Sreda, 29.08.2012.

16:26

Medvedev "aminovao" gas za Srbiju

Rusija i Srbija će zaključiti sporazum o dugoročnim isporukama ruskog prirodnog gasa od 2012. do 2021. godine, objavljeno je na sajtu Vlade Rusije.

Izvor: Beta

Medvedev "aminovao" gas za Srbiju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

61 Komentari

Sortiraj po:

lejubajug

pre 11 godina

Drzava ne placa isporuceni gas,a od nas traze da placamo.Dobro ? Mi placali,a gde su onda te pare zavrsile,makar od redovnih platisa ?

Novosađanin NS

pre 11 godina

Au, kolika frka oko duga od 30 miliona dolara.
Pa to je samo deseti deo od onih 300 miliona opljačkanih u
Agrobanci. Samo polovina od onoga što je plaćeno za
neisporučeni satelit. Itd, itd, mogao bih da nabrajam do sutra.

a sta cemo sad

pre 11 godina

Znaci zato Z.Mihajlovic propagira da se treba grejati na gas. ( a to sto u sred Beograda nemamo ni gas,a ne mozemo da se prikljucimo ni na toplanu nikom nista)

mix

pre 11 godina

Šta si se ragalamio ? Halo, 11 godina nismo platili gas, jel to normalno? A znaš li zašto - zato što žutaći nisu plaćali, nego pare trpali u svoje džepove. Da, da, ti isti za kojima plačete ovde. Dobro si rekao - retardirana masa.
(maliciozni retardi, 29. avgust 2012 22:59)

Izvini koliko se dugo je KLIRINSKI DUG SSSR-a prema Srbiji(JUGOSLAVIJI)kiselio?
Neke druge zemlje mnogo duze ne placaju svoje dugove Rusiji,a nisu im "bratske",kao Srbija.
Sto se mene tice prema nama bi i trebalo postupati ovako,jer nema sanse da pocnemo da se ponasamo odgovorno sve dok nas neko sa strane ne nauci pameti,jer cim malo popustis uzicu SRBIN se "zaboravi",a mozda najzad i shvatimo da nema BRATSTVA SAMO GOLOG INTERESA.

Sandra

pre 11 godina

Zamisljam decembar 2015 u Srbiji kada krene ruski gas: Svakog jutra, svaki Srbin, u modernoj kineskoj garderobi, seda u italijanski auto, krene ulicama asfaltiranim nemackim parama, kupi za dorucak maksicku tortilju I stigne na posao u austrijsku firmu. Odmah ukljucuje japanski mini-kompjuter I na engleskom jeziku pocne da obavlja radne obaveze. A kad se vraca sa posla, otvori vrata francuskim kljucem, opere ruke turskim sapunom, otvori slovenacki frizider, izvadi iz njega konzerviranu americku hranu, nalije casu portugalskog vina, upali juznokoreanski televizor I uziva gledajuci latinoamericke sapunice, dok ga greje ruski gas! I tako se vec danas "mnogobrojni" Srbi svadjaju I raspravljaju cije je bolje Rusko, Americko, Kinesko ili Evropsko!? A Srpsko braco znate li to sta je??

Radovan

pre 11 godina

У ове касне сате сам се опасно изнервирао читајући поједине коментаре. Просто не могу да разумем колика је мржња према Русима код неких људи преузела њихов разум. Желео бих да нагласим да сам ја као лаик за гас из текста закључио да је наша годишња потрошња 1,4 а добило смо 5 што ће рећи 2 и по пута више од наших потреба. Пошто наше комшије са којима смо некада живели заједно немају овакав уговор ето нама зараде ПОЛИТИЧКЕ уколико то будемо могли и знали да искористимо. Сетимо се само гасне кризе када је Б. Тадић НАБАВИО гас из Русије и исти поклонио муслиманско-хрватској федерацији БиХ. Да ли је ти био мудар политички потез или полтронство по налогу Вашингтона пресудите сами. Свако ко је био у федерацији БиХ зна о третману срба у том ентитету. Дакле, Њима смо поклонили, а Р. Српску ко ј**е. Сада можемо то ПАМЕТНИЈЕ да одрадимо, и уколико буде памети, урадићемо то.
Што се тиче Банатског Двора у истом су улагања више него мизерна ако неко жели да тамо прави резервоар. У питању је рупа у земљи у којој је некада био гас и која само треба да се напуни пошто су пумпе већ инсталиране још давно када се тамо експлоатисао земни гас. Дакле, право је питање ко то није желео да напуни овај природни резервоар. То су уједно и најввећа улагања тамо. И баш ову разлику између потрошње и одобрене количине тамо можемо сместити.
Плаћамо дуг стар 11 година и то на ТРИ рате. Мислите о томе пре него што коментаришете.

da se ne zaboravi ko je napravio dugove

pre 11 godina

"U protokolu uz sporazum navodi se da Srbija garantuje da će do kraja 2014. godine vratiti dug Srbijagasa ruskom Gaspromeksportu, u iznosu od 30 miliona dolara za gas koji je isporučen od novembra 2000. do januara 2001. godine."

Ceo problem je u vezi sa tim gasom, napravio Mirko Marijanovic, koji je sa svojom firmom Progres Gas Trejding, uvozio taj gas i prodavao ga po duplo manjoj ceni, dok je drzava trebala da nadomesti te gubitke koji su nastali, dok je profit firme isao na racun PGT-a, drzavi nista. Inace ucesce u toj firmi je imao i sam Gasprom i nas NIS. Taj PGT je bio posrednik u uvozu gasa. Jos u junu 2000te i pre nego se znalo da ce Milosevic izgubiti izbore, Rusi su zavrnuli gas. Kada su nove vlasti dosle, odma su nasledile te nagomilane dugove. Zamalo te zime da ostanemo bez gasa (oko cega se braca Rusi i nisu mnogo potresali). Mislim da su dugovi koje je morala da pokrije drzava narasli na nekih 170 miliona dolara. Naravno, dugovi su otisli na teret drzave, a profit koji je ostvarivao PGT je otisao Mirku i zaposlenima u njegovoj firmi u dzep, kao i partnerima koji su bili suvlasnici u toj firmi. Digla se velika frka oko cele stvari. Secam se da su i Marijanovic, a nakon njega i Djindjic nekoliko puta isli u Rusiju da pregovaraju oko tog gasa, dok na kraju to Rusi nisu pustili.
Naravno, sad vec pokojni Mirko Marijanovic se izvukao iz citave price neokrznut, a nama je ostalo da vracamo dugove koje su napravili.

D. Milenkovic

pre 11 godina

Ja zaista ne mogu da razumem sve ovo sto se ovde pise.
Koliko para toliko muzike, tako je uvek bilo i uvek ce biti.
Koliko godisnje placa jedno domacinstvo u Srbiji za gas.
U Danskoj prosecna mesecna plata bruto oko 2700€ neto oko 1400€
Mala racunica jednog domacinstva u Danskoj.
Mesecno: Obdaniste 400€ po detetu, telefon i internet 50€, struja 250€, ulazna voda 220€, izlazna voda 100€, djubre 140€, putarina za auto 70€, osiguranje standart ne kasko 60€, osiguranje domacinstva 85€, porez na domacinstvo 220€, osiguranje za kradju 35€, licenca za radio i tv uz mali tv paket 70€
Sve ovo je jedna gruba i prosta racunica pa vi sada racunajte koliko bi vas kostalo da zivite na Zapadu u lepoj Evropskoj Uniji.
E Braco i Sestre nemogu da verujem da jos uvek mislite da na zapadu rastu pare na drveca, a na istoku glad i hladnoca.
Zar ne vidite mogucnost Srbije u BRICK, a uveren sam da bi Rusi pomogli Srbiji u tome.

