Četvrtak, 27.09.2012.

23:44

"Preti bankrot lokalnih budžeta"

Ukidanjem naknada za naplatu firmarina, gradskog građevinskog zemljišta i zaštitu životne sredine budžet surduličke opštine biće manji za blizu 40 procenata

Izvor: Danas

"Preti bankrot lokalnih budžeta" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

indjijac

pre 11 godina

predsednici opstina obicno imaju 3 kuce, nepoznat broj stanova i firmi, nekoliko nemackih automobila. njima je najteze, mi to odlicno znamo u nasoj opstini.

Dragan Jovanovic

pre 11 godina

Opet ,kad su drzavni cinovnici u pitanju zamena teza. Budzet nece da bude uskracen nego je to iznos kojim su privreda i gradjani placali maglu lokalnim samoupravama.
Kad bi se pogledalo gde su sredstva odlazila verovatno nemaju veze sa osnovom za placanje.A verovatno je i pozamasan aparat koji je o tim prihodima vodio brigu.
Recimo, pogledajte reprezentaciju kad je privreda u pitanju. Kod nas u preduzecu se ta stavka gotovo izgubila,a ako vec neko hoce s poslovnim partnerom da izadje na pice moze ali da plati iz svog dzepa. Kad je drzavava u pitanju, i pogotovo lokalna samouprava izdaci su ogromni. Eto, neka tu ustede. Neka ustede na sluzbenim vozilima i gorivo i odrzavanje. Mi smo racunarska firma, a sami peremo automobil firme, cistimo, menjamo ulje i filtere jer time stedimo. I pri tome smo svi sa visokom skolskom spremom,a nekom trecerazrednom cati treba da platimo pranje vozila u servisu. Dajte malo oladite!!!

Sale.

pre 11 godina

Ovakva izjava g.dina Tončeva u stvari dokazuje koliko su njihove menadžerske sposobnosti i mogućnosti. Niko od njih se ne oslanja na svoja znanja, a i kako bi kada primaju ljude preko rođačko-kumovskih i partijskih veza. Dugogodišnje oslanjanje na "dranje" javnih preduzeća, privatnika i većih kompanija u svom kraju više nema izgleda. Ne mogu zaboraviti kada je predsednik jedne malene opštine na jugu Srbije, u prvom delu razgovoru prosto ucenjivao jednog od zastupnika mob.operatera u Srbiji, tražeći od njih komunalnu taksu koja daleko prevazilazi zdravu logiku - više miliona dinara mesečno za par stotina korisnika mob.tel. Kada mu je ovaj rekao da neće to da plati, onda je bilo, "ajde ne moraš toliko miliona, plati ovoliko". Ovaj mu je opet rekao da ni to neće da plati...
"Dobro, dobro... Ajde platićete ovoliko miliona, ne morate ni toliko..."
" Slušaj me čoveče, nećemo ništa da platimo, za te pare se ne isplati da uopšte imamo signal mob.telefonije u ovom kraju..."
I tako je na kraju bilo - signal mob.tel. nemaju, jer im je neko tražio više-milionsku mesečnu sumu samo za komunalnu taksu...
E isto rade i sa EPS-om, NiS-om i sl. kompanijama. Da taj novac ide u investiranje i zapošljavanje, pa ajde, nego ide u plate "tovljenika" čiji se broj stalno uvećava kako koja nova partija uzme vlast.

Paradox

pre 11 godina

Ja stvarno ne mogu da verujem sta kaže čovek "da su samo na ime prihoda od potencijalnih mogućih zagađenja kompanija poput Knaufa i Koka-kole u oblasti ekologije oni na godišnjem nivou dobijali u lokalnoj samoupravi više od trideset miliona dinara." E zamislite sta bi bilo da su stvarno svake godine ulagali toliko u ekologiju!!! Čovek je pokazao ličnim primerom kako se nenamski troše sredstva iz lokalnih budžeta.
Kakav paradoks!!!!!

marama

pre 11 godina

"Ukidanjem naknada za naplatu firmarina, gradskog građevinskog zemljišta i zaštitu životne sredine budžet surduličke opštine biće manji za blizu 40 procenata"

Ovo je toliko poražavajuće da nemam reči. I nije vas sramota da kažete da skoro polovinu opštinskog budžeta pune 3 takse?

komunizam jos traje...

pre 11 godina

pa kresite vase troskove,otpustajte viskove zaposlenih parazita,odnosite se domacinski prema prihodima od osiromasene privrede i gradjana pa necete bankrotirati...svaka nepismena baba dovedena od ovaca bi se bolje snasla i vodila opstine od vas nabedjenih strucnjaka i skolovanih neradnika i mlataca prazne slame ...

eBu

pre 11 godina

Steta, sad Toncev nece moci od opstinskih para da kupi novi Audi A8,ovaj mu je 2010god vec zastareo.
A sto se Dinkica tice lepo Tadic rece,ko napravi vladu snjim mnogo ce ga kostati.

Coco Bill

pre 11 godina

Vi što kritikujete opštinare da nemaju plan privlačenja investicija...itd itd. To bi bilo sve u redu, da oni sami odlučuju, skim će i kako će, sastavitu opštinsku ili gradsku upravu. Pa pitam vas zašto u bilo kojoj opštini, gradu, moraju da pitaju centralu u Beogradu skim "treba" ili je "poželjno" da sastave opštinsku upravu ?! Zašto "veliki moguli" odlučuju da u tom i tom gradu, opštini je "poželjno" biti sa ovim, a ne sa onim ?! Zar vam Novi Sad nije najbolji primer ?! Onda zbog svega toga nije ni bitno da li neko, ili neka stranka, bilo koja, ima ideju kako da unapredi tu opštinu ili grad, bitno je samo da se preslika Republička vlada, a ako slućajno "ne može" onda se iz "petnih žila" trude da to urade. Tad nije bitno, ni da li se "kupuju" ni kako se "kupuju" opštiinski delagati, samo je važno da se uspe kako je "naređeno" i da se slučajno, Bože moj, ne naljuti "veliki partijski vođa" u Beogradu, zbog neuspeha. Dok god u mekoj opštini ili gradu ne budu sami građani svojim glasovima "dovodili" onog ili onu partiju za koju misle da će im uraditi da im bude bolje, dotle će svaka priča biti mlaćenje prazne slame. Niko onda u bilo kojoj opštini ili nekom gradu neće gledati kako da dovede nekog nvestitora da zaposli ljude, kako da se izgradi kanalizacija, asfaltiraju putevi, da se unapredi opšti život njihovih žitelja, nego će gledati kako da se dodvori (ovo ću namerno velikim slovima) NJIHOVOJ PARTIJSKOJ CENTRALU U BEOGRADU. Glasali ste eto vam sad.

