Petak, 17.02.2012.

12:49

Nemci uštedeli 10 hiljada mlrd. EUR

Dok vlade danas širom svijeta gledaju kako da uštede, u Nemačkoj je po prvi put u istoriji iznos ukupne ušteđevine prešao sumu od 10 biliona evra.

Izvor: Dojèe vele

Nemci uštedeli 10 hiljada mlrd. EUR IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

Ovich

pre 12 godina

Neradi se ovde o Novcu koje ima Nemacka nego ustedjevine Nemaca u koje u uracunate i nekretnine. Ovde je prosek nesto vise od 100 000 Evra, u Svajcarskoj je naprimer taj isti preko 300 000 CHF.
Dovojno je da imas kucu i vec si uracunat medju milionere.

Jugosloven 85

pre 12 godina

Tako bi sad bio naslov i za Jugoslaviju da je ostala zajedno.Zato su je i uništili ,a ko je glavni krivac za to vidi se u naslovu.

Branko

pre 12 godina

Ne moze se reci da nemci nisu stedljivi, pametni, vredni...Ali kao sto su Miskovic , Kole i sl. zaradili posteno. Samo da 1. milion usicarim kasnije cu stvarno posteno da zaradim sve ostale.

gfserbia

pre 12 godina

Na sajtu evropske centralne banke lepo pise da postoji 860 milijardi gotovinskog evro novca ukupno u EU i van nje.
Neka Nemacka koristi 200 milijardi evro kesa i jos ponesto stranih valuta,
sta pretstavlja onih 10000 milijardi, odnosno 20 do 50 puta veci iznos?

Da bi se doslo do nenormalnih cifara koje pretstavljaju ukupnu ustedjevinu, realni depoziti se stavljaju ponovo pa ponovo pa ponovo pa ponovo na stednju i time se jedna realna vrednost multiplikuje nerealnim ciframa na vise racuna.
Taj sistem se zove frakcinoalna rezerva i vodi u propast jer ga je nemoguce naplatiti kao i svaku drugu ponzi semu.

Peđa

pre 12 godina

Ono što je veoma važno je da Nemci pošteno plaćau porez svojoj zemlji. A ovi što kukaju kako Nemci "pljačkaju i muzu" Grčku i Španiju nek se zapitaju koliko para nemački turisti ostavljaju po grčkim i španskim ostrvima. Ne verujem da neko silom tera Grke da kupuju Mercedese i BMW-e.

Aleksandar

pre 12 godina

za (Igor, 17. februar 2012 16:49)

" a nemci i dalje radili, pripajali nova trzista, ubedili druge (nisu ih prisiljavali) da je njihova roba bolja"

Nisu ni morali, dovoljno je samo dogovor:
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=03&dd=24&nav_category=11&nav_id=420004

Goran

pre 12 godina

Radili i zaradili.Pametno vodili svoj kucni budzet.A nama Srbima je uvek neko drugi kriv.Kako smo radili i promisljali tako danas i zivimoa a to znaci kao ....

Stefan von Emilien PS. cale mi je Nemac, majka Srpkinja, deda bio u SS-u, drugi deda u cetnicima, a pradeda u partizanima, zivim u Nemackoj, a volim Srbiju, neznam gramatiku,

pre 12 godina

Samo radi reda:

"Geld- und Immobilienvermögen"

Znaci uracunato nekretnine i pare.

Automobili i umetnicka dela nisu uracunate.

Link: http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/0,1518,815556,00.html

10% populacije drzi 2/3 tog kapitala.

Nisu Nemci ono sto su nekada bili. Ko je bio nekada u Nemackoj, zna o cemu govorim.

pozdrav Stefan von Emilien

Nikola

pre 12 godina

Simerijanac Anarihista ,

Ne treba da se odreknu , ali treba da prestanu da otimaju. Ne radi se tu o ekonomiji , radnim navikama , odricanjima ... Ako mogu da izrabljuju siromasne zemlje ne znaci da su pametniji , sposobniji , ili ne znam sta god vec ...

Nemci treba da prestanu da vode politike drugih drzava , i da se mesaju u unutrasnje probleme drzava koje nisu Nemacka ... I eto procvata i ekonomskog oporavka , ali to njima ne ide u prilog jer njima je tesko da se odreknu raskalasnog zivota ...

Da vidim jednog Nemca da proba da prezivi u Srbiji mesec dana sa 20 000 din ? Zbog tih nasih 20 000 din , neko tamo ima 10 hiljada eura viska na godisnjem nivou. A te osobe kojima ide taj nas visak svakako nisu iz Indonezije , Sudana ... Nego upravo ti Nemci , i ostali evropejci , cija drzava ne prestaje da reketira , kamatira , ucenjuje druge drzave.

Postavis jednog gospodara u selu , kazes mu sta da radi , omogucis mu sve u zivotu , on radi za tebe , njemu i tebi je lepo - a ostalima se daje koliko da ne umru od gladi , jer profit i raskalasan zivot moraju biti konstantni ... E isto je i sa drzavama ...

