Nedelja, 12.06.2011.

00:09

Digitalna TV od aprila 2012.

Koliko će ukupno koštati uvođenje digitalnog televizijskog signala u Srbiji, još nije moguće predvideti, kažu u Ministarstvu kulture, informisanja.

Izvor: Politika

Digitalna TV od aprila 2012. IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

Nikola

pre 12 godina

Signal će da bude digitalni, ali da li će kvalitet slike biti bolji? Da li će RTS, recimo, da uradi digitalni remastering svih epizoda "Boljeg života" (pošto će sigurno ponovo da ide repriza :))? Čisto sumnjam... Biće kao domaći filmovi na DVD-ju - direktno sa VHS samo narezani na disk...

Milan

pre 12 godina

@susjed - Moguće je da je digitalni signal slabiji od analognog (što samo po sebi znači da je analogni moćniji). A ne verujem da je na nivou EU dogovoreno da se digitalni signali "zadrže" u granicama svojih zemalja, na kraju krajeva to bi bilo protivno osnovnom načelu Evropske Unije - Evropi bez granica! Takođe mi u Srbiji kažemo "nije samo Beograd država" pa analogno tome bih vam rekao "nije samo Zagreb država"! Osvrnite se malo - ima puno pritužbi na kvalitet digitalnog signala u Hrvatskoj - od toga da se u Istri u mnogim mestima ne može gledati (uz to se tamo mešaju italijanski kanali) do toga da i dan danas analogni signal u nekim krajevima Hrvatske nije ugašen jer ne postoje mogućnosti da se tamo vidi digitalni signal (pogledajte na stranici: Odašiljači i veze)...

susjed

pre 12 godina

@Milan:
to sto ti dobivas slabiji signal nego ranije, ne mora znaciti da je digitalni signal generalno losiji/slabiji nego sto je bio analogni, nego je to mozda stvar politike i dogovora unutar EU da se ne prekriva prostor drugih zemalja. U svakom slucaju, usporedjujes kruske i jabuke, jer ti zivis van teritorije HR i ne mozes iz tog svog iskustva donositi zakljucak o tome kako ce to sve skupa biti u Srbiji. Nisam zaista cuo da neko ovdje kod nas kuka zbog signala, i vidjet ces da ce tako biti i kod vas.

Amos

pre 12 godina

Kad bih ja svakom ko je u Srbiji proslog meseca kupio TV sposoban da prati TU digitalnu televiziju koju ovde najavljuju (DVB-T2) dao po jedan dinar, na kraju dana bih imao barem 50 dinara manje.
Nedavno sam gledao TVove.. evo primer - prodavnica u Mekenzijevoj, zaboravih ime, prodavac se ubi da me ofarba kako svi ti njegovi televizori podrzavaju novu digitalnu TV, te zna on isli su na kurseve, te bio mu sad jedan co'ek koji bas radi na digitalizaciji pa je upucen itd itd.
LAZU!
Ti TVovi stvarno podrzavaju digitalni signal - ali 'stari', onaj koji se gleda u Hrvatskoj, Rumuniji ili Madjarskoj (i u vecini sveta), ali kod nas ce se gledati novi signal - DVB-T2 (druge generacije).
Takvih televizora u Srbiji u prodavnicama ima 1-2%. A po kucama 0.0001%.
Ne dajte da vas lazu.

Svi pod sljivu

pre 12 godina

Znaci da, cim izadjemo iz reda za nove pasose i l.k. mozemo da stanemo u red za nove tv konvertore. Da li ce i on da se kupuju na zakazivanje preko sms-a ? (200 din. sms)

Nekoliko komentara

pre 12 godina

1. U Srbiji (a i u mnogo razvijenijim zemljama) nema KDSa koji pokriva celu teritoriju zemlje! Dragi BeogrAAAAdjani, postoje, znate i ljudi iz Medvedje, Osecine, Arilja ... a oni nemaju ni SBB ni PTT KDS. Hteli ne hteli oni ce morati da kupe DVB-T dekodere.

2. Gasenje analognih repetitora je jos samo jedna obaveza Srbije na putu za EU. Cela EU gasi analogne repetitore 2012, pa bi i Srbija da se pokaze i dokaze. 2012 godina je krajnji rok koji su postavile zemlje koje su tehnoloski mnogo ispred Srbije i mnogo duze rade na projektu digitalizacije. Zbog toga se sada pominju velike pare.

3. Digitalizacija signala nema nikakve veze sa digitalizacijom programa, tv produkcije i video arhive. Sve su to totalno odvojene stvari. To sto je neko resio da objedini sve te projekte i na racun toga uzme velike pare to je druga stvar. Ali TV stanica moze da ima 100% digitalnu produkciju (npr. da koristi video servere umesto prastarih magnetoskopa), a da je signal na izlazu predajnika jos uvek analogni! To je, uzgred, slucaj sa vecinom savremenih tv stanica u Evropi. A isto tako moze i da koristi magnetoskop iz 70-ih godina, odakle se, uz pomoc lanca A/D konvertora i racunara, signal digitalizuje. Arhiva moze da bude na trakama (za sta je potrebno u sluzbi drzati poslednje tri starkelje koji umeju da oprave magnetoskop cevash iz 70-ih), a moguce je prebaciti je na DVD diskove i penzionisati cikice. Znaci, sve je moguce. Ali nas neko farba ...

Dragan

pre 12 godina

Od 1999. godine gledam digitalnu TV. Tada sam kupio satelitsku antenu i risiver, a nesto kasnije i PCI - karticu za racunar i mogu samo da kazem da je ova investicija vredela svaku paru. Odgledao sam i "skinuo" stotine filmova a o sportskim dogadjajima da ne govorim i sve to sa neuporedivo kvalitetnijom i jasnijom slikom. Sada sam u prilici da neke kanale gledam u HD rezoluciji (4 puta jasnija slika od one koju emituju nase tv stanice), cene risivera za prijem zemaljskih signala su nize za 80-85% nego za prijem satelitskih pre 10 godina i postale su prihvatljive za svaciji dzep, ... Ukratko nema ni jednog razloga da se ne predje na ovakvu televiziju.

todos

pre 12 godina

Svasta sam procitao u ovim tekstovima a vecina i ne zna o cemu se tu radi. Prvo da nekome ne treba televizor nije tacna jer gro poulacije ili je polupismeno ili nije na netu. Drga stvar odnosi se na uvoz televizora kojih ni u svetu do skora nije bilo, a i masna je cena za njih. Jeftinije je dati tridesetak evra za stb nego kupovati nove televizore. Trece u Srbiji u 70 procenata slucajeva nije potreban dvb-t2 kompatibilnost jer je ta vecina na kablovskoj ili IPTV sistemima gde se iz centrale regulise signal. I na kraju sto se kvaliteta slike tice on nije nista napredniji od dvb-t1 vec sam signal moze da se deli na podsisteme u kojima ce svaka kuca u okviru svojih paketa koje ce prodavati koristiti za svoje potrebe. Nece poskupeti pretplata vec ce biti dostupna sa raznim paketima koji ce se otkljucavati karticama.

Milan

pre 12 godina

@susjed - Je li "granica" neki fizički pojam, možda neki kameni ili metalni zid, pa bi zbog toga trebala da predstavlja problem kod emitovanja digitalnog TV signala? Od kako je davnih dana izgrađen predajnik "Belje" u Baranji gledaoci na severu Bačke mogli su odlično da prate programe HRT-a i dok smo živeli u jednoj državi i nakon toga (naravno sa izuzetkom ratnog perioda). Ja trenutno ne pratim signal HRT-a preko "zemljanog" signala već preko subotičke kablovske televizije koja preuzima taj signal. Kod njih, dakle, taj signal često nestane, tj. slika se defragmentira. Sve to govori u prilog tome da je stari analogni signal bio mnogo moćniji i bolji.

susjed

pre 12 godina

@Milan:
"vrlo dobro znam šta se dešavalo u Hrvatskoj i šta je potrebno za praćenje njihovog digitalnog signala. Kao što sam napisao njihov digitalni signal gledam (analogni je isključen još prošlog juna) i nisam zadovoljan zbog toga što jačina tog signala varira pa kada opadne slika se defragmentira i uopšte ne može gledati. Zato sam siguran da će to biti naveliko problem i u Srbiji - odašiljači neće biti dovoljno jaki i čim signal opadne građani će ostati bez slike, dok kod starog analognog signala to se nije dešavalo tj. signal se nije gubio već je samo bilo više "snega"."

Milane, zaista nisam cuo za nekog u Hrvatskoj ko ne moze pratiti program zbog slabog signala. Problem koji ti imas je da "nas" signal nije namijenjen da se vidi preko granice. Ista stvar ce biti i kod vas, ne moras se bojati da ce vam se desavati problem s prijemom. Ako sad hvatas signal vasih televizija, hvatat ces ga i nakon digitalizacije. Na digitalnim prijemnicima je moguce vidjeti jacinu signala i (kod nekih) kvalitetu. Za dobivanje slike na ekranu dovoljno je da jacina signala bude cca 40%, sto daje kvalitetu od cca 80-90%. Naravno, trgovci ce vam pokusat prodat foru s "digitalnim antenama", specijalno dizajniranim za hvatanje digitalnog signala. Ne nasjedajte na to, prvo isprobajte uredjaj i ako hvatate sve programe koje ste hvatali i analogno, onda vam je stara antena dobra. Takodjer, moje iskustvo s pojacalom i bez njega je da nema razlike u kvaliteti slike ni u jacini signala.

Markoni

pre 12 godina

Tatjana Ćitić kada pokušava da nam uzme 12 miliona evra. Kaže za "digitalizaciju arhive". Ili nema pojma ili je mnogo pokvarena.

Ivan

pre 12 godina

Već sam napisao, ali evo opet. Svi vi koji ste dosad kupili novi LCD,LED ili Plasma televizor u Srbiji misleći da s njim možete da gledate kanale kada budu počeli sa emitovanjem ste prevareni! Moraćete opet da kupujete dodatne zemaljske DVB-T2 kompatibilne risivere ili set-top-boxove (nikako setap :D). Dosada nisam pronašao nijednu prodavnicu u Beogradu koja je imala DVB-T2 kompatibilan televizor, a većina prodavaca ih je nudila kao kompatibilne. Išlo se do te mere da me je prodavac ubeđivao da se kod nas odustalo o T2 i da je sada T1, te da kupim bez brige. Naravno, sve je bila laž!!!

Drugo, digitalizacija nije isto što i emitovanje u HD formatu. Pod ovim se podrazumeva samo da će signal od predajnika do korisnika biti distribuiran na drugačiji način. Šta će se distribuirati to je druga priča. Drugačije rečeno niko neće sprečiti da pojedine televizije (čitaj ružičaste) i dalje koriste analogne betamax trake i kasnije analogni signal pretvore u digitalni i time dodatno još pogoršaju kvalitet!

