Ponedeljak, 12.03.2012.

18:47

Delta platila porez za Maksi

Kompanija Delta holding je saopštila da je uplatila u budžet republike Srbije porez na kapitalnu dobit u vrednosti od 2,63 milijarde dinara.

Izvor: B92

Delta platila porez za Maksi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

81 Komentari

Sortiraj po:

Milko-PA

pre 12 godina

Ozbiljan kupac, ozbiljna cena i placen porez. Da li je ovo moguce u drzavi Srbiji? Kad bi se ovo cesce dogadjalo mozda bi i poceli da licimo na normalnu drzavu.

Nikola

pre 12 godina

Nijedan normalan Privrednik nece da plati vise poreza nego sto mora!
Ako si morao, onda u redu, a ako nisi, onda si glup ako mislis da ce te "narod" zbog toga manje mrzeti...
Mrze ce te sve jedno, ovde svi mrze uspesne!

Realan

pre 12 godina

@Anonimna

Porez na promet? O cemu pricas? Ovde se placa porez na kapitalnu dobit. Taj porez je 10%. Kapitalna dobit je razlika izmedju dobijenog i ulozenog.
Dakle, nije cela suma dobit, nego se odbija za koliko je kupljen Maxi, koliko je ulozeno i tek se onda naplacuje porez.

Kada neko polozi stednju, placa isti porez samo na kamatu, a ne na celokupnu stednju. Inace, bio bi u minusu.

Mika

pre 12 godina

2.5 miliona EUR je smesna cifra u odnosu na 300 miliona EUR duga dobavljacima i cenu od 900 miliona EUR a sve to za deset godina monopolisanja i najvecih marzi u regionu. Bilo bi interesantno sabrati vrednost koju je njegova off shore kompanija izmuzla za zadnjih 10 godina na Kipar, pa to uporediti sa ovom virtuelnom dobiti.

factory

pre 12 godina

Delta je najveca pa je u skladu sa tim i ovo velika vest, a da ne pricam o tome koliko je vazna prodaja Maksija za Srbiju i dolazak kompanije kao sto je Delez...

Cuvari

pre 12 godina

E sad da je vlast pametna pa da ove pare ulozi u kupovinu jos jednog mamografa, da manje zena ceka mesecima i godinama da dodje na red za pregled. koliko zivota moze time da se spase. Moramo da cuvamo nase zene.

jel?

pre 12 godina

@get a life

Pa Miskovic i ostala svita vrlo uticu na moj zivot, te to sto komentarisem ovde znaci da kad izadjem sa drustvom ne pricam o novom modelu auta, kremicama, pomadicama i maskarama, vec upravo o onome o cemu treba da razgovaram tj. o poslovanju u Srbiji. Mene nece zaglupeti folk pevaci pa da u njih gledam umesto u firmu/coveka koji mi prodaje stanove, kola, garderobu i hranu. Zar to nije moj zivot? Ili treba da se svi zajedno lazemo kako poslovanje Delte nema veze sa kvalitetom zivota u Srbiji?

A ovome pametnjakovicu koji se potpisao sa "gomila neznalica", porucujem da se ne pravi lud, jer s obzirom kako su stvari sa Miskovicevim poslovima isle do sad tu je sve bilo VRLO sumnjivo, to sto ste odlucili da se sad malo operete, je druga stvar, ali je normalno da su svi sumnjicavi kad god je neki Deltin posao u pitanju... A ni ovo ne deluje skroz legitimno... Sta biste vi sad, da vam verujemo na rec jer ste postali ugledna firma tipa Bosch-a ili Siemens-a preko noci? Sem toga svaki njihov potez poreske sluzbe pomno prate, te ne vidim zasto se vi vredjate? Podsecate me na salterske radnike koje ne smes nista da pitas - zasto? Jer se jednostavno ne pitas... Toliko o Delti...

fijuk

pre 12 godina

Miskovic je jedni prodao Maxi i to za dobru lovu, kada drzavi Telekom niko nije hteo da uzme. Ma ako su ovi iz vlasti pametni uzece ga za sledeceg ministra finansija. Covek zna kako se vodi biznis. Mogli bi nesto od njega da nauce.

K.Stojanovic

pre 12 godina

Ovo je svez priliv novca s kojim moze da se otvori neka bolnica ili. U vreme finansijske krize, za ovaj potez moze samo da se kaze - bravo!

Ko Je Ovde Lud

pre 12 godina

Dok nas vlast zaduzuje, delta uspeva da proda firmu i umesto da iznese novac van zemlje u koferima odlucuje da plati porez.

Ratko

pre 12 godina

kako mozete da pljujete ovo. u ovoj zemlji tih par biznismena su jedini zdrav deo privrede. i jos placaju porez ovim lopovima na vlasti. meni se cini da je vecina vas pobrkala loncice.

Sava74

pre 12 godina

Napokon neko placa porez i postuje zakon kada ni vlast svojim primerom to ne cini. A jeste se zapitali koliko vrtica i osnovnih skola staje u tih 25.miliona? A ko zna gde ce ta lova na kraju da zavrsi...

Luka

pre 12 godina

Mozemo da pricamo sta god, ali ovo je za svaku pohvalu. Delta je angazovala poseban tim da se pobrine da se porez plati u Srbiji, a realno mogi su da se prave blesavi. Misko je pokazao kako se vodi biznis, jer je u godinama krize prodao za ozbiljnu lovu firmu strancima, a drzava samo presipa iz supljeg u prazno, prodajama i kupovinama za 1 dolar. Koliki ce oni porez da plate? Dajte molim vas...

Anonimna

pre 12 godina

@Gomila neznalica

Mi, gomila neznalica, ovim javno priznajemo da konacno shvatamo da je Miroslav Miskovic postao milijarder iskljucivo na osnovu pametnog knjigovodstva. Hvala vam sto ste nam otvorili oci i prosirili vidike. (P.S. Izrazavamo duboko zaljenje zbog toga sto nesrecni bogatas nije imao novca da pokrije dugove prema dobavljacima, te su isti morali da budu uracunati u 'ovaj posao' i smanje osnovicu za porez.)

WTF

pre 12 godina

u cenu od 932,5 miliona evra uključena su i neto dugovanja Maksija od 300 miliona evra prema dobavljačima.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? ? ??? ? ?? ?

Aleksandar

pre 12 godina

za (Gomila neznalica, 12. mart 2012 22:44)

A kada je Delta Holding ikada platila porez pre današnjeg dana (sem možda PDVa)?

Ili smatraš da je Delta Holding izmirivala sve obaveze!?

poreski obveznik

pre 12 godina

Ovako nesto moze da bude vest dana samo ako taj uglavnom ne placa porez. Inace, zasto bi svaki put kada plati to bilo u novinama?

reci kad znas

pre 12 godina

@Gomila neznalica
Nema potrebe za predavanja o poreskom sistemu posto on ovde uopste nije tema ali ako vec tako puno znas da li bi mogao da elaboriras zakonitost i nacin prodaje C marketa i Luke Beograd. Sustina price je korupcija i kriminal a ne obracun poreza. Objasni nam jos i to sta je nateralo kiparsku firmu Deltu da otvori firmu u Srbija da bi imala osnov da tu plati porez i kako se toga ranije nisu setili. Sigurno nije u pitanju humanizam i patriotizam i to bi bilo zanimljivo cuti a predavanja o knjigovodstvu se drze na za to primerenim kursevima i nisu ni blizu odgovor na postavljena pitanja.

obicna neznalica

pre 12 godina

Postovani @Gomila neznalica

Ocigledno ste odlicno razumeli sustinu vecine komentara!!
I hvala sto nam niste bas sve sazvakali.

