Sreda, 23.11.2011.

16:38

Bugarin: Slab dinar ubija privredu

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin kaže da pad vrednosti dinara u odnosu na evro nije dobar za srpsku privredu.

Izvor: Tanjug

Bugarin: Slab dinar ubija privredu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

Peđa

pre 12 godina

Hoće li doći i taj dan u ovoj napećenoj Srbiji da se ovakvi skinu sa grbače radnika ?!
Bez ikakve kontrole, bez ikakvih rezultata rada, decenijama na radničkoj grbači kroz obavezan "Doprinos za Privrednu komoru Srbije". Nestručni, neuki, nesposobni, uz enormno visoke plate, putuju za tuđe pare, piju za tuđe pare, troše "Alajbegovu slamu" i nikom ne polažu račune !

Miroslav

pre 12 godina

U ovoj nerazvijenoj drzavi se sada svi razumeju u ekonoimiju a nasa ekonimija nikad losija nije bila. Toliko zaduzena i u toliko bezizlaznoj situaciji da jedino lelek i plac pomaze. I sada ce da svaki drugi dan "Neko" da lupi neku glupost i mediji to prenesu pod izgovorom demokratije i slobode medija. A sve sa ciljem da zbune i slude i onako izgubljen narod vodjen slepim vodjama.

Stojan

pre 12 godina

Problem srspke privrede su kadrovi koje nema,jer da ih ima,ne bi g-n Bugarin bio predsednik PKS sa zavrsenim poljoprivrednim fakultetom (odsek ratarstvo),a da ne govorimo o tome, da ne zna nijedan strani jezik sem crnogorskog!A sta sve ima,to je druga prica,malo duza....

Metuzalem

pre 12 godina

A da, zaboravio sam da pomenem da isti ima svoje firme (dve ili tri) za uvoz mermera ili nečeg sličnog. To je sve uspeo da osnuje još kao direktor PKB, a razvio je uporedo sa borbom za srpsku privredu. Možda je zato bitno da dinar ojača.

Metuzalem

pre 12 godina

Ko je bre ovaj lik? Sećam se samo da je kod nas u JUL došao iz SPS, a da je posle otišao kod Koštunice. Sada je valjda Borisov!?
I šta mu je to Privredna komora? Da li bi iko primetio da je nema, osim zaposlenih u njoj. A postoji čak i Privredna komora Beograda? Pa što onda nemamo privredu?

gost

pre 12 godina

Definitivno za insajder. Ko ga instruira i ko ga plaća da svakih sedam dana daje izjave o podcenjenom kursu. Ako neznaš onda bar ćuti. 500 evra plata u javnom sektoru, 300 evra penzije, 200 evra plata u proizvodnji ako ima sreće da je primi. Najskuplji energenti u okruženju a tehnika duplo skuplja nego u razvijenim zemljama. Hrana 50 posto skuplja nego u normalnim zemljama a premijer se vata za cenu hleba i nenestašpicu mleka. Proizvodnja ne postoji u Srbiji ili se javlja u tragovima.

Zvetozar

pre 12 godina

Bugarine, dinar je toliko jak da ubija svaku proizvodnju i svaku zelju za izvozom.
Burek ti je sada 1 EUR, a seti se, bio je 0.3 EUR pre nekoliko godina. Mi smo zapravo delavirali EUR i utrostrucili vrednost dinara!

Danica

pre 12 godina

Interesantna je ova ekonomska teorija gospodina Bugarina!
Osim ako ne misli da "slab dinar ubija profit uvoznika". U tom slucaju, potpuno je u pravu.
Sticajem okolnosti radim sa V. Britanijom. Slaba funta tamo izrazito pospesuje privredu, konkurentnost i profit kompanija.

gordijanus

pre 12 godina

boze me sacuvaj - predsednik PKS nije izgleda ni prosao pored ekonomskog fakulteta. ovako nesto moze da izvali samo neko ko nema veze ni sa ekonomijom ni sa biznisom...neznanje stranog jezika jos mogu i da mu opsrostim ali da ovakva neznalica bude na celu pks, to je neoprostivo i ide na dusu ovoj kilavoj i korumpiranoj vlasti koja sve radi po koalicionom kljucu!

neocortex

pre 12 godina

Ja mislim da ovde ima posla i za tuzilastvo.
Mislim, kad se covek na visokoj drzavnoj funkciji otvoreno i javno stavlja u sluzbu uvoznicko-tajkunskog lobija na ovakav nacin, onda ima razloga za sumnju da isti ima odredjene benefite za svoje istupe.

