Petak, 14.05.2010.

19:40

Jeftina radna snaga prednost Srbije

Vreme je da se Srbija stavi na svetsku mapu zemalja povoljnih za investiranje, rekla je ministarka finansija Diana Dragutinović.

Izvor: Tanjug

Jeftina radna snaga prednost Srbije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

111 Komentari

Sortiraj po:

Ostoja

pre 13 godina

Privredni rast ostvaruju pojedinci u državi , a država se hvali da je to ona uradila.
Nije korektno. Treba reći po imenu i prezimenu ko je ostvario privredni rast i kako

Ostoja

pre 13 godina

Sve što je jeftino nemora da je i dobro, jer smo toliko bedni da moramo raditi za "đž"u Srbiji , jer Dinkić daje naše pare od penzija , plate i poreza strancima da nas zapošljavaju , a neda nsšim poslodavcima. Hitler je pokušao da nas uništi ratom , a Dinkić to radi intelegentno ekonomijom , pri čemu finansira naše neprijatelje koji će jednoga dana ući u naše prazne domove , jer mladi se ne razmnožavalju baš radi nezaposlenosti i malih plata koje dobijamo od tih stranih poslodavaca. Acc Ostoja rajić maš. ing. pronalazač, konstruktor 250 patenata."TESLINO JEDINSTVO"

Pedja955

pre 13 godina

STRASNO!
Jos jedna od neodgovornih izjava ljudi iz vlasti.
Aktivno sam ucestvovao u petooktobarskim promenama i sada mi je krivo. Koga mi to dovedosmo na vlast?
Zaposlen sam vec 27 godina ali imam 23 godine staza i par bezvrednih sudskih presuda u moju korist, ali nemogu se realizovati jer je zbog lenjosti i nerada izvrsnih organa doslo do toga da je firma u kojoj sam radio propala, prodata u bescenje i sada nema od koga da se naplati.
Komentari tipa: jeste radna snaga u Srbiji slabo placena ali je i lenja ne pije vodu i samo je guranje prsta u oko i ovako obespravljenoj i ojadjenoj radnickoj klasi.
Sta uraditi?
S obzirom na trenutnu ponudu na politickoj sceni Srbije, (sve je vec vodjeno)masovno ne izaci na sledece izbore i tako pokazati da niko od dezurnih jahaca nije dobrodosao.
BOZE, POMOZI NAMA I OVOJ JADNOJ SRBIJI!

zdenko

pre 13 godina

To ide u prilog samo takozvanim gazdama, jer koliko para izgubi i radnik i država s onim prijavama od 14000 dinara. Trebalo bi plate razdvojiti po odgovornosti i opasnosti, ne mogu ja kao vozač u medjunarodnom transportu da imam ista tretiranja kao neka čistačica (bez uvrede )g

Ispumpane gume

pre 13 godina

@nezaposlen
Stetu sam mozda ucinio jedino lopovu koji bi te ljude opljackao. A za korist koju bi pri tom imali ova lopovska drzava ili poneki nezaposlei bas me briga. Korist ne sme da se temelji na pljacki, nego na postenom radu.

Pop

pre 13 godina

Parola "Proleteri svih zemalja, ujedinite se!" je bila predmet sprdnje ali bez ikakvog razloga. Radnici moraju da shvate da im je blizi radnik Hrvat, Bosanac, Madjar,.. nego Srbin kapitalista. Miskovic letuje na jadranu i druzi se sa hrvatskim tajkunima jer je to njegovo drustvo. Jedina prava podela je na bogate i siromasne. Dok smo se mi zamlacivali Karlobagom i Viroviticom, cena nam je padala. Tako smo za ovih 20 godina sa nekih 800-1000 maraka pali na 200-300 evra. Nemamo naftu ili gas, nemamo turizam, nismo jaki da nekom nesto uzmemo, nemamo proizvodnju, negativna selekcija je nas zastitni znak. Sve se u zivotu placa i sto bi rekao Djindjic: "To je cena nase gluposti, ne moze to besplatno".

SALE NS

pre 13 godina

sad sam ukapirao.
treba da radimo za 1 usd dnevno i onda nema brige da ce jos stranaca doci.
naravno ovi iz ds-a i g17- ce biti direktori u tim novim firmama.****

goran

pre 13 godina

Osecao bi se kao idiot kad bi komentarisao ovakve izjave. Ovo nije za komentar . Ovo je izjava gde covek samo moze s gnusanjem da okrene glavu , zapusi nos kada sretne tu osobu negde u gradu. Ja cu je samo dobro zapamtiti a to predlazem i svima vama . Pamtite, ne dozvolite da zaboravljate uvrede , ne dozvolite da nam vredjaju inteligenciju . Sloba je pre 15 goina verovao da ce biti vecan . Setite se kako je zavrsio . Ali jedino sto moramo da imamo na umu je to da treci put vise ne smemo da pogresimo. Jer ako to uradimo cetvrtu sansu necemo imati , to vam garantujem.

Misko

pre 13 godina

Da, da, samo vi prodajte sve sto mozete, a onda ocekujte da ce neko drugi ulagati zbog jeftine radne snage. Gde li samo pronalaze ovakve likove kos to su Vlahovic, Cvetkovic, Dragutinovic itd. ? Treba zaista bili talenat za antilogiku da bi se govorilo ono sto oni govore.

Miki

pre 13 godina

E blago nama evo izbismo u sam vrh Evrope.Prvi smo po jeftinoj radnoj snazi.Ko moze kao mi, ali stvarno moram da priznam to nam sigurno nebi uspelo bez nesebicne pomoci nase drage demokratske vlasti.Mogu smo da zamislim kako su sada na nas ljubomorni radnici iz Nemacke, Francuske, Norveske i ostalih zemalja zapada i istoka.Hvala svim ljudima iz demokratskog bloka koji nam omogucise ovo za samo deset godina na vlasti. Ni sanjao nisam da je tako nesto moguce, ali neznam zbog cega dobih odjednom neku zelju da prvom prilikom odem da upalim svecu diktatorima Josipu Brozu i Slobodanu Milosevicu.

Aleksandar

pre 13 godina

Radna snaga jeftina, ali i lenja, i vrlo cesto u najmanju ruku neobrazovana. S druge strane - drzava skupa, ali glupa, kriminalna i demagoska.

Evo, sve vidim strane investitore kako trce da nesto uloze ovde... Mi sto smo rodjeni ovde bezimo odavde jer sa ovakvom radnom snagom i sa ovakvom drzavom voditi biznis, a da isti nije kriminal, nije moguce.

Nije važno

pre 13 godina

A kakva je to prednost,kada dodje kineski radnik i pristane da radi za 15.000,pa poslodavac-feudalac sroza platu srpskom radniku na tu istu cifru od koje ovaj ne može da prehrani sebe i svoju porodicu. I na kraju kad se srpski radnik pobuni, od poslodavca dobija onu izlizanu frazu "Ako ti nećeš da radiš,ima ko hoće"... Jel to naša prednost?!?!?!?

Pa samo kritikujte

pre 13 godina

Kada sunarodnici nemaju sluha za tudje muke i kritikuju radnike na prim. Rače, Kragujevca.. i nazivaju ih lenjivcima jer sa 30 godina radnog staža odbijaju da rade na probnom radu za 250 evra (bez obaveze da ih poslodavac primi za stalno), onda zaslužuju ovakvu poražavajuću i ponižavajuću izjavu jedne ministarke.

Stexooon

pre 13 godina

oni se jos hvale niskim platama i zovu Svabe i Italijane da dodju da bi nam skakali po grbaci za 15 hiljada.Nista vise nije nase t.j drzavno,sve ste prodali!!!Tako nas je lepo Dinkic **** za NIS pa Rusi drze jos pola godine monopol na uvoz goriva i rokaju cene u nebesa..Mi kao narod smo najgluplji na svetu..Grcima malo snize plate,svi su na ulicama..Nas **** ko stigne,a cutima.tako nam i treba

Sasa

pre 13 godina

Vama je to prednost , meni je mana . Ja sam taj koji treba da radi za male pare a politicari i olos privrednici da me deru gde stignu i dokazuju kako su sposobni .

nezaposlen

pre 13 godina

@ Ispupane gume

I kome ste po tom vasem savetu vece stetu ucini nezaposlenoj osobi u Srbiji ili vlastima ove zemlje , mislim da ste vecu stetu ucnili nezaposlenima u ovoj zemlji, a za zalbe na sudske procese imate i sud u Strazburu ako niste zadovoljni presudom ili koliko traje prosec pred domacim sudstvom.

marko

pre 13 godina

Zar Agrokor nije u vlasnistvu najveceg hrvatskog tajkuna i prodavca gospodina Todorica koji u nasoj zemlji drzi lanac prodavnica Idea. A drugo da li ste mogli primetiti da je ova izjava samo preneta na sajtu B92 dok na drugim internet sajtovima nema izjave nase ministarke finansija.

rob

pre 13 godina

koja jeftina radna snaga.sta lupetate,ovo u srbiji nisu radnici nego robovi.I radnici imaju pristojne plate.Vasa najveca sreca je sto ovi robovi srbije cute i gutaju,samo je pitanje,kada ce se pojaviti prva iskrica.

Dule UK

pre 13 godina

Mislim da u Srbiji nije problem jeftina "radna snaga", vec skoro nepostojeca (izumrla, odbegla u inostranstvo, ...) "misleca snaga".

Ispumpane gume

pre 13 godina

@povratnik sa zapada

Hvala Vam za komentar. Sada mi je lakse. Ja sam licno prosao slicno. Sudski proces traje 3 godine i jos je na pocetku. Do sada sud nije interesovalo zasto i kako mi je pokraden novac vec odakle mi on !!
Ali uradio sam i nesto pametno. Dva Nemaca koji su hteli nesto da rade ovde, odvratio sam od toga i oni su otisli u Bugarsku.

Nemanja

pre 13 godina

Kakve gluposti, pa to je upravo ono sto treba da se menja.
Treba da budemo konkurentni sa kvalitetom i idejama, i da ih naplatimo kako treba a ne jeftinom radnom snagom kao Indija i Pakistan koji nam inace obaraju cenu svima u svetu.

Aleksandar

pre 13 godina

Nas *** vode ovo nema ni u najgorim zemljama.Mi smo kao zamorcici, nad kojima se vrse razni eksperimenti gde samo cutimo i trpimo dok na kraju lagano ne pocnemo da umiramo.A oni to jedva cekaju,da nas bude sto manje i manje.Prednost srbije da bude jftina radna snaga SRAMOTA I ZALOSNO.Umesto da se poboljsa banjski i planinski turizam i privreda na celu, mi se ponosimo jeftinom radnom snagom. A da li bi dijana dragutinovic pustila da njena deca rade za tu platu,nego njena deca i deca drugih ministara su u inostranstvu,gde se skoluju i zive, a ovaj narod sve to trpi i placa sve njihove prohteve i hirove. Jadna je ova zemlja srbija sa ovom vlascu.

@dugi

pre 13 godina

ako ti na zapadu placas diplomiranog inzenjera elektrotehnike 500eura koliko on ima ovde (u najboljem slucaju) svaka ti cast,voleo bih da vidim koji je taj...
a nasa drzava je smislila genijalnu ideju da nas, fakultetski obrazovane ljude, da vama za samo 20000 dinara mesecno i to se nama zove prva (i jedina) sansa...ti vidi pa iskoristi kada ti se vec nudimo na tacni i besplatno...

Vojislav, Bgd

pre 13 godina

"Nakon deprecijacije, dobili smo jeftinu radnu snagu, što je jedna od naših komparativnih prednosti" Da li to znači da je pre depresacija naša radna snaga bila skupa? Ne. To znači da smo posle sunovrata dinara sa "jeftine radne snage" spali na "bedno plaćenu radnu snagu", a ako novi titoisti nastave ovim tempom da teže, srcu im dragom, "Trećem svetu", uskoro ćemo postati kolonija. Saobraćajna gužva će biti rešena tako što će se kroz gradsku gužvu probijati rikšama, koje će vući nezaposleni. Ovo nije predvideo ni Domanović, a evo ja se se usudjujem da predvidim. Domanović je predvideo da će poslanici jašiti narod.

nenad

pre 13 godina

To je nazalost sudbina, ne samo nas nego vecine ljudi. Zivim u Nemackoj, plate su opale i to zesce. Firme koje su nekada zaposljavale za 2000-2500€ bruto, sada nude 20-25% manje nego pre deset godina! A cene su skocile za 50% od uvodjenja €. Svi koji se nisu uvalili u vecu firmu ili drzavnu sluzbu kukaju, da realne plate opadaju. O generacijama koje dolaze da ne govorimo. Samo primer iz mog okruzenja: Lufthansa zaposljava ljude na salteru za check-in za 1700 € bruto, posle poreza ostaje oko 1100-1200 € neto...od toga definitivno ne moze da se zivi, jer su stanarine minimum 500-700 €, komunalije oko 100 € itd.... Ovde se ceo politicki spektar krece na levo, jer se bankama po koji put pomaze. Izvesni menazderi zaradjuju 20-30 miliona, ponavljam miliona € godisnje. To neko mora da plati!

dejan

pre 13 godina

trebala je ministarka da gleda intervju sa Miodragom Kostićem pa bi joj bilo jasno zašto stranci ne ulažu u Srbiju, glavni razlog papiri, dozvole i birokratija

legenda

pre 13 godina

Pa sta biste hteli, nama je prosecna plata skocila od 2000. do 2007. sa nekih 90 evra mesecno na 330 evra. To je rast od preko 350%. Naravno, cene su jos mnogo vise skocile. Ceo taj rast se zasnivao skoro iskljucivo na potrosnji, znaci zajmovima i prodaji drustvene imovine, bas da bi se digle plate i dobili izbori. To nije odrzivo, i kad je doslo do krize puklo je. Sada nam treba strategija, a jeftina radna snaga jeste jedna od prednosti koju imamo trenutno, ali nikako ne smemo da se oslanjamo na nju, jer ce se uvek neko naci ko ima jeftiniju radnu snagu. Zato moramo da reformisemo obrazovanje, ka prakticnim delatnostima, da bi pravili od mladih ljudi strucnjake (i to bez fakulteta), informaticare, hemicare itd. Takvi ljudi su uvek trazeni i ako su dobri vrede i vise od 500 evra.
Nemamo drugu opciju nego da gradimo ovu nasu drzavu, zato okrenite se buducnosti i smisljajte kako najbolje da napredujete i vi i celo drustvo. Bez kukanja i motiku u ruke.

