Utorak, 13.08.2013.

09:08

Koliko su kartice skuplje od keša?

Plaćanje karticom je mnogo lagodnije nego gotovinom, ali kada se saberu svi troškovi, ispadne da je i znatno skuplje.

Izvor: Novosti

Koliko su kartice skuplje od keša? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

Veljo, ista ste vi banda, i ti i Dinkić!

pre 10 godina

Dragi moji komentatori, zapamtite ovo: SVE provizije i troskove placa samo KRAJNJI KUPAC i niko vise. Ove bajke da provizije placaju trgovci su smesne, jer oni za toliko povecaju cenu krajnjeg proizvoda i trosak prebace na kupca. Mislite o tome.
(prodavac, 13. avgust 2013 11:57)
To jedino ako ti daju popust za keš , inače plaćaš istu cenu, a to da su sve zaračunali, pa i kurs € d , znamo.

Dejan

pre 10 godina

@Amos Apsolutno netacna informacija da JAT prima samo kreditne kartice. Ja sam pre mesec dana kupio kartu uz pomoc visa debitne kartice bez ikakvih problema. Jedino sto vam za to treba je terminal koji ima da se kupi u banci za 1000 dinara, koji vam izbacuje drugu sifru prilikom svakog placanja kako biste se obezbedili od kradja.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (z.z, 13. avgust 2013 14:34)

Ajde probaj online da kupis sa debitnom karticom, ja u aprilu nisam mogao, ali sam sa debintnom karticom mogao da kupim u njihovoj filijali kartu, koja je bila skuplja 3000 dinara u odnosu na online ponudu.

Dejan

pre 10 godina

Debitna visa kartica PBZ besplatno otvaranje, godisnja naknada za koristenje 0kn, naknada za dizanje novaca 0kn, naknada za placanje 0kn.
(Generic H2 (Server), 13. avgust 2013 21:55)

Nisi razumeo, proviziju ne placas ti, nego prodavnica gde si kupio robu ili usluge. Njih deru, a oni opet da bi nadoknadili to dignu vece cene, pa na kraju opet ide preko tvog dzepa.

Generic H2 (Server)

pre 10 godina

Debitna visa kartica PBZ besplatno otvaranje, godisnja naknada za koristenje 0kn, naknada za dizanje novaca 0kn, naknada za placanje 0kn.

Goran Tahomic Beograd

pre 10 godina

Pozdravljam sto je neko otvorio ovu temu. Privatno se bavim poslovima vezano za finansije i pokusao sam da dodjem da podatka koliko na primer banka skine svakom od nas ko karticom plati racun od 1000 din u prodavnici. Ispostavilo se da je minimalna provizija od 1,1 do 1,5 odsto ako su vasa banaka kao kupca i banka u kojoj prodavac ima racun iste, ako nisu onda se provizija duplira 2,2 do neverovatnih 3 odsto. Zamislite! Poredjenja radi u Nemackoj su sve transakcije ovog tipa ogrnicene na 0,35 odsto, dakle 9 puta manje nego u Srbiji i jos u tih 0,35 odsto moraju da se ugrade obe banke i nemacka Bundesbanka i da ta sredstva podela prema ugovoru izmedju sebe. Kod nas dobar deo kolaca uzme Narodna banka Srbije, daleko veci nego ukupno u Nemackoj, a bankama ostane oko 1 odsto, opet tri puta vise negu u Nemackoj. Ovo je nevidjena pljacka. Svi znamo da su nase plate u proseku 7 puta manje nego u Nemackoj. Umesto da nam Jorgovanka Tabakovic i g. Vucic pricaju da rade u interesu gradjana, neka sveu ove provizije na razumnu meru, a ne da gradjani budu opljackani a banke prave nenormalna profit. Racunajte, ako mesecno za sve potrepstine kupite robu u vrednosti od 50 000 din za vase domacinstvo, svakog meseca vam uzmu izmedju 1100 i 1500 dinara samo ako placate karticama. Godisnje, na ovu proviziju vam uzmu izmedju 13200 i 18000 dinara, jos malo pa cela jedna plata nekog zaposlenog na jugu Srbije, na primer. A NBS mudro cuti, guvernerka prica o cenama paradajza i luka u sezoni.

dragan

pre 10 godina

Ja imam debitnu karticu i cene su iste ko i za kes,kad dobijem meeecni izvestaj tamo pise sto i na racunu.Jedino ika odrzavanje racuna .Sto se tice kartice ona ostaje vlasnistvo banke.Ako ga izgubite morate platiti novu.Veliki je problem sto karticama nemozete placati u posti i apoteci.Ako negde i ima to moze samo od jedne banke.

bbns

pre 10 godina

Ima ovde komentra gde se vidi da ljudi ne shvataju da krajnji korisnik plaća sve. trgovac je uveliko ukalkulisao cenu proviziju banke. žalosno je da banke naplaćuju višestruke provizije ( odobrenje kartice, izdavanje, godišnje održavanje, bankoomate pa onda i proviziju trgovcu) neko im je to u nbs dozvolio i oni uživaju. u engleskoj postoje nadoknade za fizička lica samo za extra usluge.

z.z

pre 10 godina

@Amos Apsolutno netacna informacija da JAT prima samo kreditne kartice. Ja sam pre mesec dana kupio kartu uz pomoc visa debitne kartice bez ikakvih problema. Jedino sto vam za to treba je terminal koji ima da se kupi u banci za 1000 dinara, koji vam izbacuje drugu sifru prilikom svakog placanja kako biste se obezbedili od kradja.

zox

pre 10 godina

cash je zakon, mnogo prednosti ima.... za kes ti je dostupno sve, uz veci popust, neoptereceno porezom, tesko se prati,..... a tek trgovcima koliko znaci, samo da ustinu drzavu za pdv pa ostane dosta para !!!!

MarkoNS

pre 10 godina

Ako sa debitnom karticom placate robu isto te kosta kao i da je platite gotovinom. Tedini trosak je odrzavanje kartice 150 din mesecno. Toliko je skuplje, cemu ovaj tekst u zemlji gde je svakako prisutna fobija od kartica? Svedska je ukinula gotovinu i ne vidim da im ide lose, a inace, Svedska je prva zemlja koja je i uvela kes. Vremena se menjaju, samo Srbija ne!

necili

pre 10 godina

ja imam debitnu karticu komercijalne banke i nemam proviziju dok plaćam u radnjama. vrv su jedni od boljih, tj nisu toliki lopovi :-)

Amos

pre 10 godina

Ja sam uzimam samo debitne kartice i to samo kad mi trebaju. Ali neki dan sam kupovao kartu u JATu i nisam nikako mogao platiti jer "nam je sistem podešen tako da prima samo kreditne kartice".

Znači ako imate debitnu karticu, pa i sa milion evra na tom računu, u JATu nećete moći kupiti kartu online.

Inače, podravljam ljubazno osoblje JAT ecommerce centra, koje nije krivo što je neki menadžer ili "stručnjak" doneo potpuno pogrešnu odluku. A možda ih tako i banke savetuju, kako bi one mogle nuditi svoje kreditne "proizvode".

