Četvrtak, 26.01.2012.

12:16

Prva srpska fabrika LCD TV-a (FOTO)

Srpska kompanija Veg otvorila je u beogradskom naselju Železnik prvu domaću fabriku LCD i LED televizora u koju je investirano više od šest miliona evra.

Izvor: Beta

Prva srpska fabrika LCD TV-a (FOTO) IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

kiza

pre 12 godina

Kao prvo bih rekao malo su zakasnili,mi smo kupili Samsung lcd.
Drugo nisam citao bas sve komentare ali video sam komentar za plazmu.To se koliko sam obavesten vise ne pravi,a razlika u slici i nije neka.Drugo prosecna potrosnja plazme je oko 130 wati po satu,samo da mi je znati koliko taj sto je komentarisao superiornost plazme placa racun za struju.
I trece te plazme se cesto kvate a popravka za njih pocinje od minimum 50e pa dokle stigne,tako da ...

uskok

pre 12 godina

Koliko ja znam u fabrici se nesto pravi, a u montaznim halama se nesto montira. Ovaj WEG televizor se samo MONTIRA kod nas, ali se ne pravi i nije proizvod Srbije (ukoliko se sastavljanje televizor ne posmatra kao pravljnje). Za montaznui fabriku ste mogli uzeti i neka malo veca garaza....

aha = dipl. ing. inf. & el. ing. aut.

pre 12 godina

@ (Vladan, 27. januar 2012 10:35)

Nemojte se truditi ne vredi. Neka svi kupe PLASMA i neka posle 1-2 godine ce plakati. Predhodni komentar pod istim ovim nickom kao ovaj sto sada pisem mi nije objavljen a verujem ni ovaj nece biti. Pozdrav SVIMA

seljadin

pre 12 godina

Vladane, ako poredis stare plazme od nekih levih proizvodjaca i LED, savetujem ti da uporedis nabolje LED TV i plazma Panasonic VT30, ne samo da su boje daleko prirodnije nego na LED koji daje ne prirodne slike ljudi (kao od plastike), nego pruza i nijanse crne boje, pa zato ima i THX certifikat za 2D i 3D, uz velicinu ekrana koji daje jos veci utisak. Plazma panasonic VT30 od 65 inca, daje bolju sliku i jeftiniji je od samsung LED 8000D od 60 inca, i to jeftiniji za 2.000 evra.
Znaci LED je sarena laza za ljude koji ne poznaju materiju.


A sto se tice "prozivodnje" TV-a u Srbiji, ako je tako onda je svaka radionica za sklapanje PC, i proizvodnja PC racunara, to vec vuce na Soc-realizam.

Vladan

pre 12 godina

@Seljadin

O cemu ti covece pises. Pa nije ti ovo osvit LCD televizije sa kontrastima od 1:400. Problem crne boje na LCD-u je odavno prevazidjen, o tome niko upucen vise i ne prica. Ako mislis da 100/200 Hz nije dovoljno za “glatku sliku” onda si ti stvarno supermen u uocavanju detalja.

O potrosnji da ne govorimo. U svetu se uveliko sa neonskog osvetljenja prelazi na LED osvetljenje koje za slicni osvetljaj trosi i po nekoliko puta manje elektricne energije...obzirom da plazma funkcionise na slicnom principu jasno je da tu debelo zaostaje za LED-om...mislim da plazma putuje u istoriju...

Vladan

pre 12 godina

@Smuki

Znaci nema sanse da si pre 3 (tri) godine kupio 1080i (full HD) od 42’’ za 33.000 din pa makar i pod markom WEG. U to vreme ne da su “konkurenti” bili preko 70.000 din, nego su bili dobrano i preko 150.000 din!!! Cemu takav komentar?!

150

pre 12 godina

Čitavih 150 radnika u punom kapacitetu "fabrike". Alal vera. Sad ima da svane Beogradu.

Drugo, vidim ima stručnjaka raznih, poput onog što kaže da je plazma nepouzdana tehnologija. Skidam kapu majstore, svaka ti čast.

LED/LCD je monitor, plazma je televizor. Tačka.

crni domino

pre 12 godina

Cestitam na uspesno otvorenoj montaznoj liniji i zelim dobru zaradu!
Drzava obmanjuje narod zakonima i tako montazu prikazuje kao proizvodnju i to koristi za reklamiranje politicara!
Znate li vi srbi da u Smederevu postoji ISCOM fabrika za proizvodnju kompjutera a to Tadic nije reklamirao? Jeste da sklapaju delove u kompjutere i placaju manje dazbine, ali "to je proizvodnja"

kamikaza

pre 12 godina

Prilikom otvaranja najavljeno je da ima 150 radnika,a na kraju su novinari ustanovili da je u pitanju 35.
Dakle to nije fabrika,nego servis jer samo sklapaju televizore,a ne prozvode.

Petro Pop-Stefanija

pre 12 godina

Bravo, Cestitam, Samo napred
Mi Petro Pop-Stefanija, Miodrag Zoric, Tordej Aleksandar i Vukanac Ljubomir smo poceli 1956, 57, 58.. asembliranje prvog Philipsovog Televizora u Fabrici Nikola Tesla u Beogradu. Nazalost uslovi su nas osakatili. Zelim da VEG bolje prodje od nas
Mnogo me raduje vas pocetak
Petro Pop-Stefanija Beaufort SC, USA

seljadin

pre 12 godina

aha, najdublju crnu boju i najrealnije boje pruzaju PLAZMA televizori i to Panasonic VT30, Samsung 8000D serije, mana kod LED je tehnoloski nedostatak, da imaju 100 ili 200 herca (plazma ima 600 herca), pa slike se ne pomeraju tako glatko, takodje, PLAZME su trajnije, oko 30 godina po 8 sati dnevno ih mozete gledati, dok LED pruza vecu osvetljenost, ali na ustrb tamnih tonova, sto znaci PLAZMA je kao bioskop, a LED kao malo bolji televizor.

Tijanić

pre 12 godina

Kao i uvek kod nas ne vidi se šuma od drveća...
Prvo:
vlasnik sigurno nema vec uhodane finansijske konstrukcije kao povlašćen i odabran.
Drugo:
nema šanse da je dobio novac za otvaranje i razvoj preduzeća a možda i stimulans za svakog novozaposlenog.
Treće:
verovatno će redovno plaćati carinu na uvoz praktično celog televizora.
Četvrto:
neće zagovarati uvođenje dodatne carinske stope na uvozne televizore usled očuvanja domaće proizvodnje.
Peto:
Siguran sam da nikako ti domaći proizvodi među retkima neće podržavati (DVB-T2)standard koji je kompatibilan sa signalom koji će se emitovati u Srbiji.
Ko razume-shvatiće

anonimus

pre 12 godina

MADE IN SERBIA



Nakon dugotrajnih i sveobuhvatnih priprema u saradnji sa timovima svetskih stručnjaka i koristeći najnovije tehnološke inovacije, pre šest godina stvorili smo novu domaću robnu marku na tržištu kućnih aparata i tehničkih uređaja. Stvorili smo robnu marku koja će svojim kvalitetom i prilagođenom cenom parirati svim proizvođačima. Danas WEG prozvodi se pored tržišta Srbija nalaze i na tržištima Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne gore.



Inicijativa za otvaranje lokalnog proizvodnog programa WEG je od samog početka planirana kao druga faza projekta uvoza i distribucije sopstvene robne marke. Sve to u želji za postizanjem proizvoda sa etiketom Made in Serbia i time prezentiranjem Srbije u najboljem mogućem svetlu, kao i osvajanjem pozicije tržišnog lidera u regionu.



Linija za proizvodnju LCD/TV je počela sa radom 01. septembra 2011. godine, dok pogon za proizvodnju klima uredjaja će krenuti sa radom do kraja godine, čiji kapacitet iznosi 300.000 jedinica na godišnjem nivou i uposliće više od 150 radnika.

Kompletna investicija vredna je 4 miliona eura i većim delom je finasirana od strane Fonda za razvoj, dok je kompletan projekat podržalo Minaistartvo ekonomije i regionalnog razvoja i SEIPA.
Da smo dovoljno ambiciozni potvrđuje i činjenica da su naši budući planovi proširivanje proizvodnje, ali i izlazak na tržišta Zapadne Evrope, a potom Afrike i Azije.

21, vek

pre 12 godina

Srbija je imala Elektronsku industriju u Nisu, koja je nekad pravila dobre televizore. Ako je nekad EI mogao da radi, pitam se zasto ne moze i danas.Ja imam dva EI televizora, jedan star 30,drugi vise od 20 godina, oba rade i danas, sto je dokaz da su nase fabrike mogle da rade kvalitetno. Ako je moglo nekad, moze i sad.
Sta ceka ova vlast sa podizanjem na noge tako vaznih fabrika i industrijskih centara.
I sta rade politicari, ministri, poslanici, osim sto pricaju bajke o EU,a nista konkretno ne preduzimaju da se situacija popravi. Ako su kad su preuzeli vlast posmenjivali toliko direktora samo zato sto nisu iz njihovih stranaka, onda su duzni da oni obezbede da fabrike rade, a ne da nam pricaju kako je situacija teska, nema para itd.
Srbija treba da se oslanja sto vise na visoke tehnologije,elektroniku i slicnu industriju jer ovo je 21. vek. I tu industriju treba razvijati u svim krajevima,a ne samo u vojvodini i beogradu.