Treće, nivo signala je već treća stvar. Nedovoljan signal, ispod praga, rezultuje potpunoj nemogućnosti gledanja programa. Zbog toga je neophodno postaviti dovoljan broj odašiljača ili, pak, za problematična područija obezbediti backup soluciju u vidu satelitske platforme.

Četvrto, cena DVB-T2 uređaja je dosta viša od DVB-T1, tačno sa tendencijom opadanja.

Milan

pre 12 godina

@digitalna TV je ipak budućnost - Prvo nemojte da mi popujete, ja Hrvatsku televiziju gledam od svoje 3.godine (tj. od 1975.g.) i vrlo dobro znam šta se dešavalo u Hrvatskoj i šta je potrebno za praćenje njihovog digitalnog signala. Kao što sam napisao njihov digitalni signal gledam (analogni je isključen još prošlog juna) i nisam zadovoljan zbog toga što jačina tog signala varira pa kada opadne slika se defragmentira i uopšte ne može gledati. Zato sam siguran da će to biti naveliko problem i u Srbiji - odašiljači neće biti dovoljno jaki i čim signal opadne građani će ostati bez slike, dok kod starog analognog signala to se nije dešavalo tj. signal se nije gubio već je samo bilo više "snega".
@Aleksandar - Internet nikada neće moći zameniti televiziju! Televizija je za razliku od interneta medij gde se može plasirati umetnost dok kod interneta sve je površno.

Nikola

pre 12 godina

Već pola godine imam digitalnu, kod IKOM-a postoji fenomenalan paket, 5Mbps internet, digitalna, HBO paket i XXX kanali (ne možeš da uzmeš paket bez njih :D) za 2250din što je meni skroz prihvatljivo. Slika je doooosta bolja, mada se razlikuje od kanala do kanala. PRVA je najbolja, slika je fonomenalna, RTS takođe. Imam stari katodni TV, čekam da cene LCD televizora padnu i da se pojave neke ponude HD kanala, jer nema previše smisla gledati standardni signal na velikom TV-u.

Miloš

pre 12 godina

Za digitalizaciju emitovanja je prevashodno odgovorno Javno preduzeče "Emisiona tehnika i veze" (http://www.etv.rs/). Međutim oni se ne oglašavaju već nas "zabavljaju" stručnjaci RTS-a i SBB-a. Stvar je jednostavna, promene u praćenju TV programa će imati samo onaj ko danas prima signal preko obične antene. Oni će morati da kupe konvertore ili moderne televizore. Većina stanovništva je već sada povezana preko kablovskih operatera i ništa se za njih neće menjati. Treba očekivati da će RTS i kablovski operateri pokušati da galamu oko digitalizacije iskoriste da neopravdano poskupe svoje usluge. Već je počela kuknjava.

grga1810

pre 12 godina

Mi smo kuci uzeli novi TV pre par meseci (da ne hlavim besplatno, to je onaj TV shto ima milion onih loptica shto skakucu u reklami:))))
Elem, taj TV vec ima ugradjeni digitalni tjuner, poshto hvatamo brdo kanala iz HR, HU, RO i ove nashe krljave RTS digital, RTS1 i 2 i RTSHD.
Ali, ono shto hocu da kazem je da sa flat rate internetom koji imamo kuci, mi TV program skoro da UOPSHTE NI NE GLEDAMO! Zashto? pa pogledamo mozda vesti, i to samo nashi roditelji, a filmove, serije, dokumentarce i ostali program skinemo sa neta, pa na eksternu memoriju, pa memoriju na USB od TV-a i to je to.

Mnogo kvalitetnija slika, mnogo noviji filmovi (iskreno, ako josh jednom vidim Matrix i Titanik na Pinku polomicu TV) i nema reklama.

A digitalizacija signala da bi gledali Mog rodjaka sa sela u HD-u, katastrofa

ps1. ovo u vezi digitalizacije arhive NEMA VEZE SA DIGITALIZACIJOM SIGNALA!!!!!! to mi je veci skandal shto se i to stavlja u isti kosh sa digitalizacijom signala nego to shto nam digitalizacija kasni

pa2. zashto nam nash Javni servis Srbije NE SERVIRA nikakve dokumentarce i nauchne emisije????? Da li svtarno toliko puno KOSHTA Kupiti 3 DVD-a od BBC-a i pushtati ih kao seriju, obrazovni program za decu???

Anonymous

pre 12 godina

A sto ne digitalizujete drzavnu upravu, administraciju, zasto i dalje moraju sati i dani da se gube po salterima? Valjda zato sto ne znate kako se to radi, ili ne znate sta bi onda radili vasi cinovnici zaposleni preko veze?

Sasa

pre 12 godina

Sve je ovo jako lepo, ali dali to znaci da ako meni RTS ne da besplatno dekoder, ja ne moram njima da platim pretplatu. To bi bilo najlepse od svega.

Blagodeti

pre 12 godina

Postoji li alternativa digitalnoj televiziji ? Raskinula sam ugovor sa SBB-om još pre 2 godine, zato što TV gledam vrlo malo, a i zbog stalnih poskupljenja. O problemima u vezi sa raskidom neću ni da pišem, uredno su mi stizali računi još pola godine, na moje intrevencije kod operatera da mi je kablovska isključena, dobijala sam odgovor da oni na svojim uređajima vide da imam signal, a meni presečen kabl iznad ulaznih vrata. O bahatosti drugih distributera kablovske TV može se čitati na raznim forumima.
Onda sam postavila antenu na krov zgrade i hvatam 10 - ak kanala što mi je i više nego dobvoljno.
Šta je rešenje za mene, da kupim tu spravu za dekodiranje, hoću li moći da nešto uhvatim preko krovne antene ?
Šta će biti sa satelitskom TV, jednom uložiš novac u opremu i miran si. Može li tako ?
Ili gledanje TV preko interneta ?
Ne želim da dajem novac kablovskim operaterima, ne znam da li su naši "stručnjaci" mislili na one koji nemaju mogućnost da uvedu kablovsku TV ?
Ako ništa od ovoga ne bude moglo pravac Košutnjak i odjavljujem TV, može i bez toga da se živi.

Veljko

pre 12 godina

Strašno u celoj ptiči je šta čine Srpski uvoznici audio i video opreme, a država odnosno njene agencije ne čine ništa da zaštite nas obične kupce.
Naime svi prodaju aparate sa ugradjenim DVBT tjunerom i MPEG2 pločom u TV aparatima i varaju naivne kupce u stilu vidite što je dobar LCD ili PLASMA aparat. Nažalost kada se bude krenulo sa digitalnim programom onda će svi ovi morati da dokupe extra DVBT-2 tjunere da bi mogli da gledaju program preko antene.
Da je država poštena trebalo bi preko svojih agencija i firmi koje izdaju ateste za finalne proizvode da makar skrenu pažnju ili da zabrane uvoz i distribuciju LCD i PLASMA televizora sa neusaglašenim karakteristikama po donetom novom standardu od strane države.
Zamislite tog šoka kod nekog kupca koji je kupio najnoviji naprime LED LCD i platio ga preko 100000 dinara kada bude video da neće moći da gleda direktno program iduće godine.
No ni kablovski distributeri nisu baš korektni, ni kod njih programi nisu idealni već variraju u kvalitetu od kanala do kanala. Ono što oni nude sa takozvanim digitalnim prijemnicima (koje extra naplaćuju) su vrlo loši i spori Kineski prijemnici koji čak i pogoršavaju postojeću digitalnu sliku.
Tu pre svega država mora da pooštri kontrolu trgovina i robe koja se prodaje.
Eto prilike za vas novinare da otvorite jednu novu temu i da pomognete gradjanstvu da nebude opet prevareno od strane uvoznika koji ovu tehnološki zastarelu robu vrlo jeftino kupuju i zaradjuju na extra razlici u ceni.

Novo pitanje za državu da li će subvencionisati redovne platiše RTV pretplate za kupovinu DEKODERA kako bi mogli zadržati stare analogne TV aparate kao u svim okolnim zemljama, davanjem novčanih vaučera .

susjed

pre 12 godina

evo par savjeta na temelju hrvatskog iskustva (digitalni signal uveden lani):
-nemojte bacati pare na skupe uredjaje, ne kupujte uredjaje odmah nego pricekajte do aprila, tj. do krajnjeg roka. Cijene ce pasti.
-za cca 15-tak eura moguce je dobiti prihvatljiv uredjaj, ali predlazem da izdvojite jos 10-tak eura (ukupno 25) za uredjaj sa usb ulazom/izlazom (i funkcijom PVR, personal video recorder) i na taj nacin kupite uredjaj koji snima program na USB stickove. Doduse, zbog spremanja u nekompresiranom formatu, trebat ce vam cca 3-4GB po filmu, pa racunajte da vam treba stick od 8GB za iole pristojan rad.

digitalna TV je ipak budućnost

pre 12 godina

Milan,
Prvo da bi mogao da gledaš digitalnu televiziju moraš da imaš televizor koji može da reprodukuje digitalni signal.
Drugo ako nemaš takav TV, treeba da nabaviš setap boks, odnosno uređaj koji omogućava prijem digitalnog signala na starim analognim televizorima.

Međutim ja sumljam da će mo mi biti u stanju da izvršimo ovo što se od nas traži. U toj Hrvatskoj koju spominješ, digitalizacija je išla postepeno. Nije cela zemlja u jednom danu prešla na digitalni signal. Nego se digitalni signal puštao postepeno po određenim regionima odnosno županijama.

