Petak, 11.11.2011.

05:24

Šutanovac: SNS hoće da ukine VMA

Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da bi Srpska napredna stranka, ukoliko pobedi na izborima, ukinula Vojnomedicinsku akademiju (VMA).

Izvor: Press

Šutanovac: SNS hoæe da ukine VMA IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

CITIZEN X

pre 12 godina

Gradjanima Srbije, zbog manjka bolnickih kapaciteta, treba da stoje svi objekti na raspolaganju, stvarno ne vidim razlog zasto bi vojni osiguranici bili nesto privilegovanjiji, ipak smo svi mi odvajali godinama novac za vojsku, nisu sigurno sami zaradili.

Aca

pre 12 godina

VMA je i SADA DOSTUPNA CIVILIMA! Tako da te price o vecem otvaranju ka civilima je samo prica o zaposljavanju partijskih kadrova neke nove vlasti. VMA i jeste VMA zato sto je zatvoreni sistem i gde vojska trazi najbolji kvalitet pod pretnjom kazne (nije da nije bilo muvanja ali uporedite to sa sadasnjim civilnim centrima!). Dakle, cim se ukine vojna kontrola nad VMA ode i kvalitet! Mozda nece odmah ali vremenom hoce, odmah ce se zaposliti hiljade novog nemedicinskog osoblja i sve ce biti kao u civilnom sektoru, veze i pare. I sve ce se predstaviti kao ogroman uspeh nove vlasti.

dacanije86

pre 12 godina

SNS hoce da VMA bude dostupan svim gradjanima a ne da ukine VMA.VMA ce postati civilna zdravstvena ustanova dostupna svim gradjanima,u kojoj ce Vojska Srbije imati svoj definisani kapacitet prema utvrdjenim potrebama.objedinice se vojno-zdravstveno osiguranje sa civilnim i izjednaciti prava svih gradjana da koriste zdravstvenu zastitu pod jednakim uslovima.

milepapiga

pre 12 godina

Ma sta ima veze ko ce da se leci na VMA. Zdravstveni sistem nam je toliko urnisan da svako ko mu padne saka potpisuje sebi smrtnu presudu!

Srdjan

pre 12 godina

Ko da im ne bi prijala stroza kontrola. Pa vise smo vojnika izgubili na VMA nego na bojnom polju! Mada, posle bi to teze bilo sakriti!

dacanije86

pre 12 godina

U beloj knjizi lepo pise da hoce da VMA ucine dostupnim svim gradjanima a ne da ga ukinu...uplasili se za fotelje pa ocrnjuju opoziciju...

deNiro

pre 12 godina

Sve izbore ste dobijali na sejanju straha,spinovanju,lazima...Shule ovaj put nece moci.Idete u opoziciju a neki ce i da odgovaraju za pljacke,siromastvo,privatizacije,sajtove od 25.000 eur,zakon o informisanju,"reformu"sudstva,namestene tendere...Mogao bi da nabrajam do sutra.

dacanije86

pre 12 godina

SNS hoce da VMA bude dostupan svim gradjanima a ne da ukine VMA.VMA ce postati civilna zdravstvena ustanova dostupna svim gradjanima,u kojoj ce Vojska Srbije imati svoj definisani kapacitet prema utvrdjenim potrebama.objedinice se vojno-zdravstveno osiguranje sa civilnim i izjednaciti prava svih gradjana da koriste zdravstvenu zastitu pod jednakim uslovima.Nec ga ukidati nego ce ga uciniti dostupnim svim gradjanima...

rade

pre 12 godina

Bolje da je govorio o masinama svog tasta u "Kolubari", nego o necemu sto nema veze smozgom...
(Anicca, 11. novembar 2011 09:26)

Kakve mašine njegovog tasta u Kolubari,ma nije valjda!?

Branka

pre 12 godina

Prvi put mi se dogodilo da se slozim sa narodnjacima/radikalima. VMA je najbole finansirana zdravstvena ustanova. Ne vidim zasto bi jedan deo stanovnistva (vojska) i dalje trebalo da bude privigovan i ima automatsko pravo na usluge u najbolje opremljenoj instituciji.