Goran

pre 12 godina

@ aha sve sto ste naveli je na mesto i da su u REZIMEU naveli osnovne kriterijume bez kojih ne vredi nov LED TV, jos bih dodao da PHILIPS ima najlepsi prikaz boja na panelu nesto fenomenalno i zvuk im je najjaci i najcistiji zvuk od ostalih proizvodjaca i opciju da istaknu ljudski govor od zvuka pozadine. Pozz

Aleksandar

pre 12 godina

Cekaj sad vlasnik je djuric,ako smo mi kao drzava pomogli znaci da ima udela i drzava u ovoj fabrici?da se razumemo treba drzava da pomaze,ali u ovoj zemlji se uvek nego favorizuje,ZASO JE EI. u nisu zatvorena,jer nije ona mogla to isto da radi? u srbiji se nesto unisti neki poso,a onda drzava za 5 godina isti taj poso pomaze..nerazumem...EI ima veoma dobre strucnjake koji su sad nezaposljeni,ako je drzava pomogla ovom coveku drzava mora imati i udela,poso je poso!! treba se na posotojecim fabrikama i proizvodnim halama otvarati ti isti poslovi kao sto su nekad bili sa samnjenim kapacitetom,em ce biti jeftinije nece se graditi novi objekat samo da se renovira i modernizovati, em ce podstaci i stanovnstvo da ostane, da se ne preseljva i emigrira!

st.dragan

pre 12 godina

@aha
Druže stručnjak, LED nije tehnologija proizvodnje panela, već tehnologija difuzora panela, odnosno pozadinskog osvetljenja. Kao osnovna tehnologija panela, postoje samo LCD i plazma, a LCD ima svoje derivate u vidu klasičnog (fluo) i LED pozadinskog osvetljenja. LED je napredniji zato što je ujednačenije osvetljenje i zato što troši manje energije.

Drugo, Philips ne proizvodi panele od 2008, kada je izašao iz LG-Philips korporacije.

nislija

pre 12 godina

Svetsko cudu u Srbiji ovo nije moglo da se proizvodi u EI-NIS nego je namerno unistena onakva fabrika, da bi se sad proizvodilo pod krovom nekog tajkuna.

Tazo

pre 12 godina

"Setite se sta je bio Ei NIS, setite se da su robotiku od nas prekopirali Japanci, tj dosli su ovde da nauce a onda otisli u Japan i razvili sve to..."
(car dusan, 26. januar 2012 15:16)

Mene je zaboleo stomak od smejanja ! Hahaha, Japanci dosli u Ei Nis da nauce robotiku?! :) Verovatno su na putu za Beograd stali malo i u Kragujevac da prekopiraju Stojadina?! :)))
Ne znam da li si Dusan, ali si definitivno CAR !

Pajser

pre 12 godina

Made, ...tacnije assembled in Serbia. Ako, bar nesto da se radi. A ove sto salju zlonamerne komentare tipa "krs", "elektronsko djubre" itd, izvolite pa kupujte Samsunge i Bosh-ove, niko vam ne brani

Aleksandar

pre 12 godina

@Car Dusan
Ei Nis televizor, jedan od prvih koji je imao daljinski na zvucnu kapsulu. Koliko se secam, star je oko 25 godina. I dan danas kod burazera radi. Jedino sto mu se kvarilo, su otpornici, 3-4 puta, jednom tjuner, ali opet neki otpornik je bio u pitanju i jednom sto je deo munje presao preko antene i ostavio jednu fleku na kartonu presvucen aluminijumom. Tu su opet crkla 2 otpornika.
E to se zove televizor.

Marko

pre 12 godina

nije VEG vec WEG, tacnije weg tehnology. a koliko sam ja upucen ekrani su iz turske, a ne iz kine. kako god daje, samo neka ljudi rade...

Aca

pre 12 godina

Firma koja posluje vec skoro dve decenije sigurno nije tek tako uletela u ovaj projekat, bez prethodne pripreme i istrazivanja trzista! A da li ce da ga sklope od domacih ili stranih proizvoda, da li je LED ili LCD, da li je HD ili FHD, da li ima DVBT T2 ili ne, ne zanima me, samo nek se radi svaka roba ima svoje trziste!!! Moja potpuna podrska!

senso

pre 12 godina

Ma ljudima koji pokrecu ovu fabriku kazem SAMO NAPRED i da se ne obaziru na ove zlobne, zajedljive i neutemeljene komentare dokolicara koji u svemu vide teoriju zavere.

istina

pre 12 godina

Istina s WEG-om je da im vazi ona, koliko para - toliko i muzike, a njihovi proizvodi su najjeftiniji pa sklapajte sliku.
Dobro je da se nesto radi i proizvodi u Srbiji!!! Ako ce raditi i na poboljsanju svojih proizvoda - to podrzavam!
U sustini, ako znate nekog servisera koji je servisirao wegove uredjaje znate sta vam je za ubuduce preporucio...

aha

pre 12 godina

Imam malo slobodno vreme pa cu se raspisati i dacu neke sugestije buducim kupcima jer verujem mnogi bi nesto kupili ali se ne razumeju u novotarije, ako dozvolite neku vrstu putokaza cu dati oko kupovine LCD televizora sa panelom od LED tehnologije.

Ako ne znate sta zelite da kupite bitno je da znate sledece:

LED tehnologija je najpouzdanija i najnovija tehnologija. (ubacuju do 40" tj. do 101cm dijagonale)

LCD je starija tehnologija. (ubacuju do 40" tj. do 101cm dijagonale)

PLAZMA je najnepouzdanija tehnologija. (ubacuju u/iznad 42" 107cm dijagonale)

Kod LED tehnologije je fazon da je BELO se vidi VEOMA BELO dok CRNO se vidi VEOMA CRNO (to se najbolje da videti kada se gleda recimo film pri ugasenim svetlima u sobi), dok kod LCD tehnologije necete videti crno kod ugasenih lampi nego cete videti sivkasto a belo nesto zuckasto.

Kod TV-a sa PLASMA tehnologijom nikada i ni jedan diler Vama nece reci sledece: da je dnevna preporuka da se PLASMA gleda od 2 do 2.5 sata dnevno, znaci nije fazon sto vece, vec je fazon da se uzme TV sa tehnologijom sto modernijom i sto stabilnijom tehnologijom, a to je LED.

Zato medju ostalom LED tehnologija se korisiti u sirokoj primeni (vidi LED svetla kod najnovijih automobila, stop svetla, farovi/prednja osvetljenja) i nije samo zato sto je potrosnja ovih sijalica najmanje nego sto imaju najduzu vek trajanja.(naravno kod LED TV to su minijaturna LED sijalijcici prosto receno)

Mozete kupiti TV koji god zelite nije to sporno to je stvar odluke kupca u koje ja ne ulazim i ne zelim da se mesam ali da budem precizan, mislim nije sve jedno sta kupac kupuje a narocito ne onda ako nije obavesten.

Neki su i fazoni delera da kada udjete u radnju poredjani su televizori a 32" su mali pored drugih vecih televizora. To su samo trikovi delera da kupite veci televizor za vecu cenu - to nemojte zaboraviti. Metar u ruke jer u standardni plakar/orman treba da fino stane 32" dijagonala.

Neki od televizora kao sto je PHILIPS 6 serije ili Samsung D serije su najpristupacniji i najbolji i najkvalitetniji.

Treba da obratite paznju da SMART TV kupujete u suprotnom necete imati pristup internetu i svim aplikacija koji Philips ili Samsung nudi. Kao sto je b92 pisoa http://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?yyyy=2011&mm=12&nav_id=569848 http://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?yyyy=2011&mm=04&nav_id=507657 momci iz Samsung Srbije veoma vesto razvijaju bazu aplikacija (skype ce se pjaviti ove godine, facebook, twitter, google maps, picasa, osmatrac kamera BG. NS, NIS, Kopaonol i ostalih gradova mozete odmah koristiti kao i vesti domacih novina i live on-line koncerti klasicnih i drugih zanrova mali wikipedia je na TV-u ma trista cuda i jos puno toga).

U Madjarskoj i svugde u Evropi je Samsung na prvom mestu po prodaji i pouzdanosti a pogotovo se izdvaja serija D sa modelima 5 koja je najpristupacnija po ceni.

Ako ste u stanu u zgradi ili u kuci vise nego dovoljno 32" dijagonala - oni koji imaju veliki dnevni boravak 40" je preporucljivo ali to je vec skupo u LED izvedbi. Dijagonale 32" je od 2.5 do 5.5 metra udaljenosti je idealno gledati.

Inace je vredno spomenuti da je kod svih Samsunga je SONY panel u pitanju posto se SONY povuka sa trzista proizvodnje panela i od SONY-a je Samsung celu proizvodnju kupio 2010 godine.

Philips je posebna prica posto je Philips ima najbolje panele, posle dolazi Samsung potom LG (dosta kritika sam cuo na racun LG-a).