Niski iz D

pre 13 godina

San svakog "golog"kapitalizma je
da radnici budu obespravljeni i jeftini! Taj je cilj u Srbiji vec odavno ostvaren: plate su nikakve jer ih sam poslodavac diktira,odmor,radno
vreme-kako gazda kaze.Kao roblje su,svi to znaju! Sindikati,manje-vise na papiru
To sve jedino dobro poslodavcu
cini - ma pravi turbo kapitali
zam,to nisam u Evropi video!?
I sta sada ovi kao prednost vide? Sta hoce jos od obespravljenog da uzmu? Pa on
nema nista i onako!? Kakva crna prednost Srbije,o cemu to
oni pricaju?

Mislim

pre 13 godina

Radnici koji su radili recimo 30 godina u fabrikama,stvorili tu fabriku i njenu vrednost,ostali su odlukama vlada da prodaju te fabrike neuspešnim tajkunima koji su ih zatvorili, bez posla na ulici.Vlada ove fabrike daje novim stranim investitorima plati im i 5000 evra i više po zaposlenom radniku,komunalno opremanje fabrike i mnogo još šta.NAjobičniji marketing državnim parama.To znači da strani investitor praktično nema troškove za radnu snagu nekoliko godina jer im daje plate između 200 i 300 evra.Ko tim radnicima garantuje da za par godina neće zatvoriti fabriku i dići sidro.Vlada bi od tog iznosa trebala direktno uplaćivati radnicima po 200-300 evra mesečno jedno tri godine kao odštetu što je ona i prethodne vlade jedine stvaraoce svega državnog bogatstva i jedine hranioce po 5-6 ljudi na svakoga radnika danas u Srbiji svojom lošom alavom i kriminalnom politikom (ugrađivanja)napravila socijalnim slučajevima i isterala ih na ulicu iz svojih fabrika i prisilila ih da ih pod stare dane gule i maltretiraju belosvetske gulikože za siću da bi fizički opstali i preživeli oni i njihova deca.Još je samo BOg uz ove ljude a svi se zaklinju pred izbore.Jedino su Slovenci bili pošteni prema svojoj radničkoj klasi.Njihovi su radnici u penziji srednji sloj i gospoda sa akcijama od par stotina hiljada evra u fabrikama,sa kućama i imanjima i radionicama na selu,stanovima u gradu i decom na studijama u zemljama Eu.A ostali?Čast Apatinskoj pivari.Tako je trebala većina radnika da završi u Srbiji.Videli su Slovenci sa kim imaju posla za 4 decenije zajedničlog života pa su na vreme pobegli od takve braće.Ima li u Srbije sem desnice imalo socijal- demokrata, ako smo već odustali od utopije socijalizma i komunizma.Dali nam je sudbina da budemo Evropska Kolumbija,Liban ili kao Slovenija ili recimo Slovačka?E da mije znati ko stoji iza ove Dragutinovićke?

CityWatch

pre 13 godina

Jeftina radna snaga. Tacno. Spadamo u demokratije juznoamerickog tipa. To je ono kada je politicka elita kontovezna i mnogo bogata i mocna, policija i sudstvo korumpirani a gradjani siromasni i tako prinudjeni da rade za malo hrane i odece. Losa bezbednost i haotican saobracaj, losi putevi (osim autoputeva koji moraju biti dobri kako bi roba koju je proizvela jeftina radna snaga stigla do trzista drugih istocnih zemalja i bliskog istoka). To je Srbija danas i bice u buducnosti.

povratnik sa zapada

pre 13 godina

zelim da navedem jos jedan primer.

drzavna firma Srbija X(ne zelim imenovati).

strani investitor je s njima potpisao ugovor i ulozio X mil EUR u kupovinu novih masina. za uzvrat ugovor je bio da nasi njemu prodaju X od proizvodnje.dakle, za dz su nasi dobili masine, bez kredita.

i tipicno za srbiju, nasi prevarili stranog investitora. nista od proizvodnje nisu isporucili, zadrzali masine.jos diektor ove drzavne firme je rekao investitoru da moze da se sisa,jer niko ne postuje ugovore u srbiji.i sudski proces vec x godina traje i tek koliko je tu korpucije.

zasto onda investirati u srbiju?!

povratnik sa zapada

pre 13 godina

jeftino neznaci kvalitetno!

kao povratnik koji jeproveo 20 godina nazapadu, i mladi osnivac/direktor/preduzetnik itd, u srbiji, mogu 100% da potvrdim da u Sbriji postoje OGROMNI PROBLEMI.

samo da navedem 3 najveca:

1. radnici su uglavnom lenji, ocekuju platu kao na zapadu a da nista ne rade(kafa,rucak sat vremena,praznik za ovo i praznik za ono,bolovanje za jedno,bolovanje za drugo...)

2. doprinosi su previsoki. ozmimo primer platu oko 23,000din(minimalac), doprinosi ukupni na teret osnivaca i zaposlenog su oko 10,000din!

3. birokratija,birokratija od drzavnih ustanova do takozvanih poslovnih partnera

ne zelim d apisem knjigu, ali jos bih naveo problem mafije,monopola,bezobrazluka i nekulture..

kad sve jedan strani investitor sabere, mnogo je bolje investirati u na primer: slovacku ili rumuniju

Caki

pre 13 godina

Nije problem sto smo jeftina radna snaga. Uvek smo i bili jeftini (bar koliko ja pamtim). Meni je veci problem sto je drzava preskupa i najveci generator inflacije. Pogledajte koliko je vredelo 100dm za vreme Slobe a koliko danas 100e. Ne kazem, ima inflacije i u euro zoni, nije sporno, ali mi ovde dosta toga placamo skuplje nego u euro zoni, zbog raznoraznih monopola, kartela i slicno.

koristim reci za koje ne znam sta znace

pre 13 godina

"Nakon deprecijacije, dobili smo jeftinu radnu snagu, što je jedna od naših komparativnih prednosti", kaže ona.

Ako bi neko mogao da mi objasni sta znaci rec "deprecijacije" i u kom je kontekstu upotrebljena, rec komparativno znam sta znaci - ali mislim da je htela reci "konkurentnih prednosti na trzistu rada" posto mi nismo na sajmu vec na globalnom trzistu rada.

Bane

pre 13 godina

Izjave ovog tipa, treba da budu pogonsko gorivo svima koji žele slobodnije da žive sutra, a to će ostvariti ili ne-izlaskom na sledeće izbore ili možda i izlaskom na izbore ili novim 5.oktobrom...

Ivo Andrić

pre 13 godina

"Dugotrajno robovanje i rđava uprava mogu toliko zbuniti i unakaziti shvatanje jednog naroda da zdrav razum i prav sud njemu otančaju i oslabe, da se potpuno izvitopere. Takav poremećen narod ne može više da razlikuje ne samo dobro od zla, nego i svoju sopstvenu korist od očigledne štete."

parola, snađi se ...

pre 13 godina

Da ste ovo govorili 2000.god mislim da bi Sloba još uvek bio naš dragi presednik.
Kako vas nije sramota stidite li se nečeg.Da imamo najniže plate a najveće poreze na imovinu,akcize.Mortali ste da dignete 500 din fiksne pretplate da to plaćamo i ako smo siromašni(nismo na granici siromaštva ispod nje smo). Kad pričate o Evropi samo spominjete kakve su tamo cene, sad smo ih i u tome prestigli.Ono što dobijamo za tu cenu ste vi na mali TV ekranima.Najskuplje gorivo,gas,struja.Juče sam dobio račun za struju i on je lažan,svi mogu da provere da sniženje od 5% neodgovara iznosu koji je napisan.To je zbog toga, ja mislim primenjuje popust (za redovne platiše) od predhodnog meseca.Onaj ko neveruje nek stavku - 1. Ukupno energija,snaga i mesto pomnoži sa 5% i videće da neće dobiti iznos koji je ispisan tamo dole.
Pitam nadležne da li je ovo kriminal ili ne?
Imam završen fakultet i rastumačiti ovaj EPS račun je savršenstvo koje je nemoguće. Jer usvakom narednom koraku imate bar jednu nepoznatu.
Sa jeftinom radnom snagom koja gleda kako će preživeti,(nahraniti sebe i svoju porodicu), lako je manipulisati i još više je potkradati. Ti imaš posao i ima da ćutiš,drugi nemaju ni to.
Dobrodošli u devedesete.

maximuss geniuss

pre 13 godina

Ama ljudi ovo je poziv da ostanete u Srbiji i iskorišćavate jeftinu radnu snagu, osim ako ne želite da to vi postanete... ;)

papas

pre 13 godina

To su ti samozvani eksperti koji od svih nas prave jeftinu radnu snagu? Pa to sam i ja mogao da uradim, sramota! Kako je nije sramota da tako nesto kaze???

Trubadur

pre 13 godina

Neka nam nasi bajni ekonomisti i politicari objasne kako to da su nasi proizvodi jeftiniji u susednim zemljama. Kakvi su to lobiji, monopoli, bitniji drzavi od dobrobiti sopstvenog naroda. A govorimo o proizvodima za svakodnevnu upotrebu (hrana)!!! Govore kako su cene kod nas u rangu sa cenama u regionu, a ne govore o platama! Dokle, bre, vise!?

PREDRAG ĆURČIĆ

pre 13 godina

ALI MI NEŽELIMO DA BUDEMO JEFTINA RANDA SNAGA,NEŽELIMO NI DA BUDEMO SKUPI ALI NEMOJTE NAS NI NUDITI SA DVESTA TRISTA EVRA MESEČNO

Vlada

pre 13 godina

Jel može jeftinije ?
Pa naravno da može kod onih koji su odavno stavili obraz po strani. Uzgred dok god sedimo i kuckamko na komentarima ! Ne mozemo da se pohvalimo da smo nesto konkretno uradili da nase stanje promenimo.

milan

pre 13 godina

Nije hvaljenje kada se govori o jeftinoj radnoj snazi nago putokaz investitorima da se isplati u Srbiju investirati. Treba da se odkacimo u nasem razmisljanju starih navika razmisljanja o kapitalistima pa ce nam biti lakse, ne odmah bolje ali u svakom slucaju lakse se pomiriti s cinjenicom da je kapital taj koji donosi boljitak a ne drzava, ona treba da daje samo ram svemu tome. Sve istocno evropske clanice Madjarska, Slovacka, Ceska itd. su tako pocele svoj razvoj jeftina radna snaga u poredjenju sa zapadno evropskim i niske poreske stope i uspele da privuku investitore bez kojih to sve ne moze da uspe.

Goran

pre 13 godina

Mozda je "radna snaga" u Srbiji jeftina, ali su zato neradnici iz drzavne administracije jako skupi.
Treba tim parazitima smanjiti plate duplo, i za toliko povecati plate pravim radnicima...
Sta kazete na ideju.

slobodan

pre 13 godina

U nekoj demokratskoj zemlji bi posle ovakve izjave bile burne reakcije javnosti i medija i verovatno bi ministar pod pritiskom gradjana,medija i vlada morao da podnese ostavku.

rob

pre 13 godina

Prelozio bi nacionalnog sluzbi za zaposljavanje da sve nezaposlene prekvalifikuju u rike , tako da ovi sa prvom sansom trckaju i voze strane turiste sa pristanista po gradu a ove starije nezaposlene da njima daju da voze one riksa bicikle, tako cemo se pored plata uklopiti i tim riksama u najsiromasnije azijske zemlje.

razocaran

pre 13 godina

Pa zar nije sramota izjaviti ovako nesto, jos je gore sto je to izjava ministarke finasija, pa po ovoj izjavi ona svoje gradjane u svetu predstavlja kao da su oni neki robovi koji ce sve uraditi da dobiju neku crkavicu od plate u iznosu od 150 do 200 evra plate, sto je dzeparac dece u zemljama kojima hocemo da se pridruzimo za nekoliko godina.

RAKA

pre 13 godina

Pa premijer i predsednik gradjanima obecavaju bolji standard ,a ministarka finasija te iste gradjane reklamira kao robove na ekonomskim skupovima u inostranstvu.

milica

pre 13 godina

Osim sto je sramotno isticati kao najvecu prednost jeftinu radnu snagu, nije ni tacno! Nedavno je bas ovde objavljena vest iz vrodogradilista u Kladovu koje mora da angazuje Rumune jer Srbi nece da rade!

MUKNAVI

pre 13 godina

Jeftina radna snaga,i basnoslovno placeni ministri,onaj SPS-ovac iz gasa,tajkuni milijarderi,lopine na sve strane vire iz dzipova,zakupljuju se sateliti,putuje po svetu nasa "elita",narucuju se blindirani automobili..i sve to na ledjima jeftine radne snage!Fantasticno koliko mi volimo da nas komsije koji se bave politikom,jasu.

g4

pre 13 godina

Secam se pomalo poslednjih dana SFRJ, odnosno te u mnogo cemu uspesne godine, i plata od po 800-1000 DEM gde je oko 15% islo na hranu. Tuzno je da se neko hvali da ima jeftinu radnu snagu. Treba naglasiti da vecina firmi nakon privatizacija nije postala uspesnija, a vlasnici su svoje zarade zasnivali na bednim platama radnika. To govori da se lose radi i da vlasnici nemaju znanja i sigurnosti da hrabrije krenu u biznis.

anonimus

pre 13 godina

demokrate su potpuno izgubile kompas. obecavaju nam buducnost u kojoj cemo biti korporativno roblje, sa nadnicama i radnicikim pravima na minimumu..akonam je to njihov "evropski put", onda gospodo hvala, ja vas necu slediti.

Martin

pre 13 godina

Nazalost da bi u svetskoj ekonomiji jedna zemlja bila konkurentna mora da ima jeftinu radnu snagu. To su dokazale mnoge zemlje sa istoka pogotovu Kina i to je cinjenica. Kina je ostvarila industrijski rast od oko 13% na godisnjem nivou! Zemlje evro zone takav rast ne mogu da ostvare upravo zbog skupe radne snage i maksimalno sta je u evropi moguce da se ostvari je do 3-4%. Ono sto je jos veci paradoks da u Srbiji radna snaga uopste nije jeftina! Za zaposlenog koji prima platu poslodavac je u obavezi da placa jos 75% plate doprinose drzavi. Ovde za balkanske uslove nije toliko bitno stranim investitorima da li je plata 200, 300 ili 400 eura jer oni dolaze iz zemalja gde je to mnogo vise, bitnije je da se ukloni suma propisa koje otezavaju poslovanje i opstruiraju razvoj! Troma administracija, korupcija, propisi, regulative... Sve to treba dovesti u red kako bi podupiralo privredu i bilo efikasno a ne kocilo. Najveci problem je birokratija a ostalo dobre ideje i rad sve mogu progutati...

