Ponedeljak, 15.07.2013.

21:22

Srpska roba jeftinija preko granice

Ulje, začini, slatkiši, toalet-papir i prašak za veš samo su neki od proizvoda poreklom iz Srbije koji su jeftiniji u regionu nego kod nas, piše Blic.

Izvor: Blic

Srpska roba jeftinija preko granice IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

DJokic

pre 10 godina

@DEKA
Au kako ti masis temu,pominjes neke brandove a ja sam bio veoma jasan i pominjem ko je vlasnik i gde ide profit.

Evo ti lepog primera: hrvatski Agrokor proizvodi u Srbiji ulje (Dijamant) i povrce i sladolede (Frikom) i vadi i flasira srpsku Mivela vodu u Velucu kod Trstenika (Kraljevo). A onda isti ti proizvodi kostaju skuplje u Agrokorovim IDEA, Merkator i Rodic supermarketima u Srbiji nego u Agrokorovim Kozum supermarketima u Hrvatskoj. Moze im se posto su gazde.
A ti kad udjes u IDEU kazi tamo da su to srpski brandovi pa ce da se sazale i daju ti popust )))

Brale

pre 10 godina

Dobar dan i pozdrav iz Splita ! Jaffa keks od Crvenka-e je dosta kvalitetniji od onog od Kraš-a, a da ne spominjem one iz Makedonije koji se prodaju pod imenom jedne trgovacke marke u HR. Smoki od Stark-a, je po meni takodjer bolji od HR proizvodjaca. Sada dolazimo do Lino Lada-e i Eurokrem-a, tu mislim da je velika razlika u korist Lino Lada-e. Isto sam tako provao kekse koje proizvodi ili se zovu Bambi iz Vojvodine,tocno odakle ne znam,zaboravio,da li iz Subotice ili Kikinde ?,i mogu reci da su jako lose,u rangu 2 bugarsko-makedonske klase keksa, i njih vise nemam namjeru kupit. MM od Crvenke mi je takodjer kvalitetan,kao i slicne varijante istog proizvodjaca,mada za usporedbu mi to ne proizvodimo. Negro bomboni su mi ok,mada kada vidim da im je cijena ista kao i Bronhi bombonu,onda se ipak odlucim za ovaj drugi. Ne mogu se sjetit vise konditorskih proizvoda za usporedbu, ali mislim da je jedan od glavnih problema neujednacenost u kvaliteti kod konditorskih proizvoda u Srbiji. Imete jako kvalitetnih i jako nekvalitetnih proizvoda, sto opet kod potrosaca radi zbunjenost,jer kad vidi da je tolika razlika u proizvodima u kvaliteti iz jedne zemlje,to izaziva odredjenu sumnju ili distancu prema istima. Mislim da je kod nas ta razlika mnogo manja i kvaliteta je mnogo ujednacenija. Eto, i jedni i drugi imamo mjesta za napredak,jer prije ili kasnije, samo kvalitetni proizvodi ce naci put do kupca. Sada bi mogli jos mnogo o zajednickoj suradnji i udruzivanju,ali o tome drugi put. LP

DEKA

pre 10 godina

@DJokic
Pogresna konstatacija. Po toj logici sve sto proizvede masina strane proizvodnje ne bi bio domaci proizvod. Znaci skoro nista. Fabrika koja proizvodi Fiat 500L, tj FAS, je vecinski vlasnik internacionalna kompanija FIAT, dok je manjinski deo od 33% u vlasnistvu R.Srbije. Masine u FAS-u nisu italijanske nego japanske, nemacke doduse ima par italijanskih. Trenutno je sediste FIAT grupacije u Torinu, ali se razmatra da u naredno vreme bude preseljeno u SAD. Da li to znaci da FIAT vise nece biti italijanski brend, naravno da ne. Da li je Zastavin Fića bio domaći proizvod? Naravno da jeste. Da li je Dacia rumunski proizvod, ili je Francuski posto je vecinski vlasnik Renault? Koliko je Lav i Jelen pivo domace, tako su ista piva napravljena u tim fabrikama domaca (Tuborg, Carlsberg...) I da li je kukurz koji je posejan stranim semenom u srbiji, i koji je izrastao i "oberen" u Srbiji srpski proizvod? Naravno da jeste...
Što se tiče Apple iPhone, naravno da nije kineski brand, ali neosporno je da je napravljen u Kini u Foxconn-u, i sve osim softvera u uredjaju je kinesko.
Mora da se napravi razlika izmedju vlasnika kompanije, brenda, intelektualnog udela u proizvodnji. Svaki proizvod koji se proizvede u Srbiji je Srpski proizvod, bez obzira na poreklo vlasnika firme, poreklo mašine u proizvodnji, i poreklo sirovina.
P.S. Henkel je inace austrijska firma.
P.S.2 U Sloveniji su Srpski proizvodi skuplji nego u Srbiji

Mauro

pre 10 godina

Istina je, barem što se tiče Hrvatske jer sam se nedavno kad sam bio u Srbiji začudio koliko su vaši proizvodi jeftiniji kod nas. S popisa spomenutih proizvoda, moram priznati da nikad nisam vidio sspsku čajnu kobasicu, a sve ostalo je moguće kupiti i kod nas i jeftinije je, po mojoj procjeni, 20-ak posto nego kod vas. Uz nabrojano, primijetio sam u zadnje vrijeme mlijeko Kravica koje dođe 73-75 dinara. Što se tiče komentara, ne slažem se s komentatorom koji tvrdi da se u Hrvatskoj srpski proizvodi smatraju nekvalitetnim i da su zbog toga jeftiniji. Percepcija je da je ono što dolazi do naših polica iz Srbije solidne do dobre kvalitete. Inače, prema onome što sam vidio u Beogradu i Novom sadu gdje sam bio, čini mi se da je gotovo sve u vašim trgovinama skuplje nego kod nas i da u pravilu ne postoje prave rasprodaje. Mauro, Pula.

buntovnik bez razloga

pre 10 godina

Čemu služe udruženja za zaštitu potrošača ? Napravite spisak naših proizvoda koji su jeftiniji u regionu, i počnite kampanju bojkota.
Samo nemojte kao sa gorivom, jedan dan, nego dok ne spuste cene.
Meni svejedno, ništa od ovog ne kupujem i ovako.

medjutim

pre 10 godina

@ĐURĐEVAK MALI, ne znam odakle si kad tako pričaš, ali paraćinska Staklara je daleko od gašenja. A Bombonara (iliti Paraćinka) radi, jeste u buli neko vreme, ali niko sa strane im nije za to kriv..

