Petak, 15.07.2011.

00:01

Neće više biti nelegalnih diskova

Skupština Srbije usvojila je Zakon o optičkim diskovima koji bi, prema rečima predlagača, trebalo da spreči nelegalnu proizvodnju i promet diskova.

Izvor: Tanjug

Neæe više biti nelegalnih diskova IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

neko ko koristi internet u Londonu

pre 12 godina

@ne možeš sve da imaš:

hahahah, očigledno nisi imao tu radost da koristiš internet u engleskoj. naš je naspram njihovog DO JAJA. a da ne pričam o tome što imaju takozvani fair share policy koji ti smanji brzinu ako kreneš da skidaš sa usenet-a, torrent-a ili P2P. zato skidaj i ćuti, budi srećan što imaš takav net!
(andrej, 15. jul 2011 17:08)
---
Da čuo sam da u toj Engleskoj još uvek većina domaćinstava koristi DIAL UP. Koja bre policija i bakrači. Smanjet brzinu ako skidaš nešto preko torenta. Prvo preko torenta mođeš da skidaš i stvari koje su sa slobodnom licencom.Taklođe najnovije i filmove i muziku.

Web izlog

pre 12 godina

Haha...uopšte me ne čudi ovo. Pa zamislite kam je na adminu sajta agencije za borbu protiv tehnološkog kriminala (ili kako se već zove) username i pass bio admin admin :-)
Nego, sećam se, pre nekih desetak godina, kad je, tada popularna Goca Tržan izdala disk sa revolucionarnom Izraelskom tehnologijom protiv umnožavanja i ripovanja, a ja radio na radiju koji je, podrazumeva se, imao samo piratske diskove. Kleli su se kako niko neće moći da ga iskopira, a ja ga iskopirao za 60 minuta (realtime). Pustio na CD player-u i kablove uboo u komp...Sound Forge i udri:-) Šta očekivati sada??

deja dileja

pre 12 godina

....''''Sprečavanje nelegalne proizvodnje i prometa diskova trebalo bi, kako je naveo predlagač, da onemogući i izbegavanje plaćanja dažbina koje predstavljaju javni prihod....neznaju kako vise da izvuku ZADNJI dinar od naroda, glupo im sad da dignu cenu litre goriva na 250 dinara, al jbg ko ce da plati letovanja ove godine, zena,deca, svalerke, nove stanove, auta, telefone itd.....ajd sad da DONESEMO ZAKON svake godine po jedan u njihovo korist i bole me uvo!!! PREVARANTI MANIPULATORI dabogda se u salu udavili...

bandere cekaju

pre 12 godina

Strahota! Propasce Grand zbog piraterije. Znaci, nasi ministri gledaju samo RTS i originalne DVD-ijeve. I to samo Dvd nase proizvodnje, ne strane!

Dejan Stanić

pre 12 godina

Zašto su nepravedno izostavljene FLOPY diskete!? ;) Piraterija je piraterija ;)
Kako da to nije palo na pamet rekonstruisanoj sekretarki Jasni Matić???

hajduk

pre 12 godina

OMG neka se svi iz vlade popnu na vrh bilo koje dovoljno visoke zgrade i skoce na glavu i time nas rese muka i svoje gluposti, kao i sirenja svog semena gluposti ...

andrej

pre 12 godina

@ne možeš sve da imaš:

hahahah, očigledno nisi imao tu radost da koristiš internet u engleskoj. naš je naspram njihovog DO JAJA. a da ne pričam o tome što imaju takozvani fair share policy koji ti smanji brzinu ako kreneš da skidaš sa usenet-a, torrent-a ili P2P. zato skidaj i ćuti, budi srećan što imaš takav net!

Nikola

pre 12 godina

Sto vlada voli sirotilju da pljacka.Covek ceo dan stoji i prodaje nesto sto svako moze da nabavi u svakom trenutku besplatno.Pa meni je to sasvim ok,ako te mrzi da sam za dz nabavis plati coveku onda za trud.Svako ko nabavi ili kupi piratsko nikad u zivotu nece da plati za isto,a i ne vidim neku potrebu da placam kokain raznim poznatim zvezdama ili jos gore ms,ea,a...i xx drugim korporacijama.Dok bude interneta bice i piraterije,a kako ide vreme samo je brzi download.

Pobesneli krastavac

pre 12 godina

Moram priznati da osobe diskutabilnog znanja ,koje predlazu ovakve gluposti,postoje jos verovatno samo na Balkanu.Sama ideja da zabranjivanjem uvoza i prodaje praznih diskova,moze da se bori protiv piraterije je toliko stupidna,da covek samo moze da se smeje .
Kao sto su mnogi vec spomenuli ,najveci deo ilegalnog sadrzaja se skida sa neta,a posto je net danas prisutan u velikom broju domova,doci do tog sadrzaja je veoma lako i jednostavno.
Ono sto se niko od tih mislilaca nije zapitao je to da li svaki sadrzaj zasluzuje da bude placen?Toliko se djubreta danas izbacuje na trziste ,tako da ako proizvodjaci tog djubreta i propadnu,nije neka velika steta.Iskreno nije me briga da li ce propasti Grand zbog piraterije!
Kao sto je vecini poznato,od prodaje diskova niko vise ne zaradjuje,vec diskografske kuce i filmske kompanije svoje poslovanje izmestaju na net,gde imaju neuporedivo manje troskova i daleko manju logistiku.