NOA

pre 13 godina

BEDNO KAD SE JOS I HVALIMO TIME DA SMO JEFTINA RADNA SNAGA.to u prevodu znaci da radnicka klasa jedva sastavlja kraj sa krajem a vi dodjite i iskoristite ih do kraja

Zoki

pre 13 godina

E čime se ova hvali bože me sačuvaj,to je njihova vizija moderne i razvijene Srbije da bude društvo robova koji rade za šaku kikirikija kao zemlje poput Indije npr.

nix

pre 13 godina

E moja ministarko, ta prica bi mozda pila vodu pre 10 godina, a sada imate Albaniju koja je otvorena, imate Bugarsku i Rumuniju u EU..., a industriju koja bi radila za 150 evrica "uspesno" ste privatizovali tako sto su im proizvodne hale pretvorene u magacine i samim tim zapecacene zauvek. Toliko o smislu ljudi koji nas vode za privredu, totalna beznadezna katastrofa.

go on ahead for abroad

pre 13 godina

Bravo, ovo je ogroman napredak jer je neki, nekad, za nešto ministar Slobodan Lalović pretio da će uvesti još jeftiniju radnu snagu iz Kine, mislim za livnicu u Kikindi.Zato ja još nisam video platu za Decembar prošle godine a mnogi još od 2002.(npr.IKL).

историчар

pre 13 godina

Зашто је Римско царство било тако јако? Имало је робовску јефтину снагу.
Зна се шта нас чека ако желимо да будемо јаки.

Dusan Silni

pre 13 godina

Koliko znam Ceska nije sa jevtinom radnom snagom,puna jestranihinvesticija,Slovenija takodje.Troskovi radne snage u kalkulacijama ozbiljnih firmi su najniza stavka u ukupnomposlovanjufabrike.Radi se ovde o necem drugom,a toje nesposobnost drzave daprivuce strane investitore.Deset godina ste na vlasti a na kojekakve dozvole za investiranje se ceka duze od 2godine,usput jos iraznorazna reketiranja sa visokom korumpiranoscu odbijaju stranevlasnikekapitala.priznajte to sebi i bice vam lakse da nesto promenite.Jedan od njih je izjavio da Srbija nema niti jednu medj 500 poznatih firmiu svetu i da on u takvu zemlju svoj novac nece investirati.

1+1=11

pre 13 godina

"Jeftina radna snaga prednost Srbije" - Prednost za robovlasnika ali naravno ne i za roba-radnika koji u ovoj zemlji nema gotovo ni minimum prava. I sada bi mi jos trebalo da budemo sretni zbog te "prednosti". Kakva glupost od naslova...

1+1=11

pre 13 godina

"Jeftina radna snaga prednost Srbije" - Prednost za robovlasnika ali naravno ne i za roba-radnika koji u ovoj zemlji nema gotovo ni minimum prava. I sada bi mi jos trebalo da budemo sretni zbog te "prednosti". Kakva glupost od naslova...

ko sebi jamu kopa...

pre 13 godina

Ova vest je stvarno vrh...Ja predlazem da budemo LIDERI U REGIONU po pitanju jeftine radne snage i to ne samo u REGIONU nego i sire, jos jeftini od Malezije, Kine, Obale slonovace, Paupe nove piz...materine. Bravo za nasu Vladu tri puta: BRAVO BRAVO BRAVO

Sergije

pre 13 godina

Najveca komparativna prednost Srbije je jeftina radna snaga koju je ova Vlada dovela do gladi. A najveca komparativna prednost DS i njenih koalicionih partnera u Srbiji je opozicija. No, ako moramo da radimo za 200 ili 300 evra, onda neka i na izborima bude sto biti mora! Severnokorejski standard smo mogli da imamo i bez 5. oktobra i gubitka 10 goidina nasih zivota.

P.S. Ponekad se smucim sam sebi koliko prizeljkujem izbore kako bih vladajucim strankama pokazao sta mislim o ovakvim i slicnim "planovima" za moj zivot i zivot moje dece.

dugi

pre 13 godina

Znam da se mnogima nece svideti ovo sto cu reci ali...
Otvaram firmu u Srbiji i problem mi je da nadjem kvalitetnu i sposobnu radnu snagu! Da su jeftini i nisu... u pojedinim slucajevima traze i vecu platu u odnosu na ono koliko bih platio nekog osposobljenog za taj posao ovde na zapadu!!! Govorim o ljudima sa fakultetom.
Bez ljutnje ali nasem narodu treba jedan wake up call!!!
Ali ozbiljan!

Uzas

pre 13 godina

Ma ne morate ni placati radnu snagu u Srbiji kao ni uplacivati doprinose samo poreze drzavi, e to vec morate. A narod, nema veze, ostace ih toliko da stanu pod jednu sljivu. Jeste li to obecavali 6.oktobra 2000 ?

Adrian

pre 13 godina

Sada ce se javiti mamina i tatina deca iz podmlatka vladajucih stranaka da nam blebece o tome kako smo lenji i glupi i da je plata od sto evra odlicna. Strategija razvoja im je jeftina radna snaga. Oni stvarno postaju sve otvorenije bezobrazni sa zabadanjem prsta u oko ovom narodu. Ove je ulica donela i samo ona i moze da ih odnese.

za 50..

pre 13 godina

Ma ova drzava je prodana bankarskom kapitalu..boli njih sta ce biti s nama, ubedice nas da je najzdravije da radimo za 50 evra. Mislim da je ocigledno da je roditi se u Srbiji neki tezak karmicki dug..

honey

pre 13 godina

Jeftina radna snaga prednost Srbije!!!!

Sta, ste nam govorili, obecavali....
Vi, vi cete jos malo dozvoliti, da poslodavci uzimaju biceve, i tuku svoje zaposlene, kao u ROBOVLASNICKOM DRUSTVU !!!!

STRASNO, JE OVO, I OVAKVA VASA IZJAVA....

MUKA MI JE.....

honey

pre 13 godina

Jeftina radna snaga prednost Srbije!!!!

Sta, ste nam govorili, obecavali....
Vi, vi cete jos malo dozvoliti, da poslodavci uzimaju biceve, i tuku svoje zaposlene, kao u ROBOVLASNICKOM DRUSTVU !!!!

STRASNO, JE OVO, I OVAKVA VASA IZJAVA....

MUKA MI JE.....

Na zapadu nista novo

pre 13 godina

Jeftina da, ali zasto? Zato sto je nobrazovana i obespravljena. I ovi sto bi rado pobegli u strane zemlje opet bi tamo bili "jeftina radna snaga", realno sta bi radili tamo, sigurno ne top menadzer(cast retkim retkim izuzetcima)?

U nekim zemljama je socijalna pomoc 600 evra, kod nas su plate 200 i to je realnost. Po meni problem je samo u mentalitetu, i mislim da nam nikada nece biti bolje vec da ce nas korupcija sve vise i vise jesti.

Naravno, ko moze treba da ode iz zemlje, u svakom slucaju..bolje 600 socijalna i miran zivot nego da ti neko dere kozu za 200 evra.

Letonac

pre 13 godina

A da li i Bajatovic spada u tu jeftinu radnu snagu? Ovu ministarku treba sto pre otpustiti. Sprema nam neljudske poreze i hvali se u okruzenju nasom bedom. Sramota! Nije cilj ovog drustva clanstvo negde gde ce sluziti kao jeftina radna snaga. Zar treba Slovencima mi da cistimo stale u njihovihm letnjikovcima? Inace moze da dodje opet do onoga ako ne znamo da radimo zanmo da bijemo!

za Dz

pre 13 godina

Investitori samo navalite. u srbiji da biste isplatili radnika mozete da cekate 3-7 meseci.Drzava vam je napravila sistem da to nazovete ugovorom o delu.tu neplacate ni zdravstveno ni penziono. nema kome da budete tuzeni, malo protesta, ovima date otkaze, zaposlite drugu turu i opet.Sve pare ostaju vama i navodno drzavi.

knele

pre 13 godina

nazalost jeste radna snaga bedno placena u Srbiji ali su zato birokratske taske i te kako preskupe. Tako da i dalje niko nece da investira.
Mnogo je bolje za posten narod da se ukinu takse a da cena rada bude veca a i da budemo konkurentni. Nazalost to ne odgovara korumpiranim politicarima koji su zajasili u Srbiji

Dzoni

pre 13 godina

Da smanjimo na 50 eura mesecno naravno uz najvece cene u evropi.Sto je sigurno sigurno je.
Sto nisu 5.oktobra 2000 godine rekli da im je cilj najmanje plate u evropi i da to treba da bude najveca prednost.

Neshha

pre 13 godina

Pa naravno, dobili ste jeftinu radnu snagu jer ste resili da obespravite narod, dovedete ga do prosjackog stapa, pa umesto da radi za 500 i 1000e koliko mu sleduje, on pristaje da radi za 200....

I to vi zovete uspehom? Da neko placa naseg radnika 200e mesecno?

Ja se time ne bih dicio...ja bih se ozbiljno pogledao u ogledalo...

krivo

pre 13 godina

Srbija ne smije temeljiti strane investicije na jeftinoj radnoj snazi. Tu konkurentnost, daj Bože, što prije izgubite jer ćete raditi samo lohn poslove. Uostalom kraj azijske radne snage nemate ni šanse. Konkurentnost treba temeljiti na sposobnoj i stručnoj a ne jeftinoj radnoj snazi.

krivo

pre 13 godina

Srbija ne smije temeljiti strane investicije na jeftinoj radnoj snazi. Tu konkurentnost, daj Bože, što prije izgubite jer ćete raditi samo lohn poslove. Uostalom kraj azijske radne snage nemate ni šanse. Konkurentnost treba temeljiti na sposobnoj i stručnoj a ne jeftinoj radnoj snazi.

Neshha

pre 13 godina

Pa naravno, dobili ste jeftinu radnu snagu jer ste resili da obespravite narod, dovedete ga do prosjackog stapa, pa umesto da radi za 500 i 1000e koliko mu sleduje, on pristaje da radi za 200....

I to vi zovete uspehom? Da neko placa naseg radnika 200e mesecno?

Ja se time ne bih dicio...ja bih se ozbiljno pogledao u ogledalo...

Dzoni

pre 13 godina

Da smanjimo na 50 eura mesecno naravno uz najvece cene u evropi.Sto je sigurno sigurno je.
Sto nisu 5.oktobra 2000 godine rekli da im je cilj najmanje plate u evropi i da to treba da bude najveca prednost.

anonimus

pre 13 godina

demokrate su potpuno izgubile kompas. obecavaju nam buducnost u kojoj cemo biti korporativno roblje, sa nadnicama i radnicikim pravima na minimumu..akonam je to njihov "evropski put", onda gospodo hvala, ja vas necu slediti.

MUKNAVI

pre 13 godina

Jeftina radna snaga,i basnoslovno placeni ministri,onaj SPS-ovac iz gasa,tajkuni milijarderi,lopine na sve strane vire iz dzipova,zakupljuju se sateliti,putuje po svetu nasa "elita",narucuju se blindirani automobili..i sve to na ledjima jeftine radne snage!Fantasticno koliko mi volimo da nas komsije koji se bave politikom,jasu.

Adrian

pre 13 godina

Sada ce se javiti mamina i tatina deca iz podmlatka vladajucih stranaka da nam blebece o tome kako smo lenji i glupi i da je plata od sto evra odlicna. Strategija razvoja im je jeftina radna snaga. Oni stvarno postaju sve otvorenije bezobrazni sa zabadanjem prsta u oko ovom narodu. Ove je ulica donela i samo ona i moze da ih odnese.

g4

pre 13 godina

Secam se pomalo poslednjih dana SFRJ, odnosno te u mnogo cemu uspesne godine, i plata od po 800-1000 DEM gde je oko 15% islo na hranu. Tuzno je da se neko hvali da ima jeftinu radnu snagu. Treba naglasiti da vecina firmi nakon privatizacija nije postala uspesnija, a vlasnici su svoje zarade zasnivali na bednim platama radnika. To govori da se lose radi i da vlasnici nemaju znanja i sigurnosti da hrabrije krenu u biznis.

Zoki

pre 13 godina

E čime se ova hvali bože me sačuvaj,to je njihova vizija moderne i razvijene Srbije da bude društvo robova koji rade za šaku kikirikija kao zemlje poput Indije npr.

ko sebi jamu kopa...

pre 13 godina

Ova vest je stvarno vrh...Ja predlazem da budemo LIDERI U REGIONU po pitanju jeftine radne snage i to ne samo u REGIONU nego i sire, jos jeftini od Malezije, Kine, Obale slonovace, Paupe nove piz...materine. Bravo za nasu Vladu tri puta: BRAVO BRAVO BRAVO

NOA

pre 13 godina

BEDNO KAD SE JOS I HVALIMO TIME DA SMO JEFTINA RADNA SNAGA.to u prevodu znaci da radnicka klasa jedva sastavlja kraj sa krajem a vi dodjite i iskoristite ih do kraja

Sergije

pre 13 godina

Najveca komparativna prednost Srbije je jeftina radna snaga koju je ova Vlada dovela do gladi. A najveca komparativna prednost DS i njenih koalicionih partnera u Srbiji je opozicija. No, ako moramo da radimo za 200 ili 300 evra, onda neka i na izborima bude sto biti mora! Severnokorejski standard smo mogli da imamo i bez 5. oktobra i gubitka 10 goidina nasih zivota.

P.S. Ponekad se smucim sam sebi koliko prizeljkujem izbore kako bih vladajucim strankama pokazao sta mislim o ovakvim i slicnim "planovima" za moj zivot i zivot moje dece.

