Utorak, 14.01.2014.

20:20

Ukida se doprinos za zdravstveno?

Ministarstvo privrede će predložiti Vladi Srbije da se ukine doprinos za zdravstveno osiguranje. Lečenje bi u tom slučaju finansiralo iz budžeta, piše Danas.

Izvor: Danas

Ukida se doprinos za zdravstveno? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

237 Komentari

Sortiraj po:

Nije bitno

pre 10 godina

Radim u državnoj instituciji a lečim se privatno. Zašto? Svaki put kad odem kod izabranog lekara opšte prakse, ili je pauza ili ne radi a nisam hitan slučaj da bi me primio neki drugi lekar. I kada stignem u vreme kada on napokon radi, fobijem pogrešno napisan recept, uput u kliniku... Gubljenje u vremena i novca kojeg iovako niko nema. Zato, plati pa se klati. Kada bi radili po učinku, kao u nekim privatnim klinikama, eeee, onda bih možda i bio za plaćanje zdravstvenog. Ovako, daj mi bruto platu pa ću sam da odlučim da li ću da umrem ili da se lečim privatno

SMEDEREVAC

pre 10 godina

Bar polovina državnog sektora je višak,e ta gomila od skoro 400.000 ljudi "pojede" minimum dve milijarde eura-OD KOJIH SE POKRIVA CELO ZDRAVSTVO!
IMA PARA,ALI VAŽNIJI JE STRANAČKO-ROĐAČKI KADAR OD ZDRAVLJA CELE NACIJE!
Podrška ministru Raduloviću!
STOP PARTOKRATIJI,STOP POPULIZMU -GLAVNIM RAK RANAMA SRPSKOG DRUŠTVA I NJEGOVE EKONOMIJE!

d

pre 10 godina

Vas u javnom sektoru treba da je sramota. Osim ove dece koja su vredna i i pri tom još i ljubazna, vi ostali ste katastrofa. Treba vam dosta vremena da shvatite ili uradite bilo šta. Nikada niste mrdnuli iz svojih kancelarija niti se potrudili da naučite nešto. Gledate svojim ribljim pogledom kad vam neko priđe i ako ne znate da uradite to što treba, i oprostila bih vam, ali lenjost i neznanje kako da se pristojno ponašate ne mogu. Imate sve moguće povlastice, prekoračenja na bankovnim računima, kupovine u svim prodavnicama preko administrativnih zabrana. Čime ste to majke ti opterećeni. da li znate šta znači biti godinama bez posla? Nemati ni karticu niti bankovni račun. Ako nešto i uradite, krvavo odradite, da biste ispoštovali rok i stigli, jer to nisu državne jasle pa te boli uvo kad ćeš da uradiš i dal' ćeš uopšte da uradiš. Pokrijte se ušima jer niste sposobni ni za šta. Ako treba od vas da dobijem bilo šta, ići ću sa fakultetskom diplomom radije da čistim ulice, nego da mi vi plaćate.

Lud Zbunjen

pre 10 godina

Ovaj predlog je s jedne strane dobar: ukidanjem doprinosa za zdravstvo i prebacivanjem na budzet postize se da, bukvalno, sve firme moraju da izdvajaju za zdravstvo, a kroz placanje poreza drzavi. Na taj nacin, barem sto se lecenja tice, radniku ce biti svejedno da li je prijavljen ili ne, jer ce se svakako leciti.
S druge strane, predlog je los: ako zdravstvo bude krenulo da zahvata pare iz budzeta, zahvatace mnogo jer je zdravstvo po prirodi stvari skupo (cak i ako se desetkuje zdravstvena birokratija, ostaju skupi lekovi, skupa potrosna oprema, skupi instrumenti i aparati za dijagnostiku i lecenje, odrzavanje zdrsvstvenih ustanova i obnova i izgradnja novih klinika i bolnica,povecanje broja lekara-jer ce se povecati broj pacijenata) i to ce NEMINOVNO DOVESTI DO POVECANJA POREZA, pa investitori u Srbiju nece vise dolaziti, a i ovi koji su ovde, oticice iz Srbije, pa ce u drzavnoj kasi biti manje para i opet propade i zdravstvo i prosveta i drzava. E, da bi to sprecila i smanjila troskove lecenja, drzava ce verovatno reorganizovati celo zdravstvo i tako ostaviti besplatnom samo primarnu zastitu, a svako drugo lecenje (dijagnostika raznim aparatima, kompletna hirurgija, lecenje pacijenata u bolnicama, razne patronaze, cak i porodjaji) ce pacijenti MORATI DA PLATE IZ SVOG DZEPA! Kako bi to izgledalo u praksi: Dodje pacijent kod doktora, ovaj mu konstatuje infarkt - super: besplatan je taj pregled i ta konstatacija. Ali treba uraditi srcani bajpas!
'Gospodine, a jel' imate vi para za tu operaciju?'
'Pa nemam, odakle mi? Ja sam nezaposlen/najamni radnik s minimalcem/penzioner...'
'Onda nista. Sledeciiii!'

Moose

pre 10 godina

Suma sumarum, nama koji pošteno radimo u javnom sektoru smanjiće plate da bismo finansirali zdravstveno osiguranje nezaposlenih i onih kojima poslodavci ne uplaćuju doprinose. Kao da već dovoljno nismo opterećeni nekim drugim merama.
(expert, 15. januar 2014 09:14)

Vi u javnom sektoru nista ne proizvodite, a imate plate vece od onih koji stvaraju neku vrednost, odnosno kakvih-takvih radnika u privredi. Ne kazem ja da ste vi bespotrebni, al brate em vas je mnogo, em ste "neproduktivni" em kostate previse. Moraju da vam se kresu zarade do nivao proseka u privredi. I to vam je puno za kvalitet usluge koju pruzate, a i kako bi kad se pogledaju kadrovi nakupljeni sa "koca i konopca". Ne moze da takvima napred.

daevon

pre 10 godina

Vidim da bi svi da se leče džabe. Sistem je nepravedan, neefikasan, nelogičan.
Viđao sam "socijalne slučajeve" kako dobijaju besplatne operacije, imaju mobilni koji košta kao moj auto, džipom im dolaze deca u posetu, lekari im se smeškaju i rade preko reda (pogodite zašto). Za istu stvar, moja majka koja ima penziju 30000, morala je da plati pola troška oko 500e.

Svaki građanin treba sam da uplaćuje doprinose. Da bira kod koga će da se osigura. I da dobije bruto platu na ruke (na račun).

mail

pre 10 godina

Drzava mora negde da uzme te pare. I sada ce umesto od poslodavaca da uzima od nas koji radimo kod privatnika. Prema tome, neka ukine on to ovima u drzavnoj upravi, posto im je on poslodavac i on ce da namakne pare. A mi kod privatnika da dobijemo povisicu, jel ce drzava ili mi kod nekog privatnika da uplatimo zdravstvo.

zorica Zorica

pre 10 godina

Po meni, predlog je dobar, sa ogradom da ne znam sta sve obuhvata jer je potrebno napraviti potpuno novi sistem zdravstvenog osiguranja.

Ne verujem da ce Radulovic biti jos dugo podrzan od ove vlade, jer se radi o ljudima kojima najmanje odgovara da se bilo sta menja u bilo kom delu sistema funkcionisanja ove drzave.

Osnovno zdravstveno osiguranje treba da bude dostupno svim gradjanima sa jednostavnim administriranjem i upravo u toj administraciji leze velike ustede novca koje bi se preusmerilo.

Ako sistem bude obuhvatio i mogucnost da firme mogu za svoje zaposlene da uplacuju i dodatno osiguranje time bi firme koje tu nadju interes dizale svoju vrednost na trzistu i obezbedjivale kvalitetniji i stalniji kadar za sebe. Sistem je dosta nerazumljiv laicima, a nisam sigurna ni da mnogi ekonomisti koji nikad nisu radili u nekim drugim zemljama mogu da razumeju kako to funkcionise.

Nisam zato sigurna da ce Radulovic dugo opstati sa ovakvim predlozima. Ova vlast je ista kao i sve prethodne. Steta.

danka

pre 10 godina

Do ovoga je imao moje simpatije, ali sad vidim da ne zna sta radi. Da to postoji u bilo kojoj normalnoj drzavi , podrzala bih. ali to nema nigde.

Krušar-Ćuprija

pre 10 godina

Trenutno je jedna stavka jadna i BEDNA,a to je da ko ima i 50 ari obradivog zemljišta(nebitna klasa)ne ostvaruje uslov za besplatno zdravstvo.Zamislite neku domaćicu koja ima 60 godina i ne može da radi ništa,kako nema pravo na lečenje jer ima zemlju tamo u nekom kršu i goleti.

sta je ovo?

pre 10 godina

Topli obrok se placa 1 din po satu. A negde ne ceo nego 0.8 din...a ngde malo preko 1,20 dinara
Mnogo njih tako prima. Pa sta da kupis za 8 dinara dnevno. Znaci za nedelju dana moze da dodje neka kifla u obzir. Sramota!

Slave

pre 10 godina

Vidim da neki se zale zasto moraju da placaju zdravstveno i za one koji ne rade.

Nemojte da vam bude zao sto placamo lekare, ucitelje i vaspitace, oni nam trebaju svima.

Treba da vas je zao sto placamo pregojenu administraciju i razne agencije za SIS, gde se primaju ogromne plate za nikakav rad.

Iz šupljeg u prazno

pre 10 godina

Još jedan način da se novac sliva na jedno mesto gde o predlogu raspodele sredstava odlučuju, od stranaka zavisni, ministri a ne zakon.

I do sada nije bilo adekvatne kontrole nenamenskog trošenja, a samo predpostavite kako će izgledati fond za zdravstveno osiguranje i lečenja kada se budžet "istanji" otplatama ogromnih kredita i od ministara izglasanim "namenskim" trošenjem za "potrebe" države.

Fond za zdravstveno osiguranje mora ostati neprikosnoven i nedodirljiv i jedino može biti namenski dopunjavan iz budžeta a nikako da se stavi "na raspolaganje" ministrima koji kroje budžet.

O zamiranju privrede nakon povećanja poreza da i ne govorimo, čime će rupa u budžetu postati još veća i nagon za "zahvatanjem" i popularnim "preuzimanjem" pojačan.

rfzo

pre 10 godina

citam dosta komentara, mahom vrlo neobrazovanog naroda. primer 1 /iz kraljeva/-uplacujem 2700 dinara. da pojasnim> uplacujes polovinu cene pregleda privatnog doktora mesecno.primer 2> ja zelim da uplacujem u privatni fond. podrzavam. ali moras da znas da lecenje, npr leukemije, kosta preko 100 000 evra godisnje a niko nema tapiju na zdravlje.pa izracunaj potencijalnu mesecnu ratu. i nema uplate za clanove porodice. nego broj clanova puta toliko i toliko para. primer 3> doktori su neobrazovani. pitaj se koliko si ti obrazovan i vaspitan kad saljes komentare koji pausalno vredjaju citavu profesiju ciji clanovi su najobrazovaniji deo drustva. primer 4> RFZO nema para. tacno zato sto vecina naroda u ovoj zemlji krade od drzave /citaj RFZO/ koja to tolerise. trenutni dug je 800 milona evraznaci para nema jer ih svesno ne upacujete. primer 5.ja necu da uplacujem za nekog ko nema para. situacija je promenljiva. sutra mozda ti nemes imati para, a mozda ces biti bolestan. princip solidarnosti vazi samo u drzavama sa kvalitetnijim stanovnistvom

Uroš

pre 10 godina

@Lyooba
Ukidaj? Šta si želeo da kažeš ovime, čoveče? Ne želiš da imaš zdravstvo da se ne bi nervirao i da dete sam lečiš? Ili, još gore da zdravlje bude privilegija bogatih, a ko nema da plati nek crkne.

Vlajko

pre 10 godina

Sledeca odredba u zakonu " Isplata plata nije obavezna " da se olaksa poslodavcima jos malo a i da se legalizuje postojece stanje kod velike vecine istih
a radnicima sta ce plata oni su navikli da zive od vazduha

Pera Detlic

pre 10 godina

Potpuna nebuloza. Radulovic sve vreme prica kako ce rasteretiti privredu i smanjiti poreze...a sad ispadea da ce ukinuti doprinose za zdravstveno i povecati poreze i to vise nego sto su bili doprinosi. Ovaj covek je potpuno izgubljen. Dinkic je bio katastrofa, ali je genije za ovog stecajnog upravnika. Vidljivo je uostalom da Radulovic sve posmatra kao stecaj, sto je i jedino sto (navodno) zna...s njim cemo svi u jedan kolektivni stecaj. Sklanjajte ga dok nije kasno.

Vozd

pre 10 godina

Cek, znaci oni ce u principu da dignu poreze da bi se lecili i ovi sto ne rade. OK, aj da kazemo da je to u teoriji lepo i humano. Medjutim, u praksi ce se smanjiti naplata poreza, zdravstvo ce zavisiti iz budzeta koji je ionako busan, pa ce i ovi sto su do sada mogli da se lece nece moci. Odnosno u teoriji svi imamo prava na lecenje, a u praksi para nema.

ksenija

pre 10 godina

Rezultat bi bio status quo. I danas ljudi celog zivota uplacuju, pa kad im zatreba pomoc dobiju nista. Jednoj mojoj komsinici, zena od 85god, pozlilo. Njen sin zvao hitnu pomoc, pitali ga, koliko ona ima godina. I kad su dobili odgovor, rekli su da nece doci.

iz supljeg u prazno

pre 10 godina

a gde je dugo najavljivano smanjenje svih doprinosa i poreza t.j. rasterecenje zarada?! kako se ovim podstice privreda i privatni sektor? kako se povecava zaposlenost?

kad je dinkic povecao par procenata od poreza za penziono na racun poreza na zarade niko nam nije rekao da to vazi samo za zaposlene i da porez na prihod preduzetnika ostaje isti t.j. da su svi preduzetnici(ukljucujuci sve vlasnike malih radnji) tim potezom dodatno oporezovani. 1000 dinara mesecno, hiljadu vise za grejanje, hiljadu vise za struju... eto tako se dere koza preduzetnicima KOJI MORAJU DA REDOVNO PLACAJU POREZE I DOPRINOSE.

Ti koji ne placaju redovno nisu ni poslodavci, ni preduyetnici: to su kriminalci!!! Oni su nazalost privilegovani i ostace privilegovani.

amos

pre 10 godina

ima jedna bitna stvar koju pre svega narod mora shvatiti: "privatnici" NE MOGU da ne placaju osiguranje radnicima, jer ih u tome sprecava milion kontrola. drzava ima SVE alate da to spreci.
Problem je u onim "privatnicima" koji su direktno povezani sa vlascu, da l' mitom da l' strankom - oni mogu sta hoce i koliko dugo hoce. To mora drzava da resi.

Isto tako nije problem u javnom sektoru u cistacicama koje rade za 16000 neto plate, vec u tzv administraciji, koja NE RADI NISTA, za 50-ak hiljada BRUTO plate mesecno. A ti su opet na tim mestima zahvaljujuci mitu ili stranci. I opet - to vlast mora da resi.

Komša

pre 10 godina

"... zato što im poslodavci nisu uplatili doprinose..."
Ne platiš struju - isključe
Ne platiš telefon - isključe
Ne platiš kiriju - izbace te
Ne platiš doprinos - ?

PS.
Ako mi poslodavac ne isplati zaradu da li mogu da napunim korpu u prodavnici o trošku budžeta?Neću mnogo.Samo onoliko koliko mi treba.

mikin

pre 10 godina

Ovoga Radulovica i sledbenike treba zaustaviti dok jos nije prekasno. Najcrnje je sto ce on posle isteka mandata opet da ode u anonimnost a posledice njegovog "delanja" ce biti nesagledive i nepopravljive.
ps. Hoce covek da ukine davanja za socijalno. Time moja plata ostaje ista, ja poslodavca kostam manje za iznos socijalnog, samo ... sada Radulvic treba da osmisli nacin kako da vecim oporezivanjem moje plate namakne sredstva za ukinuto socijalno. Drugim recima, covek ionako mizerne plate hoce da ucini jos mizernijim. Covek se setio kako da uzme od zaposlenih i obraduje poslodavce.

Uros

pre 10 godina

Ko trenutno nema zdravstveno. Samo zaposleni kod kojih postoji problem u plaćanju doprinosa. Svi ostali imaju. Koliko je ovo broj, recimo oko 50 hiljada, tu spadaju ljudi koji rade kod privatnika i kojima se ne izmiruju obaveze i oni koji ne primaju plate.
Oni koji rade na crno imaju doprinosi jer su zvanično nezaposleni.
Koliko ima ljudi koji radi na administraciji vezano za zdravstvene knjižice. 3 do 4 hiljade. Mnogo je jeftinije da onih 50 hiljada dobije zdravstveno, a pola od onih 3 do 4 hiljade otkaz. Ovo govorim samo o parama, a da ne govorim o uštedi svih na vremenu. Takođe nema bacanja para na nove zdravstvene knjižice.

Trta

pre 10 godina

Sasvim logična odluka. Kakvo je trenutno stanje? Ko ne radi ili radi na crno, ima besplatno zdravstveno osiguranje. Ko radi i redovno mu se uplaćuje, ima zdravstveno osiguranje. Samo oni koji su zaposleni a firma im ne uplaćuje redovno ne mogu da se leče, i to je prilično nepravedno prema njima, jer oni daju sve od sebe, idu na posao, odbija im se od plate, ...

I bolje je da se sve što se odbija od plate zove porez jer tako država ima legitimno pravo da to efikasno naplati i one koji ne plaćaju porez kazni. Sama reč doprinos mi zvuči kao da svako doprinosi koliko može, ali ne deluje kao nešto što mora da se plati.

Besplatno

pre 10 godina

Besplatno zdravstveno nemogu da isfinansiraju ni mnogo jace i stedljivije socijalistcke drzave. Povecanje poreza na plate koji je medju najvisima na svetu je tek poseban koncept. Ukidanje obaveza prema zaposlenima. Kad ovaj zavrsi sa reformom naseg sistema, nece da ostane kamen na kamenu. Evo prostog pitanja, ako se bas toliko zalaze za dobre zakone sto recimo ne prepise nemacki koji itekako stiti poslodavca ali i radnika. Nego svi znamo u ciju korist to radi, i ko si ti glasaci naprednjaka koji ovi podrzavaju.

zoran

pre 10 godina

Da li neko čita šta ovde pište? Smanjiće se doprinosi koje izdvaja poslodavac, znači poslodavcima veći profit. A pare će se uzeti od većih poreza na zarade, znači radnicima manje plate!

Osvesti se narode, zar si toliko glup???

Tako je prijatelju,
evo juce, kada mi se zena vratila sa posla,dosla sva nikakva,pa mi prica.
Kaze,prica se, da hoce da im ukinu topli obrok i prevoz,Nagrade(ko se najvise isticao u radu 12%),regres ne postoji,odmor se ne placa,bolovanje,se ne placa,produzetak radnog vremena i jos trista cuda.Najznacajnija stavka je da nema vise zaposlenja za stalno,vec na ugovor.Inace radi jedan od najtezih,najstresnijih i najodgovornijih poslava,medicinska sestra-vaspitac,jaslena grupa.Ne verujem da bi vecina izdrzala ni tri sata sa 30 dece,a to da je taj posao sama izabrala bilo bi jako neprimereno komentarisati.
Drugim recima dragi moji,ako se sve ovo usvoji,ili ocekujte neki generalni strajk(cisto sumnjam)ili ocekujte Robovlasnicko doba.Izgleda da to i sleduje.Neko je bacio neku gadnu crnu magiju na ceo narod,pa su svi u nekom zombi stanju.Dobro dosli u Kapitalizam,na Srpski nacin.

penzos

pre 10 godina

Ne uzrujavajte se narode, bolje je da svi imaju osiguranje jer je i onako toliko bedno da nije vredno plaćanja. A bolesne su uvek izdržavali zdravi! Ja sam penzioner sa preko 40 godina staža, mislim da sam jednom bio na bolovanju zbog gripa sedam dana, jednom u bolnici na ispitivanju kojim nisu ništa dijagnostifikovali, pa su me pustili da "prođe samo vremenom" i to je sve! Dakle ja sam, kao i mnogi slično meni, plaćao lećenje onima koji su stvarno bolesni(tu nemam ništa protiv), ali i alkoholičarima, žderačima, higijenski zapuštenim licima, osobama koje su preko veza skidale bradavice u Švajcarskoj, raznim avanturistima koji su se bavili opasnim po život aktivnostima, itd. Dakle, da zaključim, mene su moji geni i moj trud da sačuvam zdravlje oslobodili korišćenja para za bolesne. Kad sumiram sve, najžalije mi je što sam i onaj jedan put bio u bolnici, jer umesto lečenja imam traumu od klistiranja vrućom vodom koje mi je priredila jedna blesava i neodgovorna medicinska sestra.

3OPAH

pre 10 godina

"Sadašnja situacija da kažnjavamo radnike zbog toga što im poslodavci ne plaćaju doprinose je apsurdna"
Pa naravno da je apsurdna, treba da kažnjavate poslodavce jer ne uplaćuju zdravstveno. Ovi stvarno nisu normalni

Slo

pre 10 godina

@Vladimir
"Da se poslodavci kaznjavaju za ne placanje zdravstvenig osiguranja ovoga ne bi ni bilo."

Da li ti uopšte shvataš šta si napisao?
Da li uopšte shvataš da bi velika većina poslodavaca uplaćivala sve što je potrebno uplatiti, samo kada bi imali odakle da uplate?
Da li ti uopšte shvataš da takve ne možeš ni kazniti, jer da bi se kazna platila, potrebno je imati novac ?

Po tebi - trebalo bi sve kažnjavati, a ne shvataš da je sledeći potez poslodavaca masovno otpuštanje radnika, a u drastičnijim slučajevima i zatvaranje firmi koje danas i u ovim uslovima bar koliko - toliko rade i obezbeđuju radnicima bar kakve - takve prihode.
U ovom trenutku, tvoje metode su ravne sečenju grane na kojoj sediš. To se tako ne može raditi, već je potrebno sagledati problem sa svih strana i pažljivo povlačiti poteze. Nalazimo se na veoma klizavom terenu i svaki potez koji bi poremetio balans može da bude koban.

Da li je ovo dobra odluka ili ne ... to će samo vreme pokazati. Da je zanimljiva - jeste. Koliko je realizacija realna? Recimo da je moguća ...
(Petar, 15. januar 2014 00:40)

Petre, Petre,

Da li je vlasnik firme bio upoznat pri otvaranju firme treba da plaća zdravstveno osiguranje za svoje zaposlene? Predpostavljam da jeste....Molim Vas, plaćanje zdravstvenog osigoranja je obavezno i nije mi jasno zašto se poslodavci zbog neplaćanja istog ne kažnjavaju nego se kažnjavaju zaposleni.

milan

pre 10 godina

Kao i uvek naša država traži metode kako da ona izađe iz svojih obaveza. Da nebi uveli kontrole tj. više posla i obaveza za nju država traži metode kako da ipak ubere lovu sa minimalnim svojim obavezama, Zašto se za primer ne uzimaju one države kod kojih taj princip kontrole plaćanja doprinosa pa i poreza funkcioniše kao recimo Nemačka. U interesu ministra treba da bude da se na vreme razlikuje žito od kukolja a ne sve pomešati pa šta ispadne. Nema ni malo logike u tome da će biti jeftinije za državu da onaj minimum koji će je koštati to je pred finansiranje zdravstva ako ništa drugo.

Bgd

pre 10 godina

@(nerealno, 15. januar 2014 07:42)

Problem kod pomenutih javnih preduzeća je njihova neefikasnost i visoki troškovi poslovanja koje onda prevaljuju na teret građana kroz povećanje cena. Zapošljavaju Kurtu i Murtu po partijskoj liniji, troše pare bez kontrole, gubici se pokrivaju iz budžeta i stalno vrše pritisak na povećanje cena. Jedino rešenje je potpuno ukidanje njihovog monopolskog položaja i stvaranje uslova za konkurenciju.

Igor Markovic

pre 10 godina

Kratko i jasno- sram Vas bilo! Ovakve gluposti i nebuloze su servirviraju slabo obrazovanim i neobrazovanim biracima, koji treba da progutaju ovu smejuriju od predloga pred izbore! e pa ja necu gospodo da placam za nekog drugog zdravstveno, jer ni ovo sto mi pripada nemam! Sve sto bih i pomislio da uradim kod lekara, moram privatno da radim! O trudnicama i da ne pricam, na drzavnim klinikama mogu da se samo porode, uz naravno masnu cast anesteziolozima, ginekolozima i ostalima!!! Da Vam je stalo zaista do naroda, onda bi ovaj karikaturni ministarcic lepo rekao nema zdravstvenog, nema socijalnog, placa od bruto zarade ko koliko i kako hoce, i to u drzavni ili privatni fond, sasvim je svejedno. Zbog ove izjave cete dobiti nesto glasaca jednostavnijeg mentalnog sklopa (na zalost vecina u Srbiji), ali ce zato svi pametni svakako glasati pre za Pikca recimo, nego za prve, druge i 36. podpredsednike, i ove izmisljene ministarcice! Daleko vam lepa kuca, komunisti u pokusaju!

Darko

pre 10 godina

ok,u redu,al ajde ministre da te pitam nešto,zašto je moja supruga potpisala kod privatnika ugovor na mesečnu zaradu od 22 hiljade,a prima 17 hiljada...i zašto radi dnevno po 10 sati 6 dana u nedelji...?jel to vredi 17 hiljada?...brukate ljudski rod...

M.R.

pre 10 godina

Ovo je apsolutno u redu. U sadasnjem sistemu, ako ste student - imate zadravstveno osiguranje. Ako ste nezaposleni - imate zdravstveno osiguranje. Ako ste penzioner - imate zdravstveno osiguranje. Ako ste zaposleni, ili deca tih zaposlenih - imate samo ako vam je firma uplatila doprinose za zdravstvo. I ovako su zaposleni ljudi u manjini, a sadasnjim sistemom doprinosa se samo dodatno diskriminisu i teraju u sivu zonu.

A vi koji ste se pobunili kako ce sad jadni zaposleni iz javnog sektora biti na steti, jer ce se svi moci leciti: Stidite se. Doduse, znam da necete, jer imate obraz kao djon i stvarno ste najnizi oblik covecnosti koji postoji. Ali trebalo bi da se stidite.

Cika Jova

pre 10 godina

Umesto da smanjuju poreze kako bi oziveli privredu, ovi jos dodatno povecavaju namete. Jos ce da oproste dugovanja ovima sto nisu uplacivali doprinose. Podrzavam lecenje na licnu kartu, ali dodatno povecanje nameta nije neophodno jer ce ukinuti celu birokratiju vezanu za izdavanje, stampanje i proveru zdravstvenih knjizica. Zivi bili pa videli, porezi poskupeti vise nego sto su sada doprinosi. Kako se nisu setili da negde ustede, nego samo udri po porezima. Al Kapone ne bi uzeo coveku 70% od plate kao ovi zlikovci.

min

pre 10 godina

Strašno. Šta su sve spremni ispirači naših mozgova.
Da citiram samo jednu rečenicu: "Sadašnja situacija da kažnjavamo radnike zbog toga što im poslodavci ne plaćaju doprinose je apsurdna". Koja "briga" za radnike! Apsurdno je jedino to što država NEĆE da naplati doprinose od poslodavaca, iliti onih koji vuku društvo napred, iliti tajkuna, iliti, eh baš i ne smem da napišem sledeću reč. Treba zaista amnestirati sve kriminalce. Da li je u razvijenom svetu kriminal neplaćanje doprinosa, tj poreza? Čak i najteži. Pa i Kapone je osuđen zbog toga.
Jedna od konstanti ove države je da svaki sledći zakon, svaka sledeća izmena zakona, radnike sve više približava robovima. Živela robovlasnička Srbija!

Vldjuka

pre 10 godina

Postojeći sistem je nešto što funkcioniše 60 godina. On obezbeđuje solidarnost zdravstva, uplaćuju oni koji zarađuju a dostupno je svima. Ovo je dobar sistem koji ima propusta u realizaciji.

Dakle, sistem treba popravljati a ne iz korena menjati i uleteti u nešto nepoznato i nepredvidivo.

Ovaj Radulović samo hoće da pravi neke rezove, pa posle šta bude. Dok ga SNS podržava moga glasa dobiti neće.

GuyFawkes

pre 10 godina

To znaci sledece-onaj ko radi,i stvara dohodak,taj ce sad placati i za onoga koji samo trosi. To znaci isto novca na veci br.osiguranika. To znaci-veca beda u zdravstvu. Ako. Posto narod tako voli i zeli,neka mu i bude. A sa matematikom slabo stojimo,je li tako?

Prosvetiteljstvo

pre 10 godina

1 ministar zeli da rastereti platu od dodatnih troskova, drugi zeli da je dodatno oporezuje. Ministri rade, nemaju vremena za izjave, a ne ovo. Uostalom za sta da se smanjuje plata za zdravstvo gde mogu da crknem dok zakazem, pa posle dok sačekam 3 sata da me nadrkana doktorka primi i nista ne obavi kako treba. Svi imate neke lepe zelje, ali ne umete nista.

dok holidej

pre 10 godina

procitao sam dosta komentara. prvo bi rekao da mnogi komentarisu vrlo povrsno razumevajuci problematiku ili je nikako ne razumevajuci. slazem se sa ministrom potpuno. razuem da smo svi u krizi ali zapaljiva retorika nam nece pomoci nego obrazovanje...npr. kako su ove stvari resene u svetu. zaista ne smatram da ja kao poreski obveznik moram da znam koji procenat je otisao u zdravstvo a koji za pozorista. sve pare se sliju u budzet pa se onda iz tog budzeta sve i placa. ovo sada je velika zbrka koju smo nasledili od komunista. bravo ministre...nadam se da ce te uspedi bar nesto da resite.
jos jednom ponavljam experiment koji smo imali sa Jugosavijom i komunizmom nije radio. ajde da vidimo kako su ove stvari resili u svetu i da mi ne izmisljamo

katintata

pre 10 godina

Divan predlog. Samo je trebalo jasnije sugerisati poslodavcima da nam uplacuju svima minimalne zarade preko računa, kako bi što manji porez platili. Država uči poslodavce kako da potkradaju državu. Samo u Srbistanu...

guja

pre 10 godina

Pa uloga države i treba da bude takva. Sve što je u njenim rukama treba da bude jevtino. Zdravstvena zaštita, struja, voda.. A ovi glupavi komentari da kao ja zarađujem više i plaćam onima koji ne zarađuju ništa...šta treba, ovi da umru jer nemaju posao. Zdravstvo nije auto industrija. Ima stvari i usluga koje ti pripadaju. Besplatno zdravstvo, jevtina struja, voda i ostale komunalije ( e to se može obezbediti racionalizacijom proizvodnje, pusti svetske cene i gluposti. Pa svi se trudimo da ono što proizvodimo bude što jevtinije i kvalitetnije) . Evo ja plaćam više od 20 godina, a kod lekara nisam bio. I šta sad. Da budem ljut na one bolesne što se leče mojim parama? Pa ne idu oni na more s mojim parama. Psihološki efekat bi bio neizmerno povoljan. Ljudi bi imali bar jednu brigu manje. I to najveću brigu, za zdravlje. Država gubi smisao ako ima bolesne i nezaštićene građane. Ako uspemo da razvijemo uzajamno poštovanje između države i građana može da bude bolje. Ako je to po malo socijalizam, pa neka je. Nije sve u socijalizmu bilo loše, kao što u kaputalizmu nije sve dobro. Država neka obezbedi racionalizacijom da njene usluge budu jevtine (i tu nema privatizacije) a kola, kuće, letovanja, zimovanja, odeća, to koliko ko zaradi.

SNS prevaranti

pre 10 godina

Ovi su šarlatani i prevaranti...Jadni, ,,dobri-prepošteni'' poslodavci, sve mi suze krenu kad slušam kako su oni jadni, pa eto sve moraju da plaćaju, pa ih, kao, država i radnici ,,deru''...pa ih treba osloboditi od svog plaćanja, kako bi mogli da kupe veću vilu, dužu jahtu, još koji avion...još koje preduzeće da kupe i upropaste ga...Pa ti poslodavci ojadiše banke, ojadiše fondove...ne plaćaju poreze, ne plaćaju struju, komunalije...ne plaćaju radnike...ništa oni nikome ne plaćaju i ,,žale se'', malo im je što su nas opljačkali, hoće još i još..., a njihovo lično bogastvo je itekako uvećano, njihovi privatni računi su itekako veliki, njihova deca itekako dobro žive, sa 20 godina voze automobile od 30.000 evra i divljaju...Kako bi ih ja naučio pameti, samo tako...ne plati jedan mesec odmah mu sa privatnog računa skinem novac i naplatim, oduzmem mu vilu i naplatima...oduzmem mu preduzeće i naplatim dug...pa bi se svi naučili pameti. Međutim, ne vredi ništa, ti tajkuni imaju mnogo para, finansiraju ministre i političare da rade za njih.
Neka se objavi javno ko je i na koji način opšljačkao Privrednu banku Beograd i kada budete videli na koji način su uzimani krediti i ko je uzimao te kredite, koje nije imao nameru da varati...biće sve jasno - da se radi o organizovanoj pljački, a koju, gle čuda, opet svi mi plaćamo, jer je država preuzela na sebe da plati štetu, zadužila se...
Providni su neki ovde, plaćeni navijači od strane tajkuna, da hvale budalaštine korum. političara

Bilo bi normalno daj e tak oali mi nismo normalni

pre 10 godina

To bi znacilo da bi posle preko 5 godina mogao da izvadim knjizicu, jer sad prosto nemam novaca bez stalnih prihoda.
Zato ne verujem da ce doci do toga, previse je ova drzava autisticna, ne secam se da je ista uradjeno za opsti interes, samo se gleda da se grabi.

djordje

pre 10 godina

jos jedna u nizu magarecih usluga na stetu nas zaposlenih. Sa ovim predlogom ce se definitivno povecati sivilo. preko racuna cemo primati sve manje novca, ako docekamo penziju nece je biti ni za hleba, a o nekom kreditu mogu samo da sanjam. Ovu malo para sto primam na racun vise necu primati vec ce velika vecina ici na ruke.

Smenimo bre ovog Radulovica unisti nas maximalno!!!!!!!!!

najrealnije

pre 10 godina

Ja sam radio jos osamdesetih kod privatnika,gradjevinskih preduzimaca kad Vi tj 99% vas niste znali sta je privatni ili javni sektor,i npr.imao sam kroz dnevnicu mesecno 3-4 puta vise,nego moj otac vrhunski zidar u gigantu tadasnjem drustvenom preduzecu tj pun naziv Radna organizacija"RAD".I u tom periodu nikad povika nije bila ko je javni,ko privatni sektor.I danas odem privatno kad me neko pozove,ali sta je meni kriv neko u drzavnom sektoru,on ima poslodavca drzavu,ja gazdu nekoga ili sl. Najgore je sto mi nemamo privatni sektor,pravi,sve je to smuti,prospi,usluge,tange frange,i ko koga da ne kazem.Dok ne bude proizvodnje prave u svakom mestu da 10%-20% stanovnistva radi minimum u proizvodnji,masina,opreme,traktora,kombajna,autobusa,automobila,vagona,brodova,zelezari,i itd,itd kukanja,kukanja bice na pretek.Kriv Janko,kriv Marko. A u tom drzavnom sektoru znam da 65% ljudi radi za manje od 35000 dinara,spremacica ima 16.000,00 npr,a cisti kabinet ministra npr. Nego mi mislimo ko radi u nekom ministarstvu poistovetimo ga sa funkcionerima,i sl.

DjoleT

pre 10 godina

Sve dok političari otvaraju omladinske zadruge, nema o čemu da se priča .. Kad će Vučiću ta zadružna mafija da dodje na red?! Pocrkasmo.

Hronično bolestan

pre 10 godina

Po ovoj koncepciji proističe da se ukidanjem doprinosa na zdravstveno osiguranje, a progresivnim oporezivanjem zarada (da bi i dalje bilo dovoljno novca u zdravstvu) oni građani Srbije koji više zarađuju plaćali svoje lečenje od iste bolesti značajno više od ovih sa manjim zaradama. Ako je zarada građanina rezultat njegovog obrazovanja, stručnosti, pa time i svojim radom doprinosa uspešnosti firme i države, to znači da on time ubuduće neće lečiti samo sebe već i one koji su u svom radu (iz bilo kog razloga) manje uspešni, odnosno manje zarađuju. Uvodjenjem ovoga na predlog "genijalnog" ministarskog razmišljanja, a takođe i uvođenjem progresivnog oporezivanja građana (na predlog "genijalnog" ministra Krstića) dolazimo do sledećih zaključaka: 1. Nije potrebno završiti prestižne fakultete (Krstić, Yale)ili biti nemački ekspert (Radulović) pa postati novi srpski Robin Hud (otmi "bogatima" i daj siromašnima), jer je to presipanje iz šupljeg u prazno. Dokle god i ovoj državi ne počne da se ozbiljno radi (mislim na materijalnu, tj. industijsku proizvodnju) do tada se neće popraviti javne finansije. Pa ministarka energetike završila srpski "Megatrend", a ima zdravije rezone od ovih nadobudnih svetskih eksperata... Ljudi... idu novi izbori ... oterajte ove koji se trude nam pomognu, jer će, primenom svih ovih novih "genijalnih" predloga i mera srpska nacija nestati sa mape sveta.

Pedja

pre 10 godina

A zasto drzava ne kaznjava one poslodavce koji svojim radnicima ne uplacuju doprinose?????????
(Goran, 14. januar 2014 22:27)

Zato što su dobri drugari.

Munja

pre 10 godina

..."značajno smanjivanje doprinosa na najniže zarade“. Tako bi, kako precizira Stevanović, poslodavci na najmanje plate plaćali samo minimalni penzijski doprinos, dok bi sa povećanjem zarada progresivno rasle i dažbine.

Predlog je u suštini dobar, ali u našem slučaju motiviše još više poslodavaca da plate smanje na minimalac, a ostatak daju na ruke, što će još većem broju zaposlenih smanjiti penzione doprinose, a samim tim jednog dana i njihovu penziju.
Država treba da reaguje i da na neki način onemogući poslodavce da ceo iznos zarade ne uplaćuju na račune zaposlenih i tako izbegavaju poreze i doprinose.

ivan

pre 10 godina

jos jedan atak na zdrav razum. ukidas doprinose na zdravstveno, povecavas poreze ?!? Pri tom prosecan Srpski gazda sebi placa minimalac i placa minimalan porez. Skolovan Srbin pri tom placa progresivno veci porez jer ima i "ogromnu" platu.
Da li ste vi bre normalni ? I vi sto predlazete ovakve nebuloze a jos vise vi sto komentarisete kako su predlozi ok ?

Prle

pre 10 godina

Vidim ovde veliko oduševljenje, ali mi nije jasno zašto.
Ono što ministar predlaže je da se doprinos više tako ne zove, već da se zove porez, i da se svima zalepi markica. Zašto uopšte menjati naziv, dovoljno je samo svima nalepiti markicu, a posle ćemo se svi čuditi da li zdravstvo može da opsluži povećani broj korisnika.

danas

pre 10 godina

Ja ne znam dokle vise po ledjima onih koji rade i pravljanje novog vida socijal-komunizma ? Meni svakog moseca odbijaju od plate i ako sam zadnji put bio kod lekara 2007 ili 2008 .Zar treba da se osecam posramljeno zato sto imam posao i doprinosim raznim placenim dazbinama drzavi ? Jel treba da placam onoj armiji lezilebovica koji bleje po beogradskim restoranima i kaficima zdravstveno osiguranje ? Meni je zao onih ljudi koji traze ali nemaju posao , ipak to nije moja krivica za njhovu situaciju pa iz toga smatram da nisam duzan da se iko finansira od mog doprinosa za zdravstvo !Najpostenije bi bilo da se razdvoje i da se odrede domovi zdravlja i bolnice koji ce primati i brinuti o zdravlju onih koji placaju i koji ce se finansirati iz toga fonda ,za one koji ne rade i nemaju zdravstveno osiguranje takodje da se odrede bolnice i domovi zdravlja koji ce se starati o njima i koji ce biti finansirani iz budzeta .Ovakav sistem koji je trenutno je jednostavno neodrziv , ne moze jedan zaposleni da izdrzava 5 nezaposlenih . Komunizam je umro i ne zelim da mi non stop neko namece neki osecaj krivice !

radic011

pre 10 godina

Pozdravljamo svaku odluku Vlade i nadleznih ministarstava koja vodi socijalnim jednakostima.Ne mozemo svi da imamo fabrike i mercedese ali svi moramo da se skolujemo lecimo jedemo i obucemo.Ova odluka je prva koja vodi u tom pravcu i nadam se da cemo uskoro imati pravednije drustvo.

peraperic kg

pre 10 godina

...Sadašnja situacija da kažnjavamo radnike zbog toga što im poslodavci ne plaćaju doprinose je apsurdna", tvrdi Stevanović,savetnik ministra.

Brate-savetnice, jel si ti tacan???? Pa kako sme jedan visoki vladin cinovnik da izvali tako sta, kako si uopste dozvolio (kao predstavnik vlasti) da poslodavci ne uplacuju...eh srbijo...

me

pre 10 godina

U Srbiji je najbolje ziveti kao socijalni slucaj. Dele im se stanovi, besplatno lecenje..ma banja..Ovaj lupeta da bi jeftino prikupio koji politicki glas, a niko ne razmislja da te stvari vode u provaliju, posle ce neko drugi da bude kriv. Svako mora da bira koje osiguranje zeli da plati. Kao u normalnome svetu, privatno ili drzavno. Ako ne zelite da placate, onda neka se uvede americki sistem, kada ides kod lekara, racun na ruke.Zvuci lepo ali onda bi se znalo koliko kosta jedan pregled i ne bi se nikome to dopalo. Onda vise ni to ne bi odgovaralo.

toza

pre 10 godina

ovo jedino ima smisla! ...pošto po trenutnoj situaciji ispada da je plaćanje doprinosa maltene dobrovoljno... mogu da ti uplatim, a i ne moram, pa ti umri bez lekara!