Lampica

pre 12 godina

Sad shvatam zasto je dinar naglo oslabio. Tih 2.5 posto sto je kao platio porez je i dobio promenom kursa sa 105 a 110. 5 dinara na svaki od 600 miliona evra pa vi racunajte. On jos ispade i bogatiji nakon placanju poreza. A porez od 2.5 posto je tek posebna prica. Strasno

kONSTULTANT

pre 12 godina

Pa nije on prodavao imovinu na Kipru,nego u Srbiji.Zemljisna knjiga ne moze da izvrsi promenu svojine bez placenog poreza.
Meni jos jedan detalj nije jasan.Ovde su u pitanju nepokretnosti,a ne profit firme i preduzeca.
Koliki je porez na prodaju nepokretnosti?
Mozda nije muljaza,ali meni mirise na to.Posebno sto se cvetkovic zalagao za njega i jos njih nekoliko da se legalizuju

veseljak

pre 12 godina

A i evro je 110 dinara, a koliko je bio kada je prodat belgijancima?
Zaradio je Misko i na ovoj transakciji "dobre volje" prema drzavi da je to za neverovati.
Sta ce nam sada reci sadasnji ministar finansija????

Batista

pre 12 godina

Kakav humanista. Mogao da izbegne placanje poreza, ali je na nagovor Tadica platio u Srbiji, a ne preko Of Shor zone. Ne znam da li ga je Tadic zamolio i da isplati sva dugovanja prema dobavljacima gde je do sada unistio na stotine malih i srednjih preduzeca koji su kreditirali njegovo poslovanje. Ne znam da li je isplacivao dugovanja prema izvodjacima tako sto im je uvaljivao automobile umesto love i na taj nacin postao najbolji diler BMW-a u ovom delu Evrope. Treba pitati vlasnike firmi koje su radile za njega. Mozda bi Tadic mogao da ga zamoli i da vrati Luku Beograd ili da ne otkupljuje zemlju po zemlji Srbiji od novca koji je nagomilao od jadne Srpske sirotinje. Glasacemo za Tadica posle ovoga obavezno.

Dejan

pre 12 godina

"Od ugovorene cene od 932,5 miliona evra za ceo posao, 318 miliona evra čine dugovi Delte dobavljačima i kreditne obaveze...Porez se, ipak, ne može naplatiti na čitavih 614,5 miliona, jer je pre preuzimanja od strane Deleza 17 odsto akcija Delta Maksija bilo formalno u vlasništvu kiparske firme... Dakle, prodajna cena relevantna za naplatu poreza u Srbiji je oko 500 miliona evra, a osnovica za oporezivanje je razlika između te prodajne cene i osnivačkog kapitala Delta kapitala, koji je prema podacima APR-a iznosio 250,9 miliona evra...

Summa summarum, na razliku od oko 250 miliona evra biće moguće naplatiti porez na kapitalnu dobit po stopi od 10 odsto, tako da bi po tom osnovu u državnu kasu od prodaje Delta Maksija trebalo da se slije (pred izbore)oko 25 miliona evra."


Sve je objašnjeno u članku "Mišković porez Srbiji plaća pred izbore":

http://www.b92.net/biz/fokus/analiza.php?yyyy=2011&mm=09&nav_id=544640

Gomila neznalica

pre 12 godina

Prvo: platio je danas jer rok za plaćanje poreza na kapitalne dobitke ističe za tri dana. Zašto? E pa zato što do 01.03 svake godine privredna društva moraju da naprave završni račun. Za više informacija posetite google.com ili upišite neki normalni ekonomski fakultet. Kada naprave i elektronskim putem predaju isti (zamislite samo, to ima kod nas) dužni su da plate porez na dobit za predhodnu godinu i imaju rok koji ponavlajm ističe za par dana. E tu ulazi i porez na kapitalnu dobit.
Drugo: stopa je uvek ista i iznosi 10%! Pitate se zašto je platio manje? Platio je manje jer računovodstveni standardi i poreska politika države dozvoljavaju da se tkz. poreski kredit koji prati investiranje u firmu nekoliko godina unazad, iskoristi da se smanji osnovica za porez na dobit. Pošto gospodin Mišković ima dobar finansijsko računovodstveni kadar koji zna svoj posao, porez koji je platio je daleko manji od onog koji je trebao da uplati ako bi računali po stopi od 10%. I zamislite nije prevario ni državu ni vas. Čisto informacije, preduzetnici, vi koji čitate ovaj komentar znajte da vaše knjigovodstvene agencije ne vode računa o vašim porekim kreditima jer ne znaju kako se se obračunava ili su jedne godine zaboravili da ga prijave na posebnom obrazcu pa ste time izgubili pravo na njega. Čisto informacije, poreski kredit je poreska kategorija koje prati vaša ulaganja u radnju, firmu ili kompaniju, i na osnovu koje imate pravo smanjenja osnovice za plaćanje poreza na dobit svake godine.
Treće: i neću dužiti jer po komentarima vidim da niko nije obrazovan i nema smisla da vam baš sve sažvaćem, nešto naučite i sami. Ne znam da li nešto sa mnom nije uredu ili sa Vama koji pišete, a nemate blage veze šta pišete. Demokratija kod nas znači samo pravo na nešto, ali u normalnom svetu znači i obavezu i odgovornost. Tamo ne bi smeli da lupate ovako.

Aleksandar

pre 12 godina

Prema zakonu koji reguliše prenos apsolutnih prava, poreska stopa za prenos udela u pravnom licu je bio 0,3%.

Međutim, 21.januara 2009.godine, usvojen je i Zakon oizmenama i dopunama zakona o porezima na imovinu («Sl.glasnik RS», br.5/09) kojim se trajno ukida plaćanje poreza na prenos apsolutnih prava (0,3%) kod prenosa udela u pravnom licu i hartija od vrednosti. Ovaj zakon je stupio na snagu 30.januara 2009.godine.

A kako se kupovina Delta Maxi desila dve godine kako je navedeni zakon stupio na snagu, molim nadležne da objasne otkud sada ovo?

Da nije uplata poreza koje je Delta dugovala proteklih godina, pa su samo lepo upakovali "bruku".

Nik

pre 12 godina

Pa sada se moze povezati zasto je pristao da plati u Srbiji. Ocigledno su mu obecali JAT za male pare koji ce uskoro da kupi i **** kao sto je C market.

SRBin gistro

pre 12 godina

te malo je dao, te nije dao, te otkud mu a sustina je samo u tome da se u ovoj zemlji uspeh ne prasta. dao je porez a nije morao, a stekao je onako kako smo mu mi svi dozvolili birajuci ovu garnituru na vlasti. kako god da okrenes moras da mu skines kapu ili kao sto nas narod voli da kaze kako god se okrenes zadnjica ti je otpozadi.

ekonomista

pre 12 godina

Za laike koji vole da komentarisu, ovo je porez nakapitalni dobitak, iznosi 10% i racuna se na razliku izmedju nabavne i prodajne cene akcija preduzeca!

eh

pre 12 godina

Pa samo prodavnica C-marketa u Čika Ljubinoj je vredela tih 20 miliona evra , i da je primenjen slovenački model, svaki lokal ili poslovni prostor bi bio prodat pojedinačno, a ne u paketu gde se lako lovi u mutnom i gde je lako prodati i po 100 puta ispod tržišne vrednosti.
(Šetač, 12. mart 2012 19:18)
E i ti si najvan, cekaj sad na red dolazi agrar.

