Nedelja, 22.08.2010.

10:44

Milion penzionera prima do 200 evra

Više od 787 hiljada penzionisanih radnika mesečno ne podiže više od 21 hiljade dinara, pokazuju podaci Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Izvor: Novosti

Milion penzionera prima do 200 evra IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

Dusan Silni

pre 13 godina

Da milion od jednog i po ne od
20miliona penzionera ista slikaje isazaposlenima,milion od milion i sedamsto hiljad a.Vidite sad iskrenost tadiće ve parole"EEEVROPSKA SRBIJA". Sve sami foliranti i lažovi, kome smo takvi potrebni, niko me još manje evropi,suvišni smo i sami sebi.Jedini uspeh srpskog lidera je uspešno uništavanje zemlje i ponižava nje srpskog naroda.Postali smo narode svim ozbiljnim zemljama predmet za ismejava nje i zabavu zahvaljujući našoj primitivnosti i zaglupljenošću.

View

pre 13 godina

1. Iznos bilo čije penzije ne zavisi od toga za koga je, kada i koliko dugo glasao. Iznos penzije zavisi ISKLJUČIVO od uplata doprinosa OSIGURANIKA. Osim toga, vrlo je opasno imati ovakve stavove prema svojim sugrađanima, jer bi danas-sutra mogao neko nas isto ovako da 'kažnjava' zbog izbora Tome ili Tadića i njegove "demokratske stranke", koji osim šoping-molova (za razliku od omraženog nam Tita, ništa drugo nisu izgradili u ovoj zemlji).

2. Današnji penzioneri JESU izgradili zemlju. Ako to nije tačno, šta to današnje "demokrate" rasprodaju? Krediti od Zapada jesu uzimani i od tih para se nešto gradilo. Videćemo šta će biti od kineskih i ruskih kredita koje danas uzimaju "demokrate". I sa kolikom kamatom ćemo ih vraćati.

3. Da postoje porodice koje žive sa bednim zaradama, na žalost – postoje (i sama pripadam toj grupi), ali za to NISU KRIVI penzioneri, već korumpirana i bahata vlast.

4. Od 2000. godine do danas Srbija je dobila oko 37 milijardi evra od donacija, ino-kredita i direktnih stranih investicija. Samo je Vlada Japana poklonila Srbiji pomoć u iznosu od 198 miliona evra, uključujući i otpis duga od 84 miliona evra. Samo glavnom gradu Vlada Japana je donirala oko 30 mil. evra. U Srbiju svake godine uđe oko 5 milijardi eura od dijaspore. Privatizovane su fabrike izgrađene za vreme 'zlih' komunista. I pored toga, Srbija danas ima najveće poreze i doprinose u Evropi. Građani Srbije plaćaju najskuplju hranu i najskuplje namete u Evropi.

5. LAŽ je da penzioneri uzimaju najveći deo budžetskog kolača. Najviše uzima sama korumpirana država, koja se iživljava na najstarijem delu svog stanovništva. I žalosno je da postoje građani to podržavaju.

lion

pre 13 godina

Dansnji penzioneri nisu izgraili zemlju nego su od Zapada dobijali kredite koje nikada nisu vratili. Da jesu, imali bi izgradjen osecaj odgovornosti da nemaju pravo na vece penzije na ustrb dece i izumiranja Srbije. Njima se da vise od 2 milijarde eura godisnje iz budzeta Srbije, a koliko se odvaja za povecanje nataliteta? Mi kao drustvo, ako vec odvajamo, bi trebali po pola da pomazemo stare pola mlade, a ne ovako samo stare. Znaci - milijarda za penzionere ali i milijarda za natalitetet! Sto se to niko ne seti da spomene?!

crvenkapa

pre 13 godina

Kod nas u Hr su isto ostetili(pokrali)penionere u 90-tim.Drzava se koristila novcem iz njihova fonda da pokrpa svoje rupe!To je drzavni kriminal,sto je i drzava na kraju priznala i isplatila dug u ratama na 4 godine!Nekima, koji nisu mogli cekat - pola u 2 godine,sto opet nije fer!Drzava samo moze biti sretna sto je penzioneri nisu tuzili za kamate,jer je "drpila"iz njihova fonda.Neznam,valjda svjest penzionera da mogu tako da naprave fijasko u drzavi je bila ta da nisu isli zesce!Zasto ovo pisem!?Cini mi se da kod vas taj mirovinski fond ne funkcionira,da nema stroge kontrole istog i da drzava vrslja kako god hoce!Svrha mirovinskog je da covjek cjeli radni vjek uplacuje dio svog prihoda koji ce ga socijalno zastiti kad bude star i nemocan!Drzava mora garantirati za taj uplaceni novac,upravo iz njenih interesa,da nema tog istog penzionera na grbaci!Nikola,nije vazno za kog su glasali svi ti ljudi kroz njihov radni vjek,nego,ako su uplacivali svoj dio za stare dane,kakva to drzava moze "maznut"?Kada neki lopov(moze i postar)mazne penziju nekoj bakici,sve vjesti dignu halabuku,a kad drzava mazne od svih penzionera - nikom nista!Onaj jadnik sto je pokro bakici mora bit stvarno ocajan,ali sta onda rec za drzavu!?

NajboljeIzBanata

pre 13 godina

Penzioni fond je od 1985. u deficitu (konstantnom). Pitanje je godine kad ce potpuno bankrotirati. Sigurno je da moja generacija (1979) ali i nesto starije generacije nece imati cemu da se nadaju sto se tice penzija: jednostavno nece biti novca.

Penzioni fond se puni od raznih poreza i delom i PDV-a, kao i budzet. Sve je manje radnika, sve je manje firmi i sve je gore bez izgleda da bude bolje u skorije vreme. U Srbiji je stalno kriza jer su na vodecim pozicijama stalno losi i pogresni ljudi.

devit

pre 13 godina

Moze li odgovor na jedno pitanje;
Kako se moze retroaktivno primenjivati neki zakon;
pa tako i onja prethodni pa i ovaj buduci Zakon o PIO?!?!?!
Zakon se primenjuje na one koji su radili i uplacivali po novim Zakonima!
A da je pravna "Drzava",penzioneri koji su uplacivali po staroma Zakonu trebali da i dobijaju penziju-OSIGURANU SUMU, po onom zakonu po kome su radili i penzionisali se!!!
Sam naziv kaze PENZIONO OSIGURANJE!!!
Znaci ugovoris osiguranje na odredjeni iznos!!!!
A"mali Slobo" sad Ministar policije,nek hvata one koji su pokrali penzioni fond,kada su imali monopol na vlast!!!!!
Tu je sustina;a ostalo je;moja masta-smislja svasta!!!

Ranko

pre 13 godina

1:1 radnici:penzioneri, pa odakle pare. Ako jos prebacimo 500.000 koji rade u administraciji na grbacu privatnog sektora onda je sve jasno. Covek koji zaradi 300 evra u privatnom sektoru mora da zaradi jos toliko za penzionere i za one u javnom sektoru. Sve dok je tako nema nista od nas.

