Subota, 20.08.2011.

00:02

Stanovi sve jeftiniji, niko ih neće

Tržipte nekretnina je gotovo zamrlo. Ponuda je sve bogatija, ali kupaca nema. Pre tri godine u Beogradu je između 150 i 200 nekretnina mesečno menjalo vlasnike.

Izvor: Novosti

Stanovi sve jeftiniji, niko ih neæe IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

80 Komentari

Sortiraj po:

SevarlicA

pre 12 godina

(VladaPUB, 21. avgust 2011 06:48)
Vlado komentar ti je skroz na mestu, kao neko ko radi u izgradnji stambenih objekata potpuno se slažem da u BG-u cena izgradnje stana retko kada bude 500Evra.Jedino gde može da vas ovoliko košta izgradnja je da kupite neki mali plac za male pare negde u Krnjači i da zidate najjeftinijim materijalima i kvalitetom.

Ovo je činjenično stanje koštanja m2 u centru grada i delovima NBG-a
cena gradnje od početka do kraja: 500-1200 evra prosek 800evra
vrednost placa 20-30% izgrađenog-prosek 25% ili 200Evra/m2
projekti, dokumentacije, takse, zahtevi, rešenja, priključci, itd. 50-100Evra/m2- prosek 75Evra/m2
naknada za gradsko građevinsko zemljište u toj zoni 250Evra/m2
plus PDV18% (800+200+75+250)*0.18= 238.50Evra/m2

dakle 800+200+75+250+238.5= 1563.50Evra/m2

Na sve to dodajte neki zamišljeni novac koji "morate" da platite određenim osobama da bi dobili :građevinsku dozvolu, protivpožarnu saglasnost, upotrebnu dozvolu, itd...

Ne kažem da zarade nisu dobre, da nisu niko se ne bi bavio ovim poslom, ali nije ni sve tako sjajno i bajno kako neki misle. Psebno što je država napravila građevinski kolaps u Beogradu izgradnjom 5.000socijalnih stanova za 1300Evra, pa za privatne firme nema više kupaca.

I.s.

pre 12 godina

Ako su stanovi sve jeftiniji i niko ih nece, to samo znaci da treba da budu skuplji. Dok cene ne krenu ponovo da skacu, nema od prodaje nista jer svako hoce da posle moze skuplje da proda. A pocele bi da skacu kad bi u Srbiju dosao strani kapital ili kad bismo postali kandidat za EU. E sad, niko ne zna kad ce to biti, ali jednog dana hoce. Do tada, sve ce stajati.

zoran

pre 12 godina

@Čovek iz 23. veka. UK je "iznimka", naduvalu su cene 3-5 puta od 1990-te, zamalo da im propadne drzava pre tri godine od uzimanja kredita za spasavanje banaka zboh naduvavanog real estatea. Proveri iste podatke za Nemacku. Imaju 50600 eura srednju bruto godisnja platu (2006-ta godina), a srednja vrednost kuce je 177000 eura, srednja vrednost apartmana 140000 eura. Sve sto nije u balansu sa pravilom od 3 bruto plate pokazuje na distorziju marketa - balon (kada svi polude i misle da ce da naprave velike pare) ili depresija (npr rat ili beda posle rata)

zeznula me demokratija

pre 12 godina

Evo, svi koji pricate kako biste kuce u provinciji, evo vam moja kuca u Somboru. Ja se zaleteo onomad u postslobino vreme, rek'o bice bolje i stukoh 100 000 E krvavog gastarbajterskog eura da je kupim i sredim. Ima sve sto vam moze pasti na pamet: od 200 sqm stambenog prostora, CG, solar, bazen...italijanske plocice, brzi internet. Na prodaji je drzim od 2006, za bezobrazno niskih 70 000 EUR i niko nece ni da je pogleda, kazu da je Sombor "mrtva" lokacija, svi beze odande.

Mića

pre 12 godina

Cene stanova su godinama kod nas bile previsoke.Postepeno dolaze na pravu meru.Investitori su pljačkali kupce,zaradjivali su dinar na dinar.U mojoj Jagodini cena novih stanova je 650 do 800 evra.I ova cena je previsoka,ali sada su samo dva investitora,koji diktiraju cene.Preko trećih lica izvode radove tako da se ne vide pravi investitori.Zaradjuje se u Jagodini dinar na dinar.U beogradu je veća cena stana nego u jagodini zbog veće cene komunalnog opremanja zemljišta,korupcije u urbanističkim službama i sl.Tržište će reći koja je cena realna.tačno je da su agencije za proimet nekretnina dosta doprinele visokim cenama nekretnina.sada im se to obija o glavu,stala je prodaja stanova.Pre dve godine želeo sam da kupim stan u Beogradu,bio sam zapanjen šta se sve prodaje za previsoku cenu.Kvalitet gradnje nikakav,bez gradjevinske dozvole,bez energetskih saglasnosti i sl.Videće se da će cena stana u Beogradu biti skoro kao cena u Kragujevcu,Nišu i drugim većim gradovima u Srbiji.Pozdrav iz Jagodine do tada,biće to veoma brzo.jagodinac

Čovek iz 23. veka

pre 12 godina

Prosečna cena kuće-stana u Nemačkoj je 207000 EUR, nemam pojma o čemu ovde neki sanjaju, ali 50000 EUR je cena nekog dobrog automobila a ne kuće-stana :)

Naravno to je u Nemačkoj, u zemlji gde je mogućnost zarade neuporedivo veća nego u Srbiji a o standardu života (bez obzira na to da ni tamo nije sve med i mleko) bolje i da ne govorimo jer se to ne može ni porediti.

Inače cene nekretnina su svugde previsoke jer ako neko slučajno nije čuo od 90-ih pa naovamo je harao takozvani real estate boom, odnosno banke su davali kredite i klošarima (zato imamo krizu) pa su cene rasle i do 5x brže od zvanične inflacije. Zato neki i misle da je stan u Nemačkoj 50000 EUR, jer tamo negde 90-ih bi bilo tako, ali sada smo u 2011. a ne u 1990...

VladaPUB

pre 12 godina

gospodo "gradjevinci" , Vi kod kojih kvadrat kosta 500 eura molim vas da mi se javite da kupim od vas hiljade kvadrata, jer vidim da mogu da se prodaju za 1000 eura i vise.

Ocigledno da gradili niste nikada nista, moze da kosta 500 eura/kmv gradnje AKO imate plac, dokumentaciju, projekte, uredne dozvole ... i tako dalje.

Realnu cenu nekretnina diktira trziste, kao i za sve druge artikle, i dokle god ima trgovine, to je TRZISNA cena. Da li mislite da proizvodjnja novog punta kosta 9.000 eura ?! Na Vasu VELIKU zalost, ljudi grade stanove da bi zaradili, niko od privatnih investitora nije dobrotvor da deli stanove !

Luka

pre 12 godina

Malo li je bre 1000 evra po kvadratu?! to treba da bude max cena sigurno necu da kupim stan ili kucu na Dedinju
ali ne bih ni da platim na Novom Beogradu 3000 evra kvadrat jer to normalno?! pa nije Pariz

misa

pre 12 godina

Ajde da budemo realni. .Potraznja za kupovinom je stala ali ce kad tad da krene barem sto se tice Bgd.Kako se krece situacija u unutrasnjosti i kako vlada razmislja o ostalom delu sveta sve ce da navrne u Bgd i NS.Mozda nisam u pravu .Bilo bi lepo da sve krene u suprotnom smeru.

ecentar

pre 12 godina

Mala napomena za sve one koji kalkulisu sa bruto platom kao merom za obracun prosecne cene stana u nekoj zemlji. Bruto plata je iznos koji sadrzi neto platu plus poreze i doprinose, dok koliko vidim u pomenutim slucajevima kalkulise se sa neto platom, a pominje se bruto plata. Dakle, neto plata je iznos koji zaposleni dobije, a bruto plata je iznos koji je zbir neto plate i poreza i doprinosa.

i plavusa jeukapirala

pre 12 godina

@Nikola

Izvini Nikola ali ja sam radio u Nemackoj posle zavrsenog ETF-a u Bg. a ne posle trogodisnje trgovacke u Novom Pazaru. Slicno ocekujem i od svoje dece. A koliko sam zaradjivao i uspeo da ustedim, pa, govori podatak o mogucnosti kupovine stancica za njih. Zao mi je da se mucis u Stutgartu ali , boze moj....

milan jakovljevic

pre 12 godina

Treba imati u vidu da je cena kvadrata u Beogradu jos uvek drasticno veca nego u Berlinu, a cena kvadrata u Novom Sadu je kao u Budimpesti. To je jos uvek daleko od realnih cena, obzirom na kupovnu moc. Tako da treba biti lud pa kupovati: ove cene ce jos dosta ici dole pre nego sto se trziste smiri, kriza ili ne. Cene su bile vestacki naduvane u momentu kad je postalo moguce kupiti stan na kredit, ali kome se zurilo da kupi, taj je to dosad obavio. Sad je vreme da cene dodu na svoju realnu vrednost.

fun-da-mental

pre 12 godina

@Wllaxy: Ako znaš neke stanove koji se prodaju a cena im se dugo nije menjala - to nije njihova cena, jer da jeste - prodali bi se! Ako se vlasniku ne žuri sa prodajom, on može da traži koliko god hoće za stan, ali on onda nije prodavac. I ja imam stan koji bih rado prodao za milion evra ako se nađe budala da ga kupi. Samo što budala više nema, svi su uzeli CHF kredite i sada se češu.

malo sam razgledao

pre 12 godina

http://www.immowelt.de/immobilien/immodetail.aspx?id=23177924

pogledajte sta se nudi recimo u minhenu 70 kv 80 hiljada. pa vi sracunajte. a otplatite ga za 10ak godina sa njihovom platom i ne osetite. strasno.

Wllaxy

pre 12 godina

Sada cu da ti kazem cemu ovakvi tekstovi. Ovaj clanak je tu da otrezni halave agente i gradj. mafiju sirom Srbije. To sto ti vec godinu dana ides na net i citas oglase i gledas cene koje miruju je istina, ali da li si u ovih godinu dana kupio stan? Da jesi, i da si se cenkao, saznao bi pravu cenu stanova u NS-u i Bg-u. Stan za kes bez agencije kada prodavcu treba lova (a lova uglavnom treba .) ) je jedna cena, druga cena je na sajtu oglasnika kada nezajazljiva agencija zalepi par slika i trazi nemoguce. 800 eura Novo Naselje (Novi Sad) stan kakav hocete, kupio sam pre mesec dana 54 kvadrata. Bitno je imati kes i to je to. Kakvi 1200 eura, pa nije ovo Minhen, Graz ili Bec...
(Jovan, 20. avgust 2011 15:34)

Jeste, bitno je imati kes i to je to. Samo to i nista ni manje ni vise...

I ne, ne idem na net i proveravam cene vec znam iz prve ruke. Kad bih poceo da pricam na kakve sam sve "prodavce" i "vlasnike" stanova nailazio (halapljivi agenti na stranu) ne bi ste mi verovali. A da ima i tzv jeftine stanove - ima, ali onih neuknjizenih, sumnjivih u stanju raspada, koji prokisnjavaju, puni vlage... U stvari cak ni takve rupe, jer to je pravo ime za neke od njih, ne bih mogao nazvati niti jeftinim a niti se mogu zakleti da cene padaju cak ni takvim stanovima.

franka_025

pre 12 godina

da, mozes mislit'...

kvadrat jefiniji, plate jos manje, a narod grabi po kontejnerima...

i nije zbog naroda koji se truje po kontejnerima, zbog porodica koje ne znaju sta ce bez mogucnosti placanja stana ili kredita, zbog dece koja imaju mozda samo jedan obrok u toku dana...

vec se zbog politicki korektno iskoristenog prostora na sajber spejsu prica o ovome...ipak mi idemo u korak sa standardima tako nam zeljene evropske unije...

ccc

pre 12 godina

Samo pricaju o cenama,a niko o kvalitetu tih novih izgradjenih stanova.Zidovi isprskani od lakiranja parketa,plocice u kupatilu ko da Su kupljene na raspodaji-najlosijeg kvaliteta,tus kabine takodje....Gelenderi na terasama posle par meseci vec rdjaju,fasadna boja posle 2godine gubi 50% od prvobitne boje!!!!I onda kazu padaju Cene nekretnina,Dragi gradjevinari tek ce da padnu Cene....

Čovek iz 23. veka

pre 12 godina

Inače da dodam još i to da recimo u UK, prosečno traže za prosečnu nekretninu tačno 33% (znači jedna trećina) više od cene za koju na kraju uspeju da prodaju tu istu nekretninu. Ne znam za takve podatke kod nas, ali verovatno je slično, znači prodavci imaju tendenciju da za trećinu precene vrednost svoje nekretnine.

Sergije

pre 12 godina

Prodavci zele da prodaju po sto visoj ceni, a kupci da kupe po sto nizoj, i to je sasvim normalno.

Cene kvadrata ce, verovatno, jos padati, i, u tom smislu, cekanje sa kupovinom moze da se isplati. Ali, treba imati u vidu da ce sa priblizavanjem Srbije EU, u Srbiju doci i jedan veci broj stranaca koji ce kupovati i zakupljivati stanove, sto ce uticati na cene kvadrata na jedan duzi rok. U tom smislu, zurba za prodajom i oklevanje sa kupovinom mogu biti velika zivotna greska.

Čovek iz 23. veka

pre 12 godina

@zoran

Prvo stanovi u Srbiji jesu skupi (relativno u odnosu na kvalitet i standard života u odnosu na ostatak evrope), ali to ne stoji da je cena stana u svetu 3x bruto godišnja plata. Recimo u UK prosečna cena kuće-stana je 228095 funti (sa tvojom računicom bruto godišpnja plata od 76000 funti), što naravno nije slučaj jer je bruto godišnja plata u UK oko 25900 funti što znači da je umesto 3x kako ti tvrdiš pravo stanje negde oko 9x. U ostalim EU zemljama je slična situacija (ili je cena kuće-stana još veća u odnosu na prosečnu bruto platu).

Naravno cene nekretnina varira i od lokacije i od karakteristike samih objekata, tako da čak i u istom gradu na 500m razdaljine imate nekretnine slične kvadrature a da se cena razlikuje i za 2-3x pa i više. Zato ni nema nekog smisla pričati o ceni kvadrata... kvadrata čega, gde, u kakvom komšiluku itd. to je ono što određuje ponudu i potražnju pa i cenu. Inače najteže je naći kuću-stan sa prosečnom cenom, kuće i stanovi koje nam se sviđaju koštaju uglavnom najmanje 50% preko prosečne cene (u UK recimo 300 hiljada funti pa naviše). Možete naći jeftinije stanove od prosečnog ali njih svi izbegavaju, a oni prosečni uglavnom postoje samo u statistici jer u realnosti ih je jako teško naći u prodaji.

Bez obzira na sve to, cene u Srbiji jesu previsoke, s obzirom na standard i kvalitet života i mogućnosti/prilike.

keykey

pre 12 godina

Postoji jedna stara "jevreska" formula koja izracunava realu vrednos nekretnine. A ona kaze da nekretnina treba da se isplati za 15 godina rente. t.j. ako stan moze da se izda za 250 Evra/mesecno ta nekretnina vredi 12meseci X 15godina x 250evra = 45.000 Evra!
Molio bi sve u procesu prometa stanova a najvise AGENTE za nekretnine da primene bar priblizno ovakvu formulu pre nego odvale "cenu" stana. E tada ce prestati da kukaju kako je zamrlo trziste nekretnina, a oni su prvi koji su napravili da zamre jer i nije moglo da opstane sa nerealnim cenama.

Toshiba

pre 12 godina

"Imajmo u vidu da mnogi od onih koji nemaju krov nad glavom nemaju ni računar ni internet da bi se ovde pojavio njihov komentar.
(MilanR, 20. avgust 2011 08:26) "

Usao sam u minus za skoro ceo iznos plate i nekako kupio racunar. Sad bar mogu da pratim redovno pad cena nekretnina i da se nadam.

Marko

pre 12 godina

Gledam da svaki put posaljem komentar na ovu temu...

Nasledio sam bio stan u Zemunu na V spratu povrsine 62 m2 i 9 m2 terase, a po strukturi 2,5 soban sa cg i toplom vodom, lift se podrazumeva. Posto nisam zeleo da zivim u tom kraju stan sam dao na prodaju i prodao sam ga u aprilu 2010 za 88.000 e (1420 e kvadrat). Inace, soliter je useljen 1986., stan sam prodavao tacno 11 meseci po pocetnoj ceni od 90.000 e. Posle sam u jesen 2010. kupio isti takav u Zarkovu samo 55+5 m2 za 65.000 e (1.182 e).

Svoje stambeno pitanje sam resio do kraja zivota, a samo ne znam kad ce u centru da dzabe dele stanove? Ko misli da ce stanovi kostati 500 e u Beogradu taj se grdno prevario.

