Subota, 20.08.2011.

00:09

Prva pomoć košta kao tri u Nemačkoj

Vozače u našoj zemlji, s obzirom da je u 2010. godini registrovano 1.567.113 automobila, nabavka novih kompleta prve pomoći koštaće oko 37 miliona evra.

Izvor: Politika

Prva pomoæ košta kao tri u Nemaèkoj IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

117 Komentari

Sortiraj po:

miran

pre 12 godina

"Naime, novi kompleti za prvu pomoć moći će da se dopunjuju, iako to nije izričito navedeno u Pravilniku o tehničkim uslovima za vozila. "Ova odredba je ostala nedorečena u Pravilniku koji je dobar i ne bi trebalo da se menja. Dopunjavanje kompleta jeste i mora da bude ostvarljivo", kaže Jovanović."
Odredba je ostala nedorecena u Pravilniku koji je DOBAR! Alo, je li taj covek normalan. Pa nije taj Pravilnik Sveto pismo! Gospodo vozaci, ovaj kretenizam od Pravilnika mora Ustavno da padne i cela stvar oko kompleta Prve pomoci. Ako ovaj Zakon ostane da vazi onda smo zasluzili i da nam od iduce godine propisu i OBAVEZNE ROGOVE. Svakom od nas vozaca.

Svaki komplet prve pomoći, inače, ima rok trajanja od pet godina. To važi i za „fabričke“ komplete prve pomoći, koje vozači dobijaju uz automobil, iako na njima piše da je rok trajanja neograničen.

Jel to oni nas zajebavaju. Na proizvodu pise ROK UPOTREBE NEOGRANICEN a oni kazu ... NE, 5 godina!

Dragan

pre 12 godina

Pa dobro, sad cekamo da prodje neko vreme pa da otvorimo nekom siromahu nekog zardjalog juga, koji je gulio 3 dana da zaradi prvu pomoc, pa da mu uzmem da bih i ja imao u svom jugu koga ce isto neko da otvori i uzme. Iz svog dzepa sigurno necu izvaditi za to.

Мирко

pre 12 godina

Држава која своје финансирање заснива на пљачкању народа нема будућност. То смо могли да видимо у протеклих 20 година, а крај се неумољиво брзо ближи. Биолошко одумирање ће тек бити потврђено на попису, ову земљу је инертан и себичан народ заједно са алавима на власти убио у корену.

Ana

pre 12 godina

Necu da dam pare SPS-u ,necu i necu a i kazne necu da platim.To su moje pare tesko zaradjene i ne dam ih Dacicu ,Mrkonjicu ,Bajatovicu i ostalima.NE DAM I TACKA.

Hogar

pre 12 godina

BRAVO....Upravo tako a evo i primera http://cgi.ebay.de/KFZ-Verbandkasten-DIN-13164-RFX-Warnweste-2015-NEU-/300590196477?pt=Autozubeh%C3%B6r&hash=item45fc9266fd

WTF

pre 12 godina

Problem je u tome što mediji i stručna javnost niti su pitani, a niti su našli za shodno da istražuju i kritikuju, a u svrhu upoznavanja javnostiPa SAT je proletos promovisao prodaju tih paketa uz sajamski popust!!!Živimo u mraku, a kad se pojavi tračak svetlosti ugledamo kakva nam se “poslastica“ sprema, ali više nema šanse za izbegavanje!!

Matija Gubec

pre 12 godina

Dragi susjedi...nemojte se "sekirati". Kod nas u RH morate kao obaveznu opremu imati i "reflektirajući" prsluk kad, recimo imate problem sa autom, onda ste dužni obući taj prsluk da vas svi vide....Cijena? Prava sitnica...25 Eura...Nemate prsluk? Kazna oko 100 Eura...Pozdrav

Peksi

pre 12 godina

Bas danas videh taj famozni komplet SRPS Z.B2. 001 u Zemunu u Bezanijskoj ulici za 1700 dinara. Znaci, moze jevtinije, samo neki drapaju debelu marzu. Podrzavam slobodno trziste, ali ako je nabavka neke stvari obavezna (zbog, jel'te nase bezbednosti), onda zdrav razum nalaze da i drzava kontrolise cene po kojima se to prodaje. Ovako ispada da drzava cini uslugu "nekome" primoravajuci nas da kupujemo nesto od preduzeca koja drze monopol.

Ljubisa

pre 12 godina

To je narod koji je osudjen da muse stalno nesto namece oko vrata.Razne takse porezi i prirezi pocev od takse za oruzje preko novih LK i pasosa a sada prva pomoc a od nove godine opet nove table jer zaboga nije dobar grb.To je nasa stvarnost.

Pancevac

pre 12 godina

(@Sale B:P:, 20. avgust 2011 12:58)
Dali u Srbiji postoji nešto što je jeftinije nego u Nemačkoj.

Zivoti su nam jeftiniji.
ne vrede nista...

Glupi smo ko noc.

mik

pre 12 godina

Evo sadrzaja sta treba da bude u kompletu prve pomoci u SRB, HRV i EU: http://www.ams-rs.com/index.php?option=com_content&view=article&id=167:kutija-prve-pomoci&catid=45:domace-novosti&Itemid=129

Kako nas DERU sa cenama!!!

Vlada

pre 12 godina

Jel treba da ih nosimo sa sobom i kada nismo u vozilu?
Na beer festu...?

Tamo gde treba policije,nema ih,a ovamo na putu,drace nas zbog kompleta...

Aleksandar

pre 12 godina

Šta oni misle sa tolikom cijenom??? Da možda ne dobijete i jednu medicinsku sestru uz njun :-)? To je preskupo,jer kod nas u Sloveniji košta 11 eura,baš ta nova prva pomoć i važi pet godina. Pljačka na sve strane!!!

Zoran Živković

pre 12 godina

Ovo je nepotrebna i skupa obaveza nametnuta građanima Srbije. Potpuno je besmisleno da par gaza i flastera može spasiti život bilo kome. Ne postoji ni jedan takav primer u poslednjih 40 godina. Dakle, kutija "prve pomoći" je nepotrebna i preskupa, a 37 milona evra je ogroman novac, koji će se iz džepova građana preliti u kase prevaranata, političkih i kvazimedicinskih.
Zato treba izmeniti propis koji to reguliše i ukinuti obavezu posedovanja "prve pomoći". Pokrenuću grupu na facebook-u za podršku toj akciji.. Bojkot!

Ana

pre 12 godina

Zakon pisao SPS ,komplete proizvodi SPS ,primenu zakona kontrolise SPS.
Strasno sta se desava,KRIVICNA ODGOVORNOST ZA PISCE ZAKONA I TO ODMAH.

S

pre 12 godina

Odoh iz sela u grad.Tamo mi je sve tu i prevoz javni i ne treba mi auto sa godišnjim troškovima(bez goriva)od 30000 din.Uzeću taksi za nuždu.Ne mislim na BEOGRAD.

ehehehe

pre 12 godina

Standardan problem, letargija medju ljudima. Hajde da se trgnemo, na ulice necemo, bar ne jos uvek izgleda. Hajde kacite statuse na socijalne mreze, saljite poruke prijateljima, tvitujte, razgovarajte o ovome, dogovarajmo se izmedju sebe.
Ko kupi novu prvu pomoc celava mu keva!

mladen

pre 12 godina

ja sam zavrsio na poslu kurs prve pmoci koji je organizovala beogradska hitna pomoc, kurs po uputstvima gorske sluzbe spasavanja, kurs u wienni pored beca u sklopu skole voznje u ekstremnim zimskim uslovim i opet ne bih smjeo pruziti prvu pomoc nastradalom u saobracajnoj nesreci. to su gluposti da se neko obavezuje i primorava da pomaze na taj nacin, jer u saobracaju najcesce strada grudni kos i vratni dio kicme i sad ja treba da nekoga napravim jos vecim invalidom

dufko

pre 12 godina

Znači ovako - ove godine registracija Yuga (nove tablice, dozvola, nalepnica i sve ostalo)- 17500 dinara; prva pomoć 2500; još dve zimske gume (jer imam samo dve)- 10000; montaža i demontaža guma 2x godišnje (proleće, jesen) - 2000; redovan servis i sve ostalo pride što se pokvari od naših modernih puteva, najkvalitetnijeg goriva i originalnih delova (spone, amortizeri, filteri goriva, ulja, sijalice i sl)- 15000 - 20000; cena goriva 130 a potrošnja 8-9 na 100km a godišnje pređem oko 10000 km /znači sigurno nekih 150000 za gorivo na godišnjem nivou) ... Uz to taj prokleti Yugo mi je jedino prevozno sredstvo jer su autobusi ovde u Vojvodini preskupi, sve je manje linija a vozova nema od '74-te ... Mesečno primanje u našoj porodici po članu - 7000 dinara ... A ima nas u ovakvoj situaciji kao ja bar milion u ovoj jadnoj zemljici ...

Lajavi

pre 12 godina

Imam plavi neseser platio sam ga 120 dinara. Odem kod ovih sto štampaju majice, dam im 200 dinara, da odštampaju znak crvenog krsta, i oznaku standarda, prespem stari komplet pomoći u neseser i REŠEN PROBLEM. Za 200 dinara, imam novu prvu pomoć. Kad država mene dribla, ja ću njoj da dajem golove iz ofsajda.

Mashinovodja

pre 12 godina

Onih 37 miliona evra koje nameravate da isisate iz džepova vlasnika automobila smanjite za mojih 25 evra jer ne pada mi napamet da vam dozvolim da me još jednom opljaćkate (Kao što nisam dozvolio da me opljačkate za zimske gume.) U mom gepeku ostaje fabrička prva pomoć i to vam je to, moja gospodo. Radije ću da rizikujem kaznu nego da vama još jednom platim. Uostalom, toliko malo vozim da je rizik kazne minimalan, a i uvek postoji mogućnost "dogovora" s policajcem.

A ovo je tek vrhunac apsurda:
"Postoje dve vrste prve pomoći, tip A za motocikle i tip B za automobile"

Baš me zanima po čemu se razlikuju? Ako je po pakovanju, jer motocikl nema baš neki gepek gde bi se to držalo, onda je glupo praviti tip A i B jer ako nešto može da se smesti na motocikl, onda sigurno može da se smesti i u auto.
Ako se razlikuju po sadržaju, onda je to najbolji dokaz da je namera zakonodavca bila isključivo pljačka a ne bezbednost.
To bi značilo da ako mi se desi nesreća, mogu se naći u situaciji da se zaustavi, na primer, motociklista, pogleda me i kaže "izvini brate, ali ja sam tip A, a tebi treba tip B." Naravno, to pod uslovom da vozač zna da pruži prvu pomoć, što kompetetno zna, u najboljem slučaju, tek jedan na svakih 100.000 vlasnika vozačkih dozvola. E sad, ako sam te sreće da ubodem baš tog 100.000-og, dobro. Ako nisam, onda mi neće pomoći ni komplet A, ni komplet B, ni komplet ŠKLJ, nego samo stručan i obučen profesionalac.

Kubba

pre 12 godina

Kod "paklenih vozaca" koji vozaju Srbiju i cene moraju biti paklene.
Sto bre pobegose svi od nas pa ostadosmo sami, zasto nas taj "pokvareni svet" ne razume?.... Nastavimo li i dalje tako nece nam pomoci ni Sveti Petar, a kamo li "kutija prve pomoci".

Aleksandar

pre 12 godina

Ja bih radije te novce ulozio u nalepnice, pa cak i tetovazu, sa objasnjenjem: Ukoliko me zateknete u saobracajnoj nesreci, molim vas da mi ne pomazete vec da pozovete Hitnu Pomoc. Ako nemate mobilni telefon, mozete se posluziti mojim. Hvala."

A onda, u ne daj boze takvoj situaciji, ako neko resi da izigrava nadrilekara i mimo fine molbe i ja kojim slucajem prezivim - isti moze da se nada poseti mog advokata.

Koja je svrha obavezne 'Prve pomoci' u ovoj eri mobilnih telefona, gde niko istu i onako ne ume da koristi - oni sto su i ucili to u auto skolama davno su sve pozaboravljali, a ne znam nikog ko je dobio dozvolu u proteklih 10 godina a da je ucio i polagao pruzanje prve pomoci. Ja ne zelim da mi nestrucno lice pruza pomoc, a vi? Isto tako ne pada mi napamet da ja nekome pruzam pomoc kad nemam pojma kako se to radi i znajuci da svojom nestrucnoscu mogu dovesti nekog do invaliditeta ili cak smrti.

Pare, i ocigledno namestanje posla, u odnosu na sustinu su jos i najmanji problem. Ako zelite pare dignite cenu registracije za koliko vam dusi drago, al' kumim vas - ne terajte i ne ohrabrujte nestrucne ljude da nekome pruzaju pomoc.

Icarus

pre 12 godina

Nema, veze zar plata u Srbiji nije tri puta veca nego u Nemackoj?? UPs, zeznuo sam se, tri puta veca jeste... ali od one u Somaliji.

s t v

pre 12 godina

Dali u Srbiji postoji nešto što je jeftinije nego u Nemačkoj. Pa zar ovo nije sramota i dokle više?
(Sale B:P:, 20. avgust 2011 12:58)

Ima Sale, ima.
Život čoveka je bud zašto.