To je taj robovlasnicki kapitalizam ...

posmatrac

pre 12 godina

Uopste ne mogu da razumem odakle ovolika ljubav prema Nemackoj a mrznja prema Grckoj u komentarima na B92 poslednjih 10-ak dana?

1.Dug Nemacke je preko 2000 milijardi zvanicno a nezvanicno preko 4000 milijardi evra

2.pa i u Srbiji po izjavi guvernera imate 12 milijardi evra deviznih rezervi a o dugu necemo ovom prilikom, svima nam je dobro

3.Ako je ta Nemacka naj, naj, naj u Evropi a svi ostali pocev od Francuza, Spanaca, Italijana pa do Grka losi, neradnici, rasipnici onda prosto brate ne treba nam EU nego neka sve bude Velika Nemacka

4.i nemojte vise te price kako oni godinama stede i samo rade, oni su popili krv svim ostalima sirom Evrope i zato imaju, a to potpuno isto radi Amerika celom svetu,

5.ispada da generacije i generacije u svim ostalim drzavama Evrope nisu ama bas nista radile, proizvodile i stvarale vec samo trosile i zato su sad u problemu, nije nego, dosao Nemac da mi izida kucu pored mog znoja i krvi mamu vam hostaplersku!

6.Kako brzo zaboravljate Nemacko odobravanje rusenja SFRJ, PRVI su priznali Sloveniju i Hrvatsku cime su prakticno aminovali strasnom ratu na ovim prostorima da bi posle mogli da nam trpaju njihovo djubre i za to uzimaju jos pare kao sto danas salju kontejnere najopasnijeg otpada u Ganu i truju tamosnji narod

Ako necete da napustite Srbiju da bi bolje ziveli u Nemackoj onda brate mili bolje bi vam bilo da razmisljate kako da promenite ovu lopovsku garnituru politicara (i pozicije i opozicije) kako ne bi Nemacka, SAD i ostali lopovi upravljali vasim zivotima a vi samo kukali.

milkovan

pre 12 godina

Nemci su i vredni i pedantni ali nazalost iz iznetog proizilazi da svaki nemac ima licnu Kovnicu EVRA . Nemci u knjizenju nemaju stavku rashod vec samo prihode.
Nasa nemastina i beda nije dosla od nerada, vec od nevidljivog sisanja.Pored nas i veci su dobro pomuzeni pa sad nemaju ni mleko ni kajmak a za surutku se tuku.

Igor

pre 12 godina

Za "neverne Tome": ova informacija je sasvim tacna. 2005 su imali izmedju 7 i 8 hiljada milijardi evra ustedjevine (tu nisu uracunati automobili ili nekretnine). I nemacka drzava s tim nista nema, to su ustedjevine gradjana.

A sada kako su oni do toga dosli? Pa reci cu vam: radom i mudrim poslovanjem. Dok su amerikanci i englezi muzli svoje "kolonije", a francuzi lencarili, nemci su radili. Ovi drugi im se smejali, kao vi neznate sta je dobar zivot itd., a nemci i dalje radili, pripajali nova trzista, ubedili druge (nisu ih prisiljavali) da je njihova roba bolja, sada i kvalitetnija i tako to ide. Sada se u skoro svim zemljama sveta roba "Made in Germany" smatra premuium proizvodom. Nije im potreban poseban marketing.

Danas propada evro, nemci i dalje rade i stede. Dali ce biti evra ili ne, nije bitno. Pa valjda ce se u nekoj valuti vrsiti razmena robe i usluga. Nazalost mnogi u Srbiju ne razlikuju funkciju valute od funkcije operativnog posla, tako da se propast evra nazalost tumaci kao propast ekonomske snage.

Danas se njihova roba (ovo je samo za zlobnike EU i Nemacke) prodaje sirom sveta, Kina uvozi njihove tehnologije, Rusija nemacke vozove (a uvaljuje Srbiji svoje), Brazil, Indija, SAD itd., itd. Od toga je i - ko je znao da stedi - profitirao nemacki radnik. Interesantno je da, iako je raspodela socijalne pomoci - naustrb poreskih obaveznika - velikodusno prakticirana od strane nemacke drzave i dalje obican covek mogao da stedi.

Statistike pokazuju istovremeno da spanci, italijani i francuzi 50 % do 70 % mesecnog dohotka daju na hranu. Nemci u proseku daju na hranu 10 % do 20 % !!! Kako? Pa na prvom mestu konkurentnim trzistem.

Ima tu dosta drugih faktora, ali uglavnom podatak o visini ukupne stedje je apsolutno tacan.

djurkash

pre 12 godina

ili ti 122.249,98 eur/stanovniku...pa i da oduzmeš dug, opet ostaje 100.244,98 eur/stanovniku...znači, u proseku svaka porordica pola milke ušteđevine...