realno

pre 11 godina

Mozda ovaj predsednik opstine zaista ima problem sa besparicom ali ima ogroman broj opstina koje se nastavile partijska zaposljavanja. Sve vrvi od funkcionera sa ministarskim platama koji ne rade apsolutno nista! Pretekne i za oraganizovanje tkz. turisticko-privrednih manifestacija na kojima dobro prodju "estradne zvezde" i oni koji su zeljni da se najedu i napiju na racun gladnog naroda. Ni jedna opstina nije spremna da se odrekne brojnih funkcionera ali zato su do guse zaduzene jel se ne placaju ni najmanji racuni nego se sada vec ogromni transferi sa republickog nivoa trose iskljucivo na plate ... Katastrofa!

Kolle

pre 11 godina

Finansiranje lokalnih budžeta treba da se zasniva na prilivu iz poreza na zarade i pdv-a. Najlakše je da propišete lokalne takse i namete i tako punite budžet (i sebi isplaćujete plate za nerad). Potrudite se i privucite investitore, otvorite nova radna mesta i budžet će se popuniti.

Dejan

pre 11 godina

Pa valja treba da se uradi nesto da se taj kraj zaposli i omoguci ljudima da zaradjuju a ne da zivimo od naknade za potencijalno zagadjenje...ovo je spin klasican...

gost

pre 11 godina

Otpustite višak zaposlenih. Ah da ne smete nedaju vam dinkić i dačić.
Ništa onda žalite se njima a oni će da se zaduže povoljno u svetu i daće vam.
DAĆE VAM pošto niko i ne očekuje od vas da obezbedite prihode na lokalu u ovom trulom nakaradnom sistemu napravljen po meri lopova.

plaćamo ekologiju a od toga nema ni jedna sadnica

pre 11 godina

Kakve firmarine, ni ne treba da se plaćaju. A gradsko građevinsko zemljište smo zvali vazdušarina (porez na vazduh ) a posebno se plaćalo i za ekologiju e nema više . Tako i treba i još mnogo nameta kojih ima treba ukinuti. Recimo RTS , plaćam kablovsku 900,00 dinara(tu imam i RTS) a onda posebno plaćam RTS-u. Neka kablovska plati RTS-u ali da cena za 2 kanala RTS-a ne bude isto kao i 100 kanala na kablovskoj.

nemamime

pre 11 godina

Neka i treba!!!Koliko je firmi zbog vas bankrotiralo!!!Toliko ste bili alavi,da je to sramno!!!Sad lepo smanjite plate,otpustite sve one kojima tu nije mesto!!!Počeli su da se osnivaju porodični klanovi po opštinama!!!

Ćuprija

pre 11 godina

Opštinska TV vidi se u užem centru grada,zavičajni muzej sa dve narodne nošnje,kulturni centar sa tri žene koje heklaju,Gradski bazen zarastao u korov,turistička organizacija sa dve destinacije,dom zdravlja sa dva doktora u smeni i tri šalterska radnika x vozača i radnika obezbedjenja i ko zna šta još.Sve ovo ima direktore,zamenike,upravnike,službenike,čistačice,šefove,fizikalce i još klime,ventilatore,kvarcne grejalice,slavine, potrošni materijal.SVE TO SA BUDŽETA OPŠTINE.Naplatiti dažbine gradjanima i preduzetnicima za ove stvari je stvarno i smešno i čudno i ...

Ćuprija

pre 11 godina

U Ćupriji više nemamo šećeranu,mip, minel,štampariju,napredak,dobričevo,kasarnu,agropromet,velmotrans,hemos ... da se uzme za budžet a i gas arbaiteri troše pare negde na drugim mestima u svetu.

kekec

pre 11 godina

Ako nekom Dinkić kde na živce o da sam to ja. Ukidanje ovkh paranameta da bi vi fi ansirali vaše nenamensko trošenje para je pogodam u centar. Koliko imate viška zapoenih partiskih činovnika? Da ne pricamo o ostalom.

Ćuprija

pre 11 godina

Pa smanjite broj plata sa budžeta.Jasno je da ima višak.KOJA logika,naplatiš takse da daš platu opštinarima.To treba poslodavci iz gradova da se pobune,zašta plaćaju dažbine.Za lepšu sredinu gde žive ili da se podeli plata.Nego su i oni uvučeni.Pustila ih republička inspekcija(kakva republička to je opštinska samo sa rep.budžeta primaju platu) da rade van zakona i oni ćute.Takva situacija i na državnom nivou.Svako ko je doveo opštinu u blokadu i u bankrot treba da ide u ZATVOR.

grlja

pre 11 godina

Lokalne samouprave ce da bankrotiraju zato sto su im prihodi manji nego rashodi. Drugim recima, otpustite visak ljudi koji po lok.samoupravama igraju pasijans umesto da rade i smanjite nenamensko trosenje novca. Bas mi Vas je zao. B.ndo jedna.

Sinisa

pre 11 godina

Neka smanje pretrpanu administraciju u upravama i javnim preduzecima i bice dovoljno sredstava. Neka ne pricaju vise gluposti nego racionalizacija zaposlenih i da moze da se dise od njihovih nameta na vilajet!

Srecko

pre 11 godina

Pa ako vam se 40% budzeta puni od izmisljenih nameta, to znaci
1. Da budzet nije dobar
2. Da vam je administracija 80% glomaznija od one kakva bi trebala da bude
Pa propadnite gospodo opstinari. Dosta ste krali!

