Petak, 07.10.2011.

05:00

Kod države se zaradi 1.500 EUR više

To što bi većina građana Srbije, kako pokazuju mnoge ankete, pre želela da radi u državnoj firmi nego kod privatnika, nije nikakvo čudo.

Izvor: Alo

Kod države se zaradi 1.500 EUR više IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

15 Komentari

Sortiraj po:

NEnad

pre 12 godina

Srbija je kao srednjevekovni dvorac. U samom dvorcu su politicari i tajkuni (kralj), oko dvorca a unutar zidina su javna preduzeca (plemici), a van zidina su preduzetnici i oni koji rade kod privatnika (seljaci) i od kojih zivi citav dvorac.
Pa kad udari kriza ti po seljaku da ovi u dvorcu ne izgube slucajno.

besarab

pre 12 godina

Dole vlada!!! I ona sledeća!!! I ona sledeća!!! I ona sledeća!!!

Jer niko neće da reši taj problem,svima odgovara da svoje glasačko telo uglavi u javni sektor a i da se preko direktora i UO nafatiraju i za privatne dzepove!!!

PRIVATIZOVATI CELU SRBIJU!!! IZNAJMIMO SRBIJU NEMCIMA NA 100 GODINA!!!
(petarV, 7. oktobar 2011 09:56)

Iznajmi ti sebe kome i koliko hoces, a ove fantasticne recepte ispricaj nekom politickom idiotu koji hoce date slusa.

@statisticar

pre 12 godina

Tacno. Radim u skoli kao nastavnik informatike. Prijavljena sam naravno na pun iznos. Kolega sa fakulteta, programer, je u privatnoj firmi prijavljen na 27.000. Mesecno dobije +600 eura+bonus "na ruke".

Amos

pre 12 godina

A sta ste mislili, gde su otisli onih 60 milijardi evra dobijenih za 10 godina? Mislili ste da su ih politicari ukrali.. Pa jesu dobar deo, ali su zato lavovski deo morali dati svojim poslusnicima u drzavnim ustanovama, kako bi imali cvrstu bazu koja cuti i ne talasa.
Tako ti ide, ako glavni hoce da ukrade milion evra, onda mora da svakog radnika pusti da ukrade 1000eur da bi raja cutala.. Pa sad ako imas 5000 radnika, onda milion tebi, 5 miliona radnicima - ali tebi opet lepo.

sdf

pre 12 godina

ja ne znam da li je ovo u skladu sa zakonima liberalnog kapitalizma (verovatno nije) ali kao sto su poslodavci bezobrazni prema svojim radnicima i terorisu ih da rade za 200E na crno, tako drzava treba da terorise poslodavce (dok se ne dozovu pameti) i da im raznim taksama i cudima svede zaradu na 1000E mesecno max, pa dok ne popuste nece ni drzava...

U EU je proizvod skuplji 2 puta, a nekada i nije skulji uopste ali su zato plate minimalno 10 puta vece nego kod nas... cistacica ovde ima 1400E plate, a kod nas 100E na crno... rucak u restoranu ovde kosta oko 2 puta vise nego u srbiji... i gde je tu logika?? da li to nasi poslodavci zaradjuju 50 puta vise nego ovi u EU? pa da nikada nisam video ovde nekoga da ima 5 automobila i 10 stanova, kao nasi poslodavci ...

Rile

pre 12 godina

Posto niste ucili istoriju da vam objasnim neke stvari.

Srbija je nekada bila deo SFRJ. Ovo prvo slovo S u akronimu SFRJ je oznacavalo socijalizam. Drzava je bila mama i tata svima, ona nam je obezbedjivala sve.

Raspadom SFRJ usli smo u eru kapitalizma, ali ne onog kapitalizma kakav je recimo u Nemackoj ili Francuskoj danas, vec onakav kakav je bio u Americi pre 150 godina. Prvobitna akumulacija kapitala, dirincenje za surove gazde po 16 sati dnevno, nikakva prava, nikakvi sindikati. Nista! Onda je radnicima pukao film, organizovali su se i krenuli da se bore za svoja prava. Niko im to nije dao na tacni, pogotovo ne drzave u kojima su radili. Naprotiv, drzave su stitile gazde i slale policiju i vojsku da ih kundacima tera nazad na posao. Ovo se danas iz istorije u skolama verovatno vise ne uci, jer nije po volji tajkunima.

Problem privatnog sektora u Srbiji je totalno nepostojanje jakih sindikalnih organizacija i totalno odsustvo bilo kakvog radnickog organizovanja. Radnici u Srbiji ocekuju da im drzava organizuje i sindikate. Zasto bi to radila? To nije posao drzave. Neki nazalost misle da jeste i zato sede, cute i trpe.

