Sreda, 07.12.2011.

09:44

Sveštenici u penziju s našim parama

Sveštenicima i verskim službenicima država će najverovatnije od Nove godine dotirati novac za 50 odsto doprinosa za penzijsko osiguranje, kažu u PIO fondu.

Izvor: Politika

Sveštenici u penziju s našim parama IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

170 Komentari

Sortiraj po:

antikrist

pre 12 godina

A da se uvedu fiskalne kase u sve verske objekte, pa državi PDV, pa doprinosi a ova sredstva iz budžeta da se preusmere u fond za narodnr kuhonje.

peric

pre 12 godina

Zasto svestenici nemaju svoje penzione fondove. I pravoslavni, i muslimani i katolici i ostali. Imaju imovinu, trebalo bi da organizuju svoje finansije. I jos da nesto vrate drustvu kroz humanitarni rad. Koji naravno ne postoji.

dragorad

pre 12 godina

I pre, i posle pojave Gospoda naseg Isusa Hrista bilo je ratova i stradanja, gladnih i zednih, ali ne njegovom krivicom, vec onih koji ne poverovase u njega. oni i dalje vladaju i proizvode ratove i nesrece. Dakle, isti ti nevernici. ono sto je najvaznije jeste da se vecina popova ponasa kao drzavni sluzbenici pa onda i ne cudi njihovo ponasanje. Kad vide pojedine ministre i guvernere koji iz cisti demokratskih ideala uzimaju po pola miliona mesecno dok narod umire od gladi. hajde da uvedemo PAROHIJAL i mirna Backa!

hobit

pre 12 godina

I još da dodam: neko mora da objasni grešnom predlagaču ovog zakona da ovim njegovi gresi neće biti iskupljeni!
Crkva i Bog baš i nisu u nekoj bliskoj vezi! Ko je učio istoriju mogao je to da nauči!
Verujem u Boga više jer me tome svaki dan uči moj ljubimac... koliko je u mom ljubimcu prisutan Bog, nikada neće biti ni u jednom svešteniku!

cinik

pre 12 godina

PROTO PROTO ti li si napisao ovo, pa da ti odgovorim.
E moji nesretnici.Ispljuvaste se ovde samo tako a pojma nemate.Prvo,ako niste znali znajte da crkve i verske zajednice nigde na svetu ne placaju porez.Ocete u Evropu a ne znate tu najobicniju stvar.Drugo,do pred drugi svetski rat i dolazak komunista svestenici su kao i danas u Grckoj bili javni sluzbenici i imali su platu od drzave.Trece,vratite vi crkvi sve ono sto su vase tate i mame komunisti pokrali od 1945. naovamo pa onda crkva nece traziti da drzava svestenicima uplati pola penzionog osiguranja.I na kraju,neko rece da pop sam izdvoji jednom mesecno od jedne sahrane i neka to uplati.Pa gospodo,verovali ili ne ima popova koji i nemaju jednu sahranu mesecno.Nisu svi svestenici u velikom Beogradu ili Novom Sadu vec je 90% njih u malim mestima,selima....od cega oni da daju?Vi bi najsretniji bili kada bi oni pasli travu.E moja deco.Cudim se odakle tolika ostrascenost kod vas.
(Prota Mihajlo Bozic,Toronto, 7. decembar 2011 17:13)

NEMA OSTRAŠĆENOSTI ima samo siromaštva i to sve većeg. daleko si ti da SMEŠ uopšte ovako nešto da pišeš. dodji pa se uveri kako se živi. vi u tom dalekom svetu samo pljujete po srbiji i svi ste pametniji a ne smete da kročite ovde. ja za tebe imam samo jedno pitanje: oda kada se tvoj isus pojavio na zemlji od tada nije bilo NIJEDNOG dana bez ratova, ubijanja, umuranja od gladi, bolesti, i ko zna sve čega. nemoj samo da mi pričaš čudni su putevi gospodnji, toga mi je dosta. neka samo jedan dan bude mir, neka samo jedan dan niko ne umre nasilno i neka samo jedan dan sva deca sveta budu sita. tada smeš da kažeš nešto. ****

Milan

pre 12 godina

Ja bi to resio tako sto bi svi vernici placali kao i u Nemackoj "Parohijal", to mu dodje kao obaveza vernika da placa clanarinu ili doprinos crkvi.
Nisam vernik, nikakve simpatije ne osecam prema crkvi, cak me poslednjih godina iritira i nevidim zasto bi ja njima trebao bilo sta da dotiram!!!
Ajmo veliki vernici, pomozite vasim popovima da ostvare svoje penzije, ali samo iz vasih dzepova, nemojte u moj da dirate jer cu sve da vas tuzim za kradju, a kradja je dragi moji vernici veliki greh!!!

aLex

pre 12 godina

Ovako nesto zasluzuje strajk! Necemo placati porez bude li se dinar dao toj bagri! Sto se mene tice krkobabic moze slobodno da daje, ali iz svog dzepa iz mog nece...pa makar se na sudu gledali!

ana

pre 12 godina

Evo jos jednog malog razloga da odem iz ove drzave zauvek - nije veliki, i nije presudan, ali malo po malo skupi se ih se i previse.
Kakvo bre jahanje svestenika 50 godina!? JA LICNO ima 21 godinu i JA LICNO sigurno nisam nikome sedela na grbaci i oduzimala imovinu, a od MOJE LICNE plate koju cu JA LICNO SOPSTVENIM RADOM zaraditi ce se svestenicima isplacivati penzije. Takodje sam i ateista i smatram da nije uredu da gradjani koji nisu hriscani, tj. koji ne koriste "usluge" crkve i svestenika placaju crkvi i svestenicima. Ako je crkva ostecena za vreme komunizma zao mi je, ali to nije moja licna odgovornost i ja necu da placam za tudje postupke. Upravno suprotno, na mene je crkva itekako negativno uticala - time sto se mesa u drzavne probleme koje se i mene kao gradjanke ove drzave ticu, time sto potpiruje nacional-sovinisticku ideologiju koja itekako negativno utice na drustvo u kome zivim. Ako neko nekome duguje neku odstetu, onda je crkva duguje meni, nikako obrnuto.
Svesna sam da ovaj komentar moze zvucati arogantno i sebino, ali zaista ne verujem u kolektivnu odgovornost. Kolektiv je sacinjen od pojedinaca, koji imaju volju da odlucuju o svojim sopstvenim postupcima, a ja ne zelim da placam za tudje.

dragica verna obozavateljka crkve

pre 12 godina

Stvarno velika sramota!Najbogatiji u svakoj opstini, *****, a sad treba jos da im se obezbedi penzija?A sta je sa njihovim prihodima?

posten

pre 12 godina

Preduzetnik sam drzim automehanicarsku radnju.Ove godine sam drzavi dao kroz poreze i doprinose,razne takse oko 200 000 dinara a sveukupno nisam zaradio ni 500 000 dinara to znaci da je moja prosecna plata 25000 dinara. Maltene pola svoje zarade sam dao drzavi!
Pop koji je zaduzen za moj kraj obilazi oko 1000 domacinstava i ukupno naplacuje za uskrs 1000 dinara po domacinstvu i za slavu 1100 dinara po domacinstvu to je ukupno 2100din godisnje po domacinstvu sto ukupno iznosi"2 100 000 dinara" Samo za to! Plus sahrane 100evra parastosi 50, Za krstenja uzima 8000 dinara ITD.
Kad mogu ja sa svojim skromnim primanjima da placam drzavi poreze i doprinose i da imam fiskalnu kasu i sve to moze i on sa njegovom pozamasnom zaradom da placa isto to!!!

Vernik sam i verujem u boga! Ima i Popova koji rade korektno svoj posao koji nemaju cenovnik kao neki nego kazu koliko das,das e to su pravi popovi!

Jabre

pre 12 godina

A gde se ono nalazi fiskalna kasa u crkvi?

Poceli su prvo da ulaze u skole, vojsku, sada u penzijsko, gde je sledece? Skupstina?

Treba im pokazati gde im je mesto...

Zoran

pre 12 godina

Ovaj clana kao da je piso Canak "Cije su nase pare". E pa da znas "Canku" da tvoji nisu, niti si ih zaradio (jer nista nisi radio), niti si ih ukro (drugi je bio brzi od tebe), tako da nemas prava da se zalis. A ako ti 2000 svestenika upropasti drzavu, onda je bolje da te drzave i nema!

acomurija

pre 12 godina

Gospodine Prota Mihajlo Bozic,Toronto@
Prosto nije tačno ništa od voga šta ste napisali.
Prvo, bar ja, niti sam TVOJ niti sam nesretnik! U 21. veku ovakvo obraćanje, i da budemo smatrani debilima i nesretnicima, je nedozvoljivo.
I da ima gore u oblacima kakvog boga, zašto vi koji ste "preko bare", mislite da ste bliži bogu pa da me savetujete?
Gledajte svoj posao - a da ste obavešteni da se Hrist krstio sa 33 godine, znam da jeste?
Našem bračnom paru su oduzeta deca jer su SERVISERI (boga im poljubim) "našli" u računaru slike dece dok su bila mala kako se brčkaju u lavoru! Njihove dece. Uporedite ove dve informacije.
Nije tačno da su komunisti "oteli" išta "crkvi", već su zemlju koju su crkve davale u najam, ili imale nadničare, PODELILI sirotinji! Ili je prevedena u društvenu svojinu, pa su nadničari postali radnička klasa, ravnopravna sa ostalim zaposlenim.
Crkvama je ostalo DOVOLJNO imovine da obrađuju, da proizvode i za prodaju - ali da sami zasuču rukave. Na žalost, opet su popovi skinuli kajmak: imanja su radili MONASI i MONAHINJE, dakle oni pravi verujući, koji POD KONTROLOM više od pola godine žive "na vodi", bez ikakve veće civilizacijske blagodeti.
"Školovani" - dakle popovi i oni koji napreduju u službi, su se odmetnuli od crkve!
I Patrijarh Pavle se stidljivo rastužio, kada mu je odgovoreno na pitanje "čiji su ovi luksuzni džipovi ispred Patrijaršije?", pa je progunđao: "a, tako, a tek da se nisu zavetovali na skromnost..."
Dakle, ja kao ateist, beskrajno cenim zaslugu crkve za širenje pismenosti kroz vekove, pa i dobrog dela bivših patriaraha, jedan deo i sadašnjeg klera - ali, nikako mi razum ne dozvoljava da ćutim nad alavošću i agresivnom ponašanju sveštenika.
Ovde se pominje da neki sveštenici "u provinciji" nemaju zarade. Dobro neko reče: gde nema profita - zatvorite crkvu! Ili, sakupite prihode na jedno mesto pa onda ravnomerno delite plate i doprinose, a ne da neki vladike pozlaćuju dvore, a sveštenik u planini ide u gumenim čizmama.
Biznis je biznis - a boga ostavite pojedinačno ljudima, da ga ima sigurno bi već okrvavio ruke o sveštenike u raznim konfesijama...
Možda su Pravoslavni još i skromniji.

Samo opusteno

pre 12 godina

Ljudi, zasto se ljutite ? Najvazniji su zivoti, a zivi smo i zdravi. To sto drugima placamo penzije, nekima stanove, nekima nove dzipove ili Skodeili blindirane mercedese, to sto smo dopustili da nam kriminalci oduzmu sredstva za proizvodnju, a poreska uprava preti da ce da nas istera iz stanova ako ne platimo pet puta veci porez, nista od toga nije vazno. Kako rece prvi od nas, najvazniji su zivoti a jos smo zivi. Hvala vlasti i demokratiji da su nam to omogucili.

Razuman

pre 12 godina

Svetovnost države
Član 11.
Republika Srbija je svetovna država.
Crkve i verske zajednice su odvojene od države.
Nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna.

Jovan Mitrovic

pre 12 godina

U ostalom, crkva je odvojena od drzave, ne placa porez, sama se izdrzava. Onda stvarno ne znam ni sta ce svestenici u penzijskom sistemu Srbije.
I svi ovde koji to kritikujemo, ne hulimo na Boga, vec na ovozemaljske gresnike u vidu svestenika. Od 5 svestinaka koje poznajem u Kragujevcu svih 5 imaju kuce od preko 250 kvadrata koje su kompletno sredjene sa najkvalitetnijim mermerom i okovima od kovanog gvožđa. Parohijski dom u Kg kosta koliko desetogodisnji doprinosi za penzije za sve svestenike u Srbiji.
Toliko o postenju i ravnopravnosti pred ovim Bozijim slugama.

GuC

pre 12 godina

...kad mi se malo razbistrilo crnilo posle užasa od čitanja, ponovo se mazohističkih bacih da čitam ovu vest...i gle šta mi je promaklo:

"Pravo na pomoć države sveštena lica imaće ukoliko se do kraja izmeni Zakon o doprinosima, koji je većim delom promenjen, ali ne u potpunosti prema zahtevima crkve. To se očekuje do kraja godine, kaže Simić"!!!!!!!!

Idem da spalim svoju diplomu pravnika, pogrešno su me učili da zakonodavna vlast (skupština) donosi zakone na predlog, recimo izvršne vlasti...u Srbiji, 2011 crkva predlaže izmene zakona,koje mediokritetski menjaju sve dok crkvenjaci ne budu zadovoljni,hallooo?
Plus, vidimo da su već davali pare (!), pa vidimo da hoće da promene Zakon o doprinosima bez "ažuriranja evidencije"!!
A ista ta država ne da dečiji dodatak porodici sa petoro dece jer su preterali za jedno, pa se bajker i ostali fini svet sažalio i odneo im stavri da preživljavanje...tada su dec prvi put u životu dobila trpezarisjki sto. Eto, kad nisu mogli da sami promene Zakon i dobiju dečiji dodatak ...ma fuj!

Radmila

pre 12 godina

Nestvarno !
Otkud im uopšte pravo na ikakvu penziju ?
Ono čime se oni bave je dobrotvorno i nikoga
ne obavezuje. Šta im onda vernici plaćaju -
usluge koje nemaju nikakvu svrhu, ali to je stvar vernika
a ne države, koja bi trebalo da je sekularna.

Na osnovu koje logike država dotira penzije popovima?
Šta oni to proizvode i kome plaćaju doprinose ?
Strašno ! Ova država je propala, samo treba još opelo da joj
se održi, možda to treba platiti ?
***

marko

pre 12 godina

Kako su hrišćanski sveštenici već bili prisutni u predelima gde su živeli Sloveni, dolazi do pokušaja pokrštavanja Slovena. Hrišćanstvo je u to vreme postalo u Evropi oruđem moći. Papa i patrijarh mogli su poslati krunu nekom slovenskom knezu i proglasiti ga kraljem i tako mu uvećati ugled. Naime, hrišćanstvo su Sloveni primali ,,od vrha na dole’’. Kako su vladari čeznuli za više moći, mnogi su podlegli i dobrovoljno ili za obećanu krunu primili hrišćanstvo. Time su se postizali i dobri odnosi sa hrišćanskim susedima, koji su bili vrbovani od strane crkve da napadnu nehristijanizovane Slovene. Ostatak stanovništva je hrišćanstvo primao pod pritiskom, koji su stvarali zajedničkim snagama vladari i sveštenici. Međutim, bilo je u ovom procesu dosta otpora i mnogi hrišćanski misionari izgubili su živote.
Pohansko vilage - Great Morava empire

S druge strane, i mnoga sela koja se nisu podvrgla i primila hrišćanstvo popaljena su i stanovništvo je pobijeno. Kipovi starih bogova su uništavani i paljeni. Svaki zapis o staroj veri je uništavan. Tako se stiglo i do skepticizma nekih naučnika koji dovode u pitanje činjenicu da su Sloveni pre primanja hrišćanstva imali pismo. Naime, postoji pisani izvor Crnorizca Hrabrog koji opisuje da su se Sloveni služili čertama i rezama. Jedini koji su žešće branili svoju veru do kraja su bili Polapski i Baltički Sloveni. Sloveni nisu imali ime za svoju veru. Oni su jednostavno živeli na način koji je ta vera propovedala. Vera starih Slovena ima iste korene kao i sve vere indoevropskih naroda, kao što su Indusi, Kelti, Germani, Persijanci, Grci. Njihova vera bila je zasnovana na silama prirode, ali ne u njihovom direktnom obliku, već personifikovanim kroz razne bogove i bića. Sebe su smatrali potomcima bogova. Uprkos velikom poštovanju prema ovim bogovima, Sloveni su im se obraćali kao sebi ravnim. U nedostatku hramova, sveta mesta za molitve posvećene bogovima bile su šume i gajevi. Kao što je to slučaj u mnogobožačkim religijama, i Sloveni su prinosili žrtve da odobrovolje bogove. Međutim, gotovo da se ne može sresti slučaj prinošenja ljudskih žrtava, kao što se može sresti kod velikog broja naroda. Kroz običaje su se sačuvale mnoge uspomene na slovenske bogove i način života. Međutim, ovi običaji su dobili veo Hrišćanstva, iako oni prvobitno nisu bili povezani sa Hrišćanstvom. Mnogi hrišćanski sveci dobili su osobine bogova, a dani posvećeni nekom bogu preobratili su se u dane posvećene svecu. Ovo ukazuje koliko je jaka bila vera starih Slovena. Ona se mogla približiti stanovništvu i biti prihvatljiva samo ukoliko se običaji zadrže a bogovi ostanu, makar samo kroz svoje osobine. Ovakav slučaj nije viđen ni kod jednog drugog naroda..

dakle 12 vekova hrišćanska crkva krade od ovog naroda, prvo preko kneževa pa kraljeva pa sada i republičkih institucija....a kažu sve se menja sem kamenja....nije nego

Jovan Mitrovic

pre 12 godina

Aman ljudi, necu to da placam !
NE pristajem da se od mojih para koje dajem kroz poreze placaju ovi ljudi od kojih vecina zivi sasvim, sasvim pristojno pa i vise od toga. Vecina svestenika koji imaju parihije imaju velelepne vile koje su izgradili za vreme svoje sluzbe Bogu. Od toga su mogli da odvoje (kao sto si odvajamo) za svoje penzije.
Mislim da je ovo direktan atak ne samo na narod nego i huljenje u Boga.
I lepo sam kazem "Veruj u Boga, jednog, jedinoga a ne u kuce od drveta i kamena".
Pa svaki svestenik SAMO OD JEDNE SAHRANE zaradi dovoljno za svoje godisnje poreze i doprinose. Samo od jedne sahrane! A gde su Slave, vencanja i jos podosta koje kakvih priloga.

Gana

pre 12 godina

Šta će država učiniti ako naš novac zatraže i lovci, ribolovci,ljubitelji prirode i, ne daj bože, slobodni novinari jer nemaju za doprinose? Hoće li im ga dati?

Banat

pre 12 godina

Ja sam vernik,onako,od rodjenja,standardno.Cak i dok je bio naveci komunizam.Sve radim sto se podrazumeva u vezi vere.
Ali pop u moju kucu nije usao.Sve dok mora nesto da im se plati,neka hvala.
Ja nisam vernik u popa,vec u isusa bozjeg.
Ako se oni predstavljaju kao sluge isusa,to je njihovo,nemam ja nista sa tim.
Od mojih pare nece da zida kucu ili da kupi nov auto.

U krajnjem slucaju,da sam drzava,mozda bi im davao platu,prosecnu,jer ipak moraju da se hrane i ostalo.Ali kada bi imali platu,ne bi smeli da naplacuju usluge.Ko naplati,zatvor.

jimi

pre 12 godina

Pa narode približavaju se izbori!Treba da proradi glasačka mašina koliko ima vernika? samo pola da glasa za njih čemu onda da idemo na glasanje?A ja znam da je država vec počela da uplacuje naime pomoci crkvama po dve tri hiljade eura,i ovo sada pedeset posto naime penzije,Pa istina je da popovska vreca nema dna.kako ih inje stid pred BOGOM i ljudima.

urnebesno ste jadni

pre 12 godina

"Ateisti ne moraju da placaju, ali i to vucce sa sobom odredjene konsekvence i gubljenje nekih prava."

@ Majna

'leba ti koje su to konsekvence i koja prava se gube?!Pravo da verujes u nesto sto ne postoji ili sta?!?Nemoj da lupas molim te.Ko je vernik neka placa ako misli da treba,ja u te budalastine ne verujem i NECU DA PLACAM.I kakve to veze ima se EU?Nije li kod njih bas tako?!Ko veruje placa ko ne veruje ne?

A vi se zapitajte onda u cemu je fora sa religijama ako moras da placas da bi verovao.

cuti,nemas pravo reci

pre 12 godina

@(pop, 7. decembar 2011 15:44)

Ja sam Srbin,star 36 godina,krsten u pravoslavnoj crkvi u Zemunu 1977. godine.Ali nisam ti brat,i nikad necu biti.Dokle vise sa tom patetikom i laprdanjem o nekakvoj braci?NISAM TI BRAT!Samo jednog brata imam.Mog,rodjenog.

I samo ocekujte od boga pomoc,tako ce vam i biti...XXI vek je uveliko poceo a vasi mozgovi su jos u srednjem veku...

nismo bas svi deca

pre 12 godina

"dobro znamo da se decenijama ni blizu crkvi nije smelo ako nisi hteo da budes u najmanju ruko sumnjiv. Svi vi koji se zalite na visoke cene usluga svestenstva imate vrlo jednostavno resenje - nemojte ih koristiti."
(d, 7. decembar 2011 12:30)

Ovo je apsolutna laz.Ne kazem da je bilo pozeljno hvaliti se,ali u crkvu je mogao da ide ko hoce.U najvecem broju slucajeva bez ikakvih posledica.

Sram vas bilo lopurde

pre 12 godina

@(Prota Mihajlo Bozic,Toronto, 7. decembar 2011 17:13)

i jos nesto da priupitam...odakle crkvi sva ta zemlja koju su im "otimali"?!Da im nije mozda bog licno prepisao?ili su zaradili?

MRV

pre 12 godina

Нешто нам се гадно ваља иза брда, чим се ови наши опет толико воле са црквом. Сетите се како је све почело, шта се све дешавало и како је црква наплатила своје услуге.
Бај д веј, коме они служе - Богу или Мамону?

milos

pre 12 godina

ma nemam nista protiv,ali me strasno nervira kada svestenika pitam koliko kosta usluga,a on kroz zube nesto promrmlja,ma kolko date,oko,oko holjadu dinare,uzme ih,strpa u dzep,i kao da se nista nije desilo...Kazi bre lepo,toliko i tacka.

Kole

pre 12 godina

Pa nije u redu samo mi da pomažemo(gradjani) nek potegne malo i Isus
(LHC, 7. decembar 2011 10:59)

Ali, oni nisu Isusovi, sta god da govore!

arnold

pre 12 godina

Voleo bih da se Isus Hristos samo na dva dana proseta zemljom i zgrozi se nad cinjenicom koliko su hriscanske crkve na konto njega zgrnule para, nekretnina i moci. Cccc...

Zoran

pre 12 godina

Kada je Ateistima ovo toiliko tesko palo (kao da ce im 2000 svestenika pokupiti sve pare koje su imali), mozda bi im bilo najpametnije da postanu vernici, da zavrse teologiju, pa da se kandiduju za popa! Koliko samo mrzite crkvu, 50 godina ste je unistavali... nema potrebe kmentarisati vase komentare. Oni dovoljno kovore o vama kakvi ste. Ali verujte, samovolja ateista i evropejaca nece dugo sedeti na grbaci ovoga pravoslavnog naroda.

Atesit

pre 12 godina

Pobeseneo sam kada sam pročitao vašu informaciju,ne zato što sam ateist već zbog novca.Do odlaska u penziju kao privatnik plaćao sam sve obaveze državi, nije mi jasno zašto država pokriva 50% sveštenicima.Obrazloženje države je zaista van zdrave pameti,vredja našu inteliginciju.Koji to odgovoran posao oni rade,te društveno opravdano da im se pokriva polovina obaveze za doprinose PIO.Većina njih živi lepo te sam zaista besan na državu Srbiju.Zašto se ne obavi anketa medju sitnim preduzenicima,videla bi država šta oni misle na ovu odluku.

Miroslav

pre 12 godina

Pa zar im je malo po 10eura za slavu i uskrs,sahranu od 100 do 200eura,kako za koga,200za vencanje i 200za krstenje,sad i penzije.Onda ovo sve neka bude besplatno,Postujem crkvu i boga,ali ovo je bezobrazluk.

SickyNS

pre 12 godina

Sramota...stvarno nemam reci...je l' neko pitao gradjane, tj ljude ciji su to novci, slazu li se. Neverovatno, zar nije dosta sto gospoda bukvalno otimaju od jadnog sveta novac na sahranama , pomenima i inim desavanjima, vec sada treba i "dobrovoljno" da ih dotiramo, ali ipak sam siguran da "NEKO to od gore vidi sve".

Prota Mihajlo Bozic,Toronto

pre 12 godina

E moji nesretnici.Ispljuvaste se ovde samo tako a pojma nemate.Prvo,ako niste znali znajte da crkve i verske zajednice nigde na svetu ne placaju porez.Ocete u Evropu a ne znate tu najobicniju stvar.Drugo,do pred drugi svetski rat i dolazak komunista svestenici su kao i danas u Grckoj bili javni sluzbenici i imali su platu od drzave.Trece,vratite vi crkvi sve ono sto su vase tate i mame komunisti pokrali od 1945. naovamo pa onda crkva nece traziti da drzava svestenicima uplati pola penzionog osiguranja.I na kraju,neko rece da pop sam izdvoji jednom mesecno od jedne sahrane i neka to uplati.Pa gospodo,verovali ili ne ima popova koji i nemaju jednu sahranu mesecno.Nisu svi svestenici u velikom Beogradu ili Novom Sadu vec je 90% njih u malim mestima,selima....od cega oni da daju?Vi bi najsretniji bili kada bi oni pasli travu.E moja deco.Cudim se odakle tolika ostrascenost kod vas.

mni

pre 12 godina

@Jelenko
Nemojte se, molim vas, moliti za mene, ni vi, ni vas dobri bog. Pustite me da zivim ovako kako zelim. Mozda bi imalo smisla da im mi svi izdvajamo za penzije, kada bi i oni poceli da placaju porez ovoj drzavi. Ovako, to je jos jedan trosak na vec ionako previse tereta koji nose ovi gradjani, koji, podseticu, nisu svi vernici, a narocito ne pravoslavci.