Momcilo

pre 12 godina

Kao i kod svake druge robe, cena je odredjena trzistem, tj. odnosom ponude i potraznje. Cinjenica je da je cena stanova u Beogradu jos uvek nerealno visoka, sta god da kazu ovi iz raznih agencija za nekretnine. Medjutim, cena ne moze da pada jer za stanovima jos uvek ima potraznje, doduse manje nego pre 3-4 i vise godina, ali je i dalje ima. Uzmite u obzir cinjenicu da se u Beograd svake godine iz unutrasnjosti Srbije doseli oko 50.000 ljudi, po zvanicnim procenama. Ti ljudi moraju negde da zive, svejedno da li ce stan da iznajme ili da ga kupe. Ovih prvih je vise, to stoji, ali ni broj ovih drugih nije mali. Sto neko rece ovde, ima ljudi koji su prodali tamo negde sve sto su imali za ozbiljne pare, i onda dosli u Beograd da zive. Broj stanovnika u Bg se konstantno uvecava, pa u uslovima povecan potraznje za stanovima cena nikako ne moze da pada, a u najboljem slucaju moze da stagnira. Jos kad se na to doda ugradnja investitora od bar 50-70%, eto vam zasto su nekretnine skupe...

Jovan

pre 12 godina

Sada cu da ti kazem cemu ovakvi tekstovi. Ovaj clanak je tu da otrezni halave agente i gradj. mafiju sirom Srbije. To sto ti vec godinu dana ides na net i citas oglase i gledas cene koje miruju je istina, ali da li si u ovih godinu dana kupio stan? Da jesi, i da si se cenkao, saznao bi pravu cenu stanova u NS-u i Bg-u. Stan za kes bez agencije kada prodavcu treba lova (a lova uglavnom treba .) ) je jedna cena, druga cena je na sajtu oglasnika kada nezajazljiva agencija zalepi par slika i trazi nemoguce. 800 eura Novo Naselje (Novi Sad) stan kakav hocete, kupio sam pre mesec dana 54 kvadrata. Bitno je imati kes i to je to. Kakvi 1200 eura, pa nije ovo Minhen, Graz ili Bec...

FOLEX

pre 12 godina

Ne mogu a da ne odgovorim na ove gluposti kad vidim kako pricate da je ralna cena u Novom Sadu 500,600 evra.Ja sam jedan novosadski investitor i mogu vam reci da proizvodjacka cena cak na telepu izadje oko 800,900 evra.Cena od 500,600 evra bi bila realna da je u pitanju samo gradnja,tj da ti neko pokloni lokaciju i da ne platis obaveze prema ZIG-u.Vi sto cekate cenu od 500,600 evra nacekacete se bogami ili kupite po toj ceni,a useljenje ce vam biti kad na vrbi rodi grozdje.Ima i na dicama za te pare al svi ste na zajednickoj potrosnji struje,vode,nikad nema sanse da se uknjizite 1/1 vec na idealne delove.Narode,nemojte biti naivni.Pa uzmite pa racunajte.Ako je procenat koji se daje za lokaciju 20 do 30 % plus komunalije 100 evra po kvadratu plus gradnja neka normalna koja izadje oko 500 evra po m2 shvaticete o cemu vam pricam.

Nikola

pre 12 godina

@(i plavusa je ukapirala) covece kako lupas da je to strasno. Za 50 000€ u okolini Minhena ti nije dosta da kupis garazu a ne stan. A tek sto se tice plata od 1500€ do 2000€ po tome zakljucujem da nikada nisi bio u Nemackoj i da te neko debelo slagao. Ja zivim kod Stuttgarta od 1994 kada sam zavrsio OS i dobro poznajem prilike i stanje u nemackoj i kazem ti da od te tvoje price nema ama bas nista istine. Niste svesni koja je procedura za dobijenje posla i kolika je konkurencija da na jedno radno mesto kandidira 100tinak ljudi pa ti vidi, a da ne govorim sada sta se sve ocekuje od tebe da bi mogao da konkurises sa onih 99. To vreme kada su gastarbeiter-e cekali na zeleznickim stanicama su davno prosla cak sta vise ne znaju sta ce sa tolikim strancima koji im zauzimaju ona najteza radna mesta i koji ne znaju Nemacki i nisu dovoljno skolovani. Ja sam zavrsio trogodisnju trgovacku jer nisam mogao da upisem te godine nista drugo zbog jezika itd pa kada sam to zavrsio i radio nekih 2 godine sam se opet upisao u skolu za CNC Fräser und Dreher koja je trajala 3,5 godine i sada radim na tim CNC masinama i sada imam bruto satnicu 13,50€ a posto nisam ozenjen i nemam decu mi se odbija 45% (Lohnsteuerklasse 1) poreza, zdravstveno, penziono i ostale zajebancije i imam zato sto radim u smenama jedva 1400€ platu. Tako da ako mislis da ovde jedva cekaju da im neko dodje sa marsa da bi mu dali 1500€-2000€ platu grdno se varas.

zoran

pre 12 godina

'PEPE I OSTALI INVESTITORI'Kada bi se stanovi zidali u vazduhu,onda bi cena stana mogla da bude na Dedinju i Senjaku(1200-1500e/m2).Tvoj bi stan onda vredeo 350 euraako ga uopste imas(isto u vazduhu).Lupetate a pojma nemate sta pisete.Koji ste moj dolazili u Beograd kada vam je sve skupo?Kako niko od vas ne spominje periferiju grada,vec ste se uhvatili za elitne krajeve grada.Nije to za vas.Upravo ste vi gospodo podigli cene stanova u centru grada,jer boze moj za vas je periferija grada vece selo nego ono odakle ste dosli,nabedjeni Beogradjani.

Igor

pre 12 godina

Gospodo,
u Novom Sadu realne cene su izmedju 500-600 evra po kvdratu, u pristojnom delu grada. Mozete vi da cenite kvadrat koliko hocete, ali tek kad se spustite na ovaj nivo, a to i nije toliko daleko, ni tada se nece ljudi bas grabiti, ali ce biti bolje nego sada, i ja cu tada konacno kupiti stan. Siguran sam da ce biti ovako, i to u sledece tri godine najvise.
Ne moze plata 300-400 evra, "lepote Srbije" da ne spominjem, opste stanje i standard - katastrofa... sta ocekujete - nema vise para, mena kredita.

Boris

pre 12 godina

Pa realna cena kvadrata u Srbiji iznosi 500 evra, i nesme biti veća od toga jer naši investitoti imaju do 50% zarade što je u svetu nemoguće. Kad se naši građevinari spuste na zemlju pa počnu pravit i prodavat objekte realne vrednosti možda nešto i prodaju. I još kad gradski arhitekti počnu radit svoj posao nećemo imat divlja naselja.

zoran

pre 12 godina

Realna prosecna cena stana po svetskim standardima je jednaka je 3xbruto godisnja plata. Za Srbiju to izadje 3 x 12 x 1.6 x 380 = 22,000 eur, ili za stan od 60 m2, to je 370 eur/m2. Pa sada dragi kupci vidite koliko su "jeftini" danasnji stanovi, a vi postovani agenti vidite kuda ide trziste da se izbalansira sa zaradama.

srba

pre 12 godina

Pa ne moze vecno da se zivi od preprodaje. Ko je imao para kupio je i stan i kola,sad je ostala samo sirotinja koja nema ni za ucesce. A prodaju se najvise stanovi do 50m2 zato sto to kupuju ljudi koji izdaju stanove i zive od toga. Ovako samo tapkamo u mestu sve dok ne skapiramo da treba nesto i da stvaramo tj proizvodimo,pa nismo mi grcka pa da zivimo samo od usluga turizma i trgovine.

Wllaxy

pre 12 godina

***

Na svakih nekoliko dana, iz meseca u mesec pricate kako su stanovi sve jeftiniji i covek bi ocekivao neko ohoho pojeftinjenje kad ono cvrc - u stvarnosti stanovi kostaju isto kao sto su kostali i pre mesec dana, isto kao i pre pola godine, isto kao i pre godinu dana... Govorim za one stanove za koje sigurno znam da sada kostaju isto kao sto su kostali i tada - ni jedan jedini evro manje, pa se stvarno pitam cemu onda ovakvi naslovi koji su sve samo ne tacni jer cene stanova samo stoje i ne mrdaju.

Josif iz Trbusnice

pre 12 godina

Sve je ovo ocekivano, i prirodno, kriza je samo ubrzala logican sled dogadjaja.
U Bg-u je 2009. god. prvi put (i pored svog doseljavanja!) bilo manje stanovnika nego prosle godine od kad se prati statistika.
Ovaj grad, ova drzava, ovaj narod, je na istorjskoj stranputici, za sada se polako kotrljamo, postoji po vecim gradovima privid da sve funkcionise sandardno i da smo svi na broju, ali cene kvadrata ce padati jos vise jer ce biti i drasticno manje mladih ljudi, tj. vec ih ima upola manje nego rodjenih 80-ih.
Generalno, grandiozna stanogradnja broji svoje poslednje dane.

Ivana

pre 12 godina

Hajde da nam strucnjaci ponude nekakve podatke na osnovu cega zakljucuju da je visak stanova u Beogradu.Nadam se da cete komentar objaviti bez namere da uticete na razlicite stavove vasih citalaca.
Kolika ponuda stanova mesecna bila pre tri godine u Beogradu,a kolika danas?
Kolika je trazena i isplacena cena stanova na mesecnom nivou, danas i pre tri godine?
Koliko stanova koji se nude mesecno ima vlasnika koji zivi u njemu,a koliko je novih stanova?
Koliko gradjevinski dozvola je izdano bilo pre tri godina,a koliko danas?
Da li ce zbog samo 40 gradjevinskih dozvola u Beogradu imati drastican pad ponude trzista stanovima na duzi vremenski period?
Koliko je gustoca stanovnika po kvadratnom metru stana u Beogradu?
Koliko hiljada gradjana se godisnje doseli,a koliko odseli iz Beograda?
I na kraju da ne duljim,da li su strucnjaci spremni prodati stan za evre ciji pad vrednosti prema zlatu iznosi tri puta od pocetka krize?Drugo,kada dobije novac od prodaje stana ,sta savetuju prodavcu stana sa nastampanim evrima da uradi,da ga pohrani u banku ili potrosi u kafani ili da kupi stan u Boegradu kao veoma dobru zivotnu investiciju?

zoran

pre 12 godina

Svako ko proda stan treba da kupi kucu,bilo uknjizenu,pod legalizacijom jer je ta investicija najsigurnija(kuca je kuca a stan je kutija sibica).Placeva je sve manje i manje(zemljiste se ne pravi).Planovima je ogranicena gradnja tako da za 10 godina nece biti slobodnog zemljista.50m2 stana ili 250 m2 kuce(da li uopste treba diskutovati o tome)?Kad vam dodje iz dupeta u glavu bice kasno.Primer= prodao covek stan i napravio kucu za taj iznos=2008.Sada dobija za kucu duplo vise para nego sto je tada prodao stan.Cena stanova pala.Tri istovetna stana moze da kupi za kucu.Sad svi jure da urade kao on(ali placeva nema,ne moze da se zida bez papira).

kreditno sposoban NS

pre 12 godina

Investitori i "investitori" bi mogli malo da smanje doživljaj i da se ne nadaju više vremenima kada su im Crnogoci posle prodate livade Rusima za stotine hiljada ili Apatinci posle prodaje Pivare... dolazili u NS, BG i kupovali deci stanove ne pitajući šta košta!

Umesto te prakse da se na uložen evro traži još evro, trebali bi malo da razmisle o ekonomiji obima, da se više para "vrti" u branši a da smanje svoje apetite na 10-15 % zarade kao svuda u svetu.

I pored te krize nad kojom svi kukaju, iole normalan stan sa kvalitetnijim završnim radovima i urednim papirima u NS se trenutno ceni oko 1300€/m2 kao npr u Budimpešti!!! Još ako kažete da ne kupujete kešom nego ulazite u kredit, odmah se ograđuju i dodaju 50€ na cenu, a ne daj Bože spomenuti subvencionisani kredit od strane države!!! Tek tu nastaje zaplet, više uopšte nisu zainteresovani za priču, navodno ne mogu toliko da ćekaju, dugo traje proces (OK tu je kriva nesposobna država i preglomazna birokratija) tobože će za to vreme naći kupca za keš (ajde baš da vidimo) pa odmah dižu cenu za 100€ po kvadratu i uz to traže kaparu, da se obezbede!!!

Evo ja se intenzivno raspitujem neko vreme i realno niko ne čini ništa (ni država ni banke ni investitori) kako bi se izašlo iz pat pozicije, a dokle će moći tako videćemo...

NS

pre 12 godina

Hmmm, malo informacija za Novi Sad. Stan maltene moze da se bira za 1000e, a solidnih ima od 800-900. Ko izvuce 1200e je dobio premiju, a 2000e jedino neki penthaouse na Bulevar Centru ili nesto slicno.

Luka

pre 12 godina

Naravno da stanove po ovim cenama niko nece. Kao sto je nekada spinovano trziste tekstovima u novinama i prilozima na TV o neverovatnoj traznji i rastu cena stanova, tako je i sada, samo u suprotnom smeru. Nema nedelje da se u novinama i na ovom sajtu ne prenose vesti o padu cena stanova. Ovo je psiholoski efekat, i sada ljudi cekaju dalji pad cena koji je neminovan. Cene ce padati bar jos dve, tri godine i to najmannje 20-30% pre nego sto se trziste stabilizuje. A i to je pitanje s obzirom na nas standard i plate. Savet svima koji mozda razmisljaju, ne kupujte stan sada, cene ce jos padati, "jeftine" stanove u bivskoj kasarni Stepa Stepanovic nece imati ko da kupi, prodavace se i za 900 EUR/m2. Otidjite i na sajt belville.rs, stanovi koji su nekada bili 1950+PDV, sada su na "letnjoj akciji" po ceni od 1540 -1600 EUR (mada za taj kvalitet ne bi trebalo dati ni 1000 EUR).

ZveZdan

pre 12 godina

Nadam se da ce doci to vreme da je sve jeftino kao sto se pise.I dalje se drzi cena itd Nemaju ljudi kredita pa drze cene nista ih ne nagoni na prodaju.Veve takse i odrzavanje bi trebalo da ih istera da ne zive po centru klosari koji prodaju stanove po 2-3000 sa sastavom stanara od djubretara do prodavaca u maxiju, u obrusenim zgradama, sa neregularnim papirima, sitnim preverama(zasto zovemo samo cigane ciganima?)Pascete vi.

Trotter

pre 12 godina

Pravi naslov bi bio ,,Stanove svi hoće, ali ne mogu da ih kupe,,.A glavni razlozi su mala kupovna moć građanstva i još uvek astronomske cene kvadrata. Kada cene stanova budu u skladu sa ekonomskom snagom potencijalnih kupaca krenuće i prodaja, a u međuvremenu će cene padati i padati i padati....

pedja

pre 12 godina

Kriza je uzela svoj danak u prodaji kvadrata,svi bi da prodaju a kupca nigde ni na vidiku,nema vise ratova i doseljavanja,migracija u Beograd kao nekada,slab natalitet nacije..mito i korupcija su naduvali cene kvadrata koji je moze meriti sa cenom jacih evropskih gradova,taj nas domaci kvadrat puno trazi a malo daje..nekada je kupac zurio kupujem odmah sutra ce biti skuplje,sada je vreme na strani kupca..

jedina solucija revolucija

pre 12 godina

Nije da niko nece stanove, svi ih hoce ali narod NEMA para da ih kupi!

Posebno ne po i dalje bezobrazno viskoim cenama!

"jeftini" stanovi za 1300e, a cena gradnje 350e, neka ode na dozvole, plac i takse i 500e (sto je mnogo)i nek se investitor ugradi 150e po kvadratu pa je to 1000e/m2, i to za naselja gde su placevi i dozvole skupe!

Pa po unutrasnjosti investitori grade (kvalitetnije nego u BGu) i prodaju za 500-600e i imaju ogromnu zaradu! cena materijala je ista i u BGu, NSu, Nisu, Vranju, Leskovcu, Somboru, Zajecaru...

Milan

pre 12 godina

Ne slažem se da su cene stanova u NS pale. Ja tražim pristojan trosoban stan za 1000 evra i tako nečeg jednostavno nema. Samo da kažem da sam sadašnji dvosoban platio 750 evra 2004. pa mi onda kažite da li su cene realne.

pale sera

pre 12 godina

drzava pod geslom da podrzava gradjevinsku industriju napravi za godinu dana vise stanova nego sto je u Srbiji prodato u poslednjih 5 godina... svaki drugi komentar je besmislen

Fil

pre 12 godina

Ko placa ove tekstove?Jer agencije za prodaju stanova ?Ja sam iz Nisa i reci cu vam kako stoje stvari!Stan u novogradnji , pa i u pocetnoj fazi ne postoji za 550 E.znaci minimum je 650-700 E. U Donjoj Vrezini !Drugo niko ne zeli da ga prevare i da kupi u pocetnoj fazi,pa na kraju da ostane bez stana!Somborska i Pantelej uposte je 800-900 stanovbi 50+kvm,a manji 950.Centar se krece za manje stanove 1200-1600 E.Dok veliki stanovi 50+ idu za po 1050 - 1200 u centru!Cene nisu pale i ti jeftini stanovi 800-900 su potkrovlja,ili bez sve dokumentacije,a stan sa papirima ispod 900 E je tesko naci !Stanovi sa urednom dokumentacijom do 40 kvm kostaju oko 1200 E.Kod Hale Cair je 1200 nebitno dali je stan 35 ili 50+ kvadrata,i realno to je najbolja lokacija i najpopularnija !Znaci u gradu gde ljudi nemogu da nadju posao i ko ga ima radi na crno za 150 E.kvm stana je 1000 najjeftiniji ,pa do 1600 !Ovo od 800-900 to vam je preko Nisave,nije lose ali ako izdajete stan npr.tesko se izdaje i za 50 E.manja je kirija nego sa druge strane Nisave!Cene stanova nisu pale,niti ce ljudi cene svoje kao da smo toliko snazna zemlja , a ljudi nemaju sta da jedu!

marko

pre 12 godina

Prilicno nerealan clanak, poredite cene se maksimumom iz 2007 umesto da kazete da je to bilo nerealno divljanje a da je realna 2005,6 ili cak 2004. Cene su naduvane pa se tako stan kod Arene prodavao za 3000 eura a Energoprojekt ih je prodavao za 1290.Autoput je na 50m pa tako kupujes stan u dimnjaku za 3000. Vracar 2-2,5 000 evra, na osnovu cega??? Investitori dizu cene jer hoce duple pare as kupci gledaju, para nema. Ili ce kupci naci pare, sto je sve teze, ili ce prodavci ici dole sto je realno. Ili prodaje nece biti!