Vidimo se uskoro, Kanado

pre 10 godina

Vidim da će se sve na kraju slomiti na leđima srednje klase i onih koji vuku ovu zemlju. Radim kao crnac (inženjer kod privatnika) i na moju platu od oko 100.000din poslodavac sad plati oko 70.000 din. poreza i doprinosa, malo li je! I šta ja dobijem za te pare: Zdravstvenu uslugu kao i da nemam, šalju te uvek kod privatnika, usluge javnih službi NULA, jednom, kad sam se 14. dan nakon podnošenja, raspitivao za jednu uslugu koju su po zakonu obavezni da urade najkasnije za 7 dana, rekli su mi "žali se vladi". Dok dođem do penzije para sigurno neće biti! Tako da moja firma bukvalno bace te pare svakog meseca u rupu bez dna! Vidim da ni to nije dovoljno i da svi treba da budemo socijala! E, svetla naša budućnosti!

nbg

pre 10 godina

Ovaj Radulović je pun ideja, a najbolja mu je smanjenje plate za vreme odmora i bolovanja. Umesto da se pre odmora lepo dobije regres kao ranije!

drvobradi

pre 10 godina

Besplatna kvalitetna zdravstvena zastita je nesto sto mora imati svaki gradjanin ove zemlje. Predlog Radulovica je sasvim ok,meni nista ne smeta ni da placam ovako kako je sada, ali ono sto zelim je da se zdravstvo bolje organizuje i da ga niposto ne organizuju lekari. Cini mi se da je to i poenta ovog predloga tj izbegavanje RFZO i mutljavina oko nabavki i organizacije.

@vuk
Interesantno kako se nisi bunio sto drzava placa visoko obrazovanje iz budzeta(pp je da imas visoko obrazovanje, na osnovu plate) koji je na zapadu ogroman izdatak za jednu porodicu. Ili ti je to tada bilo ok, dokle god drzava tebi nesto placa a ne ti njoj. Sta ce biti ako se ti ili supruga, ne dao Bog, razbolite pa ne mozete vise da radite i placate? Gde ces onda da se lecis? Lako je otici kod privatnog lekara kada imas grip ili neko lakse obolenje. Zamisli koliki su troskovi lecenja kancera ili tezeg obolenja u privatnoj klinici.

Razmisljam

pre 10 godina

Ne može lična karta da bude dokaz državljanstva Srbije. Lična karta je dokaz o prijavljenom prebivalištu a ne o državljanstvu. Jedino ako strancima (koji nisu državljani Srbije) izdaju lične karte sa nekom posebnom oznakom kako bi se mogli razlikovati.

ex sns

pre 10 godina

Dobra ideja,samo na prvi pogled je cudna. Ne verujem da bi se povecao broj pacijenata,nisu svi bolesni.Uostalom,i sada su gro pacijenata penzioneri.

expert

pre 10 godina

Suma sumarum, nama koji pošteno radimo u javnom sektoru smanjiće plate da bismo finansirali zdravstveno osiguranje nezaposlenih i onih kojima poslodavci ne uplaćuju doprinose. Kao da već dovoljno nismo opterećeni nekim drugim merama.

ja

pre 10 godina

A sta mislite o tome da ukinete sva opterecenja na plate pa da podignete PDV na 15/25% ? Cist racun, duga ljubav, ko vise trosi vise i drzavi poreza placa, ko ne trosi nista para, taj je ionako socijalna kategorija pa mora od drzave da dobije "za dz" lecenje jer to je u 21-vom veku obavezno! Meni ne bi bio problem da sve poskupi jos 5%, vec sam navikao...
Moram priznati da nemam predstavu koliko drzava ubere mesecno para na konto poreza na zarade i doprinose na zdravstveno, ali verujem da bi povecanje PDV-a to amortizovalo.
Pojednostavilo bi pravila igre pa bi stranci radije otvarali firme u Srbiji. Dogovori se za platu sa radnikom, isplati platu i to je to. Radnik od te plate mora kupovati robu, u robi je PDV, drzava deo tog pdv-a preusmeri za besplatno zdravstveno i svi zadovoljni!

Pazite caku, PDV placaju i oni sto rade na crno... placaju tako sto od para koje na crno zarade ipak moraju kupiti nesto u prodavnici ... time se na kulturan nacin uzima pare i od njih :)

juca

pre 10 godina

Baki, 14. januar 2014 23:05)

pa kako da radikali da znaju da privatnici isplacuju bruto platu i da povecanjem nekog drugog poreza ce radnik ustvari dobiti manju platu, kada svi oni rade u drzavnom sektoru? i sada ti je valjda jasno koliko oni poznaju privredu!!! Ali to da se ukine placanje zdrav.osiguranja to je prava stvar, onda cemo mi sami kao sav normalan svet da odlucimo sta cemo sa tim parama, a drzava treba sama da placa zdrav.osiguranje za socijalne slucajeve ...

ZoranNS

pre 10 godina

Samo da ovo ne ispadne skup eksperiment, ipak Srbija ne može biti deda mraz, nije to ni amerika, povećaće se usluge u zdravstvu za 100 posto.

sumadinac

pre 10 godina

ovo je necuveno. propisite za sve gradjane jednaku visinu zdravstvenog, npr 10 evra. poslodavci neka daju bruto platu pa ti odlucujuj hoces li da placas ili ne. isto tako i za penziono. ja hocu da biram da li da uplatim u privatni ili drzavni penzioni fond. ovo je Balkan i ovde nikada nece biti bolje

una

pre 10 godina

sramota da jedan Ministar privrede izjavi ovakvu notornu glupost! posto je inace poznat samo i jedino po spinovanju javnosti kvazi idejama, ovo me nije iznenadilo! posto sam imal srecu, ili nesrecu, da provedem veci broj godina, "trbuhom za kruhom" u raznim delovima sveta (radeci, na setajuci se), imam pravo da ovde odgovorno kazem da NIGDE u svetu ne postoje besplatne zdravstvene usluge!!! drugo je pitanje eventualne reforme sistema obezbedjivanja potrebnih sredstava za nesmetan rad postojee zdravstvene infrastrukture, ali za "dz" kako kazu ovi nasi mladi,nema NIGDE!!! Ministre okrenite se onome sto vam je posao jer za 5 meseci NSTAA nise uradili za privredu RS.

ganjanin

pre 10 godina

Jedina ideja iza ove priče je da se teret prebaci sa poslodavca na zaposlenog.
Ovo je apsolutni dokaz da će stečajni upravnik likvidirati privredu. Ova mera neće spasiti preduzetnike, već će biti značajna velikima sa stotinama i hiljadama zaposlenih, ali će zato zbog populističkog paravana dodatno degradirati zdravstvo.

Pera

pre 10 godina

Retko dobar predlog. Prvo, svi koji krtikuju ovo će se sigurno nekad razboleti. TADA bi voleo da se sete šta su pričali kad im bude uskraćen lek radi nekog problema oko plaćanja. MI, kao društvo prvo treba da budemo humani i ljudi pre svega, a posle svega toga, država treba da se obračunava sa tajkunima, radu na crno i sličnim stvarima, kao prava država, koja štiti svoje građane od raznih pošasti.

Alex

pre 10 godina

Mora se shvatiti da nema više kredita, izbegli iz ove zemlje neće da šalju doznake a proizvodnja nikakva. NEMA para, i sve je presipanje iz šupljeg u prazno. Šta vi radite kad u kući nema novaca; počnete da gajite piliće, okopavate baštu, švercujete, lečite se komovicom, odreknete se svega osim hrane... Tako i država. Kakvi sindikati, kakvo zdravstvo, kakva administracija... NEMA PARA - kraj. Treba nam pametan čovek koji će ovo razrešiti. Ali u Srbiji nema više pametnih, računajući tu i mene.

Toma

pre 10 godina

Zar nije donet zakon još 2000 godine, da nema plate dok se ne izmire porezi i obaveze. Kada bi se on poštovao bilo bi para i za zadravstvo, ali i za sve ostalo. Zato ministre, prvo uvedite da se u Srbiji poštuju svi zakoni, i biće para za sve.

Koliko je dosta?

pre 10 godina

Radim u privatnoj firmi i imam platu 1600 EUR. Prijavljen sam na pun iznos i svaki mesec platim 1000 EUR poreza i doprinosa. Ako neko misli da to nije dovoljno sa moje strane nego me treba još oglobiti, prijaviću se i ja na minimalac pošto je to očigledno ideja ovog malumnog nacrta.

MILENKO

pre 10 godina

prosipanje iz supljeg u prazno...neplatis na mostu,platis na cupriji...ma mani me ovih nazadnjaka koji nemaju blage veze sta pricaju,samo melju,melju,melju u prazno...izboriii

penzioner

pre 10 godina

penzioner sam, izdrzavam fakultetski obrazovanu cerku koja radi u firmi koja je u blokadi od maja meseca prosle godine,ja joj placam sve ukljucujuci prevoz,topli obrok..
od tada dinar nije primila,kad je bilo sta da se radi ,rekao sam bolje radi nego da mi svaki dan spavas duze i da ne znas sta ces sa sobom,momentalno radi tri posla u firmi jer su je mnogi napustili,nema overenu zdravstvenu knjizicu,sve preglede i lekove placam.DAJTE POSLA ZA MLADE dzaba nam kosovo.. i sve ostalo ako tonemo u gladi i nemastini.pozdrav svima koji misle slicno kao ja.

Putnik

pre 10 godina

Pravo na besplatno lecenje je jedno od osnovnih ljudskih prava i bez toga necete moci u EU. Ja nemogu da verujem da u Srbiji puste coveka da umre zato sto ne placa zdravstveno osiguranje (kao sto se moze desiti u Americi). No da se vratimo novom placanju poreza - 'placace' ga drzava, stavka ce biti jasno naznacena u svakon budzetu kao u svim normalnim drzavama. U stvari placacete svi vi kroz razno-razne poreze (PDV, carina a bogami nekome i porez na LD).
(Dragan O, 14. januar 2014 23:09)

Grdno gresis. Pravo na lecenje imas jedino ako imas zdravstveno I to je tako u svim zapadnim zemljama. Jedino ako imas zdravstveno dobices odgovarajucu negu!!

A da ukinemo vladu i ministarstva

pre 10 godina

Ukinite i dazbine za zdravstvo i za penzioni fond.Hocu sve pare na ruke.Onda cu da biram da li cu kod drzavnog ili kod privatnika.Kod drzavnog cekas,pa te salju u privatne klinike,laboratorije i to dodatno placas.Penzije nam i ne trebaju.Radecemo do 67 godine,a zivotni vek je u proseku 71,a sa ovakvim strucnjacima na funkcijama i manje.Prema tome,hvala.

ilic

pre 10 godina

Pa ovakve bajke nisu pricali ni komunisti 1945te,ovakva kolicina populizma nije zabelezena nigde u svetu,pa gde jos u svetu mozes da se lecis ako nemas neki vid osiguranja ili ako ne platis.

sasa

pre 10 godina

isto kao sto se ukinula pretplata na rts. al bilo lepo kad se lagalo i skupljali se poeni. on slaze, vama se rasire okice i volite ga ko najrodjenijeg. kad vidite da vas za.... onda je kasno, on je vec premijer, predsednik, car....

ja, ovdašnji

pre 10 godina

Moj predlog je na tragu ministrovog.
Razlika je ta što bih ja ostavio plaćanje zdravstvenog, ali ukinuo ovjeru knjižica. Na taj način bi natjerao državu koja ima mehanizme da naplati od onih koji ne uplaćuju za radnike. Radnik ne treba da razmišlja jeli ili nije knjižica ovjerena već da dobije adekvatnu zdravstvenu zaštitu. A parazite iz fonda zdravstva i ostalih državnih institucija natjerati da rade po učinku-koliko naplatite tolika plata-kao što je u mojoj firmi. Pa davidite kako se radi.
LP

Ona koja placa zdravstvo a mora privatno da se leci

pre 10 godina

"istovremeno sa ukidanjem zdravstvenog doprinosa, država bi poreskom reformom podigla porez na zarade i promenila način njegovog plaćanja" ... Ha, Ha, Pa onda lepo recite da ce ZAPOSLENI PLACATI ZDRAVSTVENO OSIGURANJE NEZAPOSLENIMA, a ne da TAKO VELOKODUSNA DRZAVA BRINE I SVOJIM GRADJANIMA!
Jos jedna farsa iz supljeg u prazno ne bi li nakrpili jos koji glasic... Tuzno.

psl_srbija

pre 10 godina

"plan Ministarstva da se poslodavci rasterete plaćanja doprinosa"

"istovremeno sa ukidanjem zdravstvenog doprinosa, država bi poreskom reformom podigla porez na zarade i promenila način njegovog plaćanja"

Da li neko čita šta ovde pište? Smanjiće se doprinosi koje izdvaja poslodavac, znači poslodavcima veći profit. A pare će se uzeti od većih poreza na zarade, znači radnicima manje plate!

Osvesti se narode, zar si toliko glup???

Stop neoliberalnom zakonu - radnici nisu robovi!

mrmlj

pre 10 godina

@Ne daj boze dugog cekanja: procitaj tekst ponovo posto iz prve nisi shvatio poentu - vise se nece placati doprinosi za zdravstvo ali ce se uvesti novi porez na zaradu, koji ce biti veci od trenutnih doprinosa za zdravstvo. koje ce to pare ostati onima koji sami placaju svoje lecenje? jos ce imati i manje, zato sto ce svaki zaposleni koji bude placao te namete redovno morati da pokrije deo troskova za onog koji ih ne placa. sve u svemu, plemenita je ideja da svi dobiju zdravstveno ali mi je vise dosta te drzavne plemenitosti koja se placa iz mog dzepa.

Milos

pre 10 godina

Jos jedna populisticka izjava ministra koja ce dovesti do toga da tek sada poslodavci nece uplacivati zdravstveno osiguranje radnicima.
Isto to su vec uradili kada su objavili da se nece placati pretplata za RTS 6 meseci pre ukidanja i onda su i oni koji su placali prestali da placaju.
Ustvari, najobicnija izjava za narod pred izbore!

rad(e)nik...

pre 10 godina

Ovom uredbom i novim Zakonom o radu sprečilo bi se da radnici nemaju zdravstveno (overa knjižica), da nemaju uplaćen radni staž pa se pred PIO pojave sa "rupama" u stažu, poslodavci bi se naterali da redovno uplaćuju plate zaposlenima... A zaposlene bi naterali na veću odgovornost na poslu.

Milan

pre 10 godina

Postovani Ministre!A zasto se svi porezi i licni dohodak nee uplacuje isti dan kao u normalnom svetu pa nebi bilo toga da drzava uzme poreze a platu radnici dobiju kad se gazde smiluju???

Bgd

pre 10 godina

Mislim da bi trebalo da razmisle i o sledećoj varijanti: Doprinosi za zdravstveno osiguranje imaju dva segmenta: na teret zaposlenog i na teret poslodavca. Deo koji ide teret poslodavca bi se mogao transformisati u porez ali zato deo koji ide na teret zaposlenog treba ostaviti zaposlenom mogućnost da BIRA u koji će fond uplaćivati, privatni ili državni. Verujem da bi značajan deo ljudi preusmerio sredstva u privatne fondove i na taj način rasteretio budžet.

Sadista

pre 10 godina

Sjasi Kurta da uzjasi Murta ! Ovo ni u komunizmu nije bilo,a i mnogo bogatije zemlje ne rade to. Nas ministar izgleda da voli mnogo da prica ,a malo da radi. Drzava da uradi da bolesni imaju stvarno lecenje, bez glupih komisija koje imamo, mogucnost lecenja i lekova za koje ne placati participacije, a za nezaposlene koji su prijavljeni na biro rada oni imaju zdravstveno.

DRAŽA KG

pre 10 godina

Ja u ovom saopštenju vidim samo reč ''dodatni P O R E Z na plate'' a već su ne zaboravimo dosta umanjene i debelo oporezovane.Kada se saberemo sa novim računima za struju koji su i do tri puta veći,o naplati grejanja po kalorimetrima da i ne govorim, plus povećanje cene benzina do 5 dinara po litru ja mislim da ćemo brzinom svetlosti ući u takve nemire da će krv teći ulicama gradova.Biće to opšta kaubojština,pljačka i otimačina po zakonu jačeg.Policije i onako kao da nema po ulicama tako da neće da valja.Narod jednostavno nema sa čime da živi od prvog do prvog i ovo će doprineti totalnom raspadu sistema 100%!

nerealno

pre 10 godina

@realno
To sto vi pisete nema veze ni sa cim. Shvatam ja vasu ljutnju na nedostatak srece da se i vi recimo zaposlite u Kolubari, ali razumite vec jednom da je eps(pa i kolubara)proizvodna firma, a ne drzavna administracija. To sto ga politicka rukovodstva cine neefikasnim ne menja na stvari da ceo sistem proizvodi, distribuira i prodaje realan proizvod. Isto vazi i za telekom i jos mnogo drugih javnih i po vlasnickoj strukturi drzavnih preduzeca. Sadasnja vlast potrebe za reformama pravda demagogijo o 700 000 radnika koji su kao paraziti na ledjima radnika u privatnom sektoru. Stvarnost je da su jedini paraziti politicari sa po 5 plata iz budzeta.
Smanjenje ionako malih plata u javnom sektoru nece vama podici platu u privatnom sektoru, vec naprotiv. Ne moze se traziti od hirurga da bude svetska klasa, a oporezovati ga dodatno ako ima vise od 500EUR. Ne moze se tretirati lekar, profesor u skoli, inzenjer u institutu kao trosak i parazit na ledjima isto kvalifikovanih ljudi, ali koji rade u privatnom sektoru. Ako necemo da svi mogu u skolu ili da se lece tad hajd da tako i uradimo. Nece biti vise "parazita" lekara, profesora...

Ekonomista i državni službenik

pre 10 godina

Isto će biti teško naplatiti porez na zarade od poslodavaca, naravno kad država duguje privredi jako puno...

Ali ima jedna jako pozitivna stvar, efekat o kome se trenutno sada ne razmišlja, ako bi se ovakva promena sprovela: skinuo bi se mrak i zdravstvo bi moralo da postane transparentno ako bi se finansiralo oz budžeta.
Budžet rzzo je potpuni mrak za gradjane, dok državni organi na budžetu ipak su transparentni, u zakonu o budžetu se može dosta toga pročitati gde pare odlaze...

Verujem da će otpor da bude strašan, rzzo bi onda postao suvišan, malo bi se pojačali kapaciteti ministarstva zdravlja, ali rzzo bi izgubio moć, a posebno da ugovara velike nabavke sa farmaceutima...

Deluje ovaj predlog kao utopija, a veliki rizik je da bi na taj način usluga gradjanima opala potpuno...

Mene takodje zanima, kako to da poslodavci koji ne plate redovno dažbine državi ne idu pod stečaj, i koji su to poslodavci u ime čijih interesa onda treba da država faktički snosi njihove gubitke na taj način???
On ne plati doprinos, a država mu oprosti i leči besplatno radnika, umesto da ga otera u stečaj i namiri radika iz stečajne mase? Kom gubitašu su planirali da ovako učine, da to nisu javna preduzeća možda, za koja je odgovoran upravo ministar privrede?
Ja bih rekla da je ova medvedja usluga nije dobra!

Plebs

pre 10 godina

Znaci umesto da moj poslodavac uplacuje doprinos, uplacujem ga ja? A sta ako ja necu drzavno zdravstveno nego privatno? Ne idem kod lekara svaki dan, fala Bogu, pa ne vidin smisao da mi.se pare rwdovno skidaju za uslugu koju ne korisitim redovno.

Fer bi bilo da se ljudima sada da izbor gde ce se leciti a ne da se svi troskovi poslodavca svale na radnika.

S

pre 10 godina

Zdravstvo treba da se finansira IZ PDV-a, i to je jedino ispravno. Svi ga koriste, treba svi i da ga plaćaju. A ne ovako, plaćaju ga samo zaposleni, pa neki poslodavac plati, neki ne, a normalnu zdravstvenu zaštitu nema ni onaj ko plaća ni onaj ko ne plaća, i non stop neki problemi sa tim zdravstvom i non stop im fali para i duguju im se (nenaplative) milijarde.
Treba skinuti sve namete sa zaposlenih, PDV podići na 40%, jer ionako, kada bi se sabralo šta sve država uzima od plate jednog zaposlenog, došlo bi se blizu cifre od 40%, ako ne i veće.

SSSS

pre 10 godina

Poenta je u tome da ovakvo zdravstveno osiguranje kakvo je sada plaćaju svi koji rade a od njega se leče i oni koji su zaposleni i oni koji nisu, dakle velika većina građana ga ima. Zaposleni kroz overene zdravstvene knjižice na osnovu uplaćenih doprinosa a nezaposleni tu overu rade kroz službu za zapošljavanje. Pošto od oko 1.7 miliona zaposlenih preko 700 hiljada radi u državnim službama i javnim preduzećima koja su mahom gubitaši realan novac u budžet za zdravstveno osiguranje uplaćuje svega oko 950 hiljada zaposlenih i taj novac ni približno nije dovoljan za potrebe lečenja oko 7 miliona građana pa se veliki deo tog troška svakako prebacuje iz budžeta odnosno iz drugih poreza. Uz sve to oni koji su zaposleni moraju da overavaju knjižice svakih 6 meseci i da sami dostavljaju potvrde da su za njih poslodavci platili doprinose, dakle ta mašinerija fonda nije bila u stanju napraviti ni neki informacioni sistem koji bi se povezao sa poreskom upravom. Pošto se već većina potreba fonda i sada finansira iz budžeta onda bi bilo mnogo efikasnije prebaciti sve na budžet, rasteretiti privredu tog dela koji plaća iz zarada zaposlenih i taj deo nadoknaditi od nekog drugog poreza, ukinuti zdravstvene knjižice i nepotrebu overu i rešiti se gomile nepotrebne administracije i radnika u istoj koji mogu raditi i neke druge poslove ako za to ima potrebe ili dobiti otkaz. Jeftinije a efikasnije.

dvds

pre 10 godina

Obavezno zdravstveno osiguranje za celu naciju je dobra, socijalna i solidarna ideja, ali ne može tako da se uvede kao spisak lepih želja jednog ministra.Šta o svenacionalnoj javnoj raspravi prvo, ako smo mi uopšte zreli za tako nešto?

Zoki

pre 10 godina

Potpunom logično rešenje. Javni zdravstveni sistem će se finansirati iz budžeta, od poreza. Porez će biti veći, ali će u isto vreme moći i da se uštedi, jer će se smanjiti obim administracije u zdravstvenom sistemu.

Ne plaćaju poslodavci doprinose - nego zaposleni. Više doprinosa = manja plata, računica je jednostavna.

Srbiji je neophodna poreska reforma kojom bi se izjednačio porez na prihode, bez obzira da li se radi o prihodu iz radnog odnosa, honoraru ili nećem trećem. Jedina razlika trebaju da budu progresivne poreske stope, u zavisnosti od visine prihoda.

Neko je pomenuo da poslodavci trebaju da isplaćuju platu po stručnoj spremi. Plata treba da bude rezultat pogodbe između radnika i poslodavca, i da bude iznad zagarantovanog minimuma.

Mitic

pre 10 godina

Bio sam privatnik 10 god. za vreme mandata Dinkica kao ministra finansija dosla je osoba iz poreske uprane u kontrolu (tek primljen stranacki kadar) i posto je sve bilo regularno za kasnjenje uplate 2 doprinosa na licni dohodak od 6 dana napisala je kaznu od 170.000 din. Kao argumet u prilog zakasnjenja pokazao sam fakture koje su od drzave i drzavnih firmi kasnile preko 120 dana u placanju a bile su 50 puta vece od iznosa doprinosa.
Namrgodjeno i strogo partijsko vojnice nije htelo ni da pogleda, blagim i tolerantnim glasom sam joj odgovorio, gospodjice-gospodjo ovo ce biti poslednja kazna koju cete mi napisati jer od sutra zatvaram firmu a Vi i Vama slicni razmisljajte od koga cete dalje "ubirati" i "haraciti". Ne znam koliko je vremena proslo ali ja vise ne dajem ni dinara, kada na vlast budu dosli casni, posteni, patriote, nekorumpirani, strucni i nepartijski ljudi oberucke cu prihvatiti i vece namete kada budem znao da moj novac ne ide:

1. Na primanje partijskih vojnika u JP i drzavnoj upravi.
2. Kada se donese ZAKON O PREISPITIVANJU POREKLA IMOVINE od 1989. do danas
3. Kada se LUSTRIRA PRAVOSUDJE i ocisti od endemske korupcije
4. Kada o sudbini privrede ne odlucuju vise oni koji novac u privredi ne zaradjuju.
5. i kao zadnje i mozda najvaznije, ne ukinu politicke partije kao interesne druzine.

Do tada NE IZLAZIM GLASAM i radim samo koliko da prezivim, placam samo sto moram ali ako ovako nastave ova i sve prethodne garniture sledi BOJKOT placanja svega.

jovana

pre 10 godina

(slavoljub, 14. januar 2014 23:40)
Gresis Slavoljube. Stranci postuju zakoni i placaju sve dazbine, ali nazalost nasi privatnici to ne placaju niti postuju.

daevon

pre 10 godina

Svi građani treba sami sebi da uplaćuju zdravstveno osiguranje, bez obzira na zaposlenost. Socijalnim slučajevima treba da dotira država neki deo, sva deca besplatno do 18 god, sve trudničko-porodiljsko besplatno uključujući oplodnju. Svi ostali se osiguraju u 3-4 nivoa: osnovno (obavezno), bolničko, speijalističko isl. Neko osigura oči, neko zube, neko noge i ruke, neko sve. Za penzionere važi sve isto. Roditelji popust (3+ dece besplatno). Rizične grupe (narkomani, pušači, alokoholičari itd) skuplje. Prema potrošnji se i diže cena osiguranja. Ko boluje 3 puta godišnje po 3 nedelje, naredne godine plaća skuplje.

Firme mogu svojim zaposelenima da plaćaju zdravstveno ali dobrovoljno. Neko u firmi dobije mobilni, neko službeni auto, neko zubara. To je stvar firme da daje benefite i privlači kvalitetnije ljude. Ali ne mora.

Bojan

pre 10 godina

u 2 reči - žele da nama, manjini koja uredno plaća sve poreze, dodaju novi namet kojim bi plaćali

1) svoju potpunu nesposobnsot da sprovode zakone
2) javašluk u naplati doprinosa koju veliki broj poslodavaca ne plaća, a država ne ume - čitaj ne pada joj na pamet, da juri i kažnjava (nagradno pitanje - zašto?)

Dokle će više "mirna raja" da trpi javašlije i haračlije?

drmr

pre 10 godina

Ovako ostane taj porez na drzavu predje zdravstveno a od tih para lepo redom jedna po jedna bolnica da se renoviraju i sredjuju da se kupuju novi uredjaji koji ce leciti ovaj narod sta kome vredi sto vi placate zdravstveno ili sto ga mi placamo kada doktori nemaju cime da lece...
racunica prosta mesecno po 1000 dinara od milion zaposlenih to je 10 miliona eura= full bolnica svaka 3 meseca 30mil.eura full po svetskim standardima
5 godina i nema bolnice u kojoj malter opada i u kojoj skener neradi

srbin

pre 10 godina

Ja ništa ne razumem ovaj "novi" zdravstveni sistem. Moraš da imaš izabranog lekara kod kog zakazuješ pregled - po 3 nedelje unapred? Kada dobiješ lekove, plaćaš ih po 50%, a participacija 50 din. po svakom koraku u zdravstvenoj ustanovi. Pre je bilo, fali ti nešto, odeš kod lekara, sačekaš, primi te, lek koji je na recept je besplatan, a koji nije na recept platiš i sve ok. Šta je sada ovo, nije mi jasno. Uglavnom, nedavno sam baš na b92 čitao da od 54 evropske, Srbija je na 54. mestu po kvalitetu zdravstvene zaštite.

michigan

pre 10 godina

Zivim u Americi, placam godisnje za zdravstveno osiguranje $2300 dolara + placam pregled kod lekara $25 a kod specijaliste $35. Prvih 4600 dolara godisnje eventualnih troskova za lecenje placam iz svog dzepa a tek preko toga troskove snosi osiguravajuca kompanija. Kada se uzme u obzir koliki je budzet za zdravstvo u Srbiji ono sto se dobije je veoma mnogo.

VV

pre 10 godina

Poslodavci koji ne placaju zdravstveno, nece placati ni taj novi porez. Samo ce se teret njihovog krivicnog dela ravnomernije rasporediti na sve gradjane Srbije. Treba kazniti poslodavce koji svojim zaposlenima ne uplacuju staz i zdravstveno i koji im poreze i doprinose uplacuju na minimalac, a ostatak i daju na ruke. To su pijavice i paraziti koji nas ubijaju. Ne moze svako da ima firmu i bude sef. Ako nisi sposoban da posteno placas radnicima i drzavi, eto ti lopata pa kopaj. Ne dam da mi zavlacis ruku u dzep, da ne bi placao zdravstveno svojim radnicima, da bi tebi ostalo vise para. Los potez Ministre Radulovicu.

poslodavac

pre 10 godina

A zasto drzava ne kaznjava one poslodavce koji svojim radnicima ne uplacuju doprinose?????????
(Goran, 14. januar 2014 22:27)

Pa kažnjavaju ih i oni zatvore firme jer ne mogu da se izdrže svi nameti države. I onda bude još gore jer se pozatvaralo sve.

Rešenje je da se zaustavi odliv na one koji ne treba da dobiju, da bi bilo za one koji treba da dobiju. I drugo, da svako plaća osiguranje za sebe.

WAP

pre 10 godina

Kakvo nam je zdravstvo? 30 decembra odem u KBC na odeljenju za hirurgiju zbog problema na palcu. Zakazu mi za 8 januar operaciju i prepisu mi antibiotike idr. Dodjem 8 januara i nakon 2 sata cekanja oni mene prime i doktor, sta li je? Zakazuje mi operaciju za 6 dana zbog guzve i rekao mi je da ne pijem vise antibiotik. Dodjem u zakazano vreme, jelte? U istoj toj operacionoj sali pregled vrsi hirurg i odlaze mi operaciju jer moram da uradim bris, pa da mi na osnovu rezultata brisa odrede koje antibiotike da pijem, a koje dobijam tek za 3 dana (rezultat brisa. Izvinite pa ko koga ovde zazzzvzvzvzv. E a sada treba da idem kod licnog doktora za bris, odem ja tamo a tamo 30 pacijenata koji imaju vec zakazano, kako uci a ne potuci sa ostalima koji opravdano cekaju. Na kraju odem u privatnu labaratoriju platim 650 dindzi i urade bris bez problema. Znaci dve nedelje se psihicki pripremam za operaciju.

Petar

pre 10 godina

@Vladimir
"Da se poslodavci kaznjavaju za ne placanje zdravstvenig osiguranja ovoga ne bi ni bilo."

Da li ti uopšte shvataš šta si napisao?
Da li uopšte shvataš da bi velika većina poslodavaca uplaćivala sve što je potrebno uplatiti, samo kada bi imali odakle da uplate?
Da li ti uopšte shvataš da takve ne možeš ni kazniti, jer da bi se kazna platila, potrebno je imati novac ?

Po tebi - trebalo bi sve kažnjavati, a ne shvataš da je sledeći potez poslodavaca masovno otpuštanje radnika, a u drastičnijim slučajevima i zatvaranje firmi koje danas i u ovim uslovima bar koliko - toliko rade i obezbeđuju radnicima bar kakve - takve prihode.
U ovom trenutku, tvoje metode su ravne sečenju grane na kojoj sediš. To se tako ne može raditi, već je potrebno sagledati problem sa svih strana i pažljivo povlačiti poteze. Nalazimo se na veoma klizavom terenu i svaki potez koji bi poremetio balans može da bude koban.

Da li je ovo dobra odluka ili ne ... to će samo vreme pokazati. Da je zanimljiva - jeste. Koliko je realizacija realna? Recimo da je moguća ...

Dejan

pre 10 godina

Kod nas prvo moraju da se urade socijalne karte svih gradjana, pa onda da se propisi donose u skladu sa tim kartama. Znam coveka, koji je formalno invalid (iako se to ne vidi kada ga vidis), prima preko opstine neku naknadu, a vozi mercedes i vodi privatan biznis. Ili drugi primer, u vrticu gde ide moje dete, jedno dete dovodi lik u dzipu (od 20.000 evra) a placa pola iznosa jer ima "mala primanja" i zena mu ne radi.
Ili, drzava daje pare (kad se rodi dete) i nekom ko je nezapsolen i ljudima poput Miskovica, Djurica, Djilasa...
Sta hocu da kazem? Nasi zakoni ne mogu da budu isiti za sve, vec da su u vezi sa tim socijalnim kartama, tako da onaj koji stvarno nema dobije vecu pomoc od onog koji ima.
A kod nas se svi zakoni donose za sve. Kada se deli 13 penzija penzioenrima, dobije je i onaj sto ima 12.000 penziju i onaj sto ima 80.000 dinara. To je sve jedna velika nepravda i bacanje novca.

Ketn

pre 10 godina

Izvinite ali drzavno zdravstvo je katastrofalno, a oni sad hoce da povecaju porez na plate radi tehnicki i kapacitetno katastrofalnog drzavnog zdravstva.. Na kraju nek svako ima svoj izbor zdravstvenog osiguranja preko privatnih ili drzavnih klinika, gde svako uplacuje gde hoce i koliko hoce i gotovo (direktan posao izmedju klinika i pacijenta, drzava je samo nadzorni organ, a ne preko lopovskog drzavnog sistema), i neka hvala da nam "genijalci" namecu kako misle da je najbolje, dajte nam izbor kakvo lecenje hocemo a ne novi namet i nametanje odrzavanja raspalog drzavnog zdravstva jer Vama trebaju nasi novci gospodine Radulovicu!! Sramota sta pokusavate...

bane

pre 10 godina

Prebaciti finansiranje zdravstva iz fonda obaveznog osiguranja u budžet je zapravo fantastična ideja. Uštede na troškovima državnih birokrata bi se lepo preraspodelile u zdravstvo i svi mi (osim onih ogavnih parazita koji ispijaju kafe po ceo dan o trošku nas) bismo živeli malkice bolje.

Novosadjanin

pre 10 godina

Evo kako to izgleda sa stanovista preduzetnika. Nemam radnike, placam sve sam za sebe redovno svaki mesec. Zdravstveno oko 8000 dinara. I nemam overenu knjizicu... A zasto?

Da bih je overio trazi mi RZZO potvrdu da uredno placam doprinose iako to svako u domu zdravlja vidi odmah u svom racunaru - umrezeni su. Da to dobijem moram da podnesem zahtev poreskoj upravi koja mi daje broj i gde cekam 15 radnih dana za tu potvrdu. Kada prodje te tri nedelje, odem po potvrdu. Onda dva, tri puta idem do filijale RZZO gde mi svaki put kazu da nemaju vise brojeva i da dodjem sutra. Kako ja ipak radim za razliku od mnogih kojima ovo sredjuju neke sluzbe, na kraju se ispostavi da ne mogu da dodjem do saltera da mi zalepe nalepnicu koja mi vazi 6 meseci. Znaci, smislili su sistem gde ja treba da gubim 10ak pre podneva godisnje da bih imao 'overenu knjizicu' iako sve uredno placam i svaki lekar to vidi na svom racunaru cim povuce moje podatke...

Ovo nece smanjiti dazbine, ali ce makar razjuriti birokratiju i olaksati mi zivot. Nece se zvati doprinos vec ce se grupisati uz porez. A nas Ustav, onako usput, inace svima garantuje PRAVO na besplatno lecenje...

Branko

pre 10 godina

Nek je svima koji su napisali komentare u kojima podržavaju ovaj predlog, Bog u pomoći! Oprosti im Bože, ne znaju šta rade!
A, neka je i nama ostalima Bog u pomoći, jer ovo znači ukidanje zdravstvenog osiguranja, pošto neće biti para u budžetu za lečenje bolesti ozbiljnijih od gripa.Pa, ko može da plati će se lečiti, a ko ne može neka crkne. Stvarno veoma human pristup.

Milan

pre 10 godina

Ovaj Radulovic je ili neki genijala kojeg niko ne razume ili totalni idiot ...
(Milos, 14. januar 2014 22:37)
Nije genijala a nije ni idiot.Zivio je u Kanadi,gde ja jos uvek zivim.Nema nikakvih doprinosa(postoje dva davanja:za nezaposlenost 1.9 % i za penziju 4.9 % od primanja).Nista se drugo ne placa.Budzet se puni iskljucivoi iz porez ana plate i na imovinu gradjana,kompanija i iz poreza na dobit kompanija.Toi je sva pamet.Vrlo je malen rad na crno i svi placaju poreze.Nema nikakvih doproinosa ,ni z azdravstvo ni za socijali .Znaci,sistem postoji i treba da se ima politicka volja.Neko ce reci nemoj da poredis Kanadu i Srbiju.Tacno i ne mogu se porediti.Na zalost Srbije.Ne mozes ziveti u stanu od 100 kvadrata u krugu dvojke a nemati z aporeze.Ne mozes imati jahtu a da te neko ne upita odakle ti.Ne mozes komsiji popravtiti bojler ako nemas kompaniju(nasi to rade ali kanadjani retko).Sistem funkcionise.

Nikola

pre 10 godina

Meni je samo nejasno sto se ljudi raduju. Ako ja ovo dobro razumem prakticno ce poslodavcima da smanje troskove jer nece morati da placaju doprinos za radnike za zdravstveno.

To bi bilo ok samo u slucaju da se ispuni sledeci uslov:

Da porez koji ce radnici sad sami placati ne bude veci od povecanja plate koje bi trebalo da dobiju jer sad na njih direktno pada ovaj porez.

Znajuci kako razmisljaju mnogi poslodavci u Srbiji, siguran sam da velika vecina njih nece povecati plate svojim radnicima za tu sumu koju su ustedeli (a realno bice gomila onih koji nece povecati plate uopste), pa ce ovime biti osteceni svi oni koji primaju platu.

Zamislite recimo situaciju gde covek prima 20 000 platu, i sad mu plata ostane ista, a jos mora da deo tih 20 000 odvoji za novi porez.

Meni ovo deluje kao uzas u najavi.

Nenad, nezavisna oblast Nis

pre 10 godina

Kakve su sad ovo gluposti? Povecacete opterecenje onima koji placaju da bi pokrili troskove onima koji ne placaju!? To sto cete povecano opterecenje nazvati porezom umesto zdravstvenim osiguranjem ne menja sustinu - drzava ce i ovaj put pokusati da napravi budale od postenijeg dela gradjana. I sami znate da cete vise izgubiti posto to malo ljudi koji zaista stvaraju vrednost u ovoj drzavi ne zeli vise da izdrzava armiju lezilebovica i da ce pronaci nacin da se zastite od otimacine. Buduci da, kao sto rekoh, i sami znate da dodatnih para nemamo ili ne damo, racunam da je ova izjava samo deo predizborne kampanje.

slavoljub

pre 10 godina

U Srbiji su stranci vlasnici 14 500 firmi. Koliko njih placa porez Srbiji, a koliko radi na crno.
Dok Srbija ne ukine poslovanje na crno nece imati buducnosti.
Ukidanje prihoda na jednoj strani mora da se kompenzuje na drugoj strani.

Baki

pre 10 godina

Pa ovi prefarbani radikali su skroz izgubili kompas! Zna se da poslodavci sve svoje troškove za zarade računaju na bruto nivou. Dakle ako im ukinete doprinose a povećate porez na zarade (za više nego što je taj ukinuti doprinos) to u zemlji Srbiji znači da će radnik dobiti MANJU neto platu! Poslodavac sigurno nije lud da taj povećani porez uzme na svoj teret već će ga prevaliti na radnika.
Pozitivan efekat ove mere:
-svi će imati zdravstveno
Negativan efekat:
-pad zarada
-povećanje broja radnika na crno
-povećavanje rupe u budžetu
-pad ionako nikakve usluge u zdravstvu
-nedostatak novca za finansiranje zdravstva
-povećanje korupcije
...
a onda ćemo za 6 meseci shvatiti da je sve ovo bilo glupo pa ćemo se vratiti na staro i ujedno uvesti nove biometrijske zdravstvene knjižice koje će građani morati da plate po 2000 din jer gospodi u SNS-u taman toliko fali u budžetu da pokriju kupovinu novih Audija!!!

Aleksandar Arsović

pre 10 godina

Glupost je oakav reyon ministarstva.Ukinite porez na zarade,a takodje i porez na zdravstveno osiguranje smanjite na meru realne vrednosti usluga koje su inače niske,a uvedite PDV za zdravstvo od na.primer 2% i da vidiš onda koliko ćeš para ostvarivati za lekare i infrastrukturu zdravstva koja je još uvek niska.
S poštovanjem

Hogar

pre 10 godina

Postavlja se pitanje kako smo i pored hiperinflacije i ratova devedesetih imali mnogo bolje osiguranje nego sada...mogao sam "čak" da odem i popravim zub u to vreme i pored embarga i zabrana uvoza određenih komponenti...naravno sve u okviru plaćenog doprinosa.Svaki predlog sadašnje i predhodne vlasti gledam kao korak bliže ambisu...koliko za nas,toliko za njih jer upravo zbog mnogih pogrešnih predloga mislim da su prepolovili broj simpatizera...šteta!

Ajgor

pre 10 godina

Svaki mesec mi uzimaju 2700 din od plate, a kad odem kod lekara, i to 2 puta godisnje uglavnom zbog upale grla, krenu participacije za pregled, bris, pregled, 50% cene lekova, kontrolu...i onda kazem za sta bre koji mandrak mi uzimaju svaki mesec tih 2700 din !? Inace, iz Kraljeva sam, i prica o zdravstvenoj zastiti u mom gradu je za emisiju (nema je vise) "da se najezis" ... utom vise i boli ta nepravda

Pametnjaković

pre 10 godina

Ništa se neće promeniti, osim što će SNS dobiti više glasača, a ti glasači neće ništa dobiti što se zdravlja tiče, jer naši doktori ubijaju svojom super neznanjem. U Srbiji čak i kad platiš ne možeš da dobiješ uslugu koju si platio, jer nemaju pojma. Nisu ni ispravnu dijagnozu sposobni da postave, već te vodaju tako da plaćaš i ovo i ono, a bolest ti napreduje. Ima puno smrtnih slučajeva.