Vladimir

pre 11 godina

Ono sto nisu rekli je to da ako Srbija ne potrosi te garantovane iznose gasa opet placa kao da je potrosila plus placa penale sto nije potrosila. S obzirom da je industrija prakticno stala nema ko da trosi taj gas. Ovo je fantastican ugovor za Rusiju jer im dajes milijarde dolara za nista i tako godinama. Bravo

kontarpunkt

pre 11 godina

Ne vidim sta mi dobijamo u celoj prici. Uvozicemo gas od Rusa po trzisnoj ceni, sigurno nece da nam ga poklanjaju. Za mene bi bila dobra vest da smo sa Rusima ugovorili da mi njima nesto izvozimo, kao sto izvozimo u zemlje EU.

dule

pre 11 godina

Za pocetak dajte da procitamo ugovor!!! Da se vidi cena , kome drzava placa?? posrednicima ili direktno dobavljacu, da li i druge drzave imaju cenu kao i mi i kolika je ta cena?? TO ISTRAZITE I NAPISITE AKO JE MOGUCE, za pocetak ..

maliciozni retardi

pre 11 godina

a cena ce kao i do sada biti bratska. SRBIJA RUSIJA SPC BRACA !!! retardirana masa
(Aleksa, 29. avgust 2012 19:31)

Šta si se ragalamio ? Halo, 11 godina nismo platili gas, jel to normalno? A znaš li zašto - zato što žutaći nisu plaćali, nego pare trpali u svoje džepove. Da, da, ti isti za kojima plačete ovde. Dobro si rekao - retardirana masa.

sv

pre 11 godina

Iskreno da vam kazem, ja ne znam ni sta je ovde vest. Oni nama nastavljaju da prodaju gas, mi to moramo nastaviti da placamo. Pa tako je valjda bilo i do sada. Dug koji postoji, napravljen je pre 12 godina, nema tu nista novog.
Ili su oni imali nameru da nam zavrnu gas, pa se sada predomislili, pa odatle ova vest?

Reparacija pre svega!

pre 11 godina

U sta se to bre Srbija pretvorila, samo se gleda i diskutuje ko nam sta poklanja? Sta smo mi, prosjaci, grebe, lezilebovici?
A sto se tice ratnih reparacija, svojevremeno je Londonski Guardian objavio da je steta posle 2 meseca nato intervencije bila oko 100 milijardi dolara. Ako se ide linearno posle ukupno 3 meseca to je bilo 150 milijardi. Ko je nesto od toga nadoknadio, i koliko je zakinuo?
Sa posteno isplacenim reparacijama ne bi morali da se toliko zaduzujemo, i ne bi bili grebatori jer nam to pripada.
A ovako sta se desava, ocekujemo da nam Rusi nesto poklanjaju, a ovima cemo da otplacujemo kredite umesto bespovratne reparacije? Ko nas je bre toliko unakazio i unazadio?

petar

pre 11 godina

Secam se kad su Grcka i Rusija potpisale sporazum o juznom toku...bilo je reci da ce Grcka dobijati 11milijardi godisnje samo sto ce prolaziti gas do Italije!Posto su Grci ispali iz igre 100%.A mi?Gde smo?Ne pricaju o dobiti nego koliko ce uzeti!!!Dokle bre vise "braco"?Da smo jos neprijatelji sta bi nam radili?Onda su Ameri zlato...

veronije

pre 11 godina

'Ej, bre, rusofobi ... pa crknucete bre od besa , jeda i cemera...
Langzam ... laganica... kuliranje...
Pa i vas ce pustiti da se malo gogrejete tim istim gasom...
Mozda

jel to poklon?

pre 11 godina

Covek kada ovo procita, moze pomisliti da mi nesto dobijamo na poklon. Ne znam sta znaci ovo, "aminovati", pa mi taj gas posteno placamo, i to po paprenoj ceni.

MrCo

pre 11 godina

Nerazumem kakva je ova vest...cela evropa kupuje gas od gazproma pa i mi. Sta sad treba da budemo srecni? To je kao da shell ili bp kazu da ce nam prodati naftu po trzisnim uslovima. Vest bi bila da smo uspeli da fixiramo cenu po povoljnim uslovima ili nesto slicno. Ovako imamo ugovor da kupujemo od njih a za cenu cemo videti..bravo, stvarno za pohvalu. Kakvu ocenu da vam dam?

Black

pre 11 godina

Prosto neverovatno! Rusi hoće da nam isporučuju gas i još nam traže da im to platimo!? A da zlo bude već još traže da im platimo dugove! Stvarno za ne poverovati..

obi van

pre 11 godina

Nafta ce biti sve skuplja i na kraju ce jednog dana da se koriti samo u farmaceutskoj i hemijskoj industriji kao i za vojne i druge specijalne namjene. Gas je zato strateski vazan i bitno je osigurati dio kolaca jos danas.Pametan naravno kupuje iz "prve ruke" a to je u Evropi jedino Rusija. Evo vam slika ovde upravo je zastrasujuce koliko tih gasovoda ima vec danas: http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:RF_NG_pipestoEU.gif&filetimestamp=20090102233248
Gas ce se sve vise koristiti za proizvodju struje u termoelektranama. Puno ozbiljnije zemlje od Srbije kao Norveska (koja uzgred ima i vlastitu naftu) to vec danas radi. Zato ne mogu da razumijem ove negativne komentare - zna se ko kome nije placao i ko koga treba. Dobro je da jos hoce sa nama jer iskreno - sta je pa to Srbija za Rusiju ikad uradila pa da neki ovde ocekuju nesto za dzabe.

Goran

pre 11 godina

@bole
Svaka cast na komentaru, uze mi reci iz usta, tesko nama dok nam zapad 'pomaze', a cinjenica je da smo u istoriji najmirnije ziveli dok je Rusija bila jaka.

Dosta sa Rusima!

pre 11 godina

Ne znam za druge, ali ovo rusko mešanje u srpske poslove, uključujući i sastavljanje vlade, meni postaje nesnosno. Uključujući i ovu 'pozitivnu' propagandu. SVAKI DAN gledamo i slušamo nešto na temu Rusije. Da li ova vladajuća garnitura misli da su građani Srbije baš toliko nesvesni da ne vide kuda to vodi? I da li zaista misli da je nama stalo da štitimo ruske interese na Balkanu? Srbija im je jedina ostala. Svi ostali su im poručili -ruske gubernije - daleko vam lepe kuće!

uf

pre 11 godina

@bole...
ko je vodio drzavu za vreme sankcija i bombardovanja. pa nismo bili u kafani pa nas je neka pijana budala maltretirala i na kraju tukla.......

crni domino

pre 11 godina

Jaka vest.
Ja mislio da ce gas da nestane za 6 meseci.
Ljudi prave strateske programe razvoja od para koje ce sakupiti od svih kupaca gasa, ne samo Srbije.
Braca Rusi - malo morgen!
Plati pa klati.

