Četvrtak, 17.04.2014.

10:21

Voćari ceo dan zovu i plaču

Šteta koje je u opštini Ivanjica voću naneo sneg, koji je na Goliji dostigao pola metra, prema prvim procenama, iznosi 10 do 15 miliona evra.

Izvor: Tanjug

Voæari ceo dan zovu i plaèu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

85 Komentari

Sortiraj po:

Latif

pre 10 godina

Žao mi je uništenog voća, ali ne i voćara. Svake godine su pravili probleme sa otkupom malina. Uvek im je bilo malo. Ne sećam se godine da je protekla bez njihovog bunta i nezadovoljstva. Imali su dovoljno vremena da osiguraju svoje zasade i mirno čekaju rod. Ja nisam dobio devet plata i nemam kome da se žalim niti od koga da tražim isplatu zarađenog, jer je firma otišla u stečaj. Sam pao, sam se ubio!

samo pitam

pre 10 godina

Vi koji kukate kako vas privatnici izrabljuju a istovremeno se podsmevate seljacima kako su oni glupi pa ne umeju da se udruže, pa što se vi ne udružite i sprečite te vaše gazde da vas izrabljuju kad ste tako pametni?

A.

pre 10 godina

Kako neko može da kaže za bilo koju hranu da je prokleta?
Nisam poljoprivrednik, ali mi je uvek žao kada elementarne nepogode unište voće, povrće, žitarice.
Jer je to najukusnije sa našeg podneblja. Sazrelo je na drvetu, u njivi, u bašti.

hydra

pre 10 godina

Vi iz DDOR-a treba da cutite,jer osiguranje kod vas je cista prevara. Okolinu KG je prosle god "tukao" grad ostecenja 30-40% kod drugih osiguravajucih kuca(Generali)a meni na vinogradu DDOR procenio 5%.
Da li mi kao drustvo mozemo da napredujemo?
Zasto ovoliko negativnih komentara,za stetu koja je zadesila malinare?
Pa korist od 20 mil eura ima celo drustvo-drzava.
Seljak nikada ne mrzi gospodu iz BG, i ne raduje se njihovoj nesreci.

Zasto da radimo kada mozemo da zajmimo

pre 10 godina

@neko sa strane

Bio je onaj film na tv kada vinogradari u Kaliforniji(?) pale vatre ujutru rano kada pocne mraz da bi malo ugrejali grozdje. Ne verujem da su scenaristi filma to izmislili.

Sergio

pre 10 godina

Nek plaču. Jer treba pare poreskih obveznika da im se daju. Neka daju onda frizerima, limarima, lekarima, ajde svi da zovemo i plačemo. Znači platiš osiguranje, staviš protivgradne mreže i čekaš da vidiš kakva će godina biti i koja je otkupna cena. Sabereš, oduzmeš, vidiš jel isplativo. Ako nije radiš nešto drugo. Vrlo je prosto i jednostavno. Ovde sve neki koji bi hleba bez motike, pa ako nema za novi auto blokiraju se putevi.

LG-G2

pre 10 godina

žalosno je to. nadam se da su osigurani. imam prijatelje u ariljskom kraju koji žive od malina. ovo im je teško palo. sreća pa imaju i zasade šljiva i jabuka pa će preživeti gubitak nekako.

neko sa strane

pre 10 godina

Sinoc gledao na Nemackoj TV-u kako vocari stite procvetalo voce od niskih temperaruta: posto se ovih dana i u Nemackoj nocu temperatura spusti ispod minusa, vocari unapred znaju vremensku prognozu, prskalicama zalivaju procvetalo voce. Cilj i efekat je sledeci: oko mokrih cvetova i grancica zbog niske temperature stvori se led koji stiti cvetove od smrzavanja. Preko dana temperatura poraste, led se otopi i tako par noci dok se temperatura nocu ne popne iznad nule. Ili, u prolazima izmedju vocaka, postave buradi u kojima je vatra i tako greju deo oko vocki. Zar nasi vocari ne znaju za ovu meru zastite?

Kalimero

pre 10 godina

Manite se poljoprivrede i dodjite u gradove da radite u kancelariji a ovi komentatori neka gaje malinu i osiguravaju je posto su oni pametni i znaju kako treba, zato i nisu na planini i ne bodu ruke pa nemojte ni vi
(aleksis, 17. april 2014 11:46)

Ja sam iz grada, imam 40g, i ne pamtim kada sam jeo maline jer su zbog cene za mene misaona imenica. U poslednjih 5 godina sam tri puta ostajao bez posla, imamo sam pauzu od oko 1,5 godina bez plate i imam suprugu i dete. Kome sam ja trebao da plačem? Svaki, ama baš svaki posao, nosi određeni rizik na koji morate da računate kada se bavite njime. Na žalost u ovoj zemlji zarad socijalnog mira uvek ima onih čije je zanimanje bitnije od drugih. Lekari,zemljoradnici,prosvetni radnici...policajci.

dosta je bilo

pre 10 godina

A da konacno jednom osigurate te proklete maline i da se skinete sa grbace poreskih obveznika, kojima nikada ne pomazete?

Dosta vise proklete maline i revolucije svake godine zbog cene.

Ivan

pre 10 godina

Za one sto mi komentarisu socijalnu pomoc... Naravno da neko ko ima vocnjak nije socijalni slucaj. Tek kad rasproda sve i nakon toga ne uspe da obnovi prihod, pa izgubi bas sve, onda postaje socijalni slucaj. Sta nije jasno? A sto se tice osiguranja... sta se ikoga tice da li moze ili ne moze od snega da se osigura? Ako ja svu svoju imovinu ulozim na rulet, na 115 crveno, ocu li drzavi da placem kad izgubim? Da placem jer niko nije hteo osiguranje za rulet da mi proda? Ovo je na zalost zemlja prevaranata i svercera na raznim propustima i cakama na racun drzave. I da vidim koliko malinara vozi skupoceno "njemacko auto".

nikola87

pre 10 godina

@milan: nisu ti ameri krivi nego mi sami (svi zajedno)... Kada niko od nas ne vodi dovoljno racuna o ovoj planeti, zasto bi se iko cudio ovakvih posledica?

IronMan

pre 10 godina

"Crnjak" - to je kada osiguravajuće kuće dočekaju neku katastofu, a onda uposle svoje agente da u "komentarima" po medijima pišu hvalospeve o njima i krivicu svaljuju na ove što ne plaćaju osiguranje! Osiguravajuće kuće su drugo najveće zlo koje je civilizacija donela, posle banaka!

Sava

pre 10 godina

Koja glupa prica da ne mozes da se osiguras od sneznih padavina u aprilu i maju!
Ljudi ne izmisljajte, nego vam je lakse da kukate i trazite pare od poreskih obveznika!
(Milan DDOR, 17. april 2014 13:23)

Molim te uputi nas ko to osigurava useve i plodove od snežnih padavina. Ovde u Bajinoj Bašti tvoje kolege (DDOR i Dunav)to ne rade. Kolika je premija (okvirno) za malinjak površine 35 ari u 5-oj godini starosti?
Pozz

da, radim za osiguranje

pre 10 godina

Vidim da neki pljuju po osiguranju, a nekima je značilo život, kada im je izgoreo stan zbog neispravne instalacije, inače su i oni mogli kukati i plakati. Mora da su Japanci, Amerikanci i Nemci budale, pošto imaju najviše izdatih polisa.

Isto za onaj video o Delta generali kasko osiguranju...pa ljudska glupost se ne može osigurati. Nema tog kaska osiguranja koje će ti isplatiti krađu vozila ako im ne predaš ključeve od istog. U suprotnom već bi bila dobra stara fora prevare osiguranja, gde bi se dvoje dogovorili da im je kao ukradeno vozilo, prodali ga i uzeli pare i za vozilo i osiguranje.

zola

pre 10 godina

Ivan@#Koje poredjenje sa ruletom?Ti ne gubis nista sa ruletom a kad godina omane nagrabusi seljak ali i ti,nije u pitanju samo malina vec i ostalo voce a to ces osetiti na pijaci ako uopste budes radio e to je tvoj rulet.

Era

pre 10 godina

Vi pametnjakovici sto prozivate poljoprivrednike za osiguranje treba da znate da poljoprivrednici nisu toliko glupi da zasade prepuste slucaju. Zasadi (maline) osiguravaju svi koji imaju iole vece malinjake, ali osiguravaju na GRAD! Kada se jos desilo da sneg padne nakon sto voce izlista.

Ve-Ha-KRI

pre 10 godina

Osiguravajuća društva u Srbiji su obični lopovi koje posle moraš tužiti da bi dobio ono što ti pripada.
A vi iz grada ako mislite da ste najpametniji na svetu,pa ko vam brani da dodjete na selo i uzmite da radite kad je sve to tako lako i kad je zarada astronomska?
(Mrmot, 17. april 2014 13:19)

Ovo potpisujem. Situacija je sledeca : Platim osiguranje, slupam auto(nije moja krivica, drugi auto se zaleteo u mene od nazad), odem u ovlasceni servis i dobijem profakturu na 430 000 din za popravku stete, odnesem profakturu u osiguravajucu kucu (radi se o Milenium osiguranju), nakon par dana dobijem odgovor da mi isplacuju 130 000 din. Sad buduci da mi cela stvar nije bila jasna, jer mene novac uopste nije ni zanimao, nego da mi poprave auto, ja pitam da li su se onda sa servisom dogovorili da celu popravku izvrse za tih 130 000 din ili o cemu se radi. Da bih na to dobio odgovor "pa ne znate mi nudimo toliko" cela situacija je bila jako komicna i prosto za smeh dakle sa jedne strane imate placeno osiguranje i jasan iznos za popravku i sa druge strane imate lopovsko udruzenje koje treba da izvrsi sve obaveze ali kao i svaki drugi lopov krecu lazi i prevare. Na kraju su isplatili oko 250 000 din. Ma smesna situacija kao cenkas se sa osiguranjem. Izvoli steta je tolika - osiguranje je placeno - isplati stetu protiv koje sam se ja zapravo i osigurao.

ekonomista

pre 10 godina

Za Milos. Kakav glup komentar ne verujem. Ti si samo na slici video maline nesreco. Grejanje hahahvavavahahaha.... jos se smejem hahahahhaha. Mreze se ne koriste protiv snega, vec protiv grada nesreco.

mile

pre 10 godina

Predsednik opštine Ivanjica lupeta gluposti. Štete će biti, ali u malom obimu jer vegetacija je ove godine krenula prerano. Sve što je u malinama izlomljeno će se donekle oporaviti, možda bude prinos nekih 10-15% niži, ali to nije katastrofa. Pri tom, kako je krenulo, postojala je opasnost da prerodi, što je jednako loše kao i da podbaci, jer je kvalitet niži. Ali pored genijalnog predsednika opštine, koji priča o stvarima o kojima pojma nema, još su mi bolji ovi stručnjaci koji pričaju o zaštiti...gospodo stručnjaci iz BG, zaštita protiv ovoga ne postoji, ovo nije grad pa da staviš mrežu, ovo je sneg koji lomi svojom težinom, i nije standardna pojava pa da bi se neko od njega branio. Najveću štetu imaju upravo oni kojima je ovo polomilo protivgradne mreže i zasene

Losmi

pre 10 godina

Znam sta je malina od kako znam za sebe. Takodje znam da se cesto ova prica ponavlja. Kuku desio sneg, kuku desila se poplava, kuku desila se susa, ajde drzavo pomagaj. Treba pomoci samo onima koji stvarno nemaju. Ostali koji su imali lepe prihode prethodnih godina a nisu placali osiguranje nemaju sta da traze od drzave. Kad tako pocnemo da funkcionisemo od ove zemlje ce jos i biti nesto.

bluesteel

pre 10 godina

Citam ne verujem,osiguravajuce kuce kao resenje.Ili ste jedni od njih ili nikada niste umali posla sa njima.Ja jesam pa znam sta pricam ,konkretno nizerazredni fudbalski klub je bio osuguran od povreda za 150000 dinara.Nismo uspeli jedan jedini dinar da naplatimo a naravno da je u sezoni bilo svakakvim povreda,Pa oni i postoje da oni budu na dobitku ne vi,jako je tesko naplatiti osiguranje, to je sigurno.Uostalom kad mislite da vocari toliko zaradjuju,pa vi lepo prodajte stanove kupite zemlju pa se bavite proizvodnjom voca.