Грчански Деспот

pre 12 godina

Molio bi Mrcajevackog zeta da ne dezinformise javnost.Ukidanje VMA niko nikada nije spomenuo nego je receno da ta ustanova treba da bude dostupna svim gradjanima.
Drugo,vi ste g.Sutanovac reformisali vojsku tako da kada bi se slucajno desila invazija skakavaca na Srbiju oni bi izasli kao pobednici.

Zvonko

pre 12 godina

Neistine Maršala Šutanovca!
VMA će biti drugi Klinički centar Beograda i Srbije.
OTVOREN ZA NAROD NE 40% VEĆ 100%!
Svi vojni osiguranici zadržavaju prava kao i do sada.

Miloš

pre 12 godina

VMA neće biti vojna pošta i vojna jedinica Maršala Šutanovca za lečenje privilegovanih posebno u apartmanskom bloku i za humanitarne misije u Čadu, već NARODNA BOLNICA, tačnije KLINIČKI CENTAR VMA. Vojska će zadržati manji deo kapaciteta za specijalne namene, a sve ostalo će biti kao za sve građane. VMA će imati dirtektora i Upravni odbor, a ne Ministarstvo odbrane i humanitarne misije. Svima će da porastu plate na VMA, smanjiće se troškovi i pljačke. I doktori i pacijenti VMa će biti zadovoljniji nego sada.

Carojica

pre 12 godina

Hm, da je ne biste vi uništili ako ostanete, jer već jeste sve ''sredili''. Oficiri vam istovaraju džakove po kasarnama, uveli ste plaćenike i još ih zovete profesionalcima. Štrajkače glađu ne volim, ali ovo meni liči na ono što bi rekli negativna kampanja, jer vam se trese stolica. Slično je i Jeremić govorio, da bi se on smrznuo kada bi naprednjaci došli na vlast, itd, itd.... Vozdra Šutanovac, nećete još dugo.

Zlatousti

pre 12 godina

Demagozi! Moj tata je penzionisano vijno lice i pre neki dan se vratio sa lecenja na VMA. U sobi gde je lezao, a bilo ih je sedmorica, on je bio jedini vojni osiguranik. Ako ovo ne znaci da je VMA vec sada dostupan civilima, onda ne znam sta znaci.

mikaradjevac

pre 12 godina

mnogo ove demokrate lazu,uplasili se za fotelje pa koriste sva sredstva,narod je okusio vase lazi i obecanja pa vam vise neveruje,a i narod zasluzuje da se leci a ne samo vi foteljasi na VMA

Misha

pre 12 godina

Ako su već zapeli da integracijom vojnog zdravstva u civilno, od jednog dobrog i jednog lošeg, naprave jedno objedinjeno loše, što ne urade to i sa VMA. Ostavili su VMA da bi Beogradska gospoda, tajkuni, i generali u petosobnim stanovima mogli da se leče u visokom stilu. Sva ostala objašnjenja padaju u vodu.

Dalmatinac

pre 12 godina

Ovo je za sad najpametnija stvar koju sam do sad čuo od naprednjaka, slažem se sa njima da treba omogućiti civilima da se u njoj leče, tako bi se koliko toliko smanjila čekanja!

Ratko

pre 12 godina

Kume ministre sluzio sam pod tvojim mandatom i ne mogu se pozaliti da nije bilo hrane ili da nismo imali sta da obucemo, staresine su bile sjajne. Ali ono sto sam jos video je takvog sadrzaja da ga ne smem iznositi javno da ne bi prosao kao ono dvoje novinara iz Novog Sada, koje si nedavno optuzio za narusavanje drzavne bezbednosti i izdaju.

stevan

pre 12 godina

očito se radi o preimenovanju a ne o ukianju. Uostalom, ta ustanova je imala drugu funkciju kada je bila narodna vojska i služila je prvenstveno za lečenje vojnika i oficira. Sada je vojska postala plaćenička a to znači da su sada izjednačeni sa svim ostalim zaposlenim u javnim službama. Zato je ovo dobro

Mara

pre 12 godina

I sve nam ovo rece ministar Sutanovac za vreme cijeg mandata su u vazduh odletele dve fabrike oruzja, jedno skladiste municije i icureo gigantski rezervoar nafte a da u okolini nema ni kapi iste. Covece ako ti ostanes jos jedan mandat zapalice se i taj nesrecni VMA! ( ne daj Boze)

misko

pre 12 godina

zato i nece pobediti...svakome iole razumnom je jasno da je VMA lider u regionu po kvalitetu usluga,a i po brzini...ako i to razvuku i razgrabe bahati direktori i drcni lekari ostadosmo bez simbola po kome sto poznati sirom Evrope