Zoran

pre 12 godina

Obracam se onima koji su protiv ovoga zakona:
50 godina ste radili protiv crkve, krali od nje, otimali imovinu, proganjali vernike... Neka kaze sada neki "pravoslavac" da nije bilo tako, i da je vera bila slobodna. Zna se da je svako ko je bio pravoslavac bio izmevan, ponizavan, proganjan na poslu, uskracena sva prava, a najvise svestenici. Ko je slavio slavi mogao je da racuna da ce karijeru zavrsiti kao klozatar i smecar dok ste se vi rasipali od nerada i od onih para koje ste pokrali i od drzave i od crkve. Jahali ste svestenike i cupali za bradu... Malo bi bilo i da im placate ne 50% vec 550% penzije koliko ste zla pocinili svestenicima, crkvi i celem srpskom pravoslavnom narodu!

pamplonac

pre 12 godina

iako sam vernik i logicno bi bilo da podrzavam ovakav stav drzave ja se ovoga puta necu sloziti sa time. postujem sve i nikog ne zelim da vredjam ali drzava treba da bude sekularna jer je takve prirode a crkvu da pusti da radi svoj posao i obratno. lopova i losih ljudi je na sve strane ali tako i dobrih ima i u crkvi i van nje. ne smemo generalizovati stvari. penzije ako zele mogu sami da placaju jer uslova za to bar danas imaju. ako platimo svetenicima onda vas molim da platimo i poljoprivrednicima jer su oni u jos bezavidnijem polozaju. zao mi je sto moram ovo da kazem ali je istina a to je da ovim potezom vlada zeli da kupi nemali broj glasova pred izbore. klasican spoj vlastoljubaca i srebroljubaca. nek mi Bog oprosti ako gresim.

marko

pre 12 godina

Ne razumem neke komentare, sta ako ne budemo popovima placali doprinose iz svog dzepa, gorecemo u paklu.

Poljska crkva je stvorila Poljsku pa ipak su ljudi svesni nekih stvari...
Donald Tusk ponudio je Sejmu novi program reformi i konsolidacije javnih finansija koje se svode na odvažnu stednju............................., a doprinose za penzijsko osiguranje plaćaće i sveštenici. Sve se to radi da bi manjak u budžetu bio sveden na ispod tri odsto BDP-a i javni dug ispod 48 odsto BDP-a. Tako će se uštedeti 3,25 milijardi evra.

I jos nesto, nisam cuo nigde da se crkva oglasila povodom tragicne smrti Alekse Jankovica iz Nisa, decaka koga su svaki dan tukli u skoli, sta je crkva preduzela da zastiti nase zivote i zivote nase dece, nista samo cutanje, bitno je dize glas protiv LGBT populacije a protiv nasilja, cemu crkva uci ljude sem toga da postoji raj i pakao...... hocemo da placamo doprinose kada spasu jedan ovozemaljski zivot, samo jedan.....

sveti pagan

pre 12 godina

A vi neverni, bezverni i duhovno pali rode, pokajte se, ispovedite i pricestite, kako bi dobri Bog blagoizvoleo da vam oprosti i otrezni od pijanstva zapadnjacke filozofije antivrednosti i samounistenja. Crkva se moli i za vas da dodjete sebi i svojoj crkvi. Dace dobri Bog. Mir vam.
(jelenko, 7. decembar 2011 15:44)

Ja se molim Perunu da se blagoizvole smilovati na tebe, te da te ne pandrkne gromom prvom prilikom. Rekao bih "daće dobri Perun", ali nije ti on jedan od staloženijih bogova, nažalost.
Kako bilo, izbegavaj otvorene prostore za vreme oluje.

Anne

pre 12 godina

SJAJNO !!!

Evo ja na primer imam visoku strucnu spremu, i verujem da je Baba Roga (Starosrpska Boginja) ziva i svuda oko nas. Kome treba da se javim i kakve formulare da popunim za mojih 30 godina minulog rada.

Hvala unapred

Supergenije

pre 12 godina

Iz druge vesti:

"Predsednik Srbije je rekao da je plan vlasti bio da država bude moderna i funkcionalna, sa pravnim poretkom kojim su određene nadležnosti institucija u skladu sa standardima Evropske unije."

kesa

pre 12 godina

Sada bi trebali svi mi da se pobunimo, i da tražimo od te iste crkve, da javno objavi cenovnike za sve njihove usluge i brojeve žiro-računa za uplatu. I fiskalni račun hoću. Pa onda lepo država može da prekontroliše (ako hoće) koliko je je svaki pop zaradio, a koliko je platio poreza i doprinosa. I na osnovu toga da prima penziju. A ne da plaćamo na ruke, a oni se vode u državi kao - bez primanja. Sram da ih bude!

Hvala, ali ne hvala.

pre 12 godina

"dobro znamo da se decenijama ni blizu crkvi nije smelo ako nisi hteo da budes u najmanju ruko sumnjiv. Svi vi koji se zalite na visoke cene usluga svestenstva imate vrlo jednostavno resenje - nemojte ih koristiti."
(d, 7. decembar 2011 12:30)

Koga lažete da se nije smelo prići crkvi? Moj otac je bio redovan u crkvi. Moja majka je pevala u crkvenom horu. Ja sam sa deset godina išao na veronauku. I niko nam ni A nije rekao zbog toga. Ali tada nije bilo moderno ići u crkvu. A sada jeste. Najveći komunisti su postali najveći vernici. Naravno, kad sam počeo da razmišljam svojom glavom, shvatio sam ko su popovi i kakvi su.
Danas ako nekog upitate da li je vernik, rećiće Naravno. Iako ne zna ni da se pomoli. Pravim srbinom se smatra samo neko ko je vernik. A ne daj Bože da neko pomisli da niste pravi-pravcati srbin. Čistokrvan.

PS I budite uvereni da mi ne pada na pamet da koristim njihove "usluge".

Obespravljena

pre 12 godina

Bas super al me obradova ovaj novi zakon, nasim svestenicima je ta pomoc itekako potrebna bas su ugrozeni jadni a mene moja lokalna jedinica, inace jedna od bogatijih opstina u Srbiji odbila kao slobodnog umetnika sa statusom, sa medjunarodnim izlozbama i priznanjima, pa cak ni to sto sam samohrana majka udovica, sa dvoje maloletne dece, BEZ ikakvih dodatnih primanja od svog pokojnog supruga, cak ih ni to nije dotaklo. Napisali su mi boldovanim i velikim slovima da mi zakon o kulturi NE GARANTUJE da ce oni pokrivati moje zdravstveno i socijalno osiguranje, kao da ne postojimo ni ja ni deca :) Sto ce reci, da cak nemaju ni zelje ni volje da bar pokrenu tu pricu. A koliko dobrih stvari sam uradila za svoju opstinu bez neke posebne nadoknade necu bas pominjati cak ponekad i za dz. jer kako su govorili, nemaju para u budzetu za to i to. Porazavajuce! U ovoj zemlji je sve nekako porazavajuce i opet idemo dalje. Svaka cast nama obicnim ljudima kako smo uopste normalni od svega vise u ovoj zemlji.

jelenko

pre 12 godina

@ d
Potputno se slazem s Vama.

A vi neverni, bezverni i duhovno pali rode, pokajte se, ispovedite i pricestite, kako bi dobri Bog blagoizvoleo da vam oprosti i otrezni od pijanstva zapadnjacke filozofije antivrednosti i samounistenja. Crkva se moli i za vas da dodjete sebi i svojoj crkvi. Dace dobri Bog. Mir vam.

mrrrr

pre 12 godina

Pa i ja se sam izdrzavam. Placam i PDV i porez na zarade i doprinose i niko mi nista ne dotira! Dokle bre vise. Prica se o stednji, a svakim danom se povecavaju troskovi budzeta. Uostalom ja nisam vernik, zasto da se i moje pare trose za tako nesto. Lepo specijalan porez za ove sto su se na popisu izjasnili kao vernici, pa iz tog poreza finansirajte crkve, dzamije, budisticke pagode, placajte svestenicima put u Jerusalim, Meku ili na Tibet, a mene ostavite na miru.

petarV

pre 12 godina

D...a reci ti lepo nama...kada si toliko pametan i objektivan...a odakle crkvi sva ta silna zemljišta,imanja i zgrade...koje im je država nacionalizovala?!
Da im nisu sazidali apostoli?! Turci?!

mc

pre 12 godina

Krstenje u manastiru besplatno?!!!!!
Nije nego!
Jeste konkretno u manastiru ali, da bi se krstio u manastiru moras da dobijes potvrdu crkvene opstine, koja ti naplati 8000rsd!!!
Hteo sam da krstim oba deteta letos, kada su mi rekli, umalo nisam upalio manastir!!

Tako da, nije bas besplatno!
A sto kazes, 'moze i bez popa', u pravu si, ali,a ako smo pravoslavci i ako im je cilj da se priblizimo veri, onda bi i Crkva mogla malo da se priblizi narodu, pa da smanji cene...Pa krstenja i vencanja su nekad bila "daj koliko imas" a sada ti treba vise za popa nego za celo skromno vencanje!!!!

pop

pre 12 godina

Ovu drzavu je djavo uzeo pod svoje i sve ove koje komentarisu na racun svestenstva SPC... Kao sto verujemo u Boga i u crkvu tako nam i ide... Da se malo vise posvetimo veri i Bogu ima li bi da damo i svestenicima, a i mi da zivimo pristojno i neokaljane duse... Takozvani ateisti svi bi vi voleli da zivite kao "popovi", ali kada ti je mama govorila da budes "pop" ti si psovao i :"popa" i "crkvu" i hteo da budes napredni naucnik, Komunista da bi uspeo u zivotu, a sada kada vidis da si se zajebao kleveces i proklinjes druge... Ovo nije bas u redu, ali od kada je sveta i veka u svakom drustvu nevazno koje veroispovesti svestenstvo je bila najvisa klasa osim u komunizmu... Vratite Tita i ostalu kompaniju pa uzivajte... pojedini svestenici zaista imaju puno,a kako su do toga dosli odgovara ce pred Bogom, a i svi vi koji ne postujete zakone Bozije... I vec jednom nadjite lek protiv smrti kakav je zivot svih nas koliko god da imamo mi umiremo i nista u zemlju ne nosimo vec na zemlji ostavljamo... Jedino vera u Svetu Trojicu nam daje vecni zivot i snagu, ali i poruku da na zemlji nije nista nase... Kako sudite tako ce vam se i suditi... Boze spasi sve nevernike i one koje hule na dom Tvoj... BRACO SRBI DOZOVITE SE PAMETI DOK JOS NIJE KASNO!!!

Mila

pre 12 godina

Ovo ste zelim da kazem nije neposredno vezano za pitanje svestenici-PIO-nas novac, ali jeste za SPC-nas novac. Uz poslednji racun "Infostana" primili smo uplatnice za dobrovoljni prilog kao pomoc narodnim kuhinjama na Kosovu jer su ostale bez sredstava. Najugrozenije je nekih 2.000 ljudi. U normalnim okolnostima, izdvojila bih koliko mogu od svoje skromne penzije za pomoc tim nesrecnicima. Ali, kad samo pomislim na bezobrazno i neracionalno zidanje crkava na svaka 2-3 km samo na podrucju grada Beograda, i koliko svaka takva crkva kosta, pa mogla bi SPC da se odrekne izgradnje samo JEDNE i tim novcem bi obezbedila hranu za desetine hiljada. Da je neka crkva...

deda mraz ne postoji

pre 12 godina

ajd sada aktivisti.
da cujem koliko radnika radi za jednog penzionera, o nezasluzenim korisnicima penzija, o komercijalnim penzijama, o fondovima....

sramoto od naroda.
neko ne moze da dozivi svoju starost kao ljudsko bice

vladimir

pre 12 godina

Pa ako nemaju neka ukinu crkvu i onako nicemu ne sluzi.Ko veruje u Boga neka nastavi da veruje ,tu mu crkva nije potrebna.A ko ne zeli da baca pare neka nauci par popovskih fraza i neka ih koristi po potrebi.Bog nece primetiti razliku,cak mislim da ce mu biti drago *****

Mila

pre 12 godina

A zašto nikad ne pomenete one penzionere koji se desetak godina sude sa državom zbog zakinutih penzija? Razvlače ih sudovi, penzioni fond, u stvari, država. Verovatno idu svesno na taktiku otezanja, ne bi li ih što manje ostalo. Sramno, skandalozno

Sta ce na crkvi gromobran?

pre 12 godina

@(d, 7. decembar 2011 12:30)

A kako je to crkva dosla u posed sve te silne zemlje i nekretnina koje su joj oduzeti.Postenim radom?Pravilnim ulaganjima?Ili im je mozda od boga dato?!?I sta ce to njima?Da nece mozda da obradjuju zemlju?

Kakvo crno vracanje imovine,to sve treba da bude drzavno/narodno.
I jos da im ja placam doprinose...majko moja sta je ovo?!

P.S. Isto misljenje imam o svim religijama.

Pa dokle vise!

pre 12 godina

Stvarno da covek pukne od muke! Onoliko bogatstvo, neplacanje poreza, rad u sivoj zoni, i jos mi da im placamo doprinose! Uvukli su se u sve pore! Ako se svi ovih dana pozivaju na taj nas Ustav, u Ustavu lepo pise: Srbija je sekularna drzava!!!!!!!!

Petar

pre 12 godina

@Dejan
povlastice za kola imaju zadnjih 20god.
Pre 15 sam upoznao decka koji je kupio od popa ne carinjen auto. Vozio je auto koji je registrovan na crkvu.

Vladimir

pre 12 godina

Nego čijim parama se punio PIO fond nego našim? Tendenciozan naslov. Podržavam ideju.
A,pastire smo dobili kakve zaslužujemo, dakle, po srcima našim.

joca cekic

pre 12 godina

mislim da ce i popovi, kao onomad oficiri, da drze uniforme-mantije (i svecane i radne) na radnom mestu, a medju narod samo u civilu. opet ce biti motke, nema druge.

Zoran

pre 12 godina

Naslov kaze "Sveštenici u penziju s našim parama". Ko je ovo pisao? Kojim bre vasim parama?! Obmanjujete javnost vec 20 godina sa kojekakvim izmisljotinama!

Ateista

pre 12 godina

"Kako piše list Politika, razlog za ovakav predlog je visoka osnovica za doprinose Fonda PIO, pa država novcem iz budžeta mora da pomogne sveštenike i verske službenike."

Izvinite, a zašto država MORA da pomogne popovima? Jel ovo pravoslavna džamahirija ili sekularna država? I zar crkva nije već OSLOBOĐENA plaćanja poreza? A naplaćuju sve usluge.

*****

Majna

pre 12 godina

Sta je "Evropejci", sta kukate cim vam neko pomene da se nesto mora placati? Pa ovde, u Evropi, normalno je da se placa crkveni porez. To je drzavna stvar kod ozbiljnih drzava sto Srbija namerava da bude.Ateisti ne moraju da placaju, ali i to vucce sa sobom odredjene konsekvence i gubljenje nekih prava. U Nemackoj se tim porezom pomazu razne verske zajednice. Srbi obicno izbegavaju da se izjasne kao vernici da bi izbegli porez, pa je to jedan od razloga sto SPC u Nemackoj nije priznata kao "javna"(potrebno je oko 5 odsto od ukupnopg stanovnisstva), sto podrazumeva njeno pravo na adekvatan deo od prikupljenog popreza. Da je SPC u Nemackoj "javna", godisnje bi joj pripadala naknada od oko 9 miliona evra.Ovako, osudjena je na prihod od priloga svojih vernika a to je, ipak, simbolicno.Pa, hocemo li u Evropu? Tu vriska i cika nevermnika ne pomaze(kao ni u drugim stvarima)

dragan ilic

pre 12 godina

lopovi znate li da svestenici od bilo koje radnje uzmu 90% ostave crkvi 10% i od tih 10% vrse im placanje poreza i doprinosa . veliki bojkot svestenstvu to su jedni veliki lopovi sramota za pravoslavlje.Zato ce nas pregaziti islam.

Neša

pre 12 godina

Šta je bilo popovi?! Nema para?! Pa prodajte ume, njive, livade i ostalu imovinu koju vam je država vratila! Uplatite doprinose za svoje mantijaše.
Nije vam dosta što derete narod i skupo naplaćujete svoje "USLUGE", nego i ostali treba da plaćaju vaš nerad. Borise I Lepi i ostali Žutaći, idu izbori, a moj glas nemate!!!!!

Милан Р.

pre 12 godina

СПЦ је очигледно странка са најјачим коалиционим потенцијалом.
А стадо ионако служи за шишање.

Milos

pre 12 godina

Ova drzava je definitivno dovedena do apsurda! a sta je sa radnicima u propalim drzavnim firmama, sta je sa nezaposlenim mladim ljudima koje privreda zbog velikih opterecenja ne moze da zaposli, sta je sa hiljadama onih neprijavljenih kojima se ne uplacuje ni dinar i koji nemaju ni zdravstvenu knjizicu, sta je sa onima koji su imali vise srece pa su prijavljeni na minimalac... Jasno je da bi resavanje ovih problema bilo mnogo skuplje nego sto kostaju doprinosi za popove, ali pokazite bar dobru volju pa pomozite bar najugrozenijima! Nisam cuo nikad da neki pop oskudeva u necemu!

d

pre 12 godina

Drzava je crkvama 1945. otela svu imovinu osim samih crkava i manastira i tako ih ostavila prakticno bez ikakvih prihoda osim od prodaje sveca i crkvenih kalendara i priloga vernika, a dobro znamo da se decenijama ni blizu crkvi nije smelo ako nisi hteo da budes u najmanju ruko sumnjiv tako da su i ti prilozi bili smesno mali. Drzava jos uvek nije vratila crkvama njihova imanja (pogodite kome ide prihod od njih) i ima ako ne sa pravne, ono sa moralne tacke gledista, obavezu da ublazi tu svoju nepravdu tako sto ce pomoci one koje je 60 godina pljackala. Svi vi koji se zalite na visoke cene usluga svestenstva imate vrlo jednostavno resenje - nemojte ih koristiti. Sklapanje braka u gradskoj kuci, krstenje u manastirima (vecini), sahrana bez popova - sve je to dzabe, niko vas ne tera da placate ako necete.

SevarlicA

pre 12 godina

Ne slažem se da se samo tako odreže od poreza, već da crkve naprave svoje fondove pa neka vernici daju novac ako hoće.
Ali ljudi moji pa to je samo potencijalnih 2.000 ljudi u krajnjem slučaju. Meni su veči problem prekobrojni u državnoj administraciji, policiji, vladi, skupštini, itd.
Za sveštenike mi i nije žao da dam, iako nisam neki vernik.

Komunista

pre 12 godina

Kako je moguce da neko za pevanje naplati 50 evra za svadbe,sahrane,krstenja,slave,u urbanijim mestima njihove zarade se krecu doslovce u hiljadama evra mesecno,kako to da nisu u stanju da izmiruju svoje obaveze prema PIO?
Usta ide taj novac?Kome?
Grade fabrike,proizvodne pogone?
Od cega grade ovolike crkve?Znam da ima donatora,ali ovoliki broj crkava,mi nikako ne ulazi u glavu.
Dobro znam da i oni sto su poceli da veruju u boga,vise neidu u crkve kako decu ne bi izlagali pedofilima,a ima pod mantijama poprilicno

pametnjakovic

pre 12 godina

Ok, ljudi, osnivam novu crkvu "bog voli dinare", ne slazem se sa ostalih 15234234 verzija hriscanstva, moramo ovo da otvorimo. Primam podanike, bonus je sto su svi podanici ujedno i popovi, takva mi je vera sta cu. Imate dzabe penziju kod mene.

Важно је да су политичари обезбедили себе

pre 12 godina

Немам ништа против, кад могу политичари и певачи и певаљке, могу и свештеници.

Ево, одмах уплаћујем за једног за годину дана. То је требало давно регулисати.

gradjanin Srbije iz Srbije-Normalan čovek

pre 12 godina

UŽAS.Još samo fali da daju nacionalnu penziju čim neko izjavi da hoće da bude POP u SPC i da podržava Rusku crkvu..

novosadista

pre 12 godina

1945. nismo imali ništa, a onda su došli komunisti i sve pokrali.
Zatim smo doveli žute (DS-ovce),oni su uveli crkvu u škole,i sve pore.
Sreća naša što je Srbija po ustavu sekularna po političarima napredna država.
Upamet se ateisti i druge nacionalne manjine uskoro će izbori.

Kvazimodo Sorabius

pre 12 godina

Nisam vernik, ali i bez toga: ako je po Ustavu "crkva" odvojena od države, svako finansiranje novcem ovog izgladnelog naroda onih koji se voze najnovijim "mečkama", pancirnim audijima i besnim džipovima je VAN RAZUMA.
Na TV B-92 je neki dan bila emisija koja je izazivala bes i tešku mučninu, kada "predstavnica države" tvrdi da onaj oslepeli dečko "nema dokumentaciju IZ TOG perioda", i ako je dokumentacija postojala a država je nije sačuvala! U pitanju je JEDAN slučaj, i u pitanju je dodatak za pomoć - a ne i penzija.
"Crkve" su se uvukle ILEGALNO u sve pore! Sveštenik je na čelu "radiodifuzne agencije", Bogoslovski fakultet je član Univerziteta, ali Univerzitet ne sme ni da priviri u programe i poslovanje istog.
Sveštenici ne plaćaju nikakve dažbine, aman. Niti na nekretnine i posede, niti na kuće i placeve, niti na plate: ne koriste fiskalne kase, ali bi hteli i još, i još...
Treba ovaj narod da plaća doprinose jednom Zukorliću? Ili Pahomiju, ili Irineju (Buloviću) koji je naredio pre neku godinu da mesec dana zvone "mrtvačka zvona" u Turiji zbog kobasicijade!
Ako mogu da se izdržavaju, ali da plaćaju sve dažbine kao i najmanja piljara, neka opstaju i neka šišaju svoje "korisnike", ako ne - neka bankrotiraju i nestanu kao "4 banke", kao silne velike firme koje su zapošljavale desetine hiljada radnika!
PS.
Možda treba postaviti pitanje: da li su bolje PROŠLI, tj DOŠLI do "svoga boga" oni koje su "otpratili" popovi od onih koje nisu?

Dal' Ateista

pre 12 godina

Da li je crkva neprofitabilna organizacija. Da li nemaju sopstvene prihode. Da li stvarno država treba da pomaže ovo. U mom kraju popovi i crkva i te kako imaju novca. Automobili - da ne pominjem. Telefoni, laptopovi. Krstenje XXXeura, sahrana XXX eura, Svadba XXXXXXeura. Porez (hmmm.. dal' placaju porez, mozda i da - da ne grešim dušu) U svakom slučaju smatram da, gledajući na auto salon ispred crkava mislim da ova pomoć treba da se uputi na neke druge adrese. Neka nam je Bog svima u pomoći ali, meni je ovo smestno.

verujem u boga u popove ne

pre 12 godina

Mislim da bi popovi trebali sami sebi da uplacuju doprinose, uostalom, jel moze i drzava ostale "samostalce" da dotira?Neka odvoje novac od jedne sahrane i jednog krstenja mesecno mesecno pa neka uplate penzionom.Ljudi pop tj svestenik je zanimanje kao i svako drugo,kad cete to jednom uklaviriti?Uopste mi se ne svidja cinjenica da su se toliko uvukli u drzavne institucije pogotovo u skole,mislim da je to velika greska.Samo toliko..Verujem u Boga u crkvu ne.

Johnzy Bg

pre 12 godina

A crkva ne placa porez! Jos da se onima koji zele, dostavi uz penziju i maloletnik pola po zelji. Pa bas svasta. Ako je i od nase drzave, mnogo je.

View

pre 12 godina

Secessio plebis je pokušaj odvajanja plebejaca od patricija u starom Rimu zbog nezadovoljstva svojim lošim položajem u gradu koji je bio apsolutno pod vlašću patricija i gde plebejci nisu imali nikakva prava.

Poznat je prvi (494. p.n.e.) i drugi (450. p.n.e.) pokušaj izdvajanja i napuštanja grada od strane plebejaca.

Rimska Republika je bila aristokratska država i u njoj su nastavljene borbe između plebejaca i patricija koje su počele još u rimskom kraljevstvu.

Bilo je više razloga zbog kojih su plebejci bili nezadovoljni svojim ekonomskim i političkim položajem u državi u kojoj je sva vlast pripadala patricijima. Mnogi plebejci su se obogatili trgovinom, pa su na osnovu toga tražili da se i politički izjednače s patricijima kako bi i oni mogli da učestvuju u vlasti. Siromašni plebejci su bili najnezadovoljniji jer, i pored službe u vojsci, nisu dobijali deo ratnog plena, niti im je bila dodeljivana zemlja oduzeta od pobeđenih – tzv. državna zemlja (lat. Ager Publicus). Osim toga, plebejci su teško podnosili dužničko ropstvo i sve učestalije slučajeve proganjanja i prodavanja u ropstvo zbog neisplaćenog duga.

Zbog toga, nastojanje plebejaca da se izjednače s patricijama uzrokovala su dugotrajnu političku borbu koja je imala četiri faze.

