Ponedeljak, 09.01.2012.

17:12

"Vojvodina stvara, Srbija otima"

Nevladina organizacija Vojvođanski klub ocenjuje da je na delu "svesna diskriminacija" Vojvodine.

Izvor: Beta

"Vojvodina stvara, Srbija otima" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

136 Komentari

Sortiraj po:

Miroslav

pre 11 godina

ja ne mogu vise da slusam ovakve gluposti vojvodina srbija aaaaaaa pa svatite vise ovoje SRBIJA TITO VAM JE DAO AUTONOMIJU IZMISLIO vi sto se ne prezivate na ic ako vam se ne dopada imate maticne zemlje vize NETRBA pa putujte vise ko vam sta vise otima bogate se ljudi kradu svi od drzave kako ko stigne I KOLIKO STIGNU KRADU NA SVE STRANE pa kada para nema u budzetu sto je normalno da nema onda DA SE ZATASKA ONDA SRBIJA OTIMA SAMA OD SEBE a sve izvoznici zita iz vojvodine ni jednog politicara ili nekoga iz vlade pokrainske neznam siromasnog edukujte ljude naucite gde se krade i kako se krade ako ko sme i ima petlju a i ja sam lud sto ovo pisem primam se na gluposti radim za minimalac neznam kako cu da sastavim ceo mesec da prehranim porodicu.

mb

pre 11 godina

Cistu jeftinu energiju? Da se ukine autonomija? Ono sto nikad nije bilo? Izdajnici? Uh super...svaki put kada je Gedzistan u nekome video neprijatelje, taj se odvojio. A ja bih se zapitala, zasto svi zele da pobegnu od mene, pa pravite sami sebi jeftinu hranu i jos po nesto. PA SAMO NIS KOJI JE POKLONJEN RUSIMA VREDI KAO CELA SRBIJA.

123

pre 12 godina

@VZ, 10. januar 2012 09:31
Smetaju vam granice a u isto vreme trazite da se napravi jos jedna granica.
Problem je u tome sto vi lazete.
To sto ste napisali su najobicnije nacionalisticke lazi.
Hocete nove granice, hocete da pravite novu drzavu,hocete nesto sto nikad nije bilo, hocete nesto sto vam ne pripada, i jos lazete i vredjate kako zinete. U vreme kad se Evropa ujedinjuje vi fantazirate o novim granicama koje vam uopste i ne pripadaju. Fantazirate o novokomponovanoj drzavi uz opravdanja kako ste ugrozeni, kriv vam neko drugi za vase nesposobnosti. Sve sto vama ne valja za to ste sami krivi, niko vam drugi nije kriv. Niste vi "okupirani" vi ste razmazeni.
To da vojvodina nije imala granice, nije ni mogla da ima jer nije ni postojala, ta teritorija je bila Madjarska, Srbija, Habzbursko carstvo,NDH,Turska.
To poredjenje i fantaziranje kako je vojvodina bogomdana da bude razvijenija od celog sveta je vise nego smesno, a posebno poredjenja iz 1918. kad je cela Srbija bila srusena do temelja.
I kao sto si sam rekao nemate dokaze za to sto pise. U tome je i sustina vasih nacionalistickih lazi.
Nema dokaza.

Aleksandar

pre 12 godina

za (VZ, 10. januar 2012 09:31)

U I veku u vreme Rimskog carstva si mogao od Jerusalima do Gibraltara da ideš bez zaustavljanja/nije bilo granica. U XII veku u vreme Mongolskog carstva od Pekinga do Dunava si mogao da ideš jer nije bilo granica.

Pre 100 godina je Britanija vladala svetom i po celom svetu si mogao da ideš.
A sada?

Tvoje guslanje o slavnim vremenima nije od pomoći.
I šta to znači okupirana Vovjodina? od koga?
Ako misliš na nemce koji su živeli u Vojvodini, i oni su je okupirali tokom Habzburške dinastije. Ako misliš na Mađare, okupirali su je u 8 veku...
Jedino je dinosaurusi nisu okupirali

neodgovorna vlast

pre 12 godina

NEODGOVORNA
Srbija je neodgovorna prema sebi sto poklanja vojvodini najcistiju energiju po najnizoj ceni u Evropi. Sto god si prema nekom bolji on je sve gori i bezobrazniji.
Trenutno uvozimo struju,nama ne treba, mi proizvodimo dovoljno za sebe, treba vojvodini. Placamo je skuplje nego sto je poklanjamo vojvodini,pravimo sebi gubitke,arcimo svoje bogatstvo nesebicno u njihovu korist i jos cemo da slusamo kako oni nekoga "hrane", neko njima "otima". Smesno.
Srbija je neodgovorna sto je zatvorila ili zapostavila svoje secerane u Cupriji Sapcu Pozarevcu, Beogradu i sto dozvoljava da u Srbiji secer,ulje budu skuplji nego u Nemackoj.
Srbija je neodgovorna prema sebi zato sto non stop vodi racuna samo o interesima vojvodine i kako da udovolji prezrelim KPJ autonomasima, dok zapostavlja sve ostale krajeve.

opet

pre 12 godina

Radoslava 021, 9. januar 2012 18:54
Opet ove uvrede na racun Srbije.
""Vojvodina stvara, Srbija otima"
Cisti bezobrazluk.Gde to pise da ste vi u krizi zato sto vam "Srbija otima". Da nisu i Grcka i Italija i ceo svet u krizi zato sto im "Srbija otima". Kako vas nije sramota da pisete takve komentare.
Ako imate bruto drustveni proizvod manji od proseka, to znaci da stvarate manje od proseka Ne "otima" vam niko nista, nego stvarate manji drustveni proizvod.Ponasate se kao da vi stvarate vise od Kine i Nemacke zajedno pa delite nekome.Ne izdrzavate vi nikoga,ne hranite nikoga,niko vam nista ne uzima i niko vam nista i ne trazi. Mozda bi vi hteli da ne placate poreze a da koristitite sve prednosti drzave, ali to nema nigde pa ni u Srbiji.
Vama se daje a ne uzima, prestanite vise da vredjate sve ljude u ovoj zemlji, posebno one koji su u gorem polozaju od vas, koji vam nista ne uzimaju, naprotiv. Vi od drzave dobijate vise nego sto drzavi dajete. I to nesrazmerno vise nego sto dobijaju ostali krajevi i Sumadija i zapadna Srbija i istocna Srbija i juzna, nista od vas ne uzimaju, naprotiv placaju vam mostove ,autoputeve, subvencije, dotacije koje koristite daleko vise nego ovi krajevi.

Djordje

pre 12 godina

Изостанак очекиваног економског развоја у Војводини може бити и последица додатних пореза који су потребни да би се нахранила ЈОШ ЈЕДНА комплетна администрација трутова која седи у Новом Саду као и све њихове амбиције да регулацијама и уплитањем у све и свашта надмаше своју конкуренцију трутова у Београду. Чудо једно шта додатних 2 или 3 одсто намета може да уради за економију. Осим тога, БДП у Војводини је 47% нижи од београдског а никако не 80% како се експлицитно лажно тврди у саопштењу. Ова измишљена невладина организација треба да обнови процентни рачун - то је уџбеник математике за пети или шести разред ОШ, а има и у радним листићима.

andrej

pre 12 godina

a da se lepo mi sa severa i vi sa juga, zapada i istoka lepo dogovorimo i izopshtimo beograd iz drzave? lepo zid od 5m oko njega i tjao ..pa nek se bagra izivljava sama na sebi..

VZ

pre 12 godina

Vojvodjanski klub "rešava" Vojvodinu a ne Šumadiju ili jug Srbije. Nije problem to što Vojvodina je ispod nivoa centralne Srbije (BG+Šumadija, jug, zapad Srbije) već što je prvi put ispod nivoa. Nikada u istoriji nije bila na tome gore a 1918. kada je okupirana i kada je ušla u sastav SHS bila je statistički odmah iza Slovenije a ispred HR. Vojvodjanski klub tvrdi da je na delu SVESNA DISKRIMINACIJA. Doduše neznamo dokaze, to bi trebalo da predlože ali evidentno je da od kada je Vojvodina deo Srbije tone sve više i više (čak brže tone nego drugi delovi Srbije) a Vojvodjani "videi" okolne komšijske zemlje (HR,HU,RU) kako rastu dok ona propada (po meni ne samo krivicom vlasti Srbije). Uz to NIKADA u istoriji (izuzetak je WW2) Vojvodina do ulaska u SHS/YU/Srbiju nije imala granice (osim prema Srbiji). Moji dedovi su pre 100 godina odlazili u Segedin (Madjarska), Osjek (HR) ili Temišvar (Rumunija) kočijom, vozom ili brodom bez zaustavljanja. A danas u 21.veku, sto godina kasnije?!? Iz većine gradova nema direktnog voza, niti broda po Tisi, Dunavu ili Savi, a uz to tvrda granica sa čekanjem, kontrolama itd. (donedavno bil i vize). To je rezultat zajedničkog "života" sa režimom u Srbiji koji naravno šteti i drugim regionima uključujući i sam glavni grad.

SevarlicA

pre 12 godina

Sto je vise siromastva, to ce biti vise onih koji upiru prstom na neku "drugu stranu", a narod se sve vise i vise prima.
Ko god u Vojvodini misli da mi u ostalim delovima Srbije(osim gradske zone Bg-a), neka dodje da vidi kako se zivi i koja je beda.
Koliko to neko sebi ne zeli da prizna, u Vojvodini je bar sto se mogucnosti tice, mnogo bolje. Lakse se dolazi do para za neki posao jer Vojvodina ima razvojnu banku a ostatak Srbije nema.
Nije Vojvodina jedina koja je stradala, stradali smo svi, ali niko da prozove prave krivce zbog kojih zivimo kako zivimo.
Cinjenica je da uz jedan ozbiljan rad, Vojvodina ima veliki potencijal da bude najbogatiji deo Srbije, ali nista manje nego Stig, Sumadija, Pomoravlje, Negotinska krajna, Macva, itd.
Zasto Vojvodina vec nekoliko godina zaostaje za Sumadijom i Stigom u poljoprivredi, zasto izbacuje manje hrane a dobija vece subvencije?

Alex

pre 12 godina

Videli ste sta voze vojvodjanski poljoprivrednici kada su bili protesti. Uvozni trakotri, ne znam ni kako se zovu. A kada su protesvovali malinari iz Arilja, sve IMT-539, Ursus i ostale sklopocije stare po 30 i vise godina. I nemoj samo neko da mi kaze kako su ovi u Vojvodini vredni pa zato voze dobre traktore, a ovi u Srbiji lenstine.

igor

pre 12 godina

Jedva cekam da dobijete svoju drzavu ''vojvodinu'', evo ja sam rodjeni beogradjanin i zaista bih se radovao tome, slavio bih...smucili ste mi se svi generalno kao narod ''vojvodjani''!Mrzim ovu danasnju srbiju ocima ne mogu da je gledam!

Tivadar

pre 12 godina

Ja sam iz Subotice. Imam 27 godina od kojih se poslednjih 20 secam. Za to vreme se u Subotici promenilo samo nekoliko stvari: nemamo vise pozoriste. Ako se osecas avanturisticno i odlucis da se kupas u gradskom bazenu osecaces se kao da si se vratio u proslost, i to u Somaliju i verovarno ces da zakacis neku zarazu. Ako se pak okupas u Palickom jezeru sigurno ces da umres. Nemamo vise zenski strand koji smo imali 150 godina, koji je bio jedini razlog sto palicki kej nije obicna staza oko toksicne bare. Dok smo ga imali bio je ukrasen koka-kola suncobranima i friziderima. Nemamo vise ljude na plazi i vikend-naselju, iskljucivo kerove. Imamo treci, prazan, nepotrebno ogroman i ruzan hotel koji kada vidis zapitas se "odakle je ovo palo?". Imamo i jedan, verovarno ruzniji, nov hotel u centru kojeg je 89-to godisnji nemacki milijarder izgradio svojoj ljubavnici. Tih praznih milion kvadrata ostace nam tamo, bas u centru, zauvek. Kada ih vidis zapitas se "odakle je ovo palo?" Imamo 35 novih benzinskih pumpi, 10 novih mega marketa i 20 novih banaka za koje nemamo novca. Nemamo vise barem 10 fabrika. Imamo jedan novi, jako mali bioskop jer nam ne treba veci. Sudeci po njemu trebali bismo da imamo 2500 stanovnika. Zaboraviljamo da se druzimo i izlazimo. To kod nas rade samo tinejdzeri cisto da vide sta je to. Imamo novu, doduse malu fontanu koja je kostala milione evra. Ustajala, zagusljiva, nepomicna, status kvo su reci koje najbolje opisuju nasu ekonomiju. Imamo nov semafor (bilo u novinama) 3 nova kruzna toka, po jedan pred izbore. Ovo nisu samo neke od, vec sve promene u proteklih 20 god. Odgovorno tvrdim da uzrok ovih promena nisu ni Novo Pazarci, ni Uzicani, ni Beogradjani, vec iskljucivo Suboticani.

Miloje

pre 12 godina

Neka se Beograd prikljuci toj Vojvodini i neka se onda odvoje. Srbiji ce da spadne ogroman poreski teret. I ne samo poreski, sve sto ne valja je tamo.

Laszlo, Szenta

pre 12 godina

Brkate pojmove kako vam se ćefne, šampioni ste dvostrukih standarda i licemerja. Niko ovde ne traži cepanje Srbije. Ovde je reč o Vojvodini koja nije deo Srbije, nije čak ni u istom delu Evrope. Vojvodina je u Panonskoj niziji čije su južne granice sliv Dunava i Save, dok je Srbija na Balkanskom poluostrvu. Ne trebate nama ni vi niti ništa vaše, mi samo želimo da prestanete da otimate naše.

Laszlo, Szenta

#

pre 12 godina

@Icarus, 9. januar 2012 19:15
Sta stvara kad je BDP ispod proseka? Ako je BDP mali to znaci da ne stvara.
Drugo, jugoslavija nije anektirala nikakvu vojvodinu, nisu postojale ni jugoslavija ni vojvodina 1918. Jadni pokusaji da se od Srbije, koja je bila najveca zrtva prvog svetskog rata, agresije, ubijanja, bombardovanja, pljacke i okupacije, stvori agresor i okupator.
Trece, nikakvoj vojvodini nije oduzeto nikakvo pravo na referendum, jer ga nikad nije ni imala,a uz to nije ni postojala sve do 1945.

dajmalo

pre 12 godina

Sve sto se stvori Beograd otme sebi. Dok drugi siromase Beograd jaca i siri se. Kupio nove tramvaje, napravio novi most, sad ide ovaj cirkus oko JAT-a a onda je na redu metro. Losa je to racunica, jer Beograd nije cela Srbija, i drugi postoje.
(joksa, 9. januar 2012 18:47)

i kasnije kada dodjem da zivim u beogradu, jer tamo je najkasvetnije za zivot, beogradjanin me sa prezirom gleda jer sta cu ja tu, sta ja radim u njegovom gradu.
ocu i ja parkove, setalista, mostove, hale! kod mene to slabo ima! :D

Srecko Jovanovic

pre 12 godina

Dokle ce vise Srbija da se deli??? Prestanite da se svadjate!!! Kakvi smo, veci ne prijatelji od smih sebe nam nisu potrebni.

Petraš

pre 12 godina

Braćo Sremci, Bačvani i Banaćani! Ne dajte da nas posvađaju oni koji nisu iz Vojvodine niti žele dobro Vojvodini, i to na način da perfidno podmeću svoje maliciozne kreacije kao jabuku razdora. Nije "novosadizaciju" izmislio ni Novi Sad ni Vojvodina, već Srbija. Do 1918. sedište Vojvođanske vlasti je bilo u Somboru, Subotica je bila veća i od Novog Sada i od Beograda i od Zagreba. Pogledajte šta je Srbija učinila sa tim i drugim gradovima od 1918. pa do danas. Svi mi koji smo protiv otimačine koju sprovodi Srbija, smo i protiv "novosadizacije" Vojvodine.

komentar

pre 12 godina

A sta to "vojvodina stvara" pa joj neko uzima ako joj je BDP manji od proseka? Na koji se to nacin uzima, da vidimo. Gde su dokazi za te lazi.
Da postoje dokazi, mahali bi njima svaki dan, ne bi Canak prebrojavao fabrike cokolade i austrijske vagone pripisivao paradrzavi vojvodini nego bi maha dokazima.
Ako joj je BDP manji od proseka to znaci da stvara manje od proseka a ne da joj neko uzima.
U ovoj zemlji ne postoji samo vojvodina, niti je vojvodina bogom data, niti je po bilo cemu bolja od ostalih krajeva, niti se samo u vojvodini radi niti se samo tamo stvara,niti se samo tamo zivi,niti samo vojvodjani zasluzuju razvoj, niti im neko uzima bilo sta, naprotiv. Ne grade se autoputevi kroz zapadnu i centralnu Srbiju vec po vojvodini i to svi placamo i jos citamo ovakve uvrede kako neko zivi od onoga sto oni stvore.

srkiboy

pre 12 godina

znate sta!??! moja drzava se odavno zove VOJVODINA!!svi vi koji zivite u Srbiji, ZIVITE OD VOJVODINE!i jedva cekam da se ocepi od ***** Srbije..zasluzujemo mnogo bolje nego sto sad imamo zahvaljujuci toj vasoj SRBIJI! izmuzla je svo sto je mogla! a vi dalje vicite SRBIJA SRBIJA!!!!samo to i znate Srbende velike! Tupite kako je Kosovo deo Srbije?!?! pa svi znamo da je Kosovo odavno OTISLO!!!! a doci ce dan i kad ce VOJVODINA DA ODLEPRSA!!! u bolje sutra! :) HAVE FUN SRBIJOO!!!! *****

novosađanin

pre 12 godina

za @republikanac

"Dosta vise vase "vojvodjanske" demagogije. U cemu ste to toliko bolji pa su vam sve oteli?! Sta smo vam oteli, sta pravite?! Dobili ste pola para za NIS ni krivi ni duzni, samo zato sto je Upravna zgrada u Novom Sadu."

Ne zbog zgrade (koja, naravno, ima vrednost). Već što su sve, ali BAŠ SVE bušotine iz kojih se eksploatiše nafta i gas - u Vojvodini.
Svi naftovodi su u Vojvodini, čak i onaj JEDINI u Srbiji koji izlazi na Jadransko more.

"Dobili ste most preko Dunava kod Beske, da cujemo ko ce platiti taj most,"

Za razliku od provincije Beograda koja ima JEDAN MOST PREKO DUNAVA (što je sramota, vidite kako stvari stoje sa gradovima na Dunavu a u Evropi) mi smi imali 3 mosta. Sva tri su srušena 1999. i SVA TRI SMO PONOVO izgradili!
A beogarđani su, naprimer, u poslednjih 35 godina renovirali jedan most a napravili još jedan i to - BEZ PRIKLJUČNIH PUTEVA. :)

Toliko za neznalice.

Шид

pre 12 godina

Ја тај и тај добровољно се одричем статуса грађанина АПВ и одказујем послушност институцијама исте (иако свестан да кршим назови Устав Р. Србије)! Нећу да будем члан онога са чим у историји никад везе нисам имао, јер сам био граничар! Са остатком Србије хоћу, јер сам спреман да напредујем једнако, свестан да смо исти, а не Богом дани! Ја сам узвишенији од ,,Војвођана", јер сам спреман да живим са обичним народом, а не са клубашима и странашима из Београда и Новог Сада и уопште из државе. Хоћу да будем друштвен, са својима, делим добро и зло-зато и живим у заједници (нашој назови држави), и настојим да бришем границе, јер раздвајају ЉУДЕ, а не да их стварам! Ја Вас све волим, само хоћу да вас ослободим од туробних мисли: мени срце једнако туче и за Руму и Прешево, Краљево и Суботицу, Нови Пазар и Босилеград, Вршац и Крушевац!
Будимо људи!

mile

pre 12 godina

Ako vi, južno od Save i Dunava, još niste shvatili ko vas hrani i izdržava onda ste plitki ko moj džep. Bilo bi lepo da svako troši ono što je zaradio, a ne ono što je oteo.

Joker

pre 12 godina

Imamo jedno pitanje: Zasto se nama Vojvodjanima govori "da se odvojimo ako nam ne valja, da cutimo i da se ne pravimo pametni itd..." Niti mi zelimo da se odvojimo, niti bi vama ne Vojvodjanima to odgovaralo! Sto nam lepo ne vratite prava i imovinu koja je ionako nasa? sta je tu vama problem, kad ionako NIJE vase!
p.s. Od Srbije nije dobio nezavisnost samo onaj ko to jos nije trazio... (pogledajte gde BEOGRAD vodi ovu drzavu.....)

anton chigurh

pre 12 godina

par anonimusa zeli da skrene paznju na sebe ovakvom potpuno neutemeljenom izjavom, onda im se da publicitet u medjima, onda narod pocne da misli da je to preovladjujuce misljenje u Vojvodini
nazalost po njih, Vojvodjani su veci Srbi od Beogradjana!

ex autonomas

pre 12 godina

Hvala braci ispod Save i Dunava sto su mi otvorili oci u komentarima i ubedili me nacisto da ja sa Vama u istoj drzavi NECU da zivim!

Zloća

pre 12 godina

Ja bih rado napravio probu. Recimo Vovodini se odcepi pa eto ako se nama ne bude sviđalo tako, mi se ponovo pripojimo ekonomski i demokratski jakoj Srbiji koju Vojvodina sada čerupa...hahhaaaa

Milan

pre 12 godina

Hajde to otimanje i nije tako strasno. Ono sto je strasno je sto nam ne daju da radimo kako znamo i umemo. Pa kad smo imali vecu autonomiju i kad smo mogli da raspolazemo sa nasim parama onda smo bili i produktivniji i jos vece bogatstvo smo stvarali.

Celoj Srbiji bi bilo bolje kad bi Vojvodina mogla sobom i finansijama da rukovodi. Bolje umemo da stedimo od vas i mudrije koristimo resurse. To je cinjenica u praksi. Valjda zbog te istorije pod Germanima, ko zna?

Pustite nas da upravljamo nasim parama pa onda stvorite neki fond za pomoc siromasnim opstinama na jugu i mi cemo rado uplacivati.