Get a life

pre 12 godina

Od ovih ****** koji kao nesto rade i kao placaju neki porez jedino su mi gori ovi sto pljuju na sve sto se pojavi kao vest. Cak i kad je neka pozitvna vest. Get a life.

ex bmw fun

pre 12 godina

Aman ljudi, kometarisete i uporedjujete placeni % poreza na kapitalnu dobit u odnosu na prodajnu cenu, a to nema niakve veze.

Porez na kapitalnu dobit je 10%, placa se na razliku izmedju onoga sto je ulozeno i dugova dobavljacima sa jedne i ostvarene prodajne cene sa druge strane.

Simke

pre 12 godina

Porez na kapitalnu dobit u Srbiji po zakonu je 10%, za Miškovića, kao nagradu što je uništio poljoprivrednike i ostale proizvođače un ašoj zemlji (dug prema dobavljačima = 300 miliona evra!!!) i što je uplatio dan pred najavu izbora, samo 2.6 % . E Srbijo među šljivama...

account

pre 12 godina

Procenat je na kapitalnu dobit sto znaci da je porez obracunat na razliku, onog sto je Delta ulozila u MAXI do iznosa za koliko je prodat!!! Porez na kapitalnu dobit je 10%, sto znaci da je Delta u Maxi ulozila cca 680 miliona Eura!!! I zato je samo 25 miliona!!!

dragon

pre 12 godina

Sada je jasno zasto je dinar tako iznenada oslabljen. Da je platio porez nesto ranije, to bi u dinarima imalo daleko vecu vrednost. Ovako, on je opet uspeo da osteti drzavu za razliku u padu dinara prema evru.

aca

pre 12 godina

"...Kompanija Delta Maksi nalazila se u vlasništvu kompanije Hemslade sa Kipra koja nije poreski obveznik Republike Srbije..." ovo ima samo u Srbiji

dokle vise?

pre 12 godina

Zar porez na kapitalnu dobit nije 10%? A, 10% na 935,2 miliona evra, je 93 miliona, a ne 26... Ne razumem... Jel oni stvarno misle da toliko ne umemo da racunamo?

Djole

pre 12 godina

Mislim da je ovo prvi slucaj da jedna kompanija plati porez na kapitalnu dobit. Patriotizam ili drzavni reket, svejedno...Definitivno nije vise Karic taj koji je najvise platio, a ja bih voleo da znam za sta ce se utrositi ovih 25 miliona evra. Ogromne su to pare, ne bih voleo da zavrsi u dzepovima politicara. Zato brzo da cujem kuda idu ove pare???

Slobodan

pre 12 godina

U normalnim državama je afera, odnosno udarna vest kada neko NE PLATI POREZ.
Kod nas je čudo kada neko moćan plati porez!!! Znači, mogao je ako hoće i da ne plati! Hvala mu do neba!!!
Sledeći put napišite: "Mišković na raskrsnici Kralja Milana i Kneza Miloša prošao kroz zeleno!"
P.S. A običnom građaninu se preti isključenjima za jedan neplaćen komunalni ili telefonski račun...malim i srednjim preduzećima dospeva prinudna naplata za neke relativno smešne sume...

Vladan

pre 12 godina

Kakav dobrocinitelj. Cak je morao da osnuje i drugu firmu da bi platio porez u Srbiji...cccc...

Treba se prisetiti da je doticni kupio "C Market" i "Pekabetu" ispod svake cene, tj. za nekih 40 miliona Eur u momentu kada su ta dva najveca maloprodajna lanca u Srbiji, prema nezavisnim expertima, realno vredela 300 - 400 mil Eur. Upravo ti objekti su i cinili okosnicu "Maxi" lanca!!!

Ali doci ce i taj "6. oktobar". Moze doticni za zamece tragove koliko hoce, ali sve ce se to iscackati i realno naplatiti!!!

Šetač

pre 12 godina

Pa samo prodavnica C-marketa u Čika Ljubinoj je vredela tih 20 miliona evra , i da je primenjen slovenački model, svaki lokal ili poslovni prostor bi bio prodat pojedinačno, a ne u paketu gde se lako lovi u mutnom i gde je lako prodati i po 100 puta ispod tržišne vrednosti. I sad kao da je uradio neko dobro delo i da mi smatramo da i nije morao da plati tih 25 miliona evra. A verovatno da će preko nekog svog izlobiranog zakona ili insajderske informacije debelo naplatiti tih 25 miliona od poreskih obveznika. Ključno je i pitanje da li je i porez realno platio ili je nabudžio konsultantske usluge.

tabasco pete

pre 12 godina

sada ce svi hejteri da napisu da je ovo malo...
kaa se samo setim i tekstova strucnjaka i komentara kako nikada nece platiti ni dinarr poreza...
cestitke za ovu odluku i za ovo sto je uradjeno...

Vladan

pre 12 godina

Kakav dobrocinitelj. Cak je morao da osnuje i drugu firmu da bi platio porez u Srbiji...cccc...

Treba se prisetiti da je doticni kupio "C Market" i "Pekabetu" ispod svake cene, tj. za nekih 40 miliona Eur u momentu kada su ta dva najveca maloprodajna lanca u Srbiji, prema nezavisnim expertima, realno vredela 300 - 400 mil Eur. Upravo ti objekti su i cinili okosnicu "Maxi" lanca!!!

Ali doci ce i taj "6. oktobar". Moze doticni za zamece tragove koliko hoce, ali sve ce se to iscackati i realno naplatiti!!!

Šetač

pre 12 godina

Pa samo prodavnica C-marketa u Čika Ljubinoj je vredela tih 20 miliona evra , i da je primenjen slovenački model, svaki lokal ili poslovni prostor bi bio prodat pojedinačno, a ne u paketu gde se lako lovi u mutnom i gde je lako prodati i po 100 puta ispod tržišne vrednosti. I sad kao da je uradio neko dobro delo i da mi smatramo da i nije morao da plati tih 25 miliona evra. A verovatno da će preko nekog svog izlobiranog zakona ili insajderske informacije debelo naplatiti tih 25 miliona od poreskih obveznika. Ključno je i pitanje da li je i porez realno platio ili je nabudžio konsultantske usluge.