Van Helsing

pre 13 godina

Problem sa time da nema razlike između pošteno zarađenih malih penzija i socijalne pomoći mogao bi da se reši reformom PIO sistema nalik na kanadski. Kod njih se svačija državna penzija sastoji od socijalnog dela koji je za sve isti, i onog što su uplaćivali u PIO fond koji zavisi od staža i prosečne plate.

milica

pre 13 godina

Penzionerima treba omogućiti da žive časno od svoje penzije i da mogu da se leče. Radnicima treba omogućiti takve uslove rada da mogu sebi zaraditi penziju i u njoj uživati i lečiti se te stvarati uslove da većina odradi maksimalan radni staž, te da mu nešto od života ostane da uživa tu penziju.
Poslodavce treba motivisati da zapošljavaju radnike i pošteno budu plaćeni za pošten rad, ne dovoditi ih u situaciju da zatvaraju firme i radnike ostavljaju bez posla.
Ako je vlada stručna ona mora da nađe način da ovo realizuje. Velika su sredstva koja su stečena na nepošten način,..itd. Mora vlada već početi da se obračunava sa svim stvarima, pa neka puni penzioni fond i podstiče proizvodnju i poljoprivredu. Imam utisak da vlada zapušava rupe, tamo gde curi, stihijski radi, umiruje štrajkove u prosveti, zdravstvu i valikim firmama, a ne bavi se studiozno i ozbiljno postavljanjem dobrih temelja za sadašnje i buduće generacije. Svakoj vladi je kratak mandat, a nas prodje život u glasanju i izborima. I ja za izvesno vreme 2 ili 3 godine treba da odem u penziju sa punih 35 ili 36. godina radnog staža, pošto čekamo da se izglasa novi zakon, radila u društvenoj firmi koja je propala sa srednjom stručnom spremom i nastavila da radi kod privatnika za minimalac, pa se pitam kad ću u penziju i kolika će biti, jer to se nezna. Sramota je da se nezna, jer kad sam počela onda su žene išle sa 30 godina , pa se stalno pomera na više staž, a penzija se smanjuje. Nas neće da penzionišu, a mladi nemaju posao... Sve mi se gadi, jer običan pošten čovek najgore prodje..Izbori me sledeći neće videti, da ne bi imala grižu savesti...

Samo pljacka

pre 13 godina

@Nikola
Slazem se sa Vama Nikola, ne morate nista da date penzionerima. Ali kada isterate auto na ulicu morate da platite, jer penzioneri su sagradili tu ulicu ne Vi, kada odete na more ili u Madjarsku takodje sve puteve izgradili su ti penzioneri, Vi samo krpite rupe. Kada odete u bioskop, kada gledate televiziju, kada odete na stadion. Sve bi morali dodatno da platite za one koji su to stvorili. Vi biste sve to besplatno, vodovod, grejanje, telekomunikacije. Nema beslatnog rucka. I jos jedna stvar, da li i Vasi roditelji primaju penziju ? Nadam se da su zivi. Ko ce to da im obezbedi ? Ja ? Necu ja, ja imam svoje roditelje.

cinik

pre 13 godina

Ti isti penzioneri koje pljujete su izgradiliovu zemlju. Bili su prevareni da će biti bolje, bili su gladni, radili su dan i noć. Uvek je u državnom vrhu bilo lopova ALI u titovo vreme taj vrh je bio mali i rasporedjen na celu jugoslaviju. kod miloševića se sve svelo na srbiju i plaćanje poslušnika koji su se razmnožavali. onda je došla demokratija koja udružena i dalje sa miloševićevom birokratijom nastavlja da dere narod do kraja. znači : miloševićevi, pa sve stranke od 90tih godina do danas. toliko lopova ne može da izdrži nijedna zemlja. titovih penzionera još uvek ima, prvoboraca i dalje!!!!!raznih funkcionera iz svih partija i žive PREDOBRO. ovih milion penzionera vuče 200 miliona evra a ostali penzionisani poslušnici oko 100 000 vuku 500 miliona evra. kada bi se tu doveo red i naravno raščistio državni aparat bio bi drugačije. ovako idemo samo u jednom pravcu, kroz odredjen broj godina (čista matematika) svi ćemo raditi u državnim službama.

Dzoni

pre 13 godina

Ova drzava je zivela ovih 10 godina od prodaje onog sto su "penzioneri" napravili svojevremeno.Sta je ova drzava napravila sem dugova.I svaku put kad cujem ispraznio se "penzioni fond" ne znam dal da se smejem il da placam kako to "experti" zamisiljaju.Ono radnici skupili na gomilu 100 milijardi dolara i od toga ce da se izplacuju penzije narednih 30 godina LOL.

tokamak

pre 13 godina

Bojim se da imaju onoli koliko su zasliuzili(zvuci bogohulno zar ne).Ako neko misli da trebaju da imaju vece penzije onda mora de se zalaze za vece poreze.Verujem da ce isti ljudi koji sada traze vece penzije (koje su i onako prevelike za nas budzet) veruje da su porezi veliki i da teba da budu smanjeni a da se problem penzija moze resiti pronalazenjem velikog kofera punog para . 10 godina od pocetka tranzicije i jos uvek ne mozemo da shvatimo da mozemo da delimo samo ono sto zaradimo...

Dragan

pre 13 godina

Opet se mediji bave polovičnim informacijama...među tih milion penzionera, koji primaju manje od 200 evra je veliki broj korisnika 50% invalidske penzije,što je neka vrsta privremene pomoći invalidima koji imaju kategoriju, do ponovnog zaposlenja i preko 100 000 hiljada korisnika srazmernih penzija sa inostranim elementom. Znači da su ta lica radili u inostranstvu (i u bivšim YU republikama)i u Srbiji primaju samo srazmernu penziju za staž iz Srbije. Moj komšija ima 3 godine staža u Srbiji i prima 1200 dinara, ulazi kao takav u statistiku, a iz Nemačke za 37 godina staža prima 1500 evra i to nije obuhvaćeno statistikom. Statistika je skup talnih podataka, koji daje pogrešan rezultat.

vladimir

pre 13 godina

nosioci partizanske spomenice primaju 102.000 din. mesecnu penziju?! jesu li to oni sto su nam govorili i pevali da ce amerika i engleska biti zemlja proleterska?

snezana

pre 13 godina

Ali zato je svaki peti za 3000 evra kupio invalidsku penziju i ko zna koliko njih dobija borackui razne nacionalne, a niko od njih nije uplatio dinar ili vrlo malo u penzioni fond. A primaju po nekoliko desetina hiljada a mozda i vise. Takvi drze sistem.

Budjav Lebac

pre 13 godina

@Nikola, 'de mi reci, pa za koga ovde u Srbiji da se glasa?! Koja je to opcija sa kojom u Srbiji moze normalno da se zivi? Vec smo isprobali sve kombinacije. Pa nema vise sta da se bira brate. Nema. Glas'o ne glas'o isto mu se 'vata!

nikola

pre 13 godina

ja radim u maksiju kao trgovac , imam dva dana slobodno u mesecu radi se i vikendom ...
zamolio bih vas da se angazujete oko povecanja penzija i da ova vlast pomogne miskovicu , hvala

rade

pre 13 godina

a bice sve gore.
nije mi jasno da se ne povecaju minimalne penzije a a maksimalne smanje.
dosao je kapitalizam a on nema milosti. svrha kapitalizma je bogacenje pojedinaca da racun vecine.

View

pre 13 godina

Stvar je u tome da se ovde posledice javašluka, korupcije i sveopšte pljačke, svaljuju na najstariji, najslabiji deo stanovništva i to upravo od strane onih koji tu korupciju i pljačku sprovode, a sve po onoj narodnoj "Buka na vuka, dok lisice meso jedu".
A sve one koji tvrde da su penzioneri krivi zbog dolaska Miloševića na vlast (što je verovatno, donekle, istina) bi podsetila da je od Miloševićeve smene prošlo celih deset godina, da je Srbija od tada na ime donacija dobila veliki novac, da je imala prihode od privatizacije (za pljačkašku privatizaciju nisu krivi penzioneri), te da im smisle neku drugu kaznu zbog dovođenja Miloševića na vlast, a ne smrt od gladi.