Neutralni

pre 12 godina

@dejan Nemoj tako o prodavcima iz Knez Mihajlove. Oni su ipak ugledni građani i uredno plaćaju "taksu na tezgu"... upravo tim policajcima koje si spomenuo. Isto važi i za Bulevar.

karamelica

pre 12 godina

Sada nam je pun grad pirata a kada je osnivana komunalna policija trubeli su o uličnim prodavcima,a sve ih je više a policije nigde!

aXXo

pre 12 godina

Pa moraju da donesu taj zakon. Kako bi drugačije formirali "savet/agenciju za borbu protiv CD piraterije" koji će brojati ko zna koliko ljudi sa vrhunskim platama.
Mislim... ipak se oni bore protiv "tehnoloskog" kriminala...

kompetentna

pre 12 godina

@matori

Moram samo da Vam se zahvalim na komentaru. Bila sam medju onima koji su jedva cekali da pocnu legalno da se distribuiraju filmovi na DVD kod nas, medjutim vec posle 3 meseca shvatila sam da kvalitet nije vredan mog tesko zaradjenog novca. Kupila sam original Tuckov horor Wrong Turn, snimak je bio kao sa video kasete, o zamrzavanju slike na diskovima kupljenim na trafici (Resident Evil i mnogi drugi), a da ne pricam o 10-15 minuta reklama koje ne mogu da se preskoce ni na diskovima od 1500 dinara... Ne zna se ko mi je gadniji - pirati ili nasi izdavaci, kvaliteta ni kog jednih ni kog drugih. U situaciji kad Amazon hoce da mi naplati 30 evra za postarinu, hvala Bogu na ADSL konekciji.

veteran

pre 12 godina

hahahahahahaha
pa nisam ubacio disk u komp zadnje 3-4 godine.........
trebali su ovaj zakon da donesu za 10 godina pa da u vozovima koji "jure 160" diskutujrmo o tome (2020.)

Kakva piraterija, ma hajte molim vas

pre 12 godina

Mi diskove odavno koristimo samo za backup podataka sa interneta. Znate internet nije pouzdan pa ako padne bolje je imati backup kod sebe, to su nas učili profesori u školi.

Sergije

pre 12 godina

@ lepo, bogami:

Uvoznici praznih diskova vec placaju odgovarajucu taksu prema Zakonu o autorskom i srodnim pravima. I ne samo uvoznici diskova ...

@ matori:

Izvrstan komentar koji oslikava sustinu borbe protiv piraterije u Srbiji. Kod nas postoje "legalna" i "ilegalna" piraterija. Ovi prvi su vise kao gusari, a ovi drugi kao pirati. Ko razume shvatice.

Fail

pre 12 godina

Kakav fail... to može samo naša nestručna i nesposobna vlada da napravi.

Nek mi objasne kako to misle da izvedu, da zabrane uvoz i prodaju praznih optičkih diskova? To je toliko glupo da je neshvatljivo. Isto kao kad bi zabranili uvoz i proizvodnju noževa jer njime može da se ubije živo biće. Prazni diskovi se koriste i za backup i svašta drugo.

A nama nijedan proizvođač zapravo ni ne treba. Sve može da se uradi van zemlje. Jedini problem je taj što su pobrkali lončiće. Oni misle na male proizvođače - pirate, a napisali zakon za velike proizvođače koji ionako rade samo legalno.

Plus smehotresna rasprava na Skupštini... TOTALNI FAIL (kao i većina ostalog što rade).

boban

pre 12 godina

Ovaj zakon je zastareo zato sto je skorasnja ministarka telekomunikacija bila gradjevinski inzinjer.Sada je ona visi saradnik u Vladi Srbije za telekomunikacije.Ona se pita za sve.Ucila o ciglama i betonu a dali joj da vodi telekomunikacije.Dobrodosli u Srbiju.

Kasetofon sa duplim dekom

pre 12 godina

Ovo je mnogo jako! Pa kakav je taj POSLOVNI univerzitet na kome je profesor neko ko ne zna sta je file hosting, P2P file sharing, torrent... KAKVA JE DRZAVA GDE JE TAJ COVEK MINISTAR PROSVETE? Kakve ce nam biti buduce generacije?

dejan

pre 12 godina

A sta "ministra" sprecava da to radi i u ovom trenutku??? Imamo zakon o pirateriji a eno piratskih diskova u sred Knez Mihajlove ulice u Beogradu, sa sve Dacicevom policijom koja pored njih prolazi kao da se prodaju sladoledi!

Nema nista od toga, to je sve smuti pa prospi u kantu. Valjda misle da ce Evropska Unija da ih ozbiljnije shvati. Ni jedan zakon koji su doneli se ovde ne postuje pa nece ni ovaj!

lepo, bogami

pre 12 godina

sada ce one lopoveske organizacije SOKOJ i OFPS koje deru celu Srbiju sa taksama za pustanje muzike da deru i sve uvoznike i proizvodjace optickih diskova.

Marko

pre 12 godina

Pa danas su jeftiniji hard diskovi po megabajtu od dvd-a.
Svaki srpski pravoslavni, pirat svoju kolekciju muzike i filmova drzi na HDD, jer on zna da pravi kvalitetan film vise ne moze da stane na jedan DVD ili dikografija bilo kog kvalitetnog muzicara u losless formatu.

kkk

pre 12 godina

Haha, diskovi, piraterija, haha, pa ko jos kupuje pirateriju na diskovima, sve se to skida sa interneta... Koliko mi (nasi zakoni) kaskamo za tehnologijom...

Gledalac

pre 12 godina

A kada će se iko pozabaviti time što tek video-klubovi iznajmljiju piratske DVD-jeve? 4 od 5 filmova, koje iznajmim u videoteci, najpoznatijoj u gradu Beogradu, su piratske kopije. Proverite, mogu da se iskopiraju na računaru, narežu i dele dalje. Ko je ovde lud?

zika

pre 12 godina

Pih, uvozila se ilegalno i nafta i cigarete, pa sto ne bi bogli i diskovi, zakon tu ne pomaze nista. A ako ovakav zakon uspe u svojoj nameri, unazadice narod jer narod nema para da kupi original. Pozivam ljude da pocepaju glasacki listic ili ga precrtaju, ova vlast radi protiv naroda a opozicija nije nista bolja. Kaznite ih na glasanju.

ne možeš sve da imaš

pre 12 godina

Danas skoro svaki novi TV može da čita veliki broj formata sa eksternog hard diska. Da nekažem da novija generacija Tv-a može već da se priključi na internet. A pre neki dan sam kupio multimedijalni plejer koji može da se prikači na svaki TV zabodeš USB ili eksterni hard i uživaš. A noviji program za nadogradnju tog uređaja skinuo sam sa neta.

Ja sam čak i kupio neki orginalni program. Šta mislite da li sam dobio CD? Nisam, rekli su mi da ga skinem sa njihovog sajta, jer tu postoje novije i ažurirane verzije. Šta mislite koliko mije bilo potrebno da skinem taj program? To je ujedno najtužnija stvar kod nas imammo najsopriji i njaskuplji internet.

downaload i upload su ko železnice srbije

Lood

pre 12 godina

Hmmm, zadnji put sam disk kupio pre cirka 3-4 godine :D I to prazan :)
A disk sa nekim materijalom na sebi nisam kupio ima barem 5 godina :) a verovatno i vise ! Tako da ne znam o cemu ovi pricaju ?!
Pa sa neta skinem brze nego sto se disk ucitava a kamoli jos da idem u prodavnicu, blejim u rafove i trazim ga ....

