Četvrtak, 19.01.2012.

17:49

Muzika ima vlasnika, nije besplatna

Izjava lidera URS Mlađana Dinkića da treba smanjiti muzički dinar i ukinuti ga zanatlijama je neprimerena, kažu u Uniji diskografa Srbije.

Izvor: Tanjug

Muzika ima vlasnika, nije besplatna IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

samo pitam....

pre 12 godina

Ako je radio stanica platila autorska prava i emituje muziku javno, zašto bih ja koji je slušam, napominjem: ne emitujem, nego samo slušam, na bilo kom mestu, plaćao autorska prava??? Neka mi neko to objasni....

Miki

pre 12 godina

Nece vlast ukinuti muzicki harac zato sto se mi bunimo protiv te budalastine..koja dere kozu nama privatnicima..Ukinuce tu glupost i pohapsiti te hostaplere..samo pod uslovom da im se preti da cemo na izborima glasati za neku njima suprotstavljenu politicku opciju!Vole vlast i privilegije koje one nose sa sobom!I samo tako ce da se oni odreknu ovih legalizovanih mafijasa!A to je lepo video Mladjan Dinkic..i poveo hajku protiv istih..bez obzira sto je i sam `muzicar` i verovatno je i imao neku vajdicu od ovih mafijasa OFPS-a i SOKOJ-a!Dakle mora da zaglave Sremsku Mitrovicu..ali i sudije Privrednih sudova..Pa ne ide to odvojeno..jer jedan te tuzi..ali drugi donosi pravosnaznu presudu..ne zaboravite to!Dzaba tuzba,bez sudija!

zanatlija

pre 12 godina

juce,setam gradom i iz kafica se cuje muzika morao sam da zapusim usi da ne bih cuo muziku i tako morao da platim muzicki dinar, znate ja sam zanatlija ha ha ha

Dajte vina hoću lom

pre 12 godina

"Muzika ima vlasnika, nije besplatna"
Tačno tako, i treba da zarade od svog rada, kao i svako. Sva sreća što su svi, iz baš te fele, najažurniji i po pitanju obaveza. Jer, poznato je da niko od njih nije uredniji platiša poreza i doprinosa, i to u realnom iznosu. Za albume, pesme, koncerte, aranžmane, tekstove,...
Ali dobro, zato što su revnosni u poreskoj upravi, a i većina je oličenje visokog morala, humanosti i svih znanih vrlina, pojedini teška srca primaju i (istina, sramno niske) nacionalne penzije.
U Srbiji, kao i uvek, sve na svom mestu.

nes

pre 12 godina

ovi nisu svesni da ce jednom odgovarati za ovu BEZOBZIRNU PLJACKU I REKETIRANJE POSTENIH LJUDI

Samo treba izracunati izracunati koliko para je prikupljeno i koliko je stiglo na adresu autora, imamo li mi FINANSIJSKU POLICIJU

omldzok

pre 12 godina

ZATO JA U MOJOJ RADNJI SAM SVIRAM I PEVAM. MUŠTERIJE ME MALO ČUDNO GLEDAJU ALI IPAK ŠTEDIM NA MUZIČKOM DINARU.... KRIZA JE....

FRIZER

pre 12 godina

Kad odem na koncert muzicari mi naplate kartu isto i frizer kad odem kod njega.
E sad zamislite kad bi pevaci placali frizerima to sto su izasli sa nekom frizurom (kakvom god) na binu da bi zaradeli pare.

Sveznalica

pre 12 godina

Kakav crni muzicki dinar...prevedi PLJACKA naroda,pa gospoda sa estrade pevaci,glumci itd su puni para,imaju jaja napravljena od zlata i zive u blagostanju dok obican narod grca u dugovima,eto sta smislja nasa vlast a i ostatak sveta,juce je srusen MEGAUPLOAD...pocela je kontrola.

smile

pre 12 godina

Aleksandre Jovanovicu, pocnimo iz pocetka: koliko ostvarujete prihoda, koliko NAS VI kostate i koliko preostaje autorima? Sve ostalo nije neresivo.

Nenad

pre 12 godina

Jedan sam od boljih poznavalaca autorskih prava (ovu groznu recenicu kojom se hvalim pisem samo radi toga da naglasim da znam o cemu pisem) i jasno porucujem sokoj-u da laze, da obmanjuje javnost i da to nema veze sa autorskim pravima. A za neku podrobniju argumentaciju bi se morala napraviti debata i sve bi bilo jasno, jer ovde jednostavno nema prostora za tako nesto.

milos

pre 12 godina

treba pogledati prosek plata u OFPS-u i Sokoju.
Ofps naplacuje retroaktivno uvoznicima medija, usb ,hdd za 2009 , 2010 godinu
sa nadoknadom koji su sami odredili, taksa je veca od bilo koje zemlje u okruzenju....
drzava cuti , a Mitrovic, Catovic .....uzimaju......
sramota,zaista Insajder treba da spremi prilog o ovome

nik

pre 12 godina

ljudi, ovima se vise isplati da prodaju muziku nego da se bave bilo cim pa cak i prodajom magle (ni magle nema svaki dan), za 22000 muzickih dinara mogu da jedem leba DVE GODINE, uh ko izmisli muziku

AJDE INSAJDER, ISTRAZI MALO PUT NOVCA (dal su LCD Soundsystem, New Young Pony Club, !!!, LoneLady,itd. DOBILI I JEDAN DINAR OD OVIH 22000)

Pingvin

pre 12 godina

Sto ne uvede neko i taksu na slova, pa da naplate sve sto se pise a ne samo reklame, a mogu i da naplate neki procenat na sve sto moze da se koristi za pisanje. I tu azbuku je neki Karadzic osmislio. Recmo moze i na struju, pa da dele na jednosmernu i naizmenicnu taksu. I to je neko osmislio. Ma neka rade sta hoce, sto se mene tice i tako ne zivim u Srbistanu, ali nadam se da ce nekada neko ovom narodu odgovarati za sve sto mu zadnjih par desetina godina priredjuju i crveni i crni i plavi i zuti!!!

cirkusanti

pre 12 godina

"Kako kažu, muzika je nečije vlasništvo i nije besplatna"
Pa ti muziku cuvaj kuci,nemojte nas smarati sa vasim intimnim problemima vulgarne sadrzine ili jos strasnije bez iste.
Primer
"39,2"
"kad sam prvi put bila kod doktora"
"brushalter"
"sexy bizmismen"
"gacice" i sl.
Sad ja snimim jednu pesmu koju nazovem "testisi" i ona postane mega hit,citav zivot onda nemoram nista da radim?!
Zamislite gradjevinca,napravi zgradu i on dolazi svakog meseca da naplati od kupca zato sto je on zavrnuo taj sraf,pod obrazlozenjem,"ja sam ga zavrnuo,autorska prava" bez konacne cene.

Pa Dragan Lakovic je umro u vozu kao beskucnik,jer Bregovic i ostali lopovi muzikanti nisu platili autorska prava,a danas ih isti traze da ih naplate.
Hoce li se javno izvinuti?
Kako ste krenuli sad kad neko ulicom peva pridjete mu i kazete "plati!".
Vama ako se nesvidja ovde,put pod noge.
Vas u inostrantvu jedva cekaju,da ljudi cuju sopstvenu muziku i textove kao i izvodjenja na stranom jeziku

Samo jedno slovo

pre 12 godina

Pre svega, treba precizirati pojmove. Ne treba da se kaže "muzički dinar", nego "muzački dinar". Nakon toga i ostatak priče biće jasniji.

preduzetnik

pre 12 godina

ja plaćam za limarsku radnju 11000 din sokoju i 10000 ofps godišnje.cak sam se i sudio sa njima i izgubio na sudu na kraju platio sve troškove sudjenja.to je bagra prevarantska koja je organizovana imaju svoje špijune koji dojavljuju ko sluša muziku u radnjama koji rade na procenat takodje i podplaćene sudije i advokate.u trgovinskom sudu se njihove tužbe za neplatiše presudjuju u rekordnom roku.odrali su se o para.