Dokle vise

pre 12 godina

Sramota je vise,mene je sramota da citam sta pise na koji sve nacin vise kradu od postenog naroda i od nase dece, svi ovi iz vlade su ovo leto suncali bulju negde na moru dok je nas 80 % pralo noge u nekoj bari LJUDI MUKAMI JE........MRZIM IHHH

miki

pre 12 godina

Lopovska drzava...samo da nas opljackaju sto vise...kada bi kupovali deo po deo kompleta za prvu pomoc, ukupan iznos bi bio 1020-1250 dinara,sto znaci da pakovanje istog kosta 1200 pa na vise...strasno!

crnac

pre 12 godina

Pa da ih uvoze iz Nemacke i da plate carinu i porez na njih pa bi opet bili jeftiniji!Jel ovo normalno sta ovi ljudi rade?! Sve sam olos! Nemate pojma kolika mi bujica ruznih reci nalece,ali ne smem,nece mi postaviti komentar #"/&%!#@

Vozac trotineta

pre 12 godina

Kakva pljacka. U mnogim tj vecini zemalja EU taj komplet nije potreban. Kada se desi nesreca samo zvanicna lica mogu da pridju povredjenom pa makar samo razbio glavu. Ocekujem da propisu i davozaci u svojim kolima imaju i paraglajdere ako se slucajno auto pokvari na nekoj planinia mobilni nije dostupan da moze vozac da se paragladerom spusti u podnoozje i zatrazi pomoc

Mrca

pre 12 godina

Kad je stupio na snagu zakon o zimskim-letnjim gumama, ja sam moja kola lepo prodao. Dosta je. Imam sreću da živim u malom mestu, pa mi kola i nisu nepohodna, a kada mi baš treba prevoz uzimam taksi. Mnogo je jeftinije.
Uskoro ćemo morati da imamo i nosila, aparat za defibrilaciju, komplet za infuziju i priručnu hiruršku salu. Prtljažnik kola se polako pretvara u depo đubreta koje nema nameću reketaši. O tome da nemam gde da lagerujem gume tokom sezona za koju nisu propisane, neću ni da pričam.
Uskoro ćemo morati da imamo i obaveznu prikolicu i atesiranu kuku da možemo da vučemo sa sobom deo propisanog đubreta.
A o kvalitetu puteva, goriva, načinu naplate štete ili nedajBože o pronalaženju ukradenog vozila ne mogu ni da pričam, toliko mi je zlo.
Elem prodao sam ga i sada sam miran, dok se reketaši ne dosete da bi i pešaci trebali da imaju nešto od te opreme. Napimer, šlem, sajlu, baterjsku lampu, komplet sijalica i atestirane kese za povraćanje.

BaneUtd

pre 12 godina

Pljačkaju nas braćo Srbi i sestre Srpkinje,pljačka nas ova vlast,ugradjuju se jer nemaju para pa moraju na ovom napaćenom narodu da se iživljavaju...AL' NEĆE JOŠ DUGO!!

lalle

pre 12 godina

Interesuje me nekoliko stvari. Dali je onaj ko je pravio zakon razmisljao da je poznavanje prve pomoci nakon polozenog vozackog ispita jako,jako povrsno kod svih vozaca osim kod ljudi koima je to struka i da trazenje od nestrucnih ljudi da spasavaju nekom zivot moze i u bezazlenim situacijama dovesti do smrtnih slucajeva i dali ce tad odgovarati onaj koi je pravio zakon ili onaj ko je svoim neznanjem uzeo nekom zivot? Prva pomoc treba da postoi ali prva pomoc je i obavestavanje sluzbi za pomoc ljudima i obezbedjivanje mesta nesrece, a nikako igranje sa necijim zivotom zarad zarade proizvodjaca tog paketa koi nazivaju prva pomoc. Interesuje me kako cemo zvati taj paket kad ga upotrebi nestrucno lice?

Bojan

pre 12 godina

Ovo sa kvalitetom goriva i prvom pomoći je samo dokaz kakva je naša administracija (političari). Sve nesposobnjakovići koji na bilo koji način pokušavaju da oderu narod. SRAMOTA !

Objektivan

pre 12 godina

"Svaki komplet prve pomoći, inače, ima rok trajanja od pet godina".

Jel to možda što se pokvare zavoji ili možda one makaze iz kompleta?

Dejan

pre 12 godina

Ma ko zna kakav je tak NEMACKI kad je 3x jeftiniji,to je nesto nekvalitetno i lose sto dolazi iz EU. Ovaj nas je LEP! I nas,pa mora da bude 3x skuplji! Galenika je to bre!!!

mihajlo

pre 12 godina

ako i kupim novi komplet, stari neću baciti... a novi ako budem imao ne pada mi napamet da ga otvaram...
znači naš komplet moram imati jel je naj naj, i najskuplji

razocaran

pre 12 godina

Kakvi su nam putevi trebao bi svaki auto da ima po jednog hirurga u gepeku!!!U Hrvatskoj,na auto putu,od Sida do Zagreba,na svakom kilometru se nalazi SOS telefon,a kod nas na svakom kliometru,na ogradi uz auto put,vidim crnog gavrana

ivan

pre 12 godina

3 puta skuplji a verujem da je tri puta oskudniji...

licno mislim da je sam segment prve pomoci u obuci vozaca apsurd. Jedino sto vajla znati jeste da ne smes da pomeras povredjenog, ako kola gore, izvuces ga pa sta bilo, neces da dopustis da izgori...

Da ne idem u sirinu: ovi smisljeni potezi ce ih jednog dana skupo kostati, mnogo skuplje nego nas paketici.

x

pre 12 godina

nije tacno da je tri puta jeftinije u nemackoj,ako su plate tamo vece u proseku 7 puta to znaci da je kod nas prva pomoc skuplja 21. put.a da negovorimo o tome da je jedna od tih prvih pomoci uvezena iz kine ,pa vam je jasno koliko je to tamo kostalo i koliko je to enormna zarada,i vrapcima je jasno da tu drzava (banditska)ima i tekako udela.a o vama "istrazivackom novinarstvu" i da ne govorim .

GISKA

pre 12 godina

NIKAD u e.uniju,i njihova pravila i zakone.NECU KUPOVATI PRVU POMOC sve dok od svog rada mogao normalno da zivim i izdrzavam porodicu a ova vlast neka proba da mi napise prijavu PRUZICU SVE VRSTE OTPORA.DOLE VLADA i e.unija

GISKA

pre 12 godina

NIKAD u e.uniju,i njihova pravila i zakone.NECU KUPOVATI PRVU POMOC sve dok od svog rada mogao normalno da zivim i izdrzavam porodicu a ova vlast neka proba da mi napise prijavu PRUZICU SVE VRSTE OTPORA.DOLE VLADA i e.unija

igorpl

pre 12 godina

"Nadležni, međutim, kažu da cenu određuje tržište i da oni ne mogu da utiču na njeno eventualno smanjenje"
Baš se čudim ko je formirao tržište i da li ima monopola!
monopol preprodavaca i uvoznika će te ukinuti onog dana kada ukinete carine i dozvolite pay-pal u SRBISTANU. E kada sve što se kupuje bude moglo da se poruči iz inostranstva bez čerupanja paketa od strane carine i ostalih videćete kako će domaći monopolisti i secikese da se smire i liberalizuju cene. A dotle nije ni čudo što su neki naši proizvodi jeftiniji u stranim zemljama nego kod nas! neki dan mi čovek rekao da mu je jeftinije da kupi robu od neke naše firme sa svog računa druge firme iz jedne evropske zemlje , izveze u mađarsku i doveze u Srbiju ponovo! I ssvo to cimanje ali dobar je bar 10.000 eura. E sad vi procenite ko je tu lud? Mi ili političari?
A osim toga eto povoda da vam neupućena i bahata policija sedne za vrat! Evo i primera:
Nedavno je izašao pravilnik ili uredba o korišćenju takografa u MEĐUNARODNOM SAOBRAĆAJU i tamo lepo piše šta je MEĐUNARODNI SAOBRAĆAJ i kada se ovo primenjuje. Naime kada vozač neki dan ne radi poslodavac je dužan da mu popuni neki formular o osustvovanju koji mora da ima u kamionu zbog strane policije! A naši policajci uveliko kupe mito i prwete kaznama ako nemate ovaj dokument kod sebe u lokalnom i međumesnom saobraćaju pravilnik se odnosi isključivo na MEĐUNARODNI SAOBRAĆAJ!
E moj glupi narode!

mika

pre 12 godina

ovo da smo normalan narod kao sto izgleda da nismo,nebi niko trebao da kupi,niti da placa kazne pa da vidimo sta ce ova pljackaska vlast da uradi,a ne mi cutimo i trpimo,zato nam i jeste ovako,nikako !

pedja

pre 12 godina

stvarno sprdacina,kupis u nemackoj automobil polovan ili nov,doteras ocarinis ga u srbiji i prvu pomoc moras da izbacis iz toga automobila,posto nezadovoljava srpske standarde a prva pomoc da operises coveka..neznam sta u nasoj pomoci kosta 2500din?4 zavoja,makaze,1 krpica,1traka,1 kutija..opet neko uzima novac na racun gradjana..

PP

pre 12 godina

"Svaki komplet prve pomoći, inače, ima rok trajanja od pet godina."
A ako ga dopunim materijalom koji je u roku, zavoji, gaze, hanzaplast... hoće li policajaca da proverava svaki komad iz PP posebno ? Zaista NE nameravam da kupujem svakih 5 godina, kad istekne rok nekom od delova PP kupiću drugu i to je to. Da kupujem samo zbog torbice i datuma na njoj ?

ap

pre 12 godina

Niti sam kupio, niti cu da kupim! Ne pada mi na pamet da ovoj lopovskoj drzavi dam vise ni jedan dinar! A kada me gospoda zaustave i traze da im pokazem, zamolicu ih da mi prvo pokazu svoju novu prvu pomoc!

Kalimero

pre 12 godina

Komplet prve pomoci u Nemackoj kosta od 7 do 8 evra, skoro je na akciji bio i 5 evra, ali sta vredi da se kupi, kada opet treba da se nateze covek sa nasim policajcima!

I to svaki put kada te zaustave!

magellan

pre 12 godina

Jos samo da nas vredni novinari (istrazivackog duha) obaveste ko su ti cuveni proizvodjaci kompleta prve pomoci, sa kojim su partijama povezani i u kakvim rodjackim (kumovskim) vezama su sa vladajucom "elitom", pa da nam vest bude kompletna i da nam sve bude jasno.
Jasno je sve i ovako, ali ja sam za eksplicitno pisanije.

Ivan

pre 12 godina

Pa u Nemackoj svako moze da proizvede ili uveze prvu pomoc, do kod nas to moze samo jedan cika, mozete li da pogodite sa kime je povezan? :D

q

pre 12 godina

TOSAMIN ( Slovenacki ) sam platio 2000din za razliku od Galenikinog od 2600din.

A sad vidim da ima jos novih i jeftinijih proizvodjaca.

Batalite Galeniku, na svakoj slicici koja se pojavi u medijima stoji slika njihove prve pomoci. Lobiranje, lopovluk...

hartico

pre 12 godina

ovo će smirenim tonalitetom,da nam pojasni sveznajući,PROFESOR Vujanić.
Za njim odmah ,još bolji expert za sve o automobilima ALVIROVIĆ.Ali da vam neko objasni kada je i gde ikada upotrebio prvu pomoć ni pomena niti
ovi experti to "objašnjavaju".Njih apostrofiram,jer više od njihovih izjava i gluposti u medijima ne može da se više "živi".

Jelena

pre 12 godina

A ne bio skuplji od nemackog tri puta kada je barem pet puta kvalitetniji! U onom "termo cebencetu" verovatno povredjeni moze da noci i po sibirskoj zimi!

Driver

pre 12 godina

U Hrvatskom metrou prva pomoc kosta 65,18 kuna X 13,73 dinara i njena vrednost je 895 dinara.
Potpuno je ista kao sto se prodaje kod nas na trzistu uvezena iz Slovenije iz neverne evo linka kataloga
http://www.metro-cc.hr/katalozi/non_17/index.html

U CEMU JE RAZLIKA ?????

Demokratski lopovi

pre 12 godina

http://www.amazon.de/VERBANDSKASTEN-13164-WARNWESTE-NEON-GELB/dp/B003NFCZ6G/ref=sr_1_5?s=automotive&ie=UTF8&qid=1313824526&sr=1-5

Срђан

pre 12 godina

Svaki komplet prve pomoći, inače, ima rok trajanja od pet godina. To važi i za „fabričke“ komplete prve pomoći, koje vozači dobijaju uz automobil, iako na njima piše da je rok trajanja neograničen.

Значи, опет је неки тзв бизнисмен, подмазао ког је требало и неограничено свео на 5 год.

SevarlicA

pre 12 godina

"Ipak, ostaje sporna cena seta za prvu pomoć koja iznosi oko 2.400 dinara pa je srpski komplet skoro tri puta skuplji od nemačke prve pomoći. Nadležni, međutim, kažu da cenu određuje tržište i da oni ne mogu da utiču na njeno eventualno smanjenje."

Hahahahaha, da li je on zaista rekao tržište?!?!?!
Ako imate jednog proizvođača, zakonsku obavezu da kupite proizvod, i aparat koji će da vas prisili da ga kupite, gde je tu onda tržište i da li veličina tržišta uopšte bitna???

