Četvrtak, 17.04.2014.

08:17

Novosti:Popović i Rusi hoće RTB Bor

Biznismen Milan Popović zainteresovan je da zajedno sa preduzećem "Ruska bakarna kompanija" kupi većinski paket Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) "Bor".

Izvor: Beta

Novosti:Popoviæ i Rusi hoæe RTB Bor IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

17 Komentari

Sortiraj po:

Boza Bogdanovic

pre 10 godina

Javljam se povodom poslednjeg Komentara o Kvazimodu. Ubedljivo najveca pljacka RTB-a, radjena je preko tzv. usluzne prerade uvoznih koncentrata. U periodu od nekoliko decenija (u vreme Tita, Milosevica i DOS-a) Topionica je pretopila nekoliko miliona tona uvoznih koncentrata, pod ponizavajucim uslovima i njima vratila ugovorenu kolicinu bakra. Na svakoj toni tako dobijenog bakra Topionica je pravila gubitke od preko 1.000$, u ukupnoj vrednosti od preko 500 miliona dolara. Da je taj isti kocentrat RTB kupio, zaradio bi ogromne pare. Glavni uvoznici takvih koncentrata bile su mafijaska firma Mark Rich (kasnije Glencore i Trafigura), Drakulicev Ist Point, Grand Inzenjering iz Bora (u vlasnistvu zeta bivseg gen. dir. RTB-a Jove Milosevica), grcki Mitilineos itd. RTB je sa njima ugovorao iskoriscenje na bakru od oko 96%, a ostvarivao svega 91-93%. Sto je uvoz takvih koncentrata bio veci, to je i iskoriscenje na bakru bilo manje?! Lopovska sprega (uvoznik, Laboratorija u borskom Institutu, direktori RTB-a) funkcionisala je "kao Singerica". Da bi zlo bilo jos vece, uvozili su otrovne i kancerogene koncentrate, cija je cena mnogo niza na svetskom trzistu, pa je borsko Groblje postalo najproduktivnija firma na Balkanu. U prethodnom Komentaru napisao sam da je Spaskovcki zabranio usluznu preradu na moju inicijativu.
Boza Bogdanovic, Bor
P.S. Zasto me neko ne tuzi zbog pisanja o usluznoj preradi?!

Kvazimodo od inženjera = neznalica

pre 10 godina

Kvazimodo, znamo te (mi iz Bora) - bio si godinama u "vrhu" , a kajmak si uvek skupljao! Najviše kada si bio u dilu sa Drakulićem i lokalnim likom Živkovićem - "topili ste otrovni koncentrat u kome nije bilo bakra", a iz firme ispumpavali ČISTI BORSKI BAKAR ili potpisivali ugovore da se Grand inženjeringu "upumpa bakar" bez plaćanja.

Boza Bogdanovic

pre 10 godina

Kvazimodo me je prozvao. Uzgred, uvek se potpisujem u komentarima. Pisao sam o gen. dir. Spaskovskom, koji je na toj duznosti od 2008. godine. Hvalim takvog coveka, a ne dir. RBB-a iz ranijeg perioda. Iz RTB-a su poslednjih decenija "iscurele" milijarde dolara. Dobar deo tih para je presao u ruke politicara, udbasa, direktora i njihove dece, nase i medjunarodne mafije. Upuceni Borani odlicno znaju zasto niko nije zavrsio u zatvoru posle Petog oktobra, a ja sam javno insistirao na tome. Pljacka, u vidu usluzne prerade uvoznih koncentrata, nastavljena je sve do 2009. godine. Spaskovki je prekinuo, na moju inicijativu. Objavio sam nekoliko komentara u "Kolektivu" u vreme emitovanja Insajdera o RTB-u.
Postoje objektivni i subjektivni razlozi za povecanje duga RTB-a. Investicije u novu tehnologiju i rudarstvo i resavanje pitanja otpadnih voda spadaju u objektivne razloge. Zbog njih Spaskovski ima veliku podrsku od svih bivsih resornih ministara. Gomilanje kamata na dugove iz prethodnog perioda ne moze se pripisati njemu.
Prodajna cena dela RTB-a (od 1-100%) u mnogome zavisi i od ovakvih komentara. Jasno mi je da postoje ljudi koji mrze Spaskovskog. Ali mi nije jasno zasto zbog toga mrze RTB, Bor, Borski okrug, Timocku krajinu i samu Srbiju. Pogotovo oni, koji i sada rade u RTB-u?!
Boza Bogdanovic, Bor