Dragan O

pre 10 godina

Pravo na besplatno lecenje je jedno od osnovnih ljudskih prava i bez toga necete moci u EU. Ja nemogu da verujem da u Srbiji puste coveka da umre zato sto ne placa zdravstveno osiguranje (kao sto se moze desiti u Americi). No da se vratimo novom placanju poreza - 'placace' ga drzava, stavka ce biti jasno naznacena u svakon budzetu kao u svim normalnim drzavama. U stvari placacete svi vi kroz razno-razne poreze (PDV, carina a bogami nekome i porez na LD).

Zabrinut

pre 10 godina

Ovo ce samo dovesti do toga da poslodavci kao "belu" platu isplacuju minimalac a ostalo "na ruke" te ce se dodatno smanjiti prilivi u budzet na osnovu poreza na zarade. Ovo samo dodatno podstice sivu ekonomiju. Bolje bi bilo poostriti kontrole i (drasticno) podici kazne za poslodavce koji ne postuju zakon...

JANA

pre 10 godina

Blago svima koji komentarišu a zposleni su, bas im zavidim. Niti imam posao, niti zdravstveno osiguranje, niti sam pred penzijom koju ću čekati 10 godina, ako je dočekam, jer ako se razbolim neću se moći lečiti......i tako to. Šta tek mi ovakvi da radimo?

realno

pre 10 godina

Molim sadasnju vladu da ove godine uvede socijalnu pravdu.Da raspusti ogromnu administraciju i da drugima koji ostanu smanji plate na nivo plata u privatnom sektoru. Mi ne mozemo da se zaduzujemo 2 milijarde evra godisnje da bi davali plate tim ljudima. Zbog cega bi oni bili zasticeni,a sta je sa ljudima u privatnom sektoru? Koliko kvalitetnih radnih mesta ima u privatnom sektoru? Pod hitno otpustiti dobar deo drzavne administracije a procesljati i po opstinama. Samo tako necemo tonuti u jos vecu propast.OVAJ SISTEM JE PUKAO PRE DVE GODINE KAD JE DRZAVA POCELA DA POZAMLJUJE ZA PLATE.ZAMISLITE OVAJ SISTEM AKO POTRAJE JOS NEKU GODINU!!!

ronny

pre 10 godina

Podrzavam ukidanje zdravstvenog osiguranja. I ovako me nervira sto ga placam a usluga katastrofa + Mito za operaciju, mito za rodjenje bebe!!,... Od ginekologa koji uzimaju novac za porodjaj mi se povraca. I cinjenica je da se kaznjavaju radnici zato sto poslodavci ne uplacuju.E sad ovo progresivno povecanje poreza. To mi je nesto rizicno. Svi ce biti prijavljeni na minimalac.

realno

pre 10 godina

Ako malo bolje razmislimo vidimo da se u Srbiji izgradila jedna srednja klasa koja odlicno zivi na racun siromasnih.Znam primere da cetvoro ljudi iz porodice radi u termo elektrani kolubara i imaju odlicne plate.Zasto mladi nemaju zelju da pokrenu svoj biznis nego mastaju o poslu na budzetu?Zato sto kad neko otvori privatan biznis parazitska drzava i opstinski lesinari se okome na njega da on ne moze dugo da izdrzi. Prosto nije moguce da radnici sa 22 000 plate finansiraju one sto imaju 80 000. drzavni sektor nas je pokrao i osiromasio. Nase siromastvo je njihovo delo,oni su nam uzeli svu zaradu.Bas volim sto nemaju vise od koga da uzmu.Te ljude a pogotovo Beogradske kancelarijske pacove pod hitno treba raspustiti. Oni su Srbiju upropastili. Nesme biti u drzavnoj sluzbi plata veca nego u privatnom sektoru.

Sokrat

pre 10 godina

Prosto ne verujem šta čitam. Dakle, trošak nesavesnih poslodavaca prebacite na pleća radnika kojima poslodavci savesno uplaćuju doprinose. Sunce ti gde ja živim...

Evo resenja!!

pre 10 godina

Ako Fulam razvali Arsenal u gostima sa vise od pet razlike, a Kardif preorkrene u drugom poluvremenu u Mancesteru, eto nama besplatnog zdravstvenog osiguranja. Krsticu reaguj!

citizenkane

pre 10 godina

Pa vi niste normalni! Ali posto spinujete objavite ovo ako smete.
Zdravstveno osiguranje nije besplatno!
Dakle olovku u ruke pa racinajte koliko treba da kosta kod nas, a ovako je u svetu

plata je 2500 dolara
za penzioni fond poslodavac mora da uplati 9% vase plate.
Vi placate za zdravstveno 2% vase plate a za tih dva posto imate hitnu pomoc ako vas zvekne auto i za operaciju kile cekate 8-12 meseci zubar svakako nije ukljucen. Onda poludite i placate privatno osiguranje za porodicu 300$ mesecno, pa tada ne cekate za operaciju kile duze od 10 dana, ali zubara i dalje placate sami preko te sume (mislim da je ukljuceno samo hitno vadjenje zuba)
Dakle plati pa klati

Aleksandar

pre 10 godina

Isto onako kako se ukinula i RTS pretplata... Gosn Raduloviću, vođenje politike je malo drugačije od pisanja na Blogu - u politici prvo uradiš, pa onda pričaš zašto i kako, sve ostalo je mlaćenje prazne slame.

Milutin

pre 10 godina

Nisam siguran kako je to moguce... Ustvari, setio sam se, jel' to kad Kinezi udju sa investicijom od deset hiljada milijardi? Salu na stranu, verovatno se u tom slucaju spremaju novi porezi. Ok ako ce svima biti bolje ali malo se plasim takvih revolucija sa finansiranjem zdravstva kod nas.

GAVRA

pre 10 godina

Onda mi sto radimo, trebalo bi za sve gradjene da placamo poreze. Sredite sivu ekonomiju , a ne udarajte po dzepu gradajan koji vec placaju sve obaveze.

Silver Surfer

pre 10 godina

Ispada da predstavnici drzave javno kazu da su nemocni da nateraju poslodavce da placaju zdravstveno osiguranje. I posto su nemocni, onda, hajde da ukinemo to placanje i izmislimo neko drugo. A posto nema garancija da ce se i to placati mi cemo u dogledno vreme izmisliti i neku trecu vrstu placanja, dok cemo drugu ukinuti. I sve tako u krug. Kada gradjanin ne moze nesto da plati, jer mozda nema, onda ide kamata na kamatu i privatni izvrsitelj kao konacni epilog. Usput moze i skidanje sa racuna bez obavestenja. Pa ako to moze za obicnog gradjanina zasto ne moze i za poslodavdce. Ali, u Srbiji je sve naopacke pa zasto bi i ovo odudaralo.
Nema pomaka u privredi kojom upravlja bivsi stecajni upravnik. Ali, ako Srbija ode u stecaj bar imamo jednog kvalifikovanog da upravlja tim postupkom.

Zli Zo

pre 10 godina

Sve logicno, da ne moz' biti logicnije. Umesto da drzava bude drzava i odmah kaznjava preduzeca koja ne placaju doprinose, ona se igra drzave.

Albert

pre 10 godina

Molim vas samo uvedite zakon kojim cemo sami odluciti da li zelimo da placamo ili ne zdravstveno osiguranje. Ja ne znam zasto se meni zdravstveno odbija od plate, a na kraju za sve sto mi treba idem kod privatnika i placam u kesu. Da imam mogucnost izbora verovatno bih taj novac uplacivao u privatni zdravstveni fond gde bih dobio vise za svoj novac. A ne da usluge lecenja placam dva puta. Ne kapiram da nam po zakonu drzava uzima novac za propali PIO fond, najgoru zdravstvnu uslugu u Evropi. Bruto plata na ruke pa neka svako kroji prema svojoj meri. Ko to stavi u izborni program ima moju punu podrsku na predstojecim izborima.

Milosh

pre 10 godina

Ne znam da li je ovo dobro ili ne, vrlo je diskutabilno, ali ova izjava je smesna: "Sadašnja situacija da kažnjavamo radnike zbog toga što im poslodavci ne plaćaju doprinose je apsurdna". Pa kaznjavajte poslodavce onda majku mu.

Moguce je da je ova cela ideja ipak dobra stvar. Zdravlje ljudi je najbitnije, a ima tako puno njih koji ispastaju zbog toga sto jednostavno ne mogu da nadju posao. Bice to veci teret za budzet, ali mislim da je to ok, s obzirom na to o cemu se radi.

nesha,

pre 10 godina

svakim clanom ovog zakona oni pomazu poslodavca, i cesto radnicima smanjuju prava. i sada jos favorizuju minimalne zarade. umesto da pomognu poslodavcima koji se najbolje ophode prema svojim radnicima i kod kojih je najveca plata oni favorizuju privatnike koji drze radnike na minimalcu.

Vladimir

pre 10 godina

Sjajna konstatacija da je apsurdno da su gradjanin kažnjavani zbog bezobrazluka poslodavaca. A zašto je to tako? Zato sto vlada nije u stanju da se izbori sa ovom masovnom pojavom. Da se poslodavci kaznjavaju za ne placanje zdravstvenig osiguranja ovoga ne bi ni bilo.

Jovan

pre 10 godina

Zbog ovakvih ljudi i ovakvih izjava ce poceti da mi se vraca nada u bolje sutra. Dosadasnji sistem oporezivanja plata ne daje nikakve rezultate i nesto mora da se menja i to ne kozmeticki vec radikalno. Nacin obracuna doprinosa za PIO i zdravstveno osiguranje je davno prevazidjen. Mora se uvesti puno dobrovoljnosti u nacin placanja doprinosa tako sto ce za sve osiguranike postojati obavezni i dobrovoljni deo placanja od strane poslodavca. Obavezni deo treba da bude isti za sve zaposlene bez obzira kolika im je plata. Ovim bi se postiglo da penzije u obaveznom delu budu za sve iste, takodje ovaj sistem bi vazio i za zdravstvo. U dobrovoljnom delu uplata svako bi kreirao svoju penziju od svojih sredstava i tu poslodavac ne bi trebalo da ima uticaja. Takodje isto bi vazilo i za zdravstveni doprinos. Ljudi poslusajte one koji osecaju poslovanje i ekonomiju i prestanite da svojom ucmaloscu zaustavljate napredak ove drzave.

vuk

pre 10 godina

Ha, ha .... Nigde u svetu zdravstveno osiguranje nije besplatno. U Srbiji se placa procentualno od zarade sto nije fer. Ja i moja supruga imamo troje dece i za zdravstveno placamo oko 20000 dinara mesecno. A neko ko ima manju platu plati samo 2000 dinara. To nije fer da za istu ( nikakvu) uslugu ja koji bolje zaradjujem budem kaznjen zato sto sam uspesan i platim mnogo vise od onog koji ima manja primanja. Ja i tako sve placam privatno a ovo zdrarvstveno placam bez veze. Svako treba da odluci kakvo zdravstveno osiguranje zeli i moze sebi da priusti. Glupo je da mi koji imamo bolja primanja placamo za one koji ne rade nista i da imamo isti kvalitet usluga. Drzava treba da placa zdravstveno za socijalne slucajeve ali kao i u Svajcarskoj taj socijalni slucaj ne sme da poseduje auto , da putuje na odmor, da trosi bilo sta osim na osnovne zivotne potrebe...

A&S

pre 10 godina

A koja je razlika, kada ce namet opet biti isti? Ili mozda ovo stvara mogucnost za dodatnu kradju ili neko prelivanje novca iz jedne kase u drugu.
Najbolje nama da ostanu te pare, a mi da placamo privatne lekare, jer ih vec placamo koliko su ovi nasi losi. Rade na kvotu recepata, ceka se na red po vise meseci i ostale gluposti. Kad hocu da mi se uradi ultrazvuk necega, ne zelim da cekam po nekoliko meseci za to, nego hocu odmah da idem. Ovako bar privatniku platim i odradi svoj posao vec odmah.

manevar zvani bacanje prasine u oči...

pre 10 godina

A zasto se on bavi poreskom reformom? Poreska reforma je pitanje za ministra finansija. Da li zamislja da su uslovi poslovanja odlicni, pa samo ostaje da resi pitanja kojima se bave druga ministarstva? Kao što je i zakon o radu ptanje za ministarstvo rada...
Radulović se ponaša kao da uopšte nije minister privrede, nego neko iz NVO ko priča šta god hoće i o čemu god hoće, umesto da radi ono za šta je plaćen.

Los

pre 10 godina

Trenutno situacija u nasem zdravstvenom sistemu je "nedao nam bog da se razbolimo", zato treba menjati sistem jer ovaj ocigledno nije dobar, postoji vise primera gde svi stanovnici jedne drzave imaju pravo na osnovno zdravstveno lecenje sto se u praksi pokazalo dobro. Deo sredstava trebalo bi obezbediti kroz povecanje PDV-a tako bi svi gradjani znali da kupovinom bilo kog proizvoda taj veci procenat ide za sopstveno lecenje, a i rasteretio bi se pritisak na ionako mali broj zaposlenih (veci je broj gradjana koji zive od raznih dotacija od broja zaposlenih). I na kraju kroz dopunsko privatno zdravstveno osiguranje moguce je lecenje u privatnim klinikama.

postena podela materijalnih dobara

pre 10 godina

Ja sam radio 15 god kao taksista.U jednom momentu sam morao drzavi da uplacujem 13 000 din mesecno na ime dazbina. To je bilo nemoguca misija.Inace zivim u kraljevu.Kad vise nisam mogao da placam ja sam ostao bez posla i automatski nemam zdravstveno osiguranje jer zivim sa majkom penzionerkom koja ima 12 000 penziju.E vi sad procenite socijalnu pravdu ove drzave.Isto placaju porez i doprinose taksisti u kraljevu,pirotu i beogradu i na aerodrumu Nikola Tesla. Nesto sam se raspitivao u Ukrajini koja je siromasna skoro kao i mi ,placaju se doprinosi mesecno oko 50 e.

Siki

pre 10 godina

Drugim rečima, disciplinovani poslodavci će ubuduće, pored zdravstvenog doprinosa za svoje radnike, finansirati i lečenja svih koji rade na "crno" i "sivo", kao i lečenje svih ostalih građana Srbije.

Ne daj boze dugog cekanja!

pre 10 godina

Super, posto "svi" placaju, a niko realno nema zdravstveno osiguranje, ovako i dalje necemo imati zdravstveno osiguranje, ali ce bar pare ostati u dzepu onima koji ionako sami placaju da se lece!

q

pre 10 godina

dajte nam izbor više! dosta harača lažni komunisti! neka bude dostupno svima, ali najosnovniji slucajevi, ovako ce samo na papiru biti "sve" a u praksi nista, to jest, tenderi ce i dalje biti raspisivani polovinom godine, a ostalih meseci ce umirati jer nema lekova, stentova, materijala, centri nece imati ni igle ni konce, liste cekanja kilometarske, a niko ne moze da plati i da se leci drugacije. . .

Ateista_Pravoslavac

pre 10 godina

Umesto kontra one privrednike koji daju minimalac na belo a ostatak na crno da "udare po dzepu" oni ce jos da ih relaksiraju i Srbija postane zemlja samo jeftine radne snage i sive ekonomije. Znam da idu izbori ali jednom razmislite koji god da ste na vlasti... P.S. Ideju o zdravstvenom osiguranju za sve podrzavam ali ne na ovaj nacin.

comment

pre 10 godina

Pa otkud znam, nije losa ideja, ionako ovde ljudi koji nemaju zdravstveno lece tako sto pozajme knjizicu, a ima i dosta onih koji protivpravno poseduju isto. Ali nemam nista protiv toga jer mislim da je ok da svi imaju zdravstvenu zastitu. Sa druge strane neko ceo zivot placa zdravstveno, manja mu je plata i sekiracija ga polako izjeda i ubija a stvarno ode kod lekara 3 puta u zivotu po kremu za gljivice. Kad dodje vreme da umre sibnu mu 3-4 trentala i puste ga da umre bez obzira sto je tokom svog zivota za pare koje je dao za zdravstveno mogao da kupi 4 lux stana. Ovo mi je totalno ok. Sto opterecivati bilo kog bez pravog smisla. Ko se jos u slucaju da mu se nesto ozbiljnije desi izlecio o trosku zdravstvenog osiguranja , a za te pare koje je dao tokom zivota trebali bi da mu ljube skute kad se pojavi kod doktora.

Super Hik

pre 10 godina

Ovo mi lici na Alanfordovskog Super Hika, uzmimo radnicima (siromasni) kroz porez na zarade i dajmo nesavesnim poslodacima (bogati) koji ocigledno opravdano ne ispunjavaju svoje obaveze (zasto bi kada je tu gospodin ministar)... Od gospodina ministra nista novo...

Dule

pre 10 godina

Ma nismo mi normalan narod.
0 komentara na temu koja bi u svakoj sredjenoj zemlji izazvala buru.
Kod nas se samo gluposti komentarisu.
Svaka cast G.dinu Radulovicu na predlogu prvi ministar koji stvarno nesto hoce da promeni.
A cim cuveni "rszo" kaze da to ne valja odmah znam da treba prihvatiti taj predlog.
Posto trenutno imamo najgoru zdravstvenu zastitu u Evropi sve u vezi njih treba menjati samo da ne bude kao do sada

preduzetnik valjevo

pre 10 godina

Velika je gre'ota što ove nove ljude koji rade u Ministarstvu privrede ne podržava više ljudi, a da ne govorimo o članovima Vlade. Iz pouzdanih izvora znam da rade po 13 sati dnevno i da se bore sa nekim stvarima kojih niko nikad u ovoj državi nije hteo da se dotakne...

Veliki procenat Srbije je sigurno uz ove ljude, želimo im da istraju u svojim namerama i da nama preduzetnicima maksimalno olakšaju uslove za poslovanje, a mi ćemo velikim radom sigurno biti uspešni!

P.S. Nisam SNS bot, već apsolutno apolitičan lik koji podržava isključivo stručnjake koji žele da urade nešto za svoju zemlju.

katastrofa

pre 10 godina

Kompletne reforme su katastrofa! Gadjaju najzdravije delove privrede koji sada treba da izdrzavaju drzavne sluzbe koje su izuzete od ovih mera i koje stite kolektivni ugovori, kao i polukriminalne,kvazi prrivatne partijskoortacke,firme,koje treba rasteretiti, opet na teret zdravog dela privrede. Pritisnucete one koji krvavo rade za svaki dinar i privredjuju i naterati da definitivno okrenu ledja i spakuju kofere. Ministar, ostavka!

dalje

pre 10 godina

Porez, porez, porez... Nigde ovde nije rečeno kako će se uvesti red i kako će firme dobijati milionske kazne za neplaćanje doprinosa i drugih normalnih stvari. Nigde ovde ne piše kako će se povećati prava radnika i kako će se uvesti red u naplatu poreza od firmi i drugo!

Teslaboj

pre 10 godina

Ljudi koji bi se lecili, ne lece se iz obesti, nego iz bolesti..

Mozemo da sacuvamo zdravlje ljudi, makar sve ostalo propalo, ostalo nije ni bitno.

Boban

pre 10 godina

Bogu hvala na ovome. A ne da se ljudi muce i pate zato sto im je poslodavac baraba pa ne uplacuje doprinose. Jedno od osnovnih ljudskih prava je pravo na zivot.
A sto se tice umanjenja prihoda, treba ukinuti ne samo ovo, nego sva pojedinacna izdavanja od plate i ostaviti samo jedan. POREZ. Lepo od bruto plate ti drzavi plati porez, a ona nek vidi gde sta od para treba da ide. I onako za penzije vise od pola para ide iz budzeta. Ovako bar nek ide sve u budzet, da imamo samo poresku upravu, a ove ostale birokrate sto su se namnozile i lepo sve na ulicu.

Realni

pre 10 godina

Bravo..odličan i hrabar potez ! I konačno početi razmišljati na malo drugačiji način - oslobodite se pečata i glupih pravila i zakona pretpranim nepotrebnim odredbama kako bi se "spriječile" zloupotrebe. ..bolje da se zakoni zloupotrebljavaju od strane 1-2% korisnika nego da se iskomplikuje i takav postane neupotrebljiv i nepromenljiv...

Salamander

pre 10 godina

U prevodu: oprasta se dug onima koju na najbezobrazniji nacin nisu uplacuvali svojim radnicma socijalno i zdravstveno osiguranje i na taj nacin direktno stetili skolstvo, zdravstvo, vojsku i policiju, sebi ostavljali sredstva uz pomoc kojih su pdizali kredite, kupovali firme ciju su imovinu raskrcmii i orisvojili tako zncajna sredstva, a to je sve oteto ooet od istog tog naroda koji je to sve zaradio radom.
Treba im oduzeti sve, pa na tezak rad!

bromazepan 3 dinara

pre 10 godina

Sve ide ka tome da je nebitno jesi li privatnik ili si drzavna jasla, jer ces morati da placas porez na zaradu, profit, itd. E sad, bas bih voleo da ih vidim da naplate od Miseta.

masak

pre 10 godina

Za to sam da treba dati radnicima sve u kesu,a ko hoce neka uplacuje zdravstveno. I da ima 2-3 nivoa zdravstvenog osiguranja. Ko ne uplacuje da nema nikakva prava (bez obzira na sve...da se ne bi zloupotrebljavalo).

Potpuna katastrofa

pre 10 godina

Dakle ovi nisu normalni. I sad se laže narod da imaju prava koja fond nema sredstva da podmiri. Moja norma za preglede kao specijaliste je 20 na dana a imam od 60-85. Potpuno će unistiti zdravstvo.Ceh će platiti stari,sa sela i siromašni...pa redom svi drugi. Jedino će poslodavci imati novca da se leče. Čak je i Obama u Americi uspeo nešto da uradi za siromašne. Ovo je klasična prevara. Bože molim te pomozi nam. Ovo je strašno.

samo napred

pre 10 godina

Na mala vrata je u prosla ta "nadoknada", ukinuti je pod hitno. Srecom, pa smo ipak daleko od stanja u USA gde rutinska operacija upale d. creva i jedan (1) dan oporavka u bolnici kosta 55.000 dolara, a pacijent mora iz svog dzepa da plati oko 17 hiljada, ostalo "pokriva" osiguranje. Fantasticna zemlja za mnoge oblasti, ali ne dao ti bog da se razbolis tamo. Za ovakve, ljudske stvari se vredi boriti.

Bole

pre 10 godina

Predlog ovom Bogu je da firme odmah drzavi uplate 100% zarade kao porez i da od toga placaju drzavni sektor koji ne mora ni da radi vise nikad, sve one koji nikad u zivotu nista nisu radili a ni ne zele i naravno stranke, sindikate i slicne neradnike. Tako bismo mi koji rintamo kao konji od jutra do sutra bili maksimalno iskorisceni i ne biste morali da brinete za nase penzije, jer ih ne bismo ni docekali.

s brda s dola

pre 10 godina

A sto sam ja sad isao na obuku za centralni registar i za prijavu i odjavu radnika elektronskim putem ako se ovo planira???.. Kuku meni

Zkr

pre 10 godina

Stani bre kumašine, pa što bih ja plaćao a da moja konkurencija ne plaća ?

Koja je ovo uranilovka? Lepo pozatvarajte te koji neisu plaćali ljudima zdravstveno i ostale doprinose, oduzmite im imovinu i to završite.

Moj proizvod košta 100 dinara, zato što moj i rad mojih kolega i repromaterijal košta 70 dinara. E u tih 70 dinara su i naši doprinosi, a to naša konkurencija nema, oni su automatski jeftiniji.

Pera ložač

pre 10 godina

Prvo ovo pa onda 3 dinara hleb, pa onda Dunav-Morava-Solun, pa besplatne akcije, pa onda 10.000 miliona milijardi hiljada nečega ....
Sve to ukoro, u maju junu, julu...uskoro
... a onda prođu izbori, dobiju 103% glasova i opet sve iznova, uskoro, verujemo da će da bude, samo što nije...
i ode nam život..itd...

expat

pre 10 godina

Zvuči fer. Ovako samo dobijaju po tamburi radnici koje poslodavci namagarče, pa em nema uplaćenih doprinosa (često i plate), em nema zdravstvenog.
Samo neće dugo Radule kako stvari stoje, klima mu se fotelja polako. Sistem je uvek za status quo.

Stručan posmatrač

pre 10 godina

Demagogija na delu. Država nam je pred bankrotom, ugušeni smo porezima ali će sad naši mađioničar da iz ničega stvore nešto. Pa ko će da plaća te poreze. Ako neko ne plaća zdravstveno osiguranje nema zdravstvenu zaštitu. Jednostavno i jasno.

Dostojevski

pre 10 godina

Divna ideja i pozdravljam takvu socijalnu politiku, ali smatram da kao drzava i drustvo moramo dostici odredjeni ekonomsko-politicki nivo da bi ostvarili tako nesto. Ipak, ideja je dobra, samo se nadam da ce je Vlada ostvariti kako treba. Veliki pozz

PopBG

pre 10 godina

Odnos cena-usluga u zdravstvu je uzas. Zdravstvo je karastrofalno. Treba da se privatizuje kao u SAD... Ovde ako se razbolis mozes da pocnes sa pisanjem testamenta... Osim ako nisi neki miladin kovacevic i slicni...

Osterlitz

pre 10 godina

Podržavam !
Troškovi za državu su veći samo na pravi pogled (veći broj lica koja će se lečiti), ali troškovi su realno manji jer se ukida cela birokratija oko zdravstvenih doprinosa.
Sadašnji sistem je nemoralan i skup jer mnogo ljudi ne može da se leči zbog neplaćenih doprinosa, a opet skup jer su svi troškovi oko obračunavanja doprinosa nečega što obrni okreni ide na teret budžeta besmisleni!

Pixi

pre 10 godina

Bravo! Ovo se niko nije setio. Kako u Srbiji ništa ne radi i neće još dugo,da bi se ovo pokrenulo potrebni su dodatni krediti. Ali idu izbori i to znači biće još ovakvih bisera, za narod.

Igor

pre 10 godina

"Sadašnja situacija da kažnjavamo radnike zbog toga što im poslodavci ne plaćaju doprinose je apsurdna."

Tako je, treba kaznjavati poslodavce koji ne uplacuju doprinose a ne one poslodavce koji redovno izmiruju svoje obaveze. Oni koji nisu placali do sada nece placati ni posle te promene a oni koji jesu morace da placaju vise. GDE JE TU LOGIKA?

neko iz drzavnog sektora

pre 10 godina

Drugim recima, ukidanjem ovog doprinosa i povecanjem poreza na zarade zarad omogucenog lecenja cele nacije, stradace radnici iz drzavnog sektora, posto radnici u privatnom sektoru imaju problem sa doprinosima za zdravstvo.
Neka usvoje, nema veze, eto jedne pogodnosti radnicima kod privatnika od "parazita" iz drzavnog sektora.

Mili

pre 10 godina

Odlican predlog. I onako svi imaju zdravstvenu knjizicu na ovaj ili onaj nacin. Ovo bi samo umanjilo birokratiju i olaksalo nam svima zivote.

buki

pre 10 godina

aman zaman pa vi mesto da kaznjavate one koji kradu drzavu vi ih jos i nagradjujete na racun onih koje oni poslodavci kradu.Na ovome bi mogao i serif iz Nothingema da vam pozavidi .ovakav genijalni potez vec genijalnog ministra i stranke koja ga je postavila ulazi u anale istorijske genijalnosti,za veki vekove.

kukruz

pre 10 godina

Tacno je da birokratija u zdravstvu pojede pola para koje se izdvoje. Da knjizice nemaju nikakvog smisla sem da armija lepi markice i da udara pecate. I da drzava iz dudzeta finasira zdravstvo u velikoj meri. Ali nisam siguran da je ukidanje doprinosa resenje. Treba navici ljude da zdravstvo mora da se plati. I da koliko platite toliko dobijete.

mozgarosh

pre 10 godina

Ustedeli bi se milioni samim ukidanjem postojuce birokratije za izdavanje zdravstvenih knjizica, a da ne pricamo o tome koliko bi ovo znacilo za male i srednje poslodavce.

zoka

pre 10 godina

Moj predlog je sledeci: ukinimo zdravstvo, ne treba nam a pare preusmeriti na drugog Tominog sina, tj kupiti i njemu skupoceni dzip. Ako oni budu zadovoljni i mi cemo biti srecni i zdravi. Neverovatno je sta ovaj narod moze istrpeti.

Lyooba

pre 10 godina

Mesečno se od moje bruto zarade, po oba osnova, ukupno odvaja 21000 dinara samo za zdravstveno. A, kad treba da mi se pregleda dete, zakazujem mesec I više dana unapred. Ukidaj!

Promene ili bankrot

pre 10 godina

Nase okostale birokrate ce tesko prihvatiti bilo kakvu promenu, jer se svi plase za svoje privilegije, a ovako vise ne mozemo, mora sistem da se menja.

Lyooba

pre 10 godina

Mesečno se od moje bruto zarade, po oba osnova, ukupno odvaja 21000 dinara samo za zdravstveno. A, kad treba da mi se pregleda dete, zakazujem mesec I više dana unapred. Ukidaj!

realno

pre 10 godina

Ako malo bolje razmislimo vidimo da se u Srbiji izgradila jedna srednja klasa koja odlicno zivi na racun siromasnih.Znam primere da cetvoro ljudi iz porodice radi u termo elektrani kolubara i imaju odlicne plate.Zasto mladi nemaju zelju da pokrenu svoj biznis nego mastaju o poslu na budzetu?Zato sto kad neko otvori privatan biznis parazitska drzava i opstinski lesinari se okome na njega da on ne moze dugo da izdrzi. Prosto nije moguce da radnici sa 22 000 plate finansiraju one sto imaju 80 000. drzavni sektor nas je pokrao i osiromasio. Nase siromastvo je njihovo delo,oni su nam uzeli svu zaradu.Bas volim sto nemaju vise od koga da uzmu.Te ljude a pogotovo Beogradske kancelarijske pacove pod hitno treba raspustiti. Oni su Srbiju upropastili. Nesme biti u drzavnoj sluzbi plata veca nego u privatnom sektoru.

vuk

pre 10 godina

Ha, ha .... Nigde u svetu zdravstveno osiguranje nije besplatno. U Srbiji se placa procentualno od zarade sto nije fer. Ja i moja supruga imamo troje dece i za zdravstveno placamo oko 20000 dinara mesecno. A neko ko ima manju platu plati samo 2000 dinara. To nije fer da za istu ( nikakvu) uslugu ja koji bolje zaradjujem budem kaznjen zato sto sam uspesan i platim mnogo vise od onog koji ima manja primanja. Ja i tako sve placam privatno a ovo zdrarvstveno placam bez veze. Svako treba da odluci kakvo zdravstveno osiguranje zeli i moze sebi da priusti. Glupo je da mi koji imamo bolja primanja placamo za one koji ne rade nista i da imamo isti kvalitet usluga. Drzava treba da placa zdravstveno za socijalne slucajeve ali kao i u Svajcarskoj taj socijalni slucaj ne sme da poseduje auto , da putuje na odmor, da trosi bilo sta osim na osnovne zivotne potrebe...

Dule

pre 10 godina

Ma nismo mi normalan narod.
0 komentara na temu koja bi u svakoj sredjenoj zemlji izazvala buru.
Kod nas se samo gluposti komentarisu.
Svaka cast G.dinu Radulovicu na predlogu prvi ministar koji stvarno nesto hoce da promeni.
A cim cuveni "rszo" kaze da to ne valja odmah znam da treba prihvatiti taj predlog.
Posto trenutno imamo najgoru zdravstvenu zastitu u Evropi sve u vezi njih treba menjati samo da ne bude kao do sada

Igor

pre 10 godina

"Sadašnja situacija da kažnjavamo radnike zbog toga što im poslodavci ne plaćaju doprinose je apsurdna."

Tako je, treba kaznjavati poslodavce koji ne uplacuju doprinose a ne one poslodavce koji redovno izmiruju svoje obaveze. Oni koji nisu placali do sada nece placati ni posle te promene a oni koji jesu morace da placaju vise. GDE JE TU LOGIKA?

Sokrat

pre 10 godina

Prosto ne verujem šta čitam. Dakle, trošak nesavesnih poslodavaca prebacite na pleća radnika kojima poslodavci savesno uplaćuju doprinose. Sunce ti gde ja živim...

Vladimir

pre 10 godina

Sjajna konstatacija da je apsurdno da su gradjanin kažnjavani zbog bezobrazluka poslodavaca. A zašto je to tako? Zato sto vlada nije u stanju da se izbori sa ovom masovnom pojavom. Da se poslodavci kaznjavaju za ne placanje zdravstvenig osiguranja ovoga ne bi ni bilo.

Ajgor

pre 10 godina

Svaki mesec mi uzimaju 2700 din od plate, a kad odem kod lekara, i to 2 puta godisnje uglavnom zbog upale grla, krenu participacije za pregled, bris, pregled, 50% cene lekova, kontrolu...i onda kazem za sta bre koji mandrak mi uzimaju svaki mesec tih 2700 din !? Inace, iz Kraljeva sam, i prica o zdravstvenoj zastiti u mom gradu je za emisiju (nema je vise) "da se najezis" ... utom vise i boli ta nepravda

Mili

pre 10 godina

Odlican predlog. I onako svi imaju zdravstvenu knjizicu na ovaj ili onaj nacin. Ovo bi samo umanjilo birokratiju i olaksalo nam svima zivote.

Zkr

pre 10 godina

Stani bre kumašine, pa što bih ja plaćao a da moja konkurencija ne plaća ?

Koja je ovo uranilovka? Lepo pozatvarajte te koji neisu plaćali ljudima zdravstveno i ostale doprinose, oduzmite im imovinu i to završite.

Moj proizvod košta 100 dinara, zato što moj i rad mojih kolega i repromaterijal košta 70 dinara. E u tih 70 dinara su i naši doprinosi, a to naša konkurencija nema, oni su automatski jeftiniji.

Baki

pre 10 godina

Pa ovi prefarbani radikali su skroz izgubili kompas! Zna se da poslodavci sve svoje troškove za zarade računaju na bruto nivou. Dakle ako im ukinete doprinose a povećate porez na zarade (za više nego što je taj ukinuti doprinos) to u zemlji Srbiji znači da će radnik dobiti MANJU neto platu! Poslodavac sigurno nije lud da taj povećani porez uzme na svoj teret već će ga prevaliti na radnika.
Pozitivan efekat ove mere:
-svi će imati zdravstveno
Negativan efekat:
-pad zarada
-povećanje broja radnika na crno
-povećavanje rupe u budžetu
-pad ionako nikakve usluge u zdravstvu
-nedostatak novca za finansiranje zdravstva
-povećanje korupcije
...
a onda ćemo za 6 meseci shvatiti da je sve ovo bilo glupo pa ćemo se vratiti na staro i ujedno uvesti nove biometrijske zdravstvene knjižice koje će građani morati da plate po 2000 din jer gospodi u SNS-u taman toliko fali u budžetu da pokriju kupovinu novih Audija!!!

zoka

pre 10 godina

Moj predlog je sledeci: ukinimo zdravstvo, ne treba nam a pare preusmeriti na drugog Tominog sina, tj kupiti i njemu skupoceni dzip. Ako oni budu zadovoljni i mi cemo biti srecni i zdravi. Neverovatno je sta ovaj narod moze istrpeti.

Albert

pre 10 godina

Molim vas samo uvedite zakon kojim cemo sami odluciti da li zelimo da placamo ili ne zdravstveno osiguranje. Ja ne znam zasto se meni zdravstveno odbija od plate, a na kraju za sve sto mi treba idem kod privatnika i placam u kesu. Da imam mogucnost izbora verovatno bih taj novac uplacivao u privatni zdravstveni fond gde bih dobio vise za svoj novac. A ne da usluge lecenja placam dva puta. Ne kapiram da nam po zakonu drzava uzima novac za propali PIO fond, najgoru zdravstvnu uslugu u Evropi. Bruto plata na ruke pa neka svako kroji prema svojoj meri. Ko to stavi u izborni program ima moju punu podrsku na predstojecim izborima.

Boban

pre 10 godina

Bogu hvala na ovome. A ne da se ljudi muce i pate zato sto im je poslodavac baraba pa ne uplacuje doprinose. Jedno od osnovnih ljudskih prava je pravo na zivot.
A sto se tice umanjenja prihoda, treba ukinuti ne samo ovo, nego sva pojedinacna izdavanja od plate i ostaviti samo jedan. POREZ. Lepo od bruto plate ti drzavi plati porez, a ona nek vidi gde sta od para treba da ide. I onako za penzije vise od pola para ide iz budzeta. Ovako bar nek ide sve u budzet, da imamo samo poresku upravu, a ove ostale birokrate sto su se namnozile i lepo sve na ulicu.

Ne daj boze dugog cekanja!

pre 10 godina

Super, posto "svi" placaju, a niko realno nema zdravstveno osiguranje, ovako i dalje necemo imati zdravstveno osiguranje, ali ce bar pare ostati u dzepu onima koji ionako sami placaju da se lece!

mozgarosh

pre 10 godina

Ustedeli bi se milioni samim ukidanjem postojuce birokratije za izdavanje zdravstvenih knjizica, a da ne pricamo o tome koliko bi ovo znacilo za male i srednje poslodavce.

Pametnjaković

pre 10 godina

Ništa se neće promeniti, osim što će SNS dobiti više glasača, a ti glasači neće ništa dobiti što se zdravlja tiče, jer naši doktori ubijaju svojom super neznanjem. U Srbiji čak i kad platiš ne možeš da dobiješ uslugu koju si platio, jer nemaju pojma. Nisu ni ispravnu dijagnozu sposobni da postave, već te vodaju tako da plaćaš i ovo i ono, a bolest ti napreduje. Ima puno smrtnih slučajeva.

Aleksandar

pre 10 godina

Isto onako kako se ukinula i RTS pretplata... Gosn Raduloviću, vođenje politike je malo drugačije od pisanja na Blogu - u politici prvo uradiš, pa onda pričaš zašto i kako, sve ostalo je mlaćenje prazne slame.

JANA

pre 10 godina

Blago svima koji komentarišu a zposleni su, bas im zavidim. Niti imam posao, niti zdravstveno osiguranje, niti sam pred penzijom koju ću čekati 10 godina, ako je dočekam, jer ako se razbolim neću se moći lečiti......i tako to. Šta tek mi ovakvi da radimo?

Salamander

pre 10 godina

U prevodu: oprasta se dug onima koju na najbezobrazniji nacin nisu uplacuvali svojim radnicma socijalno i zdravstveno osiguranje i na taj nacin direktno stetili skolstvo, zdravstvo, vojsku i policiju, sebi ostavljali sredstva uz pomoc kojih su pdizali kredite, kupovali firme ciju su imovinu raskrcmii i orisvojili tako zncajna sredstva, a to je sve oteto ooet od istog tog naroda koji je to sve zaradio radom.
Treba im oduzeti sve, pa na tezak rad!

Nenad, nezavisna oblast Nis

pre 10 godina

Kakve su sad ovo gluposti? Povecacete opterecenje onima koji placaju da bi pokrili troskove onima koji ne placaju!? To sto cete povecano opterecenje nazvati porezom umesto zdravstvenim osiguranjem ne menja sustinu - drzava ce i ovaj put pokusati da napravi budale od postenijeg dela gradjana. I sami znate da cete vise izgubiti posto to malo ljudi koji zaista stvaraju vrednost u ovoj drzavi ne zeli vise da izdrzava armiju lezilebovica i da ce pronaci nacin da se zastite od otimacine. Buduci da, kao sto rekoh, i sami znate da dodatnih para nemamo ili ne damo, racunam da je ova izjava samo deo predizborne kampanje.

Pera ložač

pre 10 godina

Prvo ovo pa onda 3 dinara hleb, pa onda Dunav-Morava-Solun, pa besplatne akcije, pa onda 10.000 miliona milijardi hiljada nečega ....
Sve to ukoro, u maju junu, julu...uskoro
... a onda prođu izbori, dobiju 103% glasova i opet sve iznova, uskoro, verujemo da će da bude, samo što nije...
i ode nam život..itd...

Zabrinut

pre 10 godina

Ovo ce samo dovesti do toga da poslodavci kao "belu" platu isplacuju minimalac a ostalo "na ruke" te ce se dodatno smanjiti prilivi u budzet na osnovu poreza na zarade. Ovo samo dodatno podstice sivu ekonomiju. Bolje bi bilo poostriti kontrole i (drasticno) podici kazne za poslodavce koji ne postuju zakon...

Vidimo se uskoro, Kanado

pre 10 godina

Vidim da će se sve na kraju slomiti na leđima srednje klase i onih koji vuku ovu zemlju. Radim kao crnac (inženjer kod privatnika) i na moju platu od oko 100.000din poslodavac sad plati oko 70.000 din. poreza i doprinosa, malo li je! I šta ja dobijem za te pare: Zdravstvenu uslugu kao i da nemam, šalju te uvek kod privatnika, usluge javnih službi NULA, jednom, kad sam se 14. dan nakon podnošenja, raspitivao za jednu uslugu koju su po zakonu obavezni da urade najkasnije za 7 dana, rekli su mi "žali se vladi". Dok dođem do penzije para sigurno neće biti! Tako da moja firma bukvalno bace te pare svakog meseca u rupu bez dna! Vidim da ni to nije dovoljno i da svi treba da budemo socijala! E, svetla naša budućnosti!

postena podela materijalnih dobara

pre 10 godina

Ja sam radio 15 god kao taksista.U jednom momentu sam morao drzavi da uplacujem 13 000 din mesecno na ime dazbina. To je bilo nemoguca misija.Inace zivim u kraljevu.Kad vise nisam mogao da placam ja sam ostao bez posla i automatski nemam zdravstveno osiguranje jer zivim sa majkom penzionerkom koja ima 12 000 penziju.E vi sad procenite socijalnu pravdu ove drzave.Isto placaju porez i doprinose taksisti u kraljevu,pirotu i beogradu i na aerodrumu Nikola Tesla. Nesto sam se raspitivao u Ukrajini koja je siromasna skoro kao i mi ,placaju se doprinosi mesecno oko 50 e.

Super Hik

pre 10 godina

Ovo mi lici na Alanfordovskog Super Hika, uzmimo radnicima (siromasni) kroz porez na zarade i dajmo nesavesnim poslodacima (bogati) koji ocigledno opravdano ne ispunjavaju svoje obaveze (zasto bi kada je tu gospodin ministar)... Od gospodina ministra nista novo...

Realni

pre 10 godina

Bravo..odličan i hrabar potez ! I konačno početi razmišljati na malo drugačiji način - oslobodite se pečata i glupih pravila i zakona pretpranim nepotrebnim odredbama kako bi se "spriječile" zloupotrebe. ..bolje da se zakoni zloupotrebljavaju od strane 1-2% korisnika nego da se iskomplikuje i takav postane neupotrebljiv i nepromenljiv...