Potrebno je vreme da se u privatnom sektoru stvore jaki sindikati koji ce ujediniti radnike i jednim ogromnim generalnilm strajkom prisiliti bahate gazde na postovanje reda. Za to je, medjutim, potrebna jaka sloga, razumevanje i strpljenje a to je ono sto nasa nacija nema. Ako radnik u privatnom sektoru stupi u strajk njegovo mesto ce vrlo brzo biti popunjeno nekim balavcem od 20 godina koji ce za rado raditi za 200 evra mesecno. Takvim ponasanjem necemo stici nikuda!

Prema tome, ne cmizdrite, vec se organizujte!

petarV

pre 12 godina

Dole vlada!!! I ona sledeća!!! I ona sledeća!!! I ona sledeća!!!

Jer niko neće da reši taj problem,svima odgovara da svoje glasačko telo uglavi u javni sektor a i da se preko direktora i UO nafatiraju i za privatne dzepove!!!

PRIVATIZOVATI CELU SRBIJU!!! IZNAJMIMO SRBIJU NEMCIMA NA 100 GODINA!!!

NIKITA

pre 12 godina

Veoma kratko sam radio u državnoj firmi ("crkla" posle privatizacije, normalno). Sve ostalo je po privatnim firmama. Kako sam "provincijalac", tj, ne pripadam beogradskom pašaluku, prijavljen sam na minimalac, a ostatak crkavice primama "na ruke". Oni koji rade za BG firme prijavljeni su na celi iznos plate. A poslednjih godina i ne primam platu. Svojim ušima sam čuo kako poreski inspektor kaže direktoru (vlasniku) da mora da uplati sve poreze i doprinose, a plate ne mora (ako Tvoji radnici hoće da rade za džabe to je njihov problem nije naš).

Glavni problemje što su devedesetih stvoreni današnji "vlasnici" i "kontraverzni biznismeni". Naučili su da zarađuju minimum dva dinara na uloženi dinar. Stvoreni su kompleksi viših vrednosti i ogromni apetiti. Moraju da se voze najnovija kola nekih marki, da se stanuje u vilama, da se letuje i zimuje tamo negde, ... , ali uslovi su se promenili. Sada se teško zarađuje i 10 para na uloženi 1 dinar, a apetiti su ostali minimum isti. Krade se od penzijskog fonda prijavljivajući radnike na minimalce, tj krade se od buduće penzije radnik. Kolika će njemu penzija biti kada dođe vreme za nju ili se planira smanjenje životnog veka stanovništva (dvadesetogodišnji konstantan stres, osiromašeni uranijum....), Sve se to zna i žmuri se. Kao pojedinac ne mogu ništa. Ako želim da se izborim za svoja prava, moram da tužim firmu i tu nastaju tantalove muke. Prvo mi treba para za razne takse...nemam, pa onda ide sudski postupak koji će se, normalno, odužiti na više meseci, pa i godina, pa kada se spor dobije, a dobije se, ide naplata za koju je potrebno u proseku preko 500 dana. Sve u svemu, cirka 3 - 5 godina. I šta sada Ćuti i trpi ili se učlani u "biblioteku" i postani drug član i nađi načina uvališ pozadinu u neku državnu firmu.

statisticar ali pravi

pre 12 godina

Ovo je klasican primer pogresne analize podataka i izvodjenja pogresnih zakljucaka na bazi statistiskih podataka. Plate u privatnom sektoru su znatno više nego u drzavnom zbog toga sto su u drzavnom sektoru svi prijavljeni na stvarni iznos plate koji dobijaju, dok u privatnom sektoru je veliki broj zaposlenih koji su prijavljeni na minimalac, a primaju plate od 600-700eur i vise. Nemojte da smo naivni.

Mr. Bitter

pre 12 godina

To je zato što smo mi plemenska zajednica.

Pripadnici plemena čiji su predstavnici na vlasti dobijaju poslove u državnim firmama gde manje rade, a više para uzimaju kao platu, tj. privilegovani su. Ostali rade u privatnom sektoru gde zakoni malo važe, a malo i ne važe, ali nikako ti ne obezbeđuju status kao u državnoj firmi jer nisi iz aktuelnog plemena. Desi se da takav posao dobije i neko ko nije u krvnom srodstvu, ali mora da dokaže lojalnost nekom od plemena koje imaju vlast...

Demokratija - to vam je nešto drugo. Za početak, posao se dodeljuje putem konkursa najboljem kandidatu, a ne "najbližem" kandidatu. Onaj koji je najbolji daje i najbolje rezultate i sve to ide napred, umesto da stagnira ili nazaduje kao što je kod nas slučaj...