Neću ga kupiti, imam stari paket. Da vidim sad da li će se oglasiti neke NVO da kažu da je ovo diskriminacija, državni monopol, pritisak na građane, itd..

xeno

pre 12 godina

dzo: znaci rok tajanja jer isti pishe na torbici ;) ...

inache taj komplet je glupost, jer kad se neshto dogodi treba budesh ovlasheceni medicinski tehnichar da bi nekome pruzio neku pomoc ...
a sta ako neko ima sedu ili neku drugu bolest koja se prenosi prskanjem
krvi .. ?

Vladan R

pre 12 godina

Voleo bih da zakonodavac objsni logiku kojom su se vodili u odredjivanju da postoje raliciti kompleti za A i B kategoriju. Valjda se motociklisti povredjuju na jedan a ovi iz automobila na drugi nacin. Mada i u tom slucaju posto taj komplet sluzi da se pomogne nastradalima u nesreci na koju se naislo, otkud znaju ko ce na koji udes da naleti. Osim ako nisu smislili da A kategorija pomaze samo A a B samo B kategoriji.

Goran

pre 12 godina

Jedna ispravka. U Nemackoj je moguce na akcijama kupiti komplet prve pomoci po ceni od 4,95€ tako da je ova u Srbiji skuplja skoro 5x.

Radije u zatvor

pre 12 godina

"Svaki komplet prve pomoći, inače, ima rok trajanja od pet godina. To važi i za „fabričke“ komplete prve pomoći, koje vozači dobijaju uz automobil, iako na njima piše da je rok trajanja neograničen."

Neverovatan bezobrazluk ! Slicna pljacka kao i sa drzavljanstvom i i krstenicom. Sta kazu sudovi ? Da li ovde ima elemenata pljacke ? Alo Homen, Malovic !!!! Ne znamo nista da napravimo ali znamo glupo i prosto da pljackamo !

xd

pre 12 godina

Opet slucajno Galenikin komplet?
Ja sam vec odlucio da u celoj firmi kupim bilo koji osim Galenikin.

A sto se cene tice, konacno da napisete da u Nemackoj kosta 7e. Sto znaci 1mil vozaca x 25e=25mil eura na svakih 5godina.
Pola drzavi pola gubitasu Galenici

Da smo u komunizmu, pa i da razumem...

Nesa

pre 12 godina

"Ova odredba je ostala nedorečena u Pravilniku koji je dobar i ne bi trebalo da se menja. Dopunjavanje kompleta jeste i mora da bude ostvarljivo", kaže Jovanović
Sebe sam pocastio novom mecom i to u fulu.Novac sam zaradio u Libiji,Africi na +55 u proseku.
Meni na pamet ne pada da kupujem novu samo zato sto je na Ćirilici i zato su je odobrili neki "strucnjaci" za nekavu bezbednost,koji ni semaforizaciju ne znaju da organizuju bez cepova.Zastoji i prosirenja nisu moguca zbog tabbako shop-a,menjacnice,hamburgerdzinice.Tu ne prolazi ni jedan ministar,ali zato ima minimum 10 gradskih linija.
Isti kojima se svidja zakon kazu da auto ma uslovu ima prednost u odnosu na pesake jer je jaci.
Iskreno me ne zanima,a saobracajna policija ako ima neki problem,neka se sudskim putem obrate Angelini Merkel i neka joj kazu kako kod njih drzava u opste ne brine o svojim gradjanima

Небојша Димић

pre 12 godina

Гледате филм "Врхунски бандитизам у Србистану" не-знам-који-већ део!

reske

pre 12 godina

Ako su proizvodjači koje ste vi dozvolili da distribuiraju svoju robu napisali da je rok trajanja neograničen ko onda odredjuje da je rok trajanja 5 godina. Inače svugde u svetu za naprimer zavoj je rok trajanja 20 godina gazu iosto toliko i tako dalje. Samo ste vi iz policije ili saobraćajnog koji i proipisuje za prvu pomoć to izmislili za 5 godina- Neznate više i gde udarate sram vas bilo.

d

pre 12 godina

Ne razumem zasto, kada je vec u pitanju ogoljena pljacka, drzava ne naplacuje komplet 1000 evra, nego samo 25? Meni licno je i cena od 25 evra sasvim dovoljan razlog da ne glasam na sledecim izborima za donosioce zakona o saobracaju, a siguran sam da i ostali vozaci misle isto. Pa kad je vec tako, mogli bi da u jednom (poslednjm) potezu opljackaju gradjane i za bilo koju svotu.

ROMAN

pre 12 godina

Pa ovde je u sustini sve skuplje nego u Nemackoj,sem nekih energenata i cena ili zakupnina stanova.U sustini sam zivot gledajuci kroz namirnice,odecu,obucu...su jeftiniji ili u krajnju ruku isti sa cenama kod nas.A sto se tice plata ostaje nam misaona imenica u poredjenju sa njima.Pa sto nas onda cudi paket prve pomoci ako su i sama vozila tamo jeftinija.

holandez

pre 12 godina

@dzo: Koliko ja razumem novi paketi "moraju" da se kupe sada, a posle ce moci i da se dopunjuju. Ako ne gledaju datum verovatno ce procenjivati prema izgledu kutije, tako da mogu da rebnu kaznu onako od oka, kako najvise vole. Ali ovo bolje da objasni neko ko bolje zna.
Inace potpuno je normalno da prva pomoc mora da se ima u kolima. Ali je nenormalno da mora da se kupi nova! Ali to je Srbija.
Za kraj jedno poredjenje. Ja zivim u Holandiji, gde je zivot osetno skuplji nego u Nemackoj, i ovde je prva pomoc 12-14 evra!

1. pomoc + 4 gume, skuplje od auta !

pre 12 godina

Ajde buvljak ! Da li neko prodaje samo plave kutije sa natpisom "U skladu sa demokratskim JUS-om.., trt, mrt...." Dajem 100 dinara !

samsunggalaxy

pre 12 godina

Uzimanje love i onako uzdrmanom standardu stanovnistva.Zasto mora da bude tri puta skuplje nego u nemackoj?Ali bilo bi dobro kad bi bilo tako samo u ovom slucaju u srbiji je uglavnom sve po nekoliko puta skuplje pocev od cokolade pa preko ulja itd da sad ne zamaram.Zasto?

precanin

pre 12 godina

Ne 2.400 din. nego moze da kosta i 24.400 din. ovaj narod ce da cuti, rodjen je da ga pljackaju ! To Vlast dobro zna , zato se tako i ponasa prema sopstvenom narodu ! Sto sada ne uzme Tom stiropor pod misku,pa zajedno sa svojim operativcem Vucicem , da protestuju zbog ovakve pljacke ? Nece , jer ako ne daj Boze sutra dodje na Vlast, reci ce: "Nisam to ja odredio, nego prosla Vlast"

Petar

pre 12 godina

Klasika u ovom raspadnutoj drzavi. Umesto da se nesto ispravno uradi iz korena, odnosno da se ona mucna oblast o prvoj pomoci u auto skolama koriguje i samim tim dobije na vaznosti oni ubacuju komplete prve pomoci u clan zakona i daju dozvolu za prodaju istih jednoj jedinoj firmi, drzavnoj i to po tri puta visoj ceni od nominalne.

Gde mi zivimo, ovo je strasno.

spazzz

pre 12 godina

xaxaxa Džo legenda...eve još jedno pitanje:-Kako mene može da zaustavi policija ako se ja zaletim s moega Yuga 300 km/h niz padinu..a prc

DOKLE?

pre 12 godina

IMA LI KRAJA GLOBIRANJA OVOG NARODA? Šta sve neće izmisliti da OTMU od sopstvenog naroda što god više mogu. KOLIKO KOŠTA A PO KOLIKO SE PRODAJE TAJ KOMPLETIĆ? NE VREDI TO VIŠE OD 5-6 EUR, kao i za tablice, takse, formulare, firmarine itd. Valjda će EKSPERTI I ENERGIČNA REKONSTRUISANA VLADA oporezovati i VAZDUH, OBLAKE, KAPI KIŠE ŠTO NAM PADAJU, ŽIVOT (ko ne plati i dok ne plati neće se smatrati prisutnim ili ne dao Bog živim, pa na umrle, na grobove itd... NE DAO BAG OVAKVE VLASTI I ELITE NI NEPRIJATELJU NAŠEM!...

pera kojot genije

pre 12 godina

samo me jedno interesuje, svi komentari su vezani za finansije (cena goriva, cena kompleta) a gužve u saobraćaju standardne, ne smanjuju se, čak prošle godine u ovo doba su bile manje???

PPeca@SER

pre 12 godina

Ma kao da je bitno razjasnjenje sta je Zakonodavac mislio pod ovim rokom trajanja. Zakonodavcu je ionako rok trajanja daleko kraci, nece oni duze od jedno 6 meseci. Posle nam ostaje jos jedno 4,5 godine da stvari dovedemo u normalu. I da nam vrate pare.

acinic

pre 12 godina

Ovaj zakon ako se ne bude striktno primenjivao i zestoko kaznjavali prekrsioci. Oni koji nemaju prvu pomoc. Drzava ce otici u propast i sveopstu hipokriziju. Najveci problem ove drzave je upravo u ne adekvatnoj prvoj pomoci koja se do sada koristila. U korupciji i partokratiji (izvori finansiranja, tajkuni, kapitalni infrastrukturni projekti, kolubara, itd) ne! Mudrost i moralnost nasih vodja je nezamisliva.

Mrca

pre 12 godina

Kad je stupio na snagu zakon o zimskim-letnjim gumama, ja sam moja kola lepo prodao. Dosta je. Imam sreću da živim u malom mestu, pa mi kola i nisu nepohodna, a kada mi baš treba prevoz uzimam taksi. Mnogo je jeftinije.
Uskoro ćemo morati da imamo i nosila, aparat za defibrilaciju, komplet za infuziju i priručnu hiruršku salu. Prtljažnik kola se polako pretvara u depo đubreta koje nema nameću reketaši. O tome da nemam gde da lagerujem gume tokom sezona za koju nisu propisane, neću ni da pričam.
Uskoro ćemo morati da imamo i obaveznu prikolicu i atesiranu kuku da možemo da vučemo sa sobom deo propisanog đubreta.
A o kvalitetu puteva, goriva, načinu naplate štete ili nedajBože o pronalaženju ukradenog vozila ne mogu ni da pričam, toliko mi je zlo.
Elem prodao sam ga i sada sam miran, dok se reketaši ne dosete da bi i pešaci trebali da imaju nešto od te opreme. Napimer, šlem, sajlu, baterjsku lampu, komplet sijalica i atestirane kese za povraćanje.

Dejan

pre 12 godina

Ma ko zna kakav je tak NEMACKI kad je 3x jeftiniji,to je nesto nekvalitetno i lose sto dolazi iz EU. Ovaj nas je LEP! I nas,pa mora da bude 3x skuplji! Galenika je to bre!!!

Objektivan

pre 12 godina

"Svaki komplet prve pomoći, inače, ima rok trajanja od pet godina".

Jel to možda što se pokvare zavoji ili možda one makaze iz kompleta?

x

pre 12 godina

nije tacno da je tri puta jeftinije u nemackoj,ako su plate tamo vece u proseku 7 puta to znaci da je kod nas prva pomoc skuplja 21. put.a da negovorimo o tome da je jedna od tih prvih pomoci uvezena iz kine ,pa vam je jasno koliko je to tamo kostalo i koliko je to enormna zarada,i vrapcima je jasno da tu drzava (banditska)ima i tekako udela.a o vama "istrazivackom novinarstvu" i da ne govorim .

BaneUtd

pre 12 godina

Pljačkaju nas braćo Srbi i sestre Srpkinje,pljačka nas ova vlast,ugradjuju se jer nemaju para pa moraju na ovom napaćenom narodu da se iživljavaju...AL' NEĆE JOŠ DUGO!!

Vozac trotineta

pre 12 godina

Kakva pljacka. U mnogim tj vecini zemalja EU taj komplet nije potreban. Kada se desi nesreca samo zvanicna lica mogu da pridju povredjenom pa makar samo razbio glavu. Ocekujem da propisu i davozaci u svojim kolima imaju i paraglajdere ako se slucajno auto pokvari na nekoj planinia mobilni nije dostupan da moze vozac da se paragladerom spusti u podnoozje i zatrazi pomoc

xd

pre 12 godina

Opet slucajno Galenikin komplet?
Ja sam vec odlucio da u celoj firmi kupim bilo koji osim Galenikin.

A sto se cene tice, konacno da napisete da u Nemackoj kosta 7e. Sto znaci 1mil vozaca x 25e=25mil eura na svakih 5godina.
Pola drzavi pola gubitasu Galenici

Da smo u komunizmu, pa i da razumem...

ivan

pre 12 godina

3 puta skuplji a verujem da je tri puta oskudniji...

licno mislim da je sam segment prve pomoci u obuci vozaca apsurd. Jedino sto vajla znati jeste da ne smes da pomeras povredjenog, ako kola gore, izvuces ga pa sta bilo, neces da dopustis da izgori...

Da ne idem u sirinu: ovi smisljeni potezi ce ih jednog dana skupo kostati, mnogo skuplje nego nas paketici.

Bojan

pre 12 godina

Ovo sa kvalitetom goriva i prvom pomoći je samo dokaz kakva je naša administracija (političari). Sve nesposobnjakovići koji na bilo koji način pokušavaju da oderu narod. SRAMOTA !