Игор-Велес=МКД

pre 10 godina

У Македонији нема провизија за купце када плаќају са картице,провизија на банке плаќа трговац.

knežević

pre 10 godina

Ako banka naplati proviziju od 2% za promet obavljen preko platne kartice ona postaje većinski vlasnik većeg broja firmi.Ako na 100 dinara ostvarenog promete baka uzme dva dinara ona je faktički uzela i 2% od 20% PDV-a,zatim treba odbiti troškove poslovanja pa cenu koštanja robe,ostale zavisne troškove pa tek onda iskazati dobit.U tekstilnoj industriji ona se kreće oko 5% a banka od tog procenta uzme 2,5 %.Dakle, 50% od dobiti. Time je ravnopravan poslobvni partner po udelu u dobiti zajedno sa poslodavcem.Sve firme koje rade sa gubitkom nemaju dobit ali zato ima banka.Ako bi smo prestali primati kartice promet bi se prepolovio.Poslodavac nema izbora da se odupre pljački koju kroz zakon kreira država.U Nemačkoj je provizija 0.4-0,5% o ograničena je zakonom.Pitao sam jednog bankarskog menadžera može li provizija biti 50 % a on mi reče može ako se banke tako kartelski dogovore.Dakle.Provizija banaka za promet ostvaren preko platnih kartica je najvulgarniji oblik pljačke.Proviziju plaćaju kupci jer se cene uvećavaju za iznos provizije.Ovo gura i inflaciju,smanjuje obim poslovanja itd.

kartica

pre 10 godina

ne mogu se odluciti da li je novinar veci marsovac ili ovi sto pisu komentare. clanak je cist promasaj i netacan. verovatno zeli da podrzi izmenu provizija u karticarskom poslovanju sto je najavila nbs, pa sad pisu clanke kako bi naisli na podrsku gradjana koji nemaju pojma o cemu se radi. ali ce podrzati smanjenje o cemu god se radi. vratit cemo se na cash, a ceo svet prica o karticama, beskontaktnom placanju..

prodavac

pre 10 godina

Dragi moji komentatori, zapamtite ovo: SVE provizije i troskove placa samo KRAJNJI KUPAC i niko vise. Ove bajke da provizije placaju trgovci su smesne, jer oni za toliko povecaju cenu krajnjeg proizvoda i trosak prebace na kupca. Mislite o tome.

nekotamo

pre 10 godina

Ne mogu da verujem kakvi komentari. Naseli ste na igru banaka koje su se ugradile u bas sve a vama su prodale pricu da proviziju placaju prodavci iako su ti isti prodavci u velikoj vecini taman toliko povecali cene kolike su i provizije pa efektivno placate vi odnosno svi mi. U stvari cak i ja koji cesto placam kesom moram da placam te vise cene zbog bankarskih karticnih provizija.

glasac ds-a

pre 10 godina

Da bi negde platio nešto kešom ti uglavnom moraš da podigneš pare na bankomatu, a po vašem članku ispada i da tu ide provizija.Tako da se po meni sve svodi na isto kada plaćaš platnom karticom ili kešom.Druga priča su kreditne kartice kod kojih je mesečna kamata oko 2%.Naravno da banke na tome zaradjuju inače ne bi postojale.S druge strane ja verovatno nikad ne bi kupio mnoge stvari da nije bilo kreditne kartice ili čekova,tako da...

Isključivo plastika

pre 10 godina

Keš koristim za pijac, sladoled na ulici i klince na semaforu što peru prozore. Svi ostali gde nešto plaćam mislim da primaju kartice, ako ne zahvalim se i odem. O prednostima neću da trošim reči, drugi su sve već rekli. Dodatni troškovi fiksni + varijabilni = 0 (pričam o debitnim karticama). A poruka za prodavce - samo nemojte da primate, pa nećemo ni da kupujemo kod vas. Verovatno ste primetili da u zadnje vreme u jednom našem velikom maloprodajnom lancu nema piva iz jedne naše velike pivare. Šta radim? Počeo sam da kupujem u drugoj radnji, jer ne dam da mi diktiraju šta ću da kupim i čime ću da platim.

alxxl

pre 10 godina

da vidimo: država nas primorava, da koristimo žiro-račun, jer bez toga ne možemo da se zaposlimo (da primamo platu), da otvaramo firme itd.
šta bi bilo, da se uvodi pojam plate nedeljno, u kešu bez posredovanja banaka?

znači država je ta karika, koja spaja banke sa zaradom.

inače u cene proizvoda i usluga su već ugrađene sve vrste cena transakcija koje ne plaćamo direkno mi (dok u ostalim delovima evrope taksa plaćanja karticom tereti kupca, kod nas tereti prodavca). to znači da su cene u startu veće za oko 5% od nominalno potrebne, jer se računa na to, da će kupci koristiti platne kartice. tako je suludo govoriti, da kupovina kešom bolja solucija: kod kartica bar plaćam nešto što koristim, kod plaćanje kešom plaćam ono što ni ne koristim!

inače verujem, da će kod nas pre ili kasnije uvesti i taksa na podizanje keša (bilo iz automata ili na šalteru, ovo je u inostranstvu uglavnom veća od takse na plaćanje karticom) sa čim se "teraju" korisnici na korišćenje kartica.

druga pojava: pošto cena transakcija kod plaćanja karticama tereti prodavca, gro malih radnji i pored zakonske obaveze ne koristi aparate za karticu. ili koriste enormno retke kartice, ili je aparat u kvaru, ili je vezan za telefonsku liniju koja je slobodna deset minuta dnevno, te kupac odustaje od transakcije posle par pokušaja.

srboljub

pre 10 godina

Kod nas je bankarski sistem inače postavljen kao u neokolonijalizmu. NBS mora preuzeti regulatornu ulogu. Banke su napravile kartel. Ne plaćaju nikakvu kamatu na sredstva na tekućim računima a naplaćuju sve. Potvrdu o stanju na računu Raiffesen će vam naplatiti 400 din. Swift će vam takodje naplatiti 300 din iako je to dokaz o uplati na koji ste takodje platili paprene provizije. NBS o tome ćuti. Provizija trgovcima na kartice su 3%, a dobar deo roba se prodaje sa provizijom ispod 10%. Moraju se postaviti nova pravila o provizijama, kad ih je postavila EU zašto onda ne bi i NBS.

bankarska mafija

pre 10 godina

Derikoze najobicnije.U Makedoniji su kamate za kreditne kartice oko 11-12% na godisnjem nivou,a u Srbiji ne postoji kamata ispod 20%.
Dodjem da uplatim gotovinu na racun firme na salteru banke u kojoj se i vodi racun i moram da platim proviziju i to ne malu.I samo kukaju kako malo zaradjuju i za sve imaju opravdanje.

Uros

pre 10 godina

Kada se plaća debitnom karticom, banka uzima oko 2.5% ali ne od kupca već od prodavca, tako da je kupcu isto platio debitnom karticom ili kešom (plaća se samo mesečno održavanje računa uz koje ide i pristup preko interneta kod mnogih banaka gde se računi mogu platiti bez provizije, tako da pola održavanja računa može da se pokrije ne plačanjem provizije za račune, koji se plačaju na šalterima).
Kreditne kartice su druga priča jer se tu troše tuđe pare.
Dobitna kombinacija je debitna kartica sa mogućnosti plaćanja preko interneta.
Ako već pričamo o plaćanju kešom, zašto nema popusta za plaćanje kešom u odnosu na čekove koji dospevaju za pola godine. Ljudi koji plaćaju kešom finansiraju one koji plaćaju ćekovima, jer 1000 dinara danas vredi više nego 1000 dinara za pola godine.

analiticar amater

pre 10 godina

Tekst je na samoj ivici tacnosti. Provizija koju izdavaoci kartica naplacuju naplacuje se od prodavca robe, ne od korisnika kartice. Koliko ja znam cena robe je jos uvek ista bilo da se plac au gotovini ili karticom, tako da potrosac tu nije zakinut. Sto se prodavaca tice, ako ne zele da placaju proviziju za placanje karticom, neka sklone uredjaje i nek primaju samo gotovinu, pa nek vise sta im se vise isplati.