Sanjin

pre 12 godina

A koliko od tih evra ima pokrice? Ajde neka svi povuku svoj novac iz banaka, da vidimo kako ce se ponasati cene kada 8 hiljada milijardi evra procirkulise trzistem! Inflacija bi vam skocila na mesec!

Miloš

pre 12 godina

Svi su osiromašili, samo su Nemci enormno uštedeli. Možda sam ja glup, ali neko pametniji bi sigurno pronašao kako su to Nemci sve sistemski premuntali i opljačkali. Pa nisu oni baš super rasa. Pre će biti da kao Amerikanci nekim finansijskim manipulacijama pljačkaju sve druge. Peti rajh zavladaće bez oružja.(Prva žrtva Grčka)

ODGOVOR ANARHISTI

pre 12 godina

Stvarno su je krvavo zaradili! Krvlju i znojem onih koji danas treba da bankrotiraju, pljackom posle Drugog Svetskog rata, a najviše od EU i Evrozone. Tad su svoju DM menjali za EURu odnosu 2:1, a na tržištu je vrlo brzo sve to anulirano. Umesto 1DM sve je bilo 1EUR. Naravno da taj parametar nije mogao da se primeni kod drugih clanica EVROZONE. Da postoji zlatni ekvivalent, ne bi to ni izbliza bilo tako. Zašto UK nije nikad prihvatila EUR, pa Ameri su stvorili EU najviše preko UK, ali svojima sa upozorenjem!

Simerijanac Anarihista

pre 12 godina

Sad samo cekam nekog pametnog da prokomentarise da bi svi Nemaci trebalo da se odreknu svoje krvavo zaradjene ustedjevine da bi se pomoglo Grcima, Italijanima, Spancima, ...

Asgard

pre 12 godina

Sve su ove cifre nebitne ukoliko se ne dopune sa par prostih recenica, bez brojeva, samo opisnima.
1. Nemci stede i zato i imaju.
2. Nemci su vrlo racionalni ljudi i kupuju trezveno i samo ono sto im treba.
3. U Nemackoj je jako tesko povecati traznju, osim ako se svesno ne kaze da ce to poboljsati domacu proizvodnju.
4. Nemci maximalno drze do svoje zemlje, duboko su svesni zasto imaju i od cega drzava zivi. Nemacka nema sirovine, nema mogucnosti da bombarduje druge i otima im resurse, oni imaju zato sto organizovano rade, stede i pokusavaju da stvaranjem novog dobra zarade. Naravno nisu ni oni sveci u trgovini, proizvodnji, ponasanju na trzistu. Ipak kao neko ko dobro poznaje Nemce i Nemacku, mogu reci da im je logika ipak mnogo zdravija od otimacke americke i britanske, neradnicke poput francuske i dezorganizacije i postkomunisticke arogancije i izvoza sirovina poput ruske logike.
5. Kao i svaka nacija i oni ce stedeti maximalno sebe i zastiti se, probaju da ubede druge da kupuju njihovuu robu, a sami stvaraju trzisne privrede na istoku Evrope. Moze se videti njihovo plansko delovanje na tom polju, mada oni NIKADA nece u tome uspeti sami, a narocito ne ako zemlje istocne i centralne Evrope ne prihvate da i same od toga imaju interes.
Dakle sve ove brojke navedene u clanku su nepotrebne i ne govore mnogo, a narocito ne kako je kapital rasporedjen u Nemackoj i kako se trosi i ulaze.

Simerijanac Anarihista

pre 12 godina

Sad samo cekam nekog pametnog da prokomentarise da bi svi Nemaci trebalo da se odreknu svoje krvavo zaradjene ustedjevine da bi se pomoglo Grcima, Italijanima, Spancima, ...

Asgard

pre 12 godina

Sve su ove cifre nebitne ukoliko se ne dopune sa par prostih recenica, bez brojeva, samo opisnima.
1. Nemci stede i zato i imaju.
2. Nemci su vrlo racionalni ljudi i kupuju trezveno i samo ono sto im treba.
3. U Nemackoj je jako tesko povecati traznju, osim ako se svesno ne kaze da ce to poboljsati domacu proizvodnju.
4. Nemci maximalno drze do svoje zemlje, duboko su svesni zasto imaju i od cega drzava zivi. Nemacka nema sirovine, nema mogucnosti da bombarduje druge i otima im resurse, oni imaju zato sto organizovano rade, stede i pokusavaju da stvaranjem novog dobra zarade. Naravno nisu ni oni sveci u trgovini, proizvodnji, ponasanju na trzistu. Ipak kao neko ko dobro poznaje Nemce i Nemacku, mogu reci da im je logika ipak mnogo zdravija od otimacke americke i britanske, neradnicke poput francuske i dezorganizacije i postkomunisticke arogancije i izvoza sirovina poput ruske logike.
5. Kao i svaka nacija i oni ce stedeti maximalno sebe i zastiti se, probaju da ubede druge da kupuju njihovuu robu, a sami stvaraju trzisne privrede na istoku Evrope. Moze se videti njihovo plansko delovanje na tom polju, mada oni NIKADA nece u tome uspeti sami, a narocito ne ako zemlje istocne i centralne Evrope ne prihvate da i same od toga imaju interes.
Dakle sve ove brojke navedene u clanku su nepotrebne i ne govore mnogo, a narocito ne kako je kapital rasporedjen u Nemackoj i kako se trosi i ulaze.

