Četvrtak, 02.12.2010.

00:14

U Kikindi kineska solarna elektrana

U Kikindi bi uskoro mogla da nikne prva solarna elektrana u Srbiji. Kinezi će, ako se pregovori uspešno okončaju, o svom trošku realizovati ovu investiciju.

Izvor: Novosti

U Kikindi kineska solarna elektrana IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

Dragoljub

pre 13 godina

Nema tako genijalna stvar kao SOLARNA ĆELIJA koju je čovek izmislio.Fotoni udaraju u solarnu ćeliju i iz nje izbijaju elektrone i dobijamo direktno električnu struju, što nije slučaj sa ostalim načinima dobijanja struje.U svetu mnogi se bave proizvodnjom solarnih ćelija.Mi takođe u Srbiji želimo ići u korak sa svetom. ALI NEZNAM KADA BI SMO OBIŠLI CELU SRBIJU DALI BI SMO PRONAŠLI I JEDNU PRODAVNICU NA MALO ZA PRODAJU SOLARNE ĆELIJE:125x125mm,156x156mm,...Kako doći u kontakt sa modernim tehnologijama kada nemamo nijednu prodavnicu za solarne ćelije u Srbiji?Kako se baviti inovativnim delatnostima kada smo opljačkani do gole kože.Srbija je poslednja zemlja u Evropi koja još nije donela zakon o naturalnoj restituciji i time mnogima je onemogućila da se bave inovativnom delatnošću.Srbiji su više nego ikad potrebne inovacije i pronalasci da bi Srbija krenula napred i da bi se u Srbiji bolje živelo.

Karlo

pre 13 godina

Nisam pristalica u političkom nadmetanju na ovakvu ozbiljnu temu.Lično sam ugradijo sunčane kolektore za dobijanje tople vode putem,izmenjivaća,bojlera od 80 l.od maja meseca do septemra ne koristim el.bojler dnevna ušteda je oko 3kw.Međutim naša država nićim ne stimuliše ovakve poduhvate kao na primer nebavka opreme da bude oslobođena PDV-a, ako vać ništa drugo.Kako reče jedan komentator i na ovakav način bi se ušdela velika količina ej.energije,samo malo matematike bez politike.

Dragutin

pre 13 godina

Najgore je kada se nauka počne politizirati što provejava kroz jedan broj komentara kao:Srbija-Vojvodina,Vlada Srbije pa Vlada Vijvodine itd.Solarna energija,energija vetra kao i termalni izvori je prirodna naučna diciplina i njeno koriščenje se utvrđuje na osnovu pomenutih kriterijuma bez političkog nadmetanja.

nada

pre 13 godina

Na postavljano pitanje sto ne u Srbiji vec u Vojvodini. Zar Vojvodina nije u Srbiji. Nije sve Beogradski pasaluk. A da li se neko zapitao da li je mozda taj projekat ponudjen prvo vladi Srbije a oni nisu imali vremena ni razumevanja..a vlada Vojvodine je videla siru sliku. Da li ste se zapitali koliko ce biti stvoreno novih radnih mesta zbog takvog projekta. Posto nema interesovanja za poljoprivrenu barem da deci omogucimo zdraviji izvor energije. i onako uvozimo hranu. Kazete uglja ima. Jedan od najvecih zagadjivaca vazduha i nehumani uslovi rada a da ne pominjemo zivotni rizik. Da li bi ste Vi u rudnik? Zbog svega ovoga i za buducnost nase dece hajde jednom za promenu da budemo pozitivni i da sve ne vidimo crno. A za proviziju. Pa vreme je da shavatimo da se u celom svetu tako posluje. Malo vise osmeha na licu i veselija razmisljanja i krenuce i nama. Dosta je bilo samosazaljevanja i svi drugi nam upropastise nas zivot osim nas samih. Nije valjda. Buducnost je ipak svetla.

Deki

pre 13 godina

E Srbi,Srbi... Cim je nesto dobro,odmah teorija yavere,odmah se javljaju kvazi strucnjaci da sve ospore i kritikuju... PA da izgrade i jedan kokosarnik ja bih bio srecan... Najlakse je kao Kostunica, nista ne raditi i samo kritikovati... Zato smo tu gde jesmo.

Sunny

pre 13 godina

Afrika je daleko, pa su i gubici u prenosu el energije prefveliki.
Oko Kikinde i U Banatu uopšte ima puno slatine, zemlje koja služi za ispaši tri ovce po hektaru.
Nedavno sam bio u Nemačkoj i iznenadjen sam koliko sam video solarnih panela za proizvodnju struje po krovovima, a i vetrenjače od centralne Madjarske do Nemačke su bezbrojne. Jednostavno će to stići do nas i preplaviti nas.
Cena koštanja elektrane isplativost treba da interesuju investitora, državu treba da interesuje efekat na ostatak privrede i na životnu sredinu.
Toliko

misko sfo

pre 13 godina

pametne zemlje prave solarna polja po pustinjama a ne po plodnim oranicama... sta bi donelo vise zarade - struja ili pametna poljoprivreda na tom zemljistu...

marko

pre 13 godina

@krkix,

Slazem se ja sa tobom da u Africi nema para. Pa zato je moje pitanje i bilo upuceno ovima koji hoce jeftinu energiju sunca, sta ce nam pare kad je to jeftino.
Ma teska nebuloza kojoj treba stati na put. Zar pored toliko uglja i reka, mi treba da placamo sunce i vazduh tj vetar.

Kikindjanka

pre 13 godina

A, ja bih se radovala da solarna elektrana treba da se gradi u bilo kom gradu Srbije! Eto, takvi smo mi, Vovjodjani...:) i ondaK se pitam "ko je domacin, a ko je (bio) gost"? A, kanda uvek dodje vreme da gosti odu svojoj kuci! :)

Geograf

pre 13 godina

1) Solarna energija je jedna od najskupljih tj. najduze se otplacuju investicije.

- Potrebno je max do 30 godina da se otplati u zavisnosti od velicine elektrane.