Gomila neznalica

pre 12 godina

Prvo: platio je danas jer rok za plaćanje poreza na kapitalne dobitke ističe za tri dana. Zašto? E pa zato što do 01.03 svake godine privredna društva moraju da naprave završni račun. Za više informacija posetite google.com ili upišite neki normalni ekonomski fakultet. Kada naprave i elektronskim putem predaju isti (zamislite samo, to ima kod nas) dužni su da plate porez na dobit za predhodnu godinu i imaju rok koji ponavlajm ističe za par dana. E tu ulazi i porez na kapitalnu dobit.
Drugo: stopa je uvek ista i iznosi 10%! Pitate se zašto je platio manje? Platio je manje jer računovodstveni standardi i poreska politika države dozvoljavaju da se tkz. poreski kredit koji prati investiranje u firmu nekoliko godina unazad, iskoristi da se smanji osnovica za porez na dobit. Pošto gospodin Mišković ima dobar finansijsko računovodstveni kadar koji zna svoj posao, porez koji je platio je daleko manji od onog koji je trebao da uplati ako bi računali po stopi od 10%. I zamislite nije prevario ni državu ni vas. Čisto informacije, preduzetnici, vi koji čitate ovaj komentar znajte da vaše knjigovodstvene agencije ne vode računa o vašim porekim kreditima jer ne znaju kako se se obračunava ili su jedne godine zaboravili da ga prijave na posebnom obrazcu pa ste time izgubili pravo na njega. Čisto informacije, poreski kredit je poreska kategorija koje prati vaša ulaganja u radnju, firmu ili kompaniju, i na osnovu koje imate pravo smanjenja osnovice za plaćanje poreza na dobit svake godine.
Treće: i neću dužiti jer po komentarima vidim da niko nije obrazovan i nema smisla da vam baš sve sažvaćem, nešto naučite i sami. Ne znam da li nešto sa mnom nije uredu ili sa Vama koji pišete, a nemate blage veze šta pišete. Demokratija kod nas znači samo pravo na nešto, ali u normalnom svetu znači i obavezu i odgovornost. Tamo ne bi smeli da lupate ovako.

Batista

pre 12 godina

Kakav humanista. Mogao da izbegne placanje poreza, ali je na nagovor Tadica platio u Srbiji, a ne preko Of Shor zone. Ne znam da li ga je Tadic zamolio i da isplati sva dugovanja prema dobavljacima gde je do sada unistio na stotine malih i srednjih preduzeca koji su kreditirali njegovo poslovanje. Ne znam da li je isplacivao dugovanja prema izvodjacima tako sto im je uvaljivao automobile umesto love i na taj nacin postao najbolji diler BMW-a u ovom delu Evrope. Treba pitati vlasnike firmi koje su radile za njega. Mozda bi Tadic mogao da ga zamoli i da vrati Luku Beograd ili da ne otkupljuje zemlju po zemlji Srbiji od novca koji je nagomilao od jadne Srpske sirotinje. Glasacemo za Tadica posle ovoga obavezno.

veseljak

pre 12 godina

A i evro je 110 dinara, a koliko je bio kada je prodat belgijancima?
Zaradio je Misko i na ovoj transakciji "dobre volje" prema drzavi da je to za neverovati.
Sta ce nam sada reci sadasnji ministar finansija????

Dejan

pre 12 godina

"Od ugovorene cene od 932,5 miliona evra za ceo posao, 318 miliona evra čine dugovi Delte dobavljačima i kreditne obaveze...Porez se, ipak, ne može naplatiti na čitavih 614,5 miliona, jer je pre preuzimanja od strane Deleza 17 odsto akcija Delta Maksija bilo formalno u vlasništvu kiparske firme... Dakle, prodajna cena relevantna za naplatu poreza u Srbiji je oko 500 miliona evra, a osnovica za oporezivanje je razlika između te prodajne cene i osnivačkog kapitala Delta kapitala, koji je prema podacima APR-a iznosio 250,9 miliona evra...

Summa summarum, na razliku od oko 250 miliona evra biće moguće naplatiti porez na kapitalnu dobit po stopi od 10 odsto, tako da bi po tom osnovu u državnu kasu od prodaje Delta Maksija trebalo da se slije (pred izbore)oko 25 miliona evra."


Sve je objašnjeno u članku "Mišković porez Srbiji plaća pred izbore":

http://www.b92.net/biz/fokus/analiza.php?yyyy=2011&mm=09&nav_id=544640

tabasco pete

pre 12 godina

sada ce svi hejteri da napisu da je ovo malo...
kaa se samo setim i tekstova strucnjaka i komentara kako nikada nece platiti ni dinarr poreza...
cestitke za ovu odluku i za ovo sto je uradjeno...

Slobodan

pre 12 godina

U normalnim državama je afera, odnosno udarna vest kada neko NE PLATI POREZ.
Kod nas je čudo kada neko moćan plati porez!!! Znači, mogao je ako hoće i da ne plati! Hvala mu do neba!!!
Sledeći put napišite: "Mišković na raskrsnici Kralja Milana i Kneza Miloša prošao kroz zeleno!"
P.S. A običnom građaninu se preti isključenjima za jedan neplaćen komunalni ili telefonski račun...malim i srednjim preduzećima dospeva prinudna naplata za neke relativno smešne sume...

Anonimna

pre 12 godina

@Gomila neznalica

Mi, gomila neznalica, ovim javno priznajemo da konacno shvatamo da je Miroslav Miskovic postao milijarder iskljucivo na osnovu pametnog knjigovodstva. Hvala vam sto ste nam otvorili oci i prosirili vidike. (P.S. Izrazavamo duboko zaljenje zbog toga sto nesrecni bogatas nije imao novca da pokrije dugove prema dobavljacima, te su isti morali da budu uracunati u 'ovaj posao' i smanje osnovicu za porez.)

eh

pre 12 godina

Pa samo prodavnica C-marketa u Čika Ljubinoj je vredela tih 20 miliona evra , i da je primenjen slovenački model, svaki lokal ili poslovni prostor bi bio prodat pojedinačno, a ne u paketu gde se lako lovi u mutnom i gde je lako prodati i po 100 puta ispod tržišne vrednosti.
(Šetač, 12. mart 2012 19:18)
E i ti si najvan, cekaj sad na red dolazi agrar.

Simke

pre 12 godina

Porez na kapitalnu dobit u Srbiji po zakonu je 10%, za Miškovića, kao nagradu što je uništio poljoprivrednike i ostale proizvođače un ašoj zemlji (dug prema dobavljačima = 300 miliona evra!!!) i što je uplatio dan pred najavu izbora, samo 2.6 % . E Srbijo među šljivama...

dragon

pre 12 godina

Sada je jasno zasto je dinar tako iznenada oslabljen. Da je platio porez nesto ranije, to bi u dinarima imalo daleko vecu vrednost. Ovako, on je opet uspeo da osteti drzavu za razliku u padu dinara prema evru.

Lampica

pre 12 godina

Sad shvatam zasto je dinar naglo oslabio. Tih 2.5 posto sto je kao platio porez je i dobio promenom kursa sa 105 a 110. 5 dinara na svaki od 600 miliona evra pa vi racunajte. On jos ispade i bogatiji nakon placanju poreza. A porez od 2.5 posto je tek posebna prica. Strasno

Nik

pre 12 godina

Pa sada se moze povezati zasto je pristao da plati u Srbiji. Ocigledno su mu obecali JAT za male pare koji ce uskoro da kupi i **** kao sto je C market.

poreski obveznik

pre 12 godina

Ovako nesto moze da bude vest dana samo ako taj uglavnom ne placa porez. Inace, zasto bi svaki put kada plati to bilo u novinama?

