Petak, 05.07.2013.

11:23

Srbija bolje odradila domaći od HR

Hrvatska je prespavala politiku industrijalizacije, dok bi Srbija mogla postati atraktivno mesto jer je vodila drugačiju politiku, kaže ekonomista Landesman.

Izvor: Tanjug

Srbija bolje odradila domaæi od HR IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

Zoki

pre 10 godina

Ovo je ekonomija, a ne politika - ostavite se prepucavanja o ratu. Austrijanac ne mrzi Hrvatsku i ne želi još ništa loše, samo je ukazao na propuste koji su napravljeni. Hrvatska nije imala potrebe da se toliko osloni na turizam, imala je razvijenu industrijsku proizvodnju na severu zemlje.
U vreme starenja stanovništva i klimatskih promena, turizam je mač sa dve oštrice.
Osim toga, jedno veoma praktično pitanje: navedite zemlju koja živi od turizma, a u kojoj je standard visok?

Sinisa NS

pre 10 godina

@(Tko nas bre zavadi, 6. jul 2013 11:20)

Sve to sto si nabrojao, iako je pola istina a pola nije, radila je i Hrvatska bosanskim Hrvatima.

Haski sud je presudom rekao da je finansijsko i vojno (tehnicko) pomaganje jednoj strani u ratu legitimno i da to nije agresija. Jer onda bi Nato bio agresor u BiH ili u Srbiji, zato sto je pomagao jednu od strana u sukobu. A Hrvatska bi bila agresor u BiH jer je pomagala bosanske Hrvate! Regularna hrvatska vojska je ucestvovala u borbama u BiH pod komandom Vrhovnog stozera HV i to jeste klasicna agresija!
Kako i sam Haski sud rece: "tog momenta kada ziva vojna sila VOJNIK zvanicne vojske druge drzave, kroci na tlo neke drzave, e to je onda agresija"
Skorpioni su bili paravojna formacija i deo rasformirane jedinice policije Srbije. Nisu bili u BiH po naredjenju MUP-a Srbije. Tada i nisu bili u sluzbi u MUP-u a i svi su pohapseni i sudi im se.

Robert

pre 10 godina

@A1
Hvala na ispravci, slucajno obrtanje. Poenta je u tome da je prognoza srpskog izvoza za ovu godinu 11 milijardi evra, izvor Bloomberg:
http://www.bloomberg.com/news/2012-12-06/serbian-2013-exports-to-grow-at-least-25-to-11-billion-euros.html
Hrvatski izvoz ce da se smanji ili stagnira u odnosu na proslu godinu, izvor Seebiz:
http://www.seebiz.eu/hnb-hrvatska-stagnira-poboljsanja-u-gradevini/ar-63637/

A1

pre 10 godina

Robert
Robert, dragi moj prijatelju, pogriješio si, nije HR izvoz 3,9 mlrd eura, nego 9,3 mlrd što je negdje 7% vise od Srbije
http://www.poslovni.hr/hrvatska/dzs-u-2012-hrvatski-izvoz-blago-povecan-229077

Robert

pre 10 godina

Sta kaze zvanicna statistika. Srbija je 2012 imala izvoz robe u vrednosti 8,8 milijardi evra. Hrvatska je imala izvoz 3,9 milijardi evra. Ove godine ce izvoz Srbije znatno skociti. Izvoz Hrvatske ce stagnirati.

alex

pre 10 godina

mozete da pricate sta hocete ali ove godine je srbija prvi put pretekla hrvatsku po izvozu u neto iznosu. cak ni za vreme sfrj srbija nikada nije imala izvoz koji je bio veci od hrvatskog.

amos

pre 10 godina

@nemanja, otidji u hrvatsku pa tamo jednom radniku u industriji reci da ima minimum 500 eur platu (neto), pa da ti se slatko nasmeje i pocasti te picem, za tako lepe zelje.
Masa ljudi, koja ima posao radi za 300 eur, tj do 2500 kuna. A da ne pominjem mnoge u tekstilu ili obucarstvu koji cekaju plate mesecima unazad, bez izgleda da ce ih ikad i dobiti. Jer kad plata kasni 6 meseci a firma se ugasi - gasi se i tvoja nada.

Naravno da imaju vece plate u proseku od srbije, ali daleko od toga da niko nije na minimalcu (koji je 100eur veci nego ovde).

Pero Nadoveza

pre 10 godina

Tema je ekonomska. Zaso se pola komentara bavi 'agresijom' i ratom? Hrvatska prica da je rat unistio proizvodnju ne stoji, u ratu se uglavnom podize proizvodnja. Rat kao uzrok pljacke je samo paravan, uvek je bio plan da se opljacka. Prvo Srbe, pa onda Hrvate. Kad je HDZ izbacivao Srbe za posla i postavljao Hrvate, vecini je to odgovaralo. Kad je dosao red na vecinu, onda su opet Srbi krivi jer su na ugrozavanje osnovnih prava reagovali pobunom. Sta je tesko predvideti, je li. Nije bitno, poanta je da gradjani Hrvatske zaista moraju shvatiti da su prevareni. Sta se tice gradjana Srbije, takmicenje sa Hrvatskom je kompleksaski stav. Iz Hrvatske situacije treba izvuci pouke, a ne povod za zluradost. A treba nekad i Hrvatskoj progledati kroz prste sta je bila na strani Nacista u drugom svetskom. Ne moramo to svaki put spomenuti. toliko, hvala.

Tko nas bre zavadi

pre 10 godina

@Sinisa NS

Tko je davo place vojnicima koji su ratovali u RH? I zasto je srbija placala vojsku koja nije njezina? I zasto je svim operacijama upravljala srpska sigurnosna sluzba?

