Sreda, 23.05.2012.

17:41

Otišlo 80 mil. evra, evro na 115,46

Dinar će sutra biti slabiji prema evru za 0,6 odsto i kurs će iznositi 115,4638 dinara za jedan evro, što je najniža vrednost domaće valute prema evropskoj.

Izvor: B92

Otišlo 80 mil. evra, evro na 115,46 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

goran

pre 11 godina

@Zabrinuti privatnik. Jednostavno resenje za vas je da promenite poslovni model tako da vam duguju ino-kupci u evrima, a vi da dugujete domacim snabdevacima u dinarima. Drugim recima od uvoznika postanite izvoznik. Ne moze cela zemlja da zivi po modelu kupi napolju, dodaj profit, prodaj u Srbiji.

Hocu - necu

pre 11 godina

@Radovan
5% na godisnjem nivou od 600.000 = 30.000E. Pri prekidu orocenja ide kamata po vidjenju od oko 1% = 6.000E. Gubitak 24.000 E. Da li ste sigurni da to hocete ? Da li je verovatnoca propasti devizne stednje toliko velika da se to isplati ?

Urnebes

pre 11 godina

Kad Narodna banka proda 80 miliona evra, ona nije taj novac spalila na lomaci, kao sto pola ljudi ovde misli. Oni su za to dobili milijardu dinara, sa kojom mogu vec sutra da kupe 79.5 miliona evra ako im treba.
Drugo, nije Soskic isao u Rajfajzen banku sa torbama evra i vratio se sa kamionom dinara. Sa dva klika, 80 miliona evra na deviznom racunu pretvorilo se u milijardu dinara na dinarskom racunu Narodne banke. Nema apsolutno nikakvog razloga da se zbog toga stampa novac.

Hm

pre 11 godina

Shvatite vec jednom da s Hrvatskom ne mozemo da se uporedjujemo...
Ima ih 2x manje, imaju takodjer velike doznake iz inostranstva, a imaju i turizam koji dovuce 7 milijardi € onako od oka.
Uz naravno privredu koja je jadna kao i nasa, ali ipak nesto para zaradi.
E sada postoji BiH s kojom mozemo da se uporedjujemo.
No, da budemo realni. Kod nas je glavni problem - stampanje para.
MMF je otisao. Nasi rekli da nam ne treba, da se i sami mogu kontrolisati, a svi vidimo kako se kontrolisu. Mozda neke drzave i mogu bez MMF-a, ali mi na vlasti imamo one koji su gori i od toga MMF-a.

cole32

pre 11 godina

Soskicu oduzeti platu jer neradi nista. Prodaje nase pare i nas znoj da podmiri rupe u njihovim dzepovima i neodgovara nikome? trebalo bi to neko da preispita. Mada sreca nasa sto ce to divljanje kursa stati kada prodaju jos 200 - 300 miliona to je ukupno oko 1 300 000 000 e jer to je minus koji je predvidjen budzetom za ovu godinu. taman kada se formira sledeca vlada to ce prestati i ispasce da su ovi radili lose a nova vlada ima caroban stap i resava stvari preko noci? Batalite nas glupih prica da stagod da se desi u7 svetu utice na nas dinar a samo se koristi u nasoj lepoj Srbiji. Stabi bilo sa nama da se koristi kao platno sretstvo u celom svetu kao dolar? *****

Nenad

pre 11 godina

@Zmaj: Tvoj komentar je OK, ali skoro sam siguran da se Radovan šali (ili da provocira, sa ciljem da izazove pažnju i veliki broj "replika") u svom komentaru jer ne verujem da neko čuva 600.000EUR u bilo kojoj banci u Srbiji. Država Srbija inaće "garantuje" (ako ova zemlja uopšte može nešto da garantuje) samo za depozite do 50.000EUR...

LOL

pre 11 godina

(Zmaj, 23. maj 2012 22:47)


Postoje sposobni, posteni i uspesni ljudi. Za tvoju nesposobnost ima da sam snosiš krivicu. Zavist ce da te izjede iznutra.

pera

pre 11 godina

sa tomom diplomom stigle i promene -diplomirao ne temi kurs.. ....Milanka Mara supruga akademika Bogoljuba Karica i Kemis bili clanovi ispitne komisije ....

dada

pre 11 godina

Pa samo treba da se zapitamo odakle ovoj drzavi pare za penzije, plate u javnom sektoru. Pa naravno da ih nema u realnom obliku, odavno je pocelo stampanje para. Nama bi samo bi spas kad bi se barem trecina zaposlenih u javnom sektoru momentalno odpustilo...samo onda...mada posto se to nece desiti a pare necemo dobiti od MMF-a bez toga...sledi nam jedan novi krah.
Jebem ti drzavu, eto izdrazali smo 12 godina sa relativnom stabilnim kursom. Da bi to ostvarili, dobro smo se zaduzili, sve zivo smo rapsrodali sto vredi i stigli smo opet do kraja. Samo sto ovaj put nemamo vise sta da prodamo sem Telekom i EPS-a i lokalnih komunalnih preduzeca. To nam je sledeci korak posto nam niko vise nece davati povoljne kredite za nasu potrosnju. Na kraju ce nam doci glave sve politicke stranke koji zaposljavaju prekomerno svoje clanove. E zato ja mrzim politiku i politicare jer ce nam na kraju oni opet doci glave bez obzira ko bude bio na vlasti. Nagrabusili smo. Onu inflaciju devedesetih smo preziveli jer je svako domacinstvo imalo jos neku rezervu maraka u svom dzepu, sada vise niko nema nista u dzepu....kuku majko

aman zaman

pre 11 godina

Kurs valute jeste odraz privrede koja stoji iza nje. Na zalost, iza naseg dinara stoji jedna kompletno ruinirana privreda. Dok je bilo deviza od privatizacije, stranih investicija i zajmova sve se nekako krpilo. Sada su svi izvori presusili - a tome doprinosi i kriza u EU, naravno - i dosli smo do ogoljene istine. A to je da je dinar valuta jedne izuzetno neefikasne, nerazvijene i birokratijom opterecene privrede i da kao takav mora da tone. Reforme i samo reforme, plus tezak i ozbiljan rad koju deceniju sa niskim platama i veliko zrtvovanje za buduce generacije - samo to je izlaz! Naravno da je to tesko prihvatiti a na zalost nemamo ni politicare (nijednog jedinog!) koji bi tako nesto prvo otvoreno rekli, potom isterali, stali iza toga i zrtvovali svoje rejtinge i udobnost vlasti misleci na dugorocnu dobrobit naroda. Nama treba jedan Cercil i "krv, znoj i suze". Svako ko nudi nesto bolje na kratak rok i bez rada odnosno "leba bez motike" obican je lazov. No lazovi, na zalost, bolje prolaze i dobijaju podrsku, i takvih je ova zemlja prepuna. Steta jer mi nismo ni svesni koliki imamo potencijal koji je potpuno uludo protracen na politicarenje i lazne dileme Toma, Dacic ili Tadick koje sluze samo za zamajavanje naroda ...

