Ponedeljak, 27.09.2010.

00:05

Đilas: Kinezi neozbiljno traže pare

Izgradnja mosta Zemun-Borča još nije ni počela, a kineski investitori pokazali su neozbiljnost jer na vreme nije urađen ni idejni projekat, kaže Dragan Đilas.

Izvor: B92

Ðilas: Kinezi neozbiljno traže pare IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

111 Komentari

Sortiraj po:

provizionari

pre 13 godina

Kako je moguće da je neko dobio posao za most, a da njegov projekat nije pobedio na konkursu?
Kako je moguće da ste postavljali temelje a da nema projekta za most?
Kako je moguće da ste najavljivali da će most biti gotov za godinu dana, a da pri tome niste imali ni projekat?
Kako je moguće da se žalite na Kineze puteve sporije nego Titivi pioniri (koji su imali samo pijuke, lopate i ašove)?
Gospodine Đilas vama je više od pola godine trebalo da ofarbate stari železnički most u zelenu boju i da ga malo osvetlite.
Gazelu samo da ste farbali jednom godišnje protiv korozije, bio bi u mnogo boljem stanju.
Pristup Brankovom mostu iz pravca Zemuna je lakrdija imamo dve trake, zar stvarno mislite da nije potrebana i treća traka za Autobis u bulevaru Nikola Tesla.

Mutljavina

pre 13 godina

Meni se cini da vi nesta mutite i da vam Kinezi ne veruju,pa zele da se obezbede,a sto se tice mosta on je mnoooogo skup(kao i ovaj na Adi) racunajuci i sve pristupne saobracajnice,a mogla su da se urade za te pare bar jos dva mosta,ako ne i tri,ali je izgleda neko morao da se "ugradi".Demokrate koji ste vi blam za ovu drzavu.

Vlada

pre 13 godina

Trenutno Kinezi imaju najbrze pruge na svetu i najvece mostove, otisli su daleko i u odnosu na Evropske kompanije i to svaka budala zna. Majka mi slucajno radi u nesretnom i prenaduvanom CIP-u, pa malo vise znam i zelim da pitam: brate Djilase jer i tu moras da se utalis? Lopove!!!!!

Jovan

pre 13 godina

Sta se sad meni zalis? Ko je sklapao posao? Ti i tvoj Ken. Zali se njemu. I, objasni mi, molim te, kako se to ozbiljno traze pare, ako je ovo sto rade Kinezi, neozbiljno?

Зоран

pre 13 godina

"...za ogroman iznos para koje su Beograđani i građani Srbije platiti da bi taj most bio gotov“-citat.
Ово му дође да Београђани нису грађани Србије а да и грађани Србије граде тај мост.

То само кад Србија даје из свог џепа. Кад Кад прима, онда СРБИЈА прима, Београд се потенцира.

nova

pre 13 godina

-Sto se tice Kineza: Kina je izvadila Ameriku u poslednjem bailout-u.
-Djilas se nama zali na firmu koju smo valjda mi gradjani birali.
-Mene najvise interesuje primedba nekog blogera o secenju sume s one strane Dunava.

Afrika zdaj !

pre 13 godina

@Helios

"Pošto smo to umeli da napravimo pre 50 godina valjda umemo sami i sada. (Brankov most)"

Da li ste sigurni ? Pre pedeset godina smo pravili i radio aparate i televizore !

Petar

pre 13 godina

@ja
Baš ti interesantan link!
[url=http://www.crbc.com/en/pr.asp?Cls=4]link[/url]
Ja ovde ne vidim FOTOGRAFIJE mostova koje su kinezi NAPRAVILI, već uglavnom 3D sličice i to za mostove koji su odavno završeni !!!!!
Baš neozbiljno!

tosa

pre 13 godina

cek, juce se gradonacelnik frapirao jer su kinezi trazili avans.

a danas im preti dziberskim fazonima:
jedni zapocnu projekat, drugi rade, plati trecima zavrsnicu.

ko je onda ovde neposten?

inace, ovako rade gradonacelnikove agencije sa srbima.

Srbenda

pre 13 godina

Alo, ljudi, pa koliko taj covek voli pare. Most na Savi u duzini od 1 km i par kilometara pristupnih puteva kosta isto kao i most Zemun-Borca 180 miliona eura, s tim sto je duzi jedno 500m i ima 22 km autoputa sa 3 vozne trake, koje mi nemamo nigde u citavoj Srbiji. Hvali gradjevinare na Adi, a ne zeli da kaze da su pre mesec dana strajkovali 2 dana jer im nije platio preko 100 dana, a 60% para stiglo iz Evropske banke za obnovu i razvoj. Pa gde su pare gradonacelnice, u cijim dzepovima. On se sekira oko nasis graditelja, a most grade slovenci i austrijanci. A rekonstrukciju Gazele nemci. Pa gde si bio da im tu das posao. Ovi mucenici iz Kine nemaju pojma sta je mostogradnja. Napravili samo najduzi most na svetu preko mora u duzini od 36 km. Moze se videti na Discovery.

rade

pre 13 godina

1. nije te kineze zavrnuo Djilas neko neki Gedzovan i to druge kineze. sto nisu pazili sta su potpisivali?
2. most ce imati kolko sam ja jos procitao 8 pratecih mostova. zbog konfiguracije terena verovatno je jeftinije napraviti most nego nasip koji vremeno propada od sleganja i put puca.
3. kinezi rade krvavo sa slicne pare ko mi. pa vidite koliko se samo samoubistava desava svakoga sata. 5000 rudara u ridnicima uglja godisnje pogine.

ko bi da zivi u toj Kini???
mi smo ih napravili kao i ostali deo sveta. kupijuci jihovo djubre umesto nasega. zato oni imaju a mi nemamo.
ekonomski patriotizam.

sasa jokic

pre 13 godina

Obzirom na izjave Djilasa da su se poneli neozviljno, mislim da od mosta, barem sto se Kineza tice nema nista! ne verujem da postoji neka druga zemlja koja bi pod ovim uslovima gradila most.Izgleda su se i Kinezi kasno preracunali, pa sada koce dok ih ne "oteramo".

гром

pre 13 godina

"...za ogroman iznos para koje su Beograđani i građani Srbije platiti da bi taj most bio gotov“-citat.
Ово му дође да Београђани нису грађани Србије а да и грађани Србије граде тај мост.
А Морава, Ибар, Нишава, Тимок...; Ко даје паре за паорске реке. Грађани града Београда!?
А ни Кинези нису што су били.
Само без бриге. Све ће то нама наша ЕУ да среди, само кад признамо ......

ljiljana

pre 13 godina

Axa, Kinezi su neozbiljni, a naše Ministarstvo za privatizaciju, Agencija za privatizaciju, Vlada i Pravosuđe su bili ozbiljni u nameri da ih pređu za 7.000.000 eur?! VAŽI!!! Šta je sa pravosnažnom presudom u slučaju SATELIT gde Srbija Izraelu duguje 40.000.000 eur? Toliko o ozbiljnosti naše vlade!

SKJ-SPS-DS, tradicija kvaliteta

pre 13 godina

Naucite Vi Kineze, molim Vas, g. gradonacelnice. Neka ste im rekli! Sta oni znaju kako se posluje, Kina je jedna neorganizovana, neuspesna banana drzava sa nedefinisanim granicama i statusom, sa vlascu koja svoje stavove prima iz ambasada po Pekingu.
Ili ipak...

Goran Beč

pre 13 godina

•Sve u svemu, saradnja sa Rusijom i Kinom koju Vucic i Nikolic zagovaraju pokazuje svoje lice u praksi. Imamo najskuplji gas u Evropi i nevidljivi most. Ali vi i dalje obozavate tu ideju, zar ne?
(Trazili ste bracu?, 27. septembar 2010 17:00)


Idi pitaj Austrijance + Nemce (Strabag) koliko pošteno Srbi plaćaju svoje račune, pa ćeš znati zašto kinezi traže 30% unapred ;-)

Tipolir

pre 13 godina

Tadić!!!!

Građani Srbije mogu da budu ponosni, a ja sam ponosan zbog strateškog partnerstva sa Kinom. Ovo je samo prvi veliki zajednički projekat Srbije i Kine", rekao je Tadić i dodao da će "most biti garant prijateljstva Srbije i Kine".

Prema njegovim rečima, Kina snažno nastupa na međunarodnoj sceni, namećući se kao dominantan politički i ekonomski činilac. "Kineska ekonomija je godinama u svetskom vrhu, to je ekonomija najvišeg stepena razvoja i jedan od ključnih činilaca svetskih ekonoskih procesa. Kina postaje i jedan od najznačajnijih činilaca svetske politike i ne postoji tačka na ovom svetu na kojoj se ne pita za kinesko mišljenje", rekao je Tadić.

Trazili ste bracu?

pre 13 godina

Sve u svemu, saradnja sa Rusijom i Kinom koju Vucic i Nikolic zagovaraju pokazuje svoje lice u praksi. Imamo najskuplji gas u Evropi i nevidljivi most. Ali vi i dalje obozavate tu ideju, zar ne?

tante za kukuriku

pre 13 godina

Ma jok, samo hoce da naplate svojih 7 miliona sto ste ih zavrnuli,kao grad i kao drzava i to sa kamatom.
Mosta nece biti u narednih 20 godina i svima nam je to jasno, ali da se vratimo temi i sustini.
Kako je moguce da skupstina grada odredjuje izvodjace, a ne tender?
Opet partijska prijateljstva, kumstva,srodstvo i komsiluk.
Ti djilas bas si se okurazio da legalizujes propast trudbenika, napreda, mosto gradnje.....
Nemoj vise da se trudis oko mostova, nego kako da zaposlis ovoliki beograd, gde tvoj stranacki kolega forsira i dalje naseljavanje, pri tom nemajuci pojma o migracijama.
Cene previsoke(naduvane),plate neredovne za ogromnu vecinu.
Vodite racuna da socijala ne poludi,a onda svi putevi bivaju zatvoreni

zoran

pre 13 godina

Nekada su nasa gradjevinska preduzeca gradila po citavom svetu ekstremno kompleksne gradjevine, danas jedva mostic preko nabujalog potoka.Docekasmo vreme kada moramo zvati priucene zidare ko zna odakle.
Horor...

nix

pre 13 godina

Nema mosta naravno, e sad ko ce da nadoknadi politiku neubiranja PDV i carine Kinezima u sto posluju u Srbiji, ko ce da nadoknadi stetu koju trpe lokalne firme zbog nelojalne konkurencije od strane Kineza??? I to sve zbog politike nase vlade da se "ne kace" sa Kinezcicima, i to cak i javno govore, evo pitajte Dinkica, licno sam slusao njegove saradnike iz ministarstva koji kazu da ne smeju da naplate porez Kinezima, jer ovi odmah odu pa se zale ambasadi. A ja mislio da je Americka ambasada najuticajnija u Srbiji, a mi pali pod Kineze. Kinezima je samo trebao papir podpisanog ugovora oko ovom mosta da bi mogli da ucestvuju na tenderima u Evropi, nijednoj drugoj zemlji nije padalo na pamet da podriva gradjevinsku industriju Evrope sem Srbiji. Jos sad kad sklopimo sve ove poslove sa Turcima u EU cemo ziveti samo ako tamo emigriramo. Vlast u Srbiji je cista katastrofa, zalosno...

Ukljuci mozak (bar ponekad)

pre 13 godina

Ah kako je lepo videti kako se Srbi medjusobno utrkuju u pljuvanju....a nije vam palo na pamet da pogledate kako napreduje most preko Ade? Porr ugledna firma a ne kineski montazni most sa rokom trajanja od godinu dana....prvo malo mucnite glavnom pre nego sto se izlupetate sa komentarima....Dobro je da nisu trazili da mi napravimo sami most a onda i da im platimo

Eto mene

pre 13 godina

I onda neki iz opozicije stalno nam ispiraju mozak kako treba da se okrenemo Kini, Indiji Brazilu, Rusiji. Oni su fizicki od nas udaljeni hiljadama kilometara.Kome su Kinezi, Indusi, Brazilci i Rusi nesto napravaili. Obecanje ludom radovanje. Okrenimo se svojim snagama i Evropi. Postoji EBRD nase kompanije koje mogu da projektuju most (Akademik Hajdin svetski strucnjak za mostove) i postoje izvodjaci. Nista skuplje ne bi prosli da smo se sami organizovali i trazili kredit od EBRD.Ovako kao sto pise promenilo se rukovodstvo u kineskom preduzecu i sada oni treba da se preispitaju da vide da lije to isplativo da dodju u Srbiju u turizam da ih vodamo i gostimo i da na kraju ne bude nista. To je tako kada hoces da nestojevtinije prodjes.Most preko Ade koliko kosta da kosta ali se golim okom svakog dana vidi napredak

Laskaris

pre 13 godina

Da je bilo malo pameti ne bi nam ni jedna strana firma gradila mostove po Srbiji - ni kineska ni nemacka vec nasa. Kunemo se kako imamo sjajne strucnjake..pa gde su kada su zaista potrebni? Sta rade sve katedre Gradjevinskih fakulteta po Srbiji uopste? Imamo li ijednu firmu koja moze da radi taj posao - tj ne samo da sklapa most vec i da izradi elemente neophodne? Ako nemamo nista od toga hajde da se pokrijemo lepo usima i da cutimo jer smo neznalice. Ako je postojala i najmanja sansa da taj nasi mostovi budu domaci proizvod onda je Vlada kriva zbog SVAKOG aranzmana u vezi sa mostovima (kineski i austrijsko-nemacki)a bogami i u vezi sa putevima. Mozemo li mi bilo sta da uradimo svojim znanjem pamecu i sredstvima ili nam novac sluzi da hranimo ove trutove od politicara i nekvalifikovanih "eksperata" koji paradiraju javnom scenom Srbije?

cajlemet nemak

pre 13 godina

OK, propalo, nema veze, ni prvo ni poslednje...

Molim vas samo da napisete kada ce se upriliciti svecani "Rewind" - vadjenje Kamena Temeljca i njegovo pohranjivanje na sigurno za buduce predizborne radne pobede?

Sulc

pre 13 godina

Kako smo mi njih ********** za kupljeni parcelu tako ce oni nas. Sto Djilas nije tada kritikovao nase majmune kad su ******** ljudi. Platili 7.000.000E, a nasi ih izdigli. Svaka cast Kinezi!!! *********

DzoniKG

pre 13 godina

HAHA a oni su ozbiljni ,20 godina grade obilaznicu i nisu uradili ni 2%.Vi da ste ozbiljni gradili bi sami a ne bi moljakali po svetu da vam drugi izgrade.

Toni

pre 13 godina

Đilas: Kinezi neozbiljni.

Frajeru, pogldaj klip sa youtube.com na kome je voznja kroz Sangaj pa onda izjavi tako nesto. Evo linka: http://www.youtube.com/watch?v=dYR_AA0ZbEg

maja

pre 13 godina

Over 1,000 kilometres of road works worth millions of dollars may come to a halt as it emerges that Tanzania is almost certain to slap a 10-year-ban on three blacklisted Chinese engineering and construction firms over a procurement bribery scandal in the Philippines.

On January 14, the World Bank announced the debarment of seven firms — including the China State Construction Engineering Corporation, the China Road and Bridge Corporation, and the China Geo-Engineering Corporation — and one individual on suspicion of engaging in collusive practices under a major Bank-financed roads project in the Philippines. Two of the debarments are permanent, the strongest possible sanction.

The debarments prevent the parties from bidding on future World Bank-financed contracts. They resulted from an inquiry by the World Bank’s Integrity Vice Presidency responsible for investigating allegations of fraud and corruption in Bank-financed operations.

Tanzania Public Procurement Regulatory Authority (PPRA) regulations bar not only international firms doing jobs in the country but also those blacklisted in another country for being involved in the procurement irregularities.

The ban on the three firms would forbid them from undertaking any local construction jobs or tendering for any new construction work in the country.

The three companies, which are involved in multimillion-dollar road and bridge construction works in the country, have already been handed letters to explain their involvement in the bribery scandal in Philippine.

The PPRA said last week that any internationally blacklisted construction or consulting firms are automatically barred from working in Tanzania for a specified period of time.

China Geo-Engineering Corporation has been awarded various jobs including designing and building the 40-kilometre Manyoni-Isuna road in central Tanzania in a contract worth Tsh30.2 billion ($23 million).

Another is the upgrading of the 120km Kyamyorwa–Buzirayombo road in the western zone of Tanzania on a contract worth Tsh50 billion ($38.4 million). Both contracts are financed by the Tanzanian government.

China Geo-Engineering Corporation was also in the final stages of completing the $26.8 million Unity Bridge connecting Tanzania and Mozambique.

