Utorak, 28.08.2012.

09:48

Revizori češljaju kontrolu letenja

Državni revizor Radoslav Sretenović kaže da DRI ima "teškoće koje se odnose na dinamiku pribavljanja dokumentacije Agencije za kontrolu letenja".

Izvor: Tanjug

Revizori èešljaju kontrolu letenja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

Marko

pre 11 godina

Obavite usput i test znanja engleskog među kontrolorima leta. :) Kad bi ljudi samo znali... I ispitajte rodbinske i kumovske veze tamo. To je sve jedna velika, srećna porodica. A vidim da su se zaposleni maksimalno aktivirali na odbrani svoje agencije.

bezimenko

pre 11 godina

Agenciji za kontrolu letenja mogu da pljunu pod prozor, jer nije vezana za budzet Srbije. Nad Evropom je nebo otvoreno. Plate dobijaju direktno iz EUROKONTROL sa sedistem u Briselu i njima su odgovorni za sve. Evropa zeli bezbedno nebo.
(ragandd, 28. avgust 2012 10:44)

Prodaju srpsko nebo za debele pare i onda te pare podele izmedju sebe.
Kome je namenjena prica o novcu koji EUROKONTROL sa sedistem u Briselu salje Srbima. I kakve veze ima sto je nebo otvoreno za avio kompanije?
Ili se mi svi kopcamo otpozadi?
Ili ti radis u Kontroli leta i dobijas oko 500,000 dinara mesecno?
Zasto nisu slali pare kontrolorima i ostaloj administraciji kontrole leta za vreme S.M.
Valjda im je i tada bilo stalo do sigurnosti svojih putnika

najskuplji u regionu

pre 11 godina

koliko kontrolora na ovoj vesti. Te mi bi voleli da imamo manje plate ali Evropa ne da, te nisu to srpske pare vec evropske, te sve se trosi po zakonu imao sam licni uvid itd. U sustini bolje da iznajmimo nebo unapred Nemcima i dobijemo 10 miliona evra u budzet nego sto ovakvi tipusi razvlace drzavne resurse i prave nas budalama

Ikac

pre 11 godina

Svi vi koji se divite profitabilnosti Agencije - pa naravno da su profitabilni kad naplaćuju upotrebu srpskog neba, a srpsko nebo nije nešto što su oni izmislili nego prirodni resurs ove zemlje koji kontrolišu. U tom smislu, šta znači da su profesionalni i profitabilni? Da su lošiji, onda bi kao aviokompanije zaobilazile prelet Srbije i išle negde drugde (višemilionski trošak)? Oni su to što jesu i takvi kavi su i zbog prirode posla će uvek da budu profitabilni. A što se profesionalizma tiče, svi znamo da tamo sve, ali apsolutno sve, od zapošljavanja do napredovanja i šefovanja, zavisi od debele veze a ne od kvaliteta. Eurocontrol ih plaća, eurocontrol ih nadgleda...ne daj bože da Eurocontrol počne tamo i da kadruje, 90% ih ne bi prošlo.

Petar Rasic

pre 11 godina

@scuba
Kad "izronis", Scubo, probaj da pre nego sto pises kojesta, pronadjes neku (proverenu) informaciju: bivsi kontrolori letenja SUKL (Savezne Uprave za Kontrolu Letenja) skolovani u COU (Centar za Obrazovanje i Usavrsavanje) SUKLa i sa dozvolama za rad bivse drzave Jugoslavije, trenutno rade u:
-Oman
-Ujedinjeni Arapski Emirati
-Nemacka
-Luksemburg
-Ceska
-Kanada
-Svajcarska
Bilo je i kolega u Juznoafrickoj Republici i na Novom Zelandu, ali mislim da su u penziji...Izvinjavam se ako sam nekog zaboravio.
U zdravlje ve naso braco Srbi i ne dajte da Vas zeza sacica "kursista", nego najurite vi sve to napolje i odma ste Svicerland...ukoliko sutra.

Jagodinac

pre 11 godina

njara, 28. avgust 2012 10:1
Ne gresite.Nazalost,proslo je vreme Tita i zakona,kada su kaznjavane i poljske kradje.Sada se u Srbiji ne kaznjava kradja do 200 Eur.Sada je demokratija i kapitalizam i svi kradu.Kako objasnjavate to da su sudije bogatije od bizmismena.

helen

pre 11 godina

@Agenciji za kontrolu letenja mogu da pljunu pod prozor, jer nije vezana za budzet Srbije. Nad Evropom je nebo otvoreno. Plate dobijaju direktno iz EUROKONTROL sa sedistem u Briselu i njima su odgovorni za sve. Evropa zeli bezbedno nebo.
(ragandd, 28. avgust 2012 10:44)


Neka drug Stankov izgradi svoj aerodrom i svoju agenciju privatno pa nek radi sa parama sta hoce.Aerodrom smo mi gradili, odvajali, pokrivali gubitke non stop, i kontrola preleta bez aerodroma ne znaci nista.Zasto taja covek vec nije zatvoren do sada i zasto revizori nisu pozvani na odgovornost.

rorry

pre 11 godina

@Da komsiji crkne krava
-Kad ti se sutra dete ili roditelji razbole, molices boga da lekari
imaju 2 ili 3 puta vecu platu..

-Kad ti sutra dete ili roditelej napadnu krimosi na ulici, molices boga da panduri imaju 2 ili 3 puta vecu platu..

..itd.. itd.. Mani se glupih komentara.. Svi zasluzuju vecu platu..