Miki

pre 11 godina

Ne plasim se mnogo za opstine one ce te gubitke da ubace u veci porez na imovinu tako da ce gradjanima lokalne poreske uprave da racunaju da im kvadrat vredi silne novce koje ne mogu dobiti na trzistu. Pa tako je i u Beogradu 2010 i 2011 u centralnim gradskim opstinama racunato da je kvadrat ide do cak 290000 dinara (145000 dinara puta koeficijen lokacije koji za te opstien ide do 2) a vec u to doba zbog krize su se stanovi na Vracaru, Senajku , Dedinju mogli naci ispod 2500 evra neki prosek 2000 a negde cak i za neku stotinu evra manja . Tako da ce sve gubitke od firmarine, taksi za zastitu , gradjevniskog zemljista da budu prebacene na vece poreze na imovinu. A nije mi jasno zasto na uplatnicama infostana i dalje placam gradjevnisko zemljiste svakog meseca.

ajde bre sve mora da vam se crta,a fakultete zavrsili.Kako?

pre 11 godina

Pa kad ste nesposobni da dovedete investitora.Too je vas posao da razvijate opstinu,a ne opstinare.
Vlada je tu da pogura gde zapne.98% vas je iz lokalne samouprave nestrucno i neradno.
Napises CV opstine,predstavis poreze,pogodnosti,osmislis porojekat i ponudis ciljanim kompanijama.
Koliko ste nesposobni ja ne mogu da verujem,ali zato kad vam je Cvetkovic podelio plate na osnovu strucne spreme kao ekspertima,niste rekli,hvala lepo ne treba.Svaka opstina ima projektantski biro,u sklopu opstine.
Ako nema mesta,otpustis jednog pravnika,jednog ekonomistu i sekretaricu drparu,a eventualne investitore usmeris na biro

Neutralni

pre 11 godina

Ja se apsolutno slažem sa ovim dubokoumnim čovekom. Preduzeća treba da postoje da bi održavala u životu birokratiju. Koliko su izvitopereni umovi birokrata, to se upravo vidi iz priče ovog čoveka: stvari ne treba menjati, zato da bih ja imao, i da ja ne bih morao da se angažujem. Kako mu nije palo na pamet da zasuče rukave malo, vidi šta nedostaje, vidi šta bi mogao da učini boljim i primamljivijim za investitore. Logično je da se lokalni budžet upravo puni iz realnih prihoda, tj. od oporezivanja zarade zaposlenih koji rade na teritoriji opštine. Ja znam da sve ovo zvuči lako u priči, a teško u praksi, ali opštinu bi upravo trebala da vodi lokalna elita (elita u zdravom smislu te reči), a ne sumnjivi partijski delegati.

jocika

pre 11 godina

znas kolko me briga! sad me je opstina stavila u blokadu zbog firmarine i grad.zemljista! rekli mi da pisem molbu da platim na rate , pa me ladno odbili! a kad odem da se zalim, cekam neku tetu pola sata da se vrati sa pus pauze! i zreba da bankrotirate, ko vas....

Pravnik

pre 11 godina

Da bi lokalna samouprava mogla iole postojati, kao jedan od nekoliko uslova koji se kumulativno moraju ispuniti (pored odredjenog kruga poslova+slobodan izbor lokalnih organa i funkcionera+pravna nezavisnost) jeste i finansijska autonomija lokalne samouprave.
Ukoliko, Republicki drzavni organi budu "stezali kais" na prihodnoj strani gradova i opstina, bojim se da ce lokalne samouprave biti prinudjene da preispitaju svoje postojanje ili da u skladu sa cl.193 Ustava Republike Srbije postupe na sledeci nacin:
"Organ određen statutom opštine ima pravo žalbe Ustavnom sudu ako se pojedinačnim aktom ili radnjom državnog organa ili organa jedinice lokalne samouprave onemogućava vršenje nadležnosti opštine.

Organ određen statutom opštine može da pokrene postupak za ocenu ustavnosti ili zakonitosti zakona i drugog opšteg akta Republike Srbije ili autonomne pokrajine kojim se povređuje pravo na lokalnu samoupravu."

Pravo gradjana na lokalnu samoupravu jeste jedno od nacela pomenutog najviseg pravnog akta u nasem pravnom poretku (cl.12.

Takodje se i zastita moze zatraziti na Evropskoj povelji o lok.samoupravi iz 1985.godine u kojoj stoji da "lok.samouprava ima pravo da bude konsultovana o odlukama drzavnih vlasti koji se ticu njenog polozaja i interesa".

Show

pre 11 godina

Kod nas predsednik opstine vozi bolja kola i ima vecu platu od predsednika drzave...

Kako mislite da motivisete ljude da nesto rade ako ce po sadasnjem sistemu za 20ak godina kafe kuvarica iz neke izmisljene agencije imati skoro dva puta vecu penziju od hirurga u bolnici ili tri puta vecu od nastavnika u skoli.

Drzava treba da bude jeftina i servis gradjana sve ostalo je farsa.

Show

pre 11 godina

Kod nas predsednik opstine vozi bolja kola i ima vecu platu od predsednika drzave...

Kako mislite da motivisete ljude da nesto rade ako ce po sadasnjem sistemu za 20ak godina kafe kuvarica iz neke izmisljene agencije imati skoro dva puta vecu penziju od hirurga u bolnici ili tri puta vecu od nastavnika u skoli.

Drzava treba da bude jeftina i servis gradjana sve ostalo je farsa.

Paradox

pre 11 godina

Ja stvarno ne mogu da verujem sta kaže čovek "da su samo na ime prihoda od potencijalnih mogućih zagađenja kompanija poput Knaufa i Koka-kole u oblasti ekologije oni na godišnjem nivou dobijali u lokalnoj samoupravi više od trideset miliona dinara." E zamislite sta bi bilo da su stvarno svake godine ulagali toliko u ekologiju!!! Čovek je pokazao ličnim primerom kako se nenamski troše sredstva iz lokalnih budžeta.
Kakav paradoks!!!!!

ajde bre sve mora da vam se crta,a fakultete zavrsili.Kako?

pre 11 godina

Pa kad ste nesposobni da dovedete investitora.Too je vas posao da razvijate opstinu,a ne opstinare.
Vlada je tu da pogura gde zapne.98% vas je iz lokalne samouprave nestrucno i neradno.
Napises CV opstine,predstavis poreze,pogodnosti,osmislis porojekat i ponudis ciljanim kompanijama.
Koliko ste nesposobni ja ne mogu da verujem,ali zato kad vam je Cvetkovic podelio plate na osnovu strucne spreme kao ekspertima,niste rekli,hvala lepo ne treba.Svaka opstina ima projektantski biro,u sklopu opstine.
Ako nema mesta,otpustis jednog pravnika,jednog ekonomistu i sekretaricu drparu,a eventualne investitore usmeris na biro

jocika

pre 11 godina

znas kolko me briga! sad me je opstina stavila u blokadu zbog firmarine i grad.zemljista! rekli mi da pisem molbu da platim na rate , pa me ladno odbili! a kad odem da se zalim, cekam neku tetu pola sata da se vrati sa pus pauze! i zreba da bankrotirate, ko vas....