Марко

pre 12 godina

"Muzika pripada njenim stvaraocima, a ne Vladi, Komisiji niti Državi i jedino oni koji su muziku stvorili mogu naplaćivati njeno korišćenje i određivati za to cenu" — Одлично, а зашто ми онда натурате намете на рачунар, фрижидер и дискове које не користим за музику?

Sin Dragan

pre 12 godina

A kad ce muzikanti poceti da placaju porez na prihode od tezgarenja po zemlji i gastarbajterskim destinacijama. jedno gostovanje u Srbiji placa se i do 5000€ i to kes na ruke bez poreza. Cifra van Srbije je do 5x veca. Isto je isplata na crno na ruke. Sta autori imaju od tih honorara??? Dara Bubamara kupila novi auto. Samo 75.000€. Cccc.

marko

pre 12 godina

Mozda bi trebalo da se gradjani organizuju i da bojkotuju izvodjace koji hoce da naplacaju savaki moguci vid reprodukcije muzike. A svakako bi trebalo da se izvodjaci i komponzitori organizuju i podele u dve grupe open source i windows grupaciju pa da vidimo ko ce da pobedi.....

Mikser

pre 12 godina

Gospodin Aleksandar Jovanović, poznatiji kao sir Oliver se "proslavio" učešćem u raznim "vip" rijaliti programima.... Da li je potreban komentar na njegove izjave izvedene u stilu ružičastih farmera?

M.R.

pre 12 godina

Dobro je sto je neko ovoj lopovskoj bratiji odlucio da stane na put. Nadam se da je ovo samo pocetak, i da cete jednog dana biti tamo gde i treba da budete - u zatvoru.

Radomir

pre 12 godina

1.Ko je u vlasnickoj i rukovodecoj strukturi SOKOJa i OFPSa ? 2.Kome i koliko ide novca,a koliki su navodni troskovi ovih fantomskih organizacija ? Tu ima posla za policiju, ili Brankicu.

iskustvo uci

pre 12 godina

Ovde nije problem placanju vlasniku muzike. OVDE JE PROBLEM STO TE PARE NE STIGNU DO VLASNIKA MUZIKE!!! Znamo vas odavno. Ako toliko brinete za vlasnike muzike dajte nam njihove racune pa cemo im direktno placati. To je postenije i placacemo one koje slusamo i cenimo. Necu moj dinar da ide Dinkicu, nekom Sabanu i sl.

Nixxi

pre 12 godina

Muzikanti bi trebalo da se odluče da li će novac uzimati putem "muzičkog dinara", putem prodaje nosača zvuka ili na neki treći način. Glupo je naplaćivati po svakom osnovu. Kupim CD pa smem da ga slušam samo u svojvoj sobi? Budalaština.

Sto vam je fora...

pre 12 godina

Ljudi, hajde vise prefesionalizujte tu drzavnu upravu i ukinite razne agencije, udruzenja itd. dosadni ste vise sa raznim malverzacijama i neopravdanim nametima. Kao mi ne znamo, kako se usvajaju zakoni, administrativne uredbe i zasto...Ukratko, provaljeni ste skroz - naucili smo malo bolje da racunamo, a znamo i kako to ide u drugim zemljama, pa ne prolazi sve jednako lako kao pre!

Amos

pre 12 godina

Zasto bi pevac dao muziku za dzabe frizeru? Pa iz istog razloga zbog kog tu muziku za dzabe daje bilo kom ko kupi njegovu muziku.
Taj frizer je vec KUPIO muziku, platio je koliko je pevac trazi i dobio je na CDu.
Sad pored toga sto je KUPIO muziku, mora jos i da je iznajmljuje do kraja svog veka!?

Po toj logici i cobani koji cuvaju ovce na planini morali bi da placaju muzicki dinar, jer slusaju muziku dok obavljaju svoju delatnost!
Sta nekom obucaru znaci muzika koju slusa dok popravlja otpale potpetice? Znaci da ima neku korist od nje? Dolazice mu vise musterija?

To je samo jos jedna otvorena pljacka privrede i svih onih koji se trude nesto da stvore svojim radom, a u koristi onih drugih - koji stvaraju svojim NERADOM i otimaju od drugih.
A koji su to drugi - pa dovoljno je videti KO POSEDUJE SOKOJ i slicne kuce i bice sve jasno, kao i zasto imaju toliku zastitu ove drzave, vlade i premijera cvetkovica. Mogao bi i B92 da to malo istrazi, nije tesko. Pitam se zasto do sad niste.

Nije slucajno sto se Dinkic javio tek sad kad je distanciran od Cvetkovica i DSa. Ne bi on to ni pominjao bez da je siguran da im moze uzrokovati direktnu stetu.

Jo

pre 12 godina

Bože da li je ovaj čovek normalan kad može da odvali ovakvu izjavu.Pa frizer će šišati i bez raznih podriguša sa silikonskim .... sa zvučnika jer ja ne idem na šišanje da bi slušao podriguše i opančare.Dotični o tržištu zna koliko i moja pokojna baba jer da ovde postoji tržište on bi naplaćivao po fakturi za svoju uslugu a ne ovako paušalno kako vam je ta ista država kojoj držiš pridike dozvolila.Sem toga neka bilo koja od tih silikonskih koja porez plaća na bauštele a ovde su siromasi bez leba dodje sama da naplati ako smatra da je oštećena.Ali se onda pojavi drugi problem a to je da svaki " estradni umetnik " nema leba a vozi auto od 100 soma evra.Bolje da država malo u to zaroni nego da vija frizere

dare

pre 12 godina

UDS. Pa kad kažete da muzika ima vlasnika, zašto vi naplaćujete naknadu i grebete se o tuđ rad? Zašto kada ste tako pametni ne patentirate neko tehnološko čudo i postanete milioneri?Ja kupio plejer i plaćam struju i umesto da slušam muziku, sada još samo da platim OFPI i TAKSU ZA NOSAČE ZVUKA pa da uživam

frizer

pre 12 godina

evo sve trcim da im platim, neki dan sam ih izjurio metlom iz radnje, doneli neki ugovor o slusanju muzike, jos malo ce i po kucama da idu...placamo i rts-u preplatu da bi po drugi put gledali onu seosku seriju oo babi koja se ceslja, ovo je bruka i sramota...

Marti Misterija

pre 12 godina

Kada ja, kao ugostitelj, budem narucuo od tog kompozitora, aranzera, tekstopisca i slicnih neku pesmu onda mogu da mi je naplate, kao sto i ja placam hleb, mleko i sl. sto mi treba i sto koristim. A njihova pesma mi ne treba ni zasta tako da za to ne placam, niti cu ikada placati.

big o

pre 12 godina

A placaju li ti kompozitori, tekstopisci i dr. koje vi kao predstavljate autorska prava onome ko je izmislio, notni zapis, instrumete, struju, CD i sve ono sto im omogucava da plasiraju muziku, ili vi prava na koriscenje slova i cifara koje koristite za naplatu haraca? Ili u tom slucaju ne postoje autorska prava? Da je bilo takvih organizacija u proslosti jos bi covecanstvo bilo na nivou prvobitne ljudske zajednice.

Vuk

pre 12 godina

"zašto bi jedan pevač ili diskograf ili kompozitor dao nekom frizeru da besplatno koristi muziku, kada će taj isti frizer njima naplatiti frizuru". UDS

Zato sto je frizer platio muziku,zajedno sa autorskim pravima,sa nosaca zvuka na kome se nalazi muzika. Ili ako pusta sa radio prijemnika,radio stanica je vec platila autorska prava!

