Nedelja, 05.05.2013.

14:06

Bez muvanja kod prodaje stanova

Ministarstvo trgovine izradilo je Nacrt zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, a javna rasprava o tom propisu trajaće do 13. maja.

Izvor: Tanjug

Bez muvanja kod prodaje stanova IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

zoran

pre 10 godina

Kao prvo,agenti ne bi trebali da navijaju za cenu stana!Zasto bi to radili?Provizija je provizija,pa bila ona najmanja-ili najveca,ipak je provizija!!Samo neuki agenti prihvataju pojedine nebulozne cene nekretnina!Prodavcima uvek treba reci-mozete da dobijete toliko i toliko-a ne kao pojedinci-recimo prihvate kucu od 120 m2 na periferiji u IV zoni zemljista-i prihvate cenu od 100000 eura!Realna vrednost je oko 60000 hiljada eura!I dan danas se takve nekretnine prodaju-posle 4-5 godina-i nisu prodate-niti ce biti.Ja kao agent uvek radim za kupce-jer me oni i PLACAJU(dali mi sansu da zaradim).Postoje i realni prodavci-mada je takvih malo-razlog 2008 i cena stanova-spram danasnjih cena, manja i za 40 posto!!!Preporuka-izbegavajte kupovinu nelegalizovanih novih stanova-jer ih vi kao kupci ne mozete legalizovati-vec iskljucivo investitor!!!!Upoznao sam mnogo agenata-koji veze nemaju-jedino sto znaju je da setaju i vode kupce od stana do stana-a kad kupac odluci da kupi-onda problemi-NEMA PAPIRA-pa meni je investitor rekao da je to uknjizeno!!!Katastrofa!!!Agencije ne dizu cene stanova,osim ako i same nisu investitori!!!

Mrki

pre 10 godina

@(Ger-mann, 5. maj 2013 22:20)

Slicno je i u drugim zapadnoevropskim zemljama. Ali da bismo mi dosli do tog stadijuma neophodno je da prvo uvedemo notare. Zakon o javnom beleznistvu postoji vec tacno dve godine, ali nikako da pocne da se primenjuje. Za to vreme su sudovi optereceni vodjenjem katastara, umesto da se bave parnicama sto im je i posao!

Madhva (Hare Krišna)

pre 10 godina

@potencijalni kupac
U pravu ste, osim za to da agenti navijaju sa vecu cenu stana. Njima je najbitnije da se stan zapravo proda i da uspeju da naplate proviziju. Ne ide im na ruku cenkanje i zatezanje jer rizikuju da se ne ostvari posao. Bolje im je da prodavac pristane i na par hiljada evra nižu cenu, jer je 3% od tog obaranja cene zanemarljiv u odnosu na to da se u ovim vremenima uopšte izvrši uspešna kupoprodaja.
Nedavno sam prodao, a zatim i kupio stan i video eam kako razmišljaju.
Da dodam da ima izuzetnih agenata, ima lažova i ljigavaca. Jedna žena nam je tako požrtvovano i dobro osmišljeno pokzala gomilu dobrih stanova, da mi je posle bilo krivo što smo na kraju preko nekog drugog agenta pronašli stan.
Od momenta kada sam dao prvi oglas za prodaju svog stana, pa do momenta kada sam konačno kupio drugi stan prošlo je dve i po godine!!! Pritom upoznah 60 (šezdeset) agenata i pogledah 70 stanova.
Mnogi od tih staniva se još uvek vrte po oglasima.

gile

pre 10 godina

Ovo je mozda mali korak napred, ali i to je bolje od trenutnog haosa koji vlada na srpskom trzistu nekretnina. Naravno, to nece spreciti divljake da rade mimo zakona, ali ipal smatram da nam nije potrebna jos jedna inspekcijska sluzba koja ne radi nista. Dovoljno je uvesti neku vrstu ziga, logo, nalepnicu tipa "ovlasceni trgovac nekretninama" koji bi agentima izdavala drzava, a koji bi imao registarski broj, da gradjani sami mogu da provere u drzavnom registru, putem interneta ili govornog automata. I ko nece da proverava ne mora, ali onda neka ne place kad bude izigran.

Medjutim, sav taj posao oko ovog zakona vam je dzaba truda dok ne SREDITE KATASTAR !!! Dajte to prvo uradite, pa da ona stavka "uknjizen" u oglasima postane suvisna, tj da se podrazumeva. A ne kao sada, da se pola stanova vode kao "drzavna svojina". Kakva crna drzavna?!

zoran

pre 10 godina

Bez muvanja...muvaju prodavci,investitori!I dan danas se zida bez papira.Ko im to dozvoljava?Mnoge agencije imaju agente-koji ne znaju apsolutno nista.Prime nekretninu,i veruju da je uknjizena.Nema verujem-vec pogledaj papire!Postoji RGZ-javni uvid-pa se uveris?Posto sam osoba koja se bavi prodajom,moram da budem informisan.Pre neki dan Zemun,invest.oglasio-uknjizeni stanovi.Ulica ta i ta.Naravno proverio.Niti je vlasnik placa,niti ima gradj.dozvolu!Oglas udarni!Uknjizeni stanovi,lux gradnja.Ko njega proverava-niko!Alli su zato pojed.agencije prihvatile prodaju,i vode kupce!Neverovatno.A ja cekam papire za dve kuce vec 6 meseci!

KoleM

pre 10 godina

Ovo je zakon koji treba da zaštiti posrednike, odnosno oni imaju problem naplate provizije koji hoće da reše. Naime, vi prodajete svoje stan a neko hoće da vam uzme 3000 evra, po ovom zakonu posrednici se obezbeđuju da dobiju tih nekoliko hiljada evra od vašeg stana. Ovo me podseća na pokušaj uvoznika automobila da zabrane uvoz polovnih.