Zlatko Todorović

pre 11 godina

E sad da razjasnimo neke stvari: Prvo plaćali smo ubedljivo najskuplji gas u evropi, skoro duplo više nego što plaćaju mađari a skoro tri puta više nego što plaćaju nemci. Zašto? Prvo i osnovno, zato što Banatski dvor nije završen, nemamo gde da skladištimo gas, pa smo ga plaćali stalno po urgentnoj ceni. Drugo, naša vlast nije pokazala nikakvu volju niti želju da uradni nešto po tom pitanju, a i sve energente smo kupovali preko posrednika (raznih privatnih firmi) koje su uzimale debeli deo kolača. U jednoj od tih firmi je direktor i bivši direktor FK Partizan. Ovo je ipak ozbiljan korak ka tome da cena bude niža od dosadašnje.

bole

pre 11 godina

E pa muka mi je vise od vas koji stalno pricaju kako nam evropa stalno poklanja, brise dugove, brine o nama a Rusi gledaju samo kako da nas iskoriste i naprave nam stetu. Izracunajte koliku stetu nam je nanela vasa omiljena evropa tokom sankcija, bombardovanja, otimanjem Kosova (nazalost jos uvek ima Vas koji verujete da toga nebi bilo da nije Slobe), izracunajte koliko sve to vredi pa od toga oduzmite sve evropske poklone i na kraju mi recite koliko smo dobri posle njihovih poklona?!

zivojin

pre 11 godina

Pa nista, i tako Srbima nema spasa, kupite gas od hrvata, madjara.... nek vam pozare gase hrvati.... uzivajte u svojoj samozivosti, ima ko ce da kupi Ruski gas. I bez vas.

casna partijska!

pre 11 godina

ne kapiram zasto zuti mrze Ruse? pa cekaj 30m dugujemo od 2001 jos da plus imali smo gasa, joS plus potpisujemo ugovor! cekaj ko je lud ovde Rusi sto nas cekaju za pare il zuti sto su napravili dug a sad kukaju kako je stetno. bitno je da nije bilo stetno 2000!

laki

pre 11 godina

Ove nase politicare i cobani mogu da obrlate,pod uslovom da daju koje jagnje za pecenje.Klasicna prevara ruske i nase mafije,njima dobro a narod nek se smrzava.Cekaj,cekaj,doce maca na vratanca.

Realan

pre 11 godina

Od rusa obaveza da kupujemo gas, od evrope da uzimamo zakone, propise i da joj prenesemo nadležnosti u zemlji. Od Amera uzimamo skupe kredite.
Baš smo mi pametna neka mala vukoj****a, nema šta.

IBJ

pre 11 godina

Evo vam kredit od 20 miliona, da nam vratite dug od 30 miliona, a posle ćete da nam otplatite kredit za 40 miliona... jer vi ste naša pravoslavna braća! AMIN!

nba

pre 11 godina

Vama ništa ne valja, ne valja što je činila prošla vlada, ne valja što čini ova vlada, osudjete svaki korak, i bilo koja vlada da dodje vi će te je osudjivati. Srbijo kakva si...

Goldmen

pre 11 godina

Iz naslova bi se reklo kao da nam ga daju bez placanja!? A ovamo nas deru kao nikoga, onako bratski? Mada se ja ne bojim problema po tom pitanju, dok nase interese na prvoj liniji brani strucnjak i postenjacina Bajatovic!? He,he,he , ljudi moji, ima li to jos negde u svetu?

braca

pre 11 godina

E tako braco nego sta prvo plati retroaktivno pa onda klati a Evropa ce da poklanja,otpisuje dugove,a braca ce da uzmu i crno ispod noktiju ,nema sta bratski,jos ce ovi naprednjacici sto cuce i cekaju po hodnicima Ruske vlade da se ogrebu koju kopejku provizije kao dobre platise neceg davno potrosenog

Jonny Bravo

pre 11 godina

Masala... S Rujama su se novi PreCednik i Vlada izdogovarali za ova tri/jedan mesec/a o vise stvari nego sve prethodne vlade od 2000. i to sve na neke duze rokove... Ne bih ja bas rekao da je sve u redu... :-/

Munja

pre 11 godina

U sporazumu je navedeno da "srpska strana garantuje da će na vreme i u potpunosti platiti za isporuke ruskog gasa", a u slučaju da kasni, "isporučilac može da jednostrano obustavi isporuke gasa".

Ne treba citati između redova, sve se samo kazalo.

dj

pre 11 godina

Izgleda da za našu novu vlast "Rusija nema alternativu". Obavezujemo se ugovorom da narednih 9 godina kupujemo gas po nepoznatoj ceni od Rusije, sa mogućnošću jednostranog raskida ugovora od strane isporučioca. GENIJALNO!

Hrkljuš

pre 11 godina

A jel će i dalje da Jugorosgaz da bude "posrednik" i iz tog % da se finansira SPS oligarhija? Molim odgovor Zorane Mihajlović, ili je već dobila % , i da sve što je izjavljivala proteklih desetak dana bilo je tvrđenje pazara i da je to samo bila predstava namenjena naprednjačkom glasačkom telu . Izgleda ceo Zoranin ministarski mandat biće izborna kampanja i puj pike ne važi.

Bovespa

pre 11 godina

Dal je moguće da je prošao skupštinu ovaj desetogodišnji aranžman i da kupujemo gas po skoro duplo višoj nabavnoj ceni od Nemačke?! Sve normalne i domaćinske vlade u EU kupuju gas na berzi , jedino se nama prodaju neke KGB fore da dobijamo kao nekakav popust u odnosu ne nekoga. U odnosu na koga?! Može li sad novoustoličena napredna ministarka energetike, što voli da se slika i daje neke bombastične izjave , da objasni poreskim obveznicima Srbije po kojoj to ceni Gazprom će prodavati gas Srbiji, jednostavno po zakonu o dostupnosti informacijama, taj podatak mora biti objavljen pre nego se potpiše ugovor, pa da uporedimo tu cenu kubnog metra gasa koju nam "velikodušno" nudi Medvedev sa berzanskom cenom u trenutku mogućeg potpisivanja. Još plus dobijaju tržište od milion korisnika na deset godina za džabe.

Goldmen

pre 11 godina

Iz naslova bi se reklo kao da nam ga daju bez placanja!? A ovamo nas deru kao nikoga, onako bratski? Mada se ja ne bojim problema po tom pitanju, dok nase interese na prvoj liniji brani strucnjak i postenjacina Bajatovic!? He,he,he , ljudi moji, ima li to jos negde u svetu?

dj

pre 11 godina

Izgleda da za našu novu vlast "Rusija nema alternativu". Obavezujemo se ugovorom da narednih 9 godina kupujemo gas po nepoznatoj ceni od Rusije, sa mogućnošću jednostranog raskida ugovora od strane isporučioca. GENIJALNO!

Bovespa

pre 11 godina

Dal je moguće da je prošao skupštinu ovaj desetogodišnji aranžman i da kupujemo gas po skoro duplo višoj nabavnoj ceni od Nemačke?! Sve normalne i domaćinske vlade u EU kupuju gas na berzi , jedino se nama prodaju neke KGB fore da dobijamo kao nekakav popust u odnosu ne nekoga. U odnosu na koga?! Može li sad novoustoličena napredna ministarka energetike, što voli da se slika i daje neke bombastične izjave , da objasni poreskim obveznicima Srbije po kojoj to ceni Gazprom će prodavati gas Srbiji, jednostavno po zakonu o dostupnosti informacijama, taj podatak mora biti objavljen pre nego se potpiše ugovor, pa da uporedimo tu cenu kubnog metra gasa koju nam "velikodušno" nudi Medvedev sa berzanskom cenom u trenutku mogućeg potpisivanja. Još plus dobijaju tržište od milion korisnika na deset godina za džabe.

bole

pre 11 godina

E pa muka mi je vise od vas koji stalno pricaju kako nam evropa stalno poklanja, brise dugove, brine o nama a Rusi gledaju samo kako da nas iskoriste i naprave nam stetu. Izracunajte koliku stetu nam je nanela vasa omiljena evropa tokom sankcija, bombardovanja, otimanjem Kosova (nazalost jos uvek ima Vas koji verujete da toga nebi bilo da nije Slobe), izracunajte koliko sve to vredi pa od toga oduzmite sve evropske poklone i na kraju mi recite koliko smo dobri posle njihovih poklona?!

braca

pre 11 godina

E tako braco nego sta prvo plati retroaktivno pa onda klati a Evropa ce da poklanja,otpisuje dugove,a braca ce da uzmu i crno ispod noktiju ,nema sta bratski,jos ce ovi naprednjacici sto cuce i cekaju po hodnicima Ruske vlade da se ogrebu koju kopejku provizije kao dobre platise neceg davno potrosenog

Zlatko Todorović

pre 11 godina

E sad da razjasnimo neke stvari: Prvo plaćali smo ubedljivo najskuplji gas u evropi, skoro duplo više nego što plaćaju mađari a skoro tri puta više nego što plaćaju nemci. Zašto? Prvo i osnovno, zato što Banatski dvor nije završen, nemamo gde da skladištimo gas, pa smo ga plaćali stalno po urgentnoj ceni. Drugo, naša vlast nije pokazala nikakvu volju niti želju da uradni nešto po tom pitanju, a i sve energente smo kupovali preko posrednika (raznih privatnih firmi) koje su uzimale debeli deo kolača. U jednoj od tih firmi je direktor i bivši direktor FK Partizan. Ovo je ipak ozbiljan korak ka tome da cena bude niža od dosadašnje.

