Nedelja, 27.11.2011.

13:57

Srbija 2013. jedva do 4Mb/sec

Protok podataka u fiksnoj internet mreži trebalo bi do kraja godine da iznosi četiri megabita, a u mobilnoj 512 kb/sec, kaže direktor Ratela Milan Janković.

Izvor: Tanjug

Srbija 2013. jedva do 4Mb/sec IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

115 Komentari

Sortiraj po:

Milosbgd1

pre 12 godina

Ako neko moze da kaze koliko kosta uvodjene optike u kucu, tj koliko jos pored pretplate npr 50 eura za protok od 100 mbit/s treba izdvojiti za dodatnu opremu (kablovi, izlazak ekipe na teren itd ...) ?

BMW M Power

pre 12 godina

Ako mi objavite komentar super ako ne diesel.

1. Serbien Brot Band = DS + ostali provajdercici a kod Tele kom Srbije isto ako ne slicna situacija (znaci imamo gradjane koji ce mo da deremo, inace su tu, nemogu da pobegnu, pa su Bogom dati da ih muzemo, pa tako od sledecih izbora pa od one sledece i tako dok nedogled) i nije samo ovde internet u pitanju nego SVE.

2. Ako je pod rednim brojem 1. istina, sledi da svugde oko nas je prisutan Deutsche Telekom i postavlja se pitanje da li je u interesu "nekom" (videti redni broj 1.) da neko ponudi nesto brze i jeftinije (kada mu investicija u infrastrukturu ne predstavlja nikakav problem) i oborice cenu usluga interneta i IP televizije + ostalih usluga i izgubice "svoje" korisnike domaca nomenklatura.

3. Da li je iko od prvih 100 komentatora (kako vidim i celog sveta se javljaju i bore se oko Mega bita i Mega Bajta i sta je post paid i sta je pre paid placanje - mesecno ili potpisivanje ugovora na najmanje 1 . god. dana) i sta je realan download (primera radi, kod SBB Prepaid: 2Mb/s(2048/256) realno ide 240 kilo bita a ne 2048 kilo bita tj. 2.048 Mega Bajta) i sada je na meni da grickam nokte da li su postovani komentatori shvatili gde se nalazi srz problematike, i tako polako dolazimo do toga da su komentatori su ispali smesni.! (milsim da retko ko shvata sustinu stvari - nego samo lupaju, cast izuzecima)

4. Dame/Gospodo ne gledajte ono sto vidite nego ono sto ne vidite i tako cete stici do toga da ce te videti ono sto ste hteli da vidite zahvaljujuci onima koje ste naterali da rade kako vi zelite.

5. Pozdrav

iq=0

pre 12 godina

Zorane koji ti problem imas sa internetom? Jel ti neki provajder naneo neku tesku nepravdu? Imas deset komentara ovde i u svakom tvrdis da si u americi i koristis dialup, i osporavas potrebu za kvalitetnijim internetom... Nisi pametniji od sveta, ako se uvodi bolji internet, onda za njim ima potrebe.

Voyager

pre 12 godina

@sasa

Pa nije korektno da ni Vi formirate svoje misljenje samo na osnovu podataka koje imate iz recimo samo vecih ili (manjih, a) opremljenijih americkih gradova. Ocigledno da niste bili preko okeana, inace bi znali da je i Amerika veoma sareno pokrivena kvalitetnim internetom (i kvalitetom same racunarske opreme). Na srednjem zapadu u manjim mestima i Vas (a godinama i moj) ADSL je premija, cak i na istocnoj obali u manjim mestima. Tako da ne generalizujte. Ista je situacija i u Rusiji jer sam cesto tamo - cak i u Moskvi mozete naci veliku razliku u ceni - i mnogo povoljniju i mnogo nepovoljniju. I drugo, Vas bes je krajnje neumeren, ja sam godinama koristio prvo dial-up (od 89.), pa ADSL (dok jos nije bio u "prodaji"), pa sada kablovski. I uvek sam placao mnogo vise jer je na pocetku cena znatno veca. Ali poenta ovoga clanka nije samo brzina interneta nego i novac koji se tu vrti, pa tako sam i ja, uvek daleko vise zaradjivao koristeci internet nego sto sam novaca ulagao. Inace i ne koristim taj paket koji Vas je inzervirao od 6, vec drugi 80/4. Nema razloga da budete ljuti na mene, a kablovski operater koga ste pomenuli obuhvata 27 "gradova" u Srbiji: Arilje, Ivanjicu, Vrbas... Ta mreza se siri kroz privatni sektor, a u mom gradu je ta kompanija "dovedena" (nije se cekalo da sama dodje) i nije Beograd, Novi Sad, Nis, Kragujevac... I na kraju nije lepo nepoznatoj osobi da govorite "Ti". Cesto citam Vase komentare i vidim da ste demokratske provijencije, tako da samo jos to ispravite.

igorpl

pre 12 godina

Evo još nešto samo da dodam!
Upravo sam izmerio brzuinu telekomovih 4Mb/s
download 3,67 upload 0,71 ping 25 ms, što je dosta približno za prikazanu brzinu i naše uslove! napominjem da nisam iz Beograda ovo je sasvim ok.
Za sve one koji imaju problema sa netom i pljuju kako je naš loš neka prvo ograniče torrent upload na 1Kb/s i neka redovno gase skinute torente jer su oni jedini uzrok loših konekcija. DA bi bilo šta skinuli morate prvo da pošaljete pa akda to slanje zagušite seed-ovanjem torenta sasvim je sigurno da će vam net raditit sporo!
Sledeće je da se obrati pažnaj na instalaciju svega pa čak i igara, a to je da se ne kliće samo na next, next, next i agree, finish, close nego nekada da se malo pogleda šta se instalira i šta će i kada koristiti net prilikom rada. Nije tako retka pojava kod neukih korisnika računara da im u start-up-u bude popaljeno sve i svašta i što treba i što ne treba. Pravo rešenje je opcija start, run pa ukucate msconfig gde imate karticu startup i tamo odredite šta će vam se paliti prilikom dizanja windowsa napr. JA lično mislim da sem e-mail klijenta i naravno nekog antivirusa i firewall-a ne treba ništa da bude aktivno, Sve ostalo bespotrebno guši mrežu i protok a i resurse jadnog računara!
Iam tu jošštšta kao gašenje nekih windows servisa ali to je već za napredne korisnike. Zato pregledajte malo svoje dvorište pre nego što pljunete po nečemu!

Icarus

pre 12 godina

Rumunija ima jedan od najbrzih internet konekcija u Evropi, mislim da su u top 3. Gde je Srbija? Primetio sam da je neko pominjao romtelecom, imajte u vidu da je to jedan od losijih provajdera tamo! RDS (Romanian data systems) su mnogo bolji, daju mnogo brzi protok za manje para!

Хектор

pre 12 godina

За @konto,на овом линку можеш да провериш брзину нета:http://speedtest.net/, нема шансе да ти је 56Mbps. Pozdrav.

Flat rate

pre 12 godina

Kao i svi vi prosao sam onaj put od dial-upa kod EUneta , PTTa itd. do kablovskog interneta sa 6 Mb/sec i stotinak TV kanala ( sa nekim kaobajagi
digitalnim risiverom ) . To placam 25 evra mesecno sto je u nasoj situaciji prilican trosak ali nisam imao izbora jer nisam imao TV signal zbog okolnih zgrada-visespratnica. Lekari kazu da ne valja sedeti mnogo za kompjuterom a i sami proizvodjaci kazu da treba cesto ustajati kako ne bi doslo do kocenja tela . Inace , mi smo na ovom polju zaostali kao i na ostalim .

Dusan

pre 12 godina

Par informacija:
Telenor je krenuo da pruža usluge fiksne telefonije, ali samo nekim biznis korisnicima, tako da je ispunio zahtev da krene do kraja, činimi se, 2010. da ima bar jednog fiksnog pretplatnika.
Telekom Srbije ne sme da objedini fiksnu telefonije, IPTV i internet jer mu to RATEL ne dozvoljava zbog monopola u fiksnoj telefoniji (teoretski postoje tri fiksna operatora Telekom, Telenor i Orion, ali Telekom drži 99% linija)
RATEL određuje cenu kablovske usluge SBBa jer je SBB najveći kablovski provajder.
Magistralna optička mreža je dobrim delom odrađena. Ali za veće brzine od 20, 30 Mb/s su potrebni optički kablovi do kuće. E sad sami zante kakvo je ekonomsko stanje u Srbiji i koliko ljudi ima kopmjuter (i ume da ga koristi) i internet. Za izgradnju mreže za pristum (od centrale do kuće) potrebna su velika ulaganja, a to korisnici sami teško da mogu da plate, a privatnicima se to ne isplati previše (trebaće mu 20 godina da povrati investiciju). I ne zaboravite, izdatak od 20, 30 i više evra mesečno na internet, za neke koji imaju platu 300 evra (a takvih je u Srbiji većina) predstavlja veliki izdatak.
Sve u svemu potrebne su velike pare za brzi internet, ali te pare Srbija nema. Zašto to je već drugo pitanje.

Milan

pre 12 godina

"U londonu je to reseno tako sto je ministar telekomunikacija i transporta rekao gradjanima da svima posle merenja interneta i ako bude ispod 2mb obavesti o lokaciji,kako bi inspekcija dosla,licno izmerila i ispostavila racun da kompanija plati odtetu od nekoliko desetina holjada funti. "

Ovo nije tacno! Zivim u Londonu, a dok nisam promenio provajdera brzina interneta je bila oko 1Mbit/s bezobzira sto bi trebala da bude 10Mb (placao sam za paket ot 10Mbit). Odnos upload/download > 10:1. Nemojte da se zaludjujete da je u UK odlicna konekcija, jer nije. Po meni - vaznija je upload brzina i pogledajte sami statistiku po drzavama pa pravite zakljucak gde valja internet http://www.netindex.com/upload/

Dava

pre 12 godina

Austriski paket "Fiber Power Ultra"
Download 102400 kBit/s
Upload 10240 kBit/s
cena 49.90eura
Provajder UPC
(giga-mega, 27. novembar 2011 20:03)

Ajde još jednom... :)

B (veliko B) - BAJT
b (malo b) - bit

8 bita = 1 bajt

Ne možeš da napišeš (Bit) :D
Znači:

Download 102400 Kbit/s
Upload 10240 Kbit/s

nesh_bros

pre 12 godina

Kao covek iz te struke, zakljucujem da se ovde ne radi o 5Mb ili 50Mb ili 500Mb.. Vec da se drzava iskoristiti tudju opticku mrezu kako bi obezbedila nama tako brz pristup internetu. Sobzirom da jedina firma u Srbiji koja to trenutno radi je slovenacka NUBA, i jedina firma koja je u zadnjih 2 godine izgradila opticku mrezu duz auto-puta, i platila dozvolu od 5 miliona evra, sa svega 5 zaposlenih. Trenutno rade opticku mrezu po Beogradu. Spekulise se i da je jedan od ministara iza te cele price. Verujte da je zarada na takvoj mrezi u buducnosti tj za svega par godina, enormna !!

Covek

pre 12 godina

Pa ja u Novom Sadu imam 16mb za 1400 din, ADSL kod PTT-a!
Evo kako trenutno meri speedtest, uglavnom meri oko 14.
http://www.speedtest.net/result/1616609049.png

milopero

pre 12 godina

ja cu da se veselim kad ministri,premijeri,i ostali "bitni" ,budu posecivali radove na "sirokopojasnoj nacionalnoj mrezi" :-D

milancic

pre 12 godina

pricate o internetu, a ne osvrcete se na to da vecina malih mesta u Srbiji ima samo 2g mrezu. Ne moze sve preko noci, mora da se krene sa modernizacijom temeljno, i sa konkretnim planom

ma hajde..

pre 12 godina

o orionu sve najgore, cak i gprs na telekomu radi bolje. doguraju do 0.2 Mb za 12 evra i bas ih briga. sudstvo ne radi - pretplata ide..

Ljutko

pre 12 godina

Problem Srbije nije samo u brzini (sporoći?) interneta. Mnogo je gore. Zahvaljujući gluposti naših političara, zemlja je u proteklih petnaestak godina nekoliko puta menjala ime i dozvolila da mnogi međunarodni sporazumi ostanu nepotpisani. Tako danas i pored toga što uplaćujete zdravstveno osiguranje, ono vam ne važi čim maknete iz zemlje, vraga, ne važi vam ni ako niste u svojoj ambulanti i recimo hoćete da vam lekar iz drugog grada u Srbiji prepiše antibiotik. Zatim vaše auto-osiguranje ne važi u svetu nego morate da kupujete "zvanični prevod" u vidu tzv. zelenaškog kartona. Da ne spominjem da većina web prodavnica Srbiju nema na spisku ili ako je ima, za nju su troškovi slanja robe tri puta veći nego za na primer Mađarsku ili Hrvatsku. PayPal je već toliko puta pomenut da ne vredi ponavljati. Bez PayPal-a se plaćanje ka inostranstvu vrši wire transferom ili VISA karticom, ali, ne lezi vraže, mnogi web sajtovi ne veruju srpskim VISA karticama (sa pravom?) pa morate za svaku transakciju da date banci 20-30 evra. Dakle, problem Srbije je mnogo veći od puke brzine (sporoće) interneta.

konto

pre 12 godina

Ja se u ovo ne razumem pa ako može neko da mi pojasni. Koristim Telekomov ADSL, nešto preko 2 soma din. Pogledao sam upravo na brzinu i piše mi 54 Mbps što kapiram da je nemoguće čitajući ove podatke. Da li neko zna koliko je to ustvari?

Marko

pre 12 godina

Ne znam da li ste u mogucnosti da pratite neke rumunske kanale na kojima se vrti reklama 120 kanala 120 mb i 200 min u nacionalnoj mrezi za 25 eura!!! a mi placamo kao da smo u nekoj dzungli pa nemamo mogucnosti za bolje !!! nego se neko fatira nasim parama i a prodaje maglu!!!!

Ljutko

pre 12 godina

Ja imam kod SBB-a 12Mbps download, što je, iskreno, i više nego što mi treba. Ali je upload 768KBps i to mi je malo. Voleo bih da je barem 2MBps. Naši uvek škrtare sa uploadom, pa mi Skype video ne radi dobro a da ne spominjem kada na dva računara igramo multiplayer preko interneta, uvek secka.

Nenad-EU

pre 12 godina

U Francuskoj koristim paket flatrate internet 30Mbps, iptv 130 kanala, fiksni neograniceno za 100 zemalja (Srbija nije na spisku i placa se dodatno ali npr. Hrvatska i Albanija jesu) i to sve za 29e.

Miloš

pre 12 godina

ALO BRE A BRZINA UPLOADA? AGREGACIJA 12:1??? A PING? DANAS NA GAME SERVERU KOJI SE NALAZI U BEOGRADU DEČKO IZ ŠVEDSKE PING 17ms KAŽE IMA PROTOK 100MBit/s A JA IZ SRBIJE PREKO SBB-a 25ms. I DA PIŠEM VELIKIM SLOVIMA JER URLAM OD VAŠIH **** I****** O LICENCAMA I KOJE KAKVIM GLUPOSTIMA. ALO BRE MOBILNI NET 3G? ŠTA PRIČATE VI? GDE IMA 3G? U CENTRU BEOGRADA I JOŠ PARGRADOVA OSTALO SVE EDGE I HDSP.... PREKORAČIŠ 100MB NA VIP-u ODERU TE 100 EUR (lično mene). SRAM DA VAS BUDE!!! SRBIJA N-E-M-A INTERNET!

Зоран

pre 12 godina

Кад смо отварали ординацију у САД дошао приватник који ради анализе крви, донео рачунар, монитор и штампач. Увео једну телефонску линију и закачио компјутер на њу. Немамо никакву обавезу да баш њему шаљемо пацијенте, али ето, он то урадио. Поента је да њему шаљемо пацијенте да им уради анализу крви, а он преко компјутера враћа анализу и штампа.

Дакле, нема брзе конекције за то, него човек одлучио за дајлап.

А вама у Србији брза конекција сужи да мерите брзину.

Када ћете да одрастете и да ствари не гледате као игрћчке него као нешто што вам служи, са тим да узмете минимално, а да вам служи? Никад.

inot

pre 12 godina

Inace kontam da neki pojedinci ne razlikuju mbps i mb??? Znaci nije isto Mbps i MBps. 4Mbps je ustvari oko 800kb u sekundi ili gresim?

Igor

pre 12 godina

S obzirom gde smo bili pre par godina sada je super.

Pre godinu dana sam imao 2 Mbit ADSL i bio relativno zadovoljan, sada imam 30 Mbit cable i izuzetno sam zadovoljan imajuci na umu da se u Srbiji apsolutno nista ne ulaze u IT i razvoj interneta.

Jedino da srede upload 30/1 je smesan down/up rate, cena nije bas mala i za te pare se u nekim drzavam moze dobiti 100/100..

Ne morate se porediti sa zapadnom Evropom, evo komsije Rumuni, 100/100 optika do kuce za manje od 15 evra mesecno sa sve telefonom.

6mb!?

pre 12 godina

znaci placamo protok koji je tehnicki nemoguc i ko ce da odgovara za tu placku!!! Inace sto se onih optickih kablova tice to Duliceva firma radi i drzi monopol eto sanse za ministra da zaradi!!!

strasno!

pre 12 godina

u pojedinim zemljama gde je internet ljudsko pravo, kod nas je luksuz!!! dele nam na kasicici za nase pare... ja na primer koristim net download 16mb/s a upload 1mb/s i placam 1990 dinara, brze nego 90 posto u srbiji. zadovoljan sam ali ima ljudi koji pored mene imaju download jos uvej jedan, ima i onih sa dial-up. ne shvataju ljudi!bitno je da mogu da odu na facebook i za to placaju ogromne pare!

Dovla

pre 12 godina

Sve je to davnih dana objasnio domaci casopis SK... U Srbiji je u periodu od 1992 do 2002 u razvoj IT/broadbanda ulozena ista kolicina novca koja je ulozena u Svedskoj u prve dve nedelje tog perioda...

Nema razloga za kukanje, koliko je ulozeno u razvoj ove nase premocne zemlje dobro je da imamo i fiksne telefone a ne internet... ( razumem ne ulaganje u 90im, ratovi, sankcije itd. ali posle svega toga ocekivano svetlo na kraju tunela se nije pojavilo... ovim tempom mozda dostignemo zimbabwe i madagaskar do kraja 2013 )

Ivan Angelov

pre 12 godina

Pogledajte susednu Bugarsku kojoj se toliko podsmevamo. 40 Mb download, 25 Mb upload, 140 kanala kablovske i fiksna telefonija = 29,90 leva ili ti 15 evra. Ovde sirotinja raja plaća 15 evra samo za 1.5 megabita interneta koji obično radi svakog drugog dana.

boris

pre 12 godina

Aj' ne kukajte, Srbija, kablovska mreza, 6 Mb, najslabiji SBB paket, oko 12-13 evra. I provereno tu brzinu i koristim. Po engleskim novinama prosecna brzina u Engleskoj je 6.3 MB mada im naplacuju vise. ADSL je uvek slabiji. Uvek moze bolje. Ja sam zadovoljan a vi kako 'ocete.
(Goxyy, 27. novembar 2011 19:31)
kod mene ista stvar, 6Mb/512kb + 90 kanala = 23€ mesecno. prezadovoljan kvalitetom signala a jos se radi o najslabijem paketu.
inace sbb nudi pakete do 80Mb...
http://www.speedtest.net/result/1616243645.png

Gagi

pre 12 godina

Sta reci!!!! Osim da su 2 leva oko 1 EURA. Pa vidite sami razliku. To je u Bugarskoj.
http://www.vivacom.bg/bg/residential/prices_and_services/internet_svyrzanost/internet_vivacom_net

BojanRF

pre 12 godina

Izgleda da je Rusija najpovoljnija. 100Mbps (bita) download i 50Mbps (upload), flat tarifa, 35 evri mesecno. Ko neveruje evo link na ruskom pa nek aga prevede u chromu http://www.mosinter.ru/services/internet_fiz.php

Mika

pre 12 godina

SBB MIX S: 6144/512 . Radi sasvim fino. Mogu cak da pustam 720p preko YouTube-a direktno na TV ( preko HDMI-ja ). Naravno kad bi mogao i 1080p u realnom vremenu, bilo bi job bolje, al' ajde da ne zakeramo bas previse, ipak smo siromasna zemlja. Filmovi se skidaju sa 700+KB/s ( MegaUpload, a ovi drugi malo sporiji ). Dakle za nekoliko sati eto ti 4-6GB film u 720p kvalitetu baz problema...