Da komsiji crkne krava

pre 11 godina

Mnogo ste pametni, sutra kad vam budu putovali roditelji, sestre, braca, sinovi i cerke, supruznici, kumovi, prijatelji nekim avio prevoznikom, molicete se bogu da je taj isti kontrolor letenja koji je odgovoran za taj let motivisan za rad!
Ja se sa tim ne bih igrao, treba im dati 3 puta vise novca, i njima i pilotima!

Glas Razuma

pre 11 godina

Svako malo se ova kontrola letenja pominje u vestima, ne znam o cemu se tu radi ali zasto niko nikada nije pomenuo javasluke u JAT-u, koji su mozda i ozbiljniji? Godinama zive na racun drzave, gubitke merene u (desetinama) miliona evra 20 godina nadoknadjuju iz budzeta, piloti imaju astronomske plate za gotovo nikakav nalet (jer ih ima 2-3 puta vise od potrebnog broja pilota, naravno), zaposljavaju se preko veze, a ne strucnosti (naravno), o kasnjenjima i odrzavanju aviona i ljubaznosti stjuardesa da ne govorimo. I to niko nikada ne spominje ali su uredno svima puna usta neke tamo kontrole letenja. Ako je to najveci problem ove drzave, dajte svim tim kontrolorima otkaze i za 2-3 dana smo Svajcarska!

DrNikolic

pre 11 godina

@Njara ne gresis, ovde je sve lopov do lopova,sta god da dotaknes je korumpirano. Ponekad se prosto iznenadim na koje sve nacine pojedinci izvlace pare iz budzeta i koliko su inventivni u tome. Kad bi bar delic te svoje inventivnosti poklonili drustvu gde bi nam kraj bio. Ovako,ko god je blizu nekih para,pa makar to bila nabavka jednog pakovanja toalet papira ili 100 grama kafe ili dozvole za prelet preko Srbije o izgradnji puteva i mostova da ne govorim,naci ce nacin da se ugradi i osteti budzet. UZAS.I to je toliko rasireno da je bolesno.Podrska revizorima,nemajte milosti ni prema kome jer ovolika pljacka Srbije je bezobrazno sramotna.

Pit

pre 11 godina

Revizori su usli, malo ce da "pritegnu" Nikolu Stankova, dogovorice se koliko i kome sada da placa harac i stvar ce da legne. Kao i uvek. Fascinantno je kako radnici zaposleni u SMATSI telima brane lik i delo Velikog Vodje. Kada god se pomene doticni i gorepomenuta ustanova broj "poznavalaca" koji ce da nas kroz komentare prosvetle da tu nema nista mutno, brojcano poklopi one druge. Prihod i rashod SMATSE treba da je jednak, a Stankov se potrudio da izmedju ostalog rashoduje kroz fantasticne plate kontrolora letenja.

Skuba

pre 11 godina

@Nikola
Agenciju je osnovala država međudržavnim ugovorom Srbije i Crne Gore. U skladu s tim i kontorolu poslovanja Agencije treba da vrši država kao i bilo kog drugog državog preduzeća bez obzira da li je ono uspešno ili ne. Ukoliko se utvrdi da ima nepravilnosti, država je dužna da reaguje nevezano da li to preduzeće zarađuje pare ili pravi gubitke. Zaposleni u Agenciji često zaboravljaju da rade tu gde rade, a shodno tome i primaju masne plate, zahvaljujući državi Srbiji (resursi, školovanje,...).Što se mene tiče, kome se ne sviđa to što poslodavac kontroliše njegov rad, široko mu polje (s tim da vrati sve što je u njega uloženo). Eno, ima 1 (slovima:jedan) naš bivši kontrolor radi u Emiratima.

Bane 69

pre 11 godina

Agencija jeste državna, ali pare baš i nisu. U stvari postoje međunarodna dokumenta koja smo potpisali a koja određuju kako se taj novac troši. Osim plata tu je i oprema , održavanje. Druga je stvar što država voli da "štrpne" deo para pod raznim izgovorima. U većini zemalja je plata kontrolora leta tajna, a u Sloveniji je veća nego ministarska. Čak i u vreme sankcija su donosili 200.000$ dnevno od preleta. I taj novac moraju da potroše na način utvrđen prihvaćenim pravilima.

bip

pre 11 godina

@ragandd

pare nisu njihove, pare su drzavne.
samo se plate i cene preleta uskladjuju.

ne uplacuje se to u eurokontrol, nego treba, buduci da su devize, da se uplacuje u devizne rezerve narodne banke.

pitanje je zasto se to ne radi vec dugo... dugo... to nije od ove vlade, a ni od prosle, vec mnogo pre...

upucen i objektivan

pre 11 godina

"Tip" je 200% u pravu. Tamo je sve pod nadzorom i nemoguće je da se troši bahato i samoinicijativno. Odgovaraju za to mnogo većoj instituciji. Svojim radom podmiruju sve svoje troškove, nikome nisu na grbači. Jedna od retkih velikih, profitabilnih organizacija na čiju organizaciju i profesionalnost bi svi trebali da se ugledamo!

lala iz banata

pre 11 godina

@ Tip & Nikola. svaka cast momci, sada nemam potrebe da pisem, sve je objasnjeno. u agenciju za kontrolu letenja se ne dira, resili foteljasi da reviziraju sve i svasta, mozda i baba sera dodje na red!