Neutralni

pre 11 godina

Ja se apsolutno slažem sa ovim dubokoumnim čovekom. Preduzeća treba da postoje da bi održavala u životu birokratiju. Koliko su izvitopereni umovi birokrata, to se upravo vidi iz priče ovog čoveka: stvari ne treba menjati, zato da bih ja imao, i da ja ne bih morao da se angažujem. Kako mu nije palo na pamet da zasuče rukave malo, vidi šta nedostaje, vidi šta bi mogao da učini boljim i primamljivijim za investitore. Logično je da se lokalni budžet upravo puni iz realnih prihoda, tj. od oporezivanja zarade zaposlenih koji rade na teritoriji opštine. Ja znam da sve ovo zvuči lako u priči, a teško u praksi, ali opštinu bi upravo trebala da vodi lokalna elita (elita u zdravom smislu te reči), a ne sumnjivi partijski delegati.

nemamime

pre 11 godina

Neka i treba!!!Koliko je firmi zbog vas bankrotiralo!!!Toliko ste bili alavi,da je to sramno!!!Sad lepo smanjite plate,otpustite sve one kojima tu nije mesto!!!Počeli su da se osnivaju porodični klanovi po opštinama!!!

Srecko

pre 11 godina

Pa ako vam se 40% budzeta puni od izmisljenih nameta, to znaci
1. Da budzet nije dobar
2. Da vam je administracija 80% glomaznija od one kakva bi trebala da bude
Pa propadnite gospodo opstinari. Dosta ste krali!

komunizam jos traje...

pre 11 godina

pa kresite vase troskove,otpustajte viskove zaposlenih parazita,odnosite se domacinski prema prihodima od osiromasene privrede i gradjana pa necete bankrotirati...svaka nepismena baba dovedena od ovaca bi se bolje snasla i vodila opstine od vas nabedjenih strucnjaka i skolovanih neradnika i mlataca prazne slame ...

realno

pre 11 godina

Mozda ovaj predsednik opstine zaista ima problem sa besparicom ali ima ogroman broj opstina koje se nastavile partijska zaposljavanja. Sve vrvi od funkcionera sa ministarskim platama koji ne rade apsolutno nista! Pretekne i za oraganizovanje tkz. turisticko-privrednih manifestacija na kojima dobro prodju "estradne zvezde" i oni koji su zeljni da se najedu i napiju na racun gladnog naroda. Ni jedna opstina nije spremna da se odrekne brojnih funkcionera ali zato su do guse zaduzene jel se ne placaju ni najmanji racuni nego se sada vec ogromni transferi sa republickog nivoa trose iskljucivo na plate ... Katastrofa!

plaćamo ekologiju a od toga nema ni jedna sadnica

pre 11 godina

Kakve firmarine, ni ne treba da se plaćaju. A gradsko građevinsko zemljište smo zvali vazdušarina (porez na vazduh ) a posebno se plaćalo i za ekologiju e nema više . Tako i treba i još mnogo nameta kojih ima treba ukinuti. Recimo RTS , plaćam kablovsku 900,00 dinara(tu imam i RTS) a onda posebno plaćam RTS-u. Neka kablovska plati RTS-u ali da cena za 2 kanala RTS-a ne bude isto kao i 100 kanala na kablovskoj.

grlja

pre 11 godina

Lokalne samouprave ce da bankrotiraju zato sto su im prihodi manji nego rashodi. Drugim recima, otpustite visak ljudi koji po lok.samoupravama igraju pasijans umesto da rade i smanjite nenamensko trosenje novca. Bas mi Vas je zao. B.ndo jedna.

gost

pre 11 godina

Otpustite višak zaposlenih. Ah da ne smete nedaju vam dinkić i dačić.
Ništa onda žalite se njima a oni će da se zaduže povoljno u svetu i daće vam.
DAĆE VAM pošto niko i ne očekuje od vas da obezbedite prihode na lokalu u ovom trulom nakaradnom sistemu napravljen po meri lopova.

Sinisa

pre 11 godina

Neka smanje pretrpanu administraciju u upravama i javnim preduzecima i bice dovoljno sredstava. Neka ne pricaju vise gluposti nego racionalizacija zaposlenih i da moze da se dise od njihovih nameta na vilajet!

Kolle

pre 11 godina

Finansiranje lokalnih budžeta treba da se zasniva na prilivu iz poreza na zarade i pdv-a. Najlakše je da propišete lokalne takse i namete i tako punite budžet (i sebi isplaćujete plate za nerad). Potrudite se i privucite investitore, otvorite nova radna mesta i budžet će se popuniti.

Ćuprija

pre 11 godina

Opštinska TV vidi se u užem centru grada,zavičajni muzej sa dve narodne nošnje,kulturni centar sa tri žene koje heklaju,Gradski bazen zarastao u korov,turistička organizacija sa dve destinacije,dom zdravlja sa dva doktora u smeni i tri šalterska radnika x vozača i radnika obezbedjenja i ko zna šta još.Sve ovo ima direktore,zamenike,upravnike,službenike,čistačice,šefove,fizikalce i još klime,ventilatore,kvarcne grejalice,slavine, potrošni materijal.SVE TO SA BUDŽETA OPŠTINE.Naplatiti dažbine gradjanima i preduzetnicima za ove stvari je stvarno i smešno i čudno i ...

Ćuprija

pre 11 godina

Pa smanjite broj plata sa budžeta.Jasno je da ima višak.KOJA logika,naplatiš takse da daš platu opštinarima.To treba poslodavci iz gradova da se pobune,zašta plaćaju dažbine.Za lepšu sredinu gde žive ili da se podeli plata.Nego su i oni uvučeni.Pustila ih republička inspekcija(kakva republička to je opštinska samo sa rep.budžeta primaju platu) da rade van zakona i oni ćute.Takva situacija i na državnom nivou.Svako ko je doveo opštinu u blokadu i u bankrot treba da ide u ZATVOR.

kekec

pre 11 godina

Ako nekom Dinkić kde na živce o da sam to ja. Ukidanje ovkh paranameta da bi vi fi ansirali vaše nenamensko trošenje para je pogodam u centar. Koliko imate viška zapoenih partiskih činovnika? Da ne pricamo o ostalom.

