oni u jednoj godini imaju veci profit od kupovine...To nije normalno...Dajte meni nesto da kupim sto ce mi se povratiti kroz godinu do dve i da pritom imam ono sto sam kupio...A da ne govorim da sve zemlje imaju vise koristi kroz koje bi trebao da prolazi Juzni tok po sporazumo nego nasa Zemlja...Juzni tok bi trebao da bude zavrsen do kraja ove godine a on nije ni poceo..Svake godine po gruboj proceni Srbija gubi 250 000 000 miliona evra od tranzita...Svaka izgubljena godina ide na stetu drzave Srbije...Treba se dici prasina oko ove teme jer narod Srbije je ostecen...A vi samo udarajte minuse i time pokazujete koliko volite SRBIJU..toliko od mene

srbofil

pre 9 godina

(dipl. ing. tehnolog iz Panceva, 11. jun 2014 16:32)

nisi ti druskane video pancevo a kamoli rafineriju
(da jesi ne bi tako pricao)
nemas blage veze o ekonomiji tacno se vidi iz tvog guslanja inace tipicnog za kompleksase zaljubljene u rusiju

jasno se pokazalo koliko je stetan i poguban taj gasni sporazum i kako je od nas napravio koloniju dok su neke zemlje ratom branile svoje resurse,
razmere te ruske prevare u koju su nas uvalili nasi politicari ce tek da se vide,
a vasa kgb-ovska lupetanja mogu da prodju samo u nizim razredima osnovne skole, odavno vas je svako sa bar malo mozga provalio kakvi ste prevaranti!

ja nisam ni eurofilicar sta god to znacilo ali ni ne lecim komplekse ljubljenjem putinove slike,
ja sam srbofil! i ne volim da neko potkrada moju zemlju bez obzira da li je to rus, amerikanac, kinec ili nemac!

vama je izgleda drago sto nam rusi ubacuju neke svoje preprodavce i sto izvalce ogromnu lovu od nis-a i divljackog izrabljivanja resursa,
vi ste klasicna peta kolona!

naftas

pre 9 godina

@ dipl. ing. tehnolog iz Panceva

NIS, odnosno Naftagas, kakvo je pravo ime firme, nikada, ali NIKADA nije bio gubitas. Sa strane sto je bilo godina pre Rusa kada je Naftagas punio i do 60% drzavnog budzeta. A ovo sto pricas, mozes da pricas nekom ko nema veze sa Naftagasom, pa ti mozda i poveruje. Naveo sam cinjenice. Nista Rusi pozitivno nisu doneli i to ce ti svaki radnik reci. Jutros sam dosao sa terena na kom sam bio 18 sati, zbog hitne intervencije. Meni niko nece platiti tih deset sati viska, posto to Rusi ne placaju. Zvanicno radno vreme je 8 sati, a to sto nekad budemo ceo dan, to ne vazi. Sto se rafinerije tice, kao sto vrlo dobro znas, Naftagas je akcionarkso drustvo. Rusi nisu isplacivali dividendu nego su te pare gurane u rafineriju, tako da je ona modernizovana iskljucivo parama akcionara Naftagasa, tj. radnika Naftagasa. To sto si ti imao jedno ili dva dobra iskustva sa Rusima mene ni najmanje ne interesuje. A sto se dinara tice, ne dam ti nijedan svoj dinar jer ga debelo posteno zaradim. Cinjenica je da Juznog toka nema, Rusi nisu ispostovali sporazum. I tu je kraj price. Ugovor se mora raskinuti, makar pred medjunarodnim sudom, pa onda na trziste. Firmu neka kupi ko najvise ponudi, pa makar to bili i Rusi, a nalazista nafte i gasa neka zadrzi drzava, ili neka ih da pod koncesiju.

Informisani Srbin

pre 9 godina

Tuzilastvo Srbije da uzme ovaj predmet u ruke i da krene u obradu.
Hrvatska drzava je prodala deo paketa svoje INE ( koja je pandan NIS-u) za nekoliko miljardi eura ( a ne par stotina miliona eura) i PRI TOM NIJE POKLONILA SVOJA NACIONALNA NALAZISTA NAFTE I GASA U JADRANU NITI NACIONALNA SKLADISTA GASA tudjoj zemlji.
UDBA-KGB gasnim sporazumom nasa Srbija je poklonila KGB-u sva nacionalna nalazista nafte ( vrednost preko 8.5 milijardi eura) kao i nacionalno skladiste gasa Banatski Dvor.
Samo u prethodne dve godine Rusi su iscrpli nafu iz srpskih izvora u vrednosti od preko 1,8 milijardi eura sa mizernom rudnom rentom cime su NIS visestruko otplatili i uzeli veliku lovu pride.
Samo nasa Srbija ima posrednika u kupovini gasa firmu Jugorosgas( kao da nam je Srbijagas nesposoban da gas kupi direktno od Rusa), gde sede deca i unuci Udbaskih generala i pukovnika i jedinoi sto rade je da svakog prvog u mesecu otkucaju fakture drzavi Srbiji uvecane za dvocifren postotak .
Na ovaj nacin isparilo je iz Srbije preko milijardu eura dodatno i zavrsilo na racune jedne off shore kompanije.
O svemu ovome cenjeni B92 i Brankica Stankovic su imali celi Insajder sa sve cinjenicama, dokazima i misljenjima strucnih ljudi , ali i dalje je predmet u fioci i "neko ne zeli" da izvadi predmet iz fioke.

Ili ce KGB da plati te milijarde eura stete ili da vrati vecinski paket drzavi Srbiji i da plati razliku u ceni.
Takodje sve odgovorne za ovaj UDBA-KGB sporazum privesti pravdi.

analogna analogija

pre 9 godina

Rusi nisu krivi za stopiranje juznog toka nego EU i to je cinjenica a da nas braca Rusi uz pomoc vec nasih cuvenih poturica kao sto je npr. Bajatovic koriste na veliko i to je cinjenica.
No,taman kako smo zasluzili, nemamo svoje ja,mala bara a puno lopva

Miki

pre 9 godina

To sto nema jos juznog toka nije krivica Rusije vec vase ljubljene EU gospodo evropejci , u koju se kunete. Tako da je prava adresa za zalbe Brisel, drugo nije mi jasno kako vi zamisljate da funkcionise kapitalizam? Prodas nekom nesto, potrosis pare, pa onda posle kazes puj pike vise ne vazi, vrati mi ono sto sam ti prodao? E pa to nece da moze. Niko vas nije terao da prodajete NIS. Sami su evropejci iz DS-a hteli da ga prodaju. Drugo secam se da je pre nego sto je taj NIS prodat, bio gubitas, imao je godisnji gubitak od 100 miliona evra, ne zato sto je preduzece lose poslovalo, vec zato sto su srpski stranacki menadjeri krali ceo njegov profit do poslednjeg dinara. Od kako je NIS prodat Rusima , firma je najprofitabilnija u Srbiji . I da vas podsetim 49% od tog profita dobijaju gradjani Srbije i drzava Srbija kao akcionari jer vecinski ruski vlasnik ima 51%. Ako vam se to ne svidja, lepo izvadite 2-3 milijarde evra iz budzeta pa isplatite Ruse jer su oni u to preduzece investirali milijarde. Ili umuknite.

dipl. ing. tehnolog iz Panceva

pre 9 godina

@naftas

A onda cu ja tebi da dodjem na vrata i da mi svakoga meseca isplatis oko 2000 evra bruto plate, tj 1250 evra neto plate za moje 8-satno radno vreme. Dakle, mozes da pricas sta hoces i izmisljas sta hoces, Rus je razjurio svu partijsku pijavicarsku EU bulumentu. Svakoga koga angazuju kao podizvodjaca palte velike novce u dinar i u sat. Pitajte beogradski Odzacar, a pre toga je po NISu vrsljao ko stigne. I profit iz NISa NE NAPUSTA Srbiju, ne ide za RUsiju, kako ovde mnogi izmisljaju, jer je ceo NIS za Ruse od strateskog a ne poslovnog interesa. A sta je Insajder dokazao, drzite se toga kao pijan plota. Pa nije Insajder sud i sudija - NIS je bio gubitas, cak su lazno prikazani bilansi, a Insajder se drzi laznog bilansa koji je prikazan Rusima kako bi se povecala prodajna vrednost NISa. A kada je prodat fakticko stanje je da je NIS dugovao Bogu i ljudima i firmama i drzavi 154 miliona evra i to direktnog duga, makla bratija u dzepove i ispraznila racune. I to su Rusi ocutali i isplatili svima svaki cvonjak. A danas je u Pancevu nova super moderna rafinerija koju su radili strucnjaci iz celog sveta i sa svetskom opremom. Dosta bre vise lazi i podmetanja, samo zato sto se rusofobi i eurofilicari. Pitajte se sta je bilo sa Sartridom, ko je platio dugove pre poklanjanja amerikancima, i ko je platio dugove koje su napravili ti isti amerikanci. I za onoga sto se pita za rentu i novosadsku rafineriju - amerikanci nisu platili ni dinara za urnisanje vojvodjanski pruga.

Milan

pre 9 godina

@Lala iz ravnice: videću šta imaš da kažeš kada nam Nemci uzmu EPS, Telekom, komunalna preduzeća...kao što su zapadnjaci uzeli medije, banke, kablovske operatere, provajdere telefonije, pa sada plivamo u parama...

bb

pre 9 godina

Od Juznog toka nema nista, a zbog njega je najvise i 51% NIS prodato za male pare. Uz to na eksploataciju nalazista nafte i gasa vrednih nekolko miljardi evra, koje ta kompanija poseduje , drzava Srbija tj mi gradjani Srbije dobijamo mizarnu rudnu rentu od cini mi se 3%, koju nasa vlast ne sme da digne na neki razumniji nivo da se ne bi zamerili Moskvi i smanjili prihode ruskoj kompaniji.

samo pitam

pre 9 godina

Ugovori sa FIAT-om i Etihadom su transparentni, mislim javno su objavljeni? Ah, ali to nisu ugovori sa Rusima, pa nema ko da finansira organizacije koje se "bore" za interes Srbije, onda ništa.

ex sns

pre 9 godina

Danas smo culi od svevisnjeg PV u Nemackoj da mi ustvari imamo samo predugovor za Juzni tok??! Juzni tok,to je ocigledno,nece se raditi u blizoj buducnosti jer Bugarska je u Nato,doneli su odluku da se to zamrzava.Ako ima pameti batalite bilo sta sa rusima.Moze neka kulturno umetnicka saradnja ali sa njima nista drugo.Ok je sve ali njihova druzba sa Sps nas gradjane kosta milijardu evra jer je toliki gubitak Srbijagasa sa Bajataovicem na celu,koji pri tom uredno zaradjuje preko 20.000€ plate samo tamo,a u drugim firmama i upr.odborima jos toliko.Toliko o tim srpsko-ruskim komunistima...

kostunici i tadicu suditi za veleizdaju!

pre 9 godina

kada je bio insajder, nigde se nije moglo cuti ovih rusoljubnih trolova, al zato su aktivni sa svojim lazima na svakoj vesti o nis-u

insajder je pokazao da nis NIJE bio gubitas pre 2008. (jedna od gnusnih lazi ruskih piona) vec je samo ostvarivao manju dobit (logicno jer je imao duplo vise zaposlenih sa vecim platama),
danas je dobit veca jer su rusi oterali polovinu ljudi a dobar deo prebacili na lizing agencije i koriste ih kao robove (ukljucujuci i fakultetski obrazovane),
a nasa drzava danas dobija tek 30tak procenata dobiti (a pre 2008. je dobijala 100% dobiti, sto je opet bilo vise)

uz nis dobili su i banatski dvor na poklon koji je drzava gradila sopstvenim sredstvima gde bi se skladistio gas za 'ne daj boze'!
dobili su i kompletna nasa nalazista nafte i gasa da ih slobodno eksploatisu uz bednu rento od 3% (slucaj ne zabelezen u istoriji gde jedna drzava poklanja svoje prirodne resurse i stavlja sebe u polozaj africkih kolonija)

dobili su monopol nad uvozom nafte i gasa, ali rusima ni to nije dovoljno nego nam uvaljuju njihove POSREDNIKE koji nam dizu cenu pa tako placamo skuplje gas nego nemacka ("bratksi")

investicije koje su dogovorene su u stvari KREDIT koji gasprom daje nis-u i koji ce nis morati da vrati, a to znaci i nasa drzava!

ali sve to je samo vrh ledenog brega, sta mislite zasto jos uvek kriju ceo ugovor ko zmija noge?

wow

pre 9 godina

Stotine i hiljade neuspesnih i propalih privatizacija, zatvorenih preduzeca, ali konstantna i najglasnija kampanja protiv ubedljivo najuspesnije privatizacije. Svako ko nije pod medijskom anestezijom razume da tu nesto nije u redu sa logikom i prioritetima.
Ko su kupci stotine preduzeca (secerana, pivara, banaka, medija, prehrambene industrije, rudnika, telekomunikacija itd.) i kakvi su njihovi rezultati poslovanja? Koliko doprinose budzetu i sta Srbija ima od tih privatizacija? To su izgleda tabu pitanja i ljudi moraju biti ubedjeni uspesan rad nije dobar za nas, vec treba da se raduju propadanju i nestajanju. Takva dresura mozga po pojedinim komentarima ocigledno daje rezultate.