kvazimodo

pre 10 godina

Božo, za vreme kojeg mandata je Spaskovski vodio najbolje RTB, prvog ili drugog?
Posle prvog je bio sudski gonjen za 20 miliona dolara pronevere, ali se spasao jer je njegov pomoćnik priznao svu krivicu i kao rezultat za tu žrtvu opet je dobio novu funkciju, pogađajte gde? Naravno, opet kao pomoćnik.
Za vreme sadašnjeg, drugog, mandata, dug RTB-a se povećao sa 480 miliona dolara na blizu jedne milijarde.
Sada bih vam ilustrovao kako to Spaskovski posluje: student iz unutrašnjosti ode u Beograd da studira. Roditelju mu šalju pare za stanarinu, komunalije, školarinu a on to ništa ne plaća već živi lep život, još obeća da će davati 10 ispita svake godine, a daje 4 i još je zadovoljan time. Tako posluje i RTB, država šalje novac, Sosa to deli na radnike, tako da vozači imaju po 80 hiljada dinara platu, tako obezbeđuje glasove na izborima, ne plaća rudnu rentu, porez, komunalije, zakup zemljišta, proizvodi manje od planirane kolučine već godinama, nova topionica je stala sa radom ali tu su plate i svi imaju utisak da se lepo živi. Izaći će i RTB iz restrukturiranja, pa ćemo videti svu nespodobnost velikog Sose na delu. Nadam se da mu sada neće izbeći zatvor.
Samo privatizacija može spasti RTB, ako već nije kasno.

Boza Bogdanovic

pre 10 godina

Prozvali su me. Od kraja 2. svetskog rata 10-ak gen. direktora je rukovodilo RTB-om. Najbolje rezultate imali su Slovenac Drago Ceh i Makedonac Spaskovski, sadasnji gen. dir. RTB-a. Neka me neko argumentovano demantuje. Svi ostali direktori (Srbi, Crnogorci i Vlasi) pravili su vecu ili manju stetu. Sa ociglednom namerom da RTB opljackaju, obezvrede, uniste, zatvore, rasprodaju nasim i belosvetskim "biznismenima" za "saku dolara" (pocevsi od Drakulica), uz ogromnu proviziju. Tri neuspela Tendera su dokaz. Univerzitet Megatrend i Grand Inzinjering su najbolji primer, gde su otisle RTB-ove pare.
RTB je, sa vecim i manjim uspehom, koristio povrsinsku i jamsku eksploataciju. Genijalnu Blok-kejving metodu obrusavanja prvi put su primenili Amerikanci u Cileu. Ogromna verovatnoca je da se bas ona primeni u "Borskoj reci", zbog velike dubine tog nalazista.
RTB i Srbija nemaju ni para ni dovoljno znanja da to urade, uz ostala ulaganja. Zato je ovde svima jasno da mora doci do zajednickih investicija sa nekom stranom firmom. Do sada niko nije spominjao njihovo ucesce od preko 49%. Prema tome, nije svejedno sa kime ce i sa koliko procenata RTB uci u kooperaciju, mozda vec ovog leta. Sa nekom cuvenom firmom, sa velikim iskustvom u Blok-kejving metodi, ili sa nekom manjom "novokomponovanom" ruskom firmom bez iskustva.
Boza Bogdanovic, Bor
P.S. Igor iz Svajcarske verovatno radi u firmi Glencore. Nju je osnovao cuveni mafijas Mark Rich, koga upuceni zovu "Kum ruske mafije".