Hogar

pre 10 godina

Postavlja se pitanje kako smo i pored hiperinflacije i ratova devedesetih imali mnogo bolje osiguranje nego sada...mogao sam "čak" da odem i popravim zub u to vreme i pored embarga i zabrana uvoza određenih komponenti...naravno sve u okviru plaćenog doprinosa.Svaki predlog sadašnje i predhodne vlasti gledam kao korak bliže ambisu...koliko za nas,toliko za njih jer upravo zbog mnogih pogrešnih predloga mislim da su prepolovili broj simpatizera...šteta!

slavoljub

pre 10 godina

U Srbiji su stranci vlasnici 14 500 firmi. Koliko njih placa porez Srbiji, a koliko radi na crno.
Dok Srbija ne ukine poslovanje na crno nece imati buducnosti.
Ukidanje prihoda na jednoj strani mora da se kompenzuje na drugoj strani.

GAVRA

pre 10 godina

Onda mi sto radimo, trebalo bi za sve gradjene da placamo poreze. Sredite sivu ekonomiju , a ne udarajte po dzepu gradajan koji vec placaju sve obaveze.

Siki

pre 10 godina

Drugim rečima, disciplinovani poslodavci će ubuduće, pored zdravstvenog doprinosa za svoje radnike, finansirati i lečenja svih koji rade na "crno" i "sivo", kao i lečenje svih ostalih građana Srbije.

Silver Surfer

pre 10 godina

Ispada da predstavnici drzave javno kazu da su nemocni da nateraju poslodavce da placaju zdravstveno osiguranje. I posto su nemocni, onda, hajde da ukinemo to placanje i izmislimo neko drugo. A posto nema garancija da ce se i to placati mi cemo u dogledno vreme izmisliti i neku trecu vrstu placanja, dok cemo drugu ukinuti. I sve tako u krug. Kada gradjanin ne moze nesto da plati, jer mozda nema, onda ide kamata na kamatu i privatni izvrsitelj kao konacni epilog. Usput moze i skidanje sa racuna bez obavestenja. Pa ako to moze za obicnog gradjanina zasto ne moze i za poslodavdce. Ali, u Srbiji je sve naopacke pa zasto bi i ovo odudaralo.
Nema pomaka u privredi kojom upravlja bivsi stecajni upravnik. Ali, ako Srbija ode u stecaj bar imamo jednog kvalifikovanog da upravlja tim postupkom.

realno

pre 10 godina

Molim sadasnju vladu da ove godine uvede socijalnu pravdu.Da raspusti ogromnu administraciju i da drugima koji ostanu smanji plate na nivo plata u privatnom sektoru. Mi ne mozemo da se zaduzujemo 2 milijarde evra godisnje da bi davali plate tim ljudima. Zbog cega bi oni bili zasticeni,a sta je sa ljudima u privatnom sektoru? Koliko kvalitetnih radnih mesta ima u privatnom sektoru? Pod hitno otpustiti dobar deo drzavne administracije a procesljati i po opstinama. Samo tako necemo tonuti u jos vecu propast.OVAJ SISTEM JE PUKAO PRE DVE GODINE KAD JE DRZAVA POCELA DA POZAMLJUJE ZA PLATE.ZAMISLITE OVAJ SISTEM AKO POTRAJE JOS NEKU GODINU!!!

comment

pre 10 godina

Pa otkud znam, nije losa ideja, ionako ovde ljudi koji nemaju zdravstveno lece tako sto pozajme knjizicu, a ima i dosta onih koji protivpravno poseduju isto. Ali nemam nista protiv toga jer mislim da je ok da svi imaju zdravstvenu zastitu. Sa druge strane neko ceo zivot placa zdravstveno, manja mu je plata i sekiracija ga polako izjeda i ubija a stvarno ode kod lekara 3 puta u zivotu po kremu za gljivice. Kad dodje vreme da umre sibnu mu 3-4 trentala i puste ga da umre bez obzira sto je tokom svog zivota za pare koje je dao za zdravstveno mogao da kupi 4 lux stana. Ovo mi je totalno ok. Sto opterecivati bilo kog bez pravog smisla. Ko se jos u slucaju da mu se nesto ozbiljnije desi izlecio o trosku zdravstvenog osiguranja , a za te pare koje je dao tokom zivota trebali bi da mu ljube skute kad se pojavi kod doktora.

citizenkane

pre 10 godina

Pa vi niste normalni! Ali posto spinujete objavite ovo ako smete.
Zdravstveno osiguranje nije besplatno!
Dakle olovku u ruke pa racinajte koliko treba da kosta kod nas, a ovako je u svetu

plata je 2500 dolara
za penzioni fond poslodavac mora da uplati 9% vase plate.
Vi placate za zdravstveno 2% vase plate a za tih dva posto imate hitnu pomoc ako vas zvekne auto i za operaciju kile cekate 8-12 meseci zubar svakako nije ukljucen. Onda poludite i placate privatno osiguranje za porodicu 300$ mesecno, pa tada ne cekate za operaciju kile duze od 10 dana, ali zubara i dalje placate sami preko te sume (mislim da je ukljuceno samo hitno vadjenje zuba)
Dakle plati pa klati

buki

pre 10 godina

aman zaman pa vi mesto da kaznjavate one koji kradu drzavu vi ih jos i nagradjujete na racun onih koje oni poslodavci kradu.Na ovome bi mogao i serif iz Nothingema da vam pozavidi .ovakav genijalni potez vec genijalnog ministra i stranke koja ga je postavila ulazi u anale istorijske genijalnosti,za veki vekove.

Potpuna katastrofa

pre 10 godina

Dakle ovi nisu normalni. I sad se laže narod da imaju prava koja fond nema sredstva da podmiri. Moja norma za preglede kao specijaliste je 20 na dana a imam od 60-85. Potpuno će unistiti zdravstvo.Ceh će platiti stari,sa sela i siromašni...pa redom svi drugi. Jedino će poslodavci imati novca da se leče. Čak je i Obama u Americi uspeo nešto da uradi za siromašne. Ovo je klasična prevara. Bože molim te pomozi nam. Ovo je strašno.

kukruz

pre 10 godina

Tacno je da birokratija u zdravstvu pojede pola para koje se izdvoje. Da knjizice nemaju nikakvog smisla sem da armija lepi markice i da udara pecate. I da drzava iz dudzeta finasira zdravstvo u velikoj meri. Ali nisam siguran da je ukidanje doprinosa resenje. Treba navici ljude da zdravstvo mora da se plati. I da koliko platite toliko dobijete.

A&S

pre 10 godina

A koja je razlika, kada ce namet opet biti isti? Ili mozda ovo stvara mogucnost za dodatnu kradju ili neko prelivanje novca iz jedne kase u drugu.
Najbolje nama da ostanu te pare, a mi da placamo privatne lekare, jer ih vec placamo koliko su ovi nasi losi. Rade na kvotu recepata, ceka se na red po vise meseci i ostale gluposti. Kad hocu da mi se uradi ultrazvuk necega, ne zelim da cekam po nekoliko meseci za to, nego hocu odmah da idem. Ovako bar privatniku platim i odradi svoj posao vec odmah.

Aleksandar Arsović

pre 10 godina

Glupost je oakav reyon ministarstva.Ukinite porez na zarade,a takodje i porez na zdravstveno osiguranje smanjite na meru realne vrednosti usluga koje su inače niske,a uvedite PDV za zdravstvo od na.primer 2% i da vidiš onda koliko ćeš para ostvarivati za lekare i infrastrukturu zdravstva koja je još uvek niska.
S poštovanjem

ivan

pre 10 godina

jos jedan atak na zdrav razum. ukidas doprinose na zdravstveno, povecavas poreze ?!? Pri tom prosecan Srpski gazda sebi placa minimalac i placa minimalan porez. Skolovan Srbin pri tom placa progresivno veci porez jer ima i "ogromnu" platu.
Da li ste vi bre normalni ? I vi sto predlazete ovakve nebuloze a jos vise vi sto komentarisete kako su predlozi ok ?

Osterlitz

pre 10 godina

Podržavam !
Troškovi za državu su veći samo na pravi pogled (veći broj lica koja će se lečiti), ali troškovi su realno manji jer se ukida cela birokratija oko zdravstvenih doprinosa.
Sadašnji sistem je nemoralan i skup jer mnogo ljudi ne može da se leči zbog neplaćenih doprinosa, a opet skup jer su svi troškovi oko obračunavanja doprinosa nečega što obrni okreni ide na teret budžeta besmisleni!

Bole

pre 10 godina

Predlog ovom Bogu je da firme odmah drzavi uplate 100% zarade kao porez i da od toga placaju drzavni sektor koji ne mora ni da radi vise nikad, sve one koji nikad u zivotu nista nisu radili a ni ne zele i naravno stranke, sindikate i slicne neradnike. Tako bismo mi koji rintamo kao konji od jutra do sutra bili maksimalno iskorisceni i ne biste morali da brinete za nase penzije, jer ih ne bismo ni docekali.

M.R.

pre 10 godina

Ovo je apsolutno u redu. U sadasnjem sistemu, ako ste student - imate zadravstveno osiguranje. Ako ste nezaposleni - imate zdravstveno osiguranje. Ako ste penzioner - imate zdravstveno osiguranje. Ako ste zaposleni, ili deca tih zaposlenih - imate samo ako vam je firma uplatila doprinose za zdravstvo. I ovako su zaposleni ljudi u manjini, a sadasnjim sistemom doprinosa se samo dodatno diskriminisu i teraju u sivu zonu.

A vi koji ste se pobunili kako ce sad jadni zaposleni iz javnog sektora biti na steti, jer ce se svi moci leciti: Stidite se. Doduse, znam da necete, jer imate obraz kao djon i stvarno ste najnizi oblik covecnosti koji postoji. Ali trebalo bi da se stidite.

Evo resenja!!

pre 10 godina

Ako Fulam razvali Arsenal u gostima sa vise od pet razlike, a Kardif preorkrene u drugom poluvremenu u Mancesteru, eto nama besplatnog zdravstvenog osiguranja. Krsticu reaguj!

Zli Zo

pre 10 godina

Sve logicno, da ne moz' biti logicnije. Umesto da drzava bude drzava i odmah kaznjava preduzeca koja ne placaju doprinose, ona se igra drzave.

Promene ili bankrot

pre 10 godina

Nase okostale birokrate ce tesko prihvatiti bilo kakvu promenu, jer se svi plase za svoje privilegije, a ovako vise ne mozemo, mora sistem da se menja.

Teslaboj

pre 10 godina

Ljudi koji bi se lecili, ne lece se iz obesti, nego iz bolesti..

Mozemo da sacuvamo zdravlje ljudi, makar sve ostalo propalo, ostalo nije ni bitno.

Pixi

pre 10 godina

Bravo! Ovo se niko nije setio. Kako u Srbiji ništa ne radi i neće još dugo,da bi se ovo pokrenulo potrebni su dodatni krediti. Ali idu izbori i to znači biće još ovakvih bisera, za narod.

manevar zvani bacanje prasine u oči...

pre 10 godina

A zasto se on bavi poreskom reformom? Poreska reforma je pitanje za ministra finansija. Da li zamislja da su uslovi poslovanja odlicni, pa samo ostaje da resi pitanja kojima se bave druga ministarstva? Kao što je i zakon o radu ptanje za ministarstvo rada...
Radulović se ponaša kao da uopšte nije minister privrede, nego neko iz NVO ko priča šta god hoće i o čemu god hoće, umesto da radi ono za šta je plaćen.

Pedja

pre 10 godina

A zasto drzava ne kaznjava one poslodavce koji svojim radnicima ne uplacuju doprinose?????????
(Goran, 14. januar 2014 22:27)

Zato što su dobri drugari.

Stručan posmatrač

pre 10 godina

Demagogija na delu. Država nam je pred bankrotom, ugušeni smo porezima ali će sad naši mađioničar da iz ničega stvore nešto. Pa ko će da plaća te poreze. Ako neko ne plaća zdravstveno osiguranje nema zdravstvenu zaštitu. Jednostavno i jasno.

nesha,

pre 10 godina

svakim clanom ovog zakona oni pomazu poslodavca, i cesto radnicima smanjuju prava. i sada jos favorizuju minimalne zarade. umesto da pomognu poslodavcima koji se najbolje ophode prema svojim radnicima i kod kojih je najveca plata oni favorizuju privatnike koji drze radnike na minimalcu.

ronny

pre 10 godina

Podrzavam ukidanje zdravstvenog osiguranja. I ovako me nervira sto ga placam a usluga katastrofa + Mito za operaciju, mito za rodjenje bebe!!,... Od ginekologa koji uzimaju novac za porodjaj mi se povraca. I cinjenica je da se kaznjavaju radnici zato sto poslodavci ne uplacuju.E sad ovo progresivno povecanje poreza. To mi je nesto rizicno. Svi ce biti prijavljeni na minimalac.

Dragan O

pre 10 godina

Pravo na besplatno lecenje je jedno od osnovnih ljudskih prava i bez toga necete moci u EU. Ja nemogu da verujem da u Srbiji puste coveka da umre zato sto ne placa zdravstveno osiguranje (kao sto se moze desiti u Americi). No da se vratimo novom placanju poreza - 'placace' ga drzava, stavka ce biti jasno naznacena u svakon budzetu kao u svim normalnim drzavama. U stvari placacete svi vi kroz razno-razne poreze (PDV, carina a bogami nekome i porez na LD).

Ateista_Pravoslavac

pre 10 godina

Umesto kontra one privrednike koji daju minimalac na belo a ostatak na crno da "udare po dzepu" oni ce jos da ih relaksiraju i Srbija postane zemlja samo jeftine radne snage i sive ekonomije. Znam da idu izbori ali jednom razmislite koji god da ste na vlasti... P.S. Ideju o zdravstvenom osiguranju za sve podrzavam ali ne na ovaj nacin.

Milosh

pre 10 godina

Ne znam da li je ovo dobro ili ne, vrlo je diskutabilno, ali ova izjava je smesna: "Sadašnja situacija da kažnjavamo radnike zbog toga što im poslodavci ne plaćaju doprinose je apsurdna". Pa kaznjavajte poslodavce onda majku mu.

Moguce je da je ova cela ideja ipak dobra stvar. Zdravlje ljudi je najbitnije, a ima tako puno njih koji ispastaju zbog toga sto jednostavno ne mogu da nadju posao. Bice to veci teret za budzet, ali mislim da je to ok, s obzirom na to o cemu se radi.

neko iz drzavnog sektora

pre 10 godina

Drugim recima, ukidanjem ovog doprinosa i povecanjem poreza na zarade zarad omogucenog lecenja cele nacije, stradace radnici iz drzavnog sektora, posto radnici u privatnom sektoru imaju problem sa doprinosima za zdravstvo.
Neka usvoje, nema veze, eto jedne pogodnosti radnicima kod privatnika od "parazita" iz drzavnog sektora.

Slave

pre 10 godina

Vidim da neki se zale zasto moraju da placaju zdravstveno i za one koji ne rade.

Nemojte da vam bude zao sto placamo lekare, ucitelje i vaspitace, oni nam trebaju svima.

Treba da vas je zao sto placamo pregojenu administraciju i razne agencije za SIS, gde se primaju ogromne plate za nikakav rad.

PopBG

pre 10 godina

Odnos cena-usluga u zdravstvu je uzas. Zdravstvo je karastrofalno. Treba da se privatizuje kao u SAD... Ovde ako se razbolis mozes da pocnes sa pisanjem testamenta... Osim ako nisi neki miladin kovacevic i slicni...

Jovan

pre 10 godina

Zbog ovakvih ljudi i ovakvih izjava ce poceti da mi se vraca nada u bolje sutra. Dosadasnji sistem oporezivanja plata ne daje nikakve rezultate i nesto mora da se menja i to ne kozmeticki vec radikalno. Nacin obracuna doprinosa za PIO i zdravstveno osiguranje je davno prevazidjen. Mora se uvesti puno dobrovoljnosti u nacin placanja doprinosa tako sto ce za sve osiguranike postojati obavezni i dobrovoljni deo placanja od strane poslodavca. Obavezni deo treba da bude isti za sve zaposlene bez obzira kolika im je plata. Ovim bi se postiglo da penzije u obaveznom delu budu za sve iste, takodje ovaj sistem bi vazio i za zdravstvo. U dobrovoljnom delu uplata svako bi kreirao svoju penziju od svojih sredstava i tu poslodavac ne bi trebalo da ima uticaja. Takodje isto bi vazilo i za zdravstveni doprinos. Ljudi poslusajte one koji osecaju poslovanje i ekonomiju i prestanite da svojom ucmaloscu zaustavljate napredak ove drzave.

masak

pre 10 godina

Za to sam da treba dati radnicima sve u kesu,a ko hoce neka uplacuje zdravstveno. I da ima 2-3 nivoa zdravstvenog osiguranja. Ko ne uplacuje da nema nikakva prava (bez obzira na sve...da se ne bi zloupotrebljavalo).

Los

pre 10 godina

Trenutno situacija u nasem zdravstvenom sistemu je "nedao nam bog da se razbolimo", zato treba menjati sistem jer ovaj ocigledno nije dobar, postoji vise primera gde svi stanovnici jedne drzave imaju pravo na osnovno zdravstveno lecenje sto se u praksi pokazalo dobro. Deo sredstava trebalo bi obezbediti kroz povecanje PDV-a tako bi svi gradjani znali da kupovinom bilo kog proizvoda taj veci procenat ide za sopstveno lecenje, a i rasteretio bi se pritisak na ionako mali broj zaposlenih (veci je broj gradjana koji zive od raznih dotacija od broja zaposlenih). I na kraju kroz dopunsko privatno zdravstveno osiguranje moguce je lecenje u privatnim klinikama.

zoran

pre 10 godina

Da li neko čita šta ovde pište? Smanjiće se doprinosi koje izdvaja poslodavac, znači poslodavcima veći profit. A pare će se uzeti od većih poreza na zarade, znači radnicima manje plate!

Osvesti se narode, zar si toliko glup???

Tako je prijatelju,
evo juce, kada mi se zena vratila sa posla,dosla sva nikakva,pa mi prica.
Kaze,prica se, da hoce da im ukinu topli obrok i prevoz,Nagrade(ko se najvise isticao u radu 12%),regres ne postoji,odmor se ne placa,bolovanje,se ne placa,produzetak radnog vremena i jos trista cuda.Najznacajnija stavka je da nema vise zaposlenja za stalno,vec na ugovor.Inace radi jedan od najtezih,najstresnijih i najodgovornijih poslava,medicinska sestra-vaspitac,jaslena grupa.Ne verujem da bi vecina izdrzala ni tri sata sa 30 dece,a to da je taj posao sama izabrala bilo bi jako neprimereno komentarisati.
Drugim recima dragi moji,ako se sve ovo usvoji,ili ocekujte neki generalni strajk(cisto sumnjam)ili ocekujte Robovlasnicko doba.Izgleda da to i sleduje.Neko je bacio neku gadnu crnu magiju na ceo narod,pa su svi u nekom zombi stanju.Dobro dosli u Kapitalizam,na Srpski nacin.

q

pre 10 godina

dajte nam izbor više! dosta harača lažni komunisti! neka bude dostupno svima, ali najosnovniji slucajevi, ovako ce samo na papiru biti "sve" a u praksi nista, to jest, tenderi ce i dalje biti raspisivani polovinom godine, a ostalih meseci ce umirati jer nema lekova, stentova, materijala, centri nece imati ni igle ni konce, liste cekanja kilometarske, a niko ne moze da plati i da se leci drugacije. . .

3OPAH

pre 10 godina

"Sadašnja situacija da kažnjavamo radnike zbog toga što im poslodavci ne plaćaju doprinose je apsurdna"
Pa naravno da je apsurdna, treba da kažnjavate poslodavce jer ne uplaćuju zdravstveno. Ovi stvarno nisu normalni

preduzetnik valjevo

pre 10 godina

Velika je gre'ota što ove nove ljude koji rade u Ministarstvu privrede ne podržava više ljudi, a da ne govorimo o članovima Vlade. Iz pouzdanih izvora znam da rade po 13 sati dnevno i da se bore sa nekim stvarima kojih niko nikad u ovoj državi nije hteo da se dotakne...

Veliki procenat Srbije je sigurno uz ove ljude, želimo im da istraju u svojim namerama i da nama preduzetnicima maksimalno olakšaju uslove za poslovanje, a mi ćemo velikim radom sigurno biti uspešni!

P.S. Nisam SNS bot, već apsolutno apolitičan lik koji podržava isključivo stručnjake koji žele da urade nešto za svoju zemlju.

samo napred

pre 10 godina

Na mala vrata je u prosla ta "nadoknada", ukinuti je pod hitno. Srecom, pa smo ipak daleko od stanja u USA gde rutinska operacija upale d. creva i jedan (1) dan oporavka u bolnici kosta 55.000 dolara, a pacijent mora iz svog dzepa da plati oko 17 hiljada, ostalo "pokriva" osiguranje. Fantasticna zemlja za mnoge oblasti, ali ne dao ti bog da se razbolis tamo. Za ovakve, ljudske stvari se vredi boriti.

s brda s dola

pre 10 godina

A sto sam ja sad isao na obuku za centralni registar i za prijavu i odjavu radnika elektronskim putem ako se ovo planira???.. Kuku meni

katastrofa

pre 10 godina

Kompletne reforme su katastrofa! Gadjaju najzdravije delove privrede koji sada treba da izdrzavaju drzavne sluzbe koje su izuzete od ovih mera i koje stite kolektivni ugovori, kao i polukriminalne,kvazi prrivatne partijskoortacke,firme,koje treba rasteretiti, opet na teret zdravog dela privrede. Pritisnucete one koji krvavo rade za svaki dinar i privredjuju i naterati da definitivno okrenu ledja i spakuju kofere. Ministar, ostavka!

dalje

pre 10 godina

Porez, porez, porez... Nigde ovde nije rečeno kako će se uvesti red i kako će firme dobijati milionske kazne za neplaćanje doprinosa i drugih normalnih stvari. Nigde ovde ne piše kako će se povećati prava radnika i kako će se uvesti red u naplatu poreza od firmi i drugo!

Komša

pre 10 godina

"... zato što im poslodavci nisu uplatili doprinose..."
Ne platiš struju - isključe
Ne platiš telefon - isključe
Ne platiš kiriju - izbace te
Ne platiš doprinos - ?

PS.
Ako mi poslodavac ne isplati zaradu da li mogu da napunim korpu u prodavnici o trošku budžeta?Neću mnogo.Samo onoliko koliko mi treba.

GuyFawkes

pre 10 godina

To znaci sledece-onaj ko radi,i stvara dohodak,taj ce sad placati i za onoga koji samo trosi. To znaci isto novca na veci br.osiguranika. To znaci-veca beda u zdravstvu. Ako. Posto narod tako voli i zeli,neka mu i bude. A sa matematikom slabo stojimo,je li tako?

ja

pre 10 godina

A sta mislite o tome da ukinete sva opterecenja na plate pa da podignete PDV na 15/25% ? Cist racun, duga ljubav, ko vise trosi vise i drzavi poreza placa, ko ne trosi nista para, taj je ionako socijalna kategorija pa mora od drzave da dobije "za dz" lecenje jer to je u 21-vom veku obavezno! Meni ne bi bio problem da sve poskupi jos 5%, vec sam navikao...
Moram priznati da nemam predstavu koliko drzava ubere mesecno para na konto poreza na zarade i doprinose na zdravstveno, ali verujem da bi povecanje PDV-a to amortizovalo.
Pojednostavilo bi pravila igre pa bi stranci radije otvarali firme u Srbiji. Dogovori se za platu sa radnikom, isplati platu i to je to. Radnik od te plate mora kupovati robu, u robi je PDV, drzava deo tog pdv-a preusmeri za besplatno zdravstveno i svi zadovoljni!

Pazite caku, PDV placaju i oni sto rade na crno... placaju tako sto od para koje na crno zarade ipak moraju kupiti nesto u prodavnici ... time se na kulturan nacin uzima pare i od njih :)

katintata

pre 10 godina

Divan predlog. Samo je trebalo jasnije sugerisati poslodavcima da nam uplacuju svima minimalne zarade preko računa, kako bi što manji porez platili. Država uči poslodavce kako da potkradaju državu. Samo u Srbistanu...

rfzo

pre 10 godina

citam dosta komentara, mahom vrlo neobrazovanog naroda. primer 1 /iz kraljeva/-uplacujem 2700 dinara. da pojasnim> uplacujes polovinu cene pregleda privatnog doktora mesecno.primer 2> ja zelim da uplacujem u privatni fond. podrzavam. ali moras da znas da lecenje, npr leukemije, kosta preko 100 000 evra godisnje a niko nema tapiju na zdravlje.pa izracunaj potencijalnu mesecnu ratu. i nema uplate za clanove porodice. nego broj clanova puta toliko i toliko para. primer 3> doktori su neobrazovani. pitaj se koliko si ti obrazovan i vaspitan kad saljes komentare koji pausalno vredjaju citavu profesiju ciji clanovi su najobrazovaniji deo drustva. primer 4> RFZO nema para. tacno zato sto vecina naroda u ovoj zemlji krade od drzave /citaj RFZO/ koja to tolerise. trenutni dug je 800 milona evraznaci para nema jer ih svesno ne upacujete. primer 5.ja necu da uplacujem za nekog ko nema para. situacija je promenljiva. sutra mozda ti nemes imati para, a mozda ces biti bolestan. princip solidarnosti vazi samo u drzavama sa kvalitetnijim stanovnistvom

sumadinac

pre 10 godina

ovo je necuveno. propisite za sve gradjane jednaku visinu zdravstvenog, npr 10 evra. poslodavci neka daju bruto platu pa ti odlucujuj hoces li da placas ili ne. isto tako i za penziono. ja hocu da biram da li da uplatim u privatni ili drzavni penzioni fond. ovo je Balkan i ovde nikada nece biti bolje

Pera Detlic

pre 10 godina

Potpuna nebuloza. Radulovic sve vreme prica kako ce rasteretiti privredu i smanjiti poreze...a sad ispadea da ce ukinuti doprinose za zdravstveno i povecati poreze i to vise nego sto su bili doprinosi. Ovaj covek je potpuno izgubljen. Dinkic je bio katastrofa, ali je genije za ovog stecajnog upravnika. Vidljivo je uostalom da Radulovic sve posmatra kao stecaj, sto je i jedino sto (navodno) zna...s njim cemo svi u jedan kolektivni stecaj. Sklanjajte ga dok nije kasno.

djordje

pre 10 godina

jos jedna u nizu magarecih usluga na stetu nas zaposlenih. Sa ovim predlogom ce se definitivno povecati sivilo. preko racuna cemo primati sve manje novca, ako docekamo penziju nece je biti ni za hleba, a o nekom kreditu mogu samo da sanjam. Ovu malo para sto primam na racun vise necu primati vec ce velika vecina ici na ruke.

Smenimo bre ovog Radulovica unisti nas maximalno!!!!!!!!!

amos

pre 10 godina

ima jedna bitna stvar koju pre svega narod mora shvatiti: "privatnici" NE MOGU da ne placaju osiguranje radnicima, jer ih u tome sprecava milion kontrola. drzava ima SVE alate da to spreci.
Problem je u onim "privatnicima" koji su direktno povezani sa vlascu, da l' mitom da l' strankom - oni mogu sta hoce i koliko dugo hoce. To mora drzava da resi.

Isto tako nije problem u javnom sektoru u cistacicama koje rade za 16000 neto plate, vec u tzv administraciji, koja NE RADI NISTA, za 50-ak hiljada BRUTO plate mesecno. A ti su opet na tim mestima zahvaljujuci mitu ili stranci. I opet - to vlast mora da resi.

Prle

pre 10 godina

Vidim ovde veliko oduševljenje, ali mi nije jasno zašto.
Ono što ministar predlaže je da se doprinos više tako ne zove, već da se zove porez, i da se svima zalepi markica. Zašto uopšte menjati naziv, dovoljno je samo svima nalepiti markicu, a posle ćemo se svi čuditi da li zdravstvo može da opsluži povećani broj korisnika.

Dostojevski

pre 10 godina

Divna ideja i pozdravljam takvu socijalnu politiku, ali smatram da kao drzava i drustvo moramo dostici odredjeni ekonomsko-politicki nivo da bi ostvarili tako nesto. Ipak, ideja je dobra, samo se nadam da ce je Vlada ostvariti kako treba. Veliki pozz

Milutin

pre 10 godina

Nisam siguran kako je to moguce... Ustvari, setio sam se, jel' to kad Kinezi udju sa investicijom od deset hiljada milijardi? Salu na stranu, verovatno se u tom slucaju spremaju novi porezi. Ok ako ce svima biti bolje ali malo se plasim takvih revolucija sa finansiranjem zdravstva kod nas.

drvobradi

pre 10 godina

Besplatna kvalitetna zdravstvena zastita je nesto sto mora imati svaki gradjanin ove zemlje. Predlog Radulovica je sasvim ok,meni nista ne smeta ni da placam ovako kako je sada, ali ono sto zelim je da se zdravstvo bolje organizuje i da ga niposto ne organizuju lekari. Cini mi se da je to i poenta ovog predloga tj izbegavanje RFZO i mutljavina oko nabavki i organizacije.

@vuk
Interesantno kako se nisi bunio sto drzava placa visoko obrazovanje iz budzeta(pp je da imas visoko obrazovanje, na osnovu plate) koji je na zapadu ogroman izdatak za jednu porodicu. Ili ti je to tada bilo ok, dokle god drzava tebi nesto placa a ne ti njoj. Sta ce biti ako se ti ili supruga, ne dao Bog, razbolite pa ne mozete vise da radite i placate? Gde ces onda da se lecis? Lako je otici kod privatnog lekara kada imas grip ili neko lakse obolenje. Zamisli koliki su troskovi lecenja kancera ili tezeg obolenja u privatnoj klinici.

expat

pre 10 godina

Zvuči fer. Ovako samo dobijaju po tamburi radnici koje poslodavci namagarče, pa em nema uplaćenih doprinosa (često i plate), em nema zdravstvenog.
Samo neće dugo Radule kako stvari stoje, klima mu se fotelja polako. Sistem je uvek za status quo.

Novosadjanin

pre 10 godina

Evo kako to izgleda sa stanovista preduzetnika. Nemam radnike, placam sve sam za sebe redovno svaki mesec. Zdravstveno oko 8000 dinara. I nemam overenu knjizicu... A zasto?

Da bih je overio trazi mi RZZO potvrdu da uredno placam doprinose iako to svako u domu zdravlja vidi odmah u svom racunaru - umrezeni su. Da to dobijem moram da podnesem zahtev poreskoj upravi koja mi daje broj i gde cekam 15 radnih dana za tu potvrdu. Kada prodje te tri nedelje, odem po potvrdu. Onda dva, tri puta idem do filijale RZZO gde mi svaki put kazu da nemaju vise brojeva i da dodjem sutra. Kako ja ipak radim za razliku od mnogih kojima ovo sredjuju neke sluzbe, na kraju se ispostavi da ne mogu da dodjem do saltera da mi zalepe nalepnicu koja mi vazi 6 meseci. Znaci, smislili su sistem gde ja treba da gubim 10ak pre podneva godisnje da bih imao 'overenu knjizicu' iako sve uredno placam i svaki lekar to vidi na svom racunaru cim povuce moje podatke...

Ovo nece smanjiti dazbine, ali ce makar razjuriti birokratiju i olaksati mi zivot. Nece se zvati doprinos vec ce se grupisati uz porez. A nas Ustav, onako usput, inace svima garantuje PRAVO na besplatno lecenje...

danas

pre 10 godina

Ja ne znam dokle vise po ledjima onih koji rade i pravljanje novog vida socijal-komunizma ? Meni svakog moseca odbijaju od plate i ako sam zadnji put bio kod lekara 2007 ili 2008 .Zar treba da se osecam posramljeno zato sto imam posao i doprinosim raznim placenim dazbinama drzavi ? Jel treba da placam onoj armiji lezilebovica koji bleje po beogradskim restoranima i kaficima zdravstveno osiguranje ? Meni je zao onih ljudi koji traze ali nemaju posao , ipak to nije moja krivica za njhovu situaciju pa iz toga smatram da nisam duzan da se iko finansira od mog doprinosa za zdravstvo !Najpostenije bi bilo da se razdvoje i da se odrede domovi zdravlja i bolnice koji ce primati i brinuti o zdravlju onih koji placaju i koji ce se finansirati iz toga fonda ,za one koji ne rade i nemaju zdravstveno osiguranje takodje da se odrede bolnice i domovi zdravlja koji ce se starati o njima i koji ce biti finansirani iz budzeta .Ovakav sistem koji je trenutno je jednostavno neodrziv , ne moze jedan zaposleni da izdrzava 5 nezaposlenih . Komunizam je umro i ne zelim da mi non stop neko namece neki osecaj krivice !

DjoleT

pre 10 godina

Sve dok političari otvaraju omladinske zadruge, nema o čemu da se priča .. Kad će Vučiću ta zadružna mafija da dodje na red?! Pocrkasmo.

Krušar-Ćuprija

pre 10 godina

Trenutno je jedna stavka jadna i BEDNA,a to je da ko ima i 50 ari obradivog zemljišta(nebitna klasa)ne ostvaruje uslov za besplatno zdravstvo.Zamislite neku domaćicu koja ima 60 godina i ne može da radi ništa,kako nema pravo na lečenje jer ima zemlju tamo u nekom kršu i goleti.

bromazepan 3 dinara

pre 10 godina

Sve ide ka tome da je nebitno jesi li privatnik ili si drzavna jasla, jer ces morati da placas porez na zaradu, profit, itd. E sad, bas bih voleo da ih vidim da naplate od Miseta.

guja

pre 10 godina

Pa uloga države i treba da bude takva. Sve što je u njenim rukama treba da bude jevtino. Zdravstvena zaštita, struja, voda.. A ovi glupavi komentari da kao ja zarađujem više i plaćam onima koji ne zarađuju ništa...šta treba, ovi da umru jer nemaju posao. Zdravstvo nije auto industrija. Ima stvari i usluga koje ti pripadaju. Besplatno zdravstvo, jevtina struja, voda i ostale komunalije ( e to se može obezbediti racionalizacijom proizvodnje, pusti svetske cene i gluposti. Pa svi se trudimo da ono što proizvodimo bude što jevtinije i kvalitetnije) . Evo ja plaćam više od 20 godina, a kod lekara nisam bio. I šta sad. Da budem ljut na one bolesne što se leče mojim parama? Pa ne idu oni na more s mojim parama. Psihološki efekat bi bio neizmerno povoljan. Ljudi bi imali bar jednu brigu manje. I to najveću brigu, za zdravlje. Država gubi smisao ako ima bolesne i nezaštićene građane. Ako uspemo da razvijemo uzajamno poštovanje između države i građana može da bude bolje. Ako je to po malo socijalizam, pa neka je. Nije sve u socijalizmu bilo loše, kao što u kaputalizmu nije sve dobro. Država neka obezbedi racionalizacijom da njene usluge budu jevtine (i tu nema privatizacije) a kola, kuće, letovanja, zimovanja, odeća, to koliko ko zaradi.

iz supljeg u prazno

pre 10 godina

a gde je dugo najavljivano smanjenje svih doprinosa i poreza t.j. rasterecenje zarada?! kako se ovim podstice privreda i privatni sektor? kako se povecava zaposlenost?

kad je dinkic povecao par procenata od poreza za penziono na racun poreza na zarade niko nam nije rekao da to vazi samo za zaposlene i da porez na prihod preduzetnika ostaje isti t.j. da su svi preduzetnici(ukljucujuci sve vlasnike malih radnji) tim potezom dodatno oporezovani. 1000 dinara mesecno, hiljadu vise za grejanje, hiljadu vise za struju... eto tako se dere koza preduzetnicima KOJI MORAJU DA REDOVNO PLACAJU POREZE I DOPRINOSE.

Ti koji ne placaju redovno nisu ni poslodavci, ni preduyetnici: to su kriminalci!!! Oni su nazalost privilegovani i ostace privilegovani.

Uroš

pre 10 godina

@Lyooba
Ukidaj? Šta si želeo da kažeš ovime, čoveče? Ne želiš da imaš zdravstvo da se ne bi nervirao i da dete sam lečiš? Ili, još gore da zdravlje bude privilegija bogatih, a ko nema da plati nek crkne.

Branko

pre 10 godina

Nek je svima koji su napisali komentare u kojima podržavaju ovaj predlog, Bog u pomoći! Oprosti im Bože, ne znaju šta rade!
A, neka je i nama ostalima Bog u pomoći, jer ovo znači ukidanje zdravstvenog osiguranja, pošto neće biti para u budžetu za lečenje bolesti ozbiljnijih od gripa.Pa, ko može da plati će se lečiti, a ko ne može neka crkne. Stvarno veoma human pristup.

mikin

pre 10 godina

Ovoga Radulovica i sledbenike treba zaustaviti dok jos nije prekasno. Najcrnje je sto ce on posle isteka mandata opet da ode u anonimnost a posledice njegovog "delanja" ce biti nesagledive i nepopravljive.
ps. Hoce covek da ukine davanja za socijalno. Time moja plata ostaje ista, ja poslodavca kostam manje za iznos socijalnog, samo ... sada Radulvic treba da osmisli nacin kako da vecim oporezivanjem moje plate namakne sredstva za ukinuto socijalno. Drugim recima, covek ionako mizerne plate hoce da ucini jos mizernijim. Covek se setio kako da uzme od zaposlenih i obraduje poslodavce.

Vlajko

pre 10 godina

Sledeca odredba u zakonu " Isplata plata nije obavezna " da se olaksa poslodavcima jos malo a i da se legalizuje postojece stanje kod velike vecine istih
a radnicima sta ce plata oni su navikli da zive od vazduha

WAP

pre 10 godina

Kakvo nam je zdravstvo? 30 decembra odem u KBC na odeljenju za hirurgiju zbog problema na palcu. Zakazu mi za 8 januar operaciju i prepisu mi antibiotike idr. Dodjem 8 januara i nakon 2 sata cekanja oni mene prime i doktor, sta li je? Zakazuje mi operaciju za 6 dana zbog guzve i rekao mi je da ne pijem vise antibiotik. Dodjem u zakazano vreme, jelte? U istoj toj operacionoj sali pregled vrsi hirurg i odlaze mi operaciju jer moram da uradim bris, pa da mi na osnovu rezultata brisa odrede koje antibiotike da pijem, a koje dobijam tek za 3 dana (rezultat brisa. Izvinite pa ko koga ovde zazzzvzvzvzv. E a sada treba da idem kod licnog doktora za bris, odem ja tamo a tamo 30 pacijenata koji imaju vec zakazano, kako uci a ne potuci sa ostalima koji opravdano cekaju. Na kraju odem u privatnu labaratoriju platim 650 dindzi i urade bris bez problema. Znaci dve nedelje se psihicki pripremam za operaciju.

ksenija

pre 10 godina

Rezultat bi bio status quo. I danas ljudi celog zivota uplacuju, pa kad im zatreba pomoc dobiju nista. Jednoj mojoj komsinici, zena od 85god, pozlilo. Njen sin zvao hitnu pomoc, pitali ga, koliko ona ima godina. I kad su dobili odgovor, rekli su da nece doci.

Trta

pre 10 godina

Sasvim logična odluka. Kakvo je trenutno stanje? Ko ne radi ili radi na crno, ima besplatno zdravstveno osiguranje. Ko radi i redovno mu se uplaćuje, ima zdravstveno osiguranje. Samo oni koji su zaposleni a firma im ne uplaćuje redovno ne mogu da se leče, i to je prilično nepravedno prema njima, jer oni daju sve od sebe, idu na posao, odbija im se od plate, ...

I bolje je da se sve što se odbija od plate zove porez jer tako država ima legitimno pravo da to efikasno naplati i one koji ne plaćaju porez kazni. Sama reč doprinos mi zvuči kao da svako doprinosi koliko može, ali ne deluje kao nešto što mora da se plati.

una

pre 10 godina

sramota da jedan Ministar privrede izjavi ovakvu notornu glupost! posto je inace poznat samo i jedino po spinovanju javnosti kvazi idejama, ovo me nije iznenadilo! posto sam imal srecu, ili nesrecu, da provedem veci broj godina, "trbuhom za kruhom" u raznim delovima sveta (radeci, na setajuci se), imam pravo da ovde odgovorno kazem da NIGDE u svetu ne postoje besplatne zdravstvene usluge!!! drugo je pitanje eventualne reforme sistema obezbedjivanja potrebnih sredstava za nesmetan rad postojee zdravstvene infrastrukture, ali za "dz" kako kazu ovi nasi mladi,nema NIGDE!!! Ministre okrenite se onome sto vam je posao jer za 5 meseci NSTAA nise uradili za privredu RS.

Iz šupljeg u prazno

pre 10 godina

Još jedan način da se novac sliva na jedno mesto gde o predlogu raspodele sredstava odlučuju, od stranaka zavisni, ministri a ne zakon.

I do sada nije bilo adekvatne kontrole nenamenskog trošenja, a samo predpostavite kako će izgledati fond za zdravstveno osiguranje i lečenja kada se budžet "istanji" otplatama ogromnih kredita i od ministara izglasanim "namenskim" trošenjem za "potrebe" države.

Fond za zdravstveno osiguranje mora ostati neprikosnoven i nedodirljiv i jedino može biti namenski dopunjavan iz budžeta a nikako da se stavi "na raspolaganje" ministrima koji kroje budžet.

O zamiranju privrede nakon povećanja poreza da i ne govorimo, čime će rupa u budžetu postati još veća i nagon za "zahvatanjem" i popularnim "preuzimanjem" pojačan.

Ona koja placa zdravstvo a mora privatno da se leci

pre 10 godina

"istovremeno sa ukidanjem zdravstvenog doprinosa, država bi poreskom reformom podigla porez na zarade i promenila način njegovog plaćanja" ... Ha, Ha, Pa onda lepo recite da ce ZAPOSLENI PLACATI ZDRAVSTVENO OSIGURANJE NEZAPOSLENIMA, a ne da TAKO VELOKODUSNA DRZAVA BRINE I SVOJIM GRADJANIMA!
Jos jedna farsa iz supljeg u prazno ne bi li nakrpili jos koji glasic... Tuzno.

danka

pre 10 godina

Do ovoga je imao moje simpatije, ali sad vidim da ne zna sta radi. Da to postoji u bilo kojoj normalnoj drzavi , podrzala bih. ali to nema nigde.

