Nedelja, 17.03.2013.

11:24

Preko noći, manje gramaže namirnica

Čokoladu od 100 grama, litar jogurta, pavlaku od 200 mililitara, špagete od 500 grama preko noći su zamenili 20 grama lakša čokolada i pavlaka, piše Blic

Izvor: Blic

Preko noæi, manje gramaže namirnica IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

91 Komentari

Sortiraj po:

miroslava

pre 11 godina

Taman pomislim da smo otupeli,al kad sam procitala ove fantasticne komentare-vratila sam se u zivot!Pa mi u Srbiji sve vidimo do detalja,nista ne moze da prodje nezapazeno,tacno kapiramo,a ipak tapkamo u mestu!

ivke

pre 11 godina

U svakoj Evropskoj zemlji postoje pravila o standardnoj ambalazi. Jer tamo ne mozete da fusarite sa svim. Jer svako krsenje propisa se kaznjava drakonski 20% bruto godisnjeg profita.

adasdasda

pre 11 godina

Kao prvo, nije preko noci vec je to trend zadnjih nekoliko godina.

Drugo, ovo u tabeli nema veze sa vezom. Hleb nije bio 1kg poslednje 3 decenije, a tih 600g se verovatno spustilo na 500. Da ne pricam o razlici mililitara i grama itd.

U svakom slucaju, pazljivo citajte sta pise na ambalazi

makarenko

pre 11 godina

Ne bih zeleo da zastitim proizvodjace, ali imamo najskuplji drzavni aparat u Evropi. Zato su nam i cene takve. Napr. carina na televizore je 15%, a u Crnoj Gori 1%. Eto gde nam idu novci:
politicarima!

Jadno

pre 11 godina

Juče sam kupio kafu na čijoj ambalaži je pisalo 20% gratis tj. 240g. Na prvu ruku mi je bila sumnjiva gramaža te sam istu izmerio kada sam došao kući. Naravno, težina je bila 200g. Šta reći?

htc

pre 11 godina

ako ista mogu da pohvalim nasu drzavu ( nebitno ko je na vlasti) je zakon po kojem prodavac mora da istakne, pored vrednosti samog artikla, vrednost po jedinici mere ( kologram, litar...). Verovali ili ne, ako na to obratite paznju, umrecete od smeha ali i ustedeti pare! Tako cete najbolje saznati da li je nesto na promociji/akciji ili je sara laza. 2 primera od pre neki dan, jedan od hipermarketa. 4 razlicite gramaze eurokrema, cena po kilogramu opada sa povecanjem mase tj pakovanja, sto je sasvim u redu i normalno, mada je cudno/nenormalno da razlika izmedju cene po kilogramu izmedju pakovanja od 0.5kg i 0.125kg bude 30%!!! drugi primer je tegla cvekle. 6 proizvodjaca, cena po tegli se razlikuje u 10% max. Ali kad se uporede cene po kilogramu, razlika je i do 40% bas zbog razlika koje su pomenute u tekstu - izduzena tegla, debelo dno, debelo ili tanje staklo itd!!!
Ali najludje je bilo kada sam video cenu zacina-beli luk u prahu- isti proizvodjac, mala flasica ili mala kesica koja sluzi da se dopuni flasica. Gramaza kesice je 15g a flasice 28g, znaci upola. Cena po kg za kesicu je 4000 din a za flasicu 2000 din!!! luda kuca!!!
Da zakljucim, ako treba , ponesite lupu i gledajte cene po kg, narocito kad je isti proizvodjac u pitanju, velike ustede se mogu napraviti, sto je neko vec i napisao.

aleksandar grozni

pre 11 godina

Zalosno je sto zivimo u ovakvoj drzavi gde nas pocev i od same drzave,svi i svako vara na svemu i svacemu a nemamo nikakvu instituciju koja bi ozbiljno stala u zastitu gradjanstva.Odavno sam prestao da kontrolisem tezinu hleba i svega drugog,jer nisam jos nasao da se mera i oznaka mere,slazu uvek je na stetu kupaca.Dakle sve sto dolazi od strane drzavnih institucija komunalije,struja,voda,razne sudske takse,svi nameti,sve je prevara bez mogucnosti ispravke.Jednom recju zivimo u drzavi u kojoj je prevara normalna svar.

toza nervoza

pre 11 godina

Sve je uradjeno u saglasnost ministarstva finanisija i trgovine.
Vece cene veca prihod i za budzet i za jadnog osiromasenog preradjivaca

Dalekovidi

pre 11 godina

Mislim da je neophodno da država već jednom propiše koji je to najmanji font koji se sme koristiti na deklaracijama proizvoda, ali i na ugovorima banaka, osiguravajućih društva, ... Inače moramo u kupovinu sa lupom i to sve većom i većom !

bas

pre 11 godina

Kovanica gramaža je potpuno pogrešna, može biti težina, masa, količina itd. Gramaža ne postoji
(Zoran, 17. mart 2013 18:50)

E pa Zorane kad vec pametujemo ni tezina i masa nisu isto.... Telo ce uvek imati istu masu,ali joj tezina nece biti ista na Zemlji i Mesecu!

bolno ali istinito

pre 11 godina

Pa računica je jednostavna, primeni mudrost i preveri a budale dok svate ti si već dovoljno zaradio.
A trebalo bi i spomenuti koliko toga kupimo i donesemo kući sa isteklim rokom trajanja. I naravno kao i za sve niko nije kriv.

dado

pre 11 godina

Juče otišao u tempo i poneo LUPU DA:) nećete verovati, da bih mogao da iščitam sve deklaracije koje ni ORAO sa svojim vidom ne bi pročitao.. Gledao svaki artikal pažljivo, dobro promislio šta mi treba i šta ne. Obično kada odem kupim veće količine i račun bude od 10000 do 15000 dinara. Juče platio 5800.. Pa volim kada nas trgovci i proizvođači isprovociraju svojom pohlepom. Ostaviću novac sa strane za neki lep odmor, a oni slobodno nek dižu cene, pa će roba da truli na rafovima.. Ipak moramo da shvatimo da od nas kupaca zavisi kako će se oni ponašati

Aleksandar

pre 11 godina

za (Zoran, 17. mart 2013 18:50)

Gramaža postoji kao trgovački i industrijski termin i označava masu papira po kvm, sada se to malo izvitoperilo ...
Isto se tako zna da se termin tonaža koristi u brodskom trasnportu

Aleksandar

pre 11 godina

za (Micika, 17. mart 2013 18:19)

U litri jogurta, ima 1042 do 1071 grama, u zavisnosti od količine mlečne masti i gustine.

Tako da ako nam prodaju jogurt po kilogramu - uštede 42 do 71 grama ili na svakih 15 do 20 boca, uštede jednu celu bocu

Jelena

pre 11 godina

Izvinite, ali ne znam na kom Zapadu je tako...u Italiji cokolada od 80 g ne postoji; a vecina proizvoda postoji bar u 2 ili vise formata. Cena je uvek izrazena i po kilogramu, i sto je pakovanje vece, cena po kilogramu je niza. Npr. najskuplji je jogurt od 125g, a od 1 l je najjeftiniji. Tunjevina od 80 g je skuplja od one od 160 itd.

Aca

pre 11 godina

Sami smo kivi za sve ovo. Radio sam u inostranstvu i znam sta je bolji zivot i uredjena drzava, ali da postoji neko dugme bez oklevnja bi ga pritisnuo da srbija kompleno nestane. Ovde nikada nece biti bolje!

turista

pre 11 godina

Pa ovo se primenjuje mnogo duze nego sto ste vi naznacili. Najlepse zelje(cokolada) i jogurti su odavno sa smanjenim gramazama a ne od pocetka 2012. godine

osa

pre 11 godina

poceli su neposteni da kradu i na gram da bih dosli do vise para.i to je pljacka i to svesna.i takve treba kaznjavati jer su po ovakvim prostim prevarama okarakterisani kao "LOPOVI".dupla prevara i na tezinu i na ceni.