IBJ

pre 11 godina

Evo vam kredit od 20 miliona, da nam vratite dug od 30 miliona, a posle ćete da nam otplatite kredit za 40 miliona... jer vi ste naša pravoslavna braća! AMIN!

Munja

pre 11 godina

U sporazumu je navedeno da "srpska strana garantuje da će na vreme i u potpunosti platiti za isporuke ruskog gasa", a u slučaju da kasni, "isporučilac može da jednostrano obustavi isporuke gasa".

Ne treba citati između redova, sve se samo kazalo.

nba

pre 11 godina

Vama ništa ne valja, ne valja što je činila prošla vlada, ne valja što čini ova vlada, osudjete svaki korak, i bilo koja vlada da dodje vi će te je osudjivati. Srbijo kakva si...

Black

pre 11 godina

Prosto neverovatno! Rusi hoće da nam isporučuju gas i još nam traže da im to platimo!? A da zlo bude već još traže da im platimo dugove! Stvarno za ne poverovati..

Hrkljuš

pre 11 godina

A jel će i dalje da Jugorosgaz da bude "posrednik" i iz tog % da se finansira SPS oligarhija? Molim odgovor Zorane Mihajlović, ili je već dobila % , i da sve što je izjavljivala proteklih desetak dana bilo je tvrđenje pazara i da je to samo bila predstava namenjena naprednjačkom glasačkom telu . Izgleda ceo Zoranin ministarski mandat biće izborna kampanja i puj pike ne važi.

casna partijska!

pre 11 godina

ne kapiram zasto zuti mrze Ruse? pa cekaj 30m dugujemo od 2001 jos da plus imali smo gasa, joS plus potpisujemo ugovor! cekaj ko je lud ovde Rusi sto nas cekaju za pare il zuti sto su napravili dug a sad kukaju kako je stetno. bitno je da nije bilo stetno 2000!

Realan

pre 11 godina

Od rusa obaveza da kupujemo gas, od evrope da uzimamo zakone, propise i da joj prenesemo nadležnosti u zemlji. Od Amera uzimamo skupe kredite.
Baš smo mi pametna neka mala vukoj****a, nema šta.

obi van

pre 11 godina

Nafta ce biti sve skuplja i na kraju ce jednog dana da se koriti samo u farmaceutskoj i hemijskoj industriji kao i za vojne i druge specijalne namjene. Gas je zato strateski vazan i bitno je osigurati dio kolaca jos danas.Pametan naravno kupuje iz "prve ruke" a to je u Evropi jedino Rusija. Evo vam slika ovde upravo je zastrasujuce koliko tih gasovoda ima vec danas: http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:RF_NG_pipestoEU.gif&filetimestamp=20090102233248
Gas ce se sve vise koristiti za proizvodju struje u termoelektranama. Puno ozbiljnije zemlje od Srbije kao Norveska (koja uzgred ima i vlastitu naftu) to vec danas radi. Zato ne mogu da razumijem ove negativne komentare - zna se ko kome nije placao i ko koga treba. Dobro je da jos hoce sa nama jer iskreno - sta je pa to Srbija za Rusiju ikad uradila pa da neki ovde ocekuju nesto za dzabe.

maliciozni retardi

pre 11 godina

a cena ce kao i do sada biti bratska. SRBIJA RUSIJA SPC BRACA !!! retardirana masa
(Aleksa, 29. avgust 2012 19:31)

Šta si se ragalamio ? Halo, 11 godina nismo platili gas, jel to normalno? A znaš li zašto - zato što žutaći nisu plaćali, nego pare trpali u svoje džepove. Da, da, ti isti za kojima plačete ovde. Dobro si rekao - retardirana masa.

Jonny Bravo

pre 11 godina

Masala... S Rujama su se novi PreCednik i Vlada izdogovarali za ova tri/jedan mesec/a o vise stvari nego sve prethodne vlade od 2000. i to sve na neke duze rokove... Ne bih ja bas rekao da je sve u redu... :-/

zivojin

pre 11 godina

Pa nista, i tako Srbima nema spasa, kupite gas od hrvata, madjara.... nek vam pozare gase hrvati.... uzivajte u svojoj samozivosti, ima ko ce da kupi Ruski gas. I bez vas.

dule

pre 11 godina

Za pocetak dajte da procitamo ugovor!!! Da se vidi cena , kome drzava placa?? posrednicima ili direktno dobavljacu, da li i druge drzave imaju cenu kao i mi i kolika je ta cena?? TO ISTRAZITE I NAPISITE AKO JE MOGUCE, za pocetak ..

Goran

pre 11 godina

@bole
Svaka cast na komentaru, uze mi reci iz usta, tesko nama dok nam zapad 'pomaze', a cinjenica je da smo u istoriji najmirnije ziveli dok je Rusija bila jaka.

laki

pre 11 godina

Ove nase politicare i cobani mogu da obrlate,pod uslovom da daju koje jagnje za pecenje.Klasicna prevara ruske i nase mafije,njima dobro a narod nek se smrzava.Cekaj,cekaj,doce maca na vratanca.

Sandra

pre 11 godina

Zamisljam decembar 2015 u Srbiji kada krene ruski gas: Svakog jutra, svaki Srbin, u modernoj kineskoj garderobi, seda u italijanski auto, krene ulicama asfaltiranim nemackim parama, kupi za dorucak maksicku tortilju I stigne na posao u austrijsku firmu. Odmah ukljucuje japanski mini-kompjuter I na engleskom jeziku pocne da obavlja radne obaveze. A kad se vraca sa posla, otvori vrata francuskim kljucem, opere ruke turskim sapunom, otvori slovenacki frizider, izvadi iz njega konzerviranu americku hranu, nalije casu portugalskog vina, upali juznokoreanski televizor I uziva gledajuci latinoamericke sapunice, dok ga greje ruski gas! I tako se vec danas "mnogobrojni" Srbi svadjaju I raspravljaju cije je bolje Rusko, Americko, Kinesko ili Evropsko!? A Srpsko braco znate li to sta je??

crni domino

pre 11 godina

Jaka vest.
Ja mislio da ce gas da nestane za 6 meseci.
Ljudi prave strateske programe razvoja od para koje ce sakupiti od svih kupaca gasa, ne samo Srbije.
Braca Rusi - malo morgen!
Plati pa klati.