2) Dugo traje i trazi mala ulaganja za odrzavanje, tako da kad se jednom otplati, prakticno je na dalje cista zarada (Sunce se ne trosi).

3) Iako direktno ne zagadjuje, proizvodnja tehnologija za njeno eksploatisanje je stetna po okolinu.

4) Da bi bila konkurentna sa cenom struje dobijene iz fosilnih goriva, potrebne su subvencije drzave.

5) Tehnologije za iskoriscavanje solarne energije su na niskom stepenu razvoja i predvidja im se svetla buducnost, tj znacajno povecanje efikasnosti.

6) EU planira solarku u Sahari koja ce snabdevati celu Evropu, ali tek do 2050. godine planiraju da zavrse prvu fazu. Cena - 400 milijardi za prvu fazu koja ce obezbediti 15% potreba !

6) U Srbiji najvise insolacije prima oblast oko grada Nisa a ne Kikinda !!!
Zapravo uopste juzni deo Srbije i gradovi tipa Nisa, Kursumlije i Vranja primaju najvise sunceve svetlosti zbog svoje konfiguracije terena, nadmorske visine i nagiba i polozaja.
Zapravo to su jedne od najvecih vrednosti u celoj Evropi !!!

Ko ne veruje: http://stedljivekuce.47.forumer.com/viewtopic.php?t=121

Radio sam diplomski na tu temu, o tome mi je pricao profesor koji je ceo svoj rad posvetio solarnoj energiji.

ps. I malo logike - Da li ce vise insolacije primati predeli na nizim nadmorskim visinama ili oni na visim, koji su blizi Suncu ?

Eto, to su fakti.

krkix

pre 13 godina

@Profesor, 2. decembar 2010 08:51

Profesor rimskog prava? Na zemlju, upravno na pravac zracenja, pada 1kW/m2. Od toga najnaprednije PV tehnologije mogu da generisu 140W. Samo 40% zauzetog zemljista se efikasno koristi, pa spadamo na 60W/m2 zauzetog zemljista. 30MW znaci minimalno 50ha zauzete zemlje. 50ha traljavo radjene zemlje daje 150 tona psenice godisnje. Dobro radjene daje 350 tona. Biljke su daleko efikasnije u transformisanju sunceve energije, a povrh toga, vrlo skoro ce isti ti Kinezi udvostruciti i utrostruciti cenu te psenice. Kinezi su ovde zbog:
1)Subvencija za cistu energiju koje vec moramo, a tek cemo krvavo da platimo kad udjemo u EU
2)Overproduction - napravili su toliko PV blokova da vise nemaju kome da ih prodaju.

U Afriku ne idu jer tamo nema niti para niti subvencija, iako sunca ima koliko hoces. Ovde nema para, ali ce biti subvencija.

Da ste vi Lale pametni, kao sto niste jer nam je to svima genetski, cistili bi i prosirivali mrezu kanala i radili ono sto umete, umesto da se nadate da ce vas Kinezi spasiti. Za 10 godina cete skidati tu elektranu da bi dosli do zemlje. Nece vam biti prvi, ali sve blize je onaj poslednji put.

marko

pre 13 godina

@Profesore,

Evo ti odgovora na tvoje teze:
1) Laz. Od opstine se trazi mnogo sta, pocevsi od zemlje, infrastrukture, subvencija, oslobadjanja od poreza, a verovatno i jos po nesto.
2) Laz. Proizvodnja energije na ovaj nacin je najskuplja i odatle su potrebne subvencije.
3) Laz. Ali, mala. Sve utice na mikroklimu, hidrocentrale, nuklearke, solarne. O ovome mozes i sam da razmislis ako si polgedao bilo koju fotografiju ovih sistema.
4) Pretpostavljam da si za ovo profesor, posto za ostalo, hm
5)Laz. Neisplativi su onima koji ih nemaju, tj koji su ih potrosili. Mozda ti mislis da bi Englezi i Ameri zatrpali rudnike kad bi ih imali, no to je tvoja stvar jer si ti profesor
6) Dal je srpski ili neki drugi nije vazno, ali sigurno nije srbijanski, ali ovo srbijanski vise govori o tebi nego o bilo kom analiticaru.

- Ova ti je konstatacija bas na mestu. Ajd procitaj jos jednom sto si napisao. Da ti skratim muke, Srbija je po pitanju struje za sada nezavisna od bilo koga, struja se ne uvozi i ima je dovoljno, a cak i izvezemo po nekad. Mozda to nisi znao, pa evo.

- Kikinda ce mozda da dobije energetsku nezavisnost, mozda i Basaid, ali na hiljade drugih mesta nece po tebi, jel da?

- Sve dobro sto se desi je pohvalno i pozeljno, bilo gde u Srbiji. A ova solarna i vetrenjacasta glupost naravno da ne valja i da nije dobra.

- Normalno je da ti i tebi slicni uvek vidite problem. Ono sto vi ne vidite to je bilo kakav interes i opsta korist, a i kako bi, stranka je najvaznija, jel da. A ono sto svi mi vidimo je da takvih kao ti koji pisu po zadatku, a ima vas malo, a dosadni ste ko komarci, a usput sa minimalnim poznavanjem teme, ali zato sa velikom aktivnoscu koja odaje jednu dozu nestrpljenja i napadnosti.

Amos

pre 13 godina

Tipična solarna ćelija može proizvesti 1kWh/m2 dnevno, dok daje 150W snage.
Ako Kinezi planiraju instalisanu snagu od 30 MW, to znači da im treba 200000 m2 panela, što je 20 hektara zemljišta, tj npr 500x200m, samo za panele.
Za one što se brinu što će to zemljište "biti upropašteno" - koliko desetina hiljada hektara u Srbiji stoji u parlogu?

A da im damo da nam prave i autoputeve?

pre 13 godina

Eh, a da im damo i da nam prave autoputeve po istom odelu finansiranja? U Sangaju za dan naprave 7 km punog profila autoputa. O čemu bismo onda pričali kad bi završili posao očas posla?