GoraN

pre 11 godina

Stabilnost nacionalne valute, (negativna) stopa privrednog rasta, zaposlenosti i zivotni standard su na nivou iz 1992. godine. Posle 1992. dosla je 1993. ... Nece mi biti toliko tesko ponovo da prodjem kroz sve ovo. Tesko ce mi pasti saznanje da ce takvu godinu rulja koja nam radi to sto nam radi proziveti bezbedno na Zenevskom ili nekom drugom jezeru sa mojim i vasim parama.

Zmaj

pre 11 godina

@Radovan

A kako si ti na posten nacin zaradio 600 000 evra? Da neces mozda da nas ubedis da si se takmicio u trzisnoj utakmici bez potezanja veza sa politicarima i krsenja zakona? Sve lopov do lopova. Ne znam samo kako te nije sramota da se javljas...

joker

pre 11 godina

A koliko nam je standard opao i koliko su se povecale rate kredita skoro svim zaduzenim gradjanima?
CEDO, da li su za ovo krivi politicari i ekonomisti koji su vodili ovu zemlju u zadnjih 12 godina ili narod ?

tito

pre 11 godina

Treba se srbija okrenut majci i poslovat samo s njom i nabavljat robu iz nje pa ce sve biti u rublji onda ce biti sve drugacije, onda ce i dinar biti jak.

Koje nebuloze se cuju, fiksni kurs pa to moze samo reci netko tko ima 164mlrd e s kojima ce ga odrzavati fiksnim.
Uvedimo euro pa to moze reci samo netko tko nema veze oko toga kako se uvodi neka valuta koja nije njegova.
Para vrijedi kolko vrijedi to sto je u ovom slucaju nista jbg tako je.
Novac srectvo placanja, srectvo za razmjenu roba i usluga kolko ih ima toliko i vrijedi cemu sad cudjenje.
A i ukoro ce srpski fijat da krene pa ce se to sredit sve.

Bez brige (ironija)

pre 11 godina

Pa i 2008, pred izbore evro je bio 75 din, a nedugo posle 100 din.
Tako ce i sada otici na 140, i mirovace neko vreme.

Zabrinuti privatnik

pre 11 godina

Molim državu da nam ako je ikako moguće pomogne. Vlasnik sam male privatne firme, duguju nam firme u dinarima a mi dugujemo ka ino-dobavljačima u EUR. Divljanje evra može da zatvori hiljade sličnih firmi i da obezvredi plate građana. Molim državu da preduzme nešto. Ukoliko ne preduzme molim da se raspiše referendum o uvođenju EUR.

Klimt- Bec

pre 11 godina

Sada ce biti trazili ste uzivaj te, uz postojece Tajkune vratice se i odbegli da zavrse ono sto im je promaklo! Sto rece Balasevic Putuj Evropo nase je mesto sigurno tu, samo da ga jos pronadjemo.

466453

pre 11 godina

sad momentalno, zadnjih mesec dana je i $ i € u porastu prema svim manjim valutama, vezano sa spekulacijom blokade Irana sa naftom. Elem, sa te strane gledano, isti procentualni problem i u Srbiji i u Svedskoj. Sad, razumno da to vas boli vise ali treba biti realan!

peric

pre 11 godina

Nisam siguran koliko pad ima veze sa politikom, mozda u manjoj meri.
Izgleda da se dogadja ozbiljna spekulacija na trzistu valute. Alijansa koja duguje dobavljacima ili drzavi moze sa malo deviza da znatno smanji svoj dug, i naravno osteti proizvodjace i drzavu. To je tema za istrazivacko novinarstvo a ne Dacic i Nikolic.

Don Kihot

pre 11 godina

80 mil eur za jedno popodne??? Pa to je pola mosta na Adi??? Odose pare u vetar... nadam se samo da medju njima nije i moj stednja!

Vladan

pre 11 godina

Ovo je vec prevrsilo svaku meru. Kurs takvom brzinom raste da to nije normalno.

Obzirom na globalno katastrofalnu ekonomsku situaciju u zemlji, mislim da bi drzava morala da uvede objavljivanje u sredstvima informisanja svaku kupovinu preko milion Eur. Cisto da javnost jasno vidi ko je u ovim vremenima teske besparice pokupovao od pocetka godine skoro milijardu Evra!!!?

Ne znam dali je kreatorima ovog pada dinara jasno da ce nastavi li dinar pad ovim tempom samo ubrzati i uciniti neminovnim dolazak "6. oktobra", koji ce, mogu biti uvereni u to biti poguban po njih!!

Atila

pre 11 godina

Sa ovolikom lovom za samo 5 meseci mogli da otvorimo i nov kop rudnika u Boru,5 pumpi za gas(djeram) itd.
Sta smo uradili,osim finansiranja partijskih pojedinaca,finansijera?
Nikolicu,naj lepse te molim,ko god bio u vladi,da izdas nalog za cesljanje knjigovodstva i da sve odgovorne bez izuzetka procesuiras

izgovor

pre 11 godina

Evo, ja povadio sve pare iz banke, i kidam odavde! Zbog Tome? Naravno! A šta mislite, šta rade strane firme? Izvlače svoj novac! Zbog loše privrede? Neće biti, jer sa privredom stojimo kao i pre mesec-dva, ali... Nikolić i njegova svita... ********

edrtgyhu

pre 11 godina

Molim vas,ovi nam vrse organizovanu egzekuciju u smislu,jel' tako,e sada cete videti vaseg boga.Molim vas dajte da se organizujemo,pobice nas,ne idimo kao ovce, cuteci na klanje.

stranac

pre 11 godina

Ma, sad cemo mi gastarbajteri da dodjemo za jedno mesec dana da potrosimo nase evropske plate i penzije i dopunimo rupu u budzetu. U poslednjih cetrdeset godina dinar tradicionalno "jaca" za u toku jula i avgusta, negde do kraja septembra. A posle.... Ali zazanje na stranu, ovo stvarno postaje dramaticno. Vec vise od cetvrt' veka nisam video iskrenu radost na licima rodjaka i prijatelja kad im dodjem u posetu.

