Četvrtak, 27.01.2011.

23:12

"Struja kod nas besmisleno jeftina"

Struja u Srbiji bi, prema najavama nadležnih, trebalo da poskupi u martu, međutim, u ovom trenutku nije poznato koliki će biti procenti poskupljenja.

Izvor: Danas

"Struja kod nas besmisleno jeftina" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

87 Komentari

Sortiraj po:

CantStopTheRock

pre 13 godina

Ma kako može neko tako nešto da odvali, pa nemoj tako stvarno. Nije tu potreban nikakav ustanak. Dovoljan je jedan neodimijum magnet. I eto njima RTS pretplate, platiću im

deja

pre 13 godina

Kakva jeftina demagogija. Racun za struju je cak i papreno skup, probajte da se grejete na struju. Sto ne pricaju o "tarifnim zonama" pa kao skuplja i jeftinije struja, pa neki angazovani kilovati, itd. Cak su i TV preplatu tu stavili.
U celoj toj prici besmisleni su upravo oni koji nam pricaju demagoske price da je nesto u Srbiji "besmisleno" jeftino. Cega god sam se uhvatio na zapadu bilo je jeftinije, sem mleka i hleba.Tako da im za struju ne verujem, veliki su to manipulatori...

Kopac

pre 13 godina

Evo, sad ce isplivati afera sa Kolubarom, pljackom i proneverama fondova, racuna...da li zato struja treba da poskupi? Da li mi tu struju proizvodimo u Nemackoj, Engleskoj ili na Mesecu? Ne, proizvodi se u Srbiji, prema tome cena ne moze biti "svetska" vec regionalna. A kad bi Bajatovic i drustvo manje krali a vise proucili knjige iz ekonomije mogla bi i da pojeftini...bagra.

Putnik

pre 13 godina

Apsolutno cena nije ista u celom svetu i nije ista cena ulaznih parametra. Neko je pomenuo Rusiju pa bi se zaprepastio kako je za nase pojmove struja, gorivo, telefon jeftiniji. Drugo, u Moskvi lepo uzmete papirce, procitate koliko ste potrosili pomnozite sa cenom i to ti je to. A za Bajatovica - stanovnistvo u Rusiji ne placa gas po potrosnji kubika, vec po broju clanova porodice. Znam mnogi ce reci - oni imaju gas. Imali smo i mi psenicu, koju smo njima izvozili, a sada i psenicu od Rusa uvozimo, jer vise nemamo dovoljno svoje. Nije tacno da je ista cena proizvodnje u Americi, Japanu, Rusiji i Srbiji. Frajeri izmislili da su nam paritet evropske cene. U cenu struje ulaze mnogi parametri i ako je neki ulaz jeftiniji zasto bi cena struje bila kao tamo gde to nije slucaj. Ugalj kod nas nije isto skup kao u Nemackoj, odrzavanje elektrana je skoro tri puta jeftinije nego na zapadu - jeftinije komponente, jeftinija radna snaga i slicno. To vam je isto kao za recimo izgradnju mosta preko Dunava. U zavisnosti od arhitektonskog resenja most, ako radi nasa radna snaga, koristi se nas materijal, ne sme da predje vise od 10-15 miliona evra. Koliko ce kostati most na Adi? Za prijatelje iz inostranstva koje interesuje cena struje - za oko 420 kWh placam nesto manje od 50E. To je cena ona koju placaju gradjani, a neka njihova hipoteticka koju priznaju, a na nju dodaju jos pet stavki - koje ne priznaju. Ko kad bi rekli da je cena hleba 12 dinara a mi ga placamo 39 ili 44 ili 61 ili... Pa zar nije hleb jeftnin i to besmisleno.

pera

pre 13 godina

Kod mene na računu za kilovate 2.000 dinara, a onda sledi obračunska snaga, merno mesto, PDV, utrošena struja, neutrošena struja.... kahvih li ne gluposti (kako samo mogu da izmisle de budalaste termine) i onda račun ode na 3.200 dinara. Skinite te gluposti i onda je slobodno povećajte 10-15%.

Don Kihot

pre 13 godina

Za Daniel N., 28. januar 2011 15:57

Daniele, za stan od 46 kvadrata koji se greje na dve peci (ukupne snage 6kW)-i pune se iskljucivo nocu-po nizoj tarifi sa dodatkom jednog norveskog radijatora koji samo povremeno radi (a namesten je na temp. 19 stepeni) u zgradi sa jako losom izolacijom (zgrada je iz 1961.godine)i uz sve ostale potrosace normalnog domacinstva (uz napomenu i da ves masina radi iskljucivo po jeftinijoj tarifi-dakle nocu!) placam racun za struju 7500-8000dinara (oko 70evra) a potrosnja u kilovatima je ukupno (niza + visa tarifa) oko 1600kW. Jel ti dovoljno ovo za uporedjivanje??? Pozdrav od nekadasnjeg Purgera!

uf

pre 13 godina

I yivot je besmisleno skup! I besmisleno mnogo ima nezaposlenih a posla nema jer nas nesposobni za drzavu i narod vode, rade samo za svoj dzep! Ko ovo za struju izjavljuje, nije za zivot !!!

Veliki pozdrav

pre 13 godina

Isto ovo sam pisao ranije i napisacu opet. Dokle god ne otpustite sve arheologe iz elektrodistribucije nemate pravo da povecavate cenu ni za jedan dinar.

Daniel N.

pre 13 godina

Pa dobro, koliki je prosječni račun za struju jednog prosječnog domaćinstva u Srbiji? Čisto da znam usporediti sa svojom situacijom (u Zagrebu).

Znam da su ljudi bijesni, ali dajte neke konkretne brojke.

Don Kihot

pre 13 godina

Za gen!
Ako slučajno živiš na Karaburmi preporuka je da UVEK u periodu oko Nove godine neko u zgradi noću proverava visoku i nisku tarifu tj. prbacicanje sklopke tj MTK uredjaja! I ja sam sa Karaburme i kod mene se to desilo OPET...ali! Mi znamo za drugare lopove iz Elektrodistribucije koji nas već NEKOLIKO godina vaćare na istu foru! Isto jutro kad smo ih i ove godine navatali da noću ne prebacuju na nižu tarifu (kao crko nam MTK uredjaj u zgradi!!!OPET pa u isto vreme!!!)prijavili smo sluzbi pa su nam pre par dana vraćali pare. Mada, da se ne lažemo NEMA ŠANSE da im staneš za vrat za sva vremena! Ej...to je bre, Javno preduzeće...a ti znaš šta to znači?!?!

x

pre 13 godina

Nazalost ljudi, STRUJA JE BESMISLENO JEFTINA...

E sad, stoji da se krade, da se ne placa, i sve...i da su plate male i da mnogi i ovo ne mogu da plate..

Ali stvar je jednostavna...STRUJA IMA SVOJU CENU - Istu i u Americi, Rusiji, Pakistanu, Zimbabveu. Kao i gas, nafta, ugalj, bakar... Cena je ista za ceo svet, samo su plate naravno razlicite...

Al cena MORA da se plati...Inace STRUJE NECE BITI koliko za godinu dve u Srbiji

I to je, jasno kao dan ko hoce da vidi (znam da je tesko)...Al struja ne pada sa drveta...

Realni

pre 13 godina

Gospodo komentatori - ne palite se na ratne poklice i pozive na bunt. Molim prvo pogledajte cinjenice pa onda prosudite sami:

http://en.wikipedia.org/wiki/Electricity_pricing


Sa usporedbu sa tabelom u linku - prosjecna cijena u Srbiji je nesto manje od 8 US / centi...

gen

pre 13 godina

racun za novembar nesto ispod 8000din, racun za decembar 16000din, kako je ovo bre moguce? grejem se na TA pec i prakticno se smrzavam u stanu od 45kvm, a dobijem duplo veci racun nego za prosli mesec. I sta je tu jeftino kad mi je plata 16000din i radim u drzavnoj sluzbi?

Nenad

pre 13 godina

U Srbiji je mnogo sta besmisleno, Vlada, parlament, politicari, zdravstvo, sudstvo, cene svega i svacega, plate...ali cena stuje NIJE!

Prava slika

pre 13 godina

Da bi neko mogao da prica o tome da li je struja jeftina ili je skupa mora da uzme u obzir vise stvari:
1. KOliko proizvodimo a koliko uvozimo struju (s obzirom da struje u Srbiji ima vise nego dovoljno - cak je i izvozimo, ne mozemo se tako jednostavno porediti sa zemljama u regionu koje vise od 50 odsto struje uvoze!!)
2. Kolika je cena proizvodnje elektricne energije (da li je mahom proizvodimo iz hidro ili termo elektrana)?
3. Koliki su gubici u prenosu elektricne energije (mi smo tu rekorederi u Evropi!)?
4.Koji suk kriterijumi za poređenje Srbije sa ostalim zemljama - Koju cenu struje uzimate u obzir :
a - sta je to sto uporedjujete jer nasi racuni za struju ubrajaju ono sto se nigde ne ubraja u svetu?
b: koju tarifu uzimate u obzir najvisu ili najnizu (tarife se dosta razlikuju i od toga ko placa: gradjanin ili pravno lice, kolike su subvencije, a svaka drzava ima neke svoje tarife.), .. po kom kursu ste obracunali sve cene?
5. Koliku volatazu isporucujete i kakav je kvalitet struje koju prodajete ovom jadnom narodu?
6: I sto je najbitnije: Imaju li u drugim zemljama gradjani priliku da biraju od koga ce tu struju da kupe?


Prema tome: S obzirom da NIKAD nismo dobili jasno objasnjenje mogu samo da zakljucim da svi proracuni koje radite imaju za cilj samo da finansiraju vasu bahatost i neefikasnost.

Liberalizacija pa privatizacija!