Aleksandar

pre 13 godina

za one koji pitaju zašto nisu išli u Afriku: Srbija je povezana sa evropskom elektroenergetskom mrežom, fondovi za pristupanje EU podržavaju ovakve projekte u eksploataciji, Srbija ima sve manje energije,jer 1986 ništa nije rađeno. A inače zemlja sa najviše instaliranih solarnih elektrana po kapacitetu je Nemačka (za sada)

Dusan Silni

pre 13 godina

Jedan primer za pohvalu,ali zašto povoljnim kreditima država nije ušla ufinansiranje
solarnih bojlera na krovovima svih zgrada u srbiji koje žele uštedu el.energije, krov ovi zvrje prazni dok oni isp od njih kubure sa plaćanjem struje.Meni je ta ušteda važn ija od gradnje neke nuklear ke, prosto kao pasulj,svaki ovakav kredit se vraća preko poslovne banke i svima bude lepo i državi i narodu.

zlatkoNI

pre 13 godina

Pre par nedelja ovde se pojavila vest o solarnoj elektrani isto u Banatu(neko malo mesto je u pitanju zaboravio sam koje)tako da mi
banaćani ima da se saplićemo
o solarne panele.Sve mi ovo liči -piši nešto pa šta bude
a ovi stručnjaci kao rade
nešto.Ja sam iz Banata a radim u Nišu,bio sam nedavno
dve nedelje u Beogradu i mogu samo da kažem da je to država u državi ili još bolje da je
ostatak Srbije favela Beograda.

Slobodan

pre 13 godina

Hoce li neko da se opkladi da od ovog projekta nece biti nista? Visinu opklade birate sami....pa ovo je smejurija i zamajavanje naroda, pocinje da mi se gadi moja rodjena zemlja

marko

pre 13 godina

Nisu otilsli u Afriku, a evo ih ovde. Ima li neko ko misli da je vise sunca ovde nego u Africi? Mislim da se odgovori oko ovog posla sami namecu.
Ako vam je dobro, onda ok.

Profesor

pre 13 godina

@student

1) Troškovi izgradnje: nula. Ulažu Kinezi.

2) Konvencionalne elektrane proizvode kWh po ceni koja je jedna ceni modernih solarnih elektrana. Početna ulaganja u solarne elektrane su niža od ulaganja u konvencionalne elektrane

3) Solarna elektrane apsolutno nikako ne utiču na zagađenje ili izmenu mikroklime. Nema ni otpada

4) Tek dvomilijarditi deo energije sa Sunca stiže do zemlje. Ipak je i to dovoljno da po metru kvadratnom generišemo 1 kWh

5) Obnovljivi izvori energije su budućnost. Gradnja elektrana na fosilna goriva sada više nije rentabilna. Gradnja elektrana na nuklearnu energije je možda najisplativija. Najmanje problema ima sa solarnim kolektorima.

6) Da nije potpisani "student" možda srbijanski politički dežurni komentantor? U tom slučaju se nazire da komentar otvara više pitanja:

- Zašto Vojvodina dobija besplatno elektranu na sunčevu energiju, a ne Srbija kao po običaju sve drugo?

- Da li to Vojvodina ulazi u energetsku nezavisnost?

- Sve dobro što se desi u Vojvodini treba odmah okarakterisati kao veoma loše, pa makar to bila i napredna čista tehnologija o kojoj smo milion puta pričali da treba da težimo. Sad takva elektrana nikako ne valja.

- Iz poznatih (mi ih tako zovemo) eksperimenata, Kinezi su nam pokazali kako se prinos po jedinici zemlje diže na stepen, kako se tokom cele godine može proizvoditi. Potencijalno bogatstvo leži ovde, a dolazak Kineza sigurno sugeriše da se nešto dešava. Ako međusobno razmenimo zemlju i tehnologiju, ovo će biti jedan od bogatijih delova Evrope. Naravno da tu Srbija vidi problem. I ja tu vidim problem, ali ne na isti način.

borislav

pre 13 godina

Kolika povrsina zemlje ce biti obuhvacena? Osim sto ima suncanih dana, Kikinda ima i dosta plodno zemljiste, zar ne?
Dajte te elektrane na krovove!!!

Profesor

pre 13 godina

@student

1) Troškovi izgradnje: nula. Ulažu Kinezi.

2) Konvencionalne elektrane proizvode kWh po ceni koja je jedna ceni modernih solarnih elektrana. Početna ulaganja u solarne elektrane su niža od ulaganja u konvencionalne elektrane

3) Solarna elektrane apsolutno nikako ne utiču na zagađenje ili izmenu mikroklime. Nema ni otpada

4) Tek dvomilijarditi deo energije sa Sunca stiže do zemlje. Ipak je i to dovoljno da po metru kvadratnom generišemo 1 kWh

5) Obnovljivi izvori energije su budućnost. Gradnja elektrana na fosilna goriva sada više nije rentabilna. Gradnja elektrana na nuklearnu energije je možda najisplativija. Najmanje problema ima sa solarnim kolektorima.

6) Da nije potpisani "student" možda srbijanski politički dežurni komentantor? U tom slučaju se nazire da komentar otvara više pitanja:

- Zašto Vojvodina dobija besplatno elektranu na sunčevu energiju, a ne Srbija kao po običaju sve drugo?

- Da li to Vojvodina ulazi u energetsku nezavisnost?

- Sve dobro što se desi u Vojvodini treba odmah okarakterisati kao veoma loše, pa makar to bila i napredna čista tehnologija o kojoj smo milion puta pričali da treba da težimo. Sad takva elektrana nikako ne valja.

- Iz poznatih (mi ih tako zovemo) eksperimenata, Kinezi su nam pokazali kako se prinos po jedinici zemlje diže na stepen, kako se tokom cele godine može proizvoditi. Potencijalno bogatstvo leži ovde, a dolazak Kineza sigurno sugeriše da se nešto dešava. Ako međusobno razmenimo zemlju i tehnologiju, ovo će biti jedan od bogatijih delova Evrope. Naravno da tu Srbija vidi problem. I ja tu vidim problem, ali ne na isti način.