Dejan

pre 11 godina

Pa valja treba da se uradi nesto da se taj kraj zaposli i omoguci ljudima da zaradjuju a ne da zivimo od naknade za potencijalno zagadjenje...ovo je spin klasican...

Miki

pre 11 godina

Ne plasim se mnogo za opstine one ce te gubitke da ubace u veci porez na imovinu tako da ce gradjanima lokalne poreske uprave da racunaju da im kvadrat vredi silne novce koje ne mogu dobiti na trzistu. Pa tako je i u Beogradu 2010 i 2011 u centralnim gradskim opstinama racunato da je kvadrat ide do cak 290000 dinara (145000 dinara puta koeficijen lokacije koji za te opstien ide do 2) a vec u to doba zbog krize su se stanovi na Vracaru, Senajku , Dedinju mogli naci ispod 2500 evra neki prosek 2000 a negde cak i za neku stotinu evra manja . Tako da ce sve gubitke od firmarine, taksi za zastitu , gradjevniskog zemljista da budu prebacene na vece poreze na imovinu. A nije mi jasno zasto na uplatnicama infostana i dalje placam gradjevnisko zemljiste svakog meseca.

Ćuprija

pre 11 godina

U Ćupriji više nemamo šećeranu,mip, minel,štampariju,napredak,dobričevo,kasarnu,agropromet,velmotrans,hemos ... da se uzme za budžet a i gas arbaiteri troše pare negde na drugim mestima u svetu.

Dragan Jovanovic

pre 11 godina

Opet ,kad su drzavni cinovnici u pitanju zamena teza. Budzet nece da bude uskracen nego je to iznos kojim su privreda i gradjani placali maglu lokalnim samoupravama.
Kad bi se pogledalo gde su sredstva odlazila verovatno nemaju veze sa osnovom za placanje.A verovatno je i pozamasan aparat koji je o tim prihodima vodio brigu.
Recimo, pogledajte reprezentaciju kad je privreda u pitanju. Kod nas u preduzecu se ta stavka gotovo izgubila,a ako vec neko hoce s poslovnim partnerom da izadje na pice moze ali da plati iz svog dzepa. Kad je drzavava u pitanju, i pogotovo lokalna samouprava izdaci su ogromni. Eto, neka tu ustede. Neka ustede na sluzbenim vozilima i gorivo i odrzavanje. Mi smo racunarska firma, a sami peremo automobil firme, cistimo, menjamo ulje i filtere jer time stedimo. I pri tome smo svi sa visokom skolskom spremom,a nekom trecerazrednom cati treba da platimo pranje vozila u servisu. Dajte malo oladite!!!

Sale.

pre 11 godina

Ovakva izjava g.dina Tončeva u stvari dokazuje koliko su njihove menadžerske sposobnosti i mogućnosti. Niko od njih se ne oslanja na svoja znanja, a i kako bi kada primaju ljude preko rođačko-kumovskih i partijskih veza. Dugogodišnje oslanjanje na "dranje" javnih preduzeća, privatnika i većih kompanija u svom kraju više nema izgleda. Ne mogu zaboraviti kada je predsednik jedne malene opštine na jugu Srbije, u prvom delu razgovoru prosto ucenjivao jednog od zastupnika mob.operatera u Srbiji, tražeći od njih komunalnu taksu koja daleko prevazilazi zdravu logiku - više miliona dinara mesečno za par stotina korisnika mob.tel. Kada mu je ovaj rekao da neće to da plati, onda je bilo, "ajde ne moraš toliko miliona, plati ovoliko". Ovaj mu je opet rekao da ni to neće da plati...
"Dobro, dobro... Ajde platićete ovoliko miliona, ne morate ni toliko..."
" Slušaj me čoveče, nećemo ništa da platimo, za te pare se ne isplati da uopšte imamo signal mob.telefonije u ovom kraju..."
I tako je na kraju bilo - signal mob.tel. nemaju, jer im je neko tražio više-milionsku mesečnu sumu samo za komunalnu taksu...
E isto rade i sa EPS-om, NiS-om i sl. kompanijama. Da taj novac ide u investiranje i zapošljavanje, pa ajde, nego ide u plate "tovljenika" čiji se broj stalno uvećava kako koja nova partija uzme vlast.

indjijac

pre 11 godina

predsednici opstina obicno imaju 3 kuce, nepoznat broj stanova i firmi, nekoliko nemackih automobila. njima je najteze, mi to odlicno znamo u nasoj opstini.

Pravnik

pre 11 godina

Da bi lokalna samouprava mogla iole postojati, kao jedan od nekoliko uslova koji se kumulativno moraju ispuniti (pored odredjenog kruga poslova+slobodan izbor lokalnih organa i funkcionera+pravna nezavisnost) jeste i finansijska autonomija lokalne samouprave.
Ukoliko, Republicki drzavni organi budu "stezali kais" na prihodnoj strani gradova i opstina, bojim se da ce lokalne samouprave biti prinudjene da preispitaju svoje postojanje ili da u skladu sa cl.193 Ustava Republike Srbije postupe na sledeci nacin:
"Organ određen statutom opštine ima pravo žalbe Ustavnom sudu ako se pojedinačnim aktom ili radnjom državnog organa ili organa jedinice lokalne samouprave onemogućava vršenje nadležnosti opštine.

Organ određen statutom opštine može da pokrene postupak za ocenu ustavnosti ili zakonitosti zakona i drugog opšteg akta Republike Srbije ili autonomne pokrajine kojim se povređuje pravo na lokalnu samoupravu."

Pravo gradjana na lokalnu samoupravu jeste jedno od nacela pomenutog najviseg pravnog akta u nasem pravnom poretku (cl.12.

Takodje se i zastita moze zatraziti na Evropskoj povelji o lok.samoupravi iz 1985.godine u kojoj stoji da "lok.samouprava ima pravo da bude konsultovana o odlukama drzavnih vlasti koji se ticu njenog polozaja i interesa".

eBu

pre 11 godina

Steta, sad Toncev nece moci od opstinskih para da kupi novi Audi A8,ovaj mu je 2010god vec zastareo.
A sto se Dinkica tice lepo Tadic rece,ko napravi vladu snjim mnogo ce ga kostati.

marama

pre 11 godina

"Ukidanjem naknada za naplatu firmarina, gradskog građevinskog zemljišta i zaštitu životne sredine budžet surduličke opštine biće manji za blizu 40 procenata"

Ovo je toliko poražavajuće da nemam reči. I nije vas sramota da kažete da skoro polovinu opštinskog budžeta pune 3 takse?