Posmatrač

pre 13 godina

"Struja kod nas besmisleno jeftina". Nije tačno!

"ČOVEK, I NJEGOVA EGZISTENCIJA, JE KOD NAS (U R. SRBIJI) BESMISLENO JEFTIN" Ovo je istina ma šta mislio bilo ko iz Vlade, da li Predsednik države ili partije na vlasti!

TUŽNA ISTINA KOGA NIKOGA NE BOLI!

elene

pre 13 godina

**** Moj dug je preko 300000 a kao sto vidite online sam... :)
(Stefan, 27. januar 2011 23:36)
Stefane nisi ti nista kriv sto sebi ne mozes da iskljucis struju sa bandere, kriv radnik EDS koji je dopustio da dug toliko naraste a da ne budes sprecen u daljem pravljenju dugova.Taj dug je napravio svojoj firmi u kojoj prima veoma visku platu i trebalo bi da krivicno odgovara za krivicno delo protiv EDS, i da mu se taj tvoj dug stavi na licni racun, pa bi doticni po ceo dan zevao u bandere i navreme iskljucivao bezobrazne potrosace.

Oz

pre 13 godina

Disemo na skrge, zalosne nam vrbe,
nema brige dok moroni o tebi se skrbe,
lobanje nam tvrde, predugo vec trpe,
statue i kipovi, niko da se mrdne.

novobecejac

pre 13 godina

Koliko puta nam mesečno nestane struje, i koliko uredjaja nam se pokvarilo zbog vašeg poslovanja i (ne)znanja, Vi gospodo iz EPSa bi trebalo nama da plaćate što u opšte koristimo vaše kvazi usluge. Monopolistička banda!

Alex

pre 13 godina

Prestanite da obmanjujete narod. Kakva besmislena priča o jeftinoj struji. U Makedoniji je jeftinija. Da uporedim Češku, dobio sam podatke od prijatelja iz Praga. Imate na raspolaganju 8 paketa, link, http://www.pre.cz/data/sharedfiles/PRE/Domacnosti/Produkty/Ceny-2011/komfort-2011-eng.pdf.
Jedna češka kruna je 1 CZK = 0.0382 EUR, mozete videti na sajtu, link http://www.exchangerates.org.uk/CZK-EUR-31_01_2010-exchange-rate-history.html.
Plata u Češkoj je, možete videti link, http://www.expats.cz/prague/article/prague-relocation/cost-of-living/, odnosno više od dva puta veća u odnosu na Srbiju. Pa valjda i ljudski rad ulazi u cenu struje, zar ne? Ljudski rad ne utiče ukoliko je u našoj Elektroprivredi 2 puta više zaposlenih.

sale_bcn

pre 13 godina

Ma ceo ovaj Monetarni sistem koji zastupaju gotovo svi ljudi na ovoj nasoj planeti je jedna velika besmislica i drzi nas okovane i stalno pod velikim stresom,shvatite ljudi dok novac postoji ljudska rasa NIKADA nece biti slobodna,zato je vreme da se sve promeni blizu...Pogledajte novi Zeitgeist dokumentarac i sve ce vam biti jasnije...

srpski mulac

pre 13 godina

..da,da..besmisleno je jeftina kao i zemni gas, mozda? Steta sto je taj isti zemni gas u Nemackoj 25% jeftiniji i 30% kvalitetniji od ovog naseg...koga vi vise lazete?

dokle

pre 13 godina

Molim da neki novinar proveri, ispita i sl. imovinsku kartu gospodina koji daje ovakve izjave, takvu izjavu moze dati samo covek koji sa realnoscu nema nikakve veze i koji ili ne placa struju ili ima platu vise hiljada evra...

Neće mi vas biti žao

pre 13 godina

Dok neko od ovih lažova koji tvrde da imamo najjeftiniju struju ne završi na električnoj stolici neće se smiriti.
5. oktobar je bio mačiji kašalj prema onome šta će da vas snađe.

smajli

pre 13 godina

Samo neka ovi nastave ovako da iritiraju i zezaju narod kao da smo budale pa kada neko poludi i "ode preko da pobije govna i gotova stvar" onda ce biti bolje... Struja nije jeftina lazovi belosvetski!! Sklonite kojekakve fiksne namete pa naplacujete po potrosnji. Nijedan kilovat da ne potrosim meni ce doci racun oko 1000 dinara. Kada se sve obracina struja je duplo skuplja nego sto ovi skotovi spinuju...

wroom1975

pre 13 godina

Opet neka statistika?
Hocete da podignete cene, al' prvo da nas ubedite kako je najjeftinija?
Samo da se otopli malo...kako cemo lepo da vas poteramo motkama, pa vi niste svesni...5.oktobar ima da vam izgleda kao "izlet u prirodu".

Jeremija

pre 13 godina

Gadite mi se!
Gde su u svemu tome plate. Što svaki dan ne pišete kako su nam plate najniže u regionu a i šire. Što ne pišete da je prosečna plata smrtnika koji imaju sreće da rade 15000.
Sramota!!

Gradjanin Srbije

pre 13 godina

Pa sta ? EPS je moje vlasnistvo i ja odredjujem cenu struje. Kad bude privatno onda ce privatnik to da radi. Niko drugi, ni ministar ni zaposleni, nemaju vise prava da odredjuju cenu od mene.

zlopamtilo

pre 13 godina

Da struja je besmisleno jeftina gledajući cene u npr Nemačkoj, možda...Ali od svih besmislica u ovoj državi , da ih sad ne nabrajam ovaj članak prednjači. Zaključak koji se nameće , ukratko :EPS ima velika nenaplaćena potraživanja , koja uglavnom ni ne može da naplati. Rešenje :Povećati cenu tako da će oni koji inače redovno plaćaju , plaćati još više i redovnije i tako pokriti minus nastao dugogodišnjim neplaćanjem računa što građana što privrede, i stvoriti uslove za otpis kako kamate tako i glavnice duga ovih što ne plaćaju.Simpatično.
Bilo bi lepo kad bi funkcioneri ili jednostavno ljudi koji odlučuju ili bi hteli da odlučuju o ovako bitnim stvarima pre nego što lansiraju saopštenje , to isto analiziraju iz raznih aspekata kao što mi to radimo trenutno u ovim komentarima. A ne da nas zasipaju ovako lošim porukama....

Šta vi mislite da ja ne bih umeo da potrošim na neke druge stvari taj novac (oko 3300 din/mes)?!

još imamo mozga

pre 13 godina

Ajde da vidimo
- koliko ima zaposlenih u Elektrodistribuciji
- kolika im je plata
- da li koriste službeni auto
- da li koriste službeni auto i u privatne svrhe (neee)
- da li sređuju brojila i sve što treba građ. investitorima

Jovan

pre 13 godina

Kakva demagogija!!!
Pa sto ne kazu javno da je cena struje jedna stvar a dodatni nameti koji nigde drugde ne postoje druga stavka koja se nigde ne prikazuje. Vi danas za 700din potrosnje sa porezima i raznim nametima placate preko 2.000din ukljucite sve takse i poreze pa onda vidite koliko kosta KWh u Srbiji.
A o tome da kad hocete da postanete najprofitabilnija firma u Srbiji prvo optimizujte svoje poslovanje i smanjite cenu proizvodnje jer sa najmanjim platama u Evropi sigurno mozete da imate i najmanju cenu proizvodnje u Evropi. Prvo krenite od sebe i dajte primer tada cemo mnogo lakse shvatiti kada i da li treba povecati cenu struje.

crnjak

pre 13 godina

Bruka jedna od cene... stvarno mene je ljudi sramota da kad me pitaju prijatelji iz dijaspore za cenu da je pomenem. Toliko je jeftina da ja vec godinama uplacujem vise od cifre na racunu i to u proseku za od350-500din vise. Nadao sam se da cu tako pomoci ekonomiji nase drzave i doprineti poboljsanju zivota svih zaposlenih u elektrodistribuciji. S drugarskim pozdravom i preplatom na racunu, SMRT FASIZMU - SLOBODA NARODU

Milos

pre 13 godina

Neprestano pravimo greske kada govorimo o ceni struje. To sto je nas standard manji nego u drugim zemljama ne znaci da nase proizvode trebamo da prodajemo ispod proizvodne cene.

Ana

pre 13 godina

neka prave razliku imeđu onih koji profitiraju od niske cene struje i onih koji ZAHVALJUJUĆI niskoj ceni struje preživljavaju što je obično stanovništvo u srbiji.

neka naplate samo ovim prvima.

Dragan

pre 13 godina

Sadasnjih 4,2 eurocenta/KWH je besmisleno jeftino?! Po toj ceni placam 81,5% potrosene elektroenergije. svu utrosenu struju u proseku placam oko 3,4 eurocenti/KWH. Na to se dodaju brojne takse i PDV, pa je cena mnogo veca. Imam prijatelje i rodjake u inostranstvu i od njih sam saznao da ovde struja nije nista jeftinija nego u inostranstvu. Ono sto je besmisleno u Srbiji je 40% parazitskog tehnoloskog viska u Elektroprivredi Srbije zaposlenog uglavnom po rodbinskim i kumovskim vezama i njihove plate visestruko vece od proseka u Srbiji. Dokle vise to fa placamo?

dragan

pre 13 godina

Kako vas nije sramota da date ovakve izjave. Kriza jedne drzave ogleda se u:skupoj energiji,povecanom kriminalu i kocki. Znate li vi gospodo da je monopol sankcionisan. Ko vas dovede na vlast-rukovodstvo ludji je od magarca.