Gvozden

pre 12 godina

Ne kapiram zasto bi predstavljao problem?
Nije ratno stanje,nemamo nikave ugovore sa stranim drzavama za lecenje i prihvat ranjenika i cemu onda fama?
Na bolnicu VMA,odnosno lecenje imaju pravo svi.Spocijalizacije,skolovanje mogu da ostanu kao i osnovne usluge obuke buducih strucnjaka kako bi zadrzali naziv VMA i reputaciju koju imaju.
Poenta je da u mirnodopskim uslovima svi imaju ista prava na lecenje i podjednake sanse na zivot.
Sutanovac se uplasio da njegova baba tetka sad nece doci na red u 102 godini zivota ili koliko god vec.
Inace vojni osiguranici nisu samo vojska i njihova deca,nego svi politicari,ogroma opus uze i sire rodbine,a i prioritet prijatelja,kumova i kao sto rekoh baba tetaka.Oni ulazi kao prioritet.

fiki

pre 12 godina

Ne bi trebalo ukinuti VMA jer u svakoj zemlji postoje vojne bolnice, ali ih treba učiniti lako dostupnim ostalom građanstvu. One sada jesu kao dostupne, ali koliko? Ne treba zaboraviti da su vojne zdravstvene ustanove bile nedostupne čak i civilima koji su radili u vojsci. Civili u vojsci su bili i u vreme SFRJ i posle toga, a i danasa, građani drugog reda. Ministar govori o nekom vojno-medicinskom fakultetu. To izgleda samo kod nas postoji. Koji kadar oni to školuju? Ta "ustanova" služi uglavnom za lokalno promovisanje magistara, doktora itd. naučnih radnika. Ako se neko još seća, pre par godina je u javnosti bilo reči upravo o ovome, o problematičnim naučnim radovima itd. Trerbalo bi transformisati vojni penyioni fond. To još samo kod nas postoji. Vojna lica dok su u službi primaju platu, a doprinosi treba da se uplaćuju u civilne fondove kao što se radi za sve ostale građane ove zemlje, a ne u zasebni. Taj zasebni fond svake godine, decenijama, jede vojni budžet. Treba da važi pravilo: dok si u vojsci primaš natprosečnu platu. Kada odeš u penziju, isti si kao i svi ostali. Primaš penziju iz civilnog fonda. Penzija će sigurno biti dobra. A i civilni fond je zakinut za sve te pare koje se uplaćuju u vojni fond.

Sasa

pre 12 godina

Unistili su Vojsku Srbije sada je ostalo jos da uniste vojni zdravstveni sistem, pa namensku industrij, potom vojno skolstvo sa projektnim zavodima i odradili su svoj posao po nalogu ! Sve se radi na umanjivanju vojne moci Srbije. Ima onih koji su zakacili sluzenje vojnog roka od 6 meseci pa bi oni rekli sta su mogli da nauce odnosno obuce za tih par meseci... Taman da zaokruze posao !

stevan

pre 12 godina

očito se radi o preimenovanju a ne o ukianju. Uostalom, ta ustanova je imala drugu funkciju kada je bila narodna vojska i služila je prvenstveno za lečenje vojnika i oficira. Sada je vojska postala plaćenička a to znači da su sada izjednačeni sa svim ostalim zaposlenim u javnim službama. Zato je ovo dobro

Sasa

pre 12 godina

Unistili su Vojsku Srbije sada je ostalo jos da uniste vojni zdravstveni sistem, pa namensku industrij, potom vojno skolstvo sa projektnim zavodima i odradili su svoj posao po nalogu ! Sve se radi na umanjivanju vojne moci Srbije. Ima onih koji su zakacili sluzenje vojnog roka od 6 meseci pa bi oni rekli sta su mogli da nauce odnosno obuce za tih par meseci... Taman da zaokruze posao !