E sad oko te provizije, nije bas da banke zalome koliko hoce, provizije su regulisane na nivou Vise i Mastercarda i upravo tu EU zeli da intervenise. Visinu provzije banka odredjuje za svakog klijenta posebno, pa svkako da provizija nije ista za Maxi (daleko manja) i lokalnu prodavnicu (dosta veca).
Ovo nije problem samo u Srbiji, vec i u drugim zemljama, pa cak i na zapadu ima sve vise napomena da se cena uvecava za fiksni ili procentualni iznos u odnosu na iznos koji se placa ako se za placanje koristi kreditna kartica, i u tom slucaju kupac odlucuje kako ce da plati.
Low cost kompanije su ovaj sistem dovele do cistog bezobrazluka uvodeci administrativni trosak i trosak placanja kao dodatne stavke, da su cak i regulatorna tela morala da se umesaju.
Ipak, kreditne kartice za potrosace imaju jednu veliku prednost - a to je da barem u normlanim zemljama stite potrosaca od losih prodavaca i lose robe, i daje vam mogucnost da robu/uslugu otplatite sledeceg meseca.

m

pre 10 godina

Meni se sa računa skida tačno onoliko koliko je iznosio račun koji plaćam. Jedino kad plaćam u inostranstvu postoji proviziji, koja kod moje banke iznosi 0,1%. Meni je mnogo jednostavnije i bezbednije plaćanje karticom od nošenja keša.

aleksa

pre 10 godina

Cudni komentari. Tacno je da proviziju placa prodavac, ali on to naplati nama svima kroz cenu.
Placanje karticama podnosim nekako u prodavnicama, ide relativno brzo, ali na pumpama je blagi uzas, sipa se gorivo, pa do kase, usput se blene u onaj sarenis od cokoladica,bombona...a ovi iza neka cekaju.

fokus

pre 10 godina

provizija se naplacuje trgovcu,a ne vlasniku kartice,i u proseku je oko 2%,pa sad jos dodajte one tekstove gde pisu kako je marza kod nas visoka,da bi trebala biti od 5 do 10% kao u EU,a samo banka trgovcu uzme 2% od svake kupovine koja ide preko kartice,smesno...ko sve pise ove clanke...

Marko

pre 10 godina

Ovo je jedan od besmislenijih clanaka koje sam procitao u poslednje vreme. Barem sto se tice provizija na placanje (pri tome mislim na placanje u zemlji). Proviziju od 1 do 4 % ne placa onaj ko kupuje, nego onaj ko naplacuje. Znaci to je ta trgovacka provizija i to je provizija koju trgovac placa banci, a ne kupac. Autor clanka je mogao da pogleda svoj izvod iz banke i da vidi da ako nesto kupi za 1000 dinara karticom, to plati 1000 dinara. Provizija za placanje u inostranstvu postoji, kao sto postoji svuda u svetu.
Takodje, nije mi jasno otkud ovaj prosek provere stanja od 5 puta mesecno? Ja imam platu mnogo vecu od proseka u zemlji i nikada mi nije palo na pamet da proverim stanje na racunu na bankomatu. Smatram da je to naplacivanje pregleda stanja cist lopovluk i da neko moze da im da te pare samo ako je lud. Udjes u banku, das karticu i kazes: kakvo mi je stanje? Cena provere stanja: 0 dinara.

Toni

pre 10 godina

Za prodavca:
Necu da placam kesom, jer necu ni da nosim vise od 20E u novcaniku. Komercijalne banke uzmu najvise 3%, a Diners oko 5%. Zarada ti ne moze biti 3% (sem na ogromnoj kolicini, sto se i nece platiti karticom), tako da cete morati da primate kartice, sve vise i vise. Uostalom, postavite minimum trgovine karticom na npr. 20E, kako to biva po svijetu.

Simerijanac Anarhista

pre 10 godina

@Prodavac: a da das popust na kes od tih 3-5% umesto da molis da placaju kesom. zasto bih ja, kao kupac, vukao kes sa sobom i razmisljao da li ga u dzepu imam dovoljno, ako od toga jedino ti kao prodavac imas korist? prilagodi se ili propadni. kad sam bio u svedskoj video sam da neki prodavci na racunu imaju posebnu stavku ako placas karticom. dokle god je cena robe ista bez obzira na nacin placanja, svi ce koristiti onaj koji im je najzgodniji.

prednost kartice je takodje i zastita potrosaca. izgubio sam bio fiskalni racun od ves masine pre par godina i prodavac nije hteo da mi prizna garanciju. onda sam otisao u banku i trazio da mi odstampaju transakciju sa kartice i sa tim otisao kod prodavca. posle malo ubedjivanja, morao je da prihvati to kao dokaz, jer na transakciji stoji njegovo ime, iznos i svrha placanja.

Prodavac

pre 10 godina

Nerado prihvatamo kartice. Dok je ljudima lakse da je samo izvade i plate, mi znamo da nam banka uzima od 3 do 5% iznosa, sto je nekada i citava zarada... Ljudi, placajte kesom!

Simerijanac Anarhista

pre 10 godina

@Prodavac: a da das popust na kes od tih 3-5% umesto da molis da placaju kesom. zasto bih ja, kao kupac, vukao kes sa sobom i razmisljao da li ga u dzepu imam dovoljno, ako od toga jedino ti kao prodavac imas korist? prilagodi se ili propadni. kad sam bio u svedskoj video sam da neki prodavci na racunu imaju posebnu stavku ako placas karticom. dokle god je cena robe ista bez obzira na nacin placanja, svi ce koristiti onaj koji im je najzgodniji.

prednost kartice je takodje i zastita potrosaca. izgubio sam bio fiskalni racun od ves masine pre par godina i prodavac nije hteo da mi prizna garanciju. onda sam otisao u banku i trazio da mi odstampaju transakciju sa kartice i sa tim otisao kod prodavca. posle malo ubedjivanja, morao je da prihvati to kao dokaz, jer na transakciji stoji njegovo ime, iznos i svrha placanja.

Marko

pre 10 godina

Ovo je jedan od besmislenijih clanaka koje sam procitao u poslednje vreme. Barem sto se tice provizija na placanje (pri tome mislim na placanje u zemlji). Proviziju od 1 do 4 % ne placa onaj ko kupuje, nego onaj ko naplacuje. Znaci to je ta trgovacka provizija i to je provizija koju trgovac placa banci, a ne kupac. Autor clanka je mogao da pogleda svoj izvod iz banke i da vidi da ako nesto kupi za 1000 dinara karticom, to plati 1000 dinara. Provizija za placanje u inostranstvu postoji, kao sto postoji svuda u svetu.
Takodje, nije mi jasno otkud ovaj prosek provere stanja od 5 puta mesecno? Ja imam platu mnogo vecu od proseka u zemlji i nikada mi nije palo na pamet da proverim stanje na racunu na bankomatu. Smatram da je to naplacivanje pregleda stanja cist lopovluk i da neko moze da im da te pare samo ako je lud. Udjes u banku, das karticu i kazes: kakvo mi je stanje? Cena provere stanja: 0 dinara.