Dosta pljacke

pre 12 godina

Ne znam kako je dosao do toga da je Dinar slab: U Americi, na primer, na popustu se plazma televizor moze kupiti za 199 Dolara, dok takav isti kod nas kosta 60.000 din., ili ti po sadasnjem kursu 800$. To je CETIRI PUTA veca cena nego u Americi. Cak i da zanemarimo cinjenicu o razlici u velicini trzista (sto vece trziste - niza cena), opet nekako ispada da je dinar bar duplo jaci nego sto bi trebalo.

Kada na primer vise ne bi bilo zaduzivanja i vestackog odrzavanja kursa, realan kurs Dinara bi bio negde oko 200 din. za Evro.

Ovako stalno imam utisak da me pljackaju, jer prihode ostvarujem u devizama.

Dejan

pre 12 godina

Kako je moguce da neko ko tvrdi da je jak dinar dobar za srpsku ekonomiju, postane predsednik Privredne komore? Boze, sta nam se to desava?

Skok sa 107 na 102 !

pre 12 godina

@Goran

E moj Gorane, da je Evro ostao na 75 dinara, sada bi nam benzin bio 1.80 Evra, najskuplji u Evropi, drzava bi isto kukala da ne moze da smanji akcize zbog deficita u budzetu, a pumpadzije zbog malih marzi. Nasi privrednici jednostavno ne znaju da posluji a da ne dizu cene ! Sve cene, u dinarima, bi bile iste kao i ovako, samo bi verovatno procvetao sverc.

Bojan

pre 12 godina

Pitam se onda zašto Amerika optužuje Kinu da namerno drži svoju valutu veštački nižom nego što zaista jeste.Znači Kini odgovara niska vrednost juana,a nama treba visoka vrednost dinara. Problem je u tome što Kina napreduje a mi nazadujemo ,ali gospodin tvrdi i dalje da smo mi u pravu :) . Kakav diletant!!!

aca_bg

pre 12 godina

Ja imam bolju ideju...Kako bi bilo da do kraja godine jedan Euro bude jedan dinar? Kako bi to tek bilo dobro za privredu?Kako bi tek tada nasi uvoznici (oni koji vec vise od godinu dana racunaju kurs 108 dinara za euro kod svojih transakcija) imali veliku dobit. Devizne obaveze ove zemlje su sve vece (zbog deficita koji prave isti ti uvoznici uvecanog za kamate na kredite koje Vlada besomucno uzima)i krajem godine dospevaju rate za isplatu zbog cega raste traznja za eurom na trzistu. Posto je ponuda manja od potraznje, cena eura raste. Sta je Vas predlog? Da NBS prodaje devizne rezerve po 95 dinara da bi Vasi uvoznici mogli da imaju dobit? A sta cemo kada se devizne rezerve isprazne? Kako cemo onda da drzimo kurs "ispod 100 dinara" kada dugujemo preko 20 milijardi eura? Izadjite G-dine Bugarin malo iz Srbije i pogledaje cene u okruzenju. Iznenadicete se da su cene hrane i tehnike i do 30% nize u Madjarskoj nego u Srbiji. A ta roba dolazi od istih proizvodjaca u Srbiju i Madjarsku. Ako je porez u Srbiji nizi kome ide u dzep razlika u ceni? Vasim "privrednicima"? Kako bi bilo da se zalozite protiv monopola u Srbiji koji satiru obicnog coveka i u krajnjoj liniji i dovode do deficita u platnom bilansu? Sta ste preduzeli da se poveca izvoz iz Srbije i kako mislite da izvoz raste ako svi inputi u dinarima rastu a prihod izvoznika (zbog "jakog" dinara) opada? Verovatno ce Vlada uzeti nove "povoljne" kredite po stopi 7,5% godisnje da bi i dalje imali "jak" dinar. Problem ove zemlje i jeste u tome sto Vi, umesto privredu, pomazete trgovce i lihvare koji imaju firme na Kipru i iz Srbije izvlace ogromne kolicine novca iz kredita koje Vlada uzima.

Goran

pre 12 godina

Slabljenje dinara za vise od 36% od 2008 godine ne da je ubilo privredu Srbije i njene gradjane nego je bukvalno razorilo kao cunami. Dobili smo enormno sve vise cene zbog pada dinara i imali smo ove godine najvecu inflaciju u Evropi, povecali su se troskovi u proizvodnji i rate za kredite i privredi i gradjanima zbog stalnog slabljenja dinara. NBs je bila na dobrom putu do juna ove godine ,kada je dinar bio na koti od 97, e sada sta se desilo od tog momenta, znam i tvrdim da je NBS od tada zarad necijih licnih tajkunskih interesa ponovo srozala dinar, spustajuci namerno kamatnu stopu i sa ovim nivoom kursa ponovo vodi sve ljude koji bitisu, trguju i egzistiraju ovde u Srbji u dinarima bukvalno u pakao, sa jos visim cenama i bankrotsvima preduzeca i novim nezaposlenima.

Морава и брда

pre 12 godina

И овај председник ПКС је медиокритет, заступа ставове УВОЗНИКА!?