Dusan Silni

pre 13 godina

Koliko znam Ceska nije sa jevtinom radnom snagom,puna jestranihinvesticija,Slovenija takodje.Troskovi radne snage u kalkulacijama ozbiljnih firmi su najniza stavka u ukupnomposlovanjufabrike.Radi se ovde o necem drugom,a toje nesposobnost drzave daprivuce strane investitore.Deset godina ste na vlasti a na kojekakve dozvole za investiranje se ceka duze od 2godine,usput jos iraznorazna reketiranja sa visokom korumpiranoscu odbijaju stranevlasnikekapitala.priznajte to sebi i bice vam lakse da nesto promenite.Jedan od njih je izjavio da Srbija nema niti jednu medj 500 poznatih firmiu svetu i da on u takvu zemlju svoj novac nece investirati.

Letonac

pre 13 godina

A da li i Bajatovic spada u tu jeftinu radnu snagu? Ovu ministarku treba sto pre otpustiti. Sprema nam neljudske poreze i hvali se u okruzenju nasom bedom. Sramota! Nije cilj ovog drustva clanstvo negde gde ce sluziti kao jeftina radna snaga. Zar treba Slovencima mi da cistimo stale u njihovihm letnjikovcima? Inace moze da dodje opet do onoga ako ne znamo da radimo zanmo da bijemo!

za Dz

pre 13 godina

Investitori samo navalite. u srbiji da biste isplatili radnika mozete da cekate 3-7 meseci.Drzava vam je napravila sistem da to nazovete ugovorom o delu.tu neplacate ni zdravstveno ni penziono. nema kome da budete tuzeni, malo protesta, ovima date otkaze, zaposlite drugu turu i opet.Sve pare ostaju vama i navodno drzavi.

Na zapadu nista novo

pre 13 godina

Jeftina da, ali zasto? Zato sto je nobrazovana i obespravljena. I ovi sto bi rado pobegli u strane zemlje opet bi tamo bili "jeftina radna snaga", realno sta bi radili tamo, sigurno ne top menadzer(cast retkim retkim izuzetcima)?

U nekim zemljama je socijalna pomoc 600 evra, kod nas su plate 200 i to je realnost. Po meni problem je samo u mentalitetu, i mislim da nam nikada nece biti bolje vec da ce nas korupcija sve vise i vise jesti.

Naravno, ko moze treba da ode iz zemlje, u svakom slucaju..bolje 600 socijalna i miran zivot nego da ti neko dere kozu za 200 evra.

honey

pre 13 godina

Jeftina radna snaga prednost Srbije!!!!

Sta, ste nam govorili, obecavali....
Vi, vi cete jos malo dozvoliti, da poslodavci uzimaju biceve, i tuku svoje zaposlene, kao u ROBOVLASNICKOM DRUSTVU !!!!

STRASNO, JE OVO, I OVAKVA VASA IZJAVA....

MUKA MI JE.....

go on ahead for abroad

pre 13 godina

Bravo, ovo je ogroman napredak jer je neki, nekad, za nešto ministar Slobodan Lalović pretio da će uvesti još jeftiniju radnu snagu iz Kine, mislim za livnicu u Kikindi.Zato ja još nisam video platu za Decembar prošle godine a mnogi još od 2002.(npr.IKL).

za 50..

pre 13 godina

Ma ova drzava je prodana bankarskom kapitalu..boli njih sta ce biti s nama, ubedice nas da je najzdravije da radimo za 50 evra. Mislim da je ocigledno da je roditi se u Srbiji neki tezak karmicki dug..

milica

pre 13 godina

Osim sto je sramotno isticati kao najvecu prednost jeftinu radnu snagu, nije ni tacno! Nedavno je bas ovde objavljena vest iz vrodogradilista u Kladovu koje mora da angazuje Rumune jer Srbi nece da rade!

nix

pre 13 godina

E moja ministarko, ta prica bi mozda pila vodu pre 10 godina, a sada imate Albaniju koja je otvorena, imate Bugarsku i Rumuniju u EU..., a industriju koja bi radila za 150 evrica "uspesno" ste privatizovali tako sto su im proizvodne hale pretvorene u magacine i samim tim zapecacene zauvek. Toliko o smislu ljudi koji nas vode za privredu, totalna beznadezna katastrofa.

honey

pre 13 godina

Jeftina radna snaga prednost Srbije!!!!

Sta, ste nam govorili, obecavali....
Vi, vi cete jos malo dozvoliti, da poslodavci uzimaju biceve, i tuku svoje zaposlene, kao u ROBOVLASNICKOM DRUSTVU !!!!

STRASNO, JE OVO, I OVAKVA VASA IZJAVA....

MUKA MI JE.....

1+1=11

pre 13 godina

"Jeftina radna snaga prednost Srbije" - Prednost za robovlasnika ali naravno ne i za roba-radnika koji u ovoj zemlji nema gotovo ni minimum prava. I sada bi mi jos trebalo da budemo sretni zbog te "prednosti". Kakva glupost od naslova...

knele

pre 13 godina

nazalost jeste radna snaga bedno placena u Srbiji ali su zato birokratske taske i te kako preskupe. Tako da i dalje niko nece da investira.
Mnogo je bolje za posten narod da se ukinu takse a da cena rada bude veca a i da budemo konkurentni. Nazalost to ne odgovara korumpiranim politicarima koji su zajasili u Srbiji

историчар

pre 13 godina

Зашто је Римско царство било тако јако? Имало је робовску јефтину снагу.
Зна се шта нас чека ако желимо да будемо јаки.

Uzas

pre 13 godina

Ma ne morate ni placati radnu snagu u Srbiji kao ni uplacivati doprinose samo poreze drzavi, e to vec morate. A narod, nema veze, ostace ih toliko da stanu pod jednu sljivu. Jeste li to obecavali 6.oktobra 2000 ?

dugi

pre 13 godina

Znam da se mnogima nece svideti ovo sto cu reci ali...
Otvaram firmu u Srbiji i problem mi je da nadjem kvalitetnu i sposobnu radnu snagu! Da su jeftini i nisu... u pojedinim slucajevima traze i vecu platu u odnosu na ono koliko bih platio nekog osposobljenog za taj posao ovde na zapadu!!! Govorim o ljudima sa fakultetom.
Bez ljutnje ali nasem narodu treba jedan wake up call!!!
Ali ozbiljan!

Martin

pre 13 godina

Nazalost da bi u svetskoj ekonomiji jedna zemlja bila konkurentna mora da ima jeftinu radnu snagu. To su dokazale mnoge zemlje sa istoka pogotovu Kina i to je cinjenica. Kina je ostvarila industrijski rast od oko 13% na godisnjem nivou! Zemlje evro zone takav rast ne mogu da ostvare upravo zbog skupe radne snage i maksimalno sta je u evropi moguce da se ostvari je do 3-4%. Ono sto je jos veci paradoks da u Srbiji radna snaga uopste nije jeftina! Za zaposlenog koji prima platu poslodavac je u obavezi da placa jos 75% plate doprinose drzavi. Ovde za balkanske uslove nije toliko bitno stranim investitorima da li je plata 200, 300 ili 400 eura jer oni dolaze iz zemalja gde je to mnogo vise, bitnije je da se ukloni suma propisa koje otezavaju poslovanje i opstruiraju razvoj! Troma administracija, korupcija, propisi, regulative... Sve to treba dovesti u red kako bi podupiralo privredu i bilo efikasno a ne kocilo. Najveci problem je birokratija a ostalo dobre ideje i rad sve mogu progutati...

Mislim

pre 13 godina

Radnici koji su radili recimo 30 godina u fabrikama,stvorili tu fabriku i njenu vrednost,ostali su odlukama vlada da prodaju te fabrike neuspešnim tajkunima koji su ih zatvorili, bez posla na ulici.Vlada ove fabrike daje novim stranim investitorima plati im i 5000 evra i više po zaposlenom radniku,komunalno opremanje fabrike i mnogo još šta.NAjobičniji marketing državnim parama.To znači da strani investitor praktično nema troškove za radnu snagu nekoliko godina jer im daje plate između 200 i 300 evra.Ko tim radnicima garantuje da za par godina neće zatvoriti fabriku i dići sidro.Vlada bi od tog iznosa trebala direktno uplaćivati radnicima po 200-300 evra mesečno jedno tri godine kao odštetu što je ona i prethodne vlade jedine stvaraoce svega državnog bogatstva i jedine hranioce po 5-6 ljudi na svakoga radnika danas u Srbiji svojom lošom alavom i kriminalnom politikom (ugrađivanja)napravila socijalnim slučajevima i isterala ih na ulicu iz svojih fabrika i prisilila ih da ih pod stare dane gule i maltretiraju belosvetske gulikože za siću da bi fizički opstali i preživeli oni i njihova deca.Još je samo BOg uz ove ljude a svi se zaklinju pred izbore.Jedino su Slovenci bili pošteni prema svojoj radničkoj klasi.Njihovi su radnici u penziji srednji sloj i gospoda sa akcijama od par stotina hiljada evra u fabrikama,sa kućama i imanjima i radionicama na selu,stanovima u gradu i decom na studijama u zemljama Eu.A ostali?Čast Apatinskoj pivari.Tako je trebala većina radnika da završi u Srbiji.Videli su Slovenci sa kim imaju posla za 4 decenije zajedničlog života pa su na vreme pobegli od takve braće.Ima li u Srbije sem desnice imalo socijal- demokrata, ako smo već odustali od utopije socijalizma i komunizma.Dali nam je sudbina da budemo Evropska Kolumbija,Liban ili kao Slovenija ili recimo Slovačka?E da mije znati ko stoji iza ove Dragutinovićke?

Ispumpane gume

pre 13 godina

@povratnik sa zapada

Hvala Vam za komentar. Sada mi je lakse. Ja sam licno prosao slicno. Sudski proces traje 3 godine i jos je na pocetku. Do sada sud nije interesovalo zasto i kako mi je pokraden novac vec odakle mi on !!
Ali uradio sam i nesto pametno. Dva Nemaca koji su hteli nesto da rade ovde, odvratio sam od toga i oni su otisli u Bugarsku.

1+1=11

pre 13 godina

"Jeftina radna snaga prednost Srbije" - Prednost za robovlasnika ali naravno ne i za roba-radnika koji u ovoj zemlji nema gotovo ni minimum prava. I sada bi mi jos trebalo da budemo sretni zbog te "prednosti". Kakva glupost od naslova...

Dule UK

pre 13 godina

Mislim da u Srbiji nije problem jeftina "radna snaga", vec skoro nepostojeca (izumrla, odbegla u inostranstvo, ...) "misleca snaga".

Ivo Andrić

pre 13 godina

"Dugotrajno robovanje i rđava uprava mogu toliko zbuniti i unakaziti shvatanje jednog naroda da zdrav razum i prav sud njemu otančaju i oslabe, da se potpuno izvitopere. Takav poremećen narod ne može više da razlikuje ne samo dobro od zla, nego i svoju sopstvenu korist od očigledne štete."

parola, snađi se ...

pre 13 godina

Da ste ovo govorili 2000.god mislim da bi Sloba još uvek bio naš dragi presednik.
Kako vas nije sramota stidite li se nečeg.Da imamo najniže plate a najveće poreze na imovinu,akcize.Mortali ste da dignete 500 din fiksne pretplate da to plaćamo i ako smo siromašni(nismo na granici siromaštva ispod nje smo). Kad pričate o Evropi samo spominjete kakve su tamo cene, sad smo ih i u tome prestigli.Ono što dobijamo za tu cenu ste vi na mali TV ekranima.Najskuplje gorivo,gas,struja.Juče sam dobio račun za struju i on je lažan,svi mogu da provere da sniženje od 5% neodgovara iznosu koji je napisan.To je zbog toga, ja mislim primenjuje popust (za redovne platiše) od predhodnog meseca.Onaj ko neveruje nek stavku - 1. Ukupno energija,snaga i mesto pomnoži sa 5% i videće da neće dobiti iznos koji je ispisan tamo dole.
Pitam nadležne da li je ovo kriminal ili ne?
Imam završen fakultet i rastumačiti ovaj EPS račun je savršenstvo koje je nemoguće. Jer usvakom narednom koraku imate bar jednu nepoznatu.
Sa jeftinom radnom snagom koja gleda kako će preživeti,(nahraniti sebe i svoju porodicu), lako je manipulisati i još više je potkradati. Ti imaš posao i ima da ćutiš,drugi nemaju ni to.
Dobrodošli u devedesete.

povratnik sa zapada

pre 13 godina

jeftino neznaci kvalitetno!

kao povratnik koji jeproveo 20 godina nazapadu, i mladi osnivac/direktor/preduzetnik itd, u srbiji, mogu 100% da potvrdim da u Sbriji postoje OGROMNI PROBLEMI.

samo da navedem 3 najveca:

1. radnici su uglavnom lenji, ocekuju platu kao na zapadu a da nista ne rade(kafa,rucak sat vremena,praznik za ovo i praznik za ono,bolovanje za jedno,bolovanje za drugo...)

2. doprinosi su previsoki. ozmimo primer platu oko 23,000din(minimalac), doprinosi ukupni na teret osnivaca i zaposlenog su oko 10,000din!

3. birokratija,birokratija od drzavnih ustanova do takozvanih poslovnih partnera

ne zelim d apisem knjigu, ali jos bih naveo problem mafije,monopola,bezobrazluka i nekulture..

kad sve jedan strani investitor sabere, mnogo je bolje investirati u na primer: slovacku ili rumuniju

povratnik sa zapada

pre 13 godina

zelim da navedem jos jedan primer.

drzavna firma Srbija X(ne zelim imenovati).

strani investitor je s njima potpisao ugovor i ulozio X mil EUR u kupovinu novih masina. za uzvrat ugovor je bio da nasi njemu prodaju X od proizvodnje.dakle, za dz su nasi dobili masine, bez kredita.

i tipicno za srbiju, nasi prevarili stranog investitora. nista od proizvodnje nisu isporucili, zadrzali masine.jos diektor ove drzavne firme je rekao investitoru da moze da se sisa,jer niko ne postuje ugovore u srbiji.i sudski proces vec x godina traje i tek koliko je tu korpucije.

zasto onda investirati u srbiju?!

CityWatch

pre 13 godina

Jeftina radna snaga. Tacno. Spadamo u demokratije juznoamerickog tipa. To je ono kada je politicka elita kontovezna i mnogo bogata i mocna, policija i sudstvo korumpirani a gradjani siromasni i tako prinudjeni da rade za malo hrane i odece. Losa bezbednost i haotican saobracaj, losi putevi (osim autoputeva koji moraju biti dobri kako bi roba koju je proizvela jeftina radna snaga stigla do trzista drugih istocnih zemalja i bliskog istoka). To je Srbija danas i bice u buducnosti.