P.S. Takođe postoji i sloboda izražavanja i nekakva stvar - ljudska prava, koja verovali ili ne važe za sve podjednako i ne mogu se selektivno primenjivati ili suspendovati u vremenu, ali na tu lekciju treba preći kad savladaš ono prvo...

Gljiva Ludara

pre 12 godina

Kada sam se doselio u moju ulicu pre 10 godina tu su stanovale izbeglice iz Bosne, fini, kulturni i mirni ljudi. Komšinica me je tada molila da li mogu da joj pomognem da pronađe neki posao, jer ja i moji članovi porodice smo radili a oni su bili izbeglice. Naravno pomogao sam i raspitao se.
Danas niko od mojih članova porodice ne radi, ali su se u međuvremenu svi iz Bosne zaposlili i to u javnim preduzećima, GSP, Čistoća, EDB, Vodovod itd.
Danas ja molim komšinicu da pogleda da pronađe neki posao za moju decu ako može, i ona mi rado izlazi u susret.

micko

pre 12 godina

Samo da ne zaboravimo deo plate na ruke, kamaticu od tromesecnih I vise ne isplacenih plata, preskakanje godisnjeg odmora, privatne firme koje su samo ozvanicene tezge I sl. Takvih privatnika ima ko pleve I sve ce da puknu, one koje lice na drzavne, u smislu postovanja prava zaposlenih i korektnog placanja a ne kupovine dzipa za gazdu ce ostati. Pricam za gradjevinski sektor, u koji imam neki uvid da ne bude da se pravim pametan za sve.

sumorni

pre 12 godina

Netačno.

Prosečna školska sprema bi bila ista i u javnom i u privatnom sektoru, kada bi u javnom radilo tačno onoliko ljudi koliko ih je i potrebno.

Samo reformišite javni sektor, najurite besposlene trutove bez obzira čiji su, pa će i javni sektor biti efikasniji, država jeftinija, zaduženost manja, a i plate u realnom sektoru veće.

A prosečna školska sprema ujednačena.

Plus bi realan sektor procvetao sa naglim prilivom tolikog broja stručnjaka, koji bi svoje umeće, sposobnost i ideje uložili u proizvodnju, za šta ih je država u dobrom broju i školovala.

(Poslednji pasus je ironija)

so, help us god

pre 12 godina

Pa logično da je tako. Kod privatnika se radi da bi se zaradilo za neradnike. Više se novca odvaja za razne poreze, takse, poreze na taksu i takse na poreze nego što privatna firma odvaja za plate. A da, ne zaboravim i bankarske usluge, kamate na kamaticu.... E, gde je onaj turski zulum kad se odvajo desetak ( desetina, savremeno 10% ). Danas, u ovome što oni nazivaju demo(N)kratija je to šezdesetak.

kursula

pre 12 godina

U elektro mrezama srbije(ems) radnici imaju plate u proseku 50,000 plus dnevnice 2,700 a niko nista ne radi neki odu vec oko 10 ujutru a ostali posede do 14h ali bukvalno presede celo radno vreme ,znam posto radim obezbedjenje na jednom od njihovih objekata.A da vecina je sa Kosova i verovatno prima jos neke pare preko!

kursula

pre 12 godina

U elektro mrezama srbije(ems) radnici imaju plate u proseku 50,000 plus dnevnice 2,700 a niko nista ne radi neki odu vec oko 10 ujutru a ostali posede do 14h ali bukvalno presede celo radno vreme ,znam posto radim obezbedjenje na jednom od njihovih objekata.A da vecina je sa Kosova i verovatno prima jos neke pare preko!

so, help us god

pre 12 godina

Pa logično da je tako. Kod privatnika se radi da bi se zaradilo za neradnike. Više se novca odvaja za razne poreze, takse, poreze na taksu i takse na poreze nego što privatna firma odvaja za plate. A da, ne zaboravim i bankarske usluge, kamate na kamaticu.... E, gde je onaj turski zulum kad se odvajo desetak ( desetina, savremeno 10% ). Danas, u ovome što oni nazivaju demo(N)kratija je to šezdesetak.

sumorni

pre 12 godina

Netačno.

Prosečna školska sprema bi bila ista i u javnom i u privatnom sektoru, kada bi u javnom radilo tačno onoliko ljudi koliko ih je i potrebno.

Samo reformišite javni sektor, najurite besposlene trutove bez obzira čiji su, pa će i javni sektor biti efikasniji, država jeftinija, zaduženost manja, a i plate u realnom sektoru veće.