Hajde da se saberemo i da se barem jednom oslonimo na logiku, tu mrsku disciplinu kod Srba. Recimo da uzmemo dve zastupljene teorije: po jednoj to sve huskaju neki stranci i hoce nezavisnu Vojvodinu a po drugoj teoriji Srbija po starom receptu zakida prava i ne dozvoljava Vojvodini da se realizuje u potpunosti i tako unistava svoju najbogatiju regiju.

Ovu prvu teoriju nije lako dokazati i uvec se ostati samo spekulacija, ali ova druge je direktno merljiva u praksi.

Ali naravno uvek ce biti onih koji ce radije prihvatiti neke opskurne teorije zavere nego jednostavne cinjenice koje su im pred nosom.

Ivan

pre 12 godina

Pa mi više ne živimo u komunizmu i tržište određuje ko će koliko zaraditi koliki će biti BDP po regionima i gradovima. Najplodnija zemlja u Evropi ne garantuje i bogatstvo, jer nju neko pametan i učen treba da obrađuje i da prati moderne tokove u agronomiji. Druga stvar je demografska slika. Sa takvim negativnim priraštajem, malim procentom radno sposobnog stanovništva i armojom penzionera bolje i ne može. Plus je Vojvodina neopravdano favorizovana od strane države dobijenom autonomijom a na štetu drugih regiona u Srbiji. Najviše puteva se gradi po Vojvodini i najviše ulaže, a skoro pa ništa mi u centralnom delu nemamo od toga osim skupe hrane koja nema prođu ni na domaćem tržištu zbog nekonkurentnosti proizvodnog procesa i neulaganja u prave stvari. A ovakvi senzacionalistički naslovi mogu da nalože i obmanu samo neobrazovane i zatucane ljude koji nikada nisu radili u privredi (u privatnom sektoru), i nisu imali prilike da u uslovima slobodnog tržišta posluju sa svima u Srbiji. Tzv "Vojvođani" su nabeđeni, zadojeni komunističkom doktrinom zbog povlastica koje su tada uživali i mnogo lenjiji od ostatka građana Srbije. Dosta manipulisanja i kukanja, a više rada i znoja!

Nenad Lukic

pre 12 godina

Posto se ovo prvi put desava od 1918, da li to znaci de je svo to vreme Vojvodina otimala od ostatka Srbije? Da je ostatak Srbije bio svesno diskriminisan u korist Vojvodine? Ako nije zasto onda gospoda iz nevladinog centra misle da je danas slucaj da ostatak Srbije diskriminise i otima nesto Vojvodini?
Kada je Vojvodina iznad proseka Srbije onda je to zasluga Vojvodine a ostali su lennjivci a kada je obrnuto onda to nije moguce (zato sto smo vec zakljucili da su svi osim Vojvodine lenjivci) sto dovodi do logicnog zakljucka da neko pljacka Vojvodinu?

Tozovac

pre 12 godina

Jelte'? Ko otima, koga hranite? Šumadiji, Pomoravlju, Negotisnkoj Krajini, južnoj Srbiji nije potrebno ni vaše žito, ni vaše mleko, ni meso, ni jaja... Svega ima i više nego što je potrebno, na nesreću nema ko da pojede. Pitajte ljude u Zrenjaninu i Sremskoj Mitrovici da li su više kivni na Beograd ili Novi Sad. Ništa opasnije od neolovnih vojnika.

estradna autonomaska dzabalebaroska kuknjava

pre 12 godina

@Dejan, 9. januar 2012 17:41
A na osnovu cega bi to vojvodina trebala da bude najrazvijeniji deo Srbije. Jel treba da vam izgradimo autoputeve, mostove i da vam platimo da budete najrazvijeniji.
Srbija gradi autoput Novi Sad Horgos iako je na tom putu daleko manji saobracaj nego na ibarskoj magistrali, i opet slusamo ove nebuloze kako se vojvodini uzima. Vojvodini se daje a ne uzima.
Na osnovu toga sto ste sami sebe proglasili za bogate Arijevce koje neko eksploatise? Sami sebe lazete. Niste vi nikad bili razvijeniji,od Beograda posebno niste, to su samo separatisticke parole koje lakse prolaze. Lakse se ljudi primaju na parolu nisu nam kese sestre nego na parolu nezavisna republika a to je jedno isto.
Ajd sad kukajte, jadni mi di su nase pare, jadni mi Beograd je kriv, jadni mi.
Ako imate manji drustveni proizvod od proseka to je zato sto ga niste stvorili, niko vas ne diskriminise, naprotiv, vojvodina je privilegovana u ovoj zemlji, ima prava koje nema niko drugi.
Preko 50% stranih investicija u Srbiji je ulozeno u vojvodinu u kojoj zivi 26% stanovnika. I opet se zalite da vam je drzava kriva zbog malo proizvoda.
Od ukupnih obradivih povrsina u Srbiji 39% je u vojvodini, 61% u centralnoj Srbiji. Od ukupnih subvencija za poljoprivredu vojvodini se daje 76% centralnoj Srbiji 24%. i opet se vojvodina zali kako joj je drzava kriva za mali proizvod.
Jedini kraj ove zemlje kome je data privilegija da ima razvojnu banku i kancelariju u EU gde lobira da investicije namenjene Srbiji odu bas u vojvodinu, i opet se zale na drzavu.
Oni kojima se najvise daje i koji imaju veca prava od drugih oni se najvise zale, kriv im neko drugi sto im nije obezbedio pecene seve s neba.
Laz je da je vojvodina bila razvijenija uvek od svih ostalih, da je prirodno bogatija od svih ostalih i laz je da vojvodina mora da bude uvek razvijenija od svih ostalih. To je propagandna laz.

Pera

pre 12 godina

Ja isto tako mogu da kažem Beograd stvara Srbija otima. Da nije Beograda cela Srbija bi umrla od gladi. Ako vam je toliko mrzak taj Beograd što u njega dolazite. Republika Beograd(bili bi smo bogati kao Luksemburg ili San Marino za 2 godine). Urazumite se ljudi i ne slušajte kvazi-eksperte.

Aleksa

pre 12 godina

Jaoooo ajde vise do kad cete samo deliti ovaj narod, kakav bre Vojvodjanski klub, zasto ne kazete kakvi su to klubovi, uz cije pare rade, i sta im je zadatak? Zasto ja ne mogu da osnujem neki pirocanski klub, pa da vidimo ovamo kod nas u Pirotu kakva je beda, nego samo na ovom sajtu citam o Vojvodini, jeli jel u ovoj drzavi lose samo u Vojvodini, pa se od vas nista drugo i ne moze cuti?

Jelena S.

pre 12 godina

Ima jedna istina u svemu ovome....Srbija stvara-Beograd otima!
To ukoliko se Vojvodina ne oseća kao sastavni deo Srbije to je problem ovdašnje svesti građana i krivica je svih političara koji su pogrešno radili i odvojili srpski narod od svoje matice!

IGOR

pre 12 godina

Ko placa ove likove? Ja ne znam ko ih placa, ali znam da je njima mnogo dobro, puni su kesha. A sad dalje, Vojvodina je Srbija. sto bi neki srbin bolje ziveo u Srbiji samo zato sto je u Vojvodini? ja zivim u Vojvodini, u Pancevu, ali meni je isto Sabac ili Kraljevo, to je Srbija! I sta hoce ovi ljudi i dokle vise ovako? Kada ce nas vec jednom ostaviti na miru? Normalan srbin sigurno nije da se drzava cepa, a ko su ovi ljudi, koji su njihovi interesi? Srpski? Ne bih rekao.

musa dembele

pre 12 godina

naslov ko narucen za Hrvate i Madjare,oni su najaktivniji na ovakvim temama... Hocete li za poneti ili da vam nezavisnu Vojvodinu dostavimo na kucnu adresu... Prosrpske stranke uzimaju u Vojvodini skoro 65 posto i oni pricaju o nekakvoj nezavisnosti.. Pozdrav sa Grbavice NS!!!!

Dexterijus

pre 12 godina

Stanovnik sam Panceva, grada u Vojvodini, i za ovih 11 godina na vlasti(DS i DSS) nisu ucinili nista da Pancevo krene na bolje. Par asfaltiranih ulica i 3 megalomanska propala projekta, to su rezultati. A ni jedan kvadratni metar nisu preuredili za nove investicije.Atar oko Luke Dunav i okolina Panceva isti su vec 30 godina.A ima mesta gde da se "posade" nove fabrike. Dzaba. Nista nerade, bitno je da su uveli napalatu parkinga, da "pauk" nosi i vikendom kada je besplatan parking i praznicima, da svaljuju odgovornost na druge.....
I posle da mi Kragujevac, Nis,ili Uzice budu krivi sto mi ovde neumemo,tj vlast u Pancevu, ajte nemojte me zasmejavati.....

dejanera

pre 12 godina

Procitah vest, onda procitah i komentare i nikako da shvatim sta JA to otimam Vojvodjanima?
Da li oni gore proizvode nesto sto meni treba pa im ja to otmem? NE!!!
Da li mi oni nesto daju a da mi to ne naplate? Opet NE!!!
Kazu da im Srbija otima?!? A gde su to oni??? U Americi mozda???
Koliko sam ja upoznat Vojvodina je deo Srbije i kao takva MORA da odvaja porez i salje u drzavnu (zajednicku) kasu isto kao i ja iz Uzica ili onaj iz Leskovca! Jedina razlika je u tome sto Vojvodina ima autonomiju, samim tim i nekakvu svoju vladu, sto im se daje garantovanih 7% budzeta, sto se autoput radi od para iz Bgd-a a ne od "njihovih" 7%, sto se subvencije za poljoprivredu placaju svima iz iste kase ali ni to ne ulazi u "njihove" procente, sto je psenica iz Vojvodine skuplja nego ona iz Poljske iako mi Poljaci daju "franko" Uzice a po Vojvodjansku jos moram i da odem!
U svakom slucaju ako vam se nesvidja da zivite sa nama vi raspisite taj referendum, ali dobro razmislite kako ce te glasati na njemu da kasnije ne bude opet kriva Srbija sto su Svabe, Madjari i ostali dosli po svoje! Jer ta ista Vojvodina je bila deo austrougarske i u njoj su Madjari bili vlast a Srbi su bili isto sto i Slovenci i Hrvati, odnosno, isto sto i Srbi pod Turcima OBICNA RAJA I GO SLUGA!!!!

jednoruki krstivoje

pre 12 godina

Ne otima vama Srbija vec Beograd i Novi Sad!Mi u centralnoj Srbiji nemamo nikakve koristi od vas da ne spominjem rubne delove Srbije msm istocna,jugoistocna,juzna,jugozapadna,zapadna Srbija nikakve!Zivim u Boru gde je jedan od najvecih giganata u Srbiji RTB BOR danas je bakar nikad skuplji proizvodnja sve bolja i veca a opet sve pare koje se ovde naprave odu u Beograd nama kao gradu i Timockoj krajni ne ostane gotovo nista!I ovde postoje pozivi za autonomijom ali dali ce ona stvarno resiti nesto?Nama je potrebna decentralizacija da se jasno stavi do znanja onima koji sede u prestonici u koznim foteljama sta se moze desiti sa srbijom ako sve pare odu u Beogread i tamo ostanu!!Parcanje ove zemlje nece doneti nista bolje nego sto je sad !

M012Z

pre 12 godina

Od kada to Vojvodina nije deo Srbije? Ljudi u vojvodini mnogo bolje zzive nego u centralnoj Srbiji,mimo toga, nema razloga uvoditi nove podele, mrznju i zavaditi dva podjednako bitna dela srpske teritorije. Sve je to Srbija, nemojmo nikako to da zaboravimo. Sve ostalo je jasna manipulacija i koncept zavadi pa vladaj.

lala

pre 12 godina

tek posle referenduma koji niko ne dozvoljava (iako je pravo glasa osnovno ljudsko pravo) da se Srbi izjasne da li hoce da zive u Srbiji stvari bi postale jasnije.
Dijaspora je najpunija desne obale Dunava, visestruko i nesrazmerno odnosu broja stanovnika Srbije sa te dve strane reke.

Znajuci da je Svajcarska na listi prioriteta gde bi Srbi ziveli, siroko vam polje, moze Vojvodina i bez vas!

Kako zvuci ova inreversabilna logika koja sustinski pokazuje naopakost srpskog uma?
Da je znacenje reci STID , SRAM i slicnih poznato, sve bi bilo drugacije.
Ok.. znam da ne razumete sta sam napisao, nije bitno...

Vojvodjanin

pre 12 godina

Uvek je Vojvodina vise stvarala od Srbije,ali slozicemo se oko jednog,a to ja da je i vojvodjanska i srpska privreda u kolapsu.Tako da neverujem da je Srbija kriva za ovo.Kriva je vlast koja je unistila celokupnu privredu.

Jovan

pre 12 godina

Da mi neko objasni sta to moje Prokuplje otima bilo kom gradu u Vojvodini? Mozda vam Beograd otima, otima on svima nama ali ostatak Srbije ne.

Srbin u Vojvodini

pre 12 godina

A sta to Vojvodina "stvara"? Kukuruz, zito? Razumeo bih da prave LED televizore, automobile i delove za spejs-satl... Najsmesnije mi je kad procitam komentare "Vojvodjana" tipa "zivecemo kao Svajcarska" itd. Od cega?! Od kukuruza? Kako da ne...
("Di su nasi novci", 9. januar 2012 19:00)

Kad je vec tako kako kazes,zasto svi vi van pokrajine(cast izuzetcima) dobijate koprivnjacu od pomena samostalne Vojvodine?!

Manite se onda nas "seljaka" ,koji nemamo nista drugo sem kukuruza i zita!Koji cemo vam mi djavo,ovakvi siromasni i nikakvi?

Pustite nas da propadnemo kao Slovenija :-)

severni

pre 12 godina

Srem stoji solidno, Backa malo losije, ali je zato Banat katastrofa. Za stanje u Banatu je odgovorna Vojvodina, a ne centralne vlasti u Srbiji. Banat vam kvari prosek, a za to ste sami krivi.

mladen

pre 12 godina

Svaku organizaciju neko mora fininasirati da bi opstala. Posto ovu ne finansira vlada (jer je nevladina) onda je finansiraju strane obavjestajne sluzbe. Jugoslavija je razbijena, SCG je razbijena, KOsovo je oteto i jos je ostalo da se i Vojvodini "da pravo na samoopredjeljenje". Mada to pravo postoji samo u Srbiji jer vidim da ga nema nigdje drugo u svijetu.

MareBG

pre 12 godina

Ma dokle bre više. Šta vi to stvarate bre? Posebno vi koji pišete komentare? Da ne sejete vi možda "kuruza"? Sve subvencije za poljoprivredu idu iz budžeta SRBIJE. Nemate pojma kolike su to pare. Gde se najviše troši ta hrana koju kao proizvodite? Ko vam je kupuje, da nije slučajno onih tričavih 2 miliona u Beogradu? Nemojte da se ložite kao mladi majmuni.

Vlada-za-dijalog

pre 12 godina

Slazem se sa stavom Vojvodjanskog kluba, sto se otimacine tice, to ima def. neke istine.Nazalost godine i useve su pojeli 'skakavci' kao i u centralnoj Srbiji.Ja kao vojvodjanin dobro znam o cemu prica klub.Vojvodina je primila najvise izbeglica , a takodje i pomogla najvise prebrodjivanju teskih 90-tih.Tajkunazicacija je preselila kapital u Beograd. Sve to eto ima svoju cenu.Bilo kako bilo sta sad da radimo mi Vojvodjani?Mislim da treba da se okrenemo agraru, nasem starom izvoru blagostanja. Uzgajanje vina, pecuraka, cveca, mesa, razvijanje industrije mlecnih proizvoda i sl moglo bi da bude zaokret jel svetske cene hrane beleze stalan rast. Podsticanje slabije razvijenih regiona Vojvodine kao npr srednjeg i juznog Banata ali od strane Novog Sada (NE Beograda)bi bilo resenje isto.Nadam se da ce doci dan kad ce Vojvodjanska industrija i privreda biti na nogama i predvoditi zemlju U Evropi.Ulazak u EU ce otvoriti vrata kvalifikovanim EU poljopeivrednicimada investiraju ovde,takodje.Btw posto se cesti pominju otcepljenja i slicne maliciizne nebuloze. Napominjem da su to bajke koje postoje u masti uglavnom nekih ljud juzno preko Dunava i uopste neznam ko ih spominje i zasto. Otcepljenje bi bilo moguce jedino kad bi se samo centralna Srbija otcepila.Ovde u Vojvodini to uopste nije tema osim za zabavu. Dakle ekonomska uprava nama VOJVODJANIMA koji zivimo ovde u ovoj regiji.

aco

pre 12 godina

Zasto ova gospoda nisu postene pa kazu dobro mi ce mo da placamo skuplju struju nego Centralna Srbija jer NE PROIZVODIMO NI JEDAN JEDINI KILOVAT!!!!
Mi necemo da CEDIMO RUDNIKE SRBIJE jer nemamo NI JEDAN.
MI NECEMO DA CEDIMO RUDNIKE ZLATA.
Ali to ova gospoda ne pominju.
DOSADILI STE VISE!!!!

Šta?

pre 12 godina

"A sta to Vojvodina "stvara"? Kukuruz, zito?"

Ček, zar samo to nije dovoljno? A kamo ječam, ovas, soja, lubenice, grožđe, svinje, ovce, koze, vina, gas, nafta, mleko, suhomesnati gotovi proizvodi.....

Kako recimo objašnjavaš to da smo u doba automije bili daleko bogatiji nego vi, a posle jogurt revolucije pa do danas smo postali najsiromašniji region u Evropi?

Upamti ovaj datum da ti posle ne presedne: 25.11.2018. A posle toga ćemo robu za €, pa da vidimo ko stvara i ko zarađuje. Ili uvozi iz Rumunije ili Bugarske, volja vam. A onda idu računi - da vratite sve što ste pokrali.

Сремац

pre 12 godina

Глава ме боли од сепаратизма, а и да се отцепи Војводина, као да би било боље неком осим новосађанима. Исто би било, само би нас крао други град, тако да сам увек уз своју Србију :) Ко ће коме да помогне, ако неће свој своме ;) Поздрав из Срема.

Naftagas, ne NIS

pre 12 godina

"Dobili ste pola para za NIS ni krivi ni duzni, samo zato sto je Upravna zgrada u Novom Sadu. Dobili ste most preko Dunava kod Beske, da cujemo ko ce platiti taj most, Vojvodina ili Srbija?!"

Naftagas je izgrađen 100% od para Vojvođana dečko. Informiše se prve pre nego što prospeš bisere. Znaš li ti uopšte koliko se gasa i nafte godišnje izvadi iz Vojvodine? Nemaš pojma.

Most preko Beške je izgrađen iz donacija EU koje su stigle još dok je Velja bio ministar, niste vi Srbijanci uložili ni cvonjka. Samo što je on gradio puteve do lokalnih zaseoka u srbijanskim brdima od tih para, to je druga stvar.

Ja se radujem. Počele su "patrijote" da nas brane, a sve što su takvi branili su izgubili. Samo napred, branite nas jače i više, ne dajte nas!

17k

pre 12 godina

A ja ću da pitam patrijote, heroje tastature iz toplog beogradskog stana - koliko vaših 17.000 radnika u proizvodnji proizvede da ste vi tako moćni i puni love? Lova se ne stvara u trgovini, bankama i marifetlucima, uzimanjem kredita, otimanjem, ona se stvara na proizvodnji nove vrednosti. Od tih 17.000 radnika živeli bi dan i po maksimum.

murinho

pre 12 godina

Iz svakog grada u Srbiji kao i iz svakog grada u Vojvodini pare iliti "nóvci" se slivaju u Beograd i državne budžete, skupštine,poslanike odbornike ja bih da svaki gad sa olplišem proglasi nezavisnost od Beograda,Srbije i od samoga sebe...d-o-s-a-d-n-i ste!

NVO

pre 12 godina

Nevladina organizacija Vojvođanski klub

Samo se pitam ko finansira ove silne NVO po Srbiji. Bolje da su taj novac ulozili u to da povecaju proizvodnju kukuruza i ostalih zitarica nego da se bave ovim cime se bave.

Nikola

pre 12 godina

Jedna je istina Vojvodina kao i Srbija jos uvek ne zaradjuje ni za ove plate koje imamo vec zivimo od zaduzivanja i rasprodaje porodicnog srebra na celom nivou. Srpski budzet je toliko mali da veci deo ide na otplatu plata i penzija koje isplacuje drzava Srbija a ne pokrajna. Dakle sugradjani para za bolji zivot nesto i nema. Nadam se da ce moj koment biti objavljen.

matko

pre 12 godina

Srbijanski ekonomski hegemonizam je na delu od Slobinog ukidanja ustavnih nadleznosti Vojvodine. Vojvodjani su jogurt revolucijom na to pristali i sada evo gde su. Na srecu njihovih stanovnika Slovenija i Hrvatska to su na vreme prozrele i eto ih tamo gde sada jesu - u EU. Ali nicija nije do jutra gorela pa ce i Vojvodina doci na svoje - tamo gde pripada. A to je EU. Onaj sto je napisao da od kukuruza nema nista , uskoro ce se uveriti da je poljoprivreda kakva je u Vojvodini baza na koju se nadogradjuje i njegov FIAT u Kragujevcu koji je pod imenom Zastava crpeo ovu zemlju toliko godina da ih je i tesko preprojati.

bat

pre 12 godina

Beograd lepo da proglasi samostalnost pa nek se Vojvođani lepo kupaju u svojim milionima.

Dokle više ove plačip**ke da kukaju po novinama, raspišite referendum i idite više gde oćete.