Miloš

pre 12 godina

Gospođa stručnjak iz RTS-a lovi u mutnom. Kakve veze ima digtalizacija RTS arhive sa digitalnim emitovanjem? Godine 2012. se ukida analogno emitovanje sa predajnika i prelazi na digitalno. RTS neka organizuje svoju prokciju kako zna i ume i neka ne koriste termin "digitalizacija" da namaknu pare. Arhiv treba digitalizovati da bi se taj sadržaj sačuvao od propadanja a to treba da se finansira iz drugih fondova.

deda mraz ne postoji

pre 12 godina

podsecam aktiviste da konvertor nece biti besplatan.
zato se ovde prelazi na digitalnu tv.

hoce li i njegova naplata ici preko racuna eps-u?

voja

pre 12 godina

Nisu ni počeli, a najavljuju potpuni prelazak na digitalni signal u aprilu 2012?!
Kasnimo strašno, a nema šanse da se postigne taj rok!!!
Opet niko neće da bude odgovoran....VIŠA SILA

aleksandar

pre 12 godina

Rts i sada emituje digitalni signal,koji se u Vojvoini-Zrenjanin može gledati sa predajnika Čot,kanal 31,sa običnom panel antenom,čitaj krš sa pijace!Tu spadaju 4 programa:RTS 1 i2,RTS DIGITAL i RTSHD,koji do duše re-emituje program RTS-a 1!Sportska takmičenja(ako ih više uopšte ima)idu u HD-u,razlika u slici je ogromna!Što se tiče "defragmentiranja",ono se javlja kod signala koji dolazi iz Hrvatske,zbog pada signala,koji dolazi u TV,tada dekoder ne može da ukapira šta se dešava i prosto smrzne sliku ili je napravi u kockicama!To se s' vremena na vreme dešava sa Hrvatskim signalom,koji u krajnjoj liniji i nije namenjen da se gleda na našim prostorima!Digitalizacija arhive RTS-a je ok,ali mislim da se sa akcijom digitalizacije,malo zakasnilo!Jer ko će sada da kupi dekoder ili Tv koji podržava digitalni sistem,da ponovo kači antenu i pojačivač na krovu,kada susvi zakačeni na KDS?Osim toga pomenuti drže monopol,ucenjivajući sa cenama i slugama,koje su precenjene!Takodje,RTS kao medijski servis nije uradio ništa da gradjanima ponudi opremu i kvalitetan signal(mislim na domet digitalnog snopa predajnika),kad već plaćaju pretplatu!RTS u vremenu koje sledi pokušava da ispravi grešku,ali sve nekako ide po onoj:"Kasno Marko na Kosovo stiže"!!!Kada kupujete TV,podrazumeva se da marke tipa FOX,VOX i slični kineski "junk" ne podržava ili delimično podržava funkcije kojima se nadate!Ne jurite i ne kupujte televizore koji nisu ocenjeni a to možete videti preko neta,ne kupujte sumnjive marke,jr ono što je nekada bio Panasonic,Orion,Toshiba i njima slični danas su samo loše kopije originala koje su u osnovi Kinezi!Priznaćete,koliko para-toliko i muzike!!!

Bob

pre 12 godina

Digitalna TV pruza bolju sliku ako imate naravno program i TV prijemnik sa ful HD resolucijom inace je slika ista dakle nista novo.
Jedina "mana" digitalne TV je da kad je signal los nema snega na TV nego imate "kockice" dakle defragmentaciju slike i ne vidis nista! Dakle digitalna TV da ALI dobar signal i naravno prijemniki sa Ful HD resolucijom i naravno programi u ful HD resoluciji, a da ful HD TV se gleda na max 1,5 diagonale TV prijemnika! nema vise ono 3-5m i tako dalje osim ako imate TV diagonalu od 2m i to zbog ostre slike sa neverovatnimi detaili koje naravno ne vidite iz 4m

Miroslav Markovic

pre 12 godina

Jadna li si Srbijo,proste li su duse koje u tebi zive,proste li su sto veruju svemu i svakomu,umesto da rade,Srbi da se zabrinu sto nema posla i hleba,gledace se digitalne serije iz Turske i bratske nam hrvatske,brinuce se tudje brige dok nase u dvoru dremaju.Ljudi u Svedskoj nemaju televizore,ne trebaju im,zive u interakciji sa Prirodom i drugim ljudima a mi cemo ziveti digitalno u manuelnoj nam bednoj zemlji.

Steva

pre 12 godina

Za mene i neće biti neke koristi.

Verovali ili ne, znam nekolikoljudi koji u kući uopšte NEMAJU televizor - a čak plaćaju pretplatu jer ih mrzi da se zezaju "s papirima".

Imali su TV, onda im je crkao i evo, po 3-4 mseca do 2 godine (kako ko) uopšte NEMAMJU TV ?!?!?

A zašto?

Pa imaju internet i to im je više nego dovoljno.

Ja na primer, imam TV koji sve manje radi, najčešće vrti neki muzički ili "uživo" program dok sam na netu.

Prema tome, samo vi digitalizujte i nadajte se masnim profitima, došli smo u vreme kada nam TV baš i nije preko potreban.

A ta priča da "klikom na dugme dobijamo vremensku prognozu"??!?!?!?

Blagi bože. Pa kad vam treba idite na sajt hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Svašta.

Ivan

pre 12 godina

Gašenje se pripremljeno za april 2012. ali u prodavnicama još uvek nema DVB-T2 kompatibilnih prijemnika? Još uvek prodavci prodaju DVB-T1 prijemnike kao kompatibilne i time obmanjuju kupce koji im veruju. Takođe, distributeri uvoze DVB-T1 komatibilne modele, da li zbog neobaveštenosti ili pak cene ne znam, znam samo da je ogroman broj kupaca već prevaren, a niko da reaguje!

S.Goran

pre 12 godina

Vec godinu dana preko mog kds distributera imam digitalne kanale,rts bi cekao jedino ako bi ih poslao po smrt,jer njih cekajuci za to,naziveo bi se.

Milan

pre 12 godina

"Zaključak je jednostavan – digitalna televizija nudi mnogo bolju i kvalitetniju sliku i zvuk. Nema „snega”, već je slika ili kristalno jasna ili je uopšte nema." - NETAČNO!!! Već imam iskustva sa gledanjem digitalnih programa (iz Hrvatske) i ni izdaleka to nije "nešto savršeno" kako se želi prikazati. Naime slika se vrlo često "defragmentira" - tj. pojave se neki mutni kvadratići pa tada slika ili neko vreme potpuno nestane ili se vrati. Pa dozvolite ako je to toliko savršeno zbog čega treba da "gledamo u pasulj" tj. da pogađamo kada će biti slike a kada ne? Zar nije bolje gledati i sliku sa snegom nego da je uopšte nema?

Digi-tal

pre 12 godina

"... prva faza digitalizacije koja obuhvata i deo digitalizacije programskog arhiva, koštaće Radio-televiziju Srbije oko 12 miliona evra."

"Deo digitalizacije programskog arhiva" pretpostavljam da se odnosi na reprizne TV-serije, kojima se popunjavaju tzv. "prime-time", ili na srpskom- udarni termini od 20h. Sledstveno, može se očekivati i povećanje cene pretplate, ali i značajno povećanje dotacije "nacionalnog serviza" iz budžeta. Možda bi, ipak, najbolje bilo da se ova nacionalna kuća raspusti sasvim, ili možda da ostane samo TV dnevik u pola osam, kao i skupštinski prenosi. Ostale termine neka iznajmljuju na komercijalnoj osnovi, i neka žive samo od reklama. Kulturni (ne kulturno-zabavni, već isključivo kulturni) i školski program neka država osnuje kao zasebni javni servis, nekomercijalni, uz novu, digitalnu frekvenciju. Od 2012. godine barem frekvencije neće biti problem.

Dvb-T Man.

pre 12 godina

- Gledanje zemaljske televizije biće i dalje potpuno besplatno, ali će biti u digitalnom Dvb-t2, koga ne podržava većina postojećih digitalnih prijemnika.

- Vlada i nadležne agencije nisu počele sa obeležavanjem prijemnika po trgovina,iako su na to obavezne Zakonom. Retko koji "televizor nove generacije" podržava Dvb-T2

- 4. april 2012. je datum potpunog gašenja zemaljskog analognog emitovanja. Početak emitovanja u novom Dvb-T2 standardu kasni, i očekuje se tek za par meseci.

digital revolution

pre 12 godina

Konacno, to je dobra vest. Kvalitet slike iako imam kablovsku na nasim kanalima veoma varira, a na nekim kanalima se prilicno vidi razlika. Bilo bi ok i da se zvuk bolje obradjuje na primer svi emiteri reklame pojacaju 10ak dB u odnosu na program sto je idiotski. Da ne pominjemo duzinu reklama, nivo zvuka izmedju razlicitih emitera koji nije ni slican itd. I jedan predlog, pronadjite jedan mighty vokal koji samo najavljuje filmove i serije i sve mislim ostalo. TO je skroz ok na cool kanalima.

Ivan

pre 12 godina

Gašenje se pripremljeno za april 2012. ali u prodavnicama još uvek nema DVB-T2 kompatibilnih prijemnika? Još uvek prodavci prodaju DVB-T1 prijemnike kao kompatibilne i time obmanjuju kupce koji im veruju. Takođe, distributeri uvoze DVB-T1 komatibilne modele, da li zbog neobaveštenosti ili pak cene ne znam, znam samo da je ogroman broj kupaca već prevaren, a niko da reaguje!

Dvb-T Man.

pre 12 godina

- Gledanje zemaljske televizije biće i dalje potpuno besplatno, ali će biti u digitalnom Dvb-t2, koga ne podržava većina postojećih digitalnih prijemnika.

- Vlada i nadležne agencije nisu počele sa obeležavanjem prijemnika po trgovina,iako su na to obavezne Zakonom. Retko koji "televizor nove generacije" podržava Dvb-T2

- 4. april 2012. je datum potpunog gašenja zemaljskog analognog emitovanja. Početak emitovanja u novom Dvb-T2 standardu kasni, i očekuje se tek za par meseci.

Milan

pre 12 godina

"Zaključak je jednostavan – digitalna televizija nudi mnogo bolju i kvalitetniju sliku i zvuk. Nema „snega”, već je slika ili kristalno jasna ili je uopšte nema." - NETAČNO!!! Već imam iskustva sa gledanjem digitalnih programa (iz Hrvatske) i ni izdaleka to nije "nešto savršeno" kako se želi prikazati. Naime slika se vrlo često "defragmentira" - tj. pojave se neki mutni kvadratići pa tada slika ili neko vreme potpuno nestane ili se vrati. Pa dozvolite ako je to toliko savršeno zbog čega treba da "gledamo u pasulj" tj. da pogađamo kada će biti slike a kada ne? Zar nije bolje gledati i sliku sa snegom nego da je uopšte nema?

Digi-tal

pre 12 godina

"... prva faza digitalizacije koja obuhvata i deo digitalizacije programskog arhiva, koštaće Radio-televiziju Srbije oko 12 miliona evra."

"Deo digitalizacije programskog arhiva" pretpostavljam da se odnosi na reprizne TV-serije, kojima se popunjavaju tzv. "prime-time", ili na srpskom- udarni termini od 20h. Sledstveno, može se očekivati i povećanje cene pretplate, ali i značajno povećanje dotacije "nacionalnog serviza" iz budžeta. Možda bi, ipak, najbolje bilo da se ova nacionalna kuća raspusti sasvim, ili možda da ostane samo TV dnevik u pola osam, kao i skupštinski prenosi. Ostale termine neka iznajmljuju na komercijalnoj osnovi, i neka žive samo od reklama. Kulturni (ne kulturno-zabavni, već isključivo kulturni) i školski program neka država osnuje kao zasebni javni servis, nekomercijalni, uz novu, digitalnu frekvenciju. Od 2012. godine barem frekvencije neće biti problem.

susjed

pre 12 godina

evo par savjeta na temelju hrvatskog iskustva (digitalni signal uveden lani):
-nemojte bacati pare na skupe uredjaje, ne kupujte uredjaje odmah nego pricekajte do aprila, tj. do krajnjeg roka. Cijene ce pasti.
-za cca 15-tak eura moguce je dobiti prihvatljiv uredjaj, ali predlazem da izdvojite jos 10-tak eura (ukupno 25) za uredjaj sa usb ulazom/izlazom (i funkcijom PVR, personal video recorder) i na taj nacin kupite uredjaj koji snima program na USB stickove. Doduse, zbog spremanja u nekompresiranom formatu, trebat ce vam cca 3-4GB po filmu, pa racunajte da vam treba stick od 8GB za iole pristojan rad.