Tanker73

pre 11 godina

Klasicna spekulacija od strane duznickog lobija koji cine firme kao sto su na primer IDEA,Stampa itd.Te kompanije duguju dobavljacima stotine miliona dinara i naravno da im je u interesu da dinar propada...

Dosta vise sa kradjom!

pre 11 godina

80 mil. eura je verovatno otislo ali ne za otkup i povlacenje dinara iz opticaja nego na privatne racune mafije koja godinama pljacka ovu zemlju i narod. U protekle 4 godine protroseno je vise od 3 milijarde eura za "stabilnost kursa dinara". Da su te pare stvarno potrosene za ovu namenu umesto sto su pokradene i iznete iz zemlje, dinar bi danas bio neuporedivo skuplji od eura jer ga nigde ne bi bilo. Drzava bi morala da prodaje dinare da bi im oborila vrednost i traznju za njima.

Dzoni

pre 11 godina

Ukupna masa dinara u opticaju u celoj Srbiji je 3 milijarde eura tako da niko nema tolike dinare..drzava ocigledno hvata krivinu i stampa pare u trecoj smeni.

Yogi

pre 11 godina

"Šoškić je takođe izrazio uverenje da će pritisci na slabljenje dinara prema evru u velikoj meri prestati u trenutku kada se formira nova vlada, koja bi trebalo da intenzivira reforme, pre svega u domenu fiskalne konsolidacije"

Toliko o nezavisnosti NBS i guvernera i otvoreno priznanje ko u stvari utiče i formira kurs. NBS je samo izvršilac onoga što joj vlada i političari narede, uostalom nikakvo novo saznanje za narod.

Zoran

pre 11 godina

Sve najobicnije neistine i obmane, pa kakav to izvoz imaju Hrvatska, Bosna, Makedonija, pa imaju stabilne i nepromenjene iznose svojih valuta godinama.NBS rusi namerno dinar jer je u sprezi sa tajkunima, imaju cilj da totalno pogase sve firme u i da zadaju zavrsni nokaut prezaduzenoj i privredi i gradjanima, za to su debelo placen od tih istih tajkuna.

pa se misli

pre 11 godina

Inače, euro slabi u odnosu na dolar pa čak i kod nas dobivamo osjetno manje kuna za eure nego prije mjesec dana. To su zadnje zalihe od prošle sezone a sinu koji studira u USA za campus i školarinu mi je trebalo 22 a sada za iduću godinu 25.000,00 EUR-a.

CHF

pre 11 godina

Interesantno da se u medijima jedva provuce informacija o dnevnom kursu i da jos uvek cene naftnih derivata nisu otisle u nebo. Siguran sam samo da ce se za neki dan politicari hvaliti da nam je gorivo najjeftinije u regionu (u evrima) i da je inflacija oko 5%.

Neptun011

pre 11 godina

Nastavi li se ovako sa "odbranom" dinara, gde se ubrzano gubljenje vrednosti dinara svaljuje na sve nizi standard stanovnistva, neizostavno sledi najcrnji scenario o kome ne treba trositi reci.
Izlaz iz ove situacije sa kursom je jednostavan, ili se prelazi na fiksni kurs, ili se prelazi na neku stabilnu Svetsku valutu tipa AUS ili CAN $. NBS uposljava oko 2000 odlicno placenih strucnjaka, od kojih kroz saopstenja svakij dan saznajemo da se od pocetka godine potrosilo mldr. evra na "sprecavanje prekomerne dnevne oscilacije dinara"!?!
Umesto toga, po meni a dublja analiza tih silnih strucnjaka u NBS, bi to i potvrdila, prelazak na naeku stabilnu valutu bi za srpsku privredu vise nego li blagotvorno delovao. To ne bi bio fiksni kurs jer i CAN ili AUS $ godisnje fluktuiraju po par % ali bi podstaklo stednju u "novoj" nacionalnoj valuti za razliku od dinarske "stednje" o kojoj isto tako ne vredi pisati.
Fiksni kurs, kao npr. u BiH ima svoje prednosti i cenu, ali i jedna i druga varijanta su mnogo bolje & uspesnije od tekuce "odbrane" nacionalne valute. Treba vrlo brzo i ozbiljno pokrenuti nasiru debatu o ovome jer u suprotnome ode mast u ponor i neizbavi smos odatle!

Dosta vise sa kradjom!

pre 11 godina

80 mil. eura je verovatno otislo ali ne za otkup i povlacenje dinara iz opticaja nego na privatne racune mafije koja godinama pljacka ovu zemlju i narod. U protekle 4 godine protroseno je vise od 3 milijarde eura za "stabilnost kursa dinara". Da su te pare stvarno potrosene za ovu namenu umesto sto su pokradene i iznete iz zemlje, dinar bi danas bio neuporedivo skuplji od eura jer ga nigde ne bi bilo. Drzava bi morala da prodaje dinare da bi im oborila vrednost i traznju za njima.

Zoran

pre 11 godina

Sve najobicnije neistine i obmane, pa kakav to izvoz imaju Hrvatska, Bosna, Makedonija, pa imaju stabilne i nepromenjene iznose svojih valuta godinama.NBS rusi namerno dinar jer je u sprezi sa tajkunima, imaju cilj da totalno pogase sve firme u i da zadaju zavrsni nokaut prezaduzenoj i privredi i gradjanima, za to su debelo placen od tih istih tajkuna.

Dzoni

pre 11 godina

Ukupna masa dinara u opticaju u celoj Srbiji je 3 milijarde eura tako da niko nema tolike dinare..drzava ocigledno hvata krivinu i stampa pare u trecoj smeni.

Atila

pre 11 godina

Sa ovolikom lovom za samo 5 meseci mogli da otvorimo i nov kop rudnika u Boru,5 pumpi za gas(djeram) itd.
Sta smo uradili,osim finansiranja partijskih pojedinaca,finansijera?
Nikolicu,naj lepse te molim,ko god bio u vladi,da izdas nalog za cesljanje knjigovodstva i da sve odgovorne bez izuzetka procesuiras

stranac

pre 11 godina

Ma, sad cemo mi gastarbajteri da dodjemo za jedno mesec dana da potrosimo nase evropske plate i penzije i dopunimo rupu u budzetu. U poslednjih cetrdeset godina dinar tradicionalno "jaca" za u toku jula i avgusta, negde do kraja septembra. A posle.... Ali zazanje na stranu, ovo stvarno postaje dramaticno. Vec vise od cetvrt' veka nisam video iskrenu radost na licima rodjaka i prijatelja kad im dodjem u posetu.