Gvozden

pre 12 godina

Ne kapiram zasto bi predstavljao problem?
Nije ratno stanje,nemamo nikave ugovore sa stranim drzavama za lecenje i prihvat ranjenika i cemu onda fama?
Na bolnicu VMA,odnosno lecenje imaju pravo svi.Spocijalizacije,skolovanje mogu da ostanu kao i osnovne usluge obuke buducih strucnjaka kako bi zadrzali naziv VMA i reputaciju koju imaju.
Poenta je da u mirnodopskim uslovima svi imaju ista prava na lecenje i podjednake sanse na zivot.
Sutanovac se uplasio da njegova baba tetka sad nece doci na red u 102 godini zivota ili koliko god vec.
Inace vojni osiguranici nisu samo vojska i njihova deca,nego svi politicari,ogroma opus uze i sire rodbine,a i prioritet prijatelja,kumova i kao sto rekoh baba tetaka.Oni ulazi kao prioritet.

Dalmatinac

pre 12 godina

Ovo je za sad najpametnija stvar koju sam do sad čuo od naprednjaka, slažem se sa njima da treba omogućiti civilima da se u njoj leče, tako bi se koliko toliko smanjila čekanja!

Mara

pre 12 godina

I sve nam ovo rece ministar Sutanovac za vreme cijeg mandata su u vazduh odletele dve fabrike oruzja, jedno skladiste municije i icureo gigantski rezervoar nafte a da u okolini nema ni kapi iste. Covece ako ti ostanes jos jedan mandat zapalice se i taj nesrecni VMA! ( ne daj Boze)

Carojica

pre 12 godina

Hm, da je ne biste vi uništili ako ostanete, jer već jeste sve ''sredili''. Oficiri vam istovaraju džakove po kasarnama, uveli ste plaćenike i još ih zovete profesionalcima. Štrajkače glađu ne volim, ali ovo meni liči na ono što bi rekli negativna kampanja, jer vam se trese stolica. Slično je i Jeremić govorio, da bi se on smrznuo kada bi naprednjaci došli na vlast, itd, itd.... Vozdra Šutanovac, nećete još dugo.

mikaradjevac

pre 12 godina

mnogo ove demokrate lazu,uplasili se za fotelje pa koriste sva sredstva,narod je okusio vase lazi i obecanja pa vam vise neveruje,a i narod zasluzuje da se leci a ne samo vi foteljasi na VMA

Ratko

pre 12 godina

Kume ministre sluzio sam pod tvojim mandatom i ne mogu se pozaliti da nije bilo hrane ili da nismo imali sta da obucemo, staresine su bile sjajne. Ali ono sto sam jos video je takvog sadrzaja da ga ne smem iznositi javno da ne bi prosao kao ono dvoje novinara iz Novog Sada, koje si nedavno optuzio za narusavanje drzavne bezbednosti i izdaju.

Misha

pre 12 godina

Ako su već zapeli da integracijom vojnog zdravstva u civilno, od jednog dobrog i jednog lošeg, naprave jedno objedinjeno loše, što ne urade to i sa VMA. Ostavili su VMA da bi Beogradska gospoda, tajkuni, i generali u petosobnim stanovima mogli da se leče u visokom stilu. Sva ostala objašnjenja padaju u vodu.

fiki

pre 12 godina

Ne bi trebalo ukinuti VMA jer u svakoj zemlji postoje vojne bolnice, ali ih treba učiniti lako dostupnim ostalom građanstvu. One sada jesu kao dostupne, ali koliko? Ne treba zaboraviti da su vojne zdravstvene ustanove bile nedostupne čak i civilima koji su radili u vojsci. Civili u vojsci su bili i u vreme SFRJ i posle toga, a i danasa, građani drugog reda. Ministar govori o nekom vojno-medicinskom fakultetu. To izgleda samo kod nas postoji. Koji kadar oni to školuju? Ta "ustanova" služi uglavnom za lokalno promovisanje magistara, doktora itd. naučnih radnika. Ako se neko još seća, pre par godina je u javnosti bilo reči upravo o ovome, o problematičnim naučnim radovima itd. Trerbalo bi transformisati vojni penyioni fond. To još samo kod nas postoji. Vojna lica dok su u službi primaju platu, a doprinosi treba da se uplaćuju u civilne fondove kao što se radi za sve ostale građane ove zemlje, a ne u zasebni. Taj zasebni fond svake godine, decenijama, jede vojni budžet. Treba da važi pravilo: dok si u vojsci primaš natprosečnu platu. Kada odeš u penziju, isti si kao i svi ostali. Primaš penziju iz civilnog fonda. Penzija će sigurno biti dobra. A i civilni fond je zakinut za sve te pare koje se uplaćuju u vojni fond.