Ivana P

pre 12 godina

Pa draga moja gospodo niste jedini koji su pokradeni mi u centralnoj srbiji smo kao sirocici sto uspemo da isprosimo od Beograda to nam je zato na izborima menjaj mo pa da budemo zadovoljni i mi i vi da svako zivi od svog rada a ne kao do sada od otimacine.

vlada

pre 12 godina

Evo jedan podatak za sve vas kvazi strucnjake. Pre raspada SFRJ najrazvijeniji grad Srbije bio je Kragujevac (moja keva je sa srednjom skolom imala pocetnu platu od tri hiljade maraka), a svi znate kroz kakvu golgotu je prosao zadnjih dvadeset godina. Jel sada treba nekoga da krivimo za to i da trazimo nezavisni Kragujevac??? Takodje bih napomenuo da je 1989. godine sam Sartid imao veci izvoz od cele Vojvodine, tako da imate predstavu koliko ste bili razvijeni u odnosu na ostatak Srbije. Niko vas ne potkrada, placate isti porez kao svi gradjani Srbije i zato nemojte samo da kmecite i konstruisete teorije zavere.

neko treci

pre 12 godina

moderna demagogija...

ja uopste ne pratim politiku ... nekako su mi svi isti... a zna se ko je "tita" i kome se klanjaju predstavnici i vlasti i opozicije... a ovaj nas narod lako osudjuje, lako se izgovaraju neke reci sa ogromnim posledicama i nekaznjeno... jasno je i to da postoje neki tamo politicari koji su trenutno nedodirljivi... ali na zalost, sve vise je prisutan vojvodjanski separatizam... kao da se nismo opekli do sada vise puta... pa najlakse je naci neke razlike i na tome gajiti mrznju... slicnosti i zajednicke interese niko ni ne zeli da vidi... a svima je jasno ko unosi seme razdora u sve narode sirom sveta, podrzava separatizam i nagradjuje separatiste... po starorimskom pravilu divide et impera... samo nemojte se nadati da ce vam biti bolje... jos mi nismo iz pecine izasli...

Mozemo li biti gluplji...?!?
i ima li stvarno u politickoj eliti neko ko je zaista dobronameran...

imam jednu poruku za bracu Srbe, kao i sve druge stanovnike, pripadnike nacionalnih manjina u Vojvodini...
Nikom nije stalo da nam bude bolje do nas samih...
Mi smo za njih samo jeftina radna snaga i bogata zemlja (teritorija)...

Neki tamo buduci vodja - lider "Republike Vojvodine" ce isto tako kao i svi ostali da gleda samo svoje dupe i samo ce sacica jada oko njega biti "srecna"...

Sve je to kratkovido i kratkorocno...

Skoro sam pricao sa jednim albancem sa kojim saradjujem poslovno... Prica o kriminalu u Pristini... prica kako je narod jos gladniji nego sto je bio... prica kako samo mali broj kriminalaca ubira plodove separatizma... rado se seca starih dana i ne mrzi na nacionalnoj osnovi... Covek je svestan... prihvatio me je najsrdacnije sto je mogao... i ucvrstio mi je veru da svuda na svetu postoje normalni i dobri ljudi bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost...

A vi braco Vojvodjani samo jacajte separatizam... jacajte te vrednosti... mozda ce vam i biti bolje... jednom...


--
Evroskeptik - nekada vatreni evropejac...

Icarus

pre 12 godina

Vojvodina stvara, Srbija otima - Sta je ovde novo? Tako je od kada je Jugoslavija aneksirala Vojvodinu i od kada je oduzeto pravo na referendum o nezavisnosti.

"Di su nasi novci"

pre 12 godina

A sta to Vojvodina "stvara"? Kukuruz, zito? Razumeo bih da prave LED televizore, automobile i delove za spejs-satl... Najsmesnije mi je kad procitam komentare "Vojvodjana" tipa "zivecemo kao Svajcarska" itd. Od cega?! Od kukuruza? Kako da ne... Samo ne znam gde ide najvise para iz budzeta. Mozda na subvencije poljoprivrednika (Vojvodina), pokrajinske institucije (Vojvodina), izgradnja autoputa (Vojvodina), Mostovi (Vojvodina i BG)... Zanima me koji ce biti izgovor kad Centralna Srbija prestigne Vojvodinu (FIAT i razni dobavljaci). Verovatno ce opet Srbija "otimati"...

rango

pre 12 godina

ako vojvodjani imaju takvu percepciju,onda je to tesko njima promeniti!!!
...nije kvalitet zivota ono sto objektivno jeste, vec percepcija individue prema istom(zivotu)!
..e sad vojvodina svoj razvoj zasniva na chemu?ljudi ,znanje.visoke tehnologije,poljoprivreda...aj neka neko odgovori ko misli da zna!!

markadzoni

pre 12 godina

Naslov vis treba da zvuci Vojvodina stvara, Beograd otima. Gde god da krenete izvan Beograda sve je u stanju raspadanja. Sve firme su premestile svoju administraciju u Beograd sve velike samoposluge su u Beogradu svi gradovi rade ali zato po zakonu daju Beogradu poveci procenat iz svog siromasnog budzeta.Svi gradovi nisu se pomakli ni u izgledu ni u ekonomiji jos od Tita dok kada udjete u Beograd kao da ste usli u drugi svet. Dobili nove trmvaje, nove autobuse, most, ulice im sredjuju, sve vece firme guraju kod njih, ali se zato ljute kada im neko ovako pokaze realnost. Ja sam iz Pozarevca znam da moj grad nije bas na dobrom glasu zbog '90 ali evo primer mi vec godinama unazad zelimo da sredimo centar i treba gradu novac ali drzava ne zeli da da novac za tu investiciju, cak kada su nasli i investitore iz Evrope drzava je usla i tu investiciju je prebacila pa pogodite u Beograd. Nasi radili marljivo a Beograd uzeo. Takava je realnost u celoj zemlji samo sto Vojvodjanima ne uzimaju nego im grabe i da ja sam za to da se Vojvodini da samostalnost u ekonomskom smislu. Svima je tesko dok Beogradjani kao burezi u loju.

deky

pre 12 godina

severna Srbija , severna Srbija ,severna Srbija ,severna Srbija , severna Srbija , severna Srbija , severna Srbija , severna Srbija ,severna Srbija , severna Srbija , severna Srbija
vojvodina je fudbalski klub !!!!!

Pera Detlic

pre 12 godina

Pare od Sumadijskog voca se daju kroz subvencije paorima za preskupu psenicu. Za secernu repu im nase pare dajemo da bi je oni izvozili. Od privatizacije sve pare su zadrzane u Vojvodini a onda su jos dobili i nase kroz NIP. Placali smo los i skup benzin i naftu da bi se sacuvale njihove rafinerije. Ja mislim da bi bilo najbolje da se izvrsi revizija i utvrdi koliko zaista daju a koliko novca uzimaju iz budzeta pa da zavrsimo sa jeftinom autonomaskom politikom.

vlatko vukovic

pre 12 godina

a sta sumadija ne stvara mi smo u istom sosu braco diriguje Beograd sto je i normalno ne razumem cemu vojvodina kao zrtva kad je cela srbija zrtva nekih ljudi

zlaja

pre 12 godina

Jeste, jeste, tako je....to sam bas sad video po Nemackoj, kad sam bio.....

Hercegovci i Licani Vojvodine, ujedinite se....u nameri da i vi stvorite svoju drzavu....

IBJ

pre 12 godina

Ta ja sam čuo za (Fudbalski) klub Vojvodina, al' za ove ugursuze sad prvi put čujem...

Šalu na stranu - meni je već dosta ovakvih budalašenja, ma odakle dolazila. Tako smo nedavno pričali (i navodili procente) kako je Slovenija pljačkala Srbiju. Brzo se pokazalo da je to šarena bila laža inferiornih političara koja je nama samima ekplodirala u lice. Biće da bi "igrači" ovog nižerazrednog "kluba" da oiviče SVOJU livadicu i da tu naplaćuju po SVOJIM željama, čime pokazuju da su procentualno isto onoliko nerazvijeni, gramzivi i nesposobni koliko i političari iz drugih delova Srbije.

Dragi moji, pamet u glavu: niko se nije spasao sa broda u oluji tako što se zaključao u svoju kabinu, već tako što je prionuo na vesla.

kaiser

pre 12 godina

Pa na istom nivou bi bile Slovenija i Hrvatska, da su ostale. O Crnoj Gori bolje da i ne govorimo...

Za dežurne demagoge koji će da potegnu demagogiju da u stvari Novi Sad otima od Vojvodine - u matematiku je uključen i Novi Sad. Možete da penite koliko hoćete, ali vi, koji podmećete Novi Sad, ste oni koji direktno čerupaju ne samo Vojvodinu (koju i tako smatrate vojnim plenom, a tako je i tretirate,) već i ostatak Srbije.

Kasta trutova u Beogradu, koja u životu ni ekser nije ukucala, a koja je navikla da živi od rada drugih ljudi. Slovenci i Hrvati su tačno znali sa kim imaju posla, i nisu žalili ni život da daju, samo da vi više ne upravljate njima.

nedx11

pre 12 godina

ajde vi iz tog kluba nemojte da z........
dodjite u bg da zivite, pa placajte ovde kiriju, hranu, izlazak u restoran, pice u kafani...
i nemojte englezima pre ulaza na exit, pivo da naplacujete duplo vise...

republikanac

pre 12 godina

Dosta vise vase "vojvodjanske" demagogije. U cemu ste to toliko bolji pa su vam sve oteli?! Sta smo vam oteli, sta pravite?! Dobili ste pola para za NIS ni krivi ni duzni, samo zato sto je Upravna zgrada u Novom Sadu. Dobili ste most preko Dunava kod Beske, da cujemo ko ce platiti taj most, Vojvodina ili Srbija?! Dosta bre vise, dosadni ste...

joksa

pre 12 godina

Sve sto se stvori Beograd otme sebi. Dok drugi siromase Beograd jaca i siri se. Kupio nove tramvaje, napravio novi most, sad ide ovaj cirkus oko JAT-a a onda je na redu metro. Losa je to racunica, jer Beograd nije cela Srbija, i drugi postoje.

rasputin

pre 12 godina

Svi koji su se odvojili, osamostalili od Srbije, dobro su prosli. To su cinjenice, priznali to ili ne. Pa treba i Vojvodina isto da ucini. Eto resenja ! Mislim da 80% starosedeoca vojvodjana je istog misljenja, samo javno ne sme da kaze ! Naravno dzabelebarosima, lopovima i svima koji muzu Vojvodinu se to ne bi svideo.

Regionalni razvoj

pre 12 godina

Ovo je najobicnija manipulacija u smislu licne promocije, kao i neprecizno citanje podataka. Ako bi po logici ove organizacije Beograd trazio da zadrzi sav svoj prihod za sebe, ostatak Srbije (ukljucujuci i Vojvodinu) bi mogao da ugasi svetlo.

Nigde iz teksta se ne vidi da "nivo ekonomske razvijenosti pokrajine po prvi put u istoriji manji od nivoa razvijenosti centralne Srbije", sto nije tacno po ni jednom indikatoru. Sto se tice BDPa, istina je da Vojvodina ima 4.8% manje od Republickog proseka ali region Istocne i Juzne Srbije istovremeno ima 36.7% manji BDP od proseka Republike! A i postavlja se pitanje tacnosti merenja BDPa po regionima, sto znaci da se ovi podaci moraju gledati sa rezervom.

Ako cemo pricati o ravnomernom regionalnom razvoju, treba postaviti pitanje zasto Vojvodina ima zagarantovanih 7% budzeta Srbije a ostali regioni to nemaju. A sto se tice istorije, i Leskovac je bio "Srpski Mancester" sa razvijenom tekstilnom industrijom a od toga danas nista nije ostalo.

Problemi Srbije su mnogobrojni: od preterane koncentracije politicke moci u Beogradu (na nivou Vojvodine u Novom Sadu), preko disbalansa u ekonomskoj moci Beograda, Novog Sada i donekle Nisa u odnosu na ostale delove Srbije, do nerazvijenosti infrastrukture, lošim kvalitetom ljudskih resursa, uzasnom regulatornom politikom u domenu privrednog razvoja i ogromnom korupcijom u javnom sektoru. Resavanju ovih problema treba pristupiti integrisano, uz jedan nacionalni koncenzus kako treba Srbija da izgleda u buducnosti. Da smo iole normalna zemlja, predstojeci izbori bi bili savrsena prilika da se otvore sva ova pitanja i da se predloze mehanizmi za njihovo resavanje za koje bi narod glasao. Medjutim, sva je prilika da ce se izbori jos jednom dobijati uz gusle, populisticke price (kao sto je ova iz Vojvodine) i prazna obecanja na koje smo svi vec otupeli.

vladimir

pre 12 godina

Zadnji put kad sam proveravao Vojvodina je bila Srbija.Ne znam cemu ovakva glupa podela na nas i njih.Totalna glupost.Niko ne pominje juzni deo Srbije gde je najveca beda.Bezobrazluk.

moj glasacki listic ce biti nevazeci

pre 12 godina

Ovi uzimaju tamo gde ima,a u Vojvodini definitivno jos uvek ima!

Samo,vlast se malo zeznula u proceni,vojvodjani nece trpeti jos dugo,jer nisu budale kao mi u Centralnoj Srbiji.
Imam masu prijatelja u Vojvodini,sto kucnih,sto poslovnih i dobro znam kakvo je raspolozenje medju njima!
Ono sto je najproblematicnije,njih 90% su Srbi,i iskreno,plasim se za sudbinu Vojvodine,jer,ako i nju izgubimo,onda smo zavezali dibidus!

Zbog onih usijanih glava,sto govore tipa,Vojvodina je nasa,kome se ne svidja neka ide i sl. samo da porucim,Kosovo je imalo isti status kao i Vojvodina,pa vidim gde je sada.Ne zaboravite da su nam pozicije u svetu nikakve i ako bi se poteglo pitanje referenduma i ne daj boze,da vecina bude za osamostaljenje,uopste ne sumnjam da bi faktori odlucivanja na medjunarodnom nivou,isto podrzali.

Bandoglavost nam se 100 puta obila o glavu i tuzno je sto nista nismo naucili na bolnim nam iskustvima ...

Radoslava 021

pre 12 godina

Uzeše nam i dušu! Vojvodina je Srbija, ali treba da važi i Srbija je Vojvodina! Treba iskoristiti sve kapacitete Vojvodine, ali srazmerno ih podeliti, a ne otimati od Vojvođana! To dovodi do jaza između severa i ostatka Srbije! Što je veoma loše po APV i njene žitelje!

Goran

pre 12 godina

Srbija stvara, Beograd otima.

Ja bih podršao autonomaše koji bi vratili Vojvodini sve državne ingerencije koje je imala kada je nastala ali da joj vrate i tadašnji naziv a to je: SRPSKA VOJVODINA

to im nekako stalno promiče... pitam se zašto?

Marko

pre 12 godina

Balkan stvara više istorije nego što može da je potroši.
Smislite nesto originalno,molim vas,ovo je vise smesno(odnosi se na fabrikovanu recenicu i vest).

Sumadinac

pre 12 godina

Jeste, evo ja iz Sumadije ne bih imao da jedem bez Vojvodine. Ja razumem da vas Beograd potkrada, ali mi? Stvarno je bezobrazno tvrditi tako nesto.

Suboticanin

pre 12 godina

Apsolutno Tacno !
Subotica, tj Vojvodina , nikad nije bila u gorem polozaju nego sto je sada u odnosu na okruzenje. Mislim na SRB , HU , HR , RUM ,

Srbin iz Vojvodine tj. Lala

pre 12 godina

Vojvodina treba da se osamostali. Jednostavno treba organizovati referendum o osamostaljenju i sprovesti to. Namerno kazem osamostaljenje umesto otcepljenje. Osamostaliti se znaci preuzeti odgovornost za sopstvenu sudbinu u svoje ruke, dakle to je nesto pozitivno i zrelo. I nakon toga treba puno raditi, nebi smo li nadoknadili izgubljeno. Pozdrav svima

Sumadinac

pre 12 godina

Jeste, evo ja iz Sumadije ne bih imao da jedem bez Vojvodine. Ja razumem da vas Beograd potkrada, ali mi? Stvarno je bezobrazno tvrditi tako nesto.

vlatko vukovic

pre 12 godina

a sta sumadija ne stvara mi smo u istom sosu braco diriguje Beograd sto je i normalno ne razumem cemu vojvodina kao zrtva kad je cela srbija zrtva nekih ljudi

"Di su nasi novci"

pre 12 godina

A sta to Vojvodina "stvara"? Kukuruz, zito? Razumeo bih da prave LED televizore, automobile i delove za spejs-satl... Najsmesnije mi je kad procitam komentare "Vojvodjana" tipa "zivecemo kao Svajcarska" itd. Od cega?! Od kukuruza? Kako da ne... Samo ne znam gde ide najvise para iz budzeta. Mozda na subvencije poljoprivrednika (Vojvodina), pokrajinske institucije (Vojvodina), izgradnja autoputa (Vojvodina), Mostovi (Vojvodina i BG)... Zanima me koji ce biti izgovor kad Centralna Srbija prestigne Vojvodinu (FIAT i razni dobavljaci). Verovatno ce opet Srbija "otimati"...

joksa

pre 12 godina

Sve sto se stvori Beograd otme sebi. Dok drugi siromase Beograd jaca i siri se. Kupio nove tramvaje, napravio novi most, sad ide ovaj cirkus oko JAT-a a onda je na redu metro. Losa je to racunica, jer Beograd nije cela Srbija, i drugi postoje.

rasputin

pre 12 godina

Svi koji su se odvojili, osamostalili od Srbije, dobro su prosli. To su cinjenice, priznali to ili ne. Pa treba i Vojvodina isto da ucini. Eto resenja ! Mislim da 80% starosedeoca vojvodjana je istog misljenja, samo javno ne sme da kaze ! Naravno dzabelebarosima, lopovima i svima koji muzu Vojvodinu se to ne bi svideo.

Srbin iz Vojvodine tj. Lala

pre 12 godina

Vojvodina treba da se osamostali. Jednostavno treba organizovati referendum o osamostaljenju i sprovesti to. Namerno kazem osamostaljenje umesto otcepljenje. Osamostaliti se znaci preuzeti odgovornost za sopstvenu sudbinu u svoje ruke, dakle to je nesto pozitivno i zrelo. I nakon toga treba puno raditi, nebi smo li nadoknadili izgubljeno. Pozdrav svima

kaiser

pre 12 godina

Pa na istom nivou bi bile Slovenija i Hrvatska, da su ostale. O Crnoj Gori bolje da i ne govorimo...

Za dežurne demagoge koji će da potegnu demagogiju da u stvari Novi Sad otima od Vojvodine - u matematiku je uključen i Novi Sad. Možete da penite koliko hoćete, ali vi, koji podmećete Novi Sad, ste oni koji direktno čerupaju ne samo Vojvodinu (koju i tako smatrate vojnim plenom, a tako je i tretirate,) već i ostatak Srbije.

Kasta trutova u Beogradu, koja u životu ni ekser nije ukucala, a koja je navikla da živi od rada drugih ljudi. Slovenci i Hrvati su tačno znali sa kim imaju posla, i nisu žalili ni život da daju, samo da vi više ne upravljate njima.

moj glasacki listic ce biti nevazeci

pre 12 godina

Ovi uzimaju tamo gde ima,a u Vojvodini definitivno jos uvek ima!

Samo,vlast se malo zeznula u proceni,vojvodjani nece trpeti jos dugo,jer nisu budale kao mi u Centralnoj Srbiji.
Imam masu prijatelja u Vojvodini,sto kucnih,sto poslovnih i dobro znam kakvo je raspolozenje medju njima!
Ono sto je najproblematicnije,njih 90% su Srbi,i iskreno,plasim se za sudbinu Vojvodine,jer,ako i nju izgubimo,onda smo zavezali dibidus!

Zbog onih usijanih glava,sto govore tipa,Vojvodina je nasa,kome se ne svidja neka ide i sl. samo da porucim,Kosovo je imalo isti status kao i Vojvodina,pa vidim gde je sada.Ne zaboravite da su nam pozicije u svetu nikakve i ako bi se poteglo pitanje referenduma i ne daj boze,da vecina bude za osamostaljenje,uopste ne sumnjam da bi faktori odlucivanja na medjunarodnom nivou,isto podrzali.

Bandoglavost nam se 100 puta obila o glavu i tuzno je sto nista nismo naucili na bolnim nam iskustvima ...

republikanac

pre 12 godina

Dosta vise vase "vojvodjanske" demagogije. U cemu ste to toliko bolji pa su vam sve oteli?! Sta smo vam oteli, sta pravite?! Dobili ste pola para za NIS ni krivi ni duzni, samo zato sto je Upravna zgrada u Novom Sadu. Dobili ste most preko Dunava kod Beske, da cujemo ko ce platiti taj most, Vojvodina ili Srbija?! Dosta bre vise, dosadni ste...

Icarus

pre 12 godina

Vojvodina stvara, Srbija otima - Sta je ovde novo? Tako je od kada je Jugoslavija aneksirala Vojvodinu i od kada je oduzeto pravo na referendum o nezavisnosti.

Radoslava 021

pre 12 godina

Uzeše nam i dušu! Vojvodina je Srbija, ali treba da važi i Srbija je Vojvodina! Treba iskoristiti sve kapacitete Vojvodine, ali srazmerno ih podeliti, a ne otimati od Vojvođana! To dovodi do jaza između severa i ostatka Srbije! Što je veoma loše po APV i njene žitelje!

Regionalni razvoj

pre 12 godina

Ovo je najobicnija manipulacija u smislu licne promocije, kao i neprecizno citanje podataka. Ako bi po logici ove organizacije Beograd trazio da zadrzi sav svoj prihod za sebe, ostatak Srbije (ukljucujuci i Vojvodinu) bi mogao da ugasi svetlo.

Nigde iz teksta se ne vidi da "nivo ekonomske razvijenosti pokrajine po prvi put u istoriji manji od nivoa razvijenosti centralne Srbije", sto nije tacno po ni jednom indikatoru. Sto se tice BDPa, istina je da Vojvodina ima 4.8% manje od Republickog proseka ali region Istocne i Juzne Srbije istovremeno ima 36.7% manji BDP od proseka Republike! A i postavlja se pitanje tacnosti merenja BDPa po regionima, sto znaci da se ovi podaci moraju gledati sa rezervom.

Ako cemo pricati o ravnomernom regionalnom razvoju, treba postaviti pitanje zasto Vojvodina ima zagarantovanih 7% budzeta Srbije a ostali regioni to nemaju. A sto se tice istorije, i Leskovac je bio "Srpski Mancester" sa razvijenom tekstilnom industrijom a od toga danas nista nije ostalo.