Динра пада као ПОСЛЕДИЦА лоших ИЗВОЗНИХ резултата, немамо производњу за ИЗВОЗ, немамо девизе, прехрамбрени погони су уништени у приватизаијама, немамо прераду пољопривредних производа!
Немамо производе ВИШЕГ степена обраде, већ и кад извозимо, извоизимо сировине!???

Немамо индустриу, ИМТ, ГОША, МИН, ДМБ,Застава-камиони, ФАП, ЗАстава!???, Прва Петолетка, Слобода, Милан Благојевић, Пиваре , Ракија и Вина,ка и Млекаре по Централнј Србији НЕ раде!??????

Јак динар одговара УВОЗНОМ лобију!??? Мало слабији нашим ИЗВОЗНИЦИМА!
Кључ је у добром производу, организованом систему, јаким Корпорацијама око којих су ситне фирме и добављачи, нема Државне банке и Осигурања да осигура посао у иностранству!???

Све је наопако, а ПКС само кука!!?

trta

pre 12 godina

Privreda o klip,gradjani takodje,a Bugarin o plocu!
Bugarine, sta je sa tgovackim marzama?
Kako ja da znam da me ti,miskovic i sotali iz drzavne uprave i lokalne samouprave ne pljackate, kad ja nemam uvid koliko zaista artikl kosta, jer uz transport je jeftiniji na inostranom trzistu nego kod nas?!
Kad su novinari napali miskovica, ti se se prvi oglasio i rekao kako nije tacno, pa da vidimo konacno odgovor tvoj?

seljadin

pre 12 godina

nasa privreda je vise zavisna od uvoznih repromaterijala, masina, nego od izvoza tj. cene rada.
Za Srbiju je spas da dinar bude u odnosu 100 za 1 evro, inace ako nastavi da slabi, odosmo u ambis.

šugavi

pre 12 godina

a da se genijalci dogovore?
u srbiji preslab dinar ruši ekonomiju
u hrvatskoj prejaka kuna ruši ekonomiju
( da li u ove dve zemlje uopšte postoji ekonomija :)

***

ekonomista

pre 12 godina

Nije mi jasno sta prica doticni gospodin. Svakom ekonomisti je jasno da je ono sto je izneo u tekstu teska gomila besmislica. Mozda gosn Bugarin zeli da dobije Nobelovu nagradu iz oblasti ekonomije posto ovaj model koji on objasnjava nijednom do sada mi poznatom ekonomskom teorijom ne moze da se objasni !

gost

pre 12 godina

Ko će iskazati dobitak u Srbiji? Nekoliko desetina pametnih uvoznika i ko još? Koji proizvođač u Srbiji može iskazati dobitak? Na prste ćemo ih izbrojati. O kursu i dobiti firmi i preduzeća trebali ste ranije da razmišljate a ne na kraju godine gospodine iz privredne komore. Ne goji se prase pred Božić. Ako niste sposobni da utičete na rad vlade a za dobrobit srpske privrede nemojte ni učestvovati onda u ovoj farsi od vođenja privrede Srbije. Vama prvom je odgovarao ovaj kurs jer imate veliku platu, na budžetu ste i jedan ste od par procenata koji popravljate prosek plata u evrima u Srbiji.
Zapitajte se samo da li zaslužejete i pola plate u odnosu na jačinu srpske privrede?

ekonomista

pre 12 godina

Nije mi jasno sta prica doticni gospodin. Svakom ekonomisti je jasno da je ono sto je izneo u tekstu teska gomila besmislica. Mozda gosn Bugarin zeli da dobije Nobelovu nagradu iz oblasti ekonomije posto ovaj model koji on objasnjava nijednom do sada mi poznatom ekonomskom teorijom ne moze da se objasni !

Морава и брда

pre 12 godina

И овај председник ПКС је медиокритет, заступа ставове УВОЗНИКА!?

Динра пада као ПОСЛЕДИЦА лоших ИЗВОЗНИХ резултата, немамо производњу за ИЗВОЗ, немамо девизе, прехрамбрени погони су уништени у приватизаијама, немамо прераду пољопривредних производа!
Немамо производе ВИШЕГ степена обраде, већ и кад извозимо, извоизимо сировине!???

Немамо индустриу, ИМТ, ГОША, МИН, ДМБ,Застава-камиони, ФАП, ЗАстава!???, Прва Петолетка, Слобода, Милан Благојевић, Пиваре , Ракија и Вина,ка и Млекаре по Централнј Србији НЕ раде!??????

Јак динар одговара УВОЗНОМ лобију!??? Мало слабији нашим ИЗВОЗНИЦИМА!
Кључ је у добром производу, организованом систему, јаким Корпорацијама око којих су ситне фирме и добављачи, нема Државне банке и Осигурања да осигура посао у иностранству!???