Nikola

pre 10 godina

Meni je samo nejasno sto se ljudi raduju. Ako ja ovo dobro razumem prakticno ce poslodavcima da smanje troskove jer nece morati da placaju doprinos za radnike za zdravstveno.

To bi bilo ok samo u slucaju da se ispuni sledeci uslov:

Da porez koji ce radnici sad sami placati ne bude veci od povecanja plate koje bi trebalo da dobiju jer sad na njih direktno pada ovaj porez.

Znajuci kako razmisljaju mnogi poslodavci u Srbiji, siguran sam da velika vecina njih nece povecati plate svojim radnicima za tu sumu koju su ustedeli (a realno bice gomila onih koji nece povecati plate uopste), pa ce ovime biti osteceni svi oni koji primaju platu.

Zamislite recimo situaciju gde covek prima 20 000 platu, i sad mu plata ostane ista, a jos mora da deo tih 20 000 odvoji za novi porez.

Meni ovo deluje kao uzas u najavi.

Dejan

pre 10 godina

Kod nas prvo moraju da se urade socijalne karte svih gradjana, pa onda da se propisi donose u skladu sa tim kartama. Znam coveka, koji je formalno invalid (iako se to ne vidi kada ga vidis), prima preko opstine neku naknadu, a vozi mercedes i vodi privatan biznis. Ili drugi primer, u vrticu gde ide moje dete, jedno dete dovodi lik u dzipu (od 20.000 evra) a placa pola iznosa jer ima "mala primanja" i zena mu ne radi.
Ili, drzava daje pare (kad se rodi dete) i nekom ko je nezapsolen i ljudima poput Miskovica, Djurica, Djilasa...
Sta hocu da kazem? Nasi zakoni ne mogu da budu isiti za sve, vec da su u vezi sa tim socijalnim kartama, tako da onaj koji stvarno nema dobije vecu pomoc od onog koji ima.
A kod nas se svi zakoni donose za sve. Kada se deli 13 penzija penzioenrima, dobije je i onaj sto ima 12.000 penziju i onaj sto ima 80.000 dinara. To je sve jedna velika nepravda i bacanje novca.

Koliko je dosta?

pre 10 godina

Radim u privatnoj firmi i imam platu 1600 EUR. Prijavljen sam na pun iznos i svaki mesec platim 1000 EUR poreza i doprinosa. Ako neko misli da to nije dovoljno sa moje strane nego me treba još oglobiti, prijaviću se i ja na minimalac pošto je to očigledno ideja ovog malumnog nacrta.

peraperic kg

pre 10 godina

...Sadašnja situacija da kažnjavamo radnike zbog toga što im poslodavci ne plaćaju doprinose je apsurdna", tvrdi Stevanović,savetnik ministra.

Brate-savetnice, jel si ti tacan???? Pa kako sme jedan visoki vladin cinovnik da izvali tako sta, kako si uopste dozvolio (kao predstavnik vlasti) da poslodavci ne uplacuju...eh srbijo...

najrealnije

pre 10 godina

Ja sam radio jos osamdesetih kod privatnika,gradjevinskih preduzimaca kad Vi tj 99% vas niste znali sta je privatni ili javni sektor,i npr.imao sam kroz dnevnicu mesecno 3-4 puta vise,nego moj otac vrhunski zidar u gigantu tadasnjem drustvenom preduzecu tj pun naziv Radna organizacija"RAD".I u tom periodu nikad povika nije bila ko je javni,ko privatni sektor.I danas odem privatno kad me neko pozove,ali sta je meni kriv neko u drzavnom sektoru,on ima poslodavca drzavu,ja gazdu nekoga ili sl. Najgore je sto mi nemamo privatni sektor,pravi,sve je to smuti,prospi,usluge,tange frange,i ko koga da ne kazem.Dok ne bude proizvodnje prave u svakom mestu da 10%-20% stanovnistva radi minimum u proizvodnji,masina,opreme,traktora,kombajna,autobusa,automobila,vagona,brodova,zelezari,i itd,itd kukanja,kukanja bice na pretek.Kriv Janko,kriv Marko. A u tom drzavnom sektoru znam da 65% ljudi radi za manje od 35000 dinara,spremacica ima 16.000,00 npr,a cisti kabinet ministra npr. Nego mi mislimo ko radi u nekom ministarstvu poistovetimo ga sa funkcionerima,i sl.

Vozd

pre 10 godina

Cek, znaci oni ce u principu da dignu poreze da bi se lecili i ovi sto ne rade. OK, aj da kazemo da je to u teoriji lepo i humano. Medjutim, u praksi ce se smanjiti naplata poreza, zdravstvo ce zavisiti iz budzeta koji je ionako busan, pa ce i ovi sto su do sada mogli da se lece nece moci. Odnosno u teoriji svi imamo prava na lecenje, a u praksi para nema.

sta je ovo?

pre 10 godina

Topli obrok se placa 1 din po satu. A negde ne ceo nego 0.8 din...a ngde malo preko 1,20 dinara
Mnogo njih tako prima. Pa sta da kupis za 8 dinara dnevno. Znaci za nedelju dana moze da dodje neka kifla u obzir. Sramota!

Uros

pre 10 godina

Ko trenutno nema zdravstveno. Samo zaposleni kod kojih postoji problem u plaćanju doprinosa. Svi ostali imaju. Koliko je ovo broj, recimo oko 50 hiljada, tu spadaju ljudi koji rade kod privatnika i kojima se ne izmiruju obaveze i oni koji ne primaju plate.
Oni koji rade na crno imaju doprinosi jer su zvanično nezaposleni.
Koliko ima ljudi koji radi na administraciji vezano za zdravstvene knjižice. 3 do 4 hiljade. Mnogo je jeftinije da onih 50 hiljada dobije zdravstveno, a pola od onih 3 do 4 hiljade otkaz. Ovo govorim samo o parama, a da ne govorim o uštedi svih na vremenu. Takođe nema bacanja para na nove zdravstvene knjižice.

penzos

pre 10 godina

Ne uzrujavajte se narode, bolje je da svi imaju osiguranje jer je i onako toliko bedno da nije vredno plaćanja. A bolesne su uvek izdržavali zdravi! Ja sam penzioner sa preko 40 godina staža, mislim da sam jednom bio na bolovanju zbog gripa sedam dana, jednom u bolnici na ispitivanju kojim nisu ništa dijagnostifikovali, pa su me pustili da "prođe samo vremenom" i to je sve! Dakle ja sam, kao i mnogi slično meni, plaćao lećenje onima koji su stvarno bolesni(tu nemam ništa protiv), ali i alkoholičarima, žderačima, higijenski zapuštenim licima, osobama koje su preko veza skidale bradavice u Švajcarskoj, raznim avanturistima koji su se bavili opasnim po život aktivnostima, itd. Dakle, da zaključim, mene su moji geni i moj trud da sačuvam zdravlje oslobodili korišćenja para za bolesne. Kad sumiram sve, najžalije mi je što sam i onaj jedan put bio u bolnici, jer umesto lečenja imam traumu od klistiranja vrućom vodom koje mi je priredila jedna blesava i neodgovorna medicinska sestra.

SNS prevaranti

pre 10 godina

Ovi su šarlatani i prevaranti...Jadni, ,,dobri-prepošteni'' poslodavci, sve mi suze krenu kad slušam kako su oni jadni, pa eto sve moraju da plaćaju, pa ih, kao, država i radnici ,,deru''...pa ih treba osloboditi od svog plaćanja, kako bi mogli da kupe veću vilu, dužu jahtu, još koji avion...još koje preduzeće da kupe i upropaste ga...Pa ti poslodavci ojadiše banke, ojadiše fondove...ne plaćaju poreze, ne plaćaju struju, komunalije...ne plaćaju radnike...ništa oni nikome ne plaćaju i ,,žale se'', malo im je što su nas opljačkali, hoće još i još..., a njihovo lično bogastvo je itekako uvećano, njihovi privatni računi su itekako veliki, njihova deca itekako dobro žive, sa 20 godina voze automobile od 30.000 evra i divljaju...Kako bi ih ja naučio pameti, samo tako...ne plati jedan mesec odmah mu sa privatnog računa skinem novac i naplatim, oduzmem mu vilu i naplatima...oduzmem mu preduzeće i naplatim dug...pa bi se svi naučili pameti. Međutim, ne vredi ništa, ti tajkuni imaju mnogo para, finansiraju ministre i političare da rade za njih.
Neka se objavi javno ko je i na koji način opšljačkao Privrednu banku Beograd i kada budete videli na koji način su uzimani krediti i ko je uzimao te kredite, koje nije imao nameru da varati...biće sve jasno - da se radi o organizovanoj pljački, a koju, gle čuda, opet svi mi plaćamo, jer je država preuzela na sebe da plati štetu, zadužila se...
Providni su neki ovde, plaćeni navijači od strane tajkuna, da hvale budalaštine korum. političara

Bilo bi normalno daj e tak oali mi nismo normalni

pre 10 godina

To bi znacilo da bi posle preko 5 godina mogao da izvadim knjizicu, jer sad prosto nemam novaca bez stalnih prihoda.
Zato ne verujem da ce doci do toga, previse je ova drzava autisticna, ne secam se da je ista uradjeno za opsti interes, samo se gleda da se grabi.

Toma

pre 10 godina

Zar nije donet zakon još 2000 godine, da nema plate dok se ne izmire porezi i obaveze. Kada bi se on poštovao bilo bi para i za zadravstvo, ali i za sve ostalo. Zato ministre, prvo uvedite da se u Srbiji poštuju svi zakoni, i biće para za sve.

Besplatno

pre 10 godina

Besplatno zdravstveno nemogu da isfinansiraju ni mnogo jace i stedljivije socijalistcke drzave. Povecanje poreza na plate koji je medju najvisima na svetu je tek poseban koncept. Ukidanje obaveza prema zaposlenima. Kad ovaj zavrsi sa reformom naseg sistema, nece da ostane kamen na kamenu. Evo prostog pitanja, ako se bas toliko zalaze za dobre zakone sto recimo ne prepise nemacki koji itekako stiti poslodavca ali i radnika. Nego svi znamo u ciju korist to radi, i ko si ti glasaci naprednjaka koji ovi podrzavaju.

Vldjuka

pre 10 godina

Postojeći sistem je nešto što funkcioniše 60 godina. On obezbeđuje solidarnost zdravstva, uplaćuju oni koji zarađuju a dostupno je svima. Ovo je dobar sistem koji ima propusta u realizaciji.

Dakle, sistem treba popravljati a ne iz korena menjati i uleteti u nešto nepoznato i nepredvidivo.

Ovaj Radulović samo hoće da pravi neke rezove, pa posle šta bude. Dok ga SNS podržava moga glasa dobiti neće.

Bgd

pre 10 godina

@(nerealno, 15. januar 2014 07:42)

Problem kod pomenutih javnih preduzeća je njihova neefikasnost i visoki troškovi poslovanja koje onda prevaljuju na teret građana kroz povećanje cena. Zapošljavaju Kurtu i Murtu po partijskoj liniji, troše pare bez kontrole, gubici se pokrivaju iz budžeta i stalno vrše pritisak na povećanje cena. Jedino rešenje je potpuno ukidanje njihovog monopolskog položaja i stvaranje uslova za konkurenciju.

Mitic

pre 10 godina

Bio sam privatnik 10 god. za vreme mandata Dinkica kao ministra finansija dosla je osoba iz poreske uprane u kontrolu (tek primljen stranacki kadar) i posto je sve bilo regularno za kasnjenje uplate 2 doprinosa na licni dohodak od 6 dana napisala je kaznu od 170.000 din. Kao argumet u prilog zakasnjenja pokazao sam fakture koje su od drzave i drzavnih firmi kasnile preko 120 dana u placanju a bile su 50 puta vece od iznosa doprinosa.
Namrgodjeno i strogo partijsko vojnice nije htelo ni da pogleda, blagim i tolerantnim glasom sam joj odgovorio, gospodjice-gospodjo ovo ce biti poslednja kazna koju cete mi napisati jer od sutra zatvaram firmu a Vi i Vama slicni razmisljajte od koga cete dalje "ubirati" i "haraciti". Ne znam koliko je vremena proslo ali ja vise ne dajem ni dinara, kada na vlast budu dosli casni, posteni, patriote, nekorumpirani, strucni i nepartijski ljudi oberucke cu prihvatiti i vece namete kada budem znao da moj novac ne ide:

1. Na primanje partijskih vojnika u JP i drzavnoj upravi.
2. Kada se donese ZAKON O PREISPITIVANJU POREKLA IMOVINE od 1989. do danas
3. Kada se LUSTRIRA PRAVOSUDJE i ocisti od endemske korupcije
4. Kada o sudbini privrede ne odlucuju vise oni koji novac u privredi ne zaradjuju.
5. i kao zadnje i mozda najvaznije, ne ukinu politicke partije kao interesne druzine.

Do tada NE IZLAZIM GLASAM i radim samo koliko da prezivim, placam samo sto moram ali ako ovako nastave ova i sve prethodne garniture sledi BOJKOT placanja svega.

psl_srbija

pre 10 godina

"plan Ministarstva da se poslodavci rasterete plaćanja doprinosa"

"istovremeno sa ukidanjem zdravstvenog doprinosa, država bi poreskom reformom podigla porez na zarade i promenila način njegovog plaćanja"

Da li neko čita šta ovde pište? Smanjiće se doprinosi koje izdvaja poslodavac, znači poslodavcima veći profit. A pare će se uzeti od većih poreza na zarade, znači radnicima manje plate!

Osvesti se narode, zar si toliko glup???

Stop neoliberalnom zakonu - radnici nisu robovi!

Hronično bolestan

pre 10 godina

Po ovoj koncepciji proističe da se ukidanjem doprinosa na zdravstveno osiguranje, a progresivnim oporezivanjem zarada (da bi i dalje bilo dovoljno novca u zdravstvu) oni građani Srbije koji više zarađuju plaćali svoje lečenje od iste bolesti značajno više od ovih sa manjim zaradama. Ako je zarada građanina rezultat njegovog obrazovanja, stručnosti, pa time i svojim radom doprinosa uspešnosti firme i države, to znači da on time ubuduće neće lečiti samo sebe već i one koji su u svom radu (iz bilo kog razloga) manje uspešni, odnosno manje zarađuju. Uvodjenjem ovoga na predlog "genijalnog" ministarskog razmišljanja, a takođe i uvođenjem progresivnog oporezivanja građana (na predlog "genijalnog" ministra Krstića) dolazimo do sledećih zaključaka: 1. Nije potrebno završiti prestižne fakultete (Krstić, Yale)ili biti nemački ekspert (Radulović) pa postati novi srpski Robin Hud (otmi "bogatima" i daj siromašnima), jer je to presipanje iz šupljeg u prazno. Dokle god i ovoj državi ne počne da se ozbiljno radi (mislim na materijalnu, tj. industijsku proizvodnju) do tada se neće popraviti javne finansije. Pa ministarka energetike završila srpski "Megatrend", a ima zdravije rezone od ovih nadobudnih svetskih eksperata... Ljudi... idu novi izbori ... oterajte ove koji se trude nam pomognu, jer će, primenom svih ovih novih "genijalnih" predloga i mera srpska nacija nestati sa mape sveta.

Milan

pre 10 godina

Ovaj Radulovic je ili neki genijala kojeg niko ne razume ili totalni idiot ...
(Milos, 14. januar 2014 22:37)
Nije genijala a nije ni idiot.Zivio je u Kanadi,gde ja jos uvek zivim.Nema nikakvih doprinosa(postoje dva davanja:za nezaposlenost 1.9 % i za penziju 4.9 % od primanja).Nista se drugo ne placa.Budzet se puni iskljucivoi iz porez ana plate i na imovinu gradjana,kompanija i iz poreza na dobit kompanija.Toi je sva pamet.Vrlo je malen rad na crno i svi placaju poreze.Nema nikakvih doproinosa ,ni z azdravstvo ni za socijali .Znaci,sistem postoji i treba da se ima politicka volja.Neko ce reci nemoj da poredis Kanadu i Srbiju.Tacno i ne mogu se porediti.Na zalost Srbije.Ne mozes ziveti u stanu od 100 kvadrata u krugu dvojke a nemati z aporeze.Ne mozes imati jahtu a da te neko ne upita odakle ti.Ne mozes komsiji popravtiti bojler ako nemas kompaniju(nasi to rade ali kanadjani retko).Sistem funkcionise.

me

pre 10 godina

U Srbiji je najbolje ziveti kao socijalni slucaj. Dele im se stanovi, besplatno lecenje..ma banja..Ovaj lupeta da bi jeftino prikupio koji politicki glas, a niko ne razmislja da te stvari vode u provaliju, posle ce neko drugi da bude kriv. Svako mora da bira koje osiguranje zeli da plati. Kao u normalnome svetu, privatno ili drzavno. Ako ne zelite da placate, onda neka se uvede americki sistem, kada ides kod lekara, racun na ruke.Zvuci lepo ali onda bi se znalo koliko kosta jedan pregled i ne bi se nikome to dopalo. Onda vise ni to ne bi odgovaralo.

Munja

pre 10 godina

..."značajno smanjivanje doprinosa na najniže zarade“. Tako bi, kako precizira Stevanović, poslodavci na najmanje plate plaćali samo minimalni penzijski doprinos, dok bi sa povećanjem zarada progresivno rasle i dažbine.

Predlog je u suštini dobar, ali u našem slučaju motiviše još više poslodavaca da plate smanje na minimalac, a ostatak daju na ruke, što će još većem broju zaposlenih smanjiti penzione doprinose, a samim tim jednog dana i njihovu penziju.
Država treba da reaguje i da na neki način onemogući poslodavce da ceo iznos zarade ne uplaćuju na račune zaposlenih i tako izbegavaju poreze i doprinose.

Petar

pre 10 godina

@Vladimir
"Da se poslodavci kaznjavaju za ne placanje zdravstvenig osiguranja ovoga ne bi ni bilo."

Da li ti uopšte shvataš šta si napisao?
Da li uopšte shvataš da bi velika većina poslodavaca uplaćivala sve što je potrebno uplatiti, samo kada bi imali odakle da uplate?
Da li ti uopšte shvataš da takve ne možeš ni kazniti, jer da bi se kazna platila, potrebno je imati novac ?

Po tebi - trebalo bi sve kažnjavati, a ne shvataš da je sledeći potez poslodavaca masovno otpuštanje radnika, a u drastičnijim slučajevima i zatvaranje firmi koje danas i u ovim uslovima bar koliko - toliko rade i obezbeđuju radnicima bar kakve - takve prihode.
U ovom trenutku, tvoje metode su ravne sečenju grane na kojoj sediš. To se tako ne može raditi, već je potrebno sagledati problem sa svih strana i pažljivo povlačiti poteze. Nalazimo se na veoma klizavom terenu i svaki potez koji bi poremetio balans može da bude koban.

Da li je ovo dobra odluka ili ne ... to će samo vreme pokazati. Da je zanimljiva - jeste. Koliko je realizacija realna? Recimo da je moguća ...

Bojan

pre 10 godina

u 2 reči - žele da nama, manjini koja uredno plaća sve poreze, dodaju novi namet kojim bi plaćali

1) svoju potpunu nesposobnsot da sprovode zakone
2) javašluk u naplati doprinosa koju veliki broj poslodavaca ne plaća, a država ne ume - čitaj ne pada joj na pamet, da juri i kažnjava (nagradno pitanje - zašto?)

Dokle će više "mirna raja" da trpi javašlije i haračlije?

Milos

pre 10 godina

Jos jedna populisticka izjava ministra koja ce dovesti do toga da tek sada poslodavci nece uplacivati zdravstveno osiguranje radnicima.
Isto to su vec uradili kada su objavili da se nece placati pretplata za RTS 6 meseci pre ukidanja i onda su i oni koji su placali prestali da placaju.
Ustvari, najobicnija izjava za narod pred izbore!

juca

pre 10 godina

Baki, 14. januar 2014 23:05)

pa kako da radikali da znaju da privatnici isplacuju bruto platu i da povecanjem nekog drugog poreza ce radnik ustvari dobiti manju platu, kada svi oni rade u drzavnom sektoru? i sada ti je valjda jasno koliko oni poznaju privredu!!! Ali to da se ukine placanje zdrav.osiguranja to je prava stvar, onda cemo mi sami kao sav normalan svet da odlucimo sta cemo sa tim parama, a drzava treba sama da placa zdrav.osiguranje za socijalne slucajeve ...

min

pre 10 godina

Strašno. Šta su sve spremni ispirači naših mozgova.
Da citiram samo jednu rečenicu: "Sadašnja situacija da kažnjavamo radnike zbog toga što im poslodavci ne plaćaju doprinose je apsurdna". Koja "briga" za radnike! Apsurdno je jedino to što država NEĆE da naplati doprinose od poslodavaca, iliti onih koji vuku društvo napred, iliti tajkuna, iliti, eh baš i ne smem da napišem sledeću reč. Treba zaista amnestirati sve kriminalce. Da li je u razvijenom svetu kriminal neplaćanje doprinosa, tj poreza? Čak i najteži. Pa i Kapone je osuđen zbog toga.
Jedna od konstanti ove države je da svaki sledći zakon, svaka sledeća izmena zakona, radnike sve više približava robovima. Živela robovlasnička Srbija!

Slo

pre 10 godina

@Vladimir
"Da se poslodavci kaznjavaju za ne placanje zdravstvenig osiguranja ovoga ne bi ni bilo."

Da li ti uopšte shvataš šta si napisao?
Da li uopšte shvataš da bi velika većina poslodavaca uplaćivala sve što je potrebno uplatiti, samo kada bi imali odakle da uplate?
Da li ti uopšte shvataš da takve ne možeš ni kazniti, jer da bi se kazna platila, potrebno je imati novac ?

Po tebi - trebalo bi sve kažnjavati, a ne shvataš da je sledeći potez poslodavaca masovno otpuštanje radnika, a u drastičnijim slučajevima i zatvaranje firmi koje danas i u ovim uslovima bar koliko - toliko rade i obezbeđuju radnicima bar kakve - takve prihode.
U ovom trenutku, tvoje metode su ravne sečenju grane na kojoj sediš. To se tako ne može raditi, već je potrebno sagledati problem sa svih strana i pažljivo povlačiti poteze. Nalazimo se na veoma klizavom terenu i svaki potez koji bi poremetio balans može da bude koban.

Da li je ovo dobra odluka ili ne ... to će samo vreme pokazati. Da je zanimljiva - jeste. Koliko je realizacija realna? Recimo da je moguća ...
(Petar, 15. januar 2014 00:40)

Petre, Petre,

Da li je vlasnik firme bio upoznat pri otvaranju firme treba da plaća zdravstveno osiguranje za svoje zaposlene? Predpostavljam da jeste....Molim Vas, plaćanje zdravstvenog osigoranja je obavezno i nije mi jasno zašto se poslodavci zbog neplaćanja istog ne kažnjavaju nego se kažnjavaju zaposleni.

Darko

pre 10 godina

ok,u redu,al ajde ministre da te pitam nešto,zašto je moja supruga potpisala kod privatnika ugovor na mesečnu zaradu od 22 hiljade,a prima 17 hiljada...i zašto radi dnevno po 10 sati 6 dana u nedelji...?jel to vredi 17 hiljada?...brukate ljudski rod...

daevon

pre 10 godina

Vidim da bi svi da se leče džabe. Sistem je nepravedan, neefikasan, nelogičan.
Viđao sam "socijalne slučajeve" kako dobijaju besplatne operacije, imaju mobilni koji košta kao moj auto, džipom im dolaze deca u posetu, lekari im se smeškaju i rade preko reda (pogodite zašto). Za istu stvar, moja majka koja ima penziju 30000, morala je da plati pola troška oko 500e.

Svaki građanin treba sam da uplaćuje doprinose. Da bira kod koga će da se osigura. I da dobije bruto platu na ruke (na račun).

mrmlj

pre 10 godina

@Ne daj boze dugog cekanja: procitaj tekst ponovo posto iz prve nisi shvatio poentu - vise se nece placati doprinosi za zdravstvo ali ce se uvesti novi porez na zaradu, koji ce biti veci od trenutnih doprinosa za zdravstvo. koje ce to pare ostati onima koji sami placaju svoje lecenje? jos ce imati i manje, zato sto ce svaki zaposleni koji bude placao te namete redovno morati da pokrije deo troskova za onog koji ih ne placa. sve u svemu, plemenita je ideja da svi dobiju zdravstveno ali mi je vise dosta te drzavne plemenitosti koja se placa iz mog dzepa.

Moose

pre 10 godina

Suma sumarum, nama koji pošteno radimo u javnom sektoru smanjiće plate da bismo finansirali zdravstveno osiguranje nezaposlenih i onih kojima poslodavci ne uplaćuju doprinose. Kao da već dovoljno nismo opterećeni nekim drugim merama.
(expert, 15. januar 2014 09:14)

Vi u javnom sektoru nista ne proizvodite, a imate plate vece od onih koji stvaraju neku vrednost, odnosno kakvih-takvih radnika u privredi. Ne kazem ja da ste vi bespotrebni, al brate em vas je mnogo, em ste "neproduktivni" em kostate previse. Moraju da vam se kresu zarade do nivao proseka u privredi. I to vam je puno za kvalitet usluge koju pruzate, a i kako bi kad se pogledaju kadrovi nakupljeni sa "koca i konopca". Ne moze da takvima napred.

bane

pre 10 godina

Prebaciti finansiranje zdravstva iz fonda obaveznog osiguranja u budžet je zapravo fantastična ideja. Uštede na troškovima državnih birokrata bi se lepo preraspodelile u zdravstvo i svi mi (osim onih ogavnih parazita koji ispijaju kafe po ceo dan o trošku nas) bismo živeli malkice bolje.

MILENKO

pre 10 godina

prosipanje iz supljeg u prazno...neplatis na mostu,platis na cupriji...ma mani me ovih nazadnjaka koji nemaju blage veze sta pricaju,samo melju,melju,melju u prazno...izboriii

radic011

pre 10 godina

Pozdravljamo svaku odluku Vlade i nadleznih ministarstava koja vodi socijalnim jednakostima.Ne mozemo svi da imamo fabrike i mercedese ali svi moramo da se skolujemo lecimo jedemo i obucemo.Ova odluka je prva koja vodi u tom pravcu i nadam se da cemo uskoro imati pravednije drustvo.

Cika Jova

pre 10 godina

Umesto da smanjuju poreze kako bi oziveli privredu, ovi jos dodatno povecavaju namete. Jos ce da oproste dugovanja ovima sto nisu uplacivali doprinose. Podrzavam lecenje na licnu kartu, ali dodatno povecanje nameta nije neophodno jer ce ukinuti celu birokratiju vezanu za izdavanje, stampanje i proveru zdravstvenih knjizica. Zivi bili pa videli, porezi poskupeti vise nego sto su sada doprinosi. Kako se nisu setili da negde ustede, nego samo udri po porezima. Al Kapone ne bi uzeo coveku 70% od plate kao ovi zlikovci.

Ketn

pre 10 godina

Izvinite ali drzavno zdravstvo je katastrofalno, a oni sad hoce da povecaju porez na plate radi tehnicki i kapacitetno katastrofalnog drzavnog zdravstva.. Na kraju nek svako ima svoj izbor zdravstvenog osiguranja preko privatnih ili drzavnih klinika, gde svako uplacuje gde hoce i koliko hoce i gotovo (direktan posao izmedju klinika i pacijenta, drzava je samo nadzorni organ, a ne preko lopovskog drzavnog sistema), i neka hvala da nam "genijalci" namecu kako misle da je najbolje, dajte nam izbor kakvo lecenje hocemo a ne novi namet i nametanje odrzavanja raspalog drzavnog zdravstva jer Vama trebaju nasi novci gospodine Radulovicu!! Sramota sta pokusavate...

michigan

pre 10 godina

Zivim u Americi, placam godisnje za zdravstveno osiguranje $2300 dolara + placam pregled kod lekara $25 a kod specijaliste $35. Prvih 4600 dolara godisnje eventualnih troskova za lecenje placam iz svog dzepa a tek preko toga troskove snosi osiguravajuca kompanija. Kada se uzme u obzir koliki je budzet za zdravstvo u Srbiji ono sto se dobije je veoma mnogo.

Alex

pre 10 godina

Mora se shvatiti da nema više kredita, izbegli iz ove zemlje neće da šalju doznake a proizvodnja nikakva. NEMA para, i sve je presipanje iz šupljeg u prazno. Šta vi radite kad u kući nema novaca; počnete da gajite piliće, okopavate baštu, švercujete, lečite se komovicom, odreknete se svega osim hrane... Tako i država. Kakvi sindikati, kakvo zdravstvo, kakva administracija... NEMA PARA - kraj. Treba nam pametan čovek koji će ovo razrešiti. Ali u Srbiji nema više pametnih, računajući tu i mene.

penzioner

pre 10 godina

penzioner sam, izdrzavam fakultetski obrazovanu cerku koja radi u firmi koja je u blokadi od maja meseca prosle godine,ja joj placam sve ukljucujuci prevoz,topli obrok..
od tada dinar nije primila,kad je bilo sta da se radi ,rekao sam bolje radi nego da mi svaki dan spavas duze i da ne znas sta ces sa sobom,momentalno radi tri posla u firmi jer su je mnogi napustili,nema overenu zdravstvenu knjizicu,sve preglede i lekove placam.DAJTE POSLA ZA MLADE dzaba nam kosovo.. i sve ostalo ako tonemo u gladi i nemastini.pozdrav svima koji misle slicno kao ja.

expert

pre 10 godina

Suma sumarum, nama koji pošteno radimo u javnom sektoru smanjiće plate da bismo finansirali zdravstveno osiguranje nezaposlenih i onih kojima poslodavci ne uplaćuju doprinose. Kao da već dovoljno nismo opterećeni nekim drugim merama.

Igor Markovic

pre 10 godina

Kratko i jasno- sram Vas bilo! Ovakve gluposti i nebuloze su servirviraju slabo obrazovanim i neobrazovanim biracima, koji treba da progutaju ovu smejuriju od predloga pred izbore! e pa ja necu gospodo da placam za nekog drugog zdravstveno, jer ni ovo sto mi pripada nemam! Sve sto bih i pomislio da uradim kod lekara, moram privatno da radim! O trudnicama i da ne pricam, na drzavnim klinikama mogu da se samo porode, uz naravno masnu cast anesteziolozima, ginekolozima i ostalima!!! Da Vam je stalo zaista do naroda, onda bi ovaj karikaturni ministarcic lepo rekao nema zdravstvenog, nema socijalnog, placa od bruto zarade ko koliko i kako hoce, i to u drzavni ili privatni fond, sasvim je svejedno. Zbog ove izjave cete dobiti nesto glasaca jednostavnijeg mentalnog sklopa (na zalost vecina u Srbiji), ali ce zato svi pametni svakako glasati pre za Pikca recimo, nego za prve, druge i 36. podpredsednike, i ove izmisljene ministarcice! Daleko vam lepa kuca, komunisti u pokusaju!

d

pre 10 godina

Vas u javnom sektoru treba da je sramota. Osim ove dece koja su vredna i i pri tom još i ljubazna, vi ostali ste katastrofa. Treba vam dosta vremena da shvatite ili uradite bilo šta. Nikada niste mrdnuli iz svojih kancelarija niti se potrudili da naučite nešto. Gledate svojim ribljim pogledom kad vam neko priđe i ako ne znate da uradite to što treba, i oprostila bih vam, ali lenjost i neznanje kako da se pristojno ponašate ne mogu. Imate sve moguće povlastice, prekoračenja na bankovnim računima, kupovine u svim prodavnicama preko administrativnih zabrana. Čime ste to majke ti opterećeni. da li znate šta znači biti godinama bez posla? Nemati ni karticu niti bankovni račun. Ako nešto i uradite, krvavo odradite, da biste ispoštovali rok i stigli, jer to nisu državne jasle pa te boli uvo kad ćeš da uradiš i dal' ćeš uopšte da uradiš. Pokrijte se ušima jer niste sposobni ni za šta. Ako treba od vas da dobijem bilo šta, ići ću sa fakultetskom diplomom radije da čistim ulice, nego da mi vi plaćate.

srbin

pre 10 godina

Ja ništa ne razumem ovaj "novi" zdravstveni sistem. Moraš da imaš izabranog lekara kod kog zakazuješ pregled - po 3 nedelje unapred? Kada dobiješ lekove, plaćaš ih po 50%, a participacija 50 din. po svakom koraku u zdravstvenoj ustanovi. Pre je bilo, fali ti nešto, odeš kod lekara, sačekaš, primi te, lek koji je na recept je besplatan, a koji nije na recept platiš i sve ok. Šta je sada ovo, nije mi jasno. Uglavnom, nedavno sam baš na b92 čitao da od 54 evropske, Srbija je na 54. mestu po kvalitetu zdravstvene zaštite.

daevon

pre 10 godina

Svi građani treba sami sebi da uplaćuju zdravstveno osiguranje, bez obzira na zaposlenost. Socijalnim slučajevima treba da dotira država neki deo, sva deca besplatno do 18 god, sve trudničko-porodiljsko besplatno uključujući oplodnju. Svi ostali se osiguraju u 3-4 nivoa: osnovno (obavezno), bolničko, speijalističko isl. Neko osigura oči, neko zube, neko noge i ruke, neko sve. Za penzionere važi sve isto. Roditelji popust (3+ dece besplatno). Rizične grupe (narkomani, pušači, alokoholičari itd) skuplje. Prema potrošnji se i diže cena osiguranja. Ko boluje 3 puta godišnje po 3 nedelje, naredne godine plaća skuplje.

Firme mogu svojim zaposelenima da plaćaju zdravstveno ali dobrovoljno. Neko u firmi dobije mobilni, neko službeni auto, neko zubara. To je stvar firme da daje benefite i privlači kvalitetnije ljude. Ali ne mora.

SSSS

pre 10 godina

Poenta je u tome da ovakvo zdravstveno osiguranje kakvo je sada plaćaju svi koji rade a od njega se leče i oni koji su zaposleni i oni koji nisu, dakle velika većina građana ga ima. Zaposleni kroz overene zdravstvene knjižice na osnovu uplaćenih doprinosa a nezaposleni tu overu rade kroz službu za zapošljavanje. Pošto od oko 1.7 miliona zaposlenih preko 700 hiljada radi u državnim službama i javnim preduzećima koja su mahom gubitaši realan novac u budžet za zdravstveno osiguranje uplaćuje svega oko 950 hiljada zaposlenih i taj novac ni približno nije dovoljan za potrebe lečenja oko 7 miliona građana pa se veliki deo tog troška svakako prebacuje iz budžeta odnosno iz drugih poreza. Uz sve to oni koji su zaposleni moraju da overavaju knjižice svakih 6 meseci i da sami dostavljaju potvrde da su za njih poslodavci platili doprinose, dakle ta mašinerija fonda nije bila u stanju napraviti ni neki informacioni sistem koji bi se povezao sa poreskom upravom. Pošto se već većina potreba fonda i sada finansira iz budžeta onda bi bilo mnogo efikasnije prebaciti sve na budžet, rasteretiti privredu tog dela koji plaća iz zarada zaposlenih i taj deo nadoknaditi od nekog drugog poreza, ukinuti zdravstvene knjižice i nepotrebu overu i rešiti se gomile nepotrebne administracije i radnika u istoj koji mogu raditi i neke druge poslove ako za to ima potrebe ili dobiti otkaz. Jeftinije a efikasnije.

ganjanin

pre 10 godina

Jedina ideja iza ove priče je da se teret prebaci sa poslodavca na zaposlenog.
Ovo je apsolutni dokaz da će stečajni upravnik likvidirati privredu. Ova mera neće spasiti preduzetnike, već će biti značajna velikima sa stotinama i hiljadama zaposlenih, ali će zato zbog populističkog paravana dodatno degradirati zdravstvo.

sasa

pre 10 godina

isto kao sto se ukinula pretplata na rts. al bilo lepo kad se lagalo i skupljali se poeni. on slaze, vama se rasire okice i volite ga ko najrodjenijeg. kad vidite da vas za.... onda je kasno, on je vec premijer, predsednik, car....

nbg

pre 10 godina

Ovaj Radulović je pun ideja, a najbolja mu je smanjenje plate za vreme odmora i bolovanja. Umesto da se pre odmora lepo dobije regres kao ranije!

ZoranNS

pre 10 godina

Samo da ovo ne ispadne skup eksperiment, ipak Srbija ne može biti deda mraz, nije to ni amerika, povećaće se usluge u zdravstvu za 100 posto.

milan

pre 10 godina

Kao i uvek naša država traži metode kako da ona izađe iz svojih obaveza. Da nebi uveli kontrole tj. više posla i obaveza za nju država traži metode kako da ipak ubere lovu sa minimalnim svojim obavezama, Zašto se za primer ne uzimaju one države kod kojih taj princip kontrole plaćanja doprinosa pa i poreza funkcioniše kao recimo Nemačka. U interesu ministra treba da bude da se na vreme razlikuje žito od kukolja a ne sve pomešati pa šta ispadne. Nema ni malo logike u tome da će biti jeftinije za državu da onaj minimum koji će je koštati to je pred finansiranje zdravstva ako ništa drugo.

jovana

pre 10 godina

(slavoljub, 14. januar 2014 23:40)
Gresis Slavoljube. Stranci postuju zakoni i placaju sve dazbine, ali nazalost nasi privatnici to ne placaju niti postuju.

S

pre 10 godina

Zdravstvo treba da se finansira IZ PDV-a, i to je jedino ispravno. Svi ga koriste, treba svi i da ga plaćaju. A ne ovako, plaćaju ga samo zaposleni, pa neki poslodavac plati, neki ne, a normalnu zdravstvenu zaštitu nema ni onaj ko plaća ni onaj ko ne plaća, i non stop neki problemi sa tim zdravstvom i non stop im fali para i duguju im se (nenaplative) milijarde.
Treba skinuti sve namete sa zaposlenih, PDV podići na 40%, jer ionako, kada bi se sabralo šta sve država uzima od plate jednog zaposlenog, došlo bi se blizu cifre od 40%, ako ne i veće.

Plebs

pre 10 godina

Znaci umesto da moj poslodavac uplacuje doprinos, uplacujem ga ja? A sta ako ja necu drzavno zdravstveno nego privatno? Ne idem kod lekara svaki dan, fala Bogu, pa ne vidin smisao da mi.se pare rwdovno skidaju za uslugu koju ne korisitim redovno.

Fer bi bilo da se ljudima sada da izbor gde ce se leciti a ne da se svi troskovi poslodavca svale na radnika.

nerealno

pre 10 godina

@realno
To sto vi pisete nema veze ni sa cim. Shvatam ja vasu ljutnju na nedostatak srece da se i vi recimo zaposlite u Kolubari, ali razumite vec jednom da je eps(pa i kolubara)proizvodna firma, a ne drzavna administracija. To sto ga politicka rukovodstva cine neefikasnim ne menja na stvari da ceo sistem proizvodi, distribuira i prodaje realan proizvod. Isto vazi i za telekom i jos mnogo drugih javnih i po vlasnickoj strukturi drzavnih preduzeca. Sadasnja vlast potrebe za reformama pravda demagogijo o 700 000 radnika koji su kao paraziti na ledjima radnika u privatnom sektoru. Stvarnost je da su jedini paraziti politicari sa po 5 plata iz budzeta.
Smanjenje ionako malih plata u javnom sektoru nece vama podici platu u privatnom sektoru, vec naprotiv. Ne moze se traziti od hirurga da bude svetska klasa, a oporezovati ga dodatno ako ima vise od 500EUR. Ne moze se tretirati lekar, profesor u skoli, inzenjer u institutu kao trosak i parazit na ledjima isto kvalifikovanih ljudi, ali koji rade u privatnom sektoru. Ako necemo da svi mogu u skolu ili da se lece tad hajd da tako i uradimo. Nece biti vise "parazita" lekara, profesora...

zorica Zorica

pre 10 godina

Po meni, predlog je dobar, sa ogradom da ne znam sta sve obuhvata jer je potrebno napraviti potpuno novi sistem zdravstvenog osiguranja.

Ne verujem da ce Radulovic biti jos dugo podrzan od ove vlade, jer se radi o ljudima kojima najmanje odgovara da se bilo sta menja u bilo kom delu sistema funkcionisanja ove drzave.

Osnovno zdravstveno osiguranje treba da bude dostupno svim gradjanima sa jednostavnim administriranjem i upravo u toj administraciji leze velike ustede novca koje bi se preusmerilo.

Ako sistem bude obuhvatio i mogucnost da firme mogu za svoje zaposlene da uplacuju i dodatno osiguranje time bi firme koje tu nadju interes dizale svoju vrednost na trzistu i obezbedjivale kvalitetniji i stalniji kadar za sebe. Sistem je dosta nerazumljiv laicima, a nisam sigurna ni da mnogi ekonomisti koji nikad nisu radili u nekim drugim zemljama mogu da razumeju kako to funkcionise.

Nisam zato sigurna da ce Radulovic dugo opstati sa ovakvim predlozima. Ova vlast je ista kao i sve prethodne. Steta.

VV

pre 10 godina

Poslodavci koji ne placaju zdravstveno, nece placati ni taj novi porez. Samo ce se teret njihovog krivicnog dela ravnomernije rasporediti na sve gradjane Srbije. Treba kazniti poslodavce koji svojim zaposlenima ne uplacuju staz i zdravstveno i koji im poreze i doprinose uplacuju na minimalac, a ostatak i daju na ruke. To su pijavice i paraziti koji nas ubijaju. Ne moze svako da ima firmu i bude sef. Ako nisi sposoban da posteno placas radnicima i drzavi, eto ti lopata pa kopaj. Ne dam da mi zavlacis ruku u dzep, da ne bi placao zdravstveno svojim radnicima, da bi tebi ostalo vise para. Los potez Ministre Radulovicu.

Zoki

pre 10 godina

Potpunom logično rešenje. Javni zdravstveni sistem će se finansirati iz budžeta, od poreza. Porez će biti veći, ali će u isto vreme moći i da se uštedi, jer će se smanjiti obim administracije u zdravstvenom sistemu.