Zoran

pre 11 godina

To je to "globalističko" pljačkanje. Mrzim ih sve iz dna duše. Oni će da nam prodaju jogurt na grame.... Ali svi su isti , da je bar neko pošten pa da svi kupuju samo te proizvode. Isto i sa bankama , za dobar dan ti uzmu 10din. SVE LOPOVI I PREVARANTI. Kako se boriti protiv toga?

Jedan poziv s uglancane jahte menja sve

pre 11 godina

I ako. Niko se ne buni. Prema tome, predlazem vlasteli da smanji dodatno gramazu nama robovima a poveca cene.
Ipak zasluzuju vise nasi velikani.

K. An

pre 11 godina

Zato kada kupujete gledajte deklaraciju radnje na kojoj pise cena tu pise i cena po kilogramu ili litri i onda mozete da uporedjujete proizvode

misterX

pre 11 godina

ma kako lose napisan clanak, npr. domaca cokolada vrlo poznata je jos 2007. uvela pakovanje od 80g, to je trend sada ne samo kod nas vec i u drugim zemljama... tako da nije bas preko noci...

zanesenjak

pre 11 godina

To nije tako samo u Srbiji. Tako jer sirom sveta. Citam negativne komentare, kao kriva drzava. Nema drzava veze sa tim. Samo proizvodjaci i potrosaci. Potrosacima bi se mozda najvise svidjalo kao nekada. 100 grama recimo cokolade, proizvedena po toj i toj specifikaciji, cena je ta i ta. Proizvedena po tom i tom standardu. Krupnim slovima napisano. Ali, to je bilo u sistemu od koga su svi pobegli. Sada zivimo u sistemu koji smo izabrali.

Igor

pre 11 godina

Pozitivan primer je Delez, tj. Maxi. Pre par dana sam slučajno primetio da na svakoj ceni na rafovima ispod cene za proizvod stoji cena po kilogramu, komadu (jedinici mere), tako da je lako uporediti recimo dva različita pakovanja od istog proizvoda, koje je povoljnije da se kupi.

Pera

pre 11 godina

Po zvaničnom srednjem kursu NBS 16.03.2012.god za jedan evro smo dobijali 110.9 dinara a 15.03.2013.god zvanični srednji kurs je 111.78 dinara. Cene odavno ne prate kurs već skaču i kada evro jača i slabi. U ovoj zemlji će uvek sve biti na štetu naroda ali što da ne kad smo glupi, i zauvek ćemo takvi i ostati!

Drug Igrutin

pre 11 godina

Hleb nije od kilogram već nekih 10 godina, a ovo sa jogurtima i čokoladama je poznato već više od pola godine.
Strašno šta nam rade.

Aleksandar

pre 11 godina

@Don't acta fool

To sam i ja primetio. Nije mi jasno kako ih neko ne kazni, jer ne smeju da koriste kilogram/grame za tecnost. Jer npr. mleko i jogurt imaju razlicite tezine, ali istu zapreminu. Mogao bi B92 da istrazi i priupita ko je odgovoran za ovu manipulaciju. A uopste i za ove navedene namirnice, kojih ima jos na listi.

pera lozac

pre 11 godina

Ajde sad svi oni koji me godinama ubedjuju da treba pustiti sve i svakog na nase trziste da mi objasne neke stvari.
Neoliberalizam je propao i to neko mora da shvati, konkurencija kao nekada vise nepostoji i ne vodi drustvo napred, sada su sve to organizovani karteli. Drzava mora da regulise mnogo stvari ako ne onda je to anarhija, a to upravo imamo, radi ko, sta i kako hoce.

36Laki77

pre 11 godina

Meni je 180ml a zatim 180g jogurta malo, nema za na zub, pa sam prešao na pola litra. To važi i za čokoladu, još ni jedanput nisam kupio čokoladu od 80g, brate probudi se ko nekadašnje Životinjsko carstvo.

marko

pre 11 godina

Cena po kilogramu je istaknuta skoro svuda ali je ispisana vrlo sitnim slovima... Pakovanja su odavno smanjili. Kvalitet proizvoda je niži nego na zapadu a cena viša.

dalas

pre 11 godina

Pa mi zivimo u Banana drzavi zato ove stvari i prolaze tako lako. Bitno je da je premijer sve veci, a pakovanja proizvoda, drzava,plate i stanovnistva sve manje.

cickavi01

pre 11 godina

U prevodu cene su iste ali su i podignute a vi to neznate odnosno znate.
Cena ostala ista ali gramaza smanjena tako da je cena podignuta ako gledate pakovanje od pre.
Lopovi su to.

ex demokrata 1

pre 11 godina

Proizvodjaci moraju tako da se ponasaju. Na pijaci danas vec imate Milka cokolade svih vrsta, 100 gr za 70 dinara !
Ne treba kriviti proizvodjace,niko od nas pojma nema koliko opterecenja ima od strane drzave i koliko je stvarna zarada po jednom proizvodu a koliko je porez,troskovi za drzavu,gorivo i sl.
Kad su uslovi za poslovanje ovakvi,najmanje treba sada kriviti proizvodjace,jer svako mora da radi za profit,niko ne moze da ocekuje da proizvodjac prodaje proizvod na svoju stetu.

OOoo

pre 11 godina

Ja sam juce kupio milku noissete od 80 grama,naravno to sam video trek kuci kada sam otvorio gde je stanlga tanja znatno, al to treba da naznace , da izreklamirjau a ne ovako podlo da daju, sto mi ne radimo 6 satim uemsto osam ili 10 za istu lovu? ehhh

Megatronman

pre 11 godina

Davno je to poceo Kras, cokolada se od 100 pretvorila u 80 g. Imao sam prilike kao novinar razgovarati sa njihovim menagerima. Oni, jasno, uopce ne vide to kao prevaru potrosaca.

SUMP

pre 11 godina

Skoro sam se zamislio nad sledecem:
Pakovanje cipsa od 50 grama kosta 50 dinara. To znaci da kilogram cipsa kosta 1000 (!) dinara, dok kilogram krompira kosta 50 dinara. Znaci da se przenjem krompira u fritezi i dodavanjem zacina vrednost krompira uvecava za 1000%!!!
Poredenja radi kilogram Milka cokolade na pijaci kosta oko 700 dinara (10 tabli po 100gr, ili 3 table od 300 grama).
Mislite o tome.

Mare

pre 11 godina

Pa nije bas preko noci. Ima vec nekoliko godina kako su smrznuto povrce sa 500gr. smanjili na 450gr. (a neki i na 400gr.).
Odavno su i salame smanjili sa 500 na 400gr.

DPolitika

pre 11 godina

Kada spomenuse u tekstu toalet papir i manje listica u njemu, interesantno je da nijedna vrsta toalet papira koji je u prodaji u Srbiji nema jasnu i nedvosmislenu deklaraciju o sadrzaju paketa.

Nigde nepise duzina rolne, dimenzija rolne, dimenzija listica, gramaza rolne, tezina papira od kojeg se pravi i vrsta papira. Tu "TAJNU" zna samo proizvodjac a za potrosaca to je pod STROGO POVERLJIVO regulisano izgleda zakonom o drzavnim tajnama.

Broj listica nista neznaci jer na primer listici mogu da budu 10x5 cm ili 10x15cm sto znaci da ako ih u oba slucaja ima po 100 komada neznaci da je povoljniji onaj sa manjom dimenzijom listica. Isto tako je i sa brojem slojeva jer ako imate dvoslojni od papira teze gramaze moze da bude bolji od 3 slojnog sa papirom lakse gramaze.