LucYfer

pre 10 godina

Po svemu sudeci priroda je darezljivija od osiguranja, tako da kad "ubije" grad ili mraz priroda ipak gratis ostavi odredjeni procenat roda. Pitanje je da li bi osiguranje isplatilo toliko za unapred primljene pare, jer osiguravajuce kuce ne bi bile toliko bogate da nemaju i ne postuju iskljucivo svoja cudna pravila protiv kojih jedan poljoprivrednik nema velike sanse. Sve se na kraju zavrsi po principu daj sta das da ovaj isti poljoprivrednik ne bi sebi pravio jos vecu stetu dangubeci sa nekim od prethodnih komentatora koji ga sad ubedjuje da njegovi usevi ne vrede onoliko koliko su na pocetku procenili ili sto je jos lakse da grad nije tako jako lupao...

miki

pre 10 godina

dosta kukanja.a malo vise ukalkulisanog rizika. dosta njih hoce da zaradi a da pri tom ne placa osiguranja ili da uvede mreze itd. Sa drige strane drzava bi trebali da im.pomogne bar kad su mreze u pitanju jer ovako gubi mnogo vise na izgubljenim porezima. Trece je kultura nekih koji zivot pod rizicima smatraju normalnih kao dosta domacinstava koji zive uz Dunav i umesto da podignu temelje radje grade dodatnu sobu.

m power

pre 10 godina

Kolektivno, ovako svi, stavimo prst na čelo, pa razmislimo zašto nam se dešavaju ovakve stvari? Zavist i zloba caruju, a mi se ne borimo da ih iskorenimo, nego dopuštamo da upravljaju nama, pa smo se, kao takvi, smučili i milom Bogu.

frile

pre 10 godina

Vidim da ovde na forumu ima mnogo pametnih i zlokobnih ljudi koji pričaju o osiguranju. Prvo se raspitajte o onome o čemu puni zlobe pričate.
Ne postoji osiguravajuća kuća u Srbiji koja će ti osigurati malinu na štetu od snega u aprilu. Neka je bog u pomoći porodicama voćara, pošto vam država nažalost, prema prethodnom iskustvu pomoći neće... :(

Milan DDOR

pre 10 godina

Koja glupa prica da ne mozes da se osiguras od sneznih padavina u aprilu i maju!
Ljudi ne izmisljajte, nego vam je lakse da kukate i trazite pare od poreskih obveznika!

anabg

pre 10 godina

Hajde hoćemo i da Beograd pomogne! Mi Beogradjani smo svesni stanja u Srbiji, dajte da pomognemo nekako ovim ljudima!!! Ljudi iz Beogradske vlasti, čujete li nasss?

Malinar

pre 10 godina

Mozda nas je stigla kazna zbog alavosti. Da se ne lazemo I pored sve kuknjave velike pare zaradimo svake godine. Iz licnog primera (necu navesti koliko imam pod malinama) samo prosle godine mi je ostalo cisto nesto malo ispod 27.000 evra. Da ove godine ne uberemo ni malinu , opet niko nece propasti. E sad ako su spiskali pare na gluposti onda....

...

pre 10 godina

Srbi mrze da jedu voće jer je to seljačka hrana, a oni se stide svog ruralnog porekla. Dakle, zapadnjaci će ostati bez malina.
U širem kontekstu, Srbi će ostati bez kojeg litra rakije, što i nije neka šteta, a, uostalom, lako će se naći zamena. Imao sam prilike da probam "rakiju" od natrulih mandarina "zaplenjenih" na jednom graničnom prelazu. Ljudima koji su pili to "piće" bilo je apsolutno svejedno šta piju.

preduzetnik

pre 10 godina

Ne mogu da verujem koliko se ljudi raduje tudjoj nesreci, da li je od vas neko svestan koliko ti ljudi rade u toku godine, koliko su novca ulozili, truda ,muke i znoja i tako nesto da se desi.. slazem se da treba osigurati, ali puno njih nemaju neke velike zasade pa kada se sve sabere, i gorivo i sadni materijal i sredstava za zastitu bilja i obrada zemljista, i to malo kako se nekome cini da izdvoje za osiguranje postaje previse....

Ajkjukobrojcipela

pre 10 godina

Ne verujem kakvi komentari od stručnjaka koji nisu okopali ni red kukuruza. Pa dajte mi vi pare da se osiguram, jer nemam. Ili da uzmem kredit sa kamatom od 7-8 posto, na tom vašem zapadu je 1-2 posto. A to što sam prodao prošle godine nekim Rusima nisam još sve naplatio. Imam i mreže i navodnjavanje i svu zaradu ulažem. Kako god, ja svoj novac zarađujem radom, ne (ne) radim u administraciji, ne izdržava me familija a ko kaže da nema posla ne treba ni da radi, jer ima posla ako ga sam stvoriš.

Milos

pre 10 godina

A umete li vi da stavite zice i da pokrijete imanje, ili da uvedete grejanje ? Pa jel samo vi na svetu imate zasade? Nego hocete uz malo ulaganja da vam dodju pare, e pa nema toga!

Duda

pre 10 godina

Vidim da se ovde svi razumeju u osiguranje? Gospodo draga osig. pokriva štete samo od- grada, požara i udara groma. Tačno je da država vraća 40 posto od ukupne premije ali samo reg. gazdinstvima. Pored toga isplata štete se vrši tek nakon konačne procene nakon berbe ako prethodno nije procenjena totalna šteta i to samo za razliku pod uslovom da nije bilo Vašeg učešća u šteti.

инжењер

pre 10 godina

Процењен губитак између 10 и 15 милиона евра? Прецизности стручност на нивоу. Па није то 10-15 динара.

Mrmot

pre 10 godina

Osiguravajuća društva u Srbiji su obični lopovi koje posle moraš tužiti da bi dobio ono što ti pripada.
A vi iz grada ako mislite da ste najpametniji na svetu,pa ko vam brani da dodjete na selo i uzmite da radite kad je sve to tako lako i kad je zarada astronomska?

ok

pre 10 godina

"inače,jako je lako naplatiti štetu od osiguranja...ovi mudrovi što to pišu verovatno nikad nisu imali posla sa istima..."
(pera, 17. april 2014 12:10

Slazem se da kad je covek SAM protiv tih azdaja nema velike sanse da sa njima izadje na kraj. Ali kad se svi udruze u kooperative i sindikate, na cijem se celu izaberu ODGOVORNI ljudi iz njihovih redova, moze se i od drzave izdejstvovati donosenje novih zakona po pitanju elementarnih nepogoda. Mogu se lakse angazovati advokati koji bi ih zastupali pred sudovima i u Srbiji i u inostranstvu. A ovako gde je "svaka vaska obaska" nazalost istina je da nemaju nikakve sanse.

mik

pre 10 godina

Vidim mnogi pozivaju ove iz grada da dodju na selo da rade pa da vide kako je to. E pa otisla bih ja mozda na selo da otac nije 'stegao' ono malo zemlje i cuva je za sina koji je otisao u inostranstvo bez namere da se vraca.

...

pre 10 godina

Srbijo medju hejterima...Pa ljudi nisu nista trazili nego konstatovali...pojedini ljudi su osigurali od grada ali nisu se nadali snegu u drugoj polovini aprila...

Socijalne ustanove postoje samo zbog zaposlenih u njima

pre 10 godina

@Ivan

"Ko dokaze nakon gubitaka da je socijalni slucaj i da nema nikakve prihode i imovinu, njemu dati socijalnu pomoc."

Kako neko ko ima vosnjak da dokaze da nema imovinu ?

socijalko

pre 10 godina

Ivane zasto bi socijalno pomogalo vocarima sa silnim zemljiste kada mu rod bude slab zbog nepogoda a koji mozda u prethodnoj godini zaradi silne pare, a ne nekome ko zivi u gradu, nezaposlen je bez dinara prihoda i nema zemljiste u svom vlasnistvu i odbijen je jer ima sobicu viska od propisane kvadrature da bi stekao pomoc? A onda bez tog dokaza da ste socijalni slucaj nemate prava ni onaj 1 besplatan obrok u narodnoj kuhini, a ni popusta kod placanja nekih racuna.

Nenad

pre 10 godina

Voce moze da se osigura samo od grada. Normalno, komentatori to ne znaju,ali im to ne smeta da se prave pametni na netu. Ali gomila zaposlenih u drzavnim kancelarijama ionako nema sta da radi pa savetuju one koji se bore da nesto zarade. Gospodo, necete ni vi dugo na tudjoj grbaci da zivite.

ma neeeeeeeeee ,....

pre 10 godina

ne razumem vocare koji svoju ekonomiju baziraju na nezasticenom zasadu u 21. veku ,.... sadnice nisu sertifikovane ( u slucaju malina uglavnom zaperci od komsija), nema protivgradne mreze, nema zalivanja kap po kap, nema sistema orosavanja (sprecava mrznjenje) ,... princip "sta nam Bog da",.... a ne daje bas ,....

Bozon

pre 10 godina

Sad vam je valjda jasno čemu još služi geo-inžinjering o kome su pre neki dan raspravljali u UN-u. Ovo se dešava od 2006, a mnogi tupsoni koji u nebo u životi nisu pogledali i dalje tvrde da je to izmišljotina. A u UN-u raspravljaju o tome.