Све је наопако, а ПКС само кука!!?

Bojan

pre 12 godina

Pitam se onda zašto Amerika optužuje Kinu da namerno drži svoju valutu veštački nižom nego što zaista jeste.Znači Kini odgovara niska vrednost juana,a nama treba visoka vrednost dinara. Problem je u tome što Kina napreduje a mi nazadujemo ,ali gospodin tvrdi i dalje da smo mi u pravu :) . Kakav diletant!!!

šugavi

pre 12 godina

a da se genijalci dogovore?
u srbiji preslab dinar ruši ekonomiju
u hrvatskoj prejaka kuna ruši ekonomiju
( da li u ove dve zemlje uopšte postoji ekonomija :)

***

aca_bg

pre 12 godina

Ja imam bolju ideju...Kako bi bilo da do kraja godine jedan Euro bude jedan dinar? Kako bi to tek bilo dobro za privredu?Kako bi tek tada nasi uvoznici (oni koji vec vise od godinu dana racunaju kurs 108 dinara za euro kod svojih transakcija) imali veliku dobit. Devizne obaveze ove zemlje su sve vece (zbog deficita koji prave isti ti uvoznici uvecanog za kamate na kredite koje Vlada besomucno uzima)i krajem godine dospevaju rate za isplatu zbog cega raste traznja za eurom na trzistu. Posto je ponuda manja od potraznje, cena eura raste. Sta je Vas predlog? Da NBS prodaje devizne rezerve po 95 dinara da bi Vasi uvoznici mogli da imaju dobit? A sta cemo kada se devizne rezerve isprazne? Kako cemo onda da drzimo kurs "ispod 100 dinara" kada dugujemo preko 20 milijardi eura? Izadjite G-dine Bugarin malo iz Srbije i pogledaje cene u okruzenju. Iznenadicete se da su cene hrane i tehnike i do 30% nize u Madjarskoj nego u Srbiji. A ta roba dolazi od istih proizvodjaca u Srbiju i Madjarsku. Ako je porez u Srbiji nizi kome ide u dzep razlika u ceni? Vasim "privrednicima"? Kako bi bilo da se zalozite protiv monopola u Srbiji koji satiru obicnog coveka i u krajnjoj liniji i dovode do deficita u platnom bilansu? Sta ste preduzeli da se poveca izvoz iz Srbije i kako mislite da izvoz raste ako svi inputi u dinarima rastu a prihod izvoznika (zbog "jakog" dinara) opada? Verovatno ce Vlada uzeti nove "povoljne" kredite po stopi 7,5% godisnje da bi i dalje imali "jak" dinar. Problem ove zemlje i jeste u tome sto Vi, umesto privredu, pomazete trgovce i lihvare koji imaju firme na Kipru i iz Srbije izvlace ogromne kolicine novca iz kredita koje Vlada uzima.

trta

pre 12 godina

Privreda o klip,gradjani takodje,a Bugarin o plocu!
Bugarine, sta je sa tgovackim marzama?
Kako ja da znam da me ti,miskovic i sotali iz drzavne uprave i lokalne samouprave ne pljackate, kad ja nemam uvid koliko zaista artikl kosta, jer uz transport je jeftiniji na inostranom trzistu nego kod nas?!
Kad su novinari napali miskovica, ti se se prvi oglasio i rekao kako nije tacno, pa da vidimo konacno odgovor tvoj?

gordijanus

pre 12 godina

boze me sacuvaj - predsednik PKS nije izgleda ni prosao pored ekonomskog fakulteta. ovako nesto moze da izvali samo neko ko nema veze ni sa ekonomijom ni sa biznisom...neznanje stranog jezika jos mogu i da mu opsrostim ali da ovakva neznalica bude na celu pks, to je neoprostivo i ide na dusu ovoj kilavoj i korumpiranoj vlasti koja sve radi po koalicionom kljucu!

Danica

pre 12 godina

Interesantna je ova ekonomska teorija gospodina Bugarina!
Osim ako ne misli da "slab dinar ubija profit uvoznika". U tom slucaju, potpuno je u pravu.
Sticajem okolnosti radim sa V. Britanijom. Slaba funta tamo izrazito pospesuje privredu, konkurentnost i profit kompanija.

Zvetozar

pre 12 godina

Bugarine, dinar je toliko jak da ubija svaku proizvodnju i svaku zelju za izvozom.
Burek ti je sada 1 EUR, a seti se, bio je 0.3 EUR pre nekoliko godina. Mi smo zapravo delavirali EUR i utrostrucili vrednost dinara!

neocortex

pre 12 godina

Ja mislim da ovde ima posla i za tuzilastvo.
Mislim, kad se covek na visokoj drzavnoj funkciji otvoreno i javno stavlja u sluzbu uvoznicko-tajkunskog lobija na ovakav nacin, onda ima razloga za sumnju da isti ima odredjene benefite za svoje istupe.