Frizer,muziku ne koristi kao alat ili materijal za frizuru.
Ko je ovo izjavio,gore navedeno,treba da se javi doktoru...

Ovde imamo slucaj,prava na prava,na prava...itd. itd.
Podseca me na neki dug,a onda kamata na dug,kamata na kamatu itd.


Tipicno pljackanje gradjana,nista drugo!

dare

pre 12 godina

!!! U redu !!! Ali kada bi pare išle autorima ili kompozitorima!Ti koji naplaćuju muzički dinar u Srbiji neka pokažu kome te pare prosleđuju!Majklu Džeksonu, Tomi Zdravkoviću, Mocartu???I kako to da oni određuju visinu te naknade kada nisu učestvovali u stvaranju te umetnosti tj muzike?!?Hoćete li mi reći da neko sa kupljenom diplomom u Srbiji može da odredi cenu jednog Ludviga van Betovena!?! %#&@!!!

Novosadjanin

pre 12 godina

>> ... Pravo je svakog korisnika muzike kome je naknada za njeno korišćenje skupa da tuđu svojinu ne koristi", zaključuje se u saopštenju. ...

genije

pre 12 godina

"zašto bi jedan pevač ili diskograf ili kompozitor dao nekom frizeru da besplatno koristi muziku, kada će taj isti frizer njima naplatiti frizuru".
Pa zato dragi moj sto je ta pesma vec placena kada je kupljen cd ,a zatim kada ga radio stanica emitovala tu pesmu isto platila ,pa koliko puta treba da se plati ta pesma .To bi isto bilo kada bi te frizer osisao a ti to sisanje platis 3-4 puta u roku od pola sata.Nego vi meni lepo dajte spisak zaposlenih u sokoju i ostalim grebatorskim firmama pa da vidimo koliko tu ima raznih familijarnih faca , koji esu se zaposlili na kontu poznanstva !

z

pre 12 godina

Hocete da poredite muziku sa proizvodom?
Ok, evo ovako:
Kupio sam cd sa muzikom i nije mi se svideo. Da li dobijam refundaciju, kao sa ostalom robom kad nisam zadovoljan?
Kazete da frizer naplacuje ako pusta radio? Pa zar niste naplatili vec radio stanicama pustanje te iste muzike? Znaci vi hocete isti proizvod da naplatite vise puta! Hajde da vidim da neko kupi auto i onda da mora da ga plati vise puta. Recimo da ja slusam radio dok programiram nesto, dakle radim samostalno kao programer slobodnjak u svojoj kuci. Treba li da platim vama zbog muzike koju slusam dok programiram? I ja cu zaraditi od tog programa nesto.
Muzicka industrija prodaje svoj proizvod ali zeli da ga naplacuje vise puta, koliko god je moguce. To im omogucavaju trenutni zastareli zakoni koji su intelektualno u 19 veku. Da li je to pravedno? Da li onda iko treba da oseca krivicu zbog piraterije?

Gljiva Ludara

pre 12 godina

Kakva je ovo glupost i otimačina od onih koji rade. Kao kad bi svi koji nose cipele plaćali dizajneru modela, ili koji voze kola proizvođaču, ili ko koristi kompjuter svaki mesec plaćao naknadu za program... ovo je LOPOVLUK. Koliko novca ide pevačima, a koliko trpa u svoj džep i Dražava i SOKOJ i ko zna ko sve ne...

zoran

pre 12 godina

dobro su rekli, meni je skupa i necu da je slusam na mom televizoru, ko pusta muziku neka placa, ja gledam tv i ako neko pusta muziku treba da ima odobrenje za to. zasto da placam muzicki dinar. ko koristi u komefcijalne svrhe neka plati

Grxy

pre 12 godina

Jos kada bi te pare stvarno isle u ruke muzicara...

A sta je sa stranom muzikom,ja npr. slusam country muziku iz USA i vi meni naplatite kome ce ondaK da ide kinta,swe se bojim da ce posaljete Garth Brooks-u ili Alenu dzeksonu pare.
! ! ! LOPOVI ! ! !

Ma kako da jok?

pre 12 godina

A kome ce da idu pare ako je taj frizer ili garazista ili..... neki ljubitelj Sopena, Bramsa, Mocarta, Baha pa na kraju krajeva, neke tamo Edith Piaf ili cak mnogim inostranim pevacima Cisto sumnjam da im se salje neki dinar!! Ajde, covece ne primoravaj me da pocnam da upotrebljavam nas bogati opisni maternji jezik!!!!

muzičar

pre 12 godina

Možda se ljudi ne bi ni bunili za tolike namete da one stvarno idu onima kojima su namenjeni. Sve dok većinu tog novca uzimaju uzurpatori SOKOJ-a i drugih organizacija narod ima pravo i obavezu da se protivi tom lopovluku.

Toma

pre 12 godina

Kako cinicno opravdanje ovakvih likova iz privilegovanih i trutovskih organizacija!Pa sve se moze gledati i ovako.Neka hiljade bezveznih autora onda"svoje vlasnistvo"drze kod svoje kuce,a ne pomocu veza i vezica da ga prodaju.Da li vi placate nesto izumitelju radia,bez kojeg "svoje vlasnistvo"ne bi ni prodali?

Vuk

pre 12 godina

"zašto bi jedan pevač ili diskograf ili kompozitor dao nekom frizeru da besplatno koristi muziku, kada će taj isti frizer njima naplatiti frizuru". UDS

Zato sto je frizer platio muziku,zajedno sa autorskim pravima,sa nosaca zvuka na kome se nalazi muzika. Ili ako pusta sa radio prijemnika,radio stanica je vec platila autorska prava!

Frizer,muziku ne koristi kao alat ili materijal za frizuru.
Ko je ovo izjavio,gore navedeno,treba da se javi doktoru...

Ovde imamo slucaj,prava na prava,na prava...itd. itd.
Podseca me na neki dug,a onda kamata na dug,kamata na kamatu itd.


Tipicno pljackanje gradjana,nista drugo!

Grxy

pre 12 godina

Jos kada bi te pare stvarno isle u ruke muzicara...

A sta je sa stranom muzikom,ja npr. slusam country muziku iz USA i vi meni naplatite kome ce ondaK da ide kinta,swe se bojim da ce posaljete Garth Brooks-u ili Alenu dzeksonu pare.
! ! ! LOPOVI ! ! !

Toma

pre 12 godina

Kako cinicno opravdanje ovakvih likova iz privilegovanih i trutovskih organizacija!Pa sve se moze gledati i ovako.Neka hiljade bezveznih autora onda"svoje vlasnistvo"drze kod svoje kuce,a ne pomocu veza i vezica da ga prodaju.Da li vi placate nesto izumitelju radia,bez kojeg "svoje vlasnistvo"ne bi ni prodali?

muzičar

pre 12 godina

Možda se ljudi ne bi ni bunili za tolike namete da one stvarno idu onima kojima su namenjeni. Sve dok većinu tog novca uzimaju uzurpatori SOKOJ-a i drugih organizacija narod ima pravo i obavezu da se protivi tom lopovluku.

z

pre 12 godina

Hocete da poredite muziku sa proizvodom?
Ok, evo ovako:
Kupio sam cd sa muzikom i nije mi se svideo. Da li dobijam refundaciju, kao sa ostalom robom kad nisam zadovoljan?
Kazete da frizer naplacuje ako pusta radio? Pa zar niste naplatili vec radio stanicama pustanje te iste muzike? Znaci vi hocete isti proizvod da naplatite vise puta! Hajde da vidim da neko kupi auto i onda da mora da ga plati vise puta. Recimo da ja slusam radio dok programiram nesto, dakle radim samostalno kao programer slobodnjak u svojoj kuci. Treba li da platim vama zbog muzike koju slusam dok programiram? I ja cu zaraditi od tog programa nesto.
Muzicka industrija prodaje svoj proizvod ali zeli da ga naplacuje vise puta, koliko god je moguce. To im omogucavaju trenutni zastareli zakoni koji su intelektualno u 19 veku. Da li je to pravedno? Da li onda iko treba da oseca krivicu zbog piraterije?