Da komsiji crkne krava?

pre 10 godina

Pitanje za malinare, i sve sitne agrobiznismene je zasto se ne osiguravate, zasto nemate zrno udruzenosti i solidarnosti?
Imali biste sigurnost, imali biste vremenom svoje hladnjace, imali biste bolje cene, imali biste sve sto sad nemate.

objavite komentar

pre 10 godina

Sram da bude sve vas koji pametujete iz fotelja u gradu!
Osiguranje ne pokriva snežne padavine. Samo čekate tuđu nesreću...

marko

pre 10 godina

@neba,

Треба да знаш да Законом о приходима и опорезивању, ко плаћа и за шта порез. Пољопривредници плаћају обавезан ПИО, а по структури је јако лако видљиво да већина њих не испуњава услове за улазак у ПДВ, и одатле они све своје законске обавезе уредно испуњавају. То што људи не знају и мисле да свако треба да плаћа неки порез је само мера незнања и непознавања материје. Да не знаш шта пишеш види се по томе како си лупио за број газдинстава којих има око 2000 а не како ти пишеш свега 14 у Ивањици. Пишеш о хладњачама ко да су на сваком ћошку, а не знајући при томе која струја треба за њих и уопште колико мало их има. Ту струју за хладњаче добијаш само уз одобрење ЕПС-а и као правно лице. А стандарди се примењују тамо где треба тј. у тим истим хладњачама, јер да није тако сигурно не би 80% наше малине ишло у ЕУ. О осигурању би могао исто нешто да напишем, али то је тек ван Гугла па сумњам да ту може нешто да се дискутује са таквима, када и оно што је доступно успеш да искривиш.
Молим модерацију да објави мој коментар чисто да људи виде каквих све злонамерника има када пишу о одређеној области, посебно о једној која је међу најбољима у свету (пошто је Србија већ годинама међу прва 3 светска произвођача малине), од које код нас живи солидан број људи, и која нашој земљи тј свима нама доноси одређену новчану добробит. Хвала.

cickavi01

pre 10 godina

Saosecam se sa svima njima ali moraju da nauce jednu stvar OSIGURANJE OD ELEMENTARNIH NEPOGODA.
Nekazem da je jeftino ali necega se mora odreci.....kod nas se stalno rizikuje....ma nece to mene....i sad kad udari nesreca plakanje.
Za pivo,cigarete se ima a za osiguranje nema......svaki dan po kutija cigara+par piva je daleko vise mesecno nego premija osiguranja.
Ovima kojima to neodgovara sto pisem znaci da su se nasli prozvani....sta da vam radim zivot je takav.
Aj uzdravlje.

dejan

pre 10 godina

meni zao nas ivanjicana koji nemamo maline,unistili nam gradic upravo ovi sto placu.jednom nogom u selu a drugom u gradu,oce i jare i pare!

Priprema za drzavne uterivace

pre 10 godina

"Voćari ceo dan zovu i plaču"

Mi sto nemamo posao placemo vec 14 godina ! Ne zovemo nikoga jer smo telefone odavno odjavili.

Nikola Javor

pre 10 godina

Ja imam nekoliko hektara jagoda i zaista je steta velika, ali sreca pa se svake godine osiguram i gubitak ce biti barem delimicno pokriven!
Necu biti u minusu.
Takav je zivot... Prosla godina je bila bas dobra!

Agronom

pre 10 godina

Poljoprivreda ima vise specificnosti a jedna je od njih je da dosta zavisi od prirodnih useva?
Da li ste se osigurali?
Umeju ljudi iz osiguranja da budu barabe, da nece da procene kako treba ali bi ste bar dobili neki dinar.

Orem asfalt

pre 10 godina

Scenario 1:
Blaga, topla zima, "udara" hladni talas, odoše voćke, povrće, oranice...
Scenario 2:
Hladna duga zima...Eeeee, da je samo nedelju dana ranije otoplilo....Ovako, ode sve i voćke i povrće i oranice...
Scenario 3:
Topla, duga zima, bez kiše. Ne valja! Cvet ostao bez vode...Ode mast u propast...
Scenario 4:
Topla duga zima sa dosta kiše. Ne valja! Sve istruli od kiše. Biće smanjen rod.
Scenario 5:
Dopisati po potrebi, kako bi se našao alibi da hrana bude što skuplja, jer su pare potrebne za novi džip, svadbe od tri dana, novi crep na kući, još jedan sprat više od komšije...
Sve će to gradjani da plate....

aleksis

pre 10 godina

Manite se poljoprivrede i dodjite u gradove da radite u kancelariji a ovi komentatori neka gaje malinu i osiguravaju je posto su oni pametni i znaju kako treba, zato i nisu na planini i ne bodu ruke pa nemojte ni vi

ooo

pre 10 godina

a kad zarade tri moje godisnje plate ne plaču, sede po mnogobrojnim ivanjičkim kafanama i smeju se ljudima koji odlaze na posao svaki dan, pa moraju malo i da plaču manje će da peepee, ne treba im dati ni dinara

osiguranje

pre 10 godina

Ne branim državu, pogotovo ne političare ali za osiguranje useva i plodova svi imaju pravo na 40% povrata od premije osiguranja od države, tako da osiguranje izađe oko 5% proizvodnje za voće i oko 2% za ratarske kulture.

Ivan

pre 10 godina

Pa normalno da drzava treba da pomogne. Ko dokaze nakon gubitaka da je socijalni slucaj i da nema nikakve prihode i imovinu, njemu dati socijalnu pomoc.

risk assessment

pre 10 godina

Ovo je jos jedan dokaz da poljoprivrednici moraju da se edukuju o nacinu procene poslovnog rizika.Danas je nedopustivo ulagati novac i trud i gledati u nebo, posebno ako od toga zavisi egzistencija porodice.Osiguranje useva i voca se podrazumeva u razvijenoj poljoprivrednoj proizvodnji.Kada je trebalo u startu odvojiti max 20 % od ocekivane dobit da bi se osigurao prinos, onda je domacin poljoprivrednik racunao da je to mnogo. Sada bi dao i 70 % ocekivane dobiti, samo da izvuce 30 % , a ne da ode u minus.Ovaj put ce uciti na tezi nacin, nazalost. (ne, ne radim u osiguranju,bavim se preduzetnistvom)

doc

pre 10 godina

Poštovani uzgajivači malina, cenim I poštujem Vaš trud I želju da radite I zaradite I želim Vam da Vam novčanik bude pun. Ipak Vas moram podsetiti da ste godinama unazad radi poboljšanja otkupne cene organizovali blokade saobraćaja, a sada tražite da Vam neko pomogne. Ukoliko obećate da nikada vise nećete nas sprečavati da živimo I radimo, već one koje smatrate da su krivi za niske otkupne cene (hladnjače), podržaću državu da Vam pomogne, a Vi me se setite da mi pomognete ako ostanem bez posla.

neba

pre 10 godina

A o osiguranju ni O...
Medjutim, tu je druga prica - iako drzava vraca 40% premije osiguranja, vraca samo registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima!
Ali, nas seljak voli da radi na crno - kada bi pogledali socijalne karte i registar polj. gazdinstava, videli bi da ih u Ivanjici ima sve ukupno 14!
Sada drzava treba da se okrene i da kaze - pomazemo, ali samo registrovanim polj. gazdinstvima!
Dosta je lopovluka na sve strane - struju i vodu za hladnjace i plastenike placaju kao za domacinstva (pored toga sto crpe vecinu vode iz cevovoda sa postavljenim pumpama, a transformatori pucaju 1 nedeljno), HACCP im je misaona imenica (statistike kazu da je 70% polj. proizvoda na pijacama neispravno)... A pare nisu male, posebno od malina i voca... (poznanik je od tresanja prosle godine na ruke dobio oko 15.000eur!, drzavi - 0)

Tata

pre 10 godina

Kako neko, ko sebi dozvoli da mu jedini izvor prihoda velikim delom zavisi od prirodnih uslova na koje niko ne moze da utice ne osigura to na ovaj ili onaj nacin, nije mi jasno.

Kao kada bi svoju ustedjevinu drzao u kuci i pri tome drzao vrata otvorena i kad me u kuci ima i nema, sve nadajuci se, valjda nece.

Veoma neozbiljno.

Osiguranje?

pre 10 godina

Pa da se manu novca poreskih obveznika.

Uzgred, je l zovu nas (poreske obveznike) kada treba da se deli profit ili samo kada padne sneg?

Osiguranje?

pre 10 godina

Pa da se manu novca poreskih obveznika.

Uzgred, je l zovu nas (poreske obveznike) kada treba da se deli profit ili samo kada padne sneg?

risk assessment

pre 10 godina

Ovo je jos jedan dokaz da poljoprivrednici moraju da se edukuju o nacinu procene poslovnog rizika.Danas je nedopustivo ulagati novac i trud i gledati u nebo, posebno ako od toga zavisi egzistencija porodice.Osiguranje useva i voca se podrazumeva u razvijenoj poljoprivrednoj proizvodnji.Kada je trebalo u startu odvojiti max 20 % od ocekivane dobit da bi se osigurao prinos, onda je domacin poljoprivrednik racunao da je to mnogo. Sada bi dao i 70 % ocekivane dobiti, samo da izvuce 30 % , a ne da ode u minus.Ovaj put ce uciti na tezi nacin, nazalost. (ne, ne radim u osiguranju,bavim se preduzetnistvom)

Tata

pre 10 godina

Kako neko, ko sebi dozvoli da mu jedini izvor prihoda velikim delom zavisi od prirodnih uslova na koje niko ne moze da utice ne osigura to na ovaj ili onaj nacin, nije mi jasno.

Kao kada bi svoju ustedjevinu drzao u kuci i pri tome drzao vrata otvorena i kad me u kuci ima i nema, sve nadajuci se, valjda nece.

Veoma neozbiljno.

Agronom

pre 10 godina

Poljoprivreda ima vise specificnosti a jedna je od njih je da dosta zavisi od prirodnih useva?
Da li ste se osigurali?
Umeju ljudi iz osiguranja da budu barabe, da nece da procene kako treba ali bi ste bar dobili neki dinar.

osiguranje

pre 10 godina

Ne branim državu, pogotovo ne političare ali za osiguranje useva i plodova svi imaju pravo na 40% povrata od premije osiguranja od države, tako da osiguranje izađe oko 5% proizvodnje za voće i oko 2% za ratarske kulture.

neba

pre 10 godina

A o osiguranju ni O...
Medjutim, tu je druga prica - iako drzava vraca 40% premije osiguranja, vraca samo registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima!
Ali, nas seljak voli da radi na crno - kada bi pogledali socijalne karte i registar polj. gazdinstava, videli bi da ih u Ivanjici ima sve ukupno 14!
Sada drzava treba da se okrene i da kaze - pomazemo, ali samo registrovanim polj. gazdinstvima!
Dosta je lopovluka na sve strane - struju i vodu za hladnjace i plastenike placaju kao za domacinstva (pored toga sto crpe vecinu vode iz cevovoda sa postavljenim pumpama, a transformatori pucaju 1 nedeljno), HACCP im je misaona imenica (statistike kazu da je 70% polj. proizvoda na pijacama neispravno)... A pare nisu male, posebno od malina i voca... (poznanik je od tresanja prosle godine na ruke dobio oko 15.000eur!, drzavi - 0)

Orem asfalt

pre 10 godina

Scenario 1:
Blaga, topla zima, "udara" hladni talas, odoše voćke, povrće, oranice...
Scenario 2:
Hladna duga zima...Eeeee, da je samo nedelju dana ranije otoplilo....Ovako, ode sve i voćke i povrće i oranice...
Scenario 3:
Topla, duga zima, bez kiše. Ne valja! Cvet ostao bez vode...Ode mast u propast...
Scenario 4:
Topla duga zima sa dosta kiše. Ne valja! Sve istruli od kiše. Biće smanjen rod.
Scenario 5:
Dopisati po potrebi, kako bi se našao alibi da hrana bude što skuplja, jer su pare potrebne za novi džip, svadbe od tri dana, novi crep na kući, još jedan sprat više od komšije...
Sve će to gradjani da plate....

aleksis

pre 10 godina

Manite se poljoprivrede i dodjite u gradove da radite u kancelariji a ovi komentatori neka gaje malinu i osiguravaju je posto su oni pametni i znaju kako treba, zato i nisu na planini i ne bodu ruke pa nemojte ni vi

doc

pre 10 godina

Poštovani uzgajivači malina, cenim I poštujem Vaš trud I želju da radite I zaradite I želim Vam da Vam novčanik bude pun. Ipak Vas moram podsetiti da ste godinama unazad radi poboljšanja otkupne cene organizovali blokade saobraćaja, a sada tražite da Vam neko pomogne. Ukoliko obećate da nikada vise nećete nas sprečavati da živimo I radimo, već one koje smatrate da su krivi za niske otkupne cene (hladnjače), podržaću državu da Vam pomogne, a Vi me se setite da mi pomognete ako ostanem bez posla.