Igor

pre 12 godina

Za "neverne Tome": ova informacija je sasvim tacna. 2005 su imali izmedju 7 i 8 hiljada milijardi evra ustedjevine (tu nisu uracunati automobili ili nekretnine). I nemacka drzava s tim nista nema, to su ustedjevine gradjana.

A sada kako su oni do toga dosli? Pa reci cu vam: radom i mudrim poslovanjem. Dok su amerikanci i englezi muzli svoje "kolonije", a francuzi lencarili, nemci su radili. Ovi drugi im se smejali, kao vi neznate sta je dobar zivot itd., a nemci i dalje radili, pripajali nova trzista, ubedili druge (nisu ih prisiljavali) da je njihova roba bolja, sada i kvalitetnija i tako to ide. Sada se u skoro svim zemljama sveta roba "Made in Germany" smatra premuium proizvodom. Nije im potreban poseban marketing.

Danas propada evro, nemci i dalje rade i stede. Dali ce biti evra ili ne, nije bitno. Pa valjda ce se u nekoj valuti vrsiti razmena robe i usluga. Nazalost mnogi u Srbiju ne razlikuju funkciju valute od funkcije operativnog posla, tako da se propast evra nazalost tumaci kao propast ekonomske snage.

Danas se njihova roba (ovo je samo za zlobnike EU i Nemacke) prodaje sirom sveta, Kina uvozi njihove tehnologije, Rusija nemacke vozove (a uvaljuje Srbiji svoje), Brazil, Indija, SAD itd., itd. Od toga je i - ko je znao da stedi - profitirao nemacki radnik. Interesantno je da, iako je raspodela socijalne pomoci - naustrb poreskih obaveznika - velikodusno prakticirana od strane nemacke drzave i dalje obican covek mogao da stedi.

Statistike pokazuju istovremeno da spanci, italijani i francuzi 50 % do 70 % mesecnog dohotka daju na hranu. Nemci u proseku daju na hranu 10 % do 20 % !!! Kako? Pa na prvom mestu konkurentnim trzistem.

Ima tu dosta drugih faktora, ali uglavnom podatak o visini ukupne stedje je apsolutno tacan.

Stefan von Emilien PS. cale mi je Nemac, majka Srpkinja, deda bio u SS-u, drugi deda u cetnicima, a pradeda u partizanima, zivim u Nemackoj, a volim Srbiju, neznam gramatiku,

pre 12 godina

Samo radi reda:

"Geld- und Immobilienvermögen"

Znaci uracunato nekretnine i pare.

Automobili i umetnicka dela nisu uracunate.

Link: http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/0,1518,815556,00.html

10% populacije drzi 2/3 tog kapitala.

Nisu Nemci ono sto su nekada bili. Ko je bio nekada u Nemackoj, zna o cemu govorim.

pozdrav Stefan von Emilien

posmatrac

pre 12 godina

Uopste ne mogu da razumem odakle ovolika ljubav prema Nemackoj a mrznja prema Grckoj u komentarima na B92 poslednjih 10-ak dana?

1.Dug Nemacke je preko 2000 milijardi zvanicno a nezvanicno preko 4000 milijardi evra

2.pa i u Srbiji po izjavi guvernera imate 12 milijardi evra deviznih rezervi a o dugu necemo ovom prilikom, svima nam je dobro

3.Ako je ta Nemacka naj, naj, naj u Evropi a svi ostali pocev od Francuza, Spanaca, Italijana pa do Grka losi, neradnici, rasipnici onda prosto brate ne treba nam EU nego neka sve bude Velika Nemacka

4.i nemojte vise te price kako oni godinama stede i samo rade, oni su popili krv svim ostalima sirom Evrope i zato imaju, a to potpuno isto radi Amerika celom svetu,

5.ispada da generacije i generacije u svim ostalim drzavama Evrope nisu ama bas nista radile, proizvodile i stvarale vec samo trosile i zato su sad u problemu, nije nego, dosao Nemac da mi izida kucu pored mog znoja i krvi mamu vam hostaplersku!

