Sreda, 05.10.2011.

14:35

Meso, mleko i jaja pojeftinjuju 20%

Vlada Srbije ukinula je carinu i prelevmane na uvoz sojine sačme, što će pojeftiniti meso, mleko i jaja do 20 odsto, rečeno je u Privrednoj komori Srbije.

Izvor: Beta

Meso, mleko i jaja pojeftinjuju 20% IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

166 Komentari

Sortiraj po:

Dejan Stanić

pre 12 godina

Ma kavi,jedva čekam da čujem koji su razlozi da se ovo ne desi!? Evo ja dajem par predloga: Kriza u Libiji... Skupo gorivo(to uvek ima veze sa jajima)... Slab rod maslačka u Švedskoj... naćiće se nešto,jel da?

Predrag

pre 12 godina

Kakve li cemo sve predizborne pesme cuti!

Politika ministarstva poljoprivrede je najveci problem svim poljoprivrednicima u Srbiji!

igor

pre 12 godina

ja stvarno ne mogu da verujem da ima jos neko ko bi naseo na ovakva predizborna obecanja ...

u stvari ima sigurno - na zalost

a da ne pricamo o tome sta ce to da uvoze - ima svima repovi da nam izrastu od genetski modifikovane hrane ...

Bata Raka

pre 12 godina

U Srbiji je zabranjeno gajenje genetski modifikovane soje ali je zato zakonski dozvoljen uvoz GM sojine sačme za ishranu stoke. Zbog toga je kod mene u porodici strogo zabranjeno konzumiranje bilo kakvih mlečnih proizvoda, jaja i mesa. Isključivo povrće i riba. Apropo toga, komšije preko puta mene imaju ćerku od deset godina i za neverovati kolike mala ima grudi - kao žena. A ubiše se od pašteta, parizera i raznoraznog mesa!

Franjo

pre 12 godina

Ako niste primetili, gde god su se umesali nasi politicki strucnjaci sve je propalo. Sada se uplicu u propalo stocarstvo. Kakav rezultat mozemo ocekivati? Uzgred, ono sto ce se dobiti smanjenjem cene jedne komponente stocne hrane izgubice se povecanjem cene energenata. Pa sad ti vidi kuda to vodi.

Vosa

pre 12 godina

Ovakve gluposti mogu da smisle samo oni koji nemaju blage veze sa cinjenicama i podacima a to su uptavo Ministar i PKS. Nasi stocari placaju najskuplju sojinu sacmu na svetu a to je zbog monopola Sojaproteina i kvazizakona o zabrani uvoza GM sojine sacme. Uvozi se gm sojima sacma i daju se lazni atesti iz SP laba. Ne mogu d averujem da su naseli proizvodjaci stocne hrane na ove gluposti...a meso i mleko ce biti skuplji.....******

provincijalac

pre 12 godina

Ovime se na VELIKA vrata, a na trpezu Srbije uvode polu-proizvodi i stočna hrana od genetski modifikovane soje...

E...sad više ni dragi Bog ne može da nam pomogne....

ZoranNS

pre 12 godina

Formula PKS je neispravna, predizborna obmana, uopšte ne garantuje pojeftinjenje ničega. Zašto bi neko pojeftinio meso, kada mu odgovara dostignuta cena, cene nikada nisu padale, raste evro, rasle cene, padao evro, cene i nadalje rasle, raste cena sirove nafte raste cena goriva, opada cena sirove nafte, cena goriva ne opada.

Građanin

pre 12 godina

Gas, zato, sigurno poskupljuje za 10%! Meso možemo i da ne jedemo, ali da se grejemo moramo! Ako sindikati oćuti ovo poskupljenje gasa i ako i opozicione političke partije urade isto, onda više ne vredi išta više pistai! Ili treba formirati političku partiju, ili ćutati! Sasvim je jasno da je država glavni generator inflacije podizanjem cena firmi koje su pod njenom direktnom kontrolom - struje, gasa, telefona, poreza, itd., a onda idu bajke - poskupljuje gas 10%, ali zato pojeftinjuje meso 20%. Niti znamo uvoznu cenu gasa, niti strukturu gubitaka, niti nam je iko priznao ulaganja u priključke, ali isto tako je očigledno da meso neće pojeftiniti nego poskupeti! Neznam kada će da shvate da uopšte ne moraju da lažu, potpuno je jasno da pričali ili ćutali sve jedno je!

Sima

pre 12 godina

Ako sojina sačma pojeftini onda ću je moći da kupim više po isto para koje izdvajam za nabavku. Znači, imaću više hrane za stoku i veći prinos mesa po grlu.

Toma K.

pre 12 godina

Moglo je ovo i ranije da se dogovori ali neka, nikad nije kasno. Sad samo da vidim da li će još neki iz Vlade naučiti ovako da vodi svoje ministarstvo.

Predrag

pre 12 godina

Obraduju me ovakve vesti da neće doći do daljih poskupljenja. Da samo znate koliko para ode na jednu potrošačku korpu, kako to vole da kažu ovi analitičari?
Sad ću moći nešto i da uštedim…

Серђо

pre 12 godina

Ова вест говори да је Србија окована монополистима, који ће сада договорно да спусте цене због избора. Идеа, Темпо, Меркатор имају монопол у малопродаји, Епс у цени струје, Србија-гас контролише цену гаса, пар нафташа цену горива,а Влада одређује цене грејања, превоза, порезе, таксе...и сви се уграђују 50 до 100 процената, тако да им сада није проблем да се одрекну мањег дела своје зараде. Наравно у интересу избора, а после смо надрљали. Једна или две десетине људи држе Србију у својим чељустима и ми смо готови!!!

Nina

pre 12 godina

Ako šest klanica i šest mesara dobije mogućnost izvoza u Rusiju onda je moguće prepoznati naš kvalitet i na nekom drugom meridijanu . Zašto da ne i EU,SAD-e, Kanada.

Liberal

pre 12 godina

Nisamčitao sve komentare, ali da li je moguće da nikome nije čudna računica PKS i copy-paste novinara?? Ako je 6.4% bila carina koja je ukinuta na nešto što čini tek 20% celog proizvoda, po kojoj to matematici proizvod može da pojeftini 20% zbog toga?!?

Jovan

pre 12 godina

Poljoprivreda je kao strateška grana. Iako to nije do sada bila (ali čisto sumnjam da neće više biti tako čim su doveli Petrovića – poznat kao teška artiljerija ), je jedina grana industije koja nije imala neku jaku investiciju spolja (npr nekog velikog svetskog- evropskog prerađivača, trgovinski lanac itd ). To bi značajno stabilizovalo tržište, obezbedilo domaći plasman. Valjda vide da to Srbiji fali.

Sofija

pre 12 godina

Pa najviše namirnica ode baš na ove. Na mleko, jaja i meso. Ovo će dobro doći na već i onako zetegnut kućni budžet u mom domaćinstvu.

Žarko iz Zrenjanina

pre 12 godina

Do kraja godine nastoje da poboljšaju uslove za tov svinja i proizvodnju živinskog mesa i goveđeg mesa i mleka. Već početkom sledeće godine možemo očekivati porast izvoza i prilive u budžetu. Samo čekajte…

Kuzminac

pre 12 godina

Treba da se bavimo egzaktnim podacima, ako imamo kvotu od 8.000 tona junećeg mesa koje možemo da plasiramo na tržiste EU, a mi plasiramo samo 1.200 t. Onda se u ovoj zemlji nešto drugo forsiralo, to je deficit.
Drago mi je što ćemo se okrenuti stočarstvu.

TNT

pre 12 godina

Pa lakse je ukinuti carinu na sojinu sacmu nego se potruditi da se pokrene ozbiljnija setva i proizvodnja i takodje zaposli radna snaga!Samo se pitam da nije ta soja GMO!Ovo samo moze da smisli nas premijer i ekipa velikih strucnjaka oko njega!A mirise mi da se sprema predizborna kampanja!!!

Mika

pre 12 godina

Ljudi, pa, makar ova država ima infrastrukturu za bavljenjem poljoprivredom, tako da je smešno pozivati se da ne treba ulagati u poljoprivredu nego u tešku industriju.

heh

pre 12 godina

Pa nisu svi troskovi gajenja goveda u sojinoj sacmi.
Stavise nisu niti u hrani. 10% pada cene sojine sacme (koja cini 20% hrane) se nece niti osetiti. To je vec juce pobilo novo poskupljenje.
Jesu oni ikada u zivotu i videli govedo ?!?!
Da ne pominjem da Srbija ima unisten zivotinjski fond i da treba bar 10-15 godina prave selekcije da to sve pocne da daje rezultata.

Filip

pre 12 godina

Čekam ovo pojeftinjenje mesa i jaja, osedeo čekajući. Šta vi mislite kolike su naše penzije? Samo mogu da kažem da mi se sviđa ova novost iz ministarstva poljoprivrede.

Slađa

pre 12 godina

Petroviću instaliraj laboratorije i za mleko i za voce, i za meso da nema problema i veštackog obaranja kvaliteta proizvoda pri otkupu.

Mile Topolac

pre 12 godina

Pomoć poljoprivredi je neophodna za razvoj proizvodnje zdrave hrani i izvoz na tržište zemalja EU. Takođe je, neophodno, odostrano razumevanje na relaciji poljoprivrednici i agronomi.

A koja je kazna za politicare kojim ja dajem platu a rade lose?

pre 12 godina

U prvom planu sto smo konacno odlucili da ulazemo u pozitivno, a u drugom to sto jedan ministar pobio sve zivotinje drugi uvezao.. I tako dalje

Stefan

pre 12 godina

Svima je jasno da se žitarice nisu koristile u Srbiji za podizanje stočnog fonda, vec su bile usmerene samo prema izvozu. Na taj način srpski stočni fond je u proteklih godina osiromašen za ko znakoliko hiljada grla. Mislim da okretanje države u smeru i davanje primata stočarstvu biće blagodetno za celu industriju mleka i mesa , a ne samo za izvoznike žitarica koji su ovde bili jedini u plusu.

zlatko

pre 12 godina

meni seljaku treba jasna priča, pojeftinjenja subvencije, povoljni krediti za nabavku opreme. Pojeftinjenje uvoza sojine sačme je dobar početak, samo da se ne stane na tome.

Ena

pre 12 godina

Videćemo kako će narednih dana razni mesetari reagovati na mere ministra Petrovića, generisanjem agrarnog budžeta ka drugim prioritetima (stočarstvo, industrija hrane i prehrane), vođenje drugačije agrarne politike u odnosu na svog prethodnika, favorizovanjem malih seljaka, sve to neće obradovati mnoge !