???

pre 13 godina

Naplatite, brate, onima što duguju, i eto vama profit od 50 milijardi dinara.
I recite nam, da li ste sposobni da to uradite, ili niste sposobni ...

swedroid

pre 13 godina

kod nas u Svedskoj sad kad je duga jaka zima i potraznja visoka, trzisna ekonomija i njeni zakoni vaze, cena KW/h je na rekordnom nivou. KW/h kosta celih 9 dinara. Sto je za platu nas razmazenih od 200.000 dinara Neto bas bas puno, ili?Eh, da je zakon tolerantniji dosao bi vam u pomoc...

biciklista

pre 13 godina

malo su vam izlizne price o jeftinoj stuji u Srbiji, s obzirom na standard gradjana (ne racunajuci Beograd)m struja je SKUPA a ne besmisleno jeftina

Marko

pre 13 godina

"Struja kod nas besmisleno jeftina"

Brate, nemas pojma koliko je moja plata besmislena, takodje. Bolje idi i uteruj dugove, umesto sto divljate sa cenama.

Martin

pre 13 godina

Umesto besmislenih izjava o toboz besmisleno niskim cenama struje, gospoda treba da se izjasne o:

- Blok tarifi
- Angazovanoj snazi
- Naknadi za merno mesto
- Marifetlucima pri zaracunavanju kamata
- Marifetlucima pri ocitavanju struje sa ciljem guranja gradjana u crvenu tarifu
- Drasticnom smanjenju vremena jeftine struje kako bi se sto vise para uzelo na skupljoj.

Jovan

pre 13 godina

Moze struja da bude i besmisleno skupa ako nema ko da je placa. Kao sto je sada slucaj. Ovo su samo posledice lose vlasti u poslednjih 5-6 godina. Vazno je da je bilo para za Dveri.

Stefan

pre 13 godina

Dzaba mi lupate minusevem, to nece da vas spasi od poskupljenja... :) Salim se malo... Kad je Zivkovic Zoran rekao da se cepaju racuni i da se ne placa struja bio sam jedan od onih koji su to radili, posle kamata na kamatu i sad i da hocu ne mogu da platim...

Stefan

pre 13 godina

Dzaba mi lupate minusevem, to nece da vas spasi od poskupljenja... :) Salim se malo... Kad je Zivkovic Zoran rekao da se cepaju racuni i da se ne placa struja bio sam jedan od onih koji su to radili, posle kamata na kamatu i sad i da hocu ne mogu da platim...

igi

pre 13 godina

ok, kapiram da se posle svih farmi i grandova ne moze reci da je ovo intelektualno superiorna nacija, ali ovo je stvarno smesno... dakle, prvo obore kurs za 30%, sve plate i cene popadaju, a onda kazu kako je cena nerealno niska... a plata nije? dakle, vratite plate na isti nivo (u evrima), pa onda vratite cene na prethodni nivo (u evrima)... ili makar neka ide paralelno, a ne obrnuto...

Dejan

pre 13 godina

izvod iz teksta: Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas Srbije slaže se sa Đorđevićem da je cena struje u Srbiji nerealno niska i da bi je trebalo povećati ali nije mišljenja da cene za privredu treba da budu veće nego za domaćinstva.

„U svetu je uobičajeno da privreda plaća niže cene od domaćinstva zbog toga što je cena na višem naponu niža od cena na srednjem i niskom naponu. Druga je stvar što je cena struje niža u Srbiji nego u okruženju i zbog toga bi je trebalo povećati za sve kategorije. To važi i za druge energente kao što je recimo gas", kaže on.

Ovaj ekspert za gas kako se navodi u tekstu, verovatno je mašinski inženjer, a priča o ceni struje i očigledno nema veze sa životom. Kaže da je cena struje na visokom naponu jeftinija od one na srednjem i niskom. E sad koliko procenata industijskih postrojenja radi na srednjem i visokom naponu: to su bageri u kolubari koji rade npr. na 6 kV, delovi postrojenja u valjaonicama, topionicama i sl. Ostatak, 95% industrije radi na 400V i 230V kao i domaćinstva, prema toma ekspertu drži se ti komentarisanja gasova, a struju ostavi elektroinženjerima da njom bave. Kad bi svako u Srbiji radio ono za što se školovao tada bi nam svima bilo bolje.

Tine

pre 13 godina

"Struja kod nas besmisleno jeftina"

P.S. Ko god to tvrdi, taj se smisleno pravi naivan, glup i neobavešten.
Struja u Srbiji je 8 puta skuplja no u bilo kojoj evropskoj državi, gledano na standard i plate kod nas i njih. I tačka.

Sava Drugi

pre 13 godina

Mozda. Ali vazi i obrnuto. Za platu od 1000 evra u EPS-u najmanje se radi. Toliko ih ima da ne mogu ni da se prebroje. Sve samo same kume i svastike.

Vladan R

pre 13 godina

Koliko god da je drsko i bezobrazno, ne obaziruci se na plate pricati o tome da struja treba da poskupi jer je boze moj najjeftinija u regionu, neuporedivo je bezobraznije, krasti je ili ne placati a nemilice je trositi, i jos se na kraju hvaliti visinom duga. Upravo takve krajnje bezobzirne, sebicne i samozive osobe su jednim delom uzrocnici poskupljenja. Takvim osobamo mogu da pozelim da se i njima desi nesto slicno, tj da imaju na primer gazde kopje im ne uplacuju ni doprinose niti isplacuju plate, tek da vide kako je to kada neko njima otima. Naravno da je sto se neplacanja tice, krivica najvecim delom do EDB-a sudstva i drzave, koje bi morale mnogo efikasnije da vrse naplatu, odnosno brze i revnosnije da gone duznike, posebno one velike i da im u najkracemm mogucem roku popisivanjem i konfiskovanjem imovine naplate sva dugovanja plus najvisu zakonom propisanu kamatu. Pre toga do izmirenja duga, obustaviti im isporuku elektricne energije. Ostavljam mogucnost da se odredjenim kategorijama stanovnostva odobre neke beneficije i popusti ali na ogranicen broj kilovata i uz strogo sprecavanje zloupotrba. Sto se privrede tice apsolutno se slazem da svi koji ovde privredjuju a imaju evropske cene, ako se vec ne mogu naterati da radnicima daju evropske plate, onda bar neka plate evropsku cenu struje. Pri tom strogo voditi racuna da se u EDBu na racun tog povecanja ne uvecavaju plate nego da sve ide u investicije, odnosno ne dozvoliti da se povecanje struje privredi prenese na cena jer ako su iste evropske,onda je u njih valjda ukalkulisana i evropska cena struje.

Stefan

pre 13 godina

Srbija u strajk, niko da ne placa struju pa da vidim kako ce svima da bude isecena, niko ali bas niko da ne placa... Moj dug je preko 300000 a kao sto vidite online sam... :)

Petar

pre 13 godina

E pa Stefane zbog tebe i tebi slicnih nama redovnim platisama iskljucuju. Razumem da neko nema, ali razlog za poskupljenje je neopravdan i samo ce povecati broj neplatisa.

Tine

pre 13 godina

"Struja kod nas besmisleno jeftina"

P.S. Ko god to tvrdi, taj se smisleno pravi naivan, glup i neobavešten.
Struja u Srbiji je 8 puta skuplja no u bilo kojoj evropskoj državi, gledano na standard i plate kod nas i njih. I tačka.

Sava Drugi

pre 13 godina

Mozda. Ali vazi i obrnuto. Za platu od 1000 evra u EPS-u najmanje se radi. Toliko ih ima da ne mogu ni da se prebroje. Sve samo same kume i svastike.

Martin

pre 13 godina

Umesto besmislenih izjava o toboz besmisleno niskim cenama struje, gospoda treba da se izjasne o:

- Blok tarifi
- Angazovanoj snazi
- Naknadi za merno mesto
- Marifetlucima pri zaracunavanju kamata
- Marifetlucima pri ocitavanju struje sa ciljem guranja gradjana u crvenu tarifu
- Drasticnom smanjenju vremena jeftine struje kako bi se sto vise para uzelo na skupljoj.

Marko

pre 13 godina

"Struja kod nas besmisleno jeftina"

Brate, nemas pojma koliko je moja plata besmislena, takodje. Bolje idi i uteruj dugove, umesto sto divljate sa cenama.

Dejan

pre 13 godina

izvod iz teksta: Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas Srbije slaže se sa Đorđevićem da je cena struje u Srbiji nerealno niska i da bi je trebalo povećati ali nije mišljenja da cene za privredu treba da budu veće nego za domaćinstva.

„U svetu je uobičajeno da privreda plaća niže cene od domaćinstva zbog toga što je cena na višem naponu niža od cena na srednjem i niskom naponu. Druga je stvar što je cena struje niža u Srbiji nego u okruženju i zbog toga bi je trebalo povećati za sve kategorije. To važi i za druge energente kao što je recimo gas", kaže on.

Ovaj ekspert za gas kako se navodi u tekstu, verovatno je mašinski inženjer, a priča o ceni struje i očigledno nema veze sa životom. Kaže da je cena struje na visokom naponu jeftinija od one na srednjem i niskom. E sad koliko procenata industijskih postrojenja radi na srednjem i visokom naponu: to su bageri u kolubari koji rade npr. na 6 kV, delovi postrojenja u valjaonicama, topionicama i sl. Ostatak, 95% industrije radi na 400V i 230V kao i domaćinstva, prema toma ekspertu drži se ti komentarisanja gasova, a struju ostavi elektroinženjerima da njom bave. Kad bi svako u Srbiji radio ono za što se školovao tada bi nam svima bilo bolje.

Petar

pre 13 godina

E pa Stefane zbog tebe i tebi slicnih nama redovnim platisama iskljucuju. Razumem da neko nema, ali razlog za poskupljenje je neopravdan i samo ce povecati broj neplatisa.

swedroid

pre 13 godina

kod nas u Svedskoj sad kad je duga jaka zima i potraznja visoka, trzisna ekonomija i njeni zakoni vaze, cena KW/h je na rekordnom nivou. KW/h kosta celih 9 dinara. Sto je za platu nas razmazenih od 200.000 dinara Neto bas bas puno, ili?Eh, da je zakon tolerantniji dosao bi vam u pomoc...