Dejan

pre 12 godina

Kako je moguce da neko ko tvrdi da je jak dinar dobar za srpsku ekonomiju, postane predsednik Privredne komore? Boze, sta nam se to desava?

gost

pre 12 godina

Definitivno za insajder. Ko ga instruira i ko ga plaća da svakih sedam dana daje izjave o podcenjenom kursu. Ako neznaš onda bar ćuti. 500 evra plata u javnom sektoru, 300 evra penzije, 200 evra plata u proizvodnji ako ima sreće da je primi. Najskuplji energenti u okruženju a tehnika duplo skuplja nego u razvijenim zemljama. Hrana 50 posto skuplja nego u normalnim zemljama a premijer se vata za cenu hleba i nenestašpicu mleka. Proizvodnja ne postoji u Srbiji ili se javlja u tragovima.

Stojan

pre 12 godina

Problem srspke privrede su kadrovi koje nema,jer da ih ima,ne bi g-n Bugarin bio predsednik PKS sa zavrsenim poljoprivrednim fakultetom (odsek ratarstvo),a da ne govorimo o tome, da ne zna nijedan strani jezik sem crnogorskog!A sta sve ima,to je druga prica,malo duza....

Goran

pre 12 godina

Slabljenje dinara za vise od 36% od 2008 godine ne da je ubilo privredu Srbije i njene gradjane nego je bukvalno razorilo kao cunami. Dobili smo enormno sve vise cene zbog pada dinara i imali smo ove godine najvecu inflaciju u Evropi, povecali su se troskovi u proizvodnji i rate za kredite i privredi i gradjanima zbog stalnog slabljenja dinara. NBs je bila na dobrom putu do juna ove godine ,kada je dinar bio na koti od 97, e sada sta se desilo od tog momenta, znam i tvrdim da je NBS od tada zarad necijih licnih tajkunskih interesa ponovo srozala dinar, spustajuci namerno kamatnu stopu i sa ovim nivoom kursa ponovo vodi sve ljude koji bitisu, trguju i egzistiraju ovde u Srbji u dinarima bukvalno u pakao, sa jos visim cenama i bankrotsvima preduzeca i novim nezaposlenima.

Dosta pljacke

pre 12 godina

Ne znam kako je dosao do toga da je Dinar slab: U Americi, na primer, na popustu se plazma televizor moze kupiti za 199 Dolara, dok takav isti kod nas kosta 60.000 din., ili ti po sadasnjem kursu 800$. To je CETIRI PUTA veca cena nego u Americi. Cak i da zanemarimo cinjenicu o razlici u velicini trzista (sto vece trziste - niza cena), opet nekako ispada da je dinar bar duplo jaci nego sto bi trebalo.

Kada na primer vise ne bi bilo zaduzivanja i vestackog odrzavanja kursa, realan kurs Dinara bi bio negde oko 200 din. za Evro.

Ovako stalno imam utisak da me pljackaju, jer prihode ostvarujem u devizama.

gost

pre 12 godina

Ko će iskazati dobitak u Srbiji? Nekoliko desetina pametnih uvoznika i ko još? Koji proizvođač u Srbiji može iskazati dobitak? Na prste ćemo ih izbrojati. O kursu i dobiti firmi i preduzeća trebali ste ranije da razmišljate a ne na kraju godine gospodine iz privredne komore. Ne goji se prase pred Božić. Ako niste sposobni da utičete na rad vlade a za dobrobit srpske privrede nemojte ni učestvovati onda u ovoj farsi od vođenja privrede Srbije. Vama prvom je odgovarao ovaj kurs jer imate veliku platu, na budžetu ste i jedan ste od par procenata koji popravljate prosek plata u evrima u Srbiji.
Zapitajte se samo da li zaslužejete i pola plate u odnosu na jačinu srpske privrede?

Metuzalem

pre 12 godina

A da, zaboravio sam da pomenem da isti ima svoje firme (dve ili tri) za uvoz mermera ili nečeg sličnog. To je sve uspeo da osnuje još kao direktor PKB, a razvio je uporedo sa borbom za srpsku privredu. Možda je zato bitno da dinar ojača.

Metuzalem

pre 12 godina

Ko je bre ovaj lik? Sećam se samo da je kod nas u JUL došao iz SPS, a da je posle otišao kod Koštunice. Sada je valjda Borisov!?
I šta mu je to Privredna komora? Da li bi iko primetio da je nema, osim zaposlenih u njoj. A postoji čak i Privredna komora Beograda? Pa što onda nemamo privredu?