Amos

pre 13 godina

Tipična solarna ćelija može proizvesti 1kWh/m2 dnevno, dok daje 150W snage.
Ako Kinezi planiraju instalisanu snagu od 30 MW, to znači da im treba 200000 m2 panela, što je 20 hektara zemljišta, tj npr 500x200m, samo za panele.
Za one što se brinu što će to zemljište "biti upropašteno" - koliko desetina hiljada hektara u Srbiji stoji u parlogu?

borislav

pre 13 godina

Kolika povrsina zemlje ce biti obuhvacena? Osim sto ima suncanih dana, Kikinda ima i dosta plodno zemljiste, zar ne?
Dajte te elektrane na krovove!!!

Kikindjanka

pre 13 godina

A, ja bih se radovala da solarna elektrana treba da se gradi u bilo kom gradu Srbije! Eto, takvi smo mi, Vovjodjani...:) i ondaK se pitam "ko je domacin, a ko je (bio) gost"? A, kanda uvek dodje vreme da gosti odu svojoj kuci! :)

Slobodan

pre 13 godina

Hoce li neko da se opkladi da od ovog projekta nece biti nista? Visinu opklade birate sami....pa ovo je smejurija i zamajavanje naroda, pocinje da mi se gadi moja rodjena zemlja

Dusan Silni

pre 13 godina

Jedan primer za pohvalu,ali zašto povoljnim kreditima država nije ušla ufinansiranje
solarnih bojlera na krovovima svih zgrada u srbiji koje žele uštedu el.energije, krov ovi zvrje prazni dok oni isp od njih kubure sa plaćanjem struje.Meni je ta ušteda važn ija od gradnje neke nuklear ke, prosto kao pasulj,svaki ovakav kredit se vraća preko poslovne banke i svima bude lepo i državi i narodu.

krkix

pre 13 godina

@Profesor, 2. decembar 2010 08:51

Profesor rimskog prava? Na zemlju, upravno na pravac zracenja, pada 1kW/m2. Od toga najnaprednije PV tehnologije mogu da generisu 140W. Samo 40% zauzetog zemljista se efikasno koristi, pa spadamo na 60W/m2 zauzetog zemljista. 30MW znaci minimalno 50ha zauzete zemlje. 50ha traljavo radjene zemlje daje 150 tona psenice godisnje. Dobro radjene daje 350 tona. Biljke su daleko efikasnije u transformisanju sunceve energije, a povrh toga, vrlo skoro ce isti ti Kinezi udvostruciti i utrostruciti cenu te psenice. Kinezi su ovde zbog:
1)Subvencija za cistu energiju koje vec moramo, a tek cemo krvavo da platimo kad udjemo u EU
2)Overproduction - napravili su toliko PV blokova da vise nemaju kome da ih prodaju.

U Afriku ne idu jer tamo nema niti para niti subvencija, iako sunca ima koliko hoces. Ovde nema para, ali ce biti subvencija.

Da ste vi Lale pametni, kao sto niste jer nam je to svima genetski, cistili bi i prosirivali mrezu kanala i radili ono sto umete, umesto da se nadate da ce vas Kinezi spasiti. Za 10 godina cete skidati tu elektranu da bi dosli do zemlje. Nece vam biti prvi, ali sve blize je onaj poslednji put.

zlatkoNI

pre 13 godina

Pre par nedelja ovde se pojavila vest o solarnoj elektrani isto u Banatu(neko malo mesto je u pitanju zaboravio sam koje)tako da mi
banaćani ima da se saplićemo
o solarne panele.Sve mi ovo liči -piši nešto pa šta bude
a ovi stručnjaci kao rade
nešto.Ja sam iz Banata a radim u Nišu,bio sam nedavno
dve nedelje u Beogradu i mogu samo da kažem da je to država u državi ili još bolje da je
ostatak Srbije favela Beograda.

A da im damo da nam prave i autoputeve?

pre 13 godina

Eh, a da im damo i da nam prave autoputeve po istom odelu finansiranja? U Sangaju za dan naprave 7 km punog profila autoputa. O čemu bismo onda pričali kad bi završili posao očas posla?

Aleksandar

pre 13 godina

za one koji pitaju zašto nisu išli u Afriku: Srbija je povezana sa evropskom elektroenergetskom mrežom, fondovi za pristupanje EU podržavaju ovakve projekte u eksploataciji, Srbija ima sve manje energije,jer 1986 ništa nije rađeno. A inače zemlja sa najviše instaliranih solarnih elektrana po kapacitetu je Nemačka (za sada)

marko

pre 13 godina

@Profesore,

Evo ti odgovora na tvoje teze:
1) Laz. Od opstine se trazi mnogo sta, pocevsi od zemlje, infrastrukture, subvencija, oslobadjanja od poreza, a verovatno i jos po nesto.
2) Laz. Proizvodnja energije na ovaj nacin je najskuplja i odatle su potrebne subvencije.
3) Laz. Ali, mala. Sve utice na mikroklimu, hidrocentrale, nuklearke, solarne. O ovome mozes i sam da razmislis ako si polgedao bilo koju fotografiju ovih sistema.
4) Pretpostavljam da si za ovo profesor, posto za ostalo, hm
5)Laz. Neisplativi su onima koji ih nemaju, tj koji su ih potrosili. Mozda ti mislis da bi Englezi i Ameri zatrpali rudnike kad bi ih imali, no to je tvoja stvar jer si ti profesor
6) Dal je srpski ili neki drugi nije vazno, ali sigurno nije srbijanski, ali ovo srbijanski vise govori o tebi nego o bilo kom analiticaru.

- Ova ti je konstatacija bas na mestu. Ajd procitaj jos jednom sto si napisao. Da ti skratim muke, Srbija je po pitanju struje za sada nezavisna od bilo koga, struja se ne uvozi i ima je dovoljno, a cak i izvezemo po nekad. Mozda to nisi znao, pa evo.