Aleksandar

pre 12 godina

Dobro da nisu ubacili i one, kako se zovu, diskete u zakon. Ili bese CD diskete, kako bi to rekao ujka Sule. Nista, moracu i dalje da koristim fles i externi disk.

Sve mi se cini da je zadnje vreme da se nastava informatike uvede i na prava i "politicke nauke", ili sta vec studiraju ovi paraziti.

Dawngreeter

pre 12 godina

Pa kud odma na diskove, covece? Valjda prvo da se zaustave nelegalne ploce i kasete. Imamo ozbiljan problem sa piratima iz sezdesetih.

pra istorija

pre 12 godina

Zaboravili su da zabrane korišćenje kasetofona i dekova u cilju umnožavanja-
presnimavanje kasete na kasetu i slušanje nelegalno snimljenh kaseta u walkman-u :)

realno

pre 12 godina

Poslednji put kad sam video da neko koristi CD bilo je kada sam video dve mlade 'patrijote' da šmrču kokain sa njega u džipu u centru grada.

Voda u usima

pre 12 godina

Treba doneti i novi Zakin o bezbednosti Internetae po kome ce svakoga ko skine preko 50 Mb da slika kamera. I automatski da mu stigne kazna od sudije za prekrsaje.

Pera

pre 12 godina

Ambiciozno i blagovremeno, svaka cast!
Vec nazirem isti ovakav zakon za magnetne trake i kasete, pa da stanemo na kraj javasluku medju korisnicima "Commodore 64".

matori

pre 12 godina

U Srbiji nema ni legalne ni ilegalne proizvodnje optičkih diskova!
Postoji legalna i ilegalna "proizvodnja" sadržaja koji se snima na diskove.
A to je nešto drugo, i obično se naziva piraterijom...

U Srbiji je čak i onaj sadržaj koji je legalno u prometu, vrlo diskutabilan po kvalitetu, poreklu i legalnosti!
Sasvim skromno istraživanje teme će pokazati da NIGDE u Evropi ne prodaju (legalno) diskove na kojima se osim glavnog materijala nalazi još i gomila kojekakvih lokalnih reklama...
Samo u Srbiji se sa (legalno) "proizvedenih" diskova IZBACUJU titlovi ili zvučni zapisi na jezicima koji nisu originalni ili srpski!
Samo kod nas ima (legalne) prodaje upadljivo loših kopija (imitacija) originala, koje se ne mogu ni uporediti sa ilegalnim istim sadržajima.
Samo ovde je moguće kupiti (legalne) diskove sa svakojakim sadržajima, i u piljarnici, i u supermarketu, i u trafici, i u knjižari, i u gvožđari, na (bukvalno) svakom mestu, bez bilo kakvog reda i kontrole...
Sumnjam da će ovaj Zakon bilo šta promeniti!

cy

pre 12 godina

Ha, donose zakon kojeg je vreme već pregazilo. Ovakav zakon je imao smisla pre jedno 15 godina. Danas, u doba interneta, se može reći da je itekako zastareo.

rade

pre 12 godina

neka neko obavesti donosioce ove odluke da postoje fleševi i internet da retko ko reže diskove.. gospodo sa čim se vi zamlaćujete to je za ne poverovati.. smejem se ovakvim vestima i komentarima i zbog toga se uvek vratim na b92!

Programer

pre 12 godina

A jel neko obavestio ove genijalce da opticki disk odlazi u penziju...sada se sve nabavlja i isporucuje preko Interneta a prenosi na flashu ako bas mora.

dejan

pre 12 godina

jos jedna genijalna i revolucionarna mera nase vlade. njima samo vremeplov fali pa da ove mere budu dobre, i da nasteluju jedno 15 godina unazad. cd diskovi, pa ko to koristi vise u svetu buducnosti

hiro nakamura

pre 12 godina

Molim ?!?I sada neću moći da pošaljem svojoj majci slike unučadi koje sam napravio digitalnim aparatom i sve prebacio na optički disk.....Da nije smešno bilo bi tužno...ili obrnuto...kako god.

Programer

pre 12 godina

A jel neko obavestio ove genijalce da opticki disk odlazi u penziju...sada se sve nabavlja i isporucuje preko Interneta a prenosi na flashu ako bas mora.

cy

pre 12 godina

Ha, donose zakon kojeg je vreme već pregazilo. Ovakav zakon je imao smisla pre jedno 15 godina. Danas, u doba interneta, se može reći da je itekako zastareo.

dejan

pre 12 godina

jos jedna genijalna i revolucionarna mera nase vlade. njima samo vremeplov fali pa da ove mere budu dobre, i da nasteluju jedno 15 godina unazad. cd diskovi, pa ko to koristi vise u svetu buducnosti

rade

pre 12 godina

neka neko obavesti donosioce ove odluke da postoje fleševi i internet da retko ko reže diskove.. gospodo sa čim se vi zamlaćujete to je za ne poverovati.. smejem se ovakvim vestima i komentarima i zbog toga se uvek vratim na b92!

hiro nakamura

pre 12 godina

Molim ?!?I sada neću moći da pošaljem svojoj majci slike unučadi koje sam napravio digitalnim aparatom i sve prebacio na optički disk.....Da nije smešno bilo bi tužno...ili obrnuto...kako god.

Pera

pre 12 godina

Ambiciozno i blagovremeno, svaka cast!
Vec nazirem isti ovakav zakon za magnetne trake i kasete, pa da stanemo na kraj javasluku medju korisnicima "Commodore 64".