Ne plaćaju poslodavci doprinose - nego zaposleni. Više doprinosa = manja plata, računica je jednostavna.

Srbiji je neophodna poreska reforma kojom bi se izjednačio porez na prihode, bez obzira da li se radi o prihodu iz radnog odnosa, honoraru ili nećem trećem. Jedina razlika trebaju da budu progresivne poreske stope, u zavisnosti od visine prihoda.

Neko je pomenuo da poslodavci trebaju da isplaćuju platu po stručnoj spremi. Plata treba da bude rezultat pogodbe između radnika i poslodavca, i da bude iznad zagarantovanog minimuma.

Milan

pre 10 godina

Postovani Ministre!A zasto se svi porezi i licni dohodak nee uplacuje isti dan kao u normalnom svetu pa nebi bilo toga da drzava uzme poreze a platu radnici dobiju kad se gazde smiluju???

A da ukinemo vladu i ministarstva

pre 10 godina

Ukinite i dazbine za zdravstvo i za penzioni fond.Hocu sve pare na ruke.Onda cu da biram da li cu kod drzavnog ili kod privatnika.Kod drzavnog cekas,pa te salju u privatne klinike,laboratorije i to dodatno placas.Penzije nam i ne trebaju.Radecemo do 67 godine,a zivotni vek je u proseku 71,a sa ovakvim strucnjacima na funkcijama i manje.Prema tome,hvala.

Razmisljam

pre 10 godina

Ne može lična karta da bude dokaz državljanstva Srbije. Lična karta je dokaz o prijavljenom prebivalištu a ne o državljanstvu. Jedino ako strancima (koji nisu državljani Srbije) izdaju lične karte sa nekom posebnom oznakom kako bi se mogli razlikovati.

ex sns

pre 10 godina

Dobra ideja,samo na prvi pogled je cudna. Ne verujem da bi se povecao broj pacijenata,nisu svi bolesni.Uostalom,i sada su gro pacijenata penzioneri.

dok holidej

pre 10 godina

procitao sam dosta komentara. prvo bi rekao da mnogi komentarisu vrlo povrsno razumevajuci problematiku ili je nikako ne razumevajuci. slazem se sa ministrom potpuno. razuem da smo svi u krizi ali zapaljiva retorika nam nece pomoci nego obrazovanje...npr. kako su ove stvari resene u svetu. zaista ne smatram da ja kao poreski obveznik moram da znam koji procenat je otisao u zdravstvo a koji za pozorista. sve pare se sliju u budzet pa se onda iz tog budzeta sve i placa. ovo sada je velika zbrka koju smo nasledili od komunista. bravo ministre...nadam se da ce te uspedi bar nesto da resite.
jos jednom ponavljam experiment koji smo imali sa Jugosavijom i komunizmom nije radio. ajde da vidimo kako su ove stvari resili u svetu i da mi ne izmisljamo

poslodavac

pre 10 godina

A zasto drzava ne kaznjava one poslodavce koji svojim radnicima ne uplacuju doprinose?????????
(Goran, 14. januar 2014 22:27)

Pa kažnjavaju ih i oni zatvore firme jer ne mogu da se izdrže svi nameti države. I onda bude još gore jer se pozatvaralo sve.

Rešenje je da se zaustavi odliv na one koji ne treba da dobiju, da bi bilo za one koji treba da dobiju. I drugo, da svako plaća osiguranje za sebe.

DRAŽA KG

pre 10 godina

Ja u ovom saopštenju vidim samo reč ''dodatni P O R E Z na plate'' a već su ne zaboravimo dosta umanjene i debelo oporezovane.Kada se saberemo sa novim računima za struju koji su i do tri puta veći,o naplati grejanja po kalorimetrima da i ne govorim, plus povećanje cene benzina do 5 dinara po litru ja mislim da ćemo brzinom svetlosti ući u takve nemire da će krv teći ulicama gradova.Biće to opšta kaubojština,pljačka i otimačina po zakonu jačeg.Policije i onako kao da nema po ulicama tako da neće da valja.Narod jednostavno nema sa čime da živi od prvog do prvog i ovo će doprineti totalnom raspadu sistema 100%!

ja, ovdašnji

pre 10 godina

Moj predlog je na tragu ministrovog.
Razlika je ta što bih ja ostavio plaćanje zdravstvenog, ali ukinuo ovjeru knjižica. Na taj način bi natjerao državu koja ima mehanizme da naplati od onih koji ne uplaćuju za radnike. Radnik ne treba da razmišlja jeli ili nije knjižica ovjerena već da dobije adekvatnu zdravstvenu zaštitu. A parazite iz fonda zdravstva i ostalih državnih institucija natjerati da rade po učinku-koliko naplatite tolika plata-kao što je u mojoj firmi. Pa davidite kako se radi.
LP

Putnik

pre 10 godina

Pravo na besplatno lecenje je jedno od osnovnih ljudskih prava i bez toga necete moci u EU. Ja nemogu da verujem da u Srbiji puste coveka da umre zato sto ne placa zdravstveno osiguranje (kao sto se moze desiti u Americi). No da se vratimo novom placanju poreza - 'placace' ga drzava, stavka ce biti jasno naznacena u svakon budzetu kao u svim normalnim drzavama. U stvari placacete svi vi kroz razno-razne poreze (PDV, carina a bogami nekome i porez na LD).
(Dragan O, 14. januar 2014 23:09)

Grdno gresis. Pravo na lecenje imas jedino ako imas zdravstveno I to je tako u svim zapadnim zemljama. Jedino ako imas zdravstveno dobices odgovarajucu negu!!

rad(e)nik...

pre 10 godina

Ovom uredbom i novim Zakonom o radu sprečilo bi se da radnici nemaju zdravstveno (overa knjižica), da nemaju uplaćen radni staž pa se pred PIO pojave sa "rupama" u stažu, poslodavci bi se naterali da redovno uplaćuju plate zaposlenima... A zaposlene bi naterali na veću odgovornost na poslu.

dvds

pre 10 godina

Obavezno zdravstveno osiguranje za celu naciju je dobra, socijalna i solidarna ideja, ali ne može tako da se uvede kao spisak lepih želja jednog ministra.Šta o svenacionalnoj javnoj raspravi prvo, ako smo mi uopšte zreli za tako nešto?

Ekonomista i državni službenik

pre 10 godina

Isto će biti teško naplatiti porez na zarade od poslodavaca, naravno kad država duguje privredi jako puno...

Ali ima jedna jako pozitivna stvar, efekat o kome se trenutno sada ne razmišlja, ako bi se ovakva promena sprovela: skinuo bi se mrak i zdravstvo bi moralo da postane transparentno ako bi se finansiralo oz budžeta.
Budžet rzzo je potpuni mrak za gradjane, dok državni organi na budžetu ipak su transparentni, u zakonu o budžetu se može dosta toga pročitati gde pare odlaze...

Verujem da će otpor da bude strašan, rzzo bi onda postao suvišan, malo bi se pojačali kapaciteti ministarstva zdravlja, ali rzzo bi izgubio moć, a posebno da ugovara velike nabavke sa farmaceutima...

Deluje ovaj predlog kao utopija, a veliki rizik je da bi na taj način usluga gradjanima opala potpuno...

Mene takodje zanima, kako to da poslodavci koji ne plate redovno dažbine državi ne idu pod stečaj, i koji su to poslodavci u ime čijih interesa onda treba da država faktički snosi njihove gubitke na taj način???
On ne plati doprinos, a država mu oprosti i leči besplatno radnika, umesto da ga otera u stečaj i namiri radika iz stečajne mase? Kom gubitašu su planirali da ovako učine, da to nisu javna preduzeća možda, za koja je odgovoran upravo ministar privrede?
Ja bih rekla da je ova medvedja usluga nije dobra!

Pera

pre 10 godina

Retko dobar predlog. Prvo, svi koji krtikuju ovo će se sigurno nekad razboleti. TADA bi voleo da se sete šta su pričali kad im bude uskraćen lek radi nekog problema oko plaćanja. MI, kao društvo prvo treba da budemo humani i ljudi pre svega, a posle svega toga, država treba da se obračunava sa tajkunima, radu na crno i sličnim stvarima, kao prava država, koja štiti svoje građane od raznih pošasti.

toza

pre 10 godina

ovo jedino ima smisla! ...pošto po trenutnoj situaciji ispada da je plaćanje doprinosa maltene dobrovoljno... mogu da ti uplatim, a i ne moram, pa ti umri bez lekara!

Prosvetiteljstvo

pre 10 godina

1 ministar zeli da rastereti platu od dodatnih troskova, drugi zeli da je dodatno oporezuje. Ministri rade, nemaju vremena za izjave, a ne ovo. Uostalom za sta da se smanjuje plata za zdravstvo gde mogu da crknem dok zakazem, pa posle dok sačekam 3 sata da me nadrkana doktorka primi i nista ne obavi kako treba. Svi imate neke lepe zelje, ali ne umete nista.

drmr

pre 10 godina

Ovako ostane taj porez na drzavu predje zdravstveno a od tih para lepo redom jedna po jedna bolnica da se renoviraju i sredjuju da se kupuju novi uredjaji koji ce leciti ovaj narod sta kome vredi sto vi placate zdravstveno ili sto ga mi placamo kada doktori nemaju cime da lece...
racunica prosta mesecno po 1000 dinara od milion zaposlenih to je 10 miliona eura= full bolnica svaka 3 meseca 30mil.eura full po svetskim standardima
5 godina i nema bolnice u kojoj malter opada i u kojoj skener neradi

Sadista

pre 10 godina

Sjasi Kurta da uzjasi Murta ! Ovo ni u komunizmu nije bilo,a i mnogo bogatije zemlje ne rade to. Nas ministar izgleda da voli mnogo da prica ,a malo da radi. Drzava da uradi da bolesni imaju stvarno lecenje, bez glupih komisija koje imamo, mogucnost lecenja i lekova za koje ne placati participacije, a za nezaposlene koji su prijavljeni na biro rada oni imaju zdravstveno.

Bgd

pre 10 godina

Mislim da bi trebalo da razmisle i o sledećoj varijanti: Doprinosi za zdravstveno osiguranje imaju dva segmenta: na teret zaposlenog i na teret poslodavca. Deo koji ide teret poslodavca bi se mogao transformisati u porez ali zato deo koji ide na teret zaposlenog treba ostaviti zaposlenom mogućnost da BIRA u koji će fond uplaćivati, privatni ili državni. Verujem da bi značajan deo ljudi preusmerio sredstva u privatne fondove i na taj način rasteretio budžet.

SMEDEREVAC

pre 10 godina

Bar polovina državnog sektora je višak,e ta gomila od skoro 400.000 ljudi "pojede" minimum dve milijarde eura-OD KOJIH SE POKRIVA CELO ZDRAVSTVO!
IMA PARA,ALI VAŽNIJI JE STRANAČKO-ROĐAČKI KADAR OD ZDRAVLJA CELE NACIJE!
Podrška ministru Raduloviću!
STOP PARTOKRATIJI,STOP POPULIZMU -GLAVNIM RAK RANAMA SRPSKOG DRUŠTVA I NJEGOVE EKONOMIJE!

ilic

pre 10 godina

Pa ovakve bajke nisu pricali ni komunisti 1945te,ovakva kolicina populizma nije zabelezena nigde u svetu,pa gde jos u svetu mozes da se lecis ako nemas neki vid osiguranja ili ako ne platis.

mail

pre 10 godina

Drzava mora negde da uzme te pare. I sada ce umesto od poslodavaca da uzima od nas koji radimo kod privatnika. Prema tome, neka ukine on to ovima u drzavnoj upravi, posto im je on poslodavac i on ce da namakne pare. A mi kod privatnika da dobijemo povisicu, jel ce drzava ili mi kod nekog privatnika da uplatimo zdravstvo.

Lud Zbunjen

pre 10 godina

Ovaj predlog je s jedne strane dobar: ukidanjem doprinosa za zdravstvo i prebacivanjem na budzet postize se da, bukvalno, sve firme moraju da izdvajaju za zdravstvo, a kroz placanje poreza drzavi. Na taj nacin, barem sto se lecenja tice, radniku ce biti svejedno da li je prijavljen ili ne, jer ce se svakako leciti.
S druge strane, predlog je los: ako zdravstvo bude krenulo da zahvata pare iz budzeta, zahvatace mnogo jer je zdravstvo po prirodi stvari skupo (cak i ako se desetkuje zdravstvena birokratija, ostaju skupi lekovi, skupa potrosna oprema, skupi instrumenti i aparati za dijagnostiku i lecenje, odrzavanje zdrsvstvenih ustanova i obnova i izgradnja novih klinika i bolnica,povecanje broja lekara-jer ce se povecati broj pacijenata) i to ce NEMINOVNO DOVESTI DO POVECANJA POREZA, pa investitori u Srbiju nece vise dolaziti, a i ovi koji su ovde, oticice iz Srbije, pa ce u drzavnoj kasi biti manje para i opet propade i zdravstvo i prosveta i drzava. E, da bi to sprecila i smanjila troskove lecenja, drzava ce verovatno reorganizovati celo zdravstvo i tako ostaviti besplatnom samo primarnu zastitu, a svako drugo lecenje (dijagnostika raznim aparatima, kompletna hirurgija, lecenje pacijenata u bolnicama, razne patronaze, cak i porodjaji) ce pacijenti MORATI DA PLATE IZ SVOG DZEPA! Kako bi to izgledalo u praksi: Dodje pacijent kod doktora, ovaj mu konstatuje infarkt - super: besplatan je taj pregled i ta konstatacija. Ali treba uraditi srcani bajpas!
'Gospodine, a jel' imate vi para za tu operaciju?'
'Pa nemam, odakle mi? Ja sam nezaposlen/najamni radnik s minimalcem/penzioner...'
'Onda nista. Sledeciiii!'

Nije bitno

pre 10 godina

Radim u državnoj instituciji a lečim se privatno. Zašto? Svaki put kad odem kod izabranog lekara opšte prakse, ili je pauza ili ne radi a nisam hitan slučaj da bi me primio neki drugi lekar. I kada stignem u vreme kada on napokon radi, fobijem pogrešno napisan recept, uput u kliniku... Gubljenje u vremena i novca kojeg iovako niko nema. Zato, plati pa se klati. Kada bi radili po učinku, kao u nekim privatnim klinikama, eeee, onda bih možda i bio za plaćanje zdravstvenog. Ovako, daj mi bruto platu pa ću sam da odlučim da li ću da umrem ili da se lečim privatno

vuk

pre 10 godina

Ha, ha .... Nigde u svetu zdravstveno osiguranje nije besplatno. U Srbiji se placa procentualno od zarade sto nije fer. Ja i moja supruga imamo troje dece i za zdravstveno placamo oko 20000 dinara mesecno. A neko ko ima manju platu plati samo 2000 dinara. To nije fer da za istu ( nikakvu) uslugu ja koji bolje zaradjujem budem kaznjen zato sto sam uspesan i platim mnogo vise od onog koji ima manja primanja. Ja i tako sve placam privatno a ovo zdrarvstveno placam bez veze. Svako treba da odluci kakvo zdravstveno osiguranje zeli i moze sebi da priusti. Glupo je da mi koji imamo bolja primanja placamo za one koji ne rade nista i da imamo isti kvalitet usluga. Drzava treba da placa zdravstveno za socijalne slucajeve ali kao i u Svajcarskoj taj socijalni slucaj ne sme da poseduje auto , da putuje na odmor, da trosi bilo sta osim na osnovne zivotne potrebe...

neko iz drzavnog sektora

pre 10 godina

Drugim recima, ukidanjem ovog doprinosa i povecanjem poreza na zarade zarad omogucenog lecenja cele nacije, stradace radnici iz drzavnog sektora, posto radnici u privatnom sektoru imaju problem sa doprinosima za zdravstvo.
Neka usvoje, nema veze, eto jedne pogodnosti radnicima kod privatnika od "parazita" iz drzavnog sektora.

realno

pre 10 godina

Ako malo bolje razmislimo vidimo da se u Srbiji izgradila jedna srednja klasa koja odlicno zivi na racun siromasnih.Znam primere da cetvoro ljudi iz porodice radi u termo elektrani kolubara i imaju odlicne plate.Zasto mladi nemaju zelju da pokrenu svoj biznis nego mastaju o poslu na budzetu?Zato sto kad neko otvori privatan biznis parazitska drzava i opstinski lesinari se okome na njega da on ne moze dugo da izdrzi. Prosto nije moguce da radnici sa 22 000 plate finansiraju one sto imaju 80 000. drzavni sektor nas je pokrao i osiromasio. Nase siromastvo je njihovo delo,oni su nam uzeli svu zaradu.Bas volim sto nemaju vise od koga da uzmu.Te ljude a pogotovo Beogradske kancelarijske pacove pod hitno treba raspustiti. Oni su Srbiju upropastili. Nesme biti u drzavnoj sluzbi plata veca nego u privatnom sektoru.

Dule

pre 10 godina

Ma nismo mi normalan narod.
0 komentara na temu koja bi u svakoj sredjenoj zemlji izazvala buru.
Kod nas se samo gluposti komentarisu.
Svaka cast G.dinu Radulovicu na predlogu prvi ministar koji stvarno nesto hoce da promeni.
A cim cuveni "rszo" kaze da to ne valja odmah znam da treba prihvatiti taj predlog.
Posto trenutno imamo najgoru zdravstvenu zastitu u Evropi sve u vezi njih treba menjati samo da ne bude kao do sada

preduzetnik valjevo

pre 10 godina

Velika je gre'ota što ove nove ljude koji rade u Ministarstvu privrede ne podržava više ljudi, a da ne govorimo o članovima Vlade. Iz pouzdanih izvora znam da rade po 13 sati dnevno i da se bore sa nekim stvarima kojih niko nikad u ovoj državi nije hteo da se dotakne...

Veliki procenat Srbije je sigurno uz ove ljude, želimo im da istraju u svojim namerama i da nama preduzetnicima maksimalno olakšaju uslove za poslovanje, a mi ćemo velikim radom sigurno biti uspešni!

P.S. Nisam SNS bot, već apsolutno apolitičan lik koji podržava isključivo stručnjake koji žele da urade nešto za svoju zemlju.

Super Hik

pre 10 godina

Ovo mi lici na Alanfordovskog Super Hika, uzmimo radnicima (siromasni) kroz porez na zarade i dajmo nesavesnim poslodacima (bogati) koji ocigledno opravdano ne ispunjavaju svoje obaveze (zasto bi kada je tu gospodin ministar)... Od gospodina ministra nista novo...

djordje

pre 10 godina

jos jedna u nizu magarecih usluga na stetu nas zaposlenih. Sa ovim predlogom ce se definitivno povecati sivilo. preko racuna cemo primati sve manje novca, ako docekamo penziju nece je biti ni za hleba, a o nekom kreditu mogu samo da sanjam. Ovu malo para sto primam na racun vise necu primati vec ce velika vecina ici na ruke.

Smenimo bre ovog Radulovica unisti nas maximalno!!!!!!!!!

Lyooba

pre 10 godina

Mesečno se od moje bruto zarade, po oba osnova, ukupno odvaja 21000 dinara samo za zdravstveno. A, kad treba da mi se pregleda dete, zakazujem mesec I više dana unapred. Ukidaj!

zoka

pre 10 godina

Moj predlog je sledeci: ukinimo zdravstvo, ne treba nam a pare preusmeriti na drugog Tominog sina, tj kupiti i njemu skupoceni dzip. Ako oni budu zadovoljni i mi cemo biti srecni i zdravi. Neverovatno je sta ovaj narod moze istrpeti.

kukruz

pre 10 godina

Tacno je da birokratija u zdravstvu pojede pola para koje se izdvoje. Da knjizice nemaju nikakvog smisla sem da armija lepi markice i da udara pecate. I da drzava iz dudzeta finasira zdravstvo u velikoj meri. Ali nisam siguran da je ukidanje doprinosa resenje. Treba navici ljude da zdravstvo mora da se plati. I da koliko platite toliko dobijete.

Mili

pre 10 godina

Odlican predlog. I onako svi imaju zdravstvenu knjizicu na ovaj ili onaj nacin. Ovo bi samo umanjilo birokratiju i olaksalo nam svima zivote.

Sokrat

pre 10 godina

Prosto ne verujem šta čitam. Dakle, trošak nesavesnih poslodavaca prebacite na pleća radnika kojima poslodavci savesno uplaćuju doprinose. Sunce ti gde ja živim...

Jovan

pre 10 godina

Zbog ovakvih ljudi i ovakvih izjava ce poceti da mi se vraca nada u bolje sutra. Dosadasnji sistem oporezivanja plata ne daje nikakve rezultate i nesto mora da se menja i to ne kozmeticki vec radikalno. Nacin obracuna doprinosa za PIO i zdravstveno osiguranje je davno prevazidjen. Mora se uvesti puno dobrovoljnosti u nacin placanja doprinosa tako sto ce za sve osiguranike postojati obavezni i dobrovoljni deo placanja od strane poslodavca. Obavezni deo treba da bude isti za sve zaposlene bez obzira kolika im je plata. Ovim bi se postiglo da penzije u obaveznom delu budu za sve iste, takodje ovaj sistem bi vazio i za zdravstvo. U dobrovoljnom delu uplata svako bi kreirao svoju penziju od svojih sredstava i tu poslodavac ne bi trebalo da ima uticaja. Takodje isto bi vazilo i za zdravstveni doprinos. Ljudi poslusajte one koji osecaju poslovanje i ekonomiju i prestanite da svojom ucmaloscu zaustavljate napredak ove drzave.

Stručan posmatrač

pre 10 godina

Demagogija na delu. Država nam je pred bankrotom, ugušeni smo porezima ali će sad naši mađioničar da iz ničega stvore nešto. Pa ko će da plaća te poreze. Ako neko ne plaća zdravstveno osiguranje nema zdravstvenu zaštitu. Jednostavno i jasno.

PopBG

pre 10 godina

Odnos cena-usluga u zdravstvu je uzas. Zdravstvo je karastrofalno. Treba da se privatizuje kao u SAD... Ovde ako se razbolis mozes da pocnes sa pisanjem testamenta... Osim ako nisi neki miladin kovacevic i slicni...

buki

pre 10 godina

aman zaman pa vi mesto da kaznjavate one koji kradu drzavu vi ih jos i nagradjujete na racun onih koje oni poslodavci kradu.Na ovome bi mogao i serif iz Nothingema da vam pozavidi .ovakav genijalni potez vec genijalnog ministra i stranke koja ga je postavila ulazi u anale istorijske genijalnosti,za veki vekove.

Realni

pre 10 godina

Bravo..odličan i hrabar potez ! I konačno početi razmišljati na malo drugačiji način - oslobodite se pečata i glupih pravila i zakona pretpranim nepotrebnim odredbama kako bi se "spriječile" zloupotrebe. ..bolje da se zakoni zloupotrebljavaju od strane 1-2% korisnika nego da se iskomplikuje i takav postane neupotrebljiv i nepromenljiv...

Dragan O

pre 10 godina

Pravo na besplatno lecenje je jedno od osnovnih ljudskih prava i bez toga necete moci u EU. Ja nemogu da verujem da u Srbiji puste coveka da umre zato sto ne placa zdravstveno osiguranje (kao sto se moze desiti u Americi). No da se vratimo novom placanju poreza - 'placace' ga drzava, stavka ce biti jasno naznacena u svakon budzetu kao u svim normalnim drzavama. U stvari placacete svi vi kroz razno-razne poreze (PDV, carina a bogami nekome i porez na LD).

ivan

pre 10 godina

jos jedan atak na zdrav razum. ukidas doprinose na zdravstveno, povecavas poreze ?!? Pri tom prosecan Srpski gazda sebi placa minimalac i placa minimalan porez. Skolovan Srbin pri tom placa progresivno veci porez jer ima i "ogromnu" platu.
Da li ste vi bre normalni ? I vi sto predlazete ovakve nebuloze a jos vise vi sto komentarisete kako su predlozi ok ?

Zabrinut

pre 10 godina

Ovo ce samo dovesti do toga da poslodavci kao "belu" platu isplacuju minimalac a ostalo "na ruke" te ce se dodatno smanjiti prilivi u budzet na osnovu poreza na zarade. Ovo samo dodatno podstice sivu ekonomiju. Bolje bi bilo poostriti kontrole i (drasticno) podici kazne za poslodavce koji ne postuju zakon...

mikin

pre 10 godina

Ovoga Radulovica i sledbenike treba zaustaviti dok jos nije prekasno. Najcrnje je sto ce on posle isteka mandata opet da ode u anonimnost a posledice njegovog "delanja" ce biti nesagledive i nepopravljive.
ps. Hoce covek da ukine davanja za socijalno. Time moja plata ostaje ista, ja poslodavca kostam manje za iznos socijalnog, samo ... sada Radulvic treba da osmisli nacin kako da vecim oporezivanjem moje plate namakne sredstva za ukinuto socijalno. Drugim recima, covek ionako mizerne plate hoce da ucini jos mizernijim. Covek se setio kako da uzme od zaposlenih i obraduje poslodavce.

Dostojevski

pre 10 godina

Divna ideja i pozdravljam takvu socijalnu politiku, ali smatram da kao drzava i drustvo moramo dostici odredjeni ekonomsko-politicki nivo da bi ostvarili tako nesto. Ipak, ideja je dobra, samo se nadam da ce je Vlada ostvariti kako treba. Veliki pozz

Potpuna katastrofa

pre 10 godina

Dakle ovi nisu normalni. I sad se laže narod da imaju prava koja fond nema sredstva da podmiri. Moja norma za preglede kao specijaliste je 20 na dana a imam od 60-85. Potpuno će unistiti zdravstvo.Ceh će platiti stari,sa sela i siromašni...pa redom svi drugi. Jedino će poslodavci imati novca da se leče. Čak je i Obama u Americi uspeo nešto da uradi za siromašne. Ovo je klasična prevara. Bože molim te pomozi nam. Ovo je strašno.

Baki

pre 10 godina

Pa ovi prefarbani radikali su skroz izgubili kompas! Zna se da poslodavci sve svoje troškove za zarade računaju na bruto nivou. Dakle ako im ukinete doprinose a povećate porez na zarade (za više nego što je taj ukinuti doprinos) to u zemlji Srbiji znači da će radnik dobiti MANJU neto platu! Poslodavac sigurno nije lud da taj povećani porez uzme na svoj teret već će ga prevaliti na radnika.
Pozitivan efekat ove mere:
-svi će imati zdravstveno
Negativan efekat:
-pad zarada
-povećanje broja radnika na crno
-povećavanje rupe u budžetu
-pad ionako nikakve usluge u zdravstvu
-nedostatak novca za finansiranje zdravstva
-povećanje korupcije
...
a onda ćemo za 6 meseci shvatiti da je sve ovo bilo glupo pa ćemo se vratiti na staro i ujedno uvesti nove biometrijske zdravstvene knjižice koje će građani morati da plate po 2000 din jer gospodi u SNS-u taman toliko fali u budžetu da pokriju kupovinu novih Audija!!!

danas

pre 10 godina

Ja ne znam dokle vise po ledjima onih koji rade i pravljanje novog vida socijal-komunizma ? Meni svakog moseca odbijaju od plate i ako sam zadnji put bio kod lekara 2007 ili 2008 .Zar treba da se osecam posramljeno zato sto imam posao i doprinosim raznim placenim dazbinama drzavi ? Jel treba da placam onoj armiji lezilebovica koji bleje po beogradskim restoranima i kaficima zdravstveno osiguranje ? Meni je zao onih ljudi koji traze ali nemaju posao , ipak to nije moja krivica za njhovu situaciju pa iz toga smatram da nisam duzan da se iko finansira od mog doprinosa za zdravstvo !Najpostenije bi bilo da se razdvoje i da se odrede domovi zdravlja i bolnice koji ce primati i brinuti o zdravlju onih koji placaju i koji ce se finansirati iz toga fonda ,za one koji ne rade i nemaju zdravstveno osiguranje takodje da se odrede bolnice i domovi zdravlja koji ce se starati o njima i koji ce biti finansirani iz budzeta .Ovakav sistem koji je trenutno je jednostavno neodrziv , ne moze jedan zaposleni da izdrzava 5 nezaposlenih . Komunizam je umro i ne zelim da mi non stop neko namece neki osecaj krivice !

Bole

pre 10 godina

Predlog ovom Bogu je da firme odmah drzavi uplate 100% zarade kao porez i da od toga placaju drzavni sektor koji ne mora ni da radi vise nikad, sve one koji nikad u zivotu nista nisu radili a ni ne zele i naravno stranke, sindikate i slicne neradnike. Tako bismo mi koji rintamo kao konji od jutra do sutra bili maksimalno iskorisceni i ne biste morali da brinete za nase penzije, jer ih ne bismo ni docekali.

Petar

pre 10 godina

@Vladimir
"Da se poslodavci kaznjavaju za ne placanje zdravstvenig osiguranja ovoga ne bi ni bilo."

Da li ti uopšte shvataš šta si napisao?
Da li uopšte shvataš da bi velika većina poslodavaca uplaćivala sve što je potrebno uplatiti, samo kada bi imali odakle da uplate?
Da li ti uopšte shvataš da takve ne možeš ni kazniti, jer da bi se kazna platila, potrebno je imati novac ?

Po tebi - trebalo bi sve kažnjavati, a ne shvataš da je sledeći potez poslodavaca masovno otpuštanje radnika, a u drastičnijim slučajevima i zatvaranje firmi koje danas i u ovim uslovima bar koliko - toliko rade i obezbeđuju radnicima bar kakve - takve prihode.
U ovom trenutku, tvoje metode su ravne sečenju grane na kojoj sediš. To se tako ne može raditi, već je potrebno sagledati problem sa svih strana i pažljivo povlačiti poteze. Nalazimo se na veoma klizavom terenu i svaki potez koji bi poremetio balans može da bude koban.

Da li je ovo dobra odluka ili ne ... to će samo vreme pokazati. Da je zanimljiva - jeste. Koliko je realizacija realna? Recimo da je moguća ...

Pixi

pre 10 godina

Bravo! Ovo se niko nije setio. Kako u Srbiji ništa ne radi i neće još dugo,da bi se ovo pokrenulo potrebni su dodatni krediti. Ali idu izbori i to znači biće još ovakvih bisera, za narod.

expert

pre 10 godina

Suma sumarum, nama koji pošteno radimo u javnom sektoru smanjiće plate da bismo finansirali zdravstveno osiguranje nezaposlenih i onih kojima poslodavci ne uplaćuju doprinose. Kao da već dovoljno nismo opterećeni nekim drugim merama.

Osterlitz

pre 10 godina

Podržavam !
Troškovi za državu su veći samo na pravi pogled (veći broj lica koja će se lečiti), ali troškovi su realno manji jer se ukida cela birokratija oko zdravstvenih doprinosa.
Sadašnji sistem je nemoralan i skup jer mnogo ljudi ne može da se leči zbog neplaćenih doprinosa, a opet skup jer su svi troškovi oko obračunavanja doprinosa nečega što obrni okreni ide na teret budžeta besmisleni!

Ajgor

pre 10 godina

Svaki mesec mi uzimaju 2700 din od plate, a kad odem kod lekara, i to 2 puta godisnje uglavnom zbog upale grla, krenu participacije za pregled, bris, pregled, 50% cene lekova, kontrolu...i onda kazem za sta bre koji mandrak mi uzimaju svaki mesec tih 2700 din !? Inace, iz Kraljeva sam, i prica o zdravstvenoj zastiti u mom gradu je za emisiju (nema je vise) "da se najezis" ... utom vise i boli ta nepravda

Pametnjaković

pre 10 godina

Ništa se neće promeniti, osim što će SNS dobiti više glasača, a ti glasači neće ništa dobiti što se zdravlja tiče, jer naši doktori ubijaju svojom super neznanjem. U Srbiji čak i kad platiš ne možeš da dobiješ uslugu koju si platio, jer nemaju pojma. Nisu ni ispravnu dijagnozu sposobni da postave, već te vodaju tako da plaćaš i ovo i ono, a bolest ti napreduje. Ima puno smrtnih slučajeva.

Hogar

pre 10 godina

Postavlja se pitanje kako smo i pored hiperinflacije i ratova devedesetih imali mnogo bolje osiguranje nego sada...mogao sam "čak" da odem i popravim zub u to vreme i pored embarga i zabrana uvoza određenih komponenti...naravno sve u okviru plaćenog doprinosa.Svaki predlog sadašnje i predhodne vlasti gledam kao korak bliže ambisu...koliko za nas,toliko za njih jer upravo zbog mnogih pogrešnih predloga mislim da su prepolovili broj simpatizera...šteta!

katintata

pre 10 godina

Divan predlog. Samo je trebalo jasnije sugerisati poslodavcima da nam uplacuju svima minimalne zarade preko računa, kako bi što manji porez platili. Država uči poslodavce kako da potkradaju državu. Samo u Srbistanu...

Igor

pre 10 godina

"Sadašnja situacija da kažnjavamo radnike zbog toga što im poslodavci ne plaćaju doprinose je apsurdna."

Tako je, treba kaznjavati poslodavce koji ne uplacuju doprinose a ne one poslodavce koji redovno izmiruju svoje obaveze. Oni koji nisu placali do sada nece placati ni posle te promene a oni koji jesu morace da placaju vise. GDE JE TU LOGIKA?

Ne daj boze dugog cekanja!

pre 10 godina

Super, posto "svi" placaju, a niko realno nema zdravstveno osiguranje, ovako i dalje necemo imati zdravstveno osiguranje, ali ce bar pare ostati u dzepu onima koji ionako sami placaju da se lece!

Aleksandar Arsović

pre 10 godina

Glupost je oakav reyon ministarstva.Ukinite porez na zarade,a takodje i porez na zdravstveno osiguranje smanjite na meru realne vrednosti usluga koje su inače niske,a uvedite PDV za zdravstvo od na.primer 2% i da vidiš onda koliko ćeš para ostvarivati za lekare i infrastrukturu zdravstva koja je još uvek niska.
S poštovanjem

Zkr

pre 10 godina

Stani bre kumašine, pa što bih ja plaćao a da moja konkurencija ne plaća ?

Koja je ovo uranilovka? Lepo pozatvarajte te koji neisu plaćali ljudima zdravstveno i ostale doprinose, oduzmite im imovinu i to završite.

Moj proizvod košta 100 dinara, zato što moj i rad mojih kolega i repromaterijal košta 70 dinara. E u tih 70 dinara su i naši doprinosi, a to naša konkurencija nema, oni su automatski jeftiniji.

Boban

pre 10 godina

Bogu hvala na ovome. A ne da se ljudi muce i pate zato sto im je poslodavac baraba pa ne uplacuje doprinose. Jedno od osnovnih ljudskih prava je pravo na zivot.
A sto se tice umanjenja prihoda, treba ukinuti ne samo ovo, nego sva pojedinacna izdavanja od plate i ostaviti samo jedan. POREZ. Lepo od bruto plate ti drzavi plati porez, a ona nek vidi gde sta od para treba da ide. I onako za penzije vise od pola para ide iz budzeta. Ovako bar nek ide sve u budzet, da imamo samo poresku upravu, a ove ostale birokrate sto su se namnozile i lepo sve na ulicu.

Albert

pre 10 godina

Molim vas samo uvedite zakon kojim cemo sami odluciti da li zelimo da placamo ili ne zdravstveno osiguranje. Ja ne znam zasto se meni zdravstveno odbija od plate, a na kraju za sve sto mi treba idem kod privatnika i placam u kesu. Da imam mogucnost izbora verovatno bih taj novac uplacivao u privatni zdravstveni fond gde bih dobio vise za svoj novac. A ne da usluge lecenja placam dva puta. Ne kapiram da nam po zakonu drzava uzima novac za propali PIO fond, najgoru zdravstvnu uslugu u Evropi. Bruto plata na ruke pa neka svako kroji prema svojoj meri. Ko to stavi u izborni program ima moju punu podrsku na predstojecim izborima.

JANA

pre 10 godina

Blago svima koji komentarišu a zposleni su, bas im zavidim. Niti imam posao, niti zdravstveno osiguranje, niti sam pred penzijom koju ću čekati 10 godina, ako je dočekam, jer ako se razbolim neću se moći lečiti......i tako to. Šta tek mi ovakvi da radimo?

Razmisljam

pre 10 godina

Ne može lična karta da bude dokaz državljanstva Srbije. Lična karta je dokaz o prijavljenom prebivalištu a ne o državljanstvu. Jedino ako strancima (koji nisu državljani Srbije) izdaju lične karte sa nekom posebnom oznakom kako bi se mogli razlikovati.

slavoljub

pre 10 godina

U Srbiji su stranci vlasnici 14 500 firmi. Koliko njih placa porez Srbiji, a koliko radi na crno.
Dok Srbija ne ukine poslovanje na crno nece imati buducnosti.
Ukidanje prihoda na jednoj strani mora da se kompenzuje na drugoj strani.

nbg

pre 10 godina

Ovaj Radulović je pun ideja, a najbolja mu je smanjenje plate za vreme odmora i bolovanja. Umesto da se pre odmora lepo dobije regres kao ranije!

radic011

pre 10 godina

Pozdravljamo svaku odluku Vlade i nadleznih ministarstava koja vodi socijalnim jednakostima.Ne mozemo svi da imamo fabrike i mercedese ali svi moramo da se skolujemo lecimo jedemo i obucemo.Ova odluka je prva koja vodi u tom pravcu i nadam se da cemo uskoro imati pravednije drustvo.

Hronično bolestan

pre 10 godina

Po ovoj koncepciji proističe da se ukidanjem doprinosa na zdravstveno osiguranje, a progresivnim oporezivanjem zarada (da bi i dalje bilo dovoljno novca u zdravstvu) oni građani Srbije koji više zarađuju plaćali svoje lečenje od iste bolesti značajno više od ovih sa manjim zaradama. Ako je zarada građanina rezultat njegovog obrazovanja, stručnosti, pa time i svojim radom doprinosa uspešnosti firme i države, to znači da on time ubuduće neće lečiti samo sebe već i one koji su u svom radu (iz bilo kog razloga) manje uspešni, odnosno manje zarađuju. Uvodjenjem ovoga na predlog "genijalnog" ministarskog razmišljanja, a takođe i uvođenjem progresivnog oporezivanja građana (na predlog "genijalnog" ministra Krstića) dolazimo do sledećih zaključaka: 1. Nije potrebno završiti prestižne fakultete (Krstić, Yale)ili biti nemački ekspert (Radulović) pa postati novi srpski Robin Hud (otmi "bogatima" i daj siromašnima), jer je to presipanje iz šupljeg u prazno. Dokle god i ovoj državi ne počne da se ozbiljno radi (mislim na materijalnu, tj. industijsku proizvodnju) do tada se neće popraviti javne finansije. Pa ministarka energetike završila srpski "Megatrend", a ima zdravije rezone od ovih nadobudnih svetskih eksperata... Ljudi... idu novi izbori ... oterajte ove koji se trude nam pomognu, jer će, primenom svih ovih novih "genijalnih" predloga i mera srpska nacija nestati sa mape sveta.

M.R.

pre 10 godina

Ovo je apsolutno u redu. U sadasnjem sistemu, ako ste student - imate zadravstveno osiguranje. Ako ste nezaposleni - imate zdravstveno osiguranje. Ako ste penzioner - imate zdravstveno osiguranje. Ako ste zaposleni, ili deca tih zaposlenih - imate samo ako vam je firma uplatila doprinose za zdravstvo. I ovako su zaposleni ljudi u manjini, a sadasnjim sistemom doprinosa se samo dodatno diskriminisu i teraju u sivu zonu.

A vi koji ste se pobunili kako ce sad jadni zaposleni iz javnog sektora biti na steti, jer ce se svi moci leciti: Stidite se. Doduse, znam da necete, jer imate obraz kao djon i stvarno ste najnizi oblik covecnosti koji postoji. Ali trebalo bi da se stidite.

zoran

pre 10 godina

Da li neko čita šta ovde pište? Smanjiće se doprinosi koje izdvaja poslodavac, znači poslodavcima veći profit. A pare će se uzeti od većih poreza na zarade, znači radnicima manje plate!

Osvesti se narode, zar si toliko glup???

Tako je prijatelju,
evo juce, kada mi se zena vratila sa posla,dosla sva nikakva,pa mi prica.
Kaze,prica se, da hoce da im ukinu topli obrok i prevoz,Nagrade(ko se najvise isticao u radu 12%),regres ne postoji,odmor se ne placa,bolovanje,se ne placa,produzetak radnog vremena i jos trista cuda.Najznacajnija stavka je da nema vise zaposlenja za stalno,vec na ugovor.Inace radi jedan od najtezih,najstresnijih i najodgovornijih poslava,medicinska sestra-vaspitac,jaslena grupa.Ne verujem da bi vecina izdrzala ni tri sata sa 30 dece,a to da je taj posao sama izabrala bilo bi jako neprimereno komentarisati.
Drugim recima dragi moji,ako se sve ovo usvoji,ili ocekujte neki generalni strajk(cisto sumnjam)ili ocekujte Robovlasnicko doba.Izgleda da to i sleduje.Neko je bacio neku gadnu crnu magiju na ceo narod,pa su svi u nekom zombi stanju.Dobro dosli u Kapitalizam,na Srpski nacin.

Trta

pre 10 godina

Sasvim logična odluka. Kakvo je trenutno stanje? Ko ne radi ili radi na crno, ima besplatno zdravstveno osiguranje. Ko radi i redovno mu se uplaćuje, ima zdravstveno osiguranje. Samo oni koji su zaposleni a firma im ne uplaćuje redovno ne mogu da se leče, i to je prilično nepravedno prema njima, jer oni daju sve od sebe, idu na posao, odbija im se od plate, ...

I bolje je da se sve što se odbija od plate zove porez jer tako država ima legitimno pravo da to efikasno naplati i one koji ne plaćaju porez kazni. Sama reč doprinos mi zvuči kao da svako doprinosi koliko može, ali ne deluje kao nešto što mora da se plati.

mozgarosh

pre 10 godina

Ustedeli bi se milioni samim ukidanjem postojuce birokratije za izdavanje zdravstvenih knjizica, a da ne pricamo o tome koliko bi ovo znacilo za male i srednje poslodavce.

Milosh

pre 10 godina

Ne znam da li je ovo dobro ili ne, vrlo je diskutabilno, ali ova izjava je smesna: "Sadašnja situacija da kažnjavamo radnike zbog toga što im poslodavci ne plaćaju doprinose je apsurdna". Pa kaznjavajte poslodavce onda majku mu.