Coco Bill

pre 11 godina

Vi što kritikujete opštinare da nemaju plan privlačenja investicija...itd itd. To bi bilo sve u redu, da oni sami odlučuju, skim će i kako će, sastavitu opštinsku ili gradsku upravu. Pa pitam vas zašto u bilo kojoj opštini, gradu, moraju da pitaju centralu u Beogradu skim "treba" ili je "poželjno" da sastave opštinsku upravu ?! Zašto "veliki moguli" odlučuju da u tom i tom gradu, opštini je "poželjno" biti sa ovim, a ne sa onim ?! Zar vam Novi Sad nije najbolji primer ?! Onda zbog svega toga nije ni bitno da li neko, ili neka stranka, bilo koja, ima ideju kako da unapredi tu opštinu ili grad, bitno je samo da se preslika Republička vlada, a ako slućajno "ne može" onda se iz "petnih žila" trude da to urade. Tad nije bitno, ni da li se "kupuju" ni kako se "kupuju" opštiinski delagati, samo je važno da se uspe kako je "naređeno" i da se slučajno, Bože moj, ne naljuti "veliki partijski vođa" u Beogradu, zbog neuspeha. Dok god u mekoj opštini ili gradu ne budu sami građani svojim glasovima "dovodili" onog ili onu partiju za koju misle da će im uraditi da im bude bolje, dotle će svaka priča biti mlaćenje prazne slame. Niko onda u bilo kojoj opštini ili nekom gradu neće gledati kako da dovede nekog nvestitora da zaposli ljude, kako da se izgradi kanalizacija, asfaltiraju putevi, da se unapredi opšti život njihovih žitelja, nego će gledati kako da se dodvori (ovo ću namerno velikim slovima) NJIHOVOJ PARTIJSKOJ CENTRALU U BEOGRADU. Glasali ste eto vam sad.

Pravnik

pre 11 godina

Da bi lokalna samouprava mogla iole postojati, kao jedan od nekoliko uslova koji se kumulativno moraju ispuniti (pored odredjenog kruga poslova+slobodan izbor lokalnih organa i funkcionera+pravna nezavisnost) jeste i finansijska autonomija lokalne samouprave.
Ukoliko, Republicki drzavni organi budu "stezali kais" na prihodnoj strani gradova i opstina, bojim se da ce lokalne samouprave biti prinudjene da preispitaju svoje postojanje ili da u skladu sa cl.193 Ustava Republike Srbije postupe na sledeci nacin:
"Organ određen statutom opštine ima pravo žalbe Ustavnom sudu ako se pojedinačnim aktom ili radnjom državnog organa ili organa jedinice lokalne samouprave onemogućava vršenje nadležnosti opštine.

Organ određen statutom opštine može da pokrene postupak za ocenu ustavnosti ili zakonitosti zakona i drugog opšteg akta Republike Srbije ili autonomne pokrajine kojim se povređuje pravo na lokalnu samoupravu."

Pravo gradjana na lokalnu samoupravu jeste jedno od nacela pomenutog najviseg pravnog akta u nasem pravnom poretku (cl.12.

Takodje se i zastita moze zatraziti na Evropskoj povelji o lok.samoupravi iz 1985.godine u kojoj stoji da "lok.samouprava ima pravo da bude konsultovana o odlukama drzavnih vlasti koji se ticu njenog polozaja i interesa".

Kolle

pre 11 godina

Finansiranje lokalnih budžeta treba da se zasniva na prilivu iz poreza na zarade i pdv-a. Najlakše je da propišete lokalne takse i namete i tako punite budžet (i sebi isplaćujete plate za nerad). Potrudite se i privucite investitore, otvorite nova radna mesta i budžet će se popuniti.

ajde bre sve mora da vam se crta,a fakultete zavrsili.Kako?

pre 11 godina

Pa kad ste nesposobni da dovedete investitora.Too je vas posao da razvijate opstinu,a ne opstinare.
Vlada je tu da pogura gde zapne.98% vas je iz lokalne samouprave nestrucno i neradno.
Napises CV opstine,predstavis poreze,pogodnosti,osmislis porojekat i ponudis ciljanim kompanijama.
Koliko ste nesposobni ja ne mogu da verujem,ali zato kad vam je Cvetkovic podelio plate na osnovu strucne spreme kao ekspertima,niste rekli,hvala lepo ne treba.Svaka opstina ima projektantski biro,u sklopu opstine.
Ako nema mesta,otpustis jednog pravnika,jednog ekonomistu i sekretaricu drparu,a eventualne investitore usmeris na biro

Show

pre 11 godina

Kod nas predsednik opstine vozi bolja kola i ima vecu platu od predsednika drzave...

Kako mislite da motivisete ljude da nesto rade ako ce po sadasnjem sistemu za 20ak godina kafe kuvarica iz neke izmisljene agencije imati skoro dva puta vecu penziju od hirurga u bolnici ili tri puta vecu od nastavnika u skoli.

Drzava treba da bude jeftina i servis gradjana sve ostalo je farsa.

Ćuprija

pre 11 godina

U Ćupriji više nemamo šećeranu,mip, minel,štampariju,napredak,dobričevo,kasarnu,agropromet,velmotrans,hemos ... da se uzme za budžet a i gas arbaiteri troše pare negde na drugim mestima u svetu.

plaćamo ekologiju a od toga nema ni jedna sadnica

pre 11 godina

Kakve firmarine, ni ne treba da se plaćaju. A gradsko građevinsko zemljište smo zvali vazdušarina (porez na vazduh ) a posebno se plaćalo i za ekologiju e nema više . Tako i treba i još mnogo nameta kojih ima treba ukinuti. Recimo RTS , plaćam kablovsku 900,00 dinara(tu imam i RTS) a onda posebno plaćam RTS-u. Neka kablovska plati RTS-u ali da cena za 2 kanala RTS-a ne bude isto kao i 100 kanala na kablovskoj.

nemamime

pre 11 godina

Neka i treba!!!Koliko je firmi zbog vas bankrotiralo!!!Toliko ste bili alavi,da je to sramno!!!Sad lepo smanjite plate,otpustite sve one kojima tu nije mesto!!!Počeli su da se osnivaju porodični klanovi po opštinama!!!

