Nedelja, 17.02.2013.

21:15

Vučić: Čipovi će spasiti Srbiju

Potpredsednik vlade Aleksandar Vučić kaže da će budući ugovori sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, vezani za raketni sistem "alas", značiti mnogo za Srbiju.

Izvor: Tanjug

Vuèiæ: Èipovi æe spasiti Srbiju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

180 Komentari

Sortiraj po:

Stanko M.

pre 11 godina

Vuciceva borba protiv korupcije i kriminala donosi stabilnost nase zemlje, a to donosi ulaganja u Srbiju, sto dovodi do poboljsanja ekonomije i boljeg zivota.

Miroslav D.

pre 11 godina

Videli stranci da se u nasoj drzavi ozbiljno radi na suzbijanju korupcije i kriminala pa resili da ulazu u nasu zemlju, time se naravno poboljsava ekonomija u nasoj zemlji a i stvaraju se uslovi za bolji zivot nasih gradjana.

zoran

pre 11 godina

srbiju treba da spasi depolitizacija, jaka privreda, traktori koji obradjuju zemlju, fabrike koje rade i jos mnogo sto sta! nemoze cela srbija da zivi od par stotina radnika koji proizvode tamo neke cipove!

Analiticar

pre 11 godina

Analizom komentara vidi se da je jedan pisac gotovo svih koji velicaju Vucica i SNS. Samo menja ime.Ocigledno je da mu je dosadno u zivotu. Mladi "strucnjak i buduca nada" SNS-a

Brana

pre 11 godina

Ja stvarno ne razumem ovoliki pesimizam, da li je to samo zbog toga što je inicijator svega što se pokrenulo u ovoj zemlji bio Aleksandar Vučić. Hajde malo da ljude posmatramo kroz njihov rad bez obzira na političku pripadnost.

Graje

pre 11 godina

Drago mi je da Aleksandar Vučić potpisao sporazume sa Šeikom i da će Ujedinjeni Arapski Emirati investirati u Srbiju. Zahvaljujući Aleksandru Vučiću Srbija će biti modernizovana država. Krušik, Teleoptik i Utva će obnoviti svoja tehnološka postrojenja. Verujem da će se stanje u našoj državi zaista promeniti na bolje.Srbija mora da smanji stopu nezaposlenosti, verujem da bi trebalo što pre da se stanje u našoj državi promeni na bolje.

Moon

pre 11 godina

Idealna poslovna ponuda za nasu zemlju. Obrazovane ljude imamo, sad ce ih tek biti jos vise. Radnika nezaposlenih imamo jos mnogo vise. Sve sanse su na nasoj strani!

SladjaRa

pre 11 godina

Ocekujm da cemo se a ovim potezom nove vlade, relativno brzo vratiti na nivo privrede koji smo imali za vreme Tita kada je nasa privreda bila u vrhuncu!

Stefan

pre 11 godina

Razumem da smo svi izgubili nadu u bolje sutra. Al' zasto pljujemo sve sto mozda kad-tad moze da se ostvari, nama ovo ni iz dzepa ni u dzep. Ako se desi super, ako ne, pa navikli smo, Boze moj. Jos jedan poraz u nizu i idemo dalje.

Dragoslav.

pre 11 godina

Najvaznije je zaposljavanje ljudi kroz razne projekte i ekonomsko jacanje zemlje.
Onima koji lose vide u potpisivanju ugovora kao da nije stalo do naseg napretka i zaposljavanja armije nezaposlenih

Graje

pre 11 godina

Zhavaljujući Aleksandru Vučiću i njegovim prijateljskim odnosima sa Šeikom Srbija će biti modernizovana država.Srbija razvojem namenske industrije može potpuno da ekonomski ojača. Napokon je došao red na Srbiju da se razvija. Izrada čipova za visokosofisticirane raketne sisteme je spas za našu državu. Nova tehnološka ulaganja Krušik, Utvu i Teleoptik smanjiće stopu nezaposlenosti a ojačati ekonomiju naše države.

IceNick

pre 11 godina

Sve je ovo lepo, savršeno upakovano, pominju se velike cifre - još veće u perspektivi - tako da slep bi bio da ne primetim trud zalaganje i što je naj važnije rezultat. Sve pohvale za projekat! Mada me malo zabrinjava što mi je teško da izoštrim 'širu sliku' i što se više udaljavam od platna slika se muti :( Brine me ono što se valja iza brda.

Inzenjer u penziji

pre 11 godina

@Sinko

Ima jos jedna zastita.Protivgradne mreze.Prodji Italijom i videces vinograde i plantaze vocaka sa protiv gradnim mrezama.Ali nas seljak nece da ulozi zute banke

Sto se tice cipova.Sve se bjim da cemo da postanemo svetska velesila ida istisnemo Kinu, Tajvan,Indiju.Zasto se drzava ne angazuje na zapocetom projektu tehnoloski park u Indjiji.Zato sto je tamo Goran Jesic, zato sto treba sakupiti jeftine politicke poene, zato sto neko sutra treba da se slika. Drugo da li ce nasi svrseni studenti ETF da sede u Srbiji i da rade za 500-1000 evra kada odmah imaju posao i odlicne plate u inostranstvu. Odu na frankfurtski CEBIT popune aplikaciju i za mesec dana dobiju poziv

APSOLVENT MAŠINSTVA

pre 11 godina

Ovo je šansa i za našu vojnu industriju, za poljoprivredu i energetiku, pošto se spominju ulaganja u hidroelektranu Đerdap, a posebno je bitno za visoko obrazovane inženjere koji bi u ovoj fabrici čipova mogli naći zasposlenje. Zamislite da 1000 inženjera se zaposli u toj fabrici, to bi stvarno bio jedan veliki vetar u leđa srpske ekonomije. Ovo bi bio dobar početak zaustavljanja tzv. "odliva mozgova", jer mladi obrazovani kadrovi nisu mogli u Srbiji da nađu zaposlenje, pa su odlazili u inostranstvo, odakle se uglavnom više nisu ni vraćali, pa se mi čudimo zašto nas je u Srbiji sve manje.

Xyz

pre 11 godina

Voleo bi zbog ovih pesimista da sve ovo uspe pa da vidimo sta ce da zacrne posle...
(nikola, 18. februar 2013 09:59)
-----------------------------------------------
Preferiram da svi mi koji ne verujemo pogresimo i posle javno i priznamo nego da vlada ( koja god da je) pogresi !!! Ne mislim da vlada sprema neku salu i zaradjuje na vremenu vec da su malo vise naivni za vreme i mesto u kome se nalaze! Pojedini poslovi su samo za ajkule a nasa vlada to nije , da ne pricam pak o seriji bazicnih uslova koji su dole navedeni od mnogo strucnijih ljudi.

DraganSm

pre 11 godina

Nekada je Jugoslavija proizvodila naoruzanja, drago mi sto sada Srbija kao mala drzava ima priliku da pokaze sta ume i koliko je sposobna. Sa ovim ce biti sve vise novih radnih mesta, to nam je sada najneophodnije, Vucic nije zaboravio svoja obecanja.

Loptica skocica

pre 11 godina

Najjaci su komentari demokrata koji pljuju po ovome i jos uvek nas ubedjuju da su oni ok..oladite bre vise!Ja cu postovati ovu vladu i da im jedini izvoz bude izvoz cackalica...jer demokrate nisu ni cackalicu izvezli iz srbije...sagradili most na adi i 10 kilometara puta...za 10 godina...toliko ste mocni!Strpljenja sa ovom vladom,dati im vremena....nije lako iscupati se sa dna.
(x, 18. februar 2013 09:30)

Ma jok, jos su zesci komentari sns-ovaca koji vec uzivaju blagodeti cipova.

IT

pre 11 godina

@zoki,

Ali to je bilo pre trideset godina i bila bivsa SFRJ.Pravile su se i katodne cevi za Philips, rendgen aparati, Ei-Bull racunari. I zasto se danas niko ne hvata da to isto radi.Zato sto je jeftinija radna snaga u Kini na Tajvanu. Mnogo smo umislili da smo mi bogom dani

Dragan

pre 11 godina

Strašno je koliko ima neinformisanih skeptika koji misle da su pametni. Još pre sedam godina su žene sa osnovnom školom u selu kod Arilja sklapale kompjuterske memorije, grafičke kartice i USB prenosne memorije. Nije komplikovano praviti čipove ako neko uloži u fabriku i mašine, sve se svodi na štancovanje. Komplikovano je razvijati novi čip, a o tome se ovde ne govori, govori se o fabrici koja štancuje već projektovane čipove. Slično kao i za Fijat, ne dizajnira se u Srbiji novi auto već se štancuje model koji je prethodno projektovan u Italiji. Ne razumem ljude koji su protiv razvoja industrije visokih tehnologija u Srbiji samo zato što inicijativa za to dolazi od političkih protivnika. Valjda ste protivnici oko toga ko će bolje i više da učini za razvoj Srbije, pa ćete da nađete još bolje tehnologije i investitore od ovih koje su našle sadašnje vlasti, a ne da se nadate da će sve da propadne...

Ivan

pre 11 godina

Ako uspe sve pohvale, ako ne ništa novo.

Takođe bi zamolio DS i SNS dronove da se ne prepucavaju, gospoda iz DS-a su se pokazala u poslednjih 10 godina tako da bolje da ćute.

Dok ne vidim fabriku sve je samo priča.

vesna mitrović

pre 11 godina

Stvarno me iznenađuje ova negativna energija koja dolazi iz DS. Nije na vlasti Milošević koji nas je posvađao sa celim svetom i navukao na nas čak i sankcije UN. Napredujemo kao zemlja u integracijama i saradnji sa međunarodnom zajednicom dok opozicija izbacuje iz svojih redova aktuelnog predsednika GS UN, i pritom kritikuju čak i sklapanje poslovnih sporazuma sa najuglednijim svetskim investitorima. Šta se ovde zaista dešava, pitam se?

Valja Niš

pre 11 godina

Ništa od ovoga posla ne bi bilo da u Srbiji konačno nije počelo da se iskreno radi na suzbijanju korupcije i kriminala. Sve kreće od stvaranja uređene države u kojoj je zakon iznad svih, i u kojoj nema nedodirljivih, jer strani investitori neće da ulažu u zemlju u kojoj će biti reketirani, kao u vreme vladavine DS-a.

Tiemie

pre 11 godina

Ovo potpisivanje međudržavnog sporazuma je veoma koristan potez koji će definisati saradnju Srbije i UAE kako politički, tako i ekonomski. Otvorile su se velike šanse za razvoj i unapređenje naše uništene privrede. Odličan potez Aleksandra Vučića koji će dovesti velike investitore.

patriot

pre 11 godina

normalno je da svako ima svoje mišljenje o Vučiću,Tadiću,Dačiću itd. Ali mi nije jasno,što se za svaki potez A.V,koji se očigledno trudi i nastoji da nešto učini za ovu zemlju,odma osudjuje i unapred podištava.

Sinko

pre 11 godina

@I onda nas obicno iznenadi provala oblaka i "grad velicine lesnika", omlati sve voce i useve bas zato sto imamo "sofisticiranu tehnologiju raketa"?

Dosta vise ovog 'bedacenja'. Protiv-raketna zastita ne radi jer rakete kostaju a drzava ih ne placa, ako i kupi, kupi trecinu potrebnog broja, plati ih sa godinu dana zakasnjenja tako da je cudo da za te pare uopste i dobije nesto sto je u stanju da leti. U mnogim zemljma zastite od grada i nema, vec stetu placa osiguranje. Koliko nasih seljka znate da placa isto? Vojna industrija ima tradiciju i u stanju je da za pola para proizvede potrebna sredstva, ali nije u stanju da iz nicega napravi nesto.

Stane

pre 11 godina

Saradnja sa Emiratima je pravi potez. Srbija ide na bolje, za par godina bicemo istinski jaka ekonomska zemlja, nalik Azerima, Turcima, Brazilu itd.

Relja Soldat

pre 11 godina

Sve deluje pomalo neozbiljno. Ovo sa cipovima je smesno. Ko se bar malo razume u te stvari svestan je da ovde nema govora o nekom ozbiljnom poslu. Nemamo znanje niti bilo sta drugo. Mozda bi ovde mogli stampati oznake na cipove po porudzbini, pakovati i nista vise. Sto se tice oruzja, tu postoje dve problematicne stvari: realna mogucnost plasmana tog oruzja zbog pre svega objektivno nedokazanih bilo kakvih performansi, druga je zar mozemo ocekivati da ce neka bogata americka satelit drzava drzava kupovati iz Srbije neko bar formalno polu haj tek naoruzanje? To je ipak rezervisano za americke firme zato sto su u pitanju unosni poslovi sa veoma velikom zaradom. U svakom slucaju, pozdravljam namere i zelim uspeh, ali mislim da bi se trebali bazirati na nesto sto odgovara nasim mogucnostima i okolnostima.

pobednik-na-lokalu

pre 11 godina

@ChipDesigner / ING - Svaka cast za komentare, mislim da ste oboje zatvorili diskusiju za "razdraganim amaterima" :)

zoki

pre 11 godina

Samo da obavestim neverne tome da je Ei nis proizvodio poluprovodnike pa i cipove. I nastavite vi svi da pljujute svoju zemlju, nemojte slucajno da preduzmete nesto, ili pomognete nekom ko pokusava da nam bude bolje. I nije meni birno iz koje je stranke neko, jer logicno bi bilo da sve politicke stranke kao i svi gradjani zele i rade na boljitku za svoju zemlju i sebe.
Ali dzaba, losi smo ljudi, zloba, zavist i poltronstvo ce preovladati.

zlatno pravilo...

pre 11 godina

"Ne kažem da nema sposobnih ljudi, ima ih, ali gde će naučiti da rade takve stvari? Tako nešto mogu da nauče samo na zapadu, a to je proces koji traje. S druge strane mnogi koji budu otišli, naročito mlađi ljudi, neće se vratiti, jer onaj ko je sposoban i stručan, više ne želi ovde ni da živi, a kamoli da radi."
Ako će biti novca, doći će i ljudi, ne moraju čak ni biti naši, mada ne verujem da su baš svi, a možda čak ne ni većina otišli samo zbog gađenja prema ovoj zemlji. U ovoj krizi siguran sam da možemo da pronađemo iskusne i čak "previše kvalifikovane" profesionalce iz vodećih ekonomija, nekadašnje "kapetane industrijske proizvodnje", koji su ostali bez posla i koji bi rado pokazali da su ih tamo olako i prerano odbacili.

sinko

pre 11 godina

@Nemojmo se zanositi ; prosto radi se samo o "usluzi" koja ce biti ucinjena Srbiji u zamenu za ko zna sta

Nema tu nikave tajne, pesak se ne jede i plodna zamlje je osnovni dugorocni cilj Emirata. Nazalost, nas ima malo i imamo je viska, tako da to nije losa trampa pod uslovom da i mi dobijemo nesto dugorocno, a ne da se pare spiskaju na penzije i Potemkinova sela. Nadam se najboljem, nada poslednja umire, ako nista drugo arapi su sigurno posteniji od zapadnjaka.

Ja

pre 11 godina

Dobro je da se neko setio da i na Istoku ima razvijenih zemalja, koje mogu da nam pomognu da izadjemo iz krize, a ne samo da trcimo za Zapadom.

neplivač

pre 11 godina

Ovo nije bila neka turistička poseta, kako kažu neki simpatizeri DS-a, i ovo nisu neki nebitni ugovori koje Vučić potpisuje. Ovo su ugovori koji mogu da pokrenu čitavu srpsku ekonomiju. Zbog toga ne treba niko, ko misli dobro Srbiji, da kritikuje ovo iz stranačkog ugla. Ako je nešto dobro za Srbiju, ajde svi to da podržimo, bez obiza na stranke kojima pripadamo, ili nismo uopšte članovi bilo koje stranke.

Zare

pre 11 godina

Drago mi je da je Vlada otvrila put Srbije ka istoku, taj deo sveta do sada niko nije ukljucivao u svoje strategije. Nadam se pozitivnom ishodu.

Ivanica

pre 11 godina

UAE su jedna jako razvijena zemlja, koja je u kratkom periodu uspela znatno da smanji javni dug, ali i stopu nezaposlenosti.. To su one tacke, koje su nama bitne. Sa njihovim investicijama, dobijamo sansu da otvorimo radna mesta..i to je dovoljno za pocetak. Samo mala pomoc, dalje cemo sami.

Tiduarikimika

pre 11 godina

Konačno prave, velike investicije, koje će značajno uticati na razvoj cele Srbije. Unapređenje dobrih odnosa sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i proširenje saradnje dveju zemalja u oblasti odbrane, od je zajedničkog interesa.

Smehotres

pre 11 godina

"Oni imaju najmoderniju armiju, ono što nema ni američka vojska". Da li je on to hteo da ispadne duhovit? Kolko god mi mrzeli Amere, ipak se zna "ko vozi traktor a ko otvara kapiju".

zemlja-vazduh

pre 11 godina

u bivšoj jugoslaviji vojna industrija donosila je mnogo novca i uglavnom smo trgovali sa zemljama bliskog iistoka i afrike,ne znam zašto su vam komentari tako skeptični i maliciozni.ako bude sve realizovano kao što se pominje biće to injekcija za privredu i vojnu industriju.

Bilic

pre 11 godina

Dobro da se krenulo sa mrtve tacke.Ako da rezultat bice dobro za sve gradjane. Ali se plasim sta ce u tom slucaju neverne Tome da kazu.

PikaPika

pre 11 godina

Nista ne razumem. Odakle se stvorio ovaj covek, kako je tako prisan sa nasima, sta se tu desava, zasto bas ovde ulaze...ali priznajem imam malo leptirice nade u stomaku kada procitam vesti sa seikom. Voleo bih da je sve istina. Da ispadne na kraju kao FIAT. Da navodnimo, da nesto kompleksno proizvodimo, da budemo polako onakvi kakve sam nas zamisljao kao ljude, a ne beda i zaostali tehnoloski.

purgerman

pre 11 godina

Nova vojna tehnika omogucuje danas da se ratovi obrambeni ili agresivni vode
drugacije nego prije 20-25 god. Kada uzmete u obzir da jedan Eurofeiter stoji 140 miliona € za taj novac SAD proizvodi 25 letecih DRONA sa radarom i punim naoruzanjem a nije niti ziva sila potrebna da se izlaze vojnim opasnostima.SAD povlaci svoju vojsku iz Afganistana postepeno tokom 2013. god. a ostavlja samo toliko ljudstva koje je potrebno da preuzme opustosenu teritoriju.Pomocu radara i kamera ugradjenih u DRONE kontroliraju krizna i ratna podrucja danju i nocu. Kako se tome suporostaviti ???????????

Djordje

pre 11 godina

Super posao - a najbolje je sto rakete bas i ne moraju da rade 100% precizno, jer ih verovatno nikad nece upotrebiti. Dakle - ima mesta i za fuseraj.

vukasin

pre 11 godina

Mene nekako plasi to sa oruzijem. Pre par meseci je bila prica da radimo oruzije za Rusiju, sad za Emirate.. Nadam se da gresim ali ne verujem da bi se recimo amerima svidela ideja da srbi rade oruzije:-)

e_brzic

pre 11 godina

A ima li ova nama sada prijateljska zemlja ugovor o nenapadanju, ajd sto sa nama nije toliko ni bitno ali bitnije je da recimo ne salju vojnu pomoc Albancima ili opremaju NATO neprijatelje. Posle ce opet djavo kriv kad nam budu zujali americki avioni ne daj boze

Duca7

pre 11 godina

Raduje me što je uspostavljena saradnja sa Emiratima i to već na prvom koraku veoma uspešno. Vrlo brzo otpočinje čvrsta saradnja u oblasti odbrambene industrije. Pospešiće se proizvodnja u namenskoj industriji i samim tim će se zaposliti veliki broj ljudi.

ratko

pre 11 godina

Treba razviti čip koji će automatski da odbija štancovane komentare mladih radikala...
Šalu na stranu, ovo postaje preterano, kako se zaštititi od stotina iskorpiranih poruka na svim mogućim portalima? Zar to nije protiv zakonito na neki način? Ne mogu se ni čitati komentari više zbog gomile propagande...