Danijel

pre 12 godina

U ukupnoj proizvodnji učešće stocarstva je oko 30% pa, navedite mi zemlju koja ima geografske i agrarne karakteristike čiji udeo stočarastva je ovako jadan. Na stotine hiljada ljudi zavisi od srpskog seljaka i njegovih krava i stoke. Tako da logika je da se stočarstvo diže , a ne puki nakupci kukuruza i pšenice.

Kaća

pre 12 godina

Srbija je zemlja koja ima velike potencijale, mogu da zadovolje i domaće i inostrano tržište.
Uzgoj junadi, proizvodnja mlečnih proizvoda, izvoz mesnih prerađivina, lekovitog bilja, maline , kupine i ostalog sumskog voca, jabuke , sve to Srbija ima i zadovoljava standarde najrigoroznijih država. Ako se krenulo u podršku poljoprivredi i stočarstvu onda na tom kursu treba i da se istraje.

Kole

pre 12 godina

Dogovoreni izvoz u Rusiju za nasse mlekare i mesare je jako dobra investicija za budućnost, s obzirom da je to tržište koje se razvija i ima oko 200 miliona korisnika biće posla i za seljake. Samo napred.
Definitivno u ovoj zemlji treba da se menja struktura poljoprivredne proizvodnje, dosta je bilo promašaja. Naravno da je bolje stvarati finalne proizvode i na taj način ostvarivati veći profit. Ali kako do finalnog proizvoda ako se poljoprivreda svede na puki izvoz žitarica, kako stoka da se hrani, kako da se preradjuje mleko i meso itd. Ove najave promene kursa u poljoprivredi su dobre i treba ih podržati.

Helena

pre 12 godina

Naše ništa i nije moglo da bude konkuretno, dal se radilo o ratarstvu li o stočarastvu i mlekarstvu, država je uglavnom pomagala neke druge delove poljoprivrede. Valjda će sada ovom najavom nešto da se promeni.

Bora

pre 12 godina

Najveć deo novca iz agrarnog budžeta i treba da bude kanalisan ka stočarstvu i mlekarskoj industriji, tu najveći podsticaji trebada se naprave da bi cene pale to jejasno kao dan.

luka

pre 12 godina

nista bez konkretne pomoci drzave poljoprivredi samo ovakvim i slicnim akcijama moze se srpski seljak zainteresovati da radi ono sto su i njegovi preci radili - da ima neki racun. To su sve ljudi domacini i treba im apomoci.

Aca

pre 12 godina

Ha, ha! Koja racunica! Skinuli carinu od 6-12% na sojinu sacmu koja ucestvuje sa 20% u ukupnoj hrani koja je 60-80% troskova proizvodnje. To je realno oko 1% smanjenje troskova proizvodnje (sto nije i konacna cena, vec se dodaju troskovi transporta, prodaje, porez...).
Pa zasto bas 10-15-20% da pojeftini? Zasto ne 1.856% ? Jel vi hocete da pobedite na izborima ili ne? Dajte to malo...

uredjenje sistema

pre 12 godina

kada je drzava jako prisutna kao posmatrac trzista i sudija koji otklanja razne anomalije trzista onda ce i mera da ima efekat. Imamo slucaj prethodnih godina da nakupci seljake koji nemaju kes za setvu ili proizvodnju ojade na " zeleno" i sabiju ga sa cenom da ovaj ne moze da zivi. I ceo svet mu se smuci, stoga uvek drzava treba da se aktivira i pocetnu proizvodnu bazu da stiti do normalnosti trzisne cene.

Miki

pre 12 godina

Konačno da je neko primetio koliko je učešće stočarstva bitno kao poljoprivredne grane u srpskom agraru. Ajde Petroviću samo guraj i pomaži.

Mica

pre 12 godina

Država treba da podstiče razvoj govedarstava u svinjogojstva , poslednji trgovinski aranžman sa Rusijom nam govori da je hrana naš najači brend.

rumeni

pre 12 godina

Izbori,pa sad vi opet nasednite i glasajte za iste.Imali ste besplatno zdravstvo,skolstvo svi radna mesta a hteli ste slobodu izrazavanja. Sad gladni i bez posla opet zaokruzite iste i placajte deci skolarinu od socijalne pomoci. PAMET U GLAVU.

grr

pre 12 godina

Svaka zdrava inicijativa koja podrazumeva sinergiju i uredjenje poslovnih odnosa je dobro dosla. Ali drzava iako nema kapaciteta da bude svugde prisutna, na klizavom terenu kao sto je poljopprivreda to je VAPAJ !

Nenad

pre 12 godina

Ukine se carina koja je 6-12% na soju koja cini 20% ishrane svinja, a ishrana je 80% troskova. I iz toga neko zakljucuje da ce sad svinje, kokos i jaja da pojeftine do 20% ?!?!?!?!? Boze, kakvi su to strucnjaci u racunanju...

goci

pre 12 godina

Srbija je agrarna -poljoprivredna zemlja samo treba malo vise reda uvesti - procedure , pravilnike, inspekcije. Ako jedno ukidanje cerina moze da obori cene zivotnih namernica onda malo vise zalaganja moze da proizvede i visak .

zelja

pre 12 godina

Ako ce ukidanje carine sa nekih proizvoda da donese benefit i jacanje poljoprivredne strukture i celog lanca prerade onda ce to po meni imati veci efekat nego ziv kesh koji se ubira tom carinom i ne investira u poljoprivredu.

citac

pre 12 godina

U ukupnoj proizvodnji ucesce stocarstva 28 % pa, navedite mi zemlju koja ima geografske i agrarne karakteristike ciji udeo stocarastva je ovako jadan. Na stotine hiljada ljudi zavisi od srpskog seljaka i njegovih krava i stoke. Tako da logika je da se stocarstvo dize , a ne puki nakupci kukuruza i psenice.

Dvaput nista je nista

pre 12 godina

Cena sojine sacme se smanjuje za 6.2%.
Sojina sacma ucestvuje u proizvodnji stocne hrane sa 20%.
Stocna hrana cini od 60 do 80% troskova proizvodnje mesa.
Smanjenje cene mesa iznosi 6.2% * 0.2 * 0.7 = 0.868%
Kad se to zaokruzi u Srbiji - to je 20%.

vladin racunovodja

pre 12 godina

Hmmm, dosta zeznuta racunica. Ukidanjem carine od 6.2% na soju koja ucestvuje u proizvodnji mesa sa 20%, konacna cena mese ce da padne 20%!!!
Ako ja dobro razumem, daj da vidimo neke logicne posledice:
1) povecanjem doprinosa za PIO fond od 6% koji u budzetu fonda ucestvuje sa 100%, vrednost fonda bi se povecala 100% - mislim da je ovo dobro za drzavu
2) ako bismo uvozili gotov proizvod (recimo benzin) i potpuno ukinuli carine na isti, on bi mogao da se deli besplatno
3) ... prateci ovu logiku lako mozemo doci do zakljucka da ako carina ode u minus, drzava ce imati ogroman profit od toga :)

Ja bih kao laik rekao da je maksimalno snizenje cene ispod 1.24%

branko nikolic

pre 12 godina

Konacno da i kod nas imamo situaciju da kada pojeftinijedan input koji se koristi u proizvodnju necega npr mesa - to onda ima efekat i pojeftinjenja, a ne uvek cena ostane ista ako ne i ode gore.

danas

pre 12 godina

Ovi pravilnici o proizvodnji i uzgoju hrane - covece da se zna sta jedemo to je Prioritet !!! Secam se ortaka koji je radio u jednoj firmi za preradu mesa - posle njegove price retko jedem meso.

Dejan BG

pre 12 godina

Kakav BOBMASTIČAN naslov!!!
Ako neko može da mi objasni kako to kad se ukine carina od 6,2% na komponentu koja učestvuje sa 20% u ishrani životinja, meso mleko i jaja mogu da pojeftine 20%.
Pa nije pojeftinilo ništa drugo tako da će ovo može da uzrokuje pojeftinjenje od svega 1 do 1,5%.
Svi ste imali keca iz matematike!!!

Dusko

pre 12 godina

Hoce pojeftiniti kao sto je gorivo trebalo da pojeftini?

Vise pare neidu drzava -> mafija, sad ste samo skratili putanju |-> mafija. A cene ce pasti 1% par dana pred izbore.

Muka mi vas je vise....

Lignjoslav Pipak

pre 12 godina

Vas naslov je neistinit. Nista ne pojeftinjuje. Postoji mogucnost da se spuste cene, ali to naravno niko nece sprovesti u delo.

slaven

pre 12 godina

U trenutku kada su cene hrane u svetu skocile u poslednjih pet godina za 55 %, kada cene struje, gasa, benzina vlada ne moze da obuzdava, nema drugog nacina svakom ekonomskom laiku je to savrseno jasno da se budzeti gradjana rasterete osim ulaganjem u jacanjem poljop proizvodnje, stvaranjem viska hrane na trzistu gde ce se cene oboriti. Kad ne proizvodis dovoljno paradajiza, naravno da ces grcki da placas preko 200 din. Bice tesko ali ne i ne izvodljivo, ako se zavrnu rukavi.

boban

pre 12 godina

ovo ce biti veliko olaksanje za sve poljoprivredne proizvodjace mleka i mesa , jer je udeo u nabavke hrane u proizvodnji bio jako visok skoro 60 %

vanja

pre 12 godina

Poruka svima- samo jako sirovinska baza moze da obezbedi stabilno funkcionisanje i snadbevanje trzista. Ima li smo u proteklih par meseci intervencije robnih rezervi jer mesetari prave razne kalkulacije i stvaraju vestacke nestasice i poskupljenja. Zasto bi hleb isao na 70 din ( to je bila najava ) ako je psenica dobro rodila, pojeftinila, cena brasna pala.Pa nije razlog da zbog jace cene energenata cena hleba rate za 20 din. E tu drzava reaguje i takvu vrstu intervencionizma podrzavam

Milos

pre 12 godina

Recimo, ako mi proizvodnja necega kosta 100 dinara, a ta sojina sacma cini 20% cene proizvodnje. Znaci kosta recimo 20 dinara. Ako ona pojeftini recimo 10% u proseku, to znaci da ce kostati 18 dinara. Znaci finalni proizvod ce kostati 98 dinara, odnosno 2% manje, a ne 20% manje. Ili ja negde gresim?

Nenad Lukovic

pre 12 godina

Ako je u 100din/kg mesa 20din/kg soja a ona ce pojeftiniti za 6,5%, tj. 1,30din znaci meso MOZE (moz'da bidne al'ne mora da znaci) da pojeftini za 1,3% u odnosu na ukupnu cenu koja je 100din.
Gde je tu moguce pojeftinjenje od 20%

Daki

pre 12 godina

Da li ovde reč o genetski modifikovanoj sojinoj sačmi, kojom će se kljukati iste te krave i kokoške koje daju mleko i meso, jaja... Užas!!!