PEDJA

pre 12 godina

zakon ponude i potraznje,mnogi bi da prodaju,svi prodaju a kupca nema,jako teska situacija..nekada skupe gradjevinske dozvole,mito i korupcija naduvali su kvadrat do neba,nema vise ratova i doseljavanja u glavni grad kao nekada,a i kriza je ucinila svoje.prodavci ocekuju da ce se cena vratiti na staro,a kupci nezure kao nekada,daj da kupim danas sutra ce biti skuplje..sada je vreme na strani kupca.

mail

pre 12 godina

Kada sam rekao jednom agentu, da sada onaj koji ima pare tj. kupac odredjuje cenu stana , hteo je da se pobije samnom. Sto rece neko, davace ga i za 1 kg hleba. Nece za 1 kg ali za 2 kila 100%.

Moravac

pre 12 godina

Zao mi je gradjevinara kojima poslodavci duguju novac za ne isplacene zarade.Rade pod najtezim vremenskim uslovima a obroci su im suva hrana i po
neko "zidarsko",spavaju po burdeljima...Njihovih gazda(investitora)nije mi
zao,odavno su se nafatirali zajedno sa ovima iz agencija nekretnina.Toliko
para imaju da ovi prvi ne moraju vise ni graditi a ovi drugi ni za 10g.pro
dati stan.Drzava sa bankarima(citaj modernim lihvarima) je posebna prica,
stace im gradjevinski sektor koji povlaci za sobom puno toga.E,Srbijo,Srbijo!!!

Hoće, hoće

pre 12 godina

Nije da niko neće stanove, naprotiv, šta je želja svkog podstanara, mladog bračnog para koji živi sa njenim ili njegovim roditeljima, svih koji su završili školu i rade, a žive sa tatom, mamom, bakom, bratom, sekom, dekom... (nastavi niz) Hoće, ali kako ?
Mogu da kažem da sam srećna što sam Beograđanka u trećpj generaciji, stan sam nasledila od babe i dede, ali zato sam do tridesete živela sa majkom i ocem. Sada imam 40, dosta mojih vršnjaka živi tako ili kao podstanari.

I plavusa je ukapirala

pre 12 godina

Imam novac ali nisam blesav da decu osudim da ostanu u Srbiji i zive sa 200-300 Evra ! Dovice kes na ruke ali tek kada pronadju posao u inostranstvu. Sta fali stancicu od 50.000 u blizini Minhena i radnom mestu sa platom od 1500-2000 E ?

MaloMorgen

pre 12 godina

NI JEDAN STAN U SRBIJI NE BI TREBAO KOSTATI PREKO 1000 EVRA! Za ova primanja, zaposlenost, infrastrukturu i politicku stabilnost, ne vredi se toliko upirati pa odvajati kao da se zivi u Americi. Cene su preduvane, a drzava je tu najbahatija. Investitori ocekuju prevelike profite kao sto su navikli, sto je mozda u redu sa njihovog aspekta, ali ako stanje na trzistu govori drugacije, dokle udarati glavom o zid?

Kupac

pre 12 godina

Samo vas citam i pitam se -dokle cete.
Pod 1:
Stanovi sve jeftiniji, niko ih neće.... Halo, hoce ,nego narod nema para za hleb, a jos o stanovima da razmislja.
Pod 2:
Nas ministar Dulic nudio neke stanove po izuzetno niskim (ekonomskim) cenama od 1200 evra na Vozdovcu (kasarna).Ja se i tada slogirao.
Pod 3:
Izadjite malo iz Beograda pa da vidite koliko je 50 dinara.Kao kuca.

goran

pre 12 godina

Histericno, bezobrazno, beskrupulozno, sebicno i kriminalno napumpane cene samo s vracaju tamo gde im je mesto. Nema potrebe za panikom. Ima mesta za zadovoljstvo. Barem jedna pljacka je u fazi suzbijanja.

MilanR

pre 12 godina

Dakle, imamo a)mogućnost kreditiranja b)stanove na prodaju c)ljude kojima stanovi stvarno trebaju - a tržište zamrlo i stoji. Kako je to moguće? Pa, kao što se vidi, sistem više ne funkcioniše. Ne samo naša ekonomija, nego nijedna kapitalistička ekonomija više ne može da obezbedi rast, povećanje zaposlenosti, plate, pa onda i potrošnju, odnosno tražnju, pa i kupovinu stanova.

Prema tršišnoj zakonitosti, kvadrat stana bi trebao sada da košta na primer, 200 eur - što investitori vide kao apsurd i radije će da ostave prazne stanove, nadajući se da će jednog dana biti bolje. Znači ni oni više ne mogu da poštuju tržište. Naime, rizik pada cene je bio njihov rizik onda kada su investirali, a oni bi samo da budu u kapitalizmu kada profitiraju, a ne i kada gube. Oni "varaju" tržište, jer kažu "nije na prodaju" zato što im tržišna cena ne odgovara.

Investitori bi trebali da jednostavno stave na raspolaganje državi prazne stanove da ih ona dodeli onima koji nemaju gde da žive. Najzad, država bi trebala da nacionalizuje te stanove.

Imajmo u vidu da mnogi od onih koji nemaju krov nad glavom nemaju ni računar ni internet da bi se ovde pojavio njihov komentar.

Pepe

pre 12 godina

Cudan mi je mnogo taj pad cena od 1200€ po kvadratnom metru. Budimo realni, u Beogradu najskuplji kvadratni metar i to na Dedinju i Senjaku moze biti negde oko 750-800€. Pre 10-15 godina stanovi od 60-65kvm. u Novom Beogradu i Zemunu su kostali oko 60.000 nemackih maraka. To je bila njihova cena tada kada su bili jos dosta novi, kako u Srbiji retko ko ima novca za odrzavanje nekretnina, cena polovnih stanova moze samo da opada, a ne da raste dok cena novih mora da prati trziste. Realno 500€ je previse uzimajuci u obzir lokaciju i jadnu infrastrukturu, a sto se zivotnog standarda zemlje tice i 300€ je puno za kvadrat.

Slobodan Djakovic

pre 12 godina

Ajte da za trenutak stanemo i budemo iskreni; cene nekretnina u Novom Sadu i Beogradu su potekle iz bahate pohlepe investitora, teza da trziste diktira cenu jednostavno sluzi kao izgovor, cilj je enormno bogacenje pojedinaca. Drugo, kapital koji je sluzio kao baza "gradjevinskim investicijama" vuce svoje duboke korene u prljavom novcu 90-tih, sverca, trgovine narkoticima, ljudima. Nemoj da se lazemo. Znamo jako dobro ko je gradio vile i gradove i ko ima milione. Trece, zna se okvirno koliko moze da kosta materijal i ljudska snaga i ostali resursi da se izgradi jedan stambeni objekat - zgrada. Tu postoje naravno segmenti trzista (jeftini stanovi, skuplji, lokacija, itd), MEDJUTIM, najpre se racunalo na iseljavanje stanovnistva iz svih pravaca; tako je to kada posao mozete da ocekujete jedino u Beogradu, sto je moj licni slucaj, ili u inostranstvo za one sposobnije i sa vecom petljom (vezama). Ko nam je kriv? Svi smo mi dali odredjeni doprinos ovakvoj situaciji, necu plakati niti iskazati samilost sa onima koji imaju dovoljno, nego im treba jos. Zao mi je te nase "sredine" koja je prikljestena teretom opstanka, koji stan mogu samo da sanjaju sa svojim prihodima; ili da udju u ples sa djavolom (pozajmica 50k od banke, vracanje duplo + omca oko vrata?). Za 40m2? Ne pomaze tu ni marketing, lepljive ponude, bombardovanje reklamama (udjes, izadjes, lako do duga, itd); sustina je da drzava nema socijalnu komponentu i polako postajemo nalik na juznoamericke drzave u kojima moc drzi nekolicina a ostatak pase travu. I to se nece promeniti, makar ne mirnim sredstvima.

Dostojevski

pre 12 godina

Gledam i smejem se,ti sto imaju agencije tacnije investitori su postali smesni da ne kazem komicni.Misle da se iz ovog ludila izlazi preko noci,i sve vise pokusavaju da odrze cene stanova jer ih boli gubitak.Ne prate svetsku ekonomiju,domaci pilicari ni ne znaju sta je DJI.Nisu nikad poslovali na otvorenom trzistu, gde se takav potez kaznjava bankrotom.Samo vi drzite cene,ovaj put sve radi protiv vas.Samo uzeti kokice i gledati kako tonete na dno,dna.Da sam ja tako poslovao u Americi propao bi za dva sata.

Sumadinac

pre 12 godina

Ako vi ne pamtite sta je bilo pre 10 godina ja se dobro secam da je kvadrat u centru Kragujevca bio maksimalno 1000 maraka (500 evra), a danas je i preko 1000 evra. O kojoj jeftinoci vi pricate. Jos ce itekako cene padati, pa investititori moraju se zadovoljiti jednocifrenim profitom kao u svim drugim zemljama.

Boris

pre 12 godina

Uopšte nije čudno što mi imamo ekonomsku krizu već nekoliko decenija, koja je domaćeg, regionalnog ili globalnog porekla. Imam utisak da Srbi slabi shvataju i da im treba mnogo da bi razumeli ili postoji mentalitet “zezamo krizu” umesto da delotvorno deluju pravim merama i u pravom momentu i koristeći strana dobra iskustva a izbegavajući loša. Zaista je neverovatno da se ne razume nova realnost na tržištu nekretnina, koja je posledica niske kupovne moći i prenaduvanih cena nekretnina... Ali to je i posledica da imamo ministra ortopeda koji je ‘građevinski lobist’ pa čak i sa razvijenim porodičnim građevinskim biznisom... pa uporno ignoriše novu realnost na tržištu nekretnina i očajno pokušavajući da zaustavi neumoljivi pad cena kvadrara stambenog prostora... On da razume tržište nekretnina ne bi nazidao cenu kvadrata na Voždovcu na skoro 1300 eura i to proglasio jeftinim stanovima. Pošto njega ne dotiče kriza on ne zna da je trzisno prihvatljiva cena kvadrata od periferije do centra Beograda u rasponu od 300 do 700 eura. Tek navedene cene bi omogućile značajniju interakciju tržišta nekretnina i kontinuitet poslovanja građevinskog sektora, naravno to bi uticalo pozitivno i na ekonomiju Srbije.

Batina je iz raja izasla!

pre 12 godina

Kako vas bre nije sramota? Mislite da je i to jeftino? Zasto malo ne uporedite sa zivotnim standardom nego sa paprenim cenama kvadratnog metra od pre par godina, koje su iste kao u Londonu? Imamo li mi londonske plate?

Jole

pre 12 godina

Uz to vest da je na auto pijaci u Bubanj Potoku nikad manja ponuda automobila. Prodaja je takva da se ljudima ne isplati da placaju mesto na pijaci.

nindzarevizor

pre 12 godina

Hmmmm... veoma čudni kritarijumi za pojam jeftino!?!?!?
Poredite sadašnje cene sa istorijskim maksimumom!
Zasto ih ne uporedite sa cenama od pre 10 godina?

nindzarevizor

pre 12 godina

Hmmmm... veoma čudni kritarijumi za pojam jeftino!?!?!?
Poredite sadašnje cene sa istorijskim maksimumom!
Zasto ih ne uporedite sa cenama od pre 10 godina?

Jole

pre 12 godina

Uz to vest da je na auto pijaci u Bubanj Potoku nikad manja ponuda automobila. Prodaja je takva da se ljudima ne isplati da placaju mesto na pijaci.

I plavusa je ukapirala

pre 12 godina

Imam novac ali nisam blesav da decu osudim da ostanu u Srbiji i zive sa 200-300 Evra ! Dovice kes na ruke ali tek kada pronadju posao u inostranstvu. Sta fali stancicu od 50.000 u blizini Minhena i radnom mestu sa platom od 1500-2000 E ?

Wllaxy

pre 12 godina

***

Na svakih nekoliko dana, iz meseca u mesec pricate kako su stanovi sve jeftiniji i covek bi ocekivao neko ohoho pojeftinjenje kad ono cvrc - u stvarnosti stanovi kostaju isto kao sto su kostali i pre mesec dana, isto kao i pre pola godine, isto kao i pre godinu dana... Govorim za one stanove za koje sigurno znam da sada kostaju isto kao sto su kostali i tada - ni jedan jedini evro manje, pa se stvarno pitam cemu onda ovakvi naslovi koji su sve samo ne tacni jer cene stanova samo stoje i ne mrdaju.

mail

pre 12 godina

Kada sam rekao jednom agentu, da sada onaj koji ima pare tj. kupac odredjuje cenu stana , hteo je da se pobije samnom. Sto rece neko, davace ga i za 1 kg hleba. Nece za 1 kg ali za 2 kila 100%.

jedina solucija revolucija

pre 12 godina

Nije da niko nece stanove, svi ih hoce ali narod NEMA para da ih kupi!

Posebno ne po i dalje bezobrazno viskoim cenama!

"jeftini" stanovi za 1300e, a cena gradnje 350e, neka ode na dozvole, plac i takse i 500e (sto je mnogo)i nek se investitor ugradi 150e po kvadratu pa je to 1000e/m2, i to za naselja gde su placevi i dozvole skupe!

Pa po unutrasnjosti investitori grade (kvalitetnije nego u BGu) i prodaju za 500-600e i imaju ogromnu zaradu! cena materijala je ista i u BGu, NSu, Nisu, Vranju, Leskovcu, Somboru, Zajecaru...

Kupac

pre 12 godina

Samo vas citam i pitam se -dokle cete.
Pod 1:
Stanovi sve jeftiniji, niko ih neće.... Halo, hoce ,nego narod nema para za hleb, a jos o stanovima da razmislja.
Pod 2:
Nas ministar Dulic nudio neke stanove po izuzetno niskim (ekonomskim) cenama od 1200 evra na Vozdovcu (kasarna).Ja se i tada slogirao.
Pod 3:
Izadjite malo iz Beograda pa da vidite koliko je 50 dinara.Kao kuca.

zoran

pre 12 godina

Realna prosecna cena stana po svetskim standardima je jednaka je 3xbruto godisnja plata. Za Srbiju to izadje 3 x 12 x 1.6 x 380 = 22,000 eur, ili za stan od 60 m2, to je 370 eur/m2. Pa sada dragi kupci vidite koliko su "jeftini" danasnji stanovi, a vi postovani agenti vidite kuda ide trziste da se izbalansira sa zaradama.

Igor

pre 12 godina

Gospodo,
u Novom Sadu realne cene su izmedju 500-600 evra po kvdratu, u pristojnom delu grada. Mozete vi da cenite kvadrat koliko hocete, ali tek kad se spustite na ovaj nivo, a to i nije toliko daleko, ni tada se nece ljudi bas grabiti, ali ce biti bolje nego sada, i ja cu tada konacno kupiti stan. Siguran sam da ce biti ovako, i to u sledece tri godine najvise.
Ne moze plata 300-400 evra, "lepote Srbije" da ne spominjem, opste stanje i standard - katastrofa... sta ocekujete - nema vise para, mena kredita.

goran

pre 12 godina

Histericno, bezobrazno, beskrupulozno, sebicno i kriminalno napumpane cene samo s vracaju tamo gde im je mesto. Nema potrebe za panikom. Ima mesta za zadovoljstvo. Barem jedna pljacka je u fazi suzbijanja.

Dostojevski

pre 12 godina

Gledam i smejem se,ti sto imaju agencije tacnije investitori su postali smesni da ne kazem komicni.Misle da se iz ovog ludila izlazi preko noci,i sve vise pokusavaju da odrze cene stanova jer ih boli gubitak.Ne prate svetsku ekonomiju,domaci pilicari ni ne znaju sta je DJI.Nisu nikad poslovali na otvorenom trzistu, gde se takav potez kaznjava bankrotom.Samo vi drzite cene,ovaj put sve radi protiv vas.Samo uzeti kokice i gledati kako tonete na dno,dna.Da sam ja tako poslovao u Americi propao bi za dva sata.

Hoće, hoće

pre 12 godina

Nije da niko neće stanove, naprotiv, šta je želja svkog podstanara, mladog bračnog para koji živi sa njenim ili njegovim roditeljima, svih koji su završili školu i rade, a žive sa tatom, mamom, bakom, bratom, sekom, dekom... (nastavi niz) Hoće, ali kako ?
Mogu da kažem da sam srećna što sam Beograđanka u trećpj generaciji, stan sam nasledila od babe i dede, ali zato sam do tridesete živela sa majkom i ocem. Sada imam 40, dosta mojih vršnjaka živi tako ili kao podstanari.