6.Kako brzo zaboravljate Nemacko odobravanje rusenja SFRJ, PRVI su priznali Sloveniju i Hrvatsku cime su prakticno aminovali strasnom ratu na ovim prostorima da bi posle mogli da nam trpaju njihovo djubre i za to uzimaju jos pare kao sto danas salju kontejnere najopasnijeg otpada u Ganu i truju tamosnji narod

Ako necete da napustite Srbiju da bi bolje ziveli u Nemackoj onda brate mili bolje bi vam bilo da razmisljate kako da promenite ovu lopovsku garnituru politicara (i pozicije i opozicije) kako ne bi Nemacka, SAD i ostali lopovi upravljali vasim zivotima a vi samo kukali.

Miloš

pre 12 godina

Svi su osiromašili, samo su Nemci enormno uštedeli. Možda sam ja glup, ali neko pametniji bi sigurno pronašao kako su to Nemci sve sistemski premuntali i opljačkali. Pa nisu oni baš super rasa. Pre će biti da kao Amerikanci nekim finansijskim manipulacijama pljačkaju sve druge. Peti rajh zavladaće bez oružja.(Prva žrtva Grčka)

djurkash

pre 12 godina

ili ti 122.249,98 eur/stanovniku...pa i da oduzmeš dug, opet ostaje 100.244,98 eur/stanovniku...znači, u proseku svaka porordica pola milke ušteđevine...

ODGOVOR ANARHISTI

pre 12 godina

Stvarno su je krvavo zaradili! Krvlju i znojem onih koji danas treba da bankrotiraju, pljackom posle Drugog Svetskog rata, a najviše od EU i Evrozone. Tad su svoju DM menjali za EURu odnosu 2:1, a na tržištu je vrlo brzo sve to anulirano. Umesto 1DM sve je bilo 1EUR. Naravno da taj parametar nije mogao da se primeni kod drugih clanica EVROZONE. Da postoji zlatni ekvivalent, ne bi to ni izbliza bilo tako. Zašto UK nije nikad prihvatila EUR, pa Ameri su stvorili EU najviše preko UK, ali svojima sa upozorenjem!

Sanjin

pre 12 godina

A koliko od tih evra ima pokrice? Ajde neka svi povuku svoj novac iz banaka, da vidimo kako ce se ponasati cene kada 8 hiljada milijardi evra procirkulise trzistem! Inflacija bi vam skocila na mesec!

Nikola

pre 12 godina

Simerijanac Anarihista ,

Ne treba da se odreknu , ali treba da prestanu da otimaju. Ne radi se tu o ekonomiji , radnim navikama , odricanjima ... Ako mogu da izrabljuju siromasne zemlje ne znaci da su pametniji , sposobniji , ili ne znam sta god vec ...

Nemci treba da prestanu da vode politike drugih drzava , i da se mesaju u unutrasnje probleme drzava koje nisu Nemacka ... I eto procvata i ekonomskog oporavka , ali to njima ne ide u prilog jer njima je tesko da se odreknu raskalasnog zivota ...

Da vidim jednog Nemca da proba da prezivi u Srbiji mesec dana sa 20 000 din ? Zbog tih nasih 20 000 din , neko tamo ima 10 hiljada eura viska na godisnjem nivou. A te osobe kojima ide taj nas visak svakako nisu iz Indonezije , Sudana ... Nego upravo ti Nemci , i ostali evropejci , cija drzava ne prestaje da reketira , kamatira , ucenjuje druge drzave.

Postavis jednog gospodara u selu , kazes mu sta da radi , omogucis mu sve u zivotu , on radi za tebe , njemu i tebi je lepo - a ostalima se daje koliko da ne umru od gladi , jer profit i raskalasan zivot moraju biti konstantni ... E isto je i sa drzavama ...

To je taj robovlasnicki kapitalizam ...

Goran

pre 12 godina

Radili i zaradili.Pametno vodili svoj kucni budzet.A nama Srbima je uvek neko drugi kriv.Kako smo radili i promisljali tako danas i zivimoa a to znaci kao ....

milkovan

pre 12 godina

Nemci su i vredni i pedantni ali nazalost iz iznetog proizilazi da svaki nemac ima licnu Kovnicu EVRA . Nemci u knjizenju nemaju stavku rashod vec samo prihode.
Nasa nemastina i beda nije dosla od nerada, vec od nevidljivog sisanja.Pored nas i veci su dobro pomuzeni pa sad nemaju ni mleko ni kajmak a za surutku se tuku.

Peđa

pre 12 godina

Ono što je veoma važno je da Nemci pošteno plaćau porez svojoj zemlji. A ovi što kukaju kako Nemci "pljačkaju i muzu" Grčku i Španiju nek se zapitaju koliko para nemački turisti ostavljaju po grčkim i španskim ostrvima. Ne verujem da neko silom tera Grke da kupuju Mercedese i BMW-e.

Branko

pre 12 godina

Ne moze se reci da nemci nisu stedljivi, pametni, vredni...Ali kao sto su Miskovic , Kole i sl. zaradili posteno. Samo da 1. milion usicarim kasnije cu stvarno posteno da zaradim sve ostale.