Nenad

pre 12 godina

Jel su ovo one cuvene SPSove fore pred izboree koje je pokupio DS ???
90 tih su nam davali uvek neke pogodnosti pred izbore umanjenja itd a odmah posle istih deri raju?!?!?! DOKLE BRE VISE?!?!?!!

godi

pre 12 godina

S obzirom da je kukuruz osnov za pravljenje stocne hrane, a njegova cijena je dosta pala ove godine realno je i da proizvodjaci stocne hrane to urade isto – sto bi moglo da obori inflaciju ako ne to u potpunosti onda bar da stabilizuje cene narocito junetine i prasetine.

ozz

pre 12 godina

Imajuci u vidu u kakvom se stanju vratim iz prodavnice pogotovo maxi varijante malo reda na trzistu dobro ce nam doci kao kolektivni andol.

vlada

pre 12 godina

jedna dobra reforma poreske poliitike bila bi vise nego blagodetna za ovu zemlju. Gde god se okrenes neko pokusava da izvara narocito kada se udruze svi u prodajnom lancu. pa se dogovaraju da jedni drugima ne popustaju i stvaraju manjak na trzistu a sve to ide preko ledja gradjana. Treba drzava da zastiti kupce i uvede sto veci monitoring za azstitu kupaca i tako redom.

Mishko

pre 12 godina

Ništa neće pojeftiniti (ili će to biti mizerno pojeftinjenje), a razlika u ceni će otići velikim igračima, koji drže najveći deo proizvodnje hrane u Srbiji.

Divljacina

pre 12 godina

Cek, ne razumem nesto. Sojina sacma ucestvuje u proizvodnji hrane za zivotinje sa 20%. Ok. Carina na uvoz sojine sacme je 6 do 12%? I to je ok. Ukinuli ste carinu? Odlicno.
Znaci, ako meni treba 100 kg hrane za zivotinje, moram da kupim 20 kg sojine sacme, koja je pojeftinila od 6 do 12% (neka bude 10%, da lakse izracunamo). To znaci da na 100 kg hrane ja prosecno stedim 10% od 20 kg sojine sacme, sto je 2 kg, sto je ukupno 2% !!!
I jos plus, hrana za zivotinje ucestvuje od 60-80% cene mesa (neka bude 70%, da lakse racunamo), sto dalje implicira da cenu mesa mozemo da snizimo tih 2% od kojih oduzmemo tih 30% (100% - 70% ucesca hrane za zivotinje u ceni mesa), sto na kraju izadje snizenje cena od 1.4%!
Doduse, onaj ko je ovo izjavio i nije pogresio, posto 1.4% jeste u granicama 'do 20%'... A najgore je to sto ce mnogo njih da poveruje u ovu vest, umesto da izracuna par stvari...

mirko

pre 12 godina

Srpski seljak pomuze mleko, proda ga mlekari npr u Kragujevcu, ljudi u mlekari ga preradjuju i prave mlecne proizvode, to od njih kupuju prodajni marketi, ljudi u tim marketima usluzuju gradjane . Zamislite samo od pomuzenog mleka koliko ljudi radi i koliko ljudi se servisira. Sto znaci vise krava, vise zaposlenosti

Toma-neverni

pre 12 godina

Ajde da zapamtimo.05.10.2011.,što znači,meso ide na 320 din,jaja na 7-8 din i mleko na 55 dinara.Ma kad bi mi rekli da je sutra sreda,dobro bih razmislio da li je istina

Srdjan

pre 12 godina

Zivi bili pa videli. Ja ne verejuem da ce ista pojeftiniti. Kada napisete da nesto pojeftinjuje to je radnja koja ne mora nikada da se zavrsi. Bilo bi bolje da se bavite vestima koje su svrsene, jer ovako ovo zapravo i nije nikakva vest, i podseca na pricu o ceni nafte koja stalno pada, a kod nas gorivo sve skuple i skuplje.

danijela

pre 12 godina

kao majka dvoje dece koja idu u osnovnu skolu ovakve vesti samo mogu da nas obraduju. Ne zelim vise da placam mleko po 147 din kao sto sam radila na pocetku god

ratni veteran

pre 12 godina

Eeee bas bi voleo da vidim kako ce to jaja da pojevtine 20% kad u Leskovcu monopol nad jajima drzi Voja iz Lapotinca,bivsi direktor propalog Elana iz Kosancica
Matematika je jasna,dnevno proizvede 30000 kom jaja X 2din=60000dnevo da se lisi zarade....NIKAD PA NI TAD

katar

pre 12 godina

Pre nekoliko godina, kada je otkupna cena mleka u zemljama EU pala na oko 25 centi (litar), slušao sam u Estoniji kako oni proizvode mleko za manje od 20 centi! Tada su postigli rekord u izvozu: više od 70 odsto njihovog mleka odlazilo je preko granice te lepe zemlje! Računica im je bila jasna: jednostavne – jeftine staje, dobre krave, vrlo jeftina i kvalitetna stočna hrana (na bazi silaže trava!), malo rada (jedan radnik na oko 50 krava) i mi treba da radimo na ovom modelu.

misko

pre 12 godina

za najbolje mleko dodatna cena zna da bude čak do 10 odsto viša u odnosu na redovnu. To danas lako postižu dobri odgajivači krava, ako su im krave zdrave, drže se u dobrim uslovima, hrane dobrom hranom, muža obavlja isključivo – mašinski.

NemanjaBB

pre 12 godina

Ne verujem dok ne pojeftini! I cena barela nafte je pala, pa je ipak kod nas poskupelo gorivo!
Mada, predizborna godina, sve je moguce...

ggg

pre 12 godina

ova opcija postoji od formiranja vlade 2008 godine, ali cekali su pravi trenutak pred izbore. do maja(izbora) prezivljavanje gradjana ce biti nesto lakse.

toma

pre 12 godina

Ovakav pristup agrarnoj politici je odavno trebao da se desi da se stabilizuje trziste, sprovodi stimulativna politika da bi ljudi sa vecim entuzijazmom proizvodili. I ovo je bolje od placanja carine.

radoja

pre 12 godina

Nece pojeftiniti! Kao i uvek, trnutni visak ce se izgubiti u lancu, uvoz-proizvodjas-trgovac-potrosac. Ne pojeftinjuje ni gorivo iako je barel na berzama pojeftinio. Ne smanjuju se ni kamate na zajmove, iako je evro libot 1,7 %, itd!

Aleksandar

pre 12 godina

Ajd da pretpostavimo da je ovo tacno i da je to posledica donosenja odluka na drzavnom nivou. Svakako bih vise voleo da drzava pokazuje svoju brigu na ovaj nacin nego zabranjivanjem ustavom zagarantovanih prava i sloboda. Verovatno bi gradjani vise verovali ovakvoj drzavi.

Micko

pre 12 godina

Zbog ovakvih stvari smo se zaduzili jos milijardu. Moraju pred izbore da se stisnu i mazu i lazu narod pojeftinjenjima i kradjama pa im treba da izdrze jos tih nekoliko meseci i skupljaju na ovcama politicke poene!

A kad prodju izbori....

Poskuplje ovo, poskuplje ono... Otkazi ovde, otkazi tamo, strajkovi ovde... A te kradje i sudjenja, pa kroz par godina razvlacenja narod ce to zaboraviti, osudice bageristu koji je jadan morao da potpise da radi 24h dnevno kako bi imao da prehrani porodicu dok ce oni krupni da se provuku... cak i ako ih osude, pa zar stvarno mislimo da ce robijati godinama ? naravno da nece, ko kontrolise nase zatvore, pa niko!

E moja srbijo!

Micko

pre 12 godina

Zbog ovakvih stvari smo se zaduzili jos milijardu. Moraju pred izbore da se stisnu i mazu i lazu narod pojeftinjenjima i kradjama pa im treba da izdrze jos tih nekoliko meseci i skupljaju na ovcama politicke poene!

A kad prodju izbori....

Poskuplje ovo, poskuplje ono... Otkazi ovde, otkazi tamo, strajkovi ovde... A te kradje i sudjenja, pa kroz par godina razvlacenja narod ce to zaboraviti, osudice bageristu koji je jadan morao da potpise da radi 24h dnevno kako bi imao da prehrani porodicu dok ce oni krupni da se provuku... cak i ako ih osude, pa zar stvarno mislimo da ce robijati godinama ? naravno da nece, ko kontrolise nase zatvore, pa niko!

E moja srbijo!

Dvaput nista je nista

pre 12 godina

Cena sojine sacme se smanjuje za 6.2%.
Sojina sacma ucestvuje u proizvodnji stocne hrane sa 20%.
Stocna hrana cini od 60 do 80% troskova proizvodnje mesa.
Smanjenje cene mesa iznosi 6.2% * 0.2 * 0.7 = 0.868%
Kad se to zaokruzi u Srbiji - to je 20%.

rumeni

pre 12 godina

Izbori,pa sad vi opet nasednite i glasajte za iste.Imali ste besplatno zdravstvo,skolstvo svi radna mesta a hteli ste slobodu izrazavanja. Sad gladni i bez posla opet zaokruzite iste i placajte deci skolarinu od socijalne pomoci. PAMET U GLAVU.

Divljacina

pre 12 godina

Cek, ne razumem nesto. Sojina sacma ucestvuje u proizvodnji hrane za zivotinje sa 20%. Ok. Carina na uvoz sojine sacme je 6 do 12%? I to je ok. Ukinuli ste carinu? Odlicno.
Znaci, ako meni treba 100 kg hrane za zivotinje, moram da kupim 20 kg sojine sacme, koja je pojeftinila od 6 do 12% (neka bude 10%, da lakse izracunamo). To znaci da na 100 kg hrane ja prosecno stedim 10% od 20 kg sojine sacme, sto je 2 kg, sto je ukupno 2% !!!
I jos plus, hrana za zivotinje ucestvuje od 60-80% cene mesa (neka bude 70%, da lakse racunamo), sto dalje implicira da cenu mesa mozemo da snizimo tih 2% od kojih oduzmemo tih 30% (100% - 70% ucesca hrane za zivotinje u ceni mesa), sto na kraju izadje snizenje cena od 1.4%!
Doduse, onaj ko je ovo izjavio i nije pogresio, posto 1.4% jeste u granicama 'do 20%'... A najgore je to sto ce mnogo njih da poveruje u ovu vest, umesto da izracuna par stvari...

Lignjoslav Pipak

pre 12 godina

Vas naslov je neistinit. Nista ne pojeftinjuje. Postoji mogucnost da se spuste cene, ali to naravno niko nece sprovesti u delo.

Daki

pre 12 godina

Da li ovde reč o genetski modifikovanoj sojinoj sačmi, kojom će se kljukati iste te krave i kokoške koje daju mleko i meso, jaja... Užas!!!

citac

pre 12 godina

U ukupnoj proizvodnji ucesce stocarstva 28 % pa, navedite mi zemlju koja ima geografske i agrarne karakteristike ciji udeo stocarastva je ovako jadan. Na stotine hiljada ljudi zavisi od srpskog seljaka i njegovih krava i stoke. Tako da logika je da se stocarstvo dize , a ne puki nakupci kukuruza i psenice.