...marko

pre 12 godina

SBB.RS internet 6 Mbps / 512 Kbps + Digitalna TV (DVB-C) 60ak kanala SD + 12 kanala HD + Cisco DVR sa 320GB diskom = 33e . Ako SBB uvede i servis fiksne telefonije, zbogom Telekome zauvek. U svakom slucaju svetlosnim godinama ispred ADSL-a u bilo kojoj varijanti.

Gagi010

pre 12 godina

Link govori sve.
http://www.vivacom.bg/bg/residential/prices_and_services/internet_svyrzanost/fiber_net_optichen_internet/vivacom_fiber_net_100

A gde smo mi?

dusan026

pre 12 godina

Megabiti su u pitanju, stamparska greska verovatno, sad je ispravljena ali to nema veze.

Ono sto je najvaznije je to da za internet saobracaj nije potrebna previsoka investicija kao sto je na primer potrebna za zeleznicki saobracaj. Tako da je pre sramota sto se ne ulaze u mreznu infrastrukturu nego sto je opravdanje drzavni budzet.

Recimo u Evropi najvecu porsecnu brzinu interneta dugo godina je imala Rumunija (danas 25.78 Mb/ps), bila treca u svetu posle J.Koreje i Japana. Danas su je prestigle Litvanija 31.65 Mb/ps (prva u svetu), Letonija 26.62 Mb/ps i Svedska 26.15 Mb/ps . Priblizila joj se i Bugarska sa zavidnih 22Mb/ps. Sve te zemlje su prestigle Japan 14,61 Mb/ps, SAD 12,14 Mb/ps, Rusiju 11,05 Mb/ps ciji informaticari takodje kritikuju vlasti zbog nedovoljnih ulaganja u mreznu infrastrukturu. Juzna Koreja je druga sa 30.04 Mb/ps.

Kada pogledamo te internet brzine i uporedimo sa nasih 3.87 Mb/ps, onda je to zaista sramota!

Evo ovde mozete videti kompletnu listu http://www.netindex.com/

magellan

pre 12 godina

(Зоран, 27. novembar 2011 19:00)

Ne mogu da dokucim zbog cega ste se bas Vi nasli pogodjeni mojim komenatrom, ali u svakom slucaju hvala za kompliment (mladicu), koji mi inace ne odgovara, ali . . .
Nisam imao nameru da istrazujem najjeftiniji internet u Srbiji, jer mi nije potreban, osim za komunikaciju sa clanovima porodice, a verujem da ima povoljnijih paketa od ovog Telekomovog koji sam naveo.
Posto sam trenutno u Srbiji, nisam bio lenj pa sam upravo izmerio brzinu i dobio rezultat: download 1,28 Mbps / upload 197 Kbps. Mislim da je ovo sramota.
Neko je takodje pitao koja to kompanija nudi 24 Mbps u San Diegu. U pitanju je AT&T, a takodje posedujem i wireless paket Verizon koji nudi internet konekcije i do 150Mbps, u kocnoj i poslovnoj varijanti.

SKP

pre 12 godina

Evo info i za Makedoniju:

ADSL: http://www.t-home.mk/mk/61/Internet/MaxADSL_paketi.html
Optika: http://www.t-home.mk/mk/68/Internet/Max_Optic_paketi.html

Za eure deli sa 61.

Markiza

pre 12 godina

@RobbenHR

Pa to je skoro isto kao u Srbiji.
1)4 Mb/512 ADSL 1450 din mesecno
2)IPTV 80 kanala 1000 din mesecno
3)Fiksni telefon placamo pretplatu 500 din i ima nekih 150 impulsa, ali ko jos koristi fiksni telefon?

To izadje oko 30 evra mesecno. Nema tu mnogo velike razlike jedino sto jos nemamo digitalni signal...

Opticka varka

pre 12 godina

U Sloveniji imam paket T-2 provajdera: Internet optika 100/10Mbps, telefon, televizija (veci paket sa oko 300 programa) i dve kartice za njihov mobilni preko kojeg su cene kao preko fiksnog. Ukupna cena 44 eura.

Sto se tice samog interneta, optika 10/10 (najsorija) kosta 22 eura, 100/10 27 eura, 20/20 28 eura, 50/50 je 39 eura, 100/100 49. Brze opcije su dosta skuplje, najbrza je neverovatnih 1000/1000 i kosta 1000 eura mesecno. Internet radi kao sat. Nadam se da cemo nekada dostici taj nivo internet usluga...

Ivan

pre 12 godina

Skoro sam se iz EU države sa 3x većim standardom preselio u Srbiju.

SBB 6Mbit za 15 EUR sasvim zadovoljava i jeftiniji je nego kod mene kući.

Stvarno mi nije jasno o čemu se radi i zašto se žalite. Teško ćete negde naći jeftiniji Internet ( ima izutetaka ). Isto morate shvatiti da Siemens mašina i kabal provajdere koštaju isto u Nemačkoj i Srbiji na primer.

Situacija sa širokopasovnim Internetom je ovde sasvim zadovoljavajuća.

aleksandar

pre 12 godina

Ja sam iz Makedonije koristim kablovski internet
Brzina: 8 mbps download / 0.5 mbps upload
Cena: 500 denara
1 evro = 61.35 mkd
znaci nesto vishe od 8 evra mesecno

A vi kako te?

Neron

pre 12 godina

U londonu je to reseno tako sto je ministar telekomunikacija i transporta rekao gradjanima da svima posle merenja interneta i ako bude ispod 2mb obavesti o lokaciji,kako bi inspekcija dosla,licno izmerila i ispostavila racun da kompanija plati odtetu od nekoliko desetina holjada funti.
Mi jedan MB placamo cenu kao na zapadu 4mb.
Naravno ministar u VB je ostavio prostor i rok tri meseca da se ispravi greska,a onda krenuo da reseta.
Znate koliko ih je imalo ispod 2mb?
Nijedan,jer nikom nije palo na pamet da rizikuje.Ovde kod nas svi rizikuju,a kad ih pitas sto,magla,kisa,vetar,sunce,zvone zvona na crkvi Svetog Marka,svetska ekonomska kriza,zbog radova na gazeli,zbog sajamskih guzvi i slicno.
Mi jednostavno nemamo strucno regulatorno telo,a i kad bi se postavilo strucno, ne bi mogli od Sbiste Šolaka i odtalih DS biznismena,jer nemas kome tamo da se obratis

surreal

pre 12 godina

@Vubilica

Ni meni nije jasno kako moj drug u Slovackoj ima 100 MB/s za 15€ a do Slovacke mozes maltene pljunuti koliko je blizu.

swedroid

pre 12 godina

btw: ovo sa ogranicenjima i spominjanjem flate rate, mislio sam da to postoji samo u ojadenoj Srbiji, na opste zaprepascenje vidim da to postoji i u nekm zemljama koje predstavljaju kao naprednje! :S

Zar nije ko vas u tim zemljama internet svrstan u osnovno ljudsko pravo?

NHF, samo pitam jer sam iznenadjen!

RobbenHR

pre 12 godina

5 Mbit download, 512 Kbit upload, flate rate; fiksna telefonija džabe 1500 minuta, 60 SD kanala na IPTV. Sa trajnim nalogom oko 33€ mjesečno.
ISKON.HR, isti paket još od 2009-e.

sasa

pre 12 godina

@ Voyager Ti navodis nesto sto nije dostupno mnogima u Srbiji, taj kablovski je dostupan samo u vecim gradovima, dok je u manjim prisutan cist monopol od strane Telekoma!! Zar mislis da ljudi ne bi presli na taj koji si ti naveo da imaju mogucnost!!?? Poenta price je da internet provajderi budu prisutni na celoj teritoriji Srbije,a kad to bude, onda ce svako da bira sta mu vise odgovara, logicno!! Zar mislis da bi ja radije davao 1.500din za internet od 1.5mb, umesto da uzmem taj od 6mb za iste pare!!

Susjed

pre 12 godina

Evo svatko javlja što on ima pa da i ja javim iz Zagreba:

Uzeo paket malog providera Amis (Francusko-belgijska tvrtka).
U kuću mi je uveden optički kabel.
Brzina 20/10 Mbs download/upload (do sada imao ovaj koji se spominje u tekstu - 4mbs/512kbs od T-coma i poludio s njima)
Brzina uvijek ta, nekad malo dolje, nekad malo brže.
U paketu još imam telefoniranje - besplatno 1500 min/mjes. na nepokretne mreže i 77 TV programa na nekim usluga vremenskog pomaka.
Sve to godinu dana plaćam 20 eura onda još godinu duplo skuplje.

dule

pre 12 godina

U Rumunjskoj za 21 euro dobijete 120 SD kanala, 4000 minuta unutar fiksne mreže i 400min prema mobilnim rumunjskim te fiksnim i mobilnim u Eu + flat od 100 Mbps.. Romtelecom, slobodno odite na njihov sajt.

jeremija

pre 12 godina

Naravno da imamo spor internet kad nije investirano u agenciju za nacionalnu sirokopojasnu mrezu, fond za nacionalnu sirokopojasnu mrezu, zavod za nacionalnu sirokopojasnu mrezu i institut za nacionalnu sirokopojasnu mrezu, kao i agenciju za unapredjenje kvaliteta nacionalne sirokopojasne mreze, fond za promociju nacionalne sirokopojasne mreze i zavod za ocuvanje nacionalne sirokopojasne mreze. Cim se to organizuje, bice i brzog interneta.

swedroid

pre 12 godina

http://www.speedtest.net/result/1615914314.png


Bedak, pobudi me ova tema da iskontrolisem svoju brzinu, na opste zaprepascenje primetih da mi je upload svega 25Mbps :(
Download ide blize placenih 100Mbps / 19€ mesecno)ali upload koji treba da je i bio je godinama unazad 1:1 , dakle 100Mbps (do duse nikad nisam uspeo da posaljem brze od 80Mbps sto je moja greska jer imam od routera do switcha 16m TP6 kabela koji ima 7 lrivina od 90 stepeni).

Sad, tesko mi je znati da li je ovo momentalno preopterecenje na Malmö cvoristu ili je kod mog provajdera ali 1/5 od placene nije u redu. :(

Za Svedsku ne oprostivo!

Зоран

pre 12 godina

(magellan, 27. novembar 2011 18:10), дај назив компаније у Сан Дијегу која нуди 24 мегабита за 50 долара.

aleksandar

pre 12 godina

A zasto zaboravljamo Rumuniju? Oni su I te kako presisali mnoge evropske zemlje, brzine I\'m se krecu oko 30 Mb/s. Da, dok smo mi ratovali 90-tih oni su ljudi radili na modernizaciji telekomunikacione infrastrukture, I eto gde su sad.

Aleksandar

pre 12 godina

U Svajcarskoj je minimalan paket 5 mbps 30 e mesecno i dok ja koristim 25 mbps koji kosta grubo oko 40e mesecno. To se uglavnom kombinuje sa televizijom ili telefonom u paketu pa bude nesto povoljnije. Maksimalan paket trenutno je 100 mbps i kosta oko 60 e. Tako da nije i istina da je svugde sve bolje i jeftinije, sto se kaze koliko para toliko i muzike, bilo i ostalo.

swedroid

pre 12 godina

Merenje preko svedskog oficijelnog zajta za merenje http://boostit.dyndns.org/Public/bredbandskollen.png
daje ipak upload od 50+ Mbps.. bit ce da je greska kod Speedtest.net-a :)

Miroslav Milosevic

pre 12 godina

Za ovakvo stanje ne krivim toliko domace provajdere vec velike proizvodjace softvera kojima odgovara da fizicka lica imaju sto gori internet, posebno upload, kako bi im bio otezan pristup torrent trackerima i ostalim servisima koji sluze za razmenu fajlova.

Voyager

pre 12 godina

@magellan

bez zelje da osporavam Vase principijelne navode ipak u Srbiji mozete imati i povoljniji internet:

kablovski

6Mb/s (6144/512) za 1520 din/mesecno
12Mb/s (12288/768) za 2120 din/mesecno
18Mb/s (18432/1024) za 2820 din/mesecno i
24Mb/s (24576/1536) za 3720 din/mesecno

i zaista ima tu brzinu i cak vecu i u down i up. Znaci svi kablovski korisnici jednog velikog (najveceg kablovskog) operatera vec imaju ovakav pristup, a to su cene koje su slicne koje ste naveli u Americi.

Зоран

pre 12 godina

(magellan, 27. novembar 2011 18:10)

Момак, што не употребиш тај твој брзи и јефтини интернет кад га већ имаш, него од ока овако напамет??

Изволи, 6 мегабита уз 12 месеци је 15 евра.

http://www.sbb.rs/Paketi/327/FlatHome.shtml

Имао сам летос то у Србији и радило одлично. Поздрав из САД.

xeno

pre 12 godina

koliko struchnjaka na jedno mestu pa to je prosto neverovatno ...
pominju se san diego ili neki drugi urbani centri ... i pita se zashto
nema kod nas ...
e pa nema jer smo siromashna zemlja, a to znach ida ako neko hoce da postigne te brzine svima, ili bar u vecim centrima, gradovima preko 100.000 stanovnika dostupnim onda mora ljuljne pare u optiku, infrastruktru ono zestoko ... tipa nekoliko stotina miliona eura i da mu se te pare vrati za ? 20 godina ?
ovde gde je prosecna plata 300e ( ako je i toliko vecini ljudi ) neko ocekuje da ce 50% stanovnistva da izdvaja 2000din pa za koliko god brz net ? mora da se shalite ...
nema ovde para da dovoljno ljudi, tipa bar 20% korisnika interneta iskoristi te brzine od nekoliko desetina mega bita ... niti sadashnja
infrastruktura to moze da izdrzi ...

Goxyy

pre 12 godina

Aj' ne kukajte, Srbija, kablovska mreza, 6 Mb, najslabiji SBB paket, oko 12-13 evra. I provereno tu brzinu i koristim. Po engleskim novinama prosecna brzina u Engleskoj je 6.3 MB mada im naplacuju vise. ADSL je uvek slabiji. Uvek moze bolje. Ja sam zadovoljan a vi kako 'ocete.

Pirke

pre 12 godina

Kako li se samo u ovom tekstu i komentarima brkaju pojmovi. Cas pisu Mb(megabiti), cas MB(megabajti).
Ogromna je to razlika, jer jedan bajt(veliko slovo B) sadrzi 8 bita (malo slovo b).

U naslovu stoji 4Mb/s (mega bita), taj net ja imam kuci, Telekomov i placam 2122 dinara.
Oni su verovatno mislili na 4MB/s(megabajta), jer je to kad se prevede u bite 32Mb/s, a najveca brzina koja se prodaje u Telekomu je 16Mb/s, odnosno 2MB/s.

Ali za te vece brzine nece moci da se ide preko onog obicnog telefonskog kabla sto su razvukli pre 30 godina u svim mestima (verovatno je u vecim gradovima menjan), nego ce morati da se ide preko nove tehnologije tj. optrike a to trazi velike investicije, koje kakva nam je drzava nece skoro. Ironija je u tome, sto su oni pare koje su ulozili u prvu infrastrukturu, vec otpatili i debelo zaradjunju na njoj, jer sta oni to trose sto ti moras da platis, nista, vazduh. Nije to struja ili voda. Oni drze monopol nad zemljom jer su oni jedini 'povezani kablom' sa svetom, imaju infrastrukturu, imaju sve i mogu da nas sisaju kao ovce, a da osavremenjuju, ima ne pada na pamet, sto bi trosili pare kad im je i ovako lepo. Sve na kraju padne na nesretni narod!

magellan

pre 12 godina

San Diego, juzna California - 24 Mbps, flat, za $49,95 mesecno, dok 3 Mbps mozete imati za $19,95/month.
Da li mozete zamisliti koliko je to dostupno, obzirom na lokalni standard?
U Srbiji je racun za ADSL 1536/256 Kb/s, ako je uopste i toliko (sto sumnjam), tacno 1.532,82 dinara, sto je nekih $19,72.
Sta je jedna California za nebesku ekonomiju Srbije?

Зоран

pre 12 godina

(dado-pg-it, 27. novembar 2011 16:34), ja сам исто у САД у малом месту. Овде само АТТ има телефон и интернет. Место је ѕаиста мало, 15.000 становника и третира се као заостало. Прошле године сам се откачио од АТТ-а јер од 6 мегабита сам имао 2, 3 а увече и испод једног. То је била масовна појава по САД, годину дана и више. Наравно, АТТ никад не признаје да је грешка до њих. На основу форума на самом АТТ-у и по осталим форумима сам закључио да је маса њих отишла од АТТ-а код других провајдера, ја нисам имао код кога и откачио сам се. После сам добијао понуде од њих да се поново закачим за 20 долара на 6 мегабита годину дана, иначе је 40 долара касније. Нисам хтео. Тек после годину дана сам пристао и сада је брзина у реду, али АТТ је то, никад се не зна. Иначе 6Мб је максимум што АТТ даје на ДСЛ.

За ове у Србији 3 мегабита је сасвим довољно. Треаб им брзи интернет колико и метро, а криминал, расуло у држави, мито на све стране, беда, наталитет катастрофа, а они траже интернет!?

Mr. Spock

pre 12 godina

@kowalsky
To sto pise u ponudi se razlikuje od realne situacije. I ja placam paket od "16MBps", a realno trosim do 2,8MBps. Barem nisam do sad izmerio vise. U Novom Sadu sam imao paket od "4MBps" a realno isot oko 2,8MBps. I to je cela informacija, ako je ostala nedorecena. Nije poenta u kukanju (koliko vidim ti si se najvise potresao), vec u informisanju i realnom sagledavanju situacije, bez emocija.

igorpl

pre 12 godina

Kao prvo volim što se svi frljaju ciframa i megabitima, megabajtima....
Kao drugo ja imam 4 megabita kod telekoma i plaćam trenutno nešto manje od 15 eura što je po mom mišljenju skroz ok cena obzirom da se nalazimo u tranzicionoj zemlji.....
Kao treće šata bi vi konkretno radili da imate recimo 20 MB/s
Čak i za gledanje HD sadržaja preko neta potrebno je da imate ajd da kažem 8 Mb/s da se ugodno gleda ako je server OK!
Za igranje igara vam i ne treba više!
Pitam se samo šta bi radili da imate tolike brzine?
Film na DVD-u se skine za sasvim ok vreme ako je preko torenta.
Šta dalje da kažem!
Kada bi vam i dali 2TB/s 99,9999999999% vas ne bi ni 99,999999999999999999% toga ne bi nikada iskoristilo a i ne bi ni umelo da korsiti! Korisnik sam neta još od vremena BBS-ova ako je to nekome poznato, pa modemi 33K pa 56K pa ISDN pa WIReless pa tek sada ADSL. Znači prošao sam sve faze i vrlo dobro se sećam vremena kada smo svi bili na paricama sa dvojnicima i slušali onaj karakteristični zvuk modema i maštali o makar digitalnim linijama bez dvojnika!
A to vreme nije tako daleko bilo! Neki su baš nezasiti!
I neka mi sada neko ko je koristi internet u inostranstvu kaže šta on to može na netu sa svojih 20MB/s što ja ne mogu sa mojih 4Mb/s?

Zelenko

pre 12 godina

Zivim u Bratislavi i za net placam 14,90 evra a brzaina je 100 Mbit\s tacno je da imam srece sto je tu optika. evo i link da nedude da lupam :) a u srbiji sa placao isto toliko za 1,5.http://www.orange.sk/web/internet/internet_na_doma/fibernet-aktualna-ponuka.html

Boki

pre 12 godina

Sad pogledah ovo i pricu oko SBB-a i njihovog besplatnog uvodjenja dodatne brzine za neke i odmah pohitah na speedtest :-) Naime,brzine vece od 2mbit-a protoka je zaista tesko nekad izvaliti na netu jer su gotovo svi hosteri poput filesonica i fileserve-a preterano zaguseni, pa ne cudi padanje brna do tuznih dial up brzina. No, odmah da napisem, korisnik sam SBB Mix paketa, imao sam 16mb/s brzinu za download a sad je izmerenih 23.38mbs/s za download i 1,44mb/s za upload sto je za mislim 2700 din sa sve kablovskom i risiverom sasvim dobro barem za mene.