Aleksandar

pre 12 godina

za (Igor, 17. februar 2012 16:49)

" a nemci i dalje radili, pripajali nova trzista, ubedili druge (nisu ih prisiljavali) da je njihova roba bolja"

Nisu ni morali, dovoljno je samo dogovor:
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=03&dd=24&nav_category=11&nav_id=420004

gfserbia

pre 12 godina

Na sajtu evropske centralne banke lepo pise da postoji 860 milijardi gotovinskog evro novca ukupno u EU i van nje.
Neka Nemacka koristi 200 milijardi evro kesa i jos ponesto stranih valuta,
sta pretstavlja onih 10000 milijardi, odnosno 20 do 50 puta veci iznos?

Da bi se doslo do nenormalnih cifara koje pretstavljaju ukupnu ustedjevinu, realni depoziti se stavljaju ponovo pa ponovo pa ponovo pa ponovo na stednju i time se jedna realna vrednost multiplikuje nerealnim ciframa na vise racuna.
Taj sistem se zove frakcinoalna rezerva i vodi u propast jer ga je nemoguce naplatiti kao i svaku drugu ponzi semu.

Jugosloven 85

pre 12 godina

Tako bi sad bio naslov i za Jugoslaviju da je ostala zajedno.Zato su je i uništili ,a ko je glavni krivac za to vidi se u naslovu.

Ovich

pre 12 godina

Neradi se ovde o Novcu koje ima Nemacka nego ustedjevine Nemaca u koje u uracunate i nekretnine. Ovde je prosek nesto vise od 100 000 Evra, u Svajcarskoj je naprimer taj isti preko 300 000 CHF.
Dovojno je da imas kucu i vec si uracunat medju milionere.

ODGOVOR ANARHISTI

pre 12 godina

Stvarno su je krvavo zaradili! Krvlju i znojem onih koji danas treba da bankrotiraju, pljackom posle Drugog Svetskog rata, a najviše od EU i Evrozone. Tad su svoju DM menjali za EURu odnosu 2:1, a na tržištu je vrlo brzo sve to anulirano. Umesto 1DM sve je bilo 1EUR. Naravno da taj parametar nije mogao da se primeni kod drugih clanica EVROZONE. Da postoji zlatni ekvivalent, ne bi to ni izbliza bilo tako. Zašto UK nije nikad prihvatila EUR, pa Ameri su stvorili EU najviše preko UK, ali svojima sa upozorenjem!

Sanjin

pre 12 godina

A koliko od tih evra ima pokrice? Ajde neka svi povuku svoj novac iz banaka, da vidimo kako ce se ponasati cene kada 8 hiljada milijardi evra procirkulise trzistem! Inflacija bi vam skocila na mesec!

Miloš

pre 12 godina

Svi su osiromašili, samo su Nemci enormno uštedeli. Možda sam ja glup, ali neko pametniji bi sigurno pronašao kako su to Nemci sve sistemski premuntali i opljačkali. Pa nisu oni baš super rasa. Pre će biti da kao Amerikanci nekim finansijskim manipulacijama pljačkaju sve druge. Peti rajh zavladaće bez oružja.(Prva žrtva Grčka)

posmatrac

pre 12 godina

Uopste ne mogu da razumem odakle ovolika ljubav prema Nemackoj a mrznja prema Grckoj u komentarima na B92 poslednjih 10-ak dana?

1.Dug Nemacke je preko 2000 milijardi zvanicno a nezvanicno preko 4000 milijardi evra

2.pa i u Srbiji po izjavi guvernera imate 12 milijardi evra deviznih rezervi a o dugu necemo ovom prilikom, svima nam je dobro

3.Ako je ta Nemacka naj, naj, naj u Evropi a svi ostali pocev od Francuza, Spanaca, Italijana pa do Grka losi, neradnici, rasipnici onda prosto brate ne treba nam EU nego neka sve bude Velika Nemacka

4.i nemojte vise te price kako oni godinama stede i samo rade, oni su popili krv svim ostalima sirom Evrope i zato imaju, a to potpuno isto radi Amerika celom svetu,

5.ispada da generacije i generacije u svim ostalim drzavama Evrope nisu ama bas nista radile, proizvodile i stvarale vec samo trosile i zato su sad u problemu, nije nego, dosao Nemac da mi izida kucu pored mog znoja i krvi mamu vam hostaplersku!

6.Kako brzo zaboravljate Nemacko odobravanje rusenja SFRJ, PRVI su priznali Sloveniju i Hrvatsku cime su prakticno aminovali strasnom ratu na ovim prostorima da bi posle mogli da nam trpaju njihovo djubre i za to uzimaju jos pare kao sto danas salju kontejnere najopasnijeg otpada u Ganu i truju tamosnji narod

Ako necete da napustite Srbiju da bi bolje ziveli u Nemackoj onda brate mili bolje bi vam bilo da razmisljate kako da promenite ovu lopovsku garnituru politicara (i pozicije i opozicije) kako ne bi Nemacka, SAD i ostali lopovi upravljali vasim zivotima a vi samo kukali.