Milos

pre 12 godina

Recimo, ako mi proizvodnja necega kosta 100 dinara, a ta sojina sacma cini 20% cene proizvodnje. Znaci kosta recimo 20 dinara. Ako ona pojeftini recimo 10% u proseku, to znaci da ce kostati 18 dinara. Znaci finalni proizvod ce kostati 98 dinara, odnosno 2% manje, a ne 20% manje. Ili ja negde gresim?

Nenad Lukovic

pre 12 godina

Ako je u 100din/kg mesa 20din/kg soja a ona ce pojeftiniti za 6,5%, tj. 1,30din znaci meso MOZE (moz'da bidne al'ne mora da znaci) da pojeftini za 1,3% u odnosu na ukupnu cenu koja je 100din.
Gde je tu moguce pojeftinjenje od 20%

radoja

pre 12 godina

Nece pojeftiniti! Kao i uvek, trnutni visak ce se izgubiti u lancu, uvoz-proizvodjas-trgovac-potrosac. Ne pojeftinjuje ni gorivo iako je barel na berzama pojeftinio. Ne smanjuju se ni kamate na zajmove, iako je evro libot 1,7 %, itd!

Nenad

pre 12 godina

Jel su ovo one cuvene SPSove fore pred izboree koje je pokupio DS ???
90 tih su nam davali uvek neke pogodnosti pred izbore umanjenja itd a odmah posle istih deri raju?!?!?! DOKLE BRE VISE?!?!?!!

provincijalac

pre 12 godina

Ovime se na VELIKA vrata, a na trpezu Srbije uvode polu-proizvodi i stočna hrana od genetski modifikovane soje...

E...sad više ni dragi Bog ne može da nam pomogne....

Bata Raka

pre 12 godina

U Srbiji je zabranjeno gajenje genetski modifikovane soje ali je zato zakonski dozvoljen uvoz GM sojine sačme za ishranu stoke. Zbog toga je kod mene u porodici strogo zabranjeno konzumiranje bilo kakvih mlečnih proizvoda, jaja i mesa. Isključivo povrće i riba. Apropo toga, komšije preko puta mene imaju ćerku od deset godina i za neverovati kolike mala ima grudi - kao žena. A ubiše se od pašteta, parizera i raznoraznog mesa!

Toma-neverni

pre 12 godina

Ajde da zapamtimo.05.10.2011.,što znači,meso ide na 320 din,jaja na 7-8 din i mleko na 55 dinara.Ma kad bi mi rekli da je sutra sreda,dobro bih razmislio da li je istina

Mishko

pre 12 godina

Ništa neće pojeftiniti (ili će to biti mizerno pojeftinjenje), a razlika u ceni će otići velikim igračima, koji drže najveći deo proizvodnje hrane u Srbiji.

ggg

pre 12 godina

ova opcija postoji od formiranja vlade 2008 godine, ali cekali su pravi trenutak pred izbore. do maja(izbora) prezivljavanje gradjana ce biti nesto lakse.

ratni veteran

pre 12 godina

Eeee bas bi voleo da vidim kako ce to jaja da pojevtine 20% kad u Leskovcu monopol nad jajima drzi Voja iz Lapotinca,bivsi direktor propalog Elana iz Kosancica
Matematika je jasna,dnevno proizvede 30000 kom jaja X 2din=60000dnevo da se lisi zarade....NIKAD PA NI TAD

ZoranNS

pre 12 godina

Formula PKS je neispravna, predizborna obmana, uopšte ne garantuje pojeftinjenje ničega. Zašto bi neko pojeftinio meso, kada mu odgovara dostignuta cena, cene nikada nisu padale, raste evro, rasle cene, padao evro, cene i nadalje rasle, raste cena sirove nafte raste cena goriva, opada cena sirove nafte, cena goriva ne opada.

Dusko

pre 12 godina

Hoce pojeftiniti kao sto je gorivo trebalo da pojeftini?

Vise pare neidu drzava -> mafija, sad ste samo skratili putanju |-> mafija. A cene ce pasti 1% par dana pred izbore.

Muka mi vas je vise....

slaven

pre 12 godina

U trenutku kada su cene hrane u svetu skocile u poslednjih pet godina za 55 %, kada cene struje, gasa, benzina vlada ne moze da obuzdava, nema drugog nacina svakom ekonomskom laiku je to savrseno jasno da se budzeti gradjana rasterete osim ulaganjem u jacanjem poljop proizvodnje, stvaranjem viska hrane na trzistu gde ce se cene oboriti. Kad ne proizvodis dovoljno paradajiza, naravno da ces grcki da placas preko 200 din. Bice tesko ali ne i ne izvodljivo, ako se zavrnu rukavi.

NemanjaBB

pre 12 godina

Ne verujem dok ne pojeftini! I cena barela nafte je pala, pa je ipak kod nas poskupelo gorivo!
Mada, predizborna godina, sve je moguce...

zelja

pre 12 godina

Ako ce ukidanje carine sa nekih proizvoda da donese benefit i jacanje poljoprivredne strukture i celog lanca prerade onda ce to po meni imati veci efekat nego ziv kesh koji se ubira tom carinom i ne investira u poljoprivredu.

Серђо

pre 12 godina

Ова вест говори да је Србија окована монополистима, који ће сада договорно да спусте цене због избора. Идеа, Темпо, Меркатор имају монопол у малопродаји, Епс у цени струје, Србија-гас контролише цену гаса, пар нафташа цену горива,а Влада одређује цене грејања, превоза, порезе, таксе...и сви се уграђују 50 до 100 процената, тако да им сада није проблем да се одрекну мањег дела своје зараде. Наравно у интересу избора, а после смо надрљали. Једна или две десетине људи држе Србију у својим чељустима и ми смо готови!!!

katar

pre 12 godina

Pre nekoliko godina, kada je otkupna cena mleka u zemljama EU pala na oko 25 centi (litar), slušao sam u Estoniji kako oni proizvode mleko za manje od 20 centi! Tada su postigli rekord u izvozu: više od 70 odsto njihovog mleka odlazilo je preko granice te lepe zemlje! Računica im je bila jasna: jednostavne – jeftine staje, dobre krave, vrlo jeftina i kvalitetna stočna hrana (na bazi silaže trava!), malo rada (jedan radnik na oko 50 krava) i mi treba da radimo na ovom modelu.

mirko

pre 12 godina

Srpski seljak pomuze mleko, proda ga mlekari npr u Kragujevcu, ljudi u mlekari ga preradjuju i prave mlecne proizvode, to od njih kupuju prodajni marketi, ljudi u tim marketima usluzuju gradjane . Zamislite samo od pomuzenog mleka koliko ljudi radi i koliko ljudi se servisira. Sto znaci vise krava, vise zaposlenosti

Liberal

pre 12 godina

Nisamčitao sve komentare, ali da li je moguće da nikome nije čudna računica PKS i copy-paste novinara?? Ako je 6.4% bila carina koja je ukinuta na nešto što čini tek 20% celog proizvoda, po kojoj to matematici proizvod može da pojeftini 20% zbog toga?!?

Vosa

pre 12 godina

Ovakve gluposti mogu da smisle samo oni koji nemaju blage veze sa cinjenicama i podacima a to su uptavo Ministar i PKS. Nasi stocari placaju najskuplju sojinu sacmu na svetu a to je zbog monopola Sojaproteina i kvazizakona o zabrani uvoza GM sojine sacme. Uvozi se gm sojima sacma i daju se lazni atesti iz SP laba. Ne mogu d averujem da su naseli proizvodjaci stocne hrane na ove gluposti...a meso i mleko ce biti skuplji.....******

Dejan Stanić

pre 12 godina

Ma kavi,jedva čekam da čujem koji su razlozi da se ovo ne desi!? Evo ja dajem par predloga: Kriza u Libiji... Skupo gorivo(to uvek ima veze sa jajima)... Slab rod maslačka u Švedskoj... naćiće se nešto,jel da?

godi

pre 12 godina

S obzirom da je kukuruz osnov za pravljenje stocne hrane, a njegova cijena je dosta pala ove godine realno je i da proizvodjaci stocne hrane to urade isto – sto bi moglo da obori inflaciju ako ne to u potpunosti onda bar da stabilizuje cene narocito junetine i prasetine.

uredjenje sistema

pre 12 godina

kada je drzava jako prisutna kao posmatrac trzista i sudija koji otklanja razne anomalije trzista onda ce i mera da ima efekat. Imamo slucaj prethodnih godina da nakupci seljake koji nemaju kes za setvu ili proizvodnju ojade na " zeleno" i sabiju ga sa cenom da ovaj ne moze da zivi. I ceo svet mu se smuci, stoga uvek drzava treba da se aktivira i pocetnu proizvodnu bazu da stiti do normalnosti trzisne cene.

TNT

pre 12 godina

Pa lakse je ukinuti carinu na sojinu sacmu nego se potruditi da se pokrene ozbiljnija setva i proizvodnja i takodje zaposli radna snaga!Samo se pitam da nije ta soja GMO!Ovo samo moze da smisli nas premijer i ekipa velikih strucnjaka oko njega!A mirise mi da se sprema predizborna kampanja!!!

Franjo

pre 12 godina

Ako niste primetili, gde god su se umesali nasi politicki strucnjaci sve je propalo. Sada se uplicu u propalo stocarstvo. Kakav rezultat mozemo ocekivati? Uzgred, ono sto ce se dobiti smanjenjem cene jedne komponente stocne hrane izgubice se povecanjem cene energenata. Pa sad ti vidi kuda to vodi.