Zasto se na svim mirovnim pregovorima pregovaralo sa slobodanom milosevicem koji nema veze s tim ratom?

Koncetraciski logori su bili na teritoriji srbije jer? Skorpioni srpska specijalna polcija je dio a) srbije b)nije dio srbije :D

Hrvati srpske nacionalnosti koji su se pobunili protiv hrvatske tenkove i topnistvo su kupili gdje? Novac za to im je od? Place su dobivali od kuda?

Denis

pre 10 godina

Direktor Landesman i institut iz Beca na cijem je celu su vrlo ugledni. On zna o cemu govori. Srbija vec sada ima veci izvoz industrijskih proizvoda od Hrvatske i ta razlika u iducim godinama ce se sve vise povecavati.

dejan-minhen

pre 10 godina

(Hrvoje, 5. jul 2013 12:05)
Za razne afere od 1995 kada ste konacno resili problem „agresije“ i samim tim srpski problem, je kriv ko? Bosanci, Slovenci???? Ko ce biti kriv za sve sto ce se dogadati od 2013? Kipar, Grcka, Finska, Estonija?

ovde se ipak radi o poredenju Bananarepublike 1 i Banarepublike 2.
Tako da nema potrebe da se lozimo.

Sinisa NS

pre 10 godina

@ (Hrvoje, 5. jul 2013 12:05)

Prijatelju. Srbija NIKADA sa svojom vojskom nije krocila na tlo priznate Hrvatske niti priznate BiH. A Hrvatska vojska je redovno ulazila na teritoriju BiH! To je nedavno rekao i Haski Sud. Svi u Hrvatskoj ste poverovali HTV-u i slicnima koji su vam godinama mozgove ispirali, kao sto je nama radio RTS! Ali mi smo svesni da nam je RTS ispirao mozak, ali vi Hrvati ispiranja mozga od strane HTV-a na zalost jos niste svesni. I jos uvek Vam je Srbija agresor iako niakda sa svojom vojskom nije usla u priznatu Hrvatsku. Vi ste gospodo ratovali sa vasim sopstvenim gradjanima srpske nacionalnosti. Ti ljudi su danas drzavljani Hrvatske! U Hrvatskoj su rodjeni. Njihovi pretci takodje. Nemaju oni mnogo veze sa Srbijom. Odrasli su i skole zavrsavali u SR Hrvatskoj. Onda ste odlucili da medjusobno zaratite, i sve vreme pokusavate da u to upletete i Srbiju, ali ste se malo preracunali, sto vam je i Den Haag potvrdio. Vukovar i Dubrovnik je napala JNA, i to jos dok Hrvatska nije bila priznata, a ne vojska Srbije. U JNA su tada bili zastupljeni svi iz bivse SFRJ pa i Hrvati, osim Slovenaca, i ona je u tom momentu delovala na SVOJOJ teritoriji. Pa zar niste onomad u Splitu onog jadnog Makedonca izvukli iz transportera i udavili ko psa? E moj Hrvoje. Katarza je vama Hrvatima preko potrebna.

Ni manje ni više

pre 10 godina

Hajde da se ne lažemo! Sve države nastale raspadom SFRJ su u istim g... Neko nas je sve zavadio i debelo iskoristio (jednom rečju zaj...). Izvinjavam se na rečniku, ali to se tako narodski kaže.
(Neša, 5. jul 2013 20:56)

Ajde molim te ne pričaj gluposti.
Vi Srbi uvijek govorite da nas je netko zavadio, a za sve smo si sami krivi.
Krajnje je vrijeme da svi skupa preuzmemo odgovornost za sve gluposti 90-ih jer smo si dopustili da budemo manipulirani kao ovce.
Najgora stvar je što mlađe generacije stasaju okrivljujući drugu stranu za ovakvo stanje, a ne pitaju roditelje što su oni radili po tom pitanju...

Filip

pre 10 godina

@ Neša

Ne bih se složio da su sve zemlje iz bivše YU u istim g....Jesi ti malo putovao iz svoje Srbije u druge zemlje?

Slovenija, a bogme i Hrvatska su u mnogočemu Amerika za balkanske zemlje, uključujući i Bugarsku i Rumunjsku.

Neša

pre 10 godina

Hajde da se ne lažemo! Sve države nastale raspadom SFRJ su u istim g... Neko nas je sve zavadio i debelo iskoristio (jednom rečju zaj...). Izvinjavam se na rečniku, ali to se tako narodski kaže.

gnevni gradjanin

pre 10 godina

Tačno. Još nismo pali toliko nisko da se bijemo za tanjUr pasulja i to klot, u redu na narodnom kazanu.
Malo više samokritičnosti, nije na odmet.

nemanja s.

pre 10 godina

Srpski izvoz 10-tak milijardi, hrvatski isto otprilike. Hrvatska duplo manja zemlja! Pride imaju 6-7 mil. EUR od turizma. U Srbiji plate robovske, ko je ima. U Hrvatskoj minimalno 500 EUR, a ide i na 700 u javnom sektoru. Nije za poređenje, jer su mnogo jači. Ovaj ekspert je hteo da kaže da smo postali Kina u Evropi. Jeftina radna snaga, nikakva prava radnika, potsticaji države za otvaranje najprostijih proizvodnih pogona! Sramota me je da kažem nekome u inostranstvu za koliko rade moji Srbi i drugi nesrećnici koji su se zadesili u Srbiji!