Dosta sa Rusima!

pre 11 godina

Ne znam za druge, ali ovo rusko mešanje u srpske poslove, uključujući i sastavljanje vlade, meni postaje nesnosno. Uključujući i ovu 'pozitivnu' propagandu. SVAKI DAN gledamo i slušamo nešto na temu Rusije. Da li ova vladajuća garnitura misli da su građani Srbije baš toliko nesvesni da ne vide kuda to vodi? I da li zaista misli da je nama stalo da štitimo ruske interese na Balkanu? Srbija im je jedina ostala. Svi ostali su im poručili -ruske gubernije - daleko vam lepe kuće!

Reparacija pre svega!

pre 11 godina

U sta se to bre Srbija pretvorila, samo se gleda i diskutuje ko nam sta poklanja? Sta smo mi, prosjaci, grebe, lezilebovici?
A sto se tice ratnih reparacija, svojevremeno je Londonski Guardian objavio da je steta posle 2 meseca nato intervencije bila oko 100 milijardi dolara. Ako se ide linearno posle ukupno 3 meseca to je bilo 150 milijardi. Ko je nesto od toga nadoknadio, i koliko je zakinuo?
Sa posteno isplacenim reparacijama ne bi morali da se toliko zaduzujemo, i ne bi bili grebatori jer nam to pripada.
A ovako sta se desava, ocekujemo da nam Rusi nesto poklanjaju, a ovima cemo da otplacujemo kredite umesto bespovratne reparacije? Ko nas je bre toliko unakazio i unazadio?

petar

pre 11 godina

Secam se kad su Grcka i Rusija potpisale sporazum o juznom toku...bilo je reci da ce Grcka dobijati 11milijardi godisnje samo sto ce prolaziti gas do Italije!Posto su Grci ispali iz igre 100%.A mi?Gde smo?Ne pricaju o dobiti nego koliko ce uzeti!!!Dokle bre vise "braco"?Da smo jos neprijatelji sta bi nam radili?Onda su Ameri zlato...

jel to poklon?

pre 11 godina

Covek kada ovo procita, moze pomisliti da mi nesto dobijamo na poklon. Ne znam sta znaci ovo, "aminovati", pa mi taj gas posteno placamo, i to po paprenoj ceni.

kontarpunkt

pre 11 godina

Ne vidim sta mi dobijamo u celoj prici. Uvozicemo gas od Rusa po trzisnoj ceni, sigurno nece da nam ga poklanjaju. Za mene bi bila dobra vest da smo sa Rusima ugovorili da mi njima nesto izvozimo, kao sto izvozimo u zemlje EU.

veronije

pre 11 godina

'Ej, bre, rusofobi ... pa crknucete bre od besa , jeda i cemera...
Langzam ... laganica... kuliranje...
Pa i vas ce pustiti da se malo gogrejete tim istim gasom...
Mozda

sv

pre 11 godina

Iskreno da vam kazem, ja ne znam ni sta je ovde vest. Oni nama nastavljaju da prodaju gas, mi to moramo nastaviti da placamo. Pa tako je valjda bilo i do sada. Dug koji postoji, napravljen je pre 12 godina, nema tu nista novog.
Ili su oni imali nameru da nam zavrnu gas, pa se sada predomislili, pa odatle ova vest?

MrCo

pre 11 godina

Nerazumem kakva je ova vest...cela evropa kupuje gas od gazproma pa i mi. Sta sad treba da budemo srecni? To je kao da shell ili bp kazu da ce nam prodati naftu po trzisnim uslovima. Vest bi bila da smo uspeli da fixiramo cenu po povoljnim uslovima ili nesto slicno. Ovako imamo ugovor da kupujemo od njih a za cenu cemo videti..bravo, stvarno za pohvalu. Kakvu ocenu da vam dam?

Radovan

pre 11 godina

У ове касне сате сам се опасно изнервирао читајући поједине коментаре. Просто не могу да разумем колика је мржња према Русима код неких људи преузела њихов разум. Желео бих да нагласим да сам ја као лаик за гас из текста закључио да је наша годишња потрошња 1,4 а добило смо 5 што ће рећи 2 и по пута више од наших потреба. Пошто наше комшије са којима смо некада живели заједно немају овакав уговор ето нама зараде ПОЛИТИЧКЕ уколико то будемо могли и знали да искористимо. Сетимо се само гасне кризе када је Б. Тадић НАБАВИО гас из Русије и исти поклонио муслиманско-хрватској федерацији БиХ. Да ли је ти био мудар политички потез или полтронство по налогу Вашингтона пресудите сами. Свако ко је био у федерацији БиХ зна о третману срба у том ентитету. Дакле, Њима смо поклонили, а Р. Српску ко ј**е. Сада можемо то ПАМЕТНИЈЕ да одрадимо, и уколико буде памети, урадићемо то.
Што се тиче Банатског Двора у истом су улагања више него мизерна ако неко жели да тамо прави резервоар. У питању је рупа у земљи у којој је некада био гас и која само треба да се напуни пошто су пумпе већ инсталиране још давно када се тамо експлоатисао земни гас. Дакле, право је питање ко то није желео да напуни овај природни резервоар. То су уједно и најввећа улагања тамо. И баш ову разлику између потрошње и одобрене количине тамо можемо сместити.
Плаћамо дуг стар 11 година и то на ТРИ рате. Мислите о томе пре него што коментаришете.

uf

pre 11 godina

@bole...
ko je vodio drzavu za vreme sankcija i bombardovanja. pa nismo bili u kafani pa nas je neka pijana budala maltretirala i na kraju tukla.......

D. Milenkovic

pre 11 godina

Ja zaista ne mogu da razumem sve ovo sto se ovde pise.
Koliko para toliko muzike, tako je uvek bilo i uvek ce biti.
Koliko godisnje placa jedno domacinstvo u Srbiji za gas.
U Danskoj prosecna mesecna plata bruto oko 2700€ neto oko 1400€
Mala racunica jednog domacinstva u Danskoj.
Mesecno: Obdaniste 400€ po detetu, telefon i internet 50€, struja 250€, ulazna voda 220€, izlazna voda 100€, djubre 140€, putarina za auto 70€, osiguranje standart ne kasko 60€, osiguranje domacinstva 85€, porez na domacinstvo 220€, osiguranje za kradju 35€, licenca za radio i tv uz mali tv paket 70€
Sve ovo je jedna gruba i prosta racunica pa vi sada racunajte koliko bi vas kostalo da zivite na Zapadu u lepoj Evropskoj Uniji.
E Braco i Sestre nemogu da verujem da jos uvek mislite da na zapadu rastu pare na drveca, a na istoku glad i hladnoca.
Zar ne vidite mogucnost Srbije u BRICK, a uveren sam da bi Rusi pomogli Srbiji u tome.

da se ne zaboravi ko je napravio dugove

pre 11 godina

"U protokolu uz sporazum navodi se da Srbija garantuje da će do kraja 2014. godine vratiti dug Srbijagasa ruskom Gaspromeksportu, u iznosu od 30 miliona dolara za gas koji je isporučen od novembra 2000. do januara 2001. godine."

Ceo problem je u vezi sa tim gasom, napravio Mirko Marijanovic, koji je sa svojom firmom Progres Gas Trejding, uvozio taj gas i prodavao ga po duplo manjoj ceni, dok je drzava trebala da nadomesti te gubitke koji su nastali, dok je profit firme isao na racun PGT-a, drzavi nista. Inace ucesce u toj firmi je imao i sam Gasprom i nas NIS. Taj PGT je bio posrednik u uvozu gasa. Jos u junu 2000te i pre nego se znalo da ce Milosevic izgubiti izbore, Rusi su zavrnuli gas. Kada su nove vlasti dosle, odma su nasledile te nagomilane dugove. Zamalo te zime da ostanemo bez gasa (oko cega se braca Rusi i nisu mnogo potresali). Mislim da su dugovi koje je morala da pokrije drzava narasli na nekih 170 miliona dolara. Naravno, dugovi su otisli na teret drzave, a profit koji je ostvarivao PGT je otisao Mirku i zaposlenima u njegovoj firmi u dzep, kao i partnerima koji su bili suvlasnici u toj firmi. Digla se velika frka oko cele stvari. Secam se da su i Marijanovic, a nakon njega i Djindjic nekoliko puta isli u Rusiju da pregovaraju oko tog gasa, dok na kraju to Rusi nisu pustili.
Naravno, sad vec pokojni Mirko Marijanovic se izvukao iz citave price neokrznut, a nama je ostalo da vracamo dugove koje su napravili.