A prosečna školska sprema ujednačena.

Plus bi realan sektor procvetao sa naglim prilivom tolikog broja stručnjaka, koji bi svoje umeće, sposobnost i ideje uložili u proizvodnju, za šta ih je država u dobrom broju i školovala.

(Poslednji pasus je ironija)

Gljiva Ludara

pre 12 godina

Kada sam se doselio u moju ulicu pre 10 godina tu su stanovale izbeglice iz Bosne, fini, kulturni i mirni ljudi. Komšinica me je tada molila da li mogu da joj pomognem da pronađe neki posao, jer ja i moji članovi porodice smo radili a oni su bili izbeglice. Naravno pomogao sam i raspitao se.
Danas niko od mojih članova porodice ne radi, ali su se u međuvremenu svi iz Bosne zaposlili i to u javnim preduzećima, GSP, Čistoća, EDB, Vodovod itd.
Danas ja molim komšinicu da pogleda da pronađe neki posao za moju decu ako može, i ona mi rado izlazi u susret.

Rile

pre 12 godina

Posto niste ucili istoriju da vam objasnim neke stvari.

Srbija je nekada bila deo SFRJ. Ovo prvo slovo S u akronimu SFRJ je oznacavalo socijalizam. Drzava je bila mama i tata svima, ona nam je obezbedjivala sve.

Raspadom SFRJ usli smo u eru kapitalizma, ali ne onog kapitalizma kakav je recimo u Nemackoj ili Francuskoj danas, vec onakav kakav je bio u Americi pre 150 godina. Prvobitna akumulacija kapitala, dirincenje za surove gazde po 16 sati dnevno, nikakva prava, nikakvi sindikati. Nista! Onda je radnicima pukao film, organizovali su se i krenuli da se bore za svoja prava. Niko im to nije dao na tacni, pogotovo ne drzave u kojima su radili. Naprotiv, drzave su stitile gazde i slale policiju i vojsku da ih kundacima tera nazad na posao. Ovo se danas iz istorije u skolama verovatno vise ne uci, jer nije po volji tajkunima.

Problem privatnog sektora u Srbiji je totalno nepostojanje jakih sindikalnih organizacija i totalno odsustvo bilo kakvog radnickog organizovanja. Radnici u Srbiji ocekuju da im drzava organizuje i sindikate. Zasto bi to radila? To nije posao drzave. Neki nazalost misle da jeste i zato sede, cute i trpe.

Potrebno je vreme da se u privatnom sektoru stvore jaki sindikati koji ce ujediniti radnike i jednim ogromnim generalnilm strajkom prisiliti bahate gazde na postovanje reda. Za to je, medjutim, potrebna jaka sloga, razumevanje i strpljenje a to je ono sto nasa nacija nema. Ako radnik u privatnom sektoru stupi u strajk njegovo mesto ce vrlo brzo biti popunjeno nekim balavcem od 20 godina koji ce za rado raditi za 200 evra mesecno. Takvim ponasanjem necemo stici nikuda!

Prema tome, ne cmizdrite, vec se organizujte!

Mr. Bitter

pre 12 godina

To je zato što smo mi plemenska zajednica.

Pripadnici plemena čiji su predstavnici na vlasti dobijaju poslove u državnim firmama gde manje rade, a više para uzimaju kao platu, tj. privilegovani su. Ostali rade u privatnom sektoru gde zakoni malo važe, a malo i ne važe, ali nikako ti ne obezbeđuju status kao u državnoj firmi jer nisi iz aktuelnog plemena. Desi se da takav posao dobije i neko ko nije u krvnom srodstvu, ali mora da dokaže lojalnost nekom od plemena koje imaju vlast...

Demokratija - to vam je nešto drugo. Za početak, posao se dodeljuje putem konkursa najboljem kandidatu, a ne "najbližem" kandidatu. Onaj koji je najbolji daje i najbolje rezultate i sve to ide napred, umesto da stagnira ili nazaduje kao što je kod nas slučaj...