Imamo zakon o potrosacima koji se ne sprovodi da to ilustrujem citiracu deo clana 25 tog zakona koji kaze:"potrošač ima pravo da bude informisan na razumljiv način o svojstvima i karakteristikama proizvoda koji kupuje "

Ne treba nama EU da bi ziveli normalno nama treba da se ovde sprovode i postuju zakoni i da se kroz nove zakone stvori ambijent za normalan zivot u skaldu sa nasim standardom.


Toalet papir je samo jedan od primera sudeci po njemu izgleda da nam je drzava javni WC po kojoj moze svako da nekazem sta....

I da bas me briga da li negde u svetu ti podaci pisu na toalet papiru ili ne ja hocu ovde da kao potrosac znam sve o njemu tj. mozemo da budemu u necemu i bolji ako zelimo zar ne.

belo brdo

pre 11 godina

I treba da nam to rade, i treba da nas potcenjuju, omalovazavaju, da nas kradu, da im sluzimo, da im punimo njihove milijarde teske racune. To smo sami dozvolilili, sami smo nesposobni, posteni, uvidjajni, moralni, a to slozicete se nisu osobine kojima se mozete danas pohvaliti i opstati. Zato oni sve to nisu i uspevaju, ne brinu za egzistenciju nego brinu kako u vecem glamuru da zive,delimo se na dva sveta, ovaj prvi raskos, uzivanje, bahacenje,a ovaj drugi, tuzan, izgubljen u vremenu i prostoru,nemaju da prezive, za golu egzistenciju, sve blizi dnu. To je realnost koju cemo ili menjati ili trpeti.

Lazi i prevare upakovane u ambalazu

pre 11 godina

Mrzelo me je da racunam dalje, ali za par proizvoda povecanje cene po jedinici proizvoda je:
Cokolada skuplja za 32%, jogurt za 38%, mleko za 70%, hleb za 81%, spagete 56% itd.
Pretpostavljam da je i za ostale proizvode povecanje cena preko najmanje 30%, skriveno kroz promenu ambalaze.

Djomlouns

pre 11 godina

Text je totalno bezveze i svodi se na hushkanje kupaca na prozivodjace.
Kupci (ako zhele za sebe dobro) treba da uzmu i da uporedjuju cene proizvoda i sta dobijaju i sta gube. Na svakom proizvodu je istaknuta cena po kg pa uzmite i uporedite....mucnite glavom pre kupovine, ako to vi ne uradite nece niko umesto vas.

GuC

pre 11 godina

pa duga je ta noć, dobro ste uočili ono što su robovi-kupci oučili odavno...kao i to da sopstvena država samo služi da se pravi blesava i otima, ili da pokriva otimače....inače, živela SrBija, SrBstvo, Kosovo, teritorije, ocili, ognjišta...

Jovan

pre 11 godina

Ne znam samo zašto ste čekali do sada da ovo objavite?!?!?!
Ovo je trend već godinama unazad!
Odavno su nas pokrali za gramažu,a podigli cene...
Mislim da je bolje pitanje kako i kada će da se zaustavi sve ovo!

ice9

pre 11 godina

Naravno pa ovde svako sve moze, korupcija je cudo, jos je vece cudo kako pohlepa rusi sve barijere, ne kupujte domace, kad naucimo da pravimo kvalitetan proizvod koji pritom nije otrovan onda cu kupovati domace do tada long live strani proizodi!

vladimir

pre 11 godina

e zato ja umesto domace cokolade od 80 gr. kupim stranu od 100 gr.i tako sa svim ostalim proizvodima.pa kad bi svi tako radili vrlo brzo bi domaci pametnjakovici poceli da pakuju ne 100 nego 120 gr.kako bi pospesili proizvodnju i prodaju.iako vise volim domaci p0roizvod ovde se ne radi o inatu vec kako i oni gledaju cisto ekonomski interes samo sa moje strane.ipak traka ima dva kraja

ne razumem??

pre 11 godina

ne razumem zasto toliko eskluzivnosti u vestima povodom toga...narodu je lepo i on cuti mesto da uradi nesto...stavite cenu benzina 500 dinara po litar i hleb 300 dinara..nista se nece promeniti jer svi cute...tako da sve je i dalje lepo

Dejan

pre 11 godina

Zato čitajte sve pa i najsitnija slova, nedajte se prevariti, moraće da spuste cemu ili podignu gramažu kada uvide da im prodaja slabvo ide!

Maksa

pre 11 godina

Lopovski fazoni...I umesto drzava da reaguje, ona cuti...Zasto supa za tri osobe?Sta da radi cetvoroclana porodica?Da jedan gleda...
Gadi mi se Srbija vise...

mira

pre 11 godina

Jeste,ja kupila keks Avala kad on vise nije 1kg nego 900grama,tako si u Najlepse zelje od 100g na 90g.Pa to je bas lepo misle ljudi na nase kilograme-))) A cene su podigli!!!

Ovce za šišanje

pre 11 godina

Nije se to desilo preko noći, dešava se već duže vreme i nije narod blesav da to ne primećuje već je nemoćan u ovoj lopovskoj državi.

Banat

pre 11 godina

da su ostavili stare gramaze cena bi bila takva da niko ništa ne bi kupovao.Medjutim reč je ipak o vidu prevare pošto su trebali obavestiti građane o svim promenama gramaze pre nego što su se oni desili

Don't acta fool

pre 11 godina

Ovi misle da ne znamo da čitamo, davno smo shvatili da nije više litar nego kila jogurta, nije više litar neke hemije (špecije) nego 900 ili čak 800 mililitara...nije narod blesav...samo je zasp'o...

Don't acta fool

pre 11 godina

Ovi misle da ne znamo da čitamo, davno smo shvatili da nije više litar nego kila jogurta, nije više litar neke hemije (špecije) nego 900 ili čak 800 mililitara...nije narod blesav...samo je zasp'o...

SUMP

pre 11 godina

Skoro sam se zamislio nad sledecem:
Pakovanje cipsa od 50 grama kosta 50 dinara. To znaci da kilogram cipsa kosta 1000 (!) dinara, dok kilogram krompira kosta 50 dinara. Znaci da se przenjem krompira u fritezi i dodavanjem zacina vrednost krompira uvecava za 1000%!!!
Poredenja radi kilogram Milka cokolade na pijaci kosta oko 700 dinara (10 tabli po 100gr, ili 3 table od 300 grama).
Mislite o tome.

zanesenjak

pre 11 godina

To nije tako samo u Srbiji. Tako jer sirom sveta. Citam negativne komentare, kao kriva drzava. Nema drzava veze sa tim. Samo proizvodjaci i potrosaci. Potrosacima bi se mozda najvise svidjalo kao nekada. 100 grama recimo cokolade, proizvedena po toj i toj specifikaciji, cena je ta i ta. Proizvedena po tom i tom standardu. Krupnim slovima napisano. Ali, to je bilo u sistemu od koga su svi pobegli. Sada zivimo u sistemu koji smo izabrali.

DPolitika

pre 11 godina

Kada spomenuse u tekstu toalet papir i manje listica u njemu, interesantno je da nijedna vrsta toalet papira koji je u prodaji u Srbiji nema jasnu i nedvosmislenu deklaraciju o sadrzaju paketa.

Nigde nepise duzina rolne, dimenzija rolne, dimenzija listica, gramaza rolne, tezina papira od kojeg se pravi i vrsta papira. Tu "TAJNU" zna samo proizvodjac a za potrosaca to je pod STROGO POVERLJIVO regulisano izgleda zakonom o drzavnim tajnama.

Broj listica nista neznaci jer na primer listici mogu da budu 10x5 cm ili 10x15cm sto znaci da ako ih u oba slucaja ima po 100 komada neznaci da je povoljniji onaj sa manjom dimenzijom listica. Isto tako je i sa brojem slojeva jer ako imate dvoslojni od papira teze gramaze moze da bude bolji od 3 slojnog sa papirom lakse gramaze.