In a report made available to The EastAfrican last week, Ephraem Mrema, chief executive officer of the Tanzania National Roads Agency (Tanroads) said the firm was still working on phase one of the 125km Chalinze-Tanga highway.

Mr Mrema said Tanzania expects to construct 1,383.5 kilometres of roads in various regions. The roads are at the design stage.

A government source said that the three companies would to be asked to complete the ongoing road works.

The three Chinese firms will therefore be disqualified from bidding for some eight projects in the pipeline, for a length of 890.3km worth Tsh521.61 billion ($400.8 million), whose preparations have been completed, but await signing of agreements.

A senior official with PPRA told The EastAfrican in Dar es Salaam last week that the authority is mandated to blacklist and bar, a supplier, contractor or consultant from participating in public procurement proceedings.

“PPRA puts an additional maximum of 10 years to the punishment of corruption and fraud. For non-corruption cases, it would add up to five years to a supplier, contractor or consultant that is found to have been blacklisted and barred from taking part in public procurement by a foreign country,” said the official.

The World Bank on January 14 this year banned the three Chinese international firms from vying for new construction jobs on charges of fraud and corruption.

The firms are thus no longer eligible for a World Bank-financed contract for periods of between five to eight years

The three firms have executed numerous multibillion-dollar projects not only in Tanzania, but also in many other African countries such as Kenya and Angola.

The China Road and Bridge Corporation has been debarred for eight years, but the debarment can be reduced or terminated after five years if the firm puts in place a compliance programme satisfactory to the World Bank.

China State Construction Corporation and China Wu Yi Co Ltd, were each debarred for six years.

China Geo-Engineering Corporation was debarred for five years. This can be reduced or lifted after three years.

The World Bank said last week that the investigation uncovered evidence of a major cartel involving local and international firms bidding on contracts under Phase I of the Philippines National Roads Improvement and Management Programme.

The Contractor’s Registration Board of Tanzania last week said that it had taken no action against the blacklisted firms because locally, they had not acted against the law of the country or gone against PPRA regulations.

A commercial attaché at the Chinese embassy in Dar es Salaam said that he could not comment on the matter, because “he was not aware of it.”

According to the World Bank regulations, in the case of debarred firms, ineligibility extends to any firm or individual, which controls the debarred firm or any firm in any way, which the debarred firm directly or indirectly controls.

For a debarred individual, ineligibility extends to any firm, which the debarred individual directly or indirectly controls.

Nasla vreca zakrpu!!

Ivan BA

pre 13 godina

""Očekujem da će u narednim mesecima dogovoreni rokovi početi da se poštuju, a ukoliko ne bude tako moj stav će biti, da bez obzira kakve smo ugovore potpisali, da ih izmenimo i da neko drugi gradi taj most", istakao je gradonačelnik."

A onda Kinezi kazu, Priznacemo KOSOVO.
Djilas izvinte braco kinezi samo sam se salio.

Salu na stranu, veliku cenu placamo za Kosovo.
Ne mislim da treba da ga se odreknemo ali ponasajmo se dostojnije.

Igor

pre 13 godina

Potpuno mi je bizaran komentar DIREKTORA Instituta kako detaljan predmer...ili hajde neka bude tenderski predmer i predracun nisu bitni za otpočinjenje projetka. Direktore...jel' to varijanta 10 mil gore-dole...ili 20 mil gore-dole, popularna šac metoda! Hej..igrom.slučaja sam inženjer...igrom slučaja, zaposlen u velikoj konsultantskoj kuci i igrom slučaja upucen u infrastrukturnu problematiku. OK....kapiram...nema novca...neki sumanut kreditni aranžman ...nema jasnog cash-flow-a...biće to razvučeni projekat, probijeni rokovi, dodatni troskovi,pitaj boga kakav kvalitet itd...ali hajdemo barem na početku da znamo definisanu cenu radova,nekakav reper za procenu budućih troškova...ako Kinezi nemaju projekat...uradimo ga mi uz konsultaciju sa kineskom firmom...ukoliko je tipski most definisan, ostalo je pitanje statike i odabira materija...pripremni radovi se daju proceniti (btw...kupujte materijal sada...da ne poskupi kao kod Savskog ;)) Zamislite samo kako u glavi nekog Tche Wu-a izgleda utopijski nedefinisan projekat nekog mosta tamo u Srbiji...i kao on mora da se time bavi, a sve je nekako u vazduhu...i pare...CIP...i most..i Dunav...kao kod Kusturice...sa sve čurke i ćurani!!!

Boris

pre 13 godina

Ma cena uopste nije vazna, ako se ne zna cena, po stavkama, onda se nece znati ni vrednost dodatnih i nepredvidjenih radova, koji su na ovakvim projektima (svuda u svetu ) milionski, pa udri.
Ali, to se desava jer Gradonacelnik nije raspisao tender za taj most, nego su se sve "dogovorili" sa Kinezima.

Citalac

pre 13 godina

Fino-hocemo most, oni finansiraju i grade, mi vracamo sa 3% kamate-grace period 3 godine. Kud ces lepse. E sad, oni daju pare, oni grade i hoce po svom. Mi, naravno, kako je red po nasem. Rezultat-jasan. Zakljucak: Ko ide u svadbu bez.... ne zeni se. Ajmo sami da sagradimo i nema problema. Fali samo mala sitnica-nema novca. Da nije tuzno bilo bi smesno !

Maja

pre 13 godina

Evo sta kaze Svetska Banka (World Bank)


World Bank Listing of Ineligible Firms



Fraud and Corruption


This List is Current

The firms and individuals listed below are ineligible to be awarded a World Bank-financed contract for the periods indicated because they were found to have violated the fraud and corruption provisions of the Procurement Guidelines or the Consultants Guidelines. These findings were made through an administrative process that permitted the accused firms and individuals to respond to the allegations. Through July 2007, this process was conducted in accordance with the Sanctions Committee Procedures adopted on August 2, 2001. Since then, the process has been conducted in accordance with the Sanctions Procedures of the World Bank Group Sanctions Board. To get more information on the two-tier sanctions process go to Sanctions Management webpage.

Unless otherwise indicated below, in the case of a debarred firm, ineligibility extends to any firm or individual which directly or indirectly controls the debarred firm or any firm which the debarred firm directly or indirectly controls; and in the case of a debarred individual, ineligibility extends to any firm which the debarred individual directly or indirectly controls.

CHINA ROAD AND BRIDGE CORPORATION*19 ZHONGLU PLAZA,
C88,
ANDINGMENWAI
DAJIE. P. O.
BOX. 100011 -
BEIJING, CHINA, BEIJING China 12-JAN-2009 12-JAN-2017 Procurement Guidelines 1.15(a)(ii)

link http://web.worldbank.org/external/default/main?theSitePK=84266&contentMDK=64069844&menuPK=116730&pagePK=64148989&piPK=64148984

Ja

pre 13 godina

Nisu kinezi neozbiljni, to je samo revans za onih 7mil. eura i ono zemljiste za trzni centar gde su ih srbi izradili.
Pisano je na vasem sajtu proteklih nedelja

Mirko

pre 13 godina

Kako mene nasmeju ovi nasi drugovi politicari.Kinezi neozbiljni?Neka ste Vi drugovi iz DS-a ozbiljni.Koliko ste ozbiljni vidi se po tome kako zive gradjani u Srbiji.Ko je ono skoro prevario Kineze za 7 miliona evra?

Sima

pre 13 godina

Bitno da je Tadić postavio kamen temeljac i da su svi mediji to objavili. Ovo je primer kako danas funkcioniše Srbija. Isto kao pre 10 godina samo slike i prevare.

Asteix

pre 13 godina

Sećam se veličanstvenog uspeha vlade da spustili cenu izgradnje za skoro 50% od scene koji su prvobitno trazili kineski preduzimači. He he a nisu imali ni zvaničan projekat inspired sebe! -Brate moj kineski moš' nam uradiš neki most onako iz glave pa će ti platim pols cene.. Aj' leba ti napravili ste sve I svašta, jedan most je problem?

Galenika

pre 13 godina

A ko je onda već sada sa druge strane dunava posekao silno drveće u tolikoj meri da se sad iz zemuna vidi rupa u šumi? i šta se desilo sa isečenim drvećem? ko ga je prodao i ko je stavio pare u džep?

dragan

pre 13 godina

Zapamtite, svi mostovi će biti izgrađeni samo je pitanje po kojoj ceni i u kom roku.Most preko Ade će kasniti a i ugovorena cena će biti probijena.Isto tako očekujem i od mosta koji budu gradili kinezi.Prema tome nema tazloga da nas razni nekvalifikovani političari ubeđuju i svaki dan pričaju kako je sve ugovoreno po naj nižim cenama i kako će radovi biti gotovi pre roka.

preozbiljni

pre 13 godina

Kako su onda neozbilji Kinezi vodeca ekonomija sveta a mi tako ozbiljni pa potpuno propali. Mi nasli nekom da pricamo o ozbiljnosti...Pogotovo kad se zna kako su ozbiljno nasi genijalci prevarili Kineze za plac i sedam miliona evra. Ili nasi nemaju da plate ili nece da plate ili su opet smislili neku kumovsko partijsku ugradnju bez koje se ovde nista ne radi. Nema veze vazno da se ceo ovaj projekat izreklamirao na sva zvona i da se veliki vodja slikao pored kamena temeljca. Jos onda sam tvrdio da od toga nece biti nista posto je ova garnitura nebrojeno puta dokazala da je potpuno nesposobna da bilo sta napravi. Sada treba ocrniti Kineze da se ne vide nase brljotine. Sirotinja raja ce ionako sve brzo da zaboravi ophrvana prezivljavanjem od danas do sutra. Spominjao se tu jos jedan most, metro...trla baba lan.

Bojan

pre 13 godina

Najveće krađe i utaje u građevinarstvu se rade preko projekta. Tako da je veoma bitno da se zna koliko šta košta, a ne da se sve "razmaže", pa da se nikada ne da utbvrditi ko je i za koliko uzeo debelu proviziju.

U svetu bi čovek koji bi ovako nešto izjavio (kakve veze ima šta koliko košta) sebe obznanio ili kao totalnog igoramusa, i odmah bio otpušten, ili bi se u "igru" uključila policija.

No, kako je ovde pljačka i utaja uvek organizovana sa Vrha, naravno da će i ovaj jedini pošteni revizor da uskoro "legne na rudu", i sledi nova pljačka - u vrednosti Satelita (za koji i dalje niko istinski odgovoran nije ni prozvan na saslušanje).

Cvrsta ruka

pre 13 godina

Nasli smo skim ce da se petljamo,sa zemljom gde je disciplina ocenas,a ko je ne postuje pojedega mrak,pa zato i nije cudo sto kod njih nema krize,a svaki grad im izgleda ko Njujork.To i nama treba,jer nekim narodima trba nametnuti disciplinu jer je sami ne poseduju.

Gradnja i ugradnja

pre 13 godina

Znači, Kinezi su se rastrčali po zemli Srbiji tražeći poštene i vredne građevinske kompanije zato što neće one sa DS-ovog spiska podizvođača za ugradnju.

Steph

pre 13 godina

Neko je napisao da je Zemun Pajtićevo dvorište... nije. Vojvodina kao AP nema za južnu granicu Savu i Dunav, kao što ima geografska Vojvodina. Uzmite kartu i videćete da i NBG i Zemun, i Borča pripadaju Gradu Beogradu. Dakle, Đilasovo dvorište.

Nenad

pre 13 godina

A jel Borca u Vojvodini ili Srbiji? Ako je u Vojvodini najbolje bi bilo kontaktirati Vojvodjansku banku za obnovu i razvoj a posao poveriti domacim ili Austrijskim izvodjacima. Nema od Kineza nista.

Nikola

pre 13 godina

Kako je moguce da ovaj most koji je vizuelno sveden da izgleda sto jednostavnije i sto jeftinije moze da kosta 250 miliona.

Most preko Ade koji se pravi da bude simbol grada i da bude najsiri i najveci most kod nas kostace 130 miliona!

Ova cena za most za Borcu je krajnje sumnjiva

PS Znam da su u cenu mosta uracunate i pristupne saobracajnice, ali opet je mnogo. Most na Adi ce sa 2 komplikovane petlje manje kostati

Steph

pre 13 godina

Neko je napisao da je Zemun Pajtićevo dvorište... nije. Vojvodina kao AP nema za južnu granicu Savu i Dunav, kao što ima geografska Vojvodina. Uzmite kartu i videćete da i NBG i Zemun, i Borča pripadaju Gradu Beogradu. Dakle, Đilasovo dvorište.

larva

pre 13 godina

@Helios
Gospodine, sve ste lepo napisali, ali morate da shvatite da je pisati o temi mostova u beogradu besmisleno. Toliko minisa sam popio zbog mosta preko Ade. Cudo, nemogu ni da saberem. Srbija je zemlja doskolovanih tj, onih koji su u zadnjih 10 godina diplomirali sve i svasta. I sve znaju. Pa samo citati Homena znaci izloziti sebe riziku po zdravlje. Otporasi pobedjuju

mile pile

pre 13 godina

Preskupo, tupavo saobracajno resenje i ono najvaznije "povoljan" kredit koji ce da vracaju i moja deca. E to sto se tice moje dece taj film nece moze da gledate gospodo politicari.

Beogradjanin

pre 13 godina

Kao covek koji je dosta dugo radio sa Kinom i poznajuci njihov mentalitet nije me zacudila ova vest.Kaaada krenu na neki put posla radi taj put traje i po dva meseca .Obidju na primer Srbiju, mesec dana se muvaju po Srbiji da bi pred ulazak u avion potpisali nekakav ugovor.Isto tako odes u Kini poslom zamajavaju te nedelju dana i pred ulazak u avion se potpisuje ugovor. Za sve to vreme zavitlavaju oko cene, stalnbo nekog zovu kao fol konsultacija radi.Aljkavi i neprecizni.Ali kadaim dodju veliki "majstori" Nemci, Francuzi, Amerikanci skacu na svaki mig i nema zavitlavanja jer ovi kadavid e da su tu nesto vrda u odnosu sta je dogovoreno, prvi avion i nazad.
Ovde ce ispasti da za Kredit treba da mi obezbediomo 80% avansa, da mi treba da uradimo projekat,da metalne konstrukcije trebamo mi da napravimo, da prilaznice mi treba da isfinansiramo a oni daplate 10-15% od vrednosti mosta. To je saradnja sa Kinom

Petar

pre 13 godina

Videli kinezi da smo mi otvarali radove na mostu bez projekta, ukapirali da i oni mogu da maznu avasn bez projekta. Shvatili kinezi kakva nas domacinska vlada vodi, vlada koju zanima jedino licna promocija i jeftini politicki poeni. Nije im ovo kina gde moraju da ispune ogromne standarde i u rokovima i u kvalitetu, shvatili da ovde za saku dolara vlas prodaje i sopstveni narod, a kamoli par godina produzetak roka, ili losiji kvalitet mosta, to nasi prodaju za dobro letovanje i masnu veceru. E srbijo, e narode ludi sto trpis

Dusan Silni

pre 13 godina

Zar je Zemun sa Novim Beograd om još uvek u Srbiji.Nikakvo pravo Đilas ovde nema oko gradnje jer teritorijalno ovo je tor Pajtićev i on ima dase pita.Srbija ionako nikada nije polagala pravo na sever preko save i dunava,Tito je umro,Milošević leži ispod lipe.Otimate Pajtićevo dvoriš te,gde vi živite ljudi.

Nikola

pre 13 godina

@KIna?
POgledaj ovaj video http://www.youtube.com/watch?v=dYR_AA0ZbEg Mora da je lazan.DOk smo mi lupali u serpe pre 10 godina skoro niceg od ovoga na videu nije bilo.A vidi sad ,za to vreme u srbiji se nije izgradilo apsolutno nista a tolike pare potrosene.

Nikifor

pre 13 godina

Ako Kinezi daju 85% para, onda Kinezi mogu i da odugovlače koliko hoće. Kad bi mi imali novce, mogli bismo sami da biramo izvođača.

ivana

pre 13 godina

Najuticajniji svetski časopis iz oblasti građevinarstva, njujorški ENR (Engineering News Record) i ove godine sačinio je listu najvećih i najuspešnijih građevinskih firmi u svetu. Od ukupno 255 rangiranih, čak 54 je iz Kine, ali među njima nije CRBC.

Nn

pre 13 godina

Kinezi gleali Valtera pa dosta i naucili o nama. Kako se secam neki nasi balvani su pokrali Kineze za oko 7 miliona eura, ovi sto grade most culi za to pa se opametili.

dosta!

pre 13 godina

Naravno, ne valjaju bezobrazni Kinezi, ne valja nam nekvalitetna IKEA, ne valja nam... ustvari, niko nam ne valja, svi nesto nasli i zasli bas po Srbiji da mute i hohstaplerisu. Milijarda i po Kineza, onolika zemlja, ali ceif im da dodju u Srbiju i izmuvaju nas za nekih par stotina milki, pa to ti je...