P.S. Takođe postoji i sloboda izražavanja i nekakva stvar - ljudska prava, koja verovali ili ne važe za sve podjednako i ne mogu se selektivno primenjivati ili suspendovati u vremenu, ali na tu lekciju treba preći kad savladaš ono prvo...

micko

pre 12 godina

Samo da ne zaboravimo deo plate na ruke, kamaticu od tromesecnih I vise ne isplacenih plata, preskakanje godisnjeg odmora, privatne firme koje su samo ozvanicene tezge I sl. Takvih privatnika ima ko pleve I sve ce da puknu, one koje lice na drzavne, u smislu postovanja prava zaposlenih i korektnog placanja a ne kupovine dzipa za gazdu ce ostati. Pricam za gradjevinski sektor, u koji imam neki uvid da ne bude da se pravim pametan za sve.

statisticar ali pravi

pre 12 godina

Ovo je klasican primer pogresne analize podataka i izvodjenja pogresnih zakljucaka na bazi statistiskih podataka. Plate u privatnom sektoru su znatno više nego u drzavnom zbog toga sto su u drzavnom sektoru svi prijavljeni na stvarni iznos plate koji dobijaju, dok u privatnom sektoru je veliki broj zaposlenih koji su prijavljeni na minimalac, a primaju plate od 600-700eur i vise. Nemojte da smo naivni.

petarV

pre 12 godina

Dole vlada!!! I ona sledeća!!! I ona sledeća!!! I ona sledeća!!!

Jer niko neće da reši taj problem,svima odgovara da svoje glasačko telo uglavi u javni sektor a i da se preko direktora i UO nafatiraju i za privatne dzepove!!!

PRIVATIZOVATI CELU SRBIJU!!! IZNAJMIMO SRBIJU NEMCIMA NA 100 GODINA!!!

NIKITA

pre 12 godina

Veoma kratko sam radio u državnoj firmi ("crkla" posle privatizacije, normalno). Sve ostalo je po privatnim firmama. Kako sam "provincijalac", tj, ne pripadam beogradskom pašaluku, prijavljen sam na minimalac, a ostatak crkavice primama "na ruke". Oni koji rade za BG firme prijavljeni su na celi iznos plate. A poslednjih godina i ne primam platu. Svojim ušima sam čuo kako poreski inspektor kaže direktoru (vlasniku) da mora da uplati sve poreze i doprinose, a plate ne mora (ako Tvoji radnici hoće da rade za džabe to je njihov problem nije naš).

Glavni problemje što su devedesetih stvoreni današnji "vlasnici" i "kontraverzni biznismeni". Naučili su da zarađuju minimum dva dinara na uloženi dinar. Stvoreni su kompleksi viših vrednosti i ogromni apetiti. Moraju da se voze najnovija kola nekih marki, da se stanuje u vilama, da se letuje i zimuje tamo negde, ... , ali uslovi su se promenili. Sada se teško zarađuje i 10 para na uloženi 1 dinar, a apetiti su ostali minimum isti. Krade se od penzijskog fonda prijavljivajući radnike na minimalce, tj krade se od buduće penzije radnik. Kolika će njemu penzija biti kada dođe vreme za nju ili se planira smanjenje životnog veka stanovništva (dvadesetogodišnji konstantan stres, osiromašeni uranijum....), Sve se to zna i žmuri se. Kao pojedinac ne mogu ništa. Ako želim da se izborim za svoja prava, moram da tužim firmu i tu nastaju tantalove muke. Prvo mi treba para za razne takse...nemam, pa onda ide sudski postupak koji će se, normalno, odužiti na više meseci, pa i godina, pa kada se spor dobije, a dobije se, ide naplata za koju je potrebno u proseku preko 500 dana. Sve u svemu, cirka 3 - 5 godina. I šta sada Ćuti i trpi ili se učlani u "biblioteku" i postani drug član i nađi načina uvališ pozadinu u neku državnu firmu.

@statisticar

pre 12 godina

Tacno. Radim u skoli kao nastavnik informatike. Prijavljena sam naravno na pun iznos. Kolega sa fakulteta, programer, je u privatnoj firmi prijavljen na 27.000. Mesecno dobije +600 eura+bonus "na ruke".

sdf

pre 12 godina

ja ne znam da li je ovo u skladu sa zakonima liberalnog kapitalizma (verovatno nije) ali kao sto su poslodavci bezobrazni prema svojim radnicima i terorisu ih da rade za 200E na crno, tako drzava treba da terorise poslodavce (dok se ne dozovu pameti) i da im raznim taksama i cudima svede zaradu na 1000E mesecno max, pa dok ne popuste nece ni drzava...

U EU je proizvod skuplji 2 puta, a nekada i nije skulji uopste ali su zato plate minimalno 10 puta vece nego kod nas... cistacica ovde ima 1400E plate, a kod nas 100E na crno... rucak u restoranu ovde kosta oko 2 puta vise nego u srbiji... i gde je tu logika?? da li to nasi poslodavci zaradjuju 50 puta vise nego ovi u EU? pa da nikada nisam video ovde nekoga da ima 5 automobila i 10 stanova, kao nasi poslodavci ...