Problemi Srbije su mnogobrojni: od preterane koncentracije politicke moci u Beogradu (na nivou Vojvodine u Novom Sadu), preko disbalansa u ekonomskoj moci Beograda, Novog Sada i donekle Nisa u odnosu na ostale delove Srbije, do nerazvijenosti infrastrukture, lošim kvalitetom ljudskih resursa, uzasnom regulatornom politikom u domenu privrednog razvoja i ogromnom korupcijom u javnom sektoru. Resavanju ovih problema treba pristupiti integrisano, uz jedan nacionalni koncenzus kako treba Srbija da izgleda u buducnosti. Da smo iole normalna zemlja, predstojeci izbori bi bili savrsena prilika da se otvore sva ova pitanja i da se predloze mehanizmi za njihovo resavanje za koje bi narod glasao. Medjutim, sva je prilika da ce se izbori jos jednom dobijati uz gusle, populisticke price (kao sto je ova iz Vojvodine) i prazna obecanja na koje smo svi vec otupeli.

Suboticanin

pre 12 godina

Apsolutno Tacno !
Subotica, tj Vojvodina , nikad nije bila u gorem polozaju nego sto je sada u odnosu na okruzenje. Mislim na SRB , HU , HR , RUM ,

vladimir

pre 12 godina

Zadnji put kad sam proveravao Vojvodina je bila Srbija.Ne znam cemu ovakva glupa podela na nas i njih.Totalna glupost.Niko ne pominje juzni deo Srbije gde je najveca beda.Bezobrazluk.

neko treci

pre 12 godina

moderna demagogija...

ja uopste ne pratim politiku ... nekako su mi svi isti... a zna se ko je "tita" i kome se klanjaju predstavnici i vlasti i opozicije... a ovaj nas narod lako osudjuje, lako se izgovaraju neke reci sa ogromnim posledicama i nekaznjeno... jasno je i to da postoje neki tamo politicari koji su trenutno nedodirljivi... ali na zalost, sve vise je prisutan vojvodjanski separatizam... kao da se nismo opekli do sada vise puta... pa najlakse je naci neke razlike i na tome gajiti mrznju... slicnosti i zajednicke interese niko ni ne zeli da vidi... a svima je jasno ko unosi seme razdora u sve narode sirom sveta, podrzava separatizam i nagradjuje separatiste... po starorimskom pravilu divide et impera... samo nemojte se nadati da ce vam biti bolje... jos mi nismo iz pecine izasli...

Mozemo li biti gluplji...?!?
i ima li stvarno u politickoj eliti neko ko je zaista dobronameran...

imam jednu poruku za bracu Srbe, kao i sve druge stanovnike, pripadnike nacionalnih manjina u Vojvodini...
Nikom nije stalo da nam bude bolje do nas samih...
Mi smo za njih samo jeftina radna snaga i bogata zemlja (teritorija)...

Neki tamo buduci vodja - lider "Republike Vojvodine" ce isto tako kao i svi ostali da gleda samo svoje dupe i samo ce sacica jada oko njega biti "srecna"...

Sve je to kratkovido i kratkorocno...

Skoro sam pricao sa jednim albancem sa kojim saradjujem poslovno... Prica o kriminalu u Pristini... prica kako je narod jos gladniji nego sto je bio... prica kako samo mali broj kriminalaca ubira plodove separatizma... rado se seca starih dana i ne mrzi na nacionalnoj osnovi... Covek je svestan... prihvatio me je najsrdacnije sto je mogao... i ucvrstio mi je veru da svuda na svetu postoje normalni i dobri ljudi bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost...

A vi braco Vojvodjani samo jacajte separatizam... jacajte te vrednosti... mozda ce vam i biti bolje... jednom...


--
Evroskeptik - nekada vatreni evropejac...

IBJ

pre 12 godina

Ta ja sam čuo za (Fudbalski) klub Vojvodina, al' za ove ugursuze sad prvi put čujem...

Šalu na stranu - meni je već dosta ovakvih budalašenja, ma odakle dolazila. Tako smo nedavno pričali (i navodili procente) kako je Slovenija pljačkala Srbiju. Brzo se pokazalo da je to šarena bila laža inferiornih političara koja je nama samima ekplodirala u lice. Biće da bi "igrači" ovog nižerazrednog "kluba" da oiviče SVOJU livadicu i da tu naplaćuju po SVOJIM željama, čime pokazuju da su procentualno isto onoliko nerazvijeni, gramzivi i nesposobni koliko i političari iz drugih delova Srbije.

Dragi moji, pamet u glavu: niko se nije spasao sa broda u oluji tako što se zaključao u svoju kabinu, već tako što je prionuo na vesla.

Pera Detlic

pre 12 godina

Pare od Sumadijskog voca se daju kroz subvencije paorima za preskupu psenicu. Za secernu repu im nase pare dajemo da bi je oni izvozili. Od privatizacije sve pare su zadrzane u Vojvodini a onda su jos dobili i nase kroz NIP. Placali smo los i skup benzin i naftu da bi se sacuvale njihove rafinerije. Ja mislim da bi bilo najbolje da se izvrsi revizija i utvrdi koliko zaista daju a koliko novca uzimaju iz budzeta pa da zavrsimo sa jeftinom autonomaskom politikom.

Ivana P

pre 12 godina

Pa draga moja gospodo niste jedini koji su pokradeni mi u centralnoj srbiji smo kao sirocici sto uspemo da isprosimo od Beograda to nam je zato na izborima menjaj mo pa da budemo zadovoljni i mi i vi da svako zivi od svog rada a ne kao do sada od otimacine.

Goran

pre 12 godina

Srbija stvara, Beograd otima.

Ja bih podršao autonomaše koji bi vratili Vojvodini sve državne ingerencije koje je imala kada je nastala ali da joj vrate i tadašnji naziv a to je: SRPSKA VOJVODINA

to im nekako stalno promiče... pitam se zašto?

Marko

pre 12 godina

Balkan stvara više istorije nego što može da je potroši.
Smislite nesto originalno,molim vas,ovo je vise smesno(odnosi se na fabrikovanu recenicu i vest).

zlaja

pre 12 godina

Jeste, jeste, tako je....to sam bas sad video po Nemackoj, kad sam bio.....

Hercegovci i Licani Vojvodine, ujedinite se....u nameri da i vi stvorite svoju drzavu....

Laszlo, Szenta

pre 12 godina

Brkate pojmove kako vam se ćefne, šampioni ste dvostrukih standarda i licemerja. Niko ovde ne traži cepanje Srbije. Ovde je reč o Vojvodini koja nije deo Srbije, nije čak ni u istom delu Evrope. Vojvodina je u Panonskoj niziji čije su južne granice sliv Dunava i Save, dok je Srbija na Balkanskom poluostrvu. Ne trebate nama ni vi niti ništa vaše, mi samo želimo da prestanete da otimate naše.

Laszlo, Szenta

nedx11

pre 12 godina

ajde vi iz tog kluba nemojte da z........
dodjite u bg da zivite, pa placajte ovde kiriju, hranu, izlazak u restoran, pice u kafani...
i nemojte englezima pre ulaza na exit, pivo da naplacujete duplo vise...

srkiboy

pre 12 godina

znate sta!??! moja drzava se odavno zove VOJVODINA!!svi vi koji zivite u Srbiji, ZIVITE OD VOJVODINE!i jedva cekam da se ocepi od ***** Srbije..zasluzujemo mnogo bolje nego sto sad imamo zahvaljujuci toj vasoj SRBIJI! izmuzla je svo sto je mogla! a vi dalje vicite SRBIJA SRBIJA!!!!samo to i znate Srbende velike! Tupite kako je Kosovo deo Srbije?!?! pa svi znamo da je Kosovo odavno OTISLO!!!! a doci ce dan i kad ce VOJVODINA DA ODLEPRSA!!! u bolje sutra! :) HAVE FUN SRBIJOO!!!! *****

Petraš

pre 12 godina

Braćo Sremci, Bačvani i Banaćani! Ne dajte da nas posvađaju oni koji nisu iz Vojvodine niti žele dobro Vojvodini, i to na način da perfidno podmeću svoje maliciozne kreacije kao jabuku razdora. Nije "novosadizaciju" izmislio ni Novi Sad ni Vojvodina, već Srbija. Do 1918. sedište Vojvođanske vlasti je bilo u Somboru, Subotica je bila veća i od Novog Sada i od Beograda i od Zagreba. Pogledajte šta je Srbija učinila sa tim i drugim gradovima od 1918. pa do danas. Svi mi koji smo protiv otimačine koju sprovodi Srbija, smo i protiv "novosadizacije" Vojvodine.

Шид

pre 12 godina

Ја тај и тај добровољно се одричем статуса грађанина АПВ и одказујем послушност институцијама исте (иако свестан да кршим назови Устав Р. Србије)! Нећу да будем члан онога са чим у историји никад везе нисам имао, јер сам био граничар! Са остатком Србије хоћу, јер сам спреман да напредујем једнако, свестан да смо исти, а не Богом дани! Ја сам узвишенији од ,,Војвођана", јер сам спреман да живим са обичним народом, а не са клубашима и странашима из Београда и Новог Сада и уопште из државе. Хоћу да будем друштвен, са својима, делим добро и зло-зато и живим у заједници (нашој назови држави), и настојим да бришем границе, јер раздвајају ЉУДЕ, а не да их стварам! Ја Вас све волим, само хоћу да вас ослободим од туробних мисли: мени срце једнако туче и за Руму и Прешево, Краљево и Суботицу, Нови Пазар и Босилеград, Вршац и Крушевац!
Будимо људи!

dajmalo

pre 12 godina

Sve sto se stvori Beograd otme sebi. Dok drugi siromase Beograd jaca i siri se. Kupio nove tramvaje, napravio novi most, sad ide ovaj cirkus oko JAT-a a onda je na redu metro. Losa je to racunica, jer Beograd nije cela Srbija, i drugi postoje.
(joksa, 9. januar 2012 18:47)

i kasnije kada dodjem da zivim u beogradu, jer tamo je najkasvetnije za zivot, beogradjanin me sa prezirom gleda jer sta cu ja tu, sta ja radim u njegovom gradu.
ocu i ja parkove, setalista, mostove, hale! kod mene to slabo ima! :D

novosađanin

pre 12 godina

za @republikanac

"Dosta vise vase "vojvodjanske" demagogije. U cemu ste to toliko bolji pa su vam sve oteli?! Sta smo vam oteli, sta pravite?! Dobili ste pola para za NIS ni krivi ni duzni, samo zato sto je Upravna zgrada u Novom Sadu."

Ne zbog zgrade (koja, naravno, ima vrednost). Već što su sve, ali BAŠ SVE bušotine iz kojih se eksploatiše nafta i gas - u Vojvodini.
Svi naftovodi su u Vojvodini, čak i onaj JEDINI u Srbiji koji izlazi na Jadransko more.

"Dobili ste most preko Dunava kod Beske, da cujemo ko ce platiti taj most,"

Za razliku od provincije Beograda koja ima JEDAN MOST PREKO DUNAVA (što je sramota, vidite kako stvari stoje sa gradovima na Dunavu a u Evropi) mi smi imali 3 mosta. Sva tri su srušena 1999. i SVA TRI SMO PONOVO izgradili!
A beogarđani su, naprimer, u poslednjih 35 godina renovirali jedan most a napravili još jedan i to - BEZ PRIKLJUČNIH PUTEVA. :)

Toliko za neznalice.

estradna autonomaska dzabalebaroska kuknjava

pre 12 godina

@Dejan, 9. januar 2012 17:41
A na osnovu cega bi to vojvodina trebala da bude najrazvijeniji deo Srbije. Jel treba da vam izgradimo autoputeve, mostove i da vam platimo da budete najrazvijeniji.
Srbija gradi autoput Novi Sad Horgos iako je na tom putu daleko manji saobracaj nego na ibarskoj magistrali, i opet slusamo ove nebuloze kako se vojvodini uzima. Vojvodini se daje a ne uzima.
Na osnovu toga sto ste sami sebe proglasili za bogate Arijevce koje neko eksploatise? Sami sebe lazete. Niste vi nikad bili razvijeniji,od Beograda posebno niste, to su samo separatisticke parole koje lakse prolaze. Lakse se ljudi primaju na parolu nisu nam kese sestre nego na parolu nezavisna republika a to je jedno isto.
Ajd sad kukajte, jadni mi di su nase pare, jadni mi Beograd je kriv, jadni mi.
Ako imate manji drustveni proizvod od proseka to je zato sto ga niste stvorili, niko vas ne diskriminise, naprotiv, vojvodina je privilegovana u ovoj zemlji, ima prava koje nema niko drugi.
Preko 50% stranih investicija u Srbiji je ulozeno u vojvodinu u kojoj zivi 26% stanovnika. I opet se zalite da vam je drzava kriva zbog malo proizvoda.
Od ukupnih obradivih povrsina u Srbiji 39% je u vojvodini, 61% u centralnoj Srbiji. Od ukupnih subvencija za poljoprivredu vojvodini se daje 76% centralnoj Srbiji 24%. i opet se vojvodina zali kako joj je drzava kriva za mali proizvod.
Jedini kraj ove zemlje kome je data privilegija da ima razvojnu banku i kancelariju u EU gde lobira da investicije namenjene Srbiji odu bas u vojvodinu, i opet se zale na drzavu.
Oni kojima se najvise daje i koji imaju veca prava od drugih oni se najvise zale, kriv im neko drugi sto im nije obezbedio pecene seve s neba.
Laz je da je vojvodina bila razvijenija uvek od svih ostalih, da je prirodno bogatija od svih ostalih i laz je da vojvodina mora da bude uvek razvijenija od svih ostalih. To je propagandna laz.

ex autonomas

pre 12 godina

Hvala braci ispod Save i Dunava sto su mi otvorili oci u komentarima i ubedili me nacisto da ja sa Vama u istoj drzavi NECU da zivim!

mile

pre 12 godina

Ako vi, južno od Save i Dunava, još niste shvatili ko vas hrani i izdržava onda ste plitki ko moj džep. Bilo bi lepo da svako troši ono što je zaradio, a ne ono što je oteo.

#

pre 12 godina

@Icarus, 9. januar 2012 19:15
Sta stvara kad je BDP ispod proseka? Ako je BDP mali to znaci da ne stvara.
Drugo, jugoslavija nije anektirala nikakvu vojvodinu, nisu postojale ni jugoslavija ni vojvodina 1918. Jadni pokusaji da se od Srbije, koja je bila najveca zrtva prvog svetskog rata, agresije, ubijanja, bombardovanja, pljacke i okupacije, stvori agresor i okupator.
Trece, nikakvoj vojvodini nije oduzeto nikakvo pravo na referendum, jer ga nikad nije ni imala,a uz to nije ni postojala sve do 1945.

Srecko Jovanovic

pre 12 godina

Dokle ce vise Srbija da se deli??? Prestanite da se svadjate!!! Kakvi smo, veci ne prijatelji od smih sebe nam nisu potrebni.

Joker

pre 12 godina

Imamo jedno pitanje: Zasto se nama Vojvodjanima govori "da se odvojimo ako nam ne valja, da cutimo i da se ne pravimo pametni itd..." Niti mi zelimo da se odvojimo, niti bi vama ne Vojvodjanima to odgovaralo! Sto nam lepo ne vratite prava i imovinu koja je ionako nasa? sta je tu vama problem, kad ionako NIJE vase!
p.s. Od Srbije nije dobio nezavisnost samo onaj ko to jos nije trazio... (pogledajte gde BEOGRAD vodi ovu drzavu.....)

Tivadar

pre 12 godina

Ja sam iz Subotice. Imam 27 godina od kojih se poslednjih 20 secam. Za to vreme se u Subotici promenilo samo nekoliko stvari: nemamo vise pozoriste. Ako se osecas avanturisticno i odlucis da se kupas u gradskom bazenu osecaces se kao da si se vratio u proslost, i to u Somaliju i verovarno ces da zakacis neku zarazu. Ako se pak okupas u Palickom jezeru sigurno ces da umres. Nemamo vise zenski strand koji smo imali 150 godina, koji je bio jedini razlog sto palicki kej nije obicna staza oko toksicne bare. Dok smo ga imali bio je ukrasen koka-kola suncobranima i friziderima. Nemamo vise ljude na plazi i vikend-naselju, iskljucivo kerove. Imamo treci, prazan, nepotrebno ogroman i ruzan hotel koji kada vidis zapitas se "odakle je ovo palo?". Imamo i jedan, verovarno ruzniji, nov hotel u centru kojeg je 89-to godisnji nemacki milijarder izgradio svojoj ljubavnici. Tih praznih milion kvadrata ostace nam tamo, bas u centru, zauvek. Kada ih vidis zapitas se "odakle je ovo palo?" Imamo 35 novih benzinskih pumpi, 10 novih mega marketa i 20 novih banaka za koje nemamo novca. Nemamo vise barem 10 fabrika. Imamo jedan novi, jako mali bioskop jer nam ne treba veci. Sudeci po njemu trebali bismo da imamo 2500 stanovnika. Zaboraviljamo da se druzimo i izlazimo. To kod nas rade samo tinejdzeri cisto da vide sta je to. Imamo novu, doduse malu fontanu koja je kostala milione evra. Ustajala, zagusljiva, nepomicna, status kvo su reci koje najbolje opisuju nasu ekonomiju. Imamo nov semafor (bilo u novinama) 3 nova kruzna toka, po jedan pred izbore. Ovo nisu samo neke od, vec sve promene u proteklih 20 god. Odgovorno tvrdim da uzrok ovih promena nisu ni Novo Pazarci, ni Uzicani, ni Beogradjani, vec iskljucivo Suboticani.

VZ

pre 12 godina

Vojvodjanski klub "rešava" Vojvodinu a ne Šumadiju ili jug Srbije. Nije problem to što Vojvodina je ispod nivoa centralne Srbije (BG+Šumadija, jug, zapad Srbije) već što je prvi put ispod nivoa. Nikada u istoriji nije bila na tome gore a 1918. kada je okupirana i kada je ušla u sastav SHS bila je statistički odmah iza Slovenije a ispred HR. Vojvodjanski klub tvrdi da je na delu SVESNA DISKRIMINACIJA. Doduše neznamo dokaze, to bi trebalo da predlože ali evidentno je da od kada je Vojvodina deo Srbije tone sve više i više (čak brže tone nego drugi delovi Srbije) a Vojvodjani "videi" okolne komšijske zemlje (HR,HU,RU) kako rastu dok ona propada (po meni ne samo krivicom vlasti Srbije). Uz to NIKADA u istoriji (izuzetak je WW2) Vojvodina do ulaska u SHS/YU/Srbiju nije imala granice (osim prema Srbiji). Moji dedovi su pre 100 godina odlazili u Segedin (Madjarska), Osjek (HR) ili Temišvar (Rumunija) kočijom, vozom ili brodom bez zaustavljanja. A danas u 21.veku, sto godina kasnije?!? Iz većine gradova nema direktnog voza, niti broda po Tisi, Dunavu ili Savi, a uz to tvrda granica sa čekanjem, kontrolama itd. (donedavno bil i vize). To je rezultat zajedničkog "života" sa režimom u Srbiji koji naravno šteti i drugim regionima uključujući i sam glavni grad.

Srbin u Vojvodini

pre 12 godina

A sta to Vojvodina "stvara"? Kukuruz, zito? Razumeo bih da prave LED televizore, automobile i delove za spejs-satl... Najsmesnije mi je kad procitam komentare "Vojvodjana" tipa "zivecemo kao Svajcarska" itd. Od cega?! Od kukuruza? Kako da ne...
("Di su nasi novci", 9. januar 2012 19:00)

Kad je vec tako kako kazes,zasto svi vi van pokrajine(cast izuzetcima) dobijate koprivnjacu od pomena samostalne Vojvodine?!

Manite se onda nas "seljaka" ,koji nemamo nista drugo sem kukuruza i zita!Koji cemo vam mi djavo,ovakvi siromasni i nikakvi?

Pustite nas da propadnemo kao Slovenija :-)

17k

pre 12 godina

A ja ću da pitam patrijote, heroje tastature iz toplog beogradskog stana - koliko vaših 17.000 radnika u proizvodnji proizvede da ste vi tako moćni i puni love? Lova se ne stvara u trgovini, bankama i marifetlucima, uzimanjem kredita, otimanjem, ona se stvara na proizvodnji nove vrednosti. Od tih 17.000 radnika živeli bi dan i po maksimum.

Dexterijus

pre 12 godina

Stanovnik sam Panceva, grada u Vojvodini, i za ovih 11 godina na vlasti(DS i DSS) nisu ucinili nista da Pancevo krene na bolje. Par asfaltiranih ulica i 3 megalomanska propala projekta, to su rezultati. A ni jedan kvadratni metar nisu preuredili za nove investicije.Atar oko Luke Dunav i okolina Panceva isti su vec 30 godina.A ima mesta gde da se "posade" nove fabrike. Dzaba. Nista nerade, bitno je da su uveli napalatu parkinga, da "pauk" nosi i vikendom kada je besplatan parking i praznicima, da svaljuju odgovornost na druge.....
I posle da mi Kragujevac, Nis,ili Uzice budu krivi sto mi ovde neumemo,tj vlast u Pancevu, ajte nemojte me zasmejavati.....

IGOR

pre 12 godina

Ko placa ove likove? Ja ne znam ko ih placa, ali znam da je njima mnogo dobro, puni su kesha. A sad dalje, Vojvodina je Srbija. sto bi neki srbin bolje ziveo u Srbiji samo zato sto je u Vojvodini? ja zivim u Vojvodini, u Pancevu, ali meni je isto Sabac ili Kraljevo, to je Srbija! I sta hoce ovi ljudi i dokle vise ovako? Kada ce nas vec jednom ostaviti na miru? Normalan srbin sigurno nije da se drzava cepa, a ko su ovi ljudi, koji su njihovi interesi? Srpski? Ne bih rekao.

Naftagas, ne NIS

pre 12 godina

"Dobili ste pola para za NIS ni krivi ni duzni, samo zato sto je Upravna zgrada u Novom Sadu. Dobili ste most preko Dunava kod Beske, da cujemo ko ce platiti taj most, Vojvodina ili Srbija?!"

Naftagas je izgrađen 100% od para Vojvođana dečko. Informiše se prve pre nego što prospeš bisere. Znaš li ti uopšte koliko se gasa i nafte godišnje izvadi iz Vojvodine? Nemaš pojma.

Most preko Beške je izgrađen iz donacija EU koje su stigle još dok je Velja bio ministar, niste vi Srbijanci uložili ni cvonjka. Samo što je on gradio puteve do lokalnih zaseoka u srbijanskim brdima od tih para, to je druga stvar.