Aleksandar

pre 12 godina

Ajd da pretpostavimo da je ovo tacno i da je to posledica donosenja odluka na drzavnom nivou. Svakako bih vise voleo da drzava pokazuje svoju brigu na ovaj nacin nego zabranjivanjem ustavom zagarantovanih prava i sloboda. Verovatno bi gradjani vise verovali ovakvoj drzavi.

toma

pre 12 godina

Ovakav pristup agrarnoj politici je odavno trebao da se desi da se stabilizuje trziste, sprovodi stimulativna politika da bi ljudi sa vecim entuzijazmom proizvodili. I ovo je bolje od placanja carine.

vanja

pre 12 godina

Poruka svima- samo jako sirovinska baza moze da obezbedi stabilno funkcionisanje i snadbevanje trzista. Ima li smo u proteklih par meseci intervencije robnih rezervi jer mesetari prave razne kalkulacije i stvaraju vestacke nestasice i poskupljenja. Zasto bi hleb isao na 70 din ( to je bila najava ) ako je psenica dobro rodila, pojeftinila, cena brasna pala.Pa nije razlog da zbog jace cene energenata cena hleba rate za 20 din. E tu drzava reaguje i takvu vrstu intervencionizma podrzavam

Srdjan

pre 12 godina

Zivi bili pa videli. Ja ne verejuem da ce ista pojeftiniti. Kada napisete da nesto pojeftinjuje to je radnja koja ne mora nikada da se zavrsi. Bilo bi bolje da se bavite vestima koje su svrsene, jer ovako ovo zapravo i nije nikakva vest, i podseca na pricu o ceni nafte koja stalno pada, a kod nas gorivo sve skuple i skuplje.

danijela

pre 12 godina

kao majka dvoje dece koja idu u osnovnu skolu ovakve vesti samo mogu da nas obraduju. Ne zelim vise da placam mleko po 147 din kao sto sam radila na pocetku god

vlada

pre 12 godina

jedna dobra reforma poreske poliitike bila bi vise nego blagodetna za ovu zemlju. Gde god se okrenes neko pokusava da izvara narocito kada se udruze svi u prodajnom lancu. pa se dogovaraju da jedni drugima ne popustaju i stvaraju manjak na trzistu a sve to ide preko ledja gradjana. Treba drzava da zastiti kupce i uvede sto veci monitoring za azstitu kupaca i tako redom.

grr

pre 12 godina

Svaka zdrava inicijativa koja podrazumeva sinergiju i uredjenje poslovnih odnosa je dobro dosla. Ali drzava iako nema kapaciteta da bude svugde prisutna, na klizavom terenu kao sto je poljopprivreda to je VAPAJ !

misko

pre 12 godina

za najbolje mleko dodatna cena zna da bude čak do 10 odsto viša u odnosu na redovnu. To danas lako postižu dobri odgajivači krava, ako su im krave zdrave, drže se u dobrim uslovima, hrane dobrom hranom, muža obavlja isključivo – mašinski.

boban

pre 12 godina

ovo ce biti veliko olaksanje za sve poljoprivredne proizvodjace mleka i mesa , jer je udeo u nabavke hrane u proizvodnji bio jako visok skoro 60 %

ozz

pre 12 godina

Imajuci u vidu u kakvom se stanju vratim iz prodavnice pogotovo maxi varijante malo reda na trzistu dobro ce nam doci kao kolektivni andol.

Žarko iz Zrenjanina

pre 12 godina

Do kraja godine nastoje da poboljšaju uslove za tov svinja i proizvodnju živinskog mesa i goveđeg mesa i mleka. Već početkom sledeće godine možemo očekivati porast izvoza i prilive u budžetu. Samo čekajte…

Građanin

pre 12 godina

Gas, zato, sigurno poskupljuje za 10%! Meso možemo i da ne jedemo, ali da se grejemo moramo! Ako sindikati oćuti ovo poskupljenje gasa i ako i opozicione političke partije urade isto, onda više ne vredi išta više pistai! Ili treba formirati političku partiju, ili ćutati! Sasvim je jasno da je država glavni generator inflacije podizanjem cena firmi koje su pod njenom direktnom kontrolom - struje, gasa, telefona, poreza, itd., a onda idu bajke - poskupljuje gas 10%, ali zato pojeftinjuje meso 20%. Niti znamo uvoznu cenu gasa, niti strukturu gubitaka, niti nam je iko priznao ulaganja u priključke, ali isto tako je očigledno da meso neće pojeftiniti nego poskupeti! Neznam kada će da shvate da uopšte ne moraju da lažu, potpuno je jasno da pričali ili ćutali sve jedno je!

heh

pre 12 godina

Pa nisu svi troskovi gajenja goveda u sojinoj sacmi.
Stavise nisu niti u hrani. 10% pada cene sojine sacme (koja cini 20% hrane) se nece niti osetiti. To je vec juce pobilo novo poskupljenje.
Jesu oni ikada u zivotu i videli govedo ?!?!
Da ne pominjem da Srbija ima unisten zivotinjski fond i da treba bar 10-15 godina prave selekcije da to sve pocne da daje rezultata.

Kuzminac

pre 12 godina

Treba da se bavimo egzaktnim podacima, ako imamo kvotu od 8.000 tona junećeg mesa koje možemo da plasiramo na tržiste EU, a mi plasiramo samo 1.200 t. Onda se u ovoj zemlji nešto drugo forsiralo, to je deficit.
Drago mi je što ćemo se okrenuti stočarstvu.

Predrag

pre 12 godina

Kakve li cemo sve predizborne pesme cuti!

Politika ministarstva poljoprivrede je najveci problem svim poljoprivrednicima u Srbiji!

Stefan

pre 12 godina

Svima je jasno da se žitarice nisu koristile u Srbiji za podizanje stočnog fonda, vec su bile usmerene samo prema izvozu. Na taj način srpski stočni fond je u proteklih godina osiromašen za ko znakoliko hiljada grla. Mislim da okretanje države u smeru i davanje primata stočarstvu biće blagodetno za celu industriju mleka i mesa , a ne samo za izvoznike žitarica koji su ovde bili jedini u plusu.

Nina

pre 12 godina

Ako šest klanica i šest mesara dobije mogućnost izvoza u Rusiju onda je moguće prepoznati naš kvalitet i na nekom drugom meridijanu . Zašto da ne i EU,SAD-e, Kanada.

Slađa

pre 12 godina

Petroviću instaliraj laboratorije i za mleko i za voce, i za meso da nema problema i veštackog obaranja kvaliteta proizvoda pri otkupu.

Jovan

pre 12 godina

Poljoprivreda je kao strateška grana. Iako to nije do sada bila (ali čisto sumnjam da neće više biti tako čim su doveli Petrovića – poznat kao teška artiljerija ), je jedina grana industije koja nije imala neku jaku investiciju spolja (npr nekog velikog svetskog- evropskog prerađivača, trgovinski lanac itd ). To bi značajno stabilizovalo tržište, obezbedilo domaći plasman. Valjda vide da to Srbiji fali.

Filip

pre 12 godina

Čekam ovo pojeftinjenje mesa i jaja, osedeo čekajući. Šta vi mislite kolike su naše penzije? Samo mogu da kažem da mi se sviđa ova novost iz ministarstva poljoprivrede.

Sima

pre 12 godina

Ako sojina sačma pojeftini onda ću je moći da kupim više po isto para koje izdvajam za nabavku. Znači, imaću više hrane za stoku i veći prinos mesa po grlu.

Sofija

pre 12 godina

Pa najviše namirnica ode baš na ove. Na mleko, jaja i meso. Ovo će dobro doći na već i onako zetegnut kućni budžet u mom domaćinstvu.

igor

pre 12 godina

ja stvarno ne mogu da verujem da ima jos neko ko bi naseo na ovakva predizborna obecanja ...

u stvari ima sigurno - na zalost

a da ne pricamo o tome sta ce to da uvoze - ima svima repovi da nam izrastu od genetski modifikovane hrane ...

luka

pre 12 godina

nista bez konkretne pomoci drzave poljoprivredi samo ovakvim i slicnim akcijama moze se srpski seljak zainteresovati da radi ono sto su i njegovi preci radili - da ima neki racun. To su sve ljudi domacini i treba im apomoci.

Dejan BG

pre 12 godina

Kakav BOBMASTIČAN naslov!!!
Ako neko može da mi objasni kako to kad se ukine carina od 6,2% na komponentu koja učestvuje sa 20% u ishrani životinja, meso mleko i jaja mogu da pojeftine 20%.
Pa nije pojeftinilo ništa drugo tako da će ovo može da uzrokuje pojeftinjenje od svega 1 do 1,5%.
Svi ste imali keca iz matematike!!!

Aca

pre 12 godina

Ha, ha! Koja racunica! Skinuli carinu od 6-12% na sojinu sacmu koja ucestvuje sa 20% u ukupnoj hrani koja je 60-80% troskova proizvodnje. To je realno oko 1% smanjenje troskova proizvodnje (sto nije i konacna cena, vec se dodaju troskovi transporta, prodaje, porez...).
Pa zasto bas 10-15-20% da pojeftini? Zasto ne 1.856% ? Jel vi hocete da pobedite na izborima ili ne? Dajte to malo...

danas

pre 12 godina

Ovi pravilnici o proizvodnji i uzgoju hrane - covece da se zna sta jedemo to je Prioritet !!! Secam se ortaka koji je radio u jednoj firmi za preradu mesa - posle njegove price retko jedem meso.

Miki

pre 12 godina

Konačno da je neko primetio koliko je učešće stočarstva bitno kao poljoprivredne grane u srpskom agraru. Ajde Petroviću samo guraj i pomaži.

goci

pre 12 godina

Srbija je agrarna -poljoprivredna zemlja samo treba malo vise reda uvesti - procedure , pravilnike, inspekcije. Ako jedno ukidanje cerina moze da obori cene zivotnih namernica onda malo vise zalaganja moze da proizvede i visak .

vladin racunovodja

pre 12 godina

Hmmm, dosta zeznuta racunica. Ukidanjem carine od 6.2% na soju koja ucestvuje u proizvodnji mesa sa 20%, konacna cena mese ce da padne 20%!!!
Ako ja dobro razumem, daj da vidimo neke logicne posledice:
1) povecanjem doprinosa za PIO fond od 6% koji u budzetu fonda ucestvuje sa 100%, vrednost fonda bi se povecala 100% - mislim da je ovo dobro za drzavu
2) ako bismo uvozili gotov proizvod (recimo benzin) i potpuno ukinuli carine na isti, on bi mogao da se deli besplatno
3) ... prateci ovu logiku lako mozemo doci do zakljucka da ako carina ode u minus, drzava ce imati ogroman profit od toga :)

Ja bih kao laik rekao da je maksimalno snizenje cene ispod 1.24%

branko nikolic

pre 12 godina

Konacno da i kod nas imamo situaciju da kada pojeftinijedan input koji se koristi u proizvodnju necega npr mesa - to onda ima efekat i pojeftinjenja, a ne uvek cena ostane ista ako ne i ode gore.

Nenad

pre 12 godina

Ukine se carina koja je 6-12% na soju koja cini 20% ishrane svinja, a ishrana je 80% troskova. I iz toga neko zakljucuje da ce sad svinje, kokos i jaja da pojeftine do 20% ?!?!?!?!? Boze, kakvi su to strucnjaci u racunanju...

Mica

pre 12 godina

Država treba da podstiče razvoj govedarstava u svinjogojstva , poslednji trgovinski aranžman sa Rusijom nam govori da je hrana naš najači brend.