Branislav

pre 9 godina

Što se mene tiče, mogu poklanjati svoju privatnu imovinu kome kog žele, ali državnu imovinu ne. Pod hitno poništiti naftno-gasni sporazum sa Rusijom!

30 godina u NIS-u

pre 9 godina

@bivši

Ulaganja u rafineriju?
Pa postojale su DVE rafinerije. Ona u NS je čak i starija, na BOLJEM geostrateškom mestu (međunarodna pruga, autoput i kanal DTD) i jedina je proizvodila bitumen.
I zapošljavala 1500 radnika.
A sada je - nema.
Najmanje 500 radnih mesta - manje.

dex

pre 9 godina

@dovla: Da, moze da "pozajmi 400 mil od sejika" da otkupi NIS, ali tu moraju da se uracunaju i dosadasnja ulaganja i preuzeti dug od oko 1 milijarde. Za nacionalizaciju NIS-a ili "otkup" bi sada bilo potrebno najmanje 1,5 milijarde i preuzimanje duga koji jos nije otplacen, sve zajedno oko 2 milijarde dolara.

Ober

pre 9 godina

Ne bandaraj obraza ti. Pred pocetak svake grejne sezone prosjacimo od Rusa gas iako im dugujemo Boga oca. Da nam redovno ne izlaze u susret pokrepali bismo ko pacovi.
(Sikter efendija)

Onda je uredu pokloniti prirodne resurse ove zemlje? Krepamo zbog političara a ne zbog NIS-a
Nema većeg bandaranja od vašeg. Klasično tandara mandara broć.

naftas

pre 9 godina

Radnik sam NISa vec 25 godina. Za one koji imaju iluzija da su Rusi icemu tu doprineli, mogu samo da kazem da zive u iluziji. Naravno da je profit veci kada su rasprodali sva odmaralista, restorane, druge objekte, koji su godinama unazad gradjeni. Pootpustali su vecinu radnika, naprimali radnike preko lizinga koji rade za minimalac, uzimaju pare od drzave za prvu sansu. Tako bih i ja bio finansijski genije. A posebna je prica sto preko menadzerskih ugovora, vise od pola profita izvlace u Rusiju. Sad izracunajte koliko je drzava ostecena. A sto se Juznog toka tice, mi radnici smi od pocetka znali da ga nece biti i da je prica za malu decu. Terajte ih odavde sto pre, tuzite ih medjunarodnom sudu zbog neizvrsenja ugovorenih obaveza.

KoleM

pre 9 godina

To je ispregovarao Bajatović i on je sada nagrađen za to od strane Rusa. NIS pravi dobit od 500 miliona a vadi nafte i gasa u Srbiji u vrednosti od skoro milijardu evra, pa nije ni čudo što pravi toliku dobit. Ta dobit je gubitak Srbije. U Rusiji je rudna renta 30 i 50% u zavisnosti da li ostaje u zemlji ili se izvozi, znači da uvedemo rudnu rentu od 40% država bi dobila 400 miliona a NIS bi i dalje imao dobit od 100, što je velika dobit. Što se tiče Južnog toka tu je dogovoreno da nemamo nikakvu zaradu, odnosno dogovoreno je da od taksi za prenos gasa vraćamo kredit i da taksa bude taman tolika da vratimo kredit za 20 godina. Budući da su većinski vlasnici mogli su i to da nam ne daju već besplatno da prenose gas. Nadam se da će neko odgovarati za ovaj sporazum, jer je ravan veleizdaji.

Neznalica

pre 9 godina

Lala iz ravnice@

Kako to misliš da uzmemo natrag NIS za 1 dolar? Zar ti nije jasno da bi to bilo oduzimanje Rusima NIS-a. Za razliku od Sartida, NIS je uspešna firma uvek bio i, bar dok je monopola u Srbiji, uvek će biti. Kada bi mi sada i mogli da ga kupimo od Rusa oni bi za njega tražili tržišnu cenu, to jest više milijardi evra.

Mi sada svi moramo da trpimo odluke donesene od strane nekih "demokratski" izabranih ljudi sa naše strane koji pokloniše NIS Rusima. I to je sada tako. Ne može puj pike ne važi. Ne bi moglo ni kod Amera sa Sartidom da nisu počeli da prave gubitke pa nas ucenili sa, ili uzimajte ovo natrag ili ćemo da ugasimo Sartid i ostavimo sve ljude bez posla. I tu je napravljena greška, nije ga nikako trebalo uzimati natrag ali to je sada već neka druga priča.

U stvari kada čovek malo bolje razmisli upravo na ovakvim slučajevima se vidi kakva nas intelektualna nedonoščad vode sve ovo vreme. Ili to ili su teške lopine koji su pravili talove, kako sa Amerima tako i sa Rusima. A kada je i sa jednima i sa drugima tu definitivno nema ideologije već samo suvih interesa. Kakva li je tek korupcija tu radila ne smem ni da pomislim.

Лима

pre 9 godina

Транспарентност је уствари ? ко? ко их плаћа ? због чега? ко им издаје налоге? да није можда Немачка? нешто ми није транспарентно па питам само.

Alan Ford

pre 9 godina

Iz pouzdanih izvora sam saznao da će ugovor biti objavljen 31. juna. Svaka čast Vučiću koji je za samo 2 godine uspeo da ispuni neispunjivo.

Bigi

pre 9 godina

U slucaju Nisa, Rusi su nas onako bratsli preveslali da nekažem zahebali, ali nisu krivi Rusi, oni šišaju gde mogu, i koga mogu ( Bugare recimo nisu mogli) vec su krivi ovi naši jadni i bedni politicari koje cima ko kako želi. Svi su horsli agitovali da se Nis ( a uz Nis idu i bušotine u Srbiji i Angoli) proda na ovakav nacin i za te male pare uz sramnu rudnu rentu od 3%. Koliko se secam jedino se Dinkic protivio i LDP. Najžešci agitatori za prodaju su bili Koštunica, Velja i Toma diploma (baš je nekako u to vreme stekao diplomu pa je valda pomislio da je postao pametniji)a i sadšni premijer je dao svoj doprinos toj sramnoj i posve glupoj i štetnoj trgovini.

dovla

pre 9 godina

Predlazem da Vucko pozajmi 400 mil od sejika (ucinice mu, drugari su) i nek otkupi NIS od Rusa. Onda neka ga pokloni Angeli kao dokaz odanosti nasem novom savezniku.

olga

pre 9 godina

Nisu Rusi krivi nego političari koji su zarad ličnog interesa napravili sporazum.Borisa i koštunicu lepo za uši pa da krivično odgovaraju za nanetu štetu državi.Dokle će te bre vi više da finansirate političke stranke i nemoralne političare?

bivsi

pre 9 godina

genijalnih clanaka i komentara se da procitati zadnjih dana u vezi sa NIS-om. Neki cak predlazu nacionalizaciju poput caveza u venecueli!? Da se odmah razumemo, sporna je privatizacija i po pitanju rudne rente i po pitanju eksploatacije nase nafte koja je ustupljena zajedno sa NIS-om, sto svakako nije trebalo uraditi. Ali sa druge strane pogledajte bilanse NIS-a, pogledajte ulaganja u rafineriju, pogledajte ekspanziju na trzistu u regionu. A onda pogledajte rezultate privatizacije hrvatske INA-e i zatvaranje rafinerije u Sisku. Zapitajte se koja je bila moguca alternativa? Dal je Srbija imala sredstva od blizu milijardu dolara da bi modernizovala rafineriju u Pancevu i pocela proizvodnju goriva koja zadovoljavaju nove, stroze propise i standarde? Ili je samo trn u oku to sto je u pitanju ruska kompanija?

Sikter efendija

pre 9 godina

@Lala iz ravnice... Ne bandaraj obraza ti. Pred pocetak svake grejne sezone prosjacimo od Rusa gas iako im dugujemo Boga oca. Da nam redovno ne izlaze u susret pokrepali bismo ko pacovi.

sibir

pre 9 godina

Polako mnogo ste nervozni...Bice kada bude...za 6 meseci ili godinu ili dve ali svejedno,bice ga....Sto odmah tolika nervoza,napetost,sto ste nervozni ???Samo opusteno,gasa ima za 1000 godina...Rusi nikuda ne zure,kada dodje vreme krenuce i radovi...Popijte jedno pivo,pogledajte prvenstvo u fudbalu vi iz "Transparentnosti"....Tolika napetost utice na lepotu

Sima kosmos

pre 9 godina

@Goran
Tako je!
A i pogledajte koliko poreza NIS plati ovoj državi godišnje.
Sve se plašim da bi tako bilo da ga vode naši stručnjaci i partijski poltroni, a vodili bi ga oni sigurno.

žile

pre 9 godina

Kamo sreće da je Srbija postala članica EU pre sklapanja ovih ugovora. Svi oni bi bili ništavni!
E sad, da li bi neko morao i u zatvor, to zavisi od našeg pravosuđa. Evropa samo zabranjuje takvu vrstu međunarodnih sporazuma, gde se zna ko pije, a zna se i ko plaća, dok je sve ostalo je mutno. Ona ne propisuje krivično gonjene. To je stvar nacionalnog zakonodavstva.

aleksandar grozni

pre 9 godina

Da ne idemo u daleku istoriju setimo se samo kada je konvoj Ruske vojske zauzimao Pristinski aerodrom,kako su oni nasi nesretnici trcali za bornim kolima i ljubili Rusku zastavu.Tacnoje mi smo sa njima i po krvi vezani ali digose sidro odose a ono malo jada od Srba ko upisani ostadose da im se siptari smeju i naravno svete za ono ljubljenje Ruske zastave.E tako su nam uvek kroz istoriju pomagali da bi nas od te pomoci pola izginulo.Tako cemo ubedjen sam proci i sa NISOM,a mozda i gore jer nije ona narodna ,hocemoli bratski da delimo ili po pola,uzaludna izreka.

T

pre 9 godina

Ja mislim da je trebalo privatizovati NIS, ali mi nije jasno zasto smo ga prodali kao jednu firmu, i zasto smo sa NIS-om prodali i sve zalihe nafte i gasa. NIS je trebal podeliti na posebne firme, pa onda posebno prodati rafinerije, pumpe, odmaralista, a naftna i gasna polja ostaviti u preduzecu koje bi 100% bilo u vlasnistvu drzave. Nova nalazista bi eventualno mogli da dajemo pod koncesiju. Vezivanje NIS-a za Juzni tok je bilo beslisleno, pogotovo sto ugovor ne govori sta ce biti ako iz nekog razloga na koji ne mozemo da uticemo ni Rusi ni mi ne bude mogao da se izgradi.

geometar

pre 9 godina

Ako nema juznog toka zasto smo poklonili , NIS. Da nece neko mozda odgovarati ? ili opet tepih, Bande komunjarske pljackaju Srbiju jos od Drugog svetskog rata.

Goran

pre 9 godina

Transparentnost Srbija bi mogla da objavi koliko je uspesna bila kompanija NIS dok je bila u nasim rukama, i kakvi su rezultati sada dok ona to vise nije.
Mene bas briga sto ce firma da bude "drzavna" ako ja kao njen gradjanin nemam nista od toga, za razliku od sacice ljudi koji kradu i kradu i kradu...

das

pre 9 godina

Čim je tajni dogovor,onda je na štetu građana...logično je.Neko se ugrađuje,nepošteno dogovara itd.Da je sve čisto i legalno ne bi bilo potrebe da se krije. Nažalost,običan smrtnik tu može malo šta da uradi,sem da prestane da se nervira,i da uživa u malim stvarima...A ovim drugima poruka: veliko bogastvo stvoreno na ovaj način uglavnom donosi velike probleme takođe...