Xyz

pre 11 godina

Zelim da verujem da ce sve ici po najboljem mogucem scenariju ali mnogo mi ovo mirise na "drugi cilj" !
Mozda zato sto se nagledah i naslusah ovih prica sa biznisom sa uae ! Nista ne rade tek tako iz puke potrebe - u pozadini postoji jos serija elemenata koji treba da se zakljuce. Zasto bi bas Srbiju izabrali - zbog kvaliteta ? Nemojmo se zanositi ; prosto radi se samo o "usluzi" koja ce biti ucinjena Srbiji u zamenu za ko zna sta a ne bi bilo lose da se maksimalno ukljuce pored politicara, ekonomista,diplomata i kulturni medijatori !

Aleksandar

pre 11 godina

Zbilja treba biti posebno los covek, pa kritikovati sve dobro sto uradi neko sa kim se ne slazete politicki. Ja cu ipak da cestitam G-dinu Vucicu na obavljenom poslu. Svaka cast imenjace, a ovi sto samo kritikuju a za tolike godine nisu skoro nista uradili, neka i oni nesto nauce..

PROKIĆ

pre 11 godina

Ovim ugovrima se naša zemlja konačno otvorila za srane investicije, mnoge druge zemlje će nakon potpisivanja ovih ugovora krenuti da ulaže u našu zemlju, jer se vratilo poverenje u sigurnost ulaganja kod nas.

Teo

pre 11 godina

Ako stvarno dobijemo posao sa čipovima, ako se otvori fabrika u Srbiji, biće to veliki Vučićev uspeh. Uposliće se mnogo visokoobrazovanih mladih stručnjaka, pojaviće se manjak kadrova - prvi put posle više od 30 godina. Možda ćemo neke stručnjake vratiti iz sveta. To ni jednoj vladi nije uspelo. Do sada smo izvozili pamet.

Oddball

pre 11 godina

Samo cip(s) Srbina spasava!

Jos ako ih ovako kvalifikovani, radni, vredni i pametni budemo uvaljivali na kilo, gde nam je kraj! Koreja, Tajvan pa i Kina nek' se pripaze!

ChipDesigner

pre 11 godina

Pošto sam već 15 godina u semiconductor biznisu želim da kažem da su šanse da se u Srbiji izgradi fabrikaciona linija ravne nuli. U pitanju je jedna od tehnološki najkompleksnijih oblasti i samo nekoliko zemalja u svetu ima kapacitete da izgradi i upravlja jednom takvom fabrikom.
U Srbiji NEMA ni 1 (jedan) menadžer, stručnjak niti inženjer koji bi mogao odmah da se kvalifikuje da radi u takvoj fabrici (o 1000 je iluzorno i razmišljati).
Drugi razlog je taj što je u pitanju vrhunska tehnologija i investicije su otprilike 2-3 mlrd $ pa se uvek biraju zemlje koje su vrlo stabilne u svakom mogućem smislu (političkom, ekonomskom, vojnom, društvenom i sl) a što Srbija svakako nije.
Obrazovni sektor u Srbiji NIJE u stanju da kreira kadrove potrebne za ovakvu fabriku - pošto profesori i asistenti na ETF i sl. fakultetima verovatno su videli takve fabrike samo na slikama, eventualno možda su obišli takve fabrike kao gosti i to je to.
Prema tome koliko god razdragani amateri iz SNS i njihovi obožavaoci na netu spinovali ovakve vesti kao manje više već gotovu stvar moram da vas razočaram, veća je šansa da će sonda Curiosity na Marsu naći inteligentan oblik života nego da se Srbija stavi na listu zemalja proizvodjača čipova.

Moja malenkost

pre 11 godina

Potpisivanjem ugovora vrlo brzo otpočinje čvrsta saradnja u oblasti odbrambene industrije. Pospešiće se proizvodnja u namenskoj industriji i samim tim će se zaposliti veliki broj ljudi. Po svemu sudeći ovo je veoma koristan projekat kojim će započeti razvoj Srbije.

ING

pre 11 godina

Proizvodnja čipova u Srbiji? Lepo zvuči gospodine Vučiću, ali s kojim kadrovima? Odakle Srbiji stručnjaci takve vrste? Stručnjaci takve vrste se ne stvaraju preko noći, potrebne su godine mukotrpnog učenja da bi se stvorio takav kadar. Čobani gospodine Vučiću ne prave čipove! Sa kadrovima koji izlaze iz srpskih škola je nemoguće raditi takve stvari. Ako imate zakonsku odredbu po kojoj deca u osnovnim i srednjim školama da bi dobila prelznu ocenu, mogu da prepoznaju gradivo, a ne da usvoje minimalna propisana znanja, ako imate fakultete na kojima predaje trećerazredni kadar, ljudi koji su doktorske diplome stekli prepisivanjem tuđih radova ili mlaćenjem prazne slame, onda je iluzorno očekivati da se tako nešto može raditi u Srbiji. Ne kažem da nema sposobnih ljudi, ima ih, ali gde će naučiti da rade takve stvari? Tako nešto mogu da nauče samo na zapadu, a to je proces koji traje. S druge strane mnogi koji budu otišli, naročito mlađi ljudi, neće se vratiti, jer onaj ko je sposoban i stručan, više ne želi ovde ni da živi, a kamoli da radi. Bez temeljne reforme školstva, koja podrazumeva i otpuštanja džabalebaroša i parazita, neznalica i lažnih stručnjaka iz škola i sa fakultata, nema govora o proizvodnji čipova. Koliko vidim, niko iz vlasti nema nameru da sprovede reformu školstva, jer je to proces koji traje, a i podrazumeva zameranje velikom broju ljudi, a na to niko od vas nije spreman, jer takvi predstavljaju značajno biračko telo, a ovde je vlast uvek bila važnija od svega!

raja

pre 11 godina

@milan
Sto se tice proizvodnje cipova, to je vrlo realna opcija, jer jedan od najvecih svetskih proizvodjaca ( necu reci ime) je u vlasnistvu investicionih fondova UAE. Trenutno imaju 3 fabrike u svetu, Srbija bi im bila najjeftinija lokacija. Ja radim vec 10 godina u toj grani u inostranstvu i vrlo dobro znam tehnologiju i taj biznis. Ima dosta srpskih strucnjaka koji radi u toj industriji i verujem da bi se jedan deo vratio sto bi bilo vrlo znacajno dobiti gotove strucnjake. Za ono za sta ne bi imali svoje ljude pozvali bi strance jer se to tako svugde radi. Verujem da bi i menadzment bio sastavljen od stranaca. Ali vecinu radne snage cinili bi domaci. Intel i AMD nisu jedini proizvodjaci cipova, ima daleko uspesnijih firmi. Primena cipova je u raznim oblastima za razlicite nivoe snage potrosaca tako da bi ova firma nasla svoje mesto na trzistu. Otvaranje ovakvefirme kod nas povuklo bi za sobom lavinu drugih ulaganja. Ulaganja oko ovakve firme u srbiji ne bi bila ispod 2 milijarde Evra. Briga me ko je na vlasti u Srbiji, ako uspe da ostvari ovakve projekte i moja bezgranicna podrska Vladi RS.

milan

pre 11 godina

Tehnologija proizvodnje cipova je tako medernizovana da ce za to biti malo radne snage potrebno a da ne govorimo o tome da konkurisati dalekom istoku gde se uglavnom danas svi cipovi proizvode nije dobro za dobre plate i dugorocan i siguran uspeh.

x

pre 11 godina

Najjaci su komentari demokrata koji pljuju po ovome i jos uvek nas ubedjuju da su oni ok..oladite bre vise!
Ja cu postovati ovu vladu i da im jedini izvoz bude izvoz cackalica...jer demokrate nisu ni cackalicu izvezli iz srbije...sagradili most na adi i 10 kilometara puta...za 10 godina...toliko ste mocni!
Strpljenja sa ovom vladom,dati im vremena....nije lako iscupati se sa dna.

1982

pre 11 godina

Bilo bi odlicno kada bi Emirati nastavilu sa ulaganjem u nasu privredu, ocigledno Vucic ima viziju za oporavak zemlje.Potrebno je dodatno pruyiti podrsku vicepremijeru da nastavi i da istraje u svojim planovima.

Mile

pre 11 godina

Sa sirovinom za čipove neće biti problema, obzirom da će se širenjem korita Morave za kanal Beograd-Predejane-Solun iskopati velika kolicina peska, tj. silicijuma.

Ni sa raketnom tehnologijom nece biti problema, osim sto ce arapski partneri obezbediti poligone za testiranje u pustinji.

Naime, obzirom na veličinu naše zemlje, i Kaćuše sa manjim dometom mogu greškom da odlete preko granice.

KOSTA

pre 11 godina

Nisam maliciozan, možda malo neobavešten pa bih voleo da se sadašnja opozicija oglasi i da nam da svoje mišljenje i zamerke na ovu vest.

Bane

pre 11 godina

Može Srbija da proizvodi svašata, i čipove i hranu i rakete. Ovo je veoma značaj ugovor, ulaznica za mnoge druge poslove. Verujem da će Vučić pronaći još nekog ovakvog partnera, Srbiji su investicije neophodne.

Princ

pre 11 godina

Ako je neko imao sta protiv Vucica sada mislim da je promenio svoje misljenje jer je covek dokazao da je sposoban da uvede red i disciplinu u zemlji ali i covek koji ce potpuno preporoditi Srbiju.Ovakav ugovor ni jedna vlada do sada u zadnjih 20 godina nije potpisala i to je jedna cinjenica koja govori sama za sebe.Ukoliko neko pokusava da minimizira i kritikuje rad i delo Vucica,prvo neka izadje na ulicu i upita prolaznike sta misle o ovom ugovoru i ovom poslu koji ce obezbediti veliki broj radnih mesta kao i veliku zaradu Srbiji.

Carinik

pre 11 godina

Nema nama spasa. Pa Srbija nije sposobna ni sibice da napravi a kamoli nesto drugo. Sve ali ama bas sve zivo uvozimo. Uvozi se i secer i mleko i brasno... i sve to neproverenog kvaliteta i porekla pa se lepo u nasim "fabrikama" prepakuje i eto "domaceg" proizvoda. U zadnje vreme se pojedini veliki "domaci" proizvodjaci cak i ne trude da na deklaraciji napisu gde se,sta i ko proizvodi, samo stav logo i sastav i to je to.

Meda

pre 11 godina

Vidim da su svi iznenadjeni sto Vucic zaista i potpisuje ugovor sa UAE.Ocigledno da Vucic ne prica prazne price i da radi vise nego bilo koji politicar do sada.Razmislite samo malo pre nego sto napisete komentar,ovo je ugovor koji potpisuje jedan ministar zamislite kada bi svi ministri potpisali samo po jedan ovakav ugovor.To je sasvim dovoljno da Srbija i zaista krene pravim putem i dovoljno da Srbija izadje iz krize.To sto sam napomenuo "samo po jedan takav ugovor" je moja namera da se pokaze razlika izmedju ove vlade i ranije sa DS-om na celu koja za 12 godina ni jedan jedini ugovor nije potpisala a hvalila se svakakvim podrskama i svakakvim zaslugama.

vruch vazduh

pre 11 godina

Sta u Srbiji treba jos da se desi da bi ljudi otvorili oci? Prvo je bio Zajam, pa Jezda i Dafina, pa Mercedesi i Fijati a sad Emirati evo nam donose zlato. Pa zar ne vidite da vam Vucic opet prodaje vruc vazduh?

pravnica

pre 11 godina

Dolaze bolji dani za Srbiju, sklopljeni sporazumi veoma ce uticati na ekonomsko stanje, a privredni razvoj ce se zahvaljujuci ovj saradnji uzdici na zavidan nivo.

Borjan SM

pre 11 godina

Šta bi neke zemlje dale da one sklope ovakav ugovor sa ovakvim jednim investitorom? Međutim, ovaj investitor nikada ne bi ulagao u Srbiju da ona nije odlučno počela da se bori protiv korupcije i kriminala. Privlačenje stranih investicija ide uporedo sa borbom protiv korupcije i kriminala. Ne znači Srbiji ništa borba protiv korupcije i kriminala, ako je ne prati i privlačenje stranih investicija, a samim tim i jačanje ekonomije. Međutim, sve kreće od stvaranja uređene države u kojoj je zakon iznad svih, i u kojoj nema nedodirljivih, jer strani investitori neće da ulažu u zemlju u kojoj vlada zakon jačeg, i u kojoj će biti reketirani, kakva je Srbija bila u vreme vladavine Borisa Tadića i DS-a.

023

pre 11 godina

Ovo nije samo ulaganje u poljoprivredu već i u vojnu industriju. Svaki investitor je bitan, ali ovako veliki investitor će sigurno doneti mnogo novih radnih mesta. Neki nisu verovali ,kada je Vučić u kampanji pričao o investicijama i novim radnim mestima, ali je Vučić pokazao da je čovek kome se može verovati. To su u njemu videli i ovi investitori i evo nove nade za Srbiju će Srbija konačno početi da razvija svoju uništenu ekonomiju.

Pametnjaković

pre 11 godina

Plašim se da mi nemamo sposobne inženjere, pa čak sumnjam da uopšte imamo inženjere, ali sigurno imamo ®Naše Inženjere Svetskog Kalibra Kojima Ceo Sve Zavidi Na Podvizima™ isto kao što imamo ®Naše Doktore Svetskog Kalibra™ koji su toliko super da šalju ljude u inostranstvo da se leče, u Tursku, na primer.

Lala Tamiski

pre 11 godina

Velike zelje, male mogucnosti. Preporucio bih nasim politicarima da se prvo sa Emiratima dogovore o preferencijalnoj ceni u kupovini nafte. Ako zele da nam pomognu to bi bila pomoc. Mada ne vidim razlog zasto bi? Da im se ponude neki nasi propali hoteli za njihove gradjane zeljnih reka, mineralne prirodne vode i zelenih planina. Da nekoj nasoj firmi daju licencu za rad u svojoj naftnoj industriji. Da kupuju od namenske industrije ono sto vec proizvodimo. Da otvore neku svoju banku u Srbiji i kreditiraju proizvodnju bilo poljoprivrede ili industrije ili nekog proizvoda koji bi oni uvozili. Itd, itd. To je realno, da ce nesto uspeti da donese profit i korist za Srbiju. "Kamioni, Avioni, Brodovi" su morske ideje koje 99% propadaju.

Vidoviti

pre 11 godina

Znam zašto će posao sa raketama i čipovima uspeti.
Javilo mi se da Emiratima svaki dan treba oko 17.000 raketa, a u svakoj raketi ugrađeno oko 17.000 čipova.

Vladan

pre 11 godina

Trenutno jedini spas za privredu Srbije je obracun sa tajkunima i raskidanje monopolskih lanaca kojima su oni okovali Srbiju! Oni su blokirali posao desetinama hiljada malih i srednjih firmi koje se ubrzano gase.
Sada je brzina gasenja malih i srednjih preduzeca i povecanje broja nezaposlenih tolika, da taman da investitori cekaju u redu na Horgosu i Kelebiji da udju u Srbiju ne bi mogli otvaranjem novih radnih mesta znacajno da umanje porast nezaposlenosti i ekonomski slom koji nas ceka!!

Znaci, nove fabrike i poslovi su super, ali sve to moze doneti boljitak tek za koju godinu. Mi tog VREMENA NEMAMO! Koliko za koji mesec nas ceka kolaps privrede!! Samo momentalni udar na tajkune i trenutna deblokada postojece privrede moze omoguciti privredi da zivne i omoguci prezivljavanje do dolaska boljih vremena sa stranim investicijama!!

Znaci, Srbija ima uznapredovali kancer, tu pomoci lekovima nema, mora hitna operacija vadjenja kancera, a onda lekovi za oporavak - hajde i da dodam TAJKUNI=KANCER, LEKOVI=STRANE INVESTICIJE!!

Zoran

pre 11 godina

@Pantagruel
Макијавели, наравно. Само, када сам написао "аутентични ренесансни човек" ја сам мислио на човека усмереног на овоземаљске вредности, на делање, на занатлије, уметнике.
Заниљиво би било знати да ли је и Макијавелијев начин, бавећи се тим "занатом", био да по градовима и селима шаље, рецимо, добошаре, да најављују издавање нових књига, хапшења...

britanac, pridji k shtandu !

pre 11 godina

"Kada je došao šeik Mohamed, svi Kinezi i Britanci su se okupili i pitali šta je video na štandu Srbije"

A sto, jel' Kinezima i Britancima bio zabranjen pristup nasem standu?

mali-buda

pre 11 godina

Nadam se da ce ovakvih naslova u novinama biti vise u skorijoj buducnosti i da ce ekonomija Srbje krenuti uzlaznom putanjom...

fatamorgana

pre 11 godina

Otvaranjem fabrike za proivodnju cipova, Srbiji bi dala znacaj u regionu i stratesku poziciju u regionu.Takva fabrika bi pospesila ekonomiju Srbije neminovno i dala postreh u razvijanju drugih ekonomskih grana...

Bilja

pre 11 godina

Naj bitnije od svega ostalog je da ce ljudi da se zaposle da rade uz tu fabriku cipova mora doci i logistika u obliku koperanata tako da ce se to prosiriti i jos vise ljudi ce dobiti posao samo treba nastaviti sa ovakvim radom danas arapi sutra Englezi,Amerikanci,Nemci i svi otali.

gangula

pre 11 godina

Lepe vesti konacno i realno postoji mogucnost realizacije ovih zamisli, moze da misli ko sta hoce ali UAE je ozbiljna zemlja koja ima novac ogroman i njima se svi ulaguju da budu partneri u nekom poslu a posebno u naoruzanju jer je trgovina oruzijem jako profitabilna ...Po svemu sudeci bice jos dobrih vesti od strane prestavnika UAE siguran sam. Cestitke Vucicu na ovakvim lepim vestima ....

dare

pre 11 godina

Mene najvise raduje sto ce biti zaposleno dosta radnika sad dal ce cipovi biti pravljeni za samsung nokiu ili vojne svrhe manje je bitno,bitno je da se micemo sa mrtve tacke i da narod ima neke koristi od svega ovoga,dobro je sto se vracamo na daleki istok tamo su pare.

Zuzule

pre 11 godina

A cipove ce da prave clanovi naprednjaka, ima to da bude pravi bum na trzistu.Tesko nama , nikad gora vlast, em narod u bedi, em mu mazu oci.