Madhva (Hare Krišna)

pre 10 godina

Time što se provizija uzima samo od kupaca, prodavci su se ulenjili i ne oglašavaju sami stan, već agencije preuzmu taj deo posla od njih. Da je recimo princip da se provizija uzima pola od prodavca i pola od kupca, slika u oglasima bi bila sasvim drugačija. Ovako je 5% oglasa od vlasnika, a sve ostalo su agencije.

potencijalni kupac

pre 10 godina

Trenutno tražim stan za svoju porodicu pa vidim kako sve to izgleda. Strana koja je jedina motivisana da se ide preko posrednika tj. agencije je prodavac, a kupac je taj koji ima samo nepotrebni trošak provizije, koji je na žalost sve teže izbeći - upravo iz razloga što to prodavci sve manje žele. Prodavac dobija to da se neko drugi bavi oglasima, da mu ne zvrči non stop telefon, ima ipak neku vrstu sigurnosti jer ne prima nepoznate ljude u stan bez agenta itd. Kupac dobija samo to da ga agenti lažu i mažu na sve načine, i to počevši već od oglasa od kojih bar pola ima „grešku“... Jer naravno da nisam lud da dajem tolike pare i da im verujem na reč, verujem samo svojim očima i advokatu kog ću platiti (normalan iznos) ukoliko dođe do dogovora, da proveri sve papire, ugovor itd. Osim toga, kad je cena u pitanju, agencije su i tu na strani prodavca, što je sasvim logično jer veća cena znači i veću njihovu „zaradu“. I zbog svega toga imamo apsurd da kupac plaća za uslugu koju dobija prodavac! Da ne pričam da su i svi drugi troškovi poput taksi za overu ugovora, poreza i sl. svaljeni na kupca. Porez na prenos apsolutnih prava bi trebalo da plaća prodavac (kao što je slučaj i s hartijama od vrednosti), a ostalo podeliti po pola. Ovako čitav sistem je postavljen tako da kupcu odere kožu s leđa i još se pitaju zašto je malo pravih kupaca.

odakle vise

pre 10 godina

Bilo je i krajnje vreme a ne da posao agencija bude da daju oglas u novinama,pokazu nekome neki stan i uzmu 3% provizije... sramota!
(Dobrivoje, 5. maj 2013 16:16)
Isto tako daju i oglas za izdavanje stana,nema slobodnog stana a da nije iz agencije,na prvu kiriju moras da dodas 50% za agenciju...e to je sramota!!

Malo se informisao

pre 10 godina

"On je upozorio da postoji veliki broj onih koji obavljaju tu delatnost, a nisu registrovani, zbog čega su nedostupni nadležnim inspekcijskim organima", pa naravno da će neregistrovani biti nedostupni. I po sadasnjem zakonu neregistrovani ne bi smeli da se bave tim poslom pa se bave i za to ih niko ne kažnjava. I naravno da će u ovoj zemlji uvek nadrljati oni koji su registrovani i dostupni. I laik kada procita ovaj predlog zakona videće da on ne štiti nikoga iz razloga što je previše opšti i neprecizan. Zakonom ni u jednoj rečenici nisu spomenuti oni koji su najviše problema i pravili(prodavali stanove po više puta), a to su raznorazni "investitori".
"Istovremeno, uvodi se i obavezno osiguranje od odgovornosti za štetu koju bi posrednik mogao da prouzrokuje nalogodavcu, što je jedna od postojećih evropskih normi", osiguravajuće kuće nisu zainteresovane da osiguraju bilo koga kada ne znaju ni od čega ni od koga treba nekog da osiguraju...predlog zakona to uopšte ne definiše.
"Klijenti ne retko odbijaju da zaključe Ugovor o posredovanju sa posrednikom - čime se izbegava plaćanje poreza za izvršene usluge, kao i evidencija prometa", promet ne mora biti evidentiran od strane agencije, po automatizmu sud dostavlja primerak overenog kupoprodajnog ugovora nadležnoj upravi prihoda pa je samim tim promet evidentiran i uprava prihoda po potrebi reaguje.
Nisam stekao utisak da se bilo kome želi dobro ovim predlogom zakona, a ponajmanje samim učesnicima u istom!

misa

pre 10 godina

Vidim da ovde ima svega i svacega .Prvo mi nismo zemlja gde svaki gradjanin ima internet.Znaci mnogi su liseni brze pretrage stanova i liseni su prodaje preko interneta.Znaci citaj oglase i javljaj se ako kupujes ili cekaj poziv ako prodajes.Ne sporim posao agencija jer one svuda postoje u svetu.Stvar je u nasem zakonu . Sud je taj koji mora da kaze da li je stan na prodaju ili je pod hipotekom.Onda mozemo da kazemo da je legalno.Znaci mora da se stvori kontrola i zastita kupaca i prodavaca.U suprotnom dosta toga je na ivici ambisa.

Ger-mann

pre 10 godina

Ovo je glupo. Nemci su ovako resili problem: Kupac i prodavac dogovore cenu. Notar zatim ode u katastar da proveri da li je sve u redu (jeste pravi vlasnik, nema hipotekarnih opterecenja, itd), ako je sve OK, stavi tzv. administrativnu zabranu prodaje nekretnine bilo kome drugom osim tom kupcu. Zatim ode u banku i kaze: svi uslovi ispunjeni, izvrsite transakciju. Posle toga notar u katastru prepise nekretninu na kupca. I to je to! Duple prodaje su nemoguce, jer ako bi prodavac to i pokusao, u katastru bi se videla administrativna zabrana prodaje, tj. videlo bi se da je neko vec 'rezervisao' nekretninu.

Dalibor

pre 10 godina

Najveći problem u prometu nekretnina je tzv. vanknjižni promet nekretnina. Da bi se regulisala ta oblast potrebno je da sve nekretnine budu uknjižene, što kod nas nije slučaj (nije uknjiženo 70% nekretnina). Kada se to reguliše, a nadamo se da će to biti uskoro jer bez uknjiženih nekretnina se ne može u EU onda treba doneti zakon o prometu nekretnina gde će se moći prometovati samo uknjižene nekretnine. Ovo pitanje povlači pitanje restitucije, povrata oduzete imovine itd. Najveći paradoks je da se plaća porez na prenos apsolutnih prava na neuknjiženu ( de jure fiktivnu, nepostojeću)nekretninu.

Sasa

pre 10 godina

Gotovo je sada kad se u Srbiji proda dva stana mesecno. Dosta ljudi je vec ojadjeno, investitori po zatvorima, izvrsili samoubistva, propali... Ode Srbija u ...

umesto otkazi birokratiji,novo dranje gradjana

pre 10 godina

kako ste svi naivni.
ovde se zapravo radi da drzava naplati porez od izdavanja, tako sto ce blokirati oglasavanje izdavanja, sto sto ce dovesti do poskupljenja kirije, komplikovanja,redova pred salterima, posla za birokratiju.