Da komsiji crkne krava?

pre 10 godina

Pitanje za malinare, i sve sitne agrobiznismene je zasto se ne osiguravate, zasto nemate zrno udruzenosti i solidarnosti?
Imali biste sigurnost, imali biste vremenom svoje hladnjace, imali biste bolje cene, imali biste sve sto sad nemate.

Ajkjukobrojcipela

pre 10 godina

Ne verujem kakvi komentari od stručnjaka koji nisu okopali ni red kukuruza. Pa dajte mi vi pare da se osiguram, jer nemam. Ili da uzmem kredit sa kamatom od 7-8 posto, na tom vašem zapadu je 1-2 posto. A to što sam prodao prošle godine nekim Rusima nisam još sve naplatio. Imam i mreže i navodnjavanje i svu zaradu ulažem. Kako god, ja svoj novac zarađujem radom, ne (ne) radim u administraciji, ne izdržava me familija a ko kaže da nema posla ne treba ni da radi, jer ima posla ako ga sam stvoriš.

Mrmot

pre 10 godina

Osiguravajuća društva u Srbiji su obični lopovi koje posle moraš tužiti da bi dobio ono što ti pripada.
A vi iz grada ako mislite da ste najpametniji na svetu,pa ko vam brani da dodjete na selo i uzmite da radite kad je sve to tako lako i kad je zarada astronomska?

cickavi01

pre 10 godina

Saosecam se sa svima njima ali moraju da nauce jednu stvar OSIGURANJE OD ELEMENTARNIH NEPOGODA.
Nekazem da je jeftino ali necega se mora odreci.....kod nas se stalno rizikuje....ma nece to mene....i sad kad udari nesreca plakanje.
Za pivo,cigarete se ima a za osiguranje nema......svaki dan po kutija cigara+par piva je daleko vise mesecno nego premija osiguranja.
Ovima kojima to neodgovara sto pisem znaci da su se nasli prozvani....sta da vam radim zivot je takav.
Aj uzdravlje.

Priprema za drzavne uterivace

pre 10 godina

"Voćari ceo dan zovu i plaču"

Mi sto nemamo posao placemo vec 14 godina ! Ne zovemo nikoga jer smo telefone odavno odjavili.

Socijalne ustanove postoje samo zbog zaposlenih u njima

pre 10 godina

@Ivan

"Ko dokaze nakon gubitaka da je socijalni slucaj i da nema nikakve prihode i imovinu, njemu dati socijalnu pomoc."

Kako neko ko ima vosnjak da dokaze da nema imovinu ?

ooo

pre 10 godina

a kad zarade tri moje godisnje plate ne plaču, sede po mnogobrojnim ivanjičkim kafanama i smeju se ljudima koji odlaze na posao svaki dan, pa moraju malo i da plaču manje će da peepee, ne treba im dati ni dinara

objavite komentar

pre 10 godina

Sram da bude sve vas koji pametujete iz fotelja u gradu!
Osiguranje ne pokriva snežne padavine. Samo čekate tuđu nesreću...

Nenad

pre 10 godina

Voce moze da se osigura samo od grada. Normalno, komentatori to ne znaju,ali im to ne smeta da se prave pametni na netu. Ali gomila zaposlenih u drzavnim kancelarijama ionako nema sta da radi pa savetuju one koji se bore da nesto zarade. Gospodo, necete ni vi dugo na tudjoj grbaci da zivite.

preduzetnik

pre 10 godina

Ne mogu da verujem koliko se ljudi raduje tudjoj nesreci, da li je od vas neko svestan koliko ti ljudi rade u toku godine, koliko su novca ulozili, truda ,muke i znoja i tako nesto da se desi.. slazem se da treba osigurati, ali puno njih nemaju neke velike zasade pa kada se sve sabere, i gorivo i sadni materijal i sredstava za zastitu bilja i obrada zemljista, i to malo kako se nekome cini da izdvoje za osiguranje postaje previse....

dejan

pre 10 godina

meni zao nas ivanjicana koji nemamo maline,unistili nam gradic upravo ovi sto placu.jednom nogom u selu a drugom u gradu,oce i jare i pare!

...

pre 10 godina

Srbijo medju hejterima...Pa ljudi nisu nista trazili nego konstatovali...pojedini ljudi su osigurali od grada ali nisu se nadali snegu u drugoj polovini aprila...

Kalimero

pre 10 godina

Manite se poljoprivrede i dodjite u gradove da radite u kancelariji a ovi komentatori neka gaje malinu i osiguravaju je posto su oni pametni i znaju kako treba, zato i nisu na planini i ne bodu ruke pa nemojte ni vi
(aleksis, 17. april 2014 11:46)

Ja sam iz grada, imam 40g, i ne pamtim kada sam jeo maline jer su zbog cene za mene misaona imenica. U poslednjih 5 godina sam tri puta ostajao bez posla, imamo sam pauzu od oko 1,5 godina bez plate i imam suprugu i dete. Kome sam ja trebao da plačem? Svaki, ama baš svaki posao, nosi određeni rizik na koji morate da računate kada se bavite njime. Na žalost u ovoj zemlji zarad socijalnog mira uvek ima onih čije je zanimanje bitnije od drugih. Lekari,zemljoradnici,prosvetni radnici...policajci.

Ivan

pre 10 godina

Pa normalno da drzava treba da pomogne. Ko dokaze nakon gubitaka da je socijalni slucaj i da nema nikakve prihode i imovinu, njemu dati socijalnu pomoc.

marko

pre 10 godina

@neba,

Треба да знаш да Законом о приходима и опорезивању, ко плаћа и за шта порез. Пољопривредници плаћају обавезан ПИО, а по структури је јако лако видљиво да већина њих не испуњава услове за улазак у ПДВ, и одатле они све своје законске обавезе уредно испуњавају. То што људи не знају и мисле да свако треба да плаћа неки порез је само мера незнања и непознавања материје. Да не знаш шта пишеш види се по томе како си лупио за број газдинстава којих има око 2000 а не како ти пишеш свега 14 у Ивањици. Пишеш о хладњачама ко да су на сваком ћошку, а не знајући при томе која струја треба за њих и уопште колико мало их има. Ту струју за хладњаче добијаш само уз одобрење ЕПС-а и као правно лице. А стандарди се примењују тамо где треба тј. у тим истим хладњачама, јер да није тако сигурно не би 80% наше малине ишло у ЕУ. О осигурању би могао исто нешто да напишем, али то је тек ван Гугла па сумњам да ту може нешто да се дискутује са таквима, када и оно што је доступно успеш да искривиш.
Молим модерацију да објави мој коментар чисто да људи виде каквих све злонамерника има када пишу о одређеној области, посебно о једној која је међу најбољима у свету (пошто је Србија већ годинама међу прва 3 светска произвођача малине), од које код нас живи солидан број људи, и која нашој земљи тј свима нама доноси одређену новчану добробит. Хвала.

bluesteel

pre 10 godina

Citam ne verujem,osiguravajuce kuce kao resenje.Ili ste jedni od njih ili nikada niste umali posla sa njima.Ja jesam pa znam sta pricam ,konkretno nizerazredni fudbalski klub je bio osuguran od povreda za 150000 dinara.Nismo uspeli jedan jedini dinar da naplatimo a naravno da je u sezoni bilo svakakvim povreda,Pa oni i postoje da oni budu na dobitku ne vi,jako je tesko naplatiti osiguranje, to je sigurno.Uostalom kad mislite da vocari toliko zaradjuju,pa vi lepo prodajte stanove kupite zemlju pa se bavite proizvodnjom voca.

hydra

pre 10 godina

Vi iz DDOR-a treba da cutite,jer osiguranje kod vas je cista prevara. Okolinu KG je prosle god "tukao" grad ostecenja 30-40% kod drugih osiguravajucih kuca(Generali)a meni na vinogradu DDOR procenio 5%.
Da li mi kao drustvo mozemo da napredujemo?
Zasto ovoliko negativnih komentara,za stetu koja je zadesila malinare?
Pa korist od 20 mil eura ima celo drustvo-drzava.
Seljak nikada ne mrzi gospodu iz BG, i ne raduje se njihovoj nesreci.

Malinar

pre 10 godina

Mozda nas je stigla kazna zbog alavosti. Da se ne lazemo I pored sve kuknjave velike pare zaradimo svake godine. Iz licnog primera (necu navesti koliko imam pod malinama) samo prosle godine mi je ostalo cisto nesto malo ispod 27.000 evra. Da ove godine ne uberemo ni malinu , opet niko nece propasti. E sad ako su spiskali pare na gluposti onda....