NN

pre 10 godina

Pa nije losa ideja, bolje da prodamo ceo RTB Bor za neku bagatelnu cenu, pa da onda za eksploataciju zlata i bakra nasa drzava dobija mizarnu rudnu rentu od 3 % koju dobijamo i od NIS za eksploataciju nalazista nafte i gase koje ta kompanija posedujue a koje su po nekim strucnjacima vredele mnogo vise nego sto je prodato 51 % kompanije i ulaganja koje je bilo vezano uz kupovinu.

dennis kostadinovitch

pre 10 godina

РТБ Бор не треба поклонити никоме па ни русима. Решење је у корпоратизацији и департизацији менаџмента. Ако не умемо да управљамо сопственим природним богатствима можда и не заслужујемо да имамо независну државу.

igor CH

pre 10 godina

ta "neimenovana" ruska firma za amatere je jedan od najevich proizvodjaca bakarnih proizvoda koji u vlasnistvu ima kopletan lanac proizvodnje, od rudnika do finalnog proizvoda. U vlasnistvu je gospodina Igora Altushkina. Milan Popovic uspesno godinama saradjuje sa Russkaya Mednaya Kompaniya(RCC) kao trgovac za RCC na inostrana trzista. vrlo dobro poznajem RCC jer sam radio na finansiranju nekoliko akvizicija i izgradnji proizvodnih pogon i svaki evro,franak su isplatili. dakle, nemojte kao sto je tipicno za srbe da budete negativni i bez razloga pljujete po necemu a da nemate blage veze niti znanja o cemu se radi!

nikad neće biti bolje

pre 10 godina

ako ima šta gore od partijsko-preletackih kadrova koji danas vode rtb -
to moze biti samo ova dobitna kombinacija domaćeg bizmismena i "braće" rusa..

Boza Bogdanovic

pre 10 godina

Saljem Komentar, koji je sinoc objavio RTB-ov "Kolektiv":
Potpuno se slazem da g. Popovic izlozi preds. Vlade svoje pohvalno misljenje o buducnosti RTB-a, okosnici srpske privrede. Tu nema niceg loseg. Medjutim, sta dalje?! On zagovara prodaju vecinskog dela RTB-a njemu licno i nekim neimenovanim ruskim preduzecima, a to ne valja. Ruski „biznismeni“ i sam g. Popovic, poput Miskovica, Drakulica, Beka, Peconija, Sarica i ostalih, obogatili su se na neki volseban nacin. Radovi na nalazistu „Borska reka“, na velikoj dubini, zahtevaju mnogo znanja, pameti, iskustva, pa i ulaganja. Mnogo veceg znanja od raznih trange-frange transakcija, u cemu su oni pravi velemajstori. Metodu otkopavanja blok-kejving trenutno mogu ostvariti sa minimalnim rizikom da dodje do neke vece greske, samo nekoliko preduzeca u svetu, a koliko je meni poznato, ni jedno iz Rusije.
Kakva sasava kombinacija?! Nase rudno bogatstvo, ruske pare, americka tehnologija i „biznismeni“. Jednostavno receno, „ne drzi vodu“. Kofa je busna. Isto onoliko „busna“, kao kada je onaj klinac iz Rumunije pobedio na prvom Tenderu za kupovinu RTB-a.
Boza Bogdanovic, Bor

igor CH

pre 10 godina

ta "neimenovana" ruska firma za amatere je jedan od najevich proizvodjaca bakarnih proizvoda koji u vlasnistvu ima kopletan lanac proizvodnje, od rudnika do finalnog proizvoda. U vlasnistvu je gospodina Igora Altushkina. Milan Popovic uspesno godinama saradjuje sa Russkaya Mednaya Kompaniya(RCC) kao trgovac za RCC na inostrana trzista. vrlo dobro poznajem RCC jer sam radio na finansiranju nekoliko akvizicija i izgradnji proizvodnih pogon i svaki evro,franak su isplatili. dakle, nemojte kao sto je tipicno za srbe da budete negativni i bez razloga pljujete po necemu a da nemate blage veze niti znanja o cemu se radi!