Prodavac

pre 10 godina

Nerado prihvatamo kartice. Dok je ljudima lakse da je samo izvade i plate, mi znamo da nam banka uzima od 3 do 5% iznosa, sto je nekada i citava zarada... Ljudi, placajte kesom!

m

pre 10 godina

Meni se sa računa skida tačno onoliko koliko je iznosio račun koji plaćam. Jedino kad plaćam u inostranstvu postoji proviziji, koja kod moje banke iznosi 0,1%. Meni je mnogo jednostavnije i bezbednije plaćanje karticom od nošenja keša.

Uros

pre 10 godina

Kada se plaća debitnom karticom, banka uzima oko 2.5% ali ne od kupca već od prodavca, tako da je kupcu isto platio debitnom karticom ili kešom (plaća se samo mesečno održavanje računa uz koje ide i pristup preko interneta kod mnogih banaka gde se računi mogu platiti bez provizije, tako da pola održavanja računa može da se pokrije ne plačanjem provizije za račune, koji se plačaju na šalterima).
Kreditne kartice su druga priča jer se tu troše tuđe pare.
Dobitna kombinacija je debitna kartica sa mogućnosti plaćanja preko interneta.
Ako već pričamo o plaćanju kešom, zašto nema popusta za plaćanje kešom u odnosu na čekove koji dospevaju za pola godine. Ljudi koji plaćaju kešom finansiraju one koji plaćaju ćekovima, jer 1000 dinara danas vredi više nego 1000 dinara za pola godine.

bankarska mafija

pre 10 godina

Derikoze najobicnije.U Makedoniji su kamate za kreditne kartice oko 11-12% na godisnjem nivou,a u Srbiji ne postoji kamata ispod 20%.
Dodjem da uplatim gotovinu na racun firme na salteru banke u kojoj se i vodi racun i moram da platim proviziju i to ne malu.I samo kukaju kako malo zaradjuju i za sve imaju opravdanje.

srboljub

pre 10 godina

Kod nas je bankarski sistem inače postavljen kao u neokolonijalizmu. NBS mora preuzeti regulatornu ulogu. Banke su napravile kartel. Ne plaćaju nikakvu kamatu na sredstva na tekućim računima a naplaćuju sve. Potvrdu o stanju na računu Raiffesen će vam naplatiti 400 din. Swift će vam takodje naplatiti 300 din iako je to dokaz o uplati na koji ste takodje platili paprene provizije. NBS o tome ćuti. Provizija trgovcima na kartice su 3%, a dobar deo roba se prodaje sa provizijom ispod 10%. Moraju se postaviti nova pravila o provizijama, kad ih je postavila EU zašto onda ne bi i NBS.

kartica

pre 10 godina

ne mogu se odluciti da li je novinar veci marsovac ili ovi sto pisu komentare. clanak je cist promasaj i netacan. verovatno zeli da podrzi izmenu provizija u karticarskom poslovanju sto je najavila nbs, pa sad pisu clanke kako bi naisli na podrsku gradjana koji nemaju pojma o cemu se radi. ali ce podrzati smanjenje o cemu god se radi. vratit cemo se na cash, a ceo svet prica o karticama, beskontaktnom placanju..

fokus

pre 10 godina

provizija se naplacuje trgovcu,a ne vlasniku kartice,i u proseku je oko 2%,pa sad jos dodajte one tekstove gde pisu kako je marza kod nas visoka,da bi trebala biti od 5 do 10% kao u EU,a samo banka trgovcu uzme 2% od svake kupovine koja ide preko kartice,smesno...ko sve pise ove clanke...

nekotamo

pre 10 godina

Ne mogu da verujem kakvi komentari. Naseli ste na igru banaka koje su se ugradile u bas sve a vama su prodale pricu da proviziju placaju prodavci iako su ti isti prodavci u velikoj vecini taman toliko povecali cene kolike su i provizije pa efektivno placate vi odnosno svi mi. U stvari cak i ja koji cesto placam kesom moram da placam te vise cene zbog bankarskih karticnih provizija.

Isključivo plastika

pre 10 godina

Keš koristim za pijac, sladoled na ulici i klince na semaforu što peru prozore. Svi ostali gde nešto plaćam mislim da primaju kartice, ako ne zahvalim se i odem. O prednostima neću da trošim reči, drugi su sve već rekli. Dodatni troškovi fiksni + varijabilni = 0 (pričam o debitnim karticama). A poruka za prodavce - samo nemojte da primate, pa nećemo ni da kupujemo kod vas. Verovatno ste primetili da u zadnje vreme u jednom našem velikom maloprodajnom lancu nema piva iz jedne naše velike pivare. Šta radim? Počeo sam da kupujem u drugoj radnji, jer ne dam da mi diktiraju šta ću da kupim i čime ću da platim.

knežević

pre 10 godina

Ako banka naplati proviziju od 2% za promet obavljen preko platne kartice ona postaje većinski vlasnik većeg broja firmi.Ako na 100 dinara ostvarenog promete baka uzme dva dinara ona je faktički uzela i 2% od 20% PDV-a,zatim treba odbiti troškove poslovanja pa cenu koštanja robe,ostale zavisne troškove pa tek onda iskazati dobit.U tekstilnoj industriji ona se kreće oko 5% a banka od tog procenta uzme 2,5 %.Dakle, 50% od dobiti. Time je ravnopravan poslobvni partner po udelu u dobiti zajedno sa poslodavcem.Sve firme koje rade sa gubitkom nemaju dobit ali zato ima banka.Ako bi smo prestali primati kartice promet bi se prepolovio.Poslodavac nema izbora da se odupre pljački koju kroz zakon kreira država.U Nemačkoj je provizija 0.4-0,5% o ograničena je zakonom.Pitao sam jednog bankarskog menadžera može li provizija biti 50 % a on mi reče može ako se banke tako kartelski dogovore.Dakle.Provizija banaka za promet ostvaren preko platnih kartica je najvulgarniji oblik pljačke.Proviziju plaćaju kupci jer se cene uvećavaju za iznos provizije.Ovo gura i inflaciju,smanjuje obim poslovanja itd.

prodavac

pre 10 godina

Dragi moji komentatori, zapamtite ovo: SVE provizije i troskove placa samo KRAJNJI KUPAC i niko vise. Ove bajke da provizije placaju trgovci su smesne, jer oni za toliko povecaju cenu krajnjeg proizvoda i trosak prebace na kupca. Mislite o tome.

alxxl

pre 10 godina

da vidimo: država nas primorava, da koristimo žiro-račun, jer bez toga ne možemo da se zaposlimo (da primamo platu), da otvaramo firme itd.
šta bi bilo, da se uvodi pojam plate nedeljno, u kešu bez posredovanja banaka?

znači država je ta karika, koja spaja banke sa zaradom.

inače u cene proizvoda i usluga su već ugrađene sve vrste cena transakcija koje ne plaćamo direkno mi (dok u ostalim delovima evrope taksa plaćanja karticom tereti kupca, kod nas tereti prodavca). to znači da su cene u startu veće za oko 5% od nominalno potrebne, jer se računa na to, da će kupci koristiti platne kartice. tako je suludo govoriti, da kupovina kešom bolja solucija: kod kartica bar plaćam nešto što koristim, kod plaćanje kešom plaćam ono što ni ne koristim!

inače verujem, da će kod nas pre ili kasnije uvesti i taksa na podizanje keša (bilo iz automata ili na šalteru, ovo je u inostranstvu uglavnom veća od takse na plaćanje karticom) sa čim se "teraju" korisnici na korišćenje kartica.

druga pojava: pošto cena transakcija kod plaćanja karticama tereti prodavca, gro malih radnji i pored zakonske obaveze ne koristi aparate za karticu. ili koriste enormno retke kartice, ili je aparat u kvaru, ili je vezan za telefonsku liniju koja je slobodna deset minuta dnevno, te kupac odustaje od transakcije posle par pokušaja.

aleksa

pre 10 godina

Cudni komentari. Tacno je da proviziju placa prodavac, ali on to naplati nama svima kroz cenu.
Placanje karticama podnosim nekako u prodavnicama, ide relativno brzo, ali na pumpama je blagi uzas, sipa se gorivo, pa do kase, usput se blene u onaj sarenis od cokoladica,bombona...a ovi iza neka cekaju.