Nikola Javor

pre 10 godina

Ja imam nekoliko hektara jagoda i zaista je steta velika, ali sreca pa se svake godine osiguram i gubitak ce biti barem delimicno pokriven!
Necu biti u minusu.
Takav je zivot... Prosla godina je bila bas dobra!

mile

pre 10 godina

Predsednik opštine Ivanjica lupeta gluposti. Štete će biti, ali u malom obimu jer vegetacija je ove godine krenula prerano. Sve što je u malinama izlomljeno će se donekle oporaviti, možda bude prinos nekih 10-15% niži, ali to nije katastrofa. Pri tom, kako je krenulo, postojala je opasnost da prerodi, što je jednako loše kao i da podbaci, jer je kvalitet niži. Ali pored genijalnog predsednika opštine, koji priča o stvarima o kojima pojma nema, još su mi bolji ovi stručnjaci koji pričaju o zaštiti...gospodo stručnjaci iz BG, zaštita protiv ovoga ne postoji, ovo nije grad pa da staviš mrežu, ovo je sneg koji lomi svojom težinom, i nije standardna pojava pa da bi se neko od njega branio. Najveću štetu imaju upravo oni kojima je ovo polomilo protivgradne mreže i zasene

Ve-Ha-KRI

pre 10 godina

Osiguravajuća društva u Srbiji su obični lopovi koje posle moraš tužiti da bi dobio ono što ti pripada.
A vi iz grada ako mislite da ste najpametniji na svetu,pa ko vam brani da dodjete na selo i uzmite da radite kad je sve to tako lako i kad je zarada astronomska?
(Mrmot, 17. april 2014 13:19)

Ovo potpisujem. Situacija je sledeca : Platim osiguranje, slupam auto(nije moja krivica, drugi auto se zaleteo u mene od nazad), odem u ovlasceni servis i dobijem profakturu na 430 000 din za popravku stete, odnesem profakturu u osiguravajucu kucu (radi se o Milenium osiguranju), nakon par dana dobijem odgovor da mi isplacuju 130 000 din. Sad buduci da mi cela stvar nije bila jasna, jer mene novac uopste nije ni zanimao, nego da mi poprave auto, ja pitam da li su se onda sa servisom dogovorili da celu popravku izvrse za tih 130 000 din ili o cemu se radi. Da bih na to dobio odgovor "pa ne znate mi nudimo toliko" cela situacija je bila jako komicna i prosto za smeh dakle sa jedne strane imate placeno osiguranje i jasan iznos za popravku i sa druge strane imate lopovsko udruzenje koje treba da izvrsi sve obaveze ali kao i svaki drugi lopov krecu lazi i prevare. Na kraju su isplatili oko 250 000 din. Ma smesna situacija kao cenkas se sa osiguranjem. Izvoli steta je tolika - osiguranje je placeno - isplati stetu protiv koje sam se ja zapravo i osigurao.

mik

pre 10 godina

Vidim mnogi pozivaju ove iz grada da dodju na selo da rade pa da vide kako je to. E pa otisla bih ja mozda na selo da otac nije 'stegao' ono malo zemlje i cuva je za sina koji je otisao u inostranstvo bez namere da se vraca.

frile

pre 10 godina

Vidim da ovde na forumu ima mnogo pametnih i zlokobnih ljudi koji pričaju o osiguranju. Prvo se raspitajte o onome o čemu puni zlobe pričate.
Ne postoji osiguravajuća kuća u Srbiji koja će ti osigurati malinu na štetu od snega u aprilu. Neka je bog u pomoći porodicama voćara, pošto vam država nažalost, prema prethodnom iskustvu pomoći neće... :(

Losmi

pre 10 godina

Znam sta je malina od kako znam za sebe. Takodje znam da se cesto ova prica ponavlja. Kuku desio sneg, kuku desila se poplava, kuku desila se susa, ajde drzavo pomagaj. Treba pomoci samo onima koji stvarno nemaju. Ostali koji su imali lepe prihode prethodnih godina a nisu placali osiguranje nemaju sta da traze od drzave. Kad tako pocnemo da funkcionisemo od ove zemlje ce jos i biti nesto.

neko sa strane

pre 10 godina

Sinoc gledao na Nemackoj TV-u kako vocari stite procvetalo voce od niskih temperaruta: posto se ovih dana i u Nemackoj nocu temperatura spusti ispod minusa, vocari unapred znaju vremensku prognozu, prskalicama zalivaju procvetalo voce. Cilj i efekat je sledeci: oko mokrih cvetova i grancica zbog niske temperature stvori se led koji stiti cvetove od smrzavanja. Preko dana temperatura poraste, led se otopi i tako par noci dok se temperatura nocu ne popne iznad nule. Ili, u prolazima izmedju vocaka, postave buradi u kojima je vatra i tako greju deo oko vocki. Zar nasi vocari ne znaju za ovu meru zastite?

ekonomista

pre 10 godina

Za Milos. Kakav glup komentar ne verujem. Ti si samo na slici video maline nesreco. Grejanje hahahvavavahahaha.... jos se smejem hahahahhaha. Mreze se ne koriste protiv snega, vec protiv grada nesreco.

anabg

pre 10 godina

Hajde hoćemo i da Beograd pomogne! Mi Beogradjani smo svesni stanja u Srbiji, dajte da pomognemo nekako ovim ljudima!!! Ljudi iz Beogradske vlasti, čujete li nasss?

Sava

pre 10 godina

Koja glupa prica da ne mozes da se osiguras od sneznih padavina u aprilu i maju!
Ljudi ne izmisljajte, nego vam je lakse da kukate i trazite pare od poreskih obveznika!
(Milan DDOR, 17. april 2014 13:23)

Molim te uputi nas ko to osigurava useve i plodove od snežnih padavina. Ovde u Bajinoj Bašti tvoje kolege (DDOR i Dunav)to ne rade. Kolika je premija (okvirno) za malinjak površine 35 ari u 5-oj godini starosti?
Pozz

IronMan

pre 10 godina

"Crnjak" - to je kada osiguravajuće kuće dočekaju neku katastofu, a onda uposle svoje agente da u "komentarima" po medijima pišu hvalospeve o njima i krivicu svaljuju na ove što ne plaćaju osiguranje! Osiguravajuće kuće su drugo najveće zlo koje je civilizacija donela, posle banaka!

socijalko

pre 10 godina

Ivane zasto bi socijalno pomogalo vocarima sa silnim zemljiste kada mu rod bude slab zbog nepogoda a koji mozda u prethodnoj godini zaradi silne pare, a ne nekome ko zivi u gradu, nezaposlen je bez dinara prihoda i nema zemljiste u svom vlasnistvu i odbijen je jer ima sobicu viska od propisane kvadrature da bi stekao pomoc? A onda bez tog dokaza da ste socijalni slucaj nemate prava ni onaj 1 besplatan obrok u narodnoj kuhini, a ni popusta kod placanja nekih racuna.

Bozon

pre 10 godina

Sad vam je valjda jasno čemu još služi geo-inžinjering o kome su pre neki dan raspravljali u UN-u. Ovo se dešava od 2006, a mnogi tupsoni koji u nebo u životi nisu pogledali i dalje tvrde da je to izmišljotina. A u UN-u raspravljaju o tome.

Sergio

pre 10 godina

Nek plaču. Jer treba pare poreskih obveznika da im se daju. Neka daju onda frizerima, limarima, lekarima, ajde svi da zovemo i plačemo. Znači platiš osiguranje, staviš protivgradne mreže i čekaš da vidiš kakva će godina biti i koja je otkupna cena. Sabereš, oduzmeš, vidiš jel isplativo. Ako nije radiš nešto drugo. Vrlo je prosto i jednostavno. Ovde sve neki koji bi hleba bez motike, pa ako nema za novi auto blokiraju se putevi.

Era

pre 10 godina

Vi pametnjakovici sto prozivate poljoprivrednike za osiguranje treba da znate da poljoprivrednici nisu toliko glupi da zasade prepuste slucaju. Zasadi (maline) osiguravaju svi koji imaju iole vece malinjake, ali osiguravaju na GRAD! Kada se jos desilo da sneg padne nakon sto voce izlista.

dosta je bilo

pre 10 godina

A da konacno jednom osigurate te proklete maline i da se skinete sa grbace poreskih obveznika, kojima nikada ne pomazete?

Dosta vise proklete maline i revolucije svake godine zbog cene.

LG-G2

pre 10 godina

žalosno je to. nadam se da su osigurani. imam prijatelje u ariljskom kraju koji žive od malina. ovo im je teško palo. sreća pa imaju i zasade šljiva i jabuka pa će preživeti gubitak nekako.

Ivan

pre 10 godina

Za one sto mi komentarisu socijalnu pomoc... Naravno da neko ko ima vocnjak nije socijalni slucaj. Tek kad rasproda sve i nakon toga ne uspe da obnovi prihod, pa izgubi bas sve, onda postaje socijalni slucaj. Sta nije jasno? A sto se tice osiguranja... sta se ikoga tice da li moze ili ne moze od snega da se osigura? Ako ja svu svoju imovinu ulozim na rulet, na 115 crveno, ocu li drzavi da placem kad izgubim? Da placem jer niko nije hteo osiguranje za rulet da mi proda? Ovo je na zalost zemlja prevaranata i svercera na raznim propustima i cakama na racun drzave. I da vidim koliko malinara vozi skupoceno "njemacko auto".

LucYfer

pre 10 godina

Po svemu sudeci priroda je darezljivija od osiguranja, tako da kad "ubije" grad ili mraz priroda ipak gratis ostavi odredjeni procenat roda. Pitanje je da li bi osiguranje isplatilo toliko za unapred primljene pare, jer osiguravajuce kuce ne bi bile toliko bogate da nemaju i ne postuju iskljucivo svoja cudna pravila protiv kojih jedan poljoprivrednik nema velike sanse. Sve se na kraju zavrsi po principu daj sta das da ovaj isti poljoprivrednik ne bi sebi pravio jos vecu stetu dangubeci sa nekim od prethodnih komentatora koji ga sad ubedjuje da njegovi usevi ne vrede onoliko koliko su na pocetku procenili ili sto je jos lakse da grad nije tako jako lupao...

miki

pre 10 godina

dosta kukanja.a malo vise ukalkulisanog rizika. dosta njih hoce da zaradi a da pri tom ne placa osiguranja ili da uvede mreze itd. Sa drige strane drzava bi trebali da im.pomogne bar kad su mreze u pitanju jer ovako gubi mnogo vise na izgubljenim porezima. Trece je kultura nekih koji zivot pod rizicima smatraju normalnih kao dosta domacinstava koji zive uz Dunav i umesto da podignu temelje radje grade dodatnu sobu.

Zasto da radimo kada mozemo da zajmimo

pre 10 godina

@neko sa strane

Bio je onaj film na tv kada vinogradari u Kaliforniji(?) pale vatre ujutru rano kada pocne mraz da bi malo ugrejali grozdje. Ne verujem da su scenaristi filma to izmislili.

ma neeeeeeeeee ,....

pre 10 godina

ne razumem vocare koji svoju ekonomiju baziraju na nezasticenom zasadu u 21. veku ,.... sadnice nisu sertifikovane ( u slucaju malina uglavnom zaperci od komsija), nema protivgradne mreze, nema zalivanja kap po kap, nema sistema orosavanja (sprecava mrznjenje) ,... princip "sta nam Bog da",.... a ne daje bas ,....

m power

pre 10 godina

Kolektivno, ovako svi, stavimo prst na čelo, pa razmislimo zašto nam se dešavaju ovakve stvari? Zavist i zloba caruju, a mi se ne borimo da ih iskorenimo, nego dopuštamo da upravljaju nama, pa smo se, kao takvi, smučili i milom Bogu.

samo pitam

pre 10 godina

Vi koji kukate kako vas privatnici izrabljuju a istovremeno se podsmevate seljacima kako su oni glupi pa ne umeju da se udruže, pa što se vi ne udružite i sprečite te vaše gazde da vas izrabljuju kad ste tako pametni?

...

pre 10 godina

Srbi mrze da jedu voće jer je to seljačka hrana, a oni se stide svog ruralnog porekla. Dakle, zapadnjaci će ostati bez malina.
U širem kontekstu, Srbi će ostati bez kojeg litra rakije, što i nije neka šteta, a, uostalom, lako će se naći zamena. Imao sam prilike da probam "rakiju" od natrulih mandarina "zaplenjenih" na jednom graničnom prelazu. Ljudima koji su pili to "piće" bilo je apsolutno svejedno šta piju.

da, radim za osiguranje

pre 10 godina

Vidim da neki pljuju po osiguranju, a nekima je značilo život, kada im je izgoreo stan zbog neispravne instalacije, inače su i oni mogli kukati i plakati. Mora da su Japanci, Amerikanci i Nemci budale, pošto imaju najviše izdatih polisa.