Steva

pre 12 godina

Za mene i neće biti neke koristi.

Verovali ili ne, znam nekolikoljudi koji u kući uopšte NEMAJU televizor - a čak plaćaju pretplatu jer ih mrzi da se zezaju "s papirima".

Imali su TV, onda im je crkao i evo, po 3-4 mseca do 2 godine (kako ko) uopšte NEMAMJU TV ?!?!?

A zašto?

Pa imaju internet i to im je više nego dovoljno.

Ja na primer, imam TV koji sve manje radi, najčešće vrti neki muzički ili "uživo" program dok sam na netu.

Prema tome, samo vi digitalizujte i nadajte se masnim profitima, došli smo u vreme kada nam TV baš i nije preko potreban.

A ta priča da "klikom na dugme dobijamo vremensku prognozu"??!?!?!?

Blagi bože. Pa kad vam treba idite na sajt hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Svašta.

Miloš

pre 12 godina

Gospođa stručnjak iz RTS-a lovi u mutnom. Kakve veze ima digtalizacija RTS arhive sa digitalnim emitovanjem? Godine 2012. se ukida analogno emitovanje sa predajnika i prelazi na digitalno. RTS neka organizuje svoju prokciju kako zna i ume i neka ne koriste termin "digitalizacija" da namaknu pare. Arhiv treba digitalizovati da bi se taj sadržaj sačuvao od propadanja a to treba da se finansira iz drugih fondova.

digital revolution

pre 12 godina

Konacno, to je dobra vest. Kvalitet slike iako imam kablovsku na nasim kanalima veoma varira, a na nekim kanalima se prilicno vidi razlika. Bilo bi ok i da se zvuk bolje obradjuje na primer svi emiteri reklame pojacaju 10ak dB u odnosu na program sto je idiotski. Da ne pominjemo duzinu reklama, nivo zvuka izmedju razlicitih emitera koji nije ni slican itd. I jedan predlog, pronadjite jedan mighty vokal koji samo najavljuje filmove i serije i sve mislim ostalo. TO je skroz ok na cool kanalima.

S.Goran

pre 12 godina

Vec godinu dana preko mog kds distributera imam digitalne kanale,rts bi cekao jedino ako bi ih poslao po smrt,jer njih cekajuci za to,naziveo bi se.

voja

pre 12 godina

Nisu ni počeli, a najavljuju potpuni prelazak na digitalni signal u aprilu 2012?!
Kasnimo strašno, a nema šanse da se postigne taj rok!!!
Opet niko neće da bude odgovoran....VIŠA SILA

Veljko

pre 12 godina

Strašno u celoj ptiči je šta čine Srpski uvoznici audio i video opreme, a država odnosno njene agencije ne čine ništa da zaštite nas obične kupce.
Naime svi prodaju aparate sa ugradjenim DVBT tjunerom i MPEG2 pločom u TV aparatima i varaju naivne kupce u stilu vidite što je dobar LCD ili PLASMA aparat. Nažalost kada se bude krenulo sa digitalnim programom onda će svi ovi morati da dokupe extra DVBT-2 tjunere da bi mogli da gledaju program preko antene.
Da je država poštena trebalo bi preko svojih agencija i firmi koje izdaju ateste za finalne proizvode da makar skrenu pažnju ili da zabrane uvoz i distribuciju LCD i PLASMA televizora sa neusaglašenim karakteristikama po donetom novom standardu od strane države.
Zamislite tog šoka kod nekog kupca koji je kupio najnoviji naprime LED LCD i platio ga preko 100000 dinara kada bude video da neće moći da gleda direktno program iduće godine.
No ni kablovski distributeri nisu baš korektni, ni kod njih programi nisu idealni već variraju u kvalitetu od kanala do kanala. Ono što oni nude sa takozvanim digitalnim prijemnicima (koje extra naplaćuju) su vrlo loši i spori Kineski prijemnici koji čak i pogoršavaju postojeću digitalnu sliku.
Tu pre svega država mora da pooštri kontrolu trgovina i robe koja se prodaje.
Eto prilike za vas novinare da otvorite jednu novu temu i da pomognete gradjanstvu da nebude opet prevareno od strane uvoznika koji ovu tehnološki zastarelu robu vrlo jeftino kupuju i zaradjuju na extra razlici u ceni.

Novo pitanje za državu da li će subvencionisati redovne platiše RTV pretplate za kupovinu DEKODERA kako bi mogli zadržati stare analogne TV aparate kao u svim okolnim zemljama, davanjem novčanih vaučera .

grga1810

pre 12 godina

Mi smo kuci uzeli novi TV pre par meseci (da ne hlavim besplatno, to je onaj TV shto ima milion onih loptica shto skakucu u reklami:))))
Elem, taj TV vec ima ugradjeni digitalni tjuner, poshto hvatamo brdo kanala iz HR, HU, RO i ove nashe krljave RTS digital, RTS1 i 2 i RTSHD.
Ali, ono shto hocu da kazem je da sa flat rate internetom koji imamo kuci, mi TV program skoro da UOPSHTE NI NE GLEDAMO! Zashto? pa pogledamo mozda vesti, i to samo nashi roditelji, a filmove, serije, dokumentarce i ostali program skinemo sa neta, pa na eksternu memoriju, pa memoriju na USB od TV-a i to je to.

Mnogo kvalitetnija slika, mnogo noviji filmovi (iskreno, ako josh jednom vidim Matrix i Titanik na Pinku polomicu TV) i nema reklama.

A digitalizacija signala da bi gledali Mog rodjaka sa sela u HD-u, katastrofa

ps1. ovo u vezi digitalizacije arhive NEMA VEZE SA DIGITALIZACIJOM SIGNALA!!!!!! to mi je veci skandal shto se i to stavlja u isti kosh sa digitalizacijom signala nego to shto nam digitalizacija kasni

pa2. zashto nam nash Javni servis Srbije NE SERVIRA nikakve dokumentarce i nauchne emisije????? Da li svtarno toliko puno KOSHTA Kupiti 3 DVD-a od BBC-a i pushtati ih kao seriju, obrazovni program za decu???

Anonymous

pre 12 godina

A sto ne digitalizujete drzavnu upravu, administraciju, zasto i dalje moraju sati i dani da se gube po salterima? Valjda zato sto ne znate kako se to radi, ili ne znate sta bi onda radili vasi cinovnici zaposleni preko veze?

Blagodeti

pre 12 godina

Postoji li alternativa digitalnoj televiziji ? Raskinula sam ugovor sa SBB-om još pre 2 godine, zato što TV gledam vrlo malo, a i zbog stalnih poskupljenja. O problemima u vezi sa raskidom neću ni da pišem, uredno su mi stizali računi još pola godine, na moje intrevencije kod operatera da mi je kablovska isključena, dobijala sam odgovor da oni na svojim uređajima vide da imam signal, a meni presečen kabl iznad ulaznih vrata. O bahatosti drugih distributera kablovske TV može se čitati na raznim forumima.
Onda sam postavila antenu na krov zgrade i hvatam 10 - ak kanala što mi je i više nego dobvoljno.
Šta je rešenje za mene, da kupim tu spravu za dekodiranje, hoću li moći da nešto uhvatim preko krovne antene ?
Šta će biti sa satelitskom TV, jednom uložiš novac u opremu i miran si. Može li tako ?
Ili gledanje TV preko interneta ?
Ne želim da dajem novac kablovskim operaterima, ne znam da li su naši "stručnjaci" mislili na one koji nemaju mogućnost da uvedu kablovsku TV ?
Ako ništa od ovoga ne bude moglo pravac Košutnjak i odjavljujem TV, može i bez toga da se živi.

Miroslav Markovic

pre 12 godina

Jadna li si Srbijo,proste li su duse koje u tebi zive,proste li su sto veruju svemu i svakomu,umesto da rade,Srbi da se zabrinu sto nema posla i hleba,gledace se digitalne serije iz Turske i bratske nam hrvatske,brinuce se tudje brige dok nase u dvoru dremaju.Ljudi u Svedskoj nemaju televizore,ne trebaju im,zive u interakciji sa Prirodom i drugim ljudima a mi cemo ziveti digitalno u manuelnoj nam bednoj zemlji.

Milan

pre 12 godina

@susjed - Moguće je da je digitalni signal slabiji od analognog (što samo po sebi znači da je analogni moćniji). A ne verujem da je na nivou EU dogovoreno da se digitalni signali "zadrže" u granicama svojih zemalja, na kraju krajeva to bi bilo protivno osnovnom načelu Evropske Unije - Evropi bez granica! Takođe mi u Srbiji kažemo "nije samo Beograd država" pa analogno tome bih vam rekao "nije samo Zagreb država"! Osvrnite se malo - ima puno pritužbi na kvalitet digitalnog signala u Hrvatskoj - od toga da se u Istri u mnogim mestima ne može gledati (uz to se tamo mešaju italijanski kanali) do toga da i dan danas analogni signal u nekim krajevima Hrvatske nije ugašen jer ne postoje mogućnosti da se tamo vidi digitalni signal (pogledajte na stranici: Odašiljači i veze)...

Sasa

pre 12 godina

Sve je ovo jako lepo, ali dali to znaci da ako meni RTS ne da besplatno dekoder, ja ne moram njima da platim pretplatu. To bi bilo najlepse od svega.

Markoni

pre 12 godina

Tatjana Ćitić kada pokušava da nam uzme 12 miliona evra. Kaže za "digitalizaciju arhive". Ili nema pojma ili je mnogo pokvarena.

Ivan

pre 12 godina

Već sam napisao, ali evo opet. Svi vi koji ste dosad kupili novi LCD,LED ili Plasma televizor u Srbiji misleći da s njim možete da gledate kanale kada budu počeli sa emitovanjem ste prevareni! Moraćete opet da kupujete dodatne zemaljske DVB-T2 kompatibilne risivere ili set-top-boxove (nikako setap :D). Dosada nisam pronašao nijednu prodavnicu u Beogradu koja je imala DVB-T2 kompatibilan televizor, a većina prodavaca ih je nudila kao kompatibilne. Išlo se do te mere da me je prodavac ubeđivao da se kod nas odustalo o T2 i da je sada T1, te da kupim bez brige. Naravno, sve je bila laž!!!

Drugo, digitalizacija nije isto što i emitovanje u HD formatu. Pod ovim se podrazumeva samo da će signal od predajnika do korisnika biti distribuiran na drugačiji način. Šta će se distribuirati to je druga priča. Drugačije rečeno niko neće sprečiti da pojedine televizije (čitaj ružičaste) i dalje koriste analogne betamax trake i kasnije analogni signal pretvore u digitalni i time dodatno još pogoršaju kvalitet!