Novosađanin NS

pre 11 godina

Au, kolika frka oko duga od 30 miliona dolara.
Pa to je samo deseti deo od onih 300 miliona opljačkanih u
Agrobanci. Samo polovina od onoga što je plaćeno za
neisporučeni satelit. Itd, itd, mogao bih da nabrajam do sutra.

Vladimir

pre 11 godina

Ono sto nisu rekli je to da ako Srbija ne potrosi te garantovane iznose gasa opet placa kao da je potrosila plus placa penale sto nije potrosila. S obzirom da je industrija prakticno stala nema ko da trosi taj gas. Ovo je fantastican ugovor za Rusiju jer im dajes milijarde dolara za nista i tako godinama. Bravo

mix

pre 11 godina

Šta si se ragalamio ? Halo, 11 godina nismo platili gas, jel to normalno? A znaš li zašto - zato što žutaći nisu plaćali, nego pare trpali u svoje džepove. Da, da, ti isti za kojima plačete ovde. Dobro si rekao - retardirana masa.
(maliciozni retardi, 29. avgust 2012 22:59)

Izvini koliko se dugo je KLIRINSKI DUG SSSR-a prema Srbiji(JUGOSLAVIJI)kiselio?
Neke druge zemlje mnogo duze ne placaju svoje dugove Rusiji,a nisu im "bratske",kao Srbija.
Sto se mene tice prema nama bi i trebalo postupati ovako,jer nema sanse da pocnemo da se ponasamo odgovorno sve dok nas neko sa strane ne nauci pameti,jer cim malo popustis uzicu SRBIN se "zaboravi",a mozda najzad i shvatimo da nema BRATSTVA SAMO GOLOG INTERESA.

a sta cemo sad

pre 11 godina

Znaci zato Z.Mihajlovic propagira da se treba grejati na gas. ( a to sto u sred Beograda nemamo ni gas,a ne mozemo da se prikljucimo ni na toplanu nikom nista)

lejubajug

pre 11 godina

Drzava ne placa isporuceni gas,a od nas traze da placamo.Dobro ? Mi placali,a gde su onda te pare zavrsile,makar od redovnih platisa ?

bole

pre 11 godina

E pa muka mi je vise od vas koji stalno pricaju kako nam evropa stalno poklanja, brise dugove, brine o nama a Rusi gledaju samo kako da nas iskoriste i naprave nam stetu. Izracunajte koliku stetu nam je nanela vasa omiljena evropa tokom sankcija, bombardovanja, otimanjem Kosova (nazalost jos uvek ima Vas koji verujete da toga nebi bilo da nije Slobe), izracunajte koliko sve to vredi pa od toga oduzmite sve evropske poklone i na kraju mi recite koliko smo dobri posle njihovih poklona?!

braca

pre 11 godina

E tako braco nego sta prvo plati retroaktivno pa onda klati a Evropa ce da poklanja,otpisuje dugove,a braca ce da uzmu i crno ispod noktiju ,nema sta bratski,jos ce ovi naprednjacici sto cuce i cekaju po hodnicima Ruske vlade da se ogrebu koju kopejku provizije kao dobre platise neceg davno potrosenog

Goldmen

pre 11 godina

Iz naslova bi se reklo kao da nam ga daju bez placanja!? A ovamo nas deru kao nikoga, onako bratski? Mada se ja ne bojim problema po tom pitanju, dok nase interese na prvoj liniji brani strucnjak i postenjacina Bajatovic!? He,he,he , ljudi moji, ima li to jos negde u svetu?

nba

pre 11 godina

Vama ništa ne valja, ne valja što je činila prošla vlada, ne valja što čini ova vlada, osudjete svaki korak, i bilo koja vlada da dodje vi će te je osudjivati. Srbijo kakva si...

dj

pre 11 godina

Izgleda da za našu novu vlast "Rusija nema alternativu". Obavezujemo se ugovorom da narednih 9 godina kupujemo gas po nepoznatoj ceni od Rusije, sa mogućnošću jednostranog raskida ugovora od strane isporučioca. GENIJALNO!

Dosta sa Rusima!

pre 11 godina

Ne znam za druge, ali ovo rusko mešanje u srpske poslove, uključujući i sastavljanje vlade, meni postaje nesnosno. Uključujući i ovu 'pozitivnu' propagandu. SVAKI DAN gledamo i slušamo nešto na temu Rusije. Da li ova vladajuća garnitura misli da su građani Srbije baš toliko nesvesni da ne vide kuda to vodi? I da li zaista misli da je nama stalo da štitimo ruske interese na Balkanu? Srbija im je jedina ostala. Svi ostali su im poručili -ruske gubernije - daleko vam lepe kuće!

IBJ

pre 11 godina

Evo vam kredit od 20 miliona, da nam vratite dug od 30 miliona, a posle ćete da nam otplatite kredit za 40 miliona... jer vi ste naša pravoslavna braća! AMIN!

zivojin

pre 11 godina

Pa nista, i tako Srbima nema spasa, kupite gas od hrvata, madjara.... nek vam pozare gase hrvati.... uzivajte u svojoj samozivosti, ima ko ce da kupi Ruski gas. I bez vas.

casna partijska!

pre 11 godina

ne kapiram zasto zuti mrze Ruse? pa cekaj 30m dugujemo od 2001 jos da plus imali smo gasa, joS plus potpisujemo ugovor! cekaj ko je lud ovde Rusi sto nas cekaju za pare il zuti sto su napravili dug a sad kukaju kako je stetno. bitno je da nije bilo stetno 2000!

Goran

pre 11 godina

@bole
Svaka cast na komentaru, uze mi reci iz usta, tesko nama dok nam zapad 'pomaze', a cinjenica je da smo u istoriji najmirnije ziveli dok je Rusija bila jaka.

Bovespa

pre 11 godina

Dal je moguće da je prošao skupštinu ovaj desetogodišnji aranžman i da kupujemo gas po skoro duplo višoj nabavnoj ceni od Nemačke?! Sve normalne i domaćinske vlade u EU kupuju gas na berzi , jedino se nama prodaju neke KGB fore da dobijamo kao nekakav popust u odnosu ne nekoga. U odnosu na koga?! Može li sad novoustoličena napredna ministarka energetike, što voli da se slika i daje neke bombastične izjave , da objasni poreskim obveznicima Srbije po kojoj to ceni Gazprom će prodavati gas Srbiji, jednostavno po zakonu o dostupnosti informacijama, taj podatak mora biti objavljen pre nego se potpiše ugovor, pa da uporedimo tu cenu kubnog metra gasa koju nam "velikodušno" nudi Medvedev sa berzanskom cenom u trenutku mogućeg potpisivanja. Još plus dobijaju tržište od milion korisnika na deset godina za džabe.

petar

pre 11 godina

Secam se kad su Grcka i Rusija potpisale sporazum o juznom toku...bilo je reci da ce Grcka dobijati 11milijardi godisnje samo sto ce prolaziti gas do Italije!Posto su Grci ispali iz igre 100%.A mi?Gde smo?Ne pricaju o dobiti nego koliko ce uzeti!!!Dokle bre vise "braco"?Da smo jos neprijatelji sta bi nam radili?Onda su Ameri zlato...

laki

pre 11 godina

Ove nase politicare i cobani mogu da obrlate,pod uslovom da daju koje jagnje za pecenje.Klasicna prevara ruske i nase mafije,njima dobro a narod nek se smrzava.Cekaj,cekaj,doce maca na vratanca.