Dawngreeter

pre 12 godina

Pa kud odma na diskove, covece? Valjda prvo da se zaustave nelegalne ploce i kasete. Imamo ozbiljan problem sa piratima iz sezdesetih.

boban

pre 12 godina

Ovaj zakon je zastareo zato sto je skorasnja ministarka telekomunikacija bila gradjevinski inzinjer.Sada je ona visi saradnik u Vladi Srbije za telekomunikacije.Ona se pita za sve.Ucila o ciglama i betonu a dali joj da vodi telekomunikacije.Dobrodosli u Srbiju.

pra istorija

pre 12 godina

Zaboravili su da zabrane korišćenje kasetofona i dekova u cilju umnožavanja-
presnimavanje kasete na kasetu i slušanje nelegalno snimljenh kaseta u walkman-u :)

matori

pre 12 godina

U Srbiji nema ni legalne ni ilegalne proizvodnje optičkih diskova!
Postoji legalna i ilegalna "proizvodnja" sadržaja koji se snima na diskove.
A to je nešto drugo, i obično se naziva piraterijom...

U Srbiji je čak i onaj sadržaj koji je legalno u prometu, vrlo diskutabilan po kvalitetu, poreklu i legalnosti!
Sasvim skromno istraživanje teme će pokazati da NIGDE u Evropi ne prodaju (legalno) diskove na kojima se osim glavnog materijala nalazi još i gomila kojekakvih lokalnih reklama...
Samo u Srbiji se sa (legalno) "proizvedenih" diskova IZBACUJU titlovi ili zvučni zapisi na jezicima koji nisu originalni ili srpski!
Samo kod nas ima (legalne) prodaje upadljivo loših kopija (imitacija) originala, koje se ne mogu ni uporediti sa ilegalnim istim sadržajima.
Samo ovde je moguće kupiti (legalne) diskove sa svakojakim sadržajima, i u piljarnici, i u supermarketu, i u trafici, i u knjižari, i u gvožđari, na (bukvalno) svakom mestu, bez bilo kakvog reda i kontrole...
Sumnjam da će ovaj Zakon bilo šta promeniti!

realno

pre 12 godina

Poslednji put kad sam video da neko koristi CD bilo je kada sam video dve mlade 'patrijote' da šmrču kokain sa njega u džipu u centru grada.

ne možeš sve da imaš

pre 12 godina

Danas skoro svaki novi TV može da čita veliki broj formata sa eksternog hard diska. Da nekažem da novija generacija Tv-a može već da se priključi na internet. A pre neki dan sam kupio multimedijalni plejer koji može da se prikači na svaki TV zabodeš USB ili eksterni hard i uživaš. A noviji program za nadogradnju tog uređaja skinuo sam sa neta.

Ja sam čak i kupio neki orginalni program. Šta mislite da li sam dobio CD? Nisam, rekli su mi da ga skinem sa njihovog sajta, jer tu postoje novije i ažurirane verzije. Šta mislite koliko mije bilo potrebno da skinem taj program? To je ujedno najtužnija stvar kod nas imammo najsopriji i njaskuplji internet.

downaload i upload su ko železnice srbije

Voda u usima

pre 12 godina

Treba doneti i novi Zakin o bezbednosti Internetae po kome ce svakoga ko skine preko 50 Mb da slika kamera. I automatski da mu stigne kazna od sudije za prekrsaje.

Marko

pre 12 godina

Pa danas su jeftiniji hard diskovi po megabajtu od dvd-a.
Svaki srpski pravoslavni, pirat svoju kolekciju muzike i filmova drzi na HDD, jer on zna da pravi kvalitetan film vise ne moze da stane na jedan DVD ili dikografija bilo kog kvalitetnog muzicara u losless formatu.

Kasetofon sa duplim dekom

pre 12 godina

Ovo je mnogo jako! Pa kakav je taj POSLOVNI univerzitet na kome je profesor neko ko ne zna sta je file hosting, P2P file sharing, torrent... KAKVA JE DRZAVA GDE JE TAJ COVEK MINISTAR PROSVETE? Kakve ce nam biti buduce generacije?

aXXo

pre 12 godina

Pa moraju da donesu taj zakon. Kako bi drugačije formirali "savet/agenciju za borbu protiv CD piraterije" koji će brojati ko zna koliko ljudi sa vrhunskim platama.
Mislim... ipak se oni bore protiv "tehnoloskog" kriminala...

kkk

pre 12 godina

Haha, diskovi, piraterija, haha, pa ko jos kupuje pirateriju na diskovima, sve se to skida sa interneta... Koliko mi (nasi zakoni) kaskamo za tehnologijom...

kompetentna

pre 12 godina

@matori

Moram samo da Vam se zahvalim na komentaru. Bila sam medju onima koji su jedva cekali da pocnu legalno da se distribuiraju filmovi na DVD kod nas, medjutim vec posle 3 meseca shvatila sam da kvalitet nije vredan mog tesko zaradjenog novca. Kupila sam original Tuckov horor Wrong Turn, snimak je bio kao sa video kasete, o zamrzavanju slike na diskovima kupljenim na trafici (Resident Evil i mnogi drugi), a da ne pricam o 10-15 minuta reklama koje ne mogu da se preskoce ni na diskovima od 1500 dinara... Ne zna se ko mi je gadniji - pirati ili nasi izdavaci, kvaliteta ni kog jednih ni kog drugih. U situaciji kad Amazon hoce da mi naplati 30 evra za postarinu, hvala Bogu na ADSL konekciji.

zika

pre 12 godina

Pih, uvozila se ilegalno i nafta i cigarete, pa sto ne bi bogli i diskovi, zakon tu ne pomaze nista. A ako ovakav zakon uspe u svojoj nameri, unazadice narod jer narod nema para da kupi original. Pozivam ljude da pocepaju glasacki listic ili ga precrtaju, ova vlast radi protiv naroda a opozicija nije nista bolja. Kaznite ih na glasanju.

veteran

pre 12 godina

hahahahahahaha
pa nisam ubacio disk u komp zadnje 3-4 godine.........
trebali su ovaj zakon da donesu za 10 godina pa da u vozovima koji "jure 160" diskutujrmo o tome (2020.)

Aleksandar

pre 12 godina

Dobro da nisu ubacili i one, kako se zovu, diskete u zakon. Ili bese CD diskete, kako bi to rekao ujka Sule. Nista, moracu i dalje da koristim fles i externi disk.

Sve mi se cini da je zadnje vreme da se nastava informatike uvede i na prava i "politicke nauke", ili sta vec studiraju ovi paraziti.

Fail

pre 12 godina

Kakav fail... to može samo naša nestručna i nesposobna vlada da napravi.