Yogi

pre 11 godina

"Šoškić je takođe izrazio uverenje da će pritisci na slabljenje dinara prema evru u velikoj meri prestati u trenutku kada se formira nova vlada, koja bi trebalo da intenzivira reforme, pre svega u domenu fiskalne konsolidacije"

Toliko o nezavisnosti NBS i guvernera i otvoreno priznanje ko u stvari utiče i formira kurs. NBS je samo izvršilac onoga što joj vlada i političari narede, uostalom nikakvo novo saznanje za narod.

Zabrinuti privatnik

pre 11 godina

Molim državu da nam ako je ikako moguće pomogne. Vlasnik sam male privatne firme, duguju nam firme u dinarima a mi dugujemo ka ino-dobavljačima u EUR. Divljanje evra može da zatvori hiljade sličnih firmi i da obezvredi plate građana. Molim državu da preduzme nešto. Ukoliko ne preduzme molim da se raspiše referendum o uvođenju EUR.

Tanker73

pre 11 godina

Klasicna spekulacija od strane duznickog lobija koji cine firme kao sto su na primer IDEA,Stampa itd.Te kompanije duguju dobavljacima stotine miliona dinara i naravno da im je u interesu da dinar propada...

pa se misli

pre 11 godina

Inače, euro slabi u odnosu na dolar pa čak i kod nas dobivamo osjetno manje kuna za eure nego prije mjesec dana. To su zadnje zalihe od prošle sezone a sinu koji studira u USA za campus i školarinu mi je trebalo 22 a sada za iduću godinu 25.000,00 EUR-a.

Neptun011

pre 11 godina

Nastavi li se ovako sa "odbranom" dinara, gde se ubrzano gubljenje vrednosti dinara svaljuje na sve nizi standard stanovnistva, neizostavno sledi najcrnji scenario o kome ne treba trositi reci.
Izlaz iz ove situacije sa kursom je jednostavan, ili se prelazi na fiksni kurs, ili se prelazi na neku stabilnu Svetsku valutu tipa AUS ili CAN $. NBS uposljava oko 2000 odlicno placenih strucnjaka, od kojih kroz saopstenja svakij dan saznajemo da se od pocetka godine potrosilo mldr. evra na "sprecavanje prekomerne dnevne oscilacije dinara"!?!
Umesto toga, po meni a dublja analiza tih silnih strucnjaka u NBS, bi to i potvrdila, prelazak na naeku stabilnu valutu bi za srpsku privredu vise nego li blagotvorno delovao. To ne bi bio fiksni kurs jer i CAN ili AUS $ godisnje fluktuiraju po par % ali bi podstaklo stednju u "novoj" nacionalnoj valuti za razliku od dinarske "stednje" o kojoj isto tako ne vredi pisati.
Fiksni kurs, kao npr. u BiH ima svoje prednosti i cenu, ali i jedna i druga varijanta su mnogo bolje & uspesnije od tekuce "odbrane" nacionalne valute. Treba vrlo brzo i ozbiljno pokrenuti nasiru debatu o ovome jer u suprotnome ode mast u ponor i neizbavi smos odatle!

CHF

pre 11 godina

Interesantno da se u medijima jedva provuce informacija o dnevnom kursu i da jos uvek cene naftnih derivata nisu otisle u nebo. Siguran sam samo da ce se za neki dan politicari hvaliti da nam je gorivo najjeftinije u regionu (u evrima) i da je inflacija oko 5%.

Vladan

pre 11 godina

Ovo je vec prevrsilo svaku meru. Kurs takvom brzinom raste da to nije normalno.

Obzirom na globalno katastrofalnu ekonomsku situaciju u zemlji, mislim da bi drzava morala da uvede objavljivanje u sredstvima informisanja svaku kupovinu preko milion Eur. Cisto da javnost jasno vidi ko je u ovim vremenima teske besparice pokupovao od pocetka godine skoro milijardu Evra!!!?

Ne znam dali je kreatorima ovog pada dinara jasno da ce nastavi li dinar pad ovim tempom samo ubrzati i uciniti neminovnim dolazak "6. oktobra", koji ce, mogu biti uvereni u to biti poguban po njih!!

Bez brige (ironija)

pre 11 godina

Pa i 2008, pred izbore evro je bio 75 din, a nedugo posle 100 din.
Tako ce i sada otici na 140, i mirovace neko vreme.

edrtgyhu

pre 11 godina

Molim vas,ovi nam vrse organizovanu egzekuciju u smislu,jel' tako,e sada cete videti vaseg boga.Molim vas dajte da se organizujemo,pobice nas,ne idimo kao ovce, cuteci na klanje.

dada

pre 11 godina

Pa samo treba da se zapitamo odakle ovoj drzavi pare za penzije, plate u javnom sektoru. Pa naravno da ih nema u realnom obliku, odavno je pocelo stampanje para. Nama bi samo bi spas kad bi se barem trecina zaposlenih u javnom sektoru momentalno odpustilo...samo onda...mada posto se to nece desiti a pare necemo dobiti od MMF-a bez toga...sledi nam jedan novi krah.
Jebem ti drzavu, eto izdrazali smo 12 godina sa relativnom stabilnim kursom. Da bi to ostvarili, dobro smo se zaduzili, sve zivo smo rapsrodali sto vredi i stigli smo opet do kraja. Samo sto ovaj put nemamo vise sta da prodamo sem Telekom i EPS-a i lokalnih komunalnih preduzeca. To nam je sledeci korak posto nam niko vise nece davati povoljne kredite za nasu potrosnju. Na kraju ce nam doci glave sve politicke stranke koji zaposljavaju prekomerno svoje clanove. E zato ja mrzim politiku i politicare jer ce nam na kraju oni opet doci glave bez obzira ko bude bio na vlasti. Nagrabusili smo. Onu inflaciju devedesetih smo preziveli jer je svako domacinstvo imalo jos neku rezervu maraka u svom dzepu, sada vise niko nema nista u dzepu....kuku majko

izgovor

pre 11 godina

Evo, ja povadio sve pare iz banke, i kidam odavde! Zbog Tome? Naravno! A šta mislite, šta rade strane firme? Izvlače svoj novac! Zbog loše privrede? Neće biti, jer sa privredom stojimo kao i pre mesec-dva, ali... Nikolić i njegova svita... ********

Don Kihot

pre 11 godina

80 mil eur za jedno popodne??? Pa to je pola mosta na Adi??? Odose pare u vetar... nadam se samo da medju njima nije i moj stednja!

peric

pre 11 godina

Nisam siguran koliko pad ima veze sa politikom, mozda u manjoj meri.
Izgleda da se dogadja ozbiljna spekulacija na trzistu valute. Alijansa koja duguje dobavljacima ili drzavi moze sa malo deviza da znatno smanji svoj dug, i naravno osteti proizvodjace i drzavu. To je tema za istrazivacko novinarstvo a ne Dacic i Nikolic.