Get a life

pre 12 godina

Od ovih ****** koji kao nesto rade i kao placaju neki porez jedino su mi gori ovi sto pljuju na sve sto se pojavi kao vest. Cak i kad je neka pozitvna vest. Get a life.

reci kad znas

pre 12 godina

@Gomila neznalica
Nema potrebe za predavanja o poreskom sistemu posto on ovde uopste nije tema ali ako vec tako puno znas da li bi mogao da elaboriras zakonitost i nacin prodaje C marketa i Luke Beograd. Sustina price je korupcija i kriminal a ne obracun poreza. Objasni nam jos i to sta je nateralo kiparsku firmu Deltu da otvori firmu u Srbija da bi imala osnov da tu plati porez i kako se toga ranije nisu setili. Sigurno nije u pitanju humanizam i patriotizam i to bi bilo zanimljivo cuti a predavanja o knjigovodstvu se drze na za to primerenim kursevima i nisu ni blizu odgovor na postavljena pitanja.

aca

pre 12 godina

"...Kompanija Delta Maksi nalazila se u vlasništvu kompanije Hemslade sa Kipra koja nije poreski obveznik Republike Srbije..." ovo ima samo u Srbiji

ex bmw fun

pre 12 godina

Aman ljudi, kometarisete i uporedjujete placeni % poreza na kapitalnu dobit u odnosu na prodajnu cenu, a to nema niakve veze.

Porez na kapitalnu dobit je 10%, placa se na razliku izmedju onoga sto je ulozeno i dugova dobavljacima sa jedne i ostvarene prodajne cene sa druge strane.

kONSTULTANT

pre 12 godina

Pa nije on prodavao imovinu na Kipru,nego u Srbiji.Zemljisna knjiga ne moze da izvrsi promenu svojine bez placenog poreza.
Meni jos jedan detalj nije jasan.Ovde su u pitanju nepokretnosti,a ne profit firme i preduzeca.
Koliki je porez na prodaju nepokretnosti?
Mozda nije muljaza,ali meni mirise na to.Posebno sto se cvetkovic zalagao za njega i jos njih nekoliko da se legalizuju

Aleksandar

pre 12 godina

za (Gomila neznalica, 12. mart 2012 22:44)

A kada je Delta Holding ikada platila porez pre današnjeg dana (sem možda PDVa)?

Ili smatraš da je Delta Holding izmirivala sve obaveze!?

SRBin gistro

pre 12 godina

te malo je dao, te nije dao, te otkud mu a sustina je samo u tome da se u ovoj zemlji uspeh ne prasta. dao je porez a nije morao, a stekao je onako kako smo mu mi svi dozvolili birajuci ovu garnituru na vlasti. kako god da okrenes moras da mu skines kapu ili kao sto nas narod voli da kaze kako god se okrenes zadnjica ti je otpozadi.

ekonomista

pre 12 godina

Za laike koji vole da komentarisu, ovo je porez nakapitalni dobitak, iznosi 10% i racuna se na razliku izmedju nabavne i prodajne cene akcija preduzeca!

Aleksandar

pre 12 godina

Prema zakonu koji reguliše prenos apsolutnih prava, poreska stopa za prenos udela u pravnom licu je bio 0,3%.

Međutim, 21.januara 2009.godine, usvojen je i Zakon oizmenama i dopunama zakona o porezima na imovinu («Sl.glasnik RS», br.5/09) kojim se trajno ukida plaćanje poreza na prenos apsolutnih prava (0,3%) kod prenosa udela u pravnom licu i hartija od vrednosti. Ovaj zakon je stupio na snagu 30.januara 2009.godine.

A kako se kupovina Delta Maxi desila dve godine kako je navedeni zakon stupio na snagu, molim nadležne da objasne otkud sada ovo?

Da nije uplata poreza koje je Delta dugovala proteklih godina, pa su samo lepo upakovali "bruku".

Djole

pre 12 godina

Mislim da je ovo prvi slucaj da jedna kompanija plati porez na kapitalnu dobit. Patriotizam ili drzavni reket, svejedno...Definitivno nije vise Karic taj koji je najvise platio, a ja bih voleo da znam za sta ce se utrositi ovih 25 miliona evra. Ogromne su to pare, ne bih voleo da zavrsi u dzepovima politicara. Zato brzo da cujem kuda idu ove pare???

obicna neznalica

pre 12 godina

Postovani @Gomila neznalica

Ocigledno ste odlicno razumeli sustinu vecine komentara!!
I hvala sto nam niste bas sve sazvakali.

WTF

pre 12 godina

u cenu od 932,5 miliona evra uključena su i neto dugovanja Maksija od 300 miliona evra prema dobavljačima.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? ? ??? ? ?? ?

dokle vise?

pre 12 godina

Zar porez na kapitalnu dobit nije 10%? A, 10% na 935,2 miliona evra, je 93 miliona, a ne 26... Ne razumem... Jel oni stvarno misle da toliko ne umemo da racunamo?

account

pre 12 godina

Procenat je na kapitalnu dobit sto znaci da je porez obracunat na razliku, onog sto je Delta ulozila u MAXI do iznosa za koliko je prodat!!! Porez na kapitalnu dobit je 10%, sto znaci da je Delta u Maxi ulozila cca 680 miliona Eura!!! I zato je samo 25 miliona!!!

Ko Je Ovde Lud

pre 12 godina

Dok nas vlast zaduzuje, delta uspeva da proda firmu i umesto da iznese novac van zemlje u koferima odlucuje da plati porez.

Ratko

pre 12 godina

kako mozete da pljujete ovo. u ovoj zemlji tih par biznismena su jedini zdrav deo privrede. i jos placaju porez ovim lopovima na vlasti. meni se cini da je vecina vas pobrkala loncice.

K.Stojanovic

pre 12 godina

Ovo je svez priliv novca s kojim moze da se otvori neka bolnica ili. U vreme finansijske krize, za ovaj potez moze samo da se kaze - bravo!

Luka

pre 12 godina

Mozemo da pricamo sta god, ali ovo je za svaku pohvalu. Delta je angazovala poseban tim da se pobrine da se porez plati u Srbiji, a realno mogi su da se prave blesavi. Misko je pokazao kako se vodi biznis, jer je u godinama krize prodao za ozbiljnu lovu firmu strancima, a drzava samo presipa iz supljeg u prazno, prodajama i kupovinama za 1 dolar. Koliki ce oni porez da plate? Dajte molim vas...

fijuk

pre 12 godina

Miskovic je jedni prodao Maxi i to za dobru lovu, kada drzavi Telekom niko nije hteo da uzme. Ma ako su ovi iz vlasti pametni uzece ga za sledeceg ministra finansija. Covek zna kako se vodi biznis. Mogli bi nesto od njega da nauce.

Realan

pre 12 godina

@Anonimna

Porez na promet? O cemu pricas? Ovde se placa porez na kapitalnu dobit. Taj porez je 10%. Kapitalna dobit je razlika izmedju dobijenog i ulozenog.
Dakle, nije cela suma dobit, nego se odbija za koliko je kupljen Maxi, koliko je ulozeno i tek se onda naplacuje porez.

Kada neko polozi stednju, placa isti porez samo na kamatu, a ne na celokupnu stednju. Inace, bio bi u minusu.

Milko-PA

pre 12 godina

Ozbiljan kupac, ozbiljna cena i placen porez. Da li je ovo moguce u drzavi Srbiji? Kad bi se ovo cesce dogadjalo mozda bi i poceli da licimo na normalnu drzavu.

Sava74

pre 12 godina

Napokon neko placa porez i postuje zakon kada ni vlast svojim primerom to ne cini. A jeste se zapitali koliko vrtica i osnovnih skola staje u tih 25.miliona? A ko zna gde ce ta lova na kraju da zavrsi...

factory

pre 12 godina

Delta je najveca pa je u skladu sa tim i ovo velika vest, a da ne pricam o tome koliko je vazna prodaja Maksija za Srbiju i dolazak kompanije kao sto je Delez...