Goran

pre 13 godina

Mozda je "radna snaga" u Srbiji jeftina, ali su zato neradnici iz drzavne administracije jako skupi.
Treba tim parazitima smanjiti plate duplo, i za toliko povecati plate pravim radnicima...
Sta kazete na ideju.

@dugi

pre 13 godina

ako ti na zapadu placas diplomiranog inzenjera elektrotehnike 500eura koliko on ima ovde (u najboljem slucaju) svaka ti cast,voleo bih da vidim koji je taj...
a nasa drzava je smislila genijalnu ideju da nas, fakultetski obrazovane ljude, da vama za samo 20000 dinara mesecno i to se nama zove prva (i jedina) sansa...ti vidi pa iskoristi kada ti se vec nudimo na tacni i besplatno...

Caki

pre 13 godina

Nije problem sto smo jeftina radna snaga. Uvek smo i bili jeftini (bar koliko ja pamtim). Meni je veci problem sto je drzava preskupa i najveci generator inflacije. Pogledajte koliko je vredelo 100dm za vreme Slobe a koliko danas 100e. Ne kazem, ima inflacije i u euro zoni, nije sporno, ali mi ovde dosta toga placamo skuplje nego u euro zoni, zbog raznoraznih monopola, kartela i slicno.

rob

pre 13 godina

koja jeftina radna snaga.sta lupetate,ovo u srbiji nisu radnici nego robovi.I radnici imaju pristojne plate.Vasa najveca sreca je sto ovi robovi srbije cute i gutaju,samo je pitanje,kada ce se pojaviti prva iskrica.

legenda

pre 13 godina

Pa sta biste hteli, nama je prosecna plata skocila od 2000. do 2007. sa nekih 90 evra mesecno na 330 evra. To je rast od preko 350%. Naravno, cene su jos mnogo vise skocile. Ceo taj rast se zasnivao skoro iskljucivo na potrosnji, znaci zajmovima i prodaji drustvene imovine, bas da bi se digle plate i dobili izbori. To nije odrzivo, i kad je doslo do krize puklo je. Sada nam treba strategija, a jeftina radna snaga jeste jedna od prednosti koju imamo trenutno, ali nikako ne smemo da se oslanjamo na nju, jer ce se uvek neko naci ko ima jeftiniju radnu snagu. Zato moramo da reformisemo obrazovanje, ka prakticnim delatnostima, da bi pravili od mladih ljudi strucnjake (i to bez fakulteta), informaticare, hemicare itd. Takvi ljudi su uvek trazeni i ako su dobri vrede i vise od 500 evra.
Nemamo drugu opciju nego da gradimo ovu nasu drzavu, zato okrenite se buducnosti i smisljajte kako najbolje da napredujete i vi i celo drustvo. Bez kukanja i motiku u ruke.

Aleksandar

pre 13 godina

Nas *** vode ovo nema ni u najgorim zemljama.Mi smo kao zamorcici, nad kojima se vrse razni eksperimenti gde samo cutimo i trpimo dok na kraju lagano ne pocnemo da umiramo.A oni to jedva cekaju,da nas bude sto manje i manje.Prednost srbije da bude jftina radna snaga SRAMOTA I ZALOSNO.Umesto da se poboljsa banjski i planinski turizam i privreda na celu, mi se ponosimo jeftinom radnom snagom. A da li bi dijana dragutinovic pustila da njena deca rade za tu platu,nego njena deca i deca drugih ministara su u inostranstvu,gde se skoluju i zive, a ovaj narod sve to trpi i placa sve njihove prohteve i hirove. Jadna je ova zemlja srbija sa ovom vlascu.

Vojislav, Bgd

pre 13 godina

"Nakon deprecijacije, dobili smo jeftinu radnu snagu, što je jedna od naših komparativnih prednosti" Da li to znači da je pre depresacija naša radna snaga bila skupa? Ne. To znači da smo posle sunovrata dinara sa "jeftine radne snage" spali na "bedno plaćenu radnu snagu", a ako novi titoisti nastave ovim tempom da teže, srcu im dragom, "Trećem svetu", uskoro ćemo postati kolonija. Saobraćajna gužva će biti rešena tako što će se kroz gradsku gužvu probijati rikšama, koje će vući nezaposleni. Ovo nije predvideo ni Domanović, a evo ja se se usudjujem da predvidim. Domanović je predvideo da će poslanici jašiti narod.

Niski iz D

pre 13 godina

San svakog "golog"kapitalizma je
da radnici budu obespravljeni i jeftini! Taj je cilj u Srbiji vec odavno ostvaren: plate su nikakve jer ih sam poslodavac diktira,odmor,radno
vreme-kako gazda kaze.Kao roblje su,svi to znaju! Sindikati,manje-vise na papiru
To sve jedino dobro poslodavcu
cini - ma pravi turbo kapitali
zam,to nisam u Evropi video!?
I sta sada ovi kao prednost vide? Sta hoce jos od obespravljenog da uzmu? Pa on
nema nista i onako!? Kakva crna prednost Srbije,o cemu to
oni pricaju?

PREDRAG ĆURČIĆ

pre 13 godina

ALI MI NEŽELIMO DA BUDEMO JEFTINA RANDA SNAGA,NEŽELIMO NI DA BUDEMO SKUPI ALI NEMOJTE NAS NI NUDITI SA DVESTA TRISTA EVRA MESEČNO

Bane

pre 13 godina

Izjave ovog tipa, treba da budu pogonsko gorivo svima koji žele slobodnije da žive sutra, a to će ostvariti ili ne-izlaskom na sledeće izbore ili možda i izlaskom na izbore ili novim 5.oktobrom...

slobodan

pre 13 godina

U nekoj demokratskoj zemlji bi posle ovakve izjave bile burne reakcije javnosti i medija i verovatno bi ministar pod pritiskom gradjana,medija i vlada morao da podnese ostavku.

razocaran

pre 13 godina

Pa zar nije sramota izjaviti ovako nesto, jos je gore sto je to izjava ministarke finasija, pa po ovoj izjavi ona svoje gradjane u svetu predstavlja kao da su oni neki robovi koji ce sve uraditi da dobiju neku crkavicu od plate u iznosu od 150 do 200 evra plate, sto je dzeparac dece u zemljama kojima hocemo da se pridruzimo za nekoliko godina.

nenad

pre 13 godina

To je nazalost sudbina, ne samo nas nego vecine ljudi. Zivim u Nemackoj, plate su opale i to zesce. Firme koje su nekada zaposljavale za 2000-2500€ bruto, sada nude 20-25% manje nego pre deset godina! A cene su skocile za 50% od uvodjenja €. Svi koji se nisu uvalili u vecu firmu ili drzavnu sluzbu kukaju, da realne plate opadaju. O generacijama koje dolaze da ne govorimo. Samo primer iz mog okruzenja: Lufthansa zaposljava ljude na salteru za check-in za 1700 € bruto, posle poreza ostaje oko 1100-1200 € neto...od toga definitivno ne moze da se zivi, jer su stanarine minimum 500-700 €, komunalije oko 100 € itd.... Ovde se ceo politicki spektar krece na levo, jer se bankama po koji put pomaze. Izvesni menazderi zaradjuju 20-30 miliona, ponavljam miliona € godisnje. To neko mora da plati!

Aleksandar

pre 13 godina

Radna snaga jeftina, ali i lenja, i vrlo cesto u najmanju ruku neobrazovana. S druge strane - drzava skupa, ali glupa, kriminalna i demagoska.

Evo, sve vidim strane investitore kako trce da nesto uloze ovde... Mi sto smo rodjeni ovde bezimo odavde jer sa ovakvom radnom snagom i sa ovakvom drzavom voditi biznis, a da isti nije kriminal, nije moguce.

Miki

pre 13 godina

E blago nama evo izbismo u sam vrh Evrope.Prvi smo po jeftinoj radnoj snazi.Ko moze kao mi, ali stvarno moram da priznam to nam sigurno nebi uspelo bez nesebicne pomoci nase drage demokratske vlasti.Mogu smo da zamislim kako su sada na nas ljubomorni radnici iz Nemacke, Francuske, Norveske i ostalih zemalja zapada i istoka.Hvala svim ljudima iz demokratskog bloka koji nam omogucise ovo za samo deset godina na vlasti. Ni sanjao nisam da je tako nesto moguce, ali neznam zbog cega dobih odjednom neku zelju da prvom prilikom odem da upalim svecu diktatorima Josipu Brozu i Slobodanu Milosevicu.

papas

pre 13 godina

To su ti samozvani eksperti koji od svih nas prave jeftinu radnu snagu? Pa to sam i ja mogao da uradim, sramota! Kako je nije sramota da tako nesto kaze???

Nemanja

pre 13 godina

Kakve gluposti, pa to je upravo ono sto treba da se menja.
Treba da budemo konkurentni sa kvalitetom i idejama, i da ih naplatimo kako treba a ne jeftinom radnom snagom kao Indija i Pakistan koji nam inace obaraju cenu svima u svetu.

rob

pre 13 godina

Prelozio bi nacionalnog sluzbi za zaposljavanje da sve nezaposlene prekvalifikuju u rike , tako da ovi sa prvom sansom trckaju i voze strane turiste sa pristanista po gradu a ove starije nezaposlene da njima daju da voze one riksa bicikle, tako cemo se pored plata uklopiti i tim riksama u najsiromasnije azijske zemlje.

Pa samo kritikujte

pre 13 godina

Kada sunarodnici nemaju sluha za tudje muke i kritikuju radnike na prim. Rače, Kragujevca.. i nazivaju ih lenjivcima jer sa 30 godina radnog staža odbijaju da rade na probnom radu za 250 evra (bez obaveze da ih poslodavac primi za stalno), onda zaslužuju ovakvu poražavajuću i ponižavajuću izjavu jedne ministarke.

Stexooon

pre 13 godina

oni se jos hvale niskim platama i zovu Svabe i Italijane da dodju da bi nam skakali po grbaci za 15 hiljada.Nista vise nije nase t.j drzavno,sve ste prodali!!!Tako nas je lepo Dinkic **** za NIS pa Rusi drze jos pola godine monopol na uvoz goriva i rokaju cene u nebesa..Mi kao narod smo najgluplji na svetu..Grcima malo snize plate,svi su na ulicama..Nas **** ko stigne,a cutima.tako nam i treba

Trubadur

pre 13 godina

Neka nam nasi bajni ekonomisti i politicari objasne kako to da su nasi proizvodi jeftiniji u susednim zemljama. Kakvi su to lobiji, monopoli, bitniji drzavi od dobrobiti sopstvenog naroda. A govorimo o proizvodima za svakodnevnu upotrebu (hrana)!!! Govore kako su cene kod nas u rangu sa cenama u regionu, a ne govore o platama! Dokle, bre, vise!?

RAKA

pre 13 godina

Pa premijer i predsednik gradjanima obecavaju bolji standard ,a ministarka finasija te iste gradjane reklamira kao robove na ekonomskim skupovima u inostranstvu.

dejan

pre 13 godina

trebala je ministarka da gleda intervju sa Miodragom Kostićem pa bi joj bilo jasno zašto stranci ne ulažu u Srbiju, glavni razlog papiri, dozvole i birokratija

goran

pre 13 godina

Osecao bi se kao idiot kad bi komentarisao ovakve izjave. Ovo nije za komentar . Ovo je izjava gde covek samo moze s gnusanjem da okrene glavu , zapusi nos kada sretne tu osobu negde u gradu. Ja cu je samo dobro zapamtiti a to predlazem i svima vama . Pamtite, ne dozvolite da zaboravljate uvrede , ne dozvolite da nam vredjaju inteligenciju . Sloba je pre 15 goina verovao da ce biti vecan . Setite se kako je zavrsio . Ali jedino sto moramo da imamo na umu je to da treci put vise ne smemo da pogresimo. Jer ako to uradimo cetvrtu sansu necemo imati , to vam garantujem.

Misko

pre 13 godina

Da, da, samo vi prodajte sve sto mozete, a onda ocekujte da ce neko drugi ulagati zbog jeftine radne snage. Gde li samo pronalaze ovakve likove kos to su Vlahovic, Cvetkovic, Dragutinovic itd. ? Treba zaista bili talenat za antilogiku da bi se govorilo ono sto oni govore.

Vlada

pre 13 godina

Jel može jeftinije ?
Pa naravno da može kod onih koji su odavno stavili obraz po strani. Uzgred dok god sedimo i kuckamko na komentarima ! Ne mozemo da se pohvalimo da smo nesto konkretno uradili da nase stanje promenimo.

koristim reci za koje ne znam sta znace

pre 13 godina

"Nakon deprecijacije, dobili smo jeftinu radnu snagu, što je jedna od naših komparativnih prednosti", kaže ona.

Ako bi neko mogao da mi objasni sta znaci rec "deprecijacije" i u kom je kontekstu upotrebljena, rec komparativno znam sta znaci - ali mislim da je htela reci "konkurentnih prednosti na trzistu rada" posto mi nismo na sajmu vec na globalnom trzistu rada.

Sasa

pre 13 godina

Vama je to prednost , meni je mana . Ja sam taj koji treba da radi za male pare a politicari i olos privrednici da me deru gde stignu i dokazuju kako su sposobni .

Nije važno

pre 13 godina

A kakva je to prednost,kada dodje kineski radnik i pristane da radi za 15.000,pa poslodavac-feudalac sroza platu srpskom radniku na tu istu cifru od koje ovaj ne može da prehrani sebe i svoju porodicu. I na kraju kad se srpski radnik pobuni, od poslodavca dobija onu izlizanu frazu "Ako ti nećeš da radiš,ima ko hoće"... Jel to naša prednost?!?!?!?