Kaća

pre 12 godina

Srbija je zemlja koja ima velike potencijale, mogu da zadovolje i domaće i inostrano tržište.
Uzgoj junadi, proizvodnja mlečnih proizvoda, izvoz mesnih prerađivina, lekovitog bilja, maline , kupine i ostalog sumskog voca, jabuke , sve to Srbija ima i zadovoljava standarde najrigoroznijih država. Ako se krenulo u podršku poljoprivredi i stočarstvu onda na tom kursu treba i da se istraje.

A koja je kazna za politicare kojim ja dajem platu a rade lose?

pre 12 godina

U prvom planu sto smo konacno odlucili da ulazemo u pozitivno, a u drugom to sto jedan ministar pobio sve zivotinje drugi uvezao.. I tako dalje

Bora

pre 12 godina

Najveć deo novca iz agrarnog budžeta i treba da bude kanalisan ka stočarstvu i mlekarskoj industriji, tu najveći podsticaji trebada se naprave da bi cene pale to jejasno kao dan.

zlatko

pre 12 godina

meni seljaku treba jasna priča, pojeftinjenja subvencije, povoljni krediti za nabavku opreme. Pojeftinjenje uvoza sojine sačme je dobar početak, samo da se ne stane na tome.

Danijel

pre 12 godina

U ukupnoj proizvodnji učešće stocarstva je oko 30% pa, navedite mi zemlju koja ima geografske i agrarne karakteristike čiji udeo stočarastva je ovako jadan. Na stotine hiljada ljudi zavisi od srpskog seljaka i njegovih krava i stoke. Tako da logika je da se stočarstvo diže , a ne puki nakupci kukuruza i pšenice.

Ena

pre 12 godina

Videćemo kako će narednih dana razni mesetari reagovati na mere ministra Petrovića, generisanjem agrarnog budžeta ka drugim prioritetima (stočarstvo, industrija hrane i prehrane), vođenje drugačije agrarne politike u odnosu na svog prethodnika, favorizovanjem malih seljaka, sve to neće obradovati mnoge !

Helena

pre 12 godina

Naše ništa i nije moglo da bude konkuretno, dal se radilo o ratarstvu li o stočarastvu i mlekarstvu, država je uglavnom pomagala neke druge delove poljoprivrede. Valjda će sada ovom najavom nešto da se promeni.

Kole

pre 12 godina

Dogovoreni izvoz u Rusiju za nasse mlekare i mesare je jako dobra investicija za budućnost, s obzirom da je to tržište koje se razvija i ima oko 200 miliona korisnika biće posla i za seljake. Samo napred.
Definitivno u ovoj zemlji treba da se menja struktura poljoprivredne proizvodnje, dosta je bilo promašaja. Naravno da je bolje stvarati finalne proizvode i na taj način ostvarivati veći profit. Ali kako do finalnog proizvoda ako se poljoprivreda svede na puki izvoz žitarica, kako stoka da se hrani, kako da se preradjuje mleko i meso itd. Ove najave promene kursa u poljoprivredi su dobre i treba ih podržati.

Mika

pre 12 godina

Ljudi, pa, makar ova država ima infrastrukturu za bavljenjem poljoprivredom, tako da je smešno pozivati se da ne treba ulagati u poljoprivredu nego u tešku industriju.

Mile Topolac

pre 12 godina

Pomoć poljoprivredi je neophodna za razvoj proizvodnje zdrave hrani i izvoz na tržište zemalja EU. Takođe je, neophodno, odostrano razumevanje na relaciji poljoprivrednici i agronomi.

Predrag

pre 12 godina

Obraduju me ovakve vesti da neće doći do daljih poskupljenja. Da samo znate koliko para ode na jednu potrošačku korpu, kako to vole da kažu ovi analitičari?
Sad ću moći nešto i da uštedim…

Toma K.

pre 12 godina

Moglo je ovo i ranije da se dogovori ali neka, nikad nije kasno. Sad samo da vidim da li će još neki iz Vlade naučiti ovako da vodi svoje ministarstvo.

rumeni

pre 12 godina

Izbori,pa sad vi opet nasednite i glasajte za iste.Imali ste besplatno zdravstvo,skolstvo svi radna mesta a hteli ste slobodu izrazavanja. Sad gladni i bez posla opet zaokruzite iste i placajte deci skolarinu od socijalne pomoci. PAMET U GLAVU.

danijela

pre 12 godina

kao majka dvoje dece koja idu u osnovnu skolu ovakve vesti samo mogu da nas obraduju. Ne zelim vise da placam mleko po 147 din kao sto sam radila na pocetku god

Bata Raka

pre 12 godina

U Srbiji je zabranjeno gajenje genetski modifikovane soje ali je zato zakonski dozvoljen uvoz GM sojine sačme za ishranu stoke. Zbog toga je kod mene u porodici strogo zabranjeno konzumiranje bilo kakvih mlečnih proizvoda, jaja i mesa. Isključivo povrće i riba. Apropo toga, komšije preko puta mene imaju ćerku od deset godina i za neverovati kolike mala ima grudi - kao žena. A ubiše se od pašteta, parizera i raznoraznog mesa!

Micko

pre 12 godina

Zbog ovakvih stvari smo se zaduzili jos milijardu. Moraju pred izbore da se stisnu i mazu i lazu narod pojeftinjenjima i kradjama pa im treba da izdrze jos tih nekoliko meseci i skupljaju na ovcama politicke poene!

A kad prodju izbori....

Poskuplje ovo, poskuplje ono... Otkazi ovde, otkazi tamo, strajkovi ovde... A te kradje i sudjenja, pa kroz par godina razvlacenja narod ce to zaboraviti, osudice bageristu koji je jadan morao da potpise da radi 24h dnevno kako bi imao da prehrani porodicu dok ce oni krupni da se provuku... cak i ako ih osude, pa zar stvarno mislimo da ce robijati godinama ? naravno da nece, ko kontrolise nase zatvore, pa niko!

E moja srbijo!

Dvaput nista je nista

pre 12 godina

Cena sojine sacme se smanjuje za 6.2%.
Sojina sacma ucestvuje u proizvodnji stocne hrane sa 20%.
Stocna hrana cini od 60 do 80% troskova proizvodnje mesa.
Smanjenje cene mesa iznosi 6.2% * 0.2 * 0.7 = 0.868%
Kad se to zaokruzi u Srbiji - to je 20%.

Predrag

pre 12 godina

Obraduju me ovakve vesti da neće doći do daljih poskupljenja. Da samo znate koliko para ode na jednu potrošačku korpu, kako to vole da kažu ovi analitičari?
Sad ću moći nešto i da uštedim…

Sofija

pre 12 godina

Pa najviše namirnica ode baš na ove. Na mleko, jaja i meso. Ovo će dobro doći na već i onako zetegnut kućni budžet u mom domaćinstvu.

katar

pre 12 godina

Pre nekoliko godina, kada je otkupna cena mleka u zemljama EU pala na oko 25 centi (litar), slušao sam u Estoniji kako oni proizvode mleko za manje od 20 centi! Tada su postigli rekord u izvozu: više od 70 odsto njihovog mleka odlazilo je preko granice te lepe zemlje! Računica im je bila jasna: jednostavne – jeftine staje, dobre krave, vrlo jeftina i kvalitetna stočna hrana (na bazi silaže trava!), malo rada (jedan radnik na oko 50 krava) i mi treba da radimo na ovom modelu.

Divljacina

pre 12 godina

Cek, ne razumem nesto. Sojina sacma ucestvuje u proizvodnji hrane za zivotinje sa 20%. Ok. Carina na uvoz sojine sacme je 6 do 12%? I to je ok. Ukinuli ste carinu? Odlicno.
Znaci, ako meni treba 100 kg hrane za zivotinje, moram da kupim 20 kg sojine sacme, koja je pojeftinila od 6 do 12% (neka bude 10%, da lakse izracunamo). To znaci da na 100 kg hrane ja prosecno stedim 10% od 20 kg sojine sacme, sto je 2 kg, sto je ukupno 2% !!!
I jos plus, hrana za zivotinje ucestvuje od 60-80% cene mesa (neka bude 70%, da lakse racunamo), sto dalje implicira da cenu mesa mozemo da snizimo tih 2% od kojih oduzmemo tih 30% (100% - 70% ucesca hrane za zivotinje u ceni mesa), sto na kraju izadje snizenje cena od 1.4%!
Doduse, onaj ko je ovo izjavio i nije pogresio, posto 1.4% jeste u granicama 'do 20%'... A najgore je to sto ce mnogo njih da poveruje u ovu vest, umesto da izracuna par stvari...

zelja

pre 12 godina

Ako ce ukidanje carine sa nekih proizvoda da donese benefit i jacanje poljoprivredne strukture i celog lanca prerade onda ce to po meni imati veci efekat nego ziv kesh koji se ubira tom carinom i ne investira u poljoprivredu.

Sima

pre 12 godina

Ako sojina sačma pojeftini onda ću je moći da kupim više po isto para koje izdvajam za nabavku. Znači, imaću više hrane za stoku i veći prinos mesa po grlu.

Toma K.

pre 12 godina

Moglo je ovo i ranije da se dogovori ali neka, nikad nije kasno. Sad samo da vidim da li će još neki iz Vlade naučiti ovako da vodi svoje ministarstvo.

radoja

pre 12 godina

Nece pojeftiniti! Kao i uvek, trnutni visak ce se izgubiti u lancu, uvoz-proizvodjas-trgovac-potrosac. Ne pojeftinjuje ni gorivo iako je barel na berzama pojeftinio. Ne smanjuju se ni kamate na zajmove, iako je evro libot 1,7 %, itd!

slaven

pre 12 godina

U trenutku kada su cene hrane u svetu skocile u poslednjih pet godina za 55 %, kada cene struje, gasa, benzina vlada ne moze da obuzdava, nema drugog nacina svakom ekonomskom laiku je to savrseno jasno da se budzeti gradjana rasterete osim ulaganjem u jacanjem poljop proizvodnje, stvaranjem viska hrane na trzistu gde ce se cene oboriti. Kad ne proizvodis dovoljno paradajiza, naravno da ces grcki da placas preko 200 din. Bice tesko ali ne i ne izvodljivo, ako se zavrnu rukavi.

Jovan

pre 12 godina

Poljoprivreda je kao strateška grana. Iako to nije do sada bila (ali čisto sumnjam da neće više biti tako čim su doveli Petrovića – poznat kao teška artiljerija ), je jedina grana industije koja nije imala neku jaku investiciju spolja (npr nekog velikog svetskog- evropskog prerađivača, trgovinski lanac itd ). To bi značajno stabilizovalo tržište, obezbedilo domaći plasman. Valjda vide da to Srbiji fali.