Luka

pre 12 godina

Naravno da stanove po ovim cenama niko nece. Kao sto je nekada spinovano trziste tekstovima u novinama i prilozima na TV o neverovatnoj traznji i rastu cena stanova, tako je i sada, samo u suprotnom smeru. Nema nedelje da se u novinama i na ovom sajtu ne prenose vesti o padu cena stanova. Ovo je psiholoski efekat, i sada ljudi cekaju dalji pad cena koji je neminovan. Cene ce padati bar jos dve, tri godine i to najmannje 20-30% pre nego sto se trziste stabilizuje. A i to je pitanje s obzirom na nas standard i plate. Savet svima koji mozda razmisljaju, ne kupujte stan sada, cene ce jos padati, "jeftine" stanove u bivskoj kasarni Stepa Stepanovic nece imati ko da kupi, prodavace se i za 900 EUR/m2. Otidjite i na sajt belville.rs, stanovi koji su nekada bili 1950+PDV, sada su na "letnjoj akciji" po ceni od 1540 -1600 EUR (mada za taj kvalitet ne bi trebalo dati ni 1000 EUR).

marko

pre 12 godina

Prilicno nerealan clanak, poredite cene se maksimumom iz 2007 umesto da kazete da je to bilo nerealno divljanje a da je realna 2005,6 ili cak 2004. Cene su naduvane pa se tako stan kod Arene prodavao za 3000 eura a Energoprojekt ih je prodavao za 1290.Autoput je na 50m pa tako kupujes stan u dimnjaku za 3000. Vracar 2-2,5 000 evra, na osnovu cega??? Investitori dizu cene jer hoce duple pare as kupci gledaju, para nema. Ili ce kupci naci pare, sto je sve teze, ili ce prodavci ici dole sto je realno. Ili prodaje nece biti!

Slobodan Djakovic

pre 12 godina

Ajte da za trenutak stanemo i budemo iskreni; cene nekretnina u Novom Sadu i Beogradu su potekle iz bahate pohlepe investitora, teza da trziste diktira cenu jednostavno sluzi kao izgovor, cilj je enormno bogacenje pojedinaca. Drugo, kapital koji je sluzio kao baza "gradjevinskim investicijama" vuce svoje duboke korene u prljavom novcu 90-tih, sverca, trgovine narkoticima, ljudima. Nemoj da se lazemo. Znamo jako dobro ko je gradio vile i gradove i ko ima milione. Trece, zna se okvirno koliko moze da kosta materijal i ljudska snaga i ostali resursi da se izgradi jedan stambeni objekat - zgrada. Tu postoje naravno segmenti trzista (jeftini stanovi, skuplji, lokacija, itd), MEDJUTIM, najpre se racunalo na iseljavanje stanovnistva iz svih pravaca; tako je to kada posao mozete da ocekujete jedino u Beogradu, sto je moj licni slucaj, ili u inostranstvo za one sposobnije i sa vecom petljom (vezama). Ko nam je kriv? Svi smo mi dali odredjeni doprinos ovakvoj situaciji, necu plakati niti iskazati samilost sa onima koji imaju dovoljno, nego im treba jos. Zao mi je te nase "sredine" koja je prikljestena teretom opstanka, koji stan mogu samo da sanjaju sa svojim prihodima; ili da udju u ples sa djavolom (pozajmica 50k od banke, vracanje duplo + omca oko vrata?). Za 40m2? Ne pomaze tu ni marketing, lepljive ponude, bombardovanje reklamama (udjes, izadjes, lako do duga, itd); sustina je da drzava nema socijalnu komponentu i polako postajemo nalik na juznoamericke drzave u kojima moc drzi nekolicina a ostatak pase travu. I to se nece promeniti, makar ne mirnim sredstvima.

Josif iz Trbusnice

pre 12 godina

Sve je ovo ocekivano, i prirodno, kriza je samo ubrzala logican sled dogadjaja.
U Bg-u je 2009. god. prvi put (i pored svog doseljavanja!) bilo manje stanovnika nego prosle godine od kad se prati statistika.
Ovaj grad, ova drzava, ovaj narod, je na istorjskoj stranputici, za sada se polako kotrljamo, postoji po vecim gradovima privid da sve funkcionise sandardno i da smo svi na broju, ali cene kvadrata ce padati jos vise jer ce biti i drasticno manje mladih ljudi, tj. vec ih ima upola manje nego rodjenih 80-ih.
Generalno, grandiozna stanogradnja broji svoje poslednje dane.

Pepe

pre 12 godina

Cudan mi je mnogo taj pad cena od 1200€ po kvadratnom metru. Budimo realni, u Beogradu najskuplji kvadratni metar i to na Dedinju i Senjaku moze biti negde oko 750-800€. Pre 10-15 godina stanovi od 60-65kvm. u Novom Beogradu i Zemunu su kostali oko 60.000 nemackih maraka. To je bila njihova cena tada kada su bili jos dosta novi, kako u Srbiji retko ko ima novca za odrzavanje nekretnina, cena polovnih stanova moze samo da opada, a ne da raste dok cena novih mora da prati trziste. Realno 500€ je previse uzimajuci u obzir lokaciju i jadnu infrastrukturu, a sto se zivotnog standarda zemlje tice i 300€ je puno za kvadrat.

Sumadinac

pre 12 godina

Ako vi ne pamtite sta je bilo pre 10 godina ja se dobro secam da je kvadrat u centru Kragujevca bio maksimalno 1000 maraka (500 evra), a danas je i preko 1000 evra. O kojoj jeftinoci vi pricate. Jos ce itekako cene padati, pa investititori moraju se zadovoljiti jednocifrenim profitom kao u svim drugim zemljama.

Boris

pre 12 godina

Pa realna cena kvadrata u Srbiji iznosi 500 evra, i nesme biti veća od toga jer naši investitoti imaju do 50% zarade što je u svetu nemoguće. Kad se naši građevinari spuste na zemlju pa počnu pravit i prodavat objekte realne vrednosti možda nešto i prodaju. I još kad gradski arhitekti počnu radit svoj posao nećemo imat divlja naselja.

ccc

pre 12 godina

Samo pricaju o cenama,a niko o kvalitetu tih novih izgradjenih stanova.Zidovi isprskani od lakiranja parketa,plocice u kupatilu ko da Su kupljene na raspodaji-najlosijeg kvaliteta,tus kabine takodje....Gelenderi na terasama posle par meseci vec rdjaju,fasadna boja posle 2godine gubi 50% od prvobitne boje!!!!I onda kazu padaju Cene nekretnina,Dragi gradjevinari tek ce da padnu Cene....

kreditno sposoban NS

pre 12 godina

Investitori i "investitori" bi mogli malo da smanje doživljaj i da se ne nadaju više vremenima kada su im Crnogoci posle prodate livade Rusima za stotine hiljada ili Apatinci posle prodaje Pivare... dolazili u NS, BG i kupovali deci stanove ne pitajući šta košta!

Umesto te prakse da se na uložen evro traži još evro, trebali bi malo da razmisle o ekonomiji obima, da se više para "vrti" u branši a da smanje svoje apetite na 10-15 % zarade kao svuda u svetu.

I pored te krize nad kojom svi kukaju, iole normalan stan sa kvalitetnijim završnim radovima i urednim papirima u NS se trenutno ceni oko 1300€/m2 kao npr u Budimpešti!!! Još ako kažete da ne kupujete kešom nego ulazite u kredit, odmah se ograđuju i dodaju 50€ na cenu, a ne daj Bože spomenuti subvencionisani kredit od strane države!!! Tek tu nastaje zaplet, više uopšte nisu zainteresovani za priču, navodno ne mogu toliko da ćekaju, dugo traje proces (OK tu je kriva nesposobna država i preglomazna birokratija) tobože će za to vreme naći kupca za keš (ajde baš da vidimo) pa odmah dižu cenu za 100€ po kvadratu i uz to traže kaparu, da se obezbede!!!

Evo ja se intenzivno raspitujem neko vreme i realno niko ne čini ništa (ni država ni banke ni investitori) kako bi se izašlo iz pat pozicije, a dokle će moći tako videćemo...

srba

pre 12 godina

Pa ne moze vecno da se zivi od preprodaje. Ko je imao para kupio je i stan i kola,sad je ostala samo sirotinja koja nema ni za ucesce. A prodaju se najvise stanovi do 50m2 zato sto to kupuju ljudi koji izdaju stanove i zive od toga. Ovako samo tapkamo u mestu sve dok ne skapiramo da treba nesto i da stvaramo tj proizvodimo,pa nismo mi grcka pa da zivimo samo od usluga turizma i trgovine.

MaloMorgen

pre 12 godina

NI JEDAN STAN U SRBIJI NE BI TREBAO KOSTATI PREKO 1000 EVRA! Za ova primanja, zaposlenost, infrastrukturu i politicku stabilnost, ne vredi se toliko upirati pa odvajati kao da se zivi u Americi. Cene su preduvane, a drzava je tu najbahatija. Investitori ocekuju prevelike profite kao sto su navikli, sto je mozda u redu sa njihovog aspekta, ali ako stanje na trzistu govori drugacije, dokle udarati glavom o zid?

Moravac

pre 12 godina

Zao mi je gradjevinara kojima poslodavci duguju novac za ne isplacene zarade.Rade pod najtezim vremenskim uslovima a obroci su im suva hrana i po
neko "zidarsko",spavaju po burdeljima...Njihovih gazda(investitora)nije mi
zao,odavno su se nafatirali zajedno sa ovima iz agencija nekretnina.Toliko
para imaju da ovi prvi ne moraju vise ni graditi a ovi drugi ni za 10g.pro
dati stan.Drzava sa bankarima(citaj modernim lihvarima) je posebna prica,
stace im gradjevinski sektor koji povlaci za sobom puno toga.E,Srbijo,Srbijo!!!

Batina je iz raja izasla!

pre 12 godina

Kako vas bre nije sramota? Mislite da je i to jeftino? Zasto malo ne uporedite sa zivotnim standardom nego sa paprenim cenama kvadratnog metra od pre par godina, koje su iste kao u Londonu? Imamo li mi londonske plate?

Boris

pre 12 godina

Uopšte nije čudno što mi imamo ekonomsku krizu već nekoliko decenija, koja je domaćeg, regionalnog ili globalnog porekla. Imam utisak da Srbi slabi shvataju i da im treba mnogo da bi razumeli ili postoji mentalitet “zezamo krizu” umesto da delotvorno deluju pravim merama i u pravom momentu i koristeći strana dobra iskustva a izbegavajući loša. Zaista je neverovatno da se ne razume nova realnost na tržištu nekretnina, koja je posledica niske kupovne moći i prenaduvanih cena nekretnina... Ali to je i posledica da imamo ministra ortopeda koji je ‘građevinski lobist’ pa čak i sa razvijenim porodičnim građevinskim biznisom... pa uporno ignoriše novu realnost na tržištu nekretnina i očajno pokušavajući da zaustavi neumoljivi pad cena kvadrara stambenog prostora... On da razume tržište nekretnina ne bi nazidao cenu kvadrata na Voždovcu na skoro 1300 eura i to proglasio jeftinim stanovima. Pošto njega ne dotiče kriza on ne zna da je trzisno prihvatljiva cena kvadrata od periferije do centra Beograda u rasponu od 300 do 700 eura. Tek navedene cene bi omogućile značajniju interakciju tržišta nekretnina i kontinuitet poslovanja građevinskog sektora, naravno to bi uticalo pozitivno i na ekonomiju Srbije.

Toshiba

pre 12 godina

"Imajmo u vidu da mnogi od onih koji nemaju krov nad glavom nemaju ni računar ni internet da bi se ovde pojavio njihov komentar.
(MilanR, 20. avgust 2011 08:26) "

Usao sam u minus za skoro ceo iznos plate i nekako kupio racunar. Sad bar mogu da pratim redovno pad cena nekretnina i da se nadam.

pedja

pre 12 godina

Kriza je uzela svoj danak u prodaji kvadrata,svi bi da prodaju a kupca nigde ni na vidiku,nema vise ratova i doseljavanja,migracija u Beograd kao nekada,slab natalitet nacije..mito i korupcija su naduvali cene kvadrata koji je moze meriti sa cenom jacih evropskih gradova,taj nas domaci kvadrat puno trazi a malo daje..nekada je kupac zurio kupujem odmah sutra ce biti skuplje,sada je vreme na strani kupca..

PEDJA

pre 12 godina

zakon ponude i potraznje,mnogi bi da prodaju,svi prodaju a kupca nema,jako teska situacija..nekada skupe gradjevinske dozvole,mito i korupcija naduvali su kvadrat do neba,nema vise ratova i doseljavanja u glavni grad kao nekada,a i kriza je ucinila svoje.prodavci ocekuju da ce se cena vratiti na staro,a kupci nezure kao nekada,daj da kupim danas sutra ce biti skuplje..sada je vreme na strani kupca.

Trotter

pre 12 godina

Pravi naslov bi bio ,,Stanove svi hoće, ali ne mogu da ih kupe,,.A glavni razlozi su mala kupovna moć građanstva i još uvek astronomske cene kvadrata. Kada cene stanova budu u skladu sa ekonomskom snagom potencijalnih kupaca krenuće i prodaja, a u međuvremenu će cene padati i padati i padati....

Luka

pre 12 godina

Malo li je bre 1000 evra po kvadratu?! to treba da bude max cena sigurno necu da kupim stan ili kucu na Dedinju
ali ne bih ni da platim na Novom Beogradu 3000 evra kvadrat jer to normalno?! pa nije Pariz

NS

pre 12 godina

Hmmm, malo informacija za Novi Sad. Stan maltene moze da se bira za 1000e, a solidnih ima od 800-900. Ko izvuce 1200e je dobio premiju, a 2000e jedino neki penthaouse na Bulevar Centru ili nesto slicno.

Ivana

pre 12 godina

Hajde da nam strucnjaci ponude nekakve podatke na osnovu cega zakljucuju da je visak stanova u Beogradu.Nadam se da cete komentar objaviti bez namere da uticete na razlicite stavove vasih citalaca.
Kolika ponuda stanova mesecna bila pre tri godine u Beogradu,a kolika danas?
Kolika je trazena i isplacena cena stanova na mesecnom nivou, danas i pre tri godine?
Koliko stanova koji se nude mesecno ima vlasnika koji zivi u njemu,a koliko je novih stanova?
Koliko gradjevinski dozvola je izdano bilo pre tri godina,a koliko danas?
Da li ce zbog samo 40 gradjevinskih dozvola u Beogradu imati drastican pad ponude trzista stanovima na duzi vremenski period?
Koliko je gustoca stanovnika po kvadratnom metru stana u Beogradu?
Koliko hiljada gradjana se godisnje doseli,a koliko odseli iz Beograda?
I na kraju da ne duljim,da li su strucnjaci spremni prodati stan za evre ciji pad vrednosti prema zlatu iznosi tri puta od pocetka krize?Drugo,kada dobije novac od prodaje stana ,sta savetuju prodavcu stana sa nastampanim evrima da uradi,da ga pohrani u banku ili potrosi u kafani ili da kupi stan u Boegradu kao veoma dobru zivotnu investiciju?

Nikola

pre 12 godina

@(i plavusa je ukapirala) covece kako lupas da je to strasno. Za 50 000€ u okolini Minhena ti nije dosta da kupis garazu a ne stan. A tek sto se tice plata od 1500€ do 2000€ po tome zakljucujem da nikada nisi bio u Nemackoj i da te neko debelo slagao. Ja zivim kod Stuttgarta od 1994 kada sam zavrsio OS i dobro poznajem prilike i stanje u nemackoj i kazem ti da od te tvoje price nema ama bas nista istine. Niste svesni koja je procedura za dobijenje posla i kolika je konkurencija da na jedno radno mesto kandidira 100tinak ljudi pa ti vidi, a da ne govorim sada sta se sve ocekuje od tebe da bi mogao da konkurises sa onih 99. To vreme kada su gastarbeiter-e cekali na zeleznickim stanicama su davno prosla cak sta vise ne znaju sta ce sa tolikim strancima koji im zauzimaju ona najteza radna mesta i koji ne znaju Nemacki i nisu dovoljno skolovani. Ja sam zavrsio trogodisnju trgovacku jer nisam mogao da upisem te godine nista drugo zbog jezika itd pa kada sam to zavrsio i radio nekih 2 godine sam se opet upisao u skolu za CNC Fräser und Dreher koja je trajala 3,5 godine i sada radim na tim CNC masinama i sada imam bruto satnicu 13,50€ a posto nisam ozenjen i nemam decu mi se odbija 45% (Lohnsteuerklasse 1) poreza, zdravstveno, penziono i ostale zajebancije i imam zato sto radim u smenama jedva 1400€ platu. Tako da ako mislis da ovde jedva cekaju da im neko dodje sa marsa da bi mu dali 1500€-2000€ platu grdno se varas.

MilanR

pre 12 godina

Dakle, imamo a)mogućnost kreditiranja b)stanove na prodaju c)ljude kojima stanovi stvarno trebaju - a tržište zamrlo i stoji. Kako je to moguće? Pa, kao što se vidi, sistem više ne funkcioniše. Ne samo naša ekonomija, nego nijedna kapitalistička ekonomija više ne može da obezbedi rast, povećanje zaposlenosti, plate, pa onda i potrošnju, odnosno tražnju, pa i kupovinu stanova.