Nikola

pre 11 godina

I vi novinari koji objavljujete ovako pompezne naslove i vi koji citate isto, prvo se upoznajte sa nacinom finansiranja kontrole letenje pa onda komentarisite! Sad u papirologiju ne zalazim, ako ima nepravilnosti, neka ih nadlezni nadju...

I cisto da vam objasnim - kontrola letenja UVOZI NOVAC, ali bukvalno!

Toliko, da ne razglabam sad... :)

Dejan Rančić

pre 11 godina

Zašto uopšte u javnost treba da se plasira vest da državna revizija ima problema sa pribavljanjem informacija? To je problem na koji revizori u svim sferama i svugde u svetu mogu da naiđu, ali o time se ne priča dok je revizija u toku. Jedini kojima ta informacija treba da bude bitna jeste država i skupština, pa da oni odluče šta da se radi po tom pitanju. Gospodo revizori malo izlazite van svojih nadležnosti sa ovom vašom javnom kuknjavom.

Zanzibar

pre 11 godina

@Agenciji za kontrolu letenja mogu da pljunu pod prozor, jer nije vezana za budzet Srbije. Nad Evropom je nebo otvoreno. Plate dobijaju direktno iz EUROKONTROL sa sedistem u Briselu i njima su odgovorni za sve. Evropa zeli bezbedno nebo.
(ragandd, 28. avgust 2012 10:44)

... Nebo nije slobodno nad svim evropskim zemljama(kontinet), niti za sve svetske avio kompanije.
Kontrola leta se finansira iz prihoda uplacenim u budzet republike Srbije i to nije pausal,vec po broju preleta.
E sad da li ga placaju avio kompanije ili Brisel to je treca prica.
DRI ima zadatak da iskontrolise firmu sa svim njenim ograncima pa i poslovanje kontrole letenja.
To ko ce kome da pljune pod prozor, sto bi tekli juznjaci "ima da bude glibavo"

Tip

pre 11 godina

Nemojte neobavešteni da pišete da ima mesta za policiju, ovo, ono, SMATSA NIJE VEZANA BUDŽETSKI ZA REPUBLIKU SRBIJU! Imaju prihode koje im odredjuje Evropska centrala i rashode koje takodje odredjuje Evropska centrala. Imao sam uvid u njihovu sistematizaciju i oni ne mogu dinara da potroše a da ne dobiju dozvolu od Evropske centrale za to.

Milan

pre 11 godina

Agenciji za kontrolu letenja mogu da pljunu pod prozor, jer nije vezana za budzet Srbije. Nad Evropom je nebo otvoreno. Plate dobijaju direktno iz EUROKONTROL sa sedistem u Briselu i njima su odgovorni za sve. Evropa zeli bezbedno nebo.
(ragandd, 28. avgust 2012 10:44)

Ako su državna agencija pare su državne.
U suprotnom nek osnuju privatnu agenciju ako mogu.

ragandd

pre 11 godina

Agenciji za kontrolu letenja mogu da pljunu pod prozor, jer nije vezana za budzet Srbije. Nad Evropom je nebo otvoreno. Plate dobijaju direktno iz EUROKONTROL sa sedistem u Briselu i njima su odgovorni za sve. Evropa zeli bezbedno nebo.

ugled

pre 11 godina

Verovatno ne skriva plate.Jer ono sto je objavljeno je tako veliko,da ako jos i skrivaju nesto na tu temu ,onda smo ga ugasili.Eto nam novih i novih afera.I da primetili smo, gde god da pogledas,bilo koja sfera zivota,iskoci neka afera i to finansijske prirode a tu normalno ima mesta za tuzioce. E to mu dodje kakva vlast,takav i narod.Imali su u koga da se ugledaju.

njara

pre 11 godina

na zalost izgleda da je u nasem drustvu situacija mnogo gora nego sto se moze predpostaviti ! ne zivim u srbiji ali citajuci novine imam sliku da kod nas nema sve lopov do lopova i potajno se nadam da gresim !

njara

pre 11 godina

na zalost izgleda da je u nasem drustvu situacija mnogo gora nego sto se moze predpostaviti ! ne zivim u srbiji ali citajuci novine imam sliku da kod nas nema sve lopov do lopova i potajno se nadam da gresim !

Milan

pre 11 godina

Agenciji za kontrolu letenja mogu da pljunu pod prozor, jer nije vezana za budzet Srbije. Nad Evropom je nebo otvoreno. Plate dobijaju direktno iz EUROKONTROL sa sedistem u Briselu i njima su odgovorni za sve. Evropa zeli bezbedno nebo.
(ragandd, 28. avgust 2012 10:44)

Ako su državna agencija pare su državne.
U suprotnom nek osnuju privatnu agenciju ako mogu.

ugled

pre 11 godina

Verovatno ne skriva plate.Jer ono sto je objavljeno je tako veliko,da ako jos i skrivaju nesto na tu temu ,onda smo ga ugasili.Eto nam novih i novih afera.I da primetili smo, gde god da pogledas,bilo koja sfera zivota,iskoci neka afera i to finansijske prirode a tu normalno ima mesta za tuzioce. E to mu dodje kakva vlast,takav i narod.Imali su u koga da se ugledaju.