Lala iz ravnice

pre 9 godina

Dajte Rusima 1 dolar kao i Amerikancima za čeličanu i da ih više negledamo. Izmuzli su i naftu i gas, radno vreme po dvanaest sati a plate smanjene. Pootpuštali sve starije i iskusnije a primili brdo pripravnika (čitaj: robova).
NIS je profitabilan i Rusi jesu uložili brdo ali su odneli 5 brda. Dosta im je. Srbija je živela i bez južnog toka a to i nije neki izgovor za prodaju ovakvog preduzeća isto kao i EPS, TELEKOM...
Taj ogavni podanički mentalitet svih naših političara nas je doveo do prosjačenja. Kao daćemo vam, evo vam sve a vi ćete nam odbraniti Kosovo. Nije nego.

Matematičar, stipendista NIS-a

pre 9 godina

Nije ni do sada bilo Južnog toka, a NIS je odlično poslovao.
NIS daje više stipendija, donacija i više sponzoriše takmičenja
učenika, studenata i mladih naučnika nego sve duge firme u
Srbiji zajedno.

Mirko P

pre 9 godina

Dajte NIS nasim partnerima, prijateljima, iz nase ti lepe EU, jer samo oni mogu da nas spase i izvuku iz ovog sto su nam ti Rusi uradili.
Koliko dobre prijatelje, partnere u EU imamo, pokazuje cinjenica da se 100 godina od 1 rata obelazava na mestu, uz tablu, gde je Srpski agresor pocinio zlocin!!!!!
Opet plus sa nase strucnjake koji samostalno, bez mesanja nasih partnera, prijatelja iz EU, ocenjuju da je sve sto ima veze sa Rusijom, lose po nas.
Republika Srpska postade ozbiljnija zemlja, sa barem nekim granicama dokle mogu i ne mogu da idu, on nase jadne Srbije.

sasa jokic

pre 9 godina

1. NIS
2. C Market
3. Luka Beograd
4. Novosti
5. Kolubara
6. Pare za Kosovo
7. Okrefanje od EU

Steta koju je Kostunica sa svojom kombi strankom (ispostava ruske obavestajne sluzbe) naneo Srbiji,
meri se desetinama milijardi eura.
Da li ce ikada odgovarati za to?

Lala iz ravnice

pre 9 godina

Dajte Rusima 1 dolar kao i Amerikancima za čeličanu i da ih više negledamo. Izmuzli su i naftu i gas, radno vreme po dvanaest sati a plate smanjene. Pootpuštali sve starije i iskusnije a primili brdo pripravnika (čitaj: robova).
NIS je profitabilan i Rusi jesu uložili brdo ali su odneli 5 brda. Dosta im je. Srbija je živela i bez južnog toka a to i nije neki izgovor za prodaju ovakvog preduzeća isto kao i EPS, TELEKOM...
Taj ogavni podanički mentalitet svih naših političara nas je doveo do prosjačenja. Kao daćemo vam, evo vam sve a vi ćete nam odbraniti Kosovo. Nije nego.

Goran

pre 9 godina

Transparentnost Srbija bi mogla da objavi koliko je uspesna bila kompanija NIS dok je bila u nasim rukama, i kakvi su rezultati sada dok ona to vise nije.
Mene bas briga sto ce firma da bude "drzavna" ako ja kao njen gradjanin nemam nista od toga, za razliku od sacice ljudi koji kradu i kradu i kradu...

sasa jokic

pre 9 godina

1. NIS
2. C Market
3. Luka Beograd
4. Novosti
5. Kolubara
6. Pare za Kosovo
7. Okrefanje od EU

Steta koju je Kostunica sa svojom kombi strankom (ispostava ruske obavestajne sluzbe) naneo Srbiji,
meri se desetinama milijardi eura.
Da li ce ikada odgovarati za to?

Bigi

pre 9 godina

U slucaju Nisa, Rusi su nas onako bratsli preveslali da nekažem zahebali, ali nisu krivi Rusi, oni šišaju gde mogu, i koga mogu ( Bugare recimo nisu mogli) vec su krivi ovi naši jadni i bedni politicari koje cima ko kako želi. Svi su horsli agitovali da se Nis ( a uz Nis idu i bušotine u Srbiji i Angoli) proda na ovakav nacin i za te male pare uz sramnu rudnu rentu od 3%. Koliko se secam jedino se Dinkic protivio i LDP. Najžešci agitatori za prodaju su bili Koštunica, Velja i Toma diploma (baš je nekako u to vreme stekao diplomu pa je valda pomislio da je postao pametniji)a i sadšni premijer je dao svoj doprinos toj sramnoj i posve glupoj i štetnoj trgovini.

naftas

pre 9 godina

Radnik sam NISa vec 25 godina. Za one koji imaju iluzija da su Rusi icemu tu doprineli, mogu samo da kazem da zive u iluziji. Naravno da je profit veci kada su rasprodali sva odmaralista, restorane, druge objekte, koji su godinama unazad gradjeni. Pootpustali su vecinu radnika, naprimali radnike preko lizinga koji rade za minimalac, uzimaju pare od drzave za prvu sansu. Tako bih i ja bio finansijski genije. A posebna je prica sto preko menadzerskih ugovora, vise od pola profita izvlace u Rusiju. Sad izracunajte koliko je drzava ostecena. A sto se Juznog toka tice, mi radnici smi od pocetka znali da ga nece biti i da je prica za malu decu. Terajte ih odavde sto pre, tuzite ih medjunarodnom sudu zbog neizvrsenja ugovorenih obaveza.

Mirko P

pre 9 godina

Dajte NIS nasim partnerima, prijateljima, iz nase ti lepe EU, jer samo oni mogu da nas spase i izvuku iz ovog sto su nam ti Rusi uradili.
Koliko dobre prijatelje, partnere u EU imamo, pokazuje cinjenica da se 100 godina od 1 rata obelazava na mestu, uz tablu, gde je Srpski agresor pocinio zlocin!!!!!
Opet plus sa nase strucnjake koji samostalno, bez mesanja nasih partnera, prijatelja iz EU, ocenjuju da je sve sto ima veze sa Rusijom, lose po nas.
Republika Srpska postade ozbiljnija zemlja, sa barem nekim granicama dokle mogu i ne mogu da idu, on nase jadne Srbije.

kostunici i tadicu suditi za veleizdaju!

pre 9 godina

kada je bio insajder, nigde se nije moglo cuti ovih rusoljubnih trolova, al zato su aktivni sa svojim lazima na svakoj vesti o nis-u

insajder je pokazao da nis NIJE bio gubitas pre 2008. (jedna od gnusnih lazi ruskih piona) vec je samo ostvarivao manju dobit (logicno jer je imao duplo vise zaposlenih sa vecim platama),
danas je dobit veca jer su rusi oterali polovinu ljudi a dobar deo prebacili na lizing agencije i koriste ih kao robove (ukljucujuci i fakultetski obrazovane),
a nasa drzava danas dobija tek 30tak procenata dobiti (a pre 2008. je dobijala 100% dobiti, sto je opet bilo vise)

uz nis dobili su i banatski dvor na poklon koji je drzava gradila sopstvenim sredstvima gde bi se skladistio gas za 'ne daj boze'!
dobili su i kompletna nasa nalazista nafte i gasa da ih slobodno eksploatisu uz bednu rento od 3% (slucaj ne zabelezen u istoriji gde jedna drzava poklanja svoje prirodne resurse i stavlja sebe u polozaj africkih kolonija)

dobili su monopol nad uvozom nafte i gasa, ali rusima ni to nije dovoljno nego nam uvaljuju njihove POSREDNIKE koji nam dizu cenu pa tako placamo skuplje gas nego nemacka ("bratksi")

investicije koje su dogovorene su u stvari KREDIT koji gasprom daje nis-u i koji ce nis morati da vrati, a to znaci i nasa drzava!

ali sve to je samo vrh ledenog brega, sta mislite zasto jos uvek kriju ceo ugovor ko zmija noge?

dovla

pre 9 godina

Predlazem da Vucko pozajmi 400 mil od sejika (ucinice mu, drugari su) i nek otkupi NIS od Rusa. Onda neka ga pokloni Angeli kao dokaz odanosti nasem novom savezniku.

bb

pre 9 godina

Od Juznog toka nema nista, a zbog njega je najvise i 51% NIS prodato za male pare. Uz to na eksploataciju nalazista nafte i gasa vrednih nekolko miljardi evra, koje ta kompanija poseduje , drzava Srbija tj mi gradjani Srbije dobijamo mizarnu rudnu rentu od cini mi se 3%, koju nasa vlast ne sme da digne na neki razumniji nivo da se ne bi zamerili Moskvi i smanjili prihode ruskoj kompaniji.

ex sns

pre 9 godina

Danas smo culi od svevisnjeg PV u Nemackoj da mi ustvari imamo samo predugovor za Juzni tok??! Juzni tok,to je ocigledno,nece se raditi u blizoj buducnosti jer Bugarska je u Nato,doneli su odluku da se to zamrzava.Ako ima pameti batalite bilo sta sa rusima.Moze neka kulturno umetnicka saradnja ali sa njima nista drugo.Ok je sve ali njihova druzba sa Sps nas gradjane kosta milijardu evra jer je toliki gubitak Srbijagasa sa Bajataovicem na celu,koji pri tom uredno zaradjuje preko 20.000€ plate samo tamo,a u drugim firmama i upr.odborima jos toliko.Toliko o tim srpsko-ruskim komunistima...

T

pre 9 godina

Ja mislim da je trebalo privatizovati NIS, ali mi nije jasno zasto smo ga prodali kao jednu firmu, i zasto smo sa NIS-om prodali i sve zalihe nafte i gasa. NIS je trebal podeliti na posebne firme, pa onda posebno prodati rafinerije, pumpe, odmaralista, a naftna i gasna polja ostaviti u preduzecu koje bi 100% bilo u vlasnistvu drzave. Nova nalazista bi eventualno mogli da dajemo pod koncesiju. Vezivanje NIS-a za Juzni tok je bilo beslisleno, pogotovo sto ugovor ne govori sta ce biti ako iz nekog razloga na koji ne mozemo da uticemo ni Rusi ni mi ne bude mogao da se izgradi.

žile

pre 9 godina

Kamo sreće da je Srbija postala članica EU pre sklapanja ovih ugovora. Svi oni bi bili ništavni!
E sad, da li bi neko morao i u zatvor, to zavisi od našeg pravosuđa. Evropa samo zabranjuje takvu vrstu međunarodnih sporazuma, gde se zna ko pije, a zna se i ko plaća, dok je sve ostalo je mutno. Ona ne propisuje krivično gonjene. To je stvar nacionalnog zakonodavstva.

samo pitam

pre 9 godina

Ugovori sa FIAT-om i Etihadom su transparentni, mislim javno su objavljeni? Ah, ali to nisu ugovori sa Rusima, pa nema ko da finansira organizacije koje se "bore" za interes Srbije, onda ništa.

geometar

pre 9 godina

Ako nema juznog toka zasto smo poklonili , NIS. Da nece neko mozda odgovarati ? ili opet tepih, Bande komunjarske pljackaju Srbiju jos od Drugog svetskog rata.

Branislav

pre 9 godina

Što se mene tiče, mogu poklanjati svoju privatnu imovinu kome kog žele, ali državnu imovinu ne. Pod hitno poništiti naftno-gasni sporazum sa Rusijom!

petar

pre 9 godina

Od Juznog toka nema nista to znali svi!A poklonili NIS rusima ,moze reci rusi naplatili za podrsku Kosovo,i zbog Juznog toka!Nema ni Kosova ni Juznog toka!Ovde neki pricaju gluposti kako NIS pre rusa imao gubitak,to su gluposti za malu decu to odgovaralo politicarima da kradu pare iz NIS!A sto danas rusi otpustaju srpske radnike koim placaju min,dovode svoje koi imaju po 5000 Eura i vise2.rusi ne placaju akcize 3.dobijau naftu u Voivodine naplacuju kao da stigao iz Rusije4.uz NIS dobili Banatski dvor5.Monopolisti 5.kvalitet goriva nikakav i najskuplji!Uporedite gorivo NIS sa SHELL,TEKSAKO,BP!!! Treba oduzeti NIS! A Kostunica i drugovi odgovaraju za poklon NIS!!!