Imamo zakon o potrosacima koji se ne sprovodi da to ilustrujem citiracu deo clana 25 tog zakona koji kaze:"potrošač ima pravo da bude informisan na razumljiv način o svojstvima i karakteristikama proizvoda koji kupuje "

Ne treba nama EU da bi ziveli normalno nama treba da se ovde sprovode i postuju zakoni i da se kroz nove zakone stvori ambijent za normalan zivot u skaldu sa nasim standardom.


Toalet papir je samo jedan od primera sudeci po njemu izgleda da nam je drzava javni WC po kojoj moze svako da nekazem sta....

I da bas me briga da li negde u svetu ti podaci pisu na toalet papiru ili ne ja hocu ovde da kao potrosac znam sve o njemu tj. mozemo da budemu u necemu i bolji ako zelimo zar ne.

Pera

pre 11 godina

Po zvaničnom srednjem kursu NBS 16.03.2012.god za jedan evro smo dobijali 110.9 dinara a 15.03.2013.god zvanični srednji kurs je 111.78 dinara. Cene odavno ne prate kurs već skaču i kada evro jača i slabi. U ovoj zemlji će uvek sve biti na štetu naroda ali što da ne kad smo glupi, i zauvek ćemo takvi i ostati!

Jedan poziv s uglancane jahte menja sve

pre 11 godina

I ako. Niko se ne buni. Prema tome, predlazem vlasteli da smanji dodatno gramazu nama robovima a poveca cene.
Ipak zasluzuju vise nasi velikani.

vladimir

pre 11 godina

e zato ja umesto domace cokolade od 80 gr. kupim stranu od 100 gr.i tako sa svim ostalim proizvodima.pa kad bi svi tako radili vrlo brzo bi domaci pametnjakovici poceli da pakuju ne 100 nego 120 gr.kako bi pospesili proizvodnju i prodaju.iako vise volim domaci p0roizvod ovde se ne radi o inatu vec kako i oni gledaju cisto ekonomski interes samo sa moje strane.ipak traka ima dva kraja

ne razumem??

pre 11 godina

ne razumem zasto toliko eskluzivnosti u vestima povodom toga...narodu je lepo i on cuti mesto da uradi nesto...stavite cenu benzina 500 dinara po litar i hleb 300 dinara..nista se nece promeniti jer svi cute...tako da sve je i dalje lepo

Maksa

pre 11 godina

Lopovski fazoni...I umesto drzava da reaguje, ona cuti...Zasto supa za tri osobe?Sta da radi cetvoroclana porodica?Da jedan gleda...
Gadi mi se Srbija vise...

mira

pre 11 godina

Jeste,ja kupila keks Avala kad on vise nije 1kg nego 900grama,tako si u Najlepse zelje od 100g na 90g.Pa to je bas lepo misle ljudi na nase kilograme-))) A cene su podigli!!!

Lazi i prevare upakovane u ambalazu

pre 11 godina

Mrzelo me je da racunam dalje, ali za par proizvoda povecanje cene po jedinici proizvoda je:
Cokolada skuplja za 32%, jogurt za 38%, mleko za 70%, hleb za 81%, spagete 56% itd.
Pretpostavljam da je i za ostale proizvode povecanje cena preko najmanje 30%, skriveno kroz promenu ambalaze.

Igor

pre 11 godina

Pozitivan primer je Delez, tj. Maxi. Pre par dana sam slučajno primetio da na svakoj ceni na rafovima ispod cene za proizvod stoji cena po kilogramu, komadu (jedinici mere), tako da je lako uporediti recimo dva različita pakovanja od istog proizvoda, koje je povoljnije da se kupi.

Megatronman

pre 11 godina

Davno je to poceo Kras, cokolada se od 100 pretvorila u 80 g. Imao sam prilike kao novinar razgovarati sa njihovim menagerima. Oni, jasno, uopce ne vide to kao prevaru potrosaca.

Jovan

pre 11 godina

Ne znam samo zašto ste čekali do sada da ovo objavite?!?!?!
Ovo je trend već godinama unazad!
Odavno su nas pokrali za gramažu,a podigli cene...
Mislim da je bolje pitanje kako i kada će da se zaustavi sve ovo!

Drug Igrutin

pre 11 godina

Hleb nije od kilogram već nekih 10 godina, a ovo sa jogurtima i čokoladama je poznato već više od pola godine.
Strašno šta nam rade.

Zoran

pre 11 godina

To je to "globalističko" pljačkanje. Mrzim ih sve iz dna duše. Oni će da nam prodaju jogurt na grame.... Ali svi su isti , da je bar neko pošten pa da svi kupuju samo te proizvode. Isto i sa bankama , za dobar dan ti uzmu 10din. SVE LOPOVI I PREVARANTI. Kako se boriti protiv toga?

pera lozac

pre 11 godina

Ajde sad svi oni koji me godinama ubedjuju da treba pustiti sve i svakog na nase trziste da mi objasne neke stvari.
Neoliberalizam je propao i to neko mora da shvati, konkurencija kao nekada vise nepostoji i ne vodi drustvo napred, sada su sve to organizovani karteli. Drzava mora da regulise mnogo stvari ako ne onda je to anarhija, a to upravo imamo, radi ko, sta i kako hoce.

Aleksandar

pre 11 godina

@Don't acta fool

To sam i ja primetio. Nije mi jasno kako ih neko ne kazni, jer ne smeju da koriste kilogram/grame za tecnost. Jer npr. mleko i jogurt imaju razlicite tezine, ali istu zapreminu. Mogao bi B92 da istrazi i priupita ko je odgovoran za ovu manipulaciju. A uopste i za ove navedene namirnice, kojih ima jos na listi.

dado

pre 11 godina

Juče otišao u tempo i poneo LUPU DA:) nećete verovati, da bih mogao da iščitam sve deklaracije koje ni ORAO sa svojim vidom ne bi pročitao.. Gledao svaki artikal pažljivo, dobro promislio šta mi treba i šta ne. Obično kada odem kupim veće količine i račun bude od 10000 do 15000 dinara. Juče platio 5800.. Pa volim kada nas trgovci i proizvođači isprovociraju svojom pohlepom. Ostaviću novac sa strane za neki lep odmor, a oni slobodno nek dižu cene, pa će roba da truli na rafovima.. Ipak moramo da shvatimo da od nas kupaca zavisi kako će se oni ponašati

Mare

pre 11 godina

Pa nije bas preko noci. Ima vec nekoliko godina kako su smrznuto povrce sa 500gr. smanjili na 450gr. (a neki i na 400gr.).
Odavno su i salame smanjili sa 500 na 400gr.

marko

pre 11 godina

Cena po kilogramu je istaknuta skoro svuda ali je ispisana vrlo sitnim slovima... Pakovanja su odavno smanjili. Kvalitet proizvoda je niži nego na zapadu a cena viša.

36Laki77

pre 11 godina

Meni je 180ml a zatim 180g jogurta malo, nema za na zub, pa sam prešao na pola litra. To važi i za čokoladu, još ni jedanput nisam kupio čokoladu od 80g, brate probudi se ko nekadašnje Životinjsko carstvo.

turista

pre 11 godina

Pa ovo se primenjuje mnogo duze nego sto ste vi naznacili. Najlepse zelje(cokolada) i jogurti su odavno sa smanjenim gramazama a ne od pocetka 2012. godine

Ovce za šišanje

pre 11 godina

Nije se to desilo preko noći, dešava se već duže vreme i nije narod blesav da to ne primećuje već je nemoćan u ovoj lopovskoj državi.

misterX

pre 11 godina

ma kako lose napisan clanak, npr. domaca cokolada vrlo poznata je jos 2007. uvela pakovanje od 80g, to je trend sada ne samo kod nas vec i u drugim zemljama... tako da nije bas preko noci...