Jonny Bravo

pre 11 godina

Masala... S Rujama su se novi PreCednik i Vlada izdogovarali za ova tri/jedan mesec/a o vise stvari nego sve prethodne vlade od 2000. i to sve na neke duze rokove... Ne bih ja bas rekao da je sve u redu... :-/

crni domino

pre 11 godina

Jaka vest.
Ja mislio da ce gas da nestane za 6 meseci.
Ljudi prave strateske programe razvoja od para koje ce sakupiti od svih kupaca gasa, ne samo Srbije.
Braca Rusi - malo morgen!
Plati pa klati.

maliciozni retardi

pre 11 godina

a cena ce kao i do sada biti bratska. SRBIJA RUSIJA SPC BRACA !!! retardirana masa
(Aleksa, 29. avgust 2012 19:31)

Šta si se ragalamio ? Halo, 11 godina nismo platili gas, jel to normalno? A znaš li zašto - zato što žutaći nisu plaćali, nego pare trpali u svoje džepove. Da, da, ti isti za kojima plačete ovde. Dobro si rekao - retardirana masa.

Hrkljuš

pre 11 godina

A jel će i dalje da Jugorosgaz da bude "posrednik" i iz tog % da se finansira SPS oligarhija? Molim odgovor Zorane Mihajlović, ili je već dobila % , i da sve što je izjavljivala proteklih desetak dana bilo je tvrđenje pazara i da je to samo bila predstava namenjena naprednjačkom glasačkom telu . Izgleda ceo Zoranin ministarski mandat biće izborna kampanja i puj pike ne važi.

veronije

pre 11 godina

'Ej, bre, rusofobi ... pa crknucete bre od besa , jeda i cemera...
Langzam ... laganica... kuliranje...
Pa i vas ce pustiti da se malo gogrejete tim istim gasom...
Mozda

kontarpunkt

pre 11 godina

Ne vidim sta mi dobijamo u celoj prici. Uvozicemo gas od Rusa po trzisnoj ceni, sigurno nece da nam ga poklanjaju. Za mene bi bila dobra vest da smo sa Rusima ugovorili da mi njima nesto izvozimo, kao sto izvozimo u zemlje EU.

Munja

pre 11 godina

U sporazumu je navedeno da "srpska strana garantuje da će na vreme i u potpunosti platiti za isporuke ruskog gasa", a u slučaju da kasni, "isporučilac može da jednostrano obustavi isporuke gasa".

Ne treba citati između redova, sve se samo kazalo.

D. Milenkovic

pre 11 godina

Ja zaista ne mogu da razumem sve ovo sto se ovde pise.
Koliko para toliko muzike, tako je uvek bilo i uvek ce biti.
Koliko godisnje placa jedno domacinstvo u Srbiji za gas.
U Danskoj prosecna mesecna plata bruto oko 2700€ neto oko 1400€
Mala racunica jednog domacinstva u Danskoj.
Mesecno: Obdaniste 400€ po detetu, telefon i internet 50€, struja 250€, ulazna voda 220€, izlazna voda 100€, djubre 140€, putarina za auto 70€, osiguranje standart ne kasko 60€, osiguranje domacinstva 85€, porez na domacinstvo 220€, osiguranje za kradju 35€, licenca za radio i tv uz mali tv paket 70€
Sve ovo je jedna gruba i prosta racunica pa vi sada racunajte koliko bi vas kostalo da zivite na Zapadu u lepoj Evropskoj Uniji.
E Braco i Sestre nemogu da verujem da jos uvek mislite da na zapadu rastu pare na drveca, a na istoku glad i hladnoca.
Zar ne vidite mogucnost Srbije u BRICK, a uveren sam da bi Rusi pomogli Srbiji u tome.

Zlatko Todorović

pre 11 godina

E sad da razjasnimo neke stvari: Prvo plaćali smo ubedljivo najskuplji gas u evropi, skoro duplo više nego što plaćaju mađari a skoro tri puta više nego što plaćaju nemci. Zašto? Prvo i osnovno, zato što Banatski dvor nije završen, nemamo gde da skladištimo gas, pa smo ga plaćali stalno po urgentnoj ceni. Drugo, naša vlast nije pokazala nikakvu volju niti želju da uradni nešto po tom pitanju, a i sve energente smo kupovali preko posrednika (raznih privatnih firmi) koje su uzimale debeli deo kolača. U jednoj od tih firmi je direktor i bivši direktor FK Partizan. Ovo je ipak ozbiljan korak ka tome da cena bude niža od dosadašnje.

uf

pre 11 godina

@bole...
ko je vodio drzavu za vreme sankcija i bombardovanja. pa nismo bili u kafani pa nas je neka pijana budala maltretirala i na kraju tukla.......

Realan

pre 11 godina

Od rusa obaveza da kupujemo gas, od evrope da uzimamo zakone, propise i da joj prenesemo nadležnosti u zemlji. Od Amera uzimamo skupe kredite.
Baš smo mi pametna neka mala vukoj****a, nema šta.

jel to poklon?

pre 11 godina

Covek kada ovo procita, moze pomisliti da mi nesto dobijamo na poklon. Ne znam sta znaci ovo, "aminovati", pa mi taj gas posteno placamo, i to po paprenoj ceni.

Black

pre 11 godina

Prosto neverovatno! Rusi hoće da nam isporučuju gas i još nam traže da im to platimo!? A da zlo bude već još traže da im platimo dugove! Stvarno za ne poverovati..

obi van

pre 11 godina

Nafta ce biti sve skuplja i na kraju ce jednog dana da se koriti samo u farmaceutskoj i hemijskoj industriji kao i za vojne i druge specijalne namjene. Gas je zato strateski vazan i bitno je osigurati dio kolaca jos danas.Pametan naravno kupuje iz "prve ruke" a to je u Evropi jedino Rusija. Evo vam slika ovde upravo je zastrasujuce koliko tih gasovoda ima vec danas: http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:RF_NG_pipestoEU.gif&filetimestamp=20090102233248
Gas ce se sve vise koristiti za proizvodju struje u termoelektranama. Puno ozbiljnije zemlje od Srbije kao Norveska (koja uzgred ima i vlastitu naftu) to vec danas radi. Zato ne mogu da razumijem ove negativne komentare - zna se ko kome nije placao i ko koga treba. Dobro je da jos hoce sa nama jer iskreno - sta je pa to Srbija za Rusiju ikad uradila pa da neki ovde ocekuju nesto za dzabe.

Reparacija pre svega!

pre 11 godina

U sta se to bre Srbija pretvorila, samo se gleda i diskutuje ko nam sta poklanja? Sta smo mi, prosjaci, grebe, lezilebovici?
A sto se tice ratnih reparacija, svojevremeno je Londonski Guardian objavio da je steta posle 2 meseca nato intervencije bila oko 100 milijardi dolara. Ako se ide linearno posle ukupno 3 meseca to je bilo 150 milijardi. Ko je nesto od toga nadoknadio, i koliko je zakinuo?
Sa posteno isplacenim reparacijama ne bi morali da se toliko zaduzujemo, i ne bi bili grebatori jer nam to pripada.
A ovako sta se desava, ocekujemo da nam Rusi nesto poklanjaju, a ovima cemo da otplacujemo kredite umesto bespovratne reparacije? Ko nas je bre toliko unakazio i unazadio?

mix

pre 11 godina

Šta si se ragalamio ? Halo, 11 godina nismo platili gas, jel to normalno? A znaš li zašto - zato što žutaći nisu plaćali, nego pare trpali u svoje džepove. Da, da, ti isti za kojima plačete ovde. Dobro si rekao - retardirana masa.
(maliciozni retardi, 29. avgust 2012 22:59)

Izvini koliko se dugo je KLIRINSKI DUG SSSR-a prema Srbiji(JUGOSLAVIJI)kiselio?
Neke druge zemlje mnogo duze ne placaju svoje dugove Rusiji,a nisu im "bratske",kao Srbija.
Sto se mene tice prema nama bi i trebalo postupati ovako,jer nema sanse da pocnemo da se ponasamo odgovorno sve dok nas neko sa strane ne nauci pameti,jer cim malo popustis uzicu SRBIN se "zaboravi",a mozda najzad i shvatimo da nema BRATSTVA SAMO GOLOG INTERESA.