Evo raspisao sam se kako sam na pocetku obecao i ako sam tebi/Vama pomogao drago mi je.


REZIME: Svaki LCD TV mora imati sledece karakteristike da bi zadovoljio potrebe korisnika: LED tehnologija panela, 100Hz osvezavanje (zbog brzine promena pokreta tokom prikazivanja), vreme odziva do 1-2-3 ms, jacinu osvetljenje panela 300-400-500cd/m2 , LAN, kao i WIFI pripremu, HDMI 3-4 komada, USB 1-2 komada, 1 scart, cinceve, PC prikljucak, da sve video formate cita sa usb-a i da TV prevode da podrzava.


Sve najbolje i pozdrav

car dusan

pre 12 godina

Kakvu smo mi kolevku elektronike nekada imali u Nisu a sada prosecan Srbin iz centralne i severne Srbije kada cuje za Nis sigurno pomisli na neki tuzni juzni grad nase zemlje u kome se jedva prezivljava. Kakve strucne kadrove mi imamo mogli bi da dominiramo na svetskom trzistu ali lenjost, losi politicari i lose odluke nas ubise u vsakom pogledu. Setite se sta je bio Ei NIS, setite se da su robotiku od nas prekopirali Japanci, tj dosli su ovde da nauce a onda otisli u Japan i razvili sve to.
Setite se kakve IT strucnjake mi imamo koji rade svuda po svetu u najvecim kompanijama. Kada mi sve to preleti pred ocima dodje mi da kukam ali eto to je Srbija i samo ovde su takve stvari moguce!!!

Dejan

pre 12 godina

Neka je made in Serbia, pa makar I sklopljeno! Pa po tom principu radi Gorenje radi odavno, pa protiv toga nemamo nista! U trenutku kada svi otpustaju ova fabrika uposlice 150 ljudi! Ja samo mogu da kazem BRAVO! Inace posedujem vise proizvoda weg od lcd, preko mikrotalasne pa do sitnih aparata I u potpunosti sam zadovoljan!

PaulyEster

pre 12 godina

Sto volim takve vesti tipa "zaposlili smo 35 ljudi, u planu je 500". Je l' možete kod mene da pošaljete novinare da im ja ispričam šta sve planiram???

Milan

pre 12 godina

Ovo je zaista dobra vest, da neko se bavi pa makar i sklapanjem! Vecina fabrika u svetu po tom principu radi, neki deo proizvod dok ostalo nabavlja/uvozi. Pa tako ce i ova fabrika funkcionisati.

petarV

pre 12 godina

Nije je WEG do sada sklapao robu u Turskoj i Kini...već je kupovao od Turske i Kine!!!

Od istih od kojih kupuju i fuego espania,clatronic,vox...i ostalo đubre...koje eksplodira (clatronic pegla,bio i članak pre par godina)...ili je pokvareno!

Prodavao sam to đubre od tehnike! Na 10 komada,barem 1-2 su fabrički neispravna! Ubismo se od povrata!

I Gorenje je pokušao sa Turskim plazmama...prošao je...hahaha...

I Eurosalon je "proizvodio" Philips crt televizore,pre 10ak godina!

Miroslav

pre 12 godina

Zelim puno srece radnicima i rukovodstvu WEG!

PS Pre dve godine uzeo sam WEG aparat za kafu u Metrou u KG i platio ga celih 600 dinara. Radi kao zmaj.

smuki

pre 12 godina

Ja imam WEG LCD 42" 1080i TV i Evo koristim ga vec 3 Godine bez ikakvih problema. Kada su tada konkurentni TV-i kostali preko 70.000 din. ja sam ga platio 33.000. Merkatoru. Tako da za te pare sam Extra prezadovoljan.

Iva

pre 12 godina

Ja imam LCD televizor vec pet godina i radi savrseno! Tako da te gluposti da je krs uopste nisu tacne vec su to nase pimitivne predrasude!!!

smehotres

pre 12 godina

Jos da vlada donese zakon kojim ce se se krivicno goniti svaka osoba koja u svom domu ne poseduje WEG televizor i uspeh je zagarantovan ( kao i za prvu pomoc , galenika , rts pretplata ) ...

Na stranu to sto je WEG televizor sam po sebi otpad sklopljen od najjeftinije elektronike i skart panela - vazno je da je SRBSKI ... Bitno da ce neko uzeti ogroman novac ...

I da , ne bih taj elektronski otpad drzao u stanu , cak i da mi plate ...

kupujem i prodajem

pre 12 godina

@ (nema deda mraza, 26. januar 2012 13:32)

PHILIPS 32PFL6626H/12 SMART FULL HD LED 400Hz

Samsung UE32D5500RW SMART FULL HD LED 100Hz

gosha

pre 12 godina

imam WEG mikser vec par godina, platio sam ga 700 dinara i moram reci da je zaista odlican. isto radi i isti posao obavlja kao i boshov od 3,4 hiljade dinara...

Zarko

pre 12 godina

Iskreno nisam imao pojma da je WEG nas.
Nadam se da ce u buducnosti poraditi na kvalitetu izrade. Zanam da su to low cost televizori ali ipak jos malo da poprave stvar.

nema deda mraza

pre 12 godina

dajte bre aktivisti,..zar ste zaboravili licenciran komplet prve pomoci za kola?
zaboravili ste i da se prelazi na digtalnu tv za koju niko ne prodaje tv uredjaje.

i bas ce ovi vegovi tv i dekoderi ce biti licencirani

gugi

pre 12 godina

ja bih voleo da je svaki ovaj "plan" ostvarljiv, koliko do sada znam o toj firmi, oni su sklapali polovne ekrane iz Kine u nove kutije, i to prosecno je takav TV trajao godinu dana, posle toga bi mu sve crklo, moj komsija je imao Veg, i zavrsio je u smecu.
Bojim se da je ovo jos jedna velika sarena laza, u stilu Bogoljuba Karica, kad ce covek dobiti kredite i lovu, a nama ce ostati dugovi.

Bojan

pre 12 godina

Za sada, ovaj projekat liči na standardnu igru tarifnih brojeva kojom se izbegava plaćanje carine. Bez obzira na to, podržavam ideju u nadi da će od jednostavnih montažnih operacija i pakovanja, krenuti ozbiljnija proizvodnja i povećanje učešća delova nabavljenih od domaćih dobavljača (kojih nažalost nema previše).

smuki

pre 12 godina

Ja imam WEG LCD 42" 1080i TV i Evo koristim ga vec 3 Godine bez ikakvih problema. Kada su tada konkurentni TV-i kostali preko 70.000 din. ja sam ga platio 33.000. Merkatoru. Tako da za te pare sam Extra prezadovoljan.

Bojan

pre 12 godina

Za sada, ovaj projekat liči na standardnu igru tarifnih brojeva kojom se izbegava plaćanje carine. Bez obzira na to, podržavam ideju u nadi da će od jednostavnih montažnih operacija i pakovanja, krenuti ozbiljnija proizvodnja i povećanje učešća delova nabavljenih od domaćih dobavljača (kojih nažalost nema previše).

nema deda mraza

pre 12 godina

dajte bre aktivisti,..zar ste zaboravili licenciran komplet prve pomoci za kola?
zaboravili ste i da se prelazi na digtalnu tv za koju niko ne prodaje tv uredjaje.

i bas ce ovi vegovi tv i dekoderi ce biti licencirani

gosha

pre 12 godina

imam WEG mikser vec par godina, platio sam ga 700 dinara i moram reci da je zaista odlican. isto radi i isti posao obavlja kao i boshov od 3,4 hiljade dinara...

Zarko

pre 12 godina

Iskreno nisam imao pojma da je WEG nas.
Nadam se da ce u buducnosti poraditi na kvalitetu izrade. Zanam da su to low cost televizori ali ipak jos malo da poprave stvar.

aha

pre 12 godina

Imam malo slobodno vreme pa cu se raspisati i dacu neke sugestije buducim kupcima jer verujem mnogi bi nesto kupili ali se ne razumeju u novotarije, ako dozvolite neku vrstu putokaza cu dati oko kupovine LCD televizora sa panelom od LED tehnologije.

Ako ne znate sta zelite da kupite bitno je da znate sledece:

LED tehnologija je najpouzdanija i najnovija tehnologija. (ubacuju do 40" tj. do 101cm dijagonale)

LCD je starija tehnologija. (ubacuju do 40" tj. do 101cm dijagonale)

PLAZMA je najnepouzdanija tehnologija. (ubacuju u/iznad 42" 107cm dijagonale)

Kod LED tehnologije je fazon da je BELO se vidi VEOMA BELO dok CRNO se vidi VEOMA CRNO (to se najbolje da videti kada se gleda recimo film pri ugasenim svetlima u sobi), dok kod LCD tehnologije necete videti crno kod ugasenih lampi nego cete videti sivkasto a belo nesto zuckasto.

Kod TV-a sa PLASMA tehnologijom nikada i ni jedan diler Vama nece reci sledece: da je dnevna preporuka da se PLASMA gleda od 2 do 2.5 sata dnevno, znaci nije fazon sto vece, vec je fazon da se uzme TV sa tehnologijom sto modernijom i sto stabilnijom tehnologijom, a to je LED.