IKEA isto, hoce da plati zemljiste, hoce garancije, hoce ovo i ono, a nece da ozivljava nasu drvnu industiju, sramota...

Uh, siguran sam ga ima jos dosta ovakvih...

A koji nisu takvi, koji su uspeli u Srbiji? Pa svi oni koji su podmazali ove lopine ovde, svako onaj ko je ubacio u dzepove u koje treba.

Dakle, evo jos jednom stare oprobane tehnike zamlacivanja i paljenja narodnih masa: sta, nema mog dela - pa vi ste stvarno neodgovorini, teski za saradnju i u Srbiji niste dobrodosli.

Lopovi bre, dosta! Pustite ovu zemlju da progleda i zivi normalnim zivotom!

Sin Bludimir

pre 13 godina

Kad se sabere ceo materijal (armatura, grede, beton..) i kad se urachuna rad od 3 godine za malu armiju radnika (u svakom trenutku da radi oko 100 ljudi na mostu, preuzet podatak sa slicnog mosta pa malo uvelican) dolazi se do cifre oko 40 miliona eura.
U tu cirfu je uracunata i sva "manja" mehanizacija (za shipove, kranovi itd.) jedino nije brod sa kranom na sebi i njegovo rentiranje.
Elem cifra je vec napumpana tako da u tih 40m moze i to da bude ukljuceno.

Nema drugih skrivenih troskova osim ugrade:
- firme koja organizuje posao (Strabag ili neki slican lopov, verujem da oni i najmanje uzmu koliko je ova cifra prepumpana)
- politicara (o-la-la)
- banaka
...

Ali ko sta moze da promeni po ovom pitanju?

Koga zanima mogu prilicno egzaktnu racunicu da napishem ovde ali sta se moze promeniti - ljudi koji citaju ovaj sajt i tako dele ovo razmisljanje ali nista se ne moze promeniti makar cela drzava delila misljenje da zivimo u najlopovskijem sistemu.. Oni ce ponovo doci na vlast i jahati nas i tako dok ne iscede i poslednju kap krvi iz naroda.

Dejan

pre 13 godina

Pa sta se cudite... Zar te iste Kineze nismo zavrnuli za 7 mil EUR pre nekoliko dana,ono zemljiste za trgovinski centar najveci na BAlkanu,tamo oko PIK Zemuna... Dali ljudi pare i... pojela maca. Sad hoce avans,znaju sa kim imaju posla. Takvu sliku imaju o nama u svetu jer nas predstavljaju razni poslovni ljudi(kontraverzni biznismeni i lopovcine) koje nasa drzava potpuno tolerise i dozvoljava im da rade sta god zele.

Zemun

pre 13 godina

Ako tako nam i treba, cas smo prijatelji sa Kinezima, sa Rusima, cas nas savetuje EU sta je bolje za nas.
Mozda da je Djilas polozio kamen temeljac, posao bi krenuo, covek je domacin i ide mu sve od ruke.

toto

pre 13 godina

"Idejni projekat i studija opravdanosti saobraćajnice Severna tangenta postoji. Urađen je i potpisan od strane glavnog inženjera CRBC-a Yao Haidonga i generalnog direktora CIP-a Milutina Ignjatovića.

boban

pre 13 godina

Znaci most kosta $255mil sto je prakticno 3 puta vise nego koliko je potrebno za izgradnju. Kredit uzet od Kineza Exim banke a CRBC trazi eto zanimljivih 34%. Znaci iznos za avans je puna realna cena mosta a ostatak je za podmazivanje i tu i tamo. A srpski narod ce da plati. I to ako neko ne krene da zavrce Kineze, mozda i dobijemo dobar most, ako krenu da ih zavrcu kao sto verujem vec jesu cim su ovi trazili odmah avans, bice most za kratkotrajnu upotrebu jer ce kinezi gledati da ustede i da se izvuku iz cele price. Mislim da ovo samo moze u Africi i u Srbiji. Zivele banane, ziveli nesvrstani.

nijedan od ponudjenih odgovora

pre 13 godina

kakva smo mi drzava. ako drzava uzme kredit, valjda moze sama da odluci ko ce da projektuje i izgradi most. ovako uzmemo kredit od kineza i to ne sve, vec 85 %. deo novca ce ostati u zemlji (podizvodjaci) i to verovatno ne vise od onih 15% sto drzava ulaze, a ostatak se odmah vraca u kinu, plus treba da vratimo kredit sa sve kamatama.
hocemo vlast koja ce da drzi do drzave srbije i njenih gradjana, a ne neke politicke kreature koje ce da uzimaju provizije i nadnice za postavljanje kamena temeljce. hocemo izbore i promene sto pre. pre nego sto ode sve u tri lepe, pre nego sto ode telekom, eps...

Pobednik

pre 13 godina

Tako to biva kada se gospodin prepametni Boris Tadic mesa u sve, pa i u to da se ovako veliki posao izgradnje mosta radi uz krsenje vazecih zakona - bez prethodnog raspisivanja tendera, ali je zato vazno da su se svi islikali za kamen temeljac radi dobijanja jeftinih politickih poena.

šokiran

pre 13 godina

Zli Kinezi neće blanko da prihvate DS-ove građevinske firme. Pa to stvarno nije lepo. Da sam Đilas i ja bih uvređeno probušio loptu i stavio je pod mišku.

Milan

pre 13 godina

Znaci dobili su pismo od Kineske i strane i sad krece spinovanje srpskih mumificiranih medija,
kao kineska strana nije ni pocela ni idejni ni glavni projekat. A gde vam je projekat za onu megalomaniju preko Ade?
Projektujemo i gradimo u isto vreme?
A sto ne kazu kakve su uslove dobili za taj kredit da su isti povoljniji nego bilo sta sto smo dobili ranije.
Videli su ljudi da imaju posla sa lopovima pa hoce da se obezbede da opet ne ispadnu budale kao sto se to nedavno desilo njihovim trgovcima u Srbiji.
I hoce li neki novinar povodom ovog pitanja kontaktirati drugu stranu ili verujete na rec lokalnim doktorima...

Kina?

pre 13 godina

Ugledni časopis Barron's je nedavno objavio poduži članak u kojem je pošteno ocrnjena kineska privreda, odn. privrednici. Korupcija, a najviše "pumpanje izveštaja" (gde je prihod uvek lažno prikazan da bi se privuklo što više stranih investitora)su navedeni kao najveći problemi. Kineske kompanije redovno lažu zapadne investitore i berze potpuno fabrikovanim, našminkanim, izveštajima koji nemaju veze sa stvarnošću. U SAD je sve manje investitora koji su spremni da ulažu na kinesko tržište i veliko je pitanje kako će se stvari dalje razvijati.
Ovo što se dešava sa mostom i "uglednom kineskom kompanijom" je samo kap u ogromnom okeanu totalnog foliranja i laži. Nek nam je Bog u pomoć.

Helios

pre 13 godina

Nakon tragedije zvane Most na Adi počinje bljuvotina zvana most ka Borči. Prvo, po zakonu potreban je konkurs za kapitalne objekte - gde je konkurs za idejno rešenje!??! I nisu oni ništa "isprojektovali", to je prosta fotomontaža dečije igre u 3Dstudiju pa štampana na veliki plakat. To da imaju pozadinu kada se slikaju za novine, "kamen temeljac" mosta čiji su stubovi u vodi i tako to. Ta "kreacija" je kopija mosta iz Brankove sa razvučenim krajevima - nije neko čudo tehnike. Pošto smo to umeli da napravimo pre 50 godina valjda umemo sami i sada. Čak i nakon DS-"eksperti"-priHvatizacije smederevske železare čelik je tu. I da li to Dinkić podrazumeva da ako USS-steel daje čelik to biva onda 45% "domaćeg" materijala, jer i da je tako to svakako nije 45% domaće zarade.
Veoma je sumnjivo da je izabrani tip mosta optimalan za datu situaciju. Tim više što niko ozbiljan, niko normalan u svetu ni ne započinje dizajn, a kamoli projekat mosta bez dovršenog ispitivanja tla. tj. geotehničkog istraživanja. Ovde ono nije ni početo! Dodatno, svaki most nama jadnima bez dovoljno mostova uskoro biva preuzak. U Brankovoj je dupliran, savski je preuzak, i Gazeli "fali" jedna traka itd. Neshvatljivo je da se pravi sa 2 trake plus glupa zaustavna kada se sa još 2 metra proširenja dobija most sa 3 trake!!!. Za 10, najkasnije 15 godina udaraćemo se u glavu što most nema 3 trake! A to što je na Adi most raspona od 400 metara, bez stubova u vodi - "zbog plovidbe"?!, a na Dunavu gde jedino ima plovidbe nije: nema očiglednijih pokazatelja apsurdnosti i naopakosti u Srbiji. Tugu upotpunjuje nerešavanje prilaza. Neverovatno, ali "projekat" NE obuhvata rešavanje prilaza. Dugotrajna sramota lakat-krivine kojom počinje najbitniji put u zemlji Bgd-N.Sad uopšte se ne rešava! I umesto da se napravi i reši trokrak pomoću nadvožnjaka i podvožnjaka, ili barem kružnim tokom, saobraćaj sa mosta će samo da "padne" na semafor - ej semafor na prstenu oko grada - i još više ukopa "lepotu" i fluidnost lakat-krivine... Mišja gomila zvana "stručna javnost", nakon hrabrog ali neuspešnog cijukanja protiv šiljka na Adi ovde gromoglasno ćuti...
I tako nepotrebni kinezi sa projektom koji to nije sada idu okolo da nađu nekog, a grad to "ne može da prihvati". To jer su već napravili ugovor da će grad da da listu "relevantnih" kompanija!!! - čitaj: samo oni koji prvo pomaze partiju na vlasti mogu da budu izvođači, unapred su se obezbedili... E Srbijo, tragikomedijo!

Zoki

pre 13 godina

Zašto bi oni u opšte i poštovali rokove, kad zbog domaćih rođaka i prijatelja ni u jedan ugovor o gradnji ne ide klauzula o kazni ukoliko se probije rok?

Nema penala - nema poštovanja rokova, vrlo jednostavno.

Odzvonilo zvonce

pre 13 godina

Neka ga sad gradi EU, posto smo se oslobodili balasta Kosova, pa ni Kinezi nemaju potrebe da nesto nas pomazu. Tesko je biti saveznik Srbima, nikad ne znas kada ce da se presaltaju na drugu stranu.

... marko

pre 13 godina

Nije naš problem šta Kinezi rade. Ukoliko ne ispoštuju uslove iz ugovora, moraju snositi posledice predviđene ugovorom.

Kako da nas neko ozbiljno shvati ukoliko se ozbiljno ne ponašamo?

Realni pesimista

pre 13 godina

Važno je da je naš predsednik udario kamen temeljac, a što most nikad neće biti napravljen to nema veze. Isto kao i devedesetih kada je Sloba puštao u rad nepostojeće generatore na Đerdapu. Sram vas bilo.

Vuk

pre 13 godina

Kinezi imaju idejni i glavni projekat jer su puno mostova već sagradili, a i ova ilustracija potiče iz projekta.
Naravno da treba da im se plati avans 50 %, a njihovo je da biraju podizvođače, a ne grad da im nameće mešetare i mafiju.
Pustite Kineze da rade i platite im sve jer taj novac iz kredita je dat u tu svrhu.
Srećno kineskim graditeljima!

Vuk

pre 13 godina

Kinezi imaju idejni i glavni projekat jer su puno mostova već sagradili, a i ova ilustracija potiče iz projekta.
Naravno da treba da im se plati avans 50 %, a njihovo je da biraju podizvođače, a ne grad da im nameće mešetare i mafiju.
Pustite Kineze da rade i platite im sve jer taj novac iz kredita je dat u tu svrhu.
Srećno kineskim graditeljima!

Realni pesimista

pre 13 godina

Važno je da je naš predsednik udario kamen temeljac, a što most nikad neće biti napravljen to nema veze. Isto kao i devedesetih kada je Sloba puštao u rad nepostojeće generatore na Đerdapu. Sram vas bilo.

Helios

pre 13 godina

Nakon tragedije zvane Most na Adi počinje bljuvotina zvana most ka Borči. Prvo, po zakonu potreban je konkurs za kapitalne objekte - gde je konkurs za idejno rešenje!??! I nisu oni ništa "isprojektovali", to je prosta fotomontaža dečije igre u 3Dstudiju pa štampana na veliki plakat. To da imaju pozadinu kada se slikaju za novine, "kamen temeljac" mosta čiji su stubovi u vodi i tako to. Ta "kreacija" je kopija mosta iz Brankove sa razvučenim krajevima - nije neko čudo tehnike. Pošto smo to umeli da napravimo pre 50 godina valjda umemo sami i sada. Čak i nakon DS-"eksperti"-priHvatizacije smederevske železare čelik je tu. I da li to Dinkić podrazumeva da ako USS-steel daje čelik to biva onda 45% "domaćeg" materijala, jer i da je tako to svakako nije 45% domaće zarade.
Veoma je sumnjivo da je izabrani tip mosta optimalan za datu situaciju. Tim više što niko ozbiljan, niko normalan u svetu ni ne započinje dizajn, a kamoli projekat mosta bez dovršenog ispitivanja tla. tj. geotehničkog istraživanja. Ovde ono nije ni početo! Dodatno, svaki most nama jadnima bez dovoljno mostova uskoro biva preuzak. U Brankovoj je dupliran, savski je preuzak, i Gazeli "fali" jedna traka itd. Neshvatljivo je da se pravi sa 2 trake plus glupa zaustavna kada se sa još 2 metra proširenja dobija most sa 3 trake!!!. Za 10, najkasnije 15 godina udaraćemo se u glavu što most nema 3 trake! A to što je na Adi most raspona od 400 metara, bez stubova u vodi - "zbog plovidbe"?!, a na Dunavu gde jedino ima plovidbe nije: nema očiglednijih pokazatelja apsurdnosti i naopakosti u Srbiji. Tugu upotpunjuje nerešavanje prilaza. Neverovatno, ali "projekat" NE obuhvata rešavanje prilaza. Dugotrajna sramota lakat-krivine kojom počinje najbitniji put u zemlji Bgd-N.Sad uopšte se ne rešava! I umesto da se napravi i reši trokrak pomoću nadvožnjaka i podvožnjaka, ili barem kružnim tokom, saobraćaj sa mosta će samo da "padne" na semafor - ej semafor na prstenu oko grada - i još više ukopa "lepotu" i fluidnost lakat-krivine... Mišja gomila zvana "stručna javnost", nakon hrabrog ali neuspešnog cijukanja protiv šiljka na Adi ovde gromoglasno ćuti...
I tako nepotrebni kinezi sa projektom koji to nije sada idu okolo da nađu nekog, a grad to "ne može da prihvati". To jer su već napravili ugovor da će grad da da listu "relevantnih" kompanija!!! - čitaj: samo oni koji prvo pomaze partiju na vlasti mogu da budu izvođači, unapred su se obezbedili... E Srbijo, tragikomedijo!

Zoki

pre 13 godina

Zašto bi oni u opšte i poštovali rokove, kad zbog domaćih rođaka i prijatelja ni u jedan ugovor o gradnji ne ide klauzula o kazni ukoliko se probije rok?

Nema penala - nema poštovanja rokova, vrlo jednostavno.

Odzvonilo zvonce

pre 13 godina

Neka ga sad gradi EU, posto smo se oslobodili balasta Kosova, pa ni Kinezi nemaju potrebe da nesto nas pomazu. Tesko je biti saveznik Srbima, nikad ne znas kada ce da se presaltaju na drugu stranu.

šokiran

pre 13 godina

Zli Kinezi neće blanko da prihvate DS-ove građevinske firme. Pa to stvarno nije lepo. Da sam Đilas i ja bih uvređeno probušio loptu i stavio je pod mišku.

... marko

pre 13 godina

Nije naš problem šta Kinezi rade. Ukoliko ne ispoštuju uslove iz ugovora, moraju snositi posledice predviđene ugovorom.

Kako da nas neko ozbiljno shvati ukoliko se ozbiljno ne ponašamo?