- Kikinda ce mozda da dobije energetsku nezavisnost, mozda i Basaid, ali na hiljade drugih mesta nece po tebi, jel da?

- Sve dobro sto se desi je pohvalno i pozeljno, bilo gde u Srbiji. A ova solarna i vetrenjacasta glupost naravno da ne valja i da nije dobra.

- Normalno je da ti i tebi slicni uvek vidite problem. Ono sto vi ne vidite to je bilo kakav interes i opsta korist, a i kako bi, stranka je najvaznija, jel da. A ono sto svi mi vidimo je da takvih kao ti koji pisu po zadatku, a ima vas malo, a dosadni ste ko komarci, a usput sa minimalnim poznavanjem teme, ali zato sa velikom aktivnoscu koja odaje jednu dozu nestrpljenja i napadnosti.

marko

pre 13 godina

Nisu otilsli u Afriku, a evo ih ovde. Ima li neko ko misli da je vise sunca ovde nego u Africi? Mislim da se odgovori oko ovog posla sami namecu.
Ako vam je dobro, onda ok.

Geograf

pre 13 godina

1) Solarna energija je jedna od najskupljih tj. najduze se otplacuju investicije.

- Potrebno je max do 30 godina da se otplati u zavisnosti od velicine elektrane.

2) Dugo traje i trazi mala ulaganja za odrzavanje, tako da kad se jednom otplati, prakticno je na dalje cista zarada (Sunce se ne trosi).

3) Iako direktno ne zagadjuje, proizvodnja tehnologija za njeno eksploatisanje je stetna po okolinu.

4) Da bi bila konkurentna sa cenom struje dobijene iz fosilnih goriva, potrebne su subvencije drzave.

5) Tehnologije za iskoriscavanje solarne energije su na niskom stepenu razvoja i predvidja im se svetla buducnost, tj znacajno povecanje efikasnosti.

6) EU planira solarku u Sahari koja ce snabdevati celu Evropu, ali tek do 2050. godine planiraju da zavrse prvu fazu. Cena - 400 milijardi za prvu fazu koja ce obezbediti 15% potreba !

6) U Srbiji najvise insolacije prima oblast oko grada Nisa a ne Kikinda !!!
Zapravo uopste juzni deo Srbije i gradovi tipa Nisa, Kursumlije i Vranja primaju najvise sunceve svetlosti zbog svoje konfiguracije terena, nadmorske visine i nagiba i polozaja.
Zapravo to su jedne od najvecih vrednosti u celoj Evropi !!!

Ko ne veruje: http://stedljivekuce.47.forumer.com/viewtopic.php?t=121

Radio sam diplomski na tu temu, o tome mi je pricao profesor koji je ceo svoj rad posvetio solarnoj energiji.

ps. I malo logike - Da li ce vise insolacije primati predeli na nizim nadmorskim visinama ili oni na visim, koji su blizi Suncu ?

Eto, to su fakti.

Deki

pre 13 godina

E Srbi,Srbi... Cim je nesto dobro,odmah teorija yavere,odmah se javljaju kvazi strucnjaci da sve ospore i kritikuju... PA da izgrade i jedan kokosarnik ja bih bio srecan... Najlakse je kao Kostunica, nista ne raditi i samo kritikovati... Zato smo tu gde jesmo.

nada

pre 13 godina

Na postavljano pitanje sto ne u Srbiji vec u Vojvodini. Zar Vojvodina nije u Srbiji. Nije sve Beogradski pasaluk. A da li se neko zapitao da li je mozda taj projekat ponudjen prvo vladi Srbije a oni nisu imali vremena ni razumevanja..a vlada Vojvodine je videla siru sliku. Da li ste se zapitali koliko ce biti stvoreno novih radnih mesta zbog takvog projekta. Posto nema interesovanja za poljoprivrenu barem da deci omogucimo zdraviji izvor energije. i onako uvozimo hranu. Kazete uglja ima. Jedan od najvecih zagadjivaca vazduha i nehumani uslovi rada a da ne pominjemo zivotni rizik. Da li bi ste Vi u rudnik? Zbog svega ovoga i za buducnost nase dece hajde jednom za promenu da budemo pozitivni i da sve ne vidimo crno. A za proviziju. Pa vreme je da shavatimo da se u celom svetu tako posluje. Malo vise osmeha na licu i veselija razmisljanja i krenuce i nama. Dosta je bilo samosazaljevanja i svi drugi nam upropastise nas zivot osim nas samih. Nije valjda. Buducnost je ipak svetla.

Dragoljub

pre 13 godina

Nema tako genijalna stvar kao SOLARNA ĆELIJA koju je čovek izmislio.Fotoni udaraju u solarnu ćeliju i iz nje izbijaju elektrone i dobijamo direktno električnu struju, što nije slučaj sa ostalim načinima dobijanja struje.U svetu mnogi se bave proizvodnjom solarnih ćelija.Mi takođe u Srbiji želimo ići u korak sa svetom. ALI NEZNAM KADA BI SMO OBIŠLI CELU SRBIJU DALI BI SMO PRONAŠLI I JEDNU PRODAVNICU NA MALO ZA PRODAJU SOLARNE ĆELIJE:125x125mm,156x156mm,...Kako doći u kontakt sa modernim tehnologijama kada nemamo nijednu prodavnicu za solarne ćelije u Srbiji?Kako se baviti inovativnim delatnostima kada smo opljačkani do gole kože.Srbija je poslednja zemlja u Evropi koja još nije donela zakon o naturalnoj restituciji i time mnogima je onemogućila da se bave inovativnom delatnošću.Srbiji su više nego ikad potrebne inovacije i pronalasci da bi Srbija krenula napred i da bi se u Srbiji bolje živelo.