SevarlicA

pre 12 godina

"Ipak, ostaje sporna cena seta za prvu pomoć koja iznosi oko 2.400 dinara pa je srpski komplet skoro tri puta skuplji od nemačke prve pomoći. Nadležni, međutim, kažu da cenu određuje tržište i da oni ne mogu da utiču na njeno eventualno smanjenje."

Hahahahaha, da li je on zaista rekao tržište?!?!?!
Ako imate jednog proizvođača, zakonsku obavezu da kupite proizvod, i aparat koji će da vas prisili da ga kupite, gde je tu onda tržište i da li veličina tržišta uopšte bitna???

Neću ga kupiti, imam stari paket. Da vidim sad da li će se oglasiti neke NVO da kažu da je ovo diskriminacija, državni monopol, pritisak na građane, itd..

Vladan R

pre 12 godina

Voleo bih da zakonodavac objsni logiku kojom su se vodili u odredjivanju da postoje raliciti kompleti za A i B kategoriju. Valjda se motociklisti povredjuju na jedan a ovi iz automobila na drugi nacin. Mada i u tom slucaju posto taj komplet sluzi da se pomogne nastradalima u nesreci na koju se naislo, otkud znaju ko ce na koji udes da naleti. Osim ako nisu smislili da A kategorija pomaze samo A a B samo B kategoriji.

Небојша Димић

pre 12 godina

Гледате филм "Врхунски бандитизам у Србистану" не-знам-који-већ део!

razocaran

pre 12 godina

Kakvi su nam putevi trebao bi svaki auto da ima po jednog hirurga u gepeku!!!U Hrvatskoj,na auto putu,od Sida do Zagreba,na svakom kilometru se nalazi SOS telefon,a kod nas na svakom kliometru,na ogradi uz auto put,vidim crnog gavrana

lalle

pre 12 godina

Interesuje me nekoliko stvari. Dali je onaj ko je pravio zakon razmisljao da je poznavanje prve pomoci nakon polozenog vozackog ispita jako,jako povrsno kod svih vozaca osim kod ljudi koima je to struka i da trazenje od nestrucnih ljudi da spasavaju nekom zivot moze i u bezazlenim situacijama dovesti do smrtnih slucajeva i dali ce tad odgovarati onaj koi je pravio zakon ili onaj ko je svoim neznanjem uzeo nekom zivot? Prva pomoc treba da postoi ali prva pomoc je i obavestavanje sluzbi za pomoc ljudima i obezbedjivanje mesta nesrece, a nikako igranje sa necijim zivotom zarad zarade proizvodjaca tog paketa koi nazivaju prva pomoc. Interesuje me kako cemo zvati taj paket kad ga upotrebi nestrucno lice?

Ivan

pre 12 godina

Pa u Nemackoj svako moze da proizvede ili uveze prvu pomoc, do kod nas to moze samo jedan cika, mozete li da pogodite sa kime je povezan? :D

mika

pre 12 godina

ovo da smo normalan narod kao sto izgleda da nismo,nebi niko trebao da kupi,niti da placa kazne pa da vidimo sta ce ova pljackaska vlast da uradi,a ne mi cutimo i trpimo,zato nam i jeste ovako,nikako !

Driver

pre 12 godina

U Hrvatskom metrou prva pomoc kosta 65,18 kuna X 13,73 dinara i njena vrednost je 895 dinara.
Potpuno je ista kao sto se prodaje kod nas na trzistu uvezena iz Slovenije iz neverne evo linka kataloga
http://www.metro-cc.hr/katalozi/non_17/index.html

U CEMU JE RAZLIKA ?????

Goran

pre 12 godina

Jedna ispravka. U Nemackoj je moguce na akcijama kupiti komplet prve pomoci po ceni od 4,95€ tako da je ova u Srbiji skuplja skoro 5x.

ap

pre 12 godina

Niti sam kupio, niti cu da kupim! Ne pada mi na pamet da ovoj lopovskoj drzavi dam vise ni jedan dinar! A kada me gospoda zaustave i traze da im pokazem, zamolicu ih da mi prvo pokazu svoju novu prvu pomoc!

Radije u zatvor

pre 12 godina

"Svaki komplet prve pomoći, inače, ima rok trajanja od pet godina. To važi i za „fabričke“ komplete prve pomoći, koje vozači dobijaju uz automobil, iako na njima piše da je rok trajanja neograničen."

Neverovatan bezobrazluk ! Slicna pljacka kao i sa drzavljanstvom i i krstenicom. Sta kazu sudovi ? Da li ovde ima elemenata pljacke ? Alo Homen, Malovic !!!! Ne znamo nista da napravimo ali znamo glupo i prosto da pljackamo !

hartico

pre 12 godina

ovo će smirenim tonalitetom,da nam pojasni sveznajući,PROFESOR Vujanić.
Za njim odmah ,još bolji expert za sve o automobilima ALVIROVIĆ.Ali da vam neko objasni kada je i gde ikada upotrebio prvu pomoć ni pomena niti
ovi experti to "objašnjavaju".Njih apostrofiram,jer više od njihovih izjava i gluposti u medijima ne može da se više "živi".

q

pre 12 godina

TOSAMIN ( Slovenacki ) sam platio 2000din za razliku od Galenikinog od 2600din.

A sad vidim da ima jos novih i jeftinijih proizvodjaca.

Batalite Galeniku, na svakoj slicici koja se pojavi u medijima stoji slika njihove prve pomoci. Lobiranje, lopovluk...

reske

pre 12 godina

Ako su proizvodjači koje ste vi dozvolili da distribuiraju svoju robu napisali da je rok trajanja neograničen ko onda odredjuje da je rok trajanja 5 godina. Inače svugde u svetu za naprimer zavoj je rok trajanja 20 godina gazu iosto toliko i tako dalje. Samo ste vi iz policije ili saobraćajnog koji i proipisuje za prvu pomoć to izmislili za 5 godina- Neznate više i gde udarate sram vas bilo.

precanin

pre 12 godina

Ne 2.400 din. nego moze da kosta i 24.400 din. ovaj narod ce da cuti, rodjen je da ga pljackaju ! To Vlast dobro zna , zato se tako i ponasa prema sopstvenom narodu ! Sto sada ne uzme Tom stiropor pod misku,pa zajedno sa svojim operativcem Vucicem , da protestuju zbog ovakve pljacke ? Nece , jer ako ne daj Boze sutra dodje na Vlast, reci ce: "Nisam to ja odredio, nego prosla Vlast"

mihajlo

pre 12 godina

ako i kupim novi komplet, stari neću baciti... a novi ako budem imao ne pada mi napamet da ga otvaram...
znači naš komplet moram imati jel je naj naj, i najskuplji

igorpl

pre 12 godina

"Nadležni, međutim, kažu da cenu određuje tržište i da oni ne mogu da utiču na njeno eventualno smanjenje"
Baš se čudim ko je formirao tržište i da li ima monopola!
monopol preprodavaca i uvoznika će te ukinuti onog dana kada ukinete carine i dozvolite pay-pal u SRBISTANU. E kada sve što se kupuje bude moglo da se poruči iz inostranstva bez čerupanja paketa od strane carine i ostalih videćete kako će domaći monopolisti i secikese da se smire i liberalizuju cene. A dotle nije ni čudo što su neki naši proizvodi jeftiniji u stranim zemljama nego kod nas! neki dan mi čovek rekao da mu je jeftinije da kupi robu od neke naše firme sa svog računa druge firme iz jedne evropske zemlje , izveze u mađarsku i doveze u Srbiju ponovo! I ssvo to cimanje ali dobar je bar 10.000 eura. E sad vi procenite ko je tu lud? Mi ili političari?
A osim toga eto povoda da vam neupućena i bahata policija sedne za vrat! Evo i primera:
Nedavno je izašao pravilnik ili uredba o korišćenju takografa u MEĐUNARODNOM SAOBRAĆAJU i tamo lepo piše šta je MEĐUNARODNI SAOBRAĆAJ i kada se ovo primenjuje. Naime kada vozač neki dan ne radi poslodavac je dužan da mu popuni neki formular o osustvovanju koji mora da ima u kamionu zbog strane policije! A naši policajci uveliko kupe mito i prwete kaznama ako nemate ovaj dokument kod sebe u lokalnom i međumesnom saobraćaju pravilnik se odnosi isključivo na MEĐUNARODNI SAOBRAĆAJ!
E moj glupi narode!

d

pre 12 godina

Ne razumem zasto, kada je vec u pitanju ogoljena pljacka, drzava ne naplacuje komplet 1000 evra, nego samo 25? Meni licno je i cena od 25 evra sasvim dovoljan razlog da ne glasam na sledecim izborima za donosioce zakona o saobracaju, a siguran sam da i ostali vozaci misle isto. Pa kad je vec tako, mogli bi da u jednom (poslednjm) potezu opljackaju gradjane i za bilo koju svotu.

Срђан

pre 12 godina

Svaki komplet prve pomoći, inače, ima rok trajanja od pet godina. To važi i za „fabričke“ komplete prve pomoći, koje vozači dobijaju uz automobil, iako na njima piše da je rok trajanja neograničen.

Значи, опет је неки тзв бизнисмен, подмазао ког је требало и неограничено свео на 5 год.

pedja

pre 12 godina

stvarno sprdacina,kupis u nemackoj automobil polovan ili nov,doteras ocarinis ga u srbiji i prvu pomoc moras da izbacis iz toga automobila,posto nezadovoljava srpske standarde a prva pomoc da operises coveka..neznam sta u nasoj pomoci kosta 2500din?4 zavoja,makaze,1 krpica,1traka,1 kutija..opet neko uzima novac na racun gradjana..

Demokratski lopovi

pre 12 godina

http://www.amazon.de/VERBANDSKASTEN-13164-WARNWESTE-NEON-GELB/dp/B003NFCZ6G/ref=sr_1_5?s=automotive&ie=UTF8&qid=1313824526&sr=1-5

magellan

pre 12 godina

Jos samo da nas vredni novinari (istrazivackog duha) obaveste ko su ti cuveni proizvodjaci kompleta prve pomoci, sa kojim su partijama povezani i u kakvim rodjackim (kumovskim) vezama su sa vladajucom "elitom", pa da nam vest bude kompletna i da nam sve bude jasno.
Jasno je sve i ovako, ali ja sam za eksplicitno pisanije.

Jelena

pre 12 godina

A ne bio skuplji od nemackog tri puta kada je barem pet puta kvalitetniji! U onom "termo cebencetu" verovatno povredjeni moze da noci i po sibirskoj zimi!

PP

pre 12 godina

"Svaki komplet prve pomoći, inače, ima rok trajanja od pet godina."
A ako ga dopunim materijalom koji je u roku, zavoji, gaze, hanzaplast... hoće li policajaca da proverava svaki komad iz PP posebno ? Zaista NE nameravam da kupujem svakih 5 godina, kad istekne rok nekom od delova PP kupiću drugu i to je to. Da kupujem samo zbog torbice i datuma na njoj ?

GISKA

pre 12 godina

NIKAD u e.uniju,i njihova pravila i zakone.NECU KUPOVATI PRVU POMOC sve dok od svog rada mogao normalno da zivim i izdrzavam porodicu a ova vlast neka proba da mi napise prijavu PRUZICU SVE VRSTE OTPORA.DOLE VLADA i e.unija

Pancevac

pre 12 godina

(@Sale B:P:, 20. avgust 2011 12:58)
Dali u Srbiji postoji nešto što je jeftinije nego u Nemačkoj.

Zivoti su nam jeftiniji.
ne vrede nista...

Glupi smo ko noc.

Kalimero

pre 12 godina

Komplet prve pomoci u Nemackoj kosta od 7 do 8 evra, skoro je na akciji bio i 5 evra, ali sta vredi da se kupi, kada opet treba da se nateze covek sa nasim policajcima!

I to svaki put kada te zaustave!

DOKLE?

pre 12 godina

IMA LI KRAJA GLOBIRANJA OVOG NARODA? Šta sve neće izmisliti da OTMU od sopstvenog naroda što god više mogu. KOLIKO KOŠTA A PO KOLIKO SE PRODAJE TAJ KOMPLETIĆ? NE VREDI TO VIŠE OD 5-6 EUR, kao i za tablice, takse, formulare, firmarine itd. Valjda će EKSPERTI I ENERGIČNA REKONSTRUISANA VLADA oporezovati i VAZDUH, OBLAKE, KAPI KIŠE ŠTO NAM PADAJU, ŽIVOT (ko ne plati i dok ne plati neće se smatrati prisutnim ili ne dao Bog živim, pa na umrle, na grobove itd... NE DAO BAG OVAKVE VLASTI I ELITE NI NEPRIJATELJU NAŠEM!...

ROMAN

pre 12 godina

Pa ovde je u sustini sve skuplje nego u Nemackoj,sem nekih energenata i cena ili zakupnina stanova.U sustini sam zivot gledajuci kroz namirnice,odecu,obucu...su jeftiniji ili u krajnju ruku isti sa cenama kod nas.A sto se tice plata ostaje nam misaona imenica u poredjenju sa njima.Pa sto nas onda cudi paket prve pomoci ako su i sama vozila tamo jeftinija.

Petar

pre 12 godina

Klasika u ovom raspadnutoj drzavi. Umesto da se nesto ispravno uradi iz korena, odnosno da se ona mucna oblast o prvoj pomoci u auto skolama koriguje i samim tim dobije na vaznosti oni ubacuju komplete prve pomoci u clan zakona i daju dozvolu za prodaju istih jednoj jedinoj firmi, drzavnoj i to po tri puta visoj ceni od nominalne.