GoraN

pre 11 godina

Stabilnost nacionalne valute, (negativna) stopa privrednog rasta, zaposlenosti i zivotni standard su na nivou iz 1992. godine. Posle 1992. dosla je 1993. ... Nece mi biti toliko tesko ponovo da prodjem kroz sve ovo. Tesko ce mi pasti saznanje da ce takvu godinu rulja koja nam radi to sto nam radi proziveti bezbedno na Zenevskom ili nekom drugom jezeru sa mojim i vasim parama.

aman zaman

pre 11 godina

Kurs valute jeste odraz privrede koja stoji iza nje. Na zalost, iza naseg dinara stoji jedna kompletno ruinirana privreda. Dok je bilo deviza od privatizacije, stranih investicija i zajmova sve se nekako krpilo. Sada su svi izvori presusili - a tome doprinosi i kriza u EU, naravno - i dosli smo do ogoljene istine. A to je da je dinar valuta jedne izuzetno neefikasne, nerazvijene i birokratijom opterecene privrede i da kao takav mora da tone. Reforme i samo reforme, plus tezak i ozbiljan rad koju deceniju sa niskim platama i veliko zrtvovanje za buduce generacije - samo to je izlaz! Naravno da je to tesko prihvatiti a na zalost nemamo ni politicare (nijednog jedinog!) koji bi tako nesto prvo otvoreno rekli, potom isterali, stali iza toga i zrtvovali svoje rejtinge i udobnost vlasti misleci na dugorocnu dobrobit naroda. Nama treba jedan Cercil i "krv, znoj i suze". Svako ko nudi nesto bolje na kratak rok i bez rada odnosno "leba bez motike" obican je lazov. No lazovi, na zalost, bolje prolaze i dobijaju podrsku, i takvih je ova zemlja prepuna. Steta jer mi nismo ni svesni koliki imamo potencijal koji je potpuno uludo protracen na politicarenje i lazne dileme Toma, Dacic ili Tadick koje sluze samo za zamajavanje naroda ...

Zmaj

pre 11 godina

@Radovan

A kako si ti na posten nacin zaradio 600 000 evra? Da neces mozda da nas ubedis da si se takmicio u trzisnoj utakmici bez potezanja veza sa politicarima i krsenja zakona? Sve lopov do lopova. Ne znam samo kako te nije sramota da se javljas...

Klimt- Bec

pre 11 godina

Sada ce biti trazili ste uzivaj te, uz postojece Tajkune vratice se i odbegli da zavrse ono sto im je promaklo! Sto rece Balasevic Putuj Evropo nase je mesto sigurno tu, samo da ga jos pronadjemo.

joker

pre 11 godina

A koliko nam je standard opao i koliko su se povecale rate kredita skoro svim zaduzenim gradjanima?
CEDO, da li su za ovo krivi politicari i ekonomisti koji su vodili ovu zemlju u zadnjih 12 godina ili narod ?

pera

pre 11 godina

sa tomom diplomom stigle i promene -diplomirao ne temi kurs.. ....Milanka Mara supruga akademika Bogoljuba Karica i Kemis bili clanovi ispitne komisije ....

tito

pre 11 godina

Treba se srbija okrenut majci i poslovat samo s njom i nabavljat robu iz nje pa ce sve biti u rublji onda ce biti sve drugacije, onda ce i dinar biti jak.

Koje nebuloze se cuju, fiksni kurs pa to moze samo reci netko tko ima 164mlrd e s kojima ce ga odrzavati fiksnim.
Uvedimo euro pa to moze reci samo netko tko nema veze oko toga kako se uvodi neka valuta koja nije njegova.
Para vrijedi kolko vrijedi to sto je u ovom slucaju nista jbg tako je.
Novac srectvo placanja, srectvo za razmjenu roba i usluga kolko ih ima toliko i vrijedi cemu sad cudjenje.
A i ukoro ce srpski fijat da krene pa ce se to sredit sve.

Hm

pre 11 godina

Shvatite vec jednom da s Hrvatskom ne mozemo da se uporedjujemo...
Ima ih 2x manje, imaju takodjer velike doznake iz inostranstva, a imaju i turizam koji dovuce 7 milijardi € onako od oka.
Uz naravno privredu koja je jadna kao i nasa, ali ipak nesto para zaradi.
E sada postoji BiH s kojom mozemo da se uporedjujemo.
No, da budemo realni. Kod nas je glavni problem - stampanje para.
MMF je otisao. Nasi rekli da nam ne treba, da se i sami mogu kontrolisati, a svi vidimo kako se kontrolisu. Mozda neke drzave i mogu bez MMF-a, ali mi na vlasti imamo one koji su gori i od toga MMF-a.