Elvis

pre 10 godina

Srbija ima mnogo vece potencijale za industriju od Hrvatske i ove dve zemlje u tom pogledu nisu uporedive. Srbija je i u geografsko logistickom smislu mnogo bolja za industriju, sto naravno investitori, i to ne samo evropski, prepoznaju.

jako jako jako los tekst

pre 10 godina

ovaj ko da je citao Kurir pa dao ovakvu izjavu.Srbija i Hrvatska su unistile svoje privrede nema nijednog giganta vise nema ni prave proizvodnje industrijske vec samo neki pokusaji statisticke greske . Srbija konkretno je unistila sve od 90 pa do danas. unistene fabrike na Novom Beograd, Rakovicki basen ostale samo ruine a da ne govorim o Slobodi Cacak, Ei NIs fabrikama samo u Novom Sadu i tako dalje. Ono sto i radi radi sa tehnologijama iz sesdesetih i sedamdesetih godina proslog veka.Pa samim tim i nema kome da proda to jer je zastarelo. Retke su firme poput Metalca i jos par koje opstaju i ulazu.Za razliku HRV ima turizam koji donese kakve takve novce a sta nama ? Poneka milijarda od gasterbajtera i to je to . Najlosiji tekst koji sam procitao u zadnje vreme

Iki

pre 10 godina

Srbija je bolja od Hrvatske, prema ovom clanku, jedino zato sto joj je lakse da privuce investicije. Kaze se da je to zbog jeftine radne snage.

Pa kako smo onda u boljoj poziciji?

Srboje

pre 10 godina

@Hrvoje

Mislis da smo mi nesto bolje prosli? Nas su prvo opljackali ti sto su nas toboze branili od vas, a posle su nas opljackali ovi drugi, koji su dosli da nas brane od tih prvih koji su nas opljackali. Manjina je lepo profitirala na nasem sukobu, a vecina je otisla u siromastvo i bedu, u poredjenju sa kojom je rat bio mala maca.

no_comment

pre 10 godina

Srbija po standardu i uslovima za zivot jako tesko moze da se nosi sa Hrvatskom. Ali to i ne treba da nam bude cilj. Vec da od Srbije napravimo drzavu u kojoj moze da se zivi.

Hrvoje

pre 10 godina

Srbija je odradila odlican domaci rad. Agresijom na Hrvatsku joj je unistila kompletno gospodarstvo, unistila na stotine hiljada radnih mjesta. E onda kako je fokus hrvatske bio usmjeren na obranu a ne na proizvodnju, gospodarstvo nitko nije niti nadzirao, pa dok macke nema, misevi kolo vode. A misevi pokrali, isisali kapital, rusili tvornice zbog atraktivnih zemljista, jer zasto bi netko proizvodnjom dosao do recimo milion Eura, kad prodajom istog zemljista moz doci do barem tri puta toliko. Tko profitira? Samo onaj kome novci idu u dzep...

Fridman

pre 10 godina

Da je to tako gospodine,onda bi Srbija kad je izvoz u pitanju bila daleko ispred Hrvatske,a ovako je obrnuto.Tacno je da je Hrvatska vodila politiku iskljucivo baziranu na turizmu,koji zemlji donosi 7 mlrd dolara,ali tu treba imati u vidu i poljoprivredu vezanu za turizam.Od industrije u Srbiji je ostalo nekoliko preduzeca,javna preduzeca i nista vise.Na hiljade fabrika je u gorem stanju nego u Nemackoj posle II sv.rata.Zato bih ja malo preskocio te "strucnjake" koji nam prvo podilaze a onda se posle prave "tose".

pelikan

pre 10 godina

Hajde samo da pogledamo efekte "industrijske" politike u periodu socijalizma i neosnovanog forsiranja razvoja i kupovine "know how"-a iz zapadnoevropskih zemalja posle drugog svetskog rata, iako je Srbija po.svim parametrima bila poljoprivrena zemlja. Napustena sela, usled velike migracije stanovnistva u industrijske gradove, zapustena poljoprivreda, pogledajmo nekadasnje industrijske centre danas i u kakvom su ocajnom stanju. (Vranje, Vladicin Han, Leskovac, Pirot, Cacak). Ma pola veka ispred Hrvata smo?!

Fridman

pre 10 godina

Da je to tako gospodine,onda bi Srbija kad je izvoz u pitanju bila daleko ispred Hrvatske,a ovako je obrnuto.Tacno je da je Hrvatska vodila politiku iskljucivo baziranu na turizmu,koji zemlji donosi 7 mlrd dolara,ali tu treba imati u vidu i poljoprivredu vezanu za turizam.Od industrije u Srbiji je ostalo nekoliko preduzeca,javna preduzeca i nista vise.Na hiljade fabrika je u gorem stanju nego u Nemackoj posle II sv.rata.Zato bih ja malo preskocio te "strucnjake" koji nam prvo podilaze a onda se posle prave "tose".

no_comment

pre 10 godina

Srbija po standardu i uslovima za zivot jako tesko moze da se nosi sa Hrvatskom. Ali to i ne treba da nam bude cilj. Vec da od Srbije napravimo drzavu u kojoj moze da se zivi.