NIkolaDrugi

pre 13 godina

@Nikola
A za koga si ti glasao?I sta tvoji koje si glasao su uradili zadnjih 10 godina da kazes da su bolji od slobe.I kako znas ko je glasao za slobu a ko nije.Moja baba npr nikad nije glasala za slobu a sta ima sad.Ima to da zivi gore nego 90-tih.Kad isplati racune ostaje jos 3000 din da zivi ceo mesec ,nema dovoljno ni za hranu kamoli nesto drugo.

View

pre 13 godina

Stvar je u tome da se ovde posledice javašluka, korupcije i sveopšte pljačke, svaljuju na najstariji, najslabiji deo stanovništva i to upravo od strane onih koji tu korupciju i pljačku sprovode, a sve po onoj narodnoj "Buka na vuka, dok lisice meso jedu".
A sve one koji tvrde da su penzioneri krivi zbog dolaska Miloševića na vlast (što je verovatno, donekle, istina) bi podsetila da je od Miloševićeve smene prošlo celih deset godina, da je Srbija od tada na ime donacija dobila veliki novac, da je imala prihode od privatizacije (pljačkašku privatizaciju nisu sproveli penzioneri), te da im smisle neku drugu kaznu zbog dovođenja Miloševića na vlast, a ne smrt od gladi.

D

pre 13 godina

@ Nikola> Bravo!!!
Sto se tice penzionera, ne vrti se ceo svewt oko njih vec oko mladih, da se ja pitam, ne bi oni primali ovoliko koliko primaju, vec UPOLA MANJE!!!
Unistili nam drzavu!!!

bg

pre 13 godina

@ nikola

Koje lupetanje pa u komunizmu nije bilo glasanja osim ako ste clan CK pa ste mogli glasati na njihovim kongresima i sastancima i to uglavnom za 1 kandidata. Valjda ste to ucili u skoli, a nisu ni svi penzioneri glasali za SPS 90- tih godina. Problem je sto su te pare iz penzionih fondova spljiskane i sada je ispalo da drzava mora iz budzeta da dotira penzije. Ne znam da li je u nekoj drugoj evropskoj zemlji penzioni fond totalno ispraznjen jer su se finasirali neki drugi tim parama.

Jula!

pre 13 godina

Milosevici glasaci su i bez punog radnog staza u drzavnim firmama, vile sagradili i za cukun unuke.Tako nek prodaju kuce i nek uzivanju u "poseteno" zaradjenom imetku. Mi koji smo radili i odradili nasu penzijicu, trpeli smo onda trpimo i sad.To nam je sudbina svima rodjenim na ovim prostorima.
A, prevremenih invalidskih ... bojim se da dalje pisem.

Mika!

pre 13 godina

Privatnicima dusu uzimaju od taksi i poreza.Ne znam kako uopste i ima privatnika jos?
Dobro sto ih jos ima , jer koliko toliko imamo nade.Drzavne firme idu samo po koverti i rodbinskim ,ljubavnickim putevima... da, da...

pio

pre 13 godina

Kod nas su postojala cak 4 penziona drzavna fonda, fond za privatnike koji je skoro jedini odoleo , fond radnika najveci broj penzionera prima preko njega, fond poljoprivrednika oni su imali drugaciji sistem da su uplacivali neke minimalne sume za doprinose zato su im penzije duplo manje od ostalih u proseku, i penzioni fond vojske najbolje su prolazili a sada su besni jer im se penzije sve vise priblizavaju penzijama ovog drugog fonna radnika. Sto se tice reformi nebuloza je sto neka ministarstva poput finasija podrzavaju predlog MMF da prosecna penzija mora da bude 40 % proscene plate. Taj procenat moze proci u Skadninaviji jer su tamo plate 2000 evra pa tako penzoiner moze da prezivi sa 800 evra mesecno, a drugo je Srbja gde je prosecna plata 320 evra to znaci da bi prosecna penzija trebalo da bude 128 evra, a sa druge stane se trazi da svi placaju ekonomske trzisne cene struje,grajanj.... poreze na imovinu....

Djape

pre 13 godina

Zato i jeste krajnje vreme da penzioneri masovno izadju na ulice Srbije i jasno stave do znanja vlasti da se protive tome da za kabadahije kao sto je Kovacevic ima blanko milion dolara da se plati, a za njih nema. Da ima blanko za sluzbene automobile, dnevnice i slicne pogodnosti koje poslanici koriste, a da za osnovnu egzistenciju nema vishe.

Nikola

pre 13 godina

Ko je glasao za komuniste 45 godina?
Ko je glasao za Milosevica 10 godina?
Pa nisu marsovci, vec ti isti sadasnji penzijoneri. Koliko su pametno glasali, tolika i penzija. Sto se mene tice, ja im ne bih dao ni dinar. Zao mi ih je, ali neka vrsta odgovornosti za svoja dela mora da postoji.

Nikola

pre 13 godina

Ko je glasao za komuniste 45 godina?
Ko je glasao za Milosevica 10 godina?
Pa nisu marsovci, vec ti isti sadasnji penzijoneri. Koliko su pametno glasali, tolika i penzija. Sto se mene tice, ja im ne bih dao ni dinar. Zao mi ih je, ali neka vrsta odgovornosti za svoja dela mora da postoji.

nikola

pre 13 godina

ja radim u maksiju kao trgovac , imam dva dana slobodno u mesecu radi se i vikendom ...
zamolio bih vas da se angazujete oko povecanja penzija i da ova vlast pomogne miskovicu , hvala

Dzoni

pre 13 godina

Ova drzava je zivela ovih 10 godina od prodaje onog sto su "penzioneri" napravili svojevremeno.Sta je ova drzava napravila sem dugova.I svaku put kad cujem ispraznio se "penzioni fond" ne znam dal da se smejem il da placam kako to "experti" zamisiljaju.Ono radnici skupili na gomilu 100 milijardi dolara i od toga ce da se izplacuju penzije narednih 30 godina LOL.

NIkolaDrugi

pre 13 godina

@Nikola
A za koga si ti glasao?I sta tvoji koje si glasao su uradili zadnjih 10 godina da kazes da su bolji od slobe.I kako znas ko je glasao za slobu a ko nije.Moja baba npr nikad nije glasala za slobu a sta ima sad.Ima to da zivi gore nego 90-tih.Kad isplati racune ostaje jos 3000 din da zivi ceo mesec ,nema dovoljno ni za hranu kamoli nesto drugo.

cinik

pre 13 godina

Ti isti penzioneri koje pljujete su izgradiliovu zemlju. Bili su prevareni da će biti bolje, bili su gladni, radili su dan i noć. Uvek je u državnom vrhu bilo lopova ALI u titovo vreme taj vrh je bio mali i rasporedjen na celu jugoslaviju. kod miloševića se sve svelo na srbiju i plaćanje poslušnika koji su se razmnožavali. onda je došla demokratija koja udružena i dalje sa miloševićevom birokratijom nastavlja da dere narod do kraja. znači : miloševićevi, pa sve stranke od 90tih godina do danas. toliko lopova ne može da izdrži nijedna zemlja. titovih penzionera još uvek ima, prvoboraca i dalje!!!!!raznih funkcionera iz svih partija i žive PREDOBRO. ovih milion penzionera vuče 200 miliona evra a ostali penzionisani poslušnici oko 100 000 vuku 500 miliona evra. kada bi se tu doveo red i naravno raščistio državni aparat bio bi drugačije. ovako idemo samo u jednom pravcu, kroz odredjen broj godina (čista matematika) svi ćemo raditi u državnim službama.