466453

pre 11 godina

sad momentalno, zadnjih mesec dana je i $ i € u porastu prema svim manjim valutama, vezano sa spekulacijom blokade Irana sa naftom. Elem, sa te strane gledano, isti procentualni problem i u Srbiji i u Svedskoj. Sad, razumno da to vas boli vise ali treba biti realan!

cole32

pre 11 godina

Soskicu oduzeti platu jer neradi nista. Prodaje nase pare i nas znoj da podmiri rupe u njihovim dzepovima i neodgovara nikome? trebalo bi to neko da preispita. Mada sreca nasa sto ce to divljanje kursa stati kada prodaju jos 200 - 300 miliona to je ukupno oko 1 300 000 000 e jer to je minus koji je predvidjen budzetom za ovu godinu. taman kada se formira sledeca vlada to ce prestati i ispasce da su ovi radili lose a nova vlada ima caroban stap i resava stvari preko noci? Batalite nas glupih prica da stagod da se desi u7 svetu utice na nas dinar a samo se koristi u nasoj lepoj Srbiji. Stabi bilo sa nama da se koristi kao platno sretstvo u celom svetu kao dolar? *****

Nenad

pre 11 godina

@Zmaj: Tvoj komentar je OK, ali skoro sam siguran da se Radovan šali (ili da provocira, sa ciljem da izazove pažnju i veliki broj "replika") u svom komentaru jer ne verujem da neko čuva 600.000EUR u bilo kojoj banci u Srbiji. Država Srbija inaće "garantuje" (ako ova zemlja uopšte može nešto da garantuje) samo za depozite do 50.000EUR...

goran

pre 11 godina

@Zabrinuti privatnik. Jednostavno resenje za vas je da promenite poslovni model tako da vam duguju ino-kupci u evrima, a vi da dugujete domacim snabdevacima u dinarima. Drugim recima od uvoznika postanite izvoznik. Ne moze cela zemlja da zivi po modelu kupi napolju, dodaj profit, prodaj u Srbiji.

LOL

pre 11 godina

(Zmaj, 23. maj 2012 22:47)


Postoje sposobni, posteni i uspesni ljudi. Za tvoju nesposobnost ima da sam snosiš krivicu. Zavist ce da te izjede iznutra.

Urnebes

pre 11 godina

Kad Narodna banka proda 80 miliona evra, ona nije taj novac spalila na lomaci, kao sto pola ljudi ovde misli. Oni su za to dobili milijardu dinara, sa kojom mogu vec sutra da kupe 79.5 miliona evra ako im treba.
Drugo, nije Soskic isao u Rajfajzen banku sa torbama evra i vratio se sa kamionom dinara. Sa dva klika, 80 miliona evra na deviznom racunu pretvorilo se u milijardu dinara na dinarskom racunu Narodne banke. Nema apsolutno nikakvog razloga da se zbog toga stampa novac.

Hocu - necu

pre 11 godina

@Radovan
5% na godisnjem nivou od 600.000 = 30.000E. Pri prekidu orocenja ide kamata po vidjenju od oko 1% = 6.000E. Gubitak 24.000 E. Da li ste sigurni da to hocete ? Da li je verovatnoca propasti devizne stednje toliko velika da se to isplati ?

izgovor

pre 11 godina

Evo, ja povadio sve pare iz banke, i kidam odavde! Zbog Tome? Naravno! A šta mislite, šta rade strane firme? Izvlače svoj novac! Zbog loše privrede? Neće biti, jer sa privredom stojimo kao i pre mesec-dva, ali... Nikolić i njegova svita... ********

tito

pre 11 godina

Treba se srbija okrenut majci i poslovat samo s njom i nabavljat robu iz nje pa ce sve biti u rublji onda ce biti sve drugacije, onda ce i dinar biti jak.

Koje nebuloze se cuju, fiksni kurs pa to moze samo reci netko tko ima 164mlrd e s kojima ce ga odrzavati fiksnim.
Uvedimo euro pa to moze reci samo netko tko nema veze oko toga kako se uvodi neka valuta koja nije njegova.
Para vrijedi kolko vrijedi to sto je u ovom slucaju nista jbg tako je.
Novac srectvo placanja, srectvo za razmjenu roba i usluga kolko ih ima toliko i vrijedi cemu sad cudjenje.
A i ukoro ce srpski fijat da krene pa ce se to sredit sve.

Dosta vise sa kradjom!

pre 11 godina

80 mil. eura je verovatno otislo ali ne za otkup i povlacenje dinara iz opticaja nego na privatne racune mafije koja godinama pljacka ovu zemlju i narod. U protekle 4 godine protroseno je vise od 3 milijarde eura za "stabilnost kursa dinara". Da su te pare stvarno potrosene za ovu namenu umesto sto su pokradene i iznete iz zemlje, dinar bi danas bio neuporedivo skuplji od eura jer ga nigde ne bi bilo. Drzava bi morala da prodaje dinare da bi im oborila vrednost i traznju za njima.

Zoran

pre 11 godina

Sve najobicnije neistine i obmane, pa kakav to izvoz imaju Hrvatska, Bosna, Makedonija, pa imaju stabilne i nepromenjene iznose svojih valuta godinama.NBS rusi namerno dinar jer je u sprezi sa tajkunima, imaju cilj da totalno pogase sve firme u i da zadaju zavrsni nokaut prezaduzenoj i privredi i gradjanima, za to su debelo placen od tih istih tajkuna.

pera

pre 11 godina

sa tomom diplomom stigle i promene -diplomirao ne temi kurs.. ....Milanka Mara supruga akademika Bogoljuba Karica i Kemis bili clanovi ispitne komisije ....

Neptun011

pre 11 godina

Nastavi li se ovako sa "odbranom" dinara, gde se ubrzano gubljenje vrednosti dinara svaljuje na sve nizi standard stanovnistva, neizostavno sledi najcrnji scenario o kome ne treba trositi reci.
Izlaz iz ove situacije sa kursom je jednostavan, ili se prelazi na fiksni kurs, ili se prelazi na neku stabilnu Svetsku valutu tipa AUS ili CAN $. NBS uposljava oko 2000 odlicno placenih strucnjaka, od kojih kroz saopstenja svakij dan saznajemo da se od pocetka godine potrosilo mldr. evra na "sprecavanje prekomerne dnevne oscilacije dinara"!?!
Umesto toga, po meni a dublja analiza tih silnih strucnjaka u NBS, bi to i potvrdila, prelazak na naeku stabilnu valutu bi za srpsku privredu vise nego li blagotvorno delovao. To ne bi bio fiksni kurs jer i CAN ili AUS $ godisnje fluktuiraju po par % ali bi podstaklo stednju u "novoj" nacionalnoj valuti za razliku od dinarske "stednje" o kojoj isto tako ne vredi pisati.
Fiksni kurs, kao npr. u BiH ima svoje prednosti i cenu, ali i jedna i druga varijanta su mnogo bolje & uspesnije od tekuce "odbrane" nacionalne valute. Treba vrlo brzo i ozbiljno pokrenuti nasiru debatu o ovome jer u suprotnome ode mast u ponor i neizbavi smos odatle!

stranac

pre 11 godina

Ma, sad cemo mi gastarbajteri da dodjemo za jedno mesec dana da potrosimo nase evropske plate i penzije i dopunimo rupu u budzetu. U poslednjih cetrdeset godina dinar tradicionalno "jaca" za u toku jula i avgusta, negde do kraja septembra. A posle.... Ali zazanje na stranu, ovo stvarno postaje dramaticno. Vec vise od cetvrt' veka nisam video iskrenu radost na licima rodjaka i prijatelja kad im dodjem u posetu.