Gde mi zivimo, ovo je strasno.

1. pomoc + 4 gume, skuplje od auta !

pre 12 godina

Ajde buvljak ! Da li neko prodaje samo plave kutije sa natpisom "U skladu sa demokratskim JUS-om.., trt, mrt...." Dajem 100 dinara !

Lajavi

pre 12 godina

Imam plavi neseser platio sam ga 120 dinara. Odem kod ovih sto štampaju majice, dam im 200 dinara, da odštampaju znak crvenog krsta, i oznaku standarda, prespem stari komplet pomoći u neseser i REŠEN PROBLEM. Za 200 dinara, imam novu prvu pomoć. Kad država mene dribla, ja ću njoj da dajem golove iz ofsajda.

acinic

pre 12 godina

Ovaj zakon ako se ne bude striktno primenjivao i zestoko kaznjavali prekrsioci. Oni koji nemaju prvu pomoc. Drzava ce otici u propast i sveopstu hipokriziju. Najveci problem ove drzave je upravo u ne adekvatnoj prvoj pomoci koja se do sada koristila. U korupciji i partokratiji (izvori finansiranja, tajkuni, kapitalni infrastrukturni projekti, kolubara, itd) ne! Mudrost i moralnost nasih vodja je nezamisliva.

samsunggalaxy

pre 12 godina

Uzimanje love i onako uzdrmanom standardu stanovnistva.Zasto mora da bude tri puta skuplje nego u nemackoj?Ali bilo bi dobro kad bi bilo tako samo u ovom slucaju u srbiji je uglavnom sve po nekoliko puta skuplje pocev od cokolade pa preko ulja itd da sad ne zamaram.Zasto?

mladen

pre 12 godina

ja sam zavrsio na poslu kurs prve pmoci koji je organizovala beogradska hitna pomoc, kurs po uputstvima gorske sluzbe spasavanja, kurs u wienni pored beca u sklopu skole voznje u ekstremnim zimskim uslovim i opet ne bih smjeo pruziti prvu pomoc nastradalom u saobracajnoj nesreci. to su gluposti da se neko obavezuje i primorava da pomaze na taj nacin, jer u saobracaju najcesce strada grudni kos i vratni dio kicme i sad ja treba da nekoga napravim jos vecim invalidom

Mashinovodja

pre 12 godina

Onih 37 miliona evra koje nameravate da isisate iz džepova vlasnika automobila smanjite za mojih 25 evra jer ne pada mi napamet da vam dozvolim da me još jednom opljaćkate (Kao što nisam dozvolio da me opljačkate za zimske gume.) U mom gepeku ostaje fabrička prva pomoć i to vam je to, moja gospodo. Radije ću da rizikujem kaznu nego da vama još jednom platim. Uostalom, toliko malo vozim da je rizik kazne minimalan, a i uvek postoji mogućnost "dogovora" s policajcem.

A ovo je tek vrhunac apsurda:
"Postoje dve vrste prve pomoći, tip A za motocikle i tip B za automobile"

Baš me zanima po čemu se razlikuju? Ako je po pakovanju, jer motocikl nema baš neki gepek gde bi se to držalo, onda je glupo praviti tip A i B jer ako nešto može da se smesti na motocikl, onda sigurno može da se smesti i u auto.
Ako se razlikuju po sadržaju, onda je to najbolji dokaz da je namera zakonodavca bila isključivo pljačka a ne bezbednost.
To bi značilo da ako mi se desi nesreća, mogu se naći u situaciji da se zaustavi, na primer, motociklista, pogleda me i kaže "izvini brate, ali ja sam tip A, a tebi treba tip B." Naravno, to pod uslovom da vozač zna da pruži prvu pomoć, što kompetetno zna, u najboljem slučaju, tek jedan na svakih 100.000 vlasnika vozačkih dozvola. E sad, ako sam te sreće da ubodem baš tog 100.000-og, dobro. Ako nisam, onda mi neće pomoći ni komplet A, ni komplet B, ni komplet ŠKLJ, nego samo stručan i obučen profesionalac.

Aleksandar

pre 12 godina

Ja bih radije te novce ulozio u nalepnice, pa cak i tetovazu, sa objasnjenjem: Ukoliko me zateknete u saobracajnoj nesreci, molim vas da mi ne pomazete vec da pozovete Hitnu Pomoc. Ako nemate mobilni telefon, mozete se posluziti mojim. Hvala."

A onda, u ne daj boze takvoj situaciji, ako neko resi da izigrava nadrilekara i mimo fine molbe i ja kojim slucajem prezivim - isti moze da se nada poseti mog advokata.

Koja je svrha obavezne 'Prve pomoci' u ovoj eri mobilnih telefona, gde niko istu i onako ne ume da koristi - oni sto su i ucili to u auto skolama davno su sve pozaboravljali, a ne znam nikog ko je dobio dozvolu u proteklih 10 godina a da je ucio i polagao pruzanje prve pomoci. Ja ne zelim da mi nestrucno lice pruza pomoc, a vi? Isto tako ne pada mi napamet da ja nekome pruzam pomoc kad nemam pojma kako se to radi i znajuci da svojom nestrucnoscu mogu dovesti nekog do invaliditeta ili cak smrti.

Pare, i ocigledno namestanje posla, u odnosu na sustinu su jos i najmanji problem. Ako zelite pare dignite cenu registracije za koliko vam dusi drago, al' kumim vas - ne terajte i ne ohrabrujte nestrucne ljude da nekome pruzaju pomoc.

dufko

pre 12 godina

Znači ovako - ove godine registracija Yuga (nove tablice, dozvola, nalepnica i sve ostalo)- 17500 dinara; prva pomoć 2500; još dve zimske gume (jer imam samo dve)- 10000; montaža i demontaža guma 2x godišnje (proleće, jesen) - 2000; redovan servis i sve ostalo pride što se pokvari od naših modernih puteva, najkvalitetnijeg goriva i originalnih delova (spone, amortizeri, filteri goriva, ulja, sijalice i sl)- 15000 - 20000; cena goriva 130 a potrošnja 8-9 na 100km a godišnje pređem oko 10000 km /znači sigurno nekih 150000 za gorivo na godišnjem nivou) ... Uz to taj prokleti Yugo mi je jedino prevozno sredstvo jer su autobusi ovde u Vojvodini preskupi, sve je manje linija a vozova nema od '74-te ... Mesečno primanje u našoj porodici po članu - 7000 dinara ... A ima nas u ovakvoj situaciji kao ja bar milion u ovoj jadnoj zemljici ...

Nesa

pre 12 godina

"Ova odredba je ostala nedorečena u Pravilniku koji je dobar i ne bi trebalo da se menja. Dopunjavanje kompleta jeste i mora da bude ostvarljivo", kaže Jovanović
Sebe sam pocastio novom mecom i to u fulu.Novac sam zaradio u Libiji,Africi na +55 u proseku.
Meni na pamet ne pada da kupujem novu samo zato sto je na Ćirilici i zato su je odobrili neki "strucnjaci" za nekavu bezbednost,koji ni semaforizaciju ne znaju da organizuju bez cepova.Zastoji i prosirenja nisu moguca zbog tabbako shop-a,menjacnice,hamburgerdzinice.Tu ne prolazi ni jedan ministar,ali zato ima minimum 10 gradskih linija.
Isti kojima se svidja zakon kazu da auto ma uslovu ima prednost u odnosu na pesake jer je jaci.
Iskreno me ne zanima,a saobracajna policija ako ima neki problem,neka se sudskim putem obrate Angelini Merkel i neka joj kazu kako kod njih drzava u opste ne brine o svojim gradjanima

Ana

pre 12 godina

Zakon pisao SPS ,komplete proizvodi SPS ,primenu zakona kontrolise SPS.
Strasno sta se desava,KRIVICNA ODGOVORNOST ZA PISCE ZAKONA I TO ODMAH.

holandez

pre 12 godina

@dzo: Koliko ja razumem novi paketi "moraju" da se kupe sada, a posle ce moci i da se dopunjuju. Ako ne gledaju datum verovatno ce procenjivati prema izgledu kutije, tako da mogu da rebnu kaznu onako od oka, kako najvise vole. Ali ovo bolje da objasni neko ko bolje zna.
Inace potpuno je normalno da prva pomoc mora da se ima u kolima. Ali je nenormalno da mora da se kupi nova! Ali to je Srbija.
Za kraj jedno poredjenje. Ja zivim u Holandiji, gde je zivot osetno skuplji nego u Nemackoj, i ovde je prva pomoc 12-14 evra!

xeno

pre 12 godina

dzo: znaci rok tajanja jer isti pishe na torbici ;) ...

inache taj komplet je glupost, jer kad se neshto dogodi treba budesh ovlasheceni medicinski tehnichar da bi nekome pruzio neku pomoc ...
a sta ako neko ima sedu ili neku drugu bolest koja se prenosi prskanjem
krvi .. ?

PPeca@SER

pre 12 godina

Ma kao da je bitno razjasnjenje sta je Zakonodavac mislio pod ovim rokom trajanja. Zakonodavcu je ionako rok trajanja daleko kraci, nece oni duze od jedno 6 meseci. Posle nam ostaje jos jedno 4,5 godine da stvari dovedemo u normalu. I da nam vrate pare.

GISKA

pre 12 godina

NIKAD u e.uniju,i njihova pravila i zakone.NECU KUPOVATI PRVU POMOC sve dok od svog rada mogao normalno da zivim i izdrzavam porodicu a ova vlast neka proba da mi napise prijavu PRUZICU SVE VRSTE OTPORA.DOLE VLADA i e.unija

spazzz

pre 12 godina

xaxaxa Džo legenda...eve još jedno pitanje:-Kako mene može da zaustavi policija ako se ja zaletim s moega Yuga 300 km/h niz padinu..a prc

s t v

pre 12 godina

Dali u Srbiji postoji nešto što je jeftinije nego u Nemačkoj. Pa zar ovo nije sramota i dokle više?
(Sale B:P:, 20. avgust 2011 12:58)

Ima Sale, ima.
Život čoveka je bud zašto.

Icarus

pre 12 godina

Nema, veze zar plata u Srbiji nije tri puta veca nego u Nemackoj?? UPs, zeznuo sam se, tri puta veca jeste... ali od one u Somaliji.

Zoran Živković

pre 12 godina

Ovo je nepotrebna i skupa obaveza nametnuta građanima Srbije. Potpuno je besmisleno da par gaza i flastera može spasiti život bilo kome. Ne postoji ni jedan takav primer u poslednjih 40 godina. Dakle, kutija "prve pomoći" je nepotrebna i preskupa, a 37 milona evra je ogroman novac, koji će se iz džepova građana preliti u kase prevaranata, političkih i kvazimedicinskih.
Zato treba izmeniti propis koji to reguliše i ukinuti obavezu posedovanja "prve pomoći". Pokrenuću grupu na facebook-u za podršku toj akciji.. Bojkot!

Vlada

pre 12 godina

Jel treba da ih nosimo sa sobom i kada nismo u vozilu?
Na beer festu...?

Tamo gde treba policije,nema ih,a ovamo na putu,drace nas zbog kompleta...

crnac

pre 12 godina

Pa da ih uvoze iz Nemacke i da plate carinu i porez na njih pa bi opet bili jeftiniji!Jel ovo normalno sta ovi ljudi rade?! Sve sam olos! Nemate pojma kolika mi bujica ruznih reci nalece,ali ne smem,nece mi postaviti komentar #"/&%!#@

Dokle vise

pre 12 godina

Sramota je vise,mene je sramota da citam sta pise na koji sve nacin vise kradu od postenog naroda i od nase dece, svi ovi iz vlade su ovo leto suncali bulju negde na moru dok je nas 80 % pralo noge u nekoj bari LJUDI MUKAMI JE........MRZIM IHHH

Aleksandar

pre 12 godina

Šta oni misle sa tolikom cijenom??? Da možda ne dobijete i jednu medicinsku sestru uz njun :-)? To je preskupo,jer kod nas u Sloveniji košta 11 eura,baš ta nova prva pomoć i važi pet godina. Pljačka na sve strane!!!

Kubba

pre 12 godina

Kod "paklenih vozaca" koji vozaju Srbiju i cene moraju biti paklene.
Sto bre pobegose svi od nas pa ostadosmo sami, zasto nas taj "pokvareni svet" ne razume?.... Nastavimo li i dalje tako nece nam pomoci ni Sveti Petar, a kamo li "kutija prve pomoci".

ehehehe

pre 12 godina

Standardan problem, letargija medju ljudima. Hajde da se trgnemo, na ulice necemo, bar ne jos uvek izgleda. Hajde kacite statuse na socijalne mreze, saljite poruke prijateljima, tvitujte, razgovarajte o ovome, dogovarajmo se izmedju sebe.
Ko kupi novu prvu pomoc celava mu keva!

pera kojot genije

pre 12 godina

samo me jedno interesuje, svi komentari su vezani za finansije (cena goriva, cena kompleta) a gužve u saobraćaju standardne, ne smanjuju se, čak prošle godine u ovo doba su bile manje???

miki

pre 12 godina

Lopovska drzava...samo da nas opljackaju sto vise...kada bi kupovali deo po deo kompleta za prvu pomoc, ukupan iznos bi bio 1020-1250 dinara,sto znaci da pakovanje istog kosta 1200 pa na vise...strasno!