Peđa

pre 12 godina

Hoće li doći i taj dan u ovoj napećenoj Srbiji da se ovakvi skinu sa grbače radnika ?!
Bez ikakve kontrole, bez ikakvih rezultata rada, decenijama na radničkoj grbači kroz obavezan "Doprinos za Privrednu komoru Srbije". Nestručni, neuki, nesposobni, uz enormno visoke plate, putuju za tuđe pare, piju za tuđe pare, troše "Alajbegovu slamu" i nikom ne polažu račune !

seljadin

pre 12 godina

nasa privreda je vise zavisna od uvoznih repromaterijala, masina, nego od izvoza tj. cene rada.
Za Srbiju je spas da dinar bude u odnosu 100 za 1 evro, inace ako nastavi da slabi, odosmo u ambis.

Skok sa 107 na 102 !

pre 12 godina

@Goran

E moj Gorane, da je Evro ostao na 75 dinara, sada bi nam benzin bio 1.80 Evra, najskuplji u Evropi, drzava bi isto kukala da ne moze da smanji akcize zbog deficita u budzetu, a pumpadzije zbog malih marzi. Nasi privrednici jednostavno ne znaju da posluji a da ne dizu cene ! Sve cene, u dinarima, bi bile iste kao i ovako, samo bi verovatno procvetao sverc.

Miroslav

pre 12 godina

U ovoj nerazvijenoj drzavi se sada svi razumeju u ekonoimiju a nasa ekonimija nikad losija nije bila. Toliko zaduzena i u toliko bezizlaznoj situaciji da jedino lelek i plac pomaze. I sada ce da svaki drugi dan "Neko" da lupi neku glupost i mediji to prenesu pod izgovorom demokratije i slobode medija. A sve sa ciljem da zbune i slude i onako izgubljen narod vodjen slepim vodjama.

Goran

pre 12 godina

Slabljenje dinara za vise od 36% od 2008 godine ne da je ubilo privredu Srbije i njene gradjane nego je bukvalno razorilo kao cunami. Dobili smo enormno sve vise cene zbog pada dinara i imali smo ove godine najvecu inflaciju u Evropi, povecali su se troskovi u proizvodnji i rate za kredite i privredi i gradjanima zbog stalnog slabljenja dinara. NBs je bila na dobrom putu do juna ove godine ,kada je dinar bio na koti od 97, e sada sta se desilo od tog momenta, znam i tvrdim da je NBS od tada zarad necijih licnih tajkunskih interesa ponovo srozala dinar, spustajuci namerno kamatnu stopu i sa ovim nivoom kursa ponovo vodi sve ljude koji bitisu, trguju i egzistiraju ovde u Srbji u dinarima bukvalno u pakao, sa jos visim cenama i bankrotsvima preduzeca i novim nezaposlenima.

seljadin

pre 12 godina

nasa privreda je vise zavisna od uvoznih repromaterijala, masina, nego od izvoza tj. cene rada.
Za Srbiju je spas da dinar bude u odnosu 100 za 1 evro, inace ako nastavi da slabi, odosmo u ambis.

ekonomista

pre 12 godina

Nije mi jasno sta prica doticni gospodin. Svakom ekonomisti je jasno da je ono sto je izneo u tekstu teska gomila besmislica. Mozda gosn Bugarin zeli da dobije Nobelovu nagradu iz oblasti ekonomije posto ovaj model koji on objasnjava nijednom do sada mi poznatom ekonomskom teorijom ne moze da se objasni !

Bojan

pre 12 godina

Pitam se onda zašto Amerika optužuje Kinu da namerno drži svoju valutu veštački nižom nego što zaista jeste.Znači Kini odgovara niska vrednost juana,a nama treba visoka vrednost dinara. Problem je u tome što Kina napreduje a mi nazadujemo ,ali gospodin tvrdi i dalje da smo mi u pravu :) . Kakav diletant!!!

Skok sa 107 na 102 !

pre 12 godina

@Goran

E moj Gorane, da je Evro ostao na 75 dinara, sada bi nam benzin bio 1.80 Evra, najskuplji u Evropi, drzava bi isto kukala da ne moze da smanji akcize zbog deficita u budzetu, a pumpadzije zbog malih marzi. Nasi privrednici jednostavno ne znaju da posluji a da ne dizu cene ! Sve cene, u dinarima, bi bile iste kao i ovako, samo bi verovatno procvetao sverc.

Dejan

pre 12 godina

Kako je moguce da neko ko tvrdi da je jak dinar dobar za srpsku ekonomiju, postane predsednik Privredne komore? Boze, sta nam se to desava?

Морава и брда

pre 12 godina

И овај председник ПКС је медиокритет, заступа ставове УВОЗНИКА!?

Динра пада као ПОСЛЕДИЦА лоших ИЗВОЗНИХ резултата, немамо производњу за ИЗВОЗ, немамо девизе, прехрамбрени погони су уништени у приватизаијама, немамо прераду пољопривредних производа!
Немамо производе ВИШЕГ степена обраде, већ и кад извозимо, извоизимо сировине!???