MrCo

pre 11 godina

Nerazumem kakva je ova vest...cela evropa kupuje gas od gazproma pa i mi. Sta sad treba da budemo srecni? To je kao da shell ili bp kazu da ce nam prodati naftu po trzisnim uslovima. Vest bi bila da smo uspeli da fixiramo cenu po povoljnim uslovima ili nesto slicno. Ovako imamo ugovor da kupujemo od njih a za cenu cemo videti..bravo, stvarno za pohvalu. Kakvu ocenu da vam dam?

Vladimir

pre 11 godina

Ono sto nisu rekli je to da ako Srbija ne potrosi te garantovane iznose gasa opet placa kao da je potrosila plus placa penale sto nije potrosila. S obzirom da je industrija prakticno stala nema ko da trosi taj gas. Ovo je fantastican ugovor za Rusiju jer im dajes milijarde dolara za nista i tako godinama. Bravo

Radovan

pre 11 godina

У ове касне сате сам се опасно изнервирао читајући поједине коментаре. Просто не могу да разумем колика је мржња према Русима код неких људи преузела њихов разум. Желео бих да нагласим да сам ја као лаик за гас из текста закључио да је наша годишња потрошња 1,4 а добило смо 5 што ће рећи 2 и по пута више од наших потреба. Пошто наше комшије са којима смо некада живели заједно немају овакав уговор ето нама зараде ПОЛИТИЧКЕ уколико то будемо могли и знали да искористимо. Сетимо се само гасне кризе када је Б. Тадић НАБАВИО гас из Русије и исти поклонио муслиманско-хрватској федерацији БиХ. Да ли је ти био мудар политички потез или полтронство по налогу Вашингтона пресудите сами. Свако ко је био у федерацији БиХ зна о третману срба у том ентитету. Дакле, Њима смо поклонили, а Р. Српску ко ј**е. Сада можемо то ПАМЕТНИЈЕ да одрадимо, и уколико буде памети, урадићемо то.
Што се тиче Банатског Двора у истом су улагања више него мизерна ако неко жели да тамо прави резервоар. У питању је рупа у земљи у којој је некада био гас и која само треба да се напуни пошто су пумпе већ инсталиране још давно када се тамо експлоатисао земни гас. Дакле, право је питање ко то није желео да напуни овај природни резервоар. То су уједно и најввећа улагања тамо. И баш ову разлику између потрошње и одобрене количине тамо можемо сместити.
Плаћамо дуг стар 11 година и то на ТРИ рате. Мислите о томе пре него што коментаришете.

dule

pre 11 godina

Za pocetak dajte da procitamo ugovor!!! Da se vidi cena , kome drzava placa?? posrednicima ili direktno dobavljacu, da li i druge drzave imaju cenu kao i mi i kolika je ta cena?? TO ISTRAZITE I NAPISITE AKO JE MOGUCE, za pocetak ..

da se ne zaboravi ko je napravio dugove

pre 11 godina

"U protokolu uz sporazum navodi se da Srbija garantuje da će do kraja 2014. godine vratiti dug Srbijagasa ruskom Gaspromeksportu, u iznosu od 30 miliona dolara za gas koji je isporučen od novembra 2000. do januara 2001. godine."

Ceo problem je u vezi sa tim gasom, napravio Mirko Marijanovic, koji je sa svojom firmom Progres Gas Trejding, uvozio taj gas i prodavao ga po duplo manjoj ceni, dok je drzava trebala da nadomesti te gubitke koji su nastali, dok je profit firme isao na racun PGT-a, drzavi nista. Inace ucesce u toj firmi je imao i sam Gasprom i nas NIS. Taj PGT je bio posrednik u uvozu gasa. Jos u junu 2000te i pre nego se znalo da ce Milosevic izgubiti izbore, Rusi su zavrnuli gas. Kada su nove vlasti dosle, odma su nasledile te nagomilane dugove. Zamalo te zime da ostanemo bez gasa (oko cega se braca Rusi i nisu mnogo potresali). Mislim da su dugovi koje je morala da pokrije drzava narasli na nekih 170 miliona dolara. Naravno, dugovi su otisli na teret drzave, a profit koji je ostvarivao PGT je otisao Mirku i zaposlenima u njegovoj firmi u dzep, kao i partnerima koji su bili suvlasnici u toj firmi. Digla se velika frka oko cele stvari. Secam se da su i Marijanovic, a nakon njega i Djindjic nekoliko puta isli u Rusiju da pregovaraju oko tog gasa, dok na kraju to Rusi nisu pustili.
Naravno, sad vec pokojni Mirko Marijanovic se izvukao iz citave price neokrznut, a nama je ostalo da vracamo dugove koje su napravili.

sv

pre 11 godina

Iskreno da vam kazem, ja ne znam ni sta je ovde vest. Oni nama nastavljaju da prodaju gas, mi to moramo nastaviti da placamo. Pa tako je valjda bilo i do sada. Dug koji postoji, napravljen je pre 12 godina, nema tu nista novog.
Ili su oni imali nameru da nam zavrnu gas, pa se sada predomislili, pa odatle ova vest?

Sandra

pre 11 godina

Zamisljam decembar 2015 u Srbiji kada krene ruski gas: Svakog jutra, svaki Srbin, u modernoj kineskoj garderobi, seda u italijanski auto, krene ulicama asfaltiranim nemackim parama, kupi za dorucak maksicku tortilju I stigne na posao u austrijsku firmu. Odmah ukljucuje japanski mini-kompjuter I na engleskom jeziku pocne da obavlja radne obaveze. A kad se vraca sa posla, otvori vrata francuskim kljucem, opere ruke turskim sapunom, otvori slovenacki frizider, izvadi iz njega konzerviranu americku hranu, nalije casu portugalskog vina, upali juznokoreanski televizor I uziva gledajuci latinoamericke sapunice, dok ga greje ruski gas! I tako se vec danas "mnogobrojni" Srbi svadjaju I raspravljaju cije je bolje Rusko, Americko, Kinesko ili Evropsko!? A Srpsko braco znate li to sta je??

a sta cemo sad

pre 11 godina

Znaci zato Z.Mihajlovic propagira da se treba grejati na gas. ( a to sto u sred Beograda nemamo ni gas,a ne mozemo da se prikljucimo ni na toplanu nikom nista)

Novosađanin NS

pre 11 godina

Au, kolika frka oko duga od 30 miliona dolara.
Pa to je samo deseti deo od onih 300 miliona opljačkanih u
Agrobanci. Samo polovina od onoga što je plaćeno za
neisporučeni satelit. Itd, itd, mogao bih da nabrajam do sutra.

lejubajug

pre 11 godina

Drzava ne placa isporuceni gas,a od nas traze da placamo.Dobro ? Mi placali,a gde su onda te pare zavrsile,makar od redovnih platisa ?