DiLivio

pre 10 godina

Agencije se sluze svim mogucim trikovima da uzmu proviziju od kupaca...Dovoljno je otvoriti vrata stanu I trazite 3% bez ikakvog ugovora gde se objasnjavaju prava I obaveze. Nigde se u svetu ne naplacuje provizija od kupca vec od prodavca stana..jedino kod nas je obrnuti I to ne u celoj srbiji...To pricam iz licnog iskustva.

eto

pre 10 godina

sta koji k uopste rade ti agenti? naduvavaju cene? daju oglase?
zasto dobiijaju 2% od prodaje stana? to znaci da prodaju jedan mesecno i za 4 godine zaradili stan. Alo?

Podstanar

pre 10 godina

Oglasi su puni nepostojecih stanova za 100 € mesecno. Skoro da je nemoguce pronaci stvaran-pravi stan. Pohapsite bandu iz nekolicine agencija i situacija ce se popraviti. Potreban je i bolji pretrazivac u oglasima za stanove (primer pretrazivaca za automobile).

Grada

pre 10 godina

kada se stvar do kraja regulise, mozda ce te placate 2% provizije (umesto 3%)ali vise nece moci da se skupljaju pare od prijatelja I rodjaka(preostalih 98%), odnosno ako nisu izmirili svoje poreze. Raja ce se naravno radovati sto agenti ne mogu vise da se bogate.

Biba

pre 10 godina

Samo uvedite da agencija ima drzavni ispit (koji ce dobiti preko veze) i onda ste uradili celu stvar. Meni nije jasno kako ste prljavi i mesetari, da nemozete da uzmete zakon iz neke evropske zemle i da ga sprovedet, kao sto vidim to jine tesko,kada se hoce, ali nazalost necete. Investitoru i privredu ili nekretnine se ne dovode sa placanjem i uzimanjem mita, ako zelite napredak, nego sa jednostavnim proverenim zakonima, koji se sprovode.

Vladimir Pula

pre 10 godina

Pa ovo je praktički doslovce prepisan nas zakon o posrednicima u prometu nekretninama. Sve isto. Samo nekih 10-15 godina kasnije.
Iskreno ja kao agent za nekretnine, ne volim , jer normalno za to imam ekonomske interese, sto nije propisano da se nekretnine moraju prodati preko posrednika kako je to na zapadu i u Americi. Osim agencija i država bi tu imala interes, jer se na taj nacin u potpunosti sprijecava sivilo kod prodaje nekretnina.

Milan

pre 10 godina

Ovim zakonom ce cimati agencije za nekretnine a nece "investitore" koji su glavni krivci kod duple prodaje stanova. Jedan takozvani investitor iza resetaka bi resilo vise problema nego stotinu ovakvih glupih zakona!

Onako

pre 10 godina

Skupilo se par likova iz tzv. velikih agencija za promet nekretninama sa željom da unište male agencije, i rešili da naprave zakon ''koji će da reguliše tu oblast'', a sve pod firmom ''evropski standardi''. Naravno, osnovna ideja je da se napravi monopol i da ostanu samo oni koji godinama ne plaćaju agente koje, navodno, zapošljavaju, niti plaćaju porez državi na obavljene transakcije, ali zato imaju fensi prostorije i napuderisane sekretarice koje jedino znaju da pitaju gde ste videli oglas, a o stanu koji vas zanima ne znaju ni da beknu.
U 21. veku, eri Interneta i mobilnih telefona, je potpuno glupo i nepotrebno da agencija za nekretnine ima svoj poslovni prostor jer njihov osnovni posao se svodi na terenski rad, a sva zakazivanja obilaska kuća i stanova mogu da obave sa bilo kog mesta gde imaju internet vezu i domet mobilne telefonije. No, jasno je da država želi da otme što više novca kroz razne takse, koje se same po sebi nameću kada neka firma ima poslovni prostor. Licence za agente su posebna priča jer se postavlja pitanje ko će da budu ispitivači i po kom osnovu? Ja znam nekoliko agenata koji su doktori u tom poslu, i sada oni treba da budu ocenjivani od nekih likova koji se uglavnom slikaju u medijima, ako su iz agencija, ili nemaju pojma o tom poslu, ako su iz ministarstva. Ovo će, kao i svi ''evropski zakoni'' da izazove gomilu problema, staće prodaja stanova, ljudi će definitivno da izbegavaju agencije, i mnogo zaposlenih u agencijama će da ostane bez posla.

Marko

pre 10 godina

"...dok će podzakonskim aktima bliže biti uredjen sadržaj, način i rok polaganja tog ispita, naveli su u Ministarstvu."

Znači za jedno par godina.

Milan

pre 10 godina

Ovim zakonom ce cimati agencije za nekretnine a nece "investitore" koji su glavni krivci kod duple prodaje stanova. Jedan takozvani investitor iza resetaka bi resilo vise problema nego stotinu ovakvih glupih zakona!

Onako

pre 10 godina

Skupilo se par likova iz tzv. velikih agencija za promet nekretninama sa željom da unište male agencije, i rešili da naprave zakon ''koji će da reguliše tu oblast'', a sve pod firmom ''evropski standardi''. Naravno, osnovna ideja je da se napravi monopol i da ostanu samo oni koji godinama ne plaćaju agente koje, navodno, zapošljavaju, niti plaćaju porez državi na obavljene transakcije, ali zato imaju fensi prostorije i napuderisane sekretarice koje jedino znaju da pitaju gde ste videli oglas, a o stanu koji vas zanima ne znaju ni da beknu.
U 21. veku, eri Interneta i mobilnih telefona, je potpuno glupo i nepotrebno da agencija za nekretnine ima svoj poslovni prostor jer njihov osnovni posao se svodi na terenski rad, a sva zakazivanja obilaska kuća i stanova mogu da obave sa bilo kog mesta gde imaju internet vezu i domet mobilne telefonije. No, jasno je da država želi da otme što više novca kroz razne takse, koje se same po sebi nameću kada neka firma ima poslovni prostor. Licence za agente su posebna priča jer se postavlja pitanje ko će da budu ispitivači i po kom osnovu? Ja znam nekoliko agenata koji su doktori u tom poslu, i sada oni treba da budu ocenjivani od nekih likova koji se uglavnom slikaju u medijima, ako su iz agencija, ili nemaju pojma o tom poslu, ako su iz ministarstva. Ovo će, kao i svi ''evropski zakoni'' da izazove gomilu problema, staće prodaja stanova, ljudi će definitivno da izbegavaju agencije, i mnogo zaposlenih u agencijama će da ostane bez posla.