Boza Bogdanovic

pre 10 godina

Saljem Komentar, koji je sinoc objavio RTB-ov "Kolektiv":
Potpuno se slazem da g. Popovic izlozi preds. Vlade svoje pohvalno misljenje o buducnosti RTB-a, okosnici srpske privrede. Tu nema niceg loseg. Medjutim, sta dalje?! On zagovara prodaju vecinskog dela RTB-a njemu licno i nekim neimenovanim ruskim preduzecima, a to ne valja. Ruski „biznismeni“ i sam g. Popovic, poput Miskovica, Drakulica, Beka, Peconija, Sarica i ostalih, obogatili su se na neki volseban nacin. Radovi na nalazistu „Borska reka“, na velikoj dubini, zahtevaju mnogo znanja, pameti, iskustva, pa i ulaganja. Mnogo veceg znanja od raznih trange-frange transakcija, u cemu su oni pravi velemajstori. Metodu otkopavanja blok-kejving trenutno mogu ostvariti sa minimalnim rizikom da dodje do neke vece greske, samo nekoliko preduzeca u svetu, a koliko je meni poznato, ni jedno iz Rusije.
Kakva sasava kombinacija?! Nase rudno bogatstvo, ruske pare, americka tehnologija i „biznismeni“. Jednostavno receno, „ne drzi vodu“. Kofa je busna. Isto onoliko „busna“, kao kada je onaj klinac iz Rumunije pobedio na prvom Tenderu za kupovinu RTB-a.
Boza Bogdanovic, Bor

kvazimodo

pre 10 godina

Božo, za vreme kojeg mandata je Spaskovski vodio najbolje RTB, prvog ili drugog?
Posle prvog je bio sudski gonjen za 20 miliona dolara pronevere, ali se spasao jer je njegov pomoćnik priznao svu krivicu i kao rezultat za tu žrtvu opet je dobio novu funkciju, pogađajte gde? Naravno, opet kao pomoćnik.
Za vreme sadašnjeg, drugog, mandata, dug RTB-a se povećao sa 480 miliona dolara na blizu jedne milijarde.
Sada bih vam ilustrovao kako to Spaskovski posluje: student iz unutrašnjosti ode u Beograd da studira. Roditelju mu šalju pare za stanarinu, komunalije, školarinu a on to ništa ne plaća već živi lep život, još obeća da će davati 10 ispita svake godine, a daje 4 i još je zadovoljan time. Tako posluje i RTB, država šalje novac, Sosa to deli na radnike, tako da vozači imaju po 80 hiljada dinara platu, tako obezbeđuje glasove na izborima, ne plaća rudnu rentu, porez, komunalije, zakup zemljišta, proizvodi manje od planirane kolučine već godinama, nova topionica je stala sa radom ali tu su plate i svi imaju utisak da se lepo živi. Izaći će i RTB iz restrukturiranja, pa ćemo videti svu nespodobnost velikog Sose na delu. Nadam se da mu sada neće izbeći zatvor.
Samo privatizacija može spasti RTB, ako već nije kasno.

nikad neće biti bolje

pre 10 godina

ako ima šta gore od partijsko-preletackih kadrova koji danas vode rtb -
to moze biti samo ova dobitna kombinacija domaćeg bizmismena i "braće" rusa..

dennis kostadinovitch

pre 10 godina

РТБ Бор не треба поклонити никоме па ни русима. Решење је у корпоратизацији и департизацији менаџмента. Ако не умемо да управљамо сопственим природним богатствима можда и не заслужујемо да имамо независну државу.

NN

pre 10 godina

Pa nije losa ideja, bolje da prodamo ceo RTB Bor za neku bagatelnu cenu, pa da onda za eksploataciju zlata i bakra nasa drzava dobija mizarnu rudnu rentu od 3 % koju dobijamo i od NIS za eksploataciju nalazista nafte i gase koje ta kompanija posedujue a koje su po nekim strucnjacima vredele mnogo vise nego sto je prodato 51 % kompanije i ulaganja koje je bilo vezano uz kupovinu.