Budjav Lebac

pre 13 godina

@Nikola, 'de mi reci, pa za koga ovde u Srbiji da se glasa?! Koja je to opcija sa kojom u Srbiji moze normalno da se zivi? Vec smo isprobali sve kombinacije. Pa nema vise sta da se bira brate. Nema. Glas'o ne glas'o isto mu se 'vata!

snezana

pre 13 godina

Ali zato je svaki peti za 3000 evra kupio invalidsku penziju i ko zna koliko njih dobija borackui razne nacionalne, a niko od njih nije uplatio dinar ili vrlo malo u penzioni fond. A primaju po nekoliko desetina hiljada a mozda i vise. Takvi drze sistem.

rade

pre 13 godina

a bice sve gore.
nije mi jasno da se ne povecaju minimalne penzije a a maksimalne smanje.
dosao je kapitalizam a on nema milosti. svrha kapitalizma je bogacenje pojedinaca da racun vecine.

bg

pre 13 godina

@ nikola

Koje lupetanje pa u komunizmu nije bilo glasanja osim ako ste clan CK pa ste mogli glasati na njihovim kongresima i sastancima i to uglavnom za 1 kandidata. Valjda ste to ucili u skoli, a nisu ni svi penzioneri glasali za SPS 90- tih godina. Problem je sto su te pare iz penzionih fondova spljiskane i sada je ispalo da drzava mora iz budzeta da dotira penzije. Ne znam da li je u nekoj drugoj evropskoj zemlji penzioni fond totalno ispraznjen jer su se finasirali neki drugi tim parama.

vladimir

pre 13 godina

nosioci partizanske spomenice primaju 102.000 din. mesecnu penziju?! jesu li to oni sto su nam govorili i pevali da ce amerika i engleska biti zemlja proleterska?

Djape

pre 13 godina

Zato i jeste krajnje vreme da penzioneri masovno izadju na ulice Srbije i jasno stave do znanja vlasti da se protive tome da za kabadahije kao sto je Kovacevic ima blanko milion dolara da se plati, a za njih nema. Da ima blanko za sluzbene automobile, dnevnice i slicne pogodnosti koje poslanici koriste, a da za osnovnu egzistenciju nema vishe.

pio

pre 13 godina

Kod nas su postojala cak 4 penziona drzavna fonda, fond za privatnike koji je skoro jedini odoleo , fond radnika najveci broj penzionera prima preko njega, fond poljoprivrednika oni su imali drugaciji sistem da su uplacivali neke minimalne sume za doprinose zato su im penzije duplo manje od ostalih u proseku, i penzioni fond vojske najbolje su prolazili a sada su besni jer im se penzije sve vise priblizavaju penzijama ovog drugog fonna radnika. Sto se tice reformi nebuloza je sto neka ministarstva poput finasija podrzavaju predlog MMF da prosecna penzija mora da bude 40 % proscene plate. Taj procenat moze proci u Skadninaviji jer su tamo plate 2000 evra pa tako penzoiner moze da prezivi sa 800 evra mesecno, a drugo je Srbja gde je prosecna plata 320 evra to znaci da bi prosecna penzija trebalo da bude 128 evra, a sa druge stane se trazi da svi placaju ekonomske trzisne cene struje,grajanj.... poreze na imovinu....

View

pre 13 godina

Stvar je u tome da se ovde posledice javašluka, korupcije i sveopšte pljačke, svaljuju na najstariji, najslabiji deo stanovništva i to upravo od strane onih koji tu korupciju i pljačku sprovode, a sve po onoj narodnoj "Buka na vuka, dok lisice meso jedu".
A sve one koji tvrde da su penzioneri krivi zbog dolaska Miloševića na vlast (što je verovatno, donekle, istina) bi podsetila da je od Miloševićeve smene prošlo celih deset godina, da je Srbija od tada na ime donacija dobila veliki novac, da je imala prihode od privatizacije (pljačkašku privatizaciju nisu sproveli penzioneri), te da im smisle neku drugu kaznu zbog dovođenja Miloševića na vlast, a ne smrt od gladi.

View

pre 13 godina

Stvar je u tome da se ovde posledice javašluka, korupcije i sveopšte pljačke, svaljuju na najstariji, najslabiji deo stanovništva i to upravo od strane onih koji tu korupciju i pljačku sprovode, a sve po onoj narodnoj "Buka na vuka, dok lisice meso jedu".
A sve one koji tvrde da su penzioneri krivi zbog dolaska Miloševića na vlast (što je verovatno, donekle, istina) bi podsetila da je od Miloševićeve smene prošlo celih deset godina, da je Srbija od tada na ime donacija dobila veliki novac, da je imala prihode od privatizacije (za pljačkašku privatizaciju nisu krivi penzioneri), te da im smisle neku drugu kaznu zbog dovođenja Miloševića na vlast, a ne smrt od gladi.

Mika!

pre 13 godina

Privatnicima dusu uzimaju od taksi i poreza.Ne znam kako uopste i ima privatnika jos?
Dobro sto ih jos ima , jer koliko toliko imamo nade.Drzavne firme idu samo po koverti i rodbinskim ,ljubavnickim putevima... da, da...

D

pre 13 godina

@ Nikola> Bravo!!!
Sto se tice penzionera, ne vrti se ceo svewt oko njih vec oko mladih, da se ja pitam, ne bi oni primali ovoliko koliko primaju, vec UPOLA MANJE!!!
Unistili nam drzavu!!!

Jula!

pre 13 godina

Milosevici glasaci su i bez punog radnog staza u drzavnim firmama, vile sagradili i za cukun unuke.Tako nek prodaju kuce i nek uzivanju u "poseteno" zaradjenom imetku. Mi koji smo radili i odradili nasu penzijicu, trpeli smo onda trpimo i sad.To nam je sudbina svima rodjenim na ovim prostorima.
A, prevremenih invalidskih ... bojim se da dalje pisem.

Dragan

pre 13 godina

Opet se mediji bave polovičnim informacijama...među tih milion penzionera, koji primaju manje od 200 evra je veliki broj korisnika 50% invalidske penzije,što je neka vrsta privremene pomoći invalidima koji imaju kategoriju, do ponovnog zaposlenja i preko 100 000 hiljada korisnika srazmernih penzija sa inostranim elementom. Znači da su ta lica radili u inostranstvu (i u bivšim YU republikama)i u Srbiji primaju samo srazmernu penziju za staž iz Srbije. Moj komšija ima 3 godine staža u Srbiji i prima 1200 dinara, ulazi kao takav u statistiku, a iz Nemačke za 37 godina staža prima 1500 evra i to nije obuhvaćeno statistikom. Statistika je skup talnih podataka, koji daje pogrešan rezultat.

tokamak

pre 13 godina

Bojim se da imaju onoli koliko su zasliuzili(zvuci bogohulno zar ne).Ako neko misli da trebaju da imaju vece penzije onda mora de se zalaze za vece poreze.Verujem da ce isti ljudi koji sada traze vece penzije (koje su i onako prevelike za nas budzet) veruje da su porezi veliki i da teba da budu smanjeni a da se problem penzija moze resiti pronalazenjem velikog kofera punog para . 10 godina od pocetka tranzicije i jos uvek ne mozemo da shvatimo da mozemo da delimo samo ono sto zaradimo...