Ana

pre 12 godina

Necu da dam pare SPS-u ,necu i necu a i kazne necu da platim.To su moje pare tesko zaradjene i ne dam ih Dacicu ,Mrkonjicu ,Bajatovicu i ostalima.NE DAM I TACKA.

mik

pre 12 godina

Evo sadrzaja sta treba da bude u kompletu prve pomoci u SRB, HRV i EU: http://www.ams-rs.com/index.php?option=com_content&view=article&id=167:kutija-prve-pomoci&catid=45:domace-novosti&Itemid=129

Kako nas DERU sa cenama!!!

Мирко

pre 12 godina

Држава која своје финансирање заснива на пљачкању народа нема будућност. То смо могли да видимо у протеклих 20 година, а крај се неумољиво брзо ближи. Биолошко одумирање ће тек бити потврђено на попису, ову земљу је инертан и себичан народ заједно са алавима на власти убио у корену.

Peksi

pre 12 godina

Bas danas videh taj famozni komplet SRPS Z.B2. 001 u Zemunu u Bezanijskoj ulici za 1700 dinara. Znaci, moze jevtinije, samo neki drapaju debelu marzu. Podrzavam slobodno trziste, ali ako je nabavka neke stvari obavezna (zbog, jel'te nase bezbednosti), onda zdrav razum nalaze da i drzava kontrolise cene po kojima se to prodaje. Ovako ispada da drzava cini uslugu "nekome" primoravajuci nas da kupujemo nesto od preduzeca koja drze monopol.

S

pre 12 godina

Odoh iz sela u grad.Tamo mi je sve tu i prevoz javni i ne treba mi auto sa godišnjim troškovima(bez goriva)od 30000 din.Uzeću taksi za nuždu.Ne mislim na BEOGRAD.

miran

pre 12 godina

"Naime, novi kompleti za prvu pomoć moći će da se dopunjuju, iako to nije izričito navedeno u Pravilniku o tehničkim uslovima za vozila. "Ova odredba je ostala nedorečena u Pravilniku koji je dobar i ne bi trebalo da se menja. Dopunjavanje kompleta jeste i mora da bude ostvarljivo", kaže Jovanović."
Odredba je ostala nedorecena u Pravilniku koji je DOBAR! Alo, je li taj covek normalan. Pa nije taj Pravilnik Sveto pismo! Gospodo vozaci, ovaj kretenizam od Pravilnika mora Ustavno da padne i cela stvar oko kompleta Prve pomoci. Ako ovaj Zakon ostane da vazi onda smo zasluzili i da nam od iduce godine propisu i OBAVEZNE ROGOVE. Svakom od nas vozaca.

Svaki komplet prve pomoći, inače, ima rok trajanja od pet godina. To važi i za „fabričke“ komplete prve pomoći, koje vozači dobijaju uz automobil, iako na njima piše da je rok trajanja neograničen.

Jel to oni nas zajebavaju. Na proizvodu pise ROK UPOTREBE NEOGRANICEN a oni kazu ... NE, 5 godina!

Ljubisa

pre 12 godina

To je narod koji je osudjen da muse stalno nesto namece oko vrata.Razne takse porezi i prirezi pocev od takse za oruzje preko novih LK i pasosa a sada prva pomoc a od nove godine opet nove table jer zaboga nije dobar grb.To je nasa stvarnost.

Matija Gubec

pre 12 godina

Dragi susjedi...nemojte se "sekirati". Kod nas u RH morate kao obaveznu opremu imati i "reflektirajući" prsluk kad, recimo imate problem sa autom, onda ste dužni obući taj prsluk da vas svi vide....Cijena? Prava sitnica...25 Eura...Nemate prsluk? Kazna oko 100 Eura...Pozdrav

WTF

pre 12 godina

Problem je u tome što mediji i stručna javnost niti su pitani, a niti su našli za shodno da istražuju i kritikuju, a u svrhu upoznavanja javnostiPa SAT je proletos promovisao prodaju tih paketa uz sajamski popust!!!Živimo u mraku, a kad se pojavi tračak svetlosti ugledamo kakva nam se “poslastica“ sprema, ali više nema šanse za izbegavanje!!

Hogar

pre 12 godina

BRAVO....Upravo tako a evo i primera http://cgi.ebay.de/KFZ-Verbandkasten-DIN-13164-RFX-Warnweste-2015-NEU-/300590196477?pt=Autozubeh%C3%B6r&hash=item45fc9266fd

Dragan

pre 12 godina

Pa dobro, sad cekamo da prodje neko vreme pa da otvorimo nekom siromahu nekog zardjalog juga, koji je gulio 3 dana da zaradi prvu pomoc, pa da mu uzmem da bih i ja imao u svom jugu koga ce isto neko da otvori i uzme. Iz svog dzepa sigurno necu izvaditi za to.

GISKA

pre 12 godina

NIKAD u e.uniju,i njihova pravila i zakone.NECU KUPOVATI PRVU POMOC sve dok od svog rada mogao normalno da zivim i izdrzavam porodicu a ova vlast neka proba da mi napise prijavu PRUZICU SVE VRSTE OTPORA.DOLE VLADA i e.unija

GISKA

pre 12 godina

NIKAD u e.uniju,i njihova pravila i zakone.NECU KUPOVATI PRVU POMOC sve dok od svog rada mogao normalno da zivim i izdrzavam porodicu a ova vlast neka proba da mi napise prijavu PRUZICU SVE VRSTE OTPORA.DOLE VLADA i e.unija

pera kojot genije

pre 12 godina

samo me jedno interesuje, svi komentari su vezani za finansije (cena goriva, cena kompleta) a gužve u saobraćaju standardne, ne smanjuju se, čak prošle godine u ovo doba su bile manje???

spazzz

pre 12 godina

xaxaxa Džo legenda...eve još jedno pitanje:-Kako mene može da zaustavi policija ako se ja zaletim s moega Yuga 300 km/h niz padinu..a prc

PP

pre 12 godina

"Svaki komplet prve pomoći, inače, ima rok trajanja od pet godina."
A ako ga dopunim materijalom koji je u roku, zavoji, gaze, hanzaplast... hoće li policajaca da proverava svaki komad iz PP posebno ? Zaista NE nameravam da kupujem svakih 5 godina, kad istekne rok nekom od delova PP kupiću drugu i to je to. Da kupujem samo zbog torbice i datuma na njoj ?

Dejan

pre 12 godina

Ma ko zna kakav je tak NEMACKI kad je 3x jeftiniji,to je nesto nekvalitetno i lose sto dolazi iz EU. Ovaj nas je LEP! I nas,pa mora da bude 3x skuplji! Galenika je to bre!!!

Matija Gubec

pre 12 godina

Dragi susjedi...nemojte se "sekirati". Kod nas u RH morate kao obaveznu opremu imati i "reflektirajući" prsluk kad, recimo imate problem sa autom, onda ste dužni obući taj prsluk da vas svi vide....Cijena? Prava sitnica...25 Eura...Nemate prsluk? Kazna oko 100 Eura...Pozdrav

acinic

pre 12 godina

Ovaj zakon ako se ne bude striktno primenjivao i zestoko kaznjavali prekrsioci. Oni koji nemaju prvu pomoc. Drzava ce otici u propast i sveopstu hipokriziju. Najveci problem ove drzave je upravo u ne adekvatnoj prvoj pomoci koja se do sada koristila. U korupciji i partokratiji (izvori finansiranja, tajkuni, kapitalni infrastrukturni projekti, kolubara, itd) ne! Mudrost i moralnost nasih vodja je nezamisliva.

Небојша Димић

pre 12 godina

Гледате филм "Врхунски бандитизам у Србистану" не-знам-који-већ део!

d

pre 12 godina

Ne razumem zasto, kada je vec u pitanju ogoljena pljacka, drzava ne naplacuje komplet 1000 evra, nego samo 25? Meni licno je i cena od 25 evra sasvim dovoljan razlog da ne glasam na sledecim izborima za donosioce zakona o saobracaju, a siguran sam da i ostali vozaci misle isto. Pa kad je vec tako, mogli bi da u jednom (poslednjm) potezu opljackaju gradjane i za bilo koju svotu.

hartico

pre 12 godina

ovo će smirenim tonalitetom,da nam pojasni sveznajući,PROFESOR Vujanić.
Za njim odmah ,još bolji expert za sve o automobilima ALVIROVIĆ.Ali da vam neko objasni kada je i gde ikada upotrebio prvu pomoć ni pomena niti
ovi experti to "objašnjavaju".Njih apostrofiram,jer više od njihovih izjava i gluposti u medijima ne može da se više "živi".

ivan

pre 12 godina

3 puta skuplji a verujem da je tri puta oskudniji...

licno mislim da je sam segment prve pomoci u obuci vozaca apsurd. Jedino sto vajla znati jeste da ne smes da pomeras povredjenog, ako kola gore, izvuces ga pa sta bilo, neces da dopustis da izgori...

Da ne idem u sirinu: ovi smisljeni potezi ce ih jednog dana skupo kostati, mnogo skuplje nego nas paketici.

Mrca

pre 12 godina

Kad je stupio na snagu zakon o zimskim-letnjim gumama, ja sam moja kola lepo prodao. Dosta je. Imam sreću da živim u malom mestu, pa mi kola i nisu nepohodna, a kada mi baš treba prevoz uzimam taksi. Mnogo je jeftinije.
Uskoro ćemo morati da imamo i nosila, aparat za defibrilaciju, komplet za infuziju i priručnu hiruršku salu. Prtljažnik kola se polako pretvara u depo đubreta koje nema nameću reketaši. O tome da nemam gde da lagerujem gume tokom sezona za koju nisu propisane, neću ni da pričam.
Uskoro ćemo morati da imamo i obaveznu prikolicu i atesiranu kuku da možemo da vučemo sa sobom deo propisanog đubreta.
A o kvalitetu puteva, goriva, načinu naplate štete ili nedajBože o pronalaženju ukradenog vozila ne mogu ni da pričam, toliko mi je zlo.
Elem prodao sam ga i sada sam miran, dok se reketaši ne dosete da bi i pešaci trebali da imaju nešto od te opreme. Napimer, šlem, sajlu, baterjsku lampu, komplet sijalica i atestirane kese za povraćanje.

Vozac trotineta

pre 12 godina

Kakva pljacka. U mnogim tj vecini zemalja EU taj komplet nije potreban. Kada se desi nesreca samo zvanicna lica mogu da pridju povredjenom pa makar samo razbio glavu. Ocekujem da propisu i davozaci u svojim kolima imaju i paraglajdere ako se slucajno auto pokvari na nekoj planinia mobilni nije dostupan da moze vozac da se paragladerom spusti u podnoozje i zatrazi pomoc

PPeca@SER

pre 12 godina

Ma kao da je bitno razjasnjenje sta je Zakonodavac mislio pod ovim rokom trajanja. Zakonodavcu je ionako rok trajanja daleko kraci, nece oni duze od jedno 6 meseci. Posle nam ostaje jos jedno 4,5 godine da stvari dovedemo u normalu. I da nam vrate pare.

1. pomoc + 4 gume, skuplje od auta !

pre 12 godina

Ajde buvljak ! Da li neko prodaje samo plave kutije sa natpisom "U skladu sa demokratskim JUS-om.., trt, mrt...." Dajem 100 dinara !

ap

pre 12 godina

Niti sam kupio, niti cu da kupim! Ne pada mi na pamet da ovoj lopovskoj drzavi dam vise ni jedan dinar! A kada me gospoda zaustave i traze da im pokazem, zamolicu ih da mi prvo pokazu svoju novu prvu pomoc!

razocaran

pre 12 godina

Kakvi su nam putevi trebao bi svaki auto da ima po jednog hirurga u gepeku!!!U Hrvatskoj,na auto putu,od Sida do Zagreba,na svakom kilometru se nalazi SOS telefon,a kod nas na svakom kliometru,na ogradi uz auto put,vidim crnog gavrana

BaneUtd

pre 12 godina

Pljačkaju nas braćo Srbi i sestre Srpkinje,pljačka nas ova vlast,ugradjuju se jer nemaju para pa moraju na ovom napaćenom narodu da se iživljavaju...AL' NEĆE JOŠ DUGO!!

lalle

pre 12 godina

Interesuje me nekoliko stvari. Dali je onaj ko je pravio zakon razmisljao da je poznavanje prve pomoci nakon polozenog vozackog ispita jako,jako povrsno kod svih vozaca osim kod ljudi koima je to struka i da trazenje od nestrucnih ljudi da spasavaju nekom zivot moze i u bezazlenim situacijama dovesti do smrtnih slucajeva i dali ce tad odgovarati onaj koi je pravio zakon ili onaj ko je svoim neznanjem uzeo nekom zivot? Prva pomoc treba da postoi ali prva pomoc je i obavestavanje sluzbi za pomoc ljudima i obezbedjivanje mesta nesrece, a nikako igranje sa necijim zivotom zarad zarade proizvodjaca tog paketa koi nazivaju prva pomoc. Interesuje me kako cemo zvati taj paket kad ga upotrebi nestrucno lice?

Ana

pre 12 godina

Zakon pisao SPS ,komplete proizvodi SPS ,primenu zakona kontrolise SPS.
Strasno sta se desava,KRIVICNA ODGOVORNOST ZA PISCE ZAKONA I TO ODMAH.