Prema tršišnoj zakonitosti, kvadrat stana bi trebao sada da košta na primer, 200 eur - što investitori vide kao apsurd i radije će da ostave prazne stanove, nadajući se da će jednog dana biti bolje. Znači ni oni više ne mogu da poštuju tržište. Naime, rizik pada cene je bio njihov rizik onda kada su investirali, a oni bi samo da budu u kapitalizmu kada profitiraju, a ne i kada gube. Oni "varaju" tržište, jer kažu "nije na prodaju" zato što im tržišna cena ne odgovara.

Investitori bi trebali da jednostavno stave na raspolaganje državi prazne stanove da ih ona dodeli onima koji nemaju gde da žive. Najzad, država bi trebala da nacionalizuje te stanove.

Imajmo u vidu da mnogi od onih koji nemaju krov nad glavom nemaju ni računar ni internet da bi se ovde pojavio njihov komentar.

Milan

pre 12 godina

Ne slažem se da su cene stanova u NS pale. Ja tražim pristojan trosoban stan za 1000 evra i tako nečeg jednostavno nema. Samo da kažem da sam sadašnji dvosoban platio 750 evra 2004. pa mi onda kažite da li su cene realne.

milan jakovljevic

pre 12 godina

Treba imati u vidu da je cena kvadrata u Beogradu jos uvek drasticno veca nego u Berlinu, a cena kvadrata u Novom Sadu je kao u Budimpesti. To je jos uvek daleko od realnih cena, obzirom na kupovnu moc. Tako da treba biti lud pa kupovati: ove cene ce jos dosta ici dole pre nego sto se trziste smiri, kriza ili ne. Cene su bile vestacki naduvane u momentu kad je postalo moguce kupiti stan na kredit, ali kome se zurilo da kupi, taj je to dosad obavio. Sad je vreme da cene dodu na svoju realnu vrednost.

Fil

pre 12 godina

Ko placa ove tekstove?Jer agencije za prodaju stanova ?Ja sam iz Nisa i reci cu vam kako stoje stvari!Stan u novogradnji , pa i u pocetnoj fazi ne postoji za 550 E.znaci minimum je 650-700 E. U Donjoj Vrezini !Drugo niko ne zeli da ga prevare i da kupi u pocetnoj fazi,pa na kraju da ostane bez stana!Somborska i Pantelej uposte je 800-900 stanovbi 50+kvm,a manji 950.Centar se krece za manje stanove 1200-1600 E.Dok veliki stanovi 50+ idu za po 1050 - 1200 u centru!Cene nisu pale i ti jeftini stanovi 800-900 su potkrovlja,ili bez sve dokumentacije,a stan sa papirima ispod 900 E je tesko naci !Stanovi sa urednom dokumentacijom do 40 kvm kostaju oko 1200 E.Kod Hale Cair je 1200 nebitno dali je stan 35 ili 50+ kvadrata,i realno to je najbolja lokacija i najpopularnija !Znaci u gradu gde ljudi nemogu da nadju posao i ko ga ima radi na crno za 150 E.kvm stana je 1000 najjeftiniji ,pa do 1600 !Ovo od 800-900 to vam je preko Nisave,nije lose ali ako izdajete stan npr.tesko se izdaje i za 50 E.manja je kirija nego sa druge strane Nisave!Cene stanova nisu pale,niti ce ljudi cene svoje kao da smo toliko snazna zemlja , a ljudi nemaju sta da jedu!

fun-da-mental

pre 12 godina

@Wllaxy: Ako znaš neke stanove koji se prodaju a cena im se dugo nije menjala - to nije njihova cena, jer da jeste - prodali bi se! Ako se vlasniku ne žuri sa prodajom, on može da traži koliko god hoće za stan, ali on onda nije prodavac. I ja imam stan koji bih rado prodao za milion evra ako se nađe budala da ga kupi. Samo što budala više nema, svi su uzeli CHF kredite i sada se češu.

zoran

pre 12 godina

Svako ko proda stan treba da kupi kucu,bilo uknjizenu,pod legalizacijom jer je ta investicija najsigurnija(kuca je kuca a stan je kutija sibica).Placeva je sve manje i manje(zemljiste se ne pravi).Planovima je ogranicena gradnja tako da za 10 godina nece biti slobodnog zemljista.50m2 stana ili 250 m2 kuce(da li uopste treba diskutovati o tome)?Kad vam dodje iz dupeta u glavu bice kasno.Primer= prodao covek stan i napravio kucu za taj iznos=2008.Sada dobija za kucu duplo vise para nego sto je tada prodao stan.Cena stanova pala.Tri istovetna stana moze da kupi za kucu.Sad svi jure da urade kao on(ali placeva nema,ne moze da se zida bez papira).

Čovek iz 23. veka

pre 12 godina

@zoran

Prvo stanovi u Srbiji jesu skupi (relativno u odnosu na kvalitet i standard života u odnosu na ostatak evrope), ali to ne stoji da je cena stana u svetu 3x bruto godišnja plata. Recimo u UK prosečna cena kuće-stana je 228095 funti (sa tvojom računicom bruto godišpnja plata od 76000 funti), što naravno nije slučaj jer je bruto godišnja plata u UK oko 25900 funti što znači da je umesto 3x kako ti tvrdiš pravo stanje negde oko 9x. U ostalim EU zemljama je slična situacija (ili je cena kuće-stana još veća u odnosu na prosečnu bruto platu).

Naravno cene nekretnina varira i od lokacije i od karakteristike samih objekata, tako da čak i u istom gradu na 500m razdaljine imate nekretnine slične kvadrature a da se cena razlikuje i za 2-3x pa i više. Zato ni nema nekog smisla pričati o ceni kvadrata... kvadrata čega, gde, u kakvom komšiluku itd. to je ono što određuje ponudu i potražnju pa i cenu. Inače najteže je naći kuću-stan sa prosečnom cenom, kuće i stanovi koje nam se sviđaju koštaju uglavnom najmanje 50% preko prosečne cene (u UK recimo 300 hiljada funti pa naviše). Možete naći jeftinije stanove od prosečnog ali njih svi izbegavaju, a oni prosečni uglavnom postoje samo u statistici jer u realnosti ih je jako teško naći u prodaji.

Bez obzira na sve to, cene u Srbiji jesu previsoke, s obzirom na standard i kvalitet života i mogućnosti/prilike.

pale sera

pre 12 godina

drzava pod geslom da podrzava gradjevinsku industriju napravi za godinu dana vise stanova nego sto je u Srbiji prodato u poslednjih 5 godina... svaki drugi komentar je besmislen

Jovan

pre 12 godina

Sada cu da ti kazem cemu ovakvi tekstovi. Ovaj clanak je tu da otrezni halave agente i gradj. mafiju sirom Srbije. To sto ti vec godinu dana ides na net i citas oglase i gledas cene koje miruju je istina, ali da li si u ovih godinu dana kupio stan? Da jesi, i da si se cenkao, saznao bi pravu cenu stanova u NS-u i Bg-u. Stan za kes bez agencije kada prodavcu treba lova (a lova uglavnom treba .) ) je jedna cena, druga cena je na sajtu oglasnika kada nezajazljiva agencija zalepi par slika i trazi nemoguce. 800 eura Novo Naselje (Novi Sad) stan kakav hocete, kupio sam pre mesec dana 54 kvadrata. Bitno je imati kes i to je to. Kakvi 1200 eura, pa nije ovo Minhen, Graz ili Bec...

ZveZdan

pre 12 godina

Nadam se da ce doci to vreme da je sve jeftino kao sto se pise.I dalje se drzi cena itd Nemaju ljudi kredita pa drze cene nista ih ne nagoni na prodaju.Veve takse i odrzavanje bi trebalo da ih istera da ne zive po centru klosari koji prodaju stanove po 2-3000 sa sastavom stanara od djubretara do prodavaca u maxiju, u obrusenim zgradama, sa neregularnim papirima, sitnim preverama(zasto zovemo samo cigane ciganima?)Pascete vi.

keykey

pre 12 godina

Postoji jedna stara "jevreska" formula koja izracunava realu vrednos nekretnine. A ona kaze da nekretnina treba da se isplati za 15 godina rente. t.j. ako stan moze da se izda za 250 Evra/mesecno ta nekretnina vredi 12meseci X 15godina x 250evra = 45.000 Evra!
Molio bi sve u procesu prometa stanova a najvise AGENTE za nekretnine da primene bar priblizno ovakvu formulu pre nego odvale "cenu" stana. E tada ce prestati da kukaju kako je zamrlo trziste nekretnina, a oni su prvi koji su napravili da zamre jer i nije moglo da opstane sa nerealnim cenama.

franka_025

pre 12 godina

da, mozes mislit'...

kvadrat jefiniji, plate jos manje, a narod grabi po kontejnerima...

i nije zbog naroda koji se truje po kontejnerima, zbog porodica koje ne znaju sta ce bez mogucnosti placanja stana ili kredita, zbog dece koja imaju mozda samo jedan obrok u toku dana...

vec se zbog politicki korektno iskoristenog prostora na sajber spejsu prica o ovome...ipak mi idemo u korak sa standardima tako nam zeljene evropske unije...

Marko

pre 12 godina

Gledam da svaki put posaljem komentar na ovu temu...

Nasledio sam bio stan u Zemunu na V spratu povrsine 62 m2 i 9 m2 terase, a po strukturi 2,5 soban sa cg i toplom vodom, lift se podrazumeva. Posto nisam zeleo da zivim u tom kraju stan sam dao na prodaju i prodao sam ga u aprilu 2010 za 88.000 e (1420 e kvadrat). Inace, soliter je useljen 1986., stan sam prodavao tacno 11 meseci po pocetnoj ceni od 90.000 e. Posle sam u jesen 2010. kupio isti takav u Zarkovu samo 55+5 m2 za 65.000 e (1.182 e).

Svoje stambeno pitanje sam resio do kraja zivota, a samo ne znam kad ce u centru da dzabe dele stanove? Ko misli da ce stanovi kostati 500 e u Beogradu taj se grdno prevario.

Čovek iz 23. veka

pre 12 godina

Inače da dodam još i to da recimo u UK, prosečno traže za prosečnu nekretninu tačno 33% (znači jedna trećina) više od cene za koju na kraju uspeju da prodaju tu istu nekretninu. Ne znam za takve podatke kod nas, ali verovatno je slično, znači prodavci imaju tendenciju da za trećinu precene vrednost svoje nekretnine.

zoran

pre 12 godina

'PEPE I OSTALI INVESTITORI'Kada bi se stanovi zidali u vazduhu,onda bi cena stana mogla da bude na Dedinju i Senjaku(1200-1500e/m2).Tvoj bi stan onda vredeo 350 euraako ga uopste imas(isto u vazduhu).Lupetate a pojma nemate sta pisete.Koji ste moj dolazili u Beograd kada vam je sve skupo?Kako niko od vas ne spominje periferiju grada,vec ste se uhvatili za elitne krajeve grada.Nije to za vas.Upravo ste vi gospodo podigli cene stanova u centru grada,jer boze moj za vas je periferija grada vece selo nego ono odakle ste dosli,nabedjeni Beogradjani.

malo sam razgledao

pre 12 godina

http://www.immowelt.de/immobilien/immodetail.aspx?id=23177924

pogledajte sta se nudi recimo u minhenu 70 kv 80 hiljada. pa vi sracunajte. a otplatite ga za 10ak godina sa njihovom platom i ne osetite. strasno.

FOLEX

pre 12 godina

Ne mogu a da ne odgovorim na ove gluposti kad vidim kako pricate da je ralna cena u Novom Sadu 500,600 evra.Ja sam jedan novosadski investitor i mogu vam reci da proizvodjacka cena cak na telepu izadje oko 800,900 evra.Cena od 500,600 evra bi bila realna da je u pitanju samo gradnja,tj da ti neko pokloni lokaciju i da ne platis obaveze prema ZIG-u.Vi sto cekate cenu od 500,600 evra nacekacete se bogami ili kupite po toj ceni,a useljenje ce vam biti kad na vrbi rodi grozdje.Ima i na dicama za te pare al svi ste na zajednickoj potrosnji struje,vode,nikad nema sanse da se uknjizite 1/1 vec na idealne delove.Narode,nemojte biti naivni.Pa uzmite pa racunajte.Ako je procenat koji se daje za lokaciju 20 do 30 % plus komunalije 100 evra po kvadratu plus gradnja neka normalna koja izadje oko 500 evra po m2 shvaticete o cemu vam pricam.

i plavusa jeukapirala

pre 12 godina

@Nikola

Izvini Nikola ali ja sam radio u Nemackoj posle zavrsenog ETF-a u Bg. a ne posle trogodisnje trgovacke u Novom Pazaru. Slicno ocekujem i od svoje dece. A koliko sam zaradjivao i uspeo da ustedim, pa, govori podatak o mogucnosti kupovine stancica za njih. Zao mi je da se mucis u Stutgartu ali , boze moj....

Wllaxy

pre 12 godina

Sada cu da ti kazem cemu ovakvi tekstovi. Ovaj clanak je tu da otrezni halave agente i gradj. mafiju sirom Srbije. To sto ti vec godinu dana ides na net i citas oglase i gledas cene koje miruju je istina, ali da li si u ovih godinu dana kupio stan? Da jesi, i da si se cenkao, saznao bi pravu cenu stanova u NS-u i Bg-u. Stan za kes bez agencije kada prodavcu treba lova (a lova uglavnom treba .) ) je jedna cena, druga cena je na sajtu oglasnika kada nezajazljiva agencija zalepi par slika i trazi nemoguce. 800 eura Novo Naselje (Novi Sad) stan kakav hocete, kupio sam pre mesec dana 54 kvadrata. Bitno je imati kes i to je to. Kakvi 1200 eura, pa nije ovo Minhen, Graz ili Bec...
(Jovan, 20. avgust 2011 15:34)

Jeste, bitno je imati kes i to je to. Samo to i nista ni manje ni vise...

I ne, ne idem na net i proveravam cene vec znam iz prve ruke. Kad bih poceo da pricam na kakve sam sve "prodavce" i "vlasnike" stanova nailazio (halapljivi agenti na stranu) ne bi ste mi verovali. A da ima i tzv jeftine stanove - ima, ali onih neuknjizenih, sumnjivih u stanju raspada, koji prokisnjavaju, puni vlage... U stvari cak ni takve rupe, jer to je pravo ime za neke od njih, ne bih mogao nazvati niti jeftinim a niti se mogu zakleti da cene padaju cak ni takvim stanovima.

VladaPUB

pre 12 godina

gospodo "gradjevinci" , Vi kod kojih kvadrat kosta 500 eura molim vas da mi se javite da kupim od vas hiljade kvadrata, jer vidim da mogu da se prodaju za 1000 eura i vise.

Ocigledno da gradili niste nikada nista, moze da kosta 500 eura/kmv gradnje AKO imate plac, dokumentaciju, projekte, uredne dozvole ... i tako dalje.

Realnu cenu nekretnina diktira trziste, kao i za sve druge artikle, i dokle god ima trgovine, to je TRZISNA cena. Da li mislite da proizvodjnja novog punta kosta 9.000 eura ?! Na Vasu VELIKU zalost, ljudi grade stanove da bi zaradili, niko od privatnih investitora nije dobrotvor da deli stanove !

Momcilo

pre 12 godina

Kao i kod svake druge robe, cena je odredjena trzistem, tj. odnosom ponude i potraznje. Cinjenica je da je cena stanova u Beogradu jos uvek nerealno visoka, sta god da kazu ovi iz raznih agencija za nekretnine. Medjutim, cena ne moze da pada jer za stanovima jos uvek ima potraznje, doduse manje nego pre 3-4 i vise godina, ali je i dalje ima. Uzmite u obzir cinjenicu da se u Beograd svake godine iz unutrasnjosti Srbije doseli oko 50.000 ljudi, po zvanicnim procenama. Ti ljudi moraju negde da zive, svejedno da li ce stan da iznajme ili da ga kupe. Ovih prvih je vise, to stoji, ali ni broj ovih drugih nije mali. Sto neko rece ovde, ima ljudi koji su prodali tamo negde sve sto su imali za ozbiljne pare, i onda dosli u Beograd da zive. Broj stanovnika u Bg se konstantno uvecava, pa u uslovima povecan potraznje za stanovima cena nikako ne moze da pada, a u najboljem slucaju moze da stagnira. Jos kad se na to doda ugradnja investitora od bar 50-70%, eto vam zasto su nekretnine skupe...

ecentar

pre 12 godina

Mala napomena za sve one koji kalkulisu sa bruto platom kao merom za obracun prosecne cene stana u nekoj zemlji. Bruto plata je iznos koji sadrzi neto platu plus poreze i doprinose, dok koliko vidim u pomenutim slucajevima kalkulise se sa neto platom, a pominje se bruto plata. Dakle, neto plata je iznos koji zaposleni dobije, a bruto plata je iznos koji je zbir neto plate i poreza i doprinosa.

Sergije

pre 12 godina

Prodavci zele da prodaju po sto visoj ceni, a kupci da kupe po sto nizoj, i to je sasvim normalno.