Jovan

pre 13 godina

Moze struja da bude i besmisleno skupa ako nema ko da je placa. Kao sto je sada slucaj. Ovo su samo posledice lose vlasti u poslednjih 5-6 godina. Vazno je da je bilo para za Dveri.

biciklista

pre 13 godina

malo su vam izlizne price o jeftinoj stuji u Srbiji, s obzirom na standard gradjana (ne racunajuci Beograd)m struja je SKUPA a ne besmisleno jeftina

Stefan

pre 13 godina

Dzaba mi lupate minusevem, to nece da vas spasi od poskupljenja... :) Salim se malo... Kad je Zivkovic Zoran rekao da se cepaju racuni i da se ne placa struja bio sam jedan od onih koji su to radili, posle kamata na kamatu i sad i da hocu ne mogu da platim...

Stefan

pre 13 godina

Srbija u strajk, niko da ne placa struju pa da vidim kako ce svima da bude isecena, niko ali bas niko da ne placa... Moj dug je preko 300000 a kao sto vidite online sam... :)

Dragan

pre 13 godina

Sadasnjih 4,2 eurocenta/KWH je besmisleno jeftino?! Po toj ceni placam 81,5% potrosene elektroenergije. svu utrosenu struju u proseku placam oko 3,4 eurocenti/KWH. Na to se dodaju brojne takse i PDV, pa je cena mnogo veca. Imam prijatelje i rodjake u inostranstvu i od njih sam saznao da ovde struja nije nista jeftinija nego u inostranstvu. Ono sto je besmisleno u Srbiji je 40% parazitskog tehnoloskog viska u Elektroprivredi Srbije zaposlenog uglavnom po rodbinskim i kumovskim vezama i njihove plate visestruko vece od proseka u Srbiji. Dokle vise to fa placamo?

još imamo mozga

pre 13 godina

Ajde da vidimo
- koliko ima zaposlenih u Elektrodistribuciji
- kolika im je plata
- da li koriste službeni auto
- da li koriste službeni auto i u privatne svrhe (neee)
- da li sređuju brojila i sve što treba građ. investitorima

igi

pre 13 godina

ok, kapiram da se posle svih farmi i grandova ne moze reci da je ovo intelektualno superiorna nacija, ali ovo je stvarno smesno... dakle, prvo obore kurs za 30%, sve plate i cene popadaju, a onda kazu kako je cena nerealno niska... a plata nije? dakle, vratite plate na isti nivo (u evrima), pa onda vratite cene na prethodni nivo (u evrima)... ili makar neka ide paralelno, a ne obrnuto...

???

pre 13 godina

Naplatite, brate, onima što duguju, i eto vama profit od 50 milijardi dinara.
I recite nam, da li ste sposobni da to uradite, ili niste sposobni ...

wroom1975

pre 13 godina

Opet neka statistika?
Hocete da podignete cene, al' prvo da nas ubedite kako je najjeftinija?
Samo da se otopli malo...kako cemo lepo da vas poteramo motkama, pa vi niste svesni...5.oktobar ima da vam izgleda kao "izlet u prirodu".

Prava slika

pre 13 godina

Da bi neko mogao da prica o tome da li je struja jeftina ili je skupa mora da uzme u obzir vise stvari:
1. KOliko proizvodimo a koliko uvozimo struju (s obzirom da struje u Srbiji ima vise nego dovoljno - cak je i izvozimo, ne mozemo se tako jednostavno porediti sa zemljama u regionu koje vise od 50 odsto struje uvoze!!)
2. Kolika je cena proizvodnje elektricne energije (da li je mahom proizvodimo iz hidro ili termo elektrana)?
3. Koliki su gubici u prenosu elektricne energije (mi smo tu rekorederi u Evropi!)?
4.Koji suk kriterijumi za poređenje Srbije sa ostalim zemljama - Koju cenu struje uzimate u obzir :
a - sta je to sto uporedjujete jer nasi racuni za struju ubrajaju ono sto se nigde ne ubraja u svetu?
b: koju tarifu uzimate u obzir najvisu ili najnizu (tarife se dosta razlikuju i od toga ko placa: gradjanin ili pravno lice, kolike su subvencije, a svaka drzava ima neke svoje tarife.), .. po kom kursu ste obracunali sve cene?
5. Koliku volatazu isporucujete i kakav je kvalitet struje koju prodajete ovom jadnom narodu?
6: I sto je najbitnije: Imaju li u drugim zemljama gradjani priliku da biraju od koga ce tu struju da kupe?


Prema tome: S obzirom da NIKAD nismo dobili jasno objasnjenje mogu samo da zakljucim da svi proracuni koje radite imaju za cilj samo da finansiraju vasu bahatost i neefikasnost.

Liberalizacija pa privatizacija!

Jovan

pre 13 godina

Kakva demagogija!!!
Pa sto ne kazu javno da je cena struje jedna stvar a dodatni nameti koji nigde drugde ne postoje druga stavka koja se nigde ne prikazuje. Vi danas za 700din potrosnje sa porezima i raznim nametima placate preko 2.000din ukljucite sve takse i poreze pa onda vidite koliko kosta KWh u Srbiji.
A o tome da kad hocete da postanete najprofitabilnija firma u Srbiji prvo optimizujte svoje poslovanje i smanjite cenu proizvodnje jer sa najmanjim platama u Evropi sigurno mozete da imate i najmanju cenu proizvodnje u Evropi. Prvo krenite od sebe i dajte primer tada cemo mnogo lakse shvatiti kada i da li treba povecati cenu struje.

Vladan R

pre 13 godina

Koliko god da je drsko i bezobrazno, ne obaziruci se na plate pricati o tome da struja treba da poskupi jer je boze moj najjeftinija u regionu, neuporedivo je bezobraznije, krasti je ili ne placati a nemilice je trositi, i jos se na kraju hvaliti visinom duga. Upravo takve krajnje bezobzirne, sebicne i samozive osobe su jednim delom uzrocnici poskupljenja. Takvim osobamo mogu da pozelim da se i njima desi nesto slicno, tj da imaju na primer gazde kopje im ne uplacuju ni doprinose niti isplacuju plate, tek da vide kako je to kada neko njima otima. Naravno da je sto se neplacanja tice, krivica najvecim delom do EDB-a sudstva i drzave, koje bi morale mnogo efikasnije da vrse naplatu, odnosno brze i revnosnije da gone duznike, posebno one velike i da im u najkracemm mogucem roku popisivanjem i konfiskovanjem imovine naplate sva dugovanja plus najvisu zakonom propisanu kamatu. Pre toga do izmirenja duga, obustaviti im isporuku elektricne energije. Ostavljam mogucnost da se odredjenim kategorijama stanovnostva odobre neke beneficije i popusti ali na ogranicen broj kilovata i uz strogo sprecavanje zloupotrba. Sto se privrede tice apsolutno se slazem da svi koji ovde privredjuju a imaju evropske cene, ako se vec ne mogu naterati da radnicima daju evropske plate, onda bar neka plate evropsku cenu struje. Pri tom strogo voditi racuna da se u EDBu na racun tog povecanja ne uvecavaju plate nego da sve ide u investicije, odnosno ne dozvoliti da se povecanje struje privredi prenese na cena jer ako su iste evropske,onda je u njih valjda ukalkulisana i evropska cena struje.

zlopamtilo

pre 13 godina

Da struja je besmisleno jeftina gledajući cene u npr Nemačkoj, možda...Ali od svih besmislica u ovoj državi , da ih sad ne nabrajam ovaj članak prednjači. Zaključak koji se nameće , ukratko :EPS ima velika nenaplaćena potraživanja , koja uglavnom ni ne može da naplati. Rešenje :Povećati cenu tako da će oni koji inače redovno plaćaju , plaćati još više i redovnije i tako pokriti minus nastao dugogodišnjim neplaćanjem računa što građana što privrede, i stvoriti uslove za otpis kako kamate tako i glavnice duga ovih što ne plaćaju.Simpatično.
Bilo bi lepo kad bi funkcioneri ili jednostavno ljudi koji odlučuju ili bi hteli da odlučuju o ovako bitnim stvarima pre nego što lansiraju saopštenje , to isto analiziraju iz raznih aspekata kao što mi to radimo trenutno u ovim komentarima. A ne da nas zasipaju ovako lošim porukama....

Šta vi mislite da ja ne bih umeo da potrošim na neke druge stvari taj novac (oko 3300 din/mes)?!

Stefan

pre 13 godina

Dzaba mi lupate minusevem, to nece da vas spasi od poskupljenja... :) Salim se malo... Kad je Zivkovic Zoran rekao da se cepaju racuni i da se ne placa struja bio sam jedan od onih koji su to radili, posle kamata na kamatu i sad i da hocu ne mogu da platim...

Neće mi vas biti žao

pre 13 godina

Dok neko od ovih lažova koji tvrde da imamo najjeftiniju struju ne završi na električnoj stolici neće se smiriti.
5. oktobar je bio mačiji kašalj prema onome šta će da vas snađe.

Gradjanin Srbije

pre 13 godina

Pa sta ? EPS je moje vlasnistvo i ja odredjujem cenu struje. Kad bude privatno onda ce privatnik to da radi. Niko drugi, ni ministar ni zaposleni, nemaju vise prava da odredjuju cenu od mene.

Nenad

pre 13 godina

U Srbiji je mnogo sta besmisleno, Vlada, parlament, politicari, zdravstvo, sudstvo, cene svega i svacega, plate...ali cena stuje NIJE!