Hrvoje

pre 10 godina

Srbija je odradila odlican domaci rad. Agresijom na Hrvatsku joj je unistila kompletno gospodarstvo, unistila na stotine hiljada radnih mjesta. E onda kako je fokus hrvatske bio usmjeren na obranu a ne na proizvodnju, gospodarstvo nitko nije niti nadzirao, pa dok macke nema, misevi kolo vode. A misevi pokrali, isisali kapital, rusili tvornice zbog atraktivnih zemljista, jer zasto bi netko proizvodnjom dosao do recimo milion Eura, kad prodajom istog zemljista moz doci do barem tri puta toliko. Tko profitira? Samo onaj kome novci idu u dzep...

nemanja s.

pre 10 godina

Srpski izvoz 10-tak milijardi, hrvatski isto otprilike. Hrvatska duplo manja zemlja! Pride imaju 6-7 mil. EUR od turizma. U Srbiji plate robovske, ko je ima. U Hrvatskoj minimalno 500 EUR, a ide i na 700 u javnom sektoru. Nije za poređenje, jer su mnogo jači. Ovaj ekspert je hteo da kaže da smo postali Kina u Evropi. Jeftina radna snaga, nikakva prava radnika, potsticaji države za otvaranje najprostijih proizvodnih pogona! Sramota me je da kažem nekome u inostranstvu za koliko rade moji Srbi i drugi nesrećnici koji su se zadesili u Srbiji!

pelikan

pre 10 godina

Hajde samo da pogledamo efekte "industrijske" politike u periodu socijalizma i neosnovanog forsiranja razvoja i kupovine "know how"-a iz zapadnoevropskih zemalja posle drugog svetskog rata, iako je Srbija po.svim parametrima bila poljoprivrena zemlja. Napustena sela, usled velike migracije stanovnistva u industrijske gradove, zapustena poljoprivreda, pogledajmo nekadasnje industrijske centre danas i u kakvom su ocajnom stanju. (Vranje, Vladicin Han, Leskovac, Pirot, Cacak). Ma pola veka ispred Hrvata smo?!

Srboje

pre 10 godina

@Hrvoje

Mislis da smo mi nesto bolje prosli? Nas su prvo opljackali ti sto su nas toboze branili od vas, a posle su nas opljackali ovi drugi, koji su dosli da nas brane od tih prvih koji su nas opljackali. Manjina je lepo profitirala na nasem sukobu, a vecina je otisla u siromastvo i bedu, u poredjenju sa kojom je rat bio mala maca.

Iki

pre 10 godina

Srbija je bolja od Hrvatske, prema ovom clanku, jedino zato sto joj je lakse da privuce investicije. Kaze se da je to zbog jeftine radne snage.

Pa kako smo onda u boljoj poziciji?

Ni manje ni više

pre 10 godina

Hajde da se ne lažemo! Sve države nastale raspadom SFRJ su u istim g... Neko nas je sve zavadio i debelo iskoristio (jednom rečju zaj...). Izvinjavam se na rečniku, ali to se tako narodski kaže.
(Neša, 5. jul 2013 20:56)

Ajde molim te ne pričaj gluposti.
Vi Srbi uvijek govorite da nas je netko zavadio, a za sve smo si sami krivi.
Krajnje je vrijeme da svi skupa preuzmemo odgovornost za sve gluposti 90-ih jer smo si dopustili da budemo manipulirani kao ovce.
Najgora stvar je što mlađe generacije stasaju okrivljujući drugu stranu za ovakvo stanje, a ne pitaju roditelje što su oni radili po tom pitanju...

jako jako jako los tekst

pre 10 godina

ovaj ko da je citao Kurir pa dao ovakvu izjavu.Srbija i Hrvatska su unistile svoje privrede nema nijednog giganta vise nema ni prave proizvodnje industrijske vec samo neki pokusaji statisticke greske . Srbija konkretno je unistila sve od 90 pa do danas. unistene fabrike na Novom Beograd, Rakovicki basen ostale samo ruine a da ne govorim o Slobodi Cacak, Ei NIs fabrikama samo u Novom Sadu i tako dalje. Ono sto i radi radi sa tehnologijama iz sesdesetih i sedamdesetih godina proslog veka.Pa samim tim i nema kome da proda to jer je zastarelo. Retke su firme poput Metalca i jos par koje opstaju i ulazu.Za razliku HRV ima turizam koji donese kakve takve novce a sta nama ? Poneka milijarda od gasterbajtera i to je to . Najlosiji tekst koji sam procitao u zadnje vreme

Filip

pre 10 godina

@ Neša

Ne bih se složio da su sve zemlje iz bivše YU u istim g....Jesi ti malo putovao iz svoje Srbije u druge zemlje?

Slovenija, a bogme i Hrvatska su u mnogočemu Amerika za balkanske zemlje, uključujući i Bugarsku i Rumunjsku.

Elvis

pre 10 godina

Srbija ima mnogo vece potencijale za industriju od Hrvatske i ove dve zemlje u tom pogledu nisu uporedive. Srbija je i u geografsko logistickom smislu mnogo bolja za industriju, sto naravno investitori, i to ne samo evropski, prepoznaju.

gnevni gradjanin

pre 10 godina

Tačno. Još nismo pali toliko nisko da se bijemo za tanjUr pasulja i to klot, u redu na narodnom kazanu.
Malo više samokritičnosti, nije na odmet.

Sinisa NS

pre 10 godina

@ (Hrvoje, 5. jul 2013 12:05)

Prijatelju. Srbija NIKADA sa svojom vojskom nije krocila na tlo priznate Hrvatske niti priznate BiH. A Hrvatska vojska je redovno ulazila na teritoriju BiH! To je nedavno rekao i Haski Sud. Svi u Hrvatskoj ste poverovali HTV-u i slicnima koji su vam godinama mozgove ispirali, kao sto je nama radio RTS! Ali mi smo svesni da nam je RTS ispirao mozak, ali vi Hrvati ispiranja mozga od strane HTV-a na zalost jos niste svesni. I jos uvek Vam je Srbija agresor iako niakda sa svojom vojskom nije usla u priznatu Hrvatsku. Vi ste gospodo ratovali sa vasim sopstvenim gradjanima srpske nacionalnosti. Ti ljudi su danas drzavljani Hrvatske! U Hrvatskoj su rodjeni. Njihovi pretci takodje. Nemaju oni mnogo veze sa Srbijom. Odrasli su i skole zavrsavali u SR Hrvatskoj. Onda ste odlucili da medjusobno zaratite, i sve vreme pokusavate da u to upletete i Srbiju, ali ste se malo preracunali, sto vam je i Den Haag potvrdio. Vukovar i Dubrovnik je napala JNA, i to jos dok Hrvatska nije bila priznata, a ne vojska Srbije. U JNA su tada bili zastupljeni svi iz bivse SFRJ pa i Hrvati, osim Slovenaca, i ona je u tom momentu delovala na SVOJOJ teritoriji. Pa zar niste onomad u Splitu onog jadnog Makedonca izvukli iz transportera i udavili ko psa? E moj Hrvoje. Katarza je vama Hrvatima preko potrebna.