U prvoj fazi borbe, započetoj 494 p.n.e., plebejci su odlučili da se isele iz Rima i stvore novo naselje (I. Secessio Plebis). Uplašeni patriciji bili su primorani da popuste - odvratili su plebejce od iseljenja iz Rima, a najsiromašniji među plebejcima su bili oslobođeni duga. Zatim, plebejcima je priznato pravo održavanja skupština i biranja svojih zaštitnika – tribuna i edila - neprikosnovenih ličnosti, koje su izgovarajući reč: veto (zabranjujem) mogli da obustave svaku odluku konzula, senata i drugih organa ako nije bila u skladu s interesima plebejaca.

U drugoj fazi borbe plebejci su zahtevali da se ukine dotadašnji način suđenja na osnovu običaja (II. Secessio Plebis), od čega su oni imali mnogo štete i da se donesu pisani zakoni. Patriciji su se tome dugo odupirali, ali su na kraju osnovali komisiju na čelu sa Decemviriom koja je 450 p.n.e. na Rimskom Forumu obznanila pisane zakone na 12 bronzanih tablica. (Ovi zakoni su postali osnova za tzv. rimsko pravo.) Objavljivanjem zakona plebejci su bili oslobođeni patricijske samovolje i proizvoljnosti u suđenju. Međutim, ropstvo zbog duga je i dalje ostalo.

U trećoj fazi borbe plebejci su težili poboljšanju svog ekonomskog položaja i izjednačenju u političkim pravima s patricijima, što su i postigli 366. p.n.e.

U poslednjoj fazi borbe (oko 300. p.n.e.) plebejci su potpuno izjednačeni u pravima s patricijima i ukinuto je dužničko ropstvo.

Bruka i sramota

pre 12 godina

Pa i menio je visoka osnovica pa moram da placam.Ko ce meni da dotira?!Umesto da stimulisu nas koji bar nesto stvaramo i privredjujemo ovde se uporno stimulisu totalne gluposti.
Kad je firma nelikvidna i nema za plate i doprinose ide su stecaj.U cemu je razlika kad su verske zajednice u pitanju?Alo bre!Neka placa onaj ko u te price veruje nemam nista protiv.U Ustavu Srbije pise da je Srbija sekularna drzava.Ali ko jos postuje Ustav...

I onda se neko pita zasto propadamo...Pa i treba da propadnemo kad smo budale.

SASA FRANKFURT

pre 12 godina

Vidim podigla se velika buka oko poreza, evo samo da kazem u Nemackoj placaju porez Crkvi Katolici i Evangelisti, ako se izjasnite kao Ateist oslobodjeni ste poreza, druge Religije ne placaju nista. E sad neznam da li to ikakve veze ima sa integracijom Srbije u evropske tokove ili je nesto drugo po sredi

Okular

pre 12 godina

Stop klerikalizmu u Srbiji!
21. vek, a deca imaju veronauku u skoli - nauka i religija ne idu zajedno niti ce ikada ici, a ko hoce da ide na veronauku - lepo neka pootvaraju za tu svrhu skole po parohijama
I nek gospoda sama uplacuje privatne penzije, bar oni imaju para vise nego mnogi drugi i to je opstepoznata cinjenica
Plus treba dodatno regulisati njihovo poslovanje, ovako pare koje svestenici uzimaju za krstenja i ostalo spadaju i domen sive ekonomije, treba tu uvesti fiskalni sistem i odbijati porez!

Jan

pre 12 godina

Sta bre samostalci?!Ja kao preduzetnik moram da placam i zdravstveno i PIO(koje nikad necu dobiti,jelte...) i porez na dobit a oni neplacaju nista pa samostalci i jos od MOJIH para njih da finansiram?!MORE,NE IGRAJTE SE!!!

Aleksandar

pre 12 godina

A zasto oni ne placaju porez i ne izdaju fiskalne racune kao sto to u obavezi svi ostali koji naplacuju svoje usluge ? Mozda bi u tom slucaju bilo jasno da im nije potrebna nikakava materijalna pomoc.

ObiWanKenobi

pre 12 godina

Bruka i sramota. Crkva je oslobodjena svih poreza i doprinosa, i jos drzava, (tj. poreski obveznici) da im dotira penzije. Neka im "BOG" pomogne.

Dejan

pre 12 godina

Odmah da organizuju Sindikat duhovnih radnika i da traže 100% za penzije, da veronauka bude obavezan predmet, odmarališta na Kopaoniku, povoljnije uslove za nabavku službenih automobila i da država sklopi ugovor za kupovinu novih mantija sa kompanijom Mile Dragić.

Zoran

pre 12 godina

Sramota. Svestenici se razbacuju novcem, podnim grejanjima, mermerom, skupim automobilima, a ne mogu sebi da uplacuju penzijski staz kao svi koji nesto zaradjuju. Ili neka njihove (preskupe) usluge budu besplatne, pa da im drzava isplacuje plate i penzije kao drzavnim cinovnicima, ili neka uplacuju sebi penzijsko osiguranje, pa onda primaju penzije. Koketiranje "sekularne" drzave sa crkvom je prevrsilo svaku meru.

hmm

pre 12 godina

"te da poslednji podaci pokazuju da dva odsto sveštenika i verskih službenika ima prvi i drugi stepen stručne spreme"

Ne kontam, zavrsili su jaslice i zabaviste?

Ana

pre 12 godina

Ljudi nemaju da jedu a sada ce od nasih plata da se uplacuje penziono za popove?!?!?!

Da li je nas neko pitao za ovo? Da li su popovi ista uradili besplatno za one koji nemaju da plate njihove usluge?

Nije mi dobro!

kalifumestokalifa

pre 12 godina

Divno, jedva čekam da od para koje mi država uzima kroz poreze, doprinose, pdv, akcize, takse itd. Plate penziju sveštenim licima koja su od tih poreza oslobođena. Mislim nije da naš penzioni sistem već predstavlja obavezu od 4.000.000.000 evra na godišnjem nivou, nije da budžet već mora da pokriva najveći deo tih para, nije da smo mi po ustavu sekularna država.

Ja

pre 12 godina

Posto svestenici kazu da stvarno nemaju para,drzava bi trebala da im pomogne,ali onda oni prvo neka se odreknu svih naknada sto naplacuju (sahrane,krstenja,vencanja,osvecivanja vodice itd). Moje misljenje je da oni zaradjuju mnogo vise nego sto zaradjuje obican narod (sto im se najbolje vidi iz voznog parka i mase crkava koje se prave ) i da drzava nikako ne bi trebala to da pomaze, vec da ta sredstva preusmeri tamo gde su mnogo potrebnija.

Nizina

pre 12 godina

Ako se ovo dopusti onda definitivno se mora početi naplaćivati porez svim crkvama. Da ne plaćaju porez da dobijaju pare na ruke plus penzije od države na osnovu neke bajke da bog postoji mislim stvarno....

petarV

pre 12 godina

Sramota...popovi lopovi...lepo su mame još pre 100 200 300 godina,terale sinove u popove,znajući da će samo da mrsomude i žive kao bubreg u loju!

D.

pre 12 godina

Pa treba im pomoci... Ipak je preskupa registracija automobila preko 2000 kubika...

Ovo moze samo u Srbiji... Umesto da pocnu da placaju PDV drzavi, da prestanu da deluju u sivoj zoni, drzava im daje jos vece beneficija... I sve to da bi se bavili politikom i trovali narod svojim srednjovekovnim idejama...

Nebojsha

pre 12 godina

A da li je SPC uplacivala penziono za te svestenike? Sumnjam... Da li je Srbija sekularna drzava? U ustavu pise da jeste. Zasto onda tim prodavacima magle uplacivati penzije?

Stanimir Branimir

pre 12 godina

Neka uplaćuju PIO pa mogu da imaju penzije. Kakav je ovo cirkus? Bave se prodavanjem magle, koju skupo naplaćuju. Ne plaćaju porez na zarade, niti na imovinu i još da dobijaju penzije iz fonda u koji uplaćuju ljudi koji su zaista nešto i radili.

Jovan

pre 12 godina

A porez na usluge sveštenika? pogledajte koliko traže za svoje usluge i bitno je da se voze u dobrim automobilima,da dižu skupocene ograde oko placeva na kojim se nalazi neki crkveni objekt, da oko vrata nose kajle...Još jedan teret na račun gradjana zbog mira u kući.Sramota!

patuljak

pre 12 godina

Pa nije ni čudo što nema komentara, ovo nije za komentarisanje, da čovek ostane bez teksta. Ako je tako onda da svi božiji službenici plaćaju porez, izdaju fiskalni račun, da se definiše šta je poklon (kao lekari). Moraju i oni da podležu poreskom sistemu, a i PRAVNOM !!!

Marin

pre 12 godina

Svi znamo da su popovi u poslednjih 20 godina jako osiromasili i da je socijalna pomoc njima prioritet! Pa naravno da nemaju dovoljno novca da sami sebi uplacuju doprinose! Odakle im, kad nemaju nikakvih prihoda? Eh sirotinjo, i Bogu si teska..

Miki

pre 12 godina

Ovo je neprihvatljivo i uvreda za sve koji uplacuju u penzioni fond. Taj fond postoji i odrzava se od para koje svi uplacuju. Ne moze da se isplacuje onima koji nisu uplacivali. Ovo je sramota za drzavu ako se usvoji. Prema ovome svako moze da trazi pare od tog fonda.
Kako neko moze da kaze :"verske zajednice nisu imale dovoljno para da same nastave da uplaćuju osiguranje svojim zaposlenima. " Treba njih naterati da placaju poreze i izdaju fiskalne racune kada vec guraju ruku u drzavni budzet!

Srce ruke i lopata

pre 12 godina

Ma može, smatram da treba da im platimo i 100%, ali uz nekoliko uslova: da izdaju fiskalne račune, plaćaju PDV, vode knjigovodstvo, i naravno da neki od njih koji rade sramotne stvari počnu da se upućuju na višegodišnje "ispovesti". Što se mene tiče, u širokom luku zaobilazim "crno preduzeće"!

Jelena

pre 12 godina

Hm...previsoki doprinosi za njih? A nisu za nas ostale? U drzavi sa toliko siromasnih, sa penzijama od kojih ne moze da se prezivi, u kojoj mali preduzetnici propadaju jer su doprinosi previsoki i ljudima koji se ubijaju jer ne mogu da prezive a socijalna pomoc nepostojeca- oni se brinu za svestena lica? Ne vidim kako je ta delatnost egzistencijalno vazna za prezivaljavanje, ali moguce je da ce nas kad budemo gladovali nahraniti sve...hleb i par riba...jedino jos na to mozemo da racunamo...

Vlada

pre 12 godina

Znaci 'vako, ja cu SUTRA da se skupim sa drugarima, osnovacemo novu versku zajednicu, sve u skladu sa zakonom, proglasicemo se svestenicima doticne crkve i polagacemo pravo na penziju vas gradjana naivaca! Dakle, zasto covek da se muci da zaradi neke pare, kad moze lepo da zivi od vas gradjana ceo zivot. Divno :)

dobrica

pre 12 godina

E sad ga preteraste,pored sve besparice njima treba pomoc?! Nek prodaju onu silnu imovinu sto imaju i nek grade skromnije crkve pa ce biti para da im daju penzije i dok su na onom svetu(oni bar propovedaju da ga ima).Pa covece,ne placaju nikakav porez drzavi,niko nema uvide u njihove novcane tokove,a sada bi jos i iz budzeta pare. Aman!

ajoj

pre 12 godina

Dobro jutro svima!!!Prosto ne mogu da verujem....dok ostale zemlje u svetu postaju laicne mi uvodimo crkvu u drzavu sve vise i vise....MOLIM da mi neko odgovori ZASTO bi na primer ATEISTI placali plate svestenicima??????ovo je cist bezobrazluk!!!!!!!u ovoj zemlji prosto nemas pravo ni da budes ateista jer iako si moras da placas za crkvu!!!!!!UZAS!!!!pricamo o stednji a rasipamo pare na sve strane.....ti ljudi za jednu sahranu uzmu od 100 do 300 e a skoro svakog dana neko umre.....a poreze ne placaju na zaradu....

da li ja zaista postojim ili me samo ubedjuju da je tako???????!!!!!!!

Veoma sam besna

pre 12 godina

Znaci za njih ne vazi ono sto stalno propovedaju - "BOG CE TI PLATITI". E moji glupi Srbi, em vas celog zivota deru, em cete sad i penzije da im dajete! Tako vam i treba.

Igac

pre 12 godina

Majke troje i vise dece su jedine koje od države treba da dobiju doživotne penzije! To je pitanje opstanka države, a ne neki tamo umetnici, sportisti, popovi i svi ostali koji jako dobro zaradjuju i rade najpre u cilju licnih interesa i promocije!

Nikola, Vračar

pre 12 godina

Ispravna odluka.
uredno plaćaju PDV kada troše novac koji zarade, poštuju sve zakone ove države, sami sebe izdržavaju....Mislim da bi penzije trebalo ukinuti političarima i stranačkim aktivistima koji su udomqeni po državnim institucijama i koji žive na našoj grbači.

GuC

pre 12 godina

SRAMOTNA KRADJA novca gradjana, kako iko može da ima prvo na penziju ako nije uplaćivao doprinose?
Kad dotični prenosioci vere u boga ka sirotinji budu plaćali porez ovoj državi, kad budu prestali da odokativno otimaju ljudima poslednje pare za opela na sahranama,kad ugase gradjevinske firma i prodaju džipove i audije, možda da ih saslušamo kad su u problemu...ovo je šamarčina svim poštenim ljudima koji ne mogu ni da dodju do svoje teško zaradjene penzije, za sve one koji rintaju ucenjivani od poslodavaca bez plaćenog doprinosa, bez budućnosti.
Ovo je šamarčina celom društvu, sekularnom društvu, ovo je potpuna diskriminacija i bacanje pod noge svih važećih zakona.
Kršite sopstvene zakone, stavljate gradjane u različiti pravni položaj,a najvažnije od svega jeste ODAKLE ćete davati novac za isplatu? Odakle, kad nema ni za one koji su uplaćivali u fond pa se najvećim delom i isplaćuju iz budžeta? Još kad dodamo masovno bežanje vojske u penziju do Nove Godine, ispada da je Srbija jedna od najbogatijih zemalja sveta.
Ni jedan dinar im ne smete dati, ništa!!!!!
Da li ova vaša grand ideja važi i za ostale verske predstavnike ili ste planirali da ih nema?

bat

pre 12 godina

A jel možda oni državi uplaćuju PDV ili bilo kakav drugi porez od venčanja, sahrana, svećenja vodice i drugih usluga koje naplaćuju svojim korisnicima?

blagomeni

pre 12 godina

Zašto?! Da li crkva/crkve uplaćuju sredstva u državne penzione fondove? Zar ne bi bilo pametnije uvesti redovne poreze crkvama na silne šume, nekretnine, imanja i ostalu imovinu pa tek onda razmisljati o ovako velikodusnom potezu? Dosta je bilo podilaženja mantijama. Krajnje je vreme da se crkva/crkve stave na pripadajuce mesto. To mesto je veoma jasno; nema mesanja u državna pitanja, porez da plaćaju kao i sve ostale organizacije sličnog profila, ukidanje svih nelogičnih olakšica i davanja, finansiranje crkava iz sopstvenih prihoda.

Milos

pre 12 godina

Licno nisam neki narociti vernik, ali mi je muka kad vidim s koliko se nepostovanja pise o nasoj pravoslavnoj crkvi, i uopste kako se mediji ostrvljuju na to malo tradicije sto nam je ostalo.

dosta!

pre 12 godina

Uvesti im fiskalne kase da placaju poreze, definisati na republickom nivou koliko kostaju "verske usluge". Otvoriti liniju na koju gradjani mogu prijaviti popove koji traze mito. Ispitati im poreklo imovine

Luka

pre 12 godina

Strašno. Treba komunizam da se vrati. Verovatno ste stavili ovu vest radi ovakvih komentara. Živela sekularnost, slobodna volja, dopuštenost da mrzim i da grešim.

Arhimed

pre 12 godina

Ako je tako neka bar placaju PDV na usluge i neka istaknu cenovnike za svoju "sluzbu" da narod zna na cemu je sa "svojom" crkvom. To bi bar bilo i u skladu sa 10 zapovesti, a ako ce i politikom da se bavi onda zna se STRANKA.

neznalica

pre 12 godina

Samo otimaju od naroda, bolje da se ugledaju na neke druge crkve. Vratili im onoliku imovinu, al treba pristedeti za audije i maseratije.Nek pogledaju prazne crkve pa nek se zapitaju.

Dzoni Bravo

pre 12 godina

Naravno da treba da svestenici svih vera budu ravnopravni sa nama ostalima. Treba im dati penzije shodno njihovom radnom doprinosu, izdvajanjima koja su davali drzavi, porezima koje su placali... Takodje im mozemo pomoci evidencijom, uvodjenjem fiskalnih kasa, cenovnika za obrede... Takodje ih treba izjednaciti i pred svim drugim pravnim normama. Da odgovaraju ako sire govor mrznje, da odgovaraju za pedofiliju (ako je ima) i...

jovan

pre 12 godina

Vernik sam i tako me je "obradovala" ova vest.
Samo me zanima koliko su doticni uplacivali para da bi sada dobili penzije.
Sa kolikom lakocom SRB ide ka svom padu, narod tesko moze i da zamisli.
Kad tad, ovaj sistem ce puci, a pre toga necemo uci u EU, vec posle pada - "za male pare"

Ana

pre 12 godina

Ljudi nemaju da jedu a sada ce od nasih plata da se uplacuje penziono za popove?!?!?!

Da li je nas neko pitao za ovo? Da li su popovi ista uradili besplatno za one koji nemaju da plate njihove usluge?

Nije mi dobro!

Kvazimodo Sorabius

pre 12 godina

Nisam vernik, ali i bez toga: ako je po Ustavu "crkva" odvojena od države, svako finansiranje novcem ovog izgladnelog naroda onih koji se voze najnovijim "mečkama", pancirnim audijima i besnim džipovima je VAN RAZUMA.
Na TV B-92 je neki dan bila emisija koja je izazivala bes i tešku mučninu, kada "predstavnica države" tvrdi da onaj oslepeli dečko "nema dokumentaciju IZ TOG perioda", i ako je dokumentacija postojala a država je nije sačuvala! U pitanju je JEDAN slučaj, i u pitanju je dodatak za pomoć - a ne i penzija.
"Crkve" su se uvukle ILEGALNO u sve pore! Sveštenik je na čelu "radiodifuzne agencije", Bogoslovski fakultet je član Univerziteta, ali Univerzitet ne sme ni da priviri u programe i poslovanje istog.
Sveštenici ne plaćaju nikakve dažbine, aman. Niti na nekretnine i posede, niti na kuće i placeve, niti na plate: ne koriste fiskalne kase, ali bi hteli i još, i još...
Treba ovaj narod da plaća doprinose jednom Zukorliću? Ili Pahomiju, ili Irineju (Buloviću) koji je naredio pre neku godinu da mesec dana zvone "mrtvačka zvona" u Turiji zbog kobasicijade!
Ako mogu da se izdržavaju, ali da plaćaju sve dažbine kao i najmanja piljara, neka opstaju i neka šišaju svoje "korisnike", ako ne - neka bankrotiraju i nestanu kao "4 banke", kao silne velike firme koje su zapošljavale desetine hiljada radnika!
PS.
Možda treba postaviti pitanje: da li su bolje PROŠLI, tj DOŠLI do "svoga boga" oni koje su "otpratili" popovi od onih koje nisu?

D.

pre 12 godina

Pa treba im pomoci... Ipak je preskupa registracija automobila preko 2000 kubika...

Ovo moze samo u Srbiji... Umesto da pocnu da placaju PDV drzavi, da prestanu da deluju u sivoj zoni, drzava im daje jos vece beneficija... I sve to da bi se bavili politikom i trovali narod svojim srednjovekovnim idejama...

ObiWanKenobi

pre 12 godina

Bruka i sramota. Crkva je oslobodjena svih poreza i doprinosa, i jos drzava, (tj. poreski obveznici) da im dotira penzije. Neka im "BOG" pomogne.

Vlada

pre 12 godina

Znaci 'vako, ja cu SUTRA da se skupim sa drugarima, osnovacemo novu versku zajednicu, sve u skladu sa zakonom, proglasicemo se svestenicima doticne crkve i polagacemo pravo na penziju vas gradjana naivaca! Dakle, zasto covek da se muci da zaradi neke pare, kad moze lepo da zivi od vas gradjana ceo zivot. Divno :)

Zoran

pre 12 godina

Sramota. Svestenici se razbacuju novcem, podnim grejanjima, mermerom, skupim automobilima, a ne mogu sebi da uplacuju penzijski staz kao svi koji nesto zaradjuju. Ili neka njihove (preskupe) usluge budu besplatne, pa da im drzava isplacuje plate i penzije kao drzavnim cinovnicima, ili neka uplacuju sebi penzijsko osiguranje, pa onda primaju penzije. Koketiranje "sekularne" drzave sa crkvom je prevrsilo svaku meru.

Okular

pre 12 godina

Stop klerikalizmu u Srbiji!
21. vek, a deca imaju veronauku u skoli - nauka i religija ne idu zajedno niti ce ikada ici, a ko hoce da ide na veronauku - lepo neka pootvaraju za tu svrhu skole po parohijama
I nek gospoda sama uplacuje privatne penzije, bar oni imaju para vise nego mnogi drugi i to je opstepoznata cinjenica
Plus treba dodatno regulisati njihovo poslovanje, ovako pare koje svestenici uzimaju za krstenja i ostalo spadaju i domen sive ekonomije, treba tu uvesti fiskalni sistem i odbijati porez!

gradjanin Srbije iz Srbije-Normalan čovek

pre 12 godina

UŽAS.Još samo fali da daju nacionalnu penziju čim neko izjavi da hoće da bude POP u SPC i da podržava Rusku crkvu..

Dzoni Bravo

pre 12 godina

Naravno da treba da svestenici svih vera budu ravnopravni sa nama ostalima. Treba im dati penzije shodno njihovom radnom doprinosu, izdvajanjima koja su davali drzavi, porezima koje su placali... Takodje im mozemo pomoci evidencijom, uvodjenjem fiskalnih kasa, cenovnika za obrede... Takodje ih treba izjednaciti i pred svim drugim pravnim normama. Da odgovaraju ako sire govor mrznje, da odgovaraju za pedofiliju (ako je ima) i...

petarV

pre 12 godina

Sramota...popovi lopovi...lepo su mame još pre 100 200 300 godina,terale sinove u popove,znajući da će samo da mrsomude i žive kao bubreg u loju!

Jan

pre 12 godina

Sta bre samostalci?!Ja kao preduzetnik moram da placam i zdravstveno i PIO(koje nikad necu dobiti,jelte...) i porez na dobit a oni neplacaju nista pa samostalci i jos od MOJIH para njih da finansiram?!MORE,NE IGRAJTE SE!!!

Igac

pre 12 godina

Majke troje i vise dece su jedine koje od države treba da dobiju doživotne penzije! To je pitanje opstanka države, a ne neki tamo umetnici, sportisti, popovi i svi ostali koji jako dobro zaradjuju i rade najpre u cilju licnih interesa i promocije!

Dejan

pre 12 godina

Odmah da organizuju Sindikat duhovnih radnika i da traže 100% za penzije, da veronauka bude obavezan predmet, odmarališta na Kopaoniku, povoljnije uslove za nabavku službenih automobila i da država sklopi ugovor za kupovinu novih mantija sa kompanijom Mile Dragić.

Johnzy Bg

pre 12 godina

A crkva ne placa porez! Jos da se onima koji zele, dostavi uz penziju i maloletnik pola po zelji. Pa bas svasta. Ako je i od nase drzave, mnogo je.

ajoj

pre 12 godina

Dobro jutro svima!!!Prosto ne mogu da verujem....dok ostale zemlje u svetu postaju laicne mi uvodimo crkvu u drzavu sve vise i vise....MOLIM da mi neko odgovori ZASTO bi na primer ATEISTI placali plate svestenicima??????ovo je cist bezobrazluk!!!!!!!u ovoj zemlji prosto nemas pravo ni da budes ateista jer iako si moras da placas za crkvu!!!!!!UZAS!!!!pricamo o stednji a rasipamo pare na sve strane.....ti ljudi za jednu sahranu uzmu od 100 do 300 e a skoro svakog dana neko umre.....a poreze ne placaju na zaradu....

da li ja zaista postojim ili me samo ubedjuju da je tako???????!!!!!!!

GuC

pre 12 godina

SRAMOTNA KRADJA novca gradjana, kako iko može da ima prvo na penziju ako nije uplaćivao doprinose?
Kad dotični prenosioci vere u boga ka sirotinji budu plaćali porez ovoj državi, kad budu prestali da odokativno otimaju ljudima poslednje pare za opela na sahranama,kad ugase gradjevinske firma i prodaju džipove i audije, možda da ih saslušamo kad su u problemu...ovo je šamarčina svim poštenim ljudima koji ne mogu ni da dodju do svoje teško zaradjene penzije, za sve one koji rintaju ucenjivani od poslodavaca bez plaćenog doprinosa, bez budućnosti.
Ovo je šamarčina celom društvu, sekularnom društvu, ovo je potpuna diskriminacija i bacanje pod noge svih važećih zakona.
Kršite sopstvene zakone, stavljate gradjane u različiti pravni položaj,a najvažnije od svega jeste ODAKLE ćete davati novac za isplatu? Odakle, kad nema ni za one koji su uplaćivali u fond pa se najvećim delom i isplaćuju iz budžeta? Još kad dodamo masovno bežanje vojske u penziju do Nove Godine, ispada da je Srbija jedna od najbogatijih zemalja sveta.
Ni jedan dinar im ne smete dati, ništa!!!!!
Da li ova vaša grand ideja važi i za ostale verske predstavnike ili ste planirali da ih nema?