Cene kvadrata ce, verovatno, jos padati, i, u tom smislu, cekanje sa kupovinom moze da se isplati. Ali, treba imati u vidu da ce sa priblizavanjem Srbije EU, u Srbiju doci i jedan veci broj stranaca koji ce kupovati i zakupljivati stanove, sto ce uticati na cene kvadrata na jedan duzi rok. U tom smislu, zurba za prodajom i oklevanje sa kupovinom mogu biti velika zivotna greska.

misa

pre 12 godina

Ajde da budemo realni. .Potraznja za kupovinom je stala ali ce kad tad da krene barem sto se tice Bgd.Kako se krece situacija u unutrasnjosti i kako vlada razmislja o ostalom delu sveta sve ce da navrne u Bgd i NS.Mozda nisam u pravu .Bilo bi lepo da sve krene u suprotnom smeru.

Čovek iz 23. veka

pre 12 godina

Prosečna cena kuće-stana u Nemačkoj je 207000 EUR, nemam pojma o čemu ovde neki sanjaju, ali 50000 EUR je cena nekog dobrog automobila a ne kuće-stana :)

Naravno to je u Nemačkoj, u zemlji gde je mogućnost zarade neuporedivo veća nego u Srbiji a o standardu života (bez obzira na to da ni tamo nije sve med i mleko) bolje i da ne govorimo jer se to ne može ni porediti.

Inače cene nekretnina su svugde previsoke jer ako neko slučajno nije čuo od 90-ih pa naovamo je harao takozvani real estate boom, odnosno banke su davali kredite i klošarima (zato imamo krizu) pa su cene rasle i do 5x brže od zvanične inflacije. Zato neki i misle da je stan u Nemačkoj 50000 EUR, jer tamo negde 90-ih bi bilo tako, ali sada smo u 2011. a ne u 1990...

zeznula me demokratija

pre 12 godina

Evo, svi koji pricate kako biste kuce u provinciji, evo vam moja kuca u Somboru. Ja se zaleteo onomad u postslobino vreme, rek'o bice bolje i stukoh 100 000 E krvavog gastarbajterskog eura da je kupim i sredim. Ima sve sto vam moze pasti na pamet: od 200 sqm stambenog prostora, CG, solar, bazen...italijanske plocice, brzi internet. Na prodaji je drzim od 2006, za bezobrazno niskih 70 000 EUR i niko nece ni da je pogleda, kazu da je Sombor "mrtva" lokacija, svi beze odande.

Mića

pre 12 godina

Cene stanova su godinama kod nas bile previsoke.Postepeno dolaze na pravu meru.Investitori su pljačkali kupce,zaradjivali su dinar na dinar.U mojoj Jagodini cena novih stanova je 650 do 800 evra.I ova cena je previsoka,ali sada su samo dva investitora,koji diktiraju cene.Preko trećih lica izvode radove tako da se ne vide pravi investitori.Zaradjuje se u Jagodini dinar na dinar.U beogradu je veća cena stana nego u jagodini zbog veće cene komunalnog opremanja zemljišta,korupcije u urbanističkim službama i sl.Tržište će reći koja je cena realna.tačno je da su agencije za proimet nekretnina dosta doprinele visokim cenama nekretnina.sada im se to obija o glavu,stala je prodaja stanova.Pre dve godine želeo sam da kupim stan u Beogradu,bio sam zapanjen šta se sve prodaje za previsoku cenu.Kvalitet gradnje nikakav,bez gradjevinske dozvole,bez energetskih saglasnosti i sl.Videće se da će cena stana u Beogradu biti skoro kao cena u Kragujevcu,Nišu i drugim većim gradovima u Srbiji.Pozdrav iz Jagodine do tada,biće to veoma brzo.jagodinac

zoran

pre 12 godina

@Čovek iz 23. veka. UK je "iznimka", naduvalu su cene 3-5 puta od 1990-te, zamalo da im propadne drzava pre tri godine od uzimanja kredita za spasavanje banaka zboh naduvavanog real estatea. Proveri iste podatke za Nemacku. Imaju 50600 eura srednju bruto godisnja platu (2006-ta godina), a srednja vrednost kuce je 177000 eura, srednja vrednost apartmana 140000 eura. Sve sto nije u balansu sa pravilom od 3 bruto plate pokazuje na distorziju marketa - balon (kada svi polude i misle da ce da naprave velike pare) ili depresija (npr rat ili beda posle rata)

I.s.

pre 12 godina

Ako su stanovi sve jeftiniji i niko ih nece, to samo znaci da treba da budu skuplji. Dok cene ne krenu ponovo da skacu, nema od prodaje nista jer svako hoce da posle moze skuplje da proda. A pocele bi da skacu kad bi u Srbiju dosao strani kapital ili kad bismo postali kandidat za EU. E sad, niko ne zna kad ce to biti, ali jednog dana hoce. Do tada, sve ce stajati.

SevarlicA

pre 12 godina

(VladaPUB, 21. avgust 2011 06:48)
Vlado komentar ti je skroz na mestu, kao neko ko radi u izgradnji stambenih objekata potpuno se slažem da u BG-u cena izgradnje stana retko kada bude 500Evra.Jedino gde može da vas ovoliko košta izgradnja je da kupite neki mali plac za male pare negde u Krnjači i da zidate najjeftinijim materijalima i kvalitetom.

Ovo je činjenično stanje koštanja m2 u centru grada i delovima NBG-a
cena gradnje od početka do kraja: 500-1200 evra prosek 800evra
vrednost placa 20-30% izgrađenog-prosek 25% ili 200Evra/m2
projekti, dokumentacije, takse, zahtevi, rešenja, priključci, itd. 50-100Evra/m2- prosek 75Evra/m2
naknada za gradsko građevinsko zemljište u toj zoni 250Evra/m2
plus PDV18% (800+200+75+250)*0.18= 238.50Evra/m2

dakle 800+200+75+250+238.5= 1563.50Evra/m2

Na sve to dodajte neki zamišljeni novac koji "morate" da platite određenim osobama da bi dobili :građevinsku dozvolu, protivpožarnu saglasnost, upotrebnu dozvolu, itd...

Ne kažem da zarade nisu dobre, da nisu niko se ne bi bavio ovim poslom, ali nije ni sve tako sjajno i bajno kako neki misle. Psebno što je država napravila građevinski kolaps u Beogradu izgradnjom 5.000socijalnih stanova za 1300Evra, pa za privatne firme nema više kupaca.

Sergije

pre 12 godina

Prodavci zele da prodaju po sto visoj ceni, a kupci da kupe po sto nizoj, i to je sasvim normalno.

Cene kvadrata ce, verovatno, jos padati, i, u tom smislu, cekanje sa kupovinom moze da se isplati. Ali, treba imati u vidu da ce sa priblizavanjem Srbije EU, u Srbiju doci i jedan veci broj stranaca koji ce kupovati i zakupljivati stanove, sto ce uticati na cene kvadrata na jedan duzi rok. U tom smislu, zurba za prodajom i oklevanje sa kupovinom mogu biti velika zivotna greska.

FOLEX

pre 12 godina

Ne mogu a da ne odgovorim na ove gluposti kad vidim kako pricate da je ralna cena u Novom Sadu 500,600 evra.Ja sam jedan novosadski investitor i mogu vam reci da proizvodjacka cena cak na telepu izadje oko 800,900 evra.Cena od 500,600 evra bi bila realna da je u pitanju samo gradnja,tj da ti neko pokloni lokaciju i da ne platis obaveze prema ZIG-u.Vi sto cekate cenu od 500,600 evra nacekacete se bogami ili kupite po toj ceni,a useljenje ce vam biti kad na vrbi rodi grozdje.Ima i na dicama za te pare al svi ste na zajednickoj potrosnji struje,vode,nikad nema sanse da se uknjizite 1/1 vec na idealne delove.Narode,nemojte biti naivni.Pa uzmite pa racunajte.Ako je procenat koji se daje za lokaciju 20 do 30 % plus komunalije 100 evra po kvadratu plus gradnja neka normalna koja izadje oko 500 evra po m2 shvaticete o cemu vam pricam.

I plavusa je ukapirala

pre 12 godina

Imam novac ali nisam blesav da decu osudim da ostanu u Srbiji i zive sa 200-300 Evra ! Dovice kes na ruke ali tek kada pronadju posao u inostranstvu. Sta fali stancicu od 50.000 u blizini Minhena i radnom mestu sa platom od 1500-2000 E ?

VladaPUB

pre 12 godina

gospodo "gradjevinci" , Vi kod kojih kvadrat kosta 500 eura molim vas da mi se javite da kupim od vas hiljade kvadrata, jer vidim da mogu da se prodaju za 1000 eura i vise.

Ocigledno da gradili niste nikada nista, moze da kosta 500 eura/kmv gradnje AKO imate plac, dokumentaciju, projekte, uredne dozvole ... i tako dalje.

Realnu cenu nekretnina diktira trziste, kao i za sve druge artikle, i dokle god ima trgovine, to je TRZISNA cena. Da li mislite da proizvodjnja novog punta kosta 9.000 eura ?! Na Vasu VELIKU zalost, ljudi grade stanove da bi zaradili, niko od privatnih investitora nije dobrotvor da deli stanove !

zoran

pre 12 godina

'PEPE I OSTALI INVESTITORI'Kada bi se stanovi zidali u vazduhu,onda bi cena stana mogla da bude na Dedinju i Senjaku(1200-1500e/m2).Tvoj bi stan onda vredeo 350 euraako ga uopste imas(isto u vazduhu).Lupetate a pojma nemate sta pisete.Koji ste moj dolazili u Beograd kada vam je sve skupo?Kako niko od vas ne spominje periferiju grada,vec ste se uhvatili za elitne krajeve grada.Nije to za vas.Upravo ste vi gospodo podigli cene stanova u centru grada,jer boze moj za vas je periferija grada vece selo nego ono odakle ste dosli,nabedjeni Beogradjani.

Wllaxy

pre 12 godina

***

Na svakih nekoliko dana, iz meseca u mesec pricate kako su stanovi sve jeftiniji i covek bi ocekivao neko ohoho pojeftinjenje kad ono cvrc - u stvarnosti stanovi kostaju isto kao sto su kostali i pre mesec dana, isto kao i pre pola godine, isto kao i pre godinu dana... Govorim za one stanove za koje sigurno znam da sada kostaju isto kao sto su kostali i tada - ni jedan jedini evro manje, pa se stvarno pitam cemu onda ovakvi naslovi koji su sve samo ne tacni jer cene stanova samo stoje i ne mrdaju.

Marko

pre 12 godina

Gledam da svaki put posaljem komentar na ovu temu...

Nasledio sam bio stan u Zemunu na V spratu povrsine 62 m2 i 9 m2 terase, a po strukturi 2,5 soban sa cg i toplom vodom, lift se podrazumeva. Posto nisam zeleo da zivim u tom kraju stan sam dao na prodaju i prodao sam ga u aprilu 2010 za 88.000 e (1420 e kvadrat). Inace, soliter je useljen 1986., stan sam prodavao tacno 11 meseci po pocetnoj ceni od 90.000 e. Posle sam u jesen 2010. kupio isti takav u Zarkovu samo 55+5 m2 za 65.000 e (1.182 e).

Svoje stambeno pitanje sam resio do kraja zivota, a samo ne znam kad ce u centru da dzabe dele stanove? Ko misli da ce stanovi kostati 500 e u Beogradu taj se grdno prevario.

MilanR

pre 12 godina

Dakle, imamo a)mogućnost kreditiranja b)stanove na prodaju c)ljude kojima stanovi stvarno trebaju - a tržište zamrlo i stoji. Kako je to moguće? Pa, kao što se vidi, sistem više ne funkcioniše. Ne samo naša ekonomija, nego nijedna kapitalistička ekonomija više ne može da obezbedi rast, povećanje zaposlenosti, plate, pa onda i potrošnju, odnosno tražnju, pa i kupovinu stanova.

Prema tršišnoj zakonitosti, kvadrat stana bi trebao sada da košta na primer, 200 eur - što investitori vide kao apsurd i radije će da ostave prazne stanove, nadajući se da će jednog dana biti bolje. Znači ni oni više ne mogu da poštuju tržište. Naime, rizik pada cene je bio njihov rizik onda kada su investirali, a oni bi samo da budu u kapitalizmu kada profitiraju, a ne i kada gube. Oni "varaju" tržište, jer kažu "nije na prodaju" zato što im tržišna cena ne odgovara.

Investitori bi trebali da jednostavno stave na raspolaganje državi prazne stanove da ih ona dodeli onima koji nemaju gde da žive. Najzad, država bi trebala da nacionalizuje te stanove.

Imajmo u vidu da mnogi od onih koji nemaju krov nad glavom nemaju ni računar ni internet da bi se ovde pojavio njihov komentar.

Čovek iz 23. veka

pre 12 godina

Prosečna cena kuće-stana u Nemačkoj je 207000 EUR, nemam pojma o čemu ovde neki sanjaju, ali 50000 EUR je cena nekog dobrog automobila a ne kuće-stana :)

Naravno to je u Nemačkoj, u zemlji gde je mogućnost zarade neuporedivo veća nego u Srbiji a o standardu života (bez obzira na to da ni tamo nije sve med i mleko) bolje i da ne govorimo jer se to ne može ni porediti.

Inače cene nekretnina su svugde previsoke jer ako neko slučajno nije čuo od 90-ih pa naovamo je harao takozvani real estate boom, odnosno banke su davali kredite i klošarima (zato imamo krizu) pa su cene rasle i do 5x brže od zvanične inflacije. Zato neki i misle da je stan u Nemačkoj 50000 EUR, jer tamo negde 90-ih bi bilo tako, ali sada smo u 2011. a ne u 1990...

zoran

pre 12 godina

Realna prosecna cena stana po svetskim standardima je jednaka je 3xbruto godisnja plata. Za Srbiju to izadje 3 x 12 x 1.6 x 380 = 22,000 eur, ili za stan od 60 m2, to je 370 eur/m2. Pa sada dragi kupci vidite koliko su "jeftini" danasnji stanovi, a vi postovani agenti vidite kuda ide trziste da se izbalansira sa zaradama.

Momcilo

pre 12 godina

Kao i kod svake druge robe, cena je odredjena trzistem, tj. odnosom ponude i potraznje. Cinjenica je da je cena stanova u Beogradu jos uvek nerealno visoka, sta god da kazu ovi iz raznih agencija za nekretnine. Medjutim, cena ne moze da pada jer za stanovima jos uvek ima potraznje, doduse manje nego pre 3-4 i vise godina, ali je i dalje ima. Uzmite u obzir cinjenicu da se u Beograd svake godine iz unutrasnjosti Srbije doseli oko 50.000 ljudi, po zvanicnim procenama. Ti ljudi moraju negde da zive, svejedno da li ce stan da iznajme ili da ga kupe. Ovih prvih je vise, to stoji, ali ni broj ovih drugih nije mali. Sto neko rece ovde, ima ljudi koji su prodali tamo negde sve sto su imali za ozbiljne pare, i onda dosli u Beograd da zive. Broj stanovnika u Bg se konstantno uvecava, pa u uslovima povecan potraznje za stanovima cena nikako ne moze da pada, a u najboljem slucaju moze da stagnira. Jos kad se na to doda ugradnja investitora od bar 50-70%, eto vam zasto su nekretnine skupe...

Fil

pre 12 godina

Ko placa ove tekstove?Jer agencije za prodaju stanova ?Ja sam iz Nisa i reci cu vam kako stoje stvari!Stan u novogradnji , pa i u pocetnoj fazi ne postoji za 550 E.znaci minimum je 650-700 E. U Donjoj Vrezini !Drugo niko ne zeli da ga prevare i da kupi u pocetnoj fazi,pa na kraju da ostane bez stana!Somborska i Pantelej uposte je 800-900 stanovbi 50+kvm,a manji 950.Centar se krece za manje stanove 1200-1600 E.Dok veliki stanovi 50+ idu za po 1050 - 1200 u centru!Cene nisu pale i ti jeftini stanovi 800-900 su potkrovlja,ili bez sve dokumentacije,a stan sa papirima ispod 900 E je tesko naci !Stanovi sa urednom dokumentacijom do 40 kvm kostaju oko 1200 E.Kod Hale Cair je 1200 nebitno dali je stan 35 ili 50+ kvadrata,i realno to je najbolja lokacija i najpopularnija !Znaci u gradu gde ljudi nemogu da nadju posao i ko ga ima radi na crno za 150 E.kvm stana je 1000 najjeftiniji ,pa do 1600 !Ovo od 800-900 to vam je preko Nisave,nije lose ali ako izdajete stan npr.tesko se izdaje i za 50 E.manja je kirija nego sa druge strane Nisave!Cene stanova nisu pale,niti ce ljudi cene svoje kao da smo toliko snazna zemlja , a ljudi nemaju sta da jedu!

misa

pre 12 godina

Ajde da budemo realni. .Potraznja za kupovinom je stala ali ce kad tad da krene barem sto se tice Bgd.Kako se krece situacija u unutrasnjosti i kako vlada razmislja o ostalom delu sveta sve ce da navrne u Bgd i NS.Mozda nisam u pravu .Bilo bi lepo da sve krene u suprotnom smeru.

zoran

pre 12 godina

Svako ko proda stan treba da kupi kucu,bilo uknjizenu,pod legalizacijom jer je ta investicija najsigurnija(kuca je kuca a stan je kutija sibica).Placeva je sve manje i manje(zemljiste se ne pravi).Planovima je ogranicena gradnja tako da za 10 godina nece biti slobodnog zemljista.50m2 stana ili 250 m2 kuce(da li uopste treba diskutovati o tome)?Kad vam dodje iz dupeta u glavu bice kasno.Primer= prodao covek stan i napravio kucu za taj iznos=2008.Sada dobija za kucu duplo vise para nego sto je tada prodao stan.Cena stanova pala.Tri istovetna stana moze da kupi za kucu.Sad svi jure da urade kao on(ali placeva nema,ne moze da se zida bez papira).