DOKLE?

pre 12 godina

IMA LI KRAJA GLOBIRANJA OVOG NARODA? Šta sve neće izmisliti da OTMU od sopstvenog naroda što god više mogu. KOLIKO KOŠTA A PO KOLIKO SE PRODAJE TAJ KOMPLETIĆ? NE VREDI TO VIŠE OD 5-6 EUR, kao i za tablice, takse, formulare, firmarine itd. Valjda će EKSPERTI I ENERGIČNA REKONSTRUISANA VLADA oporezovati i VAZDUH, OBLAKE, KAPI KIŠE ŠTO NAM PADAJU, ŽIVOT (ko ne plati i dok ne plati neće se smatrati prisutnim ili ne dao Bog živim, pa na umrle, na grobove itd... NE DAO BAG OVAKVE VLASTI I ELITE NI NEPRIJATELJU NAŠEM!...

samsunggalaxy

pre 12 godina

Uzimanje love i onako uzdrmanom standardu stanovnistva.Zasto mora da bude tri puta skuplje nego u nemackoj?Ali bilo bi dobro kad bi bilo tako samo u ovom slucaju u srbiji je uglavnom sve po nekoliko puta skuplje pocev od cokolade pa preko ulja itd da sad ne zamaram.Zasto?

ROMAN

pre 12 godina

Pa ovde je u sustini sve skuplje nego u Nemackoj,sem nekih energenata i cena ili zakupnina stanova.U sustini sam zivot gledajuci kroz namirnice,odecu,obucu...su jeftiniji ili u krajnju ruku isti sa cenama kod nas.A sto se tice plata ostaje nam misaona imenica u poredjenju sa njima.Pa sto nas onda cudi paket prve pomoci ako su i sama vozila tamo jeftinija.

precanin

pre 12 godina

Ne 2.400 din. nego moze da kosta i 24.400 din. ovaj narod ce da cuti, rodjen je da ga pljackaju ! To Vlast dobro zna , zato se tako i ponasa prema sopstvenom narodu ! Sto sada ne uzme Tom stiropor pod misku,pa zajedno sa svojim operativcem Vucicem , da protestuju zbog ovakve pljacke ? Nece , jer ako ne daj Boze sutra dodje na Vlast, reci ce: "Nisam to ja odredio, nego prosla Vlast"

Petar

pre 12 godina

Klasika u ovom raspadnutoj drzavi. Umesto da se nesto ispravno uradi iz korena, odnosno da se ona mucna oblast o prvoj pomoci u auto skolama koriguje i samim tim dobije na vaznosti oni ubacuju komplete prve pomoci u clan zakona i daju dozvolu za prodaju istih jednoj jedinoj firmi, drzavnoj i to po tri puta visoj ceni od nominalne.

Gde mi zivimo, ovo je strasno.

holandez

pre 12 godina

@dzo: Koliko ja razumem novi paketi "moraju" da se kupe sada, a posle ce moci i da se dopunjuju. Ako ne gledaju datum verovatno ce procenjivati prema izgledu kutije, tako da mogu da rebnu kaznu onako od oka, kako najvise vole. Ali ovo bolje da objasni neko ko bolje zna.
Inace potpuno je normalno da prva pomoc mora da se ima u kolima. Ali je nenormalno da mora da se kupi nova! Ali to je Srbija.
Za kraj jedno poredjenje. Ja zivim u Holandiji, gde je zivot osetno skuplji nego u Nemackoj, i ovde je prva pomoc 12-14 evra!

reske

pre 12 godina

Ako su proizvodjači koje ste vi dozvolili da distribuiraju svoju robu napisali da je rok trajanja neograničen ko onda odredjuje da je rok trajanja 5 godina. Inače svugde u svetu za naprimer zavoj je rok trajanja 20 godina gazu iosto toliko i tako dalje. Samo ste vi iz policije ili saobraćajnog koji i proipisuje za prvu pomoć to izmislili za 5 godina- Neznate više i gde udarate sram vas bilo.

Nesa

pre 12 godina

"Ova odredba je ostala nedorečena u Pravilniku koji je dobar i ne bi trebalo da se menja. Dopunjavanje kompleta jeste i mora da bude ostvarljivo", kaže Jovanović
Sebe sam pocastio novom mecom i to u fulu.Novac sam zaradio u Libiji,Africi na +55 u proseku.
Meni na pamet ne pada da kupujem novu samo zato sto je na Ćirilici i zato su je odobrili neki "strucnjaci" za nekavu bezbednost,koji ni semaforizaciju ne znaju da organizuju bez cepova.Zastoji i prosirenja nisu moguca zbog tabbako shop-a,menjacnice,hamburgerdzinice.Tu ne prolazi ni jedan ministar,ali zato ima minimum 10 gradskih linija.
Isti kojima se svidja zakon kazu da auto ma uslovu ima prednost u odnosu na pesake jer je jaci.
Iskreno me ne zanima,a saobracajna policija ako ima neki problem,neka se sudskim putem obrate Angelini Merkel i neka joj kazu kako kod njih drzava u opste ne brine o svojim gradjanima

Срђан

pre 12 godina

Svaki komplet prve pomoći, inače, ima rok trajanja od pet godina. To važi i za „fabričke“ komplete prve pomoći, koje vozači dobijaju uz automobil, iako na njima piše da je rok trajanja neograničen.

Значи, опет је неки тзв бизнисмен, подмазао ког је требало и неограничено свео на 5 год.

Radije u zatvor

pre 12 godina

"Svaki komplet prve pomoći, inače, ima rok trajanja od pet godina. To važi i za „fabričke“ komplete prve pomoći, koje vozači dobijaju uz automobil, iako na njima piše da je rok trajanja neograničen."

Neverovatan bezobrazluk ! Slicna pljacka kao i sa drzavljanstvom i i krstenicom. Sta kazu sudovi ? Da li ovde ima elemenata pljacke ? Alo Homen, Malovic !!!! Ne znamo nista da napravimo ali znamo glupo i prosto da pljackamo !

Demokratski lopovi

pre 12 godina

http://www.amazon.de/VERBANDSKASTEN-13164-WARNWESTE-NEON-GELB/dp/B003NFCZ6G/ref=sr_1_5?s=automotive&ie=UTF8&qid=1313824526&sr=1-5

xeno

pre 12 godina

dzo: znaci rok tajanja jer isti pishe na torbici ;) ...

inache taj komplet je glupost, jer kad se neshto dogodi treba budesh ovlasheceni medicinski tehnichar da bi nekome pruzio neku pomoc ...
a sta ako neko ima sedu ili neku drugu bolest koja se prenosi prskanjem
krvi .. ?

Vladan R

pre 12 godina

Voleo bih da zakonodavac objsni logiku kojom su se vodili u odredjivanju da postoje raliciti kompleti za A i B kategoriju. Valjda se motociklisti povredjuju na jedan a ovi iz automobila na drugi nacin. Mada i u tom slucaju posto taj komplet sluzi da se pomogne nastradalima u nesreci na koju se naislo, otkud znaju ko ce na koji udes da naleti. Osim ako nisu smislili da A kategorija pomaze samo A a B samo B kategoriji.

Driver

pre 12 godina

U Hrvatskom metrou prva pomoc kosta 65,18 kuna X 13,73 dinara i njena vrednost je 895 dinara.
Potpuno je ista kao sto se prodaje kod nas na trzistu uvezena iz Slovenije iz neverne evo linka kataloga
http://www.metro-cc.hr/katalozi/non_17/index.html

U CEMU JE RAZLIKA ?????

Goran

pre 12 godina

Jedna ispravka. U Nemackoj je moguce na akcijama kupiti komplet prve pomoci po ceni od 4,95€ tako da je ova u Srbiji skuplja skoro 5x.

xd

pre 12 godina

Opet slucajno Galenikin komplet?
Ja sam vec odlucio da u celoj firmi kupim bilo koji osim Galenikin.

A sto se cene tice, konacno da napisete da u Nemackoj kosta 7e. Sto znaci 1mil vozaca x 25e=25mil eura na svakih 5godina.
Pola drzavi pola gubitasu Galenici

Da smo u komunizmu, pa i da razumem...

SevarlicA

pre 12 godina

"Ipak, ostaje sporna cena seta za prvu pomoć koja iznosi oko 2.400 dinara pa je srpski komplet skoro tri puta skuplji od nemačke prve pomoći. Nadležni, međutim, kažu da cenu određuje tržište i da oni ne mogu da utiču na njeno eventualno smanjenje."

Hahahahaha, da li je on zaista rekao tržište?!?!?!
Ako imate jednog proizvođača, zakonsku obavezu da kupite proizvod, i aparat koji će da vas prisili da ga kupite, gde je tu onda tržište i da li veličina tržišta uopšte bitna???

Neću ga kupiti, imam stari paket. Da vidim sad da li će se oglasiti neke NVO da kažu da je ovo diskriminacija, državni monopol, pritisak na građane, itd..

Jelena

pre 12 godina

A ne bio skuplji od nemackog tri puta kada je barem pet puta kvalitetniji! U onom "termo cebencetu" verovatno povredjeni moze da noci i po sibirskoj zimi!

Ivan

pre 12 godina

Pa u Nemackoj svako moze da proizvede ili uveze prvu pomoc, do kod nas to moze samo jedan cika, mozete li da pogodite sa kime je povezan? :D

pedja

pre 12 godina

stvarno sprdacina,kupis u nemackoj automobil polovan ili nov,doteras ocarinis ga u srbiji i prvu pomoc moras da izbacis iz toga automobila,posto nezadovoljava srpske standarde a prva pomoc da operises coveka..neznam sta u nasoj pomoci kosta 2500din?4 zavoja,makaze,1 krpica,1traka,1 kutija..opet neko uzima novac na racun gradjana..

magellan

pre 12 godina

Jos samo da nas vredni novinari (istrazivackog duha) obaveste ko su ti cuveni proizvodjaci kompleta prve pomoci, sa kojim su partijama povezani i u kakvim rodjackim (kumovskim) vezama su sa vladajucom "elitom", pa da nam vest bude kompletna i da nam sve bude jasno.
Jasno je sve i ovako, ali ja sam za eksplicitno pisanije.

Kalimero

pre 12 godina

Komplet prve pomoci u Nemackoj kosta od 7 do 8 evra, skoro je na akciji bio i 5 evra, ali sta vredi da se kupi, kada opet treba da se nateze covek sa nasim policajcima!

I to svaki put kada te zaustave!

q

pre 12 godina

TOSAMIN ( Slovenacki ) sam platio 2000din za razliku od Galenikinog od 2600din.

A sad vidim da ima jos novih i jeftinijih proizvodjaca.

Batalite Galeniku, na svakoj slicici koja se pojavi u medijima stoji slika njihove prve pomoci. Lobiranje, lopovluk...

igorpl

pre 12 godina

"Nadležni, međutim, kažu da cenu određuje tržište i da oni ne mogu da utiču na njeno eventualno smanjenje"
Baš se čudim ko je formirao tržište i da li ima monopola!
monopol preprodavaca i uvoznika će te ukinuti onog dana kada ukinete carine i dozvolite pay-pal u SRBISTANU. E kada sve što se kupuje bude moglo da se poruči iz inostranstva bez čerupanja paketa od strane carine i ostalih videćete kako će domaći monopolisti i secikese da se smire i liberalizuju cene. A dotle nije ni čudo što su neki naši proizvodi jeftiniji u stranim zemljama nego kod nas! neki dan mi čovek rekao da mu je jeftinije da kupi robu od neke naše firme sa svog računa druge firme iz jedne evropske zemlje , izveze u mađarsku i doveze u Srbiju ponovo! I ssvo to cimanje ali dobar je bar 10.000 eura. E sad vi procenite ko je tu lud? Mi ili političari?
A osim toga eto povoda da vam neupućena i bahata policija sedne za vrat! Evo i primera:
Nedavno je izašao pravilnik ili uredba o korišćenju takografa u MEĐUNARODNOM SAOBRAĆAJU i tamo lepo piše šta je MEĐUNARODNI SAOBRAĆAJ i kada se ovo primenjuje. Naime kada vozač neki dan ne radi poslodavac je dužan da mu popuni neki formular o osustvovanju koji mora da ima u kamionu zbog strane policije! A naši policajci uveliko kupe mito i prwete kaznama ako nemate ovaj dokument kod sebe u lokalnom i međumesnom saobraćaju pravilnik se odnosi isključivo na MEĐUNARODNI SAOBRAĆAJ!
E moj glupi narode!

x

pre 12 godina

nije tacno da je tri puta jeftinije u nemackoj,ako su plate tamo vece u proseku 7 puta to znaci da je kod nas prva pomoc skuplja 21. put.a da negovorimo o tome da je jedna od tih prvih pomoci uvezena iz kine ,pa vam je jasno koliko je to tamo kostalo i koliko je to enormna zarada,i vrapcima je jasno da tu drzava (banditska)ima i tekako udela.a o vama "istrazivackom novinarstvu" i da ne govorim .

mika

pre 12 godina

ovo da smo normalan narod kao sto izgleda da nismo,nebi niko trebao da kupi,niti da placa kazne pa da vidimo sta ce ova pljackaska vlast da uradi,a ne mi cutimo i trpimo,zato nam i jeste ovako,nikako !

mihajlo

pre 12 godina

ako i kupim novi komplet, stari neću baciti... a novi ako budem imao ne pada mi napamet da ga otvaram...
znači naš komplet moram imati jel je naj naj, i najskuplji

Objektivan

pre 12 godina

"Svaki komplet prve pomoći, inače, ima rok trajanja od pet godina".

Jel to možda što se pokvare zavoji ili možda one makaze iz kompleta?