Veoma sam besna

pre 12 godina

Znaci za njih ne vazi ono sto stalno propovedaju - "BOG CE TI PLATITI". E moji glupi Srbi, em vas celog zivota deru, em cete sad i penzije da im dajete! Tako vam i treba.

Pa dokle vise!

pre 12 godina

Stvarno da covek pukne od muke! Onoliko bogatstvo, neplacanje poreza, rad u sivoj zoni, i jos mi da im placamo doprinose! Uvukli su se u sve pore! Ako se svi ovih dana pozivaju na taj nas Ustav, u Ustavu lepo pise: Srbija je sekularna drzava!!!!!!!!

verujem u boga u popove ne

pre 12 godina

Mislim da bi popovi trebali sami sebi da uplacuju doprinose, uostalom, jel moze i drzava ostale "samostalce" da dotira?Neka odvoje novac od jedne sahrane i jednog krstenja mesecno mesecno pa neka uplate penzionom.Ljudi pop tj svestenik je zanimanje kao i svako drugo,kad cete to jednom uklaviriti?Uopste mi se ne svidja cinjenica da su se toliko uvukli u drzavne institucije pogotovo u skole,mislim da je to velika greska.Samo toliko..Verujem u Boga u crkvu ne.

Милан Р.

pre 12 godina

СПЦ је очигледно странка са најјачим коалиционим потенцијалом.
А стадо ионако служи за шишање.

Nebojsha

pre 12 godina

A da li je SPC uplacivala penziono za te svestenike? Sumnjam... Da li je Srbija sekularna drzava? U ustavu pise da jeste. Zasto onda tim prodavacima magle uplacivati penzije?

Stanimir Branimir

pre 12 godina

Neka uplaćuju PIO pa mogu da imaju penzije. Kakav je ovo cirkus? Bave se prodavanjem magle, koju skupo naplaćuju. Ne plaćaju porez na zarade, niti na imovinu i još da dobijaju penzije iz fonda u koji uplaćuju ljudi koji su zaista nešto i radili.

Dal' Ateista

pre 12 godina

Da li je crkva neprofitabilna organizacija. Da li nemaju sopstvene prihode. Da li stvarno država treba da pomaže ovo. U mom kraju popovi i crkva i te kako imaju novca. Automobili - da ne pominjem. Telefoni, laptopovi. Krstenje XXXeura, sahrana XXX eura, Svadba XXXXXXeura. Porez (hmmm.. dal' placaju porez, mozda i da - da ne grešim dušu) U svakom slučaju smatram da, gledajući na auto salon ispred crkava mislim da ova pomoć treba da se uputi na neke druge adrese. Neka nam je Bog svima u pomoći ali, meni je ovo smestno.

Jelena

pre 12 godina

Hm...previsoki doprinosi za njih? A nisu za nas ostale? U drzavi sa toliko siromasnih, sa penzijama od kojih ne moze da se prezivi, u kojoj mali preduzetnici propadaju jer su doprinosi previsoki i ljudima koji se ubijaju jer ne mogu da prezive a socijalna pomoc nepostojeca- oni se brinu za svestena lica? Ne vidim kako je ta delatnost egzistencijalno vazna za prezivaljavanje, ali moguce je da ce nas kad budemo gladovali nahraniti sve...hleb i par riba...jedino jos na to mozemo da racunamo...

dosta!

pre 12 godina

Uvesti im fiskalne kase da placaju poreze, definisati na republickom nivou koliko kostaju "verske usluge". Otvoriti liniju na koju gradjani mogu prijaviti popove koji traze mito. Ispitati im poreklo imovine

Bruka i sramota

pre 12 godina

Pa i menio je visoka osnovica pa moram da placam.Ko ce meni da dotira?!Umesto da stimulisu nas koji bar nesto stvaramo i privredjujemo ovde se uporno stimulisu totalne gluposti.
Kad je firma nelikvidna i nema za plate i doprinose ide su stecaj.U cemu je razlika kad su verske zajednice u pitanju?Alo bre!Neka placa onaj ko u te price veruje nemam nista protiv.U Ustavu Srbije pise da je Srbija sekularna drzava.Ali ko jos postuje Ustav...

I onda se neko pita zasto propadamo...Pa i treba da propadnemo kad smo budale.

hmm

pre 12 godina

"te da poslednji podaci pokazuju da dva odsto sveštenika i verskih službenika ima prvi i drugi stepen stručne spreme"

Ne kontam, zavrsili su jaslice i zabaviste?

Komunista

pre 12 godina

Kako je moguce da neko za pevanje naplati 50 evra za svadbe,sahrane,krstenja,slave,u urbanijim mestima njihove zarade se krecu doslovce u hiljadama evra mesecno,kako to da nisu u stanju da izmiruju svoje obaveze prema PIO?
Usta ide taj novac?Kome?
Grade fabrike,proizvodne pogone?
Od cega grade ovolike crkve?Znam da ima donatora,ali ovoliki broj crkava,mi nikako ne ulazi u glavu.
Dobro znam da i oni sto su poceli da veruju u boga,vise neidu u crkve kako decu ne bi izlagali pedofilima,a ima pod mantijama poprilicno

Aleksandar

pre 12 godina

A zasto oni ne placaju porez i ne izdaju fiskalne racune kao sto to u obavezi svi ostali koji naplacuju svoje usluge ? Mozda bi u tom slucaju bilo jasno da im nije potrebna nikakava materijalna pomoc.

Petar

pre 12 godina

@Dejan
povlastice za kola imaju zadnjih 20god.
Pre 15 sam upoznao decka koji je kupio od popa ne carinjen auto. Vozio je auto koji je registrovan na crkvu.

kalifumestokalifa

pre 12 godina

Divno, jedva čekam da od para koje mi država uzima kroz poreze, doprinose, pdv, akcize, takse itd. Plate penziju sveštenim licima koja su od tih poreza oslobođena. Mislim nije da naš penzioni sistem već predstavlja obavezu od 4.000.000.000 evra na godišnjem nivou, nije da budžet već mora da pokriva najveći deo tih para, nije da smo mi po ustavu sekularna država.

Milos

pre 12 godina

Ova drzava je definitivno dovedena do apsurda! a sta je sa radnicima u propalim drzavnim firmama, sta je sa nezaposlenim mladim ljudima koje privreda zbog velikih opterecenja ne moze da zaposli, sta je sa hiljadama onih neprijavljenih kojima se ne uplacuje ni dinar i koji nemaju ni zdravstvenu knjizicu, sta je sa onima koji su imali vise srece pa su prijavljeni na minimalac... Jasno je da bi resavanje ovih problema bilo mnogo skuplje nego sto kostaju doprinosi za popove, ali pokazite bar dobru volju pa pomozite bar najugrozenijima! Nisam cuo nikad da neki pop oskudeva u necemu!

neznalica

pre 12 godina

Samo otimaju od naroda, bolje da se ugledaju na neke druge crkve. Vratili im onoliku imovinu, al treba pristedeti za audije i maseratije.Nek pogledaju prazne crkve pa nek se zapitaju.

Neša

pre 12 godina

Šta je bilo popovi?! Nema para?! Pa prodajte ume, njive, livade i ostalu imovinu koju vam je država vratila! Uplatite doprinose za svoje mantijaše.
Nije vam dosta što derete narod i skupo naplaćujete svoje "USLUGE", nego i ostali treba da plaćaju vaš nerad. Borise I Lepi i ostali Žutaći, idu izbori, a moj glas nemate!!!!!

Hvala, ali ne hvala.

pre 12 godina

"dobro znamo da se decenijama ni blizu crkvi nije smelo ako nisi hteo da budes u najmanju ruko sumnjiv. Svi vi koji se zalite na visoke cene usluga svestenstva imate vrlo jednostavno resenje - nemojte ih koristiti."
(d, 7. decembar 2011 12:30)

Koga lažete da se nije smelo prići crkvi? Moj otac je bio redovan u crkvi. Moja majka je pevala u crkvenom horu. Ja sam sa deset godina išao na veronauku. I niko nam ni A nije rekao zbog toga. Ali tada nije bilo moderno ići u crkvu. A sada jeste. Najveći komunisti su postali najveći vernici. Naravno, kad sam počeo da razmišljam svojom glavom, shvatio sam ko su popovi i kakvi su.
Danas ako nekog upitate da li je vernik, rećiće Naravno. Iako ne zna ni da se pomoli. Pravim srbinom se smatra samo neko ko je vernik. A ne daj Bože da neko pomisli da niste pravi-pravcati srbin. Čistokrvan.

PS I budite uvereni da mi ne pada na pamet da koristim njihove "usluge".

Atesit

pre 12 godina

Pobeseneo sam kada sam pročitao vašu informaciju,ne zato što sam ateist već zbog novca.Do odlaska u penziju kao privatnik plaćao sam sve obaveze državi, nije mi jasno zašto država pokriva 50% sveštenicima.Obrazloženje države je zaista van zdrave pameti,vredja našu inteliginciju.Koji to odgovoran posao oni rade,te društveno opravdano da im se pokriva polovina obaveze za doprinose PIO.Većina njih živi lepo te sam zaista besan na državu Srbiju.Zašto se ne obavi anketa medju sitnim preduzenicima,videla bi država šta oni misle na ovu odluku.

Miki

pre 12 godina

Ovo je neprihvatljivo i uvreda za sve koji uplacuju u penzioni fond. Taj fond postoji i odrzava se od para koje svi uplacuju. Ne moze da se isplacuje onima koji nisu uplacivali. Ovo je sramota za drzavu ako se usvoji. Prema ovome svako moze da trazi pare od tog fonda.
Kako neko moze da kaze :"verske zajednice nisu imale dovoljno para da same nastave da uplaćuju osiguranje svojim zaposlenima. " Treba njih naterati da placaju poreze i izdaju fiskalne racune kada vec guraju ruku u drzavni budzet!

dobrica

pre 12 godina

E sad ga preteraste,pored sve besparice njima treba pomoc?! Nek prodaju onu silnu imovinu sto imaju i nek grade skromnije crkve pa ce biti para da im daju penzije i dok su na onom svetu(oni bar propovedaju da ga ima).Pa covece,ne placaju nikakav porez drzavi,niko nema uvide u njihove novcane tokove,a sada bi jos i iz budzeta pare. Aman!

arnold

pre 12 godina

Voleo bih da se Isus Hristos samo na dva dana proseta zemljom i zgrozi se nad cinjenicom koliko su hriscanske crkve na konto njega zgrnule para, nekretnina i moci. Cccc...

Ja

pre 12 godina

Posto svestenici kazu da stvarno nemaju para,drzava bi trebala da im pomogne,ali onda oni prvo neka se odreknu svih naknada sto naplacuju (sahrane,krstenja,vencanja,osvecivanja vodice itd). Moje misljenje je da oni zaradjuju mnogo vise nego sto zaradjuje obican narod (sto im se najbolje vidi iz voznog parka i mase crkava koje se prave ) i da drzava nikako ne bi trebala to da pomaze, vec da ta sredstva preusmeri tamo gde su mnogo potrebnija.

blagomeni

pre 12 godina

Zašto?! Da li crkva/crkve uplaćuju sredstva u državne penzione fondove? Zar ne bi bilo pametnije uvesti redovne poreze crkvama na silne šume, nekretnine, imanja i ostalu imovinu pa tek onda razmisljati o ovako velikodusnom potezu? Dosta je bilo podilaženja mantijama. Krajnje je vreme da se crkva/crkve stave na pripadajuce mesto. To mesto je veoma jasno; nema mesanja u državna pitanja, porez da plaćaju kao i sve ostale organizacije sličnog profila, ukidanje svih nelogičnih olakšica i davanja, finansiranje crkava iz sopstvenih prihoda.

dragan ilic

pre 12 godina

lopovi znate li da svestenici od bilo koje radnje uzmu 90% ostave crkvi 10% i od tih 10% vrse im placanje poreza i doprinosa . veliki bojkot svestenstvu to su jedni veliki lopovi sramota za pravoslavlje.Zato ce nas pregaziti islam.

pametnjakovic

pre 12 godina

Ok, ljudi, osnivam novu crkvu "bog voli dinare", ne slazem se sa ostalih 15234234 verzija hriscanstva, moramo ovo da otvorimo. Primam podanike, bonus je sto su svi podanici ujedno i popovi, takva mi je vera sta cu. Imate dzabe penziju kod mene.

petarV

pre 12 godina

D...a reci ti lepo nama...kada si toliko pametan i objektivan...a odakle crkvi sva ta silna zemljišta,imanja i zgrade...koje im je država nacionalizovala?!
Da im nisu sazidali apostoli?! Turci?!

Nizina

pre 12 godina

Ako se ovo dopusti onda definitivno se mora početi naplaćivati porez svim crkvama. Da ne plaćaju porez da dobijaju pare na ruke plus penzije od države na osnovu neke bajke da bog postoji mislim stvarno....

Luka

pre 12 godina

Strašno. Treba komunizam da se vrati. Verovatno ste stavili ovu vest radi ovakvih komentara. Živela sekularnost, slobodna volja, dopuštenost da mrzim i da grešim.

Anne

pre 12 godina

SJAJNO !!!

Evo ja na primer imam visoku strucnu spremu, i verujem da je Baba Roga (Starosrpska Boginja) ziva i svuda oko nas. Kome treba da se javim i kakve formulare da popunim za mojih 30 godina minulog rada.

Hvala unapred

bat

pre 12 godina

A jel možda oni državi uplaćuju PDV ili bilo kakav drugi porez od venčanja, sahrana, svećenja vodice i drugih usluga koje naplaćuju svojim korisnicima?

Srce ruke i lopata

pre 12 godina

Ma može, smatram da treba da im platimo i 100%, ali uz nekoliko uslova: da izdaju fiskalne račune, plaćaju PDV, vode knjigovodstvo, i naravno da neki od njih koji rade sramotne stvari počnu da se upućuju na višegodišnje "ispovesti". Što se mene tiče, u širokom luku zaobilazim "crno preduzeće"!

Jovan

pre 12 godina

A porez na usluge sveštenika? pogledajte koliko traže za svoje usluge i bitno je da se voze u dobrim automobilima,da dižu skupocene ograde oko placeva na kojim se nalazi neki crkveni objekt, da oko vrata nose kajle...Još jedan teret na račun gradjana zbog mira u kući.Sramota!

novosadista

pre 12 godina

1945. nismo imali ništa, a onda su došli komunisti i sve pokrali.
Zatim smo doveli žute (DS-ovce),oni su uveli crkvu u škole,i sve pore.
Sreća naša što je Srbija po ustavu sekularna po političarima napredna država.
Upamet se ateisti i druge nacionalne manjine uskoro će izbori.

SickyNS

pre 12 godina

Sramota...stvarno nemam reci...je l' neko pitao gradjane, tj ljude ciji su to novci, slazu li se. Neverovatno, zar nije dosta sto gospoda bukvalno otimaju od jadnog sveta novac na sahranama , pomenima i inim desavanjima, vec sada treba i "dobrovoljno" da ih dotiramo, ali ipak sam siguran da "NEKO to od gore vidi sve".

SASA FRANKFURT

pre 12 godina

Vidim podigla se velika buka oko poreza, evo samo da kazem u Nemackoj placaju porez Crkvi Katolici i Evangelisti, ako se izjasnite kao Ateist oslobodjeni ste poreza, druge Religije ne placaju nista. E sad neznam da li to ikakve veze ima sa integracijom Srbije u evropske tokove ili je nesto drugo po sredi

mrrrr

pre 12 godina

Pa i ja se sam izdrzavam. Placam i PDV i porez na zarade i doprinose i niko mi nista ne dotira! Dokle bre vise. Prica se o stednji, a svakim danom se povecavaju troskovi budzeta. Uostalom ja nisam vernik, zasto da se i moje pare trose za tako nesto. Lepo specijalan porez za ove sto su se na popisu izjasnili kao vernici, pa iz tog poreza finansirajte crkve, dzamije, budisticke pagode, placajte svestenicima put u Jerusalim, Meku ili na Tibet, a mene ostavite na miru.

patuljak

pre 12 godina

Pa nije ni čudo što nema komentara, ovo nije za komentarisanje, da čovek ostane bez teksta. Ako je tako onda da svi božiji službenici plaćaju porez, izdaju fiskalni račun, da se definiše šta je poklon (kao lekari). Moraju i oni da podležu poreskom sistemu, a i PRAVNOM !!!

Arhimed

pre 12 godina

Ako je tako neka bar placaju PDV na usluge i neka istaknu cenovnike za svoju "sluzbu" da narod zna na cemu je sa "svojom" crkvom. To bi bar bilo i u skladu sa 10 zapovesti, a ako ce i politikom da se bavi onda zna se STRANKA.

Miroslav

pre 12 godina

Pa zar im je malo po 10eura za slavu i uskrs,sahranu od 100 do 200eura,kako za koga,200za vencanje i 200za krstenje,sad i penzije.Onda ovo sve neka bude besplatno,Postujem crkvu i boga,ali ovo je bezobrazluk.

Kole

pre 12 godina

Pa nije u redu samo mi da pomažemo(gradjani) nek potegne malo i Isus
(LHC, 7. decembar 2011 10:59)

Ali, oni nisu Isusovi, sta god da govore!

joca cekic

pre 12 godina

mislim da ce i popovi, kao onomad oficiri, da drze uniforme-mantije (i svecane i radne) na radnom mestu, a medju narod samo u civilu. opet ce biti motke, nema druge.

jovan

pre 12 godina

Vernik sam i tako me je "obradovala" ova vest.
Samo me zanima koliko su doticni uplacivali para da bi sada dobili penzije.
Sa kolikom lakocom SRB ide ka svom padu, narod tesko moze i da zamisli.
Kad tad, ovaj sistem ce puci, a pre toga necemo uci u EU, vec posle pada - "za male pare"

posten

pre 12 godina

Preduzetnik sam drzim automehanicarsku radnju.Ove godine sam drzavi dao kroz poreze i doprinose,razne takse oko 200 000 dinara a sveukupno nisam zaradio ni 500 000 dinara to znaci da je moja prosecna plata 25000 dinara. Maltene pola svoje zarade sam dao drzavi!
Pop koji je zaduzen za moj kraj obilazi oko 1000 domacinstava i ukupno naplacuje za uskrs 1000 dinara po domacinstvu i za slavu 1100 dinara po domacinstvu to je ukupno 2100din godisnje po domacinstvu sto ukupno iznosi"2 100 000 dinara" Samo za to! Plus sahrane 100evra parastosi 50, Za krstenja uzima 8000 dinara ITD.
Kad mogu ja sa svojim skromnim primanjima da placam drzavi poreze i doprinose i da imam fiskalnu kasu i sve to moze i on sa njegovom pozamasnom zaradom da placa isto to!!!

Vernik sam i verujem u boga! Ima i Popova koji rade korektno svoj posao koji nemaju cenovnik kao neki nego kazu koliko das,das e to su pravi popovi!

vladimir

pre 12 godina

Pa ako nemaju neka ukinu crkvu i onako nicemu ne sluzi.Ko veruje u Boga neka nastavi da veruje ,tu mu crkva nije potrebna.A ko ne zeli da baca pare neka nauci par popovskih fraza i neka ih koristi po potrebi.Bog nece primetiti razliku,cak mislim da ce mu biti drago *****

sveti pagan

pre 12 godina

A vi neverni, bezverni i duhovno pali rode, pokajte se, ispovedite i pricestite, kako bi dobri Bog blagoizvoleo da vam oprosti i otrezni od pijanstva zapadnjacke filozofije antivrednosti i samounistenja. Crkva se moli i za vas da dodjete sebi i svojoj crkvi. Dace dobri Bog. Mir vam.
(jelenko, 7. decembar 2011 15:44)

Ja se molim Perunu da se blagoizvole smilovati na tebe, te da te ne pandrkne gromom prvom prilikom. Rekao bih "daće dobri Perun", ali nije ti on jedan od staloženijih bogova, nažalost.
Kako bilo, izbegavaj otvorene prostore za vreme oluje.

kesa

pre 12 godina

Sada bi trebali svi mi da se pobunimo, i da tražimo od te iste crkve, da javno objavi cenovnike za sve njihove usluge i brojeve žiro-računa za uplatu. I fiskalni račun hoću. Pa onda lepo država može da prekontroliše (ako hoće) koliko je je svaki pop zaradio, a koliko je platio poreza i doprinosa. I na osnovu toga da prima penziju. A ne da plaćamo na ruke, a oni se vode u državi kao - bez primanja. Sram da ih bude!

pamplonac

pre 12 godina

iako sam vernik i logicno bi bilo da podrzavam ovakav stav drzave ja se ovoga puta necu sloziti sa time. postujem sve i nikog ne zelim da vredjam ali drzava treba da bude sekularna jer je takve prirode a crkvu da pusti da radi svoj posao i obratno. lopova i losih ljudi je na sve strane ali tako i dobrih ima i u crkvi i van nje. ne smemo generalizovati stvari. penzije ako zele mogu sami da placaju jer uslova za to bar danas imaju. ako platimo svetenicima onda vas molim da platimo i poljoprivrednicima jer su oni u jos bezavidnijem polozaju. zao mi je sto moram ovo da kazem ali je istina a to je da ovim potezom vlada zeli da kupi nemali broj glasova pred izbore. klasican spoj vlastoljubaca i srebroljubaca. nek mi Bog oprosti ako gresim.

Obespravljena

pre 12 godina

Bas super al me obradova ovaj novi zakon, nasim svestenicima je ta pomoc itekako potrebna bas su ugrozeni jadni a mene moja lokalna jedinica, inace jedna od bogatijih opstina u Srbiji odbila kao slobodnog umetnika sa statusom, sa medjunarodnim izlozbama i priznanjima, pa cak ni to sto sam samohrana majka udovica, sa dvoje maloletne dece, BEZ ikakvih dodatnih primanja od svog pokojnog supruga, cak ih ni to nije dotaklo. Napisali su mi boldovanim i velikim slovima da mi zakon o kulturi NE GARANTUJE da ce oni pokrivati moje zdravstveno i socijalno osiguranje, kao da ne postojimo ni ja ni deca :) Sto ce reci, da cak nemaju ni zelje ni volje da bar pokrenu tu pricu. A koliko dobrih stvari sam uradila za svoju opstinu bez neke posebne nadoknade necu bas pominjati cak ponekad i za dz. jer kako su govorili, nemaju para u budzetu za to i to. Porazavajuce! U ovoj zemlji je sve nekako porazavajuce i opet idemo dalje. Svaka cast nama obicnim ljudima kako smo uopste normalni od svega vise u ovoj zemlji.

mc

pre 12 godina

Krstenje u manastiru besplatno?!!!!!
Nije nego!
Jeste konkretno u manastiru ali, da bi se krstio u manastiru moras da dobijes potvrdu crkvene opstine, koja ti naplati 8000rsd!!!
Hteo sam da krstim oba deteta letos, kada su mi rekli, umalo nisam upalio manastir!!

Tako da, nije bas besplatno!
A sto kazes, 'moze i bez popa', u pravu si, ali,a ako smo pravoslavci i ako im je cilj da se priblizimo veri, onda bi i Crkva mogla malo da se priblizi narodu, pa da smanji cene...Pa krstenja i vencanja su nekad bila "daj koliko imas" a sada ti treba vise za popa nego za celo skromno vencanje!!!!

Mila

pre 12 godina

Ovo ste zelim da kazem nije neposredno vezano za pitanje svestenici-PIO-nas novac, ali jeste za SPC-nas novac. Uz poslednji racun "Infostana" primili smo uplatnice za dobrovoljni prilog kao pomoc narodnim kuhinjama na Kosovu jer su ostale bez sredstava. Najugrozenije je nekih 2.000 ljudi. U normalnim okolnostima, izdvojila bih koliko mogu od svoje skromne penzije za pomoc tim nesrecnicima. Ali, kad samo pomislim na bezobrazno i neracionalno zidanje crkava na svaka 2-3 km samo na podrucju grada Beograda, i koliko svaka takva crkva kosta, pa mogla bi SPC da se odrekne izgradnje samo JEDNE i tim novcem bi obezbedila hranu za desetine hiljada. Da je neka crkva...

marko

pre 12 godina

Ne razumem neke komentare, sta ako ne budemo popovima placali doprinose iz svog dzepa, gorecemo u paklu.

Poljska crkva je stvorila Poljsku pa ipak su ljudi svesni nekih stvari...
Donald Tusk ponudio je Sejmu novi program reformi i konsolidacije javnih finansija koje se svode na odvažnu stednju............................., a doprinose za penzijsko osiguranje plaćaće i sveštenici. Sve se to radi da bi manjak u budžetu bio sveden na ispod tri odsto BDP-a i javni dug ispod 48 odsto BDP-a. Tako će se uštedeti 3,25 milijardi evra.

I jos nesto, nisam cuo nigde da se crkva oglasila povodom tragicne smrti Alekse Jankovica iz Nisa, decaka koga su svaki dan tukli u skoli, sta je crkva preduzela da zastiti nase zivote i zivote nase dece, nista samo cutanje, bitno je dize glas protiv LGBT populacije a protiv nasilja, cemu crkva uci ljude sem toga da postoji raj i pakao...... hocemo da placamo doprinose kada spasu jedan ovozemaljski zivot, samo jedan.....

mni

pre 12 godina

@Jelenko
Nemojte se, molim vas, moliti za mene, ni vi, ni vas dobri bog. Pustite me da zivim ovako kako zelim. Mozda bi imalo smisla da im mi svi izdvajamo za penzije, kada bi i oni poceli da placaju porez ovoj drzavi. Ovako, to je jos jedan trosak na vec ionako previse tereta koji nose ovi gradjani, koji, podseticu, nisu svi vernici, a narocito ne pravoslavci.