Aleksandar

pre 12 godina

Ajd da pretpostavimo da je ovo tacno i da je to posledica donosenja odluka na drzavnom nivou. Svakako bih vise voleo da drzava pokazuje svoju brigu na ovaj nacin nego zabranjivanjem ustavom zagarantovanih prava i sloboda. Verovatno bi gradjani vise verovali ovakvoj drzavi.

toma

pre 12 godina

Ovakav pristup agrarnoj politici je odavno trebao da se desi da se stabilizuje trziste, sprovodi stimulativna politika da bi ljudi sa vecim entuzijazmom proizvodili. I ovo je bolje od placanja carine.

boban

pre 12 godina

ovo ce biti veliko olaksanje za sve poljoprivredne proizvodjace mleka i mesa , jer je udeo u nabavke hrane u proizvodnji bio jako visok skoro 60 %

vanja

pre 12 godina

Poruka svima- samo jako sirovinska baza moze da obezbedi stabilno funkcionisanje i snadbevanje trzista. Ima li smo u proteklih par meseci intervencije robnih rezervi jer mesetari prave razne kalkulacije i stvaraju vestacke nestasice i poskupljenja. Zasto bi hleb isao na 70 din ( to je bila najava ) ako je psenica dobro rodila, pojeftinila, cena brasna pala.Pa nije razlog da zbog jace cene energenata cena hleba rate za 20 din. E tu drzava reaguje i takvu vrstu intervencionizma podrzavam

godi

pre 12 godina

S obzirom da je kukuruz osnov za pravljenje stocne hrane, a njegova cijena je dosta pala ove godine realno je i da proizvodjaci stocne hrane to urade isto – sto bi moglo da obori inflaciju ako ne to u potpunosti onda bar da stabilizuje cene narocito junetine i prasetine.

ozz

pre 12 godina

Imajuci u vidu u kakvom se stanju vratim iz prodavnice pogotovo maxi varijante malo reda na trzistu dobro ce nam doci kao kolektivni andol.

mirko

pre 12 godina

Srpski seljak pomuze mleko, proda ga mlekari npr u Kragujevcu, ljudi u mlekari ga preradjuju i prave mlecne proizvode, to od njih kupuju prodajni marketi, ljudi u tim marketima usluzuju gradjane . Zamislite samo od pomuzenog mleka koliko ljudi radi i koliko ljudi se servisira. Sto znaci vise krava, vise zaposlenosti

Nenad Lukovic

pre 12 godina

Ako je u 100din/kg mesa 20din/kg soja a ona ce pojeftiniti za 6,5%, tj. 1,30din znaci meso MOZE (moz'da bidne al'ne mora da znaci) da pojeftini za 1,3% u odnosu na ukupnu cenu koja je 100din.
Gde je tu moguce pojeftinjenje od 20%

grr

pre 12 godina

Svaka zdrava inicijativa koja podrazumeva sinergiju i uredjenje poslovnih odnosa je dobro dosla. Ali drzava iako nema kapaciteta da bude svugde prisutna, na klizavom terenu kao sto je poljopprivreda to je VAPAJ !

citac

pre 12 godina

U ukupnoj proizvodnji ucesce stocarstva 28 % pa, navedite mi zemlju koja ima geografske i agrarne karakteristike ciji udeo stocarastva je ovako jadan. Na stotine hiljada ljudi zavisi od srpskog seljaka i njegovih krava i stoke. Tako da logika je da se stocarstvo dize , a ne puki nakupci kukuruza i psenice.

Nina

pre 12 godina

Ako šest klanica i šest mesara dobije mogućnost izvoza u Rusiju onda je moguće prepoznati naš kvalitet i na nekom drugom meridijanu . Zašto da ne i EU,SAD-e, Kanada.

Kuzminac

pre 12 godina

Treba da se bavimo egzaktnim podacima, ako imamo kvotu od 8.000 tona junećeg mesa koje možemo da plasiramo na tržiste EU, a mi plasiramo samo 1.200 t. Onda se u ovoj zemlji nešto drugo forsiralo, to je deficit.
Drago mi je što ćemo se okrenuti stočarstvu.

Filip

pre 12 godina

Čekam ovo pojeftinjenje mesa i jaja, osedeo čekajući. Šta vi mislite kolike su naše penzije? Samo mogu da kažem da mi se sviđa ova novost iz ministarstva poljoprivrede.

Franjo

pre 12 godina

Ako niste primetili, gde god su se umesali nasi politicki strucnjaci sve je propalo. Sada se uplicu u propalo stocarstvo. Kakav rezultat mozemo ocekivati? Uzgred, ono sto ce se dobiti smanjenjem cene jedne komponente stocne hrane izgubice se povecanjem cene energenata. Pa sad ti vidi kuda to vodi.

ggg

pre 12 godina

ova opcija postoji od formiranja vlade 2008 godine, ali cekali su pravi trenutak pred izbore. do maja(izbora) prezivljavanje gradjana ce biti nesto lakse.

misko

pre 12 godina

za najbolje mleko dodatna cena zna da bude čak do 10 odsto viša u odnosu na redovnu. To danas lako postižu dobri odgajivači krava, ako su im krave zdrave, drže se u dobrim uslovima, hrane dobrom hranom, muža obavlja isključivo – mašinski.

vlada

pre 12 godina

jedna dobra reforma poreske poliitike bila bi vise nego blagodetna za ovu zemlju. Gde god se okrenes neko pokusava da izvara narocito kada se udruze svi u prodajnom lancu. pa se dogovaraju da jedni drugima ne popustaju i stvaraju manjak na trzistu a sve to ide preko ledja gradjana. Treba drzava da zastiti kupce i uvede sto veci monitoring za azstitu kupaca i tako redom.

Nenad

pre 12 godina

Jel su ovo one cuvene SPSove fore pred izboree koje je pokupio DS ???
90 tih su nam davali uvek neke pogodnosti pred izbore umanjenja itd a odmah posle istih deri raju?!?!?! DOKLE BRE VISE?!?!?!!

Toma-neverni

pre 12 godina

Ajde da zapamtimo.05.10.2011.,što znači,meso ide na 320 din,jaja na 7-8 din i mleko na 55 dinara.Ma kad bi mi rekli da je sutra sreda,dobro bih razmislio da li je istina

Srdjan

pre 12 godina

Zivi bili pa videli. Ja ne verejuem da ce ista pojeftiniti. Kada napisete da nesto pojeftinjuje to je radnja koja ne mora nikada da se zavrsi. Bilo bi bolje da se bavite vestima koje su svrsene, jer ovako ovo zapravo i nije nikakva vest, i podseca na pricu o ceni nafte koja stalno pada, a kod nas gorivo sve skuple i skuplje.

Dusko

pre 12 godina

Hoce pojeftiniti kao sto je gorivo trebalo da pojeftini?

Vise pare neidu drzava -> mafija, sad ste samo skratili putanju |-> mafija. A cene ce pasti 1% par dana pred izbore.

Muka mi vas je vise....

NemanjaBB

pre 12 godina

Ne verujem dok ne pojeftini! I cena barela nafte je pala, pa je ipak kod nas poskupelo gorivo!
Mada, predizborna godina, sve je moguce...

Mishko

pre 12 godina

Ništa neće pojeftiniti (ili će to biti mizerno pojeftinjenje), a razlika u ceni će otići velikim igračima, koji drže najveći deo proizvodnje hrane u Srbiji.

Daki

pre 12 godina

Da li ovde reč o genetski modifikovanoj sojinoj sačmi, kojom će se kljukati iste te krave i kokoške koje daju mleko i meso, jaja... Užas!!!

Milos

pre 12 godina

Recimo, ako mi proizvodnja necega kosta 100 dinara, a ta sojina sacma cini 20% cene proizvodnje. Znaci kosta recimo 20 dinara. Ako ona pojeftini recimo 10% u proseku, to znaci da ce kostati 18 dinara. Znaci finalni proizvod ce kostati 98 dinara, odnosno 2% manje, a ne 20% manje. Ili ja negde gresim?

ratni veteran

pre 12 godina

Eeee bas bi voleo da vidim kako ce to jaja da pojevtine 20% kad u Leskovcu monopol nad jajima drzi Voja iz Lapotinca,bivsi direktor propalog Elana iz Kosancica
Matematika je jasna,dnevno proizvede 30000 kom jaja X 2din=60000dnevo da se lisi zarade....NIKAD PA NI TAD

Lignjoslav Pipak

pre 12 godina

Vas naslov je neistinit. Nista ne pojeftinjuje. Postoji mogucnost da se spuste cene, ali to naravno niko nece sprovesti u delo.

uredjenje sistema

pre 12 godina

kada je drzava jako prisutna kao posmatrac trzista i sudija koji otklanja razne anomalije trzista onda ce i mera da ima efekat. Imamo slucaj prethodnih godina da nakupci seljake koji nemaju kes za setvu ili proizvodnju ojade na " zeleno" i sabiju ga sa cenom da ovaj ne moze da zivi. I ceo svet mu se smuci, stoga uvek drzava treba da se aktivira i pocetnu proizvodnu bazu da stiti do normalnosti trzisne cene.

luka

pre 12 godina

nista bez konkretne pomoci drzave poljoprivredi samo ovakvim i slicnim akcijama moze se srpski seljak zainteresovati da radi ono sto su i njegovi preci radili - da ima neki racun. To su sve ljudi domacini i treba im apomoci.

Dejan BG

pre 12 godina

Kakav BOBMASTIČAN naslov!!!
Ako neko može da mi objasni kako to kad se ukine carina od 6,2% na komponentu koja učestvuje sa 20% u ishrani životinja, meso mleko i jaja mogu da pojeftine 20%.
Pa nije pojeftinilo ništa drugo tako da će ovo može da uzrokuje pojeftinjenje od svega 1 do 1,5%.
Svi ste imali keca iz matematike!!!

Aca

pre 12 godina

Ha, ha! Koja racunica! Skinuli carinu od 6-12% na sojinu sacmu koja ucestvuje sa 20% u ukupnoj hrani koja je 60-80% troskova proizvodnje. To je realno oko 1% smanjenje troskova proizvodnje (sto nije i konacna cena, vec se dodaju troskovi transporta, prodaje, porez...).
Pa zasto bas 10-15-20% da pojeftini? Zasto ne 1.856% ? Jel vi hocete da pobedite na izborima ili ne? Dajte to malo...

danas

pre 12 godina

Ovi pravilnici o proizvodnji i uzgoju hrane - covece da se zna sta jedemo to je Prioritet !!! Secam se ortaka koji je radio u jednoj firmi za preradu mesa - posle njegove price retko jedem meso.