Bojan

pre 12 godina

Ovo sa kvalitetom goriva i prvom pomoći je samo dokaz kakva je naša administracija (političari). Sve nesposobnjakovići koji na bilo koji način pokušavaju da oderu narod. SRAMOTA !

crnac

pre 12 godina

Pa da ih uvoze iz Nemacke i da plate carinu i porez na njih pa bi opet bili jeftiniji!Jel ovo normalno sta ovi ljudi rade?! Sve sam olos! Nemate pojma kolika mi bujica ruznih reci nalece,ali ne smem,nece mi postaviti komentar #"/&%!#@

Dokle vise

pre 12 godina

Sramota je vise,mene je sramota da citam sta pise na koji sve nacin vise kradu od postenog naroda i od nase dece, svi ovi iz vlade su ovo leto suncali bulju negde na moru dok je nas 80 % pralo noge u nekoj bari LJUDI MUKAMI JE........MRZIM IHHH

s t v

pre 12 godina

Dali u Srbiji postoji nešto što je jeftinije nego u Nemačkoj. Pa zar ovo nije sramota i dokle više?
(Sale B:P:, 20. avgust 2011 12:58)

Ima Sale, ima.
Život čoveka je bud zašto.

miki

pre 12 godina

Lopovska drzava...samo da nas opljackaju sto vise...kada bi kupovali deo po deo kompleta za prvu pomoc, ukupan iznos bi bio 1020-1250 dinara,sto znaci da pakovanje istog kosta 1200 pa na vise...strasno!

Kubba

pre 12 godina

Kod "paklenih vozaca" koji vozaju Srbiju i cene moraju biti paklene.
Sto bre pobegose svi od nas pa ostadosmo sami, zasto nas taj "pokvareni svet" ne razume?.... Nastavimo li i dalje tako nece nam pomoci ni Sveti Petar, a kamo li "kutija prve pomoci".

Icarus

pre 12 godina

Nema, veze zar plata u Srbiji nije tri puta veca nego u Nemackoj?? UPs, zeznuo sam se, tri puta veca jeste... ali od one u Somaliji.

Aleksandar

pre 12 godina

Ja bih radije te novce ulozio u nalepnice, pa cak i tetovazu, sa objasnjenjem: Ukoliko me zateknete u saobracajnoj nesreci, molim vas da mi ne pomazete vec da pozovete Hitnu Pomoc. Ako nemate mobilni telefon, mozete se posluziti mojim. Hvala."

A onda, u ne daj boze takvoj situaciji, ako neko resi da izigrava nadrilekara i mimo fine molbe i ja kojim slucajem prezivim - isti moze da se nada poseti mog advokata.

Koja je svrha obavezne 'Prve pomoci' u ovoj eri mobilnih telefona, gde niko istu i onako ne ume da koristi - oni sto su i ucili to u auto skolama davno su sve pozaboravljali, a ne znam nikog ko je dobio dozvolu u proteklih 10 godina a da je ucio i polagao pruzanje prve pomoci. Ja ne zelim da mi nestrucno lice pruza pomoc, a vi? Isto tako ne pada mi napamet da ja nekome pruzam pomoc kad nemam pojma kako se to radi i znajuci da svojom nestrucnoscu mogu dovesti nekog do invaliditeta ili cak smrti.

Pare, i ocigledno namestanje posla, u odnosu na sustinu su jos i najmanji problem. Ako zelite pare dignite cenu registracije za koliko vam dusi drago, al' kumim vas - ne terajte i ne ohrabrujte nestrucne ljude da nekome pruzaju pomoc.

Mashinovodja

pre 12 godina

Onih 37 miliona evra koje nameravate da isisate iz džepova vlasnika automobila smanjite za mojih 25 evra jer ne pada mi napamet da vam dozvolim da me još jednom opljaćkate (Kao što nisam dozvolio da me opljačkate za zimske gume.) U mom gepeku ostaje fabrička prva pomoć i to vam je to, moja gospodo. Radije ću da rizikujem kaznu nego da vama još jednom platim. Uostalom, toliko malo vozim da je rizik kazne minimalan, a i uvek postoji mogućnost "dogovora" s policajcem.

A ovo je tek vrhunac apsurda:
"Postoje dve vrste prve pomoći, tip A za motocikle i tip B za automobile"

Baš me zanima po čemu se razlikuju? Ako je po pakovanju, jer motocikl nema baš neki gepek gde bi se to držalo, onda je glupo praviti tip A i B jer ako nešto može da se smesti na motocikl, onda sigurno može da se smesti i u auto.
Ako se razlikuju po sadržaju, onda je to najbolji dokaz da je namera zakonodavca bila isključivo pljačka a ne bezbednost.
To bi značilo da ako mi se desi nesreća, mogu se naći u situaciji da se zaustavi, na primer, motociklista, pogleda me i kaže "izvini brate, ali ja sam tip A, a tebi treba tip B." Naravno, to pod uslovom da vozač zna da pruži prvu pomoć, što kompetetno zna, u najboljem slučaju, tek jedan na svakih 100.000 vlasnika vozačkih dozvola. E sad, ako sam te sreće da ubodem baš tog 100.000-og, dobro. Ako nisam, onda mi neće pomoći ni komplet A, ni komplet B, ni komplet ŠKLJ, nego samo stručan i obučen profesionalac.

Lajavi

pre 12 godina

Imam plavi neseser platio sam ga 120 dinara. Odem kod ovih sto štampaju majice, dam im 200 dinara, da odštampaju znak crvenog krsta, i oznaku standarda, prespem stari komplet pomoći u neseser i REŠEN PROBLEM. Za 200 dinara, imam novu prvu pomoć. Kad država mene dribla, ja ću njoj da dajem golove iz ofsajda.

dufko

pre 12 godina

Znači ovako - ove godine registracija Yuga (nove tablice, dozvola, nalepnica i sve ostalo)- 17500 dinara; prva pomoć 2500; još dve zimske gume (jer imam samo dve)- 10000; montaža i demontaža guma 2x godišnje (proleće, jesen) - 2000; redovan servis i sve ostalo pride što se pokvari od naših modernih puteva, najkvalitetnijeg goriva i originalnih delova (spone, amortizeri, filteri goriva, ulja, sijalice i sl)- 15000 - 20000; cena goriva 130 a potrošnja 8-9 na 100km a godišnje pređem oko 10000 km /znači sigurno nekih 150000 za gorivo na godišnjem nivou) ... Uz to taj prokleti Yugo mi je jedino prevozno sredstvo jer su autobusi ovde u Vojvodini preskupi, sve je manje linija a vozova nema od '74-te ... Mesečno primanje u našoj porodici po članu - 7000 dinara ... A ima nas u ovakvoj situaciji kao ja bar milion u ovoj jadnoj zemljici ...

mladen

pre 12 godina

ja sam zavrsio na poslu kurs prve pmoci koji je organizovala beogradska hitna pomoc, kurs po uputstvima gorske sluzbe spasavanja, kurs u wienni pored beca u sklopu skole voznje u ekstremnim zimskim uslovim i opet ne bih smjeo pruziti prvu pomoc nastradalom u saobracajnoj nesreci. to su gluposti da se neko obavezuje i primorava da pomaze na taj nacin, jer u saobracaju najcesce strada grudni kos i vratni dio kicme i sad ja treba da nekoga napravim jos vecim invalidom

S

pre 12 godina

Odoh iz sela u grad.Tamo mi je sve tu i prevoz javni i ne treba mi auto sa godišnjim troškovima(bez goriva)od 30000 din.Uzeću taksi za nuždu.Ne mislim na BEOGRAD.

ehehehe

pre 12 godina

Standardan problem, letargija medju ljudima. Hajde da se trgnemo, na ulice necemo, bar ne jos uvek izgleda. Hajde kacite statuse na socijalne mreze, saljite poruke prijateljima, tvitujte, razgovarajte o ovome, dogovarajmo se izmedju sebe.
Ko kupi novu prvu pomoc celava mu keva!

Zoran Živković

pre 12 godina

Ovo je nepotrebna i skupa obaveza nametnuta građanima Srbije. Potpuno je besmisleno da par gaza i flastera može spasiti život bilo kome. Ne postoji ni jedan takav primer u poslednjih 40 godina. Dakle, kutija "prve pomoći" je nepotrebna i preskupa, a 37 milona evra je ogroman novac, koji će se iz džepova građana preliti u kase prevaranata, političkih i kvazimedicinskih.
Zato treba izmeniti propis koji to reguliše i ukinuti obavezu posedovanja "prve pomoći". Pokrenuću grupu na facebook-u za podršku toj akciji.. Bojkot!

Aleksandar

pre 12 godina

Šta oni misle sa tolikom cijenom??? Da možda ne dobijete i jednu medicinsku sestru uz njun :-)? To je preskupo,jer kod nas u Sloveniji košta 11 eura,baš ta nova prva pomoć i važi pet godina. Pljačka na sve strane!!!

Pancevac

pre 12 godina

(@Sale B:P:, 20. avgust 2011 12:58)
Dali u Srbiji postoji nešto što je jeftinije nego u Nemačkoj.

Zivoti su nam jeftiniji.
ne vrede nista...

Glupi smo ko noc.

Vlada

pre 12 godina

Jel treba da ih nosimo sa sobom i kada nismo u vozilu?
Na beer festu...?

Tamo gde treba policije,nema ih,a ovamo na putu,drace nas zbog kompleta...

mik

pre 12 godina

Evo sadrzaja sta treba da bude u kompletu prve pomoci u SRB, HRV i EU: http://www.ams-rs.com/index.php?option=com_content&view=article&id=167:kutija-prve-pomoci&catid=45:domace-novosti&Itemid=129

Kako nas DERU sa cenama!!!

Ljubisa

pre 12 godina

To je narod koji je osudjen da muse stalno nesto namece oko vrata.Razne takse porezi i prirezi pocev od takse za oruzje preko novih LK i pasosa a sada prva pomoc a od nove godine opet nove table jer zaboga nije dobar grb.To je nasa stvarnost.

Peksi

pre 12 godina

Bas danas videh taj famozni komplet SRPS Z.B2. 001 u Zemunu u Bezanijskoj ulici za 1700 dinara. Znaci, moze jevtinije, samo neki drapaju debelu marzu. Podrzavam slobodno trziste, ali ako je nabavka neke stvari obavezna (zbog, jel'te nase bezbednosti), onda zdrav razum nalaze da i drzava kontrolise cene po kojima se to prodaje. Ovako ispada da drzava cini uslugu "nekome" primoravajuci nas da kupujemo nesto od preduzeca koja drze monopol.

WTF

pre 12 godina

Problem je u tome što mediji i stručna javnost niti su pitani, a niti su našli za shodno da istražuju i kritikuju, a u svrhu upoznavanja javnostiPa SAT je proletos promovisao prodaju tih paketa uz sajamski popust!!!Živimo u mraku, a kad se pojavi tračak svetlosti ugledamo kakva nam se “poslastica“ sprema, ali više nema šanse za izbegavanje!!

Hogar

pre 12 godina

BRAVO....Upravo tako a evo i primera http://cgi.ebay.de/KFZ-Verbandkasten-DIN-13164-RFX-Warnweste-2015-NEU-/300590196477?pt=Autozubeh%C3%B6r&hash=item45fc9266fd

Ana

pre 12 godina

Necu da dam pare SPS-u ,necu i necu a i kazne necu da platim.To su moje pare tesko zaradjene i ne dam ih Dacicu ,Mrkonjicu ,Bajatovicu i ostalima.NE DAM I TACKA.

Мирко

pre 12 godina

Држава која своје финансирање заснива на пљачкању народа нема будућност. То смо могли да видимо у протеклих 20 година, а крај се неумољиво брзо ближи. Биолошко одумирање ће тек бити потврђено на попису, ову земљу је инертан и себичан народ заједно са алавима на власти убио у корену.

Dragan

pre 12 godina

Pa dobro, sad cekamo da prodje neko vreme pa da otvorimo nekom siromahu nekog zardjalog juga, koji je gulio 3 dana da zaradi prvu pomoc, pa da mu uzmem da bih i ja imao u svom jugu koga ce isto neko da otvori i uzme. Iz svog dzepa sigurno necu izvaditi za to.

miran

pre 12 godina

"Naime, novi kompleti za prvu pomoć moći će da se dopunjuju, iako to nije izričito navedeno u Pravilniku o tehničkim uslovima za vozila. "Ova odredba je ostala nedorečena u Pravilniku koji je dobar i ne bi trebalo da se menja. Dopunjavanje kompleta jeste i mora da bude ostvarljivo", kaže Jovanović."
Odredba je ostala nedorecena u Pravilniku koji je DOBAR! Alo, je li taj covek normalan. Pa nije taj Pravilnik Sveto pismo! Gospodo vozaci, ovaj kretenizam od Pravilnika mora Ustavno da padne i cela stvar oko kompleta Prve pomoci. Ako ovaj Zakon ostane da vazi onda smo zasluzili i da nam od iduce godine propisu i OBAVEZNE ROGOVE. Svakom od nas vozaca.

Svaki komplet prve pomoći, inače, ima rok trajanja od pet godina. To važi i za „fabričke“ komplete prve pomoći, koje vozači dobijaju uz automobil, iako na njima piše da je rok trajanja neograničen.

Jel to oni nas zajebavaju. Na proizvodu pise ROK UPOTREBE NEOGRANICEN a oni kazu ... NE, 5 godina!