Toni

pre 10 godina

Za prodavca:
Necu da placam kesom, jer necu ni da nosim vise od 20E u novcaniku. Komercijalne banke uzmu najvise 3%, a Diners oko 5%. Zarada ti ne moze biti 3% (sem na ogromnoj kolicini, sto se i nece platiti karticom), tako da cete morati da primate kartice, sve vise i vise. Uostalom, postavite minimum trgovine karticom na npr. 20E, kako to biva po svijetu.

analiticar amater

pre 10 godina

Tekst je na samoj ivici tacnosti. Provizija koju izdavaoci kartica naplacuju naplacuje se od prodavca robe, ne od korisnika kartice. Koliko ja znam cena robe je jos uvek ista bilo da se plac au gotovini ili karticom, tako da potrosac tu nije zakinut. Sto se prodavaca tice, ako ne zele da placaju proviziju za placanje karticom, neka sklone uredjaje i nek primaju samo gotovinu, pa nek vise sta im se vise isplati.

E sad oko te provizije, nije bas da banke zalome koliko hoce, provizije su regulisane na nivou Vise i Mastercarda i upravo tu EU zeli da intervenise. Visinu provzije banka odredjuje za svakog klijenta posebno, pa svkako da provizija nije ista za Maxi (daleko manja) i lokalnu prodavnicu (dosta veca).
Ovo nije problem samo u Srbiji, vec i u drugim zemljama, pa cak i na zapadu ima sve vise napomena da se cena uvecava za fiksni ili procentualni iznos u odnosu na iznos koji se placa ako se za placanje koristi kreditna kartica, i u tom slucaju kupac odlucuje kako ce da plati.
Low cost kompanije su ovaj sistem dovele do cistog bezobrazluka uvodeci administrativni trosak i trosak placanja kao dodatne stavke, da su cak i regulatorna tela morala da se umesaju.
Ipak, kreditne kartice za potrosace imaju jednu veliku prednost - a to je da barem u normlanim zemljama stite potrosaca od losih prodavaca i lose robe, i daje vam mogucnost da robu/uslugu otplatite sledeceg meseca.

Игор-Велес=МКД

pre 10 godina

У Македонији нема провизија за купце када плаќају са картице,провизија на банке плаќа трговац.

zox

pre 10 godina

cash je zakon, mnogo prednosti ima.... za kes ti je dostupno sve, uz veci popust, neoptereceno porezom, tesko se prati,..... a tek trgovcima koliko znaci, samo da ustinu drzavu za pdv pa ostane dosta para !!!!

MarkoNS

pre 10 godina

Ako sa debitnom karticom placate robu isto te kosta kao i da je platite gotovinom. Tedini trosak je odrzavanje kartice 150 din mesecno. Toliko je skuplje, cemu ovaj tekst u zemlji gde je svakako prisutna fobija od kartica? Svedska je ukinula gotovinu i ne vidim da im ide lose, a inace, Svedska je prva zemlja koja je i uvela kes. Vremena se menjaju, samo Srbija ne!

glasac ds-a

pre 10 godina

Da bi negde platio nešto kešom ti uglavnom moraš da podigneš pare na bankomatu, a po vašem članku ispada i da tu ide provizija.Tako da se po meni sve svodi na isto kada plaćaš platnom karticom ili kešom.Druga priča su kreditne kartice kod kojih je mesečna kamata oko 2%.Naravno da banke na tome zaradjuju inače ne bi postojale.S druge strane ja verovatno nikad ne bi kupio mnoge stvari da nije bilo kreditne kartice ili čekova,tako da...

Amos

pre 10 godina

Ja sam uzimam samo debitne kartice i to samo kad mi trebaju. Ali neki dan sam kupovao kartu u JATu i nisam nikako mogao platiti jer "nam je sistem podešen tako da prima samo kreditne kartice".

Znači ako imate debitnu karticu, pa i sa milion evra na tom računu, u JATu nećete moći kupiti kartu online.

Inače, podravljam ljubazno osoblje JAT ecommerce centra, koje nije krivo što je neki menadžer ili "stručnjak" doneo potpuno pogrešnu odluku. A možda ih tako i banke savetuju, kako bi one mogle nuditi svoje kreditne "proizvode".

Goran Tahomic Beograd

pre 10 godina

Pozdravljam sto je neko otvorio ovu temu. Privatno se bavim poslovima vezano za finansije i pokusao sam da dodjem da podatka koliko na primer banka skine svakom od nas ko karticom plati racun od 1000 din u prodavnici. Ispostavilo se da je minimalna provizija od 1,1 do 1,5 odsto ako su vasa banaka kao kupca i banka u kojoj prodavac ima racun iste, ako nisu onda se provizija duplira 2,2 do neverovatnih 3 odsto. Zamislite! Poredjenja radi u Nemackoj su sve transakcije ovog tipa ogrnicene na 0,35 odsto, dakle 9 puta manje nego u Srbiji i jos u tih 0,35 odsto moraju da se ugrade obe banke i nemacka Bundesbanka i da ta sredstva podela prema ugovoru izmedju sebe. Kod nas dobar deo kolaca uzme Narodna banka Srbije, daleko veci nego ukupno u Nemackoj, a bankama ostane oko 1 odsto, opet tri puta vise negu u Nemackoj. Ovo je nevidjena pljacka. Svi znamo da su nase plate u proseku 7 puta manje nego u Nemackoj. Umesto da nam Jorgovanka Tabakovic i g. Vucic pricaju da rade u interesu gradjana, neka sveu ove provizije na razumnu meru, a ne da gradjani budu opljackani a banke prave nenormalna profit. Racunajte, ako mesecno za sve potrepstine kupite robu u vrednosti od 50 000 din za vase domacinstvo, svakog meseca vam uzmu izmedju 1100 i 1500 dinara samo ako placate karticama. Godisnje, na ovu proviziju vam uzmu izmedju 13200 i 18000 dinara, jos malo pa cela jedna plata nekog zaposlenog na jugu Srbije, na primer. A NBS mudro cuti, guvernerka prica o cenama paradajza i luka u sezoni.

bbns

pre 10 godina

Ima ovde komentra gde se vidi da ljudi ne shvataju da krajnji korisnik plaća sve. trgovac je uveliko ukalkulisao cenu proviziju banke. žalosno je da banke naplaćuju višestruke provizije ( odobrenje kartice, izdavanje, godišnje održavanje, bankoomate pa onda i proviziju trgovcu) neko im je to u nbs dozvolio i oni uživaju. u engleskoj postoje nadoknade za fizička lica samo za extra usluge.

necili

pre 10 godina

ja imam debitnu karticu komercijalne banke i nemam proviziju dok plaćam u radnjama. vrv su jedni od boljih, tj nisu toliki lopovi :-)

Dejan

pre 10 godina

Debitna visa kartica PBZ besplatno otvaranje, godisnja naknada za koristenje 0kn, naknada za dizanje novaca 0kn, naknada za placanje 0kn.
(Generic H2 (Server), 13. avgust 2013 21:55)

Nisi razumeo, proviziju ne placas ti, nego prodavnica gde si kupio robu ili usluge. Njih deru, a oni opet da bi nadoknadili to dignu vece cene, pa na kraju opet ide preko tvog dzepa.