Zato medju ostalom LED tehnologija se korisiti u sirokoj primeni (vidi LED svetla kod najnovijih automobila, stop svetla, farovi/prednja osvetljenja) i nije samo zato sto je potrosnja ovih sijalica najmanje nego sto imaju najduzu vek trajanja.(naravno kod LED TV to su minijaturna LED sijalijcici prosto receno)

Mozete kupiti TV koji god zelite nije to sporno to je stvar odluke kupca u koje ja ne ulazim i ne zelim da se mesam ali da budem precizan, mislim nije sve jedno sta kupac kupuje a narocito ne onda ako nije obavesten.

Neki su i fazoni delera da kada udjete u radnju poredjani su televizori a 32" su mali pored drugih vecih televizora. To su samo trikovi delera da kupite veci televizor za vecu cenu - to nemojte zaboraviti. Metar u ruke jer u standardni plakar/orman treba da fino stane 32" dijagonala.

Neki od televizora kao sto je PHILIPS 6 serije ili Samsung D serije su najpristupacniji i najbolji i najkvalitetniji.

Treba da obratite paznju da SMART TV kupujete u suprotnom necete imati pristup internetu i svim aplikacija koji Philips ili Samsung nudi. Kao sto je b92 pisoa http://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?yyyy=2011&mm=12&nav_id=569848 http://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?yyyy=2011&mm=04&nav_id=507657 momci iz Samsung Srbije veoma vesto razvijaju bazu aplikacija (skype ce se pjaviti ove godine, facebook, twitter, google maps, picasa, osmatrac kamera BG. NS, NIS, Kopaonol i ostalih gradova mozete odmah koristiti kao i vesti domacih novina i live on-line koncerti klasicnih i drugih zanrova mali wikipedia je na TV-u ma trista cuda i jos puno toga).

U Madjarskoj i svugde u Evropi je Samsung na prvom mestu po prodaji i pouzdanosti a pogotovo se izdvaja serija D sa modelima 5 koja je najpristupacnija po ceni.

Ako ste u stanu u zgradi ili u kuci vise nego dovoljno 32" dijagonala - oni koji imaju veliki dnevni boravak 40" je preporucljivo ali to je vec skupo u LED izvedbi. Dijagonale 32" je od 2.5 do 5.5 metra udaljenosti je idealno gledati.

Inace je vredno spomenuti da je kod svih Samsunga je SONY panel u pitanju posto se SONY povuka sa trzista proizvodnje panela i od SONY-a je Samsung celu proizvodnju kupio 2010 godine.

Philips je posebna prica posto je Philips ima najbolje panele, posle dolazi Samsung potom LG (dosta kritika sam cuo na racun LG-a).

Evo raspisao sam se kako sam na pocetku obecao i ako sam tebi/Vama pomogao drago mi je.


REZIME: Svaki LCD TV mora imati sledece karakteristike da bi zadovoljio potrebe korisnika: LED tehnologija panela, 100Hz osvezavanje (zbog brzine promena pokreta tokom prikazivanja), vreme odziva do 1-2-3 ms, jacinu osvetljenje panela 300-400-500cd/m2 , LAN, kao i WIFI pripremu, HDMI 3-4 komada, USB 1-2 komada, 1 scart, cinceve, PC prikljucak, da sve video formate cita sa usb-a i da TV prevode da podrzava.


Sve najbolje i pozdrav

Aca

pre 12 godina

Firma koja posluje vec skoro dve decenije sigurno nije tek tako uletela u ovaj projekat, bez prethodne pripreme i istrazivanja trzista! A da li ce da ga sklope od domacih ili stranih proizvoda, da li je LED ili LCD, da li je HD ili FHD, da li ima DVBT T2 ili ne, ne zanima me, samo nek se radi svaka roba ima svoje trziste!!! Moja potpuna podrska!

Pajser

pre 12 godina

Made, ...tacnije assembled in Serbia. Ako, bar nesto da se radi. A ove sto salju zlonamerne komentare tipa "krs", "elektronsko djubre" itd, izvolite pa kupujte Samsunge i Bosh-ove, niko vam ne brani

Dejan

pre 12 godina

Neka je made in Serbia, pa makar I sklopljeno! Pa po tom principu radi Gorenje radi odavno, pa protiv toga nemamo nista! U trenutku kada svi otpustaju ova fabrika uposlice 150 ljudi! Ja samo mogu da kazem BRAVO! Inace posedujem vise proizvoda weg od lcd, preko mikrotalasne pa do sitnih aparata I u potpunosti sam zadovoljan!

smehotres

pre 12 godina

Jos da vlada donese zakon kojim ce se se krivicno goniti svaka osoba koja u svom domu ne poseduje WEG televizor i uspeh je zagarantovan ( kao i za prvu pomoc , galenika , rts pretplata ) ...

Na stranu to sto je WEG televizor sam po sebi otpad sklopljen od najjeftinije elektronike i skart panela - vazno je da je SRBSKI ... Bitno da ce neko uzeti ogroman novac ...

I da , ne bih taj elektronski otpad drzao u stanu , cak i da mi plate ...

gugi

pre 12 godina

ja bih voleo da je svaki ovaj "plan" ostvarljiv, koliko do sada znam o toj firmi, oni su sklapali polovne ekrane iz Kine u nove kutije, i to prosecno je takav TV trajao godinu dana, posle toga bi mu sve crklo, moj komsija je imao Veg, i zavrsio je u smecu.
Bojim se da je ovo jos jedna velika sarena laza, u stilu Bogoljuba Karica, kad ce covek dobiti kredite i lovu, a nama ce ostati dugovi.

senso

pre 12 godina

Ma ljudima koji pokrecu ovu fabriku kazem SAMO NAPRED i da se ne obaziru na ove zlobne, zajedljive i neutemeljene komentare dokolicara koji u svemu vide teoriju zavere.

Iva

pre 12 godina

Ja imam LCD televizor vec pet godina i radi savrseno! Tako da te gluposti da je krs uopste nisu tacne vec su to nase pimitivne predrasude!!!

Aleksandar

pre 12 godina

@Car Dusan
Ei Nis televizor, jedan od prvih koji je imao daljinski na zvucnu kapsulu. Koliko se secam, star je oko 25 godina. I dan danas kod burazera radi. Jedino sto mu se kvarilo, su otpornici, 3-4 puta, jednom tjuner, ali opet neki otpornik je bio u pitanju i jednom sto je deo munje presao preko antene i ostavio jednu fleku na kartonu presvucen aluminijumom. Tu su opet crkla 2 otpornika.
E to se zove televizor.

Miroslav

pre 12 godina

Zelim puno srece radnicima i rukovodstvu WEG!

PS Pre dve godine uzeo sam WEG aparat za kafu u Metrou u KG i platio ga celih 600 dinara. Radi kao zmaj.

car dusan

pre 12 godina

Kakvu smo mi kolevku elektronike nekada imali u Nisu a sada prosecan Srbin iz centralne i severne Srbije kada cuje za Nis sigurno pomisli na neki tuzni juzni grad nase zemlje u kome se jedva prezivljava. Kakve strucne kadrove mi imamo mogli bi da dominiramo na svetskom trzistu ali lenjost, losi politicari i lose odluke nas ubise u vsakom pogledu. Setite se sta je bio Ei NIS, setite se da su robotiku od nas prekopirali Japanci, tj dosli su ovde da nauce a onda otisli u Japan i razvili sve to.
Setite se kakve IT strucnjake mi imamo koji rade svuda po svetu u najvecim kompanijama. Kada mi sve to preleti pred ocima dodje mi da kukam ali eto to je Srbija i samo ovde su takve stvari moguce!!!

PaulyEster

pre 12 godina

Sto volim takve vesti tipa "zaposlili smo 35 ljudi, u planu je 500". Je l' možete kod mene da pošaljete novinare da im ja ispričam šta sve planiram???

Marko

pre 12 godina

nije VEG vec WEG, tacnije weg tehnology. a koliko sam ja upucen ekrani su iz turske, a ne iz kine. kako god daje, samo neka ljudi rade...

Milan

pre 12 godina

Ovo je zaista dobra vest, da neko se bavi pa makar i sklapanjem! Vecina fabrika u svetu po tom principu radi, neki deo proizvod dok ostalo nabavlja/uvozi. Pa tako ce i ova fabrika funkcionisati.

Tazo

pre 12 godina

"Setite se sta je bio Ei NIS, setite se da su robotiku od nas prekopirali Japanci, tj dosli su ovde da nauce a onda otisli u Japan i razvili sve to..."
(car dusan, 26. januar 2012 15:16)

Mene je zaboleo stomak od smejanja ! Hahaha, Japanci dosli u Ei Nis da nauce robotiku?! :) Verovatno su na putu za Beograd stali malo i u Kragujevac da prekopiraju Stojadina?! :)))
Ne znam da li si Dusan, ali si definitivno CAR !

petarV

pre 12 godina

Nije je WEG do sada sklapao robu u Turskoj i Kini...već je kupovao od Turske i Kine!!!