Ja se radujem. Počele su "patrijote" da nas brane, a sve što su takvi branili su izgubili. Samo napred, branite nas jače i više, ne dajte nas!

markadzoni

pre 12 godina

Naslov vis treba da zvuci Vojvodina stvara, Beograd otima. Gde god da krenete izvan Beograda sve je u stanju raspadanja. Sve firme su premestile svoju administraciju u Beograd sve velike samoposluge su u Beogradu svi gradovi rade ali zato po zakonu daju Beogradu poveci procenat iz svog siromasnog budzeta.Svi gradovi nisu se pomakli ni u izgledu ni u ekonomiji jos od Tita dok kada udjete u Beograd kao da ste usli u drugi svet. Dobili nove trmvaje, nove autobuse, most, ulice im sredjuju, sve vece firme guraju kod njih, ali se zato ljute kada im neko ovako pokaze realnost. Ja sam iz Pozarevca znam da moj grad nije bas na dobrom glasu zbog '90 ali evo primer mi vec godinama unazad zelimo da sredimo centar i treba gradu novac ali drzava ne zeli da da novac za tu investiciju, cak kada su nasli i investitore iz Evrope drzava je usla i tu investiciju je prebacila pa pogodite u Beograd. Nasi radili marljivo a Beograd uzeo. Takava je realnost u celoj zemlji samo sto Vojvodjanima ne uzimaju nego im grabe i da ja sam za to da se Vojvodini da samostalnost u ekonomskom smislu. Svima je tesko dok Beogradjani kao burezi u loju.

musa dembele

pre 12 godina

naslov ko narucen za Hrvate i Madjare,oni su najaktivniji na ovakvim temama... Hocete li za poneti ili da vam nezavisnu Vojvodinu dostavimo na kucnu adresu... Prosrpske stranke uzimaju u Vojvodini skoro 65 posto i oni pricaju o nekakvoj nezavisnosti.. Pozdrav sa Grbavice NS!!!!

komentar

pre 12 godina

A sta to "vojvodina stvara" pa joj neko uzima ako joj je BDP manji od proseka? Na koji se to nacin uzima, da vidimo. Gde su dokazi za te lazi.
Da postoje dokazi, mahali bi njima svaki dan, ne bi Canak prebrojavao fabrike cokolade i austrijske vagone pripisivao paradrzavi vojvodini nego bi maha dokazima.
Ako joj je BDP manji od proseka to znaci da stvara manje od proseka a ne da joj neko uzima.
U ovoj zemlji ne postoji samo vojvodina, niti je vojvodina bogom data, niti je po bilo cemu bolja od ostalih krajeva, niti se samo u vojvodini radi niti se samo tamo stvara,niti se samo tamo zivi,niti samo vojvodjani zasluzuju razvoj, niti im neko uzima bilo sta, naprotiv. Ne grade se autoputevi kroz zapadnu i centralnu Srbiju vec po vojvodini i to svi placamo i jos citamo ovakve uvrede kako neko zivi od onoga sto oni stvore.

matko

pre 12 godina

Srbijanski ekonomski hegemonizam je na delu od Slobinog ukidanja ustavnih nadleznosti Vojvodine. Vojvodjani su jogurt revolucijom na to pristali i sada evo gde su. Na srecu njihovih stanovnika Slovenija i Hrvatska to su na vreme prozrele i eto ih tamo gde sada jesu - u EU. Ali nicija nije do jutra gorela pa ce i Vojvodina doci na svoje - tamo gde pripada. A to je EU. Onaj sto je napisao da od kukuruza nema nista , uskoro ce se uveriti da je poljoprivreda kakva je u Vojvodini baza na koju se nadogradjuje i njegov FIAT u Kragujevcu koji je pod imenom Zastava crpeo ovu zemlju toliko godina da ih je i tesko preprojati.

Milan

pre 12 godina

Hajde to otimanje i nije tako strasno. Ono sto je strasno je sto nam ne daju da radimo kako znamo i umemo. Pa kad smo imali vecu autonomiju i kad smo mogli da raspolazemo sa nasim parama onda smo bili i produktivniji i jos vece bogatstvo smo stvarali.

Celoj Srbiji bi bilo bolje kad bi Vojvodina mogla sobom i finansijama da rukovodi. Bolje umemo da stedimo od vas i mudrije koristimo resurse. To je cinjenica u praksi. Valjda zbog te istorije pod Germanima, ko zna?

Pustite nas da upravljamo nasim parama pa onda stvorite neki fond za pomoc siromasnim opstinama na jugu i mi cemo rado uplacivati.

Hajde da se saberemo i da se barem jednom oslonimo na logiku, tu mrsku disciplinu kod Srba. Recimo da uzmemo dve zastupljene teorije: po jednoj to sve huskaju neki stranci i hoce nezavisnu Vojvodinu a po drugoj teoriji Srbija po starom receptu zakida prava i ne dozvoljava Vojvodini da se realizuje u potpunosti i tako unistava svoju najbogatiju regiju.

Ovu prvu teoriju nije lako dokazati i uvec se ostati samo spekulacija, ali ova druge je direktno merljiva u praksi.

Ali naravno uvek ce biti onih koji ce radije prihvatiti neke opskurne teorije zavere nego jednostavne cinjenice koje su im pred nosom.

Ivan

pre 12 godina

Pa mi više ne živimo u komunizmu i tržište određuje ko će koliko zaraditi koliki će biti BDP po regionima i gradovima. Najplodnija zemlja u Evropi ne garantuje i bogatstvo, jer nju neko pametan i učen treba da obrađuje i da prati moderne tokove u agronomiji. Druga stvar je demografska slika. Sa takvim negativnim priraštajem, malim procentom radno sposobnog stanovništva i armojom penzionera bolje i ne može. Plus je Vojvodina neopravdano favorizovana od strane države dobijenom autonomijom a na štetu drugih regiona u Srbiji. Najviše puteva se gradi po Vojvodini i najviše ulaže, a skoro pa ništa mi u centralnom delu nemamo od toga osim skupe hrane koja nema prođu ni na domaćem tržištu zbog nekonkurentnosti proizvodnog procesa i neulaganja u prave stvari. A ovakvi senzacionalistički naslovi mogu da nalože i obmanu samo neobrazovane i zatucane ljude koji nikada nisu radili u privredi (u privatnom sektoru), i nisu imali prilike da u uslovima slobodnog tržišta posluju sa svima u Srbiji. Tzv "Vojvođani" su nabeđeni, zadojeni komunističkom doktrinom zbog povlastica koje su tada uživali i mnogo lenjiji od ostatka građana Srbije. Dosta manipulisanja i kukanja, a više rada i znoja!

anton chigurh

pre 12 godina

par anonimusa zeli da skrene paznju na sebe ovakvom potpuno neutemeljenom izjavom, onda im se da publicitet u medjima, onda narod pocne da misli da je to preovladjujuce misljenje u Vojvodini
nazalost po njih, Vojvodjani su veci Srbi od Beogradjana!

Šta?

pre 12 godina

"A sta to Vojvodina "stvara"? Kukuruz, zito?"

Ček, zar samo to nije dovoljno? A kamo ječam, ovas, soja, lubenice, grožđe, svinje, ovce, koze, vina, gas, nafta, mleko, suhomesnati gotovi proizvodi.....

Kako recimo objašnjavaš to da smo u doba automije bili daleko bogatiji nego vi, a posle jogurt revolucije pa do danas smo postali najsiromašniji region u Evropi?

Upamti ovaj datum da ti posle ne presedne: 25.11.2018. A posle toga ćemo robu za €, pa da vidimo ko stvara i ko zarađuje. Ili uvozi iz Rumunije ili Bugarske, volja vam. A onda idu računi - da vratite sve što ste pokrali.

Vojvodjanin

pre 12 godina

Uvek je Vojvodina vise stvarala od Srbije,ali slozicemo se oko jednog,a to ja da je i vojvodjanska i srpska privreda u kolapsu.Tako da neverujem da je Srbija kriva za ovo.Kriva je vlast koja je unistila celokupnu privredu.

andrej

pre 12 godina

a da se lepo mi sa severa i vi sa juga, zapada i istoka lepo dogovorimo i izopshtimo beograd iz drzave? lepo zid od 5m oko njega i tjao ..pa nek se bagra izivljava sama na sebi..

dejanera

pre 12 godina

Procitah vest, onda procitah i komentare i nikako da shvatim sta JA to otimam Vojvodjanima?
Da li oni gore proizvode nesto sto meni treba pa im ja to otmem? NE!!!
Da li mi oni nesto daju a da mi to ne naplate? Opet NE!!!
Kazu da im Srbija otima?!? A gde su to oni??? U Americi mozda???
Koliko sam ja upoznat Vojvodina je deo Srbije i kao takva MORA da odvaja porez i salje u drzavnu (zajednicku) kasu isto kao i ja iz Uzica ili onaj iz Leskovca! Jedina razlika je u tome sto Vojvodina ima autonomiju, samim tim i nekakvu svoju vladu, sto im se daje garantovanih 7% budzeta, sto se autoput radi od para iz Bgd-a a ne od "njihovih" 7%, sto se subvencije za poljoprivredu placaju svima iz iste kase ali ni to ne ulazi u "njihove" procente, sto je psenica iz Vojvodine skuplja nego ona iz Poljske iako mi Poljaci daju "franko" Uzice a po Vojvodjansku jos moram i da odem!
U svakom slucaju ako vam se nesvidja da zivite sa nama vi raspisite taj referendum, ali dobro razmislite kako ce te glasati na njemu da kasnije ne bude opet kriva Srbija sto su Svabe, Madjari i ostali dosli po svoje! Jer ta ista Vojvodina je bila deo austrougarske i u njoj su Madjari bili vlast a Srbi su bili isto sto i Slovenci i Hrvati, odnosno, isto sto i Srbi pod Turcima OBICNA RAJA I GO SLUGA!!!!

Tozovac

pre 12 godina

Jelte'? Ko otima, koga hranite? Šumadiji, Pomoravlju, Negotisnkoj Krajini, južnoj Srbiji nije potrebno ni vaše žito, ni vaše mleko, ni meso, ni jaja... Svega ima i više nego što je potrebno, na nesreću nema ko da pojede. Pitajte ljude u Zrenjaninu i Sremskoj Mitrovici da li su više kivni na Beograd ili Novi Sad. Ništa opasnije od neolovnih vojnika.

igor

pre 12 godina

Jedva cekam da dobijete svoju drzavu ''vojvodinu'', evo ja sam rodjeni beogradjanin i zaista bih se radovao tome, slavio bih...smucili ste mi se svi generalno kao narod ''vojvodjani''!Mrzim ovu danasnju srbiju ocima ne mogu da je gledam!

Zloća

pre 12 godina

Ja bih rado napravio probu. Recimo Vovodini se odcepi pa eto ako se nama ne bude sviđalo tako, mi se ponovo pripojimo ekonomski i demokratski jakoj Srbiji koju Vojvodina sada čerupa...hahhaaaa

severni

pre 12 godina

Srem stoji solidno, Backa malo losije, ali je zato Banat katastrofa. Za stanje u Banatu je odgovorna Vojvodina, a ne centralne vlasti u Srbiji. Banat vam kvari prosek, a za to ste sami krivi.

SevarlicA

pre 12 godina

Sto je vise siromastva, to ce biti vise onih koji upiru prstom na neku "drugu stranu", a narod se sve vise i vise prima.
Ko god u Vojvodini misli da mi u ostalim delovima Srbije(osim gradske zone Bg-a), neka dodje da vidi kako se zivi i koja je beda.
Koliko to neko sebi ne zeli da prizna, u Vojvodini je bar sto se mogucnosti tice, mnogo bolje. Lakse se dolazi do para za neki posao jer Vojvodina ima razvojnu banku a ostatak Srbije nema.
Nije Vojvodina jedina koja je stradala, stradali smo svi, ali niko da prozove prave krivce zbog kojih zivimo kako zivimo.
Cinjenica je da uz jedan ozbiljan rad, Vojvodina ima veliki potencijal da bude najbogatiji deo Srbije, ali nista manje nego Stig, Sumadija, Pomoravlje, Negotinska krajna, Macva, itd.
Zasto Vojvodina vec nekoliko godina zaostaje za Sumadijom i Stigom u poljoprivredi, zasto izbacuje manje hrane a dobija vece subvencije?

jednoruki krstivoje

pre 12 godina

Ne otima vama Srbija vec Beograd i Novi Sad!Mi u centralnoj Srbiji nemamo nikakve koristi od vas da ne spominjem rubne delove Srbije msm istocna,jugoistocna,juzna,jugozapadna,zapadna Srbija nikakve!Zivim u Boru gde je jedan od najvecih giganata u Srbiji RTB BOR danas je bakar nikad skuplji proizvodnja sve bolja i veca a opet sve pare koje se ovde naprave odu u Beograd nama kao gradu i Timockoj krajni ne ostane gotovo nista!I ovde postoje pozivi za autonomijom ali dali ce ona stvarno resiti nesto?Nama je potrebna decentralizacija da se jasno stavi do znanja onima koji sede u prestonici u koznim foteljama sta se moze desiti sa srbijom ako sve pare odu u Beogread i tamo ostanu!!Parcanje ove zemlje nece doneti nista bolje nego sto je sad !

Alex

pre 12 godina

Videli ste sta voze vojvodjanski poljoprivrednici kada su bili protesti. Uvozni trakotri, ne znam ni kako se zovu. A kada su protesvovali malinari iz Arilja, sve IMT-539, Ursus i ostale sklopocije stare po 30 i vise godina. I nemoj samo neko da mi kaze kako su ovi u Vojvodini vredni pa zato voze dobre traktore, a ovi u Srbiji lenstine.

Сремац

pre 12 godina

Глава ме боли од сепаратизма, а и да се отцепи Војводина, као да би било боље неком осим новосађанима. Исто би било, само би нас крао други град, тако да сам увек уз своју Србију :) Ко ће коме да помогне, ако неће свој своме ;) Поздрав из Срема.

Nenad Lukic

pre 12 godina

Posto se ovo prvi put desava od 1918, da li to znaci de je svo to vreme Vojvodina otimala od ostatka Srbije? Da je ostatak Srbije bio svesno diskriminisan u korist Vojvodine? Ako nije zasto onda gospoda iz nevladinog centra misle da je danas slucaj da ostatak Srbije diskriminise i otima nesto Vojvodini?
Kada je Vojvodina iznad proseka Srbije onda je to zasluga Vojvodine a ostali su lennjivci a kada je obrnuto onda to nije moguce (zato sto smo vec zakljucili da su svi osim Vojvodine lenjivci) sto dovodi do logicnog zakljucka da neko pljacka Vojvodinu?

opet

pre 12 godina

Radoslava 021, 9. januar 2012 18:54
Opet ove uvrede na racun Srbije.
""Vojvodina stvara, Srbija otima"
Cisti bezobrazluk.Gde to pise da ste vi u krizi zato sto vam "Srbija otima". Da nisu i Grcka i Italija i ceo svet u krizi zato sto im "Srbija otima". Kako vas nije sramota da pisete takve komentare.
Ako imate bruto drustveni proizvod manji od proseka, to znaci da stvarate manje od proseka Ne "otima" vam niko nista, nego stvarate manji drustveni proizvod.Ponasate se kao da vi stvarate vise od Kine i Nemacke zajedno pa delite nekome.Ne izdrzavate vi nikoga,ne hranite nikoga,niko vam nista ne uzima i niko vam nista i ne trazi. Mozda bi vi hteli da ne placate poreze a da koristitite sve prednosti drzave, ali to nema nigde pa ni u Srbiji.
Vama se daje a ne uzima, prestanite vise da vredjate sve ljude u ovoj zemlji, posebno one koji su u gorem polozaju od vas, koji vam nista ne uzimaju, naprotiv. Vi od drzave dobijate vise nego sto drzavi dajete. I to nesrazmerno vise nego sto dobijaju ostali krajevi i Sumadija i zapadna Srbija i istocna Srbija i juzna, nista od vas ne uzimaju, naprotiv placaju vam mostove ,autoputeve, subvencije, dotacije koje koristite daleko vise nego ovi krajevi.

Aleksa

pre 12 godina

Jaoooo ajde vise do kad cete samo deliti ovaj narod, kakav bre Vojvodjanski klub, zasto ne kazete kakvi su to klubovi, uz cije pare rade, i sta im je zadatak? Zasto ja ne mogu da osnujem neki pirocanski klub, pa da vidimo ovamo kod nas u Pirotu kakva je beda, nego samo na ovom sajtu citam o Vojvodini, jeli jel u ovoj drzavi lose samo u Vojvodini, pa se od vas nista drugo i ne moze cuti?

Vlada-za-dijalog

pre 12 godina

Slazem se sa stavom Vojvodjanskog kluba, sto se otimacine tice, to ima def. neke istine.Nazalost godine i useve su pojeli 'skakavci' kao i u centralnoj Srbiji.Ja kao vojvodjanin dobro znam o cemu prica klub.Vojvodina je primila najvise izbeglica , a takodje i pomogla najvise prebrodjivanju teskih 90-tih.Tajkunazicacija je preselila kapital u Beograd. Sve to eto ima svoju cenu.Bilo kako bilo sta sad da radimo mi Vojvodjani?Mislim da treba da se okrenemo agraru, nasem starom izvoru blagostanja. Uzgajanje vina, pecuraka, cveca, mesa, razvijanje industrije mlecnih proizvoda i sl moglo bi da bude zaokret jel svetske cene hrane beleze stalan rast. Podsticanje slabije razvijenih regiona Vojvodine kao npr srednjeg i juznog Banata ali od strane Novog Sada (NE Beograda)bi bilo resenje isto.Nadam se da ce doci dan kad ce Vojvodjanska industrija i privreda biti na nogama i predvoditi zemlju U Evropi.Ulazak u EU ce otvoriti vrata kvalifikovanim EU poljopeivrednicimada investiraju ovde,takodje.Btw posto se cesti pominju otcepljenja i slicne maliciizne nebuloze. Napominjem da su to bajke koje postoje u masti uglavnom nekih ljud juzno preko Dunava i uopste neznam ko ih spominje i zasto. Otcepljenje bi bilo moguce jedino kad bi se samo centralna Srbija otcepila.Ovde u Vojvodini to uopste nije tema osim za zabavu. Dakle ekonomska uprava nama VOJVODJANIMA koji zivimo ovde u ovoj regiji.

vlada

pre 12 godina

Evo jedan podatak za sve vas kvazi strucnjake. Pre raspada SFRJ najrazvijeniji grad Srbije bio je Kragujevac (moja keva je sa srednjom skolom imala pocetnu platu od tri hiljade maraka), a svi znate kroz kakvu golgotu je prosao zadnjih dvadeset godina. Jel sada treba nekoga da krivimo za to i da trazimo nezavisni Kragujevac??? Takodje bih napomenuo da je 1989. godine sam Sartid imao veci izvoz od cele Vojvodine, tako da imate predstavu koliko ste bili razvijeni u odnosu na ostatak Srbije. Niko vas ne potkrada, placate isti porez kao svi gradjani Srbije i zato nemojte samo da kmecite i konstruisete teorije zavere.

Jelena S.

pre 12 godina

Ima jedna istina u svemu ovome....Srbija stvara-Beograd otima!
To ukoliko se Vojvodina ne oseća kao sastavni deo Srbije to je problem ovdašnje svesti građana i krivica je svih političara koji su pogrešno radili i odvojili srpski narod od svoje matice!

M012Z

pre 12 godina

Od kada to Vojvodina nije deo Srbije? Ljudi u vojvodini mnogo bolje zzive nego u centralnoj Srbiji,mimo toga, nema razloga uvoditi nove podele, mrznju i zavaditi dva podjednako bitna dela srpske teritorije. Sve je to Srbija, nemojmo nikako to da zaboravimo. Sve ostalo je jasna manipulacija i koncept zavadi pa vladaj.

MareBG

pre 12 godina

Ma dokle bre više. Šta vi to stvarate bre? Posebno vi koji pišete komentare? Da ne sejete vi možda "kuruza"? Sve subvencije za poljoprivredu idu iz budžeta SRBIJE. Nemate pojma kolike su to pare. Gde se najviše troši ta hrana koju kao proizvodite? Ko vam je kupuje, da nije slučajno onih tričavih 2 miliona u Beogradu? Nemojte da se ložite kao mladi majmuni.

Miloje

pre 12 godina

Neka se Beograd prikljuci toj Vojvodini i neka se onda odvoje. Srbiji ce da spadne ogroman poreski teret. I ne samo poreski, sve sto ne valja je tamo.

Jovan

pre 12 godina

Da mi neko objasni sta to moje Prokuplje otima bilo kom gradu u Vojvodini? Mozda vam Beograd otima, otima on svima nama ali ostatak Srbije ne.

Pera

pre 12 godina

Ja isto tako mogu da kažem Beograd stvara Srbija otima. Da nije Beograda cela Srbija bi umrla od gladi. Ako vam je toliko mrzak taj Beograd što u njega dolazite. Republika Beograd(bili bi smo bogati kao Luksemburg ili San Marino za 2 godine). Urazumite se ljudi i ne slušajte kvazi-eksperte.

aco

pre 12 godina

Zasto ova gospoda nisu postene pa kazu dobro mi ce mo da placamo skuplju struju nego Centralna Srbija jer NE PROIZVODIMO NI JEDAN JEDINI KILOVAT!!!!
Mi necemo da CEDIMO RUDNIKE SRBIJE jer nemamo NI JEDAN.
MI NECEMO DA CEDIMO RUDNIKE ZLATA.
Ali to ova gospoda ne pominju.
DOSADILI STE VISE!!!!

neodgovorna vlast

pre 12 godina

NEODGOVORNA
Srbija je neodgovorna prema sebi sto poklanja vojvodini najcistiju energiju po najnizoj ceni u Evropi. Sto god si prema nekom bolji on je sve gori i bezobrazniji.
Trenutno uvozimo struju,nama ne treba, mi proizvodimo dovoljno za sebe, treba vojvodini. Placamo je skuplje nego sto je poklanjamo vojvodini,pravimo sebi gubitke,arcimo svoje bogatstvo nesebicno u njihovu korist i jos cemo da slusamo kako oni nekoga "hrane", neko njima "otima". Smesno.
Srbija je neodgovorna sto je zatvorila ili zapostavila svoje secerane u Cupriji Sapcu Pozarevcu, Beogradu i sto dozvoljava da u Srbiji secer,ulje budu skuplji nego u Nemackoj.
Srbija je neodgovorna prema sebi zato sto non stop vodi racuna samo o interesima vojvodine i kako da udovolji prezrelim KPJ autonomasima, dok zapostavlja sve ostale krajeve.