dejan-minhen

pre 10 godina

(Hrvoje, 5. jul 2013 12:05)
Za razne afere od 1995 kada ste konacno resili problem „agresije“ i samim tim srpski problem, je kriv ko? Bosanci, Slovenci???? Ko ce biti kriv za sve sto ce se dogadati od 2013? Kipar, Grcka, Finska, Estonija?

ovde se ipak radi o poredenju Bananarepublike 1 i Banarepublike 2.
Tako da nema potrebe da se lozimo.

Tko nas bre zavadi

pre 10 godina

@Sinisa NS

Tko je davo place vojnicima koji su ratovali u RH? I zasto je srbija placala vojsku koja nije njezina? I zasto je svim operacijama upravljala srpska sigurnosna sluzba?

Zasto se na svim mirovnim pregovorima pregovaralo sa slobodanom milosevicem koji nema veze s tim ratom?

Koncetraciski logori su bili na teritoriji srbije jer? Skorpioni srpska specijalna polcija je dio a) srbije b)nije dio srbije :D

Hrvati srpske nacionalnosti koji su se pobunili protiv hrvatske tenkove i topnistvo su kupili gdje? Novac za to im je od? Place su dobivali od kuda?

Neša

pre 10 godina

Hajde da se ne lažemo! Sve države nastale raspadom SFRJ su u istim g... Neko nas je sve zavadio i debelo iskoristio (jednom rečju zaj...). Izvinjavam se na rečniku, ali to se tako narodski kaže.

Pero Nadoveza

pre 10 godina

Tema je ekonomska. Zaso se pola komentara bavi 'agresijom' i ratom? Hrvatska prica da je rat unistio proizvodnju ne stoji, u ratu se uglavnom podize proizvodnja. Rat kao uzrok pljacke je samo paravan, uvek je bio plan da se opljacka. Prvo Srbe, pa onda Hrvate. Kad je HDZ izbacivao Srbe za posla i postavljao Hrvate, vecini je to odgovaralo. Kad je dosao red na vecinu, onda su opet Srbi krivi jer su na ugrozavanje osnovnih prava reagovali pobunom. Sta je tesko predvideti, je li. Nije bitno, poanta je da gradjani Hrvatske zaista moraju shvatiti da su prevareni. Sta se tice gradjana Srbije, takmicenje sa Hrvatskom je kompleksaski stav. Iz Hrvatske situacije treba izvuci pouke, a ne povod za zluradost. A treba nekad i Hrvatskoj progledati kroz prste sta je bila na strani Nacista u drugom svetskom. Ne moramo to svaki put spomenuti. toliko, hvala.

alex

pre 10 godina

mozete da pricate sta hocete ali ove godine je srbija prvi put pretekla hrvatsku po izvozu u neto iznosu. cak ni za vreme sfrj srbija nikada nije imala izvoz koji je bio veci od hrvatskog.

Denis

pre 10 godina

Direktor Landesman i institut iz Beca na cijem je celu su vrlo ugledni. On zna o cemu govori. Srbija vec sada ima veci izvoz industrijskih proizvoda od Hrvatske i ta razlika u iducim godinama ce se sve vise povecavati.

amos

pre 10 godina

@nemanja, otidji u hrvatsku pa tamo jednom radniku u industriji reci da ima minimum 500 eur platu (neto), pa da ti se slatko nasmeje i pocasti te picem, za tako lepe zelje.
Masa ljudi, koja ima posao radi za 300 eur, tj do 2500 kuna. A da ne pominjem mnoge u tekstilu ili obucarstvu koji cekaju plate mesecima unazad, bez izgleda da ce ih ikad i dobiti. Jer kad plata kasni 6 meseci a firma se ugasi - gasi se i tvoja nada.

Naravno da imaju vece plate u proseku od srbije, ali daleko od toga da niko nije na minimalcu (koji je 100eur veci nego ovde).

A1

pre 10 godina

Robert
Robert, dragi moj prijatelju, pogriješio si, nije HR izvoz 3,9 mlrd eura, nego 9,3 mlrd što je negdje 7% vise od Srbije
http://www.poslovni.hr/hrvatska/dzs-u-2012-hrvatski-izvoz-blago-povecan-229077

Zoki

pre 10 godina

Ovo je ekonomija, a ne politika - ostavite se prepucavanja o ratu. Austrijanac ne mrzi Hrvatsku i ne želi još ništa loše, samo je ukazao na propuste koji su napravljeni. Hrvatska nije imala potrebe da se toliko osloni na turizam, imala je razvijenu industrijsku proizvodnju na severu zemlje.
U vreme starenja stanovništva i klimatskih promena, turizam je mač sa dve oštrice.
Osim toga, jedno veoma praktično pitanje: navedite zemlju koja živi od turizma, a u kojoj je standard visok?