Radomir

pre 12 godina

1.Ko je u vlasnickoj i rukovodecoj strukturi SOKOJa i OFPSa ? 2.Kome i koliko ide novca,a koliki su navodni troskovi ovih fantomskih organizacija ? Tu ima posla za policiju, ili Brankicu.

genije

pre 12 godina

"zašto bi jedan pevač ili diskograf ili kompozitor dao nekom frizeru da besplatno koristi muziku, kada će taj isti frizer njima naplatiti frizuru".
Pa zato dragi moj sto je ta pesma vec placena kada je kupljen cd ,a zatim kada ga radio stanica emitovala tu pesmu isto platila ,pa koliko puta treba da se plati ta pesma .To bi isto bilo kada bi te frizer osisao a ti to sisanje platis 3-4 puta u roku od pola sata.Nego vi meni lepo dajte spisak zaposlenih u sokoju i ostalim grebatorskim firmama pa da vidimo koliko tu ima raznih familijarnih faca , koji esu se zaposlili na kontu poznanstva !

Ma kako da jok?

pre 12 godina

A kome ce da idu pare ako je taj frizer ili garazista ili..... neki ljubitelj Sopena, Bramsa, Mocarta, Baha pa na kraju krajeva, neke tamo Edith Piaf ili cak mnogim inostranim pevacima Cisto sumnjam da im se salje neki dinar!! Ajde, covece ne primoravaj me da pocnam da upotrebljavam nas bogati opisni maternji jezik!!!!

dare

pre 12 godina

!!! U redu !!! Ali kada bi pare išle autorima ili kompozitorima!Ti koji naplaćuju muzički dinar u Srbiji neka pokažu kome te pare prosleđuju!Majklu Džeksonu, Tomi Zdravkoviću, Mocartu???I kako to da oni određuju visinu te naknade kada nisu učestvovali u stvaranju te umetnosti tj muzike?!?Hoćete li mi reći da neko sa kupljenom diplomom u Srbiji može da odredi cenu jednog Ludviga van Betovena!?! %#&@!!!

big o

pre 12 godina

A placaju li ti kompozitori, tekstopisci i dr. koje vi kao predstavljate autorska prava onome ko je izmislio, notni zapis, instrumete, struju, CD i sve ono sto im omogucava da plasiraju muziku, ili vi prava na koriscenje slova i cifara koje koristite za naplatu haraca? Ili u tom slucaju ne postoje autorska prava? Da je bilo takvih organizacija u proslosti jos bi covecanstvo bilo na nivou prvobitne ljudske zajednice.

Gljiva Ludara

pre 12 godina

Kakva je ovo glupost i otimačina od onih koji rade. Kao kad bi svi koji nose cipele plaćali dizajneru modela, ili koji voze kola proizvođaču, ili ko koristi kompjuter svaki mesec plaćao naknadu za program... ovo je LOPOVLUK. Koliko novca ide pevačima, a koliko trpa u svoj džep i Dražava i SOKOJ i ko zna ko sve ne...

Nixxi

pre 12 godina

Muzikanti bi trebalo da se odluče da li će novac uzimati putem "muzičkog dinara", putem prodaje nosača zvuka ili na neki treći način. Glupo je naplaćivati po svakom osnovu. Kupim CD pa smem da ga slušam samo u svojvoj sobi? Budalaština.

Marti Misterija

pre 12 godina

Kada ja, kao ugostitelj, budem narucuo od tog kompozitora, aranzera, tekstopisca i slicnih neku pesmu onda mogu da mi je naplate, kao sto i ja placam hleb, mleko i sl. sto mi treba i sto koristim. A njihova pesma mi ne treba ni zasta tako da za to ne placam, niti cu ikada placati.

preduzetnik

pre 12 godina

ja plaćam za limarsku radnju 11000 din sokoju i 10000 ofps godišnje.cak sam se i sudio sa njima i izgubio na sudu na kraju platio sve troškove sudjenja.to je bagra prevarantska koja je organizovana imaju svoje špijune koji dojavljuju ko sluša muziku u radnjama koji rade na procenat takodje i podplaćene sudije i advokate.u trgovinskom sudu se njihove tužbe za neplatiše presudjuju u rekordnom roku.odrali su se o para.

dare

pre 12 godina

UDS. Pa kad kažete da muzika ima vlasnika, zašto vi naplaćujete naknadu i grebete se o tuđ rad? Zašto kada ste tako pametni ne patentirate neko tehnološko čudo i postanete milioneri?Ja kupio plejer i plaćam struju i umesto da slušam muziku, sada još samo da platim OFPI i TAKSU ZA NOSAČE ZVUKA pa da uživam

Sin Dragan

pre 12 godina

A kad ce muzikanti poceti da placaju porez na prihode od tezgarenja po zemlji i gastarbajterskim destinacijama. jedno gostovanje u Srbiji placa se i do 5000€ i to kes na ruke bez poreza. Cifra van Srbije je do 5x veca. Isto je isplata na crno na ruke. Sta autori imaju od tih honorara??? Dara Bubamara kupila novi auto. Samo 75.000€. Cccc.

cirkusanti

pre 12 godina

"Kako kažu, muzika je nečije vlasništvo i nije besplatna"
Pa ti muziku cuvaj kuci,nemojte nas smarati sa vasim intimnim problemima vulgarne sadrzine ili jos strasnije bez iste.
Primer
"39,2"
"kad sam prvi put bila kod doktora"
"brushalter"
"sexy bizmismen"
"gacice" i sl.
Sad ja snimim jednu pesmu koju nazovem "testisi" i ona postane mega hit,citav zivot onda nemoram nista da radim?!
Zamislite gradjevinca,napravi zgradu i on dolazi svakog meseca da naplati od kupca zato sto je on zavrnuo taj sraf,pod obrazlozenjem,"ja sam ga zavrnuo,autorska prava" bez konacne cene.

Pa Dragan Lakovic je umro u vozu kao beskucnik,jer Bregovic i ostali lopovi muzikanti nisu platili autorska prava,a danas ih isti traze da ih naplate.
Hoce li se javno izvinuti?
Kako ste krenuli sad kad neko ulicom peva pridjete mu i kazete "plati!".
Vama ako se nesvidja ovde,put pod noge.
Vas u inostrantvu jedva cekaju,da ljudi cuju sopstvenu muziku i textove kao i izvodjenja na stranom jeziku

frizer

pre 12 godina

evo sve trcim da im platim, neki dan sam ih izjurio metlom iz radnje, doneli neki ugovor o slusanju muzike, jos malo ce i po kucama da idu...placamo i rts-u preplatu da bi po drugi put gledali onu seosku seriju oo babi koja se ceslja, ovo je bruka i sramota...