Zlatousti

pre 12 godina

Demagozi! Moj tata je penzionisano vijno lice i pre neki dan se vratio sa lecenja na VMA. U sobi gde je lezao, a bilo ih je sedmorica, on je bio jedini vojni osiguranik. Ako ovo ne znaci da je VMA vec sada dostupan civilima, onda ne znam sta znaci.

deNiro

pre 12 godina

Sve izbore ste dobijali na sejanju straha,spinovanju,lazima...Shule ovaj put nece moci.Idete u opoziciju a neki ce i da odgovaraju za pljacke,siromastvo,privatizacije,sajtove od 25.000 eur,zakon o informisanju,"reformu"sudstva,namestene tendere...Mogao bi da nabrajam do sutra.

rade

pre 12 godina

Bolje da je govorio o masinama svog tasta u "Kolubari", nego o necemu sto nema veze smozgom...
(Anicca, 11. novembar 2011 09:26)

Kakve mašine njegovog tasta u Kolubari,ma nije valjda!?

Грчански Деспот

pre 12 godina

Molio bi Mrcajevackog zeta da ne dezinformise javnost.Ukidanje VMA niko nikada nije spomenuo nego je receno da ta ustanova treba da bude dostupna svim gradjanima.
Drugo,vi ste g.Sutanovac reformisali vojsku tako da kada bi se slucajno desila invazija skakavaca na Srbiju oni bi izasli kao pobednici.

dacanije86

pre 12 godina

U beloj knjizi lepo pise da hoce da VMA ucine dostupnim svim gradjanima a ne da ga ukinu...uplasili se za fotelje pa ocrnjuju opoziciju...

Branka

pre 12 godina

Prvi put mi se dogodilo da se slozim sa narodnjacima/radikalima. VMA je najbole finansirana zdravstvena ustanova. Ne vidim zasto bi jedan deo stanovnistva (vojska) i dalje trebalo da bude privigovan i ima automatsko pravo na usluge u najbolje opremljenoj instituciji.

Zvonko

pre 12 godina

Neistine Maršala Šutanovca!
VMA će biti drugi Klinički centar Beograda i Srbije.
OTVOREN ZA NAROD NE 40% VEĆ 100%!
Svi vojni osiguranici zadržavaju prava kao i do sada.

dacanije86

pre 12 godina

SNS hoce da VMA bude dostupan svim gradjanima a ne da ukine VMA.VMA ce postati civilna zdravstvena ustanova dostupna svim gradjanima,u kojoj ce Vojska Srbije imati svoj definisani kapacitet prema utvrdjenim potrebama.objedinice se vojno-zdravstveno osiguranje sa civilnim i izjednaciti prava svih gradjana da koriste zdravstvenu zastitu pod jednakim uslovima.Nec ga ukidati nego ce ga uciniti dostupnim svim gradjanima...

Miloš

pre 12 godina

VMA neće biti vojna pošta i vojna jedinica Maršala Šutanovca za lečenje privilegovanih posebno u apartmanskom bloku i za humanitarne misije u Čadu, već NARODNA BOLNICA, tačnije KLINIČKI CENTAR VMA. Vojska će zadržati manji deo kapaciteta za specijalne namene, a sve ostalo će biti kao za sve građane. VMA će imati dirtektora i Upravni odbor, a ne Ministarstvo odbrane i humanitarne misije. Svima će da porastu plate na VMA, smanjiće se troškovi i pljačke. I doktori i pacijenti VMa će biti zadovoljniji nego sada.

misko

pre 12 godina

zato i nece pobediti...svakome iole razumnom je jasno da je VMA lider u regionu po kvalitetu usluga,a i po brzini...ako i to razvuku i razgrabe bahati direktori i drcni lekari ostadosmo bez simbola po kome sto poznati sirom Evrope

Srdjan

pre 12 godina

Ko da im ne bi prijala stroza kontrola. Pa vise smo vojnika izgubili na VMA nego na bojnom polju! Mada, posle bi to teze bilo sakriti!

milepapiga

pre 12 godina

Ma sta ima veze ko ce da se leci na VMA. Zdravstveni sistem nam je toliko urnisan da svako ko mu padne saka potpisuje sebi smrtnu presudu!

dacanije86

pre 12 godina

SNS hoce da VMA bude dostupan svim gradjanima a ne da ukine VMA.VMA ce postati civilna zdravstvena ustanova dostupna svim gradjanima,u kojoj ce Vojska Srbije imati svoj definisani kapacitet prema utvrdjenim potrebama.objedinice se vojno-zdravstveno osiguranje sa civilnim i izjednaciti prava svih gradjana da koriste zdravstvenu zastitu pod jednakim uslovima.