30 godina u NIS-u

pre 9 godina

@bivši

Ulaganja u rafineriju?
Pa postojale su DVE rafinerije. Ona u NS je čak i starija, na BOLJEM geostrateškom mestu (međunarodna pruga, autoput i kanal DTD) i jedina je proizvodila bitumen.
I zapošljavala 1500 radnika.
A sada je - nema.
Najmanje 500 radnih mesta - manje.

bivsi

pre 9 godina

genijalnih clanaka i komentara se da procitati zadnjih dana u vezi sa NIS-om. Neki cak predlazu nacionalizaciju poput caveza u venecueli!? Da se odmah razumemo, sporna je privatizacija i po pitanju rudne rente i po pitanju eksploatacije nase nafte koja je ustupljena zajedno sa NIS-om, sto svakako nije trebalo uraditi. Ali sa druge strane pogledajte bilanse NIS-a, pogledajte ulaganja u rafineriju, pogledajte ekspanziju na trzistu u regionu. A onda pogledajte rezultate privatizacije hrvatske INA-e i zatvaranje rafinerije u Sisku. Zapitajte se koja je bila moguca alternativa? Dal je Srbija imala sredstva od blizu milijardu dolara da bi modernizovala rafineriju u Pancevu i pocela proizvodnju goriva koja zadovoljavaju nove, stroze propise i standarde? Ili je samo trn u oku to sto je u pitanju ruska kompanija?

olga

pre 9 godina

Nisu Rusi krivi nego političari koji su zarad ličnog interesa napravili sporazum.Borisa i koštunicu lepo za uši pa da krivično odgovaraju za nanetu štetu državi.Dokle će te bre vi više da finansirate političke stranke i nemoralne političare?

Informisani Srbin

pre 9 godina

Tuzilastvo Srbije da uzme ovaj predmet u ruke i da krene u obradu.
Hrvatska drzava je prodala deo paketa svoje INE ( koja je pandan NIS-u) za nekoliko miljardi eura ( a ne par stotina miliona eura) i PRI TOM NIJE POKLONILA SVOJA NACIONALNA NALAZISTA NAFTE I GASA U JADRANU NITI NACIONALNA SKLADISTA GASA tudjoj zemlji.
UDBA-KGB gasnim sporazumom nasa Srbija je poklonila KGB-u sva nacionalna nalazista nafte ( vrednost preko 8.5 milijardi eura) kao i nacionalno skladiste gasa Banatski Dvor.
Samo u prethodne dve godine Rusi su iscrpli nafu iz srpskih izvora u vrednosti od preko 1,8 milijardi eura sa mizernom rudnom rentom cime su NIS visestruko otplatili i uzeli veliku lovu pride.
Samo nasa Srbija ima posrednika u kupovini gasa firmu Jugorosgas( kao da nam je Srbijagas nesposoban da gas kupi direktno od Rusa), gde sede deca i unuci Udbaskih generala i pukovnika i jedinoi sto rade je da svakog prvog u mesecu otkucaju fakture drzavi Srbiji uvecane za dvocifren postotak .
Na ovaj nacin isparilo je iz Srbije preko milijardu eura dodatno i zavrsilo na racune jedne off shore kompanije.
O svemu ovome cenjeni B92 i Brankica Stankovic su imali celi Insajder sa sve cinjenicama, dokazima i misljenjima strucnih ljudi , ali i dalje je predmet u fioci i "neko ne zeli" da izvadi predmet iz fioke.

Ili ce KGB da plati te milijarde eura stete ili da vrati vecinski paket drzavi Srbiji i da plati razliku u ceni.
Takodje sve odgovorne za ovaj UDBA-KGB sporazum privesti pravdi.

Sima kosmos

pre 9 godina

@Goran
Tako je!
A i pogledajte koliko poreza NIS plati ovoj državi godišnje.
Sve se plašim da bi tako bilo da ga vode naši stručnjaci i partijski poltroni, a vodili bi ga oni sigurno.

Alan Ford

pre 9 godina

Iz pouzdanih izvora sam saznao da će ugovor biti objavljen 31. juna. Svaka čast Vučiću koji je za samo 2 godine uspeo da ispuni neispunjivo.

KoleM

pre 9 godina

To je ispregovarao Bajatović i on je sada nagrađen za to od strane Rusa. NIS pravi dobit od 500 miliona a vadi nafte i gasa u Srbiji u vrednosti od skoro milijardu evra, pa nije ni čudo što pravi toliku dobit. Ta dobit je gubitak Srbije. U Rusiji je rudna renta 30 i 50% u zavisnosti da li ostaje u zemlji ili se izvozi, znači da uvedemo rudnu rentu od 40% država bi dobila 400 miliona a NIS bi i dalje imao dobit od 100, što je velika dobit. Što se tiče Južnog toka tu je dogovoreno da nemamo nikakvu zaradu, odnosno dogovoreno je da od taksi za prenos gasa vraćamo kredit i da taksa bude taman tolika da vratimo kredit za 20 godina. Budući da su većinski vlasnici mogli su i to da nam ne daju već besplatno da prenose gas. Nadam se da će neko odgovarati za ovaj sporazum, jer je ravan veleizdaji.

Matematičar, stipendista NIS-a

pre 9 godina

Nije ni do sada bilo Južnog toka, a NIS je odlično poslovao.
NIS daje više stipendija, donacija i više sponzoriše takmičenja
učenika, studenata i mladih naučnika nego sve duge firme u
Srbiji zajedno.

aleksandar grozni

pre 9 godina

Da ne idemo u daleku istoriju setimo se samo kada je konvoj Ruske vojske zauzimao Pristinski aerodrom,kako su oni nasi nesretnici trcali za bornim kolima i ljubili Rusku zastavu.Tacnoje mi smo sa njima i po krvi vezani ali digose sidro odose a ono malo jada od Srba ko upisani ostadose da im se siptari smeju i naravno svete za ono ljubljenje Ruske zastave.E tako su nam uvek kroz istoriju pomagali da bi nas od te pomoci pola izginulo.Tako cemo ubedjen sam proci i sa NISOM,a mozda i gore jer nije ona narodna ,hocemoli bratski da delimo ili po pola,uzaludna izreka.

sibir

pre 9 godina

Polako mnogo ste nervozni...Bice kada bude...za 6 meseci ili godinu ili dve ali svejedno,bice ga....Sto odmah tolika nervoza,napetost,sto ste nervozni ???Samo opusteno,gasa ima za 1000 godina...Rusi nikuda ne zure,kada dodje vreme krenuce i radovi...Popijte jedno pivo,pogledajte prvenstvo u fudbalu vi iz "Transparentnosti"....Tolika napetost utice na lepotu

analogna analogija

pre 9 godina

Rusi nisu krivi za stopiranje juznog toka nego EU i to je cinjenica a da nas braca Rusi uz pomoc vec nasih cuvenih poturica kao sto je npr. Bajatovic koriste na veliko i to je cinjenica.
No,taman kako smo zasluzili, nemamo svoje ja,mala bara a puno lopva

das

pre 9 godina

Čim je tajni dogovor,onda je na štetu građana...logično je.Neko se ugrađuje,nepošteno dogovara itd.Da je sve čisto i legalno ne bi bilo potrebe da se krije. Nažalost,običan smrtnik tu može malo šta da uradi,sem da prestane da se nervira,i da uživa u malim stvarima...A ovim drugima poruka: veliko bogastvo stvoreno na ovaj način uglavnom donosi velike probleme takođe...

Sikter efendija

pre 9 godina

@Lala iz ravnice... Ne bandaraj obraza ti. Pred pocetak svake grejne sezone prosjacimo od Rusa gas iako im dugujemo Boga oca. Da nam redovno ne izlaze u susret pokrepali bismo ko pacovi.

Ober

pre 9 godina

Ne bandaraj obraza ti. Pred pocetak svake grejne sezone prosjacimo od Rusa gas iako im dugujemo Boga oca. Da nam redovno ne izlaze u susret pokrepali bismo ko pacovi.
(Sikter efendija)

Onda je uredu pokloniti prirodne resurse ove zemlje? Krepamo zbog političara a ne zbog NIS-a
Nema većeg bandaranja od vašeg. Klasično tandara mandara broć.

Лима

pre 9 godina

Транспарентност је уствари ? ко? ко их плаћа ? због чега? ко им издаје налоге? да није можда Немачка? нешто ми није транспарентно па питам само.

Neznalica

pre 9 godina

Lala iz ravnice@

Kako to misliš da uzmemo natrag NIS za 1 dolar? Zar ti nije jasno da bi to bilo oduzimanje Rusima NIS-a. Za razliku od Sartida, NIS je uspešna firma uvek bio i, bar dok je monopola u Srbiji, uvek će biti. Kada bi mi sada i mogli da ga kupimo od Rusa oni bi za njega tražili tržišnu cenu, to jest više milijardi evra.

Mi sada svi moramo da trpimo odluke donesene od strane nekih "demokratski" izabranih ljudi sa naše strane koji pokloniše NIS Rusima. I to je sada tako. Ne može puj pike ne važi. Ne bi moglo ni kod Amera sa Sartidom da nisu počeli da prave gubitke pa nas ucenili sa, ili uzimajte ovo natrag ili ćemo da ugasimo Sartid i ostavimo sve ljude bez posla. I tu je napravljena greška, nije ga nikako trebalo uzimati natrag ali to je sada već neka druga priča.

U stvari kada čovek malo bolje razmisli upravo na ovakvim slučajevima se vidi kakva nas intelektualna nedonoščad vode sve ovo vreme. Ili to ili su teške lopine koji su pravili talove, kako sa Amerima tako i sa Rusima. A kada je i sa jednima i sa drugima tu definitivno nema ideologije već samo suvih interesa. Kakva li je tek korupcija tu radila ne smem ni da pomislim.

Dosta je bilo!

pre 9 godina

Ovi rusofilicari su totalno izgubili kompas!
Lažno se predstavljaju i iznose neke njihove izmišljene teže koje su odavno već raskrinkane.

Gluposti o nekakvom izbacivanju partija iz nis-a su samo jos jedna njihova izmišljotina, danas u nis-u ima više partijskih kadrova nego ikad ali naravno iz partija koje rusija ovde podržava a koje nas uništavaju već 25 godina.

Svaki zaposleni u nis-u zna kako rusi izrabljuju radnike prebacivajuci ih na lizing agencije, ti radnici medju kojima ima i mladih i školovanih nisu imali jaku partijsku vezu pa su od rusa dobili lizing i moraju da trpe mobing svaki dan,
poslednje sto je izašlo na videlo je to da nekima nije uplaćivan staž po vise godina!

Najlošije gorivo u evropi imamo,
o ruskim posrednicima za uvoz gasa koji nam dižu cenu i o kolonijalnoj eksploataciji resursa necu trošiti reči!

dipl. ing. tehnolog iz Panceva

pre 9 godina

@naftas

A onda cu ja tebi da dodjem na vrata i da mi svakoga meseca isplatis oko 2000 evra bruto plate, tj 1250 evra neto plate za moje 8-satno radno vreme. Dakle, mozes da pricas sta hoces i izmisljas sta hoces, Rus je razjurio svu partijsku pijavicarsku EU bulumentu. Svakoga koga angazuju kao podizvodjaca palte velike novce u dinar i u sat. Pitajte beogradski Odzacar, a pre toga je po NISu vrsljao ko stigne. I profit iz NISa NE NAPUSTA Srbiju, ne ide za RUsiju, kako ovde mnogi izmisljaju, jer je ceo NIS za Ruse od strateskog a ne poslovnog interesa. A sta je Insajder dokazao, drzite se toga kao pijan plota. Pa nije Insajder sud i sudija - NIS je bio gubitas, cak su lazno prikazani bilansi, a Insajder se drzi laznog bilansa koji je prikazan Rusima kako bi se povecala prodajna vrednost NISa. A kada je prodat fakticko stanje je da je NIS dugovao Bogu i ljudima i firmama i drzavi 154 miliona evra i to direktnog duga, makla bratija u dzepove i ispraznila racune. I to su Rusi ocutali i isplatili svima svaki cvonjak. A danas je u Pancevu nova super moderna rafinerija koju su radili strucnjaci iz celog sveta i sa svetskom opremom. Dosta bre vise lazi i podmetanja, samo zato sto se rusofobi i eurofilicari. Pitajte se sta je bilo sa Sartridom, ko je platio dugove pre poklanjanja amerikancima, i ko je platio dugove koje su napravili ti isti amerikanci. I za onoga sto se pita za rentu i novosadsku rafineriju - amerikanci nisu platili ni dinara za urnisanje vojvodjanski pruga.

srbofil

pre 9 godina

(dipl. ing. tehnolog iz Panceva, 11. jun 2014 16:32)

nisi ti druskane video pancevo a kamoli rafineriju
(da jesi ne bi tako pricao)
nemas blage veze o ekonomiji tacno se vidi iz tvog guslanja inace tipicnog za kompleksase zaljubljene u rusiju

jasno se pokazalo koliko je stetan i poguban taj gasni sporazum i kako je od nas napravio koloniju dok su neke zemlje ratom branile svoje resurse,
razmere te ruske prevare u koju su nas uvalili nasi politicari ce tek da se vide,
a vasa kgb-ovska lupetanja mogu da prodju samo u nizim razredima osnovne skole, odavno vas je svako sa bar malo mozga provalio kakvi ste prevaranti!

ja nisam ni eurofilicar sta god to znacilo ali ni ne lecim komplekse ljubljenjem putinove slike,
ja sam srbofil! i ne volim da neko potkrada moju zemlju bez obzira da li je to rus, amerikanac, kinec ili nemac!

vama je izgleda drago sto nam rusi ubacuju neke svoje preprodavce i sto izvalce ogromnu lovu od nis-a i divljackog izrabljivanja resursa,
vi ste klasicna peta kolona!