Milan

pre 13 godina

Znaci dobili su pismo od Kineske i strane i sad krece spinovanje srpskih mumificiranih medija,
kao kineska strana nije ni pocela ni idejni ni glavni projekat. A gde vam je projekat za onu megalomaniju preko Ade?
Projektujemo i gradimo u isto vreme?
A sto ne kazu kakve su uslove dobili za taj kredit da su isti povoljniji nego bilo sta sto smo dobili ranije.
Videli su ljudi da imaju posla sa lopovima pa hoce da se obezbede da opet ne ispadnu budale kao sto se to nedavno desilo njihovim trgovcima u Srbiji.
I hoce li neki novinar povodom ovog pitanja kontaktirati drugu stranu ili verujete na rec lokalnim doktorima...

boban

pre 13 godina

Znaci most kosta $255mil sto je prakticno 3 puta vise nego koliko je potrebno za izgradnju. Kredit uzet od Kineza Exim banke a CRBC trazi eto zanimljivih 34%. Znaci iznos za avans je puna realna cena mosta a ostatak je za podmazivanje i tu i tamo. A srpski narod ce da plati. I to ako neko ne krene da zavrce Kineze, mozda i dobijemo dobar most, ako krenu da ih zavrcu kao sto verujem vec jesu cim su ovi trazili odmah avans, bice most za kratkotrajnu upotrebu jer ce kinezi gledati da ustede i da se izvuku iz cele price. Mislim da ovo samo moze u Africi i u Srbiji. Zivele banane, ziveli nesvrstani.

ljiljana

pre 13 godina

Axa, Kinezi su neozbiljni, a naše Ministarstvo za privatizaciju, Agencija za privatizaciju, Vlada i Pravosuđe su bili ozbiljni u nameri da ih pređu za 7.000.000 eur?! VAŽI!!! Šta je sa pravosnažnom presudom u slučaju SATELIT gde Srbija Izraelu duguje 40.000.000 eur? Toliko o ozbiljnosti naše vlade!

dosta!

pre 13 godina

Naravno, ne valjaju bezobrazni Kinezi, ne valja nam nekvalitetna IKEA, ne valja nam... ustvari, niko nam ne valja, svi nesto nasli i zasli bas po Srbiji da mute i hohstaplerisu. Milijarda i po Kineza, onolika zemlja, ali ceif im da dodju u Srbiju i izmuvaju nas za nekih par stotina milki, pa to ti je...

IKEA isto, hoce da plati zemljiste, hoce garancije, hoce ovo i ono, a nece da ozivljava nasu drvnu industiju, sramota...

Uh, siguran sam ga ima jos dosta ovakvih...

A koji nisu takvi, koji su uspeli u Srbiji? Pa svi oni koji su podmazali ove lopine ovde, svako onaj ko je ubacio u dzepove u koje treba.

Dakle, evo jos jednom stare oprobane tehnike zamlacivanja i paljenja narodnih masa: sta, nema mog dela - pa vi ste stvarno neodgovorini, teski za saradnju i u Srbiji niste dobrodosli.

Lopovi bre, dosta! Pustite ovu zemlju da progleda i zivi normalnim zivotom!

Gradnja i ugradnja

pre 13 godina

Znači, Kinezi su se rastrčali po zemli Srbiji tražeći poštene i vredne građevinske kompanije zato što neće one sa DS-ovog spiska podizvođača za ugradnju.

Dejan

pre 13 godina

Pa sta se cudite... Zar te iste Kineze nismo zavrnuli za 7 mil EUR pre nekoliko dana,ono zemljiste za trgovinski centar najveci na BAlkanu,tamo oko PIK Zemuna... Dali ljudi pare i... pojela maca. Sad hoce avans,znaju sa kim imaju posla. Takvu sliku imaju o nama u svetu jer nas predstavljaju razni poslovni ljudi(kontraverzni biznismeni i lopovcine) koje nasa drzava potpuno tolerise i dozvoljava im da rade sta god zele.

ivana

pre 13 godina

Najuticajniji svetski časopis iz oblasti građevinarstva, njujorški ENR (Engineering News Record) i ove godine sačinio je listu najvećih i najuspešnijih građevinskih firmi u svetu. Od ukupno 255 rangiranih, čak 54 je iz Kine, ali među njima nije CRBC.

SKJ-SPS-DS, tradicija kvaliteta

pre 13 godina

Naucite Vi Kineze, molim Vas, g. gradonacelnice. Neka ste im rekli! Sta oni znaju kako se posluje, Kina je jedna neorganizovana, neuspesna banana drzava sa nedefinisanim granicama i statusom, sa vlascu koja svoje stavove prima iz ambasada po Pekingu.
Ili ipak...

Galenika

pre 13 godina

A ko je onda već sada sa druge strane dunava posekao silno drveće u tolikoj meri da se sad iz zemuna vidi rupa u šumi? i šta se desilo sa isečenim drvećem? ko ga je prodao i ko je stavio pare u džep?

Sin Bludimir

pre 13 godina

Kad se sabere ceo materijal (armatura, grede, beton..) i kad se urachuna rad od 3 godine za malu armiju radnika (u svakom trenutku da radi oko 100 ljudi na mostu, preuzet podatak sa slicnog mosta pa malo uvelican) dolazi se do cifre oko 40 miliona eura.
U tu cirfu je uracunata i sva "manja" mehanizacija (za shipove, kranovi itd.) jedino nije brod sa kranom na sebi i njegovo rentiranje.
Elem cifra je vec napumpana tako da u tih 40m moze i to da bude ukljuceno.

Nema drugih skrivenih troskova osim ugrade:
- firme koja organizuje posao (Strabag ili neki slican lopov, verujem da oni i najmanje uzmu koliko je ova cifra prepumpana)
- politicara (o-la-la)
- banaka
...

Ali ko sta moze da promeni po ovom pitanju?

Koga zanima mogu prilicno egzaktnu racunicu da napishem ovde ali sta se moze promeniti - ljudi koji citaju ovaj sajt i tako dele ovo razmisljanje ali nista se ne moze promeniti makar cela drzava delila misljenje da zivimo u najlopovskijem sistemu.. Oni ce ponovo doci na vlast i jahati nas i tako dok ne iscede i poslednju kap krvi iz naroda.

Pobednik

pre 13 godina

Tako to biva kada se gospodin prepametni Boris Tadic mesa u sve, pa i u to da se ovako veliki posao izgradnje mosta radi uz krsenje vazecih zakona - bez prethodnog raspisivanja tendera, ali je zato vazno da su se svi islikali za kamen temeljac radi dobijanja jeftinih politickih poena.

larva

pre 13 godina

@Helios
Gospodine, sve ste lepo napisali, ali morate da shvatite da je pisati o temi mostova u beogradu besmisleno. Toliko minisa sam popio zbog mosta preko Ade. Cudo, nemogu ni da saberem. Srbija je zemlja doskolovanih tj, onih koji su u zadnjih 10 godina diplomirali sve i svasta. I sve znaju. Pa samo citati Homena znaci izloziti sebe riziku po zdravlje. Otporasi pobedjuju

Maja

pre 13 godina

Evo sta kaze Svetska Banka (World Bank)


World Bank Listing of Ineligible Firms



Fraud and Corruption


This List is Current

The firms and individuals listed below are ineligible to be awarded a World Bank-financed contract for the periods indicated because they were found to have violated the fraud and corruption provisions of the Procurement Guidelines or the Consultants Guidelines. These findings were made through an administrative process that permitted the accused firms and individuals to respond to the allegations. Through July 2007, this process was conducted in accordance with the Sanctions Committee Procedures adopted on August 2, 2001. Since then, the process has been conducted in accordance with the Sanctions Procedures of the World Bank Group Sanctions Board. To get more information on the two-tier sanctions process go to Sanctions Management webpage.

Unless otherwise indicated below, in the case of a debarred firm, ineligibility extends to any firm or individual which directly or indirectly controls the debarred firm or any firm which the debarred firm directly or indirectly controls; and in the case of a debarred individual, ineligibility extends to any firm which the debarred individual directly or indirectly controls.

CHINA ROAD AND BRIDGE CORPORATION*19 ZHONGLU PLAZA,
C88,
ANDINGMENWAI
DAJIE. P. O.
BOX. 100011 -
BEIJING, CHINA, BEIJING China 12-JAN-2009 12-JAN-2017 Procurement Guidelines 1.15(a)(ii)

link http://web.worldbank.org/external/default/main?theSitePK=84266&contentMDK=64069844&menuPK=116730&pagePK=64148989&piPK=64148984

DzoniKG

pre 13 godina

HAHA a oni su ozbiljni ,20 godina grade obilaznicu i nisu uradili ni 2%.Vi da ste ozbiljni gradili bi sami a ne bi moljakali po svetu da vam drugi izgrade.

Sulc

pre 13 godina

Kako smo mi njih ********** za kupljeni parcelu tako ce oni nas. Sto Djilas nije tada kritikovao nase majmune kad su ******** ljudi. Platili 7.000.000E, a nasi ih izdigli. Svaka cast Kinezi!!! *********

Beogradjanin

pre 13 godina

Kao covek koji je dosta dugo radio sa Kinom i poznajuci njihov mentalitet nije me zacudila ova vest.Kaaada krenu na neki put posla radi taj put traje i po dva meseca .Obidju na primer Srbiju, mesec dana se muvaju po Srbiji da bi pred ulazak u avion potpisali nekakav ugovor.Isto tako odes u Kini poslom zamajavaju te nedelju dana i pred ulazak u avion se potpisuje ugovor. Za sve to vreme zavitlavaju oko cene, stalnbo nekog zovu kao fol konsultacija radi.Aljkavi i neprecizni.Ali kadaim dodju veliki "majstori" Nemci, Francuzi, Amerikanci skacu na svaki mig i nema zavitlavanja jer ovi kadavid e da su tu nesto vrda u odnosu sta je dogovoreno, prvi avion i nazad.
Ovde ce ispasti da za Kredit treba da mi obezbediomo 80% avansa, da mi treba da uradimo projekat,da metalne konstrukcije trebamo mi da napravimo, da prilaznice mi treba da isfinansiramo a oni daplate 10-15% od vrednosti mosta. To je saradnja sa Kinom

maja

pre 13 godina

Over 1,000 kilometres of road works worth millions of dollars may come to a halt as it emerges that Tanzania is almost certain to slap a 10-year-ban on three blacklisted Chinese engineering and construction firms over a procurement bribery scandal in the Philippines.

On January 14, the World Bank announced the debarment of seven firms — including the China State Construction Engineering Corporation, the China Road and Bridge Corporation, and the China Geo-Engineering Corporation — and one individual on suspicion of engaging in collusive practices under a major Bank-financed roads project in the Philippines. Two of the debarments are permanent, the strongest possible sanction.

The debarments prevent the parties from bidding on future World Bank-financed contracts. They resulted from an inquiry by the World Bank’s Integrity Vice Presidency responsible for investigating allegations of fraud and corruption in Bank-financed operations.

Tanzania Public Procurement Regulatory Authority (PPRA) regulations bar not only international firms doing jobs in the country but also those blacklisted in another country for being involved in the procurement irregularities.

The ban on the three firms would forbid them from undertaking any local construction jobs or tendering for any new construction work in the country.

The three companies, which are involved in multimillion-dollar road and bridge construction works in the country, have already been handed letters to explain their involvement in the bribery scandal in Philippine.

The PPRA said last week that any internationally blacklisted construction or consulting firms are automatically barred from working in Tanzania for a specified period of time.

China Geo-Engineering Corporation has been awarded various jobs including designing and building the 40-kilometre Manyoni-Isuna road in central Tanzania in a contract worth Tsh30.2 billion ($23 million).

Another is the upgrading of the 120km Kyamyorwa–Buzirayombo road in the western zone of Tanzania on a contract worth Tsh50 billion ($38.4 million). Both contracts are financed by the Tanzanian government.

China Geo-Engineering Corporation was also in the final stages of completing the $26.8 million Unity Bridge connecting Tanzania and Mozambique.

In a report made available to The EastAfrican last week, Ephraem Mrema, chief executive officer of the Tanzania National Roads Agency (Tanroads) said the firm was still working on phase one of the 125km Chalinze-Tanga highway.

Mr Mrema said Tanzania expects to construct 1,383.5 kilometres of roads in various regions. The roads are at the design stage.

A government source said that the three companies would to be asked to complete the ongoing road works.

The three Chinese firms will therefore be disqualified from bidding for some eight projects in the pipeline, for a length of 890.3km worth Tsh521.61 billion ($400.8 million), whose preparations have been completed, but await signing of agreements.

A senior official with PPRA told The EastAfrican in Dar es Salaam last week that the authority is mandated to blacklist and bar, a supplier, contractor or consultant from participating in public procurement proceedings.

“PPRA puts an additional maximum of 10 years to the punishment of corruption and fraud. For non-corruption cases, it would add up to five years to a supplier, contractor or consultant that is found to have been blacklisted and barred from taking part in public procurement by a foreign country,” said the official.

The World Bank on January 14 this year banned the three Chinese international firms from vying for new construction jobs on charges of fraud and corruption.

The firms are thus no longer eligible for a World Bank-financed contract for periods of between five to eight years

The three firms have executed numerous multibillion-dollar projects not only in Tanzania, but also in many other African countries such as Kenya and Angola.

The China Road and Bridge Corporation has been debarred for eight years, but the debarment can be reduced or terminated after five years if the firm puts in place a compliance programme satisfactory to the World Bank.

China State Construction Corporation and China Wu Yi Co Ltd, were each debarred for six years.

China Geo-Engineering Corporation was debarred for five years. This can be reduced or lifted after three years.

The World Bank said last week that the investigation uncovered evidence of a major cartel involving local and international firms bidding on contracts under Phase I of the Philippines National Roads Improvement and Management Programme.

The Contractor’s Registration Board of Tanzania last week said that it had taken no action against the blacklisted firms because locally, they had not acted against the law of the country or gone against PPRA regulations.

A commercial attaché at the Chinese embassy in Dar es Salaam said that he could not comment on the matter, because “he was not aware of it.”

According to the World Bank regulations, in the case of debarred firms, ineligibility extends to any firm or individual, which controls the debarred firm or any firm in any way, which the debarred firm directly or indirectly controls.

For a debarred individual, ineligibility extends to any firm, which the debarred individual directly or indirectly controls.

Nasla vreca zakrpu!!

Petar

pre 13 godina

Videli kinezi da smo mi otvarali radove na mostu bez projekta, ukapirali da i oni mogu da maznu avasn bez projekta. Shvatili kinezi kakva nas domacinska vlada vodi, vlada koju zanima jedino licna promocija i jeftini politicki poeni. Nije im ovo kina gde moraju da ispune ogromne standarde i u rokovima i u kvalitetu, shvatili da ovde za saku dolara vlas prodaje i sopstveni narod, a kamoli par godina produzetak roka, ili losiji kvalitet mosta, to nasi prodaju za dobro letovanje i masnu veceru. E srbijo, e narode ludi sto trpis

Mirko

pre 13 godina

Kako mene nasmeju ovi nasi drugovi politicari.Kinezi neozbiljni?Neka ste Vi drugovi iz DS-a ozbiljni.Koliko ste ozbiljni vidi se po tome kako zive gradjani u Srbiji.Ko je ono skoro prevario Kineze za 7 miliona evra?

Kina?

pre 13 godina

Ugledni časopis Barron's je nedavno objavio poduži članak u kojem je pošteno ocrnjena kineska privreda, odn. privrednici. Korupcija, a najviše "pumpanje izveštaja" (gde je prihod uvek lažno prikazan da bi se privuklo što više stranih investitora)su navedeni kao najveći problemi. Kineske kompanije redovno lažu zapadne investitore i berze potpuno fabrikovanim, našminkanim, izveštajima koji nemaju veze sa stvarnošću. U SAD je sve manje investitora koji su spremni da ulažu na kinesko tržište i veliko je pitanje kako će se stvari dalje razvijati.
Ovo što se dešava sa mostom i "uglednom kineskom kompanijom" je samo kap u ogromnom okeanu totalnog foliranja i laži. Nek nam je Bog u pomoć.

Sima

pre 13 godina

Bitno da je Tadić postavio kamen temeljac i da su svi mediji to objavili. Ovo je primer kako danas funkcioniše Srbija. Isto kao pre 10 godina samo slike i prevare.

Goran Beč

pre 13 godina

•Sve u svemu, saradnja sa Rusijom i Kinom koju Vucic i Nikolic zagovaraju pokazuje svoje lice u praksi. Imamo najskuplji gas u Evropi i nevidljivi most. Ali vi i dalje obozavate tu ideju, zar ne?
(Trazili ste bracu?, 27. septembar 2010 17:00)


Idi pitaj Austrijance + Nemce (Strabag) koliko pošteno Srbi plaćaju svoje račune, pa ćeš znati zašto kinezi traže 30% unapred ;-)

Toni

pre 13 godina

Đilas: Kinezi neozbiljni.