Od istih od kojih kupuju i fuego espania,clatronic,vox...i ostalo đubre...koje eksplodira (clatronic pegla,bio i članak pre par godina)...ili je pokvareno!

Prodavao sam to đubre od tehnike! Na 10 komada,barem 1-2 su fabrički neispravna! Ubismo se od povrata!

I Gorenje je pokušao sa Turskim plazmama...prošao je...hahaha...

I Eurosalon je "proizvodio" Philips crt televizore,pre 10ak godina!

Petro Pop-Stefanija

pre 12 godina

Bravo, Cestitam, Samo napred
Mi Petro Pop-Stefanija, Miodrag Zoric, Tordej Aleksandar i Vukanac Ljubomir smo poceli 1956, 57, 58.. asembliranje prvog Philipsovog Televizora u Fabrici Nikola Tesla u Beogradu. Nazalost uslovi su nas osakatili. Zelim da VEG bolje prodje od nas
Mnogo me raduje vas pocetak
Petro Pop-Stefanija Beaufort SC, USA

kamikaza

pre 12 godina

Prilikom otvaranja najavljeno je da ima 150 radnika,a na kraju su novinari ustanovili da je u pitanju 35.
Dakle to nije fabrika,nego servis jer samo sklapaju televizore,a ne prozvode.

21, vek

pre 12 godina

Srbija je imala Elektronsku industriju u Nisu, koja je nekad pravila dobre televizore. Ako je nekad EI mogao da radi, pitam se zasto ne moze i danas.Ja imam dva EI televizora, jedan star 30,drugi vise od 20 godina, oba rade i danas, sto je dokaz da su nase fabrike mogle da rade kvalitetno. Ako je moglo nekad, moze i sad.
Sta ceka ova vlast sa podizanjem na noge tako vaznih fabrika i industrijskih centara.
I sta rade politicari, ministri, poslanici, osim sto pricaju bajke o EU,a nista konkretno ne preduzimaju da se situacija popravi. Ako su kad su preuzeli vlast posmenjivali toliko direktora samo zato sto nisu iz njihovih stranaka, onda su duzni da oni obezbede da fabrike rade, a ne da nam pricaju kako je situacija teska, nema para itd.
Srbija treba da se oslanja sto vise na visoke tehnologije,elektroniku i slicnu industriju jer ovo je 21. vek. I tu industriju treba razvijati u svim krajevima,a ne samo u vojvodini i beogradu.

istina

pre 12 godina

Istina s WEG-om je da im vazi ona, koliko para - toliko i muzike, a njihovi proizvodi su najjeftiniji pa sklapajte sliku.
Dobro je da se nesto radi i proizvodi u Srbiji!!! Ako ce raditi i na poboljsanju svojih proizvoda - to podrzavam!
U sustini, ako znate nekog servisera koji je servisirao wegove uredjaje znate sta vam je za ubuduce preporucio...

Tijanić

pre 12 godina

Kao i uvek kod nas ne vidi se šuma od drveća...
Prvo:
vlasnik sigurno nema vec uhodane finansijske konstrukcije kao povlašćen i odabran.
Drugo:
nema šanse da je dobio novac za otvaranje i razvoj preduzeća a možda i stimulans za svakog novozaposlenog.
Treće:
verovatno će redovno plaćati carinu na uvoz praktično celog televizora.
Četvrto:
neće zagovarati uvođenje dodatne carinske stope na uvozne televizore usled očuvanja domaće proizvodnje.
Peto:
Siguran sam da nikako ti domaći proizvodi među retkima neće podržavati (DVB-T2)standard koji je kompatibilan sa signalom koji će se emitovati u Srbiji.
Ko razume-shvatiće

st.dragan

pre 12 godina

@aha
Druže stručnjak, LED nije tehnologija proizvodnje panela, već tehnologija difuzora panela, odnosno pozadinskog osvetljenja. Kao osnovna tehnologija panela, postoje samo LCD i plazma, a LCD ima svoje derivate u vidu klasičnog (fluo) i LED pozadinskog osvetljenja. LED je napredniji zato što je ujednačenije osvetljenje i zato što troši manje energije.

Drugo, Philips ne proizvodi panele od 2008, kada je izašao iz LG-Philips korporacije.

kupujem i prodajem

pre 12 godina

@ (nema deda mraza, 26. januar 2012 13:32)

PHILIPS 32PFL6626H/12 SMART FULL HD LED 400Hz

Samsung UE32D5500RW SMART FULL HD LED 100Hz

Aleksandar

pre 12 godina

Cekaj sad vlasnik je djuric,ako smo mi kao drzava pomogli znaci da ima udela i drzava u ovoj fabrici?da se razumemo treba drzava da pomaze,ali u ovoj zemlji se uvek nego favorizuje,ZASO JE EI. u nisu zatvorena,jer nije ona mogla to isto da radi? u srbiji se nesto unisti neki poso,a onda drzava za 5 godina isti taj poso pomaze..nerazumem...EI ima veoma dobre strucnjake koji su sad nezaposljeni,ako je drzava pomogla ovom coveku drzava mora imati i udela,poso je poso!! treba se na posotojecim fabrikama i proizvodnim halama otvarati ti isti poslovi kao sto su nekad bili sa samnjenim kapacitetom,em ce biti jeftinije nece se graditi novi objekat samo da se renovira i modernizovati, em ce podstaci i stanovnstvo da ostane, da se ne preseljva i emigrira!

seljadin

pre 12 godina

aha, najdublju crnu boju i najrealnije boje pruzaju PLAZMA televizori i to Panasonic VT30, Samsung 8000D serije, mana kod LED je tehnoloski nedostatak, da imaju 100 ili 200 herca (plazma ima 600 herca), pa slike se ne pomeraju tako glatko, takodje, PLAZME su trajnije, oko 30 godina po 8 sati dnevno ih mozete gledati, dok LED pruza vecu osvetljenost, ali na ustrb tamnih tonova, sto znaci PLAZMA je kao bioskop, a LED kao malo bolji televizor.

nislija

pre 12 godina

Svetsko cudu u Srbiji ovo nije moglo da se proizvodi u EI-NIS nego je namerno unistena onakva fabrika, da bi se sad proizvodilo pod krovom nekog tajkuna.

Vladan

pre 12 godina

@Smuki

Znaci nema sanse da si pre 3 (tri) godine kupio 1080i (full HD) od 42’’ za 33.000 din pa makar i pod markom WEG. U to vreme ne da su “konkurenti” bili preko 70.000 din, nego su bili dobrano i preko 150.000 din!!! Cemu takav komentar?!

crni domino

pre 12 godina

Cestitam na uspesno otvorenoj montaznoj liniji i zelim dobru zaradu!
Drzava obmanjuje narod zakonima i tako montazu prikazuje kao proizvodnju i to koristi za reklamiranje politicara!
Znate li vi srbi da u Smederevu postoji ISCOM fabrika za proizvodnju kompjutera a to Tadic nije reklamirao? Jeste da sklapaju delove u kompjutere i placaju manje dazbine, ali "to je proizvodnja"

anonimus

pre 12 godina

MADE IN SERBIA



Nakon dugotrajnih i sveobuhvatnih priprema u saradnji sa timovima svetskih stručnjaka i koristeći najnovije tehnološke inovacije, pre šest godina stvorili smo novu domaću robnu marku na tržištu kućnih aparata i tehničkih uređaja. Stvorili smo robnu marku koja će svojim kvalitetom i prilagođenom cenom parirati svim proizvođačima. Danas WEG prozvodi se pored tržišta Srbija nalaze i na tržištima Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne gore.



Inicijativa za otvaranje lokalnog proizvodnog programa WEG je od samog početka planirana kao druga faza projekta uvoza i distribucije sopstvene robne marke. Sve to u želji za postizanjem proizvoda sa etiketom Made in Serbia i time prezentiranjem Srbije u najboljem mogućem svetlu, kao i osvajanjem pozicije tržišnog lidera u regionu.



Linija za proizvodnju LCD/TV je počela sa radom 01. septembra 2011. godine, dok pogon za proizvodnju klima uredjaja će krenuti sa radom do kraja godine, čiji kapacitet iznosi 300.000 jedinica na godišnjem nivou i uposliće više od 150 radnika.

Kompletna investicija vredna je 4 miliona eura i većim delom je finasirana od strane Fonda za razvoj, dok je kompletan projekat podržalo Minaistartvo ekonomije i regionalnog razvoja i SEIPA.
Da smo dovoljno ambiciozni potvrđuje i činjenica da su naši budući planovi proširivanje proizvodnje, ali i izlazak na tržišta Zapadne Evrope, a potom Afrike i Azije.

150

pre 12 godina

Čitavih 150 radnika u punom kapacitetu "fabrike". Alal vera. Sad ima da svane Beogradu.

Drugo, vidim ima stručnjaka raznih, poput onog što kaže da je plazma nepouzdana tehnologija. Skidam kapu majstore, svaka ti čast.

LED/LCD je monitor, plazma je televizor. Tačka.