Robert

pre 10 godina

Sta kaze zvanicna statistika. Srbija je 2012 imala izvoz robe u vrednosti 8,8 milijardi evra. Hrvatska je imala izvoz 3,9 milijardi evra. Ove godine ce izvoz Srbije znatno skociti. Izvoz Hrvatske ce stagnirati.

Robert

pre 10 godina

@A1
Hvala na ispravci, slucajno obrtanje. Poenta je u tome da je prognoza srpskog izvoza za ovu godinu 11 milijardi evra, izvor Bloomberg:
http://www.bloomberg.com/news/2012-12-06/serbian-2013-exports-to-grow-at-least-25-to-11-billion-euros.html
Hrvatski izvoz ce da se smanji ili stagnira u odnosu na proslu godinu, izvor Seebiz:
http://www.seebiz.eu/hnb-hrvatska-stagnira-poboljsanja-u-gradevini/ar-63637/

Sinisa NS

pre 10 godina

@(Tko nas bre zavadi, 6. jul 2013 11:20)

Sve to sto si nabrojao, iako je pola istina a pola nije, radila je i Hrvatska bosanskim Hrvatima.

Haski sud je presudom rekao da je finansijsko i vojno (tehnicko) pomaganje jednoj strani u ratu legitimno i da to nije agresija. Jer onda bi Nato bio agresor u BiH ili u Srbiji, zato sto je pomagao jednu od strana u sukobu. A Hrvatska bi bila agresor u BiH jer je pomagala bosanske Hrvate! Regularna hrvatska vojska je ucestvovala u borbama u BiH pod komandom Vrhovnog stozera HV i to jeste klasicna agresija!
Kako i sam Haski sud rece: "tog momenta kada ziva vojna sila VOJNIK zvanicne vojske druge drzave, kroci na tlo neke drzave, e to je onda agresija"
Skorpioni su bili paravojna formacija i deo rasformirane jedinice policije Srbije. Nisu bili u BiH po naredjenju MUP-a Srbije. Tada i nisu bili u sluzbi u MUP-u a i svi su pohapseni i sudi im se.

Hrvoje

pre 10 godina

Srbija je odradila odlican domaci rad. Agresijom na Hrvatsku joj je unistila kompletno gospodarstvo, unistila na stotine hiljada radnih mjesta. E onda kako je fokus hrvatske bio usmjeren na obranu a ne na proizvodnju, gospodarstvo nitko nije niti nadzirao, pa dok macke nema, misevi kolo vode. A misevi pokrali, isisali kapital, rusili tvornice zbog atraktivnih zemljista, jer zasto bi netko proizvodnjom dosao do recimo milion Eura, kad prodajom istog zemljista moz doci do barem tri puta toliko. Tko profitira? Samo onaj kome novci idu u dzep...

Elvis

pre 10 godina

Srbija ima mnogo vece potencijale za industriju od Hrvatske i ove dve zemlje u tom pogledu nisu uporedive. Srbija je i u geografsko logistickom smislu mnogo bolja za industriju, sto naravno investitori, i to ne samo evropski, prepoznaju.

Filip

pre 10 godina

@ Neša

Ne bih se složio da su sve zemlje iz bivše YU u istim g....Jesi ti malo putovao iz svoje Srbije u druge zemlje?

Slovenija, a bogme i Hrvatska su u mnogočemu Amerika za balkanske zemlje, uključujući i Bugarsku i Rumunjsku.

pelikan

pre 10 godina

Hajde samo da pogledamo efekte "industrijske" politike u periodu socijalizma i neosnovanog forsiranja razvoja i kupovine "know how"-a iz zapadnoevropskih zemalja posle drugog svetskog rata, iako je Srbija po.svim parametrima bila poljoprivrena zemlja. Napustena sela, usled velike migracije stanovnistva u industrijske gradove, zapustena poljoprivreda, pogledajmo nekadasnje industrijske centre danas i u kakvom su ocajnom stanju. (Vranje, Vladicin Han, Leskovac, Pirot, Cacak). Ma pola veka ispred Hrvata smo?!

Neša

pre 10 godina

Hajde da se ne lažemo! Sve države nastale raspadom SFRJ su u istim g... Neko nas je sve zavadio i debelo iskoristio (jednom rečju zaj...). Izvinjavam se na rečniku, ali to se tako narodski kaže.

Sinisa NS

pre 10 godina

@ (Hrvoje, 5. jul 2013 12:05)

Prijatelju. Srbija NIKADA sa svojom vojskom nije krocila na tlo priznate Hrvatske niti priznate BiH. A Hrvatska vojska je redovno ulazila na teritoriju BiH! To je nedavno rekao i Haski Sud. Svi u Hrvatskoj ste poverovali HTV-u i slicnima koji su vam godinama mozgove ispirali, kao sto je nama radio RTS! Ali mi smo svesni da nam je RTS ispirao mozak, ali vi Hrvati ispiranja mozga od strane HTV-a na zalost jos niste svesni. I jos uvek Vam je Srbija agresor iako niakda sa svojom vojskom nije usla u priznatu Hrvatsku. Vi ste gospodo ratovali sa vasim sopstvenim gradjanima srpske nacionalnosti. Ti ljudi su danas drzavljani Hrvatske! U Hrvatskoj su rodjeni. Njihovi pretci takodje. Nemaju oni mnogo veze sa Srbijom. Odrasli su i skole zavrsavali u SR Hrvatskoj. Onda ste odlucili da medjusobno zaratite, i sve vreme pokusavate da u to upletete i Srbiju, ali ste se malo preracunali, sto vam je i Den Haag potvrdio. Vukovar i Dubrovnik je napala JNA, i to jos dok Hrvatska nije bila priznata, a ne vojska Srbije. U JNA su tada bili zastupljeni svi iz bivse SFRJ pa i Hrvati, osim Slovenaca, i ona je u tom momentu delovala na SVOJOJ teritoriji. Pa zar niste onomad u Splitu onog jadnog Makedonca izvukli iz transportera i udavili ko psa? E moj Hrvoje. Katarza je vama Hrvatima preko potrebna.