Isako

pre 10 godina

Kad citam sve ovo pa plus sve one silne kradje i bogacenja preko noci i sve ostalo sto se desava u ovoj nasoj banana drzavi patriotizam mi bas bude na visokom nivou. Najradije bi pobegao negde ali ko da me primi kad smo na tako dobrom glasu. Bio sam u nemackoj, tamo1l dugotrajnog mleka kosta 60 centi, 0,5l cokoladno mleko 35 centi, flasa 1,5l vode 19 centi, pivo limenka 0,5 35 centi, milka 100g 65 centi(kod nas je 80g 110rsd), prasak za ves 3kg 2,5-3€, pasta za zube 50-70 centi, nutela 1kg 3,99€, meso svinjsko i pilece 2-3€ ma sve je jeftinije a plate 10x vece. Pre neki dan je izasao tekst o visokim marzama, pa nisu trgovci krivi za cene nego proizvodjaci koji daju velike izvozne rabate a vade se na nama. U celom svetu demonstracije za svaku sitnicu a nas godinama gaze i mi cutimo. Grci bi do sad zapalili celu drzavu da su na nasem mestu.

design

pre 10 godina

tako je već godinama i tu se dugo ništa neće promeniti. Ovde je sprega monopola udruzena sa mazohizmom našeg naroda. pa oni koji rade u inostranstvu čak i četkice za zube donose odande koliko je jeftinije.

goran

pre 10 godina

kod nas placamo sve skuplje da bi proizvodjaci nadoknadili gubitke koje imaju u inostranstvu.Ovde je oduvek tako oni koji proizvode oni po pravilu najmanje zaradjuju.Zaradjuju mesetari i menadzeri.

zavisa

pre 10 godina

uh uh...ja krem bananice placam 12dinara...nije u redu da koristite cene po zelji...bananica u komsijinoj prodavnici je 15dinara...a u tempu na komad 12...mene npr zanima zasto je oglasavanje kod vas skuplje nego bilo gde ???

protivnik

pre 10 godina

Evo samo jos jedan uporedni primer...Mi u Australiji kupujemo mahom proizvode sa Balkana, po mogucstvu srpske...Npr. ovde Takovo Eurokrem kosta 7.80 dolara sto prevedeno u dinar staje oko 620-ak dinara...To je dzabe u odnosu na cenu tamo...A zamislite koliko se placa za transport do Australije...Uporedjujuci cene, odavno smo stekli utisak, da mi u sustini placamo dosta povoljno nase proizvode ovde....

ivan

pre 10 godina

(srboljub, 15. jul 2013 21:51)

Ja nemam nista protiv tvog komentara, ali zasto imas potrebu kao i mnogi ovde da se lazno predstavljas?? Predstavis se kao da si iz Srbije i onda kazes ''smatrani kao losa kvaliteta'' i jedva sastavljas recenicu i jos na kraju se potpisujes sa Srboljub. Kazi lepo brate da si Hrvat, i da smatras nasu robu iz Srbije djubretom od robe i to je to, cemu foliranje.

DJokic

pre 10 godina

@DEKA
Fiat 500L jeste italijanski proizvod i brend,fabrika je vlasnistvo Fiata (Italijanske firme), italijanska je tehnologija i masine,italijansko je znanje,treninzi I obuka za radnike…italijanski je profit I pravo da te pare ulaze u Zimbabve, ili da ih jednostavno vrati u Italiju..
Srpska je jeftina radna snaga koja radi za nadnicu (zato su i dosli), porez koji ide drzavi i neka crkavica ako se da kao humanitarni prilog lokalnoj samoupravi ili sportu.Isto je i sa Soko Starkom,Frikomom,Mivela voda,cementare,Dijamant ulje,…mlekare po Srbiji,kombinati….
Po vasoj logici iPhone je Kineski brend,zatim Nike, Boeing,Coca Cola,Pierre Cardin, Hummer, Motorola, London Taxi Company, Nokia, Samsung, Disney, Kenmore, Addidas, General Motors, KFC, Microsoft, Procter & Gamble …Intel,Starbucks….

Ljudi, treba shvatimo realnost da smo sve rasprodali u zadnjih 10-12 godina…..i to je to

Onako usput..

pre 10 godina

Sasvim je normalno da je srbijanska roba jeftinija u Hrvatskoj kao što je i hrvatska roba jeftinija u Srbiji. Na taj način se privlače kupci da kupuju stranu robu. Realno tko bi kupovao tu uvoznu robu upitne kvalitete ako je cijenom jednaka onoj provjerenoj domaćoj..

AlanFord

pre 10 godina

(ĐURĐEVAK MALI, 15. jul 2013 23:09) Ma u potpunosti se slazem. Preformulisi to moje "domaci proizvod" u "da nas covek ima bar 1% udela u proizvodnji, samim tim (valjda?) i koristi".

z

pre 10 godina

Ova prica o pozicioniranju mozda ima smisla, ali to znaci da cak i sa tim nizim cenama oni tamo zaradjuju. Zasto onda ovde drze vise cene? Odgovor je jasan: cista pohlepa.

ĐURĐEVAK MALI

pre 10 godina

AlanFord@ kupovao bih ja domaće ali više ne postoji, štark kupili hrvati, merimu kruševac kupili nemci- henkel, dijamant margarin kupili hrvati, spisak je poduži...da se razumemo odmah, nemam ja ništa protiv hrvata ali mi nemamo ništa domace, rosa=coca-cola, clasic cigare nisu više DIN, mlekara mladost KG = Megle Dojč, Kravica, Šabačko, Dukat subotica.... sve mlekare prodate, Paraćinka Paraćin ugašena odavno, tegle za zimnicu uvozimo iz Kine a SrpskaFavrikaStakla Paraćin ugašena, auto industrija prodata, kakva takva mogli smo kao rumuni i česi bar ime da zadržimo... ne mogu dalje muka mi je, pa ni sremski bostan više ne postoji celo leto jedem makedonski... treba da se STIDIMO!!!