Isto za onaj video o Delta generali kasko osiguranju...pa ljudska glupost se ne može osigurati. Nema tog kaska osiguranja koje će ti isplatiti krađu vozila ako im ne predaš ključeve od istog. U suprotnom već bi bila dobra stara fora prevare osiguranja, gde bi se dvoje dogovorili da im je kao ukradeno vozilo, prodali ga i uzeli pare i za vozilo i osiguranje.

A.

pre 10 godina

Kako neko može da kaže za bilo koju hranu da je prokleta?
Nisam poljoprivrednik, ali mi je uvek žao kada elementarne nepogode unište voće, povrće, žitarice.
Jer je to najukusnije sa našeg podneblja. Sazrelo je na drvetu, u njivi, u bašti.

Milan DDOR

pre 10 godina

Koja glupa prica da ne mozes da se osiguras od sneznih padavina u aprilu i maju!
Ljudi ne izmisljajte, nego vam je lakse da kukate i trazite pare od poreskih obveznika!

Duda

pre 10 godina

Vidim da se ovde svi razumeju u osiguranje? Gospodo draga osig. pokriva štete samo od- grada, požara i udara groma. Tačno je da država vraća 40 posto od ukupne premije ali samo reg. gazdinstvima. Pored toga isplata štete se vrši tek nakon konačne procene nakon berbe ako prethodno nije procenjena totalna šteta i to samo za razliku pod uslovom da nije bilo Vašeg učešća u šteti.

ok

pre 10 godina

"inače,jako je lako naplatiti štetu od osiguranja...ovi mudrovi što to pišu verovatno nikad nisu imali posla sa istima..."
(pera, 17. april 2014 12:10

Slazem se da kad je covek SAM protiv tih azdaja nema velike sanse da sa njima izadje na kraj. Ali kad se svi udruze u kooperative i sindikate, na cijem se celu izaberu ODGOVORNI ljudi iz njihovih redova, moze se i od drzave izdejstvovati donosenje novih zakona po pitanju elementarnih nepogoda. Mogu se lakse angazovati advokati koji bi ih zastupali pred sudovima i u Srbiji i u inostranstvu. A ovako gde je "svaka vaska obaska" nazalost istina je da nemaju nikakve sanse.

nikola87

pre 10 godina

@milan: nisu ti ameri krivi nego mi sami (svi zajedno)... Kada niko od nas ne vodi dovoljno racuna o ovoj planeti, zasto bi se iko cudio ovakvih posledica?

инжењер

pre 10 godina

Процењен губитак између 10 и 15 милиона евра? Прецизности стручност на нивоу. Па није то 10-15 динара.

zola

pre 10 godina

Ivan@#Koje poredjenje sa ruletom?Ti ne gubis nista sa ruletom a kad godina omane nagrabusi seljak ali i ti,nije u pitanju samo malina vec i ostalo voce a to ces osetiti na pijaci ako uopste budes radio e to je tvoj rulet.

Milos

pre 10 godina

A umete li vi da stavite zice i da pokrijete imanje, ili da uvedete grejanje ? Pa jel samo vi na svetu imate zasade? Nego hocete uz malo ulaganja da vam dodju pare, e pa nema toga!

Latif

pre 10 godina

Žao mi je uništenog voća, ali ne i voćara. Svake godine su pravili probleme sa otkupom malina. Uvek im je bilo malo. Ne sećam se godine da je protekla bez njihovog bunta i nezadovoljstva. Imali su dovoljno vremena da osiguraju svoje zasade i mirno čekaju rod. Ja nisam dobio devet plata i nemam kome da se žalim niti od koga da tražim isplatu zarađenog, jer je firma otišla u stečaj. Sam pao, sam se ubio!

aleksis

pre 10 godina

Manite se poljoprivrede i dodjite u gradove da radite u kancelariji a ovi komentatori neka gaje malinu i osiguravaju je posto su oni pametni i znaju kako treba, zato i nisu na planini i ne bodu ruke pa nemojte ni vi

Ivan

pre 10 godina

Pa normalno da drzava treba da pomogne. Ko dokaze nakon gubitaka da je socijalni slucaj i da nema nikakve prihode i imovinu, njemu dati socijalnu pomoc.

ooo

pre 10 godina

a kad zarade tri moje godisnje plate ne plaču, sede po mnogobrojnim ivanjičkim kafanama i smeju se ljudima koji odlaze na posao svaki dan, pa moraju malo i da plaču manje će da peepee, ne treba im dati ni dinara

Orem asfalt

pre 10 godina

Scenario 1:
Blaga, topla zima, "udara" hladni talas, odoše voćke, povrće, oranice...
Scenario 2:
Hladna duga zima...Eeeee, da je samo nedelju dana ranije otoplilo....Ovako, ode sve i voćke i povrće i oranice...
Scenario 3:
Topla, duga zima, bez kiše. Ne valja! Cvet ostao bez vode...Ode mast u propast...
Scenario 4:
Topla duga zima sa dosta kiše. Ne valja! Sve istruli od kiše. Biće smanjen rod.
Scenario 5:
Dopisati po potrebi, kako bi se našao alibi da hrana bude što skuplja, jer su pare potrebne za novi džip, svadbe od tri dana, novi crep na kući, još jedan sprat više od komšije...
Sve će to gradjani da plate....

Milos

pre 10 godina

A umete li vi da stavite zice i da pokrijete imanje, ili da uvedete grejanje ? Pa jel samo vi na svetu imate zasade? Nego hocete uz malo ulaganja da vam dodju pare, e pa nema toga!

objavite komentar

pre 10 godina

Sram da bude sve vas koji pametujete iz fotelja u gradu!
Osiguranje ne pokriva snežne padavine. Samo čekate tuđu nesreću...

Osiguranje?

pre 10 godina

Pa da se manu novca poreskih obveznika.

Uzgred, je l zovu nas (poreske obveznike) kada treba da se deli profit ili samo kada padne sneg?

ma neeeeeeeeee ,....

pre 10 godina

ne razumem vocare koji svoju ekonomiju baziraju na nezasticenom zasadu u 21. veku ,.... sadnice nisu sertifikovane ( u slucaju malina uglavnom zaperci od komsija), nema protivgradne mreze, nema zalivanja kap po kap, nema sistema orosavanja (sprecava mrznjenje) ,... princip "sta nam Bog da",.... a ne daje bas ,....

Tata

pre 10 godina

Kako neko, ko sebi dozvoli da mu jedini izvor prihoda velikim delom zavisi od prirodnih uslova na koje niko ne moze da utice ne osigura to na ovaj ili onaj nacin, nije mi jasno.

Kao kada bi svoju ustedjevinu drzao u kuci i pri tome drzao vrata otvorena i kad me u kuci ima i nema, sve nadajuci se, valjda nece.

Veoma neozbiljno.

Priprema za drzavne uterivace

pre 10 godina

"Voćari ceo dan zovu i plaču"

Mi sto nemamo posao placemo vec 14 godina ! Ne zovemo nikoga jer smo telefone odavno odjavili.

Da komsiji crkne krava?

pre 10 godina

Pitanje za malinare, i sve sitne agrobiznismene je zasto se ne osiguravate, zasto nemate zrno udruzenosti i solidarnosti?
Imali biste sigurnost, imali biste vremenom svoje hladnjace, imali biste bolje cene, imali biste sve sto sad nemate.

cickavi01

pre 10 godina

Saosecam se sa svima njima ali moraju da nauce jednu stvar OSIGURANJE OD ELEMENTARNIH NEPOGODA.
Nekazem da je jeftino ali necega se mora odreci.....kod nas se stalno rizikuje....ma nece to mene....i sad kad udari nesreca plakanje.
Za pivo,cigarete se ima a za osiguranje nema......svaki dan po kutija cigara+par piva je daleko vise mesecno nego premija osiguranja.
Ovima kojima to neodgovara sto pisem znaci da su se nasli prozvani....sta da vam radim zivot je takav.
Aj uzdravlje.

risk assessment

pre 10 godina

Ovo je jos jedan dokaz da poljoprivrednici moraju da se edukuju o nacinu procene poslovnog rizika.Danas je nedopustivo ulagati novac i trud i gledati u nebo, posebno ako od toga zavisi egzistencija porodice.Osiguranje useva i voca se podrazumeva u razvijenoj poljoprivrednoj proizvodnji.Kada je trebalo u startu odvojiti max 20 % od ocekivane dobit da bi se osigurao prinos, onda je domacin poljoprivrednik racunao da je to mnogo. Sada bi dao i 70 % ocekivane dobiti, samo da izvuce 30 % , a ne da ode u minus.Ovaj put ce uciti na tezi nacin, nazalost. (ne, ne radim u osiguranju,bavim se preduzetnistvom)

Mrmot

pre 10 godina

Osiguravajuća društva u Srbiji su obični lopovi koje posle moraš tužiti da bi dobio ono što ti pripada.
A vi iz grada ako mislite da ste najpametniji na svetu,pa ko vam brani da dodjete na selo i uzmite da radite kad je sve to tako lako i kad je zarada astronomska?

Sergio

pre 10 godina

Nek plaču. Jer treba pare poreskih obveznika da im se daju. Neka daju onda frizerima, limarima, lekarima, ajde svi da zovemo i plačemo. Znači platiš osiguranje, staviš protivgradne mreže i čekaš da vidiš kakva će godina biti i koja je otkupna cena. Sabereš, oduzmeš, vidiš jel isplativo. Ako nije radiš nešto drugo. Vrlo je prosto i jednostavno. Ovde sve neki koji bi hleba bez motike, pa ako nema za novi auto blokiraju se putevi.

doc

pre 10 godina

Poštovani uzgajivači malina, cenim I poštujem Vaš trud I želju da radite I zaradite I želim Vam da Vam novčanik bude pun. Ipak Vas moram podsetiti da ste godinama unazad radi poboljšanja otkupne cene organizovali blokade saobraćaja, a sada tražite da Vam neko pomogne. Ukoliko obećate da nikada vise nećete nas sprečavati da živimo I radimo, već one koje smatrate da su krivi za niske otkupne cene (hladnjače), podržaću državu da Vam pomogne, a Vi me se setite da mi pomognete ako ostanem bez posla.

neba

pre 10 godina

A o osiguranju ni O...
Medjutim, tu je druga prica - iako drzava vraca 40% premije osiguranja, vraca samo registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima!
Ali, nas seljak voli da radi na crno - kada bi pogledali socijalne karte i registar polj. gazdinstava, videli bi da ih u Ivanjici ima sve ukupno 14!
Sada drzava treba da se okrene i da kaze - pomazemo, ali samo registrovanim polj. gazdinstvima!
Dosta je lopovluka na sve strane - struju i vodu za hladnjace i plastenike placaju kao za domacinstva (pored toga sto crpe vecinu vode iz cevovoda sa postavljenim pumpama, a transformatori pucaju 1 nedeljno), HACCP im je misaona imenica (statistike kazu da je 70% polj. proizvoda na pijacama neispravno)... A pare nisu male, posebno od malina i voca... (poznanik je od tresanja prosle godine na ruke dobio oko 15.000eur!, drzavi - 0)

dejan

pre 10 godina

meni zao nas ivanjicana koji nemamo maline,unistili nam gradic upravo ovi sto placu.jednom nogom u selu a drugom u gradu,oce i jare i pare!