Fridman

pre 10 godina

Da je to tako gospodine,onda bi Srbija kad je izvoz u pitanju bila daleko ispred Hrvatske,a ovako je obrnuto.Tacno je da je Hrvatska vodila politiku iskljucivo baziranu na turizmu,koji zemlji donosi 7 mlrd dolara,ali tu treba imati u vidu i poljoprivredu vezanu za turizam.Od industrije u Srbiji je ostalo nekoliko preduzeca,javna preduzeca i nista vise.Na hiljade fabrika je u gorem stanju nego u Nemackoj posle II sv.rata.Zato bih ja malo preskocio te "strucnjake" koji nam prvo podilaze a onda se posle prave "tose".

Pero Nadoveza

pre 10 godina

Tema je ekonomska. Zaso se pola komentara bavi 'agresijom' i ratom? Hrvatska prica da je rat unistio proizvodnju ne stoji, u ratu se uglavnom podize proizvodnja. Rat kao uzrok pljacke je samo paravan, uvek je bio plan da se opljacka. Prvo Srbe, pa onda Hrvate. Kad je HDZ izbacivao Srbe za posla i postavljao Hrvate, vecini je to odgovaralo. Kad je dosao red na vecinu, onda su opet Srbi krivi jer su na ugrozavanje osnovnih prava reagovali pobunom. Sta je tesko predvideti, je li. Nije bitno, poanta je da gradjani Hrvatske zaista moraju shvatiti da su prevareni. Sta se tice gradjana Srbije, takmicenje sa Hrvatskom je kompleksaski stav. Iz Hrvatske situacije treba izvuci pouke, a ne povod za zluradost. A treba nekad i Hrvatskoj progledati kroz prste sta je bila na strani Nacista u drugom svetskom. Ne moramo to svaki put spomenuti. toliko, hvala.

Ni manje ni više

pre 10 godina

Hajde da se ne lažemo! Sve države nastale raspadom SFRJ su u istim g... Neko nas je sve zavadio i debelo iskoristio (jednom rečju zaj...). Izvinjavam se na rečniku, ali to se tako narodski kaže.
(Neša, 5. jul 2013 20:56)

Ajde molim te ne pričaj gluposti.
Vi Srbi uvijek govorite da nas je netko zavadio, a za sve smo si sami krivi.
Krajnje je vrijeme da svi skupa preuzmemo odgovornost za sve gluposti 90-ih jer smo si dopustili da budemo manipulirani kao ovce.
Najgora stvar je što mlađe generacije stasaju okrivljujući drugu stranu za ovakvo stanje, a ne pitaju roditelje što su oni radili po tom pitanju...

jako jako jako los tekst

pre 10 godina

ovaj ko da je citao Kurir pa dao ovakvu izjavu.Srbija i Hrvatska su unistile svoje privrede nema nijednog giganta vise nema ni prave proizvodnje industrijske vec samo neki pokusaji statisticke greske . Srbija konkretno je unistila sve od 90 pa do danas. unistene fabrike na Novom Beograd, Rakovicki basen ostale samo ruine a da ne govorim o Slobodi Cacak, Ei NIs fabrikama samo u Novom Sadu i tako dalje. Ono sto i radi radi sa tehnologijama iz sesdesetih i sedamdesetih godina proslog veka.Pa samim tim i nema kome da proda to jer je zastarelo. Retke su firme poput Metalca i jos par koje opstaju i ulazu.Za razliku HRV ima turizam koji donese kakve takve novce a sta nama ? Poneka milijarda od gasterbajtera i to je to . Najlosiji tekst koji sam procitao u zadnje vreme

nemanja s.

pre 10 godina

Srpski izvoz 10-tak milijardi, hrvatski isto otprilike. Hrvatska duplo manja zemlja! Pride imaju 6-7 mil. EUR od turizma. U Srbiji plate robovske, ko je ima. U Hrvatskoj minimalno 500 EUR, a ide i na 700 u javnom sektoru. Nije za poređenje, jer su mnogo jači. Ovaj ekspert je hteo da kaže da smo postali Kina u Evropi. Jeftina radna snaga, nikakva prava radnika, potsticaji države za otvaranje najprostijih proizvodnih pogona! Sramota me je da kažem nekome u inostranstvu za koliko rade moji Srbi i drugi nesrećnici koji su se zadesili u Srbiji!

Tko nas bre zavadi

pre 10 godina

@Sinisa NS

Tko je davo place vojnicima koji su ratovali u RH? I zasto je srbija placala vojsku koja nije njezina? I zasto je svim operacijama upravljala srpska sigurnosna sluzba?

Zasto se na svim mirovnim pregovorima pregovaralo sa slobodanom milosevicem koji nema veze s tim ratom?

Koncetraciski logori su bili na teritoriji srbije jer? Skorpioni srpska specijalna polcija je dio a) srbije b)nije dio srbije :D

Hrvati srpske nacionalnosti koji su se pobunili protiv hrvatske tenkove i topnistvo su kupili gdje? Novac za to im je od? Place su dobivali od kuda?