Alex

pre 13 godina

Prestanite da obmanjujete narod. Kakva besmislena priča o jeftinoj struji. U Makedoniji je jeftinija. Da uporedim Češku, dobio sam podatke od prijatelja iz Praga. Imate na raspolaganju 8 paketa, link, http://www.pre.cz/data/sharedfiles/PRE/Domacnosti/Produkty/Ceny-2011/komfort-2011-eng.pdf.
Jedna češka kruna je 1 CZK = 0.0382 EUR, mozete videti na sajtu, link http://www.exchangerates.org.uk/CZK-EUR-31_01_2010-exchange-rate-history.html.
Plata u Češkoj je, možete videti link, http://www.expats.cz/prague/article/prague-relocation/cost-of-living/, odnosno više od dva puta veća u odnosu na Srbiju. Pa valjda i ljudski rad ulazi u cenu struje, zar ne? Ljudski rad ne utiče ukoliko je u našoj Elektroprivredi 2 puta više zaposlenih.

srpski mulac

pre 13 godina

..da,da..besmisleno je jeftina kao i zemni gas, mozda? Steta sto je taj isti zemni gas u Nemackoj 25% jeftiniji i 30% kvalitetniji od ovog naseg...koga vi vise lazete?

Posmatrač

pre 13 godina

"Struja kod nas besmisleno jeftina". Nije tačno!

"ČOVEK, I NJEGOVA EGZISTENCIJA, JE KOD NAS (U R. SRBIJI) BESMISLENO JEFTIN" Ovo je istina ma šta mislio bilo ko iz Vlade, da li Predsednik države ili partije na vlasti!

TUŽNA ISTINA KOGA NIKOGA NE BOLI!

Putnik

pre 13 godina

Apsolutno cena nije ista u celom svetu i nije ista cena ulaznih parametra. Neko je pomenuo Rusiju pa bi se zaprepastio kako je za nase pojmove struja, gorivo, telefon jeftiniji. Drugo, u Moskvi lepo uzmete papirce, procitate koliko ste potrosili pomnozite sa cenom i to ti je to. A za Bajatovica - stanovnistvo u Rusiji ne placa gas po potrosnji kubika, vec po broju clanova porodice. Znam mnogi ce reci - oni imaju gas. Imali smo i mi psenicu, koju smo njima izvozili, a sada i psenicu od Rusa uvozimo, jer vise nemamo dovoljno svoje. Nije tacno da je ista cena proizvodnje u Americi, Japanu, Rusiji i Srbiji. Frajeri izmislili da su nam paritet evropske cene. U cenu struje ulaze mnogi parametri i ako je neki ulaz jeftiniji zasto bi cena struje bila kao tamo gde to nije slucaj. Ugalj kod nas nije isto skup kao u Nemackoj, odrzavanje elektrana je skoro tri puta jeftinije nego na zapadu - jeftinije komponente, jeftinija radna snaga i slicno. To vam je isto kao za recimo izgradnju mosta preko Dunava. U zavisnosti od arhitektonskog resenja most, ako radi nasa radna snaga, koristi se nas materijal, ne sme da predje vise od 10-15 miliona evra. Koliko ce kostati most na Adi? Za prijatelje iz inostranstva koje interesuje cena struje - za oko 420 kWh placam nesto manje od 50E. To je cena ona koju placaju gradjani, a neka njihova hipoteticka koju priznaju, a na nju dodaju jos pet stavki - koje ne priznaju. Ko kad bi rekli da je cena hleba 12 dinara a mi ga placamo 39 ili 44 ili 61 ili... Pa zar nije hleb jeftnin i to besmisleno.

Ana

pre 13 godina

neka prave razliku imeđu onih koji profitiraju od niske cene struje i onih koji ZAHVALJUJUĆI niskoj ceni struje preživljavaju što je obično stanovništvo u srbiji.

neka naplate samo ovim prvima.

Jeremija

pre 13 godina

Gadite mi se!
Gde su u svemu tome plate. Što svaki dan ne pišete kako su nam plate najniže u regionu a i šire. Što ne pišete da je prosečna plata smrtnika koji imaju sreće da rade 15000.
Sramota!!

Veliki pozdrav

pre 13 godina

Isto ovo sam pisao ranije i napisacu opet. Dokle god ne otpustite sve arheologe iz elektrodistribucije nemate pravo da povecavate cenu ni za jedan dinar.

smajli

pre 13 godina

Samo neka ovi nastave ovako da iritiraju i zezaju narod kao da smo budale pa kada neko poludi i "ode preko da pobije govna i gotova stvar" onda ce biti bolje... Struja nije jeftina lazovi belosvetski!! Sklonite kojekakve fiksne namete pa naplacujete po potrosnji. Nijedan kilovat da ne potrosim meni ce doci racun oko 1000 dinara. Kada se sve obracina struja je duplo skuplja nego sto ovi skotovi spinuju...

crnjak

pre 13 godina

Bruka jedna od cene... stvarno mene je ljudi sramota da kad me pitaju prijatelji iz dijaspore za cenu da je pomenem. Toliko je jeftina da ja vec godinama uplacujem vise od cifre na racunu i to u proseku za od350-500din vise. Nadao sam se da cu tako pomoci ekonomiji nase drzave i doprineti poboljsanju zivota svih zaposlenih u elektrodistribuciji. S drugarskim pozdravom i preplatom na racunu, SMRT FASIZMU - SLOBODA NARODU

gen

pre 13 godina

racun za novembar nesto ispod 8000din, racun za decembar 16000din, kako je ovo bre moguce? grejem se na TA pec i prakticno se smrzavam u stanu od 45kvm, a dobijem duplo veci racun nego za prosli mesec. I sta je tu jeftino kad mi je plata 16000din i radim u drzavnoj sluzbi?

dragan

pre 13 godina

Kako vas nije sramota da date ovakve izjave. Kriza jedne drzave ogleda se u:skupoj energiji,povecanom kriminalu i kocki. Znate li vi gospodo da je monopol sankcionisan. Ko vas dovede na vlast-rukovodstvo ludji je od magarca.

Don Kihot

pre 13 godina

Za gen!
Ako slučajno živiš na Karaburmi preporuka je da UVEK u periodu oko Nove godine neko u zgradi noću proverava visoku i nisku tarifu tj. prbacicanje sklopke tj MTK uredjaja! I ja sam sa Karaburme i kod mene se to desilo OPET...ali! Mi znamo za drugare lopove iz Elektrodistribucije koji nas već NEKOLIKO godina vaćare na istu foru! Isto jutro kad smo ih i ove godine navatali da noću ne prebacuju na nižu tarifu (kao crko nam MTK uredjaj u zgradi!!!OPET pa u isto vreme!!!)prijavili smo sluzbi pa su nam pre par dana vraćali pare. Mada, da se ne lažemo NEMA ŠANSE da im staneš za vrat za sva vremena! Ej...to je bre, Javno preduzeće...a ti znaš šta to znači?!?!

dokle

pre 13 godina

Molim da neki novinar proveri, ispita i sl. imovinsku kartu gospodina koji daje ovakve izjave, takvu izjavu moze dati samo covek koji sa realnoscu nema nikakve veze i koji ili ne placa struju ili ima platu vise hiljada evra...

pera

pre 13 godina

Kod mene na računu za kilovate 2.000 dinara, a onda sledi obračunska snaga, merno mesto, PDV, utrošena struja, neutrošena struja.... kahvih li ne gluposti (kako samo mogu da izmisle de budalaste termine) i onda račun ode na 3.200 dinara. Skinite te gluposti i onda je slobodno povećajte 10-15%.

novobecejac

pre 13 godina

Koliko puta nam mesečno nestane struje, i koliko uredjaja nam se pokvarilo zbog vašeg poslovanja i (ne)znanja, Vi gospodo iz EPSa bi trebalo nama da plaćate što u opšte koristimo vaše kvazi usluge. Monopolistička banda!

Milos

pre 13 godina

Neprestano pravimo greske kada govorimo o ceni struje. To sto je nas standard manji nego u drugim zemljama ne znaci da nase proizvode trebamo da prodajemo ispod proizvodne cene.

elene

pre 13 godina

**** Moj dug je preko 300000 a kao sto vidite online sam... :)
(Stefan, 27. januar 2011 23:36)
Stefane nisi ti nista kriv sto sebi ne mozes da iskljucis struju sa bandere, kriv radnik EDS koji je dopustio da dug toliko naraste a da ne budes sprecen u daljem pravljenju dugova.Taj dug je napravio svojoj firmi u kojoj prima veoma visku platu i trebalo bi da krivicno odgovara za krivicno delo protiv EDS, i da mu se taj tvoj dug stavi na licni racun, pa bi doticni po ceo dan zevao u bandere i navreme iskljucivao bezobrazne potrosace.

Oz

pre 13 godina

Disemo na skrge, zalosne nam vrbe,
nema brige dok moroni o tebi se skrbe,
lobanje nam tvrde, predugo vec trpe,
statue i kipovi, niko da se mrdne.

Kopac

pre 13 godina

Evo, sad ce isplivati afera sa Kolubarom, pljackom i proneverama fondova, racuna...da li zato struja treba da poskupi? Da li mi tu struju proizvodimo u Nemackoj, Engleskoj ili na Mesecu? Ne, proizvodi se u Srbiji, prema tome cena ne moze biti "svetska" vec regionalna. A kad bi Bajatovic i drustvo manje krali a vise proucili knjige iz ekonomije mogla bi i da pojeftini...bagra.

uf

pre 13 godina

I yivot je besmisleno skup! I besmisleno mnogo ima nezaposlenih a posla nema jer nas nesposobni za drzavu i narod vode, rade samo za svoj dzep! Ko ovo za struju izjavljuje, nije za zivot !!!

x

pre 13 godina

Nazalost ljudi, STRUJA JE BESMISLENO JEFTINA...