SevarlicA

pre 12 godina

Ne slažem se da se samo tako odreže od poreza, već da crkve naprave svoje fondove pa neka vernici daju novac ako hoće.
Ali ljudi moji pa to je samo potencijalnih 2.000 ljudi u krajnjem slučaju. Meni su veči problem prekobrojni u državnoj administraciji, policiji, vladi, skupštini, itd.
Za sveštenike mi i nije žao da dam, iako nisam neki vernik.

Marin

pre 12 godina

Svi znamo da su popovi u poslednjih 20 godina jako osiromasili i da je socijalna pomoc njima prioritet! Pa naravno da nemaju dovoljno novca da sami sebi uplacuju doprinose! Odakle im, kad nemaju nikakvih prihoda? Eh sirotinjo, i Bogu si teska..

Ateista

pre 12 godina

"Kako piše list Politika, razlog za ovakav predlog je visoka osnovica za doprinose Fonda PIO, pa država novcem iz budžeta mora da pomogne sveštenike i verske službenike."

Izvinite, a zašto država MORA da pomogne popovima? Jel ovo pravoslavna džamahirija ili sekularna država? I zar crkva nije već OSLOBOĐENA plaćanja poreza? A naplaćuju sve usluge.

*****

Prota Mihajlo Bozic,Toronto

pre 12 godina

E moji nesretnici.Ispljuvaste se ovde samo tako a pojma nemate.Prvo,ako niste znali znajte da crkve i verske zajednice nigde na svetu ne placaju porez.Ocete u Evropu a ne znate tu najobicniju stvar.Drugo,do pred drugi svetski rat i dolazak komunista svestenici su kao i danas u Grckoj bili javni sluzbenici i imali su platu od drzave.Trece,vratite vi crkvi sve ono sto su vase tate i mame komunisti pokrali od 1945. naovamo pa onda crkva nece traziti da drzava svestenicima uplati pola penzionog osiguranja.I na kraju,neko rece da pop sam izdvoji jednom mesecno od jedne sahrane i neka to uplati.Pa gospodo,verovali ili ne ima popova koji i nemaju jednu sahranu mesecno.Nisu svi svestenici u velikom Beogradu ili Novom Sadu vec je 90% njih u malim mestima,selima....od cega oni da daju?Vi bi najsretniji bili kada bi oni pasli travu.E moja deco.Cudim se odakle tolika ostrascenost kod vas.

Sta ce na crkvi gromobran?

pre 12 godina

@(d, 7. decembar 2011 12:30)

A kako je to crkva dosla u posed sve te silne zemlje i nekretnina koje su joj oduzeti.Postenim radom?Pravilnim ulaganjima?Ili im je mozda od boga dato?!?I sta ce to njima?Da nece mozda da obradjuju zemlju?

Kakvo crno vracanje imovine,to sve treba da bude drzavno/narodno.
I jos da im ja placam doprinose...majko moja sta je ovo?!

P.S. Isto misljenje imam o svim religijama.

Supergenije

pre 12 godina

Iz druge vesti:

"Predsednik Srbije je rekao da je plan vlasti bio da država bude moderna i funkcionalna, sa pravnim poretkom kojim su određene nadležnosti institucija u skladu sa standardima Evropske unije."

Важно је да су политичари обезбедили себе

pre 12 godina

Немам ништа против, кад могу политичари и певачи и певаљке, могу и свештеници.

Ево, одмах уплаћујем за једног за годину дана. То је требало давно регулисати.

Mila

pre 12 godina

A zašto nikad ne pomenete one penzionere koji se desetak godina sude sa državom zbog zakinutih penzija? Razvlače ih sudovi, penzioni fond, u stvari, država. Verovatno idu svesno na taktiku otezanja, ne bi li ih što manje ostalo. Sramno, skandalozno

View

pre 12 godina

Secessio plebis je pokušaj odvajanja plebejaca od patricija u starom Rimu zbog nezadovoljstva svojim lošim položajem u gradu koji je bio apsolutno pod vlašću patricija i gde plebejci nisu imali nikakva prava.

Poznat je prvi (494. p.n.e.) i drugi (450. p.n.e.) pokušaj izdvajanja i napuštanja grada od strane plebejaca.

Rimska Republika je bila aristokratska država i u njoj su nastavljene borbe između plebejaca i patricija koje su počele još u rimskom kraljevstvu.

Bilo je više razloga zbog kojih su plebejci bili nezadovoljni svojim ekonomskim i političkim položajem u državi u kojoj je sva vlast pripadala patricijima. Mnogi plebejci su se obogatili trgovinom, pa su na osnovu toga tražili da se i politički izjednače s patricijima kako bi i oni mogli da učestvuju u vlasti. Siromašni plebejci su bili najnezadovoljniji jer, i pored službe u vojsci, nisu dobijali deo ratnog plena, niti im je bila dodeljivana zemlja oduzeta od pobeđenih – tzv. državna zemlja (lat. Ager Publicus). Osim toga, plebejci su teško podnosili dužničko ropstvo i sve učestalije slučajeve proganjanja i prodavanja u ropstvo zbog neisplaćenog duga.

Zbog toga, nastojanje plebejaca da se izjednače s patricijama uzrokovala su dugotrajnu političku borbu koja je imala četiri faze.

U prvoj fazi borbe, započetoj 494 p.n.e., plebejci su odlučili da se isele iz Rima i stvore novo naselje (I. Secessio Plebis). Uplašeni patriciji bili su primorani da popuste - odvratili su plebejce od iseljenja iz Rima, a najsiromašniji među plebejcima su bili oslobođeni duga. Zatim, plebejcima je priznato pravo održavanja skupština i biranja svojih zaštitnika – tribuna i edila - neprikosnovenih ličnosti, koje su izgovarajući reč: veto (zabranjujem) mogli da obustave svaku odluku konzula, senata i drugih organa ako nije bila u skladu s interesima plebejaca.

U drugoj fazi borbe plebejci su zahtevali da se ukine dotadašnji način suđenja na osnovu običaja (II. Secessio Plebis), od čega su oni imali mnogo štete i da se donesu pisani zakoni. Patriciji su se tome dugo odupirali, ali su na kraju osnovali komisiju na čelu sa Decemviriom koja je 450 p.n.e. na Rimskom Forumu obznanila pisane zakone na 12 bronzanih tablica. (Ovi zakoni su postali osnova za tzv. rimsko pravo.) Objavljivanjem zakona plebejci su bili oslobođeni patricijske samovolje i proizvoljnosti u suđenju. Međutim, ropstvo zbog duga je i dalje ostalo.

U trećoj fazi borbe plebejci su težili poboljšanju svog ekonomskog položaja i izjednačenju u političkim pravima s patricijima, što su i postigli 366. p.n.e.

U poslednjoj fazi borbe (oko 300. p.n.e.) plebejci su potpuno izjednačeni u pravima s patricijima i ukinuto je dužničko ropstvo.

d

pre 12 godina

Drzava je crkvama 1945. otela svu imovinu osim samih crkava i manastira i tako ih ostavila prakticno bez ikakvih prihoda osim od prodaje sveca i crkvenih kalendara i priloga vernika, a dobro znamo da se decenijama ni blizu crkvi nije smelo ako nisi hteo da budes u najmanju ruko sumnjiv tako da su i ti prilozi bili smesno mali. Drzava jos uvek nije vratila crkvama njihova imanja (pogodite kome ide prihod od njih) i ima ako ne sa pravne, ono sa moralne tacke gledista, obavezu da ublazi tu svoju nepravdu tako sto ce pomoci one koje je 60 godina pljackala. Svi vi koji se zalite na visoke cene usluga svestenstva imate vrlo jednostavno resenje - nemojte ih koristiti. Sklapanje braka u gradskoj kuci, krstenje u manastirima (vecini), sahrana bez popova - sve je to dzabe, niko vas ne tera da placate ako necete.

pop

pre 12 godina

Ovu drzavu je djavo uzeo pod svoje i sve ove koje komentarisu na racun svestenstva SPC... Kao sto verujemo u Boga i u crkvu tako nam i ide... Da se malo vise posvetimo veri i Bogu ima li bi da damo i svestenicima, a i mi da zivimo pristojno i neokaljane duse... Takozvani ateisti svi bi vi voleli da zivite kao "popovi", ali kada ti je mama govorila da budes "pop" ti si psovao i :"popa" i "crkvu" i hteo da budes napredni naucnik, Komunista da bi uspeo u zivotu, a sada kada vidis da si se zajebao kleveces i proklinjes druge... Ovo nije bas u redu, ali od kada je sveta i veka u svakom drustvu nevazno koje veroispovesti svestenstvo je bila najvisa klasa osim u komunizmu... Vratite Tita i ostalu kompaniju pa uzivajte... pojedini svestenici zaista imaju puno,a kako su do toga dosli odgovara ce pred Bogom, a i svi vi koji ne postujete zakone Bozije... I vec jednom nadjite lek protiv smrti kakav je zivot svih nas koliko god da imamo mi umiremo i nista u zemlju ne nosimo vec na zemlji ostavljamo... Jedino vera u Svetu Trojicu nam daje vecni zivot i snagu, ali i poruku da na zemlji nije nista nase... Kako sudite tako ce vam se i suditi... Boze spasi sve nevernike i one koje hule na dom Tvoj... BRACO SRBI DOZOVITE SE PAMETI DOK JOS NIJE KASNO!!!

Milos

pre 12 godina

Licno nisam neki narociti vernik, ali mi je muka kad vidim s koliko se nepostovanja pise o nasoj pravoslavnoj crkvi, i uopste kako se mediji ostrvljuju na to malo tradicije sto nam je ostalo.

Nikola, Vračar

pre 12 godina

Ispravna odluka.
uredno plaćaju PDV kada troše novac koji zarade, poštuju sve zakone ove države, sami sebe izdržavaju....Mislim da bi penzije trebalo ukinuti političarima i stranačkim aktivistima koji su udomqeni po državnim institucijama i koji žive na našoj grbači.

acomurija

pre 12 godina

Gospodine Prota Mihajlo Bozic,Toronto@
Prosto nije tačno ništa od voga šta ste napisali.
Prvo, bar ja, niti sam TVOJ niti sam nesretnik! U 21. veku ovakvo obraćanje, i da budemo smatrani debilima i nesretnicima, je nedozvoljivo.
I da ima gore u oblacima kakvog boga, zašto vi koji ste "preko bare", mislite da ste bliži bogu pa da me savetujete?
Gledajte svoj posao - a da ste obavešteni da se Hrist krstio sa 33 godine, znam da jeste?
Našem bračnom paru su oduzeta deca jer su SERVISERI (boga im poljubim) "našli" u računaru slike dece dok su bila mala kako se brčkaju u lavoru! Njihove dece. Uporedite ove dve informacije.
Nije tačno da su komunisti "oteli" išta "crkvi", već su zemlju koju su crkve davale u najam, ili imale nadničare, PODELILI sirotinji! Ili je prevedena u društvenu svojinu, pa su nadničari postali radnička klasa, ravnopravna sa ostalim zaposlenim.
Crkvama je ostalo DOVOLJNO imovine da obrađuju, da proizvode i za prodaju - ali da sami zasuču rukave. Na žalost, opet su popovi skinuli kajmak: imanja su radili MONASI i MONAHINJE, dakle oni pravi verujući, koji POD KONTROLOM više od pola godine žive "na vodi", bez ikakve veće civilizacijske blagodeti.
"Školovani" - dakle popovi i oni koji napreduju u službi, su se odmetnuli od crkve!
I Patrijarh Pavle se stidljivo rastužio, kada mu je odgovoreno na pitanje "čiji su ovi luksuzni džipovi ispred Patrijaršije?", pa je progunđao: "a, tako, a tek da se nisu zavetovali na skromnost..."
Dakle, ja kao ateist, beskrajno cenim zaslugu crkve za širenje pismenosti kroz vekove, pa i dobrog dela bivših patriaraha, jedan deo i sadašnjeg klera - ali, nikako mi razum ne dozvoljava da ćutim nad alavošću i agresivnom ponašanju sveštenika.
Ovde se pominje da neki sveštenici "u provinciji" nemaju zarade. Dobro neko reče: gde nema profita - zatvorite crkvu! Ili, sakupite prihode na jedno mesto pa onda ravnomerno delite plate i doprinose, a ne da neki vladike pozlaćuju dvore, a sveštenik u planini ide u gumenim čizmama.
Biznis je biznis - a boga ostavite pojedinačno ljudima, da ga ima sigurno bi već okrvavio ruke o sveštenike u raznim konfesijama...
Možda su Pravoslavni još i skromniji.

ana

pre 12 godina

Evo jos jednog malog razloga da odem iz ove drzave zauvek - nije veliki, i nije presudan, ali malo po malo skupi se ih se i previse.
Kakvo bre jahanje svestenika 50 godina!? JA LICNO ima 21 godinu i JA LICNO sigurno nisam nikome sedela na grbaci i oduzimala imovinu, a od MOJE LICNE plate koju cu JA LICNO SOPSTVENIM RADOM zaraditi ce se svestenicima isplacivati penzije. Takodje sam i ateista i smatram da nije uredu da gradjani koji nisu hriscani, tj. koji ne koriste "usluge" crkve i svestenika placaju crkvi i svestenicima. Ako je crkva ostecena za vreme komunizma zao mi je, ali to nije moja licna odgovornost i ja necu da placam za tudje postupke. Upravno suprotno, na mene je crkva itekako negativno uticala - time sto se mesa u drzavne probleme koje se i mene kao gradjanke ove drzave ticu, time sto potpiruje nacional-sovinisticku ideologiju koja itekako negativno utice na drustvo u kome zivim. Ako neko nekome duguje neku odstetu, onda je crkva duguje meni, nikako obrnuto.
Svesna sam da ovaj komentar moze zvucati arogantno i sebino, ali zaista ne verujem u kolektivnu odgovornost. Kolektiv je sacinjen od pojedinaca, koji imaju volju da odlucuju o svojim sopstvenim postupcima, a ja ne zelim da placam za tudje.

Zoran

pre 12 godina

Obracam se onima koji su protiv ovoga zakona:
50 godina ste radili protiv crkve, krali od nje, otimali imovinu, proganjali vernike... Neka kaze sada neki "pravoslavac" da nije bilo tako, i da je vera bila slobodna. Zna se da je svako ko je bio pravoslavac bio izmevan, ponizavan, proganjan na poslu, uskracena sva prava, a najvise svestenici. Ko je slavio slavi mogao je da racuna da ce karijeru zavrsiti kao klozatar i smecar dok ste se vi rasipali od nerada i od onih para koje ste pokrali i od drzave i od crkve. Jahali ste svestenike i cupali za bradu... Malo bi bilo i da im placate ne 50% vec 550% penzije koliko ste zla pocinili svestenicima, crkvi i celem srpskom pravoslavnom narodu!

Vladimir

pre 12 godina

Nego čijim parama se punio PIO fond nego našim? Tendenciozan naslov. Podržavam ideju.
A,pastire smo dobili kakve zaslužujemo, dakle, po srcima našim.

jelenko

pre 12 godina

@ d
Potputno se slazem s Vama.

A vi neverni, bezverni i duhovno pali rode, pokajte se, ispovedite i pricestite, kako bi dobri Bog blagoizvoleo da vam oprosti i otrezni od pijanstva zapadnjacke filozofije antivrednosti i samounistenja. Crkva se moli i za vas da dodjete sebi i svojoj crkvi. Dace dobri Bog. Mir vam.

Milan

pre 12 godina

Ja bi to resio tako sto bi svi vernici placali kao i u Nemackoj "Parohijal", to mu dodje kao obaveza vernika da placa clanarinu ili doprinos crkvi.
Nisam vernik, nikakve simpatije ne osecam prema crkvi, cak me poslednjih godina iritira i nevidim zasto bi ja njima trebao bilo sta da dotiram!!!
Ajmo veliki vernici, pomozite vasim popovima da ostvare svoje penzije, ali samo iz vasih dzepova, nemojte u moj da dirate jer cu sve da vas tuzim za kradju, a kradja je dragi moji vernici veliki greh!!!

Jovan Mitrovic

pre 12 godina

U ostalom, crkva je odvojena od drzave, ne placa porez, sama se izdrzava. Onda stvarno ne znam ni sta ce svestenici u penzijskom sistemu Srbije.
I svi ovde koji to kritikujemo, ne hulimo na Boga, vec na ovozemaljske gresnike u vidu svestenika. Od 5 svestinaka koje poznajem u Kragujevcu svih 5 imaju kuce od preko 250 kvadrata koje su kompletno sredjene sa najkvalitetnijim mermerom i okovima od kovanog gvožđa. Parohijski dom u Kg kosta koliko desetogodisnji doprinosi za penzije za sve svestenike u Srbiji.
Toliko o postenju i ravnopravnosti pred ovim Bozijim slugama.

hobit

pre 12 godina

I još da dodam: neko mora da objasni grešnom predlagaču ovog zakona da ovim njegovi gresi neće biti iskupljeni!
Crkva i Bog baš i nisu u nekoj bliskoj vezi! Ko je učio istoriju mogao je to da nauči!
Verujem u Boga više jer me tome svaki dan uči moj ljubimac... koliko je u mom ljubimcu prisutan Bog, nikada neće biti ni u jednom svešteniku!

Zoran

pre 12 godina

Kada je Ateistima ovo toiliko tesko palo (kao da ce im 2000 svestenika pokupiti sve pare koje su imali), mozda bi im bilo najpametnije da postanu vernici, da zavrse teologiju, pa da se kandiduju za popa! Koliko samo mrzite crkvu, 50 godina ste je unistavali... nema potrebe kmentarisati vase komentare. Oni dovoljno kovore o vama kakvi ste. Ali verujte, samovolja ateista i evropejaca nece dugo sedeti na grbaci ovoga pravoslavnog naroda.

cinik

pre 12 godina

PROTO PROTO ti li si napisao ovo, pa da ti odgovorim.
E moji nesretnici.Ispljuvaste se ovde samo tako a pojma nemate.Prvo,ako niste znali znajte da crkve i verske zajednice nigde na svetu ne placaju porez.Ocete u Evropu a ne znate tu najobicniju stvar.Drugo,do pred drugi svetski rat i dolazak komunista svestenici su kao i danas u Grckoj bili javni sluzbenici i imali su platu od drzave.Trece,vratite vi crkvi sve ono sto su vase tate i mame komunisti pokrali od 1945. naovamo pa onda crkva nece traziti da drzava svestenicima uplati pola penzionog osiguranja.I na kraju,neko rece da pop sam izdvoji jednom mesecno od jedne sahrane i neka to uplati.Pa gospodo,verovali ili ne ima popova koji i nemaju jednu sahranu mesecno.Nisu svi svestenici u velikom Beogradu ili Novom Sadu vec je 90% njih u malim mestima,selima....od cega oni da daju?Vi bi najsretniji bili kada bi oni pasli travu.E moja deco.Cudim se odakle tolika ostrascenost kod vas.
(Prota Mihajlo Bozic,Toronto, 7. decembar 2011 17:13)

NEMA OSTRAŠĆENOSTI ima samo siromaštva i to sve većeg. daleko si ti da SMEŠ uopšte ovako nešto da pišeš. dodji pa se uveri kako se živi. vi u tom dalekom svetu samo pljujete po srbiji i svi ste pametniji a ne smete da kročite ovde. ja za tebe imam samo jedno pitanje: oda kada se tvoj isus pojavio na zemlji od tada nije bilo NIJEDNOG dana bez ratova, ubijanja, umuranja od gladi, bolesti, i ko zna sve čega. nemoj samo da mi pričaš čudni su putevi gospodnji, toga mi je dosta. neka samo jedan dan bude mir, neka samo jedan dan niko ne umre nasilno i neka samo jedan dan sva deca sveta budu sita. tada smeš da kažeš nešto. ****

Jabre

pre 12 godina

A gde se ono nalazi fiskalna kasa u crkvi?

Poceli su prvo da ulaze u skole, vojsku, sada u penzijsko, gde je sledece? Skupstina?

Treba im pokazati gde im je mesto...

aLex

pre 12 godina

Ovako nesto zasluzuje strajk! Necemo placati porez bude li se dinar dao toj bagri! Sto se mene tice krkobabic moze slobodno da daje, ali iz svog dzepa iz mog nece...pa makar se na sudu gledali!

cuti,nemas pravo reci

pre 12 godina

@(pop, 7. decembar 2011 15:44)

Ja sam Srbin,star 36 godina,krsten u pravoslavnoj crkvi u Zemunu 1977. godine.Ali nisam ti brat,i nikad necu biti.Dokle vise sa tom patetikom i laprdanjem o nekakvoj braci?NISAM TI BRAT!Samo jednog brata imam.Mog,rodjenog.

I samo ocekujte od boga pomoc,tako ce vam i biti...XXI vek je uveliko poceo a vasi mozgovi su jos u srednjem veku...

GuC

pre 12 godina

...kad mi se malo razbistrilo crnilo posle užasa od čitanja, ponovo se mazohističkih bacih da čitam ovu vest...i gle šta mi je promaklo:

"Pravo na pomoć države sveštena lica imaće ukoliko se do kraja izmeni Zakon o doprinosima, koji je većim delom promenjen, ali ne u potpunosti prema zahtevima crkve. To se očekuje do kraja godine, kaže Simić"!!!!!!!!

Idem da spalim svoju diplomu pravnika, pogrešno su me učili da zakonodavna vlast (skupština) donosi zakone na predlog, recimo izvršne vlasti...u Srbiji, 2011 crkva predlaže izmene zakona,koje mediokritetski menjaju sve dok crkvenjaci ne budu zadovoljni,hallooo?
Plus, vidimo da su već davali pare (!), pa vidimo da hoće da promene Zakon o doprinosima bez "ažuriranja evidencije"!!
A ista ta država ne da dečiji dodatak porodici sa petoro dece jer su preterali za jedno, pa se bajker i ostali fini svet sažalio i odneo im stavri da preživljavanje...tada su dec prvi put u životu dobila trpezarisjki sto. Eto, kad nisu mogli da sami promene Zakon i dobiju dečiji dodatak ...ma fuj!

marko

pre 12 godina

Kako su hrišćanski sveštenici već bili prisutni u predelima gde su živeli Sloveni, dolazi do pokušaja pokrštavanja Slovena. Hrišćanstvo je u to vreme postalo u Evropi oruđem moći. Papa i patrijarh mogli su poslati krunu nekom slovenskom knezu i proglasiti ga kraljem i tako mu uvećati ugled. Naime, hrišćanstvo su Sloveni primali ,,od vrha na dole’’. Kako su vladari čeznuli za više moći, mnogi su podlegli i dobrovoljno ili za obećanu krunu primili hrišćanstvo. Time su se postizali i dobri odnosi sa hrišćanskim susedima, koji su bili vrbovani od strane crkve da napadnu nehristijanizovane Slovene. Ostatak stanovništva je hrišćanstvo primao pod pritiskom, koji su stvarali zajedničkim snagama vladari i sveštenici. Međutim, bilo je u ovom procesu dosta otpora i mnogi hrišćanski misionari izgubili su živote.
Pohansko vilage - Great Morava empire

S druge strane, i mnoga sela koja se nisu podvrgla i primila hrišćanstvo popaljena su i stanovništvo je pobijeno. Kipovi starih bogova su uništavani i paljeni. Svaki zapis o staroj veri je uništavan. Tako se stiglo i do skepticizma nekih naučnika koji dovode u pitanje činjenicu da su Sloveni pre primanja hrišćanstva imali pismo. Naime, postoji pisani izvor Crnorizca Hrabrog koji opisuje da su se Sloveni služili čertama i rezama. Jedini koji su žešće branili svoju veru do kraja su bili Polapski i Baltički Sloveni. Sloveni nisu imali ime za svoju veru. Oni su jednostavno živeli na način koji je ta vera propovedala. Vera starih Slovena ima iste korene kao i sve vere indoevropskih naroda, kao što su Indusi, Kelti, Germani, Persijanci, Grci. Njihova vera bila je zasnovana na silama prirode, ali ne u njihovom direktnom obliku, već personifikovanim kroz razne bogove i bića. Sebe su smatrali potomcima bogova. Uprkos velikom poštovanju prema ovim bogovima, Sloveni su im se obraćali kao sebi ravnim. U nedostatku hramova, sveta mesta za molitve posvećene bogovima bile su šume i gajevi. Kao što je to slučaj u mnogobožačkim religijama, i Sloveni su prinosili žrtve da odobrovolje bogove. Međutim, gotovo da se ne može sresti slučaj prinošenja ljudskih žrtava, kao što se može sresti kod velikog broja naroda. Kroz običaje su se sačuvale mnoge uspomene na slovenske bogove i način života. Međutim, ovi običaji su dobili veo Hrišćanstva, iako oni prvobitno nisu bili povezani sa Hrišćanstvom. Mnogi hrišćanski sveci dobili su osobine bogova, a dani posvećeni nekom bogu preobratili su se u dane posvećene svecu. Ovo ukazuje koliko je jaka bila vera starih Slovena. Ona se mogla približiti stanovništvu i biti prihvatljiva samo ukoliko se običaji zadrže a bogovi ostanu, makar samo kroz svoje osobine. Ovakav slučaj nije viđen ni kod jednog drugog naroda..

dakle 12 vekova hrišćanska crkva krade od ovog naroda, prvo preko kneževa pa kraljeva pa sada i republičkih institucija....a kažu sve se menja sem kamenja....nije nego

dragica verna obozavateljka crkve

pre 12 godina

Stvarno velika sramota!Najbogatiji u svakoj opstini, *****, a sad treba jos da im se obezbedi penzija?A sta je sa njihovim prihodima?