Paradox

pre 11 godina

Ja stvarno ne mogu da verujem sta kaže čovek "da su samo na ime prihoda od potencijalnih mogućih zagađenja kompanija poput Knaufa i Koka-kole u oblasti ekologije oni na godišnjem nivou dobijali u lokalnoj samoupravi više od trideset miliona dinara." E zamislite sta bi bilo da su stvarno svake godine ulagali toliko u ekologiju!!! Čovek je pokazao ličnim primerom kako se nenamski troše sredstva iz lokalnih budžeta.
Kakav paradoks!!!!!

Coco Bill

pre 11 godina

Vi što kritikujete opštinare da nemaju plan privlačenja investicija...itd itd. To bi bilo sve u redu, da oni sami odlučuju, skim će i kako će, sastavitu opštinsku ili gradsku upravu. Pa pitam vas zašto u bilo kojoj opštini, gradu, moraju da pitaju centralu u Beogradu skim "treba" ili je "poželjno" da sastave opštinsku upravu ?! Zašto "veliki moguli" odlučuju da u tom i tom gradu, opštini je "poželjno" biti sa ovim, a ne sa onim ?! Zar vam Novi Sad nije najbolji primer ?! Onda zbog svega toga nije ni bitno da li neko, ili neka stranka, bilo koja, ima ideju kako da unapredi tu opštinu ili grad, bitno je samo da se preslika Republička vlada, a ako slućajno "ne može" onda se iz "petnih žila" trude da to urade. Tad nije bitno, ni da li se "kupuju" ni kako se "kupuju" opštiinski delagati, samo je važno da se uspe kako je "naređeno" i da se slučajno, Bože moj, ne naljuti "veliki partijski vođa" u Beogradu, zbog neuspeha. Dok god u mekoj opštini ili gradu ne budu sami građani svojim glasovima "dovodili" onog ili onu partiju za koju misle da će im uraditi da im bude bolje, dotle će svaka priča biti mlaćenje prazne slame. Niko onda u bilo kojoj opštini ili nekom gradu neće gledati kako da dovede nekog nvestitora da zaposli ljude, kako da se izgradi kanalizacija, asfaltiraju putevi, da se unapredi opšti život njihovih žitelja, nego će gledati kako da se dodvori (ovo ću namerno velikim slovima) NJIHOVOJ PARTIJSKOJ CENTRALU U BEOGRADU. Glasali ste eto vam sad.

Dragan Jovanovic

pre 11 godina

Opet ,kad su drzavni cinovnici u pitanju zamena teza. Budzet nece da bude uskracen nego je to iznos kojim su privreda i gradjani placali maglu lokalnim samoupravama.
Kad bi se pogledalo gde su sredstva odlazila verovatno nemaju veze sa osnovom za placanje.A verovatno je i pozamasan aparat koji je o tim prihodima vodio brigu.
Recimo, pogledajte reprezentaciju kad je privreda u pitanju. Kod nas u preduzecu se ta stavka gotovo izgubila,a ako vec neko hoce s poslovnim partnerom da izadje na pice moze ali da plati iz svog dzepa. Kad je drzavava u pitanju, i pogotovo lokalna samouprava izdaci su ogromni. Eto, neka tu ustede. Neka ustede na sluzbenim vozilima i gorivo i odrzavanje. Mi smo racunarska firma, a sami peremo automobil firme, cistimo, menjamo ulje i filtere jer time stedimo. I pri tome smo svi sa visokom skolskom spremom,a nekom trecerazrednom cati treba da platimo pranje vozila u servisu. Dajte malo oladite!!!

indjijac

pre 11 godina

predsednici opstina obicno imaju 3 kuce, nepoznat broj stanova i firmi, nekoliko nemackih automobila. njima je najteze, mi to odlicno znamo u nasoj opstini.

Neutralni

pre 11 godina

Ja se apsolutno slažem sa ovim dubokoumnim čovekom. Preduzeća treba da postoje da bi održavala u životu birokratiju. Koliko su izvitopereni umovi birokrata, to se upravo vidi iz priče ovog čoveka: stvari ne treba menjati, zato da bih ja imao, i da ja ne bih morao da se angažujem. Kako mu nije palo na pamet da zasuče rukave malo, vidi šta nedostaje, vidi šta bi mogao da učini boljim i primamljivijim za investitore. Logično je da se lokalni budžet upravo puni iz realnih prihoda, tj. od oporezivanja zarade zaposlenih koji rade na teritoriji opštine. Ja znam da sve ovo zvuči lako u priči, a teško u praksi, ali opštinu bi upravo trebala da vodi lokalna elita (elita u zdravom smislu te reči), a ne sumnjivi partijski delegati.

jocika

pre 11 godina

znas kolko me briga! sad me je opstina stavila u blokadu zbog firmarine i grad.zemljista! rekli mi da pisem molbu da platim na rate , pa me ladno odbili! a kad odem da se zalim, cekam neku tetu pola sata da se vrati sa pus pauze! i zreba da bankrotirate, ko vas....

Srecko

pre 11 godina

Pa ako vam se 40% budzeta puni od izmisljenih nameta, to znaci
1. Da budzet nije dobar
2. Da vam je administracija 80% glomaznija od one kakva bi trebala da bude
Pa propadnite gospodo opstinari. Dosta ste krali!

grlja

pre 11 godina

Lokalne samouprave ce da bankrotiraju zato sto su im prihodi manji nego rashodi. Drugim recima, otpustite visak ljudi koji po lok.samoupravama igraju pasijans umesto da rade i smanjite nenamensko trosenje novca. Bas mi Vas je zao. B.ndo jedna.

Ćuprija

pre 11 godina

Pa smanjite broj plata sa budžeta.Jasno je da ima višak.KOJA logika,naplatiš takse da daš platu opštinarima.To treba poslodavci iz gradova da se pobune,zašta plaćaju dažbine.Za lepšu sredinu gde žive ili da se podeli plata.Nego su i oni uvučeni.Pustila ih republička inspekcija(kakva republička to je opštinska samo sa rep.budžeta primaju platu) da rade van zakona i oni ćute.Takva situacija i na državnom nivou.Svako ko je doveo opštinu u blokadu i u bankrot treba da ide u ZATVOR.

kekec

pre 11 godina

Ako nekom Dinkić kde na živce o da sam to ja. Ukidanje ovkh paranameta da bi vi fi ansirali vaše nenamensko trošenje para je pogodam u centar. Koliko imate viška zapoenih partiskih činovnika? Da ne pricamo o ostalom.