Treće, nivo signala je već treća stvar. Nedovoljan signal, ispod praga, rezultuje potpunoj nemogućnosti gledanja programa. Zbog toga je neophodno postaviti dovoljan broj odašiljača ili, pak, za problematična područija obezbediti backup soluciju u vidu satelitske platforme.

Četvrto, cena DVB-T2 uređaja je dosta viša od DVB-T1, tačno sa tendencijom opadanja.

deda mraz ne postoji

pre 12 godina

podsecam aktiviste da konvertor nece biti besplatan.
zato se ovde prelazi na digitalnu tv.

hoce li i njegova naplata ici preko racuna eps-u?

susjed

pre 12 godina

@Milan:
"vrlo dobro znam šta se dešavalo u Hrvatskoj i šta je potrebno za praćenje njihovog digitalnog signala. Kao što sam napisao njihov digitalni signal gledam (analogni je isključen još prošlog juna) i nisam zadovoljan zbog toga što jačina tog signala varira pa kada opadne slika se defragmentira i uopšte ne može gledati. Zato sam siguran da će to biti naveliko problem i u Srbiji - odašiljači neće biti dovoljno jaki i čim signal opadne građani će ostati bez slike, dok kod starog analognog signala to se nije dešavalo tj. signal se nije gubio već je samo bilo više "snega"."

Milane, zaista nisam cuo za nekog u Hrvatskoj ko ne moze pratiti program zbog slabog signala. Problem koji ti imas je da "nas" signal nije namijenjen da se vidi preko granice. Ista stvar ce biti i kod vas, ne moras se bojati da ce vam se desavati problem s prijemom. Ako sad hvatas signal vasih televizija, hvatat ces ga i nakon digitalizacije. Na digitalnim prijemnicima je moguce vidjeti jacinu signala i (kod nekih) kvalitetu. Za dobivanje slike na ekranu dovoljno je da jacina signala bude cca 40%, sto daje kvalitetu od cca 80-90%. Naravno, trgovci ce vam pokusat prodat foru s "digitalnim antenama", specijalno dizajniranim za hvatanje digitalnog signala. Ne nasjedajte na to, prvo isprobajte uredjaj i ako hvatate sve programe koje ste hvatali i analogno, onda vam je stara antena dobra. Takodjer, moje iskustvo s pojacalom i bez njega je da nema razlike u kvaliteti slike ni u jacini signala.

aleksandar

pre 12 godina

Rts i sada emituje digitalni signal,koji se u Vojvoini-Zrenjanin može gledati sa predajnika Čot,kanal 31,sa običnom panel antenom,čitaj krš sa pijace!Tu spadaju 4 programa:RTS 1 i2,RTS DIGITAL i RTSHD,koji do duše re-emituje program RTS-a 1!Sportska takmičenja(ako ih više uopšte ima)idu u HD-u,razlika u slici je ogromna!Što se tiče "defragmentiranja",ono se javlja kod signala koji dolazi iz Hrvatske,zbog pada signala,koji dolazi u TV,tada dekoder ne može da ukapira šta se dešava i prosto smrzne sliku ili je napravi u kockicama!To se s' vremena na vreme dešava sa Hrvatskim signalom,koji u krajnjoj liniji i nije namenjen da se gleda na našim prostorima!Digitalizacija arhive RTS-a je ok,ali mislim da se sa akcijom digitalizacije,malo zakasnilo!Jer ko će sada da kupi dekoder ili Tv koji podržava digitalni sistem,da ponovo kači antenu i pojačivač na krovu,kada susvi zakačeni na KDS?Osim toga pomenuti drže monopol,ucenjivajući sa cenama i slugama,koje su precenjene!Takodje,RTS kao medijski servis nije uradio ništa da gradjanima ponudi opremu i kvalitetan signal(mislim na domet digitalnog snopa predajnika),kad već plaćaju pretplatu!RTS u vremenu koje sledi pokušava da ispravi grešku,ali sve nekako ide po onoj:"Kasno Marko na Kosovo stiže"!!!Kada kupujete TV,podrazumeva se da marke tipa FOX,VOX i slični kineski "junk" ne podržava ili delimično podržava funkcije kojima se nadate!Ne jurite i ne kupujte televizore koji nisu ocenjeni a to možete videti preko neta,ne kupujte sumnjive marke,jr ono što je nekada bio Panasonic,Orion,Toshiba i njima slični danas su samo loše kopije originala koje su u osnovi Kinezi!Priznaćete,koliko para-toliko i muzike!!!

Nekoliko komentara

pre 12 godina

1. U Srbiji (a i u mnogo razvijenijim zemljama) nema KDSa koji pokriva celu teritoriju zemlje! Dragi BeogrAAAAdjani, postoje, znate i ljudi iz Medvedje, Osecine, Arilja ... a oni nemaju ni SBB ni PTT KDS. Hteli ne hteli oni ce morati da kupe DVB-T dekodere.

2. Gasenje analognih repetitora je jos samo jedna obaveza Srbije na putu za EU. Cela EU gasi analogne repetitore 2012, pa bi i Srbija da se pokaze i dokaze. 2012 godina je krajnji rok koji su postavile zemlje koje su tehnoloski mnogo ispred Srbije i mnogo duze rade na projektu digitalizacije. Zbog toga se sada pominju velike pare.

3. Digitalizacija signala nema nikakve veze sa digitalizacijom programa, tv produkcije i video arhive. Sve su to totalno odvojene stvari. To sto je neko resio da objedini sve te projekte i na racun toga uzme velike pare to je druga stvar. Ali TV stanica moze da ima 100% digitalnu produkciju (npr. da koristi video servere umesto prastarih magnetoskopa), a da je signal na izlazu predajnika jos uvek analogni! To je, uzgred, slucaj sa vecinom savremenih tv stanica u Evropi. A isto tako moze i da koristi magnetoskop iz 70-ih godina, odakle se, uz pomoc lanca A/D konvertora i racunara, signal digitalizuje. Arhiva moze da bude na trakama (za sta je potrebno u sluzbi drzati poslednje tri starkelje koji umeju da oprave magnetoskop cevash iz 70-ih), a moguce je prebaciti je na DVD diskove i penzionisati cikice. Znaci, sve je moguce. Ali nas neko farba ...

Svi pod sljivu

pre 12 godina

Znaci da, cim izadjemo iz reda za nove pasose i l.k. mozemo da stanemo u red za nove tv konvertore. Da li ce i on da se kupuju na zakazivanje preko sms-a ? (200 din. sms)

digitalna TV je ipak budućnost

pre 12 godina

Milan,
Prvo da bi mogao da gledaš digitalnu televiziju moraš da imaš televizor koji može da reprodukuje digitalni signal.
Drugo ako nemaš takav TV, treeba da nabaviš setap boks, odnosno uređaj koji omogućava prijem digitalnog signala na starim analognim televizorima.

Međutim ja sumljam da će mo mi biti u stanju da izvršimo ovo što se od nas traži. U toj Hrvatskoj koju spominješ, digitalizacija je išla postepeno. Nije cela zemlja u jednom danu prešla na digitalni signal. Nego se digitalni signal puštao postepeno po određenim regionima odnosno županijama.

Milan

pre 12 godina

@digitalna TV je ipak budućnost - Prvo nemojte da mi popujete, ja Hrvatsku televiziju gledam od svoje 3.godine (tj. od 1975.g.) i vrlo dobro znam šta se dešavalo u Hrvatskoj i šta je potrebno za praćenje njihovog digitalnog signala. Kao što sam napisao njihov digitalni signal gledam (analogni je isključen još prošlog juna) i nisam zadovoljan zbog toga što jačina tog signala varira pa kada opadne slika se defragmentira i uopšte ne može gledati. Zato sam siguran da će to biti naveliko problem i u Srbiji - odašiljači neće biti dovoljno jaki i čim signal opadne građani će ostati bez slike, dok kod starog analognog signala to se nije dešavalo tj. signal se nije gubio već je samo bilo više "snega".
@Aleksandar - Internet nikada neće moći zameniti televiziju! Televizija je za razliku od interneta medij gde se može plasirati umetnost dok kod interneta sve je površno.

Dragan

pre 12 godina

Od 1999. godine gledam digitalnu TV. Tada sam kupio satelitsku antenu i risiver, a nesto kasnije i PCI - karticu za racunar i mogu samo da kazem da je ova investicija vredela svaku paru. Odgledao sam i "skinuo" stotine filmova a o sportskim dogadjajima da ne govorim i sve to sa neuporedivo kvalitetnijom i jasnijom slikom. Sada sam u prilici da neke kanale gledam u HD rezoluciji (4 puta jasnija slika od one koju emituju nase tv stanice), cene risivera za prijem zemaljskih signala su nize za 80-85% nego za prijem satelitskih pre 10 godina i postale su prihvatljive za svaciji dzep, ... Ukratko nema ni jednog razloga da se ne predje na ovakvu televiziju.

Nikola

pre 12 godina

Već pola godine imam digitalnu, kod IKOM-a postoji fenomenalan paket, 5Mbps internet, digitalna, HBO paket i XXX kanali (ne možeš da uzmeš paket bez njih :D) za 2250din što je meni skroz prihvatljivo. Slika je doooosta bolja, mada se razlikuje od kanala do kanala. PRVA je najbolja, slika je fonomenalna, RTS takođe. Imam stari katodni TV, čekam da cene LCD televizora padnu i da se pojave neke ponude HD kanala, jer nema previše smisla gledati standardni signal na velikom TV-u.

Milan

pre 12 godina

@susjed - Je li "granica" neki fizički pojam, možda neki kameni ili metalni zid, pa bi zbog toga trebala da predstavlja problem kod emitovanja digitalnog TV signala? Od kako je davnih dana izgrađen predajnik "Belje" u Baranji gledaoci na severu Bačke mogli su odlično da prate programe HRT-a i dok smo živeli u jednoj državi i nakon toga (naravno sa izuzetkom ratnog perioda). Ja trenutno ne pratim signal HRT-a preko "zemljanog" signala već preko subotičke kablovske televizije koja preuzima taj signal. Kod njih, dakle, taj signal često nestane, tj. slika se defragmentira. Sve to govori u prilog tome da je stari analogni signal bio mnogo moćniji i bolji.