NVO

pre 12 godina

Nevladina organizacija Vojvođanski klub

Samo se pitam ko finansira ove silne NVO po Srbiji. Bolje da su taj novac ulozili u to da povecaju proizvodnju kukuruza i ostalih zitarica nego da se bave ovim cime se bave.

mladen

pre 12 godina

Svaku organizaciju neko mora fininasirati da bi opstala. Posto ovu ne finansira vlada (jer je nevladina) onda je finansiraju strane obavjestajne sluzbe. Jugoslavija je razbijena, SCG je razbijena, KOsovo je oteto i jos je ostalo da se i Vojvodini "da pravo na samoopredjeljenje". Mada to pravo postoji samo u Srbiji jer vidim da ga nema nigdje drugo u svijetu.

deky

pre 12 godina

severna Srbija , severna Srbija ,severna Srbija ,severna Srbija , severna Srbija , severna Srbija , severna Srbija , severna Srbija ,severna Srbija , severna Srbija , severna Srbija
vojvodina je fudbalski klub !!!!!

Nikola

pre 12 godina

Jedna je istina Vojvodina kao i Srbija jos uvek ne zaradjuje ni za ove plate koje imamo vec zivimo od zaduzivanja i rasprodaje porodicnog srebra na celom nivou. Srpski budzet je toliko mali da veci deo ide na otplatu plata i penzija koje isplacuje drzava Srbija a ne pokrajna. Dakle sugradjani para za bolji zivot nesto i nema. Nadam se da ce moj koment biti objavljen.

Djordje

pre 12 godina

Изостанак очекиваног економског развоја у Војводини може бити и последица додатних пореза који су потребни да би се нахранила ЈОШ ЈЕДНА комплетна администрација трутова која седи у Новом Саду као и све њихове амбиције да регулацијама и уплитањем у све и свашта надмаше своју конкуренцију трутова у Београду. Чудо једно шта додатних 2 или 3 одсто намета може да уради за економију. Осим тога, БДП у Војводини је 47% нижи од београдског а никако не 80% како се експлицитно лажно тврди у саопштењу. Ова измишљена невладина организација треба да обнови процентни рачун - то је уџбеник математике за пети или шести разред ОШ, а има и у радним листићима.

lala

pre 12 godina

tek posle referenduma koji niko ne dozvoljava (iako je pravo glasa osnovno ljudsko pravo) da se Srbi izjasne da li hoce da zive u Srbiji stvari bi postale jasnije.
Dijaspora je najpunija desne obale Dunava, visestruko i nesrazmerno odnosu broja stanovnika Srbije sa te dve strane reke.

Znajuci da je Svajcarska na listi prioriteta gde bi Srbi ziveli, siroko vam polje, moze Vojvodina i bez vas!

Kako zvuci ova inreversabilna logika koja sustinski pokazuje naopakost srpskog uma?
Da je znacenje reci STID , SRAM i slicnih poznato, sve bi bilo drugacije.
Ok.. znam da ne razumete sta sam napisao, nije bitno...

murinho

pre 12 godina

Iz svakog grada u Srbiji kao i iz svakog grada u Vojvodini pare iliti "nóvci" se slivaju u Beograd i državne budžete, skupštine,poslanike odbornike ja bih da svaki gad sa olplišem proglasi nezavisnost od Beograda,Srbije i od samoga sebe...d-o-s-a-d-n-i ste!

bat

pre 12 godina

Beograd lepo da proglasi samostalnost pa nek se Vojvođani lepo kupaju u svojim milionima.

Dokle više ove plačip**ke da kukaju po novinama, raspišite referendum i idite više gde oćete.

Aleksandar

pre 12 godina

za (VZ, 10. januar 2012 09:31)

U I veku u vreme Rimskog carstva si mogao od Jerusalima do Gibraltara da ideš bez zaustavljanja/nije bilo granica. U XII veku u vreme Mongolskog carstva od Pekinga do Dunava si mogao da ideš jer nije bilo granica.

Pre 100 godina je Britanija vladala svetom i po celom svetu si mogao da ideš.
A sada?

Tvoje guslanje o slavnim vremenima nije od pomoći.
I šta to znači okupirana Vovjodina? od koga?
Ako misliš na nemce koji su živeli u Vojvodini, i oni su je okupirali tokom Habzburške dinastije. Ako misliš na Mađare, okupirali su je u 8 veku...
Jedino je dinosaurusi nisu okupirali

rango

pre 12 godina

ako vojvodjani imaju takvu percepciju,onda je to tesko njima promeniti!!!
...nije kvalitet zivota ono sto objektivno jeste, vec percepcija individue prema istom(zivotu)!
..e sad vojvodina svoj razvoj zasniva na chemu?ljudi ,znanje.visoke tehnologije,poljoprivreda...aj neka neko odgovori ko misli da zna!!

123

pre 12 godina

@VZ, 10. januar 2012 09:31
Smetaju vam granice a u isto vreme trazite da se napravi jos jedna granica.
Problem je u tome sto vi lazete.
To sto ste napisali su najobicnije nacionalisticke lazi.
Hocete nove granice, hocete da pravite novu drzavu,hocete nesto sto nikad nije bilo, hocete nesto sto vam ne pripada, i jos lazete i vredjate kako zinete. U vreme kad se Evropa ujedinjuje vi fantazirate o novim granicama koje vam uopste i ne pripadaju. Fantazirate o novokomponovanoj drzavi uz opravdanja kako ste ugrozeni, kriv vam neko drugi za vase nesposobnosti. Sve sto vama ne valja za to ste sami krivi, niko vam drugi nije kriv. Niste vi "okupirani" vi ste razmazeni.
To da vojvodina nije imala granice, nije ni mogla da ima jer nije ni postojala, ta teritorija je bila Madjarska, Srbija, Habzbursko carstvo,NDH,Turska.
To poredjenje i fantaziranje kako je vojvodina bogomdana da bude razvijenija od celog sveta je vise nego smesno, a posebno poredjenja iz 1918. kad je cela Srbija bila srusena do temelja.
I kao sto si sam rekao nemate dokaze za to sto pise. U tome je i sustina vasih nacionalistickih lazi.
Nema dokaza.

mb

pre 11 godina

Cistu jeftinu energiju? Da se ukine autonomija? Ono sto nikad nije bilo? Izdajnici? Uh super...svaki put kada je Gedzistan u nekome video neprijatelje, taj se odvojio. A ja bih se zapitala, zasto svi zele da pobegnu od mene, pa pravite sami sebi jeftinu hranu i jos po nesto. PA SAMO NIS KOJI JE POKLONJEN RUSIMA VREDI KAO CELA SRBIJA.

Miroslav

pre 11 godina

ja ne mogu vise da slusam ovakve gluposti vojvodina srbija aaaaaaa pa svatite vise ovoje SRBIJA TITO VAM JE DAO AUTONOMIJU IZMISLIO vi sto se ne prezivate na ic ako vam se ne dopada imate maticne zemlje vize NETRBA pa putujte vise ko vam sta vise otima bogate se ljudi kradu svi od drzave kako ko stigne I KOLIKO STIGNU KRADU NA SVE STRANE pa kada para nema u budzetu sto je normalno da nema onda DA SE ZATASKA ONDA SRBIJA OTIMA SAMA OD SEBE a sve izvoznici zita iz vojvodine ni jednog politicara ili nekoga iz vlade pokrainske neznam siromasnog edukujte ljude naucite gde se krade i kako se krade ako ko sme i ima petlju a i ja sam lud sto ovo pisem primam se na gluposti radim za minimalac neznam kako cu da sastavim ceo mesec da prehranim porodicu.

"Di su nasi novci"

pre 12 godina

A sta to Vojvodina "stvara"? Kukuruz, zito? Razumeo bih da prave LED televizore, automobile i delove za spejs-satl... Najsmesnije mi je kad procitam komentare "Vojvodjana" tipa "zivecemo kao Svajcarska" itd. Od cega?! Od kukuruza? Kako da ne... Samo ne znam gde ide najvise para iz budzeta. Mozda na subvencije poljoprivrednika (Vojvodina), pokrajinske institucije (Vojvodina), izgradnja autoputa (Vojvodina), Mostovi (Vojvodina i BG)... Zanima me koji ce biti izgovor kad Centralna Srbija prestigne Vojvodinu (FIAT i razni dobavljaci). Verovatno ce opet Srbija "otimati"...

republikanac

pre 12 godina

Dosta vise vase "vojvodjanske" demagogije. U cemu ste to toliko bolji pa su vam sve oteli?! Sta smo vam oteli, sta pravite?! Dobili ste pola para za NIS ni krivi ni duzni, samo zato sto je Upravna zgrada u Novom Sadu. Dobili ste most preko Dunava kod Beske, da cujemo ko ce platiti taj most, Vojvodina ili Srbija?! Dosta bre vise, dosadni ste...

rasputin

pre 12 godina

Svi koji su se odvojili, osamostalili od Srbije, dobro su prosli. To su cinjenice, priznali to ili ne. Pa treba i Vojvodina isto da ucini. Eto resenja ! Mislim da 80% starosedeoca vojvodjana je istog misljenja, samo javno ne sme da kaze ! Naravno dzabelebarosima, lopovima i svima koji muzu Vojvodinu se to ne bi svideo.

Srbin iz Vojvodine tj. Lala

pre 12 godina

Vojvodina treba da se osamostali. Jednostavno treba organizovati referendum o osamostaljenju i sprovesti to. Namerno kazem osamostaljenje umesto otcepljenje. Osamostaliti se znaci preuzeti odgovornost za sopstvenu sudbinu u svoje ruke, dakle to je nesto pozitivno i zrelo. I nakon toga treba puno raditi, nebi smo li nadoknadili izgubljeno. Pozdrav svima

kaiser

pre 12 godina

Pa na istom nivou bi bile Slovenija i Hrvatska, da su ostale. O Crnoj Gori bolje da i ne govorimo...

Za dežurne demagoge koji će da potegnu demagogiju da u stvari Novi Sad otima od Vojvodine - u matematiku je uključen i Novi Sad. Možete da penite koliko hoćete, ali vi, koji podmećete Novi Sad, ste oni koji direktno čerupaju ne samo Vojvodinu (koju i tako smatrate vojnim plenom, a tako je i tretirate,) već i ostatak Srbije.

Kasta trutova u Beogradu, koja u životu ni ekser nije ukucala, a koja je navikla da živi od rada drugih ljudi. Slovenci i Hrvati su tačno znali sa kim imaju posla, i nisu žalili ni život da daju, samo da vi više ne upravljate njima.

vladimir

pre 12 godina

Zadnji put kad sam proveravao Vojvodina je bila Srbija.Ne znam cemu ovakva glupa podela na nas i njih.Totalna glupost.Niko ne pominje juzni deo Srbije gde je najveca beda.Bezobrazluk.

nedx11

pre 12 godina

ajde vi iz tog kluba nemojte da z........
dodjite u bg da zivite, pa placajte ovde kiriju, hranu, izlazak u restoran, pice u kafani...
i nemojte englezima pre ulaza na exit, pivo da naplacujete duplo vise...

Icarus

pre 12 godina

Vojvodina stvara, Srbija otima - Sta je ovde novo? Tako je od kada je Jugoslavija aneksirala Vojvodinu i od kada je oduzeto pravo na referendum o nezavisnosti.

Pera Detlic

pre 12 godina

Pare od Sumadijskog voca se daju kroz subvencije paorima za preskupu psenicu. Za secernu repu im nase pare dajemo da bi je oni izvozili. Od privatizacije sve pare su zadrzane u Vojvodini a onda su jos dobili i nase kroz NIP. Placali smo los i skup benzin i naftu da bi se sacuvale njihove rafinerije. Ja mislim da bi bilo najbolje da se izvrsi revizija i utvrdi koliko zaista daju a koliko novca uzimaju iz budzeta pa da zavrsimo sa jeftinom autonomaskom politikom.

Sumadinac

pre 12 godina

Jeste, evo ja iz Sumadije ne bih imao da jedem bez Vojvodine. Ja razumem da vas Beograd potkrada, ali mi? Stvarno je bezobrazno tvrditi tako nesto.

Goran

pre 12 godina

Srbija stvara, Beograd otima.

Ja bih podršao autonomaše koji bi vratili Vojvodini sve državne ingerencije koje je imala kada je nastala ali da joj vrate i tadašnji naziv a to je: SRPSKA VOJVODINA

to im nekako stalno promiče... pitam se zašto?

vlatko vukovic

pre 12 godina

a sta sumadija ne stvara mi smo u istom sosu braco diriguje Beograd sto je i normalno ne razumem cemu vojvodina kao zrtva kad je cela srbija zrtva nekih ljudi

Suboticanin

pre 12 godina

Apsolutno Tacno !
Subotica, tj Vojvodina , nikad nije bila u gorem polozaju nego sto je sada u odnosu na okruzenje. Mislim na SRB , HU , HR , RUM ,

IBJ

pre 12 godina

Ta ja sam čuo za (Fudbalski) klub Vojvodina, al' za ove ugursuze sad prvi put čujem...

Šalu na stranu - meni je već dosta ovakvih budalašenja, ma odakle dolazila. Tako smo nedavno pričali (i navodili procente) kako je Slovenija pljačkala Srbiju. Brzo se pokazalo da je to šarena bila laža inferiornih političara koja je nama samima ekplodirala u lice. Biće da bi "igrači" ovog nižerazrednog "kluba" da oiviče SVOJU livadicu i da tu naplaćuju po SVOJIM željama, čime pokazuju da su procentualno isto onoliko nerazvijeni, gramzivi i nesposobni koliko i političari iz drugih delova Srbije.

Dragi moji, pamet u glavu: niko se nije spasao sa broda u oluji tako što se zaključao u svoju kabinu, već tako što je prionuo na vesla.

Regionalni razvoj

pre 12 godina

Ovo je najobicnija manipulacija u smislu licne promocije, kao i neprecizno citanje podataka. Ako bi po logici ove organizacije Beograd trazio da zadrzi sav svoj prihod za sebe, ostatak Srbije (ukljucujuci i Vojvodinu) bi mogao da ugasi svetlo.

Nigde iz teksta se ne vidi da "nivo ekonomske razvijenosti pokrajine po prvi put u istoriji manji od nivoa razvijenosti centralne Srbije", sto nije tacno po ni jednom indikatoru. Sto se tice BDPa, istina je da Vojvodina ima 4.8% manje od Republickog proseka ali region Istocne i Juzne Srbije istovremeno ima 36.7% manji BDP od proseka Republike! A i postavlja se pitanje tacnosti merenja BDPa po regionima, sto znaci da se ovi podaci moraju gledati sa rezervom.

Ako cemo pricati o ravnomernom regionalnom razvoju, treba postaviti pitanje zasto Vojvodina ima zagarantovanih 7% budzeta Srbije a ostali regioni to nemaju. A sto se tice istorije, i Leskovac je bio "Srpski Mancester" sa razvijenom tekstilnom industrijom a od toga danas nista nije ostalo.

Problemi Srbije su mnogobrojni: od preterane koncentracije politicke moci u Beogradu (na nivou Vojvodine u Novom Sadu), preko disbalansa u ekonomskoj moci Beograda, Novog Sada i donekle Nisa u odnosu na ostale delove Srbije, do nerazvijenosti infrastrukture, lošim kvalitetom ljudskih resursa, uzasnom regulatornom politikom u domenu privrednog razvoja i ogromnom korupcijom u javnom sektoru. Resavanju ovih problema treba pristupiti integrisano, uz jedan nacionalni koncenzus kako treba Srbija da izgleda u buducnosti. Da smo iole normalna zemlja, predstojeci izbori bi bili savrsena prilika da se otvore sva ova pitanja i da se predloze mehanizmi za njihovo resavanje za koje bi narod glasao. Medjutim, sva je prilika da ce se izbori jos jednom dobijati uz gusle, populisticke price (kao sto je ova iz Vojvodine) i prazna obecanja na koje smo svi vec otupeli.

neko treci

pre 12 godina

moderna demagogija...

ja uopste ne pratim politiku ... nekako su mi svi isti... a zna se ko je "tita" i kome se klanjaju predstavnici i vlasti i opozicije... a ovaj nas narod lako osudjuje, lako se izgovaraju neke reci sa ogromnim posledicama i nekaznjeno... jasno je i to da postoje neki tamo politicari koji su trenutno nedodirljivi... ali na zalost, sve vise je prisutan vojvodjanski separatizam... kao da se nismo opekli do sada vise puta... pa najlakse je naci neke razlike i na tome gajiti mrznju... slicnosti i zajednicke interese niko ni ne zeli da vidi... a svima je jasno ko unosi seme razdora u sve narode sirom sveta, podrzava separatizam i nagradjuje separatiste... po starorimskom pravilu divide et impera... samo nemojte se nadati da ce vam biti bolje... jos mi nismo iz pecine izasli...

Mozemo li biti gluplji...?!?
i ima li stvarno u politickoj eliti neko ko je zaista dobronameran...

imam jednu poruku za bracu Srbe, kao i sve druge stanovnike, pripadnike nacionalnih manjina u Vojvodini...
Nikom nije stalo da nam bude bolje do nas samih...
Mi smo za njih samo jeftina radna snaga i bogata zemlja (teritorija)...

Neki tamo buduci vodja - lider "Republike Vojvodine" ce isto tako kao i svi ostali da gleda samo svoje dupe i samo ce sacica jada oko njega biti "srecna"...

Sve je to kratkovido i kratkorocno...

Skoro sam pricao sa jednim albancem sa kojim saradjujem poslovno... Prica o kriminalu u Pristini... prica kako je narod jos gladniji nego sto je bio... prica kako samo mali broj kriminalaca ubira plodove separatizma... rado se seca starih dana i ne mrzi na nacionalnoj osnovi... Covek je svestan... prihvatio me je najsrdacnije sto je mogao... i ucvrstio mi je veru da svuda na svetu postoje normalni i dobri ljudi bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost...

A vi braco Vojvodjani samo jacajte separatizam... jacajte te vrednosti... mozda ce vam i biti bolje... jednom...


--
Evroskeptik - nekada vatreni evropejac...

srkiboy

pre 12 godina

znate sta!??! moja drzava se odavno zove VOJVODINA!!svi vi koji zivite u Srbiji, ZIVITE OD VOJVODINE!i jedva cekam da se ocepi od ***** Srbije..zasluzujemo mnogo bolje nego sto sad imamo zahvaljujuci toj vasoj SRBIJI! izmuzla je svo sto je mogla! a vi dalje vicite SRBIJA SRBIJA!!!!samo to i znate Srbende velike! Tupite kako je Kosovo deo Srbije?!?! pa svi znamo da je Kosovo odavno OTISLO!!!! a doci ce dan i kad ce VOJVODINA DA ODLEPRSA!!! u bolje sutra! :) HAVE FUN SRBIJOO!!!! *****

Marko

pre 12 godina

Balkan stvara više istorije nego što može da je potroši.
Smislite nesto originalno,molim vas,ovo je vise smesno(odnosi se na fabrikovanu recenicu i vest).

joksa

pre 12 godina

Sve sto se stvori Beograd otme sebi. Dok drugi siromase Beograd jaca i siri se. Kupio nove tramvaje, napravio novi most, sad ide ovaj cirkus oko JAT-a a onda je na redu metro. Losa je to racunica, jer Beograd nije cela Srbija, i drugi postoje.

moj glasacki listic ce biti nevazeci

pre 12 godina

Ovi uzimaju tamo gde ima,a u Vojvodini definitivno jos uvek ima!

Samo,vlast se malo zeznula u proceni,vojvodjani nece trpeti jos dugo,jer nisu budale kao mi u Centralnoj Srbiji.
Imam masu prijatelja u Vojvodini,sto kucnih,sto poslovnih i dobro znam kakvo je raspolozenje medju njima!
Ono sto je najproblematicnije,njih 90% su Srbi,i iskreno,plasim se za sudbinu Vojvodine,jer,ako i nju izgubimo,onda smo zavezali dibidus!

Zbog onih usijanih glava,sto govore tipa,Vojvodina je nasa,kome se ne svidja neka ide i sl. samo da porucim,Kosovo je imalo isti status kao i Vojvodina,pa vidim gde je sada.Ne zaboravite da su nam pozicije u svetu nikakve i ako bi se poteglo pitanje referenduma i ne daj boze,da vecina bude za osamostaljenje,uopste ne sumnjam da bi faktori odlucivanja na medjunarodnom nivou,isto podrzali.

Bandoglavost nam se 100 puta obila o glavu i tuzno je sto nista nismo naucili na bolnim nam iskustvima ...

novosađanin

pre 12 godina

za @republikanac

"Dosta vise vase "vojvodjanske" demagogije. U cemu ste to toliko bolji pa su vam sve oteli?! Sta smo vam oteli, sta pravite?! Dobili ste pola para za NIS ni krivi ni duzni, samo zato sto je Upravna zgrada u Novom Sadu."

Ne zbog zgrade (koja, naravno, ima vrednost). Već što su sve, ali BAŠ SVE bušotine iz kojih se eksploatiše nafta i gas - u Vojvodini.
Svi naftovodi su u Vojvodini, čak i onaj JEDINI u Srbiji koji izlazi na Jadransko more.

"Dobili ste most preko Dunava kod Beske, da cujemo ko ce platiti taj most,"

Za razliku od provincije Beograda koja ima JEDAN MOST PREKO DUNAVA (što je sramota, vidite kako stvari stoje sa gradovima na Dunavu a u Evropi) mi smi imali 3 mosta. Sva tri su srušena 1999. i SVA TRI SMO PONOVO izgradili!
A beogarđani su, naprimer, u poslednjih 35 godina renovirali jedan most a napravili još jedan i to - BEZ PRIKLJUČNIH PUTEVA. :)

Toliko za neznalice.

#

pre 12 godina

@Icarus, 9. januar 2012 19:15
Sta stvara kad je BDP ispod proseka? Ako je BDP mali to znaci da ne stvara.
Drugo, jugoslavija nije anektirala nikakvu vojvodinu, nisu postojale ni jugoslavija ni vojvodina 1918. Jadni pokusaji da se od Srbije, koja je bila najveca zrtva prvog svetskog rata, agresije, ubijanja, bombardovanja, pljacke i okupacije, stvori agresor i okupator.
Trece, nikakvoj vojvodini nije oduzeto nikakvo pravo na referendum, jer ga nikad nije ni imala,a uz to nije ni postojala sve do 1945.