SALE NS

pre 13 godina

sad sam ukapirao.
treba da radimo za 1 usd dnevno i onda nema brige da ce jos stranaca doci.
naravno ovi iz ds-a i g17- ce biti direktori u tim novim firmama.****

Pop

pre 13 godina

Parola "Proleteri svih zemalja, ujedinite se!" je bila predmet sprdnje ali bez ikakvog razloga. Radnici moraju da shvate da im je blizi radnik Hrvat, Bosanac, Madjar,.. nego Srbin kapitalista. Miskovic letuje na jadranu i druzi se sa hrvatskim tajkunima jer je to njegovo drustvo. Jedina prava podela je na bogate i siromasne. Dok smo se mi zamlacivali Karlobagom i Viroviticom, cena nam je padala. Tako smo za ovih 20 godina sa nekih 800-1000 maraka pali na 200-300 evra. Nemamo naftu ili gas, nemamo turizam, nismo jaki da nekom nesto uzmemo, nemamo proizvodnju, negativna selekcija je nas zastitni znak. Sve se u zivotu placa i sto bi rekao Djindjic: "To je cena nase gluposti, ne moze to besplatno".

marko

pre 13 godina

Zar Agrokor nije u vlasnistvu najveceg hrvatskog tajkuna i prodavca gospodina Todorica koji u nasoj zemlji drzi lanac prodavnica Idea. A drugo da li ste mogli primetiti da je ova izjava samo preneta na sajtu B92 dok na drugim internet sajtovima nema izjave nase ministarke finansija.

milan

pre 13 godina

Nije hvaljenje kada se govori o jeftinoj radnoj snazi nago putokaz investitorima da se isplati u Srbiju investirati. Treba da se odkacimo u nasem razmisljanju starih navika razmisljanja o kapitalistima pa ce nam biti lakse, ne odmah bolje ali u svakom slucaju lakse se pomiriti s cinjenicom da je kapital taj koji donosi boljitak a ne drzava, ona treba da daje samo ram svemu tome. Sve istocno evropske clanice Madjarska, Slovacka, Ceska itd. su tako pocele svoj razvoj jeftina radna snaga u poredjenju sa zapadno evropskim i niske poreske stope i uspele da privuku investitore bez kojih to sve ne moze da uspe.

maximuss geniuss

pre 13 godina

Ama ljudi ovo je poziv da ostanete u Srbiji i iskorišćavate jeftinu radnu snagu, osim ako ne želite da to vi postanete... ;)

Ispumpane gume

pre 13 godina

@nezaposlen
Stetu sam mozda ucinio jedino lopovu koji bi te ljude opljackao. A za korist koju bi pri tom imali ova lopovska drzava ili poneki nezaposlei bas me briga. Korist ne sme da se temelji na pljacki, nego na postenom radu.

Pedja955

pre 13 godina

STRASNO!
Jos jedna od neodgovornih izjava ljudi iz vlasti.
Aktivno sam ucestvovao u petooktobarskim promenama i sada mi je krivo. Koga mi to dovedosmo na vlast?
Zaposlen sam vec 27 godina ali imam 23 godine staza i par bezvrednih sudskih presuda u moju korist, ali nemogu se realizovati jer je zbog lenjosti i nerada izvrsnih organa doslo do toga da je firma u kojoj sam radio propala, prodata u bescenje i sada nema od koga da se naplati.
Komentari tipa: jeste radna snaga u Srbiji slabo placena ali je i lenja ne pije vodu i samo je guranje prsta u oko i ovako obespravljenoj i ojadjenoj radnickoj klasi.
Sta uraditi?
S obzirom na trenutnu ponudu na politickoj sceni Srbije, (sve je vec vodjeno)masovno ne izaci na sledece izbore i tako pokazati da niko od dezurnih jahaca nije dobrodosao.
BOZE, POMOZI NAMA I OVOJ JADNOJ SRBIJI!

zdenko

pre 13 godina

To ide u prilog samo takozvanim gazdama, jer koliko para izgubi i radnik i država s onim prijavama od 14000 dinara. Trebalo bi plate razdvojiti po odgovornosti i opasnosti, ne mogu ja kao vozač u medjunarodnom transportu da imam ista tretiranja kao neka čistačica (bez uvrede )g

nezaposlen

pre 13 godina

@ Ispupane gume

I kome ste po tom vasem savetu vece stetu ucini nezaposlenoj osobi u Srbiji ili vlastima ove zemlje , mislim da ste vecu stetu ucnili nezaposlenima u ovoj zemlji, a za zalbe na sudske procese imate i sud u Strazburu ako niste zadovoljni presudom ili koliko traje prosec pred domacim sudstvom.

Ostoja

pre 13 godina

Sve što je jeftino nemora da je i dobro, jer smo toliko bedni da moramo raditi za "đž"u Srbiji , jer Dinkić daje naše pare od penzija , plate i poreza strancima da nas zapošljavaju , a neda nsšim poslodavcima. Hitler je pokušao da nas uništi ratom , a Dinkić to radi intelegentno ekonomijom , pri čemu finansira naše neprijatelje koji će jednoga dana ući u naše prazne domove , jer mladi se ne razmnožavalju baš radi nezaposlenosti i malih plata koje dobijamo od tih stranih poslodavaca. Acc Ostoja rajić maš. ing. pronalazač, konstruktor 250 patenata."TESLINO JEDINSTVO"

Ostoja

pre 13 godina

Privredni rast ostvaruju pojedinci u državi , a država se hvali da je to ona uradila.
Nije korektno. Treba reći po imenu i prezimenu ko je ostvario privredni rast i kako

dugi

pre 13 godina

Znam da se mnogima nece svideti ovo sto cu reci ali...
Otvaram firmu u Srbiji i problem mi je da nadjem kvalitetnu i sposobnu radnu snagu! Da su jeftini i nisu... u pojedinim slucajevima traze i vecu platu u odnosu na ono koliko bih platio nekog osposobljenog za taj posao ovde na zapadu!!! Govorim o ljudima sa fakultetom.
Bez ljutnje ali nasem narodu treba jedan wake up call!!!
Ali ozbiljan!

Martin

pre 13 godina

Nazalost da bi u svetskoj ekonomiji jedna zemlja bila konkurentna mora da ima jeftinu radnu snagu. To su dokazale mnoge zemlje sa istoka pogotovu Kina i to je cinjenica. Kina je ostvarila industrijski rast od oko 13% na godisnjem nivou! Zemlje evro zone takav rast ne mogu da ostvare upravo zbog skupe radne snage i maksimalno sta je u evropi moguce da se ostvari je do 3-4%. Ono sto je jos veci paradoks da u Srbiji radna snaga uopste nije jeftina! Za zaposlenog koji prima platu poslodavac je u obavezi da placa jos 75% plate doprinose drzavi. Ovde za balkanske uslove nije toliko bitno stranim investitorima da li je plata 200, 300 ili 400 eura jer oni dolaze iz zemalja gde je to mnogo vise, bitnije je da se ukloni suma propisa koje otezavaju poslovanje i opstruiraju razvoj! Troma administracija, korupcija, propisi, regulative... Sve to treba dovesti u red kako bi podupiralo privredu i bilo efikasno a ne kocilo. Najveci problem je birokratija a ostalo dobre ideje i rad sve mogu progutati...

povratnik sa zapada

pre 13 godina

jeftino neznaci kvalitetno!

kao povratnik koji jeproveo 20 godina nazapadu, i mladi osnivac/direktor/preduzetnik itd, u srbiji, mogu 100% da potvrdim da u Sbriji postoje OGROMNI PROBLEMI.

samo da navedem 3 najveca:

1. radnici su uglavnom lenji, ocekuju platu kao na zapadu a da nista ne rade(kafa,rucak sat vremena,praznik za ovo i praznik za ono,bolovanje za jedno,bolovanje za drugo...)

2. doprinosi su previsoki. ozmimo primer platu oko 23,000din(minimalac), doprinosi ukupni na teret osnivaca i zaposlenog su oko 10,000din!

3. birokratija,birokratija od drzavnih ustanova do takozvanih poslovnih partnera

ne zelim d apisem knjigu, ali jos bih naveo problem mafije,monopola,bezobrazluka i nekulture..

kad sve jedan strani investitor sabere, mnogo je bolje investirati u na primer: slovacku ili rumuniju

milan

pre 13 godina

Nije hvaljenje kada se govori o jeftinoj radnoj snazi nago putokaz investitorima da se isplati u Srbiju investirati. Treba da se odkacimo u nasem razmisljanju starih navika razmisljanja o kapitalistima pa ce nam biti lakse, ne odmah bolje ali u svakom slucaju lakse se pomiriti s cinjenicom da je kapital taj koji donosi boljitak a ne drzava, ona treba da daje samo ram svemu tome. Sve istocno evropske clanice Madjarska, Slovacka, Ceska itd. su tako pocele svoj razvoj jeftina radna snaga u poredjenju sa zapadno evropskim i niske poreske stope i uspele da privuku investitore bez kojih to sve ne moze da uspe.

legenda

pre 13 godina

Pa sta biste hteli, nama je prosecna plata skocila od 2000. do 2007. sa nekih 90 evra mesecno na 330 evra. To je rast od preko 350%. Naravno, cene su jos mnogo vise skocile. Ceo taj rast se zasnivao skoro iskljucivo na potrosnji, znaci zajmovima i prodaji drustvene imovine, bas da bi se digle plate i dobili izbori. To nije odrzivo, i kad je doslo do krize puklo je. Sada nam treba strategija, a jeftina radna snaga jeste jedna od prednosti koju imamo trenutno, ali nikako ne smemo da se oslanjamo na nju, jer ce se uvek neko naci ko ima jeftiniju radnu snagu. Zato moramo da reformisemo obrazovanje, ka prakticnim delatnostima, da bi pravili od mladih ljudi strucnjake (i to bez fakulteta), informaticare, hemicare itd. Takvi ljudi su uvek trazeni i ako su dobri vrede i vise od 500 evra.
Nemamo drugu opciju nego da gradimo ovu nasu drzavu, zato okrenite se buducnosti i smisljajte kako najbolje da napredujete i vi i celo drustvo. Bez kukanja i motiku u ruke.

milica

pre 13 godina

Osim sto je sramotno isticati kao najvecu prednost jeftinu radnu snagu, nije ni tacno! Nedavno je bas ovde objavljena vest iz vrodogradilista u Kladovu koje mora da angazuje Rumune jer Srbi nece da rade!

Neshha

pre 13 godina

Pa naravno, dobili ste jeftinu radnu snagu jer ste resili da obespravite narod, dovedete ga do prosjackog stapa, pa umesto da radi za 500 i 1000e koliko mu sleduje, on pristaje da radi za 200....

I to vi zovete uspehom? Da neko placa naseg radnika 200e mesecno?

Ja se time ne bih dicio...ja bih se ozbiljno pogledao u ogledalo...

Dzoni

pre 13 godina

Da smanjimo na 50 eura mesecno naravno uz najvece cene u evropi.Sto je sigurno sigurno je.
Sto nisu 5.oktobra 2000 godine rekli da im je cilj najmanje plate u evropi i da to treba da bude najveca prednost.

@dugi

pre 13 godina

ako ti na zapadu placas diplomiranog inzenjera elektrotehnike 500eura koliko on ima ovde (u najboljem slucaju) svaka ti cast,voleo bih da vidim koji je taj...
a nasa drzava je smislila genijalnu ideju da nas, fakultetski obrazovane ljude, da vama za samo 20000 dinara mesecno i to se nama zove prva (i jedina) sansa...ti vidi pa iskoristi kada ti se vec nudimo na tacni i besplatno...

Nemanja

pre 13 godina

Kakve gluposti, pa to je upravo ono sto treba da se menja.
Treba da budemo konkurentni sa kvalitetom i idejama, i da ih naplatimo kako treba a ne jeftinom radnom snagom kao Indija i Pakistan koji nam inace obaraju cenu svima u svetu.

nenad

pre 13 godina

To je nazalost sudbina, ne samo nas nego vecine ljudi. Zivim u Nemackoj, plate su opale i to zesce. Firme koje su nekada zaposljavale za 2000-2500€ bruto, sada nude 20-25% manje nego pre deset godina! A cene su skocile za 50% od uvodjenja €. Svi koji se nisu uvalili u vecu firmu ili drzavnu sluzbu kukaju, da realne plate opadaju. O generacijama koje dolaze da ne govorimo. Samo primer iz mog okruzenja: Lufthansa zaposljava ljude na salteru za check-in za 1700 € bruto, posle poreza ostaje oko 1100-1200 € neto...od toga definitivno ne moze da se zivi, jer su stanarine minimum 500-700 €, komunalije oko 100 € itd.... Ovde se ceo politicki spektar krece na levo, jer se bankama po koji put pomaze. Izvesni menazderi zaradjuju 20-30 miliona, ponavljam miliona € godisnje. To neko mora da plati!

Mislim

pre 13 godina

Radnici koji su radili recimo 30 godina u fabrikama,stvorili tu fabriku i njenu vrednost,ostali su odlukama vlada da prodaju te fabrike neuspešnim tajkunima koji su ih zatvorili, bez posla na ulici.Vlada ove fabrike daje novim stranim investitorima plati im i 5000 evra i više po zaposlenom radniku,komunalno opremanje fabrike i mnogo još šta.NAjobičniji marketing državnim parama.To znači da strani investitor praktično nema troškove za radnu snagu nekoliko godina jer im daje plate između 200 i 300 evra.Ko tim radnicima garantuje da za par godina neće zatvoriti fabriku i dići sidro.Vlada bi od tog iznosa trebala direktno uplaćivati radnicima po 200-300 evra mesečno jedno tri godine kao odštetu što je ona i prethodne vlade jedine stvaraoce svega državnog bogatstva i jedine hranioce po 5-6 ljudi na svakoga radnika danas u Srbiji svojom lošom alavom i kriminalnom politikom (ugrađivanja)napravila socijalnim slučajevima i isterala ih na ulicu iz svojih fabrika i prisilila ih da ih pod stare dane gule i maltretiraju belosvetske gulikože za siću da bi fizički opstali i preživeli oni i njihova deca.Još je samo BOg uz ove ljude a svi se zaklinju pred izbore.Jedino su Slovenci bili pošteni prema svojoj radničkoj klasi.Njihovi su radnici u penziji srednji sloj i gospoda sa akcijama od par stotina hiljada evra u fabrikama,sa kućama i imanjima i radionicama na selu,stanovima u gradu i decom na studijama u zemljama Eu.A ostali?Čast Apatinskoj pivari.Tako je trebala većina radnika da završi u Srbiji.Videli su Slovenci sa kim imaju posla za 4 decenije zajedničlog života pa su na vreme pobegli od takve braće.Ima li u Srbije sem desnice imalo socijal- demokrata, ako smo već odustali od utopije socijalizma i komunizma.Dali nam je sudbina da budemo Evropska Kolumbija,Liban ili kao Slovenija ili recimo Slovačka?E da mije znati ko stoji iza ove Dragutinovićke?