Samo jedno slovo

pre 12 godina

Pre svega, treba precizirati pojmove. Ne treba da se kaže "muzički dinar", nego "muzački dinar". Nakon toga i ostatak priče biće jasniji.

milos

pre 12 godina

treba pogledati prosek plata u OFPS-u i Sokoju.
Ofps naplacuje retroaktivno uvoznicima medija, usb ,hdd za 2009 , 2010 godinu
sa nadoknadom koji su sami odredili, taksa je veca od bilo koje zemlje u okruzenju....
drzava cuti , a Mitrovic, Catovic .....uzimaju......
sramota,zaista Insajder treba da spremi prilog o ovome

Марко

pre 12 godina

"Muzika pripada njenim stvaraocima, a ne Vladi, Komisiji niti Državi i jedino oni koji su muziku stvorili mogu naplaćivati njeno korišćenje i određivati za to cenu" — Одлично, а зашто ми онда натурате намете на рачунар, фрижидер и дискове које не користим за музику?

Nenad

pre 12 godina

Jedan sam od boljih poznavalaca autorskih prava (ovu groznu recenicu kojom se hvalim pisem samo radi toga da naglasim da znam o cemu pisem) i jasno porucujem sokoj-u da laze, da obmanjuje javnost i da to nema veze sa autorskim pravima. A za neku podrobniju argumentaciju bi se morala napraviti debata i sve bi bilo jasno, jer ovde jednostavno nema prostora za tako nesto.

Mikser

pre 12 godina

Gospodin Aleksandar Jovanović, poznatiji kao sir Oliver se "proslavio" učešćem u raznim "vip" rijaliti programima.... Da li je potreban komentar na njegove izjave izvedene u stilu ružičastih farmera?

zoran

pre 12 godina

dobro su rekli, meni je skupa i necu da je slusam na mom televizoru, ko pusta muziku neka placa, ja gledam tv i ako neko pusta muziku treba da ima odobrenje za to. zasto da placam muzicki dinar. ko koristi u komefcijalne svrhe neka plati

Amos

pre 12 godina

Zasto bi pevac dao muziku za dzabe frizeru? Pa iz istog razloga zbog kog tu muziku za dzabe daje bilo kom ko kupi njegovu muziku.
Taj frizer je vec KUPIO muziku, platio je koliko je pevac trazi i dobio je na CDu.
Sad pored toga sto je KUPIO muziku, mora jos i da je iznajmljuje do kraja svog veka!?

Po toj logici i cobani koji cuvaju ovce na planini morali bi da placaju muzicki dinar, jer slusaju muziku dok obavljaju svoju delatnost!
Sta nekom obucaru znaci muzika koju slusa dok popravlja otpale potpetice? Znaci da ima neku korist od nje? Dolazice mu vise musterija?

To je samo jos jedna otvorena pljacka privrede i svih onih koji se trude nesto da stvore svojim radom, a u koristi onih drugih - koji stvaraju svojim NERADOM i otimaju od drugih.
A koji su to drugi - pa dovoljno je videti KO POSEDUJE SOKOJ i slicne kuce i bice sve jasno, kao i zasto imaju toliku zastitu ove drzave, vlade i premijera cvetkovica. Mogao bi i B92 da to malo istrazi, nije tesko. Pitam se zasto do sad niste.

Nije slucajno sto se Dinkic javio tek sad kad je distanciran od Cvetkovica i DSa. Ne bi on to ni pominjao bez da je siguran da im moze uzrokovati direktnu stetu.

iskustvo uci

pre 12 godina

Ovde nije problem placanju vlasniku muzike. OVDE JE PROBLEM STO TE PARE NE STIGNU DO VLASNIKA MUZIKE!!! Znamo vas odavno. Ako toliko brinete za vlasnike muzike dajte nam njihove racune pa cemo im direktno placati. To je postenije i placacemo one koje slusamo i cenimo. Necu moj dinar da ide Dinkicu, nekom Sabanu i sl.

M.R.

pre 12 godina

Dobro je sto je neko ovoj lopovskoj bratiji odlucio da stane na put. Nadam se da je ovo samo pocetak, i da cete jednog dana biti tamo gde i treba da budete - u zatvoru.

Jo

pre 12 godina

Bože da li je ovaj čovek normalan kad može da odvali ovakvu izjavu.Pa frizer će šišati i bez raznih podriguša sa silikonskim .... sa zvučnika jer ja ne idem na šišanje da bi slušao podriguše i opančare.Dotični o tržištu zna koliko i moja pokojna baba jer da ovde postoji tržište on bi naplaćivao po fakturi za svoju uslugu a ne ovako paušalno kako vam je ta ista država kojoj držiš pridike dozvolila.Sem toga neka bilo koja od tih silikonskih koja porez plaća na bauštele a ovde su siromasi bez leba dodje sama da naplati ako smatra da je oštećena.Ali se onda pojavi drugi problem a to je da svaki " estradni umetnik " nema leba a vozi auto od 100 soma evra.Bolje da država malo u to zaroni nego da vija frizere

nik

pre 12 godina

ljudi, ovima se vise isplati da prodaju muziku nego da se bave bilo cim pa cak i prodajom magle (ni magle nema svaki dan), za 22000 muzickih dinara mogu da jedem leba DVE GODINE, uh ko izmisli muziku

AJDE INSAJDER, ISTRAZI MALO PUT NOVCA (dal su LCD Soundsystem, New Young Pony Club, !!!, LoneLady,itd. DOBILI I JEDAN DINAR OD OVIH 22000)

FRIZER

pre 12 godina

Kad odem na koncert muzicari mi naplate kartu isto i frizer kad odem kod njega.
E sad zamislite kad bi pevaci placali frizerima to sto su izasli sa nekom frizurom (kakvom god) na binu da bi zaradeli pare.

Sto vam je fora...

pre 12 godina

Ljudi, hajde vise prefesionalizujte tu drzavnu upravu i ukinite razne agencije, udruzenja itd. dosadni ste vise sa raznim malverzacijama i neopravdanim nametima. Kao mi ne znamo, kako se usvajaju zakoni, administrativne uredbe i zasto...Ukratko, provaljeni ste skroz - naucili smo malo bolje da racunamo, a znamo i kako to ide u drugim zemljama, pa ne prolazi sve jednako lako kao pre!

marko

pre 12 godina

Mozda bi trebalo da se gradjani organizuju i da bojkotuju izvodjace koji hoce da naplacaju savaki moguci vid reprodukcije muzike. A svakako bi trebalo da se izvodjaci i komponzitori organizuju i podele u dve grupe open source i windows grupaciju pa da vidimo ko ce da pobedi.....

Pingvin

pre 12 godina

Sto ne uvede neko i taksu na slova, pa da naplate sve sto se pise a ne samo reklame, a mogu i da naplate neki procenat na sve sto moze da se koristi za pisanje. I tu azbuku je neki Karadzic osmislio. Recmo moze i na struju, pa da dele na jednosmernu i naizmenicnu taksu. I to je neko osmislio. Ma neka rade sta hoce, sto se mene tice i tako ne zivim u Srbistanu, ali nadam se da ce nekada neko ovom narodu odgovarati za sve sto mu zadnjih par desetina godina priredjuju i crveni i crni i plavi i zuti!!!

smile

pre 12 godina

Aleksandre Jovanovicu, pocnimo iz pocetka: koliko ostvarujete prihoda, koliko NAS VI kostate i koliko preostaje autorima? Sve ostalo nije neresivo.