View

pre 13 godina

1. Iznos bilo čije penzije ne zavisi od toga za koga je, kada i koliko dugo glasao. Iznos penzije zavisi ISKLJUČIVO od uplata doprinosa OSIGURANIKA. Osim toga, vrlo je opasno imati ovakve stavove prema svojim sugrađanima, jer bi danas-sutra mogao neko nas isto ovako da 'kažnjava' zbog izbora Tome ili Tadića i njegove "demokratske stranke", koji osim šoping-molova (za razliku od omraženog nam Tita, ništa drugo nisu izgradili u ovoj zemlji).

2. Današnji penzioneri JESU izgradili zemlju. Ako to nije tačno, šta to današnje "demokrate" rasprodaju? Krediti od Zapada jesu uzimani i od tih para se nešto gradilo. Videćemo šta će biti od kineskih i ruskih kredita koje danas uzimaju "demokrate". I sa kolikom kamatom ćemo ih vraćati.

3. Da postoje porodice koje žive sa bednim zaradama, na žalost – postoje (i sama pripadam toj grupi), ali za to NISU KRIVI penzioneri, već korumpirana i bahata vlast.

4. Od 2000. godine do danas Srbija je dobila oko 37 milijardi evra od donacija, ino-kredita i direktnih stranih investicija. Samo je Vlada Japana poklonila Srbiji pomoć u iznosu od 198 miliona evra, uključujući i otpis duga od 84 miliona evra. Samo glavnom gradu Vlada Japana je donirala oko 30 mil. evra. U Srbiju svake godine uđe oko 5 milijardi eura od dijaspore. Privatizovane su fabrike izgrađene za vreme 'zlih' komunista. I pored toga, Srbija danas ima najveće poreze i doprinose u Evropi. Građani Srbije plaćaju najskuplju hranu i najskuplje namete u Evropi.

5. LAŽ je da penzioneri uzimaju najveći deo budžetskog kolača. Najviše uzima sama korumpirana država, koja se iživljava na najstarijem delu svog stanovništva. I žalosno je da postoje građani to podržavaju.

Samo pljacka

pre 13 godina

@Nikola
Slazem se sa Vama Nikola, ne morate nista da date penzionerima. Ali kada isterate auto na ulicu morate da platite, jer penzioneri su sagradili tu ulicu ne Vi, kada odete na more ili u Madjarsku takodje sve puteve izgradili su ti penzioneri, Vi samo krpite rupe. Kada odete u bioskop, kada gledate televiziju, kada odete na stadion. Sve bi morali dodatno da platite za one koji su to stvorili. Vi biste sve to besplatno, vodovod, grejanje, telekomunikacije. Nema beslatnog rucka. I jos jedna stvar, da li i Vasi roditelji primaju penziju ? Nadam se da su zivi. Ko ce to da im obezbedi ? Ja ? Necu ja, ja imam svoje roditelje.

Ranko

pre 13 godina

1:1 radnici:penzioneri, pa odakle pare. Ako jos prebacimo 500.000 koji rade u administraciji na grbacu privatnog sektora onda je sve jasno. Covek koji zaradi 300 evra u privatnom sektoru mora da zaradi jos toliko za penzionere i za one u javnom sektoru. Sve dok je tako nema nista od nas.

Van Helsing

pre 13 godina

Problem sa time da nema razlike između pošteno zarađenih malih penzija i socijalne pomoći mogao bi da se reši reformom PIO sistema nalik na kanadski. Kod njih se svačija državna penzija sastoji od socijalnog dela koji je za sve isti, i onog što su uplaćivali u PIO fond koji zavisi od staža i prosečne plate.

crvenkapa

pre 13 godina

Kod nas u Hr su isto ostetili(pokrali)penionere u 90-tim.Drzava se koristila novcem iz njihova fonda da pokrpa svoje rupe!To je drzavni kriminal,sto je i drzava na kraju priznala i isplatila dug u ratama na 4 godine!Nekima, koji nisu mogli cekat - pola u 2 godine,sto opet nije fer!Drzava samo moze biti sretna sto je penzioneri nisu tuzili za kamate,jer je "drpila"iz njihova fonda.Neznam,valjda svjest penzionera da mogu tako da naprave fijasko u drzavi je bila ta da nisu isli zesce!Zasto ovo pisem!?Cini mi se da kod vas taj mirovinski fond ne funkcionira,da nema stroge kontrole istog i da drzava vrslja kako god hoce!Svrha mirovinskog je da covjek cjeli radni vjek uplacuje dio svog prihoda koji ce ga socijalno zastiti kad bude star i nemocan!Drzava mora garantirati za taj uplaceni novac,upravo iz njenih interesa,da nema tog istog penzionera na grbaci!Nikola,nije vazno za kog su glasali svi ti ljudi kroz njihov radni vjek,nego,ako su uplacivali svoj dio za stare dane,kakva to drzava moze "maznut"?Kada neki lopov(moze i postar)mazne penziju nekoj bakici,sve vjesti dignu halabuku,a kad drzava mazne od svih penzionera - nikom nista!Onaj jadnik sto je pokro bakici mora bit stvarno ocajan,ali sta onda rec za drzavu!?

NajboljeIzBanata

pre 13 godina

Penzioni fond je od 1985. u deficitu (konstantnom). Pitanje je godine kad ce potpuno bankrotirati. Sigurno je da moja generacija (1979) ali i nesto starije generacije nece imati cemu da se nadaju sto se tice penzija: jednostavno nece biti novca.

Penzioni fond se puni od raznih poreza i delom i PDV-a, kao i budzet. Sve je manje radnika, sve je manje firmi i sve je gore bez izgleda da bude bolje u skorije vreme. U Srbiji je stalno kriza jer su na vodecim pozicijama stalno losi i pogresni ljudi.

devit

pre 13 godina

Moze li odgovor na jedno pitanje;
Kako se moze retroaktivno primenjivati neki zakon;
pa tako i onja prethodni pa i ovaj buduci Zakon o PIO?!?!?!
Zakon se primenjuje na one koji su radili i uplacivali po novim Zakonima!
A da je pravna "Drzava",penzioneri koji su uplacivali po staroma Zakonu trebali da i dobijaju penziju-OSIGURANU SUMU, po onom zakonu po kome su radili i penzionisali se!!!
Sam naziv kaze PENZIONO OSIGURANJE!!!
Znaci ugovoris osiguranje na odredjeni iznos!!!!
A"mali Slobo" sad Ministar policije,nek hvata one koji su pokrali penzioni fond,kada su imali monopol na vlast!!!!!
Tu je sustina;a ostalo je;moja masta-smislja svasta!!!