Nikola

pre 12 godina

Simerijanac Anarihista ,

Ne treba da se odreknu , ali treba da prestanu da otimaju. Ne radi se tu o ekonomiji , radnim navikama , odricanjima ... Ako mogu da izrabljuju siromasne zemlje ne znaci da su pametniji , sposobniji , ili ne znam sta god vec ...

Nemci treba da prestanu da vode politike drugih drzava , i da se mesaju u unutrasnje probleme drzava koje nisu Nemacka ... I eto procvata i ekonomskog oporavka , ali to njima ne ide u prilog jer njima je tesko da se odreknu raskalasnog zivota ...

Da vidim jednog Nemca da proba da prezivi u Srbiji mesec dana sa 20 000 din ? Zbog tih nasih 20 000 din , neko tamo ima 10 hiljada eura viska na godisnjem nivou. A te osobe kojima ide taj nas visak svakako nisu iz Indonezije , Sudana ... Nego upravo ti Nemci , i ostali evropejci , cija drzava ne prestaje da reketira , kamatira , ucenjuje druge drzave.

Postavis jednog gospodara u selu , kazes mu sta da radi , omogucis mu sve u zivotu , on radi za tebe , njemu i tebi je lepo - a ostalima se daje koliko da ne umru od gladi , jer profit i raskalasan zivot moraju biti konstantni ... E isto je i sa drzavama ...

To je taj robovlasnicki kapitalizam ...

Simerijanac Anarihista

pre 12 godina

Sad samo cekam nekog pametnog da prokomentarise da bi svi Nemaci trebalo da se odreknu svoje krvavo zaradjene ustedjevine da bi se pomoglo Grcima, Italijanima, Spancima, ...

Asgard

pre 12 godina

Sve su ove cifre nebitne ukoliko se ne dopune sa par prostih recenica, bez brojeva, samo opisnima.
1. Nemci stede i zato i imaju.
2. Nemci su vrlo racionalni ljudi i kupuju trezveno i samo ono sto im treba.
3. U Nemackoj je jako tesko povecati traznju, osim ako se svesno ne kaze da ce to poboljsati domacu proizvodnju.
4. Nemci maximalno drze do svoje zemlje, duboko su svesni zasto imaju i od cega drzava zivi. Nemacka nema sirovine, nema mogucnosti da bombarduje druge i otima im resurse, oni imaju zato sto organizovano rade, stede i pokusavaju da stvaranjem novog dobra zarade. Naravno nisu ni oni sveci u trgovini, proizvodnji, ponasanju na trzistu. Ipak kao neko ko dobro poznaje Nemce i Nemacku, mogu reci da im je logika ipak mnogo zdravija od otimacke americke i britanske, neradnicke poput francuske i dezorganizacije i postkomunisticke arogancije i izvoza sirovina poput ruske logike.
5. Kao i svaka nacija i oni ce stedeti maximalno sebe i zastiti se, probaju da ubede druge da kupuju njihovuu robu, a sami stvaraju trzisne privrede na istoku Evrope. Moze se videti njihovo plansko delovanje na tom polju, mada oni NIKADA nece u tome uspeti sami, a narocito ne ako zemlje istocne i centralne Evrope ne prihvate da i same od toga imaju interes.
Dakle sve ove brojke navedene u clanku su nepotrebne i ne govore mnogo, a narocito ne kako je kapital rasporedjen u Nemackoj i kako se trosi i ulaze.

milkovan

pre 12 godina

Nemci su i vredni i pedantni ali nazalost iz iznetog proizilazi da svaki nemac ima licnu Kovnicu EVRA . Nemci u knjizenju nemaju stavku rashod vec samo prihode.
Nasa nemastina i beda nije dosla od nerada, vec od nevidljivog sisanja.Pored nas i veci su dobro pomuzeni pa sad nemaju ni mleko ni kajmak a za surutku se tuku.

Igor

pre 12 godina

Za "neverne Tome": ova informacija je sasvim tacna. 2005 su imali izmedju 7 i 8 hiljada milijardi evra ustedjevine (tu nisu uracunati automobili ili nekretnine). I nemacka drzava s tim nista nema, to su ustedjevine gradjana.

A sada kako su oni do toga dosli? Pa reci cu vam: radom i mudrim poslovanjem. Dok su amerikanci i englezi muzli svoje "kolonije", a francuzi lencarili, nemci su radili. Ovi drugi im se smejali, kao vi neznate sta je dobar zivot itd., a nemci i dalje radili, pripajali nova trzista, ubedili druge (nisu ih prisiljavali) da je njihova roba bolja, sada i kvalitetnija i tako to ide. Sada se u skoro svim zemljama sveta roba "Made in Germany" smatra premuium proizvodom. Nije im potreban poseban marketing.