Sunny

pre 13 godina

Afrika je daleko, pa su i gubici u prenosu el energije prefveliki.
Oko Kikinde i U Banatu uopšte ima puno slatine, zemlje koja služi za ispaši tri ovce po hektaru.
Nedavno sam bio u Nemačkoj i iznenadjen sam koliko sam video solarnih panela za proizvodnju struje po krovovima, a i vetrenjače od centralne Madjarske do Nemačke su bezbrojne. Jednostavno će to stići do nas i preplaviti nas.
Cena koštanja elektrane isplativost treba da interesuju investitora, državu treba da interesuje efekat na ostatak privrede i na životnu sredinu.
Toliko

misko sfo

pre 13 godina

pametne zemlje prave solarna polja po pustinjama a ne po plodnim oranicama... sta bi donelo vise zarade - struja ili pametna poljoprivreda na tom zemljistu...

Karlo

pre 13 godina

Nisam pristalica u političkom nadmetanju na ovakvu ozbiljnu temu.Lično sam ugradijo sunčane kolektore za dobijanje tople vode putem,izmenjivaća,bojlera od 80 l.od maja meseca do septemra ne koristim el.bojler dnevna ušteda je oko 3kw.Međutim naša država nićim ne stimuliše ovakve poduhvate kao na primer nebavka opreme da bude oslobođena PDV-a, ako vać ništa drugo.Kako reče jedan komentator i na ovakav način bi se ušdela velika količina ej.energije,samo malo matematike bez politike.

marko

pre 13 godina

@krkix,

Slazem se ja sa tobom da u Africi nema para. Pa zato je moje pitanje i bilo upuceno ovima koji hoce jeftinu energiju sunca, sta ce nam pare kad je to jeftino.
Ma teska nebuloza kojoj treba stati na put. Zar pored toliko uglja i reka, mi treba da placamo sunce i vazduh tj vetar.

Dragutin

pre 13 godina

Najgore je kada se nauka počne politizirati što provejava kroz jedan broj komentara kao:Srbija-Vojvodina,Vlada Srbije pa Vlada Vijvodine itd.Solarna energija,energija vetra kao i termalni izvori je prirodna naučna diciplina i njeno koriščenje se utvrđuje na osnovu pomenutih kriterijuma bez političkog nadmetanja.

Profesor

pre 13 godina

@student

1) Troškovi izgradnje: nula. Ulažu Kinezi.

2) Konvencionalne elektrane proizvode kWh po ceni koja je jedna ceni modernih solarnih elektrana. Početna ulaganja u solarne elektrane su niža od ulaganja u konvencionalne elektrane

3) Solarna elektrane apsolutno nikako ne utiču na zagađenje ili izmenu mikroklime. Nema ni otpada

4) Tek dvomilijarditi deo energije sa Sunca stiže do zemlje. Ipak je i to dovoljno da po metru kvadratnom generišemo 1 kWh

5) Obnovljivi izvori energije su budućnost. Gradnja elektrana na fosilna goriva sada više nije rentabilna. Gradnja elektrana na nuklearnu energije je možda najisplativija. Najmanje problema ima sa solarnim kolektorima.

6) Da nije potpisani "student" možda srbijanski politički dežurni komentantor? U tom slučaju se nazire da komentar otvara više pitanja:

- Zašto Vojvodina dobija besplatno elektranu na sunčevu energiju, a ne Srbija kao po običaju sve drugo?

- Da li to Vojvodina ulazi u energetsku nezavisnost?

- Sve dobro što se desi u Vojvodini treba odmah okarakterisati kao veoma loše, pa makar to bila i napredna čista tehnologija o kojoj smo milion puta pričali da treba da težimo. Sad takva elektrana nikako ne valja.

- Iz poznatih (mi ih tako zovemo) eksperimenata, Kinezi su nam pokazali kako se prinos po jedinici zemlje diže na stepen, kako se tokom cele godine može proizvoditi. Potencijalno bogatstvo leži ovde, a dolazak Kineza sigurno sugeriše da se nešto dešava. Ako međusobno razmenimo zemlju i tehnologiju, ovo će biti jedan od bogatijih delova Evrope. Naravno da tu Srbija vidi problem. I ja tu vidim problem, ali ne na isti način.

Geograf

pre 13 godina

1) Solarna energija je jedna od najskupljih tj. najduze se otplacuju investicije.

- Potrebno je max do 30 godina da se otplati u zavisnosti od velicine elektrane.

2) Dugo traje i trazi mala ulaganja za odrzavanje, tako da kad se jednom otplati, prakticno je na dalje cista zarada (Sunce se ne trosi).

3) Iako direktno ne zagadjuje, proizvodnja tehnologija za njeno eksploatisanje je stetna po okolinu.

4) Da bi bila konkurentna sa cenom struje dobijene iz fosilnih goriva, potrebne su subvencije drzave.

5) Tehnologije za iskoriscavanje solarne energije su na niskom stepenu razvoja i predvidja im se svetla buducnost, tj znacajno povecanje efikasnosti.

6) EU planira solarku u Sahari koja ce snabdevati celu Evropu, ali tek do 2050. godine planiraju da zavrse prvu fazu. Cena - 400 milijardi za prvu fazu koja ce obezbediti 15% potreba !

6) U Srbiji najvise insolacije prima oblast oko grada Nisa a ne Kikinda !!!
Zapravo uopste juzni deo Srbije i gradovi tipa Nisa, Kursumlije i Vranja primaju najvise sunceve svetlosti zbog svoje konfiguracije terena, nadmorske visine i nagiba i polozaja.
Zapravo to su jedne od najvecih vrednosti u celoj Evropi !!!

Ko ne veruje: http://stedljivekuce.47.forumer.com/viewtopic.php?t=121

Radio sam diplomski na tu temu, o tome mi je pricao profesor koji je ceo svoj rad posvetio solarnoj energiji.

ps. I malo logike - Da li ce vise insolacije primati predeli na nizim nadmorskim visinama ili oni na visim, koji su blizi Suncu ?

Eto, to su fakti.