Boba Bobica

pre 11 godina

Znacilo bi nam veoma mnogo. Nadam se samo ,a i procitala sam da se IT strucnjaci jave u ministarstvo za dijasporu i prijave. Samo da uspemo okupiti toliki broj IT inzinjera .

zmitjkoe

pre 11 godina

Vučić: Čipovi će spasiti Srbiju

Na srpskom se cipovi zovu zetoni. Cujem da su pale akcije Intela. I porasle akcije Vucica, cija popularnost ovih dana dostize citavih 41%. Beat that.

mika015

pre 11 godina

lepa vest i veoma dobro obavljen posao ministra Vucica,prijateljstvo izmedju dva naroda,obostrana korist pogotovo za nas u Srbiji svako radno mesto je dragoceno

odlicno

pre 11 godina

Dobro bi bilo da otvore tu fabriku za cipove.Tu ce biti posla za inzinjere i mnoge druge...Treba samo da se otvaraju radna mesta i narod da se zaposljava.Jedino tako mozemo se pomeriti sa nule...Takvih fabrika ima u mnogim svetskim metropolama i odlicno rade...

Nenad

pre 11 godina

Ako krene, dobro je. Nadajmo se najboljem. Ja cu rado da radim u toj fabrici kao fizikalac za platu od 800 eura. Za ove pljuvace, sugerisem da se obavestite ko je seik Al Najhjan i koji je njegov znacaj i uticaj, cak i na zapadu. Recimo da nas zbog njega malo blagonaklonije pogledaju. Takodje se obavestite sta je "Mubadala" koja poseduje orgoman deo svetskog informatickog kolaca, tako i GE, a cak i AMD. A nama bi bila dovoljna i jedna mala mala fabrika.

Oružar

pre 11 godina

Ne znam zašto neki podcenjuju domaću vojnu industriju,kad imamo i tradiciju u proizvodnji naoružanja,imali smo ranije i zapažene reziltate u oblasti ove industrije,pa zašto sad ne bi uz određena ulaganja oživeli vojnu industriju,kad i onako godinama nije bilo sredstava,ani interesovanja državnog rukovodstva za to,sve do sad.

marko

pre 11 godina

@Milan
To sto ti spominjes AMD i INTEL su procesori a ako mislis da chipova ima samo u tvom kompjuteru onda se grdno varas. U ovu zemlju svaki euro je dobrodosao ako ce se time podstaci zaposlenost.

Hocemo fabrike čipova u Nišu i Užicu

pre 11 godina

Fabrika cipova treba da bude u Nisu.
Krajnje je vreme da se ozivi elektronska industrija u Nisu, posle ovoliko mrcvarenja od strane "demokratskih" vlasti.
Grad koji ima Elektronski fakultet i strucni kadar, treba konacno pokrenuti i oziveti nekadasnji gigant.
Gospodine Vucicu podignite konacno Nis na noge, pokazite da mozete.
Podignite takvu fabriku cipova i u Uzicu, mnogo je to bolje resenje nego rudnik nikla.
Pokazite da SNS moze da uradi nesto istinski dobro za Srbiju. Pokazite to u Nisu i Uzicu, za koje prethodna vlast Demokratske stranke decenijama nije uradila nista.
Uradite to, Srbija ce vam biti zahvalna.

srpski cip(s)ovi sa ukusom slanine

pre 11 godina

A sto ne pravimo Iranu i Severnoj Koreji nuklearne bojeve glave, tu su mnogo vece pare u pitanju? Ovi naucnici i inzenjeri u Vinci i onako sede besposleni ...

nexus

pre 11 godina

Zaista ne zelim da ovo shatite kao zajedljiv kometar, radujem se svakom napretku zemlje ali: mi NEMAMO strucnjake koji ce radidi u fabrici cipova. Zavrsio sam elektrotehniku i bio dobar student, i tvrdim da ukoliko ta fabrika bude zahtevala inzenjersko znanje (projektovanje novi konkurentnih cipova) mi se necemo u tome snaci. Veleki broj nasih studenata posle faxa ne zna ni sve merne jedinice a kamoli nesto slozenije.

Deda/Gago

pre 11 godina

Gospodin Vucic i gospodin Nikolic upropastili su projekat "PEGAZ 301"
pa sad pokusavaju da se vade sa cipovima i raketama. Tih sa bubnjevima
najavljenih 200 miliona evra je manje od 30 evra po glavi stanovnika, a
u potpunoj tisini smo zaduzeni za novih milijardu ipo. Sitnica.

SunReiser

pre 11 godina

"Znaci Srbija ce konkuristai azijskim proizvodjacima cipova tj. Intelu i AMD-u i to za par meseci, kome ti Vucicu takve bajke pricas.
(milan, 17. februar 2013 22:27)"

Sedi dva, Intel i AMD su Americke kompanije.

moonwalk

pre 11 godina

Na planeti ne postoji fabrika cipova u kojoj radi 1000 inzenjera. Postoje HW kompanije (njih nekoliko, mogu se nabrojati skoro na prste jedne ruke) koje rade razvoj i proizvodnju "cipova" i one, sa stotinama hiljada zaposlenih jedva da imaju par hiljada inzenjera...u celoj korporaciji. U jednoj fabrici cipova zaista moze raditi 1000 ljudi, ali od tih 1000 ni 5% (50 radnika) nece biti inzenjeri. Ostalo su "fizikalci"

Pantagruel

pre 11 godina

@Zoran Постоје неоспорни историјски подаци да су се аутентични ренесансни људи бавили политиком. Један од њих се звао Николо Макијавели.

T.

pre 11 godina

Bilo bi super kada bi se kod nas pravili cipovi, ali plasim se da kod nas nema dovoljno ljudi koji se bave projektovanjem a uposte nema ljudi koji se bave tehnologijom proizvodnje. Nisam siguran da bi bilo moguce samo lokalnom radnom snagom napraviti takvu fabriku. Prvu takvu fabriku ovde ce biti jako tesko pokrenuti.

Vuja

pre 11 godina

Ko još veruje ovim prevarantima: jeftina struja i danju - ha, ha, gde je!? Onda, strateski partner za Železaru - gde je!? Ukinuta TV pretplata - a gde to!? i još puno laži ove vlade, Ma dosta je, vraćajte DS što pre.

Maxxx

pre 11 godina

Moze neko da voli ili ne voli Vucica (spadam u ove druge jer pamtim mnogo toga) ali za ovo sa UAE mu svaka cast, vesti su vrlo ohrabrujuce!
Ne znam samo kako je sa seikom stupio u kontakt i razvio takav odnos.
Kad bi se svi ti planovi realizovali gde bi nam kraj bio...

М. Н. Лазар

pre 11 godina

Морам и ја мало да проговорим.
Када нам је почињао суноврат, били су Емирати у причи; перфидно пљачкајући наивне грађане Дафина (под покровитељством државе и тајне полиције) је најављивала послове са Емиратима. Извоз српске и киселе и обичне воде (sic).
Сада, Вучић (под покровитељством ко зна кога) приказује фантастичну економску размјену са Емиратима (у којој ће изгледа само Србија енормно профитирати?).
Надам се, да је овим описан и затворен круг штеточинских политичара, који нас доведоше до оваквог вишеслојно пропалог друштва и државе. Са њима (по дефиницији), сигурно нема изласка из оваког безнађа.
PS: УАЕмирате и њихов народ цијеним и познајем, јер сам тамо радио и живио једну годину.

Duca7

pre 11 godina

Raduje me što je uspostavljena saradnja sa Emiratima i to već na prvom koraku veoma uspešno. Vrlo brzo otpočinje čvrsta saradnja u oblasti odbrambene industrije. Pospešiće se proizvodnja u namenskoj industriji i samim tim će se zaposliti veliki broj ljudi.

vladislava 023

pre 11 godina

Ovo su ugovori koji mogu da pokrenu čitavu srpsku ekonomiju. Zbog toga ne treba niko, ko misli dobro Srbiji, da kritikuje ovo iz stranačkog ugla. Ako je nešto dobro za Srbiju, ajde svi to da podržimo, bez obiza na stranke kojima pripadamo, ili nismo uopšte članovi bilo koje stranke.

Crni

pre 11 godina

Protivoklopni projektil Bumbar dometa 600 m za primenu u urbanim sredinama,mislim da je ovo oruzije mnogo jeftinije od drugih slicnih oruzija i stime je verovatno i privulko seika.

Novica

pre 11 godina

Ma nemojte da se zanosimo. Tek ali tek kada promenimo sistem sve će polako doći na svoje, ovako su sve to samo bajke i kratkotrajna rešenja.

Zoran

pre 11 godina

Ма, не могу да верујем... Овај наш први потпредседник Владе је прави "ренесансни човек", тј. човек од 1.000 заната. Ово би био комплимент да постоји било који историјски податак да су се аутентични "ренесансни људи" уопште бавили врхунском политиком.

STEVAN IGIĆ

pre 11 godina

Zapitajmo se da li bi ovakaav jedan investitor došao u državu kakva je bila u vreme vladavine DS-a, pa da ga ovde neki naši mangupi reketiraju, a ministri, koji su na platnom spisku tajkuna, da donose zakone koji idu u prilog tim tajkunima. U takvu Srbiju ovaj inevstitor nikada ne bi došao. Upravo zato je odlučna borba protiv korupcije bila neophodna, jer se drugačije strani inestitori ne bi mogli privući.

Srbija-Ide-Napred

pre 11 godina

Jedino sto je u ovom trenutku bitno je cinjenica da se Srbija rapidnom brzinom izvlaci iz blata u koje su nas ugurali zuti. Velikim koracima hrlimo napred , jer Srbija vise ne moze da ceka!

Raka in

pre 11 godina

Ja da sam šeik kupio bih celu Srbiju. Srbija je ko farma na fejsbuku i jača od farme... Kupio bih Srbiju samo da mi ne bude dosadno... Malo unaprediš ekonomski modul, malo unaprediš vojni modul pa odeš na letovanje a ono se sve pokvarilo, pa jovo nanovo...

pilula

pre 11 godina

elektroinzinjer (znaci, strucnjak za elektroniku i informacione/mikrotehnologije) u svetu trzisnih ekonomija, pa i u indiji, istocnoj evropi... prosecno zaradjuje 1200eur. u srbiji 800eur. eto iskljucivog interesa emirata! btw., potencijalni investitor nije kompanija koja se bavi izradom mikroprocesora, vec je u pitanju investicioni fond koji je video potencijalnu priliku za arbitrazu. jos samo kada bi nam pali s neba strucnjaci koji bi da rade za 50% nizu platu nego sto prima indijac, ima bog da nas pogleda!

potemkinova sela.

Miloje

pre 11 godina

Ovo je dokaz sta samo jedan covek moze da postigne svojom energijom, zalaganjem, upornoscu. Neka se svi ljudi u Srbiji ugledaju na Vucica, ne samo politicari vec i biznismeni. Do rezultata se dolazi samo upornoscu, hrabroscu i pravednoscu. Jer truli kompromisi i cekanje da problem neko drugi resi ni zemlji ni pojedincu nikad ne moze doneti srecu i boljitak. Zato iskoristimo priliku i podrzimo hrabrost i odlucnost Vucica jer ovakva prilika se desava samo jednom u veku, a retko i u jednoj deceniji.

crni domino

pre 11 godina

More, ne zanosi se Vucicu!
I ti verujes da mozemo da proizvodimo serijski sofisticirane vojne rakete!?
Kada budete krenuli sa serijskom proizvodnjom, ovi ce vam zahvaliti na saradnji! Bice svaka druga raketa efikasna. Nama su i protivgradne rakete pogadjale kuce (slucaj u Smederevu od pre 7 godina). Sada te rakete uvozimo od Crnogoraca.

M

pre 11 godina

Aha, sad sam provalio zašto se zove ALAS ! To je navođena raketa za ribolov. Znači arapi planiraju da love ribu pa im treba sofisticirana pecaljka!

Mamut

pre 11 godina

Čipovi su u Irskoj zaista napravili ekonomsko čudo početkom 2000-ih, a onda je čudo prslo sa dolaskom recesije. Sa Irskom je uvek dobro porediti Srbiju - relativno mala zemlja, bez preterane sklonosti ljudi ka radu, izuzetno konzervativna. Ono što je naša prednost su žito i repa u Vojvodini i voće u centralnoj Srbiji.
Ukratko, dok ne prođe recesija, kupovaće se samo neophodne stvari, pa je bolje da se Vučić hvali poljoprivrednim aranžmanima koje takođe pravi, nego čipovima.

au

pre 11 godina

cekaj - odluci se vec jednom - chipovi ili rakete? ne moze i kod vas 2 stvari - kao kad je Boris nagadjao da li ce nam vise pomoci Fijat ili ako on sidje sa vlasti pa je pogodio oba...

Moon

pre 11 godina

Idealna poslovna ponuda za nasu zemlju. Obrazovane ljude imamo, sad ce ih tek biti jos vise. Radnika nezaposlenih imamo jos mnogo vise. Sve sanse su na nasoj strani!

Sloba Djakovic

pre 11 godina

I onda nas obicno iznenadi provala oblaka i "grad velicine lesnika", omlati sve voce i useve bas zato sto imamo "sofisticiranu tehnologiju raketa"? Mozda bi bilo dobro da i gradjani Srbije vide korist od tolikog znanja i tehnologije koju zelimo da prodamo drugima.

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 11 godina

Od proizvodnje čipova verujem da nema ništa. Što se tiče razvoja ALAS-a, tu verujem da nešto može da se isposluje sa UAE. Neka bude i samo ALAS, i to neće biti zanemarljivo.

STEVAN IGIĆ

pre 11 godina

Zapitajmo se da li bi ovakaav jedan investitor došao u državu kakva je bila u vreme vladavine DS-a, pa da ga ovde neki naši mangupi reketiraju, a ministri, koji su na platnom spisku tajkuna, da donose zakone koji idu u prilog tim tajkunima. U takvu Srbiju ovaj inevstitor nikada ne bi došao. Upravo zato je odlučna borba protiv korupcije bila neophodna, jer se drugačije strani inestitori ne bi mogli privući.

Raka in

pre 11 godina

Ja da sam šeik kupio bih celu Srbiju. Srbija je ko farma na fejsbuku i jača od farme... Kupio bih Srbiju samo da mi ne bude dosadno... Malo unaprediš ekonomski modul, malo unaprediš vojni modul pa odeš na letovanje a ono se sve pokvarilo, pa jovo nanovo...

M

pre 11 godina

Aha, sad sam provalio zašto se zove ALAS ! To je navođena raketa za ribolov. Znači arapi planiraju da love ribu pa im treba sofisticirana pecaljka!

Vuja

pre 11 godina

Ko još veruje ovim prevarantima: jeftina struja i danju - ha, ha, gde je!? Onda, strateski partner za Železaru - gde je!? Ukinuta TV pretplata - a gde to!? i još puno laži ove vlade, Ma dosta je, vraćajte DS što pre.

Sloba Djakovic

pre 11 godina

I onda nas obicno iznenadi provala oblaka i "grad velicine lesnika", omlati sve voce i useve bas zato sto imamo "sofisticiranu tehnologiju raketa"? Mozda bi bilo dobro da i gradjani Srbije vide korist od tolikog znanja i tehnologije koju zelimo da prodamo drugima.

Mamut

pre 11 godina

Čipovi su u Irskoj zaista napravili ekonomsko čudo početkom 2000-ih, a onda je čudo prslo sa dolaskom recesije. Sa Irskom je uvek dobro porediti Srbiju - relativno mala zemlja, bez preterane sklonosti ljudi ka radu, izuzetno konzervativna. Ono što je naša prednost su žito i repa u Vojvodini i voće u centralnoj Srbiji.
Ukratko, dok ne prođe recesija, kupovaće se samo neophodne stvari, pa je bolje da se Vučić hvali poljoprivrednim aranžmanima koje takođe pravi, nego čipovima.

Moon

pre 11 godina

Idealna poslovna ponuda za nasu zemlju. Obrazovane ljude imamo, sad ce ih tek biti jos vise. Radnika nezaposlenih imamo jos mnogo vise. Sve sanse su na nasoj strani!

moonwalk

pre 11 godina

Na planeti ne postoji fabrika cipova u kojoj radi 1000 inzenjera. Postoje HW kompanije (njih nekoliko, mogu se nabrojati skoro na prste jedne ruke) koje rade razvoj i proizvodnju "cipova" i one, sa stotinama hiljada zaposlenih jedva da imaju par hiljada inzenjera...u celoj korporaciji. U jednoj fabrici cipova zaista moze raditi 1000 ljudi, ali od tih 1000 ni 5% (50 radnika) nece biti inzenjeri. Ostalo su "fizikalci"

crni domino

pre 11 godina

More, ne zanosi se Vucicu!
I ti verujes da mozemo da proizvodimo serijski sofisticirane vojne rakete!?
Kada budete krenuli sa serijskom proizvodnjom, ovi ce vam zahvaliti na saradnji! Bice svaka druga raketa efikasna. Nama su i protivgradne rakete pogadjale kuce (slucaj u Smederevu od pre 7 godina). Sada te rakete uvozimo od Crnogoraca.

srpski cip(s)ovi sa ukusom slanine

pre 11 godina

A sto ne pravimo Iranu i Severnoj Koreji nuklearne bojeve glave, tu su mnogo vece pare u pitanju? Ovi naucnici i inzenjeri u Vinci i onako sede besposleni ...

М. Н. Лазар

pre 11 godina

Морам и ја мало да проговорим.
Када нам је почињао суноврат, били су Емирати у причи; перфидно пљачкајући наивне грађане Дафина (под покровитељством државе и тајне полиције) је најављивала послове са Емиратима. Извоз српске и киселе и обичне воде (sic).
Сада, Вучић (под покровитељством ко зна кога) приказује фантастичну економску размјену са Емиратима (у којој ће изгледа само Србија енормно профитирати?).
Надам се, да је овим описан и затворен круг штеточинских политичара, који нас доведоше до оваквог вишеслојно пропалог друштва и државе. Са њима (по дефиницији), сигурно нема изласка из оваког безнађа.
PS: УАЕмирате и њихов народ цијеним и познајем, јер сам тамо радио и живио једну годину.

au

pre 11 godina

cekaj - odluci se vec jednom - chipovi ili rakete? ne moze i kod vas 2 stvari - kao kad je Boris nagadjao da li ce nam vise pomoci Fijat ili ako on sidje sa vlasti pa je pogodio oba...

Zoran

pre 11 godina

Ма, не могу да верујем... Овај наш први потпредседник Владе је прави "ренесансни човек", тј. човек од 1.000 заната. Ово би био комплимент да постоји било који историјски податак да су се аутентични "ренесансни људи" уопште бавили врхунском политиком.

pilula

pre 11 godina

elektroinzinjer (znaci, strucnjak za elektroniku i informacione/mikrotehnologije) u svetu trzisnih ekonomija, pa i u indiji, istocnoj evropi... prosecno zaradjuje 1200eur. u srbiji 800eur. eto iskljucivog interesa emirata! btw., potencijalni investitor nije kompanija koja se bavi izradom mikroprocesora, vec je u pitanju investicioni fond koji je video potencijalnu priliku za arbitrazu. jos samo kada bi nam pali s neba strucnjaci koji bi da rade za 50% nizu platu nego sto prima indijac, ima bog da nas pogleda!

potemkinova sela.

Novica

pre 11 godina

Ma nemojte da se zanosimo. Tek ali tek kada promenimo sistem sve će polako doći na svoje, ovako su sve to samo bajke i kratkotrajna rešenja.