CITIZEN X

pre 12 godina

Gradjanima Srbije, zbog manjka bolnickih kapaciteta, treba da stoje svi objekti na raspolaganju, stvarno ne vidim razlog zasto bi vojni osiguranici bili nesto privilegovanjiji, ipak smo svi mi odvajali godinama novac za vojsku, nisu sigurno sami zaradili.

Aca

pre 12 godina

VMA je i SADA DOSTUPNA CIVILIMA! Tako da te price o vecem otvaranju ka civilima je samo prica o zaposljavanju partijskih kadrova neke nove vlasti. VMA i jeste VMA zato sto je zatvoreni sistem i gde vojska trazi najbolji kvalitet pod pretnjom kazne (nije da nije bilo muvanja ali uporedite to sa sadasnjim civilnim centrima!). Dakle, cim se ukine vojna kontrola nad VMA ode i kvalitet! Mozda nece odmah ali vremenom hoce, odmah ce se zaposliti hiljade novog nemedicinskog osoblja i sve ce biti kao u civilnom sektoru, veze i pare. I sve ce se predstaviti kao ogroman uspeh nove vlasti.

Sasa

pre 12 godina

Unistili su Vojsku Srbije sada je ostalo jos da uniste vojni zdravstveni sistem, pa namensku industrij, potom vojno skolstvo sa projektnim zavodima i odradili su svoj posao po nalogu ! Sve se radi na umanjivanju vojne moci Srbije. Ima onih koji su zakacili sluzenje vojnog roka od 6 meseci pa bi oni rekli sta su mogli da nauce odnosno obuce za tih par meseci... Taman da zaokruze posao !

misko

pre 12 godina

zato i nece pobediti...svakome iole razumnom je jasno da je VMA lider u regionu po kvalitetu usluga,a i po brzini...ako i to razvuku i razgrabe bahati direktori i drcni lekari ostadosmo bez simbola po kome sto poznati sirom Evrope

mikaradjevac

pre 12 godina

mnogo ove demokrate lazu,uplasili se za fotelje pa koriste sva sredstva,narod je okusio vase lazi i obecanja pa vam vise neveruje,a i narod zasluzuje da se leci a ne samo vi foteljasi na VMA

Carojica

pre 12 godina

Hm, da je ne biste vi uništili ako ostanete, jer već jeste sve ''sredili''. Oficiri vam istovaraju džakove po kasarnama, uveli ste plaćenike i još ih zovete profesionalcima. Štrajkače glađu ne volim, ali ovo meni liči na ono što bi rekli negativna kampanja, jer vam se trese stolica. Slično je i Jeremić govorio, da bi se on smrznuo kada bi naprednjaci došli na vlast, itd, itd.... Vozdra Šutanovac, nećete još dugo.

Miloš

pre 12 godina

VMA neće biti vojna pošta i vojna jedinica Maršala Šutanovca za lečenje privilegovanih posebno u apartmanskom bloku i za humanitarne misije u Čadu, već NARODNA BOLNICA, tačnije KLINIČKI CENTAR VMA. Vojska će zadržati manji deo kapaciteta za specijalne namene, a sve ostalo će biti kao za sve građane. VMA će imati dirtektora i Upravni odbor, a ne Ministarstvo odbrane i humanitarne misije. Svima će da porastu plate na VMA, smanjiće se troškovi i pljačke. I doktori i pacijenti VMa će biti zadovoljniji nego sada.

Zlatousti

pre 12 godina

Demagozi! Moj tata je penzionisano vijno lice i pre neki dan se vratio sa lecenja na VMA. U sobi gde je lezao, a bilo ih je sedmorica, on je bio jedini vojni osiguranik. Ako ovo ne znaci da je VMA vec sada dostupan civilima, onda ne znam sta znaci.