Dejan

pre 11 godina

Pa valja treba da se uradi nesto da se taj kraj zaposli i omoguci ljudima da zaradjuju a ne da zivimo od naknade za potencijalno zagadjenje...ovo je spin klasican...

gost

pre 11 godina

Otpustite višak zaposlenih. Ah da ne smete nedaju vam dinkić i dačić.
Ništa onda žalite se njima a oni će da se zaduže povoljno u svetu i daće vam.
DAĆE VAM pošto niko i ne očekuje od vas da obezbedite prihode na lokalu u ovom trulom nakaradnom sistemu napravljen po meri lopova.

komunizam jos traje...

pre 11 godina

pa kresite vase troskove,otpustajte viskove zaposlenih parazita,odnosite se domacinski prema prihodima od osiromasene privrede i gradjana pa necete bankrotirati...svaka nepismena baba dovedena od ovaca bi se bolje snasla i vodila opstine od vas nabedjenih strucnjaka i skolovanih neradnika i mlataca prazne slame ...

realno

pre 11 godina

Mozda ovaj predsednik opstine zaista ima problem sa besparicom ali ima ogroman broj opstina koje se nastavile partijska zaposljavanja. Sve vrvi od funkcionera sa ministarskim platama koji ne rade apsolutno nista! Pretekne i za oraganizovanje tkz. turisticko-privrednih manifestacija na kojima dobro prodju "estradne zvezde" i oni koji su zeljni da se najedu i napiju na racun gladnog naroda. Ni jedna opstina nije spremna da se odrekne brojnih funkcionera ali zato su do guse zaduzene jel se ne placaju ni najmanji racuni nego se sada vec ogromni transferi sa republickog nivoa trose iskljucivo na plate ... Katastrofa!

eBu

pre 11 godina

Steta, sad Toncev nece moci od opstinskih para da kupi novi Audi A8,ovaj mu je 2010god vec zastareo.
A sto se Dinkica tice lepo Tadic rece,ko napravi vladu snjim mnogo ce ga kostati.

Sale.

pre 11 godina

Ovakva izjava g.dina Tončeva u stvari dokazuje koliko su njihove menadžerske sposobnosti i mogućnosti. Niko od njih se ne oslanja na svoja znanja, a i kako bi kada primaju ljude preko rođačko-kumovskih i partijskih veza. Dugogodišnje oslanjanje na "dranje" javnih preduzeća, privatnika i većih kompanija u svom kraju više nema izgleda. Ne mogu zaboraviti kada je predsednik jedne malene opštine na jugu Srbije, u prvom delu razgovoru prosto ucenjivao jednog od zastupnika mob.operatera u Srbiji, tražeći od njih komunalnu taksu koja daleko prevazilazi zdravu logiku - više miliona dinara mesečno za par stotina korisnika mob.tel. Kada mu je ovaj rekao da neće to da plati, onda je bilo, "ajde ne moraš toliko miliona, plati ovoliko". Ovaj mu je opet rekao da ni to neće da plati...
"Dobro, dobro... Ajde platićete ovoliko miliona, ne morate ni toliko..."
" Slušaj me čoveče, nećemo ništa da platimo, za te pare se ne isplati da uopšte imamo signal mob.telefonije u ovom kraju..."
I tako je na kraju bilo - signal mob.tel. nemaju, jer im je neko tražio više-milionsku mesečnu sumu samo za komunalnu taksu...
E isto rade i sa EPS-om, NiS-om i sl. kompanijama. Da taj novac ide u investiranje i zapošljavanje, pa ajde, nego ide u plate "tovljenika" čiji se broj stalno uvećava kako koja nova partija uzme vlast.

Miki

pre 11 godina

Ne plasim se mnogo za opstine one ce te gubitke da ubace u veci porez na imovinu tako da ce gradjanima lokalne poreske uprave da racunaju da im kvadrat vredi silne novce koje ne mogu dobiti na trzistu. Pa tako je i u Beogradu 2010 i 2011 u centralnim gradskim opstinama racunato da je kvadrat ide do cak 290000 dinara (145000 dinara puta koeficijen lokacije koji za te opstien ide do 2) a vec u to doba zbog krize su se stanovi na Vracaru, Senajku , Dedinju mogli naci ispod 2500 evra neki prosek 2000 a negde cak i za neku stotinu evra manja . Tako da ce sve gubitke od firmarine, taksi za zastitu , gradjevniskog zemljista da budu prebacene na vece poreze na imovinu. A nije mi jasno zasto na uplatnicama infostana i dalje placam gradjevnisko zemljiste svakog meseca.

Sinisa

pre 11 godina

Neka smanje pretrpanu administraciju u upravama i javnim preduzecima i bice dovoljno sredstava. Neka ne pricaju vise gluposti nego racionalizacija zaposlenih i da moze da se dise od njihovih nameta na vilajet!

Ćuprija

pre 11 godina

Opštinska TV vidi se u užem centru grada,zavičajni muzej sa dve narodne nošnje,kulturni centar sa tri žene koje heklaju,Gradski bazen zarastao u korov,turistička organizacija sa dve destinacije,dom zdravlja sa dva doktora u smeni i tri šalterska radnika x vozača i radnika obezbedjenja i ko zna šta još.Sve ovo ima direktore,zamenike,upravnike,službenike,čistačice,šefove,fizikalce i još klime,ventilatore,kvarcne grejalice,slavine, potrošni materijal.SVE TO SA BUDŽETA OPŠTINE.Naplatiti dažbine gradjanima i preduzetnicima za ove stvari je stvarno i smešno i čudno i ...

marama

pre 11 godina

"Ukidanjem naknada za naplatu firmarina, gradskog građevinskog zemljišta i zaštitu životne sredine budžet surduličke opštine biće manji za blizu 40 procenata"

Ovo je toliko poražavajuće da nemam reči. I nije vas sramota da kažete da skoro polovinu opštinskog budžeta pune 3 takse?