Srbija-Ide-Napred

pre 11 godina

Jedino sto je u ovom trenutku bitno je cinjenica da se Srbija rapidnom brzinom izvlaci iz blata u koje su nas ugurali zuti. Velikim koracima hrlimo napred , jer Srbija vise ne moze da ceka!

vladislava 023

pre 11 godina

Ovo su ugovori koji mogu da pokrenu čitavu srpsku ekonomiju. Zbog toga ne treba niko, ko misli dobro Srbiji, da kritikuje ovo iz stranačkog ugla. Ako je nešto dobro za Srbiju, ajde svi to da podržimo, bez obiza na stranke kojima pripadamo, ili nismo uopšte članovi bilo koje stranke.

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 11 godina

Od proizvodnje čipova verujem da nema ništa. Što se tiče razvoja ALAS-a, tu verujem da nešto može da se isposluje sa UAE. Neka bude i samo ALAS, i to neće biti zanemarljivo.

Crni

pre 11 godina

Protivoklopni projektil Bumbar dometa 600 m za primenu u urbanim sredinama,mislim da je ovo oruzije mnogo jeftinije od drugih slicnih oruzija i stime je verovatno i privulko seika.

Miloje

pre 11 godina

Ovo je dokaz sta samo jedan covek moze da postigne svojom energijom, zalaganjem, upornoscu. Neka se svi ljudi u Srbiji ugledaju na Vucica, ne samo politicari vec i biznismeni. Do rezultata se dolazi samo upornoscu, hrabroscu i pravednoscu. Jer truli kompromisi i cekanje da problem neko drugi resi ni zemlji ni pojedincu nikad ne moze doneti srecu i boljitak. Zato iskoristimo priliku i podrzimo hrabrost i odlucnost Vucica jer ovakva prilika se desava samo jednom u veku, a retko i u jednoj deceniji.

Pantagruel

pre 11 godina

@Zoran Постоје неоспорни историјски подаци да су се аутентични ренесансни људи бавили политиком. Један од њих се звао Николо Макијавели.

Maxxx

pre 11 godina

Moze neko da voli ili ne voli Vucica (spadam u ove druge jer pamtim mnogo toga) ali za ovo sa UAE mu svaka cast, vesti su vrlo ohrabrujuce!
Ne znam samo kako je sa seikom stupio u kontakt i razvio takav odnos.
Kad bi se svi ti planovi realizovali gde bi nam kraj bio...

ChipDesigner

pre 11 godina

Pošto sam već 15 godina u semiconductor biznisu želim da kažem da su šanse da se u Srbiji izgradi fabrikaciona linija ravne nuli. U pitanju je jedna od tehnološki najkompleksnijih oblasti i samo nekoliko zemalja u svetu ima kapacitete da izgradi i upravlja jednom takvom fabrikom.
U Srbiji NEMA ni 1 (jedan) menadžer, stručnjak niti inženjer koji bi mogao odmah da se kvalifikuje da radi u takvoj fabrici (o 1000 je iluzorno i razmišljati).
Drugi razlog je taj što je u pitanju vrhunska tehnologija i investicije su otprilike 2-3 mlrd $ pa se uvek biraju zemlje koje su vrlo stabilne u svakom mogućem smislu (političkom, ekonomskom, vojnom, društvenom i sl) a što Srbija svakako nije.
Obrazovni sektor u Srbiji NIJE u stanju da kreira kadrove potrebne za ovakvu fabriku - pošto profesori i asistenti na ETF i sl. fakultetima verovatno su videli takve fabrike samo na slikama, eventualno možda su obišli takve fabrike kao gosti i to je to.
Prema tome koliko god razdragani amateri iz SNS i njihovi obožavaoci na netu spinovali ovakve vesti kao manje više već gotovu stvar moram da vas razočaram, veća je šansa da će sonda Curiosity na Marsu naći inteligentan oblik života nego da se Srbija stavi na listu zemalja proizvodjača čipova.

ING

pre 11 godina

Proizvodnja čipova u Srbiji? Lepo zvuči gospodine Vučiću, ali s kojim kadrovima? Odakle Srbiji stručnjaci takve vrste? Stručnjaci takve vrste se ne stvaraju preko noći, potrebne su godine mukotrpnog učenja da bi se stvorio takav kadar. Čobani gospodine Vučiću ne prave čipove! Sa kadrovima koji izlaze iz srpskih škola je nemoguće raditi takve stvari. Ako imate zakonsku odredbu po kojoj deca u osnovnim i srednjim školama da bi dobila prelznu ocenu, mogu da prepoznaju gradivo, a ne da usvoje minimalna propisana znanja, ako imate fakultete na kojima predaje trećerazredni kadar, ljudi koji su doktorske diplome stekli prepisivanjem tuđih radova ili mlaćenjem prazne slame, onda je iluzorno očekivati da se tako nešto može raditi u Srbiji. Ne kažem da nema sposobnih ljudi, ima ih, ali gde će naučiti da rade takve stvari? Tako nešto mogu da nauče samo na zapadu, a to je proces koji traje. S druge strane mnogi koji budu otišli, naročito mlađi ljudi, neće se vratiti, jer onaj ko je sposoban i stručan, više ne želi ovde ni da živi, a kamoli da radi. Bez temeljne reforme školstva, koja podrazumeva i otpuštanja džabalebaroša i parazita, neznalica i lažnih stručnjaka iz škola i sa fakultata, nema govora o proizvodnji čipova. Koliko vidim, niko iz vlasti nema nameru da sprovede reformu školstva, jer je to proces koji traje, a i podrazumeva zameranje velikom broju ljudi, a na to niko od vas nije spreman, jer takvi predstavljaju značajno biračko telo, a ovde je vlast uvek bila važnija od svega!

T.

pre 11 godina

Bilo bi super kada bi se kod nas pravili cipovi, ali plasim se da kod nas nema dovoljno ljudi koji se bave projektovanjem a uposte nema ljudi koji se bave tehnologijom proizvodnje. Nisam siguran da bi bilo moguce samo lokalnom radnom snagom napraviti takvu fabriku. Prvu takvu fabriku ovde ce biti jako tesko pokrenuti.

Duca7

pre 11 godina

Raduje me što je uspostavljena saradnja sa Emiratima i to već na prvom koraku veoma uspešno. Vrlo brzo otpočinje čvrsta saradnja u oblasti odbrambene industrije. Pospešiće se proizvodnja u namenskoj industriji i samim tim će se zaposliti veliki broj ljudi.

Smehotres

pre 11 godina

"Oni imaju najmoderniju armiju, ono što nema ni američka vojska". Da li je on to hteo da ispadne duhovit? Kolko god mi mrzeli Amere, ipak se zna "ko vozi traktor a ko otvara kapiju".

zoki

pre 11 godina

Samo da obavestim neverne tome da je Ei nis proizvodio poluprovodnike pa i cipove. I nastavite vi svi da pljujute svoju zemlju, nemojte slucajno da preduzmete nesto, ili pomognete nekom ko pokusava da nam bude bolje. I nije meni birno iz koje je stranke neko, jer logicno bi bilo da sve politicke stranke kao i svi gradjani zele i rade na boljitku za svoju zemlju i sebe.
Ali dzaba, losi smo ljudi, zloba, zavist i poltronstvo ce preovladati.

britanac, pridji k shtandu !

pre 11 godina

"Kada je došao šeik Mohamed, svi Kinezi i Britanci su se okupili i pitali šta je video na štandu Srbije"

A sto, jel' Kinezima i Britancima bio zabranjen pristup nasem standu?

vruch vazduh

pre 11 godina

Sta u Srbiji treba jos da se desi da bi ljudi otvorili oci? Prvo je bio Zajam, pa Jezda i Dafina, pa Mercedesi i Fijati a sad Emirati evo nam donose zlato. Pa zar ne vidite da vam Vucic opet prodaje vruc vazduh?

Relja Soldat

pre 11 godina

Sve deluje pomalo neozbiljno. Ovo sa cipovima je smesno. Ko se bar malo razume u te stvari svestan je da ovde nema govora o nekom ozbiljnom poslu. Nemamo znanje niti bilo sta drugo. Mozda bi ovde mogli stampati oznake na cipove po porudzbini, pakovati i nista vise. Sto se tice oruzja, tu postoje dve problematicne stvari: realna mogucnost plasmana tog oruzja zbog pre svega objektivno nedokazanih bilo kakvih performansi, druga je zar mozemo ocekivati da ce neka bogata americka satelit drzava drzava kupovati iz Srbije neko bar formalno polu haj tek naoruzanje? To je ipak rezervisano za americke firme zato sto su u pitanju unosni poslovi sa veoma velikom zaradom. U svakom slucaju, pozdravljam namere i zelim uspeh, ali mislim da bi se trebali bazirati na nesto sto odgovara nasim mogucnostima i okolnostima.

Dragan

pre 11 godina

Strašno je koliko ima neinformisanih skeptika koji misle da su pametni. Još pre sedam godina su žene sa osnovnom školom u selu kod Arilja sklapale kompjuterske memorije, grafičke kartice i USB prenosne memorije. Nije komplikovano praviti čipove ako neko uloži u fabriku i mašine, sve se svodi na štancovanje. Komplikovano je razvijati novi čip, a o tome se ovde ne govori, govori se o fabrici koja štancuje već projektovane čipove. Slično kao i za Fijat, ne dizajnira se u Srbiji novi auto već se štancuje model koji je prethodno projektovan u Italiji. Ne razumem ljude koji su protiv razvoja industrije visokih tehnologija u Srbiji samo zato što inicijativa za to dolazi od političkih protivnika. Valjda ste protivnici oko toga ko će bolje i više da učini za razvoj Srbije, pa ćete da nađete još bolje tehnologije i investitore od ovih koje su našle sadašnje vlasti, a ne da se nadate da će sve da propadne...

Oddball

pre 11 godina

Samo cip(s) Srbina spasava!

Jos ako ih ovako kvalifikovani, radni, vredni i pametni budemo uvaljivali na kilo, gde nam je kraj! Koreja, Tajvan pa i Kina nek' se pripaze!

Mile

pre 11 godina

Sa sirovinom za čipove neće biti problema, obzirom da će se širenjem korita Morave za kanal Beograd-Predejane-Solun iskopati velika kolicina peska, tj. silicijuma.

Ni sa raketnom tehnologijom nece biti problema, osim sto ce arapski partneri obezbediti poligone za testiranje u pustinji.

Naime, obzirom na veličinu naše zemlje, i Kaćuše sa manjim dometom mogu greškom da odlete preko granice.

neplivač

pre 11 godina

Ovo nije bila neka turistička poseta, kako kažu neki simpatizeri DS-a, i ovo nisu neki nebitni ugovori koje Vučić potpisuje. Ovo su ugovori koji mogu da pokrenu čitavu srpsku ekonomiju. Zbog toga ne treba niko, ko misli dobro Srbiji, da kritikuje ovo iz stranačkog ugla. Ako je nešto dobro za Srbiju, ajde svi to da podržimo, bez obiza na stranke kojima pripadamo, ili nismo uopšte članovi bilo koje stranke.

Pametnjaković

pre 11 godina

Plašim se da mi nemamo sposobne inženjere, pa čak sumnjam da uopšte imamo inženjere, ali sigurno imamo ®Naše Inženjere Svetskog Kalibra Kojima Ceo Sve Zavidi Na Podvizima™ isto kao što imamo ®Naše Doktore Svetskog Kalibra™ koji su toliko super da šalju ljude u inostranstvo da se leče, u Tursku, na primer.

nexus

pre 11 godina

Zaista ne zelim da ovo shatite kao zajedljiv kometar, radujem se svakom napretku zemlje ali: mi NEMAMO strucnjake koji ce radidi u fabrici cipova. Zavrsio sam elektrotehniku i bio dobar student, i tvrdim da ukoliko ta fabrika bude zahtevala inzenjersko znanje (projektovanje novi konkurentnih cipova) mi se necemo u tome snaci. Veleki broj nasih studenata posle faxa ne zna ni sve merne jedinice a kamoli nesto slozenije.

Vidoviti

pre 11 godina

Znam zašto će posao sa raketama i čipovima uspeti.
Javilo mi se da Emiratima svaki dan treba oko 17.000 raketa, a u svakoj raketi ugrađeno oko 17.000 čipova.

Lala Tamiski

pre 11 godina

Velike zelje, male mogucnosti. Preporucio bih nasim politicarima da se prvo sa Emiratima dogovore o preferencijalnoj ceni u kupovini nafte. Ako zele da nam pomognu to bi bila pomoc. Mada ne vidim razlog zasto bi? Da im se ponude neki nasi propali hoteli za njihove gradjane zeljnih reka, mineralne prirodne vode i zelenih planina. Da nekoj nasoj firmi daju licencu za rad u svojoj naftnoj industriji. Da kupuju od namenske industrije ono sto vec proizvodimo. Da otvore neku svoju banku u Srbiji i kreditiraju proizvodnju bilo poljoprivrede ili industrije ili nekog proizvoda koji bi oni uvozili. Itd, itd. To je realno, da ce nesto uspeti da donese profit i korist za Srbiju. "Kamioni, Avioni, Brodovi" su morske ideje koje 99% propadaju.

Sinko

pre 11 godina

@I onda nas obicno iznenadi provala oblaka i "grad velicine lesnika", omlati sve voce i useve bas zato sto imamo "sofisticiranu tehnologiju raketa"?

Dosta vise ovog 'bedacenja'. Protiv-raketna zastita ne radi jer rakete kostaju a drzava ih ne placa, ako i kupi, kupi trecinu potrebnog broja, plati ih sa godinu dana zakasnjenja tako da je cudo da za te pare uopste i dobije nesto sto je u stanju da leti. U mnogim zemljma zastite od grada i nema, vec stetu placa osiguranje. Koliko nasih seljka znate da placa isto? Vojna industrija ima tradiciju i u stanju je da za pola para proizvede potrebna sredstva, ali nije u stanju da iz nicega napravi nesto.

zmitjkoe

pre 11 godina

Vučić: Čipovi će spasiti Srbiju

Na srpskom se cipovi zovu zetoni. Cujem da su pale akcije Intela. I porasle akcije Vucica, cija popularnost ovih dana dostize citavih 41%. Beat that.

PikaPika

pre 11 godina

Nista ne razumem. Odakle se stvorio ovaj covek, kako je tako prisan sa nasima, sta se tu desava, zasto bas ovde ulaze...ali priznajem imam malo leptirice nade u stomaku kada procitam vesti sa seikom. Voleo bih da je sve istina. Da ispadne na kraju kao FIAT. Da navodnimo, da nesto kompleksno proizvodimo, da budemo polako onakvi kakve sam nas zamisljao kao ljude, a ne beda i zaostali tehnoloski.

Princ

pre 11 godina

Ako je neko imao sta protiv Vucica sada mislim da je promenio svoje misljenje jer je covek dokazao da je sposoban da uvede red i disciplinu u zemlji ali i covek koji ce potpuno preporoditi Srbiju.Ovakav ugovor ni jedna vlada do sada u zadnjih 20 godina nije potpisala i to je jedna cinjenica koja govori sama za sebe.Ukoliko neko pokusava da minimizira i kritikuje rad i delo Vucica,prvo neka izadje na ulicu i upita prolaznike sta misle o ovom ugovoru i ovom poslu koji ce obezbediti veliki broj radnih mesta kao i veliku zaradu Srbiji.

Duca7

pre 11 godina

Raduje me što je uspostavljena saradnja sa Emiratima i to već na prvom koraku veoma uspešno. Vrlo brzo otpočinje čvrsta saradnja u oblasti odbrambene industrije. Pospešiće se proizvodnja u namenskoj industriji i samim tim će se zaposliti veliki broj ljudi.

vesna mitrović

pre 11 godina

Stvarno me iznenađuje ova negativna energija koja dolazi iz DS. Nije na vlasti Milošević koji nas je posvađao sa celim svetom i navukao na nas čak i sankcije UN. Napredujemo kao zemlja u integracijama i saradnji sa međunarodnom zajednicom dok opozicija izbacuje iz svojih redova aktuelnog predsednika GS UN, i pritom kritikuju čak i sklapanje poslovnih sporazuma sa najuglednijim svetskim investitorima. Šta se ovde zaista dešava, pitam se?

patriot

pre 11 godina

normalno je da svako ima svoje mišljenje o Vučiću,Tadiću,Dačiću itd. Ali mi nije jasno,što se za svaki potez A.V,koji se očigledno trudi i nastoji da nešto učini za ovu zemlju,odma osudjuje i unapred podištava.

vukasin

pre 11 godina

Mene nekako plasi to sa oruzijem. Pre par meseci je bila prica da radimo oruzije za Rusiju, sad za Emirate.. Nadam se da gresim ali ne verujem da bi se recimo amerima svidela ideja da srbi rade oruzije:-)

Zuzule

pre 11 godina

A cipove ce da prave clanovi naprednjaka, ima to da bude pravi bum na trzistu.Tesko nama , nikad gora vlast, em narod u bedi, em mu mazu oci.

x

pre 11 godina

Najjaci su komentari demokrata koji pljuju po ovome i jos uvek nas ubedjuju da su oni ok..oladite bre vise!
Ja cu postovati ovu vladu i da im jedini izvoz bude izvoz cackalica...jer demokrate nisu ni cackalicu izvezli iz srbije...sagradili most na adi i 10 kilometara puta...za 10 godina...toliko ste mocni!
Strpljenja sa ovom vladom,dati im vremena....nije lako iscupati se sa dna.

KOSTA

pre 11 godina

Nisam maliciozan, možda malo neobavešten pa bih voleo da se sadašnja opozicija oglasi i da nam da svoje mišljenje i zamerke na ovu vest.

Carinik

pre 11 godina

Nema nama spasa. Pa Srbija nije sposobna ni sibice da napravi a kamoli nesto drugo. Sve ali ama bas sve zivo uvozimo. Uvozi se i secer i mleko i brasno... i sve to neproverenog kvaliteta i porekla pa se lepo u nasim "fabrikama" prepakuje i eto "domaceg" proizvoda. U zadnje vreme se pojedini veliki "domaci" proizvodjaci cak i ne trude da na deklaraciji napisu gde se,sta i ko proizvodi, samo stav logo i sastav i to je to.

raja

pre 11 godina

@milan
Sto se tice proizvodnje cipova, to je vrlo realna opcija, jer jedan od najvecih svetskih proizvodjaca ( necu reci ime) je u vlasnistvu investicionih fondova UAE. Trenutno imaju 3 fabrike u svetu, Srbija bi im bila najjeftinija lokacija. Ja radim vec 10 godina u toj grani u inostranstvu i vrlo dobro znam tehnologiju i taj biznis. Ima dosta srpskih strucnjaka koji radi u toj industriji i verujem da bi se jedan deo vratio sto bi bilo vrlo znacajno dobiti gotove strucnjake. Za ono za sta ne bi imali svoje ljude pozvali bi strance jer se to tako svugde radi. Verujem da bi i menadzment bio sastavljen od stranaca. Ali vecinu radne snage cinili bi domaci. Intel i AMD nisu jedini proizvodjaci cipova, ima daleko uspesnijih firmi. Primena cipova je u raznim oblastima za razlicite nivoe snage potrosaca tako da bi ova firma nasla svoje mesto na trzistu. Otvaranje ovakvefirme kod nas povuklo bi za sobom lavinu drugih ulaganja. Ulaganja oko ovakve firme u srbiji ne bi bila ispod 2 milijarde Evra. Briga me ko je na vlasti u Srbiji, ako uspe da ostvari ovakve projekte i moja bezgranicna podrska Vladi RS.

e_brzic

pre 11 godina

A ima li ova nama sada prijateljska zemlja ugovor o nenapadanju, ajd sto sa nama nije toliko ni bitno ali bitnije je da recimo ne salju vojnu pomoc Albancima ili opremaju NATO neprijatelje. Posle ce opet djavo kriv kad nam budu zujali americki avioni ne daj boze

sinko

pre 11 godina

@Nemojmo se zanositi ; prosto radi se samo o "usluzi" koja ce biti ucinjena Srbiji u zamenu za ko zna sta

Nema tu nikave tajne, pesak se ne jede i plodna zamlje je osnovni dugorocni cilj Emirata. Nazalost, nas ima malo i imamo je viska, tako da to nije losa trampa pod uslovom da i mi dobijemo nesto dugorocno, a ne da se pare spiskaju na penzije i Potemkinova sela. Nadam se najboljem, nada poslednja umire, ako nista drugo arapi su sigurno posteniji od zapadnjaka.