Veljo, ista ste vi banda, i ti i Dinkić!

pre 10 godina

Dragi moji komentatori, zapamtite ovo: SVE provizije i troskove placa samo KRAJNJI KUPAC i niko vise. Ove bajke da provizije placaju trgovci su smesne, jer oni za toliko povecaju cenu krajnjeg proizvoda i trosak prebace na kupca. Mislite o tome.
(prodavac, 13. avgust 2013 11:57)
To jedino ako ti daju popust za keš , inače plaćaš istu cenu, a to da su sve zaračunali, pa i kurs € d , znamo.

dragan

pre 10 godina

Ja imam debitnu karticu i cene su iste ko i za kes,kad dobijem meeecni izvestaj tamo pise sto i na racunu.Jedino ika odrzavanje racuna .Sto se tice kartice ona ostaje vlasnistvo banke.Ako ga izgubite morate platiti novu.Veliki je problem sto karticama nemozete placati u posti i apoteci.Ako negde i ima to moze samo od jedne banke.

Generic H2 (Server)

pre 10 godina

Debitna visa kartica PBZ besplatno otvaranje, godisnja naknada za koristenje 0kn, naknada za dizanje novaca 0kn, naknada za placanje 0kn.

Dejan

pre 10 godina

@Amos Apsolutno netacna informacija da JAT prima samo kreditne kartice. Ja sam pre mesec dana kupio kartu uz pomoc visa debitne kartice bez ikakvih problema. Jedino sto vam za to treba je terminal koji ima da se kupi u banci za 1000 dinara, koji vam izbacuje drugu sifru prilikom svakog placanja kako biste se obezbedili od kradja.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (z.z, 13. avgust 2013 14:34)

Ajde probaj online da kupis sa debitnom karticom, ja u aprilu nisam mogao, ali sam sa debintnom karticom mogao da kupim u njihovoj filijali kartu, koja je bila skuplja 3000 dinara u odnosu na online ponudu.

z.z

pre 10 godina

@Amos Apsolutno netacna informacija da JAT prima samo kreditne kartice. Ja sam pre mesec dana kupio kartu uz pomoc visa debitne kartice bez ikakvih problema. Jedino sto vam za to treba je terminal koji ima da se kupi u banci za 1000 dinara, koji vam izbacuje drugu sifru prilikom svakog placanja kako biste se obezbedili od kradja.

Prodavac

pre 10 godina

Nerado prihvatamo kartice. Dok je ljudima lakse da je samo izvade i plate, mi znamo da nam banka uzima od 3 do 5% iznosa, sto je nekada i citava zarada... Ljudi, placajte kesom!

aleksa

pre 10 godina

Cudni komentari. Tacno je da proviziju placa prodavac, ali on to naplati nama svima kroz cenu.
Placanje karticama podnosim nekako u prodavnicama, ide relativno brzo, ali na pumpama je blagi uzas, sipa se gorivo, pa do kase, usput se blene u onaj sarenis od cokoladica,bombona...a ovi iza neka cekaju.

MarkoNS

pre 10 godina

Ako sa debitnom karticom placate robu isto te kosta kao i da je platite gotovinom. Tedini trosak je odrzavanje kartice 150 din mesecno. Toliko je skuplje, cemu ovaj tekst u zemlji gde je svakako prisutna fobija od kartica? Svedska je ukinula gotovinu i ne vidim da im ide lose, a inace, Svedska je prva zemlja koja je i uvela kes. Vremena se menjaju, samo Srbija ne!

Marko

pre 10 godina

Ovo je jedan od besmislenijih clanaka koje sam procitao u poslednje vreme. Barem sto se tice provizija na placanje (pri tome mislim na placanje u zemlji). Proviziju od 1 do 4 % ne placa onaj ko kupuje, nego onaj ko naplacuje. Znaci to je ta trgovacka provizija i to je provizija koju trgovac placa banci, a ne kupac. Autor clanka je mogao da pogleda svoj izvod iz banke i da vidi da ako nesto kupi za 1000 dinara karticom, to plati 1000 dinara. Provizija za placanje u inostranstvu postoji, kao sto postoji svuda u svetu.
Takodje, nije mi jasno otkud ovaj prosek provere stanja od 5 puta mesecno? Ja imam platu mnogo vecu od proseka u zemlji i nikada mi nije palo na pamet da proverim stanje na racunu na bankomatu. Smatram da je to naplacivanje pregleda stanja cist lopovluk i da neko moze da im da te pare samo ako je lud. Udjes u banku, das karticu i kazes: kakvo mi je stanje? Cena provere stanja: 0 dinara.

Toni

pre 10 godina

Za prodavca:
Necu da placam kesom, jer necu ni da nosim vise od 20E u novcaniku. Komercijalne banke uzmu najvise 3%, a Diners oko 5%. Zarada ti ne moze biti 3% (sem na ogromnoj kolicini, sto se i nece platiti karticom), tako da cete morati da primate kartice, sve vise i vise. Uostalom, postavite minimum trgovine karticom na npr. 20E, kako to biva po svijetu.

kartica

pre 10 godina

ne mogu se odluciti da li je novinar veci marsovac ili ovi sto pisu komentare. clanak je cist promasaj i netacan. verovatno zeli da podrzi izmenu provizija u karticarskom poslovanju sto je najavila nbs, pa sad pisu clanke kako bi naisli na podrsku gradjana koji nemaju pojma o cemu se radi. ali ce podrzati smanjenje o cemu god se radi. vratit cemo se na cash, a ceo svet prica o karticama, beskontaktnom placanju..

prodavac

pre 10 godina

Dragi moji komentatori, zapamtite ovo: SVE provizije i troskove placa samo KRAJNJI KUPAC i niko vise. Ove bajke da provizije placaju trgovci su smesne, jer oni za toliko povecaju cenu krajnjeg proizvoda i trosak prebace na kupca. Mislite o tome.

necili

pre 10 godina

ja imam debitnu karticu komercijalne banke i nemam proviziju dok plaćam u radnjama. vrv su jedni od boljih, tj nisu toliki lopovi :-)

Simerijanac Anarhista

pre 10 godina

@Prodavac: a da das popust na kes od tih 3-5% umesto da molis da placaju kesom. zasto bih ja, kao kupac, vukao kes sa sobom i razmisljao da li ga u dzepu imam dovoljno, ako od toga jedino ti kao prodavac imas korist? prilagodi se ili propadni. kad sam bio u svedskoj video sam da neki prodavci na racunu imaju posebnu stavku ako placas karticom. dokle god je cena robe ista bez obzira na nacin placanja, svi ce koristiti onaj koji im je najzgodniji.

prednost kartice je takodje i zastita potrosaca. izgubio sam bio fiskalni racun od ves masine pre par godina i prodavac nije hteo da mi prizna garanciju. onda sam otisao u banku i trazio da mi odstampaju transakciju sa kartice i sa tim otisao kod prodavca. posle malo ubedjivanja, morao je da prihvati to kao dokaz, jer na transakciji stoji njegovo ime, iznos i svrha placanja.