Gvozden

pre 12 godina

Ne kapiram zasto bi predstavljao problem?
Nije ratno stanje,nemamo nikave ugovore sa stranim drzavama za lecenje i prihvat ranjenika i cemu onda fama?
Na bolnicu VMA,odnosno lecenje imaju pravo svi.Spocijalizacije,skolovanje mogu da ostanu kao i osnovne usluge obuke buducih strucnjaka kako bi zadrzali naziv VMA i reputaciju koju imaju.
Poenta je da u mirnodopskim uslovima svi imaju ista prava na lecenje i podjednake sanse na zivot.
Sutanovac se uplasio da njegova baba tetka sad nece doci na red u 102 godini zivota ili koliko god vec.
Inace vojni osiguranici nisu samo vojska i njihova deca,nego svi politicari,ogroma opus uze i sire rodbine,a i prioritet prijatelja,kumova i kao sto rekoh baba tetaka.Oni ulazi kao prioritet.

Dalmatinac

pre 12 godina

Ovo je za sad najpametnija stvar koju sam do sad čuo od naprednjaka, slažem se sa njima da treba omogućiti civilima da se u njoj leče, tako bi se koliko toliko smanjila čekanja!

stevan

pre 12 godina

očito se radi o preimenovanju a ne o ukianju. Uostalom, ta ustanova je imala drugu funkciju kada je bila narodna vojska i služila je prvenstveno za lečenje vojnika i oficira. Sada je vojska postala plaćenička a to znači da su sada izjednačeni sa svim ostalim zaposlenim u javnim službama. Zato je ovo dobro

Misha

pre 12 godina

Ako su već zapeli da integracijom vojnog zdravstva u civilno, od jednog dobrog i jednog lošeg, naprave jedno objedinjeno loše, što ne urade to i sa VMA. Ostavili su VMA da bi Beogradska gospoda, tajkuni, i generali u petosobnim stanovima mogli da se leče u visokom stilu. Sva ostala objašnjenja padaju u vodu.

Aca

pre 12 godina

VMA je i SADA DOSTUPNA CIVILIMA! Tako da te price o vecem otvaranju ka civilima je samo prica o zaposljavanju partijskih kadrova neke nove vlasti. VMA i jeste VMA zato sto je zatvoreni sistem i gde vojska trazi najbolji kvalitet pod pretnjom kazne (nije da nije bilo muvanja ali uporedite to sa sadasnjim civilnim centrima!). Dakle, cim se ukine vojna kontrola nad VMA ode i kvalitet! Mozda nece odmah ali vremenom hoce, odmah ce se zaposliti hiljade novog nemedicinskog osoblja i sve ce biti kao u civilnom sektoru, veze i pare. I sve ce se predstaviti kao ogroman uspeh nove vlasti.

fiki

pre 12 godina

Ne bi trebalo ukinuti VMA jer u svakoj zemlji postoje vojne bolnice, ali ih treba učiniti lako dostupnim ostalom građanstvu. One sada jesu kao dostupne, ali koliko? Ne treba zaboraviti da su vojne zdravstvene ustanove bile nedostupne čak i civilima koji su radili u vojsci. Civili u vojsci su bili i u vreme SFRJ i posle toga, a i danasa, građani drugog reda. Ministar govori o nekom vojno-medicinskom fakultetu. To izgleda samo kod nas postoji. Koji kadar oni to školuju? Ta "ustanova" služi uglavnom za lokalno promovisanje magistara, doktora itd. naučnih radnika. Ako se neko još seća, pre par godina je u javnosti bilo reči upravo o ovome, o problematičnim naučnim radovima itd. Trerbalo bi transformisati vojni penyioni fond. To još samo kod nas postoji. Vojna lica dok su u službi primaju platu, a doprinosi treba da se uplaćuju u civilne fondove kao što se radi za sve ostale građane ove zemlje, a ne u zasebni. Taj zasebni fond svake godine, decenijama, jede vojni budžet. Treba da važi pravilo: dok si u vojsci primaš natprosečnu platu. Kada odeš u penziju, isti si kao i svi ostali. Primaš penziju iz civilnog fonda. Penzija će sigurno biti dobra. A i civilni fond je zakinut za sve te pare koje se uplaćuju u vojni fond.