Hrvat

pre 12 godina

Hrvatska, provider T-com, moj paket 10 Mbs/512 Kbs + flat rate iznosi 34 €. Moguće je uzeti i paket 20 Mbs/768 Kbs sa flat rateom za 54 €. Skupo ali kvalitetno jer mi brzina nikad ne pada ispod 10. Evo sad mjereno 10,30 Mbs, a nerijetko mi brzina ide preko 11 Mb.

Iskon je još jeftiniji pa paket 10 Mbs/512 Kbs + flat rate košta 24 €, ali je problem što brzine nisu stabilne i ponekad padaju čak ispod 8 Mb/sek.

Bnet nudi najjeftinije pakete pa paket 16 Mbs/0,75 Mbs s flat rateom košta 19,50 €, a jači paket od 25 Mbs/1,50 Mbs košta 58 eura. Kod njih su brzine stabilne ali ih nema na području cijele Hrvatske.

Kecizrukava

pre 12 godina

Mogao bi gospodin da pojasni malo šta podrazumeva pod "Nacionalna širokopojasna mreža".

Ovo "nacionalna" bi trebalo da bude "mreža zastupljena na području cele države", a koliko sam ja razumeo to je u stvari "mreža od nacionalnog značaja", što je itekako drugačije. Mlaćenje prazne slame.

kowalsky

pre 12 godina

Uf. Mnogo volim da čitam tekstove ovih naših što nam iz belog sveta poručuju kako i tamo ne cvetaju ruže, pa se sad još i sa sporim internetom pate. Nisam bio lenj i našao sam na sajtu Dojče Telekoma cenovnik, pa evo tog flat paketa od trideset evra (sa sve fiksnom telefonijom na terotoriji nemačke). Dakle 16 Mb/s

http://www.telekom.de/is-bin/INTERSHOP.enfinity/WFS/EKI-PK-Site/de_DE/-/EUR/ViewProductDetails-Start;sid=JCibmrDeV26Jmv4MTMaLLrvb3u606oLa0Mo5rZx3YPOsmdNn10FhXJ-uL8Knlw==?ProductRefID=0110001000058%40EKI-PK&KeywordPath=katalog%2Fsurfen%2Fkomplettpakete%2Fbasic&StageProductRefID=0102051000001_0001%40EKI-PK&CatalogCategoryID=jqYFC7IS4T0AAAEdU7cMVfLJ

Boki-Gracanica

pre 12 godina

Zivim u Gracanici i koristim usluge jednog kosovskog provajdera. Flat paket od 5 mbp/s placam 15 evra i to je najsporiji paket. Najbrzi kosta 40 evra a ima protok 40 mbp/s. Jedan drugi provajder nudi od 5 do 60 mbp/s, za cenu od 18-39 evra. Da, radi se o Kosovu, koje je mnogima sinonim za ZAOSTALOST. Nazalost, Srbija je danas na dnu sto se tice telekomunikacija, kao i ostalih sfera zivota.

Neven

pre 12 godina

(edin, 27. novembar 2011 16:52)

O čemu ti to? Lepo je direktor Ratela rekao da su u pitanju megabajti, pročitaj još jednom ovu vest. :)

Vubilica

pre 12 godina

Meni samo nije jasno... zbog cega ja placam 15 evra za 1MB a svedjanin 13 za 10? e to samo neko da mi objasni? Ono posto mi imamo mnogo bolji standard od svedjana.... moze i 50 evra za MB samo napred...

Dusan

pre 12 godina

Ako ja dobro razumem ovaj tekst (odnosno novinarsku interpretaciju intervjua) Srbija trenutno ima vezu prema ostatku sveta od 64 megabita u sekundi.
Zanimljivo je da se u tekstu pominje mogucnost koordinacije rada izmedju raznih postojecih mreza (komercijalnih, akademskih itd.), ali se ne pominje mogucnost koriscenja nove digitalne televizijske mreze.
Da bi krajnji korisnici (kojih navodno ima oko 100 000) mogli da imaju upotrebljiv "Internet" njima je potrebno omoguciti stabilnu i brzu vezu koja prvenstveno zahteva veliku dolaznu (ka korisniku) brzinu a mnogo manju odlaznu brzinu. (Naravno ovo se odnosi na pojedinacne korisnike i veliki broj firmi, dok ce tek mali broj kompanija zahtevati sinhrone veze zarad povezivanja sopstevnih servera.)
To se moze veoma lako postici bas koriscenjem digitalnih TV kanala, posto ce njih biti u izobilju kada digitalizacija bude zavrsena. Korisnici bi na taj nacin svoje zahteve slali putem postojece, zicane mreze, ali bi im odgovori stizali preko digitalnog TV kanala, bezicnim, putem. Naravno, sve ovo bi za krajnjeg korisnika bilo potpuno transparentno. Krajnji rezultat bi bio mnogo brzi i jeftiniji pristup podacima.
Uz dobro osmisljenu mrezu proksi servera i postojecu (nedovoljnu) zicanu infrastrukturu, korisnici u Srbiji bi mogli da dobiju mnogo kvalitetniji pristup Internetu, a sve bi to moglo da pomogne da se prebrodi postojece stanje dok se ne sagradi opticka mreza.

Spirit

pre 12 godina

Ja živim u Beču, ni ovde brzine nisu baš neke ono sa 100 Mbit/s je istina ali cene su katastrofalne, 140 € mesečno samo za internet, retko onih ko to uzima (osim nekih firma) ...

Ja lično koristim 20000 Mbit/s (2,50 MB/s) 30 € mesečno, kao i 80% drugih korisnika ...
(Kristijan, 27. novembar 2011 14:59)Ne znam u kojem dijelu Beca zivis ali nije istina da za 100 Mbit/s placas 140 € vec najvise 70€ stim da imas i TV i fiksni telefon a evo i jedan primjer danasnje akcije u kojem nude za prvih 6.mjeseci paket sa internetom od 100 Mbit/s, 114 TV kanala u SD rezoluziji + 16 HD kanala i naravno fiksni telefon neograniceno prema svim fiksnim brojevima u Austriji i to sve za samo 35,90 € a nakon isteka tih 6.mjeseci placas po cijeni od 59,90 € i to je trenutno najskuplje sto mozes naci u Becu za kod UPC provajdera i ovih 20000 koje spominjes nije u Mbit/s nego kBit/s tj 20 Mbit/s. Pa prema tome, ove su cijene su pristupacne za ovaj kvalitet usluge a imas naravno i jeftinije opcije kao npr. gdje sam ja uzeo na akciji koja je trajala cijelo ljeto paket internet od 35 Mbit/s i sa fiksnim telefonom za samo 24,90€ pa mi je malo cudno sto predstavljas ajmo reci ne istinu vezano za ovu temu.

http://www.upc.at/produktpakete/fit/top_fit/

Mr. Spock

pre 12 godina

Ja koristim DSL u okolini Minhena sa brzinom koja ne prelazi 2,8 Mb/sec. Mesecno placam 30 evra. U cenu je uracunata i fiksna telefonija (flat rate) na teritoriji cele Nemacke. U Novom Sadu sam imao kablovsku vezu otprilike iste brzine i placao sam 15 evra (samo Internet). Nije ni ovde na zapadu Internet bas toliko superironiji od onog u Srbiji, kao sto se misli. A za vece brzine, cene su zaista visoke!

Зоран

pre 12 godina

"Zaboravio sam na dial-up, haaa…aa haaaaaaaaaahaaa…aa"

Најсмешније је кад видиш да се неупућен исмејава нечему. Наплата приватних лекара од Медикера у САД иде преко дајалап конекције. Који сте ви комплексаши.

edin

pre 12 godina

@Slobodane...
Nemoj da komentarises kad nemas pojma. Slovo b malo znaci biti a ne bajti, znaci nije 4 megabajta nego 4 megabita.
Najgora smo zemlja sa internetom.

rEaLnI

pre 12 godina

Srbija nzadrzivo srlja u PROGRES!!!!
Joj smesne li vesti, ustvari kad bolje razislim da nije tuzno bilo bi smesno, a dve zemlje sa kojima se granicimo imaju 100/100 za po 15Evradi, e da je ovo statistika za Juznu Ameriku stvbarno bih se nasmejao a ovo je statistika za zemlju koja je u Evropi, pihhh tuga brate.

Aleksandar

pre 12 godina

Ovako izgleda laganje SBB-a svojim korisnicima.
Sa SBB sajta:

"Od 15. novembra 2011. svi korisnici Flat Postpaid paketa će moći da uživaju u još većim brzinama, i to po istoj ceni!

SBB je svojim korisnicima omogućio povećanje brzine protoka u downloadu, i čak do 50% povećanja protoka u uploada!"

Korisnicima koji koriste najmanji paket, paket S, uz ugovor od 12 meseci, samo je povecan upload sa 384 na 512 kbps. Tako da su ovom reklamom korisnici obmanjeni. Nikakvo povecanje downloada u S paketu nismo ni videli. Dok su u drugim paketima povecali brzine sa 8 na 12, sa 12 na 18 i sa 18 na 24 Mbps.

Ole Gunnar Solskjaer

pre 12 godina

Odnedavno zivim u Oslu, prosecan protok mi je 30mbps, ume biti i vise nekad i nize, u prosli cetvrtak nekih 58mbps bas pricah kumu.

kisa

pre 12 godina

Pa to uopste nije lose. Kod nas je od 5MB do 100MB trebalo nekih 5-6 godina. Ne zaboravimo , pionirskog posla 5 - 6 godina, to se drukcije racuna. 50 MB , kablovska i telefon kostaju me mesecno £75. Brzo ce to sve stici i u Srbiju.

dado-pg-it

pre 12 godina

i vi se bunite.ja u italiji placam 7,2 megabit a imam efektivni 0,7 kad je najjaci. (kad ih zoves nije njihova greska)sve preko wimax linije. nazalost telekom kao svugdje samo gradi opticne linije u velikim gradovima, a ja zivim u jednom manjem gradicu. zato se ne nervirajte,na evropskom ste nivou8ako je italija u evropi).ps: moju u orlovatu kod zrenjanina imaju skoro 11 mb .......

Rajko

pre 12 godina

Trenutno nigde u svetu nisu uobicajene brzine za najsiri krug korisnika od 4 megabajta u sekundi. Ono sto je uobicajeno jesu brzine od 4 megabita u sekundi ili tog reda velicine, a to su brzine koje su i kod nas uobicajene. Trenutno nigde u svetu nije uobicajeno da optika ide do krajnjih korisnika, pa ni kod nas. Zato, prvo znanje o nekoj temi, pa onda mozemo da pricamo dalje.

kowalsky

pre 12 godina

@Slobodan
4Mb je četiri megabita, a ne četiri megabajta, dakle brzina koju su i zemlje u razvoju odavno prevazišle.
@Kristijan
Voleo bih da imam tu bečku "ništa posebno" brzinu od 20-tak Mb/s. Kod mene je trenutno na Telekomovom ADSLu Jedva nešto preko jednog MB/s.

neobavesten

pre 12 godina

"problem u njenom razvoju ne tiče se toliko same magistralne mreže za velika rastojanja, koliko mreže za pristup koju čine kablovi sa metalnim provodnicima, jer je za kapacitete od 30 i više megabajta potrebno postaviti optiku, što zahteva INVESTICIJE."

Ma je l' moguce?!
Pa kako jedna firma koja zivi od prodaje vazduha i vremena da nadje sredstva za investicije?

Vucina

pre 12 godina

Sve mislim da ce Telekom da pljune silne milione kako bi postojecu mrezu zamenio optikom. Jer realno bez optike nema dobrog interneta ni komunikacija uopste!

Morace uraditi to kad tad, ali to nece biti skoro, sigurno!

Srba

pre 12 godina

Zaboravio sam na dial-up, haaaaaaaaaaaaaaaaaaahaaaaaaaaaahaaaaaaaaaaa

Jos da nam se vrate Atari i Amiga.

Srbija brzo napreduje unazad.

Pa da li vi smete da izgovorite na glas ovo sto ste izneli kao statisticke podatke????? Jasni Matic predlazem da predje na taj dial-up.

Slobodan

pre 12 godina

4 megabajta po sekundi je zavidna brzina cak i za pojedine mnogo razvijenije zemlje u svetu. To je celih 32 megabita po sekundi, ali mi nije jasno kako ce to Telkom kroz ADSL da pruzi toliko?

srba

pre 12 godina

Imam 2 ADSL linije na 16/1 mbps jer sam poslovni korisnik, a ovakve vesti me cine tuznim. Ovo je zaista tuga. Da sam ovu vest procitao za Burkinu Faso zajedljivo bih se nasmejao, a ovako mi dodje da placem. Na mobilnom telefonu jedva da mogu da namakenm 500 Kb, jer operateri varaju na kilograme raznim softverima za kontrolisanje protoka (uostalom, to iste cine i internet provajderi). 20 MB do 2020 godine, hahahahahahaha. Znaci trebace im 8 godina da dignu prosecnun brzinu. Nek vas je stid i sram. Digitalna TV, buahahahahahaha.

Predlazem da osnujete jedno 634 agencije da to analiziraju i donesu zakljucke. A da novac umesto u kvalitet zivota usmerite ka tim agencijama. Pa gde da vam radke tetke, surnjaje, strine i babe.

Niste ni za komentarisanje. Sve vas treba proterati na Jupiter.

Kristijan

pre 12 godina

Ja živim u Beču, ni ovde brzine nisu baš neke ono sa 100 Mbit/s je istina ali cene su katastrofalne, 140 € mesečno samo za internet, retko onih ko to uzima (osim nekih firma) ...

Ja lično koristim 20000 Mbit/s (2,50 MB/s) 30 € mesečno, kao i 80% drugih korisnika ...

srba

pre 12 godina

Imam 2 ADSL linije na 16/1 mbps jer sam poslovni korisnik, a ovakve vesti me cine tuznim. Ovo je zaista tuga. Da sam ovu vest procitao za Burkinu Faso zajedljivo bih se nasmejao, a ovako mi dodje da placem. Na mobilnom telefonu jedva da mogu da namakenm 500 Kb, jer operateri varaju na kilograme raznim softverima za kontrolisanje protoka (uostalom, to iste cine i internet provajderi). 20 MB do 2020 godine, hahahahahahaha. Znaci trebace im 8 godina da dignu prosecnun brzinu. Nek vas je stid i sram. Digitalna TV, buahahahahahaha.

Predlazem da osnujete jedno 634 agencije da to analiziraju i donesu zakljucke. A da novac umesto u kvalitet zivota usmerite ka tim agencijama. Pa gde da vam radke tetke, surnjaje, strine i babe.

Niste ni za komentarisanje. Sve vas treba proterati na Jupiter.

Boki-Gracanica

pre 12 godina

Zivim u Gracanici i koristim usluge jednog kosovskog provajdera. Flat paket od 5 mbp/s placam 15 evra i to je najsporiji paket. Najbrzi kosta 40 evra a ima protok 40 mbp/s. Jedan drugi provajder nudi od 5 do 60 mbp/s, za cenu od 18-39 evra. Da, radi se o Kosovu, koje je mnogima sinonim za ZAOSTALOST. Nazalost, Srbija je danas na dnu sto se tice telekomunikacija, kao i ostalih sfera zivota.

Srba

pre 12 godina

Zaboravio sam na dial-up, haaaaaaaaaaaaaaaaaaahaaaaaaaaaahaaaaaaaaaaa

Jos da nam se vrate Atari i Amiga.

Srbija brzo napreduje unazad.

Pa da li vi smete da izgovorite na glas ovo sto ste izneli kao statisticke podatke????? Jasni Matic predlazem da predje na taj dial-up.

neobavesten

pre 12 godina

"problem u njenom razvoju ne tiče se toliko same magistralne mreže za velika rastojanja, koliko mreže za pristup koju čine kablovi sa metalnim provodnicima, jer je za kapacitete od 30 i više megabajta potrebno postaviti optiku, što zahteva INVESTICIJE."

Ma je l' moguce?!
Pa kako jedna firma koja zivi od prodaje vazduha i vremena da nadje sredstva za investicije?

Vubilica

pre 12 godina

Meni samo nije jasno... zbog cega ja placam 15 evra za 1MB a svedjanin 13 za 10? e to samo neko da mi objasni? Ono posto mi imamo mnogo bolji standard od svedjana.... moze i 50 evra za MB samo napred...

edin

pre 12 godina

@Slobodane...
Nemoj da komentarises kad nemas pojma. Slovo b malo znaci biti a ne bajti, znaci nije 4 megabajta nego 4 megabita.
Najgora smo zemlja sa internetom.

magellan

pre 12 godina

San Diego, juzna California - 24 Mbps, flat, za $49,95 mesecno, dok 3 Mbps mozete imati za $19,95/month.
Da li mozete zamisliti koliko je to dostupno, obzirom na lokalni standard?
U Srbiji je racun za ADSL 1536/256 Kb/s, ako je uopste i toliko (sto sumnjam), tacno 1.532,82 dinara, sto je nekih $19,72.
Sta je jedna California za nebesku ekonomiju Srbije?

Neron

pre 12 godina

U londonu je to reseno tako sto je ministar telekomunikacija i transporta rekao gradjanima da svima posle merenja interneta i ako bude ispod 2mb obavesti o lokaciji,kako bi inspekcija dosla,licno izmerila i ispostavila racun da kompanija plati odtetu od nekoliko desetina holjada funti.
Mi jedan MB placamo cenu kao na zapadu 4mb.
Naravno ministar u VB je ostavio prostor i rok tri meseca da se ispravi greska,a onda krenuo da reseta.
Znate koliko ih je imalo ispod 2mb?
Nijedan,jer nikom nije palo na pamet da rizikuje.Ovde kod nas svi rizikuju,a kad ih pitas sto,magla,kisa,vetar,sunce,zvone zvona na crkvi Svetog Marka,svetska ekonomska kriza,zbog radova na gazeli,zbog sajamskih guzvi i slicno.
Mi jednostavno nemamo strucno regulatorno telo,a i kad bi se postavilo strucno, ne bi mogli od Sbiste Šolaka i odtalih DS biznismena,jer nemas kome tamo da se obratis

Ole Gunnar Solskjaer

pre 12 godina

Odnedavno zivim u Oslu, prosecan protok mi je 30mbps, ume biti i vise nekad i nize, u prosli cetvrtak nekih 58mbps bas pricah kumu.

Vucina

pre 12 godina

Sve mislim da ce Telekom da pljune silne milione kako bi postojecu mrezu zamenio optikom. Jer realno bez optike nema dobrog interneta ni komunikacija uopste!

Morace uraditi to kad tad, ali to nece biti skoro, sigurno!

jeremija

pre 12 godina

Naravno da imamo spor internet kad nije investirano u agenciju za nacionalnu sirokopojasnu mrezu, fond za nacionalnu sirokopojasnu mrezu, zavod za nacionalnu sirokopojasnu mrezu i institut za nacionalnu sirokopojasnu mrezu, kao i agenciju za unapredjenje kvaliteta nacionalne sirokopojasne mreze, fond za promociju nacionalne sirokopojasne mreze i zavod za ocuvanje nacionalne sirokopojasne mreze. Cim se to organizuje, bice i brzog interneta.

Susjed

pre 12 godina

Evo svatko javlja što on ima pa da i ja javim iz Zagreba:

Uzeo paket malog providera Amis (Francusko-belgijska tvrtka).
U kuću mi je uveden optički kabel.
Brzina 20/10 Mbs download/upload (do sada imao ovaj koji se spominje u tekstu - 4mbs/512kbs od T-coma i poludio s njima)
Brzina uvijek ta, nekad malo dolje, nekad malo brže.
U paketu još imam telefoniranje - besplatno 1500 min/mjes. na nepokretne mreže i 77 TV programa na nekim usluga vremenskog pomaka.
Sve to godinu dana plaćam 20 eura onda još godinu duplo skuplje.

kowalsky

pre 12 godina

@Slobodan
4Mb je četiri megabita, a ne četiri megabajta, dakle brzina koju su i zemlje u razvoju odavno prevazišle.
@Kristijan
Voleo bih da imam tu bečku "ništa posebno" brzinu od 20-tak Mb/s. Kod mene je trenutno na Telekomovom ADSLu Jedva nešto preko jednog MB/s.