Frajeru, pogldaj klip sa youtube.com na kome je voznja kroz Sangaj pa onda izjavi tako nesto. Evo linka: http://www.youtube.com/watch?v=dYR_AA0ZbEg

tante za kukuriku

pre 13 godina

Ma jok, samo hoce da naplate svojih 7 miliona sto ste ih zavrnuli,kao grad i kao drzava i to sa kamatom.
Mosta nece biti u narednih 20 godina i svima nam je to jasno, ali da se vratimo temi i sustini.
Kako je moguce da skupstina grada odredjuje izvodjace, a ne tender?
Opet partijska prijateljstva, kumstva,srodstvo i komsiluk.
Ti djilas bas si se okurazio da legalizujes propast trudbenika, napreda, mosto gradnje.....
Nemoj vise da se trudis oko mostova, nego kako da zaposlis ovoliki beograd, gde tvoj stranacki kolega forsira i dalje naseljavanje, pri tom nemajuci pojma o migracijama.
Cene previsoke(naduvane),plate neredovne za ogromnu vecinu.
Vodite racuna da socijala ne poludi,a onda svi putevi bivaju zatvoreni

nijedan od ponudjenih odgovora

pre 13 godina

kakva smo mi drzava. ako drzava uzme kredit, valjda moze sama da odluci ko ce da projektuje i izgradi most. ovako uzmemo kredit od kineza i to ne sve, vec 85 %. deo novca ce ostati u zemlji (podizvodjaci) i to verovatno ne vise od onih 15% sto drzava ulaze, a ostatak se odmah vraca u kinu, plus treba da vratimo kredit sa sve kamatama.
hocemo vlast koja ce da drzi do drzave srbije i njenih gradjana, a ne neke politicke kreature koje ce da uzimaju provizije i nadnice za postavljanje kamena temeljce. hocemo izbore i promene sto pre. pre nego sto ode sve u tri lepe, pre nego sto ode telekom, eps...

toto

pre 13 godina

"Idejni projekat i studija opravdanosti saobraćajnice Severna tangenta postoji. Urađen je i potpisan od strane glavnog inženjera CRBC-a Yao Haidonga i generalnog direktora CIP-a Milutina Ignjatovića.

Cvrsta ruka

pre 13 godina

Nasli smo skim ce da se petljamo,sa zemljom gde je disciplina ocenas,a ko je ne postuje pojedega mrak,pa zato i nije cudo sto kod njih nema krize,a svaki grad im izgleda ko Njujork.To i nama treba,jer nekim narodima trba nametnuti disciplinu jer je sami ne poseduju.

cajlemet nemak

pre 13 godina

OK, propalo, nema veze, ni prvo ni poslednje...

Molim vas samo da napisete kada ce se upriliciti svecani "Rewind" - vadjenje Kamena Temeljca i njegovo pohranjivanje na sigurno za buduce predizborne radne pobede?

zoran

pre 13 godina

Nekada su nasa gradjevinska preduzeca gradila po citavom svetu ekstremno kompleksne gradjevine, danas jedva mostic preko nabujalog potoka.Docekasmo vreme kada moramo zvati priucene zidare ko zna odakle.
Horor...

Nikola

pre 13 godina

@KIna?
POgledaj ovaj video http://www.youtube.com/watch?v=dYR_AA0ZbEg Mora da je lazan.DOk smo mi lupali u serpe pre 10 godina skoro niceg od ovoga na videu nije bilo.A vidi sad ,za to vreme u srbiji se nije izgradilo apsolutno nista a tolike pare potrosene.

Nn

pre 13 godina

Kinezi gleali Valtera pa dosta i naucili o nama. Kako se secam neki nasi balvani su pokrali Kineze za oko 7 miliona eura, ovi sto grade most culi za to pa se opametili.

Bojan

pre 13 godina

Najveće krađe i utaje u građevinarstvu se rade preko projekta. Tako da je veoma bitno da se zna koliko šta košta, a ne da se sve "razmaže", pa da se nikada ne da utbvrditi ko je i za koliko uzeo debelu proviziju.

U svetu bi čovek koji bi ovako nešto izjavio (kakve veze ima šta koliko košta) sebe obznanio ili kao totalnog igoramusa, i odmah bio otpušten, ili bi se u "igru" uključila policija.

No, kako je ovde pljačka i utaja uvek organizovana sa Vrha, naravno da će i ovaj jedini pošteni revizor da uskoro "legne na rudu", i sledi nova pljačka - u vrednosti Satelita (za koji i dalje niko istinski odgovoran nije ni prozvan na saslušanje).

Nikifor

pre 13 godina

Ako Kinezi daju 85% para, onda Kinezi mogu i da odugovlače koliko hoće. Kad bi mi imali novce, mogli bismo sami da biramo izvođača.

Laskaris

pre 13 godina

Da je bilo malo pameti ne bi nam ni jedna strana firma gradila mostove po Srbiji - ni kineska ni nemacka vec nasa. Kunemo se kako imamo sjajne strucnjake..pa gde su kada su zaista potrebni? Sta rade sve katedre Gradjevinskih fakulteta po Srbiji uopste? Imamo li ijednu firmu koja moze da radi taj posao - tj ne samo da sklapa most vec i da izradi elemente neophodne? Ako nemamo nista od toga hajde da se pokrijemo lepo usima i da cutimo jer smo neznalice. Ako je postojala i najmanja sansa da taj nasi mostovi budu domaci proizvod onda je Vlada kriva zbog SVAKOG aranzmana u vezi sa mostovima (kineski i austrijsko-nemacki)a bogami i u vezi sa putevima. Mozemo li mi bilo sta da uradimo svojim znanjem pamecu i sredstvima ili nam novac sluzi da hranimo ove trutove od politicara i nekvalifikovanih "eksperata" koji paradiraju javnom scenom Srbije?

mile pile

pre 13 godina

Preskupo, tupavo saobracajno resenje i ono najvaznije "povoljan" kredit koji ce da vracaju i moja deca. E to sto se tice moje dece taj film nece moze da gledate gospodo politicari.

nix

pre 13 godina

Nema mosta naravno, e sad ko ce da nadoknadi politiku neubiranja PDV i carine Kinezima u sto posluju u Srbiji, ko ce da nadoknadi stetu koju trpe lokalne firme zbog nelojalne konkurencije od strane Kineza??? I to sve zbog politike nase vlade da se "ne kace" sa Kinezcicima, i to cak i javno govore, evo pitajte Dinkica, licno sam slusao njegove saradnike iz ministarstva koji kazu da ne smeju da naplate porez Kinezima, jer ovi odmah odu pa se zale ambasadi. A ja mislio da je Americka ambasada najuticajnija u Srbiji, a mi pali pod Kineze. Kinezima je samo trebao papir podpisanog ugovora oko ovom mosta da bi mogli da ucestvuju na tenderima u Evropi, nijednoj drugoj zemlji nije padalo na pamet da podriva gradjevinsku industriju Evrope sem Srbiji. Jos sad kad sklopimo sve ove poslove sa Turcima u EU cemo ziveti samo ako tamo emigriramo. Vlast u Srbiji je cista katastrofa, zalosno...

Ja

pre 13 godina

Nisu kinezi neozbiljni, to je samo revans za onih 7mil. eura i ono zemljiste za trzni centar gde su ih srbi izradili.
Pisano je na vasem sajtu proteklih nedelja

Zemun

pre 13 godina

Ako tako nam i treba, cas smo prijatelji sa Kinezima, sa Rusima, cas nas savetuje EU sta je bolje za nas.
Mozda da je Djilas polozio kamen temeljac, posao bi krenuo, covek je domacin i ide mu sve od ruke.

Nikola

pre 13 godina

Kako je moguce da ovaj most koji je vizuelno sveden da izgleda sto jednostavnije i sto jeftinije moze da kosta 250 miliona.

Most preko Ade koji se pravi da bude simbol grada i da bude najsiri i najveci most kod nas kostace 130 miliona!

Ova cena za most za Borcu je krajnje sumnjiva

PS Znam da su u cenu mosta uracunate i pristupne saobracajnice, ali opet je mnogo. Most na Adi ce sa 2 komplikovane petlje manje kostati

Igor

pre 13 godina

Potpuno mi je bizaran komentar DIREKTORA Instituta kako detaljan predmer...ili hajde neka bude tenderski predmer i predracun nisu bitni za otpočinjenje projetka. Direktore...jel' to varijanta 10 mil gore-dole...ili 20 mil gore-dole, popularna šac metoda! Hej..igrom.slučaja sam inženjer...igrom slučaja, zaposlen u velikoj konsultantskoj kuci i igrom slučaja upucen u infrastrukturnu problematiku. OK....kapiram...nema novca...neki sumanut kreditni aranžman ...nema jasnog cash-flow-a...biće to razvučeni projekat, probijeni rokovi, dodatni troskovi,pitaj boga kakav kvalitet itd...ali hajdemo barem na početku da znamo definisanu cenu radova,nekakav reper za procenu budućih troškova...ako Kinezi nemaju projekat...uradimo ga mi uz konsultaciju sa kineskom firmom...ukoliko je tipski most definisan, ostalo je pitanje statike i odabira materija...pripremni radovi se daju proceniti (btw...kupujte materijal sada...da ne poskupi kao kod Savskog ;)) Zamislite samo kako u glavi nekog Tche Wu-a izgleda utopijski nedefinisan projekat nekog mosta tamo u Srbiji...i kao on mora da se time bavi, a sve je nekako u vazduhu...i pare...CIP...i most..i Dunav...kao kod Kusturice...sa sve čurke i ćurani!!!

Citalac

pre 13 godina

Fino-hocemo most, oni finansiraju i grade, mi vracamo sa 3% kamate-grace period 3 godine. Kud ces lepse. E sad, oni daju pare, oni grade i hoce po svom. Mi, naravno, kako je red po nasem. Rezultat-jasan. Zakljucak: Ko ide u svadbu bez.... ne zeni se. Ajmo sami da sagradimo i nema problema. Fali samo mala sitnica-nema novca. Da nije tuzno bilo bi smesno !

dragan

pre 13 godina

Zapamtite, svi mostovi će biti izgrađeni samo je pitanje po kojoj ceni i u kom roku.Most preko Ade će kasniti a i ugovorena cena će biti probijena.Isto tako očekujem i od mosta koji budu gradili kinezi.Prema tome nema tazloga da nas razni nekvalifikovani političari ubeđuju i svaki dan pričaju kako je sve ugovoreno po naj nižim cenama i kako će radovi biti gotovi pre roka.

Boris

pre 13 godina

Ma cena uopste nije vazna, ako se ne zna cena, po stavkama, onda se nece znati ni vrednost dodatnih i nepredvidjenih radova, koji su na ovakvim projektima (svuda u svetu ) milionski, pa udri.
Ali, to se desava jer Gradonacelnik nije raspisao tender za taj most, nego su se sve "dogovorili" sa Kinezima.

Tipolir

pre 13 godina

Tadić!!!!

Građani Srbije mogu da budu ponosni, a ja sam ponosan zbog strateškog partnerstva sa Kinom. Ovo je samo prvi veliki zajednički projekat Srbije i Kine", rekao je Tadić i dodao da će "most biti garant prijateljstva Srbije i Kine".

Prema njegovim rečima, Kina snažno nastupa na međunarodnoj sceni, namećući se kao dominantan politički i ekonomski činilac. "Kineska ekonomija je godinama u svetskom vrhu, to je ekonomija najvišeg stepena razvoja i jedan od ključnih činilaca svetskih ekonoskih procesa. Kina postaje i jedan od najznačajnijih činilaca svetske politike i ne postoji tačka na ovom svetu na kojoj se ne pita za kinesko mišljenje", rekao je Tadić.

Steph

pre 13 godina

Neko je napisao da je Zemun Pajtićevo dvorište... nije. Vojvodina kao AP nema za južnu granicu Savu i Dunav, kao što ima geografska Vojvodina. Uzmite kartu i videćete da i NBG i Zemun, i Borča pripadaju Gradu Beogradu. Dakle, Đilasovo dvorište.

Asteix

pre 13 godina

Sećam se veličanstvenog uspeha vlade da spustili cenu izgradnje za skoro 50% od scene koji su prvobitno trazili kineski preduzimači. He he a nisu imali ni zvaničan projekat inspired sebe! -Brate moj kineski moš' nam uradiš neki most onako iz glave pa će ti platim pols cene.. Aj' leba ti napravili ste sve I svašta, jedan most je problem?

preozbiljni

pre 13 godina

Kako su onda neozbilji Kinezi vodeca ekonomija sveta a mi tako ozbiljni pa potpuno propali. Mi nasli nekom da pricamo o ozbiljnosti...Pogotovo kad se zna kako su ozbiljno nasi genijalci prevarili Kineze za plac i sedam miliona evra. Ili nasi nemaju da plate ili nece da plate ili su opet smislili neku kumovsko partijsku ugradnju bez koje se ovde nista ne radi. Nema veze vazno da se ceo ovaj projekat izreklamirao na sva zvona i da se veliki vodja slikao pored kamena temeljca. Jos onda sam tvrdio da od toga nece biti nista posto je ova garnitura nebrojeno puta dokazala da je potpuno nesposobna da bilo sta napravi. Sada treba ocrniti Kineze da se ne vide nase brljotine. Sirotinja raja ce ionako sve brzo da zaboravi ophrvana prezivljavanjem od danas do sutra. Spominjao se tu jos jedan most, metro...trla baba lan.

Dusan Silni

pre 13 godina

Zar je Zemun sa Novim Beograd om još uvek u Srbiji.Nikakvo pravo Đilas ovde nema oko gradnje jer teritorijalno ovo je tor Pajtićev i on ima dase pita.Srbija ionako nikada nije polagala pravo na sever preko save i dunava,Tito je umro,Milošević leži ispod lipe.Otimate Pajtićevo dvoriš te,gde vi živite ljudi.

Trazili ste bracu?

pre 13 godina

Sve u svemu, saradnja sa Rusijom i Kinom koju Vucic i Nikolic zagovaraju pokazuje svoje lice u praksi. Imamo najskuplji gas u Evropi i nevidljivi most. Ali vi i dalje obozavate tu ideju, zar ne?

Nenad

pre 13 godina

A jel Borca u Vojvodini ili Srbiji? Ako je u Vojvodini najbolje bi bilo kontaktirati Vojvodjansku banku za obnovu i razvoj a posao poveriti domacim ili Austrijskim izvodjacima. Nema od Kineza nista.

Ivan BA

pre 13 godina

""Očekujem da će u narednim mesecima dogovoreni rokovi početi da se poštuju, a ukoliko ne bude tako moj stav će biti, da bez obzira kakve smo ugovore potpisali, da ih izmenimo i da neko drugi gradi taj most", istakao je gradonačelnik."

A onda Kinezi kazu, Priznacemo KOSOVO.
Djilas izvinte braco kinezi samo sam se salio.

Salu na stranu, veliku cenu placamo za Kosovo.
Ne mislim da treba da ga se odreknemo ali ponasajmo se dostojnije.

Steph

pre 13 godina

Neko je napisao da je Zemun Pajtićevo dvorište... nije. Vojvodina kao AP nema za južnu granicu Savu i Dunav, kao što ima geografska Vojvodina. Uzmite kartu i videćete da i NBG i Zemun, i Borča pripadaju Gradu Beogradu. Dakle, Đilasovo dvorište.

гром

pre 13 godina

"...za ogroman iznos para koje su Beograđani i građani Srbije platiti da bi taj most bio gotov“-citat.
Ово му дође да Београђани нису грађани Србије а да и грађани Србије граде тај мост.
А Морава, Ибар, Нишава, Тимок...; Ко даје паре за паорске реке. Грађани града Београда!?
А ни Кинези нису што су били.
Само без бриге. Све ће то нама наша ЕУ да среди, само кад признамо ......

Srbenda

pre 13 godina

Alo, ljudi, pa koliko taj covek voli pare. Most na Savi u duzini od 1 km i par kilometara pristupnih puteva kosta isto kao i most Zemun-Borca 180 miliona eura, s tim sto je duzi jedno 500m i ima 22 km autoputa sa 3 vozne trake, koje mi nemamo nigde u citavoj Srbiji. Hvali gradjevinare na Adi, a ne zeli da kaze da su pre mesec dana strajkovali 2 dana jer im nije platio preko 100 dana, a 60% para stiglo iz Evropske banke za obnovu i razvoj. Pa gde su pare gradonacelnice, u cijim dzepovima. On se sekira oko nasis graditelja, a most grade slovenci i austrijanci. A rekonstrukciju Gazele nemci. Pa gde si bio da im tu das posao. Ovi mucenici iz Kine nemaju pojma sta je mostogradnja. Napravili samo najduzi most na svetu preko mora u duzini od 36 km. Moze se videti na Discovery.

Mutljavina

pre 13 godina

Meni se cini da vi nesta mutite i da vam Kinezi ne veruju,pa zele da se obezbede,a sto se tice mosta on je mnoooogo skup(kao i ovaj na Adi) racunajuci i sve pristupne saobracajnice,a mogla su da se urade za te pare bar jos dva mosta,ako ne i tri,ali je izgleda neko morao da se "ugradi".Demokrate koji ste vi blam za ovu drzavu.