Zanzibar

pre 11 godina

@Agenciji za kontrolu letenja mogu da pljunu pod prozor, jer nije vezana za budzet Srbije. Nad Evropom je nebo otvoreno. Plate dobijaju direktno iz EUROKONTROL sa sedistem u Briselu i njima su odgovorni za sve. Evropa zeli bezbedno nebo.
(ragandd, 28. avgust 2012 10:44)

... Nebo nije slobodno nad svim evropskim zemljama(kontinet), niti za sve svetske avio kompanije.
Kontrola leta se finansira iz prihoda uplacenim u budzet republike Srbije i to nije pausal,vec po broju preleta.
E sad da li ga placaju avio kompanije ili Brisel to je treca prica.
DRI ima zadatak da iskontrolise firmu sa svim njenim ograncima pa i poslovanje kontrole letenja.
To ko ce kome da pljune pod prozor, sto bi tekli juznjaci "ima da bude glibavo"

ragandd

pre 11 godina

Agenciji za kontrolu letenja mogu da pljunu pod prozor, jer nije vezana za budzet Srbije. Nad Evropom je nebo otvoreno. Plate dobijaju direktno iz EUROKONTROL sa sedistem u Briselu i njima su odgovorni za sve. Evropa zeli bezbedno nebo.

Nikola

pre 11 godina

I vi novinari koji objavljujete ovako pompezne naslove i vi koji citate isto, prvo se upoznajte sa nacinom finansiranja kontrole letenje pa onda komentarisite! Sad u papirologiju ne zalazim, ako ima nepravilnosti, neka ih nadlezni nadju...

I cisto da vam objasnim - kontrola letenja UVOZI NOVAC, ali bukvalno!

Toliko, da ne razglabam sad... :)

bip

pre 11 godina

@ragandd

pare nisu njihove, pare su drzavne.
samo se plate i cene preleta uskladjuju.

ne uplacuje se to u eurokontrol, nego treba, buduci da su devize, da se uplacuje u devizne rezerve narodne banke.

pitanje je zasto se to ne radi vec dugo... dugo... to nije od ove vlade, a ni od prosle, vec mnogo pre...

rorry

pre 11 godina

@Da komsiji crkne krava
-Kad ti se sutra dete ili roditelji razbole, molices boga da lekari
imaju 2 ili 3 puta vecu platu..

-Kad ti sutra dete ili roditelej napadnu krimosi na ulici, molices boga da panduri imaju 2 ili 3 puta vecu platu..

..itd.. itd.. Mani se glupih komentara.. Svi zasluzuju vecu platu..

Tip

pre 11 godina

Nemojte neobavešteni da pišete da ima mesta za policiju, ovo, ono, SMATSA NIJE VEZANA BUDŽETSKI ZA REPUBLIKU SRBIJU! Imaju prihode koje im odredjuje Evropska centrala i rashode koje takodje odredjuje Evropska centrala. Imao sam uvid u njihovu sistematizaciju i oni ne mogu dinara da potroše a da ne dobiju dozvolu od Evropske centrale za to.

Pit

pre 11 godina

Revizori su usli, malo ce da "pritegnu" Nikolu Stankova, dogovorice se koliko i kome sada da placa harac i stvar ce da legne. Kao i uvek. Fascinantno je kako radnici zaposleni u SMATSI telima brane lik i delo Velikog Vodje. Kada god se pomene doticni i gorepomenuta ustanova broj "poznavalaca" koji ce da nas kroz komentare prosvetle da tu nema nista mutno, brojcano poklopi one druge. Prihod i rashod SMATSE treba da je jednak, a Stankov se potrudio da izmedju ostalog rashoduje kroz fantasticne plate kontrolora letenja.

Bane 69

pre 11 godina

Agencija jeste državna, ali pare baš i nisu. U stvari postoje međunarodna dokumenta koja smo potpisali a koja određuju kako se taj novac troši. Osim plata tu je i oprema , održavanje. Druga je stvar što država voli da "štrpne" deo para pod raznim izgovorima. U većini zemalja je plata kontrolora leta tajna, a u Sloveniji je veća nego ministarska. Čak i u vreme sankcija su donosili 200.000$ dnevno od preleta. I taj novac moraju da potroše na način utvrđen prihvaćenim pravilima.

DrNikolic

pre 11 godina

@Njara ne gresis, ovde je sve lopov do lopova,sta god da dotaknes je korumpirano. Ponekad se prosto iznenadim na koje sve nacine pojedinci izvlace pare iz budzeta i koliko su inventivni u tome. Kad bi bar delic te svoje inventivnosti poklonili drustvu gde bi nam kraj bio. Ovako,ko god je blizu nekih para,pa makar to bila nabavka jednog pakovanja toalet papira ili 100 grama kafe ili dozvole za prelet preko Srbije o izgradnji puteva i mostova da ne govorim,naci ce nacin da se ugradi i osteti budzet. UZAS.I to je toliko rasireno da je bolesno.Podrska revizorima,nemajte milosti ni prema kome jer ovolika pljacka Srbije je bezobrazno sramotna.

Skuba

pre 11 godina

@Nikola
Agenciju je osnovala država međudržavnim ugovorom Srbije i Crne Gore. U skladu s tim i kontorolu poslovanja Agencije treba da vrši država kao i bilo kog drugog državog preduzeća bez obzira da li je ono uspešno ili ne. Ukoliko se utvrdi da ima nepravilnosti, država je dužna da reaguje nevezano da li to preduzeće zarađuje pare ili pravi gubitke. Zaposleni u Agenciji često zaboravljaju da rade tu gde rade, a shodno tome i primaju masne plate, zahvaljujući državi Srbiji (resursi, školovanje,...).Što se mene tiče, kome se ne sviđa to što poslodavac kontroliše njegov rad, široko mu polje (s tim da vrati sve što je u njega uloženo). Eno, ima 1 (slovima:jedan) naš bivši kontrolor radi u Emiratima.