Meda

pre 11 godina

Vidim da su svi iznenadjeni sto Vucic zaista i potpisuje ugovor sa UAE.Ocigledno da Vucic ne prica prazne price i da radi vise nego bilo koji politicar do sada.Razmislite samo malo pre nego sto napisete komentar,ovo je ugovor koji potpisuje jedan ministar zamislite kada bi svi ministri potpisali samo po jedan ovakav ugovor.To je sasvim dovoljno da Srbija i zaista krene pravim putem i dovoljno da Srbija izadje iz krize.To sto sam napomenuo "samo po jedan takav ugovor" je moja namera da se pokaze razlika izmedju ove vlade i ranije sa DS-om na celu koja za 12 godina ni jedan jedini ugovor nije potpisala a hvalila se svakakvim podrskama i svakakvim zaslugama.

Aleksandar

pre 11 godina

Zbilja treba biti posebno los covek, pa kritikovati sve dobro sto uradi neko sa kim se ne slazete politicki. Ja cu ipak da cestitam G-dinu Vucicu na obavljenom poslu. Svaka cast imenjace, a ovi sto samo kritikuju a za tolike godine nisu skoro nista uradili, neka i oni nesto nauce..

Tiemie

pre 11 godina

Ovo potpisivanje međudržavnog sporazuma je veoma koristan potez koji će definisati saradnju Srbije i UAE kako politički, tako i ekonomski. Otvorile su se velike šanse za razvoj i unapređenje naše uništene privrede. Odličan potez Aleksandra Vučića koji će dovesti velike investitore.

Deda/Gago

pre 11 godina

Gospodin Vucic i gospodin Nikolic upropastili su projekat "PEGAZ 301"
pa sad pokusavaju da se vade sa cipovima i raketama. Tih sa bubnjevima
najavljenih 200 miliona evra je manje od 30 evra po glavi stanovnika, a
u potpunoj tisini smo zaduzeni za novih milijardu ipo. Sitnica.

Zoran

pre 11 godina

@Pantagruel
Макијавели, наравно. Само, када сам написао "аутентични ренесансни човек" ја сам мислио на човека усмереног на овоземаљске вредности, на делање, на занатлије, уметнике.
Заниљиво би било знати да ли је и Макијавелијев начин, бавећи се тим "занатом", био да по градовима и селима шаље, рецимо, добошаре, да најављују издавање нових књига, хапшења...

023

pre 11 godina

Ovo nije samo ulaganje u poljoprivredu već i u vojnu industriju. Svaki investitor je bitan, ali ovako veliki investitor će sigurno doneti mnogo novih radnih mesta. Neki nisu verovali ,kada je Vučić u kampanji pričao o investicijama i novim radnim mestima, ali je Vučić pokazao da je čovek kome se može verovati. To su u njemu videli i ovi investitori i evo nove nade za Srbiju će Srbija konačno početi da razvija svoju uništenu ekonomiju.

Valja Niš

pre 11 godina

Ništa od ovoga posla ne bi bilo da u Srbiji konačno nije počelo da se iskreno radi na suzbijanju korupcije i kriminala. Sve kreće od stvaranja uređene države u kojoj je zakon iznad svih, i u kojoj nema nedodirljivih, jer strani investitori neće da ulažu u zemlju u kojoj će biti reketirani, kao u vreme vladavine DS-a.

Loptica skocica

pre 11 godina

Najjaci su komentari demokrata koji pljuju po ovome i jos uvek nas ubedjuju da su oni ok..oladite bre vise!Ja cu postovati ovu vladu i da im jedini izvoz bude izvoz cackalica...jer demokrate nisu ni cackalicu izvezli iz srbije...sagradili most na adi i 10 kilometara puta...za 10 godina...toliko ste mocni!Strpljenja sa ovom vladom,dati im vremena....nije lako iscupati se sa dna.
(x, 18. februar 2013 09:30)

Ma jok, jos su zesci komentari sns-ovaca koji vec uzivaju blagodeti cipova.

Dragoslav.

pre 11 godina

Najvaznije je zaposljavanje ljudi kroz razne projekte i ekonomsko jacanje zemlje.
Onima koji lose vide u potpisivanju ugovora kao da nije stalo do naseg napretka i zaposljavanja armije nezaposlenih

Hocemo fabrike čipova u Nišu i Užicu

pre 11 godina

Fabrika cipova treba da bude u Nisu.
Krajnje je vreme da se ozivi elektronska industrija u Nisu, posle ovoliko mrcvarenja od strane "demokratskih" vlasti.
Grad koji ima Elektronski fakultet i strucni kadar, treba konacno pokrenuti i oziveti nekadasnji gigant.
Gospodine Vucicu podignite konacno Nis na noge, pokazite da mozete.
Podignite takvu fabriku cipova i u Uzicu, mnogo je to bolje resenje nego rudnik nikla.
Pokazite da SNS moze da uradi nesto istinski dobro za Srbiju. Pokazite to u Nisu i Uzicu, za koje prethodna vlast Demokratske stranke decenijama nije uradila nista.
Uradite to, Srbija ce vam biti zahvalna.

SunReiser

pre 11 godina

"Znaci Srbija ce konkuristai azijskim proizvodjacima cipova tj. Intelu i AMD-u i to za par meseci, kome ti Vucicu takve bajke pricas.
(milan, 17. februar 2013 22:27)"

Sedi dva, Intel i AMD su Americke kompanije.

IT

pre 11 godina

@zoki,

Ali to je bilo pre trideset godina i bila bivsa SFRJ.Pravile su se i katodne cevi za Philips, rendgen aparati, Ei-Bull racunari. I zasto se danas niko ne hvata da to isto radi.Zato sto je jeftinija radna snaga u Kini na Tajvanu. Mnogo smo umislili da smo mi bogom dani

Analiticar

pre 11 godina

Analizom komentara vidi se da je jedan pisac gotovo svih koji velicaju Vucica i SNS. Samo menja ime.Ocigledno je da mu je dosadno u zivotu. Mladi "strucnjak i buduca nada" SNS-a

Vladan

pre 11 godina

Trenutno jedini spas za privredu Srbije je obracun sa tajkunima i raskidanje monopolskih lanaca kojima su oni okovali Srbiju! Oni su blokirali posao desetinama hiljada malih i srednjih firmi koje se ubrzano gase.
Sada je brzina gasenja malih i srednjih preduzeca i povecanje broja nezaposlenih tolika, da taman da investitori cekaju u redu na Horgosu i Kelebiji da udju u Srbiju ne bi mogli otvaranjem novih radnih mesta znacajno da umanje porast nezaposlenosti i ekonomski slom koji nas ceka!!

Znaci, nove fabrike i poslovi su super, ali sve to moze doneti boljitak tek za koju godinu. Mi tog VREMENA NEMAMO! Koliko za koji mesec nas ceka kolaps privrede!! Samo momentalni udar na tajkune i trenutna deblokada postojece privrede moze omoguciti privredi da zivne i omoguci prezivljavanje do dolaska boljih vremena sa stranim investicijama!!

Znaci, Srbija ima uznapredovali kancer, tu pomoci lekovima nema, mora hitna operacija vadjenja kancera, a onda lekovi za oporavak - hajde i da dodam TAJKUNI=KANCER, LEKOVI=STRANE INVESTICIJE!!

pravnica

pre 11 godina

Dolaze bolji dani za Srbiju, sklopljeni sporazumi veoma ce uticati na ekonomsko stanje, a privredni razvoj ce se zahvaljujuci ovj saradnji uzdici na zavidan nivo.

ratko

pre 11 godina

Treba razviti čip koji će automatski da odbija štancovane komentare mladih radikala...
Šalu na stranu, ovo postaje preterano, kako se zaštititi od stotina iskorpiranih poruka na svim mogućim portalima? Zar to nije protiv zakonito na neki način? Ne mogu se ni čitati komentari više zbog gomile propagande...

Nenad

pre 11 godina

Ako krene, dobro je. Nadajmo se najboljem. Ja cu rado da radim u toj fabrici kao fizikalac za platu od 800 eura. Za ove pljuvace, sugerisem da se obavestite ko je seik Al Najhjan i koji je njegov znacaj i uticaj, cak i na zapadu. Recimo da nas zbog njega malo blagonaklonije pogledaju. Takodje se obavestite sta je "Mubadala" koja poseduje orgoman deo svetskog informatickog kolaca, tako i GE, a cak i AMD. A nama bi bila dovoljna i jedna mala mala fabrika.

Borjan SM

pre 11 godina

Šta bi neke zemlje dale da one sklope ovakav ugovor sa ovakvim jednim investitorom? Međutim, ovaj investitor nikada ne bi ulagao u Srbiju da ona nije odlučno počela da se bori protiv korupcije i kriminala. Privlačenje stranih investicija ide uporedo sa borbom protiv korupcije i kriminala. Ne znači Srbiji ništa borba protiv korupcije i kriminala, ako je ne prati i privlačenje stranih investicija, a samim tim i jačanje ekonomije. Međutim, sve kreće od stvaranja uređene države u kojoj je zakon iznad svih, i u kojoj nema nedodirljivih, jer strani investitori neće da ulažu u zemlju u kojoj vlada zakon jačeg, i u kojoj će biti reketirani, kakva je Srbija bila u vreme vladavine Borisa Tadića i DS-a.

Teo

pre 11 godina

Ako stvarno dobijemo posao sa čipovima, ako se otvori fabrika u Srbiji, biće to veliki Vučićev uspeh. Uposliće se mnogo visokoobrazovanih mladih stručnjaka, pojaviće se manjak kadrova - prvi put posle više od 30 godina. Možda ćemo neke stručnjake vratiti iz sveta. To ni jednoj vladi nije uspelo. Do sada smo izvozili pamet.

Xyz

pre 11 godina

Zelim da verujem da ce sve ici po najboljem mogucem scenariju ali mnogo mi ovo mirise na "drugi cilj" !
Mozda zato sto se nagledah i naslusah ovih prica sa biznisom sa uae ! Nista ne rade tek tako iz puke potrebe - u pozadini postoji jos serija elemenata koji treba da se zakljuce. Zasto bi bas Srbiju izabrali - zbog kvaliteta ? Nemojmo se zanositi ; prosto radi se samo o "usluzi" koja ce biti ucinjena Srbiji u zamenu za ko zna sta a ne bi bilo lose da se maksimalno ukljuce pored politicara, ekonomista,diplomata i kulturni medijatori !

zemlja-vazduh

pre 11 godina

u bivšoj jugoslaviji vojna industrija donosila je mnogo novca i uglavnom smo trgovali sa zemljama bliskog iistoka i afrike,ne znam zašto su vam komentari tako skeptični i maliciozni.ako bude sve realizovano kao što se pominje biće to injekcija za privredu i vojnu industriju.

Tiduarikimika

pre 11 godina

Konačno prave, velike investicije, koje će značajno uticati na razvoj cele Srbije. Unapređenje dobrih odnosa sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i proširenje saradnje dveju zemalja u oblasti odbrane, od je zajedničkog interesa.

Ivan

pre 11 godina

Ako uspe sve pohvale, ako ne ništa novo.

Takođe bi zamolio DS i SNS dronove da se ne prepucavaju, gospoda iz DS-a su se pokazala u poslednjih 10 godina tako da bolje da ćute.

Dok ne vidim fabriku sve je samo priča.

Djordje

pre 11 godina

Super posao - a najbolje je sto rakete bas i ne moraju da rade 100% precizno, jer ih verovatno nikad nece upotrebiti. Dakle - ima mesta i za fuseraj.

APSOLVENT MAŠINSTVA

pre 11 godina

Ovo je šansa i za našu vojnu industriju, za poljoprivredu i energetiku, pošto se spominju ulaganja u hidroelektranu Đerdap, a posebno je bitno za visoko obrazovane inženjere koji bi u ovoj fabrici čipova mogli naći zasposlenje. Zamislite da 1000 inženjera se zaposli u toj fabrici, to bi stvarno bio jedan veliki vetar u leđa srpske ekonomije. Ovo bi bio dobar početak zaustavljanja tzv. "odliva mozgova", jer mladi obrazovani kadrovi nisu mogli u Srbiji da nađu zaposlenje, pa su odlazili u inostranstvo, odakle se uglavnom više nisu ni vraćali, pa se mi čudimo zašto nas je u Srbiji sve manje.

Stefan

pre 11 godina

Razumem da smo svi izgubili nadu u bolje sutra. Al' zasto pljujemo sve sto mozda kad-tad moze da se ostvari, nama ovo ni iz dzepa ni u dzep. Ako se desi super, ako ne, pa navikli smo, Boze moj. Jos jedan poraz u nizu i idemo dalje.

Graje

pre 11 godina

Drago mi je da Aleksandar Vučić potpisao sporazume sa Šeikom i da će Ujedinjeni Arapski Emirati investirati u Srbiju. Zahvaljujući Aleksandru Vučiću Srbija će biti modernizovana država. Krušik, Teleoptik i Utva će obnoviti svoja tehnološka postrojenja. Verujem da će se stanje u našoj državi zaista promeniti na bolje.Srbija mora da smanji stopu nezaposlenosti, verujem da bi trebalo što pre da se stanje u našoj državi promeni na bolje.

Graje

pre 11 godina

Zhavaljujući Aleksandru Vučiću i njegovim prijateljskim odnosima sa Šeikom Srbija će biti modernizovana država.Srbija razvojem namenske industrije može potpuno da ekonomski ojača. Napokon je došao red na Srbiju da se razvija. Izrada čipova za visokosofisticirane raketne sisteme je spas za našu državu. Nova tehnološka ulaganja Krušik, Utvu i Teleoptik smanjiće stopu nezaposlenosti a ojačati ekonomiju naše države.

SladjaRa

pre 11 godina

Ocekujm da cemo se a ovim potezom nove vlade, relativno brzo vratiti na nivo privrede koji smo imali za vreme Tita kada je nasa privreda bila u vrhuncu!

marko

pre 11 godina

@Milan
To sto ti spominjes AMD i INTEL su procesori a ako mislis da chipova ima samo u tvom kompjuteru onda se grdno varas. U ovu zemlju svaki euro je dobrodosao ako ce se time podstaci zaposlenost.

mika015

pre 11 godina

lepa vest i veoma dobro obavljen posao ministra Vucica,prijateljstvo izmedju dva naroda,obostrana korist pogotovo za nas u Srbiji svako radno mesto je dragoceno

Stane

pre 11 godina

Saradnja sa Emiratima je pravi potez. Srbija ide na bolje, za par godina bicemo istinski jaka ekonomska zemlja, nalik Azerima, Turcima, Brazilu itd.

Inzenjer u penziji

pre 11 godina

@Sinko

Ima jos jedna zastita.Protivgradne mreze.Prodji Italijom i videces vinograde i plantaze vocaka sa protiv gradnim mrezama.Ali nas seljak nece da ulozi zute banke

Sto se tice cipova.Sve se bjim da cemo da postanemo svetska velesila ida istisnemo Kinu, Tajvan,Indiju.Zasto se drzava ne angazuje na zapocetom projektu tehnoloski park u Indjiji.Zato sto je tamo Goran Jesic, zato sto treba sakupiti jeftine politicke poene, zato sto neko sutra treba da se slika. Drugo da li ce nasi svrseni studenti ETF da sede u Srbiji i da rade za 500-1000 evra kada odmah imaju posao i odlicne plate u inostranstvu. Odu na frankfurtski CEBIT popune aplikaciju i za mesec dana dobiju poziv

gangula

pre 11 godina

Lepe vesti konacno i realno postoji mogucnost realizacije ovih zamisli, moze da misli ko sta hoce ali UAE je ozbiljna zemlja koja ima novac ogroman i njima se svi ulaguju da budu partneri u nekom poslu a posebno u naoruzanju jer je trgovina oruzijem jako profitabilna ...Po svemu sudeci bice jos dobrih vesti od strane prestavnika UAE siguran sam. Cestitke Vucicu na ovakvim lepim vestima ....

dare

pre 11 godina

Mene najvise raduje sto ce biti zaposleno dosta radnika sad dal ce cipovi biti pravljeni za samsung nokiu ili vojne svrhe manje je bitno,bitno je da se micemo sa mrtve tacke i da narod ima neke koristi od svega ovoga,dobro je sto se vracamo na daleki istok tamo su pare.

fatamorgana

pre 11 godina

Otvaranjem fabrike za proivodnju cipova, Srbiji bi dala znacaj u regionu i stratesku poziciju u regionu.Takva fabrika bi pospesila ekonomiju Srbije neminovno i dala postreh u razvijanju drugih ekonomskih grana...

DraganSm

pre 11 godina

Nekada je Jugoslavija proizvodila naoruzanja, drago mi sto sada Srbija kao mala drzava ima priliku da pokaze sta ume i koliko je sposobna. Sa ovim ce biti sve vise novih radnih mesta, to nam je sada najneophodnije, Vucic nije zaboravio svoja obecanja.

Xyz

pre 11 godina

Voleo bi zbog ovih pesimista da sve ovo uspe pa da vidimo sta ce da zacrne posle...
(nikola, 18. februar 2013 09:59)
-----------------------------------------------
Preferiram da svi mi koji ne verujemo pogresimo i posle javno i priznamo nego da vlada ( koja god da je) pogresi !!! Ne mislim da vlada sprema neku salu i zaradjuje na vremenu vec da su malo vise naivni za vreme i mesto u kome se nalaze! Pojedini poslovi su samo za ajkule a nasa vlada to nije , da ne pricam pak o seriji bazicnih uslova koji su dole navedeni od mnogo strucnijih ljudi.

Brana

pre 11 godina

Ja stvarno ne razumem ovoliki pesimizam, da li je to samo zbog toga što je inicijator svega što se pokrenulo u ovoj zemlji bio Aleksandar Vučić. Hajde malo da ljude posmatramo kroz njihov rad bez obzira na političku pripadnost.

Oružar

pre 11 godina

Ne znam zašto neki podcenjuju domaću vojnu industriju,kad imamo i tradiciju u proizvodnji naoružanja,imali smo ranije i zapažene reziltate u oblasti ove industrije,pa zašto sad ne bi uz određena ulaganja oživeli vojnu industriju,kad i onako godinama nije bilo sredstava,ani interesovanja državnog rukovodstva za to,sve do sad.

Bane

pre 11 godina

Može Srbija da proizvodi svašata, i čipove i hranu i rakete. Ovo je veoma značaj ugovor, ulaznica za mnoge druge poslove. Verujem da će Vučić pronaći još nekog ovakvog partnera, Srbiji su investicije neophodne.