Amos

pre 12 godina

Kad bih ja svakom ko je u Srbiji proslog meseca kupio TV sposoban da prati TU digitalnu televiziju koju ovde najavljuju (DVB-T2) dao po jedan dinar, na kraju dana bih imao barem 50 dinara manje.
Nedavno sam gledao TVove.. evo primer - prodavnica u Mekenzijevoj, zaboravih ime, prodavac se ubi da me ofarba kako svi ti njegovi televizori podrzavaju novu digitalnu TV, te zna on isli su na kurseve, te bio mu sad jedan co'ek koji bas radi na digitalizaciji pa je upucen itd itd.
LAZU!
Ti TVovi stvarno podrzavaju digitalni signal - ali 'stari', onaj koji se gleda u Hrvatskoj, Rumuniji ili Madjarskoj (i u vecini sveta), ali kod nas ce se gledati novi signal - DVB-T2 (druge generacije).
Takvih televizora u Srbiji u prodavnicama ima 1-2%. A po kucama 0.0001%.
Ne dajte da vas lazu.

susjed

pre 12 godina

@Milan:
to sto ti dobivas slabiji signal nego ranije, ne mora znaciti da je digitalni signal generalno losiji/slabiji nego sto je bio analogni, nego je to mozda stvar politike i dogovora unutar EU da se ne prekriva prostor drugih zemalja. U svakom slucaju, usporedjujes kruske i jabuke, jer ti zivis van teritorije HR i ne mozes iz tog svog iskustva donositi zakljucak o tome kako ce to sve skupa biti u Srbiji. Nisam zaista cuo da neko ovdje kod nas kuka zbog signala, i vidjet ces da ce tako biti i kod vas.

Bob

pre 12 godina

Digitalna TV pruza bolju sliku ako imate naravno program i TV prijemnik sa ful HD resolucijom inace je slika ista dakle nista novo.
Jedina "mana" digitalne TV je da kad je signal los nema snega na TV nego imate "kockice" dakle defragmentaciju slike i ne vidis nista! Dakle digitalna TV da ALI dobar signal i naravno prijemniki sa Ful HD resolucijom i naravno programi u ful HD resoluciji, a da ful HD TV se gleda na max 1,5 diagonale TV prijemnika! nema vise ono 3-5m i tako dalje osim ako imate TV diagonalu od 2m i to zbog ostre slike sa neverovatnimi detaili koje naravno ne vidite iz 4m

Miloš

pre 12 godina

Za digitalizaciju emitovanja je prevashodno odgovorno Javno preduzeče "Emisiona tehnika i veze" (http://www.etv.rs/). Međutim oni se ne oglašavaju već nas "zabavljaju" stručnjaci RTS-a i SBB-a. Stvar je jednostavna, promene u praćenju TV programa će imati samo onaj ko danas prima signal preko obične antene. Oni će morati da kupe konvertore ili moderne televizore. Većina stanovništva je već sada povezana preko kablovskih operatera i ništa se za njih neće menjati. Treba očekivati da će RTS i kablovski operateri pokušati da galamu oko digitalizacije iskoriste da neopravdano poskupe svoje usluge. Već je počela kuknjava.

todos

pre 12 godina

Svasta sam procitao u ovim tekstovima a vecina i ne zna o cemu se tu radi. Prvo da nekome ne treba televizor nije tacna jer gro poulacije ili je polupismeno ili nije na netu. Drga stvar odnosi se na uvoz televizora kojih ni u svetu do skora nije bilo, a i masna je cena za njih. Jeftinije je dati tridesetak evra za stb nego kupovati nove televizore. Trece u Srbiji u 70 procenata slucajeva nije potreban dvb-t2 kompatibilnost jer je ta vecina na kablovskoj ili IPTV sistemima gde se iz centrale regulise signal. I na kraju sto se kvaliteta slike tice on nije nista napredniji od dvb-t1 vec sam signal moze da se deli na podsisteme u kojima ce svaka kuca u okviru svojih paketa koje ce prodavati koristiti za svoje potrebe. Nece poskupeti pretplata vec ce biti dostupna sa raznim paketima koji ce se otkljucavati karticama.

Nikola

pre 12 godina

Signal će da bude digitalni, ali da li će kvalitet slike biti bolji? Da li će RTS, recimo, da uradi digitalni remastering svih epizoda "Boljeg života" (pošto će sigurno ponovo da ide repriza :))? Čisto sumnjam... Biće kao domaći filmovi na DVD-ju - direktno sa VHS samo narezani na disk...

Milan

pre 12 godina

"Zaključak je jednostavan – digitalna televizija nudi mnogo bolju i kvalitetniju sliku i zvuk. Nema „snega”, već je slika ili kristalno jasna ili je uopšte nema." - NETAČNO!!! Već imam iskustva sa gledanjem digitalnih programa (iz Hrvatske) i ni izdaleka to nije "nešto savršeno" kako se želi prikazati. Naime slika se vrlo često "defragmentira" - tj. pojave se neki mutni kvadratići pa tada slika ili neko vreme potpuno nestane ili se vrati. Pa dozvolite ako je to toliko savršeno zbog čega treba da "gledamo u pasulj" tj. da pogađamo kada će biti slike a kada ne? Zar nije bolje gledati i sliku sa snegom nego da je uopšte nema?

Miroslav Markovic

pre 12 godina

Jadna li si Srbijo,proste li su duse koje u tebi zive,proste li su sto veruju svemu i svakomu,umesto da rade,Srbi da se zabrinu sto nema posla i hleba,gledace se digitalne serije iz Turske i bratske nam hrvatske,brinuce se tudje brige dok nase u dvoru dremaju.Ljudi u Svedskoj nemaju televizore,ne trebaju im,zive u interakciji sa Prirodom i drugim ljudima a mi cemo ziveti digitalno u manuelnoj nam bednoj zemlji.

Bob

pre 12 godina

Digitalna TV pruza bolju sliku ako imate naravno program i TV prijemnik sa ful HD resolucijom inace je slika ista dakle nista novo.
Jedina "mana" digitalne TV je da kad je signal los nema snega na TV nego imate "kockice" dakle defragmentaciju slike i ne vidis nista! Dakle digitalna TV da ALI dobar signal i naravno prijemniki sa Ful HD resolucijom i naravno programi u ful HD resoluciji, a da ful HD TV se gleda na max 1,5 diagonale TV prijemnika! nema vise ono 3-5m i tako dalje osim ako imate TV diagonalu od 2m i to zbog ostre slike sa neverovatnimi detaili koje naravno ne vidite iz 4m

digitalna TV je ipak budućnost

pre 12 godina

Milan,
Prvo da bi mogao da gledaš digitalnu televiziju moraš da imaš televizor koji može da reprodukuje digitalni signal.
Drugo ako nemaš takav TV, treeba da nabaviš setap boks, odnosno uređaj koji omogućava prijem digitalnog signala na starim analognim televizorima.

Međutim ja sumljam da će mo mi biti u stanju da izvršimo ovo što se od nas traži. U toj Hrvatskoj koju spominješ, digitalizacija je išla postepeno. Nije cela zemlja u jednom danu prešla na digitalni signal. Nego se digitalni signal puštao postepeno po određenim regionima odnosno županijama.

susjed

pre 12 godina

@Milan:
to sto ti dobivas slabiji signal nego ranije, ne mora znaciti da je digitalni signal generalno losiji/slabiji nego sto je bio analogni, nego je to mozda stvar politike i dogovora unutar EU da se ne prekriva prostor drugih zemalja. U svakom slucaju, usporedjujes kruske i jabuke, jer ti zivis van teritorije HR i ne mozes iz tog svog iskustva donositi zakljucak o tome kako ce to sve skupa biti u Srbiji. Nisam zaista cuo da neko ovdje kod nas kuka zbog signala, i vidjet ces da ce tako biti i kod vas.

grga1810

pre 12 godina

Mi smo kuci uzeli novi TV pre par meseci (da ne hlavim besplatno, to je onaj TV shto ima milion onih loptica shto skakucu u reklami:))))
Elem, taj TV vec ima ugradjeni digitalni tjuner, poshto hvatamo brdo kanala iz HR, HU, RO i ove nashe krljave RTS digital, RTS1 i 2 i RTSHD.
Ali, ono shto hocu da kazem je da sa flat rate internetom koji imamo kuci, mi TV program skoro da UOPSHTE NI NE GLEDAMO! Zashto? pa pogledamo mozda vesti, i to samo nashi roditelji, a filmove, serije, dokumentarce i ostali program skinemo sa neta, pa na eksternu memoriju, pa memoriju na USB od TV-a i to je to.

Mnogo kvalitetnija slika, mnogo noviji filmovi (iskreno, ako josh jednom vidim Matrix i Titanik na Pinku polomicu TV) i nema reklama.

A digitalizacija signala da bi gledali Mog rodjaka sa sela u HD-u, katastrofa

ps1. ovo u vezi digitalizacije arhive NEMA VEZE SA DIGITALIZACIJOM SIGNALA!!!!!! to mi je veci skandal shto se i to stavlja u isti kosh sa digitalizacijom signala nego to shto nam digitalizacija kasni

pa2. zashto nam nash Javni servis Srbije NE SERVIRA nikakve dokumentarce i nauchne emisije????? Da li svtarno toliko puno KOSHTA Kupiti 3 DVD-a od BBC-a i pushtati ih kao seriju, obrazovni program za decu???

Milan

pre 12 godina

@digitalna TV je ipak budućnost - Prvo nemojte da mi popujete, ja Hrvatsku televiziju gledam od svoje 3.godine (tj. od 1975.g.) i vrlo dobro znam šta se dešavalo u Hrvatskoj i šta je potrebno za praćenje njihovog digitalnog signala. Kao što sam napisao njihov digitalni signal gledam (analogni je isključen još prošlog juna) i nisam zadovoljan zbog toga što jačina tog signala varira pa kada opadne slika se defragmentira i uopšte ne može gledati. Zato sam siguran da će to biti naveliko problem i u Srbiji - odašiljači neće biti dovoljno jaki i čim signal opadne građani će ostati bez slike, dok kod starog analognog signala to se nije dešavalo tj. signal se nije gubio već je samo bilo više "snega".
@Aleksandar - Internet nikada neće moći zameniti televiziju! Televizija je za razliku od interneta medij gde se može plasirati umetnost dok kod interneta sve je površno.

digital revolution

pre 12 godina

Konacno, to je dobra vest. Kvalitet slike iako imam kablovsku na nasim kanalima veoma varira, a na nekim kanalima se prilicno vidi razlika. Bilo bi ok i da se zvuk bolje obradjuje na primer svi emiteri reklame pojacaju 10ak dB u odnosu na program sto je idiotski. Da ne pominjemo duzinu reklama, nivo zvuka izmedju razlicitih emitera koji nije ni slican itd. I jedan predlog, pronadjite jedan mighty vokal koji samo najavljuje filmove i serije i sve mislim ostalo. TO je skroz ok na cool kanalima.

deda mraz ne postoji

pre 12 godina

podsecam aktiviste da konvertor nece biti besplatan.
zato se ovde prelazi na digitalnu tv.

hoce li i njegova naplata ici preko racuna eps-u?

Nikola

pre 12 godina

Već pola godine imam digitalnu, kod IKOM-a postoji fenomenalan paket, 5Mbps internet, digitalna, HBO paket i XXX kanali (ne možeš da uzmeš paket bez njih :D) za 2250din što je meni skroz prihvatljivo. Slika je doooosta bolja, mada se razlikuje od kanala do kanala. PRVA je najbolja, slika je fonomenalna, RTS takođe. Imam stari katodni TV, čekam da cene LCD televizora padnu i da se pojave neke ponude HD kanala, jer nema previše smisla gledati standardni signal na velikom TV-u.