OOoo

pre 11 godina

Ja sam juce kupio milku noissete od 80 grama,naravno to sam video trek kuci kada sam otvorio gde je stanlga tanja znatno, al to treba da naznace , da izreklamirjau a ne ovako podlo da daju, sto mi ne radimo 6 satim uemsto osam ili 10 za istu lovu? ehhh

dalas

pre 11 godina

Pa mi zivimo u Banana drzavi zato ove stvari i prolaze tako lako. Bitno je da je premijer sve veci, a pakovanja proizvoda, drzava,plate i stanovnistva sve manje.

Dejan

pre 11 godina

Zato čitajte sve pa i najsitnija slova, nedajte se prevariti, moraće da spuste cemu ili podignu gramažu kada uvide da im prodaja slabvo ide!

belo brdo

pre 11 godina

I treba da nam to rade, i treba da nas potcenjuju, omalovazavaju, da nas kradu, da im sluzimo, da im punimo njihove milijarde teske racune. To smo sami dozvolilili, sami smo nesposobni, posteni, uvidjajni, moralni, a to slozicete se nisu osobine kojima se mozete danas pohvaliti i opstati. Zato oni sve to nisu i uspevaju, ne brinu za egzistenciju nego brinu kako u vecem glamuru da zive,delimo se na dva sveta, ovaj prvi raskos, uzivanje, bahacenje,a ovaj drugi, tuzan, izgubljen u vremenu i prostoru,nemaju da prezive, za golu egzistenciju, sve blizi dnu. To je realnost koju cemo ili menjati ili trpeti.

Banat

pre 11 godina

da su ostavili stare gramaze cena bi bila takva da niko ništa ne bi kupovao.Medjutim reč je ipak o vidu prevare pošto su trebali obavestiti građane o svim promenama gramaze pre nego što su se oni desili

osa

pre 11 godina

poceli su neposteni da kradu i na gram da bih dosli do vise para.i to je pljacka i to svesna.i takve treba kaznjavati jer su po ovakvim prostim prevarama okarakterisani kao "LOPOVI".dupla prevara i na tezinu i na ceni.

Aca

pre 11 godina

Sami smo kivi za sve ovo. Radio sam u inostranstvu i znam sta je bolji zivot i uredjena drzava, ali da postoji neko dugme bez oklevnja bi ga pritisnuo da srbija kompleno nestane. Ovde nikada nece biti bolje!

cickavi01

pre 11 godina

U prevodu cene su iste ali su i podignute a vi to neznate odnosno znate.
Cena ostala ista ali gramaza smanjena tako da je cena podignuta ako gledate pakovanje od pre.
Lopovi su to.

K. An

pre 11 godina

Zato kada kupujete gledajte deklaraciju radnje na kojoj pise cena tu pise i cena po kilogramu ili litri i onda mozete da uporedjujete proizvode

Jelena

pre 11 godina

Izvinite, ali ne znam na kom Zapadu je tako...u Italiji cokolada od 80 g ne postoji; a vecina proizvoda postoji bar u 2 ili vise formata. Cena je uvek izrazena i po kilogramu, i sto je pakovanje vece, cena po kilogramu je niza. Npr. najskuplji je jogurt od 125g, a od 1 l je najjeftiniji. Tunjevina od 80 g je skuplja od one od 160 itd.

ice9

pre 11 godina

Naravno pa ovde svako sve moze, korupcija je cudo, jos je vece cudo kako pohlepa rusi sve barijere, ne kupujte domace, kad naucimo da pravimo kvalitetan proizvod koji pritom nije otrovan onda cu kupovati domace do tada long live strani proizodi!

GuC

pre 11 godina

pa duga je ta noć, dobro ste uočili ono što su robovi-kupci oučili odavno...kao i to da sopstvena država samo služi da se pravi blesava i otima, ili da pokriva otimače....inače, živela SrBija, SrBstvo, Kosovo, teritorije, ocili, ognjišta...

Djomlouns

pre 11 godina

Text je totalno bezveze i svodi se na hushkanje kupaca na prozivodjace.
Kupci (ako zhele za sebe dobro) treba da uzmu i da uporedjuju cene proizvoda i sta dobijaju i sta gube. Na svakom proizvodu je istaknuta cena po kg pa uzmite i uporedite....mucnite glavom pre kupovine, ako to vi ne uradite nece niko umesto vas.

Aleksandar

pre 11 godina

za (Micika, 17. mart 2013 18:19)

U litri jogurta, ima 1042 do 1071 grama, u zavisnosti od količine mlečne masti i gustine.

Tako da ako nam prodaju jogurt po kilogramu - uštede 42 do 71 grama ili na svakih 15 do 20 boca, uštede jednu celu bocu

bas

pre 11 godina

Kovanica gramaža je potpuno pogrešna, može biti težina, masa, količina itd. Gramaža ne postoji
(Zoran, 17. mart 2013 18:50)

E pa Zorane kad vec pametujemo ni tezina i masa nisu isto.... Telo ce uvek imati istu masu,ali joj tezina nece biti ista na Zemlji i Mesecu!

Jadno

pre 11 godina

Juče sam kupio kafu na čijoj ambalaži je pisalo 20% gratis tj. 240g. Na prvu ruku mi je bila sumnjiva gramaža te sam istu izmerio kada sam došao kući. Naravno, težina je bila 200g. Šta reći?

bolno ali istinito

pre 11 godina

Pa računica je jednostavna, primeni mudrost i preveri a budale dok svate ti si već dovoljno zaradio.
A trebalo bi i spomenuti koliko toga kupimo i donesemo kući sa isteklim rokom trajanja. I naravno kao i za sve niko nije kriv.

adasdasda

pre 11 godina

Kao prvo, nije preko noci vec je to trend zadnjih nekoliko godina.

Drugo, ovo u tabeli nema veze sa vezom. Hleb nije bio 1kg poslednje 3 decenije, a tih 600g se verovatno spustilo na 500. Da ne pricam o razlici mililitara i grama itd.

U svakom slucaju, pazljivo citajte sta pise na ambalazi

makarenko

pre 11 godina

Ne bih zeleo da zastitim proizvodjace, ali imamo najskuplji drzavni aparat u Evropi. Zato su nam i cene takve. Napr. carina na televizore je 15%, a u Crnoj Gori 1%. Eto gde nam idu novci:
politicarima!

ex demokrata 1

pre 11 godina

Proizvodjaci moraju tako da se ponasaju. Na pijaci danas vec imate Milka cokolade svih vrsta, 100 gr za 70 dinara !
Ne treba kriviti proizvodjace,niko od nas pojma nema koliko opterecenja ima od strane drzave i koliko je stvarna zarada po jednom proizvodu a koliko je porez,troskovi za drzavu,gorivo i sl.
Kad su uslovi za poslovanje ovakvi,najmanje treba sada kriviti proizvodjace,jer svako mora da radi za profit,niko ne moze da ocekuje da proizvodjac prodaje proizvod na svoju stetu.

Dalekovidi

pre 11 godina

Mislim da je neophodno da država već jednom propiše koji je to najmanji font koji se sme koristiti na deklaracijama proizvoda, ali i na ugovorima banaka, osiguravajućih društva, ... Inače moramo u kupovinu sa lupom i to sve većom i većom !