milica

pre 13 godina

Penzionerima treba omogućiti da žive časno od svoje penzije i da mogu da se leče. Radnicima treba omogućiti takve uslove rada da mogu sebi zaraditi penziju i u njoj uživati i lečiti se te stvarati uslove da većina odradi maksimalan radni staž, te da mu nešto od života ostane da uživa tu penziju.
Poslodavce treba motivisati da zapošljavaju radnike i pošteno budu plaćeni za pošten rad, ne dovoditi ih u situaciju da zatvaraju firme i radnike ostavljaju bez posla.
Ako je vlada stručna ona mora da nađe način da ovo realizuje. Velika su sredstva koja su stečena na nepošten način,..itd. Mora vlada već početi da se obračunava sa svim stvarima, pa neka puni penzioni fond i podstiče proizvodnju i poljoprivredu. Imam utisak da vlada zapušava rupe, tamo gde curi, stihijski radi, umiruje štrajkove u prosveti, zdravstvu i valikim firmama, a ne bavi se studiozno i ozbiljno postavljanjem dobrih temelja za sadašnje i buduće generacije. Svakoj vladi je kratak mandat, a nas prodje život u glasanju i izborima. I ja za izvesno vreme 2 ili 3 godine treba da odem u penziju sa punih 35 ili 36. godina radnog staža, pošto čekamo da se izglasa novi zakon, radila u društvenoj firmi koja je propala sa srednjom stručnom spremom i nastavila da radi kod privatnika za minimalac, pa se pitam kad ću u penziju i kolika će biti, jer to se nezna. Sramota je da se nezna, jer kad sam počela onda su žene išle sa 30 godina , pa se stalno pomera na više staž, a penzija se smanjuje. Nas neće da penzionišu, a mladi nemaju posao... Sve mi se gadi, jer običan pošten čovek najgore prodje..Izbori me sledeći neće videti, da ne bi imala grižu savesti...

lion

pre 13 godina

Dansnji penzioneri nisu izgraili zemlju nego su od Zapada dobijali kredite koje nikada nisu vratili. Da jesu, imali bi izgradjen osecaj odgovornosti da nemaju pravo na vece penzije na ustrb dece i izumiranja Srbije. Njima se da vise od 2 milijarde eura godisnje iz budzeta Srbije, a koliko se odvaja za povecanje nataliteta? Mi kao drustvo, ako vec odvajamo, bi trebali po pola da pomazemo stare pola mlade, a ne ovako samo stare. Znaci - milijarda za penzionere ali i milijarda za natalitetet! Sto se to niko ne seti da spomene?!

Dusan Silni

pre 13 godina

Da milion od jednog i po ne od
20miliona penzionera ista slikaje isazaposlenima,milion od milion i sedamsto hiljad a.Vidite sad iskrenost tadiće ve parole"EEEVROPSKA SRBIJA". Sve sami foliranti i lažovi, kome smo takvi potrebni, niko me još manje evropi,suvišni smo i sami sebi.Jedini uspeh srpskog lidera je uspešno uništavanje zemlje i ponižava nje srpskog naroda.Postali smo narode svim ozbiljnim zemljama predmet za ismejava nje i zabavu zahvaljujući našoj primitivnosti i zaglupljenošću.

Nikola

pre 13 godina

Ko je glasao za komuniste 45 godina?
Ko je glasao za Milosevica 10 godina?
Pa nisu marsovci, vec ti isti sadasnji penzijoneri. Koliko su pametno glasali, tolika i penzija. Sto se mene tice, ja im ne bih dao ni dinar. Zao mi ih je, ali neka vrsta odgovornosti za svoja dela mora da postoji.

D

pre 13 godina

@ Nikola> Bravo!!!
Sto se tice penzionera, ne vrti se ceo svewt oko njih vec oko mladih, da se ja pitam, ne bi oni primali ovoliko koliko primaju, vec UPOLA MANJE!!!
Unistili nam drzavu!!!

tokamak

pre 13 godina

Bojim se da imaju onoli koliko su zasliuzili(zvuci bogohulno zar ne).Ako neko misli da trebaju da imaju vece penzije onda mora de se zalaze za vece poreze.Verujem da ce isti ljudi koji sada traze vece penzije (koje su i onako prevelike za nas budzet) veruje da su porezi veliki i da teba da budu smanjeni a da se problem penzija moze resiti pronalazenjem velikog kofera punog para . 10 godina od pocetka tranzicije i jos uvek ne mozemo da shvatimo da mozemo da delimo samo ono sto zaradimo...

Jula!

pre 13 godina

Milosevici glasaci su i bez punog radnog staza u drzavnim firmama, vile sagradili i za cukun unuke.Tako nek prodaju kuce i nek uzivanju u "poseteno" zaradjenom imetku. Mi koji smo radili i odradili nasu penzijicu, trpeli smo onda trpimo i sad.To nam je sudbina svima rodjenim na ovim prostorima.
A, prevremenih invalidskih ... bojim se da dalje pisem.

bg

pre 13 godina

@ nikola

Koje lupetanje pa u komunizmu nije bilo glasanja osim ako ste clan CK pa ste mogli glasati na njihovim kongresima i sastancima i to uglavnom za 1 kandidata. Valjda ste to ucili u skoli, a nisu ni svi penzioneri glasali za SPS 90- tih godina. Problem je sto su te pare iz penzionih fondova spljiskane i sada je ispalo da drzava mora iz budzeta da dotira penzije. Ne znam da li je u nekoj drugoj evropskoj zemlji penzioni fond totalno ispraznjen jer su se finasirali neki drugi tim parama.

vladimir

pre 13 godina

nosioci partizanske spomenice primaju 102.000 din. mesecnu penziju?! jesu li to oni sto su nam govorili i pevali da ce amerika i engleska biti zemlja proleterska?

lion

pre 13 godina

Dansnji penzioneri nisu izgraili zemlju nego su od Zapada dobijali kredite koje nikada nisu vratili. Da jesu, imali bi izgradjen osecaj odgovornosti da nemaju pravo na vece penzije na ustrb dece i izumiranja Srbije. Njima se da vise od 2 milijarde eura godisnje iz budzeta Srbije, a koliko se odvaja za povecanje nataliteta? Mi kao drustvo, ako vec odvajamo, bi trebali po pola da pomazemo stare pola mlade, a ne ovako samo stare. Znaci - milijarda za penzionere ali i milijarda za natalitetet! Sto se to niko ne seti da spomene?!

Dragan

pre 13 godina

Opet se mediji bave polovičnim informacijama...među tih milion penzionera, koji primaju manje od 200 evra je veliki broj korisnika 50% invalidske penzije,što je neka vrsta privremene pomoći invalidima koji imaju kategoriju, do ponovnog zaposlenja i preko 100 000 hiljada korisnika srazmernih penzija sa inostranim elementom. Znači da su ta lica radili u inostranstvu (i u bivšim YU republikama)i u Srbiji primaju samo srazmernu penziju za staž iz Srbije. Moj komšija ima 3 godine staža u Srbiji i prima 1200 dinara, ulazi kao takav u statistiku, a iz Nemačke za 37 godina staža prima 1500 evra i to nije obuhvaćeno statistikom. Statistika je skup talnih podataka, koji daje pogrešan rezultat.

NIkolaDrugi

pre 13 godina

@Nikola
A za koga si ti glasao?I sta tvoji koje si glasao su uradili zadnjih 10 godina da kazes da su bolji od slobe.I kako znas ko je glasao za slobu a ko nije.Moja baba npr nikad nije glasala za slobu a sta ima sad.Ima to da zivi gore nego 90-tih.Kad isplati racune ostaje jos 3000 din da zivi ceo mesec ,nema dovoljno ni za hranu kamoli nesto drugo.

cinik

pre 13 godina

Ti isti penzioneri koje pljujete su izgradiliovu zemlju. Bili su prevareni da će biti bolje, bili su gladni, radili su dan i noć. Uvek je u državnom vrhu bilo lopova ALI u titovo vreme taj vrh je bio mali i rasporedjen na celu jugoslaviju. kod miloševića se sve svelo na srbiju i plaćanje poslušnika koji su se razmnožavali. onda je došla demokratija koja udružena i dalje sa miloševićevom birokratijom nastavlja da dere narod do kraja. znači : miloševićevi, pa sve stranke od 90tih godina do danas. toliko lopova ne može da izdrži nijedna zemlja. titovih penzionera još uvek ima, prvoboraca i dalje!!!!!raznih funkcionera iz svih partija i žive PREDOBRO. ovih milion penzionera vuče 200 miliona evra a ostali penzionisani poslušnici oko 100 000 vuku 500 miliona evra. kada bi se tu doveo red i naravno raščistio državni aparat bio bi drugačije. ovako idemo samo u jednom pravcu, kroz odredjen broj godina (čista matematika) svi ćemo raditi u državnim službama.