Ajkjukobrojcipela

pre 10 godina

Ne verujem kakvi komentari od stručnjaka koji nisu okopali ni red kukuruza. Pa dajte mi vi pare da se osiguram, jer nemam. Ili da uzmem kredit sa kamatom od 7-8 posto, na tom vašem zapadu je 1-2 posto. A to što sam prodao prošle godine nekim Rusima nisam još sve naplatio. Imam i mreže i navodnjavanje i svu zaradu ulažem. Kako god, ja svoj novac zarađujem radom, ne (ne) radim u administraciji, ne izdržava me familija a ko kaže da nema posla ne treba ni da radi, jer ima posla ako ga sam stvoriš.

anabg

pre 10 godina

Hajde hoćemo i da Beograd pomogne! Mi Beogradjani smo svesni stanja u Srbiji, dajte da pomognemo nekako ovim ljudima!!! Ljudi iz Beogradske vlasti, čujete li nasss?

neko sa strane

pre 10 godina

Sinoc gledao na Nemackoj TV-u kako vocari stite procvetalo voce od niskih temperaruta: posto se ovih dana i u Nemackoj nocu temperatura spusti ispod minusa, vocari unapred znaju vremensku prognozu, prskalicama zalivaju procvetalo voce. Cilj i efekat je sledeci: oko mokrih cvetova i grancica zbog niske temperature stvori se led koji stiti cvetove od smrzavanja. Preko dana temperatura poraste, led se otopi i tako par noci dok se temperatura nocu ne popne iznad nule. Ili, u prolazima izmedju vocaka, postave buradi u kojima je vatra i tako greju deo oko vocki. Zar nasi vocari ne znaju za ovu meru zastite?

dosta je bilo

pre 10 godina

A da konacno jednom osigurate te proklete maline i da se skinete sa grbace poreskih obveznika, kojima nikada ne pomazete?

Dosta vise proklete maline i revolucije svake godine zbog cene.

...

pre 10 godina

Srbi mrze da jedu voće jer je to seljačka hrana, a oni se stide svog ruralnog porekla. Dakle, zapadnjaci će ostati bez malina.
U širem kontekstu, Srbi će ostati bez kojeg litra rakije, što i nije neka šteta, a, uostalom, lako će se naći zamena. Imao sam prilike da probam "rakiju" od natrulih mandarina "zaplenjenih" na jednom graničnom prelazu. Ljudima koji su pili to "piće" bilo je apsolutno svejedno šta piju.

miki

pre 10 godina

dosta kukanja.a malo vise ukalkulisanog rizika. dosta njih hoce da zaradi a da pri tom ne placa osiguranja ili da uvede mreze itd. Sa drige strane drzava bi trebali da im.pomogne bar kad su mreze u pitanju jer ovako gubi mnogo vise na izgubljenim porezima. Trece je kultura nekih koji zivot pod rizicima smatraju normalnih kao dosta domacinstava koji zive uz Dunav i umesto da podignu temelje radje grade dodatnu sobu.

Agronom

pre 10 godina

Poljoprivreda ima vise specificnosti a jedna je od njih je da dosta zavisi od prirodnih useva?
Da li ste se osigurali?
Umeju ljudi iz osiguranja da budu barabe, da nece da procene kako treba ali bi ste bar dobili neki dinar.

...

pre 10 godina

Srbijo medju hejterima...Pa ljudi nisu nista trazili nego konstatovali...pojedini ljudi su osigurali od grada ali nisu se nadali snegu u drugoj polovini aprila...

socijalko

pre 10 godina

Ivane zasto bi socijalno pomogalo vocarima sa silnim zemljiste kada mu rod bude slab zbog nepogoda a koji mozda u prethodnoj godini zaradi silne pare, a ne nekome ko zivi u gradu, nezaposlen je bez dinara prihoda i nema zemljiste u svom vlasnistvu i odbijen je jer ima sobicu viska od propisane kvadrature da bi stekao pomoc? A onda bez tog dokaza da ste socijalni slucaj nemate prava ni onaj 1 besplatan obrok u narodnoj kuhini, a ni popusta kod placanja nekih racuna.

preduzetnik

pre 10 godina

Ne mogu da verujem koliko se ljudi raduje tudjoj nesreci, da li je od vas neko svestan koliko ti ljudi rade u toku godine, koliko su novca ulozili, truda ,muke i znoja i tako nesto da se desi.. slazem se da treba osigurati, ali puno njih nemaju neke velike zasade pa kada se sve sabere, i gorivo i sadni materijal i sredstava za zastitu bilja i obrada zemljista, i to malo kako se nekome cini da izdvoje za osiguranje postaje previse....

Milan DDOR

pre 10 godina

Koja glupa prica da ne mozes da se osiguras od sneznih padavina u aprilu i maju!
Ljudi ne izmisljajte, nego vam je lakse da kukate i trazite pare od poreskih obveznika!

Era

pre 10 godina

Vi pametnjakovici sto prozivate poljoprivrednike za osiguranje treba da znate da poljoprivrednici nisu toliko glupi da zasade prepuste slucaju. Zasadi (maline) osiguravaju svi koji imaju iole vece malinjake, ali osiguravaju na GRAD! Kada se jos desilo da sneg padne nakon sto voce izlista.

Socijalne ustanove postoje samo zbog zaposlenih u njima

pre 10 godina

@Ivan

"Ko dokaze nakon gubitaka da je socijalni slucaj i da nema nikakve prihode i imovinu, njemu dati socijalnu pomoc."

Kako neko ko ima vosnjak da dokaze da nema imovinu ?

Nenad

pre 10 godina

Voce moze da se osigura samo od grada. Normalno, komentatori to ne znaju,ali im to ne smeta da se prave pametni na netu. Ali gomila zaposlenih u drzavnim kancelarijama ionako nema sta da radi pa savetuju one koji se bore da nesto zarade. Gospodo, necete ni vi dugo na tudjoj grbaci da zivite.

Losmi

pre 10 godina

Znam sta je malina od kako znam za sebe. Takodje znam da se cesto ova prica ponavlja. Kuku desio sneg, kuku desila se poplava, kuku desila se susa, ajde drzavo pomagaj. Treba pomoci samo onima koji stvarno nemaju. Ostali koji su imali lepe prihode prethodnih godina a nisu placali osiguranje nemaju sta da traze od drzave. Kad tako pocnemo da funkcionisemo od ove zemlje ce jos i biti nesto.

Ivan

pre 10 godina

Za one sto mi komentarisu socijalnu pomoc... Naravno da neko ko ima vocnjak nije socijalni slucaj. Tek kad rasproda sve i nakon toga ne uspe da obnovi prihod, pa izgubi bas sve, onda postaje socijalni slucaj. Sta nije jasno? A sto se tice osiguranja... sta se ikoga tice da li moze ili ne moze od snega da se osigura? Ako ja svu svoju imovinu ulozim na rulet, na 115 crveno, ocu li drzavi da placem kad izgubim? Da placem jer niko nije hteo osiguranje za rulet da mi proda? Ovo je na zalost zemlja prevaranata i svercera na raznim propustima i cakama na racun drzave. I da vidim koliko malinara vozi skupoceno "njemacko auto".

osiguranje

pre 10 godina

Ne branim državu, pogotovo ne političare ali za osiguranje useva i plodova svi imaju pravo na 40% povrata od premije osiguranja od države, tako da osiguranje izađe oko 5% proizvodnje za voće i oko 2% za ratarske kulture.

Nikola Javor

pre 10 godina

Ja imam nekoliko hektara jagoda i zaista je steta velika, ali sreca pa se svake godine osiguram i gubitak ce biti barem delimicno pokriven!
Necu biti u minusu.
Takav je zivot... Prosla godina je bila bas dobra!

Bozon

pre 10 godina

Sad vam je valjda jasno čemu još služi geo-inžinjering o kome su pre neki dan raspravljali u UN-u. Ovo se dešava od 2006, a mnogi tupsoni koji u nebo u životi nisu pogledali i dalje tvrde da je to izmišljotina. A u UN-u raspravljaju o tome.

Malinar

pre 10 godina

Mozda nas je stigla kazna zbog alavosti. Da se ne lazemo I pored sve kuknjave velike pare zaradimo svake godine. Iz licnog primera (necu navesti koliko imam pod malinama) samo prosle godine mi je ostalo cisto nesto malo ispod 27.000 evra. Da ove godine ne uberemo ni malinu , opet niko nece propasti. E sad ako su spiskali pare na gluposti onda....

bluesteel

pre 10 godina

Citam ne verujem,osiguravajuce kuce kao resenje.Ili ste jedni od njih ili nikada niste umali posla sa njima.Ja jesam pa znam sta pricam ,konkretno nizerazredni fudbalski klub je bio osuguran od povreda za 150000 dinara.Nismo uspeli jedan jedini dinar da naplatimo a naravno da je u sezoni bilo svakakvim povreda,Pa oni i postoje da oni budu na dobitku ne vi,jako je tesko naplatiti osiguranje, to je sigurno.Uostalom kad mislite da vocari toliko zaradjuju,pa vi lepo prodajte stanove kupite zemlju pa se bavite proizvodnjom voca.

frile

pre 10 godina

Vidim da ovde na forumu ima mnogo pametnih i zlokobnih ljudi koji pričaju o osiguranju. Prvo se raspitajte o onome o čemu puni zlobe pričate.
Ne postoji osiguravajuća kuća u Srbiji koja će ti osigurati malinu na štetu od snega u aprilu. Neka je bog u pomoći porodicama voćara, pošto vam država nažalost, prema prethodnom iskustvu pomoći neće... :(

инжењер

pre 10 godina

Процењен губитак између 10 и 15 милиона евра? Прецизности стручност на нивоу. Па није то 10-15 динара.

Duda

pre 10 godina

Vidim da se ovde svi razumeju u osiguranje? Gospodo draga osig. pokriva štete samo od- grada, požara i udara groma. Tačno je da država vraća 40 posto od ukupne premije ali samo reg. gazdinstvima. Pored toga isplata štete se vrši tek nakon konačne procene nakon berbe ako prethodno nije procenjena totalna šteta i to samo za razliku pod uslovom da nije bilo Vašeg učešća u šteti.

mik

pre 10 godina

Vidim mnogi pozivaju ove iz grada da dodju na selo da rade pa da vide kako je to. E pa otisla bih ja mozda na selo da otac nije 'stegao' ono malo zemlje i cuva je za sina koji je otisao u inostranstvo bez namere da se vraca.