Amos

pre 12 godina

A sta ste mislili, gde su otisli onih 60 milijardi evra dobijenih za 10 godina? Mislili ste da su ih politicari ukrali.. Pa jesu dobar deo, ali su zato lavovski deo morali dati svojim poslusnicima u drzavnim ustanovama, kako bi imali cvrstu bazu koja cuti i ne talasa.
Tako ti ide, ako glavni hoce da ukrade milion evra, onda mora da svakog radnika pusti da ukrade 1000eur da bi raja cutala.. Pa sad ako imas 5000 radnika, onda milion tebi, 5 miliona radnicima - ali tebi opet lepo.

besarab

pre 12 godina

Dole vlada!!! I ona sledeća!!! I ona sledeća!!! I ona sledeća!!!

Jer niko neće da reši taj problem,svima odgovara da svoje glasačko telo uglavi u javni sektor a i da se preko direktora i UO nafatiraju i za privatne dzepove!!!

PRIVATIZOVATI CELU SRBIJU!!! IZNAJMIMO SRBIJU NEMCIMA NA 100 GODINA!!!
(petarV, 7. oktobar 2011 09:56)

Iznajmi ti sebe kome i koliko hoces, a ove fantasticne recepte ispricaj nekom politickom idiotu koji hoce date slusa.

NEnad

pre 12 godina

Srbija je kao srednjevekovni dvorac. U samom dvorcu su politicari i tajkuni (kralj), oko dvorca a unutar zidina su javna preduzeca (plemici), a van zidina su preduzetnici i oni koji rade kod privatnika (seljaci) i od kojih zivi citav dvorac.
Pa kad udari kriza ti po seljaku da ovi u dvorcu ne izgube slucajno.

statisticar ali pravi

pre 12 godina

Ovo je klasican primer pogresne analize podataka i izvodjenja pogresnih zakljucaka na bazi statistiskih podataka. Plate u privatnom sektoru su znatno više nego u drzavnom zbog toga sto su u drzavnom sektoru svi prijavljeni na stvarni iznos plate koji dobijaju, dok u privatnom sektoru je veliki broj zaposlenih koji su prijavljeni na minimalac, a primaju plate od 600-700eur i vise. Nemojte da smo naivni.

kursula

pre 12 godina

U elektro mrezama srbije(ems) radnici imaju plate u proseku 50,000 plus dnevnice 2,700 a niko nista ne radi neki odu vec oko 10 ujutru a ostali posede do 14h ali bukvalno presede celo radno vreme ,znam posto radim obezbedjenje na jednom od njihovih objekata.A da vecina je sa Kosova i verovatno prima jos neke pare preko!

@statisticar

pre 12 godina

Tacno. Radim u skoli kao nastavnik informatike. Prijavljena sam naravno na pun iznos. Kolega sa fakulteta, programer, je u privatnoj firmi prijavljen na 27.000. Mesecno dobije +600 eura+bonus "na ruke".

besarab

pre 12 godina

Dole vlada!!! I ona sledeća!!! I ona sledeća!!! I ona sledeća!!!

Jer niko neće da reši taj problem,svima odgovara da svoje glasačko telo uglavi u javni sektor a i da se preko direktora i UO nafatiraju i za privatne dzepove!!!

PRIVATIZOVATI CELU SRBIJU!!! IZNAJMIMO SRBIJU NEMCIMA NA 100 GODINA!!!
(petarV, 7. oktobar 2011 09:56)

Iznajmi ti sebe kome i koliko hoces, a ove fantasticne recepte ispricaj nekom politickom idiotu koji hoce date slusa.

sdf

pre 12 godina

ja ne znam da li je ovo u skladu sa zakonima liberalnog kapitalizma (verovatno nije) ali kao sto su poslodavci bezobrazni prema svojim radnicima i terorisu ih da rade za 200E na crno, tako drzava treba da terorise poslodavce (dok se ne dozovu pameti) i da im raznim taksama i cudima svede zaradu na 1000E mesecno max, pa dok ne popuste nece ni drzava...

U EU je proizvod skuplji 2 puta, a nekada i nije skulji uopste ali su zato plate minimalno 10 puta vece nego kod nas... cistacica ovde ima 1400E plate, a kod nas 100E na crno... rucak u restoranu ovde kosta oko 2 puta vise nego u srbiji... i gde je tu logika?? da li to nasi poslodavci zaradjuju 50 puta vise nego ovi u EU? pa da nikada nisam video ovde nekoga da ima 5 automobila i 10 stanova, kao nasi poslodavci ...

so, help us god

pre 12 godina

Pa logično da je tako. Kod privatnika se radi da bi se zaradilo za neradnike. Više se novca odvaja za razne poreze, takse, poreze na taksu i takse na poreze nego što privatna firma odvaja za plate. A da, ne zaboravim i bankarske usluge, kamate na kamaticu.... E, gde je onaj turski zulum kad se odvajo desetak ( desetina, savremeno 10% ). Danas, u ovome što oni nazivaju demo(N)kratija je to šezdesetak.

sumorni

pre 12 godina

Netačno.