Mara

pre 12 godina

I sve nam ovo rece ministar Sutanovac za vreme cijeg mandata su u vazduh odletele dve fabrike oruzja, jedno skladiste municije i icureo gigantski rezervoar nafte a da u okolini nema ni kapi iste. Covece ako ti ostanes jos jedan mandat zapalice se i taj nesrecni VMA! ( ne daj Boze)

Zvonko

pre 12 godina

Neistine Maršala Šutanovca!
VMA će biti drugi Klinički centar Beograda i Srbije.
OTVOREN ZA NAROD NE 40% VEĆ 100%!
Svi vojni osiguranici zadržavaju prava kao i do sada.

Branka

pre 12 godina

Prvi put mi se dogodilo da se slozim sa narodnjacima/radikalima. VMA je najbole finansirana zdravstvena ustanova. Ne vidim zasto bi jedan deo stanovnistva (vojska) i dalje trebalo da bude privigovan i ima automatsko pravo na usluge u najbolje opremljenoj instituciji.

Грчански Деспот

pre 12 godina

Molio bi Mrcajevackog zeta da ne dezinformise javnost.Ukidanje VMA niko nikada nije spomenuo nego je receno da ta ustanova treba da bude dostupna svim gradjanima.
Drugo,vi ste g.Sutanovac reformisali vojsku tako da kada bi se slucajno desila invazija skakavaca na Srbiju oni bi izasli kao pobednici.

dacanije86

pre 12 godina

SNS hoce da VMA bude dostupan svim gradjanima a ne da ukine VMA.VMA ce postati civilna zdravstvena ustanova dostupna svim gradjanima,u kojoj ce Vojska Srbije imati svoj definisani kapacitet prema utvrdjenim potrebama.objedinice se vojno-zdravstveno osiguranje sa civilnim i izjednaciti prava svih gradjana da koriste zdravstvenu zastitu pod jednakim uslovima.Nec ga ukidati nego ce ga uciniti dostupnim svim gradjanima...

Ratko

pre 12 godina

Kume ministre sluzio sam pod tvojim mandatom i ne mogu se pozaliti da nije bilo hrane ili da nismo imali sta da obucemo, staresine su bile sjajne. Ali ono sto sam jos video je takvog sadrzaja da ga ne smem iznositi javno da ne bi prosao kao ono dvoje novinara iz Novog Sada, koje si nedavno optuzio za narusavanje drzavne bezbednosti i izdaju.

rade

pre 12 godina

Bolje da je govorio o masinama svog tasta u "Kolubari", nego o necemu sto nema veze smozgom...
(Anicca, 11. novembar 2011 09:26)

Kakve mašine njegovog tasta u Kolubari,ma nije valjda!?

dacanije86

pre 12 godina

U beloj knjizi lepo pise da hoce da VMA ucine dostupnim svim gradjanima a ne da ga ukinu...uplasili se za fotelje pa ocrnjuju opoziciju...

Srdjan

pre 12 godina

Ko da im ne bi prijala stroza kontrola. Pa vise smo vojnika izgubili na VMA nego na bojnom polju! Mada, posle bi to teze bilo sakriti!

CITIZEN X

pre 12 godina

Gradjanima Srbije, zbog manjka bolnickih kapaciteta, treba da stoje svi objekti na raspolaganju, stvarno ne vidim razlog zasto bi vojni osiguranici bili nesto privilegovanjiji, ipak smo svi mi odvajali godinama novac za vojsku, nisu sigurno sami zaradili.

deNiro

pre 12 godina

Sve izbore ste dobijali na sejanju straha,spinovanju,lazima...Shule ovaj put nece moci.Idete u opoziciju a neki ce i da odgovaraju za pljacke,siromastvo,privatizacije,sajtove od 25.000 eur,zakon o informisanju,"reformu"sudstva,namestene tendere...Mogao bi da nabrajam do sutra.

milepapiga

pre 12 godina

Ma sta ima veze ko ce da se leci na VMA. Zdravstveni sistem nam je toliko urnisan da svako ko mu padne saka potpisuje sebi smrtnu presudu!

dacanije86

pre 12 godina

SNS hoce da VMA bude dostupan svim gradjanima a ne da ukine VMA.VMA ce postati civilna zdravstvena ustanova dostupna svim gradjanima,u kojoj ce Vojska Srbije imati svoj definisani kapacitet prema utvrdjenim potrebama.objedinice se vojno-zdravstveno osiguranje sa civilnim i izjednaciti prava svih gradjana da koriste zdravstvenu zastitu pod jednakim uslovima.