Isključivo plastika

pre 10 godina

Keš koristim za pijac, sladoled na ulici i klince na semaforu što peru prozore. Svi ostali gde nešto plaćam mislim da primaju kartice, ako ne zahvalim se i odem. O prednostima neću da trošim reči, drugi su sve već rekli. Dodatni troškovi fiksni + varijabilni = 0 (pričam o debitnim karticama). A poruka za prodavce - samo nemojte da primate, pa nećemo ni da kupujemo kod vas. Verovatno ste primetili da u zadnje vreme u jednom našem velikom maloprodajnom lancu nema piva iz jedne naše velike pivare. Šta radim? Počeo sam da kupujem u drugoj radnji, jer ne dam da mi diktiraju šta ću da kupim i čime ću da platim.

zox

pre 10 godina

cash je zakon, mnogo prednosti ima.... za kes ti je dostupno sve, uz veci popust, neoptereceno porezom, tesko se prati,..... a tek trgovcima koliko znaci, samo da ustinu drzavu za pdv pa ostane dosta para !!!!

fokus

pre 10 godina

provizija se naplacuje trgovcu,a ne vlasniku kartice,i u proseku je oko 2%,pa sad jos dodajte one tekstove gde pisu kako je marza kod nas visoka,da bi trebala biti od 5 do 10% kao u EU,a samo banka trgovcu uzme 2% od svake kupovine koja ide preko kartice,smesno...ko sve pise ove clanke...

dragan

pre 10 godina

Ja imam debitnu karticu i cene su iste ko i za kes,kad dobijem meeecni izvestaj tamo pise sto i na racunu.Jedino ika odrzavanje racuna .Sto se tice kartice ona ostaje vlasnistvo banke.Ako ga izgubite morate platiti novu.Veliki je problem sto karticama nemozete placati u posti i apoteci.Ako negde i ima to moze samo od jedne banke.

m

pre 10 godina

Meni se sa računa skida tačno onoliko koliko je iznosio račun koji plaćam. Jedino kad plaćam u inostranstvu postoji proviziji, koja kod moje banke iznosi 0,1%. Meni je mnogo jednostavnije i bezbednije plaćanje karticom od nošenja keša.

alxxl

pre 10 godina

da vidimo: država nas primorava, da koristimo žiro-račun, jer bez toga ne možemo da se zaposlimo (da primamo platu), da otvaramo firme itd.
šta bi bilo, da se uvodi pojam plate nedeljno, u kešu bez posredovanja banaka?

znači država je ta karika, koja spaja banke sa zaradom.

inače u cene proizvoda i usluga su već ugrađene sve vrste cena transakcija koje ne plaćamo direkno mi (dok u ostalim delovima evrope taksa plaćanja karticom tereti kupca, kod nas tereti prodavca). to znači da su cene u startu veće za oko 5% od nominalno potrebne, jer se računa na to, da će kupci koristiti platne kartice. tako je suludo govoriti, da kupovina kešom bolja solucija: kod kartica bar plaćam nešto što koristim, kod plaćanje kešom plaćam ono što ni ne koristim!

inače verujem, da će kod nas pre ili kasnije uvesti i taksa na podizanje keša (bilo iz automata ili na šalteru, ovo je u inostranstvu uglavnom veća od takse na plaćanje karticom) sa čim se "teraju" korisnici na korišćenje kartica.

druga pojava: pošto cena transakcija kod plaćanja karticama tereti prodavca, gro malih radnji i pored zakonske obaveze ne koristi aparate za karticu. ili koriste enormno retke kartice, ili je aparat u kvaru, ili je vezan za telefonsku liniju koja je slobodna deset minuta dnevno, te kupac odustaje od transakcije posle par pokušaja.

analiticar amater

pre 10 godina

Tekst je na samoj ivici tacnosti. Provizija koju izdavaoci kartica naplacuju naplacuje se od prodavca robe, ne od korisnika kartice. Koliko ja znam cena robe je jos uvek ista bilo da se plac au gotovini ili karticom, tako da potrosac tu nije zakinut. Sto se prodavaca tice, ako ne zele da placaju proviziju za placanje karticom, neka sklone uredjaje i nek primaju samo gotovinu, pa nek vise sta im se vise isplati.

E sad oko te provizije, nije bas da banke zalome koliko hoce, provizije su regulisane na nivou Vise i Mastercarda i upravo tu EU zeli da intervenise. Visinu provzije banka odredjuje za svakog klijenta posebno, pa svkako da provizija nije ista za Maxi (daleko manja) i lokalnu prodavnicu (dosta veca).
Ovo nije problem samo u Srbiji, vec i u drugim zemljama, pa cak i na zapadu ima sve vise napomena da se cena uvecava za fiksni ili procentualni iznos u odnosu na iznos koji se placa ako se za placanje koristi kreditna kartica, i u tom slucaju kupac odlucuje kako ce da plati.
Low cost kompanije su ovaj sistem dovele do cistog bezobrazluka uvodeci administrativni trosak i trosak placanja kao dodatne stavke, da su cak i regulatorna tela morala da se umesaju.
Ipak, kreditne kartice za potrosace imaju jednu veliku prednost - a to je da barem u normlanim zemljama stite potrosaca od losih prodavaca i lose robe, i daje vam mogucnost da robu/uslugu otplatite sledeceg meseca.

Игор-Велес=МКД

pre 10 godina

У Македонији нема провизија за купце када плаќају са картице,провизија на банке плаќа трговац.

knežević

pre 10 godina

Ako banka naplati proviziju od 2% za promet obavljen preko platne kartice ona postaje većinski vlasnik većeg broja firmi.Ako na 100 dinara ostvarenog promete baka uzme dva dinara ona je faktički uzela i 2% od 20% PDV-a,zatim treba odbiti troškove poslovanja pa cenu koštanja robe,ostale zavisne troškove pa tek onda iskazati dobit.U tekstilnoj industriji ona se kreće oko 5% a banka od tog procenta uzme 2,5 %.Dakle, 50% od dobiti. Time je ravnopravan poslobvni partner po udelu u dobiti zajedno sa poslodavcem.Sve firme koje rade sa gubitkom nemaju dobit ali zato ima banka.Ako bi smo prestali primati kartice promet bi se prepolovio.Poslodavac nema izbora da se odupre pljački koju kroz zakon kreira država.U Nemačkoj je provizija 0.4-0,5% o ograničena je zakonom.Pitao sam jednog bankarskog menadžera može li provizija biti 50 % a on mi reče može ako se banke tako kartelski dogovore.Dakle.Provizija banaka za promet ostvaren preko platnih kartica je najvulgarniji oblik pljačke.Proviziju plaćaju kupci jer se cene uvećavaju za iznos provizije.Ovo gura i inflaciju,smanjuje obim poslovanja itd.

nekotamo

pre 10 godina

Ne mogu da verujem kakvi komentari. Naseli ste na igru banaka koje su se ugradile u bas sve a vama su prodale pricu da proviziju placaju prodavci iako su ti isti prodavci u velikoj vecini taman toliko povecali cene kolike su i provizije pa efektivno placate vi odnosno svi mi. U stvari cak i ja koji cesto placam kesom moram da placam te vise cene zbog bankarskih karticnih provizija.

bankarska mafija

pre 10 godina

Derikoze najobicnije.U Makedoniji su kamate za kreditne kartice oko 11-12% na godisnjem nivou,a u Srbiji ne postoji kamata ispod 20%.
Dodjem da uplatim gotovinu na racun firme na salteru banke u kojoj se i vodi racun i moram da platim proviziju i to ne malu.I samo kukaju kako malo zaradjuju i za sve imaju opravdanje.

glasac ds-a

pre 10 godina

Da bi negde platio nešto kešom ti uglavnom moraš da podigneš pare na bankomatu, a po vašem članku ispada i da tu ide provizija.Tako da se po meni sve svodi na isto kada plaćaš platnom karticom ili kešom.Druga priča su kreditne kartice kod kojih je mesečna kamata oko 2%.Naravno da banke na tome zaradjuju inače ne bi postojale.S druge strane ja verovatno nikad ne bi kupio mnoge stvari da nije bilo kreditne kartice ili čekova,tako da...