Немамо индустриу, ИМТ, ГОША, МИН, ДМБ,Застава-камиони, ФАП, ЗАстава!???, Прва Петолетка, Слобода, Милан Благојевић, Пиваре , Ракија и Вина,ка и Млекаре по Централнј Србији НЕ раде!??????

Јак динар одговара УВОЗНОМ лобију!??? Мало слабији нашим ИЗВОЗНИЦИМА!
Кључ је у добром производу, организованом систему, јаким Корпорацијама око којих су ситне фирме и добављачи, нема Државне банке и Осигурања да осигура посао у иностранству!???

Све је наопако, а ПКС само кука!!?

trta

pre 12 godina

Privreda o klip,gradjani takodje,a Bugarin o plocu!
Bugarine, sta je sa tgovackim marzama?
Kako ja da znam da me ti,miskovic i sotali iz drzavne uprave i lokalne samouprave ne pljackate, kad ja nemam uvid koliko zaista artikl kosta, jer uz transport je jeftiniji na inostranom trzistu nego kod nas?!
Kad su novinari napali miskovica, ti se se prvi oglasio i rekao kako nije tacno, pa da vidimo konacno odgovor tvoj?

aca_bg

pre 12 godina

Ja imam bolju ideju...Kako bi bilo da do kraja godine jedan Euro bude jedan dinar? Kako bi to tek bilo dobro za privredu?Kako bi tek tada nasi uvoznici (oni koji vec vise od godinu dana racunaju kurs 108 dinara za euro kod svojih transakcija) imali veliku dobit. Devizne obaveze ove zemlje su sve vece (zbog deficita koji prave isti ti uvoznici uvecanog za kamate na kredite koje Vlada besomucno uzima)i krajem godine dospevaju rate za isplatu zbog cega raste traznja za eurom na trzistu. Posto je ponuda manja od potraznje, cena eura raste. Sta je Vas predlog? Da NBS prodaje devizne rezerve po 95 dinara da bi Vasi uvoznici mogli da imaju dobit? A sta cemo kada se devizne rezerve isprazne? Kako cemo onda da drzimo kurs "ispod 100 dinara" kada dugujemo preko 20 milijardi eura? Izadjite G-dine Bugarin malo iz Srbije i pogledaje cene u okruzenju. Iznenadicete se da su cene hrane i tehnike i do 30% nize u Madjarskoj nego u Srbiji. A ta roba dolazi od istih proizvodjaca u Srbiju i Madjarsku. Ako je porez u Srbiji nizi kome ide u dzep razlika u ceni? Vasim "privrednicima"? Kako bi bilo da se zalozite protiv monopola u Srbiji koji satiru obicnog coveka i u krajnjoj liniji i dovode do deficita u platnom bilansu? Sta ste preduzeli da se poveca izvoz iz Srbije i kako mislite da izvoz raste ako svi inputi u dinarima rastu a prihod izvoznika (zbog "jakog" dinara) opada? Verovatno ce Vlada uzeti nove "povoljne" kredite po stopi 7,5% godisnje da bi i dalje imali "jak" dinar. Problem ove zemlje i jeste u tome sto Vi, umesto privredu, pomazete trgovce i lihvare koji imaju firme na Kipru i iz Srbije izvlace ogromne kolicine novca iz kredita koje Vlada uzima.

gordijanus

pre 12 godina

boze me sacuvaj - predsednik PKS nije izgleda ni prosao pored ekonomskog fakulteta. ovako nesto moze da izvali samo neko ko nema veze ni sa ekonomijom ni sa biznisom...neznanje stranog jezika jos mogu i da mu opsrostim ali da ovakva neznalica bude na celu pks, to je neoprostivo i ide na dusu ovoj kilavoj i korumpiranoj vlasti koja sve radi po koalicionom kljucu!

Danica

pre 12 godina

Interesantna je ova ekonomska teorija gospodina Bugarina!
Osim ako ne misli da "slab dinar ubija profit uvoznika". U tom slucaju, potpuno je u pravu.
Sticajem okolnosti radim sa V. Britanijom. Slaba funta tamo izrazito pospesuje privredu, konkurentnost i profit kompanija.

gost

pre 12 godina

Ko će iskazati dobitak u Srbiji? Nekoliko desetina pametnih uvoznika i ko još? Koji proizvođač u Srbiji može iskazati dobitak? Na prste ćemo ih izbrojati. O kursu i dobiti firmi i preduzeća trebali ste ranije da razmišljate a ne na kraju godine gospodine iz privredne komore. Ne goji se prase pred Božić. Ako niste sposobni da utičete na rad vlade a za dobrobit srpske privrede nemojte ni učestvovati onda u ovoj farsi od vođenja privrede Srbije. Vama prvom je odgovarao ovaj kurs jer imate veliku platu, na budžetu ste i jedan ste od par procenata koji popravljate prosek plata u evrima u Srbiji.
Zapitajte se samo da li zaslužejete i pola plate u odnosu na jačinu srpske privrede?