Marko

pre 10 godina

"...dok će podzakonskim aktima bliže biti uredjen sadržaj, način i rok polaganja tog ispita, naveli su u Ministarstvu."

Znači za jedno par godina.

Ger-mann

pre 10 godina

Ovo je glupo. Nemci su ovako resili problem: Kupac i prodavac dogovore cenu. Notar zatim ode u katastar da proveri da li je sve u redu (jeste pravi vlasnik, nema hipotekarnih opterecenja, itd), ako je sve OK, stavi tzv. administrativnu zabranu prodaje nekretnine bilo kome drugom osim tom kupcu. Zatim ode u banku i kaze: svi uslovi ispunjeni, izvrsite transakciju. Posle toga notar u katastru prepise nekretninu na kupca. I to je to! Duple prodaje su nemoguce, jer ako bi prodavac to i pokusao, u katastru bi se videla administrativna zabrana prodaje, tj. videlo bi se da je neko vec 'rezervisao' nekretninu.

Podstanar

pre 10 godina

Oglasi su puni nepostojecih stanova za 100 € mesecno. Skoro da je nemoguce pronaci stvaran-pravi stan. Pohapsite bandu iz nekolicine agencija i situacija ce se popraviti. Potreban je i bolji pretrazivac u oglasima za stanove (primer pretrazivaca za automobile).

Sasa

pre 10 godina

Gotovo je sada kad se u Srbiji proda dva stana mesecno. Dosta ljudi je vec ojadjeno, investitori po zatvorima, izvrsili samoubistva, propali... Ode Srbija u ...

DiLivio

pre 10 godina

Agencije se sluze svim mogucim trikovima da uzmu proviziju od kupaca...Dovoljno je otvoriti vrata stanu I trazite 3% bez ikakvog ugovora gde se objasnjavaju prava I obaveze. Nigde se u svetu ne naplacuje provizija od kupca vec od prodavca stana..jedino kod nas je obrnuti I to ne u celoj srbiji...To pricam iz licnog iskustva.

Biba

pre 10 godina

Samo uvedite da agencija ima drzavni ispit (koji ce dobiti preko veze) i onda ste uradili celu stvar. Meni nije jasno kako ste prljavi i mesetari, da nemozete da uzmete zakon iz neke evropske zemle i da ga sprovedet, kao sto vidim to jine tesko,kada se hoce, ali nazalost necete. Investitoru i privredu ili nekretnine se ne dovode sa placanjem i uzimanjem mita, ako zelite napredak, nego sa jednostavnim proverenim zakonima, koji se sprovode.

umesto otkazi birokratiji,novo dranje gradjana

pre 10 godina

kako ste svi naivni.
ovde se zapravo radi da drzava naplati porez od izdavanja, tako sto ce blokirati oglasavanje izdavanja, sto sto ce dovesti do poskupljenja kirije, komplikovanja,redova pred salterima, posla za birokratiju.

eto

pre 10 godina

sta koji k uopste rade ti agenti? naduvavaju cene? daju oglase?
zasto dobiijaju 2% od prodaje stana? to znaci da prodaju jedan mesecno i za 4 godine zaradili stan. Alo?

Malo se informisao

pre 10 godina

"On je upozorio da postoji veliki broj onih koji obavljaju tu delatnost, a nisu registrovani, zbog čega su nedostupni nadležnim inspekcijskim organima", pa naravno da će neregistrovani biti nedostupni. I po sadasnjem zakonu neregistrovani ne bi smeli da se bave tim poslom pa se bave i za to ih niko ne kažnjava. I naravno da će u ovoj zemlji uvek nadrljati oni koji su registrovani i dostupni. I laik kada procita ovaj predlog zakona videće da on ne štiti nikoga iz razloga što je previše opšti i neprecizan. Zakonom ni u jednoj rečenici nisu spomenuti oni koji su najviše problema i pravili(prodavali stanove po više puta), a to su raznorazni "investitori".
"Istovremeno, uvodi se i obavezno osiguranje od odgovornosti za štetu koju bi posrednik mogao da prouzrokuje nalogodavcu, što je jedna od postojećih evropskih normi", osiguravajuće kuće nisu zainteresovane da osiguraju bilo koga kada ne znaju ni od čega ni od koga treba nekog da osiguraju...predlog zakona to uopšte ne definiše.
"Klijenti ne retko odbijaju da zaključe Ugovor o posredovanju sa posrednikom - čime se izbegava plaćanje poreza za izvršene usluge, kao i evidencija prometa", promet ne mora biti evidentiran od strane agencije, po automatizmu sud dostavlja primerak overenog kupoprodajnog ugovora nadležnoj upravi prihoda pa je samim tim promet evidentiran i uprava prihoda po potrebi reaguje.
Nisam stekao utisak da se bilo kome želi dobro ovim predlogom zakona, a ponajmanje samim učesnicima u istom!

Vladimir Pula

pre 10 godina

Pa ovo je praktički doslovce prepisan nas zakon o posrednicima u prometu nekretninama. Sve isto. Samo nekih 10-15 godina kasnije.
Iskreno ja kao agent za nekretnine, ne volim , jer normalno za to imam ekonomske interese, sto nije propisano da se nekretnine moraju prodati preko posrednika kako je to na zapadu i u Americi. Osim agencija i država bi tu imala interes, jer se na taj nacin u potpunosti sprijecava sivilo kod prodaje nekretnina.

Dalibor

pre 10 godina

Najveći problem u prometu nekretnina je tzv. vanknjižni promet nekretnina. Da bi se regulisala ta oblast potrebno je da sve nekretnine budu uknjižene, što kod nas nije slučaj (nije uknjiženo 70% nekretnina). Kada se to reguliše, a nadamo se da će to biti uskoro jer bez uknjiženih nekretnina se ne može u EU onda treba doneti zakon o prometu nekretnina gde će se moći prometovati samo uknjižene nekretnine. Ovo pitanje povlači pitanje restitucije, povrata oduzete imovine itd. Najveći paradoks je da se plaća porez na prenos apsolutnih prava na neuknjiženu ( de jure fiktivnu, nepostojeću)nekretninu.

