Sreda, 20.03.2013.

21:39

Šta su Amerikanci našli u Zaječaru?

Američka kompanija "Friport Mekmoran" i kanadski "Rezervoar minerals", u potrazi za zlatom i crvenim metalom istraživaće i dva lokaliteta u okolini Zaječara.

Izvor: Novosti

Šta su Amerikanci našli u Zajeèaru? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

92 Komentari

Sortiraj po:

Ljuba

pre 11 godina

Secam se razgovora sa jednom od ogranaka tih agencija koje rade geotektonska istrazivanja na pojavu plemenitih metala konkretno direktorka jedne strane agencije za istrazivanje zemljista na podrucju cele SRbije.

Kaze zena"2008-e godine na jugu zemlje blizu mesta Kursumlija pronadjena su nalazista platine.Poslali smo biznis plan i zahtev za investicijom nadleznima u opstini i vladi republike Srbije.Nakon par meseci cekanja dobili smo sadrzaj sledece sadrzine"Na navedenom zemljistu nije moguca eksploatacija platine jer koriscenje postupaka vadjenja platine ukljucuje koriscenje masina kojim bi se ubila jedna vrsta retkog leptira koji je zasticen pri UN".

Navedena kancelarija je otisla u Albaniji i tamo pocela vadjenje ostalih plemenitih metala.Uposljavaju preko 300 ljudi i ostvaruju godisnje preko 25 miliona prometa.Aj na zdravlje.

kfnfhfuidh klnfjhsguigh

pre 11 godina

Pa dobro, da li mene neko zeza?

Svake godine citam ovaj jedan te isti tekst, sa naravno, malim, ne bitnim izmenama...

Ljudi, sta je s pamcenjem? AJ sto se servira, ali sto vi to tako gutate?

Wake up!

hamo pipa

pre 11 godina

Mislim da je vrijeme da se Jugoslavija opet digne...

Ovi isti Ameri su i kod Fojnice u BH skoro nasli zlato i gle cuda, svi se nasi usutili oko toga a oni odnesose sve, a mi ko' budale slusamo nacionaliste kako nam obecavaju "napredak" a unistili su nam napredak devedesetih isti ovi koji sada obecavaju napredak u Europi!

pero

pre 11 godina

Pošto su sada otkrili nešto, mi lepo njima da platimo muku i trud i da im kažemo da idu odakle su došli i da im se zahvalimo, a da iskoristimo svoje prirodne potencijale. Da nisu Francuzi i ostali nemilosrdno iskorišćavali Bor i Majdanpek, ne bi bilo 0,4% rude, već mnogo vise. A I bilo je onda kada su krenuli sa iskopavanjem.

Glup

pre 11 godina

@Jbg, ja sam bar uradio dosta toga kao pojedinac, ne mirujem, već radim. Ali da se sam pojavim sa lopatom ispred vlade i njihovih institucija, agencija, službi, itd. nije pametno. Možemo to svi zajedno da uradimo, ali najmanje 3 miliona ljudi, da sprovedemo revoluciju sa reči u delo.
(Pametnjaković, 21. mart 2013 12:30)

Ne sme narod da izadje na ulice zbog staha od otkaza, plasi se za to malo parce hleba koje ima, ne smeju da se organizuju strajkovi, jer ko jos sme da uopste da bude clan sindikata kod naseg privatnika, da li u nekoj privatnoj firmi neki radnik clan nekog sindikata ??? znate nekog takvog ??? A o korumpiranosti sindikalnih vodja da ne govorim, kod nas sindikati sluze eto da ti nabave krompir i luk na 6 rata i tu 6 ratu strpa sebi u dzep, a ne bavie se osnovnim principima postojanja tog sinikata, neka minimalna cena rada dostojna coveka, radnicka prava, ljudska prava, borba za bolje uslove rada, za postovanje bezbednosti i zastite na radu ... da ne nabrajam vise ... E kada sindikati budu radili svoj posao onda nece da postokji potreba za trajkovima i izlazenje na ulice ... barem ne iz ovih razloga. Kamo srece da bude tako kako ti kazes pa da se za svaku sitniu izlazi na ulice i da se vlasti menjaju zato sto je poskupela katra za gradski prevoz za 10 dinara, sto bi znacilo da drzava funkcionise kako treba .

Mister No

pre 11 godina

Nisu to našli nikakvi Amerikanci, nego srpski geolozi! Strane kompanije i investicioni fondovi finansiraju takva istraživnaja širom sveta i to je svuda normalno. Država ima OGROMNU korist od toga ako se pronađe neko ležište! Procenat eksploatisane rude, ulaganje u infrastrukturu, ogroman broj zaposlenih raznih kategorija itd. Samo da vam kažem da u nijednoj stranoj kompaniji u Srbiji ne radi niko osim naših ljudi, direktori, menadžeri, inženjeri, tehničari, knjigovođe, vozači, čistačice... i svima se plata isplaćuje redovno, svima je plata nije sjajna ali je iznad republičkog proseka, svima je plata u celom iznosu na računu (nema ono dođem ti dve plat na ruke za pola godine). Moja sestra sa ekonomskim fakultetom radi u srpskoj privatnoj firmi, prijavljena je na minimalac a još neku crkavicu dobija na ruke! Jedva preživljava! Nije jedina, nažalost! Toliko o Srbima i strancima!!!

kosmos

pre 11 godina

Rudna bogatstva jedne drzave trebalo bi da su strogo cuvana tajna zbog pohlepnih robovlasnickih zemalja koje i dan danas porobljavaju druge i ako mi toga insmo svesni postajemo ekonomski robovi.

Surutka je zakon

pre 11 godina

@I opet ce stranci da dodju i pokupe nas kajmak, a mi cemo da gulimo pastetu! DOKLE BRE VISE???!!
(Milos, 21. mart 2013 11:08)

Ienjace oni ce da pokupe kajmak a mi cemo ne da gulimo pastetu nego da pijemo surutku i to ako nam ostane, al sta nas briga surutka je u svemu tome najzdravija :)

sve je otislo u Honduras

pre 11 godina

Da li to znaci da Zajecar zeli da se osamostali? A onda dodje cika NATO da brani demokraciju dok ima te demokracije u dubinama ispod Zajecara!

Pametnjaković

pre 11 godina

@(Glup, 21. mart 2013 11:29)

Jbg, ja sam bar uradio dosta toga kao pojedinac, ne mirujem, već radim. Ali da se sam pojavim sa lopatom ispred vlade i njihovih institucija, agencija, službi, itd. nije pametno. Možemo to svi zajedno da uradimo, ali najmanje 3 miliona ljudi, da sprovedemo revoluciju sa reči u delo.

iskusno

pre 11 godina

Ko ti jednom lupa samare ako te posle zagrli ne znaci da te voli jer ces samar uskoro dobiti opet. Zar se nicemu nismo naucili. Moramo biti mudriji sto se ovako osetljivih drzavnih pitanja tice.

Milan Tarot

pre 11 godina

Reservoir Minerals je kompanija registrovana u Kanadi čiji je jedini interes da pLAsiranjem ovakvih vesti podigne cenu svojih akcija na berzi u Vankuveru i Torontu i privuče naivne ulagače. To je poznata starategoja pump&dump.
http://www.finanzen.net/aktien/Reservoir_Minerals-Aktie

neutralan

pre 11 godina

ima li koga da mi objasni zasto i ko je pustio ove tudjince koji nasem narodu i drzavi ne misle dobro da kopaju i naglasavam... pritom prakticno kradu nase bogatstvo ma koliko ono bilo... da su nam mislili doro, nikada ne bi dozvolili ratove i cepanje SFRJ, tako losi bas i nismo bili, USA & Canada i njihove drzave unutar su vece zlo pa se ne raspadose i ne ratovase u ovo civilizovano vreme... napolje, mars iz srbije, imamo i mi nase strucnjake, neka vada nase zlato, naka prave nase rezerve... ne da vi uzimate dzabe... stvarno se pitam ko im je to dozvoliko... i zasto? "za saku dolara" mozda?

Glup

pre 11 godina

@Vreme je za revoluciju, da oteramo glupe i nesposobne koji nas dovode do propasti. Pa i ja sam bih od ove zemlje mogao da napravim čudo, ali ne daju bitange, zato moramo svi masovno da se izborimo za svoju slobodu da bi izgradili budućnost koju zaslužujemo.
(Pametnjaković, 21. mart 2013 11:04)

Mnogo me podsecas na ove iz SNS kad su bili opozicija, samo prazna demagogija a nista konkretno, ako vec ne znas sta da kazes bolje cuti.

rudarsko dete

pre 11 godina

Samo neka oni ispituju imamo mi tih rudnika na pretek. Po Ustavu koliko sam ja upucen niko ne moze biti vlasnik rudnika sem drzave ako se ne varam a nase rudnike pokupise privatnici poput Miroslava Bogićevića coveka koji do juce nije imao ni za hleb da kupi.

Pametnjaković

pre 11 godina

Vreme je za revoluciju, da oteramo glupe i nesposobne koji nas dovode do propasti. Pa i ja sam bih od ove zemlje mogao da napravim čudo, ali ne daju bitange, zato moramo svi masovno da se izborimo za svoju slobodu da bi izgradili budućnost koju zaslužujemo.

slepi misevi

pre 11 godina

Svi slepi poplaseni kao misevi ne vidimo da su nam zbog rudnika uzeli Kosovo. To isto su uradili i mnogim drugim zemljama poput Gane, Etiopije, Iraka (nafta)... Opet ce oni izmisliti razlog da se zarati u Srbiji a mi slepi misevi ima da viknemo urraaaa i juris glavom u zid.

alex

pre 11 godina

Ameri ovo , Kanadjani ono - pa sto sami niste zasukli rukavi i dali se na rad i istrazivanja prirodnih bogatstava koja vam se nalaze ispod nogu. Najlakse je sedeti na zadnjici i mudrovati o svetskim zaverama i cekati da banane padnu sa drveta...................

ja

pre 11 godina

pored tolikih inzenjera, magistara, doktora i ostalih ucenih glava mi cedimo Bor sa 0,4% a nikome nije palo na pamet da iskopa rupu u okolini.
A kao najbolje su nase skole, americke su sheet.

Mojsije

pre 11 godina

Neko je pomenuo da se od para iz Bora izgradilo Hrvatsko primorje ... Zar to nije bilo iznosenje para iz zemlje u to vreme ??? Sta su Hrvati ili Slovenci (ovi drugi cak i jesu nesto malo kao ulagali u Srbiju) izgradili u Srbiji za vreme SFRJ ??? koliko je fabrika iz Srbije razmontirno i odneseno u Hrvatsku za vreme bivse SFRJ ??? da ti nekom ko po ustavu iz 1974 ima pravo na otcepljenje, znaci dajes mu mogucnost da bude druga drzava dajes nesto svoje i prvis mu nesto i zarad nekakvog bratstva i jedinstva kojeg nikad nije bilo (jos iz vremena kraljevine SHS nisu oni nas voleli i uvek su bili neprijateljski nastrojeni prema Srbima) zar to nije bila veleizdaja ??? samo ssto niko nije smeo da susne jer je postojala OZNA kanije UDBA i Goli otok .... Ima tu jos mnogo toga (neka se javi neki istoricar da napise sta je sve radjeno i sta je sve izneseno iz Srbije za vreme bratstva i jedinstva u druge repulike FNRJ kasnije SFRJ) a jedino Srbin zali za SFRJ, zali za drustvenim uredjenjem a nikako nije svestan da su njegovim precima, babama i dedama oduzimana privatna svojina i niako da se opameti.

SasaM.

pre 11 godina

Uh,leba ti ovo je neverovatno...takak kvalitet rude.Naravno sada ce stranci da ga eksploatisu kad mi ne umemo.
E Srbijo Zemljo...ni sami ne znamo koliko smo u stvari bogati.

onako usput

pre 11 godina

vidim svi pljuju po amerima, vec smo jedno oterali amere iz SATURDA, trebali da preuzmu Rusi pa nas z......i, kad cete se opametiti! ake ima rude treba pustiti amere oni su svetska sila, uzeli rusi ili ameri isto je drzava zivi od rudne rente, e sad cenu rudne rente pitanje je ko ce vise da plati, naprimer ovi rusi u NIS-u placaju rudnu rentu za tepsiju ribe!

pera

pre 11 godina

kakvi smo mi makeri nedaleko od nas je bilo zlato i zlato a mi baksuzi nismo ni mogli da prepostavimo da u nasoj okolini ima tako nesto

Mirko

pre 11 godina

@vlada
Ni Emirate kojima svaki dan prodamo po nesto, ni Amerikanci koji ce ispumpati rude koje mi nismo sposobni da nadjemo, jos uvek nisu pristupili Evropskoj uniji.

dragutin milanović

pre 11 godina

Tereni Metovnica-Gamzigrad u pogledu svojih rudnih kvaliteta predstavljaju veoma značajnu oblast. Istražni radovi koji su izvedeni početkom XX veka dali su veoma povoljne rezultate.Otkriveni su brojni izdanci u potocima koji se spuštaju prema Banjskoj i Suvoj reci.Među njima najvažniji su oni u Kambrliji, Kamburovom potoku,Markovom potoku,Erskom potoku,Velikom potoku,Mrnji,Kampo selištu,Kamenom potoku,Samaru, Baba Janki i Srbinovom potoku.Materijal izdanaka sastoji se od limonita,pirita i halkopirita u kojima ima odlomaka kompaktih bornita sa 8-34% bakra.Masa koja je izbila na površinu sadrži i samorodno zlato.Ovde postoje samo dve paralelne pukotine koje prate pravac pružanja severozapad jugoistok. Od te dve frakture odvajaju se manji ogranci čiji izdanci sadrže mineralni materijal kojim su ispunjene i glavne pukotine.One skreću ka istoku, spuštajući se pod uglom od 40-65 stepeni. Širina svake pralazi 150 metara, a u izdancima ona je još mnogo značajnija.U Srbinovom potoku, Baba Janki i na ušću Dugačkog potoka ona prelazi 200 metara.

mlackea

pre 11 godina

Sjajna vest!
Država mora da razmišlja unapred i da u Zaječaru i okolnim mestima pokrene momentalno proces prekvalifikacije za rudare. To će uskoro tamo biti najtraženije zanimanje, dakle na posao...
Evo ja se prvi javljam.