Denis

pre 10 godina

Direktor Landesman i institut iz Beca na cijem je celu su vrlo ugledni. On zna o cemu govori. Srbija vec sada ima veci izvoz industrijskih proizvoda od Hrvatske i ta razlika u iducim godinama ce se sve vise povecavati.

amos

pre 10 godina

@nemanja, otidji u hrvatsku pa tamo jednom radniku u industriji reci da ima minimum 500 eur platu (neto), pa da ti se slatko nasmeje i pocasti te picem, za tako lepe zelje.
Masa ljudi, koja ima posao radi za 300 eur, tj do 2500 kuna. A da ne pominjem mnoge u tekstilu ili obucarstvu koji cekaju plate mesecima unazad, bez izgleda da ce ih ikad i dobiti. Jer kad plata kasni 6 meseci a firma se ugasi - gasi se i tvoja nada.

Naravno da imaju vece plate u proseku od srbije, ali daleko od toga da niko nije na minimalcu (koji je 100eur veci nego ovde).

alex

pre 10 godina

mozete da pricate sta hocete ali ove godine je srbija prvi put pretekla hrvatsku po izvozu u neto iznosu. cak ni za vreme sfrj srbija nikada nije imala izvoz koji je bio veci od hrvatskog.

Robert

pre 10 godina

Sta kaze zvanicna statistika. Srbija je 2012 imala izvoz robe u vrednosti 8,8 milijardi evra. Hrvatska je imala izvoz 3,9 milijardi evra. Ove godine ce izvoz Srbije znatno skociti. Izvoz Hrvatske ce stagnirati.

no_comment

pre 10 godina

Srbija po standardu i uslovima za zivot jako tesko moze da se nosi sa Hrvatskom. Ali to i ne treba da nam bude cilj. Vec da od Srbije napravimo drzavu u kojoj moze da se zivi.

Iki

pre 10 godina

Srbija je bolja od Hrvatske, prema ovom clanku, jedino zato sto joj je lakse da privuce investicije. Kaze se da je to zbog jeftine radne snage.

Pa kako smo onda u boljoj poziciji?

gnevni gradjanin

pre 10 godina

Tačno. Još nismo pali toliko nisko da se bijemo za tanjUr pasulja i to klot, u redu na narodnom kazanu.
Malo više samokritičnosti, nije na odmet.

dejan-minhen

pre 10 godina

(Hrvoje, 5. jul 2013 12:05)
Za razne afere od 1995 kada ste konacno resili problem „agresije“ i samim tim srpski problem, je kriv ko? Bosanci, Slovenci???? Ko ce biti kriv za sve sto ce se dogadati od 2013? Kipar, Grcka, Finska, Estonija?

ovde se ipak radi o poredenju Bananarepublike 1 i Banarepublike 2.
Tako da nema potrebe da se lozimo.

Srboje

pre 10 godina

@Hrvoje

Mislis da smo mi nesto bolje prosli? Nas su prvo opljackali ti sto su nas toboze branili od vas, a posle su nas opljackali ovi drugi, koji su dosli da nas brane od tih prvih koji su nas opljackali. Manjina je lepo profitirala na nasem sukobu, a vecina je otisla u siromastvo i bedu, u poredjenju sa kojom je rat bio mala maca.

Sinisa NS

pre 10 godina

@(Tko nas bre zavadi, 6. jul 2013 11:20)

Sve to sto si nabrojao, iako je pola istina a pola nije, radila je i Hrvatska bosanskim Hrvatima.

Haski sud je presudom rekao da je finansijsko i vojno (tehnicko) pomaganje jednoj strani u ratu legitimno i da to nije agresija. Jer onda bi Nato bio agresor u BiH ili u Srbiji, zato sto je pomagao jednu od strana u sukobu. A Hrvatska bi bila agresor u BiH jer je pomagala bosanske Hrvate! Regularna hrvatska vojska je ucestvovala u borbama u BiH pod komandom Vrhovnog stozera HV i to jeste klasicna agresija!
Kako i sam Haski sud rece: "tog momenta kada ziva vojna sila VOJNIK zvanicne vojske druge drzave, kroci na tlo neke drzave, e to je onda agresija"
Skorpioni su bili paravojna formacija i deo rasformirane jedinice policije Srbije. Nisu bili u BiH po naredjenju MUP-a Srbije. Tada i nisu bili u sluzbi u MUP-u a i svi su pohapseni i sudi im se.

A1

pre 10 godina

Robert
Robert, dragi moj prijatelju, pogriješio si, nije HR izvoz 3,9 mlrd eura, nego 9,3 mlrd što je negdje 7% vise od Srbije
http://www.poslovni.hr/hrvatska/dzs-u-2012-hrvatski-izvoz-blago-povecan-229077

Robert

pre 10 godina

@A1
Hvala na ispravci, slucajno obrtanje. Poenta je u tome da je prognoza srpskog izvoza za ovu godinu 11 milijardi evra, izvor Bloomberg:
http://www.bloomberg.com/news/2012-12-06/serbian-2013-exports-to-grow-at-least-25-to-11-billion-euros.html
Hrvatski izvoz ce da se smanji ili stagnira u odnosu na proslu godinu, izvor Seebiz:
http://www.seebiz.eu/hnb-hrvatska-stagnira-poboljsanja-u-gradevini/ar-63637/

Zoki

pre 10 godina

Ovo je ekonomija, a ne politika - ostavite se prepucavanja o ratu. Austrijanac ne mrzi Hrvatsku i ne želi još ništa loše, samo je ukazao na propuste koji su napravljeni. Hrvatska nije imala potrebe da se toliko osloni na turizam, imala je razvijenu industrijsku proizvodnju na severu zemlje.
U vreme starenja stanovništva i klimatskih promena, turizam je mač sa dve oštrice.
Osim toga, jedno veoma praktično pitanje: navedite zemlju koja živi od turizma, a u kojoj je standard visok?