Mika!

pre 13 godina

Privatnicima dusu uzimaju od taksi i poreza.Ne znam kako uopste i ima privatnika jos?
Dobro sto ih jos ima , jer koliko toliko imamo nade.Drzavne firme idu samo po koverti i rodbinskim ,ljubavnickim putevima... da, da...

Budjav Lebac

pre 13 godina

@Nikola, 'de mi reci, pa za koga ovde u Srbiji da se glasa?! Koja je to opcija sa kojom u Srbiji moze normalno da se zivi? Vec smo isprobali sve kombinacije. Pa nema vise sta da se bira brate. Nema. Glas'o ne glas'o isto mu se 'vata!

snezana

pre 13 godina

Ali zato je svaki peti za 3000 evra kupio invalidsku penziju i ko zna koliko njih dobija borackui razne nacionalne, a niko od njih nije uplatio dinar ili vrlo malo u penzioni fond. A primaju po nekoliko desetina hiljada a mozda i vise. Takvi drze sistem.

pio

pre 13 godina

Kod nas su postojala cak 4 penziona drzavna fonda, fond za privatnike koji je skoro jedini odoleo , fond radnika najveci broj penzionera prima preko njega, fond poljoprivrednika oni su imali drugaciji sistem da su uplacivali neke minimalne sume za doprinose zato su im penzije duplo manje od ostalih u proseku, i penzioni fond vojske najbolje su prolazili a sada su besni jer im se penzije sve vise priblizavaju penzijama ovog drugog fonna radnika. Sto se tice reformi nebuloza je sto neka ministarstva poput finasija podrzavaju predlog MMF da prosecna penzija mora da bude 40 % proscene plate. Taj procenat moze proci u Skadninaviji jer su tamo plate 2000 evra pa tako penzoiner moze da prezivi sa 800 evra mesecno, a drugo je Srbja gde je prosecna plata 320 evra to znaci da bi prosecna penzija trebalo da bude 128 evra, a sa druge stane se trazi da svi placaju ekonomske trzisne cene struje,grajanj.... poreze na imovinu....

Djape

pre 13 godina

Zato i jeste krajnje vreme da penzioneri masovno izadju na ulice Srbije i jasno stave do znanja vlasti da se protive tome da za kabadahije kao sto je Kovacevic ima blanko milion dolara da se plati, a za njih nema. Da ima blanko za sluzbene automobile, dnevnice i slicne pogodnosti koje poslanici koriste, a da za osnovnu egzistenciju nema vishe.

View

pre 13 godina

Stvar je u tome da se ovde posledice javašluka, korupcije i sveopšte pljačke, svaljuju na najstariji, najslabiji deo stanovništva i to upravo od strane onih koji tu korupciju i pljačku sprovode, a sve po onoj narodnoj "Buka na vuka, dok lisice meso jedu".
A sve one koji tvrde da su penzioneri krivi zbog dolaska Miloševića na vlast (što je verovatno, donekle, istina) bi podsetila da je od Miloševićeve smene prošlo celih deset godina, da je Srbija od tada na ime donacija dobila veliki novac, da je imala prihode od privatizacije (pljačkašku privatizaciju nisu sproveli penzioneri), te da im smisle neku drugu kaznu zbog dovođenja Miloševića na vlast, a ne smrt od gladi.

nikola

pre 13 godina

ja radim u maksiju kao trgovac , imam dva dana slobodno u mesecu radi se i vikendom ...
zamolio bih vas da se angazujete oko povecanja penzija i da ova vlast pomogne miskovicu , hvala

Dzoni

pre 13 godina

Ova drzava je zivela ovih 10 godina od prodaje onog sto su "penzioneri" napravili svojevremeno.Sta je ova drzava napravila sem dugova.I svaku put kad cujem ispraznio se "penzioni fond" ne znam dal da se smejem il da placam kako to "experti" zamisiljaju.Ono radnici skupili na gomilu 100 milijardi dolara i od toga ce da se izplacuju penzije narednih 30 godina LOL.

View

pre 13 godina

1. Iznos bilo čije penzije ne zavisi od toga za koga je, kada i koliko dugo glasao. Iznos penzije zavisi ISKLJUČIVO od uplata doprinosa OSIGURANIKA. Osim toga, vrlo je opasno imati ovakve stavove prema svojim sugrađanima, jer bi danas-sutra mogao neko nas isto ovako da 'kažnjava' zbog izbora Tome ili Tadića i njegove "demokratske stranke", koji osim šoping-molova (za razliku od omraženog nam Tita, ništa drugo nisu izgradili u ovoj zemlji).

2. Današnji penzioneri JESU izgradili zemlju. Ako to nije tačno, šta to današnje "demokrate" rasprodaju? Krediti od Zapada jesu uzimani i od tih para se nešto gradilo. Videćemo šta će biti od kineskih i ruskih kredita koje danas uzimaju "demokrate". I sa kolikom kamatom ćemo ih vraćati.

3. Da postoje porodice koje žive sa bednim zaradama, na žalost – postoje (i sama pripadam toj grupi), ali za to NISU KRIVI penzioneri, već korumpirana i bahata vlast.

4. Od 2000. godine do danas Srbija je dobila oko 37 milijardi evra od donacija, ino-kredita i direktnih stranih investicija. Samo je Vlada Japana poklonila Srbiji pomoć u iznosu od 198 miliona evra, uključujući i otpis duga od 84 miliona evra. Samo glavnom gradu Vlada Japana je donirala oko 30 mil. evra. U Srbiju svake godine uđe oko 5 milijardi eura od dijaspore. Privatizovane su fabrike izgrađene za vreme 'zlih' komunista. I pored toga, Srbija danas ima najveće poreze i doprinose u Evropi. Građani Srbije plaćaju najskuplju hranu i najskuplje namete u Evropi.

5. LAŽ je da penzioneri uzimaju najveći deo budžetskog kolača. Najviše uzima sama korumpirana država, koja se iživljava na najstarijem delu svog stanovništva. I žalosno je da postoje građani to podržavaju.

rade

pre 13 godina

a bice sve gore.
nije mi jasno da se ne povecaju minimalne penzije a a maksimalne smanje.
dosao je kapitalizam a on nema milosti. svrha kapitalizma je bogacenje pojedinaca da racun vecine.