Geolog

pre 11 godina

Koliko stručnjaka ovde. Dakle: rudarsko-geološki fakultet postoji, radi, dobro je nastava koncipirana sa dosta prakse i terena (bar dok sam ja studirao), ali...
1. Nema studenata, zato što...
2. Struke nisu atraktivne, nema "menaDJerisanja" i prodavanja magle. Težak terenski rad, dok se ne "ispeče" zanat.
3. Država već više od dvadeset godina, u ove dve struke, ne ulaže novac, nema valjanih Zakona.
4. Odakle stranci znaju gde da "kopaju"? Postoje detaljne geološke karte koje su radjene na nivou SFRJ. One imaju oznaku: "vojna tajna". Karta su do detalja uradjene sa potvrdom istraživanja koja su dokumentovana istražnim bušotinama. Bušotine do 1000 metara dubine, čak i danas u ovakvoj teškoj ekonomskoj situaciji, ne predstavljaju problem za malo bolje inženjere.
5. Sada dolazimo do ključnog pitanja. Verovatno ste čuli za geološki zavod u Karadjordjevoj ulici u Beogradu. E, dvadeset godina se taj zavod uništava, njegova arhiva, geološke karte su predmet trgovine izmedju zaposlenih na višem položaju, i stranaca koji hoće da istražuju rudna bogatstva u Srbiji. To su iste one karte, koje imaju oznaku "vojna tajna".
6. Nisu Amerikanci, Kanadjani, Nemci...koji dodju ovde pametniji od nas. Nego samo poseduju INFORMACIJE, gde da buše
7. Na redu su obnovljivi izvori energije, koji će biti preprodati strancima, konkretno geotermalna energija.
Situacija je više nego alarmantna. Prodaje se, bukvalno, kako površina Srbije, tako i dubina Srbije.

Milos @ Vladi

pre 11 godina

@@milos ulaskom u EU omogucicemo istima da nas ocerupaju. a eventualni profit od tih potencijalnih rudnika (i bilo cega drugog) nece ostati u srbiji!
(vlada, 21. mart 2013 09:43)

A sada nas cerupaju domaci, cerupaju nas Rusi (NIS), ameri nas vec ocerupali (Sartid, USS, kako li se vec zove) i iznose profit i to ne samo profit nego i onu glavnicu sto su opljackali na Kipar, Sejsele, i ostala ostrva poreskihh rajeva, po svajcarske banke ko zna koliko imaju depozite nasi tajkuni, da li ti kao gradjanin imas neku korist od toga (mislim da li su ti izgradjeni putevi, skole, bolnice infrastruktura ...) ??? da li drzava ima neki poreski prihod od opljackanih nekadasnjih drzavnih firmi ??? da li se puni penzioni fond od tih domacih tajkuna oji po tebi ostaju tu u srbiji ??? Da li ti domaci tajkuni posluju po zakonu ??? Jeste oni su tu nasi su gradjani i ostaju u Srbiji a pare isto tako iznose i zemlje kao sto bi iznosile te strane firme koje bi ovde poslovale ... s tim sto stranac za razliku od naseg gazde nece da drzi nepijavljenog radnika i da mu ne placa socijalni i penziono osiguranje. uporedi boroj stranih i domacih firmi da vidis koja je razlika i koliko imaju neprijavljenih radnika u stranim firmama a koliko ih ima kod domacih biznismena i sve ce ti biti jasno.

popeye

pre 11 godina

@MILOŠ ZAJEČAR
А ти мислиш да ће странци да копају руду а профит остављају у Зајечару, сигурно се шалиш?! Остаће вам само та иста јаловина коју помињеш! Либија и Венецуела су биле тешка сиротиња док нису национализовали СВОЈУ нафту. У време СФРЈ су већ биле израђене мапе руда и налазишта које је онда неко у транзицији продао за шаку долара, не копају ови на слепо и напамет.

Vlada

pre 11 godina

Ista prica kao i u Boru sa firmom Avala Resources! Nasli zlato, otvaraju rudnik a pre mesec dana bez ikakve najave otpuste 300 zaposlenih!Isto pocinje i u Zajecar...

Lokalac

pre 11 godina

Kako god da okrenes mi smo nagrabusili ... ili ovi kradu na lokalnom nivou i zemlja propada ili dolaze ameri i uvode svoju kvazi demokratiju i crpe tudje izvore za male pare. Jadna ti je ova zemlja nasta je spala. Mislim da ljudi nemaju pojma koliko ameri ovde lobiraju, potkupljuju i peglaju uslove za svoje kompanije naravno ne na dobrobit stanovnika ove zemlje.

Stevan

pre 11 godina

Zaista ne razumem ljude koji pozivaju državu da sama eksploatiše rudu. Oni valjda misle da je država neko imaginarno biće koje nevidljivom rukom tu rudu vadi i zarađuje novac, naravno u korist svih nas.
Oni ne shvataju da država mora da osnuje javno preduzeće koje bi se bavilo eksploatacijom rude a to preduzeće mora da ima direktora i upravni odbor. Te ljude daju stranke koji se tu zadrže dok su na vlasti ili dok ne dođe do nove raspodele plena. Članovi upravnog odbora su uglavnom najlošiji ljudi za takav posao(oni koji nisu sposobni da nađu pravi posao već se učlanjuju u stranke da ne umru od gladi ili, u boljem slučaju, ljudi koji ceo život rade u netržišnim preduzećima i koji odavno ne znaju da zarade novac). Razmislite koji bi vam bio cilj na poslu kada sigurno znate da tu nećete sedeti za 3-4 godine. Da li bi vam bio cilj uspeh i razvoj preduzeća i lokalne zajednice ili vaš lični uspeh i zarada kad ionako nećete biti tu da uživate u plodovima svog rada? Osim toga, stranka uvek od članova upravnih odbora i direktora traži da svoja visoka primanja delom vrate u stranku i finansiraju njihov rad. Zato su ih i poslali na to mesto! Neće valjda da pošalju nekog sposobnog čoveka koji zna da radi jer bi se takav i bez njih zaposlio na neko kvalitetno radno mesto na kome ne mora da deli zarađeni novac.

Dr.Robert

pre 11 godina

Treba sačekati kraj ispitivanja.Po nekima dosad izvađena ruda je sitnica u odnosu na ono što još ima ispod zemlje a po nekima borski rudnici nikad nisu bili rentabilni.No kafanske priče su jedno a zvanični podaci su drugo.Vreme će pokazati.

Stevan

pre 11 godina

Zašto Amerikanci, a ne mi ili "prijateljski narodi"? Zato što oni imaju sve što mi nemamo, a to je novac, tehnologija i navika za radom u uređenom društvu tj. da prate zakone. Rusi možda imaju prve dve stvari ali treću svakako nemaju. Ako pratite poslovanje u preduzećima koje vode Rusi, Bugari ili slični rukovodioci koji potiču iz zemalja sličnim našim (gde su ekološki zakoni, tržišna priveda i zaštita prava radnika stigli pre 10-20 godina) u odnosu na gazdovanje ljudi iz zapadnoevropskih zemalja videćete da su u najvećem broju slučajeva mnogo bolji uslovi za rad u ovim drugim preduzećima. Logično, jer oni prvi su naviknuti na "alternativne" načine poslovanje.
Nama ostaje da usvojimo najbolje ekološke i ekonomske standarde, nađemo način da ih efikasno primenjujemo i čekamo preduzetnike koji su sposobni da zarade novac za nas i za njih.

vlada

pre 11 godina

@milos ulaskom u EU omogucicemo istima da nas ocerupaju. a eventualni profit od tih potencijalnih rudnika (i bilo cega drugog) nece ostati u srbiji!

Mladen

pre 11 godina

- Chile je najveci svetski proizvodjac bakra
- Privreda ove zemlje je prakticno zasnovana na eksploataciji i izvozu bakra
- Chile je trenutno zemlja sa najvisim zivotnim standardom u Juznoj Americi
Ako budemo dovoljno pametni mozda i mi ucinimo nesto sa ovim nasim bakrom, pa da nam bude bolje...

Alcale

pre 11 godina

Kao i sve zemlje 3 sveta i srbija je kolonizovana od strane nasih demokratskih partnera.
Nema veze rado Srbin ide u rudare! Tako da...
Zivela treca smena! Uaaa etno naselja i poljeprivreda!

spartakus

pre 11 godina

Ogromno zagađenje, raseljavanje stanovništva...
neće to stranci ni da osete...a još se bogate...prodaje se Srbija zbog ruda: škriljci,nikl,zlato... ali da se pazi da se ne ostavi novac na štednju na Kipar..

Dragan

pre 11 godina

Ne znam da li da se radujem... Što više prirodnih resursa otkriju na našim prostorima, više će biti zainteresovani da nam uvode "zapadnu demokratiju" kao na Bliskom istoku i po Africi.

NikolaTK

pre 11 godina

@Ivan
Ne mora da znaci, evo ja zivim u Majdanpeku, koji je najveci rudnik zlata u jugoistocnoj Evropi, pa vazduh nije toliko zagadjen jer nema topionice kao u Boru :)
Inace prosle godine su kanadjani u selu Jasikovo u okolini Majdanpeka pronasli Zlato do cak 24.5grama po toni rude iako je samo 2 grama isplativo za rudnik.

Ad

pre 11 godina

U normalnim državama ako je sadržaj metala u rudi iznad svetskog proseka, država uzima sav profit koji ide preko toga. Za bakar je to 0,4-0,5%. Jel' će biti i kod nas to slučaj?

Milos

pre 11 godina

E zbog ovakvih stvari nam treba da budemo deo EU. pa onda nece moci da radi ko sta hoce i da zagadjuje ko kako hoce i da vadi rudu ko gde stigne. EU nam treba zbog svojih zakona o Ekologiji, zakona o zastiti pririode, zakona o prostornom planiranju, zakona o eksploataciji rudnih rezervi ... pravila o kolicini aflatoksina u mleku. Sto ne buse tako po Nemackoj, Austriji ??? Zato sto se tamo zna sta se moze a sta ne. E zbog toga nam treba EU i kad buemo deo te zajednice nece moci da vrslja ko kako hoce jer ce da se zna red. Pa ce dobro da se razmlisle kad vide koliko treba da uloze u ekologiju i zastitu ziotne sredine ako krene bilo kakva eksploatacija dal im se isplati ili ne. Ne trebamo mi EU vec EU treba nama izmedju ostaog i zbog ovakvih stvari.

Micko

pre 11 godina

Ako ne damo rudnike eto kampanje kako su Vlasi, Rumuni, Bugari i Novozelandjani ugozeni i pocinje razvaljivanje vrata starim proverenim pajserom marke "demokratija & ljudska prava" uz asistenciju nevladinih organizacija.

Alex

pre 11 godina

Imamo mi itekako strucnjake i uslove da istrazujemo sami, nego drzava nema inicijativu.
Pa nas bivsi Geoinstitut a sada Geozavod (moja majka radi tamo) do skoro nije bio ni na drzavnom budzetu. Pa su tako plate kasnile i po godinu dana, oprema skoro istrunula, nije bilo para bre za grejanje zgrade. Strucnjaci su se snalazili i tezgarili po Libiji, pa kad je poceo rat u Libiji svaki sicusan priliv novca u Geoinstitut je prestao da stize... pa znate li koji je raspad tamo bio ? Bogu hvala, presli su pre par meseci na drzavni budzet, pa plata krenula redovno.

Valjda ce se opametiti ovi nasi i uposliti njih, tj nase ljude da vrse ispitivanja i iskopavanja, a ne kojekakve amere.

natasa

pre 11 godina

Super! Sad jos da im damo da sve to povade za dz i da angazujemo sto vise nasih rudara da to iskopaju za 150 eur mesecne plate ! Tako smo radili od '45. do '91 - sve je islo za Z;atarnu Celje za sicu. Slovencima smo za dz u vagonima davali i nase jabuke, kruske, breskve, pa posle kao ludaci kupovali iskljucivo preskupe Fructal sokove!