Pa samo kritikujte

pre 13 godina

Kada sunarodnici nemaju sluha za tudje muke i kritikuju radnike na prim. Rače, Kragujevca.. i nazivaju ih lenjivcima jer sa 30 godina radnog staža odbijaju da rade na probnom radu za 250 evra (bez obaveze da ih poslodavac primi za stalno), onda zaslužuju ovakvu poražavajuću i ponižavajuću izjavu jedne ministarke.

историчар

pre 13 godina

Зашто је Римско царство било тако јако? Имало је робовску јефтину снагу.
Зна се шта нас чека ако желимо да будемо јаки.

Niski iz D

pre 13 godina

San svakog "golog"kapitalizma je
da radnici budu obespravljeni i jeftini! Taj je cilj u Srbiji vec odavno ostvaren: plate su nikakve jer ih sam poslodavac diktira,odmor,radno
vreme-kako gazda kaze.Kao roblje su,svi to znaju! Sindikati,manje-vise na papiru
To sve jedino dobro poslodavcu
cini - ma pravi turbo kapitali
zam,to nisam u Evropi video!?
I sta sada ovi kao prednost vide? Sta hoce jos od obespravljenog da uzmu? Pa on
nema nista i onako!? Kakva crna prednost Srbije,o cemu to
oni pricaju?

rob

pre 13 godina

koja jeftina radna snaga.sta lupetate,ovo u srbiji nisu radnici nego robovi.I radnici imaju pristojne plate.Vasa najveca sreca je sto ovi robovi srbije cute i gutaju,samo je pitanje,kada ce se pojaviti prva iskrica.

nezaposlen

pre 13 godina

@ Ispupane gume

I kome ste po tom vasem savetu vece stetu ucini nezaposlenoj osobi u Srbiji ili vlastima ove zemlje , mislim da ste vecu stetu ucnili nezaposlenima u ovoj zemlji, a za zalbe na sudske procese imate i sud u Strazburu ako niste zadovoljni presudom ili koliko traje prosec pred domacim sudstvom.

SALE NS

pre 13 godina

sad sam ukapirao.
treba da radimo za 1 usd dnevno i onda nema brige da ce jos stranaca doci.
naravno ovi iz ds-a i g17- ce biti direktori u tim novim firmama.****

Pop

pre 13 godina

Parola "Proleteri svih zemalja, ujedinite se!" je bila predmet sprdnje ali bez ikakvog razloga. Radnici moraju da shvate da im je blizi radnik Hrvat, Bosanac, Madjar,.. nego Srbin kapitalista. Miskovic letuje na jadranu i druzi se sa hrvatskim tajkunima jer je to njegovo drustvo. Jedina prava podela je na bogate i siromasne. Dok smo se mi zamlacivali Karlobagom i Viroviticom, cena nam je padala. Tako smo za ovih 20 godina sa nekih 800-1000 maraka pali na 200-300 evra. Nemamo naftu ili gas, nemamo turizam, nismo jaki da nekom nesto uzmemo, nemamo proizvodnju, negativna selekcija je nas zastitni znak. Sve se u zivotu placa i sto bi rekao Djindjic: "To je cena nase gluposti, ne moze to besplatno".

krivo

pre 13 godina

Srbija ne smije temeljiti strane investicije na jeftinoj radnoj snazi. Tu konkurentnost, daj Bože, što prije izgubite jer ćete raditi samo lohn poslove. Uostalom kraj azijske radne snage nemate ni šanse. Konkurentnost treba temeljiti na sposobnoj i stručnoj a ne jeftinoj radnoj snazi.

honey

pre 13 godina

Jeftina radna snaga prednost Srbije!!!!

Sta, ste nam govorili, obecavali....
Vi, vi cete jos malo dozvoliti, da poslodavci uzimaju biceve, i tuku svoje zaposlene, kao u ROBOVLASNICKOM DRUSTVU !!!!

STRASNO, JE OVO, I OVAKVA VASA IZJAVA....

MUKA MI JE.....

Letonac

pre 13 godina

A da li i Bajatovic spada u tu jeftinu radnu snagu? Ovu ministarku treba sto pre otpustiti. Sprema nam neljudske poreze i hvali se u okruzenju nasom bedom. Sramota! Nije cilj ovog drustva clanstvo negde gde ce sluziti kao jeftina radna snaga. Zar treba Slovencima mi da cistimo stale u njihovihm letnjikovcima? Inace moze da dodje opet do onoga ako ne znamo da radimo zanmo da bijemo!

1+1=11

pre 13 godina

"Jeftina radna snaga prednost Srbije" - Prednost za robovlasnika ali naravno ne i za roba-radnika koji u ovoj zemlji nema gotovo ni minimum prava. I sada bi mi jos trebalo da budemo sretni zbog te "prednosti". Kakva glupost od naslova...

1+1=11

pre 13 godina

"Jeftina radna snaga prednost Srbije" - Prednost za robovlasnika ali naravno ne i za roba-radnika koji u ovoj zemlji nema gotovo ni minimum prava. I sada bi mi jos trebalo da budemo sretni zbog te "prednosti". Kakva glupost od naslova...

anonimus

pre 13 godina

demokrate su potpuno izgubile kompas. obecavaju nam buducnost u kojoj cemo biti korporativno roblje, sa nadnicama i radnicikim pravima na minimumu..akonam je to njihov "evropski put", onda gospodo hvala, ja vas necu slediti.

g4

pre 13 godina

Secam se pomalo poslednjih dana SFRJ, odnosno te u mnogo cemu uspesne godine, i plata od po 800-1000 DEM gde je oko 15% islo na hranu. Tuzno je da se neko hvali da ima jeftinu radnu snagu. Treba naglasiti da vecina firmi nakon privatizacija nije postala uspesnija, a vlasnici su svoje zarade zasnivali na bednim platama radnika. To govori da se lose radi i da vlasnici nemaju znanja i sigurnosti da hrabrije krenu u biznis.

MUKNAVI

pre 13 godina

Jeftina radna snaga,i basnoslovno placeni ministri,onaj SPS-ovac iz gasa,tajkuni milijarderi,lopine na sve strane vire iz dzipova,zakupljuju se sateliti,putuje po svetu nasa "elita",narucuju se blindirani automobili..i sve to na ledjima jeftine radne snage!Fantasticno koliko mi volimo da nas komsije koji se bave politikom,jasu.

Aleksandar

pre 13 godina

Radna snaga jeftina, ali i lenja, i vrlo cesto u najmanju ruku neobrazovana. S druge strane - drzava skupa, ali glupa, kriminalna i demagoska.

Evo, sve vidim strane investitore kako trce da nesto uloze ovde... Mi sto smo rodjeni ovde bezimo odavde jer sa ovakvom radnom snagom i sa ovakvom drzavom voditi biznis, a da isti nije kriminal, nije moguce.

ko sebi jamu kopa...

pre 13 godina

Ova vest je stvarno vrh...Ja predlazem da budemo LIDERI U REGIONU po pitanju jeftine radne snage i to ne samo u REGIONU nego i sire, jos jeftini od Malezije, Kine, Obale slonovace, Paupe nove piz...materine. Bravo za nasu Vladu tri puta: BRAVO BRAVO BRAVO

honey

pre 13 godina

Jeftina radna snaga prednost Srbije!!!!

Sta, ste nam govorili, obecavali....
Vi, vi cete jos malo dozvoliti, da poslodavci uzimaju biceve, i tuku svoje zaposlene, kao u ROBOVLASNICKOM DRUSTVU !!!!

STRASNO, JE OVO, I OVAKVA VASA IZJAVA....

MUKA MI JE.....

Sergije

pre 13 godina

Najveca komparativna prednost Srbije je jeftina radna snaga koju je ova Vlada dovela do gladi. A najveca komparativna prednost DS i njenih koalicionih partnera u Srbiji je opozicija. No, ako moramo da radimo za 200 ili 300 evra, onda neka i na izborima bude sto biti mora! Severnokorejski standard smo mogli da imamo i bez 5. oktobra i gubitka 10 goidina nasih zivota.

P.S. Ponekad se smucim sam sebi koliko prizeljkujem izbore kako bih vladajucim strankama pokazao sta mislim o ovakvim i slicnim "planovima" za moj zivot i zivot moje dece.

Dusan Silni

pre 13 godina

Koliko znam Ceska nije sa jevtinom radnom snagom,puna jestranihinvesticija,Slovenija takodje.Troskovi radne snage u kalkulacijama ozbiljnih firmi su najniza stavka u ukupnomposlovanjufabrike.Radi se ovde o necem drugom,a toje nesposobnost drzave daprivuce strane investitore.Deset godina ste na vlasti a na kojekakve dozvole za investiranje se ceka duze od 2godine,usput jos iraznorazna reketiranja sa visokom korumpiranoscu odbijaju stranevlasnikekapitala.priznajte to sebi i bice vam lakse da nesto promenite.Jedan od njih je izjavio da Srbija nema niti jednu medj 500 poznatih firmiu svetu i da on u takvu zemlju svoj novac nece investirati.

Zoki

pre 13 godina

E čime se ova hvali bože me sačuvaj,to je njihova vizija moderne i razvijene Srbije da bude društvo robova koji rade za šaku kikirikija kao zemlje poput Indije npr.

NOA

pre 13 godina

BEDNO KAD SE JOS I HVALIMO TIME DA SMO JEFTINA RADNA SNAGA.to u prevodu znaci da radnicka klasa jedva sastavlja kraj sa krajem a vi dodjite i iskoristite ih do kraja

parola, snađi se ...

pre 13 godina

Da ste ovo govorili 2000.god mislim da bi Sloba još uvek bio naš dragi presednik.
Kako vas nije sramota stidite li se nečeg.Da imamo najniže plate a najveće poreze na imovinu,akcize.Mortali ste da dignete 500 din fiksne pretplate da to plaćamo i ako smo siromašni(nismo na granici siromaštva ispod nje smo). Kad pričate o Evropi samo spominjete kakve su tamo cene, sad smo ih i u tome prestigli.Ono što dobijamo za tu cenu ste vi na mali TV ekranima.Najskuplje gorivo,gas,struja.Juče sam dobio račun za struju i on je lažan,svi mogu da provere da sniženje od 5% neodgovara iznosu koji je napisan.To je zbog toga, ja mislim primenjuje popust (za redovne platiše) od predhodnog meseca.Onaj ko neveruje nek stavku - 1. Ukupno energija,snaga i mesto pomnoži sa 5% i videće da neće dobiti iznos koji je ispisan tamo dole.
Pitam nadležne da li je ovo kriminal ili ne?
Imam završen fakultet i rastumačiti ovaj EPS račun je savršenstvo koje je nemoguće. Jer usvakom narednom koraku imate bar jednu nepoznatu.
Sa jeftinom radnom snagom koja gleda kako će preživeti,(nahraniti sebe i svoju porodicu), lako je manipulisati i još više je potkradati. Ti imaš posao i ima da ćutiš,drugi nemaju ni to.
Dobrodošli u devedesete.

Aleksandar

pre 13 godina

Nas *** vode ovo nema ni u najgorim zemljama.Mi smo kao zamorcici, nad kojima se vrse razni eksperimenti gde samo cutimo i trpimo dok na kraju lagano ne pocnemo da umiramo.A oni to jedva cekaju,da nas bude sto manje i manje.Prednost srbije da bude jftina radna snaga SRAMOTA I ZALOSNO.Umesto da se poboljsa banjski i planinski turizam i privreda na celu, mi se ponosimo jeftinom radnom snagom. A da li bi dijana dragutinovic pustila da njena deca rade za tu platu,nego njena deca i deca drugih ministara su u inostranstvu,gde se skoluju i zive, a ovaj narod sve to trpi i placa sve njihove prohteve i hirove. Jadna je ova zemlja srbija sa ovom vlascu.

Ispumpane gume

pre 13 godina

@povratnik sa zapada

Hvala Vam za komentar. Sada mi je lakse. Ja sam licno prosao slicno. Sudski proces traje 3 godine i jos je na pocetku. Do sada sud nije interesovalo zasto i kako mi je pokraden novac vec odakle mi on !!
Ali uradio sam i nesto pametno. Dva Nemaca koji su hteli nesto da rade ovde, odvratio sam od toga i oni su otisli u Bugarsku.

Dule UK

pre 13 godina

Mislim da u Srbiji nije problem jeftina "radna snaga", vec skoro nepostojeca (izumrla, odbegla u inostranstvo, ...) "misleca snaga".

Na zapadu nista novo

pre 13 godina

Jeftina da, ali zasto? Zato sto je nobrazovana i obespravljena. I ovi sto bi rado pobegli u strane zemlje opet bi tamo bili "jeftina radna snaga", realno sta bi radili tamo, sigurno ne top menadzer(cast retkim retkim izuzetcima)?

U nekim zemljama je socijalna pomoc 600 evra, kod nas su plate 200 i to je realnost. Po meni problem je samo u mentalitetu, i mislim da nam nikada nece biti bolje vec da ce nas korupcija sve vise i vise jesti.

Naravno, ko moze treba da ode iz zemlje, u svakom slucaju..bolje 600 socijalna i miran zivot nego da ti neko dere kozu za 200 evra.

Adrian

pre 13 godina

Sada ce se javiti mamina i tatina deca iz podmlatka vladajucih stranaka da nam blebece o tome kako smo lenji i glupi i da je plata od sto evra odlicna. Strategija razvoja im je jeftina radna snaga. Oni stvarno postaju sve otvorenije bezobrazni sa zabadanjem prsta u oko ovom narodu. Ove je ulica donela i samo ona i moze da ih odnese.

knele

pre 13 godina

nazalost jeste radna snaga bedno placena u Srbiji ali su zato birokratske taske i te kako preskupe. Tako da i dalje niko nece da investira.
Mnogo je bolje za posten narod da se ukinu takse a da cena rada bude veca a i da budemo konkurentni. Nazalost to ne odgovara korumpiranim politicarima koji su zajasili u Srbiji

za 50..

pre 13 godina

Ma ova drzava je prodana bankarskom kapitalu..boli njih sta ce biti s nama, ubedice nas da je najzdravije da radimo za 50 evra. Mislim da je ocigledno da je roditi se u Srbiji neki tezak karmicki dug..

za Dz

pre 13 godina

Investitori samo navalite. u srbiji da biste isplatili radnika mozete da cekate 3-7 meseci.Drzava vam je napravila sistem da to nazovete ugovorom o delu.tu neplacate ni zdravstveno ni penziono. nema kome da budete tuzeni, malo protesta, ovima date otkaze, zaposlite drugu turu i opet.Sve pare ostaju vama i navodno drzavi.