IronMan

pre 10 godina

"Crnjak" - to je kada osiguravajuće kuće dočekaju neku katastofu, a onda uposle svoje agente da u "komentarima" po medijima pišu hvalospeve o njima i krivicu svaljuju na ove što ne plaćaju osiguranje! Osiguravajuće kuće su drugo najveće zlo koje je civilizacija donela, posle banaka!

zola

pre 10 godina

Ivan@#Koje poredjenje sa ruletom?Ti ne gubis nista sa ruletom a kad godina omane nagrabusi seljak ali i ti,nije u pitanju samo malina vec i ostalo voce a to ces osetiti na pijaci ako uopste budes radio e to je tvoj rulet.

da, radim za osiguranje

pre 10 godina

Vidim da neki pljuju po osiguranju, a nekima je značilo život, kada im je izgoreo stan zbog neispravne instalacije, inače su i oni mogli kukati i plakati. Mora da su Japanci, Amerikanci i Nemci budale, pošto imaju najviše izdatih polisa.

Isto za onaj video o Delta generali kasko osiguranju...pa ljudska glupost se ne može osigurati. Nema tog kaska osiguranja koje će ti isplatiti krađu vozila ako im ne predaš ključeve od istog. U suprotnom već bi bila dobra stara fora prevare osiguranja, gde bi se dvoje dogovorili da im je kao ukradeno vozilo, prodali ga i uzeli pare i za vozilo i osiguranje.

Kalimero

pre 10 godina

Manite se poljoprivrede i dodjite u gradove da radite u kancelariji a ovi komentatori neka gaje malinu i osiguravaju je posto su oni pametni i znaju kako treba, zato i nisu na planini i ne bodu ruke pa nemojte ni vi
(aleksis, 17. april 2014 11:46)

Ja sam iz grada, imam 40g, i ne pamtim kada sam jeo maline jer su zbog cene za mene misaona imenica. U poslednjih 5 godina sam tri puta ostajao bez posla, imamo sam pauzu od oko 1,5 godina bez plate i imam suprugu i dete. Kome sam ja trebao da plačem? Svaki, ama baš svaki posao, nosi određeni rizik na koji morate da računate kada se bavite njime. Na žalost u ovoj zemlji zarad socijalnog mira uvek ima onih čije je zanimanje bitnije od drugih. Lekari,zemljoradnici,prosvetni radnici...policajci.

marko

pre 10 godina

@neba,

Треба да знаш да Законом о приходима и опорезивању, ко плаћа и за шта порез. Пољопривредници плаћају обавезан ПИО, а по структури је јако лако видљиво да већина њих не испуњава услове за улазак у ПДВ, и одатле они све своје законске обавезе уредно испуњавају. То што људи не знају и мисле да свако треба да плаћа неки порез је само мера незнања и непознавања материје. Да не знаш шта пишеш види се по томе како си лупио за број газдинстава којих има око 2000 а не како ти пишеш свега 14 у Ивањици. Пишеш о хладњачама ко да су на сваком ћошку, а не знајући при томе која струја треба за њих и уопште колико мало их има. Ту струју за хладњаче добијаш само уз одобрење ЕПС-а и као правно лице. А стандарди се примењују тамо где треба тј. у тим истим хладњачама, јер да није тако сигурно не би 80% наше малине ишло у ЕУ. О осигурању би могао исто нешто да напишем, али то је тек ван Гугла па сумњам да ту може нешто да се дискутује са таквима, када и оно што је доступно успеш да искривиш.
Молим модерацију да објави мој коментар чисто да људи виде каквих све злонамерника има када пишу о одређеној области, посебно о једној која је међу најбољима у свету (пошто је Србија већ годинама међу прва 3 светска произвођача малине), од које код нас живи солидан број људи, и која нашој земљи тј свима нама доноси одређену новчану добробит. Хвала.

m power

pre 10 godina

Kolektivno, ovako svi, stavimo prst na čelo, pa razmislimo zašto nam se dešavaju ovakve stvari? Zavist i zloba caruju, a mi se ne borimo da ih iskorenimo, nego dopuštamo da upravljaju nama, pa smo se, kao takvi, smučili i milom Bogu.

nikola87

pre 10 godina

@milan: nisu ti ameri krivi nego mi sami (svi zajedno)... Kada niko od nas ne vodi dovoljno racuna o ovoj planeti, zasto bi se iko cudio ovakvih posledica?

LG-G2

pre 10 godina

žalosno je to. nadam se da su osigurani. imam prijatelje u ariljskom kraju koji žive od malina. ovo im je teško palo. sreća pa imaju i zasade šljiva i jabuka pa će preživeti gubitak nekako.

Sava

pre 10 godina

Koja glupa prica da ne mozes da se osiguras od sneznih padavina u aprilu i maju!
Ljudi ne izmisljajte, nego vam je lakse da kukate i trazite pare od poreskih obveznika!
(Milan DDOR, 17. april 2014 13:23)

Molim te uputi nas ko to osigurava useve i plodove od snežnih padavina. Ovde u Bajinoj Bašti tvoje kolege (DDOR i Dunav)to ne rade. Kolika je premija (okvirno) za malinjak površine 35 ari u 5-oj godini starosti?
Pozz

Zasto da radimo kada mozemo da zajmimo

pre 10 godina

@neko sa strane

Bio je onaj film na tv kada vinogradari u Kaliforniji(?) pale vatre ujutru rano kada pocne mraz da bi malo ugrejali grozdje. Ne verujem da su scenaristi filma to izmislili.

hydra

pre 10 godina

Vi iz DDOR-a treba da cutite,jer osiguranje kod vas je cista prevara. Okolinu KG je prosle god "tukao" grad ostecenja 30-40% kod drugih osiguravajucih kuca(Generali)a meni na vinogradu DDOR procenio 5%.
Da li mi kao drustvo mozemo da napredujemo?
Zasto ovoliko negativnih komentara,za stetu koja je zadesila malinare?
Pa korist od 20 mil eura ima celo drustvo-drzava.
Seljak nikada ne mrzi gospodu iz BG, i ne raduje se njihovoj nesreci.

ok

pre 10 godina

"inače,jako je lako naplatiti štetu od osiguranja...ovi mudrovi što to pišu verovatno nikad nisu imali posla sa istima..."
(pera, 17. april 2014 12:10

Slazem se da kad je covek SAM protiv tih azdaja nema velike sanse da sa njima izadje na kraj. Ali kad se svi udruze u kooperative i sindikate, na cijem se celu izaberu ODGOVORNI ljudi iz njihovih redova, moze se i od drzave izdejstvovati donosenje novih zakona po pitanju elementarnih nepogoda. Mogu se lakse angazovati advokati koji bi ih zastupali pred sudovima i u Srbiji i u inostranstvu. A ovako gde je "svaka vaska obaska" nazalost istina je da nemaju nikakve sanse.

Ve-Ha-KRI

pre 10 godina

Osiguravajuća društva u Srbiji su obični lopovi koje posle moraš tužiti da bi dobio ono što ti pripada.
A vi iz grada ako mislite da ste najpametniji na svetu,pa ko vam brani da dodjete na selo i uzmite da radite kad je sve to tako lako i kad je zarada astronomska?
(Mrmot, 17. april 2014 13:19)

Ovo potpisujem. Situacija je sledeca : Platim osiguranje, slupam auto(nije moja krivica, drugi auto se zaleteo u mene od nazad), odem u ovlasceni servis i dobijem profakturu na 430 000 din za popravku stete, odnesem profakturu u osiguravajucu kucu (radi se o Milenium osiguranju), nakon par dana dobijem odgovor da mi isplacuju 130 000 din. Sad buduci da mi cela stvar nije bila jasna, jer mene novac uopste nije ni zanimao, nego da mi poprave auto, ja pitam da li su se onda sa servisom dogovorili da celu popravku izvrse za tih 130 000 din ili o cemu se radi. Da bih na to dobio odgovor "pa ne znate mi nudimo toliko" cela situacija je bila jako komicna i prosto za smeh dakle sa jedne strane imate placeno osiguranje i jasan iznos za popravku i sa druge strane imate lopovsko udruzenje koje treba da izvrsi sve obaveze ali kao i svaki drugi lopov krecu lazi i prevare. Na kraju su isplatili oko 250 000 din. Ma smesna situacija kao cenkas se sa osiguranjem. Izvoli steta je tolika - osiguranje je placeno - isplati stetu protiv koje sam se ja zapravo i osigurao.

ekonomista

pre 10 godina

Za Milos. Kakav glup komentar ne verujem. Ti si samo na slici video maline nesreco. Grejanje hahahvavavahahaha.... jos se smejem hahahahhaha. Mreze se ne koriste protiv snega, vec protiv grada nesreco.

A.

pre 10 godina

Kako neko može da kaže za bilo koju hranu da je prokleta?
Nisam poljoprivrednik, ali mi je uvek žao kada elementarne nepogode unište voće, povrće, žitarice.
Jer je to najukusnije sa našeg podneblja. Sazrelo je na drvetu, u njivi, u bašti.

samo pitam

pre 10 godina

Vi koji kukate kako vas privatnici izrabljuju a istovremeno se podsmevate seljacima kako su oni glupi pa ne umeju da se udruže, pa što se vi ne udružite i sprečite te vaše gazde da vas izrabljuju kad ste tako pametni?

Latif

pre 10 godina

Žao mi je uništenog voća, ali ne i voćara. Svake godine su pravili probleme sa otkupom malina. Uvek im je bilo malo. Ne sećam se godine da je protekla bez njihovog bunta i nezadovoljstva. Imali su dovoljno vremena da osiguraju svoje zasade i mirno čekaju rod. Ja nisam dobio devet plata i nemam kome da se žalim niti od koga da tražim isplatu zarađenog, jer je firma otišla u stečaj. Sam pao, sam se ubio!

LucYfer

pre 10 godina

Po svemu sudeci priroda je darezljivija od osiguranja, tako da kad "ubije" grad ili mraz priroda ipak gratis ostavi odredjeni procenat roda. Pitanje je da li bi osiguranje isplatilo toliko za unapred primljene pare, jer osiguravajuce kuce ne bi bile toliko bogate da nemaju i ne postuju iskljucivo svoja cudna pravila protiv kojih jedan poljoprivrednik nema velike sanse. Sve se na kraju zavrsi po principu daj sta das da ovaj isti poljoprivrednik ne bi sebi pravio jos vecu stetu dangubeci sa nekim od prethodnih komentatora koji ga sad ubedjuje da njegovi usevi ne vrede onoliko koliko su na pocetku procenili ili sto je jos lakse da grad nije tako jako lupao...

mile

pre 10 godina

Predsednik opštine Ivanjica lupeta gluposti. Štete će biti, ali u malom obimu jer vegetacija je ove godine krenula prerano. Sve što je u malinama izlomljeno će se donekle oporaviti, možda bude prinos nekih 10-15% niži, ali to nije katastrofa. Pri tom, kako je krenulo, postojala je opasnost da prerodi, što je jednako loše kao i da podbaci, jer je kvalitet niži. Ali pored genijalnog predsednika opštine, koji priča o stvarima o kojima pojma nema, još su mi bolji ovi stručnjaci koji pričaju o zaštiti...gospodo stručnjaci iz BG, zaštita protiv ovoga ne postoji, ovo nije grad pa da staviš mrežu, ovo je sneg koji lomi svojom težinom, i nije standardna pojava pa da bi se neko od njega branio. Najveću štetu imaju upravo oni kojima je ovo polomilo protivgradne mreže i zasene