Aleksandar

pre 12 godina

Ovako izgleda laganje SBB-a svojim korisnicima.
Sa SBB sajta:

"Od 15. novembra 2011. svi korisnici Flat Postpaid paketa će moći da uživaju u još većim brzinama, i to po istoj ceni!

SBB je svojim korisnicima omogućio povećanje brzine protoka u downloadu, i čak do 50% povećanja protoka u uploada!"

Korisnicima koji koriste najmanji paket, paket S, uz ugovor od 12 meseci, samo je povecan upload sa 384 na 512 kbps. Tako da su ovom reklamom korisnici obmanjeni. Nikakvo povecanje downloada u S paketu nismo ni videli. Dok su u drugim paketima povecali brzine sa 8 na 12, sa 12 na 18 i sa 18 na 24 Mbps.

kowalsky

pre 12 godina

Uf. Mnogo volim da čitam tekstove ovih naših što nam iz belog sveta poručuju kako i tamo ne cvetaju ruže, pa se sad još i sa sporim internetom pate. Nisam bio lenj i našao sam na sajtu Dojče Telekoma cenovnik, pa evo tog flat paketa od trideset evra (sa sve fiksnom telefonijom na terotoriji nemačke). Dakle 16 Mb/s

http://www.telekom.de/is-bin/INTERSHOP.enfinity/WFS/EKI-PK-Site/de_DE/-/EUR/ViewProductDetails-Start;sid=JCibmrDeV26Jmv4MTMaLLrvb3u606oLa0Mo5rZx3YPOsmdNn10FhXJ-uL8Knlw==?ProductRefID=0110001000058%40EKI-PK&KeywordPath=katalog%2Fsurfen%2Fkomplettpakete%2Fbasic&StageProductRefID=0102051000001_0001%40EKI-PK&CatalogCategoryID=jqYFC7IS4T0AAAEdU7cMVfLJ

RobbenHR

pre 12 godina

5 Mbit download, 512 Kbit upload, flate rate; fiksna telefonija džabe 1500 minuta, 60 SD kanala na IPTV. Sa trajnim nalogom oko 33€ mjesečno.
ISKON.HR, isti paket još od 2009-e.

Spirit

pre 12 godina

Ja živim u Beču, ni ovde brzine nisu baš neke ono sa 100 Mbit/s je istina ali cene su katastrofalne, 140 € mesečno samo za internet, retko onih ko to uzima (osim nekih firma) ...

Ja lično koristim 20000 Mbit/s (2,50 MB/s) 30 € mesečno, kao i 80% drugih korisnika ...
(Kristijan, 27. novembar 2011 14:59)Ne znam u kojem dijelu Beca zivis ali nije istina da za 100 Mbit/s placas 140 € vec najvise 70€ stim da imas i TV i fiksni telefon a evo i jedan primjer danasnje akcije u kojem nude za prvih 6.mjeseci paket sa internetom od 100 Mbit/s, 114 TV kanala u SD rezoluziji + 16 HD kanala i naravno fiksni telefon neograniceno prema svim fiksnim brojevima u Austriji i to sve za samo 35,90 € a nakon isteka tih 6.mjeseci placas po cijeni od 59,90 € i to je trenutno najskuplje sto mozes naci u Becu za kod UPC provajdera i ovih 20000 koje spominjes nije u Mbit/s nego kBit/s tj 20 Mbit/s. Pa prema tome, ove su cijene su pristupacne za ovaj kvalitet usluge a imas naravno i jeftinije opcije kao npr. gdje sam ja uzeo na akciji koja je trajala cijelo ljeto paket internet od 35 Mbit/s i sa fiksnim telefonom za samo 24,90€ pa mi je malo cudno sto predstavljas ajmo reci ne istinu vezano za ovu temu.

http://www.upc.at/produktpakete/fit/top_fit/

igorpl

pre 12 godina

Kao prvo volim što se svi frljaju ciframa i megabitima, megabajtima....
Kao drugo ja imam 4 megabita kod telekoma i plaćam trenutno nešto manje od 15 eura što je po mom mišljenju skroz ok cena obzirom da se nalazimo u tranzicionoj zemlji.....
Kao treće šata bi vi konkretno radili da imate recimo 20 MB/s
Čak i za gledanje HD sadržaja preko neta potrebno je da imate ajd da kažem 8 Mb/s da se ugodno gleda ako je server OK!
Za igranje igara vam i ne treba više!
Pitam se samo šta bi radili da imate tolike brzine?
Film na DVD-u se skine za sasvim ok vreme ako je preko torenta.
Šta dalje da kažem!
Kada bi vam i dali 2TB/s 99,9999999999% vas ne bi ni 99,999999999999999999% toga ne bi nikada iskoristilo a i ne bi ni umelo da korsiti! Korisnik sam neta još od vremena BBS-ova ako je to nekome poznato, pa modemi 33K pa 56K pa ISDN pa WIReless pa tek sada ADSL. Znači prošao sam sve faze i vrlo dobro se sećam vremena kada smo svi bili na paricama sa dvojnicima i slušali onaj karakteristični zvuk modema i maštali o makar digitalnim linijama bez dvojnika!
A to vreme nije tako daleko bilo! Neki su baš nezasiti!
I neka mi sada neko ko je koristi internet u inostranstvu kaže šta on to može na netu sa svojih 20MB/s što ja ne mogu sa mojih 4Mb/s?

Kecizrukava

pre 12 godina

Mogao bi gospodin da pojasni malo šta podrazumeva pod "Nacionalna širokopojasna mreža".

Ovo "nacionalna" bi trebalo da bude "mreža zastupljena na području cele države", a koliko sam ja razumeo to je u stvari "mreža od nacionalnog značaja", što je itekako drugačije. Mlaćenje prazne slame.

aleksandar

pre 12 godina

A zasto zaboravljamo Rumuniju? Oni su I te kako presisali mnoge evropske zemlje, brzine I\'m se krecu oko 30 Mb/s. Da, dok smo mi ratovali 90-tih oni su ljudi radili na modernizaciji telekomunikacione infrastrukture, I eto gde su sad.

Зоран

pre 12 godina

"Zaboravio sam na dial-up, haaa…aa haaaaaaaaaahaaa…aa"

Најсмешније је кад видиш да се неупућен исмејава нечему. Наплата приватних лекара од Медикера у САД иде преко дајалап конекције. Који сте ви комплексаши.

rEaLnI

pre 12 godina

Srbija nzadrzivo srlja u PROGRES!!!!
Joj smesne li vesti, ustvari kad bolje razislim da nije tuzno bilo bi smesno, a dve zemlje sa kojima se granicimo imaju 100/100 za po 15Evradi, e da je ovo statistika za Juznu Ameriku stvbarno bih se nasmejao a ovo je statistika za zemlju koja je u Evropi, pihhh tuga brate.

Pirke

pre 12 godina

Kako li se samo u ovom tekstu i komentarima brkaju pojmovi. Cas pisu Mb(megabiti), cas MB(megabajti).
Ogromna je to razlika, jer jedan bajt(veliko slovo B) sadrzi 8 bita (malo slovo b).

U naslovu stoji 4Mb/s (mega bita), taj net ja imam kuci, Telekomov i placam 2122 dinara.
Oni su verovatno mislili na 4MB/s(megabajta), jer je to kad se prevede u bite 32Mb/s, a najveca brzina koja se prodaje u Telekomu je 16Mb/s, odnosno 2MB/s.

Ali za te vece brzine nece moci da se ide preko onog obicnog telefonskog kabla sto su razvukli pre 30 godina u svim mestima (verovatno je u vecim gradovima menjan), nego ce morati da se ide preko nove tehnologije tj. optrike a to trazi velike investicije, koje kakva nam je drzava nece skoro. Ironija je u tome, sto su oni pare koje su ulozili u prvu infrastrukturu, vec otpatili i debelo zaradjunju na njoj, jer sta oni to trose sto ti moras da platis, nista, vazduh. Nije to struja ili voda. Oni drze monopol nad zemljom jer su oni jedini 'povezani kablom' sa svetom, imaju infrastrukturu, imaju sve i mogu da nas sisaju kao ovce, a da osavremenjuju, ima ne pada na pamet, sto bi trosili pare kad im je i ovako lepo. Sve na kraju padne na nesretni narod!

Voyager

pre 12 godina

@magellan

bez zelje da osporavam Vase principijelne navode ipak u Srbiji mozete imati i povoljniji internet:

kablovski

6Mb/s (6144/512) za 1520 din/mesecno
12Mb/s (12288/768) za 2120 din/mesecno
18Mb/s (18432/1024) za 2820 din/mesecno i
24Mb/s (24576/1536) za 3720 din/mesecno

i zaista ima tu brzinu i cak vecu i u down i up. Znaci svi kablovski korisnici jednog velikog (najveceg kablovskog) operatera vec imaju ovakav pristup, a to su cene koje su slicne koje ste naveli u Americi.

Goxyy

pre 12 godina

Aj' ne kukajte, Srbija, kablovska mreza, 6 Mb, najslabiji SBB paket, oko 12-13 evra. I provereno tu brzinu i koristim. Po engleskim novinama prosecna brzina u Engleskoj je 6.3 MB mada im naplacuju vise. ADSL je uvek slabiji. Uvek moze bolje. Ja sam zadovoljan a vi kako 'ocete.

Miloš

pre 12 godina

ALO BRE A BRZINA UPLOADA? AGREGACIJA 12:1??? A PING? DANAS NA GAME SERVERU KOJI SE NALAZI U BEOGRADU DEČKO IZ ŠVEDSKE PING 17ms KAŽE IMA PROTOK 100MBit/s A JA IZ SRBIJE PREKO SBB-a 25ms. I DA PIŠEM VELIKIM SLOVIMA JER URLAM OD VAŠIH **** I****** O LICENCAMA I KOJE KAKVIM GLUPOSTIMA. ALO BRE MOBILNI NET 3G? ŠTA PRIČATE VI? GDE IMA 3G? U CENTRU BEOGRADA I JOŠ PARGRADOVA OSTALO SVE EDGE I HDSP.... PREKORAČIŠ 100MB NA VIP-u ODERU TE 100 EUR (lično mene). SRAM DA VAS BUDE!!! SRBIJA N-E-M-A INTERNET!

Kristijan

pre 12 godina

Ja živim u Beču, ni ovde brzine nisu baš neke ono sa 100 Mbit/s je istina ali cene su katastrofalne, 140 € mesečno samo za internet, retko onih ko to uzima (osim nekih firma) ...

Ja lično koristim 20000 Mbit/s (2,50 MB/s) 30 € mesečno, kao i 80% drugih korisnika ...

Mr. Spock

pre 12 godina

Ja koristim DSL u okolini Minhena sa brzinom koja ne prelazi 2,8 Mb/sec. Mesecno placam 30 evra. U cenu je uracunata i fiksna telefonija (flat rate) na teritoriji cele Nemacke. U Novom Sadu sam imao kablovsku vezu otprilike iste brzine i placao sam 15 evra (samo Internet). Nije ni ovde na zapadu Internet bas toliko superironiji od onog u Srbiji, kao sto se misli. A za vece brzine, cene su zaista visoke!

Rajko

pre 12 godina

Trenutno nigde u svetu nisu uobicajene brzine za najsiri krug korisnika od 4 megabajta u sekundi. Ono sto je uobicajeno jesu brzine od 4 megabita u sekundi ili tog reda velicine, a to su brzine koje su i kod nas uobicajene. Trenutno nigde u svetu nije uobicajeno da optika ide do krajnjih korisnika, pa ni kod nas. Zato, prvo znanje o nekoj temi, pa onda mozemo da pricamo dalje.

Зоран

pre 12 godina

(dado-pg-it, 27. novembar 2011 16:34), ja сам исто у САД у малом месту. Овде само АТТ има телефон и интернет. Место је ѕаиста мало, 15.000 становника и третира се као заостало. Прошле године сам се откачио од АТТ-а јер од 6 мегабита сам имао 2, 3 а увече и испод једног. То је била масовна појава по САД, годину дана и више. Наравно, АТТ никад не признаје да је грешка до њих. На основу форума на самом АТТ-у и по осталим форумима сам закључио да је маса њих отишла од АТТ-а код других провајдера, ја нисам имао код кога и откачио сам се. После сам добијао понуде од њих да се поново закачим за 20 долара на 6 мегабита годину дана, иначе је 40 долара касније. Нисам хтео. Тек после годину дана сам пристао и сада је брзина у реду, али АТТ је то, никад се не зна. Иначе 6Мб је максимум што АТТ даје на ДСЛ.

За ове у Србији 3 мегабита је сасвим довољно. Треаб им брзи интернет колико и метро, а криминал, расуло у држави, мито на све стране, беда, наталитет катастрофа, а они траже интернет!?

Slobodan

pre 12 godina

4 megabajta po sekundi je zavidna brzina cak i za pojedine mnogo razvijenije zemlje u svetu. To je celih 32 megabita po sekundi, ali mi nije jasno kako ce to Telkom kroz ADSL da pruzi toliko?

Miroslav Milosevic

pre 12 godina

Za ovakvo stanje ne krivim toliko domace provajdere vec velike proizvodjace softvera kojima odgovara da fizicka lica imaju sto gori internet, posebno upload, kako bi im bio otezan pristup torrent trackerima i ostalim servisima koji sluze za razmenu fajlova.

xeno

pre 12 godina

koliko struchnjaka na jedno mestu pa to je prosto neverovatno ...
pominju se san diego ili neki drugi urbani centri ... i pita se zashto
nema kod nas ...
e pa nema jer smo siromashna zemlja, a to znach ida ako neko hoce da postigne te brzine svima, ili bar u vecim centrima, gradovima preko 100.000 stanovnika dostupnim onda mora ljuljne pare u optiku, infrastruktru ono zestoko ... tipa nekoliko stotina miliona eura i da mu se te pare vrati za ? 20 godina ?
ovde gde je prosecna plata 300e ( ako je i toliko vecini ljudi ) neko ocekuje da ce 50% stanovnistva da izdvaja 2000din pa za koliko god brz net ? mora da se shalite ...
nema ovde para da dovoljno ljudi, tipa bar 20% korisnika interneta iskoristi te brzine od nekoliko desetina mega bita ... niti sadashnja
infrastruktura to moze da izdrzi ...

kisa

pre 12 godina

Pa to uopste nije lose. Kod nas je od 5MB do 100MB trebalo nekih 5-6 godina. Ne zaboravimo , pionirskog posla 5 - 6 godina, to se drukcije racuna. 50 MB , kablovska i telefon kostaju me mesecno £75. Brzo ce to sve stici i u Srbiju.

dado-pg-it

pre 12 godina

i vi se bunite.ja u italiji placam 7,2 megabit a imam efektivni 0,7 kad je najjaci. (kad ih zoves nije njihova greska)sve preko wimax linije. nazalost telekom kao svugdje samo gradi opticne linije u velikim gradovima, a ja zivim u jednom manjem gradicu. zato se ne nervirajte,na evropskom ste nivou8ako je italija u evropi).ps: moju u orlovatu kod zrenjanina imaju skoro 11 mb .......

Hrvat

pre 12 godina

Hrvatska, provider T-com, moj paket 10 Mbs/512 Kbs + flat rate iznosi 34 €. Moguće je uzeti i paket 20 Mbs/768 Kbs sa flat rateom za 54 €. Skupo ali kvalitetno jer mi brzina nikad ne pada ispod 10. Evo sad mjereno 10,30 Mbs, a nerijetko mi brzina ide preko 11 Mb.

Iskon je još jeftiniji pa paket 10 Mbs/512 Kbs + flat rate košta 24 €, ali je problem što brzine nisu stabilne i ponekad padaju čak ispod 8 Mb/sek.

Bnet nudi najjeftinije pakete pa paket 16 Mbs/0,75 Mbs s flat rateom košta 19,50 €, a jači paket od 25 Mbs/1,50 Mbs košta 58 eura. Kod njih su brzine stabilne ali ih nema na području cijele Hrvatske.

Zelenko

pre 12 godina

Zivim u Bratislavi i za net placam 14,90 evra a brzaina je 100 Mbit\s tacno je da imam srece sto je tu optika. evo i link da nedude da lupam :) a u srbiji sa placao isto toliko za 1,5.http://www.orange.sk/web/internet/internet_na_doma/fibernet-aktualna-ponuka.html

swedroid

pre 12 godina

Merenje preko svedskog oficijelnog zajta za merenje http://boostit.dyndns.org/Public/bredbandskollen.png
daje ipak upload od 50+ Mbps.. bit ce da je greska kod Speedtest.net-a :)

Зоран

pre 12 godina

(magellan, 27. novembar 2011 18:10)

Момак, што не употребиш тај твој брзи и јефтини интернет кад га већ имаш, него од ока овако напамет??

Изволи, 6 мегабита уз 12 месеци је 15 евра.

http://www.sbb.rs/Paketi/327/FlatHome.shtml

Имао сам летос то у Србији и радило одлично. Поздрав из САД.

Ivan Angelov

pre 12 godina

Pogledajte susednu Bugarsku kojoj se toliko podsmevamo. 40 Mb download, 25 Mb upload, 140 kanala kablovske i fiksna telefonija = 29,90 leva ili ti 15 evra. Ovde sirotinja raja plaća 15 evra samo za 1.5 megabita interneta koji obično radi svakog drugog dana.

Ljutko

pre 12 godina

Problem Srbije nije samo u brzini (sporoći?) interneta. Mnogo je gore. Zahvaljujući gluposti naših političara, zemlja je u proteklih petnaestak godina nekoliko puta menjala ime i dozvolila da mnogi međunarodni sporazumi ostanu nepotpisani. Tako danas i pored toga što uplaćujete zdravstveno osiguranje, ono vam ne važi čim maknete iz zemlje, vraga, ne važi vam ni ako niste u svojoj ambulanti i recimo hoćete da vam lekar iz drugog grada u Srbiji prepiše antibiotik. Zatim vaše auto-osiguranje ne važi u svetu nego morate da kupujete "zvanični prevod" u vidu tzv. zelenaškog kartona. Da ne spominjem da većina web prodavnica Srbiju nema na spisku ili ako je ima, za nju su troškovi slanja robe tri puta veći nego za na primer Mađarsku ili Hrvatsku. PayPal je već toliko puta pomenut da ne vredi ponavljati. Bez PayPal-a se plaćanje ka inostranstvu vrši wire transferom ili VISA karticom, ali, ne lezi vraže, mnogi web sajtovi ne veruju srpskim VISA karticama (sa pravom?) pa morate za svaku transakciju da date banci 20-30 evra. Dakle, problem Srbije je mnogo veći od puke brzine (sporoće) interneta.

Dusan

pre 12 godina

Ako ja dobro razumem ovaj tekst (odnosno novinarsku interpretaciju intervjua) Srbija trenutno ima vezu prema ostatku sveta od 64 megabita u sekundi.
Zanimljivo je da se u tekstu pominje mogucnost koordinacije rada izmedju raznih postojecih mreza (komercijalnih, akademskih itd.), ali se ne pominje mogucnost koriscenja nove digitalne televizijske mreze.
Da bi krajnji korisnici (kojih navodno ima oko 100 000) mogli da imaju upotrebljiv "Internet" njima je potrebno omoguciti stabilnu i brzu vezu koja prvenstveno zahteva veliku dolaznu (ka korisniku) brzinu a mnogo manju odlaznu brzinu. (Naravno ovo se odnosi na pojedinacne korisnike i veliki broj firmi, dok ce tek mali broj kompanija zahtevati sinhrone veze zarad povezivanja sopstevnih servera.)
To se moze veoma lako postici bas koriscenjem digitalnih TV kanala, posto ce njih biti u izobilju kada digitalizacija bude zavrsena. Korisnici bi na taj nacin svoje zahteve slali putem postojece, zicane mreze, ali bi im odgovori stizali preko digitalnog TV kanala, bezicnim, putem. Naravno, sve ovo bi za krajnjeg korisnika bilo potpuno transparentno. Krajnji rezultat bi bio mnogo brzi i jeftiniji pristup podacima.
Uz dobro osmisljenu mrezu proksi servera i postojecu (nedovoljnu) zicanu infrastrukturu, korisnici u Srbiji bi mogli da dobiju mnogo kvalitetniji pristup Internetu, a sve bi to moglo da pomogne da se prebrodi postojece stanje dok se ne sagradi opticka mreza.

swedroid

pre 12 godina

http://www.speedtest.net/result/1615914314.png


Bedak, pobudi me ova tema da iskontrolisem svoju brzinu, na opste zaprepascenje primetih da mi je upload svega 25Mbps :(
Download ide blize placenih 100Mbps / 19€ mesecno)ali upload koji treba da je i bio je godinama unazad 1:1 , dakle 100Mbps (do duse nikad nisam uspeo da posaljem brze od 80Mbps sto je moja greska jer imam od routera do switcha 16m TP6 kabela koji ima 7 lrivina od 90 stepeni).