Cuvari

pre 12 godina

E sad da je vlast pametna pa da ove pare ulozi u kupovinu jos jednog mamografa, da manje zena ceka mesecima i godinama da dodje na red za pregled. koliko zivota moze time da se spase. Moramo da cuvamo nase zene.

Mika

pre 12 godina

2.5 miliona EUR je smesna cifra u odnosu na 300 miliona EUR duga dobavljacima i cenu od 900 miliona EUR a sve to za deset godina monopolisanja i najvecih marzi u regionu. Bilo bi interesantno sabrati vrednost koju je njegova off shore kompanija izmuzla za zadnjih 10 godina na Kipar, pa to uporediti sa ovom virtuelnom dobiti.

jel?

pre 12 godina

@get a life

Pa Miskovic i ostala svita vrlo uticu na moj zivot, te to sto komentarisem ovde znaci da kad izadjem sa drustvom ne pricam o novom modelu auta, kremicama, pomadicama i maskarama, vec upravo o onome o cemu treba da razgovaram tj. o poslovanju u Srbiji. Mene nece zaglupeti folk pevaci pa da u njih gledam umesto u firmu/coveka koji mi prodaje stanove, kola, garderobu i hranu. Zar to nije moj zivot? Ili treba da se svi zajedno lazemo kako poslovanje Delte nema veze sa kvalitetom zivota u Srbiji?

A ovome pametnjakovicu koji se potpisao sa "gomila neznalica", porucujem da se ne pravi lud, jer s obzirom kako su stvari sa Miskovicevim poslovima isle do sad tu je sve bilo VRLO sumnjivo, to sto ste odlucili da se sad malo operete, je druga stvar, ali je normalno da su svi sumnjicavi kad god je neki Deltin posao u pitanju... A ni ovo ne deluje skroz legitimno... Sta biste vi sad, da vam verujemo na rec jer ste postali ugledna firma tipa Bosch-a ili Siemens-a preko noci? Sem toga svaki njihov potez poreske sluzbe pomno prate, te ne vidim zasto se vi vredjate? Podsecate me na salterske radnike koje ne smes nista da pitas - zasto? Jer se jednostavno ne pitas... Toliko o Delti...

Nikola

pre 12 godina

Nijedan normalan Privrednik nece da plati vise poreza nego sto mora!
Ako si morao, onda u redu, a ako nisi, onda si glup ako mislis da ce te "narod" zbog toga manje mrzeti...
Mrze ce te sve jedno, ovde svi mrze uspesne!

tabasco pete

pre 12 godina

sada ce svi hejteri da napisu da je ovo malo...
kaa se samo setim i tekstova strucnjaka i komentara kako nikada nece platiti ni dinarr poreza...
cestitke za ovu odluku i za ovo sto je uradjeno...

Gomila neznalica

pre 12 godina

Prvo: platio je danas jer rok za plaćanje poreza na kapitalne dobitke ističe za tri dana. Zašto? E pa zato što do 01.03 svake godine privredna društva moraju da naprave završni račun. Za više informacija posetite google.com ili upišite neki normalni ekonomski fakultet. Kada naprave i elektronskim putem predaju isti (zamislite samo, to ima kod nas) dužni su da plate porez na dobit za predhodnu godinu i imaju rok koji ponavlajm ističe za par dana. E tu ulazi i porez na kapitalnu dobit.
Drugo: stopa je uvek ista i iznosi 10%! Pitate se zašto je platio manje? Platio je manje jer računovodstveni standardi i poreska politika države dozvoljavaju da se tkz. poreski kredit koji prati investiranje u firmu nekoliko godina unazad, iskoristi da se smanji osnovica za porez na dobit. Pošto gospodin Mišković ima dobar finansijsko računovodstveni kadar koji zna svoj posao, porez koji je platio je daleko manji od onog koji je trebao da uplati ako bi računali po stopi od 10%. I zamislite nije prevario ni državu ni vas. Čisto informacije, preduzetnici, vi koji čitate ovaj komentar znajte da vaše knjigovodstvene agencije ne vode računa o vašim porekim kreditima jer ne znaju kako se se obračunava ili su jedne godine zaboravili da ga prijave na posebnom obrazcu pa ste time izgubili pravo na njega. Čisto informacije, poreski kredit je poreska kategorija koje prati vaša ulaganja u radnju, firmu ili kompaniju, i na osnovu koje imate pravo smanjenja osnovice za plaćanje poreza na dobit svake godine.
Treće: i neću dužiti jer po komentarima vidim da niko nije obrazovan i nema smisla da vam baš sve sažvaćem, nešto naučite i sami. Ne znam da li nešto sa mnom nije uredu ili sa Vama koji pišete, a nemate blage veze šta pišete. Demokratija kod nas znači samo pravo na nešto, ali u normalnom svetu znači i obavezu i odgovornost. Tamo ne bi smeli da lupate ovako.

dokle vise?

pre 12 godina

Zar porez na kapitalnu dobit nije 10%? A, 10% na 935,2 miliona evra, je 93 miliona, a ne 26... Ne razumem... Jel oni stvarno misle da toliko ne umemo da racunamo?

WTF

pre 12 godina

u cenu od 932,5 miliona evra uključena su i neto dugovanja Maksija od 300 miliona evra prema dobavljačima.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? ? ??? ? ?? ?

Get a life

pre 12 godina

Od ovih ****** koji kao nesto rade i kao placaju neki porez jedino su mi gori ovi sto pljuju na sve sto se pojavi kao vest. Cak i kad je neka pozitvna vest. Get a life.

veseljak

pre 12 godina

A i evro je 110 dinara, a koliko je bio kada je prodat belgijancima?
Zaradio je Misko i na ovoj transakciji "dobre volje" prema drzavi da je to za neverovati.
Sta ce nam sada reci sadasnji ministar finansija????

Batista

pre 12 godina

Kakav humanista. Mogao da izbegne placanje poreza, ali je na nagovor Tadica platio u Srbiji, a ne preko Of Shor zone. Ne znam da li ga je Tadic zamolio i da isplati sva dugovanja prema dobavljacima gde je do sada unistio na stotine malih i srednjih preduzeca koji su kreditirali njegovo poslovanje. Ne znam da li je isplacivao dugovanja prema izvodjacima tako sto im je uvaljivao automobile umesto love i na taj nacin postao najbolji diler BMW-a u ovom delu Evrope. Treba pitati vlasnike firmi koje su radile za njega. Mozda bi Tadic mogao da ga zamoli i da vrati Luku Beograd ili da ne otkupljuje zemlju po zemlji Srbiji od novca koji je nagomilao od jadne Srpske sirotinje. Glasacemo za Tadica posle ovoga obavezno.

Šetač

pre 12 godina

Pa samo prodavnica C-marketa u Čika Ljubinoj je vredela tih 20 miliona evra , i da je primenjen slovenački model, svaki lokal ili poslovni prostor bi bio prodat pojedinačno, a ne u paketu gde se lako lovi u mutnom i gde je lako prodati i po 100 puta ispod tržišne vrednosti. I sad kao da je uradio neko dobro delo i da mi smatramo da i nije morao da plati tih 25 miliona evra. A verovatno da će preko nekog svog izlobiranog zakona ili insajderske informacije debelo naplatiti tih 25 miliona od poreskih obveznika. Ključno je i pitanje da li je i porez realno platio ili je nabudžio konsultantske usluge.

account

pre 12 godina

Procenat je na kapitalnu dobit sto znaci da je porez obracunat na razliku, onog sto je Delta ulozila u MAXI do iznosa za koliko je prodat!!! Porez na kapitalnu dobit je 10%, sto znaci da je Delta u Maxi ulozila cca 680 miliona Eura!!! I zato je samo 25 miliona!!!