DEKA

pre 10 godina

@DJokic
Kao prvo vecina od nabrojanih proizvoda nisu Srpski: smoki,bananice, najlepse zelje pravi Stark koji je u vlasnistvu hrvatske Atlantik grupe.Dijamant margarin ,dobro jutro u vlasnistvu hrvatskog Agrokora...Frikom hrana i sladoledi...opet Agrokor.
Ti proizvodi se prodaju u hrvatskoj IDEI a od skora u hrvatskom Merkatoru i Rodi.I sta vi ocekujete kad neko ima zaokruzeno sve od proizvodnje do prodaje,pa normalno je da ce da ponude nize proizvodjacke cene i da daju manje marze svojim gradjanima u Hrvatskoj nego nama u Srbiji.
Problem u Srbiji je sto mi nemamo vise nista..ni prodaju ni proizvodnju.
(DJokic, 15. jul 2013 22:04)

Ne znam po kojoj logici nisu srpski proizvodi. Proizvodi se u Srbiji, u proizvodnji su zaposleni drzavljani Srbije. Moze jedino da bude pod znakom pitanja poreklo sirovina. Atlantic group i Agrokor nisu hrvatske firme, nego su vlasnici tih kompanija drzavljani Hrvatske. Privatan kapital ne poznaje granice. Po toj logici bi trebalo i da je Fiat 500L italijanski proizvod, a ipak je "proudly made in Serbia", iako je Fiat italijaska tj internacionalna kompanija. Inace je svugde domaci proizvod skuplji nego uvozni, inace se ne bi ni uvozilo, osim ako nije rec o poznatom brendu ili kvalitetu.

Ovo je kraaj.

pre 10 godina

Ali zato proslogodisnji model Nike air max 360° u Grckoj kosta 99€, u Nemackoj 89€, a u Srbiji samo 129€. Jake cene su u Srbiji zato sto ima mocnu ekonomiju i potrosace odlicno finansijski potkovane. Inace to je jedna bogata zemlja vrednih ljudi bez monopola i dogovorenih cena.

DJokic

pre 10 godina

Kao prvo vecina od nabrojanih proizvoda nisu Srpski: smoki,bananice, najlepse zelje pravi Stark koji je u vlasnistvu hrvatske Atlantik grupe.Dijamant margarin ,dobro jutro u vlasnistvu hrvatskog Agrokora...Frikom hrana i sladoledi...opet Agrokor.
Ti proizvodi se prodaju u hrvatskoj IDEI a od skora u hrvatskom Merkatoru i Rodi.I sta vi ocekujete kad neko ima zaokruzeno sve od proizvodnje do prodaje,pa normalno je da ce da ponude nize proizvodjacke cene i da daju manje marze svojim gradjanima u Hrvatskoj nego nama u Srbiji.
Problem u Srbiji je sto mi nemamo vise nista..ni prodaju ni proizvodnju.

milan

pre 10 godina

ne znam samo do kad ce ovaj narod da trpi ovo ugnjetavanje, jedini smo mi pametni i ne protestvujemo a zivimo najgore na svetu, angola je za nas pojam ekonomije

dejan-minhen

pre 10 godina

s obzirom na plate cene u Srbiji su visoke.
Nigde u Hrvatskoj nisam video cajnu ili prasak za ves iz Srbije. Tako da me cudi od kud usporedba cena. Mozda je neka robna marka proizvedena u Srbiji i onda nasi novinari koliko su strucni porede cene tog proizvoda i markiranog.

Zatim me zanima cene su usporedivane iz kojeg marketa? u Beogradu drag stor 0-24 na cosku vs. Metro u regionu?

Ne znam od kud non stop price kako je u Srbiji sve mnogo skuplje nego u regionu. dobro je da se kritikuju marze u Srbiji. Ali uvek neka usporedba sa regionom i to nerealna. Nema sredine ili Srbija najbolja ili najgora.

kosmajacsale

pre 10 godina

new york subota , plazma 300gr 2.99, cokolada najlepse zelje 100gr 1.89, euro krem 100 gr 1.25, stark piskote 210 gr 1.59, puding 0.99, euro blok 50 gr 0.75

AlanFord

pre 10 godina

"Konkretno, na svakom tržištu imamo svog distributera koji ima za cilj stimulaciju tržišnog položaja naših robnih marki uz uslove koji se postižu u direktnom dogovoru sa trgovinama."-A sta kaze ovdasnji distributer? Mozda "deri boraniju!"? Ili "monopol,bato,dominiraj!"? Tuzno. A ja treba da kupim "Najlepse zelje" pre "Samo ti" i "Volim te" (iako ove dve vise volim) po visoj ceni da bih pomogao tom istom Starku koji me dere??? Lepo sam jedno vreme gledao sta vise volim i sta mi je jeftinije, domace ili ne-nebitno.

srboljub

pre 10 godina

Zato sta su ti proizvodi u Hrvatskoj smatrani kao losa kvaliteta. To kupuju ljudi koji nemaju para.
Znam, rekli mi ljudi koji tamo zive, a i kad se prosece hrvatskim marketima, ni ja ne bih nikada kupio najbolje zelje uz Kras, niti eurokrem uz linoladu.
To je istina.

Ovo je kraaj.

pre 10 godina

Ali zato proslogodisnji model Nike air max 360° u Grckoj kosta 99€, u Nemackoj 89€, a u Srbiji samo 129€. Jake cene su u Srbiji zato sto ima mocnu ekonomiju i potrosace odlicno finansijski potkovane. Inace to je jedna bogata zemlja vrednih ljudi bez monopola i dogovorenih cena.

DJokic

pre 10 godina

Kao prvo vecina od nabrojanih proizvoda nisu Srpski: smoki,bananice, najlepse zelje pravi Stark koji je u vlasnistvu hrvatske Atlantik grupe.Dijamant margarin ,dobro jutro u vlasnistvu hrvatskog Agrokora...Frikom hrana i sladoledi...opet Agrokor.
Ti proizvodi se prodaju u hrvatskoj IDEI a od skora u hrvatskom Merkatoru i Rodi.I sta vi ocekujete kad neko ima zaokruzeno sve od proizvodnje do prodaje,pa normalno je da ce da ponude nize proizvodjacke cene i da daju manje marze svojim gradjanima u Hrvatskoj nego nama u Srbiji.
Problem u Srbiji je sto mi nemamo vise nista..ni prodaju ni proizvodnju.