Sad, tesko mi je znati da li je ovo momentalno preopterecenje na Malmö cvoristu ili je kod mog provajdera ali 1/5 od placene nije u redu. :(

Za Svedsku ne oprostivo!

Ljutko

pre 12 godina

Ja imam kod SBB-a 12Mbps download, što je, iskreno, i više nego što mi treba. Ali je upload 768KBps i to mi je malo. Voleo bih da je barem 2MBps. Naši uvek škrtare sa uploadom, pa mi Skype video ne radi dobro a da ne spominjem kada na dva računara igramo multiplayer preko interneta, uvek secka.

Boki

pre 12 godina

Sad pogledah ovo i pricu oko SBB-a i njihovog besplatnog uvodjenja dodatne brzine za neke i odmah pohitah na speedtest :-) Naime,brzine vece od 2mbit-a protoka je zaista tesko nekad izvaliti na netu jer su gotovo svi hosteri poput filesonica i fileserve-a preterano zaguseni, pa ne cudi padanje brna do tuznih dial up brzina. No, odmah da napisem, korisnik sam SBB Mix paketa, imao sam 16mb/s brzinu za download a sad je izmerenih 23.38mbs/s za download i 1,44mb/s za upload sto je za mislim 2700 din sa sve kablovskom i risiverom sasvim dobro barem za mene.

Зоран

pre 12 godina

(magellan, 27. novembar 2011 18:10), дај назив компаније у Сан Дијегу која нуди 24 мегабита за 50 долара.

Neven

pre 12 godina

(edin, 27. novembar 2011 16:52)

O čemu ti to? Lepo je direktor Ratela rekao da su u pitanju megabajti, pročitaj još jednom ovu vest. :)

Aleksandar

pre 12 godina

U Svajcarskoj je minimalan paket 5 mbps 30 e mesecno i dok ja koristim 25 mbps koji kosta grubo oko 40e mesecno. To se uglavnom kombinuje sa televizijom ili telefonom u paketu pa bude nesto povoljnije. Maksimalan paket trenutno je 100 mbps i kosta oko 60 e. Tako da nije i istina da je svugde sve bolje i jeftinije, sto se kaze koliko para toliko i muzike, bilo i ostalo.

Marko

pre 12 godina

Ne znam da li ste u mogucnosti da pratite neke rumunske kanale na kojima se vrti reklama 120 kanala 120 mb i 200 min u nacionalnoj mrezi za 25 eura!!! a mi placamo kao da smo u nekoj dzungli pa nemamo mogucnosti za bolje !!! nego se neko fatira nasim parama i a prodaje maglu!!!!

6mb!?

pre 12 godina

znaci placamo protok koji je tehnicki nemoguc i ko ce da odgovara za tu placku!!! Inace sto se onih optickih kablova tice to Duliceva firma radi i drzi monopol eto sanse za ministra da zaradi!!!

Nenad-EU

pre 12 godina

U Francuskoj koristim paket flatrate internet 30Mbps, iptv 130 kanala, fiksni neograniceno za 100 zemalja (Srbija nije na spisku i placa se dodatno ali npr. Hrvatska i Albanija jesu) i to sve za 29e.

Gagi010

pre 12 godina

Link govori sve.
http://www.vivacom.bg/bg/residential/prices_and_services/internet_svyrzanost/fiber_net_optichen_internet/vivacom_fiber_net_100

A gde smo mi?

Igor

pre 12 godina

S obzirom gde smo bili pre par godina sada je super.

Pre godinu dana sam imao 2 Mbit ADSL i bio relativno zadovoljan, sada imam 30 Mbit cable i izuzetno sam zadovoljan imajuci na umu da se u Srbiji apsolutno nista ne ulaze u IT i razvoj interneta.

Jedino da srede upload 30/1 je smesan down/up rate, cena nije bas mala i za te pare se u nekim drzavam moze dobiti 100/100..

Ne morate se porediti sa zapadnom Evropom, evo komsije Rumuni, 100/100 optika do kuce za manje od 15 evra mesecno sa sve telefonom.

sasa

pre 12 godina

@ Voyager Ti navodis nesto sto nije dostupno mnogima u Srbiji, taj kablovski je dostupan samo u vecim gradovima, dok je u manjim prisutan cist monopol od strane Telekoma!! Zar mislis da ljudi ne bi presli na taj koji si ti naveo da imaju mogucnost!!?? Poenta price je da internet provajderi budu prisutni na celoj teritoriji Srbije,a kad to bude, onda ce svako da bira sta mu vise odgovara, logicno!! Zar mislis da bi ja radije davao 1.500din za internet od 1.5mb, umesto da uzmem taj od 6mb za iste pare!!

BojanRF

pre 12 godina

Izgleda da je Rusija najpovoljnija. 100Mbps (bita) download i 50Mbps (upload), flat tarifa, 35 evri mesecno. Ko neveruje evo link na ruskom pa nek aga prevede u chromu http://www.mosinter.ru/services/internet_fiz.php

Dovla

pre 12 godina

Sve je to davnih dana objasnio domaci casopis SK... U Srbiji je u periodu od 1992 do 2002 u razvoj IT/broadbanda ulozena ista kolicina novca koja je ulozena u Svedskoj u prve dve nedelje tog perioda...

Nema razloga za kukanje, koliko je ulozeno u razvoj ove nase premocne zemlje dobro je da imamo i fiksne telefone a ne internet... ( razumem ne ulaganje u 90im, ratovi, sankcije itd. ali posle svega toga ocekivano svetlo na kraju tunela se nije pojavilo... ovim tempom mozda dostignemo zimbabwe i madagaskar do kraja 2013 )

...marko

pre 12 godina

SBB.RS internet 6 Mbps / 512 Kbps + Digitalna TV (DVB-C) 60ak kanala SD + 12 kanala HD + Cisco DVR sa 320GB diskom = 33e . Ako SBB uvede i servis fiksne telefonije, zbogom Telekome zauvek. U svakom slucaju svetlosnim godinama ispred ADSL-a u bilo kojoj varijanti.

strasno!

pre 12 godina

u pojedinim zemljama gde je internet ljudsko pravo, kod nas je luksuz!!! dele nam na kasicici za nase pare... ja na primer koristim net download 16mb/s a upload 1mb/s i placam 1990 dinara, brze nego 90 posto u srbiji. zadovoljan sam ali ima ljudi koji pored mene imaju download jos uvej jedan, ima i onih sa dial-up. ne shvataju ljudi!bitno je da mogu da odu na facebook i za to placaju ogromne pare!

Зоран

pre 12 godina

Кад смо отварали ординацију у САД дошао приватник који ради анализе крви, донео рачунар, монитор и штампач. Увео једну телефонску линију и закачио компјутер на њу. Немамо никакву обавезу да баш њему шаљемо пацијенте, али ето, он то урадио. Поента је да њему шаљемо пацијенте да им уради анализу крви, а он преко компјутера враћа анализу и штампа.

Дакле, нема брзе конекције за то, него човек одлучио за дајлап.

А вама у Србији брза конекција сужи да мерите брзину.

Када ћете да одрастете и да ствари не гледате као игрћчке него као нешто што вам служи, са тим да узмете минимално, а да вам служи? Никад.

Mr. Spock

pre 12 godina

@kowalsky
To sto pise u ponudi se razlikuje od realne situacije. I ja placam paket od "16MBps", a realno trosim do 2,8MBps. Barem nisam do sad izmerio vise. U Novom Sadu sam imao paket od "4MBps" a realno isot oko 2,8MBps. I to je cela informacija, ako je ostala nedorecena. Nije poenta u kukanju (koliko vidim ti si se najvise potresao), vec u informisanju i realnom sagledavanju situacije, bez emocija.

magellan

pre 12 godina

(Зоран, 27. novembar 2011 19:00)

Ne mogu da dokucim zbog cega ste se bas Vi nasli pogodjeni mojim komenatrom, ali u svakom slucaju hvala za kompliment (mladicu), koji mi inace ne odgovara, ali . . .
Nisam imao nameru da istrazujem najjeftiniji internet u Srbiji, jer mi nije potreban, osim za komunikaciju sa clanovima porodice, a verujem da ima povoljnijih paketa od ovog Telekomovog koji sam naveo.
Posto sam trenutno u Srbiji, nisam bio lenj pa sam upravo izmerio brzinu i dobio rezultat: download 1,28 Mbps / upload 197 Kbps. Mislim da je ovo sramota.
Neko je takodje pitao koja to kompanija nudi 24 Mbps u San Diegu. U pitanju je AT&T, a takodje posedujem i wireless paket Verizon koji nudi internet konekcije i do 150Mbps, u kocnoj i poslovnoj varijanti.

surreal

pre 12 godina

@Vubilica

Ni meni nije jasno kako moj drug u Slovackoj ima 100 MB/s za 15€ a do Slovacke mozes maltene pljunuti koliko je blizu.

Opticka varka

pre 12 godina

U Sloveniji imam paket T-2 provajdera: Internet optika 100/10Mbps, telefon, televizija (veci paket sa oko 300 programa) i dve kartice za njihov mobilni preko kojeg su cene kao preko fiksnog. Ukupna cena 44 eura.

Sto se tice samog interneta, optika 10/10 (najsorija) kosta 22 eura, 100/10 27 eura, 20/20 28 eura, 50/50 je 39 eura, 100/100 49. Brze opcije su dosta skuplje, najbrza je neverovatnih 1000/1000 i kosta 1000 eura mesecno. Internet radi kao sat. Nadam se da cemo nekada dostici taj nivo internet usluga...

Gagi

pre 12 godina

Sta reci!!!! Osim da su 2 leva oko 1 EURA. Pa vidite sami razliku. To je u Bugarskoj.
http://www.vivacom.bg/bg/residential/prices_and_services/internet_svyrzanost/internet_vivacom_net

BMW M Power

pre 12 godina

Ako mi objavite komentar super ako ne diesel.

1. Serbien Brot Band = DS + ostali provajdercici a kod Tele kom Srbije isto ako ne slicna situacija (znaci imamo gradjane koji ce mo da deremo, inace su tu, nemogu da pobegnu, pa su Bogom dati da ih muzemo, pa tako od sledecih izbora pa od one sledece i tako dok nedogled) i nije samo ovde internet u pitanju nego SVE.

2. Ako je pod rednim brojem 1. istina, sledi da svugde oko nas je prisutan Deutsche Telekom i postavlja se pitanje da li je u interesu "nekom" (videti redni broj 1.) da neko ponudi nesto brze i jeftinije (kada mu investicija u infrastrukturu ne predstavlja nikakav problem) i oborice cenu usluga interneta i IP televizije + ostalih usluga i izgubice "svoje" korisnike domaca nomenklatura.

3. Da li je iko od prvih 100 komentatora (kako vidim i celog sveta se javljaju i bore se oko Mega bita i Mega Bajta i sta je post paid i sta je pre paid placanje - mesecno ili potpisivanje ugovora na najmanje 1 . god. dana) i sta je realan download (primera radi, kod SBB Prepaid: 2Mb/s(2048/256) realno ide 240 kilo bita a ne 2048 kilo bita tj. 2.048 Mega Bajta) i sada je na meni da grickam nokte da li su postovani komentatori shvatili gde se nalazi srz problematike, i tako polako dolazimo do toga da su komentatori su ispali smesni.! (milsim da retko ko shvata sustinu stvari - nego samo lupaju, cast izuzecima)

4. Dame/Gospodo ne gledajte ono sto vidite nego ono sto ne vidite i tako cete stici do toga da ce te videti ono sto ste hteli da vidite zahvaljujuci onima koje ste naterali da rade kako vi zelite.

5. Pozdrav

dule

pre 12 godina

U Rumunjskoj za 21 euro dobijete 120 SD kanala, 4000 minuta unutar fiksne mreže i 400min prema mobilnim rumunjskim te fiksnim i mobilnim u Eu + flat od 100 Mbps.. Romtelecom, slobodno odite na njihov sajt.

aleksandar

pre 12 godina

Ja sam iz Makedonije koristim kablovski internet
Brzina: 8 mbps download / 0.5 mbps upload
Cena: 500 denara
1 evro = 61.35 mkd
znaci nesto vishe od 8 evra mesecno

A vi kako te?

dusan026

pre 12 godina

Megabiti su u pitanju, stamparska greska verovatno, sad je ispravljena ali to nema veze.

Ono sto je najvaznije je to da za internet saobracaj nije potrebna previsoka investicija kao sto je na primer potrebna za zeleznicki saobracaj. Tako da je pre sramota sto se ne ulaze u mreznu infrastrukturu nego sto je opravdanje drzavni budzet.

Recimo u Evropi najvecu porsecnu brzinu interneta dugo godina je imala Rumunija (danas 25.78 Mb/ps), bila treca u svetu posle J.Koreje i Japana. Danas su je prestigle Litvanija 31.65 Mb/ps (prva u svetu), Letonija 26.62 Mb/ps i Svedska 26.15 Mb/ps . Priblizila joj se i Bugarska sa zavidnih 22Mb/ps. Sve te zemlje su prestigle Japan 14,61 Mb/ps, SAD 12,14 Mb/ps, Rusiju 11,05 Mb/ps ciji informaticari takodje kritikuju vlasti zbog nedovoljnih ulaganja u mreznu infrastrukturu. Juzna Koreja je druga sa 30.04 Mb/ps.

Kada pogledamo te internet brzine i uporedimo sa nasih 3.87 Mb/ps, onda je to zaista sramota!

Evo ovde mozete videti kompletnu listu http://www.netindex.com/

boris

pre 12 godina

Aj' ne kukajte, Srbija, kablovska mreza, 6 Mb, najslabiji SBB paket, oko 12-13 evra. I provereno tu brzinu i koristim. Po engleskim novinama prosecna brzina u Engleskoj je 6.3 MB mada im naplacuju vise. ADSL je uvek slabiji. Uvek moze bolje. Ja sam zadovoljan a vi kako 'ocete.
(Goxyy, 27. novembar 2011 19:31)
kod mene ista stvar, 6Mb/512kb + 90 kanala = 23€ mesecno. prezadovoljan kvalitetom signala a jos se radi o najslabijem paketu.
inace sbb nudi pakete do 80Mb...
http://www.speedtest.net/result/1616243645.png

igorpl

pre 12 godina

Evo još nešto samo da dodam!
Upravo sam izmerio brzuinu telekomovih 4Mb/s
download 3,67 upload 0,71 ping 25 ms, što je dosta približno za prikazanu brzinu i naše uslove! napominjem da nisam iz Beograda ovo je sasvim ok.
Za sve one koji imaju problema sa netom i pljuju kako je naš loš neka prvo ograniče torrent upload na 1Kb/s i neka redovno gase skinute torente jer su oni jedini uzrok loših konekcija. DA bi bilo šta skinuli morate prvo da pošaljete pa akda to slanje zagušite seed-ovanjem torenta sasvim je sigurno da će vam net raditit sporo!
Sledeće je da se obrati pažnaj na instalaciju svega pa čak i igara, a to je da se ne kliće samo na next, next, next i agree, finish, close nego nekada da se malo pogleda šta se instalira i šta će i kada koristiti net prilikom rada. Nije tako retka pojava kod neukih korisnika računara da im u start-up-u bude popaljeno sve i svašta i što treba i što ne treba. Pravo rešenje je opcija start, run pa ukucate msconfig gde imate karticu startup i tamo odredite šta će vam se paliti prilikom dizanja windowsa napr. JA lično mislim da sem e-mail klijenta i naravno nekog antivirusa i firewall-a ne treba ništa da bude aktivno, Sve ostalo bespotrebno guši mrežu i protok a i resurse jadnog računara!
Iam tu jošštšta kao gašenje nekih windows servisa ali to je već za napredne korisnike. Zato pregledajte malo svoje dvorište pre nego što pljunete po nečemu!

Ivan

pre 12 godina

Skoro sam se iz EU države sa 3x većim standardom preselio u Srbiju.

SBB 6Mbit za 15 EUR sasvim zadovoljava i jeftiniji je nego kod mene kući.

Stvarno mi nije jasno o čemu se radi i zašto se žalite. Teško ćete negde naći jeftiniji Internet ( ima izutetaka ). Isto morate shvatiti da Siemens mašina i kabal provajdere koštaju isto u Nemačkoj i Srbiji na primer.

Situacija sa širokopasovnim Internetom je ovde sasvim zadovoljavajuća.

Markiza

pre 12 godina

@RobbenHR

Pa to je skoro isto kao u Srbiji.
1)4 Mb/512 ADSL 1450 din mesecno
2)IPTV 80 kanala 1000 din mesecno
3)Fiksni telefon placamo pretplatu 500 din i ima nekih 150 impulsa, ali ko jos koristi fiksni telefon?

To izadje oko 30 evra mesecno. Nema tu mnogo velike razlike jedino sto jos nemamo digitalni signal...

milancic

pre 12 godina

pricate o internetu, a ne osvrcete se na to da vecina malih mesta u Srbiji ima samo 2g mrezu. Ne moze sve preko noci, mora da se krene sa modernizacijom temeljno, i sa konkretnim planom

SKP

pre 12 godina

Evo info i za Makedoniju:

ADSL: http://www.t-home.mk/mk/61/Internet/MaxADSL_paketi.html
Optika: http://www.t-home.mk/mk/68/Internet/Max_Optic_paketi.html

Za eure deli sa 61.

konto

pre 12 godina

Ja se u ovo ne razumem pa ako može neko da mi pojasni. Koristim Telekomov ADSL, nešto preko 2 soma din. Pogledao sam upravo na brzinu i piše mi 54 Mbps što kapiram da je nemoguće čitajući ove podatke. Da li neko zna koliko je to ustvari?

milopero

pre 12 godina

ja cu da se veselim kad ministri,premijeri,i ostali "bitni" ,budu posecivali radove na "sirokopojasnoj nacionalnoj mrezi" :-D

Covek

pre 12 godina

Pa ja u Novom Sadu imam 16mb za 1400 din, ADSL kod PTT-a!
Evo kako trenutno meri speedtest, uglavnom meri oko 14.
http://www.speedtest.net/result/1616609049.png

nesh_bros

pre 12 godina

Kao covek iz te struke, zakljucujem da se ovde ne radi o 5Mb ili 50Mb ili 500Mb.. Vec da se drzava iskoristiti tudju opticku mrezu kako bi obezbedila nama tako brz pristup internetu. Sobzirom da jedina firma u Srbiji koja to trenutno radi je slovenacka NUBA, i jedina firma koja je u zadnjih 2 godine izgradila opticku mrezu duz auto-puta, i platila dozvolu od 5 miliona evra, sa svega 5 zaposlenih. Trenutno rade opticku mrezu po Beogradu. Spekulise se i da je jedan od ministara iza te cele price. Verujte da je zarada na takvoj mrezi u buducnosti tj za svega par godina, enormna !!

ma hajde..

pre 12 godina

o orionu sve najgore, cak i gprs na telekomu radi bolje. doguraju do 0.2 Mb za 12 evra i bas ih briga. sudstvo ne radi - pretplata ide..