Radoslava 021

pre 12 godina

Uzeše nam i dušu! Vojvodina je Srbija, ali treba da važi i Srbija je Vojvodina! Treba iskoristiti sve kapacitete Vojvodine, ali srazmerno ih podeliti, a ne otimati od Vojvođana! To dovodi do jaza između severa i ostatka Srbije! Što je veoma loše po APV i njene žitelje!

estradna autonomaska dzabalebaroska kuknjava

pre 12 godina

@Dejan, 9. januar 2012 17:41
A na osnovu cega bi to vojvodina trebala da bude najrazvijeniji deo Srbije. Jel treba da vam izgradimo autoputeve, mostove i da vam platimo da budete najrazvijeniji.
Srbija gradi autoput Novi Sad Horgos iako je na tom putu daleko manji saobracaj nego na ibarskoj magistrali, i opet slusamo ove nebuloze kako se vojvodini uzima. Vojvodini se daje a ne uzima.
Na osnovu toga sto ste sami sebe proglasili za bogate Arijevce koje neko eksploatise? Sami sebe lazete. Niste vi nikad bili razvijeniji,od Beograda posebno niste, to su samo separatisticke parole koje lakse prolaze. Lakse se ljudi primaju na parolu nisu nam kese sestre nego na parolu nezavisna republika a to je jedno isto.
Ajd sad kukajte, jadni mi di su nase pare, jadni mi Beograd je kriv, jadni mi.
Ako imate manji drustveni proizvod od proseka to je zato sto ga niste stvorili, niko vas ne diskriminise, naprotiv, vojvodina je privilegovana u ovoj zemlji, ima prava koje nema niko drugi.
Preko 50% stranih investicija u Srbiji je ulozeno u vojvodinu u kojoj zivi 26% stanovnika. I opet se zalite da vam je drzava kriva zbog malo proizvoda.
Od ukupnih obradivih povrsina u Srbiji 39% je u vojvodini, 61% u centralnoj Srbiji. Od ukupnih subvencija za poljoprivredu vojvodini se daje 76% centralnoj Srbiji 24%. i opet se vojvodina zali kako joj je drzava kriva za mali proizvod.
Jedini kraj ove zemlje kome je data privilegija da ima razvojnu banku i kancelariju u EU gde lobira da investicije namenjene Srbiji odu bas u vojvodinu, i opet se zale na drzavu.
Oni kojima se najvise daje i koji imaju veca prava od drugih oni se najvise zale, kriv im neko drugi sto im nije obezbedio pecene seve s neba.
Laz je da je vojvodina bila razvijenija uvek od svih ostalih, da je prirodno bogatija od svih ostalih i laz je da vojvodina mora da bude uvek razvijenija od svih ostalih. To je propagandna laz.

zlaja

pre 12 godina

Jeste, jeste, tako je....to sam bas sad video po Nemackoj, kad sam bio.....

Hercegovci i Licani Vojvodine, ujedinite se....u nameri da i vi stvorite svoju drzavu....

Laszlo, Szenta

pre 12 godina

Brkate pojmove kako vam se ćefne, šampioni ste dvostrukih standarda i licemerja. Niko ovde ne traži cepanje Srbije. Ovde je reč o Vojvodini koja nije deo Srbije, nije čak ni u istom delu Evrope. Vojvodina je u Panonskoj niziji čije su južne granice sliv Dunava i Save, dok je Srbija na Balkanskom poluostrvu. Ne trebate nama ni vi niti ništa vaše, mi samo želimo da prestanete da otimate naše.

Laszlo, Szenta

Alex

pre 12 godina

Videli ste sta voze vojvodjanski poljoprivrednici kada su bili protesti. Uvozni trakotri, ne znam ni kako se zovu. A kada su protesvovali malinari iz Arilja, sve IMT-539, Ursus i ostale sklopocije stare po 30 i vise godina. I nemoj samo neko da mi kaze kako su ovi u Vojvodini vredni pa zato voze dobre traktore, a ovi u Srbiji lenstine.

Шид

pre 12 godina

Ја тај и тај добровољно се одричем статуса грађанина АПВ и одказујем послушност институцијама исте (иако свестан да кршим назови Устав Р. Србије)! Нећу да будем члан онога са чим у историји никад везе нисам имао, јер сам био граничар! Са остатком Србије хоћу, јер сам спреман да напредујем једнако, свестан да смо исти, а не Богом дани! Ја сам узвишенији од ,,Војвођана", јер сам спреман да живим са обичним народом, а не са клубашима и странашима из Београда и Новог Сада и уопште из државе. Хоћу да будем друштвен, са својима, делим добро и зло-зато и живим у заједници (нашој назови држави), и настојим да бришем границе, јер раздвајају ЉУДЕ, а не да их стварам! Ја Вас све волим, само хоћу да вас ослободим од туробних мисли: мени срце једнако туче и за Руму и Прешево, Краљево и Суботицу, Нови Пазар и Босилеград, Вршац и Крушевац!
Будимо људи!

musa dembele

pre 12 godina

naslov ko narucen za Hrvate i Madjare,oni su najaktivniji na ovakvim temama... Hocete li za poneti ili da vam nezavisnu Vojvodinu dostavimo na kucnu adresu... Prosrpske stranke uzimaju u Vojvodini skoro 65 posto i oni pricaju o nekakvoj nezavisnosti.. Pozdrav sa Grbavice NS!!!!

Petraš

pre 12 godina

Braćo Sremci, Bačvani i Banaćani! Ne dajte da nas posvađaju oni koji nisu iz Vojvodine niti žele dobro Vojvodini, i to na način da perfidno podmeću svoje maliciozne kreacije kao jabuku razdora. Nije "novosadizaciju" izmislio ni Novi Sad ni Vojvodina, već Srbija. Do 1918. sedište Vojvođanske vlasti je bilo u Somboru, Subotica je bila veća i od Novog Sada i od Beograda i od Zagreba. Pogledajte šta je Srbija učinila sa tim i drugim gradovima od 1918. pa do danas. Svi mi koji smo protiv otimačine koju sprovodi Srbija, smo i protiv "novosadizacije" Vojvodine.

Pera

pre 12 godina

Ja isto tako mogu da kažem Beograd stvara Srbija otima. Da nije Beograda cela Srbija bi umrla od gladi. Ako vam je toliko mrzak taj Beograd što u njega dolazite. Republika Beograd(bili bi smo bogati kao Luksemburg ili San Marino za 2 godine). Urazumite se ljudi i ne slušajte kvazi-eksperte.

Miloje

pre 12 godina

Neka se Beograd prikljuci toj Vojvodini i neka se onda odvoje. Srbiji ce da spadne ogroman poreski teret. I ne samo poreski, sve sto ne valja je tamo.

Srecko Jovanovic

pre 12 godina

Dokle ce vise Srbija da se deli??? Prestanite da se svadjate!!! Kakvi smo, veci ne prijatelji od smih sebe nam nisu potrebni.

Ivana P

pre 12 godina

Pa draga moja gospodo niste jedini koji su pokradeni mi u centralnoj srbiji smo kao sirocici sto uspemo da isprosimo od Beograda to nam je zato na izborima menjaj mo pa da budemo zadovoljni i mi i vi da svako zivi od svog rada a ne kao do sada od otimacine.

Ivan

pre 12 godina

Pa mi više ne živimo u komunizmu i tržište određuje ko će koliko zaraditi koliki će biti BDP po regionima i gradovima. Najplodnija zemlja u Evropi ne garantuje i bogatstvo, jer nju neko pametan i učen treba da obrađuje i da prati moderne tokove u agronomiji. Druga stvar je demografska slika. Sa takvim negativnim priraštajem, malim procentom radno sposobnog stanovništva i armojom penzionera bolje i ne može. Plus je Vojvodina neopravdano favorizovana od strane države dobijenom autonomijom a na štetu drugih regiona u Srbiji. Najviše puteva se gradi po Vojvodini i najviše ulaže, a skoro pa ništa mi u centralnom delu nemamo od toga osim skupe hrane koja nema prođu ni na domaćem tržištu zbog nekonkurentnosti proizvodnog procesa i neulaganja u prave stvari. A ovakvi senzacionalistički naslovi mogu da nalože i obmanu samo neobrazovane i zatucane ljude koji nikada nisu radili u privredi (u privatnom sektoru), i nisu imali prilike da u uslovima slobodnog tržišta posluju sa svima u Srbiji. Tzv "Vojvođani" su nabeđeni, zadojeni komunističkom doktrinom zbog povlastica koje su tada uživali i mnogo lenjiji od ostatka građana Srbije. Dosta manipulisanja i kukanja, a više rada i znoja!

igor

pre 12 godina

Jedva cekam da dobijete svoju drzavu ''vojvodinu'', evo ja sam rodjeni beogradjanin i zaista bih se radovao tome, slavio bih...smucili ste mi se svi generalno kao narod ''vojvodjani''!Mrzim ovu danasnju srbiju ocima ne mogu da je gledam!

VZ

pre 12 godina

Vojvodjanski klub "rešava" Vojvodinu a ne Šumadiju ili jug Srbije. Nije problem to što Vojvodina je ispod nivoa centralne Srbije (BG+Šumadija, jug, zapad Srbije) već što je prvi put ispod nivoa. Nikada u istoriji nije bila na tome gore a 1918. kada je okupirana i kada je ušla u sastav SHS bila je statistički odmah iza Slovenije a ispred HR. Vojvodjanski klub tvrdi da je na delu SVESNA DISKRIMINACIJA. Doduše neznamo dokaze, to bi trebalo da predlože ali evidentno je da od kada je Vojvodina deo Srbije tone sve više i više (čak brže tone nego drugi delovi Srbije) a Vojvodjani "videi" okolne komšijske zemlje (HR,HU,RU) kako rastu dok ona propada (po meni ne samo krivicom vlasti Srbije). Uz to NIKADA u istoriji (izuzetak je WW2) Vojvodina do ulaska u SHS/YU/Srbiju nije imala granice (osim prema Srbiji). Moji dedovi su pre 100 godina odlazili u Segedin (Madjarska), Osjek (HR) ili Temišvar (Rumunija) kočijom, vozom ili brodom bez zaustavljanja. A danas u 21.veku, sto godina kasnije?!? Iz većine gradova nema direktnog voza, niti broda po Tisi, Dunavu ili Savi, a uz to tvrda granica sa čekanjem, kontrolama itd. (donedavno bil i vize). To je rezultat zajedničkog "života" sa režimom u Srbiji koji naravno šteti i drugim regionima uključujući i sam glavni grad.

anton chigurh

pre 12 godina

par anonimusa zeli da skrene paznju na sebe ovakvom potpuno neutemeljenom izjavom, onda im se da publicitet u medjima, onda narod pocne da misli da je to preovladjujuce misljenje u Vojvodini
nazalost po njih, Vojvodjani su veci Srbi od Beogradjana!

deky

pre 12 godina

severna Srbija , severna Srbija ,severna Srbija ,severna Srbija , severna Srbija , severna Srbija , severna Srbija , severna Srbija ,severna Srbija , severna Srbija , severna Srbija
vojvodina je fudbalski klub !!!!!

komentar

pre 12 godina

A sta to "vojvodina stvara" pa joj neko uzima ako joj je BDP manji od proseka? Na koji se to nacin uzima, da vidimo. Gde su dokazi za te lazi.
Da postoje dokazi, mahali bi njima svaki dan, ne bi Canak prebrojavao fabrike cokolade i austrijske vagone pripisivao paradrzavi vojvodini nego bi maha dokazima.
Ako joj je BDP manji od proseka to znaci da stvara manje od proseka a ne da joj neko uzima.
U ovoj zemlji ne postoji samo vojvodina, niti je vojvodina bogom data, niti je po bilo cemu bolja od ostalih krajeva, niti se samo u vojvodini radi niti se samo tamo stvara,niti se samo tamo zivi,niti samo vojvodjani zasluzuju razvoj, niti im neko uzima bilo sta, naprotiv. Ne grade se autoputevi kroz zapadnu i centralnu Srbiju vec po vojvodini i to svi placamo i jos citamo ovakve uvrede kako neko zivi od onoga sto oni stvore.

dejanera

pre 12 godina

Procitah vest, onda procitah i komentare i nikako da shvatim sta JA to otimam Vojvodjanima?
Da li oni gore proizvode nesto sto meni treba pa im ja to otmem? NE!!!
Da li mi oni nesto daju a da mi to ne naplate? Opet NE!!!
Kazu da im Srbija otima?!? A gde su to oni??? U Americi mozda???
Koliko sam ja upoznat Vojvodina je deo Srbije i kao takva MORA da odvaja porez i salje u drzavnu (zajednicku) kasu isto kao i ja iz Uzica ili onaj iz Leskovca! Jedina razlika je u tome sto Vojvodina ima autonomiju, samim tim i nekakvu svoju vladu, sto im se daje garantovanih 7% budzeta, sto se autoput radi od para iz Bgd-a a ne od "njihovih" 7%, sto se subvencije za poljoprivredu placaju svima iz iste kase ali ni to ne ulazi u "njihove" procente, sto je psenica iz Vojvodine skuplja nego ona iz Poljske iako mi Poljaci daju "franko" Uzice a po Vojvodjansku jos moram i da odem!
U svakom slucaju ako vam se nesvidja da zivite sa nama vi raspisite taj referendum, ali dobro razmislite kako ce te glasati na njemu da kasnije ne bude opet kriva Srbija sto su Svabe, Madjari i ostali dosli po svoje! Jer ta ista Vojvodina je bila deo austrougarske i u njoj su Madjari bili vlast a Srbi su bili isto sto i Slovenci i Hrvati, odnosno, isto sto i Srbi pod Turcima OBICNA RAJA I GO SLUGA!!!!

mile

pre 12 godina

Ako vi, južno od Save i Dunava, još niste shvatili ko vas hrani i izdržava onda ste plitki ko moj džep. Bilo bi lepo da svako troši ono što je zaradio, a ne ono što je oteo.

MareBG

pre 12 godina

Ma dokle bre više. Šta vi to stvarate bre? Posebno vi koji pišete komentare? Da ne sejete vi možda "kuruza"? Sve subvencije za poljoprivredu idu iz budžeta SRBIJE. Nemate pojma kolike su to pare. Gde se najviše troši ta hrana koju kao proizvodite? Ko vam je kupuje, da nije slučajno onih tričavih 2 miliona u Beogradu? Nemojte da se ložite kao mladi majmuni.

Tozovac

pre 12 godina

Jelte'? Ko otima, koga hranite? Šumadiji, Pomoravlju, Negotisnkoj Krajini, južnoj Srbiji nije potrebno ni vaše žito, ni vaše mleko, ni meso, ni jaja... Svega ima i više nego što je potrebno, na nesreću nema ko da pojede. Pitajte ljude u Zrenjaninu i Sremskoj Mitrovici da li su više kivni na Beograd ili Novi Sad. Ništa opasnije od neolovnih vojnika.

ex autonomas

pre 12 godina

Hvala braci ispod Save i Dunava sto su mi otvorili oci u komentarima i ubedili me nacisto da ja sa Vama u istoj drzavi NECU da zivim!

vlada

pre 12 godina

Evo jedan podatak za sve vas kvazi strucnjake. Pre raspada SFRJ najrazvijeniji grad Srbije bio je Kragujevac (moja keva je sa srednjom skolom imala pocetnu platu od tri hiljade maraka), a svi znate kroz kakvu golgotu je prosao zadnjih dvadeset godina. Jel sada treba nekoga da krivimo za to i da trazimo nezavisni Kragujevac??? Takodje bih napomenuo da je 1989. godine sam Sartid imao veci izvoz od cele Vojvodine, tako da imate predstavu koliko ste bili razvijeni u odnosu na ostatak Srbije. Niko vas ne potkrada, placate isti porez kao svi gradjani Srbije i zato nemojte samo da kmecite i konstruisete teorije zavere.

Nenad Lukic

pre 12 godina

Posto se ovo prvi put desava od 1918, da li to znaci de je svo to vreme Vojvodina otimala od ostatka Srbije? Da je ostatak Srbije bio svesno diskriminisan u korist Vojvodine? Ako nije zasto onda gospoda iz nevladinog centra misle da je danas slucaj da ostatak Srbije diskriminise i otima nesto Vojvodini?
Kada je Vojvodina iznad proseka Srbije onda je to zasluga Vojvodine a ostali su lennjivci a kada je obrnuto onda to nije moguce (zato sto smo vec zakljucili da su svi osim Vojvodine lenjivci) sto dovodi do logicnog zakljucka da neko pljacka Vojvodinu?

IGOR

pre 12 godina

Ko placa ove likove? Ja ne znam ko ih placa, ali znam da je njima mnogo dobro, puni su kesha. A sad dalje, Vojvodina je Srbija. sto bi neki srbin bolje ziveo u Srbiji samo zato sto je u Vojvodini? ja zivim u Vojvodini, u Pancevu, ali meni je isto Sabac ili Kraljevo, to je Srbija! I sta hoce ovi ljudi i dokle vise ovako? Kada ce nas vec jednom ostaviti na miru? Normalan srbin sigurno nije da se drzava cepa, a ko su ovi ljudi, koji su njihovi interesi? Srpski? Ne bih rekao.

M012Z

pre 12 godina

Od kada to Vojvodina nije deo Srbije? Ljudi u vojvodini mnogo bolje zzive nego u centralnoj Srbiji,mimo toga, nema razloga uvoditi nove podele, mrznju i zavaditi dva podjednako bitna dela srpske teritorije. Sve je to Srbija, nemojmo nikako to da zaboravimo. Sve ostalo je jasna manipulacija i koncept zavadi pa vladaj.

aco

pre 12 godina

Zasto ova gospoda nisu postene pa kazu dobro mi ce mo da placamo skuplju struju nego Centralna Srbija jer NE PROIZVODIMO NI JEDAN JEDINI KILOVAT!!!!
Mi necemo da CEDIMO RUDNIKE SRBIJE jer nemamo NI JEDAN.
MI NECEMO DA CEDIMO RUDNIKE ZLATA.
Ali to ova gospoda ne pominju.
DOSADILI STE VISE!!!!

severni

pre 12 godina

Srem stoji solidno, Backa malo losije, ali je zato Banat katastrofa. Za stanje u Banatu je odgovorna Vojvodina, a ne centralne vlasti u Srbiji. Banat vam kvari prosek, a za to ste sami krivi.

opet

pre 12 godina

Radoslava 021, 9. januar 2012 18:54
Opet ove uvrede na racun Srbije.
""Vojvodina stvara, Srbija otima"
Cisti bezobrazluk.Gde to pise da ste vi u krizi zato sto vam "Srbija otima". Da nisu i Grcka i Italija i ceo svet u krizi zato sto im "Srbija otima". Kako vas nije sramota da pisete takve komentare.
Ako imate bruto drustveni proizvod manji od proseka, to znaci da stvarate manje od proseka Ne "otima" vam niko nista, nego stvarate manji drustveni proizvod.Ponasate se kao da vi stvarate vise od Kine i Nemacke zajedno pa delite nekome.Ne izdrzavate vi nikoga,ne hranite nikoga,niko vam nista ne uzima i niko vam nista i ne trazi. Mozda bi vi hteli da ne placate poreze a da koristitite sve prednosti drzave, ali to nema nigde pa ni u Srbiji.
Vama se daje a ne uzima, prestanite vise da vredjate sve ljude u ovoj zemlji, posebno one koji su u gorem polozaju od vas, koji vam nista ne uzimaju, naprotiv. Vi od drzave dobijate vise nego sto drzavi dajete. I to nesrazmerno vise nego sto dobijaju ostali krajevi i Sumadija i zapadna Srbija i istocna Srbija i juzna, nista od vas ne uzimaju, naprotiv placaju vam mostove ,autoputeve, subvencije, dotacije koje koristite daleko vise nego ovi krajevi.

Сремац

pre 12 godina

Глава ме боли од сепаратизма, а и да се отцепи Војводина, као да би било боље неком осим новосађанима. Исто би било, само би нас крао други град, тако да сам увек уз своју Србију :) Ко ће коме да помогне, ако неће свој своме ;) Поздрав из Срема.

neodgovorna vlast

pre 12 godina

NEODGOVORNA
Srbija je neodgovorna prema sebi sto poklanja vojvodini najcistiju energiju po najnizoj ceni u Evropi. Sto god si prema nekom bolji on je sve gori i bezobrazniji.
Trenutno uvozimo struju,nama ne treba, mi proizvodimo dovoljno za sebe, treba vojvodini. Placamo je skuplje nego sto je poklanjamo vojvodini,pravimo sebi gubitke,arcimo svoje bogatstvo nesebicno u njihovu korist i jos cemo da slusamo kako oni nekoga "hrane", neko njima "otima". Smesno.
Srbija je neodgovorna sto je zatvorila ili zapostavila svoje secerane u Cupriji Sapcu Pozarevcu, Beogradu i sto dozvoljava da u Srbiji secer,ulje budu skuplji nego u Nemackoj.
Srbija je neodgovorna prema sebi zato sto non stop vodi racuna samo o interesima vojvodine i kako da udovolji prezrelim KPJ autonomasima, dok zapostavlja sve ostale krajeve.

Aleksa

pre 12 godina

Jaoooo ajde vise do kad cete samo deliti ovaj narod, kakav bre Vojvodjanski klub, zasto ne kazete kakvi su to klubovi, uz cije pare rade, i sta im je zadatak? Zasto ja ne mogu da osnujem neki pirocanski klub, pa da vidimo ovamo kod nas u Pirotu kakva je beda, nego samo na ovom sajtu citam o Vojvodini, jeli jel u ovoj drzavi lose samo u Vojvodini, pa se od vas nista drugo i ne moze cuti?

bat

pre 12 godina

Beograd lepo da proglasi samostalnost pa nek se Vojvođani lepo kupaju u svojim milionima.

Dokle više ove plačip**ke da kukaju po novinama, raspišite referendum i idite više gde oćete.