Novosađanin NS

pre 9 godina

Danas smo čuli da u Srbiji posluje nekoliko stotina nemačkih
firmi. Kako to onda da nam je tako loše; trebalo bi da živimo u
izobilju?

dex

pre 9 godina

@dovla: Da, moze da "pozajmi 400 mil od sejika" da otkupi NIS, ali tu moraju da se uracunaju i dosadasnja ulaganja i preuzeti dug od oko 1 milijarde. Za nacionalizaciju NIS-a ili "otkup" bi sada bilo potrebno najmanje 1,5 milijarde i preuzimanje duga koji jos nije otplacen, sve zajedno oko 2 milijarde dolara.

wow

pre 9 godina

Stotine i hiljade neuspesnih i propalih privatizacija, zatvorenih preduzeca, ali konstantna i najglasnija kampanja protiv ubedljivo najuspesnije privatizacije. Svako ko nije pod medijskom anestezijom razume da tu nesto nije u redu sa logikom i prioritetima.
Ko su kupci stotine preduzeca (secerana, pivara, banaka, medija, prehrambene industrije, rudnika, telekomunikacija itd.) i kakvi su njihovi rezultati poslovanja? Koliko doprinose budzetu i sta Srbija ima od tih privatizacija? To su izgleda tabu pitanja i ljudi moraju biti ubedjeni uspesan rad nije dobar za nas, vec treba da se raduju propadanju i nestajanju. Takva dresura mozga po pojedinim komentarima ocigledno daje rezultate.

naftas

pre 9 godina

@ dipl. ing. tehnolog iz Panceva

NIS, odnosno Naftagas, kakvo je pravo ime firme, nikada, ali NIKADA nije bio gubitas. Sa strane sto je bilo godina pre Rusa kada je Naftagas punio i do 60% drzavnog budzeta. A ovo sto pricas, mozes da pricas nekom ko nema veze sa Naftagasom, pa ti mozda i poveruje. Naveo sam cinjenice. Nista Rusi pozitivno nisu doneli i to ce ti svaki radnik reci. Jutros sam dosao sa terena na kom sam bio 18 sati, zbog hitne intervencije. Meni niko nece platiti tih deset sati viska, posto to Rusi ne placaju. Zvanicno radno vreme je 8 sati, a to sto nekad budemo ceo dan, to ne vazi. Sto se rafinerije tice, kao sto vrlo dobro znas, Naftagas je akcionarkso drustvo. Rusi nisu isplacivali dividendu nego su te pare gurane u rafineriju, tako da je ona modernizovana iskljucivo parama akcionara Naftagasa, tj. radnika Naftagasa. To sto si ti imao jedno ili dva dobra iskustva sa Rusima mene ni najmanje ne interesuje. A sto se dinara tice, ne dam ti nijedan svoj dinar jer ga debelo posteno zaradim. Cinjenica je da Juznog toka nema, Rusi nisu ispostovali sporazum. I tu je kraj price. Ugovor se mora raskinuti, makar pred medjunarodnim sudom, pa onda na trziste. Firmu neka kupi ko najvise ponudi, pa makar to bili i Rusi, a nalazista nafte i gasa neka zadrzi drzava, ili neka ih da pod koncesiju.

que

pre 9 godina

@naftas: Ako je NIS bio toliko "uspesan" kako ovde tvrdite, mozete li da objasnite zasto je nakupio dugove za oko 1 milijardu dolara i ti dugovi su i dalje rasli? Kako to da, uprkos toj "uspesnosti" i tolikom dugu, ni 10 godina posle bombardovanja nije uspevao da do kraja sanira posledice bombardovanja? Ako je bio tako "uspesan", zasto se tehnoloski i dalje nalazio na nivou 60-ih godina, zasto nije ulagao u preciscavanje, zasto nije radio na uvodjenju Euro 5 goriva itd?
Veze vi nemate sa "naftasima", mnogo vise delujete kao jedan od prozapadnih NVO aktivista koji zastupa interese svojih sponzora.

radnik

pre 9 godina

nis ima duplo manje radnika..ti radnici su na birou kao tehnoloski visak i ako su uglavnom radili na uspesnim pumpama zaposleni su preko lizinga za 250 evra..prvu sansu dotira drzava magistri rade za takodje mizerne pare..menadzerske ruske plate ogromne,nafta se vadi najjeftinije u svetu...ej srbijo gde su ti oci...

Milan

pre 9 godina

@Lala iz ravnice: videću šta imaš da kažeš kada nam Nemci uzmu EPS, Telekom, komunalna preduzeća...kao što su zapadnjaci uzeli medije, banke, kablovske operatere, provajdere telefonije, pa sada plivamo u parama...

Miki

pre 9 godina

To sto nema jos juznog toka nije krivica Rusije vec vase ljubljene EU gospodo evropejci , u koju se kunete. Tako da je prava adresa za zalbe Brisel, drugo nije mi jasno kako vi zamisljate da funkcionise kapitalizam? Prodas nekom nesto, potrosis pare, pa onda posle kazes puj pike vise ne vazi, vrati mi ono sto sam ti prodao? E pa to nece da moze. Niko vas nije terao da prodajete NIS. Sami su evropejci iz DS-a hteli da ga prodaju. Drugo secam se da je pre nego sto je taj NIS prodat, bio gubitas, imao je godisnji gubitak od 100 miliona evra, ne zato sto je preduzece lose poslovalo, vec zato sto su srpski stranacki menadjeri krali ceo njegov profit do poslednjeg dinara. Od kako je NIS prodat Rusima , firma je najprofitabilnija u Srbiji . I da vas podsetim 49% od tog profita dobijaju gradjani Srbije i drzava Srbija kao akcionari jer vecinski ruski vlasnik ima 51%. Ako vam se to ne svidja, lepo izvadite 2-3 milijarde evra iz budzeta pa isplatite Ruse jer su oni u to preduzece investirali milijarde. Ili umuknite.

Marko Nikolic

pre 9 godina

Ovako zelim da kazem da volim Rusiju ali pre svega najvise svoj narod i svoju zemlju...Zato rusofili ne bi trebali da navijaju za neciji interes vec za svoj ako uopste znaju sta je patriotizam i zdrav razum...Kazete da je NIS bio gubitas,verovatno da jeste...Ali niko ne zeli da kaze da se u tom sektoru industrije stvara trenutno najveci profit...Kazete da uplacuju najveci porez u drzavnu kasu a u sklopu poreza ide porez za penziono i socijalno sto je verovatno manje odkako su dosli rusi jer imaju manje radnika,korporativnu taksu koja je trenutno 15% i pored povecanja jedna od najmanja u evropi.Rudna renta koja je verovatno najmanja u evropi.Akcize na gorivo i gas takodje koliko znam ulazi u sastav poreza koji uplacuje NIS...Npr akcize na gorivo su bile daleko manje ranije nego sada...Niko ne kaze da je NIS kupljen za 400 mil dolara a oni u jednoj godini imaju veci profit od kupovine...To nije normalno...Dajte meni nesto da kupim sto ce mi se povratiti kroz godinu do dve i da pritom imam ono sto sam kupio...A da ne govorim da sve zemlje imaju vise koristi kroz koje bi trebao da prolazi Juzni tok po sporazumo nego nasa Zemlja...Juzni tok bi trebao da bude zavrsen do kraja ove godine a on nije ni poceo..Svake godine po gruboj proceni Srbija gubi 250 000 000 miliona evra od tranzita...Svaka izgubljena godina ide na stetu drzave Srbije...Treba se dici prasina oko ove teme jer narod Srbije je ostecen...A vi samo udarajte minuse i time pokazujete koliko volite SRBIJU..toliko od mene

Milutin

pre 9 godina

Nema Juznog toka, ok, e pa onda ugovor ide na sud! Trasa Juznog toka je valjda, normalno bi bilo, ugovorena sa drzavama kroz koje taj gasovod prolazi? Ko je raskinuo ugovor, ima u njemu pa pise sta se radi u tom slucaju, zar ne? Valjda je i to normalno. Ugovor je ugovor. Kako to sada, ako sam dobro razumeo, Bugarska moze da kaze "ne, nista, salili smo se"? Svasta, ne razumem.

dragan

pre 9 godina

Национализовати и крај. Руси нам немогу ништа јер смо окружени ЕУ и Нато. А Нафтагас до доласка Милошевића је била међу најбогатијим фирмама и имала је пумпе по целој СФРЈ. Поред ИНА је имала своја налазишта у Африци, Кувајту.

petar

pre 9 godina

@dragan
Slazem treba uzeti NIS od rusa!A Kostunica i drugovi odgovaraju! Crna Gora uzela od rusa fabriku,uvela sankcije prema Rusije! Sta uradili rusi-NISTA !!! Srbski ruspfili pricali sad ce rusi Crna Goru da kazne ?! I sta je bilo rusofili??? Rusi kako putovali na more u Crnu Goru tako idu.Pogledaite koliko rusa ide na more CG!U avionu ER Srbija 90% putnika ide tranzitom za CG !!! Rusofili mozete staviti minuse,jer istina boli! A za CG svaka cast! A srbski politicari ne smeju da rec kazu rusima!Rusofili i do Rusa do 2009 NIS punio bdzet Srbije i bilo normano grejanje,i radili srpski gradjane a sad vidite koliko ima!!! Pitam rusofile sta rusi uradili CG-nista!!!

mr.

pre 9 godina

Poljska , Ceska , Madjarska , Rumunija , Slovacka , Litvanija , Estonija , Letonija , Bugarska .
Kako su ziveli pod Rusima a kako bez njih .

Lale

pre 9 godina

1. Nalazišta nafte u Srbiji će presušiti za manje od deset godina ako se nastavi sa ovakvim raubovanjem. NIS se hvali da je prošle godine preradio više od 1,2 miliona tona domaće nafte.

2. Rafinerija Pančevo trenutno preradjuje oko 2,6 miliona tona nafte, što je manje od 60% od 4,8 miliona tona realnog kapaciteta. Zbog takve neefikasnosti više je nego izvesno da posluje sa gubitcima. I pored toga Ruse to ne zabrinjava.
A i zašto bi?
Razumljivom jer domaća nafta lako "pegla" sve njegove brojne nerentabilnosti i neefikasnosti.
Poredjenja radi, evropske rafinerije svoju profitabilnost grade na uposlenosti kapaciteta od 85-90%.
Zašto to nije tako i u Srbiji?
Nije poznato, ali je očigledno da su Rusi izabrali najlakšu, najsigurniju i najjeftiniju varijantu za brzo vraćanje uložene investicije, a to je raubovanje ovdašnje, srpske nafte.

3. Sadašnji vlasnik je već otplatio svoju investiciju. Pošto potrošnja u Srbiji i okruženju iz godine u godinu pada (i još će padati) Rusi se s pravom pitaju "šta će nam i ovoliki kapaciteti kada je pad tražnje vrlo evidentan?".