Ukljuci mozak (bar ponekad)

pre 13 godina

Ah kako je lepo videti kako se Srbi medjusobno utrkuju u pljuvanju....a nije vam palo na pamet da pogledate kako napreduje most preko Ade? Porr ugledna firma a ne kineski montazni most sa rokom trajanja od godinu dana....prvo malo mucnite glavnom pre nego sto se izlupetate sa komentarima....Dobro je da nisu trazili da mi napravimo sami most a onda i da im platimo

Eto mene

pre 13 godina

I onda neki iz opozicije stalno nam ispiraju mozak kako treba da se okrenemo Kini, Indiji Brazilu, Rusiji. Oni su fizicki od nas udaljeni hiljadama kilometara.Kome su Kinezi, Indusi, Brazilci i Rusi nesto napravaili. Obecanje ludom radovanje. Okrenimo se svojim snagama i Evropi. Postoji EBRD nase kompanije koje mogu da projektuju most (Akademik Hajdin svetski strucnjak za mostove) i postoje izvodjaci. Nista skuplje ne bi prosli da smo se sami organizovali i trazili kredit od EBRD.Ovako kao sto pise promenilo se rukovodstvo u kineskom preduzecu i sada oni treba da se preispitaju da vide da lije to isplativo da dodju u Srbiju u turizam da ih vodamo i gostimo i da na kraju ne bude nista. To je tako kada hoces da nestojevtinije prodjes.Most preko Ade koliko kosta da kosta ali se golim okom svakog dana vidi napredak

Afrika zdaj !

pre 13 godina

@Helios

"Pošto smo to umeli da napravimo pre 50 godina valjda umemo sami i sada. (Brankov most)"

Da li ste sigurni ? Pre pedeset godina smo pravili i radio aparate i televizore !

Vlada

pre 13 godina

Trenutno Kinezi imaju najbrze pruge na svetu i najvece mostove, otisli su daleko i u odnosu na Evropske kompanije i to svaka budala zna. Majka mi slucajno radi u nesretnom i prenaduvanom CIP-u, pa malo vise znam i zelim da pitam: brate Djilase jer i tu moras da se utalis? Lopove!!!!!

sasa jokic

pre 13 godina

Obzirom na izjave Djilasa da su se poneli neozviljno, mislim da od mosta, barem sto se Kineza tice nema nista! ne verujem da postoji neka druga zemlja koja bi pod ovim uslovima gradila most.Izgleda su se i Kinezi kasno preracunali, pa sada koce dok ih ne "oteramo".

tosa

pre 13 godina

cek, juce se gradonacelnik frapirao jer su kinezi trazili avans.

a danas im preti dziberskim fazonima:
jedni zapocnu projekat, drugi rade, plati trecima zavrsnicu.

ko je onda ovde neposten?

inace, ovako rade gradonacelnikove agencije sa srbima.

provizionari

pre 13 godina

Kako je moguće da je neko dobio posao za most, a da njegov projekat nije pobedio na konkursu?
Kako je moguće da ste postavljali temelje a da nema projekta za most?
Kako je moguće da ste najavljivali da će most biti gotov za godinu dana, a da pri tome niste imali ni projekat?
Kako je moguće da se žalite na Kineze puteve sporije nego Titivi pioniri (koji su imali samo pijuke, lopate i ašove)?
Gospodine Đilas vama je više od pola godine trebalo da ofarbate stari železnički most u zelenu boju i da ga malo osvetlite.
Gazelu samo da ste farbali jednom godišnje protiv korozije, bio bi u mnogo boljem stanju.
Pristup Brankovom mostu iz pravca Zemuna je lakrdija imamo dve trake, zar stvarno mislite da nije potrebana i treća traka za Autobis u bulevaru Nikola Tesla.

Jovan

pre 13 godina

Sta se sad meni zalis? Ko je sklapao posao? Ti i tvoj Ken. Zali se njemu. I, objasni mi, molim te, kako se to ozbiljno traze pare, ako je ovo sto rade Kinezi, neozbiljno?

nova

pre 13 godina

-Sto se tice Kineza: Kina je izvadila Ameriku u poslednjem bailout-u.
-Djilas se nama zali na firmu koju smo valjda mi gradjani birali.
-Mene najvise interesuje primedba nekog blogera o secenju sume s one strane Dunava.

Зоран

pre 13 godina

"...za ogroman iznos para koje su Beograđani i građani Srbije platiti da bi taj most bio gotov“-citat.
Ово му дође да Београђани нису грађани Србије а да и грађани Србије граде тај мост.

То само кад Србија даје из свог џепа. Кад Кад прима, онда СРБИЈА прима, Београд се потенцира.

rade

pre 13 godina

1. nije te kineze zavrnuo Djilas neko neki Gedzovan i to druge kineze. sto nisu pazili sta su potpisivali?
2. most ce imati kolko sam ja jos procitao 8 pratecih mostova. zbog konfiguracije terena verovatno je jeftinije napraviti most nego nasip koji vremeno propada od sleganja i put puca.
3. kinezi rade krvavo sa slicne pare ko mi. pa vidite koliko se samo samoubistava desava svakoga sata. 5000 rudara u ridnicima uglja godisnje pogine.

ko bi da zivi u toj Kini???
mi smo ih napravili kao i ostali deo sveta. kupijuci jihovo djubre umesto nasega. zato oni imaju a mi nemamo.
ekonomski patriotizam.

Petar

pre 13 godina

@ja
Baš ti interesantan link!
[url=http://www.crbc.com/en/pr.asp?Cls=4]link[/url]
Ja ovde ne vidim FOTOGRAFIJE mostova koje su kinezi NAPRAVILI, već uglavnom 3D sličice i to za mostove koji su odavno završeni !!!!!
Baš neozbiljno!

Vuk

pre 13 godina

Kinezi imaju idejni i glavni projekat jer su puno mostova već sagradili, a i ova ilustracija potiče iz projekta.
Naravno da treba da im se plati avans 50 %, a njihovo je da biraju podizvođače, a ne grad da im nameće mešetare i mafiju.
Pustite Kineze da rade i platite im sve jer taj novac iz kredita je dat u tu svrhu.
Srećno kineskim graditeljima!

Dusan Silni

pre 13 godina

Zar je Zemun sa Novim Beograd om još uvek u Srbiji.Nikakvo pravo Đilas ovde nema oko gradnje jer teritorijalno ovo je tor Pajtićev i on ima dase pita.Srbija ionako nikada nije polagala pravo na sever preko save i dunava,Tito je umro,Milošević leži ispod lipe.Otimate Pajtićevo dvoriš te,gde vi živite ljudi.

Kina?

pre 13 godina

Ugledni časopis Barron's je nedavno objavio poduži članak u kojem je pošteno ocrnjena kineska privreda, odn. privrednici. Korupcija, a najviše "pumpanje izveštaja" (gde je prihod uvek lažno prikazan da bi se privuklo što više stranih investitora)su navedeni kao najveći problemi. Kineske kompanije redovno lažu zapadne investitore i berze potpuno fabrikovanim, našminkanim, izveštajima koji nemaju veze sa stvarnošću. U SAD je sve manje investitora koji su spremni da ulažu na kinesko tržište i veliko je pitanje kako će se stvari dalje razvijati.
Ovo što se dešava sa mostom i "uglednom kineskom kompanijom" je samo kap u ogromnom okeanu totalnog foliranja i laži. Nek nam je Bog u pomoć.

Odzvonilo zvonce

pre 13 godina

Neka ga sad gradi EU, posto smo se oslobodili balasta Kosova, pa ni Kinezi nemaju potrebe da nesto nas pomazu. Tesko je biti saveznik Srbima, nikad ne znas kada ce da se presaltaju na drugu stranu.

Nenad

pre 13 godina

A jel Borca u Vojvodini ili Srbiji? Ako je u Vojvodini najbolje bi bilo kontaktirati Vojvodjansku banku za obnovu i razvoj a posao poveriti domacim ili Austrijskim izvodjacima. Nema od Kineza nista.

Ukljuci mozak (bar ponekad)

pre 13 godina

Ah kako je lepo videti kako se Srbi medjusobno utrkuju u pljuvanju....a nije vam palo na pamet da pogledate kako napreduje most preko Ade? Porr ugledna firma a ne kineski montazni most sa rokom trajanja od godinu dana....prvo malo mucnite glavnom pre nego sto se izlupetate sa komentarima....Dobro je da nisu trazili da mi napravimo sami most a onda i da im platimo

Eto mene

pre 13 godina

I onda neki iz opozicije stalno nam ispiraju mozak kako treba da se okrenemo Kini, Indiji Brazilu, Rusiji. Oni su fizicki od nas udaljeni hiljadama kilometara.Kome su Kinezi, Indusi, Brazilci i Rusi nesto napravaili. Obecanje ludom radovanje. Okrenimo se svojim snagama i Evropi. Postoji EBRD nase kompanije koje mogu da projektuju most (Akademik Hajdin svetski strucnjak za mostove) i postoje izvodjaci. Nista skuplje ne bi prosli da smo se sami organizovali i trazili kredit od EBRD.Ovako kao sto pise promenilo se rukovodstvo u kineskom preduzecu i sada oni treba da se preispitaju da vide da lije to isplativo da dodju u Srbiju u turizam da ih vodamo i gostimo i da na kraju ne bude nista. To je tako kada hoces da nestojevtinije prodjes.Most preko Ade koliko kosta da kosta ali se golim okom svakog dana vidi napredak

Realni pesimista

pre 13 godina

Važno je da je naš predsednik udario kamen temeljac, a što most nikad neće biti napravljen to nema veze. Isto kao i devedesetih kada je Sloba puštao u rad nepostojeće generatore na Đerdapu. Sram vas bilo.

Trazili ste bracu?

pre 13 godina

Sve u svemu, saradnja sa Rusijom i Kinom koju Vucic i Nikolic zagovaraju pokazuje svoje lice u praksi. Imamo najskuplji gas u Evropi i nevidljivi most. Ali vi i dalje obozavate tu ideju, zar ne?

Beogradjanin

pre 13 godina

Kao covek koji je dosta dugo radio sa Kinom i poznajuci njihov mentalitet nije me zacudila ova vest.Kaaada krenu na neki put posla radi taj put traje i po dva meseca .Obidju na primer Srbiju, mesec dana se muvaju po Srbiji da bi pred ulazak u avion potpisali nekakav ugovor.Isto tako odes u Kini poslom zamajavaju te nedelju dana i pred ulazak u avion se potpisuje ugovor. Za sve to vreme zavitlavaju oko cene, stalnbo nekog zovu kao fol konsultacija radi.Aljkavi i neprecizni.Ali kadaim dodju veliki "majstori" Nemci, Francuzi, Amerikanci skacu na svaki mig i nema zavitlavanja jer ovi kadavid e da su tu nesto vrda u odnosu sta je dogovoreno, prvi avion i nazad.
Ovde ce ispasti da za Kredit treba da mi obezbediomo 80% avansa, da mi treba da uradimo projekat,da metalne konstrukcije trebamo mi da napravimo, da prilaznice mi treba da isfinansiramo a oni daplate 10-15% od vrednosti mosta. To je saradnja sa Kinom

гром

pre 13 godina

"...za ogroman iznos para koje su Beograđani i građani Srbije platiti da bi taj most bio gotov“-citat.
Ово му дође да Београђани нису грађани Србије а да и грађани Србије граде тај мост.
А Морава, Ибар, Нишава, Тимок...; Ко даје паре за паорске реке. Грађани града Београда!?
А ни Кинези нису што су били.
Само без бриге. Све ће то нама наша ЕУ да среди, само кад признамо ......

Helios

pre 13 godina

Nakon tragedije zvane Most na Adi počinje bljuvotina zvana most ka Borči. Prvo, po zakonu potreban je konkurs za kapitalne objekte - gde je konkurs za idejno rešenje!??! I nisu oni ništa "isprojektovali", to je prosta fotomontaža dečije igre u 3Dstudiju pa štampana na veliki plakat. To da imaju pozadinu kada se slikaju za novine, "kamen temeljac" mosta čiji su stubovi u vodi i tako to. Ta "kreacija" je kopija mosta iz Brankove sa razvučenim krajevima - nije neko čudo tehnike. Pošto smo to umeli da napravimo pre 50 godina valjda umemo sami i sada. Čak i nakon DS-"eksperti"-priHvatizacije smederevske železare čelik je tu. I da li to Dinkić podrazumeva da ako USS-steel daje čelik to biva onda 45% "domaćeg" materijala, jer i da je tako to svakako nije 45% domaće zarade.
Veoma je sumnjivo da je izabrani tip mosta optimalan za datu situaciju. Tim više što niko ozbiljan, niko normalan u svetu ni ne započinje dizajn, a kamoli projekat mosta bez dovršenog ispitivanja tla. tj. geotehničkog istraživanja. Ovde ono nije ni početo! Dodatno, svaki most nama jadnima bez dovoljno mostova uskoro biva preuzak. U Brankovoj je dupliran, savski je preuzak, i Gazeli "fali" jedna traka itd. Neshvatljivo je da se pravi sa 2 trake plus glupa zaustavna kada se sa još 2 metra proširenja dobija most sa 3 trake!!!. Za 10, najkasnije 15 godina udaraćemo se u glavu što most nema 3 trake! A to što je na Adi most raspona od 400 metara, bez stubova u vodi - "zbog plovidbe"?!, a na Dunavu gde jedino ima plovidbe nije: nema očiglednijih pokazatelja apsurdnosti i naopakosti u Srbiji. Tugu upotpunjuje nerešavanje prilaza. Neverovatno, ali "projekat" NE obuhvata rešavanje prilaza. Dugotrajna sramota lakat-krivine kojom počinje najbitniji put u zemlji Bgd-N.Sad uopšte se ne rešava! I umesto da se napravi i reši trokrak pomoću nadvožnjaka i podvožnjaka, ili barem kružnim tokom, saobraćaj sa mosta će samo da "padne" na semafor - ej semafor na prstenu oko grada - i još više ukopa "lepotu" i fluidnost lakat-krivine... Mišja gomila zvana "stručna javnost", nakon hrabrog ali neuspešnog cijukanja protiv šiljka na Adi ovde gromoglasno ćuti...
I tako nepotrebni kinezi sa projektom koji to nije sada idu okolo da nađu nekog, a grad to "ne može da prihvati". To jer su već napravili ugovor da će grad da da listu "relevantnih" kompanija!!! - čitaj: samo oni koji prvo pomaze partiju na vlasti mogu da budu izvođači, unapred su se obezbedili... E Srbijo, tragikomedijo!

Nikola

pre 13 godina

Kako je moguce da ovaj most koji je vizuelno sveden da izgleda sto jednostavnije i sto jeftinije moze da kosta 250 miliona.

Most preko Ade koji se pravi da bude simbol grada i da bude najsiri i najveci most kod nas kostace 130 miliona!

Ova cena za most za Borcu je krajnje sumnjiva

PS Znam da su u cenu mosta uracunate i pristupne saobracajnice, ali opet je mnogo. Most na Adi ce sa 2 komplikovane petlje manje kostati

Nikifor

pre 13 godina

Ako Kinezi daju 85% para, onda Kinezi mogu i da odugovlače koliko hoće. Kad bi mi imali novce, mogli bismo sami da biramo izvođača.

nijedan od ponudjenih odgovora

pre 13 godina

kakva smo mi drzava. ako drzava uzme kredit, valjda moze sama da odluci ko ce da projektuje i izgradi most. ovako uzmemo kredit od kineza i to ne sve, vec 85 %. deo novca ce ostati u zemlji (podizvodjaci) i to verovatno ne vise od onih 15% sto drzava ulaze, a ostatak se odmah vraca u kinu, plus treba da vratimo kredit sa sve kamatama.
hocemo vlast koja ce da drzi do drzave srbije i njenih gradjana, a ne neke politicke kreature koje ce da uzimaju provizije i nadnice za postavljanje kamena temeljce. hocemo izbore i promene sto pre. pre nego sto ode sve u tri lepe, pre nego sto ode telekom, eps...

rade

pre 13 godina

1. nije te kineze zavrnuo Djilas neko neki Gedzovan i to druge kineze. sto nisu pazili sta su potpisivali?
2. most ce imati kolko sam ja jos procitao 8 pratecih mostova. zbog konfiguracije terena verovatno je jeftinije napraviti most nego nasip koji vremeno propada od sleganja i put puca.
3. kinezi rade krvavo sa slicne pare ko mi. pa vidite koliko se samo samoubistava desava svakoga sata. 5000 rudara u ridnicima uglja godisnje pogine.

ko bi da zivi u toj Kini???
mi smo ih napravili kao i ostali deo sveta. kupijuci jihovo djubre umesto nasega. zato oni imaju a mi nemamo.
ekonomski patriotizam.