Zloća

pre 12 godina

Ja bih rado napravio probu. Recimo Vovodini se odcepi pa eto ako se nama ne bude sviđalo tako, mi se ponovo pripojimo ekonomski i demokratski jakoj Srbiji koju Vojvodina sada čerupa...hahhaaaa

dajmalo

pre 12 godina

Sve sto se stvori Beograd otme sebi. Dok drugi siromase Beograd jaca i siri se. Kupio nove tramvaje, napravio novi most, sad ide ovaj cirkus oko JAT-a a onda je na redu metro. Losa je to racunica, jer Beograd nije cela Srbija, i drugi postoje.
(joksa, 9. januar 2012 18:47)

i kasnije kada dodjem da zivim u beogradu, jer tamo je najkasvetnije za zivot, beogradjanin me sa prezirom gleda jer sta cu ja tu, sta ja radim u njegovom gradu.
ocu i ja parkove, setalista, mostove, hale! kod mene to slabo ima! :D

jednoruki krstivoje

pre 12 godina

Ne otima vama Srbija vec Beograd i Novi Sad!Mi u centralnoj Srbiji nemamo nikakve koristi od vas da ne spominjem rubne delove Srbije msm istocna,jugoistocna,juzna,jugozapadna,zapadna Srbija nikakve!Zivim u Boru gde je jedan od najvecih giganata u Srbiji RTB BOR danas je bakar nikad skuplji proizvodnja sve bolja i veca a opet sve pare koje se ovde naprave odu u Beograd nama kao gradu i Timockoj krajni ne ostane gotovo nista!I ovde postoje pozivi za autonomijom ali dali ce ona stvarno resiti nesto?Nama je potrebna decentralizacija da se jasno stavi do znanja onima koji sede u prestonici u koznim foteljama sta se moze desiti sa srbijom ako sve pare odu u Beogread i tamo ostanu!!Parcanje ove zemlje nece doneti nista bolje nego sto je sad !

Joker

pre 12 godina

Imamo jedno pitanje: Zasto se nama Vojvodjanima govori "da se odvojimo ako nam ne valja, da cutimo i da se ne pravimo pametni itd..." Niti mi zelimo da se odvojimo, niti bi vama ne Vojvodjanima to odgovaralo! Sto nam lepo ne vratite prava i imovinu koja je ionako nasa? sta je tu vama problem, kad ionako NIJE vase!
p.s. Od Srbije nije dobio nezavisnost samo onaj ko to jos nije trazio... (pogledajte gde BEOGRAD vodi ovu drzavu.....)

Aleksandar

pre 12 godina

za (VZ, 10. januar 2012 09:31)

U I veku u vreme Rimskog carstva si mogao od Jerusalima do Gibraltara da ideš bez zaustavljanja/nije bilo granica. U XII veku u vreme Mongolskog carstva od Pekinga do Dunava si mogao da ideš jer nije bilo granica.

Pre 100 godina je Britanija vladala svetom i po celom svetu si mogao da ideš.
A sada?

Tvoje guslanje o slavnim vremenima nije od pomoći.
I šta to znači okupirana Vovjodina? od koga?
Ako misliš na nemce koji su živeli u Vojvodini, i oni su je okupirali tokom Habzburške dinastije. Ako misliš na Mađare, okupirali su je u 8 veku...
Jedino je dinosaurusi nisu okupirali

Naftagas, ne NIS

pre 12 godina

"Dobili ste pola para za NIS ni krivi ni duzni, samo zato sto je Upravna zgrada u Novom Sadu. Dobili ste most preko Dunava kod Beske, da cujemo ko ce platiti taj most, Vojvodina ili Srbija?!"

Naftagas je izgrađen 100% od para Vojvođana dečko. Informiše se prve pre nego što prospeš bisere. Znaš li ti uopšte koliko se gasa i nafte godišnje izvadi iz Vojvodine? Nemaš pojma.

Most preko Beške je izgrađen iz donacija EU koje su stigle još dok je Velja bio ministar, niste vi Srbijanci uložili ni cvonjka. Samo što je on gradio puteve do lokalnih zaseoka u srbijanskim brdima od tih para, to je druga stvar.

Ja se radujem. Počele su "patrijote" da nas brane, a sve što su takvi branili su izgubili. Samo napred, branite nas jače i više, ne dajte nas!

Vlada-za-dijalog

pre 12 godina

Slazem se sa stavom Vojvodjanskog kluba, sto se otimacine tice, to ima def. neke istine.Nazalost godine i useve su pojeli 'skakavci' kao i u centralnoj Srbiji.Ja kao vojvodjanin dobro znam o cemu prica klub.Vojvodina je primila najvise izbeglica , a takodje i pomogla najvise prebrodjivanju teskih 90-tih.Tajkunazicacija je preselila kapital u Beograd. Sve to eto ima svoju cenu.Bilo kako bilo sta sad da radimo mi Vojvodjani?Mislim da treba da se okrenemo agraru, nasem starom izvoru blagostanja. Uzgajanje vina, pecuraka, cveca, mesa, razvijanje industrije mlecnih proizvoda i sl moglo bi da bude zaokret jel svetske cene hrane beleze stalan rast. Podsticanje slabije razvijenih regiona Vojvodine kao npr srednjeg i juznog Banata ali od strane Novog Sada (NE Beograda)bi bilo resenje isto.Nadam se da ce doci dan kad ce Vojvodjanska industrija i privreda biti na nogama i predvoditi zemlju U Evropi.Ulazak u EU ce otvoriti vrata kvalifikovanim EU poljopeivrednicimada investiraju ovde,takodje.Btw posto se cesti pominju otcepljenja i slicne maliciizne nebuloze. Napominjem da su to bajke koje postoje u masti uglavnom nekih ljud juzno preko Dunava i uopste neznam ko ih spominje i zasto. Otcepljenje bi bilo moguce jedino kad bi se samo centralna Srbija otcepila.Ovde u Vojvodini to uopste nije tema osim za zabavu. Dakle ekonomska uprava nama VOJVODJANIMA koji zivimo ovde u ovoj regiji.

Jovan

pre 12 godina

Da mi neko objasni sta to moje Prokuplje otima bilo kom gradu u Vojvodini? Mozda vam Beograd otima, otima on svima nama ali ostatak Srbije ne.

Tivadar

pre 12 godina

Ja sam iz Subotice. Imam 27 godina od kojih se poslednjih 20 secam. Za to vreme se u Subotici promenilo samo nekoliko stvari: nemamo vise pozoriste. Ako se osecas avanturisticno i odlucis da se kupas u gradskom bazenu osecaces se kao da si se vratio u proslost, i to u Somaliju i verovarno ces da zakacis neku zarazu. Ako se pak okupas u Palickom jezeru sigurno ces da umres. Nemamo vise zenski strand koji smo imali 150 godina, koji je bio jedini razlog sto palicki kej nije obicna staza oko toksicne bare. Dok smo ga imali bio je ukrasen koka-kola suncobranima i friziderima. Nemamo vise ljude na plazi i vikend-naselju, iskljucivo kerove. Imamo treci, prazan, nepotrebno ogroman i ruzan hotel koji kada vidis zapitas se "odakle je ovo palo?". Imamo i jedan, verovarno ruzniji, nov hotel u centru kojeg je 89-to godisnji nemacki milijarder izgradio svojoj ljubavnici. Tih praznih milion kvadrata ostace nam tamo, bas u centru, zauvek. Kada ih vidis zapitas se "odakle je ovo palo?" Imamo 35 novih benzinskih pumpi, 10 novih mega marketa i 20 novih banaka za koje nemamo novca. Nemamo vise barem 10 fabrika. Imamo jedan novi, jako mali bioskop jer nam ne treba veci. Sudeci po njemu trebali bismo da imamo 2500 stanovnika. Zaboraviljamo da se druzimo i izlazimo. To kod nas rade samo tinejdzeri cisto da vide sta je to. Imamo novu, doduse malu fontanu koja je kostala milione evra. Ustajala, zagusljiva, nepomicna, status kvo su reci koje najbolje opisuju nasu ekonomiju. Imamo nov semafor (bilo u novinama) 3 nova kruzna toka, po jedan pred izbore. Ovo nisu samo neke od, vec sve promene u proteklih 20 god. Odgovorno tvrdim da uzrok ovih promena nisu ni Novo Pazarci, ni Uzicani, ni Beogradjani, vec iskljucivo Suboticani.

SevarlicA

pre 12 godina

Sto je vise siromastva, to ce biti vise onih koji upiru prstom na neku "drugu stranu", a narod se sve vise i vise prima.
Ko god u Vojvodini misli da mi u ostalim delovima Srbije(osim gradske zone Bg-a), neka dodje da vidi kako se zivi i koja je beda.
Koliko to neko sebi ne zeli da prizna, u Vojvodini je bar sto se mogucnosti tice, mnogo bolje. Lakse se dolazi do para za neki posao jer Vojvodina ima razvojnu banku a ostatak Srbije nema.
Nije Vojvodina jedina koja je stradala, stradali smo svi, ali niko da prozove prave krivce zbog kojih zivimo kako zivimo.
Cinjenica je da uz jedan ozbiljan rad, Vojvodina ima veliki potencijal da bude najbogatiji deo Srbije, ali nista manje nego Stig, Sumadija, Pomoravlje, Negotinska krajna, Macva, itd.
Zasto Vojvodina vec nekoliko godina zaostaje za Sumadijom i Stigom u poljoprivredi, zasto izbacuje manje hrane a dobija vece subvencije?

Djordje

pre 12 godina

Изостанак очекиваног економског развоја у Војводини може бити и последица додатних пореза који су потребни да би се нахранила ЈОШ ЈЕДНА комплетна администрација трутова која седи у Новом Саду као и све њихове амбиције да регулацијама и уплитањем у све и свашта надмаше своју конкуренцију трутова у Београду. Чудо једно шта додатних 2 или 3 одсто намета може да уради за економију. Осим тога, БДП у Војводини је 47% нижи од београдског а никако не 80% како се експлицитно лажно тврди у саопштењу. Ова измишљена невладина организација треба да обнови процентни рачун - то је уџбеник математике за пети или шести разред ОШ, а има и у радним листићима.

matko

pre 12 godina

Srbijanski ekonomski hegemonizam je na delu od Slobinog ukidanja ustavnih nadleznosti Vojvodine. Vojvodjani su jogurt revolucijom na to pristali i sada evo gde su. Na srecu njihovih stanovnika Slovenija i Hrvatska to su na vreme prozrele i eto ih tamo gde sada jesu - u EU. Ali nicija nije do jutra gorela pa ce i Vojvodina doci na svoje - tamo gde pripada. A to je EU. Onaj sto je napisao da od kukuruza nema nista , uskoro ce se uveriti da je poljoprivreda kakva je u Vojvodini baza na koju se nadogradjuje i njegov FIAT u Kragujevcu koji je pod imenom Zastava crpeo ovu zemlju toliko godina da ih je i tesko preprojati.

NVO

pre 12 godina

Nevladina organizacija Vojvođanski klub

Samo se pitam ko finansira ove silne NVO po Srbiji. Bolje da su taj novac ulozili u to da povecaju proizvodnju kukuruza i ostalih zitarica nego da se bave ovim cime se bave.

Srbin u Vojvodini

pre 12 godina

A sta to Vojvodina "stvara"? Kukuruz, zito? Razumeo bih da prave LED televizore, automobile i delove za spejs-satl... Najsmesnije mi je kad procitam komentare "Vojvodjana" tipa "zivecemo kao Svajcarska" itd. Od cega?! Od kukuruza? Kako da ne...
("Di su nasi novci", 9. januar 2012 19:00)

Kad je vec tako kako kazes,zasto svi vi van pokrajine(cast izuzetcima) dobijate koprivnjacu od pomena samostalne Vojvodine?!

Manite se onda nas "seljaka" ,koji nemamo nista drugo sem kukuruza i zita!Koji cemo vam mi djavo,ovakvi siromasni i nikakvi?

Pustite nas da propadnemo kao Slovenija :-)

mladen

pre 12 godina

Svaku organizaciju neko mora fininasirati da bi opstala. Posto ovu ne finansira vlada (jer je nevladina) onda je finansiraju strane obavjestajne sluzbe. Jugoslavija je razbijena, SCG je razbijena, KOsovo je oteto i jos je ostalo da se i Vojvodini "da pravo na samoopredjeljenje". Mada to pravo postoji samo u Srbiji jer vidim da ga nema nigdje drugo u svijetu.

Dexterijus

pre 12 godina

Stanovnik sam Panceva, grada u Vojvodini, i za ovih 11 godina na vlasti(DS i DSS) nisu ucinili nista da Pancevo krene na bolje. Par asfaltiranih ulica i 3 megalomanska propala projekta, to su rezultati. A ni jedan kvadratni metar nisu preuredili za nove investicije.Atar oko Luke Dunav i okolina Panceva isti su vec 30 godina.A ima mesta gde da se "posade" nove fabrike. Dzaba. Nista nerade, bitno je da su uveli napalatu parkinga, da "pauk" nosi i vikendom kada je besplatan parking i praznicima, da svaljuju odgovornost na druge.....
I posle da mi Kragujevac, Nis,ili Uzice budu krivi sto mi ovde neumemo,tj vlast u Pancevu, ajte nemojte me zasmejavati.....

Milan

pre 12 godina

Hajde to otimanje i nije tako strasno. Ono sto je strasno je sto nam ne daju da radimo kako znamo i umemo. Pa kad smo imali vecu autonomiju i kad smo mogli da raspolazemo sa nasim parama onda smo bili i produktivniji i jos vece bogatstvo smo stvarali.

Celoj Srbiji bi bilo bolje kad bi Vojvodina mogla sobom i finansijama da rukovodi. Bolje umemo da stedimo od vas i mudrije koristimo resurse. To je cinjenica u praksi. Valjda zbog te istorije pod Germanima, ko zna?

Pustite nas da upravljamo nasim parama pa onda stvorite neki fond za pomoc siromasnim opstinama na jugu i mi cemo rado uplacivati.

Hajde da se saberemo i da se barem jednom oslonimo na logiku, tu mrsku disciplinu kod Srba. Recimo da uzmemo dve zastupljene teorije: po jednoj to sve huskaju neki stranci i hoce nezavisnu Vojvodinu a po drugoj teoriji Srbija po starom receptu zakida prava i ne dozvoljava Vojvodini da se realizuje u potpunosti i tako unistava svoju najbogatiju regiju.

Ovu prvu teoriju nije lako dokazati i uvec se ostati samo spekulacija, ali ova druge je direktno merljiva u praksi.

Ali naravno uvek ce biti onih koji ce radije prihvatiti neke opskurne teorije zavere nego jednostavne cinjenice koje su im pred nosom.

Šta?

pre 12 godina

"A sta to Vojvodina "stvara"? Kukuruz, zito?"

Ček, zar samo to nije dovoljno? A kamo ječam, ovas, soja, lubenice, grožđe, svinje, ovce, koze, vina, gas, nafta, mleko, suhomesnati gotovi proizvodi.....

Kako recimo objašnjavaš to da smo u doba automije bili daleko bogatiji nego vi, a posle jogurt revolucije pa do danas smo postali najsiromašniji region u Evropi?

Upamti ovaj datum da ti posle ne presedne: 25.11.2018. A posle toga ćemo robu za €, pa da vidimo ko stvara i ko zarađuje. Ili uvozi iz Rumunije ili Bugarske, volja vam. A onda idu računi - da vratite sve što ste pokrali.

Vojvodjanin

pre 12 godina

Uvek je Vojvodina vise stvarala od Srbije,ali slozicemo se oko jednog,a to ja da je i vojvodjanska i srpska privreda u kolapsu.Tako da neverujem da je Srbija kriva za ovo.Kriva je vlast koja je unistila celokupnu privredu.

andrej

pre 12 godina

a da se lepo mi sa severa i vi sa juga, zapada i istoka lepo dogovorimo i izopshtimo beograd iz drzave? lepo zid od 5m oko njega i tjao ..pa nek se bagra izivljava sama na sebi..

murinho

pre 12 godina

Iz svakog grada u Srbiji kao i iz svakog grada u Vojvodini pare iliti "nóvci" se slivaju u Beograd i državne budžete, skupštine,poslanike odbornike ja bih da svaki gad sa olplišem proglasi nezavisnost od Beograda,Srbije i od samoga sebe...d-o-s-a-d-n-i ste!

123

pre 12 godina

@VZ, 10. januar 2012 09:31
Smetaju vam granice a u isto vreme trazite da se napravi jos jedna granica.
Problem je u tome sto vi lazete.
To sto ste napisali su najobicnije nacionalisticke lazi.
Hocete nove granice, hocete da pravite novu drzavu,hocete nesto sto nikad nije bilo, hocete nesto sto vam ne pripada, i jos lazete i vredjate kako zinete. U vreme kad se Evropa ujedinjuje vi fantazirate o novim granicama koje vam uopste i ne pripadaju. Fantazirate o novokomponovanoj drzavi uz opravdanja kako ste ugrozeni, kriv vam neko drugi za vase nesposobnosti. Sve sto vama ne valja za to ste sami krivi, niko vam drugi nije kriv. Niste vi "okupirani" vi ste razmazeni.
To da vojvodina nije imala granice, nije ni mogla da ima jer nije ni postojala, ta teritorija je bila Madjarska, Srbija, Habzbursko carstvo,NDH,Turska.
To poredjenje i fantaziranje kako je vojvodina bogomdana da bude razvijenija od celog sveta je vise nego smesno, a posebno poredjenja iz 1918. kad je cela Srbija bila srusena do temelja.
I kao sto si sam rekao nemate dokaze za to sto pise. U tome je i sustina vasih nacionalistickih lazi.
Nema dokaza.

lala

pre 12 godina

tek posle referenduma koji niko ne dozvoljava (iako je pravo glasa osnovno ljudsko pravo) da se Srbi izjasne da li hoce da zive u Srbiji stvari bi postale jasnije.
Dijaspora je najpunija desne obale Dunava, visestruko i nesrazmerno odnosu broja stanovnika Srbije sa te dve strane reke.

Znajuci da je Svajcarska na listi prioriteta gde bi Srbi ziveli, siroko vam polje, moze Vojvodina i bez vas!

Kako zvuci ova inreversabilna logika koja sustinski pokazuje naopakost srpskog uma?
Da je znacenje reci STID , SRAM i slicnih poznato, sve bi bilo drugacije.
Ok.. znam da ne razumete sta sam napisao, nije bitno...

rango

pre 12 godina

ako vojvodjani imaju takvu percepciju,onda je to tesko njima promeniti!!!
...nije kvalitet zivota ono sto objektivno jeste, vec percepcija individue prema istom(zivotu)!
..e sad vojvodina svoj razvoj zasniva na chemu?ljudi ,znanje.visoke tehnologije,poljoprivreda...aj neka neko odgovori ko misli da zna!!

Nikola

pre 12 godina

Jedna je istina Vojvodina kao i Srbija jos uvek ne zaradjuje ni za ove plate koje imamo vec zivimo od zaduzivanja i rasprodaje porodicnog srebra na celom nivou. Srpski budzet je toliko mali da veci deo ide na otplatu plata i penzija koje isplacuje drzava Srbija a ne pokrajna. Dakle sugradjani para za bolji zivot nesto i nema. Nadam se da ce moj koment biti objavljen.

Jelena S.

pre 12 godina

Ima jedna istina u svemu ovome....Srbija stvara-Beograd otima!
To ukoliko se Vojvodina ne oseća kao sastavni deo Srbije to je problem ovdašnje svesti građana i krivica je svih političara koji su pogrešno radili i odvojili srpski narod od svoje matice!

markadzoni

pre 12 godina

Naslov vis treba da zvuci Vojvodina stvara, Beograd otima. Gde god da krenete izvan Beograda sve je u stanju raspadanja. Sve firme su premestile svoju administraciju u Beograd sve velike samoposluge su u Beogradu svi gradovi rade ali zato po zakonu daju Beogradu poveci procenat iz svog siromasnog budzeta.Svi gradovi nisu se pomakli ni u izgledu ni u ekonomiji jos od Tita dok kada udjete u Beograd kao da ste usli u drugi svet. Dobili nove trmvaje, nove autobuse, most, ulice im sredjuju, sve vece firme guraju kod njih, ali se zato ljute kada im neko ovako pokaze realnost. Ja sam iz Pozarevca znam da moj grad nije bas na dobrom glasu zbog '90 ali evo primer mi vec godinama unazad zelimo da sredimo centar i treba gradu novac ali drzava ne zeli da da novac za tu investiciju, cak kada su nasli i investitore iz Evrope drzava je usla i tu investiciju je prebacila pa pogodite u Beograd. Nasi radili marljivo a Beograd uzeo. Takava je realnost u celoj zemlji samo sto Vojvodjanima ne uzimaju nego im grabe i da ja sam za to da se Vojvodini da samostalnost u ekonomskom smislu. Svima je tesko dok Beogradjani kao burezi u loju.

17k

pre 12 godina

A ja ću da pitam patrijote, heroje tastature iz toplog beogradskog stana - koliko vaših 17.000 radnika u proizvodnji proizvede da ste vi tako moćni i puni love? Lova se ne stvara u trgovini, bankama i marifetlucima, uzimanjem kredita, otimanjem, ona se stvara na proizvodnji nove vrednosti. Od tih 17.000 radnika živeli bi dan i po maksimum.

mb

pre 11 godina

Cistu jeftinu energiju? Da se ukine autonomija? Ono sto nikad nije bilo? Izdajnici? Uh super...svaki put kada je Gedzistan u nekome video neprijatelje, taj se odvojio. A ja bih se zapitala, zasto svi zele da pobegnu od mene, pa pravite sami sebi jeftinu hranu i jos po nesto. PA SAMO NIS KOJI JE POKLONJEN RUSIMA VREDI KAO CELA SRBIJA.

Miroslav

pre 11 godina

ja ne mogu vise da slusam ovakve gluposti vojvodina srbija aaaaaaa pa svatite vise ovoje SRBIJA TITO VAM JE DAO AUTONOMIJU IZMISLIO vi sto se ne prezivate na ic ako vam se ne dopada imate maticne zemlje vize NETRBA pa putujte vise ko vam sta vise otima bogate se ljudi kradu svi od drzave kako ko stigne I KOLIKO STIGNU KRADU NA SVE STRANE pa kada para nema u budzetu sto je normalno da nema onda DA SE ZATASKA ONDA SRBIJA OTIMA SAMA OD SEBE a sve izvoznici zita iz vojvodine ni jednog politicara ili nekoga iz vlade pokrainske neznam siromasnog edukujte ljude naucite gde se krade i kako se krade ako ko sme i ima petlju a i ja sam lud sto ovo pisem primam se na gluposti radim za minimalac neznam kako cu da sastavim ceo mesec da prehranim porodicu.