Prosečna školska sprema bi bila ista i u javnom i u privatnom sektoru, kada bi u javnom radilo tačno onoliko ljudi koliko ih je i potrebno.

Samo reformišite javni sektor, najurite besposlene trutove bez obzira čiji su, pa će i javni sektor biti efikasniji, država jeftinija, zaduženost manja, a i plate u realnom sektoru veće.

A prosečna školska sprema ujednačena.

Plus bi realan sektor procvetao sa naglim prilivom tolikog broja stručnjaka, koji bi svoje umeće, sposobnost i ideje uložili u proizvodnju, za šta ih je država u dobrom broju i školovala.

(Poslednji pasus je ironija)

Gljiva Ludara

pre 12 godina

Kada sam se doselio u moju ulicu pre 10 godina tu su stanovale izbeglice iz Bosne, fini, kulturni i mirni ljudi. Komšinica me je tada molila da li mogu da joj pomognem da pronađe neki posao, jer ja i moji članovi porodice smo radili a oni su bili izbeglice. Naravno pomogao sam i raspitao se.
Danas niko od mojih članova porodice ne radi, ali su se u međuvremenu svi iz Bosne zaposlili i to u javnim preduzećima, GSP, Čistoća, EDB, Vodovod itd.
Danas ja molim komšinicu da pogleda da pronađe neki posao za moju decu ako može, i ona mi rado izlazi u susret.

petarV

pre 12 godina

Dole vlada!!! I ona sledeća!!! I ona sledeća!!! I ona sledeća!!!

Jer niko neće da reši taj problem,svima odgovara da svoje glasačko telo uglavi u javni sektor a i da se preko direktora i UO nafatiraju i za privatne dzepove!!!

PRIVATIZOVATI CELU SRBIJU!!! IZNAJMIMO SRBIJU NEMCIMA NA 100 GODINA!!!

Mr. Bitter

pre 12 godina

To je zato što smo mi plemenska zajednica.

Pripadnici plemena čiji su predstavnici na vlasti dobijaju poslove u državnim firmama gde manje rade, a više para uzimaju kao platu, tj. privilegovani su. Ostali rade u privatnom sektoru gde zakoni malo važe, a malo i ne važe, ali nikako ti ne obezbeđuju status kao u državnoj firmi jer nisi iz aktuelnog plemena. Desi se da takav posao dobije i neko ko nije u krvnom srodstvu, ali mora da dokaže lojalnost nekom od plemena koje imaju vlast...

Demokratija - to vam je nešto drugo. Za početak, posao se dodeljuje putem konkursa najboljem kandidatu, a ne "najbližem" kandidatu. Onaj koji je najbolji daje i najbolje rezultate i sve to ide napred, umesto da stagnira ili nazaduje kao što je kod nas slučaj...

P.S. Takođe postoji i sloboda izražavanja i nekakva stvar - ljudska prava, koja verovali ili ne važe za sve podjednako i ne mogu se selektivno primenjivati ili suspendovati u vremenu, ali na tu lekciju treba preći kad savladaš ono prvo...

NIKITA

pre 12 godina

Veoma kratko sam radio u državnoj firmi ("crkla" posle privatizacije, normalno). Sve ostalo je po privatnim firmama. Kako sam "provincijalac", tj, ne pripadam beogradskom pašaluku, prijavljen sam na minimalac, a ostatak crkavice primama "na ruke". Oni koji rade za BG firme prijavljeni su na celi iznos plate. A poslednjih godina i ne primam platu. Svojim ušima sam čuo kako poreski inspektor kaže direktoru (vlasniku) da mora da uplati sve poreze i doprinose, a plate ne mora (ako Tvoji radnici hoće da rade za džabe to je njihov problem nije naš).