Sveznalica

pre 12 godina

Kakav crni muzicki dinar...prevedi PLJACKA naroda,pa gospoda sa estrade pevaci,glumci itd su puni para,imaju jaja napravljena od zlata i zive u blagostanju dok obican narod grca u dugovima,eto sta smislja nasa vlast a i ostatak sveta,juce je srusen MEGAUPLOAD...pocela je kontrola.

nes

pre 12 godina

ovi nisu svesni da ce jednom odgovarati za ovu BEZOBZIRNU PLJACKU I REKETIRANJE POSTENIH LJUDI

Samo treba izracunati izracunati koliko para je prikupljeno i koliko je stiglo na adresu autora, imamo li mi FINANSIJSKU POLICIJU

omldzok

pre 12 godina

ZATO JA U MOJOJ RADNJI SAM SVIRAM I PEVAM. MUŠTERIJE ME MALO ČUDNO GLEDAJU ALI IPAK ŠTEDIM NA MUZIČKOM DINARU.... KRIZA JE....

zanatlija

pre 12 godina

juce,setam gradom i iz kafica se cuje muzika morao sam da zapusim usi da ne bih cuo muziku i tako morao da platim muzicki dinar, znate ja sam zanatlija ha ha ha

Dajte vina hoću lom

pre 12 godina

"Muzika ima vlasnika, nije besplatna"
Tačno tako, i treba da zarade od svog rada, kao i svako. Sva sreća što su svi, iz baš te fele, najažurniji i po pitanju obaveza. Jer, poznato je da niko od njih nije uredniji platiša poreza i doprinosa, i to u realnom iznosu. Za albume, pesme, koncerte, aranžmane, tekstove,...
Ali dobro, zato što su revnosni u poreskoj upravi, a i većina je oličenje visokog morala, humanosti i svih znanih vrlina, pojedini teška srca primaju i (istina, sramno niske) nacionalne penzije.
U Srbiji, kao i uvek, sve na svom mestu.

Novosadjanin

pre 12 godina

>> ... Pravo je svakog korisnika muzike kome je naknada za njeno korišćenje skupa da tuđu svojinu ne koristi", zaključuje se u saopštenju. ...

Miki

pre 12 godina

Nece vlast ukinuti muzicki harac zato sto se mi bunimo protiv te budalastine..koja dere kozu nama privatnicima..Ukinuce tu glupost i pohapsiti te hostaplere..samo pod uslovom da im se preti da cemo na izborima glasati za neku njima suprotstavljenu politicku opciju!Vole vlast i privilegije koje one nose sa sobom!I samo tako ce da se oni odreknu ovih legalizovanih mafijasa!A to je lepo video Mladjan Dinkic..i poveo hajku protiv istih..bez obzira sto je i sam `muzicar` i verovatno je i imao neku vajdicu od ovih mafijasa OFPS-a i SOKOJ-a!Dakle mora da zaglave Sremsku Mitrovicu..ali i sudije Privrednih sudova..Pa ne ide to odvojeno..jer jedan te tuzi..ali drugi donosi pravosnaznu presudu..ne zaboravite to!Dzaba tuzba,bez sudija!

samo pitam....

pre 12 godina

Ako je radio stanica platila autorska prava i emituje muziku javno, zašto bih ja koji je slušam, napominjem: ne emitujem, nego samo slušam, na bilo kom mestu, plaćao autorska prava??? Neka mi neko to objasni....

Novosadjanin

pre 12 godina

>> ... Pravo je svakog korisnika muzike kome je naknada za njeno korišćenje skupa da tuđu svojinu ne koristi", zaključuje se u saopštenju. ...

Vuk

pre 12 godina

"zašto bi jedan pevač ili diskograf ili kompozitor dao nekom frizeru da besplatno koristi muziku, kada će taj isti frizer njima naplatiti frizuru". UDS

Zato sto je frizer platio muziku,zajedno sa autorskim pravima,sa nosaca zvuka na kome se nalazi muzika. Ili ako pusta sa radio prijemnika,radio stanica je vec platila autorska prava!

Frizer,muziku ne koristi kao alat ili materijal za frizuru.
Ko je ovo izjavio,gore navedeno,treba da se javi doktoru...

Ovde imamo slucaj,prava na prava,na prava...itd. itd.
Podseca me na neki dug,a onda kamata na dug,kamata na kamatu itd.


Tipicno pljackanje gradjana,nista drugo!

zoran

pre 12 godina

dobro su rekli, meni je skupa i necu da je slusam na mom televizoru, ko pusta muziku neka placa, ja gledam tv i ako neko pusta muziku treba da ima odobrenje za to. zasto da placam muzicki dinar. ko koristi u komefcijalne svrhe neka plati

muzičar

pre 12 godina

Možda se ljudi ne bi ni bunili za tolike namete da one stvarno idu onima kojima su namenjeni. Sve dok većinu tog novca uzimaju uzurpatori SOKOJ-a i drugih organizacija narod ima pravo i obavezu da se protivi tom lopovluku.

Toma

pre 12 godina

Kako cinicno opravdanje ovakvih likova iz privilegovanih i trutovskih organizacija!Pa sve se moze gledati i ovako.Neka hiljade bezveznih autora onda"svoje vlasnistvo"drze kod svoje kuce,a ne pomocu veza i vezica da ga prodaju.Da li vi placate nesto izumitelju radia,bez kojeg "svoje vlasnistvo"ne bi ni prodali?

Nixxi

pre 12 godina

Muzikanti bi trebalo da se odluče da li će novac uzimati putem "muzičkog dinara", putem prodaje nosača zvuka ili na neki treći način. Glupo je naplaćivati po svakom osnovu. Kupim CD pa smem da ga slušam samo u svojvoj sobi? Budalaština.

big o

pre 12 godina

A placaju li ti kompozitori, tekstopisci i dr. koje vi kao predstavljate autorska prava onome ko je izmislio, notni zapis, instrumete, struju, CD i sve ono sto im omogucava da plasiraju muziku, ili vi prava na koriscenje slova i cifara koje koristite za naplatu haraca? Ili u tom slucaju ne postoje autorska prava? Da je bilo takvih organizacija u proslosti jos bi covecanstvo bilo na nivou prvobitne ljudske zajednice.

Grxy

pre 12 godina

Jos kada bi te pare stvarno isle u ruke muzicara...

A sta je sa stranom muzikom,ja npr. slusam country muziku iz USA i vi meni naplatite kome ce ondaK da ide kinta,swe se bojim da ce posaljete Garth Brooks-u ili Alenu dzeksonu pare.
! ! ! LOPOVI ! ! !

Gljiva Ludara

pre 12 godina

Kakva je ovo glupost i otimačina od onih koji rade. Kao kad bi svi koji nose cipele plaćali dizajneru modela, ili koji voze kola proizvođaču, ili ko koristi kompjuter svaki mesec plaćao naknadu za program... ovo je LOPOVLUK. Koliko novca ide pevačima, a koliko trpa u svoj džep i Dražava i SOKOJ i ko zna ko sve ne...

z

pre 12 godina

Hocete da poredite muziku sa proizvodom?
Ok, evo ovako:
Kupio sam cd sa muzikom i nije mi se svideo. Da li dobijam refundaciju, kao sa ostalom robom kad nisam zadovoljan?
Kazete da frizer naplacuje ako pusta radio? Pa zar niste naplatili vec radio stanicama pustanje te iste muzike? Znaci vi hocete isti proizvod da naplatite vise puta! Hajde da vidim da neko kupi auto i onda da mora da ga plati vise puta. Recimo da ja slusam radio dok programiram nesto, dakle radim samostalno kao programer slobodnjak u svojoj kuci. Treba li da platim vama zbog muzike koju slusam dok programiram? I ja cu zaraditi od tog programa nesto.
Muzicka industrija prodaje svoj proizvod ali zeli da ga naplacuje vise puta, koliko god je moguce. To im omogucavaju trenutni zastareli zakoni koji su intelektualno u 19 veku. Da li je to pravedno? Da li onda iko treba da oseca krivicu zbog piraterije?