E sad, stoji da se krade, da se ne placa, i sve...i da su plate male i da mnogi i ovo ne mogu da plate..

Ali stvar je jednostavna...STRUJA IMA SVOJU CENU - Istu i u Americi, Rusiji, Pakistanu, Zimbabveu. Kao i gas, nafta, ugalj, bakar... Cena je ista za ceo svet, samo su plate naravno razlicite...

Al cena MORA da se plati...Inace STRUJE NECE BITI koliko za godinu dve u Srbiji

I to je, jasno kao dan ko hoce da vidi (znam da je tesko)...Al struja ne pada sa drveta...

Daniel N.

pre 13 godina

Pa dobro, koliki je prosječni račun za struju jednog prosječnog domaćinstva u Srbiji? Čisto da znam usporediti sa svojom situacijom (u Zagrebu).

Znam da su ljudi bijesni, ali dajte neke konkretne brojke.

sale_bcn

pre 13 godina

Ma ceo ovaj Monetarni sistem koji zastupaju gotovo svi ljudi na ovoj nasoj planeti je jedna velika besmislica i drzi nas okovane i stalno pod velikim stresom,shvatite ljudi dok novac postoji ljudska rasa NIKADA nece biti slobodna,zato je vreme da se sve promeni blizu...Pogledajte novi Zeitgeist dokumentarac i sve ce vam biti jasnije...

Realni

pre 13 godina

Gospodo komentatori - ne palite se na ratne poklice i pozive na bunt. Molim prvo pogledajte cinjenice pa onda prosudite sami:

http://en.wikipedia.org/wiki/Electricity_pricing


Sa usporedbu sa tabelom u linku - prosjecna cijena u Srbiji je nesto manje od 8 US / centi...

Don Kihot

pre 13 godina

Za Daniel N., 28. januar 2011 15:57

Daniele, za stan od 46 kvadrata koji se greje na dve peci (ukupne snage 6kW)-i pune se iskljucivo nocu-po nizoj tarifi sa dodatkom jednog norveskog radijatora koji samo povremeno radi (a namesten je na temp. 19 stepeni) u zgradi sa jako losom izolacijom (zgrada je iz 1961.godine)i uz sve ostale potrosace normalnog domacinstva (uz napomenu i da ves masina radi iskljucivo po jeftinijoj tarifi-dakle nocu!) placam racun za struju 7500-8000dinara (oko 70evra) a potrosnja u kilovatima je ukupno (niza + visa tarifa) oko 1600kW. Jel ti dovoljno ovo za uporedjivanje??? Pozdrav od nekadasnjeg Purgera!

deja

pre 13 godina

Kakva jeftina demagogija. Racun za struju je cak i papreno skup, probajte da se grejete na struju. Sto ne pricaju o "tarifnim zonama" pa kao skuplja i jeftinije struja, pa neki angazovani kilovati, itd. Cak su i TV preplatu tu stavili.
U celoj toj prici besmisleni su upravo oni koji nam pricaju demagoske price da je nesto u Srbiji "besmisleno" jeftino. Cega god sam se uhvatio na zapadu bilo je jeftinije, sem mleka i hleba.Tako da im za struju ne verujem, veliki su to manipulatori...

CantStopTheRock

pre 13 godina

Ma kako može neko tako nešto da odvali, pa nemoj tako stvarno. Nije tu potreban nikakav ustanak. Dovoljan je jedan neodimijum magnet. I eto njima RTS pretplate, platiću im

Stefan

pre 13 godina

Srbija u strajk, niko da ne placa struju pa da vidim kako ce svima da bude isecena, niko ali bas niko da ne placa... Moj dug je preko 300000 a kao sto vidite online sam... :)

Realni

pre 13 godina

Gospodo komentatori - ne palite se na ratne poklice i pozive na bunt. Molim prvo pogledajte cinjenice pa onda prosudite sami:

http://en.wikipedia.org/wiki/Electricity_pricing


Sa usporedbu sa tabelom u linku - prosjecna cijena u Srbiji je nesto manje od 8 US / centi...

x

pre 13 godina

Nazalost ljudi, STRUJA JE BESMISLENO JEFTINA...

E sad, stoji da se krade, da se ne placa, i sve...i da su plate male i da mnogi i ovo ne mogu da plate..

Ali stvar je jednostavna...STRUJA IMA SVOJU CENU - Istu i u Americi, Rusiji, Pakistanu, Zimbabveu. Kao i gas, nafta, ugalj, bakar... Cena je ista za ceo svet, samo su plate naravno razlicite...

Al cena MORA da se plati...Inace STRUJE NECE BITI koliko za godinu dve u Srbiji

I to je, jasno kao dan ko hoce da vidi (znam da je tesko)...Al struja ne pada sa drveta...

Milos

pre 13 godina

Neprestano pravimo greske kada govorimo o ceni struje. To sto je nas standard manji nego u drugim zemljama ne znaci da nase proizvode trebamo da prodajemo ispod proizvodne cene.

Petar

pre 13 godina

E pa Stefane zbog tebe i tebi slicnih nama redovnim platisama iskljucuju. Razumem da neko nema, ali razlog za poskupljenje je neopravdan i samo ce povecati broj neplatisa.

Tine

pre 13 godina

"Struja kod nas besmisleno jeftina"

P.S. Ko god to tvrdi, taj se smisleno pravi naivan, glup i neobavešten.
Struja u Srbiji je 8 puta skuplja no u bilo kojoj evropskoj državi, gledano na standard i plate kod nas i njih. I tačka.

crnjak

pre 13 godina

Bruka jedna od cene... stvarno mene je ljudi sramota da kad me pitaju prijatelji iz dijaspore za cenu da je pomenem. Toliko je jeftina da ja vec godinama uplacujem vise od cifre na racunu i to u proseku za od350-500din vise. Nadao sam se da cu tako pomoci ekonomiji nase drzave i doprineti poboljsanju zivota svih zaposlenih u elektrodistribuciji. S drugarskim pozdravom i preplatom na racunu, SMRT FASIZMU - SLOBODA NARODU

Stefan

pre 13 godina

Dzaba mi lupate minusevem, to nece da vas spasi od poskupljenja... :) Salim se malo... Kad je Zivkovic Zoran rekao da se cepaju racuni i da se ne placa struja bio sam jedan od onih koji su to radili, posle kamata na kamatu i sad i da hocu ne mogu da platim...

Vladan R

pre 13 godina

Koliko god da je drsko i bezobrazno, ne obaziruci se na plate pricati o tome da struja treba da poskupi jer je boze moj najjeftinija u regionu, neuporedivo je bezobraznije, krasti je ili ne placati a nemilice je trositi, i jos se na kraju hvaliti visinom duga. Upravo takve krajnje bezobzirne, sebicne i samozive osobe su jednim delom uzrocnici poskupljenja. Takvim osobamo mogu da pozelim da se i njima desi nesto slicno, tj da imaju na primer gazde kopje im ne uplacuju ni doprinose niti isplacuju plate, tek da vide kako je to kada neko njima otima. Naravno da je sto se neplacanja tice, krivica najvecim delom do EDB-a sudstva i drzave, koje bi morale mnogo efikasnije da vrse naplatu, odnosno brze i revnosnije da gone duznike, posebno one velike i da im u najkracemm mogucem roku popisivanjem i konfiskovanjem imovine naplate sva dugovanja plus najvisu zakonom propisanu kamatu. Pre toga do izmirenja duga, obustaviti im isporuku elektricne energije. Ostavljam mogucnost da se odredjenim kategorijama stanovnostva odobre neke beneficije i popusti ali na ogranicen broj kilovata i uz strogo sprecavanje zloupotrba. Sto se privrede tice apsolutno se slazem da svi koji ovde privredjuju a imaju evropske cene, ako se vec ne mogu naterati da radnicima daju evropske plate, onda bar neka plate evropsku cenu struje. Pri tom strogo voditi racuna da se u EDBu na racun tog povecanja ne uvecavaju plate nego da sve ide u investicije, odnosno ne dozvoliti da se povecanje struje privredi prenese na cena jer ako su iste evropske,onda je u njih valjda ukalkulisana i evropska cena struje.

Stefan

pre 13 godina

Dzaba mi lupate minusevem, to nece da vas spasi od poskupljenja... :) Salim se malo... Kad je Zivkovic Zoran rekao da se cepaju racuni i da se ne placa struja bio sam jedan od onih koji su to radili, posle kamata na kamatu i sad i da hocu ne mogu da platim...

elene

pre 13 godina

**** Moj dug je preko 300000 a kao sto vidite online sam... :)
(Stefan, 27. januar 2011 23:36)
Stefane nisi ti nista kriv sto sebi ne mozes da iskljucis struju sa bandere, kriv radnik EDS koji je dopustio da dug toliko naraste a da ne budes sprecen u daljem pravljenju dugova.Taj dug je napravio svojoj firmi u kojoj prima veoma visku platu i trebalo bi da krivicno odgovara za krivicno delo protiv EDS, i da mu se taj tvoj dug stavi na licni racun, pa bi doticni po ceo dan zevao u bandere i navreme iskljucivao bezobrazne potrosace.

novobecejac

pre 13 godina

Koliko puta nam mesečno nestane struje, i koliko uredjaja nam se pokvarilo zbog vašeg poslovanja i (ne)znanja, Vi gospodo iz EPSa bi trebalo nama da plaćate što u opšte koristimo vaše kvazi usluge. Monopolistička banda!

deja

pre 13 godina

Kakva jeftina demagogija. Racun za struju je cak i papreno skup, probajte da se grejete na struju. Sto ne pricaju o "tarifnim zonama" pa kao skuplja i jeftinije struja, pa neki angazovani kilovati, itd. Cak su i TV preplatu tu stavili.
U celoj toj prici besmisleni su upravo oni koji nam pricaju demagoske price da je nesto u Srbiji "besmisleno" jeftino. Cega god sam se uhvatio na zapadu bilo je jeftinije, sem mleka i hleba.Tako da im za struju ne verujem, veliki su to manipulatori...