Trša

pre 11 godina

@(Ivan, 20. mart 2013 22:52)
Ivane, ni ja ne bih nikada živeo u tvom Zaječaru. Dok si skrenuo iz ove tri ulice (koje imate valjane)u bilo koju drugu, ili slomiš nogu u neku rupu, ili se napuniš blata. A od vašeg uglja kojeg ložite zimi jer nemate centralno grejanje kao mi, diše se još gore nego ovde.

Milan. Z.

pre 11 godina

Kada god treba da se pokrene neka proizvodnja, bilo u vezi rafinerija, rudnika, reciklaznih centara(koje imaju sve razvijene zemlje bez presedana)...narod izjavljuje da ne zeli! Pa kako onda mislite da se ljudi zaposljavaju i da se razvije ekonomija? Ispade kao po onoj staroj uzrecici, "trazi posao, a moli Boga da ga ne nadje".

Stevan

pre 11 godina

Bogatstvo jedne države nije u rudnom bogatstvu nego u ljudstvu u kvalitetnim i poštenim visokoobrazovanim stručnjacima,u pravilnoj raspodeli privrednih dobara,u nekorumpiranosti ljudi i td,a mi smo tu jako siromašni.
Ova zemlja,sve kad bi ležala na dijamantima i na cuvom zlatu ili nafti opet bi bilo gladni i siromašnih jer bi neki miškovići,karići,peconiji i kostići sve to prigabili sebi.

Ivan

pre 11 godina

Sobzirom da vidim da neki zastupaju ekploataciju rude od strane države bilo gde u Srbiji samo da se dođe do para, predlažem da od Beograda napravimo kop (po uzoru na Bor, što dublje) i da vidite kako to izgleda kada udišete sumpor i ostale teške metale. Posle toga Zaječar i Bor će vam biti evropa!!!

Shumadinac

pre 11 godina

Smetaju vam Amerikanci? Pa zasto niste za vreme vase Juge istrazivali!? Tada ste bili peta sila u svetu, ekonomsko cudo,... sta ste pronasli tada? Bor, Trepca... su se eksploatisali jos pre II sv.rata!
Za svo vreme vaseg blagostanja niste uspeli ni pisljivi katastar da sredite a sada vam smetaju Amerikanci!
I treba da nas porobe kad smo uredjenu kucu rasturili zarad ''bratstva i jedinstva'', lazne jednakosti crvene burzoazije i radnicke klase!

pamtimo duze

pre 11 godina

(mozzart, 20. mart 2013 22:22)
milosevic je izazvao bombardovanje.ima nas koji pamtimo bolje od srpskih veverica i koji smo bili protiv njega od 90 te,a ne tamo negde od 98sme. kao vecina naroda.

Dokle vise?

pre 11 godina

@MILOŠ ZAJEČAR
Gospodine Milose, vrlo dobro znam gde je Zajecar, kao i vecina Beogradjana. Zamislite, znam i gde je Zrenjanin. A takodje znam da svaka zemlja na razne nacine moze da dodje do satelitskih snimaka o kojima govorite. Problem je naravno sto ste ocigledno nedovoljno informisani, odnosno ne znate da satelitski snimci ne znace mnogo dok ne dodje do ozbiljnog terenskog ispitivanja. I opet se vracamo na nasu nesposobnost.

Nemanja

pre 11 godina

@(Владимир, 20. mart 2013 23:35)

Tacno! Dosli srbi sa urala, doneli zlato i bakar pa zakopali pod rtanjsku piramidu, a onda izmislili amebe...

i tako...

pre 11 godina

@Dokle vise?, 20. mart 2013 22:06; Sustina je u tome da se ta istrazivanja mogu obaviti ulaganjem relativno malih sredstava koja se mere desetinama miliona evra. Kada uzmemo u obzir da nam je budzet oko 8 milijardi evra godisnje, a da se od toga pokrade i nenamenski razbaca barem 10, a verovatno i preko 20-25%, jasno je da bi za godinu dana domacinskog odnosa vlasti mogli da skupimo dovoljno novca da istrazimo celu Srbiju uzduz i popreko barem 5 puta. Zasto to nije tako i to ne samo sa ovom, vec i sa svim prethodnim garniturama, postoje samo 3 objasnjenja - ili su toliki lopovi i nesposobnjakovici, ili se ipak neki drugi pitaju ko ce sta i koliko rudariti u "nasoj" zemlji, ili je mesavina prethodna dva.

Freedman

pre 11 godina

Šta je ovo ponovo pričate o zlatu, nafti, škriljcima, bakru... Jel to sada kreće izborna kampanja u Americi, ili? Ne razumem...

Alo, ne pomeramo se sa mrtve tačke sa aktiviranjem novih nalazišta i eksploataciji rude već više od 20 god. Krenu priče o milijardama već u prvim vestima, a posle ništa.
Dajte vesti o tome gde se stalo sa škriljcima u Aleksincu, sa "zlatnim poljima" oko Velike Plane, sa Kriptonitom u Lazarevcu? Šta je sa "najboljim podnebljem Istočne Evrope za postavljanje Vetrenjača"?


Praznim pričama nikad kraja

Владимир

pre 11 godina

Овакве вести, археолошки проналасци, те природна богатсва до Јадранске обале доказују старост и аутохтоност нашег народа, очигледно једног од најстаријих у Европи, иначе се не би случајем задесио на овом поднебљу.
Друга ствар. Завршићемо као беспомоћни афрички народи који изобилију ретким и цењеним минералима и рудама, које други експлоатишу.

MILOŠ ZAJEČAR

pre 11 godina

@dokle više: pa znaš li ti čoveče da oni danas strukturno koru zemlje analiziraju na osnovu satelitskih snimaka?!? Misliš oni idu uz pomoć rašljara da buše tek tako negde!??!
Kladim se da i ne znaš gde je Zaječar kao i većina "beograđana" koji ga najčešće mešaju sa Zrenjaninom.
A, za ostale: Rudnici su pre II sv.rata bili vlasništvo stranaca. Tako će biti ponovo. To što su za vreme SFRJ bili naši pa su ih naši posle Tita toliko opljačkali da se do nedavno nije moglo doći od Paraćina do Zaječara odnosno Bora. A to što je taj isti Bor bio finansijski moćan koliko i cela privreda SFRJ i izgradio Hrvatsko primorje i šta sve ne, to nema veze!
Kamo lepe sreće da naprave nove rudnike svugde gde ima dovoljno bakra i da imamo neke finansijske koristi i mi koji životarimo ovde. Kome se ne bude sviđalo neka ide da živi u "čistije krajeve" al pre toga nek dođe da pogleda jalovinu, borsku reku...i još neke posebnosti srpskog eko-gazdovanja! Pa tek onda nešto da kaže ovde ili bilo gde drugde, a do tad neka ćuti!

Vuksan

pre 11 godina

Odavno je utvrđeno da na području oko Zaječara postoji nekoliko lokacija na kojima ima bakra, čak i sa atraktivnim sadržajem, ali nije utvrđeno da su rezerve dovoljne za isplativu eksploataciju. U svakom slučaju bilo bi dobro kada bi bilo i takvih rezervi.

Ivan

pre 11 godina

Ja živim u Zaječaru i ne bih voleo da krenu iskopine nizbočega. To je prljava tehnologija, pogledajte samo Bor, a da ne pričam kako bi izgledao grad kada bi izgubio nešto najvrednije... park šuma "Kraljevica"!!!

srb

pre 11 godina

Nisu našli dva ležišta već su tek počeli da buše istražne bušotine. Od nekoliko izbušenih bušotina u 2 su rezultati dobri. Dakle u narednih 3-5 godina predstoji detaljno istraživanje i definisanje rezervi a zatim izrada fizibiliti studije. Ako se studijom dokaže isplativost eksploatacije "budućeg" ležišta, onda predstoji još 3-5 godina za pripremu i otvaranje rudnika.
Vesti koje novine prepisuju sa kompanijskih sajtova ionako služe samo za podizanje vrednosti akcija matičnih firmi na berzi u Kanadi.

milos

pre 11 godina

Sva nova rudna bogatstva zapečatiti dok država ne bude manje korumpirana i bude imala snage da sama iskopava. Ovako ćete opet neke NATO avione da nabacite, čim se pročuje da ovde ima nekog bogatstva.

mozzart

pre 11 godina

E, vazno je da Amerikanci otkrivaju...
Ja sam prvi bio za to da Sloba ode, al bombardovanje - ajte molim vas...mogao je biti ko je god hteo presednik - isto bi bilo...zar nije ocigledno da su, izmedju ostalog, i zbog ovoga tukli...o Kosovu da ne pricam...
A Sloba (za koga se nadam da je u paklu) je ipak vrlo posteno rekao u svom poslednjem obracanju sta ce i kako ce biti i zasto je ceo svet protiv nas...

Dokle vise?

pre 11 godina

Ne mogu da verujem da ova nasa propala drzava ne moze sama da istrazi odredjena podrucja gde se sumnja da ima necega i sama krene u eksploataciju, a ne da daje strancima da uzimaju sta im se svidi... Strasno...

Dokle vise?

pre 11 godina

Ne mogu da verujem da ova nasa propala drzava ne moze sama da istrazi odredjena podrucja gde se sumnja da ima necega i sama krene u eksploataciju, a ne da daje strancima da uzimaju sta im se svidi... Strasno...

srb

pre 11 godina

Nisu našli dva ležišta već su tek počeli da buše istražne bušotine. Od nekoliko izbušenih bušotina u 2 su rezultati dobri. Dakle u narednih 3-5 godina predstoji detaljno istraživanje i definisanje rezervi a zatim izrada fizibiliti studije. Ako se studijom dokaže isplativost eksploatacije "budućeg" ležišta, onda predstoji još 3-5 godina za pripremu i otvaranje rudnika.
Vesti koje novine prepisuju sa kompanijskih sajtova ionako služe samo za podizanje vrednosti akcija matičnih firmi na berzi u Kanadi.

MILOŠ ZAJEČAR

pre 11 godina

@dokle više: pa znaš li ti čoveče da oni danas strukturno koru zemlje analiziraju na osnovu satelitskih snimaka?!? Misliš oni idu uz pomoć rašljara da buše tek tako negde!??!
Kladim se da i ne znaš gde je Zaječar kao i većina "beograđana" koji ga najčešće mešaju sa Zrenjaninom.
A, za ostale: Rudnici su pre II sv.rata bili vlasništvo stranaca. Tako će biti ponovo. To što su za vreme SFRJ bili naši pa su ih naši posle Tita toliko opljačkali da se do nedavno nije moglo doći od Paraćina do Zaječara odnosno Bora. A to što je taj isti Bor bio finansijski moćan koliko i cela privreda SFRJ i izgradio Hrvatsko primorje i šta sve ne, to nema veze!
Kamo lepe sreće da naprave nove rudnike svugde gde ima dovoljno bakra i da imamo neke finansijske koristi i mi koji životarimo ovde. Kome se ne bude sviđalo neka ide da živi u "čistije krajeve" al pre toga nek dođe da pogleda jalovinu, borsku reku...i još neke posebnosti srpskog eko-gazdovanja! Pa tek onda nešto da kaže ovde ili bilo gde drugde, a do tad neka ćuti!

milos

pre 11 godina

Sva nova rudna bogatstva zapečatiti dok država ne bude manje korumpirana i bude imala snage da sama iskopava. Ovako ćete opet neke NATO avione da nabacite, čim se pročuje da ovde ima nekog bogatstva.

Ivan

pre 11 godina

Ja živim u Zaječaru i ne bih voleo da krenu iskopine nizbočega. To je prljava tehnologija, pogledajte samo Bor, a da ne pričam kako bi izgledao grad kada bi izgubio nešto najvrednije... park šuma "Kraljevica"!!!

mozzart

pre 11 godina

E, vazno je da Amerikanci otkrivaju...
Ja sam prvi bio za to da Sloba ode, al bombardovanje - ajte molim vas...mogao je biti ko je god hteo presednik - isto bi bilo...zar nije ocigledno da su, izmedju ostalog, i zbog ovoga tukli...o Kosovu da ne pricam...
A Sloba (za koga se nadam da je u paklu) je ipak vrlo posteno rekao u svom poslednjem obracanju sta ce i kako ce biti i zasto je ceo svet protiv nas...

Владимир

pre 11 godina

Овакве вести, археолошки проналасци, те природна богатсва до Јадранске обале доказују старост и аутохтоност нашег народа, очигледно једног од најстаријих у Европи, иначе се не би случајем задесио на овом поднебљу.
Друга ствар. Завршићемо као беспомоћни афрички народи који изобилију ретким и цењеним минералима и рудама, које други експлоатишу.

Vuksan

pre 11 godina

Odavno je utvrđeno da na području oko Zaječara postoji nekoliko lokacija na kojima ima bakra, čak i sa atraktivnim sadržajem, ali nije utvrđeno da su rezerve dovoljne za isplativu eksploataciju. U svakom slučaju bilo bi dobro kada bi bilo i takvih rezervi.