Miki

pre 12 godina

Konačno da je neko primetio koliko je učešće stočarstva bitno kao poljoprivredne grane u srpskom agraru. Ajde Petroviću samo guraj i pomaži.

goci

pre 12 godina

Srbija je agrarna -poljoprivredna zemlja samo treba malo vise reda uvesti - procedure , pravilnike, inspekcije. Ako jedno ukidanje cerina moze da obori cene zivotnih namernica onda malo vise zalaganja moze da proizvede i visak .

vladin racunovodja

pre 12 godina

Hmmm, dosta zeznuta racunica. Ukidanjem carine od 6.2% na soju koja ucestvuje u proizvodnji mesa sa 20%, konacna cena mese ce da padne 20%!!!
Ako ja dobro razumem, daj da vidimo neke logicne posledice:
1) povecanjem doprinosa za PIO fond od 6% koji u budzetu fonda ucestvuje sa 100%, vrednost fonda bi se povecala 100% - mislim da je ovo dobro za drzavu
2) ako bismo uvozili gotov proizvod (recimo benzin) i potpuno ukinuli carine na isti, on bi mogao da se deli besplatno
3) ... prateci ovu logiku lako mozemo doci do zakljucka da ako carina ode u minus, drzava ce imati ogroman profit od toga :)

Ja bih kao laik rekao da je maksimalno snizenje cene ispod 1.24%

branko nikolic

pre 12 godina

Konacno da i kod nas imamo situaciju da kada pojeftinijedan input koji se koristi u proizvodnju necega npr mesa - to onda ima efekat i pojeftinjenja, a ne uvek cena ostane ista ako ne i ode gore.

Nenad

pre 12 godina

Ukine se carina koja je 6-12% na soju koja cini 20% ishrane svinja, a ishrana je 80% troskova. I iz toga neko zakljucuje da ce sad svinje, kokos i jaja da pojeftine do 20% ?!?!?!?!? Boze, kakvi su to strucnjaci u racunanju...

Mica

pre 12 godina

Država treba da podstiče razvoj govedarstava u svinjogojstva , poslednji trgovinski aranžman sa Rusijom nam govori da je hrana naš najači brend.

Kaća

pre 12 godina

Srbija je zemlja koja ima velike potencijale, mogu da zadovolje i domaće i inostrano tržište.
Uzgoj junadi, proizvodnja mlečnih proizvoda, izvoz mesnih prerađivina, lekovitog bilja, maline , kupine i ostalog sumskog voca, jabuke , sve to Srbija ima i zadovoljava standarde najrigoroznijih država. Ako se krenulo u podršku poljoprivredi i stočarstvu onda na tom kursu treba i da se istraje.

A koja je kazna za politicare kojim ja dajem platu a rade lose?

pre 12 godina

U prvom planu sto smo konacno odlucili da ulazemo u pozitivno, a u drugom to sto jedan ministar pobio sve zivotinje drugi uvezao.. I tako dalje

Stefan

pre 12 godina

Svima je jasno da se žitarice nisu koristile u Srbiji za podizanje stočnog fonda, vec su bile usmerene samo prema izvozu. Na taj način srpski stočni fond je u proteklih godina osiromašen za ko znakoliko hiljada grla. Mislim da okretanje države u smeru i davanje primata stočarstvu biće blagodetno za celu industriju mleka i mesa , a ne samo za izvoznike žitarica koji su ovde bili jedini u plusu.

Bora

pre 12 godina

Najveć deo novca iz agrarnog budžeta i treba da bude kanalisan ka stočarstvu i mlekarskoj industriji, tu najveći podsticaji trebada se naprave da bi cene pale to jejasno kao dan.

zlatko

pre 12 godina

meni seljaku treba jasna priča, pojeftinjenja subvencije, povoljni krediti za nabavku opreme. Pojeftinjenje uvoza sojine sačme je dobar početak, samo da se ne stane na tome.

Danijel

pre 12 godina

U ukupnoj proizvodnji učešće stocarstva je oko 30% pa, navedite mi zemlju koja ima geografske i agrarne karakteristike čiji udeo stočarastva je ovako jadan. Na stotine hiljada ljudi zavisi od srpskog seljaka i njegovih krava i stoke. Tako da logika je da se stočarstvo diže , a ne puki nakupci kukuruza i pšenice.

Ena

pre 12 godina

Videćemo kako će narednih dana razni mesetari reagovati na mere ministra Petrovića, generisanjem agrarnog budžeta ka drugim prioritetima (stočarstvo, industrija hrane i prehrane), vođenje drugačije agrarne politike u odnosu na svog prethodnika, favorizovanjem malih seljaka, sve to neće obradovati mnoge !

Helena

pre 12 godina

Naše ništa i nije moglo da bude konkuretno, dal se radilo o ratarstvu li o stočarastvu i mlekarstvu, država je uglavnom pomagala neke druge delove poljoprivrede. Valjda će sada ovom najavom nešto da se promeni.

Kole

pre 12 godina

Dogovoreni izvoz u Rusiju za nasse mlekare i mesare je jako dobra investicija za budućnost, s obzirom da je to tržište koje se razvija i ima oko 200 miliona korisnika biće posla i za seljake. Samo napred.
Definitivno u ovoj zemlji treba da se menja struktura poljoprivredne proizvodnje, dosta je bilo promašaja. Naravno da je bolje stvarati finalne proizvode i na taj način ostvarivati veći profit. Ali kako do finalnog proizvoda ako se poljoprivreda svede na puki izvoz žitarica, kako stoka da se hrani, kako da se preradjuje mleko i meso itd. Ove najave promene kursa u poljoprivredi su dobre i treba ih podržati.

Mika

pre 12 godina

Ljudi, pa, makar ova država ima infrastrukturu za bavljenjem poljoprivredom, tako da je smešno pozivati se da ne treba ulagati u poljoprivredu nego u tešku industriju.

Slađa

pre 12 godina

Petroviću instaliraj laboratorije i za mleko i za voce, i za meso da nema problema i veštackog obaranja kvaliteta proizvoda pri otkupu.

heh

pre 12 godina

Pa nisu svi troskovi gajenja goveda u sojinoj sacmi.
Stavise nisu niti u hrani. 10% pada cene sojine sacme (koja cini 20% hrane) se nece niti osetiti. To je vec juce pobilo novo poskupljenje.
Jesu oni ikada u zivotu i videli govedo ?!?!
Da ne pominjem da Srbija ima unisten zivotinjski fond i da treba bar 10-15 godina prave selekcije da to sve pocne da daje rezultata.

Mile Topolac

pre 12 godina

Pomoć poljoprivredi je neophodna za razvoj proizvodnje zdrave hrani i izvoz na tržište zemalja EU. Takođe je, neophodno, odostrano razumevanje na relaciji poljoprivrednici i agronomi.

TNT

pre 12 godina

Pa lakse je ukinuti carinu na sojinu sacmu nego se potruditi da se pokrene ozbiljnija setva i proizvodnja i takodje zaposli radna snaga!Samo se pitam da nije ta soja GMO!Ovo samo moze da smisli nas premijer i ekipa velikih strucnjaka oko njega!A mirise mi da se sprema predizborna kampanja!!!

Liberal

pre 12 godina

Nisamčitao sve komentare, ali da li je moguće da nikome nije čudna računica PKS i copy-paste novinara?? Ako je 6.4% bila carina koja je ukinuta na nešto što čini tek 20% celog proizvoda, po kojoj to matematici proizvod može da pojeftini 20% zbog toga?!?

Серђо

pre 12 godina

Ова вест говори да је Србија окована монополистима, који ће сада договорно да спусте цене због избора. Идеа, Темпо, Меркатор имају монопол у малопродаји, Епс у цени струје, Србија-гас контролише цену гаса, пар нафташа цену горива,а Влада одређује цене грејања, превоза, порезе, таксе...и сви се уграђују 50 до 100 процената, тако да им сада није проблем да се одрекну мањег дела своје зараде. Наравно у интересу избора, а после смо надрљали. Једна или две десетине људи држе Србију у својим чељустима и ми смо готови!!!

Žarko iz Zrenjanina

pre 12 godina

Do kraja godine nastoje da poboljšaju uslove za tov svinja i proizvodnju živinskog mesa i goveđeg mesa i mleka. Već početkom sledeće godine možemo očekivati porast izvoza i prilive u budžetu. Samo čekajte…

Građanin

pre 12 godina

Gas, zato, sigurno poskupljuje za 10%! Meso možemo i da ne jedemo, ali da se grejemo moramo! Ako sindikati oćuti ovo poskupljenje gasa i ako i opozicione političke partije urade isto, onda više ne vredi išta više pistai! Ili treba formirati političku partiju, ili ćutati! Sasvim je jasno da je država glavni generator inflacije podizanjem cena firmi koje su pod njenom direktnom kontrolom - struje, gasa, telefona, poreza, itd., a onda idu bajke - poskupljuje gas 10%, ali zato pojeftinjuje meso 20%. Niti znamo uvoznu cenu gasa, niti strukturu gubitaka, niti nam je iko priznao ulaganja u priključke, ali isto tako je očigledno da meso neće pojeftiniti nego poskupeti! Neznam kada će da shvate da uopšte ne moraju da lažu, potpuno je jasno da pričali ili ćutali sve jedno je!

ZoranNS

pre 12 godina

Formula PKS je neispravna, predizborna obmana, uopšte ne garantuje pojeftinjenje ničega. Zašto bi neko pojeftinio meso, kada mu odgovara dostignuta cena, cene nikada nisu padale, raste evro, rasle cene, padao evro, cene i nadalje rasle, raste cena sirove nafte raste cena goriva, opada cena sirove nafte, cena goriva ne opada.

Vosa

pre 12 godina

Ovakve gluposti mogu da smisle samo oni koji nemaju blage veze sa cinjenicama i podacima a to su uptavo Ministar i PKS. Nasi stocari placaju najskuplju sojinu sacmu na svetu a to je zbog monopola Sojaproteina i kvazizakona o zabrani uvoza GM sojine sacme. Uvozi se gm sojima sacma i daju se lazni atesti iz SP laba. Ne mogu d averujem da su naseli proizvodjaci stocne hrane na ove gluposti...a meso i mleko ce biti skuplji.....******

provincijalac

pre 12 godina

Ovime se na VELIKA vrata, a na trpezu Srbije uvode polu-proizvodi i stočna hrana od genetski modifikovane soje...

E...sad više ni dragi Bog ne može da nam pomogne....

igor

pre 12 godina

ja stvarno ne mogu da verujem da ima jos neko ko bi naseo na ovakva predizborna obecanja ...

u stvari ima sigurno - na zalost

a da ne pricamo o tome sta ce to da uvoze - ima svima repovi da nam izrastu od genetski modifikovane hrane ...

Predrag

pre 12 godina

Kakve li cemo sve predizborne pesme cuti!

Politika ministarstva poljoprivrede je najveci problem svim poljoprivrednicima u Srbiji!

Dejan Stanić

pre 12 godina

Ma kavi,jedva čekam da čujem koji su razlozi da se ovo ne desi!? Evo ja dajem par predloga: Kriza u Libiji... Skupo gorivo(to uvek ima veze sa jajima)... Slab rod maslačka u Švedskoj... naćiće se nešto,jel da?