potencijalni kupac

pre 10 godina

Trenutno tražim stan za svoju porodicu pa vidim kako sve to izgleda. Strana koja je jedina motivisana da se ide preko posrednika tj. agencije je prodavac, a kupac je taj koji ima samo nepotrebni trošak provizije, koji je na žalost sve teže izbeći - upravo iz razloga što to prodavci sve manje žele. Prodavac dobija to da se neko drugi bavi oglasima, da mu ne zvrči non stop telefon, ima ipak neku vrstu sigurnosti jer ne prima nepoznate ljude u stan bez agenta itd. Kupac dobija samo to da ga agenti lažu i mažu na sve načine, i to počevši već od oglasa od kojih bar pola ima „grešku“... Jer naravno da nisam lud da dajem tolike pare i da im verujem na reč, verujem samo svojim očima i advokatu kog ću platiti (normalan iznos) ukoliko dođe do dogovora, da proveri sve papire, ugovor itd. Osim toga, kad je cena u pitanju, agencije su i tu na strani prodavca, što je sasvim logično jer veća cena znači i veću njihovu „zaradu“. I zbog svega toga imamo apsurd da kupac plaća za uslugu koju dobija prodavac! Da ne pričam da su i svi drugi troškovi poput taksi za overu ugovora, poreza i sl. svaljeni na kupca. Porez na prenos apsolutnih prava bi trebalo da plaća prodavac (kao što je slučaj i s hartijama od vrednosti), a ostalo podeliti po pola. Ovako čitav sistem je postavljen tako da kupcu odere kožu s leđa i još se pitaju zašto je malo pravih kupaca.

Grada

pre 10 godina

kada se stvar do kraja regulise, mozda ce te placate 2% provizije (umesto 3%)ali vise nece moci da se skupljaju pare od prijatelja I rodjaka(preostalih 98%), odnosno ako nisu izmirili svoje poreze. Raja ce se naravno radovati sto agenti ne mogu vise da se bogate.

misa

pre 10 godina

Vidim da ovde ima svega i svacega .Prvo mi nismo zemlja gde svaki gradjanin ima internet.Znaci mnogi su liseni brze pretrage stanova i liseni su prodaje preko interneta.Znaci citaj oglase i javljaj se ako kupujes ili cekaj poziv ako prodajes.Ne sporim posao agencija jer one svuda postoje u svetu.Stvar je u nasem zakonu . Sud je taj koji mora da kaze da li je stan na prodaju ili je pod hipotekom.Onda mozemo da kazemo da je legalno.Znaci mora da se stvori kontrola i zastita kupaca i prodavaca.U suprotnom dosta toga je na ivici ambisa.

zoran

pre 10 godina

Bez muvanja...muvaju prodavci,investitori!I dan danas se zida bez papira.Ko im to dozvoljava?Mnoge agencije imaju agente-koji ne znaju apsolutno nista.Prime nekretninu,i veruju da je uknjizena.Nema verujem-vec pogledaj papire!Postoji RGZ-javni uvid-pa se uveris?Posto sam osoba koja se bavi prodajom,moram da budem informisan.Pre neki dan Zemun,invest.oglasio-uknjizeni stanovi.Ulica ta i ta.Naravno proverio.Niti je vlasnik placa,niti ima gradj.dozvolu!Oglas udarni!Uknjizeni stanovi,lux gradnja.Ko njega proverava-niko!Alli su zato pojed.agencije prihvatile prodaju,i vode kupce!Neverovatno.A ja cekam papire za dve kuce vec 6 meseci!

Madhva (Hare Krišna)

pre 10 godina

Time što se provizija uzima samo od kupaca, prodavci su se ulenjili i ne oglašavaju sami stan, već agencije preuzmu taj deo posla od njih. Da je recimo princip da se provizija uzima pola od prodavca i pola od kupca, slika u oglasima bi bila sasvim drugačija. Ovako je 5% oglasa od vlasnika, a sve ostalo su agencije.

KoleM

pre 10 godina

Ovo je zakon koji treba da zaštiti posrednike, odnosno oni imaju problem naplate provizije koji hoće da reše. Naime, vi prodajete svoje stan a neko hoće da vam uzme 3000 evra, po ovom zakonu posrednici se obezbeđuju da dobiju tih nekoliko hiljada evra od vašeg stana. Ovo me podseća na pokušaj uvoznika automobila da zabrane uvoz polovnih.

odakle vise

pre 10 godina

Bilo je i krajnje vreme a ne da posao agencija bude da daju oglas u novinama,pokazu nekome neki stan i uzmu 3% provizije... sramota!
(Dobrivoje, 5. maj 2013 16:16)
Isto tako daju i oglas za izdavanje stana,nema slobodnog stana a da nije iz agencije,na prvu kiriju moras da dodas 50% za agenciju...e to je sramota!!

Madhva (Hare Krišna)

pre 10 godina

@potencijalni kupac
U pravu ste, osim za to da agenti navijaju sa vecu cenu stana. Njima je najbitnije da se stan zapravo proda i da uspeju da naplate proviziju. Ne ide im na ruku cenkanje i zatezanje jer rizikuju da se ne ostvari posao. Bolje im je da prodavac pristane i na par hiljada evra nižu cenu, jer je 3% od tog obaranja cene zanemarljiv u odnosu na to da se u ovim vremenima uopšte izvrši uspešna kupoprodaja.
Nedavno sam prodao, a zatim i kupio stan i video eam kako razmišljaju.
Da dodam da ima izuzetnih agenata, ima lažova i ljigavaca. Jedna žena nam je tako požrtvovano i dobro osmišljeno pokzala gomilu dobrih stanova, da mi je posle bilo krivo što smo na kraju preko nekog drugog agenta pronašli stan.
Od momenta kada sam dao prvi oglas za prodaju svog stana, pa do momenta kada sam konačno kupio drugi stan prošlo je dve i po godine!!! Pritom upoznah 60 (šezdeset) agenata i pogledah 70 stanova.
Mnogi od tih staniva se još uvek vrte po oglasima.

gile

pre 10 godina

Ovo je mozda mali korak napred, ali i to je bolje od trenutnog haosa koji vlada na srpskom trzistu nekretnina. Naravno, to nece spreciti divljake da rade mimo zakona, ali ipal smatram da nam nije potrebna jos jedna inspekcijska sluzba koja ne radi nista. Dovoljno je uvesti neku vrstu ziga, logo, nalepnicu tipa "ovlasceni trgovac nekretninama" koji bi agentima izdavala drzava, a koji bi imao registarski broj, da gradjani sami mogu da provere u drzavnom registru, putem interneta ili govornog automata. I ko nece da proverava ne mora, ali onda neka ne place kad bude izigran.