Micko

pre 11 godina

Ako ne damo rudnike eto kampanje kako su Vlasi, Rumuni, Bugari i Novozelandjani ugozeni i pocinje razvaljivanje vrata starim proverenim pajserom marke "demokratija & ljudska prava" uz asistenciju nevladinih organizacija.

Dragan

pre 11 godina

Ne znam da li da se radujem... Što više prirodnih resursa otkriju na našim prostorima, više će biti zainteresovani da nam uvode "zapadnu demokratiju" kao na Bliskom istoku i po Africi.

Stevan

pre 11 godina

Bogatstvo jedne države nije u rudnom bogatstvu nego u ljudstvu u kvalitetnim i poštenim visokoobrazovanim stručnjacima,u pravilnoj raspodeli privrednih dobara,u nekorumpiranosti ljudi i td,a mi smo tu jako siromašni.
Ova zemlja,sve kad bi ležala na dijamantima i na cuvom zlatu ili nafti opet bi bilo gladni i siromašnih jer bi neki miškovići,karići,peconiji i kostići sve to prigabili sebi.

Stevan

pre 11 godina

Zaista ne razumem ljude koji pozivaju državu da sama eksploatiše rudu. Oni valjda misle da je država neko imaginarno biće koje nevidljivom rukom tu rudu vadi i zarađuje novac, naravno u korist svih nas.
Oni ne shvataju da država mora da osnuje javno preduzeće koje bi se bavilo eksploatacijom rude a to preduzeće mora da ima direktora i upravni odbor. Te ljude daju stranke koji se tu zadrže dok su na vlasti ili dok ne dođe do nove raspodele plena. Članovi upravnog odbora su uglavnom najlošiji ljudi za takav posao(oni koji nisu sposobni da nađu pravi posao već se učlanjuju u stranke da ne umru od gladi ili, u boljem slučaju, ljudi koji ceo život rade u netržišnim preduzećima i koji odavno ne znaju da zarade novac). Razmislite koji bi vam bio cilj na poslu kada sigurno znate da tu nećete sedeti za 3-4 godine. Da li bi vam bio cilj uspeh i razvoj preduzeća i lokalne zajednice ili vaš lični uspeh i zarada kad ionako nećete biti tu da uživate u plodovima svog rada? Osim toga, stranka uvek od članova upravnih odbora i direktora traži da svoja visoka primanja delom vrate u stranku i finansiraju njihov rad. Zato su ih i poslali na to mesto! Neće valjda da pošalju nekog sposobnog čoveka koji zna da radi jer bi se takav i bez njih zaposlio na neko kvalitetno radno mesto na kome ne mora da deli zarađeni novac.

Milos

pre 11 godina

E zbog ovakvih stvari nam treba da budemo deo EU. pa onda nece moci da radi ko sta hoce i da zagadjuje ko kako hoce i da vadi rudu ko gde stigne. EU nam treba zbog svojih zakona o Ekologiji, zakona o zastiti pririode, zakona o prostornom planiranju, zakona o eksploataciji rudnih rezervi ... pravila o kolicini aflatoksina u mleku. Sto ne buse tako po Nemackoj, Austriji ??? Zato sto se tamo zna sta se moze a sta ne. E zbog toga nam treba EU i kad buemo deo te zajednice nece moci da vrslja ko kako hoce jer ce da se zna red. Pa ce dobro da se razmlisle kad vide koliko treba da uloze u ekologiju i zastitu ziotne sredine ako krene bilo kakva eksploatacija dal im se isplati ili ne. Ne trebamo mi EU vec EU treba nama izmedju ostaog i zbog ovakvih stvari.

NikolaTK

pre 11 godina

@Ivan
Ne mora da znaci, evo ja zivim u Majdanpeku, koji je najveci rudnik zlata u jugoistocnoj Evropi, pa vazduh nije toliko zagadjen jer nema topionice kao u Boru :)
Inace prosle godine su kanadjani u selu Jasikovo u okolini Majdanpeka pronasli Zlato do cak 24.5grama po toni rude iako je samo 2 grama isplativo za rudnik.

Geolog

pre 11 godina

Koliko stručnjaka ovde. Dakle: rudarsko-geološki fakultet postoji, radi, dobro je nastava koncipirana sa dosta prakse i terena (bar dok sam ja studirao), ali...
1. Nema studenata, zato što...
2. Struke nisu atraktivne, nema "menaDJerisanja" i prodavanja magle. Težak terenski rad, dok se ne "ispeče" zanat.
3. Država već više od dvadeset godina, u ove dve struke, ne ulaže novac, nema valjanih Zakona.
4. Odakle stranci znaju gde da "kopaju"? Postoje detaljne geološke karte koje su radjene na nivou SFRJ. One imaju oznaku: "vojna tajna". Karta su do detalja uradjene sa potvrdom istraživanja koja su dokumentovana istražnim bušotinama. Bušotine do 1000 metara dubine, čak i danas u ovakvoj teškoj ekonomskoj situaciji, ne predstavljaju problem za malo bolje inženjere.
5. Sada dolazimo do ključnog pitanja. Verovatno ste čuli za geološki zavod u Karadjordjevoj ulici u Beogradu. E, dvadeset godina se taj zavod uništava, njegova arhiva, geološke karte su predmet trgovine izmedju zaposlenih na višem položaju, i stranaca koji hoće da istražuju rudna bogatstva u Srbiji. To su iste one karte, koje imaju oznaku "vojna tajna".
6. Nisu Amerikanci, Kanadjani, Nemci...koji dodju ovde pametniji od nas. Nego samo poseduju INFORMACIJE, gde da buše
7. Na redu su obnovljivi izvori energije, koji će biti preprodati strancima, konkretno geotermalna energija.
Situacija je više nego alarmantna. Prodaje se, bukvalno, kako površina Srbije, tako i dubina Srbije.

Shumadinac

pre 11 godina

Smetaju vam Amerikanci? Pa zasto niste za vreme vase Juge istrazivali!? Tada ste bili peta sila u svetu, ekonomsko cudo,... sta ste pronasli tada? Bor, Trepca... su se eksploatisali jos pre II sv.rata!
Za svo vreme vaseg blagostanja niste uspeli ni pisljivi katastar da sredite a sada vam smetaju Amerikanci!
I treba da nas porobe kad smo uredjenu kucu rasturili zarad ''bratstva i jedinstva'', lazne jednakosti crvene burzoazije i radnicke klase!

Mister No

pre 11 godina

Nisu to našli nikakvi Amerikanci, nego srpski geolozi! Strane kompanije i investicioni fondovi finansiraju takva istraživnaja širom sveta i to je svuda normalno. Država ima OGROMNU korist od toga ako se pronađe neko ležište! Procenat eksploatisane rude, ulaganje u infrastrukturu, ogroman broj zaposlenih raznih kategorija itd. Samo da vam kažem da u nijednoj stranoj kompaniji u Srbiji ne radi niko osim naših ljudi, direktori, menadžeri, inženjeri, tehničari, knjigovođe, vozači, čistačice... i svima se plata isplaćuje redovno, svima je plata nije sjajna ali je iznad republičkog proseka, svima je plata u celom iznosu na računu (nema ono dođem ti dve plat na ruke za pola godine). Moja sestra sa ekonomskim fakultetom radi u srpskoj privatnoj firmi, prijavljena je na minimalac a još neku crkavicu dobija na ruke! Jedva preživljava! Nije jedina, nažalost! Toliko o Srbima i strancima!!!

hamo pipa

pre 11 godina

Mislim da je vrijeme da se Jugoslavija opet digne...

Ovi isti Ameri su i kod Fojnice u BH skoro nasli zlato i gle cuda, svi se nasi usutili oko toga a oni odnesose sve, a mi ko' budale slusamo nacionaliste kako nam obecavaju "napredak" a unistili su nam napredak devedesetih isti ovi koji sada obecavaju napredak u Europi!

natasa

pre 11 godina

Super! Sad jos da im damo da sve to povade za dz i da angazujemo sto vise nasih rudara da to iskopaju za 150 eur mesecne plate ! Tako smo radili od '45. do '91 - sve je islo za Z;atarnu Celje za sicu. Slovencima smo za dz u vagonima davali i nase jabuke, kruske, breskve, pa posle kao ludaci kupovali iskljucivo preskupe Fructal sokove!

Lokalac

pre 11 godina

Kako god da okrenes mi smo nagrabusili ... ili ovi kradu na lokalnom nivou i zemlja propada ili dolaze ameri i uvode svoju kvazi demokratiju i crpe tudje izvore za male pare. Jadna ti je ova zemlja nasta je spala. Mislim da ljudi nemaju pojma koliko ameri ovde lobiraju, potkupljuju i peglaju uslove za svoje kompanije naravno ne na dobrobit stanovnika ove zemlje.

Freedman

pre 11 godina

Šta je ovo ponovo pričate o zlatu, nafti, škriljcima, bakru... Jel to sada kreće izborna kampanja u Americi, ili? Ne razumem...

Alo, ne pomeramo se sa mrtve tačke sa aktiviranjem novih nalazišta i eksploataciji rude već više od 20 god. Krenu priče o milijardama već u prvim vestima, a posle ništa.
Dajte vesti o tome gde se stalo sa škriljcima u Aleksincu, sa "zlatnim poljima" oko Velike Plane, sa Kriptonitom u Lazarevcu? Šta je sa "najboljim podnebljem Istočne Evrope za postavljanje Vetrenjača"?


Praznim pričama nikad kraja

pamtimo duze

pre 11 godina

(mozzart, 20. mart 2013 22:22)
milosevic je izazvao bombardovanje.ima nas koji pamtimo bolje od srpskih veverica i koji smo bili protiv njega od 90 te,a ne tamo negde od 98sme. kao vecina naroda.

ja

pre 11 godina

pored tolikih inzenjera, magistara, doktora i ostalih ucenih glava mi cedimo Bor sa 0,4% a nikome nije palo na pamet da iskopa rupu u okolini.
A kao najbolje su nase skole, americke su sheet.

Stevan

pre 11 godina

Zašto Amerikanci, a ne mi ili "prijateljski narodi"? Zato što oni imaju sve što mi nemamo, a to je novac, tehnologija i navika za radom u uređenom društvu tj. da prate zakone. Rusi možda imaju prve dve stvari ali treću svakako nemaju. Ako pratite poslovanje u preduzećima koje vode Rusi, Bugari ili slični rukovodioci koji potiču iz zemalja sličnim našim (gde su ekološki zakoni, tržišna priveda i zaštita prava radnika stigli pre 10-20 godina) u odnosu na gazdovanje ljudi iz zapadnoevropskih zemalja videćete da su u najvećem broju slučajeva mnogo bolji uslovi za rad u ovim drugim preduzećima. Logično, jer oni prvi su naviknuti na "alternativne" načine poslovanje.
Nama ostaje da usvojimo najbolje ekološke i ekonomske standarde, nađemo način da ih efikasno primenjujemo i čekamo preduzetnike koji su sposobni da zarade novac za nas i za njih.

Mladen

pre 11 godina

- Chile je najveci svetski proizvodjac bakra
- Privreda ove zemlje je prakticno zasnovana na eksploataciji i izvozu bakra
- Chile je trenutno zemlja sa najvisim zivotnim standardom u Juznoj Americi
Ako budemo dovoljno pametni mozda i mi ucinimo nesto sa ovim nasim bakrom, pa da nam bude bolje...

alex

pre 11 godina

Ameri ovo , Kanadjani ono - pa sto sami niste zasukli rukavi i dali se na rad i istrazivanja prirodnih bogatstava koja vam se nalaze ispod nogu. Najlakse je sedeti na zadnjici i mudrovati o svetskim zaverama i cekati da banane padnu sa drveta...................

i tako...

pre 11 godina

@Dokle vise?, 20. mart 2013 22:06; Sustina je u tome da se ta istrazivanja mogu obaviti ulaganjem relativno malih sredstava koja se mere desetinama miliona evra. Kada uzmemo u obzir da nam je budzet oko 8 milijardi evra godisnje, a da se od toga pokrade i nenamenski razbaca barem 10, a verovatno i preko 20-25%, jasno je da bi za godinu dana domacinskog odnosa vlasti mogli da skupimo dovoljno novca da istrazimo celu Srbiju uzduz i popreko barem 5 puta. Zasto to nije tako i to ne samo sa ovom, vec i sa svim prethodnim garniturama, postoje samo 3 objasnjenja - ili su toliki lopovi i nesposobnjakovici, ili se ipak neki drugi pitaju ko ce sta i koliko rudariti u "nasoj" zemlji, ili je mesavina prethodna dva.

Nemanja

pre 11 godina

@(Владимир, 20. mart 2013 23:35)

Tacno! Dosli srbi sa urala, doneli zlato i bakar pa zakopali pod rtanjsku piramidu, a onda izmislili amebe...