Boza Bogdanovic

pre 10 godina

Prozvali su me. Od kraja 2. svetskog rata 10-ak gen. direktora je rukovodilo RTB-om. Najbolje rezultate imali su Slovenac Drago Ceh i Makedonac Spaskovski, sadasnji gen. dir. RTB-a. Neka me neko argumentovano demantuje. Svi ostali direktori (Srbi, Crnogorci i Vlasi) pravili su vecu ili manju stetu. Sa ociglednom namerom da RTB opljackaju, obezvrede, uniste, zatvore, rasprodaju nasim i belosvetskim "biznismenima" za "saku dolara" (pocevsi od Drakulica), uz ogromnu proviziju. Tri neuspela Tendera su dokaz. Univerzitet Megatrend i Grand Inzinjering su najbolji primer, gde su otisle RTB-ove pare.
RTB je, sa vecim i manjim uspehom, koristio povrsinsku i jamsku eksploataciju. Genijalnu Blok-kejving metodu obrusavanja prvi put su primenili Amerikanci u Cileu. Ogromna verovatnoca je da se bas ona primeni u "Borskoj reci", zbog velike dubine tog nalazista.
RTB i Srbija nemaju ni para ni dovoljno znanja da to urade, uz ostala ulaganja. Zato je ovde svima jasno da mora doci do zajednickih investicija sa nekom stranom firmom. Do sada niko nije spominjao njihovo ucesce od preko 49%. Prema tome, nije svejedno sa kime ce i sa koliko procenata RTB uci u kooperaciju, mozda vec ovog leta. Sa nekom cuvenom firmom, sa velikim iskustvom u Blok-kejving metodi, ili sa nekom manjom "novokomponovanom" ruskom firmom bez iskustva.
Boza Bogdanovic, Bor
P.S. Igor iz Svajcarske verovatno radi u firmi Glencore. Nju je osnovao cuveni mafijas Mark Rich, koga upuceni zovu "Kum ruske mafije".

Boza Bogdanovic

pre 10 godina

Kvazimodo me je prozvao. Uzgred, uvek se potpisujem u komentarima. Pisao sam o gen. dir. Spaskovskom, koji je na toj duznosti od 2008. godine. Hvalim takvog coveka, a ne dir. RBB-a iz ranijeg perioda. Iz RTB-a su poslednjih decenija "iscurele" milijarde dolara. Dobar deo tih para je presao u ruke politicara, udbasa, direktora i njihove dece, nase i medjunarodne mafije. Upuceni Borani odlicno znaju zasto niko nije zavrsio u zatvoru posle Petog oktobra, a ja sam javno insistirao na tome. Pljacka, u vidu usluzne prerade uvoznih koncentrata, nastavljena je sve do 2009. godine. Spaskovki je prekinuo, na moju inicijativu. Objavio sam nekoliko komentara u "Kolektivu" u vreme emitovanja Insajdera o RTB-u.
Postoje objektivni i subjektivni razlozi za povecanje duga RTB-a. Investicije u novu tehnologiju i rudarstvo i resavanje pitanja otpadnih voda spadaju u objektivne razloge. Zbog njih Spaskovski ima veliku podrsku od svih bivsih resornih ministara. Gomilanje kamata na dugove iz prethodnog perioda ne moze se pripisati njemu.
Prodajna cena dela RTB-a (od 1-100%) u mnogome zavisi i od ovakvih komentara. Jasno mi je da postoje ljudi koji mrze Spaskovskog. Ali mi nije jasno zasto zbog toga mrze RTB, Bor, Borski okrug, Timocku krajinu i samu Srbiju. Pogotovo oni, koji i sada rade u RTB-u?!
Boza Bogdanovic, Bor

Kvazimodo od inženjera = neznalica

pre 10 godina

Kvazimodo, znamo te (mi iz Bora) - bio si godinama u "vrhu" , a kajmak si uvek skupljao! Najviše kada si bio u dilu sa Drakulićem i lokalnim likom Živkovićem - "topili ste otrovni koncentrat u kome nije bilo bakra", a iz firme ispumpavali ČISTI BORSKI BAKAR ili potpisivali ugovore da se Grand inženjeringu "upumpa bakar" bez plaćanja.