Dejan Rančić

pre 11 godina

Zašto uopšte u javnost treba da se plasira vest da državna revizija ima problema sa pribavljanjem informacija? To je problem na koji revizori u svim sferama i svugde u svetu mogu da naiđu, ali o time se ne priča dok je revizija u toku. Jedini kojima ta informacija treba da bude bitna jeste država i skupština, pa da oni odluče šta da se radi po tom pitanju. Gospodo revizori malo izlazite van svojih nadležnosti sa ovom vašom javnom kuknjavom.

upucen i objektivan

pre 11 godina

"Tip" je 200% u pravu. Tamo je sve pod nadzorom i nemoguće je da se troši bahato i samoinicijativno. Odgovaraju za to mnogo većoj instituciji. Svojim radom podmiruju sve svoje troškove, nikome nisu na grbači. Jedna od retkih velikih, profitabilnih organizacija na čiju organizaciju i profesionalnost bi svi trebali da se ugledamo!

lala iz banata

pre 11 godina

@ Tip & Nikola. svaka cast momci, sada nemam potrebe da pisem, sve je objasnjeno. u agenciju za kontrolu letenja se ne dira, resili foteljasi da reviziraju sve i svasta, mozda i baba sera dodje na red!

Da komsiji crkne krava

pre 11 godina

Mnogo ste pametni, sutra kad vam budu putovali roditelji, sestre, braca, sinovi i cerke, supruznici, kumovi, prijatelji nekim avio prevoznikom, molicete se bogu da je taj isti kontrolor letenja koji je odgovoran za taj let motivisan za rad!
Ja se sa tim ne bih igrao, treba im dati 3 puta vise novca, i njima i pilotima!

Ikac

pre 11 godina

Svi vi koji se divite profitabilnosti Agencije - pa naravno da su profitabilni kad naplaćuju upotrebu srpskog neba, a srpsko nebo nije nešto što su oni izmislili nego prirodni resurs ove zemlje koji kontrolišu. U tom smislu, šta znači da su profesionalni i profitabilni? Da su lošiji, onda bi kao aviokompanije zaobilazile prelet Srbije i išle negde drugde (višemilionski trošak)? Oni su to što jesu i takvi kavi su i zbog prirode posla će uvek da budu profitabilni. A što se profesionalizma tiče, svi znamo da tamo sve, ali apsolutno sve, od zapošljavanja do napredovanja i šefovanja, zavisi od debele veze a ne od kvaliteta. Eurocontrol ih plaća, eurocontrol ih nadgleda...ne daj bože da Eurocontrol počne tamo i da kadruje, 90% ih ne bi prošlo.

helen

pre 11 godina

@Agenciji za kontrolu letenja mogu da pljunu pod prozor, jer nije vezana za budzet Srbije. Nad Evropom je nebo otvoreno. Plate dobijaju direktno iz EUROKONTROL sa sedistem u Briselu i njima su odgovorni za sve. Evropa zeli bezbedno nebo.
(ragandd, 28. avgust 2012 10:44)


Neka drug Stankov izgradi svoj aerodrom i svoju agenciju privatno pa nek radi sa parama sta hoce.Aerodrom smo mi gradili, odvajali, pokrivali gubitke non stop, i kontrola preleta bez aerodroma ne znaci nista.Zasto taja covek vec nije zatvoren do sada i zasto revizori nisu pozvani na odgovornost.

Petar Rasic

pre 11 godina

@scuba
Kad "izronis", Scubo, probaj da pre nego sto pises kojesta, pronadjes neku (proverenu) informaciju: bivsi kontrolori letenja SUKL (Savezne Uprave za Kontrolu Letenja) skolovani u COU (Centar za Obrazovanje i Usavrsavanje) SUKLa i sa dozvolama za rad bivse drzave Jugoslavije, trenutno rade u:
-Oman
-Ujedinjeni Arapski Emirati
-Nemacka
-Luksemburg
-Ceska
-Kanada
-Svajcarska
Bilo je i kolega u Juznoafrickoj Republici i na Novom Zelandu, ali mislim da su u penziji...Izvinjavam se ako sam nekog zaboravio.
U zdravlje ve naso braco Srbi i ne dajte da Vas zeza sacica "kursista", nego najurite vi sve to napolje i odma ste Svicerland...ukoliko sutra.

Marko

pre 11 godina

Obavite usput i test znanja engleskog među kontrolorima leta. :) Kad bi ljudi samo znali... I ispitajte rodbinske i kumovske veze tamo. To je sve jedna velika, srećna porodica. A vidim da su se zaposleni maksimalno aktivirali na odbrani svoje agencije.