Dusan

pre 12 godina

Par informacija:
Telenor je krenuo da pruža usluge fiksne telefonije, ali samo nekim biznis korisnicima, tako da je ispunio zahtev da krene do kraja, činimi se, 2010. da ima bar jednog fiksnog pretplatnika.
Telekom Srbije ne sme da objedini fiksnu telefonije, IPTV i internet jer mu to RATEL ne dozvoljava zbog monopola u fiksnoj telefoniji (teoretski postoje tri fiksna operatora Telekom, Telenor i Orion, ali Telekom drži 99% linija)
RATEL određuje cenu kablovske usluge SBBa jer je SBB najveći kablovski provajder.
Magistralna optička mreža je dobrim delom odrađena. Ali za veće brzine od 20, 30 Mb/s su potrebni optički kablovi do kuće. E sad sami zante kakvo je ekonomsko stanje u Srbiji i koliko ljudi ima kopmjuter (i ume da ga koristi) i internet. Za izgradnju mreže za pristum (od centrale do kuće) potrebna su velika ulaganja, a to korisnici sami teško da mogu da plate, a privatnicima se to ne isplati previše (trebaće mu 20 godina da povrati investiciju). I ne zaboravite, izdatak od 20, 30 i više evra mesečno na internet, za neke koji imaju platu 300 evra (a takvih je u Srbiji većina) predstavlja veliki izdatak.
Sve u svemu potrebne su velike pare za brzi internet, ali te pare Srbija nema. Zašto to je već drugo pitanje.

swedroid

pre 12 godina

btw: ovo sa ogranicenjima i spominjanjem flate rate, mislio sam da to postoji samo u ojadenoj Srbiji, na opste zaprepascenje vidim da to postoji i u nekm zemljama koje predstavljaju kao naprednje! :S

Zar nije ko vas u tim zemljama internet svrstan u osnovno ljudsko pravo?

NHF, samo pitam jer sam iznenadjen!

Mika

pre 12 godina

SBB MIX S: 6144/512 . Radi sasvim fino. Mogu cak da pustam 720p preko YouTube-a direktno na TV ( preko HDMI-ja ). Naravno kad bi mogao i 1080p u realnom vremenu, bilo bi job bolje, al' ajde da ne zakeramo bas previse, ipak smo siromasna zemlja. Filmovi se skidaju sa 700+KB/s ( MegaUpload, a ovi drugi malo sporiji ). Dakle za nekoliko sati eto ti 4-6GB film u 720p kvalitetu baz problema...

inot

pre 12 godina

Inace kontam da neki pojedinci ne razlikuju mbps i mb??? Znaci nije isto Mbps i MBps. 4Mbps je ustvari oko 800kb u sekundi ili gresim?

Dava

pre 12 godina

Austriski paket "Fiber Power Ultra"
Download 102400 kBit/s
Upload 10240 kBit/s
cena 49.90eura
Provajder UPC
(giga-mega, 27. novembar 2011 20:03)

Ajde još jednom... :)

B (veliko B) - BAJT
b (malo b) - bit

8 bita = 1 bajt

Ne možeš da napišeš (Bit) :D
Znači:

Download 102400 Kbit/s
Upload 10240 Kbit/s

Milan

pre 12 godina

"U londonu je to reseno tako sto je ministar telekomunikacija i transporta rekao gradjanima da svima posle merenja interneta i ako bude ispod 2mb obavesti o lokaciji,kako bi inspekcija dosla,licno izmerila i ispostavila racun da kompanija plati odtetu od nekoliko desetina holjada funti. "

Ovo nije tacno! Zivim u Londonu, a dok nisam promenio provajdera brzina interneta je bila oko 1Mbit/s bezobzira sto bi trebala da bude 10Mb (placao sam za paket ot 10Mbit). Odnos upload/download > 10:1. Nemojte da se zaludjujete da je u UK odlicna konekcija, jer nije. Po meni - vaznija je upload brzina i pogledajte sami statistiku po drzavama pa pravite zakljucak gde valja internet http://www.netindex.com/upload/

Хектор

pre 12 godina

За @konto,на овом линку можеш да провериш брзину нета:http://speedtest.net/, нема шансе да ти је 56Mbps. Pozdrav.

Icarus

pre 12 godina

Rumunija ima jedan od najbrzih internet konekcija u Evropi, mislim da su u top 3. Gde je Srbija? Primetio sam da je neko pominjao romtelecom, imajte u vidu da je to jedan od losijih provajdera tamo! RDS (Romanian data systems) su mnogo bolji, daju mnogo brzi protok za manje para!

Flat rate

pre 12 godina

Kao i svi vi prosao sam onaj put od dial-upa kod EUneta , PTTa itd. do kablovskog interneta sa 6 Mb/sec i stotinak TV kanala ( sa nekim kaobajagi
digitalnim risiverom ) . To placam 25 evra mesecno sto je u nasoj situaciji prilican trosak ali nisam imao izbora jer nisam imao TV signal zbog okolnih zgrada-visespratnica. Lekari kazu da ne valja sedeti mnogo za kompjuterom a i sami proizvodjaci kazu da treba cesto ustajati kako ne bi doslo do kocenja tela . Inace , mi smo na ovom polju zaostali kao i na ostalim .

iq=0

pre 12 godina

Zorane koji ti problem imas sa internetom? Jel ti neki provajder naneo neku tesku nepravdu? Imas deset komentara ovde i u svakom tvrdis da si u americi i koristis dialup, i osporavas potrebu za kvalitetnijim internetom... Nisi pametniji od sveta, ako se uvodi bolji internet, onda za njim ima potrebe.

Voyager

pre 12 godina

@sasa

Pa nije korektno da ni Vi formirate svoje misljenje samo na osnovu podataka koje imate iz recimo samo vecih ili (manjih, a) opremljenijih americkih gradova. Ocigledno da niste bili preko okeana, inace bi znali da je i Amerika veoma sareno pokrivena kvalitetnim internetom (i kvalitetom same racunarske opreme). Na srednjem zapadu u manjim mestima i Vas (a godinama i moj) ADSL je premija, cak i na istocnoj obali u manjim mestima. Tako da ne generalizujte. Ista je situacija i u Rusiji jer sam cesto tamo - cak i u Moskvi mozete naci veliku razliku u ceni - i mnogo povoljniju i mnogo nepovoljniju. I drugo, Vas bes je krajnje neumeren, ja sam godinama koristio prvo dial-up (od 89.), pa ADSL (dok jos nije bio u "prodaji"), pa sada kablovski. I uvek sam placao mnogo vise jer je na pocetku cena znatno veca. Ali poenta ovoga clanka nije samo brzina interneta nego i novac koji se tu vrti, pa tako sam i ja, uvek daleko vise zaradjivao koristeci internet nego sto sam novaca ulagao. Inace i ne koristim taj paket koji Vas je inzervirao od 6, vec drugi 80/4. Nema razloga da budete ljuti na mene, a kablovski operater koga ste pomenuli obuhvata 27 "gradova" u Srbiji: Arilje, Ivanjicu, Vrbas... Ta mreza se siri kroz privatni sektor, a u mom gradu je ta kompanija "dovedena" (nije se cekalo da sama dodje) i nije Beograd, Novi Sad, Nis, Kragujevac... I na kraju nije lepo nepoznatoj osobi da govorite "Ti". Cesto citam Vase komentare i vidim da ste demokratske provijencije, tako da samo jos to ispravite.

Milosbgd1

pre 12 godina

Ako neko moze da kaze koliko kosta uvodjene optike u kucu, tj koliko jos pored pretplate npr 50 eura za protok od 100 mbit/s treba izdvojiti za dodatnu opremu (kablovi, izlazak ekipe na teren itd ...) ?

Slobodan

pre 12 godina

4 megabajta po sekundi je zavidna brzina cak i za pojedine mnogo razvijenije zemlje u svetu. To je celih 32 megabita po sekundi, ali mi nije jasno kako ce to Telkom kroz ADSL da pruzi toliko?

Kristijan

pre 12 godina

Ja živim u Beču, ni ovde brzine nisu baš neke ono sa 100 Mbit/s je istina ali cene su katastrofalne, 140 € mesečno samo za internet, retko onih ko to uzima (osim nekih firma) ...

Ja lično koristim 20000 Mbit/s (2,50 MB/s) 30 € mesečno, kao i 80% drugih korisnika ...

Зоран

pre 12 godina

"Zaboravio sam na dial-up, haaa…aa haaaaaaaaaahaaa…aa"

Најсмешније је кад видиш да се неупућен исмејава нечему. Наплата приватних лекара од Медикера у САД иде преко дајалап конекције. Који сте ви комплексаши.

Goxyy

pre 12 godina

Aj' ne kukajte, Srbija, kablovska mreza, 6 Mb, najslabiji SBB paket, oko 12-13 evra. I provereno tu brzinu i koristim. Po engleskim novinama prosecna brzina u Engleskoj je 6.3 MB mada im naplacuju vise. ADSL je uvek slabiji. Uvek moze bolje. Ja sam zadovoljan a vi kako 'ocete.

Mr. Spock

pre 12 godina

Ja koristim DSL u okolini Minhena sa brzinom koja ne prelazi 2,8 Mb/sec. Mesecno placam 30 evra. U cenu je uracunata i fiksna telefonija (flat rate) na teritoriji cele Nemacke. U Novom Sadu sam imao kablovsku vezu otprilike iste brzine i placao sam 15 evra (samo Internet). Nije ni ovde na zapadu Internet bas toliko superironiji od onog u Srbiji, kao sto se misli. A za vece brzine, cene su zaista visoke!

Зоран

pre 12 godina

(dado-pg-it, 27. novembar 2011 16:34), ja сам исто у САД у малом месту. Овде само АТТ има телефон и интернет. Место је ѕаиста мало, 15.000 становника и третира се као заостало. Прошле године сам се откачио од АТТ-а јер од 6 мегабита сам имао 2, 3 а увече и испод једног. То је била масовна појава по САД, годину дана и више. Наравно, АТТ никад не признаје да је грешка до њих. На основу форума на самом АТТ-у и по осталим форумима сам закључио да је маса њих отишла од АТТ-а код других провајдера, ја нисам имао код кога и откачио сам се. После сам добијао понуде од њих да се поново закачим за 20 долара на 6 мегабита годину дана, иначе је 40 долара касније. Нисам хтео. Тек после годину дана сам пристао и сада је брзина у реду, али АТТ је то, никад се не зна. Иначе 6Мб је максимум што АТТ даје на ДСЛ.

За ове у Србији 3 мегабита је сасвим довољно. Треаб им брзи интернет колико и метро, а криминал, расуло у држави, мито на све стране, беда, наталитет катастрофа, а они траже интернет!?

dado-pg-it

pre 12 godina

i vi se bunite.ja u italiji placam 7,2 megabit a imam efektivni 0,7 kad je najjaci. (kad ih zoves nije njihova greska)sve preko wimax linije. nazalost telekom kao svugdje samo gradi opticne linije u velikim gradovima, a ja zivim u jednom manjem gradicu. zato se ne nervirajte,na evropskom ste nivou8ako je italija u evropi).ps: moju u orlovatu kod zrenjanina imaju skoro 11 mb .......

swedroid

pre 12 godina

http://www.speedtest.net/result/1615914314.png


Bedak, pobudi me ova tema da iskontrolisem svoju brzinu, na opste zaprepascenje primetih da mi je upload svega 25Mbps :(
Download ide blize placenih 100Mbps / 19€ mesecno)ali upload koji treba da je i bio je godinama unazad 1:1 , dakle 100Mbps (do duse nikad nisam uspeo da posaljem brze od 80Mbps sto je moja greska jer imam od routera do switcha 16m TP6 kabela koji ima 7 lrivina od 90 stepeni).

Sad, tesko mi je znati da li je ovo momentalno preopterecenje na Malmö cvoristu ili je kod mog provajdera ali 1/5 od placene nije u redu. :(

Za Svedsku ne oprostivo!

Rajko

pre 12 godina

Trenutno nigde u svetu nisu uobicajene brzine za najsiri krug korisnika od 4 megabajta u sekundi. Ono sto je uobicajeno jesu brzine od 4 megabita u sekundi ili tog reda velicine, a to su brzine koje su i kod nas uobicajene. Trenutno nigde u svetu nije uobicajeno da optika ide do krajnjih korisnika, pa ni kod nas. Zato, prvo znanje o nekoj temi, pa onda mozemo da pricamo dalje.

igorpl

pre 12 godina

Kao prvo volim što se svi frljaju ciframa i megabitima, megabajtima....
Kao drugo ja imam 4 megabita kod telekoma i plaćam trenutno nešto manje od 15 eura što je po mom mišljenju skroz ok cena obzirom da se nalazimo u tranzicionoj zemlji.....
Kao treće šata bi vi konkretno radili da imate recimo 20 MB/s
Čak i za gledanje HD sadržaja preko neta potrebno je da imate ajd da kažem 8 Mb/s da se ugodno gleda ako je server OK!
Za igranje igara vam i ne treba više!
Pitam se samo šta bi radili da imate tolike brzine?
Film na DVD-u se skine za sasvim ok vreme ako je preko torenta.
Šta dalje da kažem!
Kada bi vam i dali 2TB/s 99,9999999999% vas ne bi ni 99,999999999999999999% toga ne bi nikada iskoristilo a i ne bi ni umelo da korsiti! Korisnik sam neta još od vremena BBS-ova ako je to nekome poznato, pa modemi 33K pa 56K pa ISDN pa WIReless pa tek sada ADSL. Znači prošao sam sve faze i vrlo dobro se sećam vremena kada smo svi bili na paricama sa dvojnicima i slušali onaj karakteristični zvuk modema i maštali o makar digitalnim linijama bez dvojnika!
A to vreme nije tako daleko bilo! Neki su baš nezasiti!
I neka mi sada neko ko je koristi internet u inostranstvu kaže šta on to može na netu sa svojih 20MB/s što ja ne mogu sa mojih 4Mb/s?

Зоран

pre 12 godina

Кад смо отварали ординацију у САД дошао приватник који ради анализе крви, донео рачунар, монитор и штампач. Увео једну телефонску линију и закачио компјутер на њу. Немамо никакву обавезу да баш њему шаљемо пацијенте, али ето, он то урадио. Поента је да њему шаљемо пацијенте да им уради анализу крви, а он преко компјутера враћа анализу и штампа.

Дакле, нема брзе конекције за то, него човек одлучио за дајлап.

А вама у Србији брза конекција сужи да мерите брзину.

Када ћете да одрастете и да ствари не гледате као игрћчке него као нешто што вам служи, са тим да узмете минимално, а да вам служи? Никад.

Aleksandar

pre 12 godina

U Svajcarskoj je minimalan paket 5 mbps 30 e mesecno i dok ja koristim 25 mbps koji kosta grubo oko 40e mesecno. To se uglavnom kombinuje sa televizijom ili telefonom u paketu pa bude nesto povoljnije. Maksimalan paket trenutno je 100 mbps i kosta oko 60 e. Tako da nije i istina da je svugde sve bolje i jeftinije, sto se kaze koliko para toliko i muzike, bilo i ostalo.

xeno

pre 12 godina

koliko struchnjaka na jedno mestu pa to je prosto neverovatno ...
pominju se san diego ili neki drugi urbani centri ... i pita se zashto
nema kod nas ...
e pa nema jer smo siromashna zemlja, a to znach ida ako neko hoce da postigne te brzine svima, ili bar u vecim centrima, gradovima preko 100.000 stanovnika dostupnim onda mora ljuljne pare u optiku, infrastruktru ono zestoko ... tipa nekoliko stotina miliona eura i da mu se te pare vrati za ? 20 godina ?
ovde gde je prosecna plata 300e ( ako je i toliko vecini ljudi ) neko ocekuje da ce 50% stanovnistva da izdvaja 2000din pa za koliko god brz net ? mora da se shalite ...
nema ovde para da dovoljno ljudi, tipa bar 20% korisnika interneta iskoristi te brzine od nekoliko desetina mega bita ... niti sadashnja
infrastruktura to moze da izdrzi ...

magellan

pre 12 godina

San Diego, juzna California - 24 Mbps, flat, za $49,95 mesecno, dok 3 Mbps mozete imati za $19,95/month.
Da li mozete zamisliti koliko je to dostupno, obzirom na lokalni standard?
U Srbiji je racun za ADSL 1536/256 Kb/s, ako je uopste i toliko (sto sumnjam), tacno 1.532,82 dinara, sto je nekih $19,72.
Sta je jedna California za nebesku ekonomiju Srbije?

Boki-Gracanica

pre 12 godina

Zivim u Gracanici i koristim usluge jednog kosovskog provajdera. Flat paket od 5 mbp/s placam 15 evra i to je najsporiji paket. Najbrzi kosta 40 evra a ima protok 40 mbp/s. Jedan drugi provajder nudi od 5 do 60 mbp/s, za cenu od 18-39 evra. Da, radi se o Kosovu, koje je mnogima sinonim za ZAOSTALOST. Nazalost, Srbija je danas na dnu sto se tice telekomunikacija, kao i ostalih sfera zivota.

Dusan

pre 12 godina

Ako ja dobro razumem ovaj tekst (odnosno novinarsku interpretaciju intervjua) Srbija trenutno ima vezu prema ostatku sveta od 64 megabita u sekundi.
Zanimljivo je da se u tekstu pominje mogucnost koordinacije rada izmedju raznih postojecih mreza (komercijalnih, akademskih itd.), ali se ne pominje mogucnost koriscenja nove digitalne televizijske mreze.
Da bi krajnji korisnici (kojih navodno ima oko 100 000) mogli da imaju upotrebljiv "Internet" njima je potrebno omoguciti stabilnu i brzu vezu koja prvenstveno zahteva veliku dolaznu (ka korisniku) brzinu a mnogo manju odlaznu brzinu. (Naravno ovo se odnosi na pojedinacne korisnike i veliki broj firmi, dok ce tek mali broj kompanija zahtevati sinhrone veze zarad povezivanja sopstevnih servera.)
To se moze veoma lako postici bas koriscenjem digitalnih TV kanala, posto ce njih biti u izobilju kada digitalizacija bude zavrsena. Korisnici bi na taj nacin svoje zahteve slali putem postojece, zicane mreze, ali bi im odgovori stizali preko digitalnog TV kanala, bezicnim, putem. Naravno, sve ovo bi za krajnjeg korisnika bilo potpuno transparentno. Krajnji rezultat bi bio mnogo brzi i jeftiniji pristup podacima.
Uz dobro osmisljenu mrezu proksi servera i postojecu (nedovoljnu) zicanu infrastrukturu, korisnici u Srbiji bi mogli da dobiju mnogo kvalitetniji pristup Internetu, a sve bi to moglo da pomogne da se prebrodi postojece stanje dok se ne sagradi opticka mreza.

konto

pre 12 godina

Ja se u ovo ne razumem pa ako može neko da mi pojasni. Koristim Telekomov ADSL, nešto preko 2 soma din. Pogledao sam upravo na brzinu i piše mi 54 Mbps što kapiram da je nemoguće čitajući ove podatke. Da li neko zna koliko je to ustvari?

srba

pre 12 godina

Imam 2 ADSL linije na 16/1 mbps jer sam poslovni korisnik, a ovakve vesti me cine tuznim. Ovo je zaista tuga. Da sam ovu vest procitao za Burkinu Faso zajedljivo bih se nasmejao, a ovako mi dodje da placem. Na mobilnom telefonu jedva da mogu da namakenm 500 Kb, jer operateri varaju na kilograme raznim softverima za kontrolisanje protoka (uostalom, to iste cine i internet provajderi). 20 MB do 2020 godine, hahahahahahaha. Znaci trebace im 8 godina da dignu prosecnun brzinu. Nek vas je stid i sram. Digitalna TV, buahahahahahaha.

Predlazem da osnujete jedno 634 agencije da to analiziraju i donesu zakljucke. A da novac umesto u kvalitet zivota usmerite ka tim agencijama. Pa gde da vam radke tetke, surnjaje, strine i babe.

Niste ni za komentarisanje. Sve vas treba proterati na Jupiter.

boris

pre 12 godina

Aj' ne kukajte, Srbija, kablovska mreza, 6 Mb, najslabiji SBB paket, oko 12-13 evra. I provereno tu brzinu i koristim. Po engleskim novinama prosecna brzina u Engleskoj je 6.3 MB mada im naplacuju vise. ADSL je uvek slabiji. Uvek moze bolje. Ja sam zadovoljan a vi kako 'ocete.
(Goxyy, 27. novembar 2011 19:31)
kod mene ista stvar, 6Mb/512kb + 90 kanala = 23€ mesecno. prezadovoljan kvalitetom signala a jos se radi o najslabijem paketu.
inace sbb nudi pakete do 80Mb...
http://www.speedtest.net/result/1616243645.png

Voyager

pre 12 godina

@magellan

bez zelje da osporavam Vase principijelne navode ipak u Srbiji mozete imati i povoljniji internet:

kablovski

6Mb/s (6144/512) za 1520 din/mesecno
12Mb/s (12288/768) za 2120 din/mesecno
18Mb/s (18432/1024) za 2820 din/mesecno i
24Mb/s (24576/1536) za 3720 din/mesecno

i zaista ima tu brzinu i cak vecu i u down i up. Znaci svi kablovski korisnici jednog velikog (najveceg kablovskog) operatera vec imaju ovakav pristup, a to su cene koje su slicne koje ste naveli u Americi.