PROKIĆ

pre 11 godina

Ovim ugovrima se naša zemlja konačno otvorila za srane investicije, mnoge druge zemlje će nakon potpisivanja ovih ugovora krenuti da ulaže u našu zemlju, jer se vratilo poverenje u sigurnost ulaganja kod nas.

pobednik-na-lokalu

pre 11 godina

@ChipDesigner / ING - Svaka cast za komentare, mislim da ste oboje zatvorili diskusiju za "razdraganim amaterima" :)

zoran

pre 11 godina

srbiju treba da spasi depolitizacija, jaka privreda, traktori koji obradjuju zemlju, fabrike koje rade i jos mnogo sto sta! nemoze cela srbija da zivi od par stotina radnika koji proizvode tamo neke cipove!

odlicno

pre 11 godina

Dobro bi bilo da otvore tu fabriku za cipove.Tu ce biti posla za inzinjere i mnoge druge...Treba samo da se otvaraju radna mesta i narod da se zaposljava.Jedino tako mozemo se pomeriti sa nule...Takvih fabrika ima u mnogim svetskim metropolama i odlicno rade...

milan

pre 11 godina

Tehnologija proizvodnje cipova je tako medernizovana da ce za to biti malo radne snage potrebno a da ne govorimo o tome da konkurisati dalekom istoku gde se uglavnom danas svi cipovi proizvode nije dobro za dobre plate i dugorocan i siguran uspeh.

Zare

pre 11 godina

Drago mi je da je Vlada otvrila put Srbije ka istoku, taj deo sveta do sada niko nije ukljucivao u svoje strategije. Nadam se pozitivnom ishodu.

IceNick

pre 11 godina

Sve je ovo lepo, savršeno upakovano, pominju se velike cifre - još veće u perspektivi - tako da slep bi bio da ne primetim trud zalaganje i što je naj važnije rezultat. Sve pohvale za projekat! Mada me malo zabrinjava što mi je teško da izoštrim 'širu sliku' i što se više udaljavam od platna slika se muti :( Brine me ono što se valja iza brda.

Bilja

pre 11 godina

Naj bitnije od svega ostalog je da ce ljudi da se zaposle da rade uz tu fabriku cipova mora doci i logistika u obliku koperanata tako da ce se to prosiriti i jos vise ljudi ce dobiti posao samo treba nastaviti sa ovakvim radom danas arapi sutra Englezi,Amerikanci,Nemci i svi otali.

mali-buda

pre 11 godina

Nadam se da ce ovakvih naslova u novinama biti vise u skorijoj buducnosti i da ce ekonomija Srbje krenuti uzlaznom putanjom...

Ja

pre 11 godina

Dobro je da se neko setio da i na Istoku ima razvijenih zemalja, koje mogu da nam pomognu da izadjemo iz krize, a ne samo da trcimo za Zapadom.

Bilic

pre 11 godina

Dobro da se krenulo sa mrtve tacke.Ako da rezultat bice dobro za sve gradjane. Ali se plasim sta ce u tom slucaju neverne Tome da kazu.

Miroslav D.

pre 11 godina

Videli stranci da se u nasoj drzavi ozbiljno radi na suzbijanju korupcije i kriminala pa resili da ulazu u nasu zemlju, time se naravno poboljsava ekonomija u nasoj zemlji a i stvaraju se uslovi za bolji zivot nasih gradjana.

Boba Bobica

pre 11 godina

Znacilo bi nam veoma mnogo. Nadam se samo ,a i procitala sam da se IT strucnjaci jave u ministarstvo za dijasporu i prijave. Samo da uspemo okupiti toliki broj IT inzinjera .

1982

pre 11 godina

Bilo bi odlicno kada bi Emirati nastavilu sa ulaganjem u nasu privredu, ocigledno Vucic ima viziju za oporavak zemlje.Potrebno je dodatno pruyiti podrsku vicepremijeru da nastavi i da istraje u svojim planovima.

purgerman

pre 11 godina

Nova vojna tehnika omogucuje danas da se ratovi obrambeni ili agresivni vode
drugacije nego prije 20-25 god. Kada uzmete u obzir da jedan Eurofeiter stoji 140 miliona € za taj novac SAD proizvodi 25 letecih DRONA sa radarom i punim naoruzanjem a nije niti ziva sila potrebna da se izlaze vojnim opasnostima.SAD povlaci svoju vojsku iz Afganistana postepeno tokom 2013. god. a ostavlja samo toliko ljudstva koje je potrebno da preuzme opustosenu teritoriju.Pomocu radara i kamera ugradjenih u DRONE kontroliraju krizna i ratna podrucja danju i nocu. Kako se tome suporostaviti ???????????

Moon

pre 11 godina

Idealna poslovna ponuda za nasu zemlju. Obrazovane ljude imamo, sad ce ih tek biti jos vise. Radnika nezaposlenih imamo jos mnogo vise. Sve sanse su na nasoj strani!

Stanko M.

pre 11 godina

Vuciceva borba protiv korupcije i kriminala donosi stabilnost nase zemlje, a to donosi ulaganja u Srbiju, sto dovodi do poboljsanja ekonomije i boljeg zivota.

Moja malenkost

pre 11 godina

Potpisivanjem ugovora vrlo brzo otpočinje čvrsta saradnja u oblasti odbrambene industrije. Pospešiće se proizvodnja u namenskoj industriji i samim tim će se zaposliti veliki broj ljudi. Po svemu sudeći ovo je veoma koristan projekat kojim će započeti razvoj Srbije.

Ivanica

pre 11 godina

UAE su jedna jako razvijena zemlja, koja je u kratkom periodu uspela znatno da smanji javni dug, ali i stopu nezaposlenosti.. To su one tacke, koje su nama bitne. Sa njihovim investicijama, dobijamo sansu da otvorimo radna mesta..i to je dovoljno za pocetak. Samo mala pomoc, dalje cemo sami.

zlatno pravilo...

pre 11 godina

"Ne kažem da nema sposobnih ljudi, ima ih, ali gde će naučiti da rade takve stvari? Tako nešto mogu da nauče samo na zapadu, a to je proces koji traje. S druge strane mnogi koji budu otišli, naročito mlađi ljudi, neće se vratiti, jer onaj ko je sposoban i stručan, više ne želi ovde ni da živi, a kamoli da radi."
Ako će biti novca, doći će i ljudi, ne moraju čak ni biti naši, mada ne verujem da su baš svi, a možda čak ne ni većina otišli samo zbog gađenja prema ovoj zemlji. U ovoj krizi siguran sam da možemo da pronađemo iskusne i čak "previše kvalifikovane" profesionalce iz vodećih ekonomija, nekadašnje "kapetane industrijske proizvodnje", koji su ostali bez posla i koji bi rado pokazali da su ih tamo olako i prerano odbacili.

Vuja

pre 11 godina

Ko još veruje ovim prevarantima: jeftina struja i danju - ha, ha, gde je!? Onda, strateski partner za Železaru - gde je!? Ukinuta TV pretplata - a gde to!? i još puno laži ove vlade, Ma dosta je, vraćajte DS što pre.

STEVAN IGIĆ

pre 11 godina

Zapitajmo se da li bi ovakaav jedan investitor došao u državu kakva je bila u vreme vladavine DS-a, pa da ga ovde neki naši mangupi reketiraju, a ministri, koji su na platnom spisku tajkuna, da donose zakone koji idu u prilog tim tajkunima. U takvu Srbiju ovaj inevstitor nikada ne bi došao. Upravo zato je odlučna borba protiv korupcije bila neophodna, jer se drugačije strani inestitori ne bi mogli privući.

Srbija-Ide-Napred

pre 11 godina

Jedino sto je u ovom trenutku bitno je cinjenica da se Srbija rapidnom brzinom izvlaci iz blata u koje su nas ugurali zuti. Velikim koracima hrlimo napred , jer Srbija vise ne moze da ceka!

Miloje

pre 11 godina

Ovo je dokaz sta samo jedan covek moze da postigne svojom energijom, zalaganjem, upornoscu. Neka se svi ljudi u Srbiji ugledaju na Vucica, ne samo politicari vec i biznismeni. Do rezultata se dolazi samo upornoscu, hrabroscu i pravednoscu. Jer truli kompromisi i cekanje da problem neko drugi resi ni zemlji ni pojedincu nikad ne moze doneti srecu i boljitak. Zato iskoristimo priliku i podrzimo hrabrost i odlucnost Vucica jer ovakva prilika se desava samo jednom u veku, a retko i u jednoj deceniji.

Duca7

pre 11 godina

Raduje me što je uspostavljena saradnja sa Emiratima i to već na prvom koraku veoma uspešno. Vrlo brzo otpočinje čvrsta saradnja u oblasti odbrambene industrije. Pospešiće se proizvodnja u namenskoj industriji i samim tim će se zaposliti veliki broj ljudi.

vladislava 023

pre 11 godina

Ovo su ugovori koji mogu da pokrenu čitavu srpsku ekonomiju. Zbog toga ne treba niko, ko misli dobro Srbiji, da kritikuje ovo iz stranačkog ugla. Ako je nešto dobro za Srbiju, ajde svi to da podržimo, bez obiza na stranke kojima pripadamo, ili nismo uopšte članovi bilo koje stranke.

Maxxx

pre 11 godina

Moze neko da voli ili ne voli Vucica (spadam u ove druge jer pamtim mnogo toga) ali za ovo sa UAE mu svaka cast, vesti su vrlo ohrabrujuce!
Ne znam samo kako je sa seikom stupio u kontakt i razvio takav odnos.
Kad bi se svi ti planovi realizovali gde bi nam kraj bio...

Moon

pre 11 godina

Idealna poslovna ponuda za nasu zemlju. Obrazovane ljude imamo, sad ce ih tek biti jos vise. Radnika nezaposlenih imamo jos mnogo vise. Sve sanse su na nasoj strani!

M

pre 11 godina

Aha, sad sam provalio zašto se zove ALAS ! To je navođena raketa za ribolov. Znači arapi planiraju da love ribu pa im treba sofisticirana pecaljka!

srpski cip(s)ovi sa ukusom slanine

pre 11 godina

A sto ne pravimo Iranu i Severnoj Koreji nuklearne bojeve glave, tu su mnogo vece pare u pitanju? Ovi naucnici i inzenjeri u Vinci i onako sede besposleni ...

crni domino

pre 11 godina

More, ne zanosi se Vucicu!
I ti verujes da mozemo da proizvodimo serijski sofisticirane vojne rakete!?
Kada budete krenuli sa serijskom proizvodnjom, ovi ce vam zahvaliti na saradnji! Bice svaka druga raketa efikasna. Nama su i protivgradne rakete pogadjale kuce (slucaj u Smederevu od pre 7 godina). Sada te rakete uvozimo od Crnogoraca.

Princ

pre 11 godina

Ako je neko imao sta protiv Vucica sada mislim da je promenio svoje misljenje jer je covek dokazao da je sposoban da uvede red i disciplinu u zemlji ali i covek koji ce potpuno preporoditi Srbiju.Ovakav ugovor ni jedna vlada do sada u zadnjih 20 godina nije potpisala i to je jedna cinjenica koja govori sama za sebe.Ukoliko neko pokusava da minimizira i kritikuje rad i delo Vucica,prvo neka izadje na ulicu i upita prolaznike sta misle o ovom ugovoru i ovom poslu koji ce obezbediti veliki broj radnih mesta kao i veliku zaradu Srbiji.

Crni

pre 11 godina

Protivoklopni projektil Bumbar dometa 600 m za primenu u urbanim sredinama,mislim da je ovo oruzije mnogo jeftinije od drugih slicnih oruzija i stime je verovatno i privulko seika.

T.

pre 11 godina

Bilo bi super kada bi se kod nas pravili cipovi, ali plasim se da kod nas nema dovoljno ljudi koji se bave projektovanjem a uposte nema ljudi koji se bave tehnologijom proizvodnje. Nisam siguran da bi bilo moguce samo lokalnom radnom snagom napraviti takvu fabriku. Prvu takvu fabriku ovde ce biti jako tesko pokrenuti.

au

pre 11 godina

cekaj - odluci se vec jednom - chipovi ili rakete? ne moze i kod vas 2 stvari - kao kad je Boris nagadjao da li ce nam vise pomoci Fijat ili ako on sidje sa vlasti pa je pogodio oba...

М. Н. Лазар

pre 11 godina

Морам и ја мало да проговорим.
Када нам је почињао суноврат, били су Емирати у причи; перфидно пљачкајући наивне грађане Дафина (под покровитељством државе и тајне полиције) је најављивала послове са Емиратима. Извоз српске и киселе и обичне воде (sic).
Сада, Вучић (под покровитељством ко зна кога) приказује фантастичну економску размјену са Емиратима (у којој ће изгледа само Србија енормно профитирати?).
Надам се, да је овим описан и затворен круг штеточинских политичара, који нас доведоше до оваквог вишеслојно пропалог друштва и државе. Са њима (по дефиницији), сигурно нема изласка из оваког безнађа.
PS: УАЕмирате и њихов народ цијеним и познајем, јер сам тамо радио и живио једну годину.

Zoran

pre 11 godina

Ма, не могу да верујем... Овај наш први потпредседник Владе је прави "ренесансни човек", тј. човек од 1.000 заната. Ово би био комплимент да постоји било који историјски податак да су се аутентични "ренесансни људи" уопште бавили врхунском политиком.

pravnica

pre 11 godina

Dolaze bolji dani za Srbiju, sklopljeni sporazumi veoma ce uticati na ekonomsko stanje, a privredni razvoj ce se zahvaljujuci ovj saradnji uzdici na zavidan nivo.

Meda

pre 11 godina

Vidim da su svi iznenadjeni sto Vucic zaista i potpisuje ugovor sa UAE.Ocigledno da Vucic ne prica prazne price i da radi vise nego bilo koji politicar do sada.Razmislite samo malo pre nego sto napisete komentar,ovo je ugovor koji potpisuje jedan ministar zamislite kada bi svi ministri potpisali samo po jedan ovakav ugovor.To je sasvim dovoljno da Srbija i zaista krene pravim putem i dovoljno da Srbija izadje iz krize.To sto sam napomenuo "samo po jedan takav ugovor" je moja namera da se pokaze razlika izmedju ove vlade i ranije sa DS-om na celu koja za 12 godina ni jedan jedini ugovor nije potpisala a hvalila se svakakvim podrskama i svakakvim zaslugama.

Tiduarikimika

pre 11 godina

Konačno prave, velike investicije, koje će značajno uticati na razvoj cele Srbije. Unapređenje dobrih odnosa sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i proširenje saradnje dveju zemalja u oblasti odbrane, od je zajedničkog interesa.

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 11 godina

Od proizvodnje čipova verujem da nema ništa. Što se tiče razvoja ALAS-a, tu verujem da nešto može da se isposluje sa UAE. Neka bude i samo ALAS, i to neće biti zanemarljivo.

pilula

pre 11 godina

elektroinzinjer (znaci, strucnjak za elektroniku i informacione/mikrotehnologije) u svetu trzisnih ekonomija, pa i u indiji, istocnoj evropi... prosecno zaradjuje 1200eur. u srbiji 800eur. eto iskljucivog interesa emirata! btw., potencijalni investitor nije kompanija koja se bavi izradom mikroprocesora, vec je u pitanju investicioni fond koji je video potencijalnu priliku za arbitrazu. jos samo kada bi nam pali s neba strucnjaci koji bi da rade za 50% nizu platu nego sto prima indijac, ima bog da nas pogleda!

potemkinova sela.

Mamut

pre 11 godina

Čipovi su u Irskoj zaista napravili ekonomsko čudo početkom 2000-ih, a onda je čudo prslo sa dolaskom recesije. Sa Irskom je uvek dobro porediti Srbiju - relativno mala zemlja, bez preterane sklonosti ljudi ka radu, izuzetno konzervativna. Ono što je naša prednost su žito i repa u Vojvodini i voće u centralnoj Srbiji.
Ukratko, dok ne prođe recesija, kupovaće se samo neophodne stvari, pa je bolje da se Vučić hvali poljoprivrednim aranžmanima koje takođe pravi, nego čipovima.

Novica

pre 11 godina

Ma nemojte da se zanosimo. Tek ali tek kada promenimo sistem sve će polako doći na svoje, ovako su sve to samo bajke i kratkotrajna rešenja.

Teo

pre 11 godina

Ako stvarno dobijemo posao sa čipovima, ako se otvori fabrika u Srbiji, biće to veliki Vučićev uspeh. Uposliće se mnogo visokoobrazovanih mladih stručnjaka, pojaviće se manjak kadrova - prvi put posle više od 30 godina. Možda ćemo neke stručnjake vratiti iz sveta. To ni jednoj vladi nije uspelo. Do sada smo izvozili pamet.

x

pre 11 godina

Najjaci su komentari demokrata koji pljuju po ovome i jos uvek nas ubedjuju da su oni ok..oladite bre vise!
Ja cu postovati ovu vladu i da im jedini izvoz bude izvoz cackalica...jer demokrate nisu ni cackalicu izvezli iz srbije...sagradili most na adi i 10 kilometara puta...za 10 godina...toliko ste mocni!
Strpljenja sa ovom vladom,dati im vremena....nije lako iscupati se sa dna.

Borjan SM

pre 11 godina

Šta bi neke zemlje dale da one sklope ovakav ugovor sa ovakvim jednim investitorom? Međutim, ovaj investitor nikada ne bi ulagao u Srbiju da ona nije odlučno počela da se bori protiv korupcije i kriminala. Privlačenje stranih investicija ide uporedo sa borbom protiv korupcije i kriminala. Ne znači Srbiji ništa borba protiv korupcije i kriminala, ako je ne prati i privlačenje stranih investicija, a samim tim i jačanje ekonomije. Međutim, sve kreće od stvaranja uređene države u kojoj je zakon iznad svih, i u kojoj nema nedodirljivih, jer strani investitori neće da ulažu u zemlju u kojoj vlada zakon jačeg, i u kojoj će biti reketirani, kakva je Srbija bila u vreme vladavine Borisa Tadića i DS-a.

Duca7

pre 11 godina

Raduje me što je uspostavljena saradnja sa Emiratima i to već na prvom koraku veoma uspešno. Vrlo brzo otpočinje čvrsta saradnja u oblasti odbrambene industrije. Pospešiće se proizvodnja u namenskoj industriji i samim tim će se zaposliti veliki broj ljudi.

Sloba Djakovic

pre 11 godina

I onda nas obicno iznenadi provala oblaka i "grad velicine lesnika", omlati sve voce i useve bas zato sto imamo "sofisticiranu tehnologiju raketa"? Mozda bi bilo dobro da i gradjani Srbije vide korist od tolikog znanja i tehnologije koju zelimo da prodamo drugima.

vruch vazduh

pre 11 godina

Sta u Srbiji treba jos da se desi da bi ljudi otvorili oci? Prvo je bio Zajam, pa Jezda i Dafina, pa Mercedesi i Fijati a sad Emirati evo nam donose zlato. Pa zar ne vidite da vam Vucic opet prodaje vruc vazduh?