Glas Razuma

pre 11 godina

Svako malo se ova kontrola letenja pominje u vestima, ne znam o cemu se tu radi ali zasto niko nikada nije pomenuo javasluke u JAT-u, koji su mozda i ozbiljniji? Godinama zive na racun drzave, gubitke merene u (desetinama) miliona evra 20 godina nadoknadjuju iz budzeta, piloti imaju astronomske plate za gotovo nikakav nalet (jer ih ima 2-3 puta vise od potrebnog broja pilota, naravno), zaposljavaju se preko veze, a ne strucnosti (naravno), o kasnjenjima i odrzavanju aviona i ljubaznosti stjuardesa da ne govorimo. I to niko nikada ne spominje ali su uredno svima puna usta neke tamo kontrole letenja. Ako je to najveci problem ove drzave, dajte svim tim kontrolorima otkaze i za 2-3 dana smo Svajcarska!

bezimenko

pre 11 godina

Agenciji za kontrolu letenja mogu da pljunu pod prozor, jer nije vezana za budzet Srbije. Nad Evropom je nebo otvoreno. Plate dobijaju direktno iz EUROKONTROL sa sedistem u Briselu i njima su odgovorni za sve. Evropa zeli bezbedno nebo.
(ragandd, 28. avgust 2012 10:44)

Prodaju srpsko nebo za debele pare i onda te pare podele izmedju sebe.
Kome je namenjena prica o novcu koji EUROKONTROL sa sedistem u Briselu salje Srbima. I kakve veze ima sto je nebo otvoreno za avio kompanije?
Ili se mi svi kopcamo otpozadi?
Ili ti radis u Kontroli leta i dobijas oko 500,000 dinara mesecno?
Zasto nisu slali pare kontrolorima i ostaloj administraciji kontrole leta za vreme S.M.
Valjda im je i tada bilo stalo do sigurnosti svojih putnika

najskuplji u regionu

pre 11 godina

koliko kontrolora na ovoj vesti. Te mi bi voleli da imamo manje plate ali Evropa ne da, te nisu to srpske pare vec evropske, te sve se trosi po zakonu imao sam licni uvid itd. U sustini bolje da iznajmimo nebo unapred Nemcima i dobijemo 10 miliona evra u budzet nego sto ovakvi tipusi razvlace drzavne resurse i prave nas budalama

Jagodinac

pre 11 godina

njara, 28. avgust 2012 10:1
Ne gresite.Nazalost,proslo je vreme Tita i zakona,kada su kaznjavane i poljske kradje.Sada se u Srbiji ne kaznjava kradja do 200 Eur.Sada je demokratija i kapitalizam i svi kradu.Kako objasnjavate to da su sudije bogatije od bizmismena.

ragandd

pre 11 godina

Agenciji za kontrolu letenja mogu da pljunu pod prozor, jer nije vezana za budzet Srbije. Nad Evropom je nebo otvoreno. Plate dobijaju direktno iz EUROKONTROL sa sedistem u Briselu i njima su odgovorni za sve. Evropa zeli bezbedno nebo.

Tip

pre 11 godina

Nemojte neobavešteni da pišete da ima mesta za policiju, ovo, ono, SMATSA NIJE VEZANA BUDŽETSKI ZA REPUBLIKU SRBIJU! Imaju prihode koje im odredjuje Evropska centrala i rashode koje takodje odredjuje Evropska centrala. Imao sam uvid u njihovu sistematizaciju i oni ne mogu dinara da potroše a da ne dobiju dozvolu od Evropske centrale za to.

Da komsiji crkne krava

pre 11 godina

Mnogo ste pametni, sutra kad vam budu putovali roditelji, sestre, braca, sinovi i cerke, supruznici, kumovi, prijatelji nekim avio prevoznikom, molicete se bogu da je taj isti kontrolor letenja koji je odgovoran za taj let motivisan za rad!
Ja se sa tim ne bih igrao, treba im dati 3 puta vise novca, i njima i pilotima!

Nikola

pre 11 godina

I vi novinari koji objavljujete ovako pompezne naslove i vi koji citate isto, prvo se upoznajte sa nacinom finansiranja kontrole letenje pa onda komentarisite! Sad u papirologiju ne zalazim, ako ima nepravilnosti, neka ih nadlezni nadju...

I cisto da vam objasnim - kontrola letenja UVOZI NOVAC, ali bukvalno!

Toliko, da ne razglabam sad... :)

upucen i objektivan

pre 11 godina

"Tip" je 200% u pravu. Tamo je sve pod nadzorom i nemoguće je da se troši bahato i samoinicijativno. Odgovaraju za to mnogo većoj instituciji. Svojim radom podmiruju sve svoje troškove, nikome nisu na grbači. Jedna od retkih velikih, profitabilnih organizacija na čiju organizaciju i profesionalnost bi svi trebali da se ugledamo!

Dejan Rančić

pre 11 godina

Zašto uopšte u javnost treba da se plasira vest da državna revizija ima problema sa pribavljanjem informacija? To je problem na koji revizori u svim sferama i svugde u svetu mogu da naiđu, ali o time se ne priča dok je revizija u toku. Jedini kojima ta informacija treba da bude bitna jeste država i skupština, pa da oni odluče šta da se radi po tom pitanju. Gospodo revizori malo izlazite van svojih nadležnosti sa ovom vašom javnom kuknjavom.

Milan

pre 11 godina

Agenciji za kontrolu letenja mogu da pljunu pod prozor, jer nije vezana za budzet Srbije. Nad Evropom je nebo otvoreno. Plate dobijaju direktno iz EUROKONTROL sa sedistem u Briselu i njima su odgovorni za sve. Evropa zeli bezbedno nebo.
(ragandd, 28. avgust 2012 10:44)

Ako su državna agencija pare su državne.
U suprotnom nek osnuju privatnu agenciju ako mogu.

Bane 69

pre 11 godina

Agencija jeste državna, ali pare baš i nisu. U stvari postoje međunarodna dokumenta koja smo potpisali a koja određuju kako se taj novac troši. Osim plata tu je i oprema , održavanje. Druga je stvar što država voli da "štrpne" deo para pod raznim izgovorima. U većini zemalja je plata kontrolora leta tajna, a u Sloveniji je veća nego ministarska. Čak i u vreme sankcija su donosili 200.000$ dnevno od preleta. I taj novac moraju da potroše na način utvrđen prihvaćenim pravilima.