RobbenHR

pre 12 godina

5 Mbit download, 512 Kbit upload, flate rate; fiksna telefonija džabe 1500 minuta, 60 SD kanala na IPTV. Sa trajnim nalogom oko 33€ mjesečno.
ISKON.HR, isti paket još od 2009-e.

Srba

pre 12 godina

Zaboravio sam na dial-up, haaaaaaaaaaaaaaaaaaahaaaaaaaaaahaaaaaaaaaaa

Jos da nam se vrate Atari i Amiga.

Srbija brzo napreduje unazad.

Pa da li vi smete da izgovorite na glas ovo sto ste izneli kao statisticke podatke????? Jasni Matic predlazem da predje na taj dial-up.

Aleksandar

pre 12 godina

Ovako izgleda laganje SBB-a svojim korisnicima.
Sa SBB sajta:

"Od 15. novembra 2011. svi korisnici Flat Postpaid paketa će moći da uživaju u još većim brzinama, i to po istoj ceni!

SBB je svojim korisnicima omogućio povećanje brzine protoka u downloadu, i čak do 50% povećanja protoka u uploada!"

Korisnicima koji koriste najmanji paket, paket S, uz ugovor od 12 meseci, samo je povecan upload sa 384 na 512 kbps. Tako da su ovom reklamom korisnici obmanjeni. Nikakvo povecanje downloada u S paketu nismo ni videli. Dok su u drugim paketima povecali brzine sa 8 na 12, sa 12 na 18 i sa 18 na 24 Mbps.

Miroslav Milosevic

pre 12 godina

Za ovakvo stanje ne krivim toliko domace provajdere vec velike proizvodjace softvera kojima odgovara da fizicka lica imaju sto gori internet, posebno upload, kako bi im bio otezan pristup torrent trackerima i ostalim servisima koji sluze za razmenu fajlova.

Mr. Spock

pre 12 godina

@kowalsky
To sto pise u ponudi se razlikuje od realne situacije. I ja placam paket od "16MBps", a realno trosim do 2,8MBps. Barem nisam do sad izmerio vise. U Novom Sadu sam imao paket od "4MBps" a realno isot oko 2,8MBps. I to je cela informacija, ako je ostala nedorecena. Nije poenta u kukanju (koliko vidim ti si se najvise potresao), vec u informisanju i realnom sagledavanju situacije, bez emocija.

aleksandar

pre 12 godina

A zasto zaboravljamo Rumuniju? Oni su I te kako presisali mnoge evropske zemlje, brzine I\'m se krecu oko 30 Mb/s. Da, dok smo mi ratovali 90-tih oni su ljudi radili na modernizaciji telekomunikacione infrastrukture, I eto gde su sad.

Neven

pre 12 godina

(edin, 27. novembar 2011 16:52)

O čemu ti to? Lepo je direktor Ratela rekao da su u pitanju megabajti, pročitaj još jednom ovu vest. :)

Miloš

pre 12 godina

ALO BRE A BRZINA UPLOADA? AGREGACIJA 12:1??? A PING? DANAS NA GAME SERVERU KOJI SE NALAZI U BEOGRADU DEČKO IZ ŠVEDSKE PING 17ms KAŽE IMA PROTOK 100MBit/s A JA IZ SRBIJE PREKO SBB-a 25ms. I DA PIŠEM VELIKIM SLOVIMA JER URLAM OD VAŠIH **** I****** O LICENCAMA I KOJE KAKVIM GLUPOSTIMA. ALO BRE MOBILNI NET 3G? ŠTA PRIČATE VI? GDE IMA 3G? U CENTRU BEOGRADA I JOŠ PARGRADOVA OSTALO SVE EDGE I HDSP.... PREKORAČIŠ 100MB NA VIP-u ODERU TE 100 EUR (lično mene). SRAM DA VAS BUDE!!! SRBIJA N-E-M-A INTERNET!

neobavesten

pre 12 godina

"problem u njenom razvoju ne tiče se toliko same magistralne mreže za velika rastojanja, koliko mreže za pristup koju čine kablovi sa metalnim provodnicima, jer je za kapacitete od 30 i više megabajta potrebno postaviti optiku, što zahteva INVESTICIJE."

Ma je l' moguce?!
Pa kako jedna firma koja zivi od prodaje vazduha i vremena da nadje sredstva za investicije?

kowalsky

pre 12 godina

@Slobodan
4Mb je četiri megabita, a ne četiri megabajta, dakle brzina koju su i zemlje u razvoju odavno prevazišle.
@Kristijan
Voleo bih da imam tu bečku "ništa posebno" brzinu od 20-tak Mb/s. Kod mene je trenutno na Telekomovom ADSLu Jedva nešto preko jednog MB/s.

Neron

pre 12 godina

U londonu je to reseno tako sto je ministar telekomunikacija i transporta rekao gradjanima da svima posle merenja interneta i ako bude ispod 2mb obavesti o lokaciji,kako bi inspekcija dosla,licno izmerila i ispostavila racun da kompanija plati odtetu od nekoliko desetina holjada funti.
Mi jedan MB placamo cenu kao na zapadu 4mb.
Naravno ministar u VB je ostavio prostor i rok tri meseca da se ispravi greska,a onda krenuo da reseta.
Znate koliko ih je imalo ispod 2mb?
Nijedan,jer nikom nije palo na pamet da rizikuje.Ovde kod nas svi rizikuju,a kad ih pitas sto,magla,kisa,vetar,sunce,zvone zvona na crkvi Svetog Marka,svetska ekonomska kriza,zbog radova na gazeli,zbog sajamskih guzvi i slicno.
Mi jednostavno nemamo strucno regulatorno telo,a i kad bi se postavilo strucno, ne bi mogli od Sbiste Šolaka i odtalih DS biznismena,jer nemas kome tamo da se obratis

Ivan

pre 12 godina

Skoro sam se iz EU države sa 3x većim standardom preselio u Srbiju.

SBB 6Mbit za 15 EUR sasvim zadovoljava i jeftiniji je nego kod mene kući.

Stvarno mi nije jasno o čemu se radi i zašto se žalite. Teško ćete negde naći jeftiniji Internet ( ima izutetaka ). Isto morate shvatiti da Siemens mašina i kabal provajdere koštaju isto u Nemačkoj i Srbiji na primer.

Situacija sa širokopasovnim Internetom je ovde sasvim zadovoljavajuća.

Mika

pre 12 godina

SBB MIX S: 6144/512 . Radi sasvim fino. Mogu cak da pustam 720p preko YouTube-a direktno na TV ( preko HDMI-ja ). Naravno kad bi mogao i 1080p u realnom vremenu, bilo bi job bolje, al' ajde da ne zakeramo bas previse, ipak smo siromasna zemlja. Filmovi se skidaju sa 700+KB/s ( MegaUpload, a ovi drugi malo sporiji ). Dakle za nekoliko sati eto ti 4-6GB film u 720p kvalitetu baz problema...

Ljutko

pre 12 godina

Ja imam kod SBB-a 12Mbps download, što je, iskreno, i više nego što mi treba. Ali je upload 768KBps i to mi je malo. Voleo bih da je barem 2MBps. Naši uvek škrtare sa uploadom, pa mi Skype video ne radi dobro a da ne spominjem kada na dva računara igramo multiplayer preko interneta, uvek secka.

edin

pre 12 godina

@Slobodane...
Nemoj da komentarises kad nemas pojma. Slovo b malo znaci biti a ne bajti, znaci nije 4 megabajta nego 4 megabita.
Najgora smo zemlja sa internetom.

Зоран

pre 12 godina

(magellan, 27. novembar 2011 18:10)

Момак, што не употребиш тај твој брзи и јефтини интернет кад га већ имаш, него од ока овако напамет??

Изволи, 6 мегабита уз 12 месеци је 15 евра.

http://www.sbb.rs/Paketi/327/FlatHome.shtml

Имао сам летос то у Србији и радило одлично. Поздрав из САД.

Зоран

pre 12 godina

(magellan, 27. novembar 2011 18:10), дај назив компаније у Сан Дијегу која нуди 24 мегабита за 50 долара.

swedroid

pre 12 godina

Merenje preko svedskog oficijelnog zajta za merenje http://boostit.dyndns.org/Public/bredbandskollen.png
daje ipak upload od 50+ Mbps.. bit ce da je greska kod Speedtest.net-a :)

kisa

pre 12 godina

Pa to uopste nije lose. Kod nas je od 5MB do 100MB trebalo nekih 5-6 godina. Ne zaboravimo , pionirskog posla 5 - 6 godina, to se drukcije racuna. 50 MB , kablovska i telefon kostaju me mesecno £75. Brzo ce to sve stici i u Srbiju.

Boki

pre 12 godina

Sad pogledah ovo i pricu oko SBB-a i njihovog besplatnog uvodjenja dodatne brzine za neke i odmah pohitah na speedtest :-) Naime,brzine vece od 2mbit-a protoka je zaista tesko nekad izvaliti na netu jer su gotovo svi hosteri poput filesonica i fileserve-a preterano zaguseni, pa ne cudi padanje brna do tuznih dial up brzina. No, odmah da napisem, korisnik sam SBB Mix paketa, imao sam 16mb/s brzinu za download a sad je izmerenih 23.38mbs/s za download i 1,44mb/s za upload sto je za mislim 2700 din sa sve kablovskom i risiverom sasvim dobro barem za mene.

Hrvat

pre 12 godina

Hrvatska, provider T-com, moj paket 10 Mbs/512 Kbs + flat rate iznosi 34 €. Moguće je uzeti i paket 20 Mbs/768 Kbs sa flat rateom za 54 €. Skupo ali kvalitetno jer mi brzina nikad ne pada ispod 10. Evo sad mjereno 10,30 Mbs, a nerijetko mi brzina ide preko 11 Mb.

Iskon je još jeftiniji pa paket 10 Mbs/512 Kbs + flat rate košta 24 €, ali je problem što brzine nisu stabilne i ponekad padaju čak ispod 8 Mb/sek.

Bnet nudi najjeftinije pakete pa paket 16 Mbs/0,75 Mbs s flat rateom košta 19,50 €, a jači paket od 25 Mbs/1,50 Mbs košta 58 eura. Kod njih su brzine stabilne ali ih nema na području cijele Hrvatske.

Susjed

pre 12 godina

Evo svatko javlja što on ima pa da i ja javim iz Zagreba:

Uzeo paket malog providera Amis (Francusko-belgijska tvrtka).
U kuću mi je uveden optički kabel.
Brzina 20/10 Mbs download/upload (do sada imao ovaj koji se spominje u tekstu - 4mbs/512kbs od T-coma i poludio s njima)
Brzina uvijek ta, nekad malo dolje, nekad malo brže.
U paketu još imam telefoniranje - besplatno 1500 min/mjes. na nepokretne mreže i 77 TV programa na nekim usluga vremenskog pomaka.
Sve to godinu dana plaćam 20 eura onda još godinu duplo skuplje.

Vucina

pre 12 godina

Sve mislim da ce Telekom da pljune silne milione kako bi postojecu mrezu zamenio optikom. Jer realno bez optike nema dobrog interneta ni komunikacija uopste!

Morace uraditi to kad tad, ali to nece biti skoro, sigurno!

Spirit

pre 12 godina

Ja živim u Beču, ni ovde brzine nisu baš neke ono sa 100 Mbit/s je istina ali cene su katastrofalne, 140 € mesečno samo za internet, retko onih ko to uzima (osim nekih firma) ...

Ja lično koristim 20000 Mbit/s (2,50 MB/s) 30 € mesečno, kao i 80% drugih korisnika ...
(Kristijan, 27. novembar 2011 14:59)Ne znam u kojem dijelu Beca zivis ali nije istina da za 100 Mbit/s placas 140 € vec najvise 70€ stim da imas i TV i fiksni telefon a evo i jedan primjer danasnje akcije u kojem nude za prvih 6.mjeseci paket sa internetom od 100 Mbit/s, 114 TV kanala u SD rezoluziji + 16 HD kanala i naravno fiksni telefon neograniceno prema svim fiksnim brojevima u Austriji i to sve za samo 35,90 € a nakon isteka tih 6.mjeseci placas po cijeni od 59,90 € i to je trenutno najskuplje sto mozes naci u Becu za kod UPC provajdera i ovih 20000 koje spominjes nije u Mbit/s nego kBit/s tj 20 Mbit/s. Pa prema tome, ove su cijene su pristupacne za ovaj kvalitet usluge a imas naravno i jeftinije opcije kao npr. gdje sam ja uzeo na akciji koja je trajala cijelo ljeto paket internet od 35 Mbit/s i sa fiksnim telefonom za samo 24,90€ pa mi je malo cudno sto predstavljas ajmo reci ne istinu vezano za ovu temu.

http://www.upc.at/produktpakete/fit/top_fit/

jeremija

pre 12 godina

Naravno da imamo spor internet kad nije investirano u agenciju za nacionalnu sirokopojasnu mrezu, fond za nacionalnu sirokopojasnu mrezu, zavod za nacionalnu sirokopojasnu mrezu i institut za nacionalnu sirokopojasnu mrezu, kao i agenciju za unapredjenje kvaliteta nacionalne sirokopojasne mreze, fond za promociju nacionalne sirokopojasne mreze i zavod za ocuvanje nacionalne sirokopojasne mreze. Cim se to organizuje, bice i brzog interneta.

BMW M Power

pre 12 godina

Ako mi objavite komentar super ako ne diesel.

1. Serbien Brot Band = DS + ostali provajdercici a kod Tele kom Srbije isto ako ne slicna situacija (znaci imamo gradjane koji ce mo da deremo, inace su tu, nemogu da pobegnu, pa su Bogom dati da ih muzemo, pa tako od sledecih izbora pa od one sledece i tako dok nedogled) i nije samo ovde internet u pitanju nego SVE.

2. Ako je pod rednim brojem 1. istina, sledi da svugde oko nas je prisutan Deutsche Telekom i postavlja se pitanje da li je u interesu "nekom" (videti redni broj 1.) da neko ponudi nesto brze i jeftinije (kada mu investicija u infrastrukturu ne predstavlja nikakav problem) i oborice cenu usluga interneta i IP televizije + ostalih usluga i izgubice "svoje" korisnike domaca nomenklatura.

3. Da li je iko od prvih 100 komentatora (kako vidim i celog sveta se javljaju i bore se oko Mega bita i Mega Bajta i sta je post paid i sta je pre paid placanje - mesecno ili potpisivanje ugovora na najmanje 1 . god. dana) i sta je realan download (primera radi, kod SBB Prepaid: 2Mb/s(2048/256) realno ide 240 kilo bita a ne 2048 kilo bita tj. 2.048 Mega Bajta) i sada je na meni da grickam nokte da li su postovani komentatori shvatili gde se nalazi srz problematike, i tako polako dolazimo do toga da su komentatori su ispali smesni.! (milsim da retko ko shvata sustinu stvari - nego samo lupaju, cast izuzecima)

4. Dame/Gospodo ne gledajte ono sto vidite nego ono sto ne vidite i tako cete stici do toga da ce te videti ono sto ste hteli da vidite zahvaljujuci onima koje ste naterali da rade kako vi zelite.

5. Pozdrav

Vubilica

pre 12 godina

Meni samo nije jasno... zbog cega ja placam 15 evra za 1MB a svedjanin 13 za 10? e to samo neko da mi objasni? Ono posto mi imamo mnogo bolji standard od svedjana.... moze i 50 evra za MB samo napred...

Ole Gunnar Solskjaer

pre 12 godina

Odnedavno zivim u Oslu, prosecan protok mi je 30mbps, ume biti i vise nekad i nize, u prosli cetvrtak nekih 58mbps bas pricah kumu.

rEaLnI

pre 12 godina

Srbija nzadrzivo srlja u PROGRES!!!!
Joj smesne li vesti, ustvari kad bolje razislim da nije tuzno bilo bi smesno, a dve zemlje sa kojima se granicimo imaju 100/100 za po 15Evradi, e da je ovo statistika za Juznu Ameriku stvbarno bih se nasmejao a ovo je statistika za zemlju koja je u Evropi, pihhh tuga brate.

kowalsky

pre 12 godina

Uf. Mnogo volim da čitam tekstove ovih naših što nam iz belog sveta poručuju kako i tamo ne cvetaju ruže, pa se sad još i sa sporim internetom pate. Nisam bio lenj i našao sam na sajtu Dojče Telekoma cenovnik, pa evo tog flat paketa od trideset evra (sa sve fiksnom telefonijom na terotoriji nemačke). Dakle 16 Mb/s

http://www.telekom.de/is-bin/INTERSHOP.enfinity/WFS/EKI-PK-Site/de_DE/-/EUR/ViewProductDetails-Start;sid=JCibmrDeV26Jmv4MTMaLLrvb3u606oLa0Mo5rZx3YPOsmdNn10FhXJ-uL8Knlw==?ProductRefID=0110001000058%40EKI-PK&KeywordPath=katalog%2Fsurfen%2Fkomplettpakete%2Fbasic&StageProductRefID=0102051000001_0001%40EKI-PK&CatalogCategoryID=jqYFC7IS4T0AAAEdU7cMVfLJ

swedroid

pre 12 godina

btw: ovo sa ogranicenjima i spominjanjem flate rate, mislio sam da to postoji samo u ojadenoj Srbiji, na opste zaprepascenje vidim da to postoji i u nekm zemljama koje predstavljaju kao naprednje! :S

Zar nije ko vas u tim zemljama internet svrstan u osnovno ljudsko pravo?

NHF, samo pitam jer sam iznenadjen!

inot

pre 12 godina

Inace kontam da neki pojedinci ne razlikuju mbps i mb??? Znaci nije isto Mbps i MBps. 4Mbps je ustvari oko 800kb u sekundi ili gresim?

Ljutko

pre 12 godina

Problem Srbije nije samo u brzini (sporoći?) interneta. Mnogo je gore. Zahvaljujući gluposti naših političara, zemlja je u proteklih petnaestak godina nekoliko puta menjala ime i dozvolila da mnogi međunarodni sporazumi ostanu nepotpisani. Tako danas i pored toga što uplaćujete zdravstveno osiguranje, ono vam ne važi čim maknete iz zemlje, vraga, ne važi vam ni ako niste u svojoj ambulanti i recimo hoćete da vam lekar iz drugog grada u Srbiji prepiše antibiotik. Zatim vaše auto-osiguranje ne važi u svetu nego morate da kupujete "zvanični prevod" u vidu tzv. zelenaškog kartona. Da ne spominjem da većina web prodavnica Srbiju nema na spisku ili ako je ima, za nju su troškovi slanja robe tri puta veći nego za na primer Mađarsku ili Hrvatsku. PayPal je već toliko puta pomenut da ne vredi ponavljati. Bez PayPal-a se plaćanje ka inostranstvu vrši wire transferom ili VISA karticom, ali, ne lezi vraže, mnogi web sajtovi ne veruju srpskim VISA karticama (sa pravom?) pa morate za svaku transakciju da date banci 20-30 evra. Dakle, problem Srbije je mnogo veći od puke brzine (sporoće) interneta.

Opticka varka

pre 12 godina

U Sloveniji imam paket T-2 provajdera: Internet optika 100/10Mbps, telefon, televizija (veci paket sa oko 300 programa) i dve kartice za njihov mobilni preko kojeg su cene kao preko fiksnog. Ukupna cena 44 eura.

Sto se tice samog interneta, optika 10/10 (najsorija) kosta 22 eura, 100/10 27 eura, 20/20 28 eura, 50/50 je 39 eura, 100/100 49. Brze opcije su dosta skuplje, najbrza je neverovatnih 1000/1000 i kosta 1000 eura mesecno. Internet radi kao sat. Nadam se da cemo nekada dostici taj nivo internet usluga...

dusan026

pre 12 godina

Megabiti su u pitanju, stamparska greska verovatno, sad je ispravljena ali to nema veze.