Glavni problemje što su devedesetih stvoreni današnji "vlasnici" i "kontraverzni biznismeni". Naučili su da zarađuju minimum dva dinara na uloženi dinar. Stvoreni su kompleksi viših vrednosti i ogromni apetiti. Moraju da se voze najnovija kola nekih marki, da se stanuje u vilama, da se letuje i zimuje tamo negde, ... , ali uslovi su se promenili. Sada se teško zarađuje i 10 para na uloženi 1 dinar, a apetiti su ostali minimum isti. Krade se od penzijskog fonda prijavljivajući radnike na minimalce, tj krade se od buduće penzije radnik. Kolika će njemu penzija biti kada dođe vreme za nju ili se planira smanjenje životnog veka stanovništva (dvadesetogodišnji konstantan stres, osiromašeni uranijum....), Sve se to zna i žmuri se. Kao pojedinac ne mogu ništa. Ako želim da se izborim za svoja prava, moram da tužim firmu i tu nastaju tantalove muke. Prvo mi treba para za razne takse...nemam, pa onda ide sudski postupak koji će se, normalno, odužiti na više meseci, pa i godina, pa kada se spor dobije, a dobije se, ide naplata za koju je potrebno u proseku preko 500 dana. Sve u svemu, cirka 3 - 5 godina. I šta sada Ćuti i trpi ili se učlani u "biblioteku" i postani drug član i nađi načina uvališ pozadinu u neku državnu firmu.

Rile

pre 12 godina

Posto niste ucili istoriju da vam objasnim neke stvari.

Srbija je nekada bila deo SFRJ. Ovo prvo slovo S u akronimu SFRJ je oznacavalo socijalizam. Drzava je bila mama i tata svima, ona nam je obezbedjivala sve.

Raspadom SFRJ usli smo u eru kapitalizma, ali ne onog kapitalizma kakav je recimo u Nemackoj ili Francuskoj danas, vec onakav kakav je bio u Americi pre 150 godina. Prvobitna akumulacija kapitala, dirincenje za surove gazde po 16 sati dnevno, nikakva prava, nikakvi sindikati. Nista! Onda je radnicima pukao film, organizovali su se i krenuli da se bore za svoja prava. Niko im to nije dao na tacni, pogotovo ne drzave u kojima su radili. Naprotiv, drzave su stitile gazde i slale policiju i vojsku da ih kundacima tera nazad na posao. Ovo se danas iz istorije u skolama verovatno vise ne uci, jer nije po volji tajkunima.

Problem privatnog sektora u Srbiji je totalno nepostojanje jakih sindikalnih organizacija i totalno odsustvo bilo kakvog radnickog organizovanja. Radnici u Srbiji ocekuju da im drzava organizuje i sindikate. Zasto bi to radila? To nije posao drzave. Neki nazalost misle da jeste i zato sede, cute i trpe.

Potrebno je vreme da se u privatnom sektoru stvore jaki sindikati koji ce ujediniti radnike i jednim ogromnim generalnilm strajkom prisiliti bahate gazde na postovanje reda. Za to je, medjutim, potrebna jaka sloga, razumevanje i strpljenje a to je ono sto nasa nacija nema. Ako radnik u privatnom sektoru stupi u strajk njegovo mesto ce vrlo brzo biti popunjeno nekim balavcem od 20 godina koji ce za rado raditi za 200 evra mesecno. Takvim ponasanjem necemo stici nikuda!

Prema tome, ne cmizdrite, vec se organizujte!

micko

pre 12 godina

Samo da ne zaboravimo deo plate na ruke, kamaticu od tromesecnih I vise ne isplacenih plata, preskakanje godisnjeg odmora, privatne firme koje su samo ozvanicene tezge I sl. Takvih privatnika ima ko pleve I sve ce da puknu, one koje lice na drzavne, u smislu postovanja prava zaposlenih i korektnog placanja a ne kupovine dzipa za gazdu ce ostati. Pricam za gradjevinski sektor, u koji imam neki uvid da ne bude da se pravim pametan za sve.

Amos

pre 12 godina

A sta ste mislili, gde su otisli onih 60 milijardi evra dobijenih za 10 godina? Mislili ste da su ih politicari ukrali.. Pa jesu dobar deo, ali su zato lavovski deo morali dati svojim poslusnicima u drzavnim ustanovama, kako bi imali cvrstu bazu koja cuti i ne talasa.
Tako ti ide, ako glavni hoce da ukrade milion evra, onda mora da svakog radnika pusti da ukrade 1000eur da bi raja cutala.. Pa sad ako imas 5000 radnika, onda milion tebi, 5 miliona radnicima - ali tebi opet lepo.

NEnad

pre 12 godina

Srbija je kao srednjevekovni dvorac. U samom dvorcu su politicari i tajkuni (kralj), oko dvorca a unutar zidina su javna preduzeca (plemici), a van zidina su preduzetnici i oni koji rade kod privatnika (seljaci) i od kojih zivi citav dvorac.
Pa kad udari kriza ti po seljaku da ovi u dvorcu ne izgube slucajno.