Boza Bogdanovic

pre 10 godina

Javljam se povodom poslednjeg Komentara o Kvazimodu. Ubedljivo najveca pljacka RTB-a, radjena je preko tzv. usluzne prerade uvoznih koncentrata. U periodu od nekoliko decenija (u vreme Tita, Milosevica i DOS-a) Topionica je pretopila nekoliko miliona tona uvoznih koncentrata, pod ponizavajucim uslovima i njima vratila ugovorenu kolicinu bakra. Na svakoj toni tako dobijenog bakra Topionica je pravila gubitke od preko 1.000$, u ukupnoj vrednosti od preko 500 miliona dolara. Da je taj isti kocentrat RTB kupio, zaradio bi ogromne pare. Glavni uvoznici takvih koncentrata bile su mafijaska firma Mark Rich (kasnije Glencore i Trafigura), Drakulicev Ist Point, Grand Inzenjering iz Bora (u vlasnistvu zeta bivseg gen. dir. RTB-a Jove Milosevica), grcki Mitilineos itd. RTB je sa njima ugovorao iskoriscenje na bakru od oko 96%, a ostvarivao svega 91-93%. Sto je uvoz takvih koncentrata bio veci, to je i iskoriscenje na bakru bilo manje?! Lopovska sprega (uvoznik, Laboratorija u borskom Institutu, direktori RTB-a) funkcionisala je "kao Singerica". Da bi zlo bilo jos vece, uvozili su otrovne i kancerogene koncentrate, cija je cena mnogo niza na svetskom trzistu, pa je borsko Groblje postalo najproduktivnija firma na Balkanu. U prethodnom Komentaru napisao sam da je Spaskovcki zabranio usluznu preradu na moju inicijativu.
Boza Bogdanovic, Bor
P.S. Zasto me neko ne tuzi zbog pisanja o usluznoj preradi?!

Boza Bogdanovic

pre 10 godina

Saljem Komentar, koji je sinoc objavio RTB-ov "Kolektiv":
Potpuno se slazem da g. Popovic izlozi preds. Vlade svoje pohvalno misljenje o buducnosti RTB-a, okosnici srpske privrede. Tu nema niceg loseg. Medjutim, sta dalje?! On zagovara prodaju vecinskog dela RTB-a njemu licno i nekim neimenovanim ruskim preduzecima, a to ne valja. Ruski „biznismeni“ i sam g. Popovic, poput Miskovica, Drakulica, Beka, Peconija, Sarica i ostalih, obogatili su se na neki volseban nacin. Radovi na nalazistu „Borska reka“, na velikoj dubini, zahtevaju mnogo znanja, pameti, iskustva, pa i ulaganja. Mnogo veceg znanja od raznih trange-frange transakcija, u cemu su oni pravi velemajstori. Metodu otkopavanja blok-kejving trenutno mogu ostvariti sa minimalnim rizikom da dodje do neke vece greske, samo nekoliko preduzeca u svetu, a koliko je meni poznato, ni jedno iz Rusije.
Kakva sasava kombinacija?! Nase rudno bogatstvo, ruske pare, americka tehnologija i „biznismeni“. Jednostavno receno, „ne drzi vodu“. Kofa je busna. Isto onoliko „busna“, kao kada je onaj klinac iz Rumunije pobedio na prvom Tenderu za kupovinu RTB-a.
Boza Bogdanovic, Bor

nikad neće biti bolje

pre 10 godina

ako ima šta gore od partijsko-preletackih kadrova koji danas vode rtb -
to moze biti samo ova dobitna kombinacija domaćeg bizmismena i "braće" rusa..