Nek mi objasne kako to misle da izvedu, da zabrane uvoz i prodaju praznih optičkih diskova? To je toliko glupo da je neshvatljivo. Isto kao kad bi zabranili uvoz i proizvodnju noževa jer njime može da se ubije živo biće. Prazni diskovi se koriste i za backup i svašta drugo.

A nama nijedan proizvođač zapravo ni ne treba. Sve može da se uradi van zemlje. Jedini problem je taj što su pobrkali lončiće. Oni misle na male proizvođače - pirate, a napisali zakon za velike proizvođače koji ionako rade samo legalno.

Plus smehotresna rasprava na Skupštini... TOTALNI FAIL (kao i većina ostalog što rade).

Gledalac

pre 12 godina

A kada će se iko pozabaviti time što tek video-klubovi iznajmljiju piratske DVD-jeve? 4 od 5 filmova, koje iznajmim u videoteci, najpoznatijoj u gradu Beogradu, su piratske kopije. Proverite, mogu da se iskopiraju na računaru, narežu i dele dalje. Ko je ovde lud?

Lood

pre 12 godina

Hmmm, zadnji put sam disk kupio pre cirka 3-4 godine :D I to prazan :)
A disk sa nekim materijalom na sebi nisam kupio ima barem 5 godina :) a verovatno i vise ! Tako da ne znam o cemu ovi pricaju ?!
Pa sa neta skinem brze nego sto se disk ucitava a kamoli jos da idem u prodavnicu, blejim u rafove i trazim ga ....

Kakva piraterija, ma hajte molim vas

pre 12 godina

Mi diskove odavno koristimo samo za backup podataka sa interneta. Znate internet nije pouzdan pa ako padne bolje je imati backup kod sebe, to su nas učili profesori u školi.

Neutralni

pre 12 godina

@dejan Nemoj tako o prodavcima iz Knez Mihajlove. Oni su ipak ugledni građani i uredno plaćaju "taksu na tezgu"... upravo tim policajcima koje si spomenuo. Isto važi i za Bulevar.

lepo, bogami

pre 12 godina

sada ce one lopoveske organizacije SOKOJ i OFPS koje deru celu Srbiju sa taksama za pustanje muzike da deru i sve uvoznike i proizvodjace optickih diskova.

dejan

pre 12 godina

A sta "ministra" sprecava da to radi i u ovom trenutku??? Imamo zakon o pirateriji a eno piratskih diskova u sred Knez Mihajlove ulice u Beogradu, sa sve Dacicevom policijom koja pored njih prolazi kao da se prodaju sladoledi!

Nema nista od toga, to je sve smuti pa prospi u kantu. Valjda misle da ce Evropska Unija da ih ozbiljnije shvati. Ni jedan zakon koji su doneli se ovde ne postuje pa nece ni ovaj!

Sergije

pre 12 godina

@ lepo, bogami:

Uvoznici praznih diskova vec placaju odgovarajucu taksu prema Zakonu o autorskom i srodnim pravima. I ne samo uvoznici diskova ...

@ matori:

Izvrstan komentar koji oslikava sustinu borbe protiv piraterije u Srbiji. Kod nas postoje "legalna" i "ilegalna" piraterija. Ovi prvi su vise kao gusari, a ovi drugi kao pirati. Ko razume shvatice.

Nikola

pre 12 godina

Sto vlada voli sirotilju da pljacka.Covek ceo dan stoji i prodaje nesto sto svako moze da nabavi u svakom trenutku besplatno.Pa meni je to sasvim ok,ako te mrzi da sam za dz nabavis plati coveku onda za trud.Svako ko nabavi ili kupi piratsko nikad u zivotu nece da plati za isto,a i ne vidim neku potrebu da placam kokain raznim poznatim zvezdama ili jos gore ms,ea,a...i xx drugim korporacijama.Dok bude interneta bice i piraterije,a kako ide vreme samo je brzi download.

hajduk

pre 12 godina

OMG neka se svi iz vlade popnu na vrh bilo koje dovoljno visoke zgrade i skoce na glavu i time nas rese muka i svoje gluposti, kao i sirenja svog semena gluposti ...

Pobesneli krastavac

pre 12 godina

Moram priznati da osobe diskutabilnog znanja ,koje predlazu ovakve gluposti,postoje jos verovatno samo na Balkanu.Sama ideja da zabranjivanjem uvoza i prodaje praznih diskova,moze da se bori protiv piraterije je toliko stupidna,da covek samo moze da se smeje .
Kao sto su mnogi vec spomenuli ,najveci deo ilegalnog sadrzaja se skida sa neta,a posto je net danas prisutan u velikom broju domova,doci do tog sadrzaja je veoma lako i jednostavno.
Ono sto se niko od tih mislilaca nije zapitao je to da li svaki sadrzaj zasluzuje da bude placen?Toliko se djubreta danas izbacuje na trziste ,tako da ako proizvodjaci tog djubreta i propadnu,nije neka velika steta.Iskreno nije me briga da li ce propasti Grand zbog piraterije!
Kao sto je vecini poznato,od prodaje diskova niko vise ne zaradjuje,vec diskografske kuce i filmske kompanije svoje poslovanje izmestaju na net,gde imaju neuporedivo manje troskova i daleko manju logistiku.

Dejan Stanić

pre 12 godina

Zašto su nepravedno izostavljene FLOPY diskete!? ;) Piraterija je piraterija ;)
Kako da to nije palo na pamet rekonstruisanoj sekretarki Jasni Matić???

karamelica

pre 12 godina

Sada nam je pun grad pirata a kada je osnivana komunalna policija trubeli su o uličnim prodavcima,a sve ih je više a policije nigde!

andrej

pre 12 godina

@ne možeš sve da imaš:

hahahah, očigledno nisi imao tu radost da koristiš internet u engleskoj. naš je naspram njihovog DO JAJA. a da ne pričam o tome što imaju takozvani fair share policy koji ti smanji brzinu ako kreneš da skidaš sa usenet-a, torrent-a ili P2P. zato skidaj i ćuti, budi srećan što imaš takav net!

deja dileja

pre 12 godina

....''''Sprečavanje nelegalne proizvodnje i prometa diskova trebalo bi, kako je naveo predlagač, da onemogući i izbegavanje plaćanja dažbina koje predstavljaju javni prihod....neznaju kako vise da izvuku ZADNJI dinar od naroda, glupo im sad da dignu cenu litre goriva na 250 dinara, al jbg ko ce da plati letovanja ove godine, zena,deca, svalerke, nove stanove, auta, telefone itd.....ajd sad da DONESEMO ZAKON svake godine po jedan u njihovo korist i bole me uvo!!! PREVARANTI MANIPULATORI dabogda se u salu udavili...

bandere cekaju

pre 12 godina

Strahota! Propasce Grand zbog piraterije. Znaci, nasi ministri gledaju samo RTS i originalne DVD-ijeve. I to samo Dvd nase proizvodnje, ne strane!