šokiran

pre 13 godina

Zli Kinezi neće blanko da prihvate DS-ove građevinske firme. Pa to stvarno nije lepo. Da sam Đilas i ja bih uvređeno probušio loptu i stavio je pod mišku.

boban

pre 13 godina

Znaci most kosta $255mil sto je prakticno 3 puta vise nego koliko je potrebno za izgradnju. Kredit uzet od Kineza Exim banke a CRBC trazi eto zanimljivih 34%. Znaci iznos za avans je puna realna cena mosta a ostatak je za podmazivanje i tu i tamo. A srpski narod ce da plati. I to ako neko ne krene da zavrce Kineze, mozda i dobijemo dobar most, ako krenu da ih zavrcu kao sto verujem vec jesu cim su ovi trazili odmah avans, bice most za kratkotrajnu upotrebu jer ce kinezi gledati da ustede i da se izvuku iz cele price. Mislim da ovo samo moze u Africi i u Srbiji. Zivele banane, ziveli nesvrstani.

larva

pre 13 godina

@Helios
Gospodine, sve ste lepo napisali, ali morate da shvatite da je pisati o temi mostova u beogradu besmisleno. Toliko minisa sam popio zbog mosta preko Ade. Cudo, nemogu ni da saberem. Srbija je zemlja doskolovanih tj, onih koji su u zadnjih 10 godina diplomirali sve i svasta. I sve znaju. Pa samo citati Homena znaci izloziti sebe riziku po zdravlje. Otporasi pobedjuju

Cvrsta ruka

pre 13 godina

Nasli smo skim ce da se petljamo,sa zemljom gde je disciplina ocenas,a ko je ne postuje pojedega mrak,pa zato i nije cudo sto kod njih nema krize,a svaki grad im izgleda ko Njujork.To i nama treba,jer nekim narodima trba nametnuti disciplinu jer je sami ne poseduju.

Sin Bludimir

pre 13 godina

Kad se sabere ceo materijal (armatura, grede, beton..) i kad se urachuna rad od 3 godine za malu armiju radnika (u svakom trenutku da radi oko 100 ljudi na mostu, preuzet podatak sa slicnog mosta pa malo uvelican) dolazi se do cifre oko 40 miliona eura.
U tu cirfu je uracunata i sva "manja" mehanizacija (za shipove, kranovi itd.) jedino nije brod sa kranom na sebi i njegovo rentiranje.
Elem cifra je vec napumpana tako da u tih 40m moze i to da bude ukljuceno.

Nema drugih skrivenih troskova osim ugrade:
- firme koja organizuje posao (Strabag ili neki slican lopov, verujem da oni i najmanje uzmu koliko je ova cifra prepumpana)
- politicara (o-la-la)
- banaka
...

Ali ko sta moze da promeni po ovom pitanju?

Koga zanima mogu prilicno egzaktnu racunicu da napishem ovde ali sta se moze promeniti - ljudi koji citaju ovaj sajt i tako dele ovo razmisljanje ali nista se ne moze promeniti makar cela drzava delila misljenje da zivimo u najlopovskijem sistemu.. Oni ce ponovo doci na vlast i jahati nas i tako dok ne iscede i poslednju kap krvi iz naroda.

mile pile

pre 13 godina

Preskupo, tupavo saobracajno resenje i ono najvaznije "povoljan" kredit koji ce da vracaju i moja deca. E to sto se tice moje dece taj film nece moze da gledate gospodo politicari.

dragan

pre 13 godina

Zapamtite, svi mostovi će biti izgrađeni samo je pitanje po kojoj ceni i u kom roku.Most preko Ade će kasniti a i ugovorena cena će biti probijena.Isto tako očekujem i od mosta koji budu gradili kinezi.Prema tome nema tazloga da nas razni nekvalifikovani političari ubeđuju i svaki dan pričaju kako je sve ugovoreno po naj nižim cenama i kako će radovi biti gotovi pre roka.

... marko

pre 13 godina

Nije naš problem šta Kinezi rade. Ukoliko ne ispoštuju uslove iz ugovora, moraju snositi posledice predviđene ugovorom.

Kako da nas neko ozbiljno shvati ukoliko se ozbiljno ne ponašamo?

Milan

pre 13 godina

Znaci dobili su pismo od Kineske i strane i sad krece spinovanje srpskih mumificiranih medija,
kao kineska strana nije ni pocela ni idejni ni glavni projekat. A gde vam je projekat za onu megalomaniju preko Ade?
Projektujemo i gradimo u isto vreme?
A sto ne kazu kakve su uslove dobili za taj kredit da su isti povoljniji nego bilo sta sto smo dobili ranije.
Videli su ljudi da imaju posla sa lopovima pa hoce da se obezbede da opet ne ispadnu budale kao sto se to nedavno desilo njihovim trgovcima u Srbiji.
I hoce li neki novinar povodom ovog pitanja kontaktirati drugu stranu ili verujete na rec lokalnim doktorima...

Steph

pre 13 godina

Neko je napisao da je Zemun Pajtićevo dvorište... nije. Vojvodina kao AP nema za južnu granicu Savu i Dunav, kao što ima geografska Vojvodina. Uzmite kartu i videćete da i NBG i Zemun, i Borča pripadaju Gradu Beogradu. Dakle, Đilasovo dvorište.

Zemun

pre 13 godina

Ako tako nam i treba, cas smo prijatelji sa Kinezima, sa Rusima, cas nas savetuje EU sta je bolje za nas.
Mozda da je Djilas polozio kamen temeljac, posao bi krenuo, covek je domacin i ide mu sve od ruke.

Steph

pre 13 godina

Neko je napisao da je Zemun Pajtićevo dvorište... nije. Vojvodina kao AP nema za južnu granicu Savu i Dunav, kao što ima geografska Vojvodina. Uzmite kartu i videćete da i NBG i Zemun, i Borča pripadaju Gradu Beogradu. Dakle, Đilasovo dvorište.

nix

pre 13 godina

Nema mosta naravno, e sad ko ce da nadoknadi politiku neubiranja PDV i carine Kinezima u sto posluju u Srbiji, ko ce da nadoknadi stetu koju trpe lokalne firme zbog nelojalne konkurencije od strane Kineza??? I to sve zbog politike nase vlade da se "ne kace" sa Kinezcicima, i to cak i javno govore, evo pitajte Dinkica, licno sam slusao njegove saradnike iz ministarstva koji kazu da ne smeju da naplate porez Kinezima, jer ovi odmah odu pa se zale ambasadi. A ja mislio da je Americka ambasada najuticajnija u Srbiji, a mi pali pod Kineze. Kinezima je samo trebao papir podpisanog ugovora oko ovom mosta da bi mogli da ucestvuju na tenderima u Evropi, nijednoj drugoj zemlji nije padalo na pamet da podriva gradjevinsku industriju Evrope sem Srbiji. Jos sad kad sklopimo sve ove poslove sa Turcima u EU cemo ziveti samo ako tamo emigriramo. Vlast u Srbiji je cista katastrofa, zalosno...

dosta!

pre 13 godina

Naravno, ne valjaju bezobrazni Kinezi, ne valja nam nekvalitetna IKEA, ne valja nam... ustvari, niko nam ne valja, svi nesto nasli i zasli bas po Srbiji da mute i hohstaplerisu. Milijarda i po Kineza, onolika zemlja, ali ceif im da dodju u Srbiju i izmuvaju nas za nekih par stotina milki, pa to ti je...

IKEA isto, hoce da plati zemljiste, hoce garancije, hoce ovo i ono, a nece da ozivljava nasu drvnu industiju, sramota...

Uh, siguran sam ga ima jos dosta ovakvih...

A koji nisu takvi, koji su uspeli u Srbiji? Pa svi oni koji su podmazali ove lopine ovde, svako onaj ko je ubacio u dzepove u koje treba.

Dakle, evo jos jednom stare oprobane tehnike zamlacivanja i paljenja narodnih masa: sta, nema mog dela - pa vi ste stvarno neodgovorini, teski za saradnju i u Srbiji niste dobrodosli.

Lopovi bre, dosta! Pustite ovu zemlju da progleda i zivi normalnim zivotom!

maja

pre 13 godina

Over 1,000 kilometres of road works worth millions of dollars may come to a halt as it emerges that Tanzania is almost certain to slap a 10-year-ban on three blacklisted Chinese engineering and construction firms over a procurement bribery scandal in the Philippines.

On January 14, the World Bank announced the debarment of seven firms — including the China State Construction Engineering Corporation, the China Road and Bridge Corporation, and the China Geo-Engineering Corporation — and one individual on suspicion of engaging in collusive practices under a major Bank-financed roads project in the Philippines. Two of the debarments are permanent, the strongest possible sanction.

The debarments prevent the parties from bidding on future World Bank-financed contracts. They resulted from an inquiry by the World Bank’s Integrity Vice Presidency responsible for investigating allegations of fraud and corruption in Bank-financed operations.

Tanzania Public Procurement Regulatory Authority (PPRA) regulations bar not only international firms doing jobs in the country but also those blacklisted in another country for being involved in the procurement irregularities.

The ban on the three firms would forbid them from undertaking any local construction jobs or tendering for any new construction work in the country.

The three companies, which are involved in multimillion-dollar road and bridge construction works in the country, have already been handed letters to explain their involvement in the bribery scandal in Philippine.

The PPRA said last week that any internationally blacklisted construction or consulting firms are automatically barred from working in Tanzania for a specified period of time.

China Geo-Engineering Corporation has been awarded various jobs including designing and building the 40-kilometre Manyoni-Isuna road in central Tanzania in a contract worth Tsh30.2 billion ($23 million).

Another is the upgrading of the 120km Kyamyorwa–Buzirayombo road in the western zone of Tanzania on a contract worth Tsh50 billion ($38.4 million). Both contracts are financed by the Tanzanian government.

China Geo-Engineering Corporation was also in the final stages of completing the $26.8 million Unity Bridge connecting Tanzania and Mozambique.

In a report made available to The EastAfrican last week, Ephraem Mrema, chief executive officer of the Tanzania National Roads Agency (Tanroads) said the firm was still working on phase one of the 125km Chalinze-Tanga highway.

Mr Mrema said Tanzania expects to construct 1,383.5 kilometres of roads in various regions. The roads are at the design stage.

A government source said that the three companies would to be asked to complete the ongoing road works.

The three Chinese firms will therefore be disqualified from bidding for some eight projects in the pipeline, for a length of 890.3km worth Tsh521.61 billion ($400.8 million), whose preparations have been completed, but await signing of agreements.

A senior official with PPRA told The EastAfrican in Dar es Salaam last week that the authority is mandated to blacklist and bar, a supplier, contractor or consultant from participating in public procurement proceedings.

“PPRA puts an additional maximum of 10 years to the punishment of corruption and fraud. For non-corruption cases, it would add up to five years to a supplier, contractor or consultant that is found to have been blacklisted and barred from taking part in public procurement by a foreign country,” said the official.

The World Bank on January 14 this year banned the three Chinese international firms from vying for new construction jobs on charges of fraud and corruption.

The firms are thus no longer eligible for a World Bank-financed contract for periods of between five to eight years

The three firms have executed numerous multibillion-dollar projects not only in Tanzania, but also in many other African countries such as Kenya and Angola.

The China Road and Bridge Corporation has been debarred for eight years, but the debarment can be reduced or terminated after five years if the firm puts in place a compliance programme satisfactory to the World Bank.

China State Construction Corporation and China Wu Yi Co Ltd, were each debarred for six years.

China Geo-Engineering Corporation was debarred for five years. This can be reduced or lifted after three years.

The World Bank said last week that the investigation uncovered evidence of a major cartel involving local and international firms bidding on contracts under Phase I of the Philippines National Roads Improvement and Management Programme.

The Contractor’s Registration Board of Tanzania last week said that it had taken no action against the blacklisted firms because locally, they had not acted against the law of the country or gone against PPRA regulations.

A commercial attaché at the Chinese embassy in Dar es Salaam said that he could not comment on the matter, because “he was not aware of it.”

According to the World Bank regulations, in the case of debarred firms, ineligibility extends to any firm or individual, which controls the debarred firm or any firm in any way, which the debarred firm directly or indirectly controls.

For a debarred individual, ineligibility extends to any firm, which the debarred individual directly or indirectly controls.

Nasla vreca zakrpu!!

Maja

pre 13 godina

Evo sta kaze Svetska Banka (World Bank)


World Bank Listing of Ineligible Firms



Fraud and Corruption


This List is Current

The firms and individuals listed below are ineligible to be awarded a World Bank-financed contract for the periods indicated because they were found to have violated the fraud and corruption provisions of the Procurement Guidelines or the Consultants Guidelines. These findings were made through an administrative process that permitted the accused firms and individuals to respond to the allegations. Through July 2007, this process was conducted in accordance with the Sanctions Committee Procedures adopted on August 2, 2001. Since then, the process has been conducted in accordance with the Sanctions Procedures of the World Bank Group Sanctions Board. To get more information on the two-tier sanctions process go to Sanctions Management webpage.

Unless otherwise indicated below, in the case of a debarred firm, ineligibility extends to any firm or individual which directly or indirectly controls the debarred firm or any firm which the debarred firm directly or indirectly controls; and in the case of a debarred individual, ineligibility extends to any firm which the debarred individual directly or indirectly controls.

CHINA ROAD AND BRIDGE CORPORATION*19 ZHONGLU PLAZA,
C88,
ANDINGMENWAI
DAJIE. P. O.
BOX. 100011 -
BEIJING, CHINA, BEIJING China 12-JAN-2009 12-JAN-2017 Procurement Guidelines 1.15(a)(ii)

link http://web.worldbank.org/external/default/main?theSitePK=84266&contentMDK=64069844&menuPK=116730&pagePK=64148989&piPK=64148984

Zoki

pre 13 godina

Zašto bi oni u opšte i poštovali rokove, kad zbog domaćih rođaka i prijatelja ni u jedan ugovor o gradnji ne ide klauzula o kazni ukoliko se probije rok?

Nema penala - nema poštovanja rokova, vrlo jednostavno.

ivana

pre 13 godina

Najuticajniji svetski časopis iz oblasti građevinarstva, njujorški ENR (Engineering News Record) i ove godine sačinio je listu najvećih i najuspešnijih građevinskih firmi u svetu. Od ukupno 255 rangiranih, čak 54 je iz Kine, ali među njima nije CRBC.

Gradnja i ugradnja

pre 13 godina

Znači, Kinezi su se rastrčali po zemli Srbiji tražeći poštene i vredne građevinske kompanije zato što neće one sa DS-ovog spiska podizvođača za ugradnju.

preozbiljni

pre 13 godina

Kako su onda neozbilji Kinezi vodeca ekonomija sveta a mi tako ozbiljni pa potpuno propali. Mi nasli nekom da pricamo o ozbiljnosti...Pogotovo kad se zna kako su ozbiljno nasi genijalci prevarili Kineze za plac i sedam miliona evra. Ili nasi nemaju da plate ili nece da plate ili su opet smislili neku kumovsko partijsku ugradnju bez koje se ovde nista ne radi. Nema veze vazno da se ceo ovaj projekat izreklamirao na sva zvona i da se veliki vodja slikao pored kamena temeljca. Jos onda sam tvrdio da od toga nece biti nista posto je ova garnitura nebrojeno puta dokazala da je potpuno nesposobna da bilo sta napravi. Sada treba ocrniti Kineze da se ne vide nase brljotine. Sirotinja raja ce ionako sve brzo da zaboravi ophrvana prezivljavanjem od danas do sutra. Spominjao se tu jos jedan most, metro...trla baba lan.

Dejan

pre 13 godina

Pa sta se cudite... Zar te iste Kineze nismo zavrnuli za 7 mil EUR pre nekoliko dana,ono zemljiste za trgovinski centar najveci na BAlkanu,tamo oko PIK Zemuna... Dali ljudi pare i... pojela maca. Sad hoce avans,znaju sa kim imaju posla. Takvu sliku imaju o nama u svetu jer nas predstavljaju razni poslovni ljudi(kontraverzni biznismeni i lopovcine) koje nasa drzava potpuno tolerise i dozvoljava im da rade sta god zele.

Petar

pre 13 godina

Videli kinezi da smo mi otvarali radove na mostu bez projekta, ukapirali da i oni mogu da maznu avasn bez projekta. Shvatili kinezi kakva nas domacinska vlada vodi, vlada koju zanima jedino licna promocija i jeftini politicki poeni. Nije im ovo kina gde moraju da ispune ogromne standarde i u rokovima i u kvalitetu, shvatili da ovde za saku dolara vlas prodaje i sopstveni narod, a kamoli par godina produzetak roka, ili losiji kvalitet mosta, to nasi prodaju za dobro letovanje i masnu veceru. E srbijo, e narode ludi sto trpis

Ivan BA

pre 13 godina

""Očekujem da će u narednim mesecima dogovoreni rokovi početi da se poštuju, a ukoliko ne bude tako moj stav će biti, da bez obzira kakve smo ugovore potpisali, da ih izmenimo i da neko drugi gradi taj most", istakao je gradonačelnik."