ĐURĐEVAK MALI

pre 10 godina

AlanFord@ kupovao bih ja domaće ali više ne postoji, štark kupili hrvati, merimu kruševac kupili nemci- henkel, dijamant margarin kupili hrvati, spisak je poduži...da se razumemo odmah, nemam ja ništa protiv hrvata ali mi nemamo ništa domace, rosa=coca-cola, clasic cigare nisu više DIN, mlekara mladost KG = Megle Dojč, Kravica, Šabačko, Dukat subotica.... sve mlekare prodate, Paraćinka Paraćin ugašena odavno, tegle za zimnicu uvozimo iz Kine a SrpskaFavrikaStakla Paraćin ugašena, auto industrija prodata, kakva takva mogli smo kao rumuni i česi bar ime da zadržimo... ne mogu dalje muka mi je, pa ni sremski bostan više ne postoji celo leto jedem makedonski... treba da se STIDIMO!!!

milan

pre 10 godina

ne znam samo do kad ce ovaj narod da trpi ovo ugnjetavanje, jedini smo mi pametni i ne protestvujemo a zivimo najgore na svetu, angola je za nas pojam ekonomije

kosmajacsale

pre 10 godina

new york subota , plazma 300gr 2.99, cokolada najlepse zelje 100gr 1.89, euro krem 100 gr 1.25, stark piskote 210 gr 1.59, puding 0.99, euro blok 50 gr 0.75

AlanFord

pre 10 godina

"Konkretno, na svakom tržištu imamo svog distributera koji ima za cilj stimulaciju tržišnog položaja naših robnih marki uz uslove koji se postižu u direktnom dogovoru sa trgovinama."-A sta kaze ovdasnji distributer? Mozda "deri boraniju!"? Ili "monopol,bato,dominiraj!"? Tuzno. A ja treba da kupim "Najlepse zelje" pre "Samo ti" i "Volim te" (iako ove dve vise volim) po visoj ceni da bih pomogao tom istom Starku koji me dere??? Lepo sam jedno vreme gledao sta vise volim i sta mi je jeftinije, domace ili ne-nebitno.

srboljub

pre 10 godina

Zato sta su ti proizvodi u Hrvatskoj smatrani kao losa kvaliteta. To kupuju ljudi koji nemaju para.
Znam, rekli mi ljudi koji tamo zive, a i kad se prosece hrvatskim marketima, ni ja ne bih nikada kupio najbolje zelje uz Kras, niti eurokrem uz linoladu.
To je istina.

DEKA

pre 10 godina

@DJokic
Kao prvo vecina od nabrojanih proizvoda nisu Srpski: smoki,bananice, najlepse zelje pravi Stark koji je u vlasnistvu hrvatske Atlantik grupe.Dijamant margarin ,dobro jutro u vlasnistvu hrvatskog Agrokora...Frikom hrana i sladoledi...opet Agrokor.
Ti proizvodi se prodaju u hrvatskoj IDEI a od skora u hrvatskom Merkatoru i Rodi.I sta vi ocekujete kad neko ima zaokruzeno sve od proizvodnje do prodaje,pa normalno je da ce da ponude nize proizvodjacke cene i da daju manje marze svojim gradjanima u Hrvatskoj nego nama u Srbiji.
Problem u Srbiji je sto mi nemamo vise nista..ni prodaju ni proizvodnju.
(DJokic, 15. jul 2013 22:04)

Ne znam po kojoj logici nisu srpski proizvodi. Proizvodi se u Srbiji, u proizvodnji su zaposleni drzavljani Srbije. Moze jedino da bude pod znakom pitanja poreklo sirovina. Atlantic group i Agrokor nisu hrvatske firme, nego su vlasnici tih kompanija drzavljani Hrvatske. Privatan kapital ne poznaje granice. Po toj logici bi trebalo i da je Fiat 500L italijanski proizvod, a ipak je "proudly made in Serbia", iako je Fiat italijaska tj internacionalna kompanija. Inace je svugde domaci proizvod skuplji nego uvozni, inace se ne bi ni uvozilo, osim ako nije rec o poznatom brendu ili kvalitetu.

dejan-minhen

pre 10 godina

s obzirom na plate cene u Srbiji su visoke.
Nigde u Hrvatskoj nisam video cajnu ili prasak za ves iz Srbije. Tako da me cudi od kud usporedba cena. Mozda je neka robna marka proizvedena u Srbiji i onda nasi novinari koliko su strucni porede cene tog proizvoda i markiranog.

Zatim me zanima cene su usporedivane iz kojeg marketa? u Beogradu drag stor 0-24 na cosku vs. Metro u regionu?

Ne znam od kud non stop price kako je u Srbiji sve mnogo skuplje nego u regionu. dobro je da se kritikuju marze u Srbiji. Ali uvek neka usporedba sa regionom i to nerealna. Nema sredine ili Srbija najbolja ili najgora.

Mauro

pre 10 godina

Istina je, barem što se tiče Hrvatske jer sam se nedavno kad sam bio u Srbiji začudio koliko su vaši proizvodi jeftiniji kod nas. S popisa spomenutih proizvoda, moram priznati da nikad nisam vidio sspsku čajnu kobasicu, a sve ostalo je moguće kupiti i kod nas i jeftinije je, po mojoj procjeni, 20-ak posto nego kod vas. Uz nabrojano, primijetio sam u zadnje vrijeme mlijeko Kravica koje dođe 73-75 dinara. Što se tiče komentara, ne slažem se s komentatorom koji tvrdi da se u Hrvatskoj srpski proizvodi smatraju nekvalitetnim i da su zbog toga jeftiniji. Percepcija je da je ono što dolazi do naših polica iz Srbije solidne do dobre kvalitete. Inače, prema onome što sam vidio u Beogradu i Novom sadu gdje sam bio, čini mi se da je gotovo sve u vašim trgovinama skuplje nego kod nas i da u pravilu ne postoje prave rasprodaje. Mauro, Pula.

ivan

pre 10 godina

(srboljub, 15. jul 2013 21:51)

Ja nemam nista protiv tvog komentara, ali zasto imas potrebu kao i mnogi ovde da se lazno predstavljas?? Predstavis se kao da si iz Srbije i onda kazes ''smatrani kao losa kvaliteta'' i jedva sastavljas recenicu i jos na kraju se potpisujes sa Srboljub. Kazi lepo brate da si Hrvat, i da smatras nasu robu iz Srbije djubretom od robe i to je to, cemu foliranje.

Isako

pre 10 godina

Kad citam sve ovo pa plus sve one silne kradje i bogacenja preko noci i sve ostalo sto se desava u ovoj nasoj banana drzavi patriotizam mi bas bude na visokom nivou. Najradije bi pobegao negde ali ko da me primi kad smo na tako dobrom glasu. Bio sam u nemackoj, tamo1l dugotrajnog mleka kosta 60 centi, 0,5l cokoladno mleko 35 centi, flasa 1,5l vode 19 centi, pivo limenka 0,5 35 centi, milka 100g 65 centi(kod nas je 80g 110rsd), prasak za ves 3kg 2,5-3€, pasta za zube 50-70 centi, nutela 1kg 3,99€, meso svinjsko i pilece 2-3€ ma sve je jeftinije a plate 10x vece. Pre neki dan je izasao tekst o visokim marzama, pa nisu trgovci krivi za cene nego proizvodjaci koji daju velike izvozne rabate a vade se na nama. U celom svetu demonstracije za svaku sitnicu a nas godinama gaze i mi cutimo. Grci bi do sad zapalili celu drzavu da su na nasem mestu.