Web izlog

pre 12 godina

Haha...uopšte me ne čudi ovo. Pa zamislite kam je na adminu sajta agencije za borbu protiv tehnološkog kriminala (ili kako se već zove) username i pass bio admin admin :-)
Nego, sećam se, pre nekih desetak godina, kad je, tada popularna Goca Tržan izdala disk sa revolucionarnom Izraelskom tehnologijom protiv umnožavanja i ripovanja, a ja radio na radiju koji je, podrazumeva se, imao samo piratske diskove. Kleli su se kako niko neće moći da ga iskopira, a ja ga iskopirao za 60 minuta (realtime). Pustio na CD player-u i kablove uboo u komp...Sound Forge i udri:-) Šta očekivati sada??

neko ko koristi internet u Londonu

pre 12 godina

@ne možeš sve da imaš:

hahahah, očigledno nisi imao tu radost da koristiš internet u engleskoj. naš je naspram njihovog DO JAJA. a da ne pričam o tome što imaju takozvani fair share policy koji ti smanji brzinu ako kreneš da skidaš sa usenet-a, torrent-a ili P2P. zato skidaj i ćuti, budi srećan što imaš takav net!
(andrej, 15. jul 2011 17:08)
---
Da čuo sam da u toj Engleskoj još uvek većina domaćinstava koristi DIAL UP. Koja bre policija i bakrači. Smanjet brzinu ako skidaš nešto preko torenta. Prvo preko torenta mođeš da skidaš i stvari koje su sa slobodnom licencom.Taklođe najnovije i filmove i muziku.

hiro nakamura

pre 12 godina

Molim ?!?I sada neću moći da pošaljem svojoj majci slike unučadi koje sam napravio digitalnim aparatom i sve prebacio na optički disk.....Da nije smešno bilo bi tužno...ili obrnuto...kako god.

realno

pre 12 godina

Poslednji put kad sam video da neko koristi CD bilo je kada sam video dve mlade 'patrijote' da šmrču kokain sa njega u džipu u centru grada.

Nikola

pre 12 godina

Sto vlada voli sirotilju da pljacka.Covek ceo dan stoji i prodaje nesto sto svako moze da nabavi u svakom trenutku besplatno.Pa meni je to sasvim ok,ako te mrzi da sam za dz nabavis plati coveku onda za trud.Svako ko nabavi ili kupi piratsko nikad u zivotu nece da plati za isto,a i ne vidim neku potrebu da placam kokain raznim poznatim zvezdama ili jos gore ms,ea,a...i xx drugim korporacijama.Dok bude interneta bice i piraterije,a kako ide vreme samo je brzi download.

matori

pre 12 godina

U Srbiji nema ni legalne ni ilegalne proizvodnje optičkih diskova!
Postoji legalna i ilegalna "proizvodnja" sadržaja koji se snima na diskove.
A to je nešto drugo, i obično se naziva piraterijom...

U Srbiji je čak i onaj sadržaj koji je legalno u prometu, vrlo diskutabilan po kvalitetu, poreklu i legalnosti!
Sasvim skromno istraživanje teme će pokazati da NIGDE u Evropi ne prodaju (legalno) diskove na kojima se osim glavnog materijala nalazi još i gomila kojekakvih lokalnih reklama...
Samo u Srbiji se sa (legalno) "proizvedenih" diskova IZBACUJU titlovi ili zvučni zapisi na jezicima koji nisu originalni ili srpski!
Samo kod nas ima (legalne) prodaje upadljivo loših kopija (imitacija) originala, koje se ne mogu ni uporediti sa ilegalnim istim sadržajima.
Samo ovde je moguće kupiti (legalne) diskove sa svakojakim sadržajima, i u piljarnici, i u supermarketu, i u trafici, i u knjižari, i u gvožđari, na (bukvalno) svakom mestu, bez bilo kakvog reda i kontrole...
Sumnjam da će ovaj Zakon bilo šta promeniti!

dejan

pre 12 godina

jos jedna genijalna i revolucionarna mera nase vlade. njima samo vremeplov fali pa da ove mere budu dobre, i da nasteluju jedno 15 godina unazad. cd diskovi, pa ko to koristi vise u svetu buducnosti

andrej

pre 12 godina

@ne možeš sve da imaš:

hahahah, očigledno nisi imao tu radost da koristiš internet u engleskoj. naš je naspram njihovog DO JAJA. a da ne pričam o tome što imaju takozvani fair share policy koji ti smanji brzinu ako kreneš da skidaš sa usenet-a, torrent-a ili P2P. zato skidaj i ćuti, budi srećan što imaš takav net!

Programer

pre 12 godina

A jel neko obavestio ove genijalce da opticki disk odlazi u penziju...sada se sve nabavlja i isporucuje preko Interneta a prenosi na flashu ako bas mora.

cy

pre 12 godina

Ha, donose zakon kojeg je vreme već pregazilo. Ovakav zakon je imao smisla pre jedno 15 godina. Danas, u doba interneta, se može reći da je itekako zastareo.

pra istorija

pre 12 godina

Zaboravili su da zabrane korišćenje kasetofona i dekova u cilju umnožavanja-
presnimavanje kasete na kasetu i slušanje nelegalno snimljenh kaseta u walkman-u :)

Dawngreeter

pre 12 godina

Pa kud odma na diskove, covece? Valjda prvo da se zaustave nelegalne ploce i kasete. Imamo ozbiljan problem sa piratima iz sezdesetih.