Majna

pre 12 godina

Sta je "Evropejci", sta kukate cim vam neko pomene da se nesto mora placati? Pa ovde, u Evropi, normalno je da se placa crkveni porez. To je drzavna stvar kod ozbiljnih drzava sto Srbija namerava da bude.Ateisti ne moraju da placaju, ali i to vucce sa sobom odredjene konsekvence i gubljenje nekih prava. U Nemackoj se tim porezom pomazu razne verske zajednice. Srbi obicno izbegavaju da se izjasne kao vernici da bi izbegli porez, pa je to jedan od razloga sto SPC u Nemackoj nije priznata kao "javna"(potrebno je oko 5 odsto od ukupnopg stanovnisstva), sto podrazumeva njeno pravo na adekvatan deo od prikupljenog popreza. Da je SPC u Nemackoj "javna", godisnje bi joj pripadala naknada od oko 9 miliona evra.Ovako, osudjena je na prihod od priloga svojih vernika a to je, ipak, simbolicno.Pa, hocemo li u Evropu? Tu vriska i cika nevermnika ne pomaze(kao ni u drugim stvarima)

Jovan Mitrovic

pre 12 godina

Aman ljudi, necu to da placam !
NE pristajem da se od mojih para koje dajem kroz poreze placaju ovi ljudi od kojih vecina zivi sasvim, sasvim pristojno pa i vise od toga. Vecina svestenika koji imaju parihije imaju velelepne vile koje su izgradili za vreme svoje sluzbe Bogu. Od toga su mogli da odvoje (kao sto si odvajamo) za svoje penzije.
Mislim da je ovo direktan atak ne samo na narod nego i huljenje u Boga.
I lepo sam kazem "Veruj u Boga, jednog, jedinoga a ne u kuce od drveta i kamena".
Pa svaki svestenik SAMO OD JEDNE SAHRANE zaradi dovoljno za svoje godisnje poreze i doprinose. Samo od jedne sahrane! A gde su Slave, vencanja i jos podosta koje kakvih priloga.

urnebesno ste jadni

pre 12 godina

"Ateisti ne moraju da placaju, ali i to vucce sa sobom odredjene konsekvence i gubljenje nekih prava."

@ Majna

'leba ti koje su to konsekvence i koja prava se gube?!Pravo da verujes u nesto sto ne postoji ili sta?!?Nemoj da lupas molim te.Ko je vernik neka placa ako misli da treba,ja u te budalastine ne verujem i NECU DA PLACAM.I kakve to veze ima se EU?Nije li kod njih bas tako?!Ko veruje placa ko ne veruje ne?

A vi se zapitajte onda u cemu je fora sa religijama ako moras da placas da bi verovao.

Sram vas bilo lopurde

pre 12 godina

@(Prota Mihajlo Bozic,Toronto, 7. decembar 2011 17:13)

i jos nesto da priupitam...odakle crkvi sva ta zemlja koju su im "otimali"?!Da im nije mozda bog licno prepisao?ili su zaradili?

Samo opusteno

pre 12 godina

Ljudi, zasto se ljutite ? Najvazniji su zivoti, a zivi smo i zdravi. To sto drugima placamo penzije, nekima stanove, nekima nove dzipove ili Skodeili blindirane mercedese, to sto smo dopustili da nam kriminalci oduzmu sredstva za proizvodnju, a poreska uprava preti da ce da nas istera iz stanova ako ne platimo pet puta veci porez, nista od toga nije vazno. Kako rece prvi od nas, najvazniji su zivoti a jos smo zivi. Hvala vlasti i demokratiji da su nam to omogucili.

Gana

pre 12 godina

Šta će država učiniti ako naš novac zatraže i lovci, ribolovci,ljubitelji prirode i, ne daj bože, slobodni novinari jer nemaju za doprinose? Hoće li im ga dati?

Razuman

pre 12 godina

Svetovnost države
Član 11.
Republika Srbija je svetovna država.
Crkve i verske zajednice su odvojene od države.
Nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna.

nismo bas svi deca

pre 12 godina

"dobro znamo da se decenijama ni blizu crkvi nije smelo ako nisi hteo da budes u najmanju ruko sumnjiv. Svi vi koji se zalite na visoke cene usluga svestenstva imate vrlo jednostavno resenje - nemojte ih koristiti."
(d, 7. decembar 2011 12:30)

Ovo je apsolutna laz.Ne kazem da je bilo pozeljno hvaliti se,ali u crkvu je mogao da ide ko hoce.U najvecem broju slucajeva bez ikakvih posledica.

Radmila

pre 12 godina

Nestvarno !
Otkud im uopšte pravo na ikakvu penziju ?
Ono čime se oni bave je dobrotvorno i nikoga
ne obavezuje. Šta im onda vernici plaćaju -
usluge koje nemaju nikakvu svrhu, ali to je stvar vernika
a ne države, koja bi trebalo da je sekularna.

Na osnovu koje logike država dotira penzije popovima?
Šta oni to proizvode i kome plaćaju doprinose ?
Strašno ! Ova država je propala, samo treba još opelo da joj
se održi, možda to treba platiti ?
***

Zoran

pre 12 godina

Naslov kaze "Sveštenici u penziju s našim parama". Ko je ovo pisao? Kojim bre vasim parama?! Obmanjujete javnost vec 20 godina sa kojekakvim izmisljotinama!

antikrist

pre 12 godina

A da se uvedu fiskalne kase u sve verske objekte, pa državi PDV, pa doprinosi a ova sredstva iz budžeta da se preusmere u fond za narodnr kuhonje.

jimi

pre 12 godina

Pa narode približavaju se izbori!Treba da proradi glasačka mašina koliko ima vernika? samo pola da glasa za njih čemu onda da idemo na glasanje?A ja znam da je država vec počela da uplacuje naime pomoci crkvama po dve tri hiljade eura,i ovo sada pedeset posto naime penzije,Pa istina je da popovska vreca nema dna.kako ih inje stid pred BOGOM i ljudima.

MRV

pre 12 godina

Нешто нам се гадно ваља иза брда, чим се ови наши опет толико воле са црквом. Сетите се како је све почело, шта се све дешавало и како је црква наплатила своје услуге.
Бај д веј, коме они служе - Богу или Мамону?

deda mraz ne postoji

pre 12 godina

ajd sada aktivisti.
da cujem koliko radnika radi za jednog penzionera, o nezasluzenim korisnicima penzija, o komercijalnim penzijama, o fondovima....

sramoto od naroda.
neko ne moze da dozivi svoju starost kao ljudsko bice

Banat

pre 12 godina

Ja sam vernik,onako,od rodjenja,standardno.Cak i dok je bio naveci komunizam.Sve radim sto se podrazumeva u vezi vere.
Ali pop u moju kucu nije usao.Sve dok mora nesto da im se plati,neka hvala.
Ja nisam vernik u popa,vec u isusa bozjeg.
Ako se oni predstavljaju kao sluge isusa,to je njihovo,nemam ja nista sa tim.
Od mojih pare nece da zida kucu ili da kupi nov auto.

U krajnjem slucaju,da sam drzava,mozda bi im davao platu,prosecnu,jer ipak moraju da se hrane i ostalo.Ali kada bi imali platu,ne bi smeli da naplacuju usluge.Ko naplati,zatvor.

milos

pre 12 godina

ma nemam nista protiv,ali me strasno nervira kada svestenika pitam koliko kosta usluga,a on kroz zube nesto promrmlja,ma kolko date,oko,oko holjadu dinare,uzme ih,strpa u dzep,i kao da se nista nije desilo...Kazi bre lepo,toliko i tacka.

dragorad

pre 12 godina

I pre, i posle pojave Gospoda naseg Isusa Hrista bilo je ratova i stradanja, gladnih i zednih, ali ne njegovom krivicom, vec onih koji ne poverovase u njega. oni i dalje vladaju i proizvode ratove i nesrece. Dakle, isti ti nevernici. ono sto je najvaznije jeste da se vecina popova ponasa kao drzavni sluzbenici pa onda i ne cudi njihovo ponasanje. Kad vide pojedine ministre i guvernere koji iz cisti demokratskih ideala uzimaju po pola miliona mesecno dok narod umire od gladi. hajde da uvedemo PAROHIJAL i mirna Backa!

peric

pre 12 godina

Zasto svestenici nemaju svoje penzione fondove. I pravoslavni, i muslimani i katolici i ostali. Imaju imovinu, trebalo bi da organizuju svoje finansije. I jos da nesto vrate drustvu kroz humanitarni rad. Koji naravno ne postoji.

Zoran

pre 12 godina

Ovaj clana kao da je piso Canak "Cije su nase pare". E pa da znas "Canku" da tvoji nisu, niti si ih zaradio (jer nista nisi radio), niti si ih ukro (drugi je bio brzi od tebe), tako da nemas prava da se zalis. A ako ti 2000 svestenika upropasti drzavu, onda je bolje da te drzave i nema!

Milos

pre 12 godina

Licno nisam neki narociti vernik, ali mi je muka kad vidim s koliko se nepostovanja pise o nasoj pravoslavnoj crkvi, i uopste kako se mediji ostrvljuju na to malo tradicije sto nam je ostalo.

jelenko

pre 12 godina

@ d
Potputno se slazem s Vama.

A vi neverni, bezverni i duhovno pali rode, pokajte se, ispovedite i pricestite, kako bi dobri Bog blagoizvoleo da vam oprosti i otrezni od pijanstva zapadnjacke filozofije antivrednosti i samounistenja. Crkva se moli i za vas da dodjete sebi i svojoj crkvi. Dace dobri Bog. Mir vam.

pop

pre 12 godina

Ovu drzavu je djavo uzeo pod svoje i sve ove koje komentarisu na racun svestenstva SPC... Kao sto verujemo u Boga i u crkvu tako nam i ide... Da se malo vise posvetimo veri i Bogu ima li bi da damo i svestenicima, a i mi da zivimo pristojno i neokaljane duse... Takozvani ateisti svi bi vi voleli da zivite kao "popovi", ali kada ti je mama govorila da budes "pop" ti si psovao i :"popa" i "crkvu" i hteo da budes napredni naucnik, Komunista da bi uspeo u zivotu, a sada kada vidis da si se zajebao kleveces i proklinjes druge... Ovo nije bas u redu, ali od kada je sveta i veka u svakom drustvu nevazno koje veroispovesti svestenstvo je bila najvisa klasa osim u komunizmu... Vratite Tita i ostalu kompaniju pa uzivajte... pojedini svestenici zaista imaju puno,a kako su do toga dosli odgovara ce pred Bogom, a i svi vi koji ne postujete zakone Bozije... I vec jednom nadjite lek protiv smrti kakav je zivot svih nas koliko god da imamo mi umiremo i nista u zemlju ne nosimo vec na zemlji ostavljamo... Jedino vera u Svetu Trojicu nam daje vecni zivot i snagu, ali i poruku da na zemlji nije nista nase... Kako sudite tako ce vam se i suditi... Boze spasi sve nevernike i one koje hule na dom Tvoj... BRACO SRBI DOZOVITE SE PAMETI DOK JOS NIJE KASNO!!!

Prota Mihajlo Bozic,Toronto

pre 12 godina

E moji nesretnici.Ispljuvaste se ovde samo tako a pojma nemate.Prvo,ako niste znali znajte da crkve i verske zajednice nigde na svetu ne placaju porez.Ocete u Evropu a ne znate tu najobicniju stvar.Drugo,do pred drugi svetski rat i dolazak komunista svestenici su kao i danas u Grckoj bili javni sluzbenici i imali su platu od drzave.Trece,vratite vi crkvi sve ono sto su vase tate i mame komunisti pokrali od 1945. naovamo pa onda crkva nece traziti da drzava svestenicima uplati pola penzionog osiguranja.I na kraju,neko rece da pop sam izdvoji jednom mesecno od jedne sahrane i neka to uplati.Pa gospodo,verovali ili ne ima popova koji i nemaju jednu sahranu mesecno.Nisu svi svestenici u velikom Beogradu ili Novom Sadu vec je 90% njih u malim mestima,selima....od cega oni da daju?Vi bi najsretniji bili kada bi oni pasli travu.E moja deco.Cudim se odakle tolika ostrascenost kod vas.

Важно је да су политичари обезбедили себе

pre 12 godina

Немам ништа против, кад могу политичари и певачи и певаљке, могу и свештеници.

Ево, одмах уплаћујем за једног за годину дана. То је требало давно регулисати.

d

pre 12 godina

Drzava je crkvama 1945. otela svu imovinu osim samih crkava i manastira i tako ih ostavila prakticno bez ikakvih prihoda osim od prodaje sveca i crkvenih kalendara i priloga vernika, a dobro znamo da se decenijama ni blizu crkvi nije smelo ako nisi hteo da budes u najmanju ruko sumnjiv tako da su i ti prilozi bili smesno mali. Drzava jos uvek nije vratila crkvama njihova imanja (pogodite kome ide prihod od njih) i ima ako ne sa pravne, ono sa moralne tacke gledista, obavezu da ublazi tu svoju nepravdu tako sto ce pomoci one koje je 60 godina pljackala. Svi vi koji se zalite na visoke cene usluga svestenstva imate vrlo jednostavno resenje - nemojte ih koristiti. Sklapanje braka u gradskoj kuci, krstenje u manastirima (vecini), sahrana bez popova - sve je to dzabe, niko vas ne tera da placate ako necete.

Zoran

pre 12 godina

Kada je Ateistima ovo toiliko tesko palo (kao da ce im 2000 svestenika pokupiti sve pare koje su imali), mozda bi im bilo najpametnije da postanu vernici, da zavrse teologiju, pa da se kandiduju za popa! Koliko samo mrzite crkvu, 50 godina ste je unistavali... nema potrebe kmentarisati vase komentare. Oni dovoljno kovore o vama kakvi ste. Ali verujte, samovolja ateista i evropejaca nece dugo sedeti na grbaci ovoga pravoslavnog naroda.

Nikola, Vračar

pre 12 godina

Ispravna odluka.
uredno plaćaju PDV kada troše novac koji zarade, poštuju sve zakone ove države, sami sebe izdržavaju....Mislim da bi penzije trebalo ukinuti političarima i stranačkim aktivistima koji su udomqeni po državnim institucijama i koji žive na našoj grbači.

Zoran

pre 12 godina

Obracam se onima koji su protiv ovoga zakona:
50 godina ste radili protiv crkve, krali od nje, otimali imovinu, proganjali vernike... Neka kaze sada neki "pravoslavac" da nije bilo tako, i da je vera bila slobodna. Zna se da je svako ko je bio pravoslavac bio izmevan, ponizavan, proganjan na poslu, uskracena sva prava, a najvise svestenici. Ko je slavio slavi mogao je da racuna da ce karijeru zavrsiti kao klozatar i smecar dok ste se vi rasipali od nerada i od onih para koje ste pokrali i od drzave i od crkve. Jahali ste svestenike i cupali za bradu... Malo bi bilo i da im placate ne 50% vec 550% penzije koliko ste zla pocinili svestenicima, crkvi i celem srpskom pravoslavnom narodu!

SevarlicA

pre 12 godina

Ne slažem se da se samo tako odreže od poreza, već da crkve naprave svoje fondove pa neka vernici daju novac ako hoće.
Ali ljudi moji pa to je samo potencijalnih 2.000 ljudi u krajnjem slučaju. Meni su veči problem prekobrojni u državnoj administraciji, policiji, vladi, skupštini, itd.
Za sveštenike mi i nije žao da dam, iako nisam neki vernik.

Majna

pre 12 godina

Sta je "Evropejci", sta kukate cim vam neko pomene da se nesto mora placati? Pa ovde, u Evropi, normalno je da se placa crkveni porez. To je drzavna stvar kod ozbiljnih drzava sto Srbija namerava da bude.Ateisti ne moraju da placaju, ali i to vucce sa sobom odredjene konsekvence i gubljenje nekih prava. U Nemackoj se tim porezom pomazu razne verske zajednice. Srbi obicno izbegavaju da se izjasne kao vernici da bi izbegli porez, pa je to jedan od razloga sto SPC u Nemackoj nije priznata kao "javna"(potrebno je oko 5 odsto od ukupnopg stanovnisstva), sto podrazumeva njeno pravo na adekvatan deo od prikupljenog popreza. Da je SPC u Nemackoj "javna", godisnje bi joj pripadala naknada od oko 9 miliona evra.Ovako, osudjena je na prihod od priloga svojih vernika a to je, ipak, simbolicno.Pa, hocemo li u Evropu? Tu vriska i cika nevermnika ne pomaze(kao ni u drugim stvarima)

Zoran

pre 12 godina

Naslov kaze "Sveštenici u penziju s našim parama". Ko je ovo pisao? Kojim bre vasim parama?! Obmanjujete javnost vec 20 godina sa kojekakvim izmisljotinama!

deda mraz ne postoji

pre 12 godina

ajd sada aktivisti.
da cujem koliko radnika radi za jednog penzionera, o nezasluzenim korisnicima penzija, o komercijalnim penzijama, o fondovima....

sramoto od naroda.
neko ne moze da dozivi svoju starost kao ljudsko bice

View

pre 12 godina

Secessio plebis je pokušaj odvajanja plebejaca od patricija u starom Rimu zbog nezadovoljstva svojim lošim položajem u gradu koji je bio apsolutno pod vlašću patricija i gde plebejci nisu imali nikakva prava.

Poznat je prvi (494. p.n.e.) i drugi (450. p.n.e.) pokušaj izdvajanja i napuštanja grada od strane plebejaca.

Rimska Republika je bila aristokratska država i u njoj su nastavljene borbe između plebejaca i patricija koje su počele još u rimskom kraljevstvu.

Bilo je više razloga zbog kojih su plebejci bili nezadovoljni svojim ekonomskim i političkim položajem u državi u kojoj je sva vlast pripadala patricijima. Mnogi plebejci su se obogatili trgovinom, pa su na osnovu toga tražili da se i politički izjednače s patricijima kako bi i oni mogli da učestvuju u vlasti. Siromašni plebejci su bili najnezadovoljniji jer, i pored službe u vojsci, nisu dobijali deo ratnog plena, niti im je bila dodeljivana zemlja oduzeta od pobeđenih – tzv. državna zemlja (lat. Ager Publicus). Osim toga, plebejci su teško podnosili dužničko ropstvo i sve učestalije slučajeve proganjanja i prodavanja u ropstvo zbog neisplaćenog duga.

Zbog toga, nastojanje plebejaca da se izjednače s patricijama uzrokovala su dugotrajnu političku borbu koja je imala četiri faze.

U prvoj fazi borbe, započetoj 494 p.n.e., plebejci su odlučili da se isele iz Rima i stvore novo naselje (I. Secessio Plebis). Uplašeni patriciji bili su primorani da popuste - odvratili su plebejce od iseljenja iz Rima, a najsiromašniji među plebejcima su bili oslobođeni duga. Zatim, plebejcima je priznato pravo održavanja skupština i biranja svojih zaštitnika – tribuna i edila - neprikosnovenih ličnosti, koje su izgovarajući reč: veto (zabranjujem) mogli da obustave svaku odluku konzula, senata i drugih organa ako nije bila u skladu s interesima plebejaca.

U drugoj fazi borbe plebejci su zahtevali da se ukine dotadašnji način suđenja na osnovu običaja (II. Secessio Plebis), od čega su oni imali mnogo štete i da se donesu pisani zakoni. Patriciji su se tome dugo odupirali, ali su na kraju osnovali komisiju na čelu sa Decemviriom koja je 450 p.n.e. na Rimskom Forumu obznanila pisane zakone na 12 bronzanih tablica. (Ovi zakoni su postali osnova za tzv. rimsko pravo.) Objavljivanjem zakona plebejci su bili oslobođeni patricijske samovolje i proizvoljnosti u suđenju. Međutim, ropstvo zbog duga je i dalje ostalo.

U trećoj fazi borbe plebejci su težili poboljšanju svog ekonomskog položaja i izjednačenju u političkim pravima s patricijima, što su i postigli 366. p.n.e.

U poslednjoj fazi borbe (oko 300. p.n.e.) plebejci su potpuno izjednačeni u pravima s patricijima i ukinuto je dužničko ropstvo.

ObiWanKenobi

pre 12 godina

Bruka i sramota. Crkva je oslobodjena svih poreza i doprinosa, i jos drzava, (tj. poreski obveznici) da im dotira penzije. Neka im "BOG" pomogne.

Okular

pre 12 godina

Stop klerikalizmu u Srbiji!
21. vek, a deca imaju veronauku u skoli - nauka i religija ne idu zajedno niti ce ikada ici, a ko hoce da ide na veronauku - lepo neka pootvaraju za tu svrhu skole po parohijama
I nek gospoda sama uplacuje privatne penzije, bar oni imaju para vise nego mnogi drugi i to je opstepoznata cinjenica
Plus treba dodatno regulisati njihovo poslovanje, ovako pare koje svestenici uzimaju za krstenja i ostalo spadaju i domen sive ekonomije, treba tu uvesti fiskalni sistem i odbijati porez!

Kvazimodo Sorabius

pre 12 godina

Nisam vernik, ali i bez toga: ako je po Ustavu "crkva" odvojena od države, svako finansiranje novcem ovog izgladnelog naroda onih koji se voze najnovijim "mečkama", pancirnim audijima i besnim džipovima je VAN RAZUMA.
Na TV B-92 je neki dan bila emisija koja je izazivala bes i tešku mučninu, kada "predstavnica države" tvrdi da onaj oslepeli dečko "nema dokumentaciju IZ TOG perioda", i ako je dokumentacija postojala a država je nije sačuvala! U pitanju je JEDAN slučaj, i u pitanju je dodatak za pomoć - a ne i penzija.
"Crkve" su se uvukle ILEGALNO u sve pore! Sveštenik je na čelu "radiodifuzne agencije", Bogoslovski fakultet je član Univerziteta, ali Univerzitet ne sme ni da priviri u programe i poslovanje istog.
Sveštenici ne plaćaju nikakve dažbine, aman. Niti na nekretnine i posede, niti na kuće i placeve, niti na plate: ne koriste fiskalne kase, ali bi hteli i još, i još...
Treba ovaj narod da plaća doprinose jednom Zukorliću? Ili Pahomiju, ili Irineju (Buloviću) koji je naredio pre neku godinu da mesec dana zvone "mrtvačka zvona" u Turiji zbog kobasicijade!
Ako mogu da se izdržavaju, ali da plaćaju sve dažbine kao i najmanja piljara, neka opstaju i neka šišaju svoje "korisnike", ako ne - neka bankrotiraju i nestanu kao "4 banke", kao silne velike firme koje su zapošljavale desetine hiljada radnika!
PS.
Možda treba postaviti pitanje: da li su bolje PROŠLI, tj DOŠLI do "svoga boga" oni koje su "otpratili" popovi od onih koje nisu?

gradjanin Srbije iz Srbije-Normalan čovek

pre 12 godina

UŽAS.Još samo fali da daju nacionalnu penziju čim neko izjavi da hoće da bude POP u SPC i da podržava Rusku crkvu..

Zoran

pre 12 godina

Ovaj clana kao da je piso Canak "Cije su nase pare". E pa da znas "Canku" da tvoji nisu, niti si ih zaradio (jer nista nisi radio), niti si ih ukro (drugi je bio brzi od tebe), tako da nemas prava da se zalis. A ako ti 2000 svestenika upropasti drzavu, onda je bolje da te drzave i nema!

petarV

pre 12 godina

Sramota...popovi lopovi...lepo su mame još pre 100 200 300 godina,terale sinove u popove,znajući da će samo da mrsomude i žive kao bubreg u loju!

D.

pre 12 godina

Pa treba im pomoci... Ipak je preskupa registracija automobila preko 2000 kubika...

Ovo moze samo u Srbiji... Umesto da pocnu da placaju PDV drzavi, da prestanu da deluju u sivoj zoni, drzava im daje jos vece beneficija... I sve to da bi se bavili politikom i trovali narod svojim srednjovekovnim idejama...

Ana

pre 12 godina

Ljudi nemaju da jedu a sada ce od nasih plata da se uplacuje penziono za popove?!?!?!

Da li je nas neko pitao za ovo? Da li su popovi ista uradili besplatno za one koji nemaju da plate njihove usluge?

Nije mi dobro!

Marin

pre 12 godina

Svi znamo da su popovi u poslednjih 20 godina jako osiromasili i da je socijalna pomoc njima prioritet! Pa naravno da nemaju dovoljno novca da sami sebi uplacuju doprinose! Odakle im, kad nemaju nikakvih prihoda? Eh sirotinjo, i Bogu si teska..

Johnzy Bg

pre 12 godina

A crkva ne placa porez! Jos da se onima koji zele, dostavi uz penziju i maloletnik pola po zelji. Pa bas svasta. Ako je i od nase drzave, mnogo je.

Igac

pre 12 godina

Majke troje i vise dece su jedine koje od države treba da dobiju doživotne penzije! To je pitanje opstanka države, a ne neki tamo umetnici, sportisti, popovi i svi ostali koji jako dobro zaradjuju i rade najpre u cilju licnih interesa i promocije!

Zoran

pre 12 godina

Sramota. Svestenici se razbacuju novcem, podnim grejanjima, mermerom, skupim automobilima, a ne mogu sebi da uplacuju penzijski staz kao svi koji nesto zaradjuju. Ili neka njihove (preskupe) usluge budu besplatne, pa da im drzava isplacuje plate i penzije kao drzavnim cinovnicima, ili neka uplacuju sebi penzijsko osiguranje, pa onda primaju penzije. Koketiranje "sekularne" drzave sa crkvom je prevrsilo svaku meru.

novosadista

pre 12 godina

1945. nismo imali ništa, a onda su došli komunisti i sve pokrali.
Zatim smo doveli žute (DS-ovce),oni su uveli crkvu u škole,i sve pore.
Sreća naša što je Srbija po ustavu sekularna po političarima napredna država.
Upamet se ateisti i druge nacionalne manjine uskoro će izbori.