Boza Bogdanovic

pre 10 godina

Prozvali su me. Od kraja 2. svetskog rata 10-ak gen. direktora je rukovodilo RTB-om. Najbolje rezultate imali su Slovenac Drago Ceh i Makedonac Spaskovski, sadasnji gen. dir. RTB-a. Neka me neko argumentovano demantuje. Svi ostali direktori (Srbi, Crnogorci i Vlasi) pravili su vecu ili manju stetu. Sa ociglednom namerom da RTB opljackaju, obezvrede, uniste, zatvore, rasprodaju nasim i belosvetskim "biznismenima" za "saku dolara" (pocevsi od Drakulica), uz ogromnu proviziju. Tri neuspela Tendera su dokaz. Univerzitet Megatrend i Grand Inzinjering su najbolji primer, gde su otisle RTB-ove pare.
RTB je, sa vecim i manjim uspehom, koristio povrsinsku i jamsku eksploataciju. Genijalnu Blok-kejving metodu obrusavanja prvi put su primenili Amerikanci u Cileu. Ogromna verovatnoca je da se bas ona primeni u "Borskoj reci", zbog velike dubine tog nalazista.
RTB i Srbija nemaju ni para ni dovoljno znanja da to urade, uz ostala ulaganja. Zato je ovde svima jasno da mora doci do zajednickih investicija sa nekom stranom firmom. Do sada niko nije spominjao njihovo ucesce od preko 49%. Prema tome, nije svejedno sa kime ce i sa koliko procenata RTB uci u kooperaciju, mozda vec ovog leta. Sa nekom cuvenom firmom, sa velikim iskustvom u Blok-kejving metodi, ili sa nekom manjom "novokomponovanom" ruskom firmom bez iskustva.
Boza Bogdanovic, Bor
P.S. Igor iz Svajcarske verovatno radi u firmi Glencore. Nju je osnovao cuveni mafijas Mark Rich, koga upuceni zovu "Kum ruske mafije".

igor CH

pre 10 godina

ta "neimenovana" ruska firma za amatere je jedan od najevich proizvodjaca bakarnih proizvoda koji u vlasnistvu ima kopletan lanac proizvodnje, od rudnika do finalnog proizvoda. U vlasnistvu je gospodina Igora Altushkina. Milan Popovic uspesno godinama saradjuje sa Russkaya Mednaya Kompaniya(RCC) kao trgovac za RCC na inostrana trzista. vrlo dobro poznajem RCC jer sam radio na finansiranju nekoliko akvizicija i izgradnji proizvodnih pogon i svaki evro,franak su isplatili. dakle, nemojte kao sto je tipicno za srbe da budete negativni i bez razloga pljujete po necemu a da nemate blage veze niti znanja o cemu se radi!

Boza Bogdanovic

pre 10 godina

Kvazimodo me je prozvao. Uzgred, uvek se potpisujem u komentarima. Pisao sam o gen. dir. Spaskovskom, koji je na toj duznosti od 2008. godine. Hvalim takvog coveka, a ne dir. RBB-a iz ranijeg perioda. Iz RTB-a su poslednjih decenija "iscurele" milijarde dolara. Dobar deo tih para je presao u ruke politicara, udbasa, direktora i njihove dece, nase i medjunarodne mafije. Upuceni Borani odlicno znaju zasto niko nije zavrsio u zatvoru posle Petog oktobra, a ja sam javno insistirao na tome. Pljacka, u vidu usluzne prerade uvoznih koncentrata, nastavljena je sve do 2009. godine. Spaskovki je prekinuo, na moju inicijativu. Objavio sam nekoliko komentara u "Kolektivu" u vreme emitovanja Insajdera o RTB-u.
Postoje objektivni i subjektivni razlozi za povecanje duga RTB-a. Investicije u novu tehnologiju i rudarstvo i resavanje pitanja otpadnih voda spadaju u objektivne razloge. Zbog njih Spaskovski ima veliku podrsku od svih bivsih resornih ministara. Gomilanje kamata na dugove iz prethodnog perioda ne moze se pripisati njemu.
Prodajna cena dela RTB-a (od 1-100%) u mnogome zavisi i od ovakvih komentara. Jasno mi je da postoje ljudi koji mrze Spaskovskog. Ali mi nije jasno zasto zbog toga mrze RTB, Bor, Borski okrug, Timocku krajinu i samu Srbiju. Pogotovo oni, koji i sada rade u RTB-u?!
Boza Bogdanovic, Bor

dennis kostadinovitch

pre 10 godina

РТБ Бор не треба поклонити никоме па ни русима. Решење је у корпоратизацији и департизацији менаџмента. Ако не умемо да управљамо сопственим природним богатствима можда и не заслужујемо да имамо независну државу.