466453

pre 11 godina

sad momentalno, zadnjih mesec dana je i $ i € u porastu prema svim manjim valutama, vezano sa spekulacijom blokade Irana sa naftom. Elem, sa te strane gledano, isti procentualni problem i u Srbiji i u Svedskoj. Sad, razumno da to vas boli vise ali treba biti realan!

Yogi

pre 11 godina

"Šoškić je takođe izrazio uverenje da će pritisci na slabljenje dinara prema evru u velikoj meri prestati u trenutku kada se formira nova vlada, koja bi trebalo da intenzivira reforme, pre svega u domenu fiskalne konsolidacije"

Toliko o nezavisnosti NBS i guvernera i otvoreno priznanje ko u stvari utiče i formira kurs. NBS je samo izvršilac onoga što joj vlada i političari narede, uostalom nikakvo novo saznanje za narod.

Zmaj

pre 11 godina

@Radovan

A kako si ti na posten nacin zaradio 600 000 evra? Da neces mozda da nas ubedis da si se takmicio u trzisnoj utakmici bez potezanja veza sa politicarima i krsenja zakona? Sve lopov do lopova. Ne znam samo kako te nije sramota da se javljas...

Klimt- Bec

pre 11 godina

Sada ce biti trazili ste uzivaj te, uz postojece Tajkune vratice se i odbegli da zavrse ono sto im je promaklo! Sto rece Balasevic Putuj Evropo nase je mesto sigurno tu, samo da ga jos pronadjemo.

Atila

pre 11 godina

Sa ovolikom lovom za samo 5 meseci mogli da otvorimo i nov kop rudnika u Boru,5 pumpi za gas(djeram) itd.
Sta smo uradili,osim finansiranja partijskih pojedinaca,finansijera?
Nikolicu,naj lepse te molim,ko god bio u vladi,da izdas nalog za cesljanje knjigovodstva i da sve odgovorne bez izuzetka procesuiras

Zabrinuti privatnik

pre 11 godina

Molim državu da nam ako je ikako moguće pomogne. Vlasnik sam male privatne firme, duguju nam firme u dinarima a mi dugujemo ka ino-dobavljačima u EUR. Divljanje evra može da zatvori hiljade sličnih firmi i da obezvredi plate građana. Molim državu da preduzme nešto. Ukoliko ne preduzme molim da se raspiše referendum o uvođenju EUR.

Tanker73

pre 11 godina

Klasicna spekulacija od strane duznickog lobija koji cine firme kao sto su na primer IDEA,Stampa itd.Te kompanije duguju dobavljacima stotine miliona dinara i naravno da im je u interesu da dinar propada...

Don Kihot

pre 11 godina

80 mil eur za jedno popodne??? Pa to je pola mosta na Adi??? Odose pare u vetar... nadam se samo da medju njima nije i moj stednja!

Dzoni

pre 11 godina

Ukupna masa dinara u opticaju u celoj Srbiji je 3 milijarde eura tako da niko nema tolike dinare..drzava ocigledno hvata krivinu i stampa pare u trecoj smeni.

Vladan

pre 11 godina

Ovo je vec prevrsilo svaku meru. Kurs takvom brzinom raste da to nije normalno.

Obzirom na globalno katastrofalnu ekonomsku situaciju u zemlji, mislim da bi drzava morala da uvede objavljivanje u sredstvima informisanja svaku kupovinu preko milion Eur. Cisto da javnost jasno vidi ko je u ovim vremenima teske besparice pokupovao od pocetka godine skoro milijardu Evra!!!?

Ne znam dali je kreatorima ovog pada dinara jasno da ce nastavi li dinar pad ovim tempom samo ubrzati i uciniti neminovnim dolazak "6. oktobra", koji ce, mogu biti uvereni u to biti poguban po njih!!

pa se misli

pre 11 godina

Inače, euro slabi u odnosu na dolar pa čak i kod nas dobivamo osjetno manje kuna za eure nego prije mjesec dana. To su zadnje zalihe od prošle sezone a sinu koji studira u USA za campus i školarinu mi je trebalo 22 a sada za iduću godinu 25.000,00 EUR-a.

edrtgyhu

pre 11 godina

Molim vas,ovi nam vrse organizovanu egzekuciju u smislu,jel' tako,e sada cete videti vaseg boga.Molim vas dajte da se organizujemo,pobice nas,ne idimo kao ovce, cuteci na klanje.

peric

pre 11 godina

Nisam siguran koliko pad ima veze sa politikom, mozda u manjoj meri.
Izgleda da se dogadja ozbiljna spekulacija na trzistu valute. Alijansa koja duguje dobavljacima ili drzavi moze sa malo deviza da znatno smanji svoj dug, i naravno osteti proizvodjace i drzavu. To je tema za istrazivacko novinarstvo a ne Dacic i Nikolic.

joker

pre 11 godina

A koliko nam je standard opao i koliko su se povecale rate kredita skoro svim zaduzenim gradjanima?
CEDO, da li su za ovo krivi politicari i ekonomisti koji su vodili ovu zemlju u zadnjih 12 godina ili narod ?

Bez brige (ironija)

pre 11 godina

Pa i 2008, pred izbore evro je bio 75 din, a nedugo posle 100 din.
Tako ce i sada otici na 140, i mirovace neko vreme.