A onda Kinezi kazu, Priznacemo KOSOVO.
Djilas izvinte braco kinezi samo sam se salio.

Salu na stranu, veliku cenu placamo za Kosovo.
Ne mislim da treba da ga se odreknemo ali ponasajmo se dostojnije.

Citalac

pre 13 godina

Fino-hocemo most, oni finansiraju i grade, mi vracamo sa 3% kamate-grace period 3 godine. Kud ces lepse. E sad, oni daju pare, oni grade i hoce po svom. Mi, naravno, kako je red po nasem. Rezultat-jasan. Zakljucak: Ko ide u svadbu bez.... ne zeni se. Ajmo sami da sagradimo i nema problema. Fali samo mala sitnica-nema novca. Da nije tuzno bilo bi smesno !

Tipolir

pre 13 godina

Tadić!!!!

Građani Srbije mogu da budu ponosni, a ja sam ponosan zbog strateškog partnerstva sa Kinom. Ovo je samo prvi veliki zajednički projekat Srbije i Kine", rekao je Tadić i dodao da će "most biti garant prijateljstva Srbije i Kine".

Prema njegovim rečima, Kina snažno nastupa na međunarodnoj sceni, namećući se kao dominantan politički i ekonomski činilac. "Kineska ekonomija je godinama u svetskom vrhu, to je ekonomija najvišeg stepena razvoja i jedan od ključnih činilaca svetskih ekonoskih procesa. Kina postaje i jedan od najznačajnijih činilaca svetske politike i ne postoji tačka na ovom svetu na kojoj se ne pita za kinesko mišljenje", rekao je Tadić.

SKJ-SPS-DS, tradicija kvaliteta

pre 13 godina

Naucite Vi Kineze, molim Vas, g. gradonacelnice. Neka ste im rekli! Sta oni znaju kako se posluje, Kina je jedna neorganizovana, neuspesna banana drzava sa nedefinisanim granicama i statusom, sa vlascu koja svoje stavove prima iz ambasada po Pekingu.
Ili ipak...

Nn

pre 13 godina

Kinezi gleali Valtera pa dosta i naucili o nama. Kako se secam neki nasi balvani su pokrali Kineze za oko 7 miliona eura, ovi sto grade most culi za to pa se opametili.

Nikola

pre 13 godina

@KIna?
POgledaj ovaj video http://www.youtube.com/watch?v=dYR_AA0ZbEg Mora da je lazan.DOk smo mi lupali u serpe pre 10 godina skoro niceg od ovoga na videu nije bilo.A vidi sad ,za to vreme u srbiji se nije izgradilo apsolutno nista a tolike pare potrosene.

Galenika

pre 13 godina

A ko je onda već sada sa druge strane dunava posekao silno drveće u tolikoj meri da se sad iz zemuna vidi rupa u šumi? i šta se desilo sa isečenim drvećem? ko ga je prodao i ko je stavio pare u džep?

Igor

pre 13 godina

Potpuno mi je bizaran komentar DIREKTORA Instituta kako detaljan predmer...ili hajde neka bude tenderski predmer i predracun nisu bitni za otpočinjenje projetka. Direktore...jel' to varijanta 10 mil gore-dole...ili 20 mil gore-dole, popularna šac metoda! Hej..igrom.slučaja sam inženjer...igrom slučaja, zaposlen u velikoj konsultantskoj kuci i igrom slučaja upucen u infrastrukturnu problematiku. OK....kapiram...nema novca...neki sumanut kreditni aranžman ...nema jasnog cash-flow-a...biće to razvučeni projekat, probijeni rokovi, dodatni troskovi,pitaj boga kakav kvalitet itd...ali hajdemo barem na početku da znamo definisanu cenu radova,nekakav reper za procenu budućih troškova...ako Kinezi nemaju projekat...uradimo ga mi uz konsultaciju sa kineskom firmom...ukoliko je tipski most definisan, ostalo je pitanje statike i odabira materija...pripremni radovi se daju proceniti (btw...kupujte materijal sada...da ne poskupi kao kod Savskog ;)) Zamislite samo kako u glavi nekog Tche Wu-a izgleda utopijski nedefinisan projekat nekog mosta tamo u Srbiji...i kao on mora da se time bavi, a sve je nekako u vazduhu...i pare...CIP...i most..i Dunav...kao kod Kusturice...sa sve čurke i ćurani!!!

Sulc

pre 13 godina

Kako smo mi njih ********** za kupljeni parcelu tako ce oni nas. Sto Djilas nije tada kritikovao nase majmune kad su ******** ljudi. Platili 7.000.000E, a nasi ih izdigli. Svaka cast Kinezi!!! *********

Goran Beč

pre 13 godina

•Sve u svemu, saradnja sa Rusijom i Kinom koju Vucic i Nikolic zagovaraju pokazuje svoje lice u praksi. Imamo najskuplji gas u Evropi i nevidljivi most. Ali vi i dalje obozavate tu ideju, zar ne?
(Trazili ste bracu?, 27. septembar 2010 17:00)


Idi pitaj Austrijance + Nemce (Strabag) koliko pošteno Srbi plaćaju svoje račune, pa ćeš znati zašto kinezi traže 30% unapred ;-)

Petar

pre 13 godina

@ja
Baš ti interesantan link!
[url=http://www.crbc.com/en/pr.asp?Cls=4]link[/url]
Ja ovde ne vidim FOTOGRAFIJE mostova koje su kinezi NAPRAVILI, već uglavnom 3D sličice i to za mostove koji su odavno završeni !!!!!
Baš neozbiljno!

Зоран

pre 13 godina

"...za ogroman iznos para koje su Beograđani i građani Srbije platiti da bi taj most bio gotov“-citat.
Ово му дође да Београђани нису грађани Србије а да и грађани Србије граде тај мост.

То само кад Србија даје из свог џепа. Кад Кад прима, онда СРБИЈА прима, Београд се потенцира.

Mutljavina

pre 13 godina

Meni se cini da vi nesta mutite i da vam Kinezi ne veruju,pa zele da se obezbede,a sto se tice mosta on je mnoooogo skup(kao i ovaj na Adi) racunajuci i sve pristupne saobracajnice,a mogla su da se urade za te pare bar jos dva mosta,ako ne i tri,ali je izgleda neko morao da se "ugradi".Demokrate koji ste vi blam za ovu drzavu.

toto

pre 13 godina

"Idejni projekat i studija opravdanosti saobraćajnice Severna tangenta postoji. Urađen je i potpisan od strane glavnog inženjera CRBC-a Yao Haidonga i generalnog direktora CIP-a Milutina Ignjatovića.

Asteix

pre 13 godina

Sećam se veličanstvenog uspeha vlade da spustili cenu izgradnje za skoro 50% od scene koji su prvobitno trazili kineski preduzimači. He he a nisu imali ni zvaničan projekat inspired sebe! -Brate moj kineski moš' nam uradiš neki most onako iz glave pa će ti platim pols cene.. Aj' leba ti napravili ste sve I svašta, jedan most je problem?

Boris

pre 13 godina

Ma cena uopste nije vazna, ako se ne zna cena, po stavkama, onda se nece znati ni vrednost dodatnih i nepredvidjenih radova, koji su na ovakvim projektima (svuda u svetu ) milionski, pa udri.
Ali, to se desava jer Gradonacelnik nije raspisao tender za taj most, nego su se sve "dogovorili" sa Kinezima.

Toni

pre 13 godina

Đilas: Kinezi neozbiljni.

Frajeru, pogldaj klip sa youtube.com na kome je voznja kroz Sangaj pa onda izjavi tako nesto. Evo linka: http://www.youtube.com/watch?v=dYR_AA0ZbEg

ljiljana

pre 13 godina

Axa, Kinezi su neozbiljni, a naše Ministarstvo za privatizaciju, Agencija za privatizaciju, Vlada i Pravosuđe su bili ozbiljni u nameri da ih pređu za 7.000.000 eur?! VAŽI!!! Šta je sa pravosnažnom presudom u slučaju SATELIT gde Srbija Izraelu duguje 40.000.000 eur? Toliko o ozbiljnosti naše vlade!

tosa

pre 13 godina

cek, juce se gradonacelnik frapirao jer su kinezi trazili avans.

a danas im preti dziberskim fazonima:
jedni zapocnu projekat, drugi rade, plati trecima zavrsnicu.

ko je onda ovde neposten?

inace, ovako rade gradonacelnikove agencije sa srbima.

Sima

pre 13 godina

Bitno da je Tadić postavio kamen temeljac i da su svi mediji to objavili. Ovo je primer kako danas funkcioniše Srbija. Isto kao pre 10 godina samo slike i prevare.

Ja

pre 13 godina

Nisu kinezi neozbiljni, to je samo revans za onih 7mil. eura i ono zemljiste za trzni centar gde su ih srbi izradili.
Pisano je na vasem sajtu proteklih nedelja

cajlemet nemak

pre 13 godina

OK, propalo, nema veze, ni prvo ni poslednje...

Molim vas samo da napisete kada ce se upriliciti svecani "Rewind" - vadjenje Kamena Temeljca i njegovo pohranjivanje na sigurno za buduce predizborne radne pobede?

Vlada

pre 13 godina

Trenutno Kinezi imaju najbrze pruge na svetu i najvece mostove, otisli su daleko i u odnosu na Evropske kompanije i to svaka budala zna. Majka mi slucajno radi u nesretnom i prenaduvanom CIP-u, pa malo vise znam i zelim da pitam: brate Djilase jer i tu moras da se utalis? Lopove!!!!!

provizionari

pre 13 godina

Kako je moguće da je neko dobio posao za most, a da njegov projekat nije pobedio na konkursu?
Kako je moguće da ste postavljali temelje a da nema projekta za most?
Kako je moguće da ste najavljivali da će most biti gotov za godinu dana, a da pri tome niste imali ni projekat?
Kako je moguće da se žalite na Kineze puteve sporije nego Titivi pioniri (koji su imali samo pijuke, lopate i ašove)?
Gospodine Đilas vama je više od pola godine trebalo da ofarbate stari železnički most u zelenu boju i da ga malo osvetlite.
Gazelu samo da ste farbali jednom godišnje protiv korozije, bio bi u mnogo boljem stanju.
Pristup Brankovom mostu iz pravca Zemuna je lakrdija imamo dve trake, zar stvarno mislite da nije potrebana i treća traka za Autobis u bulevaru Nikola Tesla.

Bojan

pre 13 godina

Najveće krađe i utaje u građevinarstvu se rade preko projekta. Tako da je veoma bitno da se zna koliko šta košta, a ne da se sve "razmaže", pa da se nikada ne da utbvrditi ko je i za koliko uzeo debelu proviziju.

U svetu bi čovek koji bi ovako nešto izjavio (kakve veze ima šta koliko košta) sebe obznanio ili kao totalnog igoramusa, i odmah bio otpušten, ili bi se u "igru" uključila policija.

No, kako je ovde pljačka i utaja uvek organizovana sa Vrha, naravno da će i ovaj jedini pošteni revizor da uskoro "legne na rudu", i sledi nova pljačka - u vrednosti Satelita (za koji i dalje niko istinski odgovoran nije ni prozvan na saslušanje).

Mirko

pre 13 godina

Kako mene nasmeju ovi nasi drugovi politicari.Kinezi neozbiljni?Neka ste Vi drugovi iz DS-a ozbiljni.Koliko ste ozbiljni vidi se po tome kako zive gradjani u Srbiji.Ko je ono skoro prevario Kineze za 7 miliona evra?

Laskaris

pre 13 godina

Da je bilo malo pameti ne bi nam ni jedna strana firma gradila mostove po Srbiji - ni kineska ni nemacka vec nasa. Kunemo se kako imamo sjajne strucnjake..pa gde su kada su zaista potrebni? Sta rade sve katedre Gradjevinskih fakulteta po Srbiji uopste? Imamo li ijednu firmu koja moze da radi taj posao - tj ne samo da sklapa most vec i da izradi elemente neophodne? Ako nemamo nista od toga hajde da se pokrijemo lepo usima i da cutimo jer smo neznalice. Ako je postojala i najmanja sansa da taj nasi mostovi budu domaci proizvod onda je Vlada kriva zbog SVAKOG aranzmana u vezi sa mostovima (kineski i austrijsko-nemacki)a bogami i u vezi sa putevima. Mozemo li mi bilo sta da uradimo svojim znanjem pamecu i sredstvima ili nam novac sluzi da hranimo ove trutove od politicara i nekvalifikovanih "eksperata" koji paradiraju javnom scenom Srbije?

tante za kukuriku

pre 13 godina

Ma jok, samo hoce da naplate svojih 7 miliona sto ste ih zavrnuli,kao grad i kao drzava i to sa kamatom.
Mosta nece biti u narednih 20 godina i svima nam je to jasno, ali da se vratimo temi i sustini.
Kako je moguce da skupstina grada odredjuje izvodjace, a ne tender?
Opet partijska prijateljstva, kumstva,srodstvo i komsiluk.
Ti djilas bas si se okurazio da legalizujes propast trudbenika, napreda, mosto gradnje.....
Nemoj vise da se trudis oko mostova, nego kako da zaposlis ovoliki beograd, gde tvoj stranacki kolega forsira i dalje naseljavanje, pri tom nemajuci pojma o migracijama.
Cene previsoke(naduvane),plate neredovne za ogromnu vecinu.
Vodite racuna da socijala ne poludi,a onda svi putevi bivaju zatvoreni

zoran

pre 13 godina

Nekada su nasa gradjevinska preduzeca gradila po citavom svetu ekstremno kompleksne gradjevine, danas jedva mostic preko nabujalog potoka.Docekasmo vreme kada moramo zvati priucene zidare ko zna odakle.
Horor...

Srbenda

pre 13 godina

Alo, ljudi, pa koliko taj covek voli pare. Most na Savi u duzini od 1 km i par kilometara pristupnih puteva kosta isto kao i most Zemun-Borca 180 miliona eura, s tim sto je duzi jedno 500m i ima 22 km autoputa sa 3 vozne trake, koje mi nemamo nigde u citavoj Srbiji. Hvali gradjevinare na Adi, a ne zeli da kaze da su pre mesec dana strajkovali 2 dana jer im nije platio preko 100 dana, a 60% para stiglo iz Evropske banke za obnovu i razvoj. Pa gde su pare gradonacelnice, u cijim dzepovima. On se sekira oko nasis graditelja, a most grade slovenci i austrijanci. A rekonstrukciju Gazele nemci. Pa gde si bio da im tu das posao. Ovi mucenici iz Kine nemaju pojma sta je mostogradnja. Napravili samo najduzi most na svetu preko mora u duzini od 36 km. Moze se videti na Discovery.

Pobednik

pre 13 godina

Tako to biva kada se gospodin prepametni Boris Tadic mesa u sve, pa i u to da se ovako veliki posao izgradnje mosta radi uz krsenje vazecih zakona - bez prethodnog raspisivanja tendera, ali je zato vazno da su se svi islikali za kamen temeljac radi dobijanja jeftinih politickih poena.

DzoniKG

pre 13 godina

HAHA a oni su ozbiljni ,20 godina grade obilaznicu i nisu uradili ni 2%.Vi da ste ozbiljni gradili bi sami a ne bi moljakali po svetu da vam drugi izgrade.

sasa jokic

pre 13 godina

Obzirom na izjave Djilasa da su se poneli neozviljno, mislim da od mosta, barem sto se Kineza tice nema nista! ne verujem da postoji neka druga zemlja koja bi pod ovim uslovima gradila most.Izgleda su se i Kinezi kasno preracunali, pa sada koce dok ih ne "oteramo".

Afrika zdaj !

pre 13 godina

@Helios

"Pošto smo to umeli da napravimo pre 50 godina valjda umemo sami i sada. (Brankov most)"

Da li ste sigurni ? Pre pedeset godina smo pravili i radio aparate i televizore !

nova

pre 13 godina

-Sto se tice Kineza: Kina je izvadila Ameriku u poslednjem bailout-u.
-Djilas se nama zali na firmu koju smo valjda mi gradjani birali.
-Mene najvise interesuje primedba nekog blogera o secenju sume s one strane Dunava.

Jovan

pre 13 godina

Sta se sad meni zalis? Ko je sklapao posao? Ti i tvoj Ken. Zali se njemu. I, objasni mi, molim te, kako se to ozbiljno traze pare, ako je ovo sto rade Kinezi, neozbiljno?