4. Šta država planira i da li je uopšte interesuje šta se ovde dešava, ako se ima u vidu da je vlasnik NIS-a izjavio da ga ne interesuje šta će biti sa Petrohemijom (i sa celim petrohemijskim kompleksom) u Srbiji? [url=http://www.aikb.net]LINK[/url]
Belex Club

@Dovla, a može i DEX

pre 9 godina

Koliko cinizma, malicioznosti u vašem komentaru. Srbi li ste ili Rusi.
Kad smo mi to kukali za grejanje do 2008 god. Za vašu informaciju mazut za grejanje je cak izvižen u Bosnu, Crnu Goru, Austriju, firmi Roth, Pa i Nekermanu koji je to ostavljao u Srbiji kao pomoc. Grejali ste se vi odlicno, a nije bilo rupa u buđetu Srbije jer su samo tri firme bile dovoljne za buđet: NIS, EPS i TELEKOM.
A za Davolu, no koment na vaš bezob....

za que

pre 9 godina

Imao je gubitak kad ste racunuli I onu naftu sto je zaplenjena u Puli 1991god.I to ste racunali !!! Sve ste stavljali ,a nije vas ni doticalo!

za duffa

pre 9 godina

DA su tebe ti ruski botovi oterali iz firme,drugcije bi pricao!!!Nemas pojma kako se ponasaju prema radnicama,gore nego prema Stoci.U stvari raspitaj malo.

Mirko P

pre 9 godina

Dajte NIS nasim partnerima, prijateljima, iz nase ti lepe EU, jer samo oni mogu da nas spase i izvuku iz ovog sto su nam ti Rusi uradili.
Koliko dobre prijatelje, partnere u EU imamo, pokazuje cinjenica da se 100 godina od 1 rata obelazava na mestu, uz tablu, gde je Srpski agresor pocinio zlocin!!!!!
Opet plus sa nase strucnjake koji samostalno, bez mesanja nasih partnera, prijatelja iz EU, ocenjuju da je sve sto ima veze sa Rusijom, lose po nas.
Republika Srpska postade ozbiljnija zemlja, sa barem nekim granicama dokle mogu i ne mogu da idu, on nase jadne Srbije.

sibir

pre 9 godina

Polako mnogo ste nervozni...Bice kada bude...za 6 meseci ili godinu ili dve ali svejedno,bice ga....Sto odmah tolika nervoza,napetost,sto ste nervozni ???Samo opusteno,gasa ima za 1000 godina...Rusi nikuda ne zure,kada dodje vreme krenuce i radovi...Popijte jedno pivo,pogledajte prvenstvo u fudbalu vi iz "Transparentnosti"....Tolika napetost utice na lepotu

Goran

pre 9 godina

Transparentnost Srbija bi mogla da objavi koliko je uspesna bila kompanija NIS dok je bila u nasim rukama, i kakvi su rezultati sada dok ona to vise nije.
Mene bas briga sto ce firma da bude "drzavna" ako ja kao njen gradjanin nemam nista od toga, za razliku od sacice ljudi koji kradu i kradu i kradu...

Lala iz ravnice

pre 9 godina

Dajte Rusima 1 dolar kao i Amerikancima za čeličanu i da ih više negledamo. Izmuzli su i naftu i gas, radno vreme po dvanaest sati a plate smanjene. Pootpuštali sve starije i iskusnije a primili brdo pripravnika (čitaj: robova).
NIS je profitabilan i Rusi jesu uložili brdo ali su odneli 5 brda. Dosta im je. Srbija je živela i bez južnog toka a to i nije neki izgovor za prodaju ovakvog preduzeća isto kao i EPS, TELEKOM...
Taj ogavni podanički mentalitet svih naših političara nas je doveo do prosjačenja. Kao daćemo vam, evo vam sve a vi ćete nam odbraniti Kosovo. Nije nego.

Alan Ford

pre 9 godina

Iz pouzdanih izvora sam saznao da će ugovor biti objavljen 31. juna. Svaka čast Vučiću koji je za samo 2 godine uspeo da ispuni neispunjivo.

Лима

pre 9 godina

Транспарентност је уствари ? ко? ко их плаћа ? због чега? ко им издаје налоге? да није можда Немачка? нешто ми није транспарентно па питам само.

sasa jokic

pre 9 godina

1. NIS
2. C Market
3. Luka Beograd
4. Novosti
5. Kolubara
6. Pare za Kosovo
7. Okrefanje od EU

Steta koju je Kostunica sa svojom kombi strankom (ispostava ruske obavestajne sluzbe) naneo Srbiji,
meri se desetinama milijardi eura.
Da li ce ikada odgovarati za to?

Sikter efendija

pre 9 godina

@Lala iz ravnice... Ne bandaraj obraza ti. Pred pocetak svake grejne sezone prosjacimo od Rusa gas iako im dugujemo Boga oca. Da nam redovno ne izlaze u susret pokrepali bismo ko pacovi.

Matematičar, stipendista NIS-a

pre 9 godina

Nije ni do sada bilo Južnog toka, a NIS je odlično poslovao.
NIS daje više stipendija, donacija i više sponzoriše takmičenja
učenika, studenata i mladih naučnika nego sve duge firme u
Srbiji zajedno.

dipl. ing. tehnolog iz Panceva

pre 9 godina

@naftas

A onda cu ja tebi da dodjem na vrata i da mi svakoga meseca isplatis oko 2000 evra bruto plate, tj 1250 evra neto plate za moje 8-satno radno vreme. Dakle, mozes da pricas sta hoces i izmisljas sta hoces, Rus je razjurio svu partijsku pijavicarsku EU bulumentu. Svakoga koga angazuju kao podizvodjaca palte velike novce u dinar i u sat. Pitajte beogradski Odzacar, a pre toga je po NISu vrsljao ko stigne. I profit iz NISa NE NAPUSTA Srbiju, ne ide za RUsiju, kako ovde mnogi izmisljaju, jer je ceo NIS za Ruse od strateskog a ne poslovnog interesa. A sta je Insajder dokazao, drzite se toga kao pijan plota. Pa nije Insajder sud i sudija - NIS je bio gubitas, cak su lazno prikazani bilansi, a Insajder se drzi laznog bilansa koji je prikazan Rusima kako bi se povecala prodajna vrednost NISa. A kada je prodat fakticko stanje je da je NIS dugovao Bogu i ljudima i firmama i drzavi 154 miliona evra i to direktnog duga, makla bratija u dzepove i ispraznila racune. I to su Rusi ocutali i isplatili svima svaki cvonjak. A danas je u Pancevu nova super moderna rafinerija koju su radili strucnjaci iz celog sveta i sa svetskom opremom. Dosta bre vise lazi i podmetanja, samo zato sto se rusofobi i eurofilicari. Pitajte se sta je bilo sa Sartridom, ko je platio dugove pre poklanjanja amerikancima, i ko je platio dugove koje su napravili ti isti amerikanci. I za onoga sto se pita za rentu i novosadsku rafineriju - amerikanci nisu platili ni dinara za urnisanje vojvodjanski pruga.

naftas

pre 9 godina

Radnik sam NISa vec 25 godina. Za one koji imaju iluzija da su Rusi icemu tu doprineli, mogu samo da kazem da zive u iluziji. Naravno da je profit veci kada su rasprodali sva odmaralista, restorane, druge objekte, koji su godinama unazad gradjeni. Pootpustali su vecinu radnika, naprimali radnike preko lizinga koji rade za minimalac, uzimaju pare od drzave za prvu sansu. Tako bih i ja bio finansijski genije. A posebna je prica sto preko menadzerskih ugovora, vise od pola profita izvlace u Rusiju. Sad izracunajte koliko je drzava ostecena. A sto se Juznog toka tice, mi radnici smi od pocetka znali da ga nece biti i da je prica za malu decu. Terajte ih odavde sto pre, tuzite ih medjunarodnom sudu zbog neizvrsenja ugovorenih obaveza.

ex sns

pre 9 godina

Danas smo culi od svevisnjeg PV u Nemackoj da mi ustvari imamo samo predugovor za Juzni tok??! Juzni tok,to je ocigledno,nece se raditi u blizoj buducnosti jer Bugarska je u Nato,doneli su odluku da se to zamrzava.Ako ima pameti batalite bilo sta sa rusima.Moze neka kulturno umetnicka saradnja ali sa njima nista drugo.Ok je sve ali njihova druzba sa Sps nas gradjane kosta milijardu evra jer je toliki gubitak Srbijagasa sa Bajataovicem na celu,koji pri tom uredno zaradjuje preko 20.000€ plate samo tamo,a u drugim firmama i upr.odborima jos toliko.Toliko o tim srpsko-ruskim komunistima...

Bigi

pre 9 godina

U slucaju Nisa, Rusi su nas onako bratsli preveslali da nekažem zahebali, ali nisu krivi Rusi, oni šišaju gde mogu, i koga mogu ( Bugare recimo nisu mogli) vec su krivi ovi naši jadni i bedni politicari koje cima ko kako želi. Svi su horsli agitovali da se Nis ( a uz Nis idu i bušotine u Srbiji i Angoli) proda na ovakav nacin i za te male pare uz sramnu rudnu rentu od 3%. Koliko se secam jedino se Dinkic protivio i LDP. Najžešci agitatori za prodaju su bili Koštunica, Velja i Toma diploma (baš je nekako u to vreme stekao diplomu pa je valda pomislio da je postao pametniji)a i sadšni premijer je dao svoj doprinos toj sramnoj i posve glupoj i štetnoj trgovini.

bivsi

pre 9 godina

genijalnih clanaka i komentara se da procitati zadnjih dana u vezi sa NIS-om. Neki cak predlazu nacionalizaciju poput caveza u venecueli!? Da se odmah razumemo, sporna je privatizacija i po pitanju rudne rente i po pitanju eksploatacije nase nafte koja je ustupljena zajedno sa NIS-om, sto svakako nije trebalo uraditi. Ali sa druge strane pogledajte bilanse NIS-a, pogledajte ulaganja u rafineriju, pogledajte ekspanziju na trzistu u regionu. A onda pogledajte rezultate privatizacije hrvatske INA-e i zatvaranje rafinerije u Sisku. Zapitajte se koja je bila moguca alternativa? Dal je Srbija imala sredstva od blizu milijardu dolara da bi modernizovala rafineriju u Pancevu i pocela proizvodnju goriva koja zadovoljavaju nove, stroze propise i standarde? Ili je samo trn u oku to sto je u pitanju ruska kompanija?

wow

pre 9 godina

Stotine i hiljade neuspesnih i propalih privatizacija, zatvorenih preduzeca, ali konstantna i najglasnija kampanja protiv ubedljivo najuspesnije privatizacije. Svako ko nije pod medijskom anestezijom razume da tu nesto nije u redu sa logikom i prioritetima.
Ko su kupci stotine preduzeca (secerana, pivara, banaka, medija, prehrambene industrije, rudnika, telekomunikacija itd.) i kakvi su njihovi rezultati poslovanja? Koliko doprinose budzetu i sta Srbija ima od tih privatizacija? To su izgleda tabu pitanja i ljudi moraju biti ubedjeni uspesan rad nije dobar za nas, vec treba da se raduju propadanju i nestajanju. Takva dresura mozga po pojedinim komentarima ocigledno daje rezultate.

aleksandar grozni

pre 9 godina

Da ne idemo u daleku istoriju setimo se samo kada je konvoj Ruske vojske zauzimao Pristinski aerodrom,kako su oni nasi nesretnici trcali za bornim kolima i ljubili Rusku zastavu.Tacnoje mi smo sa njima i po krvi vezani ali digose sidro odose a ono malo jada od Srba ko upisani ostadose da im se siptari smeju i naravno svete za ono ljubljenje Ruske zastave.E tako su nam uvek kroz istoriju pomagali da bi nas od te pomoci pola izginulo.Tako cemo ubedjen sam proci i sa NISOM,a mozda i gore jer nije ona narodna ,hocemoli bratski da delimo ili po pola,uzaludna izreka.

žile

pre 9 godina

Kamo sreće da je Srbija postala članica EU pre sklapanja ovih ugovora. Svi oni bi bili ništavni!
E sad, da li bi neko morao i u zatvor, to zavisi od našeg pravosuđa. Evropa samo zabranjuje takvu vrstu međunarodnih sporazuma, gde se zna ko pije, a zna se i ko plaća, dok je sve ostalo je mutno. Ona ne propisuje krivično gonjene. To je stvar nacionalnog zakonodavstva.