Brale

pre 10 godina

Dobar dan i pozdrav iz Splita ! Jaffa keks od Crvenka-e je dosta kvalitetniji od onog od Kraš-a, a da ne spominjem one iz Makedonije koji se prodaju pod imenom jedne trgovacke marke u HR. Smoki od Stark-a, je po meni takodjer bolji od HR proizvodjaca. Sada dolazimo do Lino Lada-e i Eurokrem-a, tu mislim da je velika razlika u korist Lino Lada-e. Isto sam tako provao kekse koje proizvodi ili se zovu Bambi iz Vojvodine,tocno odakle ne znam,zaboravio,da li iz Subotice ili Kikinde ?,i mogu reci da su jako lose,u rangu 2 bugarsko-makedonske klase keksa, i njih vise nemam namjeru kupit. MM od Crvenke mi je takodjer kvalitetan,kao i slicne varijante istog proizvodjaca,mada za usporedbu mi to ne proizvodimo. Negro bomboni su mi ok,mada kada vidim da im je cijena ista kao i Bronhi bombonu,onda se ipak odlucim za ovaj drugi. Ne mogu se sjetit vise konditorskih proizvoda za usporedbu, ali mislim da je jedan od glavnih problema neujednacenost u kvaliteti kod konditorskih proizvoda u Srbiji. Imete jako kvalitetnih i jako nekvalitetnih proizvoda, sto opet kod potrosaca radi zbunjenost,jer kad vidi da je tolika razlika u proizvodima u kvaliteti iz jedne zemlje,to izaziva odredjenu sumnju ili distancu prema istima. Mislim da je kod nas ta razlika mnogo manja i kvaliteta je mnogo ujednacenija. Eto, i jedni i drugi imamo mjesta za napredak,jer prije ili kasnije, samo kvalitetni proizvodi ce naci put do kupca. Sada bi mogli jos mnogo o zajednickoj suradnji i udruzivanju,ali o tome drugi put. LP

protivnik

pre 10 godina

Evo samo jos jedan uporedni primer...Mi u Australiji kupujemo mahom proizvode sa Balkana, po mogucstvu srpske...Npr. ovde Takovo Eurokrem kosta 7.80 dolara sto prevedeno u dinar staje oko 620-ak dinara...To je dzabe u odnosu na cenu tamo...A zamislite koliko se placa za transport do Australije...Uporedjujuci cene, odavno smo stekli utisak, da mi u sustini placamo dosta povoljno nase proizvode ovde....

buntovnik bez razloga

pre 10 godina

Čemu služe udruženja za zaštitu potrošača ? Napravite spisak naših proizvoda koji su jeftiniji u regionu, i počnite kampanju bojkota.
Samo nemojte kao sa gorivom, jedan dan, nego dok ne spuste cene.
Meni svejedno, ništa od ovog ne kupujem i ovako.

DJokic

pre 10 godina

@DEKA
Fiat 500L jeste italijanski proizvod i brend,fabrika je vlasnistvo Fiata (Italijanske firme), italijanska je tehnologija i masine,italijansko je znanje,treninzi I obuka za radnike…italijanski je profit I pravo da te pare ulaze u Zimbabve, ili da ih jednostavno vrati u Italiju..
Srpska je jeftina radna snaga koja radi za nadnicu (zato su i dosli), porez koji ide drzavi i neka crkavica ako se da kao humanitarni prilog lokalnoj samoupravi ili sportu.Isto je i sa Soko Starkom,Frikomom,Mivela voda,cementare,Dijamant ulje,…mlekare po Srbiji,kombinati….
Po vasoj logici iPhone je Kineski brend,zatim Nike, Boeing,Coca Cola,Pierre Cardin, Hummer, Motorola, London Taxi Company, Nokia, Samsung, Disney, Kenmore, Addidas, General Motors, KFC, Microsoft, Procter & Gamble …Intel,Starbucks….

Ljudi, treba shvatimo realnost da smo sve rasprodali u zadnjih 10-12 godina…..i to je to

Onako usput..

pre 10 godina

Sasvim je normalno da je srbijanska roba jeftinija u Hrvatskoj kao što je i hrvatska roba jeftinija u Srbiji. Na taj način se privlače kupci da kupuju stranu robu. Realno tko bi kupovao tu uvoznu robu upitne kvalitete ako je cijenom jednaka onoj provjerenoj domaćoj..

DEKA

pre 10 godina

@DJokic
Pogresna konstatacija. Po toj logici sve sto proizvede masina strane proizvodnje ne bi bio domaci proizvod. Znaci skoro nista. Fabrika koja proizvodi Fiat 500L, tj FAS, je vecinski vlasnik internacionalna kompanija FIAT, dok je manjinski deo od 33% u vlasnistvu R.Srbije. Masine u FAS-u nisu italijanske nego japanske, nemacke doduse ima par italijanskih. Trenutno je sediste FIAT grupacije u Torinu, ali se razmatra da u naredno vreme bude preseljeno u SAD. Da li to znaci da FIAT vise nece biti italijanski brend, naravno da ne. Da li je Zastavin Fića bio domaći proizvod? Naravno da jeste. Da li je Dacia rumunski proizvod, ili je Francuski posto je vecinski vlasnik Renault? Koliko je Lav i Jelen pivo domace, tako su ista piva napravljena u tim fabrikama domaca (Tuborg, Carlsberg...) I da li je kukurz koji je posejan stranim semenom u srbiji, i koji je izrastao i "oberen" u Srbiji srpski proizvod? Naravno da jeste...
Što se tiče Apple iPhone, naravno da nije kineski brand, ali neosporno je da je napravljen u Kini u Foxconn-u, i sve osim softvera u uredjaju je kinesko.
Mora da se napravi razlika izmedju vlasnika kompanije, brenda, intelektualnog udela u proizvodnji. Svaki proizvod koji se proizvede u Srbiji je Srpski proizvod, bez obzira na poreklo vlasnika firme, poreklo mašine u proizvodnji, i poreklo sirovina.
P.S. Henkel je inace austrijska firma.
P.S.2 U Sloveniji su Srpski proizvodi skuplji nego u Srbiji

goran

pre 10 godina

kod nas placamo sve skuplje da bi proizvodjaci nadoknadili gubitke koje imaju u inostranstvu.Ovde je oduvek tako oni koji proizvode oni po pravilu najmanje zaradjuju.Zaradjuju mesetari i menadzeri.

design

pre 10 godina

tako je već godinama i tu se dugo ništa neće promeniti. Ovde je sprega monopola udruzena sa mazohizmom našeg naroda. pa oni koji rade u inostranstvu čak i četkice za zube donose odande koliko je jeftinije.

zavisa

pre 10 godina

uh uh...ja krem bananice placam 12dinara...nije u redu da koristite cene po zelji...bananica u komsijinoj prodavnici je 15dinara...a u tempu na komad 12...mene npr zanima zasto je oglasavanje kod vas skuplje nego bilo gde ???