Moguce je da je ova cela ideja ipak dobra stvar. Zdravlje ljudi je najbitnije, a ima tako puno njih koji ispastaju zbog toga sto jednostavno ne mogu da nadju posao. Bice to veci teret za budzet, ali mislim da je to ok, s obzirom na to o cemu se radi.

Ateista_Pravoslavac

pre 10 godina

Umesto kontra one privrednike koji daju minimalac na belo a ostatak na crno da "udare po dzepu" oni ce jos da ih relaksiraju i Srbija postane zemlja samo jeftine radne snage i sive ekonomije. Znam da idu izbori ali jednom razmislite koji god da ste na vlasti... P.S. Ideju o zdravstvenom osiguranju za sve podrzavam ali ne na ovaj nacin.

Vladimir

pre 10 godina

Sjajna konstatacija da je apsurdno da su gradjanin kažnjavani zbog bezobrazluka poslodavaca. A zašto je to tako? Zato sto vlada nije u stanju da se izbori sa ovom masovnom pojavom. Da se poslodavci kaznjavaju za ne placanje zdravstvenig osiguranja ovoga ne bi ni bilo.

Prle

pre 10 godina

Vidim ovde veliko oduševljenje, ali mi nije jasno zašto.
Ono što ministar predlaže je da se doprinos više tako ne zove, već da se zove porez, i da se svima zalepi markica. Zašto uopšte menjati naziv, dovoljno je samo svima nalepiti markicu, a posle ćemo se svi čuditi da li zdravstvo može da opsluži povećani broj korisnika.

GuyFawkes

pre 10 godina

To znaci sledece-onaj ko radi,i stvara dohodak,taj ce sad placati i za onoga koji samo trosi. To znaci isto novca na veci br.osiguranika. To znaci-veca beda u zdravstvu. Ako. Posto narod tako voli i zeli,neka mu i bude. A sa matematikom slabo stojimo,je li tako?

Vlajko

pre 10 godina

Sledeca odredba u zakonu " Isplata plata nije obavezna " da se olaksa poslodavcima jos malo a i da se legalizuje postojece stanje kod velike vecine istih
a radnicima sta ce plata oni su navikli da zive od vazduha

s brda s dola

pre 10 godina

A sto sam ja sad isao na obuku za centralni registar i za prijavu i odjavu radnika elektronskim putem ako se ovo planira???.. Kuku meni

expat

pre 10 godina

Zvuči fer. Ovako samo dobijaju po tamburi radnici koje poslodavci namagarče, pa em nema uplaćenih doprinosa (često i plate), em nema zdravstvenog.
Samo neće dugo Radule kako stvari stoje, klima mu se fotelja polako. Sistem je uvek za status quo.

samo napred

pre 10 godina

Na mala vrata je u prosla ta "nadoknada", ukinuti je pod hitno. Srecom, pa smo ipak daleko od stanja u USA gde rutinska operacija upale d. creva i jedan (1) dan oporavka u bolnici kosta 55.000 dolara, a pacijent mora iz svog dzepa da plati oko 17 hiljada, ostalo "pokriva" osiguranje. Fantasticna zemlja za mnoge oblasti, ali ne dao ti bog da se razbolis tamo. Za ovakve, ljudske stvari se vredi boriti.

Pera ložač

pre 10 godina

Prvo ovo pa onda 3 dinara hleb, pa onda Dunav-Morava-Solun, pa besplatne akcije, pa onda 10.000 miliona milijardi hiljada nečega ....
Sve to ukoro, u maju junu, julu...uskoro
... a onda prođu izbori, dobiju 103% glasova i opet sve iznova, uskoro, verujemo da će da bude, samo što nije...
i ode nam život..itd...

dok holidej

pre 10 godina

procitao sam dosta komentara. prvo bi rekao da mnogi komentarisu vrlo povrsno razumevajuci problematiku ili je nikako ne razumevajuci. slazem se sa ministrom potpuno. razuem da smo svi u krizi ali zapaljiva retorika nam nece pomoci nego obrazovanje...npr. kako su ove stvari resene u svetu. zaista ne smatram da ja kao poreski obveznik moram da znam koji procenat je otisao u zdravstvo a koji za pozorista. sve pare se sliju u budzet pa se onda iz tog budzeta sve i placa. ovo sada je velika zbrka koju smo nasledili od komunista. bravo ministre...nadam se da ce te uspedi bar nesto da resite.
jos jednom ponavljam experiment koji smo imali sa Jugosavijom i komunizmom nije radio. ajde da vidimo kako su ove stvari resili u svetu i da mi ne izmisljamo

comment

pre 10 godina

Pa otkud znam, nije losa ideja, ionako ovde ljudi koji nemaju zdravstveno lece tako sto pozajme knjizicu, a ima i dosta onih koji protivpravno poseduju isto. Ali nemam nista protiv toga jer mislim da je ok da svi imaju zdravstvenu zastitu. Sa druge strane neko ceo zivot placa zdravstveno, manja mu je plata i sekiracija ga polako izjeda i ubija a stvarno ode kod lekara 3 puta u zivotu po kremu za gljivice. Kad dodje vreme da umre sibnu mu 3-4 trentala i puste ga da umre bez obzira sto je tokom svog zivota za pare koje je dao za zdravstveno mogao da kupi 4 lux stana. Ovo mi je totalno ok. Sto opterecivati bilo kog bez pravog smisla. Ko se jos u slucaju da mu se nesto ozbiljnije desi izlecio o trosku zdravstvenog osiguranja , a za te pare koje je dao tokom zivota trebali bi da mu ljube skute kad se pojavi kod doktora.

katastrofa

pre 10 godina

Kompletne reforme su katastrofa! Gadjaju najzdravije delove privrede koji sada treba da izdrzavaju drzavne sluzbe koje su izuzete od ovih mera i koje stite kolektivni ugovori, kao i polukriminalne,kvazi prrivatne partijskoortacke,firme,koje treba rasteretiti, opet na teret zdravog dela privrede. Pritisnucete one koji krvavo rade za svaki dinar i privredjuju i naterati da definitivno okrenu ledja i spakuju kofere. Ministar, ostavka!

Los

pre 10 godina

Trenutno situacija u nasem zdravstvenom sistemu je "nedao nam bog da se razbolimo", zato treba menjati sistem jer ovaj ocigledno nije dobar, postoji vise primera gde svi stanovnici jedne drzave imaju pravo na osnovno zdravstveno lecenje sto se u praksi pokazalo dobro. Deo sredstava trebalo bi obezbediti kroz povecanje PDV-a tako bi svi gradjani znali da kupovinom bilo kog proizvoda taj veci procenat ide za sopstveno lecenje, a i rasteretio bi se pritisak na ionako mali broj zaposlenih (veci je broj gradjana koji zive od raznih dotacija od broja zaposlenih). I na kraju kroz dopunsko privatno zdravstveno osiguranje moguce je lecenje u privatnim klinikama.

nesha,

pre 10 godina

svakim clanom ovog zakona oni pomazu poslodavca, i cesto radnicima smanjuju prava. i sada jos favorizuju minimalne zarade. umesto da pomognu poslodavcima koji se najbolje ophode prema svojim radnicima i kod kojih je najveca plata oni favorizuju privatnike koji drze radnike na minimalcu.

Pera

pre 10 godina

Retko dobar predlog. Prvo, svi koji krtikuju ovo će se sigurno nekad razboleti. TADA bi voleo da se sete šta su pričali kad im bude uskraćen lek radi nekog problema oko plaćanja. MI, kao društvo prvo treba da budemo humani i ljudi pre svega, a posle svega toga, država treba da se obračunava sa tajkunima, radu na crno i sličnim stvarima, kao prava država, koja štiti svoje građane od raznih pošasti.

Pera Detlic

pre 10 godina

Potpuna nebuloza. Radulovic sve vreme prica kako ce rasteretiti privredu i smanjiti poreze...a sad ispadea da ce ukinuti doprinose za zdravstveno i povecati poreze i to vise nego sto su bili doprinosi. Ovaj covek je potpuno izgubljen. Dinkic je bio katastrofa, ali je genije za ovog stecajnog upravnika. Vidljivo je uostalom da Radulovic sve posmatra kao stecaj, sto je i jedino sto (navodno) zna...s njim cemo svi u jedan kolektivni stecaj. Sklanjajte ga dok nije kasno.

rfzo

pre 10 godina

citam dosta komentara, mahom vrlo neobrazovanog naroda. primer 1 /iz kraljeva/-uplacujem 2700 dinara. da pojasnim> uplacujes polovinu cene pregleda privatnog doktora mesecno.primer 2> ja zelim da uplacujem u privatni fond. podrzavam. ali moras da znas da lecenje, npr leukemije, kosta preko 100 000 evra godisnje a niko nema tapiju na zdravlje.pa izracunaj potencijalnu mesecnu ratu. i nema uplate za clanove porodice. nego broj clanova puta toliko i toliko para. primer 3> doktori su neobrazovani. pitaj se koliko si ti obrazovan i vaspitan kad saljes komentare koji pausalno vredjaju citavu profesiju ciji clanovi su najobrazovaniji deo drustva. primer 4> RFZO nema para. tacno zato sto vecina naroda u ovoj zemlji krade od drzave /citaj RFZO/ koja to tolerise. trenutni dug je 800 milona evraznaci para nema jer ih svesno ne upacujete. primer 5.ja necu da uplacujem za nekog ko nema para. situacija je promenljiva. sutra mozda ti nemes imati para, a mozda ces biti bolestan. princip solidarnosti vazi samo u drzavama sa kvalitetnijim stanovnistvom

danka

pre 10 godina

Do ovoga je imao moje simpatije, ali sad vidim da ne zna sta radi. Da to postoji u bilo kojoj normalnoj drzavi , podrzala bih. ali to nema nigde.

masak

pre 10 godina

Za to sam da treba dati radnicima sve u kesu,a ko hoce neka uplacuje zdravstveno. I da ima 2-3 nivoa zdravstvenog osiguranja. Ko ne uplacuje da nema nikakva prava (bez obzira na sve...da se ne bi zloupotrebljavalo).

Nenad, nezavisna oblast Nis

pre 10 godina

Kakve su sad ovo gluposti? Povecacete opterecenje onima koji placaju da bi pokrili troskove onima koji ne placaju!? To sto cete povecano opterecenje nazvati porezom umesto zdravstvenim osiguranjem ne menja sustinu - drzava ce i ovaj put pokusati da napravi budale od postenijeg dela gradjana. I sami znate da cete vise izgubiti posto to malo ljudi koji zaista stvaraju vrednost u ovoj drzavi ne zeli vise da izdrzava armiju lezilebovica i da ce pronaci nacin da se zastite od otimacine. Buduci da, kao sto rekoh, i sami znate da dodatnih para nemamo ili ne damo, racunam da je ova izjava samo deo predizborne kampanje.

Novosadjanin

pre 10 godina

Evo kako to izgleda sa stanovista preduzetnika. Nemam radnike, placam sve sam za sebe redovno svaki mesec. Zdravstveno oko 8000 dinara. I nemam overenu knjizicu... A zasto?

Da bih je overio trazi mi RZZO potvrdu da uredno placam doprinose iako to svako u domu zdravlja vidi odmah u svom racunaru - umrezeni su. Da to dobijem moram da podnesem zahtev poreskoj upravi koja mi daje broj i gde cekam 15 radnih dana za tu potvrdu. Kada prodje te tri nedelje, odem po potvrdu. Onda dva, tri puta idem do filijale RZZO gde mi svaki put kazu da nemaju vise brojeva i da dodjem sutra. Kako ja ipak radim za razliku od mnogih kojima ovo sredjuju neke sluzbe, na kraju se ispostavi da ne mogu da dodjem do saltera da mi zalepe nalepnicu koja mi vazi 6 meseci. Znaci, smislili su sistem gde ja treba da gubim 10ak pre podneva godisnje da bih imao 'overenu knjizicu' iako sve uredno placam i svaki lekar to vidi na svom racunaru cim povuce moje podatke...

Ovo nece smanjiti dazbine, ali ce makar razjuriti birokratiju i olaksati mi zivot. Nece se zvati doprinos vec ce se grupisati uz porez. A nas Ustav, onako usput, inace svima garantuje PRAVO na besplatno lecenje...

Branko

pre 10 godina

Nek je svima koji su napisali komentare u kojima podržavaju ovaj predlog, Bog u pomoći! Oprosti im Bože, ne znaju šta rade!
A, neka je i nama ostalima Bog u pomoći, jer ovo znači ukidanje zdravstvenog osiguranja, pošto neće biti para u budžetu za lečenje bolesti ozbiljnijih od gripa.Pa, ko može da plati će se lečiti, a ko ne može neka crkne. Stvarno veoma human pristup.

me

pre 10 godina

U Srbiji je najbolje ziveti kao socijalni slucaj. Dele im se stanovi, besplatno lecenje..ma banja..Ovaj lupeta da bi jeftino prikupio koji politicki glas, a niko ne razmislja da te stvari vode u provaliju, posle ce neko drugi da bude kriv. Svako mora da bira koje osiguranje zeli da plati. Kao u normalnome svetu, privatno ili drzavno. Ako ne zelite da placate, onda neka se uvede americki sistem, kada ides kod lekara, racun na ruke.Zvuci lepo ali onda bi se znalo koliko kosta jedan pregled i ne bi se nikome to dopalo. Onda vise ni to ne bi odgovaralo.

sumadinac

pre 10 godina

ovo je necuveno. propisite za sve gradjane jednaku visinu zdravstvenog, npr 10 evra. poslodavci neka daju bruto platu pa ti odlucujuj hoces li da placas ili ne. isto tako i za penziono. ja hocu da biram da li da uplatim u privatni ili drzavni penzioni fond. ovo je Balkan i ovde nikada nece biti bolje

Vldjuka

pre 10 godina

Postojeći sistem je nešto što funkcioniše 60 godina. On obezbeđuje solidarnost zdravstva, uplaćuju oni koji zarađuju a dostupno je svima. Ovo je dobar sistem koji ima propusta u realizaciji.

Dakle, sistem treba popravljati a ne iz korena menjati i uleteti u nešto nepoznato i nepredvidivo.

Ovaj Radulović samo hoće da pravi neke rezove, pa posle šta bude. Dok ga SNS podržava moga glasa dobiti neće.

guja

pre 10 godina

Pa uloga države i treba da bude takva. Sve što je u njenim rukama treba da bude jevtino. Zdravstvena zaštita, struja, voda.. A ovi glupavi komentari da kao ja zarađujem više i plaćam onima koji ne zarađuju ništa...šta treba, ovi da umru jer nemaju posao. Zdravstvo nije auto industrija. Ima stvari i usluga koje ti pripadaju. Besplatno zdravstvo, jevtina struja, voda i ostale komunalije ( e to se može obezbediti racionalizacijom proizvodnje, pusti svetske cene i gluposti. Pa svi se trudimo da ono što proizvodimo bude što jevtinije i kvalitetnije) . Evo ja plaćam više od 20 godina, a kod lekara nisam bio. I šta sad. Da budem ljut na one bolesne što se leče mojim parama? Pa ne idu oni na more s mojim parama. Psihološki efekat bi bio neizmerno povoljan. Ljudi bi imali bar jednu brigu manje. I to najveću brigu, za zdravlje. Država gubi smisao ako ima bolesne i nezaštićene građane. Ako uspemo da razvijemo uzajamno poštovanje između države i građana može da bude bolje. Ako je to po malo socijalizam, pa neka je. Nije sve u socijalizmu bilo loše, kao što u kaputalizmu nije sve dobro. Država neka obezbedi racionalizacijom da njene usluge budu jevtine (i tu nema privatizacije) a kola, kuće, letovanja, zimovanja, odeća, to koliko ko zaradi.

Uroš

pre 10 godina

@Lyooba
Ukidaj? Šta si želeo da kažeš ovime, čoveče? Ne želiš da imaš zdravstvo da se ne bi nervirao i da dete sam lečiš? Ili, još gore da zdravlje bude privilegija bogatih, a ko nema da plati nek crkne.

postena podela materijalnih dobara

pre 10 godina

Ja sam radio 15 god kao taksista.U jednom momentu sam morao drzavi da uplacujem 13 000 din mesecno na ime dazbina. To je bilo nemoguca misija.Inace zivim u kraljevu.Kad vise nisam mogao da placam ja sam ostao bez posla i automatski nemam zdravstveno osiguranje jer zivim sa majkom penzionerkom koja ima 12 000 penziju.E vi sad procenite socijalnu pravdu ove drzave.Isto placaju porez i doprinose taksisti u kraljevu,pirotu i beogradu i na aerodrumu Nikola Tesla. Nesto sam se raspitivao u Ukrajini koja je siromasna skoro kao i mi ,placaju se doprinosi mesecno oko 50 e.

realno

pre 10 godina

Molim sadasnju vladu da ove godine uvede socijalnu pravdu.Da raspusti ogromnu administraciju i da drugima koji ostanu smanji plate na nivo plata u privatnom sektoru. Mi ne mozemo da se zaduzujemo 2 milijarde evra godisnje da bi davali plate tim ljudima. Zbog cega bi oni bili zasticeni,a sta je sa ljudima u privatnom sektoru? Koliko kvalitetnih radnih mesta ima u privatnom sektoru? Pod hitno otpustiti dobar deo drzavne administracije a procesljati i po opstinama. Samo tako necemo tonuti u jos vecu propast.OVAJ SISTEM JE PUKAO PRE DVE GODINE KAD JE DRZAVA POCELA DA POZAMLJUJE ZA PLATE.ZAMISLITE OVAJ SISTEM AKO POTRAJE JOS NEKU GODINU!!!

Koliko je dosta?

pre 10 godina

Radim u privatnoj firmi i imam platu 1600 EUR. Prijavljen sam na pun iznos i svaki mesec platim 1000 EUR poreza i doprinosa. Ako neko misli da to nije dovoljno sa moje strane nego me treba još oglobiti, prijaviću se i ja na minimalac pošto je to očigledno ideja ovog malumnog nacrta.

ZoranNS

pre 10 godina

Samo da ovo ne ispadne skup eksperiment, ipak Srbija ne može biti deda mraz, nije to ni amerika, povećaće se usluge u zdravstvu za 100 posto.

una

pre 10 godina

sramota da jedan Ministar privrede izjavi ovakvu notornu glupost! posto je inace poznat samo i jedino po spinovanju javnosti kvazi idejama, ovo me nije iznenadilo! posto sam imal srecu, ili nesrecu, da provedem veci broj godina, "trbuhom za kruhom" u raznim delovima sveta (radeci, na setajuci se), imam pravo da ovde odgovorno kazem da NIGDE u svetu ne postoje besplatne zdravstvene usluge!!! drugo je pitanje eventualne reforme sistema obezbedjivanja potrebnih sredstava za nesmetan rad postojee zdravstvene infrastrukture, ali za "dz" kako kazu ovi nasi mladi,nema NIGDE!!! Ministre okrenite se onome sto vam je posao jer za 5 meseci NSTAA nise uradili za privredu RS.

3OPAH

pre 10 godina

"Sadašnja situacija da kažnjavamo radnike zbog toga što im poslodavci ne plaćaju doprinose je apsurdna"
Pa naravno da je apsurdna, treba da kažnjavate poslodavce jer ne uplaćuju zdravstveno. Ovi stvarno nisu normalni

Bilo bi normalno daj e tak oali mi nismo normalni

pre 10 godina

To bi znacilo da bi posle preko 5 godina mogao da izvadim knjizicu, jer sad prosto nemam novaca bez stalnih prihoda.
Zato ne verujem da ce doci do toga, previse je ova drzava autisticna, ne secam se da je ista uradjeno za opsti interes, samo se gleda da se grabi.

Vozd

pre 10 godina

Cek, znaci oni ce u principu da dignu poreze da bi se lecili i ovi sto ne rade. OK, aj da kazemo da je to u teoriji lepo i humano. Medjutim, u praksi ce se smanjiti naplata poreza, zdravstvo ce zavisiti iz budzeta koji je ionako busan, pa ce i ovi sto su do sada mogli da se lece nece moci. Odnosno u teoriji svi imamo prava na lecenje, a u praksi para nema.

Salamander

pre 10 godina

U prevodu: oprasta se dug onima koju na najbezobrazniji nacin nisu uplacuvali svojim radnicma socijalno i zdravstveno osiguranje i na taj nacin direktno stetili skolstvo, zdravstvo, vojsku i policiju, sebi ostavljali sredstva uz pomoc kojih su pdizali kredite, kupovali firme ciju su imovinu raskrcmii i orisvojili tako zncajna sredstva, a to je sve oteto ooet od istog tog naroda koji je to sve zaradio radom.
Treba im oduzeti sve, pa na tezak rad!

dalje

pre 10 godina

Porez, porez, porez... Nigde ovde nije rečeno kako će se uvesti red i kako će firme dobijati milionske kazne za neplaćanje doprinosa i drugih normalnih stvari. Nigde ovde ne piše kako će se povećati prava radnika i kako će se uvesti red u naplatu poreza od firmi i drugo!

ronny

pre 10 godina

Podrzavam ukidanje zdravstvenog osiguranja. I ovako me nervira sto ga placam a usluga katastrofa + Mito za operaciju, mito za rodjenje bebe!!,... Od ginekologa koji uzimaju novac za porodjaj mi se povraca. I cinjenica je da se kaznjavaju radnici zato sto poslodavci ne uplacuju.E sad ovo progresivno povecanje poreza. To mi je nesto rizicno. Svi ce biti prijavljeni na minimalac.

manevar zvani bacanje prasine u oči...

pre 10 godina

A zasto se on bavi poreskom reformom? Poreska reforma je pitanje za ministra finansija. Da li zamislja da su uslovi poslovanja odlicni, pa samo ostaje da resi pitanja kojima se bave druga ministarstva? Kao što je i zakon o radu ptanje za ministarstvo rada...
Radulović se ponaša kao da uopšte nije minister privrede, nego neko iz NVO ko priča šta god hoće i o čemu god hoće, umesto da radi ono za šta je plaćen.

Siki

pre 10 godina

Drugim rečima, disciplinovani poslodavci će ubuduće, pored zdravstvenog doprinosa za svoje radnike, finansirati i lečenja svih koji rade na "crno" i "sivo", kao i lečenje svih ostalih građana Srbije.

Silver Surfer

pre 10 godina

Ispada da predstavnici drzave javno kazu da su nemocni da nateraju poslodavce da placaju zdravstveno osiguranje. I posto su nemocni, onda, hajde da ukinemo to placanje i izmislimo neko drugo. A posto nema garancija da ce se i to placati mi cemo u dogledno vreme izmisliti i neku trecu vrstu placanja, dok cemo drugu ukinuti. I sve tako u krug. Kada gradjanin ne moze nesto da plati, jer mozda nema, onda ide kamata na kamatu i privatni izvrsitelj kao konacni epilog. Usput moze i skidanje sa racuna bez obavestenja. Pa ako to moze za obicnog gradjanina zasto ne moze i za poslodavdce. Ali, u Srbiji je sve naopacke pa zasto bi i ovo odudaralo.
Nema pomaka u privredi kojom upravlja bivsi stecajni upravnik. Ali, ako Srbija ode u stecaj bar imamo jednog kvalifikovanog da upravlja tim postupkom.

Aleksandar

pre 10 godina

Isto onako kako se ukinula i RTS pretplata... Gosn Raduloviću, vođenje politike je malo drugačije od pisanja na Blogu - u politici prvo uradiš, pa onda pričaš zašto i kako, sve ostalo je mlaćenje prazne slame.

daevon

pre 10 godina

Svi građani treba sami sebi da uplaćuju zdravstveno osiguranje, bez obzira na zaposlenost. Socijalnim slučajevima treba da dotira država neki deo, sva deca besplatno do 18 god, sve trudničko-porodiljsko besplatno uključujući oplodnju. Svi ostali se osiguraju u 3-4 nivoa: osnovno (obavezno), bolničko, speijalističko isl. Neko osigura oči, neko zube, neko noge i ruke, neko sve. Za penzionere važi sve isto. Roditelji popust (3+ dece besplatno). Rizične grupe (narkomani, pušači, alokoholičari itd) skuplje. Prema potrošnji se i diže cena osiguranja. Ko boluje 3 puta godišnje po 3 nedelje, naredne godine plaća skuplje.

Firme mogu svojim zaposelenima da plaćaju zdravstveno ali dobrovoljno. Neko u firmi dobije mobilni, neko službeni auto, neko zubara. To je stvar firme da daje benefite i privlači kvalitetnije ljude. Ali ne mora.

psl_srbija

pre 10 godina

"plan Ministarstva da se poslodavci rasterete plaćanja doprinosa"

"istovremeno sa ukidanjem zdravstvenog doprinosa, država bi poreskom reformom podigla porez na zarade i promenila način njegovog plaćanja"

Da li neko čita šta ovde pište? Smanjiće se doprinosi koje izdvaja poslodavac, znači poslodavcima veći profit. A pare će se uzeti od većih poreza na zarade, znači radnicima manje plate!

Osvesti se narode, zar si toliko glup???

Stop neoliberalnom zakonu - radnici nisu robovi!

toza

pre 10 godina

ovo jedino ima smisla! ...pošto po trenutnoj situaciji ispada da je plaćanje doprinosa maltene dobrovoljno... mogu da ti uplatim, a i ne moram, pa ti umri bez lekara!

ex sns

pre 10 godina

Dobra ideja,samo na prvi pogled je cudna. Ne verujem da bi se povecao broj pacijenata,nisu svi bolesni.Uostalom,i sada su gro pacijenata penzioneri.

Promene ili bankrot

pre 10 godina

Nase okostale birokrate ce tesko prihvatiti bilo kakvu promenu, jer se svi plase za svoje privilegije, a ovako vise ne mozemo, mora sistem da se menja.

citizenkane

pre 10 godina

Pa vi niste normalni! Ali posto spinujete objavite ovo ako smete.
Zdravstveno osiguranje nije besplatno!
Dakle olovku u ruke pa racinajte koliko treba da kosta kod nas, a ovako je u svetu

plata je 2500 dolara
za penzioni fond poslodavac mora da uplati 9% vase plate.
Vi placate za zdravstveno 2% vase plate a za tih dva posto imate hitnu pomoc ako vas zvekne auto i za operaciju kile cekate 8-12 meseci zubar svakako nije ukljucen. Onda poludite i placate privatno osiguranje za porodicu 300$ mesecno, pa tada ne cekate za operaciju kile duze od 10 dana, ali zubara i dalje placate sami preko te sume (mislim da je ukljuceno samo hitno vadjenje zuba)
Dakle plati pa klati

A&S

pre 10 godina

A koja je razlika, kada ce namet opet biti isti? Ili mozda ovo stvara mogucnost za dodatnu kradju ili neko prelivanje novca iz jedne kase u drugu.
Najbolje nama da ostanu te pare, a mi da placamo privatne lekare, jer ih vec placamo koliko su ovi nasi losi. Rade na kvotu recepata, ceka se na red po vise meseci i ostale gluposti. Kad hocu da mi se uradi ultrazvuk necega, ne zelim da cekam po nekoliko meseci za to, nego hocu odmah da idem. Ovako bar privatniku platim i odradi svoj posao vec odmah.

Nikola

pre 10 godina

Meni je samo nejasno sto se ljudi raduju. Ako ja ovo dobro razumem prakticno ce poslodavcima da smanje troskove jer nece morati da placaju doprinos za radnike za zdravstveno.

To bi bilo ok samo u slucaju da se ispuni sledeci uslov:

Da porez koji ce radnici sad sami placati ne bude veci od povecanja plate koje bi trebalo da dobiju jer sad na njih direktno pada ovaj porez.

Znajuci kako razmisljaju mnogi poslodavci u Srbiji, siguran sam da velika vecina njih nece povecati plate svojim radnicima za tu sumu koju su ustedeli (a realno bice gomila onih koji nece povecati plate uopste), pa ce ovime biti osteceni svi oni koji primaju platu.

Zamislite recimo situaciju gde covek prima 20 000 platu, i sad mu plata ostane ista, a jos mora da deo tih 20 000 odvoji za novi porez.

Meni ovo deluje kao uzas u najavi.

Dejan

pre 10 godina

Kod nas prvo moraju da se urade socijalne karte svih gradjana, pa onda da se propisi donose u skladu sa tim kartama. Znam coveka, koji je formalno invalid (iako se to ne vidi kada ga vidis), prima preko opstine neku naknadu, a vozi mercedes i vodi privatan biznis. Ili drugi primer, u vrticu gde ide moje dete, jedno dete dovodi lik u dzipu (od 20.000 evra) a placa pola iznosa jer ima "mala primanja" i zena mu ne radi.
Ili, drzava daje pare (kad se rodi dete) i nekom ko je nezapsolen i ljudima poput Miskovica, Djurica, Djilasa...
Sta hocu da kazem? Nasi zakoni ne mogu da budu isiti za sve, vec da su u vezi sa tim socijalnim kartama, tako da onaj koji stvarno nema dobije vecu pomoc od onog koji ima.
A kod nas se svi zakoni donose za sve. Kada se deli 13 penzija penzioenrima, dobije je i onaj sto ima 12.000 penziju i onaj sto ima 80.000 dinara. To je sve jedna velika nepravda i bacanje novca.

Sadista

pre 10 godina

Sjasi Kurta da uzjasi Murta ! Ovo ni u komunizmu nije bilo,a i mnogo bogatije zemlje ne rade to. Nas ministar izgleda da voli mnogo da prica ,a malo da radi. Drzava da uradi da bolesni imaju stvarno lecenje, bez glupih komisija koje imamo, mogucnost lecenja i lekova za koje ne placati participacije, a za nezaposlene koji su prijavljeni na biro rada oni imaju zdravstveno.

nerealno

pre 10 godina

@realno
To sto vi pisete nema veze ni sa cim. Shvatam ja vasu ljutnju na nedostatak srece da se i vi recimo zaposlite u Kolubari, ali razumite vec jednom da je eps(pa i kolubara)proizvodna firma, a ne drzavna administracija. To sto ga politicka rukovodstva cine neefikasnim ne menja na stvari da ceo sistem proizvodi, distribuira i prodaje realan proizvod. Isto vazi i za telekom i jos mnogo drugih javnih i po vlasnickoj strukturi drzavnih preduzeca. Sadasnja vlast potrebe za reformama pravda demagogijo o 700 000 radnika koji su kao paraziti na ledjima radnika u privatnom sektoru. Stvarnost je da su jedini paraziti politicari sa po 5 plata iz budzeta.
Smanjenje ionako malih plata u javnom sektoru nece vama podici platu u privatnom sektoru, vec naprotiv. Ne moze se traziti od hirurga da bude svetska klasa, a oporezovati ga dodatno ako ima vise od 500EUR. Ne moze se tretirati lekar, profesor u skoli, inzenjer u institutu kao trosak i parazit na ledjima isto kvalifikovanih ljudi, ali koji rade u privatnom sektoru. Ako necemo da svi mogu u skolu ili da se lece tad hajd da tako i uradimo. Nece biti vise "parazita" lekara, profesora...

MILENKO

pre 10 godina

prosipanje iz supljeg u prazno...neplatis na mostu,platis na cupriji...ma mani me ovih nazadnjaka koji nemaju blage veze sta pricaju,samo melju,melju,melju u prazno...izboriii

Pedja

pre 10 godina

A zasto drzava ne kaznjava one poslodavce koji svojim radnicima ne uplacuju doprinose?????????
(Goran, 14. januar 2014 22:27)

Zato što su dobri drugari.

Munja

pre 10 godina

..."značajno smanjivanje doprinosa na najniže zarade“. Tako bi, kako precizira Stevanović, poslodavci na najmanje plate plaćali samo minimalni penzijski doprinos, dok bi sa povećanjem zarada progresivno rasle i dažbine.

Predlog je u suštini dobar, ali u našem slučaju motiviše još više poslodavaca da plate smanje na minimalac, a ostatak daju na ruke, što će još većem broju zaposlenih smanjiti penzione doprinose, a samim tim jednog dana i njihovu penziju.
Država treba da reaguje i da na neki način onemogući poslodavce da ceo iznos zarade ne uplaćuju na račune zaposlenih i tako izbegavaju poreze i doprinose.

ja

pre 10 godina

A sta mislite o tome da ukinete sva opterecenja na plate pa da podignete PDV na 15/25% ? Cist racun, duga ljubav, ko vise trosi vise i drzavi poreza placa, ko ne trosi nista para, taj je ionako socijalna kategorija pa mora od drzave da dobije "za dz" lecenje jer to je u 21-vom veku obavezno! Meni ne bi bio problem da sve poskupi jos 5%, vec sam navikao...
Moram priznati da nemam predstavu koliko drzava ubere mesecno para na konto poreza na zarade i doprinose na zdravstveno, ali verujem da bi povecanje PDV-a to amortizovalo.
Pojednostavilo bi pravila igre pa bi stranci radije otvarali firme u Srbiji. Dogovori se za platu sa radnikom, isplati platu i to je to. Radnik od te plate mora kupovati robu, u robi je PDV, drzava deo tog pdv-a preusmeri za besplatno zdravstveno i svi zadovoljni!

Pazite caku, PDV placaju i oni sto rade na crno... placaju tako sto od para koje na crno zarade ipak moraju kupiti nesto u prodavnici ... time se na kulturan nacin uzima pare i od njih :)

Darko

pre 10 godina

ok,u redu,al ajde ministre da te pitam nešto,zašto je moja supruga potpisala kod privatnika ugovor na mesečnu zaradu od 22 hiljade,a prima 17 hiljada...i zašto radi dnevno po 10 sati 6 dana u nedelji...?jel to vredi 17 hiljada?...brukate ljudski rod...

Iz šupljeg u prazno

pre 10 godina

Još jedan način da se novac sliva na jedno mesto gde o predlogu raspodele sredstava odlučuju, od stranaka zavisni, ministri a ne zakon.

I do sada nije bilo adekvatne kontrole nenamenskog trošenja, a samo predpostavite kako će izgledati fond za zdravstveno osiguranje i lečenja kada se budžet "istanji" otplatama ogromnih kredita i od ministara izglasanim "namenskim" trošenjem za "potrebe" države.

Fond za zdravstveno osiguranje mora ostati neprikosnoven i nedodirljiv i jedino može biti namenski dopunjavan iz budžeta a nikako da se stavi "na raspolaganje" ministrima koji kroje budžet.

O zamiranju privrede nakon povećanja poreza da i ne govorimo, čime će rupa u budžetu postati još veća i nagon za "zahvatanjem" i popularnim "preuzimanjem" pojačan.

sta je ovo?

pre 10 godina

Topli obrok se placa 1 din po satu. A negde ne ceo nego 0.8 din...a ngde malo preko 1,20 dinara
Mnogo njih tako prima. Pa sta da kupis za 8 dinara dnevno. Znaci za nedelju dana moze da dodje neka kifla u obzir. Sramota!

mail

pre 10 godina

Drzava mora negde da uzme te pare. I sada ce umesto od poslodavaca da uzima od nas koji radimo kod privatnika. Prema tome, neka ukine on to ovima u drzavnoj upravi, posto im je on poslodavac i on ce da namakne pare. A mi kod privatnika da dobijemo povisicu, jel ce drzava ili mi kod nekog privatnika da uplatimo zdravstvo.

daevon

pre 10 godina

Vidim da bi svi da se leče džabe. Sistem je nepravedan, neefikasan, nelogičan.
Viđao sam "socijalne slučajeve" kako dobijaju besplatne operacije, imaju mobilni koji košta kao moj auto, džipom im dolaze deca u posetu, lekari im se smeškaju i rade preko reda (pogodite zašto). Za istu stvar, moja majka koja ima penziju 30000, morala je da plati pola troška oko 500e.

Svaki građanin treba sam da uplaćuje doprinose. Da bira kod koga će da se osigura. I da dobije bruto platu na ruke (na račun).

Teslaboj

pre 10 godina

Ljudi koji bi se lecili, ne lece se iz obesti, nego iz bolesti..

Mozemo da sacuvamo zdravlje ljudi, makar sve ostalo propalo, ostalo nije ni bitno.

bane

pre 10 godina

Prebaciti finansiranje zdravstva iz fonda obaveznog osiguranja u budžet je zapravo fantastična ideja. Uštede na troškovima državnih birokrata bi se lepo preraspodelile u zdravstvo i svi mi (osim onih ogavnih parazita koji ispijaju kafe po ceo dan o trošku nas) bismo živeli malkice bolje.

Ketn

pre 10 godina

Izvinite ali drzavno zdravstvo je katastrofalno, a oni sad hoce da povecaju porez na plate radi tehnicki i kapacitetno katastrofalnog drzavnog zdravstva.. Na kraju nek svako ima svoj izbor zdravstvenog osiguranja preko privatnih ili drzavnih klinika, gde svako uplacuje gde hoce i koliko hoce i gotovo (direktan posao izmedju klinika i pacijenta, drzava je samo nadzorni organ, a ne preko lopovskog drzavnog sistema), i neka hvala da nam "genijalci" namecu kako misle da je najbolje, dajte nam izbor kakvo lecenje hocemo a ne novi namet i nametanje odrzavanja raspalog drzavnog zdravstva jer Vama trebaju nasi novci gospodine Radulovicu!! Sramota sta pokusavate...

Milan

pre 10 godina

Ovaj Radulovic je ili neki genijala kojeg niko ne razume ili totalni idiot ...
(Milos, 14. januar 2014 22:37)
Nije genijala a nije ni idiot.Zivio je u Kanadi,gde ja jos uvek zivim.Nema nikakvih doprinosa(postoje dva davanja:za nezaposlenost 1.9 % i za penziju 4.9 % od primanja).Nista se drugo ne placa.Budzet se puni iskljucivoi iz porez ana plate i na imovinu gradjana,kompanija i iz poreza na dobit kompanija.Toi je sva pamet.Vrlo je malen rad na crno i svi placaju poreze.Nema nikakvih doproinosa ,ni z azdravstvo ni za socijali .Znaci,sistem postoji i treba da se ima politicka volja.Neko ce reci nemoj da poredis Kanadu i Srbiju.Tacno i ne mogu se porediti.Na zalost Srbije.Ne mozes ziveti u stanu od 100 kvadrata u krugu dvojke a nemati z aporeze.Ne mozes imati jahtu a da te neko ne upita odakle ti.Ne mozes komsiji popravtiti bojler ako nemas kompaniju(nasi to rade ali kanadjani retko).Sistem funkcionise.

Ekonomista i državni službenik

pre 10 godina

Isto će biti teško naplatiti porez na zarade od poslodavaca, naravno kad država duguje privredi jako puno...

Ali ima jedna jako pozitivna stvar, efekat o kome se trenutno sada ne razmišlja, ako bi se ovakva promena sprovela: skinuo bi se mrak i zdravstvo bi moralo da postane transparentno ako bi se finansiralo oz budžeta.
Budžet rzzo je potpuni mrak za gradjane, dok državni organi na budžetu ipak su transparentni, u zakonu o budžetu se može dosta toga pročitati gde pare odlaze...

Verujem da će otpor da bude strašan, rzzo bi onda postao suvišan, malo bi se pojačali kapaciteti ministarstva zdravlja, ali rzzo bi izgubio moć, a posebno da ugovara velike nabavke sa farmaceutima...

Deluje ovaj predlog kao utopija, a veliki rizik je da bi na taj način usluga gradjanima opala potpuno...

Mene takodje zanima, kako to da poslodavci koji ne plate redovno dažbine državi ne idu pod stečaj, i koji su to poslodavci u ime čijih interesa onda treba da država faktički snosi njihove gubitke na taj način???
On ne plati doprinos, a država mu oprosti i leči besplatno radnika, umesto da ga otera u stečaj i namiri radika iz stečajne mase? Kom gubitašu su planirali da ovako učine, da to nisu javna preduzeća možda, za koja je odgovoran upravo ministar privrede?
Ja bih rekla da je ova medvedja usluga nije dobra!

ganjanin

pre 10 godina

Jedina ideja iza ove priče je da se teret prebaci sa poslodavca na zaposlenog.
Ovo je apsolutni dokaz da će stečajni upravnik likvidirati privredu. Ova mera neće spasiti preduzetnike, već će biti značajna velikima sa stotinama i hiljadama zaposlenih, ali će zato zbog populističkog paravana dodatno degradirati zdravstvo.

rad(e)nik...

pre 10 godina

Ovom uredbom i novim Zakonom o radu sprečilo bi se da radnici nemaju zdravstveno (overa knjižica), da nemaju uplaćen radni staž pa se pred PIO pojave sa "rupama" u stažu, poslodavci bi se naterali da redovno uplaćuju plate zaposlenima... A zaposlene bi naterali na veću odgovornost na poslu.

Milos

pre 10 godina

Jos jedna populisticka izjava ministra koja ce dovesti do toga da tek sada poslodavci nece uplacivati zdravstveno osiguranje radnicima.
Isto to su vec uradili kada su objavili da se nece placati pretplata za RTS 6 meseci pre ukidanja i onda su i oni koji su placali prestali da placaju.
Ustvari, najobicnija izjava za narod pred izbore!

Ona koja placa zdravstvo a mora privatno da se leci

pre 10 godina

"istovremeno sa ukidanjem zdravstvenog doprinosa, država bi poreskom reformom podigla porez na zarade i promenila način njegovog plaćanja" ... Ha, Ha, Pa onda lepo recite da ce ZAPOSLENI PLACATI ZDRAVSTVENO OSIGURANJE NEZAPOSLENIMA, a ne da TAKO VELOKODUSNA DRZAVA BRINE I SVOJIM GRADJANIMA!
Jos jedna farsa iz supljeg u prazno ne bi li nakrpili jos koji glasic... Tuzno.

najrealnije

pre 10 godina

Ja sam radio jos osamdesetih kod privatnika,gradjevinskih preduzimaca kad Vi tj 99% vas niste znali sta je privatni ili javni sektor,i npr.imao sam kroz dnevnicu mesecno 3-4 puta vise,nego moj otac vrhunski zidar u gigantu tadasnjem drustvenom preduzecu tj pun naziv Radna organizacija"RAD".I u tom periodu nikad povika nije bila ko je javni,ko privatni sektor.I danas odem privatno kad me neko pozove,ali sta je meni kriv neko u drzavnom sektoru,on ima poslodavca drzavu,ja gazdu nekoga ili sl. Najgore je sto mi nemamo privatni sektor,pravi,sve je to smuti,prospi,usluge,tange frange,i ko koga da ne kazem.Dok ne bude proizvodnje prave u svakom mestu da 10%-20% stanovnistva radi minimum u proizvodnji,masina,opreme,traktora,kombajna,autobusa,automobila,vagona,brodova,zelezari,i itd,itd kukanja,kukanja bice na pretek.Kriv Janko,kriv Marko. A u tom drzavnom sektoru znam da 65% ljudi radi za manje od 35000 dinara,spremacica ima 16.000,00 npr,a cisti kabinet ministra npr. Nego mi mislimo ko radi u nekom ministarstvu poistovetimo ga sa funkcionerima,i sl.

juca

pre 10 godina

Baki, 14. januar 2014 23:05)

pa kako da radikali da znaju da privatnici isplacuju bruto platu i da povecanjem nekog drugog poreza ce radnik ustvari dobiti manju platu, kada svi oni rade u drzavnom sektoru? i sada ti je valjda jasno koliko oni poznaju privredu!!! Ali to da se ukine placanje zdrav.osiguranja to je prava stvar, onda cemo mi sami kao sav normalan svet da odlucimo sta cemo sa tim parama, a drzava treba sama da placa zdrav.osiguranje za socijalne slucajeve ...