Medjutim, sav taj posao oko ovog zakona vam je dzaba truda dok ne SREDITE KATASTAR !!! Dajte to prvo uradite, pa da ona stavka "uknjizen" u oglasima postane suvisna, tj da se podrazumeva. A ne kao sada, da se pola stanova vode kao "drzavna svojina". Kakva crna drzavna?!

Mrki

pre 10 godina

@(Ger-mann, 5. maj 2013 22:20)

Slicno je i u drugim zapadnoevropskim zemljama. Ali da bismo mi dosli do tog stadijuma neophodno je da prvo uvedemo notare. Zakon o javnom beleznistvu postoji vec tacno dve godine, ali nikako da pocne da se primenjuje. Za to vreme su sudovi optereceni vodjenjem katastara, umesto da se bave parnicama sto im je i posao!

zoran

pre 10 godina

Kao prvo,agenti ne bi trebali da navijaju za cenu stana!Zasto bi to radili?Provizija je provizija,pa bila ona najmanja-ili najveca,ipak je provizija!!Samo neuki agenti prihvataju pojedine nebulozne cene nekretnina!Prodavcima uvek treba reci-mozete da dobijete toliko i toliko-a ne kao pojedinci-recimo prihvate kucu od 120 m2 na periferiji u IV zoni zemljista-i prihvate cenu od 100000 eura!Realna vrednost je oko 60000 hiljada eura!I dan danas se takve nekretnine prodaju-posle 4-5 godina-i nisu prodate-niti ce biti.Ja kao agent uvek radim za kupce-jer me oni i PLACAJU(dali mi sansu da zaradim).Postoje i realni prodavci-mada je takvih malo-razlog 2008 i cena stanova-spram danasnjih cena, manja i za 40 posto!!!Preporuka-izbegavajte kupovinu nelegalizovanih novih stanova-jer ih vi kao kupci ne mozete legalizovati-vec iskljucivo investitor!!!!Upoznao sam mnogo agenata-koji veze nemaju-jedino sto znaju je da setaju i vode kupce od stana do stana-a kad kupac odluci da kupi-onda problemi-NEMA PAPIRA-pa meni je investitor rekao da je to uknjizeno!!!Katastrofa!!!Agencije ne dizu cene stanova,osim ako i same nisu investitori!!!

Vladimir Pula

pre 10 godina

Pa ovo je praktički doslovce prepisan nas zakon o posrednicima u prometu nekretninama. Sve isto. Samo nekih 10-15 godina kasnije.
Iskreno ja kao agent za nekretnine, ne volim , jer normalno za to imam ekonomske interese, sto nije propisano da se nekretnine moraju prodati preko posrednika kako je to na zapadu i u Americi. Osim agencija i država bi tu imala interes, jer se na taj nacin u potpunosti sprijecava sivilo kod prodaje nekretnina.

Onako

pre 10 godina

Skupilo se par likova iz tzv. velikih agencija za promet nekretninama sa željom da unište male agencije, i rešili da naprave zakon ''koji će da reguliše tu oblast'', a sve pod firmom ''evropski standardi''. Naravno, osnovna ideja je da se napravi monopol i da ostanu samo oni koji godinama ne plaćaju agente koje, navodno, zapošljavaju, niti plaćaju porez državi na obavljene transakcije, ali zato imaju fensi prostorije i napuderisane sekretarice koje jedino znaju da pitaju gde ste videli oglas, a o stanu koji vas zanima ne znaju ni da beknu.
U 21. veku, eri Interneta i mobilnih telefona, je potpuno glupo i nepotrebno da agencija za nekretnine ima svoj poslovni prostor jer njihov osnovni posao se svodi na terenski rad, a sva zakazivanja obilaska kuća i stanova mogu da obave sa bilo kog mesta gde imaju internet vezu i domet mobilne telefonije. No, jasno je da država želi da otme što više novca kroz razne takse, koje se same po sebi nameću kada neka firma ima poslovni prostor. Licence za agente su posebna priča jer se postavlja pitanje ko će da budu ispitivači i po kom osnovu? Ja znam nekoliko agenata koji su doktori u tom poslu, i sada oni treba da budu ocenjivani od nekih likova koji se uglavnom slikaju u medijima, ako su iz agencija, ili nemaju pojma o tom poslu, ako su iz ministarstva. Ovo će, kao i svi ''evropski zakoni'' da izazove gomilu problema, staće prodaja stanova, ljudi će definitivno da izbegavaju agencije, i mnogo zaposlenih u agencijama će da ostane bez posla.

Grada

pre 10 godina

kada se stvar do kraja regulise, mozda ce te placate 2% provizije (umesto 3%)ali vise nece moci da se skupljaju pare od prijatelja I rodjaka(preostalih 98%), odnosno ako nisu izmirili svoje poreze. Raja ce se naravno radovati sto agenti ne mogu vise da se bogate.

Milan

pre 10 godina

Ovim zakonom ce cimati agencije za nekretnine a nece "investitore" koji su glavni krivci kod duple prodaje stanova. Jedan takozvani investitor iza resetaka bi resilo vise problema nego stotinu ovakvih glupih zakona!

eto

pre 10 godina

sta koji k uopste rade ti agenti? naduvavaju cene? daju oglase?
zasto dobiijaju 2% od prodaje stana? to znaci da prodaju jedan mesecno i za 4 godine zaradili stan. Alo?

umesto otkazi birokratiji,novo dranje gradjana

pre 10 godina

kako ste svi naivni.
ovde se zapravo radi da drzava naplati porez od izdavanja, tako sto ce blokirati oglasavanje izdavanja, sto sto ce dovesti do poskupljenja kirije, komplikovanja,redova pred salterima, posla za birokratiju.

DiLivio

pre 10 godina

Agencije se sluze svim mogucim trikovima da uzmu proviziju od kupaca...Dovoljno je otvoriti vrata stanu I trazite 3% bez ikakvog ugovora gde se objasnjavaju prava I obaveze. Nigde se u svetu ne naplacuje provizija od kupca vec od prodavca stana..jedino kod nas je obrnuti I to ne u celoj srbiji...To pricam iz licnog iskustva.

Podstanar

pre 10 godina

Oglasi su puni nepostojecih stanova za 100 € mesecno. Skoro da je nemoguce pronaci stvaran-pravi stan. Pohapsite bandu iz nekolicine agencija i situacija ce se popraviti. Potreban je i bolji pretrazivac u oglasima za stanove (primer pretrazivaca za automobile).