LOL

pre 11 godina

(Zmaj, 23. maj 2012 22:47)


Postoje sposobni, posteni i uspesni ljudi. Za tvoju nesposobnost ima da sam snosiš krivicu. Zavist ce da te izjede iznutra.

dada

pre 11 godina

Pa samo treba da se zapitamo odakle ovoj drzavi pare za penzije, plate u javnom sektoru. Pa naravno da ih nema u realnom obliku, odavno je pocelo stampanje para. Nama bi samo bi spas kad bi se barem trecina zaposlenih u javnom sektoru momentalno odpustilo...samo onda...mada posto se to nece desiti a pare necemo dobiti od MMF-a bez toga...sledi nam jedan novi krah.
Jebem ti drzavu, eto izdrazali smo 12 godina sa relativnom stabilnim kursom. Da bi to ostvarili, dobro smo se zaduzili, sve zivo smo rapsrodali sto vredi i stigli smo opet do kraja. Samo sto ovaj put nemamo vise sta da prodamo sem Telekom i EPS-a i lokalnih komunalnih preduzeca. To nam je sledeci korak posto nam niko vise nece davati povoljne kredite za nasu potrosnju. Na kraju ce nam doci glave sve politicke stranke koji zaposljavaju prekomerno svoje clanove. E zato ja mrzim politiku i politicare jer ce nam na kraju oni opet doci glave bez obzira ko bude bio na vlasti. Nagrabusili smo. Onu inflaciju devedesetih smo preziveli jer je svako domacinstvo imalo jos neku rezervu maraka u svom dzepu, sada vise niko nema nista u dzepu....kuku majko

Hm

pre 11 godina

Shvatite vec jednom da s Hrvatskom ne mozemo da se uporedjujemo...
Ima ih 2x manje, imaju takodjer velike doznake iz inostranstva, a imaju i turizam koji dovuce 7 milijardi € onako od oka.
Uz naravno privredu koja je jadna kao i nasa, ali ipak nesto para zaradi.
E sada postoji BiH s kojom mozemo da se uporedjujemo.
No, da budemo realni. Kod nas je glavni problem - stampanje para.
MMF je otisao. Nasi rekli da nam ne treba, da se i sami mogu kontrolisati, a svi vidimo kako se kontrolisu. Mozda neke drzave i mogu bez MMF-a, ali mi na vlasti imamo one koji su gori i od toga MMF-a.

goran

pre 11 godina

@Zabrinuti privatnik. Jednostavno resenje za vas je da promenite poslovni model tako da vam duguju ino-kupci u evrima, a vi da dugujete domacim snabdevacima u dinarima. Drugim recima od uvoznika postanite izvoznik. Ne moze cela zemlja da zivi po modelu kupi napolju, dodaj profit, prodaj u Srbiji.

CHF

pre 11 godina

Interesantno da se u medijima jedva provuce informacija o dnevnom kursu i da jos uvek cene naftnih derivata nisu otisle u nebo. Siguran sam samo da ce se za neki dan politicari hvaliti da nam je gorivo najjeftinije u regionu (u evrima) i da je inflacija oko 5%.

GoraN

pre 11 godina

Stabilnost nacionalne valute, (negativna) stopa privrednog rasta, zaposlenosti i zivotni standard su na nivou iz 1992. godine. Posle 1992. dosla je 1993. ... Nece mi biti toliko tesko ponovo da prodjem kroz sve ovo. Tesko ce mi pasti saznanje da ce takvu godinu rulja koja nam radi to sto nam radi proziveti bezbedno na Zenevskom ili nekom drugom jezeru sa mojim i vasim parama.

aman zaman

pre 11 godina

Kurs valute jeste odraz privrede koja stoji iza nje. Na zalost, iza naseg dinara stoji jedna kompletno ruinirana privreda. Dok je bilo deviza od privatizacije, stranih investicija i zajmova sve se nekako krpilo. Sada su svi izvori presusili - a tome doprinosi i kriza u EU, naravno - i dosli smo do ogoljene istine. A to je da je dinar valuta jedne izuzetno neefikasne, nerazvijene i birokratijom opterecene privrede i da kao takav mora da tone. Reforme i samo reforme, plus tezak i ozbiljan rad koju deceniju sa niskim platama i veliko zrtvovanje za buduce generacije - samo to je izlaz! Naravno da je to tesko prihvatiti a na zalost nemamo ni politicare (nijednog jedinog!) koji bi tako nesto prvo otvoreno rekli, potom isterali, stali iza toga i zrtvovali svoje rejtinge i udobnost vlasti misleci na dugorocnu dobrobit naroda. Nama treba jedan Cercil i "krv, znoj i suze". Svako ko nudi nesto bolje na kratak rok i bez rada odnosno "leba bez motike" obican je lazov. No lazovi, na zalost, bolje prolaze i dobijaju podrsku, i takvih je ova zemlja prepuna. Steta jer mi nismo ni svesni koliki imamo potencijal koji je potpuno uludo protracen na politicarenje i lazne dileme Toma, Dacic ili Tadick koje sluze samo za zamajavanje naroda ...

cole32

pre 11 godina

Soskicu oduzeti platu jer neradi nista. Prodaje nase pare i nas znoj da podmiri rupe u njihovim dzepovima i neodgovara nikome? trebalo bi to neko da preispita. Mada sreca nasa sto ce to divljanje kursa stati kada prodaju jos 200 - 300 miliona to je ukupno oko 1 300 000 000 e jer to je minus koji je predvidjen budzetom za ovu godinu. taman kada se formira sledeca vlada to ce prestati i ispasce da su ovi radili lose a nova vlada ima caroban stap i resava stvari preko noci? Batalite nas glupih prica da stagod da se desi u7 svetu utice na nas dinar a samo se koristi u nasoj lepoj Srbiji. Stabi bilo sa nama da se koristi kao platno sretstvo u celom svetu kao dolar? *****

Nenad

pre 11 godina

@Zmaj: Tvoj komentar je OK, ali skoro sam siguran da se Radovan šali (ili da provocira, sa ciljem da izazove pažnju i veliki broj "replika") u svom komentaru jer ne verujem da neko čuva 600.000EUR u bilo kojoj banci u Srbiji. Država Srbija inaće "garantuje" (ako ova zemlja uopšte može nešto da garantuje) samo za depozite do 50.000EUR...

Urnebes

pre 11 godina

Kad Narodna banka proda 80 miliona evra, ona nije taj novac spalila na lomaci, kao sto pola ljudi ovde misli. Oni su za to dobili milijardu dinara, sa kojom mogu vec sutra da kupe 79.5 miliona evra ako im treba.
Drugo, nije Soskic isao u Rajfajzen banku sa torbama evra i vratio se sa kamionom dinara. Sa dva klika, 80 miliona evra na deviznom racunu pretvorilo se u milijardu dinara na dinarskom racunu Narodne banke. Nema apsolutno nikakvog razloga da se zbog toga stampa novac.

Hocu - necu

pre 11 godina

@Radovan
5% na godisnjem nivou od 600.000 = 30.000E. Pri prekidu orocenja ide kamata po vidjenju od oko 1% = 6.000E. Gubitak 24.000 E. Da li ste sigurni da to hocete ? Da li je verovatnoca propasti devizne stednje toliko velika da se to isplati ?