Uzas

pre 13 godina

Ma ne morate ni placati radnu snagu u Srbiji kao ni uplacivati doprinose samo poreze drzavi, e to vec morate. A narod, nema veze, ostace ih toliko da stanu pod jednu sljivu. Jeste li to obecavali 6.oktobra 2000 ?

go on ahead for abroad

pre 13 godina

Bravo, ovo je ogroman napredak jer je neki, nekad, za nešto ministar Slobodan Lalović pretio da će uvesti još jeftiniju radnu snagu iz Kine, mislim za livnicu u Kikindi.Zato ja još nisam video platu za Decembar prošle godine a mnogi još od 2002.(npr.IKL).

nix

pre 13 godina

E moja ministarko, ta prica bi mozda pila vodu pre 10 godina, a sada imate Albaniju koja je otvorena, imate Bugarsku i Rumuniju u EU..., a industriju koja bi radila za 150 evrica "uspesno" ste privatizovali tako sto su im proizvodne hale pretvorene u magacine i samim tim zapecacene zauvek. Toliko o smislu ljudi koji nas vode za privredu, totalna beznadezna katastrofa.

Goran

pre 13 godina

Mozda je "radna snaga" u Srbiji jeftina, ali su zato neradnici iz drzavne administracije jako skupi.
Treba tim parazitima smanjiti plate duplo, i za toliko povecati plate pravim radnicima...
Sta kazete na ideju.

rob

pre 13 godina

Prelozio bi nacionalnog sluzbi za zaposljavanje da sve nezaposlene prekvalifikuju u rike , tako da ovi sa prvom sansom trckaju i voze strane turiste sa pristanista po gradu a ove starije nezaposlene da njima daju da voze one riksa bicikle, tako cemo se pored plata uklopiti i tim riksama u najsiromasnije azijske zemlje.

razocaran

pre 13 godina

Pa zar nije sramota izjaviti ovako nesto, jos je gore sto je to izjava ministarke finasija, pa po ovoj izjavi ona svoje gradjane u svetu predstavlja kao da su oni neki robovi koji ce sve uraditi da dobiju neku crkavicu od plate u iznosu od 150 do 200 evra plate, sto je dzeparac dece u zemljama kojima hocemo da se pridruzimo za nekoliko godina.

slobodan

pre 13 godina

U nekoj demokratskoj zemlji bi posle ovakve izjave bile burne reakcije javnosti i medija i verovatno bi ministar pod pritiskom gradjana,medija i vlada morao da podnese ostavku.

RAKA

pre 13 godina

Pa premijer i predsednik gradjanima obecavaju bolji standard ,a ministarka finasija te iste gradjane reklamira kao robove na ekonomskim skupovima u inostranstvu.

Vlada

pre 13 godina

Jel može jeftinije ?
Pa naravno da može kod onih koji su odavno stavili obraz po strani. Uzgred dok god sedimo i kuckamko na komentarima ! Ne mozemo da se pohvalimo da smo nesto konkretno uradili da nase stanje promenimo.

PREDRAG ĆURČIĆ

pre 13 godina

ALI MI NEŽELIMO DA BUDEMO JEFTINA RANDA SNAGA,NEŽELIMO NI DA BUDEMO SKUPI ALI NEMOJTE NAS NI NUDITI SA DVESTA TRISTA EVRA MESEČNO

papas

pre 13 godina

To su ti samozvani eksperti koji od svih nas prave jeftinu radnu snagu? Pa to sam i ja mogao da uradim, sramota! Kako je nije sramota da tako nesto kaze???

Trubadur

pre 13 godina

Neka nam nasi bajni ekonomisti i politicari objasne kako to da su nasi proizvodi jeftiniji u susednim zemljama. Kakvi su to lobiji, monopoli, bitniji drzavi od dobrobiti sopstvenog naroda. A govorimo o proizvodima za svakodnevnu upotrebu (hrana)!!! Govore kako su cene kod nas u rangu sa cenama u regionu, a ne govore o platama! Dokle, bre, vise!?

koristim reci za koje ne znam sta znace

pre 13 godina

"Nakon deprecijacije, dobili smo jeftinu radnu snagu, što je jedna od naših komparativnih prednosti", kaže ona.

Ako bi neko mogao da mi objasni sta znaci rec "deprecijacije" i u kom je kontekstu upotrebljena, rec komparativno znam sta znaci - ali mislim da je htela reci "konkurentnih prednosti na trzistu rada" posto mi nismo na sajmu vec na globalnom trzistu rada.

maximuss geniuss

pre 13 godina

Ama ljudi ovo je poziv da ostanete u Srbiji i iskorišćavate jeftinu radnu snagu, osim ako ne želite da to vi postanete... ;)

Bane

pre 13 godina

Izjave ovog tipa, treba da budu pogonsko gorivo svima koji žele slobodnije da žive sutra, a to će ostvariti ili ne-izlaskom na sledeće izbore ili možda i izlaskom na izbore ili novim 5.oktobrom...

Ivo Andrić

pre 13 godina

"Dugotrajno robovanje i rđava uprava mogu toliko zbuniti i unakaziti shvatanje jednog naroda da zdrav razum i prav sud njemu otančaju i oslabe, da se potpuno izvitopere. Takav poremećen narod ne može više da razlikuje ne samo dobro od zla, nego i svoju sopstvenu korist od očigledne štete."

CityWatch

pre 13 godina

Jeftina radna snaga. Tacno. Spadamo u demokratije juznoamerickog tipa. To je ono kada je politicka elita kontovezna i mnogo bogata i mocna, policija i sudstvo korumpirani a gradjani siromasni i tako prinudjeni da rade za malo hrane i odece. Losa bezbednost i haotican saobracaj, losi putevi (osim autoputeva koji moraju biti dobri kako bi roba koju je proizvela jeftina radna snaga stigla do trzista drugih istocnih zemalja i bliskog istoka). To je Srbija danas i bice u buducnosti.

Caki

pre 13 godina

Nije problem sto smo jeftina radna snaga. Uvek smo i bili jeftini (bar koliko ja pamtim). Meni je veci problem sto je drzava preskupa i najveci generator inflacije. Pogledajte koliko je vredelo 100dm za vreme Slobe a koliko danas 100e. Ne kazem, ima inflacije i u euro zoni, nije sporno, ali mi ovde dosta toga placamo skuplje nego u euro zoni, zbog raznoraznih monopola, kartela i slicno.

povratnik sa zapada

pre 13 godina

zelim da navedem jos jedan primer.

drzavna firma Srbija X(ne zelim imenovati).

strani investitor je s njima potpisao ugovor i ulozio X mil EUR u kupovinu novih masina. za uzvrat ugovor je bio da nasi njemu prodaju X od proizvodnje.dakle, za dz su nasi dobili masine, bez kredita.

i tipicno za srbiju, nasi prevarili stranog investitora. nista od proizvodnje nisu isporucili, zadrzali masine.jos diektor ove drzavne firme je rekao investitoru da moze da se sisa,jer niko ne postuje ugovore u srbiji.i sudski proces vec x godina traje i tek koliko je tu korpucije.

zasto onda investirati u srbiju?!

Vojislav, Bgd

pre 13 godina

"Nakon deprecijacije, dobili smo jeftinu radnu snagu, što je jedna od naših komparativnih prednosti" Da li to znači da je pre depresacija naša radna snaga bila skupa? Ne. To znači da smo posle sunovrata dinara sa "jeftine radne snage" spali na "bedno plaćenu radnu snagu", a ako novi titoisti nastave ovim tempom da teže, srcu im dragom, "Trećem svetu", uskoro ćemo postati kolonija. Saobraćajna gužva će biti rešena tako što će se kroz gradsku gužvu probijati rikšama, koje će vući nezaposleni. Ovo nije predvideo ni Domanović, a evo ja se se usudjujem da predvidim. Domanović je predvideo da će poslanici jašiti narod.

dejan

pre 13 godina

trebala je ministarka da gleda intervju sa Miodragom Kostićem pa bi joj bilo jasno zašto stranci ne ulažu u Srbiju, glavni razlog papiri, dozvole i birokratija

marko

pre 13 godina

Zar Agrokor nije u vlasnistvu najveceg hrvatskog tajkuna i prodavca gospodina Todorica koji u nasoj zemlji drzi lanac prodavnica Idea. A drugo da li ste mogli primetiti da je ova izjava samo preneta na sajtu B92 dok na drugim internet sajtovima nema izjave nase ministarke finansija.

Sasa

pre 13 godina

Vama je to prednost , meni je mana . Ja sam taj koji treba da radi za male pare a politicari i olos privrednici da me deru gde stignu i dokazuju kako su sposobni .

Nije važno

pre 13 godina

A kakva je to prednost,kada dodje kineski radnik i pristane da radi za 15.000,pa poslodavac-feudalac sroza platu srpskom radniku na tu istu cifru od koje ovaj ne može da prehrani sebe i svoju porodicu. I na kraju kad se srpski radnik pobuni, od poslodavca dobija onu izlizanu frazu "Ako ti nećeš da radiš,ima ko hoće"... Jel to naša prednost?!?!?!?

Stexooon

pre 13 godina

oni se jos hvale niskim platama i zovu Svabe i Italijane da dodju da bi nam skakali po grbaci za 15 hiljada.Nista vise nije nase t.j drzavno,sve ste prodali!!!Tako nas je lepo Dinkic **** za NIS pa Rusi drze jos pola godine monopol na uvoz goriva i rokaju cene u nebesa..Mi kao narod smo najgluplji na svetu..Grcima malo snize plate,svi su na ulicama..Nas **** ko stigne,a cutima.tako nam i treba

Miki

pre 13 godina

E blago nama evo izbismo u sam vrh Evrope.Prvi smo po jeftinoj radnoj snazi.Ko moze kao mi, ali stvarno moram da priznam to nam sigurno nebi uspelo bez nesebicne pomoci nase drage demokratske vlasti.Mogu smo da zamislim kako su sada na nas ljubomorni radnici iz Nemacke, Francuske, Norveske i ostalih zemalja zapada i istoka.Hvala svim ljudima iz demokratskog bloka koji nam omogucise ovo za samo deset godina na vlasti. Ni sanjao nisam da je tako nesto moguce, ali neznam zbog cega dobih odjednom neku zelju da prvom prilikom odem da upalim svecu diktatorima Josipu Brozu i Slobodanu Milosevicu.

Misko

pre 13 godina

Da, da, samo vi prodajte sve sto mozete, a onda ocekujte da ce neko drugi ulagati zbog jeftine radne snage. Gde li samo pronalaze ovakve likove kos to su Vlahovic, Cvetkovic, Dragutinovic itd. ? Treba zaista bili talenat za antilogiku da bi se govorilo ono sto oni govore.

goran

pre 13 godina

Osecao bi se kao idiot kad bi komentarisao ovakve izjave. Ovo nije za komentar . Ovo je izjava gde covek samo moze s gnusanjem da okrene glavu , zapusi nos kada sretne tu osobu negde u gradu. Ja cu je samo dobro zapamtiti a to predlazem i svima vama . Pamtite, ne dozvolite da zaboravljate uvrede , ne dozvolite da nam vredjaju inteligenciju . Sloba je pre 15 goina verovao da ce biti vecan . Setite se kako je zavrsio . Ali jedino sto moramo da imamo na umu je to da treci put vise ne smemo da pogresimo. Jer ako to uradimo cetvrtu sansu necemo imati , to vam garantujem.

Ispumpane gume

pre 13 godina

@nezaposlen
Stetu sam mozda ucinio jedino lopovu koji bi te ljude opljackao. A za korist koju bi pri tom imali ova lopovska drzava ili poneki nezaposlei bas me briga. Korist ne sme da se temelji na pljacki, nego na postenom radu.

zdenko

pre 13 godina

To ide u prilog samo takozvanim gazdama, jer koliko para izgubi i radnik i država s onim prijavama od 14000 dinara. Trebalo bi plate razdvojiti po odgovornosti i opasnosti, ne mogu ja kao vozač u medjunarodnom transportu da imam ista tretiranja kao neka čistačica (bez uvrede )g

Pedja955

pre 13 godina

STRASNO!
Jos jedna od neodgovornih izjava ljudi iz vlasti.
Aktivno sam ucestvovao u petooktobarskim promenama i sada mi je krivo. Koga mi to dovedosmo na vlast?
Zaposlen sam vec 27 godina ali imam 23 godine staza i par bezvrednih sudskih presuda u moju korist, ali nemogu se realizovati jer je zbog lenjosti i nerada izvrsnih organa doslo do toga da je firma u kojoj sam radio propala, prodata u bescenje i sada nema od koga da se naplati.
Komentari tipa: jeste radna snaga u Srbiji slabo placena ali je i lenja ne pije vodu i samo je guranje prsta u oko i ovako obespravljenoj i ojadjenoj radnickoj klasi.
Sta uraditi?
S obzirom na trenutnu ponudu na politickoj sceni Srbije, (sve je vec vodjeno)masovno ne izaci na sledece izbore i tako pokazati da niko od dezurnih jahaca nije dobrodosao.
BOZE, POMOZI NAMA I OVOJ JADNOJ SRBIJI!

Ostoja

pre 13 godina

Sve što je jeftino nemora da je i dobro, jer smo toliko bedni da moramo raditi za "đž"u Srbiji , jer Dinkić daje naše pare od penzija , plate i poreza strancima da nas zapošljavaju , a neda nsšim poslodavcima. Hitler je pokušao da nas uništi ratom , a Dinkić to radi intelegentno ekonomijom , pri čemu finansira naše neprijatelje koji će jednoga dana ući u naše prazne domove , jer mladi se ne razmnožavalju baš radi nezaposlenosti i malih plata koje dobijamo od tih stranih poslodavaca. Acc Ostoja rajić maš. ing. pronalazač, konstruktor 250 patenata."TESLINO JEDINSTVO"

Ostoja

pre 13 godina

Privredni rast ostvaruju pojedinci u državi , a država se hvali da je to ona uradila.
Nije korektno. Treba reći po imenu i prezimenu ko je ostvario privredni rast i kako