Pepe

pre 12 godina

Cudan mi je mnogo taj pad cena od 1200€ po kvadratnom metru. Budimo realni, u Beogradu najskuplji kvadratni metar i to na Dedinju i Senjaku moze biti negde oko 750-800€. Pre 10-15 godina stanovi od 60-65kvm. u Novom Beogradu i Zemunu su kostali oko 60.000 nemackih maraka. To je bila njihova cena tada kada su bili jos dosta novi, kako u Srbiji retko ko ima novca za odrzavanje nekretnina, cena polovnih stanova moze samo da opada, a ne da raste dok cena novih mora da prati trziste. Realno 500€ je previse uzimajuci u obzir lokaciju i jadnu infrastrukturu, a sto se zivotnog standarda zemlje tice i 300€ je puno za kvadrat.

Ivana

pre 12 godina

Hajde da nam strucnjaci ponude nekakve podatke na osnovu cega zakljucuju da je visak stanova u Beogradu.Nadam se da cete komentar objaviti bez namere da uticete na razlicite stavove vasih citalaca.
Kolika ponuda stanova mesecna bila pre tri godine u Beogradu,a kolika danas?
Kolika je trazena i isplacena cena stanova na mesecnom nivou, danas i pre tri godine?
Koliko stanova koji se nude mesecno ima vlasnika koji zivi u njemu,a koliko je novih stanova?
Koliko gradjevinski dozvola je izdano bilo pre tri godina,a koliko danas?
Da li ce zbog samo 40 gradjevinskih dozvola u Beogradu imati drastican pad ponude trzista stanovima na duzi vremenski period?
Koliko je gustoca stanovnika po kvadratnom metru stana u Beogradu?
Koliko hiljada gradjana se godisnje doseli,a koliko odseli iz Beograda?
I na kraju da ne duljim,da li su strucnjaci spremni prodati stan za evre ciji pad vrednosti prema zlatu iznosi tri puta od pocetka krize?Drugo,kada dobije novac od prodaje stana ,sta savetuju prodavcu stana sa nastampanim evrima da uradi,da ga pohrani u banku ili potrosi u kafani ili da kupi stan u Boegradu kao veoma dobru zivotnu investiciju?

Boris

pre 12 godina

Pa realna cena kvadrata u Srbiji iznosi 500 evra, i nesme biti veća od toga jer naši investitoti imaju do 50% zarade što je u svetu nemoguće. Kad se naši građevinari spuste na zemlju pa počnu pravit i prodavat objekte realne vrednosti možda nešto i prodaju. I još kad gradski arhitekti počnu radit svoj posao nećemo imat divlja naselja.

mail

pre 12 godina

Kada sam rekao jednom agentu, da sada onaj koji ima pare tj. kupac odredjuje cenu stana , hteo je da se pobije samnom. Sto rece neko, davace ga i za 1 kg hleba. Nece za 1 kg ali za 2 kila 100%.

Igor

pre 12 godina

Gospodo,
u Novom Sadu realne cene su izmedju 500-600 evra po kvdratu, u pristojnom delu grada. Mozete vi da cenite kvadrat koliko hocete, ali tek kad se spustite na ovaj nivo, a to i nije toliko daleko, ni tada se nece ljudi bas grabiti, ali ce biti bolje nego sada, i ja cu tada konacno kupiti stan. Siguran sam da ce biti ovako, i to u sledece tri godine najvise.
Ne moze plata 300-400 evra, "lepote Srbije" da ne spominjem, opste stanje i standard - katastrofa... sta ocekujete - nema vise para, mena kredita.

Nikola

pre 12 godina

@(i plavusa je ukapirala) covece kako lupas da je to strasno. Za 50 000€ u okolini Minhena ti nije dosta da kupis garazu a ne stan. A tek sto se tice plata od 1500€ do 2000€ po tome zakljucujem da nikada nisi bio u Nemackoj i da te neko debelo slagao. Ja zivim kod Stuttgarta od 1994 kada sam zavrsio OS i dobro poznajem prilike i stanje u nemackoj i kazem ti da od te tvoje price nema ama bas nista istine. Niste svesni koja je procedura za dobijenje posla i kolika je konkurencija da na jedno radno mesto kandidira 100tinak ljudi pa ti vidi, a da ne govorim sada sta se sve ocekuje od tebe da bi mogao da konkurises sa onih 99. To vreme kada su gastarbeiter-e cekali na zeleznickim stanicama su davno prosla cak sta vise ne znaju sta ce sa tolikim strancima koji im zauzimaju ona najteza radna mesta i koji ne znaju Nemacki i nisu dovoljno skolovani. Ja sam zavrsio trogodisnju trgovacku jer nisam mogao da upisem te godine nista drugo zbog jezika itd pa kada sam to zavrsio i radio nekih 2 godine sam se opet upisao u skolu za CNC Fräser und Dreher koja je trajala 3,5 godine i sada radim na tim CNC masinama i sada imam bruto satnicu 13,50€ a posto nisam ozenjen i nemam decu mi se odbija 45% (Lohnsteuerklasse 1) poreza, zdravstveno, penziono i ostale zajebancije i imam zato sto radim u smenama jedva 1400€ platu. Tako da ako mislis da ovde jedva cekaju da im neko dodje sa marsa da bi mu dali 1500€-2000€ platu grdno se varas.

keykey

pre 12 godina

Postoji jedna stara "jevreska" formula koja izracunava realu vrednos nekretnine. A ona kaze da nekretnina treba da se isplati za 15 godina rente. t.j. ako stan moze da se izda za 250 Evra/mesecno ta nekretnina vredi 12meseci X 15godina x 250evra = 45.000 Evra!
Molio bi sve u procesu prometa stanova a najvise AGENTE za nekretnine da primene bar priblizno ovakvu formulu pre nego odvale "cenu" stana. E tada ce prestati da kukaju kako je zamrlo trziste nekretnina, a oni su prvi koji su napravili da zamre jer i nije moglo da opstane sa nerealnim cenama.

Kupac

pre 12 godina

Samo vas citam i pitam se -dokle cete.
Pod 1:
Stanovi sve jeftiniji, niko ih neće.... Halo, hoce ,nego narod nema para za hleb, a jos o stanovima da razmislja.
Pod 2:
Nas ministar Dulic nudio neke stanove po izuzetno niskim (ekonomskim) cenama od 1200 evra na Vozdovcu (kasarna).Ja se i tada slogirao.
Pod 3:
Izadjite malo iz Beograda pa da vidite koliko je 50 dinara.Kao kuca.

marko

pre 12 godina

Prilicno nerealan clanak, poredite cene se maksimumom iz 2007 umesto da kazete da je to bilo nerealno divljanje a da je realna 2005,6 ili cak 2004. Cene su naduvane pa se tako stan kod Arene prodavao za 3000 eura a Energoprojekt ih je prodavao za 1290.Autoput je na 50m pa tako kupujes stan u dimnjaku za 3000. Vracar 2-2,5 000 evra, na osnovu cega??? Investitori dizu cene jer hoce duple pare as kupci gledaju, para nema. Ili ce kupci naci pare, sto je sve teze, ili ce prodavci ici dole sto je realno. Ili prodaje nece biti!

Luka

pre 12 godina

Naravno da stanove po ovim cenama niko nece. Kao sto je nekada spinovano trziste tekstovima u novinama i prilozima na TV o neverovatnoj traznji i rastu cena stanova, tako je i sada, samo u suprotnom smeru. Nema nedelje da se u novinama i na ovom sajtu ne prenose vesti o padu cena stanova. Ovo je psiholoski efekat, i sada ljudi cekaju dalji pad cena koji je neminovan. Cene ce padati bar jos dve, tri godine i to najmannje 20-30% pre nego sto se trziste stabilizuje. A i to je pitanje s obzirom na nas standard i plate. Savet svima koji mozda razmisljaju, ne kupujte stan sada, cene ce jos padati, "jeftine" stanove u bivskoj kasarni Stepa Stepanovic nece imati ko da kupi, prodavace se i za 900 EUR/m2. Otidjite i na sajt belville.rs, stanovi koji su nekada bili 1950+PDV, sada su na "letnjoj akciji" po ceni od 1540 -1600 EUR (mada za taj kvalitet ne bi trebalo dati ni 1000 EUR).

Jovan

pre 12 godina

Sada cu da ti kazem cemu ovakvi tekstovi. Ovaj clanak je tu da otrezni halave agente i gradj. mafiju sirom Srbije. To sto ti vec godinu dana ides na net i citas oglase i gledas cene koje miruju je istina, ali da li si u ovih godinu dana kupio stan? Da jesi, i da si se cenkao, saznao bi pravu cenu stanova u NS-u i Bg-u. Stan za kes bez agencije kada prodavcu treba lova (a lova uglavnom treba .) ) je jedna cena, druga cena je na sajtu oglasnika kada nezajazljiva agencija zalepi par slika i trazi nemoguce. 800 eura Novo Naselje (Novi Sad) stan kakav hocete, kupio sam pre mesec dana 54 kvadrata. Bitno je imati kes i to je to. Kakvi 1200 eura, pa nije ovo Minhen, Graz ili Bec...

ccc

pre 12 godina

Samo pricaju o cenama,a niko o kvalitetu tih novih izgradjenih stanova.Zidovi isprskani od lakiranja parketa,plocice u kupatilu ko da Su kupljene na raspodaji-najlosijeg kvaliteta,tus kabine takodje....Gelenderi na terasama posle par meseci vec rdjaju,fasadna boja posle 2godine gubi 50% od prvobitne boje!!!!I onda kazu padaju Cene nekretnina,Dragi gradjevinari tek ce da padnu Cene....

Dostojevski

pre 12 godina

Gledam i smejem se,ti sto imaju agencije tacnije investitori su postali smesni da ne kazem komicni.Misle da se iz ovog ludila izlazi preko noci,i sve vise pokusavaju da odrze cene stanova jer ih boli gubitak.Ne prate svetsku ekonomiju,domaci pilicari ni ne znaju sta je DJI.Nisu nikad poslovali na otvorenom trzistu, gde se takav potez kaznjava bankrotom.Samo vi drzite cene,ovaj put sve radi protiv vas.Samo uzeti kokice i gledati kako tonete na dno,dna.Da sam ja tako poslovao u Americi propao bi za dva sata.

ZveZdan

pre 12 godina

Nadam se da ce doci to vreme da je sve jeftino kao sto se pise.I dalje se drzi cena itd Nemaju ljudi kredita pa drze cene nista ih ne nagoni na prodaju.Veve takse i odrzavanje bi trebalo da ih istera da ne zive po centru klosari koji prodaju stanove po 2-3000 sa sastavom stanara od djubretara do prodavaca u maxiju, u obrusenim zgradama, sa neregularnim papirima, sitnim preverama(zasto zovemo samo cigane ciganima?)Pascete vi.

goran

pre 12 godina

Histericno, bezobrazno, beskrupulozno, sebicno i kriminalno napumpane cene samo s vracaju tamo gde im je mesto. Nema potrebe za panikom. Ima mesta za zadovoljstvo. Barem jedna pljacka je u fazi suzbijanja.

nindzarevizor

pre 12 godina

Hmmmm... veoma čudni kritarijumi za pojam jeftino!?!?!?
Poredite sadašnje cene sa istorijskim maksimumom!
Zasto ih ne uporedite sa cenama od pre 10 godina?

Batina je iz raja izasla!

pre 12 godina

Kako vas bre nije sramota? Mislite da je i to jeftino? Zasto malo ne uporedite sa zivotnim standardom nego sa paprenim cenama kvadratnog metra od pre par godina, koje su iste kao u Londonu? Imamo li mi londonske plate?

Čovek iz 23. veka

pre 12 godina

@zoran

Prvo stanovi u Srbiji jesu skupi (relativno u odnosu na kvalitet i standard života u odnosu na ostatak evrope), ali to ne stoji da je cena stana u svetu 3x bruto godišnja plata. Recimo u UK prosečna cena kuće-stana je 228095 funti (sa tvojom računicom bruto godišpnja plata od 76000 funti), što naravno nije slučaj jer je bruto godišnja plata u UK oko 25900 funti što znači da je umesto 3x kako ti tvrdiš pravo stanje negde oko 9x. U ostalim EU zemljama je slična situacija (ili je cena kuće-stana još veća u odnosu na prosečnu bruto platu).

Naravno cene nekretnina varira i od lokacije i od karakteristike samih objekata, tako da čak i u istom gradu na 500m razdaljine imate nekretnine slične kvadrature a da se cena razlikuje i za 2-3x pa i više. Zato ni nema nekog smisla pričati o ceni kvadrata... kvadrata čega, gde, u kakvom komšiluku itd. to je ono što određuje ponudu i potražnju pa i cenu. Inače najteže je naći kuću-stan sa prosečnom cenom, kuće i stanovi koje nam se sviđaju koštaju uglavnom najmanje 50% preko prosečne cene (u UK recimo 300 hiljada funti pa naviše). Možete naći jeftinije stanove od prosečnog ali njih svi izbegavaju, a oni prosečni uglavnom postoje samo u statistici jer u realnosti ih je jako teško naći u prodaji.

Bez obzira na sve to, cene u Srbiji jesu previsoke, s obzirom na standard i kvalitet života i mogućnosti/prilike.

milan jakovljevic

pre 12 godina

Treba imati u vidu da je cena kvadrata u Beogradu jos uvek drasticno veca nego u Berlinu, a cena kvadrata u Novom Sadu je kao u Budimpesti. To je jos uvek daleko od realnih cena, obzirom na kupovnu moc. Tako da treba biti lud pa kupovati: ove cene ce jos dosta ici dole pre nego sto se trziste smiri, kriza ili ne. Cene su bile vestacki naduvane u momentu kad je postalo moguce kupiti stan na kredit, ali kome se zurilo da kupi, taj je to dosad obavio. Sad je vreme da cene dodu na svoju realnu vrednost.

i plavusa jeukapirala

pre 12 godina

@Nikola

Izvini Nikola ali ja sam radio u Nemackoj posle zavrsenog ETF-a u Bg. a ne posle trogodisnje trgovacke u Novom Pazaru. Slicno ocekujem i od svoje dece. A koliko sam zaradjivao i uspeo da ustedim, pa, govori podatak o mogucnosti kupovine stancica za njih. Zao mi je da se mucis u Stutgartu ali , boze moj....

Boris

pre 12 godina

Uopšte nije čudno što mi imamo ekonomsku krizu već nekoliko decenija, koja je domaćeg, regionalnog ili globalnog porekla. Imam utisak da Srbi slabi shvataju i da im treba mnogo da bi razumeli ili postoji mentalitet “zezamo krizu” umesto da delotvorno deluju pravim merama i u pravom momentu i koristeći strana dobra iskustva a izbegavajući loša. Zaista je neverovatno da se ne razume nova realnost na tržištu nekretnina, koja je posledica niske kupovne moći i prenaduvanih cena nekretnina... Ali to je i posledica da imamo ministra ortopeda koji je ‘građevinski lobist’ pa čak i sa razvijenim porodičnim građevinskim biznisom... pa uporno ignoriše novu realnost na tržištu nekretnina i očajno pokušavajući da zaustavi neumoljivi pad cena kvadrara stambenog prostora... On da razume tržište nekretnina ne bi nazidao cenu kvadrata na Voždovcu na skoro 1300 eura i to proglasio jeftinim stanovima. Pošto njega ne dotiče kriza on ne zna da je trzisno prihvatljiva cena kvadrata od periferije do centra Beograda u rasponu od 300 do 700 eura. Tek navedene cene bi omogućile značajniju interakciju tržišta nekretnina i kontinuitet poslovanja građevinskog sektora, naravno to bi uticalo pozitivno i na ekonomiju Srbije.

Slobodan Djakovic

pre 12 godina

Ajte da za trenutak stanemo i budemo iskreni; cene nekretnina u Novom Sadu i Beogradu su potekle iz bahate pohlepe investitora, teza da trziste diktira cenu jednostavno sluzi kao izgovor, cilj je enormno bogacenje pojedinaca. Drugo, kapital koji je sluzio kao baza "gradjevinskim investicijama" vuce svoje duboke korene u prljavom novcu 90-tih, sverca, trgovine narkoticima, ljudima. Nemoj da se lazemo. Znamo jako dobro ko je gradio vile i gradove i ko ima milione. Trece, zna se okvirno koliko moze da kosta materijal i ljudska snaga i ostali resursi da se izgradi jedan stambeni objekat - zgrada. Tu postoje naravno segmenti trzista (jeftini stanovi, skuplji, lokacija, itd), MEDJUTIM, najpre se racunalo na iseljavanje stanovnistva iz svih pravaca; tako je to kada posao mozete da ocekujete jedino u Beogradu, sto je moj licni slucaj, ili u inostranstvo za one sposobnije i sa vecom petljom (vezama). Ko nam je kriv? Svi smo mi dali odredjeni doprinos ovakvoj situaciji, necu plakati niti iskazati samilost sa onima koji imaju dovoljno, nego im treba jos. Zao mi je te nase "sredine" koja je prikljestena teretom opstanka, koji stan mogu samo da sanjaju sa svojim prihodima; ili da udju u ples sa djavolom (pozajmica 50k od banke, vracanje duplo + omca oko vrata?). Za 40m2? Ne pomaze tu ni marketing, lepljive ponude, bombardovanje reklamama (udjes, izadjes, lako do duga, itd); sustina je da drzava nema socijalnu komponentu i polako postajemo nalik na juznoamericke drzave u kojima moc drzi nekolicina a ostatak pase travu. I to se nece promeniti, makar ne mirnim sredstvima.