Vidimo se uskoro, Kanado

pre 10 godina

Vidim da će se sve na kraju slomiti na leđima srednje klase i onih koji vuku ovu zemlju. Radim kao crnac (inženjer kod privatnika) i na moju platu od oko 100.000din poslodavac sad plati oko 70.000 din. poreza i doprinosa, malo li je! I šta ja dobijem za te pare: Zdravstvenu uslugu kao i da nemam, šalju te uvek kod privatnika, usluge javnih službi NULA, jednom, kad sam se 14. dan nakon podnošenja, raspitivao za jednu uslugu koju su po zakonu obavezni da urade najkasnije za 7 dana, rekli su mi "žali se vladi". Dok dođem do penzije para sigurno neće biti! Tako da moja firma bukvalno bace te pare svakog meseca u rupu bez dna! Vidim da ni to nije dovoljno i da svi treba da budemo socijala! E, svetla naša budućnosti!

min

pre 10 godina

Strašno. Šta su sve spremni ispirači naših mozgova.
Da citiram samo jednu rečenicu: "Sadašnja situacija da kažnjavamo radnike zbog toga što im poslodavci ne plaćaju doprinose je apsurdna". Koja "briga" za radnike! Apsurdno je jedino to što država NEĆE da naplati doprinose od poslodavaca, iliti onih koji vuku društvo napred, iliti tajkuna, iliti, eh baš i ne smem da napišem sledeću reč. Treba zaista amnestirati sve kriminalce. Da li je u razvijenom svetu kriminal neplaćanje doprinosa, tj poreza? Čak i najteži. Pa i Kapone je osuđen zbog toga.
Jedna od konstanti ove države je da svaki sledći zakon, svaka sledeća izmena zakona, radnike sve više približava robovima. Živela robovlasnička Srbija!

Igor Markovic

pre 10 godina

Kratko i jasno- sram Vas bilo! Ovakve gluposti i nebuloze su servirviraju slabo obrazovanim i neobrazovanim biracima, koji treba da progutaju ovu smejuriju od predloga pred izbore! e pa ja necu gospodo da placam za nekog drugog zdravstveno, jer ni ovo sto mi pripada nemam! Sve sto bih i pomislio da uradim kod lekara, moram privatno da radim! O trudnicama i da ne pricam, na drzavnim klinikama mogu da se samo porode, uz naravno masnu cast anesteziolozima, ginekolozima i ostalima!!! Da Vam je stalo zaista do naroda, onda bi ovaj karikaturni ministarcic lepo rekao nema zdravstvenog, nema socijalnog, placa od bruto zarade ko koliko i kako hoce, i to u drzavni ili privatni fond, sasvim je svejedno. Zbog ove izjave cete dobiti nesto glasaca jednostavnijeg mentalnog sklopa (na zalost vecina u Srbiji), ali ce zato svi pametni svakako glasati pre za Pikca recimo, nego za prve, druge i 36. podpredsednike, i ove izmisljene ministarcice! Daleko vam lepa kuca, komunisti u pokusaju!

Komša

pre 10 godina

"... zato što im poslodavci nisu uplatili doprinose..."
Ne platiš struju - isključe
Ne platiš telefon - isključe
Ne platiš kiriju - izbace te
Ne platiš doprinos - ?

PS.
Ako mi poslodavac ne isplati zaradu da li mogu da napunim korpu u prodavnici o trošku budžeta?Neću mnogo.Samo onoliko koliko mi treba.

ksenija

pre 10 godina

Rezultat bi bio status quo. I danas ljudi celog zivota uplacuju, pa kad im zatreba pomoc dobiju nista. Jednoj mojoj komsinici, zena od 85god, pozlilo. Njen sin zvao hitnu pomoc, pitali ga, koliko ona ima godina. I kad su dobili odgovor, rekli su da nece doci.

Uros

pre 10 godina

Ko trenutno nema zdravstveno. Samo zaposleni kod kojih postoji problem u plaćanju doprinosa. Svi ostali imaju. Koliko je ovo broj, recimo oko 50 hiljada, tu spadaju ljudi koji rade kod privatnika i kojima se ne izmiruju obaveze i oni koji ne primaju plate.
Oni koji rade na crno imaju doprinosi jer su zvanično nezaposleni.
Koliko ima ljudi koji radi na administraciji vezano za zdravstvene knjižice. 3 do 4 hiljade. Mnogo je jeftinije da onih 50 hiljada dobije zdravstveno, a pola od onih 3 do 4 hiljade otkaz. Ovo govorim samo o parama, a da ne govorim o uštedi svih na vremenu. Takođe nema bacanja para na nove zdravstvene knjižice.

bromazepan 3 dinara

pre 10 godina

Sve ide ka tome da je nebitno jesi li privatnik ili si drzavna jasla, jer ces morati da placas porez na zaradu, profit, itd. E sad, bas bih voleo da ih vidim da naplate od Miseta.

Zli Zo

pre 10 godina

Sve logicno, da ne moz' biti logicnije. Umesto da drzava bude drzava i odmah kaznjava preduzeca koja ne placaju doprinose, ona se igra drzave.

michigan

pre 10 godina

Zivim u Americi, placam godisnje za zdravstveno osiguranje $2300 dolara + placam pregled kod lekara $25 a kod specijaliste $35. Prvih 4600 dolara godisnje eventualnih troskova za lecenje placam iz svog dzepa a tek preko toga troskove snosi osiguravajuca kompanija. Kada se uzme u obzir koliki je budzet za zdravstvo u Srbiji ono sto se dobije je veoma mnogo.

srbin

pre 10 godina

Ja ništa ne razumem ovaj "novi" zdravstveni sistem. Moraš da imaš izabranog lekara kod kog zakazuješ pregled - po 3 nedelje unapred? Kada dobiješ lekove, plaćaš ih po 50%, a participacija 50 din. po svakom koraku u zdravstvenoj ustanovi. Pre je bilo, fali ti nešto, odeš kod lekara, sačekaš, primi te, lek koji je na recept je besplatan, a koji nije na recept platiš i sve ok. Šta je sada ovo, nije mi jasno. Uglavnom, nedavno sam baš na b92 čitao da od 54 evropske, Srbija je na 54. mestu po kvalitetu zdravstvene zaštite.

Bojan

pre 10 godina

u 2 reči - žele da nama, manjini koja uredno plaća sve poreze, dodaju novi namet kojim bi plaćali

1) svoju potpunu nesposobnsot da sprovode zakone
2) javašluk u naplati doprinosa koju veliki broj poslodavaca ne plaća, a država ne ume - čitaj ne pada joj na pamet, da juri i kažnjava (nagradno pitanje - zašto?)

Dokle će više "mirna raja" da trpi javašlije i haračlije?

SSSS

pre 10 godina

Poenta je u tome da ovakvo zdravstveno osiguranje kakvo je sada plaćaju svi koji rade a od njega se leče i oni koji su zaposleni i oni koji nisu, dakle velika većina građana ga ima. Zaposleni kroz overene zdravstvene knjižice na osnovu uplaćenih doprinosa a nezaposleni tu overu rade kroz službu za zapošljavanje. Pošto od oko 1.7 miliona zaposlenih preko 700 hiljada radi u državnim službama i javnim preduzećima koja su mahom gubitaši realan novac u budžet za zdravstveno osiguranje uplaćuje svega oko 950 hiljada zaposlenih i taj novac ni približno nije dovoljan za potrebe lečenja oko 7 miliona građana pa se veliki deo tog troška svakako prebacuje iz budžeta odnosno iz drugih poreza. Uz sve to oni koji su zaposleni moraju da overavaju knjižice svakih 6 meseci i da sami dostavljaju potvrde da su za njih poslodavci platili doprinose, dakle ta mašinerija fonda nije bila u stanju napraviti ni neki informacioni sistem koji bi se povezao sa poreskom upravom. Pošto se već većina potreba fonda i sada finansira iz budžeta onda bi bilo mnogo efikasnije prebaciti sve na budžet, rasteretiti privredu tog dela koji plaća iz zarada zaposlenih i taj deo nadoknaditi od nekog drugog poreza, ukinuti zdravstvene knjižice i nepotrebu overu i rešiti se gomile nepotrebne administracije i radnika u istoj koji mogu raditi i neke druge poslove ako za to ima potrebe ili dobiti otkaz. Jeftinije a efikasnije.

penzioner

pre 10 godina

penzioner sam, izdrzavam fakultetski obrazovanu cerku koja radi u firmi koja je u blokadi od maja meseca prosle godine,ja joj placam sve ukljucujuci prevoz,topli obrok..
od tada dinar nije primila,kad je bilo sta da se radi ,rekao sam bolje radi nego da mi svaki dan spavas duze i da ne znas sta ces sa sobom,momentalno radi tri posla u firmi jer su je mnogi napustili,nema overenu zdravstvenu knjizicu,sve preglede i lekove placam.DAJTE POSLA ZA MLADE dzaba nam kosovo.. i sve ostalo ako tonemo u gladi i nemastini.pozdrav svima koji misle slicno kao ja.

mrmlj

pre 10 godina

@Ne daj boze dugog cekanja: procitaj tekst ponovo posto iz prve nisi shvatio poentu - vise se nece placati doprinosi za zdravstvo ali ce se uvesti novi porez na zaradu, koji ce biti veci od trenutnih doprinosa za zdravstvo. koje ce to pare ostati onima koji sami placaju svoje lecenje? jos ce imati i manje, zato sto ce svaki zaposleni koji bude placao te namete redovno morati da pokrije deo troskova za onog koji ih ne placa. sve u svemu, plemenita je ideja da svi dobiju zdravstveno ali mi je vise dosta te drzavne plemenitosti koja se placa iz mog dzepa.

Prosvetiteljstvo

pre 10 godina

1 ministar zeli da rastereti platu od dodatnih troskova, drugi zeli da je dodatno oporezuje. Ministri rade, nemaju vremena za izjave, a ne ovo. Uostalom za sta da se smanjuje plata za zdravstvo gde mogu da crknem dok zakazem, pa posle dok sačekam 3 sata da me nadrkana doktorka primi i nista ne obavi kako treba. Svi imate neke lepe zelje, ali ne umete nista.

SNS prevaranti

pre 10 godina

Ovi su šarlatani i prevaranti...Jadni, ,,dobri-prepošteni'' poslodavci, sve mi suze krenu kad slušam kako su oni jadni, pa eto sve moraju da plaćaju, pa ih, kao, država i radnici ,,deru''...pa ih treba osloboditi od svog plaćanja, kako bi mogli da kupe veću vilu, dužu jahtu, još koji avion...još koje preduzeće da kupe i upropaste ga...Pa ti poslodavci ojadiše banke, ojadiše fondove...ne plaćaju poreze, ne plaćaju struju, komunalije...ne plaćaju radnike...ništa oni nikome ne plaćaju i ,,žale se'', malo im je što su nas opljačkali, hoće još i još..., a njihovo lično bogastvo je itekako uvećano, njihovi privatni računi su itekako veliki, njihova deca itekako dobro žive, sa 20 godina voze automobile od 30.000 evra i divljaju...Kako bi ih ja naučio pameti, samo tako...ne plati jedan mesec odmah mu sa privatnog računa skinem novac i naplatim, oduzmem mu vilu i naplatima...oduzmem mu preduzeće i naplatim dug...pa bi se svi naučili pameti. Međutim, ne vredi ništa, ti tajkuni imaju mnogo para, finansiraju ministre i političare da rade za njih.
Neka se objavi javno ko je i na koji način opšljačkao Privrednu banku Beograd i kada budete videli na koji način su uzimani krediti i ko je uzimao te kredite, koje nije imao nameru da varati...biće sve jasno - da se radi o organizovanoj pljački, a koju, gle čuda, opet svi mi plaćamo, jer je država preuzela na sebe da plati štetu, zadužila se...
Providni su neki ovde, plaćeni navijači od strane tajkuna, da hvale budalaštine korum. političara

d

pre 10 godina

Vas u javnom sektoru treba da je sramota. Osim ove dece koja su vredna i i pri tom još i ljubazna, vi ostali ste katastrofa. Treba vam dosta vremena da shvatite ili uradite bilo šta. Nikada niste mrdnuli iz svojih kancelarija niti se potrudili da naučite nešto. Gledate svojim ribljim pogledom kad vam neko priđe i ako ne znate da uradite to što treba, i oprostila bih vam, ali lenjost i neznanje kako da se pristojno ponašate ne mogu. Imate sve moguće povlastice, prekoračenja na bankovnim računima, kupovine u svim prodavnicama preko administrativnih zabrana. Čime ste to majke ti opterećeni. da li znate šta znači biti godinama bez posla? Nemati ni karticu niti bankovni račun. Ako nešto i uradite, krvavo odradite, da biste ispoštovali rok i stigli, jer to nisu državne jasle pa te boli uvo kad ćeš da uradiš i dal' ćeš uopšte da uradiš. Pokrijte se ušima jer niste sposobni ni za šta. Ako treba od vas da dobijem bilo šta, ići ću sa fakultetskom diplomom radije da čistim ulice, nego da mi vi plaćate.

q

pre 10 godina

dajte nam izbor više! dosta harača lažni komunisti! neka bude dostupno svima, ali najosnovniji slucajevi, ovako ce samo na papiru biti "sve" a u praksi nista, to jest, tenderi ce i dalje biti raspisivani polovinom godine, a ostalih meseci ce umirati jer nema lekova, stentova, materijala, centri nece imati ni igle ni konce, liste cekanja kilometarske, a niko ne moze da plati i da se leci drugacije. . .

Milutin

pre 10 godina

Nisam siguran kako je to moguce... Ustvari, setio sam se, jel' to kad Kinezi udju sa investicijom od deset hiljada milijardi? Salu na stranu, verovatno se u tom slucaju spremaju novi porezi. Ok ako ce svima biti bolje ali malo se plasim takvih revolucija sa finansiranjem zdravstva kod nas.

GAVRA

pre 10 godina

Onda mi sto radimo, trebalo bi za sve gradjene da placamo poreze. Sredite sivu ekonomiju , a ne udarajte po dzepu gradajan koji vec placaju sve obaveze.

poslodavac

pre 10 godina

A zasto drzava ne kaznjava one poslodavce koji svojim radnicima ne uplacuju doprinose?????????
(Goran, 14. januar 2014 22:27)

Pa kažnjavaju ih i oni zatvore firme jer ne mogu da se izdrže svi nameti države. I onda bude još gore jer se pozatvaralo sve.

Rešenje je da se zaustavi odliv na one koji ne treba da dobiju, da bi bilo za one koji treba da dobiju. I drugo, da svako plaća osiguranje za sebe.

drmr

pre 10 godina

Ovako ostane taj porez na drzavu predje zdravstveno a od tih para lepo redom jedna po jedna bolnica da se renoviraju i sredjuju da se kupuju novi uredjaji koji ce leciti ovaj narod sta kome vredi sto vi placate zdravstveno ili sto ga mi placamo kada doktori nemaju cime da lece...
racunica prosta mesecno po 1000 dinara od milion zaposlenih to je 10 miliona eura= full bolnica svaka 3 meseca 30mil.eura full po svetskim standardima
5 godina i nema bolnice u kojoj malter opada i u kojoj skener neradi

dvds

pre 10 godina

Obavezno zdravstveno osiguranje za celu naciju je dobra, socijalna i solidarna ideja, ali ne može tako da se uvede kao spisak lepih želja jednog ministra.Šta o svenacionalnoj javnoj raspravi prvo, ako smo mi uopšte zreli za tako nešto?

Toma

pre 10 godina

Zar nije donet zakon još 2000 godine, da nema plate dok se ne izmire porezi i obaveze. Kada bi se on poštovao bilo bi para i za zadravstvo, ali i za sve ostalo. Zato ministre, prvo uvedite da se u Srbiji poštuju svi zakoni, i biće para za sve.

peraperic kg

pre 10 godina

...Sadašnja situacija da kažnjavamo radnike zbog toga što im poslodavci ne plaćaju doprinose je apsurdna", tvrdi Stevanović,savetnik ministra.

Brate-savetnice, jel si ti tacan???? Pa kako sme jedan visoki vladin cinovnik da izvali tako sta, kako si uopste dozvolio (kao predstavnik vlasti) da poslodavci ne uplacuju...eh srbijo...

Slo

pre 10 godina

@Vladimir
"Da se poslodavci kaznjavaju za ne placanje zdravstvenig osiguranja ovoga ne bi ni bilo."

Da li ti uopšte shvataš šta si napisao?
Da li uopšte shvataš da bi velika većina poslodavaca uplaćivala sve što je potrebno uplatiti, samo kada bi imali odakle da uplate?
Da li ti uopšte shvataš da takve ne možeš ni kazniti, jer da bi se kazna platila, potrebno je imati novac ?

Po tebi - trebalo bi sve kažnjavati, a ne shvataš da je sledeći potez poslodavaca masovno otpuštanje radnika, a u drastičnijim slučajevima i zatvaranje firmi koje danas i u ovim uslovima bar koliko - toliko rade i obezbeđuju radnicima bar kakve - takve prihode.
U ovom trenutku, tvoje metode su ravne sečenju grane na kojoj sediš. To se tako ne može raditi, već je potrebno sagledati problem sa svih strana i pažljivo povlačiti poteze. Nalazimo se na veoma klizavom terenu i svaki potez koji bi poremetio balans može da bude koban.

Da li je ovo dobra odluka ili ne ... to će samo vreme pokazati. Da je zanimljiva - jeste. Koliko je realizacija realna? Recimo da je moguća ...
(Petar, 15. januar 2014 00:40)

Petre, Petre,

Da li je vlasnik firme bio upoznat pri otvaranju firme treba da plaća zdravstveno osiguranje za svoje zaposlene? Predpostavljam da jeste....Molim Vas, plaćanje zdravstvenog osigoranja je obavezno i nije mi jasno zašto se poslodavci zbog neplaćanja istog ne kažnjavaju nego se kažnjavaju zaposleni.

Besplatno

pre 10 godina

Besplatno zdravstveno nemogu da isfinansiraju ni mnogo jace i stedljivije socijalistcke drzave. Povecanje poreza na plate koji je medju najvisima na svetu je tek poseban koncept. Ukidanje obaveza prema zaposlenima. Kad ovaj zavrsi sa reformom naseg sistema, nece da ostane kamen na kamenu. Evo prostog pitanja, ako se bas toliko zalaze za dobre zakone sto recimo ne prepise nemacki koji itekako stiti poslodavca ali i radnika. Nego svi znamo u ciju korist to radi, i ko si ti glasaci naprednjaka koji ovi podrzavaju.

milan

pre 10 godina

Kao i uvek naša država traži metode kako da ona izađe iz svojih obaveza. Da nebi uveli kontrole tj. više posla i obaveza za nju država traži metode kako da ipak ubere lovu sa minimalnim svojim obavezama, Zašto se za primer ne uzimaju one države kod kojih taj princip kontrole plaćanja doprinosa pa i poreza funkcioniše kao recimo Nemačka. U interesu ministra treba da bude da se na vreme razlikuje žito od kukolja a ne sve pomešati pa šta ispadne. Nema ni malo logike u tome da će biti jeftinije za državu da onaj minimum koji će je koštati to je pred finansiranje zdravstva ako ništa drugo.

Slave

pre 10 godina

Vidim da neki se zale zasto moraju da placaju zdravstveno i za one koji ne rade.

Nemojte da vam bude zao sto placamo lekare, ucitelje i vaspitace, oni nam trebaju svima.

Treba da vas je zao sto placamo pregojenu administraciju i razne agencije za SIS, gde se primaju ogromne plate za nikakav rad.

Lud Zbunjen

pre 10 godina

Ovaj predlog je s jedne strane dobar: ukidanjem doprinosa za zdravstvo i prebacivanjem na budzet postize se da, bukvalno, sve firme moraju da izdvajaju za zdravstvo, a kroz placanje poreza drzavi. Na taj nacin, barem sto se lecenja tice, radniku ce biti svejedno da li je prijavljen ili ne, jer ce se svakako leciti.
S druge strane, predlog je los: ako zdravstvo bude krenulo da zahvata pare iz budzeta, zahvatace mnogo jer je zdravstvo po prirodi stvari skupo (cak i ako se desetkuje zdravstvena birokratija, ostaju skupi lekovi, skupa potrosna oprema, skupi instrumenti i aparati za dijagnostiku i lecenje, odrzavanje zdrsvstvenih ustanova i obnova i izgradnja novih klinika i bolnica,povecanje broja lekara-jer ce se povecati broj pacijenata) i to ce NEMINOVNO DOVESTI DO POVECANJA POREZA, pa investitori u Srbiju nece vise dolaziti, a i ovi koji su ovde, oticice iz Srbije, pa ce u drzavnoj kasi biti manje para i opet propade i zdravstvo i prosveta i drzava. E, da bi to sprecila i smanjila troskove lecenja, drzava ce verovatno reorganizovati celo zdravstvo i tako ostaviti besplatnom samo primarnu zastitu, a svako drugo lecenje (dijagnostika raznim aparatima, kompletna hirurgija, lecenje pacijenata u bolnicama, razne patronaze, cak i porodjaji) ce pacijenti MORATI DA PLATE IZ SVOG DZEPA! Kako bi to izgledalo u praksi: Dodje pacijent kod doktora, ovaj mu konstatuje infarkt - super: besplatan je taj pregled i ta konstatacija. Ali treba uraditi srcani bajpas!
'Gospodine, a jel' imate vi para za tu operaciju?'
'Pa nemam, odakle mi? Ja sam nezaposlen/najamni radnik s minimalcem/penzioner...'
'Onda nista. Sledeciiii!'

Evo resenja!!

pre 10 godina

Ako Fulam razvali Arsenal u gostima sa vise od pet razlike, a Kardif preorkrene u drugom poluvremenu u Mancesteru, eto nama besplatnog zdravstvenog osiguranja. Krsticu reaguj!

jovana

pre 10 godina

(slavoljub, 14. januar 2014 23:40)
Gresis Slavoljube. Stranci postuju zakoni i placaju sve dazbine, ali nazalost nasi privatnici to ne placaju niti postuju.

VV

pre 10 godina

Poslodavci koji ne placaju zdravstveno, nece placati ni taj novi porez. Samo ce se teret njihovog krivicnog dela ravnomernije rasporediti na sve gradjane Srbije. Treba kazniti poslodavce koji svojim zaposlenima ne uplacuju staz i zdravstveno i koji im poreze i doprinose uplacuju na minimalac, a ostatak i daju na ruke. To su pijavice i paraziti koji nas ubijaju. Ne moze svako da ima firmu i bude sef. Ako nisi sposoban da posteno placas radnicima i drzavi, eto ti lopata pa kopaj. Ne dam da mi zavlacis ruku u dzep, da ne bi placao zdravstveno svojim radnicima, da bi tebi ostalo vise para. Los potez Ministre Radulovicu.

Zoki

pre 10 godina

Potpunom logično rešenje. Javni zdravstveni sistem će se finansirati iz budžeta, od poreza. Porez će biti veći, ali će u isto vreme moći i da se uštedi, jer će se smanjiti obim administracije u zdravstvenom sistemu.

Ne plaćaju poslodavci doprinose - nego zaposleni. Više doprinosa = manja plata, računica je jednostavna.

Srbiji je neophodna poreska reforma kojom bi se izjednačio porez na prihode, bez obzira da li se radi o prihodu iz radnog odnosa, honoraru ili nećem trećem. Jedina razlika trebaju da budu progresivne poreske stope, u zavisnosti od visine prihoda.

Neko je pomenuo da poslodavci trebaju da isplaćuju platu po stručnoj spremi. Plata treba da bude rezultat pogodbe između radnika i poslodavca, i da bude iznad zagarantovanog minimuma.

DRAŽA KG

pre 10 godina

Ja u ovom saopštenju vidim samo reč ''dodatni P O R E Z na plate'' a već su ne zaboravimo dosta umanjene i debelo oporezovane.Kada se saberemo sa novim računima za struju koji su i do tri puta veći,o naplati grejanja po kalorimetrima da i ne govorim, plus povećanje cene benzina do 5 dinara po litru ja mislim da ćemo brzinom svetlosti ući u takve nemire da će krv teći ulicama gradova.Biće to opšta kaubojština,pljačka i otimačina po zakonu jačeg.Policije i onako kao da nema po ulicama tako da neće da valja.Narod jednostavno nema sa čime da živi od prvog do prvog i ovo će doprineti totalnom raspadu sistema 100%!

Bgd

pre 10 godina

Mislim da bi trebalo da razmisle i o sledećoj varijanti: Doprinosi za zdravstveno osiguranje imaju dva segmenta: na teret zaposlenog i na teret poslodavca. Deo koji ide teret poslodavca bi se mogao transformisati u porez ali zato deo koji ide na teret zaposlenog treba ostaviti zaposlenom mogućnost da BIRA u koji će fond uplaćivati, privatni ili državni. Verujem da bi značajan deo ljudi preusmerio sredstva u privatne fondove i na taj način rasteretio budžet.

Milan

pre 10 godina

Postovani Ministre!A zasto se svi porezi i licni dohodak nee uplacuje isti dan kao u normalnom svetu pa nebi bilo toga da drzava uzme poreze a platu radnici dobiju kad se gazde smiluju???

ilic

pre 10 godina

Pa ovakve bajke nisu pricali ni komunisti 1945te,ovakva kolicina populizma nije zabelezena nigde u svetu,pa gde jos u svetu mozes da se lecis ako nemas neki vid osiguranja ili ako ne platis.

Putnik

pre 10 godina

Pravo na besplatno lecenje je jedno od osnovnih ljudskih prava i bez toga necete moci u EU. Ja nemogu da verujem da u Srbiji puste coveka da umre zato sto ne placa zdravstveno osiguranje (kao sto se moze desiti u Americi). No da se vratimo novom placanju poreza - 'placace' ga drzava, stavka ce biti jasno naznacena u svakon budzetu kao u svim normalnim drzavama. U stvari placacete svi vi kroz razno-razne poreze (PDV, carina a bogami nekome i porez na LD).
(Dragan O, 14. januar 2014 23:09)

Grdno gresis. Pravo na lecenje imas jedino ako imas zdravstveno I to je tako u svim zapadnim zemljama. Jedino ako imas zdravstveno dobices odgovarajucu negu!!

drvobradi

pre 10 godina

Besplatna kvalitetna zdravstvena zastita je nesto sto mora imati svaki gradjanin ove zemlje. Predlog Radulovica je sasvim ok,meni nista ne smeta ni da placam ovako kako je sada, ali ono sto zelim je da se zdravstvo bolje organizuje i da ga niposto ne organizuju lekari. Cini mi se da je to i poenta ovog predloga tj izbegavanje RFZO i mutljavina oko nabavki i organizacije.

@vuk
Interesantno kako se nisi bunio sto drzava placa visoko obrazovanje iz budzeta(pp je da imas visoko obrazovanje, na osnovu plate) koji je na zapadu ogroman izdatak za jednu porodicu. Ili ti je to tada bilo ok, dokle god drzava tebi nesto placa a ne ti njoj. Sta ce biti ako se ti ili supruga, ne dao Bog, razbolite pa ne mozete vise da radite i placate? Gde ces onda da se lecis? Lako je otici kod privatnog lekara kada imas grip ili neko lakse obolenje. Zamisli koliki su troskovi lecenja kancera ili tezeg obolenja u privatnoj klinici.

penzos

pre 10 godina

Ne uzrujavajte se narode, bolje je da svi imaju osiguranje jer je i onako toliko bedno da nije vredno plaćanja. A bolesne su uvek izdržavali zdravi! Ja sam penzioner sa preko 40 godina staža, mislim da sam jednom bio na bolovanju zbog gripa sedam dana, jednom u bolnici na ispitivanju kojim nisu ništa dijagnostifikovali, pa su me pustili da "prođe samo vremenom" i to je sve! Dakle ja sam, kao i mnogi slično meni, plaćao lećenje onima koji su stvarno bolesni(tu nemam ništa protiv), ali i alkoholičarima, žderačima, higijenski zapuštenim licima, osobama koje su preko veza skidale bradavice u Švajcarskoj, raznim avanturistima koji su se bavili opasnim po život aktivnostima, itd. Dakle, da zaključim, mene su moji geni i moj trud da sačuvam zdravlje oslobodili korišćenja para za bolesne. Kad sumiram sve, najžalije mi je što sam i onaj jedan put bio u bolnici, jer umesto lečenja imam traumu od klistiranja vrućom vodom koje mi je priredila jedna blesava i neodgovorna medicinska sestra.

Cika Jova

pre 10 godina

Umesto da smanjuju poreze kako bi oziveli privredu, ovi jos dodatno povecavaju namete. Jos ce da oproste dugovanja ovima sto nisu uplacivali doprinose. Podrzavam lecenje na licnu kartu, ali dodatno povecanje nameta nije neophodno jer ce ukinuti celu birokratiju vezanu za izdavanje, stampanje i proveru zdravstvenih knjizica. Zivi bili pa videli, porezi poskupeti vise nego sto su sada doprinosi. Kako se nisu setili da negde ustede, nego samo udri po porezima. Al Kapone ne bi uzeo coveku 70% od plate kao ovi zlikovci.

iz supljeg u prazno

pre 10 godina

a gde je dugo najavljivano smanjenje svih doprinosa i poreza t.j. rasterecenje zarada?! kako se ovim podstice privreda i privatni sektor? kako se povecava zaposlenost?

kad je dinkic povecao par procenata od poreza za penziono na racun poreza na zarade niko nam nije rekao da to vazi samo za zaposlene i da porez na prihod preduzetnika ostaje isti t.j. da su svi preduzetnici(ukljucujuci sve vlasnike malih radnji) tim potezom dodatno oporezovani. 1000 dinara mesecno, hiljadu vise za grejanje, hiljadu vise za struju... eto tako se dere koza preduzetnicima KOJI MORAJU DA REDOVNO PLACAJU POREZE I DOPRINOSE.

Ti koji ne placaju redovno nisu ni poslodavci, ni preduyetnici: to su kriminalci!!! Oni su nazalost privilegovani i ostace privilegovani.

amos

pre 10 godina

ima jedna bitna stvar koju pre svega narod mora shvatiti: "privatnici" NE MOGU da ne placaju osiguranje radnicima, jer ih u tome sprecava milion kontrola. drzava ima SVE alate da to spreci.
Problem je u onim "privatnicima" koji su direktno povezani sa vlascu, da l' mitom da l' strankom - oni mogu sta hoce i koliko dugo hoce. To mora drzava da resi.

Isto tako nije problem u javnom sektoru u cistacicama koje rade za 16000 neto plate, vec u tzv administraciji, koja NE RADI NISTA, za 50-ak hiljada BRUTO plate mesecno. A ti su opet na tim mestima zahvaljujuci mitu ili stranci. I opet - to vlast mora da resi.

Krušar-Ćuprija

pre 10 godina

Trenutno je jedna stavka jadna i BEDNA,a to je da ko ima i 50 ari obradivog zemljišta(nebitna klasa)ne ostvaruje uslov za besplatno zdravstvo.Zamislite neku domaćicu koja ima 60 godina i ne može da radi ništa,kako nema pravo na lečenje jer ima zemlju tamo u nekom kršu i goleti.

zorica Zorica

pre 10 godina

Po meni, predlog je dobar, sa ogradom da ne znam sta sve obuhvata jer je potrebno napraviti potpuno novi sistem zdravstvenog osiguranja.

Ne verujem da ce Radulovic biti jos dugo podrzan od ove vlade, jer se radi o ljudima kojima najmanje odgovara da se bilo sta menja u bilo kom delu sistema funkcionisanja ove drzave.

Osnovno zdravstveno osiguranje treba da bude dostupno svim gradjanima sa jednostavnim administriranjem i upravo u toj administraciji leze velike ustede novca koje bi se preusmerilo.

Ako sistem bude obuhvatio i mogucnost da firme mogu za svoje zaposlene da uplacuju i dodatno osiguranje time bi firme koje tu nadju interes dizale svoju vrednost na trzistu i obezbedjivale kvalitetniji i stalniji kadar za sebe. Sistem je dosta nerazumljiv laicima, a nisam sigurna ni da mnogi ekonomisti koji nikad nisu radili u nekim drugim zemljama mogu da razumeju kako to funkcionise.

Nisam zato sigurna da ce Radulovic dugo opstati sa ovakvim predlozima. Ova vlast je ista kao i sve prethodne. Steta.

WAP

pre 10 godina

Kakvo nam je zdravstvo? 30 decembra odem u KBC na odeljenju za hirurgiju zbog problema na palcu. Zakazu mi za 8 januar operaciju i prepisu mi antibiotike idr. Dodjem 8 januara i nakon 2 sata cekanja oni mene prime i doktor, sta li je? Zakazuje mi operaciju za 6 dana zbog guzve i rekao mi je da ne pijem vise antibiotik. Dodjem u zakazano vreme, jelte? U istoj toj operacionoj sali pregled vrsi hirurg i odlaze mi operaciju jer moram da uradim bris, pa da mi na osnovu rezultata brisa odrede koje antibiotike da pijem, a koje dobijam tek za 3 dana (rezultat brisa. Izvinite pa ko koga ovde zazzzvzvzvzv. E a sada treba da idem kod licnog doktora za bris, odem ja tamo a tamo 30 pacijenata koji imaju vec zakazano, kako uci a ne potuci sa ostalima koji opravdano cekaju. Na kraju odem u privatnu labaratoriju platim 650 dindzi i urade bris bez problema. Znaci dve nedelje se psihicki pripremam za operaciju.

Mitic

pre 10 godina

Bio sam privatnik 10 god. za vreme mandata Dinkica kao ministra finansija dosla je osoba iz poreske uprane u kontrolu (tek primljen stranacki kadar) i posto je sve bilo regularno za kasnjenje uplate 2 doprinosa na licni dohodak od 6 dana napisala je kaznu od 170.000 din. Kao argumet u prilog zakasnjenja pokazao sam fakture koje su od drzave i drzavnih firmi kasnile preko 120 dana u placanju a bile su 50 puta vece od iznosa doprinosa.
Namrgodjeno i strogo partijsko vojnice nije htelo ni da pogleda, blagim i tolerantnim glasom sam joj odgovorio, gospodjice-gospodjo ovo ce biti poslednja kazna koju cete mi napisati jer od sutra zatvaram firmu a Vi i Vama slicni razmisljajte od koga cete dalje "ubirati" i "haraciti". Ne znam koliko je vremena proslo ali ja vise ne dajem ni dinara, kada na vlast budu dosli casni, posteni, patriote, nekorumpirani, strucni i nepartijski ljudi oberucke cu prihvatiti i vece namete kada budem znao da moj novac ne ide:

1. Na primanje partijskih vojnika u JP i drzavnoj upravi.
2. Kada se donese ZAKON O PREISPITIVANJU POREKLA IMOVINE od 1989. do danas
3. Kada se LUSTRIRA PRAVOSUDJE i ocisti od endemske korupcije
4. Kada o sudbini privrede ne odlucuju vise oni koji novac u privredi ne zaradjuju.
5. i kao zadnje i mozda najvaznije, ne ukinu politicke partije kao interesne druzine.

Do tada NE IZLAZIM GLASAM i radim samo koliko da prezivim, placam samo sto moram ali ako ovako nastave ova i sve prethodne garniture sledi BOJKOT placanja svega.

S

pre 10 godina

Zdravstvo treba da se finansira IZ PDV-a, i to je jedino ispravno. Svi ga koriste, treba svi i da ga plaćaju. A ne ovako, plaćaju ga samo zaposleni, pa neki poslodavac plati, neki ne, a normalnu zdravstvenu zaštitu nema ni onaj ko plaća ni onaj ko ne plaća, i non stop neki problemi sa tim zdravstvom i non stop im fali para i duguju im se (nenaplative) milijarde.
Treba skinuti sve namete sa zaposlenih, PDV podići na 40%, jer ionako, kada bi se sabralo šta sve država uzima od plate jednog zaposlenog, došlo bi se blizu cifre od 40%, ako ne i veće.

Plebs

pre 10 godina

Znaci umesto da moj poslodavac uplacuje doprinos, uplacujem ga ja? A sta ako ja necu drzavno zdravstveno nego privatno? Ne idem kod lekara svaki dan, fala Bogu, pa ne vidin smisao da mi.se pare rwdovno skidaju za uslugu koju ne korisitim redovno.

Fer bi bilo da se ljudima sada da izbor gde ce se leciti a ne da se svi troskovi poslodavca svale na radnika.

A da ukinemo vladu i ministarstva

pre 10 godina

Ukinite i dazbine za zdravstvo i za penzioni fond.Hocu sve pare na ruke.Onda cu da biram da li cu kod drzavnog ili kod privatnika.Kod drzavnog cekas,pa te salju u privatne klinike,laboratorije i to dodatno placas.Penzije nam i ne trebaju.Radecemo do 67 godine,a zivotni vek je u proseku 71,a sa ovakvim strucnjacima na funkcijama i manje.Prema tome,hvala.

Alex

pre 10 godina

Mora se shvatiti da nema više kredita, izbegli iz ove zemlje neće da šalju doznake a proizvodnja nikakva. NEMA para, i sve je presipanje iz šupljeg u prazno. Šta vi radite kad u kući nema novaca; počnete da gajite piliće, okopavate baštu, švercujete, lečite se komovicom, odreknete se svega osim hrane... Tako i država. Kakvi sindikati, kakvo zdravstvo, kakva administracija... NEMA PARA - kraj. Treba nam pametan čovek koji će ovo razrešiti. Ali u Srbiji nema više pametnih, računajući tu i mene.

sasa

pre 10 godina

isto kao sto se ukinula pretplata na rts. al bilo lepo kad se lagalo i skupljali se poeni. on slaze, vama se rasire okice i volite ga ko najrodjenijeg. kad vidite da vas za.... onda je kasno, on je vec premijer, predsednik, car....

ja, ovdašnji

pre 10 godina

Moj predlog je na tragu ministrovog.
Razlika je ta što bih ja ostavio plaćanje zdravstvenog, ali ukinuo ovjeru knjižica. Na taj način bi natjerao državu koja ima mehanizme da naplati od onih koji ne uplaćuju za radnike. Radnik ne treba da razmišlja jeli ili nije knjižica ovjerena već da dobije adekvatnu zdravstvenu zaštitu. A parazite iz fonda zdravstva i ostalih državnih institucija natjerati da rade po učinku-koliko naplatite tolika plata-kao što je u mojoj firmi. Pa davidite kako se radi.
LP

DjoleT

pre 10 godina

Sve dok političari otvaraju omladinske zadruge, nema o čemu da se priča .. Kad će Vučiću ta zadružna mafija da dodje na red?! Pocrkasmo.

Bgd

pre 10 godina

@(nerealno, 15. januar 2014 07:42)

Problem kod pomenutih javnih preduzeća je njihova neefikasnost i visoki troškovi poslovanja koje onda prevaljuju na teret građana kroz povećanje cena. Zapošljavaju Kurtu i Murtu po partijskoj liniji, troše pare bez kontrole, gubici se pokrivaju iz budžeta i stalno vrše pritisak na povećanje cena. Jedino rešenje je potpuno ukidanje njihovog monopolskog položaja i stvaranje uslova za konkurenciju.

Moose

pre 10 godina

Suma sumarum, nama koji pošteno radimo u javnom sektoru smanjiće plate da bismo finansirali zdravstveno osiguranje nezaposlenih i onih kojima poslodavci ne uplaćuju doprinose. Kao da već dovoljno nismo opterećeni nekim drugim merama.
(expert, 15. januar 2014 09:14)

Vi u javnom sektoru nista ne proizvodite, a imate plate vece od onih koji stvaraju neku vrednost, odnosno kakvih-takvih radnika u privredi. Ne kazem ja da ste vi bespotrebni, al brate em vas je mnogo, em ste "neproduktivni" em kostate previse. Moraju da vam se kresu zarade do nivao proseka u privredi. I to vam je puno za kvalitet usluge koju pruzate, a i kako bi kad se pogledaju kadrovi nakupljeni sa "koca i konopca". Ne moze da takvima napred.

SMEDEREVAC

pre 10 godina

Bar polovina državnog sektora je višak,e ta gomila od skoro 400.000 ljudi "pojede" minimum dve milijarde eura-OD KOJIH SE POKRIVA CELO ZDRAVSTVO!
IMA PARA,ALI VAŽNIJI JE STRANAČKO-ROĐAČKI KADAR OD ZDRAVLJA CELE NACIJE!
Podrška ministru Raduloviću!
STOP PARTOKRATIJI,STOP POPULIZMU -GLAVNIM RAK RANAMA SRPSKOG DRUŠTVA I NJEGOVE EKONOMIJE!

Nije bitno

pre 10 godina

Radim u državnoj instituciji a lečim se privatno. Zašto? Svaki put kad odem kod izabranog lekara opšte prakse, ili je pauza ili ne radi a nisam hitan slučaj da bi me primio neki drugi lekar. I kada stignem u vreme kada on napokon radi, fobijem pogrešno napisan recept, uput u kliniku... Gubljenje u vremena i novca kojeg iovako niko nema. Zato, plati pa se klati. Kada bi radili po učinku, kao u nekim privatnim klinikama, eeee, onda bih možda i bio za plaćanje zdravstvenog. Ovako, daj mi bruto platu pa ću sam da odlučim da li ću da umrem ili da se lečim privatno