Mojsije

pre 11 godina

Neko je pomenuo da se od para iz Bora izgradilo Hrvatsko primorje ... Zar to nije bilo iznosenje para iz zemlje u to vreme ??? Sta su Hrvati ili Slovenci (ovi drugi cak i jesu nesto malo kao ulagali u Srbiju) izgradili u Srbiji za vreme SFRJ ??? koliko je fabrika iz Srbije razmontirno i odneseno u Hrvatsku za vreme bivse SFRJ ??? da ti nekom ko po ustavu iz 1974 ima pravo na otcepljenje, znaci dajes mu mogucnost da bude druga drzava dajes nesto svoje i prvis mu nesto i zarad nekakvog bratstva i jedinstva kojeg nikad nije bilo (jos iz vremena kraljevine SHS nisu oni nas voleli i uvek su bili neprijateljski nastrojeni prema Srbima) zar to nije bila veleizdaja ??? samo ssto niko nije smeo da susne jer je postojala OZNA kanije UDBA i Goli otok .... Ima tu jos mnogo toga (neka se javi neki istoricar da napise sta je sve radjeno i sta je sve izneseno iz Srbije za vreme bratstva i jedinstva u druge repulike FNRJ kasnije SFRJ) a jedino Srbin zali za SFRJ, zali za drustvenim uredjenjem a nikako nije svestan da su njegovim precima, babama i dedama oduzimana privatna svojina i niako da se opameti.

Glup

pre 11 godina

@Jbg, ja sam bar uradio dosta toga kao pojedinac, ne mirujem, već radim. Ali da se sam pojavim sa lopatom ispred vlade i njihovih institucija, agencija, službi, itd. nije pametno. Možemo to svi zajedno da uradimo, ali najmanje 3 miliona ljudi, da sprovedemo revoluciju sa reči u delo.
(Pametnjaković, 21. mart 2013 12:30)

Ne sme narod da izadje na ulice zbog staha od otkaza, plasi se za to malo parce hleba koje ima, ne smeju da se organizuju strajkovi, jer ko jos sme da uopste da bude clan sindikata kod naseg privatnika, da li u nekoj privatnoj firmi neki radnik clan nekog sindikata ??? znate nekog takvog ??? A o korumpiranosti sindikalnih vodja da ne govorim, kod nas sindikati sluze eto da ti nabave krompir i luk na 6 rata i tu 6 ratu strpa sebi u dzep, a ne bavie se osnovnim principima postojanja tog sinikata, neka minimalna cena rada dostojna coveka, radnicka prava, ljudska prava, borba za bolje uslove rada, za postovanje bezbednosti i zastite na radu ... da ne nabrajam vise ... E kada sindikati budu radili svoj posao onda nece da postokji potreba za trajkovima i izlazenje na ulice ... barem ne iz ovih razloga. Kamo srece da bude tako kako ti kazes pa da se za svaku sitniu izlazi na ulice i da se vlasti menjaju zato sto je poskupela katra za gradski prevoz za 10 dinara, sto bi znacilo da drzava funkcionise kako treba .

spartakus

pre 11 godina

Ogromno zagađenje, raseljavanje stanovništva...
neće to stranci ni da osete...a još se bogate...prodaje se Srbija zbog ruda: škriljci,nikl,zlato... ali da se pazi da se ne ostavi novac na štednju na Kipar..

kosmos

pre 11 godina

Rudna bogatstva jedne drzave trebalo bi da su strogo cuvana tajna zbog pohlepnih robovlasnickih zemalja koje i dan danas porobljavaju druge i ako mi toga insmo svesni postajemo ekonomski robovi.

Ad

pre 11 godina

U normalnim državama ako je sadržaj metala u rudi iznad svetskog proseka, država uzima sav profit koji ide preko toga. Za bakar je to 0,4-0,5%. Jel' će biti i kod nas to slučaj?

popeye

pre 11 godina

@MILOŠ ZAJEČAR
А ти мислиш да ће странци да копају руду а профит остављају у Зајечару, сигурно се шалиш?! Остаће вам само та иста јаловина коју помињеш! Либија и Венецуела су биле тешка сиротиња док нису национализовали СВОЈУ нафту. У време СФРЈ су већ биле израђене мапе руда и налазишта које је онда неко у транзицији продао за шаку долара, не копају ови на слепо и напамет.

Pametnjaković

pre 11 godina

Vreme je za revoluciju, da oteramo glupe i nesposobne koji nas dovode do propasti. Pa i ja sam bih od ove zemlje mogao da napravim čudo, ali ne daju bitange, zato moramo svi masovno da se izborimo za svoju slobodu da bi izgradili budućnost koju zaslužujemo.

SasaM.

pre 11 godina

Uh,leba ti ovo je neverovatno...takak kvalitet rude.Naravno sada ce stranci da ga eksploatisu kad mi ne umemo.
E Srbijo Zemljo...ni sami ne znamo koliko smo u stvari bogati.

kfnfhfuidh klnfjhsguigh

pre 11 godina

Pa dobro, da li mene neko zeza?

Svake godine citam ovaj jedan te isti tekst, sa naravno, malim, ne bitnim izmenama...

Ljudi, sta je s pamcenjem? AJ sto se servira, ali sto vi to tako gutate?

Wake up!

Dokle vise?

pre 11 godina

@MILOŠ ZAJEČAR
Gospodine Milose, vrlo dobro znam gde je Zajecar, kao i vecina Beogradjana. Zamislite, znam i gde je Zrenjanin. A takodje znam da svaka zemlja na razne nacine moze da dodje do satelitskih snimaka o kojima govorite. Problem je naravno sto ste ocigledno nedovoljno informisani, odnosno ne znate da satelitski snimci ne znace mnogo dok ne dodje do ozbiljnog terenskog ispitivanja. I opet se vracamo na nasu nesposobnost.

pero

pre 11 godina

Pošto su sada otkrili nešto, mi lepo njima da platimo muku i trud i da im kažemo da idu odakle su došli i da im se zahvalimo, a da iskoristimo svoje prirodne potencijale. Da nisu Francuzi i ostali nemilosrdno iskorišćavali Bor i Majdanpek, ne bi bilo 0,4% rude, već mnogo vise. A I bilo je onda kada su krenuli sa iskopavanjem.

Alcale

pre 11 godina

Kao i sve zemlje 3 sveta i srbija je kolonizovana od strane nasih demokratskih partnera.
Nema veze rado Srbin ide u rudare! Tako da...
Zivela treca smena! Uaaa etno naselja i poljeprivreda!

Ivan

pre 11 godina

Sobzirom da vidim da neki zastupaju ekploataciju rude od strane države bilo gde u Srbiji samo da se dođe do para, predlažem da od Beograda napravimo kop (po uzoru na Bor, što dublje) i da vidite kako to izgleda kada udišete sumpor i ostale teške metale. Posle toga Zaječar i Bor će vam biti evropa!!!

Trša

pre 11 godina

@(Ivan, 20. mart 2013 22:52)
Ivane, ni ja ne bih nikada živeo u tvom Zaječaru. Dok si skrenuo iz ove tri ulice (koje imate valjane)u bilo koju drugu, ili slomiš nogu u neku rupu, ili se napuniš blata. A od vašeg uglja kojeg ložite zimi jer nemate centralno grejanje kao mi, diše se još gore nego ovde.

mlackea

pre 11 godina

Sjajna vest!
Država mora da razmišlja unapred i da u Zaječaru i okolnim mestima pokrene momentalno proces prekvalifikacije za rudare. To će uskoro tamo biti najtraženije zanimanje, dakle na posao...
Evo ja se prvi javljam.

sve je otislo u Honduras

pre 11 godina

Da li to znaci da Zajecar zeli da se osamostali? A onda dodje cika NATO da brani demokraciju dok ima te demokracije u dubinama ispod Zajecara!

Glup

pre 11 godina

@Vreme je za revoluciju, da oteramo glupe i nesposobne koji nas dovode do propasti. Pa i ja sam bih od ove zemlje mogao da napravim čudo, ali ne daju bitange, zato moramo svi masovno da se izborimo za svoju slobodu da bi izgradili budućnost koju zaslužujemo.
(Pametnjaković, 21. mart 2013 11:04)

Mnogo me podsecas na ove iz SNS kad su bili opozicija, samo prazna demagogija a nista konkretno, ako vec ne znas sta da kazes bolje cuti.

Alex

pre 11 godina

Imamo mi itekako strucnjake i uslove da istrazujemo sami, nego drzava nema inicijativu.
Pa nas bivsi Geoinstitut a sada Geozavod (moja majka radi tamo) do skoro nije bio ni na drzavnom budzetu. Pa su tako plate kasnile i po godinu dana, oprema skoro istrunula, nije bilo para bre za grejanje zgrade. Strucnjaci su se snalazili i tezgarili po Libiji, pa kad je poceo rat u Libiji svaki sicusan priliv novca u Geoinstitut je prestao da stize... pa znate li koji je raspad tamo bio ? Bogu hvala, presli su pre par meseci na drzavni budzet, pa plata krenula redovno.

Valjda ce se opametiti ovi nasi i uposliti njih, tj nase ljude da vrse ispitivanja i iskopavanja, a ne kojekakve amere.

Vlada

pre 11 godina

Ista prica kao i u Boru sa firmom Avala Resources! Nasli zlato, otvaraju rudnik a pre mesec dana bez ikakve najave otpuste 300 zaposlenih!Isto pocinje i u Zajecar...

rudarsko dete

pre 11 godina

Samo neka oni ispituju imamo mi tih rudnika na pretek. Po Ustavu koliko sam ja upucen niko ne moze biti vlasnik rudnika sem drzave ako se ne varam a nase rudnike pokupise privatnici poput Miroslava Bogićevića coveka koji do juce nije imao ni za hleb da kupi.

iskusno

pre 11 godina

Ko ti jednom lupa samare ako te posle zagrli ne znaci da te voli jer ces samar uskoro dobiti opet. Zar se nicemu nismo naucili. Moramo biti mudriji sto se ovako osetljivih drzavnih pitanja tice.

vlada

pre 11 godina

@milos ulaskom u EU omogucicemo istima da nas ocerupaju. a eventualni profit od tih potencijalnih rudnika (i bilo cega drugog) nece ostati u srbiji!

dragutin milanović

pre 11 godina

Tereni Metovnica-Gamzigrad u pogledu svojih rudnih kvaliteta predstavljaju veoma značajnu oblast. Istražni radovi koji su izvedeni početkom XX veka dali su veoma povoljne rezultate.Otkriveni su brojni izdanci u potocima koji se spuštaju prema Banjskoj i Suvoj reci.Među njima najvažniji su oni u Kambrliji, Kamburovom potoku,Markovom potoku,Erskom potoku,Velikom potoku,Mrnji,Kampo selištu,Kamenom potoku,Samaru, Baba Janki i Srbinovom potoku.Materijal izdanaka sastoji se od limonita,pirita i halkopirita u kojima ima odlomaka kompaktih bornita sa 8-34% bakra.Masa koja je izbila na površinu sadrži i samorodno zlato.Ovde postoje samo dve paralelne pukotine koje prate pravac pružanja severozapad jugoistok. Od te dve frakture odvajaju se manji ogranci čiji izdanci sadrže mineralni materijal kojim su ispunjene i glavne pukotine.One skreću ka istoku, spuštajući se pod uglom od 40-65 stepeni. Širina svake pralazi 150 metara, a u izdancima ona je još mnogo značajnija.U Srbinovom potoku, Baba Janki i na ušću Dugačkog potoka ona prelazi 200 metara.

neutralan

pre 11 godina

ima li koga da mi objasni zasto i ko je pustio ove tudjince koji nasem narodu i drzavi ne misle dobro da kopaju i naglasavam... pritom prakticno kradu nase bogatstvo ma koliko ono bilo... da su nam mislili doro, nikada ne bi dozvolili ratove i cepanje SFRJ, tako losi bas i nismo bili, USA & Canada i njihove drzave unutar su vece zlo pa se ne raspadose i ne ratovase u ovo civilizovano vreme... napolje, mars iz srbije, imamo i mi nase strucnjake, neka vada nase zlato, naka prave nase rezerve... ne da vi uzimate dzabe... stvarno se pitam ko im je to dozvoliko... i zasto? "za saku dolara" mozda?

Milan. Z.

pre 11 godina

Kada god treba da se pokrene neka proizvodnja, bilo u vezi rafinerija, rudnika, reciklaznih centara(koje imaju sve razvijene zemlje bez presedana)...narod izjavljuje da ne zeli! Pa kako onda mislite da se ljudi zaposljavaju i da se razvije ekonomija? Ispade kao po onoj staroj uzrecici, "trazi posao, a moli Boga da ga ne nadje".