MaloMorgen

pre 12 godina

NI JEDAN STAN U SRBIJI NE BI TREBAO KOSTATI PREKO 1000 EVRA! Za ova primanja, zaposlenost, infrastrukturu i politicku stabilnost, ne vredi se toliko upirati pa odvajati kao da se zivi u Americi. Cene su preduvane, a drzava je tu najbahatija. Investitori ocekuju prevelike profite kao sto su navikli, sto je mozda u redu sa njihovog aspekta, ali ako stanje na trzistu govori drugacije, dokle udarati glavom o zid?

Hoće, hoće

pre 12 godina

Nije da niko neće stanove, naprotiv, šta je želja svkog podstanara, mladog bračnog para koji živi sa njenim ili njegovim roditeljima, svih koji su završili školu i rade, a žive sa tatom, mamom, bakom, bratom, sekom, dekom... (nastavi niz) Hoće, ali kako ?
Mogu da kažem da sam srećna što sam Beograđanka u trećpj generaciji, stan sam nasledila od babe i dede, ali zato sam do tridesete živela sa majkom i ocem. Sada imam 40, dosta mojih vršnjaka živi tako ili kao podstanari.

Josif iz Trbusnice

pre 12 godina

Sve je ovo ocekivano, i prirodno, kriza je samo ubrzala logican sled dogadjaja.
U Bg-u je 2009. god. prvi put (i pored svog doseljavanja!) bilo manje stanovnika nego prosle godine od kad se prati statistika.
Ovaj grad, ova drzava, ovaj narod, je na istorjskoj stranputici, za sada se polako kotrljamo, postoji po vecim gradovima privid da sve funkcionise sandardno i da smo svi na broju, ali cene kvadrata ce padati jos vise jer ce biti i drasticno manje mladih ljudi, tj. vec ih ima upola manje nego rodjenih 80-ih.
Generalno, grandiozna stanogradnja broji svoje poslednje dane.

Wllaxy

pre 12 godina

Sada cu da ti kazem cemu ovakvi tekstovi. Ovaj clanak je tu da otrezni halave agente i gradj. mafiju sirom Srbije. To sto ti vec godinu dana ides na net i citas oglase i gledas cene koje miruju je istina, ali da li si u ovih godinu dana kupio stan? Da jesi, i da si se cenkao, saznao bi pravu cenu stanova u NS-u i Bg-u. Stan za kes bez agencije kada prodavcu treba lova (a lova uglavnom treba .) ) je jedna cena, druga cena je na sajtu oglasnika kada nezajazljiva agencija zalepi par slika i trazi nemoguce. 800 eura Novo Naselje (Novi Sad) stan kakav hocete, kupio sam pre mesec dana 54 kvadrata. Bitno je imati kes i to je to. Kakvi 1200 eura, pa nije ovo Minhen, Graz ili Bec...
(Jovan, 20. avgust 2011 15:34)

Jeste, bitno je imati kes i to je to. Samo to i nista ni manje ni vise...

I ne, ne idem na net i proveravam cene vec znam iz prve ruke. Kad bih poceo da pricam na kakve sam sve "prodavce" i "vlasnike" stanova nailazio (halapljivi agenti na stranu) ne bi ste mi verovali. A da ima i tzv jeftine stanove - ima, ali onih neuknjizenih, sumnjivih u stanju raspada, koji prokisnjavaju, puni vlage... U stvari cak ni takve rupe, jer to je pravo ime za neke od njih, ne bih mogao nazvati niti jeftinim a niti se mogu zakleti da cene padaju cak ni takvim stanovima.

malo sam razgledao

pre 12 godina

http://www.immowelt.de/immobilien/immodetail.aspx?id=23177924

pogledajte sta se nudi recimo u minhenu 70 kv 80 hiljada. pa vi sracunajte. a otplatite ga za 10ak godina sa njihovom platom i ne osetite. strasno.

Luka

pre 12 godina

Malo li je bre 1000 evra po kvadratu?! to treba da bude max cena sigurno necu da kupim stan ili kucu na Dedinju
ali ne bih ni da platim na Novom Beogradu 3000 evra kvadrat jer to normalno?! pa nije Pariz

SevarlicA

pre 12 godina

(VladaPUB, 21. avgust 2011 06:48)
Vlado komentar ti je skroz na mestu, kao neko ko radi u izgradnji stambenih objekata potpuno se slažem da u BG-u cena izgradnje stana retko kada bude 500Evra.Jedino gde može da vas ovoliko košta izgradnja je da kupite neki mali plac za male pare negde u Krnjači i da zidate najjeftinijim materijalima i kvalitetom.

Ovo je činjenično stanje koštanja m2 u centru grada i delovima NBG-a
cena gradnje od početka do kraja: 500-1200 evra prosek 800evra
vrednost placa 20-30% izgrađenog-prosek 25% ili 200Evra/m2
projekti, dokumentacije, takse, zahtevi, rešenja, priključci, itd. 50-100Evra/m2- prosek 75Evra/m2
naknada za gradsko građevinsko zemljište u toj zoni 250Evra/m2
plus PDV18% (800+200+75+250)*0.18= 238.50Evra/m2

dakle 800+200+75+250+238.5= 1563.50Evra/m2

Na sve to dodajte neki zamišljeni novac koji "morate" da platite određenim osobama da bi dobili :građevinsku dozvolu, protivpožarnu saglasnost, upotrebnu dozvolu, itd...

Ne kažem da zarade nisu dobre, da nisu niko se ne bi bavio ovim poslom, ali nije ni sve tako sjajno i bajno kako neki misle. Psebno što je država napravila građevinski kolaps u Beogradu izgradnjom 5.000socijalnih stanova za 1300Evra, pa za privatne firme nema više kupaca.

Jole

pre 12 godina

Uz to vest da je na auto pijaci u Bubanj Potoku nikad manja ponuda automobila. Prodaja je takva da se ljudima ne isplati da placaju mesto na pijaci.

Sumadinac

pre 12 godina

Ako vi ne pamtite sta je bilo pre 10 godina ja se dobro secam da je kvadrat u centru Kragujevca bio maksimalno 1000 maraka (500 evra), a danas je i preko 1000 evra. O kojoj jeftinoci vi pricate. Jos ce itekako cene padati, pa investititori moraju se zadovoljiti jednocifrenim profitom kao u svim drugim zemljama.

Milan

pre 12 godina

Ne slažem se da su cene stanova u NS pale. Ja tražim pristojan trosoban stan za 1000 evra i tako nečeg jednostavno nema. Samo da kažem da sam sadašnji dvosoban platio 750 evra 2004. pa mi onda kažite da li su cene realne.

jedina solucija revolucija

pre 12 godina

Nije da niko nece stanove, svi ih hoce ali narod NEMA para da ih kupi!

Posebno ne po i dalje bezobrazno viskoim cenama!

"jeftini" stanovi za 1300e, a cena gradnje 350e, neka ode na dozvole, plac i takse i 500e (sto je mnogo)i nek se investitor ugradi 150e po kvadratu pa je to 1000e/m2, i to za naselja gde su placevi i dozvole skupe!

Pa po unutrasnjosti investitori grade (kvalitetnije nego u BGu) i prodaju za 500-600e i imaju ogromnu zaradu! cena materijala je ista i u BGu, NSu, Nisu, Vranju, Leskovcu, Somboru, Zajecaru...

pale sera

pre 12 godina

drzava pod geslom da podrzava gradjevinsku industriju napravi za godinu dana vise stanova nego sto je u Srbiji prodato u poslednjih 5 godina... svaki drugi komentar je besmislen

NS

pre 12 godina

Hmmm, malo informacija za Novi Sad. Stan maltene moze da se bira za 1000e, a solidnih ima od 800-900. Ko izvuce 1200e je dobio premiju, a 2000e jedino neki penthaouse na Bulevar Centru ili nesto slicno.

srba

pre 12 godina

Pa ne moze vecno da se zivi od preprodaje. Ko je imao para kupio je i stan i kola,sad je ostala samo sirotinja koja nema ni za ucesce. A prodaju se najvise stanovi do 50m2 zato sto to kupuju ljudi koji izdaju stanove i zive od toga. Ovako samo tapkamo u mestu sve dok ne skapiramo da treba nesto i da stvaramo tj proizvodimo,pa nismo mi grcka pa da zivimo samo od usluga turizma i trgovine.

franka_025

pre 12 godina

da, mozes mislit'...

kvadrat jefiniji, plate jos manje, a narod grabi po kontejnerima...

i nije zbog naroda koji se truje po kontejnerima, zbog porodica koje ne znaju sta ce bez mogucnosti placanja stana ili kredita, zbog dece koja imaju mozda samo jedan obrok u toku dana...

vec se zbog politicki korektno iskoristenog prostora na sajber spejsu prica o ovome...ipak mi idemo u korak sa standardima tako nam zeljene evropske unije...

I.s.

pre 12 godina

Ako su stanovi sve jeftiniji i niko ih nece, to samo znaci da treba da budu skuplji. Dok cene ne krenu ponovo da skacu, nema od prodaje nista jer svako hoce da posle moze skuplje da proda. A pocele bi da skacu kad bi u Srbiju dosao strani kapital ili kad bismo postali kandidat za EU. E sad, niko ne zna kad ce to biti, ali jednog dana hoce. Do tada, sve ce stajati.

Moravac

pre 12 godina

Zao mi je gradjevinara kojima poslodavci duguju novac za ne isplacene zarade.Rade pod najtezim vremenskim uslovima a obroci su im suva hrana i po
neko "zidarsko",spavaju po burdeljima...Njihovih gazda(investitora)nije mi
zao,odavno su se nafatirali zajedno sa ovima iz agencija nekretnina.Toliko
para imaju da ovi prvi ne moraju vise ni graditi a ovi drugi ni za 10g.pro
dati stan.Drzava sa bankarima(citaj modernim lihvarima) je posebna prica,
stace im gradjevinski sektor koji povlaci za sobom puno toga.E,Srbijo,Srbijo!!!

Trotter

pre 12 godina

Pravi naslov bi bio ,,Stanove svi hoće, ali ne mogu da ih kupe,,.A glavni razlozi su mala kupovna moć građanstva i još uvek astronomske cene kvadrata. Kada cene stanova budu u skladu sa ekonomskom snagom potencijalnih kupaca krenuće i prodaja, a u međuvremenu će cene padati i padati i padati....

Toshiba

pre 12 godina

"Imajmo u vidu da mnogi od onih koji nemaju krov nad glavom nemaju ni računar ni internet da bi se ovde pojavio njihov komentar.
(MilanR, 20. avgust 2011 08:26) "

Usao sam u minus za skoro ceo iznos plate i nekako kupio racunar. Sad bar mogu da pratim redovno pad cena nekretnina i da se nadam.

Čovek iz 23. veka

pre 12 godina

Inače da dodam još i to da recimo u UK, prosečno traže za prosečnu nekretninu tačno 33% (znači jedna trećina) više od cene za koju na kraju uspeju da prodaju tu istu nekretninu. Ne znam za takve podatke kod nas, ali verovatno je slično, znači prodavci imaju tendenciju da za trećinu precene vrednost svoje nekretnine.

fun-da-mental

pre 12 godina

@Wllaxy: Ako znaš neke stanove koji se prodaju a cena im se dugo nije menjala - to nije njihova cena, jer da jeste - prodali bi se! Ako se vlasniku ne žuri sa prodajom, on može da traži koliko god hoće za stan, ali on onda nije prodavac. I ja imam stan koji bih rado prodao za milion evra ako se nađe budala da ga kupi. Samo što budala više nema, svi su uzeli CHF kredite i sada se češu.

PEDJA

pre 12 godina

zakon ponude i potraznje,mnogi bi da prodaju,svi prodaju a kupca nema,jako teska situacija..nekada skupe gradjevinske dozvole,mito i korupcija naduvali su kvadrat do neba,nema vise ratova i doseljavanja u glavni grad kao nekada,a i kriza je ucinila svoje.prodavci ocekuju da ce se cena vratiti na staro,a kupci nezure kao nekada,daj da kupim danas sutra ce biti skuplje..sada je vreme na strani kupca.

pedja

pre 12 godina

Kriza je uzela svoj danak u prodaji kvadrata,svi bi da prodaju a kupca nigde ni na vidiku,nema vise ratova i doseljavanja,migracija u Beograd kao nekada,slab natalitet nacije..mito i korupcija su naduvali cene kvadrata koji je moze meriti sa cenom jacih evropskih gradova,taj nas domaci kvadrat puno trazi a malo daje..nekada je kupac zurio kupujem odmah sutra ce biti skuplje,sada je vreme na strani kupca..

kreditno sposoban NS

pre 12 godina

Investitori i "investitori" bi mogli malo da smanje doživljaj i da se ne nadaju više vremenima kada su im Crnogoci posle prodate livade Rusima za stotine hiljada ili Apatinci posle prodaje Pivare... dolazili u NS, BG i kupovali deci stanove ne pitajući šta košta!

Umesto te prakse da se na uložen evro traži još evro, trebali bi malo da razmisle o ekonomiji obima, da se više para "vrti" u branši a da smanje svoje apetite na 10-15 % zarade kao svuda u svetu.

I pored te krize nad kojom svi kukaju, iole normalan stan sa kvalitetnijim završnim radovima i urednim papirima u NS se trenutno ceni oko 1300€/m2 kao npr u Budimpešti!!! Još ako kažete da ne kupujete kešom nego ulazite u kredit, odmah se ograđuju i dodaju 50€ na cenu, a ne daj Bože spomenuti subvencionisani kredit od strane države!!! Tek tu nastaje zaplet, više uopšte nisu zainteresovani za priču, navodno ne mogu toliko da ćekaju, dugo traje proces (OK tu je kriva nesposobna država i preglomazna birokratija) tobože će za to vreme naći kupca za keš (ajde baš da vidimo) pa odmah dižu cenu za 100€ po kvadratu i uz to traže kaparu, da se obezbede!!!

Evo ja se intenzivno raspitujem neko vreme i realno niko ne čini ništa (ni država ni banke ni investitori) kako bi se izašlo iz pat pozicije, a dokle će moći tako videćemo...

ecentar

pre 12 godina

Mala napomena za sve one koji kalkulisu sa bruto platom kao merom za obracun prosecne cene stana u nekoj zemlji. Bruto plata je iznos koji sadrzi neto platu plus poreze i doprinose, dok koliko vidim u pomenutim slucajevima kalkulise se sa neto platom, a pominje se bruto plata. Dakle, neto plata je iznos koji zaposleni dobije, a bruto plata je iznos koji je zbir neto plate i poreza i doprinosa.

Mića

pre 12 godina

Cene stanova su godinama kod nas bile previsoke.Postepeno dolaze na pravu meru.Investitori su pljačkali kupce,zaradjivali su dinar na dinar.U mojoj Jagodini cena novih stanova je 650 do 800 evra.I ova cena je previsoka,ali sada su samo dva investitora,koji diktiraju cene.Preko trećih lica izvode radove tako da se ne vide pravi investitori.Zaradjuje se u Jagodini dinar na dinar.U beogradu je veća cena stana nego u jagodini zbog veće cene komunalnog opremanja zemljišta,korupcije u urbanističkim službama i sl.Tržište će reći koja je cena realna.tačno je da su agencije za proimet nekretnina dosta doprinele visokim cenama nekretnina.sada im se to obija o glavu,stala je prodaja stanova.Pre dve godine želeo sam da kupim stan u Beogradu,bio sam zapanjen šta se sve prodaje za previsoku cenu.Kvalitet gradnje nikakav,bez gradjevinske dozvole,bez energetskih saglasnosti i sl.Videće se da će cena stana u Beogradu biti skoro kao cena u Kragujevcu,Nišu i drugim većim gradovima u Srbiji.Pozdrav iz Jagodine do tada,biće to veoma brzo.jagodinac

zeznula me demokratija

pre 12 godina

Evo, svi koji pricate kako biste kuce u provinciji, evo vam moja kuca u Somboru. Ja se zaleteo onomad u postslobino vreme, rek'o bice bolje i stukoh 100 000 E krvavog gastarbajterskog eura da je kupim i sredim. Ima sve sto vam moze pasti na pamet: od 200 sqm stambenog prostora, CG, solar, bazen...italijanske plocice, brzi internet. Na prodaji je drzim od 2006, za bezobrazno niskih 70 000 EUR i niko nece ni da je pogleda, kazu da je Sombor "mrtva" lokacija, svi beze odande.

zoran

pre 12 godina

@Čovek iz 23. veka. UK je "iznimka", naduvalu su cene 3-5 puta od 1990-te, zamalo da im propadne drzava pre tri godine od uzimanja kredita za spasavanje banaka zboh naduvavanog real estatea. Proveri iste podatke za Nemacku. Imaju 50600 eura srednju bruto godisnja platu (2006-ta godina), a srednja vrednost kuce je 177000 eura, srednja vrednost apartmana 140000 eura. Sve sto nije u balansu sa pravilom od 3 bruto plate pokazuje na distorziju marketa - balon (kada svi polude i misle da ce da naprave velike pare) ili depresija (npr rat ili beda posle rata)