Glas Razuma

pre 11 godina

Svako malo se ova kontrola letenja pominje u vestima, ne znam o cemu se tu radi ali zasto niko nikada nije pomenuo javasluke u JAT-u, koji su mozda i ozbiljniji? Godinama zive na racun drzave, gubitke merene u (desetinama) miliona evra 20 godina nadoknadjuju iz budzeta, piloti imaju astronomske plate za gotovo nikakav nalet (jer ih ima 2-3 puta vise od potrebnog broja pilota, naravno), zaposljavaju se preko veze, a ne strucnosti (naravno), o kasnjenjima i odrzavanju aviona i ljubaznosti stjuardesa da ne govorimo. I to niko nikada ne spominje ali su uredno svima puna usta neke tamo kontrole letenja. Ako je to najveci problem ove drzave, dajte svim tim kontrolorima otkaze i za 2-3 dana smo Svajcarska!

Zanzibar

pre 11 godina

@Agenciji za kontrolu letenja mogu da pljunu pod prozor, jer nije vezana za budzet Srbije. Nad Evropom je nebo otvoreno. Plate dobijaju direktno iz EUROKONTROL sa sedistem u Briselu i njima su odgovorni za sve. Evropa zeli bezbedno nebo.
(ragandd, 28. avgust 2012 10:44)

... Nebo nije slobodno nad svim evropskim zemljama(kontinet), niti za sve svetske avio kompanije.
Kontrola leta se finansira iz prihoda uplacenim u budzet republike Srbije i to nije pausal,vec po broju preleta.
E sad da li ga placaju avio kompanije ili Brisel to je treca prica.
DRI ima zadatak da iskontrolise firmu sa svim njenim ograncima pa i poslovanje kontrole letenja.
To ko ce kome da pljune pod prozor, sto bi tekli juznjaci "ima da bude glibavo"

lala iz banata

pre 11 godina

@ Tip & Nikola. svaka cast momci, sada nemam potrebe da pisem, sve je objasnjeno. u agenciju za kontrolu letenja se ne dira, resili foteljasi da reviziraju sve i svasta, mozda i baba sera dodje na red!

bip

pre 11 godina

@ragandd

pare nisu njihove, pare su drzavne.
samo se plate i cene preleta uskladjuju.

ne uplacuje se to u eurokontrol, nego treba, buduci da su devize, da se uplacuje u devizne rezerve narodne banke.

pitanje je zasto se to ne radi vec dugo... dugo... to nije od ove vlade, a ni od prosle, vec mnogo pre...

njara

pre 11 godina

na zalost izgleda da je u nasem drustvu situacija mnogo gora nego sto se moze predpostaviti ! ne zivim u srbiji ali citajuci novine imam sliku da kod nas nema sve lopov do lopova i potajno se nadam da gresim !

helen

pre 11 godina

@Agenciji za kontrolu letenja mogu da pljunu pod prozor, jer nije vezana za budzet Srbije. Nad Evropom je nebo otvoreno. Plate dobijaju direktno iz EUROKONTROL sa sedistem u Briselu i njima su odgovorni za sve. Evropa zeli bezbedno nebo.
(ragandd, 28. avgust 2012 10:44)


Neka drug Stankov izgradi svoj aerodrom i svoju agenciju privatno pa nek radi sa parama sta hoce.Aerodrom smo mi gradili, odvajali, pokrivali gubitke non stop, i kontrola preleta bez aerodroma ne znaci nista.Zasto taja covek vec nije zatvoren do sada i zasto revizori nisu pozvani na odgovornost.

ugled

pre 11 godina

Verovatno ne skriva plate.Jer ono sto je objavljeno je tako veliko,da ako jos i skrivaju nesto na tu temu ,onda smo ga ugasili.Eto nam novih i novih afera.I da primetili smo, gde god da pogledas,bilo koja sfera zivota,iskoci neka afera i to finansijske prirode a tu normalno ima mesta za tuzioce. E to mu dodje kakva vlast,takav i narod.Imali su u koga da se ugledaju.

najskuplji u regionu

pre 11 godina

koliko kontrolora na ovoj vesti. Te mi bi voleli da imamo manje plate ali Evropa ne da, te nisu to srpske pare vec evropske, te sve se trosi po zakonu imao sam licni uvid itd. U sustini bolje da iznajmimo nebo unapred Nemcima i dobijemo 10 miliona evra u budzet nego sto ovakvi tipusi razvlace drzavne resurse i prave nas budalama

bezimenko

pre 11 godina

Agenciji za kontrolu letenja mogu da pljunu pod prozor, jer nije vezana za budzet Srbije. Nad Evropom je nebo otvoreno. Plate dobijaju direktno iz EUROKONTROL sa sedistem u Briselu i njima su odgovorni za sve. Evropa zeli bezbedno nebo.
(ragandd, 28. avgust 2012 10:44)

Prodaju srpsko nebo za debele pare i onda te pare podele izmedju sebe.
Kome je namenjena prica o novcu koji EUROKONTROL sa sedistem u Briselu salje Srbima. I kakve veze ima sto je nebo otvoreno za avio kompanije?
Ili se mi svi kopcamo otpozadi?
Ili ti radis u Kontroli leta i dobijas oko 500,000 dinara mesecno?
Zasto nisu slali pare kontrolorima i ostaloj administraciji kontrole leta za vreme S.M.
Valjda im je i tada bilo stalo do sigurnosti svojih putnika