Luka

pre 12 godina

Strašno. Treba komunizam da se vrati. Verovatno ste stavili ovu vest radi ovakvih komentara. Živela sekularnost, slobodna volja, dopuštenost da mrzim i da grešim.

Komunista

pre 12 godina

Kako je moguce da neko za pevanje naplati 50 evra za svadbe,sahrane,krstenja,slave,u urbanijim mestima njihove zarade se krecu doslovce u hiljadama evra mesecno,kako to da nisu u stanju da izmiruju svoje obaveze prema PIO?
Usta ide taj novac?Kome?
Grade fabrike,proizvodne pogone?
Od cega grade ovolike crkve?Znam da ima donatora,ali ovoliki broj crkava,mi nikako ne ulazi u glavu.
Dobro znam da i oni sto su poceli da veruju u boga,vise neidu u crkve kako decu ne bi izlagali pedofilima,a ima pod mantijama poprilicno

Vlada

pre 12 godina

Znaci 'vako, ja cu SUTRA da se skupim sa drugarima, osnovacemo novu versku zajednicu, sve u skladu sa zakonom, proglasicemo se svestenicima doticne crkve i polagacemo pravo na penziju vas gradjana naivaca! Dakle, zasto covek da se muci da zaradi neke pare, kad moze lepo da zivi od vas gradjana ceo zivot. Divno :)

Neša

pre 12 godina

Šta je bilo popovi?! Nema para?! Pa prodajte ume, njive, livade i ostalu imovinu koju vam je država vratila! Uplatite doprinose za svoje mantijaše.
Nije vam dosta što derete narod i skupo naplaćujete svoje "USLUGE", nego i ostali treba da plaćaju vaš nerad. Borise I Lepi i ostali Žutaći, idu izbori, a moj glas nemate!!!!!

dragan ilic

pre 12 godina

lopovi znate li da svestenici od bilo koje radnje uzmu 90% ostave crkvi 10% i od tih 10% vrse im placanje poreza i doprinosa . veliki bojkot svestenstvu to su jedni veliki lopovi sramota za pravoslavlje.Zato ce nas pregaziti islam.

Vladimir

pre 12 godina

Nego čijim parama se punio PIO fond nego našim? Tendenciozan naslov. Podržavam ideju.
A,pastire smo dobili kakve zaslužujemo, dakle, po srcima našim.

arnold

pre 12 godina

Voleo bih da se Isus Hristos samo na dva dana proseta zemljom i zgrozi se nad cinjenicom koliko su hriscanske crkve na konto njega zgrnule para, nekretnina i moci. Cccc...

petarV

pre 12 godina

D...a reci ti lepo nama...kada si toliko pametan i objektivan...a odakle crkvi sva ta silna zemljišta,imanja i zgrade...koje im je država nacionalizovala?!
Da im nisu sazidali apostoli?! Turci?!

Veoma sam besna

pre 12 godina

Znaci za njih ne vazi ono sto stalno propovedaju - "BOG CE TI PLATITI". E moji glupi Srbi, em vas celog zivota deru, em cete sad i penzije da im dajete! Tako vam i treba.

hmm

pre 12 godina

"te da poslednji podaci pokazuju da dva odsto sveštenika i verskih službenika ima prvi i drugi stepen stručne spreme"

Ne kontam, zavrsili su jaslice i zabaviste?

vladimir

pre 12 godina

Pa ako nemaju neka ukinu crkvu i onako nicemu ne sluzi.Ko veruje u Boga neka nastavi da veruje ,tu mu crkva nije potrebna.A ko ne zeli da baca pare neka nauci par popovskih fraza i neka ih koristi po potrebi.Bog nece primetiti razliku,cak mislim da ce mu biti drago *****

ajoj

pre 12 godina

Dobro jutro svima!!!Prosto ne mogu da verujem....dok ostale zemlje u svetu postaju laicne mi uvodimo crkvu u drzavu sve vise i vise....MOLIM da mi neko odgovori ZASTO bi na primer ATEISTI placali plate svestenicima??????ovo je cist bezobrazluk!!!!!!!u ovoj zemlji prosto nemas pravo ni da budes ateista jer iako si moras da placas za crkvu!!!!!!UZAS!!!!pricamo o stednji a rasipamo pare na sve strane.....ti ljudi za jednu sahranu uzmu od 100 do 300 e a skoro svakog dana neko umre.....a poreze ne placaju na zaradu....

da li ja zaista postojim ili me samo ubedjuju da je tako???????!!!!!!!

jovan

pre 12 godina

Vernik sam i tako me je "obradovala" ova vest.
Samo me zanima koliko su doticni uplacivali para da bi sada dobili penzije.
Sa kolikom lakocom SRB ide ka svom padu, narod tesko moze i da zamisli.
Kad tad, ovaj sistem ce puci, a pre toga necemo uci u EU, vec posle pada - "za male pare"

Dal' Ateista

pre 12 godina

Da li je crkva neprofitabilna organizacija. Da li nemaju sopstvene prihode. Da li stvarno država treba da pomaže ovo. U mom kraju popovi i crkva i te kako imaju novca. Automobili - da ne pominjem. Telefoni, laptopovi. Krstenje XXXeura, sahrana XXX eura, Svadba XXXXXXeura. Porez (hmmm.. dal' placaju porez, mozda i da - da ne grešim dušu) U svakom slučaju smatram da, gledajući na auto salon ispred crkava mislim da ova pomoć treba da se uputi na neke druge adrese. Neka nam je Bog svima u pomoći ali, meni je ovo smestno.

Dejan

pre 12 godina

Odmah da organizuju Sindikat duhovnih radnika i da traže 100% za penzije, da veronauka bude obavezan predmet, odmarališta na Kopaoniku, povoljnije uslove za nabavku službenih automobila i da država sklopi ugovor za kupovinu novih mantija sa kompanijom Mile Dragić.

Милан Р.

pre 12 godina

СПЦ је очигледно странка са најјачим коалиционим потенцијалом.
А стадо ионако служи за шишање.

Pa dokle vise!

pre 12 godina

Stvarno da covek pukne od muke! Onoliko bogatstvo, neplacanje poreza, rad u sivoj zoni, i jos mi da im placamo doprinose! Uvukli su se u sve pore! Ako se svi ovih dana pozivaju na taj nas Ustav, u Ustavu lepo pise: Srbija je sekularna drzava!!!!!!!!

Atesit

pre 12 godina

Pobeseneo sam kada sam pročitao vašu informaciju,ne zato što sam ateist već zbog novca.Do odlaska u penziju kao privatnik plaćao sam sve obaveze državi, nije mi jasno zašto država pokriva 50% sveštenicima.Obrazloženje države je zaista van zdrave pameti,vredja našu inteliginciju.Koji to odgovoran posao oni rade,te društveno opravdano da im se pokriva polovina obaveze za doprinose PIO.Većina njih živi lepo te sam zaista besan na državu Srbiju.Zašto se ne obavi anketa medju sitnim preduzenicima,videla bi država šta oni misle na ovu odluku.

SickyNS

pre 12 godina

Sramota...stvarno nemam reci...je l' neko pitao gradjane, tj ljude ciji su to novci, slazu li se. Neverovatno, zar nije dosta sto gospoda bukvalno otimaju od jadnog sveta novac na sahranama , pomenima i inim desavanjima, vec sada treba i "dobrovoljno" da ih dotiramo, ali ipak sam siguran da "NEKO to od gore vidi sve".

dobrica

pre 12 godina

E sad ga preteraste,pored sve besparice njima treba pomoc?! Nek prodaju onu silnu imovinu sto imaju i nek grade skromnije crkve pa ce biti para da im daju penzije i dok su na onom svetu(oni bar propovedaju da ga ima).Pa covece,ne placaju nikakav porez drzavi,niko nema uvide u njihove novcane tokove,a sada bi jos i iz budzeta pare. Aman!

Nizina

pre 12 godina

Ako se ovo dopusti onda definitivno se mora početi naplaćivati porez svim crkvama. Da ne plaćaju porez da dobijaju pare na ruke plus penzije od države na osnovu neke bajke da bog postoji mislim stvarno....

Ja

pre 12 godina

Posto svestenici kazu da stvarno nemaju para,drzava bi trebala da im pomogne,ali onda oni prvo neka se odreknu svih naknada sto naplacuju (sahrane,krstenja,vencanja,osvecivanja vodice itd). Moje misljenje je da oni zaradjuju mnogo vise nego sto zaradjuje obican narod (sto im se najbolje vidi iz voznog parka i mase crkava koje se prave ) i da drzava nikako ne bi trebala to da pomaze, vec da ta sredstva preusmeri tamo gde su mnogo potrebnija.

Jan

pre 12 godina

Sta bre samostalci?!Ja kao preduzetnik moram da placam i zdravstveno i PIO(koje nikad necu dobiti,jelte...) i porez na dobit a oni neplacaju nista pa samostalci i jos od MOJIH para njih da finansiram?!MORE,NE IGRAJTE SE!!!

verujem u boga u popove ne

pre 12 godina

Mislim da bi popovi trebali sami sebi da uplacuju doprinose, uostalom, jel moze i drzava ostale "samostalce" da dotira?Neka odvoje novac od jedne sahrane i jednog krstenja mesecno mesecno pa neka uplate penzionom.Ljudi pop tj svestenik je zanimanje kao i svako drugo,kad cete to jednom uklaviriti?Uopste mi se ne svidja cinjenica da su se toliko uvukli u drzavne institucije pogotovo u skole,mislim da je to velika greska.Samo toliko..Verujem u Boga u crkvu ne.

SASA FRANKFURT

pre 12 godina

Vidim podigla se velika buka oko poreza, evo samo da kazem u Nemackoj placaju porez Crkvi Katolici i Evangelisti, ako se izjasnite kao Ateist oslobodjeni ste poreza, druge Religije ne placaju nista. E sad neznam da li to ikakve veze ima sa integracijom Srbije u evropske tokove ili je nesto drugo po sredi

pametnjakovic

pre 12 godina

Ok, ljudi, osnivam novu crkvu "bog voli dinare", ne slazem se sa ostalih 15234234 verzija hriscanstva, moramo ovo da otvorimo. Primam podanike, bonus je sto su svi podanici ujedno i popovi, takva mi je vera sta cu. Imate dzabe penziju kod mene.

Miroslav

pre 12 godina

Pa zar im je malo po 10eura za slavu i uskrs,sahranu od 100 do 200eura,kako za koga,200za vencanje i 200za krstenje,sad i penzije.Onda ovo sve neka bude besplatno,Postujem crkvu i boga,ali ovo je bezobrazluk.

Stanimir Branimir

pre 12 godina

Neka uplaćuju PIO pa mogu da imaju penzije. Kakav je ovo cirkus? Bave se prodavanjem magle, koju skupo naplaćuju. Ne plaćaju porez na zarade, niti na imovinu i još da dobijaju penzije iz fonda u koji uplaćuju ljudi koji su zaista nešto i radili.

dosta!

pre 12 godina

Uvesti im fiskalne kase da placaju poreze, definisati na republickom nivou koliko kostaju "verske usluge". Otvoriti liniju na koju gradjani mogu prijaviti popove koji traze mito. Ispitati im poreklo imovine

Dzoni Bravo

pre 12 godina

Naravno da treba da svestenici svih vera budu ravnopravni sa nama ostalima. Treba im dati penzije shodno njihovom radnom doprinosu, izdvajanjima koja su davali drzavi, porezima koje su placali... Takodje im mozemo pomoci evidencijom, uvodjenjem fiskalnih kasa, cenovnika za obrede... Takodje ih treba izjednaciti i pred svim drugim pravnim normama. Da odgovaraju ako sire govor mrznje, da odgovaraju za pedofiliju (ako je ima) i...

Srce ruke i lopata

pre 12 godina

Ma može, smatram da treba da im platimo i 100%, ali uz nekoliko uslova: da izdaju fiskalne račune, plaćaju PDV, vode knjigovodstvo, i naravno da neki od njih koji rade sramotne stvari počnu da se upućuju na višegodišnje "ispovesti". Što se mene tiče, u širokom luku zaobilazim "crno preduzeće"!

GuC

pre 12 godina

SRAMOTNA KRADJA novca gradjana, kako iko može da ima prvo na penziju ako nije uplaćivao doprinose?
Kad dotični prenosioci vere u boga ka sirotinji budu plaćali porez ovoj državi, kad budu prestali da odokativno otimaju ljudima poslednje pare za opela na sahranama,kad ugase gradjevinske firma i prodaju džipove i audije, možda da ih saslušamo kad su u problemu...ovo je šamarčina svim poštenim ljudima koji ne mogu ni da dodju do svoje teško zaradjene penzije, za sve one koji rintaju ucenjivani od poslodavaca bez plaćenog doprinosa, bez budućnosti.
Ovo je šamarčina celom društvu, sekularnom društvu, ovo je potpuna diskriminacija i bacanje pod noge svih važećih zakona.
Kršite sopstvene zakone, stavljate gradjane u različiti pravni položaj,a najvažnije od svega jeste ODAKLE ćete davati novac za isplatu? Odakle, kad nema ni za one koji su uplaćivali u fond pa se najvećim delom i isplaćuju iz budžeta? Još kad dodamo masovno bežanje vojske u penziju do Nove Godine, ispada da je Srbija jedna od najbogatijih zemalja sveta.
Ni jedan dinar im ne smete dati, ništa!!!!!
Da li ova vaša grand ideja važi i za ostale verske predstavnike ili ste planirali da ih nema?

Bruka i sramota

pre 12 godina

Pa i menio je visoka osnovica pa moram da placam.Ko ce meni da dotira?!Umesto da stimulisu nas koji bar nesto stvaramo i privredjujemo ovde se uporno stimulisu totalne gluposti.
Kad je firma nelikvidna i nema za plate i doprinose ide su stecaj.U cemu je razlika kad su verske zajednice u pitanju?Alo bre!Neka placa onaj ko u te price veruje nemam nista protiv.U Ustavu Srbije pise da je Srbija sekularna drzava.Ali ko jos postuje Ustav...

I onda se neko pita zasto propadamo...Pa i treba da propadnemo kad smo budale.

joca cekic

pre 12 godina

mislim da ce i popovi, kao onomad oficiri, da drze uniforme-mantije (i svecane i radne) na radnom mestu, a medju narod samo u civilu. opet ce biti motke, nema druge.

Hvala, ali ne hvala.

pre 12 godina

"dobro znamo da se decenijama ni blizu crkvi nije smelo ako nisi hteo da budes u najmanju ruko sumnjiv. Svi vi koji se zalite na visoke cene usluga svestenstva imate vrlo jednostavno resenje - nemojte ih koristiti."
(d, 7. decembar 2011 12:30)

Koga lažete da se nije smelo prići crkvi? Moj otac je bio redovan u crkvi. Moja majka je pevala u crkvenom horu. Ja sam sa deset godina išao na veronauku. I niko nam ni A nije rekao zbog toga. Ali tada nije bilo moderno ići u crkvu. A sada jeste. Najveći komunisti su postali najveći vernici. Naravno, kad sam počeo da razmišljam svojom glavom, shvatio sam ko su popovi i kakvi su.
Danas ako nekog upitate da li je vernik, rećiće Naravno. Iako ne zna ni da se pomoli. Pravim srbinom se smatra samo neko ko je vernik. A ne daj Bože da neko pomisli da niste pravi-pravcati srbin. Čistokrvan.

PS I budite uvereni da mi ne pada na pamet da koristim njihove "usluge".

Kole

pre 12 godina

Pa nije u redu samo mi da pomažemo(gradjani) nek potegne malo i Isus
(LHC, 7. decembar 2011 10:59)

Ali, oni nisu Isusovi, sta god da govore!

Jovan

pre 12 godina

A porez na usluge sveštenika? pogledajte koliko traže za svoje usluge i bitno je da se voze u dobrim automobilima,da dižu skupocene ograde oko placeva na kojim se nalazi neki crkveni objekt, da oko vrata nose kajle...Još jedan teret na račun gradjana zbog mira u kući.Sramota!

patuljak

pre 12 godina

Pa nije ni čudo što nema komentara, ovo nije za komentarisanje, da čovek ostane bez teksta. Ako je tako onda da svi božiji službenici plaćaju porez, izdaju fiskalni račun, da se definiše šta je poklon (kao lekari). Moraju i oni da podležu poreskom sistemu, a i PRAVNOM !!!

kalifumestokalifa

pre 12 godina

Divno, jedva čekam da od para koje mi država uzima kroz poreze, doprinose, pdv, akcize, takse itd. Plate penziju sveštenim licima koja su od tih poreza oslobođena. Mislim nije da naš penzioni sistem već predstavlja obavezu od 4.000.000.000 evra na godišnjem nivou, nije da budžet već mora da pokriva najveći deo tih para, nije da smo mi po ustavu sekularna država.

blagomeni

pre 12 godina

Zašto?! Da li crkva/crkve uplaćuju sredstva u državne penzione fondove? Zar ne bi bilo pametnije uvesti redovne poreze crkvama na silne šume, nekretnine, imanja i ostalu imovinu pa tek onda razmisljati o ovako velikodusnom potezu? Dosta je bilo podilaženja mantijama. Krajnje je vreme da se crkva/crkve stave na pripadajuce mesto. To mesto je veoma jasno; nema mesanja u državna pitanja, porez da plaćaju kao i sve ostale organizacije sličnog profila, ukidanje svih nelogičnih olakšica i davanja, finansiranje crkava iz sopstvenih prihoda.

Petar

pre 12 godina

@Dejan
povlastice za kola imaju zadnjih 20god.
Pre 15 sam upoznao decka koji je kupio od popa ne carinjen auto. Vozio je auto koji je registrovan na crkvu.

Obespravljena

pre 12 godina

Bas super al me obradova ovaj novi zakon, nasim svestenicima je ta pomoc itekako potrebna bas su ugrozeni jadni a mene moja lokalna jedinica, inace jedna od bogatijih opstina u Srbiji odbila kao slobodnog umetnika sa statusom, sa medjunarodnim izlozbama i priznanjima, pa cak ni to sto sam samohrana majka udovica, sa dvoje maloletne dece, BEZ ikakvih dodatnih primanja od svog pokojnog supruga, cak ih ni to nije dotaklo. Napisali su mi boldovanim i velikim slovima da mi zakon o kulturi NE GARANTUJE da ce oni pokrivati moje zdravstveno i socijalno osiguranje, kao da ne postojimo ni ja ni deca :) Sto ce reci, da cak nemaju ni zelje ni volje da bar pokrenu tu pricu. A koliko dobrih stvari sam uradila za svoju opstinu bez neke posebne nadoknade necu bas pominjati cak ponekad i za dz. jer kako su govorili, nemaju para u budzetu za to i to. Porazavajuce! U ovoj zemlji je sve nekako porazavajuce i opet idemo dalje. Svaka cast nama obicnim ljudima kako smo uopste normalni od svega vise u ovoj zemlji.

mni

pre 12 godina

@Jelenko
Nemojte se, molim vas, moliti za mene, ni vi, ni vas dobri bog. Pustite me da zivim ovako kako zelim. Mozda bi imalo smisla da im mi svi izdvajamo za penzije, kada bi i oni poceli da placaju porez ovoj drzavi. Ovako, to je jos jedan trosak na vec ionako previse tereta koji nose ovi gradjani, koji, podseticu, nisu svi vernici, a narocito ne pravoslavci.

Nebojsha

pre 12 godina

A da li je SPC uplacivala penziono za te svestenike? Sumnjam... Da li je Srbija sekularna drzava? U ustavu pise da jeste. Zasto onda tim prodavacima magle uplacivati penzije?

Miki

pre 12 godina

Ovo je neprihvatljivo i uvreda za sve koji uplacuju u penzioni fond. Taj fond postoji i odrzava se od para koje svi uplacuju. Ne moze da se isplacuje onima koji nisu uplacivali. Ovo je sramota za drzavu ako se usvoji. Prema ovome svako moze da trazi pare od tog fonda.
Kako neko moze da kaze :"verske zajednice nisu imale dovoljno para da same nastave da uplaćuju osiguranje svojim zaposlenima. " Treba njih naterati da placaju poreze i izdaju fiskalne racune kada vec guraju ruku u drzavni budzet!

Arhimed

pre 12 godina

Ako je tako neka bar placaju PDV na usluge i neka istaknu cenovnike za svoju "sluzbu" da narod zna na cemu je sa "svojom" crkvom. To bi bar bilo i u skladu sa 10 zapovesti, a ako ce i politikom da se bavi onda zna se STRANKA.

Jelena

pre 12 godina

Hm...previsoki doprinosi za njih? A nisu za nas ostale? U drzavi sa toliko siromasnih, sa penzijama od kojih ne moze da se prezivi, u kojoj mali preduzetnici propadaju jer su doprinosi previsoki i ljudima koji se ubijaju jer ne mogu da prezive a socijalna pomoc nepostojeca- oni se brinu za svestena lica? Ne vidim kako je ta delatnost egzistencijalno vazna za prezivaljavanje, ali moguce je da ce nas kad budemo gladovali nahraniti sve...hleb i par riba...jedino jos na to mozemo da racunamo...

neznalica

pre 12 godina

Samo otimaju od naroda, bolje da se ugledaju na neke druge crkve. Vratili im onoliku imovinu, al treba pristedeti za audije i maseratije.Nek pogledaju prazne crkve pa nek se zapitaju.

Aleksandar

pre 12 godina

A zasto oni ne placaju porez i ne izdaju fiskalne racune kao sto to u obavezi svi ostali koji naplacuju svoje usluge ? Mozda bi u tom slucaju bilo jasno da im nije potrebna nikakava materijalna pomoc.

cinik

pre 12 godina

PROTO PROTO ti li si napisao ovo, pa da ti odgovorim.
E moji nesretnici.Ispljuvaste se ovde samo tako a pojma nemate.Prvo,ako niste znali znajte da crkve i verske zajednice nigde na svetu ne placaju porez.Ocete u Evropu a ne znate tu najobicniju stvar.Drugo,do pred drugi svetski rat i dolazak komunista svestenici su kao i danas u Grckoj bili javni sluzbenici i imali su platu od drzave.Trece,vratite vi crkvi sve ono sto su vase tate i mame komunisti pokrali od 1945. naovamo pa onda crkva nece traziti da drzava svestenicima uplati pola penzionog osiguranja.I na kraju,neko rece da pop sam izdvoji jednom mesecno od jedne sahrane i neka to uplati.Pa gospodo,verovali ili ne ima popova koji i nemaju jednu sahranu mesecno.Nisu svi svestenici u velikom Beogradu ili Novom Sadu vec je 90% njih u malim mestima,selima....od cega oni da daju?Vi bi najsretniji bili kada bi oni pasli travu.E moja deco.Cudim se odakle tolika ostrascenost kod vas.
(Prota Mihajlo Bozic,Toronto, 7. decembar 2011 17:13)

NEMA OSTRAŠĆENOSTI ima samo siromaštva i to sve većeg. daleko si ti da SMEŠ uopšte ovako nešto da pišeš. dodji pa se uveri kako se živi. vi u tom dalekom svetu samo pljujete po srbiji i svi ste pametniji a ne smete da kročite ovde. ja za tebe imam samo jedno pitanje: oda kada se tvoj isus pojavio na zemlji od tada nije bilo NIJEDNOG dana bez ratova, ubijanja, umuranja od gladi, bolesti, i ko zna sve čega. nemoj samo da mi pričaš čudni su putevi gospodnji, toga mi je dosta. neka samo jedan dan bude mir, neka samo jedan dan niko ne umre nasilno i neka samo jedan dan sva deca sveta budu sita. tada smeš da kažeš nešto. ****

peric

pre 12 godina

Zasto svestenici nemaju svoje penzione fondove. I pravoslavni, i muslimani i katolici i ostali. Imaju imovinu, trebalo bi da organizuju svoje finansije. I jos da nesto vrate drustvu kroz humanitarni rad. Koji naravno ne postoji.

Milos

pre 12 godina

Ova drzava je definitivno dovedena do apsurda! a sta je sa radnicima u propalim drzavnim firmama, sta je sa nezaposlenim mladim ljudima koje privreda zbog velikih opterecenja ne moze da zaposli, sta je sa hiljadama onih neprijavljenih kojima se ne uplacuje ni dinar i koji nemaju ni zdravstvenu knjizicu, sta je sa onima koji su imali vise srece pa su prijavljeni na minimalac... Jasno je da bi resavanje ovih problema bilo mnogo skuplje nego sto kostaju doprinosi za popove, ali pokazite bar dobru volju pa pomozite bar najugrozenijima! Nisam cuo nikad da neki pop oskudeva u necemu!

Anne

pre 12 godina

SJAJNO !!!

Evo ja na primer imam visoku strucnu spremu, i verujem da je Baba Roga (Starosrpska Boginja) ziva i svuda oko nas. Kome treba da se javim i kakve formulare da popunim za mojih 30 godina minulog rada.