DJokic

pre 10 godina

@DEKA
Au kako ti masis temu,pominjes neke brandove a ja sam bio veoma jasan i pominjem ko je vlasnik i gde ide profit.

Evo ti lepog primera: hrvatski Agrokor proizvodi u Srbiji ulje (Dijamant) i povrce i sladolede (Frikom) i vadi i flasira srpsku Mivela vodu u Velucu kod Trstenika (Kraljevo). A onda isti ti proizvodi kostaju skuplje u Agrokorovim IDEA, Merkator i Rodic supermarketima u Srbiji nego u Agrokorovim Kozum supermarketima u Hrvatskoj. Moze im se posto su gazde.
A ti kad udjes u IDEU kazi tamo da su to srpski brandovi pa ce da se sazale i daju ti popust )))

z

pre 10 godina

Ova prica o pozicioniranju mozda ima smisla, ali to znaci da cak i sa tim nizim cenama oni tamo zaradjuju. Zasto onda ovde drze vise cene? Odgovor je jasan: cista pohlepa.

medjutim

pre 10 godina

@ĐURĐEVAK MALI, ne znam odakle si kad tako pričaš, ali paraćinska Staklara je daleko od gašenja. A Bombonara (iliti Paraćinka) radi, jeste u buli neko vreme, ali niko sa strane im nije za to kriv..

AlanFord

pre 10 godina

(ĐURĐEVAK MALI, 15. jul 2013 23:09) Ma u potpunosti se slazem. Preformulisi to moje "domaci proizvod" u "da nas covek ima bar 1% udela u proizvodnji, samim tim (valjda?) i koristi".

srboljub

pre 10 godina

Zato sta su ti proizvodi u Hrvatskoj smatrani kao losa kvaliteta. To kupuju ljudi koji nemaju para.
Znam, rekli mi ljudi koji tamo zive, a i kad se prosece hrvatskim marketima, ni ja ne bih nikada kupio najbolje zelje uz Kras, niti eurokrem uz linoladu.
To je istina.

DEKA

pre 10 godina

@DJokic
Kao prvo vecina od nabrojanih proizvoda nisu Srpski: smoki,bananice, najlepse zelje pravi Stark koji je u vlasnistvu hrvatske Atlantik grupe.Dijamant margarin ,dobro jutro u vlasnistvu hrvatskog Agrokora...Frikom hrana i sladoledi...opet Agrokor.
Ti proizvodi se prodaju u hrvatskoj IDEI a od skora u hrvatskom Merkatoru i Rodi.I sta vi ocekujete kad neko ima zaokruzeno sve od proizvodnje do prodaje,pa normalno je da ce da ponude nize proizvodjacke cene i da daju manje marze svojim gradjanima u Hrvatskoj nego nama u Srbiji.
Problem u Srbiji je sto mi nemamo vise nista..ni prodaju ni proizvodnju.
(DJokic, 15. jul 2013 22:04)

Ne znam po kojoj logici nisu srpski proizvodi. Proizvodi se u Srbiji, u proizvodnji su zaposleni drzavljani Srbije. Moze jedino da bude pod znakom pitanja poreklo sirovina. Atlantic group i Agrokor nisu hrvatske firme, nego su vlasnici tih kompanija drzavljani Hrvatske. Privatan kapital ne poznaje granice. Po toj logici bi trebalo i da je Fiat 500L italijanski proizvod, a ipak je "proudly made in Serbia", iako je Fiat italijaska tj internacionalna kompanija. Inace je svugde domaci proizvod skuplji nego uvozni, inace se ne bi ni uvozilo, osim ako nije rec o poznatom brendu ili kvalitetu.

dejan-minhen

pre 10 godina

s obzirom na plate cene u Srbiji su visoke.
Nigde u Hrvatskoj nisam video cajnu ili prasak za ves iz Srbije. Tako da me cudi od kud usporedba cena. Mozda je neka robna marka proizvedena u Srbiji i onda nasi novinari koliko su strucni porede cene tog proizvoda i markiranog.

Zatim me zanima cene su usporedivane iz kojeg marketa? u Beogradu drag stor 0-24 na cosku vs. Metro u regionu?

Ne znam od kud non stop price kako je u Srbiji sve mnogo skuplje nego u regionu. dobro je da se kritikuju marze u Srbiji. Ali uvek neka usporedba sa regionom i to nerealna. Nema sredine ili Srbija najbolja ili najgora.

DJokic

pre 10 godina

Kao prvo vecina od nabrojanih proizvoda nisu Srpski: smoki,bananice, najlepse zelje pravi Stark koji je u vlasnistvu hrvatske Atlantik grupe.Dijamant margarin ,dobro jutro u vlasnistvu hrvatskog Agrokora...Frikom hrana i sladoledi...opet Agrokor.
Ti proizvodi se prodaju u hrvatskoj IDEI a od skora u hrvatskom Merkatoru i Rodi.I sta vi ocekujete kad neko ima zaokruzeno sve od proizvodnje do prodaje,pa normalno je da ce da ponude nize proizvodjacke cene i da daju manje marze svojim gradjanima u Hrvatskoj nego nama u Srbiji.
Problem u Srbiji je sto mi nemamo vise nista..ni prodaju ni proizvodnju.

ĐURĐEVAK MALI

pre 10 godina

AlanFord@ kupovao bih ja domaće ali više ne postoji, štark kupili hrvati, merimu kruševac kupili nemci- henkel, dijamant margarin kupili hrvati, spisak je poduži...da se razumemo odmah, nemam ja ništa protiv hrvata ali mi nemamo ništa domace, rosa=coca-cola, clasic cigare nisu više DIN, mlekara mladost KG = Megle Dojč, Kravica, Šabačko, Dukat subotica.... sve mlekare prodate, Paraćinka Paraćin ugašena odavno, tegle za zimnicu uvozimo iz Kine a SrpskaFavrikaStakla Paraćin ugašena, auto industrija prodata, kakva takva mogli smo kao rumuni i česi bar ime da zadržimo... ne mogu dalje muka mi je, pa ni sremski bostan više ne postoji celo leto jedem makedonski... treba da se STIDIMO!!!