Voda u usima

pre 12 godina

Treba doneti i novi Zakin o bezbednosti Internetae po kome ce svakoga ko skine preko 50 Mb da slika kamera. I automatski da mu stigne kazna od sudije za prekrsaje.

zika

pre 12 godina

Pih, uvozila se ilegalno i nafta i cigarete, pa sto ne bi bogli i diskovi, zakon tu ne pomaze nista. A ako ovakav zakon uspe u svojoj nameri, unazadice narod jer narod nema para da kupi original. Pozivam ljude da pocepaju glasacki listic ili ga precrtaju, ova vlast radi protiv naroda a opozicija nije nista bolja. Kaznite ih na glasanju.

Marko

pre 12 godina

Pa danas su jeftiniji hard diskovi po megabajtu od dvd-a.
Svaki srpski pravoslavni, pirat svoju kolekciju muzike i filmova drzi na HDD, jer on zna da pravi kvalitetan film vise ne moze da stane na jedan DVD ili dikografija bilo kog kvalitetnog muzicara u losless formatu.

kkk

pre 12 godina

Haha, diskovi, piraterija, haha, pa ko jos kupuje pirateriju na diskovima, sve se to skida sa interneta... Koliko mi (nasi zakoni) kaskamo za tehnologijom...

ne možeš sve da imaš

pre 12 godina

Danas skoro svaki novi TV može da čita veliki broj formata sa eksternog hard diska. Da nekažem da novija generacija Tv-a može već da se priključi na internet. A pre neki dan sam kupio multimedijalni plejer koji može da se prikači na svaki TV zabodeš USB ili eksterni hard i uživaš. A noviji program za nadogradnju tog uređaja skinuo sam sa neta.

Ja sam čak i kupio neki orginalni program. Šta mislite da li sam dobio CD? Nisam, rekli su mi da ga skinem sa njihovog sajta, jer tu postoje novije i ažurirane verzije. Šta mislite koliko mije bilo potrebno da skinem taj program? To je ujedno najtužnija stvar kod nas imammo najsopriji i njaskuplji internet.

downaload i upload su ko železnice srbije

lepo, bogami

pre 12 godina

sada ce one lopoveske organizacije SOKOJ i OFPS koje deru celu Srbiju sa taksama za pustanje muzike da deru i sve uvoznike i proizvodjace optickih diskova.

Sergije

pre 12 godina

@ lepo, bogami:

Uvoznici praznih diskova vec placaju odgovarajucu taksu prema Zakonu o autorskom i srodnim pravima. I ne samo uvoznici diskova ...

@ matori:

Izvrstan komentar koji oslikava sustinu borbe protiv piraterije u Srbiji. Kod nas postoje "legalna" i "ilegalna" piraterija. Ovi prvi su vise kao gusari, a ovi drugi kao pirati. Ko razume shvatice.

aXXo

pre 12 godina

Pa moraju da donesu taj zakon. Kako bi drugačije formirali "savet/agenciju za borbu protiv CD piraterije" koji će brojati ko zna koliko ljudi sa vrhunskim platama.
Mislim... ipak se oni bore protiv "tehnoloskog" kriminala...

Neutralni

pre 12 godina

@dejan Nemoj tako o prodavcima iz Knez Mihajlove. Oni su ipak ugledni građani i uredno plaćaju "taksu na tezgu"... upravo tim policajcima koje si spomenuo. Isto važi i za Bulevar.

hajduk

pre 12 godina

OMG neka se svi iz vlade popnu na vrh bilo koje dovoljno visoke zgrade i skoce na glavu i time nas rese muka i svoje gluposti, kao i sirenja svog semena gluposti ...

Web izlog

pre 12 godina

Haha...uopšte me ne čudi ovo. Pa zamislite kam je na adminu sajta agencije za borbu protiv tehnološkog kriminala (ili kako se već zove) username i pass bio admin admin :-)
Nego, sećam se, pre nekih desetak godina, kad je, tada popularna Goca Tržan izdala disk sa revolucionarnom Izraelskom tehnologijom protiv umnožavanja i ripovanja, a ja radio na radiju koji je, podrazumeva se, imao samo piratske diskove. Kleli su se kako niko neće moći da ga iskopira, a ja ga iskopirao za 60 minuta (realtime). Pustio na CD player-u i kablove uboo u komp...Sound Forge i udri:-) Šta očekivati sada??

rade

pre 12 godina

neka neko obavesti donosioce ove odluke da postoje fleševi i internet da retko ko reže diskove.. gospodo sa čim se vi zamlaćujete to je za ne poverovati.. smejem se ovakvim vestima i komentarima i zbog toga se uvek vratim na b92!

Pera

pre 12 godina

Ambiciozno i blagovremeno, svaka cast!
Vec nazirem isti ovakav zakon za magnetne trake i kasete, pa da stanemo na kraj javasluku medju korisnicima "Commodore 64".

Lood

pre 12 godina

Hmmm, zadnji put sam disk kupio pre cirka 3-4 godine :D I to prazan :)
A disk sa nekim materijalom na sebi nisam kupio ima barem 5 godina :) a verovatno i vise ! Tako da ne znam o cemu ovi pricaju ?!
Pa sa neta skinem brze nego sto se disk ucitava a kamoli jos da idem u prodavnicu, blejim u rafove i trazim ga ....

Aleksandar

pre 12 godina

Dobro da nisu ubacili i one, kako se zovu, diskete u zakon. Ili bese CD diskete, kako bi to rekao ujka Sule. Nista, moracu i dalje da koristim fles i externi disk.

Sve mi se cini da je zadnje vreme da se nastava informatike uvede i na prava i "politicke nauke", ili sta vec studiraju ovi paraziti.

Gledalac

pre 12 godina

A kada će se iko pozabaviti time što tek video-klubovi iznajmljiju piratske DVD-jeve? 4 od 5 filmova, koje iznajmim u videoteci, najpoznatijoj u gradu Beogradu, su piratske kopije. Proverite, mogu da se iskopiraju na računaru, narežu i dele dalje. Ko je ovde lud?

Fail

pre 12 godina

Kakav fail... to može samo naša nestručna i nesposobna vlada da napravi.

Nek mi objasne kako to misle da izvedu, da zabrane uvoz i prodaju praznih optičkih diskova? To je toliko glupo da je neshvatljivo. Isto kao kad bi zabranili uvoz i proizvodnju noževa jer njime može da se ubije živo biće. Prazni diskovi se koriste i za backup i svašta drugo.