View

pre 13 godina

Stvar je u tome da se ovde posledice javašluka, korupcije i sveopšte pljačke, svaljuju na najstariji, najslabiji deo stanovništva i to upravo od strane onih koji tu korupciju i pljačku sprovode, a sve po onoj narodnoj "Buka na vuka, dok lisice meso jedu".
A sve one koji tvrde da su penzioneri krivi zbog dolaska Miloševića na vlast (što je verovatno, donekle, istina) bi podsetila da je od Miloševićeve smene prošlo celih deset godina, da je Srbija od tada na ime donacija dobila veliki novac, da je imala prihode od privatizacije (za pljačkašku privatizaciju nisu krivi penzioneri), te da im smisle neku drugu kaznu zbog dovođenja Miloševića na vlast, a ne smrt od gladi.

milica

pre 13 godina

Penzionerima treba omogućiti da žive časno od svoje penzije i da mogu da se leče. Radnicima treba omogućiti takve uslove rada da mogu sebi zaraditi penziju i u njoj uživati i lečiti se te stvarati uslove da većina odradi maksimalan radni staž, te da mu nešto od života ostane da uživa tu penziju.
Poslodavce treba motivisati da zapošljavaju radnike i pošteno budu plaćeni za pošten rad, ne dovoditi ih u situaciju da zatvaraju firme i radnike ostavljaju bez posla.
Ako je vlada stručna ona mora da nađe način da ovo realizuje. Velika su sredstva koja su stečena na nepošten način,..itd. Mora vlada već početi da se obračunava sa svim stvarima, pa neka puni penzioni fond i podstiče proizvodnju i poljoprivredu. Imam utisak da vlada zapušava rupe, tamo gde curi, stihijski radi, umiruje štrajkove u prosveti, zdravstvu i valikim firmama, a ne bavi se studiozno i ozbiljno postavljanjem dobrih temelja za sadašnje i buduće generacije. Svakoj vladi je kratak mandat, a nas prodje život u glasanju i izborima. I ja za izvesno vreme 2 ili 3 godine treba da odem u penziju sa punih 35 ili 36. godina radnog staža, pošto čekamo da se izglasa novi zakon, radila u društvenoj firmi koja je propala sa srednjom stručnom spremom i nastavila da radi kod privatnika za minimalac, pa se pitam kad ću u penziju i kolika će biti, jer to se nezna. Sramota je da se nezna, jer kad sam počela onda su žene išle sa 30 godina , pa se stalno pomera na više staž, a penzija se smanjuje. Nas neće da penzionišu, a mladi nemaju posao... Sve mi se gadi, jer običan pošten čovek najgore prodje..Izbori me sledeći neće videti, da ne bi imala grižu savesti...

Samo pljacka

pre 13 godina

@Nikola
Slazem se sa Vama Nikola, ne morate nista da date penzionerima. Ali kada isterate auto na ulicu morate da platite, jer penzioneri su sagradili tu ulicu ne Vi, kada odete na more ili u Madjarsku takodje sve puteve izgradili su ti penzioneri, Vi samo krpite rupe. Kada odete u bioskop, kada gledate televiziju, kada odete na stadion. Sve bi morali dodatno da platite za one koji su to stvorili. Vi biste sve to besplatno, vodovod, grejanje, telekomunikacije. Nema beslatnog rucka. I jos jedna stvar, da li i Vasi roditelji primaju penziju ? Nadam se da su zivi. Ko ce to da im obezbedi ? Ja ? Necu ja, ja imam svoje roditelje.

Ranko

pre 13 godina

1:1 radnici:penzioneri, pa odakle pare. Ako jos prebacimo 500.000 koji rade u administraciji na grbacu privatnog sektora onda je sve jasno. Covek koji zaradi 300 evra u privatnom sektoru mora da zaradi jos toliko za penzionere i za one u javnom sektoru. Sve dok je tako nema nista od nas.

Van Helsing

pre 13 godina

Problem sa time da nema razlike između pošteno zarađenih malih penzija i socijalne pomoći mogao bi da se reši reformom PIO sistema nalik na kanadski. Kod njih se svačija državna penzija sastoji od socijalnog dela koji je za sve isti, i onog što su uplaćivali u PIO fond koji zavisi od staža i prosečne plate.

devit

pre 13 godina

Moze li odgovor na jedno pitanje;
Kako se moze retroaktivno primenjivati neki zakon;
pa tako i onja prethodni pa i ovaj buduci Zakon o PIO?!?!?!
Zakon se primenjuje na one koji su radili i uplacivali po novim Zakonima!
A da je pravna "Drzava",penzioneri koji su uplacivali po staroma Zakonu trebali da i dobijaju penziju-OSIGURANU SUMU, po onom zakonu po kome su radili i penzionisali se!!!
Sam naziv kaze PENZIONO OSIGURANJE!!!
Znaci ugovoris osiguranje na odredjeni iznos!!!!
A"mali Slobo" sad Ministar policije,nek hvata one koji su pokrali penzioni fond,kada su imali monopol na vlast!!!!!
Tu je sustina;a ostalo je;moja masta-smislja svasta!!!

NajboljeIzBanata

pre 13 godina

Penzioni fond je od 1985. u deficitu (konstantnom). Pitanje je godine kad ce potpuno bankrotirati. Sigurno je da moja generacija (1979) ali i nesto starije generacije nece imati cemu da se nadaju sto se tice penzija: jednostavno nece biti novca.

Penzioni fond se puni od raznih poreza i delom i PDV-a, kao i budzet. Sve je manje radnika, sve je manje firmi i sve je gore bez izgleda da bude bolje u skorije vreme. U Srbiji je stalno kriza jer su na vodecim pozicijama stalno losi i pogresni ljudi.

crvenkapa

pre 13 godina

Kod nas u Hr su isto ostetili(pokrali)penionere u 90-tim.Drzava se koristila novcem iz njihova fonda da pokrpa svoje rupe!To je drzavni kriminal,sto je i drzava na kraju priznala i isplatila dug u ratama na 4 godine!Nekima, koji nisu mogli cekat - pola u 2 godine,sto opet nije fer!Drzava samo moze biti sretna sto je penzioneri nisu tuzili za kamate,jer je "drpila"iz njihova fonda.Neznam,valjda svjest penzionera da mogu tako da naprave fijasko u drzavi je bila ta da nisu isli zesce!Zasto ovo pisem!?Cini mi se da kod vas taj mirovinski fond ne funkcionira,da nema stroge kontrole istog i da drzava vrslja kako god hoce!Svrha mirovinskog je da covjek cjeli radni vjek uplacuje dio svog prihoda koji ce ga socijalno zastiti kad bude star i nemocan!Drzava mora garantirati za taj uplaceni novac,upravo iz njenih interesa,da nema tog istog penzionera na grbaci!Nikola,nije vazno za kog su glasali svi ti ljudi kroz njihov radni vjek,nego,ako su uplacivali svoj dio za stare dane,kakva to drzava moze "maznut"?Kada neki lopov(moze i postar)mazne penziju nekoj bakici,sve vjesti dignu halabuku,a kad drzava mazne od svih penzionera - nikom nista!Onaj jadnik sto je pokro bakici mora bit stvarno ocajan,ali sta onda rec za drzavu!?

Dusan Silni

pre 13 godina

Da milion od jednog i po ne od
20miliona penzionera ista slikaje isazaposlenima,milion od milion i sedamsto hiljad a.Vidite sad iskrenost tadiće ve parole"EEEVROPSKA SRBIJA". Sve sami foliranti i lažovi, kome smo takvi potrebni, niko me još manje evropi,suvišni smo i sami sebi.Jedini uspeh srpskog lidera je uspešno uništavanje zemlje i ponižava nje srpskog naroda.Postali smo narode svim ozbiljnim zemljama predmet za ismejava nje i zabavu zahvaljujući našoj primitivnosti i zaglupljenošću.