Goran

pre 12 godina

@ aha sve sto ste naveli je na mesto i da su u REZIMEU naveli osnovne kriterijume bez kojih ne vredi nov LED TV, jos bih dodao da PHILIPS ima najlepsi prikaz boja na panelu nesto fenomenalno i zvuk im je najjaci i najcistiji zvuk od ostalih proizvodjaca i opciju da istaknu ljudski govor od zvuka pozadine. Pozz

Vladan

pre 12 godina

@Seljadin

O cemu ti covece pises. Pa nije ti ovo osvit LCD televizije sa kontrastima od 1:400. Problem crne boje na LCD-u je odavno prevazidjen, o tome niko upucen vise i ne prica. Ako mislis da 100/200 Hz nije dovoljno za “glatku sliku” onda si ti stvarno supermen u uocavanju detalja.

O potrosnji da ne govorimo. U svetu se uveliko sa neonskog osvetljenja prelazi na LED osvetljenje koje za slicni osvetljaj trosi i po nekoliko puta manje elektricne energije...obzirom da plazma funkcionise na slicnom principu jasno je da tu debelo zaostaje za LED-om...mislim da plazma putuje u istoriju...

uskok

pre 12 godina

Koliko ja znam u fabrici se nesto pravi, a u montaznim halama se nesto montira. Ovaj WEG televizor se samo MONTIRA kod nas, ali se ne pravi i nije proizvod Srbije (ukoliko se sastavljanje televizor ne posmatra kao pravljnje). Za montaznui fabriku ste mogli uzeti i neka malo veca garaza....

seljadin

pre 12 godina

Vladane, ako poredis stare plazme od nekih levih proizvodjaca i LED, savetujem ti da uporedis nabolje LED TV i plazma Panasonic VT30, ne samo da su boje daleko prirodnije nego na LED koji daje ne prirodne slike ljudi (kao od plastike), nego pruza i nijanse crne boje, pa zato ima i THX certifikat za 2D i 3D, uz velicinu ekrana koji daje jos veci utisak. Plazma panasonic VT30 od 65 inca, daje bolju sliku i jeftiniji je od samsung LED 8000D od 60 inca, i to jeftiniji za 2.000 evra.
Znaci LED je sarena laza za ljude koji ne poznaju materiju.


A sto se tice "prozivodnje" TV-a u Srbiji, ako je tako onda je svaka radionica za sklapanje PC, i proizvodnja PC racunara, to vec vuce na Soc-realizam.

aha = dipl. ing. inf. & el. ing. aut.

pre 12 godina

@ (Vladan, 27. januar 2012 10:35)

Nemojte se truditi ne vredi. Neka svi kupe PLASMA i neka posle 1-2 godine ce plakati. Predhodni komentar pod istim ovim nickom kao ovaj sto sada pisem mi nije objavljen a verujem ni ovaj nece biti. Pozdrav SVIMA

kiza

pre 12 godina

Kao prvo bih rekao malo su zakasnili,mi smo kupili Samsung lcd.
Drugo nisam citao bas sve komentare ali video sam komentar za plazmu.To se koliko sam obavesten vise ne pravi,a razlika u slici i nije neka.Drugo prosecna potrosnja plazme je oko 130 wati po satu,samo da mi je znati koliko taj sto je komentarisao superiornost plazme placa racun za struju.
I trece te plazme se cesto kvate a popravka za njih pocinje od minimum 50e pa dokle stigne,tako da ...

smehotres

pre 12 godina

Jos da vlada donese zakon kojim ce se se krivicno goniti svaka osoba koja u svom domu ne poseduje WEG televizor i uspeh je zagarantovan ( kao i za prvu pomoc , galenika , rts pretplata ) ...

Na stranu to sto je WEG televizor sam po sebi otpad sklopljen od najjeftinije elektronike i skart panela - vazno je da je SRBSKI ... Bitno da ce neko uzeti ogroman novac ...

I da , ne bih taj elektronski otpad drzao u stanu , cak i da mi plate ...

aha

pre 12 godina

Imam malo slobodno vreme pa cu se raspisati i dacu neke sugestije buducim kupcima jer verujem mnogi bi nesto kupili ali se ne razumeju u novotarije, ako dozvolite neku vrstu putokaza cu dati oko kupovine LCD televizora sa panelom od LED tehnologije.

Ako ne znate sta zelite da kupite bitno je da znate sledece:

LED tehnologija je najpouzdanija i najnovija tehnologija. (ubacuju do 40" tj. do 101cm dijagonale)

LCD je starija tehnologija. (ubacuju do 40" tj. do 101cm dijagonale)

PLAZMA je najnepouzdanija tehnologija. (ubacuju u/iznad 42" 107cm dijagonale)

Kod LED tehnologije je fazon da je BELO se vidi VEOMA BELO dok CRNO se vidi VEOMA CRNO (to se najbolje da videti kada se gleda recimo film pri ugasenim svetlima u sobi), dok kod LCD tehnologije necete videti crno kod ugasenih lampi nego cete videti sivkasto a belo nesto zuckasto.

Kod TV-a sa PLASMA tehnologijom nikada i ni jedan diler Vama nece reci sledece: da je dnevna preporuka da se PLASMA gleda od 2 do 2.5 sata dnevno, znaci nije fazon sto vece, vec je fazon da se uzme TV sa tehnologijom sto modernijom i sto stabilnijom tehnologijom, a to je LED.

Zato medju ostalom LED tehnologija se korisiti u sirokoj primeni (vidi LED svetla kod najnovijih automobila, stop svetla, farovi/prednja osvetljenja) i nije samo zato sto je potrosnja ovih sijalica najmanje nego sto imaju najduzu vek trajanja.(naravno kod LED TV to su minijaturna LED sijalijcici prosto receno)

Mozete kupiti TV koji god zelite nije to sporno to je stvar odluke kupca u koje ja ne ulazim i ne zelim da se mesam ali da budem precizan, mislim nije sve jedno sta kupac kupuje a narocito ne onda ako nije obavesten.

Neki su i fazoni delera da kada udjete u radnju poredjani su televizori a 32" su mali pored drugih vecih televizora. To su samo trikovi delera da kupite veci televizor za vecu cenu - to nemojte zaboraviti. Metar u ruke jer u standardni plakar/orman treba da fino stane 32" dijagonala.

Neki od televizora kao sto je PHILIPS 6 serije ili Samsung D serije su najpristupacniji i najbolji i najkvalitetniji.

Treba da obratite paznju da SMART TV kupujete u suprotnom necete imati pristup internetu i svim aplikacija koji Philips ili Samsung nudi. Kao sto je b92 pisoa http://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?yyyy=2011&mm=12&nav_id=569848 http://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?yyyy=2011&mm=04&nav_id=507657 momci iz Samsung Srbije veoma vesto razvijaju bazu aplikacija (skype ce se pjaviti ove godine, facebook, twitter, google maps, picasa, osmatrac kamera BG. NS, NIS, Kopaonol i ostalih gradova mozete odmah koristiti kao i vesti domacih novina i live on-line koncerti klasicnih i drugih zanrova mali wikipedia je na TV-u ma trista cuda i jos puno toga).

U Madjarskoj i svugde u Evropi je Samsung na prvom mestu po prodaji i pouzdanosti a pogotovo se izdvaja serija D sa modelima 5 koja je najpristupacnija po ceni.

Ako ste u stanu u zgradi ili u kuci vise nego dovoljno 32" dijagonala - oni koji imaju veliki dnevni boravak 40" je preporucljivo ali to je vec skupo u LED izvedbi. Dijagonale 32" je od 2.5 do 5.5 metra udaljenosti je idealno gledati.

Inace je vredno spomenuti da je kod svih Samsunga je SONY panel u pitanju posto se SONY povuka sa trzista proizvodnje panela i od SONY-a je Samsung celu proizvodnju kupio 2010 godine.

Philips je posebna prica posto je Philips ima najbolje panele, posle dolazi Samsung potom LG (dosta kritika sam cuo na racun LG-a).

Evo raspisao sam se kako sam na pocetku obecao i ako sam tebi/Vama pomogao drago mi je.


REZIME: Svaki LCD TV mora imati sledece karakteristike da bi zadovoljio potrebe korisnika: LED tehnologija panela, 100Hz osvezavanje (zbog brzine promena pokreta tokom prikazivanja), vreme odziva do 1-2-3 ms, jacinu osvetljenje panela 300-400-500cd/m2 , LAN, kao i WIFI pripremu, HDMI 3-4 komada, USB 1-2 komada, 1 scart, cinceve, PC prikljucak, da sve video formate cita sa usb-a i da TV prevode da podrzava.