AlanFord

pre 10 godina

"Konkretno, na svakom tržištu imamo svog distributera koji ima za cilj stimulaciju tržišnog položaja naših robnih marki uz uslove koji se postižu u direktnom dogovoru sa trgovinama."-A sta kaze ovdasnji distributer? Mozda "deri boraniju!"? Ili "monopol,bato,dominiraj!"? Tuzno. A ja treba da kupim "Najlepse zelje" pre "Samo ti" i "Volim te" (iako ove dve vise volim) po visoj ceni da bih pomogao tom istom Starku koji me dere??? Lepo sam jedno vreme gledao sta vise volim i sta mi je jeftinije, domace ili ne-nebitno.

Ovo je kraaj.

pre 10 godina

Ali zato proslogodisnji model Nike air max 360° u Grckoj kosta 99€, u Nemackoj 89€, a u Srbiji samo 129€. Jake cene su u Srbiji zato sto ima mocnu ekonomiju i potrosace odlicno finansijski potkovane. Inace to je jedna bogata zemlja vrednih ljudi bez monopola i dogovorenih cena.

DJokic

pre 10 godina

@DEKA
Fiat 500L jeste italijanski proizvod i brend,fabrika je vlasnistvo Fiata (Italijanske firme), italijanska je tehnologija i masine,italijansko je znanje,treninzi I obuka za radnike…italijanski je profit I pravo da te pare ulaze u Zimbabve, ili da ih jednostavno vrati u Italiju..
Srpska je jeftina radna snaga koja radi za nadnicu (zato su i dosli), porez koji ide drzavi i neka crkavica ako se da kao humanitarni prilog lokalnoj samoupravi ili sportu.Isto je i sa Soko Starkom,Frikomom,Mivela voda,cementare,Dijamant ulje,…mlekare po Srbiji,kombinati….
Po vasoj logici iPhone je Kineski brend,zatim Nike, Boeing,Coca Cola,Pierre Cardin, Hummer, Motorola, London Taxi Company, Nokia, Samsung, Disney, Kenmore, Addidas, General Motors, KFC, Microsoft, Procter & Gamble …Intel,Starbucks….

Ljudi, treba shvatimo realnost da smo sve rasprodali u zadnjih 10-12 godina…..i to je to

milan

pre 10 godina

ne znam samo do kad ce ovaj narod da trpi ovo ugnjetavanje, jedini smo mi pametni i ne protestvujemo a zivimo najgore na svetu, angola je za nas pojam ekonomije

Onako usput..

pre 10 godina

Sasvim je normalno da je srbijanska roba jeftinija u Hrvatskoj kao što je i hrvatska roba jeftinija u Srbiji. Na taj način se privlače kupci da kupuju stranu robu. Realno tko bi kupovao tu uvoznu robu upitne kvalitete ako je cijenom jednaka onoj provjerenoj domaćoj..

DJokic

pre 10 godina

@DEKA
Au kako ti masis temu,pominjes neke brandove a ja sam bio veoma jasan i pominjem ko je vlasnik i gde ide profit.

Evo ti lepog primera: hrvatski Agrokor proizvodi u Srbiji ulje (Dijamant) i povrce i sladolede (Frikom) i vadi i flasira srpsku Mivela vodu u Velucu kod Trstenika (Kraljevo). A onda isti ti proizvodi kostaju skuplje u Agrokorovim IDEA, Merkator i Rodic supermarketima u Srbiji nego u Agrokorovim Kozum supermarketima u Hrvatskoj. Moze im se posto su gazde.
A ti kad udjes u IDEU kazi tamo da su to srpski brandovi pa ce da se sazale i daju ti popust )))

ivan

pre 10 godina

(srboljub, 15. jul 2013 21:51)

Ja nemam nista protiv tvog komentara, ali zasto imas potrebu kao i mnogi ovde da se lazno predstavljas?? Predstavis se kao da si iz Srbije i onda kazes ''smatrani kao losa kvaliteta'' i jedva sastavljas recenicu i jos na kraju se potpisujes sa Srboljub. Kazi lepo brate da si Hrvat, i da smatras nasu robu iz Srbije djubretom od robe i to je to, cemu foliranje.

DEKA

pre 10 godina

@DJokic
Pogresna konstatacija. Po toj logici sve sto proizvede masina strane proizvodnje ne bi bio domaci proizvod. Znaci skoro nista. Fabrika koja proizvodi Fiat 500L, tj FAS, je vecinski vlasnik internacionalna kompanija FIAT, dok je manjinski deo od 33% u vlasnistvu R.Srbije. Masine u FAS-u nisu italijanske nego japanske, nemacke doduse ima par italijanskih. Trenutno je sediste FIAT grupacije u Torinu, ali se razmatra da u naredno vreme bude preseljeno u SAD. Da li to znaci da FIAT vise nece biti italijanski brend, naravno da ne. Da li je Zastavin Fića bio domaći proizvod? Naravno da jeste. Da li je Dacia rumunski proizvod, ili je Francuski posto je vecinski vlasnik Renault? Koliko je Lav i Jelen pivo domace, tako su ista piva napravljena u tim fabrikama domaca (Tuborg, Carlsberg...) I da li je kukurz koji je posejan stranim semenom u srbiji, i koji je izrastao i "oberen" u Srbiji srpski proizvod? Naravno da jeste...
Što se tiče Apple iPhone, naravno da nije kineski brand, ali neosporno je da je napravljen u Kini u Foxconn-u, i sve osim softvera u uredjaju je kinesko.
Mora da se napravi razlika izmedju vlasnika kompanije, brenda, intelektualnog udela u proizvodnji. Svaki proizvod koji se proizvede u Srbiji je Srpski proizvod, bez obzira na poreklo vlasnika firme, poreklo mašine u proizvodnji, i poreklo sirovina.
P.S. Henkel je inace austrijska firma.
P.S.2 U Sloveniji su Srpski proizvodi skuplji nego u Srbiji

kosmajacsale

pre 10 godina

new york subota , plazma 300gr 2.99, cokolada najlepse zelje 100gr 1.89, euro krem 100 gr 1.25, stark piskote 210 gr 1.59, puding 0.99, euro blok 50 gr 0.75

zavisa

pre 10 godina

uh uh...ja krem bananice placam 12dinara...nije u redu da koristite cene po zelji...bananica u komsijinoj prodavnici je 15dinara...a u tempu na komad 12...mene npr zanima zasto je oglasavanje kod vas skuplje nego bilo gde ???

medjutim

pre 10 godina

@ĐURĐEVAK MALI, ne znam odakle si kad tako pričaš, ali paraćinska Staklara je daleko od gašenja. A Bombonara (iliti Paraćinka) radi, jeste u buli neko vreme, ali niko sa strane im nije za to kriv..