Aleksandar

pre 11 godina

za (Zoran, 17. mart 2013 18:50)

Gramaža postoji kao trgovački i industrijski termin i označava masu papira po kvm, sada se to malo izvitoperilo ...
Isto se tako zna da se termin tonaža koristi u brodskom trasnportu

aleksandar grozni

pre 11 godina

Zalosno je sto zivimo u ovakvoj drzavi gde nas pocev i od same drzave,svi i svako vara na svemu i svacemu a nemamo nikakvu instituciju koja bi ozbiljno stala u zastitu gradjanstva.Odavno sam prestao da kontrolisem tezinu hleba i svega drugog,jer nisam jos nasao da se mera i oznaka mere,slazu uvek je na stetu kupaca.Dakle sve sto dolazi od strane drzavnih institucija komunalije,struja,voda,razne sudske takse,svi nameti,sve je prevara bez mogucnosti ispravke.Jednom recju zivimo u drzavi u kojoj je prevara normalna svar.

htc

pre 11 godina

ako ista mogu da pohvalim nasu drzavu ( nebitno ko je na vlasti) je zakon po kojem prodavac mora da istakne, pored vrednosti samog artikla, vrednost po jedinici mere ( kologram, litar...). Verovali ili ne, ako na to obratite paznju, umrecete od smeha ali i ustedeti pare! Tako cete najbolje saznati da li je nesto na promociji/akciji ili je sara laza. 2 primera od pre neki dan, jedan od hipermarketa. 4 razlicite gramaze eurokrema, cena po kilogramu opada sa povecanjem mase tj pakovanja, sto je sasvim u redu i normalno, mada je cudno/nenormalno da razlika izmedju cene po kilogramu izmedju pakovanja od 0.5kg i 0.125kg bude 30%!!! drugi primer je tegla cvekle. 6 proizvodjaca, cena po tegli se razlikuje u 10% max. Ali kad se uporede cene po kilogramu, razlika je i do 40% bas zbog razlika koje su pomenute u tekstu - izduzena tegla, debelo dno, debelo ili tanje staklo itd!!!
Ali najludje je bilo kada sam video cenu zacina-beli luk u prahu- isti proizvodjac, mala flasica ili mala kesica koja sluzi da se dopuni flasica. Gramaza kesice je 15g a flasice 28g, znaci upola. Cena po kg za kesicu je 4000 din a za flasicu 2000 din!!! luda kuca!!!
Da zakljucim, ako treba , ponesite lupu i gledajte cene po kg, narocito kad je isti proizvodjac u pitanju, velike ustede se mogu napraviti, sto je neko vec i napisao.

toza nervoza

pre 11 godina

Sve je uradjeno u saglasnost ministarstva finanisija i trgovine.
Vece cene veca prihod i za budzet i za jadnog osiromasenog preradjivaca

ivke

pre 11 godina

U svakoj Evropskoj zemlji postoje pravila o standardnoj ambalazi. Jer tamo ne mozete da fusarite sa svim. Jer svako krsenje propisa se kaznjava drakonski 20% bruto godisnjeg profita.

miroslava

pre 11 godina

Taman pomislim da smo otupeli,al kad sam procitala ove fantasticne komentare-vratila sam se u zivot!Pa mi u Srbiji sve vidimo do detalja,nista ne moze da prodje nezapazeno,tacno kapiramo,a ipak tapkamo u mestu!

Djomlouns

pre 11 godina

Text je totalno bezveze i svodi se na hushkanje kupaca na prozivodjace.
Kupci (ako zhele za sebe dobro) treba da uzmu i da uporedjuju cene proizvoda i sta dobijaju i sta gube. Na svakom proizvodu je istaknuta cena po kg pa uzmite i uporedite....mucnite glavom pre kupovine, ako to vi ne uradite nece niko umesto vas.

ex demokrata 1

pre 11 godina

Proizvodjaci moraju tako da se ponasaju. Na pijaci danas vec imate Milka cokolade svih vrsta, 100 gr za 70 dinara !
Ne treba kriviti proizvodjace,niko od nas pojma nema koliko opterecenja ima od strane drzave i koliko je stvarna zarada po jednom proizvodu a koliko je porez,troskovi za drzavu,gorivo i sl.
Kad su uslovi za poslovanje ovakvi,najmanje treba sada kriviti proizvodjace,jer svako mora da radi za profit,niko ne moze da ocekuje da proizvodjac prodaje proizvod na svoju stetu.

zanesenjak

pre 11 godina

To nije tako samo u Srbiji. Tako jer sirom sveta. Citam negativne komentare, kao kriva drzava. Nema drzava veze sa tim. Samo proizvodjaci i potrosaci. Potrosacima bi se mozda najvise svidjalo kao nekada. 100 grama recimo cokolade, proizvedena po toj i toj specifikaciji, cena je ta i ta. Proizvedena po tom i tom standardu. Krupnim slovima napisano. Ali, to je bilo u sistemu od koga su svi pobegli. Sada zivimo u sistemu koji smo izabrali.

vladimir

pre 11 godina

e zato ja umesto domace cokolade od 80 gr. kupim stranu od 100 gr.i tako sa svim ostalim proizvodima.pa kad bi svi tako radili vrlo brzo bi domaci pametnjakovici poceli da pakuju ne 100 nego 120 gr.kako bi pospesili proizvodnju i prodaju.iako vise volim domaci p0roizvod ovde se ne radi o inatu vec kako i oni gledaju cisto ekonomski interes samo sa moje strane.ipak traka ima dva kraja

pera lozac

pre 11 godina

Ajde sad svi oni koji me godinama ubedjuju da treba pustiti sve i svakog na nase trziste da mi objasne neke stvari.
Neoliberalizam je propao i to neko mora da shvati, konkurencija kao nekada vise nepostoji i ne vodi drustvo napred, sada su sve to organizovani karteli. Drzava mora da regulise mnogo stvari ako ne onda je to anarhija, a to upravo imamo, radi ko, sta i kako hoce.

Maksa

pre 11 godina

Lopovski fazoni...I umesto drzava da reaguje, ona cuti...Zasto supa za tri osobe?Sta da radi cetvoroclana porodica?Da jedan gleda...
Gadi mi se Srbija vise...

misterX

pre 11 godina

ma kako lose napisan clanak, npr. domaca cokolada vrlo poznata je jos 2007. uvela pakovanje od 80g, to je trend sada ne samo kod nas vec i u drugim zemljama... tako da nije bas preko noci...

ice9

pre 11 godina

Naravno pa ovde svako sve moze, korupcija je cudo, jos je vece cudo kako pohlepa rusi sve barijere, ne kupujte domace, kad naucimo da pravimo kvalitetan proizvod koji pritom nije otrovan onda cu kupovati domace do tada long live strani proizodi!

belo brdo

pre 11 godina

I treba da nam to rade, i treba da nas potcenjuju, omalovazavaju, da nas kradu, da im sluzimo, da im punimo njihove milijarde teske racune. To smo sami dozvolilili, sami smo nesposobni, posteni, uvidjajni, moralni, a to slozicete se nisu osobine kojima se mozete danas pohvaliti i opstati. Zato oni sve to nisu i uspevaju, ne brinu za egzistenciju nego brinu kako u vecem glamuru da zive,delimo se na dva sveta, ovaj prvi raskos, uzivanje, bahacenje,a ovaj drugi, tuzan, izgubljen u vremenu i prostoru,nemaju da prezive, za golu egzistenciju, sve blizi dnu. To je realnost koju cemo ili menjati ili trpeti.

dalas

pre 11 godina

Pa mi zivimo u Banana drzavi zato ove stvari i prolaze tako lako. Bitno je da je premijer sve veci, a pakovanja proizvoda, drzava,plate i stanovnistva sve manje.

Igor

pre 11 godina

Pozitivan primer je Delez, tj. Maxi. Pre par dana sam slučajno primetio da na svakoj ceni na rafovima ispod cene za proizvod stoji cena po kilogramu, komadu (jedinici mere), tako da je lako uporediti recimo dva različita pakovanja od istog proizvoda, koje je povoljnije da se kupi.

Ovce za šišanje

pre 11 godina

Nije se to desilo preko noći, dešava se već duže vreme i nije narod blesav da to ne primećuje već je nemoćan u ovoj lopovskoj državi.