Surutka je zakon

pre 11 godina

@I opet ce stranci da dodju i pokupe nas kajmak, a mi cemo da gulimo pastetu! DOKLE BRE VISE???!!
(Milos, 21. mart 2013 11:08)

Ienjace oni ce da pokupe kajmak a mi cemo ne da gulimo pastetu nego da pijemo surutku i to ako nam ostane, al sta nas briga surutka je u svemu tome najzdravija :)

Milos @ Vladi

pre 11 godina

@@milos ulaskom u EU omogucicemo istima da nas ocerupaju. a eventualni profit od tih potencijalnih rudnika (i bilo cega drugog) nece ostati u srbiji!
(vlada, 21. mart 2013 09:43)

A sada nas cerupaju domaci, cerupaju nas Rusi (NIS), ameri nas vec ocerupali (Sartid, USS, kako li se vec zove) i iznose profit i to ne samo profit nego i onu glavnicu sto su opljackali na Kipar, Sejsele, i ostala ostrva poreskihh rajeva, po svajcarske banke ko zna koliko imaju depozite nasi tajkuni, da li ti kao gradjanin imas neku korist od toga (mislim da li su ti izgradjeni putevi, skole, bolnice infrastruktura ...) ??? da li drzava ima neki poreski prihod od opljackanih nekadasnjih drzavnih firmi ??? da li se puni penzioni fond od tih domacih tajkuna oji po tebi ostaju tu u srbiji ??? Da li ti domaci tajkuni posluju po zakonu ??? Jeste oni su tu nasi su gradjani i ostaju u Srbiji a pare isto tako iznose i zemlje kao sto bi iznosile te strane firme koje bi ovde poslovale ... s tim sto stranac za razliku od naseg gazde nece da drzi nepijavljenog radnika i da mu ne placa socijalni i penziono osiguranje. uporedi boroj stranih i domacih firmi da vidis koja je razlika i koliko imaju neprijavljenih radnika u stranim firmama a koliko ih ima kod domacih biznismena i sve ce ti biti jasno.

onako usput

pre 11 godina

vidim svi pljuju po amerima, vec smo jedno oterali amere iz SATURDA, trebali da preuzmu Rusi pa nas z......i, kad cete se opametiti! ake ima rude treba pustiti amere oni su svetska sila, uzeli rusi ili ameri isto je drzava zivi od rudne rente, e sad cenu rudne rente pitanje je ko ce vise da plati, naprimer ovi rusi u NIS-u placaju rudnu rentu za tepsiju ribe!

Milan Tarot

pre 11 godina

Reservoir Minerals je kompanija registrovana u Kanadi čiji je jedini interes da pLAsiranjem ovakvih vesti podigne cenu svojih akcija na berzi u Vankuveru i Torontu i privuče naivne ulagače. To je poznata starategoja pump&dump.
http://www.finanzen.net/aktien/Reservoir_Minerals-Aktie

Pametnjaković

pre 11 godina

@(Glup, 21. mart 2013 11:29)

Jbg, ja sam bar uradio dosta toga kao pojedinac, ne mirujem, već radim. Ali da se sam pojavim sa lopatom ispred vlade i njihovih institucija, agencija, službi, itd. nije pametno. Možemo to svi zajedno da uradimo, ali najmanje 3 miliona ljudi, da sprovedemo revoluciju sa reči u delo.

Mirko

pre 11 godina

@vlada
Ni Emirate kojima svaki dan prodamo po nesto, ni Amerikanci koji ce ispumpati rude koje mi nismo sposobni da nadjemo, jos uvek nisu pristupili Evropskoj uniji.

slepi misevi

pre 11 godina

Svi slepi poplaseni kao misevi ne vidimo da su nam zbog rudnika uzeli Kosovo. To isto su uradili i mnogim drugim zemljama poput Gane, Etiopije, Iraka (nafta)... Opet ce oni izmisliti razlog da se zarati u Srbiji a mi slepi misevi ima da viknemo urraaaa i juris glavom u zid.

Dr.Robert

pre 11 godina

Treba sačekati kraj ispitivanja.Po nekima dosad izvađena ruda je sitnica u odnosu na ono što još ima ispod zemlje a po nekima borski rudnici nikad nisu bili rentabilni.No kafanske priče su jedno a zvanični podaci su drugo.Vreme će pokazati.

pera

pre 11 godina

kakvi smo mi makeri nedaleko od nas je bilo zlato i zlato a mi baksuzi nismo ni mogli da prepostavimo da u nasoj okolini ima tako nesto

Ljuba

pre 11 godina

Secam se razgovora sa jednom od ogranaka tih agencija koje rade geotektonska istrazivanja na pojavu plemenitih metala konkretno direktorka jedne strane agencije za istrazivanje zemljista na podrucju cele SRbije.

Kaze zena"2008-e godine na jugu zemlje blizu mesta Kursumlija pronadjena su nalazista platine.Poslali smo biznis plan i zahtev za investicijom nadleznima u opstini i vladi republike Srbije.Nakon par meseci cekanja dobili smo sadrzaj sledece sadrzine"Na navedenom zemljistu nije moguca eksploatacija platine jer koriscenje postupaka vadjenja platine ukljucuje koriscenje masina kojim bi se ubila jedna vrsta retkog leptira koji je zasticen pri UN".

Navedena kancelarija je otisla u Albaniji i tamo pocela vadjenje ostalih plemenitih metala.Uposljavaju preko 300 ljudi i ostvaruju godisnje preko 25 miliona prometa.Aj na zdravlje.

mozzart

pre 11 godina

E, vazno je da Amerikanci otkrivaju...
Ja sam prvi bio za to da Sloba ode, al bombardovanje - ajte molim vas...mogao je biti ko je god hteo presednik - isto bi bilo...zar nije ocigledno da su, izmedju ostalog, i zbog ovoga tukli...o Kosovu da ne pricam...
A Sloba (za koga se nadam da je u paklu) je ipak vrlo posteno rekao u svom poslednjem obracanju sta ce i kako ce biti i zasto je ceo svet protiv nas...

Владимир

pre 11 godina

Овакве вести, археолошки проналасци, те природна богатсва до Јадранске обале доказују старост и аутохтоност нашег народа, очигледно једног од најстаријих у Европи, иначе се не би случајем задесио на овом поднебљу.
Друга ствар. Завршићемо као беспомоћни афрички народи који изобилију ретким и цењеним минералима и рудама, које други експлоатишу.

Ivan

pre 11 godina

Ja živim u Zaječaru i ne bih voleo da krenu iskopine nizbočega. To je prljava tehnologija, pogledajte samo Bor, a da ne pričam kako bi izgledao grad kada bi izgubio nešto najvrednije... park šuma "Kraljevica"!!!

milos

pre 11 godina

Sva nova rudna bogatstva zapečatiti dok država ne bude manje korumpirana i bude imala snage da sama iskopava. Ovako ćete opet neke NATO avione da nabacite, čim se pročuje da ovde ima nekog bogatstva.

MILOŠ ZAJEČAR

pre 11 godina

@dokle više: pa znaš li ti čoveče da oni danas strukturno koru zemlje analiziraju na osnovu satelitskih snimaka?!? Misliš oni idu uz pomoć rašljara da buše tek tako negde!??!
Kladim se da i ne znaš gde je Zaječar kao i većina "beograđana" koji ga najčešće mešaju sa Zrenjaninom.
A, za ostale: Rudnici su pre II sv.rata bili vlasništvo stranaca. Tako će biti ponovo. To što su za vreme SFRJ bili naši pa su ih naši posle Tita toliko opljačkali da se do nedavno nije moglo doći od Paraćina do Zaječara odnosno Bora. A to što je taj isti Bor bio finansijski moćan koliko i cela privreda SFRJ i izgradio Hrvatsko primorje i šta sve ne, to nema veze!
Kamo lepe sreće da naprave nove rudnike svugde gde ima dovoljno bakra i da imamo neke finansijske koristi i mi koji životarimo ovde. Kome se ne bude sviđalo neka ide da živi u "čistije krajeve" al pre toga nek dođe da pogleda jalovinu, borsku reku...i još neke posebnosti srpskog eko-gazdovanja! Pa tek onda nešto da kaže ovde ili bilo gde drugde, a do tad neka ćuti!

Dokle vise?

pre 11 godina

Ne mogu da verujem da ova nasa propala drzava ne moze sama da istrazi odredjena podrucja gde se sumnja da ima necega i sama krene u eksploataciju, a ne da daje strancima da uzimaju sta im se svidi... Strasno...

Milos

pre 11 godina

E zbog ovakvih stvari nam treba da budemo deo EU. pa onda nece moci da radi ko sta hoce i da zagadjuje ko kako hoce i da vadi rudu ko gde stigne. EU nam treba zbog svojih zakona o Ekologiji, zakona o zastiti pririode, zakona o prostornom planiranju, zakona o eksploataciji rudnih rezervi ... pravila o kolicini aflatoksina u mleku. Sto ne buse tako po Nemackoj, Austriji ??? Zato sto se tamo zna sta se moze a sta ne. E zbog toga nam treba EU i kad buemo deo te zajednice nece moci da vrslja ko kako hoce jer ce da se zna red. Pa ce dobro da se razmlisle kad vide koliko treba da uloze u ekologiju i zastitu ziotne sredine ako krene bilo kakva eksploatacija dal im se isplati ili ne. Ne trebamo mi EU vec EU treba nama izmedju ostaog i zbog ovakvih stvari.

Micko

pre 11 godina

Ako ne damo rudnike eto kampanje kako su Vlasi, Rumuni, Bugari i Novozelandjani ugozeni i pocinje razvaljivanje vrata starim proverenim pajserom marke "demokratija & ljudska prava" uz asistenciju nevladinih organizacija.

Shumadinac

pre 11 godina

Smetaju vam Amerikanci? Pa zasto niste za vreme vase Juge istrazivali!? Tada ste bili peta sila u svetu, ekonomsko cudo,... sta ste pronasli tada? Bor, Trepca... su se eksploatisali jos pre II sv.rata!
Za svo vreme vaseg blagostanja niste uspeli ni pisljivi katastar da sredite a sada vam smetaju Amerikanci!
I treba da nas porobe kad smo uredjenu kucu rasturili zarad ''bratstva i jedinstva'', lazne jednakosti crvene burzoazije i radnicke klase!

srb

pre 11 godina

Nisu našli dva ležišta već su tek počeli da buše istražne bušotine. Od nekoliko izbušenih bušotina u 2 su rezultati dobri. Dakle u narednih 3-5 godina predstoji detaljno istraživanje i definisanje rezervi a zatim izrada fizibiliti studije. Ako se studijom dokaže isplativost eksploatacije "budućeg" ležišta, onda predstoji još 3-5 godina za pripremu i otvaranje rudnika.
Vesti koje novine prepisuju sa kompanijskih sajtova ionako služe samo za podizanje vrednosti akcija matičnih firmi na berzi u Kanadi.

Ljuba

pre 11 godina

Secam se razgovora sa jednom od ogranaka tih agencija koje rade geotektonska istrazivanja na pojavu plemenitih metala konkretno direktorka jedne strane agencije za istrazivanje zemljista na podrucju cele SRbije.

Kaze zena"2008-e godine na jugu zemlje blizu mesta Kursumlija pronadjena su nalazista platine.Poslali smo biznis plan i zahtev za investicijom nadleznima u opstini i vladi republike Srbije.Nakon par meseci cekanja dobili smo sadrzaj sledece sadrzine"Na navedenom zemljistu nije moguca eksploatacija platine jer koriscenje postupaka vadjenja platine ukljucuje koriscenje masina kojim bi se ubila jedna vrsta retkog leptira koji je zasticen pri UN".

Navedena kancelarija je otisla u Albaniji i tamo pocela vadjenje ostalih plemenitih metala.Uposljavaju preko 300 ljudi i ostvaruju godisnje preko 25 miliona prometa.Aj na zdravlje.

pamtimo duze

pre 11 godina

(mozzart, 20. mart 2013 22:22)
milosevic je izazvao bombardovanje.ima nas koji pamtimo bolje od srpskih veverica i koji smo bili protiv njega od 90 te,a ne tamo negde od 98sme. kao vecina naroda.

vlada

pre 11 godina

@milos ulaskom u EU omogucicemo istima da nas ocerupaju. a eventualni profit od tih potencijalnih rudnika (i bilo cega drugog) nece ostati u srbiji!

Mojsije

pre 11 godina

Neko je pomenuo da se od para iz Bora izgradilo Hrvatsko primorje ... Zar to nije bilo iznosenje para iz zemlje u to vreme ??? Sta su Hrvati ili Slovenci (ovi drugi cak i jesu nesto malo kao ulagali u Srbiju) izgradili u Srbiji za vreme SFRJ ??? koliko je fabrika iz Srbije razmontirno i odneseno u Hrvatsku za vreme bivse SFRJ ??? da ti nekom ko po ustavu iz 1974 ima pravo na otcepljenje, znaci dajes mu mogucnost da bude druga drzava dajes nesto svoje i prvis mu nesto i zarad nekakvog bratstva i jedinstva kojeg nikad nije bilo (jos iz vremena kraljevine SHS nisu oni nas voleli i uvek su bili neprijateljski nastrojeni prema Srbima) zar to nije bila veleizdaja ??? samo ssto niko nije smeo da susne jer je postojala OZNA kanije UDBA i Goli otok .... Ima tu jos mnogo toga (neka se javi neki istoricar da napise sta je sve radjeno i sta je sve izneseno iz Srbije za vreme bratstva i jedinstva u druge repulike FNRJ kasnije SFRJ) a jedino Srbin zali za SFRJ, zali za drustvenim uredjenjem a nikako nije svestan da su njegovim precima, babama i dedama oduzimana privatna svojina i niako da se opameti.

Dragan

pre 11 godina

Ne znam da li da se radujem... Što više prirodnih resursa otkriju na našim prostorima, više će biti zainteresovani da nam uvode "zapadnu demokratiju" kao na Bliskom istoku i po Africi.