Dejan

pre 13 godina

izvod iz teksta: Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas Srbije slaže se sa Đorđevićem da je cena struje u Srbiji nerealno niska i da bi je trebalo povećati ali nije mišljenja da cene za privredu treba da budu veće nego za domaćinstva.

„U svetu je uobičajeno da privreda plaća niže cene od domaćinstva zbog toga što je cena na višem naponu niža od cena na srednjem i niskom naponu. Druga je stvar što je cena struje niža u Srbiji nego u okruženju i zbog toga bi je trebalo povećati za sve kategorije. To važi i za druge energente kao što je recimo gas", kaže on.

Ovaj ekspert za gas kako se navodi u tekstu, verovatno je mašinski inženjer, a priča o ceni struje i očigledno nema veze sa životom. Kaže da je cena struje na visokom naponu jeftinija od one na srednjem i niskom. E sad koliko procenata industijskih postrojenja radi na srednjem i visokom naponu: to su bageri u kolubari koji rade npr. na 6 kV, delovi postrojenja u valjaonicama, topionicama i sl. Ostatak, 95% industrije radi na 400V i 230V kao i domaćinstva, prema toma ekspertu drži se ti komentarisanja gasova, a struju ostavi elektroinženjerima da njom bave. Kad bi svako u Srbiji radio ono za što se školovao tada bi nam svima bilo bolje.

Marko

pre 13 godina

"Struja kod nas besmisleno jeftina"

Brate, nemas pojma koliko je moja plata besmislena, takodje. Bolje idi i uteruj dugove, umesto sto divljate sa cenama.

wroom1975

pre 13 godina

Opet neka statistika?
Hocete da podignete cene, al' prvo da nas ubedite kako je najjeftinija?
Samo da se otopli malo...kako cemo lepo da vas poteramo motkama, pa vi niste svesni...5.oktobar ima da vam izgleda kao "izlet u prirodu".

Neće mi vas biti žao

pre 13 godina

Dok neko od ovih lažova koji tvrde da imamo najjeftiniju struju ne završi na električnoj stolici neće se smiriti.
5. oktobar je bio mačiji kašalj prema onome šta će da vas snađe.

Prava slika

pre 13 godina

Da bi neko mogao da prica o tome da li je struja jeftina ili je skupa mora da uzme u obzir vise stvari:
1. KOliko proizvodimo a koliko uvozimo struju (s obzirom da struje u Srbiji ima vise nego dovoljno - cak je i izvozimo, ne mozemo se tako jednostavno porediti sa zemljama u regionu koje vise od 50 odsto struje uvoze!!)
2. Kolika je cena proizvodnje elektricne energije (da li je mahom proizvodimo iz hidro ili termo elektrana)?
3. Koliki su gubici u prenosu elektricne energije (mi smo tu rekorederi u Evropi!)?
4.Koji suk kriterijumi za poređenje Srbije sa ostalim zemljama - Koju cenu struje uzimate u obzir :
a - sta je to sto uporedjujete jer nasi racuni za struju ubrajaju ono sto se nigde ne ubraja u svetu?
b: koju tarifu uzimate u obzir najvisu ili najnizu (tarife se dosta razlikuju i od toga ko placa: gradjanin ili pravno lice, kolike su subvencije, a svaka drzava ima neke svoje tarife.), .. po kom kursu ste obracunali sve cene?
5. Koliku volatazu isporucujete i kakav je kvalitet struje koju prodajete ovom jadnom narodu?
6: I sto je najbitnije: Imaju li u drugim zemljama gradjani priliku da biraju od koga ce tu struju da kupe?


Prema tome: S obzirom da NIKAD nismo dobili jasno objasnjenje mogu samo da zakljucim da svi proracuni koje radite imaju za cilj samo da finansiraju vasu bahatost i neefikasnost.

Liberalizacija pa privatizacija!

Kopac

pre 13 godina

Evo, sad ce isplivati afera sa Kolubarom, pljackom i proneverama fondova, racuna...da li zato struja treba da poskupi? Da li mi tu struju proizvodimo u Nemackoj, Engleskoj ili na Mesecu? Ne, proizvodi se u Srbiji, prema tome cena ne moze biti "svetska" vec regionalna. A kad bi Bajatovic i drustvo manje krali a vise proucili knjige iz ekonomije mogla bi i da pojeftini...bagra.

Jovan

pre 13 godina

Moze struja da bude i besmisleno skupa ako nema ko da je placa. Kao sto je sada slucaj. Ovo su samo posledice lose vlasti u poslednjih 5-6 godina. Vazno je da je bilo para za Dveri.

swedroid

pre 13 godina

kod nas u Svedskoj sad kad je duga jaka zima i potraznja visoka, trzisna ekonomija i njeni zakoni vaze, cena KW/h je na rekordnom nivou. KW/h kosta celih 9 dinara. Sto je za platu nas razmazenih od 200.000 dinara Neto bas bas puno, ili?Eh, da je zakon tolerantniji dosao bi vam u pomoc...

???

pre 13 godina

Naplatite, brate, onima što duguju, i eto vama profit od 50 milijardi dinara.
I recite nam, da li ste sposobni da to uradite, ili niste sposobni ...

Dragan

pre 13 godina

Sadasnjih 4,2 eurocenta/KWH je besmisleno jeftino?! Po toj ceni placam 81,5% potrosene elektroenergije. svu utrosenu struju u proseku placam oko 3,4 eurocenti/KWH. Na to se dodaju brojne takse i PDV, pa je cena mnogo veca. Imam prijatelje i rodjake u inostranstvu i od njih sam saznao da ovde struja nije nista jeftinija nego u inostranstvu. Ono sto je besmisleno u Srbiji je 40% parazitskog tehnoloskog viska u Elektroprivredi Srbije zaposlenog uglavnom po rodbinskim i kumovskim vezama i njihove plate visestruko vece od proseka u Srbiji. Dokle vise to fa placamo?

zlopamtilo

pre 13 godina

Da struja je besmisleno jeftina gledajući cene u npr Nemačkoj, možda...Ali od svih besmislica u ovoj državi , da ih sad ne nabrajam ovaj članak prednjači. Zaključak koji se nameće , ukratko :EPS ima velika nenaplaćena potraživanja , koja uglavnom ni ne može da naplati. Rešenje :Povećati cenu tako da će oni koji inače redovno plaćaju , plaćati još više i redovnije i tako pokriti minus nastao dugogodišnjim neplaćanjem računa što građana što privrede, i stvoriti uslove za otpis kako kamate tako i glavnice duga ovih što ne plaćaju.Simpatično.
Bilo bi lepo kad bi funkcioneri ili jednostavno ljudi koji odlučuju ili bi hteli da odlučuju o ovako bitnim stvarima pre nego što lansiraju saopštenje , to isto analiziraju iz raznih aspekata kao što mi to radimo trenutno u ovim komentarima. A ne da nas zasipaju ovako lošim porukama....

Šta vi mislite da ja ne bih umeo da potrošim na neke druge stvari taj novac (oko 3300 din/mes)?!

CantStopTheRock

pre 13 godina

Ma kako može neko tako nešto da odvali, pa nemoj tako stvarno. Nije tu potreban nikakav ustanak. Dovoljan je jedan neodimijum magnet. I eto njima RTS pretplate, platiću im

Sava Drugi

pre 13 godina

Mozda. Ali vazi i obrnuto. Za platu od 1000 evra u EPS-u najmanje se radi. Toliko ih ima da ne mogu ni da se prebroje. Sve samo same kume i svastike.

igi

pre 13 godina

ok, kapiram da se posle svih farmi i grandova ne moze reci da je ovo intelektualno superiorna nacija, ali ovo je stvarno smesno... dakle, prvo obore kurs za 30%, sve plate i cene popadaju, a onda kazu kako je cena nerealno niska... a plata nije? dakle, vratite plate na isti nivo (u evrima), pa onda vratite cene na prethodni nivo (u evrima)... ili makar neka ide paralelno, a ne obrnuto...

Martin

pre 13 godina

Umesto besmislenih izjava o toboz besmisleno niskim cenama struje, gospoda treba da se izjasne o:

- Blok tarifi
- Angazovanoj snazi
- Naknadi za merno mesto
- Marifetlucima pri zaracunavanju kamata
- Marifetlucima pri ocitavanju struje sa ciljem guranja gradjana u crvenu tarifu
- Drasticnom smanjenju vremena jeftine struje kako bi se sto vise para uzelo na skupljoj.

biciklista

pre 13 godina

malo su vam izlizne price o jeftinoj stuji u Srbiji, s obzirom na standard gradjana (ne racunajuci Beograd)m struja je SKUPA a ne besmisleno jeftina

Ana

pre 13 godina

neka prave razliku imeđu onih koji profitiraju od niske cene struje i onih koji ZAHVALJUJUĆI niskoj ceni struje preživljavaju što je obično stanovništvo u srbiji.

neka naplate samo ovim prvima.

dragan

pre 13 godina

Kako vas nije sramota da date ovakve izjave. Kriza jedne drzave ogleda se u:skupoj energiji,povecanom kriminalu i kocki. Znate li vi gospodo da je monopol sankcionisan. Ko vas dovede na vlast-rukovodstvo ludji je od magarca.

još imamo mozga

pre 13 godina

Ajde da vidimo
- koliko ima zaposlenih u Elektrodistribuciji
- kolika im je plata
- da li koriste službeni auto
- da li koriste službeni auto i u privatne svrhe (neee)
- da li sređuju brojila i sve što treba građ. investitorima

Gradjanin Srbije

pre 13 godina

Pa sta ? EPS je moje vlasnistvo i ja odredjujem cenu struje. Kad bude privatno onda ce privatnik to da radi. Niko drugi, ni ministar ni zaposleni, nemaju vise prava da odredjuju cenu od mene.