PROKIĆ

pre 11 godina

Ovim ugovrima se naša zemlja konačno otvorila za srane investicije, mnoge druge zemlje će nakon potpisivanja ovih ugovora krenuti da ulaže u našu zemlju, jer se vratilo poverenje u sigurnost ulaganja kod nas.

vukasin

pre 11 godina

Mene nekako plasi to sa oruzijem. Pre par meseci je bila prica da radimo oruzije za Rusiju, sad za Emirate.. Nadam se da gresim ali ne verujem da bi se recimo amerima svidela ideja da srbi rade oruzije:-)

Relja Soldat

pre 11 godina

Sve deluje pomalo neozbiljno. Ovo sa cipovima je smesno. Ko se bar malo razume u te stvari svestan je da ovde nema govora o nekom ozbiljnom poslu. Nemamo znanje niti bilo sta drugo. Mozda bi ovde mogli stampati oznake na cipove po porudzbini, pakovati i nista vise. Sto se tice oruzja, tu postoje dve problematicne stvari: realna mogucnost plasmana tog oruzja zbog pre svega objektivno nedokazanih bilo kakvih performansi, druga je zar mozemo ocekivati da ce neka bogata americka satelit drzava drzava kupovati iz Srbije neko bar formalno polu haj tek naoruzanje? To je ipak rezervisano za americke firme zato sto su u pitanju unosni poslovi sa veoma velikom zaradom. U svakom slucaju, pozdravljam namere i zelim uspeh, ali mislim da bi se trebali bazirati na nesto sto odgovara nasim mogucnostima i okolnostima.

023

pre 11 godina

Ovo nije samo ulaganje u poljoprivredu već i u vojnu industriju. Svaki investitor je bitan, ali ovako veliki investitor će sigurno doneti mnogo novih radnih mesta. Neki nisu verovali ,kada je Vučić u kampanji pričao o investicijama i novim radnim mestima, ali je Vučić pokazao da je čovek kome se može verovati. To su u njemu videli i ovi investitori i evo nove nade za Srbiju će Srbija konačno početi da razvija svoju uništenu ekonomiju.

KOSTA

pre 11 godina

Nisam maliciozan, možda malo neobavešten pa bih voleo da se sadašnja opozicija oglasi i da nam da svoje mišljenje i zamerke na ovu vest.

ChipDesigner

pre 11 godina

Pošto sam već 15 godina u semiconductor biznisu želim da kažem da su šanse da se u Srbiji izgradi fabrikaciona linija ravne nuli. U pitanju je jedna od tehnološki najkompleksnijih oblasti i samo nekoliko zemalja u svetu ima kapacitete da izgradi i upravlja jednom takvom fabrikom.
U Srbiji NEMA ni 1 (jedan) menadžer, stručnjak niti inženjer koji bi mogao odmah da se kvalifikuje da radi u takvoj fabrici (o 1000 je iluzorno i razmišljati).
Drugi razlog je taj što je u pitanju vrhunska tehnologija i investicije su otprilike 2-3 mlrd $ pa se uvek biraju zemlje koje su vrlo stabilne u svakom mogućem smislu (političkom, ekonomskom, vojnom, društvenom i sl) a što Srbija svakako nije.
Obrazovni sektor u Srbiji NIJE u stanju da kreira kadrove potrebne za ovakvu fabriku - pošto profesori i asistenti na ETF i sl. fakultetima verovatno su videli takve fabrike samo na slikama, eventualno možda su obišli takve fabrike kao gosti i to je to.
Prema tome koliko god razdragani amateri iz SNS i njihovi obožavaoci na netu spinovali ovakve vesti kao manje više već gotovu stvar moram da vas razočaram, veća je šansa da će sonda Curiosity na Marsu naći inteligentan oblik života nego da se Srbija stavi na listu zemalja proizvodjača čipova.

Aleksandar

pre 11 godina

Zbilja treba biti posebno los covek, pa kritikovati sve dobro sto uradi neko sa kim se ne slazete politicki. Ja cu ipak da cestitam G-dinu Vucicu na obavljenom poslu. Svaka cast imenjace, a ovi sto samo kritikuju a za tolike godine nisu skoro nista uradili, neka i oni nesto nauce..

Raka in

pre 11 godina

Ja da sam šeik kupio bih celu Srbiju. Srbija je ko farma na fejsbuku i jača od farme... Kupio bih Srbiju samo da mi ne bude dosadno... Malo unaprediš ekonomski modul, malo unaprediš vojni modul pa odeš na letovanje a ono se sve pokvarilo, pa jovo nanovo...

neplivač

pre 11 godina

Ovo nije bila neka turistička poseta, kako kažu neki simpatizeri DS-a, i ovo nisu neki nebitni ugovori koje Vučić potpisuje. Ovo su ugovori koji mogu da pokrenu čitavu srpsku ekonomiju. Zbog toga ne treba niko, ko misli dobro Srbiji, da kritikuje ovo iz stranačkog ugla. Ako je nešto dobro za Srbiju, ajde svi to da podržimo, bez obiza na stranke kojima pripadamo, ili nismo uopšte članovi bilo koje stranke.

Nenad

pre 11 godina

Ako krene, dobro je. Nadajmo se najboljem. Ja cu rado da radim u toj fabrici kao fizikalac za platu od 800 eura. Za ove pljuvace, sugerisem da se obavestite ko je seik Al Najhjan i koji je njegov znacaj i uticaj, cak i na zapadu. Recimo da nas zbog njega malo blagonaklonije pogledaju. Takodje se obavestite sta je "Mubadala" koja poseduje orgoman deo svetskog informatickog kolaca, tako i GE, a cak i AMD. A nama bi bila dovoljna i jedna mala mala fabrika.

Bane

pre 11 godina

Može Srbija da proizvodi svašata, i čipove i hranu i rakete. Ovo je veoma značaj ugovor, ulaznica za mnoge druge poslove. Verujem da će Vučić pronaći još nekog ovakvog partnera, Srbiji su investicije neophodne.

1982

pre 11 godina

Bilo bi odlicno kada bi Emirati nastavilu sa ulaganjem u nasu privredu, ocigledno Vucic ima viziju za oporavak zemlje.Potrebno je dodatno pruyiti podrsku vicepremijeru da nastavi i da istraje u svojim planovima.

mika015

pre 11 godina

lepa vest i veoma dobro obavljen posao ministra Vucica,prijateljstvo izmedju dva naroda,obostrana korist pogotovo za nas u Srbiji svako radno mesto je dragoceno

Boba Bobica

pre 11 godina

Znacilo bi nam veoma mnogo. Nadam se samo ,a i procitala sam da se IT strucnjaci jave u ministarstvo za dijasporu i prijave. Samo da uspemo okupiti toliki broj IT inzinjera .

Bilja

pre 11 godina

Naj bitnije od svega ostalog je da ce ljudi da se zaposle da rade uz tu fabriku cipova mora doci i logistika u obliku koperanata tako da ce se to prosiriti i jos vise ljudi ce dobiti posao samo treba nastaviti sa ovakvim radom danas arapi sutra Englezi,Amerikanci,Nemci i svi otali.

Zuzule

pre 11 godina

A cipove ce da prave clanovi naprednjaka, ima to da bude pravi bum na trzistu.Tesko nama , nikad gora vlast, em narod u bedi, em mu mazu oci.

Moja malenkost

pre 11 godina

Potpisivanjem ugovora vrlo brzo otpočinje čvrsta saradnja u oblasti odbrambene industrije. Pospešiće se proizvodnja u namenskoj industriji i samim tim će se zaposliti veliki broj ljudi. Po svemu sudeći ovo je veoma koristan projekat kojim će započeti razvoj Srbije.

Bilic

pre 11 godina

Dobro da se krenulo sa mrtve tacke.Ako da rezultat bice dobro za sve gradjane. Ali se plasim sta ce u tom slucaju neverne Tome da kazu.

Graje

pre 11 godina

Zhavaljujući Aleksandru Vučiću i njegovim prijateljskim odnosima sa Šeikom Srbija će biti modernizovana država.Srbija razvojem namenske industrije može potpuno da ekonomski ojača. Napokon je došao red na Srbiju da se razvija. Izrada čipova za visokosofisticirane raketne sisteme je spas za našu državu. Nova tehnološka ulaganja Krušik, Utvu i Teleoptik smanjiće stopu nezaposlenosti a ojačati ekonomiju naše države.

Pantagruel

pre 11 godina

@Zoran Постоје неоспорни историјски подаци да су се аутентични ренесансни људи бавили политиком. Један од њих се звао Николо Макијавели.

odlicno

pre 11 godina

Dobro bi bilo da otvore tu fabriku za cipove.Tu ce biti posla za inzinjere i mnoge druge...Treba samo da se otvaraju radna mesta i narod da se zaposljava.Jedino tako mozemo se pomeriti sa nule...Takvih fabrika ima u mnogim svetskim metropolama i odlicno rade...

Carinik

pre 11 godina

Nema nama spasa. Pa Srbija nije sposobna ni sibice da napravi a kamoli nesto drugo. Sve ali ama bas sve zivo uvozimo. Uvozi se i secer i mleko i brasno... i sve to neproverenog kvaliteta i porekla pa se lepo u nasim "fabrikama" prepakuje i eto "domaceg" proizvoda. U zadnje vreme se pojedini veliki "domaci" proizvodjaci cak i ne trude da na deklaraciji napisu gde se,sta i ko proizvodi, samo stav logo i sastav i to je to.

raja

pre 11 godina

@milan
Sto se tice proizvodnje cipova, to je vrlo realna opcija, jer jedan od najvecih svetskih proizvodjaca ( necu reci ime) je u vlasnistvu investicionih fondova UAE. Trenutno imaju 3 fabrike u svetu, Srbija bi im bila najjeftinija lokacija. Ja radim vec 10 godina u toj grani u inostranstvu i vrlo dobro znam tehnologiju i taj biznis. Ima dosta srpskih strucnjaka koji radi u toj industriji i verujem da bi se jedan deo vratio sto bi bilo vrlo znacajno dobiti gotove strucnjake. Za ono za sta ne bi imali svoje ljude pozvali bi strance jer se to tako svugde radi. Verujem da bi i menadzment bio sastavljen od stranaca. Ali vecinu radne snage cinili bi domaci. Intel i AMD nisu jedini proizvodjaci cipova, ima daleko uspesnijih firmi. Primena cipova je u raznim oblastima za razlicite nivoe snage potrosaca tako da bi ova firma nasla svoje mesto na trzistu. Otvaranje ovakvefirme kod nas povuklo bi za sobom lavinu drugih ulaganja. Ulaganja oko ovakve firme u srbiji ne bi bila ispod 2 milijarde Evra. Briga me ko je na vlasti u Srbiji, ako uspe da ostvari ovakve projekte i moja bezgranicna podrska Vladi RS.

Mile

pre 11 godina

Sa sirovinom za čipove neće biti problema, obzirom da će se širenjem korita Morave za kanal Beograd-Predejane-Solun iskopati velika kolicina peska, tj. silicijuma.

Ni sa raketnom tehnologijom nece biti problema, osim sto ce arapski partneri obezbediti poligone za testiranje u pustinji.

Naime, obzirom na veličinu naše zemlje, i Kaćuše sa manjim dometom mogu greškom da odlete preko granice.

moonwalk

pre 11 godina

Na planeti ne postoji fabrika cipova u kojoj radi 1000 inzenjera. Postoje HW kompanije (njih nekoliko, mogu se nabrojati skoro na prste jedne ruke) koje rade razvoj i proizvodnju "cipova" i one, sa stotinama hiljada zaposlenih jedva da imaju par hiljada inzenjera...u celoj korporaciji. U jednoj fabrici cipova zaista moze raditi 1000 ljudi, ali od tih 1000 ni 5% (50 radnika) nece biti inzenjeri. Ostalo su "fizikalci"

marko

pre 11 godina

@Milan
To sto ti spominjes AMD i INTEL su procesori a ako mislis da chipova ima samo u tvom kompjuteru onda se grdno varas. U ovu zemlju svaki euro je dobrodosao ako ce se time podstaci zaposlenost.

gangula

pre 11 godina

Lepe vesti konacno i realno postoji mogucnost realizacije ovih zamisli, moze da misli ko sta hoce ali UAE je ozbiljna zemlja koja ima novac ogroman i njima se svi ulaguju da budu partneri u nekom poslu a posebno u naoruzanju jer je trgovina oruzijem jako profitabilna ...Po svemu sudeci bice jos dobrih vesti od strane prestavnika UAE siguran sam. Cestitke Vucicu na ovakvim lepim vestima ....

fatamorgana

pre 11 godina

Otvaranjem fabrike za proivodnju cipova, Srbiji bi dala znacaj u regionu i stratesku poziciju u regionu.Takva fabrika bi pospesila ekonomiju Srbije neminovno i dala postreh u razvijanju drugih ekonomskih grana...

ING

pre 11 godina

Proizvodnja čipova u Srbiji? Lepo zvuči gospodine Vučiću, ali s kojim kadrovima? Odakle Srbiji stručnjaci takve vrste? Stručnjaci takve vrste se ne stvaraju preko noći, potrebne su godine mukotrpnog učenja da bi se stvorio takav kadar. Čobani gospodine Vučiću ne prave čipove! Sa kadrovima koji izlaze iz srpskih škola je nemoguće raditi takve stvari. Ako imate zakonsku odredbu po kojoj deca u osnovnim i srednjim školama da bi dobila prelznu ocenu, mogu da prepoznaju gradivo, a ne da usvoje minimalna propisana znanja, ako imate fakultete na kojima predaje trećerazredni kadar, ljudi koji su doktorske diplome stekli prepisivanjem tuđih radova ili mlaćenjem prazne slame, onda je iluzorno očekivati da se tako nešto može raditi u Srbiji. Ne kažem da nema sposobnih ljudi, ima ih, ali gde će naučiti da rade takve stvari? Tako nešto mogu da nauče samo na zapadu, a to je proces koji traje. S druge strane mnogi koji budu otišli, naročito mlađi ljudi, neće se vratiti, jer onaj ko je sposoban i stručan, više ne želi ovde ni da živi, a kamoli da radi. Bez temeljne reforme školstva, koja podrazumeva i otpuštanja džabalebaroša i parazita, neznalica i lažnih stručnjaka iz škola i sa fakultata, nema govora o proizvodnji čipova. Koliko vidim, niko iz vlasti nema nameru da sprovede reformu školstva, jer je to proces koji traje, a i podrazumeva zameranje velikom broju ljudi, a na to niko od vas nije spreman, jer takvi predstavljaju značajno biračko telo, a ovde je vlast uvek bila važnija od svega!

Sinko

pre 11 godina

@I onda nas obicno iznenadi provala oblaka i "grad velicine lesnika", omlati sve voce i useve bas zato sto imamo "sofisticiranu tehnologiju raketa"?

Dosta vise ovog 'bedacenja'. Protiv-raketna zastita ne radi jer rakete kostaju a drzava ih ne placa, ako i kupi, kupi trecinu potrebnog broja, plati ih sa godinu dana zakasnjenja tako da je cudo da za te pare uopste i dobije nesto sto je u stanju da leti. U mnogim zemljma zastite od grada i nema, vec stetu placa osiguranje. Koliko nasih seljka znate da placa isto? Vojna industrija ima tradiciju i u stanju je da za pola para proizvede potrebna sredstva, ali nije u stanju da iz nicega napravi nesto.

SladjaRa

pre 11 godina

Ocekujm da cemo se a ovim potezom nove vlade, relativno brzo vratiti na nivo privrede koji smo imali za vreme Tita kada je nasa privreda bila u vrhuncu!

Hocemo fabrike čipova u Nišu i Užicu

pre 11 godina

Fabrika cipova treba da bude u Nisu.
Krajnje je vreme da se ozivi elektronska industrija u Nisu, posle ovoliko mrcvarenja od strane "demokratskih" vlasti.
Grad koji ima Elektronski fakultet i strucni kadar, treba konacno pokrenuti i oziveti nekadasnji gigant.
Gospodine Vucicu podignite konacno Nis na noge, pokazite da mozete.
Podignite takvu fabriku cipova i u Uzicu, mnogo je to bolje resenje nego rudnik nikla.
Pokazite da SNS moze da uradi nesto istinski dobro za Srbiju. Pokazite to u Nisu i Uzicu, za koje prethodna vlast Demokratske stranke decenijama nije uradila nista.
Uradite to, Srbija ce vam biti zahvalna.

Oružar

pre 11 godina

Ne znam zašto neki podcenjuju domaću vojnu industriju,kad imamo i tradiciju u proizvodnji naoružanja,imali smo ranije i zapažene reziltate u oblasti ove industrije,pa zašto sad ne bi uz određena ulaganja oživeli vojnu industriju,kad i onako godinama nije bilo sredstava,ani interesovanja državnog rukovodstva za to,sve do sad.

SunReiser

pre 11 godina

"Znaci Srbija ce konkuristai azijskim proizvodjacima cipova tj. Intelu i AMD-u i to za par meseci, kome ti Vucicu takve bajke pricas.
(milan, 17. februar 2013 22:27)"

Sedi dva, Intel i AMD su Americke kompanije.

zmitjkoe

pre 11 godina

Vučić: Čipovi će spasiti Srbiju

Na srpskom se cipovi zovu zetoni. Cujem da su pale akcije Intela. I porasle akcije Vucica, cija popularnost ovih dana dostize citavih 41%. Beat that.

mali-buda

pre 11 godina

Nadam se da ce ovakvih naslova u novinama biti vise u skorijoj buducnosti i da ce ekonomija Srbje krenuti uzlaznom putanjom...

Vladan

pre 11 godina

Trenutno jedini spas za privredu Srbije je obracun sa tajkunima i raskidanje monopolskih lanaca kojima su oni okovali Srbiju! Oni su blokirali posao desetinama hiljada malih i srednjih firmi koje se ubrzano gase.
Sada je brzina gasenja malih i srednjih preduzeca i povecanje broja nezaposlenih tolika, da taman da investitori cekaju u redu na Horgosu i Kelebiji da udju u Srbiju ne bi mogli otvaranjem novih radnih mesta znacajno da umanje porast nezaposlenosti i ekonomski slom koji nas ceka!!

Znaci, nove fabrike i poslovi su super, ali sve to moze doneti boljitak tek za koju godinu. Mi tog VREMENA NEMAMO! Koliko za koji mesec nas ceka kolaps privrede!! Samo momentalni udar na tajkune i trenutna deblokada postojece privrede moze omoguciti privredi da zivne i omoguci prezivljavanje do dolaska boljih vremena sa stranim investicijama!!

Znaci, Srbija ima uznapredovali kancer, tu pomoci lekovima nema, mora hitna operacija vadjenja kancera, a onda lekovi za oporavak - hajde i da dodam TAJKUNI=KANCER, LEKOVI=STRANE INVESTICIJE!!

e_brzic

pre 11 godina

A ima li ova nama sada prijateljska zemlja ugovor o nenapadanju, ajd sto sa nama nije toliko ni bitno ali bitnije je da recimo ne salju vojnu pomoc Albancima ili opremaju NATO neprijatelje. Posle ce opet djavo kriv kad nam budu zujali americki avioni ne daj boze

Zare

pre 11 godina

Drago mi je da je Vlada otvrila put Srbije ka istoku, taj deo sveta do sada niko nije ukljucivao u svoje strategije. Nadam se pozitivnom ishodu.

zlatno pravilo...

pre 11 godina

"Ne kažem da nema sposobnih ljudi, ima ih, ali gde će naučiti da rade takve stvari? Tako nešto mogu da nauče samo na zapadu, a to je proces koji traje. S druge strane mnogi koji budu otišli, naročito mlađi ljudi, neće se vratiti, jer onaj ko je sposoban i stručan, više ne želi ovde ni da živi, a kamoli da radi."
Ako će biti novca, doći će i ljudi, ne moraju čak ni biti naši, mada ne verujem da su baš svi, a možda čak ne ni većina otišli samo zbog gađenja prema ovoj zemlji. U ovoj krizi siguran sam da možemo da pronađemo iskusne i čak "previše kvalifikovane" profesionalce iz vodećih ekonomija, nekadašnje "kapetane industrijske proizvodnje", koji su ostali bez posla i koji bi rado pokazali da su ih tamo olako i prerano odbacili.