Danas propada evro, nemci i dalje rade i stede. Dali ce biti evra ili ne, nije bitno. Pa valjda ce se u nekoj valuti vrsiti razmena robe i usluga. Nazalost mnogi u Srbiju ne razlikuju funkciju valute od funkcije operativnog posla, tako da se propast evra nazalost tumaci kao propast ekonomske snage.

Danas se njihova roba (ovo je samo za zlobnike EU i Nemacke) prodaje sirom sveta, Kina uvozi njihove tehnologije, Rusija nemacke vozove (a uvaljuje Srbiji svoje), Brazil, Indija, SAD itd., itd. Od toga je i - ko je znao da stedi - profitirao nemacki radnik. Interesantno je da, iako je raspodela socijalne pomoci - naustrb poreskih obaveznika - velikodusno prakticirana od strane nemacke drzave i dalje obican covek mogao da stedi.

Statistike pokazuju istovremeno da spanci, italijani i francuzi 50 % do 70 % mesecnog dohotka daju na hranu. Nemci u proseku daju na hranu 10 % do 20 % !!! Kako? Pa na prvom mestu konkurentnim trzistem.

Ima tu dosta drugih faktora, ali uglavnom podatak o visini ukupne stedje je apsolutno tacan.

gfserbia

pre 12 godina

Na sajtu evropske centralne banke lepo pise da postoji 860 milijardi gotovinskog evro novca ukupno u EU i van nje.
Neka Nemacka koristi 200 milijardi evro kesa i jos ponesto stranih valuta,
sta pretstavlja onih 10000 milijardi, odnosno 20 do 50 puta veci iznos?

Da bi se doslo do nenormalnih cifara koje pretstavljaju ukupnu ustedjevinu, realni depoziti se stavljaju ponovo pa ponovo pa ponovo pa ponovo na stednju i time se jedna realna vrednost multiplikuje nerealnim ciframa na vise racuna.
Taj sistem se zove frakcinoalna rezerva i vodi u propast jer ga je nemoguce naplatiti kao i svaku drugu ponzi semu.

Aleksandar

pre 12 godina

za (Igor, 17. februar 2012 16:49)

" a nemci i dalje radili, pripajali nova trzista, ubedili druge (nisu ih prisiljavali) da je njihova roba bolja"

Nisu ni morali, dovoljno je samo dogovor:
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=03&dd=24&nav_category=11&nav_id=420004

djurkash

pre 12 godina

ili ti 122.249,98 eur/stanovniku...pa i da oduzmeš dug, opet ostaje 100.244,98 eur/stanovniku...znači, u proseku svaka porordica pola milke ušteđevine...

Goran

pre 12 godina

Radili i zaradili.Pametno vodili svoj kucni budzet.A nama Srbima je uvek neko drugi kriv.Kako smo radili i promisljali tako danas i zivimoa a to znaci kao ....

Peđa

pre 12 godina

Ono što je veoma važno je da Nemci pošteno plaćau porez svojoj zemlji. A ovi što kukaju kako Nemci "pljačkaju i muzu" Grčku i Španiju nek se zapitaju koliko para nemački turisti ostavljaju po grčkim i španskim ostrvima. Ne verujem da neko silom tera Grke da kupuju Mercedese i BMW-e.

Branko

pre 12 godina

Ne moze se reci da nemci nisu stedljivi, pametni, vredni...Ali kao sto su Miskovic , Kole i sl. zaradili posteno. Samo da 1. milion usicarim kasnije cu stvarno posteno da zaradim sve ostale.

Stefan von Emilien PS. cale mi je Nemac, majka Srpkinja, deda bio u SS-u, drugi deda u cetnicima, a pradeda u partizanima, zivim u Nemackoj, a volim Srbiju, neznam gramatiku,

pre 12 godina

Samo radi reda:

"Geld- und Immobilienvermögen"

Znaci uracunato nekretnine i pare.

Automobili i umetnicka dela nisu uracunate.

Link: http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/0,1518,815556,00.html

10% populacije drzi 2/3 tog kapitala.

Nisu Nemci ono sto su nekada bili. Ko je bio nekada u Nemackoj, zna o cemu govorim.

pozdrav Stefan von Emilien

Jugosloven 85

pre 12 godina

Tako bi sad bio naslov i za Jugoslaviju da je ostala zajedno.Zato su je i uništili ,a ko je glavni krivac za to vidi se u naslovu.

Ovich

pre 12 godina

Neradi se ovde o Novcu koje ima Nemacka nego ustedjevine Nemaca u koje u uracunate i nekretnine. Ovde je prosek nesto vise od 100 000 Evra, u Svajcarskoj je naprimer taj isti preko 300 000 CHF.
Dovojno je da imas kucu i vec si uracunat medju milionere.