SRBin gistro

pre 12 godina

te malo je dao, te nije dao, te otkud mu a sustina je samo u tome da se u ovoj zemlji uspeh ne prasta. dao je porez a nije morao, a stekao je onako kako smo mu mi svi dozvolili birajuci ovu garnituru na vlasti. kako god da okrenes moras da mu skines kapu ili kao sto nas narod voli da kaze kako god se okrenes zadnjica ti je otpozadi.

Simke

pre 12 godina

Porez na kapitalnu dobit u Srbiji po zakonu je 10%, za Miškovića, kao nagradu što je uništio poljoprivrednike i ostale proizvođače un ašoj zemlji (dug prema dobavljačima = 300 miliona evra!!!) i što je uplatio dan pred najavu izbora, samo 2.6 % . E Srbijo među šljivama...

Aleksandar

pre 12 godina

Prema zakonu koji reguliše prenos apsolutnih prava, poreska stopa za prenos udela u pravnom licu je bio 0,3%.

Međutim, 21.januara 2009.godine, usvojen je i Zakon oizmenama i dopunama zakona o porezima na imovinu («Sl.glasnik RS», br.5/09) kojim se trajno ukida plaćanje poreza na prenos apsolutnih prava (0,3%) kod prenosa udela u pravnom licu i hartija od vrednosti. Ovaj zakon je stupio na snagu 30.januara 2009.godine.

A kako se kupovina Delta Maxi desila dve godine kako je navedeni zakon stupio na snagu, molim nadležne da objasne otkud sada ovo?

Da nije uplata poreza koje je Delta dugovala proteklih godina, pa su samo lepo upakovali "bruku".

aca

pre 12 godina

"...Kompanija Delta Maksi nalazila se u vlasništvu kompanije Hemslade sa Kipra koja nije poreski obveznik Republike Srbije..." ovo ima samo u Srbiji

Vladan

pre 12 godina

Kakav dobrocinitelj. Cak je morao da osnuje i drugu firmu da bi platio porez u Srbiji...cccc...

Treba se prisetiti da je doticni kupio "C Market" i "Pekabetu" ispod svake cene, tj. za nekih 40 miliona Eur u momentu kada su ta dva najveca maloprodajna lanca u Srbiji, prema nezavisnim expertima, realno vredela 300 - 400 mil Eur. Upravo ti objekti su i cinili okosnicu "Maxi" lanca!!!

Ali doci ce i taj "6. oktobar". Moze doticni za zamece tragove koliko hoce, ali sve ce se to iscackati i realno naplatiti!!!

kONSTULTANT

pre 12 godina

Pa nije on prodavao imovinu na Kipru,nego u Srbiji.Zemljisna knjiga ne moze da izvrsi promenu svojine bez placenog poreza.
Meni jos jedan detalj nije jasan.Ovde su u pitanju nepokretnosti,a ne profit firme i preduzeca.
Koliki je porez na prodaju nepokretnosti?
Mozda nije muljaza,ali meni mirise na to.Posebno sto se cvetkovic zalagao za njega i jos njih nekoliko da se legalizuju

Lampica

pre 12 godina

Sad shvatam zasto je dinar naglo oslabio. Tih 2.5 posto sto je kao platio porez je i dobio promenom kursa sa 105 a 110. 5 dinara na svaki od 600 miliona evra pa vi racunajte. On jos ispade i bogatiji nakon placanju poreza. A porez od 2.5 posto je tek posebna prica. Strasno

Aleksandar

pre 12 godina

za (Gomila neznalica, 12. mart 2012 22:44)

A kada je Delta Holding ikada platila porez pre današnjeg dana (sem možda PDVa)?

Ili smatraš da je Delta Holding izmirivala sve obaveze!?

reci kad znas

pre 12 godina

@Gomila neznalica
Nema potrebe za predavanja o poreskom sistemu posto on ovde uopste nije tema ali ako vec tako puno znas da li bi mogao da elaboriras zakonitost i nacin prodaje C marketa i Luke Beograd. Sustina price je korupcija i kriminal a ne obracun poreza. Objasni nam jos i to sta je nateralo kiparsku firmu Deltu da otvori firmu u Srbija da bi imala osnov da tu plati porez i kako se toga ranije nisu setili. Sigurno nije u pitanju humanizam i patriotizam i to bi bilo zanimljivo cuti a predavanja o knjigovodstvu se drze na za to primerenim kursevima i nisu ni blizu odgovor na postavljena pitanja.

poreski obveznik

pre 12 godina

Ovako nesto moze da bude vest dana samo ako taj uglavnom ne placa porez. Inace, zasto bi svaki put kada plati to bilo u novinama?

Anonimna

pre 12 godina

@Gomila neznalica

Mi, gomila neznalica, ovim javno priznajemo da konacno shvatamo da je Miroslav Miskovic postao milijarder iskljucivo na osnovu pametnog knjigovodstva. Hvala vam sto ste nam otvorili oci i prosirili vidike. (P.S. Izrazavamo duboko zaljenje zbog toga sto nesrecni bogatas nije imao novca da pokrije dugove prema dobavljacima, te su isti morali da budu uracunati u 'ovaj posao' i smanje osnovicu za porez.)

jel?

pre 12 godina

@get a life

Pa Miskovic i ostala svita vrlo uticu na moj zivot, te to sto komentarisem ovde znaci da kad izadjem sa drustvom ne pricam o novom modelu auta, kremicama, pomadicama i maskarama, vec upravo o onome o cemu treba da razgovaram tj. o poslovanju u Srbiji. Mene nece zaglupeti folk pevaci pa da u njih gledam umesto u firmu/coveka koji mi prodaje stanove, kola, garderobu i hranu. Zar to nije moj zivot? Ili treba da se svi zajedno lazemo kako poslovanje Delte nema veze sa kvalitetom zivota u Srbiji?

A ovome pametnjakovicu koji se potpisao sa "gomila neznalica", porucujem da se ne pravi lud, jer s obzirom kako su stvari sa Miskovicevim poslovima isle do sad tu je sve bilo VRLO sumnjivo, to sto ste odlucili da se sad malo operete, je druga stvar, ali je normalno da su svi sumnjicavi kad god je neki Deltin posao u pitanju... A ni ovo ne deluje skroz legitimno... Sta biste vi sad, da vam verujemo na rec jer ste postali ugledna firma tipa Bosch-a ili Siemens-a preko noci? Sem toga svaki njihov potez poreske sluzbe pomno prate, te ne vidim zasto se vi vredjate? Podsecate me na salterske radnike koje ne smes nista da pitas - zasto? Jer se jednostavno ne pitas... Toliko o Delti...