Dragan

pre 11 godina

Strašno je koliko ima neinformisanih skeptika koji misle da su pametni. Još pre sedam godina su žene sa osnovnom školom u selu kod Arilja sklapale kompjuterske memorije, grafičke kartice i USB prenosne memorije. Nije komplikovano praviti čipove ako neko uloži u fabriku i mašine, sve se svodi na štancovanje. Komplikovano je razvijati novi čip, a o tome se ovde ne govori, govori se o fabrici koja štancuje već projektovane čipove. Slično kao i za Fijat, ne dizajnira se u Srbiji novi auto već se štancuje model koji je prethodno projektovan u Italiji. Ne razumem ljude koji su protiv razvoja industrije visokih tehnologija u Srbiji samo zato što inicijativa za to dolazi od političkih protivnika. Valjda ste protivnici oko toga ko će bolje i više da učini za razvoj Srbije, pa ćete da nađete još bolje tehnologije i investitore od ovih koje su našle sadašnje vlasti, a ne da se nadate da će sve da propadne...

APSOLVENT MAŠINSTVA

pre 11 godina

Ovo je šansa i za našu vojnu industriju, za poljoprivredu i energetiku, pošto se spominju ulaganja u hidroelektranu Đerdap, a posebno je bitno za visoko obrazovane inženjere koji bi u ovoj fabrici čipova mogli naći zasposlenje. Zamislite da 1000 inženjera se zaposli u toj fabrici, to bi stvarno bio jedan veliki vetar u leđa srpske ekonomije. Ovo bi bio dobar početak zaustavljanja tzv. "odliva mozgova", jer mladi obrazovani kadrovi nisu mogli u Srbiji da nađu zaposlenje, pa su odlazili u inostranstvo, odakle se uglavnom više nisu ni vraćali, pa se mi čudimo zašto nas je u Srbiji sve manje.

Graje

pre 11 godina

Drago mi je da Aleksandar Vučić potpisao sporazume sa Šeikom i da će Ujedinjeni Arapski Emirati investirati u Srbiju. Zahvaljujući Aleksandru Vučiću Srbija će biti modernizovana država. Krušik, Teleoptik i Utva će obnoviti svoja tehnološka postrojenja. Verujem da će se stanje u našoj državi zaista promeniti na bolje.Srbija mora da smanji stopu nezaposlenosti, verujem da bi trebalo što pre da se stanje u našoj državi promeni na bolje.

Dragoslav.

pre 11 godina

Najvaznije je zaposljavanje ljudi kroz razne projekte i ekonomsko jacanje zemlje.
Onima koji lose vide u potpisivanju ugovora kao da nije stalo do naseg napretka i zaposljavanja armije nezaposlenih

Brana

pre 11 godina

Ja stvarno ne razumem ovoliki pesimizam, da li je to samo zbog toga što je inicijator svega što se pokrenulo u ovoj zemlji bio Aleksandar Vučić. Hajde malo da ljude posmatramo kroz njihov rad bez obzira na političku pripadnost.

Miroslav D.

pre 11 godina

Videli stranci da se u nasoj drzavi ozbiljno radi na suzbijanju korupcije i kriminala pa resili da ulazu u nasu zemlju, time se naravno poboljsava ekonomija u nasoj zemlji a i stvaraju se uslovi za bolji zivot nasih gradjana.

dare

pre 11 godina

Mene najvise raduje sto ce biti zaposleno dosta radnika sad dal ce cipovi biti pravljeni za samsung nokiu ili vojne svrhe manje je bitno,bitno je da se micemo sa mrtve tacke i da narod ima neke koristi od svega ovoga,dobro je sto se vracamo na daleki istok tamo su pare.

Ivanica

pre 11 godina

UAE su jedna jako razvijena zemlja, koja je u kratkom periodu uspela znatno da smanji javni dug, ali i stopu nezaposlenosti.. To su one tacke, koje su nama bitne. Sa njihovim investicijama, dobijamo sansu da otvorimo radna mesta..i to je dovoljno za pocetak. Samo mala pomoc, dalje cemo sami.

zoki

pre 11 godina

Samo da obavestim neverne tome da je Ei nis proizvodio poluprovodnike pa i cipove. I nastavite vi svi da pljujute svoju zemlju, nemojte slucajno da preduzmete nesto, ili pomognete nekom ko pokusava da nam bude bolje. I nije meni birno iz koje je stranke neko, jer logicno bi bilo da sve politicke stranke kao i svi gradjani zele i rade na boljitku za svoju zemlju i sebe.
Ali dzaba, losi smo ljudi, zloba, zavist i poltronstvo ce preovladati.

Loptica skocica

pre 11 godina

Najjaci su komentari demokrata koji pljuju po ovome i jos uvek nas ubedjuju da su oni ok..oladite bre vise!Ja cu postovati ovu vladu i da im jedini izvoz bude izvoz cackalica...jer demokrate nisu ni cackalicu izvezli iz srbije...sagradili most na adi i 10 kilometara puta...za 10 godina...toliko ste mocni!Strpljenja sa ovom vladom,dati im vremena....nije lako iscupati se sa dna.
(x, 18. februar 2013 09:30)

Ma jok, jos su zesci komentari sns-ovaca koji vec uzivaju blagodeti cipova.

Smehotres

pre 11 godina

"Oni imaju najmoderniju armiju, ono što nema ni američka vojska". Da li je on to hteo da ispadne duhovit? Kolko god mi mrzeli Amere, ipak se zna "ko vozi traktor a ko otvara kapiju".

Moon

pre 11 godina

Idealna poslovna ponuda za nasu zemlju. Obrazovane ljude imamo, sad ce ih tek biti jos vise. Radnika nezaposlenih imamo jos mnogo vise. Sve sanse su na nasoj strani!

Lala Tamiski

pre 11 godina

Velike zelje, male mogucnosti. Preporucio bih nasim politicarima da se prvo sa Emiratima dogovore o preferencijalnoj ceni u kupovini nafte. Ako zele da nam pomognu to bi bila pomoc. Mada ne vidim razlog zasto bi? Da im se ponude neki nasi propali hoteli za njihove gradjane zeljnih reka, mineralne prirodne vode i zelenih planina. Da nekoj nasoj firmi daju licencu za rad u svojoj naftnoj industriji. Da kupuju od namenske industrije ono sto vec proizvodimo. Da otvore neku svoju banku u Srbiji i kreditiraju proizvodnju bilo poljoprivrede ili industrije ili nekog proizvoda koji bi oni uvozili. Itd, itd. To je realno, da ce nesto uspeti da donese profit i korist za Srbiju. "Kamioni, Avioni, Brodovi" su morske ideje koje 99% propadaju.

Valja Niš

pre 11 godina

Ništa od ovoga posla ne bi bilo da u Srbiji konačno nije počelo da se iskreno radi na suzbijanju korupcije i kriminala. Sve kreće od stvaranja uređene države u kojoj je zakon iznad svih, i u kojoj nema nedodirljivih, jer strani investitori neće da ulažu u zemlju u kojoj će biti reketirani, kao u vreme vladavine DS-a.

vesna mitrović

pre 11 godina

Stvarno me iznenađuje ova negativna energija koja dolazi iz DS. Nije na vlasti Milošević koji nas je posvađao sa celim svetom i navukao na nas čak i sankcije UN. Napredujemo kao zemlja u integracijama i saradnji sa međunarodnom zajednicom dok opozicija izbacuje iz svojih redova aktuelnog predsednika GS UN, i pritom kritikuju čak i sklapanje poslovnih sporazuma sa najuglednijim svetskim investitorima. Šta se ovde zaista dešava, pitam se?

Stanko M.

pre 11 godina

Vuciceva borba protiv korupcije i kriminala donosi stabilnost nase zemlje, a to donosi ulaganja u Srbiju, sto dovodi do poboljsanja ekonomije i boljeg zivota.

Deda/Gago

pre 11 godina

Gospodin Vucic i gospodin Nikolic upropastili su projekat "PEGAZ 301"
pa sad pokusavaju da se vade sa cipovima i raketama. Tih sa bubnjevima
najavljenih 200 miliona evra je manje od 30 evra po glavi stanovnika, a
u potpunoj tisini smo zaduzeni za novih milijardu ipo. Sitnica.

nexus

pre 11 godina

Zaista ne zelim da ovo shatite kao zajedljiv kometar, radujem se svakom napretku zemlje ali: mi NEMAMO strucnjake koji ce radidi u fabrici cipova. Zavrsio sam elektrotehniku i bio dobar student, i tvrdim da ukoliko ta fabrika bude zahtevala inzenjersko znanje (projektovanje novi konkurentnih cipova) mi se necemo u tome snaci. Veleki broj nasih studenata posle faxa ne zna ni sve merne jedinice a kamoli nesto slozenije.

milan

pre 11 godina

Tehnologija proizvodnje cipova je tako medernizovana da ce za to biti malo radne snage potrebno a da ne govorimo o tome da konkurisati dalekom istoku gde se uglavnom danas svi cipovi proizvode nije dobro za dobre plate i dugorocan i siguran uspeh.

Ja

pre 11 godina

Dobro je da se neko setio da i na Istoku ima razvijenih zemalja, koje mogu da nam pomognu da izadjemo iz krize, a ne samo da trcimo za Zapadom.

Tiemie

pre 11 godina

Ovo potpisivanje međudržavnog sporazuma je veoma koristan potez koji će definisati saradnju Srbije i UAE kako politički, tako i ekonomski. Otvorile su se velike šanse za razvoj i unapređenje naše uništene privrede. Odličan potez Aleksandra Vučića koji će dovesti velike investitore.

DraganSm

pre 11 godina

Nekada je Jugoslavija proizvodila naoruzanja, drago mi sto sada Srbija kao mala drzava ima priliku da pokaze sta ume i koliko je sposobna. Sa ovim ce biti sve vise novih radnih mesta, to nam je sada najneophodnije, Vucic nije zaboravio svoja obecanja.

Analiticar

pre 11 godina

Analizom komentara vidi se da je jedan pisac gotovo svih koji velicaju Vucica i SNS. Samo menja ime.Ocigledno je da mu je dosadno u zivotu. Mladi "strucnjak i buduca nada" SNS-a

zoran

pre 11 godina

srbiju treba da spasi depolitizacija, jaka privreda, traktori koji obradjuju zemlju, fabrike koje rade i jos mnogo sto sta! nemoze cela srbija da zivi od par stotina radnika koji proizvode tamo neke cipove!

britanac, pridji k shtandu !

pre 11 godina

"Kada je došao šeik Mohamed, svi Kinezi i Britanci su se okupili i pitali šta je video na štandu Srbije"

A sto, jel' Kinezima i Britancima bio zabranjen pristup nasem standu?

Vidoviti

pre 11 godina

Znam zašto će posao sa raketama i čipovima uspeti.
Javilo mi se da Emiratima svaki dan treba oko 17.000 raketa, a u svakoj raketi ugrađeno oko 17.000 čipova.

Pametnjaković

pre 11 godina

Plašim se da mi nemamo sposobne inženjere, pa čak sumnjam da uopšte imamo inženjere, ali sigurno imamo ®Naše Inženjere Svetskog Kalibra Kojima Ceo Sve Zavidi Na Podvizima™ isto kao što imamo ®Naše Doktore Svetskog Kalibra™ koji su toliko super da šalju ljude u inostranstvo da se leče, u Tursku, na primer.

Oddball

pre 11 godina

Samo cip(s) Srbina spasava!

Jos ako ih ovako kvalifikovani, radni, vredni i pametni budemo uvaljivali na kilo, gde nam je kraj! Koreja, Tajvan pa i Kina nek' se pripaze!

Xyz

pre 11 godina

Zelim da verujem da ce sve ici po najboljem mogucem scenariju ali mnogo mi ovo mirise na "drugi cilj" !
Mozda zato sto se nagledah i naslusah ovih prica sa biznisom sa uae ! Nista ne rade tek tako iz puke potrebe - u pozadini postoji jos serija elemenata koji treba da se zakljuce. Zasto bi bas Srbiju izabrali - zbog kvaliteta ? Nemojmo se zanositi ; prosto radi se samo o "usluzi" koja ce biti ucinjena Srbiji u zamenu za ko zna sta a ne bi bilo lose da se maksimalno ukljuce pored politicara, ekonomista,diplomata i kulturni medijatori !

zemlja-vazduh

pre 11 godina

u bivšoj jugoslaviji vojna industrija donosila je mnogo novca i uglavnom smo trgovali sa zemljama bliskog iistoka i afrike,ne znam zašto su vam komentari tako skeptični i maliciozni.ako bude sve realizovano kao što se pominje biće to injekcija za privredu i vojnu industriju.

Stane

pre 11 godina

Saradnja sa Emiratima je pravi potez. Srbija ide na bolje, za par godina bicemo istinski jaka ekonomska zemlja, nalik Azerima, Turcima, Brazilu itd.

patriot

pre 11 godina

normalno je da svako ima svoje mišljenje o Vučiću,Tadiću,Dačiću itd. Ali mi nije jasno,što se za svaki potez A.V,koji se očigledno trudi i nastoji da nešto učini za ovu zemlju,odma osudjuje i unapred podištava.

Stefan

pre 11 godina

Razumem da smo svi izgubili nadu u bolje sutra. Al' zasto pljujemo sve sto mozda kad-tad moze da se ostvari, nama ovo ni iz dzepa ni u dzep. Ako se desi super, ako ne, pa navikli smo, Boze moj. Jos jedan poraz u nizu i idemo dalje.

Zoran

pre 11 godina

@Pantagruel
Макијавели, наравно. Само, када сам написао "аутентични ренесансни човек" ја сам мислио на човека усмереног на овоземаљске вредности, на делање, на занатлије, уметнике.
Заниљиво би било знати да ли је и Макијавелијев начин, бавећи се тим "занатом", био да по градовима и селима шаље, рецимо, добошаре, да најављују издавање нових књига, хапшења...

Djordje

pre 11 godina

Super posao - a najbolje je sto rakete bas i ne moraju da rade 100% precizno, jer ih verovatno nikad nece upotrebiti. Dakle - ima mesta i za fuseraj.

ratko

pre 11 godina

Treba razviti čip koji će automatski da odbija štancovane komentare mladih radikala...
Šalu na stranu, ovo postaje preterano, kako se zaštititi od stotina iskorpiranih poruka na svim mogućim portalima? Zar to nije protiv zakonito na neki način? Ne mogu se ni čitati komentari više zbog gomile propagande...

sinko

pre 11 godina

@Nemojmo se zanositi ; prosto radi se samo o "usluzi" koja ce biti ucinjena Srbiji u zamenu za ko zna sta

Nema tu nikave tajne, pesak se ne jede i plodna zamlje je osnovni dugorocni cilj Emirata. Nazalost, nas ima malo i imamo je viska, tako da to nije losa trampa pod uslovom da i mi dobijemo nesto dugorocno, a ne da se pare spiskaju na penzije i Potemkinova sela. Nadam se najboljem, nada poslednja umire, ako nista drugo arapi su sigurno posteniji od zapadnjaka.

PikaPika

pre 11 godina

Nista ne razumem. Odakle se stvorio ovaj covek, kako je tako prisan sa nasima, sta se tu desava, zasto bas ovde ulaze...ali priznajem imam malo leptirice nade u stomaku kada procitam vesti sa seikom. Voleo bih da je sve istina. Da ispadne na kraju kao FIAT. Da navodnimo, da nesto kompleksno proizvodimo, da budemo polako onakvi kakve sam nas zamisljao kao ljude, a ne beda i zaostali tehnoloski.

purgerman

pre 11 godina

Nova vojna tehnika omogucuje danas da se ratovi obrambeni ili agresivni vode
drugacije nego prije 20-25 god. Kada uzmete u obzir da jedan Eurofeiter stoji 140 miliona € za taj novac SAD proizvodi 25 letecih DRONA sa radarom i punim naoruzanjem a nije niti ziva sila potrebna da se izlaze vojnim opasnostima.SAD povlaci svoju vojsku iz Afganistana postepeno tokom 2013. god. a ostavlja samo toliko ljudstva koje je potrebno da preuzme opustosenu teritoriju.Pomocu radara i kamera ugradjenih u DRONE kontroliraju krizna i ratna podrucja danju i nocu. Kako se tome suporostaviti ???????????

IceNick

pre 11 godina

Sve je ovo lepo, savršeno upakovano, pominju se velike cifre - još veće u perspektivi - tako da slep bi bio da ne primetim trud zalaganje i što je naj važnije rezultat. Sve pohvale za projekat! Mada me malo zabrinjava što mi je teško da izoštrim 'širu sliku' i što se više udaljavam od platna slika se muti :( Brine me ono što se valja iza brda.

Inzenjer u penziji

pre 11 godina

@Sinko

Ima jos jedna zastita.Protivgradne mreze.Prodji Italijom i videces vinograde i plantaze vocaka sa protiv gradnim mrezama.Ali nas seljak nece da ulozi zute banke

Sto se tice cipova.Sve se bjim da cemo da postanemo svetska velesila ida istisnemo Kinu, Tajvan,Indiju.Zasto se drzava ne angazuje na zapocetom projektu tehnoloski park u Indjiji.Zato sto je tamo Goran Jesic, zato sto treba sakupiti jeftine politicke poene, zato sto neko sutra treba da se slika. Drugo da li ce nasi svrseni studenti ETF da sede u Srbiji i da rade za 500-1000 evra kada odmah imaju posao i odlicne plate u inostranstvu. Odu na frankfurtski CEBIT popune aplikaciju i za mesec dana dobiju poziv

Xyz

pre 11 godina

Voleo bi zbog ovih pesimista da sve ovo uspe pa da vidimo sta ce da zacrne posle...
(nikola, 18. februar 2013 09:59)
-----------------------------------------------
Preferiram da svi mi koji ne verujemo pogresimo i posle javno i priznamo nego da vlada ( koja god da je) pogresi !!! Ne mislim da vlada sprema neku salu i zaradjuje na vremenu vec da su malo vise naivni za vreme i mesto u kome se nalaze! Pojedini poslovi su samo za ajkule a nasa vlada to nije , da ne pricam pak o seriji bazicnih uslova koji su dole navedeni od mnogo strucnijih ljudi.

IT

pre 11 godina

@zoki,

Ali to je bilo pre trideset godina i bila bivsa SFRJ.Pravile su se i katodne cevi za Philips, rendgen aparati, Ei-Bull racunari. I zasto se danas niko ne hvata da to isto radi.Zato sto je jeftinija radna snaga u Kini na Tajvanu. Mnogo smo umislili da smo mi bogom dani

pobednik-na-lokalu

pre 11 godina

@ChipDesigner / ING - Svaka cast za komentare, mislim da ste oboje zatvorili diskusiju za "razdraganim amaterima" :)

Ivan

pre 11 godina

Ako uspe sve pohvale, ako ne ništa novo.

Takođe bi zamolio DS i SNS dronove da se ne prepucavaju, gospoda iz DS-a su se pokazala u poslednjih 10 godina tako da bolje da ćute.

Dok ne vidim fabriku sve je samo priča.