A nama nijedan proizvođač zapravo ni ne treba. Sve može da se uradi van zemlje. Jedini problem je taj što su pobrkali lončiće. Oni misle na male proizvođače - pirate, a napisali zakon za velike proizvođače koji ionako rade samo legalno.

Plus smehotresna rasprava na Skupštini... TOTALNI FAIL (kao i većina ostalog što rade).

Kasetofon sa duplim dekom

pre 12 godina

Ovo je mnogo jako! Pa kakav je taj POSLOVNI univerzitet na kome je profesor neko ko ne zna sta je file hosting, P2P file sharing, torrent... KAKVA JE DRZAVA GDE JE TAJ COVEK MINISTAR PROSVETE? Kakve ce nam biti buduce generacije?

boban

pre 12 godina

Ovaj zakon je zastareo zato sto je skorasnja ministarka telekomunikacija bila gradjevinski inzinjer.Sada je ona visi saradnik u Vladi Srbije za telekomunikacije.Ona se pita za sve.Ucila o ciglama i betonu a dali joj da vodi telekomunikacije.Dobrodosli u Srbiju.

dejan

pre 12 godina

A sta "ministra" sprecava da to radi i u ovom trenutku??? Imamo zakon o pirateriji a eno piratskih diskova u sred Knez Mihajlove ulice u Beogradu, sa sve Dacicevom policijom koja pored njih prolazi kao da se prodaju sladoledi!

Nema nista od toga, to je sve smuti pa prospi u kantu. Valjda misle da ce Evropska Unija da ih ozbiljnije shvati. Ni jedan zakon koji su doneli se ovde ne postuje pa nece ni ovaj!

veteran

pre 12 godina

hahahahahahaha
pa nisam ubacio disk u komp zadnje 3-4 godine.........
trebali su ovaj zakon da donesu za 10 godina pa da u vozovima koji "jure 160" diskutujrmo o tome (2020.)

Kakva piraterija, ma hajte molim vas

pre 12 godina

Mi diskove odavno koristimo samo za backup podataka sa interneta. Znate internet nije pouzdan pa ako padne bolje je imati backup kod sebe, to su nas učili profesori u školi.

kompetentna

pre 12 godina

@matori

Moram samo da Vam se zahvalim na komentaru. Bila sam medju onima koji su jedva cekali da pocnu legalno da se distribuiraju filmovi na DVD kod nas, medjutim vec posle 3 meseca shvatila sam da kvalitet nije vredan mog tesko zaradjenog novca. Kupila sam original Tuckov horor Wrong Turn, snimak je bio kao sa video kasete, o zamrzavanju slike na diskovima kupljenim na trafici (Resident Evil i mnogi drugi), a da ne pricam o 10-15 minuta reklama koje ne mogu da se preskoce ni na diskovima od 1500 dinara... Ne zna se ko mi je gadniji - pirati ili nasi izdavaci, kvaliteta ni kog jednih ni kog drugih. U situaciji kad Amazon hoce da mi naplati 30 evra za postarinu, hvala Bogu na ADSL konekciji.

karamelica

pre 12 godina

Sada nam je pun grad pirata a kada je osnivana komunalna policija trubeli su o uličnim prodavcima,a sve ih je više a policije nigde!

Pobesneli krastavac

pre 12 godina

Moram priznati da osobe diskutabilnog znanja ,koje predlazu ovakve gluposti,postoje jos verovatno samo na Balkanu.Sama ideja da zabranjivanjem uvoza i prodaje praznih diskova,moze da se bori protiv piraterije je toliko stupidna,da covek samo moze da se smeje .
Kao sto su mnogi vec spomenuli ,najveci deo ilegalnog sadrzaja se skida sa neta,a posto je net danas prisutan u velikom broju domova,doci do tog sadrzaja je veoma lako i jednostavno.
Ono sto se niko od tih mislilaca nije zapitao je to da li svaki sadrzaj zasluzuje da bude placen?Toliko se djubreta danas izbacuje na trziste ,tako da ako proizvodjaci tog djubreta i propadnu,nije neka velika steta.Iskreno nije me briga da li ce propasti Grand zbog piraterije!
Kao sto je vecini poznato,od prodaje diskova niko vise ne zaradjuje,vec diskografske kuce i filmske kompanije svoje poslovanje izmestaju na net,gde imaju neuporedivo manje troskova i daleko manju logistiku.

Dejan Stanić

pre 12 godina

Zašto su nepravedno izostavljene FLOPY diskete!? ;) Piraterija je piraterija ;)
Kako da to nije palo na pamet rekonstruisanoj sekretarki Jasni Matić???

bandere cekaju

pre 12 godina

Strahota! Propasce Grand zbog piraterije. Znaci, nasi ministri gledaju samo RTS i originalne DVD-ijeve. I to samo Dvd nase proizvodnje, ne strane!

deja dileja

pre 12 godina

....''''Sprečavanje nelegalne proizvodnje i prometa diskova trebalo bi, kako je naveo predlagač, da onemogući i izbegavanje plaćanja dažbina koje predstavljaju javni prihod....neznaju kako vise da izvuku ZADNJI dinar od naroda, glupo im sad da dignu cenu litre goriva na 250 dinara, al jbg ko ce da plati letovanja ove godine, zena,deca, svalerke, nove stanove, auta, telefone itd.....ajd sad da DONESEMO ZAKON svake godine po jedan u njihovo korist i bole me uvo!!! PREVARANTI MANIPULATORI dabogda se u salu udavili...

neko ko koristi internet u Londonu

pre 12 godina

@ne možeš sve da imaš:

hahahah, očigledno nisi imao tu radost da koristiš internet u engleskoj. naš je naspram njihovog DO JAJA. a da ne pričam o tome što imaju takozvani fair share policy koji ti smanji brzinu ako kreneš da skidaš sa usenet-a, torrent-a ili P2P. zato skidaj i ćuti, budi srećan što imaš takav net!
(andrej, 15. jul 2011 17:08)
---
Da čuo sam da u toj Engleskoj još uvek većina domaćinstava koristi DIAL UP. Koja bre policija i bakrači. Smanjet brzinu ako skidaš nešto preko torenta. Prvo preko torenta mođeš da skidaš i stvari koje su sa slobodnom licencom.Taklođe najnovije i filmove i muziku.