Ono sto je najvaznije je to da za internet saobracaj nije potrebna previsoka investicija kao sto je na primer potrebna za zeleznicki saobracaj. Tako da je pre sramota sto se ne ulaze u mreznu infrastrukturu nego sto je opravdanje drzavni budzet.

Recimo u Evropi najvecu porsecnu brzinu interneta dugo godina je imala Rumunija (danas 25.78 Mb/ps), bila treca u svetu posle J.Koreje i Japana. Danas su je prestigle Litvanija 31.65 Mb/ps (prva u svetu), Letonija 26.62 Mb/ps i Svedska 26.15 Mb/ps . Priblizila joj se i Bugarska sa zavidnih 22Mb/ps. Sve te zemlje su prestigle Japan 14,61 Mb/ps, SAD 12,14 Mb/ps, Rusiju 11,05 Mb/ps ciji informaticari takodje kritikuju vlasti zbog nedovoljnih ulaganja u mreznu infrastrukturu. Juzna Koreja je druga sa 30.04 Mb/ps.

Kada pogledamo te internet brzine i uporedimo sa nasih 3.87 Mb/ps, onda je to zaista sramota!

Evo ovde mozete videti kompletnu listu http://www.netindex.com/

Markiza

pre 12 godina

@RobbenHR

Pa to je skoro isto kao u Srbiji.
1)4 Mb/512 ADSL 1450 din mesecno
2)IPTV 80 kanala 1000 din mesecno
3)Fiksni telefon placamo pretplatu 500 din i ima nekih 150 impulsa, ali ko jos koristi fiksni telefon?

To izadje oko 30 evra mesecno. Nema tu mnogo velike razlike jedino sto jos nemamo digitalni signal...

magellan

pre 12 godina

(Зоран, 27. novembar 2011 19:00)

Ne mogu da dokucim zbog cega ste se bas Vi nasli pogodjeni mojim komenatrom, ali u svakom slucaju hvala za kompliment (mladicu), koji mi inace ne odgovara, ali . . .
Nisam imao nameru da istrazujem najjeftiniji internet u Srbiji, jer mi nije potreban, osim za komunikaciju sa clanovima porodice, a verujem da ima povoljnijih paketa od ovog Telekomovog koji sam naveo.
Posto sam trenutno u Srbiji, nisam bio lenj pa sam upravo izmerio brzinu i dobio rezultat: download 1,28 Mbps / upload 197 Kbps. Mislim da je ovo sramota.
Neko je takodje pitao koja to kompanija nudi 24 Mbps u San Diegu. U pitanju je AT&T, a takodje posedujem i wireless paket Verizon koji nudi internet konekcije i do 150Mbps, u kocnoj i poslovnoj varijanti.

...marko

pre 12 godina

SBB.RS internet 6 Mbps / 512 Kbps + Digitalna TV (DVB-C) 60ak kanala SD + 12 kanala HD + Cisco DVR sa 320GB diskom = 33e . Ako SBB uvede i servis fiksne telefonije, zbogom Telekome zauvek. U svakom slucaju svetlosnim godinama ispred ADSL-a u bilo kojoj varijanti.

BojanRF

pre 12 godina

Izgleda da je Rusija najpovoljnija. 100Mbps (bita) download i 50Mbps (upload), flat tarifa, 35 evri mesecno. Ko neveruje evo link na ruskom pa nek aga prevede u chromu http://www.mosinter.ru/services/internet_fiz.php

Ivan Angelov

pre 12 godina

Pogledajte susednu Bugarsku kojoj se toliko podsmevamo. 40 Mb download, 25 Mb upload, 140 kanala kablovske i fiksna telefonija = 29,90 leva ili ti 15 evra. Ovde sirotinja raja plaća 15 evra samo za 1.5 megabita interneta koji obično radi svakog drugog dana.

Dovla

pre 12 godina

Sve je to davnih dana objasnio domaci casopis SK... U Srbiji je u periodu od 1992 do 2002 u razvoj IT/broadbanda ulozena ista kolicina novca koja je ulozena u Svedskoj u prve dve nedelje tog perioda...

Nema razloga za kukanje, koliko je ulozeno u razvoj ove nase premocne zemlje dobro je da imamo i fiksne telefone a ne internet... ( razumem ne ulaganje u 90im, ratovi, sankcije itd. ali posle svega toga ocekivano svetlo na kraju tunela se nije pojavilo... ovim tempom mozda dostignemo zimbabwe i madagaskar do kraja 2013 )

Milosbgd1

pre 12 godina

Ako neko moze da kaze koliko kosta uvodjene optike u kucu, tj koliko jos pored pretplate npr 50 eura za protok od 100 mbit/s treba izdvojiti za dodatnu opremu (kablovi, izlazak ekipe na teren itd ...) ?

Kecizrukava

pre 12 godina

Mogao bi gospodin da pojasni malo šta podrazumeva pod "Nacionalna širokopojasna mreža".

Ovo "nacionalna" bi trebalo da bude "mreža zastupljena na području cele države", a koliko sam ja razumeo to je u stvari "mreža od nacionalnog značaja", što je itekako drugačije. Mlaćenje prazne slame.

Pirke

pre 12 godina

Kako li se samo u ovom tekstu i komentarima brkaju pojmovi. Cas pisu Mb(megabiti), cas MB(megabajti).
Ogromna je to razlika, jer jedan bajt(veliko slovo B) sadrzi 8 bita (malo slovo b).

U naslovu stoji 4Mb/s (mega bita), taj net ja imam kuci, Telekomov i placam 2122 dinara.
Oni su verovatno mislili na 4MB/s(megabajta), jer je to kad se prevede u bite 32Mb/s, a najveca brzina koja se prodaje u Telekomu je 16Mb/s, odnosno 2MB/s.

Ali za te vece brzine nece moci da se ide preko onog obicnog telefonskog kabla sto su razvukli pre 30 godina u svim mestima (verovatno je u vecim gradovima menjan), nego ce morati da se ide preko nove tehnologije tj. optrike a to trazi velike investicije, koje kakva nam je drzava nece skoro. Ironija je u tome, sto su oni pare koje su ulozili u prvu infrastrukturu, vec otpatili i debelo zaradjunju na njoj, jer sta oni to trose sto ti moras da platis, nista, vazduh. Nije to struja ili voda. Oni drze monopol nad zemljom jer su oni jedini 'povezani kablom' sa svetom, imaju infrastrukturu, imaju sve i mogu da nas sisaju kao ovce, a da osavremenjuju, ima ne pada na pamet, sto bi trosili pare kad im je i ovako lepo. Sve na kraju padne na nesretni narod!

Zelenko

pre 12 godina

Zivim u Bratislavi i za net placam 14,90 evra a brzaina je 100 Mbit\s tacno je da imam srece sto je tu optika. evo i link da nedude da lupam :) a u srbiji sa placao isto toliko za 1,5.http://www.orange.sk/web/internet/internet_na_doma/fibernet-aktualna-ponuka.html

SKP

pre 12 godina

Evo info i za Makedoniju:

ADSL: http://www.t-home.mk/mk/61/Internet/MaxADSL_paketi.html
Optika: http://www.t-home.mk/mk/68/Internet/Max_Optic_paketi.html

Za eure deli sa 61.

strasno!

pre 12 godina

u pojedinim zemljama gde je internet ljudsko pravo, kod nas je luksuz!!! dele nam na kasicici za nase pare... ja na primer koristim net download 16mb/s a upload 1mb/s i placam 1990 dinara, brze nego 90 posto u srbiji. zadovoljan sam ali ima ljudi koji pored mene imaju download jos uvej jedan, ima i onih sa dial-up. ne shvataju ljudi!bitno je da mogu da odu na facebook i za to placaju ogromne pare!

Nenad-EU

pre 12 godina

U Francuskoj koristim paket flatrate internet 30Mbps, iptv 130 kanala, fiksni neograniceno za 100 zemalja (Srbija nije na spisku i placa se dodatno ali npr. Hrvatska i Albanija jesu) i to sve za 29e.

Marko

pre 12 godina

Ne znam da li ste u mogucnosti da pratite neke rumunske kanale na kojima se vrti reklama 120 kanala 120 mb i 200 min u nacionalnoj mrezi za 25 eura!!! a mi placamo kao da smo u nekoj dzungli pa nemamo mogucnosti za bolje !!! nego se neko fatira nasim parama i a prodaje maglu!!!!

Covek

pre 12 godina

Pa ja u Novom Sadu imam 16mb za 1400 din, ADSL kod PTT-a!
Evo kako trenutno meri speedtest, uglavnom meri oko 14.
http://www.speedtest.net/result/1616609049.png

igorpl

pre 12 godina

Evo još nešto samo da dodam!
Upravo sam izmerio brzuinu telekomovih 4Mb/s
download 3,67 upload 0,71 ping 25 ms, što je dosta približno za prikazanu brzinu i naše uslove! napominjem da nisam iz Beograda ovo je sasvim ok.
Za sve one koji imaju problema sa netom i pljuju kako je naš loš neka prvo ograniče torrent upload na 1Kb/s i neka redovno gase skinute torente jer su oni jedini uzrok loših konekcija. DA bi bilo šta skinuli morate prvo da pošaljete pa akda to slanje zagušite seed-ovanjem torenta sasvim je sigurno da će vam net raditit sporo!
Sledeće je da se obrati pažnaj na instalaciju svega pa čak i igara, a to je da se ne kliće samo na next, next, next i agree, finish, close nego nekada da se malo pogleda šta se instalira i šta će i kada koristiti net prilikom rada. Nije tako retka pojava kod neukih korisnika računara da im u start-up-u bude popaljeno sve i svašta i što treba i što ne treba. Pravo rešenje je opcija start, run pa ukucate msconfig gde imate karticu startup i tamo odredite šta će vam se paliti prilikom dizanja windowsa napr. JA lično mislim da sem e-mail klijenta i naravno nekog antivirusa i firewall-a ne treba ništa da bude aktivno, Sve ostalo bespotrebno guši mrežu i protok a i resurse jadnog računara!
Iam tu jošštšta kao gašenje nekih windows servisa ali to je već za napredne korisnike. Zato pregledajte malo svoje dvorište pre nego što pljunete po nečemu!

Voyager

pre 12 godina

@sasa

Pa nije korektno da ni Vi formirate svoje misljenje samo na osnovu podataka koje imate iz recimo samo vecih ili (manjih, a) opremljenijih americkih gradova. Ocigledno da niste bili preko okeana, inace bi znali da je i Amerika veoma sareno pokrivena kvalitetnim internetom (i kvalitetom same racunarske opreme). Na srednjem zapadu u manjim mestima i Vas (a godinama i moj) ADSL je premija, cak i na istocnoj obali u manjim mestima. Tako da ne generalizujte. Ista je situacija i u Rusiji jer sam cesto tamo - cak i u Moskvi mozete naci veliku razliku u ceni - i mnogo povoljniju i mnogo nepovoljniju. I drugo, Vas bes je krajnje neumeren, ja sam godinama koristio prvo dial-up (od 89.), pa ADSL (dok jos nije bio u "prodaji"), pa sada kablovski. I uvek sam placao mnogo vise jer je na pocetku cena znatno veca. Ali poenta ovoga clanka nije samo brzina interneta nego i novac koji se tu vrti, pa tako sam i ja, uvek daleko vise zaradjivao koristeci internet nego sto sam novaca ulagao. Inace i ne koristim taj paket koji Vas je inzervirao od 6, vec drugi 80/4. Nema razloga da budete ljuti na mene, a kablovski operater koga ste pomenuli obuhvata 27 "gradova" u Srbiji: Arilje, Ivanjicu, Vrbas... Ta mreza se siri kroz privatni sektor, a u mom gradu je ta kompanija "dovedena" (nije se cekalo da sama dodje) i nije Beograd, Novi Sad, Nis, Kragujevac... I na kraju nije lepo nepoznatoj osobi da govorite "Ti". Cesto citam Vase komentare i vidim da ste demokratske provijencije, tako da samo jos to ispravite.

aleksandar

pre 12 godina

Ja sam iz Makedonije koristim kablovski internet
Brzina: 8 mbps download / 0.5 mbps upload
Cena: 500 denara
1 evro = 61.35 mkd
znaci nesto vishe od 8 evra mesecno

A vi kako te?

surreal

pre 12 godina

@Vubilica

Ni meni nije jasno kako moj drug u Slovackoj ima 100 MB/s za 15€ a do Slovacke mozes maltene pljunuti koliko je blizu.

sasa

pre 12 godina

@ Voyager Ti navodis nesto sto nije dostupno mnogima u Srbiji, taj kablovski je dostupan samo u vecim gradovima, dok je u manjim prisutan cist monopol od strane Telekoma!! Zar mislis da ljudi ne bi presli na taj koji si ti naveo da imaju mogucnost!!?? Poenta price je da internet provajderi budu prisutni na celoj teritoriji Srbije,a kad to bude, onda ce svako da bira sta mu vise odgovara, logicno!! Zar mislis da bi ja radije davao 1.500din za internet od 1.5mb, umesto da uzmem taj od 6mb za iste pare!!

dule

pre 12 godina

U Rumunjskoj za 21 euro dobijete 120 SD kanala, 4000 minuta unutar fiksne mreže i 400min prema mobilnim rumunjskim te fiksnim i mobilnim u Eu + flat od 100 Mbps.. Romtelecom, slobodno odite na njihov sajt.

Gagi

pre 12 godina

Sta reci!!!! Osim da su 2 leva oko 1 EURA. Pa vidite sami razliku. To je u Bugarskoj.
http://www.vivacom.bg/bg/residential/prices_and_services/internet_svyrzanost/internet_vivacom_net

Gagi010

pre 12 godina

Link govori sve.
http://www.vivacom.bg/bg/residential/prices_and_services/internet_svyrzanost/fiber_net_optichen_internet/vivacom_fiber_net_100

A gde smo mi?

6mb!?

pre 12 godina

znaci placamo protok koji je tehnicki nemoguc i ko ce da odgovara za tu placku!!! Inace sto se onih optickih kablova tice to Duliceva firma radi i drzi monopol eto sanse za ministra da zaradi!!!

Igor

pre 12 godina

S obzirom gde smo bili pre par godina sada je super.

Pre godinu dana sam imao 2 Mbit ADSL i bio relativno zadovoljan, sada imam 30 Mbit cable i izuzetno sam zadovoljan imajuci na umu da se u Srbiji apsolutno nista ne ulaze u IT i razvoj interneta.

Jedino da srede upload 30/1 je smesan down/up rate, cena nije bas mala i za te pare se u nekim drzavam moze dobiti 100/100..

Ne morate se porediti sa zapadnom Evropom, evo komsije Rumuni, 100/100 optika do kuce za manje od 15 evra mesecno sa sve telefonom.

ma hajde..

pre 12 godina

o orionu sve najgore, cak i gprs na telekomu radi bolje. doguraju do 0.2 Mb za 12 evra i bas ih briga. sudstvo ne radi - pretplata ide..

milancic

pre 12 godina

pricate o internetu, a ne osvrcete se na to da vecina malih mesta u Srbiji ima samo 2g mrezu. Ne moze sve preko noci, mora da se krene sa modernizacijom temeljno, i sa konkretnim planom

milopero

pre 12 godina

ja cu da se veselim kad ministri,premijeri,i ostali "bitni" ,budu posecivali radove na "sirokopojasnoj nacionalnoj mrezi" :-D

nesh_bros

pre 12 godina

Kao covek iz te struke, zakljucujem da se ovde ne radi o 5Mb ili 50Mb ili 500Mb.. Vec da se drzava iskoristiti tudju opticku mrezu kako bi obezbedila nama tako brz pristup internetu. Sobzirom da jedina firma u Srbiji koja to trenutno radi je slovenacka NUBA, i jedina firma koja je u zadnjih 2 godine izgradila opticku mrezu duz auto-puta, i platila dozvolu od 5 miliona evra, sa svega 5 zaposlenih. Trenutno rade opticku mrezu po Beogradu. Spekulise se i da je jedan od ministara iza te cele price. Verujte da je zarada na takvoj mrezi u buducnosti tj za svega par godina, enormna !!

Dava

pre 12 godina

Austriski paket "Fiber Power Ultra"
Download 102400 kBit/s
Upload 10240 kBit/s
cena 49.90eura
Provajder UPC
(giga-mega, 27. novembar 2011 20:03)

Ajde još jednom... :)

B (veliko B) - BAJT
b (malo b) - bit

8 bita = 1 bajt

Ne možeš da napišeš (Bit) :D
Znači:

Download 102400 Kbit/s
Upload 10240 Kbit/s

Milan

pre 12 godina

"U londonu je to reseno tako sto je ministar telekomunikacija i transporta rekao gradjanima da svima posle merenja interneta i ako bude ispod 2mb obavesti o lokaciji,kako bi inspekcija dosla,licno izmerila i ispostavila racun da kompanija plati odtetu od nekoliko desetina holjada funti. "

Ovo nije tacno! Zivim u Londonu, a dok nisam promenio provajdera brzina interneta je bila oko 1Mbit/s bezobzira sto bi trebala da bude 10Mb (placao sam za paket ot 10Mbit). Odnos upload/download > 10:1. Nemojte da se zaludjujete da je u UK odlicna konekcija, jer nije. Po meni - vaznija je upload brzina i pogledajte sami statistiku po drzavama pa pravite zakljucak gde valja internet http://www.netindex.com/upload/

Dusan

pre 12 godina

Par informacija:
Telenor je krenuo da pruža usluge fiksne telefonije, ali samo nekim biznis korisnicima, tako da je ispunio zahtev da krene do kraja, činimi se, 2010. da ima bar jednog fiksnog pretplatnika.
Telekom Srbije ne sme da objedini fiksnu telefonije, IPTV i internet jer mu to RATEL ne dozvoljava zbog monopola u fiksnoj telefoniji (teoretski postoje tri fiksna operatora Telekom, Telenor i Orion, ali Telekom drži 99% linija)
RATEL određuje cenu kablovske usluge SBBa jer je SBB najveći kablovski provajder.
Magistralna optička mreža je dobrim delom odrađena. Ali za veće brzine od 20, 30 Mb/s su potrebni optički kablovi do kuće. E sad sami zante kakvo je ekonomsko stanje u Srbiji i koliko ljudi ima kopmjuter (i ume da ga koristi) i internet. Za izgradnju mreže za pristum (od centrale do kuće) potrebna su velika ulaganja, a to korisnici sami teško da mogu da plate, a privatnicima se to ne isplati previše (trebaće mu 20 godina da povrati investiciju). I ne zaboravite, izdatak od 20, 30 i više evra mesečno na internet, za neke koji imaju platu 300 evra (a takvih je u Srbiji većina) predstavlja veliki izdatak.
Sve u svemu potrebne su velike pare za brzi internet, ali te pare Srbija nema. Zašto to je već drugo pitanje.

Хектор

pre 12 godina

За @konto,на овом линку можеш да провериш брзину нета:http://speedtest.net/, нема шансе да ти је 56Mbps. Pozdrav.

Icarus

pre 12 godina

Rumunija ima jedan od najbrzih internet konekcija u Evropi, mislim da su u top 3. Gde je Srbija? Primetio sam da je neko pominjao romtelecom, imajte u vidu da je to jedan od losijih provajdera tamo! RDS (Romanian data systems) su mnogo bolji, daju mnogo brzi protok za manje para!

Flat rate

pre 12 godina

Kao i svi vi prosao sam onaj put od dial-upa kod EUneta , PTTa itd. do kablovskog interneta sa 6 Mb/sec i stotinak TV kanala ( sa nekim kaobajagi
digitalnim risiverom ) . To placam 25 evra mesecno sto je u nasoj situaciji prilican trosak ali nisam imao izbora jer nisam imao TV signal zbog okolnih zgrada-visespratnica. Lekari kazu da ne valja sedeti mnogo za kompjuterom a i sami proizvodjaci kazu da treba cesto ustajati kako ne bi doslo do kocenja tela . Inace , mi smo na ovom polju zaostali kao i na ostalim .

iq=0

pre 12 godina

Zorane koji ti problem imas sa internetom? Jel ti neki provajder naneo neku tesku nepravdu? Imas deset komentara ovde i u svakom tvrdis da si u americi i koristis dialup, i osporavas potrebu za kvalitetnijim internetom... Nisi pametniji od sveta, ako se uvodi bolji internet, onda za njim ima potrebe.