NN

pre 10 godina

Pa nije losa ideja, bolje da prodamo ceo RTB Bor za neku bagatelnu cenu, pa da onda za eksploataciju zlata i bakra nasa drzava dobija mizarnu rudnu rentu od 3 % koju dobijamo i od NIS za eksploataciju nalazista nafte i gase koje ta kompanija posedujue a koje su po nekim strucnjacima vredele mnogo vise nego sto je prodato 51 % kompanije i ulaganja koje je bilo vezano uz kupovinu.

kvazimodo

pre 10 godina

Božo, za vreme kojeg mandata je Spaskovski vodio najbolje RTB, prvog ili drugog?
Posle prvog je bio sudski gonjen za 20 miliona dolara pronevere, ali se spasao jer je njegov pomoćnik priznao svu krivicu i kao rezultat za tu žrtvu opet je dobio novu funkciju, pogađajte gde? Naravno, opet kao pomoćnik.
Za vreme sadašnjeg, drugog, mandata, dug RTB-a se povećao sa 480 miliona dolara na blizu jedne milijarde.
Sada bih vam ilustrovao kako to Spaskovski posluje: student iz unutrašnjosti ode u Beograd da studira. Roditelju mu šalju pare za stanarinu, komunalije, školarinu a on to ništa ne plaća već živi lep život, još obeća da će davati 10 ispita svake godine, a daje 4 i još je zadovoljan time. Tako posluje i RTB, država šalje novac, Sosa to deli na radnike, tako da vozači imaju po 80 hiljada dinara platu, tako obezbeđuje glasove na izborima, ne plaća rudnu rentu, porez, komunalije, zakup zemljišta, proizvodi manje od planirane kolučine već godinama, nova topionica je stala sa radom ali tu su plate i svi imaju utisak da se lepo živi. Izaći će i RTB iz restrukturiranja, pa ćemo videti svu nespodobnost velikog Sose na delu. Nadam se da mu sada neće izbeći zatvor.
Samo privatizacija može spasti RTB, ako već nije kasno.

Kvazimodo od inženjera = neznalica

pre 10 godina

Kvazimodo, znamo te (mi iz Bora) - bio si godinama u "vrhu" , a kajmak si uvek skupljao! Najviše kada si bio u dilu sa Drakulićem i lokalnim likom Živkovićem - "topili ste otrovni koncentrat u kome nije bilo bakra", a iz firme ispumpavali ČISTI BORSKI BAKAR ili potpisivali ugovore da se Grand inženjeringu "upumpa bakar" bez plaćanja.

Boza Bogdanovic

pre 10 godina

Javljam se povodom poslednjeg Komentara o Kvazimodu. Ubedljivo najveca pljacka RTB-a, radjena je preko tzv. usluzne prerade uvoznih koncentrata. U periodu od nekoliko decenija (u vreme Tita, Milosevica i DOS-a) Topionica je pretopila nekoliko miliona tona uvoznih koncentrata, pod ponizavajucim uslovima i njima vratila ugovorenu kolicinu bakra. Na svakoj toni tako dobijenog bakra Topionica je pravila gubitke od preko 1.000$, u ukupnoj vrednosti od preko 500 miliona dolara. Da je taj isti kocentrat RTB kupio, zaradio bi ogromne pare. Glavni uvoznici takvih koncentrata bile su mafijaska firma Mark Rich (kasnije Glencore i Trafigura), Drakulicev Ist Point, Grand Inzenjering iz Bora (u vlasnistvu zeta bivseg gen. dir. RTB-a Jove Milosevica), grcki Mitilineos itd. RTB je sa njima ugovorao iskoriscenje na bakru od oko 96%, a ostvarivao svega 91-93%. Sto je uvoz takvih koncentrata bio veci, to je i iskoriscenje na bakru bilo manje?! Lopovska sprega (uvoznik, Laboratorija u borskom Institutu, direktori RTB-a) funkcionisala je "kao Singerica". Da bi zlo bilo jos vece, uvozili su otrovne i kancerogene koncentrate, cija je cena mnogo niza na svetskom trzistu, pa je borsko Groblje postalo najproduktivnija firma na Balkanu. U prethodnom Komentaru napisao sam da je Spaskovcki zabranio usluznu preradu na moju inicijativu.
Boza Bogdanovic, Bor
P.S. Zasto me neko ne tuzi zbog pisanja o usluznoj preradi?!