Biba

pre 10 godina

Samo uvedite da agencija ima drzavni ispit (koji ce dobiti preko veze) i onda ste uradili celu stvar. Meni nije jasno kako ste prljavi i mesetari, da nemozete da uzmete zakon iz neke evropske zemle i da ga sprovedet, kao sto vidim to jine tesko,kada se hoce, ali nazalost necete. Investitoru i privredu ili nekretnine se ne dovode sa placanjem i uzimanjem mita, ako zelite napredak, nego sa jednostavnim proverenim zakonima, koji se sprovode.

KoleM

pre 10 godina

Ovo je zakon koji treba da zaštiti posrednike, odnosno oni imaju problem naplate provizije koji hoće da reše. Naime, vi prodajete svoje stan a neko hoće da vam uzme 3000 evra, po ovom zakonu posrednici se obezbeđuju da dobiju tih nekoliko hiljada evra od vašeg stana. Ovo me podseća na pokušaj uvoznika automobila da zabrane uvoz polovnih.

Marko

pre 10 godina

"...dok će podzakonskim aktima bliže biti uredjen sadržaj, način i rok polaganja tog ispita, naveli su u Ministarstvu."

Znači za jedno par godina.

odakle vise

pre 10 godina

Bilo je i krajnje vreme a ne da posao agencija bude da daju oglas u novinama,pokazu nekome neki stan i uzmu 3% provizije... sramota!
(Dobrivoje, 5. maj 2013 16:16)
Isto tako daju i oglas za izdavanje stana,nema slobodnog stana a da nije iz agencije,na prvu kiriju moras da dodas 50% za agenciju...e to je sramota!!

Madhva (Hare Krišna)

pre 10 godina

@potencijalni kupac
U pravu ste, osim za to da agenti navijaju sa vecu cenu stana. Njima je najbitnije da se stan zapravo proda i da uspeju da naplate proviziju. Ne ide im na ruku cenkanje i zatezanje jer rizikuju da se ne ostvari posao. Bolje im je da prodavac pristane i na par hiljada evra nižu cenu, jer je 3% od tog obaranja cene zanemarljiv u odnosu na to da se u ovim vremenima uopšte izvrši uspešna kupoprodaja.
Nedavno sam prodao, a zatim i kupio stan i video eam kako razmišljaju.
Da dodam da ima izuzetnih agenata, ima lažova i ljigavaca. Jedna žena nam je tako požrtvovano i dobro osmišljeno pokzala gomilu dobrih stanova, da mi je posle bilo krivo što smo na kraju preko nekog drugog agenta pronašli stan.
Od momenta kada sam dao prvi oglas za prodaju svog stana, pa do momenta kada sam konačno kupio drugi stan prošlo je dve i po godine!!! Pritom upoznah 60 (šezdeset) agenata i pogledah 70 stanova.
Mnogi od tih staniva se još uvek vrte po oglasima.

Sasa

pre 10 godina

Gotovo je sada kad se u Srbiji proda dva stana mesecno. Dosta ljudi je vec ojadjeno, investitori po zatvorima, izvrsili samoubistva, propali... Ode Srbija u ...

Malo se informisao

pre 10 godina

"On je upozorio da postoji veliki broj onih koji obavljaju tu delatnost, a nisu registrovani, zbog čega su nedostupni nadležnim inspekcijskim organima", pa naravno da će neregistrovani biti nedostupni. I po sadasnjem zakonu neregistrovani ne bi smeli da se bave tim poslom pa se bave i za to ih niko ne kažnjava. I naravno da će u ovoj zemlji uvek nadrljati oni koji su registrovani i dostupni. I laik kada procita ovaj predlog zakona videće da on ne štiti nikoga iz razloga što je previše opšti i neprecizan. Zakonom ni u jednoj rečenici nisu spomenuti oni koji su najviše problema i pravili(prodavali stanove po više puta), a to su raznorazni "investitori".
"Istovremeno, uvodi se i obavezno osiguranje od odgovornosti za štetu koju bi posrednik mogao da prouzrokuje nalogodavcu, što je jedna od postojećih evropskih normi", osiguravajuće kuće nisu zainteresovane da osiguraju bilo koga kada ne znaju ni od čega ni od koga treba nekog da osiguraju...predlog zakona to uopšte ne definiše.
"Klijenti ne retko odbijaju da zaključe Ugovor o posredovanju sa posrednikom - čime se izbegava plaćanje poreza za izvršene usluge, kao i evidencija prometa", promet ne mora biti evidentiran od strane agencije, po automatizmu sud dostavlja primerak overenog kupoprodajnog ugovora nadležnoj upravi prihoda pa je samim tim promet evidentiran i uprava prihoda po potrebi reaguje.
Nisam stekao utisak da se bilo kome želi dobro ovim predlogom zakona, a ponajmanje samim učesnicima u istom!

potencijalni kupac

pre 10 godina

Trenutno tražim stan za svoju porodicu pa vidim kako sve to izgleda. Strana koja je jedina motivisana da se ide preko posrednika tj. agencije je prodavac, a kupac je taj koji ima samo nepotrebni trošak provizije, koji je na žalost sve teže izbeći - upravo iz razloga što to prodavci sve manje žele. Prodavac dobija to da se neko drugi bavi oglasima, da mu ne zvrči non stop telefon, ima ipak neku vrstu sigurnosti jer ne prima nepoznate ljude u stan bez agenta itd. Kupac dobija samo to da ga agenti lažu i mažu na sve načine, i to počevši već od oglasa od kojih bar pola ima „grešku“... Jer naravno da nisam lud da dajem tolike pare i da im verujem na reč, verujem samo svojim očima i advokatu kog ću platiti (normalan iznos) ukoliko dođe do dogovora, da proveri sve papire, ugovor itd. Osim toga, kad je cena u pitanju, agencije su i tu na strani prodavca, što je sasvim logično jer veća cena znači i veću njihovu „zaradu“. I zbog svega toga imamo apsurd da kupac plaća za uslugu koju dobija prodavac! Da ne pričam da su i svi drugi troškovi poput taksi za overu ugovora, poreza i sl. svaljeni na kupca. Porez na prenos apsolutnih prava bi trebalo da plaća prodavac (kao što je slučaj i s hartijama od vrednosti), a ostalo podeliti po pola. Ovako čitav sistem je postavljen tako da kupcu odere kožu s leđa i još se pitaju zašto je malo pravih kupaca.