Metuzalem

pre 12 godina

Ko je bre ovaj lik? Sećam se samo da je kod nas u JUL došao iz SPS, a da je posle otišao kod Koštunice. Sada je valjda Borisov!?
I šta mu je to Privredna komora? Da li bi iko primetio da je nema, osim zaposlenih u njoj. A postoji čak i Privredna komora Beograda? Pa što onda nemamo privredu?

Miroslav

pre 12 godina

U ovoj nerazvijenoj drzavi se sada svi razumeju u ekonoimiju a nasa ekonimija nikad losija nije bila. Toliko zaduzena i u toliko bezizlaznoj situaciji da jedino lelek i plac pomaze. I sada ce da svaki drugi dan "Neko" da lupi neku glupost i mediji to prenesu pod izgovorom demokratije i slobode medija. A sve sa ciljem da zbune i slude i onako izgubljen narod vodjen slepim vodjama.

šugavi

pre 12 godina

a da se genijalci dogovore?
u srbiji preslab dinar ruši ekonomiju
u hrvatskoj prejaka kuna ruši ekonomiju
( da li u ove dve zemlje uopšte postoji ekonomija :)

***

Dosta pljacke

pre 12 godina

Ne znam kako je dosao do toga da je Dinar slab: U Americi, na primer, na popustu se plazma televizor moze kupiti za 199 Dolara, dok takav isti kod nas kosta 60.000 din., ili ti po sadasnjem kursu 800$. To je CETIRI PUTA veca cena nego u Americi. Cak i da zanemarimo cinjenicu o razlici u velicini trzista (sto vece trziste - niza cena), opet nekako ispada da je dinar bar duplo jaci nego sto bi trebalo.

Kada na primer vise ne bi bilo zaduzivanja i vestackog odrzavanja kursa, realan kurs Dinara bi bio negde oko 200 din. za Evro.

Ovako stalno imam utisak da me pljackaju, jer prihode ostvarujem u devizama.

neocortex

pre 12 godina

Ja mislim da ovde ima posla i za tuzilastvo.
Mislim, kad se covek na visokoj drzavnoj funkciji otvoreno i javno stavlja u sluzbu uvoznicko-tajkunskog lobija na ovakav nacin, onda ima razloga za sumnju da isti ima odredjene benefite za svoje istupe.

Zvetozar

pre 12 godina

Bugarine, dinar je toliko jak da ubija svaku proizvodnju i svaku zelju za izvozom.
Burek ti je sada 1 EUR, a seti se, bio je 0.3 EUR pre nekoliko godina. Mi smo zapravo delavirali EUR i utrostrucili vrednost dinara!

gost

pre 12 godina

Definitivno za insajder. Ko ga instruira i ko ga plaća da svakih sedam dana daje izjave o podcenjenom kursu. Ako neznaš onda bar ćuti. 500 evra plata u javnom sektoru, 300 evra penzije, 200 evra plata u proizvodnji ako ima sreće da je primi. Najskuplji energenti u okruženju a tehnika duplo skuplja nego u razvijenim zemljama. Hrana 50 posto skuplja nego u normalnim zemljama a premijer se vata za cenu hleba i nenestašpicu mleka. Proizvodnja ne postoji u Srbiji ili se javlja u tragovima.

Metuzalem

pre 12 godina

A da, zaboravio sam da pomenem da isti ima svoje firme (dve ili tri) za uvoz mermera ili nečeg sličnog. To je sve uspeo da osnuje još kao direktor PKB, a razvio je uporedo sa borbom za srpsku privredu. Možda je zato bitno da dinar ojača.

Stojan

pre 12 godina

Problem srspke privrede su kadrovi koje nema,jer da ih ima,ne bi g-n Bugarin bio predsednik PKS sa zavrsenim poljoprivrednim fakultetom (odsek ratarstvo),a da ne govorimo o tome, da ne zna nijedan strani jezik sem crnogorskog!A sta sve ima,to je druga prica,malo duza....

Peđa

pre 12 godina

Hoće li doći i taj dan u ovoj napećenoj Srbiji da se ovakvi skinu sa grbače radnika ?!
Bez ikakve kontrole, bez ikakvih rezultata rada, decenijama na radničkoj grbači kroz obavezan "Doprinos za Privrednu komoru Srbije". Nestručni, neuki, nesposobni, uz enormno visoke plate, putuju za tuđe pare, piju za tuđe pare, troše "Alajbegovu slamu" i nikom ne polažu račune !