Nemanja

pre 11 godina

@(Владимир, 20. mart 2013 23:35)

Tacno! Dosli srbi sa urala, doneli zlato i bakar pa zakopali pod rtanjsku piramidu, a onda izmislili amebe...

natasa

pre 11 godina

Super! Sad jos da im damo da sve to povade za dz i da angazujemo sto vise nasih rudara da to iskopaju za 150 eur mesecne plate ! Tako smo radili od '45. do '91 - sve je islo za Z;atarnu Celje za sicu. Slovencima smo za dz u vagonima davali i nase jabuke, kruske, breskve, pa posle kao ludaci kupovali iskljucivo preskupe Fructal sokove!

spartakus

pre 11 godina

Ogromno zagađenje, raseljavanje stanovništva...
neće to stranci ni da osete...a još se bogate...prodaje se Srbija zbog ruda: škriljci,nikl,zlato... ali da se pazi da se ne ostavi novac na štednju na Kipar..

Stevan

pre 11 godina

Zašto Amerikanci, a ne mi ili "prijateljski narodi"? Zato što oni imaju sve što mi nemamo, a to je novac, tehnologija i navika za radom u uređenom društvu tj. da prate zakone. Rusi možda imaju prve dve stvari ali treću svakako nemaju. Ako pratite poslovanje u preduzećima koje vode Rusi, Bugari ili slični rukovodioci koji potiču iz zemalja sličnim našim (gde su ekološki zakoni, tržišna priveda i zaštita prava radnika stigli pre 10-20 godina) u odnosu na gazdovanje ljudi iz zapadnoevropskih zemalja videćete da su u najvećem broju slučajeva mnogo bolji uslovi za rad u ovim drugim preduzećima. Logično, jer oni prvi su naviknuti na "alternativne" načine poslovanje.
Nama ostaje da usvojimo najbolje ekološke i ekonomske standarde, nađemo način da ih efikasno primenjujemo i čekamo preduzetnike koji su sposobni da zarade novac za nas i za njih.

Trša

pre 11 godina

@(Ivan, 20. mart 2013 22:52)
Ivane, ni ja ne bih nikada živeo u tvom Zaječaru. Dok si skrenuo iz ove tri ulice (koje imate valjane)u bilo koju drugu, ili slomiš nogu u neku rupu, ili se napuniš blata. A od vašeg uglja kojeg ložite zimi jer nemate centralno grejanje kao mi, diše se još gore nego ovde.

Mister No

pre 11 godina

Nisu to našli nikakvi Amerikanci, nego srpski geolozi! Strane kompanije i investicioni fondovi finansiraju takva istraživnaja širom sveta i to je svuda normalno. Država ima OGROMNU korist od toga ako se pronađe neko ležište! Procenat eksploatisane rude, ulaganje u infrastrukturu, ogroman broj zaposlenih raznih kategorija itd. Samo da vam kažem da u nijednoj stranoj kompaniji u Srbiji ne radi niko osim naših ljudi, direktori, menadžeri, inženjeri, tehničari, knjigovođe, vozači, čistačice... i svima se plata isplaćuje redovno, svima je plata nije sjajna ali je iznad republičkog proseka, svima je plata u celom iznosu na računu (nema ono dođem ti dve plat na ruke za pola godine). Moja sestra sa ekonomskim fakultetom radi u srpskoj privatnoj firmi, prijavljena je na minimalac a još neku crkavicu dobija na ruke! Jedva preživljava! Nije jedina, nažalost! Toliko o Srbima i strancima!!!

Alcale

pre 11 godina

Kao i sve zemlje 3 sveta i srbija je kolonizovana od strane nasih demokratskih partnera.
Nema veze rado Srbin ide u rudare! Tako da...
Zivela treca smena! Uaaa etno naselja i poljeprivreda!

neutralan

pre 11 godina

ima li koga da mi objasni zasto i ko je pustio ove tudjince koji nasem narodu i drzavi ne misle dobro da kopaju i naglasavam... pritom prakticno kradu nase bogatstvo ma koliko ono bilo... da su nam mislili doro, nikada ne bi dozvolili ratove i cepanje SFRJ, tako losi bas i nismo bili, USA & Canada i njihove drzave unutar su vece zlo pa se ne raspadose i ne ratovase u ovo civilizovano vreme... napolje, mars iz srbije, imamo i mi nase strucnjake, neka vada nase zlato, naka prave nase rezerve... ne da vi uzimate dzabe... stvarno se pitam ko im je to dozvoliko... i zasto? "za saku dolara" mozda?

Milan. Z.

pre 11 godina

Kada god treba da se pokrene neka proizvodnja, bilo u vezi rafinerija, rudnika, reciklaznih centara(koje imaju sve razvijene zemlje bez presedana)...narod izjavljuje da ne zeli! Pa kako onda mislite da se ljudi zaposljavaju i da se razvije ekonomija? Ispade kao po onoj staroj uzrecici, "trazi posao, a moli Boga da ga ne nadje".

Pametnjaković

pre 11 godina

Vreme je za revoluciju, da oteramo glupe i nesposobne koji nas dovode do propasti. Pa i ja sam bih od ove zemlje mogao da napravim čudo, ali ne daju bitange, zato moramo svi masovno da se izborimo za svoju slobodu da bi izgradili budućnost koju zaslužujemo.

sve je otislo u Honduras

pre 11 godina

Da li to znaci da Zajecar zeli da se osamostali? A onda dodje cika NATO da brani demokraciju dok ima te demokracije u dubinama ispod Zajecara!

Vuksan

pre 11 godina

Odavno je utvrđeno da na području oko Zaječara postoji nekoliko lokacija na kojima ima bakra, čak i sa atraktivnim sadržajem, ali nije utvrđeno da su rezerve dovoljne za isplativu eksploataciju. U svakom slučaju bilo bi dobro kada bi bilo i takvih rezervi.

Dokle vise?

pre 11 godina

@MILOŠ ZAJEČAR
Gospodine Milose, vrlo dobro znam gde je Zajecar, kao i vecina Beogradjana. Zamislite, znam i gde je Zrenjanin. A takodje znam da svaka zemlja na razne nacine moze da dodje do satelitskih snimaka o kojima govorite. Problem je naravno sto ste ocigledno nedovoljno informisani, odnosno ne znate da satelitski snimci ne znace mnogo dok ne dodje do ozbiljnog terenskog ispitivanja. I opet se vracamo na nasu nesposobnost.

kosmos

pre 11 godina

Rudna bogatstva jedne drzave trebalo bi da su strogo cuvana tajna zbog pohlepnih robovlasnickih zemalja koje i dan danas porobljavaju druge i ako mi toga insmo svesni postajemo ekonomski robovi.

iskusno

pre 11 godina

Ko ti jednom lupa samare ako te posle zagrli ne znaci da te voli jer ces samar uskoro dobiti opet. Zar se nicemu nismo naucili. Moramo biti mudriji sto se ovako osetljivih drzavnih pitanja tice.

Alex

pre 11 godina

Imamo mi itekako strucnjake i uslove da istrazujemo sami, nego drzava nema inicijativu.
Pa nas bivsi Geoinstitut a sada Geozavod (moja majka radi tamo) do skoro nije bio ni na drzavnom budzetu. Pa su tako plate kasnile i po godinu dana, oprema skoro istrunula, nije bilo para bre za grejanje zgrade. Strucnjaci su se snalazili i tezgarili po Libiji, pa kad je poceo rat u Libiji svaki sicusan priliv novca u Geoinstitut je prestao da stize... pa znate li koji je raspad tamo bio ? Bogu hvala, presli su pre par meseci na drzavni budzet, pa plata krenula redovno.

Valjda ce se opametiti ovi nasi i uposliti njih, tj nase ljude da vrse ispitivanja i iskopavanja, a ne kojekakve amere.

Mladen

pre 11 godina

- Chile je najveci svetski proizvodjac bakra
- Privreda ove zemlje je prakticno zasnovana na eksploataciji i izvozu bakra
- Chile je trenutno zemlja sa najvisim zivotnim standardom u Juznoj Americi
Ako budemo dovoljno pametni mozda i mi ucinimo nesto sa ovim nasim bakrom, pa da nam bude bolje...

Lokalac

pre 11 godina

Kako god da okrenes mi smo nagrabusili ... ili ovi kradu na lokalnom nivou i zemlja propada ili dolaze ameri i uvode svoju kvazi demokratiju i crpe tudje izvore za male pare. Jadna ti je ova zemlja nasta je spala. Mislim da ljudi nemaju pojma koliko ameri ovde lobiraju, potkupljuju i peglaju uslove za svoje kompanije naravno ne na dobrobit stanovnika ove zemlje.

popeye

pre 11 godina

@MILOŠ ZAJEČAR
А ти мислиш да ће странци да копају руду а профит остављају у Зајечару, сигурно се шалиш?! Остаће вам само та иста јаловина коју помињеш! Либија и Венецуела су биле тешка сиротиња док нису национализовали СВОЈУ нафту. У време СФРЈ су већ биле израђене мапе руда и налазишта које је онда неко у транзицији продао за шаку долара, не копају ови на слепо и напамет.

slepi misevi

pre 11 godina

Svi slepi poplaseni kao misevi ne vidimo da su nam zbog rudnika uzeli Kosovo. To isto su uradili i mnogim drugim zemljama poput Gane, Etiopije, Iraka (nafta)... Opet ce oni izmisliti razlog da se zarati u Srbiji a mi slepi misevi ima da viknemo urraaaa i juris glavom u zid.

Milan Tarot

pre 11 godina

Reservoir Minerals je kompanija registrovana u Kanadi čiji je jedini interes da pLAsiranjem ovakvih vesti podigne cenu svojih akcija na berzi u Vankuveru i Torontu i privuče naivne ulagače. To je poznata starategoja pump&dump.
http://www.finanzen.net/aktien/Reservoir_Minerals-Aktie

Ivan

pre 11 godina

Sobzirom da vidim da neki zastupaju ekploataciju rude od strane države bilo gde u Srbiji samo da se dođe do para, predlažem da od Beograda napravimo kop (po uzoru na Bor, što dublje) i da vidite kako to izgleda kada udišete sumpor i ostale teške metale. Posle toga Zaječar i Bor će vam biti evropa!!!

Geolog

pre 11 godina

Koliko stručnjaka ovde. Dakle: rudarsko-geološki fakultet postoji, radi, dobro je nastava koncipirana sa dosta prakse i terena (bar dok sam ja studirao), ali...
1. Nema studenata, zato što...
2. Struke nisu atraktivne, nema "menaDJerisanja" i prodavanja magle. Težak terenski rad, dok se ne "ispeče" zanat.
3. Država već više od dvadeset godina, u ove dve struke, ne ulaže novac, nema valjanih Zakona.
4. Odakle stranci znaju gde da "kopaju"? Postoje detaljne geološke karte koje su radjene na nivou SFRJ. One imaju oznaku: "vojna tajna". Karta su do detalja uradjene sa potvrdom istraživanja koja su dokumentovana istražnim bušotinama. Bušotine do 1000 metara dubine, čak i danas u ovakvoj teškoj ekonomskoj situaciji, ne predstavljaju problem za malo bolje inženjere.
5. Sada dolazimo do ključnog pitanja. Verovatno ste čuli za geološki zavod u Karadjordjevoj ulici u Beogradu. E, dvadeset godina se taj zavod uništava, njegova arhiva, geološke karte su predmet trgovine izmedju zaposlenih na višem položaju, i stranaca koji hoće da istražuju rudna bogatstva u Srbiji. To su iste one karte, koje imaju oznaku "vojna tajna".
6. Nisu Amerikanci, Kanadjani, Nemci...koji dodju ovde pametniji od nas. Nego samo poseduju INFORMACIJE, gde da buše
7. Na redu su obnovljivi izvori energije, koji će biti preprodati strancima, konkretno geotermalna energija.
Situacija je više nego alarmantna. Prodaje se, bukvalno, kako površina Srbije, tako i dubina Srbije.

onako usput

pre 11 godina

vidim svi pljuju po amerima, vec smo jedno oterali amere iz SATURDA, trebali da preuzmu Rusi pa nas z......i, kad cete se opametiti! ake ima rude treba pustiti amere oni su svetska sila, uzeli rusi ili ameri isto je drzava zivi od rudne rente, e sad cenu rudne rente pitanje je ko ce vise da plati, naprimer ovi rusi u NIS-u placaju rudnu rentu za tepsiju ribe!

Surutka je zakon

pre 11 godina

@I opet ce stranci da dodju i pokupe nas kajmak, a mi cemo da gulimo pastetu! DOKLE BRE VISE???!!
(Milos, 21. mart 2013 11:08)

Ienjace oni ce da pokupe kajmak a mi cemo ne da gulimo pastetu nego da pijemo surutku i to ako nam ostane, al sta nas briga surutka je u svemu tome najzdravija :)

pero

pre 11 godina

Pošto su sada otkrili nešto, mi lepo njima da platimo muku i trud i da im kažemo da idu odakle su došli i da im se zahvalimo, a da iskoristimo svoje prirodne potencijale. Da nisu Francuzi i ostali nemilosrdno iskorišćavali Bor i Majdanpek, ne bi bilo 0,4% rude, već mnogo vise. A I bilo je onda kada su krenuli sa iskopavanjem.