Hvala unapred

pamplonac

pre 12 godina

iako sam vernik i logicno bi bilo da podrzavam ovakav stav drzave ja se ovoga puta necu sloziti sa time. postujem sve i nikog ne zelim da vredjam ali drzava treba da bude sekularna jer je takve prirode a crkvu da pusti da radi svoj posao i obratno. lopova i losih ljudi je na sve strane ali tako i dobrih ima i u crkvi i van nje. ne smemo generalizovati stvari. penzije ako zele mogu sami da placaju jer uslova za to bar danas imaju. ako platimo svetenicima onda vas molim da platimo i poljoprivrednicima jer su oni u jos bezavidnijem polozaju. zao mi je sto moram ovo da kazem ali je istina a to je da ovim potezom vlada zeli da kupi nemali broj glasova pred izbore. klasican spoj vlastoljubaca i srebroljubaca. nek mi Bog oprosti ako gresim.

marko

pre 12 godina

Kako su hrišćanski sveštenici već bili prisutni u predelima gde su živeli Sloveni, dolazi do pokušaja pokrštavanja Slovena. Hrišćanstvo je u to vreme postalo u Evropi oruđem moći. Papa i patrijarh mogli su poslati krunu nekom slovenskom knezu i proglasiti ga kraljem i tako mu uvećati ugled. Naime, hrišćanstvo su Sloveni primali ,,od vrha na dole’’. Kako su vladari čeznuli za više moći, mnogi su podlegli i dobrovoljno ili za obećanu krunu primili hrišćanstvo. Time su se postizali i dobri odnosi sa hrišćanskim susedima, koji su bili vrbovani od strane crkve da napadnu nehristijanizovane Slovene. Ostatak stanovništva je hrišćanstvo primao pod pritiskom, koji su stvarali zajedničkim snagama vladari i sveštenici. Međutim, bilo je u ovom procesu dosta otpora i mnogi hrišćanski misionari izgubili su živote.
Pohansko vilage - Great Morava empire

S druge strane, i mnoga sela koja se nisu podvrgla i primila hrišćanstvo popaljena su i stanovništvo je pobijeno. Kipovi starih bogova su uništavani i paljeni. Svaki zapis o staroj veri je uništavan. Tako se stiglo i do skepticizma nekih naučnika koji dovode u pitanje činjenicu da su Sloveni pre primanja hrišćanstva imali pismo. Naime, postoji pisani izvor Crnorizca Hrabrog koji opisuje da su se Sloveni služili čertama i rezama. Jedini koji su žešće branili svoju veru do kraja su bili Polapski i Baltički Sloveni. Sloveni nisu imali ime za svoju veru. Oni su jednostavno živeli na način koji je ta vera propovedala. Vera starih Slovena ima iste korene kao i sve vere indoevropskih naroda, kao što su Indusi, Kelti, Germani, Persijanci, Grci. Njihova vera bila je zasnovana na silama prirode, ali ne u njihovom direktnom obliku, već personifikovanim kroz razne bogove i bića. Sebe su smatrali potomcima bogova. Uprkos velikom poštovanju prema ovim bogovima, Sloveni su im se obraćali kao sebi ravnim. U nedostatku hramova, sveta mesta za molitve posvećene bogovima bile su šume i gajevi. Kao što je to slučaj u mnogobožačkim religijama, i Sloveni su prinosili žrtve da odobrovolje bogove. Međutim, gotovo da se ne može sresti slučaj prinošenja ljudskih žrtava, kao što se može sresti kod velikog broja naroda. Kroz običaje su se sačuvale mnoge uspomene na slovenske bogove i način života. Međutim, ovi običaji su dobili veo Hrišćanstva, iako oni prvobitno nisu bili povezani sa Hrišćanstvom. Mnogi hrišćanski sveci dobili su osobine bogova, a dani posvećeni nekom bogu preobratili su se u dane posvećene svecu. Ovo ukazuje koliko je jaka bila vera starih Slovena. Ona se mogla približiti stanovništvu i biti prihvatljiva samo ukoliko se običaji zadrže a bogovi ostanu, makar samo kroz svoje osobine. Ovakav slučaj nije viđen ni kod jednog drugog naroda..

dakle 12 vekova hrišćanska crkva krade od ovog naroda, prvo preko kneževa pa kraljeva pa sada i republičkih institucija....a kažu sve se menja sem kamenja....nije nego

ana

pre 12 godina

Evo jos jednog malog razloga da odem iz ove drzave zauvek - nije veliki, i nije presudan, ali malo po malo skupi se ih se i previse.
Kakvo bre jahanje svestenika 50 godina!? JA LICNO ima 21 godinu i JA LICNO sigurno nisam nikome sedela na grbaci i oduzimala imovinu, a od MOJE LICNE plate koju cu JA LICNO SOPSTVENIM RADOM zaraditi ce se svestenicima isplacivati penzije. Takodje sam i ateista i smatram da nije uredu da gradjani koji nisu hriscani, tj. koji ne koriste "usluge" crkve i svestenika placaju crkvi i svestenicima. Ako je crkva ostecena za vreme komunizma zao mi je, ali to nije moja licna odgovornost i ja necu da placam za tudje postupke. Upravno suprotno, na mene je crkva itekako negativno uticala - time sto se mesa u drzavne probleme koje se i mene kao gradjanke ove drzave ticu, time sto potpiruje nacional-sovinisticku ideologiju koja itekako negativno utice na drustvo u kome zivim. Ako neko nekome duguje neku odstetu, onda je crkva duguje meni, nikako obrnuto.
Svesna sam da ovaj komentar moze zvucati arogantno i sebino, ali zaista ne verujem u kolektivnu odgovornost. Kolektiv je sacinjen od pojedinaca, koji imaju volju da odlucuju o svojim sopstvenim postupcima, a ja ne zelim da placam za tudje.

aLex

pre 12 godina

Ovako nesto zasluzuje strajk! Necemo placati porez bude li se dinar dao toj bagri! Sto se mene tice krkobabic moze slobodno da daje, ali iz svog dzepa iz mog nece...pa makar se na sudu gledali!

dragorad

pre 12 godina

I pre, i posle pojave Gospoda naseg Isusa Hrista bilo je ratova i stradanja, gladnih i zednih, ali ne njegovom krivicom, vec onih koji ne poverovase u njega. oni i dalje vladaju i proizvode ratove i nesrece. Dakle, isti ti nevernici. ono sto je najvaznije jeste da se vecina popova ponasa kao drzavni sluzbenici pa onda i ne cudi njihovo ponasanje. Kad vide pojedine ministre i guvernere koji iz cisti demokratskih ideala uzimaju po pola miliona mesecno dok narod umire od gladi. hajde da uvedemo PAROHIJAL i mirna Backa!

bat

pre 12 godina

A jel možda oni državi uplaćuju PDV ili bilo kakav drugi porez od venčanja, sahrana, svećenja vodice i drugih usluga koje naplaćuju svojim korisnicima?

Sta ce na crkvi gromobran?

pre 12 godina

@(d, 7. decembar 2011 12:30)

A kako je to crkva dosla u posed sve te silne zemlje i nekretnina koje su joj oduzeti.Postenim radom?Pravilnim ulaganjima?Ili im je mozda od boga dato?!?I sta ce to njima?Da nece mozda da obradjuju zemlju?

Kakvo crno vracanje imovine,to sve treba da bude drzavno/narodno.
I jos da im ja placam doprinose...majko moja sta je ovo?!

P.S. Isto misljenje imam o svim religijama.

mrrrr

pre 12 godina

Pa i ja se sam izdrzavam. Placam i PDV i porez na zarade i doprinose i niko mi nista ne dotira! Dokle bre vise. Prica se o stednji, a svakim danom se povecavaju troskovi budzeta. Uostalom ja nisam vernik, zasto da se i moje pare trose za tako nesto. Lepo specijalan porez za ove sto su se na popisu izjasnili kao vernici, pa iz tog poreza finansirajte crkve, dzamije, budisticke pagode, placajte svestenicima put u Jerusalim, Meku ili na Tibet, a mene ostavite na miru.

Mila

pre 12 godina

Ovo ste zelim da kazem nije neposredno vezano za pitanje svestenici-PIO-nas novac, ali jeste za SPC-nas novac. Uz poslednji racun "Infostana" primili smo uplatnice za dobrovoljni prilog kao pomoc narodnim kuhinjama na Kosovu jer su ostale bez sredstava. Najugrozenije je nekih 2.000 ljudi. U normalnim okolnostima, izdvojila bih koliko mogu od svoje skromne penzije za pomoc tim nesrecnicima. Ali, kad samo pomislim na bezobrazno i neracionalno zidanje crkava na svaka 2-3 km samo na podrucju grada Beograda, i koliko svaka takva crkva kosta, pa mogla bi SPC da se odrekne izgradnje samo JEDNE i tim novcem bi obezbedila hranu za desetine hiljada. Da je neka crkva...

mc

pre 12 godina

Krstenje u manastiru besplatno?!!!!!
Nije nego!
Jeste konkretno u manastiru ali, da bi se krstio u manastiru moras da dobijes potvrdu crkvene opstine, koja ti naplati 8000rsd!!!
Hteo sam da krstim oba deteta letos, kada su mi rekli, umalo nisam upalio manastir!!

Tako da, nije bas besplatno!
A sto kazes, 'moze i bez popa', u pravu si, ali,a ako smo pravoslavci i ako im je cilj da se priblizimo veri, onda bi i Crkva mogla malo da se priblizi narodu, pa da smanji cene...Pa krstenja i vencanja su nekad bila "daj koliko imas" a sada ti treba vise za popa nego za celo skromno vencanje!!!!

sveti pagan

pre 12 godina

A vi neverni, bezverni i duhovno pali rode, pokajte se, ispovedite i pricestite, kako bi dobri Bog blagoizvoleo da vam oprosti i otrezni od pijanstva zapadnjacke filozofije antivrednosti i samounistenja. Crkva se moli i za vas da dodjete sebi i svojoj crkvi. Dace dobri Bog. Mir vam.
(jelenko, 7. decembar 2011 15:44)

Ja se molim Perunu da se blagoizvole smilovati na tebe, te da te ne pandrkne gromom prvom prilikom. Rekao bih "daće dobri Perun", ali nije ti on jedan od staloženijih bogova, nažalost.
Kako bilo, izbegavaj otvorene prostore za vreme oluje.

kesa

pre 12 godina

Sada bi trebali svi mi da se pobunimo, i da tražimo od te iste crkve, da javno objavi cenovnike za sve njihove usluge i brojeve žiro-računa za uplatu. I fiskalni račun hoću. Pa onda lepo država može da prekontroliše (ako hoće) koliko je je svaki pop zaradio, a koliko je platio poreza i doprinosa. I na osnovu toga da prima penziju. A ne da plaćamo na ruke, a oni se vode u državi kao - bez primanja. Sram da ih bude!

marko

pre 12 godina

Ne razumem neke komentare, sta ako ne budemo popovima placali doprinose iz svog dzepa, gorecemo u paklu.

Poljska crkva je stvorila Poljsku pa ipak su ljudi svesni nekih stvari...
Donald Tusk ponudio je Sejmu novi program reformi i konsolidacije javnih finansija koje se svode na odvažnu stednju............................., a doprinose za penzijsko osiguranje plaćaće i sveštenici. Sve se to radi da bi manjak u budžetu bio sveden na ispod tri odsto BDP-a i javni dug ispod 48 odsto BDP-a. Tako će se uštedeti 3,25 milijardi evra.

I jos nesto, nisam cuo nigde da se crkva oglasila povodom tragicne smrti Alekse Jankovica iz Nisa, decaka koga su svaki dan tukli u skoli, sta je crkva preduzela da zastiti nase zivote i zivote nase dece, nista samo cutanje, bitno je dize glas protiv LGBT populacije a protiv nasilja, cemu crkva uci ljude sem toga da postoji raj i pakao...... hocemo da placamo doprinose kada spasu jedan ovozemaljski zivot, samo jedan.....

Sram vas bilo lopurde

pre 12 godina

@(Prota Mihajlo Bozic,Toronto, 7. decembar 2011 17:13)

i jos nesto da priupitam...odakle crkvi sva ta zemlja koju su im "otimali"?!Da im nije mozda bog licno prepisao?ili su zaradili?

nismo bas svi deca

pre 12 godina

"dobro znamo da se decenijama ni blizu crkvi nije smelo ako nisi hteo da budes u najmanju ruko sumnjiv. Svi vi koji se zalite na visoke cene usluga svestenstva imate vrlo jednostavno resenje - nemojte ih koristiti."
(d, 7. decembar 2011 12:30)

Ovo je apsolutna laz.Ne kazem da je bilo pozeljno hvaliti se,ali u crkvu je mogao da ide ko hoce.U najvecem broju slucajeva bez ikakvih posledica.

Jabre

pre 12 godina

A gde se ono nalazi fiskalna kasa u crkvi?

Poceli su prvo da ulaze u skole, vojsku, sada u penzijsko, gde je sledece? Skupstina?

Treba im pokazati gde im je mesto...

dragica verna obozavateljka crkve

pre 12 godina

Stvarno velika sramota!Najbogatiji u svakoj opstini, *****, a sad treba jos da im se obezbedi penzija?A sta je sa njihovim prihodima?

posten

pre 12 godina

Preduzetnik sam drzim automehanicarsku radnju.Ove godine sam drzavi dao kroz poreze i doprinose,razne takse oko 200 000 dinara a sveukupno nisam zaradio ni 500 000 dinara to znaci da je moja prosecna plata 25000 dinara. Maltene pola svoje zarade sam dao drzavi!
Pop koji je zaduzen za moj kraj obilazi oko 1000 domacinstava i ukupno naplacuje za uskrs 1000 dinara po domacinstvu i za slavu 1100 dinara po domacinstvu to je ukupno 2100din godisnje po domacinstvu sto ukupno iznosi"2 100 000 dinara" Samo za to! Plus sahrane 100evra parastosi 50, Za krstenja uzima 8000 dinara ITD.
Kad mogu ja sa svojim skromnim primanjima da placam drzavi poreze i doprinose i da imam fiskalnu kasu i sve to moze i on sa njegovom pozamasnom zaradom da placa isto to!!!

Vernik sam i verujem u boga! Ima i Popova koji rade korektno svoj posao koji nemaju cenovnik kao neki nego kazu koliko das,das e to su pravi popovi!

Milan

pre 12 godina

Ja bi to resio tako sto bi svi vernici placali kao i u Nemackoj "Parohijal", to mu dodje kao obaveza vernika da placa clanarinu ili doprinos crkvi.
Nisam vernik, nikakve simpatije ne osecam prema crkvi, cak me poslednjih godina iritira i nevidim zasto bi ja njima trebao bilo sta da dotiram!!!
Ajmo veliki vernici, pomozite vasim popovima da ostvare svoje penzije, ali samo iz vasih dzepova, nemojte u moj da dirate jer cu sve da vas tuzim za kradju, a kradja je dragi moji vernici veliki greh!!!

antikrist

pre 12 godina

A da se uvedu fiskalne kase u sve verske objekte, pa državi PDV, pa doprinosi a ova sredstva iz budžeta da se preusmere u fond za narodnr kuhonje.

MRV

pre 12 godina

Нешто нам се гадно ваља иза брда, чим се ови наши опет толико воле са црквом. Сетите се како је све почело, шта се све дешавало и како је црква наплатила своје услуге.
Бај д веј, коме они служе - Богу или Мамону?

milos

pre 12 godina

ma nemam nista protiv,ali me strasno nervira kada svestenika pitam koliko kosta usluga,a on kroz zube nesto promrmlja,ma kolko date,oko,oko holjadu dinare,uzme ih,strpa u dzep,i kao da se nista nije desilo...Kazi bre lepo,toliko i tacka.

cuti,nemas pravo reci

pre 12 godina

@(pop, 7. decembar 2011 15:44)

Ja sam Srbin,star 36 godina,krsten u pravoslavnoj crkvi u Zemunu 1977. godine.Ali nisam ti brat,i nikad necu biti.Dokle vise sa tom patetikom i laprdanjem o nekakvoj braci?NISAM TI BRAT!Samo jednog brata imam.Mog,rodjenog.

I samo ocekujte od boga pomoc,tako ce vam i biti...XXI vek je uveliko poceo a vasi mozgovi su jos u srednjem veku...

urnebesno ste jadni

pre 12 godina

"Ateisti ne moraju da placaju, ali i to vucce sa sobom odredjene konsekvence i gubljenje nekih prava."

@ Majna

'leba ti koje su to konsekvence i koja prava se gube?!Pravo da verujes u nesto sto ne postoji ili sta?!?Nemoj da lupas molim te.Ko je vernik neka placa ako misli da treba,ja u te budalastine ne verujem i NECU DA PLACAM.I kakve to veze ima se EU?Nije li kod njih bas tako?!Ko veruje placa ko ne veruje ne?

A vi se zapitajte onda u cemu je fora sa religijama ako moras da placas da bi verovao.

GuC

pre 12 godina

...kad mi se malo razbistrilo crnilo posle užasa od čitanja, ponovo se mazohističkih bacih da čitam ovu vest...i gle šta mi je promaklo:

"Pravo na pomoć države sveštena lica imaće ukoliko se do kraja izmeni Zakon o doprinosima, koji je većim delom promenjen, ali ne u potpunosti prema zahtevima crkve. To se očekuje do kraja godine, kaže Simić"!!!!!!!!

Idem da spalim svoju diplomu pravnika, pogrešno su me učili da zakonodavna vlast (skupština) donosi zakone na predlog, recimo izvršne vlasti...u Srbiji, 2011 crkva predlaže izmene zakona,koje mediokritetski menjaju sve dok crkvenjaci ne budu zadovoljni,hallooo?
Plus, vidimo da su već davali pare (!), pa vidimo da hoće da promene Zakon o doprinosima bez "ažuriranja evidencije"!!
A ista ta država ne da dečiji dodatak porodici sa petoro dece jer su preterali za jedno, pa se bajker i ostali fini svet sažalio i odneo im stavri da preživljavanje...tada su dec prvi put u životu dobila trpezarisjki sto. Eto, kad nisu mogli da sami promene Zakon i dobiju dečiji dodatak ...ma fuj!

Gana

pre 12 godina

Šta će država učiniti ako naš novac zatraže i lovci, ribolovci,ljubitelji prirode i, ne daj bože, slobodni novinari jer nemaju za doprinose? Hoće li im ga dati?

Razuman

pre 12 godina

Svetovnost države
Član 11.
Republika Srbija je svetovna država.
Crkve i verske zajednice su odvojene od države.
Nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna.

Jovan Mitrovic

pre 12 godina

Aman ljudi, necu to da placam !
NE pristajem da se od mojih para koje dajem kroz poreze placaju ovi ljudi od kojih vecina zivi sasvim, sasvim pristojno pa i vise od toga. Vecina svestenika koji imaju parihije imaju velelepne vile koje su izgradili za vreme svoje sluzbe Bogu. Od toga su mogli da odvoje (kao sto si odvajamo) za svoje penzije.
Mislim da je ovo direktan atak ne samo na narod nego i huljenje u Boga.
I lepo sam kazem "Veruj u Boga, jednog, jedinoga a ne u kuce od drveta i kamena".
Pa svaki svestenik SAMO OD JEDNE SAHRANE zaradi dovoljno za svoje godisnje poreze i doprinose. Samo od jedne sahrane! A gde su Slave, vencanja i jos podosta koje kakvih priloga.

Jovan Mitrovic

pre 12 godina

U ostalom, crkva je odvojena od drzave, ne placa porez, sama se izdrzava. Onda stvarno ne znam ni sta ce svestenici u penzijskom sistemu Srbije.
I svi ovde koji to kritikujemo, ne hulimo na Boga, vec na ovozemaljske gresnike u vidu svestenika. Od 5 svestinaka koje poznajem u Kragujevcu svih 5 imaju kuce od preko 250 kvadrata koje su kompletno sredjene sa najkvalitetnijim mermerom i okovima od kovanog gvožđa. Parohijski dom u Kg kosta koliko desetogodisnji doprinosi za penzije za sve svestenike u Srbiji.
Toliko o postenju i ravnopravnosti pred ovim Bozijim slugama.

acomurija

pre 12 godina

Gospodine Prota Mihajlo Bozic,Toronto@
Prosto nije tačno ništa od voga šta ste napisali.
Prvo, bar ja, niti sam TVOJ niti sam nesretnik! U 21. veku ovakvo obraćanje, i da budemo smatrani debilima i nesretnicima, je nedozvoljivo.
I da ima gore u oblacima kakvog boga, zašto vi koji ste "preko bare", mislite da ste bliži bogu pa da me savetujete?
Gledajte svoj posao - a da ste obavešteni da se Hrist krstio sa 33 godine, znam da jeste?
Našem bračnom paru su oduzeta deca jer su SERVISERI (boga im poljubim) "našli" u računaru slike dece dok su bila mala kako se brčkaju u lavoru! Njihove dece. Uporedite ove dve informacije.
Nije tačno da su komunisti "oteli" išta "crkvi", već su zemlju koju su crkve davale u najam, ili imale nadničare, PODELILI sirotinji! Ili je prevedena u društvenu svojinu, pa su nadničari postali radnička klasa, ravnopravna sa ostalim zaposlenim.
Crkvama je ostalo DOVOLJNO imovine da obrađuju, da proizvode i za prodaju - ali da sami zasuču rukave. Na žalost, opet su popovi skinuli kajmak: imanja su radili MONASI i MONAHINJE, dakle oni pravi verujući, koji POD KONTROLOM više od pola godine žive "na vodi", bez ikakve veće civilizacijske blagodeti.
"Školovani" - dakle popovi i oni koji napreduju u službi, su se odmetnuli od crkve!
I Patrijarh Pavle se stidljivo rastužio, kada mu je odgovoreno na pitanje "čiji su ovi luksuzni džipovi ispred Patrijaršije?", pa je progunđao: "a, tako, a tek da se nisu zavetovali na skromnost..."
Dakle, ja kao ateist, beskrajno cenim zaslugu crkve za širenje pismenosti kroz vekove, pa i dobrog dela bivših patriaraha, jedan deo i sadašnjeg klera - ali, nikako mi razum ne dozvoljava da ćutim nad alavošću i agresivnom ponašanju sveštenika.
Ovde se pominje da neki sveštenici "u provinciji" nemaju zarade. Dobro neko reče: gde nema profita - zatvorite crkvu! Ili, sakupite prihode na jedno mesto pa onda ravnomerno delite plate i doprinose, a ne da neki vladike pozlaćuju dvore, a sveštenik u planini ide u gumenim čizmama.
Biznis je biznis - a boga ostavite pojedinačno ljudima, da ga ima sigurno bi već okrvavio ruke o sveštenike u raznim konfesijama...
Možda su Pravoslavni još i skromniji.

hobit

pre 12 godina

I još da dodam: neko mora da objasni grešnom predlagaču ovog zakona da ovim njegovi gresi neće biti iskupljeni!
Crkva i Bog baš i nisu u nekoj bliskoj vezi! Ko je učio istoriju mogao je to da nauči!
Verujem u Boga više jer me tome svaki dan uči moj ljubimac... koliko je u mom ljubimcu prisutan Bog, nikada neće biti ni u jednom svešteniku!

Ateista

pre 12 godina

"Kako piše list Politika, razlog za ovakav predlog je visoka osnovica za doprinose Fonda PIO, pa država novcem iz budžeta mora da pomogne sveštenike i verske službenike."

Izvinite, a zašto država MORA da pomogne popovima? Jel ovo pravoslavna džamahirija ili sekularna država? I zar crkva nije već OSLOBOĐENA plaćanja poreza? A naplaćuju sve usluge.

*****

Mila

pre 12 godina

A zašto nikad ne pomenete one penzionere koji se desetak godina sude sa državom zbog zakinutih penzija? Razvlače ih sudovi, penzioni fond, u stvari, država. Verovatno idu svesno na taktiku otezanja, ne bi li ih što manje ostalo. Sramno, skandalozno

Supergenije

pre 12 godina

Iz druge vesti:

"Predsednik Srbije je rekao da je plan vlasti bio da država bude moderna i funkcionalna, sa pravnim poretkom kojim su određene nadležnosti institucija u skladu sa standardima Evropske unije."

Banat

pre 12 godina

Ja sam vernik,onako,od rodjenja,standardno.Cak i dok je bio naveci komunizam.Sve radim sto se podrazumeva u vezi vere.
Ali pop u moju kucu nije usao.Sve dok mora nesto da im se plati,neka hvala.
Ja nisam vernik u popa,vec u isusa bozjeg.
Ako se oni predstavljaju kao sluge isusa,to je njihovo,nemam ja nista sa tim.
Od mojih pare nece da zida kucu ili da kupi nov auto.

U krajnjem slucaju,da sam drzava,mozda bi im davao platu,prosecnu,jer ipak moraju da se hrane i ostalo.Ali kada bi imali platu,ne bi smeli da naplacuju usluge.Ko naplati,zatvor.

jimi

pre 12 godina

Pa narode približavaju se izbori!Treba da proradi glasačka mašina koliko ima vernika? samo pola da glasa za njih čemu onda da idemo na glasanje?A ja znam da je država vec počela da uplacuje naime pomoci crkvama po dve tri hiljade eura,i ovo sada pedeset posto naime penzije,Pa istina je da popovska vreca nema dna.kako ih inje stid pred BOGOM i ljudima.

Radmila

pre 12 godina

Nestvarno !
Otkud im uopšte pravo na ikakvu penziju ?
Ono čime se oni bave je dobrotvorno i nikoga
ne obavezuje. Šta im onda vernici plaćaju -
usluge koje nemaju nikakvu svrhu, ali to je stvar vernika
a ne države, koja bi trebalo da je sekularna.

Na osnovu koje logike država dotira penzije popovima?
Šta oni to proizvode i kome plaćaju doprinose ?
Strašno ! Ova država je propala, samo treba još opelo da joj
se održi, možda to treba platiti ?
***

Samo opusteno

pre 12 godina

Ljudi, zasto se ljutite ? Najvazniji su zivoti, a zivi smo i zdravi. To sto drugima placamo penzije, nekima stanove, nekima nove dzipove ili Skodeili blindirane mercedese, to sto smo dopustili da nam kriminalci oduzmu sredstva za proizvodnju, a poreska uprava preti da ce da nas istera iz stanova ako ne platimo pet puta veci porez, nista od toga nije vazno. Kako rece prvi od nas, najvazniji su zivoti a jos smo zivi. Hvala vlasti i demokratiji da su nam to omogucili.