Miki

pre 9 godina

To sto nema jos juznog toka nije krivica Rusije vec vase ljubljene EU gospodo evropejci , u koju se kunete. Tako da je prava adresa za zalbe Brisel, drugo nije mi jasno kako vi zamisljate da funkcionise kapitalizam? Prodas nekom nesto, potrosis pare, pa onda posle kazes puj pike vise ne vazi, vrati mi ono sto sam ti prodao? E pa to nece da moze. Niko vas nije terao da prodajete NIS. Sami su evropejci iz DS-a hteli da ga prodaju. Drugo secam se da je pre nego sto je taj NIS prodat, bio gubitas, imao je godisnji gubitak od 100 miliona evra, ne zato sto je preduzece lose poslovalo, vec zato sto su srpski stranacki menadjeri krali ceo njegov profit do poslednjeg dinara. Od kako je NIS prodat Rusima , firma je najprofitabilnija u Srbiji . I da vas podsetim 49% od tog profita dobijaju gradjani Srbije i drzava Srbija kao akcionari jer vecinski ruski vlasnik ima 51%. Ako vam se to ne svidja, lepo izvadite 2-3 milijarde evra iz budzeta pa isplatite Ruse jer su oni u to preduzece investirali milijarde. Ili umuknite.

geometar

pre 9 godina

Ako nema juznog toka zasto smo poklonili , NIS. Da nece neko mozda odgovarati ? ili opet tepih, Bande komunjarske pljackaju Srbiju jos od Drugog svetskog rata.

kostunici i tadicu suditi za veleizdaju!

pre 9 godina

kada je bio insajder, nigde se nije moglo cuti ovih rusoljubnih trolova, al zato su aktivni sa svojim lazima na svakoj vesti o nis-u

insajder je pokazao da nis NIJE bio gubitas pre 2008. (jedna od gnusnih lazi ruskih piona) vec je samo ostvarivao manju dobit (logicno jer je imao duplo vise zaposlenih sa vecim platama),
danas je dobit veca jer su rusi oterali polovinu ljudi a dobar deo prebacili na lizing agencije i koriste ih kao robove (ukljucujuci i fakultetski obrazovane),
a nasa drzava danas dobija tek 30tak procenata dobiti (a pre 2008. je dobijala 100% dobiti, sto je opet bilo vise)

uz nis dobili su i banatski dvor na poklon koji je drzava gradila sopstvenim sredstvima gde bi se skladistio gas za 'ne daj boze'!
dobili su i kompletna nasa nalazista nafte i gasa da ih slobodno eksploatisu uz bednu rento od 3% (slucaj ne zabelezen u istoriji gde jedna drzava poklanja svoje prirodne resurse i stavlja sebe u polozaj africkih kolonija)

dobili su monopol nad uvozom nafte i gasa, ali rusima ni to nije dovoljno nego nam uvaljuju njihove POSREDNIKE koji nam dizu cenu pa tako placamo skuplje gas nego nemacka ("bratksi")

investicije koje su dogovorene su u stvari KREDIT koji gasprom daje nis-u i koji ce nis morati da vrati, a to znaci i nasa drzava!

ali sve to je samo vrh ledenog brega, sta mislite zasto jos uvek kriju ceo ugovor ko zmija noge?

que

pre 9 godina

@naftas: Ako je NIS bio toliko "uspesan" kako ovde tvrdite, mozete li da objasnite zasto je nakupio dugove za oko 1 milijardu dolara i ti dugovi su i dalje rasli? Kako to da, uprkos toj "uspesnosti" i tolikom dugu, ni 10 godina posle bombardovanja nije uspevao da do kraja sanira posledice bombardovanja? Ako je bio tako "uspesan", zasto se tehnoloski i dalje nalazio na nivou 60-ih godina, zasto nije ulagao u preciscavanje, zasto nije radio na uvodjenju Euro 5 goriva itd?
Veze vi nemate sa "naftasima", mnogo vise delujete kao jedan od prozapadnih NVO aktivista koji zastupa interese svojih sponzora.

Branislav

pre 9 godina

Što se mene tiče, mogu poklanjati svoju privatnu imovinu kome kog žele, ali državnu imovinu ne. Pod hitno poništiti naftno-gasni sporazum sa Rusijom!

Ober

pre 9 godina

Ne bandaraj obraza ti. Pred pocetak svake grejne sezone prosjacimo od Rusa gas iako im dugujemo Boga oca. Da nam redovno ne izlaze u susret pokrepali bismo ko pacovi.
(Sikter efendija)

Onda je uredu pokloniti prirodne resurse ove zemlje? Krepamo zbog političara a ne zbog NIS-a
Nema većeg bandaranja od vašeg. Klasično tandara mandara broć.

bb

pre 9 godina

Od Juznog toka nema nista, a zbog njega je najvise i 51% NIS prodato za male pare. Uz to na eksploataciju nalazista nafte i gasa vrednih nekolko miljardi evra, koje ta kompanija poseduje , drzava Srbija tj mi gradjani Srbije dobijamo mizarnu rudnu rentu od cini mi se 3%, koju nasa vlast ne sme da digne na neki razumniji nivo da se ne bi zamerili Moskvi i smanjili prihode ruskoj kompaniji.

Sima kosmos

pre 9 godina

@Goran
Tako je!
A i pogledajte koliko poreza NIS plati ovoj državi godišnje.
Sve se plašim da bi tako bilo da ga vode naši stručnjaci i partijski poltroni, a vodili bi ga oni sigurno.

srbofil

pre 9 godina

(dipl. ing. tehnolog iz Panceva, 11. jun 2014 16:32)

nisi ti druskane video pancevo a kamoli rafineriju
(da jesi ne bi tako pricao)
nemas blage veze o ekonomiji tacno se vidi iz tvog guslanja inace tipicnog za kompleksase zaljubljene u rusiju

jasno se pokazalo koliko je stetan i poguban taj gasni sporazum i kako je od nas napravio koloniju dok su neke zemlje ratom branile svoje resurse,
razmere te ruske prevare u koju su nas uvalili nasi politicari ce tek da se vide,
a vasa kgb-ovska lupetanja mogu da prodju samo u nizim razredima osnovne skole, odavno vas je svako sa bar malo mozga provalio kakvi ste prevaranti!

ja nisam ni eurofilicar sta god to znacilo ali ni ne lecim komplekse ljubljenjem putinove slike,
ja sam srbofil! i ne volim da neko potkrada moju zemlju bez obzira da li je to rus, amerikanac, kinec ili nemac!

vama je izgleda drago sto nam rusi ubacuju neke svoje preprodavce i sto izvalce ogromnu lovu od nis-a i divljackog izrabljivanja resursa,
vi ste klasicna peta kolona!

petar

pre 9 godina

Od Juznog toka nema nista to znali svi!A poklonili NIS rusima ,moze reci rusi naplatili za podrsku Kosovo,i zbog Juznog toka!Nema ni Kosova ni Juznog toka!Ovde neki pricaju gluposti kako NIS pre rusa imao gubitak,to su gluposti za malu decu to odgovaralo politicarima da kradu pare iz NIS!A sto danas rusi otpustaju srpske radnike koim placaju min,dovode svoje koi imaju po 5000 Eura i vise2.rusi ne placaju akcize 3.dobijau naftu u Voivodine naplacuju kao da stigao iz Rusije4.uz NIS dobili Banatski dvor5.Monopolisti 5.kvalitet goriva nikakav i najskuplji!Uporedite gorivo NIS sa SHELL,TEKSAKO,BP!!! Treba oduzeti NIS! A Kostunica i drugovi odgovaraju za poklon NIS!!!

30 godina u NIS-u

pre 9 godina

@bivši

Ulaganja u rafineriju?
Pa postojale su DVE rafinerije. Ona u NS je čak i starija, na BOLJEM geostrateškom mestu (međunarodna pruga, autoput i kanal DTD) i jedina je proizvodila bitumen.
I zapošljavala 1500 radnika.
A sada je - nema.
Najmanje 500 radnih mesta - manje.

Informisani Srbin

pre 9 godina

Tuzilastvo Srbije da uzme ovaj predmet u ruke i da krene u obradu.
Hrvatska drzava je prodala deo paketa svoje INE ( koja je pandan NIS-u) za nekoliko miljardi eura ( a ne par stotina miliona eura) i PRI TOM NIJE POKLONILA SVOJA NACIONALNA NALAZISTA NAFTE I GASA U JADRANU NITI NACIONALNA SKLADISTA GASA tudjoj zemlji.
UDBA-KGB gasnim sporazumom nasa Srbija je poklonila KGB-u sva nacionalna nalazista nafte ( vrednost preko 8.5 milijardi eura) kao i nacionalno skladiste gasa Banatski Dvor.
Samo u prethodne dve godine Rusi su iscrpli nafu iz srpskih izvora u vrednosti od preko 1,8 milijardi eura sa mizernom rudnom rentom cime su NIS visestruko otplatili i uzeli veliku lovu pride.
Samo nasa Srbija ima posrednika u kupovini gasa firmu Jugorosgas( kao da nam je Srbijagas nesposoban da gas kupi direktno od Rusa), gde sede deca i unuci Udbaskih generala i pukovnika i jedinoi sto rade je da svakog prvog u mesecu otkucaju fakture drzavi Srbiji uvecane za dvocifren postotak .
Na ovaj nacin isparilo je iz Srbije preko milijardu eura dodatno i zavrsilo na racune jedne off shore kompanije.
O svemu ovome cenjeni B92 i Brankica Stankovic su imali celi Insajder sa sve cinjenicama, dokazima i misljenjima strucnih ljudi , ali i dalje je predmet u fioci i "neko ne zeli" da izvadi predmet iz fioke.

Ili ce KGB da plati te milijarde eura stete ili da vrati vecinski paket drzavi Srbiji i da plati razliku u ceni.
Takodje sve odgovorne za ovaj UDBA-KGB sporazum privesti pravdi.

T

pre 9 godina

Ja mislim da je trebalo privatizovati NIS, ali mi nije jasno zasto smo ga prodali kao jednu firmu, i zasto smo sa NIS-om prodali i sve zalihe nafte i gasa. NIS je trebal podeliti na posebne firme, pa onda posebno prodati rafinerije, pumpe, odmaralista, a naftna i gasna polja ostaviti u preduzecu koje bi 100% bilo u vlasnistvu drzave. Nova nalazista bi eventualno mogli da dajemo pod koncesiju. Vezivanje NIS-a za Juzni tok je bilo beslisleno, pogotovo sto ugovor ne govori sta ce biti ako iz nekog razloga na koji ne mozemo da uticemo ni Rusi ni mi ne bude mogao da se izgradi.

KoleM

pre 9 godina

To je ispregovarao Bajatović i on je sada nagrađen za to od strane Rusa. NIS pravi dobit od 500 miliona a vadi nafte i gasa u Srbiji u vrednosti od skoro milijardu evra, pa nije ni čudo što pravi toliku dobit. Ta dobit je gubitak Srbije. U Rusiji je rudna renta 30 i 50% u zavisnosti da li ostaje u zemlji ili se izvozi, znači da uvedemo rudnu rentu od 40% država bi dobila 400 miliona a NIS bi i dalje imao dobit od 100, što je velika dobit. Što se tiče Južnog toka tu je dogovoreno da nemamo nikakvu zaradu, odnosno dogovoreno je da od taksi za prenos gasa vraćamo kredit i da taksa bude taman tolika da vratimo kredit za 20 godina. Budući da su većinski vlasnici mogli su i to da nam ne daju već besplatno da prenose gas. Nadam se da će neko odgovarati za ovaj sporazum, jer je ravan veleizdaji.

naftas

pre 9 godina

@ dipl. ing. tehnolog iz Panceva

NIS, odnosno Naftagas, kakvo je pravo ime firme, nikada, ali NIKADA nije bio gubitas. Sa strane sto je bilo godina pre Rusa kada je Naftagas punio i do 60% drzavnog budzeta. A ovo sto pricas, mozes da pricas nekom ko nema veze sa Naftagasom, pa ti mozda i poveruje. Naveo sam cinjenice. Nista Rusi pozitivno nisu doneli i to ce ti svaki radnik reci. Jutros sam dosao sa terena na kom sam bio 18 sati, zbog hitne intervencije. Meni niko nece platiti tih deset sati viska, posto to Rusi ne placaju. Zvanicno radno vreme je 8 sati, a to sto nekad budemo ceo dan, to ne vazi. Sto se rafinerije tice, kao sto vrlo dobro znas, Naftagas je akcionarkso drustvo. Rusi nisu isplacivali dividendu nego su te pare gurane u rafineriju, tako da je ona modernizovana iskljucivo parama akcionara Naftagasa, tj. radnika Naftagasa. To sto si ti imao jedno ili dva dobra iskustva sa Rusima mene ni najmanje ne interesuje. A sto se dinara tice, ne dam ti nijedan svoj dinar jer ga debelo posteno zaradim. Cinjenica je da Juznog toka nema, Rusi nisu ispostovali sporazum. I tu je kraj price. Ugovor se mora raskinuti, makar pred medjunarodnim sudom, pa onda na trziste. Firmu neka kupi ko najvise ponudi, pa makar to bili i Rusi, a nalazista nafte i gasa neka zadrzi drzava, ili neka ih da pod koncesiju.