Sve najbolje i pozdrav

smuki

pre 12 godina

Ja imam WEG LCD 42" 1080i TV i Evo koristim ga vec 3 Godine bez ikakvih problema. Kada su tada konkurentni TV-i kostali preko 70.000 din. ja sam ga platio 33.000. Merkatoru. Tako da za te pare sam Extra prezadovoljan.

seljadin

pre 12 godina

aha, najdublju crnu boju i najrealnije boje pruzaju PLAZMA televizori i to Panasonic VT30, Samsung 8000D serije, mana kod LED je tehnoloski nedostatak, da imaju 100 ili 200 herca (plazma ima 600 herca), pa slike se ne pomeraju tako glatko, takodje, PLAZME su trajnije, oko 30 godina po 8 sati dnevno ih mozete gledati, dok LED pruza vecu osvetljenost, ali na ustrb tamnih tonova, sto znaci PLAZMA je kao bioskop, a LED kao malo bolji televizor.

nema deda mraza

pre 12 godina

dajte bre aktivisti,..zar ste zaboravili licenciran komplet prve pomoci za kola?
zaboravili ste i da se prelazi na digtalnu tv za koju niko ne prodaje tv uredjaje.

i bas ce ovi vegovi tv i dekoderi ce biti licencirani

gosha

pre 12 godina

imam WEG mikser vec par godina, platio sam ga 700 dinara i moram reci da je zaista odlican. isto radi i isti posao obavlja kao i boshov od 3,4 hiljade dinara...

gugi

pre 12 godina

ja bih voleo da je svaki ovaj "plan" ostvarljiv, koliko do sada znam o toj firmi, oni su sklapali polovne ekrane iz Kine u nove kutije, i to prosecno je takav TV trajao godinu dana, posle toga bi mu sve crklo, moj komsija je imao Veg, i zavrsio je u smecu.
Bojim se da je ovo jos jedna velika sarena laza, u stilu Bogoljuba Karica, kad ce covek dobiti kredite i lovu, a nama ce ostati dugovi.

150

pre 12 godina

Čitavih 150 radnika u punom kapacitetu "fabrike". Alal vera. Sad ima da svane Beogradu.

Drugo, vidim ima stručnjaka raznih, poput onog što kaže da je plazma nepouzdana tehnologija. Skidam kapu majstore, svaka ti čast.

LED/LCD je monitor, plazma je televizor. Tačka.

car dusan

pre 12 godina

Kakvu smo mi kolevku elektronike nekada imali u Nisu a sada prosecan Srbin iz centralne i severne Srbije kada cuje za Nis sigurno pomisli na neki tuzni juzni grad nase zemlje u kome se jedva prezivljava. Kakve strucne kadrove mi imamo mogli bi da dominiramo na svetskom trzistu ali lenjost, losi politicari i lose odluke nas ubise u vsakom pogledu. Setite se sta je bio Ei NIS, setite se da su robotiku od nas prekopirali Japanci, tj dosli su ovde da nauce a onda otisli u Japan i razvili sve to.
Setite se kakve IT strucnjake mi imamo koji rade svuda po svetu u najvecim kompanijama. Kada mi sve to preleti pred ocima dodje mi da kukam ali eto to je Srbija i samo ovde su takve stvari moguce!!!

petarV

pre 12 godina

Nije je WEG do sada sklapao robu u Turskoj i Kini...već je kupovao od Turske i Kine!!!

Od istih od kojih kupuju i fuego espania,clatronic,vox...i ostalo đubre...koje eksplodira (clatronic pegla,bio i članak pre par godina)...ili je pokvareno!

Prodavao sam to đubre od tehnike! Na 10 komada,barem 1-2 su fabrički neispravna! Ubismo se od povrata!

I Gorenje je pokušao sa Turskim plazmama...prošao je...hahaha...

I Eurosalon je "proizvodio" Philips crt televizore,pre 10ak godina!

Goran

pre 12 godina

@ aha sve sto ste naveli je na mesto i da su u REZIMEU naveli osnovne kriterijume bez kojih ne vredi nov LED TV, jos bih dodao da PHILIPS ima najlepsi prikaz boja na panelu nesto fenomenalno i zvuk im je najjaci i najcistiji zvuk od ostalih proizvodjaca i opciju da istaknu ljudski govor od zvuka pozadine. Pozz

kamikaza

pre 12 godina

Prilikom otvaranja najavljeno je da ima 150 radnika,a na kraju su novinari ustanovili da je u pitanju 35.
Dakle to nije fabrika,nego servis jer samo sklapaju televizore,a ne prozvode.

Vladan

pre 12 godina

@Seljadin

O cemu ti covece pises. Pa nije ti ovo osvit LCD televizije sa kontrastima od 1:400. Problem crne boje na LCD-u je odavno prevazidjen, o tome niko upucen vise i ne prica. Ako mislis da 100/200 Hz nije dovoljno za “glatku sliku” onda si ti stvarno supermen u uocavanju detalja.

O potrosnji da ne govorimo. U svetu se uveliko sa neonskog osvetljenja prelazi na LED osvetljenje koje za slicni osvetljaj trosi i po nekoliko puta manje elektricne energije...obzirom da plazma funkcionise na slicnom principu jasno je da tu debelo zaostaje za LED-om...mislim da plazma putuje u istoriju...

Iva

pre 12 godina

Ja imam LCD televizor vec pet godina i radi savrseno! Tako da te gluposti da je krs uopste nisu tacne vec su to nase pimitivne predrasude!!!

Bojan

pre 12 godina

Za sada, ovaj projekat liči na standardnu igru tarifnih brojeva kojom se izbegava plaćanje carine. Bez obzira na to, podržavam ideju u nadi da će od jednostavnih montažnih operacija i pakovanja, krenuti ozbiljnija proizvodnja i povećanje učešća delova nabavljenih od domaćih dobavljača (kojih nažalost nema previše).

kupujem i prodajem

pre 12 godina

@ (nema deda mraza, 26. januar 2012 13:32)

PHILIPS 32PFL6626H/12 SMART FULL HD LED 400Hz

Samsung UE32D5500RW SMART FULL HD LED 100Hz

Aleksandar

pre 12 godina

@Car Dusan
Ei Nis televizor, jedan od prvih koji je imao daljinski na zvucnu kapsulu. Koliko se secam, star je oko 25 godina. I dan danas kod burazera radi. Jedino sto mu se kvarilo, su otpornici, 3-4 puta, jednom tjuner, ali opet neki otpornik je bio u pitanju i jednom sto je deo munje presao preko antene i ostavio jednu fleku na kartonu presvucen aluminijumom. Tu su opet crkla 2 otpornika.
E to se zove televizor.

Miroslav

pre 12 godina

Zelim puno srece radnicima i rukovodstvu WEG!

PS Pre dve godine uzeo sam WEG aparat za kafu u Metrou u KG i platio ga celih 600 dinara. Radi kao zmaj.

PaulyEster

pre 12 godina

Sto volim takve vesti tipa "zaposlili smo 35 ljudi, u planu je 500". Je l' možete kod mene da pošaljete novinare da im ja ispričam šta sve planiram???

Tazo

pre 12 godina

"Setite se sta je bio Ei NIS, setite se da su robotiku od nas prekopirali Japanci, tj dosli su ovde da nauce a onda otisli u Japan i razvili sve to..."
(car dusan, 26. januar 2012 15:16)

Mene je zaboleo stomak od smejanja ! Hahaha, Japanci dosli u Ei Nis da nauce robotiku?! :) Verovatno su na putu za Beograd stali malo i u Kragujevac da prekopiraju Stojadina?! :)))
Ne znam da li si Dusan, ali si definitivno CAR !

Zarko

pre 12 godina

Iskreno nisam imao pojma da je WEG nas.
Nadam se da ce u buducnosti poraditi na kvalitetu izrade. Zanam da su to low cost televizori ali ipak jos malo da poprave stvar.

anonimus

pre 12 godina

MADE IN SERBIA



Nakon dugotrajnih i sveobuhvatnih priprema u saradnji sa timovima svetskih stručnjaka i koristeći najnovije tehnološke inovacije, pre šest godina stvorili smo novu domaću robnu marku na tržištu kućnih aparata i tehničkih uređaja. Stvorili smo robnu marku koja će svojim kvalitetom i prilagođenom cenom parirati svim proizvođačima. Danas WEG prozvodi se pored tržišta Srbija nalaze i na tržištima Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne gore.



Inicijativa za otvaranje lokalnog proizvodnog programa WEG je od samog početka planirana kao druga faza projekta uvoza i distribucije sopstvene robne marke. Sve to u želji za postizanjem proizvoda sa etiketom Made in Serbia i time prezentiranjem Srbije u najboljem mogućem svetlu, kao i osvajanjem pozicije tržišnog lidera u regionu.



Linija za proizvodnju LCD/TV je počela sa radom 01. septembra 2011. godine, dok pogon za proizvodnju klima uredjaja će krenuti sa radom do kraja godine, čiji kapacitet iznosi 300.000 jedinica na godišnjem nivou i uposliće više od 150 radnika.

Kompletna investicija vredna je 4 miliona eura i većim delom je finasirana od strane Fonda za razvoj, dok je kompletan projekat podržalo Minaistartvo ekonomije i regionalnog razvoja i SEIPA.
Da smo dovoljno ambiciozni potvrđuje i činjenica da su naši budući planovi proširivanje proizvodnje, ali i izlazak na tržišta Zapadne Evrope, a potom Afrike i Azije.