GuC

pre 11 godina

pa duga je ta noć, dobro ste uočili ono što su robovi-kupci oučili odavno...kao i to da sopstvena država samo služi da se pravi blesava i otima, ili da pokriva otimače....inače, živela SrBija, SrBstvo, Kosovo, teritorije, ocili, ognjišta...

Zoran

pre 11 godina

To je to "globalističko" pljačkanje. Mrzim ih sve iz dna duše. Oni će da nam prodaju jogurt na grame.... Ali svi su isti , da je bar neko pošten pa da svi kupuju samo te proizvode. Isto i sa bankama , za dobar dan ti uzmu 10din. SVE LOPOVI I PREVARANTI. Kako se boriti protiv toga?

OOoo

pre 11 godina

Ja sam juce kupio milku noissete od 80 grama,naravno to sam video trek kuci kada sam otvorio gde je stanlga tanja znatno, al to treba da naznace , da izreklamirjau a ne ovako podlo da daju, sto mi ne radimo 6 satim uemsto osam ili 10 za istu lovu? ehhh

Jedan poziv s uglancane jahte menja sve

pre 11 godina

I ako. Niko se ne buni. Prema tome, predlazem vlasteli da smanji dodatno gramazu nama robovima a poveca cene.
Ipak zasluzuju vise nasi velikani.

osa

pre 11 godina

poceli su neposteni da kradu i na gram da bih dosli do vise para.i to je pljacka i to svesna.i takve treba kaznjavati jer su po ovakvim prostim prevarama okarakterisani kao "LOPOVI".dupla prevara i na tezinu i na ceni.

Aca

pre 11 godina

Sami smo kivi za sve ovo. Radio sam u inostranstvu i znam sta je bolji zivot i uredjena drzava, ali da postoji neko dugme bez oklevnja bi ga pritisnuo da srbija kompleno nestane. Ovde nikada nece biti bolje!

Banat

pre 11 godina

da su ostavili stare gramaze cena bi bila takva da niko ništa ne bi kupovao.Medjutim reč je ipak o vidu prevare pošto su trebali obavestiti građane o svim promenama gramaze pre nego što su se oni desili

SUMP

pre 11 godina

Skoro sam se zamislio nad sledecem:
Pakovanje cipsa od 50 grama kosta 50 dinara. To znaci da kilogram cipsa kosta 1000 (!) dinara, dok kilogram krompira kosta 50 dinara. Znaci da se przenjem krompira u fritezi i dodavanjem zacina vrednost krompira uvecava za 1000%!!!
Poredenja radi kilogram Milka cokolade na pijaci kosta oko 700 dinara (10 tabli po 100gr, ili 3 table od 300 grama).
Mislite o tome.

DPolitika

pre 11 godina

Kada spomenuse u tekstu toalet papir i manje listica u njemu, interesantno je da nijedna vrsta toalet papira koji je u prodaji u Srbiji nema jasnu i nedvosmislenu deklaraciju o sadrzaju paketa.

Nigde nepise duzina rolne, dimenzija rolne, dimenzija listica, gramaza rolne, tezina papira od kojeg se pravi i vrsta papira. Tu "TAJNU" zna samo proizvodjac a za potrosaca to je pod STROGO POVERLJIVO regulisano izgleda zakonom o drzavnim tajnama.

Broj listica nista neznaci jer na primer listici mogu da budu 10x5 cm ili 10x15cm sto znaci da ako ih u oba slucaja ima po 100 komada neznaci da je povoljniji onaj sa manjom dimenzijom listica. Isto tako je i sa brojem slojeva jer ako imate dvoslojni od papira teze gramaze moze da bude bolji od 3 slojnog sa papirom lakse gramaze.

Imamo zakon o potrosacima koji se ne sprovodi da to ilustrujem citiracu deo clana 25 tog zakona koji kaze:"potrošač ima pravo da bude informisan na razumljiv način o svojstvima i karakteristikama proizvoda koji kupuje "

Ne treba nama EU da bi ziveli normalno nama treba da se ovde sprovode i postuju zakoni i da se kroz nove zakone stvori ambijent za normalan zivot u skaldu sa nasim standardom.


Toalet papir je samo jedan od primera sudeci po njemu izgleda da nam je drzava javni WC po kojoj moze svako da nekazem sta....

I da bas me briga da li negde u svetu ti podaci pisu na toalet papiru ili ne ja hocu ovde da kao potrosac znam sve o njemu tj. mozemo da budemu u necemu i bolji ako zelimo zar ne.

Megatronman

pre 11 godina

Davno je to poceo Kras, cokolada se od 100 pretvorila u 80 g. Imao sam prilike kao novinar razgovarati sa njihovim menagerima. Oni, jasno, uopce ne vide to kao prevaru potrosaca.

Aleksandar

pre 11 godina

@Don't acta fool

To sam i ja primetio. Nije mi jasno kako ih neko ne kazni, jer ne smeju da koriste kilogram/grame za tecnost. Jer npr. mleko i jogurt imaju razlicite tezine, ali istu zapreminu. Mogao bi B92 da istrazi i priupita ko je odgovoran za ovu manipulaciju. A uopste i za ove navedene namirnice, kojih ima jos na listi.

Pera

pre 11 godina

Po zvaničnom srednjem kursu NBS 16.03.2012.god za jedan evro smo dobijali 110.9 dinara a 15.03.2013.god zvanični srednji kurs je 111.78 dinara. Cene odavno ne prate kurs već skaču i kada evro jača i slabi. U ovoj zemlji će uvek sve biti na štetu naroda ali što da ne kad smo glupi, i zauvek ćemo takvi i ostati!

K. An

pre 11 godina

Zato kada kupujete gledajte deklaraciju radnje na kojoj pise cena tu pise i cena po kilogramu ili litri i onda mozete da uporedjujete proizvode

Aleksandar

pre 11 godina

za (Zoran, 17. mart 2013 18:50)

Gramaža postoji kao trgovački i industrijski termin i označava masu papira po kvm, sada se to malo izvitoperilo ...
Isto se tako zna da se termin tonaža koristi u brodskom trasnportu

toza nervoza

pre 11 godina

Sve je uradjeno u saglasnost ministarstva finanisija i trgovine.
Vece cene veca prihod i za budzet i za jadnog osiromasenog preradjivaca

Don't acta fool

pre 11 godina

Ovi misle da ne znamo da čitamo, davno smo shvatili da nije više litar nego kila jogurta, nije više litar neke hemije (špecije) nego 900 ili čak 800 mililitara...nije narod blesav...samo je zasp'o...

Dejan

pre 11 godina

Zato čitajte sve pa i najsitnija slova, nedajte se prevariti, moraće da spuste cemu ili podignu gramažu kada uvide da im prodaja slabvo ide!

mira

pre 11 godina

Jeste,ja kupila keks Avala kad on vise nije 1kg nego 900grama,tako si u Najlepse zelje od 100g na 90g.Pa to je bas lepo misle ljudi na nase kilograme-))) A cene su podigli!!!

ne razumem??

pre 11 godina

ne razumem zasto toliko eskluzivnosti u vestima povodom toga...narodu je lepo i on cuti mesto da uradi nesto...stavite cenu benzina 500 dinara po litar i hleb 300 dinara..nista se nece promeniti jer svi cute...tako da sve je i dalje lepo

marko

pre 11 godina

Cena po kilogramu je istaknuta skoro svuda ali je ispisana vrlo sitnim slovima... Pakovanja su odavno smanjili. Kvalitet proizvoda je niži nego na zapadu a cena viša.