Dosta je bilo!

pre 9 godina

Ovi rusofilicari su totalno izgubili kompas!
Lažno se predstavljaju i iznose neke njihove izmišljene teže koje su odavno već raskrinkane.

Gluposti o nekakvom izbacivanju partija iz nis-a su samo jos jedna njihova izmišljotina, danas u nis-u ima više partijskih kadrova nego ikad ali naravno iz partija koje rusija ovde podržava a koje nas uništavaju već 25 godina.

Svaki zaposleni u nis-u zna kako rusi izrabljuju radnike prebacivajuci ih na lizing agencije, ti radnici medju kojima ima i mladih i školovanih nisu imali jaku partijsku vezu pa su od rusa dobili lizing i moraju da trpe mobing svaki dan,
poslednje sto je izašlo na videlo je to da nekima nije uplaćivan staž po vise godina!

Najlošije gorivo u evropi imamo,
o ruskim posrednicima za uvoz gasa koji nam dižu cenu i o kolonijalnoj eksploataciji resursa necu trošiti reči!

Novosađanin NS

pre 9 godina

Danas smo čuli da u Srbiji posluje nekoliko stotina nemačkih
firmi. Kako to onda da nam je tako loše; trebalo bi da živimo u
izobilju?

Marko Nikolic

pre 9 godina

Ovako zelim da kazem da volim Rusiju ali pre svega najvise svoj narod i svoju zemlju...Zato rusofili ne bi trebali da navijaju za neciji interes vec za svoj ako uopste znaju sta je patriotizam i zdrav razum...Kazete da je NIS bio gubitas,verovatno da jeste...Ali niko ne zeli da kaze da se u tom sektoru industrije stvara trenutno najveci profit...Kazete da uplacuju najveci porez u drzavnu kasu a u sklopu poreza ide porez za penziono i socijalno sto je verovatno manje odkako su dosli rusi jer imaju manje radnika,korporativnu taksu koja je trenutno 15% i pored povecanja jedna od najmanja u evropi.Rudna renta koja je verovatno najmanja u evropi.Akcize na gorivo i gas takodje koliko znam ulazi u sastav poreza koji uplacuje NIS...Npr akcize na gorivo su bile daleko manje ranije nego sada...Niko ne kaze da je NIS kupljen za 400 mil dolara a oni u jednoj godini imaju veci profit od kupovine...To nije normalno...Dajte meni nesto da kupim sto ce mi se povratiti kroz godinu do dve i da pritom imam ono sto sam kupio...A da ne govorim da sve zemlje imaju vise koristi kroz koje bi trebao da prolazi Juzni tok po sporazumo nego nasa Zemlja...Juzni tok bi trebao da bude zavrsen do kraja ove godine a on nije ni poceo..Svake godine po gruboj proceni Srbija gubi 250 000 000 miliona evra od tranzita...Svaka izgubljena godina ide na stetu drzave Srbije...Treba se dici prasina oko ove teme jer narod Srbije je ostecen...A vi samo udarajte minuse i time pokazujete koliko volite SRBIJU..toliko od mene

radnik

pre 9 godina

nis ima duplo manje radnika..ti radnici su na birou kao tehnoloski visak i ako su uglavnom radili na uspesnim pumpama zaposleni su preko lizinga za 250 evra..prvu sansu dotira drzava magistri rade za takodje mizerne pare..menadzerske ruske plate ogromne,nafta se vadi najjeftinije u svetu...ej srbijo gde su ti oci...

dragan

pre 9 godina

Национализовати и крај. Руси нам немогу ништа јер смо окружени ЕУ и Нато. А Нафтагас до доласка Милошевића је била међу најбогатијим фирмама и имала је пумпе по целој СФРЈ. Поред ИНА је имала своја налазишта у Африци, Кувајту.

das

pre 9 godina

Čim je tajni dogovor,onda je na štetu građana...logično je.Neko se ugrađuje,nepošteno dogovara itd.Da je sve čisto i legalno ne bi bilo potrebe da se krije. Nažalost,običan smrtnik tu može malo šta da uradi,sem da prestane da se nervira,i da uživa u malim stvarima...A ovim drugima poruka: veliko bogastvo stvoreno na ovaj način uglavnom donosi velike probleme takođe...

petar

pre 9 godina

@dragan
Slazem treba uzeti NIS od rusa!A Kostunica i drugovi odgovaraju! Crna Gora uzela od rusa fabriku,uvela sankcije prema Rusije! Sta uradili rusi-NISTA !!! Srbski ruspfili pricali sad ce rusi Crna Goru da kazne ?! I sta je bilo rusofili??? Rusi kako putovali na more u Crnu Goru tako idu.Pogledaite koliko rusa ide na more CG!U avionu ER Srbija 90% putnika ide tranzitom za CG !!! Rusofili mozete staviti minuse,jer istina boli! A za CG svaka cast! A srbski politicari ne smeju da rec kazu rusima!Rusofili i do Rusa do 2009 NIS punio bdzet Srbije i bilo normano grejanje,i radili srpski gradjane a sad vidite koliko ima!!! Pitam rusofile sta rusi uradili CG-nista!!!

Milan

pre 9 godina

@Lala iz ravnice: videću šta imaš da kažeš kada nam Nemci uzmu EPS, Telekom, komunalna preduzeća...kao što su zapadnjaci uzeli medije, banke, kablovske operatere, provajdere telefonije, pa sada plivamo u parama...

@Dovla, a može i DEX

pre 9 godina

Koliko cinizma, malicioznosti u vašem komentaru. Srbi li ste ili Rusi.
Kad smo mi to kukali za grejanje do 2008 god. Za vašu informaciju mazut za grejanje je cak izvižen u Bosnu, Crnu Goru, Austriju, firmi Roth, Pa i Nekermanu koji je to ostavljao u Srbiji kao pomoc. Grejali ste se vi odlicno, a nije bilo rupa u buđetu Srbije jer su samo tri firme bile dovoljne za buđet: NIS, EPS i TELEKOM.
A za Davolu, no koment na vaš bezob....

dex

pre 9 godina

@dovla: Da, moze da "pozajmi 400 mil od sejika" da otkupi NIS, ali tu moraju da se uracunaju i dosadasnja ulaganja i preuzeti dug od oko 1 milijarde. Za nacionalizaciju NIS-a ili "otkup" bi sada bilo potrebno najmanje 1,5 milijarde i preuzimanje duga koji jos nije otplacen, sve zajedno oko 2 milijarde dolara.

mr.

pre 9 godina

Poljska , Ceska , Madjarska , Rumunija , Slovacka , Litvanija , Estonija , Letonija , Bugarska .
Kako su ziveli pod Rusima a kako bez njih .

samo pitam

pre 9 godina

Ugovori sa FIAT-om i Etihadom su transparentni, mislim javno su objavljeni? Ah, ali to nisu ugovori sa Rusima, pa nema ko da finansira organizacije koje se "bore" za interes Srbije, onda ništa.

analogna analogija

pre 9 godina

Rusi nisu krivi za stopiranje juznog toka nego EU i to je cinjenica a da nas braca Rusi uz pomoc vec nasih cuvenih poturica kao sto je npr. Bajatovic koriste na veliko i to je cinjenica.
No,taman kako smo zasluzili, nemamo svoje ja,mala bara a puno lopva

Lale

pre 9 godina

1. Nalazišta nafte u Srbiji će presušiti za manje od deset godina ako se nastavi sa ovakvim raubovanjem. NIS se hvali da je prošle godine preradio više od 1,2 miliona tona domaće nafte.

2. Rafinerija Pančevo trenutno preradjuje oko 2,6 miliona tona nafte, što je manje od 60% od 4,8 miliona tona realnog kapaciteta. Zbog takve neefikasnosti više je nego izvesno da posluje sa gubitcima. I pored toga Ruse to ne zabrinjava.
A i zašto bi?
Razumljivom jer domaća nafta lako "pegla" sve njegove brojne nerentabilnosti i neefikasnosti.
Poredjenja radi, evropske rafinerije svoju profitabilnost grade na uposlenosti kapaciteta od 85-90%.
Zašto to nije tako i u Srbiji?
Nije poznato, ali je očigledno da su Rusi izabrali najlakšu, najsigurniju i najjeftiniju varijantu za brzo vraćanje uložene investicije, a to je raubovanje ovdašnje, srpske nafte.

3. Sadašnji vlasnik je već otplatio svoju investiciju. Pošto potrošnja u Srbiji i okruženju iz godine u godinu pada (i još će padati) Rusi se s pravom pitaju "šta će nam i ovoliki kapaciteti kada je pad tražnje vrlo evidentan?".

4. Šta država planira i da li je uopšte interesuje šta se ovde dešava, ako se ima u vidu da je vlasnik NIS-a izjavio da ga ne interesuje šta će biti sa Petrohemijom (i sa celim petrohemijskim kompleksom) u Srbiji? [url=http://www.aikb.net]LINK[/url]
Belex Club

dovla

pre 9 godina

Predlazem da Vucko pozajmi 400 mil od sejika (ucinice mu, drugari su) i nek otkupi NIS od Rusa. Onda neka ga pokloni Angeli kao dokaz odanosti nasem novom savezniku.

za que

pre 9 godina

Imao je gubitak kad ste racunuli I onu naftu sto je zaplenjena u Puli 1991god.I to ste racunali !!! Sve ste stavljali ,a nije vas ni doticalo!

olga

pre 9 godina

Nisu Rusi krivi nego političari koji su zarad ličnog interesa napravili sporazum.Borisa i koštunicu lepo za uši pa da krivično odgovaraju za nanetu štetu državi.Dokle će te bre vi više da finansirate političke stranke i nemoralne političare?

Neznalica

pre 9 godina

Lala iz ravnice@

Kako to misliš da uzmemo natrag NIS za 1 dolar? Zar ti nije jasno da bi to bilo oduzimanje Rusima NIS-a. Za razliku od Sartida, NIS je uspešna firma uvek bio i, bar dok je monopola u Srbiji, uvek će biti. Kada bi mi sada i mogli da ga kupimo od Rusa oni bi za njega tražili tržišnu cenu, to jest više milijardi evra.

Mi sada svi moramo da trpimo odluke donesene od strane nekih "demokratski" izabranih ljudi sa naše strane koji pokloniše NIS Rusima. I to je sada tako. Ne može puj pike ne važi. Ne bi moglo ni kod Amera sa Sartidom da nisu počeli da prave gubitke pa nas ucenili sa, ili uzimajte ovo natrag ili ćemo da ugasimo Sartid i ostavimo sve ljude bez posla. I tu je napravljena greška, nije ga nikako trebalo uzimati natrag ali to je sada već neka druga priča.

U stvari kada čovek malo bolje razmisli upravo na ovakvim slučajevima se vidi kakva nas intelektualna nedonoščad vode sve ovo vreme. Ili to ili su teške lopine koji su pravili talove, kako sa Amerima tako i sa Rusima. A kada je i sa jednima i sa drugima tu definitivno nema ideologije već samo suvih interesa. Kakva li je tek korupcija tu radila ne smem ni da pomislim.

Milutin

pre 9 godina

Nema Juznog toka, ok, e pa onda ugovor ide na sud! Trasa Juznog toka je valjda, normalno bi bilo, ugovorena sa drzavama kroz koje taj gasovod prolazi? Ko je raskinuo ugovor, ima u njemu pa pise sta se radi u tom slucaju, zar ne? Valjda je i to normalno. Ugovor je ugovor. Kako to sada, ako sam dobro razumeo, Bugarska moze da kaze "ne, nista, salili smo se"? Svasta, ne razumem.

za duffa

pre 9 godina

DA su tebe ti ruski botovi oterali iz firme,drugcije bi pricao!!!Nemas pojma kako se ponasaju prema radnicama,gore nego prema Stoci.U stvari raspitaj malo.