Dejan

pre 12 godina

Neka je made in Serbia, pa makar I sklopljeno! Pa po tom principu radi Gorenje radi odavno, pa protiv toga nemamo nista! U trenutku kada svi otpustaju ova fabrika uposlice 150 ljudi! Ja samo mogu da kazem BRAVO! Inace posedujem vise proizvoda weg od lcd, preko mikrotalasne pa do sitnih aparata I u potpunosti sam zadovoljan!

st.dragan

pre 12 godina

@aha
Druže stručnjak, LED nije tehnologija proizvodnje panela, već tehnologija difuzora panela, odnosno pozadinskog osvetljenja. Kao osnovna tehnologija panela, postoje samo LCD i plazma, a LCD ima svoje derivate u vidu klasičnog (fluo) i LED pozadinskog osvetljenja. LED je napredniji zato što je ujednačenije osvetljenje i zato što troši manje energije.

Drugo, Philips ne proizvodi panele od 2008, kada je izašao iz LG-Philips korporacije.

Tijanić

pre 12 godina

Kao i uvek kod nas ne vidi se šuma od drveća...
Prvo:
vlasnik sigurno nema vec uhodane finansijske konstrukcije kao povlašćen i odabran.
Drugo:
nema šanse da je dobio novac za otvaranje i razvoj preduzeća a možda i stimulans za svakog novozaposlenog.
Treće:
verovatno će redovno plaćati carinu na uvoz praktično celog televizora.
Četvrto:
neće zagovarati uvođenje dodatne carinske stope na uvozne televizore usled očuvanja domaće proizvodnje.
Peto:
Siguran sam da nikako ti domaći proizvodi među retkima neće podržavati (DVB-T2)standard koji je kompatibilan sa signalom koji će se emitovati u Srbiji.
Ko razume-shvatiće

Milan

pre 12 godina

Ovo je zaista dobra vest, da neko se bavi pa makar i sklapanjem! Vecina fabrika u svetu po tom principu radi, neki deo proizvod dok ostalo nabavlja/uvozi. Pa tako ce i ova fabrika funkcionisati.

crni domino

pre 12 godina

Cestitam na uspesno otvorenoj montaznoj liniji i zelim dobru zaradu!
Drzava obmanjuje narod zakonima i tako montazu prikazuje kao proizvodnju i to koristi za reklamiranje politicara!
Znate li vi srbi da u Smederevu postoji ISCOM fabrika za proizvodnju kompjutera a to Tadic nije reklamirao? Jeste da sklapaju delove u kompjutere i placaju manje dazbine, ali "to je proizvodnja"

kiza

pre 12 godina

Kao prvo bih rekao malo su zakasnili,mi smo kupili Samsung lcd.
Drugo nisam citao bas sve komentare ali video sam komentar za plazmu.To se koliko sam obavesten vise ne pravi,a razlika u slici i nije neka.Drugo prosecna potrosnja plazme je oko 130 wati po satu,samo da mi je znati koliko taj sto je komentarisao superiornost plazme placa racun za struju.
I trece te plazme se cesto kvate a popravka za njih pocinje od minimum 50e pa dokle stigne,tako da ...

Marko

pre 12 godina

nije VEG vec WEG, tacnije weg tehnology. a koliko sam ja upucen ekrani su iz turske, a ne iz kine. kako god daje, samo neka ljudi rade...

Pajser

pre 12 godina

Made, ...tacnije assembled in Serbia. Ako, bar nesto da se radi. A ove sto salju zlonamerne komentare tipa "krs", "elektronsko djubre" itd, izvolite pa kupujte Samsunge i Bosh-ove, niko vam ne brani

aha = dipl. ing. inf. & el. ing. aut.

pre 12 godina

@ (Vladan, 27. januar 2012 10:35)

Nemojte se truditi ne vredi. Neka svi kupe PLASMA i neka posle 1-2 godine ce plakati. Predhodni komentar pod istim ovim nickom kao ovaj sto sada pisem mi nije objavljen a verujem ni ovaj nece biti. Pozdrav SVIMA

nislija

pre 12 godina

Svetsko cudu u Srbiji ovo nije moglo da se proizvodi u EI-NIS nego je namerno unistena onakva fabrika, da bi se sad proizvodilo pod krovom nekog tajkuna.

Vladan

pre 12 godina

@Smuki

Znaci nema sanse da si pre 3 (tri) godine kupio 1080i (full HD) od 42’’ za 33.000 din pa makar i pod markom WEG. U to vreme ne da su “konkurenti” bili preko 70.000 din, nego su bili dobrano i preko 150.000 din!!! Cemu takav komentar?!

senso

pre 12 godina

Ma ljudima koji pokrecu ovu fabriku kazem SAMO NAPRED i da se ne obaziru na ove zlobne, zajedljive i neutemeljene komentare dokolicara koji u svemu vide teoriju zavere.

Petro Pop-Stefanija

pre 12 godina

Bravo, Cestitam, Samo napred
Mi Petro Pop-Stefanija, Miodrag Zoric, Tordej Aleksandar i Vukanac Ljubomir smo poceli 1956, 57, 58.. asembliranje prvog Philipsovog Televizora u Fabrici Nikola Tesla u Beogradu. Nazalost uslovi su nas osakatili. Zelim da VEG bolje prodje od nas
Mnogo me raduje vas pocetak
Petro Pop-Stefanija Beaufort SC, USA

uskok

pre 12 godina

Koliko ja znam u fabrici se nesto pravi, a u montaznim halama se nesto montira. Ovaj WEG televizor se samo MONTIRA kod nas, ali se ne pravi i nije proizvod Srbije (ukoliko se sastavljanje televizor ne posmatra kao pravljnje). Za montaznui fabriku ste mogli uzeti i neka malo veca garaza....

21, vek

pre 12 godina

Srbija je imala Elektronsku industriju u Nisu, koja je nekad pravila dobre televizore. Ako je nekad EI mogao da radi, pitam se zasto ne moze i danas.Ja imam dva EI televizora, jedan star 30,drugi vise od 20 godina, oba rade i danas, sto je dokaz da su nase fabrike mogle da rade kvalitetno. Ako je moglo nekad, moze i sad.
Sta ceka ova vlast sa podizanjem na noge tako vaznih fabrika i industrijskih centara.
I sta rade politicari, ministri, poslanici, osim sto pricaju bajke o EU,a nista konkretno ne preduzimaju da se situacija popravi. Ako su kad su preuzeli vlast posmenjivali toliko direktora samo zato sto nisu iz njihovih stranaka, onda su duzni da oni obezbede da fabrike rade, a ne da nam pricaju kako je situacija teska, nema para itd.
Srbija treba da se oslanja sto vise na visoke tehnologije,elektroniku i slicnu industriju jer ovo je 21. vek. I tu industriju treba razvijati u svim krajevima,a ne samo u vojvodini i beogradu.

seljadin

pre 12 godina

Vladane, ako poredis stare plazme od nekih levih proizvodjaca i LED, savetujem ti da uporedis nabolje LED TV i plazma Panasonic VT30, ne samo da su boje daleko prirodnije nego na LED koji daje ne prirodne slike ljudi (kao od plastike), nego pruza i nijanse crne boje, pa zato ima i THX certifikat za 2D i 3D, uz velicinu ekrana koji daje jos veci utisak. Plazma panasonic VT30 od 65 inca, daje bolju sliku i jeftiniji je od samsung LED 8000D od 60 inca, i to jeftiniji za 2.000 evra.
Znaci LED je sarena laza za ljude koji ne poznaju materiju.


A sto se tice "prozivodnje" TV-a u Srbiji, ako je tako onda je svaka radionica za sklapanje PC, i proizvodnja PC racunara, to vec vuce na Soc-realizam.

istina

pre 12 godina

Istina s WEG-om je da im vazi ona, koliko para - toliko i muzike, a njihovi proizvodi su najjeftiniji pa sklapajte sliku.
Dobro je da se nesto radi i proizvodi u Srbiji!!! Ako ce raditi i na poboljsanju svojih proizvoda - to podrzavam!
U sustini, ako znate nekog servisera koji je servisirao wegove uredjaje znate sta vam je za ubuduce preporucio...

Aca

pre 12 godina

Firma koja posluje vec skoro dve decenije sigurno nije tek tako uletela u ovaj projekat, bez prethodne pripreme i istrazivanja trzista! A da li ce da ga sklope od domacih ili stranih proizvoda, da li je LED ili LCD, da li je HD ili FHD, da li ima DVBT T2 ili ne, ne zanima me, samo nek se radi svaka roba ima svoje trziste!!! Moja potpuna podrska!

Aleksandar

pre 12 godina

Cekaj sad vlasnik je djuric,ako smo mi kao drzava pomogli znaci da ima udela i drzava u ovoj fabrici?da se razumemo treba drzava da pomaze,ali u ovoj zemlji se uvek nego favorizuje,ZASO JE EI. u nisu zatvorena,jer nije ona mogla to isto da radi? u srbiji se nesto unisti neki poso,a onda drzava za 5 godina isti taj poso pomaze..nerazumem...EI ima veoma dobre strucnjake koji su sad nezaposljeni,ako je drzava pomogla ovom coveku drzava mora imati i udela,poso je poso!! treba se na posotojecim fabrikama i proizvodnim halama otvarati ti isti poslovi kao sto su nekad bili sa samnjenim kapacitetom,em ce biti jeftinije nece se graditi novi objekat samo da se renovira i modernizovati, em ce podstaci i stanovnstvo da ostane, da se ne preseljva i emigrira!