Ma kako da jok?

pre 12 godina

A kome ce da idu pare ako je taj frizer ili garazista ili..... neki ljubitelj Sopena, Bramsa, Mocarta, Baha pa na kraju krajeva, neke tamo Edith Piaf ili cak mnogim inostranim pevacima Cisto sumnjam da im se salje neki dinar!! Ajde, covece ne primoravaj me da pocnam da upotrebljavam nas bogati opisni maternji jezik!!!!

genije

pre 12 godina

"zašto bi jedan pevač ili diskograf ili kompozitor dao nekom frizeru da besplatno koristi muziku, kada će taj isti frizer njima naplatiti frizuru".
Pa zato dragi moj sto je ta pesma vec placena kada je kupljen cd ,a zatim kada ga radio stanica emitovala tu pesmu isto platila ,pa koliko puta treba da se plati ta pesma .To bi isto bilo kada bi te frizer osisao a ti to sisanje platis 3-4 puta u roku od pola sata.Nego vi meni lepo dajte spisak zaposlenih u sokoju i ostalim grebatorskim firmama pa da vidimo koliko tu ima raznih familijarnih faca , koji esu se zaposlili na kontu poznanstva !

dare

pre 12 godina

!!! U redu !!! Ali kada bi pare išle autorima ili kompozitorima!Ti koji naplaćuju muzički dinar u Srbiji neka pokažu kome te pare prosleđuju!Majklu Džeksonu, Tomi Zdravkoviću, Mocartu???I kako to da oni određuju visinu te naknade kada nisu učestvovali u stvaranju te umetnosti tj muzike?!?Hoćete li mi reći da neko sa kupljenom diplomom u Srbiji može da odredi cenu jednog Ludviga van Betovena!?! %#&@!!!

Marti Misterija

pre 12 godina

Kada ja, kao ugostitelj, budem narucuo od tog kompozitora, aranzera, tekstopisca i slicnih neku pesmu onda mogu da mi je naplate, kao sto i ja placam hleb, mleko i sl. sto mi treba i sto koristim. A njihova pesma mi ne treba ni zasta tako da za to ne placam, niti cu ikada placati.

dare

pre 12 godina

UDS. Pa kad kažete da muzika ima vlasnika, zašto vi naplaćujete naknadu i grebete se o tuđ rad? Zašto kada ste tako pametni ne patentirate neko tehnološko čudo i postanete milioneri?Ja kupio plejer i plaćam struju i umesto da slušam muziku, sada još samo da platim OFPI i TAKSU ZA NOSAČE ZVUKA pa da uživam

Jo

pre 12 godina

Bože da li je ovaj čovek normalan kad može da odvali ovakvu izjavu.Pa frizer će šišati i bez raznih podriguša sa silikonskim .... sa zvučnika jer ja ne idem na šišanje da bi slušao podriguše i opančare.Dotični o tržištu zna koliko i moja pokojna baba jer da ovde postoji tržište on bi naplaćivao po fakturi za svoju uslugu a ne ovako paušalno kako vam je ta ista država kojoj držiš pridike dozvolila.Sem toga neka bilo koja od tih silikonskih koja porez plaća na bauštele a ovde su siromasi bez leba dodje sama da naplati ako smatra da je oštećena.Ali se onda pojavi drugi problem a to je da svaki " estradni umetnik " nema leba a vozi auto od 100 soma evra.Bolje da država malo u to zaroni nego da vija frizere

Radomir

pre 12 godina

1.Ko je u vlasnickoj i rukovodecoj strukturi SOKOJa i OFPSa ? 2.Kome i koliko ide novca,a koliki su navodni troskovi ovih fantomskih organizacija ? Tu ima posla za policiju, ili Brankicu.

Sveznalica

pre 12 godina

Kakav crni muzicki dinar...prevedi PLJACKA naroda,pa gospoda sa estrade pevaci,glumci itd su puni para,imaju jaja napravljena od zlata i zive u blagostanju dok obican narod grca u dugovima,eto sta smislja nasa vlast a i ostatak sveta,juce je srusen MEGAUPLOAD...pocela je kontrola.

frizer

pre 12 godina

evo sve trcim da im platim, neki dan sam ih izjurio metlom iz radnje, doneli neki ugovor o slusanju muzike, jos malo ce i po kucama da idu...placamo i rts-u preplatu da bi po drugi put gledali onu seosku seriju oo babi koja se ceslja, ovo je bruka i sramota...

Amos

pre 12 godina

Zasto bi pevac dao muziku za dzabe frizeru? Pa iz istog razloga zbog kog tu muziku za dzabe daje bilo kom ko kupi njegovu muziku.
Taj frizer je vec KUPIO muziku, platio je koliko je pevac trazi i dobio je na CDu.
Sad pored toga sto je KUPIO muziku, mora jos i da je iznajmljuje do kraja svog veka!?

Po toj logici i cobani koji cuvaju ovce na planini morali bi da placaju muzicki dinar, jer slusaju muziku dok obavljaju svoju delatnost!
Sta nekom obucaru znaci muzika koju slusa dok popravlja otpale potpetice? Znaci da ima neku korist od nje? Dolazice mu vise musterija?

To je samo jos jedna otvorena pljacka privrede i svih onih koji se trude nesto da stvore svojim radom, a u koristi onih drugih - koji stvaraju svojim NERADOM i otimaju od drugih.
A koji su to drugi - pa dovoljno je videti KO POSEDUJE SOKOJ i slicne kuce i bice sve jasno, kao i zasto imaju toliku zastitu ove drzave, vlade i premijera cvetkovica. Mogao bi i B92 da to malo istrazi, nije tesko. Pitam se zasto do sad niste.

Nije slucajno sto se Dinkic javio tek sad kad je distanciran od Cvetkovica i DSa. Ne bi on to ni pominjao bez da je siguran da im moze uzrokovati direktnu stetu.

M.R.

pre 12 godina

Dobro je sto je neko ovoj lopovskoj bratiji odlucio da stane na put. Nadam se da je ovo samo pocetak, i da cete jednog dana biti tamo gde i treba da budete - u zatvoru.

Mikser

pre 12 godina

Gospodin Aleksandar Jovanović, poznatiji kao sir Oliver se "proslavio" učešćem u raznim "vip" rijaliti programima.... Da li je potreban komentar na njegove izjave izvedene u stilu ružičastih farmera?

iskustvo uci

pre 12 godina

Ovde nije problem placanju vlasniku muzike. OVDE JE PROBLEM STO TE PARE NE STIGNU DO VLASNIKA MUZIKE!!! Znamo vas odavno. Ako toliko brinete za vlasnike muzike dajte nam njihove racune pa cemo im direktno placati. To je postenije i placacemo one koje slusamo i cenimo. Necu moj dinar da ide Dinkicu, nekom Sabanu i sl.

Sto vam je fora...

pre 12 godina

Ljudi, hajde vise prefesionalizujte tu drzavnu upravu i ukinite razne agencije, udruzenja itd. dosadni ste vise sa raznim malverzacijama i neopravdanim nametima. Kao mi ne znamo, kako se usvajaju zakoni, administrativne uredbe i zasto...Ukratko, provaljeni ste skroz - naucili smo malo bolje da racunamo, a znamo i kako to ide u drugim zemljama, pa ne prolazi sve jednako lako kao pre!

Sin Dragan

pre 12 godina

A kad ce muzikanti poceti da placaju porez na prihode od tezgarenja po zemlji i gastarbajterskim destinacijama. jedno gostovanje u Srbiji placa se i do 5000€ i to kes na ruke bez poreza. Cifra van Srbije je do 5x veca. Isto je isplata na crno na ruke. Sta autori imaju od tih honorara??? Dara Bubamara kupila novi auto. Samo 75.000€. Cccc.

marko

pre 12 godina

Mozda bi trebalo da se gradjani organizuju i da bojkotuju izvodjace koji hoce da naplacaju savaki moguci vid reprodukcije muzike. A svakako bi trebalo da se izvodjaci i komponzitori organizuju i podele u dve grupe open source i windows grupaciju pa da vidimo ko ce da pobedi.....