Amos

pre 10 godina

Ja sam uzimam samo debitne kartice i to samo kad mi trebaju. Ali neki dan sam kupovao kartu u JATu i nisam nikako mogao platiti jer "nam je sistem podešen tako da prima samo kreditne kartice".

Znači ako imate debitnu karticu, pa i sa milion evra na tom računu, u JATu nećete moći kupiti kartu online.

Inače, podravljam ljubazno osoblje JAT ecommerce centra, koje nije krivo što je neki menadžer ili "stručnjak" doneo potpuno pogrešnu odluku. A možda ih tako i banke savetuju, kako bi one mogle nuditi svoje kreditne "proizvode".

Goran Tahomic Beograd

pre 10 godina

Pozdravljam sto je neko otvorio ovu temu. Privatno se bavim poslovima vezano za finansije i pokusao sam da dodjem da podatka koliko na primer banka skine svakom od nas ko karticom plati racun od 1000 din u prodavnici. Ispostavilo se da je minimalna provizija od 1,1 do 1,5 odsto ako su vasa banaka kao kupca i banka u kojoj prodavac ima racun iste, ako nisu onda se provizija duplira 2,2 do neverovatnih 3 odsto. Zamislite! Poredjenja radi u Nemackoj su sve transakcije ovog tipa ogrnicene na 0,35 odsto, dakle 9 puta manje nego u Srbiji i jos u tih 0,35 odsto moraju da se ugrade obe banke i nemacka Bundesbanka i da ta sredstva podela prema ugovoru izmedju sebe. Kod nas dobar deo kolaca uzme Narodna banka Srbije, daleko veci nego ukupno u Nemackoj, a bankama ostane oko 1 odsto, opet tri puta vise negu u Nemackoj. Ovo je nevidjena pljacka. Svi znamo da su nase plate u proseku 7 puta manje nego u Nemackoj. Umesto da nam Jorgovanka Tabakovic i g. Vucic pricaju da rade u interesu gradjana, neka sveu ove provizije na razumnu meru, a ne da gradjani budu opljackani a banke prave nenormalna profit. Racunajte, ako mesecno za sve potrepstine kupite robu u vrednosti od 50 000 din za vase domacinstvo, svakog meseca vam uzmu izmedju 1100 i 1500 dinara samo ako placate karticama. Godisnje, na ovu proviziju vam uzmu izmedju 13200 i 18000 dinara, jos malo pa cela jedna plata nekog zaposlenog na jugu Srbije, na primer. A NBS mudro cuti, guvernerka prica o cenama paradajza i luka u sezoni.

Uros

pre 10 godina

Kada se plaća debitnom karticom, banka uzima oko 2.5% ali ne od kupca već od prodavca, tako da je kupcu isto platio debitnom karticom ili kešom (plaća se samo mesečno održavanje računa uz koje ide i pristup preko interneta kod mnogih banaka gde se računi mogu platiti bez provizije, tako da pola održavanja računa može da se pokrije ne plačanjem provizije za račune, koji se plačaju na šalterima).
Kreditne kartice su druga priča jer se tu troše tuđe pare.
Dobitna kombinacija je debitna kartica sa mogućnosti plaćanja preko interneta.
Ako već pričamo o plaćanju kešom, zašto nema popusta za plaćanje kešom u odnosu na čekove koji dospevaju za pola godine. Ljudi koji plaćaju kešom finansiraju one koji plaćaju ćekovima, jer 1000 dinara danas vredi više nego 1000 dinara za pola godine.

srboljub

pre 10 godina

Kod nas je bankarski sistem inače postavljen kao u neokolonijalizmu. NBS mora preuzeti regulatornu ulogu. Banke su napravile kartel. Ne plaćaju nikakvu kamatu na sredstva na tekućim računima a naplaćuju sve. Potvrdu o stanju na računu Raiffesen će vam naplatiti 400 din. Swift će vam takodje naplatiti 300 din iako je to dokaz o uplati na koji ste takodje platili paprene provizije. NBS o tome ćuti. Provizija trgovcima na kartice su 3%, a dobar deo roba se prodaje sa provizijom ispod 10%. Moraju se postaviti nova pravila o provizijama, kad ih je postavila EU zašto onda ne bi i NBS.

z.z

pre 10 godina

@Amos Apsolutno netacna informacija da JAT prima samo kreditne kartice. Ja sam pre mesec dana kupio kartu uz pomoc visa debitne kartice bez ikakvih problema. Jedino sto vam za to treba je terminal koji ima da se kupi u banci za 1000 dinara, koji vam izbacuje drugu sifru prilikom svakog placanja kako biste se obezbedili od kradja.

bbns

pre 10 godina

Ima ovde komentra gde se vidi da ljudi ne shvataju da krajnji korisnik plaća sve. trgovac je uveliko ukalkulisao cenu proviziju banke. žalosno je da banke naplaćuju višestruke provizije ( odobrenje kartice, izdavanje, godišnje održavanje, bankoomate pa onda i proviziju trgovcu) neko im je to u nbs dozvolio i oni uživaju. u engleskoj postoje nadoknade za fizička lica samo za extra usluge.

Generic H2 (Server)

pre 10 godina

Debitna visa kartica PBZ besplatno otvaranje, godisnja naknada za koristenje 0kn, naknada za dizanje novaca 0kn, naknada za placanje 0kn.

Dejan

pre 10 godina

Debitna visa kartica PBZ besplatno otvaranje, godisnja naknada za koristenje 0kn, naknada za dizanje novaca 0kn, naknada za placanje 0kn.
(Generic H2 (Server), 13. avgust 2013 21:55)

Nisi razumeo, proviziju ne placas ti, nego prodavnica gde si kupio robu ili usluge. Njih deru, a oni opet da bi nadoknadili to dignu vece cene, pa na kraju opet ide preko tvog dzepa.

Dejan

pre 10 godina

@Amos Apsolutno netacna informacija da JAT prima samo kreditne kartice. Ja sam pre mesec dana kupio kartu uz pomoc visa debitne kartice bez ikakvih problema. Jedino sto vam za to treba je terminal koji ima da se kupi u banci za 1000 dinara, koji vam izbacuje drugu sifru prilikom svakog placanja kako biste se obezbedili od kradja.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (z.z, 13. avgust 2013 14:34)

Ajde probaj online da kupis sa debitnom karticom, ja u aprilu nisam mogao, ali sam sa debintnom karticom mogao da kupim u njihovoj filijali kartu, koja je bila skuplja 3000 dinara u odnosu na online ponudu.

Veljo, ista ste vi banda, i ti i Dinkić!

pre 10 godina

Dragi moji komentatori, zapamtite ovo: SVE provizije i troskove placa samo KRAJNJI KUPAC i niko vise. Ove bajke da provizije placaju trgovci su smesne, jer oni za toliko povecaju cenu krajnjeg proizvoda i trosak prebace na kupca. Mislite o tome.
(prodavac, 13. avgust 2013 11:57)
To jedino ako ti daju popust za keš , inače plaćaš istu cenu, a to da su sve zaračunali, pa i kurs € d , znamo.