Milan

pre 12 godina

@susjed - Je li "granica" neki fizički pojam, možda neki kameni ili metalni zid, pa bi zbog toga trebala da predstavlja problem kod emitovanja digitalnog TV signala? Od kako je davnih dana izgrađen predajnik "Belje" u Baranji gledaoci na severu Bačke mogli su odlično da prate programe HRT-a i dok smo živeli u jednoj državi i nakon toga (naravno sa izuzetkom ratnog perioda). Ja trenutno ne pratim signal HRT-a preko "zemljanog" signala već preko subotičke kablovske televizije koja preuzima taj signal. Kod njih, dakle, taj signal često nestane, tj. slika se defragmentira. Sve to govori u prilog tome da je stari analogni signal bio mnogo moćniji i bolji.

Steva

pre 12 godina

Za mene i neće biti neke koristi.

Verovali ili ne, znam nekolikoljudi koji u kući uopšte NEMAJU televizor - a čak plaćaju pretplatu jer ih mrzi da se zezaju "s papirima".

Imali su TV, onda im je crkao i evo, po 3-4 mseca do 2 godine (kako ko) uopšte NEMAMJU TV ?!?!?

A zašto?

Pa imaju internet i to im je više nego dovoljno.

Ja na primer, imam TV koji sve manje radi, najčešće vrti neki muzički ili "uživo" program dok sam na netu.

Prema tome, samo vi digitalizujte i nadajte se masnim profitima, došli smo u vreme kada nam TV baš i nije preko potreban.

A ta priča da "klikom na dugme dobijamo vremensku prognozu"??!?!?!?

Blagi bože. Pa kad vam treba idite na sajt hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Svašta.

aleksandar

pre 12 godina

Rts i sada emituje digitalni signal,koji se u Vojvoini-Zrenjanin može gledati sa predajnika Čot,kanal 31,sa običnom panel antenom,čitaj krš sa pijace!Tu spadaju 4 programa:RTS 1 i2,RTS DIGITAL i RTSHD,koji do duše re-emituje program RTS-a 1!Sportska takmičenja(ako ih više uopšte ima)idu u HD-u,razlika u slici je ogromna!Što se tiče "defragmentiranja",ono se javlja kod signala koji dolazi iz Hrvatske,zbog pada signala,koji dolazi u TV,tada dekoder ne može da ukapira šta se dešava i prosto smrzne sliku ili je napravi u kockicama!To se s' vremena na vreme dešava sa Hrvatskim signalom,koji u krajnjoj liniji i nije namenjen da se gleda na našim prostorima!Digitalizacija arhive RTS-a je ok,ali mislim da se sa akcijom digitalizacije,malo zakasnilo!Jer ko će sada da kupi dekoder ili Tv koji podržava digitalni sistem,da ponovo kači antenu i pojačivač na krovu,kada susvi zakačeni na KDS?Osim toga pomenuti drže monopol,ucenjivajući sa cenama i slugama,koje su precenjene!Takodje,RTS kao medijski servis nije uradio ništa da gradjanima ponudi opremu i kvalitetan signal(mislim na domet digitalnog snopa predajnika),kad već plaćaju pretplatu!RTS u vremenu koje sledi pokušava da ispravi grešku,ali sve nekako ide po onoj:"Kasno Marko na Kosovo stiže"!!!Kada kupujete TV,podrazumeva se da marke tipa FOX,VOX i slični kineski "junk" ne podržava ili delimično podržava funkcije kojima se nadate!Ne jurite i ne kupujte televizore koji nisu ocenjeni a to možete videti preko neta,ne kupujte sumnjive marke,jr ono što je nekada bio Panasonic,Orion,Toshiba i njima slični danas su samo loše kopije originala koje su u osnovi Kinezi!Priznaćete,koliko para-toliko i muzike!!!

Digi-tal

pre 12 godina

"... prva faza digitalizacije koja obuhvata i deo digitalizacije programskog arhiva, koštaće Radio-televiziju Srbije oko 12 miliona evra."

"Deo digitalizacije programskog arhiva" pretpostavljam da se odnosi na reprizne TV-serije, kojima se popunjavaju tzv. "prime-time", ili na srpskom- udarni termini od 20h. Sledstveno, može se očekivati i povećanje cene pretplate, ali i značajno povećanje dotacije "nacionalnog serviza" iz budžeta. Možda bi, ipak, najbolje bilo da se ova nacionalna kuća raspusti sasvim, ili možda da ostane samo TV dnevik u pola osam, kao i skupštinski prenosi. Ostale termine neka iznajmljuju na komercijalnoj osnovi, i neka žive samo od reklama. Kulturni (ne kulturno-zabavni, već isključivo kulturni) i školski program neka država osnuje kao zasebni javni servis, nekomercijalni, uz novu, digitalnu frekvenciju. Od 2012. godine barem frekvencije neće biti problem.

Dragan

pre 12 godina

Od 1999. godine gledam digitalnu TV. Tada sam kupio satelitsku antenu i risiver, a nesto kasnije i PCI - karticu za racunar i mogu samo da kazem da je ova investicija vredela svaku paru. Odgledao sam i "skinuo" stotine filmova a o sportskim dogadjajima da ne govorim i sve to sa neuporedivo kvalitetnijom i jasnijom slikom. Sada sam u prilici da neke kanale gledam u HD rezoluciji (4 puta jasnija slika od one koju emituju nase tv stanice), cene risivera za prijem zemaljskih signala su nize za 80-85% nego za prijem satelitskih pre 10 godina i postale su prihvatljive za svaciji dzep, ... Ukratko nema ni jednog razloga da se ne predje na ovakvu televiziju.

S.Goran

pre 12 godina

Vec godinu dana preko mog kds distributera imam digitalne kanale,rts bi cekao jedino ako bi ih poslao po smrt,jer njih cekajuci za to,naziveo bi se.

Blagodeti

pre 12 godina

Postoji li alternativa digitalnoj televiziji ? Raskinula sam ugovor sa SBB-om još pre 2 godine, zato što TV gledam vrlo malo, a i zbog stalnih poskupljenja. O problemima u vezi sa raskidom neću ni da pišem, uredno su mi stizali računi još pola godine, na moje intrevencije kod operatera da mi je kablovska isključena, dobijala sam odgovor da oni na svojim uređajima vide da imam signal, a meni presečen kabl iznad ulaznih vrata. O bahatosti drugih distributera kablovske TV može se čitati na raznim forumima.
Onda sam postavila antenu na krov zgrade i hvatam 10 - ak kanala što mi je i više nego dobvoljno.
Šta je rešenje za mene, da kupim tu spravu za dekodiranje, hoću li moći da nešto uhvatim preko krovne antene ?
Šta će biti sa satelitskom TV, jednom uložiš novac u opremu i miran si. Može li tako ?
Ili gledanje TV preko interneta ?
Ne želim da dajem novac kablovskim operaterima, ne znam da li su naši "stručnjaci" mislili na one koji nemaju mogućnost da uvedu kablovsku TV ?
Ako ništa od ovoga ne bude moglo pravac Košutnjak i odjavljujem TV, može i bez toga da se živi.

susjed

pre 12 godina

evo par savjeta na temelju hrvatskog iskustva (digitalni signal uveden lani):
-nemojte bacati pare na skupe uredjaje, ne kupujte uredjaje odmah nego pricekajte do aprila, tj. do krajnjeg roka. Cijene ce pasti.
-za cca 15-tak eura moguce je dobiti prihvatljiv uredjaj, ali predlazem da izdvojite jos 10-tak eura (ukupno 25) za uredjaj sa usb ulazom/izlazom (i funkcijom PVR, personal video recorder) i na taj nacin kupite uredjaj koji snima program na USB stickove. Doduse, zbog spremanja u nekompresiranom formatu, trebat ce vam cca 3-4GB po filmu, pa racunajte da vam treba stick od 8GB za iole pristojan rad.

Markoni

pre 12 godina

Tatjana Ćitić kada pokušava da nam uzme 12 miliona evra. Kaže za "digitalizaciju arhive". Ili nema pojma ili je mnogo pokvarena.

Ivan

pre 12 godina

Već sam napisao, ali evo opet. Svi vi koji ste dosad kupili novi LCD,LED ili Plasma televizor u Srbiji misleći da s njim možete da gledate kanale kada budu počeli sa emitovanjem ste prevareni! Moraćete opet da kupujete dodatne zemaljske DVB-T2 kompatibilne risivere ili set-top-boxove (nikako setap :D). Dosada nisam pronašao nijednu prodavnicu u Beogradu koja je imala DVB-T2 kompatibilan televizor, a većina prodavaca ih je nudila kao kompatibilne. Išlo se do te mere da me je prodavac ubeđivao da se kod nas odustalo o T2 i da je sada T1, te da kupim bez brige. Naravno, sve je bila laž!!!

Drugo, digitalizacija nije isto što i emitovanje u HD formatu. Pod ovim se podrazumeva samo da će signal od predajnika do korisnika biti distribuiran na drugačiji način. Šta će se distribuirati to je druga priča. Drugačije rečeno niko neće sprečiti da pojedine televizije (čitaj ružičaste) i dalje koriste analogne betamax trake i kasnije analogni signal pretvore u digitalni i time dodatno još pogoršaju kvalitet!

Treće, nivo signala je već treća stvar. Nedovoljan signal, ispod praga, rezultuje potpunoj nemogućnosti gledanja programa. Zbog toga je neophodno postaviti dovoljan broj odašiljača ili, pak, za problematična područija obezbediti backup soluciju u vidu satelitske platforme.

Četvrto, cena DVB-T2 uređaja je dosta viša od DVB-T1, tačno sa tendencijom opadanja.

Nekoliko komentara

pre 12 godina

1. U Srbiji (a i u mnogo razvijenijim zemljama) nema KDSa koji pokriva celu teritoriju zemlje! Dragi BeogrAAAAdjani, postoje, znate i ljudi iz Medvedje, Osecine, Arilja ... a oni nemaju ni SBB ni PTT KDS. Hteli ne hteli oni ce morati da kupe DVB-T dekodere.

2. Gasenje analognih repetitora je jos samo jedna obaveza Srbije na putu za EU. Cela EU gasi analogne repetitore 2012, pa bi i Srbija da se pokaze i dokaze. 2012 godina je krajnji rok koji su postavile zemlje koje su tehnoloski mnogo ispred Srbije i mnogo duze rade na projektu digitalizacije. Zbog toga se sada pominju velike pare.