Skuba

pre 11 godina

@Nikola
Agenciju je osnovala država međudržavnim ugovorom Srbije i Crne Gore. U skladu s tim i kontorolu poslovanja Agencije treba da vrši država kao i bilo kog drugog državog preduzeća bez obzira da li je ono uspešno ili ne. Ukoliko se utvrdi da ima nepravilnosti, država je dužna da reaguje nevezano da li to preduzeće zarađuje pare ili pravi gubitke. Zaposleni u Agenciji često zaboravljaju da rade tu gde rade, a shodno tome i primaju masne plate, zahvaljujući državi Srbiji (resursi, školovanje,...).Što se mene tiče, kome se ne sviđa to što poslodavac kontroliše njegov rad, široko mu polje (s tim da vrati sve što je u njega uloženo). Eno, ima 1 (slovima:jedan) naš bivši kontrolor radi u Emiratima.

Pit

pre 11 godina

Revizori su usli, malo ce da "pritegnu" Nikolu Stankova, dogovorice se koliko i kome sada da placa harac i stvar ce da legne. Kao i uvek. Fascinantno je kako radnici zaposleni u SMATSI telima brane lik i delo Velikog Vodje. Kada god se pomene doticni i gorepomenuta ustanova broj "poznavalaca" koji ce da nas kroz komentare prosvetle da tu nema nista mutno, brojcano poklopi one druge. Prihod i rashod SMATSE treba da je jednak, a Stankov se potrudio da izmedju ostalog rashoduje kroz fantasticne plate kontrolora letenja.

Ikac

pre 11 godina

Svi vi koji se divite profitabilnosti Agencije - pa naravno da su profitabilni kad naplaćuju upotrebu srpskog neba, a srpsko nebo nije nešto što su oni izmislili nego prirodni resurs ove zemlje koji kontrolišu. U tom smislu, šta znači da su profesionalni i profitabilni? Da su lošiji, onda bi kao aviokompanije zaobilazile prelet Srbije i išle negde drugde (višemilionski trošak)? Oni su to što jesu i takvi kavi su i zbog prirode posla će uvek da budu profitabilni. A što se profesionalizma tiče, svi znamo da tamo sve, ali apsolutno sve, od zapošljavanja do napredovanja i šefovanja, zavisi od debele veze a ne od kvaliteta. Eurocontrol ih plaća, eurocontrol ih nadgleda...ne daj bože da Eurocontrol počne tamo i da kadruje, 90% ih ne bi prošlo.

Petar Rasic

pre 11 godina

@scuba
Kad "izronis", Scubo, probaj da pre nego sto pises kojesta, pronadjes neku (proverenu) informaciju: bivsi kontrolori letenja SUKL (Savezne Uprave za Kontrolu Letenja) skolovani u COU (Centar za Obrazovanje i Usavrsavanje) SUKLa i sa dozvolama za rad bivse drzave Jugoslavije, trenutno rade u:
-Oman
-Ujedinjeni Arapski Emirati
-Nemacka
-Luksemburg
-Ceska
-Kanada
-Svajcarska
Bilo je i kolega u Juznoafrickoj Republici i na Novom Zelandu, ali mislim da su u penziji...Izvinjavam se ako sam nekog zaboravio.
U zdravlje ve naso braco Srbi i ne dajte da Vas zeza sacica "kursista", nego najurite vi sve to napolje i odma ste Svicerland...ukoliko sutra.

Marko

pre 11 godina

Obavite usput i test znanja engleskog među kontrolorima leta. :) Kad bi ljudi samo znali... I ispitajte rodbinske i kumovske veze tamo. To je sve jedna velika, srećna porodica. A vidim da su se zaposleni maksimalno aktivirali na odbrani svoje agencije.

DrNikolic

pre 11 godina

@Njara ne gresis, ovde je sve lopov do lopova,sta god da dotaknes je korumpirano. Ponekad se prosto iznenadim na koje sve nacine pojedinci izvlace pare iz budzeta i koliko su inventivni u tome. Kad bi bar delic te svoje inventivnosti poklonili drustvu gde bi nam kraj bio. Ovako,ko god je blizu nekih para,pa makar to bila nabavka jednog pakovanja toalet papira ili 100 grama kafe ili dozvole za prelet preko Srbije o izgradnji puteva i mostova da ne govorim,naci ce nacin da se ugradi i osteti budzet. UZAS.I to je toliko rasireno da je bolesno.Podrska revizorima,nemajte milosti ni prema kome jer ovolika pljacka Srbije je bezobrazno sramotna.

rorry

pre 11 godina

@Da komsiji crkne krava
-Kad ti se sutra dete ili roditelji razbole, molices boga da lekari
imaju 2 ili 3 puta vecu platu..

-Kad ti sutra dete ili roditelej napadnu krimosi na ulici, molices boga da panduri imaju 2 ili 3 puta vecu platu..

..itd.. itd.. Mani se glupih komentara.. Svi zasluzuju vecu platu..

Jagodinac

pre 11 godina

njara, 28. avgust 2012 10:1
Ne gresite.Nazalost,proslo je vreme Tita i zakona,kada su kaznjavane i poljske kradje.Sada se u Srbiji ne kaznjava kradja do 200 Eur.Sada je demokratija i kapitalizam i svi kradu.Kako objasnjavate to da su sudije bogatije od bizmismena.