36Laki77

pre 11 godina

Meni je 180ml a zatim 180g jogurta malo, nema za na zub, pa sam prešao na pola litra. To važi i za čokoladu, još ni jedanput nisam kupio čokoladu od 80g, brate probudi se ko nekadašnje Životinjsko carstvo.

bolno ali istinito

pre 11 godina

Pa računica je jednostavna, primeni mudrost i preveri a budale dok svate ti si već dovoljno zaradio.
A trebalo bi i spomenuti koliko toga kupimo i donesemo kući sa isteklim rokom trajanja. I naravno kao i za sve niko nije kriv.

bas

pre 11 godina

Kovanica gramaža je potpuno pogrešna, može biti težina, masa, količina itd. Gramaža ne postoji
(Zoran, 17. mart 2013 18:50)

E pa Zorane kad vec pametujemo ni tezina i masa nisu isto.... Telo ce uvek imati istu masu,ali joj tezina nece biti ista na Zemlji i Mesecu!

makarenko

pre 11 godina

Ne bih zeleo da zastitim proizvodjace, ali imamo najskuplji drzavni aparat u Evropi. Zato su nam i cene takve. Napr. carina na televizore je 15%, a u Crnoj Gori 1%. Eto gde nam idu novci:
politicarima!

ivke

pre 11 godina

U svakoj Evropskoj zemlji postoje pravila o standardnoj ambalazi. Jer tamo ne mozete da fusarite sa svim. Jer svako krsenje propisa se kaznjava drakonski 20% bruto godisnjeg profita.

Mare

pre 11 godina

Pa nije bas preko noci. Ima vec nekoliko godina kako su smrznuto povrce sa 500gr. smanjili na 450gr. (a neki i na 400gr.).
Odavno su i salame smanjili sa 500 na 400gr.

Lazi i prevare upakovane u ambalazu

pre 11 godina

Mrzelo me je da racunam dalje, ali za par proizvoda povecanje cene po jedinici proizvoda je:
Cokolada skuplja za 32%, jogurt za 38%, mleko za 70%, hleb za 81%, spagete 56% itd.
Pretpostavljam da je i za ostale proizvode povecanje cena preko najmanje 30%, skriveno kroz promenu ambalaze.

Jovan

pre 11 godina

Ne znam samo zašto ste čekali do sada da ovo objavite?!?!?!
Ovo je trend već godinama unazad!
Odavno su nas pokrali za gramažu,a podigli cene...
Mislim da je bolje pitanje kako i kada će da se zaustavi sve ovo!

cickavi01

pre 11 godina

U prevodu cene su iste ali su i podignute a vi to neznate odnosno znate.
Cena ostala ista ali gramaza smanjena tako da je cena podignuta ako gledate pakovanje od pre.
Lopovi su to.

Drug Igrutin

pre 11 godina

Hleb nije od kilogram već nekih 10 godina, a ovo sa jogurtima i čokoladama je poznato već više od pola godine.
Strašno šta nam rade.

turista

pre 11 godina

Pa ovo se primenjuje mnogo duze nego sto ste vi naznacili. Najlepse zelje(cokolada) i jogurti su odavno sa smanjenim gramazama a ne od pocetka 2012. godine

Jelena

pre 11 godina

Izvinite, ali ne znam na kom Zapadu je tako...u Italiji cokolada od 80 g ne postoji; a vecina proizvoda postoji bar u 2 ili vise formata. Cena je uvek izrazena i po kilogramu, i sto je pakovanje vece, cena po kilogramu je niza. Npr. najskuplji je jogurt od 125g, a od 1 l je najjeftiniji. Tunjevina od 80 g je skuplja od one od 160 itd.

Aleksandar

pre 11 godina

za (Micika, 17. mart 2013 18:19)

U litri jogurta, ima 1042 do 1071 grama, u zavisnosti od količine mlečne masti i gustine.

Tako da ako nam prodaju jogurt po kilogramu - uštede 42 do 71 grama ili na svakih 15 do 20 boca, uštede jednu celu bocu

dado

pre 11 godina

Juče otišao u tempo i poneo LUPU DA:) nećete verovati, da bih mogao da iščitam sve deklaracije koje ni ORAO sa svojim vidom ne bi pročitao.. Gledao svaki artikal pažljivo, dobro promislio šta mi treba i šta ne. Obično kada odem kupim veće količine i račun bude od 10000 do 15000 dinara. Juče platio 5800.. Pa volim kada nas trgovci i proizvođači isprovociraju svojom pohlepom. Ostaviću novac sa strane za neki lep odmor, a oni slobodno nek dižu cene, pa će roba da truli na rafovima.. Ipak moramo da shvatimo da od nas kupaca zavisi kako će se oni ponašati

Dalekovidi

pre 11 godina

Mislim da je neophodno da država već jednom propiše koji je to najmanji font koji se sme koristiti na deklaracijama proizvoda, ali i na ugovorima banaka, osiguravajućih društva, ... Inače moramo u kupovinu sa lupom i to sve većom i većom !

aleksandar grozni

pre 11 godina

Zalosno je sto zivimo u ovakvoj drzavi gde nas pocev i od same drzave,svi i svako vara na svemu i svacemu a nemamo nikakvu instituciju koja bi ozbiljno stala u zastitu gradjanstva.Odavno sam prestao da kontrolisem tezinu hleba i svega drugog,jer nisam jos nasao da se mera i oznaka mere,slazu uvek je na stetu kupaca.Dakle sve sto dolazi od strane drzavnih institucija komunalije,struja,voda,razne sudske takse,svi nameti,sve je prevara bez mogucnosti ispravke.Jednom recju zivimo u drzavi u kojoj je prevara normalna svar.

htc

pre 11 godina

ako ista mogu da pohvalim nasu drzavu ( nebitno ko je na vlasti) je zakon po kojem prodavac mora da istakne, pored vrednosti samog artikla, vrednost po jedinici mere ( kologram, litar...). Verovali ili ne, ako na to obratite paznju, umrecete od smeha ali i ustedeti pare! Tako cete najbolje saznati da li je nesto na promociji/akciji ili je sara laza. 2 primera od pre neki dan, jedan od hipermarketa. 4 razlicite gramaze eurokrema, cena po kilogramu opada sa povecanjem mase tj pakovanja, sto je sasvim u redu i normalno, mada je cudno/nenormalno da razlika izmedju cene po kilogramu izmedju pakovanja od 0.5kg i 0.125kg bude 30%!!! drugi primer je tegla cvekle. 6 proizvodjaca, cena po tegli se razlikuje u 10% max. Ali kad se uporede cene po kilogramu, razlika je i do 40% bas zbog razlika koje su pomenute u tekstu - izduzena tegla, debelo dno, debelo ili tanje staklo itd!!!
Ali najludje je bilo kada sam video cenu zacina-beli luk u prahu- isti proizvodjac, mala flasica ili mala kesica koja sluzi da se dopuni flasica. Gramaza kesice je 15g a flasice 28g, znaci upola. Cena po kg za kesicu je 4000 din a za flasicu 2000 din!!! luda kuca!!!
Da zakljucim, ako treba , ponesite lupu i gledajte cene po kg, narocito kad je isti proizvodjac u pitanju, velike ustede se mogu napraviti, sto je neko vec i napisao.

adasdasda

pre 11 godina

Kao prvo, nije preko noci vec je to trend zadnjih nekoliko godina.

Drugo, ovo u tabeli nema veze sa vezom. Hleb nije bio 1kg poslednje 3 decenije, a tih 600g se verovatno spustilo na 500. Da ne pricam o razlici mililitara i grama itd.

U svakom slucaju, pazljivo citajte sta pise na ambalazi

Jadno

pre 11 godina

Juče sam kupio kafu na čijoj ambalaži je pisalo 20% gratis tj. 240g. Na prvu ruku mi je bila sumnjiva gramaža te sam istu izmerio kada sam došao kući. Naravno, težina je bila 200g. Šta reći?

miroslava

pre 11 godina

Taman pomislim da smo otupeli,al kad sam procitala ove fantasticne komentare-vratila sam se u zivot!Pa mi u Srbiji sve vidimo do detalja,nista ne moze da prodje nezapazeno,tacno kapiramo,a ipak tapkamo u mestu!