Jovan

pre 13 godina

Kakva demagogija!!!
Pa sto ne kazu javno da je cena struje jedna stvar a dodatni nameti koji nigde drugde ne postoje druga stavka koja se nigde ne prikazuje. Vi danas za 700din potrosnje sa porezima i raznim nametima placate preko 2.000din ukljucite sve takse i poreze pa onda vidite koliko kosta KWh u Srbiji.
A o tome da kad hocete da postanete najprofitabilnija firma u Srbiji prvo optimizujte svoje poslovanje i smanjite cenu proizvodnje jer sa najmanjim platama u Evropi sigurno mozete da imate i najmanju cenu proizvodnje u Evropi. Prvo krenite od sebe i dajte primer tada cemo mnogo lakse shvatiti kada i da li treba povecati cenu struje.

Jeremija

pre 13 godina

Gadite mi se!
Gde su u svemu tome plate. Što svaki dan ne pišete kako su nam plate najniže u regionu a i šire. Što ne pišete da je prosečna plata smrtnika koji imaju sreće da rade 15000.
Sramota!!

dokle

pre 13 godina

Molim da neki novinar proveri, ispita i sl. imovinsku kartu gospodina koji daje ovakve izjave, takvu izjavu moze dati samo covek koji sa realnoscu nema nikakve veze i koji ili ne placa struju ili ima platu vise hiljada evra...

sale_bcn

pre 13 godina

Ma ceo ovaj Monetarni sistem koji zastupaju gotovo svi ljudi na ovoj nasoj planeti je jedna velika besmislica i drzi nas okovane i stalno pod velikim stresom,shvatite ljudi dok novac postoji ljudska rasa NIKADA nece biti slobodna,zato je vreme da se sve promeni blizu...Pogledajte novi Zeitgeist dokumentarac i sve ce vam biti jasnije...

smajli

pre 13 godina

Samo neka ovi nastave ovako da iritiraju i zezaju narod kao da smo budale pa kada neko poludi i "ode preko da pobije govna i gotova stvar" onda ce biti bolje... Struja nije jeftina lazovi belosvetski!! Sklonite kojekakve fiksne namete pa naplacujete po potrosnji. Nijedan kilovat da ne potrosim meni ce doci racun oko 1000 dinara. Kada se sve obracina struja je duplo skuplja nego sto ovi skotovi spinuju...

srpski mulac

pre 13 godina

..da,da..besmisleno je jeftina kao i zemni gas, mozda? Steta sto je taj isti zemni gas u Nemackoj 25% jeftiniji i 30% kvalitetniji od ovog naseg...koga vi vise lazete?

Alex

pre 13 godina

Prestanite da obmanjujete narod. Kakva besmislena priča o jeftinoj struji. U Makedoniji je jeftinija. Da uporedim Češku, dobio sam podatke od prijatelja iz Praga. Imate na raspolaganju 8 paketa, link, http://www.pre.cz/data/sharedfiles/PRE/Domacnosti/Produkty/Ceny-2011/komfort-2011-eng.pdf.
Jedna češka kruna je 1 CZK = 0.0382 EUR, mozete videti na sajtu, link http://www.exchangerates.org.uk/CZK-EUR-31_01_2010-exchange-rate-history.html.
Plata u Češkoj je, možete videti link, http://www.expats.cz/prague/article/prague-relocation/cost-of-living/, odnosno više od dva puta veća u odnosu na Srbiju. Pa valjda i ljudski rad ulazi u cenu struje, zar ne? Ljudski rad ne utiče ukoliko je u našoj Elektroprivredi 2 puta više zaposlenih.

Oz

pre 13 godina

Disemo na skrge, zalosne nam vrbe,
nema brige dok moroni o tebi se skrbe,
lobanje nam tvrde, predugo vec trpe,
statue i kipovi, niko da se mrdne.

Posmatrač

pre 13 godina

"Struja kod nas besmisleno jeftina". Nije tačno!

"ČOVEK, I NJEGOVA EGZISTENCIJA, JE KOD NAS (U R. SRBIJI) BESMISLENO JEFTIN" Ovo je istina ma šta mislio bilo ko iz Vlade, da li Predsednik države ili partije na vlasti!

TUŽNA ISTINA KOGA NIKOGA NE BOLI!

gen

pre 13 godina

racun za novembar nesto ispod 8000din, racun za decembar 16000din, kako je ovo bre moguce? grejem se na TA pec i prakticno se smrzavam u stanu od 45kvm, a dobijem duplo veci racun nego za prosli mesec. I sta je tu jeftino kad mi je plata 16000din i radim u drzavnoj sluzbi?

Nenad

pre 13 godina

U Srbiji je mnogo sta besmisleno, Vlada, parlament, politicari, zdravstvo, sudstvo, cene svega i svacega, plate...ali cena stuje NIJE!

Don Kihot

pre 13 godina

Za gen!
Ako slučajno živiš na Karaburmi preporuka je da UVEK u periodu oko Nove godine neko u zgradi noću proverava visoku i nisku tarifu tj. prbacicanje sklopke tj MTK uredjaja! I ja sam sa Karaburme i kod mene se to desilo OPET...ali! Mi znamo za drugare lopove iz Elektrodistribucije koji nas već NEKOLIKO godina vaćare na istu foru! Isto jutro kad smo ih i ove godine navatali da noću ne prebacuju na nižu tarifu (kao crko nam MTK uredjaj u zgradi!!!OPET pa u isto vreme!!!)prijavili smo sluzbi pa su nam pre par dana vraćali pare. Mada, da se ne lažemo NEMA ŠANSE da im staneš za vrat za sva vremena! Ej...to je bre, Javno preduzeće...a ti znaš šta to znači?!?!

Daniel N.

pre 13 godina

Pa dobro, koliki je prosječni račun za struju jednog prosječnog domaćinstva u Srbiji? Čisto da znam usporediti sa svojom situacijom (u Zagrebu).

Znam da su ljudi bijesni, ali dajte neke konkretne brojke.

Veliki pozdrav

pre 13 godina

Isto ovo sam pisao ranije i napisacu opet. Dokle god ne otpustite sve arheologe iz elektrodistribucije nemate pravo da povecavate cenu ni za jedan dinar.

uf

pre 13 godina

I yivot je besmisleno skup! I besmisleno mnogo ima nezaposlenih a posla nema jer nas nesposobni za drzavu i narod vode, rade samo za svoj dzep! Ko ovo za struju izjavljuje, nije za zivot !!!

pera

pre 13 godina

Kod mene na računu za kilovate 2.000 dinara, a onda sledi obračunska snaga, merno mesto, PDV, utrošena struja, neutrošena struja.... kahvih li ne gluposti (kako samo mogu da izmisle de budalaste termine) i onda račun ode na 3.200 dinara. Skinite te gluposti i onda je slobodno povećajte 10-15%.

Don Kihot

pre 13 godina

Za Daniel N., 28. januar 2011 15:57

Daniele, za stan od 46 kvadrata koji se greje na dve peci (ukupne snage 6kW)-i pune se iskljucivo nocu-po nizoj tarifi sa dodatkom jednog norveskog radijatora koji samo povremeno radi (a namesten je na temp. 19 stepeni) u zgradi sa jako losom izolacijom (zgrada je iz 1961.godine)i uz sve ostale potrosace normalnog domacinstva (uz napomenu i da ves masina radi iskljucivo po jeftinijoj tarifi-dakle nocu!) placam racun za struju 7500-8000dinara (oko 70evra) a potrosnja u kilovatima je ukupno (niza + visa tarifa) oko 1600kW. Jel ti dovoljno ovo za uporedjivanje??? Pozdrav od nekadasnjeg Purgera!

Putnik

pre 13 godina

Apsolutno cena nije ista u celom svetu i nije ista cena ulaznih parametra. Neko je pomenuo Rusiju pa bi se zaprepastio kako je za nase pojmove struja, gorivo, telefon jeftiniji. Drugo, u Moskvi lepo uzmete papirce, procitate koliko ste potrosili pomnozite sa cenom i to ti je to. A za Bajatovica - stanovnistvo u Rusiji ne placa gas po potrosnji kubika, vec po broju clanova porodice. Znam mnogi ce reci - oni imaju gas. Imali smo i mi psenicu, koju smo njima izvozili, a sada i psenicu od Rusa uvozimo, jer vise nemamo dovoljno svoje. Nije tacno da je ista cena proizvodnje u Americi, Japanu, Rusiji i Srbiji. Frajeri izmislili da su nam paritet evropske cene. U cenu struje ulaze mnogi parametri i ako je neki ulaz jeftiniji zasto bi cena struje bila kao tamo gde to nije slucaj. Ugalj kod nas nije isto skup kao u Nemackoj, odrzavanje elektrana je skoro tri puta jeftinije nego na zapadu - jeftinije komponente, jeftinija radna snaga i slicno. To vam je isto kao za recimo izgradnju mosta preko Dunava. U zavisnosti od arhitektonskog resenja most, ako radi nasa radna snaga, koristi se nas materijal, ne sme da predje vise od 10-15 miliona evra. Koliko ce kostati most na Adi? Za prijatelje iz inostranstva koje interesuje cena struje - za oko 420 kWh placam nesto manje od 50E. To je cena ona koju placaju gradjani, a neka njihova hipoteticka koju priznaju, a na nju dodaju jos pet stavki - koje ne priznaju. Ko kad bi rekli da je cena hleba 12 dinara a mi ga placamo 39 ili 44 ili 61 ili... Pa zar nije hleb jeftnin i to besmisleno.