Марко

pre 12 godina

"Muzika pripada njenim stvaraocima, a ne Vladi, Komisiji niti Državi i jedino oni koji su muziku stvorili mogu naplaćivati njeno korišćenje i određivati za to cenu" — Одлично, а зашто ми онда натурате намете на рачунар, фрижидер и дискове које не користим за музику?

cirkusanti

pre 12 godina

"Kako kažu, muzika je nečije vlasništvo i nije besplatna"
Pa ti muziku cuvaj kuci,nemojte nas smarati sa vasim intimnim problemima vulgarne sadrzine ili jos strasnije bez iste.
Primer
"39,2"
"kad sam prvi put bila kod doktora"
"brushalter"
"sexy bizmismen"
"gacice" i sl.
Sad ja snimim jednu pesmu koju nazovem "testisi" i ona postane mega hit,citav zivot onda nemoram nista da radim?!
Zamislite gradjevinca,napravi zgradu i on dolazi svakog meseca da naplati od kupca zato sto je on zavrnuo taj sraf,pod obrazlozenjem,"ja sam ga zavrnuo,autorska prava" bez konacne cene.

Pa Dragan Lakovic je umro u vozu kao beskucnik,jer Bregovic i ostali lopovi muzikanti nisu platili autorska prava,a danas ih isti traze da ih naplate.
Hoce li se javno izvinuti?
Kako ste krenuli sad kad neko ulicom peva pridjete mu i kazete "plati!".
Vama ako se nesvidja ovde,put pod noge.
Vas u inostrantvu jedva cekaju,da ljudi cuju sopstvenu muziku i textove kao i izvodjenja na stranom jeziku

Samo jedno slovo

pre 12 godina

Pre svega, treba precizirati pojmove. Ne treba da se kaže "muzički dinar", nego "muzački dinar". Nakon toga i ostatak priče biće jasniji.

preduzetnik

pre 12 godina

ja plaćam za limarsku radnju 11000 din sokoju i 10000 ofps godišnje.cak sam se i sudio sa njima i izgubio na sudu na kraju platio sve troškove sudjenja.to je bagra prevarantska koja je organizovana imaju svoje špijune koji dojavljuju ko sluša muziku u radnjama koji rade na procenat takodje i podplaćene sudije i advokate.u trgovinskom sudu se njihove tužbe za neplatiše presudjuju u rekordnom roku.odrali su se o para.

milos

pre 12 godina

treba pogledati prosek plata u OFPS-u i Sokoju.
Ofps naplacuje retroaktivno uvoznicima medija, usb ,hdd za 2009 , 2010 godinu
sa nadoknadom koji su sami odredili, taksa je veca od bilo koje zemlje u okruzenju....
drzava cuti , a Mitrovic, Catovic .....uzimaju......
sramota,zaista Insajder treba da spremi prilog o ovome

Pingvin

pre 12 godina

Sto ne uvede neko i taksu na slova, pa da naplate sve sto se pise a ne samo reklame, a mogu i da naplate neki procenat na sve sto moze da se koristi za pisanje. I tu azbuku je neki Karadzic osmislio. Recmo moze i na struju, pa da dele na jednosmernu i naizmenicnu taksu. I to je neko osmislio. Ma neka rade sta hoce, sto se mene tice i tako ne zivim u Srbistanu, ali nadam se da ce nekada neko ovom narodu odgovarati za sve sto mu zadnjih par desetina godina priredjuju i crveni i crni i plavi i zuti!!!

nik

pre 12 godina

ljudi, ovima se vise isplati da prodaju muziku nego da se bave bilo cim pa cak i prodajom magle (ni magle nema svaki dan), za 22000 muzickih dinara mogu da jedem leba DVE GODINE, uh ko izmisli muziku

AJDE INSAJDER, ISTRAZI MALO PUT NOVCA (dal su LCD Soundsystem, New Young Pony Club, !!!, LoneLady,itd. DOBILI I JEDAN DINAR OD OVIH 22000)

Nenad

pre 12 godina

Jedan sam od boljih poznavalaca autorskih prava (ovu groznu recenicu kojom se hvalim pisem samo radi toga da naglasim da znam o cemu pisem) i jasno porucujem sokoj-u da laze, da obmanjuje javnost i da to nema veze sa autorskim pravima. A za neku podrobniju argumentaciju bi se morala napraviti debata i sve bi bilo jasno, jer ovde jednostavno nema prostora za tako nesto.

smile

pre 12 godina

Aleksandre Jovanovicu, pocnimo iz pocetka: koliko ostvarujete prihoda, koliko NAS VI kostate i koliko preostaje autorima? Sve ostalo nije neresivo.

omldzok

pre 12 godina

ZATO JA U MOJOJ RADNJI SAM SVIRAM I PEVAM. MUŠTERIJE ME MALO ČUDNO GLEDAJU ALI IPAK ŠTEDIM NA MUZIČKOM DINARU.... KRIZA JE....

FRIZER

pre 12 godina

Kad odem na koncert muzicari mi naplate kartu isto i frizer kad odem kod njega.
E sad zamislite kad bi pevaci placali frizerima to sto su izasli sa nekom frizurom (kakvom god) na binu da bi zaradeli pare.

Dajte vina hoću lom

pre 12 godina

"Muzika ima vlasnika, nije besplatna"
Tačno tako, i treba da zarade od svog rada, kao i svako. Sva sreća što su svi, iz baš te fele, najažurniji i po pitanju obaveza. Jer, poznato je da niko od njih nije uredniji platiša poreza i doprinosa, i to u realnom iznosu. Za albume, pesme, koncerte, aranžmane, tekstove,...
Ali dobro, zato što su revnosni u poreskoj upravi, a i većina je oličenje visokog morala, humanosti i svih znanih vrlina, pojedini teška srca primaju i (istina, sramno niske) nacionalne penzije.
U Srbiji, kao i uvek, sve na svom mestu.

nes

pre 12 godina

ovi nisu svesni da ce jednom odgovarati za ovu BEZOBZIRNU PLJACKU I REKETIRANJE POSTENIH LJUDI

Samo treba izracunati izracunati koliko para je prikupljeno i koliko je stiglo na adresu autora, imamo li mi FINANSIJSKU POLICIJU

zanatlija

pre 12 godina

juce,setam gradom i iz kafica se cuje muzika morao sam da zapusim usi da ne bih cuo muziku i tako morao da platim muzicki dinar, znate ja sam zanatlija ha ha ha

Miki

pre 12 godina

Nece vlast ukinuti muzicki harac zato sto se mi bunimo protiv te budalastine..koja dere kozu nama privatnicima..Ukinuce tu glupost i pohapsiti te hostaplere..samo pod uslovom da im se preti da cemo na izborima glasati za neku njima suprotstavljenu politicku opciju!Vole vlast i privilegije koje one nose sa sobom!I samo tako ce da se oni odreknu ovih legalizovanih mafijasa!A to je lepo video Mladjan Dinkic..i poveo hajku protiv istih..bez obzira sto je i sam `muzicar` i verovatno je i imao neku vajdicu od ovih mafijasa OFPS-a i SOKOJ-a!Dakle mora da zaglave Sremsku Mitrovicu..ali i sudije Privrednih sudova..Pa ne ide to odvojeno..jer jedan te tuzi..ali drugi donosi pravosnaznu presudu..ne zaboravite to!Dzaba tuzba,bez sudija!

samo pitam....

pre 12 godina

Ako je radio stanica platila autorska prava i emituje muziku javno, zašto bih ja koji je slušam, napominjem: ne emitujem, nego samo slušam, na bilo kom mestu, plaćao autorska prava??? Neka mi neko to objasni....