Mika

pre 12 godina

2.5 miliona EUR je smesna cifra u odnosu na 300 miliona EUR duga dobavljacima i cenu od 900 miliona EUR a sve to za deset godina monopolisanja i najvecih marzi u regionu. Bilo bi interesantno sabrati vrednost koju je njegova off shore kompanija izmuzla za zadnjih 10 godina na Kipar, pa to uporediti sa ovom virtuelnom dobiti.

dragon

pre 12 godina

Sada je jasno zasto je dinar tako iznenada oslabljen. Da je platio porez nesto ranije, to bi u dinarima imalo daleko vecu vrednost. Ovako, on je opet uspeo da osteti drzavu za razliku u padu dinara prema evru.

eh

pre 12 godina

Pa samo prodavnica C-marketa u Čika Ljubinoj je vredela tih 20 miliona evra , i da je primenjen slovenački model, svaki lokal ili poslovni prostor bi bio prodat pojedinačno, a ne u paketu gde se lako lovi u mutnom i gde je lako prodati i po 100 puta ispod tržišne vrednosti.
(Šetač, 12. mart 2012 19:18)
E i ti si najvan, cekaj sad na red dolazi agrar.

Nik

pre 12 godina

Pa sada se moze povezati zasto je pristao da plati u Srbiji. Ocigledno su mu obecali JAT za male pare koji ce uskoro da kupi i **** kao sto je C market.

ekonomista

pre 12 godina

Za laike koji vole da komentarisu, ovo je porez nakapitalni dobitak, iznosi 10% i racuna se na razliku izmedju nabavne i prodajne cene akcija preduzeca!

Luka

pre 12 godina

Mozemo da pricamo sta god, ali ovo je za svaku pohvalu. Delta je angazovala poseban tim da se pobrine da se porez plati u Srbiji, a realno mogi su da se prave blesavi. Misko je pokazao kako se vodi biznis, jer je u godinama krize prodao za ozbiljnu lovu firmu strancima, a drzava samo presipa iz supljeg u prazno, prodajama i kupovinama za 1 dolar. Koliki ce oni porez da plate? Dajte molim vas...

Ko Je Ovde Lud

pre 12 godina

Dok nas vlast zaduzuje, delta uspeva da proda firmu i umesto da iznese novac van zemlje u koferima odlucuje da plati porez.

Ratko

pre 12 godina

kako mozete da pljujete ovo. u ovoj zemlji tih par biznismena su jedini zdrav deo privrede. i jos placaju porez ovim lopovima na vlasti. meni se cini da je vecina vas pobrkala loncice.

fijuk

pre 12 godina

Miskovic je jedni prodao Maxi i to za dobru lovu, kada drzavi Telekom niko nije hteo da uzme. Ma ako su ovi iz vlasti pametni uzece ga za sledeceg ministra finansija. Covek zna kako se vodi biznis. Mogli bi nesto od njega da nauce.

Djole

pre 12 godina

Mislim da je ovo prvi slucaj da jedna kompanija plati porez na kapitalnu dobit. Patriotizam ili drzavni reket, svejedno...Definitivno nije vise Karic taj koji je najvise platio, a ja bih voleo da znam za sta ce se utrositi ovih 25 miliona evra. Ogromne su to pare, ne bih voleo da zavrsi u dzepovima politicara. Zato brzo da cujem kuda idu ove pare???

Slobodan

pre 12 godina

U normalnim državama je afera, odnosno udarna vest kada neko NE PLATI POREZ.
Kod nas je čudo kada neko moćan plati porez!!! Znači, mogao je ako hoće i da ne plati! Hvala mu do neba!!!
Sledeći put napišite: "Mišković na raskrsnici Kralja Milana i Kneza Miloša prošao kroz zeleno!"
P.S. A običnom građaninu se preti isključenjima za jedan neplaćen komunalni ili telefonski račun...malim i srednjim preduzećima dospeva prinudna naplata za neke relativno smešne sume...

Dejan

pre 12 godina

"Od ugovorene cene od 932,5 miliona evra za ceo posao, 318 miliona evra čine dugovi Delte dobavljačima i kreditne obaveze...Porez se, ipak, ne može naplatiti na čitavih 614,5 miliona, jer je pre preuzimanja od strane Deleza 17 odsto akcija Delta Maksija bilo formalno u vlasništvu kiparske firme... Dakle, prodajna cena relevantna za naplatu poreza u Srbiji je oko 500 miliona evra, a osnovica za oporezivanje je razlika između te prodajne cene i osnivačkog kapitala Delta kapitala, koji je prema podacima APR-a iznosio 250,9 miliona evra...

Summa summarum, na razliku od oko 250 miliona evra biće moguće naplatiti porez na kapitalnu dobit po stopi od 10 odsto, tako da bi po tom osnovu u državnu kasu od prodaje Delta Maksija trebalo da se slije (pred izbore)oko 25 miliona evra."


Sve je objašnjeno u članku "Mišković porez Srbiji plaća pred izbore":

http://www.b92.net/biz/fokus/analiza.php?yyyy=2011&mm=09&nav_id=544640

Sava74

pre 12 godina

Napokon neko placa porez i postuje zakon kada ni vlast svojim primerom to ne cini. A jeste se zapitali koliko vrtica i osnovnih skola staje u tih 25.miliona? A ko zna gde ce ta lova na kraju da zavrsi...

K.Stojanovic

pre 12 godina

Ovo je svez priliv novca s kojim moze da se otvori neka bolnica ili. U vreme finansijske krize, za ovaj potez moze samo da se kaze - bravo!

Milko-PA

pre 12 godina

Ozbiljan kupac, ozbiljna cena i placen porez. Da li je ovo moguce u drzavi Srbiji? Kad bi se ovo cesce dogadjalo mozda bi i poceli da licimo na normalnu drzavu.

ex bmw fun

pre 12 godina

Aman ljudi, kometarisete i uporedjujete placeni % poreza na kapitalnu dobit u odnosu na prodajnu cenu, a to nema niakve veze.

Porez na kapitalnu dobit je 10%, placa se na razliku izmedju onoga sto je ulozeno i dugova dobavljacima sa jedne i ostvarene prodajne cene sa druge strane.

obicna neznalica

pre 12 godina

Postovani @Gomila neznalica

Ocigledno ste odlicno razumeli sustinu vecine komentara!!
I hvala sto nam niste bas sve sazvakali.

factory

pre 12 godina

Delta je najveca pa je u skladu sa tim i ovo velika vest, a da ne pricam o tome koliko je vazna prodaja Maksija za Srbiju i dolazak kompanije kao sto je Delez...

Cuvari

pre 12 godina

E sad da je vlast pametna pa da ove pare ulozi u kupovinu jos jednog mamografa, da manje zena ceka mesecima i godinama da dodje na red za pregled. koliko zivota moze time da se spase. Moramo da cuvamo nase zene.

Realan

pre 12 godina

@Anonimna

Porez na promet? O cemu pricas? Ovde se placa porez na kapitalnu dobit. Taj porez je 10%. Kapitalna dobit je razlika izmedju dobijenog i ulozenog.
Dakle, nije cela suma dobit, nego se odbija za koliko je kupljen Maxi, koliko je ulozeno i tek se onda naplacuje porez.

Kada neko polozi stednju, placa isti porez samo na kamatu, a ne na celokupnu stednju. Inace, bio bi u minusu.

Nikola

pre 12 godina

Nijedan normalan Privrednik nece da plati vise poreza nego sto mora!
Ako si morao, onda u redu, a ako nisi, onda si glup ako mislis da ce te "narod" zbog toga manje mrzeti...
Mrze ce te sve jedno, ovde svi mrze uspesne!