Stevan

pre 11 godina

Bogatstvo jedne države nije u rudnom bogatstvu nego u ljudstvu u kvalitetnim i poštenim visokoobrazovanim stručnjacima,u pravilnoj raspodeli privrednih dobara,u nekorumpiranosti ljudi i td,a mi smo tu jako siromašni.
Ova zemlja,sve kad bi ležala na dijamantima i na cuvom zlatu ili nafti opet bi bilo gladni i siromašnih jer bi neki miškovići,karići,peconiji i kostići sve to prigabili sebi.

Stevan

pre 11 godina

Zaista ne razumem ljude koji pozivaju državu da sama eksploatiše rudu. Oni valjda misle da je država neko imaginarno biće koje nevidljivom rukom tu rudu vadi i zarađuje novac, naravno u korist svih nas.
Oni ne shvataju da država mora da osnuje javno preduzeće koje bi se bavilo eksploatacijom rude a to preduzeće mora da ima direktora i upravni odbor. Te ljude daju stranke koji se tu zadrže dok su na vlasti ili dok ne dođe do nove raspodele plena. Članovi upravnog odbora su uglavnom najlošiji ljudi za takav posao(oni koji nisu sposobni da nađu pravi posao već se učlanjuju u stranke da ne umru od gladi ili, u boljem slučaju, ljudi koji ceo život rade u netržišnim preduzećima i koji odavno ne znaju da zarade novac). Razmislite koji bi vam bio cilj na poslu kada sigurno znate da tu nećete sedeti za 3-4 godine. Da li bi vam bio cilj uspeh i razvoj preduzeća i lokalne zajednice ili vaš lični uspeh i zarada kad ionako nećete biti tu da uživate u plodovima svog rada? Osim toga, stranka uvek od članova upravnih odbora i direktora traži da svoja visoka primanja delom vrate u stranku i finansiraju njihov rad. Zato su ih i poslali na to mesto! Neće valjda da pošalju nekog sposobnog čoveka koji zna da radi jer bi se takav i bez njih zaposlio na neko kvalitetno radno mesto na kome ne mora da deli zarađeni novac.

Vlada

pre 11 godina

Ista prica kao i u Boru sa firmom Avala Resources! Nasli zlato, otvaraju rudnik a pre mesec dana bez ikakve najave otpuste 300 zaposlenih!Isto pocinje i u Zajecar...

Milos @ Vladi

pre 11 godina

@@milos ulaskom u EU omogucicemo istima da nas ocerupaju. a eventualni profit od tih potencijalnih rudnika (i bilo cega drugog) nece ostati u srbiji!
(vlada, 21. mart 2013 09:43)

A sada nas cerupaju domaci, cerupaju nas Rusi (NIS), ameri nas vec ocerupali (Sartid, USS, kako li se vec zove) i iznose profit i to ne samo profit nego i onu glavnicu sto su opljackali na Kipar, Sejsele, i ostala ostrva poreskihh rajeva, po svajcarske banke ko zna koliko imaju depozite nasi tajkuni, da li ti kao gradjanin imas neku korist od toga (mislim da li su ti izgradjeni putevi, skole, bolnice infrastruktura ...) ??? da li drzava ima neki poreski prihod od opljackanih nekadasnjih drzavnih firmi ??? da li se puni penzioni fond od tih domacih tajkuna oji po tebi ostaju tu u srbiji ??? Da li ti domaci tajkuni posluju po zakonu ??? Jeste oni su tu nasi su gradjani i ostaju u Srbiji a pare isto tako iznose i zemlje kao sto bi iznosile te strane firme koje bi ovde poslovale ... s tim sto stranac za razliku od naseg gazde nece da drzi nepijavljenog radnika i da mu ne placa socijalni i penziono osiguranje. uporedi boroj stranih i domacih firmi da vidis koja je razlika i koliko imaju neprijavljenih radnika u stranim firmama a koliko ih ima kod domacih biznismena i sve ce ti biti jasno.

mlackea

pre 11 godina

Sjajna vest!
Država mora da razmišlja unapred i da u Zaječaru i okolnim mestima pokrene momentalno proces prekvalifikacije za rudare. To će uskoro tamo biti najtraženije zanimanje, dakle na posao...
Evo ja se prvi javljam.

Glup

pre 11 godina

@Vreme je za revoluciju, da oteramo glupe i nesposobne koji nas dovode do propasti. Pa i ja sam bih od ove zemlje mogao da napravim čudo, ali ne daju bitange, zato moramo svi masovno da se izborimo za svoju slobodu da bi izgradili budućnost koju zaslužujemo.
(Pametnjaković, 21. mart 2013 11:04)

Mnogo me podsecas na ove iz SNS kad su bili opozicija, samo prazna demagogija a nista konkretno, ako vec ne znas sta da kazes bolje cuti.

hamo pipa

pre 11 godina

Mislim da je vrijeme da se Jugoslavija opet digne...

Ovi isti Ameri su i kod Fojnice u BH skoro nasli zlato i gle cuda, svi se nasi usutili oko toga a oni odnesose sve, a mi ko' budale slusamo nacionaliste kako nam obecavaju "napredak" a unistili su nam napredak devedesetih isti ovi koji sada obecavaju napredak u Europi!

Ad

pre 11 godina

U normalnim državama ako je sadržaj metala u rudi iznad svetskog proseka, država uzima sav profit koji ide preko toga. Za bakar je to 0,4-0,5%. Jel' će biti i kod nas to slučaj?

NikolaTK

pre 11 godina

@Ivan
Ne mora da znaci, evo ja zivim u Majdanpeku, koji je najveci rudnik zlata u jugoistocnoj Evropi, pa vazduh nije toliko zagadjen jer nema topionice kao u Boru :)
Inace prosle godine su kanadjani u selu Jasikovo u okolini Majdanpeka pronasli Zlato do cak 24.5grama po toni rude iako je samo 2 grama isplativo za rudnik.

pera

pre 11 godina

kakvi smo mi makeri nedaleko od nas je bilo zlato i zlato a mi baksuzi nismo ni mogli da prepostavimo da u nasoj okolini ima tako nesto

alex

pre 11 godina

Ameri ovo , Kanadjani ono - pa sto sami niste zasukli rukavi i dali se na rad i istrazivanja prirodnih bogatstava koja vam se nalaze ispod nogu. Najlakse je sedeti na zadnjici i mudrovati o svetskim zaverama i cekati da banane padnu sa drveta...................

kfnfhfuidh klnfjhsguigh

pre 11 godina

Pa dobro, da li mene neko zeza?

Svake godine citam ovaj jedan te isti tekst, sa naravno, malim, ne bitnim izmenama...

Ljudi, sta je s pamcenjem? AJ sto se servira, ali sto vi to tako gutate?

Wake up!

i tako...

pre 11 godina

@Dokle vise?, 20. mart 2013 22:06; Sustina je u tome da se ta istrazivanja mogu obaviti ulaganjem relativno malih sredstava koja se mere desetinama miliona evra. Kada uzmemo u obzir da nam je budzet oko 8 milijardi evra godisnje, a da se od toga pokrade i nenamenski razbaca barem 10, a verovatno i preko 20-25%, jasno je da bi za godinu dana domacinskog odnosa vlasti mogli da skupimo dovoljno novca da istrazimo celu Srbiju uzduz i popreko barem 5 puta. Zasto to nije tako i to ne samo sa ovom, vec i sa svim prethodnim garniturama, postoje samo 3 objasnjenja - ili su toliki lopovi i nesposobnjakovici, ili se ipak neki drugi pitaju ko ce sta i koliko rudariti u "nasoj" zemlji, ili je mesavina prethodna dva.

SasaM.

pre 11 godina

Uh,leba ti ovo je neverovatno...takak kvalitet rude.Naravno sada ce stranci da ga eksploatisu kad mi ne umemo.
E Srbijo Zemljo...ni sami ne znamo koliko smo u stvari bogati.

ja

pre 11 godina

pored tolikih inzenjera, magistara, doktora i ostalih ucenih glava mi cedimo Bor sa 0,4% a nikome nije palo na pamet da iskopa rupu u okolini.
A kao najbolje su nase skole, americke su sheet.

Pametnjaković

pre 11 godina

@(Glup, 21. mart 2013 11:29)

Jbg, ja sam bar uradio dosta toga kao pojedinac, ne mirujem, već radim. Ali da se sam pojavim sa lopatom ispred vlade i njihovih institucija, agencija, službi, itd. nije pametno. Možemo to svi zajedno da uradimo, ali najmanje 3 miliona ljudi, da sprovedemo revoluciju sa reči u delo.

Freedman

pre 11 godina

Šta je ovo ponovo pričate o zlatu, nafti, škriljcima, bakru... Jel to sada kreće izborna kampanja u Americi, ili? Ne razumem...

Alo, ne pomeramo se sa mrtve tačke sa aktiviranjem novih nalazišta i eksploataciji rude već više od 20 god. Krenu priče o milijardama već u prvim vestima, a posle ništa.
Dajte vesti o tome gde se stalo sa škriljcima u Aleksincu, sa "zlatnim poljima" oko Velike Plane, sa Kriptonitom u Lazarevcu? Šta je sa "najboljim podnebljem Istočne Evrope za postavljanje Vetrenjača"?


Praznim pričama nikad kraja

Dr.Robert

pre 11 godina

Treba sačekati kraj ispitivanja.Po nekima dosad izvađena ruda je sitnica u odnosu na ono što još ima ispod zemlje a po nekima borski rudnici nikad nisu bili rentabilni.No kafanske priče su jedno a zvanični podaci su drugo.Vreme će pokazati.

Mirko

pre 11 godina

@vlada
Ni Emirate kojima svaki dan prodamo po nesto, ni Amerikanci koji ce ispumpati rude koje mi nismo sposobni da nadjemo, jos uvek nisu pristupili Evropskoj uniji.

rudarsko dete

pre 11 godina

Samo neka oni ispituju imamo mi tih rudnika na pretek. Po Ustavu koliko sam ja upucen niko ne moze biti vlasnik rudnika sem drzave ako se ne varam a nase rudnike pokupise privatnici poput Miroslava Bogićevića coveka koji do juce nije imao ni za hleb da kupi.

dragutin milanović

pre 11 godina

Tereni Metovnica-Gamzigrad u pogledu svojih rudnih kvaliteta predstavljaju veoma značajnu oblast. Istražni radovi koji su izvedeni početkom XX veka dali su veoma povoljne rezultate.Otkriveni su brojni izdanci u potocima koji se spuštaju prema Banjskoj i Suvoj reci.Među njima najvažniji su oni u Kambrliji, Kamburovom potoku,Markovom potoku,Erskom potoku,Velikom potoku,Mrnji,Kampo selištu,Kamenom potoku,Samaru, Baba Janki i Srbinovom potoku.Materijal izdanaka sastoji se od limonita,pirita i halkopirita u kojima ima odlomaka kompaktih bornita sa 8-34% bakra.Masa koja je izbila na površinu sadrži i samorodno zlato.Ovde postoje samo dve paralelne pukotine koje prate pravac pružanja severozapad jugoistok. Od te dve frakture odvajaju se manji ogranci čiji izdanci sadrže mineralni materijal kojim su ispunjene i glavne pukotine.One skreću ka istoku, spuštajući se pod uglom od 40-65 stepeni. Širina svake pralazi 150 metara, a u izdancima ona je još mnogo značajnija.U Srbinovom potoku, Baba Janki i na ušću Dugačkog potoka ona prelazi 200 metara.

Glup

pre 11 godina

@Jbg, ja sam bar uradio dosta toga kao pojedinac, ne mirujem, već radim. Ali da se sam pojavim sa lopatom ispred vlade i njihovih institucija, agencija, službi, itd. nije pametno. Možemo to svi zajedno da uradimo, ali najmanje 3 miliona ljudi, da sprovedemo revoluciju sa reči u delo.
(Pametnjaković, 21. mart 2013 12:30)

Ne sme narod da izadje na ulice zbog staha od otkaza, plasi se za to malo parce hleba koje ima, ne smeju da se organizuju strajkovi, jer ko jos sme da uopste da bude clan sindikata kod naseg privatnika, da li u nekoj privatnoj firmi neki radnik clan nekog sindikata ??? znate nekog takvog ??? A o korumpiranosti sindikalnih vodja da ne govorim, kod nas sindikati sluze eto da ti nabave krompir i luk na 6 rata i tu 6 ratu strpa sebi u dzep, a ne bavie se osnovnim principima postojanja tog sinikata, neka minimalna cena rada dostojna coveka, radnicka prava, ljudska prava, borba za bolje uslove rada, za postovanje bezbednosti i zastite na radu ... da ne nabrajam vise ... E kada sindikati budu radili svoj posao onda nece da postokji potreba za trajkovima i izlazenje na ulice ... barem ne iz ovih razloga. Kamo srece da bude tako kako ti kazes pa da se za svaku sitniu izlazi na ulice i da se vlasti menjaju zato sto je poskupela katra za gradski prevoz za 10 dinara, sto bi znacilo da drzava funkcionise kako treba .