Ger-mann

pre 10 godina

Ovo je glupo. Nemci su ovako resili problem: Kupac i prodavac dogovore cenu. Notar zatim ode u katastar da proveri da li je sve u redu (jeste pravi vlasnik, nema hipotekarnih opterecenja, itd), ako je sve OK, stavi tzv. administrativnu zabranu prodaje nekretnine bilo kome drugom osim tom kupcu. Zatim ode u banku i kaze: svi uslovi ispunjeni, izvrsite transakciju. Posle toga notar u katastru prepise nekretninu na kupca. I to je to! Duple prodaje su nemoguce, jer ako bi prodavac to i pokusao, u katastru bi se videla administrativna zabrana prodaje, tj. videlo bi se da je neko vec 'rezervisao' nekretninu.

Dalibor

pre 10 godina

Najveći problem u prometu nekretnina je tzv. vanknjižni promet nekretnina. Da bi se regulisala ta oblast potrebno je da sve nekretnine budu uknjižene, što kod nas nije slučaj (nije uknjiženo 70% nekretnina). Kada se to reguliše, a nadamo se da će to biti uskoro jer bez uknjiženih nekretnina se ne može u EU onda treba doneti zakon o prometu nekretnina gde će se moći prometovati samo uknjižene nekretnine. Ovo pitanje povlači pitanje restitucije, povrata oduzete imovine itd. Najveći paradoks je da se plaća porez na prenos apsolutnih prava na neuknjiženu ( de jure fiktivnu, nepostojeću)nekretninu.

misa

pre 10 godina

Vidim da ovde ima svega i svacega .Prvo mi nismo zemlja gde svaki gradjanin ima internet.Znaci mnogi su liseni brze pretrage stanova i liseni su prodaje preko interneta.Znaci citaj oglase i javljaj se ako kupujes ili cekaj poziv ako prodajes.Ne sporim posao agencija jer one svuda postoje u svetu.Stvar je u nasem zakonu . Sud je taj koji mora da kaze da li je stan na prodaju ili je pod hipotekom.Onda mozemo da kazemo da je legalno.Znaci mora da se stvori kontrola i zastita kupaca i prodavaca.U suprotnom dosta toga je na ivici ambisa.

Madhva (Hare Krišna)

pre 10 godina

Time što se provizija uzima samo od kupaca, prodavci su se ulenjili i ne oglašavaju sami stan, već agencije preuzmu taj deo posla od njih. Da je recimo princip da se provizija uzima pola od prodavca i pola od kupca, slika u oglasima bi bila sasvim drugačija. Ovako je 5% oglasa od vlasnika, a sve ostalo su agencije.

zoran

pre 10 godina

Bez muvanja...muvaju prodavci,investitori!I dan danas se zida bez papira.Ko im to dozvoljava?Mnoge agencije imaju agente-koji ne znaju apsolutno nista.Prime nekretninu,i veruju da je uknjizena.Nema verujem-vec pogledaj papire!Postoji RGZ-javni uvid-pa se uveris?Posto sam osoba koja se bavi prodajom,moram da budem informisan.Pre neki dan Zemun,invest.oglasio-uknjizeni stanovi.Ulica ta i ta.Naravno proverio.Niti je vlasnik placa,niti ima gradj.dozvolu!Oglas udarni!Uknjizeni stanovi,lux gradnja.Ko njega proverava-niko!Alli su zato pojed.agencije prihvatile prodaju,i vode kupce!Neverovatno.A ja cekam papire za dve kuce vec 6 meseci!

zoran

pre 10 godina

Kao prvo,agenti ne bi trebali da navijaju za cenu stana!Zasto bi to radili?Provizija je provizija,pa bila ona najmanja-ili najveca,ipak je provizija!!Samo neuki agenti prihvataju pojedine nebulozne cene nekretnina!Prodavcima uvek treba reci-mozete da dobijete toliko i toliko-a ne kao pojedinci-recimo prihvate kucu od 120 m2 na periferiji u IV zoni zemljista-i prihvate cenu od 100000 eura!Realna vrednost je oko 60000 hiljada eura!I dan danas se takve nekretnine prodaju-posle 4-5 godina-i nisu prodate-niti ce biti.Ja kao agent uvek radim za kupce-jer me oni i PLACAJU(dali mi sansu da zaradim).Postoje i realni prodavci-mada je takvih malo-razlog 2008 i cena stanova-spram danasnjih cena, manja i za 40 posto!!!Preporuka-izbegavajte kupovinu nelegalizovanih novih stanova-jer ih vi kao kupci ne mozete legalizovati-vec iskljucivo investitor!!!!Upoznao sam mnogo agenata-koji veze nemaju-jedino sto znaju je da setaju i vode kupce od stana do stana-a kad kupac odluci da kupi-onda problemi-NEMA PAPIRA-pa meni je investitor rekao da je to uknjizeno!!!Katastrofa!!!Agencije ne dizu cene stanova,osim ako i same nisu investitori!!!

gile

pre 10 godina

Ovo je mozda mali korak napred, ali i to je bolje od trenutnog haosa koji vlada na srpskom trzistu nekretnina. Naravno, to nece spreciti divljake da rade mimo zakona, ali ipal smatram da nam nije potrebna jos jedna inspekcijska sluzba koja ne radi nista. Dovoljno je uvesti neku vrstu ziga, logo, nalepnicu tipa "ovlasceni trgovac nekretninama" koji bi agentima izdavala drzava, a koji bi imao registarski broj, da gradjani sami mogu da provere u drzavnom registru, putem interneta ili govornog automata. I ko nece da proverava ne mora, ali onda neka ne place kad bude izigran.

Medjutim, sav taj posao oko ovog zakona vam je dzaba truda dok ne SREDITE KATASTAR !!! Dajte to prvo uradite, pa da ona stavka "uknjizen" u oglasima postane suvisna, tj da se podrazumeva. A ne kao sada, da se pola stanova vode kao "drzavna svojina". Kakva crna drzavna?!

Mrki

pre 10 godina

@(Ger-mann, 5. maj 2013 22:20)

Slicno je i u drugim zapadnoevropskim zemljama. Ali da bismo mi dosli do tog stadijuma neophodno je da prvo uvedemo notare. Zakon o javnom beleznistvu postoji vec tacno dve godine, ali nikako da pocne da se primenjuje. Za to vreme su sudovi optereceni vodjenjem katastara, umesto da se bave parnicama sto im je i posao!