Slobodan

pre 13 godina

Hoce li neko da se opkladi da od ovog projekta nece biti nista? Visinu opklade birate sami....pa ovo je smejurija i zamajavanje naroda, pocinje da mi se gadi moja rodjena zemlja

marko

pre 13 godina

Nisu otilsli u Afriku, a evo ih ovde. Ima li neko ko misli da je vise sunca ovde nego u Africi? Mislim da se odgovori oko ovog posla sami namecu.
Ako vam je dobro, onda ok.

krkix

pre 13 godina

@Profesor, 2. decembar 2010 08:51

Profesor rimskog prava? Na zemlju, upravno na pravac zracenja, pada 1kW/m2. Od toga najnaprednije PV tehnologije mogu da generisu 140W. Samo 40% zauzetog zemljista se efikasno koristi, pa spadamo na 60W/m2 zauzetog zemljista. 30MW znaci minimalno 50ha zauzete zemlje. 50ha traljavo radjene zemlje daje 150 tona psenice godisnje. Dobro radjene daje 350 tona. Biljke su daleko efikasnije u transformisanju sunceve energije, a povrh toga, vrlo skoro ce isti ti Kinezi udvostruciti i utrostruciti cenu te psenice. Kinezi su ovde zbog:
1)Subvencija za cistu energiju koje vec moramo, a tek cemo krvavo da platimo kad udjemo u EU
2)Overproduction - napravili su toliko PV blokova da vise nemaju kome da ih prodaju.

U Afriku ne idu jer tamo nema niti para niti subvencija, iako sunca ima koliko hoces. Ovde nema para, ali ce biti subvencija.

Da ste vi Lale pametni, kao sto niste jer nam je to svima genetski, cistili bi i prosirivali mrezu kanala i radili ono sto umete, umesto da se nadate da ce vas Kinezi spasiti. Za 10 godina cete skidati tu elektranu da bi dosli do zemlje. Nece vam biti prvi, ali sve blize je onaj poslednji put.

borislav

pre 13 godina

Kolika povrsina zemlje ce biti obuhvacena? Osim sto ima suncanih dana, Kikinda ima i dosta plodno zemljiste, zar ne?
Dajte te elektrane na krovove!!!

marko

pre 13 godina

@Profesore,

Evo ti odgovora na tvoje teze:
1) Laz. Od opstine se trazi mnogo sta, pocevsi od zemlje, infrastrukture, subvencija, oslobadjanja od poreza, a verovatno i jos po nesto.
2) Laz. Proizvodnja energije na ovaj nacin je najskuplja i odatle su potrebne subvencije.
3) Laz. Ali, mala. Sve utice na mikroklimu, hidrocentrale, nuklearke, solarne. O ovome mozes i sam da razmislis ako si polgedao bilo koju fotografiju ovih sistema.
4) Pretpostavljam da si za ovo profesor, posto za ostalo, hm
5)Laz. Neisplativi su onima koji ih nemaju, tj koji su ih potrosili. Mozda ti mislis da bi Englezi i Ameri zatrpali rudnike kad bi ih imali, no to je tvoja stvar jer si ti profesor
6) Dal je srpski ili neki drugi nije vazno, ali sigurno nije srbijanski, ali ovo srbijanski vise govori o tebi nego o bilo kom analiticaru.

- Ova ti je konstatacija bas na mestu. Ajd procitaj jos jednom sto si napisao. Da ti skratim muke, Srbija je po pitanju struje za sada nezavisna od bilo koga, struja se ne uvozi i ima je dovoljno, a cak i izvezemo po nekad. Mozda to nisi znao, pa evo.

- Kikinda ce mozda da dobije energetsku nezavisnost, mozda i Basaid, ali na hiljade drugih mesta nece po tebi, jel da?

- Sve dobro sto se desi je pohvalno i pozeljno, bilo gde u Srbiji. A ova solarna i vetrenjacasta glupost naravno da ne valja i da nije dobra.

- Normalno je da ti i tebi slicni uvek vidite problem. Ono sto vi ne vidite to je bilo kakav interes i opsta korist, a i kako bi, stranka je najvaznija, jel da. A ono sto svi mi vidimo je da takvih kao ti koji pisu po zadatku, a ima vas malo, a dosadni ste ko komarci, a usput sa minimalnim poznavanjem teme, ali zato sa velikom aktivnoscu koja odaje jednu dozu nestrpljenja i napadnosti.

Kikindjanka

pre 13 godina

A, ja bih se radovala da solarna elektrana treba da se gradi u bilo kom gradu Srbije! Eto, takvi smo mi, Vovjodjani...:) i ondaK se pitam "ko je domacin, a ko je (bio) gost"? A, kanda uvek dodje vreme da gosti odu svojoj kuci! :)

misko sfo

pre 13 godina

pametne zemlje prave solarna polja po pustinjama a ne po plodnim oranicama... sta bi donelo vise zarade - struja ili pametna poljoprivreda na tom zemljistu...

Dusan Silni

pre 13 godina

Jedan primer za pohvalu,ali zašto povoljnim kreditima država nije ušla ufinansiranje
solarnih bojlera na krovovima svih zgrada u srbiji koje žele uštedu el.energije, krov ovi zvrje prazni dok oni isp od njih kubure sa plaćanjem struje.Meni je ta ušteda važn ija od gradnje neke nuklear ke, prosto kao pasulj,svaki ovakav kredit se vraća preko poslovne banke i svima bude lepo i državi i narodu.

marko

pre 13 godina

@krkix,

Slazem se ja sa tobom da u Africi nema para. Pa zato je moje pitanje i bilo upuceno ovima koji hoce jeftinu energiju sunca, sta ce nam pare kad je to jeftino.
Ma teska nebuloza kojoj treba stati na put. Zar pored toliko uglja i reka, mi treba da placamo sunce i vazduh tj vetar.

zlatkoNI

pre 13 godina

Pre par nedelja ovde se pojavila vest o solarnoj elektrani isto u Banatu(neko malo mesto je u pitanju zaboravio sam koje)tako da mi
banaćani ima da se saplićemo
o solarne panele.Sve mi ovo liči -piši nešto pa šta bude
a ovi stručnjaci kao rade
nešto.Ja sam iz Banata a radim u Nišu,bio sam nedavno
dve nedelje u Beogradu i mogu samo da kažem da je to država u državi ili još bolje da je
ostatak Srbije favela Beograda.