3. Digitalizacija signala nema nikakve veze sa digitalizacijom programa, tv produkcije i video arhive. Sve su to totalno odvojene stvari. To sto je neko resio da objedini sve te projekte i na racun toga uzme velike pare to je druga stvar. Ali TV stanica moze da ima 100% digitalnu produkciju (npr. da koristi video servere umesto prastarih magnetoskopa), a da je signal na izlazu predajnika jos uvek analogni! To je, uzgred, slucaj sa vecinom savremenih tv stanica u Evropi. A isto tako moze i da koristi magnetoskop iz 70-ih godina, odakle se, uz pomoc lanca A/D konvertora i racunara, signal digitalizuje. Arhiva moze da bude na trakama (za sta je potrebno u sluzbi drzati poslednje tri starkelje koji umeju da oprave magnetoskop cevash iz 70-ih), a moguce je prebaciti je na DVD diskove i penzionisati cikice. Znaci, sve je moguce. Ali nas neko farba ...

Amos

pre 12 godina

Kad bih ja svakom ko je u Srbiji proslog meseca kupio TV sposoban da prati TU digitalnu televiziju koju ovde najavljuju (DVB-T2) dao po jedan dinar, na kraju dana bih imao barem 50 dinara manje.
Nedavno sam gledao TVove.. evo primer - prodavnica u Mekenzijevoj, zaboravih ime, prodavac se ubi da me ofarba kako svi ti njegovi televizori podrzavaju novu digitalnu TV, te zna on isli su na kurseve, te bio mu sad jedan co'ek koji bas radi na digitalizaciji pa je upucen itd itd.
LAZU!
Ti TVovi stvarno podrzavaju digitalni signal - ali 'stari', onaj koji se gleda u Hrvatskoj, Rumuniji ili Madjarskoj (i u vecini sveta), ali kod nas ce se gledati novi signal - DVB-T2 (druge generacije).
Takvih televizora u Srbiji u prodavnicama ima 1-2%. A po kucama 0.0001%.
Ne dajte da vas lazu.

Dvb-T Man.

pre 12 godina

- Gledanje zemaljske televizije biće i dalje potpuno besplatno, ali će biti u digitalnom Dvb-t2, koga ne podržava većina postojećih digitalnih prijemnika.

- Vlada i nadležne agencije nisu počele sa obeležavanjem prijemnika po trgovina,iako su na to obavezne Zakonom. Retko koji "televizor nove generacije" podržava Dvb-T2

- 4. april 2012. je datum potpunog gašenja zemaljskog analognog emitovanja. Početak emitovanja u novom Dvb-T2 standardu kasni, i očekuje se tek za par meseci.

Ivan

pre 12 godina

Gašenje se pripremljeno za april 2012. ali u prodavnicama još uvek nema DVB-T2 kompatibilnih prijemnika? Još uvek prodavci prodaju DVB-T1 prijemnike kao kompatibilne i time obmanjuju kupce koji im veruju. Takođe, distributeri uvoze DVB-T1 komatibilne modele, da li zbog neobaveštenosti ili pak cene ne znam, znam samo da je ogroman broj kupaca već prevaren, a niko da reaguje!

voja

pre 12 godina

Nisu ni počeli, a najavljuju potpuni prelazak na digitalni signal u aprilu 2012?!
Kasnimo strašno, a nema šanse da se postigne taj rok!!!
Opet niko neće da bude odgovoran....VIŠA SILA

Miloš

pre 12 godina

Gospođa stručnjak iz RTS-a lovi u mutnom. Kakve veze ima digtalizacija RTS arhive sa digitalnim emitovanjem? Godine 2012. se ukida analogno emitovanje sa predajnika i prelazi na digitalno. RTS neka organizuje svoju prokciju kako zna i ume i neka ne koriste termin "digitalizacija" da namaknu pare. Arhiv treba digitalizovati da bi se taj sadržaj sačuvao od propadanja a to treba da se finansira iz drugih fondova.

Veljko

pre 12 godina

Strašno u celoj ptiči je šta čine Srpski uvoznici audio i video opreme, a država odnosno njene agencije ne čine ništa da zaštite nas obične kupce.
Naime svi prodaju aparate sa ugradjenim DVBT tjunerom i MPEG2 pločom u TV aparatima i varaju naivne kupce u stilu vidite što je dobar LCD ili PLASMA aparat. Nažalost kada se bude krenulo sa digitalnim programom onda će svi ovi morati da dokupe extra DVBT-2 tjunere da bi mogli da gledaju program preko antene.
Da je država poštena trebalo bi preko svojih agencija i firmi koje izdaju ateste za finalne proizvode da makar skrenu pažnju ili da zabrane uvoz i distribuciju LCD i PLASMA televizora sa neusaglašenim karakteristikama po donetom novom standardu od strane države.
Zamislite tog šoka kod nekog kupca koji je kupio najnoviji naprime LED LCD i platio ga preko 100000 dinara kada bude video da neće moći da gleda direktno program iduće godine.
No ni kablovski distributeri nisu baš korektni, ni kod njih programi nisu idealni već variraju u kvalitetu od kanala do kanala. Ono što oni nude sa takozvanim digitalnim prijemnicima (koje extra naplaćuju) su vrlo loši i spori Kineski prijemnici koji čak i pogoršavaju postojeću digitalnu sliku.
Tu pre svega država mora da pooštri kontrolu trgovina i robe koja se prodaje.
Eto prilike za vas novinare da otvorite jednu novu temu i da pomognete gradjanstvu da nebude opet prevareno od strane uvoznika koji ovu tehnološki zastarelu robu vrlo jeftino kupuju i zaradjuju na extra razlici u ceni.

Novo pitanje za državu da li će subvencionisati redovne platiše RTV pretplate za kupovinu DEKODERA kako bi mogli zadržati stare analogne TV aparate kao u svim okolnim zemljama, davanjem novčanih vaučera .

Anonymous

pre 12 godina

A sto ne digitalizujete drzavnu upravu, administraciju, zasto i dalje moraju sati i dani da se gube po salterima? Valjda zato sto ne znate kako se to radi, ili ne znate sta bi onda radili vasi cinovnici zaposleni preko veze?

Sasa

pre 12 godina

Sve je ovo jako lepo, ali dali to znaci da ako meni RTS ne da besplatno dekoder, ja ne moram njima da platim pretplatu. To bi bilo najlepse od svega.

Miloš

pre 12 godina

Za digitalizaciju emitovanja je prevashodno odgovorno Javno preduzeče "Emisiona tehnika i veze" (http://www.etv.rs/). Međutim oni se ne oglašavaju već nas "zabavljaju" stručnjaci RTS-a i SBB-a. Stvar je jednostavna, promene u praćenju TV programa će imati samo onaj ko danas prima signal preko obične antene. Oni će morati da kupe konvertore ili moderne televizore. Većina stanovništva je već sada povezana preko kablovskih operatera i ništa se za njih neće menjati. Treba očekivati da će RTS i kablovski operateri pokušati da galamu oko digitalizacije iskoriste da neopravdano poskupe svoje usluge. Već je počela kuknjava.

susjed

pre 12 godina

@Milan:
"vrlo dobro znam šta se dešavalo u Hrvatskoj i šta je potrebno za praćenje njihovog digitalnog signala. Kao što sam napisao njihov digitalni signal gledam (analogni je isključen još prošlog juna) i nisam zadovoljan zbog toga što jačina tog signala varira pa kada opadne slika se defragmentira i uopšte ne može gledati. Zato sam siguran da će to biti naveliko problem i u Srbiji - odašiljači neće biti dovoljno jaki i čim signal opadne građani će ostati bez slike, dok kod starog analognog signala to se nije dešavalo tj. signal se nije gubio već je samo bilo više "snega"."

Milane, zaista nisam cuo za nekog u Hrvatskoj ko ne moze pratiti program zbog slabog signala. Problem koji ti imas je da "nas" signal nije namijenjen da se vidi preko granice. Ista stvar ce biti i kod vas, ne moras se bojati da ce vam se desavati problem s prijemom. Ako sad hvatas signal vasih televizija, hvatat ces ga i nakon digitalizacije. Na digitalnim prijemnicima je moguce vidjeti jacinu signala i (kod nekih) kvalitetu. Za dobivanje slike na ekranu dovoljno je da jacina signala bude cca 40%, sto daje kvalitetu od cca 80-90%. Naravno, trgovci ce vam pokusat prodat foru s "digitalnim antenama", specijalno dizajniranim za hvatanje digitalnog signala. Ne nasjedajte na to, prvo isprobajte uredjaj i ako hvatate sve programe koje ste hvatali i analogno, onda vam je stara antena dobra. Takodjer, moje iskustvo s pojacalom i bez njega je da nema razlike u kvaliteti slike ni u jacini signala.

todos

pre 12 godina

Svasta sam procitao u ovim tekstovima a vecina i ne zna o cemu se tu radi. Prvo da nekome ne treba televizor nije tacna jer gro poulacije ili je polupismeno ili nije na netu. Drga stvar odnosi se na uvoz televizora kojih ni u svetu do skora nije bilo, a i masna je cena za njih. Jeftinije je dati tridesetak evra za stb nego kupovati nove televizore. Trece u Srbiji u 70 procenata slucajeva nije potreban dvb-t2 kompatibilnost jer je ta vecina na kablovskoj ili IPTV sistemima gde se iz centrale regulise signal. I na kraju sto se kvaliteta slike tice on nije nista napredniji od dvb-t1 vec sam signal moze da se deli na podsisteme u kojima ce svaka kuca u okviru svojih paketa koje ce prodavati koristiti za svoje potrebe. Nece poskupeti pretplata vec ce biti dostupna sa raznim paketima koji ce se otkljucavati karticama.

Svi pod sljivu

pre 12 godina

Znaci da, cim izadjemo iz reda za nove pasose i l.k. mozemo da stanemo u red za nove tv konvertore. Da li ce i on da se kupuju na zakazivanje preko sms-a ? (200 din. sms)

Milan

pre 12 godina

@susjed - Moguće je da je digitalni signal slabiji od analognog (što samo po sebi znači da je analogni moćniji). A ne verujem da je na nivou EU dogovoreno da se digitalni signali "zadrže" u granicama svojih zemalja, na kraju krajeva to bi bilo protivno osnovnom načelu Evropske Unije - Evropi bez granica! Takođe mi u Srbiji kažemo "nije samo Beograd država" pa analogno tome bih vam rekao "nije samo Zagreb država"! Osvrnite se malo - ima puno pritužbi na kvalitet digitalnog signala u Hrvatskoj - od toga da se u Istri u mnogim mestima ne može gledati (uz to se tamo mešaju italijanski kanali) do toga da i dan danas analogni signal u nekim krajevima Hrvatske nije ugašen jer ne postoje mogućnosti da se tamo vidi digitalni signal (pogledajte na stranici: Odašiljači i veze)...

Nikola

pre 12 godina

Signal će da bude digitalni, ali da li će kvalitet slike biti bolji? Da li će RTS, recimo, da uradi digitalni remastering svih epizoda "Boljeg života" (pošto će sigurno ponovo da ide repriza :))? Čisto sumnjam... Biće kao domaći filmovi na DVD-ju - direktno sa VHS samo narezani na disk...