Mauro

pre 10 godina

Istina je, barem što se tiče Hrvatske jer sam se nedavno kad sam bio u Srbiji začudio koliko su vaši proizvodi jeftiniji kod nas. S popisa spomenutih proizvoda, moram priznati da nikad nisam vidio sspsku čajnu kobasicu, a sve ostalo je moguće kupiti i kod nas i jeftinije je, po mojoj procjeni, 20-ak posto nego kod vas. Uz nabrojano, primijetio sam u zadnje vrijeme mlijeko Kravica koje dođe 73-75 dinara. Što se tiče komentara, ne slažem se s komentatorom koji tvrdi da se u Hrvatskoj srpski proizvodi smatraju nekvalitetnim i da su zbog toga jeftiniji. Percepcija je da je ono što dolazi do naših polica iz Srbije solidne do dobre kvalitete. Inače, prema onome što sam vidio u Beogradu i Novom sadu gdje sam bio, čini mi se da je gotovo sve u vašim trgovinama skuplje nego kod nas i da u pravilu ne postoje prave rasprodaje. Mauro, Pula.

AlanFord

pre 10 godina

(ĐURĐEVAK MALI, 15. jul 2013 23:09) Ma u potpunosti se slazem. Preformulisi to moje "domaci proizvod" u "da nas covek ima bar 1% udela u proizvodnji, samim tim (valjda?) i koristi".

z

pre 10 godina

Ova prica o pozicioniranju mozda ima smisla, ali to znaci da cak i sa tim nizim cenama oni tamo zaradjuju. Zasto onda ovde drze vise cene? Odgovor je jasan: cista pohlepa.

protivnik

pre 10 godina

Evo samo jos jedan uporedni primer...Mi u Australiji kupujemo mahom proizvode sa Balkana, po mogucstvu srpske...Npr. ovde Takovo Eurokrem kosta 7.80 dolara sto prevedeno u dinar staje oko 620-ak dinara...To je dzabe u odnosu na cenu tamo...A zamislite koliko se placa za transport do Australije...Uporedjujuci cene, odavno smo stekli utisak, da mi u sustini placamo dosta povoljno nase proizvode ovde....

goran

pre 10 godina

kod nas placamo sve skuplje da bi proizvodjaci nadoknadili gubitke koje imaju u inostranstvu.Ovde je oduvek tako oni koji proizvode oni po pravilu najmanje zaradjuju.Zaradjuju mesetari i menadzeri.

design

pre 10 godina

tako je već godinama i tu se dugo ništa neće promeniti. Ovde je sprega monopola udruzena sa mazohizmom našeg naroda. pa oni koji rade u inostranstvu čak i četkice za zube donose odande koliko je jeftinije.

buntovnik bez razloga

pre 10 godina

Čemu služe udruženja za zaštitu potrošača ? Napravite spisak naših proizvoda koji su jeftiniji u regionu, i počnite kampanju bojkota.
Samo nemojte kao sa gorivom, jedan dan, nego dok ne spuste cene.
Meni svejedno, ništa od ovog ne kupujem i ovako.

Isako

pre 10 godina

Kad citam sve ovo pa plus sve one silne kradje i bogacenja preko noci i sve ostalo sto se desava u ovoj nasoj banana drzavi patriotizam mi bas bude na visokom nivou. Najradije bi pobegao negde ali ko da me primi kad smo na tako dobrom glasu. Bio sam u nemackoj, tamo1l dugotrajnog mleka kosta 60 centi, 0,5l cokoladno mleko 35 centi, flasa 1,5l vode 19 centi, pivo limenka 0,5 35 centi, milka 100g 65 centi(kod nas je 80g 110rsd), prasak za ves 3kg 2,5-3€, pasta za zube 50-70 centi, nutela 1kg 3,99€, meso svinjsko i pilece 2-3€ ma sve je jeftinije a plate 10x vece. Pre neki dan je izasao tekst o visokim marzama, pa nisu trgovci krivi za cene nego proizvodjaci koji daju velike izvozne rabate a vade se na nama. U celom svetu demonstracije za svaku sitnicu a nas godinama gaze i mi cutimo. Grci bi do sad zapalili celu drzavu da su na nasem mestu.

Brale

pre 10 godina

Dobar dan i pozdrav iz Splita ! Jaffa keks od Crvenka-e je dosta kvalitetniji od onog od Kraš-a, a da ne spominjem one iz Makedonije koji se prodaju pod imenom jedne trgovacke marke u HR. Smoki od Stark-a, je po meni takodjer bolji od HR proizvodjaca. Sada dolazimo do Lino Lada-e i Eurokrem-a, tu mislim da je velika razlika u korist Lino Lada-e. Isto sam tako provao kekse koje proizvodi ili se zovu Bambi iz Vojvodine,tocno odakle ne znam,zaboravio,da li iz Subotice ili Kikinde ?,i mogu reci da su jako lose,u rangu 2 bugarsko-makedonske klase keksa, i njih vise nemam namjeru kupit. MM od Crvenke mi je takodjer kvalitetan,kao i slicne varijante istog proizvodjaca,mada za usporedbu mi to ne proizvodimo. Negro bomboni su mi ok,mada kada vidim da im je cijena ista kao i Bronhi bombonu,onda se ipak odlucim za ovaj drugi. Ne mogu se sjetit vise konditorskih proizvoda za usporedbu, ali mislim da je jedan od glavnih problema neujednacenost u kvaliteti kod konditorskih proizvoda u Srbiji. Imete jako kvalitetnih i jako nekvalitetnih proizvoda, sto opet kod potrosaca radi zbunjenost,jer kad vidi da je tolika razlika u proizvodima u kvaliteti iz jedne zemlje,to izaziva odredjenu sumnju ili distancu prema istima. Mislim da je kod nas ta razlika mnogo manja i kvaliteta je mnogo ujednacenija. Eto, i jedni i drugi imamo mjesta za napredak,jer prije ili kasnije, samo kvalitetni proizvodi ce naci put do kupca. Sada bi mogli jos mnogo o zajednickoj suradnji i udruzivanju,ali o tome drugi put. LP