Dragoljub

pre 13 godina

Nema tako genijalna stvar kao SOLARNA ĆELIJA koju je čovek izmislio.Fotoni udaraju u solarnu ćeliju i iz nje izbijaju elektrone i dobijamo direktno električnu struju, što nije slučaj sa ostalim načinima dobijanja struje.U svetu mnogi se bave proizvodnjom solarnih ćelija.Mi takođe u Srbiji želimo ići u korak sa svetom. ALI NEZNAM KADA BI SMO OBIŠLI CELU SRBIJU DALI BI SMO PRONAŠLI I JEDNU PRODAVNICU NA MALO ZA PRODAJU SOLARNE ĆELIJE:125x125mm,156x156mm,...Kako doći u kontakt sa modernim tehnologijama kada nemamo nijednu prodavnicu za solarne ćelije u Srbiji?Kako se baviti inovativnim delatnostima kada smo opljačkani do gole kože.Srbija je poslednja zemlja u Evropi koja još nije donela zakon o naturalnoj restituciji i time mnogima je onemogućila da se bave inovativnom delatnošću.Srbiji su više nego ikad potrebne inovacije i pronalasci da bi Srbija krenula napred i da bi se u Srbiji bolje živelo.

Aleksandar

pre 13 godina

za one koji pitaju zašto nisu išli u Afriku: Srbija je povezana sa evropskom elektroenergetskom mrežom, fondovi za pristupanje EU podržavaju ovakve projekte u eksploataciji, Srbija ima sve manje energije,jer 1986 ništa nije rađeno. A inače zemlja sa najviše instaliranih solarnih elektrana po kapacitetu je Nemačka (za sada)

A da im damo da nam prave i autoputeve?

pre 13 godina

Eh, a da im damo i da nam prave autoputeve po istom odelu finansiranja? U Sangaju za dan naprave 7 km punog profila autoputa. O čemu bismo onda pričali kad bi završili posao očas posla?

Amos

pre 13 godina

Tipična solarna ćelija može proizvesti 1kWh/m2 dnevno, dok daje 150W snage.
Ako Kinezi planiraju instalisanu snagu od 30 MW, to znači da im treba 200000 m2 panela, što je 20 hektara zemljišta, tj npr 500x200m, samo za panele.
Za one što se brinu što će to zemljište "biti upropašteno" - koliko desetina hiljada hektara u Srbiji stoji u parlogu?

Sunny

pre 13 godina

Afrika je daleko, pa su i gubici u prenosu el energije prefveliki.
Oko Kikinde i U Banatu uopšte ima puno slatine, zemlje koja služi za ispaši tri ovce po hektaru.
Nedavno sam bio u Nemačkoj i iznenadjen sam koliko sam video solarnih panela za proizvodnju struje po krovovima, a i vetrenjače od centralne Madjarske do Nemačke su bezbrojne. Jednostavno će to stići do nas i preplaviti nas.
Cena koštanja elektrane isplativost treba da interesuju investitora, državu treba da interesuje efekat na ostatak privrede i na životnu sredinu.
Toliko

Deki

pre 13 godina

E Srbi,Srbi... Cim je nesto dobro,odmah teorija yavere,odmah se javljaju kvazi strucnjaci da sve ospore i kritikuju... PA da izgrade i jedan kokosarnik ja bih bio srecan... Najlakse je kao Kostunica, nista ne raditi i samo kritikovati... Zato smo tu gde jesmo.

nada

pre 13 godina

Na postavljano pitanje sto ne u Srbiji vec u Vojvodini. Zar Vojvodina nije u Srbiji. Nije sve Beogradski pasaluk. A da li se neko zapitao da li je mozda taj projekat ponudjen prvo vladi Srbije a oni nisu imali vremena ni razumevanja..a vlada Vojvodine je videla siru sliku. Da li ste se zapitali koliko ce biti stvoreno novih radnih mesta zbog takvog projekta. Posto nema interesovanja za poljoprivrenu barem da deci omogucimo zdraviji izvor energije. i onako uvozimo hranu. Kazete uglja ima. Jedan od najvecih zagadjivaca vazduha i nehumani uslovi rada a da ne pominjemo zivotni rizik. Da li bi ste Vi u rudnik? Zbog svega ovoga i za buducnost nase dece hajde jednom za promenu da budemo pozitivni i da sve ne vidimo crno. A za proviziju. Pa vreme je da shavatimo da se u celom svetu tako posluje. Malo vise osmeha na licu i veselija razmisljanja i krenuce i nama. Dosta je bilo samosazaljevanja i svi drugi nam upropastise nas zivot osim nas samih. Nije valjda. Buducnost je ipak svetla.

Dragutin

pre 13 godina

Najgore je kada se nauka počne politizirati što provejava kroz jedan broj komentara kao:Srbija-Vojvodina,Vlada Srbije pa Vlada Vijvodine itd.Solarna energija,energija vetra kao i termalni izvori je prirodna naučna diciplina i njeno koriščenje se utvrđuje na osnovu pomenutih kriterijuma bez političkog nadmetanja.

Karlo

pre 13 godina

Nisam pristalica u političkom nadmetanju na ovakvu ozbiljnu temu.Lično sam ugradijo sunčane kolektore za dobijanje tople vode putem,izmenjivaća,bojlera od 80 l.od maja meseca do septemra ne koristim el.bojler dnevna ušteda je oko 3kw.Međutim naša država nićim ne stimuliše ovakve poduhvate kao na primer nebavka opreme da bude oslobođena PDV-a, ako vać ništa drugo.Kako reče jedan komentator i na